Page 1

KATTE VILLE VÆLGE

arrangementer SARTRE københavns hovedbibliotek

september 2013

WWW.GOLDENDAYSFESTIVAL.DK

Philosophy

NOW!

K Ø B EN H AV N S H O V E D B I B L I O TE K • K R Y S TA L GA D E 1 5 • 1 1 7 2 K B H K


Hovedbiblioteket summer af festivalaktiviteter i forbindelse med årets Golden Days Festival. Årets festival foregår 6-22. september og har under titlen Philosophy Now! fokus på de store tanker, der har ændret både verdenshistorien og hverdagen. Hovedbiblioteket er festivalens centrale Infopunkt. Hent festivalprogrammet her og kig ind til et af de mange, spændende arrangementer. Oplev alt fra Karen Blixen og Knud Romer over opera og Opus Dei kortspil til ung poesi, filosofisk jordomrejse og vild analyse. Men det skal jo ikke være filosofi alt sammen. Vi får også fine internationale forfatterbesøg, når iranske Sahar Delijani og australske Christos Tsiolkas kigger forbi. Og forfatteren Oscar K giver sit helt eget bud på en ’Bærbar dansk litteraturhistorie’ over fire indsigtsfulde mandagsforedrag. Sidst, men ikke mindst, glæder vi os til at få besøg af Erling Jepsen og høre om Månedens Bog, Den sønderjyske farm.

Tirsdag 3. september kl. 17

Torsdag 5. september kl. 17 Foto: Jan Persson

Filosofisk september

Internationalt forfatterbesøg:

Sahar Delijani: Jacarandatræets børn Sahar Delijanis debutroman Jacarandatræets børn (2013) handler om børnene af revolutionen i Iran i 1980’erne. Mens forældrene sad i fængsel for at have demonstreret mod det iranske styre, voksede børnene op hos slægtninge. Bogen bygger på forfatterens egne oplevelser - Delijani er født i et iransk fængsel, og hendes onkel blev myrdet under massehenrettelserne i 1988. Delijani er født i Teheran i Iran i 1983 og opvokset i USA. Hun bor nu i Italien. Mød Delijani og hør hende fortælle om Jacarandatræets børn. Romanen er sat til at blive udgivet i over 60 lande og oversat til 25 sprog. Bogen udkommer på dansk 9. september, men vil allerede kunne købes til arrangementet.

Beatles 1963 Wiums MusikSalon gæster Hovedbiblioteket

1963 er det første store Beatles-år. Og første gang vi hører om gruppen i Danmark. Bl.a. takket være Jørgen de Mylius, der for alvor formidler gruppens musik. ”Please please me”, ”With the Beatles” samt tre store hit-singler udkommer. Per Wium fortæller.  Arrangementet koster 80 kroner. OBS – kun 18 pladser Reserver plads ved at skrive til Per Wium på info@perwium.dk Bemærk: Arrangementet foregår på 3. sal - i vores nye aktivitetsrum: 3. th.

Børnearrangementerne er trykt i separat program! Kan afhentes på Hovedbiblioteket

Københavns hovedbibliotek program september 2013 side 3


2., 9., 16. og 23. september kl. 19-20

golden days 6.-22. september

Bærbar dansk litteraturhistorie

Hovedbiblioteket filosoferer Hovedbiblioteket summer igen i år af festivalaktiviteter. Her kan du under hele festivalen få overblik over festivalens aktiviteter i infopunktet i stueetagen, hente program, købe Ole Thyssens festivaludgivelse Blikskift, fordybe dig i filosofibøger, få filosofisk filterkafferabat i caféen Democratic Coffee. Og naturligvis opleve et hav af filosofitemaarrangementer lige fra Karen Blixen og Knud Romer over opera og Opus Dei kortspil til ung poesi, filosofisk jordomrejse og vild analyse. Årets festival foregår 6-22. september og har under titlen Philosophy Now! fokus på de store tanker der har ændret både verdenshistorien og hverdagen.

I fire foredrag fortæller Oscar K. den danske litteraturs historie. Han indkredser nogle få lysende danske litterære værker for hvert århundrede og giver en kort beskrivelse af hvert århundredes verdensbillede, livsfølelse og tanker. Efter hvert foredrag får publikum mulighed for at diskutere og debattere med Oscar K. De få og nøje udvalgte værker Oscar K. udvælger og undersøger værker, der på den ene side hviler på og forholder sig til eksisterende litteratur og på den anden side tilføjer den eksisterende litteratur ny betydning og originalitet.

Et andet vigtigt kriterium for Oscar K.’s udvælgelse af værker er, at de er skrevet af forfattere, der – med hans egne ord: “risikerer noget, om ikke livet, så i det mindste forstanden, for at frembringe arbejder, som indeholder en truende farlighed, forfattere, der er helt sorte indeni af kaffe og tyrkisk tobak, forrykte kæmper fra det tabte slag, som livet er, som elsker skriften og kaster sig ud i fornøjelige, radikale eksperimenter.” Oscar K. er desuden aktuelt nomineret til Nordisk Råds Børnelitteraturpris med det imponerende værk: Biblia Pauperum Nova.

- EN FESTIVAL OM FILOSOFI 6.- 22. SEPTEMBER 129001 - Banner 1,5x8m (50%).indd 1

side 4 Københavns hovedbibliotek program september 2013

25/06/13 16.56

Københavns hovedbibliotek program september 2013 side 5


Onsdag 11. september kl. 18.30

tæsk / goldendays

Poetiske tænkninger Poesien er tænkningens hjemsted. I sproget kan tingene ses, som det de er, og det de kan være. I ordenes billeder og sætningernes rytme er det muligt at favne sig selv og verden, at tænke store tanker, at undres. Lyt til de nyeste poetiske tænkninger, når digterne Julie Sten-Knudsen, Theis Ørntoft, Pernille Abd-El Dayem, Morten Chemnitz, Peter-Clement Woetmann og Christel Wiinblad læser op af egne værker.

foto: lars gundersen

Foto: Michel Winckler-Krog

Onsdag 11. september kl. 17 Foto: Morten Holtum

Mandag 9. september kl. 17

Christel Wiinblad

At filosofere er at konstruere et blik, der kan få os til at se verden i et nyt lys. Hvert blik skaber sin egen verden, og hver verden skaber sit eget blik. Når blikke støder sammen, opstår der både filosofiske og sociale konflikter. Professor i filosofi Ole Thyssen gæster Hovedbiblioteket og fortæller om det filosofiske blik med udgangspunkt i sin aktuelle bog BLIKSKIFT - TRE ESSAYS OM FILOSOFISK IAGTTAGELSE. side 6 Københavns hovedbibliotek program september 2013

Filosof Mads Vestergaard forsvarer det unyttige: Vi har byttet om på mål og midler. Vi tænker for at lave penge i stedet for at lave penge for at tænke. Men dét at tjene penge, arbejde og skaffe social status har et mål udenfor sig selv. Kun “ubrugelige” aktiviteter, har en værdi i sig selv, hævder dagens debattør. Men hvad er værdi i sig selv? Og hvorfor er det unyttige så fedt? Filosofien giver samfundet og den økonomiske fornuft Tæsk.

morten chemnitz

Theis Ørntoft

foto: anders von greffelstejn

OLE THYSSEN OG DET FILOSOFISKE BLIK

Et forsvar for det unyttige?

foto: Lærke Posselt

foto: morten holtum

Arrangementet finder sted på 3. sal, følg skiltene. OBS: Begrænsede pladser, så kom i god tid.

julie sten knudsen

Golden Days’ direktør Ulla Tofte byder velkommen. Københavns hovedbibliotek program september 2013 side 7


Fredag 13. september kl. 17

Fredag 13. september kl. 15.30

Særklasse – den tøvende revolution

maskine Kempelens tale

Torsdag 12. september kl. 17.30

Med udgangspunkt i bogen Særklasse – den tøvende revolution ser Center for Vild Analyse på de kollektive bevægelser, som lykkes med at tænke hinsides hierarkier og nyfortolke verden. Occupy Wall Street og Tahrirpladsen er eksempler på, at vi ikke er færdige med særklassen. Vi er kun lige begyndt. Center for Vild Analyse taler og skriver om kultur, politik og filosofi med udgangspunkt i psykoanalysen og fransk og tysk filosofi. Internationalt forfatterbesøg:

Christos Tsiolkas – LUSSINGEN

Tirsdag 17. september kl. 16.30

Et barn får en lussing af en voksen til en grillfest i en australsk forstad, og meningerne deler sig i et kaos. Havde møgungen fortjent det, eller må man bare ikke slå børn? Episoden med lussingen er kick-start på en rå og hudløs historie om nutidens Australien – et samfund, der, ligesom alle samfund, ofte udfolder sig som kampe mellem generationer, sociale og kulturelle forskelligheder, kønsroller og lurende familiekonflikter.

Filosoffen Karen Blixen

LUSSINGEN (2009, da. 2012) er blevet en international bestseller, den store australske samtidsroman, der bl.a. har været nomineret til Man Booker Prize i 2010 og lavet til storstilet tv-serie. Kl. 17.30-18 vil der være optakt til interviewet med et lille glas vin og mulighed for køb af bogen samt signering. Christos Tsiolkas interviewes af journalist og tv-vært Adrian Hughes. Arrangementet er blevet til i samarbejde med Den Australske Ambassade, Litteraturfestivalen Vild med ORD og Møller forlag Har man aldrig læst en australsk bog, må det her blive den første. Den er så velfortalt og underholdende, at den ikke er til at lægge fra sig.” – Politiken

side 8 Københavns hovedbibliotek program september 2013

Knud Romer

Blixen har mange ansigter: Løvejæger, baronesse, storyteller. Men få har betragtet hende som filosof, på trods af, at hendes fortællinger tager livtag med filosofien på en måde, der afspejler sig helt ned i historiernes form. Kom et spadestik dybere ned i Blixens univers, gennem Sokrates’ jordemodermetode, Hegels logik og Kierkegaards ”Begrebet Angest”, når Sune De Souza Schmidt-Madsen, forfatter til En lille bog om Blixen, ser på filosoffen Blixen.

taler (også) om Kierkegaard Tag filosofiens bagtrappe med en mand, der er god til at tænke. Også højt - det har han for længst bevist blandt andet i sit program Romerriget på Radio24syv. Knud Romer, forfatteren med de store, forunderlige tanker om stort set alt, vil forsøge at fokusere på selveste Kierkegaard - og nå ja filosoffer i almindelighed. Københavns hovedbibliotek program september 2013 side 9


Onsdag 18. september kl. 16

Torsdag 19. september kl. 17

Sebastian Dorset Filosofien bag grinet

Der har altid eksisteret humorister. Men for at opnå et grin, må komikeren vide, hvilken kultur, han befinder sig i, og hvilke normer den tillader sine borgere. Hvad er helligt og ukrænkeligt, hvad kan man godt gøre grin med, og hvilke filosofier har dagens humorister? Dorset – den tænkende mands stand-up komiker – giver sit skæve bud.

Fredag 20. september kl. 16

Operaens filosofi Voldsomme følelser og høje C’er er, hvad de fleste forbinder med klassiske operaer. Men hvad med de store tanker? Hvilken ideologi, politik og filosofisk tankesæt ligger til grund, når operakomponister lader tenorer og sopraner forelske sig hovedkulds, kaste sig i døden eller sygne hen af tuberkulose? Operaformidler og programredaktør Marie Theilmann fra Den Kgl. Opera fortæller om operaens store idéer, mens operasanger Simon Duus krydrer med musikalske eksempler.

Når vi taler om filosofi, tænker de fleste på vestlig filosofi med udspring i den græske bystat 500 f. Kr. Men uden for Europa, både før og efter, har store kulturer beskæftiget sig med filosofi på forskellig vis. Vi zoomer ind på Indien, Afrika og Latinamerika.

Kl. 17-17.45 Indien Erik Sand, lektor ved KU, fortæller om det tætte forhold mellem religion og filosofi i Indien og om de klassiske indiske systemer sankhya, yoga og vedanta.

Kl. 16-16.45 Latinamerika Jan Gustafsson, Ph.D., lektor ved KU, dykker ned i de latinamerikanske bidrag til global filosofi: epistemologi, (af)kolonialisering og emancipation.

Kl. 18-18.45 Afrika Christian Gade, lektor ved AU, giver en introduktion til hovedstrømningerne inden for afrikansk filosofi. Der zoomes ind på den sydafrikanske filosofi ubuntu - en humanistisk filosofi med fokus på menneskelige relationer.

side 10 Københavns hovedbibliotek program september 2013

foto:Miklos Szabo

En filosofisk Jordomrejse

Arrangementet er blevet til i samarbejde med Den Kongelige Opera.

Københavns hovedbibliotek program september 2013 side 11


Lørdag 21. september kl. 12

Tirsdag 24. september kl. 17

2013

Klassikerdagen - Søren Kierkegaard

Årets danske klassiker er Søren Kierkegaard. Klassikerkomitéen har valgt at sætte fokus på Forførerens Dagbog, førstedelen af dobbeltværket Enten-Eller. Program for eftermiddagen • Velkomst ved Johan Rosdahl, Klassikerkomitéen • Festforelæsning ved Joakim Garff, forfatter og forskningslektor, lic.theol.

Opus-Dei: Rationalitet versus religion ‘Opus-Dei: Existence After Religion’ er et ateistisk filosofi-kortspil, der for nylig fik stor medieomtale. Spilskaberne og filosofferne Mark Rees-Andersen og Allan Schaufuss Laursen vandt en retssag mod den katolske organisation, Prelatura del Opus Dei, om retten til at bruge begrebet ‘Opus Dei’ - Guds Værk. På Hovedbiblioteket kan du høre om retssagen og om filosofiens historisk vanskelige forhold til religionen - og få chancen for selv at prøve det kontroversielle spil.

Tilmelding læseklubber Læseklubber på Hovedbiblioteket – det er nu DU skal tilmelde dig! Har du lyst til at dele dine læseoplevelser, blive inspireret af andre bøger end de sædvanlige og møde bogbegejstrede åndsfæller? Det nye katalog for læseklubber på Hovedbiblioteket er UDE NU, både på hjemmesiden og i papirform. Så tjek sæsonens klubber i læseklubkataloget sæson 2013/2014. Hovedbiblioteket glæder sig til endnu en sæson med masser af læseoplevelser og menneskemøder.

• Oplæsning med Stine Pilgaard, Kristina Stoltz og Knud Romer De tre forfattere læser fra Forførerens Dagbog, et par forførende eksempler fra egne bøger. • Tak for i dag ved Michel Steen-Hansen, Danmarks Biblioteksforening. Klassikerkomitéen er vært og byder på en forfriskning i forbindelse med arrangementet.

”Jeg gider ikke lægge mig ned; thi enten skulde jeg blive liggende, og det gider jeg ikke, eller jeg skulde reise mig op igjen, og det gider jeg heller ikke.” Enten-Eller, 1843

Følg med i arrangementerne på

bibliotek.kk.dk/biblioteker/hovedbiblioteket www.facebook.com/kbhhb

side 12 Københavns hovedbibliotek program september 2013

Københavns hovedbibliotek program september 2013 side 13


Onsdag 25. september kl. 17

artist talk

nedens bog

september

Linsey ”Hoochie Man” Alexander Hovedbiblioteket byder under Copenhagen Blues Festival på en artist talk med en real deal Chicago bluesmand. Linsey Alexander (f.1942) er født i Mississippi, vokset op i Memphis og har siden 1960 været en del af Chicagos blomstrende bluesscene. Han har spillet med legender som Buddy Guy, Magic Slim og B.B. King. Men han er helt sin egen. ”Jeg lever og har stadigvæk en god historie at fortælle”, siger Linsey.

Erling Jepsen: Den Sønderjyske farm

Kom og hør historien om Chicagos blues fra hestens egen mund. “Blues music is not hard, it’s just a documentary about life.”

Karen Blixen havde en farm i Afrika, ved foden af Ngong Hills. Der dyrkede hun kaffe. Allan Jensen havde en farm i Sønderjylland, ved foden af Gramby Bakke. Der avlede han kaniner. Vi er i 1960’erne, i en familie, der har sine problemer og konflikter.

Arrangeret i samarbejde med Copenhagen Blues Festival

Jepsen er tilbage med en munter, bizar, gribende og grotesk historie fra den danske provins. Mød den sindige og skarpe forfatter med sans for menneskelivet og alt hvad dertil hører af tragedier og komedier.

I kunstnerens hjerne

foto: Morten Holtum

Amalie Smith (f. 1985) er uddannet fra Forfatterskolen i 2009. Studerer pt. ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor hun arbejder med video, tekst, foto og støbning. Hun har udgivet fire bøger, heraf to om læsning, den seneste sammen med Ida Marie Hede. ”Bevægelsen mellem abstrakt og konkret interesserer mig. Jeg har fx beskæftiget mig med fysiske aspekter af læseprocesser i LÆSNINGENS ANATOMI, med at reaktualisere historiske begivenheder gennem læsning i KOLLEKTIVE LÆSEFORMER, med konservering af fly og følelser i filmen MOTHBALLING og med kroppen som samling i I CIVIL. Nu arbejder jeg på et projekt om overfladen på antik skulptur, der har igangsat en undersøgelse af pigmenter, voks, marmor, koral og ledt mig til at eksperimentere med infrarød fotografering. Jeg arbejder ofte sådan, at jeg samler så meget materiale sammen inden for et felt, at jeg ikke længere har overblik over det. Nogle gange begynder materialet så at strukturere sig selv, og det er fantastisk.”

Fra KOLLEKTIVE LÆSEFORMER med Ida Marie Hede, 2013

På Hovedbibliotekets 1. sal præsenterer unge, upcoming kunstnere på skift bibliotekets bøger med alt det, der inspirerer dem: kunstneriske forbilleder og –ismer, teoretikere, gode historier og meget andet. Så kig op på 1. sal og lån bøgerne fra de kunstneriske hjerner med hjem!

”Erling Jepsens nye roman er suveræn” – Jes Stein Pedersen, Politiken

side 14 Københavns hovedbibliotek program september 2013

torsdag 26. september kl. 17

Københavns hovedbibliotek program september 2013 side 15


oversigt

september 2. Kl. 19 Oscar K: Bærbar dansk litteraturhistorie I 3. Kl. 17 Sahar Delijani - Jacarandatræets børn 5. Kl. 17 Per Wium: Beatles 1963 9. Kl. 17 Ole Thyssen og det filosofiske blik 9. Kl. 19 Oscar K: Bærbar dansk litteraturhistorie II 11. Kl. 17 Tæsk: Et forsvar for det unyttige 11. Kl. 18.30 Poetiske tænkninger 12. Kl. 17.30 Christos Tsioklas - Lussingen 13. Kl. 15.30 Center for Vild Analyse: Særklassen 13. Kl. 17 Knud Romer - taler (også) om Kierkegaard 16. Kl. 19 Oscar K: Bærbar dansk litteraturhistorie III 17. Kl. 16.30 Sune de Souza: Filosoffen Karen Blixen 18. Kl. 16 En filosofisk Jordomrejse 19. Kl. 17 Sebastian Dorset: Filosofien bag grinet 20. Kl. 16 Operaens filosofi 21. Kl. 12 Opus-Dei – Rationalitet vs. Religion 23. Kl. 19 Oscar K: Bærbar dansk litteraturhistorie IV 24. Kl. 17 Klassikerdagen - Søren Kierkegaard 25. Kl. 17 Månedens Bog: Erling Jepsen: Den Sønderjyske farm 26. Kl. 17 Artist talk: Linsey ”Hoochie Man” Alexander

Københavns Hovedbibliotek Krystalgade 15 1172 Kbh K Tlf. 33 73 60 60

Følg med i arrangementerne på

bibliotek.kk.dk/biblioteker/hovedbiblioteket www.facebook.com/kbhhb

Arrangementer, September 2013  

Københavns Hovedbibliotek

Arrangementer, September 2013  

Københavns Hovedbibliotek

Advertisement