Issuu on Google+

D

avid

A

nderson

P

ortfolio


“You can't really say what is beautiful about a place, but the image of the place will remain vividly with you.� -Tadao Ando

1


TABLE OF CONTENTS

PG 3

Harrier Meadow Air & Space Museum

PG 21

James Street Residence

PG 9

Framingham Timeline Walkway

PG 23

Nauticus Lamp

PG 13

Lagoon Athletic Center

PG 26

Chess Face Off Arena

2


HARRIER MEADOW AIR AND SPACE MUSEUM

NORTH ARLINGTON, NEW JERSEY

3


Kingsland Erie

EXISTING BERGEN COUNTY BALING FACILITY Harrier Meadow is the marshland East of the deteriorating Bergen County Baling Facility and between Erie and E-I Landfills. Harrier Meadow once was where shot rock from the construction of route 280 was dumped. Surprisingly the marshland has grown over many years to maintain a healthy ecosystem. A large variety of bird species inhabitant it as well as small fish turtles and insects. Harrier Meadow and its thriving ecosystem becomes the focal point of this project and site strategy. Walking trails along the edges of the landfills always maintain a visual reference to Harrier Meadow, but also outdoor program will be dispersed amongst the site with specific vantage points towards the meadow and Air and Space Museum. These edges will frame Harrier Meadow and create a stage for the proposed aviation museum. Harrier Meadow

Landfill

Baler

Walking Trail

Outdoor Program

Views

E-1

0

3000ft 1km Site Plan

4


bb

aa

Ground Floor Plan

Second Floor Plan

5


0

50ft

100ft

150ft 50m

Rendered Section Perspective (bb)

6


1

Existing Reinforced Concrete Combined Footing

2

#4 Rebar

3

Concrete Column Footing

4 Concrete Reinforced Foundation

19 3/4” Insulated Glass

10 12” Concrete Slab on Grade

28 W14X56 Steel Cross Bracing

11 Terazzo 12 Steel Cap Plate

20 Mullion Assembly

13 Expansion Steel Bearing

22 Perforated Copper Panel

21 Angled Steel Connection Clips

5

4” Gravel

14

W8X22 Steel Beam

6

2” Sand

15

W12X34 Steel Counterweight Structure

7

3/16” Vapor Barier

16 Shear Plate

8

Air Intake Duct

17

9

Air Return Duct

18 Prestressed Concrete Column 10”x10”

Prestressed Concrete Beam 10”x10”

24 25

28

29 Cellular Decking 30 1” Plywood 31 Hardwood Florring

23 W12X42 Steel Column

32 W24X40 Open Web Steel Joist

24 W30X96 Castellated Steel Beam

33 2” Steel Decking

25 10” Steel C Channel

34 6” Rigid Insulation

26 Steel Stifner

35 Existing Concrete Wall

27 1 1/2” Insulated Glass 16

20

32

36 Track Lighting

33 34 35

3’ 8” 27 14’ 6”

31 30 29

20

2’ 3” 26

2’ 0”

14 13

20 19 21

16

22 23

18 17

15 35

12

18’ 1/4”

12 3’ 10” 1’ 8”

Section aa (detailed)

4 2

5 6 7 10 2 11

3

8 9

1 2

Conceptual Sketch

Existing Structure Study

7

Interior Rendering of Main Corridor

35’ 0”


Sectional Detailed Rendering

1

Existing concrete wall and rigid frame

2

Cast in place concrete grid

3

5’x3’ copper panels

4

Steel counter-balance structure

5

7

Floor assembly

8

Steel cross bracing

9

3/4” insulated glass pane

10

Roof assembly

11

Steel expansion bearing & C channel header

W30X108 castellated steel beam

6

12

W27X108 castellated steel beams

Stair assembly

8


FRAMINGHAM TIMELINE WALKWAY

FRAMINGHAM, MASSACHUSETTS Located between Worcester’s Union Station and Boston’s South Station, the Framingham Commuter Train stop serves a large influx of commuters. Once off the train there is nothing leading passengers into Framingham’s downtown district. This covered walkway is designed as a way-finding structure guiding passengers from the commuter stop into the downtown area. With safety being a major concern, the design employs the use of wooden slats with gaps. The gaps allow pedestrians to see through the structure preventing potential ambiguity towards what is behind it. The angulations of the roof structure reflect the same structure used in the interior of the original train station designed by H.H. Richardson. The original train station is adjacent to the walkway. There are plans to renovate it as mixed-use station. The black panels projecting from the structure will display information about chronological events in the town’s history for commuters to read.

9


10


Day Montage

2

1

0

Site Plan 11

1 Current MBTA Commuter Rail Stop

2 Original H.H. Richardson Train Station

Detailed Ground Plan

100ft 50m


Night Montage

Ground Plan

Structural Inspiration From Adjacent H.H. Richardson Train Station

0

50ft 25m

Black Plexi Panels Display Historical Framingham Events

12


LAGOON ATHLETIC CENTER VENICE, ITALY

13


ENVIRONMENTAL CONCERN

Venice, Italy, a historically revered city is slowly sinking. Recent studies of the lagoon in which the city floats upon, shows that higher flood rates have increase drastically in the last thirty years. Much of this is a result of global environmental changes, but also the result of human interactions with the lagoon. With more motorboat traffic and larger boats, the silt of the lagoon is disturbed. Although Venetians have learned to live with the flooding, the increasing flooding frequency is alarming. In the last decade and a half a large focus was placed on what should be done to save the city from sinking.

Picture credit: AFP/GETTY

WHY AN ATHLETIC CENTER?

Unfortunately, in the past two decades the local Venetian population has declined. With tourism as the leading revenue for Venice, many local Venetians are leaving, their ancestral city, to find work on the mainland. A proposed 61,000sqft (5667sqm) athletic center is intended to serve as an institutional incentive for the local Venetian populous. While there already are established athletic facilities in Venice, many are designed for small neighborhoods and also difficult to reach. The proposed site is located in Piazzale Roma, adjacent to the main waterway of Venice; the Grand Canal. Boats are the dominating means of transportation; however the site is unique because it is the only part of Venice with automobile traffic. A 70ft (21m) modern parking garage stands directly west of the site and holds a large presence over the site. Stazione di Venezia Santa Lucia is the train station North of the project site. Pedestrian foot traffic coming from the train station brings visitors across a newly constructed modern foot bridge design by architect Santiago Calatrava onto the site. With the site located on a major intersection of traffic, the site strategy is very conscious of the importance of circulation through it. Essentially the front door of Venice, the Lagoon Athletic Center is intended to be a new modern design which respects the rich history of the city, but provides a state of the art facility in which local Venetian are able to take pride in and display to any visitors of the city.

Picture credit: Giulio Fecchio

14


CONTINUING GREEN SPACE

A

To the east of the site is Giardini Papadopoli, a public garden which would provide pleasant views

O P P B MEANS OF TRANSPORTATION O Car Bus Boat R Train Monorail(People Mover) T U C PEDESTRIAN BUFFER N Foot traffic from train station as I well as water taxi stop make North end of site an area of T congregation I D BOAT ACCESS WHEN HIGH WATERS E During times of emergency S

6

C

Form 2: Opening passageway inviting visitors coming from train station or water taxi

4’

SITE

2’ 4’ 4’

PATHS BETWEEN NODES

1. Parking Deck Entrance 2. Information Center 3. Water Bus & Tickets 4. Ponte Della Constituzione 5. Hotel Santa Chiara & Water Taxi 6. Entrance to Gardini Papadipoli

B

OBSTRUCTED VIEWS

The 70ft (21m) parking garage limits views to the West of the site. It also casts a large shadow upon site

C

SERVICE ACCESS

Due to limited automoblie access locating service program is restricted to the West and South edges of the site

D Form 3: Arcade provides open circulation from parking garage and buffers views

D

4’

flooding, the athletic center will serve as refuge for locals. Alternative entrances by boat in high waters will be considered

A

B

SITE

Form 1 : Creating an open courtyard facing public gardens instead of parking garage

A

SITE

EXPLORATION OF PROGRAM DISTRIBUTION

FIFTY PERCENT SITE OCCUPATION

3

C O N S T R A I N T S

2

4

1

A

B

C

D

5 6

Project calls for 50% left for outdoor space. Exploring possible building footprints

ADDRESSING THE AQUA ALTA

H BO

R

HOO

D

1 Raise site plane above 150 year flood level (30in/72cm) GYM

L O C A L N EIG

B

POOL

H BO

HOO

R

15

L O C A L N EIG

The design of the athletic center is responsive to its surrounding context. There are many site opportunities as well as site constraints which influenced design strategies. The most significant design decision adresses the “Aqua Alta” (high water) which is the daily flooding of Venice. How does one design a building responsive to site inundation? The lowest point in Venice is Punta della Salute which is 80cm above the mareographic zero. Piazza San Marco, Venice’s most visited piazza, has been inundated with as much as 3m of water. Fortunately, Piazzale Roma is located higher than Piazza San Marco and therfore does not inundate as much. The athletic center is designed to withstand to a 150 year flood which would inundate Piazzale Roma with as much as 58cm. The athletic center will also serve as an emergency refuge when waters rise dramatically.

D A

4 Shift pool hall to allow passage from zone A to zone B


Site Plan

-4’-0”

0’-0”

-4’-0”

0 0’-0”

-4’-0”

0’-0”

-8’-0”

-4’-0”

0

-8’-0”

100ft

N

30m

B

A

POOL

L O C A L N EIG

L O C A L N EIG

H BO

H BO

HOO

R

R

HOO

2

GYM

D

Gradual slopes & steps allow access to raised site from street

D

3 Gathering zones for A) local community & B) visitors

B

B

L O C A L N EIG

L O C A L N EIG

H BO

H BO

HOO

R

R

HOO

D A

5 Supporting program help create framed piazzas

D A

6

Allow pedestrian circulation through site

16


SWIMMING POOL

MAIN LOBBY

GYMNASIUM

West Elevation

East Elevation

Section aa

17

0

50ft

18m


Ground Floor Plan

STRUCTURE Glulam structure in large halls

bb

Health Bar

ISTRIAN STONE BASE Traditional impervious stone

Sports Retail

AMBASADOR BRICK Brick reflects horizontality of design

Visitor Lobby Security Control Room Locker Rooms Locker Rooms

Staff Room

STANDING SEAM COPPER ROOF

Wet Storage

Gym

Spectator Entrance

Pool

Locker Rooms

Staff Room

Modern roof with traditional color

Exercise Studio

Locker Rooms

Lobby Loading Dock

CHANGING VS NON CHANGING CIRCULATION changing

non-changing

Daycare

VERTICAL CIRCULATION egress

elevator

architectural stairs service elevator

aa

0

0

50ft

18m

N

50ft 18m

18


Detail cc Scale: 1/4”=1’ cc

18’ (5.5m)

bb

Given the historically rich context, the athletic center is wrapped with a modern stone veneer. As with most of the architecture in Venice, the design uses traditional Istrian stone as a base. It is a dence stone making it impervious. This Istrian base is built up to the top of the ground level. From the second level up, the building is wrapped with grey ambassador stone. The elongated stone compliments the low horizontality of the design. Being a West facing facade, this part of the athletic center is designed with a horizontal timber lattice. This lattice provides shading for afternoon sunlight and heat, keeping the center cooler in hotter temperatures. Longspan Structure

2’ (0.6m)

12’ (3.6m)

Central Mechanical units

2’ (0.6m)

12’ (3.6m)

Section bb Scale:1/8”=1’

19


STUDY MODELS

1. Volume Study

2. Fenestration Study

3. Material Study

4. Final Model

View of North Piazza

20


JAMES ST. RESIDENCE NEWARK, NEW JERSEY

Street Elevation

0’

James Street in Newark, NJ is a small neighborhood made up of brick row housing. With a vacant housing lot 25ft (7.6m) wide by 136ft (41.3) deep, this project aims to create a contemporary street facade respecting the all brick neighborhood. The mixed-use program requires a doctor’s office on the ground level and a one family residence above.

5’

10’ 4m

aa

n

dow up

n

dow

n

dow

Ground Floor Plan

21

0’

12’ 4m

N

Chipboard Model

Physical Model


Second Floor Living Room

Section aa

0’

15’

5m

22


NAUTICUS LAMP

Conceptual Sketches

28.5cm

23


Rotation 270

LED bulbs are embeded into the chrome ring under the frosted glass. The glass reflects the light in a certain direction. The direction of where the light shines can be adjusted by rotating the glass shade which is attached to the chrome handle

24


1/16” Frosted Glass

Chrome Ring

LED Bulb

Grooved Wheel

1/8” Aluminum

25


CHESS FACE OFF ARENA CENTRAL NEW JERSEY

Once every month, two hedgefund managers meet in a cornfield 2000ft x 1000ft (609m x304m), to have a game of chess. One is a surrealist and the other a geometric abstractionist. The project asks for the design of an arena within the cornfield boundary for the two competitors to engage in their monthly game of chess.

26


FROM THE SUBCONSCIOUS TO THE CONSCIOUS

Surrealism gives form to subconscious themes supplied through chance, madness, dreams, hallucinations or automatism. Sigmund Freuds defines the subconscious as the place where a person’s irrational thoughts are kept. Within the subconscious lies unacceptable desires, fatancies, repressed memories. These thoughts are restrained from entering the conscious thought. However, concrete conscious items could trigger subconscious thoughts as well. When one is challenged to a game of chess, it is expected that they will sit to play. Without having to think about it, a person automatically associates a game of chess with sitting. Because people subconsciously associate chess with sitting, a chair, which is a concrete thought, can trigger this conscious thought of playing chess. The design strategy for this project is to use chairs as a link to the subconscious. The cornfield will be piled with different type of chairs. Those who visit the arena cross the field of chairs through formed tunnels. As the field of chairs approaches the chess arena, the chairs organized into rows representing the transition from the subconscious to the conscious. Piet Moudrian, Dutch De Stijl painter, describes geometric abstraction as, “pure representation of the spirit, art will express itself in purified- that is abstract-esthetic form”. Half of the arena is formed with chairs while the other half is constructed from the geometric proportion of selected chairs.

27


Barrel Chair Frank Llyod Wright

Le Corbusier Chair Le Corbusier

CardBoard Chair Pedestal Chair Frank Gehry Eero Saarinen

Barcelona Chair Mies Van Der Rohe

0’

3’

Lounge Chair Le Corbusier

9’

15’ 5m

28


SITE PLAN

29


0’

500’ 150m

N

30


David Anderson Portfolio