Page 1

WIN

Blz. 11

Wie herkent deze knaap? Zoek het sleutelwoord van het kruiswoordraadsel.

Door René Mertens

50

VALABLE JUSQU'AU 31/12/2018. UNIQUEMENT EN BELGIQUE. CONDITIONS SUR LE SITE. REPRODUCTION INTERDITE.

Win Neuzebier!

Flash Back

GELDIG TOT 31/12/2018. ENKEL IN BELGIE. VOORWAARDEN VIA SITE.NAMAAK VERBODEN.

Blz. 9

TERUG

W W W. A R T I S H I S T O R I A . B E

Spaar artis historia punten

HET NIEUWE

HET NIEUWS- EN AANKONDIGINGSBLAD VOOR EEN LEVENDIG TESSENDERLO, HAM EN LAAKDAL

Een lach is onbetaalbaar

Zondag was voor de adverteerders van Close magazine de ‘Close dag’’, niets bijzonder zal je zeggen, al was het niet dat er dit jaar een andere invalshoek was voor dit event. Het is verzamelen geblazen in de ‘Olmense zoo’ voor klanten, maar vooral voor 75 mensen uit verschillende hulpbehoevende organisaties uit de buurt waaronder: De Waaiburg vzw, De Schakel vzw, Den Brand, MPI Oosterlo, De Witte Mol en Huis De Post. Zij konden genieten van een ontbijt, broodjeslunch, de natuur, beestjes en speeltuin. Om deze actie kracht bij te zetten was er ook zon besteld en geleverd. “Wij hebben hier als bedrijf echt van genoten”, zegt Jonny Janssens van de PRESS drukkerij, “het is fijn deze mensen een dagje plezier te kunnen geven. Mensen die naar huis gaan en u driemaal komen bedanken, dat doet je wat, dan ben ik blij dit als ondernemer te kunnen geven.” aldus Jonny.

TESSENDERLO

Levensloop Nog meer succes dan vorig jaar 3600 deelnemers in 81 teams hebben 24 uur gejogd, gewandeld of gefietst in het sportpark.

Blz. 2

BERINGEN/HAM/TESSENDERLO

Politie schittert op sportief vlak

drie medewerkers werden Belgisch kampioen In Bocholt kaapten Hoofdinspecteur Jean-Marie Van Broeckhoven en collega-inspecteur Paul Vanheel de prijzenpot weg tijdens het Belgisch kampioenschap tennis dubbel heren. En op de mijnterril in Beringen behaalde Niels Beelen de overwinning bij het mountainbiken, categorie -40 jaar. Blz. 7

Volgende week in uw bus met Bjorn Verhoeven!

WINNAAR

Waar is da feestje... en win een receptie De bewoners van de Baalmolenstraat winnen een GRATIS ‘Mijn beste burenreceptiepakket’ met drank en hapjes voor 20 personen Proficiat aan de winnaars, jullie worden persoonlijk door ons gecontacteerd.

Uw pedicure en manicure aan huis? Blz. 7

Een kwaliteitsvolle behandeling aan scherpe prijzen!

Bel of mail voor een afspraak! Claes Hilde 0486 447 292 claes-hilde@telenet.be

jaargang 114 • weekblad nr. 39 • 30 september 2016 • €1.70 Advertentie_HildeClaes.indd 1

26/09/16 12:46


2

NIEUWS Boerenbelang 30 september 2016

TESSENDERLO

LAAKDAL

Derde editie van 650 kinderen uit Levensloop brengt het zesde leerjaar 178.750 euro op op verkeersles Vorig weekend werd in Tessenderlo voor de derde keer een actie voor Levensloop georganiseerd en dit met nog meer succes dan vorig jaar

Liefst 3600 deelnemers (vorig jaar 2900) in 81 teams (vorig jaar 75) hebben 24 uur gejogd, gewandeld of gefietst in het sportpark. Er waren ook 29 standen, waar de verenigingen zich konden voorstellen en spullen verkopen ten voordele van Levensloop.

De slotceremonie was een derde overweldigend moment.

Met 148 deelnemers waren de ‘Buggies for Life’ uit de Vleugt het grootste team. “In 2014 konden we 110.000 euro overhandigen aan de Stichting tegen Kanker, vorig jaar 163.525 en nu zelfs 178.750 euro”, zegt een erg tevreden voorzitter Danny Vandeweyer.

De Vleugt had grootste team. “Dat succes is te danken aan de doelstelling, de strijd tegen kanker, waar iedereen mee te maken heeft, het mooie weer en vooral aan de gezelligheid van het evenement: de mensen voelen zich er goed en solidair. Zelfs tijdens de nacht was het een drukte van jewelste.”

Viering van de Vechters

Het eerste hoogtepunt was de opening, wanneer de Vechters -dit zijn mensen die de diagnose kanker (gehad) hebben - gevierd worden. De kaarsjesceremonie

was het tweede hoogtepunt. Het werd een zeer emotioneel moment: dit jaar was aan de teams gevraagd om foto’s of namen te tonen van mensen, die overleden zijn aan kanker”. Dan volgde een ontroerende getuigenis van Heidi, waarvan de zus gestorven is aan kanker. Een trio zong het liedje ‘de ster’ van Stan van Samang en daarna volgde een stilteronde met de Vechters op kop langs de piste die versierd was met brandende kaarsen.

I have a dream

En natuurlijk was de slotceremonie het derde hoogtepunt. Een emotionele Danny Vandeweyer citeerde in zijn slottoespraak aan een luid applaudisserend publiek de bekende uitspraak van Marten Luther King: “I have a dream. En die dream hebben we verwezenlijkt”. Ook Initiatiefnemer Serg Goelen was al erg geëmotioneerd: “In 2010 is mijn vrouw overleden en daarom zijn we gestart met allerhande acties. Ondertussen hebben we al liefst de ongelooflijke som van 2.500.000 euro ingezameld”. (IP)

Vooral aandacht voor de gevaren van GSM of walkman in het verkeer en het oversteken van een overweg Naar jaarlijkse traditie organiseerden de mobiliteitsdiensten van Geel, Laakdal, Meerhout, Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout en enkele Kempense bedrijven op dinsdag 20 september de verkeersdag voor de leerlingen van het 6de leerjaar. Verkeerseducatie is heel belangrijk voor kinderen, een goede voorbereiding om zich op een veilige manier in het drukke verkeer te begeven is iets waar jongeren van het 6de leerjaar nood aan hebben. Op de verkeersdag komen heel wat gevaarlijke situaties aan bod op een speelse manier. De kinderen kwamen dit jaar samen in en rond de sporthal van Veerle-Laakdal voor een dag vol activiteiten onder het thema van dit jaar ‘horen, zien en rijden’.

45 ongevallen gebeurd op overwegen, het merendeel daarvan (80%) zijn auto’s die geschept worden door de aanstormende trein, maar er vielen ook 12 doden bij voetgangers en fietsers die de overweg wilden oversteken. Een trein heeft zowat 700 meter nodig om bij een noodstop tot stilstand te komen. Op je gehoor moet je in ieder geval niet afgaan om over te steken, want al 3 tot 5 seconden nadat je de trein voor het eerst hoort, rijdt hij al voorbij. Dat deze workshop aansprak, mag geen wonder heten. Petit is in 2014 nog verkozen tot de beste Nederlandstalige Woordvoerder van het Jaar. Met deze prijs bekroont de Vlaamse Vereniging van Journalisten jaarlijks de woordvoerder die een voorbeeld is voor zijn vakgenoten. De sessie in Laakdal vormde meteen een van de grootste sensibiliseringsacties voor schoolkinderen waaraan Infrabel heeft meegewerkt.

Tijdens de workshops leerden ze op een toffe en praktische manier o.a. hoe een dode hoek werkt, hoe EHBO toepassen bij een ongeval, het gebruik van oortjes en gsm… Verder konden ze praktische ervaringen opdoen in het verkeerspark.

Gebruik geen oordopjes in het verkeer!

Met een hoofdtelefoon sluiten fietsers en voetgangers zich af van hun externe omgeving en daarmee verliezen ze hun concentratie, zo legde studentenagent Frank Wagemans uit. Het gebruik van oordopjes maakt je doof voor je (verkeers-)omgeving. Tuurlijk heb je dan meer kans om betrokken te geraken bij een ongeval. Tijdens de afsluitende quiz werd uitgevochten welke klas de wisselbeker naar huis mocht nemen. En, thuismatchen geven altijd een extra boost, GBS Eindhout werd de verdiende winnaar.

12 dodelijke slachtoffers op een overweg!

Voor de eerste keer was er ook een samenwerking met Infrabel. Frédéric Petit, woordvoerder van spoor weginf rast r uct uurbeheerder Infrabel, gaf de kinderen duidelijke tips voor het oversteken van spooroverwegen. Vorig jaar zijn in België

Tine Gielis burgemeester en schepen van openbare werken kwam ook langs: “Als gemeentebestuur en politiezone zetten we niet enkel in op verkeerseducatie, maar blijven we inspanningen leveren om de omgeving van onze lagere scholen veilig te maken. Daarnaast stellen we een mobiel verkeerspark en behendigheidsparcours ter beschikking om na de theorielessen ook de praktijk in te oefenen. Deze verkeersdag is een mooie aanvulling op dit aanbod, maar verkeer blijft een zaak van ons allen. Daarom lanceer ik een warme oproep aan iedereen om de maximumsnelheden te respecteren. Onze schoolgaande kinderen verdienen dit.” (DL) foto’s Danny Louwet


3

NIEUWS Boerenbelang 30 september 2016

TESSENDERLO

Handel in een dorp heeft nog steeds veel toekomst Start met traditiegetrouw ontbijt

Alvorens de Looise handelaars aan een drukke werkdag tijdens de Dag van de Klant begonnen, werden ze traditiegetrouw uitgenodigd op een lekker ontbijt in de Oude Post. Een vijftigtal handelaars waren present om al dat lekkers te proeven en om te luisteren naar de toespraken van Unizo-voorzitter Gie Reynders en schepen Willy Wilms. Gie Reynders benadrukte dat er nog altijd veel toekomst is voor de handel in een dorp: “Maar dan moet er meer aandacht zijn voor innovatie en aanpassing van het assortiment naar de noden van de consument”, waarschuwde hij: “Iedereen merkt het: het winkellandschap verandert snel.

Meer aandacht voor innovatie. Er is een opkomende en alarmerende leegstand in de winkelstraten, er is het veranderend koopgedrag van de consument en de verschuiving naar

TESSENDERLO

Verbouwingen gemeentehuis! Ons gemeentebestuur wil een goede dienstverlening verzekeren voor de bevolking in een hedendaagse en duurzame infrastructuur. Daarom wordt er in het gemeentehuis hard verbouwd. Het gelijkvloers is klaar, nu beginnen de werken aan de eerste verdieping.

Kantorenwissel

De diensten die vroeger op de bovenverdieping van het gebouw gehuisvest waren, verhuizen tijdelijk naar een andere plek: Groendienst: verhuist naar blok B; afdeling Gemeentewerken: verhuist naar de kelder van blok B. De afdeling Milieu en de dienst Ruimtelijke Planning & Vergunningenbeleid verhuizen in de laatste week van september van hun tijdelijke locatie in blok B naar hun nieuwe kantoren op het gelijkvloers van het gemeentehuis. (JB)

baanwinkels en shoppingcentra”.

Tessenderlo is plezant

De consumenten hebben minder tijd en gaan daarom hun aankopen bundelen en steeds meer e-shoppen. “Dit heet onestopshopping”, vervolgde hij: “Is er nog plaats voor de speciaalzaken in de centra? Het antwoord hierop is overduidelijk: JA! Maar we moeten wel constant vernieuwen”. Ook de steun van de Evenementencel helpt: de Evenementencel lukt er al vele jaren om veel volk naar Tessenderlo te halen met gezellige evenementen, want ‘Tessenderlo is plezant’.

Na een uitvoerig ontbijt konden deze handelaars aan een drukke dag beginnen.

In 2017 wordt de Diesterstraat heringericht

Samen met de handelaars probeert het gemeentebestuur een toekomstgericht project te ontwikkelen waardoor de toekomst van ‘Winkeldorp Tessenderlo’ kan bestendigd worden. ‘Altijd verrassend’ is de slogan van dit project. Op donderdag 13 oktober organiseert de werkgroep hierover een vergadering met de handelaars. “Op die avond zal de huidige stand van zaken van dit commercieel-strategisch plan voorgesteld worden”, verduidelijkt schepen Willy

Wilms. Hij benadrukte ook dat een mooi en functioneel handelscentrum van essentieel belang is voor het welslagen van dit project: “Vandaar dat het gemeentebestuur al enkele jaren fors inzet op het vernieuwen van de winkelstraten. De herinrichting van de Stationsstraat en de Neerstraat is al achter de rug en in 2017, tenminste als alles volgens plan verloopt, pakken we de Diesterstraat aan. In een eerste fase gaat het om een gedeelte van de Markt, vanaf de Neerstraat tot de Schoterweg. In het najaar is dan de Diesterstraat aan de beurt”. (IP)

TESSENDERLO

Een CADO voor onze Looise hulpbehoevenden Momenteel laat de familie Thomasyadi hun vroegere woonhuis (Eersels 31) renoveren tot een prachtige woonst Op de eerste en tweede verdieping komen appartementen, het gelijkvloers en de tuin worden voorbehouden voor CADO of Collectieve Autonome Opvang. Eind november is de officiële opening gepland.

“Onze bedoeling is om mensen die nog thuis wonen, maar het moeilijk hebben even op te vangen in een huiselijke sfeer. Met dit kleinschalig, huiselijk initiatief willen we de mantelzorger wat rust gunnen, maar ook de zorgontvanger uit zijn isolement halen”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Joris Billen: “Men vangt de mensen overdag op in een gewoon huis. Het lijkt op ergens op bezoek gaan om nadien weer naar huis terug te keren”.

“Het lijkt even op bezoek gaan.’’ Elke dag zal een balans opgemaakt worden van wat de zorgontvanger nog aankan. Hij kan bijvoorbeeld helpen bij het koken of de afwas doen, naar gelang zijn mogelijkheden. Of er de krant lezen, kaarten, boodschappen doen. Er zullen

ook wandelingen gemaakt worden, gezelschapsspelen gespeeld, geknutseld … De mensen kunnen zelf kiezen hoe vaak ze per week willen komen. De CADO is alle werkdagen open tussen 8.30 en 16.30 uur. De bezoekers kunnen een hele of een halve dag gebruik maken van de opvang of zelfs enkele uurtjes in voor- of namiddag. Dagelijks kunnen een achttal mensen opgevangen worden. Dit initiatief kan voor veel mensen een uitstel betekenen van verzorging in een rusthuis. De exploitatie gebeurt door de Landelijke Thuiszorg, maar de hulpbehoevenden worden aangeduid door het OCMW. Een Looienaar krijgt steeds voorrang.

de Landelijke Thuiszorg gevolgd. Het OCMW betaalt de huur en zorgt een bemiddelende rol tussen de eigenaar en de uitbater”. Tom en Joris zijn ervan overtuigd dat CADO zal zorgen voor een nieuwe dynamiek in Tessenderlo: “Het wordt een ontmoetingsplaats voor de buurt, voor de mantelzorgers en de professionelen. Deze professionele steun is broodnodig, wat mantelzorg is zeker niet te onderschatten”. Op de Geelsebaan in Klein-Vorst is onlangs ook een soortgelijk opvanghuis geopend. Voor meer info: 0800 112 05 (gratis telefoonnummer) of via e-mail: zorgwijzer@ons.be. (IP)

CADO zorgt voor een nieuwe dynamiek

“De gebouwen worden gehuurd van de eigenaar”, vervolgt gemeentesecretaris Tom Tijsmans: “Voor de verbouwingen heeft de eigenaar de voorschriften van Joris en Tom voor de woning in aanbouw.


4

NIEUWS Boerenbelang 30 september 2016

TESSENDERLO

HAM

Nieuwe gemeentelijke belasting voor bedrijven stuit op hevig protest Een groot aantal bedrijfsleiders van Truibroek en de omliggende industrieterreinen willen de gemeentelijke belastingen boycotten “Sommigen die voordien minder dan 100 euro moesten betalen aan taksen, krijgen nu bedragen van meer dan 4000 euro voorgeschoteld”, aldus de ondernemers. De belasting op bedrijfsvestigingen van minimum 200 euro per jaar is in Ham ook verschuldigd aan verenigingen zonder winstoogmerk zoals onze vrije radio in de Gerhoevenstraat. Ook wij ontvingen een brief voor het betalen van de belasting”, aldus Marc Windmolders van Trendy FM. Tijdens de zomermaanden kregen de Hamse ondernemers hun eerste ‘nieuwe’ belastingbrief in de bus. “Voordien was er een belasting op drijfkracht”, zegt Tom Buntinx van SBS Beton. “We waren dan ook blij toen we vorig jaar te horen kregen dat deze belasting werd afgeschaft. In de plaats kwam echter een nieuwe belasting die zelfstandige ondernemers belast op basis van de oppervlakte die ze innemen. Voor bedrijven onder de 6 are is er een forfaitair bedrag van 200 euro.” “Het gaat voor sommige KMO’s om een vermeerdering met 500 % en zelf meer”, aldus nog Buntinx. “Er zijn ook zelfstandige ondernemingen die minder betalen, maar kleine bedrijven die veel grond nodig hebben voor hun activiteit zijn de dupe van het verhaal. En dat vinden wij niet kunnen.” Ook Trendy Radio in de Gerhoevenstraat kreeg een aanmaning in de bus, omdat het eigendommen heeft in de gemeente voor het opzetten van een vrije radio. “Verhuizen naar een andere gemeente kost eenmalig 124,63 euro voor de publicatie in het Staatsblad”, zo vertelt Windmolders. “Zo is de keuze snel gemaakt.” Onlangs werd ook de belasting op stortplaatsen afgeschaft. “Dat betekent voor grote bedrijven uit Ham plots een besparing van bijna 900.000 euro. Sommige zeer grote nieuwe bedrijven betalen zelfs geen belastingen”, weet Dirk Willems van Wildri. “Wij vinden echter dat we als kleine KMO’s niet mogen gebruikt worden als melkkoe om dit verlies voor de gemeentekas op te vullen. En we hebben de indruk dat dit zo inderdaad gebeurt.”

Herman Vanbroekhoven van VBH grondwerken. “Een paar kilometers verder zitten we in Tessenderlo waar eenzelfde bedrijf die belastingen niet hoeft te betalen en dus een betere prijs kan aanbieden aan zijn klanten.” Burgemeester Dirk De Vis begrijpt het ongenoegen van sommige zelfstandige ondernemers niet. “Sommigen moeten nu inderdaad veel meer betalen”, zo verduidelijk De Vis. “In het verleden was er de belasting op drijfkracht. Destijds hebben heel wat bedrijven die nu klagen veel geld ontdoken door foute gegevens door te geven. En ik had als gemeente niet de mogelijkheid om elk bedrijf te gaan controleren om te kijken of de belastingaangiften op drijfkracht juist waren ingevuld. Wie gebruik maakt van gemeentelijke infrastructuur en diensten moet daar nu eenmaal belastingen op betalen. Komt daarbij dat de belasting fiscaal aftrekbaar is en dus voor de helft kan gerecupereerd worden.” De bedrijfsleiders hebben naar eigen zeggen destijds wel alles juist aangegeven.

Zaterdag was het ‘Dag van de Klant’ Er stonden meer dan 2 miljoen klanten centraal bij meer dan 100.000 zelfstandige handelaars in Vlaanderen. Uiteraard is de Dag van de Klant ook een mooie traditie in ‘Winkeldorp Tessenderlo’. “Onder het motto ‘Op je wenken bediend’ benadrukken wij als UNIZO dat zelfstandige ondernemers tot het uiterste gaan om de beste service te kunnen aanbieden”, zegt Gie Reynders, de voorzitter van Unizo Tessenderlo. In elke deelnemende gemeente werden alle klanten in de bloemetjes gezet met een leuke dagattentie, maar in Tessenderlo kon elke klant met een aankoopbon uit een Looise winkel bovendien aan een stand op de Markt gratis het nieuwe Looise streekproduct, een Looise maan, proeven en bovendien werden nog extra prijzen verloot: 20 cadeaubonnen van 25 euro.

Gratis ritje op de paardenmolen en Looise maan is uniek. “Dat iemand met een kasticket een prijs kan winnen is uniek in Vlaanderen”, vervolgt Gie Reynders.

Tessenderlo is een gezellige gemeente

Met een brede glimlach werden die lekkere

koeken uitgedeeld door An en Rita: “We hebben het heel druk, maar we doen dit heel graag: de mensen appreciëren dit geweldig en de kinderen krijgen ook nog een ticket voor de paardenmolen”. “Ballonnen, een paardenmolen enz., het is echt feest voor onze kindjes”, lacht Sofie Celen, de mama van Martha en Lena: “Deze Dag van de Klant vind ik een heel fijn initiatief. En met die Looise manen hebben we iets lekkers, dat typisch Loois is. Ik ga elk weekend winkelen in Tessenderlo”. René en Godelieve Aerts uit de Baalmolenstraat waren de gelukkige winnaars van een cadeaubon van 25 euro: “We komen uit het Antwerpse, maar wonen nu vijf jaar in Tessenderlo. We wonen hier heel graag. We gaan elke dag winkelen in Tessenderlo. Je kan hier alles vinden en de mensen zijn overal heel vriendelijk. Er er zijn ook vele gezellige tavernes”. “Ik mis enkel een Veritas en een schoenmaker”, aldus Godelieve. (IP)

Vermindering

Unizo Ham is met het gemeentebestuur onderhandelingen gestart over de belasting. “De gemeente is bereid om de belasting te herbekijken. Indien ze meer zou opbrengen dan voorzien, zal de vierkante meter prijs aangepast worden”, zo weet Bart Wijckmans van Unizo Ham.” Om hun ongenoegen te uiten roepen de ondernemer op tot het boycotten van de belasting en vragen ze iedereen die nog niet heeft betaald dit ook niet te doen. “Indien we dit met velen doen, dan staan we sterker en wachten we af wat de gemeente hier tegenover gaat stellen”, zo klonk het in Truibroek. (DM)

Concurrentie

De Hamse ondernemers zien in deze belasting ook een vorm van concurrentievervalsing. “Ik heb een bedrijf in grondwerken en moet plots enkele duizenden euro’s belastingen per jaar ophoesten”, zo vertelt

Gratis 1000 Looise manen en veel lachende gezichten tijdens de Dag van de Klant

Bedrijfsleiders niet gelukkig met nieuwe belasting.

An en Rita deelden 1000 Looise manen uit.

Gie Reynders met enkele mensen en kinderen aan de paardenmolen.

TESSENDERLO/HAM

Ondernemersclub wil nieuw logo Ondernemersclub Tessenderlo-Ham (OCTH) herdacht begin van dit jaar haar 25-jarig bestaan. “Dit jubileum is voor ons de ideale aanleiding om volgend werkingsjaar met een nieuw logo uit te pakken”, zeggen Jos Dessers (voorzitter) en Natalie Vanderschaeghe (inkomend voorzitter): “Voor het ontwerpen van dit nieuwe logo doet onze club een beroep op de creativiteit van de studenten middelbaar onderwijs van de Looise scholen en richt hiervoor een wedstrijd in die van 19 september tot 15 november loopt”. In het nieuwe logo moet de naam voluit te zien zijn. Het is echter toegelaten om naast de volledige naam ook de afkorting

OCTH in het logo te verwerken. Het logo moet bij de brede bevolking een beeld oproepen dat OCTH staat voor o.m. dynamisch ondernemerschap, groei, verbondenheid en samenwerking, ondernemen met respect voor de leefgemeenschap en de natuur. De winnaar of het winnende team ontvangt een geldprijs van 250 euro. De inzendingen moeten via e-mail gebeuren en gestuurd worden naar madeleine.bens@tessenderlo.be De wedstrijdjury is samengesteld uit bestuursleden van Ondernemersclub Tessenderlo-Ham. (IP)


5

NIEUWS Boerenbelang 30 september 2016

50 jaar Hamse Chiro gevierd door oud en jong en oud “Ik ben echt fier op de 50ste verjaardag van de Chiro van Genebos”, zegt zuster Marita die een halve eeuw geleden het initiatief nam om hier in Genebos deze jeugdbeweging op te richten. “We zijn destijds begonnen in een houten barak. Zelfs de vloer bewoog mee als we een spelletje speelden.” Zuster Marita was destijds de stuwende kracht achter het verenigings- en parochieleven in Genebos. “Ondertussen sta ik hier als iemand van de derde leeftijd, maar als ik hier tussen al deze jonge mensen sta die zich nog steeds volop inzetten voor de gemeenschap, dan voel ik me terug jong van hart zoals 50 jaar geleden.” Vijftig jaar geleden startte zuster Marita met de Chiro Genebos. “Ik kwam van Berkenbos waar een Chiro-afdeling was”, zo vertelde Marita. “Dit was iets wat ik als jonge zuster ook in Genebos wilde opstarten. In Genebos bestond al een VBA afdeling, een voorbereiding op de kajotsters. Ik wilde echter graag een Chiro-afdeling oprichten en kreeg uiteindelijk groen licht. Dit echter alleen op voorwaarde dat we onze kinderen afstonden aan de kajotsters, eenmaal ze de lagere school verlieten. Dit veranderde echter al vlug en de Chiro-Genebos werd een echt succesverhaal.” “We zijn destijds heel bescheiden begonnen in houten barakken”, aldus nog Marita. “Zelfs de stoelen en tafels bewogen mee als we in de barakken spelletjes deden. Toen de houten barakken afbrandden, was er veel solidariteit onder de ouders en werden tegen de toenmalige kerk nieuwe lokalen gebouwd.” Deze Chiro was er in eerste instantie alleen voor de meisjes. Twee jaar nadien richtte priester Pater Paul ook een afdeling op voor de jongens. Toen er een gemengde jeugdbeweging mocht worden opgericht, zijn we dadelijk op de kar gesprongen en werd Chiro-Genebos een jeugdvereniging voor zowel jongens als meisjes.” Ondertussen verdween de kerk van Genebos en nam de Chiro zijn intrek in de nieuwe lokalen aan de vroegere voetbalterreinen in Genebos in de Bergstraat. “En nu zijn we met ongeveer 80 kinderen”, zegt Dieter Verhaert van Chiro-Genebos. “Met 16 leiders geven we deze kinderen elke zaterdag van twee uur tot half vijf een aangename namiddag. En jaarlijks trekken we erop uit tijdens de grote vakantie voor een bivak.” Tijdens dit verjaardagfeest werd op zaterdag alle oud-leiding uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de nieuwe lokalen en herinneringen op te halen van vroeger. De dag erna volgde een spel-zonder-grenzen-dag voor jong en oud. (DM)

Met de nachtwachter door middeleeuws Diest Op vrijdag 30 september trekt de nachtwachter van Diest weer door de stad. Wie wil weten hoe het er aan toe ging in de tijd van strijdvaardige ridders en lonkende jonkvrouwen, van rondtrekkende minstrelen en predikende paters, van welvarende lakenwevers en fiere schuttersgilden en van stoere boottrekkers en frivole begijntjes, kan meestappen met de Diestse middeleeuwse nachtwachter. Hij vertrekt om 20u aan de ingang van het park Cerckel in de Michel Theysstraat. Op vrijdag 28 oktober 2016 vertrekt hij om 20 uur op de Grote Markt. “In 1229 ontving Diest stadsrechten van de hertog van Brabant en de plaats kreeg een eerste echte stadswal”, zegt Jef Rasschaert. “Om ’s nachts de veiligheid in de stad te garanderen deed een nachtwachter zijn ronde. In de middeleeuwen was Diest immers één van de toonaangevende steden in het hertogdom Brabant. De lakennijverheid bracht rijkdom en velerlei ambachtslieden verdienden er goed hun boterham. Als de avond een donker deken over het landschap uitspreidde kwam de nachtwachter tevoorschijn. De inwoners konden op hun twee oren slapen, want hij hield een oogje in het zeil. Gewapend met zijn lantaarn en hellebaard trok hij door de verlaten straten.” “Zeven jaar geleden beëindigde ik de opleidingscursus ‘Gids’ bij het CVO De Oranjerie”, zegt Rasschaert. “Voor mijn eindwerk wilde ik iets nieuws brengen, namelijk de mensen laten kennis maken met het mooie Diest en ze ondertussen ook een aangename tijd bezorgen. Uiteindelijk werd het een rondleiding waarbij ik mij verkleed als nachtwachter en waarbij mijn vrouw Netteke, eveneens verkleed in negentiendeeeuwse klederdracht, ook een rol kreeg toebedeeld. Wij stappen met de mensen langs de voornaamste bezienswaardigheden van de Diestse binnenstad of we vertellen over het leven van de begijntjes, terwijl we door het toch wel unieke begijnhof van Diest wandelen. Voortgaand op de enthousiaste reacties op het einde van de rondleidingen en het jaar na jaar stijgend aantal aanvragen valt onze manier van gidsen blijkbaar erg in de smaak.” Deelname kost 3 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee. Voor meer info kan je terecht bij Toerisme Diest (013 35 32 74 of toerisme@diest.be). (KJ)

‘Misschien is ’t goed te sterven in de herfst. Wanneer de nacht het dichts is en de dag heel ver’ enz. enz.. Dit soort vrolijke gedichten leerden wij vroeger op school. Van veel van die gedichten zijn er flarden in mijn hoofd blijven hangen en regelmatig duikt zo’n flard weer op. Die van dat sterven in de herfst komt ieder jaar bij het begin van de herfst naar boven, als ik de haag moet scheren en de tuin winterklaar maken. Zo ook vorige week toen ik de haag ging scheren. De lezer weet ondertussen dat ik dat niet graag doe. Ik kijk er altijd eerst een tijdje naar met de haagschaar in de hand, denk dan bij mezelf ‘misschien is ’t goed te sterven in de herfst’ en begin er aan. Met frisse tegenzin. Ik kan geen rechte lijn aanhouden als ik de haag scheer. Soms zie ik voorbijgangers denken: dat kan beter. Zelfs mijn vrouw zegt dat wel eens. Ik antwoord dan altijd dat een kromme ook een lijn is en dat ik meer van rondingen houd dan van strakke lijnen. Anders was ik ook niet met een poef getrouwd. Ach, ik trek het me niet aan: snel tevreden is ook tevreden en een lijn is een lijn. Mijn overbuur was die dag ook de haag aan het scheren. Hij was er eigenlijk al een week mee bezig. Hij had ze de voorbije jaren nogal ongebreideld laten uitdeinen en dat betaal je cash. Er moest een flink stuk af. Ik ging hem moed inspreken. Alle beetjes helpen. Mijn buurman is Nederlander of Hollander zoals wij dat zeggen. Hij heet Kees, Hollandser kan het niet. Het is een fijne man die na het overlijden van zijn trouwe hond Bas en wat later van zijn lieve vrouw een moeilijke tijd doormaakt. Stilaan gaat het echter weer beter. Hij heeft zich enkele maanden geleden een nieuwe hond gekocht, een Gordon Setter, een mooie hond. Hij heet Patrice. Op zich een mooie naam, maar misschien net iets te ‘nichterig’ voor wat een flink uit de kluiten gewassen hond moet worden. Zijn vorige hond, Bas, Hollandser kan het niet, was een hush puppy. Zo’n droevig ogende goedzak waar je nooit boos op wordt. Hij keek altijd alsof hij voortdurend bij zichzelf dacht: ‘misschien is ’t goed te sterven in de herfst.’ Van zo’n gedachte wordt zelfs een hond niet vrolijk. Maar nu is er dus Patrice en ik ben blij als ik hem op wandel zie gaan met Kees. Toen ik dus met Kees, over de gesnoeide haag heen, een babbeltje deed, wees hij naar een lange haag van coniferen op de perceelgrens met zijn naaste buur. Die moest ook nog ‘gekort’ worden. Hoe hij dat ging doen wist hij niet goed. “Voor ik er aan begin ga ik toch effe een poos zitten kijken”, zei hij bedachtzaam. Geen slecht idee Kees, maar weet wel: niets krimpt door er naar te kijken. Al zeker coniferen niet. Ja, er is misschien wel iets, maar daar schrijft een mens niet over. Zeker niet in het Boerenbelang. Wat dat dan is? Ga maar even wandelen in Brussel. Er hangt er eentje van drie meter tegen de muur, met krimpvrije verf geschilderd. De naam van de kunstenaar is niet bekend. Allicht weer een lul van een vent. Wie schildert er anders penissen op een muur?

De Louis van de week

Neerstraat 111, 3980 Tessenderlo Tel. 013 666 808 voor alle info, bekijk het filmpje op


6

NIEUWS Boerenbelang 30 september 2016

Wij leven samen, maar hoe wij samen leven met onze medemens is soms politiek bepaald. Dit forum geeft u een inkijk naar bestaande situaties maar vooral naar de toekomst, hoe leven wij morgen samen. Deze week voor Ham: Nu de school terug open is, merken wij weer meer fietsers op de rijweg, ook het mooie weer van de afgelopen weken lokt mensen naar buiten. Dit geeft soms gevaarlijke situaties door te slechte fietspaden of zelfs helemaal geen. Hoe gaan jullie dat aanpakken naar de toekomst toe?.

Politiek halfuurtje HAM

N-VA Onze fietsende jongeren zijn zwakke weggebruikers. Velen onder hen dragen een helm en fluovest wat hen beschermt en beter zichtbaar maakt. Er fietsen echter ook nog veel mensen zonder, waardoor zij voor de andere weggebruikers niet altijd even goed zichtbaar zijn. Daarom moeten de weginfrastructuur voor de nodige veiligheid zorgt. In Ham is dit op de meeste plaatsen goed geregeld, maar er zijn nog enkele zwarte punten. We lichten er 2 toe: • Kruispunt Vaartstraat, Fazantenweg, Waterstraat, Merelstraat, Spoorwegstraat en toeristisch fietspad. Door de beperkte zichtbaarheid, en dat hier 5 straten samenkomen samen met het fietspad en een bosweg is dit een van de punten die wij als N-VA fractie wensen aan te pakken. Spijtig dat dit niet reeds eerder gebeurd is. Met de aanpassing van de Fazantenweg had men dit in één keer kunnen meenemen. • Het Heldenplein: Hier heeft men gewerkt met een halfslachtige oplossing, namelijk een fietssuggestiestrook. Voor de fietsers geeft dit de indruk dat zij een eigen strook hebben, terwijl de auto’s toch verplicht zijn om over deze stroken te rijden. Hier dienen dan ook volwaardige fietspaden te komen. Wij willen als N-VA Ham er dan ook voor zorgen dat u in Ham overal veilig kan fietsen, maar ook u kan hier een steentje aan bijdragen door er voor te zorgen dat u en uw kinderen als fietser of voetganger steeds goed opvallen in het verkeer.

Raf Weltens

Michel Moreels

VLAAMS BELANG Onze gemeente heeft een mooi aangelegd toeristisch fietspad, op de oude spoorwegbedding. Deze wordt ook druk gebruikt door schoolgaande jeugd. Verder wordt momenteel de N141 heraangelegd, waar ook gescheiden fietspaden aangelegd worden. Niet tegenstaand zijn er nog steeds wegen die heraangelegd worden zonder een fietspad of voetpad te voorzien. De Fazantenweg is hier een duidelijk voorbeeld van. Deze werd heraangelegd als omleidingsroute voor de huidige werken op N141, De weg is er verbreed om meer auto’s door te laten, maar er is geen verhoogd fietspad of voetpad voorzien. Dit beperkt de mensen die in de straat wonen, tot het nemen van de wagen voor alle verplaatsingen. Het nabijgelegen toeristisch fietspad biedt helaas geen soelaas, gezien er geen directe verbinding is tussen de huizen en het fietspad. Ham telt heel wat straten zonder vlot begaanbaar voetpad, en fietspad. Deze straten zouden prioritair heraangelegd moeten worden, waarbij ook steeds een duidelijke zone voor fietsers is afgebakend. Wat we binnen de gemeente zeker MOETEN doen, is onze schoolkinderen, en hun ouders sensibiliseren over deelname aan het verkeer van fietsers. Dit kan gebeuren door een aparte rubriek in het gemeenteblad, met eventueel op jonge kinderen gerichte strip, een wedstrijd over verkeersveiligheid,...

“Wat we zeker MOETEN doen, is onze schoolkinderen en hun ouders sensibiliseren over deelname aan het verkeer van fietsers.” Michel Moreels

Dirk De Vis

CD&V

Paul Nies

GROEN Fietspaden zijn grotendeels een Vlaamse bevoegdheid, dus als gemeente beslissen we hier niet alleen over. Feit is dat het in Ham (eindelijk) de goede kant uitgaat. De Stationsstraat/Heidestraat was een ramp, maar wordt nu aangepakt en, zo lijkt het, verbeterd met een verhoogd fietspad en hopelijk voldoende veilige oversteekplaatsen. Daarnaast is er wel nog veel werk in bepaalde zijstraten zoals bv. de Zandstraat. Ook het centrum van Oostham moet bij de herinrichting fietsvriendelijk worden. De afsluiting, op termijn, van de Schoolstraat tijdens drukke uren is alvast een goede zaak. En dan moeten we nog meer mensen op de fiets krijgen: hoe meer fietsers er zijn, hoe meer de automobilisten zich hierop gaan aanpassen. De gemeente moet hiervoor deelnemen aan acties als “Met belgerinkel naar de winkel” of “Mijn korte routes”, maar doet dit te weinig. Ook moet het toeristische fietspad blijvend worden gepromoot als route voor fietsers, al moet de verlichting beter worden beheerd.

Fietspaden in Ham. IN DE RICHTING OOST WEST Ham heeft een fietsverbinding Oost /West die als een slagader door de ganse gemeente loopt. Het toeristisch fietspad verbindt Genendijk, Genebos, Kwaadmechelen en Oostham. Reeds jaar en dag wordt dit fietspad door de Hamse scholieren gebruikt en het ligt er “pico bello” bij. De N141, de hoofdstraat die Ham doorkruist, heeft grotendeels afzonderlijke fietspaden. Wanneer, einde dit jaar, de renovatie van de N141 is beëindigd heeft de N141 over zijn ganse traject vrij liggende fietspaden. IN DE RICHTING NOORD-ZUID De fietsostrade vanuit Antwerpen langs het Albertkanaal wordt, met oversteek over de Blauwe brug, doorgetrokken. Wij werken via de opgestarte Ruimtelijke Uitvoeringsplannen aan een raster van trage wegen. Allerhande, soms verdwenen paadjes, worden alzo veilige verbindingen. Ons mobiliteitsplan voorziet dat alle “lokale wegen 2 en 1” een afzonderlijk fietspad moeten hebben. Lokale wegen 2 en 1 hebben een verbindende functie tussen enerzijds wijken en anderzijds dorpen. Dat is zo in Gerhoeven, Olmensesteenweg, Wasseven, Geneberg, Bergstraat, Meerhoutstraat. De Veldhovenstraat krijgt bij haar renovatie eveneens een vrij liggend fietspad. Op “Lokale Wegen 3 “worden geen fietspaden voorzien.

“Wij werken aan een raster van trage wegen, allerhande paadjes, worden alzo veilige verbindingen.” Dirk De Vis

SP.A SP.A heeft niet gereageerd.

OPEN VLD OPEN VLD heeft niet gereageerd.

Vraag van volgende week voor Laakdal: Nu de school terug open is, merken wij weer meer fietsers op de rijweg, ook het mooie weer van de afgelopen weken lokt mensen naar buiten. Dit geeft soms gevaarlijke situaties door te slechte fietspaden of zelfs helemaal geen. Hoe gaan jullie dat aanpakken naar de toekomst toe?


7

SPORT Boerenbelang 30 september 2016

Winnaar Niels Beelen (-40)

Actiebeeld van Beelen

Tennis: Jean-Marie Van Broeckhoven en Paul Vanheel

CLUBNIEUWS VV LAAKDAL Zat. 01/10 10.00: KFC Heultje-Debutantjes U6 09.30: Zammel A-Duiveltjes U7 A 09.30: Zammel B-Duiveltjes U7 B 14.00: Duiveltjes U8 B-Herenthout B 13.00: Duiveltjes U8-SK Herentals 09.30: KFC Mol-Duiveltjes U9 B 11.00: KFC Zammel-Duiveltjes U9 A 14.30: Witgoor-Preminiemen U11 11.00: KFC Heultje –Miniemen U13 13.00: Blauwvoet Oevel-Scholieren U17 15.00: Blauwvoet Oevel B-Reserven B 15.00: SK Peulis-Reserven A 19.30: KSK Kasterlee-Eerste ploeg Zon. 02/10 11.15: FC Punt/Larum-Scholieren B

TENNIS/MOUNTAINBIKE

Sportief politiekorps BHT In september sleepten maar liefst drie medewerkers van het politiekorps van Beringen/Ham/Tessenderlo de titel van Belgisch kampioen in de wacht In Bocholt kaapten ze de prijzenpot weg tijdens het Belgisch kampioenschap tennis dubbel heren. En op de mijnterril in Beringen behaalden ze de overwinning bij het mountainbiken, categorie -40 jaar. Op vrijdag 9 september vond op de terreinen van tennisclub Bocholt voor de derde keer het Belgisch kampioenschap tennis voor politiediensten plaats. De politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo schreef met 4 duo’s in: Van Broeckhoven– Vanheel en Kennes–Van Den Eynde in de reeks tot 60 punten. In de lagere reeks kwamen de duo’s Beelen–Valgaerts en Loos–Claes uit. In de poules van deze reeks slaagden zij er bijna in door te stoten

tot in de eindfase van het kampioenschap. Het duo Kennes en Van Den Eynde behaalde de eerste plaats in de voorrondes. Zij werden echter uitgeschakeld in de halve finales en behaalden toch een mooie vierde plaats. Hoofdinspecteur Jean-Marie Van Broeckhoven en collegainspecteur Paul Vanheel herhaalden hun huzarenstukje van 2015: ze werden na een mooie finale Belgisch kampioen. Inspecteur Niels Beelen won afgelopen

FC NETEZONEN EINDHOUT Zat. 01/10 10.30: Houtvenne B-Debutantjes U6 14.00: Westerlo B-Duiveltjes U7 A 14.00: Westerlo A-Duiveltjes U7 B 13.00: St.-Dimpna C-Duiveltjes U8 13.40: Verbr. Balen-Duiveltjes U 9 10.00: KFC Tongerlo-Premin. U10 11.15: Verbr. Balen-Preminiemen U11 13.00: Wiekevorst B-Reserven B 14.15: Reserven A-KFC Tongerlo A 15.00: KFC Bevel-Prov. Dames Zon. 02/10 09.30: Punt/Larum-Miniemen U13 09.30: Punt/Larum-Knapen U15 09.30: Beekhoek A-Scholieren U17 15.00: Eerste ploeg-Beekhoek B (KVH)

VOETBAL

BOOGSCHIETEN

Brecht Mockers wint BK boogschieten Ham is weer een Belgisch kampioen rijker De 16-jarige Brecht Mockers, student aan Kids in Hasselt, nam onlangs voor het eerst deel aan het Belgische kampioenschap boogschieten 25 meter en behaalde meteen een gouden medaille. Mockers, die door een gebrek aan goede Limburgse oefenplaatsen aangesloten is bij boogschuttersvereniging Robin Hood uit Boechout, werd Belgisch kampioen op de 25 meter, categorie longbow. Hij was de jongste van het hele deelnemersveld, wat voor de jonge

vrijdag, in de categorie -40 jaar, het Belgisch kampioenschap mountainbiken voor politiediensten. Op de mijnterril van Beringen nam hij al heel snel een voorsprong van enkele minuten. Marc Bervoets werd de nieuwe Belgische kampioen politiediensten in de categorie +50-jarigen. Bij de dames reed Kelly Greefs zich naar de Belgische titel en Dirk Beullens bevestigde zijn goede vorm en won goud in de reeks +40. (KJ)

EXCELSIOR VORST Don. 29/09 18.00: Preminiemen U10-Herenthout Vrij. 30/09 19.30: KFC Zammel A-Reserven Zat. 01/10 12.00: KFC Tongerlo-Duiveltjes U7 09.30: Westerlo C-Preminiemen U11 11.15: St.-Dimpna B-Miniemen U12 09.30: Westerlo B-Miniemen U13 A 12.00: Punt/Larum-Junioren U21 Zon. 02/10 11.15: Hallaar B-Miniemen U13 B 10.30: Ezaart Sport-Knapen U15 09.30: Berg & Dal-Scholieren U17 15.00: KFC Tongerlo-Eerste ploeg

Hammenaar wel een serieuze opsteker is. “Hij is een traditionele schutter met longbow en houten pijlen”, zegt Martine Mockers. “ Uit ei ndel ijk beoefent hij deze sport nog maar anderhalf jaar, dus hij kan alleen nog maar groeien.” (KJ)

THES Moove gaat van start Dat voetbal leeft in Tessenderlo, is al langer geweten

Maar niet alleen het voetbal zit in de lift, ook THES Moove is zeer populair bij de jonge kinderen. “Voor het tweede schooljaar op rij organiseert voetbalclub THES Sport multimove lessen onder de naam THES Moove”, zegt lesgever Gunter Van Aeken. “Het opzet is heel simpel, kinderen van 3 tot 10 jaar van Tessenderlo niet sportgericht te laten bewegen en dit voor een betere motorische ontwikkeling. We zijn dan ook heel blij dat we in de turnzaal van Hartenlust terecht kunnen voor onze lessen. Elke les wordt er gewerkt met enkele vaardigheden. Zo krijgen de kinderen een breed aanbod van verschillende sporten.

Hebt u nog geen abonnement?

Vorige week dinsdag werd het startschot gegeven voor een nieuw seizoen met in totaal een dertigtal kinderen verdeeld over twee groepen. Het weer zat alvast mee en er werd met heel veel water gespeeld, iets wat kinderen altijd leuk vinden. Deze week mochten ze dan weer de aap uit hangen op een heus klimparcours waar andere vaardigheden werden gestimuleerd. Er staan nog heel veel leuke dingen op het programma. Het is altijd fijn om de kinderen bezig te zien en te horen dat ze het heel leuk vinden,” besluit een tevreden Gunter, die ook dit schooljaar weer wordt bijgestaan door juf Kyara. (KJ)

Ontvang nu de krant tot eind 2016 en stort €40 op rekening BE62 7512 0777 6161 met uw volledige naam en adres. Bij vermelding van mailadres ontvangt u de krant ook digitaal. Graphic guidelines Het Boerenbelang is een uitgave van de Press bvba, verantwoordelijke uitgever: Jonny Janssens, Nikelaan 17, 2430 Laakdal gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Secretariaat: Dorien Voordeckers, dorien@depress.be • Advertenties Marnik Van Eynde, marnik@depress.be Redactiecoördinatie: Jonny Janssens • Pre-press en lay-out: Cin De Bock • Burelen: Laakdal: Nikelaan 17, 013 53 99 99 E-mail: boerenbelang@depress.be • Abonnementsprijzen 2015/2016: €70 (jaar), €40 (half jaar).


8

SPORT Boerenbelang 30 september 2016

VOETBAL

Grimbergen-THES 1-0 THES is zijn maximum kwijt Op het (dramatische) veld van Grimbergen was het negentig minuten de betere ploeg, maar scoren lukte niet. Bij de enige prik van Grimbergen was het wel meteen raak, met een afgeweken bal: 1-0. Zaterdag speelt THES thuis tegen Berchem. “We wisten op voorhand dat we op een slecht veld moesten spelen, maar dit had ik nog nooit gezien”, aldus hulptrainer Marc Reykers na afloop. “Dat veld had al maanden geen water meer gezien en door de regenbui waren de lijnen ook nog onzichtbaar geworden. In vierde provinciale vind je nergens zo’n veld, maar in de tweede amateurklasse kan dat blijkbaar wel.”

“Hier zat meer in.” THES begon goed aan de wedstrijd en ging meteen op zoek naar de openingsgoal. Bij een eerste poging trapte Stefani over, kort daarna strandde de knal van Vanwelkenhuysen op de paal. De rebound ging over. Halfweg de eerste helft was er een lange bal van Van Tilburg richting

VOETBAL

KFC Alberta 1 Netezonen 3 Blunder doelman Mensch werkt zege in de hand Een felle derby is het zeker niet geworden in Winkelomheide tussen de buren. Vooral in de eerste helft viel er nauwelijks wat te beleven en stond aan de rust een logische dubbele nul op het scorebord. In de tweede helft scheen Alberta op weg naar winst, maar een strafschop en een blunder van thuisdoelman Wouter Mensch werkten uiteindelijk de overdreven 1-3 overwinning van Netezonen in de hand. (KVH)

VOETBAL

Nieuwe nederlaag voor Excelsior Exc. Vorst 1 Blauwvoet Oevel 3 Het zit Vorst niet mee. Na een zes op zes werd Excelsior geconfronteerd met een derde nederlaag op rij die het aangesmeerd kreeg van een uitgekookt Oevel. Daarbij kwam nog dat vorige vrijdag in onderling overleg afscheid genomen werd van trainer Kevin Pauwels. Vorst gaat nu op zoek naar een nieuwe coach die de club een nieuwe impuls kan geven. (KVH)

Vanwelkenhuysen, maar zijn kopbal werd van de lijn gekeerd. Met de rust in zicht scoorde Stefani wél, maar zijn goal werd onterecht afgekeurd voor buitenspel (de bal kwam van een tegenstander). Na de rust hetzelfde spelbeeld, met THES dat verder op zoek ging naar de verdiende voorsprong. De keeper had een goede reactie in huis bij een schot van Battista en na een actie van Convents ging de bal via een been in hoekschop. Aan de overkant viel de bal wél binnen toen een schot licht werd aangeraakt en in de benedenhoek verdween: 1-0. Ghijsens moest kort daarna nog eens de handen uit de mouwen steken bij een vrijschop, maar verder dan dat kam Grimbergen niet. De Looienaars dreigden nog via Bennassar en Stefani, de thuisploeg deed niet veel meer dan de bal zo ver mogelijk weg trappen. “Hier zat zeker meer in”, zei coach Wouter Vrancken na afloop. “We

wisten wel dat de omstandigheden niet ideaal gingen zijn, maar zo’n veld heb ik nog nooit gezien.” (KJ) THES: Ghijsens, Willems, Bongaerts (80’ Reynders), Battista, Moutawakil, Van Oudenhove, Vanwelkenhuyzen, Stefani (73’ Annab), Bennassar, Van Tilburgh (61’ Vandebroek), Convents.

Zaterdag 1 oktober (19.30) KSK Kasterlee-VV Laakdal Zondag 2 oktober (15.00) Netezonen-Beekhoek B Tongerlo-Excelsior Vorst

VOETBAL

Onverdiend verlies VV LAAKDAL ZWANEVEN

3 4

VV Laakdal ging onverdiend de boot in. De ploeg van trainer Separovic was zeker niet slechter dan Zwaneven, maar kende pech. Balverlies en een fel betwiste ingooi werkten de nederlaag in de hand. In de slotfase forceerde de thuisploeg nog verschillende kansen voor een puntendeling. Maar het was telkens net niet in de zone van de waarheid. De thuisaanvallers bleken net niet scherp genoeg voor doel. (KVH)

VOETBAL

BASKETBAL

Optima nam een blits start tegen Bertem BBC Optima A-Dynamo Bertem A 60-55

Menten en Kempeneers zorgden voor 9-4 na 4 minuten. Sterke jongen Pauwels van de bezoekers werd vakkundig uit de match gehouden (5 pt voor rust) en na enkele dolle minuten stonden de bezoekers al op 13 punten na een bom van Dusart (7’:18-5). Van die 13 punten bleven er na Q1 nog 10 over: 22-12. Optima kon de lijn in Q2 echter niet doortrekken. Defensief was alles nog wel ok, maar scoren wilde aanvankelijk niet meer lukken (6’:22-16). Nijs zorgde voor 30-21 (8’), maar Bertem reageerde met een bom van El Hamzaoi. Bij rust had Optima nog een kleine voorsprong: 33-29. Ook na de pauze zag het publiek 2 sterk verdedigende ploegen wat resulteerde in een lage score. Optima kon de voorsprong aanvankelijk nog verdedigen (6’:40-37), maar verloor dan Pauwels een paar maal uit het oog die z’n ploeg even op voorsprong bracht (7’:40-41). Een sterke Nijs en Menten reageerden echter en zorgden ervoor dat Optima het laatste Q kon aanvatten met 4 punten voorsprong (45-41). Beide ploegen bleven mekaars evenknie in Q4. Bertem bleef in het spoor (6’:51-51), maar over de Optimisten springen wilde niet lukken. Dusart gaf z’n ploeg terug wat ademruimte met een bom op 2 minuten van affluiten (56-51) en Kempeneers

VOETBALPROGRAMMA

kon scoren na een zoveelste aanvallende rebound (17 in totaal) van Optima. Bij een 58-53 stand en nog 30 seconden op de klok kreeg bezoeker DeMayer een technische fout zodat Optima de match al bij al gecontroleerd kon uitspelen en de overwinning in Tessenderlo houden.

foto Danny Louwet

Met een 2 op 4 nestelt Optima A zich (erg voorlopig) op een mooie vijfe plaats in tweede landelijke. Volgende week spelen ze in Aarschot, match op 1 oktober om 18u00. (JB)

Vroege goal lanceert Diest HELSON KFC DIEST

1 2

Diest blijft het goed doen in de derde amateurklasse. Vorige week won het met 1-2 op het veld van Helson en het staat na vier speeldagen op een knappe vierde plaats in het klassement. De wedstrijd in HouthalenHelchteren kon niet beter beginnen voor de bezoekers, want na twee minuten stond de 0-1 al op het bord. Het was Dumont die een voorzet vanop rechts van aan de rand van het strafschopgebied binnentrapte. De thuisploeg speelde heel onverzorgd en kwam op geen enkel moment in de buurt van doelman Corbisier, terwijl de pionnen van Diest heel goed gezet waren door de trainer. Ook na de rust bleef Diest de betere ploeg. KFC kwam zelfs dicht bij de dubbele voorsprong, maar de poging van Van Den Broeck strandde op de dwarsligger. Ook Janssens en Beynen hadden de 0-2 aan de voet, maar ze misten. Net op het moment dat de thuisploeg beter in de match kwam, verdubbelde Diest de score. Nana Diela stond amper twee minuten op het veld toen hij doelman Coenen te grazen nam. Helson kon de eer nog redden dankzij een strafschopgoal van Putzeys, maar verder dan de 1-2 kwam de thuisploeg niet meer. (KJ)


9

FAMILIENIEUWS Boerenbelang 30 september 2016

TESSENDERLO

Door René Mertens

Flash Back Herkent u iemand? Laat het weten via remer@skynet.be of 013 33 35 38 (liefst na 18u). Wij zijn benieuwd naar uw reactie!

‘Een stralende bruid en een even stralende bruidegom en twee guitige bruidsmeisjes. Het dak achter de groep laat vermoeden dat de foto ergens op de boerenbuiten is genomen. Waarschijnlijk bij de woning van de bruid of de bruidegom. Wie kan het ons vertellen? Wie zijn bruid en bruidegom, de bruidsmeisjes en de personen op de foto? Graag hadden wij het ook geweten.

Maria Krotz werd 101 Is hard werken het geheim van een hoge leeftijd Op 17 september werd Maria Krotz 101 jaar oud. Daarom werd Maria door het college van burgemeester en schepenen in de bloemetjes gezet. Vorig jaar werd haar honderdste verjaardag nog uitvoerig gevierd met een groot feest voor familie en kennissen. Maria werd op 17 september 1915 in geboren in Gustorf in Duitsland. Ze had een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Haar vader sneuvelde in Frankrijk tijdens de eerste wereldoorlog.

Gelukkige jeugd in het mooie stadje Thorn. Maria was toen amper 8 dagen oud. Haar moeder verhuisde terug naar Nederland, naar het witte stadje Thorn, waar ze een gelukkige kindertijd heeft gekend. Als jonge vrouw werkte Maria als dienstmeid bij een dokter in Maaseik. Toen de dochter trouwde met een ingenieur die in de fabriek in Tessenderlo werkte, verhuisde het jonge paar naar Tessenderlo en ook Maria ging op 18-jarige leeftijd met hen mee als dienstmeid. De vijfde Latijnse (jaar ?) van het Sint-Barbaracollege in Tessenderlo. Deze jonge mannen werken nu waarschijnlijk keihard om de Belgische pensioenpijler overeind te houden. Ik ben ze daarvoor dankbaar. Maar wie zijn ze? Laat het ons weten.

woonde Maria op Steendriesen, maar sinds 2002 woont ze bij haar dochter Nelly in Hulst.

Wat is het geheim van haar hoge leeftijd en prima gezondheid?

“Ik heb vanaf mijn veertiende altijd hard moeten werken en drink nooit alcohol”, vertelt ze. Maria is nog altijd een echte levensgenieter. Ze doet heel graag uitstapjes met haar dochter naar vrienden of gezellige tavernes in de regio, waar ze altijd heel erg geniet van een tasje koffie, een gebakje, een ijsje of een pannenkoek. (IP)

Maria woont bij haar dochter in Hulst Daar leerde ze een knappe jonge man kennen, Jef Gysbrechts. Zij trouwden in 1939. Zij kregen een dochter Nelly en een zoon Herman. Ondertussen is Maria (over)grootmoeder van een kleindochter en een achterkleindochter. Vroeger

Burgemeester Verwimp met de kranige Maria.

Ida Ghoos

Polidoor Vandeweyer

° 28/07/1925 † 25/09/2016

Weduwe van Gaston Cuypers. Uitvaart vindt plaats op vrijdag 30 september 2016 om 10 uur. Ida was woonachtig te EngsbergenTessenderlo (voorheen Klein-Vorst).

° 6/09/1937 † 24/09/2016

Echtgenoot van Anny Gielen. Uitvaart vond plaats op donderdag 29 september 2016 om 10.30 uur. Polidoor was woonachtig te Deurne-Diest.

Suzanne Raman

Jos Den Hondt

° 04/05/1930 † 22/09/2016 Echtgenote van Eugène Cuypers. Uitvaart vond plaats in intieme kring plaats. Suzanne was woonachtig te Engsbergen-Tessenderlo. Een huwelijksfoto waarover bij LAD veel gepalaverd is wie dit wel zijn. Misschien kunnen de lezers van Boerenbelang helpen? Laat het ons weten. Dankbaarheid is uw loon.

° 07/11/1928 † 17/09/2016 Echtgenoot van Bertha Heylen. Uitvaart vond in intieme kring plaats op donderdag 22 september. Jos woonde in Veerle.

WACHTDIENST DOKTERS Van maandag t.e.m. donderdag (donderdag in Tessenderlo vanaf 14u) van 19u tot ‘s morgens 8u, Tessenderlo - Deurne tel. 013 67 42 67, Ham tel. 013 67 58 58, Laakdal tel. 013 67 68 94, Paal tel. 011 45 09 99 Op vrijdag 9u t.e.m. maandag 8u, en op feestdagen: centrale wacht in Medisch Centrum, Hospitaalstraat 27, Beringen, tel. 011 71 56 50

APOTHEKERS Tel. 090 39 90 00 (1,50 euro/minuut) of via de website www.apotheekvanwachtkempen.be

TH U I SV E R PLEG I N G KIRSTEN MACQUOI

0474 56 25 60


10

IMMO Boerenbelang 30 september 2016

Notariële Verkopen

Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: percelen zijn verpacht, inlichtingen ter studie. Ondergrondse inneming Pidpa.

Voor uw leningen, raadpleeg eerst uw notaris. Hij zal beroepshalve steeds de meest aangewezen kredietinstelling aanduiden. De liefhebbers-kopers worden verzocht hun trouwboekje en eventueel huwelijkscontract mee te brengen. Artikel 1592 Gerechtelijk Wetboek: een ieder heeft gedurende vijftien dagen na toewijzing het recht een hoger bod te doen. Het gebodene mag niet lager zijn dan één tiende van de hoofdprijs van de toewijzing; het mag evenwel niet lager zijn dan tweehonderdvijftig euro en het moet niet hoger zijn dan zesduizend tweehonderd euro.

Betekenis van de afkortingen ag = agrarisch gebied | bg = bosgebied | dv = dagvaarding | iab = industriegebied voor ambachtelijke bedrijven of gebieden voor kleine en middelgrote ondernemingen | igb = industriegebied | gdr = gebied voor dagrecreatie | gdv = geen dagvaarding | gvg = geen vergunning | gvkr = geen voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig | gvr = gebied voor verblijfsrecreatie | gvv = geen verkavelingsvergunning | lwag = landschappelijk waardevol agrarisch gebied | ng = natuurgebied | nr = natuurreservaat | pg = parkgebied | vg = vergunning | vkr = voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig | vv = verkavelingsvergunning | wche = woongebied met een culturele, historische en/of esthetische waarde | wg = woongebied | wp = woonpark | wug = woonuitbreidingsgebied

NOTARIS Rudy Derdin

Jakob Smitslaan 40/001, 2400 MOL Tel.: 014 31 44 01 - Fax: 014 32 03 60 e-mail: kantoor@notaris-derdin.be Balen/Tessenderlo

OPENBARE VERKOOP Hoeve ‘Beukenhoeve’ met stallingen en grote percelen landbouwgrond met een totale oppervlakte van 14ha 07a 45ca in Balen en 03ha 51a 60ca in Tessenderlo.

LIGGING VASTGOED: Balen-Olmen, Bukenberg/Tessenderlo “Varode het Gehucht” (aan de straat Vlugt) IDENTIFICATIE VAN HET VASTGOED: Notaris Rudy Derdin te Mol zal openbaar verkopen: A. Onder de gemeente BALEN - Derde afdeling - Olmen: Koop één: Hoeve met stallingen, Bukenberg 26, sectie D, nr. 214/L, 32a 5ca. Volgens het gewestplan gelegen in woongebied met landelijk karakter en landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Vg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone; Keuringsattest elektrische installatie en EPC (588 kWh/m²) aanwezig. Kadastraal inkomen: € 550 (klein beschrijf mogelijk). Beschikbaarheid: vrij van bezetting. Ondergrondse inneming Pidpa. Koop twee: Blok percelen weiland, “Bukenberg”, sectie D, nr. 215, 27a 25ca nr. 216/C, 59a 40ca - nr. 232/02/C, 4a 30ca - nr. 217, 36a - nr. 218, 38a 15ca - nr. 219, 25a 35ca - nr. 220, 47a - nr. 210, 92a 85ca, hetzij voor een gezamenlijke oppervlakte van 03ha 30a 30ca. Nrs. 217, 218, 219, 220 en 210: Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Vg - Gdv - Gvkr - Gvv) – Nrs 216/C en 232/02/C: volgens het gewestplan gelegen in

landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) – Nr 215: volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied en woongebied met landelijk karakter (Gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) Alle nrs. blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone. Nr. 216/C, 232/02/C: Beschikbaarheid: vrij van bezetting. Nr. 215 217, 218, 219, 220 en 210 Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: percelen zijn verpacht, inlichtingen ter studie. Koop drie: perceel weiland, “Bukenberg”, sectie D, nr. 232/A, 1ha 45a 90ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Vg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel is verpacht, inlichtingen ter studie. Ondergrondse inneming Pidpa. Koop vier: Percelen weiland, “Bukenberg”, sectie D, nr. 223/A, 56a 5ca - nr. 224/A, 56a 5ca - nr. 226, 32a, hetzij voor een gezamenlijke oppervlakte van 1ha 44are 10. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, deels gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./ deels in een risicozone/deels in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: percelen zijn verpacht, inlichtingen ter studie. Koop vijf: Percelen weiland, “Bukenberg”, sectie D, nr. 176, 23a 75ca - nr. 177, 21a 10ca - nr. 178, 45a 15ca, hetzij voor een gezamenlijke oppervlakte van 90a. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, deels gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./ deels in een risicozone/deels in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: percelen zijn verpacht, inlichtingen ter studie. Koop zes: perceel weiland, aldaar gelegen, “Bukenbergsbroek”, sectie D, nr. 279, 21a 25ca - nr. 279/02, 22a, hetzij voor een gezamenlijke oppervlakte van 43a 25 ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, deels gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./ deels in een risicozone/deels in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone.

Koop zeven: perceel hooiland, “Bukenbergsbroek”, sectie D, nr. 281, 36a 55ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waar devol agrarisch gebied (Gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, deels gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./deels in een risicozone/deels in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel is verpacht, inlichtingen ter studie. Koop acht: perceel weiland, “Bukenberg”, sectie D, nr. 207, 27a 70ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: vrij van bezetting. Koop negen: perceel weiland, “Bukenberg”, sectie D, nr. 159, 90a 90ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel is verpacht, inlichtingen ter studie. Ondergrondse inneming Pidpa. Koop tien: perceel hooiland, “Bukenbergsveld”, sectie D, nr. 181, 52a 5ca nr. 182/A, 24a 60ca, nr. 182/B, 24a 55ca - nr. 183, 52a 50ca, hetzij voor een gezamenlijke oppervlakte van 01ha 53a 70ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (Vg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: percelen zijn verpacht, inlichtingen ter studie. Ondergrondse inneming Pidpa voor perceelnr. 183. Koop elf: perceel hooiland, “Bukenbergsveld”, sectie D, nr. 96/R, 30a. Volgens het gewestplan gelegen in agrarisch gebied (Gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel is verpacht, inlichtingen ter studie. Koop twaalf: perceel hooiland, “Bukenbergsbroek”, sectie D, nr. 348, 68a 55ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, deels gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./ deels in een risicozone/deels in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel is verpacht, inlichtingen ter studie. Koop dertien: perceel hooiland, “Bukenbergsbroek”, sectie D, nr. 343, 22a 30ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, deels gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./ deels in een risicozone/deels in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: vrij van bezetting.

Koop veertien: perceel weiland, “Bukenberg”, sectie D, nr. 333, 55a 50ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, deels gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./ deels in een risicozone/deels in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel is verpacht, inlichtingen ter studie. Ondergrondse inneming Pidpa. Koop vijftien: Percelen weiland “Berks Vennen”, sectie C, nr. 310/X, 33a 80ca - nr. 310/Z, 57a 80ca, hetzij voor een gezamenlijke oppervlakte van 91a 60ca. Volgens het gewestplan gelegen in agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: percelen zijn verpacht, inlichtingen ter studie. Koop zestien: perceel weiland, “De Bieseblokken”, sectie C, nr. 102, 45a 05ca. Volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel is verpacht, inlichtingen ter studie. B. Onder gemeente TESSENDERLO – Derde afdeling: Koop zeventien: perceel weiland, aldaar gelegen, “Varode Het Gehucht”, sectie C, nr. 1874/A, 1ha 25a 20ca. Volgens het gewestplan gelegen in agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./ niet in een afgebakend overstromingsgebied/ niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: perceel isverpacht, inlichtingen ter studie. Koop achttien: perceel weiland, “Varode Het Gehucht”, sectie C, nr. 1877, 1ha 29a 80ca - nr. 1878 3a 80ca, - nr. 1879, 10a 60ca - nr. 1876/H, 82a 20ca, hetzij voor een gezamenlijke oppervlakte van 2ha 26a 40ca Volgens het gewestplan gelegen in agrarisch gebied (gvg - Gdv - Gvkr - Gvv) - blanco bodemattest, onr. Erfgoed niet van toepassing, niet gelegen in een mog. of eff. overstromingsgevoelig geb./niet in een risicozone/niet in een recent overstroomb geb./niet in een afgebakend overstromingsgebied/niet in een afgebakende oeverzone. Beschikbaarheid: beschikbaar overeenkomstig veilvoorwaarden: percelen zijn verpacht, inlichtingen ter studie. Indeling hoeve (zijnde koop 1): - Gelijkvloers: Inkomhal, 2 slaapkamers, living, eetkamer, grote wasplaats, badkamer (douche, WC, lavabo) - Kelder. - Verdieping: overloop met inbouwkasten, 3 slaapkamers + 1 zolderkamer - Buiten: oprit, 2 gesloten stallingen, 1 open stalling Gegevens openbare verkoping: Eerste zitdag: donderdag 20 oktober 2016 Definitieve zitdag: donderdag 3 november 2016 om 16u in Parochiezaal “d’Olmse Met” te Balen-Olmen, Olmense Markt 9-11. Verdere inlichtingen op het kantoor van de verkoophoudende Notaris. Gehuwde kandidaat kopers dienen beiden aanwezig te zijn in het bezit van hun trouwboekje en eventueel huwelijkscontract. Kopende vennootschappen dienen in het bezit te zijn van hun statuten en meest recente vertegenwoordigingsbevoegdheden van hun zaakvoerders of bestuurders zoals verschenen in het Belgisch Staatsblad.


11

VRIJE TIJD Boerenbelang 30 september 2016

agenda Voor verenigingen, cultuur en vrije tijd in Tessenderlo. Ontdek onze tips voor leuke uitjes 02/10/2016 08.00-19.00 UUR Paddenstoelenwandeling Zoniënbos v.z.w. Werkgroep Ecologie Tessenderlo, Vertrek Carpoolparking oprit 26 E313 Info: 013/67.38.44 of www.wet.gerhagen.be 02/10/2016 10.30 UUR Joggersclub CM-Fit Laakdal Beweging CM, Start VVV-toren, Gerhagen, Tessenderlo Info: 0499/48.50.92 03/10/2016 13.00-16.00 UUR Creatief KVLV Tessenderlo, CC Het Loo (paarse zaal), Vismarkt z/n, Tessenderlo Info: 013/66.16.45 03/10/2016 13.30 UUR Fietsen KVLV Engsbergen 03/09/2016 19.30 UUR Line-dance KVLV Engsbergen 03/10/2016 19.30-20.30 UUR Yoga Femma Looi, Zaal Kraanhof, Geelsebaan 56, Tessenderlo Info: looisefemmameiden@hotmail.com 04/10/2016 13.00-16.00 UUR Kookles KVLV Tessenderlo, OC De Griffel, Hulsterweg 184, Tessenderlo Info: 013/66.16.45 04/10/2016 13.30 UUR Spelnamiddag +55 KVLV Engsbergen 04/10/2016 17.30 UUR Joggersclub CM-Fit Laakdal Beweging CM, Start Eersels, Tessenderlo Info: 0499/48.50.92 04/10 EN 06/10/2016 19.00-21.00 UUR Wekelijkse petanquewedstrijden en – initiatie Landelijke Gilde Engsbergen, Speelplein Heiveld, Tessenderlo Info: 013/53.00.96 of willy.willems4@telenet.be

07/10/2016 20.00 UUR Heart out of its mind Eriksson Delcroix CC Het Loo, Vismarkt z/n, Tessenderlo Info: 013/35.53.20 of www.tessenderlo.be/ cchetloo 07/10/2016 20.00 UUR Vernissage Expo 11 – Low Fixed Media Show Bart Stolle, Lomak, Markt, Tessenderlo 13/10/2016 19.00 UUR Herfstfeest KVLV Tessenderlo, Zaal De Berg, Tessenderlo Inschrijven voor 01/10/2016

Hebt u zelf een evenement dat u in deze agenda wil aankondigen, mail dan alle info naar boerenbelang@depress.be

06/10/2016 19.00 UUR Naai-atelier KVLV Engsbergen 07/10/2016 14.00-18.00 UUR EN 08/10/2016 09.00-12.00 UUR Voorstelling boekenpakket ‘Vers geperst’ Davidsfonds Tessenderlo, Bibliotheek,

Zaterdag 24 september 2016 Zaterdag was het weer Dag van de Nieuwe Looienaar: 18 inwijkelingen werden in het gemeentehuis officieel verwelkomd in hun nieuwe thuishaven. Om de dag goed te beginnen trakteerden de burgemeester, enkele schepenen en raadsleden iedereen op koffie. Genietend van deze kleine traktatie luisterde iedereen naar de presentatie over het gemeentebestuur en de lokale politie. Na de presentatie ging het richting bus voor een toeristische rondrit door Te s s e n d e r l o , vakkundig

KRUISWOORDRAADSEL WEEK 39

A

B

begeleid door de VVV-gids.De dag werd afgesloten met een gezellige broodjesmaaltijd in de cafetaria van woonzorgcentrum Heuvelheem. Bij het afscheid kreeg elke nieuwe Looienaar nog een souveniertje mee naar huis. (JB)

C

D

E

F

G

2

5

4

6 7

7

8 9

5

10 3

6

11 SLEUTELWOORD 1

2

3

4

5

6

7

8

OPLOSSING GEVONDEN? Stuur een briefje met het gevonden sleutelwoord naar Boerenbelang, Nikelaan 17, 2430 Laakdal of naar boerenbelang@depress.be en

WIN TWEE FLESJES NEUZEBIER EN EEN GLAS OPLOSSING WEEK 38 SLEUTELWOORD ROBOTARM Agnes Tormans uit Laakdal won twee flesjes Neuzebier en een glas, prijs af te halen bij de PRESS, Nikelaan 17, 2430 Laakdal. Elke vrijdag tussen 10 en 13 uur.

Zondag 2 oktober

Maandag 3 oktober

Min 10°C Max 20°C

Min 10°C Max 19°C

Min 11°C Max 20°C

Min 11°C Max 22°C

Dag: Enkele buien

Dag: Afwisselend zonnig en bewolkt

Dag: Mogelijk een bui

Dag: Volop zon

Nacht: Helder

Nacht: Helder

Nacht: Voornamelijk helder

K

4

‘t weer

Nacht: Regen en motregen

J

8

3

Samenstelling: Scrabbleclub Littera Tessenderlo https://www.facebook.com/Littera

Zaterdag 1 oktober

I

2

VERTICAAL A rare kerel - van haakvormige uitsteeksels voorzien B de mensen - Zuid-Amerikaanse struisvogel - lende C iets dat de onschuld bewijst - oorsprong D pikante saus E handeling - tot ziens (op zijn Italiaans) F supplementair G wc - liedje H tijdelijke betrekking I rangtelwoord - alleman J geweldige massa - zuster - oppervlaktemaat K iets dat tegenhoudt - afvoerkanalen

Vrijdag 30 september

H

1

1 HORIZONTAAL 1 eerroof - Italiaans gerecht 2 troef negen - paling - vroeger 3 ordinair meisje - tegengestelde van verweerder 4 speelgoed 5 voerderbak - verplaatsbare huisvesting 6 beweging 7 afscheidingsproduct van naaldbomen - sieraad 8 tweedehands 9 sufferd - aangezien 10 een beetje - voorzetsel - eer 11 gesubsidieerde contractuele - gesponnen draad

06/10/2016 13.30 UUR Overleven met de dood, de vergeten genocide Peter Verlinden en Marie Bamutese CC Het Loo, Vismarkt z/n, Tessenderlo Info: 013/35.53.20 of www.tessenderlo.be/cchetloo

06/10/2016 19.00 UUR Kookles KVLV Engsbergen

Dag van de Nieuwe Looienaar

07/10/2016 19.30 UUR Ontmoetingsavond KVLV Tessenderlo, De Schuur, Kerkstraat z/n, Tessenderlo Info: 013/66.16.45

05/10/2016 15.00-16.00 UUR Voorlezen met de luistervinkjes Bibliotheek Tessenderlo, Rodeheide 3, Tessenderlo Info: 013/67.19.17 of bibliotheek@tessenderlo.be

06/10/2016 19.00 UUR Workshop met klassiekers uit Ons kookboek KVLV Schoot

TESSENDERLO

Rodeheide 3, Tessenderlo

ZETTERSPRIJSKAMP VOOR VROUWEN in Café Moderne te Deurne-Diest op vrijdag 7 oktober. Prijs: 25 euro vooruit. Begin: 20.00 uur. Allen welkom!


12

VRIJE TIJD Boerenbelang 30 september 2016

Woar görre henne? Het leven jakkert een mens soms ongenadig verder. Ook de Looienaar en de inboorling uit de omgeving is altijd onderweg. We houden er nu en dan echter eentje staande. Gewapend met een ontwapenende nieuwsgierigheid stellen we de toevallige passant één vraag: woar görre henne? Meestal is dat het begin van een leuk gesprek. Als u ons op uw levenspad ontmoet, vrees niet: ons oogmerk is zuiver, onze interesse oprecht. Een opvallende hoed en dito laarzen, zo kom ik Alexander Cauwberghs uit Hulst tegen. Met deze jongen gaan we digitaal. Oudere lezers moeten een tandje bijsteken. Woar görre henne? Eigenlijk nergens speciaal. Ik zoek pokémons. En hoe vind je die? Meestal vind je die op plaatsen waar veel wifi is. En die ‘virtuele wezentjes’ moet je proberen te vangen met je smartphone. Het is een fijn spel. Hoe verklaar je die pokémonhype? Hype?! Pokémon bestaat al 20 jaar, maar dan wel als serie op TV. Het jagen op pokémons is wél een recente hype. Men zegt wel eens dat het een spel voor kinderen is, maar ik denk dat het vooral volwassenen zijn die zoeken. Kinderen haken snel af. Ik vind het een leuk spel en het brengt mensen van alle leeftijden samen.

Da’s toch positief. Ben je er veel mee bezig? Redelijk veel, maar eigenlijk speel ik het liefst ‘World of Warcraft’. Dat is een fantasygame. Het spel is al tien jaar oud. Het is een massive multiplayer online role-playing game. Heb je behalve gamen nog andere hobby’s? Ja, windsurfen en series kijken. Windsurfen doe ik op de Paalse Plas. Ik heb vroeger een week initiatiekamp voor windsurfen gevolgd. En voor de rest zit ik vooral voor TV naar series te kijken. Ik heb er al goed 6 à 700 gezien. Vaak game ik ook, terwijl ik series kijk. Multitasken zullen we maar zeggen. Heb je een favoriete serie? Nee, niet echt. Ik kijk vooral naar Amerikaanse en BBC series, maar het liefst toch Amerikaanse. Ik heb ook niet echt een favoriet genre, maar wel een lichte voorkeur voor komische series.

TESSENDERLO

Bloemetje van de week

Wie is voor u een echte vriend of wie is er de afgelopen week verdienstelijk geweest voor u? Dat verdient dan zeker een bloemetje! Deze week: Volgens Georges Keusters verdient Marcel Moonen een bloemetje Waarom Marcel een bloemetje verdient volgens Georges. Sedert de oprichting van de seniorenraad in 1995 heeft Marcel de taak van penningmeester op zich genomen. Al die jaren en tot op heden heeft hij met de nodige ijver gezorgd dat met het weinige waarover we beschikken, toch geplande activiteiten kunnen gerealiseerd worden zonder onze rekening ‘in het rood’ te doen belanden. Marcel bekommert zich om alle beslommeringen die de organisatie van een of ander evenement met zich meebrengt. Nu hij er stilaan aan denkt zijn activiteiten af te bouwen, wil ik hem en ook Francine, die hem vele uren heeft moeten missen, uit dank dit boeketje aanbieden. Marcel mag volgende week vrijdag zijn boeketje gaan halen in ‘t Serreke. Proficiat! Marcel zal voor maandag iemand anders een bloemetje schenken en stuurt een foto en tekstje waarom hij of zij een bloemetje verdient volgende week naar Boerenbelang@depress.be. Of wil jij iemand een bloemetje schenken? Stuur ons een mailtje op bovenstaand adres.

met medewerking van ´t Serreke, Dijkstraat 35 A, 3945 Ham, tel: 013 66 44 35, www.serreke.be

Kijk je ook naar Vlaamse series? Alleen De Kampioenen. Ga je nog naar school? Ik zit op het college in Geel, maar ik volg eigenlijk thuisonderwijs. Wegens oververmoeidheid. Oververmoeid? Ja, dat heeft met verschillende zaken te maken. De omstandigheden, zal ik maar zeggen. Mijn opa die vaak in de kliniek ligt enz. Van die dingen. En ook omdat ze in de richting Wiskunde-Wetenschappen die ik volg ineens menen dat ze de klemtoon op Frans moeten leggen. Dat vak ligt me niet. Ik heb ganse weekends en vakantiedagen Frans moeten leren. Ook dat speelt mee in die oververmoeidheid. Wie geeft je dan les? Er komt iemand van de school gedurende vier uur per week. Examens moet ik wel in de school maken. Heb je een fijne vakantie achter de rug?

Ik heb vooral pokémons gezocht en de nieuwste versie van World of Warcraft gespeeld. Ik zit veel achter mijn computer. Ik game vooral. Ben je met vakantie op reis geweest? Naar zee voor een paar dagen. Ik heb er het meeste van de tijd pokémons gezocht. En ik heb er lekker gegeten. Ik zal je een goed restaurantje aanbevelen in Westende: Het Zwijntje. Tegenover de Okay. Er komen vooral lokale mensen en het is er niet duur. Voor ik het vergeet. Vanwaar komen die mooie hoed en laarzen? Die hoed is een oude hoed van mijn vader. Ik wou perse een hoed dragen en deze mocht ik van hem hebben. En de laarzen komen van Amerika. Online besteld. Alexander, een jongere van tegenwoordig. Wie is hij? Alleszins boeiend en trendy. (LA)

HAM

Eerste Zorg- en Welzijnbeurs in Ham Het dagelijks leven aangenamer maken Beweging.net Ham organiseert in samenwerking met het dienstencentrum De Roerdomp de eerste Hamse Zorg- en Welzijnsbeurs op 1 oktober 2016. “Het thema ‘gezondheid’ inspireert alle leeftijden aangezien het de basis is voor ons dagelijks welzijn”, zo vertelt schepen Patrick Bosmans. Je kan op deze beurs heel wat informatie verzamelen over welzijn, maar ook gezellig een kopje koffie komen drinken.” Doorlopend kan je van 13u tot 18u op de beurs in het OCMW-gebouw kennismaken met een divers aanbod van organisaties uit de gezondheidssector die er zijn om het dagdagelijks leven aangenamer te maken. We denken daarbij aan CM, Rode Kruis Ham, Wit-GeleKruis Tessenderlo, IN.Z, Familiehulp, Dagverzorgingscentrum De Kiosk, Vlaamse Kruis Tessenderlo, CAD, Alzheimerliga Vlaanderen, Kantonnale Bouwmaatschappij Beringen, Ziekenzorg Oostham, AWEL, Sint-Vincentius Tessenderlo-Ham, De Sociale Kaart, Amplifon, Opvoedingswinkel, MS Liga Vlaanderen, Funalia, Expertisecentrum

Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, MyTrustO, Duwolim, en noem maar op. “Je kan hier rustig jouw tijd nemen om vragen aan hen te stellen”, aldus schepen Bosmans.

Infosessies

Verder vinden er acht infosessies plaats tussen 13u30 en 17u15 met volgende thema’s: ziek maakt arm (beschermingsmaatregelen), een zorg voor kansarmen in Vlaanderen, gehoorschade, demo’s reanimatie met een AED toestel, armoede in Ham, ouder worden en alcohol, valpreventie, www. desocialekaart.be jouw wegwijzer naar welzijn, zorg en gezondheid. Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven voor een infosessie, maar er kunnen maar een beperkt aantal mensen deelnemen. Uiteraard is er ook de gelegenheid om een tas koffie met taart of een lekker biertje of iets fris te nuttigen. (DM)

Boerenbelang 39  

Weekblad Tessenderlo

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you