Page 1

1

Blz. 2

6/08/18

Langste zonnebloem binnen de regio van het Boerenbelang?

14:45

Blz. 7

WIN

Blz. 6

Win een boek!

Win een taart!

Zoek het sleutelwoord van het kruiswoordraadsel.

Kijk gauw op pagina 6.

HET NIEUWE

HET NIEUWS- EN AANKONDIGINGSBLAD VOOR EEN LEVENDIG TESSENDERLO, HAM EN LAAKDAL

Ludo en Reinilda “de gruwel niet vergeten” JUBI

Tessenderlo gaat gebukt onder de oorlogsjaren en dat willen Ludo en Reinilda Reynders uit Tessenderlo in ere houden door het werk van hun grootvader en vader verder te zetten met ‘Vriendenkring Dora’ die dit jaar 50 jaar bestaat. “Wij vonden het onze plicht om die traditie verder te zetten”, vertellen ze en iedereen blijven informeren over de gevaren van het extremisme”.

LEUM

Vandaag 74 jaar later zijn er nog 2 politieke gevangenen van toen in leven, Looienaar Louis Boeckmans (93) en voormalig nationaal voorzitter Albert Van Hoey (94) hebben hun verhaal kunnen optekenen. Sinds 1968 komt ‘Vriendenkring Dora’ elk jaar samen voor een misviering en een banket. Op 22 september zal deze voor de 50ste keer georganiseerd worden. De aanwezigen zijn hoofdzakelijk familieleden van de politieke gevangenen en sympathisanten die maar één ding willen, “de gruwel niet vergeten” en ook de herinnering aan de naziconcentratiekampen levendig houden. Blz. 3 TESSENDERLO

Mensen met beperking beleven de dag van hun leven

Blz. 8 jaargang 116 • weekblad nr. 32 • 10 augustus 2018 €1.75

LAAKDAL

SPORTKAMPEN

Sportkampen Tessenderlo groot succes

Blz. 5

57ste Editie Boerenkermis in de Gijperstraat ‘t Is tijd om de Boerenkermis als erfgoed te beschouwen!

Blz. 2


2

NIEUWS Boerenbelang 10 augustus 2018

LAAKDAL

LAAKDAL

57ste Editie Boerenkermis in de Gijperstraat ‘t Is tijd om de Boerenkermis als erfgoed te beschouwen! Naar jaarlijkse gewoonte was het op het eerste weekend van augustus weer verzamelen geblazen in de Gijperstraat voor sport, spel en muziek op de 57ste boerenkermis van Harmonie Sint Cecilia Klein Vorst. Het puike programma dat de organisatoren ook dit jaar weer voorschotelden lokte honderden geïnteresseerden naar het feestterrein. “Boerenkermis” mogen we stilletjes aan als erfgoed gaan beschouwen. Het was dit jaar trouwens de 57ste eiditie van dit echte volksfeest. Ze zouden het ook “Meerlaar” ontmoet “Meerlaar” kunnen noemen of “Klein Vorst” ontmoet “Klein Vorst” - je ontmoet er immers iedereen die ook maar iets te maken heeft met Klein Vorst Meerlaar. En dat maakt het zo fantastisch. Vrienden ontmoeten - nieuwe vrienden maken. Dat samen onder en rond een feesttent .. met een streekbiertje - een leuk programma en het is fun voor klein en oud. Op vrijdagavond streden maar liefst 65 ploegen voor de overwinning in de razend spannende quiz. Martine van Camp kaapte de overwinning weg in een sterk deelnemersveld. Waar vrijdag in het teken stond van het betere denkwerk konden de sportievelingen zaterdag hun hart ophalen en genieten van de welgekomen afkoeling tijdens het aquavolley tornooi. Na een nek aan nek race kon het team van “chiro klein vorst 3” de beker in de lucht steken. De kleinsten genoten ondertussen van de gekke fratsen van clown de Selle of lieten zich in alle kleuren van de regenboog schminken bij de grime stand waarna ze ook luidkeels konden meezingen op de kinderparty. Na het aanstekelijke dansplezier van de jongsten was het de beurt aan de volwassenen om de benen los te gooien op de boerenparty waar dj Sleffer tot in de late uurtjes het feest liet losbarsten.

Zondagmiddag kon jong en minder jong zich vermaken tijdens de kegelprijskamp of het kubb tornooi. Maar de grote blikvanger was toch het spectaculaire colabakklimmen waar de winnaar erin slaagde wel 22 bakken te stapelen. Dieter Janssen ging met de trofee lopen bij de +16-jarigen met dat record van 22 bakken en, Jacob Goos won bij de -16-jarigen met 17 bakken. Het muzikale luik werd in de vroege avond op het terras geopend door de harmonie met “Boerenkermis Zingt” waarbij de toeschouwers enthousiast meezongen met de gespeelde hits. Nu de sfeer er goed in zat zette Yves Segers het feestje verder in de tent waar de handjes al snel de lucht in gingen waarna charmezanger Ludo het feestweekend mocht afsluiten. Het stralende weer, de talrijke aanwezigen en vele vrijwilligers maakten er weer een zeer geslaagde editie van en laten ons al uitkijken naar de volgende boerenkermis. (KC & DL)

Is dit de langste zonnebloem binnen de regio van het Boerenbelang? Willy en Els fier op hun zonnebloemen Wie kent in Klein-Vorst Els en Willy niet ? Het sympathieke koppel dat in de Populierenstraat resideert. Willy is sedert een paar jaar een fervent tuinier. Met dit weer vind je Willy al in de vroege uurtjes in den hof - later op den dag is het natuurlijk veel te warm. In zijn tuin vind je dan ook alle soorten groenten : aardappelen, prei, selder, tomaten, wortelen, boontjes, pompoenen, courgetten en noem maar op ... Elk jaar ook telkens met meer succes sedert hij de cursussen van de Landelijke gilde volgt. Inderdaad, ze zijn maar met zijn tweetjes - maar dat is juist het voordeel voor de buurt - er wordt dan ook wat rondgedeeld. Iedereen krijgt er op tijd en stond zijn portie groenten in de handen geduwd ..en of we dan blij zijn. Het gaat zelfs zover dat ze “Groenten en fruit Cools” het nakijken geven qua prijszetting - zeker wanneer er courgetten of pompoenen op hun stenen brievenbus liggen met een duidelijk briefje “GRATIS” - Concureer daar maar eens tegen. Alle gekheid op eens stokje Willy doet het goed met zijne hof dit jaar en dat onder het goedkeurende ( soms strenge ) oog van zijn eega Elske. Deze week kwam het Boerenbelang toevallig langs en Willy was op de boord van zijne hof - waar een rij zonnebloemen staan - precies landmeter aan te spelen. Bij nader toezien was hij de hoogte van

zijn hoogste zonnebloem aan het meten. 4 meter riep hij fier, ik denk dat het een recordhoogte is op dit ogenblik en bij dit droge weer. Wij van het Boerenbelang achterdochtig als altijd want wij kennen de boeren - vroegen of wij dat mochten nameten en jawel wij maten een hoogte van precies 4 meter 11 centimeter en 7 mm, dus nog iets hoger dan Willy dacht te meten. De redactie van het Boerenbelang kent niks van de hoogtes van zonnebloemen maar wij kunnen dat wel opzoeken op het wereldwijde web - dus wij effe zoeken en wij vinden dat het record van de “European Giant Vegetables Growers Association” een vereniging van kwekers die reuzengroenten telen, staat op 5 meter en 34 centimeter. Het absolute record lijkt gekweekt door iemand uit Karst (Duitsland) in 2015 met een hoogte van maar liefst 9,17 meter. Wij van het Boerenbelang vragen ons nu af of binnen de regio die ons blad bereikt er tuinierders zijn met een zonnebloem hoger dan de 4,117 m. Graag een seintje met foto - of mail of bel ons even en een correspondent komt dan zelf wel even langs. De naam van ons blad is niet voor niks het Boerenbelang. (DL)

Colabakkenklimmen: uiteindelijk de val.

Ook voor kids erg leuk. Foto’s: Danny Louwet.

Foto Danny Louwet.


3

NIEUWS Boerenbelang 10 augustus 2018

TESSENDERLO

Vriendenkring Blankenburg-Dora viert vijftigjarig jubileum Ludo en Reinilda Reynders uit Tessenderlo houden het werk van hun grootvader en vader in ere Op het einde van WOII werden de Looienaars Frans Reynders en zijn zoon Jef als politieke gevangenen gedeporteerd naar Blankenburg-Dora. Gelukkig hebben beiden deze hel overleefd. Sinds 1968 komt ‘Vriendenkring Dora’ elk jaar samen voor een misviering en een banket. Op 22 september zal deze samenkomst voor de 50ste keer georganiseerd worden. Sinds 2000 worden deze bijeenkomsten geregeld door Ludo (69) en Reinilda (76) Reynders uit Tessenderlo. De herinnering aan de concentratiekampen van de nazi’s levendig houden

“Wij vonden het onze plicht om die traditie verder te zetten”, vertellen ze: “We willen ook over heel Vlaanderen de herinnering aan de concentratiekampen van de nazi’s levendig houden en iedereen blijven informeren over de gevaren van het extremisme”. Er zijn nog 2 politieke gevangenen van toen in leven. Looienaar Louis Boeckmans (93) is zelfs nog steeds present op de herdenkingen. Voormalig nationaal voorzitter Albert Van Hoey (94) kon door gezondheidsproblemen de laatste twee jaar niet meer aanwezig zijn. Vorig jaar waren ze met 82 personen present op deze bijeenkomst en dit jaar rekenen Ludo en Reinilda wegens het vijftigjarig jubileum op nog meer. De aanwezigen zijn hoofdzakelijk familieleden van de politieke gevangenen en sympathisanten. Het feest heeft plaats in het Berkenhof in Molenstede vanaf 11.30 uur.

Werken als slaven

Op 8 augustus 1944, dus al bijna op het einde van de wereldoorlog, vertrok vanuit Antwerpen een trein met daarop 827 politieke gevangenen. Ze kwamen uit verschillende gevangenissen in Vlaanderen. De mannen kwamen aanvankelijk in Buchenwald terecht, waar ze werden ‘gekeurd’ voor het werk of voor … de dood. Door dit hoofdkamp werden de gezonde gevangenen, waaronder Frans Reynders en zijn zoon Jef ‘uitgeleend’ aan de werkkampen van Dora en Blankenburg. Daar werden de beruchte V1’s en V2’s gefabriceerd. De gevangenen moesten de hele dag lang als slaven werken in de mijnen of bij de treinen. Door de hoge arbeidsdruk, de lichamelijke en psychologische mishandeling, de vrieskou en het gebrek aan hygiëne verzwakten de gevangenen stelselmatig.

Een dodenmars van Blankenburg naar Maagdenburg

Op 4 april 1945 naderden de geallieerden

Ludo en Reinilda poseren bij het vaandel van de Politieke Gevangenen van Blankenburg.

Blankenburg en een groep van 48 gevangenen, waaronder een dertigtal Belgen, werd per vrachtwagen naar Dora gevoerd om daar op de trein te stappen. Slechts één Belg overleefde die treintocht. De andere gevangenen, waaronder Frans en Jef, werden, hoewel ze verzwakt en uitgeput waren, meegestuurd op een vele dagen durende dodenmars: een colonne van voortgejaagde gevangenen, die van Blankenburg naar Maagdenburg strompelden. Wie niet mee kon, werd ter plekke afgemaakt. Uiteindelijk werden ze in een enorme schuur gestopt, waar ze nog 17 dagen met spanning het verdere verloop moesten afwachten. In die tijd zijn minstens 18 Belgen omgekomen ten gevolge van ondervoeding, ziekte of mishandelingen. Op 30 april werden ze door medewerkers van het Zweedse Rode Kruis bij toeval ontdekt en bevrijd. Ook dan was hun lijdensweg nog niet voorbij: bij hun verscheping naar Zweden vonden vele bevrijden nog de dood in zee door mijnen en bombardementen. In Zweden herstelden de slachtoffers tot ze sterk genoeg waren om terug naar België te komen. Uiteindelijk kwam meer dan 40 procent van de Belgische gevangenen om in Blankenburg.

Vriendenkring helpt om deze traumatische gebeurtenissen te verwerken

Tijdens de begrafenis van Frans in 1968 werd door Jef de ‘Vriendenkring Dora’ gesticht. Sindsdien komt deze vriendenkring tweemaal samen per jaar voor een banket en voor een misviering in Scherpenheuvel op 30 april, de dag van hun bevrijding. De vriendenkring was ook betrokken bij het plaatsen van een gedenksteen in Sarau en Blankenburg (1990) en bij de plaatsing van het glasraam ‘Blankenburg’ in de basiliek van Koekelberg. De vriendenkringen van Politieke Gevangenen werden aanvankelijk opgericht om de belangen van deze gevangenen en van de rechthebbenden (weduwen/weduwnaars en wezen) te assisteren bij het verdedigen van hun belangen. Door met mekaar in contact te blijven hielpen de leden elkaar bij het verwerken van deze traumatische gebeurtenissen. En een belangrijke doelstelling is natuurlijk ook de herinnering aan de naziconcentratiekampen levendig houden. (IP)

LAAKDAL

Vissers wedstrijd triovissen KWB Vorst Meerlaar Zopas organiseerde de KWB van Vorst Meerlaar een visserswedstrijd op hun vijver langs de Dode Beek en de Meerlaarstraat. Bij het trio-vissen vormen drie vissers een team, terwijl er twee vissen pauzeert de derde en zij pogen tesamen het hoogste gewicht aan vis binnen te halen. Ondanks de hitte gooiden een veertigtal loze vissertjes hun beste aas voor de vissen. Voormiddag zat er goede beet in, namiddag verslapte dat wat waarschijnlijk door de warmte werd er gesuggereerd. Het werd een echte nek aan nek race tussen de teams van Jos Catry en Jeroen Bens. Zelfs bij de laatste weging kon het nog alle kanten op. Het was uiteindelijk het trio Jos

en Kris Catry met Frans Houtmeyers die de gouden overwinningsbeker in de wacht sleepte. Zij vingen 1, 300 kg meer vis dan de ploeg op de tweede plaats die van Jeroen Bens . In totaal werd tijdens de wedstrijd 503,400 kg bovengesleurd, wat een gemiddelde opleverde van bijna 39 kg voor alle deelnemende teams. Het ging vooral om karper en brasem. Hieronder de uitslag met de eerste zes ploegen in deze wedstrijd, tussen haakjes

Foto: Danny Louwet.

het gevangen gewicht aan vis.: 1. Catry Jos, Kris en Houtmeyers Frans (60,850 kg) 2. Bens Jeroen, Hus en Jeroen (59,550 kg) 3. Wellens Ludo, Bart en Sonja (47,650 kg)

4. Leys Tim, Diercxsens Ludo en Vangenechten Swa (47,300 kg) 5. Wellens Rob, Mensch Jurgen en Wim Celen (45,550 kg) 6. Vangestel Steve, Goos Kris, Verbruggen Sooi (43,150 kg) (DL)


4

NIEUWS Boerenbelang 10 augustus 2018

HAM

Sinds een paar dagen spreekt mijn vrouw over ons beiden als het ‘kibbelkoppel’. Kibbelen is niet hetzelfde als ruziemaken. Van Dale omschrijft kibbelen als: ‘het oneens zijn, onenigheid hebben, vooral over kleinigheden, ten gevolge van wederzijds gebrek aan inschikkelijkheid.’ En dat is exact wat het is. Het is het stadium net voor ruzie. Mijn vrouw en ik lopen oeverloos te zeuren over kleinigheden maar ruzie hebben we dus niet. We zijn eigenlijk nooit een kibbelkoppel geweest. Ofwel is het grote liefde ofwel is het ruzie. Veel grijze gradaties, zoals kibbelen, zitten daar niet tussen. ‘Vijftig tinten grijs’ is aan ons niet besteed. Maar nu kibbelen we dus. Waarom? Volgens mij liggen drie factoren aan de basis ervan: de warmte, een verbouwing en koffers pakken. Dat zijn de drie stressfactoren die ons de voorbije dagen tot een kibbelkoppel hebben gedegradeerd.

Hitte zorgt voor spanning op Hamse wegen Er is niet echt grote schade aan de wegen, maar toch kreeg men bij de technische dienst in Ham opvallend meer meldingen van schade aan het wegdek binnen door de extreme hitte van de laatste dagen. En het gaat vooral om plaatsen die normaal nooit te lijden hebben onder weersomstandigheden.

De Louis van de week

De warmte. Bij dit aanhoudend warme weer verlies ik gaandeweg de helft van mijn denkvermogen maar mijn praatvermogen verdubbelt. Ik praat m.a.w. meer maar zonder nadenken en dan kraam je in de ogen van een ander – mijn vrouw dus- voortdurend onzin uit. Daar is iets van aan. Verbouwen. We hebben de keuken eruit gegooid. Alles moet vernieuwd: nieuwe vloer, nieuw plafond, nieuwe keuken. Momenteel is het dus ‘weg alle comfort’. We kamperen in ons eigen huis. Vermits ik al de werken heb uitbesteed, heb ik geen last van stress. Mijn vrouw wel. Als ik dan zeg: ‘Dat gaat allemaal vanzelf gaan’, zegt zij: ‘Als mannen zeggen dat het allemaal vanzelf gaat, hebben ze het altijd over zaken waarover ze niet hebben nagedacht.’ ‘Wat’, roep ik dan, ‘niet nagedacht! En gij dan? Behalve over de kleur van de nieuwe keuken!’ En dan zijn we weer vertrokken voor een uurtje gekibbel. Koffers pakken. We verlaten binnen een paar dagen onze kibbelplek om op vakantie naar Italië te gaan. Even weg van de bouwwerf die het huis nu is. Maar er moeten eerst nog valiezen gepakt worden. Ik neem dat ‘pakken’ nogal letterlijk. Als mijn vrouw mijn valies gemaakt heeft, pak ik ze op en we zijn weg. Zij vindt nu dat ik mijn valies maar eens zelf moet klaarmaken. ‘Ik zal dat morgen doen’, zeg ik. Zelf is ze al drie dagen bezig met haar valies te pakken. ‘Morgen is voor u een synoniem voor nooit’, zegt ze geïrriteerd. ‘Denk maar niet dat ik het deze keer ga doen’, roept ze me nog achterna. ‘Zie maar dat er geen echtscheiding van komt’, pookt mijn zoon het vuur nog wat op. Wat zou het. Een echtscheiding is meestal toch maar de eerste vergissing door een tweede vervangen. Ik ben geen ezel. Ik ga me geen twee keer aan dezelfde ‘vergissing’ stoten. Nee, ik ben geen ezel. Deze keer toch maar plooien, denk ik dan. ‘Waar liggen mijn vakantiehemden’, hoor ik mezelf roepen. ‘Onderste legger links in de kleerkast’, roept ze terug. We zijn terug aan de praat. Het komt allemaal goed. We kibbelen nu niet meer, we kabbelen rustig verder.

Bij de Hamse technische dienst kwamen regelmatig meldingen binnen over wegen die te lijden hebben onder de extreme hitte. Zo was het in de Veldhovenstraat even opletten bij het naderen van de blauwe brug. “Een plaats waar we in het verleden nog geen problemen hebben gekend”, zo vertelt Frederik Govaerts van de Hamse technische dienst. “Er werd dan ook signalisatie geplaatst om bestuurders te waarschuwen en ondertussen is het euvel ook gerepareerd.”

“Op een aantal plaatsen is er piepschuim gebruikt om uitzetting tussen betonplaten of klinkers op te vangen.” Ook op andere plaatsen waren er problemen. In Oostham aan de Molenwijk was een deel van het fietspad omhoog gekomen. “Het gaat dus vaak om plaatsen waar nog geen problemen zijn geweest”, aldus nog Govaerts. “We hebben immers

preventieve maatregelen genomen om problemen te voorkomen.”

Piepschuim

Zo is er op een aantal plaatsen piepschuim gebruikt om uitzetting tussen betonplaten of klinkers op te vangen. “Op plaatsen waar we deze ingrepen hebben gedaan zien we dat de piepschuim zijn werk heeft gedaan”, aldus nog Govaerts.” Vandaar dat er nu op andere plaatsen problemen zijn opgedoken.” Een plaats waar al eerder problemen zijn opgedoken is het verhoogde kruispunt van de Zandstraat met de Spoorwegstraat. Hier kwam het wegdek twee jaar na mekaar omhoog. Ook hier is piepschuim voorzien om het drukverschil op te vangen. Hier zijn de betonklinkers wel weer aan het barsten en omhoog gestoten. Wat de meerkost is voor de gemeente om het wegdek te herstellen na een dergelijke zomer zijn we niet te weten gekomen want schepen van openbare werken Jos Ooms was elders aan het genieten van een welverdiende rust. (DM)

Diesterstraat 152 3980 Tessenderlo Tel. 013 67 82 10 Di-woe-DO-VR: 11:30 - 13:30 en 16:00 - 22:00 • Za-Zo 11:30 - 13:30 en 16:00 - 21:00 • Ma Gesloten


5

SPORT Boerenbelang 10 augustus 2018

VOETBAL

“Moest mijn seizoen worden” hebben ze mijn voet in het ziekenhuis van Geel meteen weer recht gezet, dinsdag werd ik dan geopereerd. Uiteindelijk is alles goed verlopen, ik heb al heel snel het ziekenhuis mogen verlaten. Nu volgen enkele weken gips en daarna de revalidatie.” “Het is geen complexe fractuur, maar het gaat natuurlijk om meer dan enkel de breuk”, zegt clubarts Kristof Camps. “Doordat de voet niet meer op zijn plaats stond zijn ook de gewrichtsbanden errond gescheurd en verrokken. Eerst moet het bot helen, maar daarna wordt het ook heel belangrijk om er weer een stabiele enkel van te maken. Hij gaat uiteraard perfect weer kunnen voetballen, maar het gaat wel tijd én moeite vragen.” “Het moest mijn seizoen worden in eerste amateur”, aldus de aangeslagen Caubergs. “Ik had me echt goed voorbereid in de hoop zo veel mogelijk te spelen. En nu

CLUBNIEUWS

VV LAAKDAL VRIENDSCHAPPELIJK

Za. 11/08 18.30: Eerste ploeg-VV Noordstar 16.00: Reserven-Rosselaar/Hulsen

Woe. 15/8 19.00: Eerste ploeg-Vrijh. Herselt TORNOOIEN ZONDER SCHEIDSRECHTERS

Zat. 11/08

dit. Maar dat is voetbal zeker? Ik ga er alvast alles aan doen om er zo snel mogelijk weer te staan. Wat wel deugd doet, zijn de vele berichten van mensen van THES én van Beerschot. Door deze blessure kan ik me wel helemaal focussen op mijn twee herexamens”, besluit de handelsingenieur in spe. (KJ)

09.00-15.25: U10 naar Jeugddagen St.-Dimpna 13.30-15.40: U9 naar Football Days FC Zichem 09.30-12.45: U8 naar Jeugdtornooi HO Testelt

Woe. 15/08 14.00-18.30: U11 naar Preminiementornooi Dessel

SPORTKAMPEN

Sportkampen Tessenderlo groot succes Juli is al voorbij, maar de Sportdienst van Tessenderlo zorgde afgelopen maand weer voor enkele onvergetelijke sportkampen. “De eerste week van juli werd afgetrapt met bijna 100 Looise kinderen van 3 tot 16 jaar,” zegt Hans Keyken van de Sportdienst. “De kleinsten waren helemaal in de ban van het WK voetbal en onze Rode Duivels, de grootsten werden zowel conditioneel als technisch uitgedaagd op een avontuurlijk mountainbike-kamp. Ook de voorbije weken zaten de kampen goed vol met onder andere tenniskampen in samenwerking met de Gemeentelijke Tennisclub. Door de hittegolf was de

zwemweek in zwembad De Vloetlijn heel welgekomen. Terwijl iedereen zocht naar een plekje in de schaduw, amuseerden de kinderen van het sportkamp zich te pletter in een koel zwembad! Tijdens de laatste week waren ook onze nieuwe kampen een succes. De kleuters hadden voor de eerste keer een expressief kamp met een combinatie van turnen en muzische vorming. De kinderen van het lager onderwijs konden kiezen voor een STEM-sportkamp, een leuke voormiddag met allerhande wetenschappelijke proefjes en knutselwerkjes.

BEKER VAN ANTWERPEN Za. 11/08 (18.30u) VV Laakdal-Noordstar Excelsior Vorst-Pulle Olen United-Netezonen

Michael Caubergs begonnen aan maandenlange revalidatie na kuitbeenbreuk Michael Caubergs van THES is begonnen aan zijn revalidatie na de kuitbeenbreuk die hij opliep in de oefenwedstrijd tussen THES en Beerschot-Wilrijk. In die match was de tweede helft amper tien minuten bezig toen de rechtsback kermend op de grond bleef liggen. De spelers van beide ploegen waren zodanig aangeslagen dat de scheidsrechter besliste de wedstrijd af te fluiten. “Ik bleef met mijn voet in het gras steken, waardoor ik er met mijn volle gewicht op leunde”, doet de 20-jarige student zijn verhaal. “Op zich viel de pijn zeker mee, ik heb gewoon zo hard geroepen toen ik zag dat mijn voet volledig in de andere richting stond. Gelukkig was clubarts Camps aanwezig. Die heeft meteen de eerste zorgen toegediend en heeft me pijnstillers gegeven. Maandagavond

Voetbalprogramma Laakdalse Clubs

EXCELSIOR VORST Za. 11/08 18.30: Eerste ploeg-Pulle

In de namiddag konden de kinderen hun energie dan weer helemaal kwijt met allerhande sportactiviteiten. Gelukkig hebben we in Tessenderlo een mooi zwembad waar we regelmatig konden afkoelen. De Sportdienst heeft er dus een overwegend natte eerste zomermaand opzitten.” (KJ)

VRIENDSCHAPPELIJK

Vr. 10/08 19.00: Punt/Larum-Reserven

Di. 14/08 19.00: VV Godsheide-Eerste ploeg TORNOOIEN ZONDER SCHEIDSRECHTERS

Za. 11/08 09.00-14.45: U12 naar Jeugddagen St.-Dimpna 09.30-12.45: U7 naar Jeugdtornooi HO Testelt

FC NETEZONEN EINDHOUT

Sportkampen Ham In Ham zit de eerste maand met sportkampen er al op. En de Sportdienst spreekt van een succes. “Van maandag 2 tot en met woensdag 4 juli stonden in de voormiddag de juli-kriebels op het programma”, klinkt het daar. “Dit is een kleuterkamp met vijf verschillende standen (klimmen en klauteren, knutselen, dans, alles met bal en spel). In totaal hadden we 85 kleuters, dit is ook het maximum. Tijdens deze dagen waren er in de namiddag activiteiten voor het lager onderwijs. Op maandag hadden we de omnisport (40 kinderen, ook het maximum), op dinsdag was er waterfun (40 kinderen, ook het maximum) en op woensdag was er de voetbalnamiddag (hier kwamen 21 kinderen voetballen).” (KJ)

ABONNEER JE NU! Schrijf 52 euro over op volgend rekeningnummer BE62 7512 0777 6161 en ontvang wekelijks de krant in je brievenbus.

Za. 11/08 18.30: Olen United-Eerste ploeg TORNOOIEN ZONDER SCHEIDSRECHTERS

Zo. 12/08 09.00-15.25: U11 naar Jeugddagen St.-Dimpna

HEB JIJ NIEUWS? Bel 013 53 99 99 of mail naar boerenbelang@depress.be

Graphic guidelines

gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Het Boerenbelang is een uitgave van de Press bvba, verantwoordelijke uitgever: Jonny Janssens, Nikelaan 17, 2430 Laakdal Secretariaat: Cindy Gysemberg, cindy@depress.be Redactiecoördinatie: Jonny Janssens • Pre-press en lay-out: Jeannette Kröner • Burelen: Laakdal: Nikelaan 17, 013 53 99 99 E-mail: boerenbelang@depress.be • Abonnementsprijzen 2018: e70 (jaar).

HET NIEUWE

HET NIEUWS- EN AANKONDIGINGSBLAD VOOR EEN LEVENDIG TESSENDERLO, HAM EN LAAKDAL


6

FAMILIENIEUWS - VRIJE TIJD Boerenbelang 10 augustus 2018

WACHTDIENST DOKTERS Van maandag t.e.m. donderdag (donderdag in Tessenderlo vanaf 14u) van 19u tot ‘s morgens 8u, Tessenderlo - Deurne tel. 013 67 42 67, Ham tel. 013 67 58 58, Laakdal tel. 013 67 68 94, Paal tel. 011 45 09 99 Op vrijdag 9u t.e.m. maandag 8u, en op feestdagen: centrale wacht in Medisch Centrum, Hospitaalstraat 27, Beringen, tel. 011 71 56 50

APOTHEKERS Tel. 090 39 90 00 (1,50 euro/minuut) of via de website www.apotheekvanwachtkempen.be

Overlijdens Christina Bergé

Albert Theunckens

° 26/07/1925 † 31/07/2018 Weduwe van Louis Beckers. Uitvaart vond plaats in de parochiekerk van Tessenderlo-centrum op zaterdag 4 augustus 2018 om 10.30 uur. Christina was woonachtig te Tessenderlo-centrum.

° 30/04/1930 † 31/07/2018

Weduwnaar van Maria Valgaerts. Uitvaart vond plaats in de parochiekerk van Berg-Tessenderlo op maandag 6 augustus 2018 om 10.30 uur. Albert was woonachtig te Tessenderlo-centrum.

BROOD & BANKET

Gaethofs

Geelsebaan 93, 3980 Tessenderlo, T. 013 66 13 13

“Maak je tuin zomerklaar met Wijckmans!”

Fijne vakantie!

Taart van de week

Folkfestival Genebos aan 22ste editie toe

Op 10, 11 en 12 augustus vindt de 22ste editie plaats van het folkfestival in The Celtic Art Gallery in Genebos. “Ondertussen zijn we het oudste folkfestival van België”, zo vertelt organisator Marc Reusen. “Omdat er een dip geweest is in het genre zijn er heel wat andere festivals verdwenen. Ondertussen zijn er ook weer heel wat andere kleinere festivalletjes bijgekomen. Voor ons geldt ‘hoe meer hoe liever’ want dat maakt ons kleine genre van de echte folk alleen maar groter.” Marc Reusen heeft ook dit jaar weer gezorgd voor een gevarieerd programma voor zijn folkfestival in Genebos. “Met veel oog voor randanimatie blijft het festival zijn muziek trouw, met slechts één doel, het beste van het beste in de hedendaagse folk naar Ham halen”, aldus Reusen.

“We kunnen alleen maar hopen dat de Ierse groep Dervish niet met Ryanair naar hier komt, want dan zouden ze door de stakingen wel eens te laat kunnen zijn.”

Uw broodje is dagvers gebakken!

Zwartenhoekstraat 1, 3945 Ham

HAM

W32

Vrijdagavond 10 augustus kan iedereen die wil, komen genieten van de muziek van Sofia Talvik. “Deze Zweedse dame die in Amerika heeft gewoond brengt American folk. Het is een soort pop folk die voor een breed publiek toegankelijk is. Nadien staat Faran Flad XXXL op het programma. Zij zullen zorgen voor een goed gevuld podium.” Die avond mogen alle inwoners van Ham trouwens gratis een kijkje komen nemen en mee genieten van mooie muziek.”

Zandsculptuur De taart kan afwijken van deze afbeelding.

Ook deze week is er een heerlijke vlaai te winnen

Deze week verrassen wij Stephania Geens uit Kwaadmechelen als trouwe lezer met de taart van de week. Stephania kan de taart gaan afhalen bij bakkerij Gaethofs op vertoon van dit artikel en haar identiteitskaart. Was er in jouw omgeving afgelopen week ‘goed nieuws’ te rapen of is er iets ‘opmerkelijks’ gebeurd waar je gelukkig van wordt? Dit kan iets persoonlijk zijn of een gebeurtenis. Laat het ons weten en wij zullen deze persoon, die voor jou bijzonder is, verrassen met ‘de taart van de week’. Stuur ons een foto en een kort tekstje van de persoon of gebeurtenis naar boerenbelang@depress.be

Zaterdag staan er vijf groepen geprogrammeerd. Onder hen Seyir Trio met Ottomaanse muziek uit de 18de eeuw. Afsluiter die avond is de Ierse groep Dervish. Zij brengen pure Ierse folk. “We kunnen alleen maar hopen dat ze niet

met Ryanair naar hier komen, want dan zouden ze door de stakingen wel eens te laat kunnen zijn”, aldus Reusen. Verder kan je die dag nog genieten van Sureda, Naomie Vercauteren Trio en Embrum. Zondag wordt de sage van Haleweyn gebracht door Rapael Decock Haleweyn project. Zeven muzikanten staan op het podium terwijl het verhaal wordt uitgebeeld met zandsculptuur die geprojecteerd wordt op een scherm. “De mensen gaan hier in Genebos hun try out doen om nadien de culturele centra aan te doen”, aldus Reusen. “Paul Rans Ensemble brengt daarna geuzenliederen en liederen uit de eerste wereldoorlog. Domo Emigrantes met Noord-Italiaanse muziek en Orchestre International DU Vetex sluiten af met swingende Balkan geïnspireerde muziek.”

Vrij podium

Niet alleen de muziek, maar ook de gezelligheid en de sfeer zullen niet ontbreken op het folkfestival in Genebos. Zo is er ook het gezellige marktje buiten het festivalterrein dat dus gratis te bezoeken is. Er staat daar ook een frituur, een ijskar en een koffiebar opgesteld en af en toe kan je daar, tussen de concerten door, ook genieten van een streepje muziek. Verder is er ook gezorgd voor de nodige kinderanimatie zodat het folkfestival van Genebos een gebeuren is voor het ganse gezin. Tussendoor is er ook een vrij podium opgesteld in de tent waar iedereen zijn muzikaal talent kan tonen. Wie meer info wil kan altijd een kijkje nemen op www.folkfestivalham.be. (DM)


7

VRIJE TIJD Boerenbelang 10 augustus 2018

Ham: Technosoccer aan jeugdhuis De Stip

Kinderen schuimen erop los in jeugdhuis De Stip

Het TechnoSoccer tornooi aan jeugdhuis De Stip is ieder jaar weer een hoogtepunt voor de Hamse jeugd. Terwijl de dj’s hun best doen om voor aangename dansmuziek te zorgen, wordt er volop gevoetbald en gestreden voor de eer. “Dit jaar hebben zes jongens- en vier meisjesploegen deelgenomen”, zo vertelt John Ooms van de Hamse jeugddienst. “Een paar dagen voor de eigenlijke TechnoSoccer arena werd geopend, konden de kinderen al eens een kijkje komen nemen in De Stip en het tegen elkaar opnemen op het boardingveld. De warmte was die dag wel even spelbreker.” “Ondertussen gaan we ook proberen het gebeuren open te trekken naar een ruimer publiek”, aldus nog Ooms. “Zo hebben we ook heel wat springkastelen opgesteld aan de terreinen rond jeugdhuis De Stip. We proberen op deze manier ook meer kinderen en gezinnen bij het gebeuren te betrekken.” (DM)

agenda Voor verenigingen, cultuur en vrije tijd in Tessenderlo. Ontdek onze tips voor leuke uitjes 25/08/2018 VANAF 17.00 UUR

Jaarlijkse Barbecue met uitreiking fotozoektocht Gezinsleden Landelijke Gilde en alle kinderen -12 jaar betalen: 8€/1 stuk, 10€/2 stuks en 13€/ 3 stuks. Niet-leden en hun kinderen +12 jaar betalen: 10€/1 stuk, 12€/ 2 stuks en 15€/3 stuks. Inschrijven kan tot zaterdag 18 augustus 2018 bij één van de bestuursleden Landelijke Gilde Engsbergen

Pukkelpop-nachtbussen naar Tessenderlo Op 16, 17, 18 en 19 augustus trekken weer heel wat Looienaars (jong en oud) naar Kiewit voor Pukkelpop. Wie op donderdag, vrijdag en zaterdag niet graag in een tent slaapt en elke avond naar huis wil voor een goede nachtrust, kan opnieuw beroep doen op de gratis nachtbussen die ingezet worden. Dit is een initiatief van De Lijn en de provincie, die ruim de helft van de kosten voor haar rekening neemt. Daarnaast levert ook het gemeentebestuur een financiële bijdrage. De nachtbussen vertrekken een half uur na het laatste optreden op het hoofdpodium vanaf de Kempische Steenweg. Op donderdag en vrijdag is dat rond 2u30, op zaterdag omstreeks 1u30. Looienaars moeten lijn 91 nemen (Kiewit-Lummen-Tessenderlo). De stopplaatsen zijn Kruispunt Weg naar Diest, Essenschotstraat, Spekestraat, Hulst Kerk, Hulsterweg, Zandstraat, Station, Broederschool, ‘t LOO, kerk Centrum, Lichtveld, Molenstraat, Lichtveld en Weg op Lummen. De trajecten en de stopplaatsen van de Pukkelpop-nachtritten staan ook op de websites van De Lijn, de provincie Limburg, de gemeente en Pukkelpop zelf. (KJ)

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde jeugdhuis De Stip tijdens de vakantieperiode haar schuimfuif. Zaterdagavond kunnen de jongeren zich tijdens dit gebeuren volop uitleven in De Stip. Maar traditiegetrouw krijgen ook de kinderen de kans om even van het ‘schuimfuifgevoel’ te proeven. “Schuimwatervallen zorgden ervoor dat de kinderen bijna niet meer terug te vinden waren in de schuimmassa”, zo vertelt John Ooms van de Hamse jeugddienst. “Het was dan ook spetteren en glijden en dansen doorheen hopen schuim. Meer dan 100 kinderen waren op de uitnodiging ingegaan. Natuurlijk was het allemaal dolle pret terwijl de mama’s en de papa’s van op een afstand toekeken. Zij konden genieten van een lekker drankje op het terras van het jeugdhuis. Voor de muziek zorgde dit jaar ook weer DJ Tijow.” (DM)

KRUISWOORDRAADSEL WEEK 32

A

HORIZONTAAL 1 volkomen vrij van alcohol 2 gift in geld - weg met bomen erlangs 3 ontkenning 4 laagwater - soort boom 5 mast - kinderjuffrouw - muziekstijl van de skinheads 6 cellenbouwsel in een wespennest - iedere 7 daar - neerslag - oude lengtemaat (69 cm) 8 aanbeden figuur - hoofd van een gemeente in Frankrijk 9 broeder 10 gezang - eerste persoon 11 alle deuken weggewerkt

1

VERTICAAL A stuk grond B voefwoord - lichaamshaar - Chinese afstandsmaat (575 meter) C boomvruchten - welk moment ook D muzieknoot - inleidend gedeelte van een film landbouwwerktuig E oosterse krijger - rangtelwoord F meer van dat G schoon - tandglazuur H uitroep van blijdschap - roofdier - aars I dubbelgevouwen tortilla - schrijfvloeistof J plus - tabaksconsument - boom K het uiten van eerbied en onderwerping

10

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

5

2 3

6 4

4 5 2

6

7

7

8

8 9 1 3

11 SLEUTELWOORD 1

2

3

4

5

6

7

8

OPLOSSING GEVONDEN? Stuur een briefje met het gevonden sleutelwoord naar Boerenbelang, Nikelaan 17, 2430 Laakdal of naar boerenbelang@depress.be en

WIN EEN BOEK

Samenstelling: Scrabbleclub Littera Tessenderlo https://www.facebook.com/Littera

OPLOSSING WEEK 31 SLEUTELWOORD MENSLIEF Jaak Pieck won het boek: Allemaal Looienaars’, prijs af te halen bij de PRESS, Nikelaan 17, 2430 Laakdal. Elke vrijdag tussen 10 en 13 uur.

‘t weer Vrijdag 10 augustus

Zaterdag 11 augustus

Zondag 12 augustus

Min 13°C Max 21°C

Min 14°C Max 23°C

Min 15°C Max 24°C

Min 14°C Max 20°C

Min 14°C Max 19°C

Dag: Deels zonnig

Dag: Overwegend bewolkt

Dag: Overwegend bewolkt

Dag: Deels zonnig

Dag: Deels zonnig

Nacht: Deels bewolkt

Nacht: Voornamelijk helder

Nacht: Helder

Nacht: Bewolkt

Nacht: Toenemende bewolking

Maandag 13 augustus

Dinsdag 14 augustus


8

VRIJE TIJD Boerenbelang 10 augustus 2018

LAAKDAL

TESSENDERLO

Berg Feest 2018 10, 11 en 12 augustus 2018

Agenda Laakdal Vakantieactiviteiten

Traditiegetrouw vindt tijdens het weekend voor half oogst Berg Feest plaats. In de laatste jaren uitgegroeid tot één van de hoogtepunten in de Looise feestkalender. Vanaf dit jaar zal er nog een extra dag feest gevierd worden. Stip 10, 11 en 12 augustus dus maar aan in je agenda want dit wil je niet missen.

Donderdag 9 augustus Openluchtfilm “The Post” van Steven Spielberg met Meryl Streep en Tom Hanks. Het verhaal is gebaseerd op de onthulling van de Pentagon Papers, geheime documenten over de Vietnamoorlog. Pastorijtuin Vorst-Centrum of Bib.

De samenwerking tussen de Fancy wielerclub en het Bergcomité zorgt ook dit jaar weer voor de ideale mix van sport, muziek en amusement. Op zaterdag en zondag worden er wielerwedstrijden georganiseerd met als hoogtepunten de G-Wielerwedstrijd en een heuse dorpelingenkoers waar alle Looienaars het tegen elkaar kunnen opnemen (maak die benen maar nat dus!).

Vrijdag, zaterdag en zondag 10, 11, 12 augustus Bierfeesten: 30ste streekbierenfestival Basketbalclub met 80 verschillende streekbieren. Op zondag diverse Live Bands vanaf 16.00 u. Marktplein Veerle.

In de avonduren is er een muzikaal programma om U tegen te zeggen. Elke avond geven we de kans aan lokaal Loois talent (Boost, de Lu-ke’s en Kräkers) en nodigen we tevens een gevestigde waarde uit. Discobar Vaneigens zal ons

op vrijdag het weekend in swingen. De wereldvermaarde Joe Hardy stuurt op zaterdag seismologische golven door de tent. En op zondag zorgen de klasbakken van Fons En Die Van Ons voor het muzikale orgelpunt. Niet te missen dus! Gedurende het ganse weekend kan u terecht op het marktpleintje van de Berg. Spijs en drank worden aangeboden in en om de feesttent en onze lounge bar. En de (aller)kleinsten kunnen genieten van kermisattracties en een springkasteel.

Zondag 12 augustus 13.00 u.-18.00 u. Barbecue/Tuinfeest WZC Op Haanven. Oude Geelsebaan 33, Veerle. Zondag 12 augustus 10.00 u.-20.00 u. Vesparondrit.

Marktplein Veerle. Dinsdag 14 augustus vanaf 14.00 u. Sportivan, Linedance. Kasteel Meerlaar. Dinsdag 14 augustus vanaf 18.30 u. Groot speelpleinfeest Sporthal - t.g.v. 10 jaar speelpleinwerking. Kwade Plas, Kwade Plas 1, Veerle. Woensdag 15 augustus 09.00 u. Processie met openlucht eucharistieviering van kerk Veerlecentrum naar de grot op de Wijngaardbos. Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaard, Markt, Veerle. Donderdag 16 augustus zonsondergang Openluchtfilm IT: Amerikaanse horrorfilm uit 2017 van Andy Muschietti gebaseerd op ‘n boek van Stephen King. Pastorijtuin Vorst-Centrum of Bib. (DL)

Een weekend om nooit te vergeten dus. Alvast welkom! (JB)

Processie Maria’s Wijngaard. Foto: Danny Louwet.

TESSENDERLO

Mensen met beperking beleven de dag van hun leven Het voorbije weekend organiseerde vzw Gete-Run haar jaarlijkse rondrit voor mensen met een beperking. “Meer dan 100 mindervaliden beleven dan de dag van hun leven”, zo vertelt Eric Swinnen, ondervoorzitter van vzw Gete-Run. “Het is de 26ste keer dat we deze rondrit met zijspan organiseren.” vzw Gete-Run is een vereniging uit HalleBooienhoven uit Zoutleeuw. “Iedere eerste zaterdag van augustus organiseren we een tocht met motoren met een zijspan voor mindervaliden”, aldus nog Swinnen. “ Naar jaarlijkse gewoonte starten we zaterdagochtend met een lekker en stevig ontbijt met spek en ei, zodat we fit zijn voor een leuke dag. In totaal zijn er meer dan 200 mensen die we een ontbijt geven. En dan kunnen we vertrekken voor het eerste deel van onze tocht. Vanuit Zoutleeuw vertrokken we naar Linter, Geetbets, Kortenaken, Scherpenheuvel om ons eerste deel te eindigen in het Sportagon in Tessenderlo.”

Activiteiten

Na 55 kilometer was het tijd om even de benen te strekken in het Sportagon

waar iedereen goed werd ontvangen. “De deelnemers kregen er een lekkere lunch met een overheerlijke soep, sandwiches en voor de liefhebbers een lekker dessert”, aldus nog Eric Swinnen. “In het Sportagon werden ook leuke namiddagactiviteiten georganiseerd met voor elk wat wils. Zo was er de keuze uit bowlen, golfen, gezellig iets drinken, squash en noem maar op. Het eerste deel van de rit was ongeveer 55 kilometer lang.”

Gratis

Daarna volgde er nog een rit van ongeveer 55 kilometer via Diest, Halen, Nieuwerkerken, St.-Truiden, terug richting Zoutleeuw. ’s Avonds was er een Kip- en Ribfestijn met livemuziek en DJ. “Ongeveer 700 deelnemers hebben

we tijdens deze barbecue eten gegeven”, aldus nog Swinnen. “De opbrengst wordt mede gebruikt om onze jaarlijkse rondrit te financieren. Het ganse gebeuren is immers gratis. Het spreekt voor zich dat

een dergelijke organisatie ook steunt op heel wat vrijwilligers. Die dag stonden 60 tot 70 mensen op verschillende plaatsen klaar om alles in goede banen te leiden.” (DM)

BB_W32  

Weekblad van Tessenderlo

BB_W32  

Weekblad van Tessenderlo

Advertisement