Page 1

#weareproud 1-0 HET NIEUWE

HET NIEUWS- EN AANKONDIGINGSBLAD VOOR EEN LEVENDIG TESSENDERLO, HAM EN LAAKDAL

Mensen uit Tessenderlo redden leven in Corsica Nu het drama in de Thaise grot waar 12 voetballertjes en hun 25-jarige coach gevangen zaten wereldnieuws is, lijkt de redding van een wandelaar in Corsica door 6 mensen uit de omgeving van Tessenderlo op de achtergrond te komen. Toch is het een heldendaad wat Karel Van Sweevelt, Robert Boonen en Marc Kemps samen met hun partners deden tijdens een wandeling aldaar. “Tijdens onze terugweg werd onze aandacht getrokken door een wandelaar die in ernstige moeilijkheden verkeerde”, vertelt Karel Vansweevelt. “Hij was alleen en was duidelijk compleet uitgeput, sloeg wartaal uit en strompelde”. “Samen besloten we om deze man te helpen, wat zeker nodig was gezien het late uur, want om half vijf komen op die route zelden nog wandelaars langs”, vervolgt Robert Boonen. Blz. 3 TESSENDERLO

Joggen in de mooie bossen van Gerhagen

Blz. 4

JOGGING

Kapellekeskermisjogging is hot

Blz. 5

Beste lezers, dit is de laatste krant voor de vakantie. 3 augustus zijn we er weer. Prettige vakantie! jaargang 116 • weekblad nr. 28 • 13 juli 2018 • €1.75

LAAKDAL

Grandioos succes voor 33ste ZONNERUN

Blz.2


2

NIEUWS Boerenbelang 13 juli 2018

LAAKDAL

Grandioos succes voor 33ste ZONNERUN Dit jaar trok Zonnerun er op zaterdag 7 juli 2018 reeds voor de 33ste keer op uit met zijspan-, trike- en cabriorijders die een mooie dag bezorgen aan mensen met een beperking. 33 keer organiseren betekent ook dat alles vlekkeloos verloopt. Proficiat aan de inrichters, de vele vrijwilligers, de politie, de seingevers... Heb je dit nog niet meegemaakt zorg dan dat je er volgend jaar bij bent wedden dat je er warm van wordt ? Niet minder dan 89 zijspannen en trikes en 12 cabriolets waren beschikbaar om een pupil aan boord te nemen. Het feit dat een aantal leden van de organisatie te voet op en af naar Scherpenheuvel waren gestapt met de vraag om zonnig weer had zijn uitwerking niet gemist. O.L.V.tje was blijkbaar gecharmeerd geweest en deed wat er gevraagd was - de zon volop laten schijnen. Dat was vorig jaar wel anders toen het een miezerige dag was. Het publiek was dan ook massaal aanwezig om voor de start al dat blinkend materiaal en hun rijders te aanschouwen, de start van al die loeiende machines en daarop nog eens

Er waren eens 100 stoere bikers...

al wuivend een eredoortocht mee te maken. De zijspan- en trikerijders, potige bikers in het weekend en harde werkers op de andere dagen, vinden het een eer om elk jaar aanwezig te mogen zijn om hun groot hart te laten zien voor de mensen met een beperking. De bikers zijn ondertussen vertrouwd en vergroeid met de run en de kinderen maken jaarlijks wat graag met hen een grote rondrit door de streek. Sommigen komen van heel ver - en arriveren al een dag voordien en overnachten dan in een tentje bij zaal Dennenoord. Er zijn er bij uit Nederland en Duitsland. Dit jaar mocht er ook van een “speciale” editie gesproken worden omdat dit event nu in nauwe samenwerking met de organisatoren van “Kapellekeskermis” gebeurde. Eens in de zeven jaar zien de organisatoren van Zonnerun en Kapellekeskermis hun activiteiten immers samenvallen op één weekend. Niet meer dan logisch dat deze twee gevestigde en gewaardeerde verenigingen in Eindhout de handen in elkaar sloegen om er samen iets leuks van te maken. “Eindhout leeft” beweert men. De karavaan maakte een tocht langs landelijke wegen via Mol, Olen en Geel om op de middag te lunchen in de tent van Kapellekeskermis. Daar was ook veel volk aanwezig want daar was ondertussen de KapellekesJOGGING bezig. Kids-, G-loop en naar keuze 4, 8 of 12 km doorheen een bosrijk parcours op Eindhout berg. Na de lunch volgde nog een tweede deel van de rondrit nu nl. door Vlaams Brabant. Om 16.30 uur werd de karavaan een feestelijk welkom gespeeld

TESSENDERLO

Drukte onder de kerktoren van Eindhout. Foto’s Danny Louwet.

door de fanfare St.Lambertus. Met koffie en taart in de feesttent werd een fijne dag beëindigd.

Wie of wat is Zonnerun ?

Zonne-Run vzw is een vereniging zonder winstoogmerk die werd opgericht op 16 april 1986 en haar maatschappelijke zetel heeft te 2430 Eindhout-Laakdal, Schoolstraat 33. Met de jarenlange inzet voor, in hoofdzaak jongeren met een handicap, brengt zij de zon in het leven van deze mensen. Het hoogtepunt van de jaarwerking en tevens het uithangbord van de vereniging is de Zonnerun, een dagtocht van een honderdtal jongeren met een handicap met zijspanmotoren door de regio. Een tachtigtal zijspanrijders uit vooral België, Nederland en Duitsland zetten zich op de eerste zaterdag van juli belangeloos in om deze jongeren een unieke dag te bezorgen.

Op de tweede zondag van maart brengen ze de deelnemers terug samen op een ontspanningsnamiddag. De aanwezigen worden er vergast op een show met een etentje. Op dezelfde dag wordt de film vertoond van de voorbije Zonnerun. Hier zien alle deelnemers elkaar zowel persoonlijk als op de film terug, hetgeen vaak tot hilarische toestanden aanleiding geeft. Naast deze jaarlijks terugkerende evenementen organiseert de vzw sporadisch ook nog andere activiteiten zoals een voetrally en enkele uitstappen (ijsrevue, pretpark, Olmense Zoo,…). Ieder jaar opnieuw probeert de vereniging samen met tientallen vrijwilligers de zon in het leven van de deelnemers te laten schijnen. Op deze wijze is integratie geen loos begrip, maar een actieve bezigheid waarvan iedereen “rijker” wordt. (DL)

Open VLD Tessenderlo: Gewoon doen! Opnieuw slaat de politieke microbe toe. Geen enkel vaccin zal weerstand kunnen bieden! Na 6 jaar van quasi politieke stilte, hebben de voormalige Looise blauwe boegbeelden opnieuw het heft in handen genomen. De Looienaars zullen opnieuw kunnen rekenen op onze inzet, gedrevenheid, optimisme en jarenlange politieke ervaring.

Onze lijst zal getrokken worden door Orlando Argento. Samen met oudgedienden Chris Gaethofs en John Thomas zullen zij nieuwkomer Nancy Lucas introduceren op het politieke toneel. De lijst zal geduwd worden door Georges Ceusters, bezieler van onze liberale afdeling in Tessenderlo.

Met enige fierheid zullen we jullie binnenkort onze volledige lijst van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen, met enerzijds veel nieuwe enthousiaste gezichten en anderzijds kandidaten met veel kennis van zaken en politieke ervaring.

Op de lijst voor de provincieraadsverkiezingen zal Valérie Lievesoens als Looise liberale kandidate onze belangen op provinciaal niveau trachten te behartigen. Wie we zijn en waar we voor staan, zullen jullie over enkele weken te weten komen. Op naar 14 oktober: gewoon doen! (JB)


3

NIEUWS Boerenbelang 13 juli 2018

TESSENDERLO

Zes mensen uit de regio Tessenderlo redden leven van Philippe Pédrini Karel en Robert hebben hem vervoerd op hun rug Karel Van Sweevelt, Robert Boonen en Marc Kemps hebben het leven gered van een uitgeputte wandelaar, die ze totaal uitgeput aantroffen tijdens een wandeling in Corsica. Deze drie zijn gedreven wandelaars. Op dat moment waren ze vergezeld van hun vrouwen Natalie Vandenbussche, Lili Dekimpe en Jenny Claes, omdat dat stuk van de wandeling ook geschikt was voor gewone recreatieve wandelaars. Ze zijn allen al tussen de zestig en zeventig jaar, maar toch nog heel kranig en sportief. Wandelaar was compleet uitgeput

Hun wandeling ging van de Gare de Vizzanova naar de Cascades de Anglais. Het is een onderdeel van de wereldberoemde GR20-route en bedraagt ongeveer 6 km stijgend en 6 km dalend terug. Dit onderdeel kunnen ook de recreatieve wandelaars aan. “Tijdens onze terugweg werd onze aandacht getrokken op een GR20wandelaar, die in ernstige moeilijkheden verkeerde”, vertelt Karel Vansweevelt: “Hij was alleen en droeg een loodzware rugzak. Dit is typisch voor deze wandelaars, omdat ze van de ene gîte naar de volgende gîte stappen. Ze overnachten in zo’n gîte of in hun tent. Meestal nemen zij mondvoorraad mee voor enkele dagen”. Deze man was duidelijk compleet uitgeput, sloeg wartaal uit en strompelde. “Samen besloten we om deze persoon te helpen, wat zeker nodig was gezien het late uur. Het was al half vijf en dan komen op die route zelden nog wandelaars langs”, vervolgt Robert Boonen.

Om beurt gedragen op hun rug

Om beurt hebben Karel en Robert de onfortuinlijke man op hun rug genomen, terwijl de 3 vrouwen zich naar de Gare de Vizzanova haasten om daar hulp te vragen. Marc Kemps is met de rugzak van de wandelaar verder naar beneden gegaan om in een boswachtershuis hulp te vragen. Ondertussen hadden de drie vrouwen het station bereikt, waar ook een kleine gîte is. De mensen van deze gîte hebben dan onmiddellijk de hulpdiensten gebeld. Even later kwamen Karel en Robert na ongeveer twee kilometer, nog steeds met de wandelaar op hun rug, aan bij het boswachtershuis, van waaruit hij met de wagen naar de gare de Vizzanova werd gebracht. Daar kreeg hij de eerste zorgen van de lokale mensen. Gelukkig kon ons zestal nog nipt de laatste trein nemen richting Ponte Leccia. Als ze die trein niet zouden gehaald hebben, moesten ze ginder de ganse nacht wachten op de volgende trein.

Het zestal aan de Visvijver.

Een dag aan een infuus

“Ik heb nog getracht een gesprek te hebben met de ongelukkige wandelaar”, vertelt Marc: “Hij was echter te uitgeput om ook maar iets te zeggen, enkel ‘merci’ en dat hij uit Bretagne kwam. Ik heb wel mijn adres en mailadres in de rugzak van de wandelaar gestoken”. Enkele dagen later kreeg hij het bericht van de wandelaar dat hij een dag in Corte in het ziekenhuis aan een infuus was gelegd om te herstellen. “Bonjour, je suis Phillipe Pédrini … je vous remercie. Je suis resté en observation toute une journée en j’ai été perfusé …” Zonder de heldhaftige tussenkomst van het zestal had het er erg slecht uitgezien voor deze onfortuinlijke wandelaar.

De Boskakkers komen elke dinsdag naar de Visvijver in

HAM

Gerhagen

“Corsica is een fantastisch eiland”, vertellen ze: “De plaatselijke bevolking wil de eigenheid van hun natuur behouden. Ze willen bijvoorbeeld geen hoogbouw. We hebben echt genoten van een mooie veertiendaagse vakantie”. Marc Kemps had Corsica vroeger goed leren kennen via zijn job bij de luchtmacht. Destijds heeft hij er veel gewandeld en momenteel inspecteert hij er de campings van de organisatie ACSI, een ideale gids dus. “In de cafetaria aan de Visvijver hebben we onze plannen gesmeed. We komen elke dinsdag hier samen met een groep van ongeveer 15 man. Onze goede vriend Felix Schraeyen noemde ons de ‘Boskakkers’ en op deze naam zijn we fier. We herdenken Felix elk jaar met een wandeling van de Visvijver naar zijn begraafplaats in Hulst”. (IP)

Hamse burgemeester vraagt fiets ‘ontlener’ voorzichtig te zijn Burgemeester Dirk De Vis is zijn oude fiets kwijt. “Hij werd gestolen aan mijn woning”, zo vertelt de onfortuinlijke Hamse burgemeester. “Ik zou de ‘lener’ willen vragen om de fiets terug te brengen want ik ben serieus ontriefd. Ook zou ik de dader willen vragen heel voorzichtig te zijn met mijn oude tweewieler, want er mankeert van alles aan. Het is een gevaarlijk object.” Voor de zevende keer is het dat de Hamse burgervader, Dirk De Vis, zijn fiets kwijtraakt. “Hij wordt telkens weer gestolen, vandaar dat ik steeds een oud exemplaar koopt”, aldus De Vis. “Deze fiets heb ik twee jaar geleden gekocht voor 20 euro tijdens een garageverkoop. Ik heb er wat herstellingen aan gedaan en het vehikel wat opgesmukt. Ik gebruikte de fiets om van mijn woning

naar het gemeentehuis te rijden.”

Gevaarlijk

Omdat de fiets weinig waarde heeft doet De Vis zijn fiets dan ook nooit op slot. De remmen werken maar half, het voorste wiel staat paraplu, de pedalen staan niet honderd procent recht en noem maar op. “Je moet echt gewoon zijn om met deze fiets te rijden want anders is het

een gevaarlijk object”, zo gaat De Vis verder. “Omdat deze fiets geen waarde heeft zou ik de ‘ontlener’ dan ook willen vragen om de fiets terug te zetten zodat ik niet op zoek moet gaan naar een ander exemplaar. Tezelfdertijd zou ik ook willen vragen om heel voorzichtig te zijn, zodat er geen ongelukken gebeuren.”

Voorkennis

De Hamse burgemeester begrijpt ook niet hoe de dader de tweewieler heeft kunnen vinden. “Ik had de fiets naast mijn huis achter een muurtje staan”, aldus nog De Vis. “Je moet echt al weten dat hij er staat want hij is niet zichtbaar van op de straat. Ik heb ook niets gehoord of gezien dus ik vermoed dat iemand wist dat de fiets er stond. Hopelijk heb ik mijn tweewieler snel terug want ik ben erg ontrieft. Misschien wordt hij in een of andere berm gedumpt en zie ik hem nooit meer terug.” (DM


4

NIEUWS Boerenbelang 13 juli 2018

TESSENDERLO

Vorige week schreef ik in mijn column over Looi Kermis. U herinnert zich dat ongetwijfeld nog. Moest je dat niet meer weten dan kan je de warmte als excuus inroepen en als het daar niet aan ligt, kan het ook beginnende dementie zijn. Ik kreeg van een lezer een mailtje zeggende dat kermis niet alleen maar synoniem is voor balletjes met warme krieken en een kermisfriet. Heel vroeger zouden nogal wat vooral devote burgers zo’n uitbundig kermisweekend nooit getolereerd hebben. De lezer citeert daarvoor in zijn mail uit een brief van 1913 aan de burgemeester van Sliedrecht (Nederland): ‘Met het oog op de beschaving en de zedelijkheid zoudt gij een hoogst nuttige arbeid verrichten als u tot de afschaffing der kermis zult besluiten. We wijzen er op dat de kermis steeds onzedelijkheid en openbare dronkenschap tot gevolg heeft. Ons inziens feiten die door elk beschaafd en weldenkend burger moeten worden toegegeven.’ Gevolg? De kermis werd in 1913 voor het laatst gehouden!

De Louis van de week

Ik kom ook nu, anno 2018, nog wel eens Looise Centrumbewoners tegen die het gehad hebben met die drukte, met die afgesloten straten en met dat kermis- en nachtlawaai. Voor hen kan dat schrijven uit 1913 als voorbeeld dienen voor een klachtenbrief aan de burgemeester. Over het vuurwerk hoeven ze niet meer te klagen. Dat werd dit jaar afgeschaft wegens te hete zomer en vanaf volgend jaar wegens geen plaats meer voor vuurwerk! Gevolg van het ‘verblokkendozen’ van het Centrum. Ach, Zomer!!! Periode waarin het te warm is om te doen waarvoor het in de winter te koud is. En daarom blijft thuis het werk het hele jaar door liggen. Zeer tot ongenoegen van mijn vrouw die volgens mij uit hittebestendig materiaal is opgetrokken wegens nooit last van de warmte. Toen ze nog in haar kleuterklas stond, had ze daar wel last van. Maar ja, dat werd snel opgelost: twee maanden zomervakantie! Leraar zijn, heeft het grote voordeel dat het een vak is dat je in de zomer een hele tijd niet hoeft te doen. Waarop mijn vrouw altijd verontwaardigd antwoordt: ‘School! Ge zit dao wel aaltij mee in uvve kop.’ Het zal wel zeker. Zomer!!! Het is de mooiste week van het jaar zei een Engelsman en hij haalde zijn paraplu boven. Zomer!!! Zomer is zonneschijn, zomersproetjes, ijsjes en BBQ, zwemmen, strand en zand, zwierige zomerjurken, kampvuur, lekker luieren, blote tenen en slippers, cocktails en wijntjes en pintjes, wespen en muggen. Ja, spijtig genoeg ook muggen. Niets is perfect. Ook de seizoenen niet. Nog iets eigenaardigs, ik word ’s nachts altijd gestoken door muggen en mijn vrouw die naast me in bed ligt nooit! Ik bekijk het ongemak maar positief want als ik de muggen mag geloven, ben ik nog best een lekker stuk.

Joggen in de mooie bossen van Gerhagen 1200 deelnemers verwacht Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 juli is natuurgebied Gerhagen weer even het sportieve centrum van Tessenderlo. Iedereen die graag beweegt en tegelijkertijd van de mooie natuur houdt is er zeer welkom. Tijdens dat weekend kan men deelnemen aan een georganiseerde wandeling of aan een oriëntatieloop. De meesten zullen kiezen voor de Bosloop, wijd en zijd bekend bij alle joggers. Dit alles wordt georganiseerd door de Bosvrienden, een enthousiaste groep joggers die bijna elke dag in de bossen van Gerhagen aan het sporten zijn. Joggen langs bewegwijzerd parcours

Wie op zondag 29 juli deelneemt aan de Bosloop kan kiezen tussen 3 afstanden: de 4,2 kilometer (om 10.30 uur), de 8,4 km (om 10.35 uur) of de 13,8 km (om 10.50 uur). Deze 8,4 kilometer is beter bekend als de Memorial Raymond Dubois, dit jaar al de 22ste editie. Vooraf is er nog een G-loop van 1,2 km (om 10 uur) en een kinderkilometer (om 10.15 uur). De omloop gaat langs prachtige bospaadjes. Amper 800 meter is verhard. Het parcours is bewegwijzerd. Er is drankbevoorrading onderweg en aan de aankomst. Tot 13 uur kan je gebruik maken van warmwaterdouches. Op zaterdag kan je vanaf 10 uur meedoen met de oriëntatieloop. Voor beginners zijn er initiatielessen. “We hebben de ambitie om zeker zoveel deelnemers te mogen verwelkomen als de vorige jaren, dit wil zeggen ongeveer 1200”, zegt voorzitter Karel Beyens: “We richten deze Bosloop elk jaar in, omdat de Bosvrienden aangestoken zijn door het ‘loopvirus’ en omdat we tegelijkertijd willen tonen hoe mooi Gerhagen is”.

Wandelen is nieuw evenement

Op vrijdag heeft een nieuw evenement plaats: het wandelen met vrij vertrek tussen 16 en 19 uur. De afstanden bedragen 4, 8 en 13 kilometer. Meedoen kan je voor een prikje: 1,5 euro, waarvan 10% naar Levensloop Tessenderlo gaat. “Het gaat hier om dezelfde omloop”,

vervolgt voorzitter Beyens: “We hebben ondertussen al veel wandelaars in onze groep en bovendien wordt de grote tent al op donderdag gezet. Een grote activiteit op vrijdag is dan ook wenselijk”. Je kan op zondag ook inschrijven voor een barbecue aan zeer bescheiden prijzen: tel. 0479 45 21 70. Voor de derde keer wordt ook een G-loop georganiseerd: “We willen de mindervaliden een fijne sportvoormiddag bezorgen”, zegt Roger Beyens.

Is de oudste Bosvriend ook de oudste deelnemer?

Joggen is gezond en de 86-jarige Jos Duchesne is hiervan een ideaal bewijs: “Ik ga nog driemaal in de week joggen en als het te heet is, dan ga ik wandelen, minstens één uur”, verduidelijkt hij: “Ik kom hier graag sporten. De Bosvrienden zijn echte kameraden. Iedereen is hier welkom, rijk of arm, jong of oud, dat heeft geen belang, iedereen is gelijk in het bos”. Jos Duchesne heeft als beroepsmilitair in zijn jonge jaren al veel aan sport gedaan. Momenteel is oriëntatieloop zijn belangrijkste hobby: “In mijn leeftijdscategorie ben ik Belgisch kampioen. Dit jaar heb ik nog een medaille ontvangen uit de hand van minister Joke Schauvliege”. Alle info: Karel Beyens (013 66 64 48 of www.debosvrienden.be. (IP)

En nu stop ik met schrijven en neem ik een zomerse slipperdag. Wat zeg ik, een slippermaand! Half augustus, na een portie Italiaanse zon en veel porties pasta, ben ik er terug. Tot dan wens ik mijn trouwe lezers heel veel zon, zomer en een fijne vakantie toe en, waarom ook niet, af en toe een mug. De kerngroep.


5

SPORT Boerenbelang 13 juli 2018

JOGGING

Kapellekeskermisjogging is hot De traditie van de laatste jaren werd zaterdag 8 juli in Eindhout voortgezet met de Kapellekeskermisjogging. De lopers (m/v) gingen de strijd met elkaar en zichzelf aan in zeer warm weer, al vinden we de laatste weken 26° graden best doenbaar. De deelnemers werden op het rondje van 4km bovendien vertroeteld met 2 bevoorradingsposten en 2 sproeiers. Voor het parkoers werd teruggegrepen naar dat van 2015 en vroeger: meer off-road dus en de Finse piste werd in de moeilijkste richting aangepakt. Voeg daar nog aan toe dat Eindhout de laatste jaren steeds door een aantal sterke lopers wordt uitgekozen om de benen te komen testen voor één of ander doel en alle ingrediënten waren weer aanwezig voor pittige wedstrijden. De drie afstanden (4, 8 en 12km) werden samen van start geschoten en uiteraard namen de lopers op de kortste afstand met Laurens Verluyten, Jasper Wuyts en Thomas Helsen het initiatief. Alleen Andy De Rooy, de gewezen MTBprof, uiteindelijke winnaar op de 8 km, vergezelde dit 3-tal tot boven op de eerste beklimming van de Finse piste. Daar moest Andy een gaatje laten toen Thomas Helsen de schifting probeerde door te voeren in de 4 km-wedstrijd. Jasper Wuyts (Vabco Mol) die de benen nog even op spanning kwam brengen

daags voor het BK 5000m trok op de 4 km uiteindelijk het laken naar zich toe met een handvol seconden op Thomas Helsen, die in zijn geboortedorp niet wou ontbreken al zat hij vooral met The Classic van maandag in zijn achterhoofd. Laurens Verluyten liep in een zeer bekoorlijke stijl naar de derde podiumplaats. Bij de dames op de 4 km wist Jessy Philipsen zich met een snelle eerste km te verzekeren van de leiding om die niet meer af te staan. De jonge Marie Vervecken kon in eigen dorp met een sterk eindschot Philipsens teamgenote Sandra Cambré naar de derde plaats verwijzen. Op de 8 km, een halve minuut achter Andy De Rooy, werd Sieds De Hoon 2e. De 53-jarige Schotenaar Benny Hoskens was eens te meer goed voor een podiumplek. Cynthia Huybrechts is ondertussen in het criterium “Laakdal Loopt” al lang geen onbekende meer en deed bij de dames met een klinkende zege op de 8 km haar reputatie als sterke loopster alle eer aan (met een 12e plaats in de algemene uitslag gaf ze flink wat heren het nakijken). Liliane Coomans,

toch al V50, liep aan bijna 12 km/u op dit zware parkoers naar een mooie 2de plaats vóór Evelyn Janssens. Ook Kristof Mertens is klaar voor The Classic : na zijn 3e plaats op de Vejelse Run, liep hij nu onbetwist naar de zege en de bloemen (enfin, bierkorf). Sam Keusters werd nooit weggelopen, maar geraakte ook niet tot bij Kristof. Zijn tweede plaats is het bewijs van ernstig trainingswerk gebaseerd op goed advies. Lander Jacobs uit Gierle hield Ivo Vandoninck van het podium. 4de plaatsen lijken zowat Ivo’s lot geworden.

pint in de tent, mooie naturaprijzen voor de podiumlaureaten en een goed gespekte aanwezigheidstombola…. Zeker weten dat de meeste deelnemers volgend jaar hier terug staan voor een bisnummer. (KJ/AK)

Opvallende balans voor het Coyote Team dat met 6 deelnemers 5 podiumplaatsen wegkaapte (Jessy Philipsen, Sandra Cambré, Andy De Rooy, Evelyn Janssens en Sam Keusters). Een verfrissende douche in de lokalen van FC De Netezonen, een verkwikkende

VOETBAL

THES zoekt trainers voor onderbouw THES is nog steeds op zoek naar trainers voor de onderbouw. “Zoals elk jaar is het altijd moeilijk om de juiste opleiders te vinden voor onze jeugdploegen, vooral in de laagste leeftijdscategorieën”, klinkt het bij de club. “Voor onze onderbouw (U6 tem U9) is de club nog op zoek naar kindvriendelijke opleiders/trainers. We richten ons hier dan ook graag tot

iedereen met een warm hart voor THES en de kinderen. Een trainersdiploma is niet vereist, we zorgen voor interne begeleiding en leveren ook de gepaste oefenstof aan. Bij deze leeftijden staat het principe van ‘zich amuseren’ centraal en de bal is daar het middel voor.”

“De trainingen vinden plaats op dinsdag en donderdag en de wedstrijden (momenteel gepland op zondag) vinden in het weekend plaats. Als je denkt het niet alleen aan te kunnen of je wil het samen met een kameraad doen, een duobaan is zeker ook mogelijk. Trainingsdagen kunnen ook aangepast worden. Natuurlijk staat er hier een kleine trainersvergoeding (te bespreken) tegenover.”

geknipt is, neem dan snel contact op met: TVJO THES Sport, Frans Meeuwens, 0477 95 75 97, frmeeuwens@hotmail. com AVJO THES Sport, Kristof Maes, 0496 50 97 11, kristofmaes90@hotmail.com Coördinator OB, Frank Berben, 0476 93 35 13, frank_berben@hotmail.com

Wie interesse of bijkomende vragen heeft, of je kent iemand die voor deze job

ABONNEER JE NU! Schrijf 52 euro over op volgend rekeningnummer BE62 7512 0777 6161 en ontvang wekelijks de krant in je brievenbus.

(KJ)

HEB JIJ NIEUWS? Bel 013 53 99 99 of mail naar boerenbelang@depress.be

Graphic guidelines

gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Het Boerenbelang is een uitgave van de Press bvba, verantwoordelijke uitgever: Jonny Janssens, Nikelaan 17, 2430 Laakdal Secretariaat: Cindy Gysemberg, cindy@depress.be Redactiecoördinatie: Jonny Janssens • Pre-press en lay-out: Jeannette Kröner • Burelen: Laakdal: Nikelaan 17, 013 53 99 99 E-mail: boerenbelang@depress.be • Abonnementsprijzen 2018: e70 (jaar).

HET NIEUWE

HET NIEUWS- EN AANKONDIGINGSBLAD VOOR EEN LEVENDIG TESSENDERLO, HAM EN LAAKDAL


6

SPORT - FAMILIENIEUWS Boerenbelang 13 juli 2018

DUIVENSPORT

Geyskens en Veerle boven in samenspel ‘De Oostgrens’ De naam Geyskens en Veerle drukten hun stempel op de prijskampen van het samenspel ‘De Oostgrens’. Laurent Geyskens tekende voor een geweldige prestatie met 2 ereprijzen: 1 en 5 met 2/2 bij de 219 jaarlingen uit Momignies en 1, 4, 12 en 41 met 4/4 bij de 223 jaarduiven uit Soissons. De liefhebber uit Veerle zette zijn markante resultaten nog meer in de verf met 3, 12 en 15 met 3/3 bij de 155 duivers uit en met 17, 18, 19, 20, 29 bij de 961 jonge duiven uit Soissons. Naamgenoot Oliver Geyskens beet de spits af bij de 961 jonge duiven uit Soissons met 1, 3, 21, 65. Veerle eveneens

aan de top bij de 152 oude duiven uit Momignies met Jos Lambrechts op 1, 9 en 24 met 3/3 die zowel bij de jaarse uit Momignies als bij de jonge duiven uit Soissons beslag legde op de 4de plaats; bij de 155 oude uit Soissons speelde Jos Lambrechts zich in de kijker met 13, 14, 22 en 23 met 4/4 terwijl Stephan Van Meeuwen de aandacht trok op 4, 34, 35, 39, 43 met 7/13. Hugo Sools (Tessenderlo) stelde bij de 223 jaarlingen niet teleur op 2, 8 en 47. (KAVA)

SPRINGEN - KLIMMEN

Pret op de Met Op woensdag 18 juli organiseert de Jeugddienst van Tessenderlo opnieuw de Pret op de Met op de Vismarkt. Het plein wordt gevuld met een resem leuke attracties, zoals verschillende springkastelen, een klimtoren en een schminkstand. Iedereen is vanaf 13 uur welkom, om 17 uur is het feestje afgelopen. “En bij slecht weer zetten we alles in het LOO, zodat de Pret op de Met sowieso kan doorgaan,” klinkt het bij de Jeugddienst. (KJ)

VOETBAL

THES zaterdag tegen Olympiakos THES speelt zaterdagavond om 19u een vriendschappelijke match tegen het Griekse Olympiakos. Voor de Looienaars is het na wedstrijden tegen STVV en Racing Genk al de derde topper van de voorbereiding. Olympiakos is niet de minste, want het pakte al 44 keer de titel in Griekenland en won al 27 keer de beker. “Op zich zie ik dit wel niet als een voorbereidingsmatch”, zegt trainer Bart Vanhoudt, die dit weekend

wel terug is van vakantie in Italië. “Op zich wordt er zelfs niet getraind met het oog op die match. Van onze huidige kern ontbreken er bovendien nog een achttal spelers, waaronder Nick en Dries Hulsmans, Oris, Caubergs, Brouwers en Spruyt. Jo Christiaens en Moutawakil zijn dan weer wel voor het eerst present. Net zoals bij de vorige wedstrijden

WACHTDIENST DOKTERS Van maandag t.e.m. donderdag (donderdag in Tessenderlo vanaf 14u) van 19u tot ‘s morgens 8u, Tessenderlo - Deurne tel. 013 67 42 67, Ham tel. 013 67 58 58, Laakdal tel. 013 67 68 94, Paal tel. 011 45 09 99 Op vrijdag 9u t.e.m. maandag 8u, en op feestdagen: centrale wacht in Medisch Centrum, Hospitaalstraat 27, Beringen, tel. 011 71 56 50

APOTHEKERS Tel. 090 39 90 00 (1,50 euro/minuut) of via de website www.apotheekvanwachtkempen.be

Overlijdens Suzanne Cornelis

gaan we de kern aanvullen met jonge gasten.” De club koppelt aan de oefenwedstrijd ook een Griekse avond. Je betaalt 35 euro voor een aperitief, eten en de inkom van de wedstrijd. Als je enkel naar de match komt kijken, kost het 10 euro. (KJ)

Di-woe-DO-VR: 11:30 - 13:30 en 16:00 - 22:00 • Za-Zo 11:30 - 13:30 en 16:00 - 21:00 • Ma Gesloten

Za. 4 augustus (18.30u) KFC Alberta-VV Laakdal Pulderbos-Excelsior Vorst FC Netezonen-Bouwel

VV LAAKDAL Vr. 20 juli: start trainingen (19.30) Do. 26 juli: Eerste ploeg-SKS Herentals (19.30)

Zo. 29 juli: HO Testelt-Eerste ploeg (16.00)

Vr. 3 augustus: Netezonen-Reserven (19.00)

Za. 4 augustus: Beker van Antwerpen: Alberta-Eerste ploeg (18.30)

Di. 7 augustus: Eerste ploeg-Bekkevoort (19.30)

Woe. 8 augustus: Exc. Vorst-Reserven (19.00)

EXCELSIOR VORST Za. 21 juli: start trainingen (10.00) Vr. 27 juli: training en aansluitend teambuilding tweedaagse met overnachting op de club Za. 28 juli: training (10.00) Za. 28 juli: barbeque voor spelers, partners, kinderen, bestuur, jeugdtrainers (14.30) Zo. 29 juli: wedstrijd Eerste ploeg-SKS Herentals (18.00) Woe. 1 augustus: wedstrijd Bolderberg 2-Excelsior Vorst 2 (17.30) Woe. 1 augustus: wedstrijd Bolderberg 1-Excelsior Vorst 1 (19.00) Za. 4 augustus: Beker van Antwerpen: Pulderbos-Eerste ploeg (18.00) Woe. 8 augustus: Beker van VV Laakdal: Eerste ploeg-Laakdal (19.00) Za. 11 augustus: Beker van Antwerpen: Eerste ploeg-Pulle (KAVA)

Gaethofs

Uw broodje is dagvers gebakken! Geelsebaan 93, 3980 Tessenderlo, T. 013 66 13 13

verhuis-, verhuur- en tankservice

NIEUW! Opslagruimtes met toegangscontrole in het centrum van Tessenderlo

INFO ADRES: Neerstraat 111 | 3980 Tessenderlo Tel. 013 666 808 | www.ikgaverhuizen.com jacobs.servicestation@skynet.be

Jacobs_Storage.indd 1

Diesterstraat 152 3980 Tessenderlo Tel. 013 67 82 10

BEKER VAN ANTWERPEN

BROOD & BANKET

° 31/12/1956 † 29/06/2018 Uitvaart: deze heeft in de Aula in intieme kring plaats.Suzanne was woonachtig te Hulst-Tessenderlo.

Voetbalprogramma Laakdalse Clubs

“Maak je tuin zomerklaar met Wijckmans!”

Zwartenhoekstraat 1, 3945 Ham

ADRES: Hulsterweg 82, 3980 tessenderlo

30/04/18 11:12

Fijne vakantie!


7

VRIJE TIJD Boerenbelang 13 juli 2018

TESSENDERLO

Kermisdag voor mensen met een beperking Aflopen maandag organiseerde Kiwanis Tessenderlo opnieuw een kermisdag voor mensen met een beperking. “Het is al de veertiende editie”, zegt Siegi Henkens. “We hebben dit jaar maar liefst 164 inschrijvingen en daarbij moeten we dan ook nog eens 94 begeleiders tellen. En we merken dat het jaar na jaar populairder wordt. Enerzijds omdat we de mensen een mail sturen, anderzijds door de mondtot-mondreclame. Wat we de mensen aanbieden? Iedere deelnemer krijgt bonnetjes ter waarde van 30 euro en daarmee

agenda Voor verenigingen, cultuur en vrije tijd in Tessenderlo. Ontdek onze tips voor leuke uitjes 15/07/2018 14.00 TOT 17.00 UUR

Verhaaltjes en weetjes over de natuur Werkgroep Ecologie Tessenderlo vzw Bosmuseum Gerhagen

VANAF 01/07/2018 TOT EN MET 31/08/2018

Eenvoudige fotozoektocht voor jong en oud over een afstand van ongeveer 30 kilometer: 2 lussen van 15 kilometer rondom de Berg. De deelnemingsprijs voor -12-jarigen bedraagt € 3,00 en voor +12-jarigen: € 4,00 voor kwb-leden en huisgenoten en € 5,00 voor niet-leden. Prijsuitreiking op 14/09/2018 om 19.00 uur. Voor iedereen is er een prijs uit de zeer mooie prijzentafels! Inlichtingen: Ludo Kenis, ludo.kenis1@skynet.be, 0488/04 60 51. kwb Berg (Tessenderlo)

kunnen ze kiezen welke attracties ze doen. Achteraf gaan wij dan langs de foorkramers om de bonnetjes te vergoeden. Wanneer ze over de kermis gegaan zijn, mogen ze nog naar het LOO komen en daar bieden we hen nog een koffiekoek en koffie aan. Om dit allemaal te bekostigen hebben we tijdens het jaar enkele activiteiten, zoals een oldtimertreffer, de Hangover en de mosselsouper.” (KJ)

KRUISWOORDRAADSEL WEEK 28

A

B

C

D

E

1 HORIZONTAAL 1 moeilijke stoelgang veroorzaken 2 eerlijk - internetgebruiker 3 bovenste deel van de halm bij graangewassen 4 vloeistof gebruikt in de keuken - heldendichteres 5 familielid - marterachtig roofdier - rondhout 6 urine - melkklier bij grote zoogdieren 7 slee - hardwerkend - Griekse letter 8 geldelijke opbrengst - strooiweide 9 tuimeling 10 stuk met gras begroeide grond - etensbak 11 bepaalde soort biscuits VERTICAAL A een rode alcoholische drank B voegwoord - Congolese munteenheid - op die manier C Indonesisch gerecht - harde boomvrucht D muzieknoot - hasjsigaret - lidwoord E soort - strook land gelegen tegen het water F dicht G aardappelgerecht - sprong met volledige omwenteling H loofboom - kleinigheid - muzieknoot I godsdienstig getint - wraaklust J daar - room - pers. vnw. K uit hetwelk

G

H

I

J

K

2 3

1

4

4 8

5 7

6 7 8

3

9

6

10 2

11 SLEUTELWOORD 1

2

3

4

5

6

7

8

OPLOSSING GEVONDEN? Stuur een briefje met het gevonden sleutelwoord naar Boerenbelang, Nikelaan 17, 2430 Laakdal of naar boerenbelang@depress.be en

WIN EEN BOEK

Samenstelling: Scrabbleclub Littera Tessenderlo https://www.facebook.com/Littera

Hebt u zelf een evenement dat u in deze agenda wil aankondigen, mail dan alle info naar boerenbelang@depress.be

F 5

OPLOSSING WEEK 27 SLEUTELWOORD BOKSDUEL Willy Vanwesemael won het boek: ‘De regels van het spel’, prijs af te halen bij de PRESS, Nikelaan 17, 2430 Laakdal. Elke vrijdag tussen 10 en 13 uur.

50

VALABLE JUSQU'AU 31/12/2018. UNIQUEMENT EN BELGIQUE. CONDITIONS SUR LE SITE. REPRODUCTION INTERDITE.

GELDIG TOT 31/12/2018. ENKEL IN BELGIE. VOORWAARDEN VIA SITE.NAMAAK VERBODEN.

‘t weer W W W. A R T I S H I S T O R I A . B E

Spaar artis historia punten

Vrijdag 13 juli

Zaterdag 14 juli

Zondag 15 juli

Maandag 16 juli

Dinsdag 17 juli

Min 13°C Max 27°C

Min 14°C Max 28°C

Min 13°C Max 26°C

Min 16°C Max 26°C

Min 15°C Max 26°C

Dag: Deels zonnig

Dag: Deels zonnig

Dag: Wolken en zon

Nacht: Helder

Nacht: Deels bewolkt

Dag: Toenemende bewolking

Dag: Afwisselend bewolkt en zonnig

Nacht: Deels bewolkt

Nacht: Deels bewolkt

Nacht: Deels bewolkt


8

VRIJE TIJD Boerenbelang 13 juli 2018

Taart van de week

W28

Ook deze week is er een heerlijke vlaai te winnen

LAAKDAL

Agenda Laakdal Vakantieactiviteiten Maandag 09 juli t/m zondag 22 juli 4e Memorial Tennisclub Laakdal Willy Peys TC Laakdal Lindestraat 15, Vorst-Meerlaar Donderdag 12 juli 09.00 u. - 11.30 u. Peuterspeelpunt on tour Sociale Dienst Grasveldje De Locht, Vorst-Meerlaar Donderdag 12 juli Openluchtfilm “Murder on the Orient Express” pastorijtuin Vorst-Centrum of Bib

De taart kan afwijken van deze afbeelding.

Deze week verrassen wij Marcel Ambroos uit Paal als trouwe lezer met de taart van de week. Marcel kan de taart gaan afhalen bij bakkerij Gaethofs op vertoon van dit artikel en zijn identiteitskaart. Was er in jouw omgeving afgelopen week ‘goed nieuws’ te rapen of is er iets ‘opmerkelijks’ gebeurd waar je gelukkig van wordt? Dit kan iets persoonlijk zijn of een gebeurtenis. Laat het ons weten en wij zullen deze persoon, die voor jou bijzonder is, verrassen met ‘de taart van de week’. Stuur ons een foto en een kort tekstje van de persoon of gebeurtenis naar boerenbelang@depress.be

Zaterdag 14 juli 10.00 u. - 19.00 u. Trio-Vissen, KWB Visclub, Meerlaarstraat 250 bus 10, Vorst-Meerlaar Zondag 15 juli 10.00 u. Familiefilm “Coco”, Bibliotheek Donderdag 19 juli Openluchtfilm “Wonder Woman” pastorijtuin, Vorst-Centrum of Bib Zaterdag 21 en zondag 22 juli 10.00 u. Ruiter- en ponytornooi LRV Veerle Trichelhoek, Eindhout

Op vrijdag 27 juli staat de film Jackie op het programma. Het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van Jackie Kennedy. De film werd genomineerd voor veel prijzen, onder meer drie Oscars. Vrijdag 3 augustus kan je gaan kijken naar The Girl on the Train. Een gescheiden vrouw raakt betrokken bij de verdwijning van een vrouw die ze vanuit de trein observeert. Een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Paula Hawkins. Vrijdag 10 augustus wordt Le fidèle geprojecteerd. Het is een misdaaddrama waarin de vrouwelijke autocoureur Bibi een verhouding krijgt met Gigi die zijn criminele achtergrond voor haar verbergt. Op vrijdag 17 augustus kan je gaan kijken naar The Boy in the Striped Pyjamas. In 1943 verhuist een kleine Duitse jongen met zijn vader, een militair, naar een vreemde plek waar joodse mensen in gestreepte pyjama’s

achter een hek leven. Op vrijdag 24 augustus kan je aan de oude pastorie terecht voor Patser. De film vertelt de waanzinnige trip van vier vrienden op ’t Kiel. Ze dromen ervan om te leven als echte Patsers, namelijk snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in Scarface. Living the good life met snelle patserbakken, dikke villa’s, veel bling bling en... respect. De Hamse ZomersineMAH wordt dit jaar afgesloten op vrijdag 31 augustus met Django. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeunerbroeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan te vluchten. Meer info vind je op www.ham.be/ zomersinemah. (DM)

Zondag 29 juli 20.30 u. Live muziek met Farce Fatale Varendonk Feesttent, Varendonk Feestent, Grote Steenweg 50, Veerle

Dinsdag 31 juli 20.00 u. - 22.00 u. “Verklapt” Bert Cruismans Cultuurdienst Pastorij Groot-Vorst, Markt 6, VorstCentrum Donderdag 2 augustus 09.00 u. - 11.30 u Peuterspeelpunt on tour Sociale Dienst speeltuintje Akkerrode, Eindhout Donderdag 2 augustus Openluchtfilm “FC De Kampioenen 3” pastorijtuin, Vorst-Centrum of Bib

ZomersineMAH brengt de betere film aan de oude pastorie Een zwoele zomeravond en een prima film op een super locatie, dat is waar de zomersineMAH voor staat. Zes vrijdagavonden geniet je van op het terras van de oude pastorie in Ham van de betere film. De film start telkens om 21.30 uur.

Zaterdag 28 juli 20.00 u. Danstent met DJ Den Tuur Varendonk Feest Feesttent, Varendonk Feestent, Grote Steenweg 50, Veerle

Zondag 29 juli 8.00 u. - 15 u. Stabbelwandeling VVV toerisme Laakdal Zaal Buurthuis, Zandstraat 13, VeerleHeide

Zaterdag 22 juli 14.00 u. - 17.00 u. Wandeling Natuurpunt: Vlinders en libellen zoeken Parking Roostvijvers, Rooststraat, Veerle

HAM

Vrijdag 27 juli 20.00 u. Varendonk Vraagt gelegenheidsquiz Varendonk Feesttent, Varendonk Feestent, Grote Steenweg 50, Veerle

Vrijdag 3, zaterdag 4, zondag 5 augustus Boerenkermis buurtfeest en fuif Gijperstraat, Vorst

Vlinders zoeken op de Natuurpuntwandeling in de Roost

Zondag 22 juli Huldiging winnaars tennistornooi Willy Peys Slotshow Lindestraat 15, Vorst-Meerlaar Donderdag 26 juli Openluchtfilm “The Shape of Water” pastorijtuin, Vorst-Centrum of Bib

Vrijdag 3 augustus 17.00 u. - 03.00 u. KLJ Café: streekbierenavond KLJ Veerle-Heide Het Buurthuis, VeerleHeide Zaterdag 4 augustus 10.00 u.-17.00 u. Grote Rommelmarkt KLJ Veerle-Heide straten rond het Buurthuis, Veerle-Heide Zaterdag 4 augustus 21.00 u. All Age Party KLJ Veerle-Heide Het Buurthuis, VeerleHeide (DL)

Jolijt in de peuterspeeltuin. Foto’s Nic Van de Sompel.

BB_W28  

Weekblad van Tessenderlo

BB_W28  

Weekblad van Tessenderlo

Advertisement