Page 1

Win een boek!

THES Sport Bocholter V.V.

Het tumult van de tijd van Julian Barnes

50

VALABLE JUSQU'AU 31/12/2018. UNIQUEMENT EN BELGIQUE. CONDITIONS SUR LE SITE. REPRODUCTION INTERDITE.

Tickets

Blz. 12

WIN

GELDIG TOT 31/12/2018. ENKEL IN BELGIE. VOORWAARDEN VIA SITE.NAMAAK VERBODEN.

Blz. 9

WIN

W W W. A R T I S H I S T O R I A . B E

Spaar artis historia punten

HET NIEUWE

HET NIEUWS- EN AANKONDIGINGSBLAD VOOR EEN LEVENDIG TESSENDERLO, HAM EN LAAKDAL

Waarom uw GSM nummer belangrijk is In Tessenderlo Chemie Ham deed zich weer een incident voor waarbij een zoutzuurwolk vrijkwam, het incident was snel onder controle, toch werd het gemeentelijk rampenplan preventief afgekondigd Belangrijk is communicatie, hier worden heel wat middelen ingezet, altijd met de bedoeling om zo veel mogelijk mensen op een zo kort mogelijke tijd te bereiken. Een middel om mensen te bereiken is het versturen van een sms-bericht. Het gemeentebestuur verzamelt al een aantal jaren GSM-nummers van onze inwoners. Het weer voor de komende dagen ga je niet ontvangen, spijtig! Blz. 3

TESSENDERLO

Talentvolle muzikanten in Looi Raf Vertessen en Davy Macquoi

G-FUTSAL

TESSENDERLO

G-voetbal in ‘t Vlietje

Looise kat Marie is oudste van België An Bosman haar kat, Marie, is deze maand 24 geworden Blz. 4

Blz. 6

Op zaterdag 28 januari spelen G-voetballers van THES Sport hun jaarlijks G-Futsal tornooi in sporthal ‘t Vlietje in Ham Naast THES zijn ook ploegen van Lommel United, Zutendaal, Vorselaar, Westerlo en ESJ Alken aanwezig. De wedstrijden starten vanaf 12.30u. “Voor iedereen die onze G-voetballers eens aan het werk wil zien, jullie zijn altijd welkom”, zegt bezieler Kristof Maes. “G-voetbal staat tegenwoordig volop in de belangstelling. Jullie mogen altijd reclame maken bij familie, vrienden en kennissen. Ook zijn nog steeds alle kinderen met een beperking welkom om zich aan te sluiten bij onze ploeg. Het is een kleine stap voor de kinderen en die kleine stap zal hen heel veel voetbalvreugde geven. Want de ‘G’ staat uiteindelijk voor ‘GENIETEN’.” (KJ)

IS DIT UW BOUWDROOM? BOUWMATERIALEN · BETON · VLOER- & WANDTEGELS · PARKET · BOUWMARKT

Zwartenhoekstraat 1 | 3945 Kwaadmechelen | Tel. 013 66 10 21 | info@wijckmans.be | www.wijckmans.be jaargang 115 • weekblad nr. 4 • 27 januari 2017 • €1.75


2

NIEUWS Boerenbelang 27 januari 2017

HAM

Nieuwe parking voor basisschool De Klimop Aan basisschool De Klimop in Kwaadmechelen werd de nieuwe parking met kiss and ride zone feestelijk geopend Op de plaats waar nu de parking is stond eerst het conciërgegebouw van de school. Dit gebouw werd afgebroken en op deze plaats herrees een parking met 18 parkeerplaatsen. De parking werd, in het bijzijn van de kinderen, officieel in gebruik genomen.

Er zal op toegekeken worden dat ouders hun wagen niet langer parkeren op het fiets- en voetpad in de Gerhoevenstraat. Na het woordje van de schepen van openbare werken Jos Ooms en directeur Bjorn De Maertelaere werd het lint doorgeknipt en mochten de leerlingen van De Klimop even vrij rondlopen op de nieuwe parking. “Er zijn op dit ogenblik op deze plaats achttien parkeerplaatsen en een kiss and ride-zone voorzien”, zo vertelt schepen van openbare werken Jos Ooms. “In de toekomst worden er ook fietsenrekken geplaatst voor de ouders.”

Gerhoevenstraat

Op de plaats waar nu de parking is

ingepland, stond voor kort nog het conciërgegebouw van de school. “Het overgrote deel van de parking, zo’n 140.000 euro is betaald door het gemeentebestuur”, aldus nog Ooms. “Dit ter compensatie van bepaalde tussenkomsten bij onze andere dorpsscholen. Vandaar dat de parking in het weekend openbaar zal zijn voor iedereen. Tijdens de schooluren is de parking bedoeld voor de ouders. Het is namelijk niet de bedoeling dat het terrein bijvoorbeeld dienst doet als parking voor leerkrachten. Zij hebben een eigen parking aan de achterkant van de school.” Ooms benadrukte tijdens zijn toespraak ook dat er door de politie zal op toegekeken worden dat ouders hun wagen niet meer parkeren op het fiets- en voetpad in de Gerhoevenstraat. “Daarvoor is juist deze parking met kiss and ride ruimte bedoeld”, aldus nog Ooms. Na het officiële gedeelte met de nodige toespraken, kregen de aanwezigen een drankje aangeboden. (DM)

HAM

Diefstal in natuurgebied Rammelaars Dieven gingen vorige week aan de haal met bosmaaiers en een kettingzaag bij Natuurpunt Ham Het nieuws raakte nu pas bekend. Een vrijwilliger merkte op dat de schuurdeur wagenwijd openstond en vermoedde meteen het ergste. Wie iets verdachts opmerkte mag altijd contact opnemen met Natuurpunt Ham via www.natuurpuntham.be. De dieven gingen driest te werk.

Men zal nieuwe maatregelen nemen om het gebouw nog beter te beveiligen. “Een werkkast was opengebroken, inbraakmateriaal slingerde nog rond en een aantal materialen waaronder bosmaaiers en een kettingzaag waren verdwenen”, zo vertelt Frans Hoes van Natuurpunt Ham. “De dieven vernielden de schuurdeur én een stevig beveiligde kast. Hiervoor gebruikten ze een stevige tang die teruggevonden werd in de schuur.” Natuurpunt Ham betreurt het voorval. De waarde van de verdwenen materialen bedraagt bijna 3000 euro. Verder werden er een hoop vernielingen aangericht

aan het gebouw en de inboedel. De natuurvereniging zal noodgedwongen nieuwe maatregelen nemen om het gebouw en de inhoud nog beter te beveiligen. “Dat vraagt uiteraard een nieuwe financiële inspanning”, aldus nog Hoes. “Dat geld zouden ze liever gebruiken voor het behoud van de Hamse natuur.” (DM)

TESSENDERLO/HAM

Tessenderlo en Ham krijgen een habbekrats van het Gemeentefonds Tessenderlo en Ham krijgen per inwoner slechts 191 euro van het Gemeentefonds Hierdoor horen zij bij de vijf Limburgse gemeenten, die het minste ontvangen. Genk krijgt bijvoorbeeld 454 euro per inwoner, Hasselt 416 euro.

Neerstraat 111, 3980 Tessenderlo Tel. 013 666 808 voor alle info, bekijk het filmpje op

Als we vergelijken met Antwerpen (1201 euro) en Gent (1228 euro) is de discriminatie nog groter. Alsmaar meer gemeenten stellen zich vragen bij de verdeling van de 2,3 miljard uit het Gemeentefonds. De criteria zijn 40 jaar geleden opgesteld en dus verouderd. De burgemeester van Geraardsbergen is zelfs naar de rechter gestapt om deze ongelijke behandeling aan de klagen.

Tessenderlo is blijkbaar een landelijke gemeente

“Deze lage bijdrage uit het gemeentefonds is historisch gegroeid”, zegt burgemeester Verwimp: “Wij worden nog altijd

beschouwd als landelijk gebied, wat onverantwoord is gezien onze industrie en onze stedelijke functie. We hebben hiertegen al vaak geprotesteerd, maar tevergeefs.” Bevoegd minister Homans is niet van plan hieraan te sleutelen. Zo vlak voor de verkiezingen waagt de politiek zich daar niet aan, want, als iemand meer krijgt, ontvangt een ander minder. En in het parlement kan men daar moeilijk een consensus over vinden, omdat de grote steden, die dus meer ontvangen, ook meer vertegenwoordigers hebben in het parlement. De discriminatie blijft dus behouden, waarschijnlijk voor heel lange tijd. (IP)


3

NIEUWS Boerenbelang 27 januari 2017

TESSENDERLO

Mensenlevens redden door de verkoop van ‘damiaanstiften’ Zaterdag trekken opnieuw duizenden sympathisanten van de Damiaanactie de straat op voor de verkoop van stiften Natuurlijk ook in Tessenderlo, waar de Damiaanactie al sinds 1964 gestart is, aanvankelijk op initiatief van pater Van Landeghem en daarna van de huidige Damiaanconsulent Marc Van Hove. In Pius X-Middenschool is de verkoop al gestart: “We hebben al stiften verkocht aan onze vrienden en kennissen en volgend weekend zal je ons bezig zien aan de ingang van de warenhuizen”, zeggen Sofia Karatzas en Shayna Cruysberghs.

Duizenden malen 40 euro per campagne, daarmee maken we het verschil tussen leven en dood. “Met 7 verkochte pakjes redden we 1 mensenleven, want met elke 40 euro kunnen we 1 lepra- of tbc-patiënt genezen”, vervolgen Dilara Akgoz en Desteny Storm.

Zoveel mogelijk stiften verkopen

750 leerlingen hadden vooraf de film ‘Geef ze een duwtje in de rug’ gezien. “Het gaat over Nisjoe, een 16-jarige Indische jongen met tuberculose”, vervolgt Alara Canbaz: “Die film heeft me ontroerd. Die jongen moest werken bij zijn papa in armoedige omstandigheden en wij zitten hier zo comfortabel. Ik wil zoveel mogelijk stiften verkopen om die mensen te helpen”. “Duizenden malen 40 euro per campagnejaar ... daarmee maken we het verschil tussen dood en leven”, zegt Marc Van Hove: “In navolging van Damiaan willen we wereldwijd een verschil maken in de strijd tegen armoedeziektes zoals lepra en tuberculose.” Vorig jaar was de stiftenverkoop van Pius X Middenschool

De leerlingen van Pius X Middenschool zijn elk jaar de spil van de stiftenverkoop.

goed voor 7.725 euro.

Damiaan nog steeds een bron van inspiratie

Vandaag telt de niet-gouvernementele organisatie 1200 medewerkers wereldwijd en in België een twintigtal. Ze scharen zich allemaal achter de

waarden van Damiaanactie. Waarden die hun inspiratie vinden in de figuur van Damiaan en die zoveel jaar na zijn dood nog niets aan actualiteit hebben ingeboet: respect, volharding, samenwerking, inspiratie. Info: 02 422 59 11 en www.damiaanactie.be. (IP)

HAM

Gemeentebestuur wil zo veel mogelijk gsmnummers van haar inwoners In Tessenderlo Chemie Ham deed zich alweer een incident voor waarbij er een zoutzuurwolk vrijkwam Het incident was snel onder controle, maar het gemeentelijk rampenplan werd preventief afgekondigd. In oktober vorig jaar kampte TC Ham met een stroompanne en ontsnapte er ook zoutzuurgas. Enige tijd later was er een lek in de zoutzuurleiding buiten het fabrieksterrein. Tessenderlo Chemie Ham gaat nu noodgeneratoren plaatsen. Met deze maatregel wil het bedrijf een nieuwe

De gegevens worden enkel voor administratieve doeleinden gebruikt! stroomonderbreking voorkomen. Zoutzuur is een gevaarlijke stof en dus kreeg iedereen in de buurt onmiddellijk de raad om ramen en deuren gesloten te houden. Meteen trad ook het zonaal veiligheidsplan van de brandweer in werking. Het scheepvaartverkeer op het nabijgelegen Albertkanaal werd preventief stil gelegd, en ook bewoners kregen het advies mee om binnen te blijven. Bestuurders op de E313 werden opgeroepen om de ramen van hun wagen gesloten te houden en de

ventilatie in hun voertuig uit te schakelen.

Rampenplan

Ook het gemeentelijke rampenplan werd voor de eerste keer in de geschiedenis afgekondigd. Het crisiscomité wordt dan samengeroepen. Hierin zetelen de ambtenaar noodplanning, de burgemeester en een aantal instanties zoals de politie en de brandweer. Belangrijk is de communicatie naar de omwonenden. Hier worden heel wat middelen ingezet. Zoals sociale media, website, persberichten, telefoon, mail, een omroepwagen,… Altijd met de bedoeling om zo veel mogelijk mensen op zo kort mogelijke tijd te bereiken.”

SMS bericht

Een bijkomend middel om mensen te bereiken is het versturen van een smsbericht. Het gemeentebestuur verzamelt al een aantal jaren gsmnummers van

onze inwoners. In eerste instantie als een service vanuit onze dienst burgerzaken. “Het incident van enkele weken geleden leert ons dat we deze functie ook kunnen en moeten inzetten bij crisissituaties”, zo vertelt burgemeester Dirk De Vis. “Zo kunnen we heel gericht, op straatniveau, communiceren zonder algemene paniek te veroorzaken. Daarom ook onze oproep om in te schrijven voor deze service en je gsmnummer door te mailen naar burgerzaken@ham.be. Wie aan het loket komt, wordt sowieso gevraagd naar zijn of haar gsmnummer zodat we dit kunnen toevoegen. Je gegevens worden enkel voor administratieve doeleinden gebruikt en worden nooit aan derden meegedeeld.”

BE-Alert

In de loop van 2017 wordt ook het verwittigingsysteem “BE-Alert” van de federale overheid in gebruik genomen. Via dit systeem kan je verwittigd worden via een spraakbericht op je vaste of mobiele telefoon, een smsbericht op je mobiele telefoon of een tekstboodschap via e-mail. Je kan je al wel inschrijven voor deze toepassing via www.be-alert.be. (DM)


4

NIEUWS Boerenbelang 27 januari 2017

TESSENDERLO

Als alles evolueert zoals het er nu naar uitziet, zal op termijn minstens één hotel in Looi zijn deuren moeten sluiten. Ik heb het over het in 2015 geopende ‘mussenhotel’ aan de achtermuur van het gemeentehuis. Want wat lees ik? In Europa is bijna de helft van de vogelsoorten bedreigd met uitsterven en in België moet 1 op 3 vogels vechten voor zijn leven. Als dat zo doorgaat, ga je in Looi alleen nog gevogelte kunnen zien in de kiekenwinkel van Glen en in die in de Stationsstraat. Eén vogel is volgens mijn moeder al lang uitgestorven: de vroege vogel. Dat zegt ze toch altijd klagerig als ik weer eens om 9h00 uit mijn bed stap. Ze kan daar niet tegen. ‘De wereld is aan de nachtraven’, zeg ik dan treiterig als ik mijn eerste tas koffie van de dag drink. Ze schudt dan bedenkelijk haar hoofd en denkt waarschijnlijk: vogel al aan!

De Louis van de week

Ik vind dat nieuws over uitstervende vogelsoorten niet zo erg. Heel wat lezers zullen nu waarschijnlijk verontwaardigd hun voorhoofd fronsen ,want er zijn nogal wat vogelliefhebbers onder ons lezerspubliek. Ik begrijp dat, maar de lezers die me kennen, weten dat ik een heilige schrik van vogels heb. Ik heb daarover al eens geschreven. Ik moet niet weten van vogels en ik wil dat ze liefst zo ver mogelijk uit mijn buurt blijven. Daarom is zo’n stuk over uitstervende vogels voor mij goed nieuws. Temeer omdat ik er geen schuld aan heb. Integendeel! Moesten er meer mensen zijn zoals ik zouden vogels meer overlevingskansen hebben, want wat stond er nog in dat krantenartikel: ‘Het aantal vogels daalt o.a. omdat in België alles proper moet zijn. Elk tuintje is aangeharkt. Dat maakt het er voor vogels niet makkelijker op.’ Mijn tuin, beste lezer, is zelden aangeharkt! Zo’n ijverige jongen ben ik niet, maar ik ken veel vogelaars van wie de tuinen er wel netjes aangeharkt bijliggen. Blijkbaar gaat bij hen het bezit van een proper aangeharkte tuin boven het welzijn van de vogels. Dat ze daar maar eens over nadenken. Mijn vrouw legt net een reisbrochure van ‘De Blauwe Vogel’ naast me op tafel. Ik begrijp de hint. Het jaarlijks gezeur over op reis gaan en waar naartoe kan beginnen. Bij mensen is dat slecht geregeld, denk ik, terwijl ik door de brochure blader. Ik ben een huismus, mijn vrouw is een zwaluw. Ik wil thuisblijven, zij wil ieder jaar wel eens naar warmere oorden vliegen. Kijk, dat kan alleen bij mensen dat een huismus met een zwaluw trouwt. In de vogelwereld blijft iedereen bij zijn soort. Geen problemen dus. Ik ken geen enkele zwaluw die tegen haar partner zegt: ‘Ik blijf dit jaar lekker in mijn nestje in de koeienstal.’ Nee, zwaluwen vertrekken en huismussen zwaaien hen uit. Zo gaat dat in de natuur. Volgens waarnemers ga ik een beetje als een vogel. Meer bepaald als een eend. Ik loop blijkbaar met mijn voeten wat naar buiten gekeerd. Dat is geen compliment. Op ‘Plattelands TV’ zei laatst een jager dat een eend een vogel is die loopt alsof hij de hele dag op een paard gezeten heeft. Ik kan u garanderen dat ik nog nooit op een paard heb gezeten!

Looise kat Marie is oudste van België De meeste huiskatten worden tussen de 9 en 15 jaar, maar er zijn vele uitzonderingen In 2016 werd Scooter, een Siamese kat van 30 jaar oud, erkend als de oudste levende kat ter wereld. In mensenjaren zou ze dus liefst 210 jaar oud zijn. Straf, maar dat dit genoteerd werd in Texas is wel verdacht: in Texas zou zelfs een kat van 38 jaar oud geleefd hebben. Een scheutje wodka is gezond Tot nu was Jerry, de huiskat van een Antwerpse cafébazin, de oudste gekende kat van België. Ze is 24 jaar oud geworden. Ze stierf in 2014. Jerry kreeg elke dag verse kip, vis en een scheutje wodka. Is dit het geheim van een lang leven? “Neen, stelt An Bosman: “Een goede verzorging, dat is het allerbelangrijkste?” En An kan het weten: haar kat, Marie, is deze maand ook 24 jaar geworden. Waarschijnlijk is deze kat van de familie Bosman uit Tessenderlo nu de oudste nog levende kat in België.

Marie krijgt regelmatig een bad

en ’s middags af en toe yoghurt. Ze krijgt regelmatig een bad.”

Nog steeds naar buiten voor haar kakske

Marie weet goed wat ze wil: ze is de baas én over de 3 andere katten én over de hond, die ook bij de familie Bosman wonen. “Als Marie bijvoorbeeld om zes uur ’s morgens naar buiten wil, dan brult ze tot ik opsta. De laatste tijd rust ze veel, maar ze gaat toch nog altijd naar buiten voor haar ‘kakske’ “. An rekent erop dat Marie nog ouder zal worden, tenminste als ze kan blijven eten. (IP)

Toen zij 7 weken oud was, kwam deze straatkat bij deze familie van dierenliefhebbers terecht. “Ze is in januari 1993 geboren. We hebben hiervan een bewijs via de veearts”, vertelt An. Eenmaal de twintig voorbij, begonnen de zorgen voor Marie. Ze kan niet meer bijten, heeft maar één nier. “We moeten voortdurend op de voeding letten: altijd vers eten, natte brokjes en rijstvlokken

LAAKDAL

Met een tuktuk door de regio Een tuktuk is een grappig autootje op drie wielen De historische stoomzagerij in Laakdal wordt de komende periode verbouwd naar een toeristisch centrum, inclusief een verhuurpunt van elektrische tuktuks. Het project krijgt een subsidie van 100.000 euro van Leader, een Europees programma voor de ontwikkeling van het platteland. Men is verplicht om de stoomzagerij als beschermd monument te restaureren. De stoomzagerij in Laakdal is de enige stoomzagerij in het land waar nog alle werktuigen aanwezig zijn en die bovendien gedeeltelijk is beschermd als monument. Ze is eigendom van de gemeente, die ze nu samen met de vzw Kempens Landschap zal restaureren en

herbestemmen. De vzw is vertrouwd met deze materie en nu al eigenaar van verschillende windmolens. De stoomzagerij moet een bruisende site rond de geschiedenis van het verdwenen ambacht en een poort naar het omliggende platteland worden. (PH)


5

NIEUWS Boerenbelang 27 januari 2017

Jongeren filmen een positief Hams verhaal Een aantal keren per jaar kunnen de Hamse kinderen aan de slag met de camera. Deze Make a Movie namiddagen lopen in samenwerking met Villa Basta uit Hasselt. “Dit alles kaderde dit jaar dan weer in het STORM-project”, zo vertelt John Ooms van de Hamse jeugddienst. “Het is de bedoeling om op het einde van het traject een aantal filmspots klaar te hebben waarin jongeren en kinderen kunnen tonen wat ze leuk vinden in hun gemeente”, zo gaat Ooms verder. “De Hamse jeugddienst is immers al geruime tijd bezig met het Make a Movie project. Dit jaar willen we van de jongeren te weten komen wat zij leuk vinden in hun gemeente. De jongeren trekken er onder begeleiding met de camera op uit naar plaatsen in de gemeente die hen aanspreken en maken er een filmspot.” De films van de jongeren zullen te zien zijn via de sociale media. Zo wordt er bijvoorbeeld een Facebookpagina aangemaakt over het onderwerp. Ook andere jongeren, kinderen en volwassenen zullen op deze pagina hun film, foto’s of activiteiten op kunnen posten. “Iedereen heeft immers tegenwoordig een smartphone waarmee foto’s en filmpjes kunnen gemaakt worden”, aldus nog Ooms. Belangrijk is wel dat er een positieve insteek is zodat er een soort digitale expositie ontstaat die onze gemeente moet promoten. In de lente zullen de eerste filmpjes online gaan. In de zomer wordt dan ook, afhankelijk van het resultaat, getracht om een tentoonstelling samen te stellen. Verdere informatie volgt via het gemeentelijke infoblad, want iedereen kan deelnemen aan dit initiatief van de jeugddienst en de straathoekwerker. (DM)

Wandelen in Averbode, Meerhout en Altenbroek De drie populairste wandelknooppunten van wandelknooppunt.be liggen aan gebieden die beheerd worden door Natuurpunt. Bovendien vonden in deze gebieden de laatste jaren ook grote Europese inrichtingsprojecten plaats, waardoor de natuur er hersteld werd. Tijdens de werken was er vaak protest, maar nu blijkt dat het brede publiek de grote herstelprojecten waardeert. Al deze gebieden behoren ook tot het Natura 2000-netwerk, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Knooppunt 100 van wandelnetwerk De Merode staat met stip op 1. Dit punt ligt aan de Abdij van Averbode, het startpunt voor een bezoek aan het grootste aaneengesloten natuurgebied van Natuurpunt: Averbode Bos & Heide. Het gebied was vroeger in privébezit en daardoor afgesloten voor het publiek. Natuurpunt heeft er naast de bestaande bosgebruikswegen een heel netwerk van wandelpaden in aangelegd. Je kan er vandaag de dag urenlang wandelen door bijna 600 ha bossen, vennen, moerassen, heiden en graslanden en genieten van Europese topnatuur. Van 2006 tot 2011 liep hier het Europees natuurherstelproject LIFE Averbode Bos & Heide. Dat project bracht meer afwisseling in het landschap. Behalve recreanten weten ook bijzondere soorten als de nachtzwaluw, boomleeuwerik en phegeavlinder dat te waarderen. De andere topgebieden zijn de Kempense Landduinen en de Voerstreek. (JB)

Diestse nieuwjaarsreceptie in Den Amer Burgemeester Jan Laurys bijgestaan door Johan Bellen en Monique De Dobbeleer verwelkomden de aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie. De burgemeester noemde enkele belangrijke evenementen en verwezenlijkingen van 2016 zoals de opening van de Demer, de gedeeltelijk gerestaureerde Begijnhofkerk die terug open is, maar waar nog veel werk is aan de binnen afwerking. Er is de opening van het sociaal buurthuisrestaurant Het Beverbeekhuis aan de kerk van Poelske enz. enz. 27 huisjes in het Begijnhof worden niet verkocht, maar men heeft de voorkeur gegeven aan de formule van erfpacht, de eerste woningen zijn reeds toegewezen, anderen zullen volgen. De Citadel is een zwaar dossier maar wordt toch al goed gebruikt, er is de academie en de school De Lift, de Zichtbar, Citadel’arte en andere initiatieven bewijzen dat de Citadel enorm potentieel heeft. Een uitdaging blijft de detailhandel in de binnenstad te houden, men moet in Diest gezellig kunnen flaneren, inkopen doen, een terrasje of restaurantje mee pikken enz. Diest mag geen slaapstad worden besloot de burgemeester en wenste de aanwezigen een gelukkig en voorspoedig 2017. (MB)

Kris Peeters op nieuwjaarsreceptie CD&V Laakdal Zondag 22 januari 2017 nodigden de Laakdalse CD&V-mandatarissen en bestuursleden iedereen uit op hun jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Zowat 130 mensen daagden op om in Zaal ’t Fortun een toost uit te brengen op het nieuwe jaar. Burgemeester Tine Gielis wierp haar blik op het komende politieke jaar. Vervolgens was het de beurt aan Federaal vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumenten, Kris Peeters om de aanwezigen toe te spreken. Hij feliciteerde vooreerst burgemeester Tinne Gielis met de inspanningen die er geleverd worden om Laakdal goed te besturen. De Minister refereerde o.a. naar het lage werkloosheidscijfer in Laakdal. Dat bedraagt 5,4% van de actieve bevolking wat beduidend onder het Vlaamse gemiddelde is. De vestiging van Nike is daar natuurlijk niet vreemd aan maar Kris Peeters benadrukt ook dat de Laakdalse tewerkstelling voor een groot stuk via plaatselijk verankerde KMO’s wordt gerealiseerd. Enkele hot-items die de mensen bezig houden passeerden dan kort de revue. Het probleem van de ‘vreemdelingen’: een realiteit volgens Peeters waar we niet onderuit kunnen, ook niet in de verdere toekomst zal dat probleem zich blijven stellen. Maar er moeten daar oplossingen voor gezocht worden, niet zozeer op nationaal vlak maar wel op Europees niveau. Iedereen maakt zich zorgen over zijn pensioen en de hogere pensioenleeftijd. Peeters maakt zich sterk dat CD&V zal zorgen voor het optrekken van de laagste pensioenen. Bij CD&V is men er zich ook van bewust dat bijvoorbeeld een leerkracht of een verpleegster eens de leeftijd van 60 jaar bereikt problemen kan hebben om de normale job nog adequaat uit te voeren. Daar moet over nagedacht worden hoe daaromtrent schikkingen kunnen getroffen worden. Ook de langdurig zieken verdienen aandacht. Langzame re-integratie in het arbeidscircuit is een must in dit domein. De hindernis dat werkgevers opteren voor jonge arbeidskrachten moet kunnen omzeild worden. ‘Belastingen’ is eveneens een fenomeen waar de burger zich zorgen over maakt. Zonder belastingen kan een Staat echter niet functioneren volgens Peeters. Denk maar eens aan de inspanningen die moeten geleverd worden om de gezondheidszorg te financieren. Hij weet ook dat de mensen ogen trekken wanneer er transacties aan het licht komen zoals met de Panamapapers of wanneer bijvoorbeeld Marc Coucke 1 miljard euro winst maakt bij de verkoop van zijn bedrijf en geen belasting moet betalen. CD&V wil ook daar iets aan doen - een meerwaardebelasting is daarom nog niet van de politieke baan. Volgens Peeters zijn het de kleine hardwerkende zelfstandigen zoals de modale bakker, beenhouwer... die echt een standbeeld verdienen en waar men als politicus rekening mee moeten houden als er beslissingen over de financiële bijdragen moeten genomen worden. Immers, bij CD&V is iedere mens belangrijk. Peeters eindigde zijn speech met een verwijzing naar wat de huidige media-aandacht nu bezig houdt, de commotie rond de verkiezing van Donald Trump met zijn voor- en tegenstanders. ‘Het is tijd om komaf te maken met het populisme!’ Stop met te suggereren dat alle maatschappelijke problemen heel eenvoudig kunnen opgelost worden. Laureate verdienstelijk Laakdaller was Annemie Heselmans (40) uit Klein Vorst. Zij debuteerde vorig jaar met een boek ‘Het Leven op Wieltjes’. Het verhaal beslaat 188 bladzijden en die schreef ze door letters al blazend via een speciale hoofdtelefoon te dicteren aan haar computer. Want haar handen, armen, benen, voeten en ademhaling zijn volledig verlamd na een turnongeval. Minister Peeters mocht van haar een gesigneerd exemplaar in ontvangst nemen. Daarna was het Annemie’s beurt: zij kreeg uit handen van de Minister en burgemeester Tinne Gielis een bos bloemen en een klomp gemaakt door de oudste klompenmaker ter wereld Sam Mondelaers. (DL) foto Danny Louwet

Laakdal stopt met roken Na de infoavond van ‘Laakdal stopt met roken’ hebben 35 rokers besloten om de sprong te wagen en met behulp van een tabakologe te stoppen met roken. “Ik wens hen alvast alle succes toe, maar ze verdienen nu al een proficiat, want door in te stappen in deze campagne hebben ze al een zeer moeilijke eerste stap genomen”, zegt schepen van gezondheid Jurgen Mensch. Dirk Wils uit Eindhout is één van de deelnemers die nog eens een poging wil ondernemen: “Het is 20 jaar geleden dat ik geprobeerd heb om te stoppen met roken. Jammer genoeg zonder resultaat. Hopelijk lukt het me deze keer. Het is in ieder geval een mooi initiatief van de gemeente!” Voor de Laakdallers die genieten van een verhoogde tegemoetkoming zal de gemeente hun tussenkomst terugbetalen op voorwaarde dat zij alle acht sessies met succes doorlopen. Op 31 mei, Wereld anti-tabaksdag, worden de deelnemers uitgenodigd voor een slotmoment. (JB)

Campus Russelberg bedankt haar Directeur Dinsdag 31 januari 2017 is het ‘Dag van de Directeur’. Op deze speciale dag willen ze graag hun directeur, Marie Vanaudenhove, in de bloemetjes zetten. Elke dag staat ze klaar om met haar enthousiasme, creativiteit, spontaniteit, doorzettingsvermogen,… campus Russelberg te maken tot een school met een hart voor elke leerling! Marie, een dikke merci! (JB)


6

NIEUWS Boerenbelang 27 januari 2017

TESSENDERLO

HAM

Uniek concert van Toast Literair gaat talentrijke drummer de lokale tour op Raf Vertessen In de buurtzaal in Genendijk vond het De 25-jarige Looienaar Raf Vertessen is een talentrijke muzikant Hij heeft klarinet en drums gestudeerd. Nauwelijks 6 jaar oud begon hij al met klassieke muziek. Eerst kreeg hij les van zijn vader Marc, daarna studeerde hij klarinet en slagwerk aan de muziekacademie van Tessenderlo. Zijn voorkeur gaat uit naar jazzmuziek, die hij leerde kennen in de toenmalige taverne van zijn ouders, het zo gezellige muziekcafé Den Artiest. Op 15 februari heb je een unieke kans om deze drummer life bezig te horen.

Studiebeurs van 50.000 dollar

In 2010 verhuisde hij naar Amsterdam om de jazzmuziek-scène te leren kennen en te studeren aan het conservatorium, waar hij afstudeerde in 2014. Een jaar later kreeg hij de steun van de STROOM-Foundation om zijn eerste CD te maken met de groep Spoutnik 3. En bovendien werd hij vorig jaar nog uitgekozen door de ‘Belgian American Education Foundation’ om te studeren in de wereldvermaarde New School of Music in New-York. Een uitzonderlijke eer, goed voor 50.000 dollar. “Dat lijkt veel”, vertelt hij: “Maar het inschrijvingsgeld bedraagt 35.000 dollar en een kamertje huren samen met een aantal kotgenoten bedraagt minstens 1000 dollar per maand”.

Een release-tour in België

Natuurlijk is deze uitzonderlijke muzikant zelden te horen in België. Gelukkig komt Raf in februari samen met zijn vijfkoppige groep Brain Child enkele dagen naar België voor een CD-release tour. In deze regio kan je deze talentrijke Looienaar gaan beluisteren op woensdag 15 februari om 20 uur in de feestzaal van Café de Lambeir (Eindhoutdorp 20) in Eindhout. Ze spelen en hedendaagse jazz, rock, noize en vrije improvisatie. “Ik kijk ernaar uit om de streek nog eens onveilig te maken”, lacht hij. Raf hoopt om later een professionele muziekcarrière uit te bouwen. Via de Kamer van Koophandel

is hij in contact gekomen met de bekende Boogie Boy, waarmee hij al enkele concerten heeft gebracht.

voorbije weekend het jaarlijkse Toast Literair plaats

Het gebeuren wordt georganiseerd door Davidsfonds Kwaadmechelen in samenwerking met de bibliotheek. “Dit jaar stond lokaal Hams talent centraal”, zo vertelt Jaak Mylle, voorzitter van Davidsfonds Kwaadmechelen. Op 22 januari werd niet alleen in Ham hulde gebracht aan de literatuur. Over gans Vlaanderen kwamen maar liefst 10.000 mensen samen voor deze editie van Toast Literair. Het evenement is daarmee een van de grootste literaire initiatieven in Vlaanderen en verenigt op de voorlaatste zondag van januari literatuur met een lekker ontbijt en een sprankelende toost. “In Ham hebben we lokaal talent uitgenodigd om de gasten literair te verwennen”, aldus nog Mylle. “Fee Pinxten las voor uit haar gedichtenbundel. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door haar vriendin Jo Leyers. Voor de bindteksten zorgde hun taaljuf Evy Swevers.”

van de verschillende Hamse scholen gevraagd om een verhaal te schrijven”, aldus nog Mylle. “’Hoe groen blijft onze blauwe planeet’ was het thema dat de kinderen opgelegd kregen. De zeven laureaten waren aanwezig op het Toast Literair. Hun verhalen werden ook voorgelezen aan het publiek. Het was het verhaal van Amber Vereecken dat met de eerste prijs naar huis ging.” (DM)

Junior journalistenwedstrijd Raf Vertessen in actie op zijn geliefkoosd instrument: de drum.

Aan het einde van de voormiddag werd ook de winnaar bekend gemaakt van de junior journalistenwedstrijd. “We hebben de kinderen van de derde graad

Muziektalent zit in zijn genen

Raf is de zoon van Marc Vertessen en Lia Pauwels, een lerares aan het Pius X-college. Zijn muzikaal talent heeft hij zeker geërfd van zijn vader. Marc heeft een succesvolle carrière van twintig jaar gehad als klarinettist in het Philharmonisch Orkest Vlaanderen. Als solist heeft hij heel veel optredens gedaan in binnen- en buitenland. Zijn professionele carrière heeft hij stop gezet. Marc woont nu in het mooie Gerhagen, een ideale plaats om zich in zijn vrije tijd bezig te houden met zijn nieuwe passie, de paardensport. Hij is ook de uitbater van de populaire volkscafé ‘de Lambeir’ in Eindhout. (IP)

Mark woont nu in het rustige Gerhagen, nabij het Eikelhof.

TESSENDERLO/LAAKDAL

Zingende ondernemer heeft nieuwe plaat klaar Davy Macquoi, van studiebureau Macobo in Tessenderlo, bouwt verder aan zijn muzikale carrière De Laakdaller met de artiestennaam Daalman heeft een nieuwe plaat uit: Onder De Rader met als eerste single Wolven. Een ondernemer zonder ambitie bestaat niet. Die van Daalman is een optreden in een club als de AB of De Vooruit. “Ik speelde voordien in een paar bandjes waar ik met mijn voorkeur voor Nederlandstalige songs moest opboksen tegen het algemeen gangbare Engels”, vertelt Davy. “En dus besliste ik om een soloproject te starten.” In 2015 nam hij een eerste plaat met eigen geschreven nummers op en stelde hij een band samen voor live-optredens. Zopas verscheen zijn nieuwste EP met 6 nieuwe songs. “De ambitie is om nationale airplay te genereren. Vorige keer werd mijn single opgepikt door Radio 1. Ik ben nu volop bezig met het voeren van promotie, met mezelf te verkopen als het ware.” Bij het studiebureau in de bouw Macobo

stuurt hij samen met zijn echtgenote een team aan van een 50-tal werknemers. “Er is toch wel een verschil tussen succes hebben in business of in de muziekwereld. Wanneer je met je bedrijf waarmaakt wat je belooft tegen een aardige prijs, dan lukt het wel. In de muziek is het moeilijk te voorspellen of iets werkt of niet.” (PH)


7

SPORT Boerenbelang 27 januari 2017

VOETBAL

VOETBALPROGRAMMA

THES doet schitterende zaak

ZONDAG 29 JANUARI VV Laakdal-SK Kasterlee Exc. Vorst-KFC Tongerlo Beekhoek B-FC Netezonen CLUBNIEUWS

Mits winst zaterdag tegen Cappellen staat geel-blauw alleen op kop

VV LAAKDAL

THES heeft vorig weekend een schitterend zaak gedaan in de strijd om de titel. Zelf wonnen de Looienaars tegen Grimbergen, terwijl concurrenten Berchem en Bocholt de punten deelden en Spouwen-Mopertingen zelfs verloor. THES heeft nu een punt minder dan leider Berchem, maar heeft dit weekend nog wel de inhaalmatch tegen Cappellen te goed. Als het wint trekt geel-blauw volgende week met een bonus van twee punten richting Berchem. THES had nog wat recht te zetten tegen Grimbergen, want in de heenmatch ging het (weliswaar door de slechte omstandighden) onderuit met 1-0. Het beloofde een moeilijke wedstrijd te worden, want het veld was bevroren. Bij de eerste prik van de thuisploeg was

Jente Forier stond door de ziekte van Ghijsens voor het eerst tussen de palen bij THES het meteen raak. Moutawakil stuurde Stefani perfect in het straatje en die maakte het alleen voor de doelman knap af met een gekruist schot. Halfweg de eerste helft was er het eerste gevaar van Grimbergen, maar Forier (die de zieke Ghijsens verving tussen de palen) tikte

de bal over de lat. Daarna was er veel middenveldspel, zonder echte kansen. In de slotfase van de eerste helft was er wel weer wat opwinding. Eerst strandde de vrijschop van Battista op de lat. Convents recupereerde de bal en stak mooi door tot bij Stefani, maar die tikte naast. Wat later was Forier attent bij een hard schot, aan de overkant vond een lage schuiver van Battista zijn weg niet door het bos van benen. Vanwelkenhuysen kreeg meteen na de rust een unieke kans om de score te verdubbelen, maar alleen voor de keeper miste hij. Die 2-0 kwam er enkele minuten later dan toch toen de bal op de stip ging na handspel, Van Oudenhove zette de doelman simpel op het verkeerde been. Na een verdedigende misverstand kwam Grimbergen terug tot 2-1, waarna een eindoffensief van de bezoekers volgde, met veel lange ballen. In de laatste minuut kopte Grimbergen nog een

Foto: Jente Forier

hoekschop nipt over. Jente Forier stond door de ziekte van Ghijsens voor het eerst tussen de palen bij THES. “Dat was een fijn gevoel”, zegt de keeper. “Ik heb er echt van genoten. In de eerste helft heb ik zeker enkele goeie ballen gepakt en dat gaf vertrouwen. Bij die tegengoal was er een misverstand tussen Van Oudenhove en mij. Ik maak aanstalte om uit te komen, maar zag dat Pieter-Jan hem volgde. En plots hielden we allebei in. Soit, de drie punten zijn het belangrijkste. Of ik blij ben met mijn invallersstatuut? Ik voel me hier goed, ik voel me hier aanvaard. Het is aan mij om Ghijsens scherp te houden, he.” (KJ) THES: Forier, Willems, Van Tilburg, Kardes, Battista, Vanoudenhove, Convents (45’ Brulmans), Stefani, Vanwelkenhuysen (61’ Bennassar), Moutawakil, Annab.

VOETBAL

Niet voldoende kunnen tonen

om het simpel te houden en waar kon te kaatsen, het had geen nut om de moeilijke oplossing te zoeken. En ik denk dat dat aardig gelukt is. Al bij al heb ik amper balverlies geleden. Ik kan met andere woorden tevreden zijn over mijn debuut, maar anderzijds hebben ze mijn echte kwaliteiten nog niet gezien.” Omdat de papieren van Brulmans later klaar waren, is hij niet speelgerechtigd

voor de inhaalmatch tegen Cappellen, zaterdag om 19.30u. “Dat is balen”, zegt de 22-jarige Bilzenaar. “Ik wil zo veel mogelijk spelen, he. Nu volgen weer twee weken dat ik niet mag meevoetballen. Dat is heel jammer. Maar anderzijds is er ook niks aan te doen.” (KJ)

Abonneer je vandaag nog! Stort e70 op rekening BE62 7512 0777 6161

met uw volledige naam en adres en ontvang een jaar lang de krant vanaf januari 2017. Bij vermelding van mailadres ontvangt u de krant ook digitaal. Graphic guidelines Het Boerenbelang is een uitgave van de Press bvba, verantwoordelijke uitgever: Jonny Janssens, Nikelaan 17, 2430 Laakdal gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Zon. 29/01 10.00: Verbr. Balen-Scholieren U17 B 14.30: Eerste ploeg-SK Kasterlee KFC EXCELSIOR VORST Zat. 28/01 13.30: Debutantjes U6-Netezonen 13.00: Duiveltjes U7 A-Netezonen B 15.00: KFC Ezaart B-Duiveltjes U8 B 13.00: Duiveltjes U8 A-KFC Mol A 11.00: Herenthout C-Duiveltjes U9 09.30: KFC Mol-Preminiemen U10 11.30: Preminiemen U11-St.-Dimpna B 11.30: Zwal. Olmen B-Miniemen U12 11.30: Miniemen U13 A-De Kempen A 12.30: KFC Beekhoek-Junioren U21 12.30: KVV Rauw Sport A-Reserven Zon. 29/01 10.00: VV Berg & Dal-Miniemen U13 B 10.00: KVC Booischot-Knapen U15 11.00: KFC Mol Sport-Scholieren U17 14.30: Eerste ploeg-KFC Tongerlo FC NETEZONEN EINDHOUT

Seppe Brulmans kwam tegen Grimbergen al bij de rust in de ploeg in de plaats van Marijn Convents. De aanwinst deed het goed, maar beseft dat de mensen de echte Brulmans nog niet gezien hebben. “Ik had wel op speelminuten gerekend”, zegt de middenvelder. “En ik ben dan heel blij dat ik ben mogen invallen. Over mijn match kan ik weinig zeggen, he. De omstandigheden lieten in ieder geval niet toe om te laten zien tot wat ik in staat ben. Maar dat kan ik vrij goed relativeren. Het veld lag er hard bij en dat maakte het voetbal niet makkelijk. Ik heb dan ook geprobeerd

Zat. 28/01 11.00: Heultje-Debutantjes U6 10.30: Tongerlo A-Duiveltjes U7 A 12.00:Tongerlo B-Duiveltjes U7 B 11.00: Punt/Larum-Duiveltjes U7 C 09.30: Moldavo A-Duiveltjes U8 A 11.00: Moldavo B-Duiveltjes U8 B 11.00: Verbr. Balen-Duiveltjes U9 A 13.30: Tongerlo A-Duiveltjes U9 B 09.30: SK Herentals C-Premin. U10 11.00: KVV Rauw-Preminiemen U11 11.00: Immer Voort-Miniemen U13 14.30: Blauwv. Oevel B-Reserven C 14.30: Blauberg Sport-Reserven A

Secretariaat: Dorien Voordeckers, dorien@depress.be • Advertenties Sabina Smeuninx, sabina@depress.be Redactiecoördinatie: Jonny Janssens • Pre-press en lay-out: Cin De Bock • Burelen: Laakdal: Nikelaan 17, 013 53 99 99 E-mail: boerenbelang@depress.be • Abonnementsprijzen 2017: e70 (jaar).

Zat.28/01 13.00: Exc. Vorst-Debutantjes U6 10.50: Vrijh. Herselt-Duiveltjes U7 A 13.00: Exc. Vorst A-Duiveltjes U7 B 12.00: Duiveltjes U8-KVC Houtvenne B 11.00: KFC Ramsel B-Duiveltjes U9 10.00: Scholieren U17-Ezaart Sport B 14.15: Reserven A-KSAV St.-Dimpna A 14.30: Provinciaal Dames-KFC Bevel Zon. 29/01 10.00: Miniemen U13-FC Punt/Larum 09.30: Knapen U15-KSK Heist C 14.30: KFC Beekhoek B-Eerste ploeg

(KVH)

HEB JIJ NIEUWS?

Bel 013 53 99 99 of mail boerenbelang@depress.be


8

SPORT Boerenbelang 27 januari 2017

Foto: Danny Louwet

BASKET

Verschil werd pas in Q3 gemaakt Optima A – Aarschot B Optima had het aanvankelijk niet onder de markt tegen hekkensluiter Aarschot B. De jonge bezoekers speelden erg enthousiast en bleven bij aanvang van de match de evenknie van de thuisploeg (5’:9-8). De scores van Kitenge en Nijs werden telkens aan de overkant geneutraliseerd. Een bezoekende bom zorgde voor 1820 na Q1.Eenzelfde spelbeeld in Q2: de defence van de Optimisten stond nog niet op punt en Aarschot profiteerde. In minuut 7 kon Nijs eindelijk een kleine kloof slaan( 31-26) maar den dommelde de Looise defence weer in. Bommen van Willems en Luyckx zorgden voor 33-36 bij rust. Na rust stond er dadelijk 33-38 op het scorebord maar dan sloeg de Optima-

VOETBAL

Ski Party groot succes THES is toch altijd net iets meer dan voetbal alleen.

motor aan. De verdediging ging potdicht en scores van Renaux, Kitenge en Nijs sloegen een eerste kloof ( 8’: 48-41). De bezoekers werden beperkt tot 6 punten (allemaal van Luyckx) zodat Optima het laatste Q konden aanvatten bij een 50-42 stand. Een ijzersterke Nijs zorgde in de 2e minuut voor de maximum voorsprong (42-53) en hield met 9 pt in Q4 de Aarschotse boot af. De bezoekers die na rust op 17 punten werden gehouden gingen strijdend ten onder. Het thuispubliek kon voor het eerst ook

de wederoptredende Antoon Kitenge aan het werk zien. Einduitslag: 63-53 Q1:18-20 Q2:15-16 Q3:17-6 Q4:13-11 Punten Optima:DUSART:2; NIJS;26; KITENGE:15; MENTEN:4; KENNES; De Backer;5; Renaux:7: Vanheeswijck:4 Volgende week wacht ons een stevigere tegenstander, we spelen dan in en tegen

Stevoort, derde in de stand. Match op zaterdag 28 januari om 20u45. (JB)

VOETBAL

Eerste puntenverlies na negen overwinningen Heusden-Zolder - THES B 1-1 THES B slaagde er vorige week niet in om de kloof met leider Heusden-Zolder te verkleinen tot één punt. Ze bleven steken op een 1-1 gelijkspel. Voor de Looienaars was het het eerste puntenverlies na een geweldige reeks van negen overwinningen op een rij.

Afgelopen zaterdag bewees de club weer wat ze in haar mars heeft. Voor de wedstrijd tegen Grimbergen organiseerde het Sport de Ski Party. Vrijdagavond had het plots heel lokaal fel gesneeuwd (met dank aan de shirtsponsor, die 20m3 verse sneeuw aanleverde) en werd een heus skidorp geïnstalleerd. Voor de wedstrijd kwamen al een aantal Après Ski-fans afgezakt naar het stadion. En na de overwinning tegen Grimbergen werd het feest compleet. Het talrijk opgekomen publiek (er waren toch rond de 900 toeschouwers) trotseerde de vrieskou en vierde de overwinning tot in de vroege uurtjes. Dit weekend speelt THES Sport de inhaalwedstrijd tegen Cappellen en daarna maakt het de verplaatsing naar Berchem Sport. Dit wordt voor THES een zeer belangrijk tweeluik met het oog op het verdere verloop van de competitie. (KJ)

THES B begon het best aan de wedstrijd en kwam al na twee minuten dicht bij de voorsprong. Convens maakte zich mooi vrij en zette voor tot bij Binnemans, die net niet kon afronden. Heusden-Zolder probeerde met lange ballen onrust te stoken in de THES- defensie, maar dit leverde niet veel gevaar op. Na twintig minuten kwam de verdiende bezoekende voorsprong er dan toch. Convens schermde de bal goed af en gaf gepast mee met Binnemand. De topscorer knalde vanuit een scherpe hoek goed af: 0-1. De koploper trachtte opnieuw met de lange bal de forcing te voeren. Na een verre inworp kon de bal door een

Heusdense aanvaller doorgekopt worden, de bal werd afgelegd en THES-goalie Mondelaers moest de meubelen redden. Al heel snel in de tweede helft werd een mooie flankactie van de thuisploeg afgerond en stonden de bordjes weer gelijk: 1-1. Heusden-Zolder begon nu meer duels te winnen en belette THES nog te combineren. Onder aanvoering van een sterke Luts en Achadoud creëerde de thuisploeg enkele kansen, maar de afwerking was mede door het hardbevroren veld ondermaats. THES stak zijn neus nog eens aan het venster, maar thuisgoalie Lievens pareerde het schot van Binnemans. De topschutter

Op de foto: David Sannen

had uiteindelijk de winning goal aan de voet, maar zijn lob met links ging over. Correcte einduitslag tussen een krachtig Heusden-Zolder en een voetballend THES B. “We zijn al bij al tevreden”, zegt trainer David Sannen. “In de eerste helft waren wij de betere ploeg, na de rust waren zij sterker. Het werd wel duidelijk dat we een verschillende stijl hanteren. Wij willen voetballen, zij kiezenmeer voor kracht en de lange bal. We blijven in pole position voor de periodetitel en uiteindelijk is dat ons eerste doel.” (KJ)

VOETBAL

Beslissend doelpunt van Jens Van Kerckhoven FC Netezonen - KFC Alberta 1 - 0 Met het kleinst mogelijke verschil haalde Netezonen zijn slag thuis in een zoutloze derby tegen de buren van Winkelomheide. Aanvaller Jens Van Kerckhoven scoorde tien minuten na de rust het winnend doelpunt met een perfecte vrije trap. Netezonen speelde nochtans geen denderende partij. Hetzelfde kon gezegd worden van Alberta dat leed onder de afwezigheid van zijn twee spitsen Bram Vangenechten (skivakantie) en Lukas Vandecruys

(spierscheur). Geruime tijd eiste een beter voetballend Alberta meer balbezit op, maar het slaagde er niet in kansen te creëren. De supporters moesten het stellen met veel middenveldspel want Netezonen kon evenmin wenkende kansen versieren. Rond het veld zorgden de respectieve fans voor heel wat meer sfeer en ambiance. Nog voor het uur puurde Netezonen de volle buit uit een stilstaande fase. Het was spits Jens Van Kerckhoven die met een geweldige vrijschop de Alberta-portier

wist te verschalken. Coach Tom Dams vond dat de vrije trap onterecht was toegekend. Na 1-0 viel het aan beide kanten stil en bleven de verdedigers probleemloos baas over de aanvallers. Door het gelijkspel van Oosterzonen B verkleinde Netezonen de kloof met de leiders tot XXX punten. Bovendien kan het volgende zondag profijt trekken van de topper tussen Rauw en Oosterzonen B om zijn 2de plaats in het klassement te versterken. (KVH)


9

SPORT Boerenbelang 27 januari 2017

VELDLOOP

VOETBAL

Beste ploeg bleef met lege handen achter

Thomas Helsen derde op veldloop Geel

Zwaneven - VV Laakdal 3 - 2

Het provinciaal kampioenschap veldlopen komt er aan en de conditie van Thomas Helsen gaat na enkele wedstrijden met wat lichamelijke ongemakken terug in stijgende lijn

Zwaneven, de ploeg in vorm, stelde met 3-2 een einde aan de zegereeks van 9 op 9 van het team van Hans Van Doninck. Nochtans volkomen onverdiend. Want VV Laakdal was veruit de betere ploeg met de meeste en beste kansen. Iedereen was het er over eens: als er een ploeg moest winnen, dan was dat zonder twijfel VV Laakdal. Zwaneven miste wel de eerste opgelegde kans langs Deproost. Vlak daarna zette Nick Kenis de 0-1 op het bord na voorzet van Nihat Gokbak. Rond het halfuur viseerde de Laakdalse topschutter de lat en in de slotminuten van de eerste helft strandden Angelo Convalle, Nick Kenis en Nihat Gokbak op de alerte thuisdoelman om de voorsprong te verdubbelen. Vroeg in de tweede helft lukte Nick Kenis op aangeven van Thomislav Huljev toch de verdiende 0-2. Even later liet de Laakdalse topschutter de 0-3 liggen. Zwaneven replikeerde verrassend met de aansluitingstreffer

via Van Aerle.

Gemiste kansen

Twintig minuten voor tijd had Nick Kenis de 1-3aan de voet, maar hij knalde jammer genoeg naast. Dit had de 1-3 moeten zijn en dan was de match gespeeld geweest. De thuisploeg herpakte zich even en Vloemans hing een kwartier voor het einde tegen het spelbeeld in de bordjes gelijk. Nadien lobde Nick Kenis net niet hoog genoeg om de partij te beslissen. Het morsen met kansen brak in de slotminuten zuur op. Aan de overzijde trof topschutter Eyckens wel raak. Op de valreep kende Jonas Gielis nog pech met poging tegen de buitenkant van de paal. Uiteindelijk bleef de beste ploeg met lege handen achter. Want VV Laakdal speelde een dikke match, één van de beste van het seizoen. Iedereen legde er zijn kopje weer voor. Zo moeten verliezen kwam hard aan. (KVH)

VOETBAL

Hattrick van Toon Daniëls Blauwvoet Oevel - Excelsior Vort 0 – 4 Vlotter dan verwacht pakte Vorst de volle buit bij een tegenvallend Oevel. Man van de match was Toon Daniëls die met een hattrick de oververdiende zege gestalte gaf. Excelsior klom na tien minuten op voorsprong langs Toon Daniëls die een mistrappen van een Oevelse verdediger afstrafte. Na deze 0-1 verliep de wedstrijd veelal gelijk opgaand met halve kansen voor beide ploegen. Tijdens de rust stuurde trainer Wim Van Looy met succes zijn veldbezetting bij: Bram Vreys schoof een rij naar voren en spits Kenny Mievis werd vervangen door Niels Eysermans die ging postvatten in het centrale middenveld. Vroeg in de tweede helft kon de Oevelse doelman de meubelen nog redden bij een poging van Toon Daniëls. Het was slechts uitstel want nog voor het uur kopte Bram

Vreys tegen de paal. Jo Vangenechten stond op de goede plaats om de rebound in doel te werken. Twintig minuten voor het einde versloeg Toon Daniëls met een lobbal de thuisdoelman. Bij deze 0-3 was de match gespeeld. Een kwartier voor tijd zette Toon Daniëls de kers op de taart en kon hij na voorbereidend werk van Bram Vreys zijn hattrick rond maken. Vlak voor het einde moest Geoffrey Janssens nochtans nog een kopbal van de lijn halen om de nul op het bord te houden. Vlotte en probleemloze zege van Vorst dat door het verlies van concurrent Punt/Larum terug de top 5 binnenduikelt. (KVH)

BASKET

In defense de deur stevig op slot Met de komst van Alken was Optima gewaarschuwd. De zware nederlaag ginder stond nog in het geheugen gegrift. Dus met veel inzet en enthousiasme nam de thuisploeg onmiddellijk de match stevig in handen. Met driepunters van Bongaerts (2) en Beerten verscheen er na 4’ al 13-5 op het scorebord. De Looise spelers werkten vooral in defense keihard (10’ 17-13). In the bucket was het duo Vranken-Lahou

duidelijk baas. Na de pauze (32-25) kwamen de brouwerij-jongens nog tot 34-30 dreigen. Maar een sublieme Vranken grabbelde gretig de rebounds en Lahou zette zijn vrijworpen perfect om (26’ 41-32). In het laatste schuifje (45-39) gaf een collectief sterk Optima geen krimp. Beerten schudde 2 verre bommen op rij uit zijn mouw en Lamote hield zijn ploeg perfect draaiend met

toegedicht mogen worden als de vorm van de dag wat mee zit. Daarna staan de korte cross van het Vlaams Kampioenschap in Rotselaar en de veldloop van Lommel nog op het programma om het veldloopseizoen af te sluiten. (KJ)

Zowel op de korte cross in Hulshout als op de veldloop in Herentals vorige week kon Thomas Helsen, gehinderd door fysieke ongemakken, zijn kansen niet voluit verdedigen. Stilaan zijn die problemen van de baan. In de Geelse veldloop, op een behoorlijk zwaar parkoers (door de bochten en de golvingen van het terrein), nam Thomas bij de start resoluut de leiding en kon hij met drie anderen afstand nemen van de rest van het deelnemersveld. In het middendeel van de wedstrijd zakte Thomas wat weg, maar hij kon uiteindelijk door een sterk slot goed terugkomen en de derde podiumplek innemen na Glenn Laurens en Jasper Wuyts. De eerstvolgende wedstrijd is het PK in Lanaken, waar hem ook podiumkansen

THUISPROGRAMMA THES ZA 28/01 10:00 2GEW.U11-REEKS A NIV.3 2GEW.U10-REEKS J NIV.2/1 2GEW.U11-REEKS A NIV.3 2GEW.U10-REEKS J NIV.2/1 2GEW.U9-REEKS O NIV.1 2GEW.U9-REEKS O NIV.1 2GEW.U6-REEKS A ZA 28/01 12:30 -14 INTERPROV VFV H/ 2 -13 INTERPROV VFV H1 / 2 -13 INTERPROV VFV H2 / 2 -12 INTERPROV VFV H1 / 2 -12 INTERPROV VFV H2 / 2 2PROV.U9-REEKS 3A NIV.3/2 2PROV.U9-REEKS 3B NIV.2/1 2GEW.U7-REEKS R NIV.1 2GEW.U7-REEKS U NIV.1 2GEW.U6 - REEKS I ZA 28/01 14:30 -17 INTERPROV VFV G / 2 -16 INTERPROV VFV G/ 2 ZA 28/01 19:30 2DE AMATEURS VFV B ZO 29/01 10:00 2GEW.U17-REEKS B NIV.2 2GEW.U15-REEKS D NIV.2 ZO 29/01 15:00 4 PROV C

THES THES THES THES THES THES THES

B - HALVEWEG ZONHOVEN A(P) B - W.S. LINKHOUT B(P) B - HALVEWEG ZONHOVEN A(P) B - W.S. LINKHOUT B(P) D - KVK BERINGEN B(T) D - KVK BERINGEN B(T) A - A.C.TERVANT A(T)

THES THES THES THES THES THES THES THES THES THES

A - FC.LANDEN(T) A - BILZERSE WALTWILDER A(P) B - BILZERSE WALTWILDER B(P) A - BILZERSE WALTWILDER A(P) B - BILZERSE WALTWILDER B(P) A - K.ESK LEOPOLDSBURG A(T) B - K.ESK LEOPOLDSBURG B(T) C - KVK BERINGEN A(T) D - THOR HASSELT(T) C - RC HADES(T)

THES A - K.BOCHOLTER (T) THES A - K.SPORTCLUB TONGEREN(T) THES - R.CAPPELLEN FC.(T) THES B - HALVEWEG ZONHOVEN A(P) THES B - FL. PAAL(P) THES B - SK HEUSDEN 06(P)

Quarters: 17-13, 15-12 (32-25), 13-14 (4539), 20-12 (65-51). PUNTEN OPTIMA: BEERTEN 11, LAMOTE 12, V. RENAUX 8, BONGAERTS 6, VRANKEN 2, Lahou 24, Vandervelden 2, Lemmens, Blarinckx, Vranken 2, Ozkan. een knappe 65-51 als resultaat. Collectief maar vooral verdedigend een sterke prestatie! Zondag staat de trip naar leider Stevoort (11u30) op het programma. (JB)

Win tickets THES Bocholter V.V. Zaterdag 11 februari, 19u30 Mail vóór 6 februari ‘17 naar boerenbelang@depress.be met als onderwerp “Ik wil naar THES”. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer.


10

FAMILIENIEUWS Boerenbelang 27 januari 2017

Door René Mertens

Flash Back

Notariële Verkopen

Herkent u iemand? Laat het weten via remer@skynet.be of 013 33 35 38 (liefst na 18u). Wij zijn benieuwd naar uw reactie!

Wie zijn deze guitig ogende jongens? Herkent u zichzelf of uw ouders laat het ons weten. Wij hopen dat u massaal zult reageren, wij van LAD zouden er u enorm dankbaar voor zijn. Want dit is nu niet de eenvoudigste opgave

NOTARIS FRANK DE WILDE Steenweg 214, 3890 Gingelom Tel. 011 88 88 81 Fax. 011 83 12 91 frank.dewilde@notaris.be Tessenderlo

Voor uw leningen, raadpleeg eerst uw notaris. Hij zal beroepshalve steeds de meest aangewezen kredietinstelling aanduiden. De liefhebbers-kopers worden verzocht hun trouwboekje en eventueel huwelijkscontract mee te brengen. Artikel 1592 Gerechtelijk Wetboek: een ieder heeft gedurende vijftien dagen na toewijzing het recht een hoger bod te doen. Het gebodene mag niet lager zijn dan één tiende van de hoofdprijs van de toewijzing; het mag evenwel niet lager zijn dan tweehonderdvijftig euro en het moet niet hoger zijn dan zesduizend tweehonderd euro.

Betekenis van de afkortingen

UIT DE HAND TE KOOP TESSENDERLO Tweede afdeling Centraal gelegen bouwgrond O.B. 9a 51ca Begijnenwinning, Tessenderlo. Stedenbouwkundig attest. Woongebied. BPA Hemelrijk. Gvv. Niet overstromingsgevoelig. Wandelafstand van scholen, winkels, Sportcentrum, kinderopvang... Verdere info bij notaris De Wilde.

ag = agrarisch gebied | bg = bosgebied | dv = dagvaarding | iab = industriegebied voor ambachtelijke bedrijven of gebieden voor kleine en middelgrote ondernemingen | igb = industriegebied | gdr = gebied voor dagrecreatie | gdv = geen dagvaarding | gvg = geen vergunning | gvkr = geen voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig | gvr = gebied voor verblijfsrecreatie | gvv = geen verkavelingsvergunning | lwag = landschappelijk waardevol agrarisch gebied | ng = natuurgebied | nr = natuurreservaat | pg = parkgebied | vg = vergunning | vkr = voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig | vv = verkavelingsvergunning | wche = woongebied met een culturele, historische en/of esthetische waarde | wg = woongebied | wp = woonpark | wug = woonuitbreidingsgebied

APPARTEMENT TE HUUR: TESSENDERLO

Bloemetje van de week

Wie is voor u een echte vriend of wie is er de afgelopen week verdienstelijk geweest voor u? Dat verdient dan zeker een bloemetje! Deze week: Volgens Brenda Vanderheyden verdient Marie Jeanne Nys een bloemetje Waarom Marie Jeanne een bloemetje verdient volgens Brenda. De bloemetjes van deze week zou ik graag willen schenken aan mijn Tante Marie Jeanne omdat iedereen af te toe een bloemetje verdient. Een bloemetje voor de leuke, lieve tante die ze is en voor alle energie die ze in haar gezin steekt! Marie Jeanne mag volgende week vrijdag haar boeketje gaan halen in ‘t Serreke. Proficiat! Marie Jeanne zal voor maandag iemand anders een bloemetje schenken en stuurt een foto en tekstje waarom hij of zij een bloemetje verdient volgende week naar Boerenbelang@depress.be. Of wil jij iemand een bloemetje schenken? Stuur ons een mailtje op bovenstaand adres.

met medewerking van ´t Serreke, Dijkstraat 35 A, 3945 Ham, tel: 013 66 44 35, www.serreke.be

GELEGEN IN DE MEERLAARSTRAAT 116 BUS 2 2430 VORST-LAAKDAL TE BEVRAGEN OP HET NUMMER

0493 19 04 08 WACHTDIENST DOKTERS Van maandag t.e.m. donderdag (donderdag in Tessenderlo vanaf 14u) van 19u tot ‘s morgens 8u, Tessenderlo - Deurne tel. 013 67 42 67, Ham tel. 013 67 58 58, Laakdal tel. 013 67 68 94, Paal tel. 011 45 09 99 Op vrijdag 9u t.e.m. maandag 8u, en op feestdagen: centrale wacht in Medisch Centrum, Hospitaalstraat 27, Beringen, tel. 011 71 56 50

Mieke Verbeeck

° 09/08/1937 † 16/01/2017 Weduwe van François Lornoy. Uitvaart vond plaats op vrijdag 20 januari 2017 om 13.30 uur. Mieke was woonachtig te Deurne-Diest.

APOTHEKERS Tel. 090 39 90 00 (1,50 euro/minuut) of via de website www.apotheekvanwachtkempen.be

Marcel Bochmans ° 09/03/1931 † 17/01/2017

Echtgenoot van Maria Rutten. Uitvaart vond plaats op zaterdag 21 januari 2017 om 10.30 uur. Marcel was woonachtig te Kwaadmechelen.


11

VRIJE TIJD Boerenbelang 27 januari 2017

TESSENDERLO

Energetisch bewegen in de Kriekel Op dinsdagavond (19u-22u) kan je vanaf 31 januari in OC De Kriekel wekelijks terecht voor Qi Gong (energetisch bewegen) “We negeren vaak onze lichamelijke signalen en hierdoor neemt de spanning toe”, klinkt het bij Creative Movement. “Met eenvoudige bewegingen is het makkelijker ontspannen te worden. Qi Gong is een energetische bewegingsleer bedoeld om je innerlijke rust te vinden. Oefeningen waarbij we de skeletstructuur gebruiken en de interne spieren met een helend effect. Vrije creatieve dans volgt in het

agenda Voor verenigingen, cultuur en vrije tijd in Tessenderlo, ontdek onze tips voor leuke uitjes 29/01/2017 08.00-19.00 UUR Winterwandeling Hoge Venen (Hoegne) of.. v.z.w. Werkgroep Ecologie Tessenderlo, Vertrek carpoolparking oprit 26 E313, Paal 30/01/2017 13.00-16.00 UUR Creatief KVLV Tessenderlo, CC Het Loo, Vismarkt z/n, Tessenderlo Info: 013/66.16.45 30/01/2017 13.30 UUR Wandelen KVLV Engsbergen 30/01/2017 18.00-20.30 UUR Bloed geven doet leven Rode Kruis afdeling Tessenderlo, OCMW Dienstencentrum, Solveld 32, Tessenderlo 30/01/2017 19.30 UUR Line-dance KVLV Engsbergen, OC ’t Goor, Engsbergseweg 107, Tessenderlo 31/01/2017 13.00 UUR Wandelen (10 km) KWB Schoot, wandelaars: smaenkomst Schaffen-kerk, fietsers: samenkomst parking Zandberg

tweede uur, waarbij je beweegt vanuit je mogelijkheden. Je eigen weg herken je aan de overvloed van energie en inspiratie als je hem bent ingeslagen… Heb ook jij nood aan beweging, maar wil je hierbij niet telkens drijfnat zwoegen en zweten? Misschien voel je je momenteel niet zo lekker in je vel en heb je helemaal geen zin om iets te doen? Of je bent op zoek om je gezondheid wat aan te scherpen? Dan is “creative movement” iets waar jij

binnenkort graag voor uit je zetel komt. Geen ingestudeerde pasjes, maar vanuit je eigen gevoel word je uitgenodigd om je lichaam in beweging te zetten. Je voelt je stress als het ware wegvloeien. Je nachten zullen rustig en diep worden. Onbewust worden opgeslagen emoties of gedachten losgelaten. Je geest wordt scherp en helder en je lichaam wordt krachtiger. Durf te voelen wat beweging teweeg brengt op fysiek en mentaal vlak en kom zo in je kracht.” De eerste les is gratis,

KRUISWOORDRAADSEL WEEK 04

A

HORIZONTAAL 1 bepaalde loofbomen - klein meisje 2 plezier - superklein deeltje - scharnier 3 eerlijke - uitscheidingsproduct van de nieren 4 vesting in of nabij een stad 5 luizenei - schaakstuk 6 drukkend, warm en vochtig 7 schattig - enig ding 8 smerissen 9 kortharige grote konijnen - stuk bouwland 10 mannetjeshond - waagstuk - ernstig 11 boompje uit de berkenfamilie - geest die in de dampkring woont VERTICAAL A sprookjesfiguren - ribstuk B geslachtsziekte - oude Europese rekeneenheid - edel C baleffect in de tennissport - goenblijvende heester D overwinning in een etappe E ontkenning - smalle F esdoorn G groot natuurbos - heffing H weerwoord I plant die cayennepeper oplevert - gewricht J Turkse herberg - buiten - stuk grond K openbaar vervoermiddel - wollen deken

Samenstelling: Scrabbleclub Littera Tessenderlo https://www.facebook.com/Littera

31/01/2017 19.00-21.00 UUR Qi Gong en/of creative movement – energetisch bewegen CC De Kriekel, Sint-Jozefsplein 1, Tessenderlo Info: creativemovement@skynet.be

B

daarna kost het 15 euro. Meer info: creativemovement@skynet.be. (KJ)

C

D

03/02/2017 14.00 UUR Seniorenfeest Marjan Berger, CC Het Loo, Vismarkt z/n, Tessenderlo. Info: 013/35.53.20 of cultuurhuis@tessenderlo.be

Hebt u zelf een evenement dat u in deze agenda wil aankondigen, mail dan alle info naar boerenbelang@depress.be

F

G

H

1

I

J

K

3

2 3 7

4 5

2

6 7

8

8 9

1

10 5

11

4

SLEUTELWOORD 1

2

3

4

5

6

7

8

OPLOSSING GEVONDEN? Stuur een briefje met het gevonden sleutelwoord naar Boerenbelang, Nikelaan 17, 2430 Laakdal of naar boerenbelang@depress.be en

WIN TWEE FLESJES NEUZEBIER EN EEN GLAS OPLOSSING WEEK 03 SLEUTELWOORD TENORSAX Irene Heselmans uit Diest won twee flesjes Neuzebier en een glas, prijs af te halen bij de PRESS, Nikelaan 17, 2430 Laakdal. Elke vrijdag tussen 10 en 13 uur.

‘t weer

01/02/2017 15.00-16.00 UUR Voorlezen met de luistervinkjes Bibliotheek, Rodeheide 3, Tessenderlo Info: 013/35.53.20 of cultuurhuis@tessenderlo.be 02/02/2017 19.00-22.00 UUR Breicafé KVLV Tessenderlo, Sportagon, Sportlaan 5, Tessenderlo Info: 013/66.16.45

E

6

Vrijdag 27 januari

Zaterdag 28 januari

Zondag 29 januari

Maandag 30 januari

Dinsdag 31 januari

Min 1°C Max 6°C

Min 2°C Max 8°C

Min 3°C Max 8°C

Min 2°C Max 7°C

Min 2°C Max 6°C

Dag: Volop zon

Dag: Overwegend zonnig

Dag: Overwegend zonnig

Dag: Kans op regen

Dag: Helder en zonnig

Nacht: Kans op regen

Nacht: Kans op regen

Nacht: Voornamelijk helder

Nacht: Helder

Nacht: Deels bewolkt


12

VRIJE TIJD Boerenbelang 27 januari 2017

Woar görre henne? Het leven jakkert een mens soms ongenadig verder. Ook de Looienaar en de inboorling uit de omgeving is altijd onderweg. We houden er nu en dan echter eentje staande. Gewapend met een ontwapenende nieuwsgierigheid stellen we de toevallige passant één vraag: woar görre henne? Meestal is dat het begin van een leuk gesprek. Als u ons op uw levenspad ontmoet, vrees niet: ons oogmerk is zuiver, onze interesse oprecht. Deze week een gesprek met Johan Severeyns. Een man die van een uitdaging houdt. Woar görre henne Johan? Ik ga winkelen. Wat doe je voor werk? Ik ben op pensioen. Ik ben op pensioen kunnen gaan op 52. Eigenlijk had ik nog wel enkele jaren langer willen werken, maar met al dat gemorrel aan de pensioenleeftijd heb ik het zekere maar voor het onzekere gekozen. Hoe kon je al zo jong met pensioen gaan? Ik heb vroeger in de mijn in Beringen gewerkt. Ik was er koolmonitor. Ik gaf in de ondergrond opleiding aan beginnende mijnwerkers. Toen de mijnen sloten, werd ik ontslagen, want ik was te jong om al op vervroegd pensioen te mogen zoals oudere collega’s van mij die op 45 jaar mochten. Vooraleer ik zo oud

was moest ik eerst nog een paar jaar gaan werken. Wat heb je dan gedaan? Ik heb eerst drie jaar in de bouw gewerkt. Dat was serieus aanpassen. De wedde was een stuk lager en waar ik in de ondergrond altijd in de warmte werkte, moest ik nu buiten in weer en wind werken. Na 3 jaar ben ik bij Pittsburgh in het Industriepark gaan werken. Dat heb ik uiteindelijk nog 20 jaar gedaan. Zeven jaar langer dan ik eigenlijk moest. Maar de sfeer was er goed en, nogmaals, hadden die pensioenwijzigingen er niet geweest, was ik nu misschien nog wel aan het werk. In een zwart gat gevallen? Nee. Ik had op Baalberg de boerderij van Geyskens gekocht en daar heb ik dan als liefhebber geboerd. Ik had al paarden en daar kwamen dan koeien en kleinvee bij. Ik hou van dieren. Doe je dat nog?

BOEK

Het tumult van de tijd van Julian Barnes ‘Het tumult van de tijd’ van Julian Barnes speelt zich af in jaren dertig, wanneer een jonge man - aanstormende componist, toegewijde huisvader - met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad staat: Dmitri Sjostakovitsj. Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug. Aldus begint de eerste roman van Julian Barnes sinds zijn met de Man Booker Prize bekroonde ‘Alsof het voorbij is’. Een verhaal over de botsing tussen Kunst en Macht, en de compromissen die een kunstenaar moet aangaan om zijn stempel op de wereld te drukken - dit allemaal aan de hand van de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw. ‘Het tumult van de tijd’ is Barnes’ meest diepgaande werk tot nu toe, het werk van een literaire grootmeester. (JB)

WIN dit boek Speel mee en win dit boek, beantwoord de wedstrijdvraag door te mailen naar boerenbelang@depress.be of op te sturen naar Nikelaan 17, 2430 Laakdal. In welke stad staat Dmitri met zijn koffer bij de lift van een flatgebouw?

Nee. Ik heb een tijdje geleden mijn ‘boerderij’ verkocht en ik heb een appartement langs de Geelsebaan gekocht en een huisje in Spanje in de omgeving van Almeria. Ik verblijf nu 50% van de tijd in België en 50% in Spanje. Waarom Spanje? Voor de warmte. Het is er zonnig en aangenaam wonen. Ik woon niet tegen de kust, maar iets verder het binnenland in. Het is er goedkoper leven dan hier. Dat scheelt zeker 1/3de. En de Spanjaarden zijn vriendelijke mensen. Ze hebben het niet gemakkelijk, maar ze laten het niet aan hun hart komen. Ze laten er hun siësta niet voor. Ge moet daar wel geduld hebben. Als ge iets gedaan moet krijgen, is het altijd van manãna (morgen). Maar na morgen is er nog een morgen, en nog een enz. Ge kunt ze niet opjagen. Wat doe je in Spanje zoal? Ik jog veel. Ik ben nogal sportief. Ik heb vroeger sporthumaniora gedaan. Ik loop ook al eens een marathon.

Een marathon? Ja ik loop 2 keer peer week met de ‘Bosvrienden’ in Gerhagen. En een groepje daarvan loopt ook wel eens een marathon. Dokter Vankrunkelsven uit Laakdal is een beetje de drijvende kracht daarachter. Tien jaar geleden liep in mijn beste tijd: 2h55. Nu ik wat ouder ben is dat ondertussen 3h30 geworden. We lopen vooral marathons in het buitenland: Frankrijk, Schotland, Nederland enz. In België zelf heb ik maar 2 marathons gelopen. Dit jaar wordt het waarschijnlijk Boedapest of Firenze. Heb je nooit zin om halverwege te stoppen? Nog niet. Het tempo laten zakken gebeurt wel meer en meer, maar het blijft altijd een plezier om te doen. Dan laat ik u nu met plezier naar de winkel lopen. (LA)

DIEST

Groot Dictee van ’t KAD Gek op lettertjes? Kom dan zeker eens proeven van het Groot Dictee van het KAD. Dit jaar vindt de vierde editie van het Groot Dictee plaats op zaterdag 28 januari. De deuren openen om 17u30 en het dictee start stipt om 19u. “Als intermezzo organiseren we voor de jeugd een leuke taalquiz”, klinkt het bij het KAD. “De jeugd kan dus zowel individueel als in team deelnemen en tevens voor de taalquiz inschrijven.” Deelname kost slechts 2 euro en er zijn tal van prijzen te winnen... De eerste editie van het Groot Dictee van het KAD startte in 2014 met 16 deelnemers. “Maar in 2015 mochten we ondanks het gure weer 25 deelnemers verwelkomen. Vorig jaar kwamen de taalgoeroes van heinde en ver naar onze Oranjestad afgezakt om hun pen tegen elkaar te scherpen. Hopelijk mogen we dit jaar ook weer heel wat volk verwelkomen.“

“Welke prijzen hebben we in petto? Een jeugdprijs voor individuele deelname als het om een leerling van de middelbare school gaat, een teamprijs voor de jeugd op voorwaarde dat het team bestaat uit 2 leerlingen en er minimum 3 teams deelnemen, een leuke prijs voor de taalquiz voor leerlingen van de middelbare school, een prijs voor de locals en eentje voor de taalnomaden.” Inschrijven kan via mail: oc.atheneumdiest@gmail.com “Supporters zijn natuurlijk meer dan welkom! Er worden hapjes en drankjes voorzien.” (KJ)

Boerenbelang 04 2017  

Weekblad Tessenderlo

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you