Deze zomer in het M HKA: expo 'Museum Spelen'

Page 1

Deze bijlage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van De Standaard. M HKA De Studio Kom deze zomer spelen in het M HKA! Museum
10.06–17.09.2023 Daems van Remoortere, Sundance 2023. Foto : Nisran Azouaghe
Spelen
Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen www.muhka.be

Museum Spelen is een unieke museumervaring voor en door kinderen, georganiseerd door kunstenhuis De Studio in het M HKA. Samen met een klas 9-jarigen dook curator Marc Verstappen van De Studio in de collectie van het M HKA. Ze stelden de wetten van het museum en onze relatie tot kunst in vraag. De kinderen kozen kunstwerken die hun fantasie op gang brengen of hun zintuigen prikkelen. Het resultaat is een interactieve en speelse kunstbeleving voor iedereen die zich jong voelt.

“De bordjes voor een fitnessparcours op de trappen van het M HKA geven al aan: hier komt kunst in beweging. De zomerexpo zet in op kinderlijke verwondering. Tegelijk stelt ze de vraag hoe een museum er vandaag zou kunnen uitzien.” (De Standaard)

“‘Wajo, dat museum is hier ziek wijs.’ Maurice (10) stormt de tweede verdieping van het M HKA op, waar de tentoonstelling staat opgesteld. Achter hem, iets voorzichtiger volgen Ruth (9), Lisa (9) en Jérôme (9). Hun ogen vullen zich met pretlichtjes. ‘Ik had al schrik dat het saai zou worden’, klinkt het.” (De Morgen)

Museum Spelen tot 17.09.2023

Met werk van Nel Aerts, Hicham Benohoud, Christian Boltanski, Sergey Bratkov, Randall Casaer, Gijs Coenen, Vaast Colson, Daems van Remoortere, Luc Deleu, Fabrice Gygi, Kati Heck, René Heyvaert, Herwig Ilegems, Dialogist-Kantor, Anish Kapoor, Job Koelewijn, Tom Liekens, Imge Özbilge, Panamarenko, Ben Sledsens, Roman Signer, Walter Swennen, Christophe Terlinden, Dennis Tyfus, Benny Van den Meulengracht-Vrancx, Michael Van den Abeele, Lisa Matthys en Benjamin Verdonck.

In samenwerking met NO LIMITS! ART CASTLE wordt werk getoond van Jan Hoek, Bruin Jackson, Aàdesokan, Yasmine van Haesebroucke, Saman Khoshgbari, Joey Bocciardo, Fenna Miedema, Nancy Keizer, Jessica van Halteren, Georgy Dendoe, Tirino Yspol, Bas Kosters, Ayse Somuncu, Kasbah Kosmic, Bonne Suits, Sijtse Keur, Norbert de Jong, Alexxx, Hans Klastat, Minke de Fonkert, Antoine Monod de Froideville, Brenda van Vliet.

In samenwerking met klas 4C van Sint-Lievenscollege Antwerpen.

“De tentoonstelling doet veel tegelijk. Ze amuseert, charmeert, verwondert en prikkelt. En door een motorfiets te exposeren die gepimpt is met stukken pizza diavolo, een werk van de Maastrichtse pizzabakker Saman Khoshgbari aka Flourboy, roept ze ter plekke ook het bekende refrein van Noordkaap op: ‘Wat is kunst?’”
M HKA De Studio © Nisran Azouaghe
De Standaard

“De centrale ruimte wordt ingepalmd door het flamboyante verhaal van Jan Hoek. De Nederlandse kunstenaar zette onlangs de inclusiviteitsdiscussie op scherp in opiniestukken en presentaties. ‘Dankzij activistische bewegingen krijgen vrouwen en mensen van kleur wel steeds meer voet aan de grond in musea’, schreef hij in de Nederlandse krant NRC. ‘Maar er wordt ook een belangrijke groep vergeten: kunstenaars met een beperking, kunstenaars met een psychiatrische achtergrond, kunstenaars met een daklozenachtergrond’. Zo test Hoek de grenzen af van de kunst, onder meer met zijn outsidermuseum No limits! Art castle. Of door een adolescent met downsyndroom aan het werk te zetten in zijn studio.” (De Standaard)

“Door de samenwerking met De Studio krijgen huisartiesten een prominente plek, vaak met nieuw werk. De klapper komt van het duo Daems van Remoortere, dat in de rotonde van het M HKA de monumentale fontein Sundance installeerde. Als een zonnewijzer volgt ze de loop van de dag. Er was 19.000 liter water voor nodig en een paar ton keien, plus gesofisticeerde techniek.” (De Standaard)

“Met de expo blikken we vooruit naar het toekomstige M HKA waarvoor nu plannen worden ontworpen’, gelooft curator Marc Verstappen. ‘Het gaat niet alleen over hoe dat gebouw eruit zal zien, maar ook welk soort kunst er komt. En voor wie allemaal. Kinderen en jongeren verdienen een bevoorrechte plaats.”

“Unicum in het Museum van Hedendaagse Kunst op het Zuid. Kinderen van negen en tien jaar hebben er de hele verdieping ingepalmd voor de expo. De leerlingen van het Sint­Lievenscollege doken in het archief van M HKA en selecteerden tientallen werken, het ene al wat interactiever en speelser dan het andere. Zo kunnen bezoekers spelen met kegelbanen, schommels en LEGO­blokjes of zich in gigantische verpakkingsdozen stoppen alsof ze Barbie­poppen zijn.” (Het Laatste Nieuws)

“De 22 gelegenheidscuratoren visten verrassende keuzes op. Het broodkruis van René Heyvaert, een mix van het banale en het bijzondere, was meteen een favoriet. Kunst die je kunt eten!” (De Standaard)

“In april dook het bericht op dat het M HKA zijn nieuw gebouw krijgt’ zegt Verstappen. ‘Een kunsttempel van 130 miljoen euro. Dat speelde mee in de klassengesprekken. Zo groeide deze tentoonstelling ook uit tot een voorzet voor een museum van de toekomst, waar tussenruimtes ontstaan die buiten de lijntjes kleuren. Netwerkplekken voor tijdelijke ateliers, concerten, lezingen. Musea kunnen best wat leren van het model van kunstencentra.” (De Standaard)

“Voortschrijdend inzicht leerde Marc Verstappen ook dat je het beste resultaat haalt uit de netwerkgedachte: ga in dialoog met je doelpubliek en laat het zelf het programma bepalen.” (De Standaard)

De Spiegel presenteert vanaf zaterdag 5 augustus de premièrereeks van Aorta, een dansvoorstelling voor de allerjongsten (6 maanden tot 3 jaar). Info en tickets via www.destudio.com Nel Aerts, Hide And Seek, 2014. Collectie M HKA / Vlaamse Gemeenschap. Foto: M HKA © Nisran Azouaghe
Ignace Cami, RE:ANKER, zaalzicht, 2023. Foto: M HKA Askhat Akhmedyarov, Autumn Purge, 2012. Collectie M HKA, the Shagylys collection

Ignace Cami

RE:ANKER tot 03.09.2023

Ignace Cami speelt met de notie ‘erfgoed’, en ondervraagt de plaats ervan binnen de samenleving. Tegelijkertijd creëert hij een hedendaagse toepassing van het begrip. Hoe kunnen we ons verhouden tot vervlogen culturele artefacten? Wat gebeurt er als ze zich op de ‘verkeerde’ plaats of op het ‘verkeerde’ moment bevinden? Wat is het nut van het archaïsche en het hyperlokale? Op welke nieuwe manieren kunnen die zaken een betekenisvolle plaats vinden in het hier en nu? Het zijn vragen die Cami bezighouden. De titel van de tentoonstelling, RE:ANKER, verwijst naar de manieren waarop erfgoed zich verankert in de volkscultuur, maar even goed naar de havenstad Antwerpen en de Schelde. In zijn praktijk nodigt Cami mensen uit om te communiceren of deel te nemen. Tijdens de tentoonstelling wordt er dagelijks versgebakken speculaas aangeboden. Er treedt bovendien een nieuw opgericht koor op. Dat bestaat uit twaalf zangers, stuk voor stuk ‘nieuwkomers’ in het Nederlands, die drie volksliedjes over Antwerpen en zijn haven zingen. Die klinken echter raadselachtig: de zangers schreven hun eigen teksten puur op basis van wat ze hoorden nadat ze de liedjes zelf hadden beluisterd. Op de laatste dag van de tentoonstelling is het feest. De tafel met wijnglazen waaraan keramieken ganzenkoppen hangen, wordt dan geactiveerd. Als bezoeker krijg je een drankje aangeboden, in ruil daarvoor draag je zorg voor de ganzenkop.

Het koor treedt op tijdens Museumnacht (05.08) en tijdens de finissage (03.09). De nieuwe, getransformeerde versies van de volksliedjes werden opgenomen na slechts vier repetities. Ze zijn uitgebracht op een 7-inch-plaat, te koop in onze museumshop voor € 15 (beperkte oplage).

DE CINEMA

De Cinema is een samenwerking tussen het M HKA en De Studio. Die samenwerking kristalliseert zich deze zomer niet alleen in de interactieve tentoonstelling Museum Spelen, maar toont zich ook in een aangepast, speels filmprogramma in De Cinema, van narratieve spelletjes tot cinematografie die de verbeelding tart.

Het werk van speelse regisseurs zoals Federico Fellini (La strada) siert het programma in augustus, naast de subversieve mix van liveaction en cartoons in Who Framed Roger Rabbit. En voor de jonge cinefielen tonen we de inventieve jeugdklassieker Pinokkio in de Nederlandstalige versie.

‘Spelen’ is ook de drijfveer voor de keuze van muziekfilms deze zomer: Julian Schnabels registratie van Lou Reeds Berlin, The Last Waltz

Meer deze zomer

ARCHIEFPRESENTATIE

Mass (and Individual) Moving tot 03.09.2023

Met een overzicht van Mass Moving (1968–1976) en Mass and Individual Moving (1976–1985), brengt het M HKA een van de spannendste uitingen van geëngageerde creativiteit onder de aandacht. De collectiepresentatie zet de acties in de verf die Mass Moving, een groep kunstenaars, ingenieurs en architecten in de jaren 1960 en ’70 organiseerde. De straat was hun actieterrein, en hun bezorgdheden waren mobiliteit, biodiversiteit en energie. Na een honderdtal acties en projecten viel de groep in ’76 uit elkaar. Een aantal van de oorspronkelijke leden hernam de idealen en actualiseerde ze onder de nieuwe naam: Mass and Individual Moving. Met het oog op toekomstige oplossingen voor de huidige conflicten in onze samenleving is Mass (and Individual) Moving een verhelderende en inspirerende stap terug in de tijd.

COLLECTIEPRESENTATIE

Askhat Akhmedyarov

Askhat Akhmedyarov behoort tot de generatie kunstenaars die werd gevormd tijdens de overgang van de Sovjetperiode naar Kazachstans onafhankelijkheid. Hij is actief sinds de jaren 1990 en creëert zowel tekeningen, foto’s, installaties als performances. Akhmedyarovs veelzijdige praktijk draait rond het historische en politieke landschap van Kazachstan. Zijn presentatie In dialoog met vuur reflecteert over de relatie tussen kunst en activisme.

Marcel van Maele Als een gedicht zijn gezicht verliest tot 03.09.2023

Marcel van Maele (1931–2009) was een non-conformistische en rebelse schrijver, performer en beeldend kunstenaar. Hij zette zich af tegen burgerlijkheid en de gevestigde orde, en zag kunst als een middel tot bewustzijnsverandering. Van Van Maele verschenen romans, film- en toneelscenario’s en poëziebundels. Daarnaast creëerde hij schilderijen, assemblages, sculpturen en installaties, waarbij woord en beeld op een humoristische wijze samenkomen. De aanleiding voor de huidige archiefpresentatie in het M HKA is de recente genereuze schenking van verzamelaar Jef Debacker.

SUPERHOST

Céline Gillain ANTENA.

Luisteren naar de muren tot 17.01.2024

Hoe kunnen we bewust met onze aandacht omgaan in een oververzadigde en steeds luider wordende wereld? Dat is de vraag die ANTENA bezighoudt tijdens een jaarprogramma dat focust op ‘luisteren’. De cyclus van Superhost in 2023, ontwikkeld door kunstenaar en muzikant Céline Gillain, stelt gedurende het hele jaar een divers aanbod van performatieve en discursieve luistersessies voor. ANTENA nodigt lokale en internationale gastkunstenaars, DJ’s, muzikanten en denkers uit voor een collectief avontuur.

INBOX

van Martin Scorsese, en Yellow Submarine, een fantasierijke film par excellence.

Perverse spelletjes zijn er ook, met verleidelijke avances in het broeierige La piscine en manipulatief misbruik in Dogville. Verder onder andere ook nog Casino – voor wie geen genoeg krijgt van Martin Scorsese – en Patricia Arquette in de Tarantinesque verliefdheid van True Romance Antwerp Queer Arts Festival, een multidisciplinair kunstenfestival dat gender en seksuele identiteit centraal stelt, zet in augustus drie documentaires in de kijker en naar goede gewoonte ook een eclectische selectie queer kortfilms.

Het volledige programma en tickets via www.decinema.be

Tom Hallet 03.08–27.08.2023

Kristien Daem 31.08–24.09.2023

Kasper Andreasen 28.09–22.10.2023

Het M HKA reserveert de vijfde verdieping voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties.

In dialoog met vuur tot 03.09.2023
IN SITU-PRESENTATIE COLLECTIEPRESENTATIE

Dorothy Iannone

06.10.2023–21.01.2024

Dorothy Iannone heeft haar artistieke praktijk ontwikkeld in schilderijen, kunstenaarsboeken, video-installaties, beeldhouwwerken en geluidswerken. In haar visuele en schriftelijke oeuvre heeft ze een speciale relatie gecreëerd tussen tekst, beeld, audio en sculpturale objecten, waarbij ze de nadruk legt op hun narratieve en fictionele dimensie. Iannone onderzoekt onderwerpen die verband houden met vrouwelijke seksualiteit, wat ertoe heeft geleid dat haar werk op verschillende momenten gecensureerd is. Ze verwijst naar emoties en creëert een erotische iconografie die grotendeels geïnspireerd is door niet-westerse denkbeelden, waarbij ze op gepassioneerde wijze haar intieme vriendschappen en relaties met kunstenaars en geliefden beschrijft.

Deze overzichtstentoonstelling is de eerste sinds het overlijden van de kunstenaar op 26 december 2022, en de laatste waar ze zelf aan meewerkte. Er verschijnt een begeleidende publicatie in samenwerking met JRP|Editions.

Elene Chantladze & Nata Janberidze / Keti Toloraia (Rooms Studio)

16.09.2023–

07.01.2024

Dit najaar wijdt Europalia een kunstenfestival aan Georgië. Deze editie vertrekt van de fascinerende Georgische cultuur en de artistieke scènes van zowel de bruisende hoofdstad Tbilisi als die van minder gekende steden en regio’s. Vanaf 4 oktober 2023 start in heel België een rijkgevuld programma met tentoonstellingen, performances, concerten, film-, dans- en theatervoorstellingen en literatuur.

Het M HKA brengt het werk van kunstenaar Elene Chantladze en designers Nata Janberidze en Keti Toloraia van Rooms Studio samen voor een gezamenlijke tentoonstelling. De tentoonstelling presenteert een ruime selectie tekeningen en schilderijen van Elene Chantladze in dialoog met display- en ondersteuningsstructuren die worden ontworpen door Nata Janberidze en Keti Toloraia van Rooms Studio. Naast hun specifieke benadering van schilderkunst, storytelling en design, hechten ze beiden belang aan interieurs en interioriteit als essentiële ruimtes die bijdragen tot de ontwikkeling van vormen van veerkracht en vrijheid en, nog belangrijker, de conceptie van nieuwe denkbeelden.

IN SITU-PRESENTATIE EXPO
Binnenkort in het M HKA
Ketuta Alexi-Meskhishvili, Vine, 2021. © VG Bild-Kunst Dorothy Iannone, Play It Again, 2007. Collectie M HKA / Vlaamse Gemeenschap Dorothy Iannone, Dieter and Dorothy, 2007. Collectie M HKA / Vlaamse Gemeenschap

Panamarenko

16.09.2023–07.01.2024

Het oeuvre van Panamarenko blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dit najaar toont het M HKA enkele ongeziene (top)stukken van de kunstenaar in een intieme presentatie. Vlaanderen viert de 20e verjaardag van het Topstukkendecreet. De tentoonstelling Zeldzaam en Onmisbaar Topstukken uit Vlaamse collecties bij onze buren van het MAS (31.10.2023–25.02.2024) brengt daarom een unieke selectie van bijna 100 werken uit de Topstukkenlijst. Wij lichten graag aanvullend een van Vlaanderens topkunstenaars uit: Panamarenko. De tentoongestelde stukken hebben een overduidelijk gemeenschappelijke factor: transport. Of het kunst is als transportmiddel of net omgekeerd. Panamarenko kan niet enkel kunstenaar genoemd worden, maar ook uitvinder, technicus, wiskundige, filosoof en visionair. En dat allemaal tegelijk. De transportmiddelen die Panamarenko vanaf de jaren ’60 ontwerpt, ontstaan niet alleen vanuit een technische fascinatie of een futuristische blik, maar vooral vanuit een zoektocht naar innovatie en efficiëntie.

Shen Xin 16.09.2023–07.01.2024

Shen Xin creëert bewegend beeld, video-installaties en performances die alternatieve geschiedenissen, relaties en mogelijkheden tussen individuen en natiestaten proberen te versterken. De kunstenaar streeft ernaar ruimtes van verbondenheid te creëren die polyfone verhalen en identiteiten omarmen. De praktijk van Shen Xin confronteert de gelaagde complexiteit van de wereld en onderzoekt meerdere vormen van anderszijn die tot doel hebben dominante verhalen en hegemonische machtsstructuren te ondermijnen. Brine Lake (A New Body), onlangs aangekocht door het M HKA, is een episodische, meerkanaals video- en geluidsinstallatie die de relatie tussen ecologie en etnische identificatie onderzoekt. Brine Lake gebruikt het proces van jodiumrecyclage als metafoor voor staatloosheid en vertelt de ervaringen van Koreaanse immigranten in Rusland en Japan. Door historische en fictieve verhalen, menselijke en niet-menselijke hoofdrolspelers, en meerdere talen te combineren, functioneert de installatie als een ruimte voor reflectie over onderwerpen zoals persoonlijk geheugen, migrantenpopulaties, afscheiding en verbondenheid.

ARCHIEFPRESENTATIE

MUSEUM VAN HEDENDAAGSE KUNST ANTWERPEN

Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen +32 (0)3 260 99 99 info@muhka.be www.muhka.be

Openingsuren: dinsdag–zondag, 11:00–18:00

16.09.2023–07.01.2024

Deze archiefpresentatie is gewijd aan het drieluik van tentoonstellingen van hedendaagse kunst dat deel uitmaakte van het hoofdprogramma Beeldende Kunst van het project Antwerpen ’93, Culturele Hoofdstad van Europa. Onder leiding van Bart Cassiman werden er tentoonstellingen georganiseerd in het Middelheimmuseum, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het M HKA. Dertig jaar na datum blikt deze presentatie aan de hand van archiefdocumenten terug op de rol, plaats en betekenis van deze drie tentoonstellingen binnen het project Antwerpen ’93, maar ook binnen het toenmalige cultuurbeleid.

De presentatie wordt in samenwerking met het M HKA samengesteld door Eléa De Winter en de onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945, Universiteit Gent).

Kiezen voor kunst
© Maria Eichhorn. Foto: M HKA, Kristien Daem
COLLECTIEPRESENTATIE COLLECTIEPRESENTATIE
Panamarenko, Rugzakvlucht 4KW, 1984. © Galerie Jamar Volg ons via Facebook, Twitter & Instagram (@mhkamuseum), en schrijf je in op onze nieuwsbrief via www.muhka.be Het M HKA is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en wordt gesteund door Stad Antwerpen, Klara, De Standaard, De Olifant en Allen & Overy. Shen Xin, Brine Lake (A New Body), videostill, 2020

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.