Page 1

de pus.h.ter - december 2009 - nummer 3 - www.mhclemmer.nl Beste leden en ouders van leden,

Deze nieuwsbrief is een uitgave van

Iedereen is wel eens aan het zoeken. Zoeken naar sleutels, telefoon, telefoonnummers en naar welke informatie dan ook. Het internet is een enorme uitkomst. Persoonlijk ben ik een fan van Google. Binnen een paar seconden kan je over elk willekeurig onderwerp alle benodigde informatie vinden. Ik heb een G-mail account, mijn startpagina is www.google.com en op mijn pc draait op de achtergrond Google desktop waardoor ik supersnel al mijn bestanden kan doorzoeken en altijd op de hoogte ben van het laatste nieuws. Tik maar eens “hockey” in op Google en je krijgt 19.200.000 zoekresultaten. Als ik verder zoek naar “MHC Lemmer”, dan krijg ik 3720 zoekresultaten. Naast onze eigen website vind je links naar Hyves, Marktplaats, diverse hockeysites en tegenwoordig helemaal in: ditismijnteam.nl Het mooiste is misschien nog wel dat als je het woord ”zoeken” intikt bij Google je, hoe kan het ook anders, bij Google zelf uitkomt…. Als bestuur zijn we ook vaak aan het zoeken. Zoeken naar oplossingen, kansen en niet te vergeten zoeken naar vrijwilligers. MHC Lemmer steunt op de activiteiten van vrijwilligers. Het is daarom dat we leden en ouders van jeugdleden vragen om o.a. af en toe bardiensten te draaien, te rijden bij uitwedstrijden en bij de jongste jeugd voor fruit te zorgen. Gezien de groei die we als club doormaken is dit niet meer te realiseren met de vrijwilligers van het eerste uur en zullen we meer moeten vragen van onze leden en ouders van jeugdleden en vragen we iedereen zijn of haar steentje bij te dragen.

Mixed Hockey Club Lemmer

Hopelijk kunnen we op uw begrip en inzet rekenen!

Wintermarkt 2009

p/a Blazer 1 8531 CE Lemmer Kopij, op- of aanmerkingen: redactie@mhclemmer.nl

In 2011 bestaat MHC Lemmer al weer 10 jaar. Uiteraard laten we dit tweede lustrum niet ongemerkt voorbij gaan. Meer informatie in de volgende nieuwsbrief.

Hockeyshirts! De hockeyshirts zullen in januari weer op voorraad zijn bij Break Out

Verder in dit nummer o.a.:

Nieuwjaarstoernooi Arbitrage

Met vriendelijke groet, Namens het bestuur

Seniorenhockey MB1 ongeslagen winterkampioen Mexicaanse griep

Joost van Grol Voorzitter p.s. bijna alle plaatjes in deze nieuwsbrief zijn met Google gevonden.

de pus.h.ter - december 2009 - 1


Wintermarkt 2009 Beste leden, coaches, ouders en verzorgers, Zoals voorgaande jaren zal onze MHC Club kraam weer te vinden zijn op de wintermarkt in Lemmer op vrijdag 11 december a.s. van 14.00 tot 21.00 uur. Op een zeer gezellige manier proberen we dan aandacht te krijgen voor onze club wat kan resulteren in nieuwe leden en sponsors etc. Bovendien is het de bedoeling dat we weer iets leuks verkopen, de opbrengst is natuurlijk van harte welkom want er moet nog veel gebeuren aan het clubhuis. Er bestaat nog geen concreet plan wat en hoe we deze middag en avond gaan invullen, jullie ideeën zijn daarom van harte welkom. We zouden het leuk vinden als er veel clubleden bij de kraam aanwezig zijn en daarom vragen we jullie hulp: - Wie komt de kraambezetting ondersteunen voor een uurtje (of langer)? - Wie heeft er een leuk idee om de aandacht te trekken? - Wie heeft er een idee voor de verkoop bij de kraam? Let wel, we willen zoveel mogelijk jeugd bij de kraam maar er moet minstens 1 volwassene aanwezig zijn! JULLIE HULP IS HARD NODIG, dus lijkt het je leuk en gezellig? Geef je dan zo snel mogelijk op! Hieronder zijn de tijden die ingevuld moeten worden. Opgaven en ideeën kun je, evt. via je coach, per email of telefoon doorgeven aan Ellen Brugman (sponsorcommissie), ellen@brugman.nl, 06-51839249.

De tijden zijn: 14.00 – 15.00 uur 15.00 – 16.00 uur 16.00 – 17.00 uur 17.00 – 18.00 uur 18.00 – 19.00 uur 19.00 – 20.00 uur 20.00 – 21.00 uur

de pus.h.ter - december 2009 - 2


Van het bestuur Onlangs heeft Frans Schoot aangegeven zijn functie als bestuurslid algemene zaken neer te willen leggen. Inmiddels hebben we Carl van de Wiel bereid gevonden zijn functie over te nemen. Het bestuur bestaat nu uit: Joost van Grol (voorzitter): evenementencommissie PR en externe relaties Exploitatie clubhuis en veld (beschikbaarheid) Bas Eggink (secretaris): Wedstrijdsecretariaat Arbitrage Piet van der Ende (Penningmeester): Technische Commissie (TC) Ledenadministratie Peter Jepma: Sponsorzaken Carl van de Wiel: Materiaalcommissie Barcommissie Clubhuiscommissie

De jeugdcommissie wordt gecoรถrdineerd door de dames van de evenementencommissie, Laura en Corine. Frans blijft wel lid van de materiaalcommissie en coach van meisjes C. Wij bedanken Frans voor zijn inzet als bestuurslid algemene zaken!

de pus.h.ter - december 2009 - 3


Van de TC Winterstop De TC heeft besloten dat na vrijdag 4 december de winterstop ingaat. Vanaf maandag 7 december worden er (in beginsel) geen trainingen meer gegeven. Trainers zijn echter vrij om met hun team af te spreken langer door te trainen!!   In 2010 beginnen we weer in de week van 11 januari met trainen. Dit geldt echter niet voor de allerjongste jeugd op vrijdagmiddag. Deze training start op 5 februari.   Voor het mixE8 team betekent dit:  Vanaf 11 januari trainen zij 3 weken alleen op maandag onder leiding van Fred. M.i.v. 5 februari hebben zij weer 2 keer training in de week.

Wedstrijden na winterstop Na de winterstop start de competitie weer op zaterdag 6 maart. Voor de jongste jeugd wordt er weer een nieuwe competitie indeling gemaakt. De wedstrijden voor de elftallen zijn al ingedeeld en zijn te vinden op de standenmotor van de KNHB.

Groei leden aantal Het ledenaantal van de club blijft maar stijgen. Sinds het begin van dit seizoen hebben zich onder de jongste jeugd bijna 25 nieuwe leden aangemeld. Inmiddels is er op dinsdagavond ook een trimhockeygroep voor beginners gestart. Ook dit draagt bij tot een verdere groei van de club. Een ledenaantal van 200 komt hierdoor inzicht.

de pus.h.ter - december 2009 - 4


Nieuwjaarstoernooi 2010

Save the date: zaterdag 16 januari 2010 Gemixt toernooi van 14:00 – 17:00 uur kosten deelname € 2 euro p.p. Voor wie: D jeugd t/m trimmers en familie (ouders, broers en zussen) Avondfeest 20:30 – 24:00 uur deelname € 6 euro p.p. Voor wie: A jeugd, trimmers en commissie leden Thema CASINO ROYALE Aanmelding en voor verkoop van kaarten voor het thema feest kan via: Corine Nieuwenhuijsen Namens de Activiteiten commissie, Laura en Corine

de pus.h.ter - december 2009 - 5


Arbitrage Op maandag 30 november is de eerste scheidsrechterscursus van dit seizoen afgerond. De KNHB schrijft voor dat ieder lid ouder dan 15 jaar bij de eerst volgende gelegenheid zijn of haar scheidrechterskaart moet halen. Na drie donderdagavonden cursus was het op maandag zwoegen voor de cursisten op het examen. De examinator was streng dit maal, maar toch hebben zeven personen het examen gehaald. De volgende personen feliciteren wij met het slagen voor het examen: Marlous van de Wiel Jet van de Wiel Dieuwke van der Ende Corine Nieuwenhuijsen Anouk van Teeseling – v.d. Meulen Andre Wieringa Erik de Beer Naast de leden met een scheidrechterskaart, worden alle leden vanaf 12 jaar ingedeeld voor spelbegeleiding en het fluiten van de jongste jeugd om ervaring op te doen als scheidrechter.

Seniorenhockey Na de herfstvakantie zijn we gestart met een nieuwe groep volwassen hockeyers (heren en dames). Naast de inmiddels wat gevorderde ploeg, hebben we nu de mogelijkheid voor beginnende of “herintredende” volwassenen om op dinsdagavond van 20.30 uur tot ongeveer 21.30 uur lekker te komen trainen. Het eerste gedeelte van de training bestaat uit diverse oefeningen, waarna de training afgesloten wordt met een sportief partijtje. Zin om een keer mee te komen doen? Er zijn voldoende hockeysticks aanwezig om vrijblijvend een of meerdere keren een keer mee te trainen. 

de pus.h.ter - december 2009 - 6


Nieuws van de Sponsorcommissie Wintermarkt Lemmer Op vrijdag 11 december a.s. organiseert de Ondernemersvereniging Lemmer weer de wintermarkt, die inmiddels traditie is geworden. Rond de Hervormde kerk worden zo’n 80 kramen geplaatst. Onze hockeyclub zal ook dit jaar een kraam betrekken. Ellen Brugman heeft de coördinatie van onze stand voor haar rekening genomen. We hopen op veel gezelligheid, muziek, een hapje en een drankje. Kom dus zeker even langs op onze stand. Club van 100 Regelmatig wordt de Sponsorcommissie geconfronteerd met de vraag of het niet mogelijk is om iets meer te betekenen voor de club. Meestal is men wel op de hoogte van vrijwilligerswerk op de club, maar juist de “vrije tijd factor” vormt hierbij vaak een probleem. De wens bestaat om de club op sportief en financieel gebied te ondersteunen. Met het oprichten van de “Club van 100” geven we invulling aan deze wens. Zoals de naam al doet vermoeden, bedragen de kosten € 100,-- per jaar. Deze inkomsten worden deels gebruikt voor ons nieuwe clubhuis en deels gebruikt voor sportieve prestaties. Begin december zal gestart worden met de werving, maar de eerste “leden” hebben zich inmiddels al gemeld. Voor meer info zie onze site of informeer bij Peter Jepma of Birgitte Jacobs van de Sponsorcommissie. Grote Clubactie Ondanks de ad-hoc deelname aan de Grote Clubactie, zijn er uiteindelijk van de 75 uitgereikte lotenboekjes weer 29 ingeleverd. Deze 29 lotenverkopers hebben met elkaar 346 loten weten te verkopen. Een super resultaat, wat onze club een prachtig bedrag van E 830,40 netto oplevert. Zoals bij de start van de lotenverkoop aangegeven, zal diegene die de meeste loten verkocht heeft een leuke prijs ontvangen en wordt er onder de overige verkopers 2 leuke verrassingen verloot. Binnenkort zal via onze site bekend worden gemaakt wie de gelukkigen zijn. Verzoek Graag willen we iedereen verzoeken, dat als je wordt benaderd door aspirant-sponsors (op wat voor manier dan ook), dit altijd via de sponsorcommissie te laten lopen. Maak zelf geen afspraken en doe vooraf zeker geen toezeggingen en verwijs door naar de Sponsorcommissie. Wij willen namelijk eerst bekijken welke afspraken wij hebben staan met staan met onze huidige sponsoren, voordat we afspraken of toezeggingen doen aan nieuwe sponsoren. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.

de pus.h.ter - december 2009 - 7


MHC Lemmer MB1 ongeslagen winterkampioen! De nummers 1(Lemmer) en 2 (Eemsmond) speelden in deze laatste wedstrijd voor de winterstop tegen elkaar. Als Lemmer deze wedstrijd zou winnen zouden ze ongeslagen als koploper de winterstop ingaan! In de 1e helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. In het 1e deel was Lemmer de sterkere ploeg en kreeg een paar kleine kansen. In het 2e deel van de 1e helft was Eemsmond de betere ploeg. Maar de achterhoede van Lemmer hield stand met een goed keepende Vandana Ramautar. Zo was de ruststand 0-0. Na enkele omzettingen in de ploeg begon Lemmer goed aan de 2e helft en kreeg ook kansen! Met mooie voorzet van Luca Besse scoorde Geralda van der Meer de 0-1! Eemsmond probeerde terug te komen, maar de meiden van Lemmer gaven nauwelijks kansen weg. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd scoorde Geralda van der Meer voor de 2e keer met weer een mooie voorzet van Luca Besse. Lemmer had nog kansen op 3-0, maar de eindstand werd 2-0. Lemmer gaat nu de winterstop in en begint in maart aan de 2e helft van deze competitie.

ďżź

de pus.h.ter - december 2009 - 8


Mexicaanse griep (H1N1) Het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt met griepachtige klachten neemt toe. Volgens het RIVM heeft Nederland nog steeds te maken met een milde griepepidemie (RIVM - 06/11/2009). De KNHB houdt de situatie ten aanzien van de verspreiding van de Mexicaanse Griep (H1N1) nauwlettend in de gaten. Op het moment dat het Ministerie van VWS maatregelen nodig acht, zal de KNHB er uiteraard alles aan doen om dit te ondersteunen in samenwerking met de gezondheidsinstanties. Wat betekent deze griep voor het eventueel niet spelen van competitiewedstrijden? • De KNHB heeft een procedure opgesteld, in het geval een club een wedstrijd wil uitstellen, omdat een team een groot aantal spelers wegens een plotseling opgekomen ziekte of virus (“Mexicaanse griep”) voor de eerstvolgende wedstrijd moet missen. • Indien een groot aantal spelers door de griep is geveld, is uitstel van een wedstrijd in beginsel mogelijk. Het moge duidelijk zijn dat voor de “hogere klassen” van de jeugd en de senioren het competitieprogramma weinig ruimte biedt voor het verschuiven van wedstrijden. Voor wedstrijden binnen deze “klassen” zal, op het moment dat een groot aantal spelers van een team ziek blijkt te zijn, door de competitieleiding met de club en betrokken partijen naar een alternatieve speeldatum worden gezocht. • Ieder geval wordt afzonderlijk beoordeeld door de (districts)competitieleiding van de KNHB. Procedure “verzoek tot uitstel bij ziekte/virus” • Een wedstrijd kan worden uitgesteld wanneer een door de wedstrijdsecretaris en/of bestuurslid met redenen omkleed schriftelijk verzoek (de namen van de getroffen spelers, het totaal aantal spelers waaruit het team bestaat) per e-mail aan het districtskantoor (voor wedstrijden in de districtscompetitie) dan wel het bondsbureau van de KNHB (competitie@knhb.nl) (voor wedstrijden in de Bondcompetitie) is ontvangen. Vergeet niet uw contactgegevens in de e-mail te vermelden, zodat we indien nodig snel contact met u op kunnen nemen. • Na een melding door de vereniging, zal de betreffende competitieleider vervolgens besluiten of een wedstrijd al dan niet wordt uitgesteld. De competitieleiding zal indien noodzakelijk andere partijen (zoals bijv. tegenstanders, aanwijscommissies bondsscheidsrechters) inlichten. Wanneer een wedstrijd wordt uitgesteld, zal deze in principe worden doorgeschoven naar de eerstvolgende vastgestelde inhaaldag. • De KNHB gaat ervan uit dat de verenigingen zorgvuldig met deze regeling zullen omgaan.

de pus.h.ter - december 2009 - 9


10 aandachtspunten voor sporters met griepverschijnselen: • Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt afgeraden te sporten in welke vorm dan ook. Het vroegere geloof dat een verkoudheid of griep “eruit gezweet kon worden” wordt afgeraden; • Aangezien virusinfecties niet behandeld kunnen worden met antibiotica en er op dit moment nog geen vaccin beschikbaar is, zit er niets anders op dan goed uit te zieken. Daarbij kan als stelregel gebruikt worden dat, als de koortsperiode bijvoorbeeld 4 dagen bedroeg, vervolgens nog 4 dagen gewacht moet worden alvorens weer rustig te gaan sporten; • Ook andere virussen dan het griepvirus kunnen koorts en spierpijn veroorzaken, bijvoorbeeld virussen die darminfecties met diarree veroorzaken. Ook hierbij geldt een absoluut sportverbod; • Alleen bij een simpele neusverkoudheid mag gewoon door getraind worden. Hierbij zal in de regel geen echte koorts optreden en geen spierpijnachtige klachten. Als de klachten dus beperkt blijven tot een zere keel, hoesten en een loopneus, kan er gewoon doorgesport worden; • Verder moet er bij een verkoudheid met alleen lokale verschijnselen in de eerste drie dagen alleen rustig en niet te intensief worden getraind; • De beslissing om al of niet te gaan sporten neemt u altijd voordat u een koortsverlagend middel of pijnstiller hebt genomen zoals aspirine of paracetamol; • Indien er alleen lokale klachten zijn mag tegen de hoofdpijn overigens wel een pijnstiller middel worden genomen en gesport worden; • Indien de verkoudheid leidt tot een voorhoofdsholteontsteking, zal sporten extra hoofdpijnklachten veroorzaken en is dan ook niet aan te raden; • Ook bij bronchitis zal inspanning leveren moeilijk worden, ook al omdat de functie van de longen dan gestoord is en de zuurstofaanvoer belemmerd wordt; • Neem voldoende hygiëne maatregelen. • Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest; • Was regelmatig uw handen met water en zeep; • Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan; • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze eenmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak; • Drink tijdens het sporten uit een eigen meegebrachte drinkbidon of gebruik je eigen bidon. • Voor teamsporters is het beleid dat als iemand griepverschijnselen vertoont deze direct te isoleren van de rest van het team, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. Regelmatig sporten verhoogt de weerstand. Alleen tijdens en kort na intensieve inspanning is de weerstand tijdelijk verminderd. Op dat moment ben je vatbaarder voor infecties, zoals de griep. Bovendien kom je bij veel sporten in nauw contact met medesporters, die ziektekiemen kunnen overdragen. Hopelijk zal niemand het in zijn hoofd halen om met een fikse griep te gaan sporten!

de pus.h.ter - december 2009 - 10

December 2009  

Pus.h.ter van december 2009