Issuu on Google+

L’4SS4SS1N4T D3L PROF3SSOR D3 M4T3M4T1QU3S

Júlia Pena i Olena Perova


-ÍNDEX: PORTADA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

ÍNDEX....................................................................pag 1. INTRODUCCIÓ........................................................pag 2. ELS PERSONATGES................................................pag 3. EL PROBLEMA DELS NOIS......................................pag 4. PER APROVAR... ....................................................pag 5. L’ ASSASSINAT D’ EN FLIP......................................pag 6. EL COMENÇAMENT DEL FINAL..........................pag 7 i 8. ...I MÉS PROBLEMES!......................................pag 9 i 10. FINALMENT...LA RECOMANACIÓ...........................pag 11.

1


LA INTRODUCCIÓ En Flip no sap què fer perquè tres dels seus alumnes s' adonin que les matemàtiques són como un joc. Per això, i perquè no vol suspendre'ls, els proposa que resolguin en grup tot el seguit de problemes. Un bon dia en Flip es assassinat i mor davant mateix dels nois! Per poder descobrir i capturar l' assassí del seu professor, els tres amics han de resoldre un seguit d' enigmes, jocs d' enginy, problemes i pistes que els conduiran de dret al culpable.

2


ELS PERSONATGES L’ Adela, Lluc, Nicolau eren tres nois als qui no els agradaven les matemàtiques. L’ Adela ra una noia alta i espigada, d’ ulls vius i amb uns cabells llargs que li arribaven a la meitat de l’ esquena. Duia roba informal, com la de la major part de nois i noies. En Lluc era el més alt de tots tres, sec com un gaig, amb la cara pigada i un somriure molt expressiu. En Nicolau era tot el contrari: baixet i rabassut, amb els cabells força llargs i una mirada penetrant.

Curiosament tots tres eren amics. Sempre es ficaven junts en tots els embolics, en els bons i en els dolents. El Felip Romero, el professor de matemàtiques. <<Flip>> per als amics, a més de <<profe>> o << el de mates>>, que és com l’anomenaven habitualment. És jove, ben plantat, du els cabells llargs, té idees progres...

3


EL PROBLEMA DELS NOIS Eren molt dolents en les matemàtiques i només eren ells tres qui les suspenien. A causa d’ això en Felip Romero tindria problemes amb el director Marià Fernández ja que tothom li tenia mania. Doncs per aquesta raó en Flip volia que els tres nois aprovessin la seva assignatura. A l’ Adela li agradava llegir novel·les policíaques. A en Nicolau li agradava jugar als videojocs. I a en Lluc llegia novel·les de fantasia. Per això en Flip no sabia per que suspenien, perquè en realitat eren fantàstics en el que els agradava fer. Només tenien que esforçar-se per aconseguir-ho. Però els tres nois odiaven les matemàtiques i el professor deia que només era un joc. Però ells deien: Un joc? Si home! Són molt difícils i no semblen novel·les o videojocs.

4


PER APROVAR... Van suspendre l’ examen per poques dècimes. En Flip va parlar amb ells a l’ hora del pati, va dir que els donaria una altre oportunitat per arrodonir les notes. Els nois es van posar molt feliços per la segona oportunitat però no estaven molt decidits, si estudiar un cap de setmana més per després suspendre o a l’ estiu estudiar i seguir igual de malament. Després quan s’ en van anar, van passar pel despatx del director i van sentir com en Flip i el dire discutien, que si els nois suspenien, en Flip fracasaria. Llavors els nois no volien que el dire despatxés al profe i van decidir fer l’ examen. El professor els va oferir fer un examen i ells ho van acceptar de mala gana. Va dir: Us proposo un joc. Imagineu-vos que em maten i teniu que esbrinar qui és l’ assassí. Com que molts em tenen mania serà difícil saber-ho. Tindreu un límit de temps per fer la prova, hi hauran 15 problemes en total. L’ examen comença a les 3 dia aquí al solar i acabarà a les 6 de la tarda.

5


L’ASSASSINAT D’EN FLIP El dissabte a les 3 de la tarda estaven en el solar esperant al professor tal i com els hi havia dit. Quan de sobte va aparèixer el professor malferit per tres dispars de bala, arrossegant-se pel terra com podia. Els nois espantats van anar corrents a veure que li passava. El Felip Romero els va dir que l’ assassí que ell havia escollit, és el seu veritable assassí, que li havia sortit el tret pel cul. Els nois li van dir que no estaven per bromes i li van preguntar qui era l’ assassí. No els hi va dir res, nomes que a la butxaca tenia el primer sobre amb la primera pista. Aquestes van ser les seves últimes paraules. Els nois van anar corrents a un cotxe patrulla i els hi van dir tot el que havia passat. Quan van haver arribat al solar no hi havia cap cadàver. Els policies es van enfadar i els van perseguir però ells van aconseguir escapar. Van córrer molt ràpid, llavors cadascun se’n va anar per una direcció. Ja sabien on havien d’ anar i on es trobarien. En un portal on sempre estava buit i que els servia com punt de reunió .

6


EL COMENÇAMENT DEL FINAL Quan van estar prou lluny, es van parar en un portal que hi anaven sovint. En Nicolau va treure el sobre de la butxaca i tots tres van començar a llegir-lo. Els va semblar molt difícil i fins i tot van pensar de deixar-ho corre, però un d’ells va dir: Ho em de resoldre per atrapar l’ assassí del profe i fer lo que ell hagués volgut que féssim; aprovar l’ examen. Ho van intentar una altra vegada. El problema deia: -Un comerciant guarda caixes en una habitació amb un buit central i ho fa com es veu al quadre: 3 10 3 =16 10 x 10 3 10 3 =16 =

=

16

16

Al cap d’ una estona el van

aconseguir resoldre’l i el resultat era: 4 vegades, i tenien que anar al tauler d’ anuncis de l’ escola per trobar la segona pista. En el segon problema deia: -Dels 60 alumnes que practiquen esport, el 55% juguen a futbol, el 24% a bàsquet i el 6% natació. Quants alumnes jugaven a tennis? 7


Van resoldre la pista sense gaires problemes i el resultat problema era 9. Ara tenien que anar a l’ armariet número 40 de l’ Adela. I allà estava la 3r pista! L’ Adela va agafar ràpidament el sobre, i se’n va anar corrents però una mica més i l’ enxampa el director. El problema numero 3 deia: -En una classe hi ha més de 40 alumnes, però menys de 50. Si els agrupem de 3 en 3, en sobra 1, i si els agrupem de 4 en 4, en sobren 2. Quants alumnes són nois si hi ha 27 noies? Aquest el va resoldre l’ Adela. Hi havia 19 nois: va buscar els nombre compresos entre 40 i 50 que siguessin múltiples de 3, i sumar-li 1, després el mateix, però del 4 i sumar-li 2 i el que coincideixi restar-li 27. La pista era on vivia el professor al C/. CUCUT N.2 Quan van ser allà van buscar i el sobre estava a la bústia del profe. El problema 4 deia: -Un home té 70 anys i el seu fill 20. Quants anys hauran de passar perquè l’ edat del pare tripliqui la del fill? Després de fer un seguit d’ operacions van concloure que x era igual a 5 i que quan el pare tingués 75 anys el fill en tindria 25. Tenien que anar al Galàctic, l’ Odissea. Van obrir la porta, van agafar el sobre i es van asseure a la vorada per començar a llegir-lo.

8


... I MÉS PROBLEMES ! El problema número 5 explicava: -Dos dels resultats seran iguals, però el resultat vàlid és el tercer, el que és diferent. Prova A: Si arrenquem les pàgines 29, 52, 77, 78 i 95, quants fulls haurem arrancat? Prova B: Quina era la meitat dreta de 8? Prova C: Què tenen en comú l’ arrel quadrada de 16, els Quatre Genets de l’ Apocalipsi i el 197 menys 193? En una quasi s’ equivoquen, però van saber veure la trampa. Donava 4. Tenien que anar a l’ arbre 15 del parc. Per agafar la pista 6 van tenir que fer una torre que va acabar pel terra, però així van aconseguir agafar el sobre. Núm. 6 deia: -Dos correus fan el mateix camí. El primer surt del punt A i camina a 5 km per hora. El segon ha sortit del punt B i camina a km per hora. El correu del punt A va emprendre la marxa 6 hores abans que el del punt B. La distància del punt A al B és de 60 km. En quin punt del camí es trobaran? Quants quilòmetres haurà recorregut el correu A quan això passi? I el B? Quant de temps haurà necessitat l’ A? I el B? De totes les respostes, haureu de fer servir la penúltima: << Quant de temps ha necessitat el correu A? >>. Quan van haver acabat estaven esgotats. La resposta era 21 i tenien que anar a casa del Josep, el bidell de l’ escola. Quan hi van ser, els va obrir la seva dona. Com que no sortia el Josep van pensar qui podria ser l’ assassí. Quan van tenir el sobre a les mans se’n van tornar a la cantonada d’ abans.

9


El núm 7: -Quant fa la diagonal AB? Gràcies a en Lluc no van perdre molt de temps. Era 16 i al final van decidir d’ anar a l’ estàtua del parc a buscar la última pista. La número 8. Estava als peus de l’ escriptor però hi havia una cagada de colom. Però això no va fer que no es pogués llegir el problema: -Un home va omplir amb la sisena part de la seva vida la infantesa, la dotzena amb la seva adolescència i joventut. Es va casar passada la setena part d’ aquesta vida i va tenir un fill cinc anys després. Dissortadament, aquest fill va morir quan tenia la meitat de l’ edat del seu pare. Trist a causa de la pèrdua, l’ home va morir quatre anys després. Quina era l’ edat del seu nét, si en morir tenia 65 anys més que ell? L’ edat de l’ home era de 84 anys i quan va morir, el nét tenia 19 anys. Van reunir totes les respostes dels problemes anteriors, i van començar a substituir els nombres per lletres; 4 era una D, el 9 seria una I, etc. L’ assassí era el director!

10


FINALMENT...LA RECOMANACIÓ Es van quedar amb la boca oberta i els ulls com unes taronges. Els faltava molt poc per les 6 i van córrer a una velocitat de vertigen cap a l’ escola. La porta del despatx estava oberta, van entrar. Estava en Marià Fernández molt feliç i somrient, però hi havia algú més en aquella sala... Si voleu saber com acaba, compreu-vos el llibre, L’ assassinat del professor de matemàtiques ! Aquest llibre es per totes les edats, tan petits, com adults o senyors grans. Esta ple d’ enigmes, problemes per resoldre, que també els pots anar resolent tu mateix a casa de mica en mica que van apareixent, ple d’ emocions i sentiments que senten els personatges de la història. Hi ha moments de tot: de nervis, de tensió, de intriga i misteri i alguns altres de divertits. L’ escriptor a tingut una fantàstica idea posant operacions i que el resultat donés el número de l’ episodi. A mi m’ agradat el del capítol 13 i 15. La veritat es que els problemes que plantejava la història per mi eren bastant difícils, a part que a mi no m’ agraden les matemàtiques tampoc. Te’l recomano. És molt interessant i ple d’ enigmes.

11L'assassinat del professor de matemtiques