Utbildningar i teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet

Page 1

U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

V I UTBI LDA R F R A MTI D E N S I N G E N J Ö R E R OC H N ATU RV ETA R E

/2023


Välkommen hit – välkommen hem

3

Nya Ångströmlaboratoriet

4

En stad att bli kvar i

5

Studentstaden 6 Campus Gotland

7

Hitta i stan - karta över Uppsala och Visby 8-9 Basår - för dig som saknar behörighet

10

Civilingenjörsprogram

12-18

Högskoleingenjörsprogram

20-24

Kandidatprogram

26-31

Ämneslärare 32 Master- och magisterprogram

33

Efter examen

34

Produktion: © Uppsala universitet 2021, Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Foto: Q-image, Mikael Wallerstedt, iStock, Dreamstime, Shutterstock Tryck: DanaLitho

INNEHÅLLSFÖRTECKNING


Välkommen hit Välkommen hem Här i Sveriges fjärde största stad har vi småstadskänsla och personlighet kvar trots att invånarantalet stigit till drygt 200 000. Med över 40 000 studenter är det en underdrift att säga att staden präglas av studentlivet. Våra studenter syns, hörs och märks överallt – de ÄR en del av Uppsalas personlighet! Här kan du alltid ta cykeln, vart du än ska, och är du sugen på kultur-, musikeller uteliv finns här något för dig oavsett smak. Med cirka 1100 studenter finns vi även representerade i Visby – Campus Gotland. Här får du fördelarna med ett fullskaligt universitet i den unika studiemiljön som Visby erbjuder. Du kan plugga med havet som utsikt, hänga i kåren Rindis borg och njuta av en fantastisk miljö både innanför och utanför ringmuren.

UPPSALA STOCKHOLM

VISBY

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

3


NYA ÅNGSTRÖMLABORATORET

V

åren 2022 är det dags för invigning av en ny campusbyggnad i Uppsala: hus 10! Hus 10 är en del av Ångströmlaboratoriet, ett av Uppsala universitets campus för ingenjör- och naturvetarstudenter. Här finns föreläsningssalar, bibliotek, restaurang, studieplatser och labb för forskning och utbildning inom IT och datavetenskap.

Nya Ångström är det största byggprojektet i Uppsala universitets historia. Tillsammans har lärare, forskare och studenter planerat hur byggnaden ska utformas för att skapa en modern och pedagogisk undervisningsmiljö. En av studenterna som har bidragit till arbetet är Henny Henriksson Larsson.

”Vi har fått vara med och påverka byggprojektet, med alltifrån val av möbler till hur klassrummen ska se ut. Det är väldigt häftigt att få se huset nu när det snart är klart och det kommer att bli fantastiskt att få se huset fyllas med människor!" HENNY HENRIKSSON LARSSON 4

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


Uppsala

En stad att bli kvar i PLATS ATT UMGÅS Behöver du en paus från studierna? Besök Botaniska trädgården, eller Botan som det kallas. Här kan du strosa mellan växter från jordens alla hörn, besöka Tropiska växthuset och få fin utsikt över Uppsala slott.

Uppsala är ett av Europas största tillväxtområden med 2 500 nystartade företag varje år, och massor av jobbmöjligheter. Staden växer så det knakar och närheten till jobb, Stockholm och Arlanda – och också hela världen – gör Uppsala till en levande storstad. Med sitt starka kultur- och näringsliv och sina två universitet som bidrar till ledande forskning och kompetent arbetskraft, lockar Uppsala till sig starka branscher. Här finns världsledande företag inom bland annat life science, miljö och energi och kunskapsintensiv tillverkning, som alla törstar efter arbetskraft.

BOSTAD Korridor, studentlägenhet eller inneboende. Valmöjligheterna är många och det brukar lösa sig. På www.bostad.uppsala.se kan du ställa dig i kö för boende i Uppsala.

Allt fler väljer att stanna kvar i Uppsala efter studierna och pendlingen hit är större än någonsin tidigare. Här kan du ta första steget på din karriär, kanske som innovatör, ingenjör eller naturvetare? Oavsett vad du väljer så har du alla möjligheter för en karriär och ett bra liv i Uppsala efter studierna.

GET A BIKE, GET A LIFE I Uppsala cyklar alla! Fina cykelbanor gör det till det mest populära färdmedlet oavsett årstid. Billigt och dessutom gratis motion. Glöm inte hjälmen!

@UPPTECH_SCIENCE Vill du veta mer om hur det är att studera och bo i Uppsala? Följ våra studenters vardag via @upptech_science på Instagram!

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

5


Studenstaden Först i Sverige

KÅREN Studentkåren UTN arbetar för att göra din studietid så bra och rolig som möjligt. Spana in @utnkar på Instagram för mer info!

Vart du än vänder dig i Uppsala blir du påmind om studenternas avtryck, vilket inte är så konstigt eftersom de har varit en del av staden sedan år 1477. Studenter har skapat traditioner och fortsätter att skapa nya, något som har gjort Uppsala till den studentstad den är idag.

NATIONERNA Ditt andra vardagsrum och kärnan i studentlivet. På Uppsalas 13 nationer kan du plugga, hänga och jobba.

De 13 studentnationerna har sedan flera hundra år varit navet i studentlivet. Här kan du plugga, hänga, lära dig något nytt, jobba eller bara vara. Uppsala teknolog- och naturvetarkår välkomnar dig till universitetslivet med en mottagning. Kåren finns till för att driva frågor om din utbildning, och arrangerar sociala evenemang. Något du inte får missa som student är Valborg: årets största studenthögtid! Då är det sillunch, champagnegalopp och mösspåtagning som gäller.

FORSRÄNNING Forsränningen är en av Valborgs höjdpunkter, en blöt tävling där 450 studenter med hjälp av egenbyggda flottar försöker ta sig ner för Fyrisån. En riktig folkfest!

6

STUDENTOVERALL En studentoverall, även kallad ovve, är en overall som bärs vid speciella tillfällen. Den anses vara ett av de främsta kännetecknen för studentikos kultur, med tygmärken från olika studentfester och föreningar.

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


Campus Gotland Unik studentmiljö

CAMPUS Campus Gotland ligger precis vid hamnen, och är något av det första du ser när du kliver av båten.

Mitt i Östersjön, i världsarvsstaden Visby, finns Uppsala universitet - Campus Gotland. Ett litet campus inom ett stort universitet på en mycket speciell plats. Som student vid Uppsala universitet på Campus Gotland får du det bästa av två världar: det stora universitetets bredd och tyngd inom utbildning och forskning, samt den unika studiemiljön vid ett mindre campus. Här blir du en del av en studiemiljö med mycket lärartid och möjligheter att träffa studenter från andra utbildningar.

BOSTAD Korridor, studentlägenhet eller inneboende.Valmöjligheterna är många och det brukar lösa sig. På gotlandsstudentbostad. se kan du leta boende i Visby.

Här är det studentkåren Rindi som välkomnar dig till ön, med en mottagning som kallas för Lamning. Då blir det lekar, spex och andra spännande aktiviteter, där du kanske träffar de personer som blir dina vänner för livet.

RINDIBORGEN Gotlands studentkår Rindi har ett eget kårhus, vid namn Rindiborgen. Här kan du som student gå på pub, sittningar eller bara hänga.

RINGMUREN Miljön i Visby är svårslagen. Här har du närheten till havet var du än befinner dig, och möjlighet att promenera längs historiska kullerstensgator fram till ringmuren.

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

7


Campus för dig som pluggar teknik och naturvetenskap

8

5

8

11

12

13

Evolutionsbiologiskt centrum

Geocentrum

Biologiskt medicinskt centrum

Ångströmlaboratoriet

Informationsteknologiskt centrum

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


1

Campus Gotland

3 tips inför studentlivet

UPPSALASTUDENT.COM Oavsett vilken nation du väljer ger ett medlemskap dig tillgång till alla nationer. Bra va? Läs mer om samtliga nationer och bli medlem på uppsalastudent.com.

BOSTADSINFO Visste du att studentnationerna också har studentbostäder? Läs mer om nationernas bostäder på nationsgardarna.se. Om du engagerar dig på nationen får du dessutom extra köpoäng!

NATIONSGUIDEN Var finns bästa frukosten, när öppnar nationspuben och vilka föreningar kan jag engagera mig i? Håll koll på alla nationers evenemang och öppettider på nationsguiden.se

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

9


BASÅR – FÖR DIG SOM SAKNAR BEHÖRIGHET Tekniskt-naturvetenskapligt basår finns för dig som vill studera teknik och naturvetenskap men saknar behörighet. Efter avklarat basår har du en reserverad plats för för fortsatta studier på något av efterföljande utbildningsprogram inom den basårsinriktning du har valt, förutsatt att du uppfyller kraven och söker i tid.

Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022

När du läser basåret vid Uppsala universitet får du en kompletterad behörighet och en bra förberedelse inför dina fortsatta universitetsstudier. Du studerar vid Ångströmlaboratoriet och i andra universitetsmiljöer i Uppsala, precis som studenterna på tekniska och naturvetenskapliga utbildningsprogram. På så sätt kan du lätt få den information du behöver för att genomföra din framtida utbildning på bästa sätt. Som basårsstudent kan du också ta del av studentlivet med nationer och olika föreningar.

BASÅR

Eftersom basåret är förberedande studier söker du särskilda studiemedel för behörighetsgivande studier under din tid på basåret. Dessa studier räknas alltså inte av från de veckor man kan söka studiemedel för studier på högskolenivå. Av samma anledning ger basårsstudierna inte akademiska högskolepoäng.

BASTERMIN

Samtidigt som du söker till basåret väljer du också vilken kategori av utbildningsprogram som du tänker fortsätta till efteråt. Du kan välja mellan följande kategorier där du får en reserverad plats för ett av programmen: civilingenjörsprogram, högskoleingenjörsprogram, kandidatprogram i naturvetenskapliga ämnen.

Djamel Baroudi från Halmstad.

Min tidigare karriär var inom jazztrumset och ljudproduktion, men ett ökat intresse för populärvetenskap fick mig att vilja byta bana. Basåret kändes då som ett självklart val!

10

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

Behörighetskrav för reserverad plats på Civilingenjörsprogram, högskoleingenjörsprogram och naturvetenskapligt program: Grundl beh och Ma 2a/2b/2c eller Ma B

Om du endast saknar någon eller några av påbyggnadskurserna Matematik 4, Fysik 2, Fysik 1b2, Kemi 2 och Biologi 2 kan du söka till basterminsutbildningen som ges under vårterminen.


I N G EN J Ö R EL L ER N AT U RV E TA R E ?

Ingenjörer är inriktade på att lösa problem Som ingenjör är du utbildad till att lösa problem. Det kan vara allt från att utveckla program till mobiler eller bygga miljövänliga hus, till att fundera ut hur pyttesmå robotar inuti en kropp kan rädda liv eller planera vägarna i katastrofområden. Listan kan göras lång, men nästan alla ingenjörer är på något sätt med och bygger ett samhälle och dess välfärd. Det kräver kunskap, kreativitet och samarbetsförmåga. Det finns två grupper av ingenjörsutbildningar vid Uppsala universitet; högskoleingenjörer och civilingenjörer. Generellt kan man säga att en högskoleingenjör förstår, använder och förbättrar tekniken vi redan har, medan civilingenjören arbetar med att utveckla morgondagens teknik. ildningarna är dessutom olika långa.

Är du osäker på vilken typ av ingenjör du vill bli? Gör vårt quiz och få tips! www.uu.se/ingenjor

Naturvetare tar fram ny kunskap Som naturvetare är du expert inom ett område och har koll på de processer och lagar som styr universum, jorden och allt levande. Naturvetare drivs av nyfikenhet och är bra på att ställa frågor, kritiskt granska, analysera och hitta svar som bidrar till att flytta fram gränserna för mänsklighetens vetande. Det kan vara allt från att förstå hur cellers processer fungerar på molekylnivå för att kunna utveckla nya behandlingsmetoder, till att analysera data från isar för att förstå effekterna av klimatförändring. Naturvetare och ingenjörer kompletterar varandra på många sätt och jobbar ofta tillsammans för att nå fram till nya lösningar. Dagens teknik är ofta beroende av naturvetenskap, oavsett om det handlar om att utveckla en ny musiktjänst eller ett effektivt elflygplan.

U T B I L D N I N G AR N AS L Ä N G D I Å R B A SER AT P Å V ILKET P RO GR A M DU V Ä LJER : ÅR 1

ÅR 2

ÅR 3

ÅR 4

ÅR 5

Civilingenjörs­program 300 hp

Kvalificerad teknisk ut­bildning som vilar på en naturvetenskaplig grund. Inriktade mot ett arbetsområde snarare än ett specifikt yrke.

Högskoleingenjörs­program 180 hp

En kortare och yrkesinriktad utbildning som leder till en gedigen och trygg examen.

Kandidatprogram 180 hp Kvalificerad naturvetenskaplig utbildning som leder till en

bred och specialiserad kompetens, inriktad mot ett ämnesområde snarare än ett specifikt yrke.

Masterprogram 120 hp

Påbyggnadsutbildning i Sverige eller utomlands.

Magisterprogram 60 hp Påbyggnadsutb främst i Sverige

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

11


CIVIL INGENJÖR S PROG R AM ELEKTROTEKNIK ENERGISYSTEM INDUSTRIELL EKONOMI I N F O R M ATI O N STE K N O LO G I KEMITEKNIK M I LJ Ö - O C H VAT TE NTE K N I K MOLEKYLÄR BIOTEKNIK SYSTEM I TEKNIK OCH SAMHÄLLE TEKNISK FYSIK TE K N I S K F YS I K M E D M ATE R I A LV ETE N S K A P

M

ed titeln civilingenjör i ditt CV öppnas stora möjligheter för dig att själv välja vad du vill arbeta med, i Sverige eller utomlands. Civilingenjörer kan arbeta i många olika roller som till exempel projektledare, utvecklare eller forskare.

Programmen är inriktade mot ett arbetsområde snarare än ett nischat yrke. Vare sig du vill arbeta med utveckling av nya material, informationsteknologi, miljövänlig energianvändning eller samspelet mellan samhälle och teknik finns det olika inriktningar att välja mellan. Med en civilingenjörsutbildning från Uppsala universitet får du en kombination av kunskaper med både bredd och djup. Den ger dig också kunskaper med lång hållbarhet inom områden som förändras i snabb takt. Du får lära dig att snabbt sätta dig in i nya tankesätt och tekniker. Samtidigt får du smakprov på olika områden för att du ska hitta det du tycker är mest intressant. Mot slutet av utbildningen kan du specialisera dig mot ditt intresse. Under utbildningstiden kan du studera en eller flera terminer utomlands på något av de 500 universitet i världen som vi har utbyte med. Det finns också möjlighet att läsa det avslutande året inom Entreprenörskolan, med undantag för civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Programmen leder till en civilingenjörsexamen.

L Ä S M E R PÅ W W W.U U. S E /I N G E NJ O R 12

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


ELEKTROTEKNIK Skulle du vilja designa framtidens elbilar eller utveckla vindkraftverk? På civilingenjörsprogrammet i elektroteknik får du breda kunskaper och möjlighet att lära dig mer om alltifrån hur Sveriges elnät fungerar till de små elektronikkomponenterna i din mobiltelefon. Programmet är ett bra val om du vill arbeta mot en mer hållbar och digitaliserad framtid, i en bransch där behovet av ingenjörer ökar i takt med utvecklingen. Ett uppskattat inslag på programmet är kursen där du i projektform får vara med och bygga en egen elbil. I projektet får du de verktyg som behövs för att omsätta teori i praktik, vilket utvecklar dina färdigheter och förbättrar dina chanser till attraktiva jobb inom såväl näringsliv som inom forskning. Studiebesök, fältlaborationer och projektuppgifter tillsammans med exempelvis ABB, Vattenfall och Fortum ger dig en tydlig koppling till möjliga arbetsgivare. Du får också ta del av universitetets unika spetsforskning inom elenergiproduktion, vilket ger dig en bra grund att stå på inför dina framtida utmaningar som yrkesverksam elektroingenjör.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Civilingenjörer i elektro­teknik behövs för arbete med utveckling, konstruktion och verifiering av elektrotekniska system. Allt fler produkter och system innehåller idag intelligens i form av elektroniska styrsystem, vilket gör efterfrågan på elektroingenjörer stor och ger dig goda möjligheter till jobb efter avslutad utbildning.

Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Johan Mårtensson från Trollhättan.

Det bästa med programmet är att vi sysslar mycket med labbar där vi arbetar praktiskt med teorin vi har lärt oss. Det är bra eftersom vår kunskap då känns verklighetsförankrad.

ENERGISYSTEM Vill du arbeta med energi-, klimat- och miljöfrågor? Är du intresserad av teknik, fysik och problemlösning? Civilingenjörsprogrammet i energisystem är till för dig som vill vara med och utveckla framtidens energiförsörjning och skapa möjligheter för ett hållbart samhälle. Sverige har satt ett mål om 100 % förnybar elproduktion och världens länder har enats om att stoppa den globala uppvärmningen. För att möta dessa utmaningar kommer utbildningen rusta dig med kunskap om miljövänlig produktion och användning av energi, både ur naturvetenskapligt, tekniskt och samhällsinriktat perspektiv. Civilingenjörsprogrammet i energisystem är ett unikt samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Du kommer ta del av den samlade kunskap som finns på båda dessa universitet inom bland annat vind-, våg-, kärn- och vattenkraft; energieffektivisering; bio- och solenergi; system- och miljöanalys och miljöekonomi. På så sätt får du en helhetssyn på energifrågorna.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Efter examen kommer du att kunna arbeta som till exempel projektledare, konsult, chef, miljöstrateg, konstruktör, utredare, analytiker, utvecklingsingenjör, energiansvarig eller forskare både inom och utanför Sverige.

På programmet kommer du lära dig modellera, simulera och analysera alla delar av ett komplext energisystem. Programmet har en stark koppling till arbetslivet. Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Rikard Ansander från Göteborg.

Programmet är en bra mix av olika vetenskaper. Vi läser både tekniska och matematiska kurser, men också kurser som har med miljö att göra. Det är en bra harmoni. U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

13


INDUSTRIELL EKONOMI Vill du vara med och skapa framtidens industri, med intelligenta maskiner, hållbara produkter och effektiva lösningar? Vill du utveckla nya innovativa koncept, ha världen som arbetsmarknad och samtidigt få en framtidssäker yrkesexamen? Ta första steget till en mångsidig och spännande karriär genom att läsa civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Programmet sammanför tre stora kunskapsområden - ekonomi, teknik och datavetenskap. Den breda kompetensen är viktig för att du ska kunna hantera komplexa och utmanande problem i ditt framtida yrkesliv. Du lär dig till exempel att utveckla och leda utvecklingen av nya innovativa produkter, processer och tjänster. Du får en stabil, bred kunskapsbas inom industriell ekonomi och spetskompetens inom valda delar av fältet. Samtidigt tränar du dina förmågor som ledare och studerar tillämpad datavetenskap för industri, särskilt industrial analytics. Du lär dig industriell systemanalys, avancerad databehandling och storskalig datahantering. Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Många I-ingenjörer in­leder sina karriärer som projektledare, verksam­hets­utvecklare eller ledningsoch organisationskonsulter. Med en examen inom industriell ekonomi kan du arbeta inom de flesta yrkesroller och organisationer i det privata näringslivet och den offentliga sektorn. Svensk industri har ett mycket stort behov av kvalificerade ingenjörer med samlad kunskap i teknik, ekonomi och datavetenskap.

Isar Silfur från Stockholm.

Det bästa med att plugga i Uppsala är att det finns något för alla: ett studentliv utan dess like, en chans att vara en del av någonting större än en själv och möjlighet att göra saker man inte trodde man skulle klara av. Att plugga här skapar utan tvekan minnen för livet.

INFORMATIONSTEKNOLOGI Du lär dig designa, bygga och driva IT-system och får den grund som behövs för att utveckla nya system, tekniker och tillämpningar inom IT. Matematik, programmering samt hur människor använder datorer är viktiga ingredienser i utbildningen. Programmet börjar från grunden så du behöver inte kunna programmering sen tidigare. De två sista åren på programmet har du många valmöjligheter att skräddarsy din utbildning efter intresse. Under utbildningen blir du en skicklig problemlösare med helhetsperspektiv. Praktiskt arbete varvas med teori. Många kurser innehåller projekt i olika former, ofta där verklighetsanknutna problem ska lösas och där du får lära dig använda samma verktyg och arbetssätt som förekommer i arbetslivet. Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Arbetsmarknaden och karriärförutsättningarna är goda både i Sverige och utomlands och du ex kan arbeta inom många olika områden. Du kan exempelvis utveckla och ta fram nya produkter, IT-system och tjänster, ofta i nära sam­arbete med kunder och användare. IT-säker­het är ett annat stort område.

Ulrika Bremberg från Stockholm.

Det jag gillar mest med mitt program är kodningen, att få programmera helt enkelt. Att koda går snabbt att utvecklas inom och det är lite som att spela spel! 14

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


KEMITEKNIK Vill du utveckla framtidens mediciner eller hitta nya lösningar inom energi och IT? Med dagens snabba utveckling finns stora möjligheter för nya uppfinningar och framsteg. Beroende på vilken inriktning du väjer inom programmet så förbereds du för en karriär inom tillverkning av antingen läkemedel eller material. Arbetsmarknaden är god och i princip alla som läst programmet har fått jobb inom ett år efter examen. På civilingenjörsprogrammet i kemiteknik får du möjlighet att kombinera breda kunskaper i grundläggande kemi med djupa kunskaper inom läkemedel eller material. Programmet erbjuder inriktningarna läkemedel och material. Läkemedelsinriktning: Efter grundläggande kurser i hur läkemedel fungerar i våra kroppar och hur de utvecklas, kan du specialisera dig inom olika delar i läkemedelsutvecklingen som design, produktion, formulering och analys av läkemedel. Du kan till exempel lära dig om design av nya molekyler eller utveckling nya tillverkningsmetoder. Du kan även studera process- och formuleringsteknik eller inrikta dig mot biologiska läkemedel.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Civilingenjörer från läke­ medels­inriktningen får jobb inom läke­ medels- och bioteknikbranschen och civil­ingenjörer med materialinriktning får jobb inom bio- och medicinteknik men främst inom elektronik-, pappersoch verkstadsindustrin vilka står för en stor del av svensk export.

Materialinriktning: Materialutvecklingen sker i dag snabbt och påverkar starkt vårt samhälle. Material med nya, unika eller optimerade egenskaper står för en stor del av svensk konkurrenskraft internationellt. Materialinriktningen innehåller därför, förutom nödvändiga kurser i materialens struktur och egenskaper, också inslag av projektkurser i samarbete med svenska världsledande företag. Programmet leder till en civilingenjörsexamen. Felix Ekholm från Nynäshamn.

Har du ett intresse för kemi och problemlösning då är det här programmet för dig! Jag är väldigt nöjd med mitt val av både program och stad. Studentlivet i kombination med utbildningen gör tillvaron rolig eftersom du kan kombinera studier med att ha jättekul på fritiden.

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

15


MILJÖ- OCH VATTENTEKNIK Hur mycket vatten behövs för att försörja en stad? Hur kan vi göra vårt samhälle mindre sårbart inför klimatförändringen? Kan vi åtgärda gamla ingrepp i miljön? Det är av största vikt att vi satsar på kunskap, använder nya synsätt och finner tekniska lösningar för att skapa ett hållbart samhälle för kommande generationer. Civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik ger dig de kunskaper som behövs för att utveckla och använda tekniken. Programmet är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Utbildningen blandar traditionell teknik med övriga naturvetenskapliga ämnen för att finna helhetslösningar på miljö- och vattentekniska utmaningar. Under de sista två åren i utbildningen kan du specialisera dig inom områdena uthålliga vatten- och avloppssystem, markmiljö, vattenresurser, luftvård och klimat, miljömanagement samt ekosystemmodellering. Dessa områden speglar yrkesområden där många alumner är verksamma idag. Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Agnes Stenlund från Skellefteå.

Programmet består av en kombination av att tänka, problemlösa och vara ute i skog och mark för att samla in olika prover, vilket jag tycker är en perfekt kombination!

16

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Miljö- och vattenteknik är en framtidsmarknad med ett stort utbud av arbetstillfällen efter examen. Våra alumner arbetar på mindre och större företag, privata­konsultföretag, kommunala vatten­reningsverk och myndig­heter. Miljöingenjören arbetar ofta inom ett brett teknikområde där det gäller att väga in såväl eko­logiska som ekonomiska effekter för att uppnå en uthållig samhällsutveckling.


MOLEKYLÄR BIOTEKNIK Vill du utveckla ny teknik som förbättrar människors livsvillkor? Det kan gälla att utveckla enzymer som kan användas för att omvandla avfall till användbara material, analysera stora mängder DNA-sekvenser från patienter för att förstå sjukdomar, eller optimera framställningen av biologiska läkemedel. Uppsala universitet har en bred och stark forskning inom bioteknik. Många bioteknik- företag är lokaliserade till Uppsala liksom flera myndigheter med verksamhet inom bioteknik. Detta medför ett stort kursutbud där lärarna är aktiva forskare och du har utmärkta möjligheter att göra praktik hos framtida arbetsgivare. Teknikutvecklingen inom bioteknik är snabb och blir alltmer tvärvetenskaplig. Utbildningen ger dig den nödvändiga förståelsen för levande system - och klassiskt ingenjörskunnande där du använder dina kunskaper i matematik och naturvetenskap för att lösa tekniska problem. Under utbildningen lär du dig också att kommunicera effektivt, arbeta i projektform och du utvecklar ett professionellt förhållningssätt till bioetiska frågor. Som civilingenjör i molekylär bioteknik från Uppsala universitet har du teknisk kompetens för att utveckla biotekniken och att ta ansvar för att den används på rätt sätt i samhället.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Du kan till exempel jobba med forskning och utveckling, storskalig produk­tion, eller marknadsföring inom det område du har inriktat dig inom. Många jobbar som sälj­are, konsulter, system­utvecklare, bioinformatiker, validerare, patent­ingenjörer eller inom management. En betydande arbetsmarknad är också olika univer­sitet.

Vendela Werner från Göteborg.

Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik ger en bred förståelse för biologi, men även hur tillhörande kemi fungerar, vilket ger en bra helhetsbild inför framtiden.

SYSTEM I TEKNIK OCH SAMHÄLLE Vill du vara med och påverka den snabba teknologiska förändringen i en positiv riktning för hela samhället? Vill du kunna förstå, förklara och nyttja samspelet mellan teknik och samhällsutveckling, samt se var människan och miljön står i detta, i en värld som ställer helt nya krav på vårt framtida samhällssystem? Välkommen till ett unikt framtidsinriktat civilingenjörsprogram med blicken riktat mot de stora frågorna! Mer än någonsin tidigare behövs förmågan att kunna förstå, förklara och nyttja samspelet mellan teknik och samhällsutvecklingen. För att bättre kunna svara mot dessa nya och ständigt föränderliga behov skapades det unika civilingenjörsprogrammet i System i teknik och samhälle (STS). Förutom civilingenjörens klassiska grunder som matematik, beräkningsvetenskap, programmering, reglerteknik samt matematiska modellbyggen, får du en gedigen kunskap inom samhällsvetenskap och humaniora med en kandidatuppsats inom tex filosofi, ekonomi eller samhällsgeografi. Du avslutar utbildningen med fördjupning inom tex artificiell intelligens (AI) och maskininlärning, människa-datorinteraktion eller elektrifieringen i samhället, allt med fokus på de stora samhällsfrågorna inom system och infrastruktur, kopplade till sårbarhet och säkerhet. Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Efter programmet kan du arbeta med frågor som rör teknisk information, riskanalys, system­utveckling, produktutveckling och miljökonsekvensbeskrivning. Många arbetstillfällen finns inom antingen IT eller energiområdet, men även på företag inom samhällsbyggnad och infrastruktur, bank, finans och försäkringar samt fordonsindustrin. Några går vidare och forskar inom till exempel energisystem, IT-system, människa-teknik-organisation eller idéoch lärdoms­historia.

Agnes Bråve från Kalmar.

Det jag gillar bäst med programmet är att vi förutom att läsa ämnen inom matematik och teknik även läser kurser inom humaniora och samhällsvetenskap, som till exempel filosofi. Det ger ett bredare perspektiv. U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

17


TEKNISK FYSIK Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik passar dig som vill ha en bred ingenjörsutbildning och stor frihet att välja yrkesbana. Valfriheten bygger på en kombination av teknisk överblick och gedigen kompetens inom en mängd områden. Många tekniska fysiker börjar som specialister, får sedan ledningsuppdrag på olika nivåer eller startar egna företag. Under de tre första åren läser du ett gemensamt basblock som innefattar matematik, data, elektronik och klassisk fysik. Därefter väljer du mellan inriktningarna beräkningsteknik, inbyggda system eller tillämpad fysik. Inriktningarna ger dig möjligheten att specialisera dig som förberedelse för din yrkesroll som civilingenjör. Ett stort antal valbara kurser skapar förutsättningar att arbeta inom områden som är kopplade till framtidens samhällsutmaningar, exempelvis förnybar energi eller artificiell intelligens. Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Tack vare din breda kompetens, stora flexibilitet och problemlösningsförmåga är du som civilingenjör i teknisk fysik ytterst eftertraktad där höga tekniska kvalifikationer krävs. Du kan arbeta för företag med teknisk verksamhet inom exempelvis forskning och utveckling, vid forskningsinstitut eller inom affärsföretag. Andra väljer att starta egna bolag, eller att forska samt undervisa på universitet och högskolor.

Pelle Larsson från Bollnäs.

Teknisk fysik är ett brett program som fokuserar på allt ifrån matte, fysik och beräkningsvetenskap till elektronik och data. Jag har bland annat lärt mig att bygga en 8-bitarsdator, filtrera bort brus i ljudinspelningar och programmera datorer.

TEKNISK FYSIK MED MATERIALVETENSKAP Material behövs överallt och sätter de yttersta gränserna för all teknik. Som ingenjör i teknisk fysik med materialvetenskap utnyttjar du kunskaper om materialens uppbyggnad och egenskaper till att utveckla nya material och tekniker. Materialvetenskap är ett av världens viktigaste och mest framåtblickande vetenskapsområden. Idag står vi inför nya stora utmaningar och material står i centrum när det gäller att bygga ett hållbart samhälle och lösa problem inom bland annat energilagring, biomaterial och sensorteknik. Ett högaktuellt exempel är modern batteriteknik som idag är helt beroende av sällsynta jordartsmetaller – vad gör vi om de tar slut? Det femåriga civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap leder till en civilingenjörsexamen. Du får djupa vetenskapliga och tekniska kunskaper kring hur olika material är uppbyggda, vilka egenskaper de har, hur de framställs, hur du designar, modifierar, tillverkar och återvinner material för högteknologiska tillämpningar. Jämfört med andra civilingenjörsprogram i teknisk fysik läser du mer kemi och får spetskompetens inom materialvetenskap. Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Alec Chamberlain från Mullsjö.

Programmet ger en bred grund i kemi, fysik och matematik och utvecklar ens förståelse av materialval som finns i världen omkring oss och hur de kan förbättras. 18

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

Antal HP: 300 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Du blir attraktiv på en bred arbetsmarknad och nästan alla teknikföretag behöver materialvetare. Du kan arbeta med allt från medicinska implantat, mikroelektronik till krävande rymd- och industritillämpningar. Du kan arbeta med utveckling, forskning, produktion, produktutveckling eller innovativ affärsutveckling. Tidigare studenter arbetar bland annat som projektledare, processutvecklare, forskare och systemingenjörer.


U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

19


HÖGSKOLE INGENJÖR S PROG R AM BYGGTEKNIK ELEKTROTEKNIK HÅLLBAR UTVECKLING I INDUSTRIELL TEKNIK KÄRNKRAFTSTEKNIK MASKINTEKNIK MEDICINSK TEKNIK

H

ögskoleingenjörsprogram är till för dig som vill ha en kortare yrkesinriktad utbildning. Studenter med en högskoleingenjörsexamen är efterfrågade på arbetsmarknaden och du har kanske redan under utbildningen hittat din framtida arbetsgivare.

Teorin portioneras ut över hela utbildningen för att du ska kunna tillämpa den för att hitta tekniska lösningar. Inom utbildningen jobbar du med verktyg som är praktiskt användbara i arbetslivet. Till exempel får du använda samma datorbaserade hjälpmedel som finns på många företag. Om du vill kan du också bredda din utbildning med valfria kurser från övriga ingenjörsprogram eller vissa icke-tekniska ämnen. Det finns också möjlighet att efter examen fortsätta studera inom något masterprogram. Programmen leder till en högskoleingenjörsexamen.

L Ä S M E R PÅ W W W.U U. S E /I N G E NJ O R

20

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


BYGGTEKNIK Vill du vara med och bygga framtidens byggnader? I takt med städers förtätning och miljonprogrammets behov av upprustning ökar behovet av byggingenjörer med kunskaper i hållbar och energieffektiv byggteknik. Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik ger dig en utbildning baserad på den senaste forskningen och den teknik som efterfrågas av näringsliv och samhälle. På programmet lär du dig allt från att planera och arbetsleda ett bygge, till att förstå samband mellan teknik och verklighet. I slutet av utbildningen väljer du själv om du vill fokusera på antingen konstruktion eller byggnadsvård. Undervisningen är anpassad för att efterlikna verkligheten på arbetsplatserna. Därför arbetar vi ofta i projektform och med datorhjälpmedel som används på företag i byggbranschen. I samtliga tekniska ämnen tränar du även regelbundet på muntlig och skriftlig redovisning.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c/Matematik D

Karriär: I Uppsala har programmet en bred inriktning mot hela byggmarknaden. Det innebär att du som färdig högskole­ingenjör har många valmöjligheter, till exempel att bli projektingenjör, projekterande byggnadsingenjör, kalkylator, inköpare, arbetsledare inom produktion eller projekt­ledare.

Programmet leder till en högskoleingenjörsexamen.

Saga Järvinen Strand från Stallaholmen.

Jag tycker programmet speglar arbetslivet på ett bra sätt, vi får åka på många studiebesök och kurserna visar steg för steg hur ett byggprojekt går till, från gestaltning till bygghandling.

ELEKTROTEKNIK Vill du bidra till att fossila bränslen ersätts med förnybara energikällor, bygga ut elkraften eller jobba för en hållbar utveckling av elbilar? Det kan bli verklighet om du läser till högskoleingenjör i elektroteknik. Som elektroingenjör förstår du hur elektroniken fungerar och hur den kan användas för att skapa morgondagens produkter. Detta i en bransch med stort behov av kompetens både i Sverige och utomlands. Programmet har en profilering mot elkraftteknik samtidigt som det ger en bred bas inom övriga delar av elektrotekniken. Du får teoretiska och praktiska kunskaper i elektroteknik som ger dig yrkeskompetens inför framtidens behov inom såväl exportindustrin som det lokala näringslivet. Inledningsvis läser du matematik, grundläggande mekanik samt elektroteknikens grunder. Under år två och tre läser du kurser i elektronik, elkraftteknik, och även programmering, CAD-, mjukvaru- och hårdvaruteknik, design av elektriska system, samt industriell ekonomi och industriell teknik. Programmet leder till en högskoleingenjörsexamen.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c/Matematik D

Karriär: Med en examen i elektro­

teknik har du många möjlig­heter till ett spännande och utvecklande arbete. Elektroingenjörer efterfrågas för arbete med utveckling, konstruktion, test, installation samt drift och underhåll av elektrotekniska system särskilt inom elkraftområdet. Du kan även välja att läsa vidare på ett masterprogram.

Jacob Tekin från Örebro.

Jag valde elektroteknik för att jag är intresserad av elbilar och robotik. Det är en bred utbildning som ger dig möjlighet att i framtiden arbeta med allt från elkraft till kretskort. U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

21


HÅLLBAR UTVECKLING I INDUSTRIELL TEKNIK Drivs du av en vilja att skapa förändring på din framtida arbetsplats? Vill du hjälpa till att utveckla en mer hållbar industri? Är du samtidigt intresserad av komplex problemlösning? Högskoleingenjörsprogrammet i hållbar utveckling i industriell teknik är till för dig som vill vara en aktiv medskapare av framtidens näringsliv. Utbildningen ger dig breda kunskaper i industriell teknik och en djup förståelse för hur hållbarhet kan användas i arbetet med att utveckla framtidens produktion. Du lär dig bland annat att förbättra olika processer inom logistik och produktionsledning. Till din hjälp har du metoder och verktyg där digitalisering och hållbar utveckling står i fokus. Du får traditionella ingenjörskunskaper inom logistik, produktionsledning, styr- och reglersystem och mekanik. Du får också färdigheter i exempelvis industriell management, och läser ämnen som projektledning, industriell ekonomi, ledarskap och verksamhetsutveckling. Programmet ges på engelska i rött.

Antal HP: 180 Studieort: Visby Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c/Matematik D

Karriär: Genom utbildningen får du breda kunskaper och färdigheter ger dig som ingenjör inom industriell teknik goda möjligheter till jobb både i Sverige och utomlands. Du kan till exempel jobba med produktionsplanering, logistik, produktstyrning, verksamhetsutveckling, projektledning eller hållbarhetsfrågor.

Rebecka Olausson från Enköping.

Programmet leder till en högskoleingenjörsexamen.

Det bästa med programmet är att det är en bra blandning av kurser, allt från konstruktion till produktionsledning, och att utbildningen på många sätt är kopplad till näringslivet. En annan fördel är att programmet är på Gotland!

22

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


KÄRNKRAFTTEKNIK Är du intresserad av storskalig avancerad energiteknik med stor betydelse för det svenska samhället? Då finns högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik för dig. Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som ingenjör inom kärnkraftindustrin, med goda möjligheter till utveckling och karriär. Utbildningen, som är den enda i sitt slag i Sverige, läser du i Uppsala som ett tredje år av en högskole- eller civilingenjörsutbildning. Programmet genomförs i samverkan med näringsliv och myndigheter för att på bästa sätt ge en hög grad av systemförståelse och insikt om branschen. Du läser ämnen som lättvattenreaktorteknik, material- och kärnbränsleteknik, ångturbinteknik, kärnkraftsäkerhet, elkraftteknik och projekthantering. I utbildningen ingår studiebesök vid olika kärntekniska anläggningar, praktiska laborationer vid en forskningsreaktor, samt träning i fullskalesimulatorer. För att bli antagen till programmet behöver du ha läst två år (minst 110 högskolepoäng (hp) på ett högskole- eller civilingenjörsprogram i maskinteknik, elektroteknik eller motsvarande, eller redan ha en sådan examen.

Antal HP: 60 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c/Matematik D. Därutöver krävs 110 hp inom ett högskole- eller civil– ingenjörsprogram med inriktning elektroteknik, maskinteknik eller motsvarande.

Karriär: Du kan arbeta som ingenjör inom reaktordrift, service, underhåll eller teknisk utveckling vid något av de svenska kärnkraftverken eller vid någon av de konsult- och underleverantörsföretag som tillhandahåller tjänster och produkter till kärnkraftverken.

Programmet leder till en högskoleingenjörsexamen.

Emil Petterson från Skövde.

I en av de första kurserna, reaktorfysik, fick vi under en veckas tid styra och studera en forskningsreaktor i Slovenien. Det var otroligt lärorikt och ett intressant moment i utbildningen.

MASKINTEKNIK Vill du vara med och ta fram morgondagens produkter? Lära dig hela processen i att utveckla ny teknik från idé till färdig produkt? Förverkliga dina idéer genom att arbeta med produktutveckling? Det kan bli verklighet om du läser till högskoleingenjör i maskinteknik vid Uppsala universitet. Programmet är yrkesförberedande där du får en helhetsbild av alla led, från kundbehov till tillverkning av nya produkter. I många av kurserna används samma CAD-system som ledande industriföretag använder och den avslutande kursen i produktutveckling läses i samarbete med industrin. Allt detta ger dig en bra grund att stå på inför dina framtida utmaningar som yrkesverksam maskiningenjör. I första delen av utbildningen läser du kurser i bland annat matematik, mekanik och hållfasthetslära. Men också tillämpade kurser som datorstödd konstruktion, maskinelement och tillverkningsteknik. Programmet ger dig perspektiv på ingenjörens roll och ansvar i kurser som kvalitetsteknik, miljöteknik och ekonomi, samt i ditt examensarbete. Programmet leder till en högskoleingenjörsexamen.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c/Matematik D

Karriär: Maskiningenjörer finns

överallt i samhället, men de flesta arbetar inom det privata närings­livet i olika typer av tillverknings­företag. Exempel på arbetsupp­gifter för yrkesverksamma maskin­ingenjörer är produkt­utveckling, produktionsledning, projektledning, kvalitetsteknik, försäljning och inköp.

Ida Sjölén från Sundsvall.

Jag valde maskinteknik eftersom jag vill arbeta med att utveckla produkter, till exempel hushållsprodukter och liknande mindre maskiner. Jag är väldigt nöjd med både program och Uppsala som studentstad! U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

23


MEDICINSK TEKNIK Vill du utveckla morgondagens medicintekniska produkter som kan rädda liv, ställa tidig diagnos och underlätta för att rätt behandling sätts in? Lockar en snabbt växande och tvärvetenskaplig bransch, samtidigt som du vill bidra till förbättrad hälsa och sjukvård? Då kan högskoleingenjörsprogrammet i medicinsk teknik vara något för dig. Programmet har tagits fram i dialog med sjukvård och industri för att möta dagens och framtidens utmaningar inom hälsosektorn. Utbildningen ger dig teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som krävs för att kunna arbeta som medicintekniker inom sjukvård eller industri. Studierna inleds med en introduktion till medicinsk teknik och baskurser i matematik, materialkunskap och människans struktur. Därefter läser du mer avancerade tekniska kurser i IT, elektronik och medicinsk mätteknik. Du har också verksamhetsförlagd utbildning i form av laborativa moment och praktik. Utbildningen avslutas med att du fördjupar dig i regelverk och medicinsk informatik. Det finns även möjlighet att läsa kurser i exempelvis ledarskap och projektledning.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c/Matematik D

Karriär: Som högskoleingenjör i medicinsk teknik kan du arbeta på sjukhus och i industrin. I Sverige finns det mer än 600 företag med verksamhet inom medicinsk teknik och antalet anställda ökar stadigt­. Sjukhusen har ett stort behov av kompetens kopplat till den ökande mängd avancerad teknik som installeras i klinisk miljö.

Programmet leder till en högskoleingenjörsexamen.

Cecilia Thomas från Uppsala.

Programmet är en blandning av det bästa från två världar: medicin och teknik! Vi läser bland annat anatomi och fysiologi för att lära oss hur människokroppen funkar, och teknik för att förstå hur olika maskiner funkar.

24

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

25


K ANDIDATPROG R AM BIOLOGI DATAV E TE N S K A P E N E R G I O M STÄ LLN I N G – H Å LLBA R H E T O C H LE DA R S K A P FYSIK GEOVETENSKAP KEMI LEDARSK AP – KVALITET –

F Ö R BÄT TR I N G

M ATE M ATI K ÄMNESLÄRARE

E

n naturvetenskaplig utbildning är början på din nationella eller internationella karriär. En utbildning där du kan arbeta inom alla sektorer och alla branscher på arbetsmarknaden. Naturvetare arbetar med bland annat forskning och utveckling, tillsyn, konsultarbete, eget företagande, rådgivning, laboratoriearbete, kommunikation, projektledning och som chefer.

De naturvetenskapliga programmen är inriktade mot ett ämnesområde snarare än ett nischat yrke. Inom programmen kan du välja att bredda eller fördjupa dina kunskaper och på så sätt skräddarsy din individuella profil. Redan under första året får du smakprov på olika områden för att du ska hitta det du tycker är mest intressant. Senast efter år två kan du specialisera dig mot ditt intresse. Om du väljer att läsa ett magister- eller masterprogram efter examen kan du specialisera dig ytterligare eller bredda dig. Att dina lärare är aktiva forskare innebär att du får med dig värdefulla specialistkunskaper in i arbetslivet. Under utbildningstiden kan du studera en eller flera terminer utomlands på något av de 500 universitet i världen som vi har utbyte med. Programmen leder till en kandidatexamen.

LÄS MER PÅ WWW.UU.SE/NATURVETARE

26

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P


BIOLOGI Biologi omfattar allt från ekologi och miljö till molekylärbiologi och genetik. Tack vare ett av landets största kursutbud inom biologi och molekylärbiologi väljer du själv inom programmet vilken sorts biolog du vill bli. De första två åren består av grundkurser inom cellbiologi, organismbiologi, genetik, ekologi och fysiologi. Du läser också kemi, matematik och statistik. Tredje året inriktar du dig mot något biologiskt område genom valfria fördjupningskurser och ett självständigt projektarbete. Utbildningen sker i nära anslutning till aktuell forskning inom biologins hela bredd. Som student tränas du i ett vetenskapligt arbetssätt och får genom kontakten med forskarna inblick i den senaste forskningen och utvecklingen. Programmet leder till naturvetenskaplig kandidatexamen med biologi som huvudområde.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Naturkunskap 2

Karriär: Biologer från Uppsala universitet har ett brett arbetsfält, beroende på inriktning och intresse. Väljer du en ekologisk eller evolutionsbiologisk inriktning kan du arbeta med natur- och miljövård hos arbetsgivare som till exempel länsstyrelser, Naturvårdsverket, miljövårdsorganisationer och konsultföretag. Med en cell- eller molekylärbiologisk inriktning kan du jobba med till exempel läkemedelsutveckling eller mikrobiologiska analyser inom framför allt läkemedels- och bioteknikföretag. Biologer kan även arbeta som lärare, vetenskapsjournalister eller i olika mediesammanhang.

Charlotte Markelund från Stockholm.

Det bästa med programmet är att det är brett, vi har bra sammanhållning och bra föreläsare. Det bästa med att studera i Uppsala är studentlivet, eftersom det finns något för alla!

DATAVETENSKAP Datorer används överallt inom samhälle och näringsliv. Någon måste programmera dem och se till att programvaran blir användarvänlig och fungerar som den ska. Kandidatprogrammet i datavetenskap ger dig rejäla kunskaper om modern informationsteknologi och hållbar programutveckling. De två första åren ägnar du åt studier framför allt inom programutveckling och matematik, till stora delar tillsammans med studenter på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi. I årskurs tre läser du mer avancerade datavetenskapliga kurser, till exempel datakommunikation och kompilatorteknik. Här har du också möjlighet att fördjupa dig genom att välja kurser från masterprogrammet i datavetenskap. Föreläsningar i hela studentgruppen och lektioner i mindre grupper blandas med mer praktiska inslag som laborationer, inlämningsuppgifter och projektarbeten.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Matematik 4/Matematik D

Karriär: Efterfrågan på kompetens inom det datavetenskapliga området är mycket stor och väntas fortsätta växa. Många datavetare får jobb direkt efter kandidatexamen, och arbetar sedan som IT-konsult, systemutvecklare eller "data scientist", inom såväl stora som små organisationer.

Kurslitteraturen är till stor del på engelska. Ibland hålls även föreläsningar på engelska, särskilt under det tredje året. Det finns mycket goda möjligheter att studera utomlands mot slutet av utbildningen, exempelvis i Frankrike, Italien, Kina, Nederländerna, Singapore, Spanien, Storbritannien, Turkiet eller Tyskland. Programmet leder till en naturvetenskaplig kandidatexamen med datavetenskap som huvudområde.

Max Gabrielsson från Stockholm.

Medan mina kompisar hängde på Facebook satt jag och programmerade, det var det enda jag ville göra. Det var då jag insåg att datavetenskap var rätt för mig. U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

27


ENERGIOMSTÄLLNING – HÅLLBARHET OCH LEDARSKAP

Vill du vara med och leda arbetet med energiomställning mot ett mer hållbart sätt att producera och använda energi? Kandidatprogrammet i energiomställning - hållbarhet och ledarskap vänder sig till dig som vill delta i arbetet med att identifiera och genomföra lösningar på energiområdet utifrån ett brett hållbarhetsperspektiv genom en internationell eller nationell karriär. Utbildningen bygger på tvärvetenskap där du läser ämnen inom naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskap och där innehållet kännetecknas av ett brett hållbarhetsperspektiv. Profilering mot ledarskap handlar om att få redskap för att förstå och värdera utmaningar och möjligheter i energiomställningsarbetet. Genom en hög grad av studentaktivt lärande utvecklar du förmågor i att kommunicera med olika experter och samhällsaktörer. Som ledare i energiomställningsarbetet måste du kunna värdera olika lösningar utifrån målsättningen om ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Programmet ges på engelska. Programmet leder till en naturvetenskaplig kandidatexamen med hållbar energiomställning som huvudområde. ­

Antal HP: 180 Studieort: Visby Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6

Karriär: Arbetstillfällen finns både i nationella och internationella företag, till exempel energi­bolag, entreprenörer, energi­byråer, bostadsbolag, konsultfirmor, i organisationer och på myndigheter. På arbetsmarknaden finns en mångfald möjlig­heter på energi­ området, exempelvis som energistrateg, konsult, håll­barhetsansvarig eller miljö­ kommunikatör.

Vita Xu från Guanzhou i Kina.

In the program we study all aspects related to the energy system, not only the technical parts but also the social, economic, environmental and political aspects.

FYSIK Vill du förstå naturens lagar och processer? Beräkna krafterna som håller ihop en atomkärna eller som verkar på en golfboll vid utslaget? Uppsala universitets världsledande forskningsmiljö i fysik ger dig möjligheten att studera allt ifrån den moderna teoretiska fysiken till den experimentella fysiken. Utbildningen ger dig en grundläggande kvantitativ förståelse av naturens lagar. Den behandlar stora frågor som atomkärnornas uppbyggnad, nya material för till exempel solceller, jordens klimatutveckling och universums uppkomst. Under det tredje året specialiserar du dig inom en av inriktningarna: astronomi, fysik, geofysik eller meteorologi. Astronomi handlar om rymden, stjärnors födelse och död, galaxers utveckling och universums struktur. På fysikinriktningen kan du till exempel fördjupa dig inom materialfysik, partikelfysik, eller teoretisk fysik. Geofysik undersöker vad som händer i planeten, i jordens inre och hur detta kan mätas. Meteorologi utforskar jordens klimat, utvecklingar i atmosfären och hur detta påverkar vädret. Programmet leder till naturvetenskaplig kandidatexamen med fysik som huvudområde.

Linnea Barreng från Valdermarsvik.

Jag har seglat hela livet, är väldigt intresserad av väder och ville veta mer om hur det fungerar. Därför valde jag fysik med inriktning meterologi. Det bästa är att alla pluggar tillsammans under de första åren vilket gör att man lär känna personer med olika inriktningar inom fysik. 28

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Karriär: Fysiker kan arbeta i många olika sammanhang, där en gemensam nämnare är att en färdigutbildad fysiker är en kunnig problemlösare som kan kommunicera sina slutsatser och leverera resultat. Den breda fysikkompetens du får ger dig många valmöjligheter efter examen. Antingen kan du gå direkt ut i yrkeslivet eller läsa vidare på ett masterprogram. Du kan t ex arbeta med utveckling och användning av olika typer av mätteknik och databehandling eller med modellering av dynamiska förlopp. Vanliga arbetsgivare är olika industrier, privata företag, statliga verk eller myndigheter.


GEOVETENSKAP Geovetenskap är ämnet som förklarar de stora frågorna om vår planet och ger dig perspektiv om tid och rum. Du lär dig att se samband i naturen och vad människans påverkan får för konsekvenser. En ökad konkurrens om naturtillgångar, klimatförändringar och allt större påfrestningar på miljön innebär nya utmaningar och möjligheter för geovetare att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Som student vid en av Europas mest heltäckande geovetenskapliga institutioner får du en utbildning i toppklass. Kandidatprogrammet ger dig en bred bas i geovetenskap som byggs på med kärnkurser inom områdena berg, mark, landskapsutveckling, vatten och livets utveckling samt specialiserade kurser i geofysik, geoteknik och geoinformatik. Du läser även kurser inom kemi och matematik anpassade för geovetare. Dina lärare är forskare vid institutionen för geovetenskaper i Uppsala. I utbildningen blandas teori med praktiska moment. Exkursioner och fältkurser är viktiga inslag. Programmet leder till en naturvetenskaplig kandidatexamen med geovetenskap som huvudområde.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Naturkunskap 2

Karriär: Som geovetare arbetar du oftast inom samhällsbyggnad, naturresurs­hantering, miljöarbete eller forskning. Arbetsuppgifterna är varierande – alltifrån fältarbete till analys och tolkning av resultat inom och utom landet. Geovetare kan arbeta hos offentliga arbetsgivare som SGU, SMHI, Naturvårdsverket, länsstyrelser eller kommuner men även hos privata arbetsgivare som konsultföretag, gruvföretag eller prospekteringsbolag.

Jens Henriksson från Örebro.

Under programmet spenderar man totalt två månader ute i fält, och undersöker då bland annat fossiler och bergarter. Det är verkligen höjdpunkten, att se häftiga platser och arbeta utomhus.

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

29


KEMI Universum, Jorden, vi själva, till och med våra tankar och vårt humör – allt är egentligen kemi. Kemister kan bidra med lösningar på många av dagens och framtidens utmaningar som energi, hälsa och miljö. Som utbildad kemist har du många möjligheter till spännande jobb. Programmets styrka ligger i möjligheten att få djup kemikunskap samtidigt som du får bredda dig inom andra relevanta områden. Laborationer är en viktig del av kemiutbildningen, där experimentella färdigheter tränas och kopplingen mellan experiment och teori diskuteras. Alla lärare på programmet är aktiva forskare och som student tränas du i ett vetenskapligt arbetssätt. Programmet leder till en naturvetenskaplig kandidatexamen med kemi som huvudområde.

Julia Bergman från Åland.

Jag har alltid älskat vetenskap och för mig ligger kemi närmast hjärtat. Jag valde Uppsala för att jag hade hört att det var en bra studentstad och jag ångrar verkligen inte mitt val!

30

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4/Matematik D

Karriär: Kemister har ett brett arbetsfält och behövs inom all industri, från läkemedel till metall, inom sjukvård och miljöskydd, forskning vid universitet och inom näringslivet. En förutfattad mening är att en kemist står på lab med labrock och skyddsglasögon. Även om så är fallet för många, finns det andra möjligheter. På många arbetsplatser bidrar kemister mest med sina teoretiska kemikunskaper, ofta i kombination med kunskaper i något annat område som t ex ekonomi, språk, kommunikation, projektledning, entreprenörsskap, juridik eller hållbar utveckling.


LEDARSKAP – KVALITET – FÖRBÄTTRING På kandidatprogrammet i ledarskap - kvalitet - förbättring får du en branschoberoende utbildning som ger dig kunskap om verksamhetsutveckling och ledarskap. Du får lära dig strukturerade arbetssätt och får en ökad förståelse för hur organisationer och företag fungerar. Framför allt lär du dig att tillämpa dina kunskaper så att verksamheten utvecklas på ett hållbart sätt. Basen i programmet är kurser inom kvalitetsutveckling där du studerar arbetssätt, metoder och verktyg för verksamhetsutveckling. Eftersom stora delar av verksamhetsutvecklingen i näringslivet sker i projektform läggs även stor vikt vid projektmetodik och projektledning såväl teoretiskt som praktiskt. Att arbeta med förbättrings- och utvecklingsarbeten och projekt innebär att arbeta med eller leda en grupp av människor. Därför kommer du även att studera gruppdynamik och ledarskap med bland annat konflikthantering, kommunikation, mångfald, coachning och förändring. Programmet ges på engelska på Campus Gotland och på svenska på distans.

Antal HP: 180 Studieort: Visby Starttermin: hösten 2022 Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C

Karriär: Efter programmet är du redo att jobba inom såväl varu- som tjänsteproducerande verksamheter. Dina arbetsuppgifter kan utgöras av att leda eller delta i förbättrings- och utvecklingsprojekt, arbeta som projektledare för förändrings- och förbättringsprojekt, ansvara för och arbeta med kvalitetsfrågor, arbeta som verksamhetsutvecklare, eller arbeta med andra planerings- och ledningsuppgifter.

Programmet leder till en kandidatexamen med industriell teknik som huvudområde.

Sofie Näslund från Vänersborg.

Det är ett branschoberoende program och ger en bred utbildning med många olika möjligheter efter examen. Att programmet är på Gotland är också en stor fördel!

MATEMATIK Kandidatprogrammet i matematik passar dig som har ett starkt intresse för matematik. Du får en djupare förståelse för matematiken och lär dig inte bara hur man räknar utan också vad som ligger bakom formlerna. Sedan nittiotalet har den matematiska forskningen i Uppsala växt och förgrenat sig inom ett stort antal olika fält. Forskningens mångfald avspeglar sig även i våra matematikprogram. På kandidatprogrammet erbjuder vi ett brett urval av kurser inom många aktuella matematiska områden. Under de första två åren får du en god matematisk grund. Du lär dig bland annat om oändligheten och hur du kan räkna med tal i flera dimensioner. Du får även baskunskaper i programmering och beräkningsvetenskap och lär dig att lösa svåra matematiska problem med dator. Det tredje året har ett friare upplägg som ger dig möjlighet att läsa fördjupningskurser efter intresse. Du kan välja att fördjupa dig i matematisk teori eller att använda matematik för att lösa konkreta problem.

Antal HP: 180 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Karriär: Utbildningens bredd kommer att ge dig värdefulla kunskaper i modern matematik och en hög konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Tack vare matematikens allmängiltighet är den användbar inom såväl teknik och naturvetenskap som det samhällsvetenskapliga området. Detta ger dig goda möjligheter att arbeta inom många olika branscher.

Programmet leder till en naturvetenskaplig kandidatexamen med matematik som huvudområde. Grundläggande behörighet och Fysik 2, Matematik 4/Matematik E

Ellinor Wallin från Hälsingland.

Det bästa med programmet är valmöjligheterna att själv välja kurser och ett biområde. Jag valde datavetenskap som biämne, något jag inte provat tidigare men som jag nu tycker jättemycket om. U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

31


ÄMNESLÄRARE Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens skola. Som lärare i gymnasiet utvecklar du ungdomars förmåga till att söka efter, självständigt värdera och bearbeta kunskap. Dina intressen styr valet av ämnen som du utbildar dig inom och kommer att undervisa i. Med dig får du färdigheter i att leda en klass, att lära ut och kunna skapa en meningsfull undervisning. Att jobba som ämneslärare innebär att du gillar kombinationen kunskap och att lära ut samt vill ha ett socialt yrke där du träffar många människor. Dessutom är du med och påverkar framtiden och bidrar till en bättre värld. Låt ditt intresse styra när du väljer vilka ämnen du vill undervisa i. Det finns ett tiotal ämnen inom språk, humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap att välja mellan. Beroende på vilka ämnen du har i din examen finns även möjlighet att arbeta i grundskolans årskurs 7–9. Ämneslärarprogrammet leder till en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan om 300 eller 330 hp beroende på vald ämneskombination. Utbildningen kan planeras så att den ger dig behörighet att söka forskarutbildning.

Julia Stenlund från Skellefteå.

En fördel med programmet är att du väljer ett ämne i taget. Under tiden du pluggar ditt ingångsämne kan du fundera på vilket andra ämne du vill läsa. Det är toppen!

32

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

Antal HP: 300/330 Studieort: Uppsala Starttermin: hösten 2022 Biologi och Naturkunskap Grundl behörighet och Eng 6, Samhällsk 1b/1a1+1a2, Ma 4, Biologi 2, Kemi 2, Fysik 1a/1b1+1b2 eller Eng B, Samhällsk A, Ma D, Biologi B, Kemi B, Fysik A (områdesbeh A6 c/6 c) Fysik och Matematik Grundl behörighet och Eng 6, Samhällsk 1b/1a1+1a2, Fysik 2, Ma 4 eller Eng B, Samhällsk A, Fysik B, Ma E (områdesbeh A6 c/6 c) Kemi Grundl behörighet och Eng 6, Samhällsk 1b/1a1+1a2, Biologi 1, Kemi 2, Ma 4, Fysik 1a/1b1+1b2 eller Eng B, Samhällsk A, Biologi A, Kemi B, Ma D, Fysik A (områdesbeh A6 c/6 c) Matematik Grundl behörighet och Eng 6, Samhällsk 1b/1a1+1a2, Ma 4 eller Eng B, Samhällsk A, Ma D (områdesbeh A6 c/6 c) Teknik med inriktning mot datateknik Grundl behörighet och Eng 6, Samhällsk 1b/1a1+1a2, Fysik 2, Ma 4 eller Eng B, Samhällsk A, Fysik B, Ma E (områdesbeh A6 c/6 c)


MASTERPROGRAM BILD MED PLATTA OCH ALLA PROGRAM INVERTERADE MASTER- OCH MAGISTERPROGRAM Efter examen väntar många möjligheter.Vill du söka jobb, starta eget eller kanske studera vidare? För dig som vill fortsätta din utbildning vid Uppsala universitet finns en mängd olika masterprogram och inriktningar att välja mellan. Beroende på vad du läst i din kandidatexamen kan du vara behörig till andra masterprogram än det inom samma huvudämne som din kandidatexamen. Besök www.uu.se/naturvetare för att läsa mer om samtliga program! Additiv tillverkning, 120 hp Analytisk kemi – EACH, 120 hp Batteriteknik och energilagring, 120 hp Bildanalys och maskininlärning, 120 hp Biofysik, 120 hp Bioinformatik, 120 hp Biologibakgrund, Datavetenskaplig bakgrund Biologi, 120 hp Cell- och molekylärbiologi, Ekologi och naturvård, Evolutionsbiologi, Miljö­toxikologi, Genetisk och mole­kylär växtbiologi, Immunologi och mikrobiologi, Ekosystem och akvatisk ekologi, NABiS – samnordisk inriktning mot biodiversitet och systematik Dataanalys, 120 hp Data engineering, Maskininlärning och statistik Datavetenskap, 120 hp Datavetenskap, Svensk-kinesisk master datavetenskap – program­varuutveckling Elektriska framdrivningssystem, 120 hp

Energiteknik, 120 hp Evolutionsbiologi – MEME, 120 hp Fysik, 120 hp Astronomi och rymdfysik, Energifysik, Geofysik, Meteorologi, Kärn- och partikel­fysik,Teoretisk fysik kvantfält- och strängteori Förnybar elgenerering, 120 hp Geovetenskap, 120 hp Geologi, Hydrologi/hydrogeologi, Paleobiologi, Natur­ geografi Hållbar och innovativ hantering av naturresurser – SINReM, 120 hp Hållbar destinationsutveckling,120 hp (Gotland) Hållbar utveckling, 120 hp Hållbar destinationsutveckling, 60 hp (Gotland) Tillämpad kulturarvspolitik, Entreprenörskap för destina­ tionsutveckling, Hållbara naturbaserade destinationer Inbyggda system, 120 hp Industriell analys, 120 hp

Industriell ledning och innovation, 120 hp Kemi, 120 hp Analytisk kemi, Bio- och nanomaterial, Biokemi, Kemisk biologi, Kemi för förnybar energi, Organisk kemi, Fysikalisk kemi,Teoretisk kemi och beräkningskemi Kvantteknologi, 120 hp Matematik, 120 hp Tillämpad matematik och statistik, Finansiell matematik, Matematik Materialteknik, 120 hp Materialvetenskap, 120 hp Paleobiologi – PANGEA, 120 hp Tillämpad beräkningsvetenskap, 120 hp Tillämpad bioteknik, 120 hp Vattenteknik, 120 hp Vindkraftsprojektering, 120 hp (Gotland) Vindkraftsprojektering, 60 hp (Gotland)

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

33


Möt våra tidigare studenter

– Som ingenjör har du alla möjligheter till spännande och viktiga jobb - i Sverige eller ute i världen. Idag finns många inriktningar vilket gör att du kan välja det du brinner för allra mest. Genom att plugga till ingenjör eller naturvetare kan man verkligen göra skillnad, vara med och utveckla ny teknik som på riktigt möjliggör övergången till ett hållbart samhälle.

Jenny Larsson,VD Hitachi ABB Power Grids civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik (Årets Alumn 2021)

Möt fler av våra tidigare studenter på www.teknat.uu.se/alumn ”Utbildningen är bred, vilket gör att du inte är låst till ett visst jobb. Det finns möjlighet att utvecklas inom vilket område du vill”.

”Utbildningen har gett mig en väldigt bra grund att stå på. Alla kurser har gett mig en förberedelse inför de arbetsuppgifter jag har idag.”

Joakim Wester, verksamhetsledare för naturvårdslaget, Sigtuna kommun.

Rickard Snabb, konsult AFRY AB

Kandidatprogrammet i biologi

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

Tekniken går framåt hela tiden och det behövs unga, innovativa personer som kan driva utvecklingen fortsatt framåt. Pauline Saers, energi- och klimatrådgivare på Uppsala kommun. Civilingenjörsprogammet i energisystem.

34

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

Det är en bred, spännande bransch och behovet av nya ingenjörer är stort. Thèrése Skarstedt, applications engineer på National Instruments. Högskoleingenjörsprogammet i elektroteknik.


Att börja plugga... ...kan kännas läskigt. Det innebär att testa något nytt, lära känna nya människor och kanske flytta hemifrån till en ny stad. Det är inget konstigt att känna sig nervös. Men oroa dig inte.

Det kommer lösa sig.

Se filmen på www.teknat.uu.se/utbildning

U P P S A L A U N I V E R S I T E T – U T B I L D N I N G A R I T E K N I K O C H N AT U R V E T E N S K A P

35


Avsändare: Uppsala universitet, Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten. Box 256, 751 05 Uppsala

AN SÖ K S E NA ST 15 APRI L W W W. U U . S E / U T B I L D N I N G

2022/