Page 1

SciFest

®

Vetenskapsfestivalen

PROGRAM 9 MARS. KL 9-16

KUL, SPÄNNANDE & LÄRORIKT


välkomnar gamla som unga att upptäcka den underbara värld som är SciFest vetenskap! Här kan ni testa på, känna, lukta och ibland till och med smaka på vetenskapliga experiment. På plats har vi forskare från universitetet, företag och organisationer som är här för att visa upp vad de arbetar med. Ofta arbetar de i den främsta forskningsfronten så ta chansen att fråga alla era frågor! Missa inte våra intressanta föredrag och spännande shower på scenen! Välkommen till Vetenskapsfestivalen SciFest!

Hitta till SciFest Fyrishovs Multihallar i Uppsala Idrottsgatan 2, Uppsala Med buss Vit ringlinje 1, linje 10 eller linje 8. Se hela linjenätet med siffror och färger på ul.se. Bil och parkering Du kan parkera på båda sidor av Fyrishov med infart från Idrottsgatan eller Fyrisvallsgatan. Även eventparkeringen på campingen är öppen. Till fots eller på cykel Fyrishov ligger inom promenad- och cykelavstånd från Uppsala centrum.


AKTIVITETER: PROVA-PÅ OCH UPPTÄCK 2

7

Varför hängde man tavlor så där? Titta in på Stockholms slott! Vi har inspirerats av teknik och spel för att ta reda på hur tavlor hängde i slott och på museum.Vi använder spel som verktyg i vår forskning och har skapat en virtuell 3D-rekonstruktion av tavelhängningar. Rör dig i rummet, upplev miljön och se hur det såg ut 1795 och 1843. Utställare: Uppsala universitet.

TEKNIKÅTTAN

Teknikåttan vänder sig främst till elever och lärare på högstadiet. I Teknikåttan kan man delta i en tävling för årskurs 8 eller få undervisningsinspiration till klassrummet oavsett ålder på eleverna. Här kan du testa på några av tävlingens utmaningar. Utställare:Teknikåttan 2

SCICRUISE

8

Har du bestämt vad du ska göra på påsklovet ännu? Tips: Följ med oss på vetenskapskryssning! På SciCruise ombord på fartyget Viking Grace finns spännande och intressanta kopplingar till vetenskap. Det blir hands-on aktiviteter, föredrag, shower och tävlingar. Kom till oss så berättar vi mer om kryssningen! Utställare: Uppsala universitet 3

PROTEINRENING MED GE HEALTHCARE

GE Healthcare i Uppsala har en lång tradition i Uppsala runt proteinkemi på molekylär nivå.Vi utvecklar verktyg för produktion, rening och analys av proteiner. Tekniken hjälper forskare i företag och på universitetet att förstå och utveckla nya läkemedel. Utställare: GE Healthcare. 4

5

6

9

10

VETENSKAP ÄR KONST

Här ställer Medicinska och Farmaceutiska fakulteten ut 10-15 tavlor med vetenskapliga bilder ur ett konstnärligt perspektiv. Varje bild/illustration har en kort beskrivning av vad den föreställer, hur den blev till och vad forskaren tänkt på när den skapades. Betraktarna får rösta på sin favorit och en vinnare kommer att koras efter SciFest. Utställare: Uppsala universitet. 11

HÅLLBAR TURISM – FOTSPÅR I UPPSALA

Turismen ökar i världen och därmed även kraven på att se över näringens hållbarhetsfrågor. Vi har ett forskningsprojekt som studerar besökares rörelsemönster genom GPS logger för att kunna upptäcka så kallade ”överhettade” platser i förhoppning att kunna finna lösningar som är hållbara hur ekologisk social och ekonomisk synvinkel. Här får du testa våra GPS metod, se dina egna rörelsemönster och diskutera turismens positiva och negativa effekter. Utställare: Uppsala universitet.

MICROLAND

Upplev världen i mikroskala! Här studerar vi hur man kan tillverka och använda verktyg med en storlek på bara en hudradelel av ett hårstrås bredd. Du får prova på några tillverkningstekniker som vi själva användar i vår forskning och tillverka dina egna godis-chip. Hur kan man utnyttja dessa verktyg på mikroskala för att sortera och skapa mikroprovrör för enskilda celler? Se hur ett sådant verktyg fungerar och prova på att göra små provrör själv. Varför blir saker smutsiga och hur kan man undvika det med hjälp av mikroteknik? Upplev också superhydrofoba ”magiska” ytor som inte kan bli smutsiga. Utställare: Uppsala universitet.

CHIPSSPELET – TUR OCH SKICKLIGHET GER DIG BÄTTRE SKÖRD

Forskare på SLU har skapat ett spel där du odlar två grödor: potatis och raps. Målet är att få ut så många chips som möjligt i slutändan. Hur skörden blir beror på många saker. Inte minst vädret. Tänk på den torra sommaren! Under spelets gång träffar du på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs med mera och får lära dig vilken betydelse de har för din skörd. Utställare: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

GRÄV NER DIG I DET FÖRFLUTNA

Vill du utforska forntiden? Kanske hitta skatter och dödskallar? Gör en utgrävning och undersök det du gräver fram tillsammans med arkeologer och naturvetenskapliga forskare. Lär dig vad dina fynd säger om forntiden och hur vi levde våra liv då genom att studera keramik, mynt och verktyg, och genom dna- och isotopanalys. Utställare: Uppsala universitet.

VI ÄR LJUSHUVUDEN!

Ladda dina molekyler med ljus! Ljuset gör att man blir brun på sommaren, och så att man får ström från solceller. Men visste du att ljuset kan göra så att saker blir självlysande eller rör sig? Hitta en molekyl, ladda den med ljus och se vad som händer! Och är rödkål verkligen röd? Kan man förvandla rödkålen till grönkål med hjälp av kemi? Upptäck kemins mysterium! Utställare: Uppsala unviersitet.

DJUPHAVET

Flera hundra meter under ytan dit inget solljus når ner ligger djuphavet. Det utgör 60 procent av jordens yta, men är mindre utforskat än månen. Vad beror det på? Hur utforskar man djuphav? Och hur kan något ens leva där nere i mörkret? Här pratar vi om jordklotet, förutsättningar för liv och organismers anpassningar med särskilt fokus på bioluminiscens. Utställare: Uppsala universitet.

THE VIRTUAL MUSEUM

12

RESERVDELAR FÖR MÄNNISKOKROPPEN

Lär dig mer om vilka material som man kan använda för att laga delar kroppen som skadats eller som slutat att fungera som de ska! Här får du reda på vilka egenskaper olika material behöver ha för att kunna användas som reservdelar och vad man kan behöva tänka på för att det inte ska stötas bort av kroppen. Du får prova på att blanda bencement precis som man gör när man lagar ben, se hur man kan använda en 3D-printer för att göra ett implantat som passar perfekt till en viss person och prova på att använda ett ljusoptiskt mikroskop för att titta på celler.  Utställare: Uppsala universitet.


13

LEGO-ROBOTIK

21

14

15 16

17

KEMI ÄR KUL

Vi presenterar ett antal experiment som visar viktiga kemiska begrepp på ett roligt sätt. Men ännu viktigare är våra demonstrationer som syftar till att inspirera och väcka nyfikenhet.Vi planerar att visa några klassiska experiment, även sådana som inte utförs så ofta. Varje experiment kommer att förklaras och kompletteras med en broschyr för de som vill veta mer. Utställare: Uppsala universiet.

21

22

23

ANTIBIOTIKARESISTENS - DEN TYSTA FIENDEN

24

VISUELL KEMI

25

VILL DU OCKSÅ LÖSA BOSTADSBRISTEN?

SKATTER I SOPTUNNAN? - EN PLOCKANALYS

UPPSALA - VÄRLDENS BÄSTA KLIMATSTAD

I höstas korade WWF Uppsala till vinnare i One Planet City Challenge. Det betyder att Uppsala nu är världens bästa klimatstad. Kom och lär dig mer om initiativen och innovationerna inom bland annat förnybar energi och hållbart resande som har gjort Uppsala till en global förebild. Utställare: Uppsala kommun. 19

VAD HÄNDER MED ETT BLODPROV?

Här får du lära dig mer om provets resa från patient till biobank. Du får lära dig mer om blodet och dess innehåll och hur ämnen i blodet kan hjälpa forskare att förstå olika sjukdomar. Du får också på ett lekfullt sätt själv testa att hantera prover inför biobankning, och även prova på hur man med olika metoder kan bedriva forskning med hjälp av blodprover, vävnad och DNA (inget riktigt blod förekommer). Utställare: Uppsala Biobank & U-CAN. 20

SMÄRTA: HUR KÄNNER VI DET OCH HUR KAN VI STOPPA DET? Denna aktivitet syftar till att presentera smärtsignalvägen från utlösningspunkten (eller skadestället) till hjärnan. Deltagarna kommer att ha en modell för att se och förstå hela vägen visuellt. Efter demonstrationen kan deltagarna, med hjälp av modellen, designa ett läkemedel som kan lindra smärtan. Dessutom kommer mekanismerna för vissa vanliga smärtstillande läkemedel att förklaras. Utställare: Uppsala universitet.

VI KAN ÄTA VÅRA EXPERIMENT!

Låt oss uppmuntra våra barn att våga fråga, söka efter svar och vara redo för göra experiment själva. Barnen lär sig genom att experimentera själva , och vi lovar att det kommer att bli jätteroligt! Det blir 30 minuter lek med vetenskap och vi äter popcorn (som vi använder för att förklara mikrovågor).Vi gör även våran egen glass utifrån vetenskapliga kunskaper. Utställare: Uppsala unviersitet.

Hur bra sorterar Uppsalaborna? Få resultaten från vår senaste plockanalys – men du måste plocka själv! Ditt avfall är inget skräp, utan en resurs. Papper och plast kan återvinnas upp till sju gånger, glas och metall i oändlighet.Vad är ännu bättre än återvinning? Utställare: Uppsala Vatten och Avfall AB. 18

NALLEDOKTORN

Även en tygnalle kan bryta benet och en plastgiraff få ont i halsen. Idag är alla gosedjur välkomna att träffa Nalledoktorn för lite omplåstring. Sex ST-läkare i allmänmedicin kommer finnas på plats för att ge dessa hjältar den vård de behöver.Välkommen att ta med din favorit. Utställare: Region Uppsala.

PROGRAMMERA CNC, PLC, CAD OCH ROBOT

CNC-programmering av tillverkningsmaskiner med hjälp av koordinater. Här kommer du att programmera en CNC-maskin. PLCprogrammering används för styrning av automatiska system. Här kommer du att programmera en virtuell hiss. CAD (Computer Aided Design) används bland annat vid skapandet av 3D-modeller i ett datorprogram för 3D-printning. Robotprogrammering: Här kommer du bekanta dig med en kollaborativ robot. Utställare:Wilhelm Haglunds Gymnasium Universal Robots.

FRÅGA DOKTORN

Var sitter levern? Vad är diabetes? Hur funkar p-piller? Kroppen är en fantastisk maskin och vem kan den bättre än en läkare? Kanske vill du veta något om kroppen? Eller vill du veta hur du håller dig stark och frisk? Kanske vill du rent av veta hur man blir läkare och varför vi trivs så fantastiskt med vårt jobb? Utställare: Region Uppsala.

Programmering och körning av LEGO-mindstorm robotar. En bra introtuktion till programmering som inte kräver tidigare erfarenhet av programmering eller robotar. Med hjälp av blockprogrammering går det att få robotarna att köra och utföra enklare uppgifter som att följa en linje med hjälp av en sensor, köra slalom runt LEGO-figurer eller nästan vad som helst. Utställare: Uppsala universitet.

Vad är antibiotika? Hur kan bakterier vara resistenta mot dem? Kan denna resistens vara ett problem? Kan vi göra något åt detta problem? I denna station får ni svar på dessa frågor och många fler och ni tas med på en rolig resa där du kommer att lära dig om mikrober, sätt att bekämpa dem vid behov och hur antibiotikaresistens fungerar. Kom och lär er tillsammans med oss! Vi pratar engelska och svenska, fråga oss vad som helst! Utställare: Uppsala Antibiotic Center.

Mycket av det vi kommer i kontakt med och upplever i vår vardag kan kopplas till kemi och kemiska processer. Men allting som sker är inte alltid lätt att se med blotta ögat, då kemi handlar om processer som sker på atom- och molekylnivå. Som doktorander i kemi arbetar vi varje dag med olika typer av processer som är mer eller mindre uppenbart kemiska. Till årets SciFest har vi samlat våra favoritexperiment där kemin uppenbarar sig framför ögonen på en. Så kom förbi och ta chansen att se lite visuell kemi, vem vet, kanske finns det en chans att lära sig något också! Utställare: Uppsala universitet.

I Uppsalahems monter kan du bygga ett högt och hållbart hus av spagetti! Kom och tävla med oss om vem som bygger högst. Utställare: Uppsala Hem. 26

TRÄFFA UPPSALAS MEST SOCIALA ROBOTAR

Har du någonsin sett en riktig robot förut? Om inte, så är det här din chans! Vid Social Robotics Lab på Uppsala universitet, lär vi robotar hur man interagerar smart och socialt med människor. Vi tänker oss en framtid där sociala robotar kan vara kamrater att leka med och lära sig av. Men innan robotar kan komma in i ditt hem behöver de fortfarande lära sig mycket. Upptäck vad robotar klarar av idag, vad som de fortfarande behöver lite träning med och delta i robotens resa.Vi ställer frågor om våra robotar och analysera dina svar för vetenskapliga publikationer - rakt från SciFest till framkanten på robotforskningen. Nyfiken? Missa då inte att säga hej till våra robotar Pepper, Love, Jona och Skipper! (Vi samlar inte in persondata från ditt barns möte med våra robotar. Forskningsdata lagras i Uppsala universitets nätverk och hanteras i enlighet med svensk lag). Utställare: Uppsala universitet.


AKTIVITETER: PROVA-PÅ OCH UPPTÄCK 27

29

HJÄRNKOLL ELLER TANKEKAOS - HUR KAN VI VETAVAD SOM HÄNDER I HUVUDET NÄRVI TÄNKER?

Här kommer vi att titta på hjärnan och hur vi kan börja förstå hjärnan med hjälp av modern teknik. Du kommer att få prova på att se om det går att få en dator att reagera på vad din hjärna håller på med, och vi kommer också att titta lite på hur din hjärna lever om inuti huvudet under tiden du gör saker. I mån av tid kommer vi också att se om det går att ”läsa tankar”, eller om det är rent båg. Utställare: Uppsala universitet.

GRANBARKBORREN – LITEN SKALBAGGE SOM KAN DÖDA EN STOR GRAN

Kom och se hur borrarna ser ut. Åttatandade kallas de ibland, men tänderna sitter i rumpan på dem. Se hur dom bor – vi kommer att ha borrar som håller på att bygga bo i några stockar. Lär dig hur gnagspåren ser ut – det kan du imponera med nästa gång du är ute i skogen. Gör en förutsägelse om hur det går 2019 – det gäller bland annat att du kan tippa vädret rätt. Utställare: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. 33

BARNHÄLSA OCH FÖRÄLDRASKAP

Vår forskningsgrupp arbetar för att förbättra barns liv. På SciFest vill vi inkludera barns röster i vårt arbete och visa några av de metoder vi använder i vår forskning. Hjälp oss beskriva ”Vad gör en bra förälder?” genom att skriva en anteckning på vår idévägg. Lyssna på historien om ett barn som kommer ny till Sverige och lägg upp dina idéer om hur man hjälper honom att anpassa sig på våra digitala idésidor.Vad är randomisering och varför använder forskare det? Spela ett spel för att ta reda på det. Hur kan unga barn delta med sina åsikter i forskningen? Ta del i vår ”In my shoes” demo för att ta reda på det. Utställare: Uppsala universitet.

HUNDAR MÅSTE OCKSÅ BORSTA TÄNDERNA! Hundar måste också borsta tänderna annars kan de tappa sina tänder, precis som vi människor. De kan så klart inte borsta själva, utan måste få hjälp med det Här kan du se läskiga bilder på hur det kan bli annars. Du kan också se modeller på hundtänder.Vi berättar och svarar på frågor om tandborstning och tandsjukdomar hos både hund och katt. Utställare: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

30

32

EN STRÅLANDE UPPLEVELSE

Vet du vad strålning är för något? Går det att se den, och i så fall hur? Kan det vara farligt? Hos oss får du lära dig om joniserande strålning, vad den kommer ifrån, olika sätt att mäta den och hur den kan användas. Vid vår dimkammare kan du se olika slags strålning med ursprung från yttre rymden.Vi berättar om vårt massexperiment Strålande jord där flera tusen skolelever hjälpte till med att plocka svamp och markprover som vi mäter radioaktivitet på.Vad har vi lärt oss av mätningarna? Vid vårt radioaktiva bord får du gissa vilka föremål som är radioaktiva och sedan mäta på dem. Om du har något mystiskt föremål som du tror är radioaktivt så är du välkommen att ta med det så testar vi om det stämmer! Utställare: Uppsala universitet.

ENERGI FÖR DINA SINNEN

I Forsmarks skolas monter får du genom små experiment utforska hur energi känns, låter, ser ut och smakar. Utställare: Uppsala universitet.

UPPLEV RYMDEN I VIRTUAL REALITY

Vill du spränga en planet? Krocka ett par stjärnor? Skapa ett svart hål? Numera kan studenter vid Uppsala universitet simulera kosmiska processer i en virtual reality-miljö för att lära sig mer om hur universum fungerar. Här får du själv chans att prova på! Risk för köbildning - men vi bjuder på en guidad resa genom Vintergatan medan du väntar. Utställare: Uppsala universitet. 28

31

34

KUL MED LJUS!

Vad är ljus? Kan du avslöja en konstförfalskare? Hur funkar en 3D TV? Vad är en laser? Utställare: Uppsala unviersitet. 35

SENSUS ”SENS WITH US”

Vi är ett team från Uppsala universitet, som arbetar med en biosensor för en tävling SENSUS 2019.Vi vill presentera vad en biosensor är och hur den fungerar! Utställare: Uppsala universitet. 36

ZOONOSER - SJUKDOMAR SOM SPRIDS FRÅN DJUR TILL MÄNNSIKOR

Vid vår monter kommer ni att kunna stifta bekantskap med sjukdomar som sprids från djur till människor, samt några av de djur som hjälper till med smittspridningen. Utställare: Uppsala universitet. 37

UPPFINN FRAMTIDENS MEDICIN

Är du nyfiken på läkemedel? Hur fungerar de och hur forskas de fram? Här kan du ställa dina frågor och titta på läkemedelsmolekyler ”in action” i 3D. Du har även möjlighet att bygga din egen läkemedelsmolekyl och föreslå framtidens viktigaste medicin! Utställare: Uppsala universitet. 38

PROTEINSTRUKTURER I TRE DIMENSIONER

Proteiner är molekyler som består av aminosyror i en lång kedja. De har många varierande funktioner som beror på hur den långa kedjan formas, veckas. Den schematiska formen kan vara vacker och ett smycke i sig. Eleverna får titta på olika typer av proteiner, olika former. De får forma ett enkelt protein i aluminiumtråd. De kan sedan hänga proteinet i ett läderband och få ett proteinhalsband. Utställare:Valegård Design AB


39

ENERGIEFFEKTIV TRANSPORT

Hur långt kommer man på energin i en smörgås (250 kcal)? Vi försöker hitta svaret genom att utforska energiförbrukningen för olika transportmedel, såsom bil, tåg, flyg, cykel, och inte minst velomobil! Samtidigt visar Uppsala Cykelförening upp spännande fordon inklusive lastcykel och velomobil. Dessutom: Ta chansen att ladda mobilen med egen cykelkraft! Utställare: Uppsala cykelförening. 40

48

49

Till Sveriges universitet kommer alla sorters människor med alla möjliga intressen och bakgrunder. För blivande ingenjörer finns det möjlighet att testa sina nyvunna kunskaper eller pröva egna ideér i vår studentverkstad.Varierad utbildning ger alla en bättre grund att stå på. Några exempel har vi här! Utställare: Uppsala universitet. 43

44

51

3D-PRINTA DIN EGEN NYCKELRING!

SÅ LÄTT ATT DET BLIR SVÅRT?

Särskilt begåvades hjärnor fungerar lite annorlunda än andras. De behöver inte vara klassens duktigaste. Går skolan för långsamt så kan de ha svårt att koncentrera sig och blir stökiga eller inåtvända. Den som inte känner till sin höga intelligens känner sig lätt dum och förstår inte varför det inte går att tänka och vara som alla andra. Prata med oss om särskild begåvning och spring av dig i huvudet med våra IQ-utmaningar! Utställare: Riksförbundet för särskild begåvning.

Med skolceller vill vi låta dig bygga din egna solceller men också visa hur tvärvetenskaplig dagens kemi är. Vi vill visa hur din kunskap inom kemi, fysik och biologi kan bidra till att lösa framtidens energibehov på ett hållbart sätt. Solcellerna du lär dig om är så kallade färgämne-sensitiseradesolceller (dye-sensitized solar cells) eller Grätzelceller. Dessa tillhör tredje generationens solceller som ännu inte finns kommersiellt men som det forskas intensivt om världen över.Vi hoppas att detta experiment ska vara en guide in i intressant forskningsområden som nanoteknologi, artificiell fotosyntes och elektrokemiska celler. Utställare: Uppsala universitet.

Vad är en 3D-printer, vad har den för betydelse i dagens samhälle och hur kan man få tillgång till en? Ångström Makerspace besvarar alla era frågor kring 3D-printers, oavsett om ni aldrig tidigare rört en 3D-printer eller om ni har en egen hemma! Visste ni att man idag kan använda 3D-printing för att bygga proteser eller varför inte motorkomponenter till flygplan? Hos oss får du rita din egen nyckelring, scanna av teckningen och sedan skriva ut den i 3D! Utställare: Uppsala universitet. 52

PROVA PÅ AUTOMATION

53

TÄVLA I SUMOBROTTNING (MED EN EDISONROBOT!)

COMNPLAY SCIENCE

Vad vet du om naturvetenskap och forskare inom naturvetenskap genom tiderna? Spela COMnPLAY och testa dina kunskaper och lär dig mer! Vi håller på att skapa ett EU community kring kodning, making och lek kring teknik och programmering som sätt att transformera dagens samhälle och skapa nya förutsättningar för skolelever. Projektet syftar till att förstå informellt lärande genom aktiviteter som kodning (programmering), MakerSpace, och lekfull engagemang med olika sorters framtidsteknik. Utställare: Comnplay Science 46

SKOLCELLER

DATORN - DET BÄSTA FÖRSTORINGSGLASET

En flygsimulator gör det möjligt att flyga ett plan utan att oroa sig för att krascha. På samma sätt kan en dator användas för att simulera hur molekyler rör sig i en kemisk reaktion. Hos oss kan du utvinna energi utan att få dåligt samvete för klimatet eller förstå synens minsta byggstenar utan att peta på ett öga.Välkommen till datorn - det bästa förstoringsglaset. Utställare: Uppsala universitet. 45

50

EXTRAHERA DNA FRÅN JORDGUBBAR OCH KIWI

Här visar vi på ett väldigt enkelt sätt hur man extraherar DNA från frukt såsom jordgubbar eller kiwi. Detta kan göras genom att använda enkla material som alla kan hitta hemma.Vi visar först och sen kan du få testa att extrahera DNA själv. Utställare: Uppsala universitet.

PROFESSOR VAKUUM ROAR OCH SVARAR

Lars Westerberg och Staffan Yngve står för ett antal demonstrationer med tema vakuum utförda med hjälp av ett par vakuumpumpar och annan utrustning :Vakuum på marshmallows, mumsmums och ballonger. Undertryck som får ett ägg att göra det till synes omöjliga. Ett månexperiment utan att behöva åka till månen. Vattens och andra vätskors beteende i vakuum.Vi visar också att vakuum kommer in i allehanda teknik vi möter i vardagen. Utställare: Uppsala universitet.

ELEKTRICITETSLÄRA

KREATIV UTBILDNING

SÅPBUBBLOR - LEK OCH VETENSKAP

Testa att ”krypa in” i en jättesåpbubbla, se hur en såpbubbla kan delas och ta del av andra såpbubble-demonstarationer. Utställare: Uppsala unviersitet.

Vi på Ellära jobbar med alltifrån elbilar till förnyelsebara energikällor! Här får du testa prylar inom el och magnetism.Vågkraft? Tesla? Spänning? Utställare: Uppsala universitet. 42

MÖT EN ROBOT

Möt roboten som kan allt från att jaga fotbollar och kasta pinnar till att minnas 500 000 olika objekt och ha en meningsfull konverstaion med simulerad personlighet och känslor. Utställare: Pontus Edberg.

UPPTÄCK VATTNETS OLIKA EGENSKAPER I ROLIGA OCH ENKLA VATTENEXPERIMENT

Den här aktiviteten handlar om vatten och besökarna gör olika och jättespännande experiment med vatten. Utställare: Uppsala vattencentrum. 41

47

Prova på att köra och styra små automationsstationer. Utställare: Fyrisskolan.

Här kan du prova roboten Edison! Du kan programmera i Scratch eller Python. Kan du skapa ett program så att roboten hittar ut ur labyrinten? Vill du prova sumobrottning och programmera med en enkel streckkod? Utställare: CodeKid.se 54

FRÅN STEN TILL METALL MED MINECRAFT

Visste du att det finns guld i din telefon? Guld är faktiskt bara en av de sextio olika metaller i din telefon. Utan metaller finns inget batteri, pekskärm eller ljud i telefonen. Metallerna är nödvändiga! Men var kommer metallerna från? Från marken, det är bara att gräva! Men först måste du hitta rätt sten. Kom med och lär dig att identifiera rätt stenar med Minecraft och riktiga geologer. Utställare: Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.


AKTIVITETER: PROVA-PÅ OCH UPPTÄCK 55

60

UPPTÄCK PLANKTON

58

PYSSELHÖRNA

PODDHÖRNA OCH SHOW

I Poddhörnan blir det live-inspelningar av olika podcasts och en och annan show. Här får du som publik medverka och ställa frågor.

DEN GEOLOGISKA SANDLÅDAN

09.30 - Curiepodden: ”Från forskning till populärvetenskap”. Musikprofessorn Mattias Lundgren och författaren Alva Appelgren samtalar om hur man når ut.

DET BUBBLAR I VULKANEN

Vi lär oss om olika typer av magma och följer den på vägen från djupet upp igenom jordskorpan till ett vulkanutbrott på ytan. Utställare: Uppsala universitet. 58

SCENCAFÉ 1

Beskrivning kommer. Utställare: Uppsala universitet.

Bygg ett 3D-landskap och experimentera med översvämningar, bergskred och tsunamis. Den geologiska sandlådan är det perfekta verktyget för att förklara geologiska processer och för att lära sig hur en topografisk karta är uppbyggd. Utställare: Uppsala universitet. 58

UPPTÄCK EN LANTBRUKSMASKIN KULTIVATOR

Kultivator är en typ av harv med glesa pinnar som bearbetar jorden djupt. Den används för att bekämpa ogräs såsom kvickrot genom att riva sönder rötterna. Kultivatorn används efter skörden och innan plöjningen. Kultivatorn står utomhus vid eventtorget. Utställare: Sveriges Lantbruksuniversitet, Lövsta Lantbruksforskning.

Vem kan leva i en vattendroppe? I våra dammar, sjöar och hav finns ett myller av liv som nästan inte syns! Här har du chans se och lära känna plankton från sötvatten. I våra vattenprover kan du hitta kräftdjur, hjuldjur, kiselalger, cyoanobakterier mm. Både växt- och djurplankton har viktiga roller i ekosystemet och bildar basen till näringspyramider i vatten! Utställare: Biotopia. 57

LÄR KÄNNA VÅRA VANLIGASTE LÖVTRÄD

Lövträd är träd vars blad är tunna och platta. Alla träd som bär löv tillhör dock inte automatiskt gruppen lövträd. Man brukar enbart se gömfröväxter som egentliga lövträd, vilket innebär att tempelträd, palmer, kottepalmer och trädormbunkar inte räknas som lövträd trots att de bär löv. Sveriges största levande lövträd räknad efter volym är Ekebyhovseken i Ekerö kommun. Den kan vara omkring 500 år gammal. Utställare: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

LÄR DIG MER OM VACKRA OCH FASCINERANDE DJUR

Sverige har en rikare biologisk mångfald än de flesta har en aning om. Här kan du upptäcka den stora mångfalden av arter, lära dig artbestämma en art, se i Artportalen vilka arter som hittats på din favoritplats, förstå varför vi bör bevara den biologiska mångfalden, veta vad som är sällsynta, okända respektive hotade arter Utställare: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. 56

59

GÖR DIN EGEN JORDBÄVNING

Kom och testa vår seismometer! Gör din egen jordbävning och tävla om vem som kan skapa det största skalvet! Utställare: Uppsala universitet.

10.15 - RadioScience: ”Människor, vargar och värderingar”, med bland andra forskarna Erica von Essen, miljökommunikation, och Matthew Hiron, landskapsekologi. 11.00 - Studie- och karriärpodden: ”Fixa förträfflig forskarkarriär”, med en forskare mitt i karriären. 11.45 - Kemishow: Kemi är kul 12.30 - Forskarpodden: ”Hållbara besök – en utmaning för turismen”, med forskarna Karin Ågren, ekonomisk historia och John Östh, kulturgeografi. 13.15 - Forskarpodden: ”Rätt medicindos med 3D-skrivare”, med forskaren Christel Bergström, farmaci. 14.00 - Kemishow: Visuell kemi 14.45 - The AMR Studio: “Public awareness of antibiotic resistance” (in English), we will interview Mirko Ancillotti, from the Center for Research Ethics and Bioethics 15.30 - Shaping our food: ”50 procent lik mamma, 98,5 procent lik en schimpans?”, med forskarna Fredrik Sundström, zooekologi och Niclas Gyllenstrand, genetik.


SCENPROGRAM: 9.30–10.00 Kemishow Underhållande vetenskapshow med fokus på kemi. Här blandar Jojo, Sofie och Nathalie förklaringar med fascinerande experiment för att ge inspiration och lärdom om hur vår värld fungerar. Det blir en halvtimme fylld med färger, bubblor och kemiunderhållning för att fira att 2019 är periodiska systemets år.

10:15-10:45 Kemishow 11:15-11:45 Magishow med Arkadia En spännande blandning av trolleri, stand-up comedy, jonglering och gyckel. Följ med på en verklighetsflykt som du sent kommer glömma.

12:15-12:45 Kan robotar och datorspel hjälpa sjuka eller skadade människor? Kommer vi behöva sjukvårdspersonal i framtiden eller kan robotar och spel ta över deras uppgifter? Lina Sors Emilsson diskuterar var vi befinner oss idag och vad som är viktigt för att avancerade tekniker inom hälsa och omvårdnad ska kunna få betydelse för människors liv.

13:00-13:30 Jakten på liv i rymden Finns det liv på andra platser än jorden? De senaste åren har astronomer hittat flera tusen planeter kring andra stjärnor. Vissa av dem verkar någorlunda lika jorden, och nu är sökandet efter tecken på liv i full gång. Finns det kanske rent av livsformer därute som just nu försöker ta kontakt med oss? Hör astronomen Erik Zackrisson om hur spaningen efter våra kosmiska grannar går till.

13:45-14:15 Magishow med Arkadia 15:00-16.00 Mattias A. Klum - Vår tid på jorden Följ med på en inspirerande och fascinerande resa med oförglömliga bilder, filmer och berättelser. Uppsalaprofilen Mattias kommer till SciFest för att ta med dig på en resa in i fantastiska och hotade världar. Mattias är internationellt erkänd för sitt sätt att skildra djur, växter, miljöer och kulturer i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar.

Foto: Per Helander

Foto: Samuel Svensäter

MATTIAS A. KLUM VÄRLDSKÄND FOTOGRAF OCH FILMARE

GYCKLAREN ARKADIA SVENSK MÄSTARE I SCENMAGI

JOJO SPEKTAKULÄR KEMISHOW


ENTRÉPLAN dörröppning dörröppning stängd dörr stängd dörr nödutgång nödutgång

Vägg

Vägg

öppet

öppet

Nödutgång

2

3

4

5

6

1

12

11

13

14

10

konstutställning

7

9

8

15

16

liten scen

21

22

20

19

23

18

24

17

25

32

26

31

33

30

34

29

35

36

28

37

27

38


NEDRE PLAN

Nödutgång

42

43

44

45

46

47

Nödutgång

48

41

52

40

53

51

50

49

55

56

E 54

39

59 Nödutgång

58

60

57 Pysselhörna

Nödutgång

F

Nödutgång

Nödutgång

HISS 40 100


www.scifest.se ARRANGÖR: UPPSALA UNIVERSITET MEDFINANSIÄRER: SLU  SCILIFELAB  GE HEALTHCARE  VÄRLDSKLASS UPPSALA THERMO FISHER SCIENTIFIC  U-CAN  TEKNIKCOLLEGE  UPPSALAHEM  FYRISHOV

Profile for Teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet

SciFest 9 mars 2019 - program  

SciFest 9 mars 2019 - program