Page 1

Δεκέμβριος 2011 Ιανουάριος 2012 » www.fuitplus.gr » διανέμεται δωρεάν free

#

09 information

underground

tool


ΔΟΛΓΗΡΑΣ Χ Ω Μ ΑΤ Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Α ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΔΩΝ

ΤΗΛ. 6974008906 - 6944201304 - ΓΡΕΒΕΝΑ


ΜπουγάτσαΑχιλλέας Αχιλλέας Κων. Γώγος

Παράδοση από το... 1957

Στην ποιότητα, τη γεύση, την τεχνική.

Κοντά σας κ αθημερινά, πρωί -πρωί για τους εργ αζόμενους. Ολημερίς για τους επισκέπτες.

Μακεδονομάχων 35 Γρεβενά Tηλ. 24620 28797

Αργά το τη νεο βράδυ γι α λαία κ τους α ι ξενύχ τηδες .


ΔΟΛΓΗΡΑΣ Χ Ω Μ ΑΤ Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Α ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΔΩΝ

ΤΗΛ. 6974008906 - 6944201304 - ΓΡΕΒΕΝΑ


ΜπουγάτσαΑχιλλέας Αχιλλέας Κων. Γώγος

Παράδοση από το... 1957

Στην ποιότητα, τη γεύση, την τεχνική.

Κοντά σας κ αθημερινά, πρωί -πρωί για τους εργ αζόμενους. Ολημερίς για τους επισκέπτες.

Μακεδονομάχων 35 Γρεβενά Tηλ. 24620 28797

Αργά το τη νεο βράδυ γι α λαία κ τους α ι ξενύχ τηδες .


intro

20

ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ (και όχι διευθυντής ή εκδότης) ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛ.: 6937012345 ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛ.: 6932734737 ΣΤΟ 9Ο ΤΕΥΧΟΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ΧΑΡΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΥΝΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΡΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ… ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

περιεχόμενα

www.fuitplus.gr

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΝΕΜΕΝΟΓΛΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Μ. Αλεξάνδρου 50, Γρεβενά, τηλ. 24620.23332 (Για διαφημίσεις, καταχωρήσεις, σχόλια, επιστολές και οτιδήποτε άλλο γουστάρετε) fuit@fuitplus.gr » fuitplus@gmail.com www.fuitplus.gr ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η αναδημοσίευση και μετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, μέρους ή όλης της έκδοσης χωρίς την άδεια του εκδότη, αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. Τα κείμενα εκφράζουν την άποψη του κάθε συντάκτη. Το περιοδικό δεν φέρει καμία ευθύνη για αλλαγές σε ημερομηνίες ή προγράμματα ή τυχόν παραλείψεις.

editorial

«Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύβεις…» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟΥ

Ολο το τεύχος του FUIT μ πο βρείτε ρείτε να το σε ψη μορφή φιακή στο www.f uitplus .gr

Πριν από μερικά χρόνια αυτή η εποχή φάνταζε ως η καλύτερη όλου του χρόνου. Κλίμα γιορτινό, οικογενειακές καταστάσεις, φίλοι, δώρα, άφθονο φαγητό και χαμόγελα παντού. Πλέον ο Δεκέμβρης έχει γίνει ο μήνας που μας… πληγώνει, αλλά και ο μήνας που μας ξεσηκώνει παράλληλα. Ένας μήνας απολογιστικός για τη χρονιά που πέρασε, γεμάτος έξοδα, γεμάτος νέα μέτρα και φορολογίες. Ένας μήνας με άδειες τσέπες για τις περισσότερες οικογένειες και κακή ψυχολογία για τους περισσότερους από μας. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, δεν λείπουν τα χαμόγελα και δεν πρέπει να λείπουν αν θέλουμε να πούμε πως ζούμε και συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε. Αν θέλουμε να λέμε πως υπάρχουμε και θα υπάρχουμε

και μετά από ακόμη μία δοκιμασία. Μπορεί να μας λείπουν οι πολυτέλειες των προηγούμενων χρόνων, μπορεί να έχουν κοπεί μισθοί και δώρα, αλλά σίγουρα δεν χάσαμε την αγάπη και την ανθρωπιά μας. Την αισιοδοξία και τα όνειρα για ένα μέλλον που μπορεί να φαντάζει αβέβαιο, αλλά στην τελική ανάλυση εμείς είμαστε αυτοί του το… ορίζουμε. Ο Δεκέμβρης είναι πλέον ένας μήνας που μας πληγώνει, αλλά μας ξεσηκώνει παράλληλα. Ένας μήνας που τα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων τον κατατάσσουν στους μήνες που δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις και δύσκολα μπορείς να μείνεις με σταυρωμένα τα χέρια. Απλά περιμένεις και πάλι την… έκρηξη. Περιμένεις την αφορμή και την ώθηση για να βγεις


30 32

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Ο «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ» ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 05

BAILDSA UNITED STATES OF BALKANS

38

MARCO SIMONCELI ΕΝΑΣ… ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ

ΒΡΈΞΕΙ… ΧΙΟΝΊΣΕΙ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Τον προηγούμενο μήνα το fuit βρέθηκε μέσω του γραφίστα μας, Κώστα Μενεμενόγλου στο βυθό της θάλασσας. Οι θερμοκρασίες όμως έπεσαν, τα πρώτα χιόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους αλλά το fuit δεν καταλαβαίνει από… κακοκαιρία. Βρέξει… χιονίσει, θα κυκλοφορήσει και θα είναι κι αυτό το μήνα η καλύτερη παρέα σας. Το καλύτερο διάλλειμα, η καλύτερη συντροφιά. Το fuit έφτασε μέχρι τις χιονισμένες πλαγιές της Αυστρίας, με τη βοήθεια του Γιάννη Παπαδημητρίου και ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Βασιλίτσα. Βγάλτε κι εσείς την πιο φευγάτη fuit... φωτογραφία και μοιραστείτε τη μαζί μας στέλνοντας τη στο fuitplus@gmail.com

στο δρόμο. Να φωνάξεις, να διαμαρτυρηθείς, να διαδηλώσεις, να αγανακτήσεις. Πριν από πέντε χρόνια ένα παιδί, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό και το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να καεί ολόκληρη η Ελλάδα. Στάθηκε η αφορμή για μια σύγχρονη επανάσταση, ανθρώπων κάθε ηλικίας χωρίς μάσκες και κράνη. Ενάντια στο σύστημα, ενάντια σ’ ένα ανύπαρκτο κράτος που μόνο σιγουριά δεν μπορεί να εμπνέει στον Έλληνα πολίτη. Και τον Ιανουάριο τι; Επιστροφή στο σπίτι και συνεχίζουμε τη ζωή μας αφήνοντας προσωρινά τις μάσκες της επανάστασης στο ντουλάπι ή συνεχίζουμε να παλεύουμε με άλλους τρόπους να αλλάξουμε τον

κόσμο, φορώντας όμως τις μάσκες της καθημερινότητας; Τελικά έχετε αναρωτηθεί πόσες μάσκες φοράει ο καθένας από μας και τι κρύβεται κάτω από την καθεμία από αυτές; Ίσως δεν είναι τυχαίος ο στίχος του Γιάννη Αγγελάκα: «Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύβεις, κάτω απ’ τη μάσκα που φοράς...» και ίσως να μην είναι τυχαίο και το εξώφυλλο του διπλού (Δεκέμβριος/Ιανουάριος) εορταστικού τεύχους του fuit που κρατάτε στα χέρια σας.

Remember Remember the 6th of December


σελίδα 6 » Δεκ. 2011 - Ιαν.2012

» ΕΔΩ ΓΡΕΒΕΝΆ

«Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες δεν πιάνουν οι ευχές, Εδώ το τώρα ζητιανεύει λίγη πίκρα από το χθες. Εδώ οι μέρες ταξιδεύουν σαν χελώνες νεκρές, Εδώ η θλίψη δεν κερδίζει ποτέ…» Γ. Αγγελάκας «Μύρισαν» εκλογές και οι υποψηφιότητες άρχισαν να κυκλοφορούν. Χαμένος κόπος αφού με βάση το παρελθόν κάποιος ξενόφερτος σωτήρας θα εμφανιστεί, θα ψηφιστεί, θα εκλεγεί και ύστερα θα εξαφανιστεί. Αυτά είναι τα Γρεβενά. Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν τα άτομα που οργάνωσαν και έφεραν σε πέρας τη τριήμερη Πανελλήνια γιορτή μανιταριού στο Ζιάκα. Και χωρίς την παραμικρή βοήθεια ή συμπαράσταση κατάφεραν να γεμίσουν την περιοχή με επισκέπτες. Προβληματίζεται κανείς;

Συγχαρητήρια στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών για την άριστη σήμανση ολόκληρου του οδικού Δικτύου. Και για τις άμεσες παρεμβάσεις σε σημεία επικίνδυνα. Στα Γρεβενά ούτε χάνεσαι, ούτε κινδυνεύεις από έλλειψη ενημέρωσης.

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης διαπιστώνεις με λύπη την απουσία ονομάτων που πρόσφεραν και έγραψαν ιστορία στον τομέα τους: Κινηματογραφιστές Αφοί Μανάκια, λαογράφος Κ. Καραπατάκης, κάλφας Βράγκας, αγιογράφοι Σαμαρίνας κ.α. Με την επέκταση σχεδίου πόλης πιστεύουμε να τιμηθούν για την μεγάλη τους προσφορά.

Στον ορεινό όγκο κάποια κατ αστήματα εστίασης, επενδύουν στην ποιότητα, την ποσότητα και τις καλές τιμές. Ο κόσμος τα γνω ρίζει και τα προτιμά. Μακάρι το παράδειγμα του ς να βρει μιμητές γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.

Βρύσες, πάρκα και χώροι αναψυχής γύρω απ’ την πόλη και στα χωριά που με πολύ μεράκι και μεγάλο κόστος κατασκευάστηκαν έχουν εγκαταλειφθεί. Χωρίς νερό, χωρίς καθαριότητα, χωρίς την παραμικρή περιποίηση δένδρων και λουλουδιών. Και μην πει κανείς ότι και δω φταίει η οικονομική κρίση.

Μόνο θετικά έχει να προσφέρει η ίδρυση και η λειτουργία του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας (εσπερινό) στα Γρεβενά. Τη μόρφωση την έχουν ανάγκη όλοι, αρκεί να τους δίνεται η ευκαιρία. Καλή αρχή και καλή επιτυχία.

Η επίσκεψη σε ένα καζαναριό (χώρος παρασκευής τσίπουρου) είναι πρωτόγνωρη εμπειρία και προσφέρει στοιχεία παράδοσης, γνώσεις και διασκέδαση. Σχολεία και τοπικοί σύλλογοι ας το εκμεταλλευτούν σαν θέμα και σαν μαζική εκδήλωση τουριστικής προβολής.

Δικαίωμα στην α ντί

Θίγουμε κατά καιρούς στο fuit κάποια «κακώς κείμενα» και καταθέτουμε προ τάσεις. Δεν βλέπουμε καμιά αντίδραση και καμ ιά ευαισθητοποίηση. Φαίνεται ότι το περιοδικό μερικοί δεν το διαβάζουν. Το ξεφυλλίζουν και απλά βλέπουν τις… διαφημίσεις.

φαση

ό Η «φιλοξενία» του fuit στο περιοδικ ς όλου ας, τυπί ΕΨΙΛΟΝ της Ελευθερο εμάς που ασχολούμαστε με το περιοδικό, μας κάνει να νοιώθουμε περη το νο έντο πιο ι φάνια. Παράλληλα κάνε αίσθημα της ευθύνης και την ανάγκη για συνεχή βελτίωση.

«Ο ντόπιος»

Φωτογραφία: Βασίλ

ης Χαριζόπουλος


www.fuitplus.gr ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ

ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΦΕΝΕΙΟΝ Α Κ

Eλληνικόν ΓΡΕΒΕΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΙΑΚΑ 26 ΤΗΛ. 24620-85875

ΚΥΠΡΟΥ 22 ΤΗΛ. 24620-25802

Κοκόρια χωριάτικα παραδοσιακής βοσκής από το Φελί Γρεβενών

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ είμαι μεγαλωμένος με ελαιόλαδο γι’ αυτό είμαι ο πιο νόστιμος στον κόσμο!!!

Κτηνίατρος μονάδας Χριστάκος Ιωάννης

τηλ. 24620-25626 & κιν. 6937729849

www.cafe-ellinikon.com Το Ελληνικόν ανοίγει στις 9 το πρωί με ελληνικό στην χόβολη και με εξαιρετικό αρωματικό εσπρέσσο. Συνεχίζει με παραδοσιακό τσίπουρο Γρεβενών και εκλεκτά κρασιά της περιοχής τα οποία συνοδεύονται με σπιτική Γρεβενιώτικη κουζίνα. Το βράδυ το Ελληνικόν αλλάζει νότα και σας προσφέρει Ευρωπαϊκές (Τσέχικες) μπύρες σε συνύπαρξη με 2 παγωμένα βαρέλια τα οποία συνοδεύονται με κρέατα της περιοχής και καθαρά ποτά που συμπεριλαμβάνουν και κρύα πιάτα με ξεχωριστες γεύσεις!

Εθνικής Αντίστασης 1, Γρεβενά


πλανήτης... ελιμεία » GRAO

Ελληνική γλώσσα και συμπλεγματισμός Έχει χρόνια που πάει τώρα αυτή η ιστορία. Με το που ανοίγεις το Internet όλο και κάποιο site της κακιάς ώρας θα περιέχει και μία ιστορία για την ανωτερότητα της Ελληνικής γλώσσας έναντι των υπολοίπων. Πόσα χρόνια ακόμα θα παλεύουν οι γλωσσολόγοι με όλους αυτούς τους μύθους περί Ελληνικής είναι ακόμη αβέβαιο, ή μάλλον είναι σίγουρο: τέτοιοι μύθοι θα υπάρχουν όσο θα υπάρχει αυτός ο γνωστός συμπλεγματισμός του σημερινού Έλληνα, σύμφωνα με τον οποίο χτίζεις μια όμορη ιστοριούλα υπερβολής και αυταπάτης για πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό του οποίου αισθάνεσαι μέρος. Εξέχον παράδειγμα αυτού φυσικά η γλώσσα, το καθημερινό μέσο επικοινωνίας του καθενός. Φυσικά, λόγω της οικειότητας του καθενός με τη γλώσσα του λόγω αυτής της της χρήσης, όλοι ανεξαιρέτως έχουν και από μία άποψη για αυτή. Τώρα ο συνδυασμός του προηγούμενου συμπλεγματισμού μαζί με την προαναφερθείσα οικειότητα οδηγεί σε ακατέργαστη μαλακία 24άρων καρατίων με αποτέλεσμα θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες ο Bill Gates βάζει τους υπαλλήλους του να μαθαίνουν Αρχαία ή ότι η Apple προωθεί πρόγραμμα εκμάθησης των Ελληνικών επειδή αυτά είναι η υπέρτατη λογική γλώσσα και η οποία θα χρησιμοποιείται από εδώ και πέρα ως γλώσσα που θα καταλαβαίνουν οι υπολογιστές. Για όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις των διαφορών ανάμεσα σε φυσικές και τεχνητές γλώσσες (ανθρώπινες γλώσσες σαν τα Ελληνικά από τη μία και γλώσσες σαν τη C++, Java κτλ από την άλλη) γνωρίζουν ότι τα Αρχαία Ελ-

ληνικά είναι μια ακόμη ανθρώπινη γλώσσα, γεμάτη από αμφισημίες και υπολογιστικά προβλήματα, η οποία σαν τέτοια είναι ακατάλληλη για οποιαδήποτε υπολογιστική χρήση. Φυσικά κανένα τέτοιο πρόγραμμα δεν υπήρξε ποτέ από την Apple ούτε από κανέναν άλλο (το πρόγραμμα υποτίθεται λεγόταν Hellenic Quest). Και μετά ερχόμαστε στη φο-

ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ! ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ ΕΨΙΛΩΝ. ΣΤΗ ΙΓΜΑ (ΙΝΑ) ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ. ΘΗ ΤΑ ΙΩΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΛΛΑΜ ΔΑ (ΙΝΑ) ΜΗ ΝΥΞ, Ο ΜΙΚΡΟΝ (ΕΣΤΙ), ΠΥΡΟΣ (ΔΕ) ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ ΕΨΙΛΩΝ, ΦΥ (ΟΙ) ΨΥΧΗ, Ο ΜΕΓΑ (ΕΣΤΙ)

Το Ελληνικό αλφάβητο ως προσευχή στο θεό. Αλιμονό μας...

βερή άποψη ότι τα Ελληνικά είναι η μόνη μη-αυθαίρετη γλώσσα, με την έννοια ότι στην Ελληνική όλες οι λέξεις δείχνουν τι σημαίνουν και δεν είναι μια αυθαίρετη σχέση ήχου και νοήματος όπως όλες οι υπόλοιπες. Βασικά, για κάποιον που έχει διδαχθεί έστω και ένα εισαγωγικό μάθημα στη γλωσσολογία, θα γνωρίζει ότι εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, η Ελληνική δεν θα ήταν απλά ανθρώπινη γλώσσα, μιας και η αυθαιρεσία του γλωσσικού σημείου είναι ίσως μία από τις κυριότερες (αν όχι η κυριότερη) καθολι-

κές ιδιότητες της γλώσσας. Συνήθως χρησιμοποιείται το παράδειγμα εν είδει σύγκρισης με την Αγγλική. Το επιχείρημα έχει ως εξής: Η Αγγλική χρησιμοποιεί το car για το αυτοκίνητο, το οποίο car δε «δείχνει» τη σημασία του, ενώ η Ελληνική χρησιμοποιεί το «αυτοκίνητο» που φυσικά είναι σύνθετη λέξη η οποία ουσιαστικά «δείχνει» τη σημασία του δηλ. αντικείμενο που έχει την ικανότητα να κινείται από μόνο του. Όλα καλά μέχρι εδώ. Ρωτάω εγώ τώρα, αν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και αποδομήσουμε λίγο την σύνθετη λέξη στα συστατικά της, το «αυτό» πως μας «δείχνει» αυτό που σημαίνει; Εδώ φυσικά η Ελληνική έχει αρχίσει να μοιάζει τρομερά με την Αγγλική. Ποιος συνδυασμός των γραμμάτων του «αυτό» μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για κάτι σχετικό με την αυτοπαθητική ιδιότητα της λέξης; Κανείς προφανώς, καθαρή αυθαιρεσία όπως ακριβώς και στην Αγγλική. Όπως επίσης και το γεγονός ότι λέξεις σαν το αυτοκίνητο υπάρχουν και στην Αγγλική, ακόμα και για το αυτοκίνητο (automobile) ή η λέξη toothbrush κ.ο.κ. Το πρόβλημα μας λοιπόν είναι άλλον η αδυναμία μας να τοποθετήσουμε κάτι το οποίο αγαπάμε (τη γλώσσα μας) στη σωστή του βάση. Γιατί με το να ισχυρίζεσαι τέτοιου τύπου αηδίες σαν αυτές που μόλις παρουσίασα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μικραίνεις πάρα να μεγαλώνεις την γλώσσα που υποτίθεται αγαπάς και που μια νεώτερη μορφή της εξακολουθείς να μιλάς. Στέλιος Χατζηκυριακίδης


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 09

Damnation Festival 2011 Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό ένα από τα σημαντικότερα extreme metal festival λαμβάνει χώρο στο πανεπιστήμιο του Leeds. Φεστιβάλ που προσεγγίζει κόσμο από τη Βρετανία, αλλά και από τις γειτονικές χώρες. Οι ντόπιοι Humanfly ανοίγουν τη συναυλία αφήνοντας υποσχέσεις για το τι θα ακολουθήσει. Δυνατά τραγούδια με επιρροές από πρώιμους Mastodon. Τη σκυτάλη παίρνουν οι Σκοτσέζοι Cerabal Bore. Death metal επίπεδου Δ’ εθνικής (παλεύουν με τον Πυρσό να ανέβουν κατηγορία). Τίποτα το ιδιαίτερο. Προσπερνάμε. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίμενα τους A Man Called Catten. O frontman (Paul Catten) είναι τεράστια μορφή στην underground σκηνή της Βρετανίας. Μπαντάρες όπως οι Medulla Nocte, Murder One και Lazarus Blackstar δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Φήμες που κυκλοφόρησαν πριν τη συναυλία έκαναν λόγο για πλάκα των οπαδών τους οι οποίοι θα πετούσαν στη σκηνή λαχανικά καθώς για όσους δεν γνωρίζουν ο τύπος είναι αλλεργικός στα λαχανικά. Καλή εμφάνιση… Οι ανερχόμενοι Α Forest of Stars μας καταστρέφουν την ψυχολογία με τα μελαγχολικά και μονότονα τραγούδια τους. Η κατά τη γνώμη μου καλύτερη μπάντα του φεστι-

» TEXTONS

Γράφει ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος

» TOL - ΤΟL

βάλ, οι νορβηγοί Shining με βγάζουν ασπροπρόσωπο με την εμφάνιση τους καθώς όλη την εβδομάδα έσπασα τα φρύδια των φίλων μου για τις δυνατότητες και το ταλέντο τους. Στη συνέχεια οι Εvile Από το γειτονικό Χάντγερσφιλντ. Ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο χώρο του Thrash Metal. Πανζουρλισμός και τρελό… ξύλο κατά την εμφάνιση τους στη σκηνή. Οι Turisas, ντυμένοι σαν Σκανδιναβοί γιδοβοσκοί παίρνουν σειρά. Η πλειοψηφία του κοινού ήρθε σίγουρα να παρακολουθήσει αυτούς. Τρελό πάρτι με επικά και πιασάρικα κομμάτια, ενώ το μεγάλο γέλιο πέφτει στη διασκευή του «raspoutin» κομμάτι που παίζεται σε κάθε μεταλάδικο της περιοχής που έχω πάει. Οι God is an Astronaut ήταν από τα γκρουπ που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον με την εμφάνιση τους ενώ Headliner φέτος ήταν ο Devin Townsend και το γκρουπ του. Τον γουστάρω αρκετά όταν περιοδεύει με τους Strapping Young Land, αλλά το ομότιτλο γκρουπ του (Devin townsend), δεν με ελκύει καθόλου σε αντίθεση με το υπόλοιπο πλήθος που βρισκόταν στο φεστιβάλ. Την έπεσα λοιπόν στο μπαρ και πλακώθηκα στα Jagerbombs (Jagermeister με Red Bull)!. Την στιγμή εκείνη φάνταζε καταπληκτική ιδέα, την επόμενη μέρα όμως… άουτς!!!

Γράφει ο Απόστολος Τολίκας

NOLA (New Orleans, Louisiana) Το κομμάτι γράφεται στο ιστορικό French Quarter της Νέας Ορλεάνης στη Louisiana, με αισθητήρια υπερεκτεθιμένα σε μουσικές, εικόνες, φαγητό. Πως να γράψεις κομμάτι για μια τέτοια πόλη γεμάτη ζωή, ιστορία, μουσική και αναφορές? Οι λέξεις είναι από μόνες τους ηχητικά όμορφες, χωρίς πολλά πολλά: jazz, brass, voodoo, cajun, creole, gumbo, jambalaya, treme. Γυρίζεις στους δρόμους της και στις γειτονιές της, το ιστορικό French Quarter, την παλιά συνοικία των Γάλλων αποίκων, το Treme, τη μεγαλύτερη γειτονιά αφροαμερικανών στη χώρα, τη Bourbon St. με τους μεθυσμένους τουρίστες, τη Frenchman με τα τοπικά μπαρ και τις λάιβ σκηνές, τις όχθες του Μισισιπή. Χαζεύεις μπάντες στους δρόμους, μουσικούς και πνευστά, αναγνωρίζεις τις ρίζες της ρίμας και του του αυτοσχεδιαμού, της μουσικής-performance και του χορού στο δρόμο, κι αναρωτιέσαι για τα κοινά με τις μπάντες στα Βαλκάνια. Όλη η πόλη ένα μεγάλο φεστιβάλ μουσικής. Τα βράδια οι σκηνές γεμίζουν

και πρέπει να διαλέξεις: Soul Rebels στο Blue Nile ή Kermit Ruffins στο Tippitina’s; Οι ντόπιοι είναι παθολογικά ερωτευμένοι με την πόλη τους. Όσοι δεν έφυγαν μετά την καταστροφή του Katrina το ‘05, που μείωσε τον πληθυσμό της στο μισό σχεδόν, είναι περήφανοι που άντεξαν. Όσοι είχαν τα μέσα επέστρεψαν, άλλοι το προσπαθούν ακόμη. Είναι οργισμένοι με πολιτικούς και εργολάβους που απέτυχαν να προφυλάξουν και να αναδομήσουν την πόλη και το ηθικό της, να ξαναζωντανέψουν το Lower Ninth Ward, την πιο φτωχη γειτονιά που εξαφανίστηκε από τον τυφώνα. Η Νέα Ορλεάνη είναι οι κάτοικοι της, που συνεχίζουν να τη γιορτάζουν στο Mardi Gras, να λατρεύουν τους «αγίους» της (με κλάματα στην επιστροφή των Saints στο γήπεδο τους) και να της γράφουν τραγούδια και στίχους σαν να είναι η μικρή, μαύρη ερωμένη τους. Και ξαναφτιάχνεται από τους κατοίκους της, όπως ένα second line parade, που ακολουθεί τη μπάντα (δες την αρχική σκηνή της υπέροχης σειράς «Treme” του ΗΒΟ).


σελίδα 10 » Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 Γράφει ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος

» ΟΔΩΝΥΜΙΚΆ

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

ΟΔΟΣ ΓΡΕΒΕΝΑ GREVENA Η ονομασία των δρόμων μιας πόλης γίνεται πάνω απ’ όλα για την εξυπηρέτηση πολιτών και υπηρεσιών στις συναλλαγές τους (ταχυδρομική, τηλεφωνική επικοινωνία, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση κ.λ.). Εξυπηρετεί όμως και τις καθημερινές αγοραστικές ανάγκες, τις συναναστροφές, τις υποχρεώσεις, την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή όλων των κατοίκων. Μικρές ταμπελίτσες τα ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ μας ταξιδεύουν σε καιρούς αλλοτινούς, σε ιστορικά γεγονότα, σε ξεχωριστές προσωπικότητες, σε μεγάλες στιγμές της πόλης και του έθνους. Και είναι ευτυχής αυτός που πίσω από το όνομα μπορεί και διαβάζει την ιστορία, τον πολιτισμό, τους αγώνες, την προσφορά και τη διαχρονική πορεία σε μία χώρα και έναν τόπο. Πάμε λοιπόν σήμερα να καταγράψουμε δρόμους και πλατείες των Γρεβενών κατά αλφαβητική σειρά. Χωρισμένες σε ιστορικές ενότητες και διάφορες κατηγορίες. Για να μπορέσει ο κάθε αναγνώστης Γρεβενιώτης ή μη να σχηματίσει μια στοιχειώδη εικόνα του οδικού ιστού της πόλης. Ονόματα από την Ελληνική Αρχαιότητα: Αριστείδου, Αριστοτέλους, Δημοσθένους, Θερμοπυλών, Ιπποκράτους, Λυκούργου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Ομήρου, Σόλωνος, Φιλίππου. Βυζαντινά χρόνια: Βυζαντίου, Βελισαρίου, Ιουστινιανού, Κων/νου Παλαιολόγου, Λέοντος Σοφού, Νικηφόρου Φωκά. Νεώτερα χρόνια: Αγίου Κοσμά, Αθανασίου Διάκου, Εμ. Παπά,Γεωρ Καραϊσκάκη, Ρήγα Φεραίου, Φιλ. Εταιρείας, 25ης Μαρτίου (πλατεία). Του 20ου Αιώνα: Ελ. Βενιζέλου, Εθν. Αντίστασης, ‘Ιωνος Δραγούμη, Μακεδονομάχων, Αλεξ. Παπάγου, Παύλου Μελά, Πολυτεχνείου, Φαρδυκάμπου, 28ης Οκτωβρίου.

Τοπικά θέματα: 13ης Οκτωβρίου, Αθαν. Γκούμα, Αποστ. Κυρίμη, Αρβανιτίδη, Αιμιλιανού(πλατεία), Γεωργίου Μπούσιου, Δημ. Αγοράστη, Διαμαντή Μάνου, Ηλία Φάσα, Θεόδωρου Ζιάκα, Θεοδ. Θεοδωρίδη, Θωμά Λαδά, Καπετάν Λούκα, Κων/ νου Ταλιαδούρη, Οπλαρχηγού Τότσκα, Γεωργ. Παπασερβερή, Αθαν. Φασούλα. Ιδέες-Έννοιες- Αξίες: Ανεξαρτησίας, Ειρήνης, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Νίκης, Φιλελλήνων, Ελευθερίας (πλατεία). Τοπικά Τοπωνύμια- Πόλεις: Αγ. Αχιλλείου, Αγ. Γεωργίου, Ευαγγελίστριας, Ηπείρου, Καλαμπάκας, Κύπρου, Κωνσταντινουπόλεως, Πίνδου. Με απόφαση 311/84 του Δημοτικού Συμβουλίου οι δρόμοι με την ονομασία Ιωάννη Μεταξά, 25ης Ιουλίου, Βασιλέως Γεωργίου και Βασ. Κων/νου μετονομάστηκαν αντίστοιχα σε Αντίστασης, Φαρδυκάμπου, Πολυτεχνείου και Κ.Ταλιαδούρη. Απουσιάζουν από τους δρόμους πολλές αξιόλογες Γρεβενιώτικες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και των δωρητών. Απουσιάζουν επίσης ονόματα σε σχέση με τον Πόντο και την Μ.Ασία, αν και το Ποντιακό στοιχείο ανέρχεται σε μεγάλο ποσοστό εντός και εκτός της πόλης. Και ενώ οι κύριες πλατείες έχουν καθαρά Ελληνικά ονόματα οι συνοικίες παραμένουν με τις παλιές ονομασίες: Μεράς, Βαρόσι, Ντουρούτ, Κούρβουλο, Σουλιό κ.λ. Με το θέμα των συνοικιών όμως θα ασχοληθούμε εκτενέστερα σε άλλο τεύχος. Όπως και με τις εκδοχές και τις ιστορικές μαρτυρίες που αναφέρονται στο όνομα ΓΡΕΒΕΝΑ.


www.fuitplus.gr

www.kotaki.gr Μεγ. Αλεξάνδρου 41

Γρεβενά, Τ.Κ. 51100

και καλή σας όρεξη

Γκαμπράνης 24620 28746

delivery Πλ. Αιμιλιανού Γρεβενά

ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ

Πλατεία Αιμιλιανού • Γρεβενά τηλ. 24620-83183 • 6977748204 (what’s up) 6971719697

Πάρκο «Τσακάλια» • Γρεβενά • τηλ. 24620-84890

ΠΛΑΤ τηλ.


η τέχνη του… Ευ Ζην Κείμενο/ φωτογραφίες Κώστας Ντούνας (Μαθηματικός – Μελισσοκόμος)

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

Ένα χόμπι που γίνεται επάγγελμα Ο όρος μελισσοκόμος αποτελεί για κάποιους επάγγελμα, για άλλους πάλι είναι απλά ένα χόμπι που αποφέρει παράλληλα τεράστια κέρδη και δεν μιλάμε μόνο οικονομικά. Η συγκεκριμένη στήλη σας παρουσιάζει κάθε μήνα ένα επάγγελμα ιδιαίτερα διαδεδομένο στην πόλη μας. Με κάθε λεπτομέρεια για την τέχνη του ευ ζην, όπως αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη συγκεκριμένη στήλη. Όταν όμως έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο όπως ο Κώστας Ντούνας, μαθηματικός στο επάγγελμα και… γητευτής μελισσών στο χόμπι, αφήνουμε αυτόν να μας ταξιδέψει στην πιο οργανωμένη ίσως κοινωνία στον πλανήτη, αυτή ενός μελισσιού.

Η ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΕΝΌΣ ΜΕΛΙΣΣΙΟΎ Οι μέλισσες γενικά εμφανιστήκαν στη γη πριν 80.000.000 χρονιά περίπου. Η κοινή μέλισσα (Apis Melifera) είναι ένα έντομο που ανήκει στην τάξη των υμενόπτερων. Μερικές χιλιάδες μέλισσες αποτελούν μια άριστη και οργανωμένη κοινωνία της όποια η φυσική φωλιά είναι οι κουφάλες δέντρων. Αυτή η οργανωμένη κοινωνία αποτελείται από τις εργάτριες, τους κηφήνες και τη βασίλισσα. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Η βασίλισσα έχει μήκος περίπου 2 εκ.. Η διάρκεια ζωής της φτάνει μέχρι και τα 5 έτη. Γενναίε καθημερινά μέχρι και 1500 αυγά. Η παραγωγικότητα της πέφτει με τα 3 χρονιά. Για να γεννηθεί χρειάζεται 16 ημέρες. Μια βασίλισσα γονιμοποιείται συνήθως με 35-40 κηφήνες για μια φορά στη ζωή της. Η ΕΡΓΑΤΡΙΑ Η εργάτρια - μέλισσα (Apis Melifera) με μήκος μόλις 1,5 εκ. ζει για 40 μέρες περίπου και δουλεύει ασταμάτητα μέρα νύχτα φροντίζοντας την κυψέλη. Το χειμώνα η διάρκεια της ζωής της παρατείνεται έως και 6 μήνες. Χρειάζεται 21 μέρες για να ολοκληρωθεί η εξέλιξη της. Ο ΚΗΦΗΝΑΣ Ο κηφήνας με το πιο πλατύ σώμα και μήκος ενδιάμεσο της βασίλισσας και της εργάτρι-

ας χρειάζεται 24 μέρες μέχρι να γεννηθεί. Η ύπαρξη του αναγκαία για τη γονιμοποίηση της βασίλισσας.

ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΜΕΛΙΣΣΟΣΦΑΙΡΑ Η κοινωνία των μελισσών αποτελείται από μια βασίλισσα, μερικές χιλιάδες μέλισσες, και κάποιες εκατοντάδες κηφήνες (το καλοκαίρι). Ένα μελίσσι έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει σε ακραίες καιρικές συνθήκες ζέστης (45 ο C και άνω) και ψύχους (έως -30ο C) έχοντας κατάλληλα αποθέματα νερού και τροφής αντίστοιχα. Μελίσσια με επιπλέον προφύλαξη επιβιώνουν μέχρι και στους -50 ο C (Καναδάς).

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Οι μέλισσες με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης αρχίζουν και ανεβάζουν ρυθμούς ανάπτυξης τρέφοντας ολοένα και περισσότερο γόνο. Η γέννα της βασίλισσας συνεχίζεται και τον Ιούνιο ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει και τις 60.000 μέλισσες.

ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ – Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ Οι μέλισσες κατασκευάζουν βασιλικά κελιά (βασιλοκελιά) όπου εκεί μέσα θα γίνει η εκκόλαψη των νέων βασιλισσών. Κατά τη διαδικασία της σμηνουργίας η παλιά βασίλισσα φεύγει από την κυψέλη παίρνοντας ένα μεγάλο μέρος από πληθυσμό και φεύγει προς αναζήτηση νέας κατοικίας.

ΜΕΛΙ Μέλι, ένα αγνό και γλυκό προϊόν των μελισσών από τη μάνα φύση. Το μέλι είναι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται κατά μεγάλο ποσοστό από το νέκταρ λουλουδιών και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες.

ΤΡΥΓΟΣ – Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ Μόλις οι μέλισσες σφραγίσουν με κερί το μέλι που βρίσκεται στα κελιά της κερήθρας (φωτο) τοτε το πλαίσιο αυτό είναι έτοιμο να δώσει το αγνό και φυσικό μέλι που μάζεψαν με κόπο οι μέλισσες.

ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΊ ΤΟ ΜΈΛΙ. Η ευεργετική δράση του μελιού δεν μπορεί να παραμεληθεί. Η κατανάλωση μελιού μπορεί να προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στον οργανισμό όπως: 1. ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές 2. τα έλκη του στομάχου 3. την αϋπνία 4. Αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο 5. Προστασία από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη 6. βοηθά στην καλή λειτουργιά του γαστρεντερικού μας συστήματος 7. Καρδιά- Κυκλοφορικό 8. συκώτι 9. Νεφρά 10. θεραπεύει τα εγκαύματα


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 13

ΤΑ ΆΛΛΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΨΈΛΗΣ

Το μέλι δεν είναι το μοναδικό προϊόν που συλλέγεται από μια κυψέλη, αντίληψη που έχει ο περισσότερος κόσμος. Οι μέλισσες μας προσφέρουν επίσης την πρόπολη την γύρη και τον βασιλικό πολτό που το κάθε ένα έχει την δίκη του μοναδική αξία.

ΠΡΟΠΟΛΗ Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Η πρόπολη περιέχει κύρια ρητίνη (55%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

ΓΥΡΗ Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορο λουλούδια και την αποθηκεύουν στα «καλαθάκια» των ποδιών της. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρέμασης ουσία, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους ρινοφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Χαρακτηριστικό για το βασιλικό πολτό είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12 και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε.


σελίδα 14 » Δεκ. 2011 - Ιαν. 2012

9+1

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ SANTA CLAUS

1.

Κυκλοφορεί με πολλά ψευδώνυμα. Είναι ο Father Christmas των Άγγλων, ο Santa Claus των Αμερικανών, ο Père Noël των Γάλλων, ο Weihnachtsmann των Γερμανών, ο Babbo Natale των Ιταλών ή ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων.

Επίσης κληρονόμησε ένα σωρό Σμυρναίικες συνταγές μαγειρικής, χάρη στις οποίες πήρε καμιά 150αριά περιττά κιλά κι έγινε έτσι το αφράτο και ροδαλό σύμβολο του αχαλίνωτου καταναλωτισμού που όλοι γνωρίζουμε και λατρεύουμε.

την άσπρη γούνα από ύφασμα που φτιάχτηκε και η ιστορική γούνα της γυναίκας/σταρ/ ηρωίδας Λαίδη Άντζελα (δηλαδή 60 χρόνια πριν) και τις μαύρες μπότες σε χρώμα του μαυροκορακί-μαλλιού ενός καλομαθημένου emo.

2.

6.

9.

3.

7.

Αποτελεί μία μίξη παραδόσεων, θεοτήτων και σαφώς χριστιανικών στοιχείων. Την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν τοποθετημένη η λατρεία του αρχαίου θεού Πρίαμου απ’ όπου κληρονόμησε τη μακριά λευκή γενειάδα. Από τη λατρεία κάποιων για τον αρχαίο μάγο Οντίν («Θεός των μάγων») κληρονόμησε τη στολή του μάγου. Γεννήθηκε στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας το 330 μ.Χ., ενώ εδώ και μερικά χρόνια ζει στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, γενέτειρα της μητέρας του.

4.

Δεν έχει άλλα αδέρφια. Ο πατέρας του ήταν Σμυρνιός και ιδιοκτήτης βιομηχανίας παιχνιδιών, ενώ η μητέρα του έκανε φωνητικά στο συγκρότημά των Lordi.

5.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του κληρονόμησε την παιχνιδοβιομηχανία.

Έγινε γνωστός και από το καλλιτεχνικό του ταλέντο με συμμετοχή σε διαφήμιση μεγάλης εταιρείας αναψυκτικών (εξ’ ου και το κόκκινο της στολής / ονόματα δεν λέμε/ τζάμπα διαφήμιση δεν κάνουμε) και από διάφορα guests σε χαζοχαρούμενες Αμερικανικές κωμωδίες.

Λόγω του ασφαλιστικού και των προβλημάτων των συντάξεων (πόσες Βarbie να αγοράσει ο γεράκος με μόνο 120 ευρώ σύνταξη;) αναγκάζεται ο καημένος για έξτρα εισόδημα να καθαρίζει καμινάδες από κάθε τζάκι που μυρίζει καρβουνομπριζόλες από τα Χριστούγεννα.

8.

Για να μην χαλάσει το χατίρι των κακομαθημένων θέλω-Βarbie/Αction man-ή-θα-γίνω-emo-σαν-την/ον-μεγάλο/ η-μου-αδερφό/η, καταπιέζεται να βάλει την κόκκινη-αλά σάλτσα πουμαρό- στολή του,

Αρκετά είναι τα μπλεξίματα του με τον νόμο, είτε με την επιτροπή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξ’ αιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας που υπήρχαν στο εργοστάσιο του, είτε με φιλοζωικές εταιρείες από τις οποίες κατηγορήθηκε ότι τάιζε τους τάρανδους με… ήλιο για να μπορούν να πετάνε, τελικά όμως αθωώθηκε απ’ όλες τις κατά καιρούς «κατηγορίες» λόγω αμφιβολιών.

+1

Αν δεις ξημερώματα πρωτοχρονιάς, έναν τύπο με γένια, σκούφο και σάκο να περπατάει στο σπίτι σου, ξύπνα μαλάκα, σε κλέβουν»


Δεκ. 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 15

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

VS

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΙΟΥΦΑ

Χειιμωνιάτικο το 9ο τεύχος και δεν θα μπορούσαμε στην… αρένα του fuit να μην φιλοξενούμε αυτό το μήνα δύο αθλητές-πρωταθλητές του ΧΟΣΓ. Τον Γιάννη Παπαδημητρίου και την Κατερίνα Τζιούφα. Γιατί ski και όχι κάποιο άλλο άθλημα; Μόλις δοκίμασα σκι για πρώτη φορά δεν δυσκολεύτηκα και με Όλα ξεκίνησαν από τον μπαμπά μου ο οποίος είναι γυμναστής εντυπωσίασε η ταχύτητα. skier. Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ; Το δύσκολο είναι η αγορά εξοπλισμού και τα εισιτήρια των lift. Το να Είναι δύσκολο σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες αλλά γενικότερα μάθει κάποιος είναι εύκολο αρκεί να έχει όρεξη. είναι σαν το ποδήλατο. Όλα είναι καθαρά θέμα ισορροπίας. Τι θυσίες χρειάζονται για να κάνεις πρωταθλητισμό; Όταν αυτό που κάνεις σου προσφέρει περισσότερα απ’ όσα κόβεις δεν Σαφώς απαιτεί πολύ χρόνο. Οι προπονήσεις του σαββατοκύριακου είναι θυσία. Θέλει πάντως καλή ζωή και αρκετές ώρες προπόνηση. δεν αρκούν οπότε θυσιάζονται κάποια μαθήματα και κάποιες ώρες χαλάρωσης με φίλους. Πόσο διαφορετικό είναι το ski όταν μιλάμε για χόμπι και για πρωταθλητισμό; Όταν είσαι αθλητής πρέπει να είσαι στο βουνό πρωί πρωί, να Διαφορετικά πράγματα. Το χόμπι γίνεται καθαρά για προσωπική στήσεις τη διαδρομή σου, να προλάβεις να κάνεις το πρόγραμμα ευχαρίστηση ή ίσως και για χαλάρωση. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί που έχεις πριν έρθει ο κόσμος, να δεις ποιο βουνό η ποια πίστα χρόνο και αφοσίωση και φυσικά καθόλου χαλάρωση!!! έχει πάγο κ.λ.π. Ένας τουρίστας δεν έχει πίεση χρόνου. Πόσο τυχερός-η νιώθεις που μεγάλωσες σε μια πόλη που διαθέτει ένα χιονοδρομικό κέντρο σαν την Βασιλίτσα; Θα ένοιωθα ποιο τυχερός αν ήταν λίγο ποιο κοντά, όμως είναι ένα Είναι ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με το σκι και νιώθω πανέμορφο βουνό με πάρα πολλές δυνατότητες, ατελείωτες πίστες πολύ τυχερή και ευνοημένη διότι το χιονοδρομικό είναι κοντά στο και εξαιρετική ποιότητα χιονιού. σπίτι μου πράγμα που σημαίνει περισσότερες προπονήσεις. Θετικά και αρνητικά της Βασιλίτσας; Φθηνό εισιτήριο, πολλές πίστες, φυσική ομορφιά και χιόνι μέχρι το Έχει καλές προδιαγραφές, αλλά δεν έχει οργάνωση. Η Βασιλίτσα Μαϊο. Στα αρνητικά, οι πολλές πέτρες σε πολλές πίστες που πρέπει είναι θησαυρός για τον τόπο μας αλλά λίγοι το καταλαβαίνουν. να καθαριστούν για να μπορεί να δουλεύει από Νοέμβρη. Χιλιάδες κόσμος έρχεται κάθε χειμώνα για να κάνει σκι αλλά πολλοί απογοητεύονται από τις εγκαταστάσεις. Ποιοι σε βοήθησαν στα πρώτα σου… βήματα στο βουνό; Μόνος ξεκίνησα και μετά μπήκα στο ΧΟΣΓ όπου τρέχω μέχρι σήμερα. Οι γονείς μου κυρίως καθώς ο πατέρας μου είναι γυμναστής και Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση και στο προσωπικό του κέντρου ειδικεύεται στο σκι και με είχε από κοντά στο βουνό από τα πρώτα για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. μου κιόλα βήματα. Υπάρχεις κάποιος αθλητής-αθλήτρια που θαυμάζεις; Ο Αμερικάνος Ted Ligety και από Έλληνες ο Βασίλης Δημητριάδης Η Lindsey Vonn που έχει κερδίσει το παγκόσμιο κύπελλο στο γιγαντιαίο. και ο Κώστας Στάρκας. Μου αρέσει το στυλ και η τεχνική της.


οδοιπορικό

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος

ΛΑΒΔΑ: Το σπίτι του Μανιταριού. Το λογοπαίγνιο(καλαμπούρι) «από πού είσαι, απ’ το χωριό της γυναίκας σου» συνηθίζεται στην περιοχή μας και χρησιμοποιείται χιουμοριστικά η λέξη σώγαμπρος παραπέμποντας στην ίδια ερμηνεία. Κρίνω σκόπιμη αυτή τη μικρή εισαγωγή γιατί σήμερα ταξιδεύω στην διαδρομή για τη Λάβδα και αντιμετωπίζω μία δυσκολία. Να είμαι όσο το δυνατό αντικειμενικός αφού ούτε θέλω να το παίξω καλός, ούτε να φανεί ότι η περιγραφή μου είναι απλή και συνηθισμένη. Ένα κάποιο συναίσθημα το έχω και μια υποχρέωση να ξεπληρώσω συμπεριφορές, βιώματα, εμπειρίες. Γιατί στη Λάβδα αν μπεις σαν φίλος ή συγγενής νοιώθεις -όπως σε λίγα χωριά δυστυχώς συμβαίνει- μία συμπεριφορά και μία ζεστασιά τιμητική, ευχάριστη και κολακευτική. Σε αποκαλούν από καρδιάς «φίλε», «ξάδερφε», «ανεψιέ» και δίνουν στις λέξεις νόημα. Στο πανηγύρι παραχωρώντας θέση να χορέψεις, στις γιορτές να σε βάλουν στην κορυφή του τραπεζιού και σε πιθανή σου υποψηφιότητα να σε ψηφίσουν… μαζικά αψηφώντας κόμματα και χρώματα. Αυτή είναι η μεγαλοσύνη των κατοίκων της Λάβδας. Βίωσα την εκτίμηση τους, ευχαριστώ που μου την χάρισαν απλόχερα. Νοιώθω όμως λίγο άβολα αφού δεν μπορώ να αφιερώσω όλο το κομμάτι στους κατοίκους και στις ομορφιές του χωριού. Προέκυψε το Μουσείο των Μανιταριών. Ευχάριστο ξάφνιασμα που κατάφεραν τα παιδιά του συλλόγου κι έτσι η μοιρασιά πρέπει να είναι δίκαια.

Το χωριό Λάβδα είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μέτρα και απόσταση 35 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά. Με τέσσερεις συνολικά ασφαλτοστρωμένες εισόδους από Πανόραμα, Ζιάκα, Αβδέλα και Πολυνέρι, ζει στη σκιά της Βασιλίτσας, δίπλα- δίπλα με βλαχοχώρια χωρίς το ίδιο να είναι βλαχοχώρι. Με ένα και μοναδικό όνομα ΛΑΒΔΑΣ

ή ΛΑΒΔΑ το οποίο οι κάτοικοι αρέσκονται να το χρεώνουν στον ιδρυτή του στρατηγό του Μέγα Αλέξανδρου με αυτό το όνομα. Υπάρχει όμως για το όνομα μία διαφορετική καταγραφή σαν ΛΑΒΔΕΝ σε βιβλίο του Διπλωμάτη- συγγραφέα Fr. Pougeville (1806 )και με χαρακτηρισμό «χωριού στην πλαγιά ενός βουνού που είναι σκεπασμένο με οξιές και έλατα…». Σήμα κατατεθέν ο αιωνόβιος πλάτανος της πλατείας και τεράστιο πλεονέκτημα η θέα και η πρόσβαση στην καταπληκτική φύση της Πίνδου. Οι κορυφές του Κασιαβέλη (1500 μέτρα ), του Ασπρόλευκα (1650) και το Κρεβάτι (1500) εντυπωσιάζουν. Ξεχωριστό όμως κομμάτι

αποτελεί η Βαρή. Μια δασωμένη με οξιά περιοχή με κρυστάλλινα κρύα νερά, σημείο αναφοράς και για τη Λάβδα και για το Πανόραμα. Τοπίο για ξεκούραση, φωτογράφιση και θαυμασμό. Μικροσπηλιές και χαράδρες διάσπαρτες σε διάφορα σημεία δίνουν ένα διαφορετικό ύφος στην περιοχή, ενώ το ποτάμι που αγκαλιάζει το χωριό με την πλούσια χλωρίδα, προσθέτει την δική του πινελιά. Πέτρινες βρύσες ομορφαίνουν το τοπίο, ξεδιψούν τον επισκέπτη και ξυπνούν στους μόνιμους κατοίκους αναμνήσεις με γεγονότα, έθιμα και παραδόσεις. Στο πέρασμα των χρόνων αλλάζουν πολλά στη Λάβδα. Η κτηνοτροφία μειώνεται, οι δασικές εργασίες περιορίζονται και τη θέση τους παίρνουν οι τέχνες, οι επιστήμες και η μετανάστευση. Προκύπτει και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, μπαίνουν σε λειτουργία ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία και άνθρωποι από πολλά μέρη της Ελλάδος στήνουν στη Λάβδα το εξοχικό τους. Θετική σίγουρα εξέλιξη αλλά με αρνητικές προεκτάσεις, αφού ο τουρισμός προσφέρει, αφομοιώνει όμως και αλλάζει την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά ενός τόπου. Ο επισκέπτης γνωρίζει την σημερινή Λάβδα σαν ένα τουριστικό όμορφο χωριό, με καλή παροχή υπηρεσιών, τοπία και διαδρομές και πάνω απ’ όλα με το Μουσείο των Μανιταριών. Μια πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου και ένα αποτέλεσμα που βαθμολογούνται με άριστα. Το πέτρινο σχολείο στην κορυφή μάλιστα του χωριού λειτουργεί από μόνο του σαν η πιο πετυχημένη επι-


Δεκ. 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 17

λογή για τον χώρο, τον τόπο, το περιβάλλον. Τα μεγάλα γλυπτά μανιτάρια στην είσοδο και η ξυλόγλυπτη ταμπέλα σου δημιουργούν το αίσθημα του καλοβαλμένου, του γουστόζικού, του ξεχωριστού. Μπαίνοντας στο χώρο νοιώθεις μια ζεστασιά αλληγορικά και πραγματικά, αφού το τζάκι καίει , σπινθηρίζοντας .Καλοστημένες και φινετσάτες προθήκες γεμάτες με είδη μανιταριών, ανάγλυφα, αποξηραμένα, σπαρμένα θαρρείς στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού περιβάλλονται από φύλα, βρύα, χόρτα και κλαδιά. Στις γωνιές μανιτάρια φωτιστικά και στους τοίχους παντού αφίσες και φωτογραφίες με μανιτάρια σε ατέλειωτα χρώματα και σχέδια. Όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν γύρω από τα μανιτάρια και οθόνες προβολής όπου εναλλάσσονται συνεχώς αμέτρητες εικόνες με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιο-

χής. Καλαίσθητοι ξύλινοι πάγκοι βοηθούν στο να λειτουργήσει η αίθουσα για ενημερωτικά σεμινάρια και συναντήσεις, παρουσιάσεις. Ο χώρος μέσα και έξω δεν μπορεί να περιγραφεί. Τον νοιώθεις μόνο σαν τον επισκεφτείς. Εμείς που τον επισκεφτήκαμε φωτογραφίσαμε λίγα σημεία από ένα αρμονικό σύνολο. Αφήνουμε σε σας να κρίνετε και σας προτείνουμε να τον επισκεφτείτε σύντομα. Ειλικρινά αξίζει. Η Λάβδα ένας τόπος που κρατάει την μορφή, του καταπράσινου ορεινού χωριού και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ανέσεις σε χιονοδρόμους και επισκέπτες. Έχει την πολυτέλεια να διαθέτει δραστήριο σύλλογο, ο οποίος κρατάει ζωντανή την παράδοση,

σέβεται και προβάλει τα ήθη και έθιμα. Με πολύπλευρη δράση και επιτεύγματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Αφού μπορούν και λειτουργούν ενισχυτικά στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής και κάνουν γνωστό το χωριό πέρα από τα στενά σύνορα των Γρεβενών. Όπως το Μουσείο των μανιταριών, που στήθηκε με μεράκι, γούστο και επιμονή και κατάφερε από τις πρώτες κιόλας μέρες της λειτουργίας να εισπράξει μόνο θετικά σχόλια σφραγίζοντας την καθιέρωση και την προοπτική του. Τέτοιες προσπάθειες δεν τις ξεπερνάς μόνο με ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Τις επιβραβεύεις, στέκεσαι δίπλα, τις στηρίζεις, τις διαφημίζεις.


σελίδα 18 » Δεκ. 2011 - Ιαν. 2012

Βρετανοί για κυνήγι τρούφας στα Γρεβενά!

Το κυνήγι της τρούφας ήταν ο λόγος για τον οποίο στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 ομάδα Βρετανών επισκέφτηκε την πόλη μας τα Γρεβενά. Η συγκεκριμένη ομάδα Βρετανών ήρθαν στα Γρεβενά μετά από συνεννόηση με τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας, σε συνάντηση που προηγήθηκε το καλοκαίρι ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του βρετανικού «Καναλιού 4» (CHANEL 4) και τον Γιώργο Κωνσταντινίδη. Αρχικά τέθηκε το αίτημα για αναζήτηση άγριων μανιταριών. Η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού όμως οδήγησε σε αλλαγή των σχεδίων και το κυνήγι μανιταριού μετατράπηκε σε κυνήγι τρούφας, αφού τα υπόγεια αυτά μανιτάρια καρποφορούν όλο το χρόνο στη χώρα μας, ακόμα και σε συνθήκες ξηρασίας ή παγετού. Οι Βρετανοί χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με επι-

κεφαλής τους Γιώργο Σέτκο (πρόεδρο των Μ.Δ.Μ.), Δέσποινα Κλεισιάρη και Γιώργο Κωνσταντινίδη, με τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα Σανέλ, Σίση και Μπέλο αντίστοιχα. Ως πεδίο έρευνας επιλέχτηκε το μικτό δάσος με γαύρους, μαυρόπευκα και ακακίες στο Άλσος Θεοδωρίδη, γνωστό τρουφότοπο και μανιταρότοπο. Τα σκυλιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και την ενθάρρυνση των μελών των ομάδων, απέδειξαν την αρτιότητα της εκπαίδευσής τους και εντόπισαν αρκετά από τα

πολύτιμα υπόγεια μανιτάρια. Τα περισσότερα από τα είδη που βρέθηκαν ήταν Μαύρες καλοκαιρινές τρούφες (Tuber aetsivum), λίγες ήταν Κόκκινες Τρούφες (Tuber rufum) και μία μόνο Σκωριόχρωμη τρούφα (Tuber ferrugineum). Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα της Δέσποινας, αφού η Σίση εξόρυξε περισσότερες τρούφες και από την κατ’ επανάληψη πρωταθλήτρια Σανέλ και από τον γιο της Μπέλο, που εντυπωσίασε ωστόσο τους Βρετανούς με τη μαχητικότητά του, όταν έδωσε επίμονη μάχη με τις ρίζες ενός γαύρου για να ξεθάψει μια κόκκινη τρούφα. Οι Βρετανοί περιχαρείς φωτογραφήθηκαν κρατώντας τα ευρήματα στις χούφτες τους ενώ ολόκληρη η διαδικασία κινηματογραφήθηκε από 8-μελές τηλεοπτικό συνεργείο και πρόκειται να μεταδοθεί τηλεοπτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο στους πρώτους μήνες του 2012.


2001

2011

ΑΝΟΙΞΑΜΕ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…

ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ

Έχουμε την εμπειρία, γινόμαστε καλύτεροι…

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Επειδή η έξοδος πρέπει να έχει όνομα Σ’ ένα όμορφο χώρο στο κέντρο των Γρεβενών

Σερβίρουμε τα μανιτάρια που οι ίδιοι συλλέγουμε

Προσφέρουμε ντόπια κρέατα που εμείς επιλέγουμε

artwork: mene2

Δημιουργούμε με τυροκομικά, λαχανικά, φρούτα και κρασιά που η Γρεβενιώτικη γη παράγει

Πλ. 25ης Μαρτίου 6 • ΓΡΕΒΕΝΑ • Τ.Κ. 51100 τηλ. 24620-25402

Web Site: www.aulais.gr


συνέντευξη

στον Γιάννη Ευαγγελόπουλο

Αν θελήσει κάποιος να αναζητήσει στην ελληνική τηλεόραση, σοβαρές εκπομπές και πραγματικούς δημοσιογράφους θεωρώ πως δύσκολα θα χρειαστεί τα δάχτυλα και του δεύτερου χεριού του. Ένας από αυτούς και στην κορυφή ίσως της λίστας, όχι επειδή δέχτηκε να μιλήσει στο fuit αλλά επειδή τα έργα του τον κατατάσσουν εκεί, είναι ο Γιώργος Αυγερόπουλος. Ο δημιουργός και υπεύθυνος τόσο για την έρευνα και τις αποστολές, όσο και για τη σκηνοθεσία και το σενάριο των ταινιών της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΞΑΝΤΑΣ». Δεν σας κρύβω πως ήθελα από το πρώτο κιόλας τεύχος του περιοδικού να κάνω τη συγκεκριμένη συνέντευξη και φοβόμουν πως θα δυσκολευτώ πολύ περισσότερο να τα καταφέρω. Συνάντησα όμως έναν άνθρωπο πολύ πιο… απλό, απ’ ότι περίμενα, γεμάτο από εμπειρίες και πράγματα που χρειάζονται ημέρες ολόκληρες για να σου τα περιγράψει. Και θα τολμήσω να πω, πως είναι ίσως μία, αν όχι η καλύτερη συνέντευξη που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Μια συνέντευξη με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, τον άνθρωπο που έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ενώ τα θέματά του «ΕΞΑΝΤΑ» έχουν αποτελέσει πηγή για πανεπιστημιακές έρευνες και συνέδρια.


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 21

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ «Το πείραμα της Ελλάδας θα είναι τρις χειρότερο από της Αργεντινής» Όταν ξεκίνησα τη δημοσιογραφία μου είπε κάποιος «δάσκαλος» τότε πως δημοσιογράφος είναι μόνο αυτός που καλύπτει έναν… πόλεμο. Είναι τυχαίο πως πριν από τον «ΕΞΑΝΤΑ» περάσατε από τη θέση του πολεμικού ανταποκριτή; «Το να είσαι πολεμικός ανταποκριτής είναι η επιτομή της δημοσιογραφίας. Έχεις την ευκαιρία να ζήσεις την ιστορία εν τη γεννέση της που καλώς ή κακώς πολλές φορές γράφεται και με πολέμους. Πράγματα δηλαδή που η κόρη μου θα τα διαβάζει στο σχολείο, εγώ έχω μια προσωπική άποψη για το πώς διαδραματίστηκαν και πως εξελίχτηκαν στη συνέχεια. Κατά τα άλλα ούτε καμία μαγκιά είναι, αντιθέτως είναι πολύ θλιβερό και σου αφήνει και πράγματα που τα κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή. Και δεν πληρώνεται αυτό. Κανείς δεν καλύπτει έναν πόλεμο για να πάρει περισσότερο χρήματα. Κοστολογείται δηλαδή η ζωή σου; Ξέρεις αν θα γυρίσεις; Είναι άλλα πράγματα που σε κάνουν να πας να καλύψεις έναν πόλεμο». Θυμάστε την πρώτη σας αποστολή; Είχατε άγνοια κινδύνου; «Κανονικά… σε ηλικία 21 χρονών βρέθηκα στο Σαράγεβο. Και επέστρεψα ένα μήνα μετά με εικόνες που δεν έχω ξαναδεί πουθενά. Και με πράγματα τα οποία τα σέρνω ακόμα και σήμερα. Αλλά με άγνοια κινδύνου κανονικά. Πήγα απλά από περιέργεια να δω πως είναι ένας πόλεμος. Και το θετικό που σου αφήνει ένας πόλεμος, αν μπορείς να πεις ότι υπάρχει κάτι θετικό, είναι ότι βλέπεις πλέον τη ζωή με άλλο μάτι και απλές μικρές χαρές της καθημερινότητας γίνονται πολύ πιο σημαντικές απ’ ότι ήταν πριν ζήσεις τον πόλεμο».

Και ο «ΕΞΑΝΤΑΣ» πως προέκυψε; «Όλα τα χρόνια εκτός των πολεμικών ανταποκρίσεων δούλευα πολύ και εκτός. Καλύπτοντας γεγονότα διεθνής επικαιρότητας. Ένα μεγάλο ναυάγιο, ένα σεισμό για παράδειγμα. Ρεπορτάζ πρώτης γραμμής που λέμε. Αφενός είχα την ευκαιρία να δω πως δουλεύουν οι ξένοι και αφετέρου αντιλαμβανόμουν πως υπήρχαν… θησαυροί που πέρναγαν από τα χέρια μου τα οποία έπρεπε να προβληθούν σε ρεπορτάζ των δύο και των τριών λεπτών. Παράλληλα με τη σύντροφο μου την Αναστασία ότι λεφτά βγάζαμε

«Αστυνομικούς να πετάνε πέτρες είναι εικόνες που μπορείς να τις δεις μόνο σε μια αστυνομία τριτοκοσμικής αναπτυσσόμενης χώρας» όλη τη χρονιά φεύγαμε και πηγαίναμε ένα μεγάλο ταξίδι. Στη Λατινική Αμερική , στη ζούγκλα κ.λ.π. Ανεξάρτητοι, με φωτογραφικές μηχανές και κασετοφωνάκια, χωρίς κάμερες τότε και πηγαίναμε και… μπλέκαμε. Ζούσαμε σε μια κοινότητα στη ζούγκλα. Μέσα απ’ όλα αυτά γεννήθηκε η επιθυμία, η ανάγκη, η ιδέα του να μεταφέρεις όλα όσα βλέπεις μ’ έναν τρόπο στους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά περισσότερο στο κοινωνικό τους κομμάτι και όχι… τουριστικά. Αρχικά η ιδέα αυτή δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος στο

ιδιωτικό κανάλι που δούλευα μέχρι το έτος 2000 όπου μου ανέθεσε ο τότε πρόεδρος του alpha ο Στάθης Τσoτσορός και ο διευθυντής ειδήσεων ο Σταμάτης Μαλέλης να κάνω το χρονικό του 20ου αιώνα. Το κάναμε, βγήκε ένα έργο 120 λεπτών, το προβάλαμε, τους άρεσε, πήγε καλά και ξαφνικά μου λένε, ρε συ Γιώργο δεν κάνεις ένα τέτοιο το μήνα; Και καταλαβαίνεις πως ήταν η τεράστια ευκαιρία που έψαχνα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ο Εξάντας. Δειλά… δειλά στην αρχή με αργά βήματα». Αλήθεια το πιο δύσκολο κομμάτι ποιο είναι; Η προετοιμασία, το ρεπορτάζ ή το τελικό μοντάζ και το ξεσκαρτάρισμα του υλικού; «Η προετοιμασία είναι το πιο αγχωτικό κομμάτι και αυτό που βάζει τις βάσεις για να βγει ένα καλό έργο. Υπάρχουν θέματα που η προετοιμασία τους έχει φτάσει τον χρόνο, όπως το «ΔΕΛΤΑ». Ανάλογα το θέμα και κυρίως τα θέματα ασφαλείας. Το πρώτο πράγμα που κοιτάς είναι να μπορέσεις να γυρίσεις πίσω κάνοντας παράλληλα τη δουλειά σου. Επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε εκεί και να μείνουμε δύο μήνες για να το στήσουμε εκεί. Περιορίζουμε τα γυρίσματα εκεί στις 15 μέρες και πάμε στην άλλη άκρη του πλανήτη μ’ ένα πρόγραμμα και με ανθρώπους που τους έχουμε βρει από δω ακόμα κι αν αυτοί είναι αντάρτες. Τα πάντα είναι κανονισμένα από δω με χρονοδιάγραμμα που τηρούμε αυστηρά. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια… καλογερική διαδικασία. Το να γράψω δηλαδή το σενάριο και να απομονωθώ από την καθημερινότητα και τα προβλήματα και να το μοντάρω. Να μεταφέρω την ιστορία στο θεατή. Και ίσως αυτή είναι η πιο σημαντική διαδικασία του έργου. Πάνω στο μοντάζ χτίζεται το σπίτι. Κι εκεί κρίνεται όλο το παιχνίδι».

γυρίστε σελίδα »»


συνέντευξη «Μακάρι να διαψευστώ, αλλά φοβάμαι πως τα πράγματα δεν θα πάνε καλά και η χώρα θα πτωχεύσει» Όλα αυτά τα χρόνια στους… δρόμους υπήρξαν στιγμές που να φοβηθήκατε ακόμα και για τη ζωή σας; «Ναι αρκετές φορές. Με την Αναστασία για παράδειγμα έχουμε περάσει ένα βράδυ άγρυπνοι στην Κολομβία έχοντας ραντεβού την επόμενη μέρα με έναν διοικητή των ανταρτών FARC οι οποίοι ως μέσο πάλης απαγάγουν ξένους δημοσιογράφους και δεν ξέραμε αν το ραντεβού θα εξελιχτεί σε συνέντευξη ή σε απαγωγή. Τα βάλαμε κάτω και είπαμε πως από μας δεν έχουν να κερδίσουν κάτι και στην τελική το πολύ να μέναμε κάποιες παραπάνω μέρες στη ζούγκλα. Θα μαθαίναμε καλά ισπανικά… Διάφορες περιπτώσεις. Και στο Δέλτα με τους αντάρτες είχαμε προβλήματα. Δεν ξέραμε που πάμε, δεν μας έλεγαν τι θα κάνουμε και αν θα φύγουμε. Και στα Σκόπια με τον ΟΥΤΣΕΚΑ είχαμε προβλήματα, φύγαμε όμως κι από εκεί ευτυχώς». Γενικώς υπάρχουν κάποια πράγματα που σας φοβίζουν περισσότερο σε μια αποστολή; «Για να είμαι ειλικρινής θεωρώ πως κινδυνεύω περισσότερο στην Αθήνα με τη μηχανή μου. Πιο πιθανό είναι να σκοτωθώ με τη μηχανή στην Αθήνα παρά στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά απρόοπτα που μπορούν να συμβούν. Να ξεπερνάς σοβαρούς κινδύνους και να σου συμβεί ένα ατύχημα επειδή ο οδηγός σου είναι τρελός. Και μας έχει συμβεί στη Βολιβία όπου ο οδηγός μας κοιμόταν και οδηγούσε δίπλα στο γκρεμό. Τον ξυπνάγαμε την τελευταία στιγμή. Δεν βγάζεις άκρη νομίζω…». Υπάρχουν όμως φαντάζομαι και οι καλές στιγμές. «Οι καλές στιγμές είναι αυτό που λένε οι ΤΡΥΠΕΣ, τριγυρνάω από πόλη σε πόλη μ’ ένα κεφάλι γεμάτο χρυσάφι. Κερδίζεις από τη σοφία των

απλών ανθρώπων και ειδικά των ιθαγενών. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή τελείως διαφορετικά μέσα από τα δικά τους μάτια. Κι αυτή η σοφία είναι πολύτιμη για μένα. Από εκεί και πέρα στις Φαβέλες στη Βραζιλία ήπιαμε σχεδόν ένα καφάσι μπύρες παρέα με συμμορίτες που πουλάγανε κόκα και μαριχουάνα με φουλ οπλισμό πάνω τους. Το θέμα είναι βρεις τον τρόπο έτσι ώστε να κάνεις αυτό που θες αλλά να περνάς και καλά. Διαφορετικά δεν έχει νόημα νομίζω. Από τις Φαβέλες δεν θυμάμαι κίνδυνο. Θυμάμαι να περνάω καλά. Το κέρδος αυτής της δουλειάς και το καλό της είναι ότι γίνεσαι πολύτροπος και πιο σοφός από αυτά που μαθαίνεις μέσα από κουβέντες με απλούς ανθρώπους». Μπορείτε να ξεχωρίσετε τρεις αποστολές; «Θα σου ‘λεγα το ΔΕΛΤΑ και τη Νιγηρία γενικότερα. Το Ελ Σαλβαδόρ για τα παιδιά ενός βιασμού, το Εκουαδόρ και την ΤΕΧΑCO, την Κολομβία, στις Φαβέλες, ακόμα και τη Σαουδική Αραβία. Εκεί όπου άνοιξαν οι πόρτες στο στρατηγείο του Ουαλίντ Μπιν Αμπεντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, πρίγκιπα γόνου βασιλικής οικογένειας και τέταρτου πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Αυτόματα και μόνο ήταν μια εμπειρία. Στην έρημο, σε μια έκταση όσο είναι ο Νέος Κόσμος με τεράστιες σκηνές με πολυελαίους και πιάνα. Σε άλλη σκηνή τα άλογα, σε άλλη σκηνή το αμφιθέ-

ατρο κ.λ.π. Κυκλοφορεί με δύο νάνους γελωτοποιούς που τον κάνουν να γελάει και του φέρνουν τύχη και παντού οθόνες για να βλέπει την κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια. Και σε μία περιοχή υπάρχουν 1500 άνθρωποι στοιβαγμένοι έτοιμοι να του ζητήσουν χάρη. Αυτός μπροστά σε μία τεράστια φωτιά τους ακούει και ανάλογα δίνει εντολή να τους βοηθήσουν ή όχι. Σκηνές που πραγματικά βλέπεις μόνο στα παραμύθια». Αν είχατε τη δυνατότητα σε κάποιο από τα θέματα που ήδη έχετε κάνει, να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να το ξανακάνατε, θα αλλάζατε κάτι ή θα ψάχνατε κάτι διαφορετικό; «Έτσι όπως το λες όχι. Αλλά σίγουρα υπάρχουν θέματα που ενδεχομένως να μην τα έκανα καθόλου. Κοιτώντας θέματα που έκανα στο ξεκίνημα δεν μου αρέσουν». Υπήρξε στιγμή που να είπατε τα παρατάμε, γυρνάμε πίσω ή άδικα ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα δεν βγάζουμε άκρη; «Αν δεν βγάλουμε άκρη, αυτό θα συμβεί στην προετοιμασία. Και εκεί το αφήνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να το πούμε αυτό έχοντας πάει κάπου. Κι επειδή η παραγωγή είναι δική μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε λεφτά έτσι. Ότι δεν πάει καλά το κόβουμε από την αρχή. Κι έχουμε κόψει θέματα κι ενώ είχαμε πάρει ήδη τα εισιτήρια».

γυρίστε σελίδα »»


www.fuitplus.gr

Dafnis HAIR & SPA

τον Δεκέμβριο

Προσωπολόγος Χρωματολόγος

Ειδικός σύμβουλος KERASTASE

Γρεβενά • Τηλ.: 24620.28324 • dafni.lioliou@gmail.com

για να αλλάξει τον πεζόδρομο @ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 7 – ΓΡΕΒΕΝΑ

BELL AIR ΣΤΕΦΟΣ

Επειδή το καλό ντύσιμο έχει... όνομα

Στέφος Ε. & ΣΙΑ ο.ε. | Έτοιμα ενδύματα | Θεοδώρου Ζιάκα 4, Γρεβενά | τηλ. 24620 - 84047, 87700

Ε


συνέντευξη Ισχύει πάντως αυτό που λένε πολλοί πως σ’ αυτά τα ρεπορτάζ πρέπει να πληρώσεις πολλά για να ανοίξουν πόρτες με το ρίσκο πως στο φινάλε μπορεί να μην ανακαλύψεις τίποτα; «Να λαδώσεις εννοείς; Μας έχει τύχει σε πάρα πολύ συγκεκριμένα θέματα. Στο Νίγηρα για παράδειγμα μας ζήτησαν 500 δολάρια για να τα πάμε στην κοινότητα να πάρουμε τρόφιμα στις κοινότητες. Τα έδωσα. Δεν ξέρω αν πήγαν στην κοινότητα. Χρήματα δεν έχουμε άλλωστε πολλά και πηγαίνουμε εκεί και κάνουμε αυτοθυσία. Ο καθένας κάνει δύο και τρεις δουλειές. Κι όταν πάμε σε μια αποστολή μπορεί να τραβάμε όλοι κάμερα, μπορεί να κάνουμε όλοι παραγωγή κ.λ.π. Παρ’ όλ’ αυτά κάνουμε δουλειές που πηγαίνουν στα φεστιβάλ και κοντράρουν στα ίσια με παραγωγές που έχουν τεράστια μπάτζετ». Επισκεφτήκατε αρκετές χώρες που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα με το ΔΝΤ. Πιστεύετε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μη αναστρέψιμη και θα ζήσουμε δυσκολότερες μέρες; «Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ωστόσο υπάρχουν και ομοιότητες. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά πως η Αργεντινή ήταν μόνη της ενώ εσύ είσαι μέλος μιας ευρωπαϊκής ένωσης. Όλοι οι οικονομολόγοι όμως ισχυρίζονται πως έχουμε να κάνουμε με μια Ευρώπη που δεν ξέρει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει αποτελεσματικά την Ελλάδα τότε θα μιλάμε για τρις χειρότερο πείραμα σε σχέση μ’ αυτό της Αργεντινής. Η τελείως προσωπική μου άποψη είναι πως τα πράγματα δεν θα πάνε καλά και η χώρα θα πτωχεύσει. Στάση πληρωμών υπάρχει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και οι ομοιότητες με την Αργεντινή είναι η νοοτροπία. Τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η κοινωνία γενικότερα έχει τεράστιες ευθύνες. Και ίδιοι χειρισμοί των δανειστών στην Αργεντινή με την περίπτωση της Ελλάδας. Και η Αργεντινή κατέρρευσε για ένα δάνειο 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Καμία σχέση με τα ποσά που ακούμε για την περίπτωση της Ελλάδας». Το κίνημα των… αγανακτισμένων έχει κάποιο αντίκρισμα; «Το κίνημα αυτό θεωρώ πως είναι ότι πιο θετικό έχω δει από τότε που θυμάμαι τον εαυ-

λές. Μήπως τους λένε ότι έχουμε εμφύλιο πόλεμο έξω; Μίλησα πρόσφατα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και μου είπε πως δική του εντολή ήταν ήπια αστυνόμευση. Και πρώτη φορά παραδέχτηκε ευθέως πως η αστυνομία δεν δούλεψε καλά, αλλά τα χαρακτήρισε ως μεμονωμένα. Ότι κάποιοι τους γυάλισε το μάτι. Εγώ πιστεύω όμως ότι ομαδικώς είχαν πάρει κάτι και λειτουργούσαν έτσι. Χτυπούσαν εν ψυχρώ τους πάντες. Δασκάλους, γιατρούς, όλους… Ήταν απερίγραπτο. Απεύχομαι το γεγονός πάντως να σωριαστεί νεκρός στο έδαφος, διότι τότε η αντίδραση του κόσμου θα είναι τρομακτική».

τό μου, 15 χρονών να ασχολείται με πορείες και διαδηλώσεις. Επιτέλους άκουσα μια νέα γλώσσα μια νέα συνθηματολογία τελείως μακριά από την ξύλινη γλώσσα της δεκαετίας του 70. Είδα νέα παιδιά που καμία σχέση δεν έχουν με πολιτική και που ποτέ δεν θα ήταν στο δρόμο, να κατεβαίνουν σε πορείες. Κι αυτό εγώ το χαρακτηρίζω πολιτική εκπαίδευση. Κάτι ανάλογο βλέπεις τώρα στην Αργεντινή που τα προηγούμενα χρόνια δεν θα έπαιρνες απαντήσεις».

«Αυτά που ζήσαμε τον Ιούνιο ήταν απερίγραπτα, χειρότερα από αυτά του… Δεκέμβρη» Πάντως, γυρίσατε όλο τον πλανήτη και επίθεση από αστυνομικούς δεχτήκατε μόνο στην Ελλάδα. «Αυτό που ζήσαμε στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου ήταν απερίγραπτο. Κάποια στιγμή φοβήθηκα πως θα έχουμε νεκρό. Έβλεπες μία αστυνομία που δεν ξέρω τι τους λένε στις σχο-

Ανάλογη με τα περιστατικά του… Δεκεμβρίου, πέντε χρόνια πριν; «Μπορεί να είναι και χειρότερη. Αυτά που έγιναν τον Ιούνιο ήταν χειρότερα. Φώναζε κάποιος ένα σύνθημα και τις έτρωγε. Έβλεπες αστυνομικούς να πετάνε πέτρες. Αυτά μπορείς να τα δεις μόνο σε μια αστυνομία τριτοκοσμικής αναπτυσσόμενης χώρας. Εγώ ξέρω πως η αστυνομία στις άλλες χώρες κάνουν μια επιχείρηση, βάζουν ένα στόχο, σφηνώνουν μέσα στον κόσμο και τους απομονώνουν». Τον εαυτό σας χωρίς τον «Εξάντα» μπορείτε να τον φανταστείτε; «Όλα τα πράγματα έχουν μία αρχή κι ένα τέλος. Αυτό που θέλω κάποια στιγμή είναι να έχω την οικονομική δυνατότητα, εκεί που κάνω 6, 7 ντοκιμαντέρ το χρόνο, να κάνω ένα και καλό». Υπάρχει κάποια δημοσιογραφική πρόκληση για τον Γιώργο Αυγερόπουλο και τον ΕΞΑΝΤΑ; «Η ελληνική κρίση. Αυτός είναι ο στόχος και θα το κάνουμε. Το γυρνάμε ήδη και είναι πρόκληση γιατί για πρώτη φορά θα μιλήσουμε για τα δικά μας προβλήματα, έχοντας όμως στην άκρη του μυαλού μας πως ο θεατής μας δεν είναι μόνο Έλληνας. Και είναι πιο δύσκολο και φαντάσου πως τρέχει από τον Μαϊο του 2011 και δεν ξέρουμε ακόμα αν θα βγει το 2012. Θα το τραβάμε για καιρό και πιστεύω πως μέσα από αυτά τα γυρίσματα θα φανεί και η εξέλιξη των πραγμάτων. Απλά το κάνουμε με τη νοοτροπία σα να το γυρίζεις ένας Ισπανός, ένας Ιταλός. Αντιμετωπίζουμε τους πάντες σα να είμαστε ξένοι και όχι Έλληνες».


www.fuitplus.gr

ΠΛ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ & Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2 • τηλ. 24620-24846 – ΓΡΕΒΕΝΑ baraza-grevena@hotmail.com


θέμα

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2012 *Λευτεριά στο Δημήτρη Πετσούλη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Άφιξη Στέλιου Χατζηκυριακίδη (GRAO), Αποστόλη Τολίκα (TOL TOL) και Γιώργου Ευαγγελόπουλου (TEXTONS) από το εξωτερικό και τα τσιπουράδικα της πόλης δηλώνουν ανίκανα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της παρέας από τον ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΛΙΜΕΙΑ. Ο Στέλιος πιάνεται στα χέρια με το Λόλα στο «καφενείο ελληνικόν», με τον πρώτο να ισχυρίζεται πως ήπιε δύο καραφάκια και τον ιδιοκτήτη να λέει πως ήταν 17. Ο Ντόβας από απέναντι επιτίθεται στον Χατζηκυριακίδη με μία σούβλα κεμπάπ γιατί έκανε το κόλπο με το περιπολικό και όπως ισχυρίζεται δεν έπιασε και τον συνέλαβαν, ο Χατζηκυριακίδης ζητά συγγνώμη, παραγγέλνει κεμπάπ φράουλα και συμφωνεί με το Λόλα ότι μαζί τα ήπιανε και τα πληρώνουν μισά μισά με το Λόλα να πληρώνει τον εαυτό του. Εντωμεταξύ, ο Νίκος Χατζόπουλος ξεκινάει την παρουσίαση της ομιλίας του με τίτλο «όταν πίνουμε δεν οδηγάμε» χρησιμοποιώντας προηγμένα οπτικοακουστικά μέσα όπως slides, live streaming βιντεάκια με μπαντιλίκια στο ξερουλάκι, ηχογραφήσεις από τρακαρίσματα στο δέλτα και ζωντανή παρουσίαση των συνεπειών του αλκοόλ με τον Πετσούλη να κάνει τον Superman πάνω στα τραπέζια. Εν τέλει συλλαμβάνεται ο Πετσούλης για παραβίαση του νόμου περί Σούπερ Ηρώων, ενώ ο ίδιος δηκτικά δηλώνει «Αν είναι έγκλημα να είσαι σουπερ ήρωας, τότε ναι είμαι εγκληματίας». Ο Χατζόπουλος δοκιμάζει το κόλπο με το περιπολικό επιτυχημένα και οδηγεί αυτός το περιπολικό στο τμήμα όπου και αποθεώνεται από όλο το αστυνομικό σώμα. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΣΠΕ και ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ μαλώνουν για το ποιος θα διασκευάσει πρώτος το τραγούδι «ΝΤΡΟΠΗ» τη μεγάλη επιτυχία γνωστού τραγουδοποιού της πόλης η οποία κάνει πάταγο στα ραδιόφωνα όλης της χώρας. Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μιχαλόπουλος προσπαθεί να λύσει το μεγάλο γρίφο: «Κιθαρίστας ή ντράμερ;», ο Αχιλλέας (Τζο Κλιντ) επιστρέφει από την πρωτεύουσα γεμάτος μουσικές εμπειρίες, ο Βακουφάρης έχει αγοράσει ήδη καινούρια κιθάρα, ο Γρίδας έχει πάρει το οκ από τη γυναίκα και ψάχνουν και πάλι ντράμερ για τη δημιουργία των «Corruption 2» αφού ο Κασκάλης (θα ζήσω ελεύθερο πουλί) αγνοείται σε κάποιο νησί της Καραϊβικής.

Η αστυνομία κάνει έφοδο στο σπίτι του Πετσούλη έχοντας πληροφορία πως αγόρασε ντραμς, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και γλιτώνει το αυτόφωρο. ΜΑΡΤΙΟΣ Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα έκδοσης του fuit και τα πάρτι διαδέχονται το ένα το άλλο σε γνωστά μαγαζιά της πόλης. Βουλευτής, Δήμαρχος, περιφερειάρχης, εμπορικός σύλλογος και επιμελητήριο μαλώνουν για το ποιος θα χρηματοδοτήσει την έκδοση της επόμενης χρονιάς ενώ στα… καφενεία γεμίζουν οι κουβάδες με τα χαμένα στοιχήματα όλων αυτών που πόνταραν ότι δεν θα αντέξουμε και θα κλείσουμε. Γνωστός καθηγητής καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον αρθρογράφου του περιοδικού ενώ η αστυνομία συλλαμβάνει τον Πετσούλη για διατάραξη κοινής ησυχίας, ωστόσο με την παρέμβαση των υπευθύνων του περιοδικού fuit γλιτώνει το αυτόφωρο και το ALMODOBAR παραμένει ανοιχτό και το μήνα Μάρτιο. ΑΠΡΙΛΙΟΣ Η κρίση οδηγεί την πόλη στην κατάργηση του εθίμου με το αρνί στη σούβλα και καθιερώνει φεστιβάλ πτηνών με άγρια κοκόρια από το Φελί και φασιανούς από το Κυπαρίσσι, καταργώντας παράλληλα το περσινό αποκριάτικο φεστιβάλ τσίκνας και παρακμής. Ιδιοκτήτης γνωστού νυχτερινού κέντρου της πόλης διοργανώνει Πασχαλινό Rave Party με καλεσμένους το Σωκράτη Μάλαμα τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και το Χαρούλη ενώ το γνωστό καρουζέλ δεν λείπει από την πλατεία της πόλης για να διασκεδάσει τους μικρούς φίλους υπό τους ήχους του Σταμάτη Γονίδη και του Πάνου Κιάμου. Ο Πετσούλης γλιτώνει το αυτόφωρο αφού αποφασίζει να κάνει Πάσχα στη Βαρκελώνη αλλά συλλαμβάνεται

στο αεροδρόμιο από την αστυνομία μη έχοντας εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. ΜΑΪΟΣ Την ώρα που ο Γιώργος Καπαγερίδης από έφορος της ομάδας βόλεϊ αναλαμβάνει την προεδρεία της ΓουΣουΓάρας ο Πυρσός Γρεβενών κάνει φιέστα ανόδου στη Γ’ εθνική με συναυλία των ΣΠΕ και τον πρόεδρο της ομάδας Μένιο Παπαϊωάννου να τραγουδάει στη σκηνή με φανέλα ρετρό του Πυρσού (Μπακαϊμης). ΣΟΚ προκαλεί ωστόσο η είδηση πως ο γνωστός «ανταποκριτής» της πόλης έχει ηχογραφηθεί να συνομιλεί με γνωστό παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου που βρίσκεται στη φυλακή και ξεσπάει νέο μεγάλο σκάνδαλο στημένων αγώνων αυτή τη φορά στη Δ’ εθνική. Ο ίδιος πάντως στα καφενεία που συχνάζει δηλώνει πως εδώ και ένα χρόνο του έχουν κόψει το κινητό. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Πετσούλη που στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος έχει παίξει στο ίντερνετ τρεις ανατροπές αγώνων της Δ’ εθνικής, αλλά γλιτώνει το αυτόφωρο διότι και τα τρία παιχνίδια έληξαν τελικά ισόπαλα. ΙΟΥΝΙΟΣ Το fuit σε συνεργασία με τον ΜΙΧ FM διοργανώνουν και πάλι 24ωρο μουσικό μαραθώνιο, για φιλανθρωπικό σκοπό ,στην κεντρική πλατεία της πόλης στον οποίο τελικά ο Αντρέας Γκίλιας καταφέρνει να ανακοινώσει αυτό που ήθελε να πει πέρυσι αλλά δεν έγινε λόγω μπλακ άουτ στο σταθμό. Εξαντλείται η μπύρα και οι τεκίλες στο καφέ «3 και ο κούκος» με τον Βακουφάρη να δηλώνει «καλύτερα στην πλατεία παρά στον 5ο όροφο», ενώ ο Κουτσοτόλης πετάει τον Τόλη πάνω στο άγαλμα του Ταλια-


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 27

δούρη και το γκρεμίζει. Επίσημος χορηγός της εκδήλωσης ο Ηλίας με τα λουκάνικα που λόγω κρίσης εκτός από μονό και «ντιπλό» έβαλε στην καντίνα κοτομπουκιές, αλλά και κρύα σαντουίτς. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Πετσούλη την ώρα που κάνει εκπομπή, μετά από καταγγελία του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, αλλά γλιτώνει το αυτόφωρο παρά το γεγονός πως ο Χονδρογιάννης κάνει τον κινέζο σφυρίζοντας αδιάφορα την ώρα της σύλληψης. ΙΟΥΛΙΟΣ Γνωστός βοσκός σε βλαχοχώρι της περιοχής ανακαλύπτει πως τα δάση μας γέμισαν «ντάτουρα» (φυτό της αρχαιότητας με παρεσθησιογόνες ιδιότητες) και ξαφνικά στην πόλη επικρατεί παροξυσμός με το γνωστό φυτό. Ο Δήμαρχος αναγκάζεται να μετονομάσει τα Γρεβενά από πόλη του Μανιταριού σε πόλη του Ντάτουρα. Το εν λόγω φυτό κοσμεί πλέον τις εισόδους της πόλης ενώ ανοίγουν μαγαζιά με τοπικά προϊόντα με βασικό συστατικό το «ντάτουρα» (πέτουρα με ντάτουρα, γλυκό ντάτουρα, ντάτουρα σε σκόνη, τουρσί ντάτουρα κ.λ.π) ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα διοργανώνεται η 1η Πανελλήνια γιορτή ντάτουρα στην οποία μοιράζονται στο κοινό πίτες και σούπες με ντάτουρα υπό από τους ήχους τοπικών μουσικών σχημάτων. H αστυνομία συλλαμβάνει τον Πετσούλη για ανάρμοστη συμπεριφορά (χόρευε υπό την επήρεια ντάτουρα γύρω από τη φωτιά). ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Παραμονή του 15Αυγουστου διοργανώνεται ο τελικός του σούπερ καπ μεταξύ Καληράχης και Μέγαρου στο MEGARO FC ARENA με τον Γιάννη Βακουφάρη να σημειώνει χατ τρικ και τον Χρήστο Δημάδη να φυγαδεύεται από το γήπεδο συνοδεία και του γνωστού τράγου, της δημοφιλής της μασκότ της ομάδας της Καληράχης. Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο χρυσός σκόρερ της ομάδας δηλώνει πως όλη την εβδομάδα δέχτηκε απειλές για την καινούρια του κιθάρα, ενώ αποκάλυψε και πρόταση δωροδοκίας από ιδιοκτήτη γνωστής κάβας της πόλης με καταγωγή από το Μέγαρο. Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο Πετσούλης για δυσφήμιση του αθλήματος καθώς έπαιζε μπάσκετ φορώντας φανέλα Μαγκέτι, στο πρώτο δημοτικό παρέα με το Μπίκα. Μετά από παρέμ-

βαση του προέδρου του Πρωτέα Γρεβενών που παρέθεσε το δελτίο που είχε βγάλει πριν από κάποια χρόνια, γλιτώνει το αυτόφωρο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης κλείνουν όλα τα μαγαζιά της πόλης για δέκα μέρες και στα πανηγύρια γίνεται το αδιαχώρητο. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ο Ανδρέας Γκίλιας κάνει και φέτος την έκπληξη και παρά την κρίση διοργανώνει το 4rd PAOK FESTIVAL βραβεύοντας τον Πάμπλο Γκαρσία με τον οποίο αρχικά πίνει τσίπουρα στο καφενείο του Μπατακόγια. Στο festival εμφανίζονται στην κεντρική πλατεία της πόλης οι Motorhead, οι Ιron Maiden και οι Black Sabbath, ωστόσο οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ στον πεζόδρομο. Ο Ανδρέας διακόπτει αρκετές φορές τα τρία live για να ακουστούν συνθήματα του ΠΑΟΚ από φίλους της ομάδας που είχαν ταξιδέψει στα Γρεβενά, από Καστοριά, Αλεξάνδρεια, Κιλκίς κλπ. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Πετσούλη που είχε στην κατοχή του παλαιστινιακό μαντήλι, αλλά με την παρέμβαση του Πάμπλο Γκαρσία που έμαθε για το τατουάζ που χτύπησε πρόσφατα ο Δημήτρης, αφήνεται ελεύθερος. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Οι παρελάσεις θέλουν χρήμα και ο Δήμαρχος αποφασίζει να συγχωνεύσει τις δύο παρελάσεις σε μία, αλλά οι καβγάδες για το ποιος θα κάτσει στο καλύτερο σημείο της εξέδρας των επισήμων βάζουν σε κίνδυνο την παρέλαση. Αλκοολικοί της πόλης πάντως γράφουν συνθήματα κατά των πολιτικών μπροστά από την εξέδρα των επισήμων το προηγούμενο βράδυ και το πρωί της 28ης οι υπεύθυνοι αφήνουν για μία ημέρα το κυνήγι των αδέσποτων και κάνουν προσπάθειες για να τα σβήσουν. Τα περισσότερα καφέ της πόλης είναι ρεζερβέ από το προηγούμενο βράδυ, ενώ η κρίση αναγκάζει τα ζαχαροπλαστεία να βάλουν εκτάκτως παγωτό μηχανής (όπως και την 25η Μαρτίου) μπας και κονομήσουν κανά φράγκο μέρα που είναι. Ο Πετσούλης γλιτώνει το αυτόφωρο σε έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας για τον αντικαπνιστικό νόμο γιατί κάνει παρέλαση με το Χιονοδρομικό Σύλλογο Γρεβενών.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Ανοίγουν οι ουρανοί και ο τόπος γεμίζει μανιτάρια ωστόσο ο κόσμος έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο κυνήγι «ντάτουρα» (γνωστό παραισθησιογόνο φυτό της αρχαιότητας) το εθνικό πλέον προϊόν της πόλης. Ο Ηλίας (ένας είναι ο Ηλίας με τα λουκάνικα) κερδίζει σε δημοπρασία το κυλικείο στο Αστεροσκοπείο στον Όρλιακα και στα εγκαίνια το «ντιπλό» κάνει πάταγο. Στα δύο «ντιπλά» ένα ποτήρι τσίπουρο δώρο, μιας και είναι και της εποχής… Έτσι για να δεις (καλύτερα) τον ουρανό με τα’ άστρα!!! Στη Μηλιά Γρεβενών ανακαλύπτουν και νέο γιγάντιο απολίθωμα ζώου το οποίο δεν μπορούν να ταχτοποιήσουν, παρ’ όλ’ αυτά ο Guinness έρχεται εσπευσμένα στην πόλη μας για να απομείνει ένα ακόμη βραβείο. Οι πολιτικοί μαλώνουν στα κανάλια για τη… δόξα την οποία ωστόσο κερδίζει ένας γέρος στο καφενείο που δηλώνει πως αυτό που βρέθηκε δεν είναι μαμούθ αλλά ελέφαντας από ένα τσίρκο που ψόφησε και θάφτηκε εκεί, δίπλα στο ποτάμι πριν από πενήντα χρόνια. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Πάκα πλάκα το φάγαμε και το 2012 και ούτε που καταλάβαμε πως πέρασε κι αυτή η χρονιά. Έρχονται Χριστούγεννα, η πόλη φοράει τα γιορτινά της και το αλκοόλ ρέει άφθονο, ενώ δεν λείπουν τα απρόοπτα. Ο Τζ… (ονόματα δεν λέμε) λάτρης του πατινάζ στον πάγο, πέφτει στο παγωμένο συντριβάνι στην κεντρική πλατεία της πόλης την ώρα που οι γνωστοί αλκοολικοί που λέγαμε και παραπάνω έπαιζαν μπάλα στην πλατεία με τους τρεις μάγους από τη χριστουγεννιάτικη φάτνη. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Δημήτρη Πλακιά (αδερφός του Λευτέρη) στη Βασιλίτσα για επικίνδυνη κατάβαση στο χιονοδρομικό κέντρο. Γλίτωσε όμως το αυτόφωρο. «Συγνώμη σας περάσαμε για τον Πετσούλη» ήταν τα λόγια του αξιωματικού υπηρεσίας. Καλή χρονιά και να χαμογελάτε γιατί μόνο αυτό μας έμεινε…


σελίδα 28 » Δεκ 2011 - Ιαν. 2012

» AGENDA ΕΝΤΌΣ & ΕΚΤΌΣ «ΣΥΝΌΡΩΝ»

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 15/12

Salonumuz Klimalidir Αθήνα @ 6 D.O.G.S, Imam Baildi Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

16/12

Karma To Burn, The Dive Αθήνα @ AN Club, Μπάμπης Στόκας, Λιζέτα ΚαλημέρηΑθήνα @ Δίπλα Στο Ποτάμι, Bireli Lagrene Quartet Αθήνα @ Ωδείο Τέχνης Φακανά, Hooverphonic Θεσσαλονίκη @ Principal Club Theater, Danger Angel Αθήνα @ Legacy Rock Area, Power Crue, The Silent Rage, Erase, Mythraal Αθήνα @ 7 Sins, Parthian Shot (tribute to Queen) Αθήνα @ Κύτταρο.

17/12

Coroner, Acid Death, Released Anger, Rex Mundi Αθήνα @ Gagarin 205, Clan Of Xymox, Wonky Doll And The Echo Αθήνα @ Κύτταρο, Karma To Burn Θεσσαλονίκη @ Eightball, Μπάμπης Στόκας, Λιζέτα Καλημέρη Αθήνα @ Δίπλα Στο Ποτάμι, Hooverphonic Αθήνα @ Fuzz Club, Bireli Lagrene Quartet Αθήνα @ Ωδείο Τέχνης Φακανά, Misuse, Lunar Miasma Αθήνα @ Bios.

18 /12

Strikelight, Crimson Fire, Demolition Train Αθήνα @ Κύτταρο.

19/12

Πάνος Μουζουράκης, Βαγγέλης Ασημάκης Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

21/12

Ένα Βήμα Μπροστά Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου, Go Ask Alice (release party), Fall Of Man, Day Oof, Revenge Of The Giant Face, With All Of My Regrets Αθήνα @ Κύτταρο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 6/1

Septic flesh, Dark Funeral, Descending Θεσσαλονίκη @ Block 33, Entombed, Slavebreed, Gomgoma Αθήνα @ AN Club.

26/12

Πάνος Μουζουράκης, Βαγγέλης Ασημάκης Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

29/12

Imam Baildi Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

22/1

The Walkabouts Θεσσαλονίκη @ Γαία Live.

28/1

The Walkabouts Αθήνα @ Κύτταρο, Tarja Θεσσαλονίκη @ Principal Club Theater.,

23/12

Baildsa Live στο «Jazz Rock» στην Καβάλα Μπάμπης Στόκας, Λιζέτα Καλημέρη Αθήνα @ Δίπλα Στο Ποτάμι.

Mogwai, Kwoon Αθήνα @ Fuzz Club, Arch Enemy Θεσσαλονίκη @ Block 33, Curved Air, Ciccada Αθήνα @ AN Club.

27/1

Salonumuz Klimalidir Αθήνα @ 6 D.O.G.S, Imam Baildi Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου, Phase Reverse, Mahakala, Full House Brew Crew Αθήνα @ Κύτταρο (free)

24/12

21/1

The Devil’s Blood, Mahakala, 4Bitten Αθήνα @ Κύτταρο.

22/12

Μπάμπης Στόκας, Λιζέτα Καλημέρη Αθήνα @ Δίπλα Στο Ποτάμι, George & The Dukes Αθήνα @ In Vivo, The Last Drive, The Dark Rags, Penny Dreadful Αθήνα @ Fuzz Club.

Arch Enemy Αθήνα @ Gagarin 205.

7/1

Septic flesh, Dark Funeral, Heavier Than God,Αθήνα @ Fuzz Club, Entombed Θεσσαλονίκη @ Eightball.

14/1

Her Name Is Calla, GoodLuckWithTheBombs, we.own.the.sky Αθήνα @ 6 D.O.G.S, Acherontas, Embrace Of Thorns, Nocturnal Vomit, Devathorn, Cosmic Ekpyrosis, Sudden Death Θεσσαλονίκη @ Harley Bar, Firewind Αθήνα @ Fuzz Club, Desaster, Nadiwrath, Revenge Αθήνα @ AN Club.

20/1

Mogwai Θεσσαλονίκη @ Block 33,

29/1

Tarja Αθήνα @ Fuzz Club.


www.fuitplus.gr Παραδοσιακό Καφενείο

ΚΡΥΣΤΑΛ ΓΡΕΒΕΝΑ

Πλατεία Αιμιλιανού • Τηλ. 24620-22527

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ Ασφαλιστικός Σύμβουλος

email: nikos.liakos@yahoo.com

[ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ] Εμ. Παπά 1 ΤΚ 51100 Γρέβενα

Tηλ. - Fax: 2462501161

Το "μικρό" της γειτονιάς

το στέκι του Θανάση! Αθανάσιος Καλύβας είδη παντοπωλείου. ΤΣΙΓΑΡΑ - ΠΟΤΑ / ΓΑΛΑΤΑ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ / ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ / ΦΙΑΛΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ και ότι άλλο χρειάζεται το σπίτι σας. Ανοικτά καθημερινές και γιορτές από πολύ πρωί ως αργά το βράδυ! Παραδίδουμε τα ψώνια σας στο σπίτι σας μ’ ένα μόνο τηλεφώνημα. Φιλική και γρήγορη εξυπηρέτηση και πάνω απ’ όλα λογικές τιμές.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Γρεβενά, τηλ. 24620-25823.

almodobar

Happy Music

http://www.almodobar.net M. Alexandrou 6 Πλαζ Γρεβενών

Happy People

almondobar@hotmail.com RIO - GREVENEIRO


θέμα

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος Φωτογραφίες: Νίκη Ντουσιοπούλου, Αναστασία Βερτεούρη

Baildsa / Balkan-Gypsy-Punk

United States of Balkans Οι Baildsa είναι ένα γκρουπ με βάση τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με post punk αισθητική. Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προεύλευσης λέξη bayılmak (= λυποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ. Η αρχική ιδέα προήλθε το 2007 από τους γρεβενιώτες Θάνο και Γιάννη Γκουντάνο, σύντομα συγκροτήθηκε το γκρουπ και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι πρώτες συναυλίες. Από τότε οι Baildsa εμφανίζονται με μανία σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους με περίσσια ενέργεια και δύναμη, δίχως δόντια. Το ύφος της μπάντας τροποποιήθηκε σταδιακά μπολιάζοντας με νέα στοιχεία ska, reggae, rap το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο, καταλήγοντας στην σημερινή σύνθεση με τους: Γιάννη Βαμβακά/ακορντεόν, Γιάννη Γκουντάνο/τύμπανα, Θάνο Γκουντάνο/κιθάρα, Πασχάλη Καρβουνάρη/ τρομπέτα, Λουκά Μεταξά/μπάσο, Δημή-

τρη Χαυλίδη/τρομπέτα και Όθων Κόκκινο/ηχοληψία. Το πρώτο τους CD κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2011.

«ΔΩΡΕΑΝ ο πρώτος δίσκος γιατί λεφτά υπάρχουν…» Μπάντα μπαϊλντισμένων χωρικών και όχι αγανακτισμένων πολιτών αποτελούμενη από μέλη γεννημένα, ο-μορφωμένα και σπουδ(αι)αγμένα στη νότια βαλκανική, πιο συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας όπως και την προσαρτηθείσα στο ελληνικό κράτος το 1881, Θεσσαλία. Ω ένδοξα βουνά και κάμποι! Κάτοικοι του U.S.B. (United States of Balkans) εδώ και χρόνια, τεντώνοντας σύρματα, χτυπώντας δέρματα, φυσώντας σωλήνες, ξεφυσώντας μαύ-

@ Κατεβάστε το δίσκο ΔΩΡΕΑΝ από το www.baildsa.com

ρα κουτιά και οργανώνοντας το χρόνο προσπαθούμε να έρθουμε στα ίσια μας. Στα σύγκαλά μας! Ψυχολογικώς, αισθηματικώς, συναισθηματικώς τε και οικονομικώς (το τελευταίο να δεις επιτυχία). Ως ρομ-αλέοι αλιείς (καθάρματα sarkozyδες) σε φουρτουνιασμένη θάλασσα κι επειδή χαϊρι δεν είδαμε από τον Αι-Νικόλα, προσπαθούμε να μικροδράσουμε αψηφώντας μικρά και μεγάλα κτήνη που επιζητούν επικυριαρχικά γη και ύδωρ, στέπες και τσέπες, βράχια και στομάχια, υφάλους και εγκεφάλους, deep δόντια. Σε συνεργασία με το ζωικό αντιβασίλειο, αποφεύγοντας τις γουρνοπατσές, κινούμαστε πρόσω ολοταχώς. Μαζί με μπαϊλντισμένα skaθάρια, punk reggaeς, balkan αρκούδες και gypsy φάλαινες είμαστε και περνάμε καλά! Γκράο...» μας είπαν πριν ξεκινήσει η ανάκριση στο fuit.


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 31

Πως εξηγείτε το γεγονός πως «αρούγκανοι»* μουσικοί σαν εσάς έκαναν μια τόσο πραγματικά αξιόλογη δουλειά; Μήπως τελικά η τεχνολογία κάνει θαύματα; «Μετά την έλευση του τηλεφώνου, του internet, της ηλεκτρικής κουβέρτας και του μπαμίξ όλα είναι εφικτά. Εμείς, ως Baildsa, αναλογιζόμενοι το μερίδιο ευθύνης απέναντι στην εξέλιξη των πραγμάτων δημιουργήσαμε το “United States of Balkans”!». Να φανταστούμε πως το χρήμα σας… περισσεύει για να βγάλετε το δίσκο ΔΩΡΕΑΝ στο διαδύκτιο; «Λεφτά υπάρχουν... άλλωστε και το Fuit το γνωρίζει καλά αυτό».

Μέλη

Γιάννης Βαμβακάς: ακορντεόν, φωνή Γιάννης Γκουντάνος: τύμπανα Θάνος Γκουντάνος: κιθάρα, φωνή Πασχάλης Καρβουνάρης: τρομπέτα Λουκάς Μεταξάς: μπάσο Δημήτρης Χαυλίδης: τρομπέτα Όθων Κόκκινος: ηχοληψία CD artwork: Αντρέας Κατσιώνης Guest rap: Λόγος Απειλή & Chris Deluxe

Πόσο όμορφα μπορεί να νιώθει ένας μουσικός, παίζοντας ΔΩΡΕΑΝ σε μια πλατεία και βλέποντας τον κόσμο να αδιαφορεί πίνοντας καφέ λίγο πιο δίπλα; «Χμμμ...όντως είναι πρόβλημα αυτό. Μήπως την επόμενη φορά να βάλουμε εισητήριο και να προσφέρουμε και καφέ; Η αλήθεια είναι οτι η σχέση μας με τον κόσμο θέλουμε να είναι αμφίδρομη». Αν οι baildsa ήταν reality. Ποιον θα βγάζατε προτεινόμενο για αποχώρηση και γιατί; «Κοίτα να δείς, ο Γιάννης Β. αργεί στις πρόβες, ο Γιάννης Γκ. είναι ντράμερ, ο Θάνος έχει το ενισχυτή του στο 11, ο Πασχάλης δεν μας αφήνει να καπνίζουμε, ο Λουκάς κοιμάται στις πρόβες, ο Μήτσος... δεν αποχώρησε την προηγούμενη βδομάδα; Και όσο για τον Όθωνα, χρεώνει 5 € το dB. Οπότε μάλλον πρέπει να φύγουμε όλοι...». Πίνω «τσίπρα» όλη μέρα… λέει ένα από τα κομμάτια σας. Ποια η σχέση σας με το φαγητό και το αλκοόλ; «Παθιασμένη...» Ποιά ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη LIVE εμφάνιση; «Εδώ θα πάρουμε την βοήθεια του κοινού». Αν είχατε τη δυνατότητα να συνεργαστείτε με κάποιο μουσικό/καλλιτέχνη γενικότερα ποιος θα ήταν αυτός και γιατί; «Από που να ξεκινήσουμε; Emir Kusturica, Manu Chao, Gogol Bordello, Ska-P, Markovic κι αν προσθέσουμε κι ανθρώπους που έχουν φύγει... Το γιατί θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους παραπάνω νομίζουμε οτι αποτυπώνεται στον ήχο μας

* «αρούγκανος»:

Ο τελευταίος των τελευταίων, αυτός που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, ο πρωτόγονος, ο χείριστος που ανήκει σε χαμηλότερη βαθμίδα συμπεριφόράς και εμφάνισης απο τον καγκουροκάγκουρα!!


θέμα

Γράφει ο Αντώνης Πατσούρας

» Ο «ΜΑΤΩΜΈΝΟΣ» ΜΉΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ

Ο Δεκέμβρης της οργής, των επαναστάσεων και της τραγωδίας Ο τελευταίος μήνας του έτους. Ο μήνας που γεννήθηκε ο Χριστός. Ο μήνας του 13ου μισθού σε αυτή τη χώρα, μέχρι πρότινος. Ο «ματωμένος» μήνας. Ο Δεκέμβριος πάντα έκρυβε εκπλήξεις, πάντα είχε βία, πάντα είχε γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία αυτής της χώρας. Το κορυφαίο γεγονός είναι τα «Δεκεμβριανά» του 1943. Μετά η εμφάνιση της «17Ν» και η εξέγερση που ακολούθησε της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο Δεκέμβρης που μας πληγώνει και ο Δεκέμβρης που μας ξεσηκώνει…

ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1943

Στον «προθάλαμο» του εμφυλίου πολέμου Αυτή η χώρα λεύτερη δεν μπορεί να ζήσει. Την μία το γαλλικό, την άλλη το αγγλικό, την άλλη το ρώσικο κόμμα, τα χρόνια της επανάστασης του 1821. Την άλλη ο Όθωνας και οι Βαυαροί. Την άλλη ο εθνικός διχασμός. Γερμανία ή σύμμαχοι; Προηγήθηκαν τα δάνεια της Αγγλίας και μετά η αγγλική ηγεμονία με την λήξη του μεγάλου πολέμου. Η γερμανική κατοχή. Οι Ιταλοί του Μουσολίνι. Ο Τσόρτσιλ. Ο εμφύλιος. Οι Αμερικανοί. Η χούντα. Ο Μέρκελ, ο Σαρκοζί, η Ε.Ε. Η χώρα που μεταλαμπάδευσε τον πολιτισμό της και τον δάνεισε σε όλο τον κόσμο. Η μικρή Ελλάδα, στο επίκεντρο του κόσμου. Κάθε εποχή έχει την δική της κατοχή. Η κατοχή από τους Ναζί έχει τελειώσει. Οι Γερμανοί έχουν χάσει, ο πόλεμος … έσβησε. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ που συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση θέλουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την εξουσία. Στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου συμμετέχουν έξι υπουργοί του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Κάποιοι δεν θέλουν δυνατό το ΚΚΕ και αντιδρούν. Αποφασίζουν να αποστρατεύσουν το ΕΑΜ. Το ΚΚΕ αντιδρά. Μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 3.12.1944 βάφεται στο αίμα. «Πυροβολείται στο ψαχνό». Οι νεκροί 28. Έλληνες και Άγγλοι πολεμούν κατά Ελλήνων. Οι ταραχές 33 ημέρες. Οι νεκροί είναι χιλιάδες. Έρχεται ξαφνικά η συμφωνία της Βάρκιζας και να και ο εμφύλιος.


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 33

«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» 1957

Η ταινία του Ντασέν που ξεσήκωσε τα πλήθη Προκάλεσε με τα κείμενα του. Δεν άρεσε. Αυτός ο άνθρωπος μέσα από τα γραπτά του σε ξεσήκωνε και γαλήνευε ταυτόχρονα. Δεν ήλπιζε σε τίποτα, ήταν ελεύθερος, για αυτό μεγαλούργησε. Ο Νίκος Καζαντζάκης, αυτός που αφόρισε η εκκλησία, αλλά … προσκυνά ο ελληνικός λαός και η υφήλιος άφησε πίσω του τεράστιο συγγραφικό έργο και συνάμα πολλές…ιστορίες τρέλας. Μια από αυτές το βιβλίο του «Ο Χριστός ξανασταρώνεται» το οποίο λίγες εβδομάδες μετά από το θάνατο του (2.10.1957) κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους ως ταινία σε σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν. Οι συντηρητικοί της εποχής αντέδρασαν, κατέλαβαν κινηματογράφους αλλά η ταινία προβλήθηκε στις 2.12.1957 και σάρωσε…

«ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ 1966

Το ναυάγιο Το βράδυ της 7ης προς 8ης Δεκεμβρίου 1966 βυθίζεται στο Αιγαίο μέσα σε φοβερή καταιγίδα το πλοίο-φέρυ μπόουτ «Ηράκλειον». Το ναυάγιο συνέβη ανοιχτά της Φαλκονέρας και από τους 271 επιβάτες μόνο 46 σώθηκαν. Αιτία της τραγωδίας οι ανοιχτές πόρτες του γκαράζ. Το «Ηράκλειο» εκτελούσε το δρομολόγιο Κρήτη-Πειραιάς. Μια από τις πολλές και μεγάλες τραγωδίες της Ελλάδος στη θάλασσα.

Η ΑΠΟΒΟΛΗ 1969

Εκτός Ευρώπης λόγω Χούντας Με ομόφωνη απόφαση του το Συμβούλιο της Ευρώπης διαπίστωσε πως η Ελλάδα έχει παραβιάσει το άρθρο 3 του καταστατικού περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών «πετάει» εκτός της Ευρώπης την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει δυο χρόνια Χούντα και θα αντέξει για άλλα πέντε.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 1974

Ο λαός ψήφισε Αβασίλευτη Δημοκρατία Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Στις 8.12.1974 πραγματοποιείται δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, τη μορφή του πολιτεύματος δηλαδή που θέλει

ο λαός. Στο δημοψήφισμα επικράτησε η Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69.2% ενώ η Βασιλευόμενη Δημοκρατία απέσπασε 30.8%. Ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα αλλά η ιστορία έχει γραφτεί. Είναι το τελευταίο δημοψήφισμα στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Έλληνες πολίτες αφού αυτό που εξήγγειλε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου δεν έγινε ποτέ… Αξίζει δε να αναφέρουμε πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας σε περίπτωση που προχωρούσαμε σε δημοψήφισμα αξίωσαν να διεξαχθεί πάλι Δεκέμβριο (4).

17Ν1975

Το πρώτο αίμα της τρομοκρατίας Το πρώτο χτύπημα. Ένα Simca, ένα 45αρι, πολύ θράσος, φοβερό μίσος και ένα χέρι που ρίχνει τη βολή. Δυο χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια οργάνωση με το όνομα «17Ν» εισβάλει στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι τρομοκρατική και στις προκηρύξεις της διακηρύσσει πως ήρθε για να τιμωρήσει αυτούς που έβλαψαν και βλάπτουν τη χώρα και κυρίως τον ξένο παράγοντα και αυτούς, τους ντόπιους, που συνεργάζονται μαζί του. Το κρύο ήταν τσουχτερό στο Ψυχικό. Εκεί χτύπησε για πρώτη φορά. Το ημερολόγιο έγραφε 23.12.1975. Στόχος ο Ρίτσαρντ Γουέλς. Σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα. Σφαίρες τρεις. Εξ’ επαφής. Η 17Ν στέλνει το μήνυμα της. Στην αρχή κανείς δεν κατάλαβε. Μετά διαπίστωσαν πως τα πράγματα ήταν ζόρικα. Ήταν η εποχή τέτοια και πολλοί ταυτίστηκαν με την οργάνωση και όσα περιέγραφε στις προκηρύξεις της. Η σημαντικότερη τρομοκρατική οργάνωση της Ελλάδος είχε αρχίσει την δράση της. Το τέλος ήρθε το 2002. Τότε έγινε η αποκάλυψη. Κάθε σενάριο … έσβησε. γυρίστε σελίδα »»


θέμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δολοφονημένος χωρίς αιτία Δολοφονία. Ένα αμούστακο παιδί πέφτει νεκρό στα Εξάρχεια από τις σφαίρες του όπλου ενός ειδικού φρουρού ονόματι Επαμεινώνδας Κορκονέας. Μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Έτσι ξαφνικά κάποιος αποφάσισε να του στερήσει τη ζωή. Λόγω ζήλου. Η Αθήνα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης για ημέρες. Μετράει πληγές. Η νεολαία αφήνει τις καφετέριες και ξεχύνεται στους δρόμους. Πάει σε αστυνομικά τμήματα, σε υπηρεσίες και πετάει αβγά. Φωνάζει. Διαμαρτύρεται. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 και η Ελλάδα ξαφνικά γίνεται πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα καίγεται επί ημέρες. Ζητείται από την αντιπολίτευση η παραίτηση του Προκόπη Παυλόπουλου, υπουργού στον οποίο υπάγεται η δημόσια τάξη, αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Ένας 15χρόνος έχει δολοφονηθεί. Η Αθήνα έχει να ζήσει τέτοιες … στιγμές από την εποχή της δολοφονίας του Μιχάλη Καλεντζά. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ένα χέρι οπλίζει το περίστροφο. Ένας νεκρός, χιλιάδες στους δρόμους. Η νεολαία καταλαβαίνει το παιχνίδι που παίζεται αλλά ξυπνά για λίγο… Ο Γρηγορόπουλος έγινε το «είδωλο» της εξέγερσης. Γράφτηκαν στίχοι για τον θάνατο του, έγιναν συγκρίσεις αδόκιμες με τον Μάη του 1968, έγινε σύνθημα στους τοίχους… Θα μπορούσε να ήταν ένας επαναστάτης με αιτία, όπως και όλοι οι συνομήλικοι του, αλλά έγινε ένας δολοφονημένος χωρίς αιτία!

ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ

1803

Στις 18.12.1803 22 Σουλιώτισσες χορεύουν στον βράχο του Ζαλόγγου και πέφτουν μαζί με τα παιδιά τους στο γκρεμό. Θυσιάζονται για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Από τις κορυφαίες πράξεις ηρωισμού αυτής της χώρας που δείχνει όταν θέλει πως έχει σχέση με τους αρχαίους Έλληνες.

1821

Στις 20.12.1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων κατά την οποία γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Ο αγώνας έχει αρχίσει και σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα ήταν λεύτερη.

1893

Στις 10.12.1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης φέρεται να είπε στη Βουλή την φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που πέρασε στην ιστορία. Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί εάν ειπώθηκε ποτέ αυτή η φράση. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Η Ελλάδα χρεοκόπησε.

1967

Στις 13.12.1967 ο νεόκοπος Βασιλέας της Ελλάδος Κωνσταντίνος προσπαθεί να αντιδράσει στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Επιχειρεί αντιπραξικόπημα στη Βόρεια Ελλάδα με τη βοήθεια αξιωματικών αλλά αποτυγχάνει και πηγαίνει από «χωρίον εις χωρίον» για να διαφύγει από τη χώρα. Ένας κύκλος έκλεινε…


ΚΑΒΑ ΠΟΤΩΝ

ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

σεων

μα

οίν ου

μ έ θ η γεύ

ά ρω

και αμέτρητες Μ. Αλεξάνδρου 42 τηλ.: 2462080005, 2462025024

επιλογές δώρων… ΓΡΕΒΕΝΑ fax: 2462087372


σελίδα 36 » Δεκ 2011 - Ιαν. 2012

Γράφει ο Γιάννης Ναλμπάντης, gnalmpantis@gmail.com

» ΒΙΒΛΊΟ

Η ΠΑΝΔΩΡΑ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ Πήγαν για διαμάντια και μέσα από το ορυχείο βγήκαν οι εφιάλτες τους! Όχι, δεν είναι Ιούλιος Βερν, είναι Άλμπερτ Σάντσες Πινιόλ, ο οποίος εντυπωσίασε και με το προηγούμενο βιβλίο του, το υπέροχα τρομακτικό «ΨΥΧΡΟ ΔΕΡΜΑ» το οποίο διαδραματιζόταν σε μια βραχονησίδα με πρωταγωνιστές τους δυο (τον πρώην και τον επόμενο) φαροφύλακες και… ιχθυόμορφα, αμφίβια πλάσματα! Στην «Πανδώρα στο Κονγκό» η ιστορία τοποθετείται… φυσικά στο Κονγκό. Στα βάθη του αφρικανικού δάσους, όπου ο τσιγγάνος (μαύρος για τους λευκούς, λευκός για τους μαύρους) Μάρκους Γκάρβεϊ ακολουθεί τους ευγενείς αδερφούς Κρέιβερ στην εξόρμησή τους στη μαύρη ήπειρο για διαμάντια. Ο Μάρκους Γκάρβει είναι ο μοναδικός που θα επιστρέψει από την αποστολή και κατηγορείται για διπλό φόνο των δυο αδερφών. Ο νεαρός «μαύρος» συγγραφέας (γράφει περιπετειώδη βιβλία για λογαριασμό διάσημου συναδέλφου του) Τόμας Τόμσον δέχεται την πρόταση του δικηγόρου του Γκάρβει να γράψει την ιστορία του τσιγγάνου, έτσι ώστε να «ακουστεί» η αλήθεια και να αθωωθεί ο πελάτης του. Ο Τόμσον επισκέπτεται τον επιζών μια φορά την εβδομάδα στο κελί του και ακούει και γράφει, ακούει και γράφει, ακούει, φαντάζεται και γράφει, ακούει, φαντάζεται, πλάθει ιστορίες και γράφει, ακούει και… ερωτεύεται! Ερωτεύεται το ίδιο πλάσμα που είχε για σύντροφο ο ένας εκ των αδερφών Κρέιβερ και στη συνέχεια το κερδίζει ο Γκάρβεϊ. Ένα κάτασπρο σαν γάλα θηλυκό πλάσμα, από μια φυλή που ζει στα έγκατα της γης, ονειρεύεται επίγεια κατάκτηση του κόσμου και βγαίνε στην επιφάνεια λόγω του ορυχείου που κατασκευάζουν οι «κατακτητές»! Οι απίστευτες, εξωτικές περιπέτειες που διηγείται ο Γκάρβεϊ γίνονται έμμονη ιδέα για τον νεαρό συγγραφέα με τις όποιες συνακόλουθες επιπτώσεις. Ο Πινιόλ, όντας ανθρωπολόγος, παρατηρεί, εξερευνά και αναλύει με ευκολία και κοφτερή ματιά όλα τα ανθρώπινα όρια. Θύτης και θύμα, πολιτισμός και βαρβαρότητα, ρεαλισμός και ψευδαισθήσεις, αλήθειες και ψέματα, έρωτες παράταιροι, έρωτες ανεκπλήρωτοι… Μια ξέφρενη περιπέτεια με πολλές, πάρα πολλές ανατροπές που θυμίζει λίγο Άβαταρ (στον πλανήτη Πανδώρα!), λίγο Ιντιάνα Τζόουνς, σίγουρα Ιούλιο Βερν στο πιο σύγχρονο, κόμικ, με πολύ χιούμορ ειδικά στις σελίδες από την καθημερινότητα του Τόμσον και τις κόντρες του με τη χελώνα δίχως… καβούκι! Ο Τόμσον τελικά, γράφει όλη την ιστορία. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζει… Κι αν είναι όλα ψέματα;

Γυαλίζει το μάτι του…


www.fuitplus.gr Πρακτορείο

Ο ΠΑΠ Χρήστος Η. Παπανικολάου Μ. Αλεξάνδρου 35 ΓΡΕΒΕΝΑ Τηλ. 24620-87654

Πρακτορείο

Το γούρικο

Βασίλειος και Ιωάννης Μπατάρας Μ. Αλεξάνδρου 1, Γρεβενά, Τηλ. 2462028809 Kιν. 6972853084

F

OOTBALL ACTORY

5X5 6X6 7X7 MINI ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

+ +

SPORT CAFE NOVA 5o χιλ. Γρεβενών - Μαυραναίων | Δημήτρης Καζάνας | τηλ. 6978070681


θεμα

Γράφει ο Δημήτρης Καραγιάννης

Marco Diobo che bello …ή αλλιώς «Θεέ μου πόσο όμορφη», όπως τιτλοφορείται η αυτοβιογραφία του Marco Simoncelli για τη σύντομη αλλά «γεμάτη» ζωή του. Αντίο «Super Sic»… Να δακρύζεις για κάποιον που δεν είναι δικός σου; Μεγάλο επίτευγμα του ανθρώπου που καταφέρνει να το πετύχει αν και θα ευχόμασταν αυτή η στιγμή να μην έρθει ποτέ! Αυτό κατάφερε ο Marco Simoncelli ο οποίος άφησε νωρίς τις… επίγειες πίστες για να «τρέξει» εκεί ψηλά φέροντας το αγαπημένο του «58». Ο «Super Sic» που βύθισε στο πένθος τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο, έφυγε πολύ νωρίς. Μόλις 24 ετών. «Θεέ μου, τι λάθος έκανες», έγραφε σε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η κοπέλα του, Kate και είχε δίκιο. Όπως συμβαίνει και με 100άδες παιδιά που αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Κάτι που στα Γρεβενά δυστυχώς το βιώσαμε αρκετές φορές και ας ελπίσουμε πως δεν θα συμβεί ξανά. Ένα παιδί λοιπόν που κατάφερε στην ηλικία του να πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους που είχε θέσει. Το χαίρονταν! Ένας αληθινός αναβάτης. Από αυτούς που θέλουμε να βλέπουμε. Ένιωθε τόσο «γεμάτος». Γι’ αυτό και προχώρησε στην ολοκλήρωση της αυτοβιογραφίας του η οποία κυκλοφορεί με τον τίτλο: «Diobò che bello», δηλαδή: «Θεέ μου πόσο όμορφη». Αναφέρεται φυσικά στη ζωή του η οποία του χάρισε πολλά και ο ίδιος δεν στάθηκε αχάριστος. Έδωσε ότι πρόλαβε να δώσει… Η… παράδοση του πατέρα και το ένστικτο της μάνας Γεννημένος στο Κοριάνο του Ρίμινι το 1987. Μία κωμόπολη του ιταλικού βορρά 10.000 κα-


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 39

simonceli

τοίκων όπου δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από το εθνικό άθλημα των Ιταλών. Τις μοτοσικλέτες! «Έπαιζα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, έκανα στίβο, αλλά η καρδιά μου χτυπούσε για τις μηχανές», αναφέρει στην αυτοβιογραφία του και συνεχίζει: «Θυμάμαι που πήγα με τον πατέρα μου να αγοράσει καινούργια μηχανή. Στο τέλος, πήρε σε μένα! Ήταν μια πολύχρωμη πλαστική, όμως είχε αληθινή μηχανή. Νομίζω είχε εξαντληθεί να με ακούει να τη ζητάω και παραδόθηκε». Ήταν 8 ετών και έπαιρνε πλέον μέρος σε αγώνες. Κέρδιζε και ήταν ευτυχισμένος. Είχε ότι ήθελε! Είχε όμως να αντιμετωπίσει και την κλασική μάνα. Η Ροζέλα αντιδρούσε: «Φοβόταν πάντα. Ένιωσα ευτυχισμένος όταν μια μέρα, όχι πολύ καιρό πριν, ήρθε στην πίστα να με δει, με έπιασε και μου είπε: “Φοβάμαι και πάντα θα φοβάμαι, αλλά να μην έρθω να σε δω ήταν αδύνατον”». Ένας μελλοντικός πρωταθλητής! Λίγες ημέρες πριν «φύγει», η Honda του έκανε το καλύτερο δώρο. Ανανέωσε το συμβόλαιό δίνοντας του μάλιστα την εργοστασιακή μοτοσικλέτα. Αυτή με την οποία «πετούσε» φέτος ο Casey Stoner. Τι θα μπορούσε να πετύχει; Πολλά! Η πραγματικότητα είναι ότι χάσαμε έναν μελλοντικό πρωταθλητή ο οποίος είχε δείξει από νωρίς ποιος είναι. Από τα 15 που μπήκε στα 125 κυβικά μέχρι τον τίτλο στα 250cc το 2008 και τις pole positions και τα βάθρα στο MotoGP.

και συνέχιζε: «Τώρα που γίνομαι πιο γρήγορος, με φοβούνται». Δεν τα έλεγε με κακία. Αντιθέτως με το γνωστό παιδικό του ύφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα, η κίνησή του να ζητήσει συγνώμη δημόσια από τον Dani Pedrosa για το ατύχημα που είχαν στο Le Mans και στοίχισε έναν σπασμένο ώμο στον Ισπανό. Ο «Sic» του έδωσε το χέρι, αλλά ο Pedrosa τραβήχτηκε. Το πρόσωπο του Simoncelli τα έλεγε όλα, μην καταλαβαίνοντας την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Αυτός ήταν ο Marco. Ένα παιδί που ντρέπονταν, που κοκκίνιζε και χαμογελούσε πάντα!

«Ας με συλλάβουν…» Και τι δεν άκουσε! Το επιθετικό οδηγικό του στυλ δεν άρεσε στους περισσότερους αναβάτες. Έθεσαν μάλιστα και θέμα στην Ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας τον «επικίνδυνο»! «Ας με συλλάβουν», απαντούσε αστειευόμενος

«Πότε θα κουρευτείς;» Όπως εκατομμύρια παιδιά θέλουν να γίνουν σαν τον Valentino Rossi έτσι και ο Marco. Στάθηκε τυχερός και έγινε «κολλητός» του. Ακολούθησε τα βήματα του «Γιατρού» από το ξεκίνημα. Τόσο στο αγωνι-

στικό κομμάτι όσο και στο παρουσιαστικό. Πότε θα κουρευτείς; Ήταν μια ερώτηση που του έκαναν συχνά με αφορμή την αφάνα την οποία διατηρούσε παλαιότερα και ο «Vale». «Όταν γίνω πρωταθλητής, όπως έκανε και ο Valentino», απαντούσε χαμογελώντας σαν μικρό παιδί. Ο Valentino στο πλευρό του. Πάντα. Στα καλά και στα άσχημα. Όταν όλοι του επιτίθονταν, γίνονταν «ασπίδα». Ακόμη και στο τέλος. Ακολούθησε την οικογένεια και τη σωρό του Marco από τη Μαλαισία στη Ρώμη και από εκεί στο Κοριάνο. Κεντρικό πρόσωπο στην κηδεία με ένα πικρό χαμόγελο που έδειχνε να γνωρίζει ότι και ο Marco χαμογελάει επειδή βρίσκεται εκεί. Χωρίς κλάμα και θρήνο, όπως άλλωστε θα ήθελε, με το αγαπημένο του τραγούδι να παίζει συνεχώς. Το «Siamo solo noi» («Μόνο εμείς») του Vasco Rossi. Τυχαίο που ο αγαπημένος του καλλιτέχνης ονομάζεται Rossi; Ποιος ξέρει…

Diobo che bello...


σελίδα 40 » Δεκ. 2011 - Ιαν. 2012 Γράφει η Δήμητρα Βέργου

» ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΉ… ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΉ

«Κόλιντρα μπάμπω, κόλιντρα Και μένα μπάμπω κλούρα…» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Όπως και οι τρείς προηγούμενοι μήνες το όνομα του προέρχεται από το Λατινικό deccem =10 (δέκατος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο). Τα Χριστούγεννα έδωσαν τη λαϊκή ονομασία στο μήνα: Χριστουγεννιάτης, Χριστούγεννας, Χριστιανάρτς. ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΣ ή Γεννάρης. Χρωστάει το όνομα στο θεό των Ρωμαίων Ιανό (ganus). Θεό της αρχής και του τέλους, της μετάβασης από μια κατάσταση σε άλλη. Λαϊκή ονομασία Καλαντάρης και στα Ποντιακά Καλαντάρτς. Χειμωνιάτικοι μήνες, με κρύο, χιόνι και τις περισσότερες γιορτές απ’ τις οποίες ξεχωρίζουν τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Μέρες χαράς για τα παιδιά με τις διακοπές και τα κάλαντα. Γλυκιά προσμονή για τους μεγάλους να δουν μαζεμένη την οικογένεια. Ευχάριστη κούραση για τις νοικοκυρές που πρέπει να ετοιμάσουν πολλά φαγητά και γλυκά. Παραδόσεις και έθιμα αμέτρητα. Συνταγές ατέλειωτες. Όρεξη να υπάρχει και λεφτά για ψώνια. (Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…) Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε τις παραδοσιακές κουλούρες που μοίραζαν στα κάλαντα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Θα τις γαρνίρουμε «φωτογραφικά» με κουραμπιέδες και μελομακάρονα, έτσι για τις καλές γιορτές. Και στη διπλανή σελίδα απολαύστε γουρνοχαρά και τσιγαρίδες «δια χειρός Σήφη». Χρόνια πολλά , Καλή Χρονιά!

Εκτέλεση:

Διαλύω την μαγιά σε ένα ποτήρι νερό. Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι, το υπόλοιπο νερό και προσθέτω τη μαγιά. Ανακατεύω καλά. Καλύπτω το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το τυλίγω με μια πετσέτα, ώστε να διατηρείται ζεστό. Το φυλάω σε ζεστό μέρος, ώστε να φουσκώσει η μαγιά. Την επόμενο πρωί φτιάχνω τη ζύμη. Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και σχηματίζω μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνω το προζύμι, το νερό, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνω έως ότου πετύχω μια λεία ζύμη. Σκεπάζω την λεκάνη με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια τυλίγω και πάλι με ένα τραπεζομάντηλο για να φουσκώσει η ζύμη. Πλάθω τις κουλούρες σε σχήματα που το καθένα έχει συγκεκριμένη ονομασία, τις τοποθετώ στο ταψί, τις σκεπάζω πάλι να φουσκώσουν και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς περίπου 30 λεπτά.

Χριστουγεννιάτικες κουλούρες

Υλικά Για το προζύμι 20 γρ. φρέσκια μαγιά 250 γρ. αλεύρι 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό 1 κουταλιά αλάτι, 1 κ. ζάχαρη, 1 κ. λάδι

Περισσότερες χριστουγεννιάτικες συνταγές στο manitarosyntages.blogspot.com


Δεκ. 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 41

Τσιγαρίδες… δια χειρός Σήφη!

Η Γουρνοχαρά είναι ένα έθιμο της παραμονής των Χριστουγέννων. Έθιμο παλιό και ωφέλιμο, αφού η μέρα αυτή πέραν του γιορταστικού και του χαρούμενου εξασφάλιζε υλικά και τρόφιμα για ολόκληρο το Χειμώνα, σε κάθε οικογένεια και κάθε σπίτι. Το δέρμα του χοίρου παπούτσια (γουρνοτσάρουχα). Τα άκρα πηχτή (πατσιάς). Το λίπος (λίγδα) για όλες τις χρήσεις της μαγειρικής. Το κρέας( καβουρμάς), μέσα στο παγωμένο λίπος να αντέχει για πολύ καιρό και για πολλά φαγητά… Και ότι περίσσευε, λίγο κρέας, λίγο λίπος= ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ. Νόστιμες, γευστικές φτιαγμένες τη μέρα αυτή. Να μοσχομυρίσει ο τόπος, να φάνε όσοι ασχολούνταν, να φιλευτούν οι γείτονες, οι συγγενείς. Να ανοίξει και το καινούργιο κρασί. Και όταν υπήρχαν όργανα ακολουθούσε χορός και γλέντι. Και ευχές για χαρούμενο προϋπάντισμα Χριστουγέννων και καινούργιάς χρονιάς. Αυτά κάποτε. Σήμερα αναβιώνει το έθιμο από συλλόγους και ιδιώτες με βάση κύρια τις τσιγαρίδες. Συμπλήρωμα η τηγανιά και τα ψητά στα κάρβουνα. Με συμμετοχή, κέφι, ποτό. Με ανθρώπους που αν και νέοι κατέχουν την τέχνη, διαθέτουν μεράκι, δημιουργούν συνθήκες φιλικών συγκεντρώσεων και νοστιμίζουν την πικρή καθη-

μερινότητα. Αναδεικνύοντας παράλληλα τη γοητεία και τη διαφορετικότητα της ζωής στην επαρχία και την ύπαιθρό. Το fuit με τη βοήθεια και με τα «μαγικά» χέρια του… καλλιτέχνη Σήφη Δόλγηρα σας μεταφέρει όλο το τελετουργικό και το προτείνει ανεπιφύλακτα.

Τι θα χρειαστείτε: 1. Ένα καλοθρεμμένο γουρουνόπουλο. 2. Τέσσερα κρεμμύδια 3. Αλάτι 4. Ένα ποτήρι ζεστό νερό. 5. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. 6. Ένα μεγάλο καζάνι.

7. Ανοιχτό και μεγάλο χώρο για να ανάψετε φωτιά (όχι με ότι και ότι ξύλα, αλλά μόνο με... κέδρα) πάνω στην οποία θα τοποθετήσετε το καζάνι. 1ο ΒΗΜΑ: Κόβουμε το γουρούνι και τεμαχίζουμε το λίπος σε μεγάλα κομμάτια (στο μέγεθος της παλάμης). Τα τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο καζάνι. 2ο ΒΗΜΑ: Λιώνουμε αλάτι σ’ ένα ποτήρι με ζεστό νερό και μαζί με τέσσερα κρεμμύδια (κομμένα σαν τριαντάφυλλο) τα τοποθετούμε κι αυτά στο ίδιο καζάνι .Το βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά, την οποία έχουμε ανάψει αρκετή ώρα πριν. 3ο ΒΗΜΑ: Συστατικό για πετυχημένες τσιγαρίδες είναι το καλό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, από τη στιγμή που το καζάνι θα μπει στη φωτιά , για να μην κολλήσει το λίπος. 4ο ΒΗΜΑ: Μόλις γεμίσει το καζάνι με αφρό αδειάζουμε μεγάλο μέρος από τη λίγδα και το υπόλοιπο το αφήνουμε μαζί με τις τσιγαρίδες. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και μετά από λίγα λεπτά οι τσιγαρίδες είναι έτοιμες για σερβίρισμα 5ο ΒΗΜΑ: Τοποθετούμε τις τσιγαρίδες σ’ ένα ταψί, μαζεύονται όλοι γύρω από το τραπέζι και με κόκκινο κρασί γίνεται ένα γλέντι τρικούβερτο. Φυσικά το λίπος που μένει δεν το πετάμε. Είναι χρήσιμο!!!


αυτοί που πήραν

τα βουνά

» ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ...

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος

Για τους κακόπιστους ρομαντικοί, για τους καλόπιστους πρωτοπόροι, για τους ίδιους απλά ο εαυτό τους

Σωματοφύλακες της Βασιλίτσας Δεκέμβρης- Γενάρης μήνες χειμωνιάτικοι φορτωμένοι γιορτές, χιόνια, οικογενειακή θαλπωρή, εκδρομές, ανταμώματα. Κι ο καθένας έχει ανοιχτό ένα δρόμο για να πάρει τα … ΒΟΥΝΑ. Άλλος για σκι, άλλος για διακοπές δίπλα στ’ αναμμένο τζάκι, άλλος για επίσκεψη στο πατρικό του χωριό κι άλλος φιλοξενούμενος σε φίλους λάτρεις του βουνού. Μέρες ξεγνοιασιάς, καρδιές ανοιχτές και ζεστές, εικόνες λευκές και καθάριες. Και επειδή κάθε φορά που αναφέρεις τις λέξεις χειμώνας και Γρεβενά η σκέψη ταξιδεύει στη Bασιλίτσα και το χιονοδρομικό, η στήλη «αυτοί …που πήραν τα βουνά» είναι αφιερωμένη σ’ αυτό το τεύχος στα παιδιά του χιονιού, στους «σωματοφύλακες» της Βασιλίτσας. Σ’ αυτούς που είναι ταγμένοι να προσφέρουν σ’ όλους εμάς ασφάλεια, εξυπηρέτηση, ευχαρίστηση, ξεγνοιασιά. Δεν είναι μία απλή δουλειά που την κάνεις και τελειώνεις. Είναι λειτούργημα με ευθύνες και ώρες ατελείωτες σε αντίξοες συνθήκες. Κρύο, ομίχλη, χιόνια, αέρηδες .Κι ακόμη μηχανήματα και άνθρωποι πολλοί εξοικειωμένοι ή όχι με το περιβάλλον και το χώρο και απαιτήσεις υπερβολικές μερικές φορές. Και πρέπει όλα να τα προλάβεις, να μην υπάρχουν παράπονα, να ξανάρθουν, αλλά και να διαφημίσουν τον τόπο και την περιοχή. Να μπορείς να λειτουργήσεις σαν υπάλληλος του φορέα, αλλά και να βλέπεις τη

δουλειά ενταγμένη θαρρείς σε μία επιχείρηση που δεν σου ανήκει, αλλά στηρίζεται σε σένα. Κι αν δεν αγαπάς το βουνό, αν το κάνεις για βιοποριστικούς λόγους απέτυχες, θα κουραστείς, θα απογοητευτείς, θα τα παρατήσεις. Αυτά εδώ τα παιδιά όμως απέδειξαν χρόνια τώρα χωρίς καν να είναι μόνιμοι υπάλληλοι (τελευταία δικαιώθηκαν) πως παίρνουν τα βουνά από αγάπη στη Βασιλίτσα, στο χιονισμένο τοπίο, στην εποχή του χειμώνα. Λόγω και του χαρακτήρα μου ανήκω στην κατηγορία των δύσκολων σκιέρ- χιονοδρόμων. Πότε θα μου φταίει η πίστα, πότε η με-

γάλη ουρά στις άγκυρες, πότε η ομίχλη… Ε λοιπόν μεράκι και παράπονο το έχω να κάνω αυτά τα παιδιά να εκνευριστούν, να με προσβάλουν, κατά πως το αξίζω. Με ηρεμία, ευγένεια, χαμόγελο σε αφοπλίζουν, σε πείθουν, σε υποχρεώνουν να αναγνωρίσεις το λάθος σου. Κι ας έχουν να κάνουν με χιλιάδες επισκέπτες, με διαφορετικές νοοτροπίες, ηλικίες, γνώσεις, γούστα και απαιτήσεις. Να γιατί τους βάφτισα Σωματοφύλακες της Βασιλίτσας. Προστατεύουν την ομορφιά της, δίνουν προοπτική στους στόχους της και είναι οι πρε-


Δεκ. 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 43

σβευτές της φιλοξενίας και της φιλοτιμίας των κατοίκων των Γρεβενών. Ολομερής ακούραστοι. Να εναλλάσσονται σε πόστα και αντικείμενα, να διορθώνουν ελλείψεις και προβλήματα. Να προσέχουν τους πάντες και τα πάντα. Προσφέροντας σιγουριά, ασφάλεια και διασκέδαση. Και σαν ο ήλιος φεύγει και η νύχτα αρχίζει να φτάνει, μικρή πολύ μικρή διακοπή στο σαλέ για ζεστό τσάι, ένα σφηνάκι ρακόμελο ή κονιάκ και πάλι έξω. Να τακτοποιηθούν όλα όσα την ημέρα «ταλαιπωρήθηκαν» από τους επισκέπτες. Να εντοπιστούν οι βλάβες και οι ζημιές που θέλουν άμεση επισκευή πριν την καινούρια μέρα. Κι ύστερα τα ρατράκ να ανεβοκατεβαίνουν ασταμάτητα με τα παιδιά οδηγούς για να στρωθεί η πίστα, να ανοίξει ο δρόμος για τα καταφύγια. Και αφού ο καιρός το επιτρέπει και οι εναπομείναντες σκιέρ το επιθυμούν – δεν θα πουν όχι- για μια δυο ώρες νυχτερινού σκι. Στο οποίο και οι ίδιοι θα ξεκλέψουν μία δύο στιγμές για μια μικρή κατάβαση. Πώς να αντισταθείς στη φωταγωγημένη πλαγιά, πώς να πεις όχι στην πανέμορφη Βασιλίτσα! Όσο για τις δουλείες θα γίνουν! Μεγάλες οι νύχτες του χειμώνα και το κουράγιο των παιδιών του χιονιού αστείρευτο. Γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν. Είναι ζυμωμένοι θαρρείς με το βουνό

και το χιονοδρομικό. Κομμάτι της ζωής τους η Βασιλίτσα. Κι αυτό ισχύει για όλους από τον πρόεδρο και το Δ.Σ., τον τεχνικό Δ/ντη και το προσωπικό. Και δεν χρειάζεται να συγκρατήσεις τα επίθετα και την ιδιότητα του καθένα. Ένα Χρήστος, Φώτης, Βαγγέλης, Νίκος, Βασίλης, Ζήσης, Κώστας, Ραφαήλ αρκεί. Θα σας ακούσουν, θα είναι στη στιγμή δίπλα σας. Να λύσουν το πρόβλημα σας, να βοηθήσουν, να σας πληροφορήσουν. Ακούραστοι πάντα και ενημερωμένοι. Για τον καιρό, το δρόμο, τα καταλύματα, τις διαδρομές, τις εκδρομές.

Πρόεδρος του φορέα: Παπαξάνθης Χρήστος

Τεχνικός σύμβουλος-Συνεργάτης: Werner Chromecek

Προσωπικό: Βλάχος Κωνσταντίνος Ζιώγος Ζήσης Θεοδωρίδης Ραφαήλ Κυρατζής Εύαγγελος Νασιάδης Εύαγγελος Παρασκευαϊδης Φώτιος Πορτίκας Νικόλαος Τζουβάρας Βασίλειος.

Σκέφτομαι τώρα που θα ανέβω και θα συναντηθούμε να είμαι… καλό παιδί. Κι αν δεν τα καταφέρω πάλι όμορφα θα περάσουμε. Γιατί τα παιδιά του χιονιού, οι Σωματοφύλακες της Βασιλίτσας Θα είναι πάντα εκεί γελαστοί και πρόσχαροι, για καλωσόρισμα και ξεπροβόδισμα. Για ανεπανάληπτες νύχτες και μέρες. Εκεί ψηλά στη Βασιλίτσα στον χειμωνιάτικο παράδεισο. Αξίζει να τους γνωρίσουμε. Δικαιούνται ένα αφιέρωμα. Τους οφείλουμε ένα ζεστό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!


σελίδα 44 » Δεκ 2011 - Ιαν. 2012

» ΔΌΚΤΩΡ ΠΑΛΆΒΡΑΣ

Τους θανατοποινίτες τους περιμένει παπάς και δήμιος. Τους έλληνες τους περιμένει ο Παπαδήμ(ι)ος.

Μετά την υπουργοποίηση του διάσημου πλασιέ Άδωνη Γεωργιάδη, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως βαδίζουμε στο σωστό δρόμο... προς τον γκρεμό! Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Γιώργο Παπανδρέου; Ο ένας είναι Πάνος Καμμένος, ο άλλος είναι παραπάνω καμένος. Όταν βάζεις έναν τραπεζίτη να σώσει τη χώρα, είναι σαν να βάζεις ένα ληστή να σου προσέχει το σπίτι (βλ. Χένρι Πόλσον, Ρόμπερτ Ρούμπιν)

Βούιξαν οι γερμανικές εφημερίδες πως στη νέα ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν αντισημίτες! Και πολλοί αντιπαπανδρεϊκοί, να προσθέσουμε...

Είτε με συγκυβέρνηση κομμάτων, με ΠAΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ ή Γαλαξιακή Συνομοσπονδία, ο άνεργος για ένα πράγμα είναι βέβαιος. Πως θα παραμείνει άνεργος!

Οι αμερικανοί διαδηλωτές που αγοράζουν μάσκες «Γκάι Φοκς», ενισχύουν οικονομικά την εταιρεία Time Warner. Και οι έλληνες μπαχαλάκηδες που πετάνε βόμβες μολότοφ, ενισχύουν τις Αθηναϊκές Ζυθοποιείες.


www.fuitplus.gr

Τηλεοπτικός Σταθμός Γρεβενών

Το Ραδιόφωνο των Γρεβενών

www.grevenatv.gr | trmtv@yahoo.gr Τηλ.24620-87200, 24620-28069 fax 24620-85444

Κωνσταντίνος Λάτσος

Υπηρεσίες καθαριότητας

Χαρτικά

Πλαστικά Απορρυπαντικά

FOTO STUDIO

ΡΑΜMΟΣ

13ης Οκτωβρίου 20 ΓΡΕΒΕΝΑ 24620-28353

e-mail: fotorammos@yahoo.gr

Γραφείο Γενικού Τουρισμού

Αεροπορικά - Ναυτιλιακά εισιτήρια Oργάνωση εκδρομών - διακοπών Kρατήσεις ξενοδοχείων Φαρδυκάμπου 6 - Γρεβενά ΤΚ. 51100 Τηλ. 24620-87410 - 87412, Fax. 24620-87413 Κιν. 6972287593 - 6972722052, e-mail: nptravel2004@yahoo.gr

13ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 - ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΗΛ. 24620 25500 - 6973 003856


σελίδα 46 » Δεκ 2011 - Ιαν. 2012

Σκίτσο Γιώργος Πετρίδης » Κείμενο: fuitakos

» ΣΟΥ ΜΙΛΑΏ Μ’ ΑΚΟΎΣ; Λοιπόν σ’ έχω νέα για την «κουρεμένη» Ελλάδα μας, θες να τα ακούσεις; Τα ξέρω, είναι μια μικρή φτωχή χώρα που αργά η γρήγορα θα την οδηγήσουν στην χρεοκοπία. Δεν είναι μικρή. Ελέγχει χερσαία και θαλάσσια έκταση όση η Γερμανία και η Αυστρία μαζί και έχει την πιο πλεονεκτική θέση ανάμεσα σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Και τι αλλάζει; Δεν έχει έσοδα, δεν έχει πλούτο, δεν έχει παραγωγή. Πρώτη στον κόσμο σε νικέλιο, λευκόλιθο και περλίτη. Πρώτη στην Ε.Ε. σε βωξίτη, χρωμίτη, ψευδάργυρο και αλουμίνα. Έχει το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου και τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη. Άσε το μέλλον. Σήμερα τι έχουμε; Που στηριζόμαστε; Δεύτεροι παγκοσμίως στο πρόβιο γάλα, τρίτοι στις ελιές, στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα. Πρώτοι στην εμπορική ναυτιλία, δεύτεροι στις καταθέσεις… στην Ελβετία. Βάλε τον τουρισμό και τους μετανάστες μας, που διαπρέπουν οικονομικά. Και γιατί καθημερινά μας απειλούν με πτώχευση, γιατί καθημερινά μας εκβιάζουν; Μα για να βγάλουμε στο σφυρί τον πλούτο μας, να παραχωρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και ξέρεις τι με θυμώνει περισσότερο: ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!


Δεκ 2011 - Ιαν. 2012 » σελίδα 47

ΌΤΑΝ… ΣΗΜΑΊΝΟΥΝ » ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ 1

2

1-3: «Βάζει ακόμα και τις ανησυχίες σας για ύπνο» Tάιγκερ Γουντς, Μπάρακ Ομπάμα και Πάρις Χίλτον «συμμετέχουν» στην δημιουργική καμπάνια που δημιουργήθηκε από τον McCann στην Βομβάη για διαφήμιση στρωμάτων ύπνου.

4: Μην… κόβετε ένα όνειρο «Η δημιουργικότητα είναι εκείνο το πρόσθετο κομμάτι της μαγείας που μπορεί να μετατρέψει την επικοινωνία σε ένα όνειρο. Και δεν υπάρχει καμία κρίση που μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία ενός ονείρου». Τρομακτικά… έξυπνη διαφήμιση και επίκαιρη λίγο πριν την αλλαγή χρόνου. Περισσότερα στο www.mettiamocilatesta.it

5: Δροσερή αναπνοή

3 4

Ιδανικό τρόπο για να διαφημίσει τσίχλες και καραμέλες για δροσερή αναπνοή βρήκε γνωστή εταιρεία που προσάρμοσε τα κανονάκια τεχνητού χιονιού σε άνθρωπο που αναπνέει… Η εικόνα μιλάει από μόνη της.

5


σελίδα 48 » Δεκ 2011 - Ιαν. 2012

(

)

Η… χαρά του γουρουνιού

Ευρώ, ευρώ, ευρ ώ, κρίση, κρίση, κρίση… όπα, με συγχωρείς, ξέχασα πως μιλάω σε δέντρο. Μαραμένο σε βλ έπω, ε βέβαια, σταμάτησαν να σε ταΐζουν με χαμπέρια και σε ταΐ ζουν με γκρίνια. Mη μασάς, όμως , ο ηρωικός Γρεβενιώτης θα ση κώσει και πάλι κεφάλι! Τουλάχιστο ν έρχονται οι γιορτές και η συγκε κριμένη περίοδος σίγουρα είναι η καλύτερη της χρονιάς στα Γρ εβενά, άντε να ανεβεί και λίγο η ψυχολογία.

, το έθιμο ριοχές λλές πε άλλοι το λένε ο π ε σ ι , Υπάρχε ς Μακεδονίας νομέρα, κλπ. τη ρά κι ουρ κυρίως άλλοι Γ έμε Γουρνοχα γιορτή, λ L. A το IV α ν T Γουρνο S ε μ ORK FE έτσι; πιμένου Εμείς ε τισαν κάποιοι P τε έ ιατί το λ τε; άφ ας το β ύουν. Γ ζε κοροϊδε νι που το σφά οι και ί ο λ λ ο ύ Π ρο μέν ι το γου ιώτες, πιο ψαγ τα ε ίρ α χ ν ε ΝΑΙ! ς Γρεβε Εμείς ω μένοι, απαντάμ φη ο σ ο ιλ φ

Σε άλλες πόλεις από μέσα Νοεμβρίου αρχίζουν να βγάζουν τα Χριστουγεννιάτικα. Εδώ τότε αρχίζει ο γιορτινός τζόγος, βγαίνουν οι καλές οι τράπουλες. Αλλά γενικά σαν ορεινοί γουστάραμε πάντα την περίοδο αυτή. Από τα παλιά χρόνια έχουμε παραδόσεις και έθιμα που τα τηρούσαμε ανελλιπώς και χωρίς τα ευρώ, τις ψεύτικες ανάγκες και τις ξενόφερτες συνήθειες που φορτωθήκαμε πλέον.

Κατ’ αρχήν το γουρούνι, όπως και η κότα, ανήκει στην τροφική αλυσίδα που συνδέεται με τον άνθρωπο. Είναι προορισμένο να το φάμε, αυτή είναι η αποστολή του στη γη, όπως και της κότας. Σκέψου, το αρνί πχ., είναι ένα ζώο όμορφο, με λίγο κρέας, βελάζει, δίνει γάλα η κατσίκα, είναι σύμβολο του Χριστούλη κλπ. Το γουρούνι είναι μια κρεατόμαζα, μαγειρεύεις τα πάντα, έχει ένα χοντρό κεφάλι για σούπα και 4 υποτυπώδη πόδια για να μεγαλώνει. Και είναι ό,τι πιο νόστιμο υπάρχει στο σύμπαν.

Η καλύτερη γιορτ μένα είναι η Γο ή του χρόνου για υρνοχαρά! Δε ύτερη μέρα των Χρ ιστουγέννων συνήθως, παίρνεις το ωρ αιότερο γουρ ούνι χωριού, το Βα σιλιά των Γουρ του ουνιών, το σκοτώνεις στο κέντρο τη ς πλατείας, το γδέρνεις, το τεμαχίζεις και το μαγειρεύεις πα ραδοσιακά κα ι όλο το χωριό συμμετ έχει με τραγού δια και κρασί.

Έστω λοιπόν πως υπάρχε σος των γο ι παράδειυρουνιών. Όταν θα πά εκεί το γουρ ει ούνι της Γο υρ είναι πρώτο ς μάγκας! Το νοχαράς, θα έγινε βρωμό έν γυρος, το άλ α γουρούνι μένο, το πα λο κατεψυγ ραπέρα σά πισε, το πα το κακομαγε ράλο ιρέψανε, άλ λο το αλέσ νε. Δε δικα αιώθηκαν. Το δικό μας όμως έζησε δόξες, ήταν ο σταρ του χωριού, όλ οι γλέντησα ν και χάρηκα με τις σάρκ ν ες του. Δε θα χαρεί λέ τε;

Sapxios


www.fuitplus.gr STRATA CAFÉ RESTAURANT

m GASS

ΑΦΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ Κεντρικό: 1ο χλμ. Περιφ. Οδού Γρεβενών τηλ. 24620-87928 Υπ/μα: Πουλτσάρι Γρεβενά τηλ. 24620-87827 fax: 24620-87024 κιν: 6974447882

Coffee & Tea House

καφέ μπαρ

ΓΡΕΒΕΝΑ

πλατεία Αιμιλιανού 28 - Γρεβενά

Πλατεία Ελευθερίας, ΓΡΕΒΕΝΑ • 24620-28101 Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ σας περιμένουμε στην «Παλιά Αγορά» να αναβιώσουμε παρέα το έθιμο της ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΑΣ

artwork: mene2

Χρήστος Τσιαρσιώτης τηλ. 24620-83820•κιν. 6977659339


σελίδα 50 » Δεκ 2011 - Ιαν. 2012

Να μην ξεχάσω @ Κυριακή 25 Δεκεμβρίου ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γιορτάζουν Χρήστος Χριστίνα,κ.λ.π @ Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου γιορτάζουν Μανώλης, Εμανουήλ, Εμανουέλλα

Κυριακή 1 Ιανουα ρίου γιορτάζου ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ν Βασίλη ς, Βασιλικ ή κ.λ.π Πα ΘΕΟΦΑΝ ρασκευή 6 Ιανου αρίου ΙΑ γιορτά ζουν Φ Φανή, Φ ώτης, Φωτεινή, άνη Σάββ γιορτάζου ατο 7 Ιανουαρίου ν Γιάννη ς, Γιάννα κ.λ.π

ος Το εορταστικό τεύχ . λό διπ του fuit είναι λι πά ι κα Ραντεβού τον Φεβρουάριο

Την πρωινή ενημέρωση και πρωινή προπόνηση καθημερινά στις 11 στο Ράδιο Γρεβενά 101.5 με τους Χρήστο Γρίδα και Άκη Γεωργίου σμό στο Τον διαγωνι gr lu tp www.fui s. te a sk 3 με τα ται νε ρώ λη οκ ολ που ρίου μβ στις 31 Δεκε

Να μην πληρ ώσω διόδια και νέ α χαράτσια που πιθανόν να φέρει η νέα χρονιά

ΝΕΟΙ ΔΙΣΚΟΙ για ΣΠΕ, ΒΑILDS A και ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ Φτηνά και ουσιασ τικ δώρα για τις γιορτέ ά ς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ/ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Το παρελθόν ορίζει το μέλλον. Γι αυτό πρέπει να γνωρίζουμε Ιστορία. Ορίστε λοιπόν μερικές ιστορικές στιγμές των μηνών Δεκέμβριου, Ιανουάριου

2/12

Το 1901 η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μιας χρήσης.

27/12

Το 1945 τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας

9/1

Το 1979 η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

3/12 Το 1621 ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) ανακαλύπτει το τηλεσκόπιο.

15/12

18/12

26/12

To 1978 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Το 1940 ο Χίτλερ υπογράφει ένα μυστικό διάταγμα, με το οποίο ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.

Το 1860 διεξήχθη το πρώτο καταγεγραμμένο ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Hallam FC αντιμετωπίζει τη Sheffield FC στο Σέφινλντ.

1/1

5/1

Το 1825 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη από τους αντιπάλους του, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης

6/1

Το 1994 η υπ. Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε δίκη κατά του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

7/1

11/1

15/1

18/1

31/1

Το 1822 η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Το 1823 το Ναύπλιο ορίζεταιως έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το 1904 ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ στην Αγγλία . Προβλέπει άδεια κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα και ανώτατο όριο ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα.

Το 532 ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός θα την πνίξει στο αίμα, με 30.000 νεκρούς.

Το 1753 ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.

Το 1996 κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση των Ιμίων, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή Χόλμπρουκ).


I WANT YOU TO JOIN BULLSEYE CREW COFFEE – BAR ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 8 ΓΡΕΒΕΝΑ • ΤΗΛ. 2462100260


artwork: mene2

Επειδή ο χειμερινός παράδεισος έχει όνομα

πάμε…

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

τηλ. 24620 76530

www.vasilitsa.com

fuit_9  

Fuit Magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you