Page 1

οκτώβριος 2011 » www.fuitplus.gr » διανέμεται δωρεάν

07

free

underground

information

# tool

Εδώ είναι… Βαλκάνια


ΜπουγάτσαΑχιλλέας Αχιλλέας Κων. Γώγος

Παράδοση από το... 1957

Στην ποιότητα, τη γεύση, την τεχνική.

Κοντά σας κ αθημερινά, πρωί -πρωί για τους εργ αζόμενους. Ολημερίς για τους επισκέπτες.

Μακεδονομάχων 35 Γρεβενά Tηλ. 24620 28797

Αργά το τη νεο βράδυ γι α λαία κ τους α ι ξενύχ τηδες .


intro ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΤΕΥΧΟΣ 7Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ (και όχι διευθυντής ή εκδότης) ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛ.: 6937012345 ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛ.: 6932734737 ΣΤΟ 7Ο ΤΕΥΧΟΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ΧΑΡΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ OΔΥΣΣΕΑΣ ΔΑΡΝΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ

18

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΟΜΠΑΝ & ΜΑΡΚΟ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ «ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»

περιεχόμενα

www.fuitplus.gr

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΟΓΛΟΥ (κάτοικος Πηλίου... πλέον) ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΝΕΜΕΝΟΓΛΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Μ. Αλεξάνδρου 50, Γρεβενά, τηλ. 24620.23332 (Για καταχωρήσεις, σχόλια, επιστολές και οτιδήποτε άλλο γουστάρετε) fuit@fuitplus.gr » fuitplus@gmail.com www.fuitplus.gr ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η αναδημοσίευση και μετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, μέρους ή όλης της έκδοσης χωρίς την άδεια του εκδότη, αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. Τα κείμενα εκφράζουν την άποψη του κάθε συντάκτη. Το περιοδικό δεν φέρει καμία ευθύνη για αλλαγές σε ημερομηνίες ή προγράμματα ή τυχόν παραλείψεις.

editorial

Εδώ είναι… Βαλκάνια ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟΥ

Ολο το τεύχος του FUIT μ πο βρείτε ρείτε να το σε ψη μορφή φιακή στο www.f uitplus .gr

Εδώ είναι Βαλκάνια, έγραψε ο Νίκος Εγγονόπουλος και τραγουδούσε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Διονύσης Σαββόπουλος καταφέρνοντας έτσι να το μπολιάσει στην καθημερινότητα και να γίνει σλόγκαν. Γιατί μας άρεσε, γιατί μας πήγαινε, γιατί μας αντιπροσωπεύει. Όραμα και πυξίδα για ολόκληρες γενιές. Λαοί περήφανοι, άνθρωποι απλοί μα αξιοπρεπείς, κράτη που θέλουν πάντα να διαφεντεύουν οι άλλοι και κατά πως τους συμφέρει συγκροτούν, τα διαλύουν, τα διαμορφώνουν. Φλογεροί, νότιοι, κόντρα και αγκάθι στους «ξενέρωτους» βόρειους που αναλώ-

νουν τη ζωή τους μόνο στη δουλειά. Ψυχροί σαν τους χειμώνες τους και άχρωμοι σαν την ομίχλη τους. Σ’ αυτούς που δεν χάνουν την ευκαιρία να μας προσβάλουν καθημερινά γι’ αυτά που οι ίδιοι επιζητούν, δεν τα χουν και ζηλεύουν. Και εμείς γελαστοί, φωνακλάδες, ζωηροί να χορεύουμε, να ξεφαντώνουμε γιατί δεν ντρεπόμαστε γι’ αυτό που είμαστε και έχουμε να καυχιόμαστε για αυτά που ζήσαμε και δημιουργήσαμε. Γιατί ερχόμαστε από μακριά, έχουμε Ιστορία, έχουμε ρίζες, έχουμε παρελθόν. Έχουμε όμως και αισθήματα και ζούμε την κάθε στιγμή. Ταξιδιάρηδες,


οκτώβριος 2011 » σελίδα 05

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

26

ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

34 42 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ…

ΑΥΤΌ ΤΟ… ΟΧΙ ΠΟΙΌΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ; Οκτώβρης ήταν τότε στα 1940 που ένας δικτάτορας είπε ΟΧΙ στους επίδοξους εισβολείς- κατακτητές. Και ο λαός ακολούθησε γιατί ήθελε να διατηρήσει την Εθνική του κυριαρχία, να προστατέψει την αξιοπρέπεια, να τιμήσει την ιστορία. Οκτώβρης σήμερα και δημοκρατικά εκλεγμένες κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν το σθένος να αρθρώσουν ένα ΟΧΙ στους ίδιους κατακτητές με οικονομικό πρόσωπο αυτή τη φορά. Έρχονται, επιβάλουν όρους, προκαλούν, απειλούν, προσβάλουν. Και ο λαός μουδιασμένος δεν εμπιστεύεται και δεν έχει το θάρρος της γνώμης και της αντίστασης. Μας έπεισαν ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Μας έκαναν να νοιώθουμε ένοχοι και συνένοχοι γιατί λέει ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ…

γεωκτηνοτρόφοι, τεχνίτες, έμποροι, ανήσυχοι μετανάστες σε κάθε σημείο της γης. Με το μυαλό στην επιβίωση και την καρδιά στην πατρίδα. Εδώ στα βαλκάνια. Εδώ που οι άνθρωποι έχουν γιορτές, έχουν πανηγύρια, έχουν μουσικές, χορό και τραγούδι. Και ανοιχτές την αγκαλιά και την καρδιά στην οικογένεια, τη φιλία, τον έρωτα. Μεγαλωμένοι με μπέσα και ζυμωμένοι με τσαμπουκά για ν’ αντέχουμε. Αληθινοί και ειλικρινείς… Έτσι κάπως μου έκαναν «κλικ» και οι Μπόμπαν και Μάρκο Μάρκοβιτς. Πατέρας και γιός, δύο από τους καλύτερους μουσικούς

των Βαλκανίων. Αυτή ήταν η αφορμή για μια συνέντευξη μαζί τους και κόλλησε και το εξώφυλλο. Φευγάτο και αισιόδοξο. Ο γιός απέναντι στον πατέρα, ο πατέρας δίπλα στο γιό. Επικοινωνούν μ’ αυτό που ξέρουν καλά, τη μουσική. Και μ’ αυτά που έχουμε μέσα μας, όλοι οι Βαλκάνιοι. Αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς: Την αισιοδοξία, το χιούμορ, τη ζωντάνια και την αγάπη για τη ζωή. Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε… γέλασε!

ΦΟΛΑ στον ΑΠ-άνθρωπο


σελίδα 6 » οκτώβριος 2011

» ΕΔΩ ΓΡΕΒΕΝΆ

«Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες δεν πιάνουν οι ευχές, Εδώ το τώρα ζητιανεύει λίγη πίκρα από το χθες. Εδώ οι μέρες ταξιδεύουν σαν χελώνες νεκρές, Εδώ η θλίψη δεν κερδίζει ποτέ…» Γ. Αγγελάκας

Δεν κατάλαβα αυτή την πρεμούρα των υπευθύνων κάθε φορά που έρχεται ένας επίσημος στα Γρεβενά. Κλείνουν τρύπες, μπαλώνουν πεζοδρόμια, βάφουν, καλλωπίζουν. Λες και αυτά δεν είναι στις υποχρεώσεις τους ολόκληρο το χρόνο. Με την κρίση ο κόσμος στράφηκε στα ΚΤΕΛ. Για να υπάρξει διάρκεια οφείλουν εκεί στη Διοίκηση να τροποποιήσουν κάποια δρομολόγια, να βελτιώσουν τη συμπεριφορά ορισμένων και να δουν με άλλο μάτι τα φοιτητικά εισιτήρια στα αστικά.

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου του Όρλιακα η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δήμου Γρεβενών. ΕΥΧΕΣ για γρήγορη ένταξη και κατασκευή.

Αυτό το «Ανειλημμένες υποχρεώσεις» των μηνυμάτων, κάθε παράγοντα σαν δικαιολογία της απουσίας, κατάντησε γραφικό και βγάζει γέλιο. Γίνετε επιτέλους ανθρώπινοι και καθημερινοί. Ένα απουσιάζω, είμαι εκτός Γρεβενών, είμαι σε άλλη εκδήλωση, είμαι διακοπές, αρκεί.

Ο ερχομός του Πατριάρχη στα Γρεβενά είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή. Η παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Εθνομάρτυρα Αιμιλια νού είναι αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς και θυσίας του Δεσπότη των Γρεβενών.

Δόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος ΔΟΤΣΙΚΟΥ- ΕΠΤΑΧΩΡΙΟΥ. Ο δρόμος που πολεμήθηκε και «κατηγορήθηκε» σαν έργο στο ξεκίνημα του, αποδείχτηκε στην πράξη και χρήσιμος και ωφέλιμος για την τοπική αγορά.

Απ’ το ξεκίνημα αρκετοί ήταν εκείνοι που στοιχημάτιζαν ότι το fuit θα μείνει από θεματολογία. Πήγαν…κουβά! Ας πρόσεχαν. Και τα θέματα είναι πολλά, εντός και εκτός Γρεβενών και άνθρωποι με διάθεση, όρεξη και ιδέες υπάρχουν.

Δικαίωμα στην αντίφαση

Απ’ τις πιο σημαντικές, δύσκολες και γεμάτες ευαισθησία ενέργειες ήταν η μετακίνηση του μοναστηρίου της κοιμήσεως της Παναγίας Τορνικίου, για να μην σκεπαστεί απ’ το φράγμα του Ιλαρίωνα. Πολλά- πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές, εκτελεστές και χρηματοδότες του έργου. οφείΑπέραντος πλέον ο Δήμος. Οι σύλλογοι καλύ να για αι ούντ οποι λουν να δραστηρι τερο Καλύ ς. ργίε ειτου δυσλ και κενά ψουν το σύλπαράδειγμα από τον Άγιο Κοσμά και νες χημέ πετυ ρες πλευ λογο του με τις πολύ χει. υπάρ δεν ες, ότητ δραστηρι

Το πρωί διπλοπαρκάρουμε και τριπλοπαρκάρουμε μπλοκάροντας ακόμη και κεντρικούς δρόμους για να μην περπατήσο υμε λίγα μέτρα για το φούρνο και το σουπερ μάρκετ. Το απόγευμα οι ίδιοι διανύουμε χιλι όμετρα στο Καστράκι… για φυσική κατάσταση. ΕΛΕΟΣ!

«Ο ντόπιος» Φωτογραφία: Βασίλ

ης Χαριζόπουλος


www.fuitplus.gr ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ

ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΦΕΝΕΙΟΝ Α Κ

Eλληνικόν ΓΡΕΒΕΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΙΑΚΑ 26 ΤΗΛ. 24620-85875

ΚΥΠΡΟΥ 22 ΤΗΛ. 24620-25802

Κοκόρια χωριάτικα παραδοσιακής βοσκής από το Φελί Γρεβενών

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ είμαι μεγαλωμένος με ελαιόλαδο γι’ αυτό είμαι ο πιο νόστιμος στον κόσμο!!!

Κτηνίατρος μονάδας Χριστάκος Ιωάννης

τηλ. 24620-25626 & κιν. 6937729849

www.cafe-ellinikon.com Το Ελληνικόν ανοίγει στις 9 το πρωί με ελληνικό στην χόβολη και με εξαιρετικό αρωματικό εσπρέσσο. Συνεχίζει με παραδοσιακό τσίπουρο Γρεβενών και εκλεκτά κρασιά της περιοχής τα οποία συνοδεύονται με σπιτική Γρεβενιώτικη κουζίνα. Το βράδυ το Ελληνικόν αλλάζει νότα και σας προσφέρει Ευρωπαϊκές (Τσέχικες) μπύρες σε συνύπαρξη με 2 παγωμένα βαρέλια τα οποία συνοδεύονται με κρέατα της περιοχής και καθαρά ποτά που συμπεριλαμβάνουν και κρύα πιάτα με ξεχωριστες γεύσεις!

Εθνικής Αντίστασης 1, Γρεβενά


πλανήτης... ελιμεία » GRAO

Το εξεγερμένο απολίτικο Λονδίνο Αύγουστος 2011. Καίγεται ο τόπος. Μια ηλιθιότητα Βρετανού μπάτσου αρκεί για να αρχίσει το μπατιρντί σε μια χώρα όπου τέτοιου είδους αναταραχές ήταν για πολλά χρόνια εκτός της ημερησίας διάταξης. Η Βρετανική πολιτική κατάφερε να κάνει τους Βρετανούς τόσο απολίτικους με τα χρόνια, που ευλόγως πια οι τωρινές κυβερνήσεις, ή τουλάχιστον οι κυβερνήσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2011, να θεωρούν ότι τέτοιες αναταραχές δεν πρέπει να αναμένονται. Η χώρα που ο Μαρξ προέβλεψε ότι από αυτήν θα ξεκινούσε η κομμουνιστική επανάσταση, η χώρα του ουτοπικού σοσιαλιστή Όουεν, η χώρα που γέννησε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές του Ισπανικού εμφυλίου, η χώρα των συνδικάτων που πάλεψαν μέχρι τελικής πτώσης με το Θατσερικό καθεστώς τη δεκαετία του ’80, κατέληξε να γίνει η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία καμερών ανά άνθρωπο, η χώρα που οι κάτοικοι της στο σύνολο τους αποστρέφονται κάθε είδους διαμαρτυρία ή απεργία ως απλή ταλαιπωρία για τους υπόλοιπους και απλή τεμπελιά εκ μέρος των απεργούντων, η χώρα που η πολιτική σκέψη περιλαμβάνει ιδέες όπως η χορτοφαγία και η ανακύκλωση άλλα έπαψε να περιλαμβάνει έννοιες όπως η αλληλεγγύη, βασικά εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στην αντίδραση και τη διαμαρτυρία (φυσικά η χορτοφαγία και η ανακύκλωση μόνο κακά δεν είναι. Δεδομένης της υπόλοιπης κατάστασης δεν βοηθούν και ιδιαίτερα πάντως). Με λίγα λόγια ψιλοτραγική κατάσταση. Εξαλείφοντας από την κοινωνία κάθε είδος πολιτικής σκέψης, οδηγώντας την στην απολιτικοποίηση μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει τα ήδη υπάρχοντα. Πλέον οι εξεγερμένοι στο Λονδίνο εντός και εκτός εισαγωγικών, δεν ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε δωρεάν παιδεία για όλους, ζητούν απλά ένα IPHONE που κάποια μπασταρδάκια μπορούν και κατέχουν ενώ αυτοί πολύ απλά όχι. Και φυσικά πλέον δεν το ζητούν, αλλά απλά ρημάζουν ένα μαγαζί αδιακρίτως και μπαίνουν και το αρπάζουν. Δεν υπάρχει κανένα είδους συγκροτημένης σκέψης που ούτως ή άλλως ακόμα και στις μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις δεν υπήρχε. Μόνο η μανία να καταναλώνουμε όσο και οι από πάνω μας, αυτοί που δημιούργησαν τέτοιου είδους ανάγκες και που για να τις διατηρήσουν ανέπα-

Οι VEGAN είναι το υποσύνολο αυτό των χορτοφάγων που αρνούνται ακόμα και την χρήση προϊόντων που προέρχονται από ζώα, ακόμα και τα γαλακτοκομικά. Οι μπάτσοι είναι μπάτσοι. Ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε παράνοια χορτοφάγους και μη… φες, σκαρφίστηκαν το κόλπο του απολίτικου για τους αποκάτω. Αυτό που δεν φρόντισαν να μάθουν είναι το απολίτικο από μόνο του είναι μεγίστως πολιτικό. Έκπληκτος παρακολουθώ τα Βρετανικά ΜΜΕ να μιλούν για στυγνούς εγκληματίες και κωλόπαιδα χωρίς να καταλαβαίνουν τι διάολο έχει συντελεστεί σε αυτή τη χώρα. Δεν βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ κανέναν από αυτούς που συμμετείχαν στην όλη ιστορία. Το θέμα είναι πως οι κοινωνίες πρέπει να κοιτάξουν κάποια στιγμή τα τέρατα πάλι εντός και εκτός εισαγωγικών που δημιουργήσανε πριν αποφασίσουν να ρίξουν τις πέτρες τους στα παιδιά καρπούς αυτών των τεράτων. Γιατί οι μπάτσοι κάποια στιγμή θα τελειώσουν και μετά γάμα τα. ΥΣ Αυτοί οι 7000 μπάτσοι που τριγυρνούσαν στην Θεσσαλονίκη κατά την ΔΕΘ τι ρόλο βαρούσαν; Ιδίως αυτό το αηδιαστικό μέρος

αυτών με τα παπάκια που τριγυρνούσαν με αναμμένο τους φάρους στο κέντρο της πόλης ανά 10λέπτο για εκφοβισμό! Έχει δύο θετικά η υπόθεση: α) Θα κλέψουμε λίγο από την γενιά των πατεράδων μας (κοινώς την γενιά του πολυτεχνείου) διηγούμενοι ιστορίες πόλεων υπό αστυνομοκρατούμενο καθεστώς και θα το παίζουμε μάγκες σε λίγα χρόνια και β) Το νούμερο 7000 είναι ένα μεγάλο νούμερο για τους περισσότερους. Παρόλα αυτά μαθηματικά αν το δείς (Τσιώλης 2004) είναι τετελεσμένο και με απλή επαναδρομή μέσω μιας σχέσης που ακόμα δεν έχει οριστεί μπορούμε να οδηγηθούμε παρά πολύ εύκολα από το 7000 στο 0. Για αυτό οι μαθηματικές σχολές πρέπει να αποκτήσουν το κύρος που είχαν κάποτε. Πιο πολλά μαθηματικά, λιγότεροι μπάτσοι στους δρόμους. Στέλιος Χατζηκυριακίδης


οκτώβριος 2011 » σελίδα 09

Edinburgh Comedy festival Λόγω εργασίας συχνά πυκνά επισκέπτομαι την πανέμορφη περιοχή της Σκωτίας και συγκεκριμένα το Εδιμβούργο. Κάθε χρόνο από τις αρχές έως τα τέλη Αυγούστου διεξάγεται το Edinburgh Comedy Festival. Πάντα ήθελα να δω τι… παίζει εκεί και φέτος μου δόθηκε η δυνατότητα να το επισκεφτώ, μόνο για μια μέρα όμως. Το πρώτο πράγμα που συνάντησα καταφτάνοντας στο κέντρο της πόλης ήταν ένα τεράστιο πάρτι που είχε στηθεί σε όλους τους δρόμους και εύκολα μπορούσε κανείς να καταλάβει γιατί χιλιάδες κόσμου από κάθε σημείο του πλανήτη βρισκόταν εκεί τη συγκεκριμένη περίοδο. Χιλιάδες ταλαντούχοι καλλιτέχνες λαμβάνουν μέρος σ’ αυτόν τον μαραθώνιο κωμωδίας, ταχυδακτυλουργίας, ακροβασίας, θεάτρου και μουσικής. Από τους πιο πασίγνωστους ηθοποιούς έως πλανόδιους μουσικούς που συναντάς σε κάποιο σταθμό του μετρό. Ένα γεγονός που μ’ εντυπωσίασε και παράλληλα μου φάνηκε πολύ αστείο ήταν το να περπατάς στους δρόμους της πόλης καθώς νομίζεις ότι όλα τα show

» TEXTONS

Γράφει ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος

» TOL - ΤΟL

διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους, ανοίγεις μια πόρτα να μπεις σε κάποιο μπαράκι ή εστιατόριο και ξαφνικά συναντάς πλήθος κόσμου μέσα να παρακολουθεί κάποιο stand up comedy. Κάποιον τύπο με μικρόφωνο να σχολιάζει την πολιτική ή κάποιον κλόουν. Βασικά όπου και να πας δεν ξέρεις τι show μπορείς να συναντήσεις. Αν σου αρέσει κάθεσαι, αν όχι πας στο επόμενο. Κάθε λογής κωμικοί αυτοί που παρουσιάζουν τα διαφορετικά stand comedy shows. Από πασίγνωστους κωμικούς που πληρώνεις ακριβά ώστε να τους παρακολουθήσεις, μέχρι καθημερινούς ανθρώπους που έχουν κατεβάσει δύο μπουκάλια ουίσκι και λένε ότι τους κατεβαίνει από το κεφάλι τους μ’ ένα μικρόφωνο στο χέρι μπροστά σε πλήθος κόσμου. Δυστυχώς μια μέρα στο comedy festival δεν είναι καθόλου αρκετή. Ειλικρινά χρειάζεσαι τουλάχιστον δέκα μέρες να το απολαύσεις. Οπωσδήποτε καλή παρέα και όρεξη για γέλιο αλλά και για… πιόμα. Ας ελπίσουμε πως του χρόνου θα δώσουμε πιο δυναμικό παρόν.

Γράφει ο Απόστολος Τολίκας

Take it like a man Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα νομίζω. Τουλάχιστον περισσότερο απ’ όταν έφευγες και τα ‘χες λίγο παιγμένα. Είσαι εδώ για δουλειά και για να ξεφύγεις από κάτι διαρκώς προσωρινό. Αν τα βάλεις κάτω, είσαι εδώ για την εμπειρία και γιατί η δουλειά πληρώνει και πληρώνεται (όχι τρελά πράγματα, δε σε πολυνοιάζει, αλλά λίγο πιο σίγουρα από πριν). Το θέμα με την εμπειρία είναι (υπο-, υπερ-) παρα-τιμημένο. Θέμα ισορροπίας. Σου τη δίνει να ακούς για πολίτες του κόσμου, δεν υπάρχει σαν έννοια, ακυρώνεται, εξ ορισμού. Δεν ακούς κανέναν να σου λέει “είναι εμπειρία να μη ζήσεις έξω, γιατί θα χάσεις την εμπείρια του μέσα”. Εδώ κινείσαι μόνος σου, ανοίγεις, είσαι άνετα και μουδιασμένα, πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό. Οδηγείς, παντού σχεδόν, και το ‘χεις εύκολο να αλλάζεις πολιτείες ή να κανονίζεις για πράγματα που πριν τα έβλεπες μόνο από το δίκτυο. Όσο περνάει ο καιρός αισθάνεσαι local, παίρνεις προφορά, άνεση και αέρα. Ναι, αλλά, διαβάζεις λιγότερο και λιγότερα, πας για ταινία δεν πας σινεμά, μιλάς με διαφορετικούς και πολλούς αλλά μιλάς λιγότερο, δεν ακούς

μουσική ακούς playlist, δεν έχεις εφημερίδες, δε βλέπεις μπάλα. Δουλεύεις το ίδιο πολύ, αλλά δεν πας για μπύρες μετά. Δεν έχεις “Μικρόκοσμο”, “Κουκί” ή “Αυλαίς”. Δεν έχεις βουνά, χιόνια, νησιά … επειδή δεν τά ‘χεις, όχι γιατί δεν είναι εκεί. Ένα χρόνο μετά η Αμερική είναι λίγο πιο κοντά και η Ελλάδα λίγο πιο μακριά. Έχεις μπει στη δικιά τους γυάλα για λίγο και προσπαθείς να τους καταλάβεις με τους όρους τους. Αντιστέκεσαι, αλλά περισσότερο εσωτερικά και με λιγότερη εξωστρέφεια. Από τη μία δεν έχει και πολύ νόημα, από την άλλη κουράζεσαι και μόνο που το σκέφτεσαι. Άστους, άλλος κόσμος εδώ, ναι εντάξει, και τι έγινε τελικά. Στη θεωρία καλά τα πάμε. Δικτυακό ραδιόφωνο και ανακοινώσεις για νέα μέτρα. Μιλάς στα τηλέφωνα, ακούς, απλά συμφωνείς, στεναχωριέσαι, προσπαθείς να το νιώσεις, αλλά σου φαίνεται πολύ μακρινό. Δεν πιστεύεις τίποτα πλέον. Έξω απ’ το χoρό, που λένε... Ένα χρόνο μετά, νομίζεις ότι τίποτα δεν αλλάζει πίσω, κι ότι κι εσύ δεν αλλάζεις. Όπως στο στρατό. Πρσπαθείς να κρατήσεις τα προηγούμενα και περιμένεις αυτά που έρχονται. Προχωράς.


σελίδα 10 » οκτώβριος 2011

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος

» ΟΔΩΝΥΜΙΚΆ Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία Εκατό χρόνια κλείνουν τον Οκτώβριο από το μαρτυρικό θάνατο του Μητροπολίτη Αιμιλιανού. Του ανθρώπου που υπηρέτησε τα Γρεβενά δύο μόλις χρόνια και όμως η μεγάλη του προσφορά και η θυσία του γι’ αυτά που πίστευε τον κατέταξαν στην πιο σημαντική προσωπικότητα των Γρεβενών. Και δε θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση το οδωνυμικό αυτού του μήνα, του μήνα της θυσίας του να μην αφιερωθεί στην δική του πλατεία, την πλατεία Αιμιλιανού. Είναι η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία των Γρεβενών. Σημείο αναφοράς για όλη την πόλη και μέρος που φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις. Ακουμπάει ακτινωτά όλους τους κεντρικούς δρόμους και περιβάλλεται από κάθε είδος καταστήματος εστίασης και αναψυχής. Τόπος συνάντησης και περιπάτου και χώρος όπου οι προτομές του Αιμιλιανού, του Θ. Ζιάκα και Κ. Ταλιαδούρη στέκουν περήφανες ατενίζοντας αυτά που αγάπησαν, γι’ αυτά που πάλεψαν: Τα Γρεβενά και τους Γρεβενιώτες. Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός γεννήθηκε στο Τουρκόφωνο Ελληνικό χωριό του Ν. Ικονίου Πέρματα το 1877. Είχε άλλα οκτώ αδέρφια και το οικογενειακό του όνομα ήταν Λαζαρίδης. Φοίτησε στη μεγάλη του Γένους σχολή και στη συνέχεια στη σχολή της Χάλκης. Χειροτονήθηκε πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το 1906 Επίσκοπος στην επαρχία Πελαγωνίας, όπου και εργάστηκε σκληρά για την ανύψωση του ηθικού των κατοίκων της περιοχής. Το έργο του αναγνωρίστηκε και έτσι το 1910 εκλέγεται Μητροπολίτης Γρεβενών και γίνεται δεκτός στην πόλη με θέρμη και ενθουσιασμό. Ξεκινάει αμέσως περιοδείες σ’ όλα τα χωριά . Αγωνιστική μορφή δίδασκε την πίστη και παράλληλα εξύψωνε το αγωνιστικό φρόνημα των υποδούλων: «Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε πια τις γραφίδες και ν’ αρπάξουμε τα όπλα». Αυτό πίστευε και αυτό διακήρυττε στις περιοχές που επισκέπτονταν. Η συμπεριφορά του ενοχλεί. Καλείται να διακόψει τις περιοδείες του και αρνούμενος συλλαμβάνεται. Δεν πτοείται και συνεχίζει. Η περιοδεία του στα χωριά Σνίχοβο και Γκριντάδες έμελε να είναι η τελευταία. Την 1η Οκτωβρίου του 1911 Τούρκοι στήνουν ενέδρα σε δασώδη περιοχή και εκτελούν με πρωτοφανή αγριότητα τον ηρωικό Δεσπότη, τον Διάκονο και τον πολίτη συνοδό. Τα πτώματα τα έκρυψαν στο δάσος όπου παρέμειναν μέχρι την 6η Οκτωβρίου. Η κηδεία έγινε στις 11 Οκτωβρίου στα Γρεβενών. Ο μαρτυρικός θάνατος σε νεαρή ηλικία απέδειξε το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα, τη δίψα για την λευτεριά και την παθολογική αγάπη ενός ιερωμένου για την χριστιανική πίστη και την Πατρίδα. Ο Αιμιλιανός έμεινε σύμβολο και τα Γρεβενά τιμώντας τον, έδωσαν το όνομα του στην κεντρική πλατεία. Ανδριάντας του υπάρχει και στην είσοδο της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών καθώς και στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, ενώ μνημείο στήθηκε στο χώρο της θυσίας του. Τα χωριά Σνίχοβο και Γκριντάδες μετονομάστηκαν σε Δεσπότη και Διάκο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ EMILIANOU


www.fuitplus.gr

Ταβέρνα Ψησταριά

Ο αμερικάνος Εθν. Αντιστάσεως 9, Πλατεία Γρεβενών Τηλ. 24620-24458 & 6948107959

Μακεδονομάχων 7, ΓΡΕΒΕΝΑ, τηλ. 24620-23347 Υποκατάστημα Παύλου Μελά 28, τηλ. 24620-23402

ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ ΜΙΧ. & ΥΙΟΣ

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ παραγωγής μας

Πώληση: Χοντρική – Λιανική • Mακεδονομάχων 21 • Τηλ. 24620-23305, 28571


σελίδα 12 » οκτώβριος 2011 Γράφει ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος

» Η ΤΈΧΝΗ ΤΟΥ… ΕΥ ΖHΝ

Ο ΣΟΦΕΡ… Μεγάλη αριθμητικά η τάξη των επαγγελματιών οδηγών και βρέθηκαν όσο κανένας άλλος στην επικαιρότητα με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Μερικοί τους χαρακτηρίζουν αγενείς, άλλοι οξύθυμους και η κυβέρνηση τελευταία τους βάφτισε… ρετιρέ! Ήμαρτον. Οδηγείς μία με δύο ώρες το Ι.Χ. σου, εκνευρίζεσαι, γυρίζεις πτώμα στην κούραση, αρπάζεσαι με τους δικούς σου, την πληρώνουν και οι συνάδελφοι σου στη δουλεία. Και συ είσαι αυτός που χαρακτηρίζεις αβίαστα αυτούς που είναι νύχτα μέρα στο τιμόνι. Αυτούς που δεν επιλέγουν μέρα και καιρό, γιατί τους προλαβαίνει το δρομολόγιο και το καθήκον. Να κουβαλάς προσεκτικά τα προϊόντα, να μεταφέρεις με ασφάλεια τους επιβάτες. Να κάνεις γρήγορα γιατί ο άλλος βιάζεται, να πας αργά γιατί κάποιος ζαλίζεται. Να γνωρίζεις κάθε σημείο και διαδρομή της πόλης και της χώρας σου. Να είσαι ευγενικός και να έχεις διάθεση και κέφι, γιατί ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και το αφεντικό… καραδοκεί. Έτσι είναι ο ΣΟΦΕΡ. Πόσες στιγμές αλήθεια από τα μαθητικά μας χρόνια, από εκδρομές, ταξίδια, ταινίες, τραγούδια δεν μας θυμίζει αυτή η λέξη; Μία λέξη που ήταν κάποτε στη μόδα και στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Γιατί σήμερα μπορεί η λέξη οδηγός να καλύπτει το επάγγελμα, αλλά στην καθομιλουμένη και… αργκό ονομαζόμενη τους συναντούμε σαν νταλικέρηδες, ταρίφες, πειρατές κ.α. Κάθε επάγγελμα έχει δικά του χαρακτηριστικά, δικούς του τύπους ανθρώπων, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αυτό του σοφέρ όμως είναι πιο κοντά στον άνθρωπο και αγγίζει καθημερινά την προσφορά. Ένας αυτός απέναντι στους πολλούς επιβάτες, δακτυλοδεικτούμενος και αποδέκτης κάθε παραπόνου για κάθε πρόβλημα του δρόμου, της κυκλοφορίας, της ακρίβειας, του… καιρού. Και δίπλωμα ψυχολόγου δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι, αφού ψυχολόγοι έγιναν σίγουρα τόσα χρόνια στο δρόμο. Να προβλέψεις την οδική

Με τα φωτά νυσταγμένα και βαριά… Στα λιμάνια, στους σταθμούς, στην αγορά… συμπεριφορά του συναδέλφου, να φρενάρεις ακριβώς μπροστά στον πελάτη, να γνωρίζεις τις επιθυμίες και τα γούστα του εκδρομέα, να προλάβεις οπωσδήποτε την ανταπόκριση σε λιμάνι και αεροδρόμιο. Και ακόμη να φορτώσεις προσεκτικά –γιατί όλοι έχουν ευαίσθητα μπαγκάζια- να ρυθμίζεις κλιματισμό και παράθυρα με το γούστο του καθένα, να είσαι περιποιημένος με καθαρό πάντα αυτοκίνητο και να είσαι και …φτηνός! Τι κάνεις δηλαδή για να παίρνεις τόσα λεφτά; Και ρωτώ εγώ τώρα: Εσύ που με διαβάζεις και δεν είσαι οδηγός θα τα έκανες όλα αυτά και τόσα άλλα που δεν επιτρέπει ο χώρος να περιγραφούν, όλη σου τη ζωή με αυτή την αμοιβή; Και θα δεχόσουν ήρεμα και χαμογελαστά το χαρακτηρισμό …ΡΕΤΙΡΕ; Έχουμε όλοι μας μερικές κακές εμπειρίες όπως συμβαίνει με όλα τα επαγγέλματα. Τα προσπερνούμε και μένουμε σ’ αυτά που καθημερινά

προσφέρουν. Εργαζόμενοι σκληρά είναι και μάλιστα μ’ αυξημένο τον κίνδυνό του ατυχήματος και της ζημιάς. Και πίσω τους υπάρχουν οικογένειες με υποχρεώσεις και έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Και κάπως έτσι διαμορφώνεται ο χαρακτήρας αυτών των ανθρώπων. Ρουφούν τη ζωή στην κυριολεξία κάθε στιγμή γιατί τη στερούνται. Στον καφέ με τα παιδιά του «σιναφιού» και στο κρασί με την παρέα, εκεί προβάλει το αληθινό τους πρόσωπο. Ομιλητικοί, ευγενικοί, γλεντζέδες, χουβαρντάδες, κοινωνικοί. Με γνωριμίες και φιλίες παντού και ιστορίες που δεν έχουν τελειωμό. Σαν τα ατέλειωτα χιλιόμετρα που είναι ταγμένοι να διανύουν καθημερινά στην υπηρεσία της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που χάνει καθημερινά τον προσανατολισμό και τα οράματα της και έχει ανάγκη ανθρώπων και επαγγελμάτων που κάνουν πράξη το ΕΥ ΖΗΝ


www.fuitplus.gr STRATA CAFÉ RESTAURANT

m GASS

ΑΦΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ Κεντρικό: 1ο χλμ. Περιφ. Οδού Γρεβενών τηλ. 24620-87928 Υπ/μα: Πουλτσάρι Γρεβενά τηλ. 24620-87827 fax: 24620-87024 κιν: 6974447882

Coffee & Tea House

Στέργιος Χ. Ζαμανάκος

ΓΡΕΒΕΝΑ

Χρήστος Τσιαρσιώτης τηλ. 24620-83820•κιν. 6977659339

ΓΡΕΒΕΝΑ Μ. Αλεξάνδρου 55 τηλ: 24620-83900 13ης Οκτωβρίου 198, τηλ. 24620-28504, 83998

ΠΛ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ & Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2 • τηλ. 24620-24846 – ΓΡΕΒΕΝΑ baraza-grevena@hotmail.com


σελίδα 14 » Oκτώβριος 2011 Γράφει ο Άρης Μαλανδράκης (Ελευθεροτυπία)

9+1

ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

1.

ΜΑΛΛΙΑ Φτιαγμένα από πλέγμα ανθεκτικών ινών που συνθέτουν τον «σωλήνα» τους, οι ανθρώπινες τρίχες μπορούν να αντέξουν βάρος μέχρι και τρία κιλά.

2.

ΜΑΤΙΑ / ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣ Το 90% των πληροφοριών που δεχόμαστε προέρχονται από εδώ. Τα οπτικά νεύρα κινούνται γύρω στις 100.000 φορές την ημέρα. Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν δύο φορές συχνότερα τις βλεφαρίδες τους σε σχέση με τους άντρες.

3.

ΣΤΟΜΑ / ΜΥΤΗ Μοναδικό ορατό σημείο του σκελετού ενός ανθρώπου είναι τα δόντια, ενώ η γλώσσα διαθέτει 4.000 αισθητήρες γεύσης και χωρίς το σάλιο η τροφή μας δεν έχει γεύση. Η μύτη ωστόσο είναι μακράν ο πιο σημαντικός αισθητήρας αναγνώρισης των γεύσεων, αφού μεταβιβάζει στον εγκέφαλο το 80% των πληροφοριών μιας γεύσης.

6.

ΑΙΜΑ / ΝΕΦΡΑ Περίπου ένα λεπτό χρειάζεται μία σταγόνα αίματος για να κάνει όλο το γύρο του σώματος. Κάθε νεφρό περιέχει 1.000.000 ανεξάρτητα φίλτρα. Όλα μαζί καθαρίζουν κατά μέσο όρο 1,3 λίτρα αίματος το λεπτό και αποβάλλουν 1,4 λίτρα ούρων την ημέρα.

7.

ΒΑΡΟΣ: Όταν κοιμόμαστε ψηλώνουμε κατά 8 χιλιοστά και την επόμενη μέρα επανερχόμαστε στο κανονικό ύψος λόγω της συμπίεσης των αρθρικών χόνδρων από τη δύναμη της βαρύτητας όταν είμαστε όρθιοι ή καθόμαστε.

8.

ΜΥΕΣ Διαθέτουμε πάνω από 600 βασικούς μυς και χρειαζόμαστε τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία μας όταν στεκόμαστε όρθιοι.

4.

9.

5.

9+1

ΚΑΡΔΙΑ / ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Η γυναικεία καρδιά χτυπάει γρηγορότερα από την ανδρική, ενώ κάθε λεπτό παίρνουμε περίπου στις 20 αναπνοές με τους πνεύμονες να δέχονται και να αποβάλλουν 13 περίπου λίτρα αέρα.

ΣΤΟΜΑΧΙ Μόλις 7 δευτερόλεπτα χρειάζονται για να φτάσει η τροφή από το στόμα στο στομάχι. Το συνολικό βάρος φαγητού και ποτού που δέχεται το στομάχι ενός μέσου ανθρώπου στη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται στους 50 τόνους φαγητού και ποτού και 50 χιλιάδες λίτρα υγρών.

ΔΕΡΜΑ Το συνολικό βάρος του δέρματος μας ζυγίζει δύο φορές ο εγκέφαλος μας ενώ το εξωτερικό κάλυμμα καλύπτει επιφάνεια 2 τετραγωνικών μέτρων αν το… απλώσουμε.

ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Το πέος ενός ενήλικου, είναι τρεις φορές το μέγεθος του δακτύλου του*. Η γυναικεία ωοθήκη περιέχει 500.000 ωάρια. Μόνο 400 από αυτά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα ζωή. Οι ανδρικοί όρχεις παράγουν 10.000.000 καινούρια σπερματοζωάρια ημερησίως.

* Σταματήστε το μέτρημα! Αυτή η πληροφορία είναι σκόπιμα παραπλανητική


οκτώβριος 2011 » σελίδα 15

ΣΑΚΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

VS

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, λέει η γνωστή λαϊκή ρήση και ταιριάζει απόλυτα στους σημερινούς καλεσμένους της στήλης. Από τη μία ο παλιός Σάκης Ψάρρας και από την άλλη ο νέος Στέλιος Πιπέριας στην αρένα του fuit σε μια «κόντρα» για τη μεγάλη τους αγάπη το βόλεϊ. Γιατί βόλεϊ και όχι κάποιο άλλο σπορ; Πήγαινα μαζί με τους γονείς στα παιχνίδια και από τότε Το βόλεϊ καλλιεργεί τις συνεργασίες και συνδυάζει μυαλό και ονειρευόμουν να παίξω κι εγώ κάποια μέρα και να γίνω σώμα στον μέγιστο βαθμό. επαγγελματίας. Τι σημαίνει για σένα Γρεβενά και Γυμναστικός σύλλογος; Τα Γρεβενά είναι η πόλη που μεγάλωσα και έχω όλες τις παιδικές Τα Γρεβενά είναι η πόλη μου! Είναι οι γονείς μου! Είναι το μέρος που μου αναμνήσεις. Ο Γυμναστικός σύλλογος θα είναι πάντα μέσα μεγάλωσα και που μου έδωσε ότι είμαι τώρα. Ο Γ.Σ. είναι το σωματείο στην καρδιά μου γιατί εκεί έκανα τα πρώτα μου βήματα. που μου χάρισε το δικαίωμα να γίνω πρωταθλητής! Καλύτερη και χειρότερη στιγμή της καριέρας σου; Καλύτερη στιγμή το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό το 2004 στον Καλύτερη στιγμή ήταν το πρωτάθλημα με τον Ηρακλή και Τάφο του Ινδού και το κύπελλο με τη Νίκαια το 2003. Χειρότερη η μας περίμεναν 3000 οπαδοί στο αεροδρόμιο. Χειρότερη όταν περσινή 3 φορές ανατροπή του 2-0 σε 3-2 εναντίον του Ολυμπιακού. αποκλειστήκαμε από τη Βραζιλία στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα. Κεφάλαιο εθνική ομάδα; Η εθνική μου άφησε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο....τη μη συμμετοχή Έχω παίξει στις εθνικές παίδων και εφήβων αλλά εύχομαι φέτος μου στους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα. να έρθει και η κλήση μου στην ανδρών. Τι σου λείπει περισσότερο όλα αυτά χρόνια με την ενασχόληση σου με το βόλεϊ; Ο αθλητισμός μ’ έχει προστατέψει από πολλούς κινδύνους. Για Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και πλέον έχω συνηθίσει. Απλά μένα το να μην ξενυχτώ δεν είναι στέρηση, αλλά ποιότητα ζωής! όταν έχω έστω και λίγες μέρες ελεύθερες προσπαθώ να είμαι μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους. Αν περνούσε από το χέρι σου να αλλάξεις κάτι στο άθλημα ποιο θα ήταν αυτό; Η φερεγγυότητα των σωματείων απέναντι στους αθλητές, η Θα διέγραφα όλο το ελληνικό βόλεϊ και θα αντέγραφα το ιταλικό μοντέλο από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν είναι τυχαία το καλύτερο συμμετοχή στα πρωταθλήματα με βάση κριτήρια (οικονομικά, γεωγραφικά, κ.λ.π), η περαιτέρω μείωση των ξένων. στον κόσμο. Υπάρχει κάποια ομάδα τη φανέλα της οποίας θα ήθελες να φορέσεις; Θα ήθελα να αγωνιστώ σε μία ομάδα που σε κάθε παιχνίδι της θα Της αγαπημένης μου ομάδας. Οι φίλοι μου ξέρουν ποια είναι. Ίσως έχει 10.000 φιλάθλους. να γίνει στο μέλλον. Έχεις σκεφτεί μετά το βόλεϊ με τι θα ήθελες να ασχοληθείς; Θα ήθελα να μείνω στο χώρο του αθλητισμού, προσφέροντας τη Παράλληλα με το βόλεϊ σπουδάζω αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. Αυτή θα γνώση και την εμπειρία μου. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι είναι και η δουλειά που θα ακολουθήσω στο τέλος της καριέρας μου. που επίσης θα με ενδιέφερε.


θεμα Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος

Φωτογραφίες Βασίλης Χαριζόπουλος

» ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΗ

Oι μνήμες σβήνουν… όταν οι άνθρωποι ξεχνούν Τα Γρεβενά είχαν την μεγάλη τύχη να κληρονομήσουν εκτός των άλλων δύο γνωστά και μεγάλα παζάρια: Του Μαυρονόρους και των Βεντζίων Το παζάρι του Μαυρονόρους είχε τις ρίζες του στο Βυζάντιο και ήταν ένα από τα πιο φημισμένα σ ’ολόκληρα τα Βαλκάνια. Κρατούσε δέκα πέντε μέρες και όπως η παράδοση διασώζει ξεκινούσε στα μέσα Μαΐου. Μεταφέρθηκε στα Γρεβενά στην περιοχή του Μερά τη δεκαετία 1840-1850 και πήρε το όνομα «Αχίλλης» ή «Παζάρι του Αχίλλη» από το όνομα του Πολιούχου της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό Μαυρονόρος ήταν εμπορικό κέντρο της περιοχής και πριν την Τουρκοκρατία. Η θέση «εργαστήρια» στην κεντρική πλατεία ήταν έδρα χρυσοχόων , κατασκευαστών εργαλείων κ.α. Το «Κοτζά Παζάρ» ή «Παζάρι των Βεντζίων» γινόταν στο χωριό Βέντζι (σήμερα Κέντρο) στις αρχές του Οκτώβρη και δημιουργήθηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση κύρια των Τούρκων και των 24 χωριών που αποτελούσαν τότε την περιοχή Βεντζίων. Το 1928 μεταφέρθηκε και αυτό στα Γρεβενά στην ίδια περιοχή του Μερά και πήρε την προσωνυμία «Χινοπωρινό παζάρι» ή «Χινοπωρινός Αχίλης». Πέραν των άλλων ιστορικών στοιχείων για τα δύο πανηγύρια αναφορές έχουμε στα ημερολόγια των Γάλλων περιηγητών Fr.Pougeville (1806 ) και V.Berard (1890). Για χρόνια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, το εμπόριο, την επικοινωνία αλλά και στον τρόπο ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών. Τα πρόσμεναν οι κάτοικοι για να πουλήσουν ή για να αγοράσουν. Να συναντηθούν, να κλείσουν δουλειές, να προγραμματίσουν. Και ακόμη να δουν και να προμηθευτούν εργαλεία και σκεύη που διευκόλυναν τις καλλιέργειες αλλά και τη ζωή τους την ίδια. Τέλος να κάνουν παρέα και μεταξύ ενός μεζέ από κοκορέτσι ή ψητό και ενός ποτηριού κρασιού ή τσίπουρου να ευθυμήσουν, να χαρούν. Και ήταν τόσο σημαντική η επιρροή των πανηγυριών ώστε κατάφεραν η περιοχή του Μερά να γίνει γνωστή μέχρι σή-


οκτώβριος 2011 » σελίδα 17

μερα με το όνομα «Αχίλλης». Και ενώ άλλες περιοχές και άλλοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την ιστορία και την παράδοση την προβάλουν, πατούν γερά πάνω σ’ αυτά και κτίζουν με σταθερά υλικά το μέλλον, εμείς στα Γρεβενά όχι απλά αδιαφορούμε αλλά ούτε καν τις τιμούμε. Και ενώ θα έπρεπε να ανατρέξουμε στο παρελθόν όσο πιο μακριά μπορούσαμε, να καταγράψουμε, να συγκεντρώσουμε υλικό, προσπεράσαμε και ο χρόνος έσβησε ίχνη και μαρτυρίες. Είχαμε την ευκαιρία αν το θέλαμε στηριζόμενοι στο παρελθόν να μετατρέψουμε τα παζάρια μας σε κυψέλες πολιτισμού και να παντρέψουμε αρμονικά εμπόριο, ιστορία, παράδοση και τέχνες. Αντί γι’ αυτό τι κάναμε; Καταργήσαμε «τον Αχίλλη» του Μαΐου και υποβαθμίσαμε το «Φθινοπωρινό Αχίλλη» του Οκτώβρη. Τόσο απλά, τόσο ξεδιάντροπα. Μικροσυμφέροντα, συντεχνίες, αλλά και το πολιτικό κόστος για μικροφιλόδοξους τοπικούς ηγέτες αποφάσισαν αυθαίρετα αδιαφορώντας για το συνολικό κέρδος και το μέγεθος της αξίας και της προσφοράς. Αλλά τι να πεις για μια πόλη που δεν τόλμησε να απαλλοτριώσει το μοναδικό διατηρητέο κτήριο που υπήρχε ενώ είχε την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών .Τι να Πει ς για μία πόλη που δεν μπόρεσε να αναστηλώσει με παλιά –γνήσια υλικά το Μύλο του Μπούσιου ( υλικά που υπήρχαν άφθονα μέχρι και μετά το σεισμό). Μια πόλη που δεν

μπόρεσε να στήσει ένα λαογραφικό μουσείο εκμεταλλευομένη την πληθώρα των υλικών και των επαγγελμάτων. Και ακόμα πως μια περιοχή προσβλέπει στον τουρισμό όταν επέτρεψε να γκρεμιστούν αριστουργήματα και στη θέση τους να ανεγερθούν οικοδομικά εκτρώματα; Πως θέλει να συναγωνιστεί άλλες περιοχές όταν τα μνημεία της αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά δεν έχουν καν ενταχτεί σε συνολικές διαδρομές και προτάσεις . Όταν τα περισσότερα από τα Γεφύρια είναι γνωστά μόνο από τα φωτογραφικά λευκώματα αφού η πρόσβαση και η αξιοποίηση περιβάλλοντα χώρου είναι στην ίδια κατάσταση όπως πριν πολλά χρόνια. Αμέτρητες επισημάνσεις , πολλές οι προτάσεις και αν δυσκολευόμαστε στις επιλογές καλές είναι και οι αντιγραφές. Ας δούμε επιτέλους τι κάνουν άλλοι, πως προβάλλουν τον τόπο τους και καταφέρνουν με λιγότερα «προικιά» από μας , να γίνονται σημεία αναφοράς και τουριστικοί προορισμοί πρώτης προτεραιότητας. Υ.Γ. Θα’ θελα κάποια στιγμή να επανέλθω στα παζάρια με όσες από τις γλαφυρές περιγραφές έχουν καταγραφεί σε κείμενα . Με όσες φωτογραφίες έχουν σωθεί από ευαίσθητους Γρεβενιώτες . Με τα ιστορικά στοιχεία που δεν έσβησαν . Ποιός όμως νοιάζεται τώρα πια; Μακάρι και να κάνω λάθος!


συνέντευξη

κείμενο Γιάννης Ευαγγελόπουλος, Marcus Agar (wildrooster.blogspot.com)

» BOBAN & MARKO MARKOVIC ORCHESTRA

«Ερωτευμένοι με τη μουσική»

«Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε… γέλασε» έγραψε κάποτε ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος και η ιστορική αυτή φράση παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρη. Κι αν τη συγκεκριμένη φράση την δούμε από πλευράς τέχνης, τότε τρία άτομα είναι αυτά που συνεχίζουν να την κρατάνε επίκαιρη. Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Γκόραν Μπρέκοβιτς και η οικογένεια Μάρκοβιτς (Μπόμπαν και Μάρκο). Οι τελευταίοι μάλιστα είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό έχουν καταφέρει διαδώσουν την βαλκανική μουσική στον πλανήτη και είναι αναμφισβήτητα οι κορυφαίοι στο είδος τους. Και δεν το λέμε εμείς που απλά τους ακούσαμε (όχι μία, αρκετές φορές), αλλά τα βραβεία και οι διακρίσεις. Ο «βασιλιάς της τρομπέτας» όπως τον αποκαλούν πλέον, Μπόμπαν Μάρκοβιτς ανάγκασε την κριτική επιτροπή στο μεγαλύτερο φεστιβάλ βαλκανικής μουσικής στη Guca της Σερβίας να τον βαθμολογήσει με πέντε 10αρια , κάτι που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τότε και αποφάσισε από τότε να μην διαγωνιστεί ξανά, αλλά αποτελεί τον επίτιμο καλεσμένο του φεστιβάλ μαγεύοντας κάθε χρόνο τους χιλιάδες επισκέπτες στην πατρίδα του. Έχοντας ντύσει

με μουσική τις ταινίες του Κουστουρίτσα και με συμμετοχές σε αρκετές ταινίες και ντοκιμαντέρ για την τσιγγάνικη μουσική ο Μπόμπαν Μάρκοβιτς έχει πλέον στο πλευρό του τον γιο του Μάρκο και μαζί με μια 15μελή μπάντα αποτελούν αυτή τη στιγμή την κορυφαίο βαλκανικό σχήμα του πλανήτη. Πριν από χρόνια είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε στην πόλη μας στα Γρεβενά (Ανακατωσάρια) και ένα χρόνο αργότερα τους ρουμάνους Fanfare Ciocârlia, επίσης δεξιοτέχνες της βαλκανικής μουσικής. Οι δύο αυτές βαλκανικές μπάντες αποφάσισαν φέτος να πραγματοποιήσουν μια κοινή περιοδεία-κόντρα για την ανάδειξη της κορυφαίας βαλκανικής μπάντας και με τη βοήθεια του Marcus Agar (wildrooster.blogspot.

«Νιώθω ότι η μουσική που παίζω, είναι δική μου, αν και οι ρίζες παραμένουν στην παράδοση»

com) σας παρουσιάζουμε τα όσα είπαν Μπόμπαν και Μάρκο Μάρκοβιτς για την απίστευτη αυτή μουσική… μονομαχία, αλλά και γενικότερα για την πορεία τους και την τσιγγάνικη κουλτούρα. Και σας το παρουσιάζουμε τώρα, σε μια περίεργη περίοδο για την Ελλάδα, όπου παρά τα όσα ταλαιπωρούν τη χώρα μας εμείς στέλνουμε το μήνυμα πως ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ δεν είναι παίξε… γέλασε. «Για πάρα πολλά χρόνια άκουγα ειδικούς να κάνουν τη σύγκριση μεταξύ των δύο αυτών μουσικών σχημάτων, αλλά οι δύο λαοί δεν είχαμε καταφέρει να συναντηθούμε ποτέ. Ποτέ δεν φοβόμουν, ποτέ δε αμφέβαλα ότι είμαστε οι καλύτεροι και έφτασε η στιγμή να το αποδείξουμε και στη σκηνή. Πρόκειται για μια μάχη αμοιβαίου σεβασμού και καμία μάχη δεν κερδήθηκε χωρίς κανόνες και αμοιβαίο σεβασμό. Στόχος μας ήταν να δείξουμε στο κοινό ένα δίκαιο και όχι άγριο ανταγωνισμό.


οκτώβριος 2011 » σελίδα 19

Πρόκειται για μια συναυλία που δεν προσφέρεται για… καρδιακούς» είπε χαρακτηριστικά ο Μπόμπαν Μάρκοβιτς για την κοινή εμφάνιση-κόντρα με τους ρουμάνους. «Παίζουμε για τους εαυτούς μας, γιατί είμαστε ερωτευμένοι με τη μουσική. Ο κόσμος είναι το… καύσιμο μας και ακόμα και όταν δεν είσαι καλά, βλέπεις τον κόσμο ξεχνάς τα πάντα και βγαίνεις στη σκηνή έτοιμος για πάρτι» λέει ο Μπόμπαν ενώ αναφορικά με το συναίσθημα παίζοντας για σέρβους της διασποράς ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις όλο αυτό τον κόσμο να νιώθει πως βρίσκεται πίσω στην πατρίδα του. Ακόμη κι αν έχουν καλύτερη ζωή εκεί που βρίσκονται τίποτα δεν είναι ίδιο όπως στο… σπίτι σου». Για τη συνεργασία του με τους Μπρέγκοβιτς και Κουστουρίτσα ο Μπόμπαν Μάρκοβιτς θυμήθηκε την ημέρα που γνωρίστηκαν. «Αισθάνθηκα πολύ υπερήφανος για τον εαυτό μου και την ορ-

χήστρα μου. Ο Εμίρ και ο Γκόραν μας άκουσαν να παίζουμε σ’ ένα ιδιωτικό πάρτι και ήρθαν να με συναντήσουν και να με ρωτήσουν αν θα ήθελα να γράψω μουσική γι’ αυτούς. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εποχή εκείνη την παγκόσμια επιτυχία του Underground, αλλά ο Εμίρ ήταν ήδη πολύ διάσημος. Όλα τα μεγάλα πράγματα συμβαίνουν κατά τύχη, εγώ αυτό λέω πάντα» είπε χαρακτηριστικά ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση του με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς τόνισε: «Και ο Γκόραν και οι Fanfare είναι πρεσβευτές της μουσικής των Βαλκανίων στον κόσμο. Θαυμάζω τους Fanfare επειδή προέρχονται από ένα μικρό χωριό και είναι πλέον καταξιωμένοι διεθνείς καλλιτέχνες. Όσο για το Μπρέγκοβιτς είναι

«Ο Μάρκο είναι καλύτερος αλλά έχει ακόμα να μάθει πολλά από μένα»

η εικόνα μας και ο πιο επιτυχημένος μουσικός στα Βαλκάνια. Φυσικά και οφείλει πολλά στην παράδοση την οποία όμως έψαξε και ανέδειξε όσο κανένας άλλος. Έχουμε καλή σχέση και είναι πάντα ωραία μια συνάντηση μαζί του, ωστόσο και οι δύο είμαστε πολύ απασχολημένοι και δεν έτυχε να βρεθούμε τελευταία». Για το φινάλε αφήσαμε την άποψη του Μπόμπαν σχετικά με το κατά πόσο ο κόσμος που ακούει τη μουσική του αλλάζει άποψη και για την πατρίδα του για να πει χαρακτηριστικά ο «βασιλιάς της τρομπέτας»: «Με τη μουσική μας, νομίζω ότι βοηθάμε τον κόσμο να αφήνει μακριά τις όποιες προκαταλήψεις για την περιοχή μας. Βλέπω πολλούς ανθρώπους να έρχονται στις συναυλίες μας, ντυμένοι με στυλ Τσιγγάνων. Μας πλησιάζουν, μας ρωτάνε για τον πολιτισμό μας με ενθουσιασμό και νομίζω ότι η μουσική είναι το ισχυρότερο μέσο που έχουμε σήμερα εναντίον των προκαταλήψεων κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα» ανέφερε ο πατέρας Μάρκοβιτς για να πάρει τη σκυτάλη ο Μάρκο. Για τον οποίο ο Μπόμπαν είπε: «Δεν υπήρχε περίπτωση να βάλω το Μάρκο να γίνει μουσικός με το ζόρι. Είναι μια δύσκολη δουλειά χωρίς ελεύθερο χρόνο μακριά από την οικογένεια σου. Μόνος γυρίστε σελίδα »»


συνέντευξη

«Έμαθα τρομπέτα επειδή ο πατέρας μου ήταν πάντα μακριά σε περιοδεία και αναρωτιόμουν αν μια μέρα, θα μπορούσα να τον ακολουθήσω» του πλησίασε την τρομπέτα σε ηλικία πέντε χρονών. Είναι καλύτερος από μένα πλέον και δικαίως κατευθύνει τη μπάντα, αλλά έχει ακόμα να μάθει πολλά από μένα σε διάφορους τομείς» για να συμφωνήσει μαζί του ο Μάρκο λέγοντας: «Υπάρχει περισσότερο σεβασμός, παρά ανταγωνισμός μεταξύ μας. Στην κουλτούρα μας, η οικογένεια είναι η μεγαλύτερη αξία. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και δίνουμε χώρο ο ένας στον άλλο όταν χρειάζεται». Όσον αφορά πάντως τη δική του καριέρα ο Μάρκο γύρισε το χρόνο πίσω για να θυμηθεί τα πρώτα του βήματα. «Ο πατέρας μου ήταν πάντα μακριά σε περιοδεία και αναρωτιόμουν αν μια μέρα, θα μπορούσα να τον ακολουθήσω. Είναι αλήθεια πως ίσως προτιμούσε να κάνω κάτι άλλο από το να γίνω κι εγώ μουσικός. Ο παππούς

μου με δίδαξε πώς να παίξω και ήταν πραγματικά πολύ περήφανος με το ταλέντο μου, όπως και ο πατέρας μου. Γυρνάω ήδη αρκετά χρόνια με τη μπάντα και δεν έχω κουραστεί καθόλου» είπε ο Μάρκο που αμέσως σκέφτηκε το φεστιβάλ στη Guca λέγοντας: «Τα πάντα πηγαίνουν τρομερά γρήγορα. Συνεντεύξεις φωτογραφίες, κόσμος που θέλει να σου μιλήσει. Η ατμόσφαιρα είναι χαρούμενη, ακούς μουσική παντού, γνωρίζεις ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες. Είναι κάτι που πρέπει να το ζήσεις οπωσδήποτε» είπε ο Μάρκο για να συμπληρώσει ο πατέρας του: «Είναι μια απλή ατμόσφαιρα, γι ‘αυτό έχει γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία της Guca συνδέεται με τη μουσική, τον ήλιο, τα τρόφιμα, τα βουνά, τη φύση, και την άμεση επαφή με τις ορχήστρες. Υπάρχουν μεγαλύτερες ή ίσως και καλύτερα οργανωμένες εκδηλώσεις που έχω επισκεφθεί, αλλά τον αυθορμητισμό της Guca δεν τον έχω δει πουθενά αλλού». Για τη συνεργασία με τον πατέρα του ο Μάρκο τόνισε: «Η αλήθεια είναι πως είμαι πιο κοντά στη τζαζ μουσική, ένα είδος τζαζ Ρομά. Ο μπαμπάς μου είναι πιο κοντά στο παραδοσιακό, αν και έχει ερμηνεύσει ην παράδοση με τον τρόπο του. Όταν παίζουμε ή κάνουμε πρόβες εκφράζουμε τις ιδέες μας και βρίσκου-

με τα κοινά σημεία. Πολλές φορές οι ιδέες του είναι αυτές που ταιριάζουν περισσότερο που έουμε να βγάλουμε, άλλες πάλι είναι οι δικές μου. Νιώθω ότι η μουσική μου, είναι δική μου, αν και οι ρίζες παραμένουν στην παράδοση» είπε ο Μάρκο ενώ αναφορικά με τους καλλιτέχνες που θαυμάζει και που θέλει ή έχει συνεργαστεί ανέφερε: «Εκτιμώ ιδιαίτερα τους Shantel, Calexico, Paolo Fresu, Roy Paci, Frank London - οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστεί - και έχω τρέλα για Hüsnü Senlendirici. Η συναυλία στην Κωνσταντινούπολη ήταν το όνειρο της ζωής μου. Είναι προφανώς ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε μαζί του και πάλι». Πέραν της μουσικής πάντως ο Μάρκο συμμετείχε και σ’ ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την πόλη του και τη βαλκανική μουσική, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ στη Guca ωστόσο ο κινηματογράφος δεν είναι προτεραιότητα στην καριέρα του. «Σήμερα ρίχνω όλο το βάρος στη μουσική και δεν σκέφτομαι κάτι άλλο. Αν στο μέλλον έρθει κάποια πρόταση ελκυστική μπορεί και να το σκεφτώ. Ποιος ξέρει;» αναρωτήθηκε ο Μάρκο Μάρκοβιτς στο φινάλε της κουβέντας.


www.fuitplus.gr ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ Ασφαλιστικός Σύμβουλος

email: nikos.liakos@yahoo.com

[ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ] Εμ. Παπά 1 ΤΚ 51100 Γρέβενα

Tηλ. - Fax: 2462501161

Το "μικρό" της γειτονιάς

το στέκι του Θανάση! Αθανάσιος Καλύβας είδη παντοπωλείου. ΤΣΙΓΑΡΑ - ΠΟΤΑ / ΓΑΛΑΤΑ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ / ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ / ΦΙΑΛΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ και ότι άλλο χρειάζεται το σπίτι σας. Ανοικτά καθημερινές και γιορτές από πολύ πρωί ως αργά το βράδυ! Παραδίδουμε τα ψώνια σας στο σπίτι σας μ’ ένα μόνο τηλεφώνημα. Φιλική και γρήγορη εξυπηρέτηση και πάνω απ’ όλα λογικές τιμές.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Γρεβενά, τηλ. 24620-25823.

almodobar

Happy Music

http://www.almodobar.net M. Alexandrou 6 Πλαζ Γρεβενών

Happy People

almondobar@hotmail.com RIO - GREVENEIRO


σελίδα 22 » οκτώβριος 2011

» AGENDA ΕΝΤΌΣ & ΕΚΤΌΣ «ΣΥΝΌΡΩΝ» 1 ΣΆΒΒΑΤΟ

Cathedral, Violet Vortex, Infidel Αθήνα @ Gagarin 205, SepticFlesh, Meden Agan, Hell Poemer, Bloodpact Ιωάννινα @ Boxx, Trendy Hooliguns, The 4 Sandmen Αθήνα @ Bat City, Covenant, 23rd Underpass Αθήνα @ Κύτταρο, Μίλτος Πασχαλίδης, Νότης Μαυρουδής Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου, Dub Pistols Θεσσαλονίκη @ Block 33.

2 ΚΥΡΙΑΚΉ

SepticFlesh, Chaeronea Αγρίνιο @ Dewars Club, Lexicon Project Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου, Day Oof, Middle Fingers High, Mpliax 166, No Balance, Enough Said Αθήνα @ Κύτταρο, Dub Pistols Λάρισα @ Stage Club.

3 ΔΕΥΤΈΡΑ

Οδυσσέας Τσάκαλος Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

4 ΤΡΊΤΗ

James Θεσσαλονίκη @ ΠΑΟΚ Sports Arena, Khuda Αθήνα @ 6 D.O.G.S.

5 ΤΕΤΆΡΤΗ

Θανάσης Παπακωνσταντίνου Ηράκλειο Κρήτης @ Τεχνόπολη.

6 ΠΈΜΠΤΗ

Beating Bianca, First Rain Of September, Deeds Not Words, Wave Motion Gun, Suck My Fart, Αθήνα @ AN Club.

7 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ

Αθήνα @ Κύτταρο, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

8 ΣΆΒΒΑΤΟ

Candlemass, Trouble, Hell, Lord Vicar Αθήνα @ Fuzz Club, Anathema Θεσσαλονίκη @ Principal Club Theater, Show Your Face Ναύπλιο @ Road Bar, Λάκης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Αθήνα @ Κύτταρο, Myth Of Nia, Random Walk, The Illusion Fades Αθήνα @ Bat City, Μωρά Στη Φωτιά Θεσσαλονίκη @ Eightball, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

16 ΚΥΡΙΑΚΉ

Third Eye Foundation, Manyfingers, Chapelier Fou, Bracken, Matt Elliott Θεσσαλονίκη @ Μύλος, Lexicon Project Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου, Battleroar, Lucky Funeral, Eden Demise, Dream Weaver, Slaveatgod, Terra Incognita, Rock N Roll Children (Dio tribute band) Αθήνα @ Κύτταρο.

17 ΔΕΥΤΈΡΑ

Οδυσσέας Τσάκαλος Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

18 ΤΡΊΤΗ

9 ΚΥΡΙΑΚΉ

Anathema Ηράκλειο Κρήτης @ ΤΕΙ Ηρακλείου, Lexicon Project Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου, Released Anger, Convixion, Storrmbringer, Valor, Wrathblade, Litany Αθήνα @ Κύτταρο, Astral Aeon, Caedes Cruenta, Bahal, Nipenthis Αθήνα @ AN Club.

10 ΔΕΥΤΈΡΑ

Οδυσσέας Τσάκαλος Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

13 ΠΈΜΠΤΗ

L.I.E, No Limits, Barakiti Ska Band, Intensify, Escape Velocity Αθήνα @ AN Club.

14 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας Πάτρα @ Ακτή Δυμαίων, Show Your Face Θεσσαλονίκη @ Eightball, White Widdow, Joker Αθήνα @ Bat City, The Dirty Weather Project Αθήνα @ Second Skin, Belleruche, Soul System Αθήνα @ Κύτταρο, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

15 ΣΆΒΒΑΤΟ

Anathema Αθήνα @ Fuzz Club, Show Your Face Κόρινθος @ Artichoke, Kory Clarke Αθήνα @ Rainbow Rock Bar (free). Λάκης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιάννης Γιοκαρίνης

Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

Pain Of Salvation, Von Hertzen Brothers Αθήνα @ Fuzz Club, Show Your Face Καρδίτσα @ Παυσίλυπο, Clair Obscur, Velvet Condom, Human Puppets Αθήνα @ Second Skin, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας

Θεσσαλονίκη @ Block 33, Up The Hammers Special Edition: Crimson Glory, Dexter Ward, Midnight Priest Αθήνα @ AN Club, Matt Elliott Αθήνα @ 6 D.O.G.S, Lexicon Project Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου, Mahakala, Mother Of Millions Αθήνα @ Intrepid Fox (free).

27 ΠΈΜΠΤΗ

Blues Wire, Απροσάρμοστοι Αθήνα @ Κύτταρο, Show Your Face Αγρίνιο @ Dewars Club.

28 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ

Symphony X, Need, Fragile Vastness Αθήνα @ Gagarin 205, Gehenna Θεσσαλονίκη @ Eightball, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

29 ΣΆΒΒΑΤΟ

Show Your Face Ιωάννινα @ Boxx, Talbot, Weathers Αθήνα @ 6 D.O.G.S, Gehenna, SAD, Slaughtered Priest, Αθήνα @ Pat Martino Θεσσαλονίκη @ Μύλος.

20 ΠΈΜΠΤΗ

The Mission Αθήνα @ Fuzz Club, From Zero To Hero, She’s Got A Gun, Odysseus Never Came Back, Animus Faith, Stone Spirit Αθήνα @ AN Club.

21 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ

Mogwai, Kwoon Αθήνα @ Fuzz Club, Crimson Glory, Out Of The Lair Θεσσαλονίκη @ Μύλος, Pat Martino Group Αθήνα @ Ωδείο Τέχνης Φακανά, The Ex Αθήνα @ Gagarin 205, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

22 ΣΆΒΒΑΤΟ

The Haunted, Potergeist Αθήνα @ Gagarin 205, Mogwai Θεσσαλονίκη @ Block 33, Pat Martino Group Αθήνα @ Ωδείο Τέχνης Φακανά, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

23 ΚΥΡΙΑΚΉ

The Haunted, Psycho Choke,

AN Club, 1st Eurock Marathon: Apocalyptica, Rosebleed, Embassy, Kirmizi, Maximum Power, Note To Amy, Samarah, Singleton, Stereoverve Αθήνα @ Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (ΤΑΕ ΚWON DO), Μωρά Στη Φωτιά Αθήνα @ Κύτταρο, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας, Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.

30 ΚΥΡΙΑΚΉ

Lexicon Project Αθήνα @ Σταυρός Του Νότου.


www.fuitplus.gr Πρακτορείο

Ο ΠΑΠ Χρήστος Η. Παπανικολάου Μ. Αλεξάνδρου 35 ΓΡΕΒΕΝΑ Τηλ. 24620-87654

Πρακτορείο

Το γούρικο

Βασίλειος και Ιωάννης Μπατάρας Μ. Αλεξάνδρου 1, Γρεβενά, Τηλ. 2462028809 Kιν. 6972853084

F

OOTBALL ACTORY

5X5 6X6 7X7 MINI ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

+ +

SPORT CAFE NOVA 5o χιλ. Γρεβενών - Μαυραναίων | Δημήτρης Καζάνας | τηλ. 6978070681


αφιέρωμα

Γράφει ο Αντώνης Πατσούρας

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Δικτατορίες & επαναστάσεις! Πως «φύτρωσαν» και πως «φούντωσαν» με την βοήθεια των ΗΠΑ

ΦΙΝΤΈΛ ΚΆΣΤΡΟ Δικτατορία: «Καθεστώς διακυβέρνησης μιας χώρας, κατά το οποίο ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων συγκεντρώνει στα χέρια της τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία την οποία ασκεί ανεξέλεγκτα». Επανάσταση: «Το σύνολο των ιστορικών γεγονότων που συμβαίνουν σε μία οργανωμένη κοινωνία, κυρίως κράτος, όταν ένα τμήμα της, μικρό ή μεγάλο, εξεγείρεται με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών». Δυο λέξεις, δυο διαφορετικές έννοιες, δυο κόσμοι σε μια χώρα. Μια δικτατορία ποτέ δεν «φυτρώνει» σε μια χώρα από μόνη της. Στην Ελλάδα το 1967 η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε τις ευλογίες του Λευκού Οίκου. Την εποχή εκείνη η μεγάλη δύναμη του κόσμου, οι ΗΠΑ, ήθελαν να περιορίσουν την κομουνιστική απειλή. Άσχετα εάν υπήρχε ή δεν υπήρχε. Απέναντι τους είχαν μια πανίσχυρη ΕΣΣΔ η οποία πλέον δεν υπάρχει. Ο Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα είχε πάει κόντρα στα σχέδια των ΗΠΑ. Είχε ανατρέψει

τον δικό τους, τον Μπατίστα και είχε ταχθεί στο πλευρό της ΕΣΣΔ. Όλα αυτά το 1959. Οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να υποστούν την ίδια ψυχρολουσία και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 1973 ο Αουγκούστο Πινοσέτ με τις ευλογίες των ΗΠΑ ανατρέπει στη Χιλή την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε ο οποίος προσπάθησε να κρατικοποιήσει εταιρείες που έλεγχε η Αμερική. Ο Πινοσέτ, σκότωσε, λεηλάτησε, βασάνισε και έμεινε έως τις αρχές της δεκαετίας του 90’ όπου δεν ήταν πλέον χρήσιμος αφού είχε καταρρεύσει ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Η Νικαράγουα είχε «γευτεί» πολύ νωρίτερα την ανάμειξη των ΗΠΑ και πέρασαν χρόνια για να την αποτινάξει. Τα πάντα λειτουργούσαν βάσει σχεδίου. Πολλά χρόνια αργότερα «ανακαλύφθηκε» η ύπαρξη της «επιχείρησης Κόνδωρ». Ήταν ένα σχέδιο για την εγκαθίδρυση δικτατοριών στην Λατινική Αμερική στις δεκαετίας του 70’ και του 80’ προκειμένου να ελεγχθούν τα κράτη και να μην περάσει ο κομουνισμός. Από το 1964 έως το 1985 επι-

ΑΟΥΓΚΟΎΣΤΟ ΠΙΝΟΣΈΤ


οκτώβριος 2011 » σελίδα 25

ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ

XOΡΧΕ ΒΙΝΤΕΛΑ

ΧΟΣΝΙ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

ΧΟΥΑΝ ΠΕΡΟΝ βάλλεται δικτατορία και στην Βραζιλία πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Στην δεκαετία του 70’ μετά από τους Περόν επιβλήθηκε και στην Αργεντινή παρόμοιο καθεστώς το οποίο διήρκεσε έως το 1982. Η δικτατορία του Βιντέλα φέρεται να είναι υπεύθυνη για την απαγωγή 30.000 πολιτών της Αργεντινής και τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Την εποχή εκείνη η Αργεντινή διοργάνωσε και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και κατέκτησε με την βοήθεια της δικτατορίας και την πρώτη θέση. Στην Παραγουάη από το 1954 έως το 1989 έζησε υπό το καθεστώς του Αλφρέδο Στρέσνερ. Η ιστορία με τις δικτατορίες που είχαν τις ευλογίες των ΗΠΑ είναι μεγάλη. Όλα αυτά τα κράτη όταν…έφυγε η απειλή του κομουνισμού ξεκίνησαν επαναστάσεις με την βοήθεια των ΗΠΑ και της CIA και απελευθερώθηκαν από τους «δυνάστες» τους. Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν και τις πλούσιες χώρες στις οποίες επέβαλαν δικτατορίες και το ίδιο έπραξαν και στην Αφρική. Τα κράτη της Αφρικής με τον πλούσιο ορυκτό τους πλού-

ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

ΦΛΟΥΓΕΝΣΙΟ ΜΠΑΤΊΣΤΑ το (διαμάντια, χρυσός, πετρέλαιο) δεν ήταν δυνατόν να μην περάσουν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι το καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Οι Αμερικανοί τον έβαλαν στα πράγματα το 1975 και το 1981 ανέλαβε πρόεδρος. Όποιος αντιτάχθηκε στην πολιτική του βρέθηκε στη

φυλακή ενώ υπήρχαν χιλιάδες θάνατοι. Το 2011 όταν πια οι δικτατορίες δεν ήταν χρήσιμες στους Αμερικανούς άρχισαν οι «επαναστάσεις»! Οι Αμερικανοί διορίζοντας δικτάτορες «στράγγιξαν» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών ενώ ανάγκαζαν και τους ηγέτες να αγοράζουν συνέχεια όπλα και συστήματα για να επιβάλλονται… Το ίδιο συνέβη και στο Καμερούν. Το ίδιο και στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Σαντάμ Χουσέϊν, τον Οσάμα Μπιλ Λάντεν, και άλλους ανθρώπους που κάποτε τους εξυπηρετούσαν. Είναι ορατό πλέον διά γυμνού οφθαλμού πως οι δικτατορίες στην Αίγυπτο, στην Συρία, την Τυνησία και σε άλλες χώρες δεν αρέσουν πλέον στις ΗΠΑ και θέλουν ν’ αλλάξουν τα πρόσωπα. Με τον μανδύα της δημοκρατίας άλλοι «δικτάτορες» που θα έχουν περάσει από την κολυμπήθρα του ΟΗΕ θα κληθούν να κυβερνήσουν για να εξυπηρετήσουν και πάλι τις ΗΠΑ. Τελικά η δικτατορία και η επανάσταση στο αμερικάνικο λεξικό είναι η ίδια λέξη. Είναι το ίδιο νόμισμα απλά το ένα είναι η κορώνα και το άλλο τα γράμματα.


θεμα

Kείμενο/Φωτογραφίες: Χρήστος Δημάδης

» ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ Οι πεταλούδες ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων, και περιλαμβάνουν πάνω από 100.000 είδη διασκορπισμένα σε όλες τις ηπείρους, πλην της Ανταρκτικής . Ζουν σε ποικίλα περιβάλλοντα και από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τις ψηλές κορυφές των βουνών. Είναι τα πιο ποικιλόμορφα, πολύχρωμα και – γι’ αυτό – ομορφότερα έντομα του κόσμου. Έχουν σώμα καλυμμένο με μικρές τρίχες και φτερά επενδυμένα με μικρά λέπια (λεπιδόπτερα) , στα οποία οφείλονται οι καταπληκτικοί ιριδισμοί που τις χαρακτηρίζουν. Άλλα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα είναι η προβοσκίδα τους, με την οποία τρέφονται τα ενήλικα άτομα, και οι κεραίες τους που χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Αυτές που μοιάζουν με μικρά ρόπαλα και χαρακτηρίζουν όλα τα ημερόβια είδη (υποτάξη RHOPALOCERA) και όλες τις υπόλοιπες , διαφόρων μορφών και σχημάτων, που ορίζουν την άλλη μεγάλη υποτάξη των νυχτοπεταλούδων (HETEROCERA). Ο βιολογικός τους κύκλος διακρίνεται σε τέσσερα στάδια: Αυγό , κάμπια (προνύμφη) , χρυσαλλίδα (νύμφη) και ενήλικο άτομο. Στην Ελλάδα έχουν τεκμηριωμένα καταγραφεί 235 είδη ημερόβιων πεταλούδων που ανήκουν σε 9 οικογένειες: Papilionidae , Pieridae , Danaidae , Riodinidae , Libytheidae , Lycaenidae , Nymphalidae , Satyridae , & Hesperidae . Η ομορφιά τους τις κάνει περιζήτητες σε συλλέκτες και αγαπητές σε όλους τους απλούς θαυμαστές της φύσης , όμως η αλλαγή του κλίματος και η συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος σπρώχνει μερικά είδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μην αιχμαλωτίζουμε ποτέ τις πεταλούδες αλλά μόνο να τις θαυμάζουμε και όταν είναι δυνατόν να τις φωτογραφίζουμε διακριτικά από απόσταση.

Aricia agestis

ora

Argynnis pand

ia

Argynnis paph

.

Colias crocea

lirius

Aporia crataegi

Callophrys rubi

Iphiclides poda


οκτώβριος 2011 » σελίδα 27

s

Pyronia tithonu

Inachis io

Kirinia roxelana

cta

Limenitis redu

. Melitaea cinxia

s

Lycaena canden

ollo

Parnassius Ap

ta

Vanessa atalan

rdamines

Anthocharis ca


σελίδα 28 » οκτώβριος 2011

Γράφει ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης (Ελεύθερος Τύπος 13/02/09)

» XΩΡΊΣ… ΥΠΌΤΙΤΛΟΥΣ

ΣΤΡΕΛΛΑ

Ένα γενναίο, τολμηρό, σκληρό, αλλά βαθιά αισιόδοξο ερωτικό δράμα Σε μια άλλη περίπτωση, με μια ταινία στο διαγωνιστικό πρόγραμμα σαν την «Καταλίν Βάργκα», θα λέγαμε πάλι «κοίτα τι κάνουν οι Ρουμάνοι», «γιατί αυτοί μπορούν κι όχι εμείς».Ομως, μετά την προβολή της ταινίας του Πάνου Κούτρα «Στρέλλα» το βράδυ της Τρίτης στο «Panorama» με την αίθουσα κατάμεστη να σπάει τα χέρια της στο τέλος από τα χειροκροτήματα, ο παραπάνω «έτοιμος» πρόλογος εξαλείφεται, η ρουμάνικη ταινία στην προσωπική μου ελληνική διάθεση επισκιάζεται και θα ασχοληθώ ξανά μαζί της ή στο αυριανό φύλλο ή στο σαββατιάτικο απολογισμό. Οχι επειδή δεν είναι καλή. Είναι και παραείναι και μπορεί να συζητηθεί και στα βραβεία. Εχω όμως δικιά μας ταινία να ασχοληθώ. Και το κάνω με πολύ ενθουσιασμό διότι συμβαίνει σπάνια αλλά και διότι η ταινία του Πάνου Κούτρα σηματοδοτεί νέα εποχή και πρέπει να αλλάξουμε μυαλά.Τολμηρότατη Η «Στρέλλα» είναι ταινία τολμηρότατη, προκλητικότατη, ανυποχώρητη, μα το κύριο προσόν της είναι πως διαθέτει αποτέλεσμα. Δεν είναι ούτε μια επιπολαιότητα ούτε ένας εγωισμός σαν κι αυτούς των Ελλήνων αυτοδηλούμενων «auteurs» που κάνουν ό,τι τους καπνίσει κι έχουν μετά την απαίτηση να περιφρονούν το σύμπαν και τα κρατικά λεφτά να κατατίθενται στα πόδια τους. Στου Κούτρα δεν κατατέθηκε ούτε ένα euro διότι είμαι σίγουρος πως τη φοβήθηκαν μην εκτεθούν. Η μικροαστική αντίληψη σε όλο της το μεγαλείο κι η χρηματοδότηση της σιγουριάς όχι επειδή είχαν καλά φιλμ αλλά επειδή δεν θα τους έβριζαν. Η ταινία ενθουσίασε! Λέει την ιστορία μιας 25χρονης τραβεστί κι ενός αποφυλακισμένου 48χρονου που οι δρόμοι τους ενώνονται τη μέρα της αποφυλάκισης του τελευταίου. Εκείνος αναζητεί το παρελθόν του και τη διαλυμένη του ζωή, εκείνη ζει τον κυνισμό και την ανεμελιά της επιλογής της και των ανθρώπων που την περιβάλλουν ενώ γύρω από

Σκηνοθεσία: Πάνου Χ. Κούτρα Παίζουν οι: Γιάννης Κόκκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μπέτυ Βακαλίδου, Μίνωα Θεοχάρη

αυτήν αλλά κι από τον αποφυλακισμένο ζωντανεύει ένα ολόκληρος κόσμος. Μέχρι που όλα αυτά καταλήγουν σε μια ενιαία «συμφωνία» κι οι ανατροπές σπάνε κόκαλα. Ο,τι και να πω για την ταινία είναι λίγο κι επιπλέον δεν μπορώ να πω και πολλά διότι το σασπένς κι η εξέλιξη της ιστορίας οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα από εκείνα που συναντάμε στα δυνατά αστυνομικά έργα που ζητούν στην είσοδο του κινηματογράφου από τους θεατές να μην αποκαλύψουν το τέλος!

Όταν δείτε την ταινία, μην αποκαλύψετε το μυστικό της σε άλλους


Λάουρα νυφικά

Εσείς επιλέξτε απλά την ημέρα Αφήστε σε μας να την κάνουμε την ομορφότερη της ζωής σας

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Sottero and Midgley για τα Γρεβενά

Γούστο, ποιότητα, εξυπηρέτηση, καταπληκτικές τιμές και πάνω απ’ όλα δίπλα σας Υπεύθυνη Δάφνη Λιόλιου • ΓΡΕΒΕΝΑ • τηλ. 24620 28324 • dafnilioliou@gmail.com


σελίδα 30 » οκτώβριος 2011 Γράφει ο Χρήστος Χαντζής

» ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥ

Απολελέ και τρελελέ…. Ναι, ανήκα κι εγώ στο γκρουπ εκείνο των αγοριών που, πριν καταταγούν, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ούτε λέξη από τη στρατιωτική αργκό. Ναι, σχεδόν με το που ξεκίνησε η θητεία μου ακολούθησα κι εγώ τον αυστηρό κανόνα της γλωσσικής συμμόρφωσης. Μόλις δέκα μέρες μετά την αντικατάσταση του «πολιτικού» πουλόβερ από το κολόμβιο είχα προλάβει να αφήσω σύξυλο το υποτιθέμενο γλωσσικό μου υπόβαθρο και να καταδυθώ στον κόσμο της «δεληβοριακής υβρεοπομπής», αλλά κυρίως στον κόσμο του «τεντώματος», της «μανδραπήδας», του «λελέ». Ας σημειωθεί εδώ ότι το μικρό στρατιωτικό λεξικό που παρατίθεται παρακάτω, για να γίνει κάπως πιο ολοκληρωμένο, οφείλει να συμπληρωθεί με τα διαχρονικά λήμματα «σειρά», «πήζω», «ψάρι», «ποντικαράς», «βύσμα», «γερμανικό νούμερο»...

Αγγαρειομάχος: στρατιώτης που κάνει συνεχόμενες αγγαρείες Αντιπαλευού: χάπι για τη θεραπεία της νόσου «δεν την παλεύω» «Απολύομαι και διαλύομαι»: χωρίς επεξηγηματικό σχόλιο Γιωτόμπαλο: υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τον άοπλο (Ι3) στρατιώτη «Δεν με πιάνει τίποτα»: καταφέρνω λόγω «παλαιότητας» ή «ιδιότητας» ή «βύσματος» να αποφεύγω αγγαρείες, υπηρεσίες, ασκήσεις. «Δεν με χάλασε»: φράση που χρησιμοποιείται συνήθως ειρωνικά για να δηλώσει δυσαρέσκεια Δεν προλαβαίνω: μου έχει μείνει ελάχιστος χρόνος θητείας Δεν την παλεύω: δεν αντέχω. Φράση που χρησιμοποιείται ευρέως και στην «πολιτική» ζωή. Εντός των τειχών του στρατοπέδου η συχνότητα χρήσης της αγγίζει δυσθεώρητα ύψη. Ζωάρα: μεγεθυντικό της λέξης «ζωή» που χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάποιες μέρες/ώρες/στιγμές κυλάνε γρήγορα και εντός πλαισίου αισιοδοξίας. Συχνά συντάσσεται με το ρήμα κάνω.

«Περπατώ εις το δάσος κι ακούω χιπχόπ, εγώ απολύομαι, δεν είμαι ΕΠΟΠ!»

Φίδι: αυτός που φιδιάζει Φιδιάζω: κρύβομαι με σκοπό να αποφύγω την αγγαρεία ή να λουφάρω στην υπηρεσία. Κ (προφέρεται κάπα): κράτηση, στέρηση εξόδου «Κάνω μανδραπήδα»: βγαίνω παράνομα από το στρατόπεδο «Κάνω τη ζωή μου»: συνώνυμο του «κάνω ζωάρα» Κομπλέ: εντάξει, ωραία. Μάλλον από το αγγλικό complete (= ολοκληρωμένος). Η υπερβο-


«Λένε πως ο στρατός τον άντρα τον ισιώνει μα σαν στραβώσει ο λοχαγός αρχίζει το καψώνι» «Όποιος πάει στο στρατό και δεν αγανακτήσει ή θείο θα ‘χει

λοχαγό ή τρέλα θα πουλήσει»

«Ημέρα Τρίτη ήτανε που μπήκα μες στο κέντρο με βάλανε και έτρεχα σαν τον Θανάση Βέγγο» λική χρήση της λέξης μπορεί να παραλληλιστεί με αυτήν της λέξης «κυριλέ», παλαιότερα. ΚΣ (προφέρεται κου-σου): προέρχεται από τη φράση «Και Σήμερα». Λελέ: αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τα αρχικά της φράσης «Λήξη Ενός Λανθασμένου Έτους» ή της φράσης «Λέω Επιτέλους Λόγια Ελευθερίας». Χρησιμοποιείται αποκλειστικά από στρατιώτες που πλησιάζουν την απόλυση. Συχνά μετασχηματίζεται σε τρελελέ ή τρελομπαμπαλέ. Λελεδόνια (τα): πουλιά που κελαηδούν μόνο για τα αυτιά των υποψήφιων πολιτών. Leleja (προφέρεται Λελέτζα): διαδεδομένη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που σε ενημερώνει για το χρόνο θητείας που σου απομένει και σε βαθμοφορεί αναλόγως. Μπιφτέκι: καθυστερημένη αλλαγή βάρδιας σε υπηρεσία. «Ν και σήμερα είναι πολλές;»: χρησιμοποιείται αποκλειστικά από στρατιώτες που

πλησιάζουν την απόλυση. Στη πιο «μοντέρνα» εκδοχή του το Ν είναι αρκούντως μεγάλο και η φράση αφορά στις μέρες που πέρασαν ανεπιστρεπτεί. Παίρνω επ ‘ωμου: αναλαμβάνω επανειλλημένα κάποια αγγαρεία/ υπηρεσία Πουστόνεο (το): υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τον νέο φαντάρο Προβλεπόμενος/ προβλεπέ: ο απόλυτα σύμφωνος με τους στρατιωτικούς κανόνες. Σκοπάνθρωπος: στρατιώτης που κάνει συνεχόμενες σκοπιές Τεντώνω: επιβάλλω τη στρατιωτική πει-

θαρχία με φωνές και τιμωρίες. Πιθανόν να συνδέεται με το γεγονός ότι σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανόνες όλα τα υφάσματα οφείλουν να είναι τεντωμένα και όχι χαλαρά. Το ίδιο και οι μύες του σώματος κατά τη στάση της προσοχής. Τρώω άκυρο: ματαιώνεται το αίτημά μου. Η τελευταία λέξη της μόδας επιβάλλει στην εν λόγω φράσητην αντικατάσταση του «κ» από το «χ». Η φράση «τρώω άκυρο» σταδιακά αντικαθίσταται από τη φράση «τρώω άχυρο» Τρώω σκατό: μου βάζουν τις φωνές, τρώω κράξιμο. Φ (προφέρεται φι): τιμωρία στρατιωτικής φυλάκισης (= παράτασης της θητείας) Τρώω χοσέ: μου ανατίθεται ξαφνικά και χωρίς κάτι τέτοιο να είναι προγραμματισμένο, κάποια αγγαρεία/ υπηρεσία Ψηλέ: προσφώνηση ιδιαίτερα δημοφιλής στους στρατιωτικούς κύκλους, συνώνυμη της προσφώνησης «φίλε»


σελίδα 32 » οκτώβριος 2011

Γράφει ο Γιάννης Ναλμπάντης, gnalmpantis@gmail.com

» ΒΙΒΛΊΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με αυτοσχέδιες χειροπέδες! Το χαρακτήρισαν ως το νέο «Πόλεμος και Ειρήνη» και τον συγγραφέα «νέος Τολστόι». «Ελευθερία» το πολυσέλιδο (περίπου 800 σελίδες, που τελειώνοντας λες με παράπονο, μόνο;) μυθιστόρημα (εκδόσεις Ωκεανίδα) και συγγραφέας ο Τζόναθαν Φράνζεν, ήδη διάσημος από το προηγούμενο βιβλίο του, τις πολυβραβευμένες Διορθώσεις». Τι είναι η «Ελευθερία», λοιπόν; Μια ακτινογραφία της αμερικάνικης κοινωνίας μέσα από το πρωτεύον και ζωτικό κύτταρο. Την οικογένεια. Η Πάτι, νυν καταθλιπτική σύζυγος, μητέρα παιδιών και κατ’ επιλογήν νοικοκυρά είναι παντρεμένη με τον Γουόλτερ, έναν δικηγόρο και «καλό άνθρωπο», ενώ ο έρωτας της ζωής της είναι ο Ρίτσαρντ. Ο Ρίτσαρντ Κατς, ροκάς, κυνικός, «σταρ» των φοιτητικών χρόνων, εμφανισιακάστα χρόνια του σκοτεινός ροκάς, κυνικός, κολλητός και συγκάτοικος του Γουόλτερ στο πανεπιστήμιο, πρώτος έρωτας (και) της Πάτι, εμφανισιακά ίδιος ο Καντάφι, που όταν επιτέλους κάνει επιτυχία τα βροντάει, παρατάει την κιθάρα και ελεύθερος από itunes πιάνει το σφυρί και το μυστρί! Ο ιδεολόγος και με οικολογική συνείδηση Γουόλτερ είναι ενάντιος του υπερπληθυσμού «η μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας» και υπέρμαχος της διάσωσης και της ελευθερίας του γαλάζιου κουφαηδονιού! Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτόν τον… αγώνα; Αυτό είναι το τρίγωνο μέσα και γύρω από το οποίο υφαίνεται η πλοκή όλου του βιβλίου που καλύπτει γεωγραφικά τις μεσοδυτικές Πολιτείες και χρονολογικά από τον Μπους (τον πρεσβύτερο) έως τον Ομπάμα, ο οποίος και συνέβαλε στη μόδα, μανία, φαινόμενο «Freedom» όταν φωτογραφήθηκε με ένα αντίτυπο παραμάσχαλα. Όλοι οι ήρωες, τόσο οι τρεις κεντρικοί όσο και οι –εξίσου έξοχα σκιαγραφημένοι- δευτερεύοντες (τα παιδιά της Πάτι και του Γουόλτερ από τους πιο ενδιαφέροντες) ζουν τη δική τους ελευθερία, στα όρια της… δυστυχίας, όπως γράφει στο ημερολόγιό της η Πάτι. Σκλαβωμένοι στο (φτιαγμένο από 2-3 γενιές πίσω) κελί της οικογένειας, που ολοένα και μεγαλώνει και η απελευθέρωση σκοτώνει. Ελεύθεροι με εθελούσια δεσμά, αυτοσχέδιες χειροπέδες. Όλη η βεντάλια των ανθρώπινων σχέσεων (ερωτικές, γονικές, φιλικές, εργασιακές, γειτονικές κλπ) καλοζωγραφισμένη, δίχως υπερβολές, δίχως τετριμμένα κλισέ δοσμένα με πολύ χιούμορ. Η οικολογία, το βρώμικο χρήμα για… καθαρούς σκοπούς, η πολιτική, η διαπλοκή, οι κοινωνικές ανισότητες, η… ευκαιρία του πολέμου, το άλλοθι της «ελευθερίας» των λαών για τα ντου, τα πάντα συνυπάρχουν αρμονικά. Η «Ελευθερία» τα θίγει όλα, όπως οφείλει να κάνει κάθε μεγάλο μυθιστόρημα. Και η Ελευθερία» είναι μεγάλο μυθιστόρημα. Τόσο που σε σκλαβώνει στις σελίδες της… Είναι σίγουρο ότι κάποια πρόσωπα θα σας θυμίσουν έναν κοντινό σας άνθρωπο, αλλά οι σινεφίλ θα δουν με χαρά να παρελαύνει μέσα στις σελίδες ο… Ντίνος Ηλιόπουλος ως «Δράκος» στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου!!!


www.fuitplus.gr Παραδοσιακό Καφενείο

ΚΡΥΣΤΑΛ ΓΡΕΒΕΝΑ

Πλατεία Αιμιλιανού • Τηλ. 24620-22527

Γραφείο Γενικού Τουρισμού

Αεροπορικά - Ναυτιλιακά εισιτήρια Oργάνωση εκδρομών - διακοπών Kρατήσεις ξενοδοχείων Φαρδυκάμπου 6 - Γρεβενά ΤΚ. 51100 Τηλ. 24620-87410 - 87412, Fax. 24620-87413 Κιν. 6972287593 - 6972722052, e-mail: nptravel2004@yahoo.gr

Studio

Orrefors Τόλη Αννα

Γ. Μπούσιου 4 Γρεβενά τηλ. 24620-28551/84750

FOTO STUDIO

ΡΑΜMΟΣ 13ης Οκτωβρίου 20 ΓΡΕΒΕΝΑ 24620-28353

e-mail: fotorammos@yahoo.gr

BELL AIR ΣΤΕΦΟΣ

Επειδή το καλό ντύσιμο έχει... όνομα

Στέφος Ε. & ΣΙΑ ο.ε. | Έτοιμα ενδύματα | Θεοδώρου Ζιάκα 4, Γρεβενά | τηλ. 24620 - 84047, 87700


θεμα

Γράφει ο Οδυσσέας Δαρνάκας

» ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Πτήσεις χωρίς… επιστροφή Το τραγικό δυστύχημα στην κεντρική Ρωσία, που αφάνισε την ομάδα χόκεϊ της Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ, δεν είναι το πρώτο που σημαδεύει την ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ίκαρος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να πετάξει, χρησιμοποιώντας φτερά και κερί. Οι απόγονοί του κατάφεραν να μιμηθούν το εγχείρημα εξελίσσοντας, ωστόσο, τα μέσα και από τα φτερά με το κερί φθάσαμε σήμερα στο αεροπλάνο που κυριαρχεί στους αιθέρες, μεταφέροντας πλήθος κόσμου με ασφάλεια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ως άξιο πρόσωπο της μυθολογίας, όμως, ο Ίκαρος κατά-

φερε να μεταλαμπαδεύσει σε κάποιους τον φόβο των αιθέρων, δεδομένου ότι έρευνες έχουν αποδείξει πως περίπου το 25% των ανθρώπων που ταξιδεύουν, πάσχουν από… αεροφοβία. Για την πλειονότητα σήμερα αυτό φαντάζει παράλογο, όμως όταν ένα αεροπορικό ατύχημα πραγματοποιείται κάπου στον πλανήτη, ένας στους τέσσερις ανθρώπους επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο ασπρίζει και μόνο στο άκουσμα του αεροπλάνου. Ένας από τους διασημότερους αθλητές που έβγαζαν… σπυράκια με το σιδερένιο πουλί ήταν ο γεννημένος την 10η Μαϊου του 1969, Ντένις Μπέργκαμπ. Ο εξαίσιος ποδοσφαιριστής έβαζε όρο στο συμβόλαιο που σύναπτε με κάθε ομάδα πως δεν πρόκειται να αναγκαστεί να κάνει αεροπορικό ταξίδι, ενώ λόγω της φοβίας του είχε το παρατσούκλι ως ο μόνος… μη ιπτάμενος Ολλανδός. Με αφορμή το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα στην κεντρική Ρωσία, που αφάνισε την ομάδα χόκεϊ της Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ, καταγράψαμε και σας παραθέτουμε δεκαέξι αεροπορικές τραγωδίες οι οποίες «χτύπησαν» τον αθλητικό χώρο, αφανίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες ομάδες… 4 Μαΐου 1949: Το αεροσκάφος της LAI, τύπου FIAT G-212, που μετέφερε την αποστολή της Τορίνο από τη Λισαβόνα, όπου είχε μεταβεί για φιλικό με την Μπενφίκα (4-3 για την Τορίνο) συντρίβεται στο λόφο της Σουπέργκα, στην πίσω πλευρά της Μητρόπολης του Τορίνο. Η ποδοσφαιρική ομάδα των granata - εκείνη την εποχή ίσως η μεγαλύτερη στον κόσμο - αφανίζεται μαζί με τους 18 ποδοσφαιριστές της και τους 2 προπονητές. Στην πρώτη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα χάσουν επίσης τη ζωή τους 3 δημοσιογράφοι και 4 παράγοντες. Η Τορίνο στέφεται τιμητικά πρωταθλήτρια Ιταλίας. 28 Οκτωβρίου 1949: Αεροσκάφος της Ερ Φρανς, που εκτελούσε την πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι, συντρίβεται στις Αζόρες με 48 επιβάτες, ανάμεσά τους το Γάλλο πυγμάχο, παγκόσμιο πρωταθλητή στα μεσαία βάρη, Μαρσέλ Σερντάν, που πήγαινε στο Παρίσι για να παντρευτεί τη διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιαφ.


οκτώβριος 2011 » σελίδα 35

6 Φεβρουαρίου 1958: Το αεροσκάφος «Elizabeth» των αερογραμμών της ΒΕΑ, που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι στο Λονδίνο, ύστερα από το 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα στο «Μαρακάνα», στο πλαίσιο αγώνα του κυπέλλου Πρωταθλητριών, προσγειώνεται για ανεφοδιασμό στο χιονισμένο Μόναχο. Έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες απογείωσης, λόγω του παγωμένου διαδρόμου, το αεροσκάφος προσέκρουσε στην πίστα, το δεξί φτερό του ξερίζωσε μια αποθήκη καυσίμων και τυλίχτηκε στις φλόγες. Από τους 42 επιβάτες σώθηκαν οι 20, ενώ έχασαν την ζωή τους 8 ποδοσφαιριστές και 14 ακόμη άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παράγοντες και δημοσιογράφοι. 16 Ιουνίου 1960: Συντριβή στην Κοπεγχάγη μικρού αεροσκάφους που μετέφερε 8 διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Δανίας. 16 Φεβρουαρίου 1961: Συντριβή στο Βέλγιο αεροσκάφους που μετέφερε 18 μέλη της αμερικανικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ. 28 Ιανουαρίου 1966: Στη Βρέμη χάνουν τη ζωή τους 67 επιβάτες, ανάμεσά τους 7 κολυμβητές της Εθνικής Ιταλίας. 31 Αυγούστου 1969: Χάνει τη ζωή του στην Αϊόβα ο πυγμάχος Ρόκι Μαρτσάνο, παγκόσμιος πρωταθλητής των βαρέων βαρών από το ‘52 έως το ‘56. 26 Σεπτεμβρίου 1969: Στις Ανδεις χάνουν τη ζωή τους και οι 25 ποδοσφαιριστές της βολιβιανής ομάδας «Δε Στρόνγκεστ».

1972: Αεροσκάφος που μετέφερε ομάδα ράγκμπι από την Ουρουγουάη, συνετρίβη στις Ανδεις. Από τους 47 επιβάτες διασώθηκαν - 2,5 μήνες αργότερα - οι 16 που είχαν επιζήσει τρώγοντας τους νεκρούς. Μια απίστευτη ιστορία που έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. 19 Νοεμβρίου 1975: Συντριβή στο Λονδίνο ενός δικινητήριου αεροσκάφους που μετέφερε τον παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, από το ‘62 έως το ‘68, Γκρέιαμ Χιλ. 10 Μαρτίου 1979: 17 ποδοσφαιριστές της ποδοσφαιρικής ομάδας της Παχτακόρ Τασκένδης σκοτώθηκαν σε αεροπορική τραγωδία στο Ουζμπεκιστάν. 14 Μαρτίου 1980: Στη Βαρσοβία χάνουν τη ζωή τους 14 μέλη της ερασιτεχνικής ομάδας μποξ των ΗΠΑ. 9 Δεκεμβρίου 1987: Αφανίζεται η περουβιανή ποδοσφαιρική ομάδα της Αλιάντζα Λίμα, μετά την πτώση του Fokker F27 στον Ειρηνικό. Η αποστολή, με 17 ποδοσφαιριστές, 3 παράγοντες και 2 προπονητές, επέστρεφε από την Πασούλκα. 30 Σεπτεμβρίου 1988: Στο Οχάιο χάνει τη ζωή του ο οδηγός Αλ Χόμπερτ, έξι φορές νικητής στην Ιντιανάπολις. 1989: Συντριβή κατά την προσγείωση, με απολογισμό 176 νεκρούς, ήταν η τραγωδία που διαδραματίστηκε στο Σουρινάμ. Ανάμεσα στους εκλιπόντες ήταν και μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, που συγκροτούσαν την άτυπη εθνική Σουρινάμ, η οποία θα έδινε αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 29 Απριλίου 1993: Η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ζάμπια αφανίζεται όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος Buffalo TC 15 συντρίβεται στον Ατλαντικό, 2 χλμ. από την ακτή του Λιμπρεβίλ, πρωτεύουσα της Γκαμπόν, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του. Στην τραγωδία έχασαν τη ζωή τους οι 16 διεθνείς ποδοσφαιριστές και 6 παράγοντες της Ζάμπια.


σελίδα 36 » οκτώβριος 2011 Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος

Kίνημα κατά της Δηλητηρίασης Αδέσποτων ζώων Το φαινόμενο της δηλητηρίασης σκύλων να μην γίνει ο σκύλος μας το επόμενο θύμα έχει πάρει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστά- των ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ. σεις στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια και Κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, κάποιοι πραγματικά κανείς δεν μπορεί να πει με τους παροτρύνουν να το κάνουν, ΕΜΕΙΣ θα σιγουριά που θα οδηείμαστε απέναντι τους. γηθεί αυτή η κα«Τις φόλες που ρίχνετε στην τάσταση όσο δεν πόλη θα σας βάλουμε να τις ι, ώνε σκοτ οιος «Όπ ): 81 Νόμος 1197 (19 υπάρχουν κυρώφάτε!!!» διάβασα σε τοίχο στη εύστατ προ που ζώα ιλεί απε ή κακοποιεί σεις και τιμωρίες Σαντορίνη και με βρίσκει ή τα ονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τους ΔΟΛΟΦΟαπόλυτο σύμφωνο και για το με α φων σύμ αι εγκαταλείπει τιμωρείτ ΝΟΥΣ αδέσποτων. την πόλη μου. Και σε μια δη. ικα» κώδ ικού ποιν Άρθρο 8 του Αδέσποτων αλλά λητηρίαση σκύλων δεν φταίκαι κατοικίδιει μόνο αυτός που ρίχνει το ρεί μπο δε νείς «Κα Νόμος 3617 (1992): ων που τόλμηδηλητήριο. Συνένοχος είναι ίτιο ανα σε , ζώο ε ποτ ιοδή να υποβάλλει οπο σαν αμέριμνα να κι αυτός που δίνει την εντορέεπιτ δεν είς Καν ς. στρε ή νία πόνο, αγω . βγουν για λίγα λελή, αλλά κι αυτοί που τους του» διο οικί πεται να εγκαταλείπει το κατ πτά από το σπίτι καλύπτουν ή τους παροτους για μια βόλτα τρύνουν. στην πόλη. Μια βόλΟι φόλες και μάλιστα σε τα χωρίς επιστροφή κατοικημένες περιοχές είναι πράαφού υπάρχουν ΑΠ-άνθρωποι που ξη απάνθρωπη και εγκληματική. Στις φροντίζουν να γεμίζουν την πόλη οργανωμένες και πολιτισμένες με δηλητηριασμένα κρέατα με κοινωνίες τα αδέσποτα τα μασκοπό να τα αφανίσουν. ζεύουν και τα περιθάλπουν. Εσείς θα μείνετε με τα χέρια Δεν τα εξοντώνουν μ’ αυτό το σταυρωμένα; Εμείς ΌΧΙ. βάρβαρο τρόπο. ΝΤΡΟΠΗ! Λέμε STOP στις φόλες και ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ δημιουργούμε το ΚΙΝΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ. ΣτείΣΚΥΛΩΝ στα Γρεβενά έτσι ώστε να λε το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σου στο βρούμε τους δολοφόνους και να πληfuitplus@gmail.com και έλα να πολερώσουν για τα εγκλήματα μήσουμε μαζί για τη ζωή και την ελευθερία που έχουν κάνει. Για των αδέσποτων ζώων της πόλης μας.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που ο σκύλος μας έχει φάει φόλα; Αν ο σκύλος μας φάει φόλα θα παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα: τρέμουλο, σάλια αστάθεια, σπασμοί κτλ. Θα πρέπει να αντιδράσετε ΓΡΗΓΟΡΑ και ΨΥΧΡΑΙΜΑ. Κάθε λεπτό που περνάει προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη και ανεπανόρθωτη ζημιά που εξαρτάται από την ικανότητα απορρόφησης και αφομοίωσης του δηλητηρίου από τον οργανισμό. Προμηθευτείτε εμετικές αμπούλες filtaton και αμπούλες ατροπίνης και σώστε τη ζωή του αγαπημένου σας σκύλου. Με τι αμπούλες αυτές θα είστε ασφαλείς και στο πιο απομακρυσμένο σημείο. Χορηγείστε υποδόρια μια αμπούλα σε σκύλους μέχρι 18 κιλά. Για σκύλους μεγαλύτερου βάρους χρησιμοποιείστε 2 ή 3 αμπούλες ανάλογα. Περίπτωση 1: Ο σκύλος δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του. Χορηγείστε την αμπούλα ατροπίνης και αμέσως την εμετική αμπούλα filtaton. Περίπτωση 2: Ο σκύλος έχει πέσει κάτω σχεδόν σε κώμα. Χορηγήστε την αμπούλα ατροπίνης και περιμένετε μέχρι ο σκύλος να σταθεί ξανά στα πόδια του. Έπειτα χορηγείστε την εμετική αμπούλα filtaton.


οδοιπορικό

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος

» ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ- ΔΕΣΚΑΤΗ

Η απάντηση του… Νότου

Για τον επισκέπτη η λέξη Γρεβενά σημαίνει βουνά, χιονοδρομικό, βλαχοχώρια, ορεινές διαδρομές και πευκοδάση. Και φυσικά παραπέμπει στον ορεινό όγκο. Αυτό σαν κανόνας, αφού για τους «ψαγμένους» τα Γρεβενά έχουν όμορφα σημεία και ενδιαφέροντα μέρη παντού. Όπως η σημερινή διαδρομή που είναι η απάντηση… του Νότου στις προσκλήσεις του ορεινού όγκου και κρύβει εκπλήξεις ομορφιάς, Ιστορίας, περιήγησης και φιλοξενίας. Οι δύο οικισμοί-η μικρή Παλιουριά και η μεγάλη Δεσκάτη-βρίσκονται πάνω στον οδικό άξονα Γρεβενών –Ελασσόνας και αποτελούν κομμάτι του Δήμου της Δεσκάτης. Μοιράζονται χρόνια τώρα τις βουνοπλαγιές της Βουνάσας, χτισμένα στους πρόποδες της ένα από κάθε πλευρά. Η Παλιουριά ( Ζυμιάστι ή Ζμιάτσι) με το παλιό της όνομα που έχει Λατινικές ρίζες και σημαίνει κατ’ άλλους, «θεραπεία» και κατ’ άλλους «ζημιά». Το 1928 μετονομάζεται σε Παλιουριά από το θαμνώδες φυτό παλιούρι που αφθονεί στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση συγκροτήθηκε απ’ την συνένωση εννιά

μικρότερων οικισμών της γύρω περιοχής. Μέχρι το 1927 κατοικούνταν από ντόπιους και στην συνέχεια ήρθαν πρόσφυγες από Μικρά Ασία και Πόντο. Απέχει από τα Γρεβενά 47 χιλ. και 12 χιλ. από τη Δεσκάτη. Σημείο αναφοράς και σταθμός του επισκέπτη- περιηγητή η κορυφή της Βονάσας (1528 μέτρα) και η ιερά μονή Ευαγγελίστριας με έτος ίδρυσης το 1148 σε υψόμετρο 1000 μέτρα. Μέχρι το 1935 το μοναστήρι λειτούργησε σαν κοινόβιο. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο αγωνιστών (Παύλος Μελάς, Θεόδωρος Ζιάκας κ.λ.) και παράλληλα κρυφό σχολειό, αφού παιδιά απ ολόκληρη τη περιοχή και κυρίως απ’ την Παλιουριά ανέβαιναν νύχτα για να μάθουν Ελληνικά γράμματα. Το τέμπλο του μοναστηριού είναι ένα από τα πιο όμορφα της Ορθοδοξίας και μοναδικό στο είδος του, ενώ σαν συνολική κατασκευή το μοναστήρι εντυπωσιάζει εσωτερικά και εξωτερικά για την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση. Ο Αλιάκμονας που κυλά νωχελικά σαν να αγκαλιάζει τον οικισμό αποτελεί την δροσερή απόδραση για ντόπιους και επισκέπτες ( κολύμπι, ψάρε-

μα, ράφτιγκ, καγιάκ). Το φράγμα του Ιλαρίωνα που σε λίγο θα «πλημμυρίζει» την περιοχή θα δώσει στο χωριό μια διαφορετική μορφή και προοπτική. Σήμερα η Παλιουριά πατώντας στο Θρησκευτικό τουρισμό, στη γοητεία του υγρού στοιχείου, στις πολλές διαδρομές και βρύσες του, υποχρεώνει τον περαστικό σε μία στάση. Τα μαγαζιά της προσφέρουν φαγητό και ξεκούραση πριν τη συνέχεια για τη Δεσκάτη. Με την παρουσία και την εξυπηρέτηση ανθρώπων φιλόξενων και ευγενικών που η συμπεριφορά και η ζεστασιά τους σε σκλαβώνουν. Η Δεσκάτη είναι χτισμένη στο νότιο μέρος των Καμβουνίων 60 χιλ. από τα Γρεβενά και υψόμετρο 860 μέτρα. Το όνομα της πιθανότατα προέρχεται από το βλάχικό ρήμα «δισικάρε» = σχίζω και αιτιολογείται από τα πολλά ρέματα που διέσχιζαν τον οικισμό και έχουν μπαζωθεί. Πριν δημιουργηθεί η Δεσκάτη απ’ τη συνένωση πολλών οικισμών στη περιοχή διέμεναν βλαχόφωνοι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Δεσκάτη βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται Λάρισα, Κοζάνη, Γρεβενά και Τρίκαλα. Αυτό έπαιξε σημαντικό


οκτώβριος 2011 » σελίδα 39

ρόλο στη διοικητική και εκκλησιαστική της… κατάταξη. Διοικητικά πρώτα στο Νομό Κοζάνης, το 1942 στη Λάρισα και το 1964 στα Γρεβενά. Εκκλησιαστικά πρώτα στην επισκοπή Τρίκης, στη συνέχεα επισκοπή Σταγών. Αυτόνομη Μητρόπολη το 1881 για 15 χρόνια και στη συνέχεια υπαγωγή στη μητρόπολη Ελασσόνας μέχρι και σήμερα. Η παρουσία της στα δρώμενα της περιοχής πολύπλευρη. Προπύργιο της Εθνικής αντίστασης, πρωταγωνιστικός ρόλος στο Μακεδονικό αγώνα με τον Προύφα και ενεργή συμμετοχή στη Θεσσαλική επανάσταση υπό την αρχηγία του Βλαχάβα. Στον πολιτισμό με τον ποιητή Χρήστο Μπράβο, τον γνωστό καλλιτέχνη Χρήστο Μπουρονίκο και με εκδηλώσεις μοναδικές ( Ανδρομάνα). Η Δεσκάτη είναι μια νοικοκυρεμένη και ζωντανή κωμόπολη. Είτε τη βλέπεις από μακριά, είτε την ανακαλύπτεις περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της, σου δίνει την αίσθηση ότι διατηρεί πολλά από τα καλά στοιχεία ενός χωριού. Στο οικιστικό, στους ήρεμους ρυθμούς, στις σχέσεις των ανθρώπων, στις δραστηριότητες, στις αντιδράσεις. Φτάνεις στην πλατεία και χα-

λαρώνεις. Επιλέγεις ένα απ’ τα πολλά μαγαζιά και έχεις φόντο την πλατεία, την εκκλησία, το κέντρο τέλος πάντων με ορίζοντα και όχι τυφλούς πεζόδρομούς που οι μεγαλουπόλεις επιβάλουν. Ακούς τα μικρά ονόματα και ξυπνάς από το λήθαργο της ανωνυμίας. Κερνάς και κερνιέσαι και νοιώθεις τη χαρά και την απόλαυση της παρεϊστικης συντροφιάς. Και αν θέλεις περισσότερη φύση, μονοπάτια, διαδρομές η Βουνάνα και το καταφύγιο στα 1420 μέτρα θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω. Με θέα στα φράγματα του Πολυφύτου και του Ιλαρίωνα, την Κοζάνη στο βάθος και ολόκληρο το Νότιο τμήμα των Γρεβενών. Το διεθνές μονοπάτι Ε4 και δύο ακόμη σηματοδοτημένα ορειβατικά μονοπάτια σε οδηγούν εκεί είτε απ’ τη μεριά της Δεσκάτης, είτε απ’ την μεριά του μοναστηριού της Ευαγγελίστριας της Παλιουριάς. Ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα προκαλούν τη διάθεση για περιήγηση και εξερεύνηση. Και επειδή ζούμε Ελληνικά τσίπουρο, κρασί, λουκάνικα και φασουλάδα τα τιμούμε δεόντως δίπλα στο τζάκι τι χειμώνα ή στις ξεκούραστες βεράντες τις υπόλοιπες

εποχές. Για όσους δεν βιάζονται υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενία για 40-50 άτομα ενώ για τους πιο καλοπερασάκηδες υπάρχουν ξενοδοχεία και ποικιλία μαγαζιών εστίασης στην πόλη. Τούτη δω η διαδρομή δεν σου δίνει την ευχέρεια να απαριθμήσεις πολλά και εμφανή σημεία ενδιαφέροντος. Έχει ιστορικά στοιχεία που θέλουν μελέτη για να τα αφομοιώσεις. Έχει διαδρομές που πρέπει να τις περπατήσεις για να τις απολαύσεις. Πρέπει να κάνεις τη σύνδεση του χθες με το σήμερα για να γνωρίσεις την πορεία αυτής της περιοχής στο χρόνο. Πάνω και πέρα απ’ όλα όμως έχει κατοίκους που δεν αλλοτριώθηκαν. Βιώνουν καρτερικά την πραγματικότητα, διαπρέπουν σ’ όλους στους τομείς και σ’ όλα τα μέρη της γης και αγαπούν υπερβολικά τον τόπο τους. Κρατούν ψηλά την αξιοπρέπεια τους, τιμούν τη φιλία και αντιμετωπίζουν τον ξένο σαν συντοπίτη. Είναι απ’ τις διαδρομές που πρωταγωνιστεί ο παράγοντας άνθρωπος και ανάμεσα στο τι βλέπω και το πώς περνώ προηγείται με διαφορά το δεύτερο.


σελίδα 40 » οκτώβριος 2011

Γράφει η Δήμητρα Βέργου

» ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΉ… ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΉ

Ντόπιος κόκορας με χειροποίητες χυλοπίτες «Αϊ Γιώργη, Γιώργη Βούλγαρε και σκορποφαμελιάρη, εγώ σμαζεύω φαμελιές και συ τις εσκορπίζεις…». Έτσι τραγουδούσαν παλιά την ημέρα του Αγίου Δημητρίου θέλοντας να δείξουν ότι η γιορτή αυτή και κατ επέκταση και ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ είναι η εποχή του γυρισμού και της οικογένειας. Επιστρέφουν οι κτηνοτρόφοι από τα βουνά στα κονάκια τους, επιστρέφουν και οι μάστοροι απ’ τα μακρινά ταξίδια τους στα χωριά τους. Σε αντίθεση με τον Αϊ Γιώργη και τον μήνα Απρίλιο όπου συμβαίνει το αντίθετο. Το όνομα του Οκτώβρη προέρχεται από τη λατινική λέξη octo=οκτώ αφού κατά το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Ο λαός λόγω της γιορτής τον αποκαλεί Αϊ Δημητριάτη ή Αϊ Δημήτρη. Στην Ήπειρο τον λένε και σπαρτό λόγω της κύριας ασχολίας του σπαρμού. Είναι ο μήνας της μεγάλης Εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου και των χρυσανθέμων των πολύχρωμων αυτών λουλουδιών που στην ύπαιθρο ονομάζονται Αϊ Δημήτρηδες. Για τον μήνα ΟΚΤΩΒΡΗ λοιπόν διαλέξαμε μια συνταγή εύκολη, προσιτή σε κάθε σπίτι (αφού και τα κοκόρια υπήρχαν και οι χειροποίητες χυλοπίτες είχαν ετοιμαστεί για το χειμώνα). Συνταγή γιορταστική και για το ξεπροβόδισμά και για την επιστροφή.

Εκτέλεση:

Κόβουμε τον κόκορα σε μεγάλα κομμάτια, τον πλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. Σκεπάζουμε το κρέας με νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το ζωμό από το βρασμένο κόκορα και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τις χυλοπίτες, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη κανέλα(προαιρετικά). Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε προσεκτικά τις χυλοπίτες και αφήνουμε να απορροφήσουν όλο το ζωμό και να μείνουν μόνο με το λάδι. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό προσθέτουμε και τα κομμάτια του βρασμένου κόκορα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό αφού το πασπαλίσουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Μικρό μυστικό: Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει με απλό κοτόπουλο και με όποιο ζυμαρικό θέλουμε.

Υλικά Ένα κόκορα ντόπιο (φάρμα Χριστάκος στο Φελί Γρεβενών) Ένα ποτήρι λάδι Δύο ώριμες τριμμένες ντομάτες Ένα ξερό κρεμμύδι Αλάτι-πιπέρι-λίγη κανέλα (προαιρετικά) 1κιλό χειροποίητα χυλοπίτες Κεφαλογραβιέρα τριμμένη.

Η συγκεκριμένη συνταγή έγινε με άγριο κόκορα από τη φάρμα Χριστάκος στο Φελί Γρεβενών. Περισσότερες συνταγές στο manitarosyntages.blogspot.com


οκτώβριος 2011 » σελίδα 41

Καστανογιορτή στον Πεντάλοφο Δεν άντεξα στο πειρασμό και «κλέβω» σ’ αυτό το τεύχος μια ακόμη σελίδα του fuit στερώντας σας ίσως από θέματα πιο ενδιαφέροντα και πιο σημαντικά. Ήθελα όμως να μοιραστώ μαζί σας μια διαφορετική γιορτή του Οκτώβρη. Μια γιορτή όπου η φύση πρωταγωνιστεί, οι διοργανωτές απλά συντονίζουν και οι επισκέπτες συμμετέχουν, γεύονται, ακούνε και διασκεδάζουν μ’ όσα τους προσφέρονται απλόχερα, ζεστά και δωρεάν. Μια καστανογιορτή όπως την έζησα στη γνωστή πλατεία ΛΟΝΤΖΙΑ του ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ. Στο μεγαλοχώρι αυτό την πρωτεύουσα του Βοϊου, το κεντρικό σημείο αναφοράς για όλα τα μαστοροχώρια και όλα τα καστανοχώρια. Ένα μέρος που θαρρείς έμεινε ανέγγιχτο στο χρόνο και ότι χρειάζεται να αλλάξει αλλάζει, χωρίς να διαταράσσεται η σμιλεμένη από χρόνια ομορφιά του. Επέλεξα για το πηγεμό τη διαδρομή Γρεβενά-Δασύλλιο-Δίλοφο. Με αποζημίωσε με το παραπάνω. Με το πετρογέφυρο του Δασυλίου και το διατηρητέο πετροχώρι Δίλοφο. Με την εναλλαγή των χρωμάτων στα πυκνά δάση και τη συλλογή κάστανων και μανιταριών. Στην πλατεία ένας σωρός ωριμασμένα, γυαλιστερά κάστανα «αναπαύονται» σε φτέρες και πολύχρωμα κλαδιά. Μεγάλες ψησταριές ανάβουν και η μυρωδιά του ψημένου κάστανου προκαλεί τις αισθήσεις. Δίπλα καζάνια όπου σιγοβράζουν κάστανα και σου δίνουν επιλογή γεύσης. Βραστά ή ψητά νόστιμα. Πιο νόστιμα ίσως δεν γίνεται. Θες το υψόμετρο και το κλίμα, θες η διάθεση και το γύρο περιβάλλον, νοιώθεις μια όρεξη που ντρέπεσαι να την φανερώσεις παίρνοντας και ξαναπαίρνοντας σακουλάκια και ταπεράκια με φρεσκοβγαλμένα απ’ τη φωτιά κάστανα. Οι ψήστες χαρούμενοι, ακούραστοι με κείνη την ζεστασιά του ανθρώπου που έχει ρίζες στην ύπαιθρο γεμίζουν, ψήνουν, μοιράζουν. Δεν σου ζητάνε κουπόνια- όλα είναι δωρεάν εδώ- δεν σε κοιτάζουν υποτιμητικά, αν πάρεις ξανά. Χαίρονται με τη χαρά σου, χορταίνουν με ένα καλό λόγο για την τεχνική τους και τσουγκρίζουν το ποτήρι τους με τον καθένα και με μια ευχή: Και του χρόνου να ‘μαστε καλά, να μας ξανάρθετε. Γιατί και το κρασί εδώ υπάρχει άφθονο και το κέφι δεν αργεί «ν’ ανάψει». Οι γνωστές σ’ όλους κομπανίες του Βοίου σε πλήρη σύνθεση, με τις κορνέτες, τα τρομπόνια, τα νταούλια, τα κλαρίνα… Δύο και τρείς οι κύκλοι των χορευτών. Ντόπιοι και επισκέπτες, ηλικιωμένοι και νέοι γίνονται ένα με μουσικά ακούσματα, που άλλοτε χαμηλώνουν και άλλοτε ανεβαίνουν με εκκωφαντικό ήχο. Χορός και γλέντι από καρδιάς και όχι τυπική συμμετοχή και αμήχανα βήματα. Κάστανα, κρασί, κέφι, χορός, ευχές και η απεραντοσύνη του ορίζοντα γύρο πανέμορφη και πολύχρωμη, με τα σύννεφα ν’ ακουμπούν στις ψηλότερες κορφές. Αυτό δεν είναι συνηθισμένη γιορτή. Είναι γιορτή της φύσης καμωμένη από ανθρώπους που τη λατρεύουν και την ευγνωμονούν για την ομορφιά και τους καρπούς. Και για κείνη την ασύγκριτη μυρουδιά που μόνο το φρεσκοβρεγμένο χώμα αναβλύζει. Για την επιστροφή επέλεξα την παλιά εθνική Πενταλόφου -Τσοτυλίου Αφέθηκα στην γαλήνη του πεντακάθαρου φράγματος της Πραμόριτσας, χαλάρωσα με τον ήχο του καταρράκτη, απόλαυσα και φωτογράφησα χωριά και τοποθεσίες του Βοίου, ανέγγιχτα από χρόνο και παρεμβάσεις. Υ.Γ. Και επειδή μ’ αρέσει να υπογράφω σαν μαγείρισσα: ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΘΕΛΕΙ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΜΕΛΙ…


αυτοί που πήραν

τα βουνά

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος

» ΓΙΑΝΝΗΣ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ

Για τους κακόπιστους ρομαντικοί, για τους καλόπιστους πρωτοπόροι, για τους ίδιους απλά ο εαυτό τους

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει»… από την Αθήνα στα Γρεβενά Με το ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ μερικές φορές μελαγχολώ. Γιατί βλέπω πανέμορφα χωριά με ασύγκριτα πλεονεκτήματα έρημα ή με λιγοστούς κατοίκους. Ψάχνοντας όμως αυτούς που πήραν τα βουνά αισιοδοξώ. Αρχίζω να πιστεύω ότι δειλά- δειλά κάτι αλλάζει. Αφού νέοι άνθρωποι μεγαλωμένοι σε μεγαλουπόλεις και ξένα κράτη όχι μόνο επιστρέφουν, αλλά και επενδύουν. Και αναρωτιέμαι πόση αξία έχουν τα προγράμματα, οι υποσχέσεις, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι; Αυτά τα παιδιά να ανακαλύψουν οι τοπικοί παράγοντες, να συζητήσουν, να τα βοηθήσουν, να τα στηρίξουν. Αυτό είναι ανάπτυξη και προοπτική. Τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Παρασύρθηκα όμως κι έμεινε να περιμένει το ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

«Η αγάπη για τη φύση και τα ζώα προηγήθηκε κατά πολύ των σπουδών μου. Οι σπουδές με βοήθησαν να μετατρέψω την αγάπη σε προσφορά. Βάλαμε στόχο την ποιότητα και την ελεύθερη εκτροφή. Θέλουμε να τα τηρήσουμε».

στους αδερφούς ΓΙΑΝΝΗ και ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΡΙΣΤΑΚΟ. Δύο νέους που εγκατέλειψαν την Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στα Γρεβενά. Όχι προσωρινά, ούτε αναγκαστικά, λόγω κάποιας μετάθεσης ή μιας καλής ευκαιρίας, χάρη στις οποίες συνήθως γίνονται τα «περάσματα» απ’ την επαρχία. Κτηνίατρος ο Γιάννης βρέθηκε στα Γρεβενά το 2007 με μια οκτάμηνη σύμβαση χωρίς μέλλον. Με τα Γρεβενά ο μόνος δεσμός η καταγωγή της μητέρας του. Προσωπικά βιώματα μηδαμινά. Υπήρχε όμως προδιάθεση, μια

αγάπη για τη φύση και τα ζώα, που ήταν επιλογή του να σπουδάσει και να τα φροντίζει. Και επιθυμία να ζήσει μακριά απ’ το άγχος και την πίεση της μεγαλούπολης. Δεν πήγαινε στο χαρακτήρα του, δεν ικανοποιούσε τα θέλω του. Στα Γρεβενά παραδέχεται βρήκε πρόσφορο έδαφος και «πριν αλέκτωρ λαλήσει» την πήρε την απόφαση. Να μείνει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά. Με γνώμονα πάντα τις αγάπες και τις σπουδές του. Έκανε έρευνα αγοράς και σε συνδυασμό με την διαπίστωση, ότι μια τόσο καθαρή και παρθένα περιοχή είναι ιδανική για εκτροφή προχώρησε. Μετέτρεψε μια εγκαταλειμμένη κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό ΦΕΛΙ σε ΦΑΡΜΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ. Χωριάτικα κοκόρια κρεατοπαραγωγής και κότες για αυγοπαραγωγή. Έβαλε στόχο την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Επένδυσε απ’ την πρώτη στιγμή στα αγνά προϊόντα και είπε ΟΧΙ στα βιομηχανοποιημένα. Αν και γνώριζε σαν κτηνίατρος ότι το κέρδος θα είναι συγκριτικά μικρότερο και η επιβίωση μίας τέτοιας μονάδας δυσκολότερη. Ακολούθησε τα πιστεύω του, δεν παραβίασε τις αρχές του. Ζωή φυσική στην ύπαιθρο και επιχείρηση με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Ο ίδιος ανέλαβε λόγω επαγγέλματος την επιστημονική στήριξη της μονάδος. Με αγάπη και γνώσεις. Χρειαζόταν όμως βοήθεια στις δουλειές, την τυποποίηση, τη διακίνηση. Δεν είναι και εύκολη υπόθεση η εκτροφή, πολλές οι ώρες και συνεχής η παρακολούθηση. Δύσκολα ή εύκολα , έπεισε τον αδερφό του τον ΚΩΣΤΑ να τον ακολουθήσει . Καμιά σχέση ο αδερφός του με αυτή τη δουλειά. Μάντρα αυτοκινήτων και μεταφορική εταιρία ήταν οι κύριες ασχολίες του στην Αθήνα. Το ρίσκο μεγάλο, η επιμονή και το πάθος του αδερφού του για την επιχείρηση


οκτώβριος 2011 » σελίδα 43

Ασχολία με ζωντανούς οργανισμούς και ενδιαφέρον και όχι πληκτική δουλεία με άψυχα μηχανήματα και άχαρες οικονομικές δοσοληψίες»

μεγαλύτερο. Πείσθηκε, τον ακολούθησε, ήρθε στα Γρεβενά. Σήμερα τα δύο αδέρφια μπήκαν ήδη στην παραγωγή. Τα κοκόρια και τα αυγά με την επωνυμία ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ ήδη βρίσκονται σε προθήκες κρεοπωλείων των Γρεβενών και… πετούν μακρύτερα και σε αρκετά επιλεγμένα καταστήματα των Αθηνών. Μεγάλη αγορά η Αθήνα. Θρεπτική και υγιεινή τροφή τα πουλερικά κι’ όταν μάλιστα προέρχονται από περιοχή με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και εκτρέφονται με ελεύθερη βοσκή. Έτσι σκέφτηκε ο Γιάννης και η επιλογή θα τον δικαιώσει σίγουρα. Γιατί σήμερα δεν φτάνει όπως κάποτε απλά να παράγεις. Προέχει να πείθεις για την ποιότητα, να συμπιέζεις το κόστος και να διεκδικείς τη διάθεση σε μεγάλες αγορές. Και μπορεί η μονάδα να βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, τα πρώτα δείγματα που καταγράφονται όμως είναι θετικά. Προβλήματα υπάρχουν, εμπόδια θα συναντήσουν. Το μεράκι του Γιάννη όμως και η μεγάλη απόφαση του Κώστα για συμμετοχή και δουλεία διαγράφουν ένα μέλλον αισιόδοξο. Όταν δύο νέοι άνθρωποι τολμούν κι όταν μάλιστα δύο αδέρφια δίνουν τα χέρια πιο εύκολα παλεύεται και η επαρχία και το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, ακόμη και σήμερα που οι καιροί είναι δύσκολοι. Όπως και να χει η απόφαση τους σηματοδοτεί τη δική τους ήρεμη φυσική οικογενειακή ζωή και στοχεύει παράλληλα επαγγελματικά στη δική μας υγιεινή και νόστιμη…διατροφή. Κλείνοντας αυτό το κομμάτι δεν μπορώ παρά να ευχηθώ τα καλύτερα στα παιδιά που ζουν στα Γρεβενά και…επιχειρούν στο Φελί. Οφείλω να συγχαρώ για την ευρηματική τους διαφήμιση όπου ένας κόκορας στο πρωινό του ξύπνημα δείχνει να φωνάζει: «Είμαι μεγαλωμένος με ελαιόλαδο γι’ αυτό είμαι ο πιο νόστιμος στον κόσμο». Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο κτηνίατρος αφού ο αλέκτωρ που λάλησε είναι ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ και μάλιστα από το Φελί Γρεβενών.


σελίδα 44 » οκτώβριος 2011

» ΔΌΚΤΩΡ ΠΑΛΆΒΡΑΣ Τα σημερινά βιβλία γράφουν πως τα ελληνόπουλα επί τουρκοκρατίας διδάσκονταν μέσα σε κρυφά σχολειά. Στο μακρινό μέλλον θα γράφουν πως τα ελληνόπουλα επί Τρόικοκρατίας διδάσκονταν με φωτοτυπίες.

53.000 επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο στη χώρα τους επόμενους μήνες. Δεν θα ήταν πολύ καλή επένδυση να ανοίξω μαγαζί που να πουλάει λουκέτα;

250.000 ευρώ τσέπωσε ο Σταμάτης Κραουνάκης επί κυβερνήσεως Καραμανλή βαφτίζοντας Μη Κυβερνητική Οργάνωση την θεατρική του ομάδα «Σπείρα-Σπείρα». Ή μήπως «Πήρα-Πήρα»;

«Θα αγωνιστώ να υπάρχει σε κάθε ελληνική οικογένεια έστω ένας εργαζόμενος...», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ξέχασε να συμπληρώσει «...και τρεις-τέσσερις άνεργοι».

Χρεωκοπία για τη χώρα προβλέπει η σύντροφος Αλέκα Παπαρήγα. Σαν να λες, «Το χειμώνα θα κάνει κρύο» ή «Το βραδύ θα νυχτώσει».

Μείωση 15,3% παρουσίασαν οι νέες οικοδομικές άδειες, εμποδίζοντας το όραμα του πρωθυπουργού να οικοδομήσει μια νέα χώρα.

Ξεσηκώθηκαν όλοι όσοι άκουσαν πως η ελλάδα εισάγει λάδι από την Γερμανία, μια χώρα που δεν έχει ελαιόδεντρα! Εντάξει μωρέ, και η ελλάδα παράγει πολιτική. Είδατε πουθενά καμιά κυβέρνηση;


www.fuitplus.gr ουζερί

της… κακομοίρας Από νωρίς το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ με μεζέδες για όλα τα γούστα

www.kotaki.gr Μεγ. Αλεξάνδρου 41

Γρεβενά, Τ.Κ. 51100

και καλή σας όρεξη

Γκαμπράνης 24620 28746

Μ. Αλεξάνδρου 17 Γρεβενά τηλ. 24620-82651

delivery Πλ. Αιμιλιανού Γρεβενά

ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ

Πλατεία Αιμιλιανού • Γρεβενά τηλ. 24620-83183 • 6977748204

Ο καλύτερος και πιο άνετος χώρος στην περιοχή της Δεσκάτης για την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας… Τον Γάμο σας… Αναλαμβάνουμε κάθε είδους εκδηλώσεις, χορούς και συνεστιάσεις.

Νίκος Κούτουλας τηλ. 24620- 31590 & 6974 926837 ΔΕΣΚΑΤΗ

ΠΛΑΤ τηλ.


σελίδα 46 » οκτώβριος 2011 Σκίτσο Γιώργος Πετρίδης » Κείμενο: fuitakos

» ΣΟΥ ΜΙΛΑΏ Μ’ ΑΚΟΎΣ; Εσύ που κρατάς την αλληλογραφία και βλέπεις τα email τι έγραψαν ή τι είπαν για το fuit ο Βουλευτής, ο Δήμαρχος, η Ειδική Γραμματέας, οι πρώην; Τίποτα! Ίσως να είναι πολύ απασχολημένοι. Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου, του εμπορικού συλλόγου, των τουριστικών επαγγελμάτων, των καταστημάτων εστίασης; Τίποτα! Ίσως να ασχολούνται με τη προβολή του Νομού και τη στήριξη των νέων επαγγελματιών. Οι σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων; Τίποτα! Ρε συ και οι 5.000 που μας διαβάζουν και μας λένε μπράβο, ποιοι είναι; Οι ανώνυμοι Γρεβενιώτες, οι επαγγελματίες, η νεολαία μας, οι επισκέπτες που μας παίρνουν για σουβενίρ και οι τρόφιμοι των φυλακών!

Και δημόσια ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ: Στους συνεργάτες-φίλους που αφιλοκερδώς γράφουν και φωτογραφίζουν για το fuit. Στους επαγγελματίες

ουν.  Γ. Ευαγγελόπουλος

ν έναν καλό λόγο για το περιοδικό. Σ’ όλους όσους μας διαβάζ

που στηρίζουν την προσπάθεια. Σ’ αυτούς που λένε ή γράφου


οκτώβριος 2011 » σελίδα 47

ΌΤΑΝ… ΣΗΜΑΊΝΟΥΝ » ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΗΛΙΟ

Διαφημιστική εκστρατεία αντικαρκινικού κέντρου στην Αυστραλία με ταμπέλα και με τα γράμματα ανάποδα έτσι ώστε να βγαίνει στην άμμο το μήνυμα για διάλειμμα από τον ήλιο.

ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΓΗ

Εκστρατεία για την παγκόσμια ημέρα ΓΗΣ από την WWF με μήνυμα Δώστε ένα χέρι (βοηθείας) στη Γη.

Get intimate with history

Απέκτησε οικειότητα με την… ιστορία είναι ο τίτλος (όσο μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στα ελληνικά) διαφήμισης του μουσείου κομμουνισμού στην Πράγα. Τρεις αφίσες στις οποίες απεικονίζονται ο Μαρξ να κόβει τα νύχια του, ο Στάλιν με τις πυτζάμες του και ο Λένιν μέσα στη σάουνα.


σελίδα 48 » oκτώβριος 2011

Γεια σου δέντρο της μάκας. Δε σε βλέπω και πολύ χαρούμενο που με βλέπεις, αλλά δε γλυτώνεις θα ακούσεις για στοίχημα, όπως έταξα στην προηγούμενη επίσκεψή που σου έκανα. Με έστειλες και ταμε ίο, σε έπαιξα ότι έχεις under 150 φύλλα, ο μπουκ το έδινε σε χαμη λή εν μέρει απόδοση, επειδή είσαι φυλλοβόλο, αλλά εγώ το είχα ΣΙΓΟΥΡΟ αφού μ’ αυτά που ακού ς κάθε μέρα που να σου μείνει φύλλο.

ισχυρο γνήσιος ωσιολός ω ς μ ενιώτη μέγας συνο ί ο Γρεβ αι υστερε Όμως ιστής κ αδεχτεί πως ω γ ω ε ε , θ ν ρ ς γνώμω θηκε να πα χισε τι ι», «η Έτσι άρ νή γος, αρ στο «μπουκ». μιλημένα είνα λαα αι μπροστά μωσίας. «Όλ «οι Ιταλοί είν ές ο , ν τικ ι» υ ε ικ σ σ α ά ς Π ρίε να χ .α., χερά άθεται ουν», κ Ρεάλ κ φού τα στήν ύμενα κλπ), τυ υς α ο « το ά , χ η » μόγια τημα, ζ , θεωρία του ι απίς (σύσ ς πατέντε ι γκαντέμηδε βγαίνουν!) κα ία! πια κα ,85 άτομα ι αστρα ε, τα 1 0 σπάν ου διαδιδοντα ,8 1 α (τ π φήμες στευτες

Όπως γνωρίζεις είμαι ψώνιο με το στοίχηnμα, το παίζω και λίγο γκουρου, αλλά είναι γεγονός πως όταν έρχομαι στα Γρεβενά, παραλύω. Δεν υπάρχει αντροπαρέα να μη μιλάει για ποδόσφαιρο και για στοίχημα! Αναλογικά με τον πληθυσμό πιστεύω πως δεν υπάρχει αντίστοιχο παγκοσμίως με αυτό που συμβαίνει. Τα πρακτορεία γεμάτα, οι χασομέρηδες με τον καφέ και την εφημερίδα στο χέρι, οι στοιχηματικές ορολογίες φτερουγίζουν τριγύρω μου! «Έχεις κανα στάνταρ;» η πιο κλασσική ατάκα.

Νομίζω πως κανείς δε θα ξεχάσει όμως το περιστατικό με τα «στημένα» του ΟΥΕΦΑ, όπου το καλοκαίρι πριν 6-7 χρόνια νομίζω, ένας Ρώσος «σφύριξε» 4 ματς για μιλημένα, έκατσαν, όλοι τρελάθηκαν που δεν τα έπαιξαν και όταν ξανασφύριξε την επόμενη αγωνιστική (10δα!), δεν έμειναν λεφτά σε τράπεζα, μπούκωσαν οι μηχανές στα πρακτορεία, δανείζονταν ο ένας από τον άλλον, ζητούσαν μπροστά μισθούς και δώρα για να τα παίξουν στη σίγουρη 10δα. Αν θυμάμαι καλά, σπάσανε πάνω από τα μισά και έπεσε πολύ κλάμα.

Οι Γρεβενιώτε ς πωρώθηκα ν με το στοιχηματκό τζόγ ο από την πρ ώτη μέρα πο ξεκίνησε. Δε υ ν ξεχνάω πω ς όλοι όταν είδαν πως πρέπ ει να παίξουν και να πιάσουν 4 οποιαδ ήποτε ματς αν τί για 13 που απαιτούσ ε το ΠΡΟΠΟ μέχρι τότε, αναφώνησαν αφελώς «ΠΑΝ ΕΥΚΟΛΟ!» και πέσαν με τα μούτρα. Μ ε το πέρασμα του χρόν ου και με τους πολλούς «κουβάδες» αν τιλήφθηκαν πω ς αυτοί που προσφέρο υν χνίδι είναι έξυπ το συγκεκριμένο παινοι και έχουν σκοπό το κέρδος.

Σε κάθε πε ρίπτωση όμ ως, το στοί ψυχαγωγεί χημα και ενώνει τους Γρεβεν τες, όποιοι ιώδεν ξεφεύγο υν φυσικά. Άνθρωποι που στα χέρια το δεν πιασαν βιβλίο πο τέ υς, ξεκοκα λίζουν ολόκληρες εφ ημερίδες κα ι ξέρουν τη γεωγραφία της Νορβη γίας από τους ντ όπιους. Άλλ καλύτερα οι είχαν να κάνουν πράξ η ζωή τους κα από την προηγούμενη ι εξάσκησα ν το μυαλό τους με τις αποδόσεις. Ενώ πολλοί αγαθοί και απονήρευτο ι, άρχισαν να «ψυλλιάζον ται» λόγω τω ν στημένων. Αυτά είναι στάνταρ.

Sapxios


www.fuitplus.gr

Τηλεοπτικός Σταθμός Γρεβενών

Το Ραδιόφωνο των Γρεβενών

www.grevenatv.gr | trmtv@yahoo.gr Τηλ.24620-87200, 24620-28069 fax 24620-85444

Κωνσταντίνος Λάτσος

Υπηρεσίες καθαριότητας

Χαρτικά

Πλαστικά Απορρυπαντικά

Αντώνης Κλεισιάρης

Γεωπόνος ΤΕ, Τεχνικός συντήρησης Έργων Τέχνης

Απολύμανση ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ μέσα στο ΣΠΙΤΙ!!!

τηλ. 2462080210 6985030165 www.bioapolimantiki.gr

13ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 - ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΗΛ. 24620 25500 - 6973 003856


σελίδα 50 » οκτώβριος 2011

Να μην ξεχάσω @ Δευτέρα 03 Οκτωβρίου γιορτάζουν Διονύσης, Διονυσία @ Τρίτη 18 Οκτωβρίου Γιορτάζουν Λουκάς, Λουκία κ.λ.π.

@ Πέμπτη 20 Οκτω γιορτάζου βρίο ν Γεράσιμ ος, Άρτεμ Αρτέμης, ις, Κερασιά @ Τετάρ τη Αγίου Δημ 26 Οκτωβρίου ητρίου, γι ορτάζουν Δημήτρης , Δήμητρα κ.λ.π.

Κάθε βράδυ στις 10 6 στο NOVASPORTS ’ 90 ο… στ ή την εκπομπ ς ου έν ημ λλ κο ς για του με το στοίχημα

7 Οκτωβρίου Ελλάδα – Κροατία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και 16 Οκτωβρίου σέντρα για τον Πυρσό

μανιταρογευΤο τριήμερο α Γρεβενά σιγνωσίας στ ωβρίου με 11 με 13 Οκτ γνωστών τη συμμετοχή τελέσουν εκ σεφ που θα νιτάρια μα με συνταγές

1ος Ευρωπα ϊκός Ροκ Μα ραθώνιος γι α την ανάδε ιξη του νέου ρεύμ ατος της ευρωπαϊκ ής ροκ σκην ής. www.eurockm arathon.com

Έναρξη (5 Οκτω βρίου) μαθημάτων βασι κής σχολής από το πα ράρτημα Γρεβενών για όσ ους θέλουν να ενταχθούν στην Ελληνική Ομ άδα Διάσωσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Το παρελθόν ορίζει το μέλλον. Γι αυτό πρέπει να γνωρίζουμε Ιστορία. Ορίστε λοιπόν μερικές ιστορικές στιγμές του μήνα Οκτωβρίου:

1/10

3/10

Το 1873 κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο «Η Εφημερίς» και εκδότη τον Κορομηλά.

Το 1926 εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

8/10

Το 1827 ο τριεθνής στόλος κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία.

17/10

Το 1864 ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

10/10 Το 1979 κυκλοφορεί το «Pac-man», ένα από το πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια.

20/10

Το 1820 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και τα στελέχη της «Φιλικής Εταιρίας» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

4/10

6/10

Το 1927 «Ο Τραγουδιστής της Τζαζ» με πρωταγωνιστή τον Αλ Τζόλσον είναι η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το 1831 καταδικάζεται σε θάνατο στο Ναύπλιο ο δολοφόνος του Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

12/10

13/10

14/10

Το 1957 εκτοξεύεται στο διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος «Σπούτνικ 1», πιάνοντας στον ύπνο τη Δύση.

Το 1953, ΗΠΑ και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία για το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας.

Το 1912 τα Γρεβενά απαλλάσσονται από τον τουρκικό ζυγό και η συγκεκριμένα ημέρα κηρύσσεται ως επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης.

25/10

26/10

Το 1917 οι Μπολσεβίκοι επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης (Οκτωβριανή Επανάσταση).

Το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ' τους Οθωμανούς. Την ίδια μέρα, οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

7/10

Το 1863 ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης.

28/10

Το 1940 η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας και ο Ιωάννης Μεταξάς λέει το ιστορικό «ΟΧΙ».


PHOTO GIORGOS ZARZONIS


Bu l l sE y e C o f f e e – Ba r |Π α ύ λ ο υ Μ ε λ ά 8 Γ ΡΕ Β Ε Ν Α τ η λ . 2 4 6 2 1 0 0 2 6 0 | www. Bu l l sE y e C r e w. g r

7o_fuit  

magazine fuit