Page 1

El Modernisme a Catalunya Principals fites i autors


L’ Art nouveau a Europa ●

A finals del segle XIX es produeixen a Europa un seguit de moviments artístics que amb nom divers volen anar cap a la modernitat tot i rebutjant els gustos del passat. Aquests moviments artístics i culturals reben el nom de Modernismo a Espanya, Art Noveau a França, Modern Style a Anglaterra i Jugendstil a Alemanya.


Formes artístiques del Modernisme europeu ●

Els moviment de renovació artística propis del Modernisme prenen formes molt diverses. Aquí assenyalarem aquells trets propis del simbolisme i el decadentisme com: Exaltació dels universos decadents. Allunyament dels referents realistes. Rebuig per allò vulgar i materialista. Exaltació de la figura de l’ artista.


El Modernisme a Catalunya L’ etapa modernista a Catalunya es pot explicar en quatre etapes: ● 1a. Etapa: (1892-93). Hi destaca la importància de la revista “L’ Avenç” i es van perfilant les dues tendències del Modernisme català: els decadentistes i els vitalistes. ● 2a. Etapa: (1894-98). Triomf del decadentisme. ● 3a. Etapa: (1898-1900). Importància de la revista “Catalònia” i reacció antidecadentista. ● 4ª. Etapa: (1900-1906). “Joventut” i “El Poble Català”..


La imatgeria modernista


Aspectes rellevants ●

Ja hem vist la importància de les publicacions durant el Modernisme: revistes com “L’ Avenç”, “Catalònia” o “El Poble Català” van ser decisives pel seu pes ideològic en la implantació i desenvolupament del Modernisme. L’ altre pilar del Modernisme a Catalunya, a banda de les revistes varen ser Les Festes Modernistes que es van celebrar a Sitges, auspiciades per Santiago Rusiñol.


La bohèmia modernista ●

L’ artista es converteix en una figura central durant el Modernisme. Els mateixos artistes es veien a ells mateixos com a éssers superiors, dotats d’ unes qualitats que el gran públic no podia comprendre. Es consideraven sacerdots de l’ Art i duien una vida allunyada de les convencions de la societat burgesa. A la vida dels artistes se la coneixia com bohèmia. Destaquem la bohèmia rosa o daurada i la bohèmia negra.


Santiago Rusiñol ●

Santiago Rusiñol (1861-1931) és un dels representants més destacats del corrent simbolista dins del Modernisme català. Pintor, poeta, narrador i dramaturg és un exemple arquetípic de la versatilitat de l’ autor modernista i també ho va ser de la bohèmia . Va ser una de les ànimes de les Festes Modernistes i ha deixat per a la literatura catalana obres tan importants com: L’ auca del senyor Esteve, L’ héroe, El pati blau, L’ alegria que passa…


Santiago Rusi単ol: obra


La narrativa modernista ●

La novel·la modernista va tenir moltes formes: la novel·la rural amb autors destacats com Víctor Català o Raimon Casellas La novel·la costumista amb autors com Santiago Rusiñol. La novel·la decadentista on va destacar Prudenci Bertrana


Poesia modernista: Joan Maragall ●

Representant màxim de la poesia modernista, a banda de poeta, va destacar com a articulista a “Diario de Barcelona”. També va fer traduccions.


Art nouveau


Catalunya  
Catalunya  

Modernisme

Advertisement