Issuu on Google+

Design/Build

Canyon House Renovation and WUHO Gallery

73


Design/Build Design Build/Canyon House

Canyon House Renovation

78


Design/Build

Design Build/WUHO

WUHO Gallery

83


Work - Bestor Architecture DISCO SILENCIO!

85


86


89

Design Build/DISCO SILENCIO


Design Build/DISCO SILNECIO

section

plan 90


Work - Bestor Architecture Buff and Hensman Remodel

93


DATE:

PROPERTY ADDRESS: 541 FREMONT DRIVE PASADENA, CA 91103 LEGAL DESCRIPTION: PARCEL NO. 5711-003-017 TRACT: 3050 ZONING R2-1 OCCUPANCY: R3 USE: S.F. RESIDENCE TYPE OF CONST.: V-N NO. OF STORIES: 1 FIRE ZONE: N/A

SQUARE FOOTAGE BREAKDOWN: ENCLOSED/HABITABLE SPACE: GARAGE STORAGE:

2,985 SF 170 SF

LOT AREA: HOUSE + GARAGE FOOTPRINT: LOT COVERAGE: BUILDING HEIGHT:

41,600 SF 3,151 SF 7.5% 11'-0"

[E] BATHROOM TILE AND FIXTURES TO BE REPLACED

__

DATE:

[E] WALL TO REMAIN

REV:

[N] 2x4 WD FRAMED WALL

DATE:

REV:

__ __

REV:

DATE:

DATE:

[N] POST, SEE STRUCTURAL DWGS

REV:

REV:

[N] BEAM, SEE STRUCTURAL DWGS

LIVING ROOM

DINING

CONSULTANTS: STRUCTURAL ENGINEER: MJM CONSULTING STRUCTURAL ENGINEERING, INC. 1623 S. HAYWORTH AVE. LOS ANGELES, CA 90035 t_323.931.9471 f_323.931.7212 KITCHEN

3920 FOUNTAIN AVENUE LOS ANGELES CA 90029 nate@bestorarchitecture.com T 323 666 9399 F 323 666 2414 http://www.bestorarchitecture.com

SCOPE OF WORK: REPLACE KITCHEN, REMOVE 2 (E) POSTS AND PORTION OF (E) RIDGE BEAM, REPLACE RIDGE BEAM W/ NEW 30' BEAM. REPLACE BATH FIXTURES AND TILE IN ALL 3 BATHROOMS. REMOVE AND REPLACE FINISH FLOORING THROUGHOUT, REPAINT INTERIOR. EXISTING SINGLE FAMILY RESIDENCE EXTERIOR WALL BELOW

BATH #1

3920 FOUNTAIN AVENUE LOS ANGELES CA 90029 nate@bestorarchitecture.com T 323 666 9399 F 323 666 2414 http://www.bestorarchitecture.com

PROPERTY OWNER: MELINA ROOT AND MICHAEL STEVENS 541 FREMONT DRIVE PASADENA, CA 91103

BEDROOM

AREA OF REMODEL OF EXISTING SINGLE FAMILY RESIDENCE REPLACE TOILET, SINK, FAUCET AND BATHTUB AND ALL WALL AND FLOOR TILE

541 FREMONT DR

BEDROOM

REPLACE TOILET, SINK, FAUCET AND BATHTUB AND ALL WALL AND FLOOR TILE

FAMILY ROOM

BEDROOM BATH #2

ROOF OVERHANG ABOVE

ROSE BOWL

DR

CARPORT

IV

541 FREMONT DRIVE PASADENA, CA, 91130

VICINITY MAP [N.T.S.]

COVER PAGE

MO

1

FRE

SITE PLAN

SCALE 1/16" = 1'-0"

NT

DR

FREMONT RESIDENCE

IVE

HALL

1 A1.2

BEDROOM

BATH #3

BEDROOM

SCALE:

DATE:

DATE:

05-17-2011

REV:

REV:

REPLACE TOILET, SINK, FAUCET AND BATHTUB AND ALL WALL AND FLOOR TILE

SHEET NO.

A1.0

94

STORAGE

SCALE: AS NOTED

ROOF OVERHANG ABOVE

SHEET NO.

ROOF OVERHANG ABOVE

541 FREMONT DRIVE PASADENA, CA, 91130

AY

FREMONT RESIDENCE

EW

Bestor Architecture/Buff and Hensman

PROJECT INFORMATION

DATE:

__

REV:

COVER SHEET FLOOR PLAN ENLARGED DEMOLITION AND FLOOR PLAN ELECTRICAL PLAN GENERAL NOTES FOUNDATION PLAN AND STRUCTURAL DETAILS ROOF DETAIL

REVISIONS

A1.0 A1.1 A1.2 A1.3 S0 S1 S2

REVISIONS

SHEET INDEX:

541 FREMONT DRIVE PASADENA, CA 91103


DATE: REV: DATE: REV: DATE:

(E) POCKET DOOR

Bestor Architecture/Buff and Hensman

REVISIONS

REV:

(E) POCKET DOOR

2'-2"

(N) POST SEE STRUCTURAL DRAWINGS

[N] PANTRY

[N] STACKED WALL OVENS

(E) CLOSET

[N] BARSINK

KITCHEN

OVERHEAD CABINETS

(E) CLOSET DOORS TO REMAIN

(E) SKYLIGHT ABOVE

(E) POCKET DOOR

[N] ISLAND

(E) HALL

[N] REFRIGERATOR

F.A.H

PROVIDE W/D HOOKUPS AND GAS LINE

(N) LAUNDRY CLOSET

[N] WASHER

KITCHEN

EQ.

HALL

3920 FOUNTAIN AVENUE LOS ANGELES CA 90029 nate@bestorarchitecture.com T 323 666 9399 F 323 666 2414

4'-5 3/4"

[N] COUNTER W/ LOWER CABINETRY @ 38" AFF

(N) TANKLESS HOT WATER HEATER ABV DRYER

DEMO (E) WALLS

REPLACE SINK AND FAUCET

[N] DRYER (PROVIDE VENTING)

BATH #1

10'-3"

[N] GAS COOK TOP

REPLACE TILE THROUGHOUT

[N] SINK

REPLACE TOILET

(N) WALL

EQ.

REPLACE SHOWER HEAD WITH LOW FLOW FIXTURE

[E] DESK

3'-8 1/4"

2'-6"

ALIGN [N] DESK TO EDGE OF [E] POST

FAMILY ROOM

(N) POST SEE STRUCTURAL DRAWINGS

DEMO [E] POST, PROVIDE SHORING AS NECESSARY

541 FREMONT DRIVE PASADENA CA 91130

FAMILY ROOM

4'-0"

[N] CUSTOM BUILT-IN DESK

FREMONT RESIDENCE

3'-6" +/-

[N] 24" DISH WASHER

FACE OF CABINET BELOW

ENLARGED DEMOLITION PLAN AND FLOOR PLAN

1'-0"

2'-4"

DEMO ALL (E) PLUMBING FIXTURES AND TILE, TYP. ALL BATHROOMS THROUGHOUT HOUSE

1'-0"

REMOVE (E) CLOSET DOOR

REMOVE ALL [E] FLOORING IN KITCHEN AND FAMILY ROOM

4'-0"

5'-11" V.I.F.

SCALE:

AS NOTED

DATE:

5-17-2011

REV: SHEET NO.

DEMO ENLARGED PLAN 1/2"=1'-0"

2

KITCHEN ENLARGED PLAN 1/2"=1'-0"

1

A 1.2

97


Yanjin is a small city of 55,000 in the Yunnan Province located in the mountainous south central region of China. The existing infrastructure and building stock is being threaten by the rising Huai River. The provincial government has embarked on a resettlement project to move the city to higher ground. The MCM Group was chosen to develop a master plan and schematic building designs for the new city. Responding to the dynamic forces that shape the extreme topograhy of the region, the high school was conceived as two sectionally offset ‘colliding’ bars. A courtyard is produced by their divergence. At their confluence, an atrium with ‘flying circulation’ serves as the cafeteria and an informal gathering space. The main entry is flanked to the west by administration; classrooms are arrayed along the length of the bars with a gymnasium on the east end; a multi-media space in the center; and teachers offices and lounge on the west end.

Work - MCM Group

Yanjin, China - Technical High School

115


DN

DN

a b

PLAN A DN

UP DN

DN DN

a b

DN

c MCM Group/Yanjin Technical High School

c

N

NTS


SECTION C NTS

SECTION B

119

MCM Group/Janjin Technical High School

NTS


117

MCM Group/Yanjin Technical High School


Work - Osborn Architects Various Projects

Central Quad with View of Marquee

New Front Entry with Green Buffer

themed learning quad themed learning quad

mu mul m u tit purr pose room/ raii nyy day da lunch shelter

themed learning quad the secret spot o doo ou out doorr read r eead eaa d ing cor orr ne ne s ner

sstu st ttu u den d en t s to tore tor

library senior spirit walls green pathway marquee/clock/beacon

Geometric Landscape Area

solar sol ar pan p els on n roof

deer trails to program units

north-facing natural light scoop and passive ventilation tower hills and valleys tree-lined walk new two-story classroom building with green buffer along street and drive

the Nogales Mound

admin fronts the new entry acting as campus hub student services floats above entry path creating privacy covered outdoor teaching space new entry

Intimate Landscape Area

Landscape Areas

New Entry and Central Quad The new central quad is comprised of a series of three overlapping landscape zones. Each zone has distinct programmatic and spatial qualities that combine in unique ways as they overlap.

Open Landscape Area

99


j

As the functional “hub” of campus, the administration building will also have a vertical way-finding beacon atop its stair tower that functions as a clock and digital marquee.

Existing Open OSBORN ARCHITECTS

New Open Space

Phasing Diagrams Transformation occurs through a series of precise construction phases that can happen independent of each other over a number of years, or all at once. The phases are presented in an order that addresses the school’s immediate needs first: a new entry into campus and greater access to the library. Subsequent phases address the creation of a

Nogales High School (NHS) has many sterling academic programs that have been recognized on the local, state and national stages. Yet the character of the campus does not reflect the quality of its educational offerings. Presently, there is no identifiable front entry to campus and no strong, central space that defines what it means to be a Nogales Noble. There are numerous green spaces on campus yet they are disconnected from each other and therefore unable to function as a proper quad.

The first step is to create an entry into campus that is centered on the new library and opens out to allow access and visual connection. This entry path becomes the new “front door” to campus and is flanked by a new administration building to the south and a new lunch shelter to the north. Although separated by a landscape buffer, these two buildings will welcome you into the new heart of the school.

Phase 1: New Food Service Building

j

Nogales High School: A New Central Quad

We propose to create a large quad in the middle of campus that is centered on the symbolic heart of the school: the Library. This new central space will provide a strong framework for future campus growth and will allow an eclectic assortment of buildings to exist side-by-side without detracting from a strong sense of place.

j

central quad. Although they are presented as part of a combined master plan, each phase is designed to fully function as an individual

e

e

e

e

building. They are each complete proposals unto themselves.

e

Phase 1 focuses on defining a new entry point for campus which

h f

i

Phase 2: New Admin/Student Services Building with New Classroom Building

These will be temporarily housed in a portable kitchen adjacent to the Multi Purpose Building and a portable building next to the. Students will continue to eat outside on tables that are arrayed along the

g

m

e

o

existing site paths and can eat in the Multi Purpose room on rainy days. This phase is concluded with the construction of a new Food Service

n

p

Building that also contains a Student Store and Multi Purpose Room.

h d

l

c

Phase 2 begins with the demolition of the old Multi Purpose Building, the relocation of the portables on the front lawn and proceeds to the construction of a new two-story building, housing administrative

b

a

provides access and visual connection to the Library. This phase begins with the demolition of the existing Lunch Shelter and student store.

q

functions on the first floor and student services on the second floor. This building includes a vertical mast atop the stair tower with a clock

Phase 3: Completion of New Quad

and digital marquee. This vertical element acts as a way-finding beacon

k

on campus visible from all points. Also suggested as part of Phase 2 is the construction of a new twostory classroom building that houses 8 new general use classes as well as 11 new classrooms. This building works to separate class functions

r Site Plan Key A: New Entry B: New Lunch shelter w/ Multi Purpose Room C: New Admin/Student Services building. D: New Classroom Building E: Existing Classroom Building F: Existing Library G: Existing Gym H: Existing Locker Room I: Existing Quad

Nogales High School Revival Project Proposal

Landscape Areas

from administrative functions and also allows for the creation of the central quad in Phase 3.

J: Existing Portable Classroom K. New Trash Enclosure L. New Covered Outdoor Classroom M. New Mound Landscape in Central Quad N. New Gradient Landscape in Central Quad O. New Grid Landscape in Central Quad P. Way-Finding Beacon Atop Stair Tower Q. Passive Ventilation and Light Scoop R. New Site Path and Site Entry

Phase 3 is the demolition of the old Administration Building and the classroom building to the south of the Library. This is the final step in a process of transformation that will create a large central quad on campus that can serve as the new heart of Nogales High School. New Building

9

100

Existing Building

OSBORN ARCHITECTS

Demo

Move From

Move To/Temp

Nogales High School Revival Project Proposal

10

Osborn Architects/Nogale High School

3. Design Album


4 storyy science buildingg

3 story classroom building

new gym with direct access to fields

performing arts center

2 story classroom building

Campus Entry Showing Admin and Student Services Building

The Distant Future of NHS A strongly defined central quad will allow buildings of different sizes, shapes and architectural styles to exist side-by-side without detracting from the character from the campus as a whole. One posible future for Nogales High is depicted above with buildings that range from 1 to 4 stories. By establishing a strong plan, future generations will benefit from the flexability and cohesivness of this approach.

Lunch Shelter with Glass Enclosed Student Store and Multi Purpose OSBORN ARCHITECTS

Nogales High School Revival Project Proposal

14

OSBORN ARCHITECTS

Nogales High School Revival Project Proposal

12

103

Osborn Architects/Nogale High School

central library


Competition LA Interrupted

67


68


RIVER INTERRUPTED

The desire to green the Los Angeles River and the recognition that the channel that contains it is vital to protecting the surrounding communitites from ood waters have long been in conict. Instead of blithely ignoring this fact and proposing to green the existing river, the project acknowleges today’s river as a piece of engineering infrastructure far removed from its original form and meandering locations. The conict will be settled by soving an engineered problem with engineering. The normal ow of the river will be diverted to a new soft bottom channel while the existing channel will be maintained as ood control infrastructure. The normal ow will be re-directed via a spillway introduced in the bottom of the existing channel to an engineered wetland. The weltand will cleanse the water before it is discharged into the new channel. The wetland will also provide habitat for native plants and animals, thus transforming the Piggy Back Yards area into a park for the Clean Corridor and surrounding area.

HIGH SPEED RAIL COMPLEX A CONTEMPORARY RE-INTERPRETATION OF BAROQUE URBANISM THAT CREATES STRONGLY DEFINED SPACES

HEAVY CLOUDS LARGE SCALE RESIDENTIAL BUILDINGS

A NON-HIERARCHICAL URBAN FABRIC THAT PROMOTES COMMUNITY In contrast to tradional zoning which separates uses, we propose a new urban fabric designed to allow and encourage ne-grain mixing of light industry, retail, creative living and creative work spaces. It gives identity to each of the separate programs while allowing an open and exible relationship amongst them, thus fostering interaction and collaboration. The design responds to the scale and pattern of the surrounding developments while at the same time proposing its own unique space. The orientation of the fabric resets the urban grid to capture the prevailing winds for ventilation and to create circulation corridors toward the river.

CENTER FOR NEW ART A NEW CREATIVE HUB FOR EXPERIMENTAL WORK IN THE ARTS

71

Competition LA Interrupted

SOLVING AND ENGINEERED PROBLEM WITH ENGINEERING


2ga Studio: Theater for a New Audience

1


Massing Schemes

scheme three In scheme one, the theater is elevated and placed on the eastern portion of the site thus freeing up the front portion of the lot for public space. Support spaces are located behind and underneath the theater. The offices are also located behind the theater.

scheme one

This scheme was chosen because the open corner democractizes the theater, inviting the public to participate in the spectacle inside. This portion of the site also faces south thus providing an opportunity to develop an atrium space that could partly be passively heated during the winter months.

2ga Studio

In scheme one, the theater along with its associated support spaces are placed subgrade to free up the ground plane for a plaza. The lobby is placed to face Jackson street, the main thoroughfare adjacent to the theater. The offices are located behind the lobby.

scheme two In scheme two, the theater is placed subgrade to free up the ground plane for a plaza. However, the theater is placed on a diagonal with the lobby above opening onto an inner courtyard. The fly tower and support spaces are placed toward the street corner to give the building a scence monumentality while creating an inner courtyard. The offices are placed to the east of the courtyard.

2


A

mullin

B

glazing

steel mullin fixture

Roof + 46' 0"

HVAC core pre-cast concrete beam

A

STRUCTURAL BEAM/MULLIN DETAIL 3/4” = 1.0’

Theater Level 0'-0" Resturant Level - 5'-0"

mullin

Basement Level - 15'-0"

steel mullin fixture rain gutter reinforced concrete pre-cast concrete beam

B

1

PARAPET DETAIL 3/4” = 1.0’ 18

SECTION 1/16” = 1.0’


2gb Design Development ҏ

ҏҡ ҟ ҝҏҟҢґ

PLAN 1 nts

PLAN 2

PLAN 3

nts

nts 21


5

2ga Studio


2gb Studio: SFAI Dormitory

7


03

02 01

04

04

2gb Studio - SFAI Dormitory

2gb Studio SFAI Dormitory

01 sectino b rendering A constellation of architecture elements frames a central courtyard space. A concourse and the studio spaces fly above the courtyard provding views into the coutryard. 02 gallery/courtyard entrance Entrances to the gallery, the courtyard and the cafe decend from the street above providing dynamic views of the courtyard and dormatories. 03 section a The sectional qualities of the undergraduate dorm create dramatic spaces. 04 section b The sectional qualities of the undergraduate dorm create dramatic spaces. 05 studio/cafe/concourse entrances Entrances to the studios, cafe, concourse and theater create coherrent but complex circulation paths.

50’

studio level

40’

cafe/gallery level

30’

gallery level

10’

0’

theater level

street level

15


A B

B

N

plan - 35’

plan - 55’ 12

2gb Studio - SFAI Dormitory

A


3gb Studio: Solar Decathlon

33


HELIO TROPE section aa

plan

section bb ROTATING DRUM TRACKS AZIMUTH TILTING HORIZONTAL ARRAY TRACK ALTITUDE RAIL SUPPORTS ARRAY SOLAR THERMAL JACKETS HEAT WATER COUNTER-WEIGHTED PULLEYS DRIVE ARRAY SECOND SKIN REDUCES SOLAR LOAD ON ENVELOPE VOID SPACE SKINS FILLED WITH INSULATION

34

35


LOFT combines the low cost-per-watt ratio of thin film with the unique architectural possiblities of Southern California’s climate to create a house that answers the solar decathalon’s challenge of affordable, net-zero living. Lofts canopy houses the thin film membrane, produces an outdoor mutilpurpose space and sheilds the primary volume from the elements.

the diagram

1. START WITH THIN FILM ARRAY

3gb Studio

2. LIFT THE ARRAY

LIGHTWEIGHT TRUSS TO SUPPORT THE CANOPY 3. LOCATE PRIMARY VOLUME

transport

11.50 1.50

21.50

10.00

THIN FILM ARRAY

ROOF DECK 43.00

PRIMARY VOLUME

43.00

3. FOLD DOWN TO FIGURE OUTDOOR SPACE

37


Matthew Harmon - Selected Work