Page 1

Αλλαγές Κανονισμών Οδηγιών Διαιτησίας ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ 2012

Επιμέλεια Γιάννης Τσιμπινός


Φιλές και Στυλοβάτες Μετά το στρώσιμο του γηπέδου και πριν την κλήρωση ο 2ος Διαιτητής είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του ύψους του φιλέ

Επιμέλεια Γιάννης Τσιμπινός


Μπάλα Ο 2ος Διαιτητής είναι υπεύθυνος για την παραλαβή και τον έλεγχο στις 4 μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν στον αγώνα πριν την έναρξη του αγώνα. Σε συνεργασία με τον 1ο διαιτητή θα πρέπει να επιλεγούν οι τρεις μπάλες του αγώνα και η μπάλα ρεζέρβα. Πριν την έναρξη του 1ου σετ ο 2ος Διαιτητής έχει την ευθύνη να παραδώσει τις 3 μπάλες του αγώνα στους επαναφορείς της μπάλας στις θέσεις 2 και 5. Πριν την έναρξη του 3ου σετ δίνει προαιρετικά την μπάλα στον παίκτη που σερβίρει. Ο 2ος Διαιτητής επιβλέπει τις μπάλες κατά την διάρκεια του αγώνα και τις επιστρέφει στον υπεύθυνο του γηπέδου μετά την λήξη του αγώνα.

ΣΥΔΠΕΚ


Δικαιώματα & Ευθύνες των Συμμετεχόντων Οι παίκτες μπορούν να μιλήσουν στους διαιτητές, ενώ η μπάλα είναι εκτός παιδιάς, αρκεί να είναι σύμφωνα με τα άρθρα 6.1.7 α) - γ). α) Να ζητήσουν επεξήγηση για την εφαρμογή ή την ερμηνεία των Κανονισμών. Εάν η επεξήγηση δεν ικανοποιεί τους αθλητές-αθλήτριες, οποιοσδήποτε από τους δύο πρέπει να δηλώσει αμέσως στον πρώτο διαιτητή την επιθυμία του να ακολουθηθεί το Πρωτόκολλο Υποβολής Ενστάσεων. β) Να ζητήσουν άδεια: • να αλλάξουν εμφάνιση ή εξοπλισμό • να επιβεβαιώσουν το νούμερο του αθλητή-αθλήτριας που σερβίρει • να ελέγξουν το φιλέ, τη μπάλα, την επιφάνεια του γηπέδου κλπ • να ευθυγραμμίσουν τη γραμμή του γηπέδου. γ) Να ζητήσουν Τάϊμ άουτ (καν. 19.3).  Οι παίκτες δεν έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν τις αποφάσεις που στηρίζονται στην κρίση του Διαιτητή, αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, σε ενέργειες των παικτών για πάσα με δάχτυλα. Μπορούν μόνο να ενημερώνονται ως προς την εφαρμογή ή την ερμηνεία των κανονισμών. ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Δικαιώματα & Ευθύνες των Συμμετεχόντων Οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση για την εφαρμογή ή την ερμηνεία των κανονισμών από τους διαιτητές πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από έναν αγώνα. Αν ο 1ος διαιτητής έχει σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με το αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω μπορεί να αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου του αποτυπώματος της μπάλας. Οι παίκτες δεν έχουν το δικαίωμα να επιμείνουν στην έναρξη της διαδικασίας ελέγχου του αποτυπώματος της μπάλας Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο δεύτερος διαιτητής είναι αρμόδιος να ελέγχει ότι υπάρχει διαθέσιμο νερό ανά πάσα στιγμή για τους παίκτες.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Λάθος Θέσεις Αν διαπιστωθεί ότι σέρβιρε λάθος παίκτης, η ομάδα χάνει το σερβίς (ή τους πόντους που κερδήθηκαν με τον λάθος παίκτη στο σερβίς) μόνο κατά την περίπτωση στην οποία ο παίκτης είχε ενημερωθεί από την γραμματεία, τον 2ο ή 1ο Διαιτητή ότι είναι λάθος η σειρά του σερβίς.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Ενέργειες Παιχνιδιού Η μπάλα είναι «έξω» όταν διασχίζει ολοκληρωτικά το επίπεδο κάτω από το φιλέ, μεταξύ της νοητής προέκτασης των αντενών, αλλά αυτή σηματοδοτείται από τον διαιτητή δείχνοντας τη νοητή γραμμή στο κέντρο του γηπέδου. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν μια μπάλα που έχει περάσει έξω από την αντένα αν η μπάλα επιστρέψει έξω από την αντένα (δηλαδή: όχι μέσα από το οριοθετημένο διάστημα) στην ίδια πλευρά του γηπέδου. Μπάλα έξω από την αντένα ορίζεται όταν αυτή περνά εντελώς ή μερικώς (επάνω) έξω από την αντένα. Αν η μπάλα επιστραφεί μέσα από το οριοθετημένο διάστημα τότε είναι άουτ.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Πάσα με Δάκτυλα Η μπάλα πρέπει να χτυπηθεί, να μην πιαστεί ή ριχτεί. Μπορεί να αναπηδήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εξαιρέσεις: Δείτε Κανόνες 13.4.2 α) - β). Κατά τη διάρκεια πάσας με δάχτυλα, η μπάλα πρέπει να παίζεται με μια γρήγορη κίνηση. Δεν πρέπει να υπάρχει εμφανής κίνηση της μπάλας προς τα κάτω ούτε να παραμένει στα δάκτυλα του παίκτη . Τεχνικά σε όλες τις πάσες, η μπάλα κινείται προς τα κάτω και παραμένει στα δάκτυλα του παίκτη. Είναι η ταχύτητα της κίνησης αυτής, που θα καθορίσει αν «η κίνηση προς τα κάτω»ή ο «χρόνος της επαφής» είναι ορατός και κατά συνέπεια σφάλμα. Η έμφαση στην διπλή επαφή είναι ότι αυτή δεν καθορίζεται από την περιστροφή της μπάλας, αλλά από το γεγονός ότι μια σαφής χρονική διαφορά μεταξύ της επαφής των δύο χεριών με την μπάλα - έχει συμβεί και ότι αυτό είναι ορατό για το διαιτητή.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια Γιάννης Τσιμπινός


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επαφή με το Φιλέ Η επαφή με το φιλέ από ένα παίκτη δεν είναι σφάλμα, εκτός αν γίνεται κατά τη διάρκεια να παίξει τη μπάλα ή παρεμβαίνει στο παιχνίδι. Η συμπτωματική επαφή των μαλλιών με το φιλέ δεν είναι σφάλμα. Κάποιες προσπάθειες παιξίματος της μπάλας μπορεί να περιλαμβάνουν ενέργειες κατά τις οποίες οι παίκτες δεν έρχονται πραγματικά σε επαφή με την μπάλα. Προσπάθεια για το παίξιμο της μπάλας θεωρείται όταν ο παίκτης είναι κοντά στην μπάλα και από την αρχή μέχρι το τέλος της προσπάθειας του. Η προσπάθεια ολοκληρώνεται όταν ο παίκτης ανακτήσει την ισορροπία του ή ξεκινήσει νέα προσπάθεια. Παρέμβαση στο παιχνίδι θεωρείται αν αλλάξει η κατάσταση του φιλέ και αυτή η αλλαγή επηρεάζει το αποτέλεσμα της φάσης. Οι δράσεις των παικτών της ομάδας μπορούν να θεωρούνται ως παρέμβαση στο παιχνίδι αν εμποδίζουν τους αντιπάλους σε νόμιμες ενέργειες τους ή δημιουργούν σαφές αθέμιτο πλεονέκτημα στη δική τους ομάδα, ή άδικο σαφές μειονέκτημα για την ομάδα του αντιπάλου ή αν καταστρέψουν τον εξοπλισμό μέσα στον αγωνιστικό χώρο προκαλώντας μια διακοπή του αγώνα. Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια Γιάννης Τσιμπινός


Σέρβις Ο πρώτος διαιτητής θα πρέπει να ελέγξει πριν δώσει την έγκριση για σερβίς ότι κανένας παίκτης της ομάδας που υποδέχεται δεν έχει σηκώσει το χέρι του για προπέτασμα. Θα πρέπει επιπροσθέτως να ελέγξει ξανά την ομάδα που υποδέχεται, αν ο σέρβερ αλλάξει τη θέση του. Σε ομάδα που χρησιμοποιεί την αλλαγή θέσης του σέρβερ ως τακτική καθυστέρησης θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις για την καθυστέρηση.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιθετικό Χτύπημα Ένας παίκτης μπορεί να ολοκληρώσει ένα επιθετικό χτύπημαχρησιμοποιώντας δάκτυλα (έχοντας κάθετη τροχιά προς τη ευθεία των ώμων), είτε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Σημείωση: Ο διαιτητής πρέπει να εξετάσει την ευθεία των ώμων του παίκτη στο αρχικό στάδιο της επαφής με την μπάλα. Οι παίκτες πρέπει να έχουν πάρει τη θέση τους πριν την επαφή.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Ταϊμ Άουτ Τα ακόλουθα βήματα πρέπει να ακολουθηθούν για το χρονοδιάγραμμα των ταϊμ άουτ: • 15 δευτερόλεπτα για να αφήσουν το γήπεδο • 30 δευτερόλεπτα χρονικό όριο για τους παίκτες στους πάγκους • Ο 2ος Διαιτητής σφυράει στα 45δευτερόλεπτα και κάνει σήμα στους παίκτες να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο. • Ο 1ος Διαιτητής πρέπει να ενθαρρύνει ενεργά τους παίκτες να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο • 15 δευτερόλεπτα για να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και να προετοιμαστούν για σέρβις ή για την υποδοχή • Συνολικός χρόνος που έχει παρέλθει δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1λεπτό. Αντικανονικά αιτήματα που επηρεάζουν ή καθυστερούν τον αγώνα πρέπει να τιμωρούνται με καθυστέρηση.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Καθυστερήσεις Παραδείγματα καθυστέρησης του παιχνιδιού: (α) Παράταση των 12 δευτερολέπτων μεταξύ των φάσεων χωρίς άδεια (β) Η προσπάθεια επιβράδυνσης του ρυθμού του αγώνα (γ) Οι συζητήσεις με τους διαιτητές σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν ενέργειες του παιχνιδιού ή ποινές. (δ) Η παρατεταμένη συζητήσεις με τους διαιτητές σχετικά με την ερμηνείας του κανονισμού και / ή την εφαρμογή, ή άρνηση να συνεχιστεί ο αγώνας αφού οι διαιτητές έδωσαν εξηγήσεις τους. (ε) Παράταση των ταϊμ άουτ ή της αλλαγής γηπέδου (στ) Η επανάληψη αντικανονικού αιτήματος στο ίδιο σετ (ζ) Τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα του αριθμού των ταϊμ άουτ που διαθέτουν

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Καθυστερήσεις Οι διαιτητές πρέπει να πιέζουν τους παίκτες μεταξύ των φάσεων να πάνε απευθείας στη θέση τους για σέρβις ή υποδοχή. Ο χρόνος μεταξύ των φάσεων πρέπει να είναι 12’’. Μπορεί να επιμηκυνθεί σε 15’’ με την άδεια του ΤΥ σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ή υγρασίας. Ο χρόνος μεταξύ των φάσεων μπορεί να ελαττώνεται αν και οι δυο ομάδες είναι έτοιμες να αγωνιστούν. Ο χρόνος των 12’’ εφαρμόζεται ώστε οι παίκτες να μη καθυστερούν μεταξύ των φάσεων φτιάχνοντας τις γραμμές, καθυστερούν συζητώντας με τον συμπαίκτη τους, σκουπίζουν τα γυαλιά τους, χρησιμοποιούν την πετσέτα τους κλπ Οι παίκτες πρέπει να πάνε κατευθείαν στη θέση τους για σερβίς αλλά αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πετσέτα τους ή να σκουπίσουν τα γυαλιά τους θα πρέπει να το κάνουν μόλις τελειώσει η φάση ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν/σερβίρουν στα 8’’ περίπου. Ο διαιτητής θα πρέπει αρχικά, σε περίπτωση μικρών καθυστερήσεων μεταξύ των φάσεων να δώσει προφορικές προειδοποιήσεις (που δείχνουν στις ομάδες ότι πρέπει να ξεκινήσουν το παιχνίδι), αλλά συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ πρέπει να τιμωρούνται.


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Καθυστερήσεις Οι διαιτητές πρέπει να απορρίπτουν οποιαδήποτε προσπάθεια από τους παίκτες για να συζητήσουν τις αποφάσεις που αφορούν ενέργειες του παιχνιδιού ή ποινές. Σε περίπτωση που οι παίκτες επιμένουν πρώτος διαιτητής πρέπει αμέσως να τιμωρήσει την ομάδα για την καθυστέρηση. Όταν πρέπει να δοθεί επεξήγηση της ερμηνείας του και / ή της εφαρμογής ενός κανονισμού σε ένα παίκτη θα πρέπει η επεξήγηση να είναι σαφής και σύντομη, χρησιμοποιώντας σωστή ορολογία η οποία μπορεί κατά περίπτωση να συνοδεύεται από χειρονομίες, και στη συνέχεια σε περίπτωση που ο παίκτης επιμένει να ερωτηθεί αν επιθυμεί να ξεκινήσει το πρωτόκολλο ενστάσεων. Δεν επιτρέπονται περαιτέρω καθυστερήσεις και οι παίκτες θα πρέπει αμέσως να συνεχίσουν τον αγώνα. Η πρώτη καθυστέρηση από μια ομάδα σε ένα σετ τιμωρείται με μια προειδοποίηση καθυστέρησης. Η δεύτερη και οι επόμενες καθυστερήσεις παντός τύπου στο ίδιο σετ θα πρέπει να τιμωρούνται με ποινή καθυστέρησης. Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


ΣΥΔΠΕΚ


Τραυματισμοί Ορίζεται ως χρόνος ανάρρωσης ο χρόνος που χρειάζεται, με μέγιστο τα πέντε λεπτά, για να παραχθεί οποιαδήποτε βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση όταν ολοκληρώσει την θεραπεία το εξειδικευμένο προσωπικό ή δεν μπορεί να παρέχει κάποια άλλη βοήθεια ο χρόνος ανάρρωσης τερματίζεται και ή συνεχίζεται ο αγώνας ή η ομάδα μένει ελλιπής. Σε περίπτωση που το εξειδικευμένο προσωπικό συμβουλέψει τον παίκτη να μην συνεχίσει τον αγώνα η τελική απόφαση είναι του παίκτη, ακόμα και αν είναι αντίθετη με την ιατρική συμβουλή. Αν η ομάδα έχει δικό της ιατρικό προσωπικό (διαπιστευμένο), επιτρέπεται να εισέλθει στο γήπεδο για να παρέχει την όποια βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος ανάρρωσης αρχίζει να μετράει από την στιγμή που έγινε το αίτημα για ιατρικό τάιμ άουτ. Σε περίπτωση που ζητηθεί ιατρική βοήθεια από το εξειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης τότε ο χρόνος ανάρρωσης ξεκινάει μόλις φτάσει το εξειδικευμένο προσωπικό στο γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση το εξειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης πρέπει να κληθεί στο γήπεδο μια και είναι το μοναδικό που έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει στον διαιτητή πότε ολοκληρώθηκε η θεραπεία μέσα στον μέγιστο χρόνο των πέντε λεπτών Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Τραυματισμοί Αν η ομάδα έχει δικό της ιατρικό προσωπικό (διαπιστευμένο), επιτρέπεται να εισέλθει στο γήπεδο για να παρέχει την όποια βοήθεια ακόμα και αν ζητήθηκε το εξειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης. Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος ανάρρωσης αρχίζει να μετράει από την στιγμή που θα καταφτάσει το εξειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης. Αν ο παίκτης αναρρώσει πριν την άφιξη του εξειδικευμένου προσωπικού της διοργάνωσης και ο παίκτης δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει το παιχνίδι οι διαιτητές δεν υποχρεούνται να περιμένουν το εξειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση ο παίκτης θα χρεωθεί Ιατρικό ταϊμ άουτ Ιατρική βοήθεια μπορεί να δοθεί στους παίκτες στις κανονικές διακοπές του αγώνα χωρίς όμως να προκληθεί καθυστέρηση. Αν ο παίκτης έχει μικρό τραυματισμό που σχετίζεται με αίμα, (που μπορεί να θεωρηθεί ή όχι τραυματισμός και πέσει στην αντίληψη των διαιτητών), όπως: μικρό κόψιμο στο δάχτυλο, στο χέρι, στο πόδι πρέπει να θεραπευτεί αλλά με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση για τον αγώνα. Αυτή η περίπτωση δεν είναι ΜΤΟ

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Τραυματισμοί Αν ο τραυματισμός είναι μεγάλος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τραυματισμός με απαιτούμενη ιατρική βοήθεια. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε ΜΤΟ Αν αθλητής/αθλήτρια μεταβεί στην τουαλέτα σε κάποια διακοπή ή πριν την έναρξη του αγώνα και δεν επιστρέψει στο επιτρεπτό χρονικό διάστημα της διακοπής τότε χρεώνεται με ιατρικό ταϊμ άουτ. Το εξειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης πρέπει να κληθεί στο γήπεδο. Ο 2ος Διαιτητής συνοδεύει τον αθλητή και ο 1ος Διαιτητής επιβλέπει την κατάσταση ευρισκόμενος κοντά στο τραπέζι της γραμματείας. Κάθε αθλητής/αθλήτρια δικαιούται μέχρι δυο ιατρικά τάιμ άουτ σε κάθε αγωνιστική χρονιά. Είναι υποχρέωση του αθλητή /αθλήτριας να γνωρίσει πόσα ιατρικά ταϊμ άουτ έχει πάρει. Κάθε περαιτέρω ιατρικό ταϊμ άουτ επιφέρει χρηματικό πρόστιμο. Αν κάποιος αθλητής/αθλήτρια δεν μπορεί να συνεχίσει και η ομάδα μένει ελλιπής (ακόμα και πριν την έναρξη του αγώνα) θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθεί το εξειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Παραπτώματα  Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 6,1 οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπεριφέρνονται με σεβασμό και ευγένεια όχι μόνο προς τους διαιτητές, αλλά και προς τους άλλους επίσημους, συμπαίκτη τους, τους αντιπάλους και τους θεατές. Οι Διαιτητές θα πρέπει να τιμωρούν απευθείας με κόκκινη κάρτα ανάρμοστες συμπεριφορές προς αυτούς που περιλαμβάνουν χειρονομίες, έντονη λεκτική «παρατήρηση» ή καταστροφή εξοπλισμού Κάθε φορά που κάποιος αθλητής υποδεικνύει σφάλμα στον διαιτητή την ώρα που παίζεται η φάση προσπαθώντας να τον επηρεάσει θα πρέπει να τιμωρείται μετά την ολοκλήρωση της φάσης. Είναι πολύ σημαντικό τόσο οι Διαιτητές όσο και οι σημειωτές να μπορούν να ξεχωρίσουν την διαφορά μεταξύ των διαδοχικών κόκκινων καρτών για ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


ΣΥΔΠΕΚ


Παραπτώματα Παίκτης που διασχίζει το φιλέ για να ελέγξει το αποτύπωμα της μπάλας θα πρέπει να τιμωρείται για προσβλητική συμπεριφορά

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Σώμα Διαιτητών και Διαδικασίες  Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σφύριγμα του Διαιτητή σημαίνει το τέλος μιας φάσης όταν αυτός είναι σίγουρος ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα ή εξωτερική παρέμβαση και έχουν εντοπίσει το είδος του. Μετά το σφύριγμα θα πρέπει να επιδείξουν την προβλεπόμενη χειροσήμανση. Η καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του σώματος των Διαιτητών είναι ζωτικής σημασίας. Μια καλή ομάδα είναι συνεχώς σε επικοινωνία και υποστηρίζει την απόφαση οποιοδήποτε μέλους της ομάδας. Αυτή η στάση δημιουργεί εμπιστοσύνη στην ομάδα και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για υψηλές επιδόσεις

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επίσημες Χειροσημάνσεις  Μετά το σφύριγμα του 1ου Διαιτητή για διακοπή της φάσης θα πρέπει να δείξει : Ποια ομάδα θα σερβίρει Το είδος του σφάλματος με την κατάλληλη χειροσήμανση Τον παίκτη που υπέπεσε στο σφάλμα (αν είναι απαραίτητο) Υποδεικνύουμε το σφάλμα συνήθως : 1.Εάν η μπάλα (μέσα ή έξω) προσγειωθεί κοντά στην γραμμή 2.Υπάρχει μικρή επαφή στο μπλοκ 3.Για την αποσαφήνιση της απόφασης, όταν υπάρχει αβεβαιότητα 4.Σε όλες τι ς άλλες περιπτώσεις (πάσα με δάκτυλα, φιλέ, 4 μπάλες, διπλή μπαλιά κλπ) Ο 2ος Διαιτητής ακολουθεί με τις ίδιες υποδείξεις.

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επίσημες Χειροσημάνσεις  Μετά το σφύριγμα του 2ου Διαιτητή για διακοπή της φάσης θα πρέπει να δείξει : Το είδος του σφάλματος με την κατάλληλη χειροσήμανση (αν είναι απαραίτητο) Τον παίκτη που υπέπεσε στο σφάλμα (αν είναι απαραίτητο) Ποια ομάδα θα σερβίρει (ακολουθώντας την υπόδειξη του 1ου Σε περίπτωση ταυτόχρονου σφάλματος : Το είδος του σφάλματος με την κατάλληλη Τους παίκτες που υπέπεσαν στο ταυτόχρονο σφάλμα (αν είναι απαραίτητο) Ποια ομάδα θα σερβίρει

Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ


Επιμέλεια ΣΥΔΠΕΚ

protokolo_traumatismou  

protokollo_traumatismou

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you