Page 1

10 uvurderlige

tilfĂŚldigheder & hvordan de blev en succes

10 udvalgte nordjyske ivĂŚrksĂŚtterhistorier


ISBJØRNE, GRANATKASTERE OG MINIMÆLK Hvad har pasteuriseret mælk og Siriuspatruljen til fælles? Det har stifteren af Lyras, Rasmus Mortensen, svaret på. Draget af naturen og ekstreme prøvelser blev han optaget i forskolen til Slædepatruljen Sirius’ missioner i Nordøstgrønland. Under optræningen til slædepatruljen var Rasmus på skydebanen med de øvrige aspiranter, hvor de skulle prøveskyde granatkastere for at simulere en afskrækningsmanøvre mod truende isbjørne. Alle aspiranter fik instruktion i at affyre en prøvegranat ind i en afspærret sikkerhedszone. Ved en fejl havde en jægersoldat tidligere på dagen efterladt en high-velocity-granat i slumpkassen med prøveammunition. Forskellen var blot, at den granat Rasmus fik fat i, havde en sikkerhedsafstand på 3 kilometer – og ikke de forventede 300 meter.

Med møje og besvær fik han granatkasterens kammer lukket med hjælp fra skydeinstruktøren. Affyringen af granaten skabte en eksplosion så kraftig, at Rasmus blev slået omkuld og slynget 3 meter baglæns gennem luften. Den kraftige granat landede i den anden ende af lejren, og mirakuløst kom ingen andre til skade. Resultatet for Rasmus var en arm i gips i 5 uger og forfra med træningen med Sirius-patruljen. Gipsen kom af nytårsaften, og 12 timer senere trådte Rasmus stilken fra et champagneglas op gennem foden. Her stoppede uheldet imidlertid ikke fordi i skadesperioden, hvor Rasmus kompenserede for den dårlige fod, udviklede han en knæskade. Vintertræningen blev derfor gennemført med utilfredsstillende resultat. Han blev derfor aldrig en del af Siriuspatruljen.


Hvorfor har ingen opfundet det her noget før?

KAI FÆRCH

RASMUS

HENRIK LYH

NE JENSEN

MORTENS

EN KLAUS P. B. IVERSEN

Lyras


Et lille pasteuriseret mirakel Efter den braste drøm om en udstationering på Grønland fandt Rasmus hurtigt ud af, at ingeniøruddannelsen med speciale i miljø var hans nye mål. Under sin uddannelse arbejdede Rasmus ved et firma, som lavede UV-behandling af vand. UV-behandling kan ved gennemlysning med UV-lys pasteurisere væsker ved at lyset skærer bakteriecellernes DNA over, og dermed uskadeliggør dem – en teknologi Lyras kalder koldpasteurisering. Da specialet stod for døren, blev Rasmus enig med sig selv om, at han ville forsøge at UV-behandle mælk. Noget ingen var lykkedes med før, fordi mælk er en svært gennemlyselig væske. Derfor har man siden 1860’erne varmebehandlet mælk ved at opvarme væsken til 72 grader i 15 sekunder. Processen er pladskrævende, omkostningstung og ødelægger tilmed mange af mælkens sunde næringsstoffer. Udfordringen var, at ingen tidligere var lykkedes med UV-pasteurisering.

Louis C4000 er verdens første maskine til koldpasteurisering af mælk


WOW! en besparelse på hele 40 millioner tønder olie om året

De første brugbare resultater fik Rasmus efter 9 måneder med intense laboratorieforsøg. Energiberegningen og parametrene gav pote i en opstilling, hvor væsken bevæger sig hen forbi UVlyset med ’perfekt proximitet’, som han selv beskriver det. Og ret hurtigt gik det op for ham, at han havde gjort en banebrydende opfindelse. Fordi metoden bruger koldpasteurisering i stedet for varme, tager processen under 3 sekunder og sparer over 90 % af energien med en kapacitet på 4 tons i timen. I bæredygtighedstal svarer det til at mejerisektoren på verdensplan kan spare 40 millioner tønder olie om året, svarende til 25 % af Danmarks årlige CO2-udledning.

Lyras


BEDSTE START-UP RÅD: Lad være med at tage investorer ind for tidligt, fordi de kommer ind på latterlige krav. Vær primus motor på det selv. Og lad være med vælte rundt i noget, som andre kan løse bedre end dig. Rasmus Mortensen, stifter af Lyras


Start-up konkurrencer og kenyansk eventyr Henover sommeren deltog Rasmus i diverse start-up konkurrencer, og at han havde fat i en banebrydende teknologi, var der ingen tvivl om. Han blev nemlig ved med at vinde. Præmierne, fondsmidler og hans egen opsparing brolagde efterfølgende vejen for den første prototype, som hurtigt blev efterspurgt – blandt andet i Kenya. I tredje verdenslande med dårlig infrastruktur findes et toksin, en svamp der giver leverkræft. Toksinet er varmeresistent – men oxideres med UV-lys. Til sammenligning er koncentrationen af toksiner tusind gange højere end i Danmark.

Derfor forespurgte et kenyansk mejeri på Lyras’ første pilotanlæg. Det var en hurtig og accelereret eksport, men det føltes ikke som den rigtige start-up tilgang for Rasmus og hans Cofounders Henrik, Klaus og Kai. I stedet erkendte de deres begrænsninger som nystartet virksomhed, og stak en finger i jorden. I dag er det første pilotprojekt sat i gang med et stort dansk mejeri, hvor Lyras’ koldpasteuriseringsløsning skal gennemtestes før de skalerer produktionen op. Selvom Lyras ikke er meget for det, bliver de kaldt mejeribranchens Tesla.

Mejeribranchens Tesla er måske en lille overdrivelse

Lyras


sand

EN

IVÆRKSÆTTER

ER ET

HA N D L ING S MENNESKE

IKKE

EN D RØM

MER


DATAINGENIØR, FULDTIDSFAR OG EN AMERIKANSK DRØM Søvnløs i Seattle Det er formiddag i Seattle, og Peter List er på vej ind for at undervise et hold i Microsofts platform til mobile logistikløsninger. Han har gjort det mange gange før, men i dag er anderledes. Tanken har netop slået ham: Hvorfor udvikler en klog dataingeniør som ham selv ikke sit eget i stedet for at lære andre at gøre det? Dén tanke fik store konsekvenser. Kort efter sagde Peter sit job op og kastede sig ud i et start-up eventyr uden sikkerhedsnet. Der var ingen investorer, faste kunder eller et udviklet produkt, som kunne afsættes. Kort sagt var det en start fra helt bar bund.

Sammen med sit team ville Peter tilbyde en markedsledende mobilløsning til at scanne varer på lagre. Det blev fundamentet for Tasklet Factory. Udstyret med flødeboller og kaffe træder vi ind i NOVI 8, der er et moderne kontormiljø med en aflang kerne af lounges og øer. Det ser ret godt ud – og skulle i øvrigt øge samarbejde og trivsel. Vi sætter os til rette i de bløde stole med Peter List, stifteren af Tasklet Factory, som fortæller at opstarten har langt fra været blød for firmaet, der i sine første år sled med at etablere og skabe et produkt, der sætter brugeren først ved at være simpelt og let at bruge. Softwaren er den samme til de cirka 400 kunder, men hver og én løsning har sin lille modifikation.

Peters moment of clarity kom i Seattle


RSEN

SØREN LA

PETER BR O

PETER LIS T

Tasklet Factory


De første 5 år lavede firmaet ingen penge, men smed det hele i lønninger og produktudvikling. Rugbrødskonsulentarbejde lagde bunden til at kunne produktudvikle, men tit udviklede de på den enkelte kundes præmisser – og de helt specielle modifikationer kunne sjældent genbruges. Derudover var det en enorm udfordring for Peter både at have sælger- og teknikerkasketten på indtil de fik ansat en dedikeret sælger. Alligevel havde Tasklet Factory fat i noget, fordi deres brugercentrerede tilgang definerede slutproduktet, og det var den værdifulde funktion kunderne blev ved med at vende tilbage efter. Typisk skal en scanner bruges af mange forskellige mennesker i sammen organisation – og den problematik løste Peter og hans team med brugervenlighed og skræddersyede løsninger. Samtidig udviklede konkurrenterne meget komplicerede løsninger, som aldrig rigtig blev brugt til noget. I stedet vendte Tasklet Factory tilgangen på hovedet og satte ’brugerne først’. Det betyder, at den enkelte medarbejder på lageret eller andre steder let, hurtigt og sikkert kan betjene løsningen øjeblikkeligt efter en lille opdatering. Kunderne kan få leveret mobile scannere på to dage uanset, hvor de er i verden. Med dé fordele har Tasklet Factory for alvor bidt sig fast i logistikbranchen på verdensplan. Snart åbner virksomheden sit første oversøiske kontor i USA.

Peter sagde sit job op og kastede sig ud i et start-up eventyr uden sikkerhedsnet.


Vigtigt møde i Stockholm

En lang tur i en lillebitte yaris

Space Needle, Seattle

Holland tur/retur i en lillebitte Yaris Peter indrømmer, at de har været snu og lidt heldige med at bygge produktet på en Microsoftplatform. Qua Peters tidligere job og netværket i Microsoft var det let at skubbe demoløsninger ud den vej. Men Tasklet Factory var allerede i den spæde begyndelse tæt på at få trukket gulvtæppet væk under sig. Peter var lige fløjet til Stockholm for at præsentere løsningen, da han fik et head’s up om at Microsofts afdeling og platformen helt ville blive droppet. Heldigvis fik Peter chancen for at præsentere løsningens fordele for en potentiel kunde, som overtrumfede udgifterne til at bygge løsningen på en ny teknologisk platform. Kort tid efter fik Tasklet Factory en kæmpe ordre, som reddede virksomheden på et kritisk tidspunkt.

Tasklet Factory


Tip: Bliv brugernes favorit

Netværkssamarbejdet med Microsoft kastede et sælgereventyr af sig, der i begyndelsen sendte Peter afsted til forhandlermøder i Belgien og Holland i hans lillebitte Toyota Yaris. Det betød et opfølgende besøg fra skattefar, fordi kørselsfradraget stak lidt af. Som de fleste opstartseventyr var kassen til tider ret tom, og den første tid blev lønningerne blandt andet finansieret med en kassekredit på 1 million kroner i Dronninglund Sparekasse. Peter var lige blevet fuldtidsfar til nummer to, da Tasklet Factory startede. Derfor fik NOVI lov til at tage sig af regnskabet, så alle timerne kunne bruges på det vigtigste: At drive og udvikle forretningen.

Om det var tilfældigt eller heldigt ved Peter ikke, men i dag er han glad for, at Tasklet Factory klarede sig gennem opstarten uden eksterne investorer. Nu står de og skal åbne op i Amerika – og de skal ikke igennem tidskrævende led eller tilladelser fra nogen, som måske ikke forstår deres forretning. ’Det har måske taget lidt længere tid – om det er klogt eller smart – det ved jeg ikke. Men det er dejligt lige nu, og fremtiden ser lys ud’, fortæller Peter List. Tasklet Factory tæller i dag 20 ansatte og leverer mobile scanningsløsninger til hele verden.


PĂĽ sĂŚ lgerev entyr helt til Hollan d i en lillebit te Toyo ta Yar is

Tasklet Factory


I’VE MISSED MORE THAN 9,000 SHOTS IN MY CAREER I’VE LOST ALMOST 300 GAMES.

26 TIMES I’VE BEEN TRUSTED TO TAKE THE GAME’S

WINNING SHOT AND MISSED.


Skrub sĂĽ ud og lav dine egne tilfĂŚldigheder

Profile for NOVI Science Park

Ærlige iværksætterhistorier: Lyras / Tasklet Factory