Page 1

Marts 2013

Annoncetillæg

PLUS. FRANKRIG.NORGE.SCHWEIZ. TUNESIEN.GRÆKENLAND.ITALIEN. USA.ENGLAND.JAPAN.TYRKIET. KINA.THAILAND.SPANIEN.

JORDAN . Ørkenlandskaber og spa i verdensklasse


Indhold

Velkommen

lande

Side

> BAhAMAS

10

> EnGlAnd

10

> FRAnKRIG

8

> GRÆKEnlAnd > ITAlIEn > JAPAn

10

> JoRdAn

22

> KInA

21

> noRGE

18

> SChWEIZ

26

> SPAnIEn

4

> ThAIlAnd

6, 12

> TunESIEn

14

> TYRKIET

8

> uSA

22 12

30 6, 10

Indhold

30

8, 10, 28

14

4 Spanien Månedens 5 bedste udflugter

6 Pisa Det skæve tårn i Pisa

Chiang Mai Luksus i Chiang Mai

26

Bangkok God stil. Dårlig stil.

8 Paris 5 glimrende grunde til at besøge Paris

new York Øl i stride strømme

Istanbul Genvej til det gode tilbud

10 Rom Et kvarter i Rom: Trastevere

Strande 6 bizarre strande

london Et kraftværk af fantastisk kunst

12 Pattaya Fest og farver med og uden familien

14 Sousse Gladiatorernes by

16 orientekspressen Verdens mest legendariske tog

18 Geirangerfjorden Ad ørneveje og vandveje i Norge

21 Kina Tempelbyen bag bjergene 4 tips til Wutai Shan

22 Jordan Ørkenfarver og glimt fra fortiden 2 tips til Jordan

26 Zermatt Vinterglæder i skyggen af Matterhorn

28 Californien Californien ad libitum

18

Ansvarshavende redaktør design og layout Jari Bo Leander . jari@hellomedia.dk Hello Media Annoncer: metroXpress: Trine Arnfeldt Andersen: +45 7730 5569 . trine.andersen@metroXpress.dk Jimmy Kildegaard Nielsen: +45 7730 5901 . jimmy.nielsen@metroxpress.dk

Tekst Anette Rasmussen, Jari Bo Leander, Karsten Bidstrup, Silje Nadia Larsen, Anders Stoustrup, Anne Orholt, Rudy Hemmingsen

30 Thassos De lokale viser vej på Thassos

Foto Anette Rasmussen, Jari Bo Leander, Karsten Bidstrup, Silje Nadia Larsen, Rudy Hemmingsen, Matthew Burns, Anders Stoustrup

Annoncetillægget Rejs Bedre er blevet til i samarbejde med Hello Media. Tillægget udkommer i et deloplag af metroXpress fredag den 1. marts 2013.

Annoncetillæg


4

TOP 5 OPLEVELSER . Spanien

>

Spanien i marts

MÅNEDENS 5 BEDSTE UDFLUGTER

1.

FARVERIGE OPTOG MED JESU LIDELSE MALAGA, SPANIEN

I påsken mindes man Jesus lidelse og opstandelse fra de døde i La Semana Santa. Malagas 42 broderskaber vandrer gennem byen i store optog, der viser alt fra den sidste nadver til korsfæstelsen. Iklædt spektakulære klæder bærer de lokale på smukke kors, imponerende statuer og store troner, der kan veje op til seks ton. Det kan tage mere end seks timer at gå den planlagte rute, og i det tidsrum må de angrende ikke lægge de bærende elementer fra sig uanset størrelse. De forskellige farver på mændenes tøj viser, hvilket kristent broderskab de kommer fra. Enkelte grupper bærer hvide, kegleformede

Annoncetillæg

hætter med kun huller til øjnene og man kunne foranlediges til at tro, at der er en sammenhæng med Ku Klux Klan i det sydlige USA, men det kunne ikke være mere forkert. La Semana Santa foregår i 2013 24.-31. marts.

2.

VERDENS BEDSTE TAPAS SAN SEBASTIAN, SPANIEN

Hvis du befinder dig i Bordeaux, Bilbao eller Barcelona, så er det bare om at skynde dig til Spaniens førende tapas-by, San Sebastian, hvor de dog kalder tapas for pintxos. Nyd eftermiddagen i den gamle bydel

på en af de mange tapasbarer, hvor popularitet og kvalitet er lig med servietter og tandstikker smidt i gavmildt antal på gulvet. De ofte store pintxos koster kun omkring et par euro men er ambitionerne større, så kan det behov også dækkes. San Sebastian er nemlig den by i verden, der omregnet besidder flest Michelin-stjerner per indbygger.

3.

GUGGENHEIM MUSEUM BILBAO, SPANIEN

Kunstmuseet åbnede i 1997 og sparkede moderne arkitektur og ikke mindst Bilbao ind i det 21. århundrede. Frank O. Gehrys bølgende titaniumfacade vakte opsigt

og placerede Bilbao fornemt i kunstens og turismens kommercielle verden. Se mere på guggenheim-bilbao.es.

4.

SURF TIL AFRIKA TARIFA, SPANIEN Blot tyve kilometer fra Afrika ligger


5

Spanien . TOP 5 OPLEVELSER

Tarifa med nogle af Spaniens bedste strande og vindforhold, der gør alle former for surfing til en hæsblæsende fornøjelse. Som eneste sted i Spanien har du mulighed for at stå med den ene fod i Atlanterhavet og den anden i Middelhavet. Bliver du træt af strandlivet, så byder Tarifas gamle bydel på gode muligheder for shopping, enestående arabisk arkitektur og små, hyggelige spisesteder.

5.

OPLEV MESSI I EL CLASICO BARCELONA, SPANIEN

Passion, drama og historisk rivalisering er bestanddele i ethvert møde mellem FC Barcelona og Real Madrid. Ofte tilsat teatralske præstationer og en temperamentsfuld trænerbænk er El Clasico en unik oplevelse, der også byder på verdens to bedste fodboldspillere. Er billetpriserne for høje, kan du overvære Messis lækkerier på Camp Nou i ligaen eller Champions League, der ligeledes kan anbefales. Se mere på fcbarcelona.com.

TEKST: JARI LEANDER FOTO: JARI LEANDER OG KARSTEN BIDSTRUP

Annoncetillæg


6

Pisa . Chiang Mai . Bangkok

det skæve tårn i Pisa • Fakta •

det BerøMte tårn Besøges aF Mere end

1.000.000 Mennesker hvert år

tårnet vejer i kilo

14.500 7

luksus i Chiang Mai

3.620

Nordthailands største by udvikler sig på godt og ondt i takt med tiden men heldigvis er der stadig fokus på Chiang Mais gloværdige fortid, som tydeliggøres i restaureringen af et unikt luksus hotel til meget rimelige priser.

og lægger hus til

klokker, hvor den største i kilo vejer

500

euro er Bøden På, hvis handlende sælger uautoriseret undertøj Med Motiver aF tårnet

Chiang Mais ry som den stille og rolige by i det nordlige Thailand er på retræte. Befolkningsantallet nærmer sig de 200.000 og selv om byen stadig mangler Bangkoks kosmopolitiske karakter så er Chiang Mai i højere grad på vej til at blive en moderne by med alt det positive og negative, det kan indebære.

moderne tilstrømning af udenlandske turister, fungerede byen således som et vigtigt handelscenter for håndlavede varer såsom smykker, paraplyer og kunsthåndværk. I dag er byen fortsat et shoppingmekka for de mange vestlige turister, som hvert år besøger Chiang Mai, men byens største attraktion er stadig de charmerende bygninger og historiske templer, der vidner om byens fortid. Bag en voldgrav og fire indgangsporte finder du Chiang Mais gamle bydel, som emmer af nostalgi, og lige på den anden side af Ping-floden ligger flere traditionelle restauranter i teaktræ med knirkende gulve og ældre, krogede træer udenfor.

nostalgi og Moderne koMFort

kongerige og shoPPing-Mekka Indtil udgangen af det 19. århundrede var Lanna et selvstændigt kongerige med Chiang Mai som hovedsæde. Byen var strategisk placeret på en gammel handelsrute, og længe før den

2212

året, hvor eksperter forudser at tårnet vil vælte

annoncetillæg

Bangkok god stil dårlig stil

Arkitekter og historikere arbejdede gennem flere år minutiøst på at genskabe den nostalgiske stemning uden at gå på kompromis med moderne komfort. Det har resulteret i en byggestil, der bærer præg af både kolonial og traditionel thailandsk håndværk med udskårne tagudhæng og dekorativ ornamentering. Hotellet byder i rolige omgivelser på alle former for luksuriøse bekvemmeligheder som eksempelvis lufthavn-transfer og personlig butler, og er af TripAdvisor kåret til Vinder af Travellers' Choice 2013. Hotellets mindste suite på 70 m2 koster cirka 2.000 kroner per nat, og det er mere end rimeligt for luksus i det omfang. Se mere på 137pillarshouse.com.

god stil. tag dine sko af når du træder ind i et buddhistisk tempel eller traditionelle hjem. dårlig stil. rør aldrig en thailænders hoved. Det bliver regnet for menneskets helligste legemsdel. Undskyld øjeblikligt, hvis det sker ved uheld. god stil. gør brug af den bede-lignende hilsen, wai (hænderne presset sammen med fingerspidserne lige under hagen). Jo højere Wai, jo højere tegn på respekt. dårlig stil. ifør dig aldrig afslørende tøj når du besøger religiøse lokaliteter. Det betyder ingen bare skuldre eller ben. og husk. det er forbudt ved lov at opholde sig udendørs uden underbukser.

tekst: jari leander Foto: jari leander og Matthew Burns

Et dynamisk natteliv, sofistikerede forretninger og nye, smarte beværtninger går hånd i hånd med mere trafik og forurening. Men heldigvis ikke på bekostning af byens forhold til dens gloværdige fortid.

I samme område har en omfangsrig restaurering af et gammelt nordthailandsk hovedsæde for East Borneo

Company fundet sted. Det oprindelige teaktræ-hus fra 1889 blev bygget på 137 søjler og fungerer i dag hovedbygning for luksus hotellet, 137 Pillar House.


8

Paris . New York . istanbul

5 glimrende grunde til at besøge Paris

1. > rue des rosiers

2. > la Verre Volé

3. > PomPidouceNTreT

hvad: Den jødiske hovedgade i Marais. hvorfor: Oplev ortodokse jøder med slangekrøller iklædt sort tøj, og unge hipsters, der shopper i smarte modebutikker eller nyder en af gadens kendte falafels, som Lenny Kravitz offentligt har anbefalet.

hvad: Hyggelig restaurant i Canal Saint-Martin-kvarteret. hvorfor: Restaurant og vinforretning er integreret i samme rum med mere end 400 forskellige flasker Bordeaux vine samt specialiteter som Toulouse pølser og andouillette på menuen.

hvad: Kunstmuseum, der i 70'erne blev anset som en national provokation på grund af dets særprægede udseende. hvorfor: Pompidoucentret huser, med 60.000 værker, en af verdens største samlinger af moderne kunst fra Mondrian til Magritte med mange flere.

4. > Parc des BuTTeschaumoNT

5. > forum des halles

hvad: Smuk, kuperet park i Belleville. hvorfor: Foruden en sø, et 20 meter højt vandfald ved en mystisk grotte finder du et romersk tempel, som knejser på et 30 meter højt klippefremspring, hvorfra der er udsigt over Paris.

hvad: Et enormt underjordisk butikscenter i fire etager med adskillige muligheder for shopping. hvorfor: I modsætning til de mange eksklusive tøjbutikker i Paris' gader, finder du her, de kendte kædebutikker med særdeles fornuftige priser.

Øl i stride strømme Stemningsfuld atmosfære og velsmagende øl er kendetegnende for New Yorks "beer gardens", hvis popularitet er støt voksende. radegast hall & Biergarten, der kombinerer det eneste, som de to europæiske lande har kunnet enes om, hvilket er øl og pølser. Stedet er noget nær perfekt med rustik interiør, en stor støbejernsgrill og en 150 år gammel bardisk, hvor du kan få alt hvad hjertet begærer. Atmosfæren den lørdag aften, vi besøgte radegast, var hyggelig med besøgende i flere aldersklasser og en afslappet tilgang til en god aften i byen. Da mørket faldt på trådte et live-band ind i hjørnet af beværtningen og bragte humøret en smule tættere på himlen. Har du kun mod på at besøge en enkelt øl-have i New York, så kan radegast absolut anbefales.

alTerNaTiV

Annoncetillæg

Ved South Street Seaport på det sydlige Manhattan har idérige iværksættere ombygget en alternativ udendørs beer garden lige ud til East River og Brooklyn Bridge. Klientellet, på Beekman Beer Garden, er lidt mere velstillet end ellers set på byens øl-haver og rustikke træbænke er udskiftet med lysende plastic-sofaer. Der er hældt sand over gulvet/jorden og samtidig med, at du nyder live-musik med semi-kendte navne, kan du dyrke aktiviteter som billard, bordtennis eller bordfodbold.

shoPPiNG i isTaNBul

Genvej til det gode tilbud det kan være hårdt blot at finde rundt i Istanbuls gigantiske Grand Bazaar og nemmere bliver det ikke at finde de gode tilbud. Besøgende på udkig efter den perfekte souvenir, uanset om det er lædervarer, farvestrålende lamper eller mønstrede tæpper, kan blive frustreret over skrupelløse købmænd og uregelmæssige priser. Men bare rolig, hjælpen er nær. kathy hamilton og hendes team af personlige shoppere kan hjælpe dig med at finde lige præcis, hvad du søger - og til den rigtige pris. hamilton har brugt år på at lære fra kunstnere, designere og købmænd, og hendes ekspertise i kunsthåndværk sammen med et skarpt øje for gode tilbud, rækker meget længere end istanbuls største gader. "Vi tilbyder en insiders opfattelse af byen, " siger hun. "Vi undgår de butikker, der appellerer til tour-grupper og foretrækker i stedet, at besøge de mindre butikker, hvor vi kan sikre god kvalitet til rimelige priser". Efter at have hjulpet familie og venner med at finde tæpper i Istanbul, dannede Hamilton istanbul Personal shopper, der tilbyder indkøbsture designet til at imødegå enhver turists interesser. Den mest besøgte tour er Grand Bazaar men hamilton tilbyder også andre ture for blandt andet tekstil- og madelskere. Se mere på istanbulpersonalshopper.com.

TeksT oG foTo: jari leaNder, silje larseN

i New York PoPPer nye koncepter hele tiden op og for tiden er den germansk inspirerede øl-have eller mere korrekt biergarten, det hotteste blandt byens store middelklasse. Tendensen begyndte allerede i 2010 og er siden vokset støt til et urbant fænomen med 63 af slagsen. Opskriften er umiddelbar ligetil. Et stor rustikt rum eller gerne flere skal have en rå udstråling med grove murstensvægge og bastante træborde og -bænke. Hvis der også er støbejernsbjælker er ringen sluttet og det visuelle udtryk perfekt. Unge kvinder med kjole i moderne tyrolerstil og fletninger i håret serverer de traditionelt køddominerede retter, som med sikkerhed altid inkluderer pølser i forskellige udformninger og husets burger. Du kan for det meste købe både vin og drinks men øl er naturligvis den primære drik med klar fokus på kvalitet. Det betyder, at sortimentet ofte inkluderer fremragende tjekkisk og belgisk øl med enkelte spændende sjældenheder, som eksempelvis en grumt smagende mjød fra vores nordiske ophav. Samtidig er mange af de yngre lokale bryghuse repræsenteret, hvilket er en udpræget positiv oplevelse. Amerikanerne er ofte endnu mere kvalitetsbevidste og kreative i deres produktion af øl end hvad der ses og smages i vores lille land. Med så mange beer gardens i en enkel by, kan det naturligvis være svært at vælge. Men du går ikke galt i byen, hvis du lægger vejen forbi loreley på Rivington Street i Lower East Side eller The standard Biergarten på det hippe og eksklusive hotel The Standard i Meatpacking District. Væk fra Manhattan kan du prøve det fremragende Pilsener haus i Hoboken på den anden side af Hudson River eller den tjekkiske Bohemian hall i Astoria, Queens. På den lille men yderst unikke spuyten duyvil i Williamsburg, Brooklyn, kan du komme hele verden rundt i ølverdenen og samtidig få serveret skinke med karamelliseret gedeost. Bydelen Williamsburg byder også på den østrig/ungarnske


10

ROM . Strande . London

Vi a

Vi

ue

de

el

Po

lit

lM

o ol

De

ad

V ia

a cal la S del

nq

Ci

ea

m

a

oro

c Vi

2

Via della Pelliccia

GREEN SAND BEACH, HAWAII ella Via d

1

a

Pagli

Via della Lungaretta

Piazza Di Santa Maria

3

nce

Fra sco de

4

a

Rip

Via Luciano Manara

Et kraftværk af fantastisk kunst

GLASS BEACH, CALIFORNIEN

n Sa

Trastevere

På den sydlige del af Big Island på Hawaii finder du en strand med sand lige så grønt som en frisk sommer græsplæne. Årsagen til den grønne farve er forekomsten af krystallet Olivine i sandet, som også kaldes "Hawaiian Diamond" og med held kan findes i perlestørrelser.

Hvad der før var en losseplads, er nu en af de mest fantastiske menneskeskabte strande. Tidevandets påvirkning gennem årtier har gjort tidligere skarpe glasskår glatte og behagelige at træde og ligge på.

Et kvarter i Rom TRASTEVERE

Annoncetillæg

PINK SANDS, BAHAMAS Sandet på Harbour Island består af koraller og mikroskopiske amøber, der bruger rosa skaller som beskyttelse og derved giver sandet en romantisk, lyserød farve.

6 BIZARRE STRANDE OCEAN DOME - MIYAZAKI, JAPAN Findes der en strand, hvor vejret og vandet altid er perfekt. Selvfølgelig gør der det, og selvfølgelig er den skabt af initiativrige japanere. Sammen med en pool på 100 gange 300 meter, og en kunstig vulkan, der én gang i timen skaber bølger til at surfe på, så må Ocean Dome betegnes som en gigantisk svømmehal med rullende tag.

CROSBY BEACH, ENGLAND Denne strand, nord for Liverpool, kan ved første øjekast forveksles med en stor nudist koloni. Men de 100 anatomisk korrekte menneskelige figurer, der er placeret strategisk i havet, er støbt i jern og udformet efter billedhuggerens Anthony Gormleys nøgne krop.

BOWLING BALL BEACH, CALIFORNIEN Uanset hvor science-fiction-agtig en strand fyldt med identiske kugler, på én til halvanden meter i diameter, kan synes, så har Bowling Beachs "overjordiske bowlingkugler" en naturlig forklaring, der teknisk er kendt som "konkretioner" af mineraler, sten og mulige fosiler.

TATE MODERN > LONDON > ENGLAND Med et sandt bombardement overvældes man af postkasserøde, solsikkegule og himmelblå farver. Perfekt afstemt i abstrakte forme kryber sammensmeltningen ind under huden. Kunstneren Wassily Kandinskys kompositioner er ikke blot nogle af de første hovedværker inden for den abstrakte ekspressionisme, men også et fuldgyldigt bevis på farvernes psykologiske påvirkning. Vi befinder os Englands nationale museum for moderne kunst, Tate Modern, der sammen med MoMA og Solomon R. Guggenheim Museum i New York og Musée National d’Art i Paris regnes for de vigtigste, moderne kunstsamlinger i verden. Museet ligger ud til Themsens bredder i den tidligere Bankside Power Station. Kraftværket lukkede i 1981 og stod gabende tomt, indtil det blev ombygget af de schweiziske arkitekter Herzog og de Meuron. Det lille og dengang relativt ukendte arkitektfirma vandt den internationale arkitektkonkurrence foran et felt af højt estimerede kollegaer. I alt 148 arkitektfirmaer havde budt ind og en af begrundelserne for sejren var, at Herzog og de Meuron modsat de fleste andre havde til hensigt at bevare kraftstationens essentielle karakter og udformning. Ikke mindst den 99 meter høje skorsten, der i dag er museets vartegn. Ombygningen startede i 1995 og varede i fem år, og resultatet blev et arkitektonisk mesterværk, som siden har modtaget megen hæder og ære. Indenfor starter oplevelsen allerede i den 3.400 m2 store turbinehal, som bliver brugt til specialudstillinger af nutidskunst. Det var her, at dansk-islændingen Olafur Eliassons roste installation, ”the Weather Project”, blev vist i 2003 og gav ham et verdensgennembrud inden for kunstverdenen. Fra turbinehallen fortsætter man ad rulletrapper til de tre store gallerier, hvor man i to af dem får en kronologisk fremstilling af den permanente samling. Der er skulpturer og malerier inden for især surrealismen, den abstrakte ekspressionisme og Pop Art med toneangivende kunstværker som Picassos ”De tre dansere”, Andy Warhols ”Marilyn Diptychon” og Dalis ”Metamorfose af Narcisissus”. På fjerde sal finder man galleriet med den midlertidige samling, som typisk er af en standard, man som kunstinteresseret kan kategorisere som en rejse værd i sig selv. For tiden og frem til 27. maj vises et retrospektiv udstilling af popkunstneren Roy Lichtenstein. Se mere på tate.org.uk.

TEKST OG FOTO: JARI LEANDER OG ANETTE RASMUSSEN

Bydelen på den anden side af Tiberen betegnes som Roms latinerkvarter og er i dag kvarteret, hvor nyrige italienere og udlændinge køber lejligheder op. Det er blevet smart at bo her, og nogle hævder, at den specielle autentiske stemning, som man ikke finder i mange andre bydele, vil forsvinde lige som de fattige arbejdere og kunstnere, der beboede Trastevere for blot tyve år siden. Det er dog ikke sket endnu og synes umiddelbart ikke nært forestående. Det ægte romerske hverdagsliv ses på ethvert gadehjørne. Alle deltager frivilligt eller ufrivilligt i et særegent levende teater blandt kitschede butikker, smukke middelalder-bygninger, 1 krogede gyder og små delikatesse-forretninger, hvor de lokale lige snupper et stykke pizza i forbifarten. Når mørket sænkes og giver omgivelserne et gyldent skær, begynder hovedforestillingen. Nu skal der spises og drikkes og hygges og festes. I de labyrintiske små gågader, der omgiver Piazza Santa Maria (1) er restauranter, barer og spillesteder placeret side 2 om side. Udvalget er mangfoldigt og stort set alle beværtninger virker indbydende og charmerende. Men som i andre storbyer skal man naturligvis kigge sig godt for at undgå turistfælder. Da Augusto (2) er en arketypisk trattoria på piazza de Renzi 15, der serverer autentisk mad, som vor italienske madmor lavede den. Der er ikke så mange dikkedarer. Tjenerne har travlt, husets vine er gode, og maden er fremragende til prisen. 3 Ikke langt derfra ligger den slidte, men yderst charmerende Bar San Calisto (3) på Piazza di San Calisto. Stemningen er opstemt og menneskene mange. Er der fyldt op på de billige plastic-stole, tages øllen i hånden, og snakken går videre på den lille plads. Baren er kendt for sin is og varme chokolade, men det, man bider mest mærke i er den gode atmosfære og de forbilledligt lave priser. I mere end 40 år har Pizzeria Da Ivo (4) serveret Roms mest populære pizzaer med sprød bund og friske råvarer. Udenfor på San Francesco de Ripa 158 er fortovet fyldt med borde og 4 stole, så forbipasserende har svært ved at komme forbi. Et lykkeligt kaos af lokale og turister, som dog ikke har fået Ivo til at gå på kompromis med sine legendariske pizzaer.


12

tHailand . pattaya

Fest og farver med og uden familien Thailands underholdningshovedstad nummer et byder på attraktioner i alle former. Både om dagen og om natten, hvad enten det er fish on the beach, wooden monkey, lady-boys eller en af områdets familiære temaparker pattayas kernekompetence er stadig fest og farver men byen har gjort meget for at tiltrække familiesegmentet med temaparker, hyggelige markeder og strand aktiviteter.

pattaya vokser støt, og byens forstæder spreder sig efterhånden langt ud i horisonten, hvor den vokser sammen med nabobyerne. Fem millioner mennesker besøger årligt pattaya.

Hvis man stiler mod tHailand i håb om indre fred og ophøjet ro i sjælen, så er Pattaya ikke det rigtige sted at vælge. Men har man et hvilket som helst andet ønske i livet, som endnu ikke er opfyldt, så har man ramt hovedet på sømmet. Pattaya ligger i provinsen Chonburi på østkysten af Siambugten og omkring 120 kilometer syd for Bangkoks Suvarnabhumi lufthavn. Det tidligere lille, idylliske fiskerleje vokser nærmest i samme takt som en pose popkorn i en mikrobølgeovn, og udbuddet af fornøjelser i enhver afskygning er uoverskueligt med tilbud til både unge, enlige og familier. ”You like massage...?” er en af de ting, man uundgåeligt kommer til at høre, når man går en tur ad strandpromenaden eller igennem den centrale gågade. ”You like fish, parachute, banana, wooden monkey, Big Mac, lady-boy, guided tour...” eller hvad som helst. Området omkring Pattaya har næsten alt, hvad man kan ønske sig. Tiden kan fordrives døgnet rundt, og skam over den, som keder sig her i Thailands underholdningshovedstad nummer et. tekst & Foto: karsten Bidstrup

Annoncetillæg

alt godt fra havet bliver solgt fra en bænk på stranden. som alle andre steder i thailand finder man også her velsmagende mad af høj kvalitet.


Bangkok, Phuket & Krabi

- 18 dage/16 nætter fra kr. 7.998 2 nætter bangkok, 7 nætter phuket & 7 nætter krabi fra kr. 7.998 - rejs i perioden 31. marts - 01. november Inkl. flyrejse med Thai Airways, 16 nætters ophold med morgenmad på gode 3* hoteller samt skatter og afgifter. Tillæg i perioden 28.juni - 15.august pga. sommerferien.

phuket eller krabi - 2 uger fra kr. 6.998 Bo på Tropical Garden eller Orchidacea på Phuket, dejlige 3* hoteller med god beliggenhed ved Kata Beach, tæt ved by og strand. Eller på Ao Nang Bay Resort og Spa Krabi, skønt hotel i Thai stil, tæt på Ao Nang stranden og byen. Rejs 31. marts - 01. november. Tillæg i perioden 28.juni - 15.august pga. sommerferien. Tilkøb 1 ekstra uge fra kun kr. 998 pr. person.

sydthailand - 14 dage fra kr. 9.998 Inkl: Thai Airways t/r, 4 nætter på Phuket, 3 nætter på Phi Phi Island, 5 nætter på Koh Lanta, morgenmad, samt transfers. Afrejse 01/04 - 30/04 fra kr. 10.998. Afrejse 01/05 - 27/06 og 16/08 - 30/09 fra kr. 9.998 Afrejse 28/06 - 15/07 fra kr. 12.498. Afrejse 15/07 - 15/08 og 01/10 - 18/10 fra kr. 11.498

2 uger på bali inkl 5 ture fra kr. 9.998 2 uger på Bumas Hotel Bali ** - hyggeligt turistklasse hotel i Sanur. Rejsen inkluderer flyrejse med Qatar Airwats t/r, skatter og afgifter, 12 nætter med daglig morgenmad, transport fra lufthavn til hotel t/r samt 3 heldagsture og 2 halvdagsture på Bali. Opgrader til 4* Sanur Beach Hotel - direkte ved stranden - tillæg fra kr. 1.500

autentiske vietnam med dansk rejseleder fra 12.998 13 dages unik rundrejse med Anton Le som rejseleder. Anton Lee er tidligere bådflygtning fra Vietnam, og har en lang, spændende historie bag sig. Rundrejsen byder på et væld af oplevelser, fra de klassiske seværdigheder i Hanoi, Halong-bugten, Hué, Hoi An og Saigon til unikke besøg hos den lokale befolkning i Antons fødeby Soc Trang, samt cykeltur på øen An Binh. Afrejse 05/07, 19/07 og 08/11

Oplev USA med Top Tours

klassisk kør-selv i USA fra kr. 9.298 kør-selv rundrejse i det vestlige USA fra kr. 9.298 I får: Flyrejser t/r, billeje i hele perioden, 14 nætters hotelophold i Los Angeles, Palm Springs, Scottsdale, Grand Canyon, Lake Powel, Bryce Canyon og Las Vegas. Pris pr. person v. 2 personer fra kr. 12.198. Pr. person v. 4 personer fra kr. 9.298

skønt krydstogt gennem panama kanalen fra kr. 13.998 På krydstogter gennem Panamakanalen oplever man bl.a. storby i USA, ørken i Mexico, regnskov i Costa Rica m.m., inden man passerer gennem den legendariske Panamakanal. Inkl: Fly t/r, skatter og afgifter på fly, 1 nat i på hotel inden krydstogtet, 15 nætters krydstogt i indvendig dobbeltkahyt inkl. helpension. Billigste pris ved afrejse 22. september 2013. Nyhed: Afgang fra New York 19. april - 19 dage fra kr. 16.498

miami og det østlige caribien - 10 dage fra kr. 9.998 I sejler fra Miami til Bahamas, videre til St. Thomas og Puerto Rico og slutter ved Grand Turk Island inden der returneres til Miami. Inkl: Fly-rejse til Miami t/r, 1 nat på 3* hotel i Miami samt 7 nætters Carnival Cruise med helpension.

new york & badeferie i cancun, mexico fr a kr. 12.798 Oplev New Yorks farverige storbyliv og nyd derefter stranden i Mexico med all-inclusive på resortet Inkl: Flyrejse fra Kastrup til New York og videre til Cancun t/r, 3 nætter på 3* Astor On The Park Hotel på Manhattan, 7 nætter på 4* Oasis Palm i Cancun. Ophold i superior værelse med allinclusive pakke. Hotellet er et godt strandhotel som ligger imellem det Caribiske Hav og Nichupte lagunen, ca. 25 min. fra Cancun by og lufthavn. Opgrader eventuelt til havudsigt, tillæg kr. 750 pr. person.

Tlf: 70 201 208 • www.toptours.dk • TV2 tekst TV side 505


14

TUNESIEN . Sousse . El Jem

Gladiatorernes by

Amfiteatret i El Jem bruges ofte til kulturelle arrangementer, f.eks. koncerter.

ANBEFALER

Den tunesiske by Sousse har masser af arabisk atmosfære, og byen er et godt udgangspunkt for ture til fantastiske strande og kendte film-locations

tredje århundrede f.v.t. og er næst efter Colosseum i Rom det største amfiteater, som endnu står.

KAMP TIL SIDSTE BLODSDRÅBE

stykker, hvor man kan være forholdsvis alene.

LIFE OF BRIAN Filmen Life of Brian fra 1979 satte mange sind i kog med sin variation over et velkendt tema. Den handlede nemlig om fyren Brian, som blev født julenat i Betlehem, i en stald ved siden af. Filmen blev et hit for engelske Monty Python, og sidenhen også for beboerne i den lille tunesiske by El Jem. Monty Python optog nemlig en del af filmen i byen, og i over 30 år er turisterne strømmet til denne oldtidsby for at opleve de vaskeægte kulisser til den skæve film. Og naturligvis også for at opleve Gladiatorernes By.

FEM HOLLYWOOD OSCARS LIVET PÅ STRANDEN Her leves livet som det typisk leves, med gadesælgere, hustlere, kærestepar hånd i hånd, venner og familie på udflugt og (behørigt) solbadende, vinterblege turister fra Nordeuropa. Der er dog mange strande langs hele den tunesiske kyst, som er af formidabel kvalitet, og selv om stadig flere hoteller skyder op og gør krav på store strandområder, så er det stadig muligt at finde de små, ubeskyttede strand-

Annoncetillæg

El Jem er en undseelig plet på landkortet, men de 18.000 indbyggere i ørkenbyen er udmærket klar over hvilken kulturhistorisk skattekiste, de bor i. Instruktøren Ridley Scott vidste det også, da han hev hele sit filmhold med til El Jem for at filme bidder af Gladiator, med Russel Crowe i hovedrollen. Filmen vandt fem Oscars, hvilket ikke har forringet El Jems værdi. Amfiteatret ved El Jem er et af de bedst bevarede amfiteatre fra antikkens tid. Det blev bygget af romerne i det

Det er faktisk så velbevaret, at man på sin færden rundt i ruinerne tydeligt kan fornemme ånden fra fortidens bestialske forestillinger hænge over stedet. Det var her, gladiatorerne kæmpede mod hinanden indtil døden eller lemlæstelse, afhængigt af om tommelfingeren pegede opad eller nedad. Det var også her, store kattedyr kæmpede til sidste blodsdråbe, udsultet til bristepunktet for at fremme dræberinstinkterne. Det var her, pøblen i form af 35.000 mennesker, blev holdt i ave med morbid underholdning, som kan synes uforståelig i dag. TEKST OG FOTO: KARSTEN BIDSTRUP

>

JEG TROEDE, AT JEG havde set og oplevet de arabiske basarer ud i det mest ekstreme, men en tur igennem denne fascinerende del af Sousse fik mig på andre tanker. Der er altid et liv og en leben af en anden verden i disse bydele, men Sousse-basaren hen på eftermiddagen er et folketræk af uanede dimensioner, som kan tage pippet fra den mest hærdede turist. Ikke desto mindre er det temmelig underholdende og en fantastisk måde at opleve byen på. Man er om ikke andet tæt på lokalbefolkningen. Meget, meget tæt. Skulle man dog alligevel få behov for lidt ro, fred og adspredelse, så er der gode muligheder for at se nærmere på Tunesiens historie i området - til at starte med på strandpromenaden.

REJS BEDRE

Kaffehus i Sousse-basaren.

CLUB HOTEL RIU BELLEVUE Club Hotel Riu Bellevue er et all-inclusive hotel. Hotellet ligger ved Port El Kantaoui - kun få kilometer fra Sousse - og har en af områdets bedste udsigter over store haveanlæg, stranden og Middelhavet. Hotellet har blandt andet en udendørs og en indendørs swimmingpool og et wellness-center, som tilbyder flere forskellige behandlinger, massage, hamam (tyrkisk bad) og sauna. Der tilbydes et hav af forskellige aktiviteter, heriblandt bordtennis, volleyball, dart, bowling, vandgymnastik, ridning, og det er også muligt at leje cykler og spille golf i nabolaget.


16

ORIeNTeKSPReSSeN . europa

høre dem sige: ”Er det ikke…?”

POIROT-TINI I BaReN

Verdens mest legendariske tog Orientekspressen er en vaskeægte legende. Ikke af kød og blod, men støbt i jern og med en aura af aldrende skønhed og god, gammeldags mystik. Den legendariske Orient-Express ruller igennem Europa på 129. år. nærmest i ærbødighed - og kigger i samme retning. Deres øjne følger en 80 år gammel togstamme, som roligt triller ud under de store hvælvinger i Victoria Station. Orientekspressen har sat kursen mod Venedig.

MORD OG MYSTIK

DeT eR fORMIDDaG på Victoria Station i London. Vejret er gråt og det støvregner, som det næsten forventes af Englands gamle hovedstad. En trillefløjte lyder, og i samme øjeblik standser folk deres gøremål omkring perron 2. Alle står stille –

Annoncetillæg

For 78 år siden blev Samuel Ratchett myrdet i Orient-Expressen. Var det ikke sket, og havde forfatterinden Agatha Christie ikke ladet sin durkdrevne, excentriske detektiv, Hercule Poirot, løse mordgåden i toget, er det ikke sikkert, at Orientekspressen havde haft det renommé, som den nyder i dag. Det står hen i det uvisse, men det er dog givet, at det næppe var et tilfælde, at mordet foregik i Orientekspressen. Allerede dengang – i 1934, da krimien ”Murder on the Orient Express” udkom – havde folk i over 50 år kunnet rejse med Orientekspressen fra Paris til Konstan-

tinopel (som skiftede navn til Istanbul i 1920’erne), og undervejs nydt godt af den tilbagelænede luksus og stil, som sidenhen er blevet synonym med toget.

ROCK’N ROLL TRaIN Jeg selv er ombord i Orientekspressen hele vejen fra London til Venedig, en tur som tager omkring 30 timer. Jeg har sjældent haft følelsen af at være stjernen i en tickertape parade, men det er svært at undgå her; På hver eneste station, toget standser ved på sin vej ned igennem Europa, stopper folk op, kigger, smiler eller vinker, når det går op for dem, at det er selveste Orientekspressen, som netop er rullet ind på perronen ved siden af dem. De hujer dog ikke, men ikke desto mindre føler jeg mig lidt som en feteret rockstjerne, når jeg står i min kupé og kigger ud. Alle holder øje, peger og taler med hinanden om fænomenet. Jeg kan næsten

For at videreføre den oprindelige Orient-Express ånd, henstilles det venligst til passagererne, at de overholder dresscoden under både frokost og aftensmad. Så mens toget forlader Gare de l’ Est og stille og roligt ruller mod sydøst igennem Paris’ forstæder, ifører jeg mig det stiveste puds. Jeg starter med en drink i togets naturlige samlingspunkt – baren - som er placeret omtrent midt i den sytten vogn lange togstamme. Den stilige Maestro Rossi har placeret sig ved sit flygel, og han spiller rutineret alle de kendte evergreens. Ind imellem bumper toget, og maestroen rammer en forkert tone, men han spiller ufortrødent videre. Efter hvert lille potpourri vender han sig roligt om mod passagererne, som applauderer behersket, og han nikker belevent til tak.Hvorefter han fortsætter sit repertoire. Jeg bestiller en Poirot-tini (som angiveligt kun kan fås ombord på Orientekspressen), en småheftig sag, bestående af cognac, Cointreau, Bokers Bitter (shake it) samt champagne og en lemon twist. Jeg kunne også have bestilt den skrigende røde drink Agatha Christie, hvis ti ingredienser er hemmelige (ti ingredienser, én for hver af de involverede i ”Mordet i Orientekspressen”…). ”The drink is a mystery”, hvisker bartenderen til mig, hvorefter han stolt fortæller, at det var ham, som skabte drinken eksklusivt til Orientekspressen. Toget standser ved en station, og i højttaleren kalder Maitre d’en første seating til restauranten. Jeg kvæler min Poirot, og netop som jeg forlader baren, rammer Maestro Rossi en forkert tone.

fINe DINING I restauranten bliver jeg vist til mit bord af Maitre d’en, Guiseppe Albaceli. Vi sludrer om løst og fast, og han fortæller, at han er uddannet sommelier, og har været ansat på Orientekspressen i adskillige år. Det bekræfter det, som jeg allerede havde ladet mig fortælle, nemlig at personalet er veluddannet (og håndplukket, for den sags skyld), og de fleste af dem er ansat i gennemsnit fire år. I restauranten er gæsterne stiligt klædt på; ældre engelske gentlemen i smoking og kvinderne i aftenkjoler, men til

min store overraskelse er der flere, som falder helt igennem med polo-shirts eller jeans. En latterliggørelse af dem, som tager dresscoden alvorligt, og måske på længere sigt, en devaluering af konceptet … Jeg tilsidesætter min indre snob og koncentrerer mig om menuen, som er enkel, men interessant; Blandt á la carte-menuens lækkerier tilbydes tournedos med trøffel og foie gras eller (skulle man være i det humør) 50 gram beluga kaviar til

2.900 kroner. Disse delikatesser kan tilkøbes, hvis man har dyrere vaner. Jeg vælger den faste, all-inclusive tre-retters menu, bestående af kold kartoffelsuppe, atlanterhavslaks og tærte af vilde jordbær.

BUSINeSS aS USUaL Alle passagererne får morgenmad i deres kupe, hvilket sikkert passer de fleste mennesker bedst. Efter morgenmaden spadserer jeg igennem toget til den lille forretning, for at se om jeg kan finde en enkel souvenir. Og det kan jeg naturligvis. Jeg finder en køleskabsmagnet til 80 kroner. Jeg sludrer med folk, drikker et par drinks i baren og nyder de flotte schweiziske landskaber, som toget passerer dagen igennem. Der er noget umiskendeligt dekadent over Orientekspressen, men det er dekadence med høj klasse og stor underholdningsværdi. Da jeg stiger af i Venedig, er det med følelsen af, at jeg på et senere tidspunkt forhåbentlig kan forsætte turen videre til den oprindelige destination, Istanbul. TeKST OG fOTO: KaRSTeN BIDSTRUP


18

Norge . geirangerfjorden

ud på kANteN Geirangers største attraktion er uden diskussion udsigten – og fabelagtige udsigtspunkter er der nok af: Det mest besøgte er Flydalsjuvet, hvor Norges nok mest kendte postkortmotiv er taget. Men for at få det perfekte feriebillede i kassen bliver du nødt til at springe over hegnet og vove dig helt ud på kanten... Heller ikke et fotostop på Ørnesvingen bør du gå glip af, med blik direkte mod De Syv Søstre – med nybygget panorama-plateau over fjorden.

Ad ørNeveje og vANdveje i Norge. Norges Nok største – og mest AdreNAliNprovokereNde – turistoplevelse fiNder mAN iNderst iNde i fjordriget. geirANgerfjordeN er berettiget uNesCo verdeNsArvsområde, meN også tureN dertil er eN oplevelse i sig selv.

Annoncetillæg


19

Geirangerfjorden . norGe

turist ved et tilfælde Den optimale måde at ankomme til Geiranger på er stadig via søvejen. De første turister kom hertil i 1869, dog med et andet formål: Et skib missionærer lagde til i bugten, men de kloge bønder lod sig ikke omvende - i stedet tog de kvækerne med i fjeldet, og snart fulgte flere nysgerrige. I dag er bygden med kun 240 fastboende et af Norges mest besøgte turistmål med i gennemsnit 130 krydstogtskibe pr. sæson – men med over 700.000 besøgende.

bejleren oG brudesløret fisk på forruden I Norge er det ikke ”alle veje fører til Rom”, og slet ikke til Geiranger. For at nå frem til Norges ubetinget smukkeste fjord skal en masse hårnålesving forceres. Det er adrenalin-fremkaldende kørsel igennem brusende fosser, med hvad der føles som det ene hjulsæt ude over kanten ad veje med navne som Trollstigen og Ørnevejen. Eller med risiko for fisk på forruden som på Atlanterhavsvejen helt nede i vandkanten.

De, der ankommer til Geiranger med skib, har allerede fået sat navn på Brudesløret, De syv søstre og Bejleren, blot nogle af de fosser, der vælter buldrende ud over fjeldtoppen og ned i Geirangerfjorden. Men vil du opleve UNES CO verdensarvsområdet helt tæt på, så tag på dags-cruise på fjorden eller oplev fjord og fjeld fra kajak. Bonusinfo: I 2006 blev fjorden kåret som et af de bedst bevarede UNES COsites af National Geographic. tekst: anne orholt foto: karsten bidstrup

annoncetillæg


21

Wutai Shan . KINA

TEMPELBYEN BAG BJERGENE. >

4

TIPS TIL WUTAI SHAN ET STED AT SOVE Der findes adskillige små familiedrevne hoteller i selve Taihuai samt større og mere luksuriøse etablissementer lidt uden for byen. Et godt bud i sidstnævnte kategori er Qixiange Binguan, der tilbyder nogle af områdets bedste faciliteter til priser fra ca. 300 kr. pr. nat. Reservation er en god idé i sommermånederne og kan gøres på telefon 654 2400. Alle hoteller i området sænker priserne væsentligt uden for højsæsonen.

PRISER

Gennem årtusinder har kinesiske munke trukket sig tilbage fra den materielle verden for at meditere i fred og ro afskærmet fra resten af verden bag høje tinder og tykke mure. Sådan er det stadig i Wutai-bjergene.

T

emplerne på Wutai Shan har en lang og farverig historie bag sig. ”Wutai Shan” betyder direkte oversat ”bjerget med fem plateauer”. Et navn, det har fået på grund af sin sjove form, der får det til at se ud, som om bjerget har fem bjergtoppe. Wutai Shan spiller en vigtig rolle for buddhister i Kina, da bjerget regnes som et af Kinas fire hellige buddhistiske bjerge. Hvert af disse bjerge er hjemsted for en højtstående bodhisattva, som er en person, der har opnået nok buddhistisk oplysning til at kunne indtræde i nirvana, men som vælger at blive på jorden for at hjælpe andre på deres vej mod nirvana. På Wutai Shan er det bodhisattvaen Wenshu, der har sit hjem. Han er bodhisattva for visdom

og ses afbilledet i mange af områdets templer, ridende på en løve. Wutai Shans historie som helligt bjerg går langt tilbage. Allerede under Tang-dynastiet (618-907 e.Kr.) boede der tusindvis af munke i dette bjergområde med mere end 200 klostre og templer. Adskillige bygninger fra denne periode har overlevet, og i dag gemmer Wutai Shan på nogle af Kinas ældste træbygninger fra Tangdynastiet. Selv med så mange år på bagen summer templerne på Wutai Shan i dag af liv. Mange munke bosætter sig stadig i områdets klostre, og pilgrimme kommer langvejs fra for at besøge dette hellige sted. Præcis som de har gjort det i mere end 1200 år.

EN HÅNDFULD VESTERLÆNDINGE Den lille landsby Taihuai er den naturlige indgang til Wutai Shan og en særdeles smuk og overraskende livlig en af slagsen. Byens hovedgade er flankeret af butikker og små restauranter fyldt med pilgrimme og turister, der enten køber religiøse ting og sager eller slubrer glohed nudelsuppe i sig. Kinesiske turister er i stigende antal begyndt at strømme til Wutai Shan i sommermånederne men underligt nok er de internationale turister ikke fulgt med i kølvandet. I løbet af et par dage i byen ser jeg blot en håndfuld vesterlændinge, hvilket er lidt af et mysterium, taget i betragtning hvilket fantastisk kulturelt skatkammer Wutai Shan virkelig er.

Flere gange vandrer jeg roligt rundt og nyder synet af de mange folk i gaderne. Adskillige steder passerer jeg små markeder, hvor lokale kinesere falbyder deres varer fra boder langs vejen. Omkring mig lyser farvestrålende munke op i gadebilledet. Nogle ser ud til at bo i byens klostre, mens andre helt tydeligt selv er turister i byen.

Hver gang man snurrer et bedehjul svarer det til at sige alle de bønner, der er skrevet på papir inde i hjulet og så er det bare at håbe på, at de er i overensstemmelse med ens egen tro eller synspunkter

Wutai Shan er et meget billigt bekendtskab. Værelser fås fra ca. 50 kr. op til 800 kr. for de dyreste suiter på Qixiange Binguan. Også maden er billig. De fleste hovedretter koster under 30 kr.

ET TA’-SELV-BORD AF TEMPLER Overalt i Taihuai ligger templerne tæt, og adskillige tempelporte frister til et besøg. Af alle Wutai Shan-områdets knap 50 templer og klostre er Tayuan det mest kendte. Det skyldes nok templets enorme flaskeformede hvide stupa, der fuldstændig dominerer byens meget begrænsede skyline. Som mange andre templer i byen har Tayuan tydelige tibetanske træk. Her vil du opleve pilgrimme snurre på kæmpe tibetanske bedehjul, mens farvestrålende bedeflag blafrer i vinden. Pilgrimme kommer hertil helt fra Tibet for at vandre rundt om stupaen og tænde små lamper lavet af olie og smør. Alt sammen i håbet om god karma og en gunstig genfødsel i det næste liv. Generelt er Taihuai et rent slaraffenland af templer. Her vil selv den mest ivrige tempelentusiast kunne få sin vildeste lyst styret, hvilket gør det svært at anbefale bestemte templer. Hvilket også ville være synd. For en stor del af oplevelsen i Taihuai er netop selv at gå på opdagelse i de atmosfærefyldte gader. Bare slentre rundt på må og få til man falder over indgangen til endnu et smukt gammelt tempel. Og det fantastiske ved Taihuai er, at dette vil ske ligegyldigt i hvilken retning, man går. TEKST OG FOTO: ANDERS STOUSTRUP

LIDT AT SPISE Hovedgaden i Taihuai er fyldt med små restauranter, der serverer kinesiske favoritter. Vi prøvede adskillige steder og fandt, at menuerne, priserne og kvaliteten var nogenlunde ens alle steder. Flere restauranter har engelske menukort, hvilket er en stor fordel, da der generelt ikke tales ret meget engelsk i Wutai Shan.

VÆRD AT VIDE Kreditkort er fuldstændig ubrugelige i Taihuai. Den lokale Bank of China-filial kan som regel veksle kontante dollars til yuan, men ikke andet. Derfor er det værd at sikre sig, at man har yuan nok, før man forlader Datong eller Taiyuán.


jordan . nebo . Mataba . det døde Hav

ØrKEnFarVEr oG GLIMT Fra ForTIdEn.

Annoncetillæg annoncetillæg

22


23

det døde Hav . Mataba . Nebo . JORdAN

TAG MEd REJS BEdRE pÅ EN SpÆNdENdE RUNdREJSE Til JORdAN MEd SpA i vERdENSklASSE, ØRkENlANdSkABER, ET Af vERdENS vidUNdERE SAMT EN SÆRdElES ÅBEN OG GÆSTfRi BEfOlkNiNG.

S

veden danner perler på min pande, mens jeg står og betragter det smukke vandfald, som fosser ned over bjergsiden foran mig. Luften er fugtig og vandet i floden er omkring 40 grader, men kan være en hel del varmere, så man skal absolut være forsigtig, når man bader i det mineralholdige vand. Folk er i årtusinder kommet her for at bade i det varme vand, og en af de mange, som er kommet her, var Kong Herodes, som lod en villa opføre ved Mukawer, der ligger i nærområdet. Stedet var i gamle dage kendt under navnet Baaras, men hedder nu til dags Ma´In, og her findes et af verdens fineste spahoteller, nemlig Evason Six Senses. Selve spabadet er bygget meget flot op omkring et mindre vandfald nogle hundrede meter fra det store, som ligger lige neden for selve hotellet. Spa og hotel ligger ensomt i den flotte natur, så her er på alle måder basis for at flade ud, hvis man gerne vil slappe af og nyde livet med behagelige spabade og behandlinger.

NEBO BJERGET OG MATABA Mindre end en times kørsel fra Evason Six Senses ligger det hellige bjerg Nebo, som var det sted Moses kom til efter sine fyrre år i ørkenen, og herfra kunne stå og se ind i det forjættede land. Moses kom aldrig længere og døde på Nebo hvor han blev begravet. Fra Nebo er der også en smuk udsigt ind over det døde hav, og stedet har sin egen stemning som præget at historien og de mange folk som valfarter hertil fordi de som troende vil besøge det hellige sted. Små ti kilometer fra Nebo ligger byen Mataba, som er kendt for et meget stort kort lavet i mosaik i det 6. århundrede. Det viser hele området omkring det hellige land og helt ned til Nil deltaet. Desværre blev store dele af kortet ødelagt under et jordskælv, men i 1896 byggede man en ny Græsk Ortodoks kirke ved navn St. George over resterne af det fine kort, og stedet er helt klart et besøg værd. Også i vore dage finder man i og omkring Mataba mange dygtige kunsthåndværkere som arbejder med mosaik, og flere steder kan man se dem sidde og arbejde med sten i smukke naturfarver. Er man i Mataba kan det også varmt anbefales at besøge restauranten Haret Jdoudna, som bliver regnet for en af Jordans bedste. Man sidder i deres hyggelige gårdhave mens den velsmagende mad kommer på bordet i rå mængder. Måltidet består af en masse små farverige retter med mange forskellige smagsoplevelser og med lækkert friskbagt brød til.

SpA i vERdENSklASSE Ikke langt fra Evason Six Senses ligger Det Døde Hav, og her bør man absolut prøve at bade når man besøger Jordan.

Annoncetillæg


24

JORDAN . Nebo . Mataba . Det Døde Hav . Jerash . Petra . Wadi Rum

Restaurant Haret Jdoudnas hyggelige gårdhave med velsmagende mad på bordet. Måltidet består af en masse små retter med mange forskellige smagsoplevelser og lækkert friskbagt brød til.

frem til en lille simpel teltlejr midt i det storslåede ørkenlandskab. Her var Abdul i gang med at fremtrylle det mest delikate måltid med stegt lam og kylling samt masse af spændende salater og krydrede dressinger. Det blev sent inden vi listede ind i teltene, for det var rigtig hyggeligt at sidde ved bålets skær og fortælle røverhistorier. Jeg vågnede midt på natten og stak hovedet ud af teltet. Månen stod lys og klar på himmelen som var oversået med tusindvis af stjerner der blinkede til mig. Det var helt stille, ikke en lyd ikke en vind, og luften var stadig godt varm. På med skoene tænkte jeg, og gik en lille tur omkring lejren. Mens jeg stod og kikkede ud over den måneoplyste ørken suser et stort stjerneskud hen over himmelen. Kan en heldig mand forlange meget mere? TEKST & FOTO : RUDY HEMMINGSEN

Det meget saltholdige vand skulle være meget sundt for huden, og folk med forskellige hudsygdomme kommer langvejs fra for at forsøge sig med vandets helbredende virkning. Der er pga. den høje saltholdighed meget stor opdrift i vandet, hvilket gør at man rent fysisk ikke kan drukne, men vil altid flyde ovenpå. Faktisk ligger man så højt i vandet, at man mageligt kan ligge og læse en bog. Som de fleste sikkert ved, er Det Døde Hav ikke et hav, men en stor saltvandsø. Den er det laveste punkt på jordens overflade med sine omkring 420 meter under havets overflade. Når jeg skriver omkring 420 meter er det fordi Det Døde Havs overflade synker en del i disse år, faktisk op mod en meter om året. Tilløbet af ferskvand kommer næsten udelukkende fra Jordanfloden og søen har ingen naturlige afløb, men der har altid været i en naturlig balance, hvor overfladefordampningen fra søen har været nogenlunde lig med den årlige mængde vand fra floden. Men nu bruger man så store mængder af vand fra Jordanfloden til bl.a. overrisling af marker, at Det Døde Hav tørster! Vandspejlet synker og saltholdigheden stiger. Et problem som på sigt kan ende med at Det Døde Hav dør! Et andet oplagt mål kunne være besøge Jerash som ligger cirka 50 km. nord for Amman. Her finder man i et smukt kuperet landskab en meget velbevaret by fra Romerrigets storhedstid. Her er bl.a. meget fine templer og teatre og forklaringen på at området er så velbevaret skyldes at det i århundreder har været dækket af sand. Man begyndte udgravningerne af Jerash tilbage i 1920´erne, og forbløffelsen var i starten stor i takt med at den ene efter den anden velbevarede bygning dukkede op af sandet. Der er også et dagligt show, hvor en mindre hær klædt efter bedste romerske traditioner udfører diverse kampscener på hippodromen. Det er ganske underholdende og tager cirka 45 minutter.

gyldne og røde sandsten til at skabe en fantastisk by. De blev ganske velhavende fordi datidens karavaneruter gik fordi Petra, så der var god mulighed for at handle, og måske i ny og næ røve en karavane. For at komme ind til den smukke by går man først gennem en lang smal sandstenscanyon. For enden af canyonen møder man så Al Khazna, også kendt som skatkammeret. Det er en godt 40 meter høj og eventyrlig smuk facade. Byen var i århundreder nærmest glemt, men i 1812 kom den svejtsiske eventyrer Johannes Burckhardt frem til Al Khazna og han var overbevist at det var et skatkammer. Siden da har Al Khazna mest været kendt som skatkammeret, men sandheden er dog at det er et begravelseskammer og sandsynligvis et mausoleum for Kong Aretas IV. At stedet stadig drager med sin skønhed og mystik er der ingen tvivl om, faktisk foregår en god del af handlingen i en af Indiana Jones filmene netop omkring skatkammeret.

Efter en spændende rejse gennem ørkenlandskaber og bibelhistorie, er noget af det som står allertydeligst i min hukommelse, alle de mange søde og pragtfulde mennesker jeg mødte på min vej. Jordanerne er et blandet folkefærd, og måske netop derfor er de meget åbne og gæstfrie mennesker. Overalt bliver man modtaget med åbne arme, så det er svært ikke at blive en lille smule forelsket i det smukke land med alle de dejlige mennesker.

WADI RUM Langt størstedelen af Jordan er ørken. Barske landskaber med deres egen skønhed i gyldne sandfarver. I den sydlige del af Jordan findes naturreservatet Wadi Rum, som er et ørkenområde med enkeltstående klipper som stikker op til 1750 meter i vejret. Lokale ørkenfolk laver turer ind området med 4 hjulstrækkere eller alternativt på kamelryg. Der er også mulighed for at overnatte i telt under simple forhold. Jeg kom til Wadi Rum sidst på eftermiddagen og fik en flot tur ind i området på ladet af en firhjulstrækker mens solen stille og roligt kravlede længere og længere ned på himlen. De i forvejen gyldne klipper blev nærmest rødglødende omkring solnedgang. Da solen var sunket under horisonten nåede vi

Annoncetillæg

TIPS TIL JORDAN HOTELLER VED DET DØDE HAV Ved Det Døde Hav findes et par andre spahoteller i topklasse, nemlig Mövenpick og O Beach. Det er begge hoteller med høj standard og egen strand direkte til vandet. Mövenpick er et stort resort med alle tænkelige faciliteter. Lækre pools, egne tennisbaner og ikke mindst rigtig gode muligheder for alle former for spabehandlinger. Området er meget flot bygget op nærmest som en arabisk landsby. O Beach er på samme lækre niveau som Mövenpick. Der er blandt andet nogle meget fine poolområder, hvor man kan ligge og nyde solnedgangen over Det Døde Hav. Der findes flere forskellige restauranter og barer, så der er noget for enhver smag.

BADEFERIE VED DET RØDE HAV

PETRA Et af de steder man helt ultimativt skal se hvis man er i Jordan er Petra. Det er efter min mening en attraktion på højde med pyramiderne. Ubetinget et af verdens vidundere. Stedet er skabt af et arabisk nomadefolk kendt som Nabatæerne for godt 2000 år siden. De brugte områdets

2

En drabelig kriger men dog smilende kriger fra showet i Jerash.

Aqaba er en livlig havneby ved den nordligste del af Det Røde Hav og det eneste sted, hvor Jordan har adgang til havet. Aqaba er også et område med en del hoteller, som folk kommer til for at holde badeferie ved Røde Havet. Her er fine strande og lækre hoteller, så vil man have en badeferie kombineret med besøg ved Petra eller måske Wadi Rum, er Aqaba et fint udgangspunkt. Fra havnen er der også flere både, som tilbyder snorkelture til de mange fine koralrev, som findes langs kysten, og der findes også en del dykkercentre for folk, der vil opleve Aqababugtens skønhed med en flaske på ryggen.


TABA - TRE LANDE I ÉT

OPLEV JORDAN, ISRAEL OG EGYPTEN PÅ EN FERIE Bestil din sommerferie tidligt - spar op til 500,-

Rejs i maj fra

3.799,-

TABA MARIOTT ****

HYATT REGENCY *****

SOFITEL *****

Sol, strand, hav og varme. Bo på det familievenlige Taba Heights Mariott Beach Resort. 1 uge inkl. fly og hotel med morgenmad:

Bo på det populære 1. klasses hotel Hyatt Regency Taba Heights med områdets længste sandstrand. 1 uge inkl. fly og hotel med helpension:

Nyd et dejligt ophold på et af Tabas bedste strandhoteller med hyggelig atmosfære i orientalsk stil. 1 uge inkl. fly og hotel med All Inclusive.

Rejs fra

3.999,-

Rejs fra

4.499,-

FLY FRA KØBENHAVN OG BILLUND MED SAS OG JET TIME

Rejs fra •

5.199,-

DANSKE REJSELEDERE

E G Y P T E N - S H A R M E L S H E I K H - H U R G H A D A - E L G O U N A - L U X O R - N I L K R Y D S T O G T - TA B A - J O R D A N - D U B A I - R A S A L K H A I M A H - O M A N

www.atlantisrejser.dk telefon 7022 4840

– gør eventyret til dit


26

SCHWEIZ . Zermatt

VINTERGLÆDER I SKYGGEN AF MATTERHORN.

Sol fra en næsten skyfri himmel på en af Zermatts velpræparerede pister, hvis samlede længde løber op i mere end 350 kilometer.

Vi har tidligere på dagen forsøgt at bestille bord på den eftertragtede restaurant Whymber Stube, der skulle servere byens bedste fondue med variationer af gorgonzola og pærer, men alt var optaget. Heldigvis er der mere

Zermatt er nok bedst kendt for verdens mest fotograferede bjerg, Matterhorn. Men både byens fire store skiområder og det anselige udvalg af kvalitetsrige spisesteder bør friste enhver.

S

om alt andet i Zermatt befinder vi os i skyggen af Matterhorns altdominerende tinde. Det 4.478 meter høje bjerg står i ensom majestæt og skaber en udsigt alle Europas skisports-

steder må misunde.

PISTER I EUROPÆISK TOPKLASSE Zermatts skiterræn består af fire store skiområder, som hver især byder på pister i europæisk topklasse. Sunnegga og Rothorn nås via en underjordisk kabelbane og byder generelt på smalle pister og muligheder for off piste. Det tredje hovedområde Gornergrat nås ved hjælp af et Coq Railway tog, der

bruger lidt over en halv time for at nå fra byen til toppen. Men kronen på værket er afgjort Matterhorn Glacier Paradise området med Europas højst beliggende pister med udsigt til næsten 40 bjergtoppe over 4.000 meter. Herfra kan du vælge, om du vil stå på den italienske eller schweiziske side af bjerget, og nyde de brede pister, som generelt er sparsomt befolket med god plads til alle. Matterhorn virker så nærværende, at det føles, som vi næsten kan røre det ved blot at strække armen frem, og det synes indlysende, at bjerget er det mest fotograferede i verden. Ikke underligt, at Toblerone valgte netop den bjergtop som sit kendemærke. Men alt der skinner er ikke guld. Matterhorns historie er lang og til tider tragisk, hvilket dog ikke gør bjerget mindre fascinerende.

DØDEN PÅ BJERGET Matterhorn blev i midten af det 19. århundrede regnet for ”ubestigeligt”. Alle omkringliggende bjerge var erobret, men kun tragedie fulgte bjerget. Efter adskillige forsøg lykkedes det dog i 1865 for den engelske bjergbestiger Edward Whymper at bestige Matterhorn sammen med seks andre. Men lykken varede kun kort. Dramatiske omstændigheder gjorde, at fire ud af de syv bjergbestigere under nedstigningen faldt hundredvis af meter ned og mødte døden på den nordlige side af bjerget.

Annoncetillæg

Matterhorn dominerer overalt i Zermatt.

Liggestolene på Ice Bar ved Trockener Steg bliver flittigt brugt når solen skinner.

end 100 restauranter i Zermatt, så der er nok at vælge af. Den generelle standard er meget høj og den franske madbibel Gault Millau tildelte derfor byen 246 point i 2012, hvilket er et exceptionelt højt antal for en så lille by. Top restauranter og et af verdens smukkeste skiterræner. Hvad mere kan man ønske sig når turen går sydpå. TEKST OG FOTO: ANETTE RASMUSSEN

Nyheden om triumfen og tragedien spredtes som løbeild rundt på kloden, og lige siden har Matterhorn haft en speciel betydning for eventyrere.

INDBYDENDE RESTAURANTER I DEN FRISKE BJERGLUFT Stilheden i byen er mærkbar og et af Zermatts varemærker er da også, at der ikke må være almindelige biler eller busser inden for bygrænsen. Små el-drevne køretøjer bruges som taxier og lignende, men de larmer ingenlunde som en benzindreven bil, og sammen med de hestetrukne drosker føler vi os hensat til en idyllisk bjerglandsby i behagelig frisk luft.

På hovedgaden i Zermatt finder man eksklusive butikker, hyggelige barer og indbydende restauranter.

Chez Vrony i Sunnegga skiområdet byder på en enestående gourmetoplevelse, hvilket gav 13 point i den seneste franske Gault Millau. Familien Julen opdrætter selv de dyr, som indgår i menuen og producerer deres egne hjemmelavede pølser og oste. Du kan stå på ski lige til døren, slikke sol på den store terrasse og nyde nationale specialiteter som raclette med trøffelolie og røsti.


28

USA . Californien

CALIFORNIEN AD LIBITUM. nien på omtrent 95 procent af USA’s druehøst, og vinen, som høstes, er noget af det bedste i verden. Det skyldes i høj grad, at solen skinner i det antal timer, solen skal skinne, og Stillehavet tilfører tilpas med fugt til at skabe de optimale vækstbetingelser for mange af druesorterne.

MAD & DRIKKE Et besøg på en amerikansk vingård kan være en eksklusiv oplevelse. Der er mange penge på spil, og konkurrencen er hård, så det er vigtigt, at de besøgende føler sig velkomne. Og det er amerikanerne gode til. Det oplever man især, hvis man også spiser på en af vingårdene. Der er kræset for detaljerne, og vinen supplerer hver en ret til fulde. Maden er lavet af headhuntede kokke, for hvem en jordbærdessert ikke bare er rødgrød med fløde, men eksempelvis ægte, økologiske Oxnard-jordbær med lagret balsamico og mascarpone pyntet med petite tangerine lace.

DESIGNET OG TILRETTELAGT

USA er om noget kendt for kvantitet - super size og x-tra large. Men når det handler om vin, så er det i høj grad kvaliteten, som tæller. Rejs Bedre tog til USA’s førende vindistrikter i det nordlige Californien for at smage sig frem.

Æ

del vin skal behandles som en skøn kvinde i sengen. Det kommer næppe bag på nogen, at ovenstående talemåde stammer fra Frankrig. Le vin est l'amour - sådan er det i den del af verden. De meget malende udtryk, som beskriver vins egenskaber, leder da også tankerne hen på kærlighed - det kan nærmest synes halvpornografisk at beskrive en vin, hvis man ikke er bekendt med jargonen; varm, stram, sprød, rund, pikant, moden, kødfuld, frodig, feminin, fast og elegant. Amerikanerne har naturligvis taget disse, og andre, udtryk til sig: ”It’s a bit slutty (vulgær eller billig),” hører jeg en kvinde sige om den Cabernet Sauvignon, som er skænket op. Jeg er til vinsmagning på vingården Schug Carneros Estate i Sonoma Valley sammen med et hold vininteresserede fra hele Europa. En tysk mand nikker indforstået. ”Yes,” svarer han med en vigtig mine, ”but very uncomplicated.” En besynderlig ordveksling, og jeg er ikke den eneste, som undrer mig. En midaldrende og meget anerkendt vinkyndig kvinde fra Schweiz kigger diskret på de to. Hun har gennemskuet dem. Det er jo sagt om vinsmagning og vindiskussioner, at de indeholder uanede mængder øregas. Det er lige så nemt at udtale sig indsigtsfuldt om vin som om kunst - smag er jo subjektiv.

Amerikanernes sans for skønhed er uovertruffen. I Nordcalifornien synes alt oven i købet designet og tilrettelagt med den ene ting for øje; vinmarkernes bølgen igennem landskabet og så videre. Som europæer kan man dog godt more sig lidt over amerikanernes historiske mindreværdskompleks. Forsøget på at skabe det perfekte ses hist og her på de ellers smukt designede vingårde. Illusionen om de sydeuropæiske vingårde med bougainvilleaer, marmor og antikke statuer forstyrres ind imellem af godt skjult plastic, gips og plagiater, og resultatet synes ofte prangende og overgjort.

SPYT UD Jeg er til formiddagens tredje vinsmagning. Jeg har spyttet efter alle kunstens regler, men er alligevel en anelse bedugget, og det er ikke engang frokost endnu. Glassene står så tætpakkede foran os, at det er svært at se bordet. ”This is a very shy wine,” siger en kvinde midt i halvtredserne, ”almost introvert.” Hun smasker og smager på vinen. ”Yes,” siger den tyske mand, ”and very complicated...” Denne gang spytter jeg ikke. TEKST OG FOTO: KARSTEN BIDSTRUP

FUGL FØNIKS Under forbudstiden 1920-33 forbød den amerikanske regering fremstilling af øl, vin og spiritus. Alle vinstokke blev revet op med rod, og stort set hele USA’s vinproduktion gik i stå. Kun en lille håndfuld vingårde havde tilladelse til at dyrke vin, bl.a. af religiøse årsager, mens alle andre måtte omstille sig, og de begyndte derfor at dyrke blommer, æbler og pærer og alt muligt andet. I disse år sank udviklingen af vin i grus, men USA har siden rejst sig fra asken. I dag sidder vindistrikterne i Califor-

Annoncetillæg

Filmen ”Sideways” (en ”wine-roadmovie”) bør næsten ses, hvis man planlægger en tur til de californiske vindistrikter. Den handler om vennerne Miles og Jack, to mænd i deres bedste alder med kontrastrige karakterer, som begiver sig ud på en to uger lang køretur rundt i de nordcaliforniske vindistrikter. Jack skal giftes, og de er begge fast besluttede på at gøre turen mindeværdig. Filmen vandt (kun) én velfortjent Oscar, og den formåede samtidig at reducere salget af Merlot og ligeledes forøge salget af Pinot Noir i USA med adskillige procent.


30

GRÆKENLAND . Thassos

er som regel fyldt med både lokale og turister under de store træers skyggefulde kroner. Og skal I have en lille en til halsen bagefter så er det tavernen på den anden side af vejen I skal besøge. Mere autentisk græsk stemning finder I ikke på øen.

ALIKI Vi fortsætter ad hovedvejen sydpå langs havet til den lille halvø Aliki, der er forbundet gennem en smal landtange med badestrand på hver side. På den vestlige strand, som blot er lidt mere end fem meter bred, ligger der små spisesteder i strandkanten. Blækspruttearme er hængt til tørre i den varme sol, og det smaragdgrønne vand i den lille bugt er så gennemsigtigt som du ellers kun ser det i reklamefilm. Den totale idyl ødelægges dog lidt af strandparasoler og en massiv folkemængde. Mere fredsfyldt er der på stranden i Alikis anden bugt, hvilket kan overraske, da den ligger blot to minutter væk til fods. Langs bugten op mod bakketoppen finder du rester fra et dorisk tempel, og længere oppe ad en lille sti ses ruinerne af to gamle kristne basilikaer fra det femte århundrede.

DE LOKALE VISER VEJ PÅ THASSOS. Det græske øhav er et af danskernes foretrukne rejsemål men hvilken en af de mange øer skal du vælge. Rejs Bedre guider dig rundt på Thassos, som byder på hyggelige bjergbyer, fiskerestauranter ved vandkanten og nogle af landets bedste strande.

I

Skala Potamia handler alt om sol, strand og ikke mindst at spise godt”, forklarer Nikolaos. ”Men kører du rundt på øen så kan du opleve en masse andre spændende ting. Vi har mødt Nikolaos på Restaurant Theagenis i Skala Potamia, hvor spisestedet ligger blandt andre ned til stranden. Det er tredje gang vi er på restauranten og vi har lige fortalt Nikolaos, at vi laver en artikel for et dansk rejsemagasin. Han bliver så overvældet over, at familierestauranten bliver foreviget i et dansk blad, at han tilbyder at lege guide for os. "Og jeg betragter det som en fornærmelse, hvis I siger nej,” svarer han smilende.

de hyggelige taverner ud til vandet under store platantræer og længere henne på den østlige side findes en lille bystrand med beværtninger i sandkanten. Herfra går det op ad på små stier, der fører dig ind i Thassos imponerende fortid. ”Denne vej. Vi skal forbi Dionysos Templets rester og videre op til det antikke amfiteater,” siger Nikolaos mens han i rask tempo fortsætter fremad. Derefter fortsætter vi mod toppen, hvor den antikke akropolis lå. Bygget i det 5. århundrede før Kristi Fødsel var det normalt at bygge byer højt oppe af forsvarsmæssige grunde og i dag kan turister nyde godt af det. Sammen med de historiske ruiner er det nemlig en fantastisk udsigt du er vidne til.

THASSOS BY

PANAGIA

Solen står højt på himlen da vi møder Nikolaos dagen efter. ”Hop ind,” siger han med et imponerende overskud. ”Vi begynder med øens hovedby, Liménas eller bare Thassos by, som den oftest kaldes.” Med cirka 5.000 indbyggere har Thassos by sin egen identitet, der ikke udelukkende er bundet op på turisme, hvilket tydeligt mærkes. Det er ved havnen, at tingene sker. Her ligger

Vi kører videre til Thassos gamle hovedby Panagia. På nær en flot bevaret byport ser vi dog intet, der tyder på hovedstad. Og heldigvis fristes man næsten til at sige. Byens smalle, krogede brostensbelagte gader, der svinger i niveau kan nemlig ikke sidestilles med andre ord end hygge, og det kan varmt anbefales blot at slendre rundt blandt små butikker og taverner og nyde den fredsfulde stemning, der hersker. ”Endnu et sted med god mad,” siger Nikolaos og peger på Restaurant Elena, der ligger lige ved byens torv. ”I bør komme tilbage for at smage en af deres grillede kødretter eller berømte keftedes, der er en slags græske frikadeller. Her

”Prøv at se,” råber Nikolaos pludselig. ”Der er en ældre mand, som har fanget en blæksprutte. Det er meget almindeligt for den ældre del af befolkningen at fiske efter aftensmad og muligvis sælge noget af fangsten.” Manden slår blæksprutten hårdt mod en sten og vinker efterfølgende, da han ser vi tager billeder af ham. Vores tur med Nikolaos har nået sin ende og han forsøger at sammenfatte hele øen i en afsluttende sætning. ”Her er lidt af det hele og meget mere." Vi nikker samtykkende og takker vores gæstfrie guide for hans tid og indblik i Thassos øliv. TEKST OG FOTO: ANETTE RASMUSSEN

Besøg også Ærkeenglens Michaels Kloster fem kilometer fra Aliki. Højt hævet på en klippekant med det brusende hav hundrede af meter nede er nonneklostret dramatisk placeret. Klostret blev grundlagt i det tolvte århundrede af en sær eneboer ved navn Loukas og emmer af en fredsfyldt atmosfære med sortklædte nonner, der stilfærdigt bevæger sig rundt og sørger for, at alle regler bliver overholdt. Foruden smukt restorerede kirkerum finder du også en lille butik med salg af fortrinsvis græske ikoner.

Annoncetillæg


REJS BEDRE #5  
REJS BEDRE #5  

Rejs Bedre, Anonncetillæg, Kvalitetsrejser

Advertisement