Metropolis Times desember 2016

Page 1

THE

METROPOLIS

NR. 36. DES. 2016

TIMES

METROPOLIS ARKITEKTUR & DESIGN AS

Vi gir deg inspirasjon til

JULESTYLINGEN

WW.METROPOLIS.NO

MAKE AN ENTRANCE Førsteinntrykket teller

2016

VI oppsummerer året

LØNNSOM

Forside: Inngangsparti Øvre Slottsgate 11 - Foto: Ragnar Hartvig

oppussing i HORTEN

+

REISEBREV FRA WASHINGTON D.C


Kari Ihle

Interiørarkitekt MNIL/Partner

Hanne Arvik

Interiørarkitekt MNIL/Daglig Leder

Hanne og Kari bilde og innlegg

Forandring fryder mener mange. Dette er en sannhet med modifikasjoner. For den som setter i gang et prosjekt kan det ofte være en følelse av kaos og galskap hvor det kiler heftig i magen og en “frydefull stemning” ikke er beskrivende for følelsene som råder. Vi i Metropolis er så heldige å få lov til å jobbe med akkurat det vi ønsker og det vi kan best. Det å kunne være med våre kunder og leverandører gjennom hele følelsesregisteret underveis i et prosjekt: Fra drøm og visjon hvor vi tilfører struktur og kunnskap, og kanskje en liten porsjon galskap, til et sluttresultat som skal begeistre og overgå alt du tenkte var mulig. Vårt mål for store og små prosjekter er å levere over forventning, og få til en god prosess. Sammen med våre kunder skal vi ta oss tid til å kjenne etter alt vi har vært gjennom av følelser, og så gi hverandre et klapp på skulderen. Et klapp som er et uttrykk for utholdenhet og mot. Vi ønsker å takke alle kunder og samarbeidspartnere som har vist oss denne tilliten i 2016. Vi har sammen skapt de resultatene og uforglemmelige øyeblikk du kan lese mer om i dette julenummeret av The Metropolis Times. God jul & godt nytt år!

mot og “ Utholdenhet, en liten porsjon galskap


1_2


HOSPITALITY:

MAKE AN ENTR


3_4 3_4

RANCE Foto: Ragnar Hartvig

Førsteinntrykket teller og du har kun en sjanse til å vise det ! De fleste legger mye inn i sitt eget utseende og image, så hvorfor skal ikke det samme gjelde hjemmet ditt eller bygget du jobber i. Fra hoteller, til bolig og næring; Førsteinntrykket av inngangspartiet gjør at besøkende og potensielle kunder danner seg tanker om hvem dere er og hva dere står for før de har møtt dere. Vi fikk i opprag av Eiendomsspar å lage forskjellige konsepter til tre av deres inngangpartier i Oslo. De ønsket å beholde en del av de eksisterende materialene, men å modernisere uttrykket. Konseptene skulle være driftsvennlig, men det var viktig at vi tenkte nytt og at sluttresultatet fikk en skikkelig wow-effekt. Før

Før

Akersgata 20

Akersgata 20 er et av Oslos mest ærverdige bygg med flotte forgylte freskoer på fasaden og vakker arkitektur. Inngangspartiet hadde passert sin storhetstid og reflekterte ikke lenger det flotte bygget slik det fremsto fra utsiden. Vi ville gi inngangspartiet en ny storhetstid med et elegant og fasjonabelt uttrykk, moderne og klassisk. Nye veggpaneler og belysning, samt et spesiallaget stenmønster i gulv skulle bringe nåtiden inn i dette klassiske bygget. Carrara marmor ble lagt oppover i trappene med en rød løper i trinnene. Heis og sjakt ble kledt med plater, og det flotte originale gelenderet skinner igjen.

Illustrasjon


Illustrasjon

TIDLØS ELEGANSE Henrik Ibsens Gate 36 Henrik Ibsensgate 35 er en klassisk og flott bygård. Inngangspartiet hadde flott travertine-sten på veggene men fremsto mørk, slitt og anonym med unødvendig møblering rundt selve inngangen. Vi ønsket å gi inngangspartiet en tidløs eleganse, stramme opp og få til et lysere uttrykk. Vi tok utgangspunkt i den originale travertinen på veggene og la samme sten på gulv og i trapp. Freskoene ble pakket inn og den nye himlingen med et vakkert og forførende lyskonsept leder deg nå inn i bygget.

Før

Før


5_6 5_6

Foto: Ragnar Hartvig


Foto: Ragnar Hartvig


Illustrasjon Metropolis

under: På veggene har kunstneren navn malt en fortelling - noe som gir rommet et særegent uttrykk.

KLASSISK & KATEDRALSK Øvre Slottsgate 11 er en fantastisk bygård med et unikt og genuint inngangsparti. Det er originale flotte materialer og et rikt utsmykket interiør. Trapperommet føltes lukket, utdatert og mørkt med rotete plasserte brannelementer. Vi ønsket å beholde mye av de flotte klassiske elementene og bringe disse videre opp i trapperommet.

Før

Før

Vi trakk marmorbrystning oppover i trapperommet og kledde inn eksisterende trinn i ny sort marmor. Himlingen som opprinnelig var inspirert av ´katedralen´ og dens bueganger, ble oversatt til et tidsriktig uttrykk i belysningsform. Døren mellom inngangspartiene ble fjernet, brannelementer ryddet opp i og inngangspartiet fikk ny smykkebelysning.

Før

7_8


RETAIL:

Vi gir

inspir

Det er leng Nå er det he

Vi tar ins bleke pas

www.bmstores.co.uk

Romantisk

Fra ov

www.coxandcox.co.uk

BJØRNEBÆR & ROSMARIN CHAMPAGNE COCKTAIL (www.thecookierookie.com)

1 kopp ferske bjørnebær 1 kopp sukker 1 kopp vann 4 kvister rosmarin Champagne eller Prosecco 1. kok opp bjørnebær, sukker og vann. La det småkoke i 15-17min. Sil blandingen så du får en glatt sirup, sett til siden og avkjøl. 2. Ta ca. 4 spiseskjeer sirup i hvert glass 3. Hell over Champagne eller Prosecco 4. Pynt med friske bjørnebær og en rosmarinkvist i hvert glass. www.monicahibbs.com

en.housedoctor.dk/

GOD JUL

www.magnoliarouge.com

www.ebay.com

www.thecookierookie.com

www.popsugar.co


9_10 11_12

deg

rasjon til Julestylingen

ge siden julen kun bestod av rødtoner, nisser og reinsdyr. eldigvis rom for å dyrke individualitet og bruke et spekter av herlige fargekombinasjoner. spirasjon fra årets møbel- og fargetrender som dyrker steller og 70-tallets høylytte stil. I år skal julen vår være romantisk og glamorøs.

www.houseofhackney.com

a elegant innpakning og minimalistiske juletrær, til verdådige ornamenter og bugnende bordekking.

om

www.houseofhackney.com

www.redonline.co.uk

GLAMOUR www.100layercake.com

www.willettphoto.com


11_12

Finn juleste

Bak

MYKE OG SEIGE KOKOSMAKRONER 5 eggehviter 250 g kokos 250 g sukker Bland alt i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp under stadig omrøring. Massen skal bli seig og ligne tykk risengrynsgrøt, men må ikke koke. Bruk to teskjeer og lag fine topper på et stekebrett med bakepapir. Stekes ved 180 °C i ca 12 minutter. La kokosmakronene stå å avkjøle seg litt på brettet før du løfter dem over på en rist. Har du lyst på noe litt ekstra kan du dyppe kokosmakronene halvveis i smeltet sjokolade. Nyt!

Foto: Cathrine Stokke


emningen hos

ker Hansen

I desember har vintermørket bredt seg over det ganske land, og vi blir mer og mer opptatt av å kose oss innendørs. Vinduer pyntes med lysende julestjerner, vi nyter varm gløgg og spiller julesanger som bringer frem gode minner. Duften av deilig julemat og nystekte julekaker er prikken over i-en for å komme i den riktige julestemningen. Det er ikke alltid at tiden strekker til for å bake syv sorter til jul men hos den hyggelige nabolagsbakeren Baker Hansen er det hjelp å få! Her bugner det ikke bare av gode brød og boller men både syv sorter og mere til!

FRISTENDE BAKVERK: Alle bilder fra Instagram @bakerhansen/ www.bakerhansen.no

Ta deg tid til en kopp kaffe og en liten matbit når du er innom for å nyte den gode atmosfæren. Metropolis har vært så heldige å få være med på å utforme de over 30 utsalgene sammen med Baker Hansen.

Nesten

som hjemme

Lune farger, variert møblering og spennende materialkombinasjoner gjør at man senker skuldrene, slapper av og fyller på med inspirasjon- nesten som om du er hjemme.

Metropolis har samarbeidet med Baker Hansen siden 2005, og har siden den gang oppgradert over 30 utsalg

VENSTRE

Dype grønntoner på stoler og vegg, kombinert med varme toner i sittebenker og belysningsarmaturer gir en lun og hyggelig atmosfære hos Baker Hansen Frogner i Skovveien. Foto: Cathrine Holst


HOSPITALITY:

LØNNSOM OPPUSSING

Ett år etter oppussingen av Best Western Horten Hotell kan hotelldirektør Torgeir Flåteteigen Birkeland konstatere at hotellet har økt belegget med 20 % og beholdt og fornyet hotellavtaler som danner grunnbelegget for driften. “ Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen som bruker den nye restauranten mer og mer. Også forretningsreisende som nå returnerer til oss er strålende fornøyde! “ forteller hotelldirektøren.

Horten Hotell forventer å kunne ekspandere ytterligere ved å hente gjester fra et større geografisk område - i hovedsak fordi hotellproduktet holder en så god standard at det er verdt å reise lenger for å få alt «servert på ett sted i flotte omgivelser.» ifølge Birkeland. En kan virkelig si at det har vært en lønnsom oppussing for Best Western Horten Hotell!

FØR: SPISEPLASSEN & LOUNGE

Det er åpnet opp mellom restaurant og lounge. Dette er med på å gi hotellet et levende resepsjonsareal med nærhet til ulike soner for ulike aktiviteter.

DETALJER

Overflatene er rustikke og værbitte- i kontrast til myke møbler og sanselige fargetoner på vegger og øvrige overflater.


13_14

I HORTEN Konseptet:

Med sin nærhet til fjorden var det naturlig å legge fargepalett og tematikk opp mot dette. Hotellet opplevdes som utdatert og trengte et løft. Innredningskonseptet har en palett som tar opp farger og materialitet fra den norske fjorden. Rustikt, sanselig og fargetoner som henvender seg til treverk, sjø og sten,skaper en lun og hyggelig atmosfære som omfavnes av de ansatte og hotellets gjester. Av større ombygging ble det åpnet opp mellom de forskjellige arealene i 1. og 2. etg, trappen ble snudd og kledt med glassvegger. Dette har vært med på å skape gode og oversiktlige arealer som deles inn i naturlige soner ved hjelp av møblering.

FØR: LOUNGE

Et lite spennende gangareale er transformert til en lun og hyggelig krok med myk og deilig sofa og røffe sofabord. Over henger eksisterende takpendel i glass og messing

Alle foto: Robert Dalberg Foto & Web


NÆRING:

ROBUST & SOFISTIKERT Cowis nye hovedkontor på Hasle er fylt av kontraster i materialitet og farger. Metropolis har jobbet sammen med utbygger Höegh Eiendom og Cowi fra tidlig fase for å få til en optimal bevegelsesflyt i bygget. På denne måten har Cowi fått skjermede arbeidsplasser og effektiv kommunikasjon mellom fagavdelinger og felles fasiliteter. Arbeidsplassene er utviklet for aktivitetsstyrt arbeid og mulighet for free seating. Høye ambisjoner og godt samarbeid med arkitekt, huseier og leietaker har resultert i luftige og samtidig lune fellesarealer med sterk identitet, gode tekniske og miljøriktige kvaliteter i dette BREAM exellent-bygget som ble ferdigstilt like før sommerferien.

EN GOD VELKOMST Det er brukt tydelige materialer og sterke kontraster med en varm, mørk fargepalett i det luftige inngangspartiet.

Store, hvite pendler daler ned fra en sort himling over to etasjer. Dette er et sterkt, gjenkjennbart element både fra innog utsiden av bygget.


15_16

Torgene som Metropolis har utformet i vårt nye hovedkontor, bidrar til å styrke samarbeidet mellom avdelinger i COWI. Medarbeiderne opplever at det er lettere å bli kjent med nye kolleger, også på tvers av fagområder. Dette er også sterkt medvirkende til at våre undersøkelser viser at det nye bygget skaper økt trivsel blant våre medarbeidere.

-Erik Rigstad, Technical Director, COWI

Øverst: God lydabsorbasjon gjør det mulig med en åpen planløsning mellom personalresturanten, servering, resepsjonsområdet og den store trappen opp til møteromssenteret Venstre: «Salongen» har har et lunt og sofistikert uttrykk. Sprudlende silhuetter i messing-folie og varme fløyelstoner understreker og ivaretar det gode miljøet i Cowi. Høyre: «Biblioteket» er en populær oase for samhandling og variasjon fra arbeid ved skrivebordet. Selv om arbeidet gjøres digitalt, brukes hyllene til parkering av bøker som blir byttelånt.


En liten smakebit av

2016

2016 har vært et spennende år med mange og varierte prosjekter. Vi er stolte av det vi har fått til, og er glade for å få gode tilbakemeldinger fra fornøyde kunder. Her er en liten bildekavalkade av noen utvalgte prosjekter vi har ferdigstilt i året som har gått:

Foto: Ragnar Hartvig

Foto: Cathrine Holst

Baker Hansen Grini

Baker Hansen Schultz gate

Foto: Maja Kristin Nylander

Foto: Anne Bråtveit

TanumStrand hotell- og konferansesenter

Stand for Norsk Industri, iSaloni Milano

Foto: Stine Østby

Mars Norge


17_18

Foto:Stine Østby

Foto: Cathrine Holst

Foto: Cathrine Holst

Apollo

Foto: Ragnar Hartvig

Leilighet, Mandal

Foto: Øystein Ramstad

Uterom, enebolig Oslo Foto: Ragnar Hartvig

NorgesGruppen Data Magasin Tønnesen 1937

Et spennende år i møte

2017

Planleggingen av kommende år er godt på vei. Vi jobber allerede med flere spennende prosjekter. For å nevne noen: • Hotell Britannia, Trondheim • Hotell Opus XVI, Bergen • Utvikling av kvartalet rundt Stortorvet 7


19_20

Foto: Julie Aa. Hanssen

e k s i r a Kulin

Klassiske rowhouses i DC. www.chaiadc.com

WASHINGTON D.C Et reisebrev fra Metropolitt og Interiørarkitekt MNIL Julie Aabye Hanssen, som har fulgt sin mann til USA denne høsten.

Når du tenker på Washington DC, er nok det første du tenker: USAs politiske hovedstad, imponerende monumenter, Det Hvite Hus og et par scener fra House of Cards. Men bak Washingtons konservative fasade, skjuler det seg en levende, sjarmerende og fargesprakende by med små nabolag satt sammen av et utrolig mangfold av mennesker fra ulike kulturer. Tross at DC er en storby, fremstår den som ganske liten og med varme høflige og imøtekommende mennesker!

Det har skapt stor oppmerksomhet her i DC at byen ble kåret til USAs restaurant hovedstad i 2016. Hva er det som gjør DC sin matscene så spesiell at denne byen står fremst? For min del er det de kule matkonseptene, de spennende smakene, den gode servicen og den hyggelige atmosfæren som pirrer nyskjerrigheten. Matglad som jeg er, tok jeg på meg joggeskoene, og på tom mage utforsket jeg byens hotteste spisesteder - for å se, lære - og såklart smake!

I høst har jeg vært så heldig å få mulighet til å bo i DC og utforske disse områdene – og noe som har vist seg å appelere veldig til meg her, er – maten!

Som interiørarkitekt, har jeg naturligvis også hatt et øye på hvordan serveringsstedene har designet arealene sine. Er det noe vi i Norge kan hente hjem av inspirasjon?

Fokus på grønn & økomat - til hverdags skal sies.

Foto: Jai Williams/THRILLIST

Brunchfavoritt opprinnelig fra Harlem, New York: Vaffel med fritert kylling

Foto: Julie Aa. Hanssen

Food trucks finner man stort sett over alt. Street Sweets serverer cupcakes!

Foto: Shannon Morgan

En Washington-klassiker! Chili ”half-smoke” pølser Foto: Kevin Borland


Cross-over retter:

Spennende matkonsepter

Japan møter Mexico i en sushiburrito!

Den største utviklingen i DCs matscene skal ha skjedd de siste åtte årene. Er det kanskje en sammenheng med Obamas åtte år i Det Hvite Hus? Hvem vet, men sant er det at Obamafamilien har vært aktive i DCs uteliv og at Presidenten har vært å spotte ved flere lokale burgersjapper i byen. En annen morsom bakgrunn er populariteten til de nå velkjente Food trucks’ene. De banet vei under innsettelsen av President Barrack Obama i 2009. Matentusiaster og gründere tok med seg egne kjøretøy, og solgte alt fra gourmet popcorn til ”lobster rolls” til folket. Samtidig blomstret økonomien, og nye trendy nabolag vokste frem i tidligere rurale områder av DC. Med det brede spekteret av ulike nasjonaliteter og kulturer her i USA, i kombinasjon med unge, uredde kokker som tok med seg sine tradisjoner på kjøkkenet – vokste det frem spennende konsepter og unike opplevelser. At kokkene eksperimenterer ser vi tydelig i ”crossover” konsepter som Japan møter Mexico i en – sushiburrito!

Photo: www.kaikkiaitinireseptit.blogspot.com Photo: Katie Foster/Tasting Table

En annen tydelig trend er fokuset på sunn og økologisk mat. Hva med en restaurant som kun serverer vegetartaco, der alle lokalproduserte grønnsakene kommer direkte fra bonden og rett i din taco? Herlig! I 2016 har ikke ”Washingtonians” tid til frokost i hverdagen, men coctail happy-hour etter jobb med litt østers som side dish, En klar hit! I helgene er brunchkulturen stor, med konsepter som ”Bottomless brunch”. Da tar folket seg fri fra grønne salater og betaler $40 for en ubegrenset mengde Mimosa, eggs benedict og vafler med fritert kylling! Foto: R. Lopez

Over: Coctails og happy-hour etter jobb er veldig populært blant ”Washingtonians”. Gjerne med en liten østers til!

Hva med interiøret?

Jeg oppfatter at USA ligger litt mer bak oss europeere på interiørfronten. Det brukes veldig mye treverk både i møbler og overflater - uten særlig spennende variasjon i tresorter eller finisher. Kanskje vi europeere har vært litt mer nysgjerrige og frempå her? Likevel, atmosfæren på serveringsstedene oppfatter jeg som helt unik. Her tror jeg amerikanerne skårer høyt på servicen, vennligheten og nettopp - maten. Det er vel også et nøkkelpunkt at noen interiørarkitekter i designprosessen setter seg ned på hver plass i restauranten for å få en følelse av hvordan rommet vil oppleves for gjesten. Så, selv om produktene og overflatene i rommet ikke oppfattes spesielt nyvinnende, fungerer arealene godt. En vellykket trend som også skaper god atmosfære er ”open kitchens”. Kokkene er i fokus, og gjestene kan nyte maten og følge kokkenes kulinariske kunster. Jeg lar meg ihvertfall imponere. Da gjenstår det for meg å si; Lommeboken er tom og humøret er på topp! Takk for maten!

Foto: Julie Aa. Hanssen

Foto: www.dc.eater.com

Restauranteksempler venstre: Utvalgte eksempler her er blandt de hotteste restaurantene blant unge i DC, og er daglig proppfulle med folk. Interiørarkitekene har lykkes med å lage et ”ikke-perfekt” lokale, der en ”feil” i interiøret kan oppfattes som et spennende og uventet element


Det var tid for Metropolis’ årlige julebord. I kjent tradisjon var det ingen som v for kvelden, annet enn julebordskomiteen. En spent og nysgjerrig gjeng møtte takterrassen og her ble vi tatt imot av vakker julesang, gløgg og en fantastiske u over en glitrende Oslo by. Festen fortsatte i kontorlokalene som duftet av deilig julemat og som var pyntet med både juletre og nisser.

God jul!

En rebus- og mimelek førte til flere løsningsord: permafrost, gruve, isbjørn, snoscooter...vi skulle finne ut av et felles løsningsord. Det var da nyheten og årets “julegave” ble avslørt: Hele Metropoliskontoret skal til Svalbard! Jubelen stod i taket, og vi tør ikke å si hvor mange flasker med bobler som ble poppet etter det! Vi koste oss med deilig julemat, dans og akevitt til de sene nattestimer. Nok et vellykket julebord for Metropolisgjengen, og vi gleder oss til å fortsette festlighetene på eksotiske Svalbard!

Metropolis Julebord


21_22

visste planene e opp på utsikt g

På takte sang og rrrassen med ødvinsglø gg

Klare for

rebus!

Mimelek

godt i gang

! Ane, Nina og Katrhine venter på avsløringen

God ste

mning

oss ina gav Nisse-eNr og bobler gav

Skååååål for ! D SVALBAR

rundt b

ordet

Dansing tiltt langt på na

Fornøyde damer Marianne og Pernille


God jul fra alle oss hos Metropolis arkitektur & designFølg oss! @metropolis.no Metropolis arkitektur & design www.metropolis.no

Metropolis arkitektur & design AS Rosenborggata 19 A 0356 Oslo Pb 5273 Majorstua 0303 Oslo +47 47 47 67 38