The Metropolis Times Desember 2015

Page 1

THE

METROPOLIS

NR. 33. DES. 2015

TIMES

METROPOLIS ARKITEKTUR & DESIGN AS

WW.METROPOLIS.NO

SE FLERE AV VÅRE SISTE PROSJEKTER INNENFOR NÆRING & HOSPITALITY

Vi fokuserer på

BOLIG:

Renovering er boligutvikling!

Det er Jul! Vi gir deg tips til en glamorøs julestyling TEMA: TVERRFAGLIG TIDLIGFASE PLANLEGGING Forsidefoto: Business Lounge - Stavanger Lufthavn Sola


Ane Bernthon - Interiørarkitekt

En metropolitt har ordet Hjemmet vi bor i påvirker oss mye mer enn man tror, både bevisst og ubevisst. Gir hjemmet en god følelse eller er det noe som skaper irritasjon, uro og stress? Det er mange funksjonelle forhold som må være på plass for at et hjem skal fungere optimalt. I vår hverdag som interiørarkitekter er det akkurat dette som er viktig: Å få tilpasset et hjem både

funksjonelt, estetisk og med en god balanse i interiøret.

For å oppnå dette må vi kartlegge hvilken retning prosjektet skal gå for og oppnå et optimalt resultat for hver enkelt kunde. I prosessen ønsker vi å øke kundens bevissthet i forhold til sine egne behov, men også å hjelpe kunden til å se muligheter fremfor begrensninger. I dette faget finnes det ingen fasit med to streker under svaret. Vi bidrar med erfaring og fagkompetanse, og samarbeider med dyktige leverandører og håndverkere. Dette er et viktig kriterie for å oppnå det beste sluttresultatet. Som interiørarkitekter er vi med på å skape gode rammer rundt hverdagslivet.

BEHOVSKARTLEGGING


1_2 Venstre: Det store luftige badet til han og henne har fått tilpasset innredning fra vegg til vegg og med hver sin servant i en travel hverdag. Uttrykk på badet er passe moderne, lyst og luftig. (Foto: ioannaroufopouloul.gr www. esestudio.gr)

Under: Det “lille” walk-in closet. Garderobe bortgjemt bak lyse og takhøye skapdører med mørk eike innredning som skaper en fin konstrast. (Foto/design: www. minus.be)

Over og til høyre: Mørkt og maskulint. Innredning på badet i beiset eik, som rommer akkurat det du har behov for. Spesialtilpasning selv for pus som har fått sin spesielle plass under trappen. (Foto over: butikken baden baden i Amsterdam. Foto til høyre: storage&glee.blogspot.net)

Helt til venstre : Integrert peis og innredning som flukter med vegg og gir et ryddig og elegant uttrykk. Nærmest venstre: Dekorativ vegg som skaper et fint skille mellom f.eks spiseplass og stue. (Design: françois vieillecroze architecte / villa st tropez)

Under : Mix av materialer på overskap, underskap og øy. Et delikat kjøkken med mye lagringsplass. (foto/design: Carlton Residence by Heather Guthrie/Foto: Shannon MacGrath) I midten: Kjøkken for minimalisten. Åpent og luftig, hvitt og delikat. Til venstre: Smart med spesialtilpasset innredning rundt sengen i soverom som har begrenset med plass


Foto: Ragnar Hartvig, Sveinung Br책then & Metropolis

BOLIG:

La oss snakke bolig


3_4

Høyre: her har vi prosjektert et marokkanskinspirert spa Under: detalj fra spesialtegnet seng på en hytte på Kvitfjell

Har du et hjem som du føler at aldri blir helt ferdig, eller skal du bygge nytt hus? Har du en hytte eller et bittelite bad som gjerne kunne vært litt mer funksjonelt? Å bruke vår kompetanse trenger ikke nødvendigvis å være rådyrt eller bety at du må gi opp alt du liker til fordel for interiørarkitektens smak. Hos Metropolis tar vi på oss alle slags oppdrag for private kunder. Det kan være alt fra fullstendig prosjektering av nytt hus i samråd med arkitekt til å finne nye tekstiler til dine gamle stoler. Ingen oppdrag er for små eller store! Vår jobb er å vise hvordan man på mest mulig estetisk og funksjonell måte kan implementere dine ønsker og din smak for å skape en god helhet, og ofte avdekker vi en

Over: kunden ønsket hjelp til å finne nye tekstiler for å trekke om putene på noen arvestoler Høyre: denne gangen er både personlig og funksjonell

del behov som man ikke har tenkt over. Noen ganger er det ikke så mye som skal til. La oss snakke bolig! Dette kan vi hjelpe deg med: // prosjektering av nybygg // rehabilitering // spa og velvære // designe bad eller kjøkken // fargekonsultasjon // tegning av fast innredning // tegning av spesialmøbler // tekstilkonsultasjon // styling // plassering av kunst // belysningsplanlegging // finne møbler og produkter ...og mye mye mer! Ta kontakt for å finne ut hva vi kan gjøre for deg.


BOLIG:

Lyst og lu i Solveien Foto: Ragnar Hartvig


5_6

unt

Solveien ligger fantastisk til på Bekkelaget, med utsikt over Oslofjorden og sol hele dagen. Dette var utgangspunktet når kunden bygget nytt hus - å skape rom med maksimalt lysinnslipp og fokus på utsikten. Oppholdsrommene har store vinduer, og til og med på hovedbaderommet kan du nyte utsikten rett fra badekaret. Mørk eikeparkett skaper en lun base for en lys palett i dempede gråfarger. Det er valgt fargerik kunst der ikke vinduet med utsiktet i seg selv skaper et kunstverk.


BOLIG:

Renovering er boligutvikling! Elisabeth Fougner - Arkitekt

Sitter du med en bolig med mange små trange rom og

snirklete ganger? Ser du egentlig det mulige potensialet i boligen din? Kanskje du har en drøm om å gjøre noen endringer i huset ditt, få det mer arealeffektivt, eller eventuelt bygge på. Det er ikke alltid like lett å se hvordan en skal håndtere en slik type oppgave, men med vår erfaring og kompetanse kan vi bistå til å belyse de mulighetene du har til rådighet.

Tips til fremgangsmåte: •

Det er viktig å starte med å vurdere planløsningen og se hvilke utfordringer/muligheter som foreligger. Hvilke behov har dere som bor i huset og er arealet du har til disposisjon maksimalt utnyttet? Dette gjør vi for å se hva som ikke fungerer iht. til den bruken som er ønskelig og hva man egentlig drømmer om! Kan kjelleren utnyttes, hva med loftet? Er det mulig å fjerne vegger event. sette inn flere og større vinduer for å få mer åpenhet og gjennomlys? • Det er viktig at hovedplasseringene som stue og kjøkken i huset blir riktig, og her kan det være lurt å få litt veiledning. Tenk sammenheng for å få en fin flyt mellom rommene. Da er det også mye lettere å innrede resten av huset når du føler at planløsningen blir god. • Det kan være lurt å få laget deler av den faste innredningen hos en møbelsnekker. Det er ofte plassbesparende å få dette integrert og spesialtilpasset etter mål og ikke nødvendigvis så mye dyrere enn å kjøpe ferdige møbler.

Foto: Sveinung Bråthen, Metropolis

• Materialvalg er en annen viktig del i en bolig. Det å bruke myke sanselige materialer som er naturlige og gode å ta på er viktig. Huset skal være et godt sted å være i, og gi en god energi til alle som er der.

PEIS

Skap åpenhet og gjennomlyste rom. Peisen er et viktig element i rommet for å skape lunhet og steming.

• Ikke glem lyset. Her gjelder både teknisk belysning og dagslyset. Det er det som gjør at du ser det du ser, og med et variert lys skaper du den gode stemningen.

Å få profesjonell hjelp kan være en investering som gir verdiøkning på huset. Etter: FØR:


7_8

FORNY KJØKKENET

Kjøkkenet er hjemmets samlingspunkt og et sted for den gode samtalen.

BADET

Badet er et sted for avkobling og velvære. Vi kan hjelpe til å se muligheter og potensiale.

Etter: FØR:

TRAPP

Trappen er et viktig element i boligen som binder etasjene sammen. Gi den plass og rom, og slipp gjerne lyset inn. I dette prosjektet tok vi grep og gav trapperommet gjennomlys med vindu fra gulv til tak. Pendler hengt fra taket i ulike høyder gav rommet det lille ekstra og fremhever takhøyden.


Dekorative

Det finnes et hav av fliser der ute. Med

geometrisk eller historisk mønster, ulike fasonger, struktur, overflatebehandling og størrelse. På de neste sidene gir vi et lite innblikk i hva som finnes i dagens marked.

Over: Flisene «Cushion» fra italienske Tonalite er ikke helt flate og har et mykt uttrykk. www.tonalite.it/en

&

MIX MATCH

fliser

Over: Vakre små, runde fliser «Pailettes» fra italienske Ceramiche LEA. Her kan en virkelig leke seg med mønster og overflate - bare fantasien setter grenser!

Bruk av marmor i hjemmet Marmor har de siste årene fått et realt oppsving og blitt brukt mye i flere hjem. Marmor er en myk naturstein og får lettere flekker enn harde naturstein (som f.eks. granitt).

Venstre: Vakker materialkombinasjon av fliser i marmor og grå eik skilt av en tynn messinglist.

Kaffe, sitrusfrukter, rødvin og Jif-spray er væsker som kan gi flekker på marmorens overflate. Derfor egner ikke denne typen stein som f.eks. kjøkkenbenk. Om du allikevel ønsker å ha en kjøkkenbenk i marmor må du være svært nøye med å tørke opp flekker og bruke riktig type rengjøringsmidler.


9_10

Hva bør du tenke på når du flislegger? Fuger: Det er både estetiske og vedlikeholdmessige hensyn å ta når du skal velge fuger til badet. Hva du synes er finest og hva som holder lengst.

“Fugefargen er siste hånd på verket”

Som et alternativ til den vanlige sementfugen finnes det nå en ny type epoxyfug. Den koster litt mer, men er vedlikeholdsfri og holder fargen år etter år.

Foto: Produsentene

Fuger finnes også i mange ulike farger, og ved å gjøre et bevisst valg kan du oppnå et enda bedre resultat når du legger fliser. Bildeeksempelet til høyre viser hvor ulike uttrykk du kan få, bare ved å endre farge på fugen. Mapei har et stort utvalg av ulike fugemasser: www.mapei.no Overflatebehandling: Betongfliser er veldig i tiden og det finnes et hav av ulike typer å velge mellom. Det er spesielt viktig å huske på å overflatebehandle flisene slik at de blir motstandsdyktige mot vannsøl og andre flekker.

Under: Sett preg på veggen med de grafiske sementflisene «Marrakech Terrace» fra Clé Tiles.

Matchende farge

Nøytral farge

IKKE BARE PÅ BADET

Kontrastfarge

Fliser behøver ikke bare til å høre til på badet eller over kjøkkenbenken - fliser kan brukes overalt. Hva med å lage en spennende vegg med fliser i gangen? Eller å freshe opp en gammel bordplate med noen vakre fliser? Mulighetene er mange for å få det flisefint hjemme.

Lekent

og

GRAFISK #HALFSQUARE Venstre: Half Square er et keramisk kunstprodukt som oppstod ut av et samarbeid mellom billedkunstnere og dyktige keramiske håndverkere. Den håndlagde flisen heter Half Square etter sitt triangulære flisformat - en form som både er vakkert enkel og lett å jobbe med. Sjekk ut nettsiden www.halfsquare.co.za for flere spennende mønstre. Hva med å lage ditt eget Half Squarekunstverk?


Tenk tverrfaglig, tidlig! TEMA: TVERRFAGLIG PLANLEGGING

Kari Ihle - Interiørarkitekt MNIL / Partner

LITEN INVESTERING MED HØY VERDI

Hvordan skape den gode og effektive kontorløsningen? Tenk tverrfaglig, tidlig!

En av de viktigste oppgavene vi har som interiørarkitekter er å hjelpe våre oppdragsgivere med å tenke tverrfaglig, så tidlig som mulig. Før vi i det hele tatt begynner å tenke på innredning, stil, farger og uttrykk, handler det om å kartlegge bygningens/lokalenes muligheter og begrensninger. Da ser vi på faktorer som tekniske anlegg, lysinnfall, og plassering av trapper og sjakter. Like viktig er det å analysere bedriften som skal flytte inn, i de tilfellene der den er kjent. På den måten finner vi svarene på hva som generelt er viktig å gjøre for å få lokalene til å fungere best mulig for brukeren. Deretter foretas interiørvalgene sammen med kunde, for å skape den gode arbeidsplassen, det gode fysiske arbeidsmiljøet og ikke minst formidle de verdiene innflytterenes bedrift/merkevare står for.

Bruk vår bredde

Vi liker godt å planlegge rehabilitering av eksisterende lokaler og bygg, fordi dette veldig ofte avdekker flere muligheter enn man ser for seg i utgangspunktet, og fordi vi får bruk for hele bredden i vår kompetanse. Den store fordelen ved å involvere interiørarkiteken tidlig, er nettopp det at vi og kunden tidlig kommer i gang med å se de tverrfaglige utfordringene og mulighetene. Det er alltid kunden – leietaker eller gårdeier – som setter rammene for interiørarkitektens bidrag i prosjektene. Deres behov, ønsker og økonomiske rammer danner premissene for vårt arbeid. Økonomien er viktig: det å gjøre de riktige valgene på de viktige områdene, innenfor de økonomiske rammene man har til rådighet. For å kunne ivareta dette må man skaffe seg kunnskap om premissene og kjenne bygningen og lokalene godt. Da er vi avhengig av at vi slippes tidlig nok inn i prosjektet.

La oss jobbe grunnleggende, tverrfaglig og bredt for å sikre verdiskapingen

Bedre økonomistyring

Tidligfase planleggingen utgjør generelt en veldig liten del av prosjektkostnadene, men har alltid en stor betydning for minimering og styring av byggekostnadene. For nybygg utgjør kostnadene knyttet til tidligfaseplanlegging ca 1% av de totale gjennomføringskostnadene. Selv om den relative kostnaden er høyere i rehab-prosjekter, vil effekten være den samme: overfladisk og manglende tverrfaglig innsats kan gi store negative utslag på byggekostnadene, og ikke minst påføre overskridelser knyttet til forhold som blir oversett i den første fasen og som derfor må håndteres senere i prosjektet, med de økte kostnadene det medfører. Vårt velmente råd til innkjøpere av interiørarkitekt tjenester blir derfor: ta oss med inn i prosjektene så tidlig som mulig, og la oss jobbe grunnleggende, tverrfaglig og bredt for å sikre verdiskapingen i prosjektet ditt. Det lønner seg, både på kort og lang sikt!


11_12

NYdalsveien 28

Foto: Ragnar Hartvig

Rehabilitering og etablering av nye fellesarealer

HØYRES HUS

Ø27 Robust og fleksibelt flerbruksbygg i Østensjøveien 27

les mer om prosjektene på www.metropolis.no

Konferansesenter oppgradert til dagens standard


STATSBYGG BYPO

«Det visuelle uttrykket er moderne og nordisk»

Da Statsbygg skulle utvide med en ny etasje i Byporten var det med ønske om aktivitetsbasert arbeidsplassutforming og mulighet for “free seating”. Det har vært viktig å tydeliggjøre de ulike sonene og lage en logisk og oversiktlig plan, slik at det er lett å orientere seg i etasjen og slik at de nye arbeidsmåtene kan fungere best mulig. Det visuelle uttrykket er moderne og nordisk og vi har brukt byggematerialer som kryssfiner og betongfliser i interiøret. Materialiteten er med på å bygge opp under Statsbyggs identitet som byggherre og rådgiver i byggeprosjekter. Den nye visuelle profilen til Statsbygg har vært viktig for farge og tekstilvalg.


ORTEN

13_14 NÆRING:

n

Type lokaler: Næringsbygg, rehabilitering Adresse: 4.etg - Biskop Gunnerus´ gate 6, 0155 Oslo Areal: ca. 2440 m2 Ferdigstilt: 2015 Oppdragsgiver: Statsbygg

Foto: Ragnar Hartvig


NÆRING: Prosjektet omfatter en total innvendig rehabilitering av Høyres Hus konferanse senter og arbeidslokalene til Høyres Hovedorganisasjon, Oslo Høyre og deres ungdomsorganisasjoner. Høyres Hus ble tegnet av arkitekt Magnus Poulsson og bygget i 1935. I rehabiliteringen er byggets struktur og materialbruk videreført, men oppgradert til dagens tekniske standard. Konferansesenteret er utvidet med ytterligere en etasje og åpnet opp og fremstår nå som et moderne konferanse senter med alle fasiliteter. Metropolis har hatt ansvaret for all interiør prosjektering; konsept, arealplaner, materialvalg, innredning og belysning.

Type lokaler: Kontorer og konferansesenter Adresse: Stortingsgaten 20, 0117 Oslo Areal: Ca. 2000 m2 Ferdigstilt: 2014 Oppdragsgiver: Høyres Hus


15_16

Foto: Ragnar Hartvig

«Moderne, men likevel tidløst, fremtidsrettet og ærverdig»

HØYRES HUS


17_18

BUSINESS LOUNGE S TAVA N G E R L U F T H AV N S O L A

For den nye Business Loungen på Stavanger Lufthavn ønsket vi sammen med SSP å ta utgangspunkt i regionens kvaliteter:

Landskap, atmosfære, vær og iNdustri. Med dette som forutsetning har vi skapt rom i rommet med arbeidstitler som ”Stranden”, ”under havflaten”, ”Havet” og ”Olje”. Dette er videre transformert til innredningshimlinger, innredningsvegger, dekor og belysning som alle spiller på lag for å skape et helhetlig uttrykk. Ved bruk av lunefulle farger, belysning og materialitet ønsket vi å gi hint av havet, strandlinjen og oljeproduksjonen, som jo er og alltid vil være en viktig del av regionen. Uten å være påtrengende skal publikum få en følelse av å ta med seg en del av Stavanger regionen før turen går videre til et annet land. Sammen med Select Service Partner har prosjektet vært gjennomført på en rask og effektiv måte med gjensidig respekt for tid, kostnader og forventninger.


HOSPITALITY:

Foto: Ragnar Hartvig

“ l u n e f u l l e fa r g e r , b e ly s n i n g & m at e r i a l i t e t h a r væ r t v i k t i g f o r å u n d e r b yg g e ko n s e p t e t . ”


CAFE´ CATHEDRAL

Café Cathedral er en intim restaurant på 62 kvm som tilbyr alle dagens måltider midt i hjertet av Oslo - nærmere bestemt på hjørnet av Kirkeristen nedenfor Oslo Domkirke. Fra å være ett slitt og mørkt lokale trer Café Cathedral nå frem som en intim og sjarmerende perle i Oslo sentrum. Sammen med kunde har vi fokusert på å beholde og fremheve den historiske arkitekturen samtidig som det har vært viktig å skape en eleganse og modernitet i lokalet ved hjelp av både gjenbruk, fornyelser og tilføyelser. Blant annet er original brystning beholdt og malt ,vinduenes karakteriske formspråk er fremhevet med mørkere malt listverk. Plassbygde bord er også en følge av den originale ovale formen til bygget. Café Cathedral strekker seg til balkongens uteservering og ned til gateplan hvor et vakkert kastanjetre brer seg utover dens mange sitteplasser og klassiske fontene. I rehabiliterte lokaler kan du nå slappe av med et deilig måltid basert på norske økologiske råvarer i et ellers så hektisk og vrimlende område av Oslo sentrum.


HOSPITALITY:

19_20

levende atmosfære i “historiske omgivelser ”

Foto: Ragnar Hartvig


21_22

BAKER HANSEN

D

et siste året har Baker Hansen rehabilitert flere av de gamle utsalgene sine med Metropolis på laget som Interiørarkitekt.

SKOVVEIEN, OSLO

Flere års samarbeid med Baker Hansen har lært oss å kjenne Baker Hansens verdier og markedet han skal konkurrere i. Som Bakeren selv sier : “Dagens kunder vet mer, kan mer og forventer mer.” Sammen med Baker Hansen er vi med på å forme utsalg som skal gjenspeile verdier og skape en hyggelig ramme rundt et måltid av ferske bakevarer eller for de som bare skal en tur innom for å handle bakevarer. Baker Hansen har fornyet flere av utsalgene det siste året uten at det har gått på bekostning av å identiteten til en stolt baker som Baker Hansen er. Tvert imot viser tall at Baker Hansen har hatt jevnlig økt omsetning ved å investere i en rehabilitering av utsalgene sine i Oslo og Bærum.

Foto: Cathrine Holst


HOSPITALITY:

Baker Hansen har vært en del av bybildet siden 1861. Vi forandrer oss og utvikler oss hele tiden. Dagens kunder vet mer, kan mer og forventer mer. Vi er en håndverksbedrift og stolte av faget og tradisjonene vi tilhører. I 2011 feiret vi 150 års jubileum. Nye kapitler skrives hele tiden.

HÅKON VII GT, OSLO


bilde funnet via pinterest

Endelig

Lys uteplassen Hvaopp med å lage årets julekort selv? Lag noen dekorative islykter før Alt du trenger er et hvitt eller farget gjestene kommer på juleselskap. papir, lim og Disse erstensil, enkle å lage: du masse trenger glitter! bare en ballong og minusgrader. For beskrivelse, trykk HER. Personlig og veldig lekkert!

Dekorativ lysslynge fra Konstsmide som fint kan brukes både inne og ute. Kan kjøpes på www.woweffekt.no. Foto:Anne Produsenten Foto: Havåg Holter-Hovind

Gaver med det lille ekstra Å gi bort gaver er gøy i seg selv, men det er ekstra stas å gi bort gaver som er forseggjort. Det skal ikke så mye til: Med et lekkert silkebånd og et fint kort kommer du langt! •

Foto: Aimee Song/ www.songofstyle.com

Søstrene Grene har masse innpakkingssaker til en billig penge. I tillegg har de flere gode DIY-tips til deg som liker å utfolde kreativiteten. Granit kjører en enkel, ærlig stil med enkle materialer og en nedtonet fargepalett.

J

G

D Derfo ju kjæ vi p skinne Jul kra


23_24

JUL

Glamorøs jul

Det er vinter og mørket har senket seg. for er desember, med alle sine funklende ulelys og gode stemning, alltid ekstra ærkommen. På Metropoliskontoret har pyntet til en glamourøs jul: glitrende og ende, med innslag av naturlige materialer. lekuler har vi funnet hos Annen Etage, ans med lys har vi kjøpt hos Roggens. Kuler av mose samt trollhassel kan du få tak i hos din lokale blomsterhandler.

Foto: Cathrine Holst

Venstre: Amaryllis er en vakker juleblomst

Det er gull alt som glitrer. Dekorasjon hos Metropolis. Lyset fra de delikate pendlene fra &tradition gjør at det glitrer vakkert i julekulene. Snirklete trollhassel gir oppsatsen et eventyrlig preg.


EGE AWARDS

“The best sustainable project in all aspects”

Ege Carpets har kåret oss til årets vinnere av prisen for “Best sustaineble projects in all aspects” 2015 for vårt prosjekt for NPRO Bryggegaten 8. Teppet er designet av Metropolis Arkitektur & Design og brukt som akustisk element i et bygg med store akustiske utfordringer. Vi setter stor pris på denne gjeve prisen. Ege Carpets er representert i 53 land og av i alt 100 innsendte prosjekter var det altså vi som trakk det lengste strået.


LENA & TINE MARIE VISER FREM TEPPET VI VANT PRIS FOR.

Se flere bilder fra Bryggegaten 8 på www.metropolis.no

Foto: Bjørn Large/Cathrine Holst

25_26


Vi ønsker våre kunder og samarbeidspartnere

En Fredelig Jul & et riktig Godt Nyttår I´m dreaming of a white

Christmas Følg oss på : Instagram

&

Facebook

www.metropolis.no

Foto: alle fra pinterest

Ta også en kikk på vår nettside for flere spennende prosjekter og nyheter.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.