Page 1

METRO’S PAGINA’S FILM: 2012 AARDE AAN RAMP TEN ONDER {pagina 16}

BNN-SEKS MET NICOLETTE, ZARAYDA EN... GERALDINE

{pagina 12}

donderdag 12 november 2009 www.metronieuws.nl www.metromobiel.nl

REYKJAVIK VLUCHT + HOTEL

€ 299 www.icelandair.nl

Vanafprijs inclusief retourvlucht, toeslagen, 3 hotelovernachtingen en ontbijt.

WWW.ICELANDAIR.NL

Politie pleit voor database ov-tuig OV-politie pleit voor landelijke database voor vernielers, overlastgevers en hardnekkige zwartrijders Dit naar het voorbeeld van voetbalhooligans “We zouden ze graag in beeld willen hebben” “Vervoersbranche moet één lijn trekken” {pagina 03}

PVV

Niks engs aan vlag op school PVV wil dat Nederlandse vlag wappert op onze schoolpleinen Dat is een eng idee, vinden velen. Maar waarom eigenlijk? De meningen. {pagina 02}

Forse joint? Geheugen warboel

Hoesten. En proosten

Beter niet werken als je stoned als een garnaal bent {pagina 04}

Keeper Enke: een leven vol depressies Weduwe Duitser doet zelf persmoment {pag. 27}

Tot ze ons eruit kicken! Een carnavalvierder in een uitdossing met verwijzingen naar de Mexicaanse griep. MARCEL VAN HOORN?/ ANP

Backstreet Boys terug met This Is Us {pagina 13}

Elfde van de elfde, elf minuten over elf

Nu

`15 voor

`13,95 /mnd

Op het Vrijthof in Maastricht is gisteren een begin gemaakt met het nieuwe carnavalsseizoen. Om precies elf minuten over elf vond de aftrap plaats. Voor wie zich eens anders wil verkleden dan als clown of boer, is de Mexicaanse griep een ‘mooie bijkomstigheid’ van de milde epidemie in het land. Tijdens het feest in Limburg waarschuwde minister Klink van Volksgezondheid artsen, die groepen te vroeg injecteren, met de Tuchtraad. Daar zullen de feestgangers met mondkapjes niet aan gedacht hebben. Zij kijken al uit naar het carnavalsweekend dat zich rond 14 februari zal afspelen.

GRATIS Samsung Star Ook verkrijgbaar in wit 3.2 megapixel camera

Het online voordeel van hi.nl! Ga naar hi.nl, de

2-jarig Hi Online 15 `13,95

of bel 0800-0346

voor

`16,95 /mnd

GRATIS Nokia 6700 Ingebouwde gps-ontvanger 5 megapixel camera 2-jarig Hi Online 20

Kijk voor de voorwaarden op hi.nl

Nu

`20

`16,95


02

www.metronieuws.nl

nieuws

1

nieuws

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

‘Niks engs aan vlag op school’ PVV wil dat de nationale vlag weer wappert op de Nederlandse scholen. Eng idee, vinden velen. Waarom eigenlijk?

Hoe hangt de vlag in jouw land?

KOEN SUYK/ANP

Thermometro

Jan Keizer Zanger Jan Keizer trotseert vlijmscherpe messen voor het goede doel. De Volendammer staat met het Kerststerrencircus in de piste van Circus Herman Renz, dat in het teken staat van de internationale Kindervredesprijs.

Avigdor Lieberman Demonstranten protesteerden op het Plein in Den Haag tegen de komst van de Israelische minister van Buitenlandse zaken Avigdor Lieberman. Lieberman bracht een bezoek aan zijn ambtsgenoot Maxime Verhagen en aan de Tweede Kamer commissie. Lieberman stelt zich hard op tegen de Palestijnse minderheid in Israel en ziet niets in de twee-staten-oplossing.

“Er hoeft geen ceremonie aan vast te zitten, het volkslied hoeft niet te worden aangeheven, als op de scholen maar onze vlag gaat wapperen.” Want de Nederlandse vlag is een mooi symbool, vindt PVV-Kamerlid Martin Bosma, een symbool van een gedeelde geschiedenis, van normen en waarden. “Juist scholen zijn er om zulke waarden over te dragen, want scholen zijn meer dan een verkoopplaats voor staartdelingen en d’s en t’s.” Daarom wil Bosma dat de minister van onderwijs het uithangen van de vlag op scholen stimuleert. Zijn voorstel vond in de Tweede Kamer weinig weerklank, en ook op webfora zijn de meningen over het voorstel verdeeld. “Doodeng”, vindt de een. “Willen we soms terug naar 1940?”, doet een ander er een schepje bovenop. “Raar”, vindt Bosma dat. “Om de Nederlandse vlag in verband te brengen met de Tweede Wereldoorlog. Het zijn dezelfde mensen die wel staan te juichen voor president Obama, die overal waar hij komt de Amerikaanse vlag laat wapperen.” Daar deed Bosma zijn idee ook op: in Amerika, waar elke school vlagt met de Stars and Stripes. “Het is daar een teken van: ‘waar je ook vandaan komt, we zijn allemaal Amerikanen.’ Daar is toch helemaal niks engs aan?”

NIELS RIGTER

Ruben Hernandez 26, SPANJE

“Bij ons hangt op elke school de Spaanse vlag, behalve in Catalonië. Da’s mooi, zo’n nationaal symbool: iedereen hoort erbij.” PVV’er Bosma wilt dat de minister vlaggen op scholen stimuleert.

NIELS.RIGTER@METRONIEUWS.NL

Analyse

‘BANG VOOR LEITKULTUR’ “Gebruik van de vlag zie je vaker in landen die meer gericht zijn op de publieke zaak, op het algemeen belang. Dat is Nederland niet. Nederland is een verdeeld land, hetgeen voortkomt uit de verzuiling. Zelfs het idee van de Leitkultur (de gangbare cultuur, red.), zoals dat onlangs in Duitsland werd opgerakeld, vinden we hier te ver gaan. Als je zoals oud-minister Vogelaar uitgaat van een joods-christelijkislamitisch land, waarin alle

minderheden zichzelf mogen zijn, zit zo’n vlag natuurlijk in de weg. De Verenigde Staten maken juist geen enkel voorbehoud met vlagvertoon. Amerikanen wisten dat ze een land moesten maken met allemaal verschillende groepen en dat uit een mix een eenheid moest voortkomen. Nederlanders vinden dat ze genoeg hebben aan hun lange, krachtige geschiedenis.”

FRANK ANKERSMIT HOOGLERAAR THEORETISCHE EN INTELLECTUELE GESCHIEDENIS AAN DE RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

Francesco Lucidi 24, ITALIË

“Zo’n vlag lijkt me een anachronisme, iets uit vervolgen tijden. We zijn toch één Europa? Bovendien zijn er bij ons minderheden - Albaniërs en Roemenen. Die moet je respecteren.”

Belem Solis 19, MEXICO

“Elke dag gaat de vlag op onze scholen in de top. Dat is goed. Het maakt ons één en bewust van onze wortels.”

Edgaras Razminas 21, OEKRAÏNE

Alleen op staatsgebouwen en onafhankelijkheidsdag vlaggen we, maar er is dan geen ceremonie, geen gezang en geen hippie-gedoe. Daar ben ik blij om.”

Wat als jij wordt ontslagen? Zorg dat je op de hoogte bent van je mogelijkheden als werknemer. kijk op www.szw.nl


www.metronieuws.nl

nieuws

‘Overlastgevers en zwartrijders registeren in grote database’

‘Ook school moet tegen wapenbezit optreden’

Heya! Ard Schenk

Politiecoördinator roept op tot duidelijke registratie ‘Voer chauffeursdiploma in’ Hardnekkige zwartrijders, vernielers en overlastgevers in het openbaarvervoer moeten in een database worden gestopt naar het voorbeeld van hooligans van voetbalclubs. Daarvoor pleit Leon Verver, landelijk coördinator openbaar vervoer van de politie. Hij roept alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland op om de administratie van zwartrijders en ander overlastgevers goed te organiseren. “We zouden ze graag in beeld willen hebben”, aldus Verver. “Een goede registratie ontbreekt. Sommige zoals de RET in Rotterdam registreren heel nauwkeurig, maar anderen totaal niet.” Daarnaast constateert hij ook dat ieder ov-bedrijf weer zijn eigen regels en methode van handhaving heeft. “Dat maakt het voor reizigers niet echt duidelijk. Sommigen calculeren dan ook in wanneer ze wel of niet zwart kunnen

“We zouden ze graag in beeld willen hebben” LEON VERVER, LANDELIJK COÖRDINATOR OPENBAAR VERVOER VAN DE POLITIE

Stil in Den Haag Tot grote ergernis van RET-directeur Pedro Peters is het na het aanbieden van het advies van de Taskforce ov-geweld aan diverse ministeries twee maanden geleden stil gebleven. Volgens hem is het nu tijd voor een antwoord op de voorstellen.

reizen.” Met een database kan deze groep effectiever en harder worden aangepakt. Daarnaast pleit hij ook voor het invoeren van een chauffeurdiploma, net als dat nu bij taxi’s het geval is. “Ik zou graag zien dat de branche dat organiseert. Denk daarbij niet alleen aan rijvaardigheid, maar ook het omgaan met agressie en goed gastheerschap. Zie het als een beroepstraining die wij ook periodiek krijgen bij de politie.”

J0B HALKES

JOB.HALKES@METRONIEUWS.NL

Ard Schenk in een ander pak dan zijn ‘Ard- en Keessietijd’. KOEN VAN WEEL/ANP

Schaatsheld in boeren kiel Oud-schaatser Ard Schenk, verkleed als boer, hield gisteren in De Rijp – nabij zijn woonplaats Grootschermer - een speech na de uitreiking van zijn biografie uit handen van Kees Verkerk. Ard Schenk, de biografie, is geschreven door Bert Wagendorp, Wybren de Boer en Frank Oosterwijk. De Noord-Hollander geldt met drie wereld- en Olympische titels als de beste Nederlandse schaatser aller tijden.

Gemeenten betalen teveel aan externen

Ministers beperken onafhankelijkheid RAPPORTEN. Zeker drie minis-

ters hebben in rapporten van Pieter van Vollenhoven mogen schrappen. Dat vertelt de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij zei niet welke rapporten. Van Vollenhoven plaatste ook vraagtekens bij het predikaat onafhankelijk. Het schrappen beperkt de onafhankelijkheid.

ANP

Lichtgewond In Zaandam werd maandag een 16-jarige jongen met een schroevendraaier in zijn hoofd gestoken. Twee dagen later stak een 17-jarige jongen in Purmerend een 16jarige medescholier neer. Beiden raakten lichtgewond.

250 min/sms + 100 gratis smsÕjes van Û 9,99 voor Â+!.. p.mnd.

PERSONEELSKOSTEN. Bijna een

METRO

Wapenbezit moet strenger bestraft moeten worden. Niet alleen door de rechter, ook door scholen. Dat vindt VVD-Kamerlid Fred Teeven. “Word je de eerste keer betrapt met een mes, dan volgt een schorsing, bij de tweede keer ga je van school af.” Teeven reageert op het nieuws over twee steekpartijen deze week op scholen in Zaandam en Purmerend. Om standaard detectiepoortjes bij scholen te plaatsen, gaat Teeven te ver. Wel zou dat een mogelijkheid zijn bij risicoscholen. Wat alle scholen kunnen doen is preventief controleren, onaangekondigd de kluisjes controleren op illegaal spul zoals wapens. “Wij werken met een pasjessysteem. Alle leerlingen komen, met hun pasje, door één bewaakte ingang binnen. Bij het inen uitgaan van de klas, loggen ze in en uit met hun pasje”, vertelt de coördinator veiligheid van het Koning Willem I College in Den Bosch. De school werkt als ‘13 of 14 jaar’ met een pasjessysteem en ook is er periodiek overleg met de politie. “Wij zijn er heel tevreden mee. Ik kan me niet heugen dat er een ernstig incident is geweest.” KLAAS BOOMSMA

¦œgZ\ZabVi^\

Kort nieuws

vijfde van de personeelskosten van de dertig grootste gemeenten gaat op aan extern personeel. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ruim 826 miljoen euro werd gespendeerd aan interim-managers of deskundigen. “Maar extern personeel wordt ook ingezet om ambtenaren te vervangen die ziek zijn of met zwangerschapsverlof zijn”, meldt RTL. Deze uitgaven gaan in tegen de wens van de Kamer en minister Ter Horst. Die besloten dat maximaal 13 procent van de personeelskosten besteed mag worden aan externen.

03

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Met slechts 1 maand opzegtermijn. Bestel direct op Ben.nl of bel 079-7504222 zie actievoorwaarden op:

¦œ#ca VEILIG UIT EN THUIS? NÚ WINTERKLAARCONTROLE!

VOOR EURO 19,-* CONTROLEREN WIJ UW PEUGEOT OP 27 ESSENTIËLE PUNTEN KIJK OP PEUGEOT.NL

Voor: ... Van: Monique

Omdat ik echt niet in de krant ga zeggen wie mijn nieuwe vlam is. Ga naar mooiwatbloemendoen.nl en verras, verwen of versier zelf iemand met een mooi gratis boeket.

* Adviesprijs

Mooi hè... wat bloemen doen


04

www.metronieuws.nl

nieuws

Kort nieuws

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

omdat hij of zij homo is. “Ze zeggen: Je past niet in het team, of zo.” Het is daarom nodig met scholen in gesprek te gaan, vindt Plasterk (zie foto). ANP

Klink waarschuwt ‘vroegprikkers’ HUISARTS. Minister Ab Klink

heeft huisartsen gisteren op het hart gedrukt nog geen kinderen in te enten tegen de Mexicaanse griep en ook geen prikjes aan gezonde mensen te geven. “Dat is domweg onverantwoord.” Huisartsen die hardleers zijn kunnen uiteindelijk met de tuchtrechter te maken krijgen, waarschuwde de minister. Pas vanaf 23 november zijn kinderen van zes maanden tot en met vier jaar aan de beurt.

ANP

Baby-olifantje is Kina genoemd KOETJE. De verzorgers van het

pasgeboren olifantje in Dierenpark Amersfoort zijn eruit: het is een meisje. Het koetje, zoals een vrouwelijk olifantje genoemd wordt, gaat Kina heten. Dat meldt de dierentuin. Kina betekent kleintje. “Het koetje is aan de kleine kant, vandaar de naam.” ANP

Plasterk: gesprek met scholen nodig LEERKRACHTEN.

Scholen mogen leerkrachten noch leerlingen weigeren alleen maar omdat ze homo zijn, ook niet als ze een relatie hebben of getrouwd zijn. Er is nog steeds onduidelijkheid over de wetgeving op dit gebied, klaagde de Kamer. De bewindsman zei dat de problemen vooral ontstaan doordat scholen natuurlijk niet zeggen dat ze een leerkracht afwijzen

Ter Horst: minder functies overheid FLEXIBELER.

Minister Guusje ter Horst, zie foto, (Binnenlandse Zaken) gaat snoeien in het aantal functies bij de rijksoverheid. Momenteel bestaan er vijfduizend verschillende functies. De minister wil dat aantal terugbrengen tot vijftig. De maatregel moet de rijksoverheid flexibeler maken. ANP

Forse joint maakt werkgeheugen tot een warboel Dat het roken van cannabis het werkgeheugen verslechtert, weten de blowers zelf donders goed. Neem André (34), bedrijfsleider van een IT-bedrijf en ‘matig blower’ - zijn bezoek aan coffeeshop Het Gierennest beperkt zich tot eens per maand. “Ik zorg dan altijd dat ik geen werk heb liggen. Ik weet namelijk dat ik van blowen minder scherp word. Dus als ik gesprekken moet voeren waarbij ik input moet leveren en allerlei gegevens paraat moet hebben, kan ik beter geen joint op hebben.” Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht geeft André gelijk. Een team van wetenschappers onderzocht de samenhang tussen bepaalde hersengolven (thètagolven) en het werkgeheugen. In het werkgeheugen slaat het brein dingen waarmee op korte termijn iets moet gebeuren. Thètagolven fungeren als de ‘pacemaker’ van het werkgeheu-

“Nu we een stof hebben gevonden die het werkgeheugen negatief beïnvloedt, kunnen we op zoek naar middelen die het omgekeerde doen.” PSYCHOFARMACOLOOG KOEN BÖCKER

gen. “Normaal lopen zulke golven netjes naast elkaar in de pas”, legt psychofarmacoloog Koen Böcker uit, een van de onderzoekers. “Na een flinke haal van een sterke joint ontstaat er chaos en lopen die golven ongelijk.” Proefpersonen moesten na het roken van een joint met de sterk-

ste soort inheemse wiet een kort rijtje cijfers onthouden. Stonede vrijwilligers hadden twee keer zo lang nodig om te bedenken of een bepaald getal in het rijtje voorkwam. De theorie klopte: thètagolven zijn belangrijk voor het werkgeheugen en omdat blowen die hersengolven in de war stuurt, maakt blowen op korte termijn vergeetachtig. Is deze kennis nu munitie om blowers aan te sporen zuiniger te zijn op hun geheugen? Voorlopig niet. Böcker: “Nu we een stof hebben gevonden die het werkgeheugen negatief beïnvloedt, kunnen we op termijn op zoek naar middelen die het omgekeerde doen.” Dat zou handig kunnen zijn bij de behandeling van ziektes als Alzheimer.

NIELS RIGTER

NIELS.RIGTER@METRONIEUWS.NL

Milde straffen van gerechtshof voor ‘terreurechtpaar’ DEELNAME. Het gerechtshof in

Den Haag heeft gisteren milde straffen opgelegd aan de 31- jarige Lahbib B. en de 28-jarige Hannan S. voor hun deelname aan de terroristische organisatie van Samir A. en Noureddine el F. Het hof besloot lage straffen op te leggen omdat het ervan overtuigd is dat het echtpaar onder grote druk van A. en El F. hebben gehandeld.

ANP

Blowende meiden op Lowlands. Als je een joint rookt, kun je maar beter geen werk te doen hebben waarbij je moet putten uit je werkgeheugen. MAARTEN BRANTE/METRO

@fl]jf]ll]fÜghÜb]ÜdYhlgh rgn]]dÜb]Üoadl‘ D]lÜ\]ÜK¥DgZad]ÜGj]GYa\Ü@fl]jf]lkla[c‘

Gj]GYa\ÜegZa]dÜafl]jf]l‘ ‚ÜÜ9]lYYdÜYdd]]fÜoYlÜb]Ü_]Zjmacl’܌܇–€‡Üh]jÜD9‘ ‚ÜEggalÜe]]jÜ\Yf܌܁–‚‡Üh]jÜ\Y_ÜafÜE]\]jdYf\‘ ‚Ü<]fngm\a_Ügfdaf]ÜafÜ\ja]ÜklYhh]f‘

‚†–†‚

Œ

@f[dmka]^܌Ü~‡–¥ kmj^l]_g]\‘±

Kort nieuws

Hooligans op placemat agent PORTRET. In de kantines van de

Leeuwarder politiebureaus liggen sinds kort placemats met daarop portretten van de top tien van hooligans van de voetbalclub SC Cambuur. “We willen graag dat iedereen bij onze organisatie deze notoire amokmakers in de gaten houdt”, aldus de woordvoerder. ANP

Griep ontregelt basisschool GREEP. Een griepgolf heeft de

>YÜfYYjÜl¥egZad]‘fd–ÜbgmoÜK¥DgZad]ÜJ`ghÜg^ÜZ]d܇…‡‡Ü¥Ü€ƒÜƒƒ…‘Ü FgcÜn]jcjab_ZYYjÜZabÜ9]d:gehYfqÜ]fÜK`]ÜG`gf]Ü?gmk]‘

±NYYjnYf܌܄–‚‡ÜfYÜj]_akljYla]‘ÜMjYY_ÜfYYjÜ\]ÜnggjoYYj\]f‘

Dr. A Kuyperschool in Hengelo in de greep. Sinds dinsdag liggen vijftig van de 165 leerlingen met griep thuis in bed. Geluk bij een ongeluk is dat in de school gisteren geen les werd gegeven in verband met een studiedag voor de docenten. De conciërge Edward Voll is de enige aanwezige. ANP


06

www.metronieuws.nl

nieuws

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

CLEVELAND POLICE/EPA

Zweedse airbag om levens Hollandse fietsers te redden Een Zweeds bedrijf krijgt van Nederland 1 miljoen euro voor een uitvinding waarmee het aantal dodelijke ongelukken met fietsers drastisch kan worden afgenomen. Jaarlijks worden er talloze fietsers geschept door auto’s, vaak met dramatische afloop. Autoliv, een bedrijf uit Zweden dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen van veiligheidsonderdelen voor auto’s, ziet de oplossing in een airbag onder de voorruit van auto’s. Bij een botsing zou de val van de fietser door de airbag gebroken worden, meent topman Jan Olsson: “De meeste fietsers worden verwond als ze bij een botsing op de

Fietsdoden in cijfers 2007: 189 2006: 216 2005: 181 2004: 180 2003: 219 2002: 195 2001: 225 2000: 233

Anne Darwin moet flink boeten voor het in scène zetten van de dood van haar man John.

Bron: Ministerie Verkeer en Waterstaat.

motorkap van een auto terechtkomen.” Olsson verwacht de airbag binnen drie jaar klaar te hebben. RIKARD BERGLIN/METRO ZWEDEN

Nederlander omgekomen in Nigeria Een Nederlandse man is maandag in de Nigeriaanse plaats Aba omgekomen na een overval. Een kogel van zijn belager raakte hem in zijn bovenbeen. De man overleed later in het ziekenhuis. Dat heeft zijn werkgever WVL Staalbouwers uit Schagen gisteren laten weten. De man werkte in Nigeria als regionaal manager voor het staalbedrijf. ANP

140 winkels

0900 8847

(€ 0,15/min)

Arke.nl

Dacht ‘t wel

Oplichtersechtpaar wordt kaalgeplukt Britse vrouw zette dood echtgenoot in scène Verzekeraar krijgt volledige vermogen oplichters toegewezen Jaar om te betalen Anne Darwin moet haar verzekeringsmaatschappij Aviva meer dan een half miljoen betalen. De nu 57-jarige Britse had in maart 2002 de dood van haar echtgenoot John in scène gezet. Hij zou zijn verdronken tijdens een kanotocht in de Noordzee. In werkelijkheid hield de man zich enige tijd thuis schuil, om na het ontvangen van het verzekeringsgeld met zijn vrouw in Panama een nieuw leven te binnen. Twee jaar geleden meldde John (58) zich opeens met ‘geheugenverlies’ bij een politiebureau in Londen. Hij viel door de mand toen er foto’s

jaar krijgt Anne Darwin 1 om verzekeraar Aviva te betalen. Als de deadline niet wordt gehaald krijgt ze er drie jaar cel bij. van het echtpaar uit Panama opdoken. Een rechtbank veroordeelde het duo in juli vorig jaar tot ruim zes jaar cel wegens fraude en witwaspraktijken. De rechter nam het de twee vooral kwalijk dat ze zelfs hun twee zonen Mark en Anthony hadden misleid om aan geld te komen. In een poging om onder het terugbetalen van het

verzekeringsgeld uit te komen had Anne opgevoerd dat ze door haar man was gedwongen. De rechter uit Leeds besloot gisteren echter dat de vrouw haar volledige vermogen moet afstaan. Dit werd geschat op 591.838,25 pond, ruim 655.000 euro. De reeds berooide John moet een symbolisch bedrag van één pond overmaken. De verzekeraar overweegt nog aanspraak te maken op het volledige pensioen van de ex-overledene. RUBEN EG

RUBEN.EG@METRONIEUWS.NL


07

www.metronieuws.nl

nieuws

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Paniek weg in Mexico NICOLAS CORTE/METRO MEXICO

Mexicanen niet meer in de ban van virus Mondkapjes verdwijnen op straat Nog geen vaccinaties in land van herkomst Gesnotterd wordt er nog steeds op straat. De enorme paniek over de Mexicaanse griep lijkt verdwenen in het land waar het H1N1virus in maart uitbrak. De angst om toch nog besmet te worden heerst echter nog wel in Mexico. Bij 90 procent van de inwoners met griepverschijnselen wordt uiteindelijk de Mexicaanse griep vastgesteld, zo stelt minister José Ángel Córdova Villalobos van Volksgezondheid. Op straat verdwijnen desondanks de mondkapjes en keren de hallo- en tot ziens-kussen terug. De minister vermoedt dat een groot aantal Mexicanen immuun is voor het virus. Dit blijkt volgens hem uit de gegevens van de geregistreerde griepgevallen. “Misschien is dat de reden waarom het aantal besmettingen niet buitenproportioneel

is opgelopen”, verklaart hij. “Veel mensen zijn in aanraking gekomen met het virus, terwijl de besmettingen niet uit de hand zijn gelopen.” In Mexico werden in maart de eerste gevallen van een nieuwe variant van de varkensgriep vastgesteld. Een maand later begon het virus aan een tocht over de wereld. Terwijl veel landen al zijn begonnen met inentingen met een vaccin tegen de nieuwe griep, moet het land van herkomst op zijn beurt wachten. Volgens de laatste berichten arriveert het vaccin pas over ruim twee weken, bijna twee maanden nadat buurland de Verenigde Staten begon met vaccineren. GABRIELA GUTIERREZ

WWW.METRONIEUWS.NL METRO WORLD NEWS IN MEXICO

Uitvoerige voorzorgsmaatregelen tegen verspreiding van de Mexicaanse griep beheersen in april het openbare leven in Mexico City.

Mexicaanse griep wereldwijd Reizen naar Mexico

Totaal aantal Mexicaanse griepdoden: 6071

Europa 300 Amerika 4399

Zuid-Oost 661 Azië

Midden- 137 Oosten

Australië en Oceanië 498

Afrika 76 BRON: WHO (1 NOVEMBER 2009)

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadde eind april het reizen naar Mexico af vanwege de uitbraak van Mexicaanse griep. Het negatieve reisadvies werd begin juni ingetrokken omdat het virus was vastgesteld in tientallen andere landen, waaronder Nederland. Mexicogangers moeten volgens het ministerie wel voorzichtig blijven.

59.762 Mexicanen zijn sinds maart besmet met de Mexicaanse griep. Tot nu toe bezweken 452 inwoners aan het virus. Mexico heeft 111,2 miljoen inwoners.

Internet

Eerste 6 mnd van 24,95 voor

Tot

20 Mb

9,95 p/mnd

Behoefte om uw personeel te bedanken? Als werkgever is het goed om uw personeel zo nu en dan persoonlijk te bedanken voorr hun inzet. Dat kan natuurlijk met een schouderklopje, of een overtreffenrap daarvan. Maar u kunt dat nog veel beter doen met bol.com zakelijk. de trap Daar kunt u met één mailtje alle zorg voor leuke zakelijke geschenken uit handen geven. Kijk voor de mogelijkheden op bol.com/zakelijk

0800-1707

telfort.nl of ShopADSL.nl

de Telfort winkel of BelCompany

/ zakelijk

Keus uit 2 miljoen geschenken voor personeel en relaties


08

www.metronieuws.nl

economie

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

ING heeft toekomst weer op de rails

Top 5 SPAARRENTE

Aanbieder

Naam rekening

ALLIANZ AEGON ARGENTA MONEYOU NICB DIRECT

ALLIANZ PRO REKENING EIGEN STIJL SPAREN INTERNET SPAARRREK. SPAARREKENING INTERNET SPAARREK.

Maximaal 3 2,8 2,8 2,8 2,8

Een lage rente betekent soms beperkende voorwaarden of verplichte elementen. Vraag hiernaar bij uw adviseur of hypotheekverstrekker! Getoond worden de aflossingsvrije hypotheken van de 5 producten met de laagste rentes voor een lening van 10 jaar NHG en 125% EW, evenals 15 jaar NHG en 125% EW. Peildatum: 11-11-2009 Bron: MoneyView

HYPOTHEKEN Aanbieder MONEYOU COMPLEET HYPO. (2) FORTIS BANK RENTE VOORD. HYPODOMUS DIAMANT BUDGET MONEYOU AFLOSS. VRIJ HYPO. MONEYOU COMPLEET HYPO. (4)

5 jr NHG

5jr 125%

10 jr NHG

10 jr 125%

4,30 4,30 4,40 4,40 4,40

5,05 5,30 4,95 5,15 5,00

4,90 4,95 4,90 5,00 5,00

5,65 5,80 5,45 5,75 5,75

Getoond worden de vijf hoogste tarieven van rekeningen zonder beperkende voorwaarden en een eerste inleg van 100 euro of minder bij een saldo van €10.000. Peildatum: 11-11-2009 Bron: MoneyView

DOORLOPEND KREDIET Aanbieder MONEYOU SANTANDER DIRECTA EUROFINTUS RIBANKDIRECT.NL

€5.000

€10.000

€15.000

€25.000

NVT 7,9 8,2 NVT 8,3

6,7 7,1 7,2 7,5 7,7

6,7 6,8 7,2 7,5 5,9

6,7 5,9 6,8 6,8 5,9

Getoond worden de vijf laagste tarieven gesorteerd op een lening van € 10.000. Peildatum: 11-11-2009 Bron: MoneyView ** Tarief afhankelijk van doel lening en/of risicoprofiel aanvrager. Getoond worden de laagste tarieven.

PERSOONLIJKE LENING Aanbieder

Product

RIBANKDIRECT.NL DIRECTA EUROFINTUS DE IJSSEL DEFAM

AUTOFINANCIERING PERSOONLIJKE LENING PERSOONLIJKE LENING PERSOONLIJKE LENING FLEX PERS. LENING

€10.000

€15.000

€25.000

6,7 8,25 NVT NVT NVT

6,7 7,25 7,5 8,2 8,8

6,7 7,25 7,5 8,2 8,8

Getoond worden de vijf laagste tarieven gesorteerd op een PL van € 10.000 met een looptijd van drie jaar. Peildatum: 11-11-2009 Bron: MoneyView ** Tarief afhankelijk van doel lening en/of risicoprofiel aanvrager. Getoond worden de laagste tarieven.

Kwartaalcijfers laten winst zien Reorganisatie loopt volgens schema Veel gegadigden voor verzekeringstak KOEN SUYK/ANP

Het gaat steeds beter met ING. Boekte de grote bankverzekeraar een jaar geleden nog een miljoenenverlies in het derde kwartaal, nu staat er onder de streep een nettowinst van 778 miljoen euro. Zowel het bankgedeelte (264 miljoen) van ING als het verzekeringsdeel (514 miljoen) presteerde goed. “We hebben goed gepresteerd in het derde kwartaal”, zei topman Jan Hommen van ING, “daarmee laten we zien dat zowel de bank als de verzekeringstak sterk zijn, zelfs in deze uitdagende economische tijden.” Met de verkoop van het verzekeringsgedeelte van het concern, op aandringen van staatssecretaris Kroes, komt het volgens woordvoerder Raymond Vermeulen wel goed. “Er zijn zoveel gegadigden dat je handen en voeten nodig hebt om ze te tellen.” In welke vorm de verzekeringstak in de aanbieding gaat is nog niet duidelijk. Voor de zekerheid wordt een beursgang voorbereid. Met het geld dat de verkoop op zal brengen hoopt ING de staatsschuld van 5 miljard en leningen van ING Groep Holding terug te kunnen betalen. Wat er na die 12 miljard euro overblijft is voor de versterking van de kapitaalpositie. De reorganisatie die ING aankondigde loopt op rolletjes. Er is al 1 miljard bespaard op de kosten, de bank verwacht het gestelde doel van 1,3 miljard voor het

ING-topman Jan Hommen.

“We hebben goed gepresteerd in het derde kwartaal.” JAN HOMMEN einde van het jaar te halen. In plaats van de geplande zevenduizend banen, zijn er al zeker tienduizend banen geschrapt. LAURA ROMANILLOS LAURA.ROMANILLOS@METRONIEUWS.NL

15

miljard euro is de boekwaarde van het verzekeringsdeel van ING. Dat hoopt de bankverzekeraar dan ook te krijgen voor het verzekeringsdeel. Met dat bedrag kan onder andere de schuld aan de staat worden ingelost.

www.him.ch

KDL-40W5500

BRAVIA 5x de beste! KDL-40V5500

KDL-37S5500

Sony en BRAVIA zijn geregistreerde handelsmerken van Sony Corporation, Japan. BRAVIA werd in november meermaals bekroond door de Consumentenbond. Meer informatie op sony.nl/bestekoop

KDL-32S5500

KDL-40WE5

For further information contact: Sophie In-Albon - Av. des Alpes 27 - 1820 Montreux - CH - Phone: +41 (0)21 965 40 22 - Email: sinalbon@him.ch


09

www.metronieuws.nl

economie

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

AEX gisteren

Dow Jones

+ 1,50 (317,97)

+0,28 (10.275,84)

Nasdaq

Londen

+ 0,30 (1.778,48)

+ 0,69 (5.266,75)

ILVY NJIOKIKTJIEN/ANP

Onderzoek onder ambtenaren: externen zijn handig maar duur Vooral oudere ambtenaren vinden dat overheid het rustiger aan moet doen

Externe ambtenaren zijn vaak duur, maar zorgen wel voor een frisse blik en zijn vaak deskundig.

Ambtenaren die tijdelijk worden ingehuurd zijn volgens hun collega’s in vaste dienst wel nuttig, maar ook te duur. 81 procent van de ambtenaren vindt dat de overheid te veel geld uitgeeft aan het inhuren van externen, dat blijkt uit een onderzoek dat InOverheid vandaag publiceert. Tijdelijke krachten zijn weliswaar goed voor een frisse kijk, tijdelijke extra capaciteit of extra deskundigheid, vinden de ambtenaren zelf, maar ze zijn ook veel te duur. Bovendien wordt er te snel besloten om externe hulp in te schakelen. Meer dan de helft van de ruim vierhonderd ondervraagde ambtenaren vindt ook dat er op dit moment te veel

externen ingehuurd zijn. Het zijn vooral de oudere ambtenaren die vinden dat de overheid wat terughoudender zou moeten zijn. Hun jongere collega’s, tot 35 jaar, zien vaker de voordelen van de inhuur van externen. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) kondigde gisteren aan dat ze het aantal functies bij de rijksoverheid gaat beperken. Nu zijn er ongeveer vijfduizend verschillende functies, dat moeten er in de toekomst vijftig worden. Het rijk moet er flexibeler van worden.

Valutakoersen:

Tokio

Dollar (1,4964) Yen (134,5550) Pond (0,9038) + 0,01 (9.871,68)

LAURA ROMANILLOS LAURA.ROMANILLOS@METRONIEUWS.NL

Een minuutje

‘MENSEN MOETEN BETALEN’

Pyjama

2499

Richard Overdijk van Solveon Incasso mag zich sinds deze week nationaal kampioen incasseren noemen. Volgens de jury had hij de beste gesprekstechniek, was hij het meest doelgericht en leefde hij zich het best in. Hoe word je een goede incassomedewerker?

Je moet integer zijn, professioneel, communicatief en empathisch zijn. En het is handig als je een beetje juridisch onderlegd bent. Ook moet je stressbestendig zijn. Omdat het door de crisis druk is, maar ook omdat je met veel emoties te maken krijgt. De mensen die met mij te maken krijgen worden in hun portemonnee geraakt, daar komen vaak emoties bij kijken zoals boosheid of verdriet. Het is dus niet altijd hommeles als jij belt?

Nee hoor, wij proberen het altijd minnelijk te schikken. Dat is ook altijd nog goedkoper dan wanneer er een rechter en een deurwaarder bij komen kijken. Ik bereken ook altijd met de klant hoeveel hij kan betalen per maand. Toch klinkt het niet heel sexy, ‘ik ben incassomedewerker’. Of wel?

Dat hoor ik vaak, maar ik zie het zelf niet zo. Als je iets koopt ga je akkoord met de voorwaarden. Als het een bedrijf vervolgens niet lukt om iemand te laten betalen is een incassobureau noodzakelijk. Als wij er niet zouden zijn, zou iedereen zelf bepalen wanneer hij wat betaalt. LAURA ROMANILLOS

hunkemoller.nl

VANAF GISTEREN 18.00 UUR

Externen zijn te duur

Beurs


10

www.metronieuws.nl

meningen

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

EEN LIFT MET PLACEBO-KNOP Zomaar een vraag. Waarom zit in elke lift altijd een knop die de liftdeuren doet sluiten? Het is een vreemde knop. Ik vertrouw ’m niet. Druk erop en de ene keer sluiten de

Column

deuren direct, maar een andere keer mag je rustig een

LUUK KOELMAN

seconde of tien wachten. En druk je er niet op, sluiten de liftdeuren ook. Hoe kan dat? Waar zit de logica?

O

COLUMNIST

p zo’n moment denk ik altijd als vanzelf aan vroeger, toen ik nog een klein jochie was. Wanneer mijn vader en ik in de auto voor een spoorwegovergang wachtten, zette hij altijd de ventilator aan. Ik wist niet beter of dat blazende geluid zorgde ervoor dat de trein sneller kwam. Zoiets leek me logisch. We wachtten voor de spoorwegovergang, mijn vader schoof een schuifknopje naar rechts en hopla, daar kwam de trein. Soms meteen, soms moest je even wachten, maar hij kwam altijd. Zo bedotte ik mezelf, zonder het te weten.

“Placebo is niet voor niets Latijn voor ‘ik zal behagen’, want voor wie het niet weet: een placebo is eigenlijk een nepmedicijn.” LUUK KOELMAN

M R

aar nu láten we ons bedotten, want met de knop die zogenaamd liftdeuren doet sluiten, is het niet anders. Het is een ‘placebo-knop’. Hij werkt niet, maar zit er louter om de gebruiker van de lift het gevoel te geven dat hij invloed heeft op het moment waarop de liftdeur sluit. Op een knopje drukken, mensen doen dat vol overgave. Eindelijk macht! Sommigen drukken meerdere keren, anderen houden de knop lang ingedrukt. Of ze drukken nog een keer, terwijl degene voor hen er net op heeft gedrukt. aar hoe de menselijke psyche werkt. Plaats ergens een knopje dat enkel en alleen een ledlampje laat branden wanneer je erop drukt, en iedereen is tevreden. Placebo is niet voor niets Latijn voor ‘ik zal behagen’, want voor wie het niet weet: een placebo is eigenlijk een nepmedicijn. Een geneesmiddel zonder werkzame stoffen, maar omdat de patiënt heilig gelooft in de werking ervan, werkt het vaak ook. Hoe dat kan? Niemand die het weet. Mocht u nu liftmonteur zijn en denken ‘Koelman, domme gans, die knop heeft wel degelijk een functie’, laat dan de volgende zin goed tot u doordringen: in de geneeskunde wordt het placebo-effect alleen maar sterker wanneer ook de arts heilig in het nepmedicijn gelooft.

Scribbly

Wat vind jij?

JEAN-PAUL ARENDS

Op iedere school moet de Nederlandse vlag hangen. Jasper Rischen 21, STUDENT POLITICOLOGIE

“En dan nog elke ochtend met de hand op de borst het volkslied brullen, en oh! Wat een nationale eenheid opeens!”

Renze Klamer 20. STUDENT VRIJETIJDS-

Brief van de dag

MANAGEMENT

“Nee, dat vind ik echt een stuk nationalisme van Wilders-klasse.”

Karin Venverloo 47. DOCENTE ARGENTIJNSE TANGO

“Ach nee, wat een onzin. Zodra je de grens passeert weet je toch dat je in Nederland bent.”

MAXPPP/OLIVIER CORSAN/EPA

Bedankt voor de pokeruitslag! Brieven

SPANNING. Stel dat Feyenoord - Ajax zonder publiek wordt gespeeld, en de avond erna op tv is. Zouden fans het waarderen als de uitslag op de voorpagina staat? Zo zit het ook met poker. Er zijn weinig liefhebbers die ’s nachts naar de finale van de WSOP kijken. Metro heeft ze nu twee uur spanning bespaard door de uitslag op de voorpagina te zetten. Ik heb mijn best gedaan om de uitslag niet te zien. Bedankt Metro! JASPER BOS, ZWOLLE

Bewijs dat God niet bestaat NIEUW. Beste Martyn Voute.

Horoscoop Ram 21/3–19/4. Jij sluit je op in een soort van isolement. Probeer je problemen niet voor jezelf te houden. Stier 20/4–20/5. Een drukke tijd voor jou. Zorg dat je niet gespannen raakt en voldoende tijd voor jezelf en je geliefde overhoudt. Tweelingen 21/5– 20/6. Jij dreigt in paniek te

raken als je in een vreemde situatie terechtkomt. Wees niet bang.

Kreeft 21/6–22/7. Jij ziet vandaag kans als bemiddelaar twee partijen weer op één lijn te krijgen.

Leeuw 23/7–22/8. Neem nieuwe kansen waar nu ze zich voordoen en jij de kracht ervoor hebt om ze aan te pakken.

Maagd 23/8–22/9. Vandaag krijg jij verschillende kansen. Doe daar je voordeel mee.

Weegschaal

23/9-

22/10. Ga vandaag eens lek-

ker met vrienden op stap. Het is leuk om oude herinneringen op te halen.

Schorpioen 23/10– 21/11. Vandaag moet je dat doen wat je anders altijd laat liggen. Je kunt je daarmee enorm profileren.

Boogschutter 22/11–21/12. Er worden ex-

treem hoge eisen aan jou gesteld. Je zult dus alle zeilen moeten bijzetten.

Steenbok 22/12–19/1. Jouw energie is op en top in orde vandaag. Je straalt en krijgt alles gedaan.

Waterman 20/1– Het lijkt alsof iemand je de hele tijd tegenwerkt. Misschien moet je even afstand nemen.

19/2.

Vissen 20/2–20/3. Jij wil vandaag het recht hebt in eigen handen nemen. Zorg dat je geen spijt krijgt van onbesuisde acties.

U noemt in Metro gisteren het niet bestaan van een almachtige God allang bewezen. Erg jammer dat u het bewijs niet noemt. Daar ben ik namelijk zeer nieuwsgierig naar, het was namelijk verrassend nieuw voor mij. Helaas voor u ben ik bang dat dit bewijs er niet is. Het lijkt mij waarschijnlijker dat u zo geobsedeerd bent door uw geloof in ‘het niet bestaan van een almachtige God’, dat u ten onrechte de begrippen ‘geloof’ en ‘bewijs’ door elkaar haalt.

G. BOUW, RENSWOUDE

De commotie over Van Veen SERIEUS. Er is commotie over de uitspraken van Herman van Veen aangaande de PVV. Deze uitspraken moet men maar niet al te serieus nemen, zeker niet als ze gedaan worden door iemand die ons via de radio lastig valt met die overbezorgde Alzheimer- en dementiespotjes. Volgens mij kan een en ander met elkaar in relatie staan. J.W. NIEUWPOORT , ALKMAAR

Leef intens en niet voor de dood

leef zoveel mogelijk en leef niet voor de dood!

JIJ. In reactie op de brief van J. van Dongeren. Geloof is een leugen en zeker geen kostbaar bezit. Dit denkt de gelovige, de gelovige is geïndoctrineerd in zijn/haar jeugd en kan niet meer vrijdenken, is bang voor de dingen die hij/zij niet kan verklaren of is bang voor de dood. En dat is de verklaring van geloof, iets wat jij niet kan verklaren of waar jij bang voor bent. Hier heb je een schild voor nodig, wanneer je sterk genoeg bent heb je dit zelf wanneer zwakker gebruik je het fantasie vriendje god. Dus blijf je zelf, denk aan jezelf en

Publiciteitsstunt van Herman

SEB VERMEULEN, RIJEN

relativering van mijn opmerking, en mijn zalen stromen weer vol. En de media die daar intrapt. N. NOMI, AMSTERDAM

VERGELIJKEN. Velen wisten Ook in Metro? niet eens dat Herman van Veen nog leefde. Hoe blaas ik nu mijn carrière weer Stuur je brief van nieuw leven in, zal hij zich maximaal 100 woorden afgevraagd hebben. Dan per e-mail naar ga ik de PVV brieven@metrovergelijken met de NSB nieuws.nl. Geef je en dan meteen erachter volledige naam en zetten dat ik alleen adres op. De maar heb bedoeld dat redactie behoudt de PVV áls de NSB zou zich het recht voor kunnen worden. Zo ben www.metronieuws.nl brieven in te korik de held van links ten. Het copyright van Nederland weer, ik loop brieven vervalt aan Metro. geen echt gevaar door de


www.metronieuws.nl

de wereld

11

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Deze pagina is een initiatief van Global Village Media

Steeds vaker overstroming en droogte De klimaattop in Kopenhagen is beslissend voor de armste landen ‘De wereld kan zich geen mislukking veroorloven’ YOSHI SHIMIZU, IFRC

De dynamiek is er. De toestand in de wereld is er. Het Rode Kruis verwacht daarom veel van de klimaattop in Kopenhagen. “Een volledig verdrag komt er niet. Daar zijn de onderhandelingen te ingewikkeld en te tijdrovend voor”, zegt Madeleen Helmer, hoofd van het Rode Kruis Klimaatcentrum. “Maar ik denk wel dat de regeringsleiders afspraken zullen maken over de armste landen. De wereld kan zich geen mislukking veroorloven.” Voor landen in het zuiden is de top cruciaal: zij hebben de meeste last van de klimaatveranderingen. De laatste vijftien jaar is het aantal rampen die met het weer te maken hebben met 50 procent toegenomen. Dat komt niet alleen door de klimaatverandering, maar ook door de bevolkingsgroei, en milieuproblemen zoals ontbossing. “Maar er is wél een duidelijke trend als je vergelijkt met het aantal aardbevingen en tsunami’s die niet zijn toegenomen”, zegt Helmer. “Daarnaast horen we overal verhalen over veranderend weer. In Mali, Mozambique, Bangladesh en ook in Nederland. Verhalen die de statistieken niet halen, maar waaruit blijkt dat mensen die voor hun brood afhankelijk zijn van het weer, het hardste getroffen worden door de veranderingen. Het weer is onbetrouwbaar geworden. Mensen weten niet meer wanneer ze moeten zaaien of oogsten. In het Westen hebben we dat niet altijd door. We hebben geen kwaad in de zin als we fossiele energie verbruiken. Maar we begrijpen niet dat we zo ook verantwoordelijkheid dragen voor de mislukte oogst van een Malinees gezin.” Als in het verdrag van Kopenhagen komt te staan dat de kwetsbaarste landen en mensen prioriteit krijgen, zal dat in een of

Een minuutje

PIET PAULUSMA ‘HET WEER IS GRILLIGER’ Deze maand begint het Klimaatstraatfeest weer, de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Alle Nederlandse straten met energiebesparende ideeën kunnen meedoen en een van de vijfhonderd klimaatstraatfeesten winnen. Piet Paulusma gaat wekelijks op bezoek bij deelnemende straten. Bij het eerste Klimaatstraatfeest trok u ook door het land. Hoeveel straten deden toen mee?

3287 straten. Een ongelofelijk succes. We hadden op vijfhonderd gerekend. Het bleek dat mensen energie besparen met hun straat leuk en belangrijk vinden. Kinderen ook, trouwens. Iedereen doet mee. En er komen ook echt heel bijzondere ideeën uit. Zoals?

Een straat waar alle bewoners samen doen met één auto. Ver-

Het Rode Kruis wil met early warning-systemen vroeg waarschuwen voor rampen.

Klimaattop Kopenhagen Wat is Kopenhagen? De beslissende klimaatconferentie van het UNFCCC, het klimaatverdrag van de VN. Wanneer? Van 7 tot en met 18 december 2009.

twee regels zijn. Dat lijkt niet veel, maar voor het Rode Kruis maken die paar regels álles uit. “Je hebt handvat in de gesprekken met overheden. Je kunt zeggen: hier, dat heb je toen zelf afgesproken. Met deze twee regels kunnen we werken aan

Wie komen er? Alle 192 landen die lid zijn van de VN sturen afgevaardigden. Waarom is er zo’n klimaattop? Eenvoudig gezegd omdat het vorige klimaatverdrag afloopt. Tijdens de top wordt er beslist over de inhoud van het nieuwe internationale klimaatverdrag. Dat gaat in 2012 in, en bevat concrete doelen voor 2020.

Kieskeurig.nl nu ook zuinig Zuinige apparaten hebben sinds vorige week een streepje voor op de consumentenwebsite kieskeurig.nl. Dit is te danken aan een samenwerking met HIERklimaatbewust.nl, de website voor duurzaam leven. De zuinige apparaten springen er op kieskeurig.nl uit met een opvallend label. “En je kunt bovendien in het menu wasma-

der doen ze alles op de fiets. Wat wordt er dit jaar anders?

Natuurlijk hoop ik dit jaar op nóg meer straten die meedoen. Een weerman en het klimaat klinkt logisch, maar maakt u zich ook echt zorgen over klimaatverandering?

Nou en of. Al sinds de jaren negentig. En nu helemaal. Van de 2 tot 4 graden voorspelde stijging tot 2040 hebben we er al 1,5 opgesnoept. Je ziet het ook zelf. Het weer is grilliger. De zomers worden langer, het groeiseizoen ook langer, maar het oogstseizoen korter. Doet uw eigen straat mee met het Klimaatstraatfeest?

Dat denk ik niet. Maar ik heb zelf alvast de buitenverlichting vervangen door LEDverlichting. Meedoen? Kijk op www.klimaatstraatfeest.nl GLOBAL VILLAGE MEDIA

chines klikken op zuinigste wasmachines”, zegt Niels de Heij van HIER Klimaatbewust. Kieskeurig.nl is met 2,3 miljoen bezoekers per maand de grootste onafhankelijke vergelijkingssite. Als eerste krijgt zuinig witgoed (ijskasten, wasmachines) de labels, in de komende maanden volgen televisies en computers. “Als je je belangrijkste apparaten in huis vervangt voor zuinige, bespaar je al gauw een paar honderd euro per jaar aan energiekosten!”

betere early warning-systemen en lokale weerbaarheidsprogramma’s. Als zo’n regel er niet in staat, is de kans veel groter dat het geld vooral naar dijken en wegen gaat. Nu kunnen ook de armsten worden beschermd.” MARJOLEIN VAN ROTTERDAM

Opwarming

Hallo. Je bent

. Thuis, onderweg of op je werk met de

Metro in je handen. Maar je bent ook

. Aan de andere kant

van de wereld, in een kurkdroge savanne. Want alles wat je hier doet heeft gevolgen voor het klimaat daar. Wil je weten hoe? Laat de afbeelding zien op daarbenik.nl, dan ontvouwt ‘daar’ zich in je eigen handen.

Kofi Annan ‘Daar ben ik’ is een initiatief van

en de

Klimaatcampagne.


12

www.metronieuws.nl

entertainment

2

entertainment

In het nieuws

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Genieten van seks tussen pepernoten MANON VAN DER ZWAAL

Nicolette, Zarayda en Geraldine nemen nieuwe reeks Spuiten en Slikken voor hun rekening Edwin van Dalen dook in het archief en stelde 4 vragen uit het S&S-verleden

Nicolette

MANON VAN DER ZWAAL

Zarayda

RVDA

Geraldine

ROLAND J. REINDERS

De Canadese zangeres Céline Dion heeft een miskraam gehad. Dion (41) en haar man René Angélil (67) gaan nu een nieuwe poging doen voor gezinsuitbreiding. Het koppel reist komend weekeinde naar New York om tot een bevruchting te komen met kunstmatige inseminatie. Dion maakte half augustus bekend dat ze na een ivf-behandeling in verwachting was van haar tweede kind. Tien dagen later eindigde de zwangerschap al in een miskraam.

Nieuw seizoen met drie nieuwe dames Het nieuwe seizoen van Spuiten en Slikken start zondagavond om 22.55 uur op Nederland 3, met Heleen van Royen als gast.

)--.1',%120

#,+)),1-.

)02#, 4--0&#2#6!*31'#4#

%331 +##35'1 !-,!#02 MELKWEG 1 DECEMBER

Kan jij dat goed, genieten van seks? (Sophie aan Jennifer de Jong)

“Ligt eraan met wie. Soms maak je ook een fout dat je denkt ‘oh nee, dit is niet de bedoeling’. Maar over het algemeen is denk ik de bedoeling dat je geniet van seks, dus ja.”

“Steeds meer natuurlijk. Als je net begint weet je er niks van, je weet niet hoe het werkt en hoe het moet enzo. Op een gegeven moment leer je jezelf beter kennen, ook door dit programma.”

“Ik heb heel lang een vriendje gehad, dus op een gegeven moment dan weet je gewoon wat diegene lekker vindt en wat ik lekker vind. Ik kan er heel erg van genieten ja, absolutely.”

Ben je ooit met een vrouw naar bed geweest? (Filemon aan Paul de Leeuw)

“Ik heb het wel een beetje geprobeerd, maar tot aan de romp snapte ik het nog en daarna niet meer. Ik snapte zeg maar niet meer wat ik daar dan sexy aan zou vinden en wat ik daar mee moest doen. Ik zou het toch nog wel heel graag een keertje willen proberen, als ik ouder ben.”

“Ik heb wel eens gezoend met een vrouw. Zoenen is toch nog onschuldig, een experiment. Maar als het dan verder gaat... ‘what to do with that baby?’. Ik heb wel soms dat ik vrouwen heel leuk vind en dat ik heel veel genegenheid kan voelen, maar na twee seconden is dat dan verdwenen.”

“Wel met een vrouw gezoend, heerlijk. Ik doe dat eigenlijk best wel af en toe. Ik deed het heel lang omdat ik een vriendje had, dan mocht ik nooit met andere mannen zoenen en ik hou gewoon heel veel van zoenen en als ik dan drank op had dan wilde ik gewoon heel graag zoenen.”

Wat is de gekste plek waar je het gedaan hebt? (Sophie aan Dries Roelvink)

“Ik kan niet kiezen, maar ik denk in Holland Casino. Toen had ik ook nog gewonnen, het was mijn avond. Op een heel mooi invalidentoilet, mét bed!”

“Een keer in een auto, rijdend. Dat was wel cool, maar het was wel een beetje gevaarlijk. Het ging niet zo snel en het was heel laat, niet tijdens de spits ofzo.”

“M’n vorige vriendje werkte in een pepernotenfabriek en toen kwam ik eens langs en hebben we het tussen de pepernoten gedaan. Echt zeg maar op die tafel.”

Wat is er zo lekker aan XTC? (Filemon aan Wytske Kenemans)

“Dat je van iedereen houdt, dat je geen remmingen meer hebt en dat je de wereld in één keer heel positief ziet. Ik vind XTC een leuke drug want het maakt mensen socialer.”

“Ik heb wel eens geblowd in mijn leven en ik drink ook graag als ik uitga, maar ik ben een beetje bangig voor drugs. Ik denk dat het te maken heeft met een soort controle, ik durf die controle niet los te laten.”

“Ik heb het eigenlijk nog nooit aangeboden gekregen, maar XTC wil ik wel proberen en dan om de redenen die Nicolette net noemde. Het kan ook misgaan ja, maar heel veel dingen kunnen misgaan.”

ALLEEN BIJ FREE RECORD SHOP

WWW.FRS.NL/SINGSTAR

nu te koop op dvd en blu-ray www.dragmetohell.nl


13

www.metronieuws.nl

entertainment

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Backstreet Boys houdt mannen jong Backstreet Boys terug met nieuw album This Is Us Metro ontmoet voormalig tieneridolen Nick Carter en Brian Littrell

Een minuutje

Extra zenuwachtig, omdat de koningin er vanavond bij is?

Nee hoor. Ik zit in het publiek. Stond ik maar op het podium! Weet je hoe graag ik dat zou willen? Dan zou ik na afloop uit eten gaan met de koningin in een Marokkaans restaurant. Ik betaal! Waarom doe je niet mee?

Mimoun Ouled Radi.

‘STOND IK MAAR OP HET PODIUM!’ De voorstelling De Afscheidsmonologen gaat vanavond in de Leidse Schouwburg in première. En de koningin is erbij. Net als acteur Mimoun Ouled Radi. Hij is een van de BN’ers die meedoet aan het stuk dat verhalen over de dood brengt.

Rian Gerritsen is het enige vaste gezicht samen met muzikant Arend Niks. Elke avond zijn er twee wisselende gastlezers, waaronder ikzelf. Wie doen er nog meer mee?

Jochem Uytdehaage, Maarten van der Weijden, Anita Witzier... Wat doen jullie?

Elf schrijvers hebben tien verschillende verhalen over de dood gemaakt die door ons worden voorgedragen. Wat doet een man van 32 in De Afscheidsmonologen?

Dit is mijn kans om het theater uit te proberen! Ik wil de interactie met het publiek meemaken. www.bostheaterproducties.nl MERIKE WONING

One phone at the time!

GRATIS SAMSUNG CORBY Backstreet Boys met van links naar rechts: Howie Dorough, Nick Carter, Brian Littrell en A.J. McLean.

Nick Carter en Brian Littrell leiden een leven waar de meeste mannen alleen maar van kunnen dromen: ze reizen de wereld over, zijn rijk en hebben duizenden vrouwelijke bewonderaars. Zestien jaar geleden braken ze door in de popscene als Backstreet Boys, met hun vrienden Howie Dorough, A.J. McLean en Kevin Richardson. Na wat hobbels op de weg - waaronder Littrells openhartoperatie, Richardsons vertrek en Carters drugsproblemen - is de groep weer bij elkaar. Zondag staat het viertal in Ahoy Rotterdam.

En zo genoemd worden, houdt ons jong.

Jullie zijn geen tieners meer. Zouden jullie niet inmiddels de ‘Backstreet Men’ moeten heten? Brian: Mensen doen vaak die sug-

Hoe is het om voornamelijk vrouwelijke fans te hebben? Nick: Fantastisch natuurlijk! Het

gestie, of de Back Street Old Guys. Maar we hebben een merk opgezet met de Backstreet Boys.

Jullie nieuwe album heet This Is Us. Dus, wie zijn jullie? Dezelfde Backstreet Boys als vroeger? Nick: We zijn beter dan vroeger.

Muzikaal gezien zijn we weer tot onszelf gekomen. Net als de meeste artiesten hebben we een periode gehad met albums die niet zo geweldig waren, maar nu zijn we helemaal terug. Brian: We proberen niet iets te zijn wat we niet zijn. We zijn geen rappers of rockers, we zijn een popband.

Nick, jij was nog maar net 13 jaar toen je met de Backstreet Boys begon. Heb je er spijt van dat je geen normale tiener kon zijn? Nick: Er zijn momenten geweest

€ 3.300,-

}

100 belminuten van € 14,50

€ 7-, nu

p/mnd

dat ik dacht dat het iets slechts was en dat maakte me verdrietig. Maar ik voel me nog steeds een groot kind. Ik wil niet opgroeien. Jullie zijn al vijftien jaar popsterren. Hoe lang blijven jullie nog bezig? Nick: Tot ze ons eruit kicken!

is geweldig om bewonderd te worden door het andere deel van de mensheid. Brian: Geweldig. Maar nu zijn er

Alles inclusief

{

mannen, die als tieners niet naar ons luisterden omdat dat niet cool was, die ook naar onze muziek luisteren. Veel vrouwen nemen hun vriend of man mee naar onze concerten.

ELISABETH BRAW

WWW.METRONIEUWS.NL METRO WORLD NEWS

Miky heeft voor jou een speciale T-Mobile aanbieding samengesteld. Je ontvangt namelijk GRATIS de SAMSUNG CORBY t.w.v. € 160,-, 2 jaar iedere maand 100 belminuten t.w.v. € 14,50 en betaalt deze gehele periode slechts € 7,- per maand. Het totale voordeel is € 340,-.

Natuurlijke luxe – drie nieuwe vuren deuren

De Samsung Corby beschikt over een 2 megapixel camera, mp3-speler, FM-radio en de telefoon wordt geleverd met o.a. 3 covers plus een voucher voor nog eens 3 extra covers.

Kvik lanceert drie nieuwe deuren in een mooie vuren look, die de keuken een aantrekkelijk en natuurlijk karakter geven.

Kvik Almelo . Kvik Amsterdam . Kvik Apeldoorn . Kvik Barendrecht . Kvik Breda . Kvik Cruquius Kvik Den Bosch . Kvik Heerlen . Kvik Hoorn . Kvik Leiderdorp . Kvik Naaldwijk . Kvik Sliedrecht

www.kvik.nl

Bij T-Mobile Relax kun je kiezen voor gratis nummerbehoud en sms bundels vanaf 1 cent per sms. Je abonnement kan tot 3 maanden later ingaan. Je betaalt slechts eenmalig € 9,95 aansluitkosten. Gratis bezorging waar en wanneer jij wilt.

GA NAAR MIKY.NL/CORBY OF BEL GRATIS 0800-7322322


14

www.metronieuws.nl

entertainment

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

GEORGE BODNAR

‘MJ wilde altijd het beste geven’ Thriller Live komt weer naar Nederland MJ-vriend Adrian Grant creëerde show In welk opzicht is de show veranderd sinds zijn overlijden?

Thriller Live deed het al erg goed toen Michael nog leefde, maar sinds zijn dood wordt er veel meer respect voor hem getoond. De show is nu een soort uitlaatklep geworden voor iedereen die hem mist. Je kende Michael persoonlijk, hoe verliep jullie eerste ontmoeting?

Een scene uit de Thriller Live-show

‘We proberen zijn boodschap te verspreiden’ Thriller Live brengt ruim twee uur lang Michael Jackson hits (vanaf The Jackson Five periode) ten gehore door meer dan twintig zangers, dansers en liveband. De show tourt al sinds 2006 de wereld rond, maar sinds het overlijden van Jackson is de sfeer veranderd. Choreo-graaf Gary Lloyd: “Sinds zijn dood beginnen we met het nummer ‘Gone Too Soon’ als eerbetoon. Ook het ‘vredesgedeelte’, (nummers als ‘Heal the World’, ‘They Don’t Care About Us’ en ‘Earth Song’) hebben we een grotere plaats in de show gegeven. Voor zijn dood vierden we zijn leven, nu gaat het dieper.”

In 1988 ben ik het eerste officiele MJ-fanblad begonnen. Eigenlijk was ik fan van Prince, maar die had al een fanblad. Twee jaar later werd ik uitgenodigd op Neverland. We hebben uren in zijn gamehal doorgebracht en samen films gekeken. Er waren zelfs popcorn- en snoepkraampjes. Na mijn bezoek vertelde hij me dat ik altijd terug mocht komen en dat heb ik vaak gedaan. Hoe was Michael Jackson buiten de schijnwerpers?

Natuurlijk wist hij erg veel van muziek, maar hij sprak ook graag over dingen als geneeskun-

de en kunst. Hij was erg intelligent, maar ook verlegen. ‘Waarom praten mensen zo negatief over me?’, vroeg hij me dan. Hij probeerde altijd het beste van zichzelf te geven en die kritiek kwetste hem. Maar Michael was vooral erg grappig, we hebben samen heel veel lol gehad. Denk je dat hij gelukkig was?

Michael was altijd erg gelukkig als hij zijn kinderen om zich heen had. Hij keek ook uit naar zijn concerten in Londen. Hij wilde er geen vijftig geven, maar vond het wel heerlijk om weer op het podium te staan. Maar de laatste jaren trokken de verkeerde mensen aan de touwtjes en werden er beslissingen genomen die niet in Michaels belang waren. Als hij sterkere en eerlijkere mensen om zich heen had gehad, dan zou hij nu nog geleefd hebben.

Adrian Grant was al 20 jaar bevriend met Michael Jackson.

Winnen Exclusief voor clubmetroleden: twee voor de prijs van één! Ga naar de

TAMARA EVERS

TAMARA.EVERS@METRONIEUWS.NL

aanbiedingen op www.clubmetro.nl

www.metronieuws.nl

Jensen! Terug

Jensen showt de gasten van vanavond.

Jensen heeft weer volle bank Robert Jensen is vanaf vanavond terug bij RTL 5 (21.30 uur). De talkshowhost heeft een volle bank: Jan Papperazzi, showbizzdiva Patricia Paay, voormalig BN’er ‘Terror Jaap’ en ook de drie finalisten van Benelux’ Next Top Model nemen plaats. Jensen heeft met zijn nieuwe site Snafu (à la Perez Hilton) al meerdere BN’ers de stuipen op het lijf gejaagd: Winston Gerschtanowitz en Peter van der Vorst waren de sjaak. Gasten wees gewaarschuwd!

Vacaturenr.: 1995982

Systeemontwikkelaar 4DM Services BV - IJsselstein Vacaturenr.: 1998077

Medewerker productie Buse Rijntechniek - Arnhem Vacaturenr.: 1996174

Vertegenwoordiger Arie Blok Diervoeding - Woerden Vacaturenr.: 1999008

Fondswerver Artsen Zonder Grenzen - Amsterdam Vacaturenr.: 1996990

Bediende

1t ff

Utrechtsche Studenten Sociëteit “PHRM” - Utrecht

Kijk voor deze en meer vacatures op metrojobs.nl


HEBBES!

De hoogste Jackpot ooit is gevallen in de provincie Utrecht op een heel lot! De Staatsloterij feliciteert de gelukkige abonneespeler met de Mega Jackpot van â&#x201A;Ź27,5 miljoen!


16

www.metronieuws.nl

film

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Wereld krijgt een spectaculair einde

Een minuutje

Wereld vergaat in nieuwste rampenfilm Roland Emmerich Geweldige special effects en toch ongeloofwaardig Filmrecensie 2012

JOHN CUSACK ‘HET IS VERSCHRIKKELIJK EN FASCINEREND TEGELIJK’ John Cusack speelt de hoofdrol in de rampfilm 2012. Waarom besloot je aan 2012 mee te doen?

Omdat deze film geen grenzen kent. De ene na de andere ramp vindt plaats, zoiets heb je nog nooit gezien. En het onderwerp spreekt aan omdat mensen zich bewust zijn van de grote ecologische problemen die ons misschien te wachten staan. Het is verschrikkelijk en fascinerend tegelijk. Waren de opnamens intensief?

Dit is zonder twijfel de meest intensieve film waar ik ooit in gespeeld heb. Om weg te

rennen voor elke ramp die je maar kunt bedenken moet je echt in vorm zijn. Ik ben misschien geen stereotype held, maar vind het erg leuk om er één te spelen. Wat ga je de komende drie jaar doen als de wereld in 2012 eindigt?

Sowieso geen interviews meer geven, lacht Cusack. Natuurlijk kan ik iets nuttigs gaan doen, maar als de wereld eindigt heeft dat ook geen zin meer. Ik denk dat ik verhuis naar de Carribean en daar een decadent leven ga leiden. Met een sigaret. Ik ben gestopt, maar als ik nog maar drie jaar te leven heb dan begin ik weer. TAMARA EVERS

Regisseur: Roland Emmerich Genre: actie Aantal zalen: 123 Beoordeling: 3 ballen Aantal zalen: 123 Extras: 33333

De nieuwste rampenfilm van Roland Emmerich speelt in op het einde der tijden in 2012, het jaar dat de Mayakalender eindigt. De idealistische wetenschapper Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor) ontdekt dat de aardkorst uit elkaar brokkelt en niet meer te redden is. De mislukte schrijver Jackson Curtis (John Cusack) probeert samen met zijn kinderen en ex-vrouw (Amanda Peet) aan het noodlot te ontsnappen. Curtis ontdekt dat de overheid in het geheim schepen heeft gebouwd. Aan boord komen is de enige manier om te overleven. De special effects overtreffen elke rampenfilm tot nu toe en maken 2012 tot een groots spektakel. Heel Californië schuift de zee in, flatgebouwen storten ineen en de tsunami’s, aardbevin-

Over de special effects in 2012 valt niks te klagen.

gen en vulkaanuitbarstingen zijn niet te tellen. Toch wordt 2012 op bepaalde momenten ronduit ongeloofwaardig. Vooral als Curtis en co in een limousine door LA racen terwijl de aardkorst direct achter hen vandaan scheurt. Gelukkig kunnen ze net op tijd een zakenvliegtuigje bereiken en tussen de instortende wolken-

krabbers door ontsnappen aan de wereldramp. Maar als je dat naast je neer kunt leggen is 2012 een film die de spanning goed weet vast te houden en zeker de moeite waard is. TAMARA EVERS

TAMARA.EVERS@METRONIEUWS.NL

www.peugeot.nl

Nu slechts 1,07% en 2,06% rente. B

Energielabel

107: Gem. verbr. l/100 km: 4,5-4,6; km/l: 22,2-21,7; CO2: 106-107 gr/km. 206+: Gem. verbr. l/100 km: 5,9-6,3; km/l: 16,9-15,8; CO2: 135-150 gr/km. De Peugeot 107 en 206+ zijn nu voordeliger dan ooit. Want met een driejarig financieringsaanbod betaalt u, heel toepasselijk, slechts 1,07% of 2,06% rente. Mocht u niet voor financiering kiezen, dan krijgt u boven op de Nationale Slooppremie een extra Peugeot-premie. De Peugeot 107 is er dan al vanaf € 6.995,- en de Peugeot 206+ vanaf € 8.995,-. Het voordeel is er voor uw portemonnee én het milieu, want beide auto’s hebben een groen energielabel. Kijk voor de actievoorwaarden op Peugeot.nl. Of nog beter, kom langs bij de Peugeot-dealer.

Peugeot 107 Peugeot 206+

Kredietsom € 5.000,€ 7.000,-

Looptijd in maanden Effectieve rente op jaarbasis 36 1,07% 36 2,06%

Maandbedrag € 141,€ 201,-

Totale prijs van het krediet € 5.082,50 € 7.222,42

Maximale kredietsom voor de Peugeot 107 € 5.000,- en voor de 206+ € 7.000,-. Rekenvoorbeelden betreffen niet-doorlopend krediet. Financiering verstrekt door Peugeot Finance, handelsnaam van PSA Finance Nederland B.V., Goudsesingel 136, 3011 KD Rotterdam (KvK 24125767, registratienummer AFM 12007744). Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Prospectus verkrijgbaar bij uw Peugeot-dealer of via www.peugeot.nl. Actie geldig t/m 31 december 2009.


www.metronieuws.nl

film

17

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Briljant 33333 | Sterk 3333 | Aardig 333 | Matig 33 | Gaap 3

Minirecensies Vandaag ook in première

Puisque Nous Sommes Nés.

Whatever Works.

Zonder Pardon.

The Time Traveller’s Wife.

Armoede en ellende in favela

Intelligent en grappig als altijd

Maassen slaagt Romantiek wel en niet in bios zonder grenzen

Puisque Nous Sommes Nés

Whatever Works

Zonder Pardon

The Time Traveller’s Wife

Genre: documentaire Regisseur: Jean-Pierre Duret Aantal zalen: 1 Beoordeling: 333

Genre: komedie Regisseur: Woody Allen Aantal zalen: 21 Beoordeling: 3333

Genre: Cabaret Regisseur: Norbert ter Hall Aantal zalen: 25 Beoordeling: 3333

Genre: Romantisch drama Regisseur: Robert Schwentke Aantal zalen: 23 Beoordeling: 333

Het verhaal

Het verhaal

Het verhaal

Het verhaal

Nego en Cocada zijn 13 en 14 jaar oud. Cocada droomt ervan om vrachtwagenchauffeur te worden. In de buurt waarin hij opgroeit is criminaliteit de enige manier om een beetje geld te verdienen, maar mede dankzij de steun van surrogaat-vader Mineiro, een trucker die hem steunt en naar hem luistert, weerstaat hij de lokroep. Nego woont samen met zijn moeder en zijn broers in een favela. Hij heeft geen zin om naar school te gaan.

Excentrieke brompot Boris (Larry David van Curb Your Enthusiasm) verruilt zijn comfortabele leven in een chique New Yorkse wijk voor een leven in een veredelde kelder in een achterstandswijk. Op een avond staat de van huis weggelopen Melody (Evan Rachel Wood die we nog kennen uit The Wrestler) voor zijn deur. De twee hebben geen enkele overeenkomst en het leeftijdsverschil is enorm, maar toch ontstaat er een bizarre liefdesrelatie.

Freek de Jonge ging hem in 1986 voor, maar sindsdien is het nooit meer gebeurd dat een cabaretvoorstelling in de bioscopen vertoond werd. Theo Maassen kiest er nu voor met zijn zesde theaterprogramma Zonder Pardon, een show zoals we die kennen van Maassen: sociaal bewust en van een torenhoog niveau. Rode draad in het verhaal is het vaderschap, waaraan Maassen de huidige staat van Nederland ophangt.

De relatie tussen Clare (Rachel McAdams) en Henry (Eric Bana) is behoorlijk gecompliceerd omdat Henry vanwege een genetische afwijking door de tijd reist. Hij reist door verschillende periodes van zijn eigen leven en heeft geen enkele invloed op de tijd of plek waar hij belandt. Hierdoor verdwijnt hij zonder waarschuwing en vaak op hoogst ongelukkige momenten (zoals op zijn eigen bruiloft). Toch probeert Clare een leven met hem op te bouwen.

Ga naar de bioscoop want:

Ga naar de bioscoop want:

Er verschijnen elk jaar films over Braziliaanse straatkinderen, maar toch zijn de Franse makers van Puisque Nous Sommes Nés erin geslaagd op te vallen. Dat doen ze door juist niet te dramatiseren; de armoede en uitzichtloosheid in de levens van Nego en Cocada zijn al dramatisch genoeg.

Dit is de nieuwe Woody Allen! Een film vol fantastische dialogen, sarcastische oneliners (‘Stuur uw kinderen niet naar een zomerkamp, maar naar een concentratiekamp’) en intelligente inzichten dus.

Je wil Theo Maassen op zijn best zien en hebt destijds geen kaartjes voor de theatertour kunnen bemachtigen en kunt niet wachten op de dvd-release.

Blijf lekker thuis want:

Is bijna nergens te zien.

MARIO WISSE

Blijf lekker thuis want:

Je hebt een hekel aan films waarin alleen maar wordt geouwehoerd; daarom mijd je Woody Allen als de pest. MARIO WISSE

Ga naar de bioscoop want:

Blijf lekker thuis want:

De show van Maassen verdient vijf dikke sterren, maar een bioscoopversie van een cabaretshow biedt eigenlijk niet zoveel toegevoegde waarde. Eén ster aftrek dus. EDWIN VAN DALEN

Heb jij alles in de hand?

Ga naar de bioscoop want:

De passie tussen Henry en Clare, plus het obstakel tijdreizen houden je aandacht tot op het laatste moment vast. Als je zin hebt in een romantische film, met ook nog eens de nodige humor, zit je goed. Blijf lekker thuis want:

Je bent een scepticus en gaat bedenken wat er niet klopt aan de tijdreisregels. TAMARA EVERS


18

www.metronieuws.nl

weer

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Sudoku 9

8

1

6

4

7

5 3 9

8

4 8

9

5

8

1

7

1 3

5

1

4

8

9

3

7

6

8

7

1

5

2

4

8 1 5 2 3 6 9

3 7 2 1 6 4 8

6 9 8 3 5 7 1

3

1

7

8

4

7

6

5

1

6

8

4

2

9

9

2

5

3

8 1 9 2 7 5 4 3 6

5 6 2 3 4 9 1 8 7

Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

2

Oplossing van vandaag

4

3 5

1

9

4

4

7

7

8

3

7

2

6

3

9

5 9

9

2

Weer

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van â&#x20AC;&#x2DC;t Hoog, Erik Jonk Nieuwsredactie: Klaas Boomsma, Ruben Eg, Niels Rigter, Laura Romanillos, Jeroen van Wieringen, Milou van der Will Sport: Jeroen Haverkort, Marieke van der Voort, Luc Wierts Entertainment: Edwin van Dalen, Mario Wisse, Merike Woning Amsterdam: Marlies Dinjens, Wout Maas, Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Jelle van de Kamp Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Fotografen: Richard van der Klaauw, Maarten Brante Correctie: Wilke Martens Stagiaires: Bianca Brasser, Tamara Evers, Sarah Graman, HĂźsniye Yildiz Algemeen directeur/uitgever: Silvio de Groot Commercieel directeur: Marcel den Hoed Distributie: Jurriaan Otting. Metro is â&#x20AC;&#x2DC;s werelds grootste gratis dagblad met edities in 19 landen en 15 talen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en AziĂŤ. Metro is politiek en religieus onafhankelijk en wil lezers in 20 minuten op de hoogte brengen van het nieuws van de afgelopen 24 uur. Metro wordt dagelijks gelezen door meer dan 17 miljoen wereldburgers.

www.janlinders.nl

Acties geldig t/m zondag 15 november 2009

n 6 rolle pak 1 59 5.5 .35 aalt 3 U bet

8JK[JKOFFOMBOEFMJKLFTUJDIUJOHEJFKBBSMJKLTWBLBOUJFT PSHBOJTFFSUWPPSPOHFWFFSLBOTBSNFLJOEFSFO %JUJTWPPSBMUFEBOLFOBBOHBTUPVEFSTEJFJOEF [PNFSWBLBOUJFFFOLBOTBSNLJOEFOLFMFXFLFOJO IVOHF[JOPQOFNFO8F[JKOEBBSPNBMUJKEPQ[PFL OBBSOJFVXFFOUIPVTJBTUFHBTUPVEFSTEJFFFO WFSTDIJMXJMMFONBLFOJOIFUMFWFOWBOFFOLJOE

per pak

stuk .18 per aalt 6 U bet

r Prijs pe

4/6.91 kilo 5.8 r Prijs pe

ng 48+ joen kaas beleg rdeelstuk o kilovo 30 10.3

8 kilo 6.1

naf aalt va U bet

Unox orst re rookw e of mage rs Gelde m ra g 375 .8 2 89 39/2 stuk 2.3 3 per

.FFSJOGPPG XXXFVSPQBLJOEFSIVMQOM

Op een dag als deze zijn we onafscheidelijk, Tempo Complete Care en ik. 5 pak 3.3

4

IES ACT LLE A P O r ANG papie EN L P toilet OP=O Page WEK

r Prijs pe

naf 1 kilo va

ool, erenk ot, bo e Hutsp ool, groen zuurk f spruiten o kool 0 gram 0 250-5 .3 2 39 pak 9 .9 0 -2 er zak/ 0.59 p

n e z Prij rm sto

(BTUPVEFSTHF[PDIU

r Prijs pe

www.janlinders.nl

.7 .43/1 aalt 1 U bet

rijs ste p Laag derland! e van N

www.tempo-tissue.nl


19

www.metronieuws.nl

televisie

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Film keuze

Ned 1 17.59 18.00 18.15 18.40 19.00 19.25 20.00 20.30 21.20 22.20 22.55

Boek strooit roet in het eten Word of honor RTL7, 22.30 uur

Ben Tyson is een familiemens en een gewaardeerd manager. Zijn wereld dreigt in elkaar te storten wanneer er een boek uitkomt waarin gruwelijkheden uit de Vietnamoorlog naar voren komen.

Ned 2 17.35 18.25 18.55 19.25 19.55

Tijd voor MAX. Thatâ&#x20AC;&#x2122;s the question. Man bijt hond. Geluk in uitvoering NCRV Natuurlijk - Natuur in de stad 20.25 Netwerk 20.50 Stop de tijd

EĂŠnVandaag. NOS Journaal. EĂŠnVandaag. NOS Sportjournaal. Lingo De vakantiedokter NOS Journaal DNA onbekend Ik vertrek Jorisâ&#x20AC;&#x2122; Showroom Pauw & Witteman

22.00 uur Jorisâ&#x20AC;&#x2122; Showroom Joris Linssen portretteert bijzondere Nederlanders. We krijgen niet alleen een inkijkje in hun manier van leven, maar ook in hun bijzondere zienswijze op het leven.

Lastige klusjes en kwesties

23.50 NOS Journaal

Ned 3

21.30 uur Andere Tijden Afscheid van de DDR. DDRburgers hebben hun twijfels over het systeem, maar het duurt lang voor de Muur, ook in het hoofd, daadwerkelijk wordt afgebroken.

21.30 22.00 22.15 22.50

Andere tijden NOS Journaal Nova/Den Haag vandaag Holland Doc: 24 hr Berlin

18.23 18.45 18.59 19.00 19.22 19.30 20.18 20.25 20.55 21.35 22.30 22.50

RTL 4

Het Klokhuis. NOS Jeugdjournaal. Nederland 3. ONM NOS Journaal De Wereld Draait Door NOS Journaal Keuringsdienst van Waarde Ă&#x2030;cht niet?! Bij ons in de BV NOS Sportjournaal NOS Journaal

18.15 18.35 19.30 19.55 20.00 20.30 21.30 22.30

SBS 6 18.05 De grote verhuizing. 19.00 Hart van Nederland Vroege editie 19.20 Shownieuws - Vroege editie 20.00 Trauma centrum 20.30 House 21.30 Castle 22.30 Hart van Nederland - Late editie 22.45 Piets weerbericht 22.50 Shownieuws - Late editie 23.15 Domino Journaal 23.25 DAS je goed recht

Editie NL. RTL Boulevard. RTL Nieuws RTL Weer Goede tijden, slechte tijden De Frogers Derek Ogilvie De slimste

21.30 uur Derek Ogilvie: The ghost whisperer Medium Derek Ogilvie zet het onverklaarbare op bijzonder overtuigende wijze aards neer. Theatersessies vormen het uitgangspunt voor deze reeks waarin het bieden van hulp en troost centraal staat.

21.35 uur Bij ons in de BV Financieel programma over wat geld waard is. Hoe kun je het verdienen en wat doet het met mensen? In hoeverre geeft geld mensen de kans zichzelf te ontplooien?

21.30 uur Castle Becket en Castle onderzoeken meerdere zaken, waarbij het gaat om moord en juwelenroof bij onschuldige mensen thuis.

23.30 RTL Nieuws 23.40 RTL Weer 23.45 RTL Boulevard

23.00 Dexter 23.55 De Wereld Draait Door

Blown away Veronica, 20.30 uur

RTL 5

Jimmy Dove werkt voor de explosievendienst in Boston en wordt altijd met lastige klusjes opgezadeld. Op een dag besluit hij met zijn werk te stoppen. Zijn opvolger wordt na een paar dagen al gedood door een bom.

RTL 7

19.30 Over de kook 20.00 Take me out 20.30 Expeditie Robinson 2009 21.30 Jensen! 22.30 Shock doc 23.25 Take me out 23.55 Over de kook

RTL 8

16.20 Business links. 16.40 RTL Z Nieuws. 18.00 De politie op je hielen!. 18.55 Law & order. 19.50 De PfaďŹ&#x20AC;â&#x20AC;&#x2122;s 20.30 Under siege II 22.30 Word of honor

17.10 17.40 18.35 19.30 20.30 22.45 23.35

Net 5

Huisdokter. Oprah Winfrey show. Dr. Phil. De slimste The best man As the world turns Oprah Winfrey show

18.10 19.05 20.05 20.30 22.30 23.30

Greyâ&#x20AC;&#x2122;s anatomy. Private practice Samantha who? The lake house Criminal intent Law & Order

Veronica 18.00 18.15 18.40 19.10 19.35 20.00 20.30 22.45

Comedy Cen.

Sneak. Spin city. According to Jim. Will & Grace Friends Two guys and a girl Blown away The substitute 4

20.00 20.25 20.55 21.25

The Simpsons Family guy South Park Malcolm in the middle 22.15 That â&#x20AC;&#x2DC;70s Show 23.05 Californication 23.35 Frasier

CURAĂ&#x2021;AO, dĂŠ zonbestemming van 2010! CHOGOGO RESORT**** 7 dage n

689

v.a.

LIVINGSTONE JAN THIEL RESORT**** 7 dage n

689

v.a.

TRUPIAL INN HOTEL & CASINO*** 9 dage n

699

v.a.

DOLPHIN SUITES*** 9 dage n

HILTON****

+

9 dage n

789

v.a.

789

v.a.

Luxe resort voor jong en oud!

Profiteer van onze 9=7 actie t/m 16/12!

Gratis helikoptervlucht als u vóór 1/3 boekt!

Gloednieuw hotel!

Direct aan het privĂŠ-strand!

Zonvakantie Jan Thiel Baai UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

Zonvakantie Jan Thiel Baai UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

Zonvakantie Willemstad UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

Zonvakantie Sea Aquarium Beach UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

Zonvakantie Piscaderabaai UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

t MVYVFVT FO SVJN PQHF[FU SFTPSU UFHFOPWFSIFUNPPJF+BO5IJFMTUSBOE t CFTDIJLUPBPWFSCBSFOSFTUBVSBOU t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t EJSFDUBBOEF+BO5IJFM#BBJUFHFOPWFS IFUQSBDIUJHF+BO5IJFM[BOETUSBOE t CFTDIJLUPBPWFS[XFNCBEFOCBS t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t IFUIPUFMMJHUJOFFOSVTUJHFPNHFWJOH PQDB LNWBO8JMMFNTUBE t CFTDIJLUPBPWFS[XFNCBEFODBTJOP t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t MJHUPQDBNWBO.BNCP#FBDI FODB LNWBO8JMMFNTUBE t [FFSHFTDIJLUWPPSNJOEFSWBMJEFO t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t MVYF IPUFM PQ DB  LN WBO IFU IJTUPSJTDIFDFOUSVNWBO8JMMFNTUBE t CFTDIJLUPWFS1"%*EVJLTDIPPMFOTQB t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

;JFwww.kras.nl/25302

;JFwww.kras.nl/25306

;JFwww.kras.nl/25313

;JFwww.kras.nl/25334

;JFwww.kras.nl/25304

MARRIOTT BEACH RESORT & CASINO*****

BREEZES RESORT+ SPA & CASINO***

FLORIS SUITE HOTEL****

BLUE BAY CURAĂ&#x2021;AO****

PAPAGAYO BEACH RESORT*****

7 dage n

859

v.a.

7 dage n

959

v.a.

9 dage n

959

v.a.

7 dage n

9 dage n

979

1089

v.a.

v.a.

Super all inclusive vakantie!

Uniek design hotel!

Gratis rondje golf!

Super-de-luxe resort!

Zonvakantie Mambo Beach UNEHOPCWTVQFSBMMJODMVTJWF 7FSUSFLWBOUN

Zonvakantie Piscaderabaai UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

Zonvakantie Blauwbaai UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

Zonvakantie Jan Thiel Baai UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN

t EJSFDUBBOIFUQSJWĂ?TUSBOEUFNJEEFO WBOFFOFYPUJTDIFUVJONFUVJU[JDIU t CFTDIJLUPBPWFSTBVOBFOKBDV[[J t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t PQMPPQBGTUBOECFWJOEFO[JDI.BNCP #FBDIFOIFUCFLFOEF4FB"RVBSJVN t CFTDIJLUPBPWFSNFFSEFSFKBDV[[JT t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t VOJFL  NPEFSO FO TUJKMWPM IPUFM NFU QSJWĂ?TUSBOEBBOEF1JTDBEFSBCBBJ t CFTDIJLUPBPWFSSFTUBVSBOUFOCBS t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t BBO EF SVTUJHF [VJELVTU WBO $VSBĂ&#x17D;BP  XBBSVIFFSMJKLLVOUTOPSLFMFOFOEVJLFO t CFTDIJLUPBPWFS[XFNCBEFOFOCBS t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

t EJSFDU HFMFHFO BBO EF GSBBJF +BO 5IJFM #BBJFOWPMPQXBUFSTQPSUNPHFMJKLIFEFO t CFTDIJLUPBPWFSSFTUBVSBOUFOCBS t JODMWMVDIU UBYFO USBOTGFSTFOWFSCMJKG

;JFwww.kras.nl/25312

;JFwww.kras.nl/25300

;JFwww.kras.nl/25323

;JFwww.kras.nl/25332

;JFwww.kras.nl/25307

B O E K O N L I N E o f be l 0900 â&#x20AC;&#x201C; 9697 P ri j z e n z i j n excl usi e f rese rv e ri ngsk oste n e n Ca l a m i te i te nfond s Voor d e m ee st a ctue l e p ri j z en, k i j k op K R A S .NL

15 c p m

MET 46.4.2

2e week gratis t/m 30/11! Zonvakantie Piscaderabaai UNEBHFOPCWMPHJFT 7FSUSFLWBOUN


20

www.metronieuws.nl

eten

+ plus

Dit is Mathijs!

Mathijs Vrieze heeft een passie voor lekker en gezond koken. Zijn kookboeken (Lekker Eten en Gezonder Afvallen en Lekker en Gezond Koken met Mathijs) zijn bestsellers. In verschillende televisieprogramma’s en zijn wekelijkse rubriek in Metro deelt hij zijn keukengeheimen en enthousiasme met Nederland.

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Hummus met crostini’s en pita’s

HAMA PUBLISHING

Kennen we de kikkererwt allemaal? Ik denk dat iedereen er weleens van gehoord heeft, maar of we er allemaal mee hebben gewerkt in de keuken betwijfel ik. De kikkererwt wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse en Indiaanse keuken. De erwt heeft een nootachtige smaak en is voor veel doeleinden te gebruiken. Ik gebruik de kikkererwt heel veel voor hummus. Ik neem gedroogde kikkererwten en laat deze enkele uren weken. Heb je haast of geen zin om de erwten te laten weken; kikkererwten uit een pot zijn ook goed bruikbaar. Even afspoelen voor je aan de slag gaat met deze kikkererwten. Daarna maal ik ze samen met alle ingrediënten tot een heerlijke basishummus. De schoongemaakte knoflook, de sesam en olijfolie en een beetje sap van citroen is voldoende om te variëren. Maak van het stokbrood lekkere crostini’s door ’m in dunne plakjes te snijden en te besprenkelen met olijfolie. Daarna afbakken in een oven van 160 graden. De pita’s ook even lekker warm maken.

Ingrediënten Naturel: 450 gram gedroogde kikkererwten 12 teentjes knoflook 3 eetlepels sesamzaad 12 eetlepels olijfolie 3 citroen (sap) snufje zout en peper stokbrood en pita’s Variaties: 2 rode paprika’s 20 gram koriander 20 gram peterselie 20 gram tijm Variatie hummus paprika:

Neem een deel van de basis hummus. Blaker twee rode paprika’s zwart boven de wokbrander en verwijder het vel onder stromend water. Maak de paprika schoon en snijd deze in vieren. In een grillpan grillen met een druppel olie. Als de paprika gaar is fijn malen en door de hummus roeren. MATHIJS VRIEZE

De kikkererwt heeft een nootachtige smaak.

REDACTIE@METRONIEUWS.NL

Dé carrièrebeurs in het najaar voor student, starter en (young)professional!

9 Let op: morgen start het! Amsterdam RAI

Wil jij carrière maken? Bezoek dan de beursvloer met een groot aantal topwerkgevers en diverse interessante workshops waaronder: - Creatief Denken, dé carrièreversneller - Overtuigend argumenteren tijdens je sollicitatie - Snelle carrièremakers Daarnaast is er een aparte Traineestraat® met organisaties die traineeships aanbieden. Gastvrouw: Nikkie Plessen Opening door Peter Bakker, CEO TNT Optredens van o.a. Jeroen van der Boom en Rachel (X-Factor) Speciale workshops voor (young)professionals

Voor meer informatie en gratis entree ga je naar 9

9

www.carrieredagen.nl

9

9

9

9

O.a. onderstaande organisaties, bekend op 11-11-2009, zijn aanwezig met een stand en/of workshop(spreker) op De Nederlandse Carrièredagen. Kijk voor een update en meer informatie op www.carrieredagen.nl

Mediapartners

De Nederlandse Carrièredagen is een activiteit van

onderdeel van de


Expertpanel

‘HET KLINKT ALSOF JULLIE EEN BROER-ZUSRELATIE ONTWIKKELEN’ Onlangs heb ik na vier jaar de relatie met mijn vriend beëindigd. We hadden het heel leuk samen, maar voor mijn gevoel ontbrak er iets. De aantrekkingskracht was naar de achtergrond verdwenen en een sterke band en veel herinneringen bleven over. Nu mis ik hem heel erg, maar ik weet niet of ik hem, of het hebben van een vriend mis. Hoe merk ik het verschil?

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

‘Wie is er nou het vrouwtje?’ Boekrecensie Mannenliefde - Tien Liefdesverhalen Auteur: Jolien Janzing Uitgever: Lannoo (19,95 euro) Datingwaarde: Haal inspiratie uit de verhalen van bekende homostellen over hoe zij elkaar ontmoet hebben en hoe ze hun relatie al zo lang volhouden.

MARIA SCHOPMAN SEKSUOLOGE WWW.MARIASCHOPMAN.COM

neerde liefdesrelatie. Het afscheid klinkt niet als heftig emotioneel, dus de liefdesrelatie met hem weer oppakken leidt waarschijnlijk tot hetzelfde gevoel: ik mis iets. Je mist nu de ‘veiligheid’ van een relatie. Weer alleen zijn, geeft ook een nieuwe uitdaging. Bedenk wat JIJ uit een relatie wilt halen en inbrengen!”

RHIJJA JANSEN DATINGDESKUNDIGE WWW.RHIJJAJANSEN.NL

“Wát mis je precies aan hem? Zíjn strelingen, zíjn karakter, zíjn aandacht voor jou? Of mis je de genegenheid an sich? Zou je het ook heerlijk vinden als iemand anders je knuffelde en op numero uno zette? Iemand met wie je wel de aantrekkingskracht en de vonken hebt die bij je ex ontbraken. Je kunt het ook testen door gewoon eens met je ex af te spreken. Als je elkaar na het verbreken van de relatie even niet ziet ‘vergeet’ je sneller de irritaties en kun je je ex op een soort voetstuk gaan

Auteur Jolien Janzing raakte ontroerd door de verhalen die ze hoorde van homoparen waar ze voor het boek mee in gesprek ging. Samen met fotografe Lieve Blanquaert verzamelde ze anekdotes, herinneringen en ook droevige fragmenten van beroemde homo’s uit de Lage Landen. De paren vertellen openhartig over hoe ze elkaar ontmoet hebben, over seksuele (on)vrijheden en in sommige gevallen - zoals onder andere Frank Sanders, de weduwnaar van Jos Brink - over hun grote verlies. Maar wat opvalt is dat de partners vooral erg heel erg veel van elkaar houden.

Janzing vergeet niet ook naar de clichés te vragen (‘Wie is er nou het vrouwtje?’), maar die worden vrolijk weggewuifd. Het boek heeft de stijl van een tijdschrift, met mooie, grote foto’s en uitgelichte citaten. Dit maakt dat de verhalen lekker weglezen. Het zogenaamde interview met Louis Couperus is leuk bedacht, maar valt wat dat betreft uit de toon. Niet alleen is de stijl ineens heel anders, ook wordt de authenticiteit van de andere verhalen een

“Maar ik mis hem en we bellen veel, wel twee, drie keer per dag - het is soms gênant!” AUTEUR TOM LANOYE OVER HET GEMIS TIJDENS ZIJN LITERAIRE TOURNEE

beetje aangetast. Leuk dat niet alleen hippe, moderne stellen behandeld worden, maar in deze stijl zou bijvoorbeeld een Jamai toch beter passen dan een Louis Couperus. WILKE MARTENS

WILKE.MARTENS@METRONIEUWS.NL

INCLUSIEF

1-/2-/3-daagse autovakanties Nederland

  entreekaart

HOLIDAY ON ICE

49

1 dag vanaf

plaatsen. Want hij had ongetwijfeld ook goede eigenschappen. Weet dat iemand missen niet automatisch betekent dat het fout was om de relatie te verbreken. Het hoort erbij. Als je hem weer eens ziet, kun je weer denken: oh ja, dáárom heb ik de relatie verbroken… ’

Beleef deze adembenemende show! Aankomstdata: van 19/11 t/m 3/1

Ook een prangende kwestie voor ons panel? Mail naar dating@metronieuws.nl

‘SPIRIT OF THE WORLD’

Een revolutionaire show die u niet mag missen! Laat u verrassen door een spectaculaire show met Chinees vuurwerk, Keltische strijders uit Schotland en de magische dans van de Pow Pow Indianen.

ARRANGEMENT Uw entreekaart is inbegrepen. Bij onze meerdaagse arrangementen overnacht u in een comfortabel hotel, waar de volgende morgen een heerlijk ontbijt voor u klaar staat!

Zie www.kras.nl/holidayonice

BOEK ONLINE of bel 0900 – 9697 15 cpm Prijzen zijn exclusief reserveringskosten en Calamiteitenfonds

Stedenstunt Wenen Laagste prijzen ooit! d. on Nog nooit eerder verto

4-daagse vliegreis Hotel Stadthalle*** -

Sfeervol boutiquehotel Op loopafstand van Mariahilfer Strasse, de bekendste winkelstraat van Wenen.

Reisnummer:

CVWE95-01 (v.a. Münster/Osnabrück) CVWE96-01 (v.a. Düsseldorf )

Ga voor deze en nog veel meer steden-aanbiedingen naar:

Van 303

169

Prijs per persoon incl. 3 nachten (o.b.v. 2 pers., logies/ ontbijt) in de maanden jan./feb. met vertrek op vrijdag. U vliegt met Air Berlin naar Wenen in de R-klasse incl. luchthavenbelasting, brandstof en veiligheidstoeslagen. Kijk voor meer spetterende stedentrips en vertrekdata op www.oad.nl/steden

MET 46.4.1

“In een relatie van vier jaar sluipen allerlei gewoontes en patronen, die ook heel prettig zijn of waren. Meestal is dit gevoel niet zo sterk als de relatie net beëindigd is, maar daarna kan het opspelen. Zeker als de relatie verbroken is, wegens een onbestemd gevoel: er ontbreekt iets. Blijkbaar krijg je wat er dan ontbroken heeft niet duidelijk. Het klinkt ook alsof jullie relatie geen nieuwe input heeft gekregen, het kabbelde wat voort. Het klinkt alsof jullie meer een broer-zusrelatie ontwikkelden, dan een gepassio-

21

www.metronieuws.nl

dating


22

www.metronieuws.nl

educatie

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Tijdens studie al boekingskantoor

Een minuutje

Studenten music management HKU zijn al aan de slag gegaan ‘Een van onze bands is zelfs Serious Talent bij 3FM’ Myléne Nijssen.

STUDEREND RIJK WORDEN ‘STUDENTEN KLAGEN ALTIJD DAT ZE ROOD STAAN’ namelijk subsidie aanvragen. Ook op boodschappen kunnen veel studenten bezuinigen.

Student Myléne Nijssen (22) brengt vrijdag haar eerste boek uit: Studerend Rijk in Tien Stappen! Ze werd namelijk helemaal gek van haar medestudenten die zonder geld zitten.

Geen snoep meer?

Is het zo erg?

Ze klagen over dat ze te weinig geld hebben, dat ze altijd rood staan. Ik heb dat zelf nog nooit gehad, dus ik dacht: ik schrijf een handleiding over hoe je met geld om kan gaan. Waar kunnen studenten volgens jou op bezuinigen?

Het begint al bij het zoeken naar een woonruimte. Een appartement is vaak goedkoper dan een kleine kamer, je kunt

Gewoon maar één keer in de week naar de supermarkt, dan koop je ook niet allerlei producten die je weg moet gooien, omdat ze over datum zijn. Hoe reageerden je medestudenten op je boek?

Ze willen weten wat erin staat, maar dan moeten ze ’m toch echt kopen. Niet zo handig als je moet bezuinigen...

Het is een goede investering. MILOU VAN DER WILL

Vijf studenten van de opleiding music management van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) hebben nu al een eigen boekingskantoor opgericht. Lezards Bookings & Promotion wordt aangestuurd door Jarn van Strijen (23), zelf derdejaars student. “Ik ben deze opleiding gaan doen, omdat ik heel veel van muziek hou, maar geen podiumdrang heb”, vertelt hij. Zelf speelt hij gitaar, maar niet in een band. Voor Lotte van Riel (21), ook derdejaars en boeker/promoter bij Lezards, geldt grofweg hetzelfde. “Ik speel bas en zing, maar heb geen serieuze ambities. Ik wil gewoon graag betrokken zijn bij de muziekindustrie, toffe bands helpen met hun promotie.” Naast hun opleiding music management, waar ze vakken krijgen over alle aspecten van de muziekindustrie, leggen ze hun passie voor muziek in hun boekingskantoor. “Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een hele interessante band, Little Things That Kill, die zelfs 3FM Serious Talent is”, vertelt Jarn enthousiast. “We werken met meer upcoming artiesten.”

Lotte van Riel, Jarn van Strijen en Renate Kliment van studentenbedrijf Lezards.

Over anderhalf jaar zijn alle vijf de studenten afgestudeerd en ze hebben afgesproken vol voor Lezards te gaan. “Hopelijk kunnen we er dan met z’n allen van leven”, aldus Lotte.

MILOU VAN DER WILL

MILOU.VD.WILL@METRONIEUWS.NL

jaar duurt de opleiding 4 music management van de HKU, die een afstudeerrichting is van de opleiding kunst en economie. Al in het eerste jaar start je met je afstudeerrichting. Tijdens de opleiding krijgen studenten vakken als marketing, recording&publishing en muziekgeschiedenis.

Gratis notebook of PC bij LOI Hogeschool Start nu met een bacheloropleiding bij LOI Hogeschool en verdien

Kies zelf een nieuwe notebook of PC uit, rond je studie binnen

een gloednieuwe notebook bij je studie. Met zo’n mooie, nieuwe

vijf jaar succesvol af en je ontvangt het aanschafbedrag

notebook kun je nog makkelijker studeren waar je maar wilt.

(t.w.v. maximaal € 1.000,–) terug. Kijk voor de voorwaarden

Bijvoorbeeld in de trein, in het park of gewoon lekker thuis.

op www.loihogeschool.nl of bel (071) 545 1234.

Nederland wordt steeds slimmer www.loihogeschool.nl

(071) 545 1234


Auteursrecht afbeelding [newphotoservice], 2009 Gebruikt onder licentie van Shutterstock, Inc."

Tijd voor wat anders? Metrojobs.nl heeft dĂŠ baan voor jou!


24

www.metronieuws.nl

sport

3 sport

Thermometro

Veldhuis Francesca Halsall heeft tijdens het wereldbekergala in Stockholm Marleen Veldhuis onttroond als Europees recordhoudster op de 100 meter vrije slag (kortebaan). De Britse zwemster tikte in de finale als eerste aan in 51,61 seconden. Veldhuis, die niet meedoet, kwam vorig jaar in Amsterdam tot 51,74. Het wereldrecord staat met 51,01 op naam van de Australische Libby Trickett.

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

‘Debuuttraining’ Brama bij Oranje ED OUDENAARDEN/EPA

‘Ook al hadden er twintig spelers afgezegd, ik zit gewoon bij de selectie van het Nederlands elftal en dat tot volgende week’ Verbazing en trots vechten bij Wout Brama om voorrang als hij met de spelers van het Nederlands elftal het veld van Quick Boys in Katwijk opstapt. “Hier heb ik geloof ik soms heel even over durven dromen”, zegt hij gisteren na zijn eerste training met de beste voetballers van Nederland. Dat zijn droom zo snel zou uitkomen had de middenvelder van koploper FC Twente nooit verwacht. Dat Demy de Zeeuw (amandelen) en David Mendes da Silva (hamstring) niet beschikbaar zijn hielp de droom uitkomen. Maar minder mooi is’ie er niet om. “Ook al hadden er twintig spelers afgezegd, ik zit gewoon bij de selectie van het Nederlands elftal”, aldus de 23jarige Brama. “En ik mag tot en met het duel van volgende week woensdag tegen Paraguay blijven. Dat is toch fantastisch.” “Overdonderd” was hij toen teammanager Hans Jorritsma aan de telefoon hing. “Ik ben meteen in de auto gestapt. Vanwege allerlei files was ik pas drieënhalf uur later in Noordwijk. Nee, de reis was niet saai. Ik heb nog nooit zo veel sms’jes ontvangen. Ik was nog net op tijd voor het eten. Dat was een lekker biefstukje hoor. Ze hebben daar een kok uit Twente.

“Hier lopen de beste spelers van de wereld. Dat merk je meteen aan het tempo. En dan vertelde Orlando Engelaar dat het dit keer best meeviel” WOUT BRAMA

Nu zitten er twee Tukkers bij de selectie.” Brama traint bijna dagelijks bij de koploper van de eredivisie. “Maar vandaag bij Oranje lag het niveau toch wel veel hoger. Hier lopen jongens die bij de beste spelers van de wereld horen. Dat merk je meteen aan het tempo. En dan vertelde Orlando Engelaar dat het dit keer best meeviel. Dat wil toch wel iets zeggen. Maar het wil ook wel iets zeggen dat naast Engelaar, ook oud-Twentespelers als Braafheid en Elia hier rondlopen. Bij FC Twente worden spelers beter en dat is een compliment voor de club. Ik ga de komende week gewoon heel erg mijn best doen. Nee, aan het WK van ZuidAfrika durf ik echt niet te denken. Maar aan de andere kant weet ik nu ook dat ik niets meer kan uitsluiten.” METRO

Wout Brama bijt van zich af tijdens zijn eerste training met het grote Oranje.

Wel en niet erbij Arjen Robben trainde gisteren apart van de groep. De linksbuiten van Bayern München volgt een aangepast oefenprogramma omdat hij te snel is teruggekomen van een knieblessure. Hij betwijfelt of hij zaterdag al een hele

KNAKEN KRAKER!

LG New Chocolate voor slechts drie knaken per maand.

wedstrijd tegen Italië kan spelen. Rafael van der Vaart trainde wel mee. De avond ervoor maakte hij nog de enige treffer van Real Madrid in het bekerduel met Alcorcon. Het was niet genoeg om verder te bekeren, aangezien de semi-profs eerder al met 4-0 hadden gewonnen.

stokslagen krijgt Step40 han Worgu, omdat hij met een slok op achter het stuur betrapt werd. De Nigeriaanse voetballer speelt voor de Sudanese club Al Merreikh. In het islamitische noorden van Sudan is alcohol illegaal.

EERSTE JAAR

7,50

¤

Kort nieuws

p/mnd

Nadal en Krajicek zijn ronde verder

Daarna ¤ 17,50 p/mnd • 5 Megapixel camera • Luxe design slider • Internet

VoordeelBundel 150 • 150 belminuten p/mnd • Slechts € 7,50 p/mnd • Gratis LG New Chocolate Aanbieding i.c.m. 2-jarig contract. Kijk op tele2.nl voor de voorwaarden. Actie geldig tot 5 januari 2010.

Bestel op tele2.nl of bel 0900-1730 (10 ct p/min)

Tijd voor wat anders? Metrojobs heeft dé baan voor jou!

TENNIS. Rafael Nadal is in de tweede ronde van het Masterstoernooi in Parijs ontsnapt aan een uitschakeling. Nicolas Almagro won de eerste set met 3-6. Nadal moest in de tweede set liefst vijf wedstrijdpunten wegwerken om via de tiebreak toe te slaan: 7-6. De beslissende set ging met 7-5 naar de nummer twee van de wereld. Michaëlla Krajicek heeft de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in Minsk. Ze versloeg de Tsjechische Eva Hrdinova: 7-5 6-3. METRO


www.metronieuws.nl

sport

25

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

VINCENT JANNINK/ANP

‘Het draait maar om één wedstrijd’ Stefan Groothuis wil buit binnenhebben in eerste World Cup-blok Sprinter van Jac Orie werkt gestaag toe naar Vancouver 2010

Stefan Groothuis start dit weekend op de 500, 1000 en 1500 meter.

Op ‘zijn’ afstanden was het afgelopen weekend tijdens de eerste World Cup in Berlijn nog niet helemaal top (dat was namelijk voorbehouden aan Shani Davis), maar Stefan Groothuis weet dat het seizoen nog lang is. Een stap op een blokje en daaropvolgende val gooide vrijdag roet in het eten op de 1000 meter, de afstand waarop Groothuis zijn Nederlandse titel prolongeerde. Belangrijk dus voor de schaatser van coach Jac Orie om zijn olympische nominatie van vorig seizoen dit weekend te verzilveren. “Het Nederlands kampioen was belangrijk om er te staan. Als je het eer-

“We doen het dit seizoen wat rustiger aan in het begin, maar trainen wel hard door.” STEFAN GROOTHUIS

ste World Cup-blok goed presteert, kun je wedstrijden laten schieten.” Groothuis liet na het succesvol verlopen NK al doorschemeren dat de World Cups in de Salt Lake City en Calgary misschien worden opgeofferd voor een trainingsblok. “Het olympisch kwalificatietoernooi is na de Spelen het belangrijkste evenement voor ons. Op die afstan-

‘Nederlandse Kazachen’ niet van start in Heerenveen De Nederlandse marathonschaatsers, die zich via Kazachstan willen plaatsen voor de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen, mogen dit weekeinde niet starten bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Rob Hadders, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Chrijstijn Groenveld zijn niet startgerechtigd, bevestigde Jan Dijkema, bestuurslid van de schaatsunie ISU. “Wij hebben de Kazachstaanse bond een brief geschreven waarin staat waaraan moet zijn voldaan, voordat deze rijders voor Kazachstan mogen uitkomen. Daar hebben we nog niets op gehoord.” METRO HORACIO VILLALOBOS/EPA

Safin houdt het voor gezien.

Marat Safin is nu echt uitgetennist Hij hoopte stiekem op een stunt in Parijs, maar aan de profcarrière van tennisser Marat Safin kwam gisteren dan toch een eind. De Rus, winnaar van de Australian en US Open, werd tijdens het Masters-toernooi in Frankrijk uitgeschakeld door Juan Martin del Potro. Het was Safins laatste toernooi. “Ik ben vrij man, heb geen programma meer, hoef niet te trainen, niets”, was Safins reactie na afloop. “Ik zal de competitie missen, de blessures en de druk van het presteren niet. Het is een hard leven, soms wreed.” De 29-jarige Safin liet enkele maanden geleden al weten dat hij in Parijs zijn laatste toernooi zou spelen. Sinds zijn titel bij de Australian Open in 2005 won hij geen toernooi meer. De Rus won er in totaal vijftien, maar haalde door blessures nooit meer het niveau van 2000 en 2001 toen hij enkele weken de wereldranglijst aanvoerde. METRO

ZO HOUDEN WE

GRIP OP GRIEP

den die ik schaats is de top zo breed. Je moet daar fit aan de start staan. Het is dit seizoen juist makkelijker om die keuzes te maken”, vindt Groothuis. “In andere seizoenen wil je alle World Cups goed rijden, nu draait het uiteindelijk maar om één wedstrijd.” De anderhalve seconde die Groothuis zondag scheidde van de 1.44,47 die Davis neerzette in Berlijn, mocht dan indruk maken. Groothuis werkt gestaag toe naar Vancouver. “Mijn voorbereiding naar Turijn in 2006 was ook heel goed. Totdat ik een misstap maakte, reed ik daar het snelste eerste rondje in het veld.” LUC WIERTS


Per Game DE STERKSTE GAME CONSOLES BIJ SATURN ALTIJD VOOR DE LAAGSTE PRIJS!

SLIMLINE GAME CONSOLE

15,6 " TF T Br ee

db e e

ld

20" TFT Breedbeeld 20 Touchscreen

DE BESTE NOTEBOOKS BIJ SATURN ALTIJD VOOR DE LAAGSTE PRIJS!

DE NIEUWSTE INNOVATIES BIJ SATURN ALTIJD VOOR DE LAAGSTE PRIJS!

ASPIRE 5738-664G50MN NOTEBOOK Intel® Core™2 Duo processor T6600 (2,2 Ghz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), DVD brander, Intel GMA 4500M, WiFi N, HDMI, cardreader, webcam, Windows 7 Home Premium 64 bits.

ONE TWO TOUCH ALL-IN-ONE DESKTOP PC Intel® Pentium™ Dual Core Processor T4300 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, 800 MHz FSB), DVD brander, Intel GMA 4500M, WiFi N, 10/100/1000 ethernet, cardreader, Windows 7 Home Premium, 20" breedbeeld, 1600x900 resolutie, 5 miliseconde responsetijd, ingebouwde speakers, draadloze muis en toetsenbord.

IEDERE WERKDAG TOT 21:00 UUR GEOPEND! GRONINGEN SONTPLEIN

HOOFDDORP VIERMEREN

ROTTERDAM ZUIDPLEIN

TILBURG

P. VREEDEPLEIN

WWW.SATURN.NL

UTRECHT THE WALL

LCD • PLASMA • HIFI • DVD • FOTO • ENTERTAINMENT • TELECOM • WITGOED • MULTIMEDIA

Celeron, Celeron Inside, Centrino, Centrino Inside, Core Inside, Intel, Intel Logo, Intel Atom, Intel Atom Inside, Intel ntel Core, Core Intel Intell Inside, Insid Ins id Intel ide I el Inside ,Logo, Int Lo Intel Viiv, Intel vPro,, Itanium, tanium i Itanium Itaniu ium m Inside, Inside In I side id Pentium, P Pentium entiu ti m Pentium P Pent Inside, Inside Viiv ng please refer to www.intel.com/go/rating. www intel com/go/rating Inside, vPro Inside, Xeon, and Xeon Inside are trademarks of Intel Corporation in the U.S. and other countries. For more information about the Intel processor feature rating,

Alle aanbiedingen zijn geldig van 11-11 t/m 15-11-2009. Zolang de voorraad strekt. Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden. Aanbiedingen max. 1 per klant. Geen verkoop aan handelaren. Prijzen excl. verwijderingsbijdrage.

CALL OF DUTY MODERN WARFARE 2


Word klant en maak kans op een extraatje, omdat we jarig zijn! Onder alle klanten verloot Route Mobiel â&#x201A;Ź 5.000,- korting bij aanschaf van een andere auto. Daarnaast ontvangt elke 5e nieuwe klant een pechhulpkit.

Een leven vol depressies en faalangst Mentale problemen leidden tot zelfmoord van Duits international â&#x20AC;&#x2DC;We dachten met liefde alles te kunnen overwinnenâ&#x20AC;&#x2122; KAY NIETFELD/EPA

Weduwe Teresa bij de herdenkingsdienst voor Robert Enke.

De Duitse doelman Robert Enke, die zichzelf dinsdag vlakbij zijn woonplaats in Eilvese voor de trein wierp, was al jaren depressief. â&#x20AC;&#x153;Hij was bang alles te verliezenâ&#x20AC;?, sprak weduwe Teresa gisteren, vechtend tegen de tranen. Vrijwel niemand bij zijn club Hannover 96 en het Duitse nationale team wist dat de achtvoudig international last had van depressies en faalangst. â&#x20AC;&#x153;Robert deed er alles aan om zijn toestand voor de buitenwereld geheim te houdenâ&#x20AC;?, aldus de in het zwart geklede echtgenote tijdens een persconferentie in Hannover. â&#x20AC;&#x153;Zijn angst was dat hij anders het voetballen en zijn adoptiedochter kwijt zou raken. Waanzin natuurlijk, achteraf.â&#x20AC;? De mentale problemen speelden al langer. In 2003 bezocht Enke voor het eerst psychotherapeut Valentin Markser, nadat hij bij FC Barcelona en Fenerbahçe op het tweede plan was geraakt. â&#x20AC;&#x153;En net toen we dachten, â&#x20AC;&#x2DC;nu kunnen we alles aanâ&#x20AC;&#x2122;, kwam de dood van Laraâ&#x20AC;?, snikte Teresa over het verlies van hun tweejarige kindje in 2006. Een adoptiedochter moest het leed iets verzach-

27

www.metronieuws.nl

sport

DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009

Duitsland rouwt Duitsland rouwt om dood Enke.

beroep doen op aanvaller Ari. De Braziliaanse spits moet een schorsing van vier wedstrijden, waarvan ĂŠĂŠn duel voorwaardelijk, uitzitten naar aanleiding van zijn rode kaart met Jong AZ in de wedstrijd tegen Jong Willem II. ANP

Kort nieuws

Honderden fans van Hannover 96 kwamen gisteren bij het stadion bijeen om de overleden doelman te gedenken. In Duitsland en Nederland zijn condoleanceregisters voor Enke geopend. De training van het Duitse nationale team is gisteren vanwege het overlijden van Enke afgelast. Ook gaat de oefeninterland zaterdag tegen Chili niet door. Ongeveer 35.000 mensen hebben gisteravond een stille tocht gehouden ter nagedachtenis van Enke.

ten, maar de depressies bleven. â&#x20AC;&#x153;Anderhalve maand geleden belde Enke me opnieuw opâ&#x20AC;?, vertelde Markser aangeslagen. â&#x20AC;&#x153;Vanwege een darminfectie kon hij tijdelijk niet meer keepen, met een crisis als gevolg.â&#x20AC;? Enke weigerde echter opgenomen te worden. Ondanks de problemen kregen zijn vrouw en psychotherapeut nooit het idee dat Enke zichzelf van het leven zou beroven. â&#x20AC;&#x153;We hebben het gevaar van zelfmoord niet gezienâ&#x20AC;?, aldus de psychotherapeut. De weduwe beaamde dit. â&#x20AC;&#x153;We dachten met liefde alles te kunnen overwinnen.â&#x20AC;? Enke liet een afscheidsbrief na. Hij verontschuldigde zich hierin voor zijn opzettelijke misleiding om zijn zelfmoordpoging uit te kunnen voeren.

Voetballer vernoemt dochter naar tegenstander

Jans verlaat FC Groningen UITDAGING. Trainer Ron Jans houdt het na dit seizoen voor gezien bij FC Groningen. De 51jarige coach gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat heeft hij de clubleiding gisteren laten weten. Jans is sinds oktober 2002 werkzaam als hoofdtrainer bij FC Groningen. Hij is de langstzittende trainer in het betaalde voetbal. Het bestuur van FC Groningen betreurt het vertrek van Jans, maar respecteert zijn besluit. ANP

AZ-spits Ari drie duels geschorst RODE KAART. Trainer Ronald Koeman van AZ kan voorlopig geen

MARIEKE VAN DER VOORT

Dat Sergej Semak, aanvoerder van de Russische voetbalclub Rubin Kazan, tijdens een wedstrijd voor de Champions League vader is geworden, zal de wereld weten. Om de geboorte van zijn dochter te vieren heeft hij het kind vernoemd naar de tegenstander: Barcelona. De wedstrijd tussen Rubin Kazan en Barcelona op 4 november eindigde in 0-0. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een kind wordt vernoemd naar een voetbalclub. ANP

Alleen Jie door in Hongkong Badmintonster Yao Jie heeft zich als enige van de Nederlandse deelnemers geplaatst voor de tweede ronde van het Super Series toernooi in Hongkong. De nummer een van Nederland schakelde woensdag in de eerste ronde de Indiase Saina Nehwal uit in twee games: 21-16 21-12. ANP

MARIEKE.VANDER.VOORT@METRONIEUWS.NL

ROUTE MOBIEL PECHHULP Pechhulp Nederland auto of motor t1FDIIVMQWPPSBMMFCFTUVVSEFSTWBOVXBVUPNPUPS t.BBOEFMJKLTPQ[FHCBBSOBFKBBS t4UBOEBBSEQFDIIVMQJOVXXPPOQMBBUTFOCJKVUIVJT t(FFOFYUSBLPTUFOWPPSWFSWBOHFOEWFSWPFS t*ODMQFDIIVMQWPPSDBSBWBOBBOIBOHXBHFO

YDQ YRRU

YDQ YRRU

YDQ YRRU YDQ YRRU YDQ YRRU

YDQ YRRU

Word klant voor 15 november â&#x20AC;&#x2DC;09 en maak kans op een extraatje!

YDQ YRRU

YDQ YRRU

YDQ YRRU

YDQ YRRU


http://www.readmetro.com/media/archive_pdf/20091112_MetroHolland  

http://www.readmetro.com/media/archive_pdf/20091112_MetroHolland.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you