Page 1

Kreta 1 uge

Afrejse 17/9, lejlighedshotel Olympia, kat. 3

v

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

2.219,-

Spar 2.000,-

FOTO: THOMAS FREITAG

Verdens undergang er udsat til i morgen Fantastiske mønsterbrydere Ingen skud på Nørrebro Vi kan redde Jorden Hellas Horoskop Tag med Jokeren til Beirut Mad med Hella Venindebog med Carina Nikolaj møder Laudrup

Det bliver en god dag

DANMARK

Fredag 11. september 2009 | Udgave 158 | Årgang 8 | www.metroXpress.dk


02

www.metroXpress.dk Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Lotte Stensgaard

1

Verdens undergang er udsat til i morgen

indland Talent-dommere som gæsteredaktører Dagens udgave af metroXpress har nye redaktører alias de tre dommere fra DR-programmet ‘Talent 09’ – skuespiller og instruktør Hella Joof, rapperen Jokeren og musikchef Nikolaj Koppel. De tre gæsteredaktører har selv skrevet, taget billeder og sågar tegnet til dagens avis – og så har de valgt, prioriteret og kommenteret dagens nyhedshistorier fra indland og udland, kultur og sport. Hele vejen igennem med fokus på de positive historier. God fornøjelse METROXPRESS

Vejret ifølge redaktørerne

Dagens uv-tal: Sol op: Sol ned:

3,0 06.33 19.37

Dagen aftaget:

4 timer og 29 minutter

18 Jævn

PS fra Hella: Husk, at der er ikke noget, som hedder dårligt vejr – kun forkert påklædning

Godmorgen. I dag har vi taget ja-hatten på. For der er altid to sider af en historie. Og ofte er der flere. Der er altid en anden vinkel og et par helt andre og mere positive briller, vi kan vælge at se på verden omkring os med. Når vi læser aviser, får vi ofte indtryk af, at verdens ende er nært forestående. Dommedagsprofetierne vælter ud i øjnene på os: Global opvarmning, dræberhunde, dræbersnegle, dødelige pandemier, dårlig integration, farlige gadebander, trafikulykker, mord, grov vold, voldtægt og alskens ulykke forvisser os om, at verden er et utrygt og farligt sted at befinde sig. Det er jo rart at være velinformeret. Men det er ikke rart at leve sit liv i frygt. Især ikke i frygt for ting, der sandsynligvis aldrig nogensinde kommer til at berøre os personligt. Så her er dagens første gode nyhed: Verdens undergang er udsat til i morgen. I dag vil vi tage den positive vante på og prøve at beskue verden omkring os med et andet udgangspunkt end angst. Vi vil prøve at sætte nyhederne i et mere realistisk perspektiv. Nogle af jer, der sidder og læser denne avis nu, vil komme galt af sted i løbet af dagen. Nogle vil møde deres endeligt. Men det er forsvindende få. Og sådan er reglerne desværre. Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at vi skal dø på et tidspunkt.

Men langt de fleste af os vil have en helt almindelig dag på kontoret. Nogle af jer vil sidde og læse dagens nyheder om 80 eller 90 år. Nogle af os vil måske endda have en fantastisk dag. Nogle af os vil træde i karakter og udnytte vores fulde potentiale som mennesker. Nogle af os vil tage en beslutning, der virkelig gør en positiv forskel her i verden. Så skal vi ikke aftale, at vi i dag lægger vores fordomme og forudindtagede meninger til side? Nulstiller alt og visker tavlen ren? Lukker øjnene et minut, trækker vejret dybt og kigger på verden omkring os med friske øjne? Vores bud er, at der er stakkevis af gode og spændende historier derude, som gør dig livsglad og i godt humør. Vi går all in på, at der findes solstrålehistorier derude, som kan inspirere og berige vores liv. Måske endda ændre vores opfattelse af verden. Påvirke vores syn på livet og på dagens Danmark. Vi er i hvert fald villige til at tage chancen. Verdens problemer forsvinder ikke ved, at vi kigger den anden vej. Men måske kan vi komme et par skridt videre og nogle mulige løsninger nærmere ved at vende det hele på hovedet og se løsninger og fremskridt der, hvor vi normalt ser død, ødelæggelse og katastrofer. I dag jagter vi den positive historie.


Jo mere du ved om Nordea, jo større er sandsynligheden for, at du skifter til os … Hos os får du faste lave priser og personlig rådgivning. Gør som mere end en halv million af vores fordel+kunder. Saml din økonomi hos os, og få overblik over dine muligheder sammen med din personlige rådgiver. Når du samler din økonomi hos os, er vi faktisk blandt de billigste banker. Test os på Nordea.dk/velkommen.

Bliv kunde nu på 70 33 33 10 eller nordea.dk/velkommen


04

www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Jeanette Linder

De andre aviser skriver

Større trussel mod Danmark De konkrete trusler om terror mod Danmark bliver stadig mere alvorlige. Det vurderer lederen af Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, otte år efter al-Qaedas angreb på New York. Særligt hæfter han sig ved, at sagen om Muhammed-tegningerne bliver ved med at give skyts til de militante kredse. I starten af i år var der en markant vækst i konkrete trusler, og selv om den seneste tid har vist et lille fald i antallet af trusler, er der grund til bekymring, mener Scharf.

konkluderer en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Overset sygdom plager kvinder Hver syvende danske kvinde har for mange mandlige kønshormoner, og det har en lang række konsekvenser for deres helbred. Tilstanden kaldes PCO og kan på sigt føre til både sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme, barnløshed og depression. Lige nu har hver syvende danske kvinde PCO, men eksperterne på området er enige om, at sygdommen er i stærk fremmarch på grund af vores livsstil.

Jokeren mener ...

Unge anbragte bliver glemt Når anbragte unge skal ud og stå på egne ben efter flere år i plejefamilie, efterlades de i høj grad til sig selv. Resultatet er, at den tidligere indsats for den unge er nytteløs. Det

»Ingen grund til panik! Læs side 12 i dagens avis.«

Fyrede kommer i arbejde igen Finanskrisen har betydet 100.000 mistede arbejdspladser Men de �este fyrede har fundet et nyt job Der mangler stadig hænder i det o�entlige SUSANNE SAYERS ssa@metroxpress.dk

»Beklager, men vi er nødt til at afskedige dig.« Den besked har tusindvis af danskere fået, siden finanskrisen for alvor begyndte for et år siden. Men 70 procent af dem har fået job igen. Det siger arbejdsmarkedschef Steen Nielsen fra Dansk Industri. »Arbejdsmarkedet er jo ikke gået i stå, og der er stadig mangel på arbejdskraft flere steder. Så selv om mange bliver afskediget, hænger de ikke fast i arbejdsløshed,« siger Steen Nielsen. Han understreger, at det især gælder de uddannede, mens ufaglærte har det sværere. Det bekræfter chefanaly-

tiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. »Det er rigtigt, at der stadig er bevægelse, og at mange vil kunne finde et nyt job. Der mangler også stadig hænder inden for flere områder i det offentlige. Men de ufaglærte har det svært, og arbejdsløsheden stiger meget hurtigt i byggebranchen og industrien,« siger Frederik I. Pedersen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd frygter, at finanskrisen først og fremmest vil gå ud over de svageste på arbejdsmarkedet: de ældre og ansatte med indvandrerbaggrund. »Hvis de først bliver afskediget, har de meget sværere end før ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet,« siger han.

COLOURBOX

Fordele ved finanskrisen Kortere ventetid på håndværkere. Billigere varer på grund af flere tilbud.

Skattelettelser. Mindre forurening på grund af færre biler på vejene. Huspriserne falder.

VIND SPORTSTØJ TIL DEN HELT STORE GULDMEDALJE MED NEWLINE OG ARENA365.COM Opgrader din sportsgarderobe med sportstøj i højeste kvalitet fra Newline. Vind et gavekort til Newline til en værdi af 5.000 kr. Du kan også vinde en af 10 lækre windpack-sportsjakker eller 10 sportstasker. Newline er pioner inden for sportstøj og har altid atleten for øje, når nye produkter udvikles. Du kan også få en gratis profil på Arena365.com. Arena365.com hjælper dig, dit hold og dine venner med at planlægge, kommunikere og opnå mål inden for sport og aktiv livsstil. Kom ud af startblokken og vind!

DELTAG OG VIND EN AF DISSE PRÆMIER: 1.-PRÆMIE: Gavekort på 5.000 kr. til Newline. 2.-10.-PRÆMIE: Newline-windpack jakke. 11.-20.-PRÆMIE: Newline-sportstaske.

HVILKET MATERIALE INSPIREREDE NEWLINES GRUNDLÆGGER TIL AT UDVIKLE LØBETØJ? Send CMX SPORT A til 1277 for faldskærmsmateriale Send CMX SPORT B til 1277 for guld Send CMX SPORT C til 1277 for bambus Konkurrencen løber til og med den 29. september 2009, og efterfølgende vil vinderne kunne ses på www.clubmetroxpress.dk. Pris: Kr. 5 + alm SMS takst. Betales via mobilregningen. 14 dages fortrydelsesret, se ww.clubmetroxpress.dk/fortryd. Udbyder: MetroXpress, Bygmestervej 61, 2400 København NV. Support 70225514 (hverdage 9-14). Der tages forbehold for trykfejl.

VIND FILMEN OG BOGEN...

VIND NOKIA 6700 OG FILMEN

JOIN THE CLUB! DET ER GRATIS, OG DER ER HELT SIKKERT NOGET FOR DIG PÅ CLUBMETROXPRESS.DK


Gratis oprettelse på en Hero! … og alle andre mobiler

Spar 300,-

Week endtilbud!

699,-

Min.pris 6 mdr. 3.231,heraf taletid 2.394,-

HTC Hero

° /*-:A9N*0#.& ¨-( ° < ( "+$3 '& ( - ° 6$$ ° ˆ.$#1$*" -0)

Nem og fair

de e m le Fordebonnem a 0ø Call

Opkal

Call 399

inkl. 505 min taletid/md.

79

Min

1,9

Data Gratis oprett else – spar 99,e.dk Elsk er du også mobiler – find den på callm Mobilprisen på denne side kræver et Call 399 abonnement med 6 mdrs. binding. Min. forbrug på 399 kr./md. i taletid i Danmark til danske numre (ej SMS, MMS m.v.). Faktureringsgebyr 39 kr./md. eller BS 6,50 kr./md. Tilvælg fri SMS/MMS for 79 kr./md. Gratis oprett else gælder til og med søndag d. 13.09.09. Forbehold for trykfejl og prisændringer

25 øre

SMS


En klassiker og en nyhed! Spar 198,-

1,-

Min.pris 6 mdr. 2.089,heraf taletid 1.950,-

Nokia 6700 Classic °')&*"$-0./!-$/ ./Â&#x2C6;' °<( "+$3 '&( - °*"*&$+. °Â&#x2C6;.$&-*(*".*-/

et ment

tilbud! d n e k e e W

øre

ldsafgift

9 øre

Call 325

Spar 198,-

1,-

Min.pris 6 mdr. 1.489,heraf taletid 1.350,-

nutpris

Samsung S5230

99 kr.

e

inkl. 411 min taletid/md.

mobiltelefoni

pr. MB 1,99 kr

MMS

°/$'!0')4# °/*-/*0#.&¨-( °:B9( "+$3 '&( - ° -.*)'$""Â&#x161;-( 2$" /.

inkl. 284 min taletid/md.

Call 225

Mobilpriserne pü denne side krÌver hhv. et Call 325/225 abonnement med 6 mdrs. binding. Min. forbrug pü 325/225 kr./md. i taletid i Danmark til danske numre (ej SMS, MMS m.v.). Faktureringsgebyr 39 kr./md. eller BS 6,50 kr./md. TilvÌlg fri SMS/MMS for 79 kr./md. Gratis oprett else gÌlder til og med søndag d. 13.09.09. Forbehold for trykfejl og prisÌndringer


08

www.metroXpress.dk

indland

FREDAG 11. SEPTEMBER 2009 Siden er redigeret af Jeanette Linder

Ingen skud på Nørrebro i dag Nørrebro er lig med bandekrig og vildfarne kugler, siges det. Jokeren tog en gåtur i kvarteret for at se, om han kunne undgå at blive skudt TEKST: GREGERS LOHSE FOTO: LOUISE LETH-ESPENSEN

1. Bygmestervej 61 MetroXpress’ udsendte mødes med Jokeren for at følge ham rundt i det hård- kogte kvarter. »Jeg er sikker på, der findes nogle mennesker derude, som tror, man ikke kan gå en tur på Nørrebrogade uden at blive skudt. Så kom, lad os gå ud og blive skudt,« siger rapperen med et glimt i øjet.

2. Nørrebro Skatepark

5. Blågårdsgade Vi stopper og drikker kaffe.

Bispebjerg St.

1

ge ns ve

Nørre Allé

j

tve

j

2 Nørrebroparken

4. Folkets Park

Nø rre br

3

ee

Al

Assistens Kirkegård

ng en

Ra Åg

ad

nt

za

us

ga

de

e

sp

ps

ad

ru

og

Bo

Bi

JOKEREN

I Folkets Park får Jokeren et tip om et nyt sted, der sælger biodynamiske grøntsager.

Nørrebro St.

Jokeren spørger tre personer i parken om, hvad de

»Jeg er sikker på, der findes nogle mennesker derude, som tror, man ikke kan gå en tur på Nørrebro uden at blive skudt.«

Fem små 10-12-årige piger løber rundt og leger. Umiddelbart har de hverken pistoler, knive, knojern eller stoffer på sig. Til gengæld har de alle en rose i hånden og vil gerne have taget et billede med Jokeren. Det får de lov til. Derefter hopper rapperen ud i en taxa. Han bliver ikke skudt på vejen.

Ta

Jokeren får et smil med på vejen fra en forbipasserende, som han har smidt ud af ‘Talent 09’. »Nørrebro får det bedste frem i folk,« konstaterer rapperen og kigger på et bling-bling-ur til 150 kroner i et butiksvindue. »Det er ikke bare en god nyhed, det er også et godt tilbud,« mener han. Habib siger, at Nørrebros butikker lider under det dårlige rygte. Vi kigger alle op på den sorte graffiti, der breder sig på husfacaden. ‘One mans trash is another mans treasure’, står der.

synes, der er positivt ved Nørrebro. De skyder ham ikke, men fortæller om et nyt sted, hvor man kan købe biodynamiske grøntsager. Stadig ingen bander eller voldspsykopatiske autonome i syne.

Jag

3. Hjørnet af Nørrebrogade og Sjællandsgade

Det er ikke så mange pistoler eller knive, Jokeren møder på sin gåtur gennem Nørrebro. Til gengæld er der en flok børn med roser.

Lygten

Solen er bagende varm. Et par piger cykler forbi og lufter sommerkjolerne. Der er ingen spor af hverken vildfarne kugler, rockere eller indvandrerbander endnu. Jokerens ven Habib Moutran kommer forbi og fortæller, at HA’erne har genåbnet deres tøjbutik Route 81. En god nyhed mener han, for: »Hvem har lyst til at kigge på barrikaderede vinduer?« Vi går videre, og Habib følger med.

4

5

e ‘One mans trash is another mans treasure’ står der på en husfacade på Nørrebrogade.


TOYOTA WEEKEND For hele familien den 12. og 13. september kl. 11-16

Lav rente fra 4,7 %*

På lørdag og søndag slår vi dørene op til et åbent hus, der   Urban Cruiser og iQ - de helt -   ! "      # $ %&'%()'*  *    " #det sædvan toyota.dk *. /%01'234/&1%' # 5550611(7  #


10

www.metroXpress.dk

indland

FREDAG 11. SEPTEMBER 2009 Siden er redigeret af Klaus Lange

S-tog om natten fra november Om knap to måneder vil Stogene i København også køre om natten efter fredag og lørdag. I første omgang kører nattogene i en forsøgsperiode på seks måneder. Alle linjer vil køre en eller to gange i timen mellem midnat og klokken fem om morgenen. Gert Frost, administrerende direktør i DSB S-tog, håber, at de nye tog vil få flere til at droppe bilen: »Når man kan tage toget hele vejen hjem til Køge, er der ingen grund til at tage bilen med ind til byen i weekenden. Forhåbentlig kan S-tog bidrage til at få flere sikkert hjem, nu hvor der er flere gode alternativer til bilen på alle tider af døgnet,« lyder det i en pressemeddelelse. Transportminister Lars Barfoed (K) er positiv over for tiltaget. Han understreger, at togene ikke bør betjene samme ruter som natbusserne. RITZAU

Rigsadvokaten tilfreds med knivdomme Politikerne har fået den medicin, de bad om, siger Rigsadvokaten Politikerne river sig i håret. Den stramme knivlov, som blev vedtaget sidste sommer, virker så godt, at ellers lovlydige borgere ender bag tremmer. Senest er en ung pædagogmedhjælper blev idømt syv dages fængsel, fordi politiet i hans bil fandt et multiværkstøj med en kniv, der var to-tre millimeter for lang. Sagen har vakt furore i offentligheden, og flere retsordførere har pointeret, at det slet ikke var intentionen med loven, og endda beskyldt anklagemyndigheden for at handle i direkte modstrid med intentionerne bag knivloven. Men det er ikke korrekt, fastslår Rigsadvokaten efter at have gennemgået de 71 knivdomme, der er fældet siden lovstramningen. Politikerne har fået nøjagtig, hvad de bad om, hed-

der det i Rigsadvokatens redegørelse. »Gennemgangen af dommene viser, at straffene i de 71 sager om ulovlig besiddelse af knive på offentligt tilgængelige steder må anses for udmålt i overensstemmelse med de tilkendegivelser om strafniveauet, der fremgår af loven,« skriver Rigsadvokaten. Ud af 71 domme er 53 endt med fængselsdomme på en uge eller mere, og heraf var mindst 21 personer tidligere ustraffede personer. I blot ni tilfælde blev sagerne afgjort med en bøde, enten fordi de tiltalte var for unge til straf, eller fordi dommerne tog hensyn til lovens kattelem om et såkaldt ‘anerkendelsesværdigt formål’ med at besidde kniven. RITZAU/METROXPRESS

51 er fængslet BAX LINDHARDT/SCANPIX

Hella mener ...

Over syv centimeter kan sende danskere i fængsel.

Hvad må man Regler om knive på offentlige steder: Foldeknive med et blad på op til syv centimeter er altid lovlige, hvis bladet ikke kan låses, når det er foldet ud. Enhver kniv med et blad på

»Dejligt at leve i et samfund, hvor den dømmende magt – ved til punkt og prikke at efterleve lovens bogstav – kan anspore den lovgivende magt til at genoverveje forhastede beslutninger.«

op til 12 centimeter må du have med dig, hvis du har et ‘anerkendelsesværdigt formål’ med at bære den. Det kan være jagt, fiskeri eller dit erhverv. Knive med et blad på over 12 centimeter må du kun have med dig, hvis kniven er designet til et specielt formål.

Tænk på os uden sko

Dyrs trædepuder er lige så følsomme som dine bare fødder. Du kender måske smerten ved at træde på et glasskår. Du ved også, at sker det, kan du få hjælp. Det kan dyr i naturen ikke. Et dyr, der træder glasskår op i poten, lider. Dyret risikerer at blive halt og enten dø en langsom sultedød, fordi det ikke længere kan jage, eller blive bytte for rovdyr, fordi det ikke længere kan flygte. Hunde og katte risikerer også at lide, inden deres ejer opdager, hvad der er sket, og kan hjælpe. Flasker og dåser er returemballage. Aflevér dem og indkassér din pant i stedet for at smide dem fra dig i naturen. Så skåner du dyrene for grimme oplevelser med skår i poterne.

Ring i dag på telefon 39 56 30 00 og få mini-plakaten og mærkater gratis hos dyreværnsorganisationen Dyrefondet.

TUSINDVIS AF BILLETTER DIREKTE TIL 11 VARMERE HIMMELSTRØG

299,-

til

én vej

Prisen gælder til og med 13. september 2009.

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

Peep

no

5

15% af danskerne har “lånt” en cykel hjem fra byen. Har du? Læs mere på www.opeepl.dk eller send PANEL til 1231 Du betaler almindelig SMS takst. opeepl, gothersgade 8d, 1123 kbh k, 35559865

Dyrefondet udfører forebyggende og praktisk dyreværnsarbejde. Vi arbejder for at skabe gode forhold for dyr i menneskers varetægt og sprede oplysning om glæden ved dyr. Tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk Tak til dyrevenner for bidrag til Dyrefondets kampagner – og tak for særligt indsamlede midler fra fonde og legater og fra Dyrevelfærdspuljen til denne annonce. Vil du støtte Dyrefondets arbejde? Se mere på www.dyrefondet.dk – konto 9570-8182310

metroXpress – kort og godt og gratis


www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009

11

Siden er redigeret af Sara Mahler

Ingen grund til panik NIKLAS KRIGSLUND nk@metroxpress.dk

Ældre, der knap tør gå på gaden. Bange mødre, der kimer lægerne ned af frygt for svineinfluenza. Københavnere, der overvejer at flytte langt ud på landet for ikke at blive ramt af skud. Danskerne er bekymrede over terror, bandekrig, svineinfluenza og andre sager, der præger medierne. Men risikoen for at dø af dem er nærmest lig nul. Det viser en gennemgang af dødsårsager, som metroXpress har foretaget. »Vi får rigtig mange henvendelser fra skræmte patienter, når en sag bliver blæst op i aviser og på tv, men som regel er der ingen sammenhæng mellem frygt og risiko. Tag bare svinein-

fluenza. Min fornemmelse er, at der i perioder har været to-tre daglige henvendelser per læge,« siger formand for de praktiserende lægers organisation Michael Dupont. Medieforsker Jørgen Poulsen mener, at medierne svigter deres ansvar, når de reagerer for hurtigt. »Især TV 2 og B.T. har været med til at bekymre danskerne ganske unødigt i deres dækning af influenza A,« siger han. Samtidig legitimerer politikerne borgernes frygt, når de fremsætter lovforslag og kræver forbud på baggrund af mediedækningen. »De hopper med, fordi de gerne vil fremstå som ansvarlige over for vælgerne, men de ender med at være hysteriske,« siger Jørgen Poulsen.

Medierne får os til at frygte det forkerte

Hella mener ... »Kære venner. Frygt ikke. Frygt er glædens modsætning – glæd jer over livet, og spis af det i store mundfulde.«

Quiz

Lille risiko Stor frygt, lille risiko (årsag og antal dødsfald i gennemsnit per år).

Hvad dør du af?

Et flystyrt: A) 1 ud af 1.000 B) 1 ud af 10.000 C) 1 ud af 20.000?

En tornado: A) 1 ud af 7.000 B) 1 ud af 45.000 C) 1 ud af 60.000?

Et lynnedslag: A) 1 ud af 113 B) 1 ud af 2.785 C) 1 ud af 83.930?

Et jordskælv:

Svineinfluenza: ét registeret tilfælde. Terrorangreb på dansk jord: 0. Skuddrab: 14. Salmonella: 30. Kilde: SundhedSStyrelSen,

A) 1 ud af 990 B) 1 ud af 10.560 C) 1 ud af 131.890?

rigSpolitiet, StatenS Serum inStitut

Et hundeangreb: A) 1 ud af 2.234 B) 1 ud af 14.003 C) 1 ud af 147.717? Sandsynligheden er udregnet over et helt liv. Til sammenligning vil en ud af fem kvinder og en ud af fire mænd dø af kræft. Tallene er baseret på amerikansk statistik.

Top 5 Top-5-dødsårsager (årsag og antal dødsfald i gennemsnit per år).

Kilde: national Center for health StatiStiCS, CdC, national Safety CounCil

Et flystyrt: C) 1 ud af 20.000, en tornado: C) 1 ud af 60.000, et lynnedslag: C) 1 ud af 83.930, et jordskælv: C) 1 ud af 131.890, et hundeangreb: C) 1 ud af 147.717

Flere danskere dør af for få år i skolen end af vold

Rygning: 13.871. Kort uddannelse: 7.698. Fysisk inaktivitet: 4.310. Alkohol: 3.012. Forhøjet blodtryk: 2.232. Kilde: dødSårSagSregiStret


12

www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009 Siderne er redigeret af Sara Mahler

Her er de: Den narkodømte Narkomanen Den socialt belastede fyr Og socialrådgiveren Fire mennesker, der har gjort en forskel for sig selv og gør det for andre Fire succeshistorier Jokeren, Helle Joof og Nikolaj Koppel sætter fokus på:

Fire fantastiske mønst Tidligere af thomas ambrosius

Sveden pibler frem på næsen. Jan Tonny Hansen, en spinkel mand på 48 år, puster ud efter den daglige cykeltur fra hjemmet i Ballerup til arbejdet i Københavns nordvestkvater. Her er han projektkoordinator og initiativtager til værestedet Clean House, et værested for tidligere stofmisbrugere, samt til KRIS Danmark, som hjælper dømte kriminelle med at komme på ret køl. »Man bliver afhængig af det her i stedet for alt det andet,« siger han og kigger ned på sin blå racercykel. Den 26. oktober er det præcis 15 år siden, han selv

Sociolog af louise henriksen lh@metroxpress.dk

Morten Gang (tv.) forsikrer Jokeren om, at han aldrig havner i fængsel igen. Det vidste han allerede den første aften, han var spærret inde.

»Fængslet er det bedste, der er sket mig« Jokeren møder mønsterbryderen Morten, som er dømt for at sælge narko I dag er Morten løsladt før tid og vil hjælpe andre unge ud af deres kriminalitet tekst: thomas ambrosius foto: louise leth-espensen

»Jeg håber, du er en solstrålehistorie?« Sådan indleder Jokeren sit interview med Morten Gang, 24 år, som den 18. marts blev løsladt efter at have afsonet en dom på to og et halvt år for videresalg af narko. Jokeren er skeptisk forud for interviewet. Han kender selv nogle kriminelle, og hvorfor skulle Morten være så meget anderledes end dem, der falder tilbage i den kriminelle løbebane, når de har forladt fængslet? Men Morten Gang er fast i sin overbevisning. Med et

imødekommende blik kigger han tilbage på Jokeren, som har sat Morten stævne i KRIS Danmark – et rehabiliteringssted for tidligere kriminelle i Københavns nordvestkvarter. »Det ved jeg, at jeg er. Jeg blev løsladt efter halv tid på grund af god opførsel og en særlig indsats i fængslet. Allerede den første aften, døren blev låst til min celle, besluttede jeg mig for, at det skulle være slut,« siger Morten med henvisning til sit liv, som har været præget af stoffer og kriminalitet, siden han var 12-13 år gammel. »Det var ikke sjovt at sidde i fængsel. Men fængslet er det bedste, der er sket

mig. Ellers ville jeg bare være forsat med stoffer og kriminalitet,« siger Morten. I fængslet gennemgik han et program i selvudvikling. Jokeren læner sig frem og tænder en smøg. Det vil han gerne høre mere om. »Det lærte mig at kommunikere ordentligt. Jeg havde et hårdt sprog og en forkert attitude. I dag kan jeg kigge dig i øjnene og føre en samtale og være glad,« siger Morten. Han rykkede for alvor, da han i januar blev tilbudt en plads i KRIS Danmarks rehabiliteringsprogram, hvor han har sagt farvel til den hårde Morten med stof-

ferne og goddag til den sårbare og følsomme Morten, han i virkeligheden altid har været. På nær en er alle KRIS Danmarks ansatte tidligere kriminelle eller stofmisbrugere. Det er en kæmpe fordel, mener Morten. »Min terapeut herude har selv været storkriminel. Det ville ikke have været det samme, hvis jeg havde haft en offentlig sagsbehandler, som ikke kan sætte sig ind i, hvordan man har det som kriminel. Jeg kan takke ham for, at jeg er, hvor jeg er i dag. Men man skal ville det selv.« I dag bor Morten i et bofællesskab med andre tidligere kriminelle og er i

Succesraten Godt 40 procent af de kriminelle, som gennemgår KRIS Danmarks rehabiliteringsprogram, falder ikke tilbage i kriminalitet.

praktik i KRIS Danmark. Hans mål er at få arbejde på en institution for unge kriminelle. »Jeg er sikker på, at jeg med min livshistorie kan vise dem, at det kan lade sig gøre at ændre sit liv. Det er jeg et bevis på.« Jokeren nikker. Hans skepsis er fordampet under interviewet: »Respekt og hatten af.«

Det var ikke de store samfundsmæssige emner, der blev diskuteret i den grå boligblok i Kokkedal, da Stefan Nielsen var barn. Alligevel slynger han i dag om sig med fremmedord og citerer Bourdieu med største selvfølgelighed. Om et år er han færdiguddannet sociolog og kan bryste sig af titlen cand.scient.soc. Men vejen dertil har ikke været let. Som fireårig blev forældrene skilt, og selv om faren kun flyttede 100 meter ned ad vejen, var kontakten ikke stor. »Jeg har ikke de store minder om min far. Jeg hu-

De små s PRIVATFOTO

Susanne Munkholm Hammelboe er glad for sit job.


13

indland

Hotel fra kr.

890,For hele familien med morgenmad

erbrydere narkoman fikser andres liv tog sit sidste fix heroin. Han begyndte som 12årig med hash. Derfra gik det hurtigt videre til pakistanske morfinpiller, rohypnol, og omkring 1980 skød han heroin direkte ind i venerne. Dagene gik med at skaffe penge til det næste fix ved indbrud og tyverier. 26 gange har han siddet i Vestre Fængsel. Vendepunktet kom, da han sad dør om dør i fænglet med sine to storebrødre, som i sin tid introducerede Jan til det hårde liv med stoffer. »Min ene storebror hængte sig i nabocellen. Han var også narkoman. Vi fik lov at komme med til begravelsen – i håndjern. Det blev en øjenåbner,« si-

ger Jan, der kort efter bad om at komme i behandling. »Det føltes som et nederlag at bede om hjælp, men den følelse kan vendes til en sejr. På 26 dage blev jeg trappet ud, og jeg har været clean siden.« Tre år senere, i 1997, startede Jan Clean House op med 300.000 støttekroner fra Socialministeriet og 400.000 kroner fra Københavns Kommune. I dag er KRIS Danmark kommet til, og Jan styrer et budget på ni millioner kroner og 13 ansatte. Det er blevet hans liv at hjælpe andre. »Jeg er god til at trække andre med mig og vise dem tillid. Det løfter dem at få

LOUISE LETH-ESPENSEN

Miniferie i København - for hele familien I dag er Jan Tonny Hansen mest a�ængig af sin cykel.

noget ansvar, men motivationen til at ændre sit liv skal man finde i sig selv.«

trods modgang PRIVATFOTO

Stefan Nielsen har selv stiftet familie i dag.

sker, at det meget var på hans præmisser, når vi skulle ses en gang om måneden,« fortæller Stefan Nielsen. Som 12-årig droppede han kontakten til faren, og

de to hilste ikke engang, når de mødtes på gaden. I dag er han 35 år og har stiftet sin egen familie med en kone og to børn. »Egentlig er det først efter, jeg er blevet voksen, jeg har tænkt, at min barndom måske ikke var helt normal. Dengang var det jo bare rart med al den frihed, men nu kan jeg da godt se, at det ikke var hensigtsmæssigt, at jeg strejfede så meget rundt alene,« fortæller han. Med en enlig hjemmehjælper-mor og to brødre var der kamp om opmærksomheden i barndomshjemmet. Stefan pjækkede flere måneder ad gangen, begyndte at ryge hash, stjæle biler og begå ind-

brud. En dag faldt hammeren, og Stefan Nielsen fik en fængselsdom på to et halvt år. Det blev vendepunktet. »Jeg har altid set kriminaliteten som noget midlertidigt. Jeg har altid vidst, at jeg nok skulle blive til noget.« Efter en hf fik Stefan Nielsen selvtillid til at begynde på universitetet. »Selvfølgelig har det været hårdt. Jeg er jo ikke socialiseret til at færdes i et universitetsmiljø. Men jeg er rigtig glad i dag,« siger han. »Jeg opdagede, at jeg havde et valg. Og hvis man arbejder for det, så selvfølgelig! Selvfølgelig kan det lykkes.«

»Det giver mening, jeg føler, jeg gør en forskel, og det er fedt at hjælpe andre mennesker,« fortæller 39-årige Susanne Munkholm Hammelboe. Ofte er socialrådgivere frustrerede over kontornusseri og manglende ressourcer. Men Susanne Munkholm Hammelboe elsker sit job og kender ikke til voksende papirbunker. Hun er uddannet socialrådgiver, og efter flere år i en offentlig forvaltning er

hun nu på Kompetencecenter Prostitution. Her opsøger hun prostituerede på massageklinikker, snakker med dem og går med dem til læge eller sagsbehandler, hvis der er brug for det. »Det allerbedste ved mit job er, at der er en anerkendelse af, at tingene tager tid. Jeg har ingen deadlines, og der er ikke noget pres om, at jeg skal nå resultater hver dag,« fortæller hun. »Og så er det selvfølgelig dejligt at få indblik i kvindernes liv uden at skulle sidde i den der kontrol-

Phoenix Copenhagen

Hotel Opera

Luksuriøst, Romantisk, I centrum

Charmerende, Personligt, I centrum

Grand Hotel

Imperial Hotel

Klassisk, Charmerende, Ved Tivoli

Nyrenoveret, Internationalt, Ved Tivoli

Copenhagen Strand

Copenhagen Island

Stilfuldt, Maritimt, I Nyhavn

Helt nyt, Spektakulært, Ved vandet

71 Nyhavn Hotel

Gentofte Hotel

Elegant, Pakhus, I Nyhavn

Nyrenoveret, Charmerende, I Gentofte

The Square Cool, Trendy, På Rådhuspladsen

Dobbeltværelse fra 890,- kr. Pr. nat med morgenmad – for hele familien! Ring og hør nærmere om teenager-tilbud. Tilbuddet gælder et begrænset antal værelser. Opholdet skal forudbetales og kan ikke ændres eller refunderes. Min. 2 nætter. Maks. 1 opredning pr. værelse.

kridt tæller LOUISE HENRIKSEN

Sæt familien i centrum og ryk ind på et af vores dejlige hoteller i København. I får dette fantastiske tilbud, hvis I bestiller 2 nætter eller flere. I må være op til 4 personer på værelset, maks 2 over 18 år. Vælg et af vores 9 hoteller, der ligger i gåafstand til Tivoli, Strøget, Nyhavn og Hovedbanegården.

funktion. Jeg skal jo ikke standse deres kontanthjælp eller fjerne deres børn.« Jobbet væk fra det offentlige giver Susanne Munkholm Hammelboe mulighed for at prøve nye sider af socialrådergiver-funktionen af. »Det her job er meget mindre stressende, til gengæld bruger jeg mig selv meget mere,« siger hun. »Selv om der i mit job er langt mellem de store succesoplevelser, så er det de små skridt, der tæller. Og det er nok for mig.«

Book på www.arp-hansen.dk eller ring 8030 3045.

FRA 890,- K PRISEN ER HEL R. T I BUND!


14

indland

www.metroXpress.dk Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Jeanette Linder

Det er de små ting ... Husk at se dig omkring. Livet er lige nu, hver eneste dag. På sin dag som gæsteredaktør fik Nikolaj Koppel også tid til at tage billeder af det, der gør ham glad


www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009

15

Siden er redigeret af Sara Mahler

Frihed og gode kollegaer Post Danmarks medarbejdere er glade som aldrig før Virksomheden har netop fået tildelt en blåstempling TEKST: LOUISE HENRIKSEN FOTO: KRISTIAN DJURHUUS

»Når solen skinner, fuglene synger, og man cykler rundt i Københavns gamle, krogede gader, så er det fantastisk at være postbud.« Ordene er Christoffer Eliassens. Han er 34 år og en af Post Danmarks mange glade postbude. Virksomheden har de seneste år strammet op på forskellige områder, og det har båret frugt. »Arbejdsglæden og antallet af ulykker har stået lidt i stampe de seneste år. Der var ingen fremgang. Derfor har vi blandt andet købt nyt løfteudstyr, gennemført tra-

fikadfærdskurser og bakket op om flere sociale arrangementer,« fortæller Finn Hansen, direktør i Post Danmark. At arbejdet har betalt sig, kan mærkes på kistebunden. Sygefraværet er nedbragt med 20 procent det seneste år, og medarbejderne er glade. »Der er kommet meget mere struktur på hverdagen. Lederne er blevet mere nærværende, og hver morgen snakker vi lige fem minutter om, hvordan det går,« siger Christoffer Eliassen. Efter 10 år som it-tekniker har han de seneste to år delt breve og pakker ud i Post Danmark.

»Vi har det rigtig godt sammen og drikker tit en fyraftensøl eller holder fest.« Christoffer Eliassen smiler stort, når han fortæller om sin arbejdsplads. »Det bedste er friheden på ruten. Man ved, hvad der venter, man kan koble hjernen fra og snakke med kunderne. Og så bestemmer man selv tempoet.« Selv om Christoffer ikke forestiller sig at køre med post resten af livet, har han ikke planer om at forlade Post Danmark. »Jeg er glad for at være her, og min drøm er at blive distributionsleder eller måske endda postmester.«

Hella mener ... »Post Danmark styrer. Så gør det ikke noget, at posten ikke længere kommer ind ad brevsprækken, og jeg selv må hele vejen ned ad trappen og huske nøglen til postkassen. Så får jeg nemlig også noget motion og en pæn numse. Tak.«

Post Danmark Post Danmark har 20.000 medarbejdere. Virksomheden har netop fået tildelt Arbejdsmiljøcertifikatet udstedt af DS Certificering. Samtidig har Post Danmark også modtaget Arbejdstilsynets ‘Grøn smiley med krone’, der er den bedste smiley inden for arbejdsmiljø.

Christoffer Eliassen har været i Post Danmark i to år, og her har han tænkt sig at blive – gerne i en højere stilling på sigt.

Ring ubegrænset i mobil til Søren og Bent og 1,8 mio. andre TDC til TDC: Ring ubegrænset til alle med TDC mobil for kun 49 kr./md. Se mere på tdc.dk, TDC Butik eller ring 80 80 22 00. TDC til TDC kan tilkøbes udvalgte TDC mobilabonnementer, og gælder kun privatforbrug mellem TDC mobilmumre i DK og ikke til Mobilsvar.


16

www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Klaus Lange

kort nyt

1.000 skal hjĂŚlpe politiet TOPMĂ&#x2DC;DE. Omkring 1000

udvalgte borgere skal efter planen hjĂŚlpe politiet med overvĂĽgning før og under FNâ&#x20AC;&#x2122;s klimatopmøde i København i december. Villaejere og andre i omrĂĽdet omkring Bella Center og borgere andre steder i byen vil i løbet af september blive kontaktet af politiet eller fĂĽ en brochure ind ad brevsprĂŚkken med opfordring til at give politiet et praj, hvis de ser noget usĂŚdvanligt i deres lokalomrĂĽde. ritzau

Per stig møller: topmøde i fare SAMMENHOLD. Der er en

reel fare for, at verdens lande ikke nĂĽr til enighed om en ny global klimaaftale pĂĽ FNâ&#x20AC;&#x2122;s topmøde i København i december. SĂĽdan lyder advarslen fra udenrigsminister Per Stig Møller (K) og fire af hans europĂŚiske kolleger, som nu er gĂĽet sammen om at sikre, at konferencen bliver en succes. ÂťKøbenhavn-aftalen er i fare. Derfor mĂĽ vi udenrigsministre gĂĽ helhjertet ind i kampen. Der er brug for politiske ledere, som kan sikre, at aftalen bliver en realitet,ÂŤ siger den britiske udenrigsminister, David Miliband. Sammen med sin svenske, franske og finske kollega var han torsdag inviteret til Danmark af Per Stig Møller. Ministrene holdt et kort morgenmøde pĂĽ Københavns Universitet. ritzau

Vi kan redde Jorden Der er stadig tid til at forhindre den store klimakatastrofe tisk Beslutningen skal tages inden fem ĂĽr, siger ekspert susanne sayers sas@metroxpress.dk

Det var den 25. maj 1961. USAâ&#x20AC;&#x2122;s prĂŚsident, John F. Kennedy, talte til Kongressen. Og foreslog det umulige: Inden ĂĽrtiets slutning skulle USA sende et menneske til MĂĽnen. PrĂŚsidenten vidste ikke hvordan â&#x20AC;&#x201C; det var der heller ikke andre, der gjorde. Men de delte hans fornemmelse af, at det kunne lade sig gøre. Og den 21. juli 1969 blev prĂŚsidentens vision virkelig. Situationen pĂĽ klimaomrĂĽdet er pĂĽ nogle mĂĽder den samme: Det kan lade sig gøre at forhindre den store katastrofe. Ikke alle metoder er pĂĽ plads, men hvis mĂĽlet er klart, ser det ud til, at tek-

nikken og metoderne nok flere oversvømmelser og anskal følge med. Det er mel- dre katastrofer. Men ved to dingen fra flere klimaeks- grader ser det ud til, at kloperter. den gradvist kan fĂĽ det bedÂťVi kan stadig nĂĽ at for- re igen, efterhĂĽnden som vi hindre, at temperaturen sti- fĂĽr styr pĂĽ CO2-udledningen. ger mere end de to grader, ÂťVi har højst fem ĂĽr til at som FNâ&#x20AC;&#x2122;s klimapanel fĂĽ gang i at nedbringe har peget pĂĽ som det vores udslip,ÂŤ siger kritiske. Men det John Nordbo, der bliver svĂŚrt, og vi er leder for Verhar ikke lang tid,ÂŤ densnaturfonsiger seniorfordens klimaprosker Jens Hesselgram. ÂťMen det bjerg Christensen kan lade sig gøre. fra Danmarks KlimaEn stor del af teknikcenter ved DMI. Go green med ken til at spare pĂĽ To grader lyder energien findes allemetroXpress af ganske lidt, men rede, og der vil komde forskellige klimamodel- me flere og flere løsninger. ler viser, at selv to graders Og hvis politikerne vedtager opvarmning af Jorden fĂĽr nogle skrappe handlingsplastore konsekvenser. De er ner, kan man hĂĽbe, at virkbegyndt at vise sig allerede, somhederne hurtigt vil beog der vil komme større ør- gynde at kappes om at udkenomrĂĽder, flere storme, vikle teknikken,ÂŤ siger han.

CASPER CHRISTOFFERSEN/SCANPIX

Politik

Pengene skal pü bordet Der skal afsÌttes penge allerede i nÌste uge. Südan lyder beskeden fra klimaog energiminister Connie Hedegaard (K) til EU-lederne, efter at EU-Kommissionen har brudt flere müneders dødvande i klimaforhandlingerne ved at afsÌtte konkrete milliardbeløb til klimatiltag i ulandene. Det er godt, at EUKommissionen omsider

tager fat pĂĽ finansieringen af en klimaaftale. Det kan forhĂĽbentlig vĂŚre med til at tvinge EUâ&#x20AC;&#x2122;s regeringschefer til at tage emnet op, allerede nĂĽr de mødes i Bruxelles i nĂŚste uge. Det er pĂĽ høje tid,ÂŤ siger Hedegaard i en skriftlig kommentar til EU-Kommis- sionens udspil. ritzau

Superkvalitet Superbilligt :P\_

PV]T_73CEQ^g za

Hella mener ...

Her kan vi handle

ÂťVi har alle muligheder: vi mĂĽ stemme pĂĽ de politikere, der tager vores klode alvorligt; vi mĂĽ hver isĂŚr tage et ansvar, og vi mĂĽ stole pĂĽ, at hvis vi beslutter os for den rette vej, sĂĽ er det den, vi gĂĽr. Knus Hella.ÂŤ

Co2-udslippet skal ned med mindst 50 procent inden 2050. Vi skal spare pĂĽ energien fra fossile brĂŚndstoffer. Blandt andet ved at isolere vores huse, gøre biler i stand til at køre lĂŚngere pĂĽ literen og skifte strømslugere ud med energibesparende apparater. Vi skal finde nye, bĂŚredygtige energikilder og forbedre dem, vi har. Sol, vind, biomasse â&#x20AC;&#x201C; og flere er pĂĽ vej. Vi kan ikke lĂŚngere forhindre klimaforandringer, men vi kan gøre mere for at tilpasse os dem. For eksempel ved at bygge pĂĽ en mĂĽde, der bedre tĂĽler ekstremt vejr.

Klimagysserne a�Ìnger af topmødet Der bliver ikke nogen klimaaftale i København, hvis den rige del af verden ikke finder den store pengepung frem og lÌgger milliarder frem pü bordet til ulandene. Med den besked fra EU's miljøkommissÌr, Stavros Dimas, übner EU nu op for den store talkabale frem mod klimatopmødet i København. Men det sker med lavere beløb end ventet, efter at EU-Kommissionen har vÌret under hürdt pres fra en rÌkke hovedstÌder for at holde igen med alt for

ÂťDet er ikke det rette tidspunkt at vĂŚre smĂĽlig.ÂŤ klimamedarbejder i GreenPeace, jon burGwald.

store løfter. Derfor er elastikken spÌndt ud til det yderste i kommissionens forslag, som kan sende alt fra 15 til 112 milliarder kroner af sted til klimahjÌlp til den fattige verden hvert ür fra 2020. Det endelige beløb afhÌnger blandt andet af, om EU i sidste ende er til-

freds med ambitionsniveauet i en klimaaftale. Det kan naturligvis ikke vÌre en blankocheck. Indsatsen afhÌnger af, hvor ambitiøs planen i København bliver, siger Stavros Dimas, som opfordrer andre lande til at følge efter med ambitiøse finansieringsforslag. Greenpeace roser EU for at tage hul pü diskussionen med konkrete tal, men har udmeldt, at EU bør bidrage med omkring 260 milliarder kroner ürligt. ritzau

Salman Rushdie: Fortryllersken fra Firenze Normalpris, kr.: 299,95, (spar 26 %)

Pris: 221,26 + fragt 19,Spar tid og penge. Find bogen nemmest og billigst pĂĽ Boghit.dk blandt mere end 2,5 mio. andre titler

aXb

5­a #( 5­a #(

((

 =d

Det er svĂŚrere politisk end prak-

_a\S

?aXb za) (%%

Vi sÌtter pris pü dine bøger

Boghit.dk

AX]V^VQTbcX[]d_z & "!(!(T[[TaRP]P[SXVXcP[SZ

Peep no11

5^adSbc !\SaPQ^((Za\S7P[eza[XV Z^acbTaeXRT)"'(Za73CEQ^g)Za za BP\[Tc_aXb za) (%%Za?PaPQ^[\TSU­[VTa dST]QTaTV]X]VBcP]SPaSX]bcP[[^V[TeTaX]V) #($Za6[STaZd]]hTZd]STa

14% af danskerne har tabt mobilen i toilettet. Har du?

Køb 6 og fü den 7. smidt i nakken Kom ind og fü et stempelkort GÌlder alle skÌnk-selv drikkevarer


DER ER ALTID EN GRUND TIL AT GÅ I FONA

RESTLAGER Skynd dig!

APPLE iPOD touch ฀

kontrolknapper på siden ฀

฀฀

฀฀

Apple Store via WiFi ฀

Med 16 GB. Før 2.199,-

1.799,- SPAR 400,Med 32 GB. Før 2.899,-

1.999,- SPAR 900,-

8 GB

1.349,SPAR 350,-

iPods i FONA. Lige nu oprydningssalg! En touch til det hele … gå på Facebook, hent tusindvis af spil, læs mails, hør musik og se video. En nano til bilen, eller som jukebox i sommerhuset. En classic der kan rumme rigtig meget fx din musik, fotos, videoer og præsentationer … og så lige en shuffle til at jogge med. Og så er det jo godt, de er på tilbud i FONA.

APPLE iPOD shuffle ฀ ฀ ฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

349,-

APPLE iPOD nano ฀

฀ ฀

med musik, der passer sammen ฀

APPLE iPOD classic ฀

฀ ฀

฀฀

฀ ฀

฀฀

฀ ฀

฀ ฀

eller en kombination heraf ฀฀

฀ ฀

฀ ฀฀

฀ ฀

฀ ฀

glas i 8 fantastiske farver ฀

120 GB

8 GB

1.599,-

899,-

SPAR 200,-

SPAR 200,KØB OGSÅ PÅ FONA.DK

DANMARKSGADE 56 · TLF. 9842 4144

Tilbuddene gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for ikke fremkomne varer, udsolgte varer, prisændringer og trykfejl./12654

1 GB


18

www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Klaus Lange

DF: Utilpassede indvandrere skal hjem Dansk Folkeparti vil belønne ‘utilpassede’ indvandrere for at forlade Danmark Oppositionen ryster på hovedet. S-borgmester kalder forslaget ‘sygt’ Indvandrere fra navnlig Mellemøsten, der ikke kan finde ud af at blive danske, skal tilbydes en pose penge for at rejse ud af landet. Og hvis de hverken vil rejse eller lade sig integrere, skal de skæres i de sociale ydelser. Forslaget, som er en del af Dansk Folkepartis forslag til finansloven for 2010, modtages med hovedrysten af Socialdemokraterne, de radikale og SF. Den radikale indfødsretsordfører, Jørgen Poulsen, mener, at Dansk Folkeparti vil ‘sulte udlændinge ud af landet’. Den socialdemokratiske borgmester i Rødovre, Erik Nielsen, mener, at grænsen nu er noget. »Der er ikke behov for flere krav og mere straf på integrationsområdet. Det er ved at være sygt efterhånden. Man kan snart ikke rejse en debat i Danmark, uden at det er noget med

CASPER CHRISTOFFERSEN/SCANPIX

Hella mener ... »Tale er sølv – tavshed er guld. Knus og feriehilsner«

Kort nyt

Knivdræbte kammerat DRAB. Et nævningeting i

Horsens fandt i går en 45årig mand skyldig i at have dræbt sin kammerat i en lejlighed i Horsens. Straffen blev fængsel i 12 år. Forbrydelsen fandt sted i marts, hvor den 45-årige stak en 52-årig kammarat talrige gange med en kniv. Den dømte tog betænkningstid med hensyn til en eventuel anke til Vestre Landsret. RITZAU

Solgte hash og gav dummbøder DF’s Kristian Thulesen Dahl vil give indvandrere penge for at forlade Danmark.

straf. På et tidspunkt bliver det vel også nok for V og K. Det dér har intet at gøre med bedre integration,« siger han. Ifølge Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, skal den enkelte kommunalbestyrelse fastsætte kravene til integration. Derpå skal kommunens socialarbejdere

skønne, hvem der vil lade sig integrere, og hvem der skal trækkes i de sociale ydelser eller tilbydes en pose penge for at blive repatrieret til deres hjemlande: »Det vil i høj grad være folk fra Mellemøsten, som vil kunne komme i betragtning til at skulle hjælpes til repatriering under ordnede forhold.« RITZAU/METROXPRESS

Rejsepræmie Dansk Folkeparti er parat til at afsætte et trecifret millionbeløb som præmie til de indvandrere, der frivilligt vil forlade Danmark. Kommuner, der får sendt indvandre til hjemlandet, skal belønnes af staten.

BANDER. En mistænkt ban-

deleder i Odense sigtes for at have forlangt beskyttelsespenge på 3.000 kroner per måned. Han har også uddelt dummebøder og solgt hash, mener politiet. Den 39-årige mand betragtes som et ledende medlem af gruppen Black Ghost og sigtes for at have solgt 205 kilo hash siden 2003. Det skal blandt andet være sket fra et skur

for hjemløse og i området ved en varmestue i Odense. I et grundlovsforhør i går morges nægtede han sig skyldig i striben af sigtelser, der også handler om trusler. Dommeren besluttede at varefængsle den 39-årige i fire uger. RITZAU

Jægersoldat brød tavshedspligt RETTIGHEDER. Den tidlige-

re jægersoldat Thomas Rathsack, der i denne måned udgiver bogen ‘Jæger i krig med eliten’, bliver nu en sag for forsvarets anklagemyndighed, Forsvarets Auditørkorps, oplyser Berlingske.dk. Ifølge chefen for Forsvarskommandoens kommunikationssekretariat, oberstløjtnant Lars Sønderskov, er forsvarets jurister efter en foreløbig gennemlæsning af bogen nået frem til, at Thomas Rathsack har overtrådt sin tavshedpligt. »Derudover mener vi, at der er passager, der kompromitterer Rigets sikkerhed og forholdet til fremmede magter. Der er ting, der absolut ikke gavner os, siger Lars Sønderskov til Berlingske.dk. RITZAU

Jeg var helt tryg under retssagen, for advokaten fra Det Faglige Hus var bare kompetent. Jeg fik da også helt og aldeles medhold og fuld løn i seks måneder. Leise B. Folbirk, salgsassistent Gelsted

Bliv et af vores tilfredse medlemmer Hvor meget kan du spare om året? - det koster kun 69 kr. om måneden! Bliv medlem eller få mere info - klik ind på detfagligehus.dk, kontakt os på 70202064 eller sms FAGLIG1 til 1231 Pris 0 kr. + alm. sms takst. Udbyder: Det Faglige Hus, D. Lauritzensvej 14, 6700 Esbjerg

Esbjerg . Kolding . Odense . Århus . Aalborg . Ringsted . København ...Og snart Hillerød

Træ-industri-byg

SPAR OP TIL kr. 7.152,-

Dansk El-Forbund

SPAR OP TIL kr. 6.384,-

Dansk Metal

SPAR OP TIL kr. 6.171,-

SL

SPAR OP TIL kr. 5.112,-

NNF

SPAR OP TIL kr. 4.980,-

3F

SPAR OP TIL kr. 4.746,-

TL

SPAR OP TIL kr. 3.768,-

FOAA

SPAR OP TIL kr. 3.768,-

HK

SPAR OP TIL kr. 3.516,-

Frie Funktionærer

SPAR OP TIL kr.

648,-

Et fuldtidsmedlemskab af fagforening og a-kasse i Det Faglige Hus koster kun kr. 464,- i måneden, så der er virkelig noget at spare ved at skifte. Uanset hvilket job du har, kan du blive medlem i Det Faglige Hus


www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009

19

Siden er redigeret af Siden er redigeret af Jeanette Linder

Minister freder Facebook Selv om Facebook er på kant med dansk lov, tøver justitsministeren med indgreb rådet er skuffet over ministerens afventende holdning i sagen Hundredtusinder af danske Facebook-brugere får ingen hjælp af justitsminister Brian Mikkelsen (K) til at beskytte deres personlige oplysninger på Facebook. Selv om det populære site kritiseres for at overtræde persondataloven og undlader at oplyse brugerne om, hvad deres oplysninger bruges til, har han ingen planer om at gribe ind her og nu. »Jeg synes, der sker meget

på området, så jeg ser ikke nogen grund til, at regeringen foretager sig noget. Jeg mener ikke, der er grundlag for at ændre loven,« siger Brian Mikkelsen med henvisning til, at Datatilsynet og EU-Kommissionen er i gang med at undersøge sagen. »Hvis der er behov for initiativer, må vi snakke om det i Folketinget,« siger Brian Mikkelsen. Ministerens afventende

»Det er de danske myndigheder, der skal sørge for, at Facebook ikke bryder den danske lov.« ANETTE HØYRUP, JURIST

holdning ærgrer Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht: »Det er fint nok, at vi får nogle initiativer på europæisk plan, men jeg savner

en regering, der går foran og også gør noget i forhold til danske brugere.« Også Forbrugerrådet er skuffet over justitsministeren. Jurist i rådet Anette Høyrup finder det problematisk, at justitsministeren sender Facebook-aben videre til EU. »Han glemmer, at det er de danske myndigheder, der skal sørge for, at Facebook ikke bryder den danske lov,« siger hun. RITZAU/METROXPRESS

Forbruger-

20

millioner timer brugte de over to millioner danske Facebook-brugere på den sociale hjemmeside i januar. Det er næsten en tidobling i forhold til samme periode sidste år. Danmark er det i land i verden med flest Facebook-brugere i forhold til indbyggertal.

SCANPIX/MARTIN SYLVEST

Hella mener ... »Skal vi ikke alle sammen love, at fra nu af tænker vi os om, inden vi krænger indvoldene ud på Facebook. Lad dem blive inde i kroppen, hvor de hører hjemme. Det er vores eget ansvar, og her hjælper ingen kære Brian.«

35

Kunst

GRATIS Gratis MONTERING

montering

ved køb af køkken og ved badkøb inden * i1.hele januar november*

Auktion for irakere Over 100 kunstnere støtter gennem udstillingen og auktionen ‘Aktion Auktion’ de udvisningstruede irakiske asylsøgere. Kunstnerne er blandt andre Olafur Eliasson, Bjørn Nørgaard, John Kørner og gruppen Superflex. Ferniseringen foregik i København i går.

SCANPIX/JESPER KRISTENSEN

Kort nyt

Uskyldige ud af dna-register SLETTET. Uskyldige men-

neskers fingeraftryk og dna-profiler skal fremover slettes af politiets registre efter 10 år. Det fremgår af en redegørelse fra Justitsministeriet, der dermed gør op med traditionen om, at folk – skyldige som uskyldige – først bliver slettet af registret, når de fylder 80 år. Ministeriet lægger desuden op til, at reglerne skal gælde med tilbagevirkende kraft . RITZAU

* omfatter monteringen af inventaret ved køb af køkken, bad og garderobe for min. kr. 50.000,-. Kampagnen kører indtil 31. oktober 2009 med montering senest den 10. december 2009.

KOM TIL FØDSELSDAG SØNDAG FRA KL. 10-16

Flere vil være politibetjente FREMGANG. Der er rift om

de blå politiskjorter for tiden. Politiskolen har allerede ved udgangen af august modtaget 1.653 ansøgninger, hvilket er 176 flere end hele sidste år. Rigspolitiets personaleafdeling forventer, at tallet vil nå op over 2.000 inden årets udgang. RITZAU

Det personlige køkken og bad fylder 35 år. Derfor monterer vi dit nye køkken eller bad gratis, hvis du bestiller inden 1. november 2009. Kig forbi din lokale Invita butik og hør nærmere om kampagnen. Vi står klar til at hjælpe med at gøre din drøm til virkelighed.

Find din lokale Invita butik på www.invita.dk


20

www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Klaus Lange

Hellas Horoskop â&#x20AC;&#x201C; Jeg har kigget stjernerne efter i sømmene, og der er noget godt i vente til os alle

LĂŚkre kanelsnegle

Stenbukken

Vandmanden

Saturn har lÌnge vÌret en streng, men retfÌrdig mester. Men nu bliver der mere tid til løsluppenhed og ekstravagance. Du kan nü sü langt, du vil.

Der er mulighed for forsoning med mennesker, du har skuffet, hvis du selv vil. Meget er misforstĂĽelser. RĂŚk hĂĽnden frem. Du er elsket.

Fisken

VĂŚdderen

Du vil blive overrasket over din egen seksuelle formüen. Husk at komme hviledagen i hu. Karrieren er pü sit højeste, og der bliver den. Giv, og du vil modtage.

Din boligsituation ĂŚndrer sig mĂŚrkbart til det bedre. En gammel konflikt forsvinder som boblerne i bĂŚkken. Investeringer giver afkast. Du er fri.

Tyren

Tvillingen

Din krop krÌver sit. Lyt til den. Unge mennesker har brug for din vejledning, du har erfaringer at øse af. Uddannelse og spirituel udvikling er i højsÌdet. Søg, og du skal finde.

Du spreder glĂŚde omkring dig. Der er fokus pĂĽ børn og skuespil. Mange ønsker dit selskab, og de har meget at giâ&#x20AC;&#x2122; dig. KĂŚrligheden strømmer dig i møde. Fred og ingen fare.

Krebsen

Løven

Et nyt job er pĂĽ trapperne. Du vil blive overrasket. Bekymringer om fremtiden viser sig at vĂŚre ubegrundede. Din kreativitet vokser vildt. TrĂŚk vejret dybt. Der er nok til alle

Din popularitet antager nye højder. Du bringer lys ind i mange hjerter. Ă&#x2DC;konomien er god. Din elskede forstĂĽr. Det, som tidligere var skjult for ham. Nyd nuet. Altid.

Jomfruen

VĂŚgten

Der er store udfordringer pü hjemmefronten. Der er mulighed for forbrødring mellem stridende familiemedlemmer. Prøv at glide af pü gamle konflikter og se det guddommelige i andre. Du vil blive belønnet.

En angst kollega spĂŚnder ben for de gode intentioner. Pas hende op i kantinen, og giâ&#x20AC;&#x2122; hende en lang krammer. Ă&#x2DC;konomien byder pĂĽ positive overraskelser. Tag imod.

Skorpionen

Skytten

Weekenden byder pĂĽ selskabelighed og masser af erotik. Husk, at en pik i munden er bedre end ti pĂĽ taget. Troskab betaler sig.

Nu forsvinder bekymringerne omkring din karriere som dug for solen. Du fĂĽr et tilbud, som du ikke kan afslĂĽ. KĂŚrligheden blomstrer.

Superkvalitet Superbilligt :P\_

LOCAL

Taâ&#x20AC;&#x2122; 2 - betal for 1

aXb

5­a #( 5­a #(

((

 =d

10,-

PV]T_

_a\S

?aXb za) (%%

AX]V^V QTbcX[]d_z

& "!(!( T[[TaRP]P[SXVXcP[SZ

Tilbuddet gÌlder til og med 13. september 2009. Prisen kan variere lokalt. Føres ikke i enkelte butikker.

5^adSbc !\SaPQ^((Za\S7P[eza[XVZ^acbTaeXRT)"'(Za73CEQ^g)Za za BP\[Tc_aXb za) (%%Za?PaPQ^[\TSU­[VTadST]QTaTV]X]VBcP]SPaSX]bcP[[^V[TeTaX]V) #($Za3A733AAP\PbYP]V^V3A:UaP (6[STaZd]]hTZd]STa


www.metroXpress.dk

indland

Fredag 11. september 2009

21

Siden er redigeret af Sara Mahler

Pro�l

TIM CHRISTENSEN

ROCKDARLING GIVER KONCERT Et af dansk rocks stærkeste navne giver koncert på plænen i Tivoli i a�en aF gregers LoHse

Hvem? Tim Christensen tog i 1998 afsked med Dizzy Mizz Lizzy og har siden da gjort sit for at træde ud af sit gamle bands skygge. Med en lyd, som blandt andet er kraftig inspireret af The Beatles, har den 35-årige musiker lagt afstand til sit tidligere bands mere rockede udtryk. Tim Christensen har tre album bag sig. Senest pladen ‘Superior’ fra 2008. Mest kendt er nok albummet ‘Honeyburst’ fra 2003, hvor hitsinglen ‘Right Next to the Right One’ er at finde. Hvorfor? Tim Christensen giver i aften koncert på Plænen i Tivoli. Det bliver den næstsidste koncert i den række af fredagsrock-arrangementer, som har været i Tivoli over sommeren.

Tidligere? Forsanger i 90’er-bandet Dizzy Mizz Lizzy, der fik sit gennembrud i 1993, da det vandt DM i Rock. Bandet udgav singlen ‘Waterline’, der blev et kæmpe hit og gav adgang til en pladekontrakt med EMI. Gruppens første album fra 1994 solgte imponerende 220.000 eksemplarer herhjemme. Sagt? Da Tim Christensen i et interview med DR blev spurgt, hvorfor han bevidst vælger ikke at optræde i underholdningsshow på tv, svarede han følgende:

»Det er ikke noget for mig. Jeg stikker kun næsen frem, hvis det har med min musik at gøre. Det andet har hverken jeg eller mit publikum brug for.«

Blå bog Født den 2. juli 1974 i Espergærde. Har tidligere dannet par med sangerinden Pernille Rosendahl og den danske topmodel Cecilie Thomsen. Har udgivet tre soloalbum.

Hella mener ... »Gå ikke glip af denne fremragende singer/song-writer. Hvis du skynder dig alt, hvad du kan – så kan du lige akkurat nå det efter ‘Talent’.«

Kort nyt

Fange fik tæv i fængsel OVERFALD. En gårdtur end-

te i går eftermiddags i en regulær afstraffelse for en mand, der er anbragt i Vestre Fængsel i København. Fængselsinspektør Peter Vesterheden kender ikke motivet til volden, men han bekræfter, at en flok medfanger overfaldt manden. Han blev senere i går overført til Rigshospitalets traumecenter. ritzau

Larm i luften over Jylland ØVELSE. Et halvt hundred

jagerfly, transportfly og helikoptere vil larme godt over Jylland i de næste 14 dage, oplyser Flyvertaktisk Kommando. Danske og franske fly deltager i en NATO-øvelse, Bold Avenger 09, med udgangspunkt i Flyvestation Karup, der

vil sende op til 30 fly i luften ad gangen et par timer om formiddagen og igen om eftermiddagen. Oven i afholder Jægerkorpset og Flyvestation Aalborg en anden øvelse, Night Hawk, over Nordjylland. ritzau

Hjemsendte irakere løsladt FRI. Tre hjemsendte irake-

re er på fri fod efter at have været fængslet i Bagdad og dernæst i den kurdiske hovedby, Erbil. De blev anholdt i lufthavnen i Erbil onsdag efter at være ankommet fra Bagdad, hvor de havde siddet fængslet siden rejsen fra Danmark forrige tirsdag. ritzau

Hjemmerøveri skræmmer ANHOLDELSER. Politiet har

anholdt to mænd for groft hjemmerøveri i Kalundborg den 31. august. Ofrene var et ældre par, der blev truet med kniv, og en del ældre i byen har været opskræmt siden. ritzau

politiken. plus. gasværket.

Som fast abonnent på Politiken er du medlem af Plus og får for eksempel 30% rabat på forpremierer på Gasværket.


23

www.metroXpress.dk Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen

Tale kan redde menneskeliv Præsident Obamas tale i Kongressen i går kan have givet hans planer om en sundhedsreform et skub fremad 67 procent bakker nu op om reformen USA’s Demokratiske Parti gør klar til at kæmpe videre for en sundhedsreform efter præsident Barack Obamas tale i Kongressen natten til i går. Med talen håber Obama og hans partifæller, at de kan ændre holdninger blandt amerikanerne og bringe debatten om en sundhedsreform tilbage på Demokraternes banehalvdel. Det skal i sidste ende sikre, at flere amerikanere får en sygeforsikring og dermed kan få lægehjælp, når de bliver syge. Og de første reaktioner på talen er da også positive. En måling, som tv-stationen CNN foretog umiddelbart efter Obamas tale, viser, at 67

procent af de adspurgte bakker op om præsidentens planer om sundhedsreform efter at have hørt præsidenten tale i går nat. Inden da lå opbakningen på 53 procent. Ifølge målingen har hver syvende, der hørte Obamas tale, ændret mening. 29 procent siger fortsat, at de er imod reformplanerne. Obama foretog en sjælden satsning, da han valgte at tale til Kongressen, og det kan give Demo-

Barack Obama håber, at hans tale natten til i går kan få amerikanerne til at støtte en sundhedsreform.

kraterne den medvind, der skal til for at få gennemført en sundhedsreform. Ifølge Niels Bjerre-Poulsen, USA-ekspert og lektor ved handelshøjskolen i København (CBS), tyder alt da også på, at der kommer en aftale, men spørgsmålet er, om det vil lykkes at indføre en ordning med statslige sundhedsforsikringer, som er et af de store stridspunkter. I nattens tale undlod Obama at komme med en præcis kortlægning af, hvordan et offentligt alternativ til de private sundhedsforsikringer skal skrues sammen. Mange republikanere har protesteret mod denne del af reformen, som de frygter er første skridt i retning mod, at staten fuldt ud overtager sundhedsvæsnet. RITZAU/DPA

Sundhedsreform Præsident Barack Obama ønsker at etablere en offentlig sygesikring, som kan konkurrere med de eksisterende private. Det vil betyde at: Alle borgere er forpligtet til at have en sygeforsikring. Lavindkomstgrupper skal have adgang til offentlig støtte til at købe en sygeforsikring. Så godt som alle arbejdsgivere er forpligtet til at tilbyde ansatte en sygeforsikring. Sygeforsikringsselskaber får forbud mod at nægte syge kunder en forsikring. Sygeforsikringsselskaber må heller ikke skille sig af med kunder, der er blevet syge.

ADAM GAULT, GETTY IMAGES

86 dage ...

FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Barroso er sandsynligvis sikret en ny periode som EU-kommissionsformand

Bodsgang giver bonus trækkeri kan EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, nu se frem til at få sin skæbne beseglet for de kommende fem år. Med en nyvundet liberal opbakning tegner der sig nemlig et snævert flertal, inden Europa-Parlamentet på onsdag stemmer om Barrosos fremtid. Flere partier i parlamentet har udtrykt skepsis over for Barroso, som beskyldes for at danse for meget efter de store EU-landes pibe og for en alt for langsom reaktion på den økonomiske krise. Det har tvunget kommissionsformanden ud i en bodsgang hos de politiske grupper i parlamentet, inden den liberale gruppe i går støttede op om en endelig afstemning om Barroso i næste uge. RITZAU/AFP

Kvinder reddet fra fup-tv-show går en villa i den tyrkiske by Riva og befriede ni unge kvinder. Det skete, efter at bekymrede familiemedlemmer havde henvendt sig til politiet, fordi de ikke kunne komme i kontakt med kvinderne, skriver BBC News. Kvinderne var lokket ind i villaen under det påskud, at de deltog i et ‘Big Brother’agtigt tv-show. Her blev de bedt om at slås indbyrdes, gå med bikinier og danse ved poolen. Ifølge lokale medier blev der taget nøgenbilleder af kvinderne. De opdagede hurtigt, at de var blevet snydt, men havde skrevet under på en kontrakt og fik at vide, at det ville udløse en bøde, hvis de stak af. METROXPRESS/RSA

Rådgivere tror på nye job USA. Den hjælpepakke til

Greater Blue Mountains vest for Sydney rummer flere end 100 forskellige arter eukalyptus. Mange af dem har overlevet i næsten 200 millioner år. Den blå dis, der har givet området sit navn, stammer fra den damp af letantændelig eukalyptusolie, som træernes blade frigiver til atmosfæren. Brande er almindelige her og en del af økosystemet, men hvis temperaturen stiger, og der bliver mindre regn, vil skovbrandene kunne ødelægge skovene. Derfor har den australske regering for nylig vedtaget et stort projekt, der skal beskytte området. . Hver dag tæller metroXpress ned til klimatopmødet med et billede fra projektet ‘100 steder at huske, før de forsvinder’. Læs mere på 100places.com

STEDER AT HUSKE før de forsvinder

udland

EU. Efter længere tids tov-

TYRKIET. Politiet stormede i

Den blå tåges land

1

785 milliarder dollar (over 4.000 milliarder kroner), som den amerikanske regering vedtog tidligere i år, kan i tredje kvartal have skabt helt op mod 1,1 million nye arbejdspladser. Det siger præsident Barack Obamas råd af økonomiske rådgivere. Rådet siger, at tallene endnu er behæftet med nogen usikkerhed. Hjælpepakken på 785 milliarder dollar bruges blandt andet til at sætte gang i byggeri af veje, broer, kloakker og skoler samt til at fremme vedvarende energi. RITZAU

McCurry slog McDonald’s Otte års kamp i malaysiske retssale endte med et nederlag til fastfood-giganten McDonald’s. I 2001 sagsøgte burgerkæden, der har over 180 restauranter i Malaysia, restauranten McCurry, fordi man mente, at man havde retten til ‘Mc’-navnet, skriver BBC News. I første omgang gav retten McDonald’s ret, men sagen blev appelleret, og nu har Højesteret givet McCurry lov til at beholde navnet. Restauranten åbnede i Kuala Lumpur i 1999 og serverer indisk mad. METROXPRESS/RSA

Brevduer slog internet Brevduer er hurtigere end internettet i Sydafrika. Det har et teleselskab netop vist med en test. En mail blev sendt af sted via internetudbyderen Telkom, og et brev sendt af sted med en brevdue. Brevet kom først. Mailen sidst. Telekom er Sydafrikas største udbyder af internettjenester, men hastigheden er elendig. Det samme er opkoblingsmulighederne. Priserne fejler derimod ikke noget. De hører til de højeste i verden. RITZAU


24

www.metroXpress.dk

udland

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen

New York fejrer Hudson-�odens udforsker

Jagten på østens rigdomme

400

OPDAGELSE. Den erfarne en-

år er der gået, siden Henry Hudson udforskede Hudson-floden, og dermed banede vejen for oprettelsen af en hollandsk handelsstation på Manhattan i 1613. 11 år senere ankom de første kolonister, og i 1626 blev kolonien til New Amsterdam. Englænderne erobrede kolonien i 1664 og omdøbte den til New York.

gelske sømand Henry Hudson blev i 1609 hyret af det hollandske selskab East India Company til at finde vejen til Asien ved at sejle nord om Amerika. Han tog af sted i april på skibet The Halve Maen og kom i september til Hudson-floden, som han som den første sejlede opad den 12. september. Rejsen var dog forgæves, da den ikke førte til den sagnomspundne Nordvestpassage. METROXPRESS/RSA

»Folkene, der kom om bord, viste os stort venskab, men vi kunne ikke stole på dem.« ROBERT JUET, OFFICER PÅ HENRY HUDSONS SKIB, OM MØDET MED DE FØRSTE INDIANERE

Kopiskib på 400-års rejse

Glasperler er en skrøne

JUBILÆUM. En kopi af Henry

KØB. Da europæerne kom

Hudsons skib, The Halve Maen, sejler for tiden rundt på Hudson-floden som led i markeringen af 400 års jubilæet for Hudsons opdagelsesrejse. Den 12. september 1609 lagde Hudson til anker ud for den nordlige spids af Manhattan.

til USA, levede der et par tusinde lenape indianere på Manhattan. En populær – men usand skrøne – fortæller, at Peter Minuit, lederen af den hollanske handelsstation, købte øen af indianerne for glasperler, knapper og knive til en værdi af 24 dollar. Sandheden er dog, at hollænderne betalte langt mere for øen. METROXPRESS/RSA

METROXPRESS/RSA

Magisk underholdning - henrik svanekiær Hvilket magisk arrangement vi her er en del af. Jeg forudsiger, at der fra avisen 24 timer vil blive valgt side 9 og ordet ”dansker”. Én kontakt når du behøver transport i ind- og udland

Kan berøringer mærkes selv om man ikke bliver rørt, og kan tanker kontrolleres og påvirkes? I magien og tankekontrollens tegn…

Gennem netværk og egen busÀåde leverer vi tryg og pålidelig bustransport i hele Danmark og i udlandet. Nu også salgskontor i Jylland/Fyn. Telefon 52 14 66 00 / E-mail: ps@vikingbus.com

Vikingbus Amager Strandvej 16 2300 København S Telefon: 32 57 26 00 E-mail: info@vikingbus.com Website: www.vikingbus.com

Send e-fakturaer l det offentlige GRATIS!

Henrik Svanekiær www.fortryllende.dk PS: Jeg forudsiger, at kortet i lomme er spar konge, mens det kort som blot tænkes på er ruder 4. Peep no11

Aalborg – København

149,-

til

én vej

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

PPS: Bemærk, at summen af de 10 tal – tilfældig valgt af publikum - giver datoen i dag!!

14% af danskerne har tabt mobilen i toilettet. Har du?


www.metroXpress.dk

udland

Fredag 11. september 2009

25

Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen AFP PHOTO/DSK

Kort nyt i billeder

Skokasteren fra Bagdad forgyldes

1

2

3

DmiTRy ASTAKHOv/REUTERS/RiA 2. SERgEi REmEzOv/REUTERS 3. nAmE nAmE/AgEncy 4. AlExAnDER DEmiAncHUK/REUTERS 5. mOSAb OmAR/REUTERS

USA’s daværende præsident, George W. Bush, viste hurtig reaktionsevne, da Muntazer al-Zaidi kastede sine sko efter ham.

4

Muntazer al-Zaidi blev verdensberømt for at kaste sine sko e�er den amerikanske præsident George W. Bush Nu loves han guld og grønne skove En emir ved Den Persiske Bugt har lovet ham en hest i massivt guld. En forretningsmand har tilbudt ham en sportsvogn, men kolleger til Bagdads berømte skokaster er overbevist om, at han vil gå på arbejde som vanligt, når han i næste uge bliver løsladt fra fængslet. Den oprindeligt ukendte journalist fra en lille, privat irakisk tv-station – Muntazer al-Zaidi – sprang direkte ud i berømmelsen, da han den 14. december i fjor kastede sine sko mod USA’s daværende præsident, George W. Bush, da Bush var på afskedsrejse i det land, han seks år tidligere havde besluttet at invadere. Den førske sko blev på arabisk ledsaget af ordene:

Kort nyt

Gud bag flykapring MEXICO. Den flykaprer, der

onsdag kaprede et mexicansk fly med 104 passagerer om bord, siger, at han var på en guddommelig mission. Han havde i en åbenbaring set, at Mexico var truet af jordskælv, og derfor ville han tale med Mexicos præsident. Alle om bord i flyet slap udskadte fra flykapringen. ritzau/reuters

eu fastholder sanktioner ZIMBABWE. EU er ikke rede

REUTERS/FUTURE TElEviSiOn

Muntazer al-Zaidi er snart en fri mand.

»Dette er et farvelkys fra det irakiske folk, din hund,« og den anden sko af ordene: »Dette er for enkerne, de forældreløse og alle dem, til at ophæve sanktionerne mod Zimbabwe, siger Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, under et besøg i Sydafrika, efter at ledere i det sydlige Afrika har opfordret EU til at droppe sanktionerne. EU mener, at Zimbabwe mangler respekt for menneskerettighederne. ritzau

Glæde over opel-salg TYSKLAND. General Motors

sælger bilproducenten Opel til Magna. Det bekræfter den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der ligesom medarbejderne er glad for afgørelsen. De 26.000 tyske ansatte har i flere måneder måttet leve i uvished om firmaets fremtid. ritzau/dpa

der er blevet dræbt i Irak.« Zaidis handling indbragte ham et års fængsel for at have angrebet et udenlandsk statsoverhoved. Men samtidig vandt han berømmelse og beundring i hele den arabiske verden, hvilket har fået folk til at tilbyde ham alt fra ønskestillinger, penge, ægteskab, sportsvogne, en hest af det pureste guld til en politisk karriere. Men en kollega på tv-stationen Al-Baghdadia – Mohammed Wadeh – er overbevist om, at Zaidi vil modstå fristelsen til at udnytte sin berømmelse til at forlade sit hjemland og søge lykken i Kairo eller Beirut, hvor nogle af den arabiske verdens største tv-stationer har tilbudt ham arbejde.

»Det er en måde for folk at tiltrække opmærksomhed. Jeg ved ikke, hvorfor han kastede skoen, men jeg følte mig ikke den mindste smule truet.« GeorGe W. Bush, efter sko-

5

attentatet den 14. decemBer 2008.

Men ifølge Wadeh har Zaidi sagt nej til alle jobtilbud. En ting vil dog ændre sig, når Zaidi kommer ud af fængslet. Chefen for AlBaghdadia har lovet at købe en penthouselejlighed til ham som tak for den berømmelse, Zaidi har givet tv-stationen. ritzau/afp

1

Venezuela anerkender de to georgiske udbryderrepublikker Abkhasien og Sydossetien som uafhængige stater. Det siger den venezuelanske præsident, Hugo Chavez, under et besøg i Moskva hos præsident Medvedev (th.). Ud over Rusland er det kun Nicaragua, der støtter de to udbryderrepublikker. ritzau/afp

2

Den canadiske milliardær Guy Laliberte bliver verdens syvende rumturist og den første fra Canada. Laliberte, der blandt andet ejer det verdensberømte Cirque du Soleil, skal rejse til den Internationale Rumstation med en russisk Soyuz-raket. metroxpress

Biskopper støtter minareter 3 Schweiz’ romerskkatolske biskopper opfordrer vælgerne i Schweiz til at stemme nej til et forslag om, at det skal være forbudt at bygge minareter. Forslaget kommer op ved en folkeafstemning i næste måned. Det er det højreorienterede Schweiz’ Folkeparti (SVP), der har presset på for at få et forbud mod minareter – de høje tårne på moskéer. SVP har indsamlet de over 100.000 underskrifter for forslaget, der er nødvendig for at gennemføre en folkeafstemning. »Et generelt forbud mod at bygge minareter vil skade de nødvendige bestræbelser

på at skabe dialog og respekt,« hedder det i en erklæring fra biskopperne. Schweiz’ regering er pinligt berørt over forslaget og har opfordret vælgerne til at stemme imod. Det centrumhøjreorienterede Frie Demokratiske Parti er også imod forslaget. De frygter, at det vil skabe ‘grundløs’ frygt for landets muslimske indbyggere. Islam er den andenstørste religion i Schweiz efter kristendommen. Af Schweiz’ 7,5 millioner indbyggere er 310.000 muslimer. Der er allerede bygget fire minareter i Schweiz, og en femte er på vej. ritzau

4

Canada spillede ikke den store rolle, da den USA-ledede koalition væltede afghanistans Taleban-styre i 2001, men siden har landet optrappet antallet af soldater i landet. De er placeret i Kandahar-provinsen og fik i går besøg af en landsmand, singer/songwriteren Bruce Cockburn, som optrådte for soldaterne. metroxpress I Sankt Petersborg i Rusland fejrede man i går 175-året for opførslen af Alexander Søjlen på Dvortsovaya-pladsen. Den 47,5 meter høje søjle, der er den højeste af sin art i verden, blev rejst i 1834 som minde om den russiske sejr over Napoleon. Den er opkaldt efter zar Alexander den første, der herskede i Rusland fra 1801 til 1825. metroxpress

5

De Forenede Arabiske Emirater har fået sin første metro i Dubai. Selv om metroen kun er delvis færdig, er den blevet indviet. Den del af den første strækning, der er færdig, strækker sig over 10 stationer. Desuden er endnu en strækning ved at blive bygget. metroxpress


26

www.metroXpress.dk

mad

Fredag 11. september 2009 Siderne er redigeret af Allan Wahlers

Hygge på 1. klasse Vi starter på 1. klasse. Det ku’ lige passe, at dem på 1. klasse sku’ vente. Det har vi folk til. Man tager et dankort og kører ned på Værnedamsvej og går ind i Kød og Co, hilser fra Hella og bestiller 2 corn beef-bøffer (hvis du er vegetar, må du selv om det, men så kan jeg ikke hjælpe dig, og du må spise nogle blade eller kastanjer eller græs, eller hvad det nu er, I lever af ). Du skynder dig at »Du kan også smide køre dankortet igennem lidt hakket rødløg i, uden at se på prisen. Så går men så lugter man du over til Juels vinhandel og køber en flaske Vosne-Romabare af løg resten née 2005. Igen hurtig med af aftenen. Det er dankort og ikke kigge på kvittering. mere, hvis I skal Du krydser gaden og går snave ...« ind til grønthandleren og køber to avocadoer, en slank agurk, seks duftende blommetomater, en citron, en rød chilifrugt og en dusk koriander. Du betaler og siger: »Fortsat god dag« (not!). Du går hen til din bil, snapper parkeringsbøden under viseren med et smil. Ja, undskyld, jeg glemte at sige, du sku' parkere bagved Føtex. Skidt pyt, det er bare penge, og der er ingen, der er kommet til skade. Hjem. Musik, stearinlys ... I bad. Pænt tøj på. »Nej!« siger du til din kæreste, som er pæn og klog og elsker dig overalt. »Du skal ikke hjælpe, bare sæt dig i sofaen og slap af.« I køkkenet skærer du tomater og avocadoer og agurk ud i mellemstore firkanter. Hakker koriander – ikke for fint. Skærer chili ud i tynde skiver. Alt lægges i en smuk skål og hæld et skvæt dejlig tyk olivenolie og saften fra en halv citron over. Salt og peber. Bland. Nå ja, du kan også smide lidt hakket rødløg i, men så lugter man bare af løg resten af aftenen. Det er mere, hvis I skal snave ... Og det skal I, når I har drukket Bourgognen. Med garanti! Bøfferne steger du på en brandvarm pande, to minutter på hver side. Ingen olie, intet smør. De steges i eget fedt. Salt og peber. »Så spiser vi!« råber du med blød stemme til din kæreste, som har et dejligt hår og det pæneste smil. I sætter jer ved det smukt dækkede bord. I nyder den liflige mad, ingen kulhydrater, så I bliver for tunge i maven. I lytter til Chet Baker. I skåler og holder blikket længe og smiler og er glade for hinanden. Resten må I selv finde på.

Hygge på SU Det er tæt på den 1. Du går ned på Halmtorvet til Yakubs grønt. Du køber kartofler, hvidløg, en citron, rosmarin, salat, agurk, tomater, løg, lidt sorte oliven og feta. Du siger: »Hov, det kan vist ikke passe,« til manden ved disken, for det bliver kun 87 kroner, og du har to næsten fulde bæreposer. Men det kan det, og er det ikke dejligt! Du går ind til slagter Ali Babba ved siden af og køber fem lammekoTre til din kæ»Din kæreste skæ- teletter. reste, som er det rer lammeboven vildeste hug, og to for. Han har smukke til dig. Nej, køb seks! underarme.« Som om man kun kan spise to lammekoteletter, fordi man er en pige. Vestlig propaganda! Nej, køb en lammebov. Så er der også til i morgen. Du skynder dig hjem til den smadderhyggelige, billige lejlighed, du deler med en rigtig sød pige, som ikke er hjemme i aften. Skræl eller gnub kartoflerne. Skær dem i både og læg dem i et ildfast fad med salt, peber, hele hvidløg og rosmarin. Læg lammeboven oven på kar-

Mad med Hella

Hvad skal der til for at skabe en romantisk efterårsmiddag, når man er rig, knap så rig eller helt til rotterne? Hella giver tre bud.

Dagene bliver kortere, og om lidt er det jul Så det er nu, hvis der skal e�erårshygges, og det skal der, ikke sandt? Vel ska’ der så! Her er opskri�en på en stemningsfuld fredag a�en i dæmpet belysning Da vi lever i et klassesamfund (jo, vi gør), har jeg valgt at lave den i tre versioner. toflerne. Ind i ovnen og gynge i en time ved 200 grader. Nu laver du en dejlig græsk salat. Hovedsalat eller iceberg, som du river i passende stykker, og herpå arrangerer du tomatskiver eller både, agurk i skiver, rødløg, feta og en håndfuld oliven. Du hopper en tur i brusekabinen og tager en rævesmart kjole på, som du har købt i en fantastisk genbrugsbutik ude i Brønshøj. Masser af mascara. Det ringer på døren og din kæreste, som er kåret som den bedste mikro-ølbrygger på hele Panuminstituttet, ankommer med tasken fuld af hans prisbelønnede efterårsbryg. »Ih, hvor her dufter,« siger han og smiler sit smil, som næsten får dig til at glemme lammeboven. Servér lammeboven på et fint fad, som du har arvet fra din fars faster, der samlede på Kähler-keramik. Arrangér kartofler og hele hvidløg rundt om. Dressing over salaten. Dejligt øl i glas. Din kæreste skærer lammeboven for. Han har smukke underarme. Livet er godt.

En dejlig aften på røven Du går ned med de tomme flasker. Nå, det har du allerede gjort? Godt. Du stemmer din guitar og går ned på Gammeltorv. Du har ingen guitar? Den har du solgt! Okay. Du går ned i den nærmeste børnehave og tilbyder at vaske op efter frokost og får et stort stykke hvidt karton og lov til at låne en stor tusch som betaling. Du laver et skilt hvorpå der står ‘Komplimenter 10 kr.’. Du sætter dig foran Illum eller Magasin. En kvinde med vanskeligt hår og uren hud stopper op, og du siger, mens du mener det: »Hvor har du nogle smukke hænder.« Og det har hun ganske rigtigt. Du indkasserer 10 kroner


27

e-fakturaer l det offentlige!

Forkæl dig selv...

KRISTIAN DJURHUUS

Ansigtsbehandling 1,5 times effektiv og dokumenteret hudpleje med Exuviance ansigtsbehandling. Kr. 495,-

Hårfjerning m. sukker Du har sikkert hørt om metoden. Hårfjerning med sukker som er et naturprodukt, er skånsomt mod huden og samtidigt hårvækstreducerende. Særligt velegnet til brazil og ansigt. Kom ind og hør mere.

TUSINDVIS AF BILLETTER DIREKTE TIL 11 VARMERE HIMMELSTRØG

299,-

til

Permanent make-up Læber, bryn eller eyeliner. Vi har landets største erfaring. Udføres kun af Bente Jensen og Nina Lammers Jensen. Spørg efter specialbrochure. Personlig info tlf. 20168627

én vej

Prisen gælder til og med 13. september 2009.

Medbring denne annonce og deltag i lodtrækning om et naturhår penselsæt (11 stk.) værdi. 495,(Afleveres senest den 31. 10. 09)

visage hudplejeklinik Graven 23 · 8000 Århus C · Tlf. 8612 1544 Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

www.visage-klinik.dk Horsens 7561 1544 · Kolding 7625 1544 · Århus 8612 1544 · Frederiksberg 3313 1544

OBS! I løbet af september flytter vi i nye, flotte lokaler i Skolegade 7.

Peep no17

14% af danskerne har tabt mobilen i toilettet. Har du?

TEKST: HELLA JOOF

»Du laver et skilt hvorpå der står: ‘Komplimenter 10 kr.’.« En kraftigt bygget yngre mand stopper op, og du siger: »Du har nogle fantastiske øjne.« 10 kroner i kassen. På en time har du tjent 690 kroner, og Magasins chef for Human Ressources har tilbudt dig fast arbejde. Du lover at overveje det. Du ringer til en pige, du datede sidste måned, men som droppede dig på grund af dit ulækre sengetøj, og fordi du serverede spaghetti med makrel i tomat for hende. Du lover bod og bedring. Du går på vaskeri med sengetøjet, bare tag håndklæderne og resten af dit tøj med. Du går i DGI Byen og kommer til bunds i den personlige hygiejne. Husk tånegle. Du henter vasketøj og lægger rent på sengen. Lufter ud og henter thai-mad for de sidste penge. Det ringer på døren, og der står hun med en magnum flaske chilensk rødvin under armen og smukke øjne. Alt er muligt.

Kh Hella

Som medlem af opeeplpanelet modtager du spørgsmål på SMS fra virksomheder, som ønsker at høre din mening. Du får 2 kr. for hvert svar, som du kan give til velgørenhed eller beholde selv. Læs mere på www.opeepl.dk eller send PANEL til 1231 Du betaler almindelig SMS takst. opeepl, gothersgade 8d, 1123 kbh k, 35559865

FORSIDE

Kultur

metroXpress.dk


28

www.metroXpress.dk fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Louise Poulsen

!

FOTOS: JESPER ‘JOKEREN’ DAHL

Dagen set gennem Jokerens kamera

Til fotosession i DR Byen. Forsidebilledet til dagens metroXpress skal i hus, og ‘Talent’-dommerne har valgt rekvisitter.

debat Mest læste på

1 2 3

Fire-årig holdt gidsel for en pizza En australsk mor er rasende, efter et pizzabud angiveligt greb hendes fire-årige søn og prøvede at holde ham som ‘gidsel’ for at få penge for en pizza.

Wozniacki videre til semifinalen i US-Open Caroline slog det nye 17-årige stjernefrø Melanie Oudin i kvartfinalen.

Temae t for da igen i billede gens avis er positiv t. Chefr bobler. e ny ed Det se s tydeli aktør Jakob H heder, og de n stem gt på g øyer h jælper ning sk rebet, at han med a t blæse al gå har prø sæbevet det før.

Dronningens undertøj Marmelukkerne og chemisen designet til den britiske dronning Victoria er blevet udpeget som national arv.

Kæmperotten der er større end din kat

4

Et filmhold fra tv-kanalen BBC har fulgt forskere på en ekspedition til et vulkansk krater i Papua Ny Guinea, hvor de store gnavere er fundet.

5

‘Jeg var skrøbelig på banen, det var Carolines skyld. Det frustrerede mig,’ siger Melanie Oudin, der blev slået ud i kvartfinalen.

Oudin frustreret over Wozniackis taktik Sådan ser det ud, når man er ‘Talent’-dommer og gæsteredaktør på metroXpress. Fotograf Thomas Freitag skyder løs i løbet af dagen.

Gademode ... ... i London Navn: Jonathan Alder: 24 år Set: I Covent Garden Beskæftigelse: Arbejder med digitale medier

Tøj: Mine hvide Converse er købt på ebay, bukserne er fra Cheap Mondays og skjorten fra Jean Paul Gaultier. Bæltet fra et marked, og solbrillerne er Ray-Ban. Jonathan har lige været til interview og ville se godt og casual ud.

Hellas brevkasse KORT KÆRLIGHED ELLER LIVSLANGT VENSKAB?

Hvis jeg skal vælge mellem stor kærlighed i kort tid eller ægte venskab hele livet, hvad skal jeg så vælge? ARNE, VEJLE

Arne, for Filan. Skal du vælge? Kan du ikke få begge dele? Selv ville jeg vælge den store kærlighed. Og husk, at man får det, man ønsker sig. Så sats på den livslange kærlighed og masser af venner. K.H. HELLA HVAD TALER KVINDER OM?

Jeg er mand. Hvad taler kvinder om, når mænd ikke er der? KH KENT, NYKØBING F

Modetips fra Kenya Hunt KenyasStyle.com

Hej Kent. Kvinder taler om C20-indekset, børn, Obama, vaskepulver og sex. Kvinder taler om, at størrelsen betyder noget. Ja, undskyld, men du spurgte selv. K.H. HELLA

MIN MAND KAN IKKE LIDE SMAGEN AF ORALSEX

Min mand hader at give mig oralsex og gør det kun, når han er fuld. Kan jeg gøre noget for at få det til at smage bedre? HILSEN JOMFRUEN

Kære Jomfru. En ren tissekone smager dejligt. Men måske har du en gardnerellainfektion, og så lugter man altså af fisk. Hvis du er ren og rask, må du sørge for, at din mand tit er fuld. Alternativerne kan for eksempel være: nægt ham felatio, giv ham skyld, find dig en elsker – eller bliv skilt. K.H. HELLA

POLSKE OPSKRIFTER

Har du nogle gode opskrifter på polsk mad ud over pascki? HILSEN JØRN, KBH. Ø Nej Jørn. Jeg har søgt alle vegne og kontaktet alle de polske håndværkere, som arbejder sort ovre i Kartoffelrækkerne. Jeg tror ikke, der findes nogle gode opskrifter på polsk mad. K.H. HELLA

Udkommer mandag til fredag. Avisen er politisk uafhængig og udgives af Metroxpress Danmark A/S. Kontrolleret nettooplag ifølge Dansk Oplagskontrol for 1. halvår 2009: 227.530. Tryk: Malmö Tidningstryck, Nordjyske Medier (Aalborg) og OTM (Ikast). København: Bygmestervej 61, 2400 København NV. Telefon: 77 30 57 57. Fax: 77 30 57 99. Redaktion: red@metroxpress.dk. Annonce-salg: annonce@metroxpress.dk. Distribution: Telefon 77 30 56 91. distribution@metroxpress.dk. Club metroXpress: Telefon 77 30 57 57 (10-15). E-mail: club@metroxpress.dk. Århus: Rosenkrantzgade 16c, 2. sal, 8000 Århus C. Adm. direktør: Søren Riis. Ansv. chefredaktør: Jakob Høyer. Distribution: Distributionskompagniet. Salgsdirektør: Thomas Raun. Nyhedsredaktør på denne udgave: Lotte Stensgaard. Metro International udgiver 55 aviser i 100 byer i 19 lande på 15 sprog i Europa, Asien, Nord- og Sydamerika.


www.metroXpress.dk

rejser

freDAY, 11. september 2009 Siden er redigeret af Louise Poulsen

GETTY IMAGES

Tag med

Jokeren til Beirut

+ plus

Ny afgift for at rejse til USA uden visum Turister, der ikke behøver visum for at rejse ind i USA, skal fremover betale en afgift på 10 dollar (godt 50 kroner) for at besøge landet. I hvert fald hvis det står til det amerikanske Senat, der har godkendt en lov, der baner vej for afgiften. Loven vil mest ramme europæiske lande. Hvis loven bliver endeligt vedtaget, kommer den til at gælde turister, der ønsker at besøge USA i mindre end tre måneder, og som kommer fra lande, hvor der ikke er visumpligt til USA. Det gælder blandt andet for Danmark. RITZAU/DPA

Beirut er mere end krig og katastrofe. Blandt andet har byen en smuk bugt, der kan nydes både dag og nat.

Jokeren har været med sine venner Kristian og Habib i Beirut, hvor Habibs fætter Tony guidede dem rundt Byen rummer rigeligt med steder til en fed ferie på første klasse Jokeren anbefaler fem steder med fokus på mad, mode, natteliv, kultur og luksusophold Side 30-31

En historie om kærlighed

Gamle huse i Warszawa

Man kan kun falde pladask for Edinburgh. Den grønne natur, de gamle bygninger og brostensbelagte gader har fortryllet guiden, hvis kærlighed til byen smitter metroXpress’ journalist. Side 36-37

Historiens vingesus kan mærkes, når man går rundt i Warszawas gamle bydel med huse tilbage fra det 13. århundrede eller besøger byparken med et tæppe for at høre Chopinkoncert. Side 32

Pam for sexet til USA’s lufthavne Den barmfagre skuespiller og Playboy-pige Pamela Anderson er ansigt for en dyrebeskyttelses-kampagne mod brug af skind og pels. Kampagnen skulle vises i lufthavnene op til New York Fashion Week, men nu er den erklæret ‘forbudt for børn’. Det er CNN Airport Network, der har stoppet visningen med begrundelsen, at når den vises i et offentligt rum, kan den ses af børn. Pamela Anderson spiller i filmen en nødtørftigt påklædt sikkerhedsbetjent, som klæder flypassagererne af til skindet, skriver Rejseliv.dk. METROXPRESS/LP

29


30

Rejser udland

rejser

Efterår i Nordisland

Supersmurt

Oplev efteråret i Island Fly & 3 nætter i dobbeltværelse Pris pr person fra kr. 3.885 www.northtravel.dk tlf. 2489 2113

1

Fantastiske Egypten

Du har sikkert allerede skabet fuld af klassiske mærker fra Paris og New York, men hvis du vil have et strøg af mellemøsten i din garderobe, skal du tage et smut for Elie Saabs butik i downtown. Den er minimalistisk, flot og giver god ro til at fokusere på tøjet. Saab har også åbnet en butik i Paris på Rond Point des Champs-Élysées. Byens centrum er blevet genopbygget efter borgerkrigen, og rundt om den kolossale moské på Martyrernes plads er der masser af cafeer, barer og shopping-muligheder.

Hver kultur, 14. dag frasmukke Kastrupnatur nonstop direkte! Unik den medogbrede, hvide sandstrande og golde, gyldne ørkner, der strækker sig i det uendelige, gør Egypten til en fantastisk og uforglemmeligt ferieoplevelse - ingen gør det billigere!

Afgang hver uge fra den 17/12-09 Rejs 17/12 BLL 18/12 Mulighed for tilkøb af ekstra benplads mm. på Comfort Class

2.249,fra 3.549,fra

Rejs i januar

Rejs i februar

Rejs i marts

1 uge fra.....

1 uge fra.....

1 uge fra.....

2 uger fra.....

1.649,2.349,-

2 uger fra.....

1.899,2.549,-

2 uger fra.....

i Be

ElieSaab,BeirutCentralDistrict. Eliesaab.com

1 uge med hotel

2 uger med hotel

Minimalistisk mode – a la Mellemøsten

Drew Barrymore i en kreation fra Elie Saabs butik. Elie Saabs stilrene og flotte butik i Beirut centrum.

1.999,2.749,-

Begrænset antal pladser - Skal bestilles på hjemmesiden - Uspecificeret indkvartering

Scanway Tyrkiet Eksperten

www.tyrkieteksperten.dk - 70 108 100 Rejser Danmark

Vildtbuffet på Fyn 3. og 10. oktober 2009 Eftermiddags kaffe/the og kage ved ankomst rede nove Nyreærelser v

Stor vildtbuffet

Overnatning i dobbeltværelse Morgenbuffet

Kr.: 745,00 pr. person incl. musik og dans Se også andre tilbud på www.fangelkrooghotel.dk På gensyn – hilsen Mette & Jens

Fangel Kro & Hotel Fangelvej 55 · 5260 Odense S · Tlf. 65961011

Aalborg – København

149,-

til

én vej

2

Jokeren er i dagens anledning blevet rejseskribent og har her

Sushi og hiphopruller – i beskyttelsesrum

Du entrerer sushirestauranten Yabani via en stor elevator med lædersofaer i noget, der fra gadeplan ligner en skibsskorsten. Og den kører Yabani ligner udefra en skibsned. Under jorden i et skorsten. Indendørs er den et tidligere beskyttelsesredesignet beskyttelsesrum. rum har arkitekten Bernard Khoury designet et rundt rum, hvor der både er borde og en bardisk, man kan spise ved. På menuen er der alt fra sashimi til ‘hiphopruller’ med spinat og krabbekløer. Til maden kan du snuppe et glas iskold hvidvin fra det lokale vinslot Chateau Kefraya. Bernard Khoury har også designet natklubben BO18, som ligger i en forladt helikopterbunker.

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

Peep no11

15% af danskerne har “lånt” en cykel hjem fra byen. Har du?

Yabani, DamaskusRoad, Achra�eh.Bernardkhoury.com

Hvad sker der, hvis man slipper Jokeren løs i Beirut med et lommekamera og backup fra Habibs fætter Tony? Tag med på første klasse i Beiruts jetset og oplev fem steder, du ikke må gå glip af, når du er i nabolaget.


31

www.metroXpress.dk fredag 11. september 2009

Rejser udland

SKIFERIE I ØSTRIG

Siderne er redigeret af Louise Poulsen

Wagrain & Flachau Se ledige pladser & priser på

www.FILLERHOF.dk Tlf. 51201982 - 51213050 annette@fillerhof.dk

KRISTIAN WENDELBOE

irut

EKSPERTEN I RUSLAND VISUM TIL RUSLAND - hurtigt og nemt!

Flyv med Aeroflot til Skt. Petersborg, Moskva og resten af Rusland - god service, gratis måltider, gode forbindelser og lækre, nye fly!

Bestil katalog på info@altrejser.dk-www.altrejser.dk

Alt Rejser - tlf. 33 12 20 30 - www.altrejser.dk

Luksushotellet Royal har udsigt over bugten og et kæmpe spa- og fitnessområde.

3

Bestil vinterferien nu – inden andre får smag for hotellerne med All Inclusive

Kendishotel – med fænomenal udsigt

Royal er et af Beiruts førende hoteller, hvor folk som Angelina Jolie bor, når de er i byen. Det ligger på en klippe lige ned til vandet, og udsigten over Beirut og bugten er fænomenal. Stedet har vundet flere internationale priser og har desuden et kæmpe spa- og fitnessområde, hvor du kan slappe af eller smide et par kilo. Det sidste kan være nødvendigt, da libanesisk mad er god og rigelig – et arabisk twist på middelhavsmad, som du kender den fra Frankrig og Italien. Hotellet har også et vandland, og der er kun 30 minutters kørsel til Faraya skiresortet. Le Royal, Dbayeh. Se Leroyalbeirut.com

4 udvalgt fem ‘must sees’ i Beirut.

AF JESPER ‘JOKEREN’ DAHL PLAYBOYFOTOGRAFI: KRISTIAN WENDELBOE

Natteliv – på byens tage

Med udsigt over Beirut by night fester de unge og rige igennem.

Den nye Skybar er – som navnet antyder – en natklub under åben himmel. Beirut har flere friluftsbarer på byens tage, blandt andet den stilede lounge White, men Skybar er den absolut hotteste. Den ligger i havneområdet, og jeg skulle hilse og sige, at der er smæk på. Der er gjort meget ud af indretningen lige fra lysvægge til flammekastere, der eksploderer, når housemusikken kulminerer, og Beiruts unge rige elite kaster deres hænder i vejret, mens smukke piger danser på baren.

Flere og flere får smag for Spies’ All Inclusive-hoteller, for hvem vil ikke gerne slippe for regningen i ferien? Med All Inclusive har du på forhånd betalt for alle måltider, drikkevarer og flere faciliteter. Men de bedste All Inclusivehoteller går som varmt brød, så vent ikke for længe.

Skybar, Centre Biel. Tjek festen på Youtube.com

JOKEREN BLOGGER TIL DAGLIG FOR COVER.DK. FØLG MED PÅ CHAMPAGNEGALOPPEN.COVER.DK

Ægypten 1 uge. Afrejse 17/12, hotel Sunrise Mamlouk Palace

4.869,-

Tenerife 1 uge. Afrejse 15/12, ClubHotel Riu Buena Vista

5.219,-

Fuerteventura 1 uge. Afrejse 14/12, ClubHotel Riu Oliva Beach

5.419,-

Gran Canaria 1 uge. Afrejse 2/12, hotel Riu Waikiki

5.719,-

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

5 Der er flere interessante kirker i Beirut.

V

Kirkelig kultur – og fiskerestaurant

På Harissa-bjerget ligger to kirker, Skt. Pauls katedral og Notre Dame du Liban. Ved Notre Dame står en 20 ton tung bronzestatue af jomfru Maria og skuer ud over Jounieh-bugten. Skt. Pauls katedral er overdådigt udsmykket med nogle helt fantastiske mosaikker. Hvis du mere er til fiskerestauranter og historie, er den romerske havneby Byblos med sine velbevarede ruiner bestemt også et besøg værd. Harissa, District of Kesrwan. Harissa.info

Danmarks bedste annoncetilbud Nå 1.000.000 læsere dagligt ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om de nye tilbud på 7730 5757


32

www.metroXpress.dk

rejser

fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Louise Poulsen

Den hemmelige historie Warszawa er et stående eksempel på de ar, krige e�erlader på, hvordan polakkerne er stolte af deres historie

Men byen er også et smukt bevis

getty images

NADINE NIELSEN nn@metroxpress.dk

August 1944: Polen har været besat af Tyskland i knap fem år, men nu har borgerne i hovedstaden fået nok, og et oprør starter i gaderne. Både blandt de polske tropper og beboerne, der står sammen om at bekæmpe tyskerne, som svarer igen med massive bombeangreb og nedslagtning af frihedskæmperne. Kampen blev kendt som Warszawa-opstanden. I 63 dage sloges frihedskæmpere mod tyske tropper, mens de ventede på, at russerne, der bekæmpede tyskerne fra øst, skulle komme dem til undsætning. Polakkerne kom til at vente forgæves. Russerne så til, mens de polske frihedskæmpere blev slagtet, og Warszawa sønderbombet. Til sidst måtte polakkerne overgive sig til det nazistiske styre. Flere end 18.000 oprørere og 180.000 civile døde, og overlevende blev sendt i arbejdslejre. Men ikke længe efter vendte krigslykken, og tyskerne måtte overgive sig til de allierede styrker. I Østeuropa blev russerne sejrherrer, og det socialistiske regime overtog kontrollen. Den tyske tyran blev skiftet ud med en kommunistisk. I mange år levede polakkerne som en del af østblokken med ringe kontakt til Vesten. Historien om opstanden i Warszawa blev dysset ned, fordi russerne ville undgå, at et lignende modstandsopgør skulle opstå imod kommunismen. Men for 20 år siden kollapsede regimet, og den sande historie om polakkernes frihedskamp blev fortalt. Det bliver den også på Museet om Warzawa-opstanden, hvor historien gennemgås i lyd, billeder, tekst og rekvisitter fra tiden under og efter Anden Verdenskrig. Museet er en hyldest til frihedskæmperne i Warszawa, men også et ind-

Krigen satte sine spor på byen, som dog er blevet bygget op igen – tro mod tidligere tiders stilarter.

Warszawa Warszawa er Polens hovedstad og største by og ligger i det øst-centrale Polen. Indbyggertallet blev i 2007 anslået til 1,7 millioner. Det tager kun lidt over en time at flyve til Warszawa fra København.

blik i europæisk historie. Entreen er billig – fem zloty – lig 10 danske kroner. I Warszawas bykerne kan man også få et indblik i, hvordan beboerne har levet igennem tiden, for på trods af at Warszawa blev bombet til uigenkendelighed i slutpr-foto

Ingen tomme butikshylder og lange køer som i kommunismens tid. Nu er der butikker samlet i storcentre.

ningen af Anden Verdenskrig, fremstår området omkring den gamle by stadig som en historisk kulisse. Langt de fleste af de ødelagte bygninger fra 1300-tallet er genskabt præcis, som de var. Så mange af de oprindelige sten som muligt er genbrugt, og malerier fra den italienske maler Bernardo Bellottos i 1800tallet er brugt som oplæg. Den hyggelige markedsplads med cafeer, restauranter og butikker er et af de mest autentiske og eftertragtede steder at besøge i den gamle by. Warszawas gamle bydel er på Unescos liste over World Heritage Sites som et frem-

ragende eksempel på en næsten total genopbygning af et stykke af historien, der strækker sig fra det 13. til det 20. århundrede. Den gamle by er omkranset af bymure, og på den anden side starter den nye bydel, som består af bygninger fra 1500-tallet. De blev også bombet af tyskerne i 1944, men er efterfølgende også genskabt. Et af byens vartegn er først kommet til i efterkrigstiden – Polens højeste bygning – Kulturpaladset, som russerne lod opføre. Af den grund er det høje tårn for mange polakker et lidet afholdt minde om de 20 år under russisk dominans. getty images

Warszawas bydele rummer huse fra det 13. århundrede og frem til i dag. Den gamle by er på Unescos verdensarvliste.

Til gengæld er de stolte over, at netop Warszawa i juni 1989 oplevede sit første semi-frie valg og dermed er blevet stedet, der kan bryste sig af at være starten på enden for kommunismen. Nu 20 år senere er der heller ikke meget, der afslører, at byen tidligere måtte leve under kummerlige forhold med tomme butikshylder, fattige familier og lange køer til de få varer, der nåede frem. I butikkerne er det samme overflod, som man finder i Vesteuropa, og store butikscentre har fundet vej til bymidten – dog med priser en del under de danske.

Chopin i parken Hver søndag i sommerhalvåret er der i Lazienski-parken gratis klaverkoncerter med musik af Chopin. Pianisten og komponisten stammer nemlig fra Polen, og det markeres med to gange en times musik af skiftende pianister, både polske og udenlandske. Tag et tæppe under armen og sid ned en times tid og nyd den blide klassiske musik serveret omkring en dam omkranset af rosenbede. metroXpress var inviteret til Warszawa af rejsesøgemaskinen Viviro.com og �yselskabet Lot

getty images

Som i alle andre storbyer skyder nyt byggeri op i forstæderne, der breder sig ud fra Warszawa.


All

Inclusive g eller fra 195,-/pr. da . en is med i pr

Nyd livet uden en krone på lommen LEJLIGHEDER TAMAIMO TROPICAL SSS

Stor morgenbuffet, en sodavand, en times tennis, vandpolo i poolen, en kold øl, frokost med drikkevarer, en is, 1/2 times windsurfing, en drink, stor aftenbuffet med drikkevarer, underholdning, natmad – puha, det blir’ dyrt! Nej! – ikke med All Inclusive, så skal du ikke tænke økonomi på ferie. Du har betalt på forhånd sammen med rejsen, så du skal kun tænke på at slappe af og så vi flyver direkte fra Billund.

HOTEL RIHANA INN SSS

HOTEL TAURITO PRINCESS SSSS

Tenerife før 4.398,- NU 3.698,–

El Gouna før 4.398,- NU 3.998,–

Gran Canaria før 6.098,- NU 5.248,–

To poolområder med seperate børnepools og aftenunderholdning flere gange om ugen. Rejs f.eks. 8/11, 1 uge. Mulighed for All Inclusive fra 195,-/pr. dag

Tæt på El Gounas laguner, pool med rutsjebane og gratis busservice til en privat strand. Rejs f.eks. 26/11, 1 uge. All Inclusive er inkluderet i prisen.

To pools, delvist opvarmet, restauranter, barer og tæt på Tauritostranden. Rejs f.eks. 22/11, 1 uge. All Inclusive er inkluderet i prisen.

Se mere om All Inclusive og vores hoteller, samt andre gode tilbud på StarTour.dk. Bestil rejsen på StarTour.dk eller ring 70 100 391


Peep no15

UGENS TILBUD JULEMARKEDER I TYSKLAND

TID TIL THAILAND

- kom i julestemning

Fly & hotel fra kr. 8.595 Pr. person v/2 vok.+ 2 børn. Pr. person v/2 vok. fra kr. 10.395

HAMBURG fra kr. LĂ&#x153;BECK fra kr. BREMEN fra kr. BERLIN fra kr. GOSLAR fra kr.

Sol og flydende luksus

CARIBIEN - 9 DAGE

Phuket - fest og farver 860 1.040 1.210 1.295 1.495

Khaolak - fred og ro

Tog t/r og 1 nat pĂĽ hotel inkl. morgenmad. Rejseperiode: Nov. og dec.

Fly & hotel fra kr. 8.495 Pr. person v/2 vok.+ 2 børn. Pr. person v/2 vok. fra kr. 10.395 Inkl. fly t/r, transfer & ophold 10 nÌtter.

Mulighed for ekstra nĂŚtter. Ekskl. pladsbilletter.

Stort udvalg af individuelle rejser hele ĂĽret.

8.990

f.eks. 8. januar fra kr. Fly, hotel, kahyt, helpension og underholdning. Tag børn med (u/18 ür) fra kr. 5.890 Sensommer med tog i

NĂ&#x153;RNBERG

373

fra kr. Enkeltrejse med liggeplads i kupĂŠ til 6 pers. BegrĂŚnset antal.

45% af danskerne kigger i andre folks toilettaske. Gør du? Som medlem af opeepl-panelet modtager du spørgsmül pü SMS fra virksomheder, som ønsker at høre din mening. Du für 2 kr. for hvert svar, som du kan give til velgørenhed eller beholde selv. LÌs mere pü www.opeepl.dk eller send PANEL til 1231

Pris pr. pers./specielle regler/begrĂŚnset antal pladser

70 13 14 18 dsb.dk/rejsebureau

Du betaler almindelig SMS takst. opeepl, gothersgade 8d, 1123 kbh k, 35559865

bUdc`]

%%[cXY[fibXYh]`Uh fY^gYiXUZ8UbaUf_

)%) *&$

ZfU

aU`U[U

8??

ZfU

8??

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

U`[UfjY

*&$ )%) (,) (%$ ZUfc

ZfU

fca

8??

ZfU

acbhdY``]Yf

ZfU

d]gU

(,)

ZfU

8??

YZhYf($fgca`Ujdf]gĂ&#x2019;mgY`g_UV jYXj] \jUX`Ujdf]gg_U`]bXY\c`XY

VUfWY`cbU

ZfU

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

(($

8??

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

ZfU

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

W\Ub]U _fYhU

ZfU

8??

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

8??

*+$ *+$

8??

aU``cfWU

b]WY

ZfU

8??

Uh\Yb

8??

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

ZfU

8??

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

+$$ ]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

LĂŚsertilbud oplys/tast bestillingskoden: Metro Vest

Kør selv-ferie til Danmarks bedste priser

Spar

Spar kr.

Nyd ferien i naturpark I den skønne naturpark Weserbergland i fantastiske omgivelser ud til Weser floden ligger det hyggelige Landhotel Hotel Weserlounge Garni ***. Fra hotellet er der kort afstand til fantastiske naturoplevelser. Fü hundrede meter fra hotellet kan man komme pü Weserradweg, der i 2007 blev küret til den dejligste cykelrute i Tyskland. Her kan man ogsü nyde lange vandreture eller prøve krÌfter med en kanotur pü Weser.

kr.

551,-

499,-

Pr. person ved 2 pers.

Opholdet indeholder: - 2 overnatninger - 2 x morgenbuffet - 1 fl. vand pü vÌrelse - 1 stk. gratis drink fra minibar Ankomst:fredage+lørdage TillÌg, kr 100 22/5-25/9

Superkvalitet Superbilligt73CEQ^g za

 5^adSbc ! \Sa PQ^ (( Za\S 7P[eza[XV Z^acbTaeXRT) "'( Za 73CEQ^g)Za zaBP\[Tc_aXb za) (%%Za?PaPQ^[\TSU­[VTa dST]QTaTV]X]VBcP]SPaSX]bcP[[^V[TeTaX]V)#($Za6[STaZd]]hT Zd]STa

kr.

Skønne Smüland

kr.

I den nordlige del af Smüland ved Sveriges nÌststørste sø Vättern, ligger en af Sveriges skønneste byer. JÜnkÜping byder pü alt, hvad hjertet begÌrer lige fra smukke omrüder, sandstrand, den hyggelige havnemole med cafeer, shopping muligheder og et levende kulturliv. Lige udenfor centrum, i et shoppingcenter ligJÜnkÜping ger Quality Hotel JÜnkÜping*** Besøg ogsü Astrid Lindgrens by Vimmerby (120km) og resten af Smüland. 5 nÌtter m/mad kr. 1499,-

:P\_

PV]T_

5­a #( 5­a #(aXb

((

=d

_a\S

?aXb za) (%%

df]gYb[Âą`XYfYb_Y`hV]``YhhYfjYXVcc_]b[dbYhhYh"U``Ydf]gYfYfVUgYfYhdU_hiY`Yifc_ifg]b_`"g_UhhYfc[UZ[]ZhYf"

]b_`"g_UhhYf c[UZ[]ZhYf

742,-

- Gode børnerabatter - Mulighed for flere dage - Inkl. slutrengøring - Ekspeditionsgebyr kr. 49,- Forbehold for udsolgte datoer - Dansk rejsearrangør gennem 17 ür -Ring og hør nÌrmere - Ogsü übent søndage kl. 10-15

899,-

Pr. pers. i dobbeltvĂŚr.

Opholdet indeholder: - 3 overnatninger - 3 x morgenmad - 3 x 2 retter/ buffet retter/buffet - Gratis parkering Ankomst: Hele ĂĽret Fredage og lørdage, samt alle dage 26/6â&#x20AC;&#x201C;16/8.

Tlf. 70 22 66 00 www. Risskov-Bilferie.dk

AX]V^VQTbcX[]d_z

& "!(!( T[[TaRP]P[SXVXcP[SZ


metroXpress – kort og godt og gratis

Weekend pakker til Island Fly + hotel fra

1998,-

Fly + hotel + udflugter fra

3560:-

Prispr.personidobbelværelse

VitilbyderogsåenugeiIsland ogekstraudflugter. Semerepåheklatravel.dk eller ring33226699

Islandseksperten

Rejser – læs hver fredag Annoncering: Kontakt vores annonceafdeling på 77 30 57 57.

LILLE VERDEN

STORE BESPARELSER

En million daglige læsere Nå dagligt ud til 1.000.000 læsere ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om vores nye tilbud på 7730 5757.

SPAR ENDNU MERE, når du reserverer flyrejser og hotel sammen på Expedia.dk Priserne er pr. person for returflyrejser, hvor to personer deler værelse. De angivne priser er inklusive alle skatter for afrejse i november fra København og er korrekte på trykketidspunktet den 02.09.09. Antallet af pladser er begrænset. Priser og tilgængelighed kan kontrolleres på www.expedia.dk. Vilkår og betingelser gælder.

TUSINDVIS AF BILLETTER DIREKTE TIL 15 STORBYER I EUROPA

199,-

til

én vej

Prisen gælder til og med 13. september 2009.

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.


36

Udendørs poolområde med opvarmede bassiner og spapool i Rødby

rejser

Edinburgh – k

N Norde yhed: Lala n uropa s stør dia i Billun d ste fa milieo . plevel se.

TILBUDin!ger

energi

Ta’ 3 overnatn - betal for 2!

! D E H NY oderne

byiehus Røfod rt 8 fer

B illund Nordic Plus 8 feri

ehus for 8 personer Pris pers./nat

Kun 176 kr.*

Der tages forbehold for trykfejl.

Fantasi og magi gi’r god Topm Lalandia af i biogr Rødby i

Com soner for 8 per ./nat Pris pers

r.* k 6 2 1 n Ku

MetroXpress’ udsendte er blevet forelsket. Ikke i en mand, men i en by og dens mennesker, natur og

Skotlands hovedstad er så forførende, at et enkelt besøg ikke er nok MetroXpress’ udsendte skal i hvert fald tilbage dertil

Her er rammerne for en vellykket ferie for alle – uanset vind og vejr. Lalandia er fuld af varme oplevelser for store og små. Nyd det tropiske klima i Aquadome, dyrk din yndlingssport, eller leg og slap af med familien. Nu findes Lalandia både i Rødby og Billund – med KÆMPE Aquadome. Find din Lalandia-ferie på lalandia.dk eller ring på 5461 0690. Så er legen i gang.

Rødby & Billund

Start på lalandia.dk - Så er legen i gang *Pris pr. person pr. overnatning mandag-torsdag eller tirsdag-fredag ved 8 personer i feriehuset i perioder med tilbuddet “Ta’ 3 overnatninger - betal for 2”. Prisen er inkl. adgang til Aquadome, Monky Tonky Land, børneunderholdning samt slutrengøring. Ekskl. miljøafgift/energiafregning. Se perioder og læs mere på lalandia.dk

NADINE NIELSEN nn@metroxpress.dk

‘Jeg havde rejst hele verden rundt, men da jeg kom til Edinburgh, blev jeg forelsket og blev’. Den engelske tourguide i Edinburgh fortæller, at han har boet i den skotske storby i fem år, og han ELSKER stedet, så det lyser ud af hans øjne og giver genlyd i hans fortællinger. Og jeg forstår ham. Jeg har kun været i byen i to en halv dag, og jeg er forelsket. I menneskene, historien, bygningerne, naturen og kulturen. Selv i det skotske regnvejr, der bogstaveligt talt kommer som en sky fra en klar himmel og afbryder den lune solskinsdag. For regnen er mild og føles som et kindkys sendt fra højlandet. Forelskelsen ramte allerede, da jeg kom op fra togstationen. En trappe førte mig op til fortovet på Princes Street, der løber midt i Edinburgh. Her stod jeg i flere minutter og gloede. For det er svært at begribe, at det her er virkeligt og

ikke en kulisse til en film. Langs den ene side af Princes Street åbner der sig en stor park, og i baggrunden er den indrammet af Edinburghs gamle by fra middelalderen med slottet som den altdominerende mastodont, der troner imponerende. Langs den anden side af vejen breder Edinburghs nye bydel sig ud med bygninger fra 1800tallet, prangende boulevarder og masser af grønne pletter. Her ligger også de store forretninger, som folk normalt valfarter til Londons Oxford Street efter. Som en sand anglofil er London mit livs kærlighed. Men i Edinburgh er jeg fristet til utroskab. Så jeg forstår ham godt, guiden, der kan fortælle de mest utrolige historier. Jeg stødte ind i ham på hovedgaden, ‘Royal Mile’, der er godt en mil (1,6 kilometer). Den løber fra Edinburghs Slot med Skotlands kronjuveler til paladset, der i dag huser dronning Elizabeths gemakker. Og langs hele den brostensbelagte gade ligger små museer, butikker,

cafeer og souvenir-boder. Slottet og The Royal Mile er selvsagt en kæmpe turistmagnet, men den føles stadig autentisk med en atmosfære, der tager én mange år tilbage. Flere guider tilbyder ture, men sprællemanden, der bræger op om sit hjertelige forhold til Edinburgh, fortæller, at hans tur er bedst – og i øvrigt helt gratis. Han vil bare gerne have drikkepenge, hvis man synes, det har været noget værd. Så jeg bider på. Jeg skal se, om min forelskelse i Edinburgh holder vand. Knap fire timer efter er forelskelsen forvandlet til langvarig kærlighed. Jeg vil også blive i byen, hvor nogle af Skotlands og Englands største historiske begivenheder har udspillet sig. Hvor den første Harry Potter-bog blev undfanget, og hvor hunden Bobby, der i 14 år sad ved sin ejers gravsted, er foreviget med en statue. Desværre var romancen på lånt tid, for jeg havde kun fire dage i Edinburgh. Men den bliver helt sikkert genoptaget.


37

www.metroXpress.dk fredag 11. september 2009 Siderne er redigeret af Louise Poulsen

NADINE NIELSEN

ærlighed ved første møde

bygninger.

COLOURBOX

Edinburgh Castle med Skotlands juveler troner over byen.

Edinburgh Byen er Skotlands hovedstad. Den er med sine 470.000 indbyggere Skotlands andenstørste by. Den største er Glasgow, der kun ligger en lille time væk med tog.

Nationaldrikke De fleste tænker på whisky som Skotlands nationaldrik. Men prøv også den anden nationaldrik: Irn-Bru. En sodavand, der smager lige så sødt og syntetisk, som den er selvlysende orange.

En tur til højlandet og søuhyret For mellem 300 og 350 kroner kan man komme på en heldagstur op til det skotske højland. De fleste ture starter klokken otte om morgenen, og i løbet af dagen bliver man kørt nordpå gennem hyggelige landsbyer, snoede bjergveje og grønne solskinsdale, forbi flere af de kendte skotske søer, der kaldes Lochs. Målet er den mest kendte af søerne, Loch Ness, der ligger et godt stykke oppe og midt inde i landet. Som sagnet fortæller rummer det store søuhyre Nessie. Her har man halvanden time til frokost ved søbredden eller tid til en times bådtur, inden bussen kører ad en anden vej til Edinburgh. Omkring klokken 20 er man tilbage ved udgangspunktet, men med hovedet fuld af indtryk fra den storslåede skotske natur i højlandet og en masse fortællinger fra de steder, man har passeret. www.highlandexplorertours.com www.highlandexperience.com www.macbackpackers.com www.heartofscotlandtours.co.uk

København Barcelona, Rom Wroclaw London

545,enkelt fra 895,enkelt fra 295,enkelt fra

Priserne findes i begrænset antal.

Tlf. 70 10 12 18

www.cimber.dk


38

www.metroXpress.dk

rejser

fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Louise Poulsen

Klar, parat, rejs ... Til den eksklusive ‘Politikens Visuelle Guide’bøger ligger i den dyrere ende, men til gengæld får man masser af flotte billeder til prisen. Guiden har farveillustrationer, tredimensionelle kort over udvalgte områder, snit og grundplaner over de største seværdigheder samt de uundværlige praktiske oplysninger om hoteller og restauranter. Pris: 199,95 kroner. (Prisen varierer efter by – ‘Politikens Visuelle Guide til Venedig & Veneto’ koster 229,95 kroner.)

E�erår er storbytid, og det kan være rart at forberede sig, inden turen går til en af Europas byer For eksempel kan du læse om byens vigtigste sights eller særligt spændende steder Her er et overblik over rejseguider i forskellige størrelser og prisklasser

Til den travle Skal der spares tid og plads i kufferten – så er ‘Poltikens Kort og Godt’-rejseguider en god investering. Både bogens størrelse og indholdet er kompakt og skåret ind til benet. Åbn bogen, og fold et kort over byen ud – og lad dig inspirere. Pris: 79,95 kroner. I samme boldgade kan du få serien ‘Rejseguide med kort’. Uanset rejsemål er der et foldeud-kort bagerst i bogen, der giver et hurtigt overblik. I bogen er der desuden ved alle seværdigheder og restauranter angivet korthenvisninger, så du let finder vej I en fremmed by. Pris: 79,95 kroner.

Til backpackeren

Til den traditionelle

‘Lonely Planet City Guide’-bøgerne ligger prismæssigt på niveau med ‘Politikens Visuelle Guide’-bøger, men adskiller sig ved at henvende sig mere direkte til den eventyrlystne backpacker. Guiden tager læseren ved hånden og kommer med gode insider-tips og gode ideer til ekskursioner og sights, som måske ikke umiddelbart er at finde i de mere traditionelle rejseguider. Pris: 199,95 kroner.

Igennem generationer har den mest solgte og populære danske guidebog været ‘Turen Går Til’-serien. Og der er da heller ingen tvivl om, at man er godt klædt på til at besøge en hvilken som helst storby med denne guide i hånden. Bogen er let og handy, fortællende og rig på billeder. Bøgerne opdateres jævnligt. Pris: 139,95 kroner.

langtidsrejser - 28 nætter fr a kr. 8.900 Bali - 28 nætter fra kr 13.900

Oplev Florida - 28 nætter fra kr. 8.900

Bali - Gudernes Ø • Flyrejse med Thai Airways eller Singapore Airlines t/r • Transport fra lufthavn til hotel t/r • 28 nætters ophold på 3-stjernet The Oasis Benoa Beach Resort, direkte ved stranden • Ophold inkl. 28 x morgenmad og 1 x velkomst middag på hotellet. Afrejse 01. oktober - 05. december og 05. januar - 15. april fra kr. 13.900. Enkeltværelsestillæg kr. 2.800

Phuket - Tropisk feriepar adis • Flyrejse med Thai Airways eller Singapore Airlines t/r • Transport fra lufthavn til hotel t/r • 28 nætters ophold på 3-stjernet Tropical Garden Resort med udsigt udover Kata bugten • Ophold inkl. 28 x morgenmad og 1 x velkomst middag på hotellet. Afrejse 01. oktober - 05. december og 09. januar - 15. april fra kr. 14.900. Enkeltværelsestillæg kr. 4500 Phuket - 28 nætter fra kr. 14.900

Australien - Cairns Koralrev og regnskov • Flyrejse med Thai Airways eller Singapore Airlines t/r • Transport fra lufthavn til hotel t/r • 28 nætters ophold på Mercure Hotel Harbourside i værelse med udsigt til havnen. Afrejse 01. oktober - 04. december og 05. februar - 30. juni fra kr. 22.900. Afrejse 05. december - 04. februar fra kr. 24.900. Enkeltværelsestillæg fra kr. 8500

USA, Orlando - Oplev Florida • Flyrejse med Lufthansa t/r • Transport fra lufthavn til hotel t/r • 28 nætters ophold på fx Radisson Resort Orlando **** Afrejse 01. oktober - 15. april fra kr. 8.900. Enkeltværelsestillæg kr. 4000. Lejebil - fra kr. 150 pr. dag Obs - Særtilbud med begrænset antal pladser. Flytillæg kr. 1300 kan tilkomme. Oplyses ved bestilling.

Australien - 28 nætter fra kr. 22.900

Læs mere på www.langtidsferier.dk

Tlf: 70 201 208 • www.toptours.dk • TV2 tekst TV side 531


40

www.metroXpress.dk

2

FREDAG 11. SEPTEMBER 2009 Siderne er redigeret af Signe Terkelsen

Hella Joof mødte kulturminister Carina Christensen til en venindebogssnak Her var ingen ubehagelige interview-fælder Kun store spørgsmål om lykke og det gode liv

kultur

Namedropping

Kærlighed på nettet

Leona Lewis bruger web-dates

Sangeringen Leona Lewis benytter sig af web-dates, når afstandene mellem hende og kæresten bliver for stor. Hun indspiller nemlig musik i Los Angeles, mens han bor i London.

Positive tanker

Selv om Genesis-trommeslageren ikke kan spille trommer i den nærmeste fremtid på grund af en rygskade, ser han lyst på tilværelsen. »Sådan noget sker bare,« siger han. Phil Collins har ja-hatten på

Snart med barn

‘Grey’s Anatomy’-stjernen har udfyldt papirerne, så hun kan adoptere en lille koreansk pige. Den lille guldklump hedder Nayleigh og er 10 måneder.

Katherine Heigl vil adoptere

Fandt ro med yoga

Yoga hjalp Ashley Simpson-Wentz

Den 24-årige sangfugl fik et tættere bånd til sin ufødte søn ved at dyrke yoga, fortæller hun. Øvelserne gav hende nemlig ro til at nyde tiden som gravid.

De fem mest sete film – uge 37

1 2 3 4 5

‘Headhunter’ – dansk thriller med Lars Mikkelsen. (-) ‘G-Force’ – familiefilm fra Disney. (3) ‘Inglorious Bastards’ – Quentin Tarantinos krigsfilm. (2) ‘The Ugly Truth’ – romantisk komedie. (-)

Hella, Carina og Det Gode Liv TEKST: CHARLOTTE HOLST FOTO: LOUISE LETH-ESPENSEN

Klokken er et kvarter i minister-interview, og efterårssolen glimter over Københavns Kanal. Hella Joof har lige stillet cyklen og er ved at ruste sig til en ‘venindebogssnak’ med landets kulturminister. »Jeg har skrevet en masse hulter-til-bulter-spørgsmål ned. Det skal jo bare være rart,« fastslår hun og haler pludselig Bibelen op af tasken. »Jeg kan lige nå at læse lidt inden.« Hun laver en grimasse, der signalerer, at hun godt ved, hun kunne forveksles med en missionær. Men sådan er det, når man er nystartet teologistuderende. Så skal der læses. »Er du klar over, hvor meget der står i den her bog?« Men ingen brok, nu skal vi være glade. En hyggesnak med Carina Christensen venter, og det begynder godt, da vi kommer ind i ministeriets forkontor. »Nej, nogle skønne planker, og se lige de farver,« udbryder Hella begejstret. Skrivebordene lyser op i rødt og lyserødt. Da Carina Christensen tager imod på det solbeskinnede kontor, slår

Carinas perfekte søndag

‘The Proposal’ – romantisk komedie med Sandra Bullock. (-)

»Ja, ja. Det er altsammen meget godt, men bare vent. Lige om lidt kommer ‘Se min kjole’ (Hella Joofs episke storværk fra 2009) på dvd. Og så bliver der kø i VideoNetto ...«

»Rigtig god morgenmad, masser af tid til at læse alle aviser. Samtlige sider og alle læserbrevene. Og så 10-12 kilometer ud ad stranden med hunden. Hjem og spise en god frokost, slappe af og så pakke. For så skal jeg tilbage til København, sådan er det altid.«

Hella straks metroXpress’ positive stil fast. »Hele temaet i morgen er jo, at livet er dejligt, og vi skal have den positive brille på,« indleder hun. »Det bliver da en dejlig avis,« Carina Christensen læner sig afslappet tilbage i stolen. »Ja, og hvis der er noget, du ikke har lyst til at svare på, så siger du bare pas, og der er ikke nogen fældespørgsmål, og det hele er bare rigtig hyggeligt.« Carina Christensen smiler. »Det var dog behageligt, kan i ikke komme igen i næste uge?« Og så kører det ellers derudad med yndlingsfarver, yndlingsfilm, yndlingsdyr og yndlingsaltmuligt. »Hvad er det vigtigste i livet,« spørger Hella pludselig. Ministeren ser først lidt overrasket ud. »Det vigtigste i livet....? Jamen det er vel at vågne op hver morgen og være glad for det, man laver.

Carina Christensen og Hella Joof er enige om, at ‘Matador’ er den tage den derhjemme på dvd, og så dele den lidt op og skrue ned for

Jeg er et meget arbejdende menneske, men det gør mig glad.« »Du er et lykkeligt menneske?« »Ja da, jeg er jo lige blevet gift.« »Ja, det har jeg også prøvet.…,« smiler Hella. Carina Christensen fortæller om sin glæde ved at gå i skole. »Startede du så på uni-

Cari

na

versitetet lige efter gymnasiet,« spørger Hella. »Nej, jeg havde to sabbatår.« »To!« »Ups, det må man ikke sige til Helge Sander (videnskabsministeren, red.). Jeg havde to sabbatår,« griner Carina Christensen og fortæller om flere

g: enbo svoks elg n i l sk Ynd e for id ang imien v M H : rve ’ er . Kr ngsfa lige n j a g t e n te Yndli øn s a r ‘ F a s enest læ og g s , d n n de : Hu let – gsdyr gen n i l get d o e N Yn : ng n t mi une Livre og kylli især l a d e b r t o r ala chok d o r , d e fter s e : a e r t sdrik lab er Mal d l i n g srødvin ren n e d Y p d he æm litet edsk heKva frih t l ing: Ma sbygn org Kim g n i l b un Ynd ans Bru risti : h g o C b anne gsbør n i : ‘I D n g i l n a d s r Yn ngs vi bø l d e r b y ’ Yndli ‘Alle Bu


kultur

41

Teater

TUSINDVIS AF BILLETTER DIREKTE TIL 11 VARMERE HIMMELSTRØG

299,-

til

én vej

Prisen gælder til og med 13. september 2009.

Det Ny Teater fra 17. sept Nu billetter 33 25 50 75 eller detnyteater.dk

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

Koncerter

skønneste tv-serie. Til gengæld har ingen af dem set Lars Von Triers ‘Antichrist.’ »Kan man ikke lyden. Det tror jeg er rarest,« siger Hella.

yndlingsting og glæden ved at gå rundt i gangene på Christiansborg og mærke historiens vingesus. Sidste kapitel er ved at være skre-

vet i venindebogen. Det arbejdende menneske Carina Christensen skal videre, og på Københavns Universitet venter en teologiforelæsning på

Hella. Uden for spørger en bekendt hende: »Skal du så på rustur?« »Ej, jeg skal jo lave ‘Talent’ fredag. Og måske skal man også nogle gange erkende, at man tilhører en anden generation,« fastslår hun og cykler ud i solskinnet.

som Law l e t p å r a g H a m borg v g i e r j e igt n d o k r r r l K m a – sær evæ d n t’ mi : fød B’s skab m a land s s I g n n i io Yndl t vers e : t Hav le frug s : He g n m i l g l i f o d s Yn er ing riodru Yndl epe Vin r m g p e do ‘ P u l ost pær en, et ‘L t i d , ’ ’ v i ion l a t i o n akt e t s d g c i e n i s F k l s d n l n Y :E ra barn in T som n erie: e -tv-s s g skol n i itet Yndl or’ aktiv å tad s a g n M i ‘ Yndl oksen: G år du v øj (n t s g s o m langs in ed Yndl selv): ture d e n m g ser, d r n e i oybuk stra hund b Cow i s k o , T min d n it en ko r: og t eate t t r s i g e in sh Yndl Jud ket kas

Danmarks bedste annoncetilbud Nå dagligt ud til 1.000.000 læsere ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om vores nye tilbud på 7730 5757.


42

www.metroXpress.dk

kultur

FREDAG 11. SEPTEMBER 2009 Siden er redigeret af Allan Wahlers

Hjemløse kunstnere får ny fabrik

Kunstnerne fra Bolsjefabrikken blev sat på gaden Med hjælp fra naboerne har de nu et nyt sted at bo

TEKST: KATINKA AGGER FOTO: KRISTIAN DJURHUUS

»Vi skal bare sørge for, at der ikke kommer mere hærværk, end der er i forvejen, og så skal vi rydde sne om vinteren,« lyder det fra en glad, men synligt træt Benny Henningsen. Sammen med vennen Djawed Kimouche og omkring 50 andre kunstnere står han over for en flytning, som nok vil få de fleste til at takke nej til pizza og flyttebajere. Svejseudstyr, værktøj, trykkeredskaber fra kulturhuset Bolsjefabrikken, hvor kunstnerne har deres daglige gang, skal flyttes fra en gammel bolchefabrik i Københavns nordvestkvarter til en ligeledes nedlagt VVS-fabrik få gader væk. Der skal ikke betales husleje det nye sted, men kunstnerne skal ordne alt selv. »Vi har lige fået kontrakten på det nye sted i dag,« siger Benny Henningsen glad og viser papirerne frem, der bærer hans underskrift. Kulturhuset var ellers blevet hjemløst på grund af en ny ejer, der ville rive fabrik-

ken ned, men fandt i sidste øjeblik nye lokaler takket være goodwill fra naboerne og Bispebjerg Lokalråd, der har støttet projektet. »Vi har gjort meget for at være elsket. Vi har hele tiden vidst, at hvis vi ikke var ansvarlige og tog hensyn til naboerne, så ville vi miste Bolsjefabrikken,« siger Djawed Kimouche og fortæller om ‘ædru-vagter’ til koncerterne, og hvornår der skal være stille om aftenen. Uden for den gamle fabrik, der huser kunstnerne en lille uges tid endnu, er et rod af brugt jern og træ. To piger er i færd med at læsse storskrald op i en container, og snart vil mylderet af gamle cykler svejset om til kunst, graffiti og

»Vi har hele tiden vidst, at hvis vi ikke var ansvarlige og tog hensyn til naboerne, så ville vi miste Bolsjefabrikken.« DJAWED KIMOUCHE

selvbyg være et overstået kapitel her på Glentevej 8. Men selv om bygningerne har under en uge tilbage som kulturhus, så virker hele stedet som en levende organisme, der nægter at dø. Da vi bevæger os ovenpå til et større lokale egnet til koncerter, passerer vi en splinterny branddør. Netop godkendt af brandvæsenet, så Bolsjefabrikken kan få lov at

holde en sidste stor koncert i weekenden. Djawed Kimouche fremviser også stolt den uundværlige opvaskemaskine og peger på røret med det varme vand, som blev lagt ind i sidste uge. Og i flere af de små rum, der har huset alt fra et bibliotek til værksteder og øvelokale, ser det ud, som om kunstnerne har arbejdet på istandsættelsen til sidste øjeblik. Og hvis det skulle være, ville de gøre det en gang til. »Det er bare vigtigt, at der findes sådan et sted, hvor faciliteterne findes til at lave kunst, og hvor folk også har mulighed for at opdage talenter, de måske ikke vidste, de havde,« siger Djawed Kimouche.

Nikolaj mener ... »En solstråle-historie: et kulturhus skabt af ildsjæle! Uden alternativer som Bolsjefabrikken ville Danmark være et fattigere land. Fantastisk, at det er lykkedes at genhuse projektet i nye omgivelser.«

Farvel og goddag til Bolsjefabrikken

‘Kulturhusets viceværter’ – Djawed Kimouche og Benny Hansen – der står for en stor del af det praktiske arbejde.

Bolsjefabrikken har ligget på Glentevej 8 i tre år. Kulturhuset er ikke politisk, og alle er velkomne – med slips eller dreadlocks. Alle kan i princippet få et værksted, så længe de selv sætter lokalet i stand. I næste uge flytter Bolsjefabrikken til Lærkevej 11 – også i Køben-

havns nordvestkvarter, hvor der vil være både biograf og værksteder ligesom på den gamle adresse. Som farvel til de gamle lokaler holdes der fest hele weekenden, hvor der er dj’s i flere lokaler, og hvor stykker af den gamle fabrik bortauktioneres. Bolsjefabrikken.com.


www.metroXpress.dk Fredag 11. september 2009

kultur

43

Siden er redigeret af Allan Wahlers

So Bad It’s Good! Med et sur�oard under armen og en �amencoguitar på ryggen har det danske band The Good The Bad charmeret sig vej ind i Jokerens hjerte – og op på hans soveværelsesvæg Læs anmeldelsen AF JOKEREN

Få varmen på De Kanariske Øer til vinter! De Kanariske Øer byder på sol, skønne strande og spændende oplevelser - vi har et stort udvalg af destinatoner og hoteller.

Se alle vinterens rejsemål på apollorejser.dk

Musikanmeldelse

Bevares. Jeg har da flirtet lidt med Dick Dale, dengang Quentin Tarantino lærte os at kende forskel på en quarterpounder og en Royal with cheese i kultfilmen ‘Pulp Fiction’. Jeg har indkorporeret udtryk som ‘Hang Loose’ og ‘Gnarley, dude’ i mit vokabularium. Jeg har i ramme alvor sportet hawaiiskjorter og storblomstrede shorts til hverdag, mens jeg hørte ‘Wipeout’ med både Fat Boys og Beach Boys. Men aldrig har et surfrock-outfit fejet benene væk under mig, som The Good The Bad har gjort det, siden jeg så dem første gang på Trailerpark Festival for et par uger siden. Jeg er gået så langt som til at hænge en lettere iturevet fotokopieret plakat af de tre københavnerdrenge op i mit soveværelse. For selv om de næsten er etnisk danske, er deres sjæl lige flygtet ind over grænsen fra Mexico til det sydlige Californien med en god portion flamenco i rygsækken og et surfboard under armen. Og selv hvis jeg hiver The Ventures, The Atlantics eller The Chantays

The Good The Bad ‘From 001 To 017’ Pladeselskab: Selvudgivet MySpace: www.myspace.com/tgtb Karakter: Seks ‘hang loose’

Gran Canaria Apollo Club Parque Cristobal Rejs d. 5/12 1 uge fra

»Deres lyd er simpelthen møgbeskidt, rå, fræk og pissecharmerende.« frem af arkiverne, er der ingen, der tager en audiopipeline som The Good The Bad. Deres lyd er simpelthen møgbeskidt, rå, fræk og pissecharmerende. Der bliver spillet instrumental new school surf fra

en guitar, der hænger så langt nede på hoften, at det lange pandehår uvægerligt falder ned i panden, når Adam Olsson åbner ild på spaden, mens Johan Lei Gellett straffer det minimale trommesæt i svedglinsende overkrop, og Manoj Ramdas lægger en ond bund på sin baritone guitar. Denne nyklassiker findes indtil videre kun på vinyl, men lur mig, om vi ikke kommer til at høre og se en hel del mere til disse tre stortalenter i fremtiden.

Dejlig bog om kærlighed Man bliver klogere på kærligheden af at læse ‘Bandit’ – uanset alder, køn eller seksualitet AF HELLA JOOF

Martin Johannes Nordkvist har skrevet en god, sjov, sød og ikke mindst vigtig bog om ung kærlighed. Om alt det dejlige og svære, når man første gang får dundrende hjertebanken ved synet, lugten og smagen af den elskede. Om grænser, der skal overskrides, når man skal i seng med den udkårne, og det både gør godt og ondt. At den udkårne hedder Matthias, og man selv hedder Mads, er jo noget af en mundfuld. Ikke mindst for Mads’ far, og måske var det heller ikke det, Mads havde forestillet sig, men bogen er en dejlig lige på og livsbekræftende beskrivelse af en vigtig periode i en ung mands liv. Det at opdage, at ens sek-

suelle præferencer adskiller sig fra flertallets, bliver her behandlet med en lethed og en humor, som er aldeles befriende. Det er ikke traumatisk. Det er dejligt og spændende og lidenskabeligt. Bandit er en bog, som varmt kan anbefales, og Martin Johannes Nordkvist skal have tak for at skrive en bog, som i den grad manglede i vrimlen af bøger om ung kærlighed og den første gang. Man bliver klogere af at læse den, uanset alder, køn og hvilken vej man vender seksuelt.

Boganmeldelse ‘Bandit’ af Martin Johannes Nordkvist Forlag: Ravnerock

333333

3.998,-

Gran Canaria Cordial Mogan Valle Rejs d. 5/12 1 uge fra

3.998,-

Tenerife Green Garden Resort Rejs d. 13/12 1 uge fra

3.998,-

Tenerife Atlantic Holiday Centre Rejs d. 13/12 1 uge fra

3.998,-

Lanzarote Las Marinas Rejs d. 14/12 1 uge fra

3.098,-

Fuerteventura Club Drago Park Rejs d. 13/12 1 uge fra

3.748,-

apollorejser.dk 70 13 33 00


44

www.metroXpress.dk

kultur

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Signe Terkelsen

Kort nyt

Falsk twiligtbog i omløb SVINDEL. Twilight-forfatter

lyser Ibyen.dk. Navnet er Eight Restaurant & Lounge. Og køkkenet er internationalt. Begrebet fusionsmad kommer til at kendetegne menuen. Stedet åbnede allerede i tirsdags, men den officielle reception er først den 8. oktober. metroxpress/pv

Stephanie Meyer advarer sine fans mod svindlere, der udlodder en falsk bog i Twilight-serien. »Jeg har fået flere bekymrede mail om, at sider som Myspace og Facebook viser annoncer, hvor man kan vinde ‘Midnight Sun’ på bog. Det er et fupnummer,« skriver webmasteren på Stephanie Meyers hjemmeside. For bogen findes ikke. ‘Midnight Sun’ er et kasseret manuskript, som Stephanie Meyer aldrig skrev færdig, fordi hun blev vred over, at et uddrag blev lækket på nettet. metroxpress/ap

Kæmpestort i København MAD. Strøget i København

får en ny restaurant – en kæmperestaurant. I hvert fald efter københavnske forhold. Stedet er Østergade 13, og stedet får plads til 200 spisende gæster, op-

»Jeg er ubestikkelig« So�e Gråbøl tager endnu en tjans som Sarah Lund Hella Joof spørger, om hun skal være nøgen, når de nye afsnit løber over skærmen malan vincent joensen mj@metroxpress.dk

»Det var Jimmy Jørgensens aften. Han var fænomenal og trak stykket op.« politiKens teateranmelder monna dithmer om den nye Beatles-Forestilling, ‘come together’, på teatret gasværK – på iByen.dK.

Mens tusindvis af danskere er mest optaget af, hvem der slår ihjel i den nye omgang af ‘Forbrydelsen’, er den ene af metroXpress’ gæsteredaktører ‘Talent 09’dommer Hella Joof mest optaget af, om den nye sæson af krimiserien byder på en nøgen Sofie Gråbøl. »Nej, der må jeg altså desværre skuffe Hella,« siger Sofie Gråbøl og smiler. »Man kommer ikke til at se mig nøgen i ‘Forbrydelsen’. Hvis det er et behov, hun har, så må hun ringe til mig en dag, og så må vi jo finde ud af at ordne det.« I den nye ‘Forbrydelsen’ er hun endnu en gang vicekriminalkommissær i færøsk sweater – denne gang en rød en af slagsen – og da metroXpress møder hende, ved hun endnu ikke, hvilken morder hun jager. »Det bliver den ultimative forløsning at finde ud af,

hvem svinet er!« siger hun og tilføjer: »Det kan jo også godt være, at der er mere end én morder.« I dag får skuespillerne udleveret manuskriptet til det allersidste afsnit, og deri afsløres, hvem den nye ‘forbryder’ er. »Da vi lavede den første ‘Forbrydelsen’, var jeg fuldstændig besat af tanken om, hvem morderen var, men det er jeg ikke denne gang,« siger Sofie Gråbøl. »Hvis jeg nu var alene, når jeg får det sidste manuskript til afsnit 10 i morgen (i dag, red.), så ville jeg skynde mig at bladre om på sidste side og se, hvem der gjorde det. Men alle skuespillerne kommer til at sidde sammen rundt om et langt bord, så jeg tror, at der vil blive kigget skævt til mig, hvis jeg gør det.« »Men jeg fortæller ikke nogen, hvem det er, når jeg har opdaget det – jeg er ubestikkelig!« tilføjer skuespilleren grinende.

I dag får Sofie Gråbøl at vide, hvem morderen er.

Forbrydelsen Snart er Sarah Lund igen klar til at trække i den færøske sweater. Hvornår? Første afsnit sendes på DR1 søndag den 27. september. Handlingen: Vicekriminalkommissær Sarah Lund er flyttet til Falster og arbejder i paspolitiet. Da en kvinde-

lig advokat findes dræbt under mystiske omstændigheder, og politiet efter 10 dage stadig er på bar bund, henter man Sarah Lund til København for at hjælpe. Skuespillerne: Ud over Sofie Gråbøl som Sarah Lund, kan man blandt andet se Nicolas Bro som justitsminister Thomas Buch og Ken Vedsegaard som soldaten Jens Peter Raben.

Få en gratis*

fotobog Nu kan du lave din egen professionelle fotobog helt enkelt med metroXpress Fotoservice. Udvælg dine bedste billeder, og download det gratis bestillingsprogram, så er du klar til at layoute og vælge baggrunde til siderne i din bog.

FÅ GRATIS*

INTRODUKTIONSGAVE

* Eksl. porto.

Prøv det allerede i dag, og få en fotobog på 26 sider (14 x 13 cm.) helt gratis* ved at indtaste denne værdikode: CEWEFOTOBOG i værdikodefeltet under din bestilling. Tilbuddet gælder til og med den 13. september

HTTP://FOTO.METROXPRESS.DK

På metroXpress Fotoservice kan du også lave Fotokalender, Fotogaver, få fremkaldt dine digitale billeder og meget andet ...


www.metroXpress.dk

45

kultur

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Allan Wahlers BILLEDE FRA FILMEN

Realisme med crème brûlée KRISTIAN DOWLING/GETTY IMAGES

Filmanmeldelse ‘Sommertid’ Instruktør: Olivier Assayas Medvirkende: Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier, Edith Scob

Juliette Bonoche.

333333 Arvesager forbindes somme tider med stor rigdom, men nødvendigvis også med sorgen over et tab og konflikterne over arven, der ligger tilbage. Den franske filmsværvægter Olivier Assayas har skrevet og instrueret et fransk drama, der sætter både en stolt familie og en stolt nation på spil i spørgsmålet om hvorvidt blod virkelig er tykkere end vand. Tre generationer af en

Fjernstyret vold på �ernsyn

‘Den gamle kone’, Ghita Nørby, møder prinsesse Elisa, spillet af Stine Fischer Christensen.

Vellykket eventyr�lm

Filmanmeldelse ‘Gamer’ Instruktør: Mark Neveldine, Brian Taylor Medvirkende: Gerard Butler, John Leguizamo, Milo Ventimiglia, Michael C. Hall

333333

‘De vilde svaner’ er en ret original eventyr�lm for voksne og større børn Dronningens decoupager danner en farverig og smuk baggrund Eventyret fortæller historien om prinsesse Elisa og hendes 11 prinsebrødre Filmanmeldelse ‘De vilde svaner’ Instruktør: Peter Flinth Skuespiller: Thure Lindhardt, Stine Fischer Christensen, Ghita Nørby 333333

I år 2000 skabte Jacob Jørgensen sammen med Dronning Margrethe filmen ‘Snedronningen’, der i al fald på tv virkede som ret livløst dukketeater. Men nu har han som producent stået bag ‘De vilde svaner’, som er blevet langt mere vellykket. Ghita Nørby er personinstruktør på filmen, mens Peter Flinth er teknisk instruktør. Filmen er optaget ved hjælp af en green screen-teknik, hvor skuespillerne spiller foran et grønt lærred. Derefter er dronningens decoupager indsat digitalt som den scenografiske baggrund, så det har krævet stor præcision og tålmodighed at få det til at fungere. Dronningen viser i fil-

mens start lidt af sin decoupageteknik og siger, at det skal se lidt skævt og sært ud, når personerne vandrer blandt disse baggrunde og kulisser, og det gør det så. Ghita Nørby er filmens fortæller, men spiller også et par roller som en god heks og fe. I filmens og eventyrets start lever den lille prinsesse Elisa lykkeligt på kongeslottet med sine 11 nydelige prinsebrødre. Men kongen gifter sig med en ny og meget ond dronning, som sender Elisa ud at tjene bønder. Brødrene forvandler hun til vilde svaner i dagtimerne, mens de er mennesker om natten. Da Elisa efter mange år på landet vender tilbage,

Kreativ dronning Dronning Margrethe er særdeles kreativ på mange felter. Hun tegner, maler, designer messehagler og kostumer, og så dyrker

»Dronningen (...) siger, at det skal se lidt skævt og sært ud, når personerne vandrer blandt disse baggrunde og kulisser, og det gør det så.« sørger den onde stedmoder for at spolere hendes ydre, så hun bliver smidt ud, og nu begynder hendes eftersøgning af brødrene, som hun genfinder. Efter en livsfarlig flyvetur når de frem til et nyt og bedre land. Feen Fatamorgana fortæller hende, at hun skal sy 11 panserskjorter af brændenælder og være helt tavs imens, ellers vil hendes hun også decoupage. Det er en slags collageteknik, hvor man klipper illustrationer ud af illustrerede blade og klæber dem op, så de indgår i en sammenhæng, for eksempel et landskab med et slot fra et helt andet sted.

brødre dø. Med forbrændte hænder arbejder hun dag og nat på skjorterne, også efter at den lokale konge har lyngiftet sig med hende. For at få magiske brændenælder nok, må hun gå på kirkegården om natten, hvor hun møder de græsselige ligædere. Det fører til, at hun bliver dømt som heks og skal brændes på bålet, så der er gys og dramatik, og filmen er ikke for mindre børn. Dronningens decoupager er den farverige og smukke baggrund for eventyret om den troende og godhjertede Elisa, der gennemgår så mange kvaler. Hun spilles som voksen af Stine Fischer Christensen, der fik både bodil- og robert-pris for sin birolle i Susanne Biers ‘Efter brylluppet’. Det samlede resultat er en teksttro og ret original eventyrfilm for voksne og større børn. Morten Bagger

I lyset af, hvor mislykkede de sidste fem minutter af ‘Doom’ var, er det overraskende at se endnu en film, der forsøger at gengive computerspilsoplevelsen. Metoden er ny, men problemerne de samme. Den interaktive førstepersonsoplevelse lader sig dårligt oversætte til tredjepersonsgengivelse. Spillet i ‘Gamer’ foregår i en fysisk virkelig verden, der dog er afskåret fra den øvrige verden og indrettet som computerspil. Tænk, hvis Second Life ikke fore-

fransk familie mødes i en romantisk villa på landet. Hélène, familiens mor og bedstemor, fejrer 75-årsfødselsdag, hvilket viser sig at være hendes sidste. Efter at have udgivet en bog om og organiseret en fernisering for sin berømte afdøde kunstmaler-onkel, dør hun. ‘Sommertid’ er en meget fransk film. Næsten så fransk som film kan blive. gunnar holM-MiKKelsen

gik i en virtuel verden, men på et afskærmet Nørrebro, og tænk, hvis figurerne var mennesker, der – via implantater – blev fjernstyret af andre mennesker. Fokus i ‘Gamer’ er på det populære tv-program ‘Slayers’, hvor livstidsfanger og dødsdømte risikerer liv og lemmer i store militærslag, hvor de fjernstyres – ja, fjernstyres – af lovlydige borgere. Det er en forvrøvlet omgang, en umage krydsning af ‘Running Man’, ‘Death Race’-remaket og en grå scifi-udgave af ‘Gladiator’, der dog samtidig indbyder til perspektivering. De etiske dilemmaer vedrørende overvågning, forskning og massemedier havde alle været oplagte at diskutere, hvis ikke instruktørparret Neveldine og Taylor havde stillet sig tilfredse med at udstille. Snarere end en fremstilling af en unik dystopisk verden er ‘Gamer’ blevet en udstilling af klichéer og halvfærdige idéer. Game over? Mon ikke. Kenneth Mcneil

BILLEDE FRA FILMEN

Super-sjov Zac Efron Dvd-anmeldelse ‘17 Again’

333333 Zac Efron er super underholdende som den 37årige Mike, der er fanget i sin 17-årige krop. ‘17 Again’ er ganske simpelt en vellykket ungdomskomedie, der fungerer optimalt inden for sin egen genre med alle de indforståede love og regler.

Efron charmerer igen.

Ekstramateriale:

333333 Lidt fraklip er lige i underkanten – men det er desværre alt hvad der er. Mia Brygger


46

www.metroXpress.dk Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Signe Terkelsen

Simple Minds gæster falconer

Backstage

KONCERT. De halvgamle

caMilla jane lea tv-vært på dr2

Hold øje med Mads

J

16 ÆGTE DIAMANTER TOP WESSELTON / VVS

SWISS MADE PERLEMORSSKIVE NORMAL PRIS:

2.495,-

FØDSELSDAGSTILBUD FRIT VALG 1.195,Kom ind os se de andre fantastiske tilbud hos Vibholm

24 ÆGTE DIAMANTER

12 ÆGTE DIAMANTER

TOP WESSELTON / VVS

TOP WESSELTON / VVS

SWISS MADE PERLEMORSSKIVE

SWISS MADE 2-LAGS PERLEMORSSKIVE

NORMAL PRIS:

2.995,-

eg har glædet mig i lige præcis et år til denne weekend! Det er nemlig nøjagtig et år siden sidste CPH PRO-konkurrence, og hvis du ikke lige ved, hvad det er, så kan jeg fortælle dig, at skateboardkonkurrencen CPH PRO er mit lille hjertebarn og ikke mindst en af verdens bedste skateboardkonkurrencer. Jeg har de seneste år arbejdet som frivillig for Copenhagen Skatepark på Vesterbro i København og har stort set lige så længe arbejdet på at få CPH PRO på verdenskortet. Jeg kom ind i skatemiljøet igennem mit arbejde med musik på DR, og du finder ikke et mere kreativt, inspirerende og dejligt miljø end hos skaterne. Meget af min musikalske inspiration har jeg også fra skateboard-miljøet – heriblandt Dinosaur Jr & Bad Brains og utallige andre, der har lagt soundtrack til skateboard-videoer. CPH PRO er den eneste konkurrence i Europa kun for professionelle skatere, og det betyder, at verdens bedste skatere stiller op for at dyste om flere hundredtusinde kroner. Derudover er det også Københavns største gårdfest med madboder og musik. Bandet Powersolo spiller live i forbindelse med Vert-demoen lørdag aften, og derudover har vi et lineup af nogle af landets dygtigste dj’s. Du er mere end velkommen til at kigge forbi, hvis du skulle befinde dig i nabolaget i denne weekend. Du finder os på Enghavevej 80 på Vesterbro. Hvis du er mere til de traditionelle omgivelser, er der også meget at opleve. Veto spiller i Tivoli fredag. Veto er i dag et af Danmarks bedste bands og er klart en oplevelse værd. Tag en tur i ballongyngerne, og læg øre til et kreativt indspark. Godt tip: Hold øje med At besøge veninden trommeslager Mads Hasager i Amsterdam og få – han er nærmest fortryllende på trommer. en baglomme i Fredag er der også Suicidal køen til alle byens Tendencies på spillestedet skønne hemmelig- Pumpehuset i København. heder Gad faktisk godt at se bandet, men det må blive en anden gang. For få altaner i KøOg så vil jeg også huske at benhavn. Eller på slå et slag for Depeche Mode – bandet spiller i Parken på Værnedamsvej. Eller måske bare på tirsdag, og der er stadig billetter at hente! Let’s have a min lejlighed Black Celebration! Dagen efter – onsdag den 1. juli – spiller amerikanske Korn på Vega. Et band, der kan være vidunderligt live, men som jeg desværre må droppe, da der skal forberedes Roskilde Festival.

NORMAL PRIS:

1.895,-

www.christinadesignlondon.com

læs flere klummer på Metroxpress.dk. klummen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Danmarks bedste annoncetilbud Nå dagligt ud til 1.000.000 læsere ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om vores nye tilbud på 7730 5757.

skotske popdrenge i Simple Minds kommer til København til november, skriver Gaffa.dk. Bandet udsendte tidligere på året ‘Graffiti Soul’, som ifølge anmelderne trak tråde tilbage til storhedstiden i 1980’erne, hvor Simple Minds solgte millioner af albums. Den danske koncert finder sted den 22. november i Falconer Salen, og billetsalget starter mandag den 14. september klokken 11.

4

dommer i ‘American Idol’ bliver skuespilleren og talk show-værten Ellen Degeneres. Det blev afsløret i går. Den kvindelige komiker afløser Paula Abdul, som blev droppet af producerne i sidste måned.

Kort nyt

Cecilie Frøkjær

cecilie får sit eget talkshow DEBUT. Morgenfriske Ce-

cilie Frøkjær, der i mere end 10 år var vært på TV 2’s morgenprogram ‘Go’ Morgen Danmark’, vender tilbage til skærmen. Frøkjær får ifølge BilledBladet sit eget ugentlige talkshow på TV 2 fra marts næste år. Hun stoppede den 1. juli på ‘Go’ Morgen Danmark’. MetroxpreSS/na

»Jeg nyder det virkelig« SkueSpilleren edward norton (39), der træner til new York Marathon SaMMen Med tre MaSai-krigere, ifølge cnn.coM

forlag giver ny roman væk GRATIS. Læs bogen, før du

køber den. Som et prstunt lægger Borgens forlag Lasse Hjorth Madsens debutroman ud til gratis download. PR, der handler om svindel og bluff i konsulentverdenen, kan hentes gratis indtil den 15. november. Og på Lasse Hjorth Madsens egen hjemmeside pr-roman.dk kan man se en trailer for bogen. MetroxpreSS/ap


ÅRHUS

Tre fantastiske køkkenuniverser på adressen Tilst Søndervej 100-106 slår atter dørene op til en innovativ og forunderlig verden. Besøg os i weekenden, hvor vi holder:

Åbent Hus

Besøg os i weekenden og få masser af inspiration til spændende indretningsløsninger.

jke-design.dk

Tilsammen dækker vi hele spektret indenfor køkken-, bad- og garderobeinteriør. Og hver for sig er vi professionelle leverandører i at levere netop det, som skaber prikken over i’et i hjemmet.

Besøg os på Tilst Søndervej 100106, hvor I fra samme adresse kan gå på opdagelse i ikke mindre end tre vidt forskellige køkkenbutikker.

multiform.dk

Vi glæder os til at fremvise fantastiske og spændende interiørdesign med helt anderledes indretningsløsninger, som vil forene funktionalitet med naturlige åndehuller og mentale oaser hjemme i boligen.

invita.dk

12.-13. sept. kl. 10-16


48

www.metroXpress.dk Fredag 11. september 2009 Siderne er redigeret af Jeppe Dong Abrahamsen

3

Paralleller

Ekstraordinære talenter Både Nikolaj Koppel og Brian Laudrup er udstyret med ekstraordinære talenter – men begge valgte at prioritere egen trivsel højere end omverdenens forventninger. NIKOLAJ KOPPEL er uddannet pianist fra Det Kongelige

Danske Musikkonservatorium, og turnerede som solopianist i ind- og udland, indtil han valgte at sige farvel til koncerterne for at søge andre udfordringer, og for at have mere tid til familien.

sport

BRIAN LAUDRUP har spillet i et utal af topklubber, såsom

Bayern München, AC Milan, Fiorentina og Chelsea, men han fik ubetinget størst succes, da han slog sig ned i skotske Glasgow Rangers, hvor der også var plads til at være familiefaderen.

Koppels udvalgte talenter

2

foto: 1. name name/agency 2. name name/agency 3. name name/agency 4. name name/agency 5. name name/agency

1

To gode råd fra Koppel og Laudrup Brian Laudrup og Nikolaj Koppel møder af og til unge talenter, der måske står på tærsklen til en professionel karriere. Så må den forhenværende fodboldspiller og den forhenværende koncertpianist give gode råd, som de måske kunne have brugt, da de selv var unge, uprøvede talenter. Men som Brian Laudrup også siger: »Der findes ingen universelle råd.« Lyt til de erfarne, og følg så din egen intuition og mavefornemmelse.

1 3

4

Nikolaj Koppel: »Inden for musikken er konkurrencen så benhård, og jobmulighederne så relativt få, at jeg plejer at sige, at man kun skal

sigte mod en musikerkarriere, hvis man ikke kan lade være. Men hvis det virkelig forholder sig sådan – altså at man simpelthen ikke kan lade være – er man allerede udstyret med noget vigtigt. For så har man noget af den drivkraft og stædighed, der skal til.«

2

Brian Laudrup: »Ja, det er rigtigt. Du skal virkelig brænde for det. Ilden skal være der. Og husk, at du startede med fodbolden på grund af glæden, lidenskaben. Den SKAL være med, og hvis du så har både talentet og lidenskab, så er det bare dit held. Hvis du har lidenskaben, talentet og viljen, så kan du fandeme nå langt.«

To mænd med hvert deres talent mødes. Forhenværende koncertpia sig i fodboldspilleren, der gennem sin karriere ikke kun traf sine valg

Talent forpligter NIKOLAJ KOPPEL

5

1 2

Peter Gade: »Sagde han ikke som ganske ung i et tv-interview, at han ville være den bedste i verden? Uanset hvad – det blev han. Sejt gået.«

3

Nicklas Bendtner: »Jeg synes, hans facon er befriende. Den måde, han har stået imod, når han i perioder har haft hele den engelske presse på nakken, er beundringsværdig. Den selvtillid vil bringe ham langt.«

4 5

Anja Andersen: »Midt i al virakken omkring hendes person og ikke mindst hendes trænerkarriere har man næsten glemt, hvor stor en håndboldspiller, hun i virkeligheden var.«

Caroline Wozniacki: »Når danskere begynder at sætte vækkeuret for at se tennis midt om natten, er det, fordi der er noget helt særligt på spil. Wozniacki er forrygende – det bliver sgu spændende at se, hvor langt hun kan drive det.«

Michael og Brian Laudrup: »Det bedste, der nogensinde er sket for dansk fodbold. Min søn på 11 så for nylig et gammelt tv-portræt af Michael Laudrup jeg har liggende. Der er både klip fra Barca- og Real-perioden. Og landsholdet. Han tabte både næse og mund.«

Brian Laudrup har spillet i klubber som Bayern München, AC Milan, Chelsea og Ajax Amsterdam. Han kender om nogen the pros and cons ved livet som professionel fodboldspiller. Men Laudrup den yngre var aldrig den perfekte soldat, som holdt kæft og lod støvlerne tale. Han kom på kant med Franz Beckenbauer i Bayern München, han faldt aldrig til i Chelsea, og han valgte landsholdet fra ad hele to omgange – midlertidigt i 1990 og definitivt i 1998. Efter sin tumultariske afsked med FC København i 1999 og en superliga-karriere på kun 12 kampe var det lidt af hvert, Laudrup skulle stå model til. Danskerne havde jo ambitioner på hans vegne. Ekstra Bladet udnævnte ham ligefrem til ‘Millenium-torsk’. Men også den seriøse del af pressen var ude med ri-

Brian Laudrup ved om nogen, at et gudsbenådet talent er en gave, der forpligter Men en ting er forpligtelser, noget andet er at have hjertet med i det, man laver ven. For hvad var problemet nu med denne utilpassede boldbegavelse, der skulle have kastet en smule glans over en profil-fattig superliga? Alt det er 10 år siden. 40årige Brian Laudrup er i dag – ud over at være fodboldkommentator – involveret i nye projekter. Et af dem er

»Man skal sgu vide, at det er de færreste, der går hele vejen. Det siger vi også til de unge inden... Ud af de 30 spillere, der er med på et træningsforløb, er der højst en enkelt, der kommer i Superligaen.« BRIAN LAUDRUP, OM BESKEDEN TIL DE UNGE TALENTER PÅ PROCAMP, SOM HAN DRIVER MED LARS HØGH

Pro Camp, der er et talentudviklingsprojekt for eliten af unge danske fodboldspillere, som han sammen med ekslandsholdsmålmand Lars Høgh er drivkraften bag. Men hvordan forholder en mand som Laudrup, der traf nogle markante valg i sin karriere, sig i dag til de håbefulde unge, der drømmer om en stor karriere? »Tja, det, vi prøver at få med på Pro Camp, er ideen om ‘det hele menneske’. Man skal sgu vide, at det er de færreste, der går hele vejen. Det siger vi også til de unge inden. Mange er virkelig talentfulde. Men ud af de 30 spillere, der er med på et træningsforløb, er der højst en enkelt, der kommer i Superligaen. De må ikke blive så forkrampede og fokuserede på, at de skal gå den vej, at de glemmer at have et liv ved siden af. Jeg tror også, at de bliver bedre til at håndtere de op- og nedture, der

kommer, hvis de er helt på det rene med det.« Forpligter talent? »Ja, men kun hvis du brænder for sagen. Hvis ikke du har hjertet med, så skal du ikke gøre det. Så findes der sikkert noget andet, du kan blive rigtig god til.« Hvilket godt råd giver du til en 16-årig, som har et ekstraordinært talent? »Lyt til din intuition – den har jeg altid selv handlet meget ud fra. Når du er yngre, stoler du ikke altid på den, men det bliver man bedre til. Og husk lidenskaben. Den skal være med, det må aldrig være andet – som for eksempel berømmelsen eller pengene – der bliver drivkraften.« Nicklas Bendtner kom allerede til Arsenal som 16-årig – men han virker også meget determineret. »Der er jo flere og flere unge danske talenter, der tager til udlandet i en eks-


www.metroXpress.dk

49

sport

Fredag 11. septemeber 2009

BiLLedcoLLage: Louise Leth-espensen

VueltaaEspaña

Finalen køres på Alto De Sierra Nevada i 2.380 meters højde. Med 26,2 kilometer til toppen er der lagt op til et brag af en etape. Dagens favoritter:

ThomasBay LeifMortensen kommenterer på Eurosport alle tre dage 12. etape (11. september): Almeria – Alto De Velefique, 179,3 kilometer. Dagens rute: Leif Mortensen: Tre kategori 1-stigninger samt en kategori 3-stigning er menuen på dagens etape, så det bliver favoritterne, der skal kæmpe om etapesejr og den gyldne trøje. Dagens favoritter: Leif Mortensen: Ivan Basso, Cadel Evans, Damiano Cunego og Alejandro Valverde. Kommer de hjem sammen, vinder Valverde. 13. etape (12. september): Berja – Sierra Nevada, 172,4 kilometer Dagens rute: Thomas Bay: Ny hård bjergetape, hvor den samlede stilling kan rykke sig en del.

anist, Nikolaj Koppel, interviewer forhenværende fodboldspiller, Brian Laudrup. Koncertpianisten, der fik nok af koncerterne, kan spejle ud fra de sportslige værdier. Sjovt nok er det Koppel, der har de sporty kondisko på, mens Laudrup har de fine laksko på.

– eller gør det? Louise Leth-espensen

»Dererjoflereog flereungedanske talenter,dertager tiludlandetienekstremttidligalder. Spørgerdumig,vil jegsige,atman skalladeværemed atgøredet.Men dererjoaltidundtagelser,derbekræfterreglen,og Bendtnerersådan enundtagelse.« Brian Laudrup, om at tage tiL udLandet som 16-årig

tremt tidlig alder. Spørger du mig, vil jeg sige, at man skal lade være med at gøre det. Men der er jo altid undtagelser, der bekræfter reglen, og Bendtner er sådan en undtagelse. Han er også den eneste, jeg kan komme på, hvor det har fungeret. Han har sat sig i hovedet, at han vil være en af de bedste i verden – og lur mig, om ikke han også når deropad, på en eller anden måde …«

ProCamp Lars Høgh og Brian Laudrup fik ideen til ProCamp i 2001 efter amerikansk forbillede. Den første camp blev afviklet i forsommeren 2004. En gang om året afholder Brian Laudrup og Lars Høgh deres ProCamp – deres forsøg på at hjælpe talentudviklingen i dansk fodbold ved at dele ud af deres egne erfaringer. Campen består af seks dages intensivt fodboldkursus for 30 store talenter i dansk fodbold. Hovedvægten i undervisningen er på det tekniske, underholdende og delvist taktiske indhold i fodboldspillet. Coachingen tager udgangspunkt i de to eksproffers egne erfaringer med træningsmetoder, men også i hvordan man som ungt talent tackler ansvaret, forventningerne, presset og de faldgruber, der findes i en karriere som professionel fodboldspiller.

Thomas Bay: Det er Valverdes første store Tour i år, så han er den friskeste. Jeg tror, han klarer ærterne og vinder etapen. 14. etape (13. september): Granada – La Pandera, 157,0 kilometer. Dagens rute: Leif Mortensen: Kort bjergetape med afslutning op ad Alto Sierra De La Pandere i 1.840 meters højde, men den er dog ikke så hård som etapen i går. Trætte ben kan dog miste taget, da det er tredje etape i træk, så der skal kæmpes om den samlede sejr. Dagens favoritter: Thomas Bay: Alejandro Valverde er kæmpefavorit. Leif Mortensen: Både Samuel Sanchez og Alejandro Valverde er hurtigere end Ivan Basso og Cadel Evans. Disse ryttere er i en samlet flok, men det taktiske spil kan Robert Gesink benytte til at vinde etapen.

NFL-optakt Spilleuge1

COlts (aFCsOuth) 0-0

Jaguars (aFCsOuth) 0-0

Hvornår:Søndag klokken 19 Hvor: Lucas Oil Stadium Spotlight:Et internt divisionsopgør i AFC South – og disse kampe er altid vigtige. Colts’ træner Jim Caldwell debuterer. Nøgleduel:Jaguars’ Eugene Monroe og Eben Britton mod Colts’ Dwight Freeney og Robert Mathis. De to rookie tackles på den offensive linje hos Jaguars bliver kastet for løverne i deres debut. De to defensive ends Freeney og Mathis stod nemlig for 22 sacks tilsammen i 2008. Tv:TV 2 Sport

CardiNals (NFCWest) 0-0

paCkers (NFCNOrth) 0-0

Hvornår:Mandag klokken 2.20 Hvor: Lambeau Field Spotlight:Hvor godt er Packers’ nye 3-4-forsvar? Og hvor godt er Bears’ angreb, nu hvor Jay Cutler (billedet) er quarterback. Nøgleduel:Packers’ free safety Nick Collins mod Bears’ tight end Greg Olsen. Jay Cutlers favoritvåben forventes at blive Olsen – især i red zone på grund af sin højde. Men han får kam til sit grydehår, for Collins noterede sig for syv interceptions i sidste sæson. Tv:TV 2 Sport

49’ers (NFCWest) 0-0

Hvornår:Søndag klokken 22.15 Hvor: University of Phoenix Stadium Ifokus:De tabende Super Bowlfinalister plejer altid at have det svært det efterfølgende år. Derfor skal Cardinals helst godt fra start. Nøgleduel:Cardinals’ Larry Fitzgerald mod 49’ers’ Nate Clements. For to år siden gav 49’ers Clements en kæmpekontrakt, som cornerbacken aldrig rigtigt har levet op til. Hvis han vil vise, at han er blandt ligaens bedste, får han mulighed for at måle sig mod NFL’s måske bedste wide receiver. Tv:3+

bears (NFCNOrth) 0-0

Jay Cutler


50

www.metroXpress.dk

sport

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Jeppe Dong Abrahamsen

Sportsklummen

Bisgaards Banehalvdel MORTEN BISGAARD Fodboldkommentator på Canal9 og tidligere topspiller

Opturen og nedturen ...

FC Midtjylland

FC nOrdsjælland

Hvornår: I morgen klokken 17 Hvor: MCH Arena Dommer: Claus Bo Larsen Karantæne: George Florescu, FCM Form: FCM er uden sejr i tre kampe – lige så mange som Allan Kuhn har været i trænerstolen. FCN’s stime er lidt værre: ingen sejr i de seneste fire opgør. Desuden: Ken Ilsø og Martin Albrechtsen kan få debut for Ulvene. Tv: TV 2 Sport

silKebOrg

sønderjysKe

Hvornår: Søndag klokken 14 Hvor: Silkeborg Stadion Dommer: Jakob Kehlet Karantæne: Thorbjørn Holst Rasmussen, SIF og Morten Bertolt, SE Form: I Sønderjyskes fire seneste superliga-kampe er der kun scoret et mål, holdet har kun vundet en af dem. Silkeborg er ubesejret i to. Desuden: Tyrkiske Sivasspor skulle have kig på Silkeborg-topscorer Rajko Lekic. Tv: Canal 9

esbjerg

hb Køge

Hvornår: Søndag klokken 16 Hvor: Blue Water Arena Dommer: Peter Rasmussen Form: Esbjerg har hentet ni point i tre kampe, HB Køge har indkasseret fem mål i snit per udekamp og har derfor i snit hentet nul point per udekamp ... Desuden: HB Køge – eller dengang Herfølge – vandt senest i Esbjerg i maj 2000, mesterskabssæsonen. Tv: TV 2 Sport

brøndby

agF

Hvornår: Søndag klokken 18 Hvor: Brøndby Stadion Dommer: Thomas Vejlgaard Form: Brøndby har ikke tabt i tre kampe, AGF er oppe på syv kampe uden nederlag og er eneste ubesejrede hold i ligaen. Desuden: Martin Bernburg bliver muligvis sin skade kvit for hjemmeholdet, mens der ventes stort AGFrykind på tribunerne. Tv: 3+

Stephan Andersen Han stod overraskende godt mod Portugal. Han viste det stabile niveau, man kan forlange af en landsholdsmålmand: Havde et par rigtig gode redninger og mange, som han skulle tage. Men i feltet var han utrolig sikker, og det var det mest imponerende, for her har han været flagrende.

Danmark i Albanien Danmark er foran 1-0 mod Albanien og lukker ikke kampen – og balancerer endda på kanten af nederlag. Skuffende, at holdet ikke har en eneste chance i anden halvleg ud over Bendtners hovedstød to minutter før tid. Der var tendenser til et kollektiv sammenbrud i anden halvleg.

»Jeg elsker livet som fodboldspiller« Resultaterne har ikke været de bedste for FCK og Martin Vingaard på det seneste Han kan dog stadig �nde stor glæde ved at spille fodbold DANIEL MARTINSEN dma@metroxpress.dk

Hold øje med ... ... Ken Ilsø (billedet) og Martin Albrechtsen (og til dels Poul Hübertz). Der er ikke sket ret meget på transfermarkedet, så det er overraskende, at midtjyderne kan finde penge til at hente to så store profiler. Det viser handlekraft. Jens Ørgaard må have vurderet, at han skulle have noget inspiration udefra – at Kuhn ikke kunne gøre det alene. Det har også set humørforladt ud.

Tre ting, vi skal have svar på ... Hvem er guldbejleren? Hvem er stærkest lige nu? OB eller FC København? Kommer der en afgørelse på kampen, for det lugter meget af et kryds? FCK er nok stadig lidt sårbar efter CL-nederlaget, men det er et godt tidspunkt at møde OB, der savner en defensiv styrmand. Eric Djemba-Djemba har karantæne, og Esben Hansen er blevet udlejet. Nikolaj Agger er hentet til Sønderjyske på en lejekontrakt, og det bliver spændende at følge, om ikke han griber chancen. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis han gør. Godt fund af Sønderjyske, når Ilsø er væk. Får Esbjerg førstepladsen? Det er der en god sandsynlighed for. Det er et rigtig spændende hold, og jeg kan godt lide typer som Rieks, Nymann, Vendelboe, Mehl, Lange og Jørgensen. Det er mange spillere af egen avl, og det er vigtigt at fremhæve. 

I øvrigt!

»Randers FC og FC Midtjylland har brugt landskamppausen på at sende spillerne på team building. Det er en interessant tendens. Og positivt, at man tænker mere i de mentale baner og ikke bare fokuserer på teknik, taktik og fysik. Trænere og klubber har erkendt, at kemi og mentalt overskud betyder mere og mere.«

Han nævner det selv, Martin Vingaard – ødelægger det faktisk – da han svarer på det allerførste spørgsmål om, hvordan han går og har det. »Jeg har det rigtig godt, jeg er glad for tilværelsen, glad for at bo i København. Det eneste minus på tilværelsen er selvfølgelig, at vi ikke skal spille Champions League.« Crash. I tråd med metroXpressgæsteredaktørernes vision for dagens avis skal interviewet med FC Københavns midtbanespiller være om det positive ved livet, men blamagen på Cypern for godt og vel 14 dage siden, tys-tys-emnet i denne forbindelse, fylder stadig. Men 24-årige Vingaard er kommet videre – på det sædvanligvis positive spor, om man vil. Det har 14 dages kamppause på grund af landsholdets to VM-kvalifikationsopgør trods alt hjulpet på. »For mit eget vedkommende er jeg ved at være tilbage, hvor jeg skal være. Som fodboldspiller skal man relativt hurtigt have tingene ud af kroppen, fokusere og se frem. Dagen i går kan du ikke lave om, men du kan ændre det fremadrettet, og sådan er det vel hele livet igennem?« siger Martin Vingaard. Et enkelt dårligt resultat kan da heller ikke ødelægge hans glæde ved det helt basale job som professionel fodboldspiller. Det, der er tilbage, når sejrene, titlerne og målene skrælles bort. »Jeg laver jo det, jeg allerallerhelst vil. Jeg har hele tiden fået lov til at gå efter mine mål. Og at jeg så kan leve af det, er bare dejligt. Jeg elsker livet som fodboldspiller, og jeg elsker at spille

fodbold. Jeg er konkurrencemenneske, og det med hele tiden at blive målt på præstationer og skulle præstere hver dag til træning og hver weekend i kamp, elsker jeg. Og alt det omkring det: ros fra folk, glæden ved at have vundet noget, at tilfredsstille fans. Der er vel ikke nogen, der kan sige, at det ikke er dejligt at rende her og træne i halvanden time under høj sol med godt humør og god stemning,« siger han og kigger ud over FC Københavns træningsanlæg, Nummer 10, på Fredriksberg. I morgen er det endelig kampdag igen – topkamp mod OB, som metroXpress’ udsendte formulerer det, men ...: »Vi er jo ikke et tophold endnu. I øjeblikket mangler vi nogle point i forhold til AGF, OB og AaB, så vi er tvunget til at vinde hver gang. Derfor er alle vores kampe i stedet som finaler … men det er jo altid sjovt at spille finaler,« siger Martin Vingaard. Og så endte det alligevel med en positiv vinkel fra den skudstærke midtbanespiller.

Martin Vingaard 24 år. Kom til FC København i  januarvinduet i år. Sammen med resten af FCK-truppen må han erkende, at klubben kun ligger nummer fem i Superligaen i øjeblikket. Har scoret to mål i Superligaen i denne sæson.

Ob

FC København

Hvornår: I morgen klokken 15 Hvor: Fionia Park Dommer: Lars Christoffersen Karantæne: Eric Djemba-Djemba, OB Form: Nederlag i Silkeborg kostede OB en top-3-placering, FCK jager tredje udesejr i træk. Desuden: I aftes havde 11.500 købt billet til kampen. Tv: Canal 9


www.metroXpress.dk

sport

Fredag 11. september 2009

51

Siden er redigeret af Jeppe Dong Abrahamsen

Nu gælder det en plads i finalen Selv om Caroline Wozniacki er tårnhøj favorit i semi�nalen ved US Open, passer hun på med at undervurdere sin modstander, Yanina Wickmayer EMMANUEL DUNAND/SCANPIX

Jakob melgaard jm@metroxpress.dk

Hun har allerede spillet sig ind i amerikanernes hjerter – nu mangler hun bare at spille sig ind i deres grandslam-finale. ‘Miss Sunshine’, som Caroline Wozniacki er blevet navngivet i de amerikanske medier, mangler kun at overvinde den sidste hurdle, før hun står i US Openfinalen. Den danske teenager er tårnhøj favorit, før semifinalen mod den 19-årige belgier, Yanina Wickmayer, men selv passer den danske tennisstjerne på med at undervurdere sin modstander. »Jeg tager intet for givet. Hun har spillet fantastisk tennis for at komme så langt. Jeg vil kæmpe for hvert et point, og forhåbentlig kan jeg hive den hjem, men man ved aldrig. Det er 50-50, når du kommer ud på banen,« siger Caroline Wozniacki forsigtigt. Knap så beskeden er den useedede Yanina Wickmayer. Hun tror selv på, at hun kan udnytte procenterne til sin egen fordel og på den måde nå finalen, hvor hun kan komme til at stå over for landsmanden Kim Clijsters. »Jeg har arbejdet virkelig hårdt for det her. Jeg har bevaret roen, og jeg går ind til hver kamp med troen på, at jeg kan vinde. Lad os håbe, at Kim og jeg kan mødes i finalen,« siger hun. Skulle de to belgiere ende med at mødes i finalen vil det være en historisk begivenhed. Det vil i så fald være første gang, at to useedede spillere mødes i slutkampen i en grandslam.

»Jeg kan stadig ikke helt forstå, at jeg er i semifinalen, så det bliver fantastisk at spille den kamp.« Caroline WozniaCki

på Team Saxo Bank – især Kim Andersen, som Arvesen også kørte for på Team Fakta. ritzau

Kort nyt

Søren Hansen alene i spidsen GOLF. Søren Hansen indta-

ger førstepladsen alene i tyske Köln efter åbningsdagen ved Mercedes-Benz Championship på European Tour. Danskeren præsterede en runde i 65 slag, hvilket er syv under banens par. Søren Hansen gik en fejlfri runde, der bød på fem birdier samt en eagle. ritzau

»Jeg synes, at vi skal udskifte landstræneren, uanset om Sverige kommer med til VM eller ej.« HanS baCke, tidligere træner i FC købenHavn, Som mener, larS lagerbäCk bør erStatteS. iFølge SvenSk tv4

meldgaard igen på landsholdet HÅNDBOLD. FCK Håndbolds

arvesen cykler videre på Sky CYKELSPORT. Kurt Asle Ar-

vesen, der forlader Team Saxo Bank for at cykle videre hos Team Sky, havde brug for ny motivation, og derfor måtte den 34-årige nordmand skifte hold. Nordmanden siger dog til avisen VG, at han kommer til at savne holdkammeraterne og sportsdirektørne

Aalborg DH . . . . . . . . . . . 1 0 0 1 29-34 0 Odense GOG . . . . . . . . . . 1 0 0 1 22-28 0

Resultater og stillinger

FC Midtjylland . . . . . . . . 2 0 0 2 41-48 0

GOLF

FODBOLD

European Tour

VM-kval., Sydamerika (18) Bolivia-Ecuador .............................. 1-3 Uruguay-Colombia .......................... 3-1 Paraguay-Argentina ....................... 1-0 Brasilien-Chile ................................ 4-2 Venezuela-Peru ............................... 3-1

I morgen kan Caroline Wozniacki spille sig i finalen ved US Open. Kampen spilles efter den første semifinale mellem Kim Clijsters og Serena Williams, der starter klokken 18.30 dansk tid.

Brasilien . . . . . . . . . Paraguay . . . . . . . . . Chile . . . . . . . . . . . . Ecuador . . . . . . . . . .

16 16 16 16

9 9 8 6

6 3 3 5

1 4 5 5

32- 9 20-13 27-20 21-23

33 30 27 23

Argentina . . . . . . . . 16 6 4 6 20-19 22

Wozniackis vej til sejren i US Open

Wick-hvem?

Uruguay . . . . . . . . . Venezuela . . . . . . . . Colombia . . . . . . . . . Bolivia . . . . . . . . . . . Peru . . . . . . . . . . . . .

16 16 16 16 16

5 6 5 3 2

6 3 5 3 4

5 7 6 10 10

26-18 22-27 10-14 20-32 9-32

21 21 20 12 10

EM, kvinder, finale

Yanina Wickmayer er sidste hurdle for Caroline Wozniacki inden en eventuel finale ved US Open. Kampen spilles i aften. Den 19-årige belgier er højrehåndsspiller og har en dobbelt baghånd. Det samme har Wozniacki. Har vundet én WTA-turnering. Wozniacki er nummer otte og har seks titler. 1,82 meter høj – fem centimeter mere end Wozniacki. Den anden semifinale står mellem Kim Clijsters og Serena Williams.

England-Tyskland 2-6 (1-2) Mål: 0-1 Birgit Prinz (20.), 0-2 Melanie Behringer (22.), 1-2 Karen Carney (24.), 1-3 Kim Kulig (51.), 2-3 Kelly Smith (55.), 2-4 Inka Grings (62.), 2-5 Inka Grings (73.), 2-6 Birgit Prinz (76.) Tilskuere: 5.000

HÅNDBOLD HåndboldLigaen, kvinder (22)

Yanina Wickmayer

Serena Williams

Belgien Nummer 50 i verden Indbyrdes: 0-0

USA Nummer 2 i verden Indbyrdes: 1-0 til Williams

Semifinale

Finale

FCK-FC Midtjylland ...................... 21-20 Horsens HK-SK Aarhus ................. 27-26 Viborg HK (MP) . . . . . . . . T. Esbjerg . . . . . . . . . . . . FCK . . . . . . . . . . . . . . . . . Horsens HK . . . . . . . . . . . SK Aarhus . . . . . . . . . . . . Randers HK . . . . . . . . . . .

299,-

til

én vej

Prisen gælder til og med 13. september 2009.

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

2 2 2 2 2 2

2 2 2 1 1 1

0 0 0 0 0 0

0 0 0 1 1 1

67-51 59-46 49-42 50-50 52-51 50-52

4 4 4 2 2 2

Tvis/Holste. (O) . . . . . . . . 2 1 0 1 50-57 2 KIF Vejen . . . . . . . . . . . . . 2 1 0 1 46-46 2 SønderjyskE . . . . . . . . . . 2 0 0 2 41-51 0

TUSINDVIS AF BILL BILLETTER DIREKTE TIL 11 VARMERE HIMMELSTRØG

stregspiller Mette Meldgaard er igen klar til at spille for det kvindelandshold, der til december skal til VM i Kina. Efter syv års selvvalgt pause er Mette Meldgaard tilbage blandt landstræner Jan Pytlicks udvalgte, der senere på måneden spiller GF World Cup i Århus. Meldgaard mistede lysten til landsholdet, efter at hun blev vraget forud for EM-slutrunden i 2002. ritzau

Stillingen efter første runde i European Tour-turneringen, Mercedes-Benz Championship, afviklet på Golf Club Gut Lärchenhofs baner i Køln, Tyskland. Banens par = 72 slag: 1. Søren Hansen, Danmark, 65 slag, 2. Chris Woods, England, 66, 3. David Drysdale, Skotland, 67, 3. James Kingston, Sydafrika, 67, 3. Scott Strange, Australien, 67, 3. Ross Fisher, England, 67, 7. Simon Dyson, England, 68, 7. Paul Lawrie, Skotland, 68, 7. Francesco Molinari, Italien, 68, 10. Søren Kjeldsen, Danmark, 69, 10. Markus Brier, Østrig, 69, 10. Stephen Dodd, Wales, 69, 10. Nick Dougherty, England, 69, 10. Richard Finch, England, 69, 10. Christian Nilsson, Sverige, 69, 10. Louis Oosthuizen, Sydafrika, 69, 10. Graeme Storm, England, 69, 10. Daniel Vancsik, Argentina, 69, 10. Anthony Wall, England, 69, 20. bl.a. Anders Hansen, Danmak, 70, 67. bl.a. Thomas Bjørn, Danmark, 76, 67. bl.a. Jeppe Huldahl, Danmark, 76.

TENNIS US Open Herresingle, kvartfinaler: Novak Djokovic, Serbien (4)-Fernando Verdasco, Spanien (10), 7-6 (7/2), 1-6, 7-5, 6-2, Roger Federer, Schweiz (1)Robin Söderling, Sverige (12), 6-0, 6-3, 6-7 (6/8), 7-6 (8/6). Damesingle, kvartfinaler: Caroline Wozniacki, Danmark (9)-Melaine Oudin, USA, 6-2, 6-2, Yanina Wickmayer, Belgien-Katerina Bondarenko, Ukraine, 7-5, 6-4. Mixed double, finale: Carly Gullikson/Travis Parrott, USACarla Black, Zimbabwe/Leander Paes, Indien (2), 6-2, 6-4.


52

www.metroXpress.dk

sport

Fredag 11. september 2009 Siden er redigeret af Jeppe Dong Abrahamsen

HENNING BAGGER/SCANPIX

Træneren

Gusmyl Perdomo Alder: 33 år. Prof-debut: 15. juni 2002. Statistik: 18 kampe – 16 sejre (10 på knockout) og to nederlag. Latinamerikansk mester i WBA-forbundet og officiel udfordrer til Mikkel Kesslers WBA-verdensmesterskab.

JIMMY MONTOYA »Kessler er bedre end nogensinde« AF ALEX BELMARK

Jimmy Montoya er ikke i tvivl om, at Mikkel Kessler i morgen aften vil forsvare sit WBA-bælte mod Gusmyl Perdomo fra Venezuela og kvalificerer sig til den stort anlagte bokseturnering Super Six World Boxing Classic. Den garvede amerikanske træner har finpudset den danske supermellemvægter, og uanset hvad Perdomo finder på, vil Montoya have et modtræk klar.

»Jeg har kun set et bånd med Perdomo, mere gider jeg ikke. Når jeg har set ham et minut i ringen, ved jeg, hvordan han bokser, og hvad Kessler skal gøre. Jeg har været i branchen i 47 år,« siger han til metroXpress.

»Jeg holder mig selv oppe ved at tænke: Det her er mit liv. Det er det, jeg vil. Jeg har nogle år, jeg kan bygge på endnu, men hvis jeg taber, så er mit liv færdigt. Og så overtager han.«

Hvor god er Kessler?

»Han er bedre nu end nogensinde. Bedre kombinationer, smukt jab, og han har bedre forstand på sit våbenarsenal.«

MIKKEL KESSLER DØMMER SIG SELV

Skal vi se det bedste fra Kessler?

FÆRDIG SOM BOKSER, HVIS HAN TABER I MORGEN. IFØLGE RITZAU

»Hell no, det kommer vi til at se i Super Six.« Hvordan ender kampen?

»Jeg bryder mig ikke om at forudsige kampe, men Mikkel kommer til at slå ham ud i 6.-9. runde.« Jeg har hørt, at Perdomo bliver bedre og bedre, som kampen skrider frem …

»Det bliver han også nødt til.«

Jimmy Montoya

Mikkel Kessler

Mikkel Kessler og Gusmyl Perdomo (th.) giver hånd før kampen i morgen aften i Herning.

Sudoku

Sjov og spil

Alder: 30 år. Prof-debut: 20. marts 1998. Statistik: 42 kampe – 41 sejre (31 på knockout), et nederlag. WBA-verdensmester.

Krydsord Bezzerwizzer er et quizspil, hvor det ikke er nok at have sin paratviden i orden. Spillet kombinerer quiz, taktik og drilleri i en underholdende blanding. Prøv selv at teste din paratviden her – god fornøjelse!

Hvilken maler står bag 'Golconda' fra 1953, der forestiller et utal af næsten ens mænd i bowlerhatte som regner mod jorden - Hugo Ball, Max Ernst eller René Magritte? Hvilken pris bliver givet til direktøren for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Jørn Lund 8. september 2009 - Krygerprisen, LO's kulturpris eller Modersmåls-Prisen?

Hvad kalder man et tostavelsesord, som f.eks. sylte, hvor der er tryk på første stavelse - anapæst, jambe eller trokæ?

Hvad var det Samson ifølge Bibelen brugte til at slå 1000 filistre ihjel med - en flintesten, en træstamme fra et egetræ eller en æselkæbe?

Dagen medium løsning: 375 923 487

Aalborg – København

149,-

til

én vej

TV & Radio

Hvad hedder DR's børneprogram, der havde premiere 5. september med Sebastian Klein og Louise Hart som syngende værter - Dit og dat, Hulter til bulter eller Skalte og valte?

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

LØSNING: 1: René Magritte, 2: Modersmåls-Prisen, 3: Trokæ, 4: En æselkæbe, 5: Hulter til bulter

Peep no11

15% af danskerne har “lånt” en cykel hjem fra byen. Har du?

Vind Bezzerwizzer Mandag til fredag trækker vi hver dag lod om et spil BEZZERWIZZER Kompakt. Klik ind på www.clubmetroxpress.dk

Torsdagens krydsordsløsning: KAMPKLAR VANDRET: KAMPKLAR - UFORMELT - ANS - EGE - SLENTRE - TUNGE - RI - ENTREER - RETUR - ELO - REMEDIER. LODRET: ER - KUNSTNER - AFSLUTTE - MO - ENRUM - PRANGERE - KM - TEE LEER - REI - ALGER - LE - ÆRTE - IGOR.

JA

? ?

Nej

Din mening tæller! Meld dig til panelet på 24panelet.dk

Vi er spændte på at høre fra dig – så kig ind på www.24panelet.dk


54

www.metroxpress.dk

Tv fredag

Fredag 11 SePtember 2009

TUSINDVIS AF BILL BILLETTER DIREKTE TIL 11 VARMERE HIMMELSTRĂ&#x2DC;G

299,-

til

ĂŠn vej

Prisen gĂŚlder til og med 13. september 2009.

Prisen er inkl. skatter og afgifter. PĂĽ enkelte dage og afgange kan der vĂŚre fĂĽ eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaĂŚndringer.

DR1 12.00 DR Update - nyheder og vejr 12.10 Jersild Live (G) 12.35 Aftenshowet (G) 13.00 Aftenshowet 2. del (G) 13.30 (TH) Hvor er vi landet? (5:6) (G) 14.00 Det lille hus pĂĽ prĂŚrien (133) 14.50 Nyheder pĂĽ tegnsprog 15.00 DR Update - nyheder og vejr 15.10 Boogie Mix 16.00 Boogie Listen 17.00 (TTV) Min funky familie (2:8) 17.30 Fredagsbio 17.40 Den lille prinsesse 17.50 Manda

18.00 Aftenshowet DR1â&#x20AC;&#x2122;s daglige aktualitetsprogram, live fra RĂĽdhuspladsen i København. 18.30 TV Avisen med Sport og Vejret 19.00 (TTV) Disney Sjov Tegnefilm.

DR2

TV 2

15.00 (TTV) Univers (G) 15.30 Solens mad (2:6) 16.00 Molekyler i snor (8:9) 16.30 (TTV) DR Friland: SĂĽ langt sĂĽ godt (4:6) 17.00 Deadline 17:00 17.30 Hun sĂĽ et mord (215)

12.00 Nyhederne 12.10 Regionale nyheder 12.35 Airport (18) 13.05 Lille doktor pĂĽ prĂŚrien (107:150) 14.00 Nyhederne og Vejret 14.10 Amys ret (67) 15.00 Kongen af Queens (62) 15.25 Langt fra Las Vegas (25:53) 16.00 Nyhederne 16.05 Regionale nyheder 16.15 Kessler pĂĽ vĂŚgten 16.55 Venner (229) 17.25 Venner (230)

18.20 (TTV) Danske vidundere: RĂĽbjerg Mile Se nĂŚrmere pĂĽ nogle af Danmarks naturskabte vidundere. 18.40 Savnet i kamp - offer for realpolitik Tysk dokumentar fra 2007. 19.30 DR2 Udland Nyheder, baggrund og perspektiv fra hele verden med interviews fra bĂĽde ind- og udland.

Tv-tips

TV3

18.00 Nyhederne 18.10 Regionale nyheder 18.20 Vejret - med Energidysten. 18.25 Goâ&#x20AC;&#x2122; aften Danmark 19.00 (TTV) Nyhederne 19.30 Regionalprogram

12.10 Dr. Phil (1113). Amerikansk livsstilstalkshow. Hvis du ligger i krig med et medlem af svigerfamilien eller en af dine egne forĂŚldre, sĂĽ se med i dag og lĂŚr, hvordan du kan genopbygge tilliden i familien. 13.05 Top Model Australien (8) (G) 14.10 Ekstrem hjemmeservice (130). Amerikansk reality-serie. â&#x20AC;?Ekstrem hjemmeserviceâ&#x20AC;? besøger Miller-familien i Wyoming, hvis hjem er blevet forgiftet med radon. 15.05 Fra skrot til slot (3) 16.05 Navy CIS (116) (G) 17.00 Navy CIS (117) 17.55 Top Model Australien (9)

19.00 Skadestuen (327) (G) Amerikansk dramaserie.

A Time to Kill Amerikansk thriller fra 1996 DR1 klokken 21.55 En 10-ĂĽrig sort pige bliver voldtaget af to racister. De bliver anholdt kort efter, men da de er pĂĽ vej ind til retssagen, dukker pigens far, Carl Lee Hailey, op med et gevĂŚr og drĂŚber de to mĂŚnd. Den unge Jake Brigance pĂĽtager sig at blive hans forsvarer, men der skal helt ekstraordinĂŚre midler til at vinde sagen, og i kulissen lurer Ku Klux Klan.

Store Drømme - det første kig

20.00

Talent 09 Sü er det første liveprogram skudt i gang, og de første syv hübefulde talenter stür klar i kulissen. Hella Joof, Nikolaj Koppel og Jokeren er som altid klar til at bedømme deltagerne hürdt og kontant. 21.00 TV Avisen 21.30 Talent 09 - afgørelsen Seerne har stemt, og nu vil det vise sig, hvilke tre talenter der kan ünde lettet op. De to deltagere med flest sms-stemmer gür direkte videre til semifinalen. 21.55 FILM ((S)) A Time to Kill Amerikansk thriller fra 1996. Uegnet for mindre børn. Medvirkende: Jake Brigance: Matthew McConaughey, Carl Lee Hailey: Samuel L. Jackson, Ellen Roark: Sandra Bullock, Rufus Buckley: Kevin Spacey, Freddie Cobb: Kiefer Sutherland og Lucien Wilbanks: Donald Sutherland. Instruktion: Joel Schumacher. 00.15 FILM ((S)) American Pie Amerikansk komedie fra 1999. Uegnet for børn. Medvirkende: Jim: Jason Biggs, Oz: Chris Klein, Nadia: Shannon Elizabeth og Stiflers mor: Jennifer Coolidge. Instruktion: Paul Weitz. 01.45-02.10 Seinfeld (74)

20.00

20.00

Sherlock Holmes â&#x20AC;&#x17E;Wisteria Lodgeâ&#x20AC;&#x153;. Holmes opsøges af hr. Scott Eccles, der aftenen før har haft en mĂŚrkelig oplevelse i Surrey.

Den Store Klassefest - Special De to dansedommere er kendt for at dele karakterer ud til modige kendte danskere, som medvirker i â&#x20AC;&#x17E;Vild med dansâ&#x20AC;&#x153;. Men i denne specialudgave kĂŚmper de selv om karaktererne.

20.50 (TTV) Rockerne: Klubaften Reportage om den hĂĽrde hverdag i rockerklubben Svinene. 21.00 (TTV) SkrĂĽplan - Centervagterne Speciel 21.30 (TTV) SkrĂĽplan - Bruno og Nalle speciel Det bedste fra de krĂŚsne singlemĂŚnd Bruno & Nalles jagt pĂĽ kĂŚrligheden. Se ogsĂĽ fraklip fra serien. 22.00 Omid Djalili Show (7) 22.30 Deadline VĂŚrt: Nikolaj Sommer. 23.00 FILM ((S)) Scream 2 Amerikansk gyser fra 1997. Medvirkende: Sidney Prescott: Neve Campbell, Gale Weathers: Courteney Cox, Dewey Riley: David Arquette, Cici Cooper: Sarah Michelle Gellar og Randy Meeks: Jamie Kennedy. Instruktion: Wes Craven. 00.50 DR2 Udland (G) 01.20-02.15 ((S)) The L Word (44) Amerikansk dramaserie fra 2007.

21.25 (TTV) Store Drømme - det første kig Dansk fiktionsserie. 21.30 WeekendVejret - med Energidysten. 21.40 (TTV) Tak for i aften - med Ă&#x2DC;gendahl & Klan (5:8) Sketchshow med Mick Ă&#x2DC;gendahl og Rune Klan. 22.10 FILM ((S)) The Italian Job Amerikansk actionthriller fra 2003. Instruktion: F. Gary Gray. 00.05 Detektiv Monk (66) Amerikansk krimikomedieserie. 00.50 FILM ((S)) High Fidelity Amerikansk-engelsk romantisk komedie fra 2000. Instruktion: Stephen Frears. 02.45 Pigerne pĂĽ sidelinjen (12:42) Amerikansk sitcom. 03.10 Goâ&#x20AC;&#x2122; aften Danmark (G) 03.40 Amys ret (67) Amerikansk dramaserie. 04.25-05.30 Lov og uorden Engelsk politiserie.

Superkvalitet Superbilligt FĂĽ Danmarks billigste digitale tv-pakke med HDTV.

73CEQ^g za

5^adSbc !\SaPQ^((Za\S7P[eza[XVZ^acbTaeXRT)"'(Za73CEQ^g) Za zaBP\[Tc_aXb za) (%%Za?PaPQ^[\TSU­[VTadST]QTaTV]X]V BcP]SPaSX]bcP[[^V[TeTaX]V)#($Za3A733AAP\PbYP]V^V3A:UaP (6[STaZd]]hTZd]STa

:P\_

20.00

Robinson Ekspeditionen 2009 (G) De kloge bliver lĂŚnket sammen pĂĽ ubestemt tid. Det skaber hurtigt ballade og splid, for pludselig skal alle vĂŚre enige om alt. OgsĂĽ nĂĽr de skal tisse. Gensyn fra i mandags. 21.20 FILM United 93 Fransk-engelsk-amerikansk drama fra 2006. Medvirkende: Captain Jason Dahl: J.J. Johnson, LeRoy Homer: Gary Commock, Deborah Welsh: Polly Adams og CeeCee Lyles: Opal Alladin. Instruktion: Paul Greengrass. 23.25 FILM Flight 93 Amerikansk drama fra 2006. Medvirkende: Tom Burnett: Jeffrey Nordling, Todd Beamer: Brennan Elliot, Deena Burnett: Kendall Cross, Mark Bingham: Ty Olsson og Lisa Jefferson: Monnae Michaell. Instruktion: Peter Markle. 01.20 FILM Uden en chance Amerikansk thriller fra 2000. Medvirkende: Kaptajn John Prescott: Jack Wagner, Kim McGre: Christine Elise og George Eller: James Sikking. Instruktion: Armand Mastroianni. 03.05-05.15 FILM Rent Amerikansk drama fra 2005. Instruktion: Chris Columbus.

PV]T_

5­a #( 5­ #(

aXb

Underholdning TV 2 klokken 21.25 Lørdag aften er der premiere pĂĽ TV 2â&#x20AC;&#x2122;s nye fiktionsserie i 10 afsnit â&#x20AC;?Store Drømmeâ&#x20AC;?, hvor vi følger en rĂŚkke talentfulde unge, der drømmer om en plads i rampelyset. Mød blandt andre Anna David, Maria Lucia, Simon Mathew, Morten Hemmingsen og Mathias Arvedsen i rollerne som elever pĂĽ sang- og danseskolen Akademiet.

The Italian Job Amerikansk actionthriller fra 2003 TV 2 klokken 22.10 Mestertyven Charlie Croker begĂĽr sammen med sin bande et kup i Venedig, hvor de stjĂŚler guldbarrer til en vĂŚrdi af over 37 millioner dollars. Alt skulle nu se perfekt ud, men efter kuppet bliver banden forrĂĽdt af et af medlemmerne, Steve. Han myrder pengeskabseksperten John Bridger og stikker af med guldet. Crocker lader sig dog ikke slĂĽ ud af det, han samler banden igen, og de allierer sig med den smukke pengeskabsekspert Stella. Sammen vil de stjĂŚle guldet tilbage!

AX]V^VQTbcX[]d_z

(( & "!(!(

 =d

_a\S

?aXb za) (%%

T[[TaRP]P[SXVXcP[SZ


www.metroxpress.dk

Tv fredag

Fredag 11 SePtember 2009

Peep

no

55

5

45% af danskerne kigger i andre folks toilettaske. Gør du? Som medlem af opeepl-panelet modtager du spørgsmål på SMS fra virksomheder, som ønsker at høre din mening. Du får 2 kr. for hvert svar, som du kan give til velgørenhed eller beholde selv. Læs mere på www.opeepl.dk eller send PANEL til 1231 Du betaler almindelig SMS takst. opeepl, gothersgade 8d, 1123 kbh k, 35559865

TV3+

TV 2 Zulu

Kanal 4

12.35 Top Gear (G) 13.40 How I Met Your Mother (G) 14.10 Navy CIS (G) 15.10 Navy CIS 16.05 Scrubs 16.35 Scrubs 17.05 According to Jim (G) 17.30 According to Jim

12.15 Footballers Wives 13.10 Go’ aften Danmark 13.35 Sams bar 14.05 Sams bar 14.30 Dawson’s Creek 15.15 David Letterman 16.00 MacGyver 16.55 X-Files 17.40 Hope & Faith

18.00 Two and a Half Men (G) 18.30 Two and a Half Men 19.00 Simpsons 19.30 Simpsons 20.00 Simpsons (438) (G) Amerikansk kulttegnefilm. 20.30 Scrubs (167) Amerikansk komedieserie. Resten af holdet tager det ikke så pænt, da J.D. fortæller, at han overvejer at flytte tættere på sin søn. Turk føler sig efterhånden godt tilpas som leder af operationsgangen. 21.00 Grillet - en hyldest fra helvede (3) Underholdning. 22.00 FILM The Waterboy Amerikansk komedie fra 1998. Instruktion: Frank Coraci. 23.50 FILM Mini’s First Time Amerikansk komedie fra 2006. Instruktion: Nick Guthe. 01.35 FILM Tegnet Amerikansk gyser fra 1976. Instruktion: Richard Donner. 03.25 Miami Vice (G) 04.15-05.00 Cold Case (G)

18.10 Kongen af Queens (53) 18.35 Kongen af Queens (54) 19.00 Venner (99) (G) 19.30 Venner (100) 20.00 (TTV) Viva La Bam (1) Vilde pranks med Bam og vennerne. 20.25 The Dudesons (17:25) Finske vovehalse i ekstreme stunt. 20.55 Osbournes Reloaded 21.30 FILM Bloodsport - kamp til døden Amerikansk actionfilm fra 1988. Instruktion: Newt Arnold. 23.00 Little Britain comes to America (1:6) Engelsk comedy-serie. 23.30 Star Stories - Bono (1:5) Engelsk satireserie. 00.00 The Kevin Bishop Show 00.25 Kongen af Queens (53) (G) 00.55 Kongen af Queens (54) 01.20 Hope & Faith (73) (G) 01.50 David Letterman 02.35 Nærmest lykkelig 03.00 MacGyver (G) 03.50 X-Files (G) 04.40-05.25 Scariest Places on Earth

TV3 Puls

TV 2 Film

12.00 Hell’s Kitchen (G) 13.00 Mad med Nigella (G) 13.30 Mad med Nigella (G) 14.00 Formel 1: Italiens Grand Prix - træning, direkte 15.35 Bliv Grand Prix-kører 16.05 Forsvundet sporløst 17.00 Hell’s Kitchen

18.00 Mad med Nigella 19.00 Smallville 20.00 Cold Case 21.00 New Amsterdam 22.00 Las Vegas 23.00 Virkelighedens Navy CIS 01.00-05.15 Nat-tv

12.10 5 Minutter - Lokalnyt 12.20 Stargate SG1 13.15 Battlestar Galactica 14.10 5 Minutter - Lokalnyt 14.20 Lost 15.10 Aftenvagten (G) 16.10 5 Minutter - Lokalnyt 16.15 War at Home 16.45 Mythbusters (G) 17.45 5 Minutter - Lokalnyt

18.05 American Gladiators 19.50 5 Minutter - Lokalnyt 20.00 Mythbusters 21.00 UK Gladiators 21.55 FILM Fight Club Amerikansk thrillerdrama fra 1999. 00.20-05.35 Nat-tv

FORSIDE

12.55 En morder iblandt os 14.40 ((S)) Knockaround Guys 16.10 Chaos 17.50 Stealth Fighter

19.15 FILM ((S)) Only You - den eneste ene Amerikansk romantisk drama fra 1994. 21.00 FILM ((S)) Bulletproof Monk Amerikansk actioneventyrfilm fra 2003. 22.35 FILM ((S)) Hero Kinesisk actioneventyrfilm fra 2002. 00.10 FILM ((S)) Rub & stub og to rygende geværer Engelsk gangsterkomedie fra 1998. 01.55-06.20 Nat-tv

12.20 Flipper 13.05 Bonanza 13.55 Becker 14.20 Et lægehus på landet 15.10 Doktor Kleist 16.00 Lov og uorden 16.50 Lov og uorden 17.40 Små og store synder

18.35 Små og store synder 19.30 M.A.S.H 20.00 Rosemary & Thyme 20.55 Rosemary & Thyme 21.45 Dommer John Deed 23.25 Talkshowet Meyerheim 00.10-02.15 Nat-tv

SVT2

16.55 Opslagstavlen 17.00 Bazar 17.25 Forbrugermagasinet Plus 17.55 Sportsnyt

18.00 Nyheder med finans 18.10 Regionale nyheder 18.15 Go’aften 19.00 Kulturnyheder 19.15 Regionale nyheder 19.30 Nyheder med finans 20.00 Doobidoo 21.00 FILM Afsporet Amerikansk thriller fra 2005. 22.45-05.10 Nat-tv

18.00 Big Brother I Dansk reality-serie fra 2001. 19.00 Jagten på drømmekvinden Amerikansk datingprogram. 20.00 De unge mødre: De første år Dansk dokumentarserie. 20.30 De unge mødre: De første år Dansk dokumentarserie. 21.00 FILM Twitches Too Amerikansk familiefilm fra 2007. Instruktion: Stuart Gillard. 22.45 Best of Baronessen Dansk livsstilsunderholdningsprogram. 23.30 Will og Grace (G) Amerikansk komedieserie. 00.00 Big Brother I (G) Dansk reality-serie fra 2001. 00.50 Greys hvide verden (G) Amerikansk dramaserie. 01.35 Nip/Tuck Amerikansk dramaserie. 02.25 The Oprah Winfrey Show (G) 03.10 Rachael Ray (G) 03.55-04.45 Forældreopdragelse

TV 2 Charlie

SVT1

6’eren

12.00 Quiz Hjørnet - direkte telefonquiz 13.00 Glamour 13.30 QTV: Knust af kærlighed (G) 14.30 QTV: Unge mødre - gamle mødre 15.30 Singleliv (G) 16.00 Singleliv 16.35 Will og Grace 17.00 Greys hvide verden

12.00 Quiz Hjørnet - direkte telefonquiz 13.00 Frasier (G) 13.30 De unge mødre (G) 14.00 De unge mødre 14.25 Ghost Whisperer (G) 15.15 House (G) 16.15 CSI: Miami 17.10 Numb3rs

18.10 House Amerikansk dramaserie. 19.05 Ghost Whisperer Amerikansk romantisk spændingsserie. 20.00 Comedy kuren (1) (G) Comedy-dokumentar. 21.00 FILM Ti fod under Amerikansk thrillerkomedie fra 2004. Instruktion: Howard Deutch. 22.50 FILM Scream 3 (G) Amerikansk gyser fra 2000. Instruktion: Wes Craven. 01.05 Criminal Minds (G) Amerikansk krimiserie. 01.55 Criminal Minds Amerikansk krimiserie. 02.50 The Agency (G) Canadisk-amerikansk dramaserie. 03.45-04.35 The Agency Canadisk-amerikansk dramaserie.

United 93 Fr.-eng.-amr. drama fra 2006 TV3 klokken 21.20 Den 11. september 2001 bliver fire indenrigsfly fra United Airlines kapret af terrorister. Efter at to af flyene kolliderer med World Trade Center og et tredje med Pentagon, beslutter passagererne og mandskabet på United Flight 93 at kæmpe mod de fire terrorister for at genvinde kontrollen over flyet.

Ti fod under

TV 2 Sport 14.00 Amerikansk fodbold: Pittsburgh SteelersTennessee Titans 17.00 Motorsport: Nascar - Pep Boys Auto 500 (G)

18.00 Fodbold Forspil 18.30 Motorsport: Superleague Formula 19.30 Golf: Ledreborg PGA Championship (G) 20.00 Fodbold: Div1sionen 20.30 Golf: Barsebäck Invitational 21.00 Cykling: Ritter Classic (G) 21.30 Fodbold: Champions League Weekly 22.00-01.45 Nat-tv

Svensk TV 4

17.30 Nyheder på samisk 17.45 Nyheder på finsk

17.50 Trav: Fredagsflex 17.55 I lyst og gæld

18.00 Bruce Parry i Amazonas 18.55 Nyheder 19.00 Hvem ved mest? 19.30 Garage 20.00 K Special: Dominick Dunne 20.55 Koret med stemmen som instrument 21.00 Nyheder 21.30 Weekendhaven 22.00 Sportsnyt 22.15 Regionale nyheder 22.25-01.55 Nat-tv

18.20 Dagens Keno-tal 18.30 Lokale nyheder med vejret 18.35 Vejret 18.40 Finansnyheder 18.50 Vejret 19.00 Nyhederne 19.30 Hvem vil være millionær? 20.00 Idol 2009 21.00 Kendisjunglen 22.00 Nyheder, sport og vejret 22.25-06.00 Nat-tv

Kultur

Amerikansk thrillerkomedie fra 2004 Kanal 5 klokken 21.00 Amerikansk thrillerkomedie fra 2004. Jimmy og Jill er et mildest talt umage par: To eks-lejemordere, der prøver at holde stien ren og se hverdagen i øjnene. Da en skikkelse fra fortiden dukker op på deres dørtrin, kaster det parret ud i en vanvittig mission. Jimmy og Jill skal nemlig redde en gammel vens kone fra den ungarske mafias kløer, sætte nogle gamle rivaliseringer på plads og forsøge at holde fast i rutinerne og facaden, imens det i den grad brænder på alle fronter!

Fight Club Amerikansk thrillerdrama fra 1999 6’eren klokken 21.55 En ung yuppie, som trods et godt og vellønnet job, er stærkt utilfreds med sin indholdsløse og ensomme tilværelse. Han føler sig dybt deprimeret, og hans eneste fornøjelse er at opbygge den perfekte lejlighed samt at snyde sig adgang til selvhjælpsgrupper for mennesker med uhelbredelige sygdomme blot for at få nogen at snakke med. Alt ændrer sig dog, da han møder den karismatiske og gådefulde Tyler Durden. Tyler mener, at man kan lære meget af smerte, ulykke og kaos.

Find dine studiebøger billigst på Boghit.dk Spar 20-50 %

Læs alt om namedropping, musik, film, bøger, anmeldelser og weekendguide…

på dine bøger

Danmarks bedste annoncetilbud – på metroXpress.dk

Tv-tips

Kanal 5

Nå dagligt ud til 1.000.000 læsere ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om vores nye tilbud på 7730 5757.

Vi sætter pris på dine bøger

Boghit.dk


I morgen 20:00

FANGERNE PÅ FORTET

Vild med børn mod Paradise Hotel

Vild med børn

Paradise Hotel

(Christina Fogh, Gitte Hornshøj, Annemette Fogh, Claus Elming)

(Nick Zitouni, Frederik Lilja, Pernille Skov Christensen, Line Sofie Hansen)

tv3.dk/fangerne

Hvis du ikke kan se TV3, så ring til 70 121 161 og få et godt tilbud

http://www.readmetro.com/media/archive_pdf/20090911_Aarhus  

http://www.readmetro.com/media/archive_pdf/20090911_Aarhus.pdf