Page 1

danmark 路 torsdag 2. april 2009 路 nummer 63

, 299 L酶bejakke


STADIUM MARKETING. Med forbehold for udsolgte varer, lokale afvigelser og evt. trykfejl.

499,Normalpris 799,-

NIKE AIR STASIS III W. Pronationsforstærkede løbesko med AIR-stødabsorbering i fuld længde og meshoverdel. Damestørrelser. Findes også i herremodel.

Find skoene frem, tag løbetøjet på og kom af sted - sværere er det ikke.

499,Løbejakke

SOC W R FC JKT SS091. Vind- og vandafvisende åndbar løbejakke. Med aftagelige ærmer. Damestørrelser.

999,-

499,Normalpris 799,-

Dunparka

: 599 , 399 Løbesæt

Ord. 899:-

Normalpris 699,-

NIKE M MF WARMUP. Løbesæt i funktionelt mikrofibermateriale med lynlås og snøre på jakken. Herrestørrelser. Findes også i damemodel.

BROOKS LATITUDE W. Løbesko til pronerende løbestil, stødabsorbering i hæl og forfod. Forstærket mellemsål for bedre kontrol og bedre afsæt. Damestørrelser. Findes også i herremodel.

1499,-

ASICS GEL KAYANO 15 M. Teknisk avancerede løbesko med uovertruffen løbefornemmelse og stabilitet. Stødabsorberebde gel i hæl og forfod. Til pronerende løb. Herrestørrelser. Findes også i damemodel.

BROOKS ADRENALINE GTS 9 M. Løbesko med suveræn kombination af støtte, stødabsorbering og komfort. Til pronerende løb. Herrestørrelser. Findes også i damemodel.

Årets løbefest!

20%

rabat på et par valgfri løbesko fra Nike.

Årets løbeoplevelse er uden tvivl Midnatsløbet, en 10 km. løbefest midt i byen. I år afholdes Midnatsløbet i Stockholm, Göteborg og København. Du kan købe dit startnummer i nærmeste Stadium butik. Ved køb af startnummer medfølger kupon der udløser 20% rabat på et par valgfri løbesko fra Nike.


g20-TOpmøDE DElER vERDEnS RIgESTE lAnDE annonCe

AlT Om g20-TOpmøDET • SIDE 24

Tendens side 34 Mød Mick Jaggers kvinder Kultur

Danmarks mest læste avis DAnmARk • TORSDAg 2. ApRIl 2009 • uDgAvE 63 • åRgAng 8 • www.mETROxpRESS.Dk

side 40-41 morten pedersen

Carpark North og Szhirley solgte ud Indland

side 6

Det skal koste et års fængsel at gå med våben Klummen

side 22

Så stod pressen sammen Tema

Unge kvinder opdigter voldtægter Sociale problemer og teenage-dramaer kan føre til opdigtede voldtægter, viser ny forskning løgn.

Hver 14. gang en kvinde anmelder, at hun er blevet voldtaget, er det løgn. Og størstedelen af de falske voldtægtsanklager kommer fra unge kvinder under 30 år. Det viser den første store danske undersøgelse på området. De unge kvinder har ofte psykiske problemer, problemer med rusmidler eller andre typer problemer. En anden gruppe er unge teenagepiger. »Det er typisk, at en pige – måske med lidt alkohol i blodet – bliver ked af det. Det kan være over en lille ting, som for eksem-

pel at kæresten ikke lige har tid til hende. Så spørger veninderne naturligvis, hvorfor hun græder. Men det kan være pinligt at indrømme, at man græder over en lille ting. Så siger hun, at hun er blevet voldtaget af en fyr, for ikke at blive til grin foran veninderne,« forklarer jurist Maj-Britt Elise Martinussen, som er en af forskerne bag undersøgelsen. Hun mener, at antallet af falske voldtægter er lavere, end mange danskere tror. »Disse kvinder risikerer at mødes med en uberettiget mistro i

Undersøgelsen • Undersøgelsen har kortlagt 1.364 anmeldelser af voldtægter. • Den viste blandt andet, at syv procent af anmeldte voldtægter er falske, og at kvinder under 30 år står bag tre ud af fire falske anmeldelser. • I 7 ud af 10 tilfælde har kvinderne psykiske problemer, problemer med rusmidler eller andre problemer.

retssystemet, hvis indtrykket af falsk anmeldelse er, at det sker i meget vidt omfang,« siger hun.

Politiet afviser, at forskningens ‘opdagelse’ af de kvindetyper, der er mere tilbøjelige til at lyve om voldtægter, vil ændre på behandlingen af kvinder, der kommer ind og anmelder en voldtægt. »Politifolk ved, at de falske anmeldelser ikke skal påvirke efterforskningen. Vores indstilling er, at vi skal efterforske alle voldtægtsanmeldelser på seriøs vis,« siger Poul Erik Christensen, som er vicepolitikommisær i Østjyllands Politi. lARS OTTO AnDERSEn Hver 14. voldtægt er opdigtet

side 8

side 12

Når vanerne tager magten Mad

side 39

Lav pizzaen på amerikansk Kultur

side 42

Fans forsvarer Michael Jackson

Jaaaaaaaaa

Kilde: The Times

THORBJÖRN JENSEN

Omkring en tredjedel af James Bonds seksuelle partnere er omkommet i den britiske superagents karriere. 16 af Bonds 51 elskerinder døde en grufuld død.

Claus BeCh/sCanpix

Love and Let Die

Søren Larsen slog til igen i aftes, da Danmark slog Albanien overlegent med 3-0 i Parken Læs side 48-49

elev.bestseller.com


Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Rasmus von Skat Andersen

04

Gade forlader politik før tid

Indland Dagens vejr

metroXpress

og Marie Boe-Hansen

Den tidligere Århus-borgmester, børn- og ungerådmand Louise Gade (V), forlader politik allerede nu. Hun har sagt ja til et job som ny vicedirektør på Aarhus Universitet, hvor hun begynder den 1. juni. Louise Gade meddelte allerede for et år siden, at hun ikke ville genopstille ved kommunalvalget til november. Hun har i sin kommunalpolitiske karriere flere gange været nævnt som ministeremne, men hun har altid valgt at blive i Århus. ritzau

Tvungen session til kvinder er populært Forslag, der skal løse rekrutteringsproblem, kan skabe mere ligestilling Forsvaret.

Fremover er det ikke kun mænd, som skal stille til session, når de fylder 18 år. Et bredt flertal i Folketinget vil nemlig udvide det, man kalder Forsvarets Dag, så også kvinder tvinges til at gennemgå adgangskravene til forsvaret. Politikerne håber ifølge Jyllands-Posten, at man på den måde kan løse forsvarets rekrutteringsproblem. Men det er ikke den eneste gevinst, mener den kønspolitiske forening Selskab for Ligestilling. Med i købet får man også mere ligebehandling mellem kønnene, fordi forsvaret traditionelt bliver opfattet som en maskulin arbejdsplads. »Det er positivt, at vi rykker væk fra den forældede opfattelse, at det er kønnet, der styrer, hvad vi kan og ikke kan. Vi mener, at det er individet og lysten, som skal styre vores livsførelse. Jeg håber, det her kan bidrage til flere opgør med biologi-

Fremover er det ikke kun mænd, der skal møde op til Forsvarets Dag. Et flertal i Folketinget vil indføre tvungen session for kvinder.

Værnepligtens historie • Værnepligten blev indskrevet i grundloven af 1859, mens først i 1962 blev det muligt at ansætte kvinder i forsvaret. • I 1998 fik kvinder den såkaldte værneret, hvor de kunne melde sig til et frivilligt værnepligtsforløb på samme vilkår som mænd. • Værnepligtsrådet anbefaler værnepligt for kvinder, men de politiske partier vil nøjes med at tvangsindkalde kvinder til session.

ske skel, som eksempelvis barsel,« siger talsperson Anna D.E.S. Køster. Annemette Ruth er afde-

lingschef for Forsvarets Personeltjeneste og en af de kvinder, der har fundet vej ind i forsvaret og i gang

med at lave en karriere i toppen. Hun beskæftiger sig med ligebehandling af især kvinder i forsvaret og tror, at flere kvinder i forsvaret vil påvirke kulturen internt. »Så snart der er flere, der får konkrete oplevelser med at arbejde med kvinder, jo mere nuanceret bliver opfattelse også af, om kvinder kan arbejde i forsvaret. Det kan vi se på vores erfaringer hidtil. De mandlige chefer, der har arbejdet med kvinder har et mere positivt syn på kvinder i forsvaret i forhold til dem, der ikke har. Derfor tror jeg bestemt, at det kan påvirke kulturen,« siger Annemette Ruth. I dag får alle unge uanset køn en invitation til at session. Men det er kun de unge mænd, der er forpligtiget til at møde op til Forsvarets Dag, hvor de får introduktion til forsvaret, bliver tjekket af læger og laver skriftlige prøver. ritzau

De andre

aviserskriver i dag ...

Beijing Cairo Hong Kong Los Angeles Mexico City New York Rio De Janeiro Sydney Tokyo

Import af skolelærere på vej

Gammelt lam på påskebordet

Danske skoleelever kan snart møde tyskere og polakker bag katederet. Det vil være lærere, som er uddannede i Danmark på University College Syd i Haderslev. Læreruddannelsen vil efter al sandsynlighed få lov til som et forsøg at optage tyskere og polakker allerede efter sommerferien i år. Anledningen er blandt andet en opgørelse fra University College Lillebælt, som for nylig viste, at der om fem år vil mangle 450 naturfagslærere og 100 tysklærere i Region Syddanmark.

Danskerne har for alvor fået smag for at spise lammekød. Men hovedparten af det lam-

Danskere skylder milliarder i politibøder mekød, der spises herhjemme, er frossent lammekød, som sagtens kan være op til to år gammelt, før det ender på danskernes påskeborde. »Og det kan gå ud over kvaliteten, fordi både smagsoplevelsen og kødstrukturen kan være negativt påvirket, når kødet har været frossent så længe. Hvis forbrugere, der for første gang køber lam, får en dårlig smagsoplevelse, køber de aldrig lam igen,« siger Klaus Jørgensen, der er chefkonsulent i Landbrugsraadet.

Danske lovovertrædere skyldte sidste år politibøder for 2,3 milliarder kroner. Det har Skat opgjort for Politiken.dk. Det drejer sig blandt andet om bøder for vold, hærværk, graffiti, hooliganslagsmål, spirituskørsel, færdselsforseelser eller forstyrrelser af den offentlige lov og orden. Bøderne er udstedt af politiet. Skat har pillet 4.000 af politiets bødekrav ud af bunkerne for at undersøge nærmere, om skyldnerne kan rykke direkte i fængsel. Det drejer sig om borgere, som muligvis kan betale, men ikke vil.

3 supergode tilbud til østen Phuket - 14 dg fra 5.998

Bali - 14 dg fra 6.998

3 lande - 14 dg fra 7.998

Fly + 12 nt med morgenmad på Tropical Garden Hotel ***+ på Kata Beach

Fly, transfers + 12 nt med morgenmad på Diwangkara Resort på Sanur Beach

Oplev Singapore og Malaysia samt enten Phuket, Lombok eller Vietnam

Mor og to børn dræbt i bilulykke sammenstød.

En mor og hendes to børn på otte og 15 år blev i går dræbt i en trafikulykke på Køge Bugt Motorvejen, oplyser Københavns Vestegns Politi. Børnene var dræbt på stedet, da familiens bil blev ramt bagfra af en BMW. Det skete, da den 44-årige kvinde standsede sin Suzuki i den yderste vognbane – nærmest midterrabatten – og tændte for havariblinket kort før afkørsel 25 til Vallensbæk Torvevej. De to personer i BMW’en er indlagt på Glostrup Hospital og meldes uden for livsfare. ritzau

Hjemmerøvere hurtigt fanget opklaret.

Med fængslingen af en 32-årig mand og anholdelsen af en 29-årig kvinde i går ser politiet i København ud til at have foretaget en hurtig opklaring af et groft hjemmerøveri i en villa på Gedstedvej i Kastrup tirsdag. I villaen blev en kvinde og hendes datter overfaldet i deres hjem af en mand og en kvinde, der truede med en pistol og efterlod dem bagbundede i et mørkt værelse, mens røverne gennemrodede huset og forsvandt med kontanter og andre værdier. ritzau

Første dømt i Antvorskov-kup hæleri.

Det kostede en 19årig mand fire måneders fængsel at have købt og været i besiddelse af en pistol fra røveriet af 200 våben på Antvorskov Kaserne i Slagelse den 4. januar i år. Det bestemte Retten i Næstved i går. Den unge mand erklærede sig skyldig i hæleri og overtrædelse af våbenloven, fordi han har opbevaret pistolen på sin bopæl. Dommen er den første i sagen om våbenkuppet, hvor maskerede mænd trængte ind på kasernen og bagbandt personalet. Fem andre mænd er anholdt i sagen. ritzau

Flyv med enten Thai Airways eller Singapore Airlines. Ring og hør mere om vores mange eksotiske rejser til Fjerne Østen, Australien og USA

tlf. 70 201 208 • www.toptours.dk


742

HELLYHANSEN.COM


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Marie Boe-Hansen

06 indland

Bendt Bendtsen meldes klar efter påske Den konservative spidskandidat til Europa-parlamentet, Bendt Bendtsen, slapper lige nu af efter sit ildebefindende, inden han efter påske er klar til at genoptage sin kampagne til Europa-parlamentet til juni. Det oplyser en kilde hos de konservative til Ekstrabladet.dk. metroxpress

Politi Cyklende betjente i byen Casper Christoffersen/sCanpix

Hårdere straffe i bandepakke Justitsminister Brian Mikkelsen (K) sendte i går et udkast til en bandepakke i høring bandepakke.

Københavns Politi tog i går en ny form for patruljering i brug, da otte medarbejdere på cykel kørte rundt i København. Der er tale om en forsøgsordning, som skal løbe i et år. De cyklende politifolk indgår som en almindelig del af det beredskab, der daglig betjener byen og skal løse de samme opgaver som øvrige politifolk. Her kører to betjente forbi Halmtorvet på Vesterbro i København. metroxpress

Mindst ét års fængsel for at gå med skarpladte skydevåben og mulighed for fordobling af straffen i forbindelse med bandeopgør. Det er hovedpunkterne i et udkast til et lovforslag, som justitsminister Brian Mikkelsen (K) i går sendte i høring. Lovforslaget udgør regeringens såkaldte bandepakke og kommer som en reaktion på den senere tids bande- og rockerrelaterede skudepisoder, der især har ramt København. Det mest markante forslag til lovændringen er i straffelovens bestemmelse om grov overtrædelse af våbenloven. Her vil regeringen indføre en minimumstraf på et års fængsel, hvis man bliver taget med et skarpladt skydevåben på et offentligt sted. Maksimumstraffen på seks års fængsel bliver der

Større dusører • Politiet skal have mulighed for at give 10 gange dusører til folk, der hjælper til opklaringen af en sag. Det fremgår af bemærkningerne til regeringens såkaldte bandepakke. • Som reglerne er i dag kan politiet give op til 1.000 kroner i dusør til borgere, der bidrager til opklaringen af en sag. Der kan udbetales større beløb, men så skal det godkendes af Justitsministeriet. I bemærkningerne til det nye lovforslag fremgår det, at den grænse skal hæves til 10.000 kroner.

dog ikke pillet ved i lovforslaget. »Dansk Folkeparti har over for mig givet udtryk for, at man finder det rigtigt med en hård kurs over for enhver, der bevæger sig rundt med ulovlige skydevåben i det offentlige rum. Det er jeg enig i,« siger Brian Mikkelsen. Også SF og Socialdemokraterne har været på banen med krav om minimumstraffe for at gå rundt med skarpladte skyde-

To anholdt i bandekrigen våbenfund.

To mænd skal i dag for en dommer i forbindelse med et større våbenfund i Bagsværd i sidste uge. Her fandt politiet i et hus og på et lager samlet 16 ulovlige skydevåben, som ifølge vicepolitiinspektør Carsten Jansson kan relateres til den igangværende konflikt mellem rockergrupper og bander i hovedstadsområdet. »De anholdte har tilknytning til bandekonflikten, men vi har ikke for nuværende det fulde overblik over, hvor de hører til,« siger han og oplyser, at begge mænd har danske navne. ritzau

14 kvinder anholdt efter razzia bordelrazzia.

våben. Regeringen foreslår desuden, at grov voldskriminalitet, hvor der anvendes skydevåben eller andre farlige våben, som udgangspunkt skal straffes dobbelt så hårdt, når det sker i forbindelse med et opgør mellem kriminelle grupper. Og i bemærkningerne til lovforslaget fremgår det, at regeringen vil forhøje dusører til folk, der hjælper til opklaringen af sager om bandekriminalitet. ritzau

Københavns Politis kvindehandelsgruppe slog i nat til mod en række bordeller på Vesterbro i København. Gruppen gik hovedsageligt efter de gadeprostituerede, nigerianske kvinder, oplyser vicepolitiinspektør Ove Dahl. Kort før midnat gik den koordinerede aktion i gang, og i alt 14 kvinder blev anholdt. To kvinder er sigtet for dokumentfalsk og blev i går eftermiddag varetægtsfængslet i 13 dage i Københavns dommervagt. ritzau

N E A F O S I S D A L P GØR TIL TOM HANKS OG JULIA ROBERTS Charlie Wilson’s War

*

D. ler for kun 179 KR./M om året på fem filmkana K S.D LU LP Få mere end 350 film NA W.CA delser! Gå ind på WW Helt uden reklameafbry . eller ring 70 10 88 10

ELIG TV

MERE END ALMIND

*CANAL+ Film 179 kr./md. (2.148 kr. om året)


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Marie Boe-Hansen

08 indland

Tusinder vil miste jobbet Ifølge beregninger fra tænketanken Cepos vil arbejdsløsheden toppe regeringens prognoser. Holder den dystre prognose stik vil 32.000 danskere miste deres job i resten af 2009, mens 2010 blive endnu værre. Cepos forventer, at arbejdsløsheden vil stige med yderligere 65.000 næste år. riTzAU

Jesper Kristensen/scanpix

Hver fjortende voldtægt er opdigtet

Royalt Hjemmeværnet fejres

Piger skal passe på med at opfordre hinanden til at gå til politiet, siger ekspert Hver fjortende gang en kvinde anmelder en voldtægt, er det løgn. Det viser en ny stor undersøgelse af 1.364 anmeldelser af voldtægter. »Det er naturligvis ubehageligt, når en uskyldig mand bliver anmeldt og efterforsket for en voldtægt. Det er dog vigtigt at få klarlagt området, fordi der har været stor usikkerhed om, hvor mange anmeldelser om voldtægt, der er falske,« siger jurist Maj-Britt Elise Martinussen. Hun er en af forskerne bag undersøgelsen. Der gemmer sig en del teenagere i statistikken. Her kan små pige-problemer lige pludselig blive til en falsk anklage om voldtægt. Når

for kan det være utrolig svært at få sagt sandheden over for politiet. Pigerne fortæller da oftest politiet senere for eksempel ved afhøringen eller ved at opsøge politiet, at anmeldelsen var falsk« siger Maj-Britt Elise Martinussen. Hun mener derfor, at det er vigtigt, at man som veninde eller skolelærer ikke presser piger unødigt til at anmelde voldtægter til politiet. »Men det er en svær problemstilling, fordi voldtægt naturligvis ikke skal forties og bør anmeldes, hvorfor også en række personalegrupper, der beskæftiger sig med unge ved lov er forpligtet til at anmelde en mistanke om voldtægt,« siger hun.

Undersøgelse.

Undersøgelsen og dens resultater • Undersøgelse af knap 1.400 anmeldelser af voldtægter i perioden 2000-2002 er blevet til i et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd, Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, Statens Institut for Folkesundhed, Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet og Rigspolitiet. • En tredjedel af de falske anmeldelser ender med, at kvinden får en dom. Den anden tredjedel ender uden en dom, men sluttes af anklagemyndigheden på grund af manglende beviser for, at der er tale om falsk anmeldelse. Den sidste tredjedel ender også uden dom, blandt andet fordi pigen er under 15.

sempel selv efter politiet. Når politiet kommer, vil pigen ikke tabe ansigt over for veninderne eller familien, og så holder hun fast i løgnen. »Det betyder utrolig meget for pigerne, at de er ærlige over for veninderne. Der-

Regentparret, kronprinsparret, Prins Joachim og prinsesse Marie deltog i går markeringen af hjemmeværnets 60-års jubilæum på Hjemmeværnsskolen i Nymindegab. Her er det prins Joachim og prinsesse Marie, der overværer paraden fra kongelogen.

lArs OTTO Andersen

co + høgh

pigen først har fortalt løgnen, så tror veninderne på det. Herefter er det ikke usædvanligt, at veninderne eller familien presser pigen til at ringe til politiet. Men det ønsker pigen ifølge undersøgelsen tit ikke selv. Så ringer veninderne for ek-

฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀


design-renoveringspulje

IKEA PS MASKROS loftlampe

599.IKEA PS MASKROS loftlampe Papir og rustfrit stål. Ø 80 cm. Design: Marcus Arvonen 599.-

IKEA PS ELLAN stol

Super DESIGN & super PRIS

IKEA PS ur med opbevaring

299.-

219.-

IKEA PS ELLAN stol Plast. B48xD66, H 81 cm. Siddehøjde 45 cm. Sort. Design: Chris Martin 299.-

IKEA PS ur med opbevaring Ur med plads til opbevaring af småting. Inkl. 1 fast hylde. Rødt. Design: Thomas Eriksson 219.-

Som de fleste nok allerede ved, kan det godt betale sig at renovere for

tiden. Og når gulvene, vinduerne og taget er klaret, så er det da næsten synd, hvis indretningen ikke skulle ha' en lille opfrisker. Vores super designserie, IKEA PS, er naturligvis ikke en pulje, men priser, der altid er så lave, at den slags ikke er nødvendigt. På gensyn til super design & super priser i varehuset eller på IKEA.dk/IKEA_PS

Plads til livet

© Inter IKEA Systems B.V. 2009. IKEA tager forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer. Bemærk venligst at ikke alle varer føres i IKEA Odense.

IKEAs


Skal bilen skrottes?

Vi klarer hele arbejdet. Du für skrotningsgodtgørelse.

Hurtig og effektiv jobsøgning pü nettet!

Bildemontering Ă…rhus A/S

metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen

10 indland

Manilavej 1, 8000 Ă…rhus C - Tlf. 86 13 48 99

Spørgsmület Er du hopppet pü en aprilsnar?

   

#$%

 &'() (*

Gitte Krebs Mikkelsen, 36 ĂĽr, sygeplejerske, Stevns. ÂťJeg arbejder som sygeplejerske, og en kollega bildte mig ind, at der ventede en patient pĂĽ mig, som jeg skulle se til. Da jeg kom ind i modtagelsen, var der dog ikke nogen patient, men en oppustelig handske under et lagen. Jeg havde meget travlt pĂĽ det tidspunkt, sĂĽ jeg ved ikke, hvor sjovt, jeg synes, det var.ÂŤ

Sara Vinsteen, 30, studerende, København N. Jeg blev ringet op af en studiekammerat, der udgav sig for at arbejde i Block Buster. Han sagde, at jeg havde lejet to pornofilm, som jeg havde glemt at aflevere. Og hvis ikke jeg afleverede dem, mütte det jo vÌre en sag for politiet. Jeg hoppede fuldstÌndig pü aprilsnaren, og selv om det kun varede et par minutter, føltes det som en evighed.

Pia Krogh, 47 ür, arbejder i fagforening, København NV. Jeg er ikke hoppet pü nogen aprilsnar. Jeg synes efterhünden, at pressen laver historierne sü overdrevne, at man ved, det er for sjov. For eksempel synes jeg, at historien om, at Ritt Bjerregaard skulle vÌre blevet udnÌvnt som Natos generalsekretÌr (aprilsnar fra DR København, red.), var for gennemskuelig.

Kan det nu ogsü passe? I gür skulle man passe godt pü, nür man lÌste avis Nür kalenderen viser 1. april, skal man vÌre ekstra vaks, for en aprilsnar kan gemme sig mellem dagens nyheder. Politiken udkom med en aprilsnar, hvor det hÌvdes, at regeringen nu enten vil lempe eller helt ophÌve rygeforbuddet pü restauranter og vÌrtshuse. I den kulørte verden skriver Se og Hør, at tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup vender tilbage og dermed forlader jobbet som politisk redaktør pü TV2. Ogsü Stein Bagger, der ikke har problemer med at finde vej til spalterne, er blevet brugt i en aprilsnar i büde Computerworld og JydskeVestkysten. Süledes skriver Computerworld.dk, at it-fupperen bliver bladets nye blogger fra den 1. maj, mens Jv.dk hÌvder, at bladet har købt baggers yacht til en artikelserie om havnemiljøet i det syd- og sønderjyske. Heller ikke Ekstra Bladet holdt sig tilbage. Ifølge avisen melder den konservative Naser Khader sig nu ind i kampen om overborgmesterposten i København. Og jobportalen Jobindex søgte vikarer for Den Lille Havfrue, der kan sidde pü den berømte sten ud for Langelinie, nür statuen er bortrejst til Kina. Berlingske Tidende har hentet inspiration til ürets    

        ! "

FORSIDE l Krimi l Sport

Kultur

Studieliv

LÌs alt om namedropping, musik, film og weekendguide‌ – pü metroXpress.dk

Keld navntoft/scanpix

aprilsnar.

HÌrens Operative Kommando deltog i løjerne med historien om, Den Kongelige Livgarde dropper højdekrav. Ekstra lange bjørneskindshuer skal fü smü gardere til at se højere ud. aprilsnar i kirken. Ifølge avisen vil Folkekirken ryste det støvede image af sig og vÌre fuldstÌndig i pagt med Faderen, Sønnen og tidsünden ved at gøre det muligt for folk at blive gift pü Facebook. Og sü var der ogsü i ür et eksempel pü en rigtig historie, der blev opfattet som en aprilsnar. Süledes troede Ritzau, at Jyllands-Postens historie om, at kvinder i fremtiden skal pü session, var en aprilsnar. Det var det ikke. Senere pü dagen

Fuphistorier fra udlandet Det er ikke kun i Danmark, at man morer sig med at narre folk den 1. april. • I Frankrig lykkedes det Gerard Feldzer, direktør pü Luftfart og Rummuseet i Paris, at fü nyhedsbureauet AFP til at tro pü, at overlydsflyet Concorden skulle tages i brug igen i juni. Flytypen blev taget ud af brug efter en ulykke i 2003. • I Letland meddelte webportalen Delfi, at det kriseramte baltiske land nu vil bringe reklamer pü sine pengesedler for at fü økonomien pü ret kurs. • Den tyske radiostation FFH rapporterede, at forbundskansler Angela Merkel var gravid. Lyttere hoppede pü limpinden og ringede prompte for at lykønske den barnløse regeringschef i en alder af 54 ür.

UpopulÌr spøg • Det dansk-tyrkiske blad Haber valgte at trÌkke sin aprilsnar tilbage. • Bladet skrev pü sin hjemmeside, at Danmark havde indledt en lukningssag mod den kurdiske TV station ROJ TV, som Tyrkiet beskylder for at have forbindelser til terrororganisationen PKK. • Büde tyrkere og kurdere brokkede sig, sü allerede klokken ni var spøgen fjernet.

offentliggjorde HÌrens Operative Kommando (HOK) pü sin hjemmeside en nyhed om, at forsvaret vil slÌkke pü højdekravet i Den Kongelige Livgarde. Den historie viderebragte Ritzau, dog først efter i to omgange at have kontaktet HOK og begge gange füet at vide, at historien var god nok. Vores medarbejder henvendte sig to gange, og alligevel vÌlger forsvaret at fastholde sin aprilsnar. Det er snyd og lidt dürlig stil, lyder det fra redaktionschef Erik Fogtmann hos Ritzau. I metroXpress var ürets aprilsnar historien om, at StorebÌltsbroen skal graves ned. ritzau


Tilbuddet gælder d. 2., 3., 4. og 5. april 2009 i alle Jack & Jones butikker i Danmark. Den 5. april dog kun i butikker med søndagsåbent.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Marie Boe-Hansen

12

Tema

Vaner i avisen Vi har dem alle sammen – både de gode og de dårlige af slagsen. Ugen igennem sætter metroXpress fokus på vaner. Læs i morgen om de vaner, folk tillægger sig i parforhold – vaner, der måske er søde i starten, men som kan ende med at drive én til vanvid.

Vaner

Vanen kan tage magten

Kendte vaner Justin Timberlake Alt skal ligge symmetrisk, og hans køleskab må kun fyldes med

150.000 danskere lider af OCD. En sygdom, der fylder hverdagen med opslidende ritualer tvanghandlinger.

Alle kender den nagende følelse, når man bliver i tvivl, om hoveddøren nu er låst, eller om man huskede at slukke komfuret. Inderst inde ved de fleste, at tingene nok er, som de skal være, og et enkelt tjek vil bekræfte, at ja – døren var låst. Men for 150.000 danskere er ritualer som at tage i dørhåndtaget eller tjekke komfuret om og om igen tilbagevendende handlinger i deres hverdag. Lidelsen kaldes OCD – Obsessive Compulsive Disorder – og betyder, at tvangstanker og handlinger styrer én i større eller mindre omfang. »Man har en indre uro og tvivl, der betyder, at man vil tjekke tingene om og om igen,« siger overlæge på Psykiatrisk Center i Vordingborg, Elsebet Steno Hansen. Hun forklarer, at OCD-patienter ikke føler den samme sikkerhed som andre for, at døren nu var låst eller vandhanen slukket. »Angsten fylder rigtig meget hos OCDramte. Tanken om, hvad der vil ske, hvis de ikke tjekker stikkontakterne, stiller kopperne på en bestemt måde i skabet eller vasker deres hænder hele tiden, fylder ekstremt meget,« siger hun. Elsebet Steno Hansen forklarer, at det ofte er frygten for, at det vil få fatale konse-

Obsessive Compulsive Disorder • 2-3 procent af befolkningen rammes af OCD. Det svarer til 100.000-150.000 danskere. OCD er en psykiatrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og tvangshandlinger. • Der findes forskellige former for OCD: • Aggressive tvangstanker – frygten for at skade sig selv eller andre. • Besmittelsesfrygt – frygten for bakterier og blod og for at sprede sygdom mellem sig selv og andre. • Orden og symmetri – lægge ting i farveorden, eller stille ting på en bestemt måde.

• Overansvar – alt skal være perfekt. • Moralske skruplerier – en frygt for, at dårlige tanker bliver til virkelighed. • Hygiejne – en følelse af hele tiden at føle sig snavset og uren. Det kan medføre overdrevet brug af sæbe og konstant vasken af hænder og krop. kilde: Patientforeningen for oCd-ramte og deres Pårørende og Psykolog miChelle UlriChsen fra UlriChsen klinikken

kvenser for andre, der får patienterne til at gøre tingene om og om igen. Ifølge psykolog Michelle Ulrichen har de fleste mennesker vaner og faste ritualer, der er med til at gøre hverdagen lettere. Og der er ingen grund til at frygte, at et ekstra tjek af låsen i døren er ensbetydende med, at man lider af OCD. Ifølge Michelle Ulrichsen er de fleste mennesker med OCD genetisk disponeret for sygdommen. Hun forklarer samtidig, at såkaldt magisk tænkning som ‘hvis jeg træder på stregerne på fortorvet, så sker der noget dårligt’, er en helt almindelig del af børns udvikling. Der er langt fra den slags småritualer til det, OCD-ramte oplever. »Tankeindholdet hos OCD-ramte er ikke særlig forskelligt fra andres. Men det, der er forskellen, er, at folk med OCD tager tankerne mere alvorligt. De vil være helt sikre på, at de ikke er skyld i, at andre kommer noget til. Konsekvenserne ved ikke at tage tankerne alvorligt virker alt for store,« forklarer hun. De fleste OCD-patienter får et bedre liv med kognitiv terapi og periodisk medicinering. anne soPhie teglborg

»Jeg gør det for at beskytte min familie« Lissie Danielsen har levet størstedelen af sit liv med lidelsen OCD Interview oCd.

Hver dag klokken 14 stiller 59-årige Lissie Danielsen sig under bruseren i sit rækkehus i Sønderborg. Her bliver hun stående under vandet de næste tre timer, mens hun arbejder sig gennem en lang liste af vaskeritualer, der er så personlige, at hun ikke har lyst til at fortælle om dem. Lissie Danielsen lider af Obsessive Compulsive Disorder, eller det, der i mere almindelig tale kaldes OCD. En sygdom, der fylder hendes hverdag med ritualer og tvangshandlinger, der skal

udføres om og om igen. »Jeg gør det for at beskytte min familie. Jeg er overbevist om, at hvis jeg ikke ryster dynen så og så mange gange, når jeg reder seng, så kører min søn sig ihjel på vej til arbejde,« siger hun og fortæller, at hun aldrig har haft modet til at lade være med at gennemføre et af sine ritualer. »Jeg kender ikke konsekvensen, og angsten for at miste en af mine nærmeste fylder for meget.« Vaskeritualer og fornemmelsen af at føle sig snavset og uren har Lissie Danielsen haft, siden hun var 15. Men det er ikke kun de tre timer

»Jeg kan aldrig bevæge mig for langt væk fra badeværelset. Jeg måtte opgive mit arbejde og vi har mistet mange af vores venner.« Lissie Danielsen lange brusebade flere gange om dagen, der fylder hendes liv. Alt omkring Lissie skal tælles – en, to, tre, fire gange – for at sikre, at intet ondt skal overgå familien. »Jeg får hele tiden flere og flere ritualer, og jeg tør ikke at slippe dem igen,« fortæller hun og forklarer, at sygdommen ikke kun har haft store konsekvenser for hende selv, men også for

hendes mand og to børn. »Jeg kan aldrig bevæge mig for langt væk fra badeværelset. Jeg måtte opgive mit arbejde. Min mand og jeg kan ikke tage på ferie, og vi har mistet mange af vores venner,« fortæller hun og fortsætter: »Det har været et liv i helvede.« Lissie Danielsen har levet med OCD 45 år. Hun har

prøvet lykkepiller, terapi og gået i selvhjælpsgrupper. Men intet har hjulpet. »Da min sygdom begyndte, kendte ingen rigtig til den. Jeg tror, at jeg fik hjælp for sent,« siger hun. Lissie håber derimod, at hun ved at fortælle sin egen historie kan hjælpe andre, der har det lige som hende selv. »Man føler sig flov og skamfuld. Det er ikke en sygdom, man går og skilter med, fordi den er så svær for andre at forstå,« siger Lissie Danielsen, der håber, at flere OCD-patienter vil have mod til at stå ved deres lidelse. anne soPhie teglborg

særlige råvarer.

Kenneth Carlsen Måtte i sin tenniskarriere gentage det samme bevægelsesmønster forud for hver serv. De mange tvangshandlinger truede til sidst med at tage kontrollen over tennisspillerens liv.

H.C. Andersen En af nationaldigterens mange tvangstanker var blandt andet, om han havde slukket stearinlysene grundigt nok.

David Beckham Støvsuger i linjer og kan godt lide, at ting er symmetriske.

Cameron Diaz Vasker hænder utallige gange i løbet af en dag og skubber døre op med albuerne for ikke at komme til at røre ved håndtaget.


Din kæreste er skredet, din cykel er stjålet og du har ondt i din visdomstand … Heldigvis, så kan selv den slemmeste dag blive lidt bedre med en fantastisk film eller et godt album. ”Save the Day” dækker over FONAs altid store udvalg af nye og gamle musik- og filmtitler til dejligt små priser, der starter helt nede ved 29,95 kr.

PET SHOP BOYS

PHIL COLLINS

RADIOHEAD

DISCOGRAPHY

HITS

THE BEST OF

49

95

49

95

49 95 PINK FUNHOUSE

99 95 COLDPLAY VIVA LA VIDA

95

79

VOLBEAT

DEPECHE MODE

GUITAR GANGSTER &

THE SINGLES 81-98 – 3 CD

CADILLAC BLOOD

99 95

99

95

MICHAEL JACKSON THE ESSENTIAL

FLAMMEN OG CITRONEN

FORFALSKERNE

WE OWN THE NIGHT

Tilbuddene gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for ikke fremkomne varer, udsolgte varer, prisændringer og trykfejl./11640

69 95

KØDET SKÆLVER

2 DVD

99 95

FRIT VALG

95

49 JEFF DUNHAM

CASINO ROYALE

SPARK OF INSANITY

99 95

DER ER ALTID EN GRUND TIL AT GÅ I FONA

STEGTE GRØNNE TOMATER 10,000 BC


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen

14 indland Politiet slår til mod hælere

Pollental på mobilen Man behøver ikke se vejrudsigt for at kende dagens pollental. Som noget helt nyt tilbyder medicinalfirmaet AstraZeneca nemlig en gratis sms-tjeneste, hvor landets godt en million pollenallergikere kan modtage information om birk og bøg direkte til mobilen, skriver Fpn.dk. metroxpress/Hp

Brand Undervisningscenter hærget af brand Casper Christoffersen/sCanpix

25 århusianske politifolk slog i går til mod formodede hælere og indbrudstyve og beslaglagde letomsættelige varer i form af blandt andet fladskærme og mobiltelefoner. Det skete på forskellige adresser i det vestlige og sydlige Århus. Dagens aktion medførte anholdelse af to mænd, som vil blive krævet fængslet i grundlovsforhør. Endelig blev en 21-årig mand fængslet i fire uger ved Retten i Århus, sigtet for hæleri med tyvekoster til 600.000 kroner. ritzau aktion.

Boeing tilbyder hjælpepakke Den økonomiske krise får nu flyproducenten Boeing til at tilbyde at placere milliardkontrakter hos danske virksomheder allerede til efteråret. Det er dog betinget af, at Folketinget til sommer beslutter sig for at købe den amerikanske flyproducents Super Hornet som afløser for de nuværende F16-kampfly. ritzau støtte.

En voldsom tagbrand hærgede i går Kongsholmcentret i Albertslund. I går eftermiddag var branden under kontrol, men slukningen af den store forventes alligevel at tage hele natten. Centret rummer blandt andet en ungdomsskole, musikskole og flere VUC-uddannelser. Ingen mennesker menes at være kommet til skade som følge af branden, siger politiet. Røgen, der bredte sig fra bygningen, var ifølge politiet ikke giftig, men flere nærliggende børneinstitutioner blev alligevel evakueret, mens borgere i nærheden blev opfordret til at trække indenfor og lukke vinduer og døre. Der er ikke angivet en årsag til branden, men den umiddelbare formodning er en defekt el-installation. ritzau

Sikkerhed svigtede ved røveri Farvepatroner kom ikke med i udbyttet Der var kuk i den normale sikkerhedsprocedure, da to mænd tirsdag slap fra et røveri mod en pengetransport fra Dansk Værdihåndtering på Vallensbæk Torvevej i Brøndby. De farvepatroner, der skal gøre kontantkuppene mindre attraktive, lå ikke på plads i emballagen til de mange sedler i pengetransporten. Det undersøges nu, hvorfor de ikke var der. Ingen er endnu anholdt for røveriet, hvor to mænd holdt chaufføren op med en pistol og stak af i en mindre rød bil med pengebeholdere fra den hvide transporters indre. Beløbet er ifølge Carsten Jansson ikke endelig opgjort. »Men det er et større pengebeløb. Der er nok tale om millioner, men næppe et tocifret millionbeløb,« vurderer han. ritzau røveri.

Gade har været på 15 jagtture Forsvarsminister Søren Gade (V) har i sin egenskab af minister været på 15 jagtture fra april 2004 til april 2009. Det fremgår af et svar fra Søren Gade til Benny Engelbrecht (S). Seks af jagtturene har været arrangeret af det danske forsvar, mens kongehuset har arrangeret fem jagter for forsvarsministeren. Gade oplyser, at han årligt opgiver et beløb på selvangivelsen til dækning af den indlogering og forplejning, han har modtaget på turene. ritzau Jagt.

Kort nyt besparelse. Skatteminister Kri-

stian Jensen (V) vil beskære Skat med 1.500 medarbejdere frem til 2013. Det hænger dårligt sammen med, at Skat med den nuværende bemanding ikke kan nå sine mål, mener SF. ritzau tilbage. Coop har trukket alle

pistacienødder, der sælges i butikken, tilbage, efter at der i USA er fundet salmonellebakterier i nogen af nødderne, oplyser DR Nyheder. metroxpress

w

*?PBSDMP@PSEQJeL BCPCP@JCTCRDMPBWPC" 5e@WRBCKRGJPC?JIPCBGR

Mange boligejere udnytter slet ikke de ¿konomiske muligheder, de har. SŒ hvis du ejer din bolig, synes vi, du skal sp¿rge dig selv, om du fŒr nok ud af din realkredit. Har du for eksempel skiftet dyre

forbrugslŒn ud med v¾sentligt billigere realkredit? Hvis det er sv¾rt at svare pŒ, er du velkommen til at ringe til os. Det kan vi nemlig godt svare pŒ. OgsŒ selv om du slet ikke er kunde i BRFkredit.

Qhmf6/0/10//dkkdqadr¾faqe-cj


=EB>C>&%%% ™ Processor: Intel® Atom™ N270 1.6Ghz ™ Ram: 1GB ™ Harddisk: 80GB ™ Skærm: 10,1” TFT ™ WLAN ™ Styresystem: Windows® XP Home Edition

HP M VIVI INI 1000 E >C@A #BD7 NNE TAM >AI7 G:97 uC9

&#,.. * "!

Til tøser der ikke kan sidde stille HP MINI 2140 BD7 >C@A# >AI7 G:97 uC9

).."!

LG X 1 MINI 10 PC >C @ BD7 >AI7 A# G:97 uC9

&"!

LEN IDEA OVO PAD S10 BD7 >C@A# >AI7 G:97 uC

+.."!

9

Cj`VcYj[€a^\ZYZcb^c^"eX!YjYg³bbZgdbjYZcViWa^kZgj^cZgZi#KdgZhbdW^aZWgZYW€cYZg cVijga^\k^hbZY^eV``Zc#@dbcZYd\hZYZihidgZjYkVa\]dhY^cHdcd[dc[dg]VcYaZg# *Pc-pakke indeholder pc og et Mobilt Bredbånd abonnement efter eget valg. Her prisangivet med Mobilt Bredbånd 199. De første 6 mdr. betales 499 kr. pr. md. inkl. 10 GB forbrug. Herefter 199 kr. pr. md. Abonnementsprisen er ved PBS. Ønsker du at betale via faktura koster abonnementet 39 kr. ekstra pr. md. Oprettelsen koster 0 kr. USB-modem 1 kr. Forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer.

B^c#eg^h[dg+bYg#)#,.)!"


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Marie Boe-Hansen

16 indland 31-årig mand erkender skud retssag.

En 31-årig mand erkendte i går i Københavns Byret, at han affyrede flere skud fra en taxi på Amagerbrogade om morgenen den 12. august 2007. Men det var ikke for at dræbe, som tiltalen mod ham lyder, men mere en slags nødværge og for at skræmme, lyder hans forklaring. Sagen fortsætter torsdag. ritzau

Fadbamser i kirken Gud og fadbamser er et nyt koncept, som skal lokke flere danskere i kirke. Nærmere bestemt sker det i Gylling Kirke ved Roskilde, hvor den lokale præst i samarbejde med Gundsø Bodega vil servere fadbamser for omkring 50 mennesker fredag den 3. april. Det skriver Eb.dk. metroxpress/Hp

Flere børn får sukkersyge Stor stigning i antallet af børn, som bliver ramt af sukkersyge af typen diabetes 1 sukkersyge.

I 2007 fik 252 danske børn under 15 år konstateret diabetes 1. Det er 40 procent flere end for 10 år siden, viser tal fra Diabetesforeningen, oplyser TV 2 Nyhederne. Teorierne

om grunden til stigningen er mange – forurening, overvægt, men også mangel på D-vitamin fra solens stråler er blandt budene. Læger gætter blandt andet på, at den kedelige udvik-

ling kan skyldes forældres rundhåndede brug af solcreme, som godt nok beskytter mod strålerne, men som også holder de sunde D-vitaminer væk fra børnene. Afdelingslæge på Glostrup Hospi-

tal, Jannet Svensson, peger også på solcreme som en mulig grund til det stigende antal sukkersygeramte børn. »Vi er meget solforskrækkede, og vi bruger en meget

høj faktor til at smøre børnene ind i. Og man ved, at hvis man smører faktor 15 korrekt på, så nedsætter man optagelsen af D-vitaminer med 90 procent,« siger hun. metroxpress michael Bothager/scanpix

Træn hele april Miljøministeren vil have en ny skovplan.

O KRONER Herefter fast lav pris 229/md

Flere penge til skovene Skovene skal fylde mere i den politiske debat, mener miljøministeren skovdrift.

TRÆN FOR KUN 229/MD – INGEN BINDING Vi fortsætter vores fødselsdag - træn for kun 0 kroner i hele april. Medlemskabet kan benyttes i alle vores 39 centre – og kan til enhver tid opsiges. Prøv kræfter inden for kredsløbs- og styrketræning samt vores mange hold bl.a. aerobic, bodybike, boksetræning og som noget nyt også funk, stram op og thai bo.

Miljøminister Troels Lund Poulsen er parat til at investere flere penge i både privat og offentlig skovdrift. Samtidig vil ministeren – når regeringen har fået søsat sin natur- og landbrugsplan Grøn vækst – nedsætte en arbejdsgruppe til at lave en ny skovplan. Grøn vækst kommer efter påske og skal derefter forhandles med Folketingets partier, så skovene kommer på dagsordenen til efteråret. »Skovpolitikken har fyldt for lidt. Jeg vil indbyde alle interessenter til en diskussion af fremtidens skovpoli-

tik. Ligesom vi har haft brug for at kigge på vores vandog naturplaner, tror jeg også, der er behov for at drøfte, hvordan skovene skal udvikle sig, siger Troels Lund Poulsen. Statsskovene overgik i 2005 til såkaldt naturnær skovdrift. Dermed skal de drives langt mindre intensivt end tidligere. Det skal gøre skovene mere robuste over for klimaskabte storme. Samtidig skal skovene blive bedre levesteder for dyr og planter og give borgerne flere og bedre naturoplevelser. ritzau

Afghansk kvinde og fire børn udvist

bispevalg. Der er for få kvinde-

udsendt.

Det hjalp ikke Aziza Rasuli fra Afghanistan, at hun forleden syede sin mund sammen i protest mod at blive tvangsudsendt til Grækenland. Som afvist asylansøger blev hun og hendes fire børn i går sat på et fly og sendt til Athen, oplyser Rigspolitiet. Dansk Flygtningehjælp kritiserer udsendelsen, fordi asylsøgere i Grækenland ifølge de to organisationer efterlades på gaden. ritzau

Prisen gælder kun ved Betalingsservice, hvor oprettelsen koster 199 kr. Tilbuddet gælder til og med 6. april 09 og kan ikke kombineres med andre tilbud/aftaler. Kom ned i dit lokale center eller køb online nu.

Kun i en begrænset periode

FITNESSWORLD.DK - TLF. 70262687 39 CENTRE - NU DANMARKS STØRSTE

McDouble

15,-

Kort nyt lige provster i Københavns Stift. Det vil en af de seks bispekandidater, Kaj Bollmann, ændre på snarest muligt, hvis han bliver biskop. »Vi har mange kvalificerede kvindelige præster,« siger han. ritzau samråd. Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kan vente en løftet pegefinger fra Folketingets formand, fordi hun i går mødte op til samråd i fødevareudvalget om fyringer i Fødevarestyrelsen uden at have besvaret udvalgets spørgsmål om sagen. ritzau


9 TING DER GØR DET YNDIGT AT FØLGES AD

2.

649,-

1.

LYRIC BESTIK 4 dele i gaveæske Normalpris 379,SPAR 80,-

3.

NU

299,-

Vind en Bobbi Brown makeup artist til dit bryllup*

160X220 CM

979,-

LÆS MERE PÅ MAGASIN.DK UNDER EVENTS 4.

199,5.

MAUVIEL SAUTERPANDE

NYHED

1.999,-

Normalpris 1.299,SPAR 300,NU

999,-

7. FINDES I 10 STØRRELSER FX 28 CM

199,-

9. 145X250 CM

799,-

8.

1.350,-

1. Juna eksklusiv damaskdug findes i 4 farver og 10 størrelser, fx 160x220 cm ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀3. WMF Lyric bestik, 4 dele i gaveæske ฀ ฀ ฀Sancerre ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀฀ ฀ ฀Citiz Nespressomaskine 19 bar, bruges med Nespresso kapsler ฀ ฀ ฀ ฀Ø 20 cm, non stick belægning ฀ ฀ ฀Pauline dug fx 145x250 cm mundserviet 2-pak. 129,- servietring pr. stk. 39,- ฀ ฀ ฀ ฀Bernadotte termokande 1 liter, ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ Sancerre serveringsfad findes i 10 størrelser, fx 28 cm

* Konkurrencen foregår kun på Kgs. Nytorv. Tilbuddene gælder til og med 28. april. Ikke alle varer føres i alle huse. Forbehold for trykfejl.

6.


Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen

Lige nu

250 kr. taletid for kun 150 kr. MobilTid

SPAR 40 %

250

18 indland

Karakterer stopper unge Minister vil have fokus på uddannelsesvejledningen Dårlige karakterer i folkeskolen har stor betydning for, om de unge får en ungdomsuddannelse. Det viser en kortlægning, som Region Hovedstaden har foretaget over hovedstadsområdets kommuner, og det bekræftes af en tilsvarende analyse, Ritzau har lavet for hele landet. De nordsjællandske kommuner Lyngby-Taarbæk, Allerød, Gentofte og Rudersdal har samlet både de bedste karaktergennemsnit i folkeskolen og flest, der får en ungdomsuddannelse eller mere. Modsat er både de dårligste karakterer og de færreste, der får en ungdomsuddannelse, i Ishøj, på Lolland og Langeland og i Kalundborg. Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er meget opmærksom på forskellene og følger udviklingen nøje, fordi regeringen har et mål om, at 95 procent af en ungdomsårgang i 2015 skal have en ungdomsuddannelse. »De førende kommuner er dem, hvor det er normen, at de unge skal have en uddannelse. Og så spiller ungdommens uddannelsesvejledning en vigtig rolle, fordi deres vigtigste opgave er at ånde de unge i nakken, som går og laver ingenting,« siger Bertel Haarder. Han fremhæver derfor også Lemvig, selv om den vestjyske kommune blot ligger nummer 75 ud 98 blandt kommunernes karaktersnit i folkeskolen. For kommunen har alligevel tredjeflest unge i landet, der mindst får en ungdomsuddannelse og er næsten oppe på de 95 procent. »I Lemvig gør ungdomsvejledningen nemlig det helt rigtige, og det viser, at det kan lade sig gøre at nå målet. Selvfølgelig har kommuner med mange tosprogede og socialt belastede familier en tungere opgave end Allerød og Gentofte, men Lemvig hører ikke til blandt landets velhaverkommuner og ligger alligevel højt,« siger uddannelse.

Minister: Fyringer skader ikke kontrol Køb bl.a. her:

TDC BUTIK

metroXpress

Fødevarestyrelsen skal fyre 40 medarbejdere fra den 1. august for at dække et stort hul i budgettet. Men besparelsen kan ske, uden at det går ud over fødevarekontrollen, mener fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Fyringsrunden sparer 26,7 millioner i 2009 for at dække over et underskud i 2008. ritzau fødevaresikkerhed.

Top og bund

• Listen er lavet ved at sammenligne karaktergennemsnittet fra folkeskolens 9.-klasser med antallet af unge, der forventes at få en ungdomsuddannelse. • Karaktergennemsnittet på landsplan er 6,48 og procenttallet for unge, der får en ungdomsuddannelse, er 84,2 • Lyngby-Taarbæk Kommune klarer sig bedst med et karaktergennemsnit på 7,88 og en procent på 91,5 af de unge, der får en ungdomsuddannelse. Nummer to er Allerød, hvor tallene er henholdsvis 7,38 og 92,9 procent. Nummer tre er Gentofte, hvor tallene er 7,73 og 90,4. • I bunden af listen ligger Ishøj med et karaktergennemsnit på 5,58. 77,3 procent af kommunens unge får en ungdomsuddannelse. Næstdårligst er Lolland, hvor tallene er henholdsvis 5,87 og 74,8. Tredjedårligst er Langeland, hvor tallene er 5,7 og 79,2. ritzau

ministeren. Han hæfter sig også ved, at Ishøj, der ligger helt i bunden af listerne, har fremgang. »På Strandgårdskolen i Ishøj er der 70 procent indvandrere, men de har gjort kæmpe fremskridt med læsningen. Og det er noget, der giver pote, når det gælder uddannelse,« siger Bertel Haarder. Hos Dansk Industri mener forskningspolitisk chef Charlotte Rønholt, at sam-

menligningen understreger, hvor vigtig fagligheden i folkeskolen er. »Hvis eleverne ikke får de basale færdigheder som at læse og regne, så kan de aldrig gennemføre en ungdomsuddannelse. Derfor er det positivt, at der er mange initiativer i gang, som skal løfte elevernes niveau. Både i ministeriet, i kommunerne og i skolerne med blandt andet test, elevplaner og turbolæsning,« siger hun. ritzau

Kort nyt afbud. Finansminister Lars Løk-

ke Rasmussen (V) har meldt afbud til et ECOFIN-møde, der løber af stablen fredag og lørdag i den tjekkiske hovedstad, Prag. En mærkedag i familien er forklaringen på Løkkes manglende deltagelse på mødet mellem EU’s finansministre. ritzau betaling. Forskere, der udtaler

sig i medierne om ting, de reelt ikke har forstand på. Det kan blive konsekvensen af, at Aalborg

Universitet giver en lønbonus på op til 50.000 kroner til de forskere, der optræder hyppigst i medierne. Det mener flere eksperter. ritzau toppost. Tyrkernes modstand

mod statsminister Anders Fogh Rasmussen som ny Nato-generalsekretær har sandsynligvis mest karakter af teatertorden. Det vurderer seniorforsker Michael Emerson fra Center for Europæiske Studier i Bruxelles. ritzau


Tilbuddet gælder d. 2., 3., 4. og 5. april 2009 i alle Jack & Jones butikker i Danmark. Den 5. april dog kun i butikker med søndagsåbent.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen

20 indland

Hjælp til kvinder Er der knas i sexlivet, og har rynkerne sat sine spor? I forbindelse med overgangsalder oplever mange kvinder, at de har brug for at debattere deres problemer. På den nyoprettede hjemmeside Minandenungdom.dk, kan kvinderne derfor udveksle erfaringer, skriver Fri.dk. metroxpress/hp

Ozonaftale reddede os

Uden forbuddet i 1980’erne mod freongasser var jorden nærmest ubebolig om 55 år Kloden var blevet nærmest ubeboelig, hvis ikke verdens lande i 1987 havde indgået Montreal-protokollen, der forbød de ozonskadelige freongasser. Det viser en ny computersimulering fra Nasa, rapporterer hjemmesiden Videnskab.dk. Uden forbuddet ville to tredjedele af Jordens beskyttende ozonlag være forsvundet omkring 2065. Solens ultraviolette stråling i for eksempel Sydtyskland ville være så kraftig, at den ville reddet.

CFC-gasser ødelagte ozonlaget • CFC-gasser er kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, som består af klor, fluor og kulstof. De blev brugt i køleskabe og sprayflasker, men viste sig at ødelægge jordens ozonlager. • De er blevet erstattet af HCFC-gasser.

give forbrændinger på huden efter bare fem minutter, viser simuleringen fra Nasas Goddard Space Flight Center. Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Atmospheric Chemistry and

Physics. Forskerne er i deres beregninger gået ud fra, at det globale forbrug af de klorholdige CFC-gasser er vokset med tre procent årligt – svarende til halvdelen af den gennemsnitlige vækst i 1970’erne.

UV-indekset på en typisk sommerdag i år 2040 ligger i simuleringen på 15, hvor et niveau på 10 i dag regnes for ekstremt. Den ultraviolette stråling kan fremkalde hudkræft og øjenskader, ligesom den skader landbrugsproduktion og dannelse af plankton i havene. »Vores simuleringer viser os en verden, der er betydeligt værre, end vi havde forestillet os. Det kan godt være, at de faktiske størrelser ikke er 100 procent rigtige, men resultaterne dokumenterer

med al ønskelig tydelighed, hvad der ville være sket, hvis ikke vi havde grebet ind,« siger Richard Stolarski fra Nasa ifølge Videnskab.dk. CFC-gasserne blev tidligere brugt overalt i køleskabe, som rensemiddel og som drivgas i sprayflasker. Aftalen i Montreal stoppede nedbrydningen af ozonlaget i stratosfæren, men ifølge forskerne vil det vare yderligere mindst 50 år, før ozonlaget er gendannet på tidligere niveau. ritzau

Selvhypnose skal hjælpe fødende Gennem tiderne er fødselssmerter lindret naturligt med varme bade, akupunktur og massage. Nu skal en gruppe gravide på Herlev Hospital hypnotisere sig selv for på den måde at komme lettere gennem veerne. Hypnosen skal læres under graviditeten, og det er håbet, at metoden vil give kvinderne en mere positiv fødselsoplevelse. Undervisningen begynder i juni, hvor 100 førstegangsgravide deles i to lige store grupper. 50 af de gravide skal ved hjælp af selvhypnose lære at arbejde med deres underbevidsthed, mens resten er en kontrolgruppe. ritzau smerter.


metroXpress

Siden er redigeret af Rasmus Skat Andersen • Torsdag 2. april 2009

indland 21

Facebook presser Dating.dk Facebooks popularitet går ud over andre medier på nettet. Firmaet Freeway, der står bag Dating.dk, har især oplevet tilbagegang på grund af netværkshjemmesiden. Sidehenvisningerne er faldet med 31 procent, skriver Viborg Stifts Folkeblad. metroxpress/hp

Genåbner Willumsen er tilbage hEnning BaggEr/scanpix

Sygehusgaranti kan skade svage Behandlingsgarantien vender tilbage fra den 1. juli Slut med tårnhøje lægelønninger og fede tider for ejerne af privathospitalerne i Danmark. Regeringen og Danske Regioner blev i går enige om en ny model for betalingen til privathospitaler, der hidtil har ligget markant over priserne til de offentlige sygehuse. »Målet er at presse prisen så langt ned, hvor vi når balancepunktet, så privathospitalerne fortsat vil levere ydelsen, uden at vi betaler for meget for det,« siger finansminister Lars Løkke Rasmussen (V). Aftalen skal sikre, at der fra den 1. juli er råd til genindføre det udvidede frie sygehusvalg. Aftalen får dog ikke patientsforeningers parablyorganisation, Danske Patienbehandling.

Efter flere års restaureringen genåbner Willumsen-samlingen på herregården Odden i Mygdal ved Hjørring på lørdag. Samlingen omfatter 1.200 værker af J.F. Willumsen (1863-1958), der var en af pionererne bag det moderne gennembrud i dansk billedkunst omkring 1900. metroxpress/rsa

Kort nyt kvalitet. Fødevarestyrelsen

ker var udset til at foretage sig noget i går, men tilsyneladende holdt den sig i ro. Det oplyser den danske it-sikkerhedsorganisatioen DK-Cert. Op mod 10 millioner pc’er har ormen. ritzau

skal vurdere, om der er behov for mere præcise regler om neutralmarineret kød (kød der pumpes vand i, for at gør det mørt), lover fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). ritzau

Midnattsstemning mellom Stamsund og Bodø

virus. Computerormen Confic-

Frit sygehusvalg • Behandlingsgarantien indebærer, at hvis de offentlige sygehuse ikke kan behandle en patient inden for en måned, kan man henvises til et privat sygehus. • Garantien har været suspenderet siden november, så sygehusvæsenet kunne rydde op i de lange ventelister fra sygehuskonflikten.

ter, til at klappe i hænderne. »Vi er går meget ind for reelle garantier til patienter både til undersøgelse og behandling. Men det udvidede frie sygehusvalg er ikke måden at gøre det på. Der er jo kun tale om en ret til at blive henvist til et privathospital, hvis de offentlige syge-

huse ikke kan nå det inden for en måned. Men privathospitalerne er kun på markedet for de lettere operationer. Det betyder, at de tunge patienter efterlades i det offentlige system, som risikerer at udhules økonomisk af det stigende private marked,« siger direktør i Danske Patienter Morten Freil. Regionernes formand, Bent Hansen (S), ærger sig over, at regeringen ikke vil være med til at prioritere de mest syge patienter først og advarer om, at behandlingsgarantien vil betyde ekstra udgifter på flere hundrede millioner kroner, som nu skal findes ved sommerens økonomiforhandlinger. Ellers risikerer det at gå ud over eksempelvis de svage medicinske patienter, siger Bent Hansen. ritzau

Politiet søger stadig efter økse En 37-årig svensker blev i går fængslet i et lukket grundlovsforhør i Retten i Lyngby. Manden sigtes for røveriet af cirka 700.000 kroner fra en værditransport ved Nordea i Holte Midtpunkt tirsdag. Politiet mangler fortsat tre medgerningsmænd, udbyttet og øksen, der blev brugt under røveriet. Andre fem mænd blev anholdt i går og sat i forbindelse med røveriet, men ingen af dem havde med forbrydelsen at gøre, hvorefter de blev løsladt igen. ritzau røveri i.

Røvere efterlod bombeattrap Politet efterlyser to personer efter et røveri mod en postbil i Nykøbing Falster i aftes. Røverne efterlod en bombeattrap på Banegårdspladsen, så politiet måtte afspærre pladsen. Røverne fik dog ikke noget ud af indsatsen, da de sække, de truede sig til, ikke indeholdt noget af værdi, skriver Eb.dk. metroxpress/rsa røveri ii.

VI TILBYDER NATURLIGT LÆSELYS 24 TIMER I DØGNET

KIRKE

NE

S ~ MED FR I B IL O G H

FRA VED BES

IO N

7.130,-

TILLING

KONTAK

BERGE

ELPENS

INDEN 3

1. MAJ O

N

PGIV KO

DE: RT-

25% T DIN A GENT F OR FLER E TILBU D

Kaptajn Syrstad tager dig med til 34 havne

Derfor er HURTIGRUTEN den bedste måde at opleve Norges kyst på

Førsteklasses råvarer bliver til vidunderlig mad

Der findes ingen bedre måde at opleve midnatssolen end om bord på et af Hurtigrutens skibe. 24 timers dagslys betyder, at du får alt det med, du kunne ønske dig af ægte og vild, norsk natur langs Norges eventyrlige kyst. Fra dækket har du panoramaudsigt og kan nyde det skiftende landskab, det spændende dyreliv og alle de lokalsamfund, vi passerer undervejs. I restauranten tager vi dig med på en kulinarisk rejse, hvor menuen ændrer sig i takt med den

Du har panoramaudsigt til vores smukke natur

Intime skibe med megen atmosfære

natur, vi sejler igennem. Hvis du tager med på vores spændende udflugter, får du det maksimale udbytte af rejsen. Vi tilbyder dig alt fra byvandringer og museumsbesøg til oplevelser, der får adrenalinniveauet til at stige. Giv dig tid til at nyde Norge i år! www.hurtigruten.no/oplevnorge

Priseksemplet gælder ved rejse i maj og august pr person fra Kirkenes – Bergen i dobbelt, indvendig kahyt er inkl. 25 % rabat. Gælder udvalgte avganger. Der gives yderligere seniorrabat til personer, der er fyldt 60 år. Vi er også behjælpelige med flyforbindelse. DSB Rejsebureau 33532342, Norsk Rejsebureau 33124565, Rejsecenter Norge 33134334, Senior Rejser 33938800, FDM travel 70116011, Nordic Tours Århus 70223221


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Marie Boe-Hansen

22 »Man skal ikke skyde skylden på medierne, når det er hårdt. Vi kender betingelserne.«

Debat Pressen er Foghs pausefisk Lotte Hansen Politisk kommentator

U

ha, hvor vi bare venter på om ham vores statsminister bliver Natos næste generalsekretær. Det er bare helt vildt spændende ... Nå o.k. måske ikke lige så spændende og slet ikke spændende nok i forhold til, hvor længe vi har ventet. Det er bare helt vildt vigtigt, så da ...Tja altså, sådan fremstilles det jo i hvert fald i medierne, og det virker, som om hele det politiske Danmark er gået i stå, og alle analyser om rigets tilstand cirkler om denne her ‘måske-udnævnelse’. Det er da godt for Fogh, hvis han gerne vil slutte en flot statsministerkarriere med et internationalt job. Det er sikkert også godt for Danmark at kunne vise, at vi er leveringsdygtige i folk til internationale topposter. Og det er godt for Lars Løkke, fordi han får god tid til at vise Danmark, at han kan andet end at skrive forkerte navne på hotelbookninger. Og sørme om det ikke er godt for oppositionen; nu har de endelig fundet sammen og de fører i meningsmålingerne, og hvem ved, måske holder det til næste valg. Alligevel er der noget ‘kejserens nye klæder’ over hele det her kispus-spil. Prøv at tænke sig at for første gang under Foghs pressemøder kunne journalisterne finde ud af at holde Er du enig? debat@metroxpress.dk fokus og stå sammen for at få svar på dette vanvittigt vigtige jobskifte. Og der blev skrevet linje op og ned om ‘hypotetiske spørgsmål’. Hvorfor stod pressekorpset ikke sammen under Irak-krigen og krævede svar på spørgsmål om årsagen til den danske deltagelse? Det betød, at vi ikke fik den nødvendige demokratiske debat om den krig, som både USA og England gjorde med lidt forsinkelse. Hvad med de store spørgsmål i rumpen på de store reformer? Senest skattereformen. Vil den redde Danmark gennem krisen og ikke mindst ruste os til at de store årgange forlader arbejdsmarkedet? Selvfølgelige er pressens spørgsmål hverken irrelevante eller hypotetiske, men drøninteressant og vigtigt er det altså ikke. I virkeligheden fortæller hele dette menageri en langt mere trist fortælling om, at pressen fordres af de politiske magthavere i stedet for selv at bruge ventetiden på at sætte kritisk lys på vigtige spørgsmål. Med al denne ventetid i ’sendetiden’ afslører pressen, at den er presset i tid og muskler til at varetage sin del af den styreform, der går under navnet demokrati. Det handler om oplysning og kritisk journalistik.

»Hvorfor stod pressekorpset ikke sammen under Irak-krigen og krævede svar på spørgsmål om årsagen til den danske deltagelse?«

For dem, der ikke kan få sol nok

For dem, der ikke kan komme uden om pollen I morgen: Nastja Arcel. Flere klummer på Metroxpress.dk Klummen er udelukkende udtryk for skribentens holdning.

Formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, der ikke mener, det er pressens skyld, at Bendt Bendtsen har fået et ildebefindende. Til Ekstra Bladet.

En fantastisk sejr i Aghanistan Det er en fantastisk sejr ‘koalitionen’ har vundet i Afghanistan. Det er nødvendigt at risikere tusindvis af nye soldaters og civiles liv for en krig, som alle eksperter erkender ikke kan vindes. Men det går da den rigtige vej med demokratisering af landet: Præsident Karzai legaliserer voldtægt, så længe det kun går ud over konen, og Taleban-ledere kan fjernes fra terrorlisten (så er der nemlig stadig plads på den til legitime befrielsesbevægelser og partier som FARC, PFLP og Hamas!). Det hele sker under Natos beskyttende vinger – nu også med SFstøtte. Godt vi har Enhedslisten til at holde fast i proportionerne! krig.

Finn SørenSen, AmAger

Forbyd sølvpapir i alle institutioner Jeg forstår ikke folks brug af sølvpapir. I mine børns børnehave må man ikke bruge sølvpapir. Man kunne nemt forbyde det i alle institutioner. Tænk, hvor meget det kunne hjælpe. Kære politikere fjern det fra markedet – gør det forbudt. Når man tænker på, hvor dårligt det er for miljøet og kroppen. Folk taler meget om, at man gerne vil handle miljørigtigt. Stop med at bruge sølvpapir – og et andet godt råd: miljø.

»Michael Laudrup ved, hvordan man spiller offensivt og charmerende fodbold, og det er det, vi alle ønsker at se på.« Poul Juul Jensen få fat i et ‘Reklamer nej tak’skilt. Så har man allerede gjort en masse, og det er lige præsis det, det handler om. Dorthe SchmiDt, eSbjerg.

Mulitmedieskat skal fjernes Som et led i regeringens skatteændringer beskattes den elektronik, som man i sit arbejde bruger hjemme, med 5.000 kroner: Multimedieskatten. Derved handler regeringen i strid med FN-handicap-konventionen, ifølge hvilken det ikke må koste den enkelte handicappede person noget at have sit handicap. Det vanskeliggør også forholdene for børnefamilierne, hvor mor eller far gerne vil arbejde hjemme. For øvrigt SkAt.

Din mening Send læserbreve på maksimalt 100 ord og med fuldstændigt navn og adresse til: MetroXpress, Bygmestervej 61, 2400 København NV, mrk: DEBAT. Eller: debat@metroxpress.dk

Hva’ har du på?

en sjov måde at understøtte en fleksibel arbejdsstyrke. jAcob lunD, guDhjem

Laudrup er den helt rigtige Brian Laudrup er naturligvis inde på det rigtige, når han foreslår Michael Laudrup som kommende landstræner. Michael Laudrup er hele Danmarks fodboldstolthed. Han har den komplette fodboldfilosofi. Michael Laudrup ved, hvordan man spiller offensivt og charmerende fodbold, og det er det, vi alle ønsker at se på, at vores fodboldlandshold skal praktisere. Ud over at kunne fremtrylle besnærende og underholdende fodbold,har Michael Laudrup ligeledes en ekstra fordel i forhold til at skulle være landstræner. Michael har nemlig menneskelige kvaliteter, der gør ham ideel til at stå i spidsen for landsholdet. Han er et høfligt, venligt og behageligt væsen, som folk gider at omgås. lAnDSholD.

Poul juul jenSen, eSbjerg

Konkurrence Skyd, send og vind!

Forår i Amsterdam.

Benjamin Laustrup, Herning

Sådan deltager du Send dit bedste billede af livet omkring dig til billeder@metroxpress.dk (billedets størrelse bør mindst være på en megabyte på grund af trykkvaliteten). I denne måned sætter vi en Apple iPod Nano på højkant for det bedste skud – vinderen offentliggøres den 1. maj på: Metroxpress.dk.

Navn: Mette Lynge Nielsen. Alder: 21 år. Beskæftigelse: studerende. Bor: Amager. Foroven: Tørklædet er fra Vila, og jakken er fra H&M. Jeg valget den, fordi den lyste lidt op i det grå. Forneden: Bukserne er fra Message, og støvlerne er vist fra Bianco. I tasken: sove-ting, mobil, pung. På iPoden: Lollipop, de nye r’n’b-numre og ellers bare noget pop og dance. Dagens udfordring: At være sød mod min kæreste. På vej hen: Jeg er på vej hjem til kæresten.

Udkommer mandag til fredag. Avisen er politisk uafhængig og udgives af Metroxpress Danmark A/S. Kontrolleret nettooplag ifølge Dansk Oplagskontrol for 1. halvår 2008: 227.653. Tryk: Malmö Tidningstryck, Nordjyske Medier (Aalborg) og OTM (Ikast). København: Bygmestervej 61, 2400 København NV. Telefon: 77 30 57 57. Fax: 77 30 57 99. Redaktion: red@metroxpress.dk. Annonce-salg: annonce@metroxpress.dk. Distribution: Telefon 77 30 56 91. distribution@metroxpress.dk. Club metroXpress: Telefon 77 30 57 57 (1015). E-mail: club@metroxpress.dk. Århus: Rosenkrantzgade 16c, 2. sal, 8000 Århus C. Redaktion: aarhus-red@metroxpress.dk. Adm. direktør: Søren Riis. Ansv. chefredaktør: Jakob Høyer. Distribution: Distributionskopagniet. Salgsdirektør: Thomas Raun. Nyhedsredaktør på denne udgave: Lotte Stensgaard. Metro International udgiver 68 aviser i 100 byer i 20 lande på 19 sprog i Europa, Asien, Nord- og Sydamerika.


metroXpress

Siden er redigeret af Lotte Stensgaard • Torsdag 2. april 2009

23

Portræt Jens Andersen

Fra naivt fjols til dumt svin Man kan ligefrem sige, at Polle fra Snave kom før Jens Andersen. Ordene kommer fra den ærlige skuespiller Jens Andersen selv. Han er udmærket klar over, hvor stor betydning rollen som naivt fjols fra Fyn havde for hans karriere. Den 38-årige skuespiller forbindes i offentligheden næsten udelukkende med hans rolle som Polle fra Snave.

sagT?

pr-foto/per Anders Jørgensen

Hvem?

Jens Andersen slog igennem som Polle fra Snave. Fra i morgen kan danskerne opleve ham som truckeren Lars i filmen ‘Fri os fra det onde’.

Hvorfor?

Nu kan Jens Andersen få sit andet store folkelige gennembrud. Det sker, når hele Danmark kan se ham i en stor rolle i Ole Bornedals nye thriller ‘Fri os fra det onde’, som har premiere i morgen. Her spiller han truckeren Lars, der – efter Andersens egen udsagn – er et ualmindeligt dumt svin.

Tidligere?

Telefonselskabet Sonofon fik fuld valuta for pengene, da Jens Andersen som Polle fra Sna-

ve fik ‘sherifstjerne’ og på andre måder blev gjort til grin i reklamerne. Succesen blev så stor, at

reklamerne blev til filmen ‘Polle Fiction’ under kyndig udarbejdelse af instruktør Søren Fauli.

»Selvfølgelig er jeg stolt af Polle. Han er jo blevet et ikon,« har Jens Andersen for nylig udtalt til Søndagsavisen. Skuespilleren er også glad for sin rolle som onde Lars. »Der er uendeligt kort mellem ondskab og lidenskab, fiktion og ægthed. Derfor har jeg heller ikke ensidigt søgt efter det onde i Lars. Han er i virkeligheden en lidenskabelig mand, som søger det gode, men bliver indhentet af mørket. Det fører til mord, voldtægt og lynchning.«

ellers nogeT? Det var en tilfældighed, at han fik rollen som Polle fra Snave. En skuespillerspejder så et foto af ham i håndbogen over skuespillere. Hun mente, at han havde det rette ansigt til rollen.

Tættere på • Jens Andersen bor selv i landsbyen Nyråd ved Vordingborg. • Han har kone og fire børn. • Han er – i modsætning til Polle fra Snave – ikke opvokset på Fyn. Han er født og opvokset i Næstved på Sydsjælland.

Jens Andersen gemmer dog også på en helt anden kunstnerisk side. Helt ubemærket har han i flere år arbejdet som skuespiller og kunstnerisk leder af den lille eksperimenterende teatertrup Project D2. Det hænger godt sammen med hans uddannelse på den alternative School of Stage Arts på det eksperimenterende teater Cantabile 2 i Vordingborg. lars oTTo andersen

Du ser ikke syner Bestil linser for 0;- på LensWay.dk!

0;s Prøv o 4 / 0 3 før

Lige nu giver vi alle nye kunder gratis kontaktlinser! Betal kun 39;- i fragt og få dine linser direkte hjem i brevsprækken. Prøv hvor nemt det er – klik dig ind på www.LensWay.dk og bestil. Prøvepakken indeholder ti par 1-dagslinser eller et par månedslinser. Har du aldrig bestilt linser på nettet? Kontakt os, så hjælper vi dig gerne! Gratisnummer: 8088 2706 Mail: kundesupport@lensway.com

®


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Allan Wahlers

24

Udland

Demonstrant død i London Sent i aftes oplyste politiet i den britiske hovedstad London, at en demonstrant var død i forbindelse med de massive protester, der har været i byen som optakt til G20-mødet. De nærmere omstændigheder var ved redaktionens deadline uklare, ligesom der ikke var fremkommet oplysninger om demonstrantens alder og køn. ritzau/metroxpress

To fronter på G20-møde Verdens rigeste lande fordeler sig i to lejre: USA og Storbritannien mod Europas fastland g20.

Stats- og regeringscheferne fra verdens 20 førende økonomier skal på G20-topmødet i London selv trække i arbejdstøjet for at få bilagt deres interne uoverensstemmelser og få en aftale i hus, der kan inddæmme den igangværende globale recession og få verdensøkonomien i omdrejninger igen. Unavngivne diplomater siger til det tyske nyhedsbureau dpa, at det ikke er lykDer var sent i aftes stadig uro flere steder i London i forbindelse med G20topmødet. Politiet forsøgte med knipler at sprede flere hundrede demonstranter, der samledes ud for Bank of England i den britiske hovedstads finanscentrum. Demonstranter havde tidligere på dagen angrebet den nærliggende Royal Bank of Scotland i protest mod, hvad demonstranterne ser som bankerne og deres chefers usle ledelse og den deraf følgende bank- og finanskrise. Paroler som ‘Vores gader, vores banker!’ og ‘Kapitalismen har spillet fallit’ bragede gennem gader og stræder i det centrale London det meste af eftermiddagen i går. Her gik tusindvis af demonstranter på barrikaderne for at protestere mod den globale økonomiske nedtur, der på verdensplan har kostet hundredtusinder job og skabt panik i den finansielle sektor.

»Vi bliver ikke enige på alle punkter.« Barack Obama materialiserede sig, da statsog regeringscheferne efter ankomsten til den britiske hovedstad holdt diverse bilaterale møder med hinanden. USA’s præsident, Barack Obama, understregede, at G20-lederne bør fokusere på

det, de er enige om, når de sætter sig sammen. »Vi har et ansvar for at koordinere vore skridt og fokusere på områder, hvor vi er enige, og ikke de lejlighedsvise uenigheder,« sagde han, efter at Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, havde truet med at forlade topmødet, hvis der bliver indgået lunkne kompromiser. »G20-landene forfølger hver især deres egen politik.

Dylan Martinez/reuters

london.

kedes G20-ledernes udsendinge at nå til enighed på alle punkter op til topmødet. Men de fremhæver også, at der ikke er tale om en decideret splittelse mellem USA og Storbritannien på den ene side og det europæiske fastland med Tyskland og Frankrig i spidsen på den anden side. Alligevel var det nogenlunde omkring disse skillelinjer, at uenigheden i går

London brænder

ritzau

Interview

USA og Kina imod protektionisme

på gaden.

sammenhold 1.

Romina McGuinness fra Metro World News var rundt i London i går morges for at spørge demonstranterne, hvad de især var utilfredse med. Her er nogle af kommentarerne:

USA’s præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Hu Jintao, blev ved et møde i London i går enige om at støtte global handel og holde gang i strømmen af investeringer samt modarbejde protektionisme, oplyser Det Hvide Hus. »Kina og USA er enige om at arbejde sammen om beslutsomt at støtte den globale handel og investeringsstrømmen, som kommer alle til gode, hed det i en erklæring efter mødet mellem Obama og Hu i den amerikanske ambassadørs residens i London før det store G20-topmøde. ritzau

»Dem, folk er mest utilfredse med, er bankfolkene – ‘bankers are wankers’, er vores ordsprog i dag (i går, red.). Vi håber, at protesterne gør, at folk bliver hørt, men vi tvivler.« Alex og Louis fra grup- Medvedev fik pen ‘The Free Spirits’ mødt Obama »Jeg håber, at den såkaldte ‘forandring’ kommer til at handle om den måde, vi lever på, og at regeringerne ændrer deres prioriteter. Økonomisk vækst er en illusion, og alle økologer ved, at det ikke forekommer i den virkelige verden.« Lisa, kunstner

En broget flok utilfredse Demonstranterne var en broget flok af venstreorienterede anarkister, fagforeninger, miljøaktivister og arbejdsløse. Men fælles for dem alle er, at de mener, at lederne for verdens 20 største økonomier har spillet en stor rolle for, at krisen har udviklet sig så dramatisk. G20-landene holder topmøde i London for at drøfte de globale økonomiske problemer. Men gadens parlament havde ikke meget til overs for de politiske ledere, der af nogle demonstranter blev betegnet som hyklere. Politiet var mødt talstærkt op onsdagen igennem, og over 10.500 betjente ventes på gaden de kommende dage under G20-topmødet. På trods af et massivt politiopbud lykkedes det vrede unge at trænge ind i den statskontrollerede Royal

Vi bliver ikke enige på alle punkter,« sagde Obama på et pressemøde med den britiske premierminister, Gordon Brown. »Jeg kom hertil for at fremlægge ideer, men jeg kom her også for at lytte og ikke docere. Når det er sagt, må vi ikke forpasse lejligheden til at gå i spidsen for at konfrontere krisen,« sagde den amerikanske præsident.

»Vi må tydeligt vise folk, at vi har lært vores lektie. Der er sket noget katastrofalt i verden, og selvfølgelig skal vi komme igennem denne krise.« Angela Merkel, tysk kansler

Flere end 30 demonstranter blev anholdt under sammenstød med politiet før G20-møde Sammenstød mellem politi og demonstranter førte flere steder til brande i Londons gader i går.

Bank of Scotland. Her malede de graffiti på væggene, der blandt andet blev prydet med slagord som ‘Stop inflationen – spis de rige’ og ‘Afskum’. Politiet blev angrebet med flasker, sko og malerbomber, som fløj gennem luften,

inden betjentene fik situationen under kontrol. Mindst 32 personer blev anholdt, mens adskillige blev såret. Opretholdelsen af ro og orden er en æressag for det britiske politi, der ud over demonstrationer også skal sikre en række af verdens

øverste ledere, heriblandt den amerikanske præsident, Barack Obama, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Samtidig er terrorberedskabet i London i højeste gear før, under og efter topmødet. ritzau/reuters

»Jeg går ind for, at de penge, vi i øjeblikket bruger på at føre krig, i stedet skal bruges på fredelige ting, såsom uddannelse.« Natasha Holsten, underviser

sammenhold 2.

Præsidenterne Barack Obama og Dmitrij Medvedev varslede i går en ny æra i forholdet mellem USA og Rusland og tog et skelsættende skridt henimod en aftale om vidtrækkende nedskæringer af atomvåben. Efter deres første møde ansigt til ansigt i går, udsendte Obama og Medvedev en fælles erklæring om, at ‘æraen, hvor vore to lande betragtede hinanden som fjender, er forlængst lagt bag os. De ønskede også at reducere antallet af sprænghoveder til et niveau under det, som blev aftalt i 2002. ritzau

G20-landene • 19 af G20-landene er: Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Kina, Frankrig, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Mexico, Rusland, Saudi-Arabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyrkiet, Tyskland og USA. • Det 20. medlem er EU.


take it away

Ring 70 100 111

59,-

Levering fra kr. 25,- ring og hør nærmere!

kun

· Tunmousse med ’pil selv rejer’og hjemmelavet dildmayonnaise. DET HELE Hertil friskbagt baquette og smør. FØLGER MED · Rosastegt chicago roast. · Hvidløgs/persille stegt lammeculotte. · Helstegt kalkunbryst. · Flødegratinerede kartofler med løg og timian. · Marineret kartoffelsalat med grøn pesto og forårsløg. · Pastasalat med skinke. · Bagte rodfrugter med basilikum. · Hjemmekrydrede dild chips.

115,-

kun

49,Når du køber en buffet fra Chicago Roasthouse, bliver maden leveret klar til at sætte på bordet. Dog skal varme stege skæres ud. Vi kommer til aftalt tid, og alt er leveret i éngangsemballage, så der er ingen rengøring af skåle, fade osv bagefter. Chicago Roasthouse anvender råvarer af den allerhøjeste kvalitet og vores lange erfaring i kvalitets-menuer gør, at du kan være sikker på, at maden bliver en succes for dig og dine gæster.

Se flere muligheder på vores hjemmeside Sælges kun i marts, april og maj

www.chicago.dk

Konfirmationsmenu 2009 MAD UD AF HUSET Foråret står for døren og konfirmanderne skal holde fest. Lad Turbinehallen stå i køkkenet, så i kan nyde festen med familien og vennerne. Menuen kræver kun ganske få minutter i køkkenet.

Menu: - Forret -

Tea-House levere sandwich, salater, diverse tapas med mere som take away. æ

Ligeledes tilbyder vi frokostordninger med diverse lune retter, salater og diverse tilbehør. Som catering, kan vi tilbyde et stort sortiment til receptioner, fødselsdage eller lignende arrangementer. i JP

Tea-House

Vil du vide mere…

ø ø ø

ø

- Hovedret -

om annoncering på samleside eller bestille annonceplads, så kontakt venligst Helene Kjær på tlf.: 8738 3574 eller Heidi Pold på tlf.: 8769 6961

ø

ø ø

æ

Værkmestergade 13A · 8000 Århus C · Tlf. 27287728 - Dessert -

www.Tea-House.dk · info@tea-house.dk æ

Kuvertpris kr.

Vil du vide mere…

198,-

Å

om annoncering på samleside eller bestille annonceplads, så kontakt venligst Helene Kjær på tlf.: 8738 3574 eller Heidi Pold på tlf.: 8769 6961

ø

•

æ

•Å

•

•

Vil du vide mere… om annoncering på samleside eller bestille annonceplads, så kontakt venligst Helene Kjær på tlf.: 8738 3574 eller Heidi Pold på tlf.: 8769 6961

฀ Randers Herning Silkeborg Århus Aalborg

Forårsbuffet

Take it Away ! Take it Away ! Take it Away ! NOW !


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siderne er redigeret af Allan Wahlers

27

26 udland

Enken efter en amerikansk ryger, som døde af lungekræft, kan se frem til at modtage 145 millioner dollar (cirka 815 millioner kroner) i erstatning, efter at tobaksfirmaet Philip Morris’ muligheder for appel er udtømt. Ifølge højesteret står den 10 år gamle dom fra en jury i Oregon i den nordvestlige del af landet fast. Philip Morris indvendte forgæves, at Oregons øverste domstol havde begået proceduremæssige fejl. Philip Morris blev fundet medskyldig i rygeren Jesse Williams’ død, efter at han havde røget to pakker Marlboro dagligt gennem årtier. Ifølge den oprindelige dom fik enken Mayola Williams tilkendt 79,5 millioner dollar, men med renter er beløbet vokset til næsten det dobbelte. ritzau Getty ImaGes

usa.

Kæmpe løver i Europa Det var ikke katte, men kolossale løver, der huserede for 13.000 år siden Det, man tidligere har ment var rester af forhistoriske kæmpekatte, har nu vist sig at være løver. Det konkluderer forskere fra Oxford University efter en mere omfattende dnaanalyse af gamle fossiler fra Europa og andre steder på den nordlige halvkugle. Ifølge forskerne var disse løver 25 procent større og havde markant længere ben end de brungule kattedyr, der lever i Afrika i dag. »Disse forhistoriske løver var overdrevne versioner af nutidens løver og kunne løbe enormt langt,« fortæller doktor Ross Barnett, som står i spidsen for forskningsprojektet på Zoologisk Institut på Oxford University, til BBC News. Han forklarer, at resultaterne af de genetiske undersøgelser viser, at disse uddøde løver var tæt relaterede til de løver, man kender i dag, men at de levede i noget koldere dele af verden. fortid.

Det var løver, der huserede før i tiden, var 25 procent større end nulevende løver.

Ian WaldIe/Getty ImaGes

Enke sikret enorm erstatning for røg

drab og 12 drabsforsøg erklærede en canadisk lejemorder sig skyldig i tirsdag. Arbejdet var bestilt af rivaliserende rockergrupper, der kæmpede om narkomarked, og hvert drab udløste op mod 110.000 kroner til den 58-årige Gerald Gallant, der på overfladen levede et almindeligt liv. ritzau/afp

Arkæologiske fund tyder ligeledes på, at løver har været af stor betydning for urmennesket, og huletegninger af væsner, der var halvt menneske, halvt løve, indikerer, at løver måske endda er blevet tilbedt af fortidens huleboere. »Men hvorfor disse forhistoriske løver uddøde for 13.000 år siden er stadig et af de største videnskabelige mysterier,« siger Ross Barnett. Han vurderer dog, at klimaændringer eller menneskelig indblanding kan være et muligt bud. »Mere research og avancerede dna-analyser kan måske lede os nærmere et svar,« konkluderer han.

Samtidig vurderer Ross Barnett og hans team, at løverne levede sammen med

andre store dyr som mammutter, uldne næsehorn, sabeltigre og gigantiske rådyr.

anne sophie teglborg ast@metroxpress.dk

Fransk ledere af fabrik slippes fri Arbejdere på en Caterpillar-fabrik i Grenoble i det sydøstlige Frankrig erklærede i går, at de ville frigive fire ledere, som arbejderne siden tirsdag har tilbageholdt på fabrikken. Arbejderne gik i aktion, fordi 733 af de omkring 2.800 ansatte på to Caterpillarfabrikker i byen skal afskediges, og forhandlinger om en kompensationsaftale brød sammen. ritzau/afp frankrig.

Norsk tankskib forsøgt kapret Besætningen på det norske tankskib Sigloo Tor forhindrede i går somaliske pirater i at kapre fartøjet, da det blev angrebet syd for Yemen. Mandskabet varslede den internationale Atalante-styrke, som driver operationer mod pirater i farvandet og kort efter blev en båd med fem somaliere om bord opbragt af den græske fregat Psara. Somalierne fik imidlertid lov at gå, da der ikke var sikre beviser. ritzau/ntb syd for yemen.

Forkæl dig selv -og din mobil

se l e tt pre o s i t Gra

Fri SMS/MMS i hele 2009 inkl. 99 kr. taletid/md. for kun 99,0* øre

79 øre

pr. SMS/MMS

pr. minut

0 øre

opkaldsafgift

Ca ll 9 9 F r ee Til dig h a r e n d er mobil! Tilmeld callme på .dk S en d

Ingen

binding

*Fra 2010 koster det 25 øre/SMS og 1,99 kr./MMS

Nærmeste forhandler 70 120 100

Call 99 Free. Minimumsforbrug på 99 kr./md. i taletid i Danmark. til danske numre. Data 5 kr./MB. 30 dages opsigelse, faktureringsgebyr 39 kr. eller BS 6,5 kr./md. Forbehold for trykfejl og prisændringer.

Send send send send send send alt det du vil i hele 2009


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

udland 27

60 års forsvar Nato blev dannet den 4. april 1949 af de 12 lande: Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA. I 1952 kom Grækenland og Tyrkiet med, Vesttyskland i 1955, Spanien i 1982 og derefter en række østeuropæiske lande i 1999 og 2004. metroxpress

Arben Celi/reuters

Nato har fået nyt liv Der er store forventninger til Obama i weekenden Kloakdæksler er svejset til i den franske by Strasbourg. 15.000 soldater og politifolk er på plads. Alt er klart til at modtage stats- og regeringschefer fra de 26 medlemslande, når Nato i morgen og lørdag fejrer sit 60-års jubilæum på et topmøde. Og forventninger er store. For første gang vil USA’s nye præsident, Barack Obama, henvende sig til Europa. Det er nyt i Nato-kredsen, at man med spænding ser frem til, at en amerikansk præsident kommer til topmøde, selv om Obamas dagsorden ikke i sig selv er fredelig. Han vil tale om oprustning i Afghanistan og stille flere krav til europæerne om at deltage. Det ventes titusinder af demonstranter at modsætte sig. Tonen er ny i forhold til forgængeren George W. Bush, som foretrak amerinato.

Albanske arbejdere rejste Nato-flaget i hovedstaden Tirana i går.

Dobbelt op

Ta’ 2

Dobbelt op

betal for 1

24,Fra 10 morgen til 10 aften

20 %

kansk enegang og fokuserede kræfterne i Irak. En embedsmand i forsvarsalliancen beskriver det tidligere forhold mellem Europa og USA, navnlig i præsident Bushs første embedsperiode, som anstrengt. »Stemningen på rådsmøderne var dårlig,« konstaterer han.

Freden holder 60 år efter Obama, der i dag deltager i G20-landenes økonomiske topmøde i London, har fra starten understreget, at det transatlantiske forsvarssamarbejde er en hjørnesten i den amerikanske regerings udenrigspolitik. Det ventes Obama at gentage, når stats- og regeringscheferne i morgen aften tager en afstikker over på den anden side af grænsen for at fortære en jubilæumsmiddag i den lille sydtyske by Kehl. En symbolsk gestus, der skal understrege, at

freden i Europa holder 60 år efter grundlæggelsen af forsvarsalliancen. Om det også bliver lejligheden til at ønske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tillykke med jobbet som Natos generalsekretær, er stadig uvist. Lørdag er Afghanistan dominerende på dagsordenen. Præsident Obama præsenterede i sidste uge USA’s nye strategi i Afghanistan. Der skal sendes 17.000 ekstra amerikanske soldater til det krigshærgede land sammen med 4.000 instruktører, der skal uddanne den afghanske hær. Samtidig vil Obama inddrage nabolandene i løsningen af Afghanistans problemer med Taleban og narko. Også Iran skal med. Endelig skal de to nye medlemslande, Albanien og Kroatien (se bokse), bydes velkommen i forsvarsalliancen. allan Christensen og

CLARKS 800,640,-

SOFIE SCHNOOR 600,480,-

Tilbuddet gælder fra torsdag 2. april til og med søndag 5. april. Ikke alle mærker findes i alle forretninger. Forbehold for trykfejl.

KILDE: WIKIPEDIA

*

Mini pc inkl. Mobilt Bredbånd til 1 kr.* *Pc-pakke indeholder pc og et Mobilt Bredbånd abonnement efter eget valg. Her prisangivet med Mobilt Bredbånd 199. De første 6 mdr. betales 499 kr. pr. md. inkl. 10 GB forbrug. Herefter 199 kr. pr. md. Abonnementsprisen er ved PBS. Ønsker du at betale via faktura koster abonnementet 39 kr. ekstra pr. md. Oprettelsen koster 0 kr. USBmodem 1 kr. Minimumspris i bindingsperioden 2.996 kr. Forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer.

OG SOM TALER FLYDENDE DANSK AND PREFERABLY ALSO ENGLISH

==vvv-enqru`qdsrtcc`mmdkrdq-cj

• Det 28. medlemsland af Nato. • Hovedstad: Zagreb. • Befolkning (2008): 4.491.543. • Areal: 56.542 kvadratmeter. • Præsident: Stjepan Mesic. • Premierminister: Ivo Sanader. • Kroaterne udgør næsten 90 procent af befolkningen, mens der også bor knap fem procent serbere.

&"!

.

Uhr½fdqsnkjdshktcrdmcdkrdr`lldmldccdc`mrjdrsxqjdq h@efg`mhrs`m-Cte‹qdmjnqsu`qhfroqnfkhfnflhkhs¼qtcc`mmdkrd nfakhudqcdqo‹tcrdmcsrnlbhuhk+tcdmu‹adm+ldmhtmhenql- Tcrdmcdkrdmu`qdqh5l‹mdcdq+ldmj`menqk¼mfdrhxcdqkhfdqd 5l‹mdcdqF‹hmco‹enqru`qdsrtcc`mmdkrdq-cjdkkdqqhmfshknr o‹33784///nfe‹ldqdhmenql`shnm- @mr½fmhmfreqhrscdm06-`oqhk-

Kroatien

LG X 1 MINI 10 PC >C@A #B 7G:9 D7>AI 7uC 9

Danmarks bedste annoncetilbud

Rnlsnkje‹qctdmq¼jjdtcenqcqdmcdnof`udq+gunqcthjjd a`qdrj`kaqtfdchmdroqnfdumdq+ldmnfr‹chmddumdqshk`s`ݼrd jqnorroqnfds-Enqdjrdlodkhenqahmcdkrdldco`sqtkidq+ch`knf ldcknj`kadenkjmhmfdm+l¼fkhmf+udcq`yyh`dqnfbgdbj,onhmsr- Cdsdq`ksr‹hjjdmnj`sjtmmds`kdroqnfds+ctrj`knfr‹enqrs‹cd jtkstqdkkdjncdq-

• Det 27. medlemsland af Nato. • Hovedstad: Tirana. • Befolkning (2008): 3.170.048. • Areal: 28.748 kvadratmeter. • Præsident: Bamir Topi. • Premierminister: Sali Berisha. • Befolkningen består af 95 procent albanere og tre procent grækere. Desuden bor der serbere, makedonere og bulgarere i Albanien.

Finn Jørgensen, ritzau

GTE PÅ UDVAL DAMESKO

Tilbuddet gælder i perioden 30. marts - 19. april 2009. Føres ikke i enkelte butikker.

Albanien

Nå dagligt ud til 1.000.000 læsere ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om vores nye tilbud på 7730 5757.


;hWjecahW\j_l_ha[b_]^[Z[d Z[d]h´dd[ij[[d[h]_5

GI¥M +L><I >I8K@J

Store Kongensgade 40 C

:[dc[ijdoi][hh_][

Ja tak, jeg vil gerne bestille et gratis abonnement

CWdaWÊZW_aa[i_][WdZ[j[dZÈD;@J7AÈj_b WjecahW\j"l[b5;bb[h[hZ[hdol_Z[de]]beXWb[ fheXb[cij_bb_d][h"ieci³jj[hif´h]icbij[]dl[Z Z[jWbb[h[Z[l[ZjW]d[5IlWh[j[hd³ff[^[bj[da[bj" c[d^[bZ_]l_i[hZ[hƒdWl_i"Z[hi_][hÈd[`jWaÈj_b feb_j_iaaehh[aj\ehkZi_][b_]^[Z$=b³ZZ_]j_b[j ?d\ehcWj_ed"Z[hkdZh[dZ["Xeh[dZ["X[]Wl[je] l_jj_]j\eh\´b][hijeh[e]icfWhWZeai[h$B_][dk aWdZkfh´l[Z[dc[ijdoi][hh_][#]hWj_i_*k][h$

DWld0 7Zh[ii[0 Feijdh$%8o0 J[b[\ed0 ;#cW_b0

 @[][hijkZ[h[dZ[

Information + + + 10383 + + + 0893 Sjælland USF B

?d\ehcWj_edkZaecc[hcWdZW]#b´hZW]$J_bXkZZ[j]³bZ[hj_b',$&*$(&&/e] ]³bZ[hakd^kiijWdZ["Z[h_aa[^WhWXedd[h[jZ[i[d[ij['(cd[Z[h$Fh´l[j_b# XkZZ[j[h]hWj_ie]k\ehfb_]j[dZ[$7l_i[dijeff[hWkjecWj_ia[\j[hZ[*k][h$ L[Zb[l[h_d]j_bkZbWdZ[jefah³l[ifehje$Iciaeij[hWbc_dZ[b_]ici#jWaij$

MetroXpress

J\e[blgfe\e#i`e^.'('(/(0\cc\iY\jµ^`e]fidXk`fe%[b&+l^\i^iXk`j


metroXpress

Siden er redigeret af Allan Wahlers • Torsdag 2. april 2009

udland 29

Ø-strid uløst Konflikten mellem Danmark og Canada om retten til Hans Ø er stadig uløst, meddelte Udenrigsministeriet i går efter et møde mellem udenrigsminister Per Stig Møller (K) og hans canadiske kollega. Ministeriet understreger dog, at disputten ikke kaster skygger over det ellers gode forhold mellem Danmark og Canada. ritzau

Mindst otte døde i Nordsøen

Anholdt med rester af døde næsehorn

Tragisk ulykke, da helikopter styrtede med 16 om bord på vej til boreplatform ved Skotland der blev stilhed. Det er et ildevarslende tegn,« sagde RAF’s talsmand Michael Mulford til BBC i går. Det er ikke mere end halvanden måned siden, en Super Puma-helikopter med 18 personer om bord styrtede øst for Aberdeen. Dengang blev alle reddet. Gårsdagens ulykke involverede 16 personer, heraf to besætningsmedlemmer. Alle ombordværende har angiveligt haft redningsveste på, og to flåder blev fundet på

»Vi opfangede et mayday fra helikopteren, hvorefter der blev stilhed. Det er et ildevarslende tegn.« Michael Mulford, RAF havet, men i kæntret tilstand. De otte døde personer, som ved redaktionens deadline var blevet bjærget, kan

ulykkeligvis vise sig kun at være halvdelen af de omkomne. Vandet i Nordsøen er ikke over fem grader på denne årstid, og selv om den rette påklædning kan være med til at holde folk i live i timevis, svandt håbene for at finde flere overlevende stødt i takt med aftentimerne i går. I forvejen er sandsynligheden for at overleve et helikopterstyrt på vand ikke stor. »Det har været en tragisk

dag (i går, red.) på Nordsøen, og mine tanker er hos de pårørende til dem, der har mistet livet i styrtet,« sagde premierminister Gordon Brown ifølge BBC. »Det er på sådanne tidspunkter, at vi bør huske på den risiko, som nogle folk arbejder under for at opfylde vores energikrav,« tilføjede han. allan wahlers allan.wahlers @metroxpress.dk

Paula Bronstein/Getty imaGes

Karzai og Zardari imod ekstremisme Præsidenterne for Afghanistan og Pakistan, Karzai og Zardari, lovede i går sammen med deres hærchefer og repræsentanter for deres respektive efterretningstjenester at intensivere den fælles kamp mod islamistiske ekstremister. Det skete efter samtaler i Tyrkiets hovedstad, Ankara. Den tyrkiske præsident, Abdullah Gül, som var vært for mødet, sagde, at deltagelsen af hærcheferne og de ledende efterretningsfolk var det vigtigste element ved samtalerne, den tredje runde af sin art siden 2007. Mens lederne mødtes i Ankara, stormede fire selvmordsbombere lokale regeringskontorer i den afghanske by Kandahar. 13 personer blev dræbt ved angrebet, oplyser myndighederne. ritzau sammen.

Amnesty kritiserer USA’s våbensalg Amnesty International kritiserer den nye amerikanske præsident, Barack Obama, for at fortsætte salget af våben til Israel. Kritikken kommer, efter at et fragtskib lastet med over 300 beholdere med amerikanske våben den 22. marts lagde til kaj i den israelske havneby Ashdod, 40 kilometer fra Gaza i det palæstinensiske selvstyreområde. Amnesty International frygter, at våbnene vil blive brugt til krigsforbrydelser mod civile palæstinensere. »Rent lovmæssigt og moralsk burde Obama-regeringen have stoppet denne amerikanske våbensending. Våbenforsyninger under de nuværende omstændigheder strider imod amerikansk lov,« siger Brian Wood, leder af Amnesty Internationals våbenkontrolkampagne. ritzau kritik.

Lang tradition USA har solgt våben til israelerne siden Yom Kippurkrigen i 1973.

Polske skrige-ørne og orkideer frelst Et værdifuldt naturområde i Polen ser ud til at blive skånet fra ødelæggelse. Den polske regering har efter flere års strid med EU strakt våben i en sag om anlæg af en motorvej gennem Rospuda-dalen i den nordøstlige del af landet. Her ligger et af Europas sidste bevarede urskovsområder, der huser både los, ulv, sjældne orkideer, samt fugle som lille skrige-ørn, havørn og tjur. Augustowskoven i Rospuda er derfor en del af EU’s Natura 2000netværk, der skal beskytte sårbare dyr, planter og naturtyper. ritzau polen 1.

Fanget i en solid ‘æblebrandert’ En polsk politiker var lige lovlig kreativ, da han forleden blev taget i at køre bil med en ordentlig sjat alkohol i blodet. Politiet stoppede manden, der fik målt sin promille til 0,7. Politikeren havde dog en god forklaring på rede hånd. Han nægtede overhovedet at have rørt alkohol den dag og fortalte ordensmagten, at han blot havde spist en masse æbler. ritzau/reuters polen 2.

Kvinderne i Afghanistan har ikke fået det specielt meget nemmere med en nyvedtaget ægteskabslov.

Afghanistan blåstempler voldtægt i ægteskabet Ny lov i det uroplagede land medfører kritik fra blandt andre Per Stig Møller Hamid Karzai, præsidenten i Afghanistan, har underskrevet en lov, der legaliserer ‘voldtægt’ inden for ægteskabet, advarer kvindesagsgrupper og FN. Kritikerne siger til den britiske avis The Independent, at Karzai har været med til at haste loven gennem parlamentet i Kabul for at tækkes islamiske fundamentalister forud for præsidentvalget i Afghanistan til august. Loven regulerer personlige anliggender såsom ægteskab, skilsmisser og arveanliggender mellem Afghanistans shiamuslimer, der udgør cirka 15 procent af befolkningen i landet. Den mest kontroversielle del af loven beskæftiger sig med seksuelle relationer. AraFGhanistan.

tikel 132 af loven fastslår, at kvinder skal respektere ægtemandens ægteskabelige ret og fastslår, at en mand kan forvente seksuelt samkvem med sin hustru mindst hver fjerde nat, medmindre sygdom forhindrer dette. Loven giver endvidere mænd en særstatus i arvesager samt lettere adgang til skilsmisse, ligesom deres ord vil veje tungere end kvinders under retssager.

Hastet igennem parlament En rapport fra FN’s udviklingsfond for Kvinder, Unifem, advarer om, at »artikel 132 legaliserer en mands voldtægt af sin hustru«. Lovforslaget har ligget stille i mere end et år, men sidste måned blev det hastet

»Jeg vil ikke være med til, at danske soldater skal slås for sharialoven.« Per Stig Møller, udenrigsminister gennem parlamentet i forbindelse med, at præsident Karzai søgte allierede i en forfatningsmæssig strid i forbindelse med det kommende valg. Nogle medlemmer af parlamentet i Kabul siger, at Karzai er under pres fra Iran, der opretholder tætte forbindelser til shiamuslimerne i Afghanistan. De fleste af Afghanistans shiamuslimer er etniske

hazaraer, der er efterkommere af medlemmer af Djenghis Khans mongolske hær, der drog gennem regionen for cirka 700 år siden. Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger til Politiken.dk, at Afghanistan vil blive presset af Danmark og det internationale samfund til at opgive den nye lov. »Det er fuldstændigt uacceptabelt. Vi er der ikke for at talibanisere Afghanistan, og jeg vil ikke være med til, at danske soldater skal slås for sharialoven,« siger han. Afghanistans regering har ifølge ham lovet det internationale samfund, at afghanske kvinder skal have ligeberettigelse, og at Afghanistan som modydelse får økonomisk, militær og sikkerhedsmæssig støtte. ritzau

Vildt svin kostede millioner af kroner En domstol i Californien har tilkendt en motorcyklist over 50 millioner kroner i erstatning, fordi han kørte ind i en vildtlevende gris, der gik på motorvejen. Manden kan ikke længere gå, og derfor skal delstaten Californien punge ud, fordi den ikke har gjort noget for at begrænse grisenes færden. Den dyre lektie har dog betydet, at delstaten nu har ansat jægere til at holde den vildtlevende svinebestand nede. ritzau/dpa usa.

arkiv/monika Graff/Getty imaGes

Mindst otte personer omkom, og otte andre var stadig savnede i aftes, efter at en helikopter styrtede ned i Nordsøen, nordøst for Skotland. Helikopteren var på vej tilbage fra oliefeltet BP’s Miller, der befinder sig 270 kilometer væk fra Aberdeen. Royal Air Force (RAF) har haft tre helikoptere og et overvågningsfly i området, efter at der blev slået alarm. »Vi opfangede et mayday fra helikopteren, hvorefter ulykke.

Sydafrikansk politi har anholdt en mand, efter at der er fundet rester af døde løver og næsehorn ved et hus i et rigmandskvarter i den sydafrikanske hovedstad, Pretoria. Lokale medier rapporterer, at politiet kom på sagen, efter at en mand fra en dyreværnsforening havde fundet knoglerester ved en bolig i forstaden Waterkloof. Stadig flere næsehorn er i de senere år blevet ofre for krybskytter i det sydlige Afrika. ritzau/dpa sydaFrika.

Et djævelsk dyrt dyr.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siderne er redigeret af Marie Boe-Hansen

30

Tendens

Costume har leveret stoffet til disse sider. Magasinet udkommer i dag – og her kan du blandt andet læse et stort interview med sangerinden Karen og 10 fantastiske tendenser til dit forårslook.

Mød Mick Jaggers kvinder Den spinkle mand med den store mund har hele sit liv været omgivet af smukke og fashionable kvinder. Se den 65-årige Rolling Stonessangers stilfulde stamtræ, og få inspiration til dit næste look TeksT: Marie Lodberg

Chrissie Shrimpton Forhold: 1963-1966 Mick Jaggers første faste kæreste var den engelske model og skuespillerinde Chrissie Shrimpton, og hans forældre håbede, at han ville gifte sig med brunetten. Ægteskab blev det aldrig til. Til gengæld dyrkede de to turtelduer clubbinglivet i london. Chrissie Shrimpton dansede Carnaby Street tynd i sine ballerinaer, og hun fandt med sine lårkorte psykedeliske kjoler og brede sorte eyeliner inspiration hos Mary Quant og Twiggy. Ærgerligt for den stilige ungmø blev hun forladt til fordel for blonde Marianne Faithfull.

Måske til Chrissie Shrimptons fordel, for Mick Jagger har mindre pæne ting at sige om sin ungdomskæreste. I sangen ‘Stupid Girl’ synger han om hende: ‘She’s the sickest thing in this world. Look at that stupid girl.’

Bianca Jagger Forhold: 1971-1979

Marianne Faithfull Forhold: 1966-1970 Allerede i 1964, mens han datede Chrissie Shrimpton, mødte Mick Jagger den engelske sangerinde og skuespillerinde Marianne Faith full til en Rolling Stones-fest. Og i 1965 forlod den 18-årige naturlige skønhed sin mand og hengav sig til Mick Jagger og rock’n’roll. Looket var tilfældigt lækkert. Marianne Faithfull bar ofte en fjerboa eller pelsfrakke over sine stramme læderbukser og supplerede med blonder og bløde hatte, og det tunge pandehår indrammede de forførende øjne tegnet op med kulsort kohl. Marianne Faithfull var indbegrebet af den rå boheme, som Kate Moss har ladet sig inspirere af. Mick Jagger lod sig også inspirere. ‘Wild horses couldn’t drag me away’ fra sangen Wild Horses var efter sigende det første, Marianne Faithfull sagde, da hun så Mick Jagger efter at have ligget i koma i en uge.

Marsha Hunt Forhold: 10 måneder i 1970 Den amerikanske model, sangerinde og skuespillerinde Marsha Hunts og Mick Jaggers forhold startede med at være platonisk. Det blev der hurtigt lavet om på. Storcharmøren kontaktede den 23-årige Marsha Hunt, fordi han ville have hende med i en reklame for singlen ‘Honky Tonk Women’. Hun takkede nej, men kunne ikke stå for hans kejtede facon, og de

blev kortvarigt kærester. Sammen fik de datteren Karis Jagger. Marsha Hunt havde sandsynligvis aldrig en dårlig hårdag. Hendes høje afrofrisure var det ultimative fashion-statement i de tidlige 1970’ere. I korte shorts, lange læderstøvler og hvid tanktop var Marsha Hunt med på beatet. Foran sin tid var hun også, når hun poserede i bredt slips, herrebukser og vest.

Parlez-vous francais? Den 20-årige nicaraguanske model og skuespillerinde Bianca Macias imponerede Mick Jagger med sit franske efter en koncert i Frankrig i 1970. Rockstjernen forelskede sig i den intellektuelle kvinde. De blev gift i 1971. Og med vide skørter, højtaljede bukser, gudindekjoler – mange fra Halston – og eksotisk blik fastholdt Bianca Micks opmærksomhed op gennem 1970’erne. På trods af sit store engagement i politik og menneskers rettigheder holdt hun sig ikke tilbage for en fest. Hun fejrede blandt andet sin fødselsdag på Studio 54, som hun indtog på en hvid hest. Spørgsmålet er, om det var Mick Jagger, der sponsorerede den overdådige entré. Noget tyder på det, hvis man ser på sangen ‘Luxury’ fra Mick til Bianca: ‘I’m working so hard to keep you in the luxury’. Bianca Jagger søgte om skilsmisse i 1978, fordi ægtemanden havde kastet sin kærlighed på Jerry Hall.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

31

Elisabeth Scarlett Jagger Født i 1984

Jerry Hall  Forhold: 1977-1999 Til et middagsselskab i New York i 1977 mødte Mick Jagger den amerikanske model Jerry Hall. De to indledte en affære, mens rockstjernen stadig var gift med Bianca Jagger. 20-årige Jerry Hall forlod rocksangeren Bryan Ferry for at være sammen med Mick Jagger, og efter 13 års forhold sagde de to ja til hinanden ved en hinduceremoni i 1990. Forholdet var hans hidtil længste og varede, indtil hun fandt ud af, at han havde en affære med den brasilianske model Luciana Gimenez Morad (ligesom der var rygter om an-

dre affærer, blandt andet i 1992 med tidligere supermodel og nuværende førstedame i Frankrig, Carla Bruni). Med Jerry Halls 183 centimeter var der ellers nok at være forelsket i. Med sine røde læber, lange lyse hår, perlekæder og stramme sorte kjoler havde hun et eksklusivt look, som ikke var set tidligere blandt Mick Jaggers udkårne. Og med Jerry Halls isblå øjne kan det være svært at forstå, at Mick Jagger følte sig nødsaget til at prøve lykken andetsteds. Men måske var det netop øjnene, der

Lizzie, som hun bliver kaldt i fashion- folkemunde, er den ældste af Jerry Halls og Mick Jaggers fire børn og er ligesom sin mor model. Hun gik sit første show i 1998 for Thierry Mugler sammen med moderen, og i 2002 var hun ansigt for Lancôme. Desuden har hun en mindre rolle i filmen ‘Igby Goes Down’. Inspireret af mors røde læber er Elizabeths fyldige læber ofte malet med en dybrød farve. Hun dyrker en casual stil med smalle jeans, oversized blazere og klassiske Converse-støvler. Hun har arvet det bedste fra begge sine forældre: fars fornemmelse for rock’n’roll og mors elegance.

ED M   N BØR Y HALL JERR skræmte ham væk. I hvert fald synger han i sangen Miss You om Jerry Hall: ‘I’ve been haunted in my sleep. You’ve been starring in my dreams.’

Georgia May Jagger Født i 1992 Som 16-årig skrev Georgia May Jagger kontrakt med samme modelbureau som sin mor og søster og kom straks på forsiden af det engelske stilmagasin Dazed & Confused. Stilen er yderst bevidst, og den unge datter af det store rockikon har allerede status som stilikon. Træperler om halsen og udtrådte ankelstøvler og Wayfarers-solbriller, lårkorte cowboyshorts og bowlerhat a la Boy George vidner om Georgias sammensatte og gennemførte stil, hvor hun mikser det bedste fra boho og 1980’erne.

L’Wren Scott Forhold: 2002-nu

ED GER M   N BAR CA JAG BIAN

Æblet falder sjældent langt fra stammen, og det er også tilfældet med Jade Jaggers to døtre: 16-årige Assisi Lola Jackson og 13årige Amba Isis Jackson. Inspireret af deres mor er de allerede trukket i stiletter og celebre kjoler.

Der er gået mange langbenede modeller gennem Mick Jaggers liv, men ingen slår hans nuværende kæreste, den 41-årige amerikanske stylist og designer L’Wren Scotts 193 centimeter. Den tidligere model (hvis design du kan få hos Net-a-porter.com) er ikke til at overse med sine lange ravnesorte lokker og slanke statur, som hun iklæder elegante tætsiddende rober eller sorte jakkesæt med smalle silhuetter. Med iøjnefaldende diamantøreringe og statement-halskæder stråler L’Wren Scott af selvtillid, når hun skrider over den røde løber med sin halv andet hoved lavere kæreste.

Dem har han også datet:

Jade Jagger Født i 1971

Sammen får Mick og Bianca Jagger datteren Jade, der er smykkedesigner og i lige så høj grad kendt for sit virke som jetsetter. Efter foræl-

rn  ø B e n Bør ger g a J   e fra Jad

drenes skilsmisse i 1979 flyttede Bianca og Jade til New York, hvor lille Jade ofte blev passet i den uautoriserede børnehave The Factory med popartkunstneren Andy Warhol som babysitter. Jade Jagger er altid garant for en fest i lag med veninderne Kate Moss, designeren Sadie Frost og Missoni-datteren Margarita

Missoni. Hendes rebelske attitude kommer til udtryk i hendes outfits, der tæller skinnende kjoler, der smyger sig om kroppen og ofte er præget af dyreprint. Jade Jagger viser gladeligt sin solbrune hud frem, som hun får på Ibiza, hvor hun bor den ene halvdel af året. Den anden halvdel bor hun i London.

Sophie Dahl Den kurvede engelske model og forfatterinde med norske aner havde et on-off-forhold til rullestenen mellem 2000 og 2002. Janice Dickinson Den kontante amerikanske model og realitystjerne var sammen med Mick Jagger i 1984. Deres forhold var så fysisk, at Janice Dickinson har sammenlignet de mest intime stunder med boksekampe.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Signe Terkelsen

32

colourbox

Penge og karriere

900 søgte job som receptionist ledighed.

Det vælter ind med ansøgninger til ledige stillinger i staten. På bare et halvt til et helt år er antallet af jobansøgninger til staten mangedoblet. Det viser en rundspørge til ministerier, styrelser og tilsyn, som Personalestyrelsen har lavet for DR Nyheder. »Det er eksploderet. Der er mange flere at tage af, og de er også mere kvalificerede,« siger Personalestyrelsens direktør, Lisbeth Lollike. Hun forklarer, at der er sket en tredobling i ansøgertallet til akademiker-stillinger. Endnu mere markant er udviklingen for kortuddannede som for eksempel kontorfunktionærer, receptionister og lignende. Her er der tale om en femdobling i forhold til tilsvarende stillingsopslag fra sidste år. »Forklaringen er, at finanskrisen har medført en række afskedigelser, siger Lisbeth Lollike til DR. ritzau

Sygemeldte sikres dagpenge forsikring.

Sygemeldte, der endnu ikke er visiterede til et fleksjob eller førtidspension, mister ikke længere retten til dagpenge i afklaringsperioden. Den aftale indgik regeringen og Dansk Folkeparti i går. Aftalen betyder, at kommunerne kan behandle en sag, uden at en person fratages sygedagpenge efter de normale 52 uger. ritzau

Studerende får for lidt Studerende på de danske universiteter får alt for lidt undervisning. Det viser en undersøgelse fra Dansk Industri, hvor over 8.000 studerende fra Århus Universitet er blevet spurgt om, hvor meget tid de bruger på studiet. Her er konklusionen, at danske universitetsstuderende i gennemsnit bruger 29 timer på studiet om ugen, mens det fælles europæiske ETCS-system krav er, at studerende bruger knap 37 timer om ugen. ritzau

Anklager: Jensby har fejlet Kurator stævner tidligere bestyrelsesformand Asger Jensby og IT Factorys revisionsselskab bagger.

Det bliver sværere og sværere for den tidligere bestyrelsesformand i IT Factory Asger Jensby at krybe uden om et egentligt medansvar for, at det gik så galt i IT Factory, som det gjorde. Også revisionsselskabet KPMG bliver nu draget til ansvar for, at Stein Bagger kunne sælge ‘varm luft’ i årevis og svindle for mere end en milliard kroner. Det er kurator og advokat hos kammeradvokaten Boris Frederiksen, der nu lægger an til en erstatningssag mod både den tidligere bestyrelse i IT Factory og KPMG. Boris Frederiksen mener, at KPMG tidligere burde have opdaget, at der var noget helt galt i det ellers så succesfulde it-selskab. Den tidligere bestyrelsesformand siger, at det kom som et chok for ham, at Boris Frederiksen er kommet frem til den konklusion, at bestyrelsen skal være med til at betale:

»Jeg havde håbet, at konklusionen på kurators redegørelse var, at der ikke var kritik af bestyrelsen. Det var det ikke. Men det betyder ikke, at bestyrelsen kendte til svindlen – men mere, at vi ikke har levet op til tilsynspligten,« siger Asger Jensby. For at svindle gjorde Stein Bagger brug af falske leasingkontrakter, som han havde forsynet med en falsk underskrift fra Asger Jensby. Det var KPMG, der stod for revisionen af IT Factory. Og de gav årsrapporten blanke revisionspåtegninger både i 2005, 2006 og 2007.

Boris Frederiksen mener, at var de korrekte regnskaber

blevet aflagt, ville IT Factory allerede have været nødsaget til at dreje nøglen om i 2006. Hos KPMG afviser man at være ansvarlig for kreditorernes tab. I en pressemeddelelse understreger revisionsvirksomheden, at den ikke finder, at kuratoren i konkursboet, Boris Frederiksen, har belæg for at hævde, at revisionsfirmaet skulle have afdækket den fiktive omsætning i IT

Factory. Og KPMG pointerer, at revisionsfirmaet er klar til en retssag. »Det er vores opfattelse, at de foretagne besvigelser har været tilrettelagt og udført på en måde, som revisionen ikke kan drages til ansvar for. Med kurators beslutning ser vi ikke anden udvej, end at sagen må prøves i retten,« udtaler Jesper Koefoed, Senior Partner i KPMG. Kuratoren har endnu ikke opgjort erstatningskravet, da man forsat ikke har overblik over det præcise tab i IT Factory. Lige nu ligger der erstatningskrav på over 900 millioner kroner, og Boris Frederiksen skønner, at der vil komme flere krav mod konkursboet på op til 200 millioner kroner. ritzau

Asger Jensby er medansvarlig for skandalen i IT Factory, mener Kammeradvokatens kurator.

Skandalen i IT Factory • IT Factory gik konkurs den 1. december 2008. • Siden har kurator Boris Frederiksen og hans hold brugt omkring 2.300 timer på at rede trådene ud efter Stein Baggers milliardsvindel. • Stein Bagger sidder i dag varetægtsfængslet.

Kan du se dig selv...

holde styr på installationerne og selv planlægge dit arbejde? Vi søger en VVS-installatør/-tekniker til vores afdeling for tekniske installationer. Du får kontor i Århus, og du får den nordlige halvdel af Jylland som arbejdsområde. Du deltager i planlægningen af den daglige drift og vedligehold af VVSinstallationer i bygninger og på arealer. Dine opgaver løser du i samarbejde med eksterne leverandører og håndværkere, hvor du har ansvaret for rekvirering, tilsyn og kontrol. Du arbejder indenfor almindelig arbejdstid, og der er ingen vagtordning udenfor arbejdstiden. Du kommer til at bruge ca. halvdelen af din tid i hele området og den anden halvdel på kontoret, hvilket du selv skal planlægge. Læs mere på dsb.dk/job Er du uddannet VVS-installatør eller VVS-tekniker? Har du erfaring med drift af tekniske installationer? Vil du gerne have et fleksibelt VVS-job? Så læs mere på dsb.dk/job, hvor du også skal søge stillingen.

DSB er større og stærkere end de fleste ved. Vi er 9.000 medarbejdere, omsætter for 10,5 mia. kr. og sørger for over 163 millioner rejser hvert år.


metroXpress

Siden er redigeret af Signe Terkelsen • Torsdag 2. april 2009

colourbox

33 Danskerne shopper mest Danmark har førertrøjen på, når det gælder nethandel. 6 ud af 10 voksne danskere handler på nettet, og det bringer Danmark ind på en førsteplads i EU, viser en opgørelse for 2008 fra EU's statistiske kontor, Eurostat. Undersøgelsen viser, at tøj, sportsudstyr og rejser samlet er topscorerne blandt EU-borgere, der handler på internettet. ritzau

Smøger Amerika skal hoste op getty images

Ny forsikring er besværlig Ny forsikring mod konkurs virker ikke, mener Forbrugerrådet Forbrugere, der fremover bestiller flyrejser og billeje, skal selv sørge for at være omfattet af den nye konkurssikring, som regeringen har i støbeskeen i forlængelse af flyselskabet Sterlings krak sidste år. Det skriver Politikens forbrugersite Tjek.dk Ved krakket mistede tusindvis af danskere deres forudbetalte rejser, hvis ikke de var så heldige at have betalt med et internationalt kreditkort og derfor kunne kræve pengene retur. Men lovforslaget gør det ifølge Forbrugerrådet ikke nemmere for forbrugerne, konkurs.

co + høgh

Den amerikanske forbundsregering næsten tredobler fra i dag afgiften på cigaretter og anden tobak. Afgiften på en pakke med 10 cigaretter stiger således til omkring seks kroner. Præsident Barack Obama godkendte afgiften kort efter sin tiltrædelse sammen med en plan om sygesikring for amerikanske børn. ritzau

»Der vil helt sikkert opstå en masse tilfælde, hvor forbrugerne tror, at de er dækket, men hvor de i virkeligheden ikke er det.« Claus Jørgensen, Forbrugerrådet der som nævnt selv skal huske at bestille en konkurssikring til 20 kroner, når de bestiller rejse. Til gengæld vil flyselskaber og biludlejningsselskaber få pligt til at tilbyde sikringen, når de sælger en rejse eller en billeje. Hvis forslaget vedtages i den nuværende form, skal forbrugerne forholde sig til

to forskellige systemer afhængig af, om de bestiller en pakkerejse eller bestiller rejsen i småbidder. Bestiller man en pakkerejse, er man automatisk dækket ind af Rejsegarantifonden i tilfælde af konkurs. Men Rejsegarantifonden, som også skal administrere den nye ordning, kan ikke udbetale dækning for en en-

keltbestilt flyrejse eller en billeje i forbindelse med en konkurs, hvis ikke den rejsende selv aktivt har forsikret sig. »Man burde droppe frivilligheden og gøre det obligatorisk, som det i dag er med pakkerejser,« siger Claus Jørgensen, der er trafikpolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet til tjek.dk »Der vil helt sikkert opstå en masse tilfælde, hvor forbrugerne tror, at de er dækket, men hvor de i virkeligheden ikke er det«, advarer Claus Jørgensen, der mener forsikringen skal være obligatorisk. ritzau

It’s good to be

Prisvinder til

lavpris. Fra kun 199,- pr. md. får du EazyInternet – Danmarks mest prisvindende mobile bredbånd. Køb et USB-stick og kom nemt og billigt på Danmarks bedste mobile bredbånd. Det eneste du skal gøre er at stick’e den i din bærbare – så er du online med det samme. Ude som inde. Virker til både pc og Mac.

EazyInternet fra kr. pr. md.*

199,EazyInternet 1,0 Mbit/s. 384 Kbit/s. 1.592 kr. 199 kr.

Classic Download op til: Upload op til: Min.omk. 6 mdr.:** Abonnement/md. Downloadhastighed kan variere, men er oftest tæt på 1 Mbit/s. Frit forbrug i DK og på 3’s net i Sverige*. USB-modem E156 299 kr.

*Kan du benytte sms-funktionen på EazyInternet, koster det 20 øre pr. sms. **De første 6 mdr. binder du dig til min.omk., som forudsætter tilmelding til BS. Min.omk. 6 mdr. á 199/299 kr. = 1.194/1.794 kr. + USB-modem E156/E169 299 kr. + oprettelsesgebyr 99 kr. = 1.592/2.192 kr. Ved manglende tilmelding til BS betales yderligere 100 kr. ved oprettelsen samt et fakturagebyr på 35 kr./md.

Bedst i test 3’s mobile bredbånd Ved uafhængig test fra Center for Communication, Media and Information Technologies ved Aalborg Universitet - august 2008

EazyInternet 7,2 Mbit/s. 384 Kbit/s. 2.192 kr. 299 kr.

Premium Download op til: Upload op til: Min.omk. 6 mdr.:** Abonnement/md. Typisk oplevet downloadhastighed : 2,0 - 5,5 Mbit/s. Frit forbrug i Danmark og på 3’s net i Sverige*. USB-modem E169 299 kr.

Køb EazyInternet hos en af vore forhandlere, på 3.dk eller ring på: 70 313 333 (9-20 på hverdage)


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siderne er redigeret af Signe Terkelsen

Klima

getty images

34 Mur skal redde regnskoven Den brasilianske regering vil bygge en mur af beton omkring de enorme slumområder i Rio. Det skriver Guardian.co.uk. Muren skal forhindre at den omkringliggende regnskov forsvinder, ifølge regeringen er udvidelsen af slumområderne skyld i, at regnskoven forsvinder. I december offentliggjorde Brasiliens nationale institut for rumforskning, at den bynære regnskov var forsvundet dobbelt så hurtigt mellem 2005 og 2008 som i de tre foregående år. metroxpress/st

colourboox

Bryghus laver klimavenlig øl Fremover kan man også drikke øl med grøn samvittighed. Nørrebro Bryghus i København har netop lanceret en klimavenlig øl, der bærer navnet Globe Ale. Det skriver klimasitet Ettonmindre.dk. Samtidig vil bryggeriet i fremtiden opfordre sine restaurantgæster til at afgive et klimaløfte, når de besøger bryggeriets restaurant. Bryggeriet har desuden indgået en aftale med et energiselskab om fremtidige leverancer af CO2-neutral elektricitet og gas til bryggeriet, hvilket gør bryghuset til Danmarks første CO2-neutrale af slagsen. metroxpress/st alkohol.

Danske forskere citeres ofte Den danske klimaforskning lever småt, men i bedste velgående, og de danske klimaforskere er blandt de mest produktive og citerede i verden. Det er nogle af konklusionerne i den første samlede kortlægning af den danske klimaforskning i både den offentlige og private sektor. Det skriver Dmi.dk. Omfanget af den samlede danske forskningsindsats på klimaområdet fremgår af en kortlægning af klimaforskningen, som Koordinationsenhed for Forskning i Klimatilpasning (KFT) har gennemført sammen med Videnskabsministeriet og Klima- og Energiministeriet. metroxpress/st forskning.

Satelitter skal hjælpe rensdyr

metroxpress/st

Jordens glemte tredje pol Gletsjerne på Himalaya smelter som følge af den globale opvarmning – det går ud over millioner af mennesker i verdens tættest befolkede områder Vi har hørt det tit: Isen på Sydpolen og Nordpolen smelter. Gletsjerne i de polare områder overvåges nøje, isen på den enorme bræ ved Ilulissat på Grønlands vestkyst spores med GPS, forskere slår lejr mod både nord og syd. Men der er en tredje is- og sneområde, som overses. Himalaya. Også kaldet Den Tredje Pol. Her er observationerne få og opmærksomheden langt mindre. Det bør der laves om på snarest, lyder advarslen fra flere klimaforskere, deriblandt formanden for FN’s klimapanel, Rajendra Kumar Pachauri. For konsekvenserne af, at sneen og isen og gletsjerne trækker sig tilbage, er alvorlige. Nogle af verdens mest folkerige områder og stater er helt afhængige af, at der hverken kommer for lidt eller for meget vand fra de enorme ismængder, der er bundet på ‘Verdens Tag’. opvarmning.

»Betydningen af klimaforandringerne for Himalaya er underprioriteret,« siger glaciolog og geofysiker Aslak Grinsted fra afdelingen for Is og Klima på Københavns Universitet. »Vi har ikke mange observationer. Områderne er svære at komme til. Det betyder også, at klimamodellerne for, hvad der vil ske, bliver mere upræcise – der er flere ubekendte,« tilføjer han. En af de vigtigste faktorer er de syv store floder – nogle af Asiens største – som fodres af vand fra Himalaya. Vandet kommer både fra regnen i regntiden og fra smeltende sne og is under forårstøbruddet. Det gør egnene omkring floderne frugtbare, og her bor flere hundrede millioner mennesker, som er afhængige af floderne og de muligheder, som de giver. »Hvis gletsjerne i Himalaya smelter hurtigt, vil det give mere vand i en peri-

Vandets vej • Der er flere end 3.000 gletsjere i Himalaya, to tredjedele af dem huser smeltevandssøer, som fyldes hurtigere og voldsommere end før, og som giver oversvømmelser. • Gletsjerne frigiver deres vand i forbindelse med forårstøbruddet og regntiden, men vandet forsinkes af, at en del af det er bundet som sne, der smelter gradvis. Hvis varmen får sneen til at forsvinde fra gletsjernes overflade, vil nedbøren i regntiden komme hurtigere og voldsommere end nu, fordi den bare vil rutsje direkte ned ad gletsjernes issider. • Gletsjerne fodrer så store og vigtige floder som Ganges i Indien med vand. • 70 procent af vandet i Ganges kommer fra Himalaya. getty images

Rensdyr-hyrder i de aktiske områder står over for store udfordringer, når klimaforandringerne ændrer landskabet og gør det sværere at finde føde til dyrene og navigere. Derfor vil det europæiske rumagentur (ESA) levere sattelitkort over snemasserne til hyrderne. Det skriver Sciencedaily.com. Ifølge Anders Oskal, der er direktør i det internationale center for rensdyrhold (ICR), er Finmarken i det nordlige Norge, hvor mange samer bor, det område, der vil blive udsat for de største temperatursvingninger. teknologi.

Smukke ser de ud, de sneklædte tinder i Himalaya-bjergkæden. Men på grund af den globale opvarmning lurer en katastrofe forude.

ode. Det kan betyde, at nogle af områderne oversvømmes voldsommere, men det kan også være, at det samme sker som ved nogle af de sydamerikanske gletsjere: At vandet giver bedre muligheder for befolkningerne – i et stykke tid. Så der bliver flere indbyggere i områderne, hvilket så gør det meget værre, når gletsjerne ikke er der længere,« siger Aslak Grinsted. Indiens regering er opmærksom på problemet og vil blandt andet forsøge at få befolkningerne i området til at spare på vandet med bedre landbrugs- og vandingsmetoder – 80 procent af flodernes vand bruges til kunstvanding. Men det i sig selv vil ikke forhindre gletsjerne i at smelte – det kræver handling på globalt plan også, lyder det fra FN’s klimapanel. susanne sayers susanne.sayers @metroxpress.dk


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

35

SPAR 20% GÅ FORÅRET I MØDE MED NYE SKO KOM OG SE VORES STORE UDVALG* (TORSDAG-SØNDAG)

Gør haven forårsklar på den klimavenlige måde

VAGABOND 500,400,-

Der er forår i luften. Det er nu haven skal trimmes og forberedes til sommerens og efterårets høst. Eller nu havemøblerne trænger til at blive luftet – i selskab en god kop kaffe og en bog. Uanset hvilke ambitioner du har, er der god grund til at tænke på miljøet, når du gør din have forårsklar

Gem affaldet

Der er nok at vælge imellem, når det handler om udstyr til haven. Og ligegyldigt, hvad du leder efter, kan du helt sikkert få en elektrisk eller benzindrevet version. Men er grønsværen foran vinduet ikke større, end at den matcher de to miniputmål for hver ende, så spørg dig selv en ekstra gang: Har du virkelig brug for den benzindrevne havetraktor, du har i kikkerten? En god gammeldags håndskubber giver både god motion og sparer på CO2’en.

Komposten.

TOMMY HILFIGER 900,720,-

Har du en have, er der ekstra god grund til at sortere affald. Typisk kan op mod en tredjedel af affaldsposens vægt nemlig komposteres. Ikke alene sparer du penge, fordi du slipper for at investere i dyr pottemuld. Du er også med til at mindske CO2-udledningen, fordi du producerer mindre affald, der skal køres væk og forbrændes. Og du slipper for en tur i bilen for at fragte den dyrt indkøbte pottemuld hjem.

plæneKlipperen.

colourbox

colourbox

Er der virkelig brug for en stor, dyr benzinsluger, når haven ikke er meget større end et frimærke?

Der er masser af fordele ved kompost.

Vand med måde

Grib kosten

Hold igen med haveslangen i drivhuset, når du skal vande planter. Vandforbruget løber hurtigt løbsk, og de færreste tænker på, at det faktisk kræver energi at få vand ud i vores haner. Så når du har mulighed for det, kan du lige så godt opsamle regnvandet i en beholder og bruge en god gammeldags vandkande til at slukke tørsten på planterne.

terrassen.

vanDingen.

SOFIE SCHNOOR 600,480,-

colourbox

SOFIE SCHNOOR 600,480,-

Trænger fliserne på terrassen til en omgang rens? Inden du hiver højtryksrenseren frem, er det en god ide at overveje alternativer. Højtryksrenseren er både hård for el- og vandforbruget – og for fliserne, der lettere tager imod belægninger bagefter, fordi overfladen bliver mere porøs. Et gammelt husråd er at strø fint sand, for eksempel sandkassesand, ud over terrassen og gå i gang med kosten. Fejer du flere gange om dagen i flere dage, bliver belægningen slidt af.

MIMIC 200,160,GEOX 850,680,-

colourbox

Det er godt for både klimaet og pengepungen at opsamle regnvand og finde vandkanden frem i stedet for at åbne for vandhanen.

SHOE BIZ 500,400,-

Find kosten frem, og giv fliserne en overhaling. Klimatips er leveret af Dong energy

*Tilbuddet gælder udvalgte modeller fra torsdag 2. april til og med søndag 5. april. Ikke alle mærker findes i alle forretninger. Forbehold for trykfejl.

Gå efter størrelsen

MIMIC 600,480,-


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Jeanette Linder

36

Motor

Mini Cooper Cabriolet Den ikoniske Mini fylder 50 år i år, og der vil være masser af sjove tiltag i den anledning – for eksempel lancerer bilproducenten en ny åben Mini.

a la Emma

Emma E. ForrEst

ringspeed

gange hurra for Mini 730 kr. mini.com

1

Mini United Den 22.-24. maj på den legendariske Silverstone-bane. Dette er årets største officielle fejring af bilen. www.minunited.com

2 Internationalt Mini-topmøde Internationalt Mini-topmøde. Den største uafhængige fest, hvor Mini-klubber fra hele verden mødes i Longbridge, Storbritannien. Imm2009.com

Den nye Mini Cooper Cabriolet er stadig enorm sjov at køre, på trods af at Mini’en selv har mistet sin nyhedsværdi.

Et perfekt Mini-eventyr I år er det 50 år siden, den første Mini kom ud at køre Pris: Forhandlere oplyser pris 0-100 km/t.: Topfart: Hestekræfter: Motor:

9,8 sek. 198 km/t. 120 1,6 l

Benzinforbrug: 5,4 l/100 km CO2-udledning:

I hele 2009 vil Mini-fans verden over kunne fejre denne unikke lillebitte demokratiske bil, både den originale og den nye tykke BMW-version. Og de vil kunne køre i en ny åben Mini med kaleche. Da den første ‘nye’ åbne Mini kom frem, tog jeg den på en legendarisk tur fra lanceringsstedet i Sevilla til mit hjem i London. jubilæum.

Cooper Cabriolet

137 g/km

3

‘The Italian Job’ Et 10dages løb for velgørenhed fra Torino i Italien til Storbritannien, inspireret af den berømte film med tre Mini-biler i hovedrollerne. www.italianjob.com

Motor med mode Så er der gode nyheder for de modebevidste bilister. Nu kan du nemlig få en bil, der matcher dine designersko. Storbritanniens varmeste designernavn, Jonathan Kelsey, har desko.

signet limited edition-køreaccessories. Kelseys sko, som er berømte for at være sexede, men rare at gå i, er både set på Kylie Minogues, Amy Winehouses og Kate Bosworths fødder. Hans opsigtsvækkende nye ‘køre-kollektion’ er inspireret af ‘roadtrippet’ og består af et betræk til rattet af metal og sort og brunt læder, en luksusnøglering og et par fingerløse kørehandsker med guldlæder.

»Jeg ville skabe noget, der føltes meget luksuriøst og også gav minder om gammeldags ‘roadtripglamour’,« siger Kelsey. Kelsey har designet accessories-sættet til Opel/Vauxhall som en del af firmaets talentstøtteprogram, Vauxhall Collective. Kun 25 af disse sæt er til salg formedelst 195 pund gennem Vauxhall Collectives hjemmeside, Vauxhallcollective.co.uk. Emma E. ForrEst

På vejen fik bilen et stort antal beundrere, hvad enten den stoppede ved hippe musikfestivaler, natklubber, luksushoteller, benzinstationer eller fluepapirstrande i Spanien og Frankrig. Det var et perfekt Minieventyr: en behagelig rejse i en hurtig lille bil, som var solid og med lige netop nok bagagerum til festkjoler og sko til to damer med fest på hjernen. Men har den nye Mini med kaleche stadig charmen i behold? Ja, det har den, og så kommer bilen i tre versioner: Cooper, Cooper S og John Cooper Works. Skaberne af den nye bil har ikke ændret på originalens vinderformular, selv om den nye bil er længere, smal-

»Bilen er en drøm at køre i, med attitude og hurtig reaktionsevne og en gearkasse med seks hastigheder.« lere og lettere. Sigtbarheden bagud er forbedret, men stadig ikke fantastisk, og bagagerummet er stadig i dukkestørrelse: 125 liter. Ud over dette er bilen en drøm at køre i, med attitude og hurtig reaktionsevne og en gearkasse med seks hastigheder. Den har mere skub i sig end den gamle model, men er også mere økonomisk og miljøvenlig med auto-stop-start, som slukker for motoren, når den kører i tomgang. Taget lukker på 15 sekunder ved en fart på op

til 32 kilometer i timen til, hvis du skulle køre gennem bil-napnings-områder. Fede gadgets er for eksempel et handskerum med aircondition og ‘Mini Always open-timeren’, som måler, hvor mange timer du har kørt med taget nede. Den er måske dyrere end så mange af rivalerne med kaleche, men kvaliteten er også i top. Den vil i hvert fald helt sikkert føles mere vægtig end den nye Fiat 500, der vil være en klar konkurrent, når den bliver lanceret senere i år. Men når man tænker på, at Mini er en af de få bilproducenter, som forøgede sit salg sidste år, så bliver popularitet nok ikke et problem for denne nye cabriolet. Emma E. ForrEst

motor@metro.lu

Fede accessories fra trendy skodesigner


27 KM/L I LÆKKERT DESIGN. NY SEAT IBIZA ECOMOTIVE.

Finansiering fra kr. 1.799/md**

Gratis aircondition til de første 200 købere!*

SPANSK VILDSKAB OG TYSK EFFEKTIVITET FRA KR. 164.900 SEAT Ibiza Ecomotive gør det sjovt at være økonomisk - endda uden at vi har sparet på noget. Det lader vi dig om. Fyld tanken op og nyd hele 1.215 sjove km i vanlig SEAT kvalitet og sikkerhed. Prøv den hos din SEAT forhandler eller book en prøvetur via seat.dk/testtur. Fås fra kr. 164.900.

SPANSK UDENPÅ. TYSK INDENI.

SEAT Ibiza Ecomotive fås med 80 hk dieselmotor. Brændstoføkonomi: 27 km/l og 98 g. CO2/km ved blandet kørsel. Vejl. udslagspriser er ekskl. lev.omk. kr. 3.680. Den viste model kan være med ekstraudstyr. *Gælder kun lagerbiler. **Introduktionstilbud i begrænset antal der gælder t.o.m. den 13. april 2009. Ved 20% i udbetaling, fast rente 3,85%, 96 mdr., ÅOP 6,63%, kreditomk.

seat.dk


ÅRHUS

Fire fantastiske køkkenuniverser på adressen Tilst Søndervej 100-106 slår atter dørene op til en innovativ og forunderlig verden. Besøg os i weekenden, hvor vi holder:

jke-design.dk

Besøg os i weekenden og få masser af inspiration til spændende indretningsløsninger.

kitchenandmore.dk

Tilsammen dækker vi hele spektret indenfor køkken-, bad- og garderobeinteriør. Og hver for sig er vi professionelle leverandører i at levere netop det, som skaber prikken over i’et i hjemmet.

Besøg os på Tilst Søndervej 100106, hvor I fra samme adresse kan gå på opdagelse i ikke mindre end fire vidt forskellige køkkenbutikker.

multiform.dk

Vi glæder os til at fremvise fantastiske og spændende interiørdesign med helt anderledes indretningsløsninger, som vil forene funktionalitet med naturlige åndehuller og mentale oaser hjemme i boligen.

invita.dk

Åbent Hus 4.-5. april kl. 10-16


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

39

Mad Server en Server en af af d de e store store klassikere k lassikere fra fra USA USA hjemme h jemme i d ditit e eget get køkken. k økken. D Deep eep pan pan p pizza izza c chicago hicago s style tyle hvor hvor p pizzaen izzaen vender vender â&#x20AC;?pĂĽ â&#x20AC;?pĂĽ h hovedetâ&#x20AC;? ovedetâ&#x20AC;? e err oplagt oplagt til til søndagsmiddagen. søndagsmiddagen. OvenpĂĽ OvenpĂĽ den den ffyldige yldige pizza-dej pizza-dej lĂŚgges lĂŚgges e ett lag lag m mozzarella ozzarella ost ost o og g først først derefter derefter kommer kommer fyldet fyldet p pĂĽ. ĂĽ. H Her er e err fyldet fyldet svampe, svampe, italienske italienske pølser pølser og og parmesan, parmesan, men men du du kan kan e eksperiksperimentere mentere d dig ig frem frem ttilil din din e egen gen vversion. ersion.

ade 99,-

Siden er skrevet og redigeret redige af mad-magasinet MAD&v AD&venner MAD&venner 31

P izza p ĂĽa merikanskPiz Pizza pĂĽ amerikansk Server en af de store klassikere fra USA hjemme i dit eget køkken. Deep pan pizza chicago Foto style Kam & co. hvor pizzaen vender â&#x20AC;?pĂĽ hovedetâ&#x20AC;? er oplagt til søndagsmiddagen. OvenpĂĽ den fy f ldige pizza-dej lĂŚgges et lag mozzarella ost og først dereftter kommer fyldet pĂĽ. Her er fyldet svampe, italienske pølser og parmesan, men du kan eksperimentere dig frem til din egen version.

Deep pan Deep pan p pizza izza C Chicago hicago sstyle tyle ((22 stk.) stk.) Pizza: Pizza: â&#x20AC;˘ 2½ 2½ dl dl vand, vand, lunkent lunkent â&#x20AC;˘ 50 50 g gĂŚr gĂŚr â&#x20AC;˘ ½ dl dl ssalatolie alatolie â&#x20AC;˘ 3 spsk spsk olivenolie olivenolie â&#x20AC;˘ 350 350 g hhvedemel vedemel â&#x20AC;˘ 100 100 g ddurummel urummel â&#x20AC;˘ 1 tsk tsk salt salt Pizzasauce: Pizzasauce: Pizzafyld: Pizzafyld: Â&#x2021; Â&#x2021;OÂĄJÂżQWKDNNHW OÂĄJÂżQWKDNNHW â&#x20AC;˘ 2W0KD m revet W ozzarella, revet Hmozzarella, NgNHW K0DNN Q200 ÂżQW JÂż OÂĄJ OÂĄ â&#x20AC;˘ 1 fed fed hhvidløg, vidløg, presset presset Â&#x2021; â&#x20AC;˘ 1 grøn grøn peberfrugt, peberfrugt, strimlet strimlet â&#x20AC;˘ ½ dl dl oolie lie â&#x20AC;˘ 400 400 g div. div. italienske italienske pølser pølser â&#x20AC;˘ 2 ds ds hakkede hakkede ttomater, omater, llet et spegede spegede i skiver skiver drĂŚnet drĂŚnet â&#x20AC;˘ 200 200 g svampe svampe i skiver skiver â&#x20AC;˘ 1 tsk tsk tørret tørret ooregano regano â&#x20AC;˘ 25 25 g parmesan, parmesan, revet revet â&#x20AC;˘ salt/peber salt/peber Pizza: Pizza: P Pisk isk vvand and og og ggĂŚr ĂŚr â&#x20AC;˘ 2 spsk spsk frisk frisk basilikum, basilikum, sammen, sammen, tilsĂŚt tilsĂŚt olien, olien, men men hakket hakket gem gem llidt idt til til pensling pensling af af

kanten. kanten. Rør Rør Ÿ aaff melet melet i, i, tilsÌt tilsÌt salt, salt, Ìlt Ìlt resten resten af af melet melet i, i, oogg lad lad dejen dejen hÌve hÌve til til dobbelt dobbelt størrelse. størrelse. Gentag Gentag Ì Ìlte-processen. lte-processen. Rul Rul dejen dejen uud, d, llÌg Ìg den den i eenn smurt smurt form, form, og og lav lav en en dobdobbelt belt kkant, ant, som som pensles pensles med med resten resten aaff oolien. lien. Forbag Forbag vved ed 200° 200° i ca. ca. 10 10 m min. in.

De røde øde fra fr RHĂ&#x201D;NE Ă&#x201D;NE Morin Père Père & Fils, Fils, CĂ´tesCĂ´tesdu-Ventoux, ntoux, F Frankrig rankrig 2 2007 007 Victoria ia V Vine, ine, 6 64 4 kr. kr. En dejlig lig uhøjtidelig uhøjtidelig rødvin, rødvin, der dufter ufter m mildt ildt af af m moden oden frugt og og ssød ød llakrids. akrids. Den Den er tørr o og g forholdsvis forholdsvis let let i smagen agen i fforhold orhold til til mange mange andre ndre rødvine rødvine ffra ra d det et sydlige ydlige RhĂ´ne. RhĂ´ne. A Alkoholindhold: lkoholindhold: 1 13,5% 3,5% V Velegnet elegnet ttil: il: S Stegt tegt llam am e eller ller kalv kalv vil vil vvĂŚre ĂŚre et et g godt odt match match ttilil denne denne vvin, in, m men en o ogsĂĽ gsĂĽ krydkrydrrede ede retter retter med med kkraftigt raftigt ssmagende magende sskaldyr kaldyr vil vil e egne gne sig. sig.

Must for madnørder

â&#x20AC;?â&#x20AC;?1001 1001 F FOODS OODS you you must must try try before before you you die die â&#x20AC;&#x201C; a global global guide guide tto o the the best best ingrediingredientsâ&#x20AC;? entsâ&#x20AC;? er er titlen titlen pĂĽ pĂĽ et et digert digert engelsk engelsk bogvĂŚrk, bogvĂŚrk, som som er er det g astronomiske bud bud pĂĽ pĂĽ det gastronomiske 1001-serien 1001-serien og og lidt lidt af af et et must madnørder. must for for m adnørder. Bogen Bogen gennemgĂĽr gennemgĂĽr 1001 1001 madvarer, madvarer, bĂĽde og bĂĽde rĂĽ rĂĽ o g forarbejdede, forarbejdede, som d u altsĂĽ altsĂĽ bare bare mĂĽ mĂĽ som du smage smage i dit dit forhĂĽbentligt forhĂĽbentligt lange madliv. lange m adliv. Fra Fra japanjapanske Kyoho-vindruer ske K yoho-vindruer over over svensk svensk surstrĂśmming, surstrĂśmming, tysk tysk weisswurst, indisk indisk rasgullarasgullaweisswurst, slik, kinesiske kinesiske a rtiskokker slik, artiskokker H og fra og aligator-kød aligator-køNdÂĄG fraÂżMisM sU-ÂĄ DUUH JYYD ÂĄJ VN VNiU ÂĄ GÂż HUULLN GH \GG sissippi. sissipNNU pU\G i. Hver Hver enkelt enkelt frugt, frugt, grøntsag, grøntsag, ost, ost, brød, brød, kage, kage, Deep pan pizza Chicago NU\GGHULNÂĄGÂżVNUÂĄJYDUH NU\GGHULNÂĄGÂżVNUÂĄJYDUH style (2 stk.) og søde søde sag sag fĂĽr fĂĽr bĂĽde bĂĽde ord ord og og og billeder billeder med med pĂĽ pĂĽ vejen, vejen, samt bonus samt som som b onus en en kort kort Pizza: smagsbeskrivelse. Bogen smagsbeskrivelse. B ogen â&#x20AC;˘ 2½ dl vand, lun nkent e r s k r e v e t a f e t i n t e r n ationalt er skrevet af et internationalt â&#x20AC;˘ 50 g gĂŚr e k s p e r t t e a m a f m a d s kibenekspert-team af madskibenâ&#x20AC;˘ ½ dl salatolie ter, kokke kokke og og connaisseurs connaisseurs ter, â&#x20AC;˘ 3 spsk olivenolie under under lledelse edelse af af general general â&#x20AC;˘ 350 g hvedemel editor editor Frances Frances Case Case og og ududâ&#x20AC;˘ 100 g durrum mmel kommet pĂĽ pĂĽ Random Random House House kommet â&#x20AC;˘ 1 tsk salt Inc. Bogen Bogen fĂĽs fĂĽs i nogle nogle Inc. Arnold Busck-boghandlere Busck-boghandlere Arnold til 200 200 kr. kr. og og kan kan bestilles bestilles pĂĽ pĂĽ P zagsauceGarner : arner dden Pizzasauce: Pizzasauce: S Sauter auter lløg øgizoog G en fforbagte orbagte P ppiziizz-zafyl til www.amazon.com Â&#x2021;Â&#x2021; livOÂĄJÂżQWKDNNHW OeÂĄrJÂżQWzadej hvidløg hvidløg i olie, olie, ttil il ddee bbliver zKaDdNeNjHførst fWørst m med ed m mozzarella, ozzâ&#x20AC;˘ a2r0el0lag, m www.amazon.com

seebterfrugt, ppølser, â&#x20AC;˘Ă¸1lsgerrø, n klare, klare, ttilsĂŚt ilsĂŚt ddee lletdrĂŚnede etdrĂŚâ&#x20AC;˘ n1edfeed hviddernĂŚst dleørgn,ĂŚpsrtesppeberfrugt, tomater tomater og og ooregano, regano, â&#x20AC;˘og og½ dl olie svampe, svampe, parmesan parmesan oog gâ&#x20AC;˘ 4til ti0l 0 g d ksidst eegded smag smag ttil il med med ssalt alt og og â&#x20AC;˘peber. pe2bdesr.hakkk seiddesttottomatsaucen. ommaatetsr,aulecten. B Bag agspvved dr 2f0te0r g s Lad Lad ddet et ssimre, imre, iindtil ndtil ddet etrĂŚ hhar anret 200° 200° i ca. ca. 3300 m min, in, aalt ltâ&#x20AC;˘ eefter aeneopâ&#x20AC;&#x2122; ddu 2p5 g pa fĂĽet fĂĽet een n tyk tyk konsistens. konsistenâ&#x20AC;˘s.1TrĂŚk TtrsĂŚkktørreâ&#x20AC;&#x2122;how â&#x20AC;&#x2122;thoorwegddeepâ&#x20AC;&#x2122; u ffylder ylderâ&#x20AC;˘oop satltbaPizza: P gryden gryden aaff vvarmen, armen, ttilsĂŚt ilâ&#x20AC;˘sĂŚ b//p a-ebermed med ggarniture. arniture. um m, sammen silikum, silikum, oogg llad ad den den trĂŚkke trâ&#x20AC;˘ĂŚ2kskpesk frrisk basiliku hakket MAD&venner gem lidt i ssaucen. aucen. MAD&venner

Rhônedalen hule err Rhônedalen er er en en Aladdins Aladdins h ule for for livsnydere. livsnydere. Der Der e gourmetrestauranter gourmetrestauranter pü pü stribe stribe og og store store vine vine med med rødder rødder langt langt tilbage tilbage i historien. historien. Her Her et et lille lille udsnit udsnit af af de de vinøse vinøse herligheder. herligheder.

øde e fra fr R

HU QH JQ ¿¿J UU

HE LUVHE NLUV DIN IWDI GXIW QGX N¥Q VN¥ Domaine maine de de F Font-Sane ont-San(Q e V Beaumirail, umirail, Vacqueyras, VacquPeèyrreas&, Fils, Cô Tradition, dition, G Gigondas, igondas, F Frankrig rankrig Frankrig nkrig 2 2006. 006. Finn Finnntoux, Frankrig aoVritn, e 2006. 6. V Victoria ictoria V Vine, ine, 1 122 22 k kr. r. Enevoldsen. evoldsen. Vinimport, Vinimip 79 7,96kr. k4r.kr. uehnøjdufter ligr rø (QVN¥QGXIWDINLUVHE U¿JQHU Mums ms for for en en rødvin. rødvinli.gD Den dtiudfete VN¥QGXIWDINLUVHE U¿JQHU Q H T OH O u ft t e r m i l d t a f mod R S KR K R D N ONR O E $ $  B V V L og marcipan marcipan stiger stiger til til vvejrs ejrs fra frQaHHWWRRQQHHUUD af chokolade c h o k o l a d e og o g moden m o d e n frugt f r u g t QL DQ DIID ¿¿Q gasgød TIIL PRISEN denne enne rrødvin. ødvin. Smagen Smagen e err og har har en en kkraftig raftig smag som med mleadkrids. D fo ogrholdsvis fyldig, yldig, aromatisk aromatisk o og g rig rig p pü ü noter oter af af søde søde ffrugter rugr toegr og o ag ffrugt. rugt. I e eftersmagen ftersmagen er er d der er rrosiner. osiner. M Man an m mÌrker Ì rkeenr islet sfo loerthold til ¿¿QHWRQHUDIDQLV$ONRKROHQ QHWRQHUDIDQLV$ONRKROHQ iikke kke det det h høje øje alkoholindanlkdore horø linddv-ine fra yder b bider ider d dog og llidt idt ttilil slut. slut. h hold. old. Denne Denne vin vin elirge et etRhône. A Alkoholindhold: lkoholindhold: 1 15% 5% ffund und til til p prisen. risen.Alkoholindhold Vle V Velegnet elegnet ttil: il: E En n vin, vin, der der vil vil A Alkoholindhold: lkoholindhoVe dl:e14,5% 1g4n,e5t%til: Ste erlløevr kden vvÌre Ìre ssagen agen ttilil sammensammenV Velegnet elegnet ttil: il: Prøv P daelvn vil vÌr t rm h til de kkogte ogte rretter etter m med ed o oksekød. ksekød. ttilil vvildt, ildt, and and eller elg leordkkraftige afatitgce D Den en vvilil ogsü ogsü kkunne unne h hamle amle o oste. ste. En En godt godt vkrydret kirny,dm reetn ogsü kr o op p med med mad mad kkrydret rydret med med lluksuspasta uksuspasta er erreogsü odgesrüetter med cchili hili og og a andre ndre kkraftige raftige e en n god god ledsager. ledsagsemr.agende skald egne sig. kkrydderier. rydderier.

Salat-slyngel

DANSKE E DANSKE EVA VA SOLO SOLO sstür tür bag den b ag d en fforürs-grønne orürs-grønne ssalatslynge-spand alatslynge-spand i b lød blød g ummi. S panden ffyldes yldes (QVN¥QGXIW gummi. Spanden VN¥QGXIW m ed vvand, and, og og nür nür ssalaten alaten med e asket, kklemmer lemmer m an err vvasket, man der sspanden panden ssammen, ammen, sü sü d er d anner sig sig e n hÌldetud hÌldetud danner en o g vandet vandet kkan an h Ìldes ffra. ra. og hÌldes ¿QHWRQHU H erefter sstür tür d en p ü store store ¿QHWRQHU Herefter den pü a rmbevÌlgelser, iindtil ndtil armbevÌlgelser, ssalaten alaten er er ttør ør og og al al vandet vandet e avnet under under bundstykbundstykerr h havnet kket. et. Salatslyngen Salatslyngen füs füs i g røn, grøn, sand og grü og koster 349, 75 kr. www.evadanmark.dk


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 â&#x20AC;˘ Siderne er redigeret af Nina Ettrup

annonce

40 ""3)645&"5&3 4$"-" 

Kultur

Namedropping Goldberg frygter fly Whoopi Goldberg vil gĂĽ i terapi pĂĽ direkte tv for at fĂĽ kureret sin flyskrĂŚk. Det sker i talkshow-programmet â&#x20AC;&#x2DC;The Viewâ&#x20AC;&#x2122;, hvor hun skal prøve en flysimulator for at komme sin fobi til livs. Skuespilleren har ikke fløjet de seneste 10 ĂĽr, og hun frygter derfor for oplevelsen. Forretninger i London tvinger dog Goldberg til at overvinde sin flyskrĂŚk.

Alternativt indtag af p-piller Katy Perry frygter at blive gravid. Derfor tygger hun sine p-piller, da hun mener, at det bedre skulle forhindre et eventuelt moderskab. Den 24-ürige sangerinde udelukker dog ikke, at hun gerne vil have børn pü et tidspunkt, men det skal ikke vÌre før, hun fylder 30. Hun vil hellere prioritere karrieren, før hun overhovedet overvejer at blive gravid.

First she was afraid, she was petrified ... Gloria Gaynor er overrasket over, at hun overhovedet har ladet sig overtale til at lÌgge stemme til en kat pü en ny børne-cd. Hun har nemlig lige siden barnsben vÌret bange for de smü firbenede. Det er en underlig historie, men da min mor var gravid, blev hun skrÌmt af en omstrejfende kat, mens hun sov. Hun vügnede, da katten stod over hendes ansigt, siger sangerinden om, hvorfor hun i dag frygter de pelsede dyr.

Britney har et crush pĂĽ K-Fed-klon Britney Spears har set sig lun pĂĽ en af sine dansere, derefter sigende ligner hendes eksmand Kevin Federline. Chase Benz hedder den udkĂĽrne, og Britney er vild med, at han er en vaskeĂŚgte sydstatsgentleman. Det eneste problem er, at Chase allerede har en kĂŚreste.

Drew og Justin krammer igen ... men kun pĂĽ film. Eksparret skal spille sammen i en kommende romantisk komedie â&#x20AC;&#x2DC;Going The Distanceâ&#x20AC;&#x2122; og skulle efter sigende glĂŚde sig til samarbejdet. Drew Barrymore og Justin Long gik fra hinanden sidste sommer.

Carpark North synkrondansede til Backstreet Boys, og Jokeren brød ud i skønsang til ekskÌresten Szhirley i den gode sags tjeneste

HElT T g l o s ud Hvad gør man ikke for at hjĂŚlpe folk i nød? Jokeren, Szhirley og Carpark North havde i gĂĽr eftermiddags parkeret macho-attituden, diva-looket og rockhjerterne ved svingdøren til DRâ&#x20AC;&#x2122;s koncerthus til fordel for kampen mod aids. De tre har ugen igennem ladet sig presse af P3â&#x20AC;&#x2122;s lyttere til at sĂŚlge ud af den kunstneriske respekt, og i gĂĽr skulle lytterne sĂĽ have valuta for alle de indsamlede penge. ÂťFor en god sag vil jeg synge â&#x20AC;&#x2DC;Fly On The Wings Of Loveâ&#x20AC;&#x2122;, men det vil lyde som at trĂŚkke en gammel hankat i halen,ÂŤ proklamerede Jokeren, da han var i P3-studiet tirsdag, og brød alle rekorder ved at samle 82.000 kroner ind. Brødrene Olsen mĂĽ dog vente pĂĽ en cover-version af deres grandprix-vinder, for lytterne bestemte i stedet, at Jokeren skulle opføre sin gamle duet â&#x20AC;&#x2DC;Bonnie & Clydeâ&#x20AC;&#x2122;. Sangen stammer fra tiden med Den Gale Pose, hvor han rapper til sin syngende kĂŚreste Szhirley. Rollerne skulle dog byttes om, sĂĽ det i gĂĽr eftermiddags var Jokeren, der skulle give den som dybfølt sangerinde, og Szhirley, der skulle rappe iført hawaiiskjorte, slikhĂĽr og stok. p3.

ÂťJeg er helt forundret. SĂĽ godt sang Jesper ikke, da vi var sammen.ÂŤ Szhirley Det sparsomme publikum kunne langtfra fylde Koncerthusets Studie 3 op, men der blev alligevel hujet og piftet højt, da Jokeren gik pĂĽ scenen iført en meget kropsnĂŚr Brøndbypigetop og sang ordene â&#x20AC;&#x2DC;du tĂŚnder migâ&#x20AC;&#x2122; â&#x20AC;&#x201C; blødt og langstrakt.

Hürdkogte Szhirley Szhirley havde ingen problemer med at falde ind i rollen som hürdkogt rapper og brillerede med hündtegn og vuggende bevÌgelser. Jeg er helt forundret. Sü godt sang Jesper ikke, da vi var sammen, sagde hun, umiddelbart efter sangen var slut. Jeg har købt en vokal, konstaterede Jokeren tørt. Der gik dog ikke mere end et minut, før han havde dÌkket pigetoppen til med en oversize T-shirt. Rapperen ville dog ikke have noget imod at sÌlge ud igen. En god sag er større end mit ego, og det er det eneste tidspunkt, hvor det giver mening at vÌre kendt, sagde Jokeren og havde kun

Humor mod aids â&#x20AC;˘ P3 bidrager med de sĂĽkaldte â&#x20AC;&#x2DC;Sell Out Sessionsâ&#x20AC;&#x2122; til AIDS-Fondets ĂĽrlige mĂŚrkedag Humor mod aids den 1. april, hvor der samles ind til hiv-smittede børn og unge i Danmark, Kenya og Ukraine. â&#x20AC;˘ Kendte mennesker â&#x20AC;&#x2DC;sĂŚlger udâ&#x20AC;&#x2122; pĂĽ opfordring fra lytterne, der sender forslag ind og giver deres bidrag gennem sms. â&#x20AC;˘ Sidste ĂĽr trak FCK-bossen Flemming Ă&#x2DC;stergaard sĂĽledes i ĂŚrkerivalerne Brøndbys trøje for at støtte det gode formĂĽl, og den ellers kronragede vĂŚrt Mads Steffensen gik pĂĽ skĂŚrmen i â&#x20AC;&#x2DC;Aftenshowetâ&#x20AC;&#x2122; iført fyldig paryk.

ros til overs for ekskĂŚresten Shzirley, som han i dag er fine venner med. ÂťHun gjorde det fantastisk,ÂŤ sagde han og ville ikke udelukke flere duetter. Jokeren var dog ikke den eneste, der havde valgt at sĂŚlge ud. Rockbandet Carpark North var mandag pĂĽ besøg i P3-studiet og kaldte her fĂŚnomenet boybands for â&#x20AC;&#x2DC;koncentreret klamhedâ&#x20AC;&#x2122;. Det skulle de aldrig have gjort, for lytterne krĂŚvede, at bandet skulle opføre Backstreet Boys-nummeret â&#x20AC;&#x2DC;Backstreetâ&#x20AC;&#x2122;s Backâ&#x20AC;&#x2122;. Men de stillede sig ikke blot tilfredse med lidt flerstemmig sang, sĂĽ da Carpark North gik pĂĽ scenen i gĂĽr, var det iført knaldgrønne parkeringsvagt-jakker i stift nylon. ÂťHusk pĂĽ, at det er menneskeligt at fejle,ÂŤ sagde bassist Søren Balsner, inden det gik løs med synkrondans tilsat stĂŚrke guitarriffs. Alt i alt lykkedes det P3 at samle over en halv million kroner ind til Humor mod aids.

TEksT: lykkE porT FoTo: morTEn pEdErsEn

Carpark North (øverst) havde ikke pakket guitarerne og rock-attituden helt vĂŚk. De spillede flere af deres egne sange, heriblandt hittet â&#x20AC;&#x2DC;Gratefulâ&#x20AC;&#x2122;, før de gav den som Backstreet Boys.

Et publikum pĂĽ 50 mennesker (til højre) og mange tusinde lyttere hørte Carpark North synge â&#x20AC;&#x2DC;Backstreetâ&#x20AC;&#x2122;s Backâ&#x20AC;&#x2122; i Koncerthusets Studie 3.

Jokeren er inkarneret FCK-fan, men mütte bide i det sure Ìble og iføre sig stram Brøndby-pigetop, da han sang til ekskÌresten Szhirley, der til gengÌld gav den som en kopi af ham.


Torsdag 2. april 2009

4. APRIL kl. 21.00

41

Mød evt. VitaVrap-Manden, Mike Remonce, Sune The Lagerarbejder, Den dadaistiske femi-cabaret, Lulu & The Stencil Girls eller totalteatergruppen Svend, Sverige og Sølvpapiret. Børn har fri entré, men formenes adgang; kapløb og kø-dannelse er velkomment. Men ingen råben!

Mads i ny Hollywood-film Mads Mikkelsen har sagt ja til en rolle i Hollywood-produktionen ‘Clash of the Titans’, der får premiere til næste år. Filmen, der foregår i den græske mytologi, er en remake af en film fra 1981 og har også australske Sam Worthington og den britiske Bond-babe Gemma Arterton (billedet) på rollelisten. Optagelserne begynder i England i slutningen af denne måned. metroxpress/ne

LG X 1 MINI 10 PC >C@A #B 7G:9 D7>AI 7uC 9

&"!

*

Mini pc inkl. Mobilt Bredbånd til 1 kr.*

125,-

I

9

Kø s pr. stk. 52, i d le t a s ke v æ r

Kun

t v al g Fri

Nyhed n s‘ Pralinem a e r a C r nta stiske va

Nå dagligt ud til 1.000.000 læsere ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om vores nye tilbud på 7730 5757.

Tilbuddet gælder i perioden 30. marts - 19. april 2009. Udvalget kan varierer.

og få en cool køletaske!

5

Køb 3 is 68

7f

En million daglige læsere

Spa8r5

ian ter

©2009. BR IP Holder LLC. All rights reserved.

*Pc-pakke indeholder pc og et Mobilt Bredbånd abonnement efter eget valg. Her prisangivet med Mobilt Bredbånd 199. De første 6 mdr. betales 499 kr. pr. md. inkl. 10 GB forbrug. Herefter 199 kr. pr. md. Abonnementsprisen er ved PBS. Ønsker du at betale via faktura koster abonnementet 39 kr. ekstra pr. md. Oprettelsen koster 0 kr. USBmodem 1 kr. Minimumspris i bindingsperioden 2.996 kr. Forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer.

35 ,-

metroXpress

SOFIE SCHNOOR 600,480,-

20 %

GTE PÅ UDVAL DAMESKO VAGABOND 500,400,MIMIC 600,480,-

TOMMY HILFIGER 900,720,Tilbuddet gælder fra torsdag 2. april til og med søndag 5. april. Ikke alle mærker findes i alle forretninger. Forbehold for trykfejl.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Nina Ettrup

42 kultur 19 69

Bush vs. Rasted Den engelske sangerinde Kate Bush synes, at ‘X Factor’-sangen ‘Det bedste til sidst’, som er skrevet af Søren Rasted, minder for meget om hendes sang ‘Running Up That Hill’. Derfor har hun nu sagsøgt Hej Matematik-sangeren for plagiat, skriver Gaffa.dk. Metroxpress/hp

19 87

19 88

19 95

Wacko-Jacko er tilbage Der er var engang, hvor Michael Jackson bare var en ung, smuk musiker med med en babytiger på coveret til det album, der endte med at blive det bedst sælgende i hele verdenshistorien. Men der er vist sket en del siden den magiske tid med albummet ‘Thriller’. I de seneste 15 år har offentligheden mest set ret bizarre billeder af Michael Jackson – nærgående kongen.

De fleste havde dømt Michael Jackson ude af showbiz efter en række skandalesager. Nu har han solgt knap en million billetter til sine afskedskoncerter i London

portrætter af hans plastikopererede ansigt, det katastrofale tv-interview i dokumentaren ‘Living with Michael Jackson’ og den berygtede retsag om børnemisbrug i 2004. Listen af absurditeter fortsætter og fortsætter. Men endnu en gang ser

Det gode ... • Michael Jackson brød racisme- og racegrænser, da han som en af de første afroamerikanske sangere blev populær i alle dele af USA. Han var også en af de første sangere til at støtte bekæmpelsen af aids. • Ifølge Guinness Rekordbog er han den popstjerne, der har givet mest til velgørenhed – flere end 50 millioner dollar i alt. Hans projekt ‘Heal the World’ har givet narkobehandling til 72.000 unge i Californien og på anden måde støttet børn og unge.

det ud til, at Michael Jackson trodser alle de mærkelige historier og vender tilbage til det, han er – eller var? – bedst til. Efterspørgslen på hans 10 afskedskoncerter i Londons kæmpe O2 Arena blev så stor, at antallet er koncerter eksploderede til 44 koncerter i alt. 750.000 billetter er blevet solgt til ‘This Is It’-koncerterne i en fart på 11 billetter i sekundet. Så spørgsmålet er – endnu en gang – hvordan kan det lade sig gøre? Selv om den 50-årige Michael Jackson har været udsat for meget negativ presse, har han stadig en kæmpe og meget engageret fan-skare, der ofte er meget skeptisk over for pressen: »Når vi taler med pressen, bliver vores ord altid fordrejet,« fortæller Deborah Dannelly, præsident i Michael Jacksonfanklubben. »Pressen opfatter Michael Jacksons fans som meget fanatiske – mennesker, der ikke har andet at lave i deres liv end at følge ham rundt.«

Ærefrygt for mesteren Deborah Dannelly bestyrer et særligt website for MJFC – Michael Jackson Fan Club – fra sit hjem i Texas og har sin egen forklaring på fascinationen: »For mig at se vil han gøre alt for andre mennesker. Han har et godt hjerte. Uheldigvis lidt for godt hjerte en gang imellem. Der er fans, der elsker hans musik. Fans, der står i ærefrygt for hans position musikalsk – og så en masse fans, der bare elsker ham som menneske. Det er mere hans personlighed end hans person. Han har formentlig gjort mere for sine fans og for velgørenhed end de fle-

20 09

... og det dårlige • I dokumentarfilmen ‘Living with Michael Jackson’ blev han set holde i hånd og sove med den 14-årige dreng Gavin Arvizo, der derefter lagde sag an mod Michael Jakcson for seksuelt misbrug. Popstjernen fik syv forskellige sagsanlæg, men blev frikendt for dem alle. • Hans tre børn bliver kun set bag masker eller med lagner foran ansigtet. Selv har Michael Jackson gennemgået adskillige ansigtsoperationer og har fået sin hud afbleget flere gange.

ste andre store stjerner i verden.« En fan ønsker at være anonym, fordi hun ofte har følt sig dæmoniseret, bare fordi hun er fan af Michael Jack-son, i alverdens forskellige forklaringer og analyser: »Hvorfor kan det ikke bare være, fordi at vi godt kan lide ham – at vi elsker hans musik, hans personlig-hed og hans måde at være på? Pressen skal hele tiden stemple os som besatte fanatikere.«

Hævnens time Med de nye ‘This is It’-koncerter, er det en ny start for Michael Jackson-fans. De kommer til at se ham optræde for første gang i dette årti, og samtidig får de mulighed for at få hævn over medierne og deres dækning af hans liv og mange skandaler. På fansitet skriver en fan, der har givet sig selv brugernavnet ManInTheMirror efter en af Jacksons sange: »Billetsalget taler for sig selv: Kongen vil stråle. Og kom ikke kravlende tilbage, bare fordi han er hot igen ...« Dorothy robinson Metro UsA

Michael Jackson har annonceret, at sommerens koncerter bliver hans sidste. Når de er over-stået, trækker popkongen sig tilbage.


metroXpress

Siden er redigeret af Nina Ettrup • Torsdag 2. april 2009

kultur 43

Slik på Simpsons ‘The Simpsons’ kan snart fejre 20-års jubilæum, og i den anledning vil Homer og co. snart kunne puttes på pakker og breve i USA. Som den første igangværende tv-serie kommer den gule familie nemlig til at pryde amerikanernes frimærker. metroxpress/hp

Ugens film ifølge aviserne

‘Vølvens forbandelse’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

Instruktør: Mogens Hagedorn Skuespillere: Jonas Wandschneider, Clara Maria Bahamonde, Jakob Cedergren, Stine Stengade, Kim Bodnia

Værst er det næsten, at vi kommer rundt til en række ualmindeligt spændende øjeblikke i vores nations aner, uden at filmen på noget tidspunkt får formidlet betydningen af dem. f. asschenfeldt

Filmen er tæt på at ligne dansk børnefilms forbandelse: småhyggelig, cool discountunderholdning uden mange ambitioner. Hvis man ser bort fra ambitionen om at transformere en tidsmaskine til en pengemaskine. kim skotte

Skåret ind til benet uden overflødigt smovseri, men også en smule svag i smagen. ann l. andersen

Det er hverken sindsoprivende eller nytænkende, og filmen kunne med fordel være blevet fortalt i tvform, men nu hvor den er i biograferne, er den slet ikke det værste, man kan udsætte sine børn for.

Man er selvfølgelig ikke forpligtet ud over sine evner. Men man kunne da i det mindste gøre sig lidt umage. henrik queitsch

Der har simpelthen ikke været penge og tid til at kæle for detaljerne og gøre det hele stort og overbevisende. Og det er katastrofalt for en film, hvor så stor en del af handlingen er henlagt til fortiden. c. monggaard

sophie engberg sonne

‘Taken’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

Instruktør: Pierre Morel Skuespillere: Liam Neeson, Katie Cassidy, Leland Orser, Famke Janssen

Hvis man lukker øjnene for et par løbescener, hvor alderen stikker sit ansigt frem, giver Neeson figuren et troværdigt skud hårkogt overmenneskelig vrede uden nåde. h. østergaard

Hvorfor Liam Neeson udlåner sin karisma af tung troværdighed til et så stupidt snæversynet formål, kan vist kun hans bankkonto give svar på.

‘Taken’ er kun interesseret i at give sin i begyndelsen forsmåede actionmand genoprejsning og ikke andet. iben albinus sabroe

Uden at røbe alle detaljer kan jeg afsløre, at Far Bryan holder sit løfte til datteren, som nok skal lære at holde sig fra farlige Europa efter sådan en omgang grim trafficking.

En bogstavelig talt grufuld film. henrik queitsch

søren vinterberg

sophie engberg sonne

‘Marley & Me’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

Instruktør: David Frankel Skuespillere: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Eric Dane, Alan Arkin

Der er alt for langt mellem momenter, der er ment sjove, og dem der rent faktisk er det – i hvert fald for en komedie.

Køteren kommer uvægerligt til at fylde så meget, at den lille, fine film om det moderne familielivs paradokser skubbes ud af kurven. erik Jensen

Har man ligesom amerikanerne brug for lidt harmløs hygge i disse krisetider, er ‘Marley and Me’ et godt bud.

Selv om både filmen og familien er ved at gå til i flæbende sentimentalitet (det er bare for meget!), da den kreperer, er det en lettelse for os andre, også fordi historien så får en ende – omsider.

Det er harmløst og på ingen måde nyskabende. Men det er også en sød og godmodig film.

gunnar holm-mikkelsen

iben albinus sabroe

kirstine krefeld

Efter en fornøjelig og tempofyldt første halvdel dypper de tæerne i det seriøse ægteskabsdramas anderledes mudrede vande, hvilket får filmen til at ende som en mærkværdig og målgruppeforvirret mellemting. J.v. kirkegaard

Johs. h. christensen

‘Confessions of a Shopaholic’ Instruktør: P. J. Hogan Skuespillere: Isla Fisher, Hugh Dancy, Krysten Ritter, Kristin Scott Thomas

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

En romantisk komedie lige efter bogen, med hvad dertil hører af kvinde møder mand, forelskelser, forviklinger, genforeninger – og fred være med det. Momentvis er den sød og underholdende.

Filmen fungerer acceptabelt som sædekomedie med diskret britisk duftevand bag ørerne. Isla Fisher har det nødvendige gåpåmod som rødtoppen Rebecca. En mildt sagt gennemsnitlig romantisk komedie. kim skotte

Skuespillet er så kikset, at de lækre locations bliver alt for prangende indpakning af en dilettantkomedie. Og med sit budskab om, at lykken er at spare, svigter filmen sit skægge, ironiserende bogforlæg.

Filmen baserer sig på Sophie Kinsellas bestsellercandyfloss. Handlingen er dog strammet betragteligt og rykket til New York. En velproduceret omgang ‘Bridget Jones’ møder ‘Sex and the City’.

Filmen skøjter rundt på sin egen glittede overflade uden at ville meget andet end at fungere som udstillingsvindue for de mange mærkevarer, og jeg undrer mig over, hvad i alverden vi skal med den.

henrik østergaard

iben albinus sabroe

sophie engberg sonne

kirstine krefeld

‘Blekingegadebanden’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

Instruktør: Anders Riis Hansen Skuespillere: ‘Xander’ (Hans Christian Truelsen), Gert Rasmussen, Bo Weymann, ‘Carlos’ (Sánchez Ramírez)

En spændende beretning, der også har fået et dramatisk tilsnit. Den kan langtfra erstatte bøgernes dybde, men finder sin berettigelse ved at sætte de involveredes ansigter på historien. k.c. larsen

‘Blekingegadebanden’ er en fundamentalt spændende dokumentarfilm om et helt centralt kapitel i den politiske mentalitets nyere danmarkshistorie.

Indblikket i Blekingegadesagen er spændende krimistof med vidtrækkende samfundsmæssige konsekvenser. Anders Riis-Hansen formår at holde spændingskurven ret høj det meste af filmen.

Med eminent klipning, effektiv underlægningsmusik og god dramatisk fremdrift bygges der op til filmens klimaks. En rasende flot og spændende film.sophie engberg sonne

En ubetinget fascinerende og spændende historie. En velartikuleret og velreflekteret Bo Weymann står frem og fortæller om opvæksten hos forældrene, der var forhenværende kommunistiske modstandsfolk. h. queitsch

kim skotte

ann l. andersen

‘Watchmen’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

Instruktør: Zack Snyder Skuespillere: Malin Akerman, Silk Spectre II m.fl.

Historien spænder fra krimi til kærlighedshistorie, fra actionfilm til filosofisk erkendelsesdiskussion, fra Manhattan og Antarktis til Mars og tilbage igen, fra 70’ernes krigsveteraner til Ground Zero.

Vi lever i en tid med usvækket grådighed og samtidig adgang til livets byggesten. Filmatiseringen af tegneserien ’Watchmen’ diskuterer det særdeles reelle spørgsmål om almagt eller afmagt.

Medmindre man har tålmodighed som en engel, er filmatiseringen af tegneserien ‘Watchmen’ en rodet og uengagerende film, som dog er flot iscenesat.

Filmen er en ”dystopi”, det modsatte af en utopi, der er en vision om et idealsamfund. Dystopien beskriver et samfund i forrådnelse. Utroligt så vulgært, så frastødende en film kan være!

Sammen med ’Dark Knight’ har ’Watchmen’ hævet overliggeren for tegneserie-filmatiseringer betragteligt. Imponerende. Snyder er sluppet overraskende godt fra at filmatisere kult-klassikeren.

gunnar holm-mikkelsen

søren vinterberg

Johs. h. christensen

henrik queitsch

ann l. andersen

‘Kærestesorger’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

Instruktør: Nils Malmros Skuespillere: Thomas Ernst, Simone Tang, Jesper, Svane, Sofie Linde Lauridsen, Søre Pilmark, Kristian Halke

‘Kærestesorger’ er så meget mere vedkommende end så mange andre danske fim. Men det er langtfra Nils Malmros’ bedste.

Det er farligt at tage tråden op fra et mesterværk, hvis enorme charme man af mange grunde ikke kan matche. Som spillefilm ville filmen nok have gjort sig selv en tjeneste ved at være en anelse mere effektjagende. kim skotte

Folk, der var unge i 1960’erne, vil højst sandsynligt få sig en fornøjelig tur ned ad Memory Lane. For os andre virker filmen mest som en lidt langtrukken, kuriøs oplevelse, man køligt betragter.

‘Kærestesorger’ er en dejlig om end lidt langtrukken og idylliserende kærlighedsaffære med ungdommen.

’Kærestesorger’ ligner både i overført og bogstavelig forstand Malmros på repeat, og resultatet er blevet hans måske svageste film – fraset ‘Barbara’. Måske han skulle overveje, om der er liv efter de 18 år? henrik quetisch

kasper christoffer larsen

sophie engberg sonne

ann l. andersen

‘The International’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

★★★★★★

Instruktør: Tom Tykwer Skuespillere: Clive Owen, Naomi Watts, Ulrich Thomsen

‘The International’ har i tilstrækkelig grad sin egen sjæl og fortjener sin plads i den globale thrillers porteføjle. frederik a.vandrup

Ulrich Thomsen i hovedrollen som skarpsleben skurk er måske det mest interessante ved ‘The International’.

Et troværdigt thrillerplot. Spektakulære shootouts på fantastiske locations i verdens metropoler. Og en blændende Ulrich Thomsen.

Man hænger nysgerrigt på hele vejen. Visuelt er filmen ret flot og funktionel med frapperende vinkler og skud. Velspillet er den også.

Tom Tykwer har med ‘The International’ desværre stillet sig tilfreds med en flot – men også noget rutinepræget – thriller.

bettina heltberg

iben albinus sabroe

Johs. h. christensen

henrik queitsch

‘Blekingegadebanden’ handler først og fremmest om de små skridt, der pludselig fører et ellers almindeligt menneske ud i radikalisering. Skuffer fælt ved at mangle en nuanceret forklaring på bandens bevæggrunde. p. nielsen

En sammensat, voldsom, sorthumoristisk og misantropisk fortælling om magt og moral i en grumset, alternativ virkelighed, der måske ikke ligger så langt fra den, de, der gennemlevede 1980’erne, kan huske. christian monggaard

Især på grund af den blegnæbbede hovedperson falder den uundgåelige sammenligning med ‘Kundskabens træ’ ikke ud til Kærestesorgers fordel. Men mindre kan afgjort gøre det, og for Malmros' fans er den uomgængelig. Jonas varsted kirkegaard

Filmen ender som en stiv og selvhøjtidelig affære, fordi dens pauvre persontegning er en akilleshæl på størrelse med Alaska. Jonas varsted kirkegaard


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Signe Terkelsen

44 kultur

‘Bright Lights, Big City’-remake Jay McInerneys 80’er-roman ‘Bright Lights Big City’ – som hed ‘Af banen’ på dansk – skal filmatiseres igen. Det er mannde bag teenage-tv-serierne ‘Gossip Girl’ og The OC’, Josh Schwartz, der skal skrive manuskript og instruere. metroxpress/ne

pr-foto

Lindas ‘X Factor’fest blev en fuser

‘Rune Factory: A Fantasy Harvest Moon’

Vinderen af årets ‘X Factor’, Linda Andrews, skulle i aftes have været modtaget med hyldest hjemme på Færøerne. Både lagmanden og Torshavns borgmester skulle være med til at modtage øgruppens succesrige datter. Men desværre for de mange fremmødte kom det lunefulde færøske vejr på tværs. På grund af kraftig turbulens kunne flyet ikke lande, og blev i stedet omdirigeret til den norske by Bergen. Tidligt i aftes var der dog håb om, at det senere på aftenen ville blive muligt at lande på Færøerne, så en del af programmet, en minikoncert i et shoppingcenter, kunne gennemføres. ritzau aflyst.

333333 testet på: Nintendo DS Tilladt over: 12 år BEHAGELiGT. Spillet gør op

Verdensnavne gæster Randers

København får digitalt tv

Guldbrandsens nye film er et hit Instruktøren Christoffer Guldbrandsen har tilsyneladende fået en god idé. I hvert fald er hans nye dokumentarfilm ‘Præsidenten’ solgt til hele ni lande, allerede inden optagelserne er slut. Det skriver Politiken.dk. Alle de medvirkende I ‘Præsidenten’ er tidligere eller nuværende regeringschefer, og temaet er kampen for og imod et fælles Europa. Guldbrandsen er blandt andet kendt for ‘Fogh bag facaden’, som er blevet vist I 17 lande. populær.

metroxpress/st

Et storslået eventyr

Japanerne byder endnu en gang på en fantastisk godt fortalt historie Dvdanmeldelse ‘Eternal Sonata’

333333 Testet på: Play Station 3 Tilladt over: 12 år SToRSLåET. Året er 1849. Vi

befinder os i Paris, hvor den unge komponist Frederic Chopin ligger for døden. I hans sidste timer drømmer han sig væk til et eventyr-land. Her møder han den purunge pige Polka, der

som ham selv kun har kort tid tilbage at leve i. Men alt ånder ikke fred og ro i Chopins fantasiverden. Snart bliver de to venner kastet ud i en drabelig kamp mod den onde Grev Waltz og hans kumpaner. Eternal Sonata er et skoleeksempel på, hvor storslåede oplevelser japanske rollespil kan levere, når nytænkning og tradition går op i en højere enhed. Stærk historiefortælling væves sammen med veltilrettelagt

udforskning og mange underholdende kampe. Gode temposkift og et væld af betagende kulisser fastholder din opmærksom i samtlige de 20-30 timer, du kommer til at tilbringe i selskab med Polka, Chopin og deres venner i eventyrverdenen. Playstation 3 presses ikke teknisk af Eternal Sonata, men spillet er alligevel en fryd for øjet. Det smukke tegnefilmsdesign funkler med farver, detaljer og ideer. Om du befinder dig i sne-

dækkede byer, ruinborge eller dunkle skove, så begejstres du af den fantasifulde eventyrverden. Chopins kompositioner fylder sammen med originalt orkestermusik dine ører med velklingende toner spillet igennem. ‘Eternal Sonata’ kan uden forbehold anbefales til fans, der utvivlsomt vil henryk-kes både over spillets originalitet og usvigelige stilsikkerhed.

mikkel Winther, g-tv.dk

tommy Ågren, g-tv.dk

Hatsworth har masser af humor Fortællingen om den lille engelske eventyrer er godt tænkt pr-foto

Selskabet Boxer TV er fra den 1. maj klar til at sende digitalt tv ud til de københavnske husstande – i første omgang med en pakke på ni kanaler. Boxer er tidligere tyvstartet med sit tv-udbud i Jylland, og nu gør man klar til at præsentere en introduktionspakke på ni tv-kanaler i København. Senest den 1. november skal Boxer være klar med et fuldt udbygget tv-udbud med endnu flere kanaler. Ved hjælp af en digital modtagerboks vil seerne med deres almindelige antenne kunne modtage pakken. ritzau elektronisk.

Eternal Sonata er et skoleeksempel på, hvad japanerne har at byde på, både hvad angår historiefortælling, kampe og fantastisk musik.

med det klassiske ‘Harvest Moon’ ved at foregå i en middelalderlignende verden. Du spiller en ung mand, der skal hjælpe pigen Misty med at genopbygge hendes gård og tjene penge. Alt det lyder som ‘Harvest Moon’, men der er nye elementer, som sværdkamp og et ‘Diablo’-lignende gameplay. Rundtomkring er der huler, som er fyldt med monstre, som skal slås ihjel. Udforskningen og kampen mod monstre er den store tilføjelse til serien, og det fungerer lidt som ‘Diablo’. Men kampene virker tunge, og styringen er mere gearet imod at dyrke afgrøder. Grafisk er spillet behageligt at se på og musikken er afslappet og beroligende, dog uden den større variation. Hvis man er fan af serien og vil opleve en ny fortolkning, så er dette et spændende bekendtskab. pr-foto

De verdensberømte Wiener Philharmonikere lægger på deres kommende Europaturné som eneste sted i Danmark vejen omkring Værket i Randers den 27. februar næste år. Værket har netop skrevet kontrakt med orkestret med den legendariske dirigent Lorin Maazel i spidsen. Wiener Philharmonikerne er kendt for deres tv-transmitterede nytårskoncerter – et tilløbsstykke med 1,2 milliarder seere fordelt på 42 lande. I Randers lyder repertoiret blandt andet på Beethoven, Debussy og Ravel. ritzau klassisk.

Spilanmeldelse

Dvdanmeldelse ‘Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure’

333333 Testet på: Nintendo DS Tilladt over: 7 år VELFuNGERENDE. ‘Henry

Hatsworth in the Puzzling Adventure’ blander den traditionelle Mario-platformsoplevelse, med en Tetris-lignende puzzle-del, som er fordelt på de to DS-skærme. Den øverste skærm har platforms-delen, mens den nedre har puzzle-delen. Igennem hele spillet skal man skifte mellem de to dele, og sørge for at puzzle-delen ikke når til toppen af skærmen, så der ikke kommer flere fjender efter den lille engelske eventyrer. Blandingen af platformspil og puzzle er utroligt velfungerende og skaber en anderledes og unik spiloplevelse, og spillet har en god del charme og humor over sig.

Historien i Henry Hatsworth er lige så overdreven, som den er sjov. Alle personerne man møder i spillet er overdrevne og karikerede, og det hele er designet på en let og meget overskuelig måde som gør at man aldrig mister overblikket. Henry Hatsworth er en unik oplevelse som alle med en DS bør opleve. mikkel Winther, g-tv.dk

MetroXpress bringer hver uge anmeldelser af alverdens spiltyper fra det magiske spilunivers i samarbejde med G-TV. G-TV er en ny dansk tv-kanal, der kan ses på UHF kanal 35 i Storkøbenhavn. Du kan se tvklip, læse flere anmeldelser og spilnyheder på www.gtv.dk.

Der er masser af humor i spillet om den lille engelske eventyrer.

Spilanmeldelse ‘Patapon 2’

333333 Testet på: PSP Tilladt over: 7 år oVERRASKELSE. ‘Patapon 2’

er en sær blanding af et strategispil og et rytmespil, men ganske overraskende, så fungerer det faktisk rimelig godt. Man skal ved hjælp af fire trommer, lede en hær af små enøjede krigere igennem en fascinerende verden og en række drabelige kampe i søgen efter verdens ende. Ved at tromme nogle rytmer, giver man sin lille hær forskellige kommandoer – ganske sjov idé. ‘Patapon 2’ er bestemt ikke for alle og enhver, da det kan være meget svært og det kræver en god portion tålmodighed. Spillet er dog et lysende bevis på, at der stadig er originalitet at spore i spilindustrien – og den gode nyhed er, at det kan fås til under 300 kroner. PALLE JENSEN, G-TV.DK


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

kultur 45 Oplysninger om aktuelle koncerter, film, teater og udstillinger kan sendes til: kultunaut@kultunaut.dk

Kultunaut-kalenderen

Kultunaut og metroXpress tager forbehold for ændringer og fejl i kalenderen

ELLEN – 100 ÅR MED LYST TIL LIVET

JAKOB BUCHANAN KVARTET

TIM LOTHAR

DAGENS BOGTIP: Af Puk Elgård. Forlag: Lindhardt og Ringhof. 227 sider.

DAGENS JAZZKONCERT: Jazzhus Dexter, Vindegade 65, Odense. Telefon: 63 11 27 28. Kan opleves i aften klokken 20. Entré: 100 kroner.

DAGENS ROOTS/BLUES: Musikbiblioteket Odense, Amfipladsen 6, Odense. Telefon: 65 51 44 44. I aften klokken 19.30. Entré: 50 kroner.

Den 18. januar – to måneder før denne bog udkom – døde den fantastiske, livsglade og ukuelige Ellen fra Pilehuset. I bogen taler Puk og Ellen om alt det vigtige i Ellens liv – om de sidste 100 år. De to mødtes første gang i 2005, da de sammen rejste til Alaska med tv-programmet ‘Uventet besøg’. Bogen er en gravsten, hun kan være stolt af. Læs mere på www.kultunaut.dk

Gaffelprismodtageren Jakob Buchanan har skrevet ny musik til den nye kvartet, Buchanan 4tet. Musikken er inspireret af den nordiske klang a la Björk og Sigur Ros – eller Arvo Pärt blandet med den europæiske/nordiske jazztradition, som man kender den fra pladeselskabet ECM. Med i kvartetten er den fantastiske percussionist Marilyn Mazur. Læs mere på www.kultunaut.dk

Navne som Robert Johnson og Mississippi Fred McDowell er blandt inspirationskilderne for Tim Lothar, når han indtager scenen med sin rustne dobro-guitar og et sliderør. Han er en af de få roots musikere, der ud over at være en særdeles god sanger/guitarist også er sangskriver. Oplev ham i aften på Musikbiblioteket i Odense. Læs mere på www.kultunaut.dk

www.kultunaut.dk – Danmarks største kulturportal FILM JYLLAND BIFFEN ART CINEMA AALBORG 98169977, Strandvejen 19, Aalborg Man On Wire. Kl. 20 Vicky Cristina Barcelona (t.o.11). Kl. 21.30

BIOCITY AALBORG 70131211, Jo-

hn F Kennedys Plads, Aalborg Bedtime Stories (t.f.a). Kl. 16.15 & 21.20 Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 16.15, 18.45 & 21.15 Bolt (f.u.7). Kl. 13.30 Bride Wars (t.f.a). Kl. 14 & 19 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 13.45, 18.50 & 21.20 Eventyret om Despero - Dansk tale (f.u.7). Kl. 13.30 Karla Og Katrine (t.f.a). Kl. 13.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 13.30, 16.10, 18.35 & 21.15 Marley and Me (f.u.7). Kl. 13.30, 16.10, 18.40 & 21.20 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 13.30, 18.15 & 21.30 Role Models (t.f.a). Kl. 21.30 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 13.30, 18.30 & 21.20 The International (t.o.15). Kl. 20.30 Twilight (t.o.11). Kl. 18.40 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 13.45, 16.15 & 18.10 Watchmen (t.o.15). Kl. 16.45 & 20.15

METROPOL AALBORG

70131211, Vesterbro 49, Aalborg Changeling (t.o.15). Kl. 18.10 & 21.10 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18.15 & 21 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 19.30

BIOCITY ESBJERG 70131211, Gl.

Vardevej 66, Esbjerg Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 18.20 & 21 Bolt (f.u.7). Kl. 16 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 16, 19 & 21.15 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 16, 18.30 & 21.15 Marley and Me (f.u.7). Kl. 16, 18.30 & 21.15 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 15.45 & 20 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 18.20 & 21 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.15 & 19 Watchmen (t.o.15). Kl. 15.45 & 21

BIOCENTER KOLDING 70221888,

Kolding Storcenter, Skovvangen 42, Kolding Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 16.15, 18.50 & 21.15 Bolt - Dansk tale (f.u.7). Kl. 16 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 19 Eventyret om Despero - Dansk tale (f.u.7). Kl. 16 Himlen Falder (t.o.15). Kl. 21.15 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 16 & 18.40 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.40 & 21.15 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 16.15 & 19.30 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 21.15 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16 & 18.10 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.15

NICOLAI BIOGRAF OG CAFÉ 70267126, Skolegade 2, Kolding Let’s be together. Kl. 19 Revolutionary Road (t.o.11). Kl. 17 & 19.30 Waltz With Bashir (t.o.15). Kl. 17.15

VAMDRUP KINO 75581202, Kinovej 1, Vamdrup Valkyrie (t.o.11). Kl. 19.30

RØDDING BIO 73845400,

Søndergyden 15, Rødding Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 19

BRØRUP BIO 75384344, Nørregade 22, Brørup Appaloosa (t.o.11). Kl. 19.30

FANØ BIOGRAF, DEN SELVEJENDE INSTITUTION 75162044, Lodsvej 3, Fanø Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 19.30

VARDE BIO 75220060, Kræmmergade 9, Varde Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20.15 Role Models (t.f.a). Kl. 20.15 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 18 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.15

RINGKØBING BIOGRAF

97326144, Nygade 21, Ringkøbing Benjamin Button’s forunderlige liv (t.o.11). Kl. 19.30

PANORAMA FREDERICIA

75910024, Prinsessegade 29, Fredericia Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20.30 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16

LIDO BIOGRAFERNE VEJLE

75824080, Søndertorv 1, Vejle Bedtime Stories (t.f.a). Kl. 16.45 Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 10, 19 & 21.15 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 10, 16 & 18.15 Eventyret om Despero (f.u.7). Kl. 16.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 16 & 18.30 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.45 & 21.15 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 17 & 20.15 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 21 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.30 & 18.30 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.15

Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18.45 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.30 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 17 & 20 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 16.30 & 21 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.30 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.45

APOLLON STRUER 97851148, An-

lægsvej 4, Struer Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 16.15 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 18.40 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18.15 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.30 & 20.50 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20.45 The International (t.o.15). Kl. 16.15 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.15 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.50

BIOHUSET, LEMVIG 97820048, Bredgade 17, Lemvig Benjamin Button’s forunderlige liv (t.o.11). Kl. 19

KINO 1-2-3 THISTED 97923399,

Håndværker Torv 9, Thisted Appaloosa (t.o.11). Kl. 20.45 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 15.45 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 15.45 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20.45 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 18 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.45

CINEMA3 96963033, Skyttevej 12,

Skive Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 18.20 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 21 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18.30 Marley and Me (f.u.7). Kl. 16 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20.50 The International (t.o.15). Kl. 16 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.15 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.30

BIO MORS 97720264, Kirkegade 3,

75320061, Vesterbrogade 5, Grindsted Valkyrie (t.o.11). Kl. 19

Nykøbing M Kærestesorger (f.u.7). Kl. 19.30 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18 Watchmen (t.o.15). Kl. 20

BIOCITY HERNING 70131211, Søl-

BIFFEN ODDER 86540077, Rosens-

GRINDSTED KINOTEATER

vgade 20, Herning Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 18.45 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 16.15, 19 & 21.20 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 15.50, 18.30 & 21.10 Marley and Me (f.u.7). Kl. 16, 18.45 & 21.20 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 16.30 & 19.45 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 21 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.15 & 19 Watchmen (t.o.15). Kl. 15.30 & 21.10

IKAST BIO 70202405, Strøget 49,

Ikast Bride Wars (t.f.a). Kl. 18 Hundehotellet (t.f.a). Kl. 16 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 19.30 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20 Pink Panther 2 (t.f.a). Kl. 18 Watchmen (t.o.15). Kl. 19.45

KARUP BIO 97101054, Bredgade 19, Karup J Hormoner, Hængerøve og Hårde Bananer (t.f.a). Kl. 19

SCALA HOLSTEBRO 97426060,

Ved Hallen 13, Holstebro Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 19 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 21 Klassen. Kl. 16.30

gade 10, Odder Kærestesorger (f.u.7). Kl. 20.30 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18.30

BIOGRAFEN SAMSØ 86591444, Sygehusvej 4, Samsø Valkyrie (t.o.11). Kl. 19.30

MALLING BIO 86931111, Bredgade

49, Malling Bolt - Dansk tale (f.u.7). Kl. 14.30 Karla Og Katrine (t.f.a). Kl. 16.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18.30 Maria Larssons evige øjeblik (t.o.11). Kl. 20.45 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16 & 18

HADSTEN BIO 86980170, Nørregade 6, Hadsten Bride Wars (t.f.a). Kl. 18 Gran Torino (t.o.11). Kl. 20

STORE BJØRN 87529292, Filmhøjskolen, Carl Th. Dreyersvej 1, Ebeltoft Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 19.30

FOTORAMA HAMMEL

86962600, Voldbyvej 1, Hammel Valkyrie (t.o.11). Kl. 19.30

BIO HUSET I GALTEN 86945155, Torvet 6, Galten Kærestesorger (f.u.7). Kl. 20.15

Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18.30

KINO GRENAA 86321571, Østergade 7, Grenaa Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 14 & 19.15 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 21.15 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 17 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 17.30 Watchmen (t.o.15). Kl. 20

KOM-BI 86994265, Nyvej 3, Hornslet

Kærestesorger (f.u.7). Kl. 20 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 19 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18.15

BIO SILKEBORG 86820544, Papir-

fabrikken 10, Silkeborg Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 18.30 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 16.15 & 21 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 16.10 & 18.40 Lad Den Rette Komme Ind (t.o.15). Kl. 21.10 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.40 & 21.10 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 17 & 20.15 The International (t.o.15). Kl. 16 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.10 & 18.50 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.40

PARK BIO, SKANDERBORG KULTURHUS 87932121, Parkvej 10

C, Skanderborg Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 20.30 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18.30

RY BIOGRAF 86892696, Kyhnsvej 4, Ry Frost/Nixon (t.o.11). Kl. 18.45 Lad Den Rette Komme Ind (t.o.15). Kl. 21

MEGASCOPE 75646788, Holmboes

Allé 13 B, Horsens Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 18.45 & 21 Bolt - Dansk tale (f.u.7). Kl. 16.14 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 10, 18.30 & 21 Eventyret om Despero (f.u.7). Kl. 16 Karla Og Katrine (t.f.a). Kl. 16 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 10, 16 & 18.30 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.30 & 21 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 17 & 20.15 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 21 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.15 & 18.15 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.15

KLOVBORG KINO 1-2-3

75761619, Storegade 56, Klovborg Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 20.45 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 10 & 18.20 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20.30 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 18 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18.20 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.10

FOTORAMA BIOGRAFERNE VIBORG 86620659, Tingvej 4, Viborg

Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 21.15 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 19 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 16, 18.30 & 21.15 Marley and Me (f.u.7). Kl. 21.15 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 17 & 20 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 17

BJERRINGBRO BIOGRAF Realskolevej 10, Bjerringbro Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 19.30

GRAND TEATRET RANDERS

70131211, Middelgade 6-8, Randers C Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 21.15 Blekingegadebanden - Seniorbio (t.o.15). Kl. 13.30 Bolt (f.u.7). Kl. 16.30

Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 19 Confessions of a Shopaholic - Babybio (t.f.a). Kl. 10.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 15.45 & 18.30 Kærestesorger - Babybio (f.u.7). Kl. 10.30 Marley and Me (f.u.7). Kl. 16, 18.45 & 21.20 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 16 & 19.30 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 21.20 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16.15 & 18.45 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.50

ØRSTED BIOGRAF 86488050, Sygehusvej 24, Ørsted Changeling (t.o.15). Kl. 19.30

KINO NIBE 98353000, Skomagergade 22, Nibe Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 19.30

PANDRUP KINO 98247079, Bredgade 23, Pandrup Bolt (f.u.7). Kl. 19

FILMTEATRET, HOBRO

98510344, Vestergade 4, Hobro Han er bare ikke vild med dig (t.f.a). Kl. 19.30 Han er bare ikke vild med dig - Babybio (t.f.a). Kl. 10 Valkyrie (t.o.11). Kl. 19.30

KINOREVUEN 96820230, Sverriggårdsvej 2, Skørping Maria Larssons evige øjeblik (t.o.11). Kl. 19.30 Maria Larssons evige øjeblik - Seniorbio (t.o.11). Kl. 14

AARS TEATER BIO 98621175, Himmerlandsgade 67, Aars Benjamin Button’s forunderlige liv (t.o.11). Kl. 19.30

AARS TEATER BIO 98621175,

Himmerlandsgade 67, Aars Benjamin Button’s forunderlige liv (t.o.11). Kl. 19.30 Han er bare ikke vild med dig (t.f.a). Kl. 20

AALESTRUP BIO Vestergade 3, Aalestrup Bolt (f.u.7). Kl. 19.30

LØGSTØR BIO 98671058, Jernbanegade 26, Løgstør Valkyrie (t.o.11). Kl. 19.30

FJERRITSLEV KINO 98211149, Vestergade 6, Fjerritslev Twilight (t.o.11). Kl. 19.15

HJØRRING BIOCENTER

96234440, Åstrupvej 8, Hjørring Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 18.30 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 21 Eventyret om Despero - Dansk tale (f.u.7). Kl. 16.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 10 & 19.30 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.30 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 17 & 20 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 17.30 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.30

PALADS 1 - 2 - 3 98421189, Dan-

marksgade 26, Frederikshavn Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 20.50 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 17 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18 Marley and Me (f.u.7). Kl. 18.50 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 20.15 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18 Watchmen (t.o.15). Kl. 19.45

LÆSØ BIO 98491388, Byrum Hovedgade 82, Læsø Den Du Frygter (t.o.15). Kl. 19.30

FILM FYN BIOCITY ODENSE 70131211, Østre Stationsvej 27, Odense C Bedtime Stories (t.f.a). Kl. 19 Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 16, 18.45 & 21.15 Bolt (f.u.7). Kl. 14 & 16.30 Bride Wars (t.f.a). Kl. 21 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 13.30, 19 & 21.30 Eventyret om Despero - Dansk tale (f.u.7). Kl. 14 Karla Og Katrine (t.f.a). Kl. 13.45 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 14, 16.30, 19 & 21.30 Marley and Me (f.u.7). Kl. 14, 16.30, 19 & 21.30 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 15.30, 18.30 & 21.40 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 16.15, 19 & 21.30 The International (t.o.15). Kl. 21.15 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 14, 16.20 & 18.30 Watchmen (t.o.15). Kl. 13.30, 17 & 21

CAFÉ BIOGRAFEN 66131616,

Brandts Passage 39-41, Odense C Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 14, 18.30 & 21.20 Doubt (f.u.7). Kl. 16.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 18.10 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 12.30, 15.30 & 20.30 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 11.15 & 18.45 The Reader (t.o.11). Kl. 12 Yacoubians Hus (t.o.15). Kl. 20.40

CINEMAXX ROSENGAARD

66612666, Rosengårdcentret 250, Odense SØ Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 16.30, 19 & 21.15 Bolt - Dansk tale (f.u.7). Kl. 13, 15 & 17 Carsten og Gittes filmballade (t.f.a). Kl. 13 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 14, 16.15, 19 & 21.30 Eventyret om Despero (f.u.7). Kl. 13.45 Hundehotellet (t.f.a). Kl. 14.15 Karla Og Katrine (t.f.a). Kl. 14.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 10, 13, 16 & 18.30 Marley and Me (f.u.7). Kl. 16.30 & 20 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 13.15, 16.30 & 20 Peddersen & Findus - det kattens år (t.f.a). Kl. 13 Slumdog Millionaire (t.o.15). Kl. 21 The International (t.o.15). Kl. 21.15 Twilight (t.o.11). Kl. 18.40 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 16 & 18 Watchmen (t.o.15). Kl. 20.15

KERTEMINDE KINO 65321098, Langegade 36, Kerteminde Appaloosa (t.o.11). Kl. 19.30

PANORAMA - BIOGRAFEN VED LILLEBÆLT 64410024, Kultu-

rØen, Havnegade 8 B, Middelfart Blekingegadebanden (t.o.15). Kl. 20.30 Confessions of a Shopaholic (t.f.a). Kl. 18.30 Kærestesorger (f.u.7). Kl. 15 Marley and Me (f.u.7). Kl. 19 Mænd der hader kvinder (t.o.15). Kl. 15.30 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 17.15 Watchmen (t.o.15). Kl. 21.20

NØRRE AABY BIO 64421198, Postbakken 4, Nørre Aaby Himlen Falder (t.o.15). Kl. 20 Vølvens Forbandelse (f.u.7). Kl. 18


FODBOLD I BRØNDBY

XPRESS

FODBOLDFESTEN FORTSÆTTER

GUL PÅSKE! Brøndby IF vs. Esbjerg fB Søndag d. 5. april kl. 17.30 på Brøndby Stadion

Kommentar Påskefest på Brøndby Stadion Almindeligvis er to ugers pause ikke noget, man som fodboldklub beklager sig voldsomt over, men det er ingen hemmelighed, at vi i Brøndby IF har haft kriblen i fingrene, eller snarere i fødderne, for at spille næste kamp. Pausen har givet trænerteamet n, so god mulighed for at fortsætte lds ra Ha n an Herm arbejdet med spillertruppen, og Adm. direktør alle omkring holdet glæder sig til den kommende tid. En delt førsteplads er udgangspunktet før en nærmest vanvittig april måned med hele 8 kampe, heraf 5 på Brøndby Stadion.

2 kampe, 4 dage Kom og oplev stemningen på Brøndby Stadion Køb og print din billet på brondby.com/billet

Brøndby IF vs. AaB Skærtorsdag d. 9. april kl. 18.30 på Brøndby Stadion

Mig og Brøndby IF Største Brøndby-oplevelse: Jeg synes, der har været mange gode oplevelser med Brøndby, men en af dem jeg husker bedst var, da mig og min søster fik taget billede med Brøndby-holdet, lige inden de skulle spille foran 23.000 tilskuere. Det er noget man kan få lov til, når man er medlem af Brøndby Kids (børneklubben i Brøndby IF, red.). Der var så god stemning, at mine ben rystede. Hvorfor holder du med Brøndby? Det er verdens bedste klub med verdens bedste stemning og verden bedste fans. Nævn tre ord du forbinder med Brøndby: Fodbold, stemning og tilskuerne.

Navn: Andreas Alder: 9 år Brøndby-fan siden: 2005 Går i 2. klasse

Vi har kun spillet to hjemmekampe indtil videre og med et foreløbigt tilskuergennemsnit på små 23.000, ser jeg frem til fortsættelsen. Søndag kommer Esbjerg fB på besøg, og her er forventningerne mange mennesker og en intens kamp. Esbjerg kommer med bl.a. en flot sejr fra Parken i bagagen, og det er et hold, der altid leverer en helhjertet indsats på Brøndby Stadion med spændende kampe til følge. Herefter kommer AaB på besøg, og jeg må indrømme at det er én af de kampe, jeg ser mest frem til. De regerende mestre har gjort det fantastisk i Europa Cuppen, og de kommer med en kæmpe selvtillid og erfaring fra disse kampe. Vi vil gerne overtage mesterskabstitlen og har fået et moralsk boost i de seneste kampe, så der er virkelig lagt op til påskefest skærtorsdag på Brøndby Stadion. Jeg nyder at følge holdet på udebane, hvor vi altid får god opbakning, men det er især på hjemmebanen, at vi bygger basen for en topplacering. Derfor glæder jeg mig virkelig til påskens kampe, som vi altså indleder med to hjemmekampe foran forhåbentlig rigtig mange tilskuere. Jeg håber vi ses på Brøndby Stadion! Hermann Haraldsson

Nemt at komme til Brøndby Stadion Brøndby Stadion ligger blot 15-20 minutters kørsel fra Kgs. Nytorv og her er rigeligt med gratis p-pladser. Adressen er Brøndby Stadion 30, 2605 Brøndby. Hvis du vælger at bruge offentlig transport er det også nemt.

Fra følgende stationer går der almindelig busdrift og særbusser til og fra Brøndby Stadion: · Glostrup station, buslinjerne 166, 300S og 500S og særbusser · Brøndby Strand station, buslinjerne 135, 500S og særbusser · Brøndby Øster station, Buslinjerne 130 og 135 · Ørestad Station, Buslinje 500S

Særbusserne kører fra en 1½ time før kampstart og frem til kampstart. Efter kampene kører busserne den modsatte vej, indtil alle passagerer er transporteret fra stoppestedet på Brøndbyvester Boulevard. Billetter kan købes og printes på brondby.com, på BILLETnet eller på kampdage ved billethusene bag Faxe- og Nordea tribunen.


metroXpress

SIden er redigeret af Daniel Martinsen • Torsdag 2. april 2009

47

Læs alt om VM-kvalifikationskampen Danmark-Albanien på de følgende sider

Cutler skåret væk

Sport

Denver Broncos giver nu sin quarterback lov til at skifte klub øjeblikkeligt. Jay Cutler har forsøgt at komme væk siden sidste måned, hvor NFLklubben gave et bud på New England Patriots Matt Cassel. Det mislykkedes dog, men Broncos-styrmanden har været uforsonlig lige siden. »Adskillige henvendelser til Cutler i de seneste 10 dage har været forgæves,« siger Denver-ejer Pat Bowlen til Nfl.com. metroxpress/dma

CLAUS FISKER/SCANPIX

Kamper er ude med muskelskade Den tyske Bundesliga-klub Arminia Bielefeld må undvære sin danske kantspiller Jonas Kamper i morgendagens ligakamp på hjemmebane mod Borussia Dortmund. Den tidligere Brøndby-spiller måtte trække sig fra gårsdagens træning på grund af en muskelskade. ritzau bundesliga.

1,6

millioner ansøgninger om billetter til næste års VM i fodbold er allerede blev udfyldt og sendt af sted. Fifa oplyser, at der blot er tale om første del af salgsfasen og oplyser desuden, at kun omkring 30 procent af billetansøgningerne kom fra værtslandet Sydafrika. ritzau

Cissé er i søgelys for overfald Sunderland-angriberen Djibril Cissé er ifølge den engelske tv-station BBC blevet arresteret mistænkt for at have overfaldet en kvinde uden for en natklub i Newcastle. Ifølge politiet foregik hændelsen omkring klokken tre natten til mandag. Franske Djibril Cissé er i øjeblikket udlånt til Sunderland fra Marseille i hjemlandet. ritzau

Efter en uges ferie vendte Arek Onyszko i mandags tilbage på træningsbanerne for sin klub OB, mens politiet stadig forbereder den verserende voldssag mod polakken.

Kun ubetinget fængsel kan koste Onyszko jobbet Spillerforeningen roser OB for at se tiden an i forbindelse med målmandens voldssag Arek Onyszko har en sigtelse for vold mod sin ekskone hængende over hovedet. Derfor gisnes der i øjeblikket om, hvorvidt den fynske superligaklub vil skille sig af med keeperen i tilfælde af, at der falder dom, der ikke er til målmandens fordel. Hvorvidt en fyring i givet fald vil være reglementeret afhænger dog af dommens pålydende. »Ja, det er muligt at fyre superliga.

en spiller, hvis han dømmes for vold, men der er flere forhold, der gør sig gældende. Hvis han kan passe sit job, for eksempel med en betinget dom eller en kort hæftestraf, der kan afsones i sommerferien, så mener jeg ikke, at man kan,« siger Spillerforeningens direktør, Mads Øland. Han mener, at situationen ikke er så meget anderledes, end den vil være for alle andre mennesker på arbejds-

Anholdt efter kamp • OB’s målmand Arek Onyszko blev kort efter kampen mod FC København forrige søndag afhentet af politiet, fordi hans kone havde anmeldt ham for vold og trusler. • Ved grundlovsforhøret dagen efter, blev polakken sigtet i sagen og fik fem års tilhold mod at kontakte ekskonen. OB’s ledelse valgte samme dag, at sende Onyszko på en uges ferie i hjemlandet. • Mandag morgen var han tilbage på træningsbanen, og han er foreløbigt i spil til at vogte målet på mandag mod Randers.

markedet, der kommer ud for en lignende sag. »Hvis der sker noget på arbejdspladsen – for eksempel på træningsbanen – så er der ingen tvivl. Så vil man kunne fyres med en advarsel eller en betinget dom, men når det foregår i privatsfæren, så kommer det som sagt an på, om du er i stand til at varetage dit arbejde,« mener Øland.

Ros til OB

»Når det foregår i privatsfæren, så kommer det som sagt an på, om du er i stand til at varetage dit arbejde.« Mads Øland, direktør i Spillerforeningen, om en klubs ‘muligheder’ for at fyre en spiller

I andre europæiske ligaer har klubber sikret sig mod, at spillere forbryder sig mod loven ved at indføre klausuler i kontrakterne, som betyder, at for eksempel voldsdomme giver mulighed for at afskedige den enkelte spiller på gråt papir. Det er der så vidt Mads Øland ved ikke eksempler på herhjemme, og han mener heller ikke, at det er nødvendigt.

»Jeg mener sådan set, at klubberne har de midler de skal bruge til at tackle sådanne situationer. Og jeg vil da gerne sige, at jeg synes, OB har gjort det helt rigtige ved at vente og se, hvad sagen bringer,« siger direktøren, der tilmed ikke mener, at en dom nødvendigvis behøver at betyde, at Arek Onyszko er fortid i den fynske ådal.

»Det er jo set før, at klubberne vælger at beholde en spiller på trods af, at vedkommende er trådt ved siden af. Blandt andet sagen om Brian Steen Nielsen i AGF. Det spiller selvfølgelig ind, hvad den enkelte spiller kan på banen. Alt andet er naivt at tro. Men jeg har fuld tiltro til, at OB tager en beslutning, der går i spænd med klubbens værdier,« konstaterer Mads Øland. Sagen mod Arek Onyszko forventes at blive behandlet i nærmeste fremtid, og i går kom det frem, at chefanklageren ved Fyns Politi vil kræve ubetinget fængsel. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra hverken OB-direktør Kim Brink eller træner Lars Olsen. andreas mayerhofer andreas.mayerhofer @metroxpress.dk

NEW PRESS/GETTY IMAGES

ligue 1.

Vieri er færdig i Atalanta.

Fans drev Vieri ud fra Atalanta Den tidligere italienske landsholdsangriber Christian Vieri har fået ophævet sin kontrakt med Serie A-klubben Atalanta, hvor han ellers havde kontrakt til sommer. 35-årige Vieri har haft en anstrengt forhold til klubbens fans, som ikke har tilgivet angriberen for dennes skifte fra Atalanta til Fiorentina for et par år siden. Vieri vendte sidste år tilbage til Atalanta, men en venskabskamp i weekenden, hvor Vieri blev buh’et ud af Atalantas fans, blev kulminationen på det dårlige forhold. Christian Vieri nåede at score to mål for Atalanta i indeværende sæson. ritzau serie a.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret af Daniel Martinsen

48 sport Gruppe 1

Danmark Ungarn Portugal Sverige Albanien Malta

K

5 6 5 4 7 7

V U T

4 4 1 1 1 0

1 1 3 3 3 1

0 1 1 0 3 6

MÅL

12-2 8-2 6-3 2-1 3-6 0-17

P

13 13 6 6 6 1

0-0

6. september

2008

2-3

10. september

2008

3-0

11. oktober

2008

Ungarn hænger stadig på Ungarns landshold gør, hvad det kan for at understrege, at det er en kandidat til en VM-plads fra Gruppe 1. Med gårsdagens 3-0-sejr hjemme over Malta holder holdet trit med Danmark i toppen af gruppen, hvor begge nu har 13 point – det er syv flere end Portugal, Sverige og Albanien. Ungarn har dog spillet en kamp mere end Danmark og to mere end Sverige. metroxpress/dma

VM-kvalifikationsgruppe 2

Det ser efterhånden sort ud for Tjekkiets drømme om at komme med til VM. I aftes blev det til et nederlag – endda i Prag – i prestigeopgøret mod naboerne Slovakiet, der vandt 2-1. Erik Jendrisek blev matchvinder kort før tid, men slovakkerne må foreløbig nøjes med andenpladsen med deres 12 point, for Nordirland har ét mere efter 1-0 hjemme over Slovenien. Polen stod for gårsdagens højdespring, da miniputten San Marino blev sendt hjem med en sæk på 0-10, og polakkerne rykkede to frem til tredjepladsen. metroxpress/dma

VM-kvalifikationsgruppe 4

Auf Wiedersehen Tyskland brager derudaf og kom i aftes op på 16 point med 2-0 i Wales. Her blev Michael Ballack suppleret af et walisisk selvmål. Rusland hænger på med 12 point for en kamp færre, men imponerede ikke med sølle 1-0 over Liechtenstein i aftes. metroxpress/dma

VM-kvalifikationsgruppe 5

Spanien bare fortsætter ‘Hvem kan stoppe Spanien?’, spurgte vi i gårsdagens avis. Ja, det kunne Tyrkiet ikke i går i Istanbul, selv om hjemmeholdet førte 1-0 ved pausen. Men i anden halvleg vendte europamestrene alt på hovedet via Xabi Alonso (på straffe) og siden ved Albert Riera i overtiden. Og så var den 21. spanske sejr i træk (!) i hus. metroxpress/dma

VM-kvalifikationsgruppe 6

Terry sikrede engelsk sejr Med en scoring fem minutter før tid sørgede John Terry for en engelsk 2-1-sejr over Ukraine – og en sikker førsteplads foran Kroatien, der slog Andorra 2-0. metroxpress/dma

VM-kvalifikationsgruppe 7

Ribery redder Frankrig Franck Ribery scorede det enlige mål i Frankrigs 1-0-sejr over Litauen, men franskmændene er med 10 point er kun på andenpladsen – to efter Serbien, der sad over i går. metroxpress/dma

3 0

Danmark Albanien

Mål: 1-0 Leon Andreasen (1.) 2-0 Søren Larsen (37.) 3-0 Christian Poulsen (80.) Advarsler: S. Larsen, M. Jakobsen, Danmark, A. Dallku, K. Vangeieli, A´lbanien. Tilskuere: 24.320 Dommer: Damir Skomina, Slovenien

Tre kiksere, tre mål og tre point. Danmark stormer videre mod VM i Sydafrika efter en professionel indsats i Parken, hvor danskerne dominerede fra start til slut mod et modløst albansk hold. Sejren betyder, at Danmark holder fast i førstepladsen i VM-kvalifikationens gruppe 1 sammen med Ungarn, der har spillet en kamp mere for at nå op på de 13 point. De tre vigtige point var dog aldrig i fare og kom i hus uden de store anstrengelser. Ikke mindst takket være det albanske forsvar og især målmand Ishli Hidi. Sidstnævnte var i overdådigt gavehumør ved alle tre scoringer og dermed stærkt medvirkende til, at det danske publikum halvvejs inde i anden halvleg kunne synge: »Vi er på vej til Afrika, og vi er ikke til at stoppe.« gruppe 1.

Trapattoni snød landsmænd

Målet til 1-0 blev sat ind efter en halv times spil af Leon Andreasen, der tog chancen fra over 30 meter. Det dykkende skud ændrede retning kort før mål og snød fuldstændig den albanske keeper. »Agger og jeg havde fået at vide inden kampen, at vi skulle gå med frem, hvis muligheden bød sig,« sagde målscoreren efter kampen. »Jeg tog chancen og på en god dag, går den ind.« Andreasen var glad for de

Holland for femte gang Fem sejre i kampe har sendt Holland på solokurs mod Sydafrika. I går blev det 4-0 over Makedonien med Dirk Kuyt som dobbelt målscorer. Skotland kunne uden de vragede fulderikker, anfører Barry Ferguson og førstemålmand Allan McGregor, slå Island 2-1. metroxpress/dma

2- 0

Danmark bragte sig komfortabelt foran Sverige og Portugal ved sikkert at

Det var en god dag

VM-kvalifikationsgruppe 9

1. april

Afrika kommer

VM-kvalifikationsgruppe 8 Med kun 10 mand i næsten hele kampen var Italien kun få minutter fra at slå Irland i Bari og hente de tre point på trods af undertallet. Men de irske gæster med italienske Giovanni Trapattoni på bænken fik udlignet i de sidste minutter, da Robbie Keane hamrede bolden i nettet til 1-1. metroxpress/dma

2009

1- 0

Hjemmesejre giver topspot

Tjekkisk nedtur – polsk brag

2009

CLAUS BECH/SCANPIX

VM-kvalifikationsgruppe 1

VM-kvalifikationsgruppe 3

3-0

JENS NØRGAARD LARSEN/SCANPIX

Europa rundt

Grækenland og Schweiz topper Gruppe 2 efter hjemmesejre i aftes over henholdsvis Israel og Moldova. Begge hold har 13 point og for alpenationen er der tale om en stime på fire sejre i træk efter en miserabel begyndelse med et point i de to første kampe. Letland er ny treer efter 2-0 over Luxembourg. metroxpress/dma

0-3

28. marts

Hopla. Søren Larsen glider ned og møder Dennis Rommedahls indlæg og angriberen sender bolden ind bag

»Vi står en god situation, og nu gælder det bare om at udnytte muligheden. Meget større får vi den i hvert fald ikke.« Leon Andreasen tre point, der betyder, at Danmark (og Ungarn) er syv point foran Sverige og Portugal, men med en kamp mere end svenskerne »Vi står en god situation,

og nu gælder det bare om at udnytte muligheden. Meget større får vi den i hvert fald ikke,« sagde han. Kort tid efter Andreasens scoring blev kampen reelt

afgjort, da endnu et forsvarskiks kostede dyrt for gæsterne. To albanere gik fuldstændig fejl af en ufarlig stikning, der endte hos Dennis Rommedahl. Kantspilleren opfattede hurtigt situationen og sendte et indlæg mod Søren Larsen, der kunne glide bolden i mål og score for tredje gang i to landskampe. »En chance, en kasse. Det


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

sport 49 SverigeDanmark

DanmarkPortugal

AlbanienDanmark

DanmarkSverige

DanmarkUngarn

6. juni

5. september

9. september

10. oktober

14. oktober 2009

2009

2009

2009

2009

RESULTATER OG STILLINGER DANSK FODBOLD 2. DIVISION ØST (30) CLAUS BECH/SCANPIX

CLAUS BECH/SCANPIX

Avarta-Skjold.......................... 1-4 (0-1) Stenløse-Glostrup ................... 2-0 (1-0) Greve-Ølstykke ....................... 3-3 (2-1) 2. DIVISION VEST (30) Ikast-Rds. Freja ....................... 1-0 (1-0) Skovbakken-Aarhus Fr. ...........0-1 (0-1)

INTERNATIONAL FODBOLD VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 1 (10) Ungarn-Malta 3-0 (1-0) Mål: 1-0 Tamas Hajnal (6.), 2-0 Zoltan Gera (80.), 3-0 Roland Juhasz (90.) Tilskuere: 35.800 Danmark-Albanien 3-0 (2-0) Mål: 1-0 Leon Andreasen (1.), 2-0 Søren Larsen (37.), 3-0 Christian Poulsen (80.) Tilskuere: 24.320 Danmark . . . . . . . . . . . 5 4 1 0 12- 2 13

Sådan!

3- 0

tættere morten pedersen

Den gamle Kalle er tilbage Thomas Kahlenberg var blandt banens bedste mod Albanien Der har været langt mellem snapsene, når Thomas Kahlenberg har optrådt i den rød-hvide landsholdstrøje. Det har den normalt så teknisk stærke midtbanespiller selv indrømmet. Men i aftes faldt det hele ligesom i hak for ‘Kalle’. Igennem hele kampen mod Albanien viste Thomas Kahlenberg, at han i dén grad er en mand, som Morten Olsen kan bygge et landshold omkring. På flere pladser endda. I løbet af kampen blev han skubbet rundt på flere pladser efterhånden som holdkammeraterne måtte udgå med skader. »Fremragende! Det var den gamle ‘Kalle’, som vi har set tidligere!« roste landstræner Morten Olsen da også efter kampen i aftes, ligesom flere af holdkammeraterne fremhævede Danmarks nummer ni. Selv var hovedpersonen lidt mere beskeden, men han vidste nu også godt, at

han endelig havde fået vist, hvad han kan. »Ja, jeg synes selv, at det gik godt,« sagde han. »Jeg var meget i boldbesiddelse og fik sat meget godt i gang. Jeg er glad og tilfreds. Jeg er glad for, at have vist, at man kan regne med mig,« som han sagde. Han nævnte selv sin gode form for sit klubhold i Frankrig, Auxerre, som en vigtig årsag til succesen for landsholdet. »Det er gået godt i den seneste tid. Jeg har været i god form, og det tog jeg med ind på banen,« fortalte han.

og det er en svær kamp,« sagde Morten Olsen. Han var glad for, at danskerne nu kan rejse over sundet med et forspring på syv point.

Det er med en vis form for tryghed, at vi tager til Stockholm. Det er en god start, men vi har stadig lang vej foran os.«

comeback.

er vel meget godt,« sagde angriberen, der ikke følte, han spillede sin bedste kamp.

Larsens stime • Søren Larsen har scoret fem mål i de seneste tre VM-kvalifikationskampe. • Angriberen scorede to mål i hver af de to opgør mod Malta ... • ... og en gang mod Albanien.

»Det flasker sig ikke rigtigt for mig i dag, men jeg føler, at jeg leverer. Det et vigtigt for mig at vise Morten, han kan regne med mig,« fortalte Søren Larsen. Næste opgave for Danmark bliver til juni, hvor der venter det første af de to opgør med svenskerne, der meget vel kan vise sig at blive afgørende for førstepladsen. »Vi har Sverige foran os,

Sverige . . . . . . . . . . . . . Portugal . . . . . . . . . . . . Albanien . . . . . . . . . . . . Malta . . . . . . . . . . . . . . .

4 5 7 7

1 1 1 0

3 3 3 1

0 1 3 6

2- 1 6- 3 3- 6 0-17

6 6 6 1

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 2 (10)

besejre Albanien med 3-0 i Parken

den albanske keeper.

Ungarn . . . . . . . . . . . . . 6 4 1 1 8- 2 13

MetroXpress i Parken Jakob Melgaard og Niklas Krigslund

»Jeg var meget i boldbesiddelse og fik sat meget godt i gang. Jeg er glad og tilfreds. Jeg er glad for, at have vist, at man kan regne med mig« Thomas Kahlenberg

Letland-Luxembourg 2-0 (1-0) Mål: 1-0 Jurijs Zigajevs (44.), 2-0 Maris Verpakovskis (76.) Tilskuere: 6.700 Grækenland-Israel 2-1 (1-0) Mål: 1-0 Dimitris Salpingidis (33.), 1-1 Elyaniv Barda (59.), 2-1 Georgios Karagounis (67./str.) Tilskuere: 22.794 Schweiz-Moldova 2-0 (1-0) Mål: 1-0 Blaise N’Kufo (20.), 2-0 Alexander Frei (53.) Tilskuere: 20.100 Schweiz . . . . . . . . . . . . 6 4 1 1 11- 6 13 Grækenland . . . . . . . . 6 4 1 1 12- 4 13 Letland . . . . . . . . . . . . Israel . . . . . . . . . . . . . . . Luxembourg . . . . . . . . . Moldova . . . . . . . . . . . .

6 6 6 6

3 2 1 0

1 3 1 1

2 1 4 5

10- 6 10- 8 3-13 2-11

10 9 4 1

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 3 (10) Polen-San Marino 10-0 (4-0) Mål: 1-0 Rafal Boguski (1.), 2-0 Euzebiusz Smolarek (18.), 3-0 Rafal Boguski (27.), 4-0 Robert Lewandowski (43.), 5-0 Ireneusz Jelen (51.), 6-0 Euzebiusz Smolarek (60.), 7-0 Robert Lewandowski (62.), 8-0 Euzebiusz Smolarek (72.), 9-0 Euzebiusz Smolarek (81.), 10-0 Marek Saganowski (88.) Tilskuere: 14.000 Tjekkiet-Slovakiet 1-2 (1-1) Mål: 0-1 Stanislav Sestak (24.), 1-1 Zdenek Grygera (30.), 1-2 Erik Jendrisek (83.) Tilskuere: 14.956 Nordirland-Slovenien 1-0 (0-0) Mål: 1-0 Warren Feeney (73.) Tilskuere: 14.953 Nordirland . . . . . . . . . 7 4 1 2 12- 6 13 Slovakiet . . . . . . . . . . . 5 4 0 1 10- 6 12 Polen . . . . . . . . . . . . . . Tjekkiet . . . . . . . . . . . . . Slovenien . . . . . . . . . . . San Marino . . . . . . . . . .

6 6 6 6

3 2 2 0

1 2 2 0

2 2 2 6

18- 7 6- 4 5- 4 1-25

10 8 8 0

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 4 (10) Liechtenstein-Rusland 0-1 (0-1) Mål: 0-1 Konstantin Zyrjanov (38.) Tilskuere: 5.679 Wales-Tyskland 0-2 (0-1) Mål: 0-1 Michael Ballack (11.), 0-2 Ashley Williams (48./selvmål) Tilskuere: 26.064 Tyskland . . . . . . . . . . . 6 5 1 0 18- 4 16

Alexander Hleb (47.), 1-2 Timofey Kalatjev (54.), 1-3 Igor Stasevich (57.), 1-4 Timofey Kalatjev (63.), 1-5 Vitali Rodionov (88.) Tilskuere: 20.000 Andorra-Kroatien 0-2 (0-2) Mål: 0-1 Ivan Klasnic (15.), 0-2 Eduardo Da Silva (35.) Tilskuere: 3.000 England-Ukraine 2-1 (1-0) Mål: 1-0 Peter Crouch (29.), 1-1 Andriy Shevchenko (74.), 2-1 John Terry (85.) Tilskuere: 87.548 England . . . . . . . . . . . . 5 5 0 0 16- 4 15 Kroatien . . . . . . . . . . . 5 3 1 1 10- 4 10 Ukraine . . . . . . . . . . . . . Hviderusland . . . . . . . . . Kasakhstan . . . . . . . . . . Andorra . . . . . . . . . . . . .

4 6 4 5

2 2 0 0

1 0 1 1

1 4 3 4

6- 6 4- 7 0- 4 0-13

7 6 1 1

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 5 (10) Estland-Armenien 1-0 (0-0) Mål: 1-0 Sander Puri (83.) Tilskuere: 6.000 Tyrkiet-Spanien 1-2 (1-0) Mål: 1-0 Semih Sentürk (25.), 1-1 Xabi Alonso (62./str.), 1-2 Albert Riera (90.) Tilskuere: 20.000 Bosnien-Herze.-Belgien 2-1 (2-0) Mål: 1-0 Edin Dzeko (12.), 2-0 Edin Dzeko (15.), 2-1 Gill Swerts (88.) Udvisning: Axel Witsel, Belgien (61.) Tilskuere: 15.000 Spanien . . . . . . . . . . . . 6 6 0 0 13- 2 18

6- 5 10-11 5-15 3-15

8 7 5 1

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 6 (10) Kasakhstan-Hviderusland 1-5 (1-0) Mål: 1-0 Renat Abdulin (10.), 1-1

7 6 3 0

Serbien . . . . . . . . . . . . 5 4 0 1 12- 5 12

Litauen . . . . . . . . . . . . . Østrig . . . . . . . . . . . . . . Rumænien . . . . . . . . . . . Færøerne . . . . . . . . . . .

6 5 5 4

3 2 1 0

0 1 1 1

3 2 3 3

6- 5 7- 8 6-10 1- 5

9 7 4 1

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 8 (10) Bulgarien-Cypern 2-0 (1-0) Mål: 1-0 Ivelin Popov (8.), 2-0 Dimitar Makriev (90.) Tilskuere: 22.000 Georgien-Montenegro 0-0 Tilskuere: 7.500 Italien-Irland 1-1 (1-0) Mål: 1-0 Vincenzo Iaquinta (10.), 1-1 Robbie Keane (87.) Udvisning: Giampaolo Pazzini, Italien (4.) Tilskuere: 25.000 Italien . . . . . . . . . . . . . . . . 6 4 2 0 9-3 14 Irland . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 3 3 0 7-4 12 Bulgarien . . . . . . . . . . . . . Cypern . . . . . . . . . . . . . . . . Montenegro . . . . . . . . . . . Georgien . . . . . . . . . . . . . .

5 5 5 7

1 1 0 0

4 1 3 3

0 3 2 4

5-3 4-7 3-6 4-9

7 4 3 3

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 9 (8) Holland-Makedonien 4-0 (3-0) Mål: 1-0 Dirk Kuyt (16.), 2-0 Klaas Jan Huntelaar (25.), 3-0 Dirk Kuyt (42.), 4-0 Rafael van der Vaart (87.) Tilskuere: 47.750 Skotland-Island 2-1 (1-0) Mål: 1-0 Ross McCormack (39.), 1-1 Indridi Sigurdsson (54.), 2-1 Steven Fletcher (65.) Tilskuere: 42.259 Holland . . . . . . . . . . . . . . 5 5 0 0 12-1 15 Skotland . . . . . . . . . . . . . 5 2 1 2 4-6 7 Island . . . . . . . . . . . . . . . . 5 1 1 3 5-8 4 Makedonien . . . . . . . . . . 4 1 0 3 2-7 3 Norge . . . . . . . . . . . . . . . 3 0 2 1 2-3 2

HÅNDBOLD HÅNDBOLDLIGAEN, MÆND (26) Skjern-Bj.bro/Silk. ............23-25 (10-13) DM SLUTSPIL, PULJE 1, KVINDER (4) KIF Vejen-SK Aarhus ........ 24-20 (11-13) DM SLUTSPIL, PULJE 2, KVINDER (4) Aalborg DH-Ikast/Brande 31-26 (16-11)

ONSDAGS-LOTTO VINDERTAL 1-9-16-24-37-38 TILLÆGSTAL 6-8 SUPERTAL 5 PRÆMIEPROGNOSE 6 vindertal . . . . . . . . . . . 3.919.027 kr. 5 vindertal + 1 tillæg: . . . . . . 56.537 kr. 5 vindertal: . . . . . . . . . . . . . . . 2.873 kr. 4 vindertal: . . . . . . . . . . . . . . . . 114 kr. 3 vindertal: . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 kr.

ONSDAGS-JOKER VINDERTAL

PRÆMIEPROGNOSE

2 3 3 5

5- 3 9- 6 6-16 1-14

Frankrig . . . . . . . . . . . . . 5 3 1 1 7- 6 10

5-7-0-9-4-5-2

2 1 2 1

1 2 4 5

Frankrig-Litauen 1-0 (0-0) Mål: 1-0 Franck Ribery (75.) Tilskuere: 50.000

Bosnien-Herze. . . . . . . 6 4 0 2 18- 7 12 2 2 1 0

1 0 0 0

Østrig-Rumænien 2-1 (2-1) Mål: 0-1 Cristian Tanase (24.), 1-1 Erwin Hoffer (25.), 2-1 Erwin Hoffer (44.) Tilskuere: 23.000

Tyrkiet . . . . . . . . . . . . . . Belgien . . . . . . . . . . . . Estland . . . . . . . . . . . . . Armenien . . . . . . . . . . .

6 6 6 6

2 2 1 0

VM-KVALIFIKATION, GRUPPE 7 (10)

Rusland . . . . . . . . . . . . . 5 4 0 1 9- 3 12 Finland . . . . . . . . . . . . . Wales . . . . . . . . . . . . . . Aserbajdsjan . . . . . . . . . Liechtenstein . . . . . . . .

4 4 5 5

7 vindertal: 6 vindertal: 5 vindertal: 4 vindertal: 3 vindertal: 2 vindertal:

. . . . . . . . . . . . . Ingen/ 0 kr. . . . . . . . . . . . . . Ingen/ 0 kr. . . . . . . . . . . . . . . 19.972 kr. . . . . . . . . . . . . . . . 1.339 kr. . . . . . . . . . . . . . . . . 180 kr. . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 kr.


2

Torsdag 2. april 2009 • Siden er redigeret Daniel Martinsen

50 sport

metroXpress års karantæne vil den italienske olympiske komité (Coni) have den spanske cykelstjerne Alejandro Valverde idømt. Coni har taget sagen op, fordi komiteen mener, at have fundet nye spor, som knytter spanieren til Operacion Puerto. ritzau

Sidste skrig

Aalborg lagde ud med overraskelse

Curling-herrerne skal blive mindst nummer ni ved VM for at få OL-billet Jensen, Poulsen, Schmidt, Vilandt og Frederiksen. Hvide bogstaver lyser op på ryggen af røde spilledragter. Fra et sted i den kolde hal drøner popmusik ud gennem et par højtalere, og på en besynderlig lang og smal bane af is, kurer fem skrigende mænd rundt med koncentrerede ansigter rettet mod den ene ende. Var det ikke for de uomgængeligt danskklingende navne på rød-hvide nylonjakker, skulle man ikke tro, at man befandt sig i selskab med et dansk landshold. Ikke desto mindre er det danske herre-curlinglandshold godt på vej til at skulle repræsentere Danmark ved vinter-OL i 2010. Men for endeligt at indløse billetten til Vancouver, skal holdet mindst slutte på en niendeplads ved VM i curling, som løber af stablen fra på lørdag i New Brunswick i Canada. »Hele sæsonen er bygget op på den dér ene chance, vi har for at komme til OL. Det er sidste chance, og den tanke ligger hele tiden i baghovedet, men vores fokus ligger 100 procent på spillet, og vi prøver på at gøre vores allerbedste,« siger landsholdsspiller Lars Vilandt, der også er breddekonsulent i Dansk Curling Forbund. Til det forestående VM kæmper 12 hold om medaljer, og selv om danskerne ved, at de er gode nok til at konkurrere med de store, ved de også, at de skal være helt klar på dagen. »På verdensmesterniveau ligger holdene så tæt, at det er de bittesmå marginaler, der tæller. Curling er isens

thomas freitag

curling.

Topsport på deltid

... Og det gjorde Kolding også SK Aarhus har haft en glimrende sæson i kvindernes håndboldliga og sluttede på en tredjeplads. Men det kunne man ikke se i gårsdagens første kamp i slutspillets Gruppe A, hvor KIF Kolding på hjemmebane besejrede århusianerne med 24-20. Topscorer for sydjyderne blev Jelena Eric, der fik sendt bolden i nettet hele ni gange. Dagens resultat er en gave til gruppens tredje hold, Viborg. Holdet fra domkirkebyen vandt grundspillet suverænt og har nu det perfekte udgangspunkt før holdets første kamp lørdag mod KIF Vejen. sportenkort.dk håndbold.

Om to dage skal de danske curling-herrer til VM i Canada. De sidste dages forberedelser består af popmusik, kost, sten og høje skrig.

Danmarks VM-program • 4. april klokken 15.00: Norge – og klokken 19.30: Tjekkiet • 5. april klokken 13.00: Finland • 6. april klokken 10.00: Schweiz – og klokken 15.00: Frankrig • 7. april klokken 15.00: USA – og klokken 19.30: Japan • 8. april klokken 10.00: Kina – og klokken 19.30: Tyskland • 9. april klokken 10.00: Canada – og klokken 15.00: Skotland

skakspil, og det handler om taktik og teknik, så det er vigtigt at være mentalt på toppen,« siger Lars Vilandt. Udover den fysiske træning har holdet derfor fået tilbudt en sportspsykolog af Team Danmark, som

de har benyttet meget op til VM. Men i forhold til konkurrenterne har de danske curlingherrer stadig noget hårdere arbejdsbetingelser. »Mange af de andre lande er professionelle eller halvprofessionelle. Vi træner fire

gange om ugen, og så har vi fuldtidsjobs og børn derhjemme, der skal passes og puttes, og så har vi lige et par turneringer i weekenden. Det er utrolig svært at finde sponsorer, og al rejse er derfor af egen lomme. Så vi har meget pres på både hjemmefra og fra klubben,« siger Lars Vilandt. Klarer curlingherrerne den nødvendige niendeplads ved VM, håber holdet dog på, at curling går bedre tider i møde. »Vi har alle sammen spillet i 20 år, og at repræsentere Danmark ved OL er sim-

VM i Curling • Årets VM-slutrunde for mænd er det 51. verdensmesterskab i curling gennem tiderne. • De 12 hold spiller først allemod-alle, hvilket giver 11 kampe til hver.

Da kvindernes slutspil i aftes blev indledt med Aalborg DH’s hjemmekamp Ikast-Brande i Gruppe B, kom samtidig den første overraskelse. På forhånd var Ikast udpeget som favorit efter at være sluttet på fjerdepladsen i grundspillet, men hjemmeholdet, der blev nummer fem i grundspillet, så anderledes på tingene og sejrede 31-26. Sejren til Aalborg DH er umiddelbart en gave til gruppens formodet stærkeste hold FCK Håndbold, der med andenpladsen i grundspillet tager et point med over i slutspillet. sportenkort.dk håndbold.

pelthen det ultimative mål. Både for os selv og for sporten i al almindelighed giver det et boost, når der er OL. Der er ikke særlig mange sportsgrene til vinter-OL, og der er Danmark med, så der vil helt sikkert komme noget fokus på sporten, så vi kan få bedre forudsætninger for at bringe endnu flere medaljer til Danmark,« siger Lars Vilandt. VM i curling spilles fra den 4. til 12. april i New Brunswick i Canada. chaarlotte nielsen charlotte nielsen @metroxpress.dk

Det danske hold • De fire bedste hold går videre til slutspillet om medaljer. • Tyskland, USA, Skotland, Frankrig og Canada har allerede sikret sig deltagelse ved vinter-OL. • Resultaterne ved VM afgør,

hvilke fem hold der yderligere kvalificerer sig. • Danmark skal mindst have en niendeplads. Medmindre Finland kommer til at ligge bag Danmark – så er en 10.-plads nok.

Danmarks delegation består af fem mand: • Skipper, Ulrik Schmidt • Johnny Frederiksen • Bo Jensen • Lars Vilandt • Mikkel Poulsen

Kohl er stadig iskold Cykelrytter nævner flere navne på dopingsyndere Navnene er begyndt at rulle fra cykelrytteren Bernhard Kohl. Tirsdag tilstod han et omfattende brug af forbudte dopingpræparater siden 2005. Og den allerede karantæneramte østrigske cykelrytter tager opsigtvækkende flere andre navne med i faldet, deriblandt sin tidligere manager Stefan Matschiner. I går kom også cykelrytteren Georg Totschnig og langrendsløberen Christian Hoffmann, der er tidligere OL-

BARBARA GINDL/SCANPIX

cykling.

Kohl afslører flere sportsfolk.

og VM-guldvinder, i fedtefadet, selv om Kohl ikke ville indrømme, at han stod bag afsløringerne.

»Som jeg sagde på pressekonferencen, ville jeg ikke nævne nogen navne offentligt (...) Hos politiet er man forpligtet til at sige sandheden, og der blev nævnt navne. Om de to navne er blandt dem, kan jeg ikke sige, og jeg ved ikke, hvorfor de navne er havnet i medierne,« siger Bernhard Kohl til den østrigske radiokanal Ö3. Kohl fortalt desuden tirsdag, at hans snyderiet er foregået siden 2005. ritzau

Cavendish kørte fra sprinterkollega Team Columbiarytteren Mark Cavendish vandt i går anden etape af cykelløbet tre dage ved Panne. Cavendish kørte først over målstregen foran sprinterkollegerne Robbie McEwen og Francesco Chicchi. Italieneren Filippo Pozzato, der vandt løbets første etape, bevarede førstepladsen i den samlede stilling. Torsdag byder på en etape på 112 kilometer, mens der efterfølgende er indlagt en enkeltstart på 14 kilometer. ritzau cykling.

Tæt topstrid i herreligaen Bjerringbro-Silkeborg skød sig op på en delt førsteplads i mændenes håndboldliga, da holdet i aftes vandt med 25-23 ude over Skjern. Gæsterne trak i slutningen af første halvleg fra og førte med 13-10 ved pausen og med mindre end tre minutter igen var forskellen helt oppe på fem mål. Og det kunne en flot slutspurt fra Skjern ikke ændre på. Midtjyderne deler førstepladsen i ligaen med AaB. To spillerunder før tid har holdene 37 point, men er skarpt forfulgt af KIF Kolding og FCK med hver 36. ritzau håndbold.


metroXpress

Siden er redigeret af Daniel Martinsen • Torsdag 2. april 2009

sport 51

Staalmand med næstsidste stav Ishockeylandsholdsspilleren Kim Staal sørgede for en assist, da hans svenske klub HV 71 i aftes vandt 4-1 hjemme over Färjestads BK i det første opgør af syv mulige om det svenske mesterskab. ritzau

I skyggen af succes

Union utilfreds med konkurser ishockey.

I disse dage er konkursramte Odense ved at stable et nyt selskab på benene, selv om de tidligere investorer ikke kan få en krone. Hos Danmarks Ishockey Union (DIU) har man det ikke godt med konkursrytteriet. »Det er ikke en måde at drive forretning på, som vi bifalder,« siger unionens direktør, Enver Hansen. I denne sæson var der 10 klubber til start i ALBank Ligaen. Tre er gået konkurs, og flere af de andre har eller har haft økonomiske problemer. ritzau

Søren Kjeldsen har endnu ikke nået sit topniveau I weekenden vandt Søren Kjeldsen Open de Andalucia og hoppede op som nummer 42 på verdensranglisten, men Danmarks for tiden bedste golfspiller mener ikke selv, at han har toppet endnu. Langtfra endda. »Jeg har konstant set på, hvordan mit spil, det fysiske, det mentale og planlægningen kan blive bedre, samt hvordan jeg ellers lever mit liv. Det har bragt mig til dér, hvor jeg er nu, men jeg kan stadig mærke, at jeg har enormt meget at forbedre. Jeg vil ikke sige, at jeg kun er halvvejs, men jeg føler, at jeg kan blive langt bedre, og det er en god fornemmelse at have i maven,« siger Kjeldsen til Ritzau. De seneste måneder har været gode for Kjeldsen, der sluttede 2008-sæsonen af med at vinde den prestigefyldte Volvo Masters. Men det er ikke bare den velspillende nordjyde, der i øjeblikket fører sig frem på alverdens golfbaner. Også Søren Hansen og Anders Hansen spiller godt og placerer sig jævnligt i toppen af European Tour.

Flere sejre lurer Med Anders Hansen triumf i Sydafrika i januar er danskerne efterhånden oppe på to sejre på den europæiske tour, men ifølge Søren Kjeldsen behøver det ikke stoppe her. »Det vil overhovedet ikke overraske mig, hvis vi ender med at vinde flere turneringer i år, og det kan sagtens komme til at ske,« fortæller Kjeldsen, som efter weekendens sejr er den bedste dansker på verdensranglisten, hvor han er nummer 42. Den holdning deler Tinning også, og han håber endda på noget mere end bare

Mark ThoMpson/GeTTy IMaGes

golf.

Trulli mistede en placering.

Toyota dropper sine protester

turneringssejre. »Det er altid svært at forudse antal sejre, for der er så mange faktorer, som spiller ind, især i golf. Men vi kommer helt sikkert til at se mange danske topplaceringer, men allerhelst kunne jeg tænke mig at se en af spillerne vinde en major i år. Det kunne være fantastisk, hvis det skete i år, og det ville være endnu større end et antal turneringssejre, som overgår de fire fra 2002 (det bedste danske år nogensinde, red.). Og det kan ikke overraske os, hvis Kjeldsen, Søren Hansen eller Anders Hansen vinder en major i år, fordi det har de niveauet til i øjeblikket, siger pensionerede Steen Tinning, der i dag er kommentator på tv-kanalen Viasat Golf. ritzau

formel 1.

Toyota har nu lagt en dæmper på den kaotiske sæsonstart i Formel 1, for teamet har droppet at appelere, at Jarno Trulli efter weekendens australske grandprix blev frataget sin tredjeplads, fordi han overhalede, mens safety car havde kontrol over løbet. I en meddelelse fra Toyota lyder det dog nu, at chancen for at vinde en appel ikke er stor nok til, at man finder det besværet værd at appellere Trullis dom på 25 strafsekunder. sportenkort.dk

GOG og spillere er ikke enige håndbold.

»Jeg vil ikke sige, at jeg kun er halvvejs, men jeg føler, at jeg kan blive langt bedre, og det er en god fornemmelse at have i maven.« Søren Kjeldsen

Søren Kjeldsen holder i denne uge turneringspause, så han er 100 procent udhvilet til US Masters – årets første major – i næste uge.

SOFIE SCHNOOR 600,480,-

20 %

SHOE BIZ 500,400,-

GOG har foreslået klubbens ansatte at gå 20 procent ned i løn, men klubbens løntunge herrehold har endnu ikke accepteret den aftale. »Der er stadig gang i en forhandling, men vi håber meget på, at den bliver lukket i slutningen af denne uge,« siger spillernes talsmand, Kasper Jørgensen, til TV 2/Sporten og understreger, at begge parter er interesseret i en løsning. sportenkort.dk

MIMIC 200,160,-

CLARKS 800,640,-

GTE PÅ UDVAL DAMESKO

VAGABOND 500,400,-

MIMIC 600,480,-

TOMMY HILFIGER 900,720,-

SOFIE SCHNOOR 600,480,-

Tilbuddet gælder fra torsdag 2. april til og med søndag 5. april. Ikke alle mærker findes i alle forretninger. Forbehold for trykfejl.


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

52

Sjov & spil Sudoku Let

Medium

Svær

Dagens lette løsning: 243 739 231

Dagens medium løsning: 589 719 523

Dagens svære løsning: 312 937 571

REYKJAVIK I NEW YORK I BOSTON I ORLANDO I MINNEAPOLIS / ST. PAUL I HALIFAX NOVA SCOTIA I TORONTO I SEATTLE

LG X 1 MINI 10 PC >C@A #BD7 >A 7G:9 7uC I 9

&"!

*

FLYV MED ICELANDAIR ISLAND PRIS FRA KR. 1.480,- t/r USA/CANADA PRIS FRA KR. 2.890,- t/r

Mini pc inkl. Mobilt Bredbånd til 1 kr.*

Inkl. skatter og afgifter

*Pc-pakke indeholder pc og et Mobilt Bredbånd abonnement efter eget valg. Her prisangivet med Mobilt Bredbånd 199. De første 6 mdr. betales 499 kr. pr. md. inkl. 10 GB forbrug. Herefter 199 kr. pr. md. Abonnementsprisen er ved PBS. Ønsker du at betale via faktura koster abonnementet 39 kr. ekstra pr. md. Oprettelsen koster 0 kr. USBmodem 1 kr. Minimumspris i bindingsperioden 2.996 kr. Forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer.

FORSIDE

+ Bestil din rejse på www.icelandair.dk på telefon 33 70 22 00 eller hos dit rejsebureau. WWW.ICELANDAIR.DK

Kultur

Læs alt om kultur… – på metroXpress.dk

Danmarks bedste annoncetilbud NYT JOB? Nå dagligt ud til 1.000.000 læsere ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om vores nye tilbud på 7730 5757.

Hurtig og effektiv jobsøgning på nettet!


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

53

vind bezzerwizzer Mandag til fredag trækker vi hver dag lod om et spil BEZZERWIZZER Familie. Deltag ved at klikke ind på www.metroxpress.dk Bezzerwizzer er et quizspil, hvor det ikke er nok at have sin paratviden i orden. Det er lige så vigtigt at vide, hvornår man skal sætte den på spil. Spillet kombinerer quiz, taktik og drilleri i en underholdende blanding. Prøv selv at teste din paratviden her – god fornøjelse!

Krydsord

Logtes udfyld felterne med tal fra 1 til 9

19 9 17 15 Hvilken fascistisk general erklærede sig d. . april  for vinder af Den spanske borgerkrig?

17

Lige tal:

Hvilken børnelitterær klassiker har Anna Bro givet dramatisk liv på Mungo Park?

17 LOGTES.COM #483

Ulige tal:

11 Onsdagens krydsordsløsning: DELTAGER VANDRET: MODERSMÅL - REDEGØRE - GLADE - EJ - AT - DRONE - NAGE - SER - LIGERET - SEN - NEON - TREKANT. LODRET: ORGANIST - DELTAGER - LEDA - GENE - REDDER - ASGER - ENA - MØ - OSTEN - HÅRENE - OT - LEJEREN.

Tallene i de grå felter er summen af tallene i hver tilhørende række, søjle eller diagonal. Tallene må gerne bruges flere gange – dog højst en gang i hver række, søjle og diagonal. Læs mere om LOGTES på www.logtes.com

Hvilken sportsgren dyrker spanske Rafael Nadal?

Hvad kaldes et havneanlæg, hvor skibe repareres?

: : Stella McCartney, : Francisco Franco, : Mumitroldene, : Tennis, : Dok

*7

Hvilken kendt engelsk designer er datter af eks-beatlen Paul McCartney?

RIL BIOGRAFPREMIERE 3. AP

monsters mod aliens Vind Lalandia-ophold, merchandise og billetter. Da Susan Murphy på sin bryllupsdag uforvarende bliver ramt af en meteor, begynder hun på mystisk vis at vokse. Militæret går i aktion, og Susan bliver fanget og ført til et hemmeligt militæranlæg. De giver hende navnet Gigantika og anbringer hende i varetægt sammen med en bizar gruppe af andre monstre: Dr. Kakerlak, Ph.d., som er genial på trods af sit insekthoved; the Missing Link, som ud over at være macho er halvt abe, halvt fisk. Se trailer på www.monstersmodaliens.dk.

deltag og vind en af disse præmier: 1.-præmie: Gavekort til Lalandia i Rødby eller Billund for 4 personer. 3 overnatninger, uden for ferieperioder og weekender. Inkl. adgang til Aquadome, Monky Tonky Land, børneunderholdning samt slutrengøring. Derudover en hoppebold, et par hjemmefutter, badge og 2 billetter. 2. – 10.-præmie: En hoppebold, et par hjemmefutter, badge og 2 billetter til ‘Monsters mod Aliens’. 11. – 20.-præmie: 2 billetter til ‘Monsters mod Aliens’.

Deltag på sms eller ved at klikke ind på www.metroxpress.dk

Hvad bliver Susan Murphy ramt af? En hoppebold Et lyn En meteor

Send sms: CMX MON A til 1277 Send sms: CMX MON B til 1277 Send sms: CMX MON C til 1277

(Skriv f.eks. CMX MON A og send til 1277, du kan maks. deltage 3 gange pr. dag). Konkurrencen slutter den 13. april 2009, og efterfølgende vil vinderne kunne ses på www.clubmetroxpress.dk. Pris: Kr. 5 + alm. sms-takst. Betales via mobilregningen. 14 dages fortrydelsesret, se www.clubmetroxpress.dk/fortryd. MetroXpress, Bygmestervej 61, 2400 Kbh NV. Support 70225514 (hverdage 9-14). Der tages forbehold for trykfejl.

se flere tilbud og konkurrencer på metroxpress.dk

Monsters vs. Aliens ™ & © 2009 DreamWorks Animation L.L.C. All Rights Reserved

VIND NOKIA 5800

MED RICHARD GERE

vind påskeophold

watchmen

nights in rodanthe

med canal+ og dragsholm slot

vind biografbilletter

vind filmen på dvd


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

54 tv torsdag

”S

ÆSONENS STØRSTE MUSTHAVE ER BALLERINAER I LÆKRE SORBETFARVER” ANN-SOFIE KOLDING, PERSONAL SHOPPER

Hurtig og effektiv jobsøgning på nettet! Min italienske drøm 12.00 DR Update - nyheder og vejr 12.10 Penge: De knækker krisen (G) 12.35 Aftenshowet (G) 13.05 Aftenshowet 2. del (G) 13.30 (TH) Mission: Baby (5:11) (G) 14.00 Det lille hus på prærien (114) 14.50 Nyheder på tegnsprog 15.00 DR Update - nyheder og vejr 15.10 Boogie Mix 15.40 S, P eller K (1) 15.50 Boogie Update 16.20 S, P eller K (2) 16.30 Mille (7:10) (G) 17.00 (TTV) Lloyd i rummet 17.25 F for Får 17.30 Fandango

17.00 Deadline 17:00 17.30 Hun så et mord (99)

18.00 Aftenshowet 18.30 TV Avisen med Sport 19.00 Aftenshowet med Vejret 19.30 (TTV) Rabatten (13:18) Luksusferie for under 10.000 kroner. Programmet tester, hvor megen campingluksus man kan få for 10.000 kroner. Mens eksklusive campingvogne koster kassen, sammensætter „Rabatten“ en luksus-teltpakke, så en familie på fire kan rejse på ferie for kun 10.000 kroner - inklusiv bløde madrasser, komfortable lænestole og eget køkken med kolde drikkevarer. Er tiden med de primitive og klamme enmandstelte forbi? www.dr.dk/rabatten. 20.00 (TTV) Min italienske drøm (6:10) www.dr.dk/minitalienskedroem. 21.00 TV Avisen 21.25 Jersild Live 21.50 SportNyt

18.15 The Daily Show Amerikansk satireshow. 18.35 På afgrundens rand Amerikansk dokumentar fra 2009. 19.30 DR2 Udland 20.00 Debatten Fyresedlerne sidder løst i virksomhederne - forbruget og eksporten falder, mens ledigheden bare vokser. Så er der overhovedet grund til at kysse krisen, når ingen kan se nogen ende på den økonomiske nedtur? Stor debat om lavpunkter og lyspunkter med Claus Hjort Frederiksen og Villy Søvndal, Margrethe Vestager, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Vært: Jesper Larsen. 21.00-22.30 Kys krisen 21.00 Velkommen til krisen (4:5) Krisen er over os og betyder frygt og fallit for mange. Men hvad skal vi lære af krisen? Jes Stein Pedersen har to gæster på besøg. Den ene har mistet sine penge, sine synspunkter eller er blevet rystet af krisen. Den anden gæst er en lindrende hånd på panden eller et svidende rap over fingrene. Der bliver højt til loftet og glimt i øjet og måske også enkelt opsang eller to, når præsten revser millionæren, der levede over evne, og filosoffen giver levemanden tørt på.

22.00 FILM ((S)) Helt uimodståelig Amerikansk romantisk komedie fra 1999. Amanda driver sin mors restaurant efter hendes død, men ikke med den store succes, for Amandas evner som kok er ikke noget at skrive hjem om. Indtil den dag den attraktive Tom træder ind ad døren. Da laver Amanda et måltid, der får englene til at synge, og som nok drager Tom mod hende, men som også gør ham lidt skeptisk. For er der hekseri med i spillet? Medvirkende: Amanda: Sarah Michelle Gellar, Tom: Sean Patrick Flanery, Lois: Patricia Clarkson og Jonathan: Dylan Baker. Instruktion: Mark Tarlov. 23.30 Sugar Rush (19:20) Engelsk ungdomsdramaserie. 23.55 Sugar Rush (20:20) Engelsk ungdomsdramaserie. 00.20 (TTV) Backstage: Mikael Simpson & Suspekt 00.50 Naruto Uncut Japansk animé i original, uklippet version. 01.15-01.45 Boogie Mix (G)

21.15 Penge, magt og krise (4:6) „Det er farligt at leve“. Livet er så farligt, at man kan dø af det. Derfor forsikrer mange sig i forsikringsselskaber, der fungerer som et kollektivt bolværk mod ulykker. Selve forsikringssystemet har sin oprindelse i 1800-tallets England. Alligevel viser det sig, at ved større uforudsete katastrofer er det frie marked ikke i stand til at yde den nødvendige beskyttelse, og staten må træde til. Det viste sig blandt andet efter orkanen Katrinas hærgen i New Orleans. 22.05 Klar besked om krisen (4:5) 22.30 Deadline Nyheder, baggrund, debat og perspektiv. Vært: Nynne Bjerre Christensen. Se mere om aftenens program på www.dr.dk/deadline. 23.00 Tjenesten 23.10 Smagsdommerne Vært: Adrian Lloyd Hughes. www.dr.dk/smagsdommerne. 23.50 The Daily Show Amerikansk satireshow. 00.10-00.40 DR2 Udland (G)

12.00 Nyhederne 12.15 Regionale nyheder 12.40 Grænsepatruljen (37) 13.05 Lille doktor på prærien (133:147) 14.00 Nyhederne 14.15 Reba (43) 14.45 Kongen af Queens (174) 15.10 Desperate Housewives (58) 16.00 Nyhederne 16.05 Regionale nyheder 16.15 ((S)) Beverly Hills 90210 (209:291) 17.05 Venner (18:236) 17.30 Venner (19:236)

18.00 Nyhederne 18.10 Regionale nyheder 18.20 Vejret 18.25 Go’ aften Danmark 19.00 (TTV) Nyhederne 19.30 Regionalprogram 20.00 Operation X: Maskerade for millioner - tomme løfter og varm luft i erhvervslivet.

20.50 (TTV) Basta Forbrugerprogram med Tina Nikolaisen. Mange familier bliver alvorligt syge, fordi forsikringsselskaberne ikke er hurtige nok til at opdage og udbedre svampeskader. Alligevel kræver selskaberne at kunderne selv skal påtage sig en del af skylden. „Basta“ stiller spørgsmål ved forsikringsselskabernes moral. 21.25 Nyhedsministeriet (10:10) Satirisk ugeprogram. 22.00 Nyhederne og Finans 22.20 Regionale nyheder 22.30 Vejret 22.40 LPS Danmarks største ishockeytalent. Fast spilletid i verdens hårdeste og bedste ishockeyliga, NHL, og en årsløn på godt fem millioner kroner. 19-årige Mikkel Bødker udlever lige nu sit amerikanske eventyr i Phoenix i Arizona. Et eventyr, hvor verdens bedste ishockeyspiller nogensinde, Wayne Gretzky, spiller en hovedrolle. Kom tæt på Danmarks største ishockeytalent, Mikkel Bødker. 23.20 Sons of Anarchy (9) Amerikansk dramaserie. 00.10 Klovn (36) (G) Dansk sitcom baseret på virkelige hændelser. 00.40 The Graham Norton Show (53:59) Talkshow for viderekomne. 01.10 Venner (18:236) (G) Amerikansk komedieserie. 01.40 Venner (19:236) (G) 02.05 ((S)) New York Blues (83) 02.55 Kodenavn Nikita (93:96) 03.40 Go’ aften Danmark (G) 04.10-05.00 Små og store synder (297)

12.25 Top Model 3 (10) (G) 13.20 Navy CIS (112) (G) 14.20 Projekt Catwalk (5) 15.20 Forsvundet sporløst (89) 16.15 Paradise Hotel 5 (31) (G) 17.00 Navy CIS (113)

18.00 Top Model 3 (11) Amerikansk modelkonkurrence. 19.00 Hospitalet (35) (G) Dansk dokumentarserie. 19.30 Hospitalet (36) Dansk dokumentarserie. 20.00 Top Model 11 (8) Amerikansk modelkonkurrence. Der bliver vist nogle hidtil usete klip - heriblandt et rapnummer udført af pigerne ved poolen. En af pigerne afslører et skjult talent, og Tyra har en åbenhjertig snak med dem alle.

21.00 Skadestuen (319) Amerikansk dramaserie. Morris modtager en pakke fra sin afdøde far. Sam bliver bekymret, da Alex bliver fjernet fra respiratoren, og en gammel ven vender tilbage for at fejre julen. 22.00 Paradise Hotel 5 (32) Dansk reality-serie. Der er to singler på hotellet. Begge kæmper de for at finde sig en partner, så deres overlevelse til aftenens parceremoni er sikret. Frederik, der efterhånden er accepteret som den sjove på hotellet, bejler kraftigt til den nye pige Melissa, og Ronnie, der med sin hårde spillestil har gjort sig upopulær hos de fleste gæster, bejler kraftigt til både Melissa og Cecilie. 22.45 Sex & the City (63) Amerikansk komedieserie. 23.25 Sex & the City (64) Amerikansk komedieserie. 00.00 Listen Up (21) Amerikansk komedieserie. 00.35 Listen Up (22) Amerikansk komedieserie. 01.00 Smallville (98) Amerikansk dramaserie. 01.50 Smallville (99) Amerikansk dramaserie. 02.30 Missing (45) Amerikansk krimiserie. 03.15 FILM The Marseille Contract Engelsk-fransk thriller fra 1974. Medvirkende: John Deray: Michael Caine, Steve Ventura: Anthony Quinn, Jacques Brizard: James Mason, Inspector Briac: Maurice Ronet, Rita: Alexandra Stewart og Lucienne: Maureen Kerwin. Instruktion: Robert Parrish. 04.45-05.05 Vore bedste år (6) Amerikansk komedieserie.

Reality-serie. Om blot en uge skal huset i Rosora være klar til at modtage gæster, og det er en næsten umulig deadline. Presset får Michael og Mette til at rage uklar med håndværkerne, og hele byen er rystede over danskernes opførsel. Det hemmelige råd mener faktisk, at alle danskerne burde sendes hjem til der, hvor de kommer fra! I aften gør rådet sin magt gældende og beslutter, hvilket par der skal forlade Rosora og dermed drømmen om Italien. DR1 kl. 20.00

Operation X: Maskerade for millioner Dokumentar. Sidste efterår blev hele erhvervs-Danmark rystet, da den roste og berømmede Stein Baggers succesfulde forretningsimperium viste sig at være en stor leasingkarrusel. ”Operation X” undersøger i aften, hvordan det kan gå til, når erhvervsfolk med et alternativt forhold til sandhed og værdier lykkes med at lokke penge ud af lommerne på investorer og samarbejdspartnere uden at have noget reelt indhold i det, de sælger. TV 2 kl. 20.00

Top Model 11 Modelkonkurrence. Der bliver vist nogle hidtil usete klip - heriblandt et rapnummer udført af pigerne ved poolen. En af pigerne afslører et skjult talent, og Tyra har en åbenhjertig snak med dem alle. TV3 kl. 20.00

Terminator: The Sarah Connor Chronicles Actionserie. Sarah besøger Miles Dysons enke for at finde skaberen af Skynet. Sarah bliver ført til en mand, der hedder Andy Goode, som arbejdede sammen med Dyson, og nu er ved at bygge en skakcomputer kaldet ”The Turk”. John og Cameron forsøger at finde sig til rette i deres nye high school. 6’eren kl. 21.00

HD-boks med harddisk

Er du HD-ready?

Oprettelse v/abon. på digital tv-pakke Leje af HD-boks m. harddisk for 59 kr./md.

354 kr.

Digital tv-pakke fra 48 kr./md.

288 kr.

Halvårlig kortafgift

199 kr.

Mindstepris i 6 mdr. bindingsperiode v/PBS

841 kr.

Med Digitalt kabel-tv og en HD-boks kan du få adgang til en masse store HD-oplevelser! Bestil nu: yousee.dk/digitv - 80 80 40 40 - TDC Butik - FONA - Elgiganten - Expert - 2tal

Digitalt kabel-tv forudsætter Kabel-tv fra YouSee, en digital boks/kortlæser og et programkort. Størst udbytte med en Fuldpakke. Ved leje af boks u/ abon. på en digital tv-pakke er oprettelsesprisen 500 kr. Læs om de digitale tv-pakker på yousee.dk/digitv

0 kr.

59,-

pr. md.

Oprettelse 0 kr. v/ køb af digital tv-pakke


metroXpress

Torsdag 2. april 2009

Foto: Getty Images

tv torsdag 55

12.10 Forsvundet sporløst 13.10 According to Jim 13.40 Scrubs 14.10 Et umage par (G) 14.40 Cold Case 15.35 Bones 16.30 Miami Ink. 17.30 According to Jim (G)

18.00 Two and a Half Men (G) Amerikansk komedieserie. 18.30 Two and a Half Men Amerikansk komedieserie. 19.00 Simpsons (G) Amerikansk kulttegnefilm. 19.30 Simpsons (G) Amerikansk kulttegnefilm. 20.00 Top Gear (87) Engelsk bilmagasin. 21.10 Livsfarlig fangst (2) Amerikansk realityserie. 22.15 Miami Ink. Amerikansk realityserie. 23.20 Criss Angel, Mindfreak Amerikansk realityserie. 23.55 Miami Vice Amerikansk krimiserie. 01.00 The Streets of San Francisco Amerikansk krimiserie. 02.00 Forsvundet sporløst (G) Amerikansk krimiserie. 02.55 Cold Case (G) Amerikansk dramaserie. 03.50 Heksene fra Warren Manor (G) 04.35-05.40 Tv-shop

12.00 Quiz Hjørnet - direkte telefonquiz 13.00 Glamour 13.25 The Division 14.20 Jagten på drømmekvinden 8 (G) 15.10 Will og Grace (G) 15.40 Orange County 16.40 Gilmore Girls 17.35 Greys hvide verden

18.30 Will og Grace Amerikansk komedieserie. 19.00 Jagten på drømmekvinden 8 Amerikansk datingprogram. 20.00 Ghost Whisperer Amerikansk romantisk spændingsserie. 21.00 House Amerikansk dramaserie. 21.55 Teen Angels Engelsk dokumentarserie. 23.10 Greys hvide verden (G) Amerikansk dramaserie. 00.05 Nip/Tuck Amerikansk dramaserie. 01.05 Gilmore Girls (G) Amerikansk dramaserie. 02.00 Orange County (G) Amerikansk ungdomsserie. 02.55 The Division (G) Amerikansk krimiserie. 03.55 The Oprah Winfrey Show (G) Amerikansk talkshow. 04.50-05.30 Rachael Ray (G) Amerikansk tv-køkken og talkshow.

Forårsklassiker på brosten

Kamp til stregen

Verdensklassetennis fra Miami

LIVE I DAG KL. '*$)&

LIVE I AFTEN KL. '/$'+

LIVE I NAT KL. &)$&&

BELGISK ETAPELØB Jh[ZW][l[ZFWdd[

AL-BANK LIGAEN FINALEKAMP 3:7 >[hd_d]ÄI´dZ[h`oia;

ATP WORLD TOUR MASTERS 1000 Iedo;h_YiiedEf[d

12.10 Mesterkok (G) 13.00 Hell’s Kitchen (G) 13.50 Top Model (G) 14.40 Top Model 2 15.30 Men in Trees 16.20 Close to Home 17.10 Mesterkok

18.00 Hell’s Kitchen Amerikansk reality-serie. 19.00 I lovens navn Amerikansk dramaserie. 20.00 Forsvundet sporløst (4) Amerikansk krimiserie. En kvinde forsvinder efter at hendes kæreste er blevet dræbt af politiet. Holdet har mistanke om at en bande er involveret i sagen. 21.00 FILM Johnny English Engelsk actionkomedie fra 2003. Instruktion: Peter Howitt. 22.20 The 4400 Amerikansk dramaserie. 23.20 The Unit (G) Amerikansk action-dramaserie. 00.05 The Unit Amerikansk action-dramaserie. 00.55 FILM Johnny English (G) Engelsk actionkomedie fra 2003. Instruktion: Peter Howitt. 02.20 Forsvundet sporløst (G) Amerikansk krimiserie. 04.00-05.30 Formel 1: Malaysias Grand Prix - træning, direkte Fra Malaysia.

12.00 Quiz Hjørnet - direkte telefonquiz 13.00 Susan - sød og single 13.25 Numb3rs (G) 14.20 Alias 15.15 House (G) 16.10 CSI: Miami 17.05 Numb3rs

18.00 House 19.00 America’s Funniest Home Videos 19.30 America’s Funniest Home Videos 20.00 CSI: New York (90) Amerikansk krimiserie. 21.00 Wipeout (5) 22.00 Stå op Comedy-underholdning, 22.30 Criminal Minds Amerikansk krimiserie. 23.25 CSI: Miami (G) Amerikansk krimiserie. 00.20 America’s Funniest Home Videos (G) Amerikansk underholdningsshow. 00.50 America’s Funniest Home Videos (G) Amerikansk underholdningsshow. 01.25 FILM The Untold Amerikansk gyser fra 2002. Instruktion: Jonas Quastel. 03.05 FILM Eddie’s Million Dollar Cook-Off Amerikansk familiefilm fra 2003. Instruktion: Paul Hoen. 04.35-04.55 Love Inc.

20.00 AMERICA´S NEXT TOP MODEL

12.05 The Graham Norton Show 12.35 Baywatch 13.25 Lois & Clark - Supermans nye eventyr 14.15 Sams bar 14.40 Sams bar 15.10 Vi bli’r i familien 15.55 Everybody Hates Chris 16.20 Everybody Hates Chris 16.45 David Letterman 17.30 To fyre og en pige 17.55 Zulu Late Night, Live! (G)

18.25 Kongen af Queens 18.50 Langt fra Las Vegas 19.25 Venner 20.00 Klovn (56) (G) Dansk sitcom baseret på virkelige hændelser. 20.25 (TTV) Tak for i aften - Øgendahl & Klan on tour (17) (G) Sketchshow med Mick Øgendahl og Rune Klan. 20.55 FILM ((S)) Sin City Amerikansk actionthriller fra 2005. Instruktion: Robert Rodriguez, Frank Miller og Quentin Tarantino. 22.50 Zulu Late Night, Live! 23.45 Langt fra Las Vegas 00.20 Venner (G) 00.55 Kongen af Queens (G) 01.15 Zulu Late Night, Live! (G) 02.00 To fyre og en pige (G) 02.25 David Letterman 03.10 Zulu Late Night, Live! (G) 03.50 Baywatch (G) 04.35-05.00 Hollyoaks

12.10 5 Minutter - Lokalnyt 12.25 Star Trek - Next Generation (9) 13.15 Lost (40:72) 14.10 5 Minutter - Lokalnyt 14.20 Mordmysterier (144:178) 15.10 Aftenvagten (18:67) (G) 16.10 5 Minutter - Lokalnyt 16.20 Speeders (21:40) 16.45 Mythbusters (93) (G) 17.45 5 Minutter Lokalnyt 17.55 Rap fyr i L.A. (18:148) (G)

18.25 Rap fyr i L.A. (19:148) 18.55 Spin City (61) 19.20 Spin City (62) 19.50 5 Minutter - Lokalnyt Lokale nyheder. 20.00 Mythbusters (94) Amerikansk videnskabsshow. 21.00 Terminator: The Sarah Connor Chronicles (3) Amerikansk actionserie. 21.50 Lost (85) Amerikansk spændingsserie. 22.40 Justice (1) Amerikansk krimiserie. 23.30 Aftenvagten (19:67) 00.20 Virkelighedens CSI (22) 01.20 Spin City (61) (G) 01.50 Spin City (62) (G) 02.20 Speeders (20:40) (G) 02.45 Lost (40:72) (G) 03.40 Star Trek - Next Generation (8) (G) 04.30-05.30 Virkelighedens CSI (21) (G)

20.00 TOP GEAR

12.30 ((S)) The Intruder 14.00 ((S)) Min kone er øksemorder 15.30 ((S)) Elefantmanden 17.30 ((S)) The Big Hit

18.55 FILM ((S)) Karate Kid Amerikansk drama fra 1984 Instruktion: John G. Avildsen. 21.00 FILM ((S)) Livvagt for Tess Amerikansk komediedrama fra 1994 Medvirkende: Doug: Nicolas Cage, Tess Carlisle: Shirley MacLaine og Earl Fowler: Austin Pendleton. Instruktion: Hugh Wilson. 22.30 FILM ((S)) Bjørnen Fransk-amerikansk familieeventyr fra 1988. Medvirkende: Tom: Tchéky Karyo og Bill: Jack Wallace. Instruktion: Jean-Jacques Annaud. 00.00 FILM ((S)) Pollock Amerikansk biografisk drama fra 2000. Medvirkende: Jackson Pollock: Ed Harris, Lee Krasner: Marcia Gay Harden og Ruth Klingman: Jennifer Connelly. Instruktion: Ed Harris. 02.00 FILM Angel Amerikansk thriller fra 1984. Instruktion: Robert Vincent O’Neill. 03.30-06.35 FILM ((S)) Family Life Engelsk drama fra 1971. Instruktion: Ken Loach.

12.10 Hjem til gården 12.45 Nyhedskanalen 13.00 Trav, direkte 13.30 Super Nanny 14.25 Nyhedskanalen 14.30 Små mennesker i en stor verden 15.00 House 15.55 Dengang i 70’erne 16.25 Dengang i 70’erne 16.55 Byggetilladelse 17.55 Fifty-fifty

18.20 Dagens Keno-tal 18.30 Lokale nyheder med vejret 18.35 Vejret 18.40 Finansnyheder 18.50 Vejret 19.00 Nyhederne 19.30 Halv otte hos mig Svensk madprogram. 20.00 Postkodlotteriets klimamøde 21.00 Medium 22.00 Nyhederne 22.25 Sportsnyt 22.35 Vejret 22.40 24 timer 23.40 Judys domstol 00.10 Medium 01.05 Møde med en kannibal 01.55 Ally 02.40 Hope & Faith 03.00 Less Than Perfect 03.25 Jericho 04.10 Felicity 04.50-05.50 Hvordan man overlever et flystyrt Engelsk dokumentar fra 2006.

12.30 Fodbold: Danmark-Albanien VMkvalifikation. 14.30 Cykling: Tre dage ved Panne, direkte. 16.00 Total Rugby TV Magasinprogram. 16.30 Golf: Inside the PGA Tour Magasin. 17.00 Golf: European Tour-magasinet. 17.30 Fodbold: Optakt til Bundesligaen. 18.00 Snowboard: World Cup. 18.30 Fodbold Forspil. 19.15 Ishockey: Herning-SønderjyskE, direkte. 22.00 Tennis: Sony Ericsson Open (m) ATP World Tour Masters 1000. 00.00 Fodbold Forspil (G) 00.45 Basketball: Euroleague (m) 02.30 Snowboard: World Cup 03.00-05.00 Tennis: Sony Ericsson Open (m), direkte

12.15 Falcon Crest 13.00 Bonanza 13.50 M.A.S.H 14.15 Et lægehus på landet 15.05 Chicago Hope 15.50 Lov og uorden 16.45 Lov og uorden 17.35 Små og store synder. 18.30 Wild at Heart. 19.30 Emmerdale. 19.55 Kingdom. 20.45 Spørg Charlie. Med Hausgaard, Terkelsen, Svendsen og Gaardbo. 21.15 Det gode parliv - Romantik. 21.45 Fint skal det være. Pas på, snobben er løs! 22.20 Van Veeteren: Sagen G. Svensk krimi fra 2005. 23.55 Drabsafdelingen. Amerikansk krimiserie. 00.40-01.30 Falcon Crest (G). Amerikansk dramaserie.

12.00 Nyheder 12.05 Hit med sangen (G) 13.05-13.50 Den anden gade (G) 14.15 Spørg lægen (G) 15.00 Familiejagten (G) 16.00 Nyheder 16.05 Go’morgen Sverige 16.55 Ejendomsmæglerne (G) 17.25 Frilandshaven 17.55 Sportsnyt 18.00 Nyheder med finans 18.10 Regionale nyheder 18.15 Go’aften 19.00 Kulturnyheder 19.15 Regionale nyheder 19.30 Nyheder med finans 20.00 Antikrunden. 21.00 Forbrugermagasinet Plus. 21.30 Om liv og død. 22.00 Debatten. 22.45 Kulturnyheder 23.00 Undersøgende journalistik 00.00 Pakket og klar (G) 00.30 Teenageliv (G) 01.00-06.00 Nyheder fra SVT24

15.10 Agenda (G) 15.55 Små landbrug (G) 16.55 Eftersnak (G) 17.20 Nyheder på tegnsprog 17.30 Nyheder på samisk 17.45 Nyheder på finsk 18.00 Fri mod alle odds - flugt fra fængslet 18.25 Maria Taube - kunstens pædagog 18.55 Nyheder 19.00 Hvem ved mest?. 19.30 Skolefronten. 20.00 Hype - mode og medier. 20.30 Eksistens. 21.00 Nyheder 21.30 Korrespondenterne. 22.00 Sportsnyt 22.15 Regionale nyheder 22.25 Nyheder 22.30 Højt spil i New Orleans. Amerikansk western fra 1965. 00.10-01.05 Nat-tv

HUSK DIN METROXPRESS I MORGEN:

Mød Reese Witherspoon Reese Witherspoon er aktuel i animationsfilmen ‘Monsters mod aliens’, der har premiere i morgen. MetroXpress mødte den oscar-belønnede skuespiller til en snak om superhelte og actionfilm.

Shop i det gule indkøbsmekka Halvanden times kørsel fra Helsingborg er der mange penge at spare. Shop med metroXpress i det svenske varehus Gekås, hvor der er omkring 100.000 varer – og rejs også med til Cypern og Gran Canaria. Du finder også mere spændende læsestof på metroXpress.dk – nemt, seriøst og underholdende.

torsdag d. 2. april

21.00 FILM: JOHNNY ENGLISH

Hvis du ikke kan se TV3, så ring til 70 121 161 og få et godt tilbud. www.tv3.dk


annonce

Løbejakke

499,-

danmark · torsdag 2. april 2009 · nummer 63  
danmark · torsdag 2. april 2009 · nummer 63  

Find skoene frem, tag løbe- tøjet på og kom af sted - sværere er det ikke. Årets løbeoplevelse er uden tvivl Midnats- løbet, en 10 km. løbe...

Advertisement