Page 1

Nu sätter Robert på sig huggtänderna igen

Sveriges största tidning!

AP PHOTO

sid sid 24 sid 19 sid sid24 24 24

Protesterna kan leda till omräkning KINGA LEZANSKA SJÖLIN

sid 16

Grattis! Metrobloggen fyller två

SKÅNE • ONSDAG 17 JUNI 2009

sid sid10 10 10 sid 12 sid sid 10

Nya planer hotar jobben på Saab Uppgift till Rapport: Koenigsegg vill tillverka färre bilar Koenigsegg Group blir ny ägare till Saab Automobile och säger sig ha både pengar och tålamod. Men målet är att effektivisera. Och risken finns att Trollhättan drabbas av neddragningar. Enligt uppgifter till SVT:s Rapport planerar den nya ägargruppen kraftiga rationaliseringar eftersom Saab ska bli lönsamt redan vid 70 000 bilar per år. I Saabs affärsplan är gränsen satt EKONOMI.

Här är det hundtätast i Skåne

sid 04

U 21-EM Marcus Bergs

stor volymtillverkare, säger han till Metro. I SVT:s Aktuellt tillbakavisade Christian von Koenigsegg delvis uppgifterna om de kraftiga rationaliseringarna:

Det hemliga spelet bakom köpet av Saab sidan 02 ››

sköna hattrick-jubel

Sverige– d Vitrysslan

5–1

SCANPIX

Kvinnans make vittnade sid 13 om glömskan

vid 130 000 bilar. Saab ska också bli mer av ett lyxmärke. Daniel Frodin, chefredaktör för Teknikens Värld, menar att Saab måste satsa på nischtillverkning. – Saab kommer aldrig att bli en

– Vi går efter Saabs vd Jan Åke Jonssons affärsplan och sedan stresstestar vi den och ser vad olika scenarier innebär. Om lågkonjunkturen skulle hålla i sig längre, hur fungerar det då med lägre volymer? Alternativt om marknaden skulle gå upp snabbare, hur kan vi möta efterfrågan?

ANDREAS HILLERGREN/SCANPIX

Snattare friad – var glömsk

”Givetvis är vi ute efter att effektivisera, men det kan man göra både genom att bygga fler bilar eller vara färre.” Christian von Koenigsegg

Här får du sol i midsommar

sid 03

Ola Toivonen var tillbaka i Malmö, men det var hans anfallskollega Marcus Berg som stod för målen: tre stycken blev det när Sverige vände 0–1 till 5–1 mot Vitryssland i premiären i U 21-EM på nya Malmö stadion. Dagens största jubel utbröt dock när MFF-spelarna Gulliermo Molin och Labinot Harbuzi blev inbytta i slutet av matchen. De övriga svenska målen gjordes av Rasmus Elm, 1–1, och Gustav Svensson, 5–1. SID 18

Netbook med Netbook med mo bilt bredband bredband mobilt

100 1 00 .160 GB hårddisk .160 . Endast 1,3 kg . 10,1–tumsskärm

Datorn väger Datorn väger blott blott 1,3 1,3 kg, kg, har har 10,1–tumsskärm, 10,1–tumsskärm, 160 160 GB GB hårddisk hårddisk och Mobilt Bredband Maxi o ch ssäljs äljs med med TTele2 ele2 M obilt B redband M axi Turbo-3G. Tu urbo-3G. Villkor: 2 Villkor: 269:-/mån 69:-/mån ttom om åårsskiftet rsskiftet ((119:119:- fför ör aabonnemanget bonnemanget + 1 150:50:- fför ör ddatorn). atorn). D Därefter ärefter 3 369:-/mån 69:-/mån ((219:219:- fför ör aabonnemanget bonnemanget + 1 150:50:- för för datorn). dato Erbjudaandet gäller så länge lagret räcker, Bindningstid 24 mån. Modem ingår. ingår. Erbjudandet räcker, dock längst tom 30/6 30 0/6 - 2009. Mer info på www.phonehouse.se www.phonehouse.se

rabatt per månad året ut

NETBOOK N ETBOOK LLENOVO ENOVO S1 S10e 0e med med TELE2 TELE2 MOBILT MOBILT BREDBAND BREDBAND MAXI MA X I

269:26 9:-//m /mån mån


metro

onsdag 2009-06-17

02 nyheter

Drakflygare överlevde störtning En drakflygare störtade i dag under flygning vid Ålabodarna i höjd med Glumslöv mellan Landskrona och Helsingborg. Mannen anträffades efter tre kvarts letande. Han var omtöcknad, hade brutit en handled, klagade på smärtor i rygg och nacke och fördes till sjukhus. TT

Nyheter

Se upp för laxen

Välkommen till Metro! När människor vet att man är fotograf så ingår det tydligen i att kunna ta bild att veta exakt allt om alla kameramodeller som finns, enligt ens bekanta. Så för min del tar jag gärna emot fler frågor om hur bra kamera xxx är och var den finns billigast. Eller så läser du testet på sidan 14. MATTIAS ISAKSSON, REDIGERARE

Vill du fixa en miljövänlig midsommarbuffé? Se upp med laxen, enligt WWF. Icke-Kravmärkt odlad lax matas vanligtvis med fiskmjöl tillverkat av vildfångad fisk. Risken är att det finns hotade fiskarter i TT fiskfodret.

Det hemliga spelet bakom Saabaffären nerna i tidningarna och det har varit roligt, har Eker sagt till norska dagbladet.no. Varför väljer man att hålla det hemligt vem som gått in med pengar?

FARTÄLSKAREN. Norska entreprenören Bård Eker GULDBYXORNA. Augie K Fabela ska ha fixat har tävlat i motorsport. Bård Eker får 12 procent fram mest kapital. Han är chef för Koenigsegg i av Koenigsegg Group. USA och blir styrelseordförande.

– Det här är ett spel på en mycket hög politisk nivå. Man vill mörka det så länge som det är möjligt, av strategiska och lagmässiga skäl, säger Matts Carlson. Styrelseordförande i konsortiet Koenigsegg Group blir Augie K Fabela. Amerikanen grundade bland annat ryska telekomjätten Vimpelcom med ett börsvärde på 10 miljarder dollar.

”Vi kan konstatera att det finns personer och företag med pengar men hur mycket vet vi inte.”

till TT att Fabela sannolikt är den som för in mest finansiella muskler, men det är oklart vilkas pengar. Det är även klart att pengar pumpas in av Eker Group, som ägs av norrmannen Bård Eker som har fingrar med i många branscher.

PATRICK EKSTRAND MOA KÄRNSTRAND

Vad döljer sig i Koenigsegg Group? Nu börjar bilden av ägarstrukturen att klarna. • 42,5 procent, Christian von Koenigsegg via hans bolag Alpraaz, Sverige. • 23,5 procent, Koenigsegg Automotive, Sverige (varav 49 procent Eker Group). • 22 procent, Mark Bishop, USA. • 12 procent, Bård Eker via hans bolag Eker Group, Norge. Styrelse enligt bolagsansökan: Augie K Fabela, USA (ordf), Christian von Koenigsegg (vd), Mark Bishop och Bård Eker. KÄLLA: BOLAGSVERKET, TT, METRO

BEDÖMARE SÄGER

DRÖMMAREN. Christian von Koenigsegg har drömt om sportbilar ända sedan han såg "Flåklypa Grand prix". I går träffades han och Maud Olofsson för första gången i SVT:s Aktuelltstudio.

Näringsminister Maud Olofsson menar att det ännu finns oklarheter kring vilka finansiella muskler som finns bakom Koenigseggs planer.

Koenigsegg

Anställda

Sålda bilar

Saab: 3 400 st

Saab: 93 388 st

Koenigsegg: 40 st

Koenigsegg: 18 st GRAFIK: SVENSKA GRAFIKBYRÅN

Saab kommer aldrig att bli en stor volymtillverkare utan mer av en nischtillverkare. Då är det en styrka att ingå i samma familj som ett superbilsmärke i stället för att ingå i en familj med lågprismärken. Marginalen på en sportigare Saab 9-5 Koenigseggedition är helt klart en intressant affär för en biltillverkare. Det har varit svårt att ta lika mycket betalt för en Saab som baseras på Opeldelar som för en BMW. Med Koenigseggvarumärket kan det blir lättare att ta mer betalt. Sedan är det inte Koenigsegg som köper Saab utan ett flertal investerare också. Med Koenigsegg sprider de varumärket samt skapar ett lyxigare och sportigare intryck av Saab. Dessutom stannar produktionen i Sverige.

Jag skulle inte placera mina pengar i affären Saab-Koenigsegg eftersom det är en högriskinvestering. Den kan gå käpprätt åt skogen men den kan också bli en succé. Bilindustrin är en bransch med väldigt stark konkurrens från andra länder där bilarna kan tillverkas billigare än i Sverige. Dessutom är Saabs historia av förlustsiffror inte så attraktiva. Om man inte klarar en högkonjunktur – hur ska man då klara en lågkonjunktur? Nu går Saab från att ha haft jätten GM som ägare till en liten uppstickare som Koenigsegg. Det behöver absolut inte vara fel. En hungrig uppstickare kan tänka på ett helt annat sätt än en mätt jätte. Det skulle vara jättekul om de lyckas!

Daniel Frodin Chefredaktör på Teknikens Värld.

Gunilla von Platen Entreprenör och medverkar i SVT:s ”Draknästet”.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 125, 201 21 Malmö. Telefon: 040-660 07 70. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Per Gunne. Tryck: Bold/Sydsvenskan Tryck AB 2009. Upplaga i Skåne: 107 000 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.

REDIGERING: CHRISTOFFER AHLQVIST OCH SOFIE TIRU

Bilexperten Investeraren Skapar lyxigare intryck Skulle aldrig investera

Antal sålda bilar och anställda 2008.

KÄLLA: TT

SCANPIX

Arbetare på Saab fick i går besked om framtiden.

Saab vs Koenigsegg Saab

Vad döljer sig i ”Egget”?

BENGT JÄGERSKOG/SVT

En av dem som tog initiativet att köpa Saab är den 53årige amerikanen Mark Bishop. Detta enligt Christian von Koenigsegg själv. Bishop äger 22 procent av konsortiet Koenigsegg Group som bildades inför uppköpet. Men Saab har stora skulder och lider av löpande förluster. Fler plånböcker än Bishops behövs . – Norska staten nämns i vissa spekulationer, säger fordonsindustrianalytiker Matts Carlson. Enligt honom har varken Koenigsegg eller delägaren av bolaget, den norske entreprenören Bård Ekers bolag Eker Group, pengar nog att köpa Saab av GM. Därav spekulationerna i medierna kring vem eller vilka de hemliga ägarna är – vilkas inflytande möjligen skulle kunna påverka biltillverkarens framtid. – Jag har följt spekulatio-

JOACHIM NYWALL

Lilla Koenigsegg har tagit ett steg närmare ett uppköp av Saab. Avsiktsförklaringen är undertecknad. Supersportbilstillverkaren är mer känd för muskelbilar än finansiella muskler, så frågan är vem eller vilka som öppnat plånboken.

SCANPIX

Analytikern: ”Spel på en mycket hög politisk nivå”


Klicktoppen på metro.se 1. Fildela direkt i webbläsaren. 2. Vanliga kvinnor spöar modeller i sexighet. 3. Koenigsegg köper Saab.

nyheter 03

Så blir ditt väder till midsommar Ostadigt väder och en kyligare midsommar än normalt. Det är prognosen för helgen. Men Metro har samlat solglimtarna. – Det finns chans till sol på vissa håll, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

30 JUNI FÖRSVINNER STATENS MILJÖBILSPREMIE

SCOOTER 2.0

metro

onsdag 2009-06-17

MEN INTE FÖRDELARNA MED SPLASH OCH ALTO

Västkusten Midsommarafton: Växlande molnighet. Soligt närmast kusten. Dryga 15 grader Midsommardagen: Hyggliga solchanser. Troligtivs mest uppehåll. Blåsigt. Kommentar SMHI: Blåsten ger lägre temperaturer.

Suzuki Splash från

109.900:-10.000:-

Statlig miljöbilspremie

Norrland Midsommarafton: Moln på himlen. Regn och 10–15 grader. Bäst vid kusterna. Midsommardagen: Mycket moln och gott om regn. Kommentar SMHI: Södra Norrland får mest regn i hela landet.

99.900:1.099/mån*

Suzuki Alto från

89.900:-10.000:-

Skåne

Stockholm

Midsommarafton: Växlande molnighet. Mest uppehåll. Dryga 15 grader. Midsommardagen: Morgon och kväll uppehåll. Stackmoln på eftermiddagen. Kommentar SMHI: Osäker prognos på grund av ett regnområde söder om Sverige. Satsa på västra sidan av Skåne mot Helsingborg.

Midsommarafton: Goda solchanser. Speciellt vid kusterna. 16 grader vid kusten och 18 in mot land. Midsommardagen: Skurar. Möjligtvis uppehåll närmast kusten. Kommentar SMHI: Det är alltid bäst närmast kusten. Det kalla vattnet dämpar molnbildningen.

Statlig miljöbilspremie

79.900:899/mån*

Mest regn: Södra Norrland. Mest sol: Östra Svealand. Helgens bästa solchanser: Gotland.

Metrofrågan Hur viktigt är vädret på midsommar?

REDIGERING: MARIA NYLÉN

Björn Holmqvist, 37, psykolog, Malmö: – Ganska viktigt då det oftast firas utomhus. Det är framför allt kul för barnen om det är fint väder så att de kan vara ute.

Adam Dunberg, 19, arbetslös, Örebro: – Vädret är väldigt viktigt. Man ska ju kunna vara utomhus då och grilla och dricka öl.

Fanny FrankMolin, 25, socionom, Stockholm: – Inte så viktigt. jag jobbar. Man kan göra det mysigt ändå med mat och sådant.

Minns du hur det var? Så har vädret varit tidigare år Ort Stockholm Göteborg Malmö

2001 22° 16° 18°

2002 16° 17° 17°

2003 12° 16° 15°

2004 18° 13° 12°

2005 25° 20° 25°

2006 18° 15° 18°

2007 18° 17° 15°

2008 20° 15° 18°

Miljöbilspremien på 10 000 kr är en alldeles utmärkt anledning till att köpa en miljöbil. Men absolut inte den enda. Framför allt om du väljer en Suzuki Splash eller Alto. Två smidiga och välutrustade stadsbilar. Prisvärda att köpa, ekonomiska att äga. Suzuki Splash är stadsbilen för dig med långfärder som fritidsintresse. Suzuki suzuki.se Alto är perfekt för dig som vill ha lite mindre att åka i, men mycket mer att leva för. Och glöm inte den 30 juni. Om du också vill krydda ditt köp med 10 000 kr i statlig miljöbilspremie, vill säga. Bränsleförbr. bl. körning: 4,4–5,0 l/100 km. CO2: 103-120 g/km (Alto 1,0-Splash 1,0). Miljöklass Euro4–5. Garantier: 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti & 12 års rostskyddsgaranti. *Finansiering genom Suzuki Finans: Ränta f.n. 4,65%. Kontant 30%. Restvärde 42% av nybilspriset efter 36 månader. Effektiv ränta 5,40% – 6,62% (inkl. uppläggnings- och aviavgift). Miljöbilspremien gäller privatpers. och utbetalas när du ägt bilen i 6 månader. Bilarna på bilderna är extrautrustade.

AUTOCENTER I LUND AB, Kalkstensvägen 20, Lund, tel 046-15 15 45. MOTORCITY I SVEDALA AB, Suzuki Center, Industrigatan 3, Svedala, tel 040-40 20 10.


metro

onsdag 2009-06-17

04 nyheter 2 000

Så många nya praktikplatser behövs varje månad för arbetssökande i Skåne. Behovet har växt eftersom många tidsbegränsade anställningar inte förlängs. METRO

Kommunfullmäktige i Malmö kallas till extra sammanträde torsdagen den 25 juni 2009 kl 10.00 i kommunfullmäktiges sessionssal i Rådhuset. Sammanträdet är offentligt - ingång till åhörarläktaren Kompanigatan 5, tredje våningen. Följande ärende skall behandlas: 1) Val av två ledamöter att justera protokollet samt bestämmande av tid för denna justering 2) Anmälan om förhinder att bevista dagens sammanträde Stadsbyggnadsnämnden: 3) Av kommunfullmäktige den 16 juni 2009 återremitterad framställning om inrättande av en gemensam bostadsförmedling i Malmö – BoPlats Syd – köregler och avgifter Malmö den 16 juni 2009 Kjell-Arne Landgren

Lasse Lindgren med dottern Emma och familjens schäfervalpar i hundtäta Hörby.

Foto:

© 2009 JupiterImages

Malmö hamnar längst ner på hundlistan Människans bästa vän sägs vara hunden. Och ingenstans i Skåne är kärleken större än i Hörby. Här är var sjunde person hundägare.

Glädje Växla hos oss och njut av din semester! UÊ À>ÊÛBݏˆ˜}ÎÕÀÃiÀ UÊÀ>̈ÃÊœ˜Ì>˜Ì}Ո`i™ till ditt resmål Uʘ}i˜Ê>Û}ˆvÌÊI

* Du betalar ingen avgift när du köper valuta hos X-change. Inte heller om du vill sälja tillbaka överbliven valuta efter din semester. Spara bara kvittot.

Malmö Hamngatan 1 U Södra Förstadsgatan 41 (Triangeln) U Mobilia Helsingborg Järnvägsgatan 17 www.x-change.se

– Samtliga grannar i vårt område har hund. Och vi har en hundfrisör mittemot. Så det är perfekt att ha hund här, säger Lars Lindgren, Hörbybo och ägare till tio schäfrar och en jackrussellterrier. I Hörby bor 14 757 personer. Drygt 2 100 är hundägare som har i snitt 1,4 hundar. Det gör kommunen till absolut hundtätast i Skåne, enligt siffror från

Razzia mot barnporr i skånehem BARNPORR. Rikskriminalpolisen i de skandinaviska länderna slog på morgonen till mot misstänkta pedofiler i Sverige, Danmark, Norge och Finland. I Sverige finns omkring 20 misstänkta och tillslag har bland annat gjorts i Skåne. Totalt har cirka 80 personer i de nordiska länderna tagits till förhör och flertalet är misstänkta för brott. De ska ha inhämtat och gjort barnpornografiskt material tillgängligt på internet. – Vi har länge bevakat distributörer av barnporr. I dag (tisdag) har vi valt att slå till i hela Skandinavien, säger Sören Thomassen, chef för Nitec, danska polisens särskilda IT-avdelning, till DR Nyheter. Tillslaget, som kallas Operation Viking, har omgivits av total sekretess för att de misstänkta pedofilerna inte skulle kunna göra sig av med viktiga bevis. TT

Centrala hundregistret. Teknikern Anders Jönsson, som tömmer kommunens hundlatriner, har en del att göra. – Överlag sköter sig hundägarna i Hörby. Jag har själv två schäfrar, säger han. Lagen säger att alla ska anmäla sitt hundinnehav till Jordbruksverkets hundregister. Enligt Olivia Nilsson, systemförvaltare på Hundregistret, har omkring 75–85 procent av hundägarna anmält att de har hund. Populäraste hundraserna i Skåne är schäfer och labrador retriever.

Flest hundägare Kommun

Hundar per 1 000 inv

Hörby Sjöbo Tomelilla Perstorp Höör

198,7 167,4 163,5 156,1 149,0

Flest utan hund Kommun

Hundar per 1 000 inv

Burlöv Lomma Lund Helsingborg Malmö

56,8 53,4 47,3 46,2 36,5

KÄLLA: CENTRALA HUNDREGISTRET

Hela listan och vanligaste raserna››

TEXT: CONNY EMMELIN FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

ANNONS

Hallå där ... ... Magnus Ejnermark, informatör i Karlstad kommun, där arbetsmarknadsförvaltningen fått böter av stadsbyggnadsförvaltningen för att ha satt upp en cykeluthyrningsbod utan att söka bygglov. Man kanske kan påstå att ni varit ute och cyklat?

– Ja, så kan man väl vitsa till det. Det är konstigt att det händer i år. Boden har funnits på somrarna flera år tidigare. Nu ger kommunen sig själv 10 000 kronor i böter för svartbygget. Blir det inte lite verkningslöst?

– Ja, vad ska man säga ... Det blir det kanske. Pengarna hamnar i kommunens kassa. Men boden får stå kvar, det tycker jag är bra. Det är en populär tjänst. METRO

Prosit! Lindra pollenbesvären snabbt.

läkemedel Receptfriapttoteket! på

Får ej ges till barn under 12 år.

www.ratiopharm.se

Pollenprognos LULEÅ

i dag i morgon fre

ÖSTERSUND

UMEÅ

SUNDSVALL

STOCKHOLM

GÖTEBORG

MALMÖ

Fullständig pollenprognos finns på metro.se

Dagens fel I GÅRDAGENS METRO ...

... har inga fel rapporterats.

L=Låga halter M=Måttliga H=Höga i.h=inga halter i.u=ingen uppgift Pollengprognosen är representativ ca 10 mil från källorten

Källa: Naturhistoriska riksmuseet/SMHI

REDIGERING: HANNA SPANER

Blinkers®Brands

Hörby har flest hundar i Skåne


1:-

In i bilen med vandringskängor, nödraket och vattenflaska. I våra Lagershopar långt bortom fina gatan väntar lagerpriser på världens bästa hemelektronik. Svårt att hitta dit? Med en ny mobil (för bara en krona!) från netonnet.se har du alla viktiga nödnummer, från sos alarm till mamma, med dig i fickan. Där kan du också kolla kartor eller ladda ner en ny GPS-röst. Mot Lagershopen!

1:-

Musikmobil med imponerande innehåll! 5800 XpressMusic Blue med Kompis Pott, 24 månader. 369:- i fast månadskostnad. 50:- i förhöjd månadsavgift. Totalt per månad 419:-. 3,2 tums pekskärm, 3,2 MP kamera, Carl Zeiss-optik, inbyggd GPS, WLAN, plats för minneskort (16GB), 8 GB minneskort ingår Lägsta totalkostnad för abonnemanget 10.056:(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 8.856:-)

1:Elegant pekskärmsmobil i litet format! SGH-F480 Touchwiz med Kompis Pott, 18 månader. 269:- i fast månad-skostnad. 100:- i förhöjd månadsavgift. Totalt per månad 369:-. 2,8 tum pekskärm, 5 MP kamera, video-/ musikspelare, plats för minneskort (8 GB). Elegant pekskärmsmobil med detaljrik 3D grafik! KM900 Arena med Kompis Pott, 24 månader. 369:- i fast månadskostnad. 100:- i förhöjd månadsavgift. Totalt per månad 469:-. 3 tums pekskärm, repskyddad display, 5 MP kamera + blixt, WLAN, 7,5 GB internminne, inbyggd A-GPS, plats för minneskort (32 GB)

Lägsta totalkostnad för abonnemanget 6.642:(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 4.842:-

1:-

Slimmad musikmobil med överlägsen ljudkvalitet! 5630 XpressMusic med Kompis Pott, 24 månader. 369:- i fast månadskostnad. Totalt per månad 369:-. 3,2 MP kamera + blixt, WLAN, Say and Playfunktion, mediaspelare/FM-radio, stereoheadset medföljer, 4 GB minneskort ingår

Lägsta totalkostnad för abonnemanget 11.256:(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 8.856:-)

/24 man 18 t t o P is p m o K 2 Tele

S ringa, skicka SM 369:-/månad att för. in. MMS eller surfa obiler för 0:-/m le2-/Comviq-m Ring till alla Te örer. at er op a dr an alla 0.69:-/min till 0.79:-/samtal. Öppningsavg. S: 0,69:-. MM . 9:SMS: 0,6 :-/MB. 15 fa: Wappa/Sur 3 mån. Uppsägningstid

1:-

Lägsta totalkostnad för abonnemanget 8.856:(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 8.856:-)

er 169:-/269:- ell

Slimmad mobil med ljusstark OLED pekskärm! GT-S8300 Ultra Touch med Kompis Pott, 24 månader. 369:- i fast månad-skostnad. 100:- i förhöjd månadsavgift. Totalt per månad 469:-. 2,8 tums OLED pekskärm, 8 MP kamera + blixt, repskyddad display, inbyggd GPS, plats för minneskort (16 GB), stereoheadset medföljer

1:-

Lägsta totalkostnad för abonnemanget 11.256:(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 8.856:-)

1:1:-

Ett mobilt kontor! E75 med Kompis Pott, 24 månader. 369:- i fast månadskostnad. 100:- i förhöjd månadsavgift. Totalt per månad 469:-. 3,2 MP kamera, Autofokus, QWERTY-tangentbord, inbyggd A-GPS, WLAN, Quickoffice, stereoheadset medföljer, 4 GB minneskort ingår Lägsta totalkostnad för abonnemanget 11.256:(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 8.856:-)

Vikbar Walkman-telefon med utbytbart skal! W508 med Kompis Pott, 24 månader. 369:- i fast månadskostnad. Totalt per månad 369:-. 3,2 MP kamera, Shake control-funktion, FMRadio, Bluetooth och USB, plats för minneskort (8 GB). Lägsta totalkostnad för abonnemanget 8.856:-

Ta med dig dina favoritljud - alltid, överallt och hela tiden!! W595 med Kompis Pott, 24 månader. 269:- i fast månadskostnad. Totalt per månad 269:-. 3,2 MP kamera, Turbo-3G, Shake control, plats för minneskort (8GB), 2 GB minneskort ingår. Lägsta totalkostnad för abonnemanget 6.456:-

(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 8.856:-)

(Fria samtal/SMS/MMS eller surf ingår med 6.456:-)

www.netonnet.se 2-års garanti på allt förutom telefoni, datorprodukter och bärbart ljud som säljs med 1 års garanti.

Lagershop Malmö Ågatan 1 (Vid Segerondellen) Måndag-Fredag 10–20 Lördag-Söndag 10–18 Midsommarafton 10–14 Midsommardagen Stängt

Se netonnet.se for karta

Annonsen gäller t.o.m. 23/6 -09. Max en av varje annonsvara per kund/familj. Reservation för ev. tryckfel. Ev. frakt tillkommer.


metro

06 nyheter

onsdag 2009-06-17

Byggbolag vann 60-miljonerstvist mot Länsförsäkringar Länsförsäkringar förlorade i går en segdragen 60-miljonerstvist mot byggnadsbolaget Bröderna Persson i Kristianstad, vars halvkvartersstora centrumfastighet ödelades i en storbrand i mars 2005. Länsförsäkringar har hittills betalat ut 35 miljoner kronor som man anser bättre motsvarar värdet på de brunna byggnaderna. TT

Metrointervjun Heba Thorisdottir sminkar stjärnorna KRISTINA SAHLÉN

I sommar kastar vi Foppatoffeln, okej? Marcus Dunberg Copywriter & skribent

Bor i LA Namn: Heba Thorisdottir. Ålder: 44. Bor: Los Angeles, USA. Familj: Man, två söner och en hund. Gör: Rankad som en av Hollywoods topp fem-makeupartister. Aktuell: Är på Ilter Clinic i Stockholm och föreläser kring makeup.

Hon bor och arbetar i Los Angeles, men för tillfället är Heba Thorisdottir på Sverigebesök för att föreläsa om makeup.

Heba drömmer om att sminka Angelina Hon hänger med Cate Blanchett och Scarlett Johansson och är nära vän till Quentin Tarantino. Isländska Heba Thorisdottir är Hollywoods favorit bland makeupartisterna. Men än har hon inte fått sminka sin favorit.

KÄNDISVÄN.

ANNELI WIKSTRÖM anneli.wikstrom@metro.se

Hur hamnade du i Hollywood?

– När jag var liten samlade jag på kort av gamla filmstjärnor från Hollywood som Sophia Loren. Jag älskade dem. Sedan hamnade jag av en slump i Los Angeles då jag kom in på en makeupartistskola. Min syster bodde där, så det kändes rätt naturligt. Men planen var att jag skulle plugga och sedan åka hem till Island.

AP PHOTO

”Cate är som min syster ...”

”Beverly Hills 90210”. Hur var det?

– Det var riktigt häftigt, speciellt att jobba med David Lynch. Han skapar en familjär stämning på inspelningsplatsen samtidigt som han själv är stjärnan och alla respekterar honom. Hur är det att jobba med dessa kändisar?

– För mig är de vanliga människor. Jag har en enda gång reagerat över vem jag faktiskt har i stolen framför mig. Det var på inspelningen av ”Kill Bill” och jag sminkade Daryl Hannah. Hon var en stor idol och jag tänkte ”Herregud!”. Men det är enda gången det hänt. Jag ser på dem som kreativa människor, inte som kändisar. Hur väl känner ni varandra?

– Man blir ett team. Jag har gjort sju eller åtta filmer med Scarlett Johans-

son, så vi behöver inte ens prata med varandra innan om hur vi ska lägga makeupen. Vi känner varandra så bra. Vem av Hollywoodstjärnorna är vackrast utan smink?

– Jag tror att det är Cate Blanchett. Hon har en perfekt hy. Hon är blek och har inga fläckar. Vem skulle du helst vilja jobba med?

– Angelina Jolie. Hon har något speciellt och det strålar om henne. Hon var helt annorlunda än jag trott. Du har sagt att ”Kill Bill” är det svåraste du jobbat med. Varför?

– Det var bara på grund av inspelningsplatsen. Det var min första film utanför LA som spelades in i Kina. Innan dess hade jag bara gjort filmer lokalt, tv-serier eller reklam. Det var tufft att vara så långt hemifrån eftersom jag har barn.

F

Snygg snabbt Hebas tips för att snabbt bli snygg: Ren hud Bra underlagskräm En concealer att dölja skavanker med Mascara Läppglans Hur får du ihop resorna och familjelivet?

– När barnen var små jobbade jag inte på åtta år. Nu är de större men visst är det fortfarande jobbigt. Nyligen var jag i Berlin i fem månader och det var tufft. Men jag jobbade med Quentin Tarantino och han är värd det. Är ni vänner?

– Ja, vi är nära vänner. Han är underbar, rolig och full av liv. Han är inspirerande att jobba med eftersom han är så noggrann. Han ger sig inte förrän han är helt nöjd.

AP PHOTO

Men så blev det inte. I stället fick du sminka på inspelningar av kultserier som ”Twin Peaks” och

”Jag tror att det är Cate Blanchett. Hon har en perfekt hy. Hon är blek och har inga fläckar.” Heba om vem av stjärnorna som är vackrast

D

et här kommer att bli kul. I dag tänkte jag att vi skulle tala lite om kläder och mode, ett ämne som jag genom åren skrivit ganska mycket om, främst i snobbiga magasin vilkas läsekrets ser annorlunda ut än Metros. Plötsligt har jag, genom den här tidningen, tillgång till folkets öra. Ett spännande tillfälle som jag tänker utnyttja. Sommaren närmar sig. Tittar man ut genom fönstret är det svårt att tro, men samtidigt har regnskurarna spolat bort, eller fördröjt, de värsta mode- och stilfadäserna som blir som mest synliga på sommaren. Åh nej, inte ännu en dryg stockholmare (inflyttad dessutom) som ska klaga på hur flintasteksstekande semesterfirare klär sig! Jo, precis så. För jag kan inte låta bli att undra: hur f... klär ni er? Vänta, svara inte, jag vet redan. Hopplöst och tragiskt. Två ord som på ett tydligt sätt sammanfattar sommargarderoben hos merparten av semesterfirande svenskar. Men inte bli uppgiven nu. Jag tänkte att vi, så här inför juli månad, skulle lösa det här, tillsammans. Hitta lite mer klädsamma alternativ till Foppatofflor och trekvartsbyxor.

oppatoffeln var det ja. Använd dem inte! Det är inte klädsamt på vuxna människor. Om du är under sex år gammal och din mamma klär dig kan det eventuellt vara okej. Eventuellt. Köp i stället ett par diskreta sneakers eller ett par mockaloafers. Badtoffeln. Foppatoffelns elaka kusin. Snälla, kasta TV 4 Anytime. dem, glöm och gå vidare. Nu funkar Motivering överflödig. det! Jag rekomKardborrsandaler. Ja, jag vet menderar ”Blomstertid” med att de är väldigt bekväma, men det är det att gå naken komikern Peter också. Betyder inte att det Magnusson om du är en bra idé. missade det. Och så trekvartsbyxan – piratbyxan även kallad. Laila Bagge Man bär shorts eller som långbyxor. Inte långa kort”Sommar”-pratare. byxor eller korta långbyxor. Någon mer intresEnkelt, eller hur? sant bör det väl Linne eller så kallad tank rimligen finnas top på killar. Samma kvar att ge princip som trekvartsbyxan. programtid åt? Över huvud taget att visa hud är inte att rekommendera, utom på stranden. Träningsoverall. Det är 2009 nu – jag hoppas verkligen att ingen fortfarande bär träningsoverall på allmän plats! T-shirt med tryck. Tänk efter, kan du verkligen stå för den där blaffiga texten över bröstet? Enfärgat är alltid snyggast. Kan jag lita på att ni följer det här nu? Inte en enda Foppatoffel vill jag se i sommar, hör ni det. Tillsammans kan vi göra sommar-Sverige ännu vackrare.

Heba Thorisdottir om:

Läsarna tycker till om kolumnen på metro.se

... trevligaste kändisen:

Var glad att du inte jobbar i vården

– Alla är trevliga. Jag tackar nej till massor av saker för att jag inte vill, så jag jobbar bara med trevliga människor som inspirerar mig. Vi har ju olika relationer med varandra. Cate är som min syster och Scarlett är som min dotter.

... den otrevligaste kändisen: – Det tänker jag inte säga. De vet själva vilka de

är och det vet nog ni här i Sverige också. Jag har läst era skvallertidningar.

”... och Scarlett är som min dotter.”

Äntligen ngn som vågar stå upp och be folket att sluta med dessa hemska så kallade skor. Var du glad Marcus över att du inte arbetar inom vården, där troligtvis 65 procent av alla går i dem. Karlssonskan

Men vad har du själv på dig, Marcus? Kan vara läge för lite ödmjukhet i stället. Vad är det för bälte du har på dig? Lastremmen från bagageluckan? C


metro

onsdag 2009-06-17 New York ......Dow/Nas –0,84/–0,64 London ..................................................+0,09 Frankfurt ............................................+0,02

+0,5 %

Helsingfors ......................................+0,19 Paris............................................................–0,17 Moskva ................................................+0,47

Följ Sveriges ekonomi minut för minut på www.metro.se»

€$£

Nanok Bie tipsar varje dag i Metro

Fler tips från Nanok»

EN ANLEDNING till de ökade bostadskostnaderna var att hushållens lån ökade. Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikano-

290 910 kr

263 020 kr 2007

banken, tipsar om att skaffa ett huskonto. – Just nu är räntorna väldigt låga. Med tiden kommer de att stiga. Se till att klara en ränta på 6 procent och spara överskottet på ett huskonto. Lågkonjunkturen som slog till sista kvartalet 2008 syns inte eftersom statistiken är baserad på helår. – Det ska bli intressant att se hur fort hushållen anpassar sig till lågkonjunkturen, säger Åsa Karlsson. HANNA GÖRANSSON hanna.goransson@metro.se

+20 %

+23 %

2008

Förra året lade svensken 2 210 kronor på tobak ...

... och 10 250 kronor på hushållsnära tjänster ... SCANPIX

Mejla tips till: nanok@metro.se

Under 2008 fick svenskarna mer i plånboken jämfört med 2007. Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att vi använde de pengarna till tobak, hushållsnära tjänster och bostäder. De totala utgifterna ökade med nästan 30 000 kronor. Men att vi handlade mer är inte den enda förklaringen. – Det kan vara så att man väljer dyrare kött och vin när man har mer i plånboken, säger Åsa Karlsson, handläggare på SCB.

Ingen täckning för bäst täckning BREDBANDSTVIST. Telia

Sonera riskerar böter på 750 000 kronor om bolaget fortsätter att göra reklam för att deras mobila bredband har bäst täckning och är ”snabbt internet”. Det är en tvist mellan Tre och Telia Sonera som nu avgjorts av Marknadsdomstolen som konstaterar att reklamen är vilseledande. TT

”Totala utgifter

SCANPIX

DISKO. Här är några ambitiösa studenter som förvandlat sitt lägenhetshöghus till ett enda stort diskoparty! Genom att placera ut olikfärgade lampor i varje studentrum och koppla ihop dem med en sequenser lyckas man här dra ner stora applåd-åskor från publiken. För det är inte krångligare än så att underhålla människor som är lite fulla: bara blinka lite med lamporna till lite tuff musik. Varför gör inte fler studentföreningar sådant här? Tänk att få se gamla Skatteskrapan som en enda stor diskoljuspelare!

Krisen slog till under hösten 2008. Men svenskens utgifter ökade ändå med 30 000 kronor. Mest lade vi på bostäder, hushållsnära tjänster och tobak.

Telia måste göra om sin reklam för mobilt bredband.

SCANPIX

Studenthöghus blev ljusshow

SCANPIX

Köpte mer trots krisen

nanok.com/dci

SCANPIX

Så spenderade vi våra pengar 2008

Dagens internet

finans 07

Valutakurser: Euro..................10:88 Dollar................7:85 Pund................12:89

Långtidsarbetslösa blir fler och fler SYSSELSÄTTNING. Personer

+11 %

+12 % ... och 54 860 kronor på kultur och fritid ...

... och 71 550 kronor på bostäder.

PROCENTTALEN STÅR FÖR FÖRÄNDRING MELLAN 2007 OCH 2008. KÄLLA: SCB

som varit arbetslösa längre än 300 ersättningsdagar slussas över till Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. I dag omfattar garantiprogrammet 55 000 personer. Men Arbetsförmedlingen räknar med att gruppen långtidsarbetslösa kommer att växa till 120 000–140 000 personer inom tre år. TT

ANNONS

NYHETER OCH INFORMATION FRÅN SKÅNETRAFIKEN

• ONSDAG

17 JUNI 2009

Lekoseum i Osby – nostalgi för de stora och lek för de små Ta fram barnet i dig i sommar och ta tåget till tåget! Det handlar om det troligen mest svenska i leksaksväg, nämligen BRIO Lekoseum i Osby. Med leksaker som har hundra år på nacken kan alla känna igen ”sin” leksak på det spännande museet där besökarna uppmanas att leka allt vad de orkar!

För Lekoseum är inte som vanliga museer, där det kan uppmanas att se men inte röra.Visst har Lekoseum utställningar bakom glas, men en stor del ska upplevas genom lek helt enkelt. – Vi har lekstationer genom hela museet, säger museichef Solveig Nordh och berättar om spelhörnor, bygglek och dockskåp. Eller varför inte involvera hela familjen och ”flytta in” i de möblerade två rum och kök som finns? För Lekoseum är långt ifrån bara ett barnparadis. Vuxna har lika mycket glädje av museet, om inte för lekens skull så för att göra en tidsresa tillbaka till den egna barndomens leksaker. Många gamla favoriter tillverkas än idag, som till exempel den svarta taxen i sitt snöre som kom i mitten av 50-talet!

Mer information på www.skanetrafiken.se

Trafikupplysning 0771-77 77 77

Talsvar 020-77 77 24

Både Barbie och Märklin Utanför museet finns också två fullskaliga järnvägsvagnar från 50-talet. I de vagnarna finns det – självklart – elektriska modelltåg att testköra. BRIO var svensk återförsäljare av många nu vuxna pojkars favorit, Märklintåget. – I år firar vi också Barbies 50-årsdag med en utställning, men har givetvis också dockor och hus att leka med, säger Solveig Nordh. Till Lekoseum åker du enkelt med Öresundståget och museet ligger bekväma 50 meter från stationen. Från den 21 juni till 16 augusti har museet öppet alla dagar i veckan klockan 10-17. Läs mer på www.brio.net eller ring 0479-19 296. TEXT: CAMILLA WESTEMAR

Res med Sommarkortet! Sommarkortet kostar 485 kronor och gäller på bussar och tåg i hela Skåne. Kortet gäller för resor mellan 15 juni och 15 augusti. Du kan köpa kortet på Skånetrafikens kundcenter, på regionbussar och hos 110 nya återförsäljare: Pressbyrån, 7-Eleven och Coop i Skåne. Eller så köper du kortet online: www.skanetrafiken.se.

Reseplaneraren i mobilen mobil.skanetrafiken.se

På BRIOs Lekoseum hittar du många klassiker så som Kalle Anka och Pluto. Besökare bjuds in att både se och röra!

Redaktör Helen Nilsson redaktionen@skanetrafiken.se

Läs Skånetrafikens nyheter måndag – fredag i Metro. Följ också nyheterna på www.skanetrafiken.se

REDIGERING: SOFIE TIRU

Börsen i går


metro

onsdag 2009-06-17 ANNONS

08 trend Spaning

Varje dag i Metro

rend

Fotfint Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder. Och vi tänker så klart matcha våra somriga klänningar på midsommar med ett par fina gummistövlar. De ser ut att bli sommarens hetaste sko. METRO

58

Så många svenskar tar med sig minst två pocketböcker i bagaget till en veckas solsemester. Enligt statistik från Pocketförlaget tycker 70 procent av oss att bokläsning hör sommaren till. METRO

Nu är det inne att vara ute – och att skippa gymmet Skippa gymmet. Nu vill vi motionera naturligt. Hälsa och naturupplevelse i ett är en kombo i tiden. – Det är en stor grön våg inom träningsbranschen, säger Metros träningsexpert Petra Axlund. Behovet av att hålla sig i form finns kvar inför sommaren 09. Men den här säsongen söker sig fler ut i skog och mark. – Vi har noterat en ökad efterfrågan, säger Bo Sköld, vd Friluftsfrämjandet. Trenden är kopplad till en ökad miljömedvetenhet och en naturligare inställning till träning. Till vardags tilltalas vi av det enkla som promenader, löpning och stavgång. Och

att träna ute är en lyckad kombination. – Vi mår bra både fysiskt och psykiskt av att träna i naturen, säger Bo Sköld. Petra Axlund håller med om fördelarna. Och hon menar att fler värnar om naturen i sin träning. – Vi äter ekologisk mat och sportar i ekologiska kläder. Självklart vill vi träna i naturen, säger hon. Träningstrenden märks av även i motionsspåren. – Det är fler som springer och antalet anmälningar till motionsloppen ökar, säger Thomas Enström på Löparkansliet.

BLOGG bäst just nu ALL OVER PRESS

Träna naturligt ute

AebbW_d 9Wdedi [hX`kZWdZ[ j_bb^][h$

Oskar Bergkvist vann 2008.

Vanligt klädd Förra året lanserade Café Sveriges Bäst Klädda Vanliga Man. Nu är det dags igen – kanske är du Sveriges Bäst Klädda Vanliga Man 2009? Eller någon annan du känner. www.cafe.se/daniel

HANNA GÖRANSSON hanna.goransson@metro.se

Kändisar hakar på trenden metrobloggen.se/fahrman

En grön våg sveper även över träningsbranschen. Nu vill vi träna naturligt – utomhus.

Springa eller promenera LÖPNING. TT rapporterade tidigare i vår att intresset för löpning ökar. Enligt en Sifoundersökning ger sig varannan svensk mellan 15 och 49 år ut och joggar minst en gång i veckan. Undersökningen visar att det i åldersgruppen 30–49 år är lika vanligt att kvinnor löptränar som män, vilket är en ökning från föregående år.

Promenader är dagens vardagslyx

Beredd på nästa regnskur I dag var det praktiska saker som gällde i klädväg, beredd på nästa regnskur, som, ja, kan komma precis när som helst.

REDIGERING: MARIA NYLÉN

Billigare alternativ. Varför lägga dyra pengar på ett gymkort när man kan fixa det själv naturellt? Metros skönhetsredaktör Frida Fahrman har fattat det. Hon promenerar med bordercollien Minoo en timme varje dag i skogen.

NATUREN. Långpromenad i skogen är vardagslyx. Det visar

– Det är skönt att träna ute. Mig spelar det ingen roll om det regnar, säger Frida Fahrman.

Skådisen Matthew McConaughey inte bara tränar ute, han bor även i en husvagn i Malibu.

Efter det går vi tillbaka till våra ständigt låga priser.

2

RÖDA READAGAR KVAR.

VÄLKOMMEN TILL RÖDA READAGAR

MALMÖ öppettider: mån–fre 10–20, lör–sön 10–18 IKEA.se/malmo

Frida Fahrman, Metros trendexpert © Inter IKEA Systems B.V. 2009.

Nu på torsdag är det den sista röda readagen med fantastiska priser på alla IKEA varuhus.

en undersökning från United Minds. Hälften av de svenskar som tillfrågades värderar långpromenader som viktigt i livet. Svenskarna längtar efter att vara i naturen och anser att naturen är läkande.


metro

nyheter 09

QÂśNBTTPSBWWBSPS

sssssssssssssssss

s s s s s s s s s s s a a a as

.JETPNNBSEVLBS

  aaaaaaaaaaaa .BTTPSBWC´EETFU PSEVQQUJMM 

 

sssssssssssssssss

Polis grep i gür en ledamot i polisstyrelsen i Stockholm – i riksdagen. Ewa Larsson, fÜre detta miljÜpartistisk riksdagsledamot, ska ha gjort sig skyldig till ofredande alternativt fÜrargelseväckande beteende dü hon bar en t-trÜja med texten �Kärnkraft – nej tack� under omrÜstningen i kärnkraftsfrügan, skriver DN. FÜrutom Larsson greps ytterligare sex personer ifÜrda likadana trÜjor. Kristina Alvendal (M), ordfÜrande i polisstyrelsen i Stockholm, säger till tidningen: – Jag tycker att det är olämpligt att alla som har politiska fÜrtroendeuppdrag inte accepterar de demokratiska reglerna som vi folkvalda har kommit Üverens om. METRO GRIPEN.

BĂ„ST I TEST.

sssssssssssssssss

Politiker gripen – i riksdagen

4BMF

50% 6QQUJMM

Gäller t.o.m. 26/7 2009 med rFTFSWBUJPO GÄSTMVUGÄST´MKOJOHPDIMPLBMBBWWJLFMTFS Rabatten gäller pü ord. pris, rÜd prislapp gäller. Hemtex webshop - alltid Üppet www.hemtex.com

< d]W\Whj[d _ieccWhc[Z 9Wded;EI$ @kijdk\ hZk[d\WdjWij_ia \eje]k_Z[f a�f[j

REDIGERING: XXXXXXXX

=bb[hl_ZaÂ?fWl;EI'&&&:[bb[h*+&:$

<eje]k_Z[dĂ&#x2021;8jjh[8_bZ[hĂ&#x2C6;f aÂ?f[j"lhZ[)//ah$

oekYWd

AWcfWd`[d]bb[hj$e$c$)'Wk]kij_$

mmm$YWded$i[ AWcfWd`[d^_jjWhZk^ei\Â?b`WdZ[ j[h\Â?hib`Wh[0 C[Z_WCWhajÂ&#x161;<ejel_Z[eHW`WbWÂ&#x161;@WfWdF^ejeÂ&#x161;Ah_ij_WdijWZ7bb\ejeÂ&#x161;7kZ_eL_Z[eÂ&#x161;;khed_YiÂ&#x161;D[jEdD[jÂ&#x161; ;nf[hjÂ&#x161;:kij_d>ec[Â&#x161;M[X^Wbb[dÂ&#x161;C_iYeÂ&#x161;9oX[hf^ejeÂ&#x161;IYWdZ_dWl_WdF^eje Bic[hf mmm$YWded$i[

Nyheter du hinner läsa.

Har du Mobilt Internet frün Tele2 kan du känna dig nÜjd. De senaste testerna frün tidningarna PC fÜr Alla och Ny Teknik visar att vi är Üverlägset snabbast. PC fÜr Alla berÜmde inte bara vür snabbhet, utan även vür täckning och vüra priser. Beställer du Mobilt Internet Mega nu, betalar du bara 149 kr/mün üret ut (ord 249 kr/mün). Och modemet skickar vi med av bara farten (värde 995 kr). Välkommen till tele2.se eller närmaste üterfÜrsäljare! Erbjudandet gäller tom 090901 eller sü lüngt lagret räcker. Bindningstid 18 mün. Uppsägningstid 3 mün. Inträde 295 kr. Frakt 99 kr kan tillkomma. Pris gäller surf inom Sverige upp till 10 Mbit/s där Turbo-3G+ täckning finns. UtanfÜr surfar du i vürt vanliga 3G-nät. I dagsläget täcker vürt Turbo-3G+ nät Üver 85% av Sveriges befolkning. Tele2 fÜrbehüller sig rätten att begränsa ÜverfÜringshastigheten till 64 Kbit/s om användandet Üverstiger 10 GB/mün. Testen genomfÜrdes i maj-juni 2009. Läs mer pü tele2.se


*

M

Optisk bildstabilisering

Automatisk kalibrering

16GB inbyggt minne

Trådlösa bakhögtalare

Full HD

USB-anslutning

PER MÅNAD

*

6660:-

Media Markt Pris

PER MÅNAD

*

= 222:- X 30 MÅN

7980:-

Media Markt Pris

= 266:- X 30 MÅN

HMX H104 Videokamera

DAV-DZ880W Hemmabio

10x optisk zoom med optisk bildstabilisator, 2,7" LCD-skärm med touch-funktion, inspelning 16GB på inbyggd SSD (Solid State Disc) eller på minneskort, ansiktsavkänning, blixt för stillbilder, intervalltagning, H.264 format samt HDMI-utgång. Art. Nr: 1088329

512MB grafikminne

*

Låg energiförbrukning

HDMI-ingång 4GB RAM

4 HDMI-ingångar

7kg barn

100Hz

29,9 mm djup

PER MÅNAD

PER MÅNAD

*

7980:-

Media Markt Pris

M

L

,5 6" 1

5.1-system med 4st golvhögtalare, centerhögtalare och subwoofer, totalt 1000W uteffekt, trådlösa bakhögtalare, HDMI med 1080p uppskalning, optisk digitalingång, USB-anslutning som även spelar upp film, samt automatisk kalibrering via medföljande mätmikrofon. Stöder Mp3, JPEG, DivX och Xvid. Art. Nr: 1096385

" 46ED-TV

Detta är en annons från Media Markt. Gäller t.o.m. 24/6 2009. Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning samt tryckfel.

Kon

*

= 266:- X 30 MÅN

DV6 1101SO Bärbar dator

= 726:- X 30 MÅN 46B7070 LED-TV

15,6" skärm, Intel Pentium DualCore T4200 2GHz, 4GB RAM, 250GB hårddisk, ATI HD4530 grafikkort med 512MB grafikminn, 4 USB-portar, HDMI-ingång, FireWire, Wlan, LAN, fjärrkontroll, 6 cells batteri samt Windows Vista Home Premium. Art. Nr: 1089438

MALMÖ • Stora Bernstorp • Vassvägen 24

21780:-

Media Markt Pris

46'' Full HD LED TV med inbyggd digitalbox för Boxer och Comhem med plats för CA modul och programkort, förberedd för HDTV via Boxer (MPEG4), 4 HDMI-ingångar, 2 USB-ingångar, 2 000 000:1 i dynamisk kontrast, upplösning 1920 x 1080, 100Hz bildbehandling samt nätverksanslutning.

LUND • Nova • Avtalsvägen 4

www.mediamarkt.se


*

Elektronisk fuktavkänning

Automatisk fuktavkänning

Torkkapacitet 7kg

Torkkapacitet 8kg

Skonprogram

Resttidsvisning

PER MÅNAD

PER MÅNAD

5070:-

*

= 169:- X 30 MÅN

Media Markt Pris

= 199:- X 30 MÅN

WTE84160 Torktumlare

SDC21809/XEE Kondenstumlare

ndenstumlare med 6kg torkkapacitet samt elektronisk fuktavkänning. Art. Nr: 1012587

*

5970:-

Media Markt Pris

Torkkapacitet 8kg, automatisk fuktavkänning samt LED-display med resttidsvisning. Art. Nr: 1089574

5 års motorgaranti Snabbprogram 15 min Tvättkapacitet 7kg

Tvättkapacitet 7kg

1.400

Skontrumma

1.400

varv/min.

varv/min.

PER MÅNAD

PER MÅNAD

5490:-

*

= 183:- X 30 MÅN

Media Markt Pris

5970:-

Media Markt Pris

= 199:- X 30 MÅN

WF8704ASA/XEE Tvättmaskin

WAE28463SN Tvättmaskin

g tvättkapacitet, 1400 varvs centrifugering, skontrumma med större lucköppning, LED-display med nlås, tvättprogram 3 kg endast 1 timme samt valbart antal sköljningar 1-5 st. Art. Nr: 1086483

7kg kapacitet, 1400 varv centrifugering samt utrustad med mängdautomatik och ylle/ handtvättprogram. Art. Nr: 1089760

Helt räntefritt och inga övriga avgifter Ingen ränta eller övriga avgifter när du handlar varor hos oss för mer än 5000 kr mellan den 15/6 - 31/7-09. Ing Gäller alla produktgrupper. Priset delas upp på 30 månader. HB6GI;>C6CH>:G>C<™uI:GK>CC>C<6K<6BB6A=:B:A:@IGDC>@ ;DID™=:BA:K:G6CH™EAJH<6G6CI>™>CHI6AA6I>DCD8=BDCI:G>C< >CHI6AA6I>DC6K=uG9 D8=B?J@K6G6 G:E6G6I>DC:G™yEE:I@yE™>CHI6AA6I>DC6K=uG9"D8=B?J@K6G6 E8/E20/E22

MALMÖ

Toftanäsvägen

11

rp nsto Staffa

Trafikplats Sunnanå

2 E8/E20/E2

Malmö

gen Vass vä

en Yttre Ringväg

v. orps anst Staff

Stora Bernstorp Vassvägen 24 232 61 Arlöv

040 - 691 51 00 GPS: N55.61241•E13.10558

mar. LUND ÖPPETTIDER LUN midsom ttider iMALMÖ eÖÖPPETTIDER ÖppMå /6 10 – 20 Måndag åndag - Fredag: 10 – 20 Måndag 19- Fredag: n fredag sommarafto MidLö ördag: 10 – 18 Lördag: 4 Lördag: 10-1 Söndag: 8nd Söndag: – 18 Malmö 10-1511Lu dagen lördag 20/6 Midsommarwww.med www.mediamarkt.se STÄNGTdiamarkt.se

10 – 17 11 – 17

LUND Nova Avtalsvägen 4 227 61 Lund

046 - 19 01 00


metro

onsdag 2009-06-17

12 reportaget

• Stjärnbloggarnas tips • Metros enkla bloggskola – så får du besökare

• Starta en blogg du också • Sandra Beijers hemligheter till sin succé››

METROBLOGGEN TVÅ ÅR

Hurra, hurra, för en tvååring i dag

M

som vi kan erbjuda dem en etrochans att tjäna pengar, blog-säger Alex Greidinger, chef gen för Metro Online. fyller I takt med att bloggarna två år i dag blir bättre och bättre blir läsarna mer och mer trogoch det firas så klart med oran- na. Nästan sju av tio besöge marsipantårta av stjärn- kare går in varje dag på bloggarna Frida Fahrman metrobloggen.se för att läsa och Sandra Beijer i fika- sina bloggar, enligt en läsarrummet på Metros redak- undersökning. När man växer så tion. Sandra Beijer kan fort som Metroäven fira att hon bloggen gjort i skrivande stund 7 av 10 starten är ligger etta på läsare är sedan växtvärk oundMetrobloggens topplista. mellan 18 vikligt. Därför Metro under – Det är roligt. och 40 år har hösten och vinMen jag har lagt tern hårdsatsat min själ i varje på att förbättra blogblogginlägg, det är viktigt om man vill lyckas, gens pålitlighet och snabbhet säger hon. – Nu kan vi i stället satsa Metros bloggtjänst är en av de största och växer så på roliga funktioner som det knakar. Vid första födel- vår nya mms- och smssom sedagen hade Metroblog- bloggningstjänst gen över 8 000 aktiva blog- redan står för 5 procent av gare. Nu på tvåårsdagen har alla inlägg på bloggarna, säger Carl Jinghamre, Metsiffran ökat till 12 000. Samtidigt har antalet robloggens tekniska probesökare nästan tredubb- jektledare Lagom till födelsedagen lats. Det ger både mer uppmärksamhet och mer peng- släpps också tre nya stilar till bloggarna. Populära mallar att välja på , bara en bloggare får nämligen tre av flera nyheter som komöre per sidvisning. För mer framöver. – Framför oss har vi en många ger det skönt extraklirr i kassan i slutet av hel del nya funktioner. Det blir ett spännande år, säger månaden. – Vår styrka är möjlighe- Alex Greidinger. ten att lyfta fram duktiga bloggare i papperstidning- JENNY SKÖLD en och på nätet, samtidigt jenny.skold@metro.se

”Framför oss har vi en hel del nya funktioner. Det blir ett spännande år.” Alex Greidinger, chef för Metro Online

Så här säger bloggarna själva om plattformen Det är bloggarna – stora som små – som har gjort Metrobloggen till en succé. Så här skriver några av bloggarna.

ATT FÅ BETALT för sin hobby är

otroligt roligt. En seriös sida med många bra bloggar att spendera söndagskvällen med. SKRIVET AV VIOLA STARK

metrobloggen.se/sarah FÖR JAG VILLE börja blogga, få

SKRIVET AV TOMAS

metrobloggen.se/copywriter METROBLOGGEN är najs, alla andra är bajs. Då jag inga cash kan få, på metrobloggen läggs min SKRIVET AV ADARA röst då. metrobloggen.se/adara NÄR JAG BYTTE till Metrobloggen ökade mina sidvisningar det tiodubbla. Pluspoäng för topplista, lättåtkomliga Metronyheter och automatiska pingsidor! Lätt val! SKRIVET AV PHILIP LAILANI

metrobloggen.se/lailani

FÖR ATT DET ÄR en sport att försöka komma upp i 5 000 och för att det är lite mera pepp att få betalt. SKRIVET AV DIANA metrobloggen.se/diana METROBLOGGEN är en bloggfamilj som sprudlar av liv och rörelse. Jag har inspirerats otroligt mycket av alla bloggar här och det är ofta jag sitter och längtar efter att få komma till Metrobloggen och skriva några rader.

8 av 10 bloggar skrivs av kvinnor

SKRIVET AV SCHWESTER

metrobloggen.se/schwester

Ettan och tvåan på Metrobloggens topplista, Frida Fahrman och Sandra Beijer, firar tvåårsdagen med tårta.

Tjäna pengar på att blogga – så funkar det Metrobloggen finansieras med annonser. Det som gör den unik är att du som bloggare får ta del av intäkterna.

Varje gång en sida visas i din blogg får du tre öre. För att få betalt måste du en månad komma upp i 5 000 godkända

sidvisningar (motsvarar 150 kronor). Därefter finns ingen nedre gräns.

Metrobloggen ser till att arbetsgivaravgift och skatt betalas. Pengarna du får är skatttade och klara!

REDIGERING: LEIF GRANLIND

betalt och bli känd! Jag antar att kändisskapet kommer i och med den här kommentaren.


metro

onsdag 2009-06-17

nyheter 13

Tågmonopol till huvudstaden upphör

Den 1 juli upphör SJ:s monopol på tågresor mellan Malmö och Stockholm. Veolia Transport tar då upp konkurrensen, enligt SVT Sydnytt. METRO

”Sminktjuv” skyllde på glömska – friades I jackan gömde hon smink för tusen kronor. Sedan lämnade hon butiken. – Jag är ingen tjuv, bara glömsk, hävdade kvinnan när hon greps. Nu frias hon.

REDIGERING: HANNA SPANER

I affären i Trelleborg betalade kvinnan bara för tvål och tvättsvamp. Alla dyra varor hade hon gömt i jackan. Men när hon åkte fast, och smink för 1 000 kronor plockades ur ärmen, nekade kvinnan till stöld.

Enligt henne hade hon bestämt sig för att köpa spontana presenter till barnbarnet, som var med i affären. Eftersom det skulle vara en överraskning plockade hon hastigt åt sig smink från hyllan och gömde det i jackärmen. Meningen var att hon skulle ta fram sminket och betala när barnbarnet inte såg, men framme vid kassan glömde hon alltsammans, hävdade kvinnan som är i 60-årsåldern. I rätten i Ystads tingsrätt

intygade hennes man att hon är mycket glömsk. – Det blir värre och värre. Hon kan öppna en vattenkran och sedan glömma att stänga den, sa maken. Och tingsrätten tror honom. I och med hans vittnesmål går det inte att styrka att kvinnan hade uppsåt att stjäla, menar rätten. Därmed frias hon. JOHAN MÅRTENSSON BORNUDD johan.martensson@metro.se

Bostadsbristen allt värre i Skåne BRIST. I 27 av Skånes 33 kommuner råder det bostadsbrist, visar årets bostadsmarknadsanalys som presenterades i dag av Länssty-

relsen i Skåne. Gapet mellan befolkningsökningen i länet och bostadsbyggandet ökar nästan överallt. De flesta kommuner har

brist på främst hyresrätter avsedda för medelålders och äldre, ungdomar och för ekonomiskt svaga hushåll. TT

Vill du ge ett barn en ny chans? Ibland tar livet inte hänsyn till att man är minst. Så är det med missbruk – barnen kommer i kläm. Vilken tur då att det finns människor som Lena och Bo, som gjorde plats för Linn och Sara när de behövde det. Över en sommar fick de livet att vända. Inte konstigt att de fortfarande håller kontakten. Att vara familjehem är en berikande upplevelse som bygger på sann medmänsklighet. Vem vet vilka postitiva livsberättelser det kan leda till? För mer information om hur du kan hjälpa ett barn, gå till: www.familjehemifokus.se

Familjehem i Fokus | 020-20 29 30 info@familjehemifokus.se | www.familjehemifokus.se


metro

onsdag 2009-06-17

14 nyheter Varje onsdag testar Pricerunners konsumentpanel populära produkter!

Veckans hetaste

Veckans budgettips

PHILIPS AE2480. Lyssna på dina favoritradiokanaler

SAMSUNG LE-32B355. 32-tums lcd-tv från Samsung

i hängmattan i sommar. Den här radion från Philips har ingång för mp 3-spelare, basreflexhögtalare och kan även användas som väckarklocka. Bästa pris: 639 kronor, Audio video

med inbyggd digitalmottagare för både Boxer och Com Hem. Tv:n har komponent, hdmi och scart-ingång samt ljudutgång och uttag för hörlurar. Bästa pris: 4 508 kronor, PC City

test

Konsument I samarbete med Pricerunner – varje onsdag

Fångasommarenssemester – på bild 4 kompakta för dig som vill utveckla ditt fotograferande Bäst i

Minst

Pricerunners testpatrull har kollat in fyra kompaktkameror inför sommaren som riktar sig till amatörfotografen.

Pytteliten

Retrodesign

Lättanvänd

Canon Ixus 100 IS Betyg: 5555 Av Ixus kan man förvänta sig bra funktioner och hög kvalitet i kompakt förpackning, 100 IS är som ett kreditkort, men tjockare, givetvis. Logiskt gränssnitt. Den tar mycket bra bilder med naturtrogna färger. Kan filma i hd. Autofokusen är snabb och precis. Saknar vidvinkel. 12,1 megapixlar, 3x optisk zoom, filmar i hd (720p). Billigaste: 2 656 kr (Supermix) Dyraste: 3 459 kr (Media Network)

Ricoh CX1 Betyg: 5555 CX1 har funktioner som ger detaljrika bilder och har en stor högupplöst skärm. Vissa menyer kan vara något komplicerade. Filminspelningen fungerar riktigt bra, men för dig som vill ha hdupplösning är den inget alternativ. Snygg retrodesign och hög byggkvalitet. 9,3 megapixlar, 7,1x optisk zoom, 1 cm närgräns. Billigaste: 3 414 kr (PC-Doctorn Helsingb) Dyraste: 3 695 kr (Tre G Direkt i Västerås)

Sony DSC-W230 Betyg: 5555 Erbjuder både nödvändiga och kreativa funktioner. Fokuserar jättesnabbt och är väldigt lätt att använda. Har en stor och tydlig 3-tumsskärm. Utmärkt för dig som vill ha en enkel kamera att ta med överallt. Bildstabiliseringen fungerar inte alltid bra. 12,1 megapixlar, 4x optisk zoom, 3" skärm. Billigaste: 2 160 kr (Fyndbörsen) Dyraste: 2 524 kr (Audio video)

test!

Grymma bilder

LASZLO MAG

– Sonyn är jättelätt att använda och får lätt plats i väskan, säger Ana Marusic. – Finepixen är guld värd. Den hittar snabbt fokus och tar otroliga bilder, säger Alexander Olofsson imponerat. – Ricoh CX1 är snygg, den känns retro, menar Sejla Pendek och fortsätter: en favoritpryl i sommar som tar riktigt bra bilder. – Ixus 100 IS slinker lätt ner i fickan, den tar bra bilder och bäst av allt fotar den i hd, avslutar Ola Nilsson. Fujifilm Finepix F200 EXR är guld värd. Fokuseringen är snabb och bildresultatet imponerar verkligen.

SEBASTIAN LINDSTRÖM journalist@pricerunner.com

Byt fåtölj. r: premiä

69:-

Skånefr.

åne till från Sk Gäller org mellan Göteb 1 juni. 15- 2

Fujifilm Finepix F200 EXR Betyg: 55555 Nya EXR-teknologin med tre inställningar för bästa resultat. Fokuseringen är snabb och bildresultatet imponerar verkligen. En annan stark sida är dess snabba ansiktsigenkänning. Knapparna kunde ha varit något större. Välbyggd och gedigen. 12 megapixlar, 5x optisk zoom, vidvinkeloptik, 1/1,6" Super CCD EXR sensor. Billigaste: 3 740 kr (Bra’) Dyraste: 4 335 kr (Fotovideo)

4 1 & 0 1 L K N E J L I M A F R Ö F Parkturnéer för barn och familj kl 10 & 14 Teater, dans, cirkus och musik Utomhus och gratis i en park nära dig!

Oslo

12 juni - 13 augusti, på mer än 30 spelplatser i Malmö ger Sommarscen 200 föreställningar. Program på malmo.se/sommarscen.

Göteborg Borås

Jönköping

Linköping

Stockholm

Helsingborg Malmö

Äntligen premiär för Nordens skönaste buss i Skåne! Ombord laddar du batterierna och kommer fram utvilad. Snabbt. Billigt. Bekvämt. Prisex: Malmö/Helsingborg – Göteborg Malmö/Helsingborg – Oslo

69:99:-

Kom fram i form. Boka enkelt på www.bus4you.se eller ring 0771-444 000.

TID FÖR NÖJE. FRI ENTRÉ.


Bredband, tv och telefoni 2500 surfzoner ingår

från

/mån

Surfa säkert hemma. Och utomhus. Nu kan du skaffa bredband, tv och telefoni från 299 kr/mån. Då ingår 1,5 – 2 Mbit/s bredband, digital-tv med tillgång till Sveriges största videobutik och månadsavgiften för hemtelefonin. Och vill du surfa snabbt utanför ytterdörren kan det kännas skönt att veta att du får tillgång till Telias 2500 supersnabba surfzoner runt om i landet. Kom-igång-garanti ingår för hela paketet. Beställ på telia.se så får du även det trådlösa och lättskötta hemmanätverket Telia Smart Start utan extra kostnad de första sex månaderna (därefter 29 kr/mån). Välkommen till telia.se/hemma Gäller privatpersoner så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 30/6 2009. Telefoniadapter ingår i erbjudandet, värde 699 kr. I erbjudandet ingår prisavtal Mini och kanalpaket Start, samt bredband med hastighet 1,5 – 2 Mbit/s. Digitalbox (värde 1.695 kr) ingår utan extra kostnad, kort/krypteringsavgift på 249 kr/halvår tillkommer. Erbjudandet förutsätter Telia Smart Start för 29 kr/mån (vid beställning

på telia.se är de första sex månaderna utan månadsavgift). Surfzon förutsätter bärbar dator med trådlöst nätverkskort. Kan inte kombineras med andra bredbandserbjudanden från Telia. Bindningstid 18 månader. Gäller under förutsättning att det finns kapacitet i Telias nät på din adress. Fakturaavgift 0 kr vid betalning med eFaktura, annars 19 kr/faktura.


metro

En djävulens avkomma? STORBRITANNIEN. Brysselkål

är ”djävulens grönsak”. Så förklarar den brittiske örlogskaptenen Wayne Keble det brysselkålsförbud han infört på sitt fartyg HMS Bulwark. Nyhetssajten Telegraph.co.uk skriver att det inte bara är Keble som hatar brysselkål. En underökning från 2002 visar att det är den mest avskydda grönsaken i Storbritannien. METRO

Breakdans inget för sjuka STORBRITANNIEN. 73-årige Fred Bowers gjorde succé när han

breakdansade i den brittiska motsvarigheten till ”Talang”. Nu riskerar han att bli av med den sjukpension han fått sedan han skadade ena benet, rapporterar BBC News. Själv säger han att han har svårt att gå, men att han kan dansa. – Jag använder mig mer av huvudet och ryggen när jag dansar. METRO

Röster kan bli omräknade Några hundra personer samlades i Göteborg i går.

Protester världen över Turkiet, Danmark, Frankrike, Sverige ... listan kan göras lång på länder där det protesterats mot regimen i Iran under gårdagen. METRO SCANPIX

VÄRLDEN. Ukraina,

Frankrike under gårdagen.

De jättelika protesterna efter valet i Iran är inne på sitt femte dygn. Men gårdagens stora regimkritiska demonstration kunde inte bevakas av utländska medier. Efter motstridiga uppgifter om det skulle bli fler regimkritiska gatuaktioner i Irans huvudstad Teheran under gårdagen samlades på kvällen stora skaror iranier som är upprörda över att president Mahmoud Ahmadinejad korats till segrare i valet i fredags. Enligt statliga engelskspråkiga Press TV var demonstrationen på Vanaktorget ”massiv”, men mer detaljer fanns inte. Det mäktiga Väktarrådet har uppenbarligen tagit intryck av protesterna, och öppnade i går för delvis omräkning av rösterna i valet. – Rådet är berett att

”Vi respekterar den iranska suveräniteten och vill undvika att USA blir en fråga inne i Iran.” Barack Obama räkna om röster i omstridda valkretsar, i närvaro av kandidaternas representanter, sa talesmannen Abbasali Kadkhodai i tv. De förlorande kandidaterna låter dock inte nöjda med detta, utan kräver att hela valet ogiltigförklaras. – Enligt lagen ... kan detta inte övervägas, sa dock Kadkhodai. – Vi respekterar den iranska suveräniteten och vill undvika att USA blir en fråga inne i Iran, var den amerikanska presidenten Barack Obamas försiktiga respons i går. TT-AFP-REUTERS-METRO

Tiotusentals människor syntes på Teherans gator i går. Utländska medier förbjöds under dagen av regimen att gå ut på gatorna för att rapportera – så exakta uppgifter var svåra att få tag på.

Illustration: Dennis Eriksson / Woo Agentur

gäller hela sommaren

Fria SMS (max 3 000 st/mån) och mobilsurf fram till 30/9 2009 gäller när du aktiverar kontantkortet innan 31/8 2009. För att aktivera krävs att du laddar minst 50 kr. Halebop kontantkort: 0 kr/min inom Halebop gäller när du laddar 50 kr eller mer och i 30 dagar från laddningstillfället. Därefter gäller 1,99 kr/min till alla nät tills kortet laddas på nytt. Öppningsavgift på 69 öre/samtal tillkommer. Gäller för kontantkort aktiverade fr.o.m. 1/9 2008. Gratis SMS gäller när du laddar 200 kr eller mer och i 30 dagar från laddningstillfället. Därefter kostar SMS 69 öre/st tills kortet laddas på nytt. Gäller för SMS skickade från Sverige, från mobil till mobil (max 3000 SMS). För fullständiga priser och villkor se www.halebop.se

NY FÄRGKA VARJE VEC

Vi ses på McDonald’s® Skåne! , 'Coke', the Dynamic Ribbon Device and the '

can glass' are trademarks of The

Company.© 2008 The Coca-Cola Company.

Köp valfri plusmeny från ca 55 kr – få ett Coca-Cola glas utan extra kostnad. Värde ca 10 kr. Erbjudandet gäller under perioden 9/6 – 10/8 2009 eller så långt lagret räcker. Lokala avvikelser kan förekomma. *Meny med stor läsk och stor pommes frites.

AP PHOTO/APTN, AMATEUR VIDEO/SCANPIX

Protesterna får effekt

REDIGERING: MATTIAS ISAKSSON

ADAM IHSE / SCANPIX

SCANPIX

16 utrikes

onsdag 2009-06-17


metro

onsdag 2009-06-17

Ska man vara fin – får man ... BELGIEN. Artonåriga

Kimberley Vlaeminck skulle tatuera tre stjärnor på ena sidan av sitt ansikte. Men så somnade hon – och fick 53 till. ”Jag sa att den här delen, på toppen, där är det okej, men inte resten”, förklarar hon för tv-kanalen VRT efter att ha polisanmält tatueraren. Vlaeminck säger att hon vaknade först när hon kände smärtan när även näsan höll på att tatueras. TT-REUTERS

CLUB METRO TÄVLING

utrikes 17

Helt tomt på lönekontot under juli månad, det är förslaget från British Airways till sina anställda.

40 000 ”erbjuds” att jobba gratis British Airways chef: Jag gör samma sak British Airways kämpar med ekonomin. Nu vill flygbolaget att de 40 000 anställda jobbar gratis i upp till en månad. Förslaget lades fram av högste chefen Willie Walsh i företagets interntidning, skriver The Times. Han vill att alla ska dra sitt

strå till stacken och säger att han minsann tänker jobba gratis i juli. ”Erbjudandet” bygger på frivillighet och de anställda har ytterligare en vecka att bestämma sig och de som nappar kan få löneavdrag i mellan tre och sex månader om de inte klarar ett helt tomt lönekuvert.

Tidningen skriver att såväl kabinpersonal som piloter tjänar betydligt mer på British Airways än deras kolleger på konkurrerande bolag. Flygvärdinnorna tjänar till exempel dubbelt så mycket som sina motsvarigheter på Virgin Atlantic. METRO

Industri Gigantisk borr för världens längsta tunnel REUTERS/SCANPIX

VINN VIP-PAKET TILL ÅRETS MUSIKFEST!

Tunneln i Schweiziska alperna kommer att bli 57 kilometer lång och blir då världens längsta tågtunnel. Det är borren ”Gaby” som gjort projektet möjligt och år 2017 beräknas det första tåget rulla. METRO

Litauen förbjuder ”gay-propaganda” Litauens parlament godkände i går med stor majoritet en lag som förbjuder ”främjande av homosexualitet”. Litauiska gayaktivister reagerade upprört och hoppas att presidenten stoppar lagen. Lagen, som antogs med 67 röster mot 3 och 4 nedlagda, förbjuder offentlig spridning av uppgifter som anses skönmåla eller främja

REDIGERING: MATTIAS ISAKSSON

LITAUEN.

homosexualitet. Motiveringen är att "sådan information kan skada ungdomars mentala och fysiska hälsa, liksom deras intellektuella och moraliska utveckling", skriver AFP. – Institutionaliserad homofobi ristas i sten, var den beska kommentaren från Vladimir Simonko, ordförande för Litauiska gayförbundet. TT-AFP

Utrikes i korthet VÄRLDEN. USA-dollarns herravälde som världsvaluta ifrågasattes när världens mäktigaste ledare utanför USA, Japan och EU samlades till toppmöte i Uralbergen i går. TT-AFP-REUTERS

Way out West intar Göteborg. Under två dagar i augusti exploderar Slottsskogen till en musikfest i absolut världsklass. Artister som Lily Allen, Arctic Monkeys, Timo Räisanen och många fler. Nu har alla som är medlemmar i Club Metro möjlighet att vinna ett laddad VIP-paket med biljetter, hotellnätter på Scandic, tågresa med SJ, supermobilen från Sony Ericssons laddad med fri tillgång till alla artister på Telia Music Player samt kläder från JC. 1:a pris: En person vinner VIP-paket för två personer till Way out West, tågbiljetter till Göteborg två hotellnätter i Göteborg, 2-dagars festivalpass, två Sony Ericssons mobiler laddade med Telia Music Player fritt i två månader samt presentcheckar från JC (värde totalt ca 10 000:-). 2–5:e pris: Två 2-dagars festivalpass till Way out West Gör så här: Gå in på www.metro.se och klicka på fliken för Club Metro och här väljer ni ‘’Tävling’’. Tävlingen pågår fram till 28 juni. Lycka till!

MOLDAVIEN. Moldaviens avgå-

ende president Vladimir Voronin har utsett kristdemokraten Iurie Rosca till biträdande premiärminister i landets kommuTT nistiska regering. BULGARIEN. Ett par tusen lärare, bönder och gruvarbetare demonstrerade i går i fackförbundet KNSB:s regi i Bulgariens huvudstad Sofia. TT-REUTERS

www.clubmetro.se Detta erbjudande är endast för Club Metro-medlemmar. Bli medlem på www.clubmetro.se. Medlemsskapet är kostnadsfritt.


metro ARKIV: SCANPIX

onsdag 2009-06-17

18 sport

Boka in diamantjakten

”Jag vet inte om det är ett politiskt utspel.”

FRIIDROTT. Den

friidrottsintresserade svensken bör redan nu boka in 6 augusti nästa år. Det är datumet som Stockholm arrangerar Diamond League, expansionen av friidrottstävlingen Golden League som verkställs nästa vår. Tävlingen på Stockholms stadion blir den elfte i ordningen. TT

Samordnaren Bo ”Kulon” Lennartsson om att alla finska lag tar ett års uppehåll från Nordic Trophy. Ishockeyturneringen har en bredare svensk lösning denna säsong, något som de finska klubbarna inte verkar ha uppskattat. TT

Confederations cup Spaniens megastjärnor möter Irak

SVT 1 15.45

Mer sport på www.metro.se

SCANPIX

”Självklart var det skönt att få göra tre mål.”

Alla målen • 0–1 Sergej Kisljak (32) • 1–1 självmål (35) • 2–1 Marcus Berg (38) • 3–1 Marcus Berg (44) • 4–1 Marcus Berg (81) • 5–1 Gustav Svensson (89)

Bekymmer för Lagrell.

Bakslag för EM-ansökan finländska män omhändertogs efter U21-EM-matchen Finland– England i Halmstad. Männen hade sprungit in på planen under matchen. En av männen korsade hela planen naken innan vakter lyckades fånga honom. Männen dömdes till böter och kunde sedan släppas. Händelsen kommer förstås att rapporteras till Uefa och fotbollförbundet riskerar böter. Men det kan också påverka Sveriges och Norges ansökan om att få arrangera EM 2016. – Jag vet inte hur Uefa kommer att reagera men det var inte bra, den saken är klar. Det stärker ju inte vår kandidatur till EM 2016, säger Lars-Åke Lagrell, fotbollförbundets ordförande. TT

ANDREAS HILLERGREN/SCANPIX

Fotboll

Marcus Berg

U21-EM. Två

Lennartssons leende landslag mot Lagerbäcks lama landslag. Framtiden mot dåtiden. ”Våga vinna” mot ”Inte våga förlora”. Det är omöjligt att inte dra paralleller med Alandslaget när man sitter och njuter av det här underbara U21-landslaget. Spelglädjen är en annan. Inställningen är en annan. Jag säger inte att fjunisarna hade vunnit mot Danmark i VM-kvalet på Råsunda. Men jag hade hellre sett dem där. De här landslagsspelarna ser inte en hemmauppgift som en ryggsäck. I stället stimuleras de av den – och bjuder på Youtubemål. Se och lär, Lars Lagerbäck. Leif Granlind

Marcus Berg slog till med ett hattrick mot Vitryssland i U21-EM. Sverige vann med 5–1.

Metros fotbollsexpert

Bergsäkert, Marcus

Wernbloom var aldrig orolig

S CANP

I

X

Marcus Berg visade omgående sin klass. I EM-premiären stod han för ett hattrick när Vitryssland kördes över med 5–1. – Det var riktigt kul i dag, säger han. I två och ett halvt år hade Sveriges U21-landslag laddat för matchen mot Vitryssland. Och vilken urladdning de bjöd på. Vitryssland gjorde matchens första mål, men Sverige kvitterade direkt. Där-

”Det stärker inte vår kandidatur.” Lars-Åke Lagrell om incidenten på Örjans vall i Halmstad.

”Nej, nu vill vi njuta av den här matchen.” Förbundskaptenen Jörgen Lennartsson ville inte börja tänka på Italienmatchen på fredag efter: Marcus Berg-show: – Självklart var det skönt att få göra tre mål. Jag är nöjd med min insats och jag tycker att hela laget spelade bra. Jag hade nog väntat mig lite mer av Vitryssland, säger Berg. Vändningen gav svenskarna stående ovationer när de lämnade planen

efter 45 spelade minuter. – Det var fantastiskt att få spela i Sverige igen och publiken var riktig bra, säger Berg. – Jag är väldigt nöjd med resultatet och att vi för tredje matchen i följd vände underläge till seger, säger Jörgen Lennartsson, Sveriges förbundskapten. TT

Elm och Wernbloom jublar efter kvitteringen.

LAI SENG SIN/AP

Lån bakom supervärvningarna Real Madrids spelarköp för 1,6 miljarder finansieras av banklån

Roger Federer har Björn Borgs stöd inför Wimbledon.

Borg tror på Federer i Wimbledon fjol trodde Björn Borg på Rafael Nadal som segrare i Wimbledon – och fick rätt. I år är det Roger Federer som får tennislegendarens röst. – Jag tror att han kommer till Wimbledon avslappnad efter att ha vunnit i Paris, säger Borg. TT

Real Madrid har stått för de två mest spektakulära värvningarna hittills denna sommar. Men Kaká och Cristiano Ronaldo är inte direkt gratis.

Cristiano Ronaldo. En talesman för banken Caja Madrid bekräftade i går att man lånat ut 76,5 miljoner euro – hälften av den totala summan. Enligt Real Madrid har lånat mottidningen El svarande 1,6 miljarder Mundo har kronor, 153 miljoner Real Madeuro, för att ha råd rid tagit att bygga upp två lån, det det nya andra hos ”Galactien bank cos”, med i Santanspelare der, som Kaká kostade Real Madrid 64 för Kaká miljoner euro. att och

finansiera de nya spelarna. Enligt El Mundo garanteras lånen av de 600 miljoner euro som klubben får från rättighetsföretaget Media-pro för tv-rättigheterna till lagets matcher. Nye Real-ordföranden Florentino Perez har lovat att bygga ett ”spektakulärt lag” som ska snuva ärkerivalen Barcelona på ligatiteln nästa säsong. Real Madrid har gjort klart med den brasilianske stjärnan Kaká

från Milan för 65 miljoner euro och är på väg att slutföra en affär som ska ta Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo till klubben för 94 miljoner euro. TT-METRO

U21-EM. Pontus

Wernbloom var inte orolig trots Vitrysslands ledningsmål. – Det kändes som vi skulle vinna ändå, säger han. – Hela det vitryska laget kunde gå och köpa Pontus en trisslott Wernbloom. efter det målet. En betydligt tuffare utmaning väntar på fredag i form av Italien. – Då får vi göra som Alandslaget och vinna med hjälp av vår laganda. TT

Sport i korthet TENNIS. Malmö kommun vill

inte betala böterna på 115 000 kronor till Internationella tennisförbundet (ITF) för uteblivna biljettintäkter i samband med Davis Cupmatchen mot Israel. Dessutom tänker man inte betala de böter på 38 000 kronor som Svenska tennisförbundet krävs på av ITF för att matchen spelades utan publik, skriver Sydsvenskan. METRO

Resultat Fotboll U21-EM

94 miljoner euro kostar Cristiano Ronaldo.

Sverige–Vitryssland ..................5–1 (3–1) 0–1 Sergej Kisljak (32), 1–1 Självmål (35), 2–1 Marcus Berg (38), 3–1 Marcus Berg (44), 4–1 Marcus Berg (81), 5–1 Gustav Svensson (89). Varningar, Sverige: Emir Bajrami, Mattias Bjärsmyr. Publik: 14 623. Italien–Serbien ..................................0–0

REDIGERING: ROBIN NYKVIST/JAKOB EDLING

• Slog till med hattrick • Svensk drömstart i EM

Nakenmannen dömdes till böter.

TENNIS. I

Granlind: Se och lär, Lagerbäck


metro

onsdag 2009-06-17

Alex Skarsgård var nära drömroll Nu gör de varsin dokusåpa HOLLYWOOD. Det går bra för Alexander Skarsgård i Hollywood, men

STORBRITANNIEN. Katie

”Jordan” Prices och Peter Andres separation ska nu filmas för att bli två dokusåpor – en vardera. Peter Andre har redan börjat spela in sin, för brittiska ITV. Katie Price förhandlar om ett liknande upplägg, uppger BBC. TT SPEKTRA

inte riktigt så bra som han hade hoppats. I en intervju med MTV:s ”Splash page” avslöjar svensken att han var ytterst nära att få spela huvudrollen i Kenneth Branaghs kommande filmatisering av Marvelserien Thor. Det gick till och med så långt att han fick provspela i kostym med hammare och allt. Att Skarsgård gärna hade spelat Thor råder ingen tvekan om, enligt MTV. Rollen gick slutligen till Chris Hemsworth. TT SPEKTRA

nöje 19

Musiksidan Så många Glober får Miike Snow – vänd!

Här blir han Edward igen Metro träffade Robert Pattinson, 23, under inspelningen av ”New moon”

REDIGERING: LEIF GRANLIND

Vampyrfilmen ”Twilight” blev en av förra årets stora biohändelser. I höst kommer uppföljaren ”New moon”. Metro åkte till Vancouver för att ta ett snack med flickfavoriten Robert Pattinson mellan tagningarna. Molnen hänger tunga, men det hindrar inte de unga fansen från att samlas kring Burnaby Park. När lunchpausen närmar sig tycks atmosfären lyfta. Även vampyrer blir hungriga, och Rob Pattinson sätter sig ner, ögonen lysande gula. Hur går inspelningen?

– Toppen. Ska jag vara ärlig är jag förvånad över

hur avslappnat det är. Jag var riktigt nervös innan vi började för det finns så mycket förväntningar nu. Blev du överraskad över att ”Twilight” blev ett sådant fenomen?

– Jag slutar aldrig att förvånas. Till och med här. I går stod det 300 personer här utanför. Varje dag träffar jag personer som har väldigt starka band till böckerna. Det är väldigt svårt att ta in. Jag kan gå genom tullen i vilket land som helst och alla tjänstemän ber om en autograf till sin dotter. Varje gång! Det är galet. Jag hoppas att det inte förändrar hur jag tänker och så. Det har inte gjort det än.

Har du förberett dig annorlunda inför att spela Edward igen?

– På massor av olika sätt. Jag känner mig väldigt familjär med rollfiguren. Jag är ett spöke, ett påhitt av hennes fantasi. Jag spelar inte riktigt Edward, utan någon form av splittrat minne, vilket är väldigt konstigt. – Jag försöker spela honom som om han konstant tänker att saker kommer att falla sönder. Det är ett idylliskt förhållande. Jag är väldigt, väldigt nära ytan och han är så osäker på allt. TALIA SOGHOMONIAN Metro World News

Robert Pattinson, 23, och motspelerskan Kristen Stewart, 19, fick MTV-pris för bästa kyss i ”Twilight”. Nu filmkysser de varandra igen. Ryktena säger att känslorna svallar även privat.

VI ÄLSKAR

KOMMUNIKATION

Erbjudandet kräver Telenor Kontant startpaket rek. pris 99 kr, samt en laddning om minst 150 kronor. Öppningsavg 99 öre/samtal. Priser samt 3000 fria SMS gäller inom 30 dagar från laddning eller till nästkommande laddning. SMS utöver de fria kostar 59 öre/st. Ej utnyttjade SMS sparas ej till nästkommande period. Efter 30 dagar är samtalspriset 1,99 kronor per minut till samtliga svenska nät och SMS kostar 69 öre/st. Fria SMS gäller endast mobil till mobil nationellt. Betal-SMS eller SMS till utländska nummer debiteras enligt ordinarie prislista. Övriga priser och villkor finns på telenor.se

telenor.se


metro

20 musik

onsdag 2009-06-17

Skivrecensioner varje onsdag i Metro Det här gillar vi just nu Efter ett par kyliga veckor och en sågning som ledde till en förstaplats i ”SM i Ledin-diss” har vi äntligen hittat säsongens soundtrack. Tre riktigt somriga plattor som strålar även om inte solen gör det. Peter Lindholm, musikredaktör

11111

Green Day 21st Century breakdown (Reprise/Warner) MARIA FORSSTRÖM Pop & rock

SARA THORSTENSSON Hiphop/R & B

Svenska hitmakare tar sig egen ton

ANNELI WIKSTRÖM Pop & schlager

1111 Deportees

Hon brädar Amy med ny retropop Artist: Noisettes Skiva: Wild young hearts (Mercury/Universal) Betyg: 1111

Miike Snow består av bildskygga monsterproducenterna Bloodshy & Avant samt Andrew Wyatt.

Sommarens poppärla Artist: Miike Snow Skiva: Miike Snow (Downtown/import) Betyg: 1111

De svenska monsterproducenterna Christian Karlsson och Pontus Winnberg, mer kända som Bloodshy & Avant och pappor till bland annat Britneys ”Toxic”, bestämde sig

– i sällskap av amerikanen Andrew Wyatt – för att bli mer sanna mot den musik de verkligen gillar. Resultatet betyder inte att skivan är utan hits (lyssna bara på ”Animal”, sommarens poppärla om ni frågar mig), bara att de nu fått chansen att göra något som håller ihop från början till slut. Och det gör det, från den luftiga, svalkande västkust-

eftermiddagen till den svettiga, hedonistiska nattklubben. Om det bara ville sluta regna så är detta en lysande sommarskiva, även om den märkligt nog ännu bara finns på import i Sverige. Fixa det, Sony, för jag tror att fler gärna tillbringar sina dagar med Miike Snow. MARIA FORSSTRÖM

När Noisettes skivdebuterade för tre år sedan hette husgudarna gissningsvis White Stripes. Nu har den engelska trion städat garaget, hängt upp en diskokula och sneglar snarare på eleganta 60-talssångerskor med hövolm. De har funnit en ny personlighet i vemodssprudlande soulpop med fräck retrokänsla. Och Shingai Shoniwa har både rösten och karisman att blåsa både Amy Winehouse och Duffy av scen. PETER LINDHOLM

Doft av smultron och midsommar Artist: Svenska lyxorkestern Skiva: En underbar tid (EMI) Betyg: 1111

Tänk er ”Att angöra en brygga” eller ”Sakta vi går genom stan”

Under the pavement – the beach (Virgin/EMI) Promoe Kråksången (Poe/Universal) Andreas Tilliander Show (Adrian/Border) Green Day.

så har ni förstått hur Svenska lyxorkesterns skiva låter. Den luktar midsommar, ljumma sommarkvällar, smultron på strån och barfotaspring i gräset. Lägg så till röster tillhörande Janne Åström, Niklas Strömstedt, Louise Hoffsten och Margareta Bengtsson. Jag älskar det! Lyxorkestern lyckas väcka sommarkänslor hos mig trots att det regnat i veckor. ANNELI WIKSTRÖM

Drottningen av grime har mognat Artist: Lady Sovereign Skiva: Jigsaw (EMI) Betyg: 111

Lady Sovereign har samma energi som förut men är inte längre lika kaxig och arg. Kanske har hon mognat och blivit mer ödmjuk efter USA-vistelsen. Musikaliskt sett har hon gått ifrån grimen en aning och

lutar sig mer åt electro – och househållet. Det är fortfarande lite quirky men låter gladare och mer positivt. Jag gillar faktiskt förändringen. SARA THORSTENSSON

Redan tillbaka men lika dåligt Artist: Jonas Brothers Skiva: Lines vines and trying times (Universal) Betyg: 1

Jag inser att det gäller att smida medan järnet är varmt, men det har inte ens gått ett år sedan jag bad bröderna att lämna Bryan Adams-rocken bakom sig. Det är inte länge nog, särskilt som de inte lyssnat ordentligt utan bara adderat ”rockbrud” till smeten, inklusive metoden att trotsigt spotta ur sig text utan tillstymmelse till känsla. Text jag förutsätter att de läser högt på Skambyrån om några år. MARIA FORSSTRÖM

Res med Sommarkortet på bussar och tåg inom Skåne. Gäller 15 juni till 15 augusti. Kortet kan du köpa på skanetrafiken.se samt på Pressbyrån, 7-Eleven och Coop.


metro

onsdag 2009-06-17

nöje 21

Adam Tensta slår ett slag mot rasismen.

Adam Tensta gör klassiker i ny form RASISM. Artisterna

Adam Tensta, Rigo och Eboi och kampanjen Alla Olika Alla Lika gör gemensam sak mot rasismen. De ger ut Infinite Mass-låten ”Area turns red” i ny tappning. – Vi vill väcka debatten kring rasism. Den har fallit bort i medierna. Rasismen har blivit mer städad och fin i kanten vilket är farligt. Man är inte ute och slåss på gatorna längre utan rasismen finns på arbetsplatser och i hemmet. Titta bara på hur många röster Sverigedemokraterna får i ett modernt Sverige. Varför skakar ni liv i 15 år gamla ”Area turns red”?

Untraditional Since 1615

Alkohol kan skada din hälsa. xxx/cjcfoevn/tf

Har ni ändrat något i låten?

– Förutom en egen skildring av texterna så har vi tagit bort textraden ”shoot the racist”. Vi vill inte förknippas med uppmuntran att skjuta någon. Vad betyder Sveriges största ungdomskampanj Alla Olika Alla Lika för dig?

– Jag är ambassadör för dem och deras jobb går hand i hand med vårt arbete. Hur firar du midsommar?

– Vi är på väg till New York där vi ska göra några spelningar. ANNELI WIKSTRÖM anneli.wikstrom@metro.se

– För att den väcker

Hspmtdi!Qsfnjvn!Mbhfs/!Bsu!os;!2751/!Qsjt;!22/:1!ls/!Bml;!6&/!Tum;!441!nm/!Cjcfoevn!BC!!!19.6:9!222!11/!!

REDIGERING: LEIF GRANLIND

Hej Adam Tensta, berätta om ert syfte?

starka känslor och det är målet med detta. Dessutom får vi mycket på köpet då folk redan har en relation till den.

Utbildning i Malmö till

TANKA MOBILEN PÅ www.metro.se!

DIPLOMERAD MASSAGETERAPEUT Anatomi, fysiologi, patologi, klassisk massage, funktionstester och muskeltöjning enligt PNF. Föreläsning och praktik lörd/sönd. eller vardagar. Utbildningen är godkänd av Branschrådet Svensk Massage och Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Kursstart 7 sept 2009. Begränsat deltagarantal. För kostnadsfritt prospekt ring 040-14 09 99


metro

onsdag 2009-06-17

22 motor Emmas

Grön och tyst

Motor

Smart Fortwo är rätt storlek för korta turer i stan, och elbilen får extra poäng för noll utsläpp av koldioxid och motorljud. EMMA E FORREST, INTERNATIONELL MOTORREDAKTÖR

Populäraste miljöbilen Volkswagen Passat Ecofuel utsågs till Årets bästa miljöbil av föreningen Gröna Bilister. Två av fyra i juryn hade Passaten som listetta. Den nya Passaten är gasdriven och har en liten energieffektiv motor, skriver Gröna METRO Bilister i ett pressmeddelande.

MARK OBSFELD

En Smart liten elbil – för två

saker till din Iphone i bilen

Tyst elbil med ljudeffekter Den kan gå 112 kilometer på en laddning – så länge du inte krämar upp luftkonditioneringen eller har för kul med ljudeffekterna. Är då elbilen Smart For Two Electric den optimala stadsbilen? Den rymmer bara två passagerare, tar väldigt liten plats i trafiken och är lätt att parkera. Elversionen av Smart ser likadan ut som bensinversionen, men har en laddningsingång i stället för en bensinlucka. DEN ACCELERERAR snabbt och köregenskaperna påminner mycket om en vanlig automatväxlad bil med en enkel växellåda och bilen är alldeles ljudlös när den står still. Den kan skryta med noll utsläpp av koldioxid och att vara ljudlös. Det är få delar som måste servas, den har

airbags och batteriet varar i tio år. Den batteridrivna Smartbilen har testats i London sedan 2007 och andra generationen kommer att börja produceras i liten skala nästa år och testas i London, Milano, Rom, Paris och USA. på omkring 100 kilometer i timmen och kan gå 112 kilometer på en laddning i bästa fall. Det räcker för att pendla till jobbet men kan kännas väl nervöst för motorvägskörning. Du kan ladda den i ett vanligt vägguttag med 240 volt. Att den är i princip ljudlös kan innebära en livsfara för fotgängare, något som Smart kontrat med accelerationsaktiverade ljudeffekter, inklusive en som får bilen att låta som Starship Enterprise. EMMA E FORREST

BILEN HAR EN TOPPFART

1

Sat Nav Gps-navigatorn Tom Tom har en applikation med fönsterisättning, högtalare och mikrofon och använder Iphones eget kartsystem. Det finns även en kompass.

2

Zipcar En applikation kopplad till hyrbilsfirman Zipcar, som finns i Storbritannien och USA. Du kan hitta närmaste Zipcar med Ipoden och till och med låsa upp bilen.

motor@metro.lu MARK OBSFELD

REDIGERING: JESSICA CARLESON

3

3

Voice control

En röststyrd funktion som gör att du kan ropa till telefonen att ringa upp din kompis.

Smart For Two Electric kan laddas i vägguttag eller elstolpe.

Metros motorredaktör Emma E Forrest har provkört den lilla Smart Electric Drive. Hon tror att det här kan vara den optimala stadsbilen som går på el.


metro

onsdag 2009-06-17

24 insändare

Sofia Björklund, 23, studerande, Göteborg: – Nej, det tycker jag inte. Det är nog inget spelarna tänker på, det kommer nog automatiskt.

4 tycker till:

Ska det bli förbjudet att stöna på tennisplan?

Dagens rätt Pastasallad med pesto

Nils Holgersson flög inte på riktigt VERKLIGHETSFRÄMMANDE. I

Soltorkade tomater i salladen. Ingredienser (4 port.) 300 gram spiralpasta, fullkorn 1 fpk plocksallad 20 1 liten rödlök min 2 avokador 16 soltorkade tomater 200 gram fetaost i kuber 4 tsk pesto (basilika) 1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Skölj i kallt vatten och låt svalna.

Metro (16/6) kan man läsa att vissa politiska organisationer säljer barnböcker för att de ”visar upp en bild av Sverige som det samhälle som vi eftersträvar”. Är det verkligen det Sverige som beskrivs i Astrid Lindgrens böcker som Folkfronten, Sverigedemokraterna med flera eftersträvar? För i så fall måste de vara ganska ensamma. Emil i Lönneberga: en patriarkal samhällsordning med total makt. Kvinnor utan rösträtt. Fattigstugor och tjänstehjon. Och Elsa Beskow? Här lite hjälp på vägen till något mer verklighetsnära analysresultat i framtiden. Astrid Lindgrens böcker: onekligen underhållande och rara men håller inte riktigt måttet som referenslitteratur. Inte heller kan spöket Laban tas som ett bevis på andevärlden. Knorrhane och Ruskprick kan inte anföras i en debatt om kriminalvård och i verkligheten fanns det ingen mamma med 48 barn på Skrållans gata. Avslutningsvis så har Sörgården aldrig någonsin existerat och Nils Holgersson flög inte på riktigt. ULRIK

När Gud är en man är svensken ateist

2. Skölj och grovriv sallad. Skala och skiva lök och avokado.

Sverige kommer aldrig att bli jämställt så länge vi har en religion som anser att Gud är till 2/3 man (Fadern och Sonen) och bara till en tredjedel ”Helig ande”. Detta är kanske en av de främsta orsakerna till att så många svenskar inte anser sig vara kristna eller ens troende. Många svenskar säger att de inte tror på Gud men att de tror på ”någon sorts högre makt”. Jag tror att många med detta menar

Ida Olofsson, 26, studerar till psykolog, Malmö: – Nej. Stöna mer. Om folk tycker att det är störande så får de exponeras extra.

Dagens PUSS! Min vackra levent, imorrn firar vi 3 och ett halvt år tillsammans! Det har varit en underbar tid, älskar dig massor! Din Astrid Jag ser fram emot att bli din fru. Blivande fru Husak Nelly, såg dina ögon på gårdsfesten. Tänker på dig. Five years Nu förlovar vi oss, Lisette! Puss, Christoffer Snart kommer vårt efterlängtade barnbarn! Stolt farmor, farfar och farbror Tre ord säger allt, Jan. Jag älskar dej!

4. Tillsätt övriga ingredienserna och rör om.

Allt om mat & dryck

Håller du med Marcus Dunberg i dagens kolumn?

att man tar avstånd från den traditionella kristna framställningen av Gud som en man. SAGA

Slöseri att läsa samma utbildning två gånger Kära ”JZ” (16/6): Jag vet inte vilken typ av tidningar du läser. Men nu är det så att det förslag som du kritiserar innebär att man inte ska kunna läsa ämnen som man redan är godkänd i en gång till. Att läsa samma utbildning två gånger när man redan är godkänd första gången är faktiskt slöseri med skattemedel. Vill man ha ett högre betyg än godkänt är det bara att tenta av på egen hand. ELIAS NOTINI SKOLAN.

H

Puss, grattis världens bästa lillasyster på din 24-årsdag den 18/6. Pussar å kramar Storasyster Helena Hoppas du känner dig lika hemma i vårt hem som jag, det är dig jag vill tillbringa mitt liv med. Älskar dig, Erika, av hela mitt hjärta. Puss/bara din D Madeleine, Lilla My, min älskade Lilla Skutt! Jag tycker så himla mycket om dig. Känslorna för dig blir bara starkare. Jag vill vara ditt stöd, din vän och älskare. Jag vill uppleva och ta emot livets med- och motgångar, åldras och leva resten av mitt liv med dig. Madeleine, jag älskar dig! Mattias

TRO.

3. Häll upp pastan i en stor bunke och blanda med pesto.

Mattias Eriksson, 25, brandman, Stockholm: – Nej, klart man ska få låta när man tar i. Det kanske är någon som överdriver men det ingår i spelet.

Sommartidtabellen – vilken chock! KOLLEKTIVTRAFIK. Från en vardag till en annan har vi fått en 45procentig neddragning av antalet avgångar på buss 55 till och från Hjorthagen. Ingen avisering eller information på SL:s hemsida. Är det lika illa med övriga busslinjer i stan? Är det vi som utnyttjar kollektivtrafiken som ska betala utbyggnaden av Norra länken? TROGEN BUSSRESENÄR

Handledarkursen för körkort riktigt usel Jag har en fråga om handledarutbildningen för körkort: Vad är det man ska lära sig? Jag gick på utbildningen, lärde mig inget förutom att man inte klarar körkortet utan körskola och hur det fungerar med deras datorer och läroplan. 22 personer gick utbildningen, det blev 8 800 kronor för tre timmars skitsnack från körskolan. Jag vill vet vad mina 800 kronor för en blankett går till, det är i alla fall inte till mig som

KÖRKORT.

Vill hälsa till min stresstålige far Håkan ”Leoparden” Lundell som flackar runt inne i stan utan att gå in i fasaden. Mvh Johnny Javis Puss och kram till vår pappa Reine från din underbara familj :-) Gör så här: Skriv PUSS följt av texten. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen.

Sofia Albertsson, 27, arkivarie, Stockholm: – Inte alls. Det borde vara tillåtet att skrika könsord för att göra det roligare att titta på tennis.

sms :)

Tyck till direkt med telefonen! Skriv TYCK följt av din insändare. Max 150 tecken. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor.

Ingen kyrkomoms ”Herr Mannefred”: Klart kyrkan inte ska momsbeläggas! Staten har inget med kyrkan att göra. Därför har KD inget att bidra med som parti heller! Papi Jnkpg

De klarar sig inte ”JZ”: De som vill höja sina betyg är de som vill studera vidare i livet. Om de inte klarar av självstudier, hur ska de då klara sig på universitetet? Anonym

Miljön ingen hobby Vad är motorhobbyn värd på en förstörd planet? Mac

ska lära mig köra! Körskolorna utnyttjar detta tvång som PRknep. Jag har inget emot att gå en förberedande utbildning om man lär sig något! Tycker någon att handledarutbildningen var bra? ANNIKA

Värre att äta nötkött än att köra bil ”Marcus Eriksson” (15/6) föreslår att bensinen ska chockhöjas för att det ska kosta att skada miljön. Visst, jag håller med om att folk kör onödiga sträckor med bil. Men att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden. Köttätande skadar miljön mycket mer än vad bilkörning gör. Vegetariskt är dessutom godare! JL

MILJÖ.

Skicka in din insändare med e-post till: insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera.

– originalserie för Metro av Tony och Maria Cronstam – FAVORIT I REPRIS!

mejla till:

tyckomkolumnen@metro.se

Medborgargarden vill ju ingen ha STEFAN WAHLBERG, 12/6. Jag rekommenderar både JO-anmälan och polisanmälan för tjänstefel. Om klockrena cases läggs ner så kan man väcka enskilt åtal vid domstol. Om inte allt detta funkar så återstår bara medborgargarden och folktribunaler vilket ju ingen vill ha. LAGGE

Dagens horoskop Västerländskt VÄDUREN 21/3–19/4

OXEN 20/4–20/5

TVILLINGARNA KRÄFTAN 21/5–21/6 22/6–22/7

LEJONET 23/7–22/8

JUNGFRUN 23/8–22/9

VÅGEN 23/9–22/10

SKORPIONEN 23/10–22/11

SKYTTEN 23/11–21/12

STENBOCKEN 22/12–20/1

VATTUMANNEN

21/1–19/2

FISKARNA 20/2–20/3

Uppdämd energi kommer nu fram. En bra dag att överbrygga motsättningar inom familjen.

Originella idéer och långsiktigt planerande är något som just nu speciellt gynnas av tecknen.

Ett inslag av vänlig omtanke tonar fram i dag för Tvillingen och kärleken visar fram sina bästa sidor.

Du har din egen uppfattning om hur något bäst ska hanteras, men det är tveksamt om du får gehör.

En viss angelägenhet tycks orsaka dig en del problem – och kräva mycket tålamod från din sida.

Det verkar som om du inte har tagit en angelägenhet på tillräckligt allvar – försök reparera det!

En dag med överraskningar kan kräva improvisation – vilket bör kunna passa den påhittiga Skorpionen!

Du ställs inför något oförutsett – kanske en ändring av ditt dagsprogram, som du inte räknat med.

Funderingar och osäkerhet i frågor av känslomässig natur kan just nu inverka menligt på din koncentration.

Tecknen låter antyda att du i något sammanhang bör skruva ner dina höga förväntningar.

Din just nu goda självtillit – och det faktum att du gör ett seriöst intryck på andra – borgar för en bra dag.

Som Kräfta måste du pröva nya vägar som kan visa sig mer framkomliga för att ta dig dit du vill.


metro

onsdag 2009-06-17 SCANPIX

Dagens ord midsommar Helg som i Sverige numera omfattar midsommarafton, midsommardag och följande söndag. Midsommardagen, Johannes Döparens dag, är högtid i kyrkoåret den 24 juni. Sedan 1953 förlagd till den lördag som inföll mellan 20 och 26 juni. Sedan 2003 ägnas dagen åt skapelsen; söndagen ägnas minnet av Johannes födelse. KÄLLA: WWW.NE.SE

ALL OVER PRESS

Kan du inte vara tyst nån gång så mamma får vila? Mathias Obrell, Lund

ALLOVER PRESS

Läsartävlingen Skriv en rolig pratbubbla till bilden. Vinnande bidrag presenteras i Metro nästa publiceringsdag. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag till pratbubbla. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Vinnaren får ”Hungerspelen” av Suzanne Collins (Månpocket). 24 deltagare. Bara en överlever.

Skriv en pratbubbla till bilden.

Rätta lösningar ... ... till gårdagens kryss

Kryssvinnarna presenteras på tisdagar.

... till dagens sudoku. ANNONS För näsbesvär vid pollenallergi För ögonbesvär vid pollenallergi

Skriv KRYSS följt av ordet i det blå fältet. Skicka SMS till 72700 före klockan 24 i dag. Varje SMS kostar 5 kronor. En vinnare per dag vinner ett startpaket från Comviq Kontant med 100 kronor att ringa för.

MNSE-LIV-2009-007

Receptfritt läkemedel McNeil Sweden AB, 169 90 Solna

Dagens horoskop Österländskt RÅTTAN 1984 Umgås inte med folk för ofta. 1972 Arbeta inte för mycket. 1960 En överordnad ger dig råd.

BUFFELN 1985 Du kan lösa ett svårt problem. 1973 Försök hjälpa andra. 1961 Du kan bli förlöjligad av andra.

TIGERN 1986 Du kan förlora pengar eller vänner. 1974 Vänta dig inget resultat. 1962 Du kan få en stor chans.

KANINEN 1987 Du behöver inte oroa dig för någonting. 1975 Uttryck dina idéer tydligt. 1963 Mycket kan förändras.

DRAKEN 1988 Resultatet blir bättre än du väntat. 1976 Var passionerad. 1964 Ta hand om andra.

ORMEN 1989 Var inte stöddig. 1977 Du måste vila ett tag. 1965 Var måttlig.

HÄSTEN 1978 Var inte för emotionell. 1966 Visa dina idéer. 1954 Tiden löser problemet.

GETEN

APAN

1979 Du kan ha en glad dag. 1967 Du kan ta ett steg framåt. 1955 Ha tålamod.

1980 Var inte stöddig. 1968 Du kan ha en tuff tid på grund av ett problem. 1956 Ditt arbete ger resultat.

TUPPEN 1981 Lyssna på andras råd. 1969 Var inte för emotionell. 1957 Ta en chans.

HUNDEN

1982 Du kan få en ny konkurrent. 1970 Många ger dig stöd. 1958 Du måste ta det lugnt.

GRISEN 1983 Tvinga inte dina idéer på andra. 1971 Låna inte ut pengar. 1959 Din inkomst ökar.


metro

26 tv

onsdag 2009-06-17

”Seinfeld” Kanal 5 klockan 23.40 I avsnitt 5, säsong 12, behöver Elaine toapapper, men Jerrys flickvän på toaletten bredvid vägrar dela med sig. Elaines snygge pojkvän klättrar i berg med Kramer och George men då är olyckan framme.

TV-TIPSET I TV 3, TV 6, TV 8 OCH ZTV

Dagens filmtips

Dagens tv-profil Anna Ekberg Ålder: 23. Bor: Göteborg. Familj: Mamma, pappa, lillasyster, pojkvän. Aktuell: ”Stora byggslaget”, i kväll kl 20, TV 3. ULF EKBERG /TV 3

C-G tipsar varje dag i Metro

Seg Cruise på uppdrag Mission impossible 2 action Betyg: 55 Tom Cruise slåss mot virusskurkar och blir kär i juveltjuv (Thandie Newton). Viss spänning men mest segt och pompöst. John Woo (regi) går vilse i sin estetik. (2000) TV 4 Plus kl 21.00 Orädda Anna Ekberg tror på vinst i ”Stora byggslaget”.

”Belysningen är det viktigaste” I ”Stora byggslaget” tävlar åtta personer om att bli Sveriges bästa hemmafixare. En av dem är Anna Ekberg, utbildad feng shuikonsult med ett stort intresse för ljussättning. – Belysningen tycker jag är det viktigaste i hela inredningen. Du kan skapa väldigt många olika stämningar med ljus.

BYGGKAMP.

”Viss spänning men mest segt och pompöst.” Om uppföljaren till ”Mission impossible”

Pratig och tjatig uppföljare

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Det är väldigt mycket vitt, har man mycket intryck runt omkring sig är det skönt att komma hem till något neutralt. Stilen är lite halvromantisk, men samtidigt modern.

The Matrix reloaded sci-fi Betyg: 55 Keanu Reeves & Co försöker avvärja en attack mot Zion. Pratig och repetitiv action men Neo (Reeves) flyger snyggt och bil- och mc-jakten svänger fint. (2003) TV 6 kl 21.00

Rom – öppen stad drama Betyg: 5555 Italienaren Roberto Rosselinis neorealistiska klassiker om en motståndsgrupps kamp mot tyskarna. En stark och omtumlande film med högst påtaglig dokukänsla. Alla aktörer utom Anna Magnani är amatörer och filmens slutscen är oförlömlig. (1945) SVT 1 kl 14.05

Fyll i de tomma rutorna så att alla siffror från 1 till 9 finns med i varje vågrät och lodrät rad samt i varje låda med 9 rutor. Inga siffror ska summeras.

... fem tv-favoriter ”Design: Simon and Tomas”, ”Two and a half men” ”Desperate housewives”, ”Navy CIS” och ”Melodifestivalen”. du framröstad som favorit. Vad tror du att det beror på?

– Att jag har många kompisar, haha. Jag tror att det beror på att de har röstat. Varför borde du vinna?

– Jag är så jäkla envis, vad jag än ska ta mig för är jag inte rädd för att prova. INGRID ARINELL ingrid.arinell@metro.se

Vad tycker du om tv-programmen? Mejla till tyckomtv@metro.se ALL OVER PRESS

Oförglömlig neorealism

På programmets hemsida är

Annas ...

Dåliga nyheter för ”Summerland”-fans DRAMASERIE. Jag

undrar om tv-serien ”Summerland” kommer att visas i repris? Missade den när den gick, skulle gärna vilja se den. TV-TITTARE

Lösningen publiceras på insändarsidan. Mer sudoku på metro.se/sudoku

Senaste gången Kanal 5 visade ”Summerland” var runt 2007/2008 och det finns inga planer på att visa serien igen.

SVAR:

Det kan dröja innan gänget från ”Summerland” syns i rutan igen.

Njut av sol och bad i Mariestad Köp din lågprisbiljett på swebusexpress.se eller ring 0771–218 218


metro

onsdag 2009-06-17

tv 27

ANNONS

Viköperdittguldtillhögstadagspris&pengarnaomgpådittkonto Vi bjuder på en diamant värde 1000 kr

sms24karat.se

SVT1

SVT2

TV3

TV4

Kanal5

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Mäklarna (R) 12.35 Tankens fångar (R) 13.05 Hedebyborna (R) 14.05 FILM Rom – öppen stad. (Roma, città aperta) Italienskt drama från 1945. 15.45 Fotboll: Spanien–Irak

9.00 24 direkt 15.10 Gomorron Sverige 16.00 Rapport 16.15 Renlycka (R) 16.55 Främlingar 1808 17.25 Nyhetstecken 17.35 Oddasat 17.50 Uutiset

6.30 Just shoot me (R) 7.00 Montel Williams show 7.55 Top model 8 (R) 9.40 Rachael Ray 10.30 Våra bästa år 11.25 Extreme home makeover 12.20 The real housewives of Orange County 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Cityakuten 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Sex and the city 17.30 The real housewives of Orange County

5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 13.00 Trav: Dagens rätt 14.30 Doktorn kan komma (R) 16.25 American idol 17.25 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show (R)

6.25 Sjunde himlen (R) 7.10 MacGyver (R) 8.05 Sabrina – tonårshäxan 9.30 Quizzo 11.00 Sjunde himlen 11.50 Providence 12.45 Ellen DeGeneres show 13.35 Ellen 14.05 Rules of engagement (R) 14.35 The Big bang theory (R) 15.05 Vänner (R) 15.35 AFV 16.05 What about Brian 17.00 AFV 17.30–18.30 Grey’s anatomy

18.00 Jorden – en biografi (R) 18.50 Så såg vi sommaren då (R) 19.00 In treatment Amerikansk dramaserie

18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Namnam med Noman Norsk matlagn-

från 2008. Del 26 av 43. Sophie: Sjätte veckan. Paul konfronterar Sophie med en fotobok av hennes pappa, vilket gör Sophie rasande. Även 21/6.

ingsserie från 2008. Del 4 av 8. Denna gång gästas Noman Mubashir av norsk-thailändska Joy Waraya-Michon. Även 19/6 och 20/6.

19.25 Blomsterspråk (R) 19.30 Extras (R) Brittisk komediserie från 2006.

PETER WATH/DR

Som ett brev på posten efter Andys succé kommer bakslaget och pressen är inte sen att drämma till.

20.00 Fotboll : Sydafrika–Nya Zeeland Direkt. Confederations Cup. Från Sydafrika

18.30 How I met your mother Amerikansk komediserie från 2005. Teds föräldrar är i New York för att fira sitt bröllopsjubileum. Robin är orolig att de inte kommer tycka om henne. 19.00 2 1/2 män Amerikansk komediserie från 2005. Jake blir avstängd från skolan efter att han har ritat en oförskämd bild på en storbystad flicka i klassen. 19.30 Sjukhuset Svensk dokumentärserie från 2009. På akuten träffar AT-läkaren Joel patienten Bernt som har tappat en säng på tån.

Frank Ladegaard Erichsen. bruksprogram från 2008. Del 1 av 8. Tjugotreårige Frank Ladegaard Erichsen har köpt en gammal gård. Även 19/6 och 21/6. 19.15 Jan och räven (R) Danskt naturprogram från 2006. Med sin kamera ger sig naturfilmaren Jan Tandrup Petersen ut på jakt efter de vilda djuren i Danmarks fauna. Denna gång: den skygga räven. Även 19/6.

ingsprogram från 2008.

22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30–0.35 FILM Hetta Brittiskt drama från

1982. Anne följer i en äldre kvinnlig släktings fotspår och upplever det mystiska Indien. I rollerna: Julie Christie, Christopher Cazenove. 0.35–1.30 Carnivale (R)

översvämningshotet runt Vänern. Programledare: Karin Mattisson. Även 18/6 och 20/6.

21.00 Fotboll : Sydafrika–Nya Zeeland

Direkt. Confederations Cup. Från Sydafrika. Fortsättning från SVT2. 22.30 Entourage Amerikansk dramakomediserie från 2007. Pengarna för Vinces nya film börjar rulla in, och gänget har skaffat sig en ny lyxig bostad. 23.00 Simma lugnt, Larry! Amerikansk komediserie från 2007. Cheryl hamnar i en livshotande situation och ringer Larry.

20.00 Stora byggslaget Svenskt

0.35 2 1/2 män (R) 1.05 Drew Carey 1.30 Law and order 2.20 Jack och Bobby 3.05–4.55 FILM Poetic Justice. Drama från 1993.

23.30–0.30 Draknästet (R)

0.30 Vem tror du att du är? 1.30–6.00 SVT24

22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Vinnare: V64

Tomas, Jonny, Simon. inredningsprogram från 2009. Det är dags att inreda trävillornas sovrum med klädkammare. 21.00 Lyxfällan Svenskt livsstilsprogram från 2008. De lägger en förmögenhet på leksaker, skönhetsprodukter och skräpmat. 22.00 Generation fett Svensk dokumentärserie från hösten 2008. I en egenproducerad dokumentärserie belyser TV3 den värsta farsot som drabbat västvärlden i modern tid – fetma. 23.00 Sex and the city (R) Amerikansk komediserie från 2003. Carrie undviker New Yorkkylan genom att mysa tillsammans med Petrovsky i hans lägenhet i några dagar. Under tiden blinkar den röda lampan frenetiskt på Carries telefonsvarare. 23.40–0.35 Navy CIS Amerikansk kriminalserie från 2005.

19.30 Rapport med A-ekonomi 19.50 Regionala nyheter 20.00 Uppdrag granskning – sommarspecial Samhällsprogram. Om statens bonuskalas och

2008. Del 2 av 4. Under en tågresa träffar miss Marple på miss Pinkerton som berättar att hon är på väg till Scotland Yard. Detta för att sätta dit en mördare som redan slagit till flera gånger i hennes hemstad.

RDF/TV4

18.45 NYTT 100 procent bonde Danskt lant-

komediserie från 2007. Del 8. Russell råkar träffa på en vacker kvinna i Adams och Jeffs hus och bestämmer sig för att han är kär i henne. Audrey och Jennifer leker äktenskapsmäklare men när Adam och Jeff blir inblandade går inget som planerat. 19.00 The Big bang theory Amerikansk komediserie från 2007-08. Del 14. Leonards ständiga samlande av science fiction-prylar ställer till elände för Penny. Han bestämmer sig för att det är dags att sluta med såna barnsligheter. Även 18/6. 19.30 Vänner Amerikansk komediserie från 1995-96. WARNER BROS.

århundrade. Människor får mer tid och pengar över till att roa sig – nu går startskottet för nöjesindustrin! Vi tittar närmare på konstnärstypen ”dandy”, societetens baler och middagar, tapetdesignern William Morris samt Yellow Kid, föregångaren till dagens tecknade serier.

18.30 Rules of engagement Amerikansk

20.00 Miss Marple Brittiskt kriminaldrama från

ULF BERGLUND/TV3

21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Max 1800-tal (R) UR. Del 7 av 7. Nöjenas

18.15 Lotto, Joker och Drömvinsten 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R) Svenskt matlagn-

DeAnna Pappas.

20.00 NYTT The Bachelorette Amerikansk

23.40–0.35 Jordan, rättsläkare (R)

realityserie från 2008. Del 1 av 13. Det har blivit dags för en ny kalaspingla att hitta sin man. I fjärde säsongen av The Bachelorette möter vi DeAnna Pappas som blev dumpad av ”bachelorn” Brad Womack. DeAnna vann inte Brads hjärta, men väl publikens och nu är det hennes tur att söka en potentiell man. Bland de hundratals beundrare som hört av sig till produktionsbolaget har 25 potentiella kandidater valts ut, och förhoppningsvis finns drömprinsen för just DeAnna bland dem. 21.55 NYTT So you think you can dance Amerikansk realityserie från 2009. Del 1 av 23. Auditions från Brooklyn och Denver. Programledare Cat Deelay.

0.35 Mordkommissionen (R) 1.45 Arkiv X (R) 2.30 Ally McBeal (R) 3.15 Hope & Faith (R) 3.35 South Park (R) 4.00 Survivor (R) 4.45–5.50 Felicity (R)

0.15 Seinfeld 0.45 CSI Miami 1.40 Jimmy Kimmel live 2.30 MacGyver 3.30 Magnum 4.30 Amazing race 5.15–6.05 Seinfeld (R)

Dawn Harper och Christian Jensen.

23.10 NYTT Generande sjukdomar Brittisk

dokumentärserie från 2007. Del 1 av 8. I Storbritannien lider över tre miljoner av inkontinens och en massa andra generande sjukdomar. Många vågar inte söka hjälp för sina problem på grund av att de skäms. I den här programserien behandlar man i varje avsnitt en patient som får genomgå undersökningar av ett expertteam för att ta reda på vad de drabbats av.

23.40–0.15 Seinfeld

Amerikansk dramaserie från 2001.

TV6

TV8

Kanal9

TV4 plus

DR1

TV2 Danmark

8.00 Drew Carey. 8.25 Spin City. 8.50 Knight rider. 9.40 Smallville. 10.35 Xena – krigarprinsessan. 12.00 Våra värsta år. 12.30 Våra värsta år. 12.55 Stargate SG-1. 13.50 Just shoot me. 14.15 Just shoot me. Komediserie. 14.45 Smallville. 15.40 Simpsons. Tecknad komediserie från 1998-99. 16.05 Simpsons. Tecknad komediserie från 1998-99. 16.35 Family guy. Animerad serie från 2007. 17.05 Våra värsta år. Komediserie från 1991-92. 17.30 Våra värsta år. Komediserie från 1991-92. 18.00 Scrubs. Komediserie från 2002-03. 18.30 2 1/2 män. Komediserie från 2003. 19.00 Cops. Realityserie från 2008. 19.30 Simpsons. Tecknad komediserie från 1998-99. 20.00 Simpsons. 20.30 Family guy. 21.00 The Matrix reloaded. 23.35 2 1/2 män. 0.05 Scrubs. 0.35 Paradise Hotel 4. 1.20 Spin City. 1.50 Skål. 2.20 Knight rider. 3.20 Son of the beach. 3.45 Just shoot me. 4.35– 5.30 Xena – krigarprinsessan.

6.00 Deutsche Welle journal. 7.00 Amelia Adamo. 7.30 DiTV. 8.00 Floyds fjordfiesta. 8.30§ Världens bästa shopping. 10.30 En plats i solen. 11.30 Close to home. 12.25 Civilisation: Konsten och politiken. 13.30 Floyds fjordfiesta. 14.00 Insiderns guide till. 15.00 Close to home. 15.55 Civilisation: Konsten och politiken. Brittisk dokumentärserie från 2007. 16.55 Världens bästa shopping. Serie från 2004. 17.25 Floyds fjordfiesta. Norskt matlagningsprogram. 18.00 En plats i solen. Brittisk serie från 2005. 19.00 På heder och samvete. Dramaserie från 2003–04. 20.00 Bones. Kriminalserie från 2005. 21.00 Metro teknik. Svenskt teknikmagasin från 2009. 21.30 DiTV. Börs- och affärsnyheter. 22.00 Paparazzi. 23.20 På heder och samvete. 0.15 Bones. 1.10 Trust. 2.15 VD mot väggen. 3.15 Paparazzi. 4.30 Metro teknik. 4.55 DiTV. 5.20–6.00 Deutsche Welle journal.

6.00 Diagnos mord. 6.45 Cosby. 7.15–8.00 Martha Stewart show. 8.50 Jeeves and Wooster. 9.50 Kustbevakarna. 10.45 Hairy bikers’ cookbook. 11.20 Gränsbevakarna Nya Zeeland. 11.50 Falcon Crest. 12.45 Diagnos mord. 13.40 The bill. 14.40 Cosby. 15.10 Tummen mitt i handen. 15.40 60 minute makeover. Brittisk inredningsserie från 2005. 16.35 Martha Stewart show. Livsstilsserie från 2007-08. 17.30 Vita huset. 18.25 Frasier. 18.55 Hairy bikers’ cookbook. 19.30 Gränsbevakarna Nya Zeeland. 20.00 Cold case. Kriminalserie från 2004-05. 20.55 Grand designs. 22.00 Grand designs trade secrets. 22.35 Criminal minds. 23.30 Daily Show med Jon Stewart. 0.00 Uppdrag: Mord. 0.55 Frasier. 1.25 Vita huset. 2.15 The bill. 3.15 Grand designs. 4.15 Grand designs trade secrets. 4.40 Daily Show med Jon Stewart. 5.00 Tummen mitt i handen. 5.25–5.55 Hairy bikers’ cookbook.

6.05 Dr Phil. Pratshow från 2009. 11.00 Jackpot. Direktsänt spelprogram. 12.20 Experimental. 12.55 Doctors. Pratshow från 2008. 13.40 Glamour. Dramaserie från 2008. 14.10 Grannar. Australisk dramaserie från 2007. 14.45 Dr Phil. Pratshow från 2002. 15.40 Mannen som talar med hundar. Dokumentärserie från 2007. 16.40 Vem dömer Amy? 17.40 Glamour. 18.05 General hospital. 19.00 Dr Phil. Pratshow från 2009. 20.00 Leila bakar. Svensk matlagningsserie från 2007. 20.25 Leila bakar. Svensk matlagningsserie från 2007. 21.00 Mission impossible 2. Action från 2000. 23.20 M.A.S.H. Komediserie från 1972-83. 23.55 ‘Allå, ‘allå, ‘emliga armén. Brittisk komediserie från 1988. 0.25 Law & order: Criminal intent. 1.25 Conviction. 2.15 Law & order: Special victims unit. 3.00 Medier söker bevis. 3.25 Medier söker bevis. 3.45 Commander in chief. 4.30 Ballroom bootcamp. 5.15–6.15 General hospital.

6.00–8.30 Morgenhår. 8.30 Sommerminder. 9.00 Smagsdommerne anbefaler. 9.40 Isoleret set. 10.15 So ein Ding. 10.25 OBS. 10.30 Vi bliver ved! 11.00 Hammerslag i Blokhus. 11.30 Solens mad. 12.00 DR update. 12.10 Kontant. 12.35 Aftenshowet. 13.00 Mig og min alder. 13.30 Ønskehaven. 14.00 Det lille hus på prærien. 14.50 Nyheder på tegnsprog. 15.00 DR update. 15.10 Boogie mix. 16.00 Chapper & Pharfar. 16.15 S, P eller K. 16.30 Ninja Turtles: Tidsrejsen! 16.50 Krampetvillingerne. 17.15 Isa’s stepz. 17.30 Til dans, til vands og i luften. 17.50 Sallies historier. 18.00 Dig og mig. 18.30 TV Avisen med sport. 19.00 Aftenshowet. 19.30 Hvad er det værd? 20.00 Søren Ryge præsenterer. 20.30 Læger for livet. 21.00–22.00 TV Avisen. 21.00 TV Avisen. 21.25 Penge. 21.50 Sportnyt. 22.00 Taggart: Døden checker ind. 23.40 OBS. 23.45 Onsdags Lotto. 23.50–0.40 Boogie mix.

6.00 Nyhederne, trafik og vejret. 6.30 Go’ morgen Danmark. 11.00 Regionalprogrammer. 12.00 Nyhederne. 12.15 Regionale nyheder. 12.40 Grænsepatruljen. 13.05 Lille doktor på prærien. 14.00 Nyhederne og vejret. 14.15 Reba. 14.45 Kongen af Queens. 15.10 Amys ret. 16.00 Nyhederne. 16.05 Regionale nyheder. 16.15 Beverly Hills 90210. 17.05 Venner. 17.30 Venner. 18.00 Nyhederne. 18.10 Regionale nyheder. 18.20 Vejret. 18.25 Go’ aften Danmark. 19.00 Nyhederne. 19.30 Regionalprogram. 20.00 Liebhaverne. 20.35 Den hemmelige millionær. 21.25 Gangstativerne. 22.00 Nyhederne og finans. 22.20 Regionale nyheder. 22.30 Vejret. 22.35 Sportsnyhederne. 22.50 Criminal intent. 23.35 Dags dato: Madeleine – sandheden bag løgnen. 0.25 Venner. 0.55 Venner. 1.20 Station 2 special: Trængsel bag tremmer i USA. 2.05 Rød Zone: Fremmedlegionen på mission. 2.40 Generation Kill.

e l a s 50 MISSA INTE LIVINGS STORA SUMMER...

40%

sale

% 30%

Malmö s Bergsg. 25 s Tel 040-236830 Helsingborg s Garnisonsg 17 (Berga) s Tel 042-152660 WWW.LIVING.SE s ÖPPET: M–F 10 –18. L 10–15. S 12–16


MHMA001AXX17A1V1z00 (Page 1)  

Kvinnans make vittnade om glömskan n å m Sv er ig e– V it ry ss la n d ”Givetvis är vi ute efter att effektivisera, men det kan man göra båd...

Advertisement