Page 1

DU HÅLLER I SVERIGES STÖRSTA TIDNING Allt om helgens

Ronaldo till Real Madrid – för en miljard

TV

STOCKHOLM • FREDAG 12 JUNI 2009

MAGNUS TORLE

sid 40–43

Koenigsegg köper Saab Svenska lyxbilsföretaget uppges slutföra affär sid 02

Barnböcker stöd för extremhögern Astrid Lindgren-klassiker finansierar nationaldemokrater

REUTERS TV

SCANPIX

Extremhögern tjänar pengar på Astrid Lindgrens barnböcker. I Nationaldemokraternas (ND) webbutik säljs både ”Madicken” och ”Emil i Lönneberga” tillsammans med bland annat främlingsfientliga flygblad och islamofobiska affischer. Pengarna investeras i ”den nationaldemokratiska rörelsen”. – Vi är förtvivlade över att böckerna exponeras i ett sådant här

BÖCKER.

Här dansar efterlyste Mladić

sid 28

”Vi är förtvivlade” Astrid Lindgrens barnbarn sammanhang. Vi tar avstånd från allt ND står för, säger barnbarnet Annika Lindgren till Metro. Annika Lindgren säger att de inte vet varifrån ND får sina böcker och att de försökt stoppa försäljningen utan att lyckas.

Nationaldemokraterna är helt oförstående till kritiken: – Astrid Lindgren kan inte föra sin talan, men jag tror att vår politik går i hennes anda, säger partisekreterare Vavra Suk till Metro. sid 03

Astrid Lindgren.

Metro Weekend Stockholms största bilaga sid 26

100-tals barn rädda – för sommarlovet Bris blir nedringda

sid 16

Med Metro varje fredag sid 04

•Alison Lohman blir jätterädd •af Kleen toksågar båtkrog •Allt om Where The Action Is •Jakob Eklund ritar en häst

På söndag börjar årets båtfest i Stockholm sid 12

URBAN BRÅDHE

URBAN BRÅDHE

Framtidshus av trä byggs i Stockholm


metro

fredag 2009-06-12

02 nyheter

Husrannsakan i Röda korset-härvan Polis och åklagare har nu inlett en förundersökning mot den bedrägerimisstänkte Röda korset-chefen. Mannen har TT förhörts och en husrannsakan har gjorts. Det var i slutet av maj som chefen på hjälporganisationen sparkades.

Fler köper cd-skivor

Hej och välkommen till Sveriges största tidning. I dag är det fredag och det betyder att Metro Weekend – Stockholms största nöjesbilaga – hänger med. Det är sista bilagan för min del som redaktör och sista bilagan före sommarlovet. Men i augusti är Metro Weekend tillbaka – håll ut, bit ihop och HANNAH SJÖSTRÖM, BILAGEREDAKTÖR ryck upp dig.

Efter många års nedgång ökar nu försäljningen av musik-cd:n i Sverige, uppger Sveriges Radios P3 Nyheter. Enligt radioprogrammet lyfte försäljningen med 14 procent från januari till och med maj. TT

SCANPIX

MAGNUS TORLE

Nyheter

Välkommen till Metro!

Koenigsegg vs Saab

Hallå där ... ... Susanne Larsson, i Viksjöfors i Hälsingland.

Företaget KOENIGSEGG: Producerar exklusiva sportbilar, säljer runt 20 bilar per år till höga priser. Grundades 1994. SAAB: 2007 såldes 125 207 bilar. Första Saaben kom 1947.

En björn av den här typen sprang in i Susannes barnvagn.

Image och pris KOENIGSEGG: Skräddarsydd med extrem kvalitet efter köparens plånbok. En bil kostar från 4 miljoner kronor och uppåt. SAAB: Lägger stort fokus vid säkerhet och miljö. En ny Saab 9-3X ligger på runt 315 900 kronor.

Du var visst med om en smitningsolycka i veckan.

– Va? Du menar björnen? Ja. Vad var det som hände?

– Jag var ute och gick med barnvagn och hund och pratade i telefon när jag såg något mörkt i diket. Sedan kom en björnunge upp på vägen och sprang rakt in i barnvagnen.

Anställda KOENIGSEGG: 45. SAAB: Drygt 4 000. Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg gick inte att nå i går. Inte ens hans pappa, Jesko von Koenigsegg, fick detaljer kring ett eventuellt köp av Saab.

SUPERAFFÄREN

Uppgifter: Familjeföretag från Ängelholm köper jätten Saab Svenska Koenigsegg köper Saab Automobile – med norska pengar. Supersportbilstillverkaren från Ängelholm har undertecknat en avsiktsförklaring om köpet, som ska genomföras med hjälp av norska investerare, uppger SVT:s Rapport. I går ville vare sig Saab eller ägaren GM kommentera uppgiften, men statssekreterare Jöran Hägglund (C) bekräftade för TT att förhandlingar med en av köpar-

na var intensiva och i slutskedet. Enligt TV 4 kan GM lämna ett besked redan i dag. Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg gick inte att nå – inte ens hans far kunde bekräfta att affären gått i lås: – Förhandlingar pågår, säger Jesko von Koenigsegg. – Jag har försökt ringa min son för att få den första rapporten, men som vanligt kommer jag bara till telefonsvararen ”Please send an SMS or call me later”. Sportvagnstillverkaren har länge nämnts som en

av de slutliga huvudspekulanterna i striden om Saab. Nyheten överraskar inte fordonsindustrianalytikern Michelle Krebs i USA. – Blir affären av så betyder den väldigt mycket för Saab. Huvudägare i Koenigsegg är norska investmentföretaget Eker Group,vars ägare Bård Eker har sagt att han vill köpa Saab, rapporterar Rapport. Bård Eker var inte heller anträffbar i går. PATRICK EKSTRAND FREDRIK HANSSON

Christian von Koenigsegg – mannen som förverkligar sina drömmar Mannen som verkar bli Saabs ägare har drömt om bilar sedan barnsben. ”Jag är en envis, orädd och genomförande person som inte låter en dröm stanna vid en dröm”, sa Christian von Koenigsegg i en tidigare Metrointervju. Och det verkar vara ganska naturligt att han har norskt kapital bakom sig. ”Jag blev som femåring fascinerad av

cykelreparatören i ’Flåklypa Grand Prix’ som på en fjälltopp i Norge byggde en häftig sportbil och jag tänkte att en sån kan man tydligen göra när man blir vuxen.

Oj då. Gick det illa?

– Det hände inte så mycket, men jag blev skiträdd och sa till min väninna "Men fy fan, det är en björn" och sedan slängde jag på luren. Sedan ringde jag min karl som jobbar som rovdjursspårare på länsstyrelsen och han sa "Ta det lugnt och backa". Jag gjorde tvärt om , det som man inte ska göra, och började att springa. Är det mycket björn där?

– Ja, jag såg en i söndags och kvällen före stötte sonen på en björn. Är det fler barn på gång? Om det blir en son kan han ju alltid få heta Björn.

– Nej, det tror jag inte. Björn finns det tillräckligt gott om här. PATRICK EKSTRAND patrick.ekstrand@metro.se

Koenigsegg CCX.

Nyheter i korthet LIVSFARLIGT. Heroinmissbrukare

Affären slutförs enligt medieuppgifter i Zürich, Schweiz.

Facket: ”Vi kan inte säga något” FRÅGANDE. Anette Hellgren, ordförande i Unionen vid Saab Automobile och personalrepresentant i styrelsen, säger att hon inte hört något om att Koenigsegg köper Saab. – Många har ringt och frågat, men jag kan inte säga något. Jag vet bara att förhandlingar är i gång, säger Hellgren. TT

Håkan Matson, Dagens Industris bilexpert: Jesse Toprak, analytiker på Edmunds. com Matts Carlsson, analytiker Göteborg Management Institute

Hur troligt är det att affären blir av?

Är affären bra för Saab och Koenigsegg?

Hur påverkar den här affären jobben?

Mycket troligt. Den här formen av ägande med en grupp investerare är den som Saab har sökt. Flera källor pekar på att det stämmer.

Svårt att bedöma innan man vet vilka, förutom Koenigsegg, som står bakom och var pengarna kommer ifrån. Går inte att säga om det är bra än.

Kortsiktigt så räddar det förstås jobben. Risken finns ju att de nya investerarna inte heller är tillräckligt starka och då har vi en ny kris.

Det är mycket troligt och det faktum att Koenigsegg är ett svenskt företag talar för det. Det har talats om Koenigsegg som en av de främsta spekulanterna.

För Saab är den livsviktig. Kortsiktigt är det en bra affär för Saab och långsiktigt är det en bra affär för Koenigsegg om de gör rätt.

Det bästa tillfället att skära ner är i början, men 4 000 anställda verkar inte vara för mycket. Kanske behövs fler om Koenigsegg lyckas få upp volymen.

Jag tror att man ligger väldigt nära en lösning, antingen med Koenigsegg eller med någon av de två amerikanska investerarna.

Det ser väldigt spännande ut. Med den ganska konservativa försäljningsprognos man har så tror jag att det är en god idé för investerarna.

Under någorlunda normala förhållanden är jag inte ett dugg orolig för jobben i Trollhättan. Saab är redan slimmat och kan behöva nyanställa i framtiden.

SLAPPT. LO kräver hårdare krav och skärpt tillsyn på finansmarknaden. Finanskrisen visar att kontrollen över banker och finansiella institutioner är för slapp, anser facket. TT USELT. Socialdemokraterna i valet till EU-parlamentet gjorde sitt sämsta resultat någonsin i ett allmänt val. Det framgår av Valmyndighetens slutliTT ga resultat från EU-valet.

Dagens fel I GÅRDAGENS METRO ...

... har inga fel rapporterats.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 45075, 104 30 Stockholm. Telefon: 08-402 20 30. Internet: www.metro.se Chefredaktör och ansvarig utgivare: Per Gunne. Trycks i Stockholm, 2009. RS-kontrollerad upplaga mån–fre 271 100 ex, lör 139 400 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.

REDIGERING: SOFIE TIRU

SCANPIX

Experterna: Troligtvis bra för båda

i Malmö har börjat injicera det verksamma ämnet från medicinska, smärtstillande plåster. Det här missbruket är livsfarligt, varnar narkomanvården. TT


metro

fredag 2009-06-12

Klicktoppen på metro.se 1. Världens 15 bästa modebloggare utsedda. 2. 16-åringarna sms:ade om mordet i veckor. 3. Sommaren är kass Ledin. 4. Slängde madrass – med 8 miljoner kronor. 5. Nu kommer busvädret.

Senaste nyheterna››

nyheter 03 KINGA LEZANSKA SJÖLIN

”Det här är så dumt” Astrid Lindgrens barnbarn rasar mot ND:s försäljning

Regnvädret som kom till Malmö i går kväll drar vidare norrut i dag.

SMHI varnar för oväder – och översvämningar

I webbshopen säljs bland annat ”Emil i Lönneberga”.

VÄDER. Det vankas riktigt busväder de närmaste dygnen. I södra Sverige varnar SMHI för stora regnmängder som kan vålla översvämningar och trafikproblem. Även vindarna väntas bli besvärliga. Vädertjänsten har utfärdat en varning klass 1 för södra Sverige. Enligt definitionen betyder det ”väderutveckling som innebär vissa risker för allmänheten och störningar av en del samhällsfunktioner”. Även Stockholm väntas bli drabbat av ovädret. TT

pagerar för förskolor för ”etniska svenskar” har han inget svar på. – Det här är så dumt. De måste vara fullständigt okunniga om vad Astrid Lindgren under hela sitt liv tagit ställning för, säger Annika Lindgren. Salktråkan AB känAnnika ner inte till Lindgren. något juridiskt sätt att stoppa Nationaldemokraternas försäljning.

Bortfrysta gubbar DESSERT. Nattfrost

har orsakat stora skador på jordgubbsfält i Mellansverige. Kommer inte värmen inom några dagar lever jordgubbarna farligt inför midsommar. TT

Följde kvinna hem – överföll henne MISSHANDEL. En

INGRID ARINELL ingrid.arinell@metro.se

33-årig kvinna lät en man följa henne hem. Då ska han ha misshandlat henne brutalt och försökt våldta och strypa henne. Dessutom stal han hennes värdesaker. I går åtalades 49-åringen vid tingsrätten i Göteborg. METRO

Astrid Lindgrens böcker säljs av Nationaldemokraterna.

Beställ sommarens sommareens 72007! topp påå SMS 72 2007! Så här enkelt är det: d VVälj älj din favoritfärg och o skriv ett SMS med texten: texxten: ”Metro färg storlek” (ex. ”M ”Metro Metro blå 38”). Skicka till 72007. SMS:et kostar endast 1,- + ev ev.. tra trafikavgift. afikavgift. TToppen oppen o kommer att skickas till abo abonnemangsinnehavaren onnemangsinnehavaren inom 10-14 vardagar vardagar.r. Om du ej är abonne abonne-mangsinnehavaren, m angsinnehavaren, uppge namn och o adress till den som ordern skall registreras registreras på. Önskar du betala via faktura anger du även ditt pers personnr. sonnr. Då fakturerar vi dig i slutet av månade månaden en (kostnad 19,-). I annat fall tillkommer en postförskottsavg postförskottsavgift gift på f.n. 49,- när du hämtar ut ditt paket.

NU ENDAST

99,FR I

+

Svart

Röd

Vit

Blå

Lila

Finnss i storlek: 34/36, 38/40, 42/44, 46/48 Finn

Rosa

! EN

HEM TOP a P S:

9 FRAKT (44,

0)

För mer köpinfo gå iin på laredoute.se laredoute se eller rin ring ng 033-48 033 48 20 00

SM

REDIGERING: PETER LÖWENDAHL

På webbplatsen trängs främlingsfientliga flygblad och islamofobiska affischer tillsammans med ”Madicken” och ”Emil i Lönnerberga”. Genom att handla hjälper du till att stödja nationaldemokratiska rörelsen, står det på hemsidan. – Vi vet inte varifrån de får sina böcker. Vi har försökt stoppa dem förut, men inte lyckats, säger Annika Lindgren på familjeföretaget Saltkråkan AB som förvaltar författarens verk. Nationaldemokraternas partisekreterare Vavra Suk är förvånad över att försäljningen inte uppskattas: – Astrid Lindgren kan inte föra sin talan, men jag tror att vår politik går i hennes anda, säger han. Hur Astrid Lindgrens engagemang för barns och flyktingars rättigheter rimmar med ett parti som pro-

SCANPIX

Nationaldemokraterna (ND) tjänar pengar på Astrid Lindgrens böcker. Nu rasar barnbarnen. – Vi tar avstånd från allt ND står för, säger Annika Lindgren till Metro.


metro

fredag 2009-06-12

ISOLERADE. I

helgen visas Stockholms passivhus för allmänheten. De fyra arkitektritade villorna i Upplands Väsby är utrustade med extra isolering, vilket sänker energiförbukningen. Taken är utrustade med solfångare. Husen visas på söndag klockan 14–15 på Vikingavägen i Bollstanäs, Upplands Väsby. Villorna är de första serieproducerade passivhus som privatpersoner kan köpa. METRO

14 000

kronor. Så mycket kommer varje svenskt hushåll att lägga på semestern i år, enligt en rapport från Nordea. Det är 9 procent mer jämfört med förra året. Drygt 1 000 personer i åldern 18–65 år har intervjuats i undersökningen, där tre fjärdedelar uppger att de inte påverkats av den ekonomiska krisen. TT

Lindra pollenbesvären snabbt.

läkemedel Receptfriapttoteket! på

Får ej ges till barn under 12 år.

www.ratiopharm.se

Miljöområde planeras i Norra Djurgårdsstaden Radhus på höjden i trä. Det planeras i Stockholms miljöområde, Norra Djurgårdsstaden. Huset är ritat av arkitektbyrån Wingårdh på uppdrag av Folkhem. – Det är en utmaning, säger projektledaren Catherina Fored på Folkhem. Det är första gången vi bygger ett massivt trähus i flera våningar. 33 bostäder ryms i huset som kommer att täckas med ett grönt tak av växter. – Vi har försökt skapa en boendemiljö som underlättar för människor att vara klimatsmarta, säger Thomas Stoll, planarkitekt för miljöstadsområdet. Våren 2011 är det byggstart för trähuset. HANNA GÖRANSSON hanna.goransson@metro.se

”En utmaning.” Catherina Fored, Folkhem

Pollenprognos LULEÅ

i dag i morgon sön

ÖSTERSUND

UMEÅ SUNDSVALL STOCKHOLM GÖTEBORG

Det massiva trähuset kommer att rymma 33 bostäder och får ett grönt tak av växter.

Metrofakta Miljöområde anpassat för klimatet Byggstart: Våren 2010. Storlek: 246 hektar. Sträcker sig från Hjorthagen via Värtahamnen till Loudden. Karaktär: Miljöprofilsområde med 10 000 nya bostäder. Gång- och cykelvägar ska göra

det lättare för de boende att ställa bilen. Tre övergripande mål för miljöområdet: Klimatanpassat. Minimerat utsläpp av koldioxid. Fossilbränslefritt 2030.

KVINNOR d e m a t KAN HÄLSA HEM! Oatly Havredryck passar alla och är gjord av renaste svensk havre. På en och samma gång får du protein, kolhydrater, brer och vegetabiliska fetter. Helt naturlig hälsa! www.oatly.se

Prosit!

Visionsbild över Norra Djurgårdsstaden.

Nu i mejeri kylen!

MALMÖ

Fullständig pollenprognos finns på metro.se L=Låga halter M=Måttliga H=Höga i.h=inga halter i.u=ingen uppgift Pollengprognosen är representativ ca 10 mil från källorten

Källa: Naturhistoriska riksmuseet/SMHI

REDIGERING: SOTIE TIRU

Ta en titt på nya energisnåla villor

Framtidshus i trä byggs i Stockholm

ANNONS

WINGÅRDH ARKITEKTKONTOR

Skiss av ett passivhus.

Laddstationer för elbilar, led-belysning och bergvärme. Så ska det nya garaget som byggs under Högalidskyrkan bli klimatsmart. Tvåhundra bilar ska få plats och anläggningen beräknas vara klar sommaren 2010.

DYNAGRAPH AB/STOCKHOLM.SE

GÖSTA WESTERBERG ENERGIHUS

04 nyheter

Miljögarage byggs i Högalid


Gäller samtliga badkläder, shorts och pikétröjor. Blanda som du vill. Gäller alla varumärken. Vi bjuder på den billigaste. Erbjudandet gäller till och med söndag 14/6. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

För oss är det en sport att ge det bästa priset!

© STADIUM COMMUNICATIONS 2009. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

Välj 3. Betala bara för 2!


metro

fredag 2009-06-12

06 nyheter

Årets Rosa bandet-gala i Malmö Oktober är Rosa bandet-månad – då kampen mot bröstcancer uppmärksammas extra mycket. Ett festligt inslag är Rosa bandet-galan som i år ska hållas i Malmö Arena. METRO

Metrointervjun Inflytelserik världspianist och sexsymbol i staden STIG ALMQVIST

Lang Lang Namn: Lang Lang. Ålder: Fyller 27 på söndag. Bor: New York och Peking. Familj: Singel. Aktuell: Med en Lang Lang-helg på Konserthuset i Stockholm. I dag tillsammans med Kungliga Filharmonikerna och i morgon på egen hand.

Stefan Wahlberg Tv-producent och journalist

V

Lang Lang vill sprida den klassiska musiken till unga människor. – Jag bryr mig inte om ifall jag betraktas som en superstjärna eller inte.

Världspianist – och förvånad sexsymbol

VÄRLDSPIANIST. Lang Lang har varit i Sverige många gånger förr och spelat, men den här gången kommer han som den klassiska musikens allra hetaste superstjärna. Den kinesiske pianisten är så inflytelserik att han på hemmaplan skapat en armé av pianister. Och hans utstrålning har placerat honom på amerikanska kändistidningen Peoples lista över världens tio sexigaste män. Lang Lang fick sitt världsgenombrott efter öppningsceremonin av de olympiska spelen i Peking i fjol. Men även om fansen blivit lite mer hysteriska sedan han spelade på Nobelfestligheterna verkar han vara samma ödmjuka kille som förr. – Jag bryr mig inte om ifall jag betraktas som en superstjärna eller inte. Men det har hjälpt mig att få en större publik. Och mitt mål är ju att influera unga människor, få dem att lyssna på klassisk musik och få fler att komma till konserthusen.

”Det var något de tog fram till de olympiska spelen, men de säljs fortfarande. Snart får jag också en egen halsduk. Och så har jag ju mitt piano som har specialdesignats för barn.” Lang Lang om sina skor The Lang Lang Adidas Mitt favoritklipp med dig på Youtube kallas för ”Lang Lang gone mad”, där du både spelar och karatesparkar.

– Ha ha, det är ganska gammalt. Det är från när jag var tonåring och en stor fan av tv-spel. Det var ett sätt att illustrera ett stycke musik för unga, att det gav mig samma känslor som tvspelet ”Street fighter”. I dag kanske jag skulle ha sagt ”Terminator 3”. Jag såg den här i går och det var en fantastisk film. Du skapar dina egna konkurrenter.

– Ja, precis som på alla

andra håll är det popmusik som gäller i Kina. Men det är ändå lite annorlunda där eftersom kineserna älskar piano. Just nu finns det 40 miljoner barn där som håller på att lära sig spela det. Du rankas av Time Magazine som en av världens 100 mest inflytelserikaste människor, bland annat för din förmåga att blanda högt och lågt. Händer det något sådant nu?

– Jag skulle vilja göra mer crossover, men har inte hittar rätt person för det ännu. Jag har en del trevliga vänner i popbranschen som Alicia Keys och Kanye West, men att hitta rätt slags

arbete som skulle fungera är svårt. Jag har nyligen också spelat in två soundtrack. En till ett japanskt drama och till en Hollywoodfilm som heter ”Shanghai”.

Vänta lite nu. Det är väl Mikael Håfströms film?

– Det stämmer! Jag träffade honom efter inspelningen. Det är en amerikansk film som utspelar sig i Kina och min uppgift var väl att addera lite kinesisk krydda. Apropå krydda. Du är en av världens sexigaste män, enligt People.

– Ja, det var verkligen en överraskning, ha ha. Jag menar, var är mitt sexpack? Men det förändrar ingenting, jag ägnar mig åt det jag älskar mest och det är musiken. Mitt liv är alltför hektiskt och schemabundet, med resor över hela världen, så något förhållande har jag inte tid med just nu.

Lang Lang fick smak för klassisk musik efter att som tvååring ha sett tecknade Tom och Jerry framföra Franz Liszts ”Ungersk rapsodi”. Men i sin självbiografi ”Journey of a thousand miles” berättar Lang om när han som nioåring misslyckades med att ta sig in på Pekingkonservatoriet och allt

Allt började med Tom och Jerry››

brast för pappan. Familjen hade vanärats och han uppmanade sonen att ta livet av sig. – Min barndom var inte som andras. Jag fick inte ägna mig

ärlden är så stor, så stor – men störst av allt är ändå den svenska byråkratin! Och nu har den överträffat sig själv igen. I över 15 år var en man misstänkt och åtalad för bland annat bokföringsbrott utan att varken åklagare eller domstol lyfte ett finger för att få ärendet avgjort. Förutom att ett par av brotten hann preskriberas så visade det sig slutligen att mannen var oskyldig. Stockholms tingsrätt, som är den största boven i dramat, skyller på ”intensiva omorganisationer” och ”hög arbetsbelastning”. Chefs-JO Mats Melin konstaterar att deras handläggning ”präglas av total passivitet” och inte bara bryter mot svensk lag utan också ”står i uppenbar strid” med Europakonventionens krav på en rättvis rättegång Kyrkogårdsinom skälig tid. vaktmästaren Detta är djupt olustigt. från Vännäs som Europadomstolen för friades av tingsrät- mänskliga rättigheter har ten – trots den nämligen vid tio tillfällen svenska nationalfällt Sverige för oskäligt rädslan för döden. långa väntetider i domstolarna. Man har till Gamla, goda och med slagit fast att detta Benny utgör ett allvarligt hot mot Andersson … Vad själva rättsstaten. har du nu ställt till Fallet från Stockholms med där hemma? tingsrätt är dessvärre bara toppen av det isberg av ineffektivitet som har slagit rot i den svenska byråkratin. Vad sägs om till exempel Försäkringskassan? Men om du tror att lata ämbetsmän och nonchalanta handläggare får sota för sina tillkortakommanden, så tror du fel. Just hög arbetsbelastning har nämligen blivit ett av de vanligaste argumenten för att rättfärdiga till och med rena lagbrott inom denna kolossala papperskvarn. JO:s ”allvarliga kritik” utgör därmed bara ännu en knäpp på den byråkratiska näsan innan den försvinner ner i rullornas djupa arkiv.

F

örsök att själv hänvisa till hög arbetsbelastning nästa gång du råkar betalar in skatt eller p-böter en dag för sent – eller när dina deklarationer, ansökningar eller svar på förelägganden inte har kommit in i tid. Då är myndigheterna skoningslösa! Och vi medborgare underkastar oss pedanteriet – främst eftersom vi är rädda för att få vår enkla vardag rubbad av det hot som ett brunt fönsterkuvert på hallmattan kan innebära. Det är därför inte bara rimligt, utan också en statsvetenskaplig grundsats, att vi medborgare kan ställa lika stora krav på våra myndigheter som de ställer på oss. Glad midsommar, alla hunsade skattebetalare!

PETER LINDHOLM peter.lindholm@metro.se

Lang Lang Uppmanades att begå självmord som nioåring

Lang Langs många autografer.

Den svenska byråkratin är störst av allt

så mycket åt lek, men som tur är, är inte musik tråkigt. Den är en passion! Hade det bara handlat om att öva skalor hela dagarna hade det varit en fruktansvärd uppväxt. Men bortsett från 1 timme och 20 minuter om dagen var det trots allt ganska bra, säger Lang Lang. METRO

Läsarna tycker till om kolumnen på metro.se

Hur har de mage att döma folk? Varför ska jag följa lagen när tingsrätten inte gör det? Hur har de mage att döma folk när de inte är bättre själva? Snacka om rättsröta. Ur led är tid

Staten har blivit en fiende Staten har blivit en fiende till sina medborgare för länge sedan. Myndigheterna tror att vi skattebetalare finns till för deras skull och inte tvärtom. Mimmi K


Ladda för sommarliv

Nivea Extreme Resist, mascara 109:– (139:–)

Nivea Visage Aqua Sensation, dagcreme 50 ml 79:– (98:–)

Fyll necessären med säsongens alla måsten, så att du när som helst kan ge dig av på sommaräventyr. Välkommen till Åhléns.

Veet Wax Strips, hårborttagningsvax

49:–

Schwarzkopf Gliss Asia Straight Schampo 250 ml jfr pris 76:–/liter Balsam 200 ml jfr pris 95:–/liter

Max Factor Nailfinity, nagellack 69:– (85:–)

19:--/st (40:–/st)

Tri-Aktiline Instant Deep Wrinkle Filler* 30 ml

Garnier Ultra Lift Pro-X, dagcreme 50 ml 109:– (145:–)

Wella Viva, hårfärg 79:– (95:–)

395:–

Gillette Venus Embrace, rakhyvel och rakblad

210:–

Nyhet! Dove Go Fresh, duschcreme 250 ml

25:– (39:–) jfr pris 100:–/liter

PS. Vi har även necessärer.

* Finns på utvalda Åhlénsvaruhus Gäller 12/6–1/7 2009, sŒå länge lagret räcker.

Tusen möjligheter


tele2.se • 0200-22 22 02

metro

fredag 2009-06-12

Läs mer om mordet››

08 nyheter

LOTTA IMBERG

FRIENDSHEEP! ANVÄND HELA MÅNADSBELOPPET (269 KR/MÅN)

MOBILEN INGÅR!

Förtvivlade hälsningar till den mördade Therese Johansson Rojo vid mordplatsen i Spånga.

Unikt att flickor mördar flickor Extremt ovanligt med tonåriga mördare Tonårsmord är sällsynta. Planeringsmord är ännu ovanligare. Att en flicka dödar en annan flicka är helt unikt. – Jag känner inte till något fall, säger Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet och expert på dödligt våld. Mordet på Therese Johansson Rojo, 15, verkar ha planerats i flera veckor av de två häktade 16-åringarna. Mordet är mycket ovanligt och på flera punkter skiljer sig fallet från tidigare tonårsmord. I snitt faller runt fem tonåringar i åldern 15–19 år

”Jag känner inte till något fall.” Mikael Rying, kriminolog om flickor som mördar flickor offer för dödligt våld varje år i Sverige – och att en tonåring dödar en tonåring sker runt två gånger per år. Både offer och gärningsmän är oftast en man eller en pojke. Den 16-åriga flickan är häktad för anstiftan till mord, vilket är att jämställa med mord. Att en tonårsflicka mördar en annan flicka, där mordet dessutom

kan vara planerat, är extremt ovanligt i Sverige. – Det finns överhuvudtaget ingen tonårsflicka som mördat en annan tonårsflicka de senaste 20 åren, säger Mikael Rying som gått igenom samtliga fall av dödligt våld sedan 1990. Motiven för tonårsmord är ofta svartsjuka eller separation i ett förhållande. Historiskt finns nästan alltid en psykisk störning bakom. – De kan vara lättkränkta, ha svag impulskontroll eller lida av en autistisk störning, säger Mikael Rying. PETTER SUNDSTEN petter.sundsten@metro.se

Analys ”Kallt blod” är nära nog unikt

Med Kompis Pott ringer du för 0 kr/min till 3,5 miljoner Tele2och Comviq-mobiler. Till övriga operatörer kostar det 69 öre i minuten. Tecknar du nu, får du dessutom musikmobilen Sony Ericsson W595 för bara 269 kr i månaden. Och då får du ringa, SMS:a, MMS:a och surfa för hela månadsbeloppet. Vartenda öre! Beställ på tele2.se eller hos närmaste återförsäljare. Välkommen till Tele2 - Born to be cheap!

Så kan man bo i Djursholm.

Bäst och sämst Bästa kommunerna: 1. Danderyd (1) 2. Vellinge (4) 3. Täby (7) Erbjudandet gäller t o m 090831 eller så långt lagret räcker. SMS och MMS 69 öre/st, Öppningsavg 79 öre/samtal. Inträde 99 kr. Bindningstid 24 mån. Uppsägningstid 3 mån. Lägsta totalkostnad 6 555 kr (inträde 99 kr + 269 kr x 24 mån). Ej utnyttjat månadsbelopp kan ej överföras till nästkommande månad. För fullständig info se tele2.se

Sämsta kommunerna: 288. Ljusnarsberg (290) 289. Filipstad (284) 290. Munkfors (287) Förra årets placering inom parentes. KÄLLA: FOKUS

blod”, av en ensam gärningsman som oftast är just man. Ofta är alkohol inblandat och ofta sker dåden i eller inför en grupp jämnåriga. Tonårsmorden utgör endast ett par procent av allt dödligt våld och det handlar om mellan ett och tre fall per år. Nivån har i princip varit konstant de senaste 30 åren. Stefan Wahlberg Rättslig expertkommentator

Danderyd bästa plats att bo på LEVNADSTANDARD. I Danderyd är det bäst att leva – för andra året i rad enligt tidningen Fokus årliga kommunrankning utifrån 30 kriterier, från brottslighet och självmordsfrekvens till sjukfrånvaro och lärartäthet. I Danderyd är invånarna så friska, så rika och tillvaron så trygg att kommunen återigen kniper förstaplatsen. I Norrland är livet bäst i Åre kommun och i södra Sverige är det invånarna i Vellinge kommun som bor bäst. Jämtländska grannkom-

munerna Bräcke och Berg har tappat flest placeringar sedan förra året och ligger nu på plats 262 respektive 225. Trelleborgs komun har utsetts till årets klättrare, från en plats i botten till en plats i mitten. Ett bättre företagsklimat och mer utbildad personal inom äldreomsorgen är saker som kommunen har arbetat med, enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård (M). – Det här är ett kvitto på att åtgärderna betalar tillbaka sig, säger Ulf Bingsgård. TT

REDIGERING: JESSICA CARLESON

SCANPIX

Om åklagarens uppgifter stämmer om att dådet i Stureby hade planerats ”i kallt blod” under två veckor, så är fallet nära nog unikt. Bara steget från ett känslomässigt infall till en allvarligt menad planering mellan två människor är väldigt långt. Vägen därifrån till det fullbordade brottet är dock ännu längre och kantas av en mängd psykologiska spärrar som normalt borde slå till hos åtminstone en av personerna. De allra flesta tonårsmord är rena impulsdåd som begås i affekt, alltså i ”varmt


30–50% på stora delar av vårens sneakers, jeans, T-shirts, jackor och en massa andra kläder.

Prisexempel (från vänster) Mouli T-shirt Flera modeller 248:– ord 499:– G-Star Jack Pant Herr 598:– ord 1099:– Nike Cortez Leather Unisex 498:– ord 899:– Tretorn Nylite Dam, flera färger 298:– ord 499:– G-Star Spark Straight Dam 598:– ord 1099:– Red Collar Project Roscoe Bag Kaki, navy 298:– ord 499:– Adidas Firebird Women 398:– ord 699:–

Stockholm Norrlandsgatan 11

Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

Red Summer Sale.


metro

Dagens internet Nanok Bie tipsar varje dag i Metro

En hel värld av post it-lappar Här ett imponerande slutprojekt från en konstskola. Med eoner av tid och ett oerhört tålamod har Bang-Yao Li skapat en kort men fyllig post it-film, där nästan all handling utgörs av just lappar som flyttas runt på en vägg. Som motiv är Bang-Yao mest inspirerad av datorns och nätets olika symboler och typiska rörelser (muspekare, bilspel eller ”Arkanoid”). Här finns också interaktion mellan skådespelaren och post-it-lapparna, exempelvis behöver Bang-Yao ett paraply när post it-lapparna börjar regna ner över honom.

PROJEKT.

Mejla tips till: nanok@metro.se

Fler tips från Nanok»

Helsingfors ......................................+0,74 Paris............................................................+0,59 Moskva ................................................+0,58

Följ Sveriges ekonomi minut för minut på www.metro.se»

Valutakurser: Euro..................10:77 Dollar............07:62 Pund................12:64

€$£

Smink och datorer krisens stora offer Här är konkurser vanligast Företag som säljer smink, skor och datorer drabbas värst av krisen. Där ökar konkurserna mest. – Vi drar ner på alla typ av konsumtion som inte upplevs som nödvändig, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI). Det är affärs- och kreditupplysningsföretaget UC som har sammanställt antalet konkurser inom detaljhandeln. Värst är det för kosmetikaföretagen. – Många ändrar sina konsumtionsmönster i dåliga tider. Man avstår vissa lyxbetonade produkter och

Konkursligan Branscher som toppar listan Smink Skor Datorer Smycken KÄLLA: AFFÄRS- OCH KREDITUPPLYSNINGSFÖRETAGET UC.

Hallå där Metrobloggaren ... ... Jonas Lindh,

MONTAGE. FOTON: SCANPIX

nanok.com/dlp

+2,0 %

New York ........Dow/Nas +1,1/+1,25 London ..................................................+0,78 Frankfurt ............................................+1,11

köper generellt billigare produkter, säger Fredrik Polland på UC. Försäljningsstatistiken från HUI pekar åt samma håll. – Vi sparar på lyxen, säger Jonas Arnberg. Smink och de där extra paren sommarskor väljer vi bort. Men en del unnar vi oss – även i dåliga tider. Löparskor till exempel. – Människor är beredda att lägga pengar på det de prioriterar. Sporthandeln går jättebra, säger Jonas Arnberg.

som skriver böcker och bloggar på http://metrobloggen.se/jonaslindh Vem är du?

– Jonas Lindh, förvirrad, men smart bloggare. Jobbar inom resebranschen. Skriver på boken ”Pojken som inte fick dansa”, en bok om en liten snäll pojkes väg till våldtäktsman. Vad bloggar du om?

– Allt. Dessvärre, en del inlägg sena lördagsnätter. Har du något tips till den som vill börja blogga?

– Bilder är viktiga. Sjukt viktiga. Försök inte härma någon blogg, var dig själv.

HANNA GÖRANSSON hanna.goransson@metro.se

Har du någon favoritblogg?

– Just nu har jag denna som favorit: http://aliceunderlandet.blogspot.com. Tjejen skriver skönt.

469

företag inom detaljhandeln gick i konkurs under årets fem första månader. Under samma period 2008 var det 292 företag. KÄLLA: UC.

Börja blogga – tjäna pengar›› Lyxprodukter som smycken och smink har det svårt i krisen. De toppar listan över företag som går i konkurs.

Illustration: Dennis Eriksson / Woo Agentur

Allergitestat. 100% Oparfymerat.

Sommarerbjudande från Clinique Vid köp av två eller fler valfria produkter från Clinique får du en necessär fylld av sommarens måsten utan extra kostnad (värde 390:–). Välkommen till vår avdelning för parfym, hygien och kosmetik. gäller hela sommaren

Necessärens innehåll: Superdefense SPF 25 ansiktscreme 7 ml, Liquid Facial Soap ansiktstvål 30 ml, Long Last läppstift, High Impact mascara. Erbjudandet gäller 12/6–1/7 2009, så länge lagret räcker.

PS. Vi har även strandväskor.

Fria SMS (max 3 000 st/mån) och mobilsurf fram till 30/9 2009 gäller när du aktiverar kontantkortet innan 31/8 2009. För att aktivera krävs att du laddar minst 50 kr. Halebop kontantkort: 0 kr/min inom Halebop gäller när du laddar 50 kr eller mer och i 30 dagar från laddningstillfället. Därefter gäller 1,99 kr/min till alla nät tills kortet laddas på nytt. Öppningsavgift på 69 öre/samtal tillkommer. Gäller för kontantkort aktiverade fr.o.m. 1/9 2008. Gratis SMS gäller när du laddar 200 kr eller mer och i 30 dagar från laddningstillfället. Därefter kostar SMS 69 öre/st tills kortet laddas på nytt. Gäller för SMS skickade från Sverige, från mobil till mobil (max 3000 SMS). För fullständiga priser och villkor se www.halebop.se

Tusen möjligheter

REDIGERING: HANNA SPANER

10 finans

fredag 2009-06-12 Börsen i går


BlinkersÂŽBrands

metro

fredag 2009-06-12

nyheter 11

Nu ryktas det om Kina igen, Volvo

Surfa fritt i en mĂĽnad

REDIGERING: LEIF GRANLND

FĂ–RSĂ„LJNING? Ryktesfloden

kring fÜrsäljningen av Volvo Personvagnar hade snudd pü sinat, när den nu für ny kraft. Med ytterligare en kinesisk biltillverkare. Nu handlar det om Beijing Automotive Industry Holding Corporation (BAIC), som tidigare figurerat som spekulant pü büde Opel och Saab. Enligt Wall Street Journal, som hänvisar till tre personer med kunskap om läget, är det troligt att chefer frün BAIC ska besÜka Torslandafabriken och träffa Volvo PV:s ledning redan i veckan. – Vi har haft ett antal besÜk och det kan bli aktuellt med fler, men vi gür inte in pü vilka det är, säger Stefan ElfstrÜm, presstalesperson pü Volvo PV. Statliga BAIC är Kinas femte stÜrsta biltillverkare och Daimlers kinesiska partner. TT

Š 2009 JupiterImages

SCANPIX

Foto:

Volvo Personvagnar till Kina?

Litet, men finns Ăśverallt.

(ord. pris 69 kr/mĂĽn)

35°C Surfa var du än är med Mobilsurf Alltid fÜr 69 kr/mün. Sms:a litet till 4466 fÜr att komma igüng. Erbjudandet gäller t o m 22/8 2009 och i Sverige. Läs mer pü telia.se/mobilsurf

Växla hos oss och njut av din semester! UĂŠ Ă€>ĂŠĂ›BĂ?Â?ˆ˜}ĂƒÂŽĂ•Ă€ĂƒiĂ€ UĂŠĂ€>ĂŒÂˆĂƒĂŠÂœÂ˜ĂŒ>Â˜ĂŒ}Ă•Âˆ`i™ till ditt resmĂĽl UĂŠ˜}iÂ˜ĂŠ>Ă›}ˆvĂŒĂŠI

Världen i korthet.

NÄMN TRE UTRIKESNYHETER SOM STOD I GÅRDAGENS TIDNING? Att kunna uppmärksamma detaljer i oväntade situationer är en av de 

   

    

* Du betalar ingen avgift när du kÜper valuta hos X-change. Inte heller om du vill sälja tillbaka Üverbliven valuta efter din semester. Spara bara kvittot.

Stockholm Centralstationen U Kungsgatan 30 U PUB U Farsta C U Skärholmen C Arlanda Terminal 5 Uppsala Forumgallerian SÜdertälje Centralstationen www.x-change.se


metro

fredag 2009-06-12

12 reportaget

Färska nyheter på ››

Volvo Ocean Race startade i spanska Alicante i oktober 2008. Nu är målet nära. Efter stopp i Marstrand och Stockholm återstår en slutetapp till målet i Sankt Petersburg. Ericsson 4 ligger just nu på första plats. På söndag börjar festen på Skeppsbron i Stockholm.

Ericsson 4 mot seger PETER MORRISON/AP/SCANPIX

”Vi hade hoppats på en bättre placering.” Martin Krite på Ericsson 3 PETRA JONSSON

Volvo Ocean Race vid starten i Galway för en vecka sedan. Ericsson 4, till höger, före Ericsson 3.

ger svenskbåten, med Magnus Olsson som skeppare, kvar på en sammanlagd fjärdeplats. – Vi är naturligtvis missnöjda. Vi hade hoppats på en bättre placering när vi äntligen seglade in i Sverige. Jag känner mig väldigt, väldigt trött och sliten. Det var mycket vind och stökig sjö, säger Martin Krite, fördäcksgast på Ericsson 3. NÄSTA ETAPP – den nionde av sammanlagt tio – startar på söndag. Seglatsen går då från Marstrand mot Stock-

”Det var fruktansvärt tufft, både fysiskt och psykiskt.” Martin Krite, fördäcksgast på Ericsson 3 och 45 minuter efter totalledaren Ericsson 4. – Det var fruktansvärt tufft, både fysiskt och psykiskt, säger Martin Krite, fördäcksgast på Ericsson 3. Trots sjundeplatsen lig-

Martin Krite är fördäcksgast på Ericsson 3 som ligger på en sammanlagd fjärdeplats.

holms skärgård. Den sista etappen startar den 25 juni mot det hägrande målet i Sankt Petersburg. CAROLINE STENMAN caroline.stenman@metro.se

Det här händer i Marstrand i helgen: Fredag den 12 juni Kl 10–24. Race Village öppet. Kl 10.30. Seglings-SM, 49er. Kl 23. Disco, Societetshuset.

Lördag den 13 juni Kl 11. Guidad tur på pontonbryggan. Kl 11. Frågestund med

besättningen. Kl 20. Konsert, scenen.

Söndag den 14 juni Kl 13. Startskottet för etapp 9, Skallens fyr. Kl 16. Konsert.

KAJ. I går anlände de sju båtarna i Volvo Ocean Race till Marstrand. På söndag går startskottet för tävlingen upp mot Stockholm och målet i Sandhamn. Här är höjdpunkterna de närmaste dagarna:

URBAN BRÅDHE

URBAN BRÅDHE

…och Stockholm väntar på båtarna

• DEN 14 JUNI klockan 13 star-

På Skeppsbron förbereds sedan länge för båtarnas ankomst.

tar båtarna i Volvo Ocean Race från Marstrand. I skrivande stund ligger Ericsson 4 på första plats medan Ericsson 3 har nått en fjärdeplats. Samma dag öppnar också Race Village på Skeppsbron sina portar. Klockan 14 uppträder Charlotte Perrelli och Daniel Lindström. • DEN 16 JUNI går båtarna i mål i Sandhamn. Mållinjen kan ses från Sandön. Klockan 19 uppträder Jimmy Jansson på Race Village.

Björn Ylling på Stockholm Hamnentreprenad lägger ut rejäla bojar och bojstenar för att båtarna ska ligga säkert förtöjda. • DEN 17 JUNI är det Stockholm City Sprint. Båtarna startar klockan 12 från Torsbyfjärden och målgången beräknas ske mellan klocka 13 och 14 vid kajen framför Race Village på Skeppsbron. Klockan 14.45 presenteras besätt-

ningarna på stora scenen. klockan 13 är det dags för In-Port Race på Kanholmsfjärden. Det är två seglingar där varje race tar 45 minuter. In-Port Racet ingår i poängberäkningen i Volvo Ocean Race. Klockan 20 är det priscere• DEN 21 JUNI

moni och därefter uppträder Uno Svenningsson på Race Village. • DEN 22 JULI kommer båtarna att tävla i Pro/Am Race. Första start sker klockan 12 och tävlingen innefattar tre seglingar i tät följd. Resultaten påverkar inte ställningen i Volvo Ocean Race. • DEN 23 JUNI klockan 19 uppträder Alcazar på Race Village. Klockan 21.30 står The Poodles på scenen. • DEN 24 JUNI klockan 21 uppträder Eric Gadd på Race Village. • DEN 25 JULI klockan 14 går startskottet på Kanholmsfjärden för den sista delsträckan i Volvo Ocean Race, Stockholm–Sankt Petersburg. ANNELI WIKSTRÖM anneli.wikstrom@metro.se

REDIGERING: GUNNAR STÅHL

M

ycket vind och höga vågor. Efter en av de tuffaste seglatserna hittills ligger båtarna i Volvo Ocean Race i hamn i Marstrand. Seglingen från Galway i Irland tog fem dygn. Totalledande Ericsson 4 säkrade ännu en etappseger och drygade därmed ut ledningen i Volvo Ocean Race. Svenskbåten Ericsson 3 seglade in sist, en timme


metro

fredag 2009-06-12

nyheter 13

Ofog tar pü sig aktioner pü NatoÜvningen i Norrbotten Tvü personer togs om hand inne pü Vidselbasen i Norrbotten vid 6-tiden i gür morse. Det är andra dagen i rad som personer tagit sig in pü skyddsomrüdet där den Natoledda militärÜvningen Loyal Arrow pügür. Det antimilitaristiska nätverket Ofog har – liksom pü onsdagen – tagit pü sig aktionen. TT

PETRA MARTINSSON

Skola mÜrkade gruppvüldtäkt Kontaktade socialen – men polisanmälde inte

REDIGERING: PETER LĂ–WENDAHL

En 14-ürig flicka ska ha blivit vüldtagen av tre andra elever pü en skola i Nordvästsküne fÜrra veckan. Men skolledningen har varken gjort nügon polisanmälan eller stängt av de misstänkta pojkarna. Redan samma dag som gruppvüldtäkten ska ha ägt rum gick flickans kamrat till skolledningen. Enligt henne hade tre namngivna hÜgstadiepojkar fÜrgripit sig pü den 14-üriga flickan pü en toalett pü skolan. Rek-

tor och kurator kontaktade socialtjänsten samt barnoch ungdomspsykiatrin. Men i Üvrigt valde skolledningen att mÜrka den misstänkta gruppvüldtäkten. Pojkarna fick fortsätta pü skolan, och nügon polisanmälan gjordes inte. – Det är konstigt att de inte kunde anmäla direkt till oss. De borde ju ha fÜrstahandsuppgifter, säger Maria Sander, biträdande chef fÜr familjevüldsenheten vid polisen i nordvästra Sküne. Hon är kritisk till att flick-

Ica üterkallar citrongräs efter att salmonella upptäckts i ett stickprov. Citrongräset är av märket Ica Asia. Ica uppmanar alla

MAT.

som har kÜpt citrongräs av märket Ica Asia, med ursprungslandet Thailand, att lämna tillbaka produkten till en Icabutik. TT

Litet, men finns Ăśverallt.

an tvingades mÜta de misstänkta fÜrÜvarna dagligen pü skolan efter händelsen. Enligt skolans kurator var det aldrig aktuellt att stänga av de tre pojkarna. – I sü fall hade vi pekat ut dem infÜr resten av skolan, och det ville vi inte, säger kuratorn. Enligt Maria Sander kommer polisen att fÜrhÜra flickan nästa vecka. JOHAN MÅRTENSSON BORNUDD johan.martensson@metro.se

Salmonella upptäckt i citrongräs

Surfa fritt i en mĂĽnad (ord. pris 69 kr/mĂĽn)

Det var aldrig aktuellt att stänga av de misstänkta pojkarna, enligt skolans kurator.

Stockholm – StrÜmstad

95:-

fr.

Gäller fÜr enkel resa i 2 klass som inte kan ombokas. Antalet biljetter är begränsat och kan bokas tidigast 90 dagar innan avresa. KÜp dina biljetter via www.sj.se, 0771-75 75 75, din resebyrü eller i SJ Resebutik.

www.sj.se

Surfa var du än är med Mobilsurf Alltid fÜr 69 kr/mün. Sms:a litet till 4466 fÜr att komma igüng. Erbjudandet gäller t o m 22/8 2009 och i Sverige. Läs mer pü telia.se/mobilsurf

Tillbaka Tillbak a pĂĽ skatten? sk katten? a

Spara pengarna hos oss! os ss! Enkla villkor och och bra ränt ränta. a. Vürt Vürt Sparkon Sparkonto p nto utsügs g till Årets Årets sparkonto 2008 2008 av Privata Privvata Affärer. Affärer. …#SBTQBSSjOU BGSlOGzSTUBLSPOBO …#SBTQBSSjOUBGSlOGzSTUBLSPOBO …' SJBVUUBH …'SJBVUUBH …*OHBBWHJGUFS …*OHFOCJOEOJOHTUJE

n SolglasÜgo! pü kÜpe00tkrkr. 50 till1150 Värde upp

.

Ă–ppna konto pĂĽ sbab.se sbab.s se PD ICzSKBTQBSBEJSFLU PDICzSKBTQBSBEJSFLU

UNDERBART SOMMARLOVSPAKET. ENDAST 2 295:-

Behandla ditt synfel innan sommaren – solglasÜgon pü kÜpet! 2 vuxna & 2 barn inkl. frukost. Fri tillgüng till vür underbara spa-avdelning med pooler, bastu, gym och instruktÜrsledda pass. Läs mer och boka pü www.selmaspa.se

Allt er väljer att korrigera sitt synfel med laser - en güng fÜr alla. Behandlingen är smärtfri och du är tillbaka pü jobbet dagen efter. Nu kan även du som är Üver 45 ür och har üldersrelaterat synfel slippa glasÜgon. Ta reda pü om du kan behandla ditt synfel. Du kan slippa glasÜgon och linser redan till sommaren. Varmt välkommen! www.memira.se Vasagatan 38, Stockholm 08-23 99 90


metro

fredag 2009-06-12

14 nyheter

Senaste nytt på ››

URBAN BRÅDHE

24 timmar TÄBY. Tre bilar krockar på E 18 vid Hägernäs klockan

12.29. Brandkåren tvingas klippa upp en av bilarna för att nå de skadade och sammanlagt förs fyra personer till sjukhus. DANDERYD. Polisen stannar en bil för en vanlig

fordonskontroll i Rinkebykorset klockan 17.17. I bagaget hittar de en åkergräsklippare som visar sig vara stulen. Föraren grips för misstänkt drograttfylla och stöld tillsammans med sin medpassagerare.

Metros reporter Anders Göransson och Anssi Lehtevä, konsulent i organisationen Sportfiskarna, med uthyrningsstället Sundby gård i bakgrunden. Någon fisk på kroken blev det dock inte.

BOTKYRKA. En kvinna misshandlas svårt i en lägenhet i Botkyrka klockan 20.37 och förs därefter till sjukhus med ambulanshelikopter. Tre personer förs till förhör. Kvinnans skador är okända. METRO

Åk på fisketur – i Stockholm

KRASCH. En person skadades när ett mindre flygplan havererade på Skå-Edeby flygplats på Ekerö utanför Stockholm strax före klockan 19 i går kväll. Piloten, som var ensam ombord, fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna med ambulans-

Så här går det till att hyra en egen båt

ANDERS GÖRANSSON anders.goransson@metro.se

Fisket i skärgården är inte vad det har varit – det har många fritidsfiskare bittert fått erfara i år. Men i länets sjöar finns fortfarande riktigt bra fiskevatten, och ett av dem är Orlången. Där, vid Sundby gård, öppnade så sent som i fredags en ny båtuthyrning på initiativ av organisationen Sportfiskarna, och med hjälp av Huddinge kommun. Metro var med och invigde de nya båtarna, och blötte också några wobblers och jiggar i jakt på gös. Men ni som tänker er en fisketur på Orlången behöver inte vara oroliga – vi lät fisken vara kvar i sjön. DET NAPPADE

Sportfiskekort För att fiska i Orlången behöver du köpa Sportfiskekortet. Båtuthyrningen sker vid Sundby gård. Bokning på telefon: 08-689 99 00.

vacker natur – och en fortsatt hägrande dröm om storgösen.

helikopter. Det är inte känt hur svåra skador det rör sig om. – Vi har inte identifierat piloten ännu, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral. Olycksorsaken är inte känd. Enligt polisen kommer inte Statens haverikommission att utreda olyckan. TT BERTIL ERICSON/SCANPIX

Den gemytliga abborren, den notoriskt elaka gäddan och den mystiska gösen – alla finns de i stort antal i sjön Orlången i Huddinge, ett av Stockholms främsta fiskevatten. Nu kan du nå de bästa fiskeplatserna med båt.

En person skadad i flygolycka

Kostnad: 50 kr/timmen för allmänheten, billigare för medlemmar i Sportfiskarna och innehavare av fiskekort. Båtarna går också att hyra dygnsvis. Mer info: www.sundby-gard.se

den är mer på hugget när det är mulet, konstaterar vår ciceron, fiskekonsulenten Anssi Lehtevä från Sportfiskarna. Det blev ändå god behållning av dagen: fridfull tystnad,

På sjön finns ingen åldersgräns eller promillegräns och därför är sjöpolisens arbete viktigt. Det anser länspolismästare Carin Götblad och Björn Cewenhielm, enhetschef vid sjöpolisen.

Här är poliserna som har högsäsong i sommar Sommar betyder högsäsong för sjöpolisen. Sjöfylla, stölder och fortkörningar tillhör vardagen. I år har man vidtagit nya åtgärder för att minska alkoholen på sjön.

helt

enkelt inte. – Gösen är lite lurig. Det är för bra väder i dag,

1

människa var tredje dag drunknar i Sverige. I världen omkommer en person varannan minut. KÄLLA: SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

Veckan efter midsommar drar högsäsongen på sjön i gång. För sjöpolisen i Stockholm innebär det att nio båtar ska hålla koll på sjöfylleri, stölder och fortkörning kring de 24 000 öar som skärgården består av. Det låter ungefär lika lätt som att leta efter en nål i en höstack. Jobbet försvåras av att sjöpolisen har långt ifrån

samma befogenheter som polisen har på land. – På sjön finns ingen åldersgräns eller promillegräns. Sjöpolisen får heller inte ingripa om det inte är något uppenbart. De får alltså inte bara stanna en båt och ta utandningsprov utan att båten kört för fort

eller vårdslöst, säger länspolismästare Carin Götblad. Hon anser att reglerna måste ändras så att polisen kan ingripa innan olyckor inträffar. Förra året dog tre personer på sjön, i år har redan en allvarlig olycka skett. För att göra sjöpolisen

Bakgrund Sjöpolisen i skärgården Här är sjöpolisen juni– september, udda veckor: Måndag kl 17–18, Ingmarsö. Måndag kl 20–21, Arholma. Tisdag kl 17–18, Nämdö. Tisdag kl 20–21, Möja. Onsdag kl 17–18, Utö. Onsdag kl 20–21, Ornö.

Sjöpolisens uppgifter: Förebygga och ingripa mot sjöfylleri, fartöverträdelser och vårdslöshet i sjötrafiken. Förebygga och ingripa mot båtstölder. Utöva jakt- och fisketillsyn. Delta i räddningsinsatser och utreda olyckor på sjön. Utreda brott mot fiskerilagen.

mer synlig och tillgänglig har man upprättat polisbåtskontor på olika öar i skärgården. Hit kan folk komma och lämna tips, ställa frågor eller kanske bara komma förbi och se hur sjöpolisen jobbar. Varje sommar plockar sjöpolisen in mellan 70 och 90 sjöfyllerister. Men det är bara en bråkdel av alla som finns där ute. – Mörkertalet är gigantiskt. Och det ökar för varje år, säger Björn Cewenhielm, enhetschef vid sjöpolisen. ANNELI WIKSTRÖM anneli.wikstrom@metro.se


fredag 2009-06-12

BÜrja blogga – tjäna pengar››

metro

nyheter 15

REDIGERING: LEIF GRANLIND

En 19-ürig man har anhüllits misstänkt fÜr inblandning i ett mord pü en stockholmare som i vüras hittades dÜd i Uppsala. Mannen greps och anhÜlls i onsdags misstänkt fÜr människorov. Han tros ha varit med och fÜrt bort en

�Vi kan inte utesluta att andra personer är inblandande.� Polisen 43-ürig man frün Stockholm som den 28 april hittades dÜd vid Ekeby grav-

fält utanfÜr Uppsala. Mannen nekar. Enligt Uppsalapolisen har 43-üringen blivit mÜrdad men utredarna vill inte lämna nügra ut nügra uppgifter om vad som verkligen hänt mannen och vem eller vilka som kan ha dÜdat honom. TT

NĂ…GON RIVER SĂ–NDER DIN TIDNING. HUR MĂ…NGA DAGAR Ă„R DET I OKTOBER? MULTIPLICERA ANTALET DAGAR MED ANTALET SIDOR I DEN HĂ„R TIDNINGEN. VILKEN SIDA VAR DU PĂ… FĂ–R TRE SIDOR SEDAN?

Med LG:s nya gränssnitt S-Class navigerar du intuitivt och direkt mellan olika funktioner. När du snurrar dig fram med 3D-kuben kommer du inte bara att uppleva att Üversküdligheten i menyerna gÜr telefonen roligare att använda. Du kommer ocksü att undra varfÜr ingen har kommit pü det fÜrr?

19-ürig man anhÜlls fÜr gravfältsmordet

ETT ENKLARE SĂ„TT ATT NAVIGERA GENOM LIVET.

 

   

     

   

14 juni t.o.m. 11 oktober für du resa annorlunda längs Blü linjen

Nu bygger vi fÜr Citybanan. DärfÜr ser resan längs Blü linjen lite annorlunda ut i sommar. Frün 14 juni till och med 11 oktober gür Blü linjen norrifrün inte ända in till city utan vänder redan vid Rüdhuset. Därifrün gür ersättningsbussar till T-Centralen och Sergels torg. Arbetet gÜr ocksü att Blü linjens plattform vid T-Centralen och hela station Kungsträdgürden kommer att vara avstängda. Tidvis kan bygget medfÜra buller och vibrationer, framfÜr allt pü T-Centralen. Du kan läsa mer büde om trafik fÜrändringen och om Citybanan pü sl.se och mobil.sl.se. Du kan ocksü hämta broschyren om arbetet och trafikomläggningen pü SL Center eller beställa den frün SLs kundtjänst, tel 08-600 10 00. Trevlig resa! Citybanan är ett projekt som finansieras av staten – genom Banverket, Stockholms läns landsting – genom SL, Stockholms stad och Mälardals- och ÖstergÜtlandsregionerna. SL svarar pü frügor om kollektivtrafiken. Stockholms stad svarar pü frügor som rÜr gator och mark pü tel 08-508 260 00. Banverket svarar pü frügor om bygget. Ring City banans informations telefon pü 08-762 40 40 eller besÜk www.banverket.se/citybanan.

www.lge.com


metro

fredag 2009-06-12

16 nyheter

Statoil Nordens stÜrsta fÜretag Norska oljebolaget Statoil Hydro blev Nordens stÜrsta fÜretag 2008. 17 av de totalt 40 fÜretagen pü ürets lista är svenska, jämfÜrt med 19 i fjol, enligt en lista som sammanställts av Nordic Netproducts AB. TT

LOTTA IMBERG

100-tals barn rädda – fÜr sommarlovet Bris nedringt när det är skolavslutningar

Redan innan skolan slutar hÜr en del barn av sig som oroar sig fÜr sommarlovet. Dessutom blir det jobbigt att nästan alla skolkamraterna längtar efter sommaren. – Det blir en dubbel utsatthet, säger Cecilia NauclÊr.

HANNA GĂ–RANSSON hanna.goransson@metro.se

�Varken jag eller min bror trivs ett dugg hos pappa. Han blir sur jättelätt, dü skriker han sü man blir rädd och slutar inte fÜrrän man grinar. Har har väldigt düligt med pengar. FRÅN BRISMEJLEN. Vi känner oss inte trygga här. � �Jag har inget att gÜra. Alla är bortresta som jag brukar vara med och dü für jag känslan att jag kanske inte har sü mycket kompisar. Det känns ensamt. Für snart üngest inom mig.� FRÅN BRISMEJLEN.

2 615

kontakter ďŹ ck Bris fĂśrra ĂĽret under sommaren. HĂśr av dig hit om du behĂśver prata: Telefon: 0200-230 230. MĂĽndag–fredag, kl 15–21, lĂśrdag-sĂśndag, kl 15–18. METRO PĂĽ www.bris.se kan du mejla Bris direkt frĂĽn hemsidan.

SCANPIX

– Utsatta barn blir mer utsatta pü sommaren, säger Cecilia NauclÊr, presschef pü Bris. Tiden runt skolavslutningen är en tuff period. Bris für hundratals samtal i samband med skolavslutningarna. – De barn som har det jobbigt hemma har en fristad pü skolan, säger Cecilia NauclÊr. Den fÜrsvinner pü sommaren.

�De barn som har det jobbigt hemma har en fristad i skolan.� Cecilia NauclÊr

Kungsträdgürden.

Pü sÜndag blir blü linjen kort BYGGE. Pü sÜndag stängs tunnelbanans blü linje mellan Rüdhuset och Kungsträdgürden. Anledningen är fÜrberedelser infÜr bygget av Citybanan, den sex kilometer lünga järnvägstunneln mellan Tomteboda och SÜdra station. Avstängningen beräknas vara Üver den 11 oktober i ür och SL kommer att ordna ersättningsbussar under tiden. – Vi beklagar det besvär som detta vüllar, säger Ingemar Ziegler, vd pü SL. Sträckan mellan hüllplatserna har cirka 80 000 püstigande resenärer varje vardag. METRO

IDAG Ă„R DET DAG 12/6 HUR MĂ…NGA DAGAR Ă„R DET KVAR TILL DEN 15/9?

Sommaren är en tuff tid fÜr münga utsatta barn. Pojken pü bilden har inget samband med artikeln.

Litet, men finns Ăśverallt. Surfa fritt i en mĂĽnad (ord. pris 69 kr/mĂĽn)

 

   

     

   

Nyheter du hinner läsa.

Surfa var du än är med Mobilsurf Alltid fÜr 69 kr/mün. Sms:a litet till 4466 fÜr att komma igüng. Erbjudandet gäller t o m 22/8 2009 och i Sverige. Läs mer pü telia.se/mobilsurf

REDIGERING: LEIF GRANLIND OCH SOFIE TIRU

Skolavslutning betyder inte bara sommarlov. FÜr en del barn väntar en tuff sommar. I examenstider hÜr hundratals barn av sig till Barnens rätt i samhället (Bris).


I

W995 C901 W705 Vi har samlat några av våra vassaste tekniker och trevligaste medarbetare i en husvagn som vi tänker köra runt i Sverige under hela sommaren. Vi kommer besöka landets största event och festivaler. Där kommer du att få hjälp med uppgraderingar och annan service, möjlighet att tanka din telefon med innehåll och även kunna köpa sommarens nya telefoner. Dessutom blir det event och tävlingar med grymma priser. Läs mer på sonyericsson.se/summerupgrades. Vi ses!

Tävla om biljetter, SMS:a FESTIVAL till 72240

Sommarens nya telefoner!

I samarbete med

The WALKMAN® logo and symbol are registered trademarks of Sony Corporation. The Cyber-shot name and Cyber-shot logo are trademarks of Sony Corporation.

summer upgrades

Vi ska på turné i sommar, ska du med?


metro

fredag 2009-06-12

Sverige hetaste tekniska nyheter ››

Nu har alla stora tillverkare egna programbutiker I år ska mobiljättarna äntligen konkurrera med Iphone på riktigt. Bättre programbutiker är hemligheten för att slå ut mjukvaruutvecklarnas favorittelefon. I måndags visade Apple sin senaste Iphone, för vilken App Store har blivit ett säljande argument. Över 50 000 applikationer finns att ladda hem, och det har gjorts över en miljard nedladd-

”Det vore fantastiskt om det konvergerar, men jag tror att vi hamnar på tre topplattformar.” Roberta Cozza ningar på mindre än ett år. – Det är den program-

butik som ska slås. Vi kommer att se många andra programbutiker, men inte alla kommer att bli så framgångsrika, säger Roberta Cozza, mobilanalytiker på Gartner. Under de två år Iphone funnits på marknaden har merparten av mobiltillverkarna släppt konkurrerande telefoner, men alla utan en motsvarighet till App Store. Det blir det dock ändring på i år.

Nokia lanserade för bara några veckor sedan Ovi Store, Blackberry har sin App World och Microsoft ska släppa sin butik för Windows Mobile under slutet av året. Den kanske största konkurrenten av alla, Googles Android Market, kom till Sverige i slutet av förra veckan. ARON ANDERSSON aron.andersson@metroteknik.se

SCANPIX

De här ska ge Iphone en match – på riktigt Flatenbadet i Stockholm är rödlistat av EU-kommissionen.

Åtta svenska bad rödlistade av EU var det sex kustbad och två insjöbad som inte fick godkänt. Det är betydligt färre än i fjol, men då kontrollerades å andra sidan 847 badplatser. Sverige ligger bättre till än genomsnittet i EU, här uppfyller 97,7 procent av kustbaden kraven. TT

PLASK. Vattnet vid åtta sven-

ska badplatser klarade inte EU:s krav förra året och rödlistades, visar EU-kommissionens årliga badvattenrapport. Under fjolåret kontrollerades 470 badplatser, 258 vid kusten och 212 i insjöar eller vattendrag. Av dem

Fakta Rödlistade svenska bad 2008 Sätrastrandsbadet, Stockholm; Flatenbadets barndel, Stockholm; Farstanäsbadet, Södertälje; Falsterbo strandbad, Vel-

linge; Strandbaden, Höganäs; Norderstrand, Visby; Stensjö badplats, Falkenberg; TräslövsKÄLLA: EU läge, Varberg.

Litet, men finns överallt. Apple

Android

Blackberry

Nokia

Apple uppgraderar nu hårdvaran i nya Iphone 3 G S, samtidigt som företaget nu behåller Iphone 3 G som lågprismodell, något som bör öka på försäljningen. Över 50 000 applikationer finns tillgängliga i App Store och Apple samarbetar med i stort sett alla program- och spelutvecklare.

Om Apple styr App Store med järnhand är det lite mer fritt fram för utvecklare att lägga upp egna program på Android Market. Ett problem är att betalapplikationerna inte fungerar i alla länder ännu. Bara utvecklare från USA och Storbritannien kan därför ta betalt för applikationer i dagsläget.

I USA är Blackberrytelefonerna en helt annan aktör än i stora delar av Europa. Blackberrys App World har drygt 1 000 tillgängliga applikationer. Av naturliga skäl är väldigt många applikationer anpassade för den amerikanska marknaden, men de svenska börjar bli fler och fler.

Utbudet av applikationer är långt ifrån lika brett som i App Store. Men Nokia säljer så otroligt många fler telefoner än Apple, vilket borde öppna dörren för rejäla intäkter. Än så länge är Ovi Store buggig och innehåller mest ringsignaler och bakgrundsbilder. Spelutbudet ser dock hyfsat ut.

Surfa fritt i en månad (ord. pris 69 kr/mån)

Analys: ”Apparna” nyckeln till framtiden Helst ska telefonen redan nu kunna vara fjärrkontroll till tv:n, navigera bilen, kommunicera med kylen, korrläsa mitt romanprojekt och analysera hur jag ska klippa det lilla hår jag har kvar för att dölja en begynnande flint. Alla dessa funktioner kan

ingen dator- eller mobiltillverkare erbjuda helt själv. Därför måste det till tredjepartsapplikationer. ”Apparna” blir nyckeln till framtidens digitala liv. Här är Apple stilbildande och har ett rejält försprång, men alla gillar inte att låsas in och

anpassa sig till Steve Jobs regim. Google har däremot öppnat Android för varenda amatörutvecklare och kinesisk hårdvarutillverkare på planeten. I slutänden tror jag att dessa två aktörer, som verkligen fattat hur en användarupplevelse ska byggas

kommer att ta grepp om marknaden för lite dyrare mobiltelefoner. Alla andra får apa efter webberans giganter, och slicka upp resterna. Kristoffer Rengfors, prylexpert

Surfa var du än är med Mobilsurf Alltid för 69 kr/mån. Sms:a litet till 4466 för att komma igång. Erbjudandet gäller t o m 22/8 2009 och i Sverige. Läs mer på telia.se/mobilsurf

Välj bland: Persilj Persilja, a, gräslök ök och ci citr citronmeliss. onmeliss. Vid V id styckköp 49 990

Blomrik sommar!

or

Sommardahlia S ommarda d hlia

rs

1

Nytt flygblad i butik! VÄLKOMMEN

3

90 9 0

Surfinia

/ styck cck k

Vid styckköp 3990

19 9 Blomsterlandet Bromma, Bällstavägen 152. Vardag 10–19, lördag 10–17, söndag 10–17

FÖR

Blomsterlandet Lidingö, Pumpvägen 2 Vardag 10–19, lördag 10–16, söndag 11–16.

100 KR

e lit

k ru

k

rMidsomma kryddor TAG

Blomsterlandet Nacka, Vattenverksvägen 9 Vardag 10–19, lördag 10–17, söndag 11–17.

3

BETALA FÖR

2

Gäller t o m 14/6. Reserv. för slutf. www.blomsterlandet.se

REDIGERING: GUNNAR STÅHL

18 nyheter


1.990:-

I dagarna får 2,5 miljoner svenskar tillbaka pengar på skatten. Är du inte en av dem? Lugn, när du handlar direkt från lagerhyllan slipper du betala för flotta lokaler, säljare och röda mattor. Istället får du världens bästa hemelektronik till riktigt låga lagerpriser. Varje dag, året runt. Det är vad vi kallar budgetbalans! Vi ses i närmsta Lagershop eller på netonnet.se MicroSDHC Ultra 8 GB med kortläsare Sandisk 390:-

Delbetala från

77:-/mån.*

SDHC 4 GB Sandisk 149:Liten, cool och vattentät digitalkamera! Finepix Z33WP. 10 megapixlar, 3x optisk zoom, 2,7 tums LCD-display, bildstabilisator,ansiktsigenkänning, vattentät ner till 3 m.

2.390:Delbetala från

87:-/mån.*

3.990:-

6.990:-

126:-/mån.*

199:-/mån.*

Delbetala från

Delbetala från

SDHC 4 GB Sandisk 149:CASIO Tunn och läcker digitalkamera med extremt kraftfull bildprocessor! Exilim EX-S12. 12,1 megapixlar, 3x optisk zoom, 2,7 tums LCD-display, ansiktsigenkänning, HD-filmning, 13,8 mm på tunnaste stället.

Kompakt videokamera med förstklassig bildåtergivning och 5 megapixel CCD! GZ-MG530. MicroSD/ SDHC, 30 GB hårddisk, 10x optisk zoom, 2,7 tums LCD-display, 5 megapixel CCD, fjärrkontroll, dockningsstation.

5:- vid /6. Spara 19 ift t.o.m. 17 talning! ggningsavg 8 mån delbe Ingen upplä -4 12 vid ektive 250:3 mån resp

SDHC eXtreme III 4 GB Sandisk 349:Lättanvänd systemkamera! EOS 450D + 18-55/3,5-5,6 IS. 12,2 mega-pixlar, 3 tums LCD-display, inbyggt rengöringssystem, DIGIC III-processor, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS medföljer.

Var radd om dina minnen

2.490:Delbetala från

90:-/mån.*

2.790:Delbetala från

97:-/mån.*

1.290:Snygg HD-videokamera med SD/SDHCkortplats! Xacti CG10. SD/SDHC, 10 mega-pixlar bildupplösning, 5x optisk zoom, 3 tums LCDdisplay.

2.990:-

Digitalkamera som ger enastående kvalitetsbilder! EasyShare M1033. 10 megapixlar, 3x optisk zoom, 3 tums LCD-display, ta HD-bilder, spela in HDkvalitetsvideo.

Delbetala från

102:-/mån.*

Hårddiskkabinett med X-RAIDteknologi och 1 st 640 GB hårddisk! ReadyNAS DUO RND2000 + 640 GB. 2 st hårddiskplatser, Gigabitnätverksanslutning, SSL-kryptering, 3 st USB-anslutningar, X-RAID-teknologi. 1 st 640 GB hårddisk medföljer.

1.790:-

Minst

i klassen

Superkompakt SD-videokamera! SDR-S15. SD/SDHC, 10x optisk zoom, 2,7 tums LCD-display, bildstabilisator, snabbstart- 0,6 sek, intelligent Auto-läge, YouTube-läge, låg vikt.

www.netonnet.se 2-års garanti på allt förutom telefoni, datorprodukter och bärbart ljud som säljs med 1 års garanti.

Lagershop Veddesta Kontovägen 3 (Barkarby-Veddesta) Måndag-Fredag 10–21 Lördag-Söndag 10–18 Lagershop Slagsta Fågelviksvägen 5, Slagsta (söder om kungens kurva) Måndag-Fredag 10–20 Lördag-Söndag 10–18 Annonsen gäller t.o.m. 17/6 -09 eller så långt lagret räcker. Max en av varje annonsvara per kund/familj. Reservation för ev. tryckfel. Ev. frakt tillkommer. *Prisex. vid 48 mån. delbet. Fakturering sker en gång per månad. Aviavgift på 29 kr debiteras vid varje faktureringstillfälle. Även om du valt att dela upp ditt inköp på flera delbetalningar kan du när som helst slutbetala skulden i sin helhet. Effektiv ränta vid inköpsbelopp 10.000:- och delbetalning 24 månader är 18,03%.

Video HD SDHC 16 GB Sandisk 659:-

Se netonnet.se for karta

SDHC 4 GB Sandisk 149:CASIO Elegant digitalkamera med tillhörande originalväska! Exilim EX-Z1 Pinkpack. 10,1 megapixlar, 3x optisk zoom, 2,7 tums LCD-display, ansiktsigenkänning, Easy Mode.


metro

fredag 2009-06-12

20 trend

rend

Inredningsföretaget Himla lanserar serien Respect for the Nature med sänglinnen och handdukar gjorda av 100 procent ekologisk bomull. METRO

S

”Det räcker inte med en t-tröja i ekologisk bomull för att vara eko”. IX

Eko

Bada i eko

NP CA

Varje dag i Metro

Kristina Tjäder, en av de miljömedvetna systrarna från Dagmar som lanserar en linje med ekologiska klänningar, till magasinet Eco Queen. METRO

Miljövän in i graven Så kan du planera ett lite grönare slut på jordelivet

SCANPIX

TEXT: KATARINA ARNSTAD FOTO: LOTTA IMBERG

1

Perenner Hållbar blomma som enbart kräver en plantering och återkommer varje år. Finns i mängder av olika sorter. SCANPIX

2

Rosor Finns att tillgå året om. Numera finns även rättvisemärkta rosor. Läs mer på www.rattvisemarkt.se

Vill man vila i miljömärkt jord får man leta efter rätt plats, för bara en bråkdel av landets cirka 2 500 kyrkogårdar är miljöcertifierade. Certifieringen innebär att Svenska kyrkans miljödiplom garanterar att allt arbete på kyrkogården sker på ett ekologiskt sätt, allt från att trädgårdsmaskiner körs på miljövänligt bränsle till att man har avtal med florister om att binda kransar utan ståltråd eller plast. – Problemet är att ingen vet hur miljöbelastande en begravning är eftersom det aldrig gjorts någon utredning. En sådan tror jag att många med mig skulle vilja se, säger Bo Forslund, informationschef på Fonus. Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent på Svenska

Krysantemum

3

Finns året om. Fråga din florist efter FFP-märkta (Fair Flowers Fair Plants) rosor där man bland annat kontrollerar kemikalieutsläppen vid odlingen.

”När man kremeras går det åt 15–20 liter olja.” Staffan Lundstedt kyrkans församlingsförbund, gissar att den traditionella kistbegravningen är mest klimatsmart. – Den kräver minst energi. När man kremeras går det åt 15–20 liter olja och dessutom avger kroppen miljögifter, som till exempel kvicksilver från amalgamet, säger Staffan Lundstedt. Fortfarande är 70 procent av landets 90 000 årliga begravningar kremeringar där stoftet läggs i urna. Urnan i sin tur måste vara av förgängligt material och kan vara tillverkad av majs eller äggkartongsliknande material och pappersmassa. Dagens kistor är byggda i miljövänligt trä; spånskiva eller furu som är biologiskt nedbrytbart. De får inte innehålla metaller och det är noga reglerat vilken typ av lim de är sammansatta med och att man använder miljövänliga färger. – En stor miljöbov är de långa transporterna, vilket beror på att det finns för få bårhus, säger Staffan Lundstedt. Det finns en rad olika miljövänliga urnor. Det viktiga är att de lätt kan brytas ner.

Staffan Lundstedt från Svenska kyrkan tror att traditionell kistbegravning är mest miljövänligt.

Blommor – en stor miljöbov När det gäller blommor till begravningen förespråkar Staffan Lundstedt att man väljer närproducerade blommor som inte fraktats långa vägar. Nu på sommaren kan det vara tulpaner, syrener eller rosor till exempel. Begravningskransar och andra dekorationer är

oftast bundna med ståltråd och innehåller stickmassa, som innehåller plast. – Det är krångligt att sortera ut det när man vill kompostera kransarna, säger Lundstedt. Men det finns miljövänliga alternativ. – Våra florister kan lätt binda

blommorna med garn eller bast, säger Anna Ceder, informatör på blomsteraktören Interflora.

@SSGXQ@AHKQHMSDKMFQDRNL@SS F€O€SITQEJSMHMFHQ„CJKMMHMFGxqctahkgnrnrrs`qcthmf`nm™chf`qhrjdq-Ctudsqdc`meq‹ma™qi`mu`ccdsjnlldq`ssjnrs`- @kkstsnlcqhuldcdkhmf‹qhoqhrds)-Anj`o‹rs`snhk-rd-Itrsmtg`quhrnll`qoqhrdq 

)f‰kkdq`kk`u‹q`odqrnmahk`qnbglhmhatrr`q

REDIGERING: HANNA SPANER

miljövänliga blommor till graven

Nu kan man både föda klimatsmart och, när livet är till ända, begravas miljövänligt på någon av landets miljöcertifierade kyrkogårdar. – Allt fler frågar efter miljövänliga begravningar, säger Bo Forslund på Fonus.


SOMMAR

HITS

Gälle Hägg r vik och Kung en Kurv s a

ENDAST HOS ELGIGANTEN MEGASTORE I HELGEN!

a

stug r e l l e hem l l i t aket p t s o Fruk

499 HD2566B

HD7446B

HD4646B

Njut av gott rostat bröd gång på gång med den här kompakta brödrosten. Den har två stora brödfack som passar en mängd brödsorter, brödcentrering för jämn rostning, sju rostningsinställningar och upptiningsfunktion.

En kompakt kaffebryggare med snygg design och 900 watt effekt. Droppstoppfunktion. 10-12 koppar. Svängbart filter. Genomskinlig vattentank samt ergonomiskt handtag.

Vattenkokare med dolt värmeelement, kokar upp vattnet snabbt och är enkel att rengöra. Rund basenhet med bekväm basplatta för enkel lyftning och placering, tvättbart kalkavlagringsfilter som håller vattnet klart.

er

rimm

ig

Smid

ggt / skä hår-

99

Grilla

ids till m

ste!

dbor

ar! omm

g

ddnin

Uppla

99

eltan sbar

99

QC5005

LAN11317

HX1610

Praktisk hårtrimmer från Philips med möjlighet att forma frisyr eller skägg i åtta olika längder, från 0-21 mm (3, 6, 9, 12, 15, 18 och 21 mm). Ergonimiskt designad för bästa grepp.

Klotgrill i emalj. Förkromat grillgaller. Grillyta 48cm. Mått 66,5 * 96 * 47cm.

Lätt och smidig eltandborste från Philips. Tandborsten är uppladdningsbar. Dubbel rengöringseffekt som får bort plack både mellan och på tänderna.

Priserna i denna annons gäller endast Elgiganten Megastore i Häggvik och Kungens Kurva. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker dock längst till 14/6-2009. Max en av varje annonsvara per kund. Reservation för eventuella tryck och korrekturfel.


metro

22 nyheter

fredag 2009-06-12

Blodgivare firas på söndag Internationella blodgivardagen uppmärksammas på söndag. I Stockholm på Sergels torg, i Göteborg på Gustaf Adolfs torg och i Helsingborg vid Väla köpcentrum, klockan 12–15.

”Mild och nötig, inslag av gräs” • Svensk miljonsatsning på att kartlägga grönsaker • Guide: Så här smakar det

ALLOVER PRESS

Babyspenat: Torr och mör. Mild och nötig smak. Liten sötma med inslag av gräs.

Nr: 985

Royal Gala: Svag doft, viss saftighet. Krispig, relativt fast. Tuggmotstånd, viss sötma med inslag av melon. Mycket låg syrlighet med visst inslag av beska och låg smakintensitet.

Nr: 985

I sommar delar vi ut 100 000 numrerade kondomer I STOCKHOLM. Se vart de tar vägen på kondom08.nu

REDIGERING: ÅSA NORDIN

Rucola: Pepprig, kryddig och något syrlig smak med inslag av gräs, nötter och gräslök.

–Jag tror att det kan bli en häftig grej. Om du inte vågat prova en grönsak tidigare kanske detta kan hjälpa, säger Stefan Sekulovski, frukt- och gröntansvarig på Ica Maxi i Västra hamnen i Malmö. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

ANDRÉAS JELVEFORS andreas.jelvefors@metro.se

Röd mangold: Smak av sälta, rödbeta, umami (natriumglutamat, kallas för den femte grundsmaken), och jord, krispig konsistens. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Det är forskare i Grythyttan som i samarbete med Ica använder särskilt utbildade paneler för att med Systembolagsliknande beskrivningar sätta ord på smakupplevelser av en mängd frukter och grönsaker. Snart syns resultatet ute i butiker. – Vi har hittills studerat åtta äppelsorter , småbladssallad, paprika och tomat. Vi riktar in oss på doft, smak, textur och användningsområde, säger Inga-Britt Gustafsson, forskare vid Örebro universitet och projektledare för Det sensoriska språket för frukt och grönt. Projektet, som pågår i tre år, syftar till att göra konsumenterna uppmärksamma på vad de äter. – Vi vill att det blir lite som med vin, säger IngaBritt Gustafsson.

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Fikonspråket kring vin har ökat intresset för, kunskapen om och försäljningen av drycken. Nu satsas miljoner på att även ge grönsaker och frukt ett språk.


fredag 2009-06-12

Mer om inuensan››

Nyhet!

nyheter 23

Nu är det pandemi

Nu presenterar Jensen sina nya sängkollektioner Life, Life Plus och Nya Diplomat. Spännande design, hÜg liggkomfort och dessutom till ett verkligt bra pris.

Vaccin mot influensan ska ut i landet

Det betyder framfÜr allt att det blir fart pü vaccintillverkningen. Sjukdomen betraktas fortfarande som mild. WHO-chefen Margaret Chan bekräftade vid presskonferensen beskedet om pandemifÜrklaringen som lämnats av socialdepartementet redan i gür. – Sverige har läget under god kontroll och vi kommer inte att püverkas nämnvärt av hÜjningen, sa folkhälsominister Maria Larsson (KD). Vaccintillverkningen püverkas av att WHO nu klassar influensa A/H1N1 som

JONAS EKSTRĂ–MER/SCANPIX

Världshälsoorganisationen WHO har beslutat att den nya influensan nu ska betraktas som en pandemi.

Folkhälsominister Maria Larsson och Johan Carlson pü Smittskyddsinstitutet hävdar att läget är under kontroll.

nivü sex, den hÜgsta nivün pü pandemiskalan. Enligt avtal som Sverige har med tillverkaren Glaxo Smith Kline ska vaccin nu produceras till hela befolkningen. Inom tre–fyra münader kommer veckovis leveranser av vaccin att starta, heter det. TT

Det här är fas 6 WHO använder sig av sex faser i sina bedÜmningar av smittspridningsläget i världen. När en infektionssjukdom sprids snabbt och inte begränsar sig till fü länder kallas den pandemi. Fas 6: Snabb och ihüllande spridning mellan människor i minst tvü delar av världen. TT

SCANPIX

Introduktionspris:

13.830:-

Lars Leijonborg.

Litet, men finns Ăśverallt.

Leijonborg lämnar regeringen

Surfa fritt i en mĂĽnad (ord. pris 69 kr/mĂĽn)

REDIGERING: Ă…SA NORDIN

Introduktionspris:

23.190:-

Introduktionspris:

4.990:-

AVHOPP. Efter tre decennier

i toppolitiken lämnar hÜgskole- och forskningsminister Lars Leijonborg regeringen. Han gÜr det efter en intensiv period dü han lagt fram en forskningsproposition, avslutat arbetet i Globaliseringsrüdet och skrivit under det avtal som innebär att Sverige für den europeiska forskningsanläggningen ESS. MÜjliga efterträdare är gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson, partisekreteraren Erik Ullenhag och Christer Nylander, Folkpartiets ledamot i utbildningsutskottet. TT

Ramsäng 90x200 cm, inkl bäddmadrass Softline I, exkl ben.

Kontinentalsäng 180x200 cm, inkl bäddmadrass Softline I, inkl ben. (rek.pris 16.990:-)

Introduktionspris:

Introduktionspris:

4.990:-

13.830:-

Ställbar säng Aqtive II 90x200 cm, inkl bäddmadrass Softline I, inkl ben. (rek.pris 24.770:-) Introduktionspris:

Surfa var du än är med Mobilsurf Alltid fÜr 69 kr/mün. Sms:a litet till 4466 fÜr att komma igüng. Erbjudandet gäller t o m 22/8 2009 och i Sverige. Läs mer pü telia.se/mobilsurf

VĂ„ND PĂ… TIDNINGEN. HUR MĂ…NGA BOKSTĂ„VER SER LIKADANA UT UPP OCH NER? ADDERA ANTALET MED ANTALET VERB I DENNA RUBRIK. 

   

     

   

23.190:-

la Tävnn pü i v ! ochova.se s

n nge nsa en /vin a g a.se vinn .sov la och belsän w w v ub r) Pü wn du tä DEN d krono E 0 ka ra SEN 7.56 JEN ärde 9 omfÜ gen n i vüra (v n e äv nte . n e a m s k Du ngsmo aruhu v tävli säng

Designed for Sleep Comfort

UtfÜrsäljning av 2009 ürs JENSEN-sängar! Nu tÜmmer vi butik och fabrik pü kvalitetssängar frün JENSEN fÜr att gÜra plats üt 2010 ürs nyheter.

Spara upp till 13.789:-/liggplats

ARNINGE Hantverkarv. 2 (vid Willys) 08-410 230 02 Vard 11-19, LĂśrd 11-17, SĂśnd 11-17

BARKARBY Herrestav. 30 (vid McDonald´s) 08-410 230 01 Vard 11-19, LÜrd 11-17, SÜnd 11-17

SVEAVĂ„GEN Sveav. 76 (T-RĂĽdmansgatan) 08-410 230 03 Vard 11-19, LĂśrd 11-17, SĂśnd 11-17

KUNGENS KURVA Geometriv. 1 (vid Toys R Us) 08-410 230 00 Vard 11-19, LĂśrd 11-17, SĂśnd 11-17

www.sova.se

Passa pĂĽ!


metro

Putin ser på konst med fickkniv

Berlusconis fru till försvar

RYSSLAND. Premiärminister

ITALIEN. Silvio Berlusconis fru Veronica Lario har som bekant begärt skilsmässa. Nu har hon också anlagt moteld mot beskyllningar om att hon skulle ha vänsterprasslat. Hon har alltid varit trogen som maka, skriver hon i dagstidningen Corriere della Sera. Inlägget ska ses mot bakgrund av uppgifter i tidningen Libero om att hon skulle ha haft ihop det med en livvakt. TT-AFP

Vladimir Putin fortsätter att ha synpunkter på skilda delar av det ryska samhällslivet. Nu har han etablerat sig som konstkritiker. Putin stannade upp vid ”Prins Oleg med Igor” från 1973 och slog fast att ett svärd mer liknade en fickkniv att skiva korv med. Detta meddelade Putin verkets upphovsman, Ilja Glazuno. Konstnären höll med och lovade att revidera sitt verk på ett för premiärministern tillfredsställande sätt. TT-REUTERS

SCANPIX

Det unga Iran går till val Den reformsinnade Mousavi kan vinna över sittande Ahmadinejad

NARGESS S BANKS Metro World News i Teheran

Sittande president Mahmoud Ahmadinejad, Irans president, 53 år. 2005 valdes Ahmadinejad till Irans president. Han besegrade flera mer etablerade och välkända politiker. Hans hårdnackade försvar av Irans kärntekniska program och hans utfall mot Israel har gjort honom närmast ökänd i västvärlden. TT SCANPIX

Inte sedan den reformsinnade Mohammed Khatami valdes till president 1997 har Irans huvudstad Teherans gator varit lika fulla av aktivitet. Klädda i lysande grönt visar de unga sitt massiva stöd för den reformsinnade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi som lovar jobb och frihet till de unga som utgör nästan 70 procent av Irans befolkning. – Vi kände inte riktigt till honom innan ex-presidenten Khatami gav honom sitt stöd. Den han stödjer, stödjer vi, erkänner Leyla, med ITexamen från Teheran. Varken hon eller hennes 25-åriga fästman har något

politiskt intresse – de längtar efter bra jobb och friheten att leva sina liv som de önskar. I måndags var de med och bildade en grön mänsklig kedja som sträckte sig genom Teheran. 20-åringar i Teheran vet att roa sig, trots regler och moralpolis, på designade kaféer med ett stort utbud av kaffe. Men Lelya föredrar traditionella tehus där hon och hennes vänner kan slappna av på persiska mattor och röka vattenpipa utan att riskera ett besök av moralpolisen. Teheran upplever även en konstrenässans med målare, skulptörer och visuella artister. Det finns flera pojkband i staden med en stor tonårspublik. Sassy Mankan och Amir Tatarloo är både populära på Youtube. Unga Iran söker en förändring, och vill att det ska gå snabbt.

NARGESS S. BANKS/SHAHAB MOKHTARE

I dag är det val i Iran. Den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad utmanas av ex-premiärministern Mir Hossein Mousavi. Reformsinnade Mousavi är populär bland de unga.

Främste utmanare

I dag går Iran till val. Av landets 72 miljoner invånare är 46 miljoner röstberättigade. De kan välja mellan fyra kandidater som godkänts av det religiösa Väktarrådet.

Mir Hossein Mousavi, 67, är mest känd för att ha varit premiärminister på 1980-talet. När han fick öppet stöd från expresidenten Mohammad Khatami blev Mousavi den främste utmanaren i presidentvalet. Mousavi betecknas som reformsinnad, men han står bakom Irans kontroversiella kärntekniska program. TT

Just n grekl u andsvecko r apoll på o.se

Vi har flest resor till den grekiska solen. Välj mellan 27 resmål. Boka på apollo.se eller 0771-37 37 37

REDIGERING: ANDREA STOLT

24 utrikes

fredag 2009-06-12


SL I METRO ANSVARIG PÅ SL: REDAKTION:

12 JUNI

Det här är en annonssida från AB Storstockholms Lokaltrafik

SL Kundtjänst 08-600 10 00, sl.se Glömt något i SL-trafiken? SLs hittegodsavdelning, besöksadress: Klara östra kyrkogata 6 Måndag–fredag 12–19, lördag 12–16

Björn Holmberg, presschef Jesper Pettersson, e-post: metro@sl.se Inspiration Media, e-post info@inspirationmedia.se

CHRI ST E R LU NDI N/ STOCKHOLM V ISITOR S B OA RD

FORMGIVNING:

Sommar, sol och skärgård. SL i Metro tipsar här om sex sköna utflyktsmål.

Sommarguide till skärgårdspärlorna Skolorna har slutat och sommarlov och semester står för dörren. Därmed öppnar också skärgården med sina 30 000 öar upp sig för alla besökare. SL i Metro har skannat utbudet och bjuder här på sex suveräna destinationer. Nåttarö Sköna sandstränder, lummiga lövskogar, kala klippor, dramatiska Drottninggrottan, cool krog och vandrarhem. Nåttarö lockar till sig allt från fiskeentusiaster till barnfamiljer. För den naturintresserade finns chansen att se fritt betande dovhjortar på ön. I vattnet utanför finns gädda, abborre och havsöring. I luften patrullerar havsörnen, som återvänt till området. Sommartid har Nåttarö livs öppet. Och från och med den 12 juli finns även ett vandrarhem som gör det lättare att övernatta på ön. † SÅ TAR DU DIG HIT: Pendeltåg från T-centralen till Nynäshamn. Därefter skärgårdsbåt till Nåttarö. Restid cirka 1 timma och 45 minuter.

Kyrkogårdsön Bara tre kilometer från Ljusterö kyrka ligger denna lite bortglömda juvel. Mitt på ön ligger den fascinerande gamla försvarsanläggningen Siaröfortet, som sedan några år tillbaka är öppet för allmänheten. Vandrarhemmet på ön är inhyst i det gamla logementet från 1916. Efter en dag i militärhistorskt tecken kan det vara på sin plats att hyra den vedeldade bastun nere vid strandkanten med utsikt mot Siarösundet. † SÅ TAR DU DIG HIT: Tunnelbanans Röda linje till Danderyds sjukhus. Därefter buss 626 mot Ljusterö. Byte i Nolvik till buss 626 mot Gärdsvik (OBS, den sista delen av färden måste beställas före klockan 16, dagen innan på telefon: 08-54241255)

Grinda Sandhamn Det unika med ön är att den till större delen består av just sand och gles barrskog. Genom åren har Sandhamn behållit sin plats som ett av Skärgårdens mest populära besöksställen för såväl seglare som motorbåtsentusiaster. Sandhamn har långa och badvänliga stränder, men också ett bra utbud av service i form av hotell, värdshus, bageri och livsmedelsaffär. † SÅ TAR DU DIG HIT: Buss 433/434 från Slussen till Stavsnäs. Därefter skärgårdsbåt till Sandhamn. Restid, cirka 1 timma och 50 minuter.

Svartsö Är med sina åtta kilometer på bredden och en kilometer på längden en av skärgårdens större öar. Svartsö har knappt 100 bofasta invånare, men ett ganska digert serviceutbud. Naturen växlar från ängs- och hagmarker till skogs- och bergmark. Här finns en vacker bygdegård från sent 1800-tal, som används till bland annat fester och filmvisning. För den kulinariskt lagde finns anrika Svartsjö Herrgårdspensionat att ta in på. † SÅ TAR DU DIG HIT: Buss 438 från Slussen till Boda brygga. Därefter skärgårdsbåt till Skälviks brygga. Restid cirka 1 timma och 30 minuter.

Ett populärt utflyktsmål för både stockholmare och långväga gäster. Grinda har två ångbåtsbryggor, tre större badplatser och ett värdshus. Dessutom finns stugor att hyra, ett vandrarhem samt tältplats. Grinda domineras av hällmarker och barrskog. Ön är sedan några år tillbaka naturreservat. Ungefär mitt mellan södra och norra bryggan finns Grinda gård. Där går det att köpa färska ägg, egenproducerat kött och ibland också lammskinn. † SÅ TAR DU DIG HIT: Ta tunnelbanan till Slussen. Därefter buss 438 till Boda brygga. Ta skärgårdsbåt till södra Grinda. Restid cirka 1 timma och 20 minuter.

Vaxholm ”Skärgårdens huvudstad” består av 64 öar, med huvudorten Vaxholm på Vaxön som centralpunkt. Där ligger krogar, handelsbodar och affärer som ett pärlband längs den välfrekventerade hamnen. Från Vaxholm öppnar sig porten till hela Roslagen och den yttre skärgården, då flera av skärgårdsbåtarna passerar här. Men det är väl värt att ”göra Vaxholm” under en heldag. Här finns såväl kultur i form av kastellet, hembygdsmuséet och Bogesunds slott, som den vackra Johannesbergsparken vid Vaxöns södra strand. † SÅ TAR DU DIG HIT: Ta tunnelbanans Röda linje till Tekniska högskolan. Därefter blåbuss 670 till Söderhamnsplan. Restid cirka 55 minuter

† KRÖNIKA

BODIL SJÖSTRÖM krönikör och författare

Nya tankar som tidsfördriv Jag rensar ogräs. ;]lÛjÛf!_glÛ\mZZ]dlÛe]\Ûmhh\jY_]lÛÛ ]fYÛka\YfÛ]llÛk!flÛ\jÛe!kl]¤_+jY•Û!ÛYf\jYÛka\YfÛYncghhdaf_Û AY_ÛcdYjYjÛYllÛ_+jYÛln!ÛkYc]jÛkYela\a_l•Û\j^+jÛ`YjÛbY_Û_bgjlÛgeÛ eafYÛjYZYllj]fkfaf_YjÛladdÛlYfc]klmf\]jÛCackgeÛnflYfÛh!Û Yhgl]c]l•Û]dd]jÛ\!Ûlmff]dZYf]l!_]lÛbmklÛ`YjÛ_!llÛg[`ہÛeafml]jÛ cffkÛgf\da_YÛ Call]jYlmjÛaÛYddÛjY•Ûe]fÛnakklÛngj]ÛfqYÛlYfcYjÛ]llÛZjYÛYdl]jfY¤ lanÛYllÛg[ck!Û_fYÛka_Û!lÛmf\]jÛj]kYfÛladdÛg[`Û^j!fÛbgZZ]l DYfÛcmf\]Û^!Û]fÛlYfc]ÛaÛkhjj]fÛ]dd]jÛfjÛeYfÛcdan]jÛh!Û Zmkk]fÛ@Û]fÛYmlgeYl•Ûmf_]^jÛkgeÛc+dYhhYjÛ<fÛ`]dÛj]\Yc¤ lagfÛ`YjÛmf\]jÛfYll]fÛlY_alÛ^jYeÛfqYÛgj\ÛkgeÛkcYÛn[cYÛn!jYÛ lYfcYj <llÛgj\Ûcmf\]ÛnYjYÛeg\•Û]fÛYffYfÛhdaclÛ]fÛlj]\b]ÛljgÛDYfÛ kcmdd]ÛcmffYÛ^!ÛndbYÛkn!ja_`]lk_jY\Ûg[`ÛcYfkc]Û^!Û]fÛlm^^Yj]Û mleYfaf_ÛaÛ\mYdal]l•Ûafljgkh]clagfÛg[`Û^+jZ]`!ddkd+kÛcjd]c Kanske skulle tankarna nYjYÛcghhdY\]Û\aj]clÛladdÛ]fÛhgdalakcÛ `f\]dk]Û]dd]jÛYclmYdal]l]jÛG!Û\]ÛdYhhYjfYÛcmf\]Û\]lÛkl!Û xd\]dfaf_•Ûklqj]dk]mhh\jY_Ûg[`Û\gddYjcmjkÛ=+jÛYllÛ_+jYÛ\]lÛ ffmÛjgda_Yj]Ûcmf\]ÛeYfÛ^!ÛndbYÛcYl]_gjaÛDmkacÛAYÛ\!ÛZdajÛ gj\]fÛcYfkc]ÛDakkÛCa•Û9jm[]ÛJhjaf_kl]]fÛ]dd]jÛemf_a_YÛLf\]jÛ cYl]_gjafÛJ]e]kl]jÛ^YffkÛgj\]fÛ9Y\Zgdd•Û>gldYf\Ûg[`ÛE]oÛ PgjcÛ^+jÛYllÛg[ck!Û^!Û\j+eeYÛka_ÛZgjlgeÛ`gjakgfl]fÛ]fÛklmf\ G!ÛJhgjl¤dYhhYjfYÛcmf\]Û\]lÛkl!ÛYddlÛe]ddYfÛCa\af_+dghh]lÛ g[`Ûkcfc]dnacfaf_•Ûg[`ÛcYfkc]Ûkcmdd]ÛnaÛcmffYÛejcYÛmhhÛ `]dYÛlmff]dZYf]nY_fYjÛ^+jÛ+hhfYÛxdgkgxkcYÛkYelYdÛcjaf_ÛnY\Û kgeÛ`f\]jÛ\!ÛnaÛ\+j•Û]dd]jÛnY\ÛkgeÛkcYhYjÛ_g\`]l EjÛeYfÛk]\YfÛYnkdmlYjÛkafÛj]kYÛkcmdd]ÛdYhhYjfYÛcmffYÛ!l]j¤ naffYkÛMaÛd__]jÛ\]eÛaÛklgjYÛ[gflYafjYjÛJhYjYjÛYddYÛ[gflYafjYjÛ aÛ]llÛklgjÛZ]j_jmeÛf!_gfklYfkÛladdkÛMa[lgjaYÛg[`Û;Yfa]dÛ_a^l]jÛ ka_Û;!ÛYfnf\kÛ\]ÛkgeÛcgf^]llaÛ+n]jÛZjm\hYj]lÛMYjk!_g\Y‘Û ?]dYÛJlg[c`gdekÛkYedY\]ÛlYfcYj

† SL FRÅGAR HUR FÖRDRIVER DU TIDEN NÄR DU RESER KOLLEKTIVT?

Ami Olofsson, 60, narkossköterska – Jag brukar ha en bok i väskan, men jag åker sällan kollektivtrafik.

Eddie Herlin, 33, guldsmed – Beror på om jag har sällskap eller inte. Är jag ensam spelar jag mobilspel, lyssnar på musik eller tittar ut genom fönstret.

Dennis Aringstam, 21, student – Jag pratar ofta i telefon, skickar sms eller lyssnar på musik.

† TRAFIKNYHETER Hela trafiken Från och med på söndag övergår SL-trafiken till sommartidtabell. Mer information och tidtabeller kan du hitta på sl.se

Nacka Värmdö Med anledning av en fogreparation på Skurubron är framkomligheten något begränsad för bussar som trafikerar Nacka/ Värmdö. Resenärer som ska byta till anslutande bussar, tåg och färjor rekommenderas därför att vara ute i god tid. BUSS, LINJE 417. Hållplats Kvarnbergsvägen mot Hasselud-

den är indragen. Hållplats Hamndalsvägen mot Orminge centrum är flyttad cirka 50 meter bakåt. Ändringen är permanent.

Innerstan DJURGÅRDSLINJEN. Spårvägstrafiken på linje 7 har övergått till sommartidtabell vilket innebär daglig trafik t.o.m. 30 augusti. BUSS LINJE 3, 40, 62. Hållplats Polhemsgatan dras in i båda riktningarna på grund av vägarbeten. Resenärer hänvisas till hållplats Kronobergsgatan. † Fler trafiknyheter: sl.se


metro

26 utrikes

Klänning 99:–

T-shirt 79 50

Shorts 129:–

fredag 2009-06-12

Stort bedrägeri i Sydafrika SYDAFRIKA. Hundratals investerare har förlorat stora summor i vad som tros vara Sydafrikas största affärsbedrägeri hittills, värt upp till 15 miljarder rand, drygt 14 miljarder kronor. Det uppgav en privat utredare och advokat i går. Bedrägeriet sägs ha letts av sydafrikanen Barry Tannenbaum, son till en av grundarna av läkemedelsbolaget Adcock Ingram. TT-REUTERS

Ratko Mladić dansar och ler Han är internationellt efterlyst sedan 1995

Leggings 69 50

Då efterlystes han för folkmord i samband med massakern i Srebrenica och krigsbrott i samband med belägringen av Sarajevo. Kanalen säger att den har mer än en timmes färska bilder på Mladić från olika ställen i Bosnien och Serbien. De nyaste bilderna är enligt kanalen filmade på en skidort ”kanske så sent som i vintras”. Bilderna finns även på internetsajten Youtube. TT-AFP

Jumpsuit 349:–

Skjorta 299:–

REUTERS/SCANPIX

Den bosniska tv-kanalen FTV visade i onsdags kväll bilder på den bosnienserbiske tidigare militäre ledaren Ratko Mladić som är på flykt från krigsförbrytartribunalen ICTY i Haag sedan 1995.

Ratco Mladić i danstagen.

Hårfager Ett urval av Phil Spectors alla frisyrer REUTERS/SCANPIX

Shorts 299:–

Välj 3 betala 2 Gäller alla plagg märkta med High Summer News. Dam, herr och barn. Vi bjuder på det billigaste.

Klänning 299:–

Nyheter i korthet ITALIEN. Sex personer har gri-

pits misstänkta för att ha planerat en attack i samband med nästa månads G 8-möte i Italien. Bland de gripna finns en tidigare medlem av vänstergerillan Röda brigaderna. TT-AFP VÄRLDEN. Världshälsoorganisationen WHO har beslutat att den nya svininfluensan nu ska betraktas som en pandemi.

Det betyder framför allt att det blir fart på vaccintillverkningen. Sjukdomen betraktas fortfarande som mild. TT-AFP USA/KINA. USA har fört fyra uigurer, som länge suttit fängslade på Guantanamobasen på Kuba, till Bermuda. Kinesiska myndigheter kräver dock att de återförs till Kina. TT-REUTERS

Vit rasist i USA åtalas för mord USA. Den vite rasisten James von Brunn som sköt ihjäl en vakt i Förintelsemuseet i Washington kommer att åtalas för mord. 88-årige von Brunn är ”nu formellt anklagad för mord liksom för dödande med hjälp av det innehavda skjutvapnet i en federal byggnad”. TT-AFP

REDIGERING: GUNNAR STÅHL

Reservation för slutförsäljning

www.kappahl.com

Musikproducenten Phil Spector, 69, dömdes i mitten av april till minst 19 års fängelse för mord på den 40-åriga skådespelaren Lana Clarkson. Spector har överklagat domen. Phil Spector arresterades redan vid Clarksons död för sex år sedan, men frigavs mot borgen. Här ses ett antal frisyrer Phil Spector haft genom åren. METRO


JFDD8I

I<8

,''1$

DZB@EC<P&E<M8;8* Enkelt campingtält för tre personer. Vattenpelare: Ytter 2.000 mm, golv vattentätt. Vikt: 3,9 kg. Höjd: 125 cm.

Fi[%.''1$

Start idag fredag 10.00. Välkommen in och fynda!

.,'1$ fi[%0''1$

*,'1$ fi[%-''1$

*,'1$ fi[%.''1$

(%,''1$fi[%)%'''1$

Komplett regnställ i funktionsmaterialet Exodus. Vind- och vattentätt med god andningsfunktion. 5.000 mmVp. Finns i flera färger. Dam- och herrstorlekar.

Lätt skjorta i återvunnet material. Diskret höftficka med blixtlås. Polygiene® -teknik som motverkar dålig lukt. Bra fuktsprid ande förmåga. Herrstorlekar.

Lätta shorts i medelkraftig Climatic ® väv med flera olika fickor. Dam- och herrstorlekar.

En fullutrustad rese- /vandringssäck till kampanjpris. Justerbart bärsystem, integrerade sidofickor och regnskydd. Volym: ca 65 liter. Finns även SEC 55Q. 1.400:- (ord 2.000:-)

DZB@EC<P&I8;@8KFII8@EJ<K

?8>C{=J&;<MFJ?@IK

?8>C{=J&C@K<BE<<G8EK

?8>C{=J&J<:-,

(0'1$ fi[%*''1$

J@<II8&D8P=CP Smidig sandal med reglerbar häl. Dam- och herrstorlekar..

*0'1$fi[%/''1$

,''1$ fi[%(%(''1$

En uppdaterad version av Reeboks klassiska casualsneaker NPC. Herrstorlekar.

Ovandel i ventilerande nylonmesh. Yttersula ger bra grepp på alla typer av underlag. Herrstorlekar. Finns även i dammodell.

I<<9FB&EG:I8;

"ARKARBY(ANDELSPLATSs&ARSTAs&ÛLTšVERSTENs(ANINGEs(UDDINGE +ISTA'ALLERIAs+UNGENS+URVAs,IDINGšs.ACKA&ORUMs3ERGELGATAN 2INGENs3ICKLA+šPKVARTERs3KRAPANs3KÛRHOLMENs3TINSEN(ÛGGVIK 4ÛBYs5PPLANDS6ÛSBYs6ÛLLINGBYs6ÛRMDš-šLNVIK www.intersport.se

E@B<&8@IG<>8JLJ"),


metro

”Tävlingen passar inte i mitt tränings- och tävlingsprogram.”

Gräsligt häxeri i jakt på tur ALLT ÄR TILLÅTET… Häxkonster

har förstört den konstgjorda gräsmattan på landets enda fotbollstadion, säger en talesman för det afrikanska kungadömet Swaziland. Skadorna ska ha uppstått när spelare har grävt ned lyckoamuletter för att fixa segern, rapporterar AFP. Straffområdena och mittcirkeln är värst drabbade. Landets sportminister har polisanmält häxkonsterna. METRO

Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla till Norrbottenskuriren om varför hon nobbar Tour de Ski nästa säsong.

Mer sport på www.metro.se

Sverige till EM efter handbollsrysare Sidan 30

Rekordpriset: 1 008 640 000

AIK värvar Assyriskas Lorentzson FOTBOLL. AIK

rustar redan nu för nästa säsong i allsvenskan. Från Assyriska värvas högerbacken Martin Lorentzson, som är klar för klubben från och med årsskiftet. – För mig känns det som den största klubben i Sverige, säger Förnamn 24Efternamn. åringen till Länstidningen i Södertälje. Lorentzson är inne på sin tredje säsong i Assyriska i superettan där han kontinuerligt varit en av lagets bästa spelare. TT

Ronaldo tidernas dyraste värvning En miljard kronor. Så mycket får Real Madrid betala för att Manchester United ska släppa Cristiano Ronaldo. Rekordaffären väntas bli klar inom kort. Ryktena har länge placerat den portugisiske mittfältaren i Real Madrid, vilket spätts på av att Cristiano Ronaldo själv talat om att han vill lämna Manchester United. Under rubriken ”Rekordbud för Ronaldo accepterat” på klubbhemsidan meddelar United att Real Madrid bjuder rekordhöga 80 miljoner pund (enligt gårdagens officiella slutkurs motsvarande

Reals drömelva

elska klubben. Real Madrid bekräftar att klubben har lagt ett bud på Ronaldo, även om summan 1. Cristiano Ronaldo, inte nämns. 93 miljoner euro. ”Klubben hoppas att 2. Zinedine Zidane, kunna nå en överenskomJuventus–Real, 76 milj. melse med spelaren de 3. Kaká, Milan–Real, 65 milj. kommande dagarna”, 4. Luis Figo, Barça–Real, 61 milj. meddelar den spanska 1 008 640 000 kronor) och klubben i ett uttalande, fått tillåtelse att förhandla medan United anger att allt beräknas vara klart med 24-årige Ronaldo. ”På begäran av Cristiano senast 30 juni. United har in i det läng– som på nytt uttryckt sin vilja att flytta – och efter dis- sta förnekat att Ronaldo kussioner med spelarens ska säljas. Men uppenrepresentanter, har United barligen var 80 miljoner gått med på att ge Real Mad- pund ett erbjudande som helt enkelt rid tillåtelse att prata med inte gick att spelaren”, skriver den motstå. engDavid

Vi har kostat mest

Villa

Sverige till inline-semi VM. Världens

TT

Cristiano Analys: Tuppfäktning på hög nivå Ronaldo ett direkt långfinger i ansiktet på En miljard för Cristiano Barcelona – en markering. Ronaldo. Snurrigt? Ja, visst Kaká David Real Madrid köper inte att är det. Och räkna med att Silva inte vara Spaniens, världens, värvningscirkusen fortsätter. Arjen största klubb. Barcelona Jag tror nämligen att Robben kommer att svara. Real Madrids förestående Lassana Om det var 100 miljoner som Barça köp av den portugisiska Diarra i veckan vägrade lägga emellan för superstjärnan för Zlatan Sergio Samuel Eto’o och Zlatan – så räkna Ibrahimovic ännu Ramos Marcello med att de 100 miljonerna närmare Barcelona. Raul Pepe helt plötsligt blev Det är tuppfäktning på Albiol kaffepengar i dag. hög nivå som pågår Kort sagt, Barcelona nu i Spanien. Iker Casillas är nu ännu sugnare Real Madrid lägger ut

Om affären går igenom blir Cristiano Ronaldo den dyraste spelaren hittills inom fotbollen och Real Madrids andra storvärvning på kort tid. Häromdagen blev det klart att klubben köper Kaká från Milan för omkring 65 miljoner euro – den i dagsläget näst högsta summan. Och tro inte att kassan är helt uttömd efter de båda värvningarna. Real ska enligt medieuppgifter vara ute efter bland andra spanska landslagsspelarna Raul Albiol och David Silva från Valencia. Valencias David Villa uppges redan var klar för Real, för i sammanhanget måttliga METRO-TT 400 miljoner kronor.

Men vi platsar inte: Dudek, Heinze, Metzelder, Gago, Guti, Higuain, Snijder, Van der Vaart, Raúl, Van Nistelrooy, Huntelaar.

METRO

på att köpa svensken.

1,7 miljarder på Kaká och Ronaldo. Det är Leif Granlind, fotbollskrönikör

bästa inlinehockeylag gör upp om världsmästartiteln i tyska Ingolstadt, och Sverige är på väg mot medalj. I går blev det 8–3 i kvartsfinalen mot Slovenien, efter mål av bland andra Linus Klasen. METRO

”Alla utom någon enstaka ställer upp.” IFK Norrköpings styrelseledamot Patrik Jönsson till Norrköpings tidningar om att klubben sänker spelarlönerna för att rädda METRO klubbens ekonomi.

Där Medelhavet är som det en gång var Nyfiken på Kroatien? Kom och träffa oss idag, fredag kl 11:00–18:00 och imorgon lördag kl 11:00–16:00! Plats: Travel Heroes Store, Jakobsbergsgatan 16 i Stockholm.

Överraskningar väntar.

www.visitcroatia.nu

Kroatiska Turistbyrån TEL. 08-534 820 80 Mail: croinfo@telia.com

REDIGERING: MARTIN SVENSSON

SCHALK VAN ZUYDAM/AP XXXXXX

28 sport

fredag 2009-06-12


söndag 14 juni kl 20-22

XC60

extra bilar! 16 st S40

17 st C30

17 st V50

På söndag avslutar vi säsongen i BingoLotto med ett extra bingospel på 3:ans bingobricka och en fullmatad finalomgång. Förutom 50 extra Volvo DRIVe-bilar, har Lotta lyxpool för trädgården, stuga på Öland och solresor till när och fjärran i potten. Häng med på avslutningsfesten i TV4 och vinn sommarens skönaste vinster.

Du spelar för Sverige

Svårt att få tag i lotter? Lottbutiken har öppet dygnet runt – www.bingolotto.se


Hammarbys Tobias Karlsson och tyska Kiels Marcus Alm i Champions League 2007.

HANDBOLL. Svenska mästarlaget i handboll kan snart mista sin direktplats i Champions league. Nu hotar klubbarna i herrarnas elitserie med att dra sig ur övriga Europacuper. – Får vi inte vara med och spela den finaste turneringen med en självsäker plats, då funderar vi att hoppa av hela Europacupspelet, säger klubbarnas talesman Stefan Albrechtson. Tidigare har 32 lag spelat i Champions league, men nu vill Europeiska handbollsförbundet (EHF) krympa till 24 lag och göra det till ett exklusivare mästerskap. TT

Kryss mot Rumänien – nu bär det av till EM Men gruppsegern är i fara Sverige är klart för EM 2010 i handboll. Det blev 26–26 (10–12) mot Rumänien efter en minst sagt svängig match. Men nöjda, det var inte de svenska spelarna.

”Va, är vi klara? Ja, då känns det skönt ändå.” Kim Andersson hade inte koll på tabellläget

Dramatiken var stor under är vi klara? Nej, vi var väl tvungna att vinna? Jaså, det de sista tio minuterna. Sverige låg under stora är klart, ja då känns det delar av matchen men när skönt ändå. Sverige kan sluta sämst Kim Andersson drog in 26– 24 med två minuter kvar tvåa i gruppen och därmed är biljetten till Österrike verkade saken klar. Och det blev den också – i januari nästa år i hamn. – Vi är fortfarande obeEM-biljetten – trots att man segrade. Men man hade tappade till oavgjort. helst velat bli gruppetta, Kim Andersson var misssa Jonas Källman, bäste nöjd. målskytt (5). – Nej, det var Sverige har kvar ingen höjdaratt möta Polen på match. lördag och TurNär han då kiet i midsomfick veta att marhelgen. det var Då kan klart med det bli gruppEM ändå seger och en så kom bättre seedett svagt ning i kommanleende: Förbundskaptenerna Lindde slutspel. – Va, TT gren och Olsson kan vara nöjda.

Full koll på boll

DRAGO PRVULOVIC/MALMÖBILD/SCANPIX

Klubbarna kan nobba spel i Europa

22-åriga Anna Nordqvist från Eskilstuna slog till med en topplacering på LPGA-mästerskapen efter den TT första rundan. Inför dag två ligger hon på andraplats, två slag efter amerikanskan Nicole Castrale.

ANTONIO CALANNINI

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Hot om bojkott

Stark debut i LPGA-mästerskapen

Italiens Vincenzo Iaquinta laddar inför Confederations Cup i fotboll som inleds på söndag i Sydafrika. Grupp A: SydafriSydafrika ka, (värdland), –Irak Spanien (euroSVT1 sön pamästare), Irak 15.45 (asiatiska mästare) och Nya Zeeland (oceaniska mästare). Grupp B: Italien (världsmästare), Brasilien (sydamerikanska mästare), USA (nordoch centralamerikanska mästare) och Egypten (afrikanska TT mästare.

Sport i korthet Ur Metro i går. Jonas Källman, som Metro skrev om i går, blev bäste svenske målskytt (5) när Sverige klarade 26–26 mot Rumänien.

ISHOCKEY. Therese Alshammar

vann 50 meter fjäril i franska Canet på 25,57, elva hundradelar över det svenska rekordet. TT

DELBETALA UTAN KONSTIGHETER! Dela upp ditt köp på minst 10.000:– under 10 månader. Utan att betala ett öre extra. Ansök direkt i butiken en eeller lle på mio.se – enklare kan det inte bli! Vitrinskåp

4.9.9505:–)0:−

Bord + 6 stolar r inkl. 2 tygklädsla

6.4894:9–)0:−

Skänk

3.950:− (4.950:–)

(5

(10.

Matbord Ljusterö i oljad massiv ek, 180x90 cm. Stol Resö i brun läderimitation inkl. 2 st extra tygklädslar i beige viskos och svartbrun.

Soffa

1090.9:-/m0ån0:− 1.0

3-sits soffa Sit Down med divan i tyg Cortina night, L 299 cm.

Soffa

4.950:−

Vitrinskåp Ljusterö i oljad massiv ek, B 92, D 45, H 190 cm. Skänk Ljusterö, B 130, D 44, H 82 cm.*

Nyhet!

(5.950:-)

3-sits soffa Focus i tyg Lana Black, B 215 cm 4.950:– (5.950:–)*

Tag 3 betala förav2! Mängder färger!

Kudde Dupion 50x50 cm 250:–/st

Barkarby Barkarby Handelsplats. City Sveavägen 20 vid Hötorget. Hallonbergen vid PrisXtra. Handen/Haninge vid infarten till Haninge. Kungens Kurva Heron City. Nacka vid Järla sjö mellan Sickla köpkvarter och Nacka Forum. Täby vid E18 avfart Viggbyholm. *Erbjudandet gäller tom 15/6. Mer information och fullständiga villkor på www.mio.se

www.mio.se

REDIGERING:LARS-GUNNAR LARSSON

30 sport


NYHET: NU INTRODUCERAR VI VÅR DETVAR-SOM-FANRABATT. BIPPER 1,4 l 75 hk NU FRÅN 91 900 KR eller 933 KR/MÅN.

EXPERT 1,6 l HDi 90 hk NU FRÅN 194 700 KR eller 2 267 KR/MÅN.

BOXER 2.2 l HDi 100 hk NU FRÅN 208 200 KR eller 2 442 KR/MÅN.

DU FÅR 20 000 KR I RABATT HELA SOMMAREN. Ja, man kan egentligen kalla det här erbjudandet vad man vill. Men bra är det. Du får 20 000 kronor i rabatt när du köper en Bipper, Expert eller Boxer i sommar. Och visst, det är ju trevligt med en prisvärd bil. Men du får också lite mer trygghet än vad någon

konkurrent kan erbjuda. Vi är nämligen det enda märket som ger dig 5 års drivlinegaranti med Peugeot Assistance. Och du får antagligen lite bättre ekonomi än idag. Väljer du till exempel Bippers dieselmotor så tar du dig fram på ynka 0,45 l/mil. Dessutom

får du bra mycket högre utrustningsnivå än vad våra kollegor i branschen erbjuder och självklart skräddarsyr vi inredningen så att bilen blir precis som du vill ha den. Men varför inte titta in hos en Peugeot-handlare, vem vet, du kanske gör sommarens bästa affär.

Finansiering: Förmånlig leasing genom Peugeot Finans. 1:a förhöjd hyra 20%. Restvärde 40% av nybilspriset efter 36 mån. Ränta f.n. 3,75%. Uppläggnings- och aviavgift tillkommer. Alla priser är exkl. moms. Erbjudandet gäller bilar i lager och t.o.m. 2009-08-31 och kan inte kombineras med övriga avtal eller rabatter från Peugeot.


metro

fredag 2009-06-12

32 sport

Svenskarna i Dallas får ny boss i båset De fem svenskarna Fabian Brunnström, Loui Eriksson, Nicklas Grossman, Joel Lundqvist och Tom Wandell får ny tränare. Deras NHL-klubb Dallas Stars byter Dave Tippett mot Marc Crawford, skriver klubben på sin hemsida. TT

Vill vinna på isen i år MARK AVERY/AP

För ett år sedan fick han lyfta Stanley cup-pokalen. Men det var inte som Detroitbacken Jonathan Ericsson hade tänkt sig det. – När jag stod där kände jag att något saknades, säger han. I fjol fick 25-årige Jonathan Ericsson som en av många svenskar i Detroit Red Wings lyfta Lord Stanleys pokal efter 4–2 i matcher mot Pittsburgh Penguins. Men han fick göra det i loafers och kostym.

Johan Franzén och Jonathan Ericsson.

– När jag höll i pokalen på ett par rejäla hjärnskakningar kallades kände jag att jag inte var en Jonathan Ericsstor del av laget, att jag inte son upp från farhade bidragit till segern. marlaget Grand Det enda jag tänkte på var Rapids Griffins. att jag ville vara mer delDet var en chans aktig och att efter det få som han tog till vara känna på pokalen... på och sedan dess har det skulle ha känts han bara missat en ännu bättre, säger slutspelsmatch för han till NHL:s offiDetroit, då han akut ciella hemsida. tvingades operera bort I år kan det bli blindtarmen. verklighet. Canal+ I natt ställs hans lag När svenske Sport 1 mot Pittsburgh hemma backkollegan Andreas Lilja åkte 01.50 i Joe Louis arena. TT

Alla åtta svenskar i Detroit Jonathan Ericsson, 25 år. Johan Franzén, 29. Tomas Holmström, 36. Niklas Kronwall, 28.

Nicklas Lidström, 39. Andreas Lilja, 33. Mikael Samuelsson, 32. Henrik Zetterberg, 28.

Paraguay Argentina

14 7 3 4 20– 13 24 14 6 4 4 19– 15 22

Honduras

5 2 1 2 6– 6

7

Mexiko

5 2 0 3 6– 8

6

Ecuador

14 5 5 4 18– 20 20

Uruguay Colombia Venezuela Bolivia Peru

14 14 14 14 14

El Salvador Trinidad/T

5 1 2 2 6– 7 5 0 2 3 6– 11

5 2

TT

Fotboll Superettan

IFK Norrköping 11 1 6 4 13– 17

9

Jönköping–Mjällby ....................0–3 (0–1) Mjällby 11 8 2 1 25– 6 26 Åtvidaberg 11 7 1 3 18– 9 22

Ljungskile Väsby

11 2 3 6 14– 19 10 2 3 5 8– 13

9 9

Trollhättan Sirius

11 2 3 6 5– 11 11 2 3 6 12– 23

9 9

Falkenberg

11 7 0 4 15– 13 21

Assyriska Syrianska FC Gif Sundsvall JönköpingsıS Ängelholm Qviding Landskrona Vasalund

10 11 11 11 11 11 11 11

6 6 5 5 5 4 4 3

1 1 3 2 1 3 1 3

3 4 3 4 5 4 6 5

14– 16– 15– 11– 17– 14– 13– 15–

10 14 13 12 14 18 14 19

19 19 18 17 16 15 13 12

Fotboll VM-kval, Sydamerika Chile–Bolivia..............................4–0 (1–0) Venezuela–Uruguay ..................2–2 (1–0) Brasilien–Paraguay ....................2–1 (1–1) Colombia–Peru ..........................1–0 (1–0) Ecuador–Argentina ....................2–0 (0–0) Brasilien 14 7 6 1 25– 6 27 Chile 14 8 2 4 23– 14 26

4 4 5 3 1

6 5 2 3 4

4 5 7 8 9

23– 7– 17– 19– 7–

16 11 24 30 29

18 17 17 12 7

Fotboll VM-kval, Sydamerika Mexiko–Trinidad/Tobago..........2–1 (1–1) Honduras–El Salvador ................1–0 (1–0) Costa Rica 5 4 0 1 9– 5 12 USA 5 3 1 1 10– 6 10

Handboll EM-kval, herrar Sverige–Rumänien..........................26–26 Montenegro-Turkiet........................33–26 Sverige 6 5 1 0 193 - 150 11 Polen 5 3 0 2 145 - 121 6 Montenegro Rumänien Turkiet

6 3 0 3 178 - 182 5 2 1 2 156 - 155 6 0 0 6 145 - 209

VÄLKOMMEN TILL Du är i gott sällskap! Ändtarmsbesvär är ett vanligt problem bland den vuxna befolkningen1. Är DU en av dem?

FORTUMS FAMILJEDAG PÅ SKANSEN

14 JUNI

antiinflammatoriskt

Gå två vuxna och betala för en. Ta med annonsen och visa i kassan.

klådstillande smärtstillande

Entré för vuxen kostar 110 kr och detta erbjudande gäller max 2 vuxna /annons.

dämpar svullnad

För goda råd – www.xyloproct.se 1. Källa: Marknadsundersökning december 2008, YouGov.

Tänk på att även receptfria läkemedel kan medföra risker om du tar för mycket. Följ alltid anvisningarna i förpackningen. AstraZeneca AB, 151 85 Södertälje.

Xyloproct (lidokain, hydrokortisonacetat) ett receptfritt läkemedel för behandling av hemorrojder och ytliga ändtarmsirritationer, finns som salva 20g och suppositorier 10 st, SPC 2008-06-26. För ytterligare information och priser www.fass.se • AstraZeneca AB, tfn 08-553 260 00.

i samarbete med

6 5 0

REDIGERING: LARS-GUNNAR LARSSON

Resultat


Lax är lätt att grilla. Så enkelt är det. Allt du behöver är en grill och en bit Norsk Lax. Och vill du göra en god fisk ännu godare kan du givetvis tillföra lite kryddor. Inspirerande recept på hur du kryddar laxen och vad du kan äta till hittar du på norskfisk.se. Vi har tagit hjälp av superkocken Markus Aujalay för att göra recepten så enkla och goda som möjligt. Han presenterar sex olika laxkryddningar, sex såser och sex tillbehör som du kan kombinera som du vill. Och kom ihåg, du behöver inte veta vad som är ut eller in på en grillvante för att lyckas.

Grillad Norsk Lax, lätt som en plätt. www.norskfisk.se

STENSTRÖM RED CELL

Grilla lax, enklare än att tända en grill.


metro

fredag 2009-06-12

34 sport ANNONS

Helgens spel

MASSOR AV ODDS FÖRE OCH UNDER MATCH

Thomas Johansson: Detroit stoppar paret Crosby

SCANPIX

De vinner – igen

och Malkin

Regerande mästarna Detroit mot framtidens lag Pittsburgh. Och Red Wings får lyfta Stanley Cup-bucklan igen. En skoningslöst lång säsong tar slut i natt. En match återstår och den avgör allt. Det största ögonblicket för en hockeyspelare. Kampen kommer att bli brutal på alla sätt, men det gäller att hålla huvudet kallt också. Pittsburghs chans ligger i att undvika utvisningsbåset där Detroit, anförda av sin svenska bataljon, är ruskigt effektiva. Detroit lägger sitt defensiva krut på att stoppa firma Crosby-Malkin och offensivt att överlista Marc-André Fleury i kassen. Detroit får fira i hemmaarenan. Matchen slutar 4–2.

Brad Pitt spelar rollen som Mikael Blomkvist. 14,00 på Betway.

Udda spelet

Brad Pitt Blomkvist? Brad Pitt ryktas vara sugen på att spela Mikael Blomkvist. Blir det så? Ja, tror vi. Enligt Times

SCANPIX

Chansningen

Rosenborg tappar poäng hemma Detroit vinner?

Rosenborg kan bli övermodiga hemma. Alla vill ta poäng av storklubben. Strömsgodset har tuffat i gång och tar en skrällpoäng. Marcus Pedersen het.

Pittsburgh vinner?

3,20

Odds hos Unibet

Kryss, 4,60, Ladbrokes. SCANPIX

1,95

Fegisen

Odds hos Unibet

Defensivt Brasilien gläder bara Dunga

Detroit fick jubla i fjol. Nu handlar det om final och ”game seven”, bland det största en man kan vara med om i USA. I natt kan du följa dramat på Canal+ Sport 1, klockan 2.

Thomas Johansson är Metros expert på ishockeyspel

Online vill Hollywood köpa loss filmrättigheterna till Stieg Larssons ”Millenium”-trilogi.

4 andra spännande Stanley Cup-spel i natt SCANPIX

SCANPIX

SCANPIX

SCANPIX

Defensivt Brasilien imponerar i VM-kvalet. Förbundskapten Dunga fnyser åt kritiker som vill se gladfotboll. Nu Confed Cup och klar etta mot Egypten.

Brasilien, 1,25, Unibet. SCANPIX

Guldkornet

Norrköping slår Landskrona Bois Henrik Zetterberg blir tvåmålskytt, 5,00. Unibet. ”Zäta” bara bättre. Formmässigt på samma nivå som både Malkin och Crosby.

1

Dan Cleary gör avgörande målet, 30,00 Unibet. Spelar ihop med heta Zetterberg och Franzén. Tror att han avgör.

2

Chris Osgood motar flest skott, 2,45, Betway. Osgood aldrig riktigt erkänd. Men är slutspelets bäste på nytt.

3

Niklas Kronwall blir mest utvisad, 6,00, Betway. Niklas Kronwall är med i toppen av utvisningsligan och spelar på ett utmanande sätt.

4

Innan 2–2-mötet med Ljungskile senast hade laget hållit nollan i sju av åtta halvlekar. Tidigare topplaget Landskrona mot botten.

Norrköping, 3,40, Betway.

ANNONS

A SPEL LIVE

Sverige vinner U21 EM Odds 10,00 1

Norrköping–Landskrona 1

Ängelholm–Syrianska

Stanley Cup-final, i natt Betway 1,95–4,05–3,10 Ladbrokes 1,87–4,20–3,10 Unibet 1,95–4,20–3,20 Svenska Spel 1,90–2,70–2,80

Superettan, lördag Betway 2,00–3,40–3,40 Ladbrokes 1,90–3,25–3,40 Unibet 1,85–3,45–3,90 Svenska Spel 1,95–2,30–3,35

Superettan, lördag Betway 2,15–3,30–3,10 Ladbrokes 2,20–3,30–2,75 Unibet 2,20–3,30–3,00 Svenska Spel 2,15–2,25–2,95

Tippeligan, söndag Betway 2,15–3,30–3,20 Ladbrokes 2,20–3,30–3,20 Unibet 2,20–3,35–3,15 Svenska Spel 2,00–2,40–3,00

Tippeligan, söndag Betway 2,35–3,30–2,85 Ladbrokes 2,30–3,30–2,90 Unibet 2,40–3,30–2,85 Svenska Spel 2,10–2,35–2,80

Sirius–Åtvidaberg

Väsby–GIF Sundsvall

2

Rosenborg–Strömsgodset X

Brann–Lyn

Nya Zeeland–Spanien

Superettan, lördag Betway 3,25–3,40–2,05 Ladbrokes 3,30–3,40–1,90 Unibet 3,40–3,30–2,05 Svenska Spel 3,25–2,30–2,00

Tippeligan, lördag Betway 1,30–5,00–8,50 Ladbrokes 1,36–4,60–8,00 Unibet 1,35–4,85–8,00 Svenska Spel 1,25–3,00–8,20

Tippeligan, söndag Betway 1,75–3,60–4,30 Ladbrokes 1,75–3,60–4,33 Unibet 1,75–3,60–4,50 Svenska Spel 1,70–2,50–3,80

1

Superettan, lördag Betway 3,25–3,40–2,05 Ladbrokes 3,10–3,30–2,00 Unibet 3,40–3,40–2,05 Svenska Spel 3,05–2,25–2,10

X

Lilleström–Fredriksstad

1

X

Vålerengen–Stabaek

2

2

Confederations Cup, söndag Betway 26,00–9,50–1,05 Ladbrokes 19,00–8,00–1,06 Unibet 33,00–11,00–1,05 Svenska Spel 30,00–3,80–1,05

... U 21-EM börjar på måndag? Förbundskapten Lennartsson är nästfavorit att ersätta Lars Lagerbäck. Jörgen Lennartsson tar över A-landslaget efter Lars Lagerbäck, 6,00 på Ladbrokes.

REDIGERING: LEIF GRANLIND

Detroit–Pittsburgh

Visste du att ...

SCANPIX

Bäst odds just nu NHL och utländsk fotbollsmix


Coop Forum NYNÄSHAMN Tillfälligt parti! Frysta räkor

KANONPRIS!

Nötfärs COOP Storpack. Fetthalt 10-12 %. Ca 1800 g. Handla andra varor för minst 600:så får du köpa 2 paket köttfärs osv.

Gäller t o m 14/6 2009 med reservation för slutförsäljning.

OCEAN SEAFOOD Frysta. 70/90. Med skal. 1 kg. a varor för Handla andr får du köpa r så 0: 30 st in m färs, 1800 g, fö ett paket kött

39)=K

39)=S

Medlemspris

Tomater

Studentbukett

DVD

SVERIGE Klass 1.

(Vasen ingår ej.)

BOLT Tecknad Disneyfilm från 2008. Ord pris 179:-

Säljstart 10 juni

VECKANS COOP SHOPE XPRESS -FYND!

Skivat pålägg PÄRSONS Tunna skivor. Välj mellan olika sorter. 200 g, jfr-pris 75:-/kg. Max 2 köp/hushåll.

14)=K

59kS

159kS

15kS


www.metro.se

Betala inte för spel till din mobil. Använd Metro Play. Gå in på m.metroplay.se från din mobil eller sms:a metro till 72 777* så får du en länk att klicka på. Spelen på Metro Play är annonsfinansierade. Innan varje spelomgång visas fyra annonser och när du spelat färdigt visas ytterligare en annons. Metro Play tar ingen avgift för spelen. Dock kan operatörernas taxor för datatrafik tillkomma när du laddar hem ett spel samt när annonserna uppdateras. Mer information hittar du på m.metroplay.se från din mobil eller www.metroplay.se från din dator. *Vanlig sms-kostnad.


CLUB METRO TÄVLING

CLUB METRO ERBJUDANDE

VINN RESOR TILL MILANO & GENEVE MED EASYJET!

20% RABATT PÅ 150 RESMÅL

Nu har du som Club Metro-medlem chansen att vinna flygbiljetter till Milano eller Geneve. Milano är för de flesta känd för att vara en modestad med storslagen shopping men här hittar besökaren även en fin arkitektur och fantastisk fotboll. Geneve är en glittande juvel invid Genevesjön som bubblar av kosmopolitiskt liv, utmärkta restauranger och rikt kulturliv. Du bestämmer resmålet själv! Du kan välja din avgång från Arlanda eller Köpenhamn ända fram till sista mars 2010. Bokningen måste ske 2 månader innan avgång. 1–3:de pris: Flygbiljetter till Milano eller Geneve för 2 personer. Gör så här: besök www.clubmetro.se och välj ”tävling” följ därefter instruktio-

Välj mellan resor inom Sverige eller till huvudstäder som Oslo, Köpenhamn, Prag och Berlin. Ring 0771-218 218 och uppge ditt Club Metro nummer eller gå till en Swebus Express-butik och köp din biljett till sommaren. Medlemsnumret kan endast användas för en person per resetillfälle och rabatten gäller bara när du köper via telefon eller hos Swebus Express egna butiker. Vid påstigning med rabatterat biljett måste du visa upp ditt Club Metro medlemsnummer som du har i mobilen. Club-erbjudande: Få 20 % rabatt på resor med Swebus Express mellan 8 juni och 23 augusti. Hitta ditt resmål på swebusexpress.se, trevlig resa!

nerna.Tävlingen pågår t o m 21 juni. Lycka till!

www.clubmetro.se Detta erbjudande är endast för Club Metro-medlemmar. Bli medlem på www.clubmetro.se. Medlemsskapet är kostnadsfritt.

www.clubmetro.se Detta erbjudande är endast för Club Metro-medlemmar. Bli medlem på www.clubmetro.se. Medlemsskapet är kostnadsfritt.

NY FÄRGKA VARJE VEC Vi ses på McDonald’s®! , 'Coke', the Dynamic Ribbon Device and the '

can glass' are trademarks of The

Company.© 2008 The Coca-Cola Company. Köp valfri plusmeny från ca 55 kr – få ett Coca-Cola glas utan extra kostnad. Värde ca 10 kr. Erbjudandet gäller under perioden 9/6 – 10/8 2009 eller så långt lagret räcker. Lokala avvikelser kan förekomma. *Meny med stor läsk och stor pommes frites.


metro

fredag 2009-06-12

38 insändare 4 tycker till:

Kan en fotbollsspelare vara värd en miljard?

Dagens rätt Seikaker – norska fiskbiffar

Rödlök på fiskbiffen. Ingredienser (4 port.) 700 gram sejfilé ett ägg 2 msk potatismjöl 3 dl mjölk 0,5 msk salt

20 min

Tillbehör: 2 rödlökar 0,8 kg potatis smör till stekning grönsaker

Henrik Henriksson, tekniker, Göteborg: – Nej, inte en chans. Det är bara löjligt. Ingen spelare gör ett helt lag ensam.

Alla vuxnas ansvar att visa hur man beter sig SKRÄP. Svar till ”Arne” (9/6): Det är

bedrövligt att den här gruppen berörda människor inte kan städa upp efter sig. Dock kan jag inte låta bli att kommentera att du skriver att ”skolan och föräldrar” inte lär skolbarnen att hålla undan efter sig. Jag kan bara utgå från mig själv, och som vuxen, medmänniska och förälder så lever jag som jag lär, det vill säga jag plockar undan efter mig. Dock ser jag ofta i Sverige hur vuxna människor kastar sitt skräp rakt ut på gatan. Det är alla vuxnas ansvar att föregå med gott exempel, du förstår, samhället är alla vuxna runt omkring och det är när vi föregår med gott exempel samt påpekar felaktiga beteenden som vi lär barnen omkring oss hur man beter sig bland folk. Har du egna barn? Kan du ge oss 100 procent garanti på att ditt barn aldrig någonsin kastat skräp på gatan? Jag kan tyvärr inte det trots att jag alltid lär mina barn vad det är som gäller. Det är individen själv, uppfostran samt samhället som styr det ”slutgiltiga” uppförandet. GABRIELLA

Nya vägar bidrar bara till ökad biltrafik

1. Tillaga kokt eller stekt potatis. Förbered eventuella grönsaker. 2. Rensa och grovmal fisken. Blanda in övriga ingredienser i smeten. 3. Skala och tunnskiva löken. Hetta upp matfett och bryn löken. 4. Hetta upp matfett i panna. Forma fiskbullar till exempel med hjälp av skedar. Stek bullarna ett par minuter på var sida.

Allt om mat & dryck

TRAFIK. Redan 1938 konstaterade den brittiske transportministern Leslie Burgin att ”varje bygge av en ny väg tenderar att öka förekomsten av trafik, inte bara på den nya vägen utan även på den väg den var tänkt att ersätta” (ungefärlig översättning). Hur kommer det sig att denna över 70 år gamla insikt inte nått fram till våra politiker och tjänstemän i beslutande ställning? Vi kan bygga nyare, bredare och bättre vägar i hundra år till, det kommer inte att göra framkomligheten ett dugg bättre. Vägbyg-

Håller du med Stefan Wahlberg i dagens kolumn?

Desiré Esgard, 40, egen företagare, Malmö: – Nej, det är alldelles för mycket pengar. Det finns andra jobb som är värda mer. Fotboll är ändå ett nöje.

Dagens PUSS! Du, underbart fina tjej som satt på pendeln mot S-tälje runt kl 7.30 i mörk skinnjacka, rött hår. Vita lurar. Fika? Han med stora lurarna. :) Ett stort tack och en jättekram till de två kvinnor som hjälpte mig i Skanstull när jag svimmade härommorgonen. Ni är mina hjältar! Jenny Jag älskar dig, min fina krigare, och jag är glad över att jag ska få peta med tårna åt öster. Din veterinär John, tack för att du är styrkan när jag inte orkar. VI är mitt hopp. Kram H Anders C , jag älskar dig av hela mitt hjärta. Kram Linda Jättetack till den trevliga kvinna som gav sin plats åt en höggravid på Märstapendeln onsdag em. Marie Monica! Mötte dig i tisdags i Västermalmsgallerian. Jag tog din hand i min på H & M! Kan ej glömma dig! Vill möta dig igen! Peter Tessan jag älskar dig mer för varje dag som går. Din mysis Grattis Freddy och Anette till er förlovning. Kramizar Magnus och Sussi Grattis på födelsedagen Susanne i Blackeberg. P+k a

Sara Weiner, 21, studerande, Vasastan: – Ja, om han är riktigt bra och klubben tycker att han är värd så mycket.

gen som miljöåtgärd är det väl ingen utom de mest lättlurade som går på längre. Prioritera cyklister och kollektivtrafik i stadsplaneringen, så kanske vi har en möjlighet att komma fram i tid. MIA

sms :)

Tyck till direkt med telefonen! Skriv TYCK följt av din insändare. Max 150 tecken. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor.

Valskräpet bort Upp till bevis: Vilka var miljövänligast? Hur snabbt tar de bort valkampanjsskräpet efter sig? Moderaterna värst hittills, enligt mig. Hobba

Jag hoppas de stoppar aktionen DEMONSTRATION. Aktivister från Reclaim the streets planerar gatufest i Västra hamnen i Malmö. De vill ”sätta de rikas liv i gungning”. Deras tidigare demonstrationer, som de aldrig sökt tillstånd för, har varit våldsamma och inneburit omfattande vandalism. På vilket sätt blir de ”fattiga” aktivisterna rika, genom att förstöra för alla andra och mest för sig själva kan man undra. Jag tillhör inte de rika precis och det stör mig inte det minsta att det finns de som har lyckats. Det finns givetvis skillnad på ”rika” och ”rika” precis på samma sätt som mellan ”fattiga” och ”fattiga”. För det mesta så handlar det dock om eget ansvar. Man har vad man förtjänar, anser jag. Har inte jag lyckats med något så är det mitt fel och inte någon annans. Jag hoppas innerligt att både polisen och militären sätts in för att stoppa detta. BARBARA TRUSZ

Älskar dig lillegubben. Puss Cina

Skaffa inte djur Djurägare som dumpar sina husdjur ser dem tydligen inte som värdefulla i deras egenskap av levande varelser. Varför då skaffa djur alls? Esp

Oklart i andra frågor Svar till ”Leo” (11/6): Visst, men vem vet hur de röstar i de hundratals frågor som inte står med där, tex migrationspolitiken? Ludvig

är uppenbar. Men i egenskap av föräldrar så borde de kanske vara försiktigare med barnen, klä dem i kravallutrustning och sätta störtbåge och kofångare på vagnen. Åtminstone tills någon politiker fixar särskilda banor för barnvagnar, likt cykelbanor. ROADKILL

Ta inte från de sjuka till gratis pendling ”Pendlare från Farsta” (10/6), vill ha gratis SLtrafik och eftersom halva SL-biljetten betalas med skattemedel måste Stockholms läns landsting ta pengar från sjuka och gamla för att insändarskribenten ska kunna pendla gratis.

KOLLETIVTRAFIK.

Till den bästa systern man kan ha. Som alltid finns där i alla lägen och som är min bästa vän. Tack för att du finns. Din syster Karin Målaren som brukar åka 1:an på morgonen, du har ett underbart leende! Anonym Gör så här: Skriv PUSS följt av texten. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen.

Mattias Nordström, 38, chaufför, Södermalm: – Ja, uppenbarligen. Om någon är beredd att betala summan är han väl värd det.

Börjar bli dags för barnvagnsbanor TRAFIK. Har ni också märkt hur småbarnsföräldrar använder barnvagnar som stridsfordon för att bryta sig igenom folkmassor på stan i rusningstid? Har ni sett hur de med blicken fastfrusen i fjärran biter ihop och tar sats för att bana sig väg, utan den minsta hänsyn för vad som står i deras väg? Deras förakt för omgivningens fot- och knäleder

STELLAN ÅBERG

Skicka in din insändare med e-post till: insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera.

– originalserie för Metro av Tony och Maria Cronstam – FAVORIT I REPRIS!

mejla till:

tyckomkolumnen@metro.se

Fler män behövs i skolvärlden HILLEVI WAHL, 10/6. Varför det är så få manliga förskollärare, det är ju på grund av pedofilrädslan. Pedofiler finns, tyvärr, men alla som vill jobba med barn är inte pedofiler. Det behövs fler manliga förebilder i skolvärlden. Då skulle en stor del av dagens mobbning försvinna. ARBETAREN

Dagens horoskop Västerländskt VÄDUREN 21/3–19/4

OXEN 20/4–20/5

TVILLINGARNA KRÄFTAN 21/5–21/6 22/6–22/7

LEJONET 23/7–22/8

JUNGFRUN 23/8–22/9

VÅGEN 23/9–22/10

SKORPIONEN 23/10–22/11

SKYTTEN 23/11–21/12

STENBOCKEN 22/12–20/1

VATTUMANNEN

Du kan nu undvika en del bekymmer genom att se upp med situationer som förorsakar dem!

Din försiktighet i ett visst sammanhang blir dig knappast till någon hjälp. Gå ut och ta för dig!

Något pockar på din uppmärksamhet, vill du se resultat får du inte vara rädd att sticka fram hakan!

Du förefaller inte beredd att ta tag i ett relationsproblem, men motsättningar ser ut att minska.

Olika möjligheter öppnar sig för dig, och söker du omväxling i tillvaron har du goda chanser till det.

Vågens intuition och iakttagelseförmåga gynnas nu, du är snabb att upptäcka möjligheter!

Mycket rör sig nu om rutinarbete. Vissa mindre problem kommer du snabbt till rätta med.

Du känner dig pressad av sådant du måste klara av, möjligen har du alltför stora krav på dig själv.

Liknande auspicier som för Skytten. Med en extra arbetsinsats kan du komma närmare ett mål.

För att lyckas med en föresats måste du inledningsvis göra en riktig bedömning av vad det gäller!

Det ser ut som om du snart kommer att unna dig något speciellt – kanske en ledighet från vardagen.

21/1–19/2

FISKARNA 20/2–20/3 Det tycks störa dig en smula att en viss person för närvarande inte vill lyssna till dina råd.


fredag 2009-06-12 SCANPIX

Dagens ord flygel Piano med liggande resonansbotten och strängarna vinkelrätt mot tangentraden. Flygelformen är liksom cembalons form en naturlig fĂśljd av strängarnas olika längd. Flygeln har flera instrumenttekniska fĂśrdelar framfĂśr det upprättstĂĽende pianot och används praktiskt taget alltid i stället fĂśr detta vid konserter. KĂ&#x201E;LLA: WWW.NE.SE

SVEAVĂ&#x201E;GEN SVEA AVĂ&#x201E; Ă&#x201E;G G E N 100 MĂ&#x2026;N-SĂ&#x2013;N MĂ&#x2026;N-S Ă&#x2026; SĂ&#x2013;N Ă&#x2013; 10.00- 19.00

OBS OB S SĂ&#x2013;NDAGSĂ&#x2013;PPET SĂ&#x2013;N Ă&#x2013; DAG SĂ&#x2013;PPET Ă&#x2013; 10.00-19.00

STOCKHOLMS ST OCKHOL LM S F FASHION A AS H ION NS SHOES HOE S

SVEAVĂ&#x201E;GEN SVEA AVĂ&#x201E;G E N 100 XXXXXX

VI T TĂ&#x2013;MMER Ă&#x2013;M M E R HELA H E LA BUTIKEN B UT TI KE N FINA DAMSKOR SKINN FI NA D AM M S KOR I S KI N N FrĂĽn F rĂĽn

Läste jag fel pü lotten? Stod det inte miljoner?

399:399 3 99::- Ă&#x2013;Ă&#x2013;VER VE R 150 150 MODELLER MOD E LLE R

Elin Hammarberg, Johanneshov SKINN+SKINNFODER SKINN+SKINNFODER MASSOR AV OLIKA MODELLER MAS SOR A V OLI KA M OD E LLE R

SKINN+SKINNFODER SK INN+SKINNFODER

ORD: CA OR D: C A

OR D: ORD:

1200:200 0

N NU: U:

399:3 99:-

899:8 899 89 99:-

NU: N U:

399:3 99:-

TA T AM MED E D AN ANNONSEN NON S E N SĂ&#x2026; F FĂ&#x2026;R Ă&#x2026;R Ă&#x2026; D DU U YTTE YTTERLIGARE R LIGAR E 10% RA RABATT ABATT T O OAVSETT AVS V ETT PR PRIS IS

ALL OVER PRESS

Läsartävlingen Skriv en rolig pratbubbla till bilden. Vinnande bidrag presenteras i Metro nästa publiceringsdag. GĂśr sĂĽ här: Skriv BILDEN fĂśljt av ditt fĂśrslag till pratbubbla. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Vinnaren fĂĽr â&#x20AC;?Kärlek, hur fan gĂśr man? Bob Hansson frĂĽgar dom som vetâ&#x20AC;? av Bob Hansson, MĂĽnpocket.

HUR MĂ&#x2026;NGA GĂ&#x2026;NGER KAN DU VIKA TIDNINGEN OCH HUR STOR BLIR DEN YTAN I CM2?

Skriv en pratbubbla till bilden.

FÜrmügan att lÜsa oväntade problem är en      

 

Rätta lÜsningar ... ... till gürdagens kryss

Kryssvinnarna presenteras pĂĽ tisdagar.

... till dagens sudoku. ANNONS FÜr näsbesvär vid pollenallergi

MNSE-LIV-2009-007

FÜr Ügonbesvär vid pollenallergi

Receptfritt läkemedel McNeil Sweden AB, 169 90 Solna

Skriv KRYSS fÜljt av ordet i det blü fältet. Skicka SMS till 72700 fÜre klockan 24 i dag. Varje SMS kostar 5 kronor. En vinnare per dag vinner ett startpaket frün Comviq Kontant med 100 kronor att ringa fÜr.

Dagens horoskop Ă&#x2013;sterländskt RĂ&#x2026;TTAN 1984 Ha tillit. 1972 FĂśrsĂśk inte att argumentera med dina kolleger. 1960 Ta väl hand om de yngre.

BUFFELN 1985 Hüll dig borta frün onÜdigt arbete. 1973 Du kan träffa bra folk. 1961 Arbeta inte fÜr mycket.

TIGERN 1986 Du kan känna dig mycket trÜtt. 1974 Du müste ändra dig. 1962 Du kan redovisas i bolaget.

KANINEN 1987 Ta hand om människor omkring dig. 1975 Slarva inte. 1963 Hüll dig borta frün de otrevliga.

DRAKEN 1988 Du är osäker. 1976 Titta innan du hoppar. 1952 Du müste vara ordentligt fÜrberedd.

ORMEN 1989 Lyssna noga pü andra. 1977 Det är svürt att hitta ett svar. 1965 Du kan känna dig tom.

HĂ&#x201E;STEN 1978 Ta chansen och hoppa pĂĽ tĂĽget. 1966 Du kan ha ett problem. 1954 Ditt arbete ger resultat.

GETEN

APAN

1979 FÜrändringar är nÜdvändiga. 1967 Var stark i anden. 1955 Var inte fÜr girig.

1980 Du kan fĂĽ bekymmer. 1968 Ta hand om din familj. 1956 Ditt arbete ger resultat.

TUPPEN 1981 Ignorera smü problem med din käresta. 1969 Du müste fatta ett beslut. 1957 Finn en uppriktig vän.

HUNDEN

1982 Var inte fĂśr emotionell. 1970 NĂĽgon fĂśrsĂśker avbryta dig. 1958 FĂśrsĂśk att ta det lugnt.

GRISEN 1983 Saker gür som du vill. 1971 Ta chansen, hoppa pü tüget. 1959 Det finns bra människor omkring dig.


metro

fredag 2009-06-12

40 tv

”Tommy Emmanuel: Center Stage” SVT 2 Kl 21.05 När Tommy Emmanuel (bilden) ensam går upp på scen med gitarren i hand känns plötsligt alla övriga instrument lite onödiga. Man är förbluffad och har inte en tråkig stund.

lördag SVT1 10.00 Chris på skolbänken (R) 10.30 Namnam med Noman (R) 11.00 Strömsö (R) 11.40 Så såg vi sommaren då 11.55 Män om sina kroppar (R) 12.25 Fotbollens historia (R) 13.20 Rockabilly 514 14.10 Nyckel till tystnaden (R) 15.10 Uppdrag granskning (R) 16.10 Draknästet (R) 17.10 Allt ljus på (R) 17.50 Helgmålsringning 17.55 Sportnytt

SVT2

TV3

TV4

Kanal5

13.45 Murphy Brown (R) 14.10 Finlands natur (R) 14.40 Golden retriever (R) 15.25 Antikmagasinet (R) 15.55 Existens (R) 16.25 Hotell Opera (R) 17.25 Kallt blod, heta känslor (R)

6.30 Lilla huset på prärien 7.25 Lilla huset på prärien 8.20–8.50 Jesse 9.40 I nöd och lust 10.05 How I met your mother (R) 10.35 Simpsons 11.05 Scrubs (R) 11.35 The Tyra Banks show (R) 12.30 Sjukhuset (R) 13.00 Sjukhuset (R) 13.30 Sjukhuset (R) 14.00 Sjukhuset (R) 14.30 Stora byggslaget (R) 15.20 Stylista 16.10 Supersize vs superskinny 17.10 Hell’s kitchen

6.00–8.59 Barnprogram 6.00 Teletubbies (R) 6.20 Thomas tåget (R) 6.30 Rupert Björn (R) 6.45 Pororo (R) 6.50 Postis Per 7.05 Lazy town (R) 7.30 SvampBob Fyrkant (R) 7.40 Svamp-Bob Fyrkant (R) 7.55 Dinosaur king 8.15 Yu-Gi-Oh (R) 8.40 Siv & Viv (R) 8.59 Nyhetsmorgon lördag 11.25 Postkodlotteriets sommarvinnare 11.40 NYTT Robin Hood 12.40 Oliver Twist 13.15 Oliver Twist 14.05 FILM Rasmus på luffen. Svensk familjefilm från 1981. I rollerna: Allan Edwall, Erik Lindgren, Jarl Kulle. 15.55 FILM Tre Amigos. Komedi från 1986. I rollerna: Chevy Chase, Steve Martin, Martin Short.

6.05 America’s funniest home videos 6.30 McLeods döttrar 7.20 Sabrina – tonårshäxan 7.45 Sabrina – tonårshäxan 8.10 Biggest loser 9.00–9.45 Quizzo 10.20 Gilmore girls 11.15 Greek (R) 12.10 The Big bang theory (R) 12.40 FILM Spy kids 3-D. Familjeäventyr från 2003. I rollerna: Antonio Banderas, Daryl Sabara, Alexa Vega. Regi: Robert Rodriguez. 14.15 Outsiders – hjälp, jag stammar 15.20 Jamies restaurant Australien 16.20 Gordon Ramsay’s the F-word (R) 17.20 I shouldn’t be alive

18.15 Landet runt Veckokrönika. Programledare: Karin Mannberg. Även 14/6, 15/6. 19.00 Den första kretsen (R) Rysk dramaserie. Del 4 av 10. Även 14/6.

18.00 Rapport 18.15 Disneydags

18.00 Hell’s kitchen Brittisk realityserie från

BBC

19.45 Marco Tamayo & Anabel Montesinos Kort musikprogram. 19.55 Bob Dylan – Subterranean homesick blues Musikvideo från 1965 med Bob Dylan. 20.00 History of rock ’n’ roll: Guitar heroes Pete Townshend, Slash, Eric Clapton,

Bruce Springsteen och Jimmy Page.

20.50 5 min Yngwie Malmsteen Intervju med Yngwie Malmsteen från 2003.

19.00 NYTT Skokartongens hemlighet

KLAFFI PRODUCTIONS LTD

Barnserie. Del 1 av 13. Magin vaknar. Röster: Sandra Kassman, Claes Ljungmark, Björn Gedda, Elin Klinga, Björn Granath, Johan Hedenberg, Anders Ahlbom Rosendahl. 19.25 FILM Bernard Barnfilm. Spansk tecknad serie. Möt världens coolaste isbjörn!

Tommy Emmanuel anses av många vara världens bästa akustiska gitarrist. 22.05 5 min Kee Marcello Intervju med Kee Marcello från 2009.

19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 20.00 Minnenas television Ett filmiskt port-

FOX

rätt på författaren Sven Delblanc som bl a skrivit ”Hedebyborna”. Programmet som gjordes av Lars Helander 1996 är en poetisk, litterär vandring genom Sven Delblancs värld och börjar i författarens barndomstrakter i Kanada. Som avslutning visas den sista tv-intervjun med Sven Delblanc, från mars 1992 av Heléne Nyman. 21.20 FILM In good company Amerikansk komedi från 2004. Dan Foreman har i 25 år varit framgångsrik annonssäljare på en populär sporttidning. Tidningen tas en dag över av ett girigt storföretag och klimatet blir betydligt kallare. I rollerna: Dennis Quaid, Topher Grace, Scarlett Johansson. Regi: Paul Weitz. 23.10 VM i speedway Deltävling 4. Från Köpenhamn i Danmark. Sveriges Television sänder alla elva deltävlingar under säsongen. 23.55 Pistvakt (R) Del 4 av 12. Även 16/6. 0.25 Sjukan (R) 0.55 FILM Vem är Forrester? Drama

Toby "the Tobanator" Peneha.

22.10 Luftgitarr i Finland Dokumentär från

2002. Toby ”the Tobanator” Peneha är ett luftgitarrsproffs från Nya Zeeland. Han har åkt ända till Finland för att vara med och tävla i luftgitarrs-VM i Uleåborg.

22.40 Rapport 22.45 Expo ’92 – Gitarrlegender i Sevilla

Legendarisk konsert från 1991. Inför världsutställning i Sevilla samlades världens bästa rockgitarrister för att göra en konsert som senare blev legendarisk. På scen var Brian May, Joe Satriani, Steve Vai, Nuno Bettencourt, Gary Cherone och Joe Walsh.

söndag SVT1 10.00 Plus sommar (R) 10.30 Mitt i naturen (R) 11.00 Vårt hus – en mögelfälla (R) 11.30–12.25 Hårets hemligheter 13.45 Hammarkullen (R) 14.45 Bomarsund – vägen till fred (R) 15.45 Fotboll: Sydafrika–Irak 17.55 Sportnytt

18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Hedebyborna (R) Svensk dramaserie

serie från 2008. Del 2. Amsterdam och Eva utreder ett mystiskt dödsfall på en privatskola i New York. 0.25 FILM Be cool. Komedi från 2005.2.40 FILM Locusts: The 8th plague. Science fiction från 2005. 4.10–4.55 Rachael Ray

2009. På scen står Lasse Berghagen, den italienske sångaren Eros Ramazzotti och Rigo & The Topaz Sound. 21.15 FILM Babel Amerikanskt drama från 2006. Här vävs tre historier samman där ett gevär är den gemensamma nämnaren. Richard och Susan har rest på semester efter att de förlorat ett barn. I rollerna: Brad Pitt, Cate Blanchett, Momhamed Akhzam.

21.00 NYTT Psych Amerikansk kriminalkomediserie från 2007-08. Del 1 av 16. En domare i en talangtävling blir utsatt för flera mordförsök och Shawn och Gus försöker skydda honom. Gästskådespelare: Gina Gershon, Tim Curry. 21.55 FILM The life aquatic with Steve Zissou Amerikansk äventyrskomedi från 2004. Den berömde oceanografen och filmaren Steve Zissou har börjat tappa greppet. För att återupprätta sitt rykte ger sig Steve ut på en havsexpedition för att döda den mystiska jaguarhaj som ätit upp hans bäste vän. I rollerna: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett. Regi: Wes Anderson. 0.20 Saturday night live 1.20 FILM 6:e dagen. Action från 2000. Familjefadern Adam Gibson kommer hem från arbetet en dag och upptäcker att en klon har ersatt honom. I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Tony Goldwyn, Michael Rapaport. Regi: Roger Spottiswoode. 3.45 Jimmy Kimmel live 4.25 Fet = dum? 5.15–6.00 Biggest loser (R)

SVT2

TV3

TV4

Kanal5

8.00 Musses klubbhus 8.25 Fåret Shaun (R) 8.35– 9.00 Draken (R) 10.00 Gudstjänst 10.45–11.30 Landet runt (R) 12.05 Medan tid är (R) 12.35 Den första kretsen (R) 13.20 Trädgårdsfredag (R) 13.50 Den stora konstbubblan (R) 14.50 In treatment (R) 15.15 In treatment (R) 15.40 In treatment (R) 16.05 In treatment (R) 16.30 In treatment (R) 17.00 NYTT Små barn – stora rättigheter (R) 17.30 NYTT Anaconda (R)

6.30 Lilla huset på prärien 7.25 Lilla huset på prärien 8.20–8.50 Jesse 9.40 Alla älskar Raymond 10.05 Alla älskar Raymond 10.35 Jims värld 11.05 Jims värld 11.35 The Tyra Banks show (R) 12.30 Men in trees 13.25 Love inc 13.55 Love inc 14.20 FILM The Bachelor. Komedi från 1999. 16.10 Project runway (R) 17.05 Paris Hilton’s my new BFF (R)

6.00–8.59 Barnprogram 6.00 Jordgubbs-Lisa (R) 6.20 Thomas tåget (R) 6.30 Rupert Björn (R) 6.40 Elias – den lilla räddningsbåten (R) 6.55 Dora utforskaren (R) 7.15 Svamp-Bob Fyrkant (R) 7.30 Svamp-Bob Fyrkant (R) 7.40 Witch (R) 8.05 Pokémon 8.30 Aptv med Zillah & Totte (R) 8.59 Nyhetsmorgon söndag 11.25 Postkodlotteriets sommarvinnare 11.35 Talang 2009 (R) 13.00 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show (R) 14.00 Förbjuden syskonkärlek (R) 15.00 Friidrott 100 m, 400 m, 3000/5000 m, 110 m häck och spjut för herrar och 100 m, 400 m, 100 m häck, höjdhopp och stavhopp för damer. Några av världens bästa friidrottare åker Europa runt och gör i sex tävlingar upp om vem eller vilka som ska få dela på prispengarna i potten. De tävlande som vinner alla tävlingarna kommer att få dela på 1 miljon dollar. 17.05 Keno 17.10 Vinnare: V65

6.05 Entertainment now (R) 6.30 McLeods döttrar 7.20 Sabrina – tonårshäxan 7.45 Sabrina – tonårshäxan 8.10 Biggest loser 9.00–9.45 Quizzo 10.15 Gilmore girls 11.10 Saturday night live (R) 12.05 Extraordinary parents 13.05 Stilpoliserna (R) 14.20 Brothers & sisters (R) 15.15 Ugly Betty (R) 16.10 Desperate housewives (R) 17.10 Grey’s anatomy (R)

18.00 Stylista Amerikansk realityserie från 2008. Del 5 av 9. Tävlingsdeltagarna letar efter den perfekta presenten, som Anne sedan ska ge Amy Sacco, ägaren till restaurangen Bungalow 8. Programledare: Ann Slowey (Judge), Joe Zee (Judge). 19.00 NYTT Stora byggslaget (R) Svenskt inredningsprogram från 2009. Del 1.

18.00 Renlycka (R) Norsk dokumentärserie. Det

2008. Del 20 av 22. Casey bestämmer sig för att sluta jaga killar, trots att Omega Chi ska ha en stor fest med massor av snyggingar. Kappa Tau ska också ha stor fest men problemet är att de inte har några pengar till sprit.

AETN/TV4

XXXXXX

19.30 Rapport 19.55 Regionala nyheter 20.00 Sportspegeln Även 15/6.

18.05 Greek Amerikansk ungdomsserie från

WARNER BROS

är oktober månad. Familjen Eiras renflock är på väg till vinterbetet i Kautokeino. Även 17/6. 18.40 En sann vän (R) Brasiliansk kortfilm från 2006 av Fellipe Barbosa. Hans bäste vän har just förlovat sig, men det kan ju inte Rogério ta någon hänsyn till. Tvärtom.

20TH CENTURY FOX

från 1980. Del 7 av 18. Även 17/6. 19.15 NYTT Hotell Opera Dramaserie. Del 1 av 4. Lobbyn. Vad händer när en hotellgäst blir förälskad i receptionisten? Mezzo: Matilda Paulsson. Dansare: Christian Rambe. Filmen är ett samarbete med Operahögskolan i Stockholm. Tobias Ringborg dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester. Producent: Ditte Feuk. Musik ur Saint-Saëns Samson et Delila, aria Mon Coeur.

20.00 NYTT Sommarkrysset – med Lottodragningen Svenskt underhållningsprogram från

0.15 FILM Beyond borders. Romantiskt drama från 2003. I rollerna: Angelina Jolie, Clive Owen, Teri Polo. 2.30 FILM Fredagen den 13:e – del 7. Skräckfilm från 1988. I rollerna: Kane Hodder, Lar Park-Lincoln, Susan Jennifer Sullivan. 4.10–6.00 FILM Fredagen den 13:e – del 8. Skräckfilm från 1989. I rollerna: Todd Shaffer, Tiffany Paulsen, Tim Mirkovich.

23.00 New Amsterdam Amerikansk kriminal-

20.00 America’s funniest home videos – top 20 countdown

James Roday som Shawn och Dule Hill som Burton.

Programledare David Hellenius.

22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Babel, forts

Nikolaj Coster-Waldau som Amsterdam.

0.15 I Robert Johnsons fotspår (R) 1.10–2.50 Från akustiskt till dödsmetall

från 2000. 3.05–9.05 Sändningar från SVT24

underhållningsserie från 2008. Carina Berg flyttar in hos Lasse Berghagen och delar hans liv under några intensiva dagar.

UNIVERSAL

Vivien Endicott-Douglas som Marnie.

18.00 Trav: Vinnare: V75 18.50 Keno Spelprogram. Dagens Kenodragning. 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Berg flyttar in (R) Svensk

18.25 FILM Big troubleAmerikansk actionkomedi från 2002. En mystisk resväska för samman och förändrar livet för en grupp människor. En frånskild pappa, en olycklig hemmafru, två torpeder, ett par gangsters, två förälskade tonåringar, två FBI-agenter och en psykedelisk padda. I rollerna: Tim Allen, Rene Russo, Stanley Tucci. Regi: Barry Sonnenfeld.

ANDREAS LUNDBERG/TV4

20.55 AC/DC – Big gun Musikvideo från 1993. 21.00 Rapport 21.05 Tommy Emmanuel: Center stage

2008. Del 10 av 15. Den första individuella utmaningen blir att laga till en fantastisk middag med 14 specifika ingredienser. Vinnaren får spendera en dag i San Francisco. Programledare: Gordon Ramsay. 19.00 Singing bee Svensk underhållning från 2009. Del 7 av 10. Tävlande: Mats Dernánd, Karin Augustsson, Anja Johansson, Erik Janols, Linda Åström, Olof Ritzén, Martina Eriksson. Programledare: Hanna Hedlund. 20.00 Without a trace Amerikansk kriminaldramaserie från 2002. Del 2 av 23. Gabe Freeman och hans pappa Bob firar Gabes 11-årsdag med att gå på en baseballmatch. Men när de kommer ifrån varandra på tåget är Bob övertygad om att de kommer att hitta varandra på nästa station. Efter misslyckade försök att själv hitta sonen anlitar Bob Jack Malones team. 21.00 FILM Värstingarna Amerikanskt drama från 2006. Sean Porter arbetar som övervakare på ett ungdomsfängelse. I hopp om att stärka de intagna tonårsbrottslingarnas självkänsla och förbättra deras sociala kompetens bildar han ett fotbollslag. I rollerna: Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Xzibit, L. Scott Caldwell. Regi: Phil Joanou.

SOFIA SABEL

Lasse Mauritzen, Maja Helmes, Carsten Svanberg och Jens Bjørn Larsen.

19.00 NYTT Mästarmöten Danskt musikpro-

Marcus Allbäck och Staffan Lindeborg.

20.20 Fotboll : Nya Zeeland–Spanien

Direkt. Confederations Cup. Programledare: Mats Nyström. Kommentatorer: Staffan Lindeborg, Marcus Allbäck. Expertkommentator: Ola Andersson. 22.30 NYTT Hemligstämplat Historisk serie. Del 1 av 10. Tillträde förbjudet. Bodens fästning var en gång det starka värnet mot ryssen. Den siste kommendanten för Bodens fästning samt före detta chefen för ett av bergsforten berättar om livet där. 23.00 NYTT Skrivkamp Del 1 av 3. Berättelsens många vägar. ”Afrika klarar sig utan Bob Geldof och Madonna!”. Författaren Henning Mankell var helt överens med sin författargäst, den nigerianskamerikanske författaren Uzodinma Iweala, när de möttes under författarkongressen WALTIC sommaren 2008. Programledare: Marika Griehsel. 23.30 Allt ljus på (R) Finlandssvensk intervjuserie från 2008. Del 3 av 8. Eiríkur Hauksson. 0.10–6.00 Sändningar från SVT24

gram från 2008. Del 1 av 3. Bleckblås. På Fuglsangs gods på Lolland har dirigenten Frans Rasmussen samlat en grupp framstående musiker för samtal och musicerande. Även 15/6 och 16/6. 20.00 Ryssviken (R) Dokumentär av Åse Fougner. I den gamla hamnen Ryssviken i Stockholm bor Esi från Ghana på en båt med sin värmländska kärlek Tobias. Även 18/6 och 20/6.

21.00 Aktuellt 21.15 Dom kallar oss artister (R)

Musikdokumentär. Del 2 av 12. Mer än 4 miljoner spelningar var i amerikansk radio av låtarna ”It must have been love” och ”Listen to your heart”. Även 19/6 och 20/6. 21.45 Trädälskaren Svensk dokumentär 2008. Regissören Jonas Selberg Augustsén är trött på sitt stressiga liv i Stockholm. Han saknar sina rötter.

23.00 Rapport 23.10 Existens (R) Samhällsprogram om

religion. Del 10 av 10. Barnatro – gåva eller tvång?

23.40 Barnmorskorna – Norge (R) 0.10–0.55 Veronica Mars (R)

JoAnna Garcia som Megan Smith.

Emily Deschanel som Brennan.

20.00 Bones Amerikansk dramaserie från 2008. Del 23 av 36. Brennan och Booth hjälper Booths vän Ken att undersöka hans systers försvinnande. Efter att ett avhugget huvud hittas hjälper Ken till att ta reda på vad som hänt. 21.00 FILM Austin Powers in Goldmember Amerikansk komedi från 2002. Dr Evil och Mini-Me har lyckats rymma från fängelset och slår sina påsar ihop med Goldmember. I rollerna: Beyoncé Knowles, Seth Green, Michael York. 22.50 Law and order Amerikansk kriminalserie från 2006. Del 9 av 22. Cassady och Green är på jakt efter en massmördare som nyligen rymt från fängelset. 23.45 FILM The Punisher Amerikansk-tysk thriller från 2004. Seriefiguren Frank ”The Punisher” Castle tar klivet in på duken där vi får följa den modige hjältens till synes outröttliga kamp mot brottsligheten. Frank drivs av minnet av sin mördade familj och han är fast besluten att rensa ut de kriminella ur samhället. I rollerna: John Travolta, Roy Scheider, Sr.). Regi: Jonathan Hensleigh. 2.00 FILM Trekant. Komedi från 1994. 3.40 Rachael Ray 4.30–5.00 Alla älskar Raymond

Ice road truckers.

18.00 Ice road truckers (R) Amerikansk doku-

mentärserie från 2007. Del 5 av 10. Man är halvvägs in i den hårda issäsongen och sex hundra långtradare har forslat mer än 4000 laster till de norra gruvorna. Men de har fortfarande massor kvar att leverera och varje dag stoppas de av väghinder som hotar deras framfart.

19.00 Nyheterna och vädret 19.20 Sporten Dagsaktuell sport och längre reportage om spännande idrottshändelser.

20.00 Bingolotto I säsongens sista Bingolotto

bjuder Lotta Engberg på bingospel, gäster och musik.

22.00 Nyheterna och vädret 22.20 FILM I spindelns nät Amerikanskt dra-

ma från 2001. När en senators dotter blir kidnappad kontaktar förövaren polisen Alex Cross. Det underliga med fallet är att gärningsmannen inte kommer med några krav på lösensumma. I rollerna: Morgan Freeman, Monica Potter, Michael Wincott.

0.20 American inventor 1.20 Mayday 2.20 24 (R) 3.00 Lost (R) 3.45 Lost (R) 4.30 Misstänkt (R) 4.55– 4.56 CBS 60 minutes

19.00 NYTT Privileged Amerikansk komedi-

serie från 2008-09. Del 1 av 18. Megan Smith är en positiv och framåt tjej som planerar att bli en stor journalist. Men hon får sparken från tidningen och blir istället privatlärare åt kosmetikamogulen Laurel Limoges tonårstvillingdöttrar. 20.00 Gordon Ramsay’s the F-word Matlagning. Del 4 av 12. 21.00 FILM Queen sized Amerikansk dramakomedi från 2008. Maggie Baker är en överviktig 17-åring som blir mobbad i skolan. På skoj blir hon nominerad till att delta i omröstningen om att bli skolans baldrottning. Maggie bestämmer sig för att satsa allt och faktiskt försöka vinna. I rollerna: Nikki Blonsky, Annie Potts, Lily Holleman. Regi: Peter Levin. 22.50 NYTT Mad men Amerikanskt dramaserie från 2007. Del 1 av 13. Smoke gets in your eyes. Don försöker hantera sitt problematiska kärleksliv, samtidigt som han måste få byrån att inte förlora en stor kund. 23.50 Mad men Del 2 av 13. 0.50 CSI (R) 1.45 Criminal minds (R) 2.45 Girls of the Playboy Mansion (R) 3.20 Jimmy Kimmel live 4.00 Unlikely lovers 4.45 Extraordinary parents (R) 5.35–6.15 Biggest loser (R)


metro

fredag 2009-06-12

42 tv

”En orangutangs dagbok” TV 4 kl 19.30 Här följer man utrotningshotade och föräldralösa orangutangungar i deras kamp för överlevnad efter en svår tid i fångenskap. Teamet tar dem till Orang Jungle Hospital i Borneos djungel.

TV-TIPSET I TV 3, TV 6, TV 8 OCH ZTV

Dagens filmtips

Dagens tv-profil Kathy Bates

De Niro jagas av FBI Midnight run actionkomedi Betyg: 5555 Robert De Niros prisjägare ska återföra en åtalad revisor (Charles Grodin) till rätten, och duon jagas snart av både FBI och maffian. Underhållande roadmovie som höjer sig över genren främst tack vare huvudduons lysande samspel. (1988) Kanal 9 kl 21 SVT

THRILLER. Dolores Claiborne är en psykologisk thriller baserad på en novell av Stephen King. I filmen spelar Kathy Bates en kvinna som är anklagad för att ha mördat sin förmögna arbetsgivare, en äldre dam hon tagit hand om i många år. För sin insats nominerades hon till Saturn Award för bästa skådespelerska. Dolores Claiborne är inte den enda Stephen Kingkaraktär som Bates har porträtterat. Hon har också haft huvudrollen i skräckfilmen ”Lida”, för vilken hon fick en Oscar år 1991. Och hon har medverkat i tv-serien ”Pestens tid”. Kathy Bates fick livmo-

”Varm, charmig, välspelad.” Om ”Hans och hennes” Oatly Havredryck passar alla och är gjord av renaste svensk havre. På en och samma gång får du protein, kolhydrater, brer och vegetabiliska fetter. Helt naturlig hälsa! www.oatly.se

Trivsamt kul med Travolta

© Inter IKEA Systems B.V. 2009.

Get Shorty thrillerkomedi Betyg: 555 John Travoltas B-filmsälskande småskurk åker till Hollywood för att kräva in stålar av en producent (Gene Hackman). Raka rör blandas med subtil humor i trivsam film. (1995) TV 3 kl 23.45

49:– LERBERG TV-bänk/soffbord, mörkgrå, B 60×D 68×H42 cm. Ord. pris 129:–

Fyll i de tomma rutorna så att alla siffror från 1 till 9 finns med i varje vågrät och lodrät rad samt i varje låda med 9 rutor. Inga siffror ska summeras.

Lösningen publiceras på insändarsidan. Mer sudoku på metro.se/sudoku

Fem filmer ... ... med Kathy Bates ”Revolutionary road” , ”Stekta gröna tomater”, ”About Schmidt”, ”The day the Earth stood still”, ”P.S. Jag älskar dig!”.

dercancer år 2003. I dag ångrar hon att hon inte talade om det offentligt när hon kämpade mot sjukdomen. Det kunde ha hjälpt andra, menar Bates som nu är talesperson för Ovarian Cancer Foundation. INGRID ARINELL ingrid.arinell@metro.se

Vad tycker du om tv-programmen? Mejla till tyckomtv@metro.se PER ARNESEN/DR

Hans och hennes dramakomedi Betyg: 555 Defekta spermier strular till livet för ungt bondepar (Jonas Karlsson och Johanna Sällström). Varm, charmig och välspelad, om än med vissa trovärdighetsproblem. (2001). SVT 1 kl 21

Kathy Bates har fått rollen som hjärter dam i miniserien ”Alice”, en modern tolkning av Lewis Carrolls ”Alice i underlandet”.

Bates i hyllat kvinnoporträtt

Nu i mejeri kylen!

Charmigt om ungt bondepar

Ålder: 60. Bor: Los Angeles. Familj: Singel. Aktuell: ”Dolores Claiborne”, i kväll klockan 20, TV 8. AP PHOTO

ALLAta mMÄN ed KAN HÄLSA HEM!

C-G tipsar varje dag i Metro

Jag vill se mer av danska ”Sommer” SERIE. Den

danska serien ”Sommer” som just avslutats efter 20 avsnitt i SVT var en mycket bra serie, tycker jag. Finns det en fortsättning? Och kommer SVT att köpa in den i så fall? ANONYM

Svar: Nej, det finns inga fler avsnitt inspelade. SVT.SE

7

Anna (Camilla Bendix) och Adam (Mikael Birkkjær) i ”Sommer”.

RÖDA READAGAR KVAR.

VÄLKOMMEN TILL RÖDA READAGAR

KUNGENS KURVA öppettider: mån–sön 10–20 BARKARBY öppettider: mån–fre 10–20, lör–sön 10–18 IKEA.se Priserbjudandet i annonsen gäller t.o.m. den 18/6 eller så länge lagret räcker. Vi reserverar oss för ev. tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma.


metro

fredag 2009-06-12

fredag tv 43

Viköperdittguldtillhögstadagspris&pengarnaomgpådittkonto Vi bjuder på en diamant värde 1000 kr

sms24karat.se

SVT1

SVT2

TV3

TV4

Kanal5

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.30 UR 9.30 Om barn och böcker (R) 10.00 Genusmaskineriet (R) 10.30 Max 1800-tal (R) 11.00–11.30 Max 1800-tal 12.00 Rapport 12.05 Namnam med Noman (R) 12.35 Jan och kronhjorten (R) 12.50–13.20 Vildmark fiske (R) 15.05 Kan inte läsa (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Plus sommar (R) 17.25 Mitt i naturen (R) 17.55 Sportnytt

9.30–15.55 24 direkt 9.30 Utrikesdagen (R) 13.00 Maktbalans och kontrollmakt 15.55 Barnmorskorna – Norge (R) 16.25 Fotbollens historia (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset

7.55–8.50 Top model 8 (R) 9.40 Rachael Ray 10.30 Våra bästa år 11.25 Extreme home makeover 12.20 The real housewives of Orange County 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Cityakuten 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Scrubs 17.30 The real housewives of Orange County

5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Supernanny (R) 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Små i stora världen 15.00 Små i stora världen 15.30 Comedy inc 15.55 That ’70s show (R) 16.55 Äntligen hemma (R) 17.50 Dagens flex 17.55 Parkeringskriget

6.25 Sjunde himlen (R) 7.10 MacGyver (R) 8.05 Sabrina – tonårshäxan 8.35–9.00 Sabrina – tonårshäxan 9.30 Quizzo 11.00 Sjunde himlen 11.55 Providence 12.50 Ellen DeGeneres show 13.45 Ellen 14.15 Rules of engagement (R) 14.45 The Big bang theory (R) 15.15 Vänner (R) 15.45 Stilpoliserna 17.00 Entertainment now 17.30 AFV

mentärserie. Del 1 av 2. Djuren på den påhittade genfarmen liknar inte vanliga kor, grisar och höns.

18.55 Rapport 19.00 In treatment Amerikansk dramaserie från 2008. Del 25 av 43. Även 14/6.

19.30 NYTT Finlands natur Finskt naturpro-

21.00 Aktuellt

18.15 Strömsö Finlandssvenskt livsstilsmagasin. Del 3 av 12. Inspiration för hus, hem, kök och trädgård. Programledare: Matias Jungar. Även 13/6. 18.55 Anslagstavlan Information. 19.00 Kulturnyheterna Även senare i dag. 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Pistvakt (R) Svensk komediserie från

1998. Del 4 av 12. Även 13/6, 16/6. 20.30 Sjukan (R) Svensk komediserie från 1995. Del 4 av 12. På Sjukans avdelning finns tre patienter som verkar trivas oförskämt bra. Det är diversearbetaren Bert Hersby, Östermalmsbon Rutger Ahlenius och morsgrisen Patrik Larsson. De vårdas med fast hand av den tankspridda dr Söderberg och sjuksyster Nader. Även 13/6, 16/6. 21.00 FILM Hans och hennes Svenskt drama från 2001. Johan lever med Anna-Karin i ett stort hus på landet. Anna-Karin är en driven tjej som tycker att de borde gifta sig. I rollerna: Jonas Karlsson, Johanna Sällström, Ralph Carlsson. Regi: Daniel Lind Lagerlöf. 22.30 Kulturnyheterna (R) Repris från 12/6. 22.45 FILM Bandits Amerikansk komedi från 2001. Två bankrånare blir kära i och börjar bråka om samma tjej, som de tagit som gisslan. I rollerna: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett. 0.45 Rockabilly 514 (R) 1.35–9.05 SVT24

18.20 Keno Spelprogram. Dagens Kenodragning. 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 NYTT En orangutangs dagbok (R) Brittisk dokumentärserie från 2007. Del 1 av 5. En föräldralös orangutangbaby vid namn Ellie räddas ur fångenskap. 20.00 Talang 2009 Svenskt underhållningsprogram från 2009. Del 11 av 11. Det är dags för final och vinnaren av Talang 2009 ska koras. Programledare: Markoolio, Tobbe Blom. Även 14/6.

Dan Byrd som Justinoch Adhir Kalyan som Raja. TV4

MARIANNE EARTHY/SVT

Matias Jungar och kocken Paul Svensson.

Martin Stenmarck och Carina Berg.

Tareq, Gustav och Pernilla.

21.30 Trädgårdsfredag Pernilla Månsson Colt

och trädgårdsmästaren Gustav Mandelmann arbetar vidare med sommarens trädgård. Även 14/6, 15/6.

22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Golden retriever Finsk dramaserie från

2007. Del 2 av 3. Tero ångrar att han flyttade tillbaka till Tervalahti med sin familj och berättar till slut sanningen om sin far för frun Vilma. Även 13/6. 23.15 Murphy Brown Candice Bergen i titelrollen som den varierat framgångsrika tv-nyhetsreportern Murphy Brown. Även 13/6. 23.40 Out of practice (R) Amerikansk komediserie från 2005. Del 3 av 22. 0.05 Kvarteret Skatan (R) 0.35 Sugar rush (R) 1.00– 1.30 Dom kallar oss artister (R)

Untraditional Since 1615

Alkohol kan skada din hälsa.

Hspmtdi!Qsfnjvn!Mbhfs/!Bsu!os;!2751/!Qsjt;!22/:1!ls/!Bml;!6&/!Tum;!441!nm/!

YLE

gram från 2004. Del 1 av 4. Blomsterängens invånare. Även om det kan se stillsamt och fridfullt vid en första anblick, så kryllar det av liv på en blommande sommaräng. Även 13/6. 20.00 Den stora konstbubblan K special. Den brittiska konstkritikern och dokumentärfilmaren Ben Lewis har ägnat de senaste två åren åt att utforska den globala marknaden för samtidskonst. Även 14/6.

18.30 How I met your mother Amerikansk komediserie från 2005. Del 22 av 22. 19.00 Singing bee Svensk underhållning från 2009. Del 6 av 10. Kändisspecial med Hasse Aro, Renée Nyberg, Erik Ekstrand, Johan Peterson, Fredrik Birging, Johanna Toftby och Nina Söderquist. Programledare: Hanna Hedlund. 20.00 FILM Ett päron till farsa i Las Vegas Amerikansk komedi från 1997. Ingen kan planera en semester som Clark Griswold. Som den lojala make och hänsynsfulle far han är gör han allt i sin makt för att se till att varje semester familjen gör ska bli den bästa någonsin. I rollerna: Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Randy Quaid. 21.50 My name is Earl Del 72. 22.15 My name is Earl Del 73. 22.45 Burn notice Amerikansk actionserie från 2008. Del 2. Michael tvingas acceptera ännu ett uppdrag från Carla när Sam behöver hans hjälp. 23.45 FILM Get shorty Amerikansk actionkomedi från 1995. Ockraren Chili Palmer (John Travolta) kommer till Hollywood för att kräva in en spelskuld av filmproducenten Harry Zimm, gestaltad av Gene Hackman. I rollerna: John Travolta, Rene Russo, Gene Hackman. Regi: Barry Sonnenfeld. 1.40 FILM Saving Face. Dramakomedi från 2004.

WARNER BROS

18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter

18.00 NYTT Genfarmen (R) Vetenskapsdoku-

Cjcfoevn!BC!!19.6:9!222!11/!xxx/cjcfoevn/tf

21.30 Berg flyttar in (R) Svensk underhåll-

ningsserie från 2008. Del 8 av 8. Carina Berg flyttar hem till Martin Stenmarck och han sätter genast Carina i arbete.

22.00 TV4Nyheterna, Sporten och vädret 22.25 Numbers Amerikansk dramaserie från

2008. Del 10 av 22. Charlie blir tvungen att samarbeta med sin ärkefiende. De måste hindra ett krig mellan en känd kriminell och ett medborgargarde som är ute efter att stoppa honom. 23.25 Boston legal Amerikanskt drama från 2006. Del 10 av 24. Alan försvarar en mor som slåss för vårdnaden om sina döttrar. Även Denny försöker hjälpa en mor i en vårdnadstvist där dottern drabbats av anorexi. 0.20 FILM Tidvattnets furste. Romantiskt drama från 1991. 2.45 FILM Ruth Rendell: Vem var Doon? Brittiskt kriminaldrama från 1992. 4.25–6.00 FILM Evelyn. Dra-

18.00 Aliens in America Amerikansk komediserie från 2007-08. Del 4 av 18. Raja uppmuntrar skolans hetaste tjej att inte klä sig så utmanande utan att klä sig lite mer vanligt och uppföra sig mer normalt. 18.30 The Big bang theory Amerikansk komediserie från 2007-08. Del 17. När Pennys gör slut med en dum kille tar Leonard mod till sig och bjuder ut henne. Hon tackar ja men snart börjar båda grubbla och både han och hon går till Sheldon och ber om råd inför den förestående dejten. 19.00 AFV – stupid cupid 20.00 CSI Amerikansk dramathrillerserie från

2006-07. Del 24. Jakten på ”Miniatyrmördaren” fortsätter och Grissoms och Saras förhållande blir känt när hon försvinner. Gästskådespelare: Liz Vassey, Gina Hecht. Även i kväll. 21.00 AFV Amerikansk underhållningsserie. 21.30 FILM Att göra en pudel Svensk romantisk komedi från 2006. Ritas ägnar all lediga tid åt sin krävande styvmor, Edith. När Samir från hemtjänsten anländer ser Rita sin chans att få lite tid att ta hand om sig själv. Hon anmäler sig till en ”lär-känna-dig-själv-kurs” på ett New Age-center. Där träffar hon Knut. I rollerna: Eva Röse, Niclas Engdahl, Lena Nyman. Regi: Anette Winblad.

23.25 Söndagsparty med Filip och Fredrik (R) Svensk underhållningsserie. Programledare: Filip Hammar, Fredrik Wikingsson.

0.55 Jimmy Kimmel live 1.50 Battlestar Galactica 2.45 CSI (R) 3.40 Queer as old folk 4.30–4.55 Ellen (R) 5.20–6.05 Ellen DeGeneres show (R)

ma från 2002.

TV6

TV8

Kanal9

TV4 plus

Barnkanalen

SVT24

8.00 Drew Carey. 8.25 Spin City. 8.50 Knight rider. 9.40 Smallville. 10.35–11.30 Xena – krigarprinsessan. 12.00 Våra värsta år. 12.30 Våra värsta år. 12.55 Stargate SG1. 13.50 Just shoot me. 14.15 Just shoot me. 14.45 Smallville. 15.40 Simpsons. 16.05 Simpsons. 16.35 Family guy. 17.05 Våra värsta år. Komediserie från 1987. 17.30 Våra värsta år. 18.00 Most extreme elimination challenge. Tv-lek från 2003. 18.30 Whacked out sports. Reality från 2006. 19.00 Cops. Realityserie från 1999. 19.30 Simpsons. Tecknad komediserie från 1998-99. 20.00 Simpsons. Tecknad komediserie från 1998-99. 20.30 Family guy. Animerad serie från 2007. 21.00 Smallville. Äventyrsserie från 2008. 22.00 V. 0.00 Journeyman. 1.00 Knight rider. 1.55 Sport disasters. 2.55 Son of the beach. 3.20 Just shoot me. 3.45 Just shoot me. 4.10 Xena – krigarprinsessan. 5.00 Whacked out sports. 5.25–5.55 Cops.

6.00 Deutsche Welle journal. 7.00 Amelia Adamo. 7.30 DiTV. 8.00 Floyd i Europa. 8.30–9.00 Världens bästa shopping. 10.30 En plats i solen. 11.30 Close to home. 12.25 Mörk vetenskap. Australisk dokumentär från 2007. 13.30 Floyd i Europa. 14.00 Insiderns guide till.... 15.00 Close to home. Kriminaldramaserie från 2006–07. 15.55 När katastrofer slår till. Dokumentärserie från 2003. 16.25 När katastrofer slår till. Dokumentärserie från 2003. 16.55 Världens bästa shopping. Serie från 2004. 17.30 Floyds fjordfiesta. Norskt matlagningsprogram. 18.00 En plats i solen. Brittisk serie från 2005. 19.00 På heder och samvete. Dramaserie från 2003–04. 20.00 Dolores Claiborne. Drama från 1995. 22.35 Breaking bad. 23.40 På heder och samvete. 0.35 Exposed. 1.40 The Apprentice UK. 2.50 Breaking bad. 3.40 VD mot väggen. 4.40 Företagsakuten. 5.05–6.00 Deutsche Welle journal.

6.00 Diagnos mord. 6.45 Cosby. 7.15–8.00 Martha Stewart show. 8.45 Ballykissangel. 9.45 The diets that time forgot. 10.45 Hairy bikers’ cookbook. 11.20 Gränsbevakarna Nya Zeeland. 11.50 Falcon Crest. 12.45 Diagnos mord. 13.40 The bill. 14.40 Cosby. 15.10 Tummen mitt i handen. 15.40 60 minute makeover. 16.35 Martha Stewart show. 17.30 Frasier. Komediserie från 2002-03. 18.00 Inside the actors studio. Intervjuprogram från 2005. 19.55 Kommissarie Dalgliesh: Döden går ronden. Brittisk kriminalserie från 1984. 21.00 Midnight run. Actionthriller från 1988. 23.35 Criminal minds. Thrillerserie från 2005-06. 0.30 48 hours. Dokumentärserie från 2007–08. 1.25 Ett fall för Dalziel & Pascoe. Brittisk kriminalserie från 1998. 2.30 Maigret. Brittisk kriminalserie från 1992. 3.35 Kommissarie Dalgliesh: Döden går ronden. Brittisk kriminalserie från 1984. 4.35 Frasier. 4.55 The bill. 5.45–6.10 Tummen mitt i handen.

6.10 Dr Phil. 7.00 Dr Phil. 7.55 Hem till gården. 8.20–8.45 Hem till gården. 10.50 Jackpot. 11.20 Nyhetskanalen. 11.25 Jackpot. 12.10 Experimental. 12.45 Doctors. 13.40 Glamour. 14.10 Grannar. 14.35 Dr Phil. 15.30 Nyhetskanalen. 15.35 Mannen som talar med hundar. 16.35 Vem dömer Amy? Dramaserie från 2000. 17.30 Nyhetskanalen. 17.40 Glamour. Dramaserie från 2008. 18.05 General hospital. Dramaserie från 2007. 19.10 Herbie: Fulltankad. Familjekomedi från 2005. 21.15 Vingården. Svenskt program från 2005. 21.30 Trav: Vinnare plus. 22.00 Taggart. Brittisk deckarserie från 2004. 23.30 The office. Brittisk komediserie från 2001. 0.10 The office. Brittisk komediserie från 2001. 0.50 The rookie. Drama från 2002. 3.05 Afterlife. Brittisk dramaserie från 2006. 3.55 Det okända. Svenskt ockult magasin från 2007–08. 4.40–6.10 Uppdraget. Ungdomskomedi från 2006.

5.30 Bolibompa. 10.00 Bolibompa. 15.00– 18.00 Bobster. 18.00–20.00 Bolibompa. 18.00 Emil i Lönneberga. Del 4 av 13. 18.30 Sommarlov 09. Del 5 av 50. Efter ett blekt svenskt idrottsår 2008 har Idrottsinstitutet utsett två personer som ska ställa allt till rätta. De utvalda är Nic Schröder och Ola Selmén. Under sommaren skapar de i sin galna gympasal nya grenar som Sverige kan bli världsdominerande i. Dessutom visas Äventyr till havs och Hydronauterna. 18.31 Hydronauterna. Tecknad äventyrsserie. Utomjordingen Neptunia utforskar världshaven. 18.55 Äventyr till havs. Brittisk dokumentärserie. Del 1 av 10. Åtta ungdomar är på ett segeläventyr i farvattnen kring Kap Horn och Antarktis, där de genomför forskning kring pingviner, sälar och delfiner. 19.30 Dubbeltrubbel. Australisk serie. Del 12 av 13. 19.55–20.00 Bernard. Spansk tecknad serie. Möt världens coolaste isbjörn!

6.00 Rapport. 6.07 Regionalt. 6.28 Gomorron Sverige. 9.30–16.00 24 direkt. 9.30 Utrikesdagen. 13.00 Maktbalans och kontrollmakt. 16.00 Rapport. 16.05 24 vision. 17.00 Rapport. 17.01 24 vision. 18.00 Medan tid är. Svensk kortdokumentär från 2008 av Maria Fredriksson. Erfarenheten har gjort Margareta både stark och klok. Nu, i mogen ålder, vill hon få en ny livskamrat – online. 18.30 Murphy Brown. Komediklassiker från 1988. 19.00 Existens. Samhällsprogram om religion. 19.30 Kvarteret Skatan. Svensk humorserie. Möt de udda karaktärer som befolkar Kvarteret Skatan. 20.00 In treatment. Terapiserie från 2008. 20.25 24 vision. 20.30 Antikmagasinet. 21.00 Fotbollens historia. Tysk dokumentär från 2008. 21.55 Kapningen av Lufthansa 181. Tysk tv-film från 2008. I oktober 1977 kapar fyra PFLP-aktivister Lufthansas flight 181. 23.45 Allt ljus på. 0.25–6.00 24 vision.

www.europcar.se Stor eller liten? Miljöbil eller minibuss? Nu har vi förmånliga sommarpriser oavsett vilken bil du behöver. Hyr en vecka från 299:-/dygn mellan den 18/6 och 17/8! För mer information och bokning, besök vår hemsida eller ring oss på 0770-77 00 50. Vinn en lyxweekend för två med hotell och hyrbil. Tävla på vår hemsida och bli en av tre vinnare. Trevlig sommar!


N E G I L T ÄN

! V O L R A M M O S

Prisexempel: HARO FLIGHTLINE 6-VXL POJK 20”

HARO F1C BMX 20”

SIRIUS KLASSIKER LUX 3-VXL DAM 26”

Fräck junior-MTB med aluminiumram. Utrustad med stötdämpad SR Suntour framgaffel samt Shimano Tourney växlar. Finns även med 21-vxl i 24” modell för 3115:- ord. pris 5195:-.

Modell i freestyle-street serien. Utrustad med två par pegs och gyrostyre. Finns i flera färger.

Komplett utrustad cykel i klassisk design med handbroms, fotbroms, lyse, reflexer samt dubbelbottnade fälgar.

Nu 2395:-

Nu 2695:-

Nu 2995:-

Ord. pris 4495:-

Ord. pris 3995:-

Ord. pris 4995:-

NEVADA KICKBOARD 107

SHARK BMX BARN 12”

POLLUX CTB BARN 16”

NEVADA KICKBOARD LY XMODELL

Stabil kickboard i aluminium med höj- och sänkbart styre samt inbyggd broms. Maxvikt 75 kg.

Robust och stadig barncykel utrustad med handbroms, fotbroms och stödhjul. Blå eller pärlvit.

Komplett utrustad barncykel med handbroms, fotbroms, stödhjul, docksits och korg.

Tålig kickboard i aluminium med höj- och sänkbart styre samt inbyggd broms. Maxvikt 100 kg.

Ord. pris 395:-

Nu 1075:Ord. pris 1795:-

Nu 1195:Ord. pris 1995:-

Nu 995:-

SLEIPNER SCOOTER RACING TEAM

ELBIL F YRHJULING

GÅBIL KL ASSISK RACING

GÅCYKEL EDVIN

Trehjulig sparkcykel i tuff design. Maxvikt 20 kg.

Tuff elbil med en maxhastighet på 3,5 km/h. För barn från 2 år.

Tuff gåbil i plåt. För barn från 1 år.

Perfekt alternativ för ditt barn att träna upp balansen på innan den första riktiga cykeln. Från 3 år.

Nu 295:-

Nu 395:-

Nu 895:Ord. pris 995:-

TRAMPBIL RACING NO.1

Nu 795:Ord. pris 995:-

Nu 695:-

Nu 995:Ord. pris 1195:-

TOTAL UTFÖRSÄLJNING AV INLINES Stort urval av modeller från ABEC-1 till ABEC-7 kullager, några av modellerna har stötdämpning.

Nu från 95:- till 795:Förr från 395:- till 1995:-

BER M E T SEP n räntor Helt utater! & avgif

MHMS001AXX12A1V1z00 (Page 1)  

•Alison Lohman blir jätterädd •af Kleen toksågar båtkrog •Allt om Where The Action Is •Jakob Eklund ritar en häst •Alison Lohman blir jätte...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you