Page 17

+ PLUS

Välkommen!

BRA ATT TÄNKA TILL När man ska jobba extra under studietiden är det bra att vara lite strategisk och fundera vad man vill få ut av jobbet rent karriärmässigt. Att jobba med något som gör skillnad i samhället känns meningsfullt men blir även allt mer betydelsefullt på CV:t. JOHANNA BOUSSARD UTBILDNINGSREDAKTÖR, ALLASTUDIER.SE

Högskoleprovet

”Jag har fortfarande inte kommit över att jag svarade fel på vad kavat betyder.” Gjorde du onödiga misstag på högkoleprovet i helgen? Lugn, även utbildningsminister Gustav Fridolin har gjort fel, berättar han för DN. Men ministern fick ändå maxpoäng – 2.0 på provet!

ALLASTUDIER.SE 16

www.metro.se måndag 2014-10-27

Dubbel vinst med socialt extrajobb

Studienytt

BARN SKA KNÄCKA KODEN AllaStudier.se guidar dig bland de senaste studienyheterna.

Genom jobb med socialt engagemang adderar du en extra dimension, till dig själv och till ditt CV. Marko Ristovic jobbar för Läxhjälpen med att hjälpa ungdomar. Marko Ristovic, 21, läser till civilingenjör i bioteknik vid Lunds tekniska högskola. På fritiden har han valt att jobba för Läxhjälpen, en icke-vinstdrivande stiftelse som med stöd från näringslivet erbjuder gratis läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden. – När jag sökte ett extrajobb tittade jag på olika företag och fastnade för Läxhjälpens idé, och att det var ett icke vinstdrivande företag som främjade integration, säger Marko Ristovic. –Det känns varmt i hjärtat att vara en vuxen som får eleverna att förstå hur viktigt det är med studier. Förutsättningarna ser så olika ut på olika skolor, men alla ungdomar har kapacitet att klara skolan. De har tappat fokus, men vi kan sätta dem på rätt spår igen, säger Marko som träffar sina elever två gånger i veckan. Stefanie Olsson, Operativ chef Stockholm på Academic Work med mångårig erfarenhet inom rekrytering, säger att det är en tydlig trend i näringslivet med ett ökat socialt engagemang bland företag. Det gör också att arbetsgivare uppskattar den erfarenheten på ett CV. – För vissa arbetsgivare, som själva engagerar sig socialt, kan det vara en avgörande faktor. Men generellt säger det ju mycket om en person. Det visar att man tänker till, inte bara på sig själv utan på omvärlden, att man är nyfiken och vill få andra perspektiv, säger Stefanie Olsson. FLER UTBILDNINGSTIPS PÅ

Starta tidigt. FOTO: TT FRAMTIDSBRANCH En miljon programmerare kommer att saknas i Europa år 2020, enligt EU-kommissionen. Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering. Just nu sprids det över Sverige.

Malmö högskola. FOTO: TT KÅRLIV Under högskolestudierna finns det många möjligheter att engagera sig genom kår och nation. Men hur fungerar det där med kår- och nationsliv egentligen? Läs mer på AllaStudier.se.

Marko Ristovic, 21, pluggar till civilingenjör i bioteknik, men har valt att extrajobba som läxhjälpare för ungdomar i socialt utsatta områden på fritiden. – Jobbet lär mig att vara flexibel och att handskas med olika personligheter. Samtidigt är det lite knepigt att balansera mellan att vara auktoritet och kompis. FOTO: HUGO NABO

Reflektera kring dina värdegrunder Värderingar

Dela engagemanget

Läs på

Dela organisationens värderingar och vision – sök jobb hos organisationer där du vet att du kan stå för det organisationen arbetar för, du kommer sannolikt att få reflektera kring värdegrunder om du söker ett jobb med socialt engagemang.

Sök jobb som du har ett naturligt engagemang och intresse för – berätta gärna direkt i ansökan vad som engagerar dig och varför du vill arbeta hos just organisationen i fråga.

Var påläst om jobbet du söker – det här gäller vid alla jobbansökningar, men det väger extra tungt att visa att man förstår arbetet man förväntas göra om söker till jobb med socialt engagemang.

när du behöver nytt jobb.Snabbt. metrojobb.se

KÄLLA: HENRIK SZABO, HR-ANSVARIG LÄXHJÄLPEN

Läs om över 2 600 skolor på Allastudier.se

20141027_se_malmo  
20141027_se_malmo  
Advertisement