20141013_se_stockholm

Page 24

RESOR 24

www.metro.se måndag 2014-10-13

CHECKA IN

Matfestivaler. Frossa i vit tryffel och lär dig mer om tysk gatumat. Hösten är full av festivaler för den som vill ha kulinariska äventyr.

Vit tryffel i Alba

Gatumat i Berlin Den tyska huvudstaden har seglat upp som en ny stjärna på den kulinariska himlen, med inspirerade kockar och nyskapande restauranger. Varje torsdag hålls det också en matlagningsfestival i  Kreuzberg Markthalle 9, mellan klockan 17 och 22.

Den som älskar tryffel ska bege sig till Alba, i  italienska Piemonte i höst. Här pågår en festival helt ägnad åt den dyrbara svampen. Bland annat kan man provsmaka ­rätter som är smaksatta med tryffeln. Pågår fram till 16 november.

Boende med ekoprofil på Yök. FOTO: CARLOS BARRUZ

Mycket är klassiskt över La Pubilla Del Taulat. FOTO: IDA MOGREN

På La Patente kan du lära dig att laga typiska katalanska rätter. FOTO: MARÍA ÁNGELES TORRES PADILLA

Ett paradis för vinälskaren, ett ekologiskt boende och matlagningsskolan som lär dig att laga katalanskt. Ida Mogren bor i Barcelona där hon arbetar som guide. Här delar hon med sig av sina bästa tips till Kataloniens huvudstad.

Brutalt bra bar för Strandtips i fiskeby utanför Barcelona

Naturiga viner och mat i världsklass

Laga katalanskt på matlagningsskola

Barcelonas bästa aperitif

Sant Pol De Mar. Pittoreska fiskebyn Sant Pol de Mar med dess fina strand, La Roca Grossa, är ett utmärkt mål för en dagsutflykt med tåg för den som har trött­ nat på de överfyllda stadsstränderna. Resan dit tar lite över en timme med pendeltågets linje R1 längs ­Barcelonas kust upp mot Frankrike och sedan cirka 20 minuter till fots för att nå de finaste stränderna. Här är sanden grovkornig och vattnet klar­ blått. La Roca Grossa är en nudiststrand, men huruvida du behåller badkläderna på eller inte bestämmer du själv. santpol.cat

Bar Brutal. Till alla mat- och vintokiga rekommenderar jag varmt vin- och tapasbaren Bar Brutal. Deras över 300 biodynamiska viner – utan gifter och tillsatser – från alla världens hörn kan få vilken vinälskare som helst att fälla en tår. Även gourmanden får sitt på denna bar, där nya smakkombinationer blandas friskt med traditionella rätter, en ­riktig upplevelse. Dessutom är servicen något utöver det vanliga. Missa inte att fråga vad de har för rätter utanför menyn just den dagen. C/Barra de Ferro 1. cancisa.cat

La Patente. La ­Patente är en av många mat­ lagnings­skolor, men det som gör den så unik är det autentiska och avslappnande sättet att laga mat på. Här byts klassiska, spanska recept ut mot de mer regionalt typiska rätterna och i enlighet med Barce­lonas rykte om sig att vara en gastronomiskt innovativ stad, låter de duktiga kockarna på El Patente deltagarna prova nya, spännande smakkombinationer och matlagningstekniker. Carrer Villarroel 123. la-patente.es.

Morro Fi. I Barcelona poppar det upp fler och fler barer som serverar vermouth. Att mötas över en vermouth med tillhörande snacks om eftermiddagarna har blivit en modern Barcelona­ klassiker. Den bästa hittar du på Morro Fi. Detta hål i väggen serverar sin egna, hemgjorda vermouth och kalla tapas. Om du får mersmak finns också alla deras produkter till försäljning i  baren. Consell de Cent 171 morrofi.cat

Träffas över en vermouth på Morri Fi. FOTO: MORRO FI


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.