Page 1

wkd FREDAG 13 JUNI 2014

KROG

Ambitiöst kök på museum

REPORTAGE

Kalle, 11, bad sina idoler om en autograf – så många svarade

E D A G G A T Sommarens stora dansfest

st på Gärdet. I helgen dansar 30 000 personer på Summerbur

INTERVJU

Hon är drottningen av ”elegant crime” FOTO: C FLANIGAN/FILMMAGIC/GETTY


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 13 juni 2014

”Vi pressar gränserna”1 FOTOBYLINE

a två kommer Summerburst i Stockholm är tillbaka. I dagarn världs-dj:er på 30 000 festsugna att dansa till en kavalkad av är laddade. Gärdet. Wkd har tagit ett snack med Krewella som Hej Jahan Yousaf i housetrion Krewella! Är ni taggade för att spela på Stockholmsupplagan av Summerburst? – Ja! Vi spelade på Summerburst i Göteborg och det var jättekul. Vi gick på tidigt och det var inte så mycket folk men publikens energi var helt galen. Och vi har hört att publiken i Stockholm kör ännu hårdare så vi ser verkligen fram emot det, säger Jahan Yousaf, 24, som utgör Krewella tillsammans med sin syster Yasmine Yousaf, 22 och producenten Kris ”Rain Man” Trindl, 26.

KREWELLA

Rain Man var inte med er i Göteborg och kommer inte till Stockholm heller, varför? – Han behövde ta en paus från turnerandet så han är hemma ett tag. Fansen förväntar sig att se alla oss tre så energin på scenen blir lite annorlunda

FULLT PARTY I TVÅ DAGAR

Vad: Summerburst i Stockholm. När: I dag och i morgon. Var: På Gärdet. Entré vid Greve von Essens väg. Vilka: Bland andra David Guetta, Dada Life, Afrojack, Sebjak, Zatox, Sneijder och Psyko Punkz spelar. Åldersgräns: 18 år. Biljetter: 950 kronor för festivalpass standard. Summerburst har vuxit ur Stadion och därför flyttat till Gärdet. Förutom den stora scenen finns nya Orionarea där fokus ligger på bland annat hardstyle och trance. Calvin Harris spelar på mainstage kl 20.25 i morgon.

om vi känner att det blir ett tråkigt ögonblick så byter vi låt. Vi sjunger också live. Förutom er är det bara Rebecca & Fiona och L.U.S.Y som bryter mansdominansen på Summerburst i Stockholm. – De flesta festival-lineups ser ut så. Det finns många bra kvinnliga dj:er och producenter men de har inte nått internationell superstjärne-nivå och det beror på sexism. För oss har det krävts stor uthållighet att nå dit vi är i dag – vi har hållit på sedan 2007 och mött negativ kritik längs vägen. Jag ser fram emot den dag när det är större mångfald på festivaler.

Varför ska man inte missa er spelning på Summerburst? – Vi är väldigt stolta över att kunna säga att vi pressar gränserna varje gång vi spelar. Många dj:er väljer den enkla vägen och spelar sina hits men så gör inte vi. Vi spelar hård dansmusik och

Anders Boström, festivalgeneral på Stureplansgruppen Live, varför är det bara tre kvinnliga akter på Summerburst? – Vi lät 25 000 personer önska fem artister var som de ville se och har utgått från det när vi gjort bokningarna. Det finns så få kända kvinnliga dj-akter och festivalerna slåss om dem men vi håller alltid utkik efter nya namn, säger Anders Boström. EMMA BJÖRKMAN

Progressiv hardstyle

Ett riktigt stjärnskott

SUMMERBURST

Missa inte de här fem Summerbursts hetaste dj:s

Mannen bakom Summer

Calvin Harris. Den 30-åriga skotten står bakom låten ”Summer” som spås bli en av sommarens stora hits. Går på mainstage klockan 20.25 i morgon.

TOP SHOP 589 KR

Stockholmsikoner

Rebecca & Fiona. Den Stockholmsbaserade dj-duon har varit i USA i vår och är aktuella med albumet ”Beaty is pain”. På mainstage klockan 16 i dag.

Ung holländare

Martin Garrix. Den 18-årige holländaren står bakom hitlåtar som ”Animals” och ”Wizard”. Han spelar på mainstage i kväll klockan 18.

Stå vackert 2

Wildstylez. Heter egentligen Joram Metekohy och är en progressiv hardstyle dj och producent. Han spelar på Orionarea klockan 20 i morgon.

ZARA 399 KR

i sommarkvällen

ALEXANDER WANG 4 999 KR

NLY SHOES 299 KR

K COBLER GIANVITO ROSSI 6 799 KR

1 100 KR

JENNIE-ELLEN 795 KR

H&M 199 KR

Chris Metcalfe. Klev in på trancescenen med dunder och brak som 23-åring. Han signades av super-dj:n Armin van Buuren. Orionarea kl 16 i morgon.

SOMMARENS VASSASTE KLACK Pondusklacken. Den klassiska sandaletten med ankelrem är sommarens vassaste festsko – i alla fall när vi talar kvällstid. En lättburen modell med hög klack, tunna slag och få remmar för ett stilsäkert och tryggt fotfäste i alla festlägen. Butikerna bjuder på ett oändligt utbud, så du kan vara lugn; därute finns den perfekta sandaletten som väntar på att få bli din dejt ända fram till senSHOPPINGTIPS OCH sommaren.

FLER BLOGGAR PÅ METROMODE.SE


EVAN AGOSTINI/AP PHOTO

barbro guaccero är en respekterad och mycket uppskattad vinprofil som står för italienska kvalitetsviner. hon är mycket noggrann i sin urvalsprocess och du kan njuta av hennes mångåriga erfarenhet och kunskap när du väljer ett vin från Selezione Barbro Guaccero. www.selezionebarbroguaccero.se

Pojkbandsyra

3

I dag och i morgon är dagen D för alla Directioners. Världens just nu största pojkband, brittiska One Direction, gör två efterlängtade konserter på Friends Arena i Solna. Den första konserten sålde slut på en timme. Totalt kommer omkring 90 000 fans att se One Direction i helgen. METRO

DRAGUNERA SYRAH

199kr på Systembolaget. Nr 2846. 300cl. 13,5%

Hellström 4 tvistar om låträttigheter Låtskrivarduon Johan och Christina Löwenström kommer att auktionera ut rättigheterna till några av artisten Håkan Hellströms mest kända låtar, uppger Aftonbladet. Det har fått Hellström att kalla in en advokat. – Han är besviken. Ska man verkligen sälja rättighe-

FYND! AFTONBLADET HÄRLIGT HEMMA, 12/10 2013

ter på det här sättet, och dessutom utnyttja Håkan Hellströms renommé? säger Hellströms advokat Staffan Boström till tidningen. Utropspriset för 80 procent av ”För en lång, lång tid” ligger på 350 000 kronor, medan 46,5 procent av ”River en vacker dröm” startar vid 150 000 kronor. – Vi måste kunna göra vad vi vill med våra rättigheter, säger Christina Löwenström till Aftonbladet. TT

DINA VINER, 1/4 2014

Betyg 5 av 5 SÖLVESBORGS - TIDNINGEN, 8/8 2013

TT

TT

”DET ÄR VÄLDIGT SVÅRT OCH NÄR JAG TESTADE GICK DET ÅT SKOGEN.” PROGRAMLEDAREN RENÉE NYBERG, 48, TILL TT OM NÄR HON TESTADE ATT TÄVLA I SITT KOMMANDE PROGRAM ”BYTT ÄR BYTT”. DET BLIR HENNES COMEBACK PÅ TV 4 EFTER ATT VARIT PÅ TV 3.

”JAG VILL ATT TEDDY OCH NYTILLSKOTTET SKA FÅ EN BRITTISK UTBILDNING”

5

ROBBIE WILLIAMS FÖRKLARAR I THE SUN VARFÖR HAN OCH FAMILJEN LÄMNAR LOS ANGELES FÖR EN VILLA UTANFÖR LONDON. HAN VILL ATT BARNEN SKA GÅ I BRITTISK SKOLA.

Artisten Robbie Williams återvänder till hemlandet England.

Renée Nyberg gör comeback i TV 4 i ”Bytt är bytt”.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Tf ansvarig utgivare Christofer Ahlqvist. Bilagechef Anneli Sandberg. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 7130, 103 87 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

Passar bra till

dragunera har smaker av björnbär, lakrits, viol och choklad. passar perfekt till kyckling, örtkryddat lamm, kalv, oxkött och smakrika pastarätter. serveras bäst vid 18°C. SCANNA FÖR RECEPT

Alkohol kan skada din hälsa.

MOTHERLAND

PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 13 juni 2014


PARADISO LARS EDLUND IN MEMORIAM Musik av Lars Edlund, Bo Hansson Claudio Monteverdi och Lars Johan Werle

MIKAELI KAMMARKÖR Dirigent Anders Eby

Lördag 14 juni kl. 18:00 Adolf Fredriks k:a Entré 100 kr. Förköp www.biljettnu.se 0771-77 66 00

GATSMART 04

metro wkd fredag 13 juni 2014

KONSERTER

Adolf Fredriks kyrka Söndag 15 juni kl 16

Orgelkonsert ”Pasteller” Sigfrid Karg-Elert: Seven Pastels from the Lake of Constance J S Bach: Passacaglia Per-Ove Larsson orgel

SÅ BÖRJAR MIN FESTKVÄLL ... Jag börjar med att möta upp mina fina vänner som alltid brukar ha nån plan. Spela lite musik hemma hos någon är inte ovanligt, jamma är alltid kul. Om vädret är bra är jag gärna på Skinnarviksberget eller i Tanto, gråare dagar gillar jag att dra till Morfar Ginko eller Judit & Bertil. Vanligtvis dricker jag öl, rödvin, whiskey eller vad som bjuds på.

HAR PÅ MIG ... Jacka från Fifth Avenue Shoe Repair som jag fått en gång i tiden, skjorta från Weekday Drottninggatan på tjejavdelningen, jeans från Levi’s NK, tygkasse från YSO3 och mina skor är från Acne köpta på Blocket. Följer ingen röd tråd när jag handlar förutom att det inte får vara för dyrt.

fri entré ÖVRIGA NÖJEN

FRI ENTRÉ HELA SOMMAREN FÖR 240 KR KÖP GRÖNA KORTET

WWW.GRONALUND.COM

ÅBRO ORIGINAL 5,2 Ett gott, ljust öl bryggt från egen källa. 50 CL BURK

10:90 *

+ PANT

33 CL FLASKA

8:90 *

”Jag drar på efterdojja” Jonas Schedin, 21, bor i Vaxholm och jobbar på Levi’s NK och som modell.

www.abro.se *33 cl eg Systembolagets beställningssortiment art. nr. 1483-03 pris: 8:90. 50 cl burk Systembolagets art. nr. 1411-12 pris: 10:90+pant

DANSAR HELST TILL ... Jag tycker det är skönt när alla hamnar i masspsykos till deephouse eller trance, släng in lite disco, funk och rockinfluenser så blir jag väldigt nöjd. Bästa dansstället är förmodligen svartklubb men på Trädgården eller nere i Berns källare brukar det ofta vara bra stämning.

FYLLEÄTER ... Fylleäter gör jag gärna och då är jag motsatsen till kräsen. Jag munchar gärna på en hamburgare och pommes med extra mycket grillkrydda från valhallagrillen eller müsli och yoghurt hemma hos min bror Jocke. Efter en lång natt är det bra att fylla på med lite energi.

AVSLUTAR PÅ ... Jag drar på efterdojja! Den får gärna pågå länge och måste ha passande musik. Optimalt är ifall lite instrument är tillängligt så man kan spela ihop. Om det inte blir efterfest så sover jag oftast över hos nån polare så man kan vakna och ha ännu en soft dag tillsamans. TEXT & FOTO: PAULINE SUZOR


Ladda ner gratisappen Klipster p책 App Store eller Google Play och hitta specialerbjudanden p책 n책gra av Stockholms b채sta restauranger. Hitta fler lokala erbjudanden direkt i din mobil. Erbjudanden runt dig. Ladda ner Klipster via


Ladda ner gratisappen Klipster p책 App Store eller Google Play och hitta specialerbjudanden p책 n책gra av Stockholms b채sta restauranger. Hitta fler lokala erbjudanden direkt i din mobil. Erbjudanden runt dig. Ladda ner Klipster via


Ladda ner gratisappen Klipster p책 App Store eller Google Play och hitta specialerbjudanden p책 n책gra av Stockholms b채sta restauranger. Hitta fler lokala erbjudanden direkt i din mobil. Erbjudanden runt dig. Ladda ner Klipster via


Ladda ner gratisappen Klipster p책 App Store eller Google Play och hitta specialerbjudanden p책 n책gra av Stockholms b채sta restauranger. Hitta fler lokala erbjudanden direkt i din mobil. Erbjudanden runt dig. Ladda ner Klipster via


KROG 09

metro wkd fredag 13 juni 2014

URBAN BRÅDHE

MU SEUM

URBAN BRÅDHE

Höbakat äpple.

Siktar högt men når inte hela vägen

UNDVIK

Pilgrimsmusslan.

MISSA INTE

Det höbakade äpplet med granbarrssemifreddo.

PRISER

Förrätter: 125–225 kronor. Huvudrätter: 180– 335 kronor. Dessert: 75–105 kronor.

ÖPPET

Spritmuseums restaurang har höga ambitioner. Vissa rätter är fantastiska men köket håller ojämn standard, enligt Jonas Cramby.

Lunch alla dagar: 11.30–14.30. Middag tisdag–lördag: 17.30– 22. URBAN BRÅDHE

Maten läggs upp. URBAN BRÅDHE

Spritmuseum på Djurgården har en ambitiös, snygg och modern restaurang.

P

SPRITMUSEUM Djugårdsvägen

å den turisttrånga gångvägen mellan Wasamuseet och Gröna Lund kan man numera stanna till i de gamla Galärskjulen för att njuta av en bit mat, vin och kanske avrunda det hela genom att kolla in en utställning om svenskens ångestfyllda förhållande till alkohol. Mysigt. Relativt nyetablerade Spritmuseums (före detta Vin & Sprithistoriska Museet) omtalade restaurangdel öppnade nämligen lite tidigare i vår och här snackar vi inte om något vanligt museifik med quinoasallad och lådvin. I stället är det en snygg och modern restaurang med fantastisk uteservering för seriöst mat- och spritintresserade. De höga ambitionerna visar Spritmuseum dock kanske främst genom att rekrytera Erika Lindström, tidigare restaurangchef på Esperanto, samt toppkocken Petter Nilsson som återvänt till Sverige efter 14 år

111

SPRITMUSEUM

Djurgårdsvägen 38. Höga ambitioner, men ojämnt resultat, på Spritmuseums nya restaurangdel.

i Paris, bland annat på omtalade restaurang La Gazetta. Så det här måste ju bara bli toppen? Ja, antagligen. Men det har inte blivit det än. Mina hemliga foodiespioner har nämligen rapporterat om viss ojämnhet från köket. Vissa säger sig ha upplevt fantastiska måltider. Andra sådär.

M

itt besök visar det sig bli en blandning av båda dessa kategorier. Det börjar med den första förrätten. Pilgrimsmusslan, som annars är ett ganska så säkert krogkort, är förvånansvärt blek och underväldigande. Konstigt. Det känns lite som att bli besviken på Håkan Hellström. Även tartaren på oxytterlår med rädisor och kirskål saknar det där lilla je ne sais pas som lyfter rätten från att bara vara en hög med hackat kött. Mycket bättre är i så fall skålen med

Nybakat bröd.

tupphjärtan och lever med kron- och jordärtskocka. Varmt, mustigt, underbart. Till huvudrätt provar vi en god fläskkotlett som serveras med vit rostad sparris och libbsticka samt karamelliserad endive med gurka, sotad lökpuré och rödbeta som bäst skulle kunna beskrivas som ”okej”. Om det är så att restaurangen ännu håller på att experimentera sig fram till sin stil så har de kommit längst med desserterna: Rabarberbaban med punsch och brynt smör smakar både gott och nytt och det höbakade äpplet med granbarrssemifreddo kanske låter som en onödigt tillkrånglad kockrätt men är ganska så allmängiltigt JONAS CRAMBY, fantastisk.

KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

SUSHI

ENKELT

MIXAT

1111 SUSHI SHO

11111 LILLA EGO

1111 NOOK

Upplandsgatan 45. Nyöppnad utmanare till titeln ”Stockholms bästa sushi”.

Västmannagatan 69. Stjärnkockar startar egensinnig kvarterskrog.

Åsögatan 176. Finkrogskrögare öppnar billigt och avslappnat multikultiställe.

JAPANSKT 11111 SHIBUMI

Kungstensgatan 2. Ny, avslappnad matbar i samma lokaler som Esperanto och Råkultur.

TAPAS 1111 MATKONSULATET

Kungsholmsstrand 157. Katalanska tapas med en finkrogstvist i Flippin’s gamla lokaler.

LYX 11111 OAXEN KROG & SLIP

Beckholmsvägen 26. Internationellt uppmärksammad finkrog med bakficka.


10 REPORTAGE

metro wkd freag 13 juni 2014

GUSTAV HUGOSSON, URBAN BRÅDHE, TT

Kalle Sandberg, 11, när han skickade iväg breven i mars.

Bara 3 av 10 svarade på Kalles idolbrev Kalle Sandberg, 11, skickade fanbrev till tio svenska artister. Bara tre av dem – Yohio, Eric Saade och Anton Ewald – har svarat.

Popstjärnor och idoler skulle inte vara mycket utan sina fans, och det är de medvetna om. Men det är inte alltid medvetenheten omsätts i handling. Metro anlitade ett ungt fan för att undersöka saken.

E

lvaåriga Kalle Sandberg fick i uppdrag av Metro att skicka fanbrev till tio svenska stjärnor och be om en autograf. Tre månader senare har tre av tio svarat. – Jag blev glad att jag fick de autograferna jag fick men de som inte svarade var nästan mina favoriter, så då blev jag ganska besviken, säger han om utfallet. Hur tycker du att idoler borde vara mot sina fans? – Ifall man skickar något till dem så kanske de ska svara. Kalle Sandberg tror inte att han kommer att skicka några fler idolbrev i framtiden. – Det är inte så kul att skicka brev om man inte får svar. De tre autografer som sitter på Kalle Sandbergs pojkrumsvägg nu är Anton Ewalds, Eric Saades och Yohios. De två förstnämndas svar dröjde drygt åtta veckor. Yohio svarade på en vecka. – Fansen är det viktigaste du har och om man inte behandlar dem rätt eller visar att de betyder något så finns de ju inte kvar, säger popstjärnan till Metro. Yohio ser sina fans som en liten familj som tar hand om varandra och honom, och

KALLES BREV

SÅ här stod det i brevet. Hej jag heter Kalle och jag tycker att du är bra! Skulle jag kunna få din autograf.

att det är viktigt att han visar att han bryr sig och lyssnar. Till och med om han har en dålig dag. – Självklart har jag dagar när jag bara vill gå på affären i Sundsvall och inte finnas som offentlig person, bara handla och gå hem, och så kommer någon och tar kort i smyg… men det är bara att vara trevlig ändå. Han förklarar att breven kan vara allt från ”Jag älskar dig Yohio <3” till längre förklarande brev om hur han hjälpt någon igenom en situation. Att fansen vill dela sådant gör honom glad, även om det ibland är omöjligt att hinna med allt hela tiden. En sak är han dock säker på: han kommer aldrig att skaffa en autografstämpel. – Hur stor jag än blir kommer jag att sitta och skriva varenda autograf själv, för hand, säger Yohio. Kalle Sandberg är nöjd med Yohios hållning. – Det är en bra inställning.

M

attias Lundberg är docent i psykologi på Umeå universitet och säger att det förmodligen inte är någon artist som struntar i sina fans.

– Och de som gör det har inte förstått vad de lever på – det vore ju jättekorkat. Det handlar oftast om praktiska möjligheter att svara, och de som gör det har ofta stora pr-maskinerier som ordnar allt. Lundberg säger dock att det hypotetiskt under en artists livscykel kan finnas faser där fansen spelar mindre roll, om man blivit så stor att de kommer att stanna ändå – en kort period av hybris. Men jag tror att de lämnar den igen lika snabbt. Vad har artister för ansvar att svara på fanbrev/skriva autografer? – Jag tycker att de har ett artighetsansvar. Att ha målsättningen att göra det bästa de kan och fundera på ”hur ska jag bete mig för att även fortsättningsvis vara den här personens idol?”. En tioåring skriver och skickar sällan ett brev själv utan föräldrarnas medverkan, och då har de också ett ansvar att förklara för barnet hur verkligheten ser ut, menar Mattias Lundberg. – Berätta vilken värld artisterna lever i och att det inte beror på henne om det inte kommer något svar. Att artisten säkert blev jätteglad att få brevet, säger MARIA han.

FORSSTRÖM


YOHIO

ERIC SAADE

Nära kontakt

Yohio vill att fansen mejlar

Yohio: – Vissa går för långt med vad de tar reda på, man behöver inte försöka hitta en privat adress för det kan lika gärna vara fel och hamna hos någon annan. Det bästa sättet är att skicka post till skivbolaget. Eller ett mejl till mig, det uppskattar jag. Båda adresserna är lättåtkomliga.

Sparar allt som går

3

Magnus Enbacka, manager till Anton Ewald: – När han är på skivbolaget får han alla brev och skriver autografer. Och han sparar allt som går att spara av nallar och foton och presenter. Den klassiska beundrarposten kommer sällan på brev numera utan nästan bara på mejl.

AGNES CARLSSON

Sällan personliga hälsningar

4

Dita Kleman, manager till Agnes Carlsson: – Vi tar emot breven och Agnes försöker svara på allt så gott det går, men de kommer in till olika bolag som hon jobbar med så vi vet inte alltid om allt kommer fram. Och tyvärr blir det sällan personliga hälsningar för då skulle hon inte hinna vara artist.

DANNY SAUCEDO

Brev kan ha försvunnit

6

Pierre Garami, manager till Danny Saucedo: – Vi går upp till skivbolaget och hämtar då och då, men Danny är ju både i LA och Stockholm så det är svårt i bland. Många vill bara skicka en berättelse men om de vill ha autografkort skickar vi det. Tre månaders väntetid är länge för ett sådant men tyvärr inte omöjligt.

MISS LI

Har varit i USA i vår

7

Petter Seander, skivbolagsrepresentant för Miss Li: – Allt som kommer in fysiskt går vidare direkt till Linda som brukar svara på det mesta, men när det gäller mejlfloden på nätet är det omöjligt att hinna med. Tyvärr kan det ha fallit mellan stolarna för hon har varit i USA mycket under våren.

LOREEN

Thomas Lingman, manager till Eric Saade: – Brev, mejl och andra förfrågningar från fans hanteras av Erics management som Eric sedan går igenom på kontoret. Han är väldigt engagerad i sina fans och har en nära kontakt med dem genom sociala medier.

MOLLY SANDÉN

Brev kan ha försvunnit

Lotta Bjurenstedt Waern, manager till Molly Sandén: – Vi samlar ihop breven och så skriver hon autografer när hon är hemma i Sverige. Just nu har hon varit i LA ganska långa stunder och då ligger vi efter med det. Risken finns också att brev som skickats nu hamnat mellan stolarna eftersom hon inte har något skivbolag.

5

AMY DIAMOND

VD-assistent Läs mer på www.konserthuset.se/jobb

STATION F

För dig mellan 16–19 år

Välkommen till FILMEN OM MIG en tredagars workshop 23-25/6 må och ti 10–16, on 10-18 ”Vem är jag, vem vill jag vara, vem vill jag visa upp för andra?” Vi filmar, pratar och tittar tillsammans på det vi gjort. Sista dagen får du hjälp med att klippa ihop din film. Maria Bolme leder workshopen, hon har arbetat med film och tv i 20 år som regissör, manusförfattare och rollsättare. Frågor & anmälan: Robert Öberg, 0767-93 35 84 robert.oberg@svenskakyrkan.se (senast 18/6) Pris 150 kr. Fika och lunch ingår. Plats: Frejgatan 43.

Alla fans ska få ett svar

8

Lee Deasismont, manager till Amy Diamond: – Breven kommer in på alla möjliga sätt, ibland står det bara ”Amy Diamond, Jönköping”. Ibland blir något liggande någon annanstans och fans förälder hör av sig, då får vi be om ursäkt. Men alla ska få svar. Jag kan kolla upp det, vad heter han?

SEAN BANAN

Har inga resurser

9

Torbjörn Sten, manager till Loreen: – Hon har ju ingen fanclub och genom åren har det kommit så mycket brev från hela världen att det hade krävt en heltidsanställd, och det har vi inte resurser till. Just nu ligger det nio obesvarade brev här men Kalles är inte ett av dem, det kanske ligger hos skivbolaget.

Stockholms Konserthus söker

KROGSHOWER

Har inte svarat vare sig Kalle eller Metro

Sean Banan är en av de sju som inte skickat någon autograf och hur hans management tar hand om sådant har Metro inte kunnat ta reda på då inte heller de svarar på kontaktförsök.

10

SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

ANTON EWALD

2

ÖVRIGA NÖJEN

IKVÄLL

FREDRIK ANDERSSON CARL TILLENIUS NIKLAS ANDERSSON IMORGON

FREDRIK ANDERSSON ÖZZ NÛJEN NIKLAS ANDERSSON SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

När du har läst färdigt din tidning, ta med den hem eller lämna den för återvinning. Tack!

Så hanterar de brev från fansen 1

KYRKOR OCH SAMFUND

Återvinn mig tack!

REPORTAGE 11

metro wkd fredag 13 juni 2014


12 BIO

metro wkd fredag 13 juni 2014

LLC

INR E R E S A

111 OCULUS

270 mil i öknen

NONSTOP

av den egensinniga Mia Wasikowska gör en imponerande tolkning om Australiens hjältinnan Robyn Davidsons långa vandring gen öken. Metros recensent blir tagen.

Skräck. Mina förväntningar på den här tämligen unisont hyllade onda-objektsskräckisen, där två syskon tampas mot ett blodigt förflutet och en särdeles elak spegel, kom en aning på skam. Framför allt stör de klumpigt tvära kasten i handlingen, några uppenbara scenstölder samt två stundvis illa övertygande huvudrollsinnehavare (Karen Gillan, Brenton Thwaites). Men Mike Flanagans vidareutveckling av den egna kortfilmen från 2006 är i slutänden en skickligt filmad, klippt och fotad otäckhet till rysare, om än inte så skrämmande som jag hade hoppats. EL

SF

Mia Wasikowska spelar australiensiskan Robyn Davidson som gav sig ut på en vandring i öknen. Adam Driver gör rollen som Nationla Geographic-fotograf. NONSTOP

1111 TRACKS

Äventyrsdrama. Mia Wasikowska är strålande som den märkliga och modiga hjältinnan i filmen om en 270 mil lång ensamvandring genom öknen.

J

DAN STEINBERG/AP

ag vill vara för mig själv”. Så förklarar australiensiskan Robyn Davidson varför hon, 27 år gammal, ger sig ut på en 270 mil lång vandring genom den australiska öknen. Enda sällskapet är fyra kameler och en hund. Vandringen skedde på riktigt 1977 och Davidsons bok om den strapatsfyllda upplevelsen är nu film, med Mia Wasikowska i huvudrollen. Ett utmärkt val. Det var Wasikowskas särpräglade utstrålning som gav just 2011 års upplaga av den flitigt filmade ”Jane Eyre” en särskild intensitet. Här gör hon ännu en egensinnig hjältinna och hennes gestaltning är perfekt – såväl när hon visar kraft och integritet mot machismo och könsfördomar, som när hon nästan dukar under och förlorar förståndet under ökensolen. Hon matchas fint av birollsinnehavaren Adam Driver (Hannahs pojkvän i ”Girls”). Han spelar en entusiastisk fotograf som, enligt en deal med tidskriften National Geographic, då och då

TILLTÄNKT

Bortvald. Filmen ”Tracks” har varit på gång länge. Tidigt 90tal var Julia Roberts aktuell för huvudrollen. Vi tackar för att det inte blev av. Inget ont om Roberts men hennes Hollywoodglamour hade inte gjort sig i öknen.

ska dyka upp med sin jeep och dokumentera Davidsons äventyr. Kulturkrocken mellan denne babblige amerikan och den reserverade Davidson är våldsam, men relationen kommer att mjukna. Här finns också fina scener mellan Davidson och en äldre aboriginsk man (Roly Mintuma) som bistår genom ett särskilt farligt område. Vid sidan av Wasikowska görs filmens andra huvudroll av den australiensiska naturen. Karg, oändlig och både vacker och skrämmande. När den briljanta fotografen Mandy Walker filmar uppifrån, ser den uttorkade marken ut som textilmönster. Det här är inte en film som skyndar på. Den kräver sålunda tålamod, men har man det så kryper den liksom på en mer och mer. Då blir även Davidsons inre resa vår, för en sådan handlar det naturligtvis om för denna märkliga, modiga kvinna. Bara en sak till: Davidsons trofaste hund Diggity. Helt underbar!

C-G KARLSSON, FILMRECENSENT

11 POSTIS PER – FILMEN

Familj. Den animerade ”Idol”- och ”X Factor”publikflirtande långfilmen om ”Postis Per” har inte så mycket gemensamt med den hygglo original-stopmotion-serien. Här är vurmen för kärnfamiljen och granngemenskapen dock ännu mer påfrestande än i orginalet. Till slut känner jag mer sympati för de onda ”Perbots” som skapats av en elak företagschef för att ge alla postisar i Grönby kicken. Allt medan Per är upptagen med att göra karriär som sångare. EL

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

THRILLER 1111 LOCKE

Steven Knights innovativa ”Locke”, om en ensam, svårt pressad man i en bil, bygger fullkomligt på Tom Hardys fantastiska prestation. EL

DRAMATHRILLER 1111 MISS VIOLENCE

Grekisk film om en märklig familjs förfall där det som sker utanför vårt synfält väcker de djupaste obehagskänslorna. EL

SCI-FI-ACTION 1111 X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST

Bryan Singers återvändo ingjuter oväntat mycket energi i ”XMen”-serien i den här härligt stökiga överraskningen. EL

DRAMAKOMEDI 11111 THE GRAND BUDAPEST HOTEL

En Wes Anderson i toppform skapar filmmagi med ”The Grand Budapest Hotel”. EL

ÄVENTYR 1111 DET BLÅSER UPP EN VIND

Hayao Miyazakis historia når inte riktigt magin hos hans mer sagobetonade filmer, men animationerna är mästerlig. C-G K

DRAMA 1111 EN NATT I HAVANNA

Nervigt, pulserande och gripande drama med stark miljödoft och övertygande skådespeleri. C-G K


SID 1 Museer, Sevärdheter & Utställningar 13 – 19 juni Botanisk trädgård med växthus. 17 juni kl 17: Örtagården. Visning av kryddor, läkeväxter och giftiga växter. Samling vid informationstavlan i norra entrén. 50 kr. Öppen visning av Edvard Andersons växthus sön kl 13. Entré gäller för visning.

Även på: www.kulturistan.se

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL Restaurang

Ny utställning: Haga Ocean, ett 1,2 milj liter stort havsakvarium med hajar och revfiskar öppnar. Även en tropisk regnskog med fritt flygande fjärilar, grodor, papegojor och andra djur. Butik och växthuscafé.

Ingen människa är en ö – konstnärliga strandhugg i Stockholms skärgård. 23 maj – 28 september 2014. August Strindberg, J.A.G. Acke, Prins Eugen, Bruno Liljefors, Anders Zorn, Albert Engström, Axel Sjöberg, Axel Einar Hjorth, Rune Jansson, Eddie Figge, Olle Nyman, Staffan Hallström, Evert Lundquist, Ebba Reutercrona, Torsten Renqvist, Anders Bruno Liljefors, Evert Taube, LG Lundberg, Ernst Billgren, Jan Håfström, Rolf Hanson, Marcus Eek, Madeleine Jonsson Gille, Carl Boutard, Ebba Bohlin, Anna Lidbjörk

Öppet mån-fre 10-16, lör-sön 10-17. Från Kina till Sverige – www.fjarilshuset.se ett millenium av porsÖppet i parken dagl linshistoria. Öppnar sönEA växthus dagl 11-17. dag 14 juni kl 13. Victoriahuset vard 11-16, kvällsöppet torsd 11-20, helg 11-17. (O)mänskligt – en utställning om skeGustafsborgsv 4, T-Universitetet. lettsamlare, rasbiologer och normer. Öppet lö-må 11-16, ti-fr 10-17. Tel 08-545 917 00. Entré 65 kr, fri entré t o m 17 år. www.bergianska.se Odelbergs väg 5B, Gustavsberg. Tel 08-570 356 58 Öppet mån-fre 12-17. Fri entré. Biologiska museet gustavsbergsporslinsmuseum.se Nordens djurvärld sedd i naturen. Stora Nygatan 10, Gamla Stan. Tel 08-723 87 50. Öppet alla dagar 11-16. www.levandehistoria.se Tel 08-442 82 15.

Öppet i Konsthall & butik: Mån-fre 11-16. Lör-sön 11-17. Buffé och Café Bådan: Mån-fre 11-16. Lunchbuffé. Lör-sön 11-17. Helgbrunch. Drop in, ingen bordsbokning. Restaurang Artipelag: Skärgårdsbord med inspiration från Stockholms skärgård. Lör-sön 12-17. Boka bord: restaurang@artipelag.se Entré Konsthallen: Vuxna 150 kr. Studerande 130 kr. Pensionär 130 kr. Under 19 år gratis. Artipelagstigen 1, Värmdö. Obs! Gratis Artipelagbussar från Vasagatan må – fre hela juni! Se aktuella busstider på www.artipelag.se eller ring 08-570 130 00

Svensk och internationell samtidskonst. Sharon Lockhart. 16 apr29 jun. Fotografi. Sö 15 jun kl 14 guidad visning.

Hagaparken är Sveriges främstaStart 16 juni: V exempel på en engelsk park. I mu-alla åldrar ute p seets utställningar berättas omje dag kl 12-17.3 Hagaparkens historia, byggnaderbröd, skjut pilb och 200 år av folkliv och teater.gå ombord på Dessutom visas den samtida mo-vikingaflickan D dellen av det som skulle bli Gustavvisn på eng va III:s storslagna slott. Hämta kostnads-13. Visn på sv k fritt broschyren Hagapromenadermuren – slaget eller lyssna på parkens audioguide.Se också fotout Öppet 15 maj-30 september varje som visas t o m

Teleslinga Bild: Naturhistoriska Riksmuseet – Vatten – livet, människan och samhället. © sergey STRELKOV

Välkommen till en interaktiv resa tillsammans med en av musikhistoriens mest framgångsrika popgrupp. Som besökare får du uppleva känslan av att vara den femte medlemmen i ABBA. ABBA The Museum är en del av Swedish Music Hall of Fame. Öppet fre-tis 10-18, ons-tors 10-20. Djurgårdsvägen 68 Boka biljett på www.abbathemuseum.com

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se komulerockor, hammarhajar, anemoner och koraller i vårt havsakvarium. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. Se utställningen Sagolika Sjöhäst. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook. Öppet tisdag-söndag 10-16.30, måndagar stängt. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 010-708 72 00.

Upp i Vind – Léonie Geisendorf, Arkitektur 12 april- 31 aug. Arkitektur i Sverige. Familjeverkstad kl 13 söndag. Läs mer www.arkdes.se Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. Fri entré 2-17 juni. www.arkdes.se

Visningar, lör & sön k l 13. Barnvisn lör kl 14. Se hemsidan för aktuella teman!

Öppet ons 12-20, tor-sön 12-17. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Aktuella utställningar: Sebastião Salgado, Lisa Ross, Dana Sederowsky Utställning ”Amuletter mot Onda och Lu Kowski. ögat” av Katrine Helmersson. Öppet tis-sön kl 11-16 med insläpp för visning varje heltimme. Tel 08-612 65 50. www.eldhsatelje.se

Öppet varje dag 10-17 (jun-aug) Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

NY UTSTÄLLNING: GRÄNSLÖST

Carl Johan De Geer Ledtrådar. Öppet tor kl 11-19, fre-sön kl 11-16. Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Gör en kunglig dagsutflykt till vackra Gripsholms slott vid Mälarens strand i Mariefred. Slappna av i slottsträdgården, besök Gustav III:s teater och se en av Sveriges största konstskatter: porträttgalleriet med över 4 500 verk av kända svenskar från 1500-talets mitt till idag. I helgen öppnar fotoutställningen Gränslöst, samtida porträtt av svenskar som på olika sätt utmanat och överskridit gränser. www.gripsholmsslott.se. Varmt välkommen!

Carl K

Alex Da Corte 22 maj-22 juni.

Öppet fre 12-18 Stängt midsomm enligt ök från 23 Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Igeldammsgatan Öppet fr-sö, ti-to 10-16. Hamng 4. Mer info: www.k www.hallwylskamuseet.se

Hemvärnsmuseet

Rolf de Marés Dansmuseum - Museum of Movement. Konstnären Charles Koroly har skapat en lekfull, interaktiv skattkista av museets berömda samlingar från hela världen. Tillfällig Judisk traditio utställning: Sleeping Beauties - dröm- Aktuell utställning: Gränslöst. Porträtt toria i Sverig mar och kostymer, Ryska Baletten i av svenskar som är verksamma eller samlingarna v uppmärksammade utanför Sverige. Paris 1909-1929. Öppen visning sönsöndag kl. 13 dagar kl 14. Filmvisningar varje dag. Vernissage 14/6 kl 12-16. MotorcyklarPågående utstä i kronans tjänst. Gilla oss på facebookom judisk mattra Öppet dagligen kl 10-16. Guidad visn varje dag kl 12 och 14 Beläget på Hemvärnets stridsskola. Provsmakning i Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Drottninggatan 17. www.dansmuseet.se

Eric Broms (*1968), PETER STORMARE, 2002.

Öppet alla dagar 9-21 (sön-ons), 9-23 (tor-lör). Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

dag kl 11-17 (Opening hours every dag 11 am to 5 pm). Fri entré. Mellersta Koppartältet. Öppet mån-sön Tel 08-27 42 52. Narvavägen 13www.hagaparkmuseum.se Tel 08-519 556 0 www.historiska.

på svenska, 15 på engelska. Vällinge. För mer info och öppettiFamiljevisn varje dag kl 13 (från 14/6). der: Tel 0705-827457 www.gripsholmsslott.se facebook.com/hemvarnsmuseet Öppet söndag-fr Adress: Hälsinge www.judiska-mu


SID 2 Kungliga kulturarvet

Museer, Sevärdheter & Utställningar 13 – 19 juni

kungahuset.se/kungligaslotten

Även på: www.kulturistan.se Anpassat

Aktuellt: Fri entré månsön tom 25 augusti. Utställning: 18 juni öppnar ”Sparbössor” en sommarutställning för hela familjen, sparbösseverkstad. Guidade turer 5-i-topp på eng o sven. På myntkabinettet.se för mer info. Nya öppettider: mån-sön kl 11-17. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. Restaurant o shop.

Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL Restaurang Teleslinga Bild: Naturhistoriska Riksmuseet – Kroknäbbarnas tid.© Patrik Olofsson

Öppet mån-sön kl 10-18. Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. www.historiska.se

Carl Kostyál Alex Da Corte – A Night In Hell 22 maj-22 juni. Öppet fre 12-18, lör-sön 12-16. Stängt midsommarhelg. Öppet enligt ök från 23 juni och hela juli. Igeldammsgatan 22A. Mer info: www.kostyal.com

Konstakademien

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl. 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Utställningen Monster & Mysterier bygger på Martin Widmarks böcker om LasseMaja och Nelly Rapp.

Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 50 kr, 7-18 år/pensionär 25 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

18-20, lör-sön kl 10-18. Entré 120/100 kr fr o m 19 år. Skeppsholmen. T-bana Kungsträdgården, buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-520 235 00. www.modernamuseet.se

Öppet alla dagar 10-18, extra kvällsöppet till 20 på tis och tor. OBS! Tors 19/6 stänger vi kl 16. Entré 100/80 kr. Fri entré under 21 år. Fredsgatan 12, entré med hiss på Jakobsgatan 27C. Tel 08-519 543 00. www.nationalmuseum.se

Öppet dagl 10-17. Slottsboden 10-17.30.

KKH:s vårutställning med masterex- T Gamla Stan. amensstudenter t o m 15/6. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12).

www.kungahuset.se/kungligaslottet

Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Fri entré. Fredsgatan 12/ Jakobsgatan 27C (hiss). www.konstakademien.se

Drottningholms Slott Konsthallen har stängt för omhängEgen rundvandring och guidade ning. Öppnar åter torsdag 26 juni visningar. Kina slott öppet 11-16.30. med Attention: Craft. 11 konsthantverkare från Norge och Sverige. Öppet dagl 10-16.30. Slottsboden/kafé 10-17.30 T-bana Bromma, därifrån buss 176, 177. Tel 08-402 62 80 (vard 9-15). www.kungahuset.se/drottningholm

Öppet alla dagar kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. www.liljevalchs.se

Midsommar på Berget fre 20 juni DANS • TIVOLI • FOLKFEST

H.M. Konungens Hovstall

Öppnar åter 23/6, se program på

Svindersviksdagen lör 14 juni kl 12-16

www.kungahuset.se/hovstallet

Gripsholms Slott

Visningar i Stora huset varje halvtimme. Träffa kloka gumman som lär ut sina magiska recept i köksflygeln och prova på 1700-talsdans. Lyssna till Bellman 13.15, 14.15 & 15.15 eller ta en paus i Café Brygghuset.

Judisk tradition, kultur och historia i Sverige. Guidning av samlingarna varje onsdag och söndag kl. 13.30. Museiteater. Pågående utställning: Soul food – om judisk mattradition och kokkonst. Provsmakning ingår!

Stans roligaste och billigaste familjealternativ. Barbie, Lego, bilar, mjuki- Öppet tis kl 10-20, ons-tor kl 10-18, sar, StarWars, tåg, robotar. Barnteater. fre kl 10-20 fri entré till samlingen kl

Aktuell utställning: Highlights. Kända och okända konstskatter från Nationalmuseum. Visningar: mån, tis kl 14. För barn och familj: Öppet hus i ateljén, lör 14/6 kl 11-16. Fri entré!

Visningsbiljetter: 100 kr/vuxen. 50 kr/barn mellan 12-18 år. 20 kr/barn mellan 0-11 år. Visningarna rekommenderas från 10 år. Endast kontant betalning. Svindersvik visas kl. 12, 13 & 14 lördagar och söndagar 31 maj – 29 juni. Därefter söndagar till och med 31 augusti.

Freedom Fighter X, 196 cm x 400 cm. Foto: Jussi Tianen

Öppet söndag-fredag kl 12-16. Adress: Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

Herserudsvägen 32, Lidingö info & öppettider: www.millesgarden.se

Sveriges kungl historia i Slottets Gustav Vasas borg med bl.a. statens källarvalv. Utställn: Maktspel. Ett porträttsamling. Egen rundvandring kostymdrama i Livrustkammaren. och guidade turer. Spöket Laban i slottet Gomorronsol. Öppet dagl kl 10-16. Tel 0159-101 94 (vard 9–16). www.kungahuset.se/gripsholm

Öppet dagl 10-17. www.livrustkammaren.se

T Gamla Stan. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). För öppettider se www.kungahuset.se/riddarholmskyrkan

Ulriksdals Slott

Egen rundvandring i slottet, Orangerimuseet och museet för drottning Kristinas kröningsekipage. Guidad visning ingår. Familjevisning kl. 13. Fri entré för barn, uppdragsbok (40kr) och målarstuga. Försäljning från Slottsboden. Kafé. Parkvandring med Bosse Rappne och Gunnar Björkman 14/6 kl. 13, förköp på kungahuset.se/biljetter Öppet tis–sön kl 12-16. Buss 503 till Ulriksdals värdshus, därifrån promenad. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12) www.kungahuset.se/ulriksdal

Sommarslotten öppna

I dialog med Kungl. Konsthögskolan

VÅR INRE NATUR On Invasive Grounds, Katja Aglert t o m 19/6. Vår inre natur, Ann Böttcher, Kajsa Dahlberg, Olafur Eliasson, Carl Fredrik Hill, EvaMarie Lindahl, Sivert Lindblom, Gerhard Nordström, Henrik Olesen m fl t o m 19/6. Uppehåll, sommarprogram i parken t o m 7/9. Ons kl 19, talkshowen RED ALERT! Olof Olsson med gäster Louise Epstein, Bengt Skogholt .

Upplev målningar, teckningar och skulpturer ur Waldemarsuddes samlingar i dialog med nya verk skapade av studenter från Kungl. Konsthögskolan.

Öppet tis-sön kl 11-17, ons 11-20. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. www.marabouparken.se

Sommarsäsong! Allmänna Millesvisningar tis o tors kl 13:15. I konsthallen: 18 jun-31 aug. AnneKarin Furunes.

Rosendal, Rosersberg, Strömsholm, Tullgarn och Gustav III:s pavil- Öppet alla dagar kl 11-17. jong öppna Herserudsvägen 32, Lidingö. Info se www.kungahuset.se

1 4.06.201424.08.2014

Favoriter ur samlingarna

Riddarholmskyrkan

Kunglig begravningskyrka. Egen rundvandring och guidad visning kl 11. Utställning om Serafimerordens vapensköldar. Obs! Stängningar maa repetitioner av föreställningen Carolus Rex, som startar 26/6, mer info på webben.

Tel 08-523 014 22 www.sodertalje.se/torekallberget

www.millesgarden.se

UTSTÄLLNINGAR & PROGRAM

www.varldskulturmuseerna.se, 010-456 12 00

JOHAN BERGLUND, TRÄDET #2, 2014. BILDEN BESKUREN. FOTO: KKH

Start 16 juni: Viking för en dag för alla åldrar ute på stora gården varje dag kl 12-17.30. Grädda vikingabröd, skjut pilbåge, ha dragkamp, gå ombord på en vikingabåt, möt vikingaflickan Disa m m. Guidade visn på eng varje dag kl 11 och 13. Visn på sv kl 14. Massakern vid muren – slaget om Gotland 1361. Se också fotoutställn Reenactment som visas t o m 22 juni.

Kungliga Slottet

Egen rundvandring i paradvåningarna, Skattkammaren, Museum Tre Kronor, Gustav III:s antikmuseum, Slottskyrkan. Guidade visningar ingår. Föreläsningsserie om Karl XII t o m 25/6, info och förköp på kungahuset.se/biljetter

Nils Dardel och den moderna tiden. Moment – Lena Svedberg. Surrealismen & Duchamp. 60 år av lyckosam vänskap – ett urval donationer från Moderna Museets Vänner.

Öppet: tis–sön kl 11–17, tors kl 11–20. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00 www.waldemarsudde.se


SID 3 MiniDino Upplev ännu mer av naturen inomhus! Möt nykläckta dinosaurieungar, lyssna till ylande vargar eller utforska mineralens mystik i våra utställningar. MiniDino: en utställning med barnens dinofavoriter! Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. Fri entré t o m 18 år. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 00. www.nrm.se

Öppet fre-sön 10-20, mån 10-18, tis-tor 10-20, stängt fre 20/6. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

STRINDBERGSMUSEET

HEJ! Om kommunikation och det skrivna ordet. Din Post – Postens historia och Posten idag. Skattkammaren – med fokus på svenska frimärken. Svenska Hemligheter – svenska folkets anonyma hemligheter. Jag är här– ärbar/sedeslös, om ryktesspridÖppet alla dagar kl 10-17 (ons öppnar Folkhemslägenheten kl 12). ning, skam och moral. Biblioteket är öppet ti-on 12-16. I Lilla Posten Entré 100 kr från 19 år. Fri entré till hela museet för HSB-medlemmar. lö-sö 11-16 gör vi fantasifulla Öppet i Lekstugan dagligen kl 12-16. kuvert. Posten kommer, i Posthuset Entré 20 kr/barn, vuxen betalar på Skansen, varje dag 11-17. entré till museet. Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. www.nordiskamuseet.se

Öppet sön o ons 12-16. Furugatan 3, Solna. Tel 08-83 97 44. Mitt i Gamla stan presenteras www.solna.se/olleolssonmuseet

Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. Aktuell utställning Nobelpriset: Idéer som förändrar världen. Besök Bistro Nobel, dagens lunch måndag till lördag.

Strindberg i centrum

Svindersviksdagen 14/6 – se annons. Svindersvik, ett välbevarat sommarnöje från 1700-talet i Nacka, är öppet för allmänvisningar lör-sön kl 12, 13 och 14. Tyresö slott är öppet för besök på egen hand med audioguide lör-sön kl 13-17, 7 juni till 31 augusti. Snart dags för sommarlovsaktiviteter på museet: Anmäl dig senast 27/6 till slöjdklubben mån 30/6 eller tis 1/7 – se www.nordiskamuseet.se/lov

Gratis sommarvisningar för hela familjen varje dag. Barnvisning kl 13. Visning av nya utställningen Polisen i dina ögon kl 14.

Öppet ti-sö 11-16. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 60 kr, pensionärer 50 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla Stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.se

Det måste inte kosta pengar att hitta på något skoj med familjen. I museet har vi SportLab – vår rörliga och roliga utställning för hela familjen, fri entré! Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, Aktuella utställningar. Favoriter ur hållplats Sjöhistoriska museet. samlingarna – I dialog med Kungl. Tel 08-699 60 10. Konsthögskolan (Öppnar 14/6). www.riksidrottsmuseet.se

Stängt fred 20/6. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00. www.waldemarsudde.se

22–29 juni kl 11-17 Entré vuxna 150 kr (gratis under 18 år) torekallberget.se

© 2014 Nintendo

Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

I konsthallen: Svenskt Mode: 2000Ny utställning: Ska vi by2015. Visning av aktuell utställning fre kl 17, sön kl 14 och ons kl 14 ta grejer? Om byteshan(ingår i entrépriset, förbokning krävs del i historisk och moej). Midsommarhelgen fre 20/6, lör dern tid. Ta med leksa21/6 och sön 22/6 stängt. Dagliga Ett av världens främsta barock- rundvandringar i “hemmet” på ta- ker och byt! Retoy 15/6 kl 13-15. slott. Se Vertumnus, årstidernas ket om 15 pers/grupp. Inget förköp gud på Skoklosters slott & fotoutst gäller, biljetter släpps samma dag. Extra sommaröppet tis-sön kl 11-16. A Frozen Tale Varje heltimme visas Öppet dagl 11-17 & visn. Fri entré t o m 18 år www.skoklostersslott.se

Skånelaholms Slott

Skådespel Varitéartister Svärdslukare Loppcirkus Kuriosakabinett Hantverkare Sång och dans Mat och dryck

Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13.

Öppet 10-19. Skansenbutiken 11-19. Skansen-Akvariet mån-fre 10-18, lör-sön 10-19. Tel 08-442 80 00.

Världens största dataspelsutställning med 100-tals spel. TILL 28 SEPTEMBER 2014

Öppet lö-sö 10-18, må-on 10-17, to 10-19, fr 10-17. Stängt 20-22/6. Tel 08-550 225 00. www.tomtit.se

Allmän visn tisd. och torsd kl 14. Staffan Nihlén – Sten, järn, ljus och vind. Allmän visn onsd kl 14. Rigmor Grönjord – Vävda bilder. Allmän Öppet ti-sö 10-17. Helgöppet på visn onsd kl 14. Prins Eugens säll- Museifartygen 12-17. Fri entré. skapsvåning Allmän visn fred kl sjohistoriska.se 14 19/6 kl 12.30 Det blommande Waldemarsudde Trädgårdsvandring i parken. Posten kommer – hjälp postfröken i Posthuset att dela ut brev Öppet tis-sön kl 11-17. OBS! Alla dagar juni-aug 11-16.30. För proTorsdag 19/6 stänger museet kl. 17. gram och tider se www.skansen.se

1800-talsveckan på Torekällberget

Öppet må-to 12-17, lö-sö 11-17. Stängt fre 20/6, lö 21/6. Museiv 7, buss 69.

Strindbergs bostad och bibliotek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: Strindberg i centrum och Regi Bergman. Upptäck nya Makerspace. En plats Strindberg och Ibsen på scen och bak- för den fria kreativiteten och förståom kulisserna. elsen för hur saker funkar. Passar från Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. 7 år. Experiment, lek och upptäckter Tel 08-411 53 54. ute och inne för alla åldrar. Se dawww.strindbergsmuseet.se gens program på tomtit.se

Öppet ons-fre 11-19, lör-sön 11-17. Eastmanvägen 10 i Vasaparken. T-bana Odenplan/S:t Eriksplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Här visas internationell, nordisk och svensk samtidskonst. OP&POP – multikonst, fotografi, trycksaker och kläder från 1960/1970-talen. Visas 14 juni-23 augusti 2014. Öppet dagl 8.30-18. Öppet mån-tors 12-19, fre 12-18, lör 11-15. Tors 19 jun 12-17. Midsommar stängt. Lör i juli stängt. Luna kulturhus, Lunagallerians mellanplan, Södertälje. Tel 08-523 022 60 www.sodertalje.se/konsthallen

Upplev Stockholms kanske minst kända lantslott som ligger inbäddat i grönska vid sjön Fysingen nära Upplands Väsby. Du får uppleva fyra seklers konst- och möbelhistoria i vackra omgivningar. Slottet är öppet för visningar lördagar och söndagar kl 11, 12, 14 och 15. Lutkonsert med världsberömde Jakob Lindberg söndagen den 15 juni kl 17. Biljettpris 160 kr, biljettbokning tfn 0733-642414. Separat utställn Porträtt på Thielska – Entré 40 kr Tel 08-590 380 41, Familjebilder och sällskapsliv. 12/4www.vitterhetsakad.se för mer 21/9 2014. Visningar tis och lör kl information och vägvisning. 14, ingår i entreávg. Stängt 20/6 + 21/6, öppet sön 22/6 igen! Välkända nordiska konstnärer från sekelskiftet Utställningar: Spritlandet Sverige, 1900, Bruno Liljefors, Carl Larsson, Art Pop, konstnären och skivomsla- Edvard Munch, Eugène Jansson m fl. get 1956-2013, Den svenska synden. Öppet 20 juni 10-17, 21 juni stängt, övriga dagar 10-18, tis 10-20. Visningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se. Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

ÖPPET HUS I ATELJÉN! LÖRDAG 14 JUNI KL 11–16. FRI ENTRÉ! Stora ateljén på Konstakademien är ett härligt rum fyllt av skapande möjligheter för barn i alla åldrar Vi ritar, målar, knådar och knåpar. Kom och se och prova på! www.nationalmuseum.se/barnochfamilj

papperstillverkningen. Familjeaktivitet varje dag: Lös mysteriet med den borttappade nyckeln. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Utställningar: Välkommen ombord – en utställning om Waxholmsbolaget. Skala 1:20 – Guldkorn från museets ritningsarkiv. Visning av museet lör-sön kl 14. Kunskapskvarten dagl kl 14. Museets personal berättar om varierande föremål/ämne i femton minuter. Minitunnelbanan kör dagligen. Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Just nu: Samtidsbild – ny fotoutställning som ger en unik bild av livet i Storstockholm. Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla. www.stockholmslansmuseum.se

Öppet tis-sön 12-17, kvällsöppet torsdagar 12-20. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84 Café Monika Ahlberg. www.thielska-galleriet.se

Tel 08-519 548 00. www.vasamuseet.se

Vaxholms Fästnings Museum

Öppet varje dag 12.15-16.00 www.vaxholmsfastning.se

Öppet må-on 11-16, to 11-19, fr-sö 11-16. Bålsta. Tel 08-411 00 40. www.abergsmuseum.se www.abergsshop.se

Håll dig uppdaterad! Ta del av veckans program på: www.kulturistan.se


16 NÖJE

metro wkd fredag 13 juni 2014

BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Humorduo gör ny film

3 NÖJEN I HELGEN

Kentfestival och dragperformance Kent bjuder in artister

1

På söndag bjuder Kent in till festival på Gärdet.

Konsert. På söndag är det dags för Kentfestival att komma till Stockholm. Kent kommer (så klart) att spela men har även bjudit in artister som Ida Redig, Tove Lo, Nina Persson, Beatrice Eli, Elliphant och Alina Devecerski. Efter klockan 23 tar efterfesten vid på The Wall. När. På söndag. Var. På gärdet. Tid. Insläpp klockan 15. Ålder. 13 år. 23 år för efterfesten på The Wall. Pris. 590 kronor.

Dyr nota för Eurovision

Kristen Wiig och Annie Mumolo gjorde succé när de skrev manuset till och spelade i den hyllade komedin ”Bridesmaids” 2011. Nu samarbetar duon på nytt med en ny komedi, enligt Brunchparty på Café Opera Drag As Art på Södra teatern New York Times. TT

2

Klubb. I morgon blir det fest dagen lång på Café Opera. Klubben har plockat in festkonceptet Day & Night, ett känt brunchparty som anordnas i New York. Värdar för klubben är bröderna Derek Koch och Daniel Koch, kända från E! Entertainments realitysåpa ”Playing with fire”. När. I morgon. Var. Café Opera. Tid. Dagfesten klockan 14–18. Kvällsfesten klockan 22–03. Pris. 220 kronor. Ålder. 20 år.

3

Scen. I kväll arrangeras mingel, samtal, film och varietéshow på Södra teatern och Södra bar i form av galan ”Queens & klowns”. Bakom galan står Drag As Art som vill ”undersöka, producera scenkonst som innefattar ’dragperformance’ och ’genderbending’ som konstnärliga uttryck”. Bland annat kröns kvällens bästa outfit. När. I kväll. Var. Södra teatern. När. Klockan 19. Ålder. 18 år. Pris. 200 kronor.

Eurovision Song Contest i Danmark ser ut att bli en stor förlustaffär. De preliminära uträkningarna visar på ett underskott på drygt 25 miljoner kronor. Notan kan dock komma att bli högre än så, skriver MetroXpress. TT

Simon Kaijser gör BBC-serie

Peace and Love petar Kartellen

Svenske ”Torka aldrig tårar”regissören Simon Kaijser kommer att regissera den nya BBC-serien ”Life in squares”, uppger Kulturnyheterna. Serien handlar om det berömda kultursällskapet Bloomsburygruppen. TT

Borlängefestivalen Peace and Love avbokar den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen. Enligt festivalledningen har det ”framkommit olika uppgifter” om bandet i media som nu gör att man avbokar. TT

”ALLT MED TRACKS ÄR FANTASTISKT ” AMELIA ”GRIPANDE, TANKEVÄCKANDE OCH OÄNDLIGT VACKERT”

” BRILJANT”

TARA

DAMERNAS VÄRLD

” WOW ALLTSÅ” MIA WASIKOWSKA

SVT GOMORRON SVERIGE

ADAM DRIVER

T R A CK S

FRÅN PRODUCENTERNA TILL ’THE KINGS SPEECH’

FÖRKÖP STARTAR IDAG! SMYGPREMIÄR MIDSOMMARAFTON PÅ FILMSTADEN KISTA & FS HERON CITY sf.se. Fr 11 år

BIOPROGRAM FREDAG 13 JUNI 2014 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14

FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00

sf.se Bt

3D

nonstopentertainment

sollentunabio.se • eurostar.se • sollentunabio.se • eurostar.se STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

PROGRAM 13 - 19 JUNI

VICTORIA Götgatan 67

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se, biorio.se, svenskabio.se

GRAND Sveavägen 45

BIO

&

SOMMARENS STORA MUSIKALFILM MED DE STÖRSTA HITSEN FRÅN 80-TALET MED MUSIK AV ROXETTE MADONNA CYNDI LAUPER WHAM

13 - 15 juni

BIO RIO

Hornstulls Strand 3

ZITA

Birger Jarlsgatan 37

THERE’S A BOY I KNOW...

Välj mellan sju filmer Biljetter: 08-519 540 00 www.nrm.se/biljetter Universitetet eller buss 40/540 Från 5 år

PREMIÄR! en del av naturhistoriska riksmuseet

PREMIÄR!

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000

www.biorio.se • 08 - 66 99 500

www.zita.se • 08 - 23 20 20

BIOPREMIÄR 27 JUNI


BIOPROGRAM 13 – 19 JUNI PREMIÄR!

3D

Knattebio:

3D

Din biograf

3D

3D

PREMIÄR!

En familj – August Osage County (15 år) SERGEL:

KISTA: 17.30, 20.30 Fre-sö 11.20 Må-to 12.20 SERGEL: Fre-lö 18.30, SÖDER: 20.30, 23.20 (15 år) Fre-sö 13.45 Må-to 13.15 Sö-to 19.00, 21.30 Hundraåringen (11 år) SÖDER: Fre-sö 16.40, (7 år) SAGA: 11.45 19.20, 21.15 Lego filmen - sv tal 3D Må-to 16.40, 19.20, 20.45 (7 år) SÖDER: Fre-sö 12.20 Må-to 12.45

Lego filmen - sv tal (11 år)

(7 år)

Paranormal Activity – The Marked Ones

HERON CITY: (15 år) 15.00 Lö-sö äv 12.30 SERGEL: Drama av Josh Boone med KISTA: Fre-lö 23.45 Fre-sö 12.40 Må-to 11.40 Laura Dern, Ansel Elgort SERGEL: Fre-lö+må-to 11.50 Sö 11.30 SICKLA: 15.00 Må-to 18.00, 21.00 SÖDER: Fre-sö 16.00 Må-to 15.20 Må-to 18.30, 21.20 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.00 Må-to 17.45, 20.50 Må-to 18.00, 21.15

SMYGPREMIÄR MÅNDAG – TORSDAG!

3D 3D

PREMIÄR!

Drama, Mia Wasikowska, Adam Driver, Emma Booth Speltid: 1 tim 42 min SAGA: 13.00, 15.30 STURE: 18.30, 21.00 SÖDER: Fre-sö 13.50, 16.15, 18.45 Må-to 14.30, 17.30 TÄBY: Fre-må+on-to 15.15, 18.00 Ti 15.15, 18.25 Barnvagnsbio: On 10.30

piratfen, X-Men: Days of Future Past

Kista Galleria. K.ö. 11

A Million Ways to Die in The West, Alfons och Milla, Bad Neighbours, Bamse och Tjuvstaden, Divergent, Edge of Tomorrow, Frost, X-Men: Days of Future Förr eller senare exploderar Past 3D (11 år) jag, Godzilla, Grace of Monaco, Herr Peabody Tingeling och piratfen, HERON CITY: och Sherman, Lego X-Men: Days of Future Past Fre-sö 15.30, 17.30, 18.30, filmen, Maleficent, Oculus, 20.30, 21.30 Må-to 16.30, Postis Per, Rio 2, The Other 17.30, 19.30, 20.30 Woman, Tingeling och KISTA: Fre-sö 18.00, 21.00 piratfen, X-Men: Days of Future Past Må+on-to 18.10, 21.10 Ti 21.10 SERGEL: Fre-lö 11.30, 14.40, 18.50, 19.30, 21.50, 23.40 Sö 11.30, 14.40, 18.10, 19.30, 21.10 Må+on-to Kulturhuset, 11.30, 14.30, 17.30, 18.00, Sergels Torg. Kassan 20.40 Ti 11.30, 13.30, öppnar 30 minuter före 18.00, 18.10, 20.20 varje föreställning SICKLA: Fre-sö 17.45, 21.15 Det andra Heimat, Må-to 21.15 Det blåser upp en vind

Edge of Tomorrow, Förr eller senare exploderar jag, Godzilla, Lego filmen, Maleficent, Postis Per, Rio 2, Tingeling och piratfen, X-Men: Days of Future Past

PERå bio! S I T S PO ta gången rpän bara

(15 år)

Fre-lö 15.40, 19.10, 22.10,

VÄLLINGBY: Fre-sö 15.30 Lö-sö äv 13.15

Maleficent

(11 år)

GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 17.45, 20.00 Må-to 16.45, 19.00 HERON CITY: Fre 16.45, 19.15 Lö-sö 13.45, 16.45, 19.15 Må-to 15.30, 19.15

e rs ed För fö mycket m är vän m ds r n n ä a Per rare. Ha tid till h a ä l p l b l a v ä bre h finns t och hj c u o . a s a v k all tt ryc behö för a l när det til IÄR!

PREM

På Filmstaden Sergel, Filmstaden Täby och Grand Lidingö har du möjlighet att sitta extra bekvämt i våra breda och lutningsbara Plusstolar med extra benutrymme. På Filmstaden Täby kan du dessutom välja våra lyxiga VIP-fåtöljer. För en biografupplevelse utöver det vanliga kan du även boka plats i vår VIP-salong på Rigoletto. Läs mer på sf.se.

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se

Kom ihåg att dra ditt Bioklubbskort. Massor av extra poäng att tjäna. Läs mer och boka biljetter på sf.se eller i appen.


RESTAURANGER

r e t f A Work EVERY DAY

24:89:-

RESTAURANT & BAR

OPEN DAILY 16.00-03.00

Flasköl Cider Shot fram till 22.00

Alkoholfritt alt. från 19:-

Fläskfilé med pommes och bearnaisesås

Ny öp pn ad

ad pn p ö Ny

Varmt välkommen till Kinamuren i exklusiv miljö

Asiatisk lyxbuffé Specialrätter med Scampi, Biff, Anka, Yakiniki, Grillspett m.m. Stort urval av sushirätter, Mongolian Barbeque, Glass, frukt, godis, friterad banan m. glass m.m. Barn under 10 år 89:-

158:-

/per person

Asiatisk lunchbuffé 85:-

fram till 19.00

Sushibuffé inkl. asiatisk buffé 95:VIP-rum för slutna sällskap! Boka bord på tel 08-31 17 35

Varmt välkomna! Stor á la carte-meny samt avhämtning till extrapris. Fullständiga rättigheter. Odengatan 70 (†-Odenplan, bakom Gustav Vasa Kyrka) www.kinamuren.nu Öppet: Måndag-torsdag 11-22, fredag 11-23, söndag & helger 12-22

Folkungagatan 49 ~ 08-642 60 42 www.kellysbar.se

SVEAVÄGEN

Sveavägen 39 öppettider 15-03 varje dag • Sveavägen 74 öppettider 13-01 varje dag

Gäller endast Lion bar på Sveavägen 39 & 74, 11134 Sthlm † Hötorget • sveavagen@lionbar.se • www.lionbar.se

Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

Förrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

Lunchbuffé 95:Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Justin

Timberla

LIVEMUSIK • SE VÅR HEMSIDA FÖR BAND OCH DATUM

Öppet 11-03 varje dag Kornhamnstorg 61, Stockholm † Gamla stan • www.medusabar.com

ke

Jaffa 29.5 -

Prodigy

el-Aviv 4.6 - T

nes lling Sto The Ro asada 12.6 - M

a Dead Se

viata tival La Tra pera Fes ad Sea O e D a d a s Ma affa 18.6 - J

Soundga

rden

affa 19.6 - J

Pixies

se azy Hor ng & Cr Neil You

el-Aviv 17.7 - T

Tel-Aviv 24.7 -

a Paul Ank

Tel-Aviv 20.8 -

l-Rey Lana De Eilat 24.8 -

estiva Jazz F

l

el-Aviv 13.9 - T

ga Lady Ga

Upplevelsen borjar har: www.visit-tel-aviv.com

Tak awae y A´ la c ar t e

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

ÖVRIGA NÖJEN

Tel-Aviv 28.5 -

/pers

Barn under 10 år 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

Land of Creation


19 INTERVJU

metro wkd fredag 13 juni 2014

JULIO C SAINT’ JUST

KVÄLLENS NOTA

KELLMAN MÖTER

En sexig Miss Marple e” – deckare i glamorösa miljöer. Nu är Denise Rudberg är drottningen av ”elegant crim enligt plan”. Wkd:s Johan Kellman hon aktuell med relationsromanen ”Inte riktigt Larsson träffade författaren på Taverna Brillo.

”Attention. Fasten your seatbelts – this is an emergency.” Jag träffar Denise Rudberg på Jonas Bohlin-inredda Taverna Brillo. Här, på Stureplans eget hipsterbrasserie, sitter hon ofta och skriver. Hon har just kommit tillbaka till Stockholm från en hastig lanseringstur i New York – och hemresan blev halsbrytande. ”Kabinpersonalen såg helt skräckslagna ut, och jag tänkte på riktigt: nu skiter det sig.” Men någon kraschlandning blev det inte. Det mesta tycks, för övrigt, flyga för Denise Rudberg just nu. Författaren som hittat en egen etikett för sina böcker: Elegant crime. Du lanserade din första översatta bok i New York, på en bokmässa där, hur gick det? – Jag kom dit och tänkte, shit, det är ju värsta kön här – undrar vilken författare de ska träffa? Och så var det jag! Jag var helt hög efteråt. Boken, ”A small indescretion”, har sålt bra, men Amazon är lite hemliga med sina siffror. Beskriv genren som du döpt till elegant crime. – Jag vill skriva spänningsromaner utan att behöva förhålla mig till någon traditionell deckarmall. Men jag vill inte heller skriva Agatha Cristie-romaner, där det inte får finnas några sexuella anspelningar. Till slut bestämde jag mig för att hitta på en

slags upphottad – mer zazzy och modern – Miss Marple-figur.

ROMAN OCH KOKBOK

Gäst Denise Rudberg Ålder 42 år Sågs på Taverna Brillo, Sturegatan 6. Aktuell Aktuell i USA med romanen ”A small indescretion” (som ingår i Marianne Jidhoffserien) och i Sverige med ”Inte riktigt enligt plan”, som hon skrivit med Hugo Rehnberg. Har även nyligen gett ut kokboken ”Mingel och festmat med Denise”. Beställde Två cola.

Berätta om henne, din hjältinna Marianne Jidhoff. – Min karaktär är Miss Marple 2.0 – och så får hon ligga. Det började med att jag tänkte: undrar hur jag kommer vara när jag är 55? Men sedan var nästa tanke: shit, jag har ju flera tjejkompisar som är 55, och jag ser inte på dem som gamla tanter. När jag var ung så var en 55-åring en gammal tant som satt med en katt i knät och drack te hela dagarna. Och hade döden runt hörnet. Det har pratats om en filmatisering av Jidhoff-böckerna både i Sverige och i Hollywood, men har ännu inte blivit något – hur går det? – Filmrättigherrna har tidigare köpts av SF, men nu håller de på att lösa upp alla sina filmrättigheter. Jag tror att det blir av till slut, men det är inte säkert att det blir film, det kan också bli en tv-serie. Leif GW Persson hånade din vän och kollega Camilla Läckberg i Dagens Industri, och jämförde hennes böcker med noveller i tidningen ”Min Häst”. Om dig har han skrivit att du ”skänkt ditt ansikte och din själ till tantsnuskgenren”. – När det gäller uttalandet om mig så är

det ju ett tydligt uttryck för ett kvinnoförakt och en osmaklig inställning till den kvinnliga sexualiteten. Samtidigt undrar jag hur mycket han egentligen har läst av det jag skrivit. När det kommer till Läckberg, så tror att det handlar om en djup avund. Han säljer en tredjedel av vad Camilla Läckberg gör. De få gånger vi har träffats så har det varit väldigt dålig stämning. Han har varit genuint otrevlig. Björn Ranelid däremot, han är supertrevlig och hjärtlig. En mycket generös person. När jag skilde mig ringde han och frågade hur jag mådde. Vad läser du, vad hittas på nattduksbordet? – Allt från Gillian Flynn, Strindberg, John Irving, Margret Atwood, Joyce Carol Oates. Just nu läser jag ”Steglitsan” av Donna Tartt. Vad drömmer du om? – Jag har börjat skriva på en ny bokserie – spänningsromaner för ungdomar. Det är ett riktigt drömprojekt.

JOHAN KELLMAN LARSSON


lu g e r p r e se nte r ar

FKA TWIGS

KIESZA ROYAL BLOOD

MARLENE

MIGHTY OAKS NGUZUNGUZU

FOREST SWORDS

SPEEDY ORTIZ

LORENTZ

NILS FRAHM

NICOLE SABUNÉ

STUDIO BARNHUS HIGHASAKITE YUMI ZOUMA ROSE WINDOWS MUTUAL BENEFIT

AGENT OR RANGE A INVSN NVSN RY x

D.O.A

me d r ese rvati rva v ti on för ändr ingar va

köp dina biljetter på

WWW.WAYOUTWEST. SE Eller via Ticnet på -   , www.ticnet.se samt via Ticnetombud.

arrangör

partner

mediapartner

supporter

20140613_se_weekend stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you