Page 1

wkd FREDAG 9 MAJ 2014

KROG

Ny hotellkrog med fokus på bra drinkar

NÖJES- OCH KULTURSVERIGES

mäktigaste FOTO: TT/SAGA BERLIN/ALL OVER PRESS/WENN/PETER JÖNSSON/SF/PEWDIEPIE/BRETT MOUNTAIN/POLARIS/SPLASH/REX/DEMOTIX/BOBBY LAUHAGE


02 TEMA MÄKTIGASTE

wkd FREDAG 9 MAJ

metro wkd fredag 9 maj 2014

BERTIL ERICSON/TT

ÄGER TOPPLISTORNA MED SITT SKIVBOLAG

MODEORAKEL PÅ MANHATTAN

49

(NY) Elin Kling, 31, fotomodell och modeentreprenör. Från Mariestad, till Manhattan. För tre år sedan flyttade Elin Kling till New York för att bygga upp sitt varumärke, på samma sätt som hon gjort i Skandinavien (bland annat med hjälp av ett klädsamarbete med H & M och det populära modemagasinet ”Style by”, där hon är verksam som modechef). Nyligen släppte modeoraklet sin första klädkollektion som snabbt fick uppmärksamhet i amerikansk press. Det lär dröja innan framgångarna klingar av.

50

(Förra årets placering: 18) Per Sundin, 50, VD för Universal. Skivbolagen har tappat inflytande de senaste åren, i takt med att allt fler artister startat egna skivbolag och de digitala musiktjänsterna vunnit mark. Men i november i fjol ägde Universal Music hela topp tio på den svenska albumlistan. Ett imponerande facit.

CHARLOTTE BRUNZELL/ALL OVER PRESS

SPINDELN I NÖJESNÄTET

48

(NY) Sigge Eklund, 40, författare och underhållare. I en omtalad artikel i tidningen Filter beskrevs Sigge Eklund som ”en av spindlarna i det svenska underhållningsnätet.” Karln är kolossalt produktiv. Han skriver böcker. Skapar tv-format med Filip och Fredrik. Klipper kvällstidningsbossarna Thomas Mattson och Jan Helins podcast. Han var redaktör för SVT-produktionen ”Alla är fotografer” och Sigge har själv en av landets mest populära poddar – över 300 000 lyssnare varje vecka – tillsammans med parhästen Alex Schulman.

PEWDIPIE

LEIF R JANSSON/TT

VI LISTAR SVERIGES 50 MÄKTIGASTE Förra året satt Jonas Gardell på tronen och nu är det dags igen. Vem är egentligen mäktigast i nöjes- och kultur-Sverige? Precis som senast har vi tagit både reell makt och faktiskt inflytande i beaktande och jag kan lova att det har hänt en hel del på ett år. Frågan är på vilken plats Jonas Gardell återfinns i år? Och vilka har tillkommit och vem har fallit bort? Förra årets placering återfinns inom parentes före namn i listan. Läs, begrunda och gå in på metro.se och diskutera för jag kan garantera er både överraskningar och självklarheter när Metro Wkd nu återigen listar nöjes- och kultur-Sveriges 50 mäktigaste personer. PONTUS HAMMARLUND, NÖJESCHEF

SVENSKT INTERNETFENOMEN

46 FRAMTIDENS TV-PRODUCENT

47

(36) Agnes-Lo Åkerlind, 34, tv-producent. Hennes produktioner har beskrivits som ”Expresståg mot framtidens tv.” När hon fick frågan om att göra ett musikprogram med Jill Johnson så var hennes ryggradsreaktion: Vad gör vi av det? Vilken plats har Kakan Hermansson, en lesbisk feminist, i det konservativa Nashville? – blev en av ingångarna. Angreppssättet gjorde programmet till en av vårens starkaste tv-upplevelser. Tack vare Åkerlind lär vi framöver få ett ökat utbud av underhållning med folkbildarambitioner.

(NY) Pewdiepie, 24, internetentreprenör. Lite siffror nu – för de är ganska imponerande. Felix ”Pewdiepie” Kjellberg är 24 år. Hans Youtube-kanal har 26 miljoner prenumeranter och hans filmer har, enligt statistiksajten Vidstatx, setts 4,1 miljarder gånger. Tidningen Business Insider rankar honom som rikast på Youtube, trafiken ger honom 54 miljoner kronor årligen. Vad han gör? Spelar datorspel, filmar sig själv och lägger ut klippen. På kuppen har han blivit en kultfigur bland tonåringar över hela världen. FREDRIK PERSSON/TT

OHOTAD PÅ TALKSHOW-TRONEN

44

45

(48) Fredrik Skavlan, 47, programledare. Nordens mest kända tv-ansikte är ohotad på tv-tronen. Trots svidande kritik emellanåt (det har handlat om både bristande kvinnosyn och om att det är gästerna som gör programmet, inte han). Om övriga talkshowprogram är små enmotoriga propellerplan – då är ”Skavlan” en Boeing 747. 1,6 miljoner tittare och Bill Gates, Kylie Minouge, Jo Nesbö och Debbie Harry i fåtöljerna under den senaste säsongen. Konkurrenterna kommer inte i närheten av den digniteten i sina gästsoffor.

GÖR POLITISK HUMOR

(NY) Özz Nûjen, 38, komiker. I showen ”Statsminister Özz Nûjen” gör Nûjen det som de allra flesta kreatörer på 2010-talet undviker: tar politisk ställning. Föreställningen skulle kunna beskrivas som uppviglande, i ordets mest positiva mening. Özz Nûjen ifrågasätter ständigt rådande tabun, normer och värderingar. Humor med politiska förtecken har blivit en bristvara, vilket i längden kan vara en farlig väg. Satiren kan fungera som en viktig ventil i så väl konformistiska som auktoritära samhällen.

HAR EN UNIK SKÅDESPELARFÖRMÅGA

LIKA BRA PÅ FILM SOM PÅ PODCAST

THIABAULT CAMUS/TT

43

SAMTLIGA TEXTER PÅ 50-LISTAN ÄR SKRIVNA AV JOHAN KELLMAN LARSSON

(NY) Moa Gammel, 33, skådespelare och poddmakare. Moa Gammel har varit filmvårens stjärna. Hon har gjort inte mindre än tre huvudroller i lika många svenska storfilmer: ”Kärlek deluxe”, ”Tommy” och ”Hemma”. Dessutom har hon parallellt lanserat ”Genier” – en podd där idén för en gångs skull är lika bra som utförandet.

42

(24) Noomi Rapace, 34, skådespelare. Noomi Rapace blev världsberömd för sin tolkning av Lisbeth Salander i ”Millenium”-trilogin. Hon har en helt unik förmåga att ge sina karaktärer kött och blod. I intervjuer har hon berättat att hon inför sci-fi-storfilmen ”Prometheus” förberedde sig precis som hon skulle ut på en verklig rymdresa. Just nu håller den svenska stjärnan på att banta bort tio kilo och kedjeröka mentolcigaretter, inför sin kommande roll som prostituerad narkoman i filmen ”Alive alone”. Noomi Rapace arbetar med Hollywoods spjutspets: Dennis Lehane, Idris Elba, Colin Farrell, Gary Oldman.


TEMA MÄKTIGASTE 03

metro wkd fredag 9 maj 2014

Livemusik, Nattklubb & Restaurang

Missa inte denna vecka: BRETT MOUNTAIN

PUBEN LIVE 8/5-10/5: The Fishermen 11/5: Chris O’berg 12/5: Kulturama 13/5: Nitty Gritty & the Basic Essentials 14/5-17/5: Smalare än Thord

PUBEN DJ 9/5: DJ Josephine / AW Björn 10/5: DJ Josephine / AW Loveboat

LOUNGEN 11/5: Engelen Kool Jazz Isabella Lundgren och Carl Bagge trio 13/5 Engelen Quiz med QM Lelle Printer

KOLINGEN 10/5: Petter Söderberg 11/5: Peter Green story

KOLINGEN DJ 13/5: DJ Charlie King 14/5: DJ PA 15/5: DJ Rob Wåtz Mycket mer info på www.engelen.se

STYR ”AMERICAN IDOL”-SKUTAN

41

(NY) Per Blankens, 42, tv-producent. Är man showrunner i tv-branschen har man typ samma uppdrag som en sjökapten. Det handlar om att hålla kursen. Att en svensk förra året fick det uppdraget för ”American idol” – en av de mest framgångsrika amerikanska tv-trålarna under de senaste tio åren – är unikt. Svensken togs in för att skeppet var sargat. Men trots att tittarsiffrorna fortsatt att sjunka mot bottennivåer så viskades det nyligen om att Per Blankens fått förnyat förtroende för ytterligare en säsong.

40

KARIN GRIP/SVD/TT

HAR GJORT EN MAFFIG RESA

(20) Ann-Sofie Johansson, 49, H&M:s chefsdesigner. H & M är världens tredje största butikskedja för kläder. Designchefen AnnSofie Johansson har följaktligen ett ovedersägligt inflytande. Hennes resa inom företaget är imponerande. 1987 började hon som butiksbiträde i Stockholm och har sedan dess arbetat sig uppåt. Under Johanssons ledning har H & M startat samarbeten med några av världens mäktigaste kändisar och modemagnater: Beyoncé Knowles, Isabel Marant, Jimmy Choo, Maison Martin Margiela och Alexander Wang.

HAR INFLYTANDE ÖVER VÅR MUSIKSMAK

39

Linda Nordeman och Germund Stenhag.

DE LYFTER OKÄNDA TILL NYA HÖJDER

(8) Germund Stenhag, 37, och Linda Nordeman, 38, musikredaktörer på P3. När Nöjesguiden rankade ”Musikbranschens 100 mäktigaste” i fjol så toppades listan av P3:s musikredaktörer. Karin Gunnarson, som nu har slutat, sa då: ”Jag tror vi har betytt väldigt mycket för många svenska artister genom åren. Till exempel så har vi ju följt allt från Kent, Säkert! Petter, SHM:s karriärer från början. På senare år har vi varit en del i att sprida den svenska hiphopscenen till en bredare massa.” De kan lyfta en svensk outgiven artist till stjärna.

38

(12) Robert Sehlberg, 44, musikchef Rix FM. Varje dag lyssnar 900 000 personer på RIX FM. Det är några tusen fler än exempelvis P3. Musikchefen Robert Sehlberg har med andra ord ett tungt inflytande över en stor del av svenskarna musiksmak. Skillnaden mot P3 är att kanalen i regel spelar redan utgivna artister.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Tf ansvarig utgivare Mona Johansson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 7130, 103 87 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.


04 TEMA MÄKTIGASTE

metro wkd fredag 9 maj 2014

ANDERS WIKLUND/TT

HAR ETT BRINNANDE IDEAL

37

(NY) Jason Diakité, 39, artist. ”Det här är tjugohundratalet o mycket har hänt men i Norge e jag svensk hemma e jag utländsk.” Så rappar Jason Diakité på ”Den enfaldige rapparen” från sitt kommande album. Timbuktu för genom sitt brinnande ideal vidare ett viktigt hiphop-arv, som startade med Latin Kings. När Timbuktu i december tog emot pris för sitt arbete mot rasism under en ceremoni i riksdagen höll han ett tal så fängslande att han lyckades initiera något långt större än musiken: en antirasistisk svallvåg.

PAUL HENNESSEY

36

SÄLJER MER ÄN BÅDE METALLICA OCH BEATLES

(38) Markus ”Notch” Persson, 34, spelutvecklare. Han skulle kunna misstas för en karaktär ur tv-serien ”Sopranos”. Han ser inte ett dugg ut som, i sitt frodiga skägg och Fedorahatt, en dataprogrammerare från Stockholmsförorten Farsta som är god för två miljarder. Markus ”Notch” Persson (1,6 miljoner följare på Twitter) ligger bakom äventyrsspelet Minecraft, spelet med en omfattande open world-struktur. Spelet kostar 170 kronor och har sålts i drygt 35 miljoner exemplar. Det är mer än så väl Beatles ”Abbey Road”, Metallicas svarta album och Nintendos ”Super Mario world”.

WENN.COM

JONAS EKSTRÖMER/TT

ANDERS WIKLUND/TT

ROLIG OCH NORMBRYTANDE

34 35

GÖR KARRIÄR I HOLLYWOOD

(NY) Joel Kinnaman, 34, skådespelare. Joel Kinnaman var tveksam till att göra huvudrollen i ”Robocop”, eftersom han var skeptisk till det ofta svajiga konstnärliga värdet i remakes. Men efter övertalning och tre auditions så blev rollen till slut hans. Det var länge sedan sedan vi hittade en svensk i huvudrollen i den här sortens monumentala Hollywoodsatsning (filmen har spelat in över 200 miljoner dollar). Enbart Robocop-dräkten kostade mer än budgeten för hela ”Snabba Cash” (filmen där Kinnaman slog igenom).

(NY) Bianca Kronlöf, 29, komiker. Efter videoklippet ”Så jävla PK” (580 000 visningar på Youtube) har Bianca Kronlöf nu fått ett eget webb-tv-program i SVT tillsammans med sin syster Tiffany i SVT Flow: ”Full patte”. Den satiriska serien gör det som mycket annan samtida humor misslyckas med: den är både rolig, okonventionell och normbrytande. Bianca Kronlöf sammanfattar sig själv bäst i sin Twitter-bio: ”Jag är arg och målmedveten. Försöker ha mer kul än tråkigt. Typ så ligger det till.”

PER LARSSON/TT

33

MINISTER SOM VEVAR MOT KÄNDISARNA

(3) Lena Adehlson Liljeroth, 58, kulturoch idrottsminister. Hon har, ofrånkomligen, ett massivt inflytande över det svenska kulturlivet. Men gör inte särskilt mycket väsen av sig. I alla fall inte som når ut. När man väl hittar hennes namn på nyhetsplats så handlar det i regel om att hon vevat verbalt mot någon kändis (Ken Ring och Sven Wollter är två exempel). Att hon nobbade OS-invigningen samt arbetar aktivt mot graffiti har också fått publicitet. Dags att anlita en ny PR-chef på kulturdepartementet? CHARLOTTE BRUNZELL/ALL OVER PRESS

FEMINIST-PUNKARE MED OVÄRDERLIGT INFLYTANDE

32

(NY) Rebecca Scheja, 25, och Fiona Fitzpatrick, 28, artister. De senaste åren har den ständigt heta dj-duon släppt ett album och turnerat över hela världen. Bland annat bredvid Tiësto och David Guetta. Nu är de aktuella med uppföljaren. I den rådande mansdominerade dj-världen är det okomplicerat att föreställa sig vilket ovärderligt inflytande Rebecca och Fiona har för utvecklingen. I sommar snörar feministpunkarna på sig sina skyskrapshöga platåskor och dansar in på Gröna Lund och SummerRebecca och Fiona på Peace & Love 2012. burst. Händerna i luften.

MANÖVRERAR MED FAST HAND

31

(15) Casten Almqvist, 51, vd för TV4-gruppen. Måhända agerar han inte korvgubbe på TV 4:s personalfester (som företrädaren Jan Scherman) och han har fått kritik för bristande visioner. Men han manövrerar likväl den nyligen bantade kanalen med fast hand genom tv-arkipelagen. TV 4 visade rekordresultat i fjol: 800 miljoner kronor i vinst.


TEMA MÄKTIGASTE 05

metro wkd fredag 9 maj 2014

KONSERTER

bach highlights påskoratoriet•himmelfärdsoratoriet

jesus bleibet meine freude•magnificat

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

h-mollmässan•matteuspassionen a i r • k a n t a t e r

Adolf Fredriks kyrka Söndag 11 maj kl 17 fri entré • adolffredrik.se

Sö 11/5 kl 18 i S:ta Maria Magdalena kyrka Maria Magdalena Kammarkör • Svenska Barockorkestern • Dir Mats Nilsson • 150 kr, stud. 100 kr

VÅRKONSERT MUSIKALK NSERT fri entré!

SÖNDAG 11 MAJ KL 17.00

ADOLF FREDRIKS KYRKAS DISKANT-, JUNIOR- & BARNKÖR

Musik ur bl a of Sound & music de West si story

Christoffer Holgersson dirigent

MIRANDA COLCHESTER sopran

ULF NORBERG piano/orgel

NYSKAPANDE PRODUCENT SOM VINNER PRIS EFTER PRIS

30

(29) Karin af Klintberg, 41, tv-producent. Om Karin af Klintberg var boxare så skulle hon vara känd som sluggern som går på knock out varje gång. Allt hon rör vid förvandlas till tv-guld. Hon har vunnit alla priser som finns i branschen. Fortsätter det så här så fyller kristallerna snart en container. I ”Historieätarna” har hon förmått programledarna att inmundiga skärp och tvinga på sig korsett. Addera ”Landet brunsås” och ”Värsta språket” och du har tre format signerade landets mest nyskapande tv-producent.

TONGIVANDE REGISSÖR

HEDVIG ELEONORA KYRKA

Din öppna kyrka vid Östermalmstorg . www.hedvigeleonora.se

KYRKOR & SAMFUND

CARL-JOHAN SÖDER/SVT

VÄLJER UT DEN BÄSTA ALLSÅNGEN

29

(27) Daniel Espinosa, 37, filmregissör. Han Hollywooddebuterade 2012 med ”Safe house” – som blev en kassako. Men hade det inte varit för Denzel Washington så hade inspelningen gått åt pipan. Filmbolaget ska ha hotat att sparka Espinosa, när stjärnan ryckte in och tog svensken i försvar: ”Sparkar ni honom får ni sparka mig med.” Senare i år är det premiär för Espinosas nya, ”Child 44”, med Tom Hardy och Gary Oldman. Espinosas meritlista gör honom till vår mest tongivande filmregissör i Hollywood just nu.

28

(NY) Maria Ericson, 36, artistansvarig ”Allsång på Skansen”. Programledaren, vars roll är att vara allmänt behaglig och ta tittaren i handen, spelar naturligtvis en väsentlig roll i ”Allsången”. Men det är en helt annan fingertoppkänsla som i själva verket ligger till grund för programsuccén: artisterna. Må Maria Ericson ha robusta axlar, för på dem vilar i år ansvaret att välja ut de mest Allsångskompatibla korten. Hittar hon essen och kungarna kan det, med den nya ciceronen Petra Marklund, bli ett segertåg för programmet som fått en institutionaliserad roll i svensk tv.

PÅ SCEN

Marionetteatern

VET VIKTEN AV ”LIKES”

(26) Lovisa Bergenstråhle, 38, castingansvarig ”Så mycket bättre”. Att popmusik fungerar så bra som projektionsyta för våra känslor blir ofta tydligt i ”Så mycket bättre”. I det framgångsrika tv-programmet, som skär igenom mediebruset, skildras artisternas livshistorier genom musiken. Dessutom lyckas ”Så mycket bättre”-fabriken producera listraketer i samma takt som Mamma Scan gör korvringar. En nyckelspelare i produktionen är Lovisa Bergenstråhle. En person med svindlande makt att styra den svenska musikutvecklingen, men som få skulle känna igen på gatan. Startfältet i den kommande säsongen är imponerande: Carola, Orup, Ola Salo, Kajsa Grytt, Amanda Jenssen, Love Antell och Johan T Karlsson.

KROGSHOWER SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

27

NYCKELSPELARE I SUCCÉN

26

(NY) Elsa Hosk, 25, modell. Instagram har blivit den nya catwalken. De fysiska modevisningarna är fortfarande viktiga men det är på Instagram som dagens modeller bygger sina varumärken. Elsa Hosk, som frontade aprilnumret av svenska livsstilsmagasinet Plaza Magazine, har lärt sig vikten av en ”like”. Stjärnmodellen har 330 000 följare på Instagram vilket gör henne störst i Sverige.

IKVÄLL

JÖRGEN SJÖBERG AL PITCHER JESPER RÖNNDAHL IMORGON

TOBIAS JACOBSSON AL PITCHER ISAK JANSSON SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE


06 TEMA MÄKTIGASTE

25

metro wkd fredag 9 maj 2014

FREDRIK SANDBERG/TT

CLAUDIO BRESCIANI/TT

SYSTRAR MED TALANG

(NY) Johanna, 23, och Klara Söderberg, 21 (First Aid Kit), artister. First Aid Kit har samarbetat med Conor Oberst, lirat med Jack White och rört Patti Smith till tårar med sin sensationella stämsång. ”My silver lining” och ”Cedar lane” från kommande skivan är hårresande bra. Är albumet ”Stay gold” lika starkt som de här två föraningarna så kan det räcka hur långt som helst. När redan framgångsrika First Aid Kit dundrar genom USA nästa gång, på en av sina långa och utsålda turnéer, så gör de det i en karriärmässig pole position.

CLAUDIO BRESCIANI/TT

KLÄTTRANDE REGISSÖR

24

(49) Tomas Alfredson, 49, filmregissör. I fjol hamnade filmregissören Tomas Alfredson på plats 49 på den här listan. Klättringen är enkel att motivera. Filmatiseringen av ”Bröderna Leijonhjärta” är den enskilt största satsningen i svensk filmhistoria. Alfredson har fått 325 miljoner kronor för att förvalta sagan om Nangijalas frihetskämpar.

ALL OVER PRESS

23

GER SIG IN I FILMDEBATTEN (21) Anna Serner, 49, VD för Svenska Filminstitutet. I Ekots lördagsintervju i fjol dryftades Anna Serners plats på den här listan – nummer 21 då. Vad har Anna Serner egentligen för makt? Svaret blev undflyende. Hon var inte lika otydlig när hon vurmade för mer ”reflekterande film”. Hon sa rakt ut att svenskarna ser för lite dokumentärfilm. ”En gång i Phuket”-avkoppling för hela slanten är inte bra, menade filmdirektören. Anna Serner ska ha en eloge för att hon inte stänger in sig i elfenbenstornet på Gärdet i Stockholm, utan ständigt deltar i debatten.

JANERIK HENRIKSSON/TT

TAR SAMHÄLLET I RÄTT RIKTNING

22

(NY) Soran Ismail, 26, komiker. Det finns distinktioner mellan en ”komiker” och en ”humorist”. En komiker är en opportunist som ramlar på ändan och drar en fräckis. En humorist är också en skämtare, men med ett samhällspatos och en vilja att baxa samhället i en viss riktning. Ni förstår själva vilket fack Soran Ismail tillhör. Efter den så kallade järnrörsskandalen har det varit en eriksgata för den inflytelserike Kista-sonen. I höst fortsätter succén ”En skam för Sverige” att rulla genom landet.

21

BOSSAR ÖVER EN KULTURSKATT

(16) Bibbi Rödöö, 53, radioproducent. Bibi Rödöö bossar över ”Sommar” i P1 – landets främsta radioinstitution. Tage Danielssons programidé har med åren blivit en kulturskatt. Programmet brukar omnämnas som ”det svenskaste som finns”. Man skulle kunna likna ”Sommar” vid ett rymdskepp som varje sommar lyfter mot stratosfären. Kultur- och nöjespersonligheterna konkurrerar under året, likt astronauter, för att få stiga ombord. Det är liksom den yttersta bekräftelsen på att man hamnat bland stjärnorna.

BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

SVERIGES INDIEDROTTNING

GREG ALLEN

19

18

(NY) Lykke Li, 28, artist. Flerfaldigt grammisbelönade Lykke Li är Sveriges indiepopdrottning. Hennes samarbeten med David Lynch och ASAP Rocy säger mycket om hennes inflytande. Senaste albumet ”I never learn” (32 minuter långt) är lika mörkt, kompakt och storslaget som ett True Detective-avsnitt. De svenska recensenterna tycks ha knaprat Lykke-piller innan de satt sina omdömen – flera har beskrivit det som hennes bästa hittills.

(46) Leif GW Persson, 69, författare och kriminologiprofessor. Det finns bara två personer i Sverige som kan skriva en självbiografi som säljer över en halv miljon exemplar: Zlatan – och GW. Den vresige kriminologiprofessorn kombinerar två kvaliteter som sällan syns i kombination: sakkunnighet och underhållningsvärde. Egenskaperna ligger till grund för hans inflytelserika och ständigt växande kulturimperium: böckerna, filmerna och tvprogrammen. Snart blir hans osympatiska kommissarie Evert Bäckström tv-polis i USA (Fox). VILLHELM STOKSTAD/TT

20

INSPIRERANDE HIP-HOPARE

(NY) Linda Pira, 28, artist. Linda Pira blev rättmätigt årets nykomling på Grammis-galan i februari, där hon prisades för sin EP ”Matriarken”. Men hennes genombrott kom redan 2012 när hon gästade Stor på ”Rom & kush”, en låt som journalisten Jan Gradvall kallat för ”en svensk klassiker.” Hur många framtida, lika hårt sluggande, Linda Piror har Hässelby-rapparen inspirerat? Vi talar sannolikt om en mindre hiphop-armé.

UNDERHÅLLANDE PROFESSOR

16

TT

HAR MAKTEN I AKADEMIEN

17

STÖRST INFLYTANDE ÖVER VAD VI ÄTER

(NY) Lotta Lundgren, 43, programledare och matskribent. Hennes ”Tio lektioner i matlagning” är en av de mest sålda matböckerna de senaste åren. Addera ”Historieätarna” och nu senast ”På jakt med Lotta och Leif” och du har antagligen den person i landet som har störst inflytande över vad vi äter just nu.

(17) Peter Englund, 57, författare och ständig sekreterare. Han är den svenska parnassens generaldirektör. Som chef över Svenska akademien har han intagit en obestridlig maktposition i Kultursverige. I juli kommer ännu en av Englunds historiska romaner, han fullbordar nu sitt storslagna projekt om första världskriget.


GATSMART 07

metro wkd fredag 9 maj 2014

SÅ BÖRJAR MIN FESTKVÄLL ... Oftast så börjar kvällen antingen hemma hos mig eller hos någon kompis. Alternativt så sätter vi oss på valfri bar på Söder; St Patricks, Snottys, Pelikan, Pet Sounds, Babylon, Indigo, Marie Laveau eller något annat.

FORTSÄTTER TILL ... Kvällen forsätter nästan alltid på Trädgården eller Under Bron, om jag får välja. Jag gillar verkligen att gå till de ställena, de spelar bra musik och många som man känner brukar hänga där.

JUNIBACKENS BARNKULTURFESTIVAL 7-8 juni 2014

www.junibacken.se/festival

Hamnar på en bar på Söder

Jesse Laitinen, 31, bor på Södermalm och jobbar som fotograf.

ÄTER ... DRICKER ... Alltid gin och ramlösa med limeklyftor! Inte direkt svårt att få tag på när man är ute. Gin och tonic på Hendricks gin är även en storfavorit.

Jag gillar att äta mycket asiatisk mat så jag går ofta till Peony eller och Akki på Söder, de är två riktiga favoriter. Peonys bobo chicken är ett måste! Akki är en väldigt liten restaurang med få platser men sushin är grym.

AVSLUTAR KVÄLLEN ... Hoppar in i en taxi från Trädgården eller Under Bron, antingen till en efterfest eller så blir det hemgång. Trädgården och Under Bron är båda öppna sent, så man slipper gå hem vid klockan två när det blir som roligast... TEXT & FOTO: PAULINE SUZOR

12/6 Stadshagen Stadshagens IP

14/6 Bergshamra Bergshamra IP

16/6 Hägerstensåsen Västberga IP

18/6 FINAL Östermalms IP

13/6 Kärrtorp Kärrtorps IP

15/6 Husby Kvarnbacka BP

17/6 Högdalen Bäckahagens BP

#kompiscup


08 TEMA MÄKTIGASTE

15

POLITIKER I MEDVIND

metro wkd fredag 9 maj 2014

ALL OVER PRESS

14

(33) Max Martin, 43, producent och låtskrivare. I en intervju med Zlatan Ibrahimovic i DI i vintras förklarade fotbollsstjärnan Max Martins storhet: ”Han är musikens Zlatan.” Martin Sandberg hanterar pophantverket på samma sätt som Ibra hanterar en fotboll. Han är Sveriges i särklass främsta låtskrivarnamn i musikvärlden. Fyra svenska artister har lyckats med att bli etta i USA genom tiderna: Björn Skifs (en låt) Abba (en låt), Roxette (fyra låtar) och Ace of Base (en låt). Max Martins facit: 17 ettor.

(NY) Gudrun Schyman, 65, politiker. Den politiska musiken upplever en ny vår. 65 artister bidrar till ett album som ges ut av Feministiskt initiativ, Fi. Robyn, Jenny Wilson, The Knife och Nina Persson, bland annat. Beskedet är historiskt. Aldrig har så många artister bekänt färg. I samma veva som tillkännagivandet kom också – slump eller inte – rapporter om kraftig medvind för partiet. Den som musikerna sluter upp bakom är i själva verket partiledaren Gudrun Schyman. Nu gäller det bara att förvalta stödet. ANDERS WIKLUND/TT

DUO SOM FORTFARANDE ÄR BANBRYTANDE

13

SVERIGES FRÄMSTE HITMAKARE

(9) Fredrik Wikingsson, 40, och Filip Hammar, 39, programledare. Nya medier möts alltid av misstänksamhet. ”Jag skulle inte ägna en minut åt att lyssna på det där. Det är en sådan där medelklass/innerstads-grej”, som Fredrik Lindström pösigt uttryckte sig om podcasts i SVT:s ”Kultureliten”. Den 5 juni kommer nyskapande Filip och Fredrik förhoppningsvis smälla hål på alla vanföreställningar kring det nya massmediet. 15 000 personer – Globen är utsålt – kommer för att se dem göra sin sista podd. Arenasnacket är den nya arenarocken.

11

CARL-JOHAN SÖDER/SVT

MOTVERKAR ”KILLUTBUDET” PÅ TV

(NY) Clara Mannheimer, 45, programbeställare för kultur på SVT. Hon basar över SVT:s kulturmiljoner och har arbetat med tv-succéer som ”Kobra” och ”Jills veranda”. Uppfriskande tillskott i ett övrigt ofta syrefattigt tv-utbud. Mannheimer vill ”motverka ett killcentrerat helvitt utbud som enbart är påhittat på Södermalm i Stockholm.”

FESTIVALKUNG

12

(22) Christer Björkman, 56, tv-producent. Är det dags för festivalkungen att stiga ner från sin tron? Nja. Programmet har visserligen tappat sting – i år sågs finalen av 3,3 miljoner tittare, en siffra som kan jämföras med 4 110 000 2012– men Melodifestivalen är fortfarande landets mest sedda tv-program.

Hos oss är varje träningspass en ny upplevelse!

VÄLKOMMEN IN I

VÅR VÄRLD! på d e g m äger! n ä H arl m som

För mer information gå in på www.klattercentret.se


TEMA MÄKTIGASTE 09

metro wkd fredag 9 maj 2014

10

JULIA REINHART/DEMOTIX/CORBIS

PRESSBILD/SF

REDO FÖR HÖJDPUNKTEN

(23) Håkan Hellström, 40, artist. Den 7 juni skulle rockpoeten ha spelat på Slottskogsvallen i Göteborg. Men giget ombokades eftersom biljetterna sålde slut innan någon hann säga ”Azalea”. Ny spelplats är Nya Ullevi, stadion där Håkan agerade bollpojke i tonåren. Stadions kapacitet: 43 000. Han har själv kallat det för sin karriärs expansiva höjdpunkt.

JESSICA GOW/TT

RUTINERAD REGISSÖR

9

(14) Felix Herngren, 47, filmregissör och komiker. Den 20 april hade Felix Herngrens ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” setts av 1,5 miljoner biobesökare. Det gör filmen, med en osedvanligt rynkig Robert Gustavsson i huvudrollen, till en av de mest sedda biofilmerna i Sverige någonsin. Herngrens övriga track reckord: ”Pentagon”, ”Varannan vecka” Dan Bäckman, Papi Raul, ”Vuxna människor” och ”Solsidan” ger honom en plats på topp 10.

EERO HANNUKAINEN /ALL OVER PRESS

PETER JÖNSSON

EN HÅRDFÖR STÄDARE ENORMT HYLLAD DEBUT

8

(NY) Anna Odell, 40, konstnär och filmskapare. Anna Odell är konstnären som aldrig går i upptrampade spår. I höstas fick hon ett helt land att prata om mobbning. Överallt diskuterades plötsligt hierarkier och gruppdynamik. Det är få samtida konstnärer som lyckats åstadkomma en sådan kursförändring i det offentliga samtalet. Brandfacklan hette ”Återträffen” och är antagligen den mest hyllade svenska filmdebuten sedan Lukas Moodysons ”Fucking Åmål”.

7

(NY) Tomas Franzen, 51, VD för Bonnier. Skuldsatta mediekoncernen Bonnier, ett bolag med 30 miljarder i omsättning, fick i början av året en ny VD. Tomas Franzen gavs därmed ett massivt inflytande över det svenska kultur- och nöjeslandskapet. Men uppgiften lär inte blir någon dans på rosor. Snarare en golgatavandring. Att Franzen valdes till posten var ingen slump – han har gjort sig känd som hårdför städare i krisande företag. Nyligen började slakten: i april kom beskedet att all lokal-tv på TV4 läggs ner.

EUROPAS MEST PRESTIGEFULLA Fitness & Hälsoevent!

9-11 MAJ 2014 Globen – Stockholm

Fitnessgalan har samlat de branschledande företagen inom fitness och hälsa. Under tre dagar får du de allra senaste trenderna och produkterna på en och samma mässa. Dagarna är fyllda med tävlingar, event samt inspiration från kända föreläsare inom träning, hälsa, kost och skönhet.

WWW.FITNESSGALAN.COM

6

REKORD-VD TAR FILM IN I FRAMTIDEN

(NY) Maria Skoglund, 56, VD SF Bio. Hade någon sagt för tio år sedan att ”2013 kommer biograferna notera besöksrekord” – så hade man blivit garvad i ansiktet så att öronen fladdrat. Men faktum är att perioden från juldagen till och med trettondagen var den mest välbesökta i SF Bios moderna historia: 1 115 000 besökare. Dessutom slogs SF:s gamla rekord på 97 000 biljettköp under en och samma dag hela sex gånger. Maria Skoglund är ny VD och sitter på ansvaret att ta Svensk Filmindustri in i framtiden. En av hennes största utmaningar blir att behålla framgångarna för SF – som har monopolställning i dag – och samtidigt bidra med mångfald.


RESTAURANGER

TILL SJÖSS

MUSIKBÅTEN M/S VINDHEM

HELGBUFFÉ 12–16 • 148 kr Varmt välkommen till Kinamuren i exklusiv miljö

Pris per person:

RÄKAFTON

Specialrätter med Scampi, Biff, Anka, Yakiniki, Grillspett m.m. Stort urval av sushirätter, Mongolian Barbeque, Glass, frukt, godis, friterad banan m. glass m.m. Barn under 10 år 89:-

/per person

Asiatisk lunchbuffé 85:-

Sushibuffé inkl. asiatisk buffé 95:VIP-rum för slutna sällskap! Boka bord på tel 08-31 17 35

Varmt välkomna! Stor á la carte-meny samt avhämtning till extrapris. Fullständiga rättigheter. Odengatan 70 (†-Odenplan, bakom Gustav Vasa Kyrka) www.kinamuren.nu Öppet: Måndag-torsdag 11-22, fredag 11-23, söndag & helger 12-22

Ny öp pn ad

d na p öp Ny

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

/pers

Barn under 10 år 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

Förrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

En adress, många möjligheter Stora Hallen I stora hallen serverar vi som vanligt svensk husmanskost, svensk öl och snaps. Hospodské Dveře

I vår nya tjeckiska ölhall serverar vi tjeckisk husmanskost och tjeckisk importerad öl.

Eld 2:0 Nybyggd med fantastisk miljö. Här kan ni nu boka luncher, bruncher och middagar för stora sällskap. Dagkonferenspaket från 595 kr/pers. exkl. moms. Under helger har vi nattbar med DJ och partystämmning. Baren öppnar 20:00 med erbjudande på

Falcon Export 25 kr till 23:00.

Lunchbuffé 95:Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Tak awae y A´ la c ar t e

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

299:-Roll! n

s Rock ´

Kick As

Fredag 9/5 Skåpmat Lördag 10/5 Bad Influence Lördag 17/5 Ständut Blakk Lördag 24/5 Coverakuten

Tel 072-312 10 00 sierra@machetetours.se www.machetetours.se

08–604 04 20

För fler band/kvällar

ÖVRIGA NÖJEN

vindhem.com

Biergarten I slutet av maj öppnar vi även en biergarten ovanpå kvarnen på gården. Vi serverar olika korvar och bretzel och håller öppet till 22:00

Säsongsavslutning! Stora salen: Åhus Swingorkester & Jim Leopardo kvintett med Deri Rowlands. Harlem: Jazz med Tommy Jacobson, Filip Jers, Rolf Carvenius. Harlembandet. Återkommer i höst med start 20 sept.

Tjärhovsgatan 4 • Bordsbokning 08-643 03 80

Alltid livemusik och fest ombord! Måndag - lördag!

Välkommen ombord! För bokning & info

★ DANSKVÄLL PÅ NALEN ★

För menyer och erbjudanden se www.kvarnen.com

Ät räkor, smör och nybakat bröd så mycket ni orkar. Alt. tacos med tillbehör. Som dessert serverar vi ostbricka med kex.

47.500 :I priset ingår: Flyg, hotellövernattningar inkl frukost, utflykter, entréer, transfers och skatter. Avresa: 23 okt. 2014

Avgång kl 19.00 fr. Slottet

Uteservering Medborgarplatsen

Första april öppnar vi uteserveringen på medis om vädret tillåter.

MACHU PICCHU & GALAPAGOS 15 dagars gruppresa med svensktalande reseledare

Kornhamnstorg 2, Gamla Stan · Ph 08–10 33 64 www.stockholmformosa.se

Asiatisk lyxbuffé

158:-

RESOR

Lördag 10 maj nonstop kl. 19–24

Köp biljett på www.nalen.com eller i entrén www.nalen.com REGERINGSGATAN 74

Följ Tidningen Metro på Twitter

RESTAURANGER

STOR STARK

25: SVEAVÄGEN

Till kl 20.00 • Alkoholfritt alt 15:-

Sveavägen 39 öppettider 13-03 varje dag • Sveavägen 74 öppettider 13-01 varje dag

Gäller endast Lion bar på Sveavägen 39 & 74, 11134 Sthlm † Hötorget • sveavagen@lionbar.se • www.lionbar.se

29:-

LIVEMUSIK • SE VÅR HEMSIDA FÖR BAND OCH DATUM

STOR STARK

Gäller till kl 20.00

Öppet 11-03 varje dag

Kornhamnstorg 61, Stockholm † Gamla stan • www.medusabar.com

ALLASTUDIER.SE

Utbilda dig!

SFI och Komvux

v u xe n u t b i l d n i n g www.infokomp.se


SID 1 Biologiska museet

Nordens djurvärld sedd i naturen. Öppet alla dagar 11-16. Tel 08-442 82 15.

Konstakademien

Museer, Sevärdheter & Utställningar 9 – 15 maj www.kulturistan.se

Bo Swenson. Svensk och internationell samtidskonst. Sharon Lockhart. 16 apr29 jun. Fotografi. Lör 10 maj kl 13 Familjevisning. Sön 11 maj kl 14 Guidad visning. Tor 15 maj kl 13 Barnvagnsvisning med sångstund och lekhörna.

Ny utställning: Haga Ocean, ett 1,2 milj liter stort havsakvarium med hajar och revfiskar öppnar. Även en tropisk regnskog med fritt flygande fjärilar, grodor, papegojor och andra djur. Butik och växthuscafé.

Öppet ons 12-20, tor-sön 12-17. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

Öppet mån-fre 10-16, lör-sön 10-17. www.fjarilshuset.se

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL Restaurang

Åbergs Museum

Utställning ”Amuletter mot Onda ögat” av Katrine Helmersson. Sön 11/5 skulpturvandring på Östermalm kl 14. Samling vid skulpturen ”Möte” på Östermalmstorg. Tor 15/5 förlängt öppethållande kl 11-18. Konstnärssamtal kl 18-19. Biljetter köps på plats. Se annons intill. Öppet tor-sön kl 11-16 med insläpp för visning varje heltimme. Tel 08-612 65 50. www.eldhsatelje.se

Visningar tis 17.30, lör & sön 13. Barnvisn lör 14. Se hemsidan för aktuella teman!

Öppet fre-tis 10-18, ons-tors 10-20. Djurgårdsvägen 68 Boka biljett på www.abbathemuseum.com

Öppet tisdag-söndag 10-16.30, måndagar stängt. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 010-708 72 00.

Erskinedagen 10 maj. Upp i Vind - Léonie Geisendorf Arkitektur, Blockholm - Den fantastiska staden, Arkitektur i Sverige. Familjeverkstad: 13.00 söndag. Läs mer: www.arkdes.se Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. www.arkdes.se

Rolf de Marés Dansmuseum – Museum of Movement. En upptäcktsresa i Rolf de Marés fotspår med masker, dockor och kostymer från när och fjärran. Separatutställningen Sleeping Beauties – drömmar och kostymer om Ryska Baletten i Paris 1909-1929. Curator: Charles Koroly. Allmän visning söndagar kl 14.

Öppet i parken dagl. EA växthus dagl 11-17. Victoriahuset vard 11-16, helg 11-17. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Tel 08-545 917 00. Drottninggatan 17. www.bergianska.se www.dansmuseet.se

Det Synliga. Samtida s ve n s k f o t o g ra f i . Artipelag presenterar en omfattande fotoutställning som innehåller arbeten från de senaste fem åren av 21 svenska fotografer. Visas t o m 11 maj. Introduktionsvisningar varje dag. Ingår i entréavgiften.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Aktuella utställningar: Julia Fullerton-Batten (sista chansen), Too Young to Wed, Robert Frank, Judisk tradition, kultur och historia Roger Ballen och David Magnusson. i Sverige. Guidning av samlingarna varje onsdag och söndag kl 13.30. Museiteater. Pågående utställning: Öppet alla dagar 9-21 (sön-ons), Soul food – om judisk mattradition 9-23 (tor-lör). Tel 08-509 005 00. och kokkonst. Provsmakning ingår! www.fotografiska.eu

Öppet Konsthall och butik tisdagfredag 11-17, lördag-söndag 11-17. Buffe och Café Bådan tisdag-fredag 11-16. Lunchbuffé. Lördag-söndag 11-17. Helgbrunch! Drop in, ingen bordsbokning behövs. Måndag: Hela Artipelag stängt. Restaurang Artipelag: Skärgårdsbord med inspiration från Stockholms skärgård lördag-söndag 12-17. Boka bord: restaurang@artipelag.se, måndag-fredag stängt. Entré Konsthallen: Vuxna 120 kr. Studerande 100 kr. Pensionär 100 kr. Under 19 år gratis. Artipelagstigen 1, Värmdö. Se aktuella busstider på www.artipelag.se eller ring 08-570 130 00. info@artipelag.se

Öppet lö 10/5, sö 11/5 kl 12-15, to 15/5 10-16. Guidad visn lö-sö kl 12 och 14 på svenska, 13 på engelska samt to kl 12 och 14 på svenska, 15 på engelska. www.gripsholmsslott.se

Aktuell utställning: Hertha Hillfon Keramiker (1921-2013). Sö 11/5 kl 13. Allmän visning av Hillfonutställningen. Ciceron: Författaren Mailis Stensman.

Stortorget, Gamla stan www.nobelmuseum.se Stortorget 2, Gamla stan, Stockholm. www.nobelmuseet.se

Öppet ti-fr 10-16, lö-sö 11-16, må stängt. Entré 65 kr, fri entré t o m 17 år. Odelbergs väg 5B, Gustavsberg. Tel 08-570 356 58 gustavsbergsporslinsmuseum.se

Hagaparken är Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide. Öppet 1 oktober-14 maj, fredagsöndag kl 10-15 (Opening hours friday-sunday 10 am to 3 pm.) Öppet från 15 maj-30 september varje dag kl 11-17 (Opening hours every dag 11 am to 5 pm). Fri entré. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

En utställning med den kultförklarade konstnären Man Ray. Foto, Film, Objekt och Måleri.

Herserudsvägen 32, Lidingö, info & öppettider: www.millesgarden.se

Kungliga Slottet

Egen rundvandring i paradvåningarna, Skattkammaren, Museum Tre Kronor. Guidade visningar ingår i entréavgiften. Familjevisning lörsön kl 12.15. Öppet ti-sö kl 10-16, Slottsboden kl 10-16.30. T Gamla Stan. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.kungahuset.se/kungligaslottet

Drottningholms Slott

Egen rundvandring i slottet, guidade visningar ingår i entréavgiften. Slottsboden och restaurang/kafé (kl 9.30-17). Lustslottet Kina säsongsöppet (kl 11-16.30). Öppet dagl kl 10-16.30. T-bana Bromma, därifrån buss 176, 177. Tel 08-402 62 80 (vard 9-15). www.kungahuset.se/drottningholm

H.M. Konungens Hovstall

Guidade visningar av stall och paradvagnar fre-lör kl 14, familjevisning sön kl 14. Öppet fr-sö kl 14. Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 05 (vard 8-17). www.kungahuset.se/hovstallet

Ny utställning, 10 maj till 16 november

Allmänna visningar tis och tors kl 1315

Öppet söndag-fredag kl 12-16. Adress: Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

Öppet tor kl 11-19, fre-sön kl 11-16. Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Nobelpriset: Idéer som förändrar världen

Kungliga kulturarvet kungahuset.se/kungligaslotten

Öppet tis-sön kl 11-17 samt ons 11-20. Fri entré fredagar samt onsdagar kl 16-20. Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. www.historiska.se

Carl Johan De Geer Ledtrådar.

© CS / Strömholm Estate

Besök vår fina utställning Sagolika Sjöhäst en delvis interaktiv utställning om sjöhästar och deras släktingar. Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se komulerockor, hammarhajar, anemoner och koraller i vårt havsakvarium. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook.

Botanisk trädgård med växthus. 12 maj kl 13: Allmän visning av Bergianska trädgården, rundvandring i parken och Victoriahuset. Samling vid informationstavlan i norra entrén. 50 kr. Öppen visning av Edvard Andersons växthus sön kl 13. Entré gäller för visning.

Öppet fr-sö, ti, to 12-16, on 12-19. Hamng 4. www.hallwylskamuseet.se

(O)mänskligt – en utställning om ske- Massakern vid muren – slaget om lettsamlare, rasbiologer och normer. Gotland 1361, guidad visn fre kl 14.30. Se också fotoutställn Reenactment. Fri fredag med föredrag 9/5 kl 15Öppet mån-fre 12-17. Fri entré. 16.30: Ny forskning om gammalt Stora Nygatan 10, Gamla Stan. altarskåp från Skånela. Bokas på Tel 08-723 87 50 historiska.se Onsdagsvisn kl 18. www.levandehistoria.se Prova på - Medeltida hantverk ons 14/5 kl 17-20. Bokas på historiska.se Språkkafé varje ons kl 18-20 med drop-in & fri entré!

Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17.

Välkommen till en interaktiv resa Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. tillsammans med en av musikhis- www.armemuseum.se toriens mest framgångsrika popgrupp. Som besökare får du uppleva känslan av att vara den femte medlemmen i ABBA. ABBA The Museum är en del av Swedish Music Hall of Fame.

Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16.

Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Fri entré. Fredsgatan 12/ Jakobsgatan 27C (hiss). Utst Hatten av! Hattar ur designern www.konstakademien.se Lars Nilssons samling. Visn on 17.30.

Lär dig mer om pengars betydelse på Sveriges Ekonomiska Museum. www.myntkabinettet.se

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Utställningen Monster & Mysterier bygger på Martin Widmarks böcker om LasseMaja och Nelly Rapp. Öppet alla dagar kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Gripsholms Slott

Gustav Vasas borg med bl a statens porträttsamling. Föredrag 10/5 kl 16: Passion och skilsmässa, överintendent Carin Bergström, förbokning på www.kungahuset.se/biljett Öppet lör-sön kl 12-15. Tel 0159-101 94 (vard 9–16) www.kungahuset.se/gripsholm

Sommarslotten öppna

Rosersbergs och Tullgarns Slott slår upp portarna i maj för guidade visningar på helger. Info se www.kungahuset.se

Stockholms vardagsrum! Fullspäckat program hela våren. Alltid gratis. www.kungstradgarden.se


SID 2 Åbergs Museum

Museer, Sevärdheter & Utställningar 9 – 15 maj www.kulturistan.se

Mitt i Gamla stan presenteras Surrealismen & Duchamp. 60 år av Nobelpristagarna, Nobelpriset och lyckosam vänskap – ett urval dona- Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. 10/5-11/5 kl 14 Familjevisning tioner från Moderna Museets Vänner. 876 i taket. 11/5 Filmvisning med samtal I väntan på Godot på jidÖppet tis kl 10-20, ons-tor kl 10-18, disch med engelska undertexter. fre kl 10-20 fri entré till samlingen kl Boka biljett. Ny utställning öppnar 10/5 Nobelpriset: Idéer som föränd18-20, lör-sön kl 10-18. Entré 120/100 kr fr o m 19 år. rar världen. Besök Bistro Nobel, daSkeppsholmen. T-bana gens lunch tisdag till lördag. Kungsträdgården, buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-520 235 00. www.modernamuseet.se

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL Restaurang

ON INVASIVE GROUNDS

Konstnärssamtal 15 maj i Carl Eldhs Ateljémuseum!

Berit Lindfeldt: Tillvarons kant. Gummi, betong, brons eller vass – Berit Lindfeldt är mångsidig i sitt val av material och har en stark drift att avlocka det nya egenskaper. Den hårda betongen kan rullas som en matta, det formbara gummit bli en vass kon, gafflar av järn böjas i en ömsint dans. En vistelse på Island gav inspiration att samla och ställa samman strandfynd, borttappat, slängt, skräp och rester. Islandssviten har fått en egen vägg, där man bland annat hittar “Islandsaltaret”, en spröd diskställstriptyk med fjärilslika musselskal. T o m 1 juni. Program: Koreografen och dansaren Virpi Pahkinen har speciellt för utställningen skapat den halvtimmeslånga föreställningen Fold. Tillsammans med dansaren Fredrik Quinones framför Virpi Pahkinen verket i de olika utställningssalarna, som blir en elektroakustisk färd från rum till rum med ordlösa sånger. Ordinarie entrébiljett gäller, men antalet platser är begränsade och går ej att förhandsboka. Först till kvarn gäller! För spelschema se www.liljevalchs.se eller ring, telefon 08-508 313 30. Liljevalchs konstvärd presenterar utställningen varje dag kl 14.30. Öppet tisdag-söndag kl 11-17, tisdag och torsdag även 17-20. Entré 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr. Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. www.liljevalchs.se

Katrine Helmersson och Annika Öhrner, lektor i konstvetenskap, samtalar om utställningen. Tid: Kl. 18.00. Biljetter (100 kr) köps på plats. Begränsat antal platser!

Öppet 10-16. Skansenbutiken 11-18. Skansen-Akvariet mån-fre 10-17, lör-sön 10-18. Tel 08-442 80 00.

Öppet tors-tisd kl 10-17, ons kl 10-20 (ons öppnar Folkhemslägenheten kl 12). Entré 100 kr från 19 år, fri entré ons från kl 17. Fri entré till hela museet för HSB-medlemmar. Öppet i Lekstugan dagligen kl 12-16. Entré 20 kr/barn, vuxen betalar entré till museet. Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. www.nordiskamuseet.se

Öppet sön o ons 12-16. Furugatan 3, Solna. Tel 08-83 97 44. www.solna.se/olleolssonmuseet

Trädgårdsdagar

Se nya utställningen Polisen i dina ögon – Vilken är din bild av polisen? Visning Fall från förr – Den magiska cirkeln, om Salaligan löJakobsgatan 27C. Tel 08-519 543 00. sö kl 14. Barnvisning lö-sö kl 12. Man Ray, New York–Paris–Hollywood. www.nationalmuseum.se Mysterievisning lö-sö kl 15. Allmänna visningar tis och tor kl Öppet ti-fr 12-17, lö-sö 11-17. Museiv 7, buss 69. 13.15. Indiska saris, t o m 8 juni, Konstnärshemmet.

Öppet tor 11-19, fre-sön 11-17. Entré 60 kr, stud/pensionär 40 kr, under 20 år fritt. Entréavgiften inkluderar ett säsongskort. Magasin 3, Frihamnen. Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. Tel 08-545 680 40. Öppet alla dagar kl 11-17. Espressobar med sallader, smörgåsar och hemlagade bakverk. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se www.magasin3.com

Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. www.riksidrottsmuseet.se

Utställning: Dressing Swedish. Öppen Stig in i en hemmiljö från sluverkstad fr 6 år. tet av 1940-talet: visning av Folkhemslägenheten 14/5 kl Öppet ti-on 12-17, to 12-20, fr 12-15, 17.30 (fritt). Lägenheten består av sö 12-16. Fri entré. T-bana Fittja. två rum och kök och är så modern Tel 08-120 259 00. som man kunde önska sig i mitten www.mkc.botkyrka.se av 1900-talet. Här bor den fiktiva familjen Johansson och besökare är välkomna att slå sig ner i soffan, eller kika i köksskåpen.

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Utställn: Maktspel. Ett kostymdrama i Livrustkammaren. Spöket KATJA AGLERT Laban i slottet Gomorronsol. Visn i barnvagnstakt m högläsn Spöket Laban to 11.15, föranmälan. Ingen On Invasive Grounds, Katja Aglert. utom döden, en teatermonolog om Vår inre natur, verk ur Malmö Katarina Jagellonica lö-sö 15. Konstmuseums samling: Ann Böttcher, Kajsa Dahlberg, Olafur Öppet i museet mån-sön kl 10-16. Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, Öppet dagl 11-17. Eliasson, Carl Fredrik Hill, Joachim www.livrustkammaren.se Gamla stan. Tel 08-519 553 04. Koester, EvaMarie Lindahl, Sivert Restaurant o shop. Lindblom, Anna Ling, Gerhard Nordström, Henrik Olesen, Nina Kommer snart: Highlights, Saunders, Lars-Andreas Tovey utställningen öppnar Kristiansen. Guidad visning sön kl Stans roligaste och billigaste familjetor 15/5. Välkommen 14. Monsterklubben sön kl 13-16: alternativ. Barbie, Lego, bilar, mjukipå vernissage, vi räknar Vi ser på djurskulpturer i parken sar, StarWars, tåg, robotar. Barnteater. med att det blir trångt och trivsamt! o gör egna i lera. Stängt för omhängning t o m 15/5, men öppet i Butiken. Öppet vard 10-17, helger 11-16. Magasin 3 i Frihamnen är en av Öppet tis-sön kl 11-17, ons 11-20. Vuxna 50 kr, 7-18 år/pensionär 25 kr. Sveriges ledande institutioner för Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 samtidskonst. Pågående utställning- Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. Öppet tis–fre 11-17, lör-sön 12-16, och 2. Tel 08-641 61 00. ar: I´m still here, the Drawing Room, www.marabouparken.se mån stängt. Obs! Tor 15/5 10-20. www.leksaksmuseet.se Siobhàn Hapaska och Otherworldly. Entré 100/80 kr. Fri entré under 21 år. Guidad visning lördagar kl 14. Fredsgatan 12, entré med hiss på Aktuellt: Ny utställning ”Entreprenörskapande – Ingenting är enkelt, men allt är möjligt”. Föreläsning 22 maj kl 18 “En ny ekonomisk historia om Sverige under 150 år”. På myntkabinettet.se kan du läsa mera om vad som händer på museet.

Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

Öppet ti-sö 10-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00

Det måste inte kosta pengar att sjohistoriska.se hitta på något skoj med familjen. I museet har vi SportLab – vår rörliga och roliga utställning för hela Tunnbrödsbakning i Bagarstugan familjen, fri entré! 11-17. För program och tider se www.skansen.se

Vandring 14 maj: Salamanderspaning. En vandring till Bergianska trårgårdens dammar där vi spanar efter salamandrar och andra groddjur. Med museets zoolog Stefan Lundberg och groddjursexpert Sebastian Bolander. Kl 14- 16.30. Förboka gärna! Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. Fri entré t o m 18 år. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 00. www.nrm.se

08-612 65 60

www.eldhsatelje.se

Djungelns juveler Unik utställning på

SKANSEN-AKVARIET

10-11 maj kl. 12-16 Besök vårt trädgårdsmästeri och växthus, botanisera bland växter som fyller trädgården med spirande grönska. Få inspiration, råd och tips till din trädgård eller balkong. Handla trädgårdsartiklar eller följ med på en visning. Trädgårdsmästare och författare Marina Rydberg signerar den nyutkomna boken Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde. Varmt välkomna till två härliga dagar i parken!

Ny utställning: Jag är här – ärbar/ sedeslös, om ryktesspridning, skam och moral. Skattkammaren – med fokus på svenska frimärken. Svenska Hemligheter – svenska folkets anonyma hemligheter. Din Post – Postens historia och Posten idag. HEJ! Om kommunikation och det skrivna ordet. Biblioteket är öppet ti-on 12-16. I Lilla Posten lö-sö 11-16 är det fullt med piratpyssel, skepp o hoj! Öppet ti-sö 11-16. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 60 kr, pensionärer 50 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla Stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.se

Aktuella utställningar: Karl Nordström – konstnärernas konstnär. Allmän visn tis, tor samt sön kl 14. Staffan Nihlén – Sten, järn, ljus och vind. Allmän visn ons kl 14. Rigmor Grönjord – Vävda bilder. Allmän visn ons kl 14. Prins Eugens sällskapsvåning. Allmän visn fre kl 14. 10-11/5 kl 12-16 Trädgårdsdagar. Vi välkomnar er till Waldemarsuddes västhus och trädgårdsmästeri. Träffa vår kunniga trädgårdspersonal som ger odlingsråd och tips, följ med på visning och handla plantor samt andra trädgårdsartiklar. Öppet tis-sön kl 11-17. Obs! Torsdag 15/5 stänger museet kl 17. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00. www.waldemarsudde.se

Kurser i friluftsmåleri för vuxna Nybörjarkurs: 14-15 juni kl 11.00-16.00 Fortsättningskurs: 16-17 augusti kl 11.00-16.00 Nu erbjuder vi två sommarkurser i friluftsmåleri för vuxna. Vi hämtar inspiration från museets samlingar och målar landskap i Waldemarsuddes vackra park och ateljé i Gamla huset. Kursledare: Filippa Arrias, konstnär och lektor i måleri på Kungliga Konsthögskolan. Kursavgift: 2850 kr/person och kurs inklusive lunch och kaffe. Kursanmälan: butiken@waldemarsudde.se alt. telefon: 08-545 83 707

Öppet: tis–sön kl 11–17, tors kl 11–20. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00 www.waldemarsudde.se


SID 3 Nu börjar vi med kvällsöppet till kl 20 på torsdagar! Välkomna! Ny separat utställn Porträtt på Thielska. Ett av världens främsta barockslott. Familjebilder och sällskapsliv. 12/421/9 2014. Visningar tis och lör kl 14, ingår i entreávg. Välkända nordÖppet lö-sö 11-16, dagl visn. iska konstnärer från sekelskiftet Fri entré t o m 18 år 1900,Bruno Liljefors, Carl Larsson, www.skoklostersslott.se Edvard Munch, Eugène Jansson m fl. Utställningar: Spritlandet Sverige. Öppet tis-sön 12-17. Sjötullsbacken 8, Art Pop, konstnären och skivomsla- Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84 get 1956-2013. Öppet dagl 10-17, tis 10-20. Visningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

Café Monika Ahlberg. www.thielska-galleriet.se

På vandring med Kreuger, stadsvandring i City. Start: Tändstickspalatset, Västra Trädgårdsgatan 15 kl 17.30. Pris 100 kr/pers, betalning sker på plats. I tobaksarbetarens spår, stadsvandring på Södermalm 11 maj. Start: Hornsbruksgatan/Varvsgatan, T-bana Hornstull kl 17.30. Pris 100 kr/pers, betalning sker på plats. Utställningar om tobakens och tändstickans historia i Sverige. Upplev design från de senaste seklen – dosor, askar, etiketter, pipor och tändare. Filmvisning.

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Utställningar: Välkommen ombord – en utställning om Waxholmsbolaget. Söderbilder – teckningar från gamla Södermalm av Per Lindroos. Skala 1:20 – Guldkorn från museets ritningsarkiv. Visning av museet lör, sön kl 14. Kunskapskvarten dagl kl 14. Museets personal berätta om varierande föremål/ämne i femton minu- Öppet ti-fr 11-16, lö-sö 11-16, ter. Minitunnelbanan kör dagligen. må stängt. Fri entré för

Skansenbesökare. Gubbhyllan, Skansen. Spårvagn 7, buss 44 samt Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Djurgårdsfärjan. Museibutik. www.tobaksochtandsticksmuseum.se Tegelviksgatan 22. Buss 2 och 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Experiment, upptäckter och lek tillsammans för nyfikna i alla åldrar. Parken öppen. Skaparstudio med Samtidsbild – ny fotoutställning kul utmaningar (lör-sön). Se dagens som ger en unik bild av livet i program på tomtit.se. Storstockholm. Visningar vid arkeologiska utgrävningar i Täby och Sigtuna. Se webben. Öppet lö-sö 10-18, må-on 10-17, to Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla. www.stockholmslansmuseum.se

10-19, fr 10-17. Tel 08-550 225 00. www.tomtit.se

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Strindbergs bostad och bibliotek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: Strindberg i centrum och Regi Bergman. Strindberg och Ibsen på scen och bakom kulisserna.

Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13. Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se

”Hemmet” och konsthallen har stängt för omhängning. Vi öppnar åter 23/4 med utställningen Svenskt Mode 2000-2015. Stängt för omhängning 5-22 maj.

Extra sommaröppet under maj månad: tis-sön kl 11-16. Varje heltimme visas papperstillverkningen. Familjeaktivitet varje dag: Lös mysteriet med den borttappade nyckeln. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

Eastmanvägen 10 i Vasaparken. T-bana Odenplan/S:t Eriksplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Öppet dagl 10-17, on 10-20. Tel 08-519 548 00. Game On 2.0 – världens störs- www.vasamuseet.se

ta dataspelsutställning. 10-11/5: Innovationsverkstad, Cino4 och spännande visningar. Nördcafé 14/5: Livet på Mars. Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lör-sön 11-17. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

TRÄFFA STEVE ANGELLO! Hela det här året har handlat om att ge tillbaka till staden och fansen. - Steve Angello Steve Angellos musikfestival Size In The Park kommer till Stockholm! Några av världens största DJ-artister kommer att inta scenen och spela gratis på Kungsträdgården den  maj klockan :-:. Det kommer bli en folkfest och Metro vill ge dig chansen att få en oförglömlig helg i huvudstaden. Nu kan du och en vän vinna en resa till Stockholm, boende och en träff med Steve Angello innan spelningen. Läs mer och tävla på metro.se

Öppet må-on 11-16, to 11-19, fr-sö 11-16. Bålsta. Tel 08-411 00 40. www.abergsmuseum.se www.abergsshop.se

UTSTÄLLNINGAR & PROGRAM

www.varldskulturmuseerna.se, 010-456 12 00


14 KROG

metro wkd fredag 9 maj 2014

GUSTAV HUGOSSON

HOTELL

GUSTAV HUGOSSON

”Bartenderbordet”.

Personligt med fokus på drinkar

MISSA INTE

Att Crooked leg just nu rear ut en del av sin vinkällare – för att få plats för nytt. Bra priser på främst amerikanska årgångsviner.

UNDVIK

Ett besök om du vill ha en intim middag. Hotellatmosfären är svår att skaka av sig.

PRISER

Jonas Cramby testar en ny hotellkrog, och funderar på om 80-talets vågade barkultur är på väg tillbaka.

Förrätter: 105–135 kronor. Huvudrätter: 215–335 kronor. Dessert: 92–125 kronor.

ÖPPET

Hela veckan 17.00– 23.00

GUSTAV HUGOSSON

The Crooked Leg lyfter sig från den opersonliga konceptkrogen och serverar framför allt lyckade förrätter och desserter.

I

nne på Nordic Light Hotel, på bekvämt rullväskeavstånd från T-Centralen, har det öppnat ett ställe som tydligen inte alls ska köra på den vanliga, opersonliga konceptkrogs-grejen man alltid brukar hitta på hotell utan i stället säger sig bestå av ”ett gäng hängivna människor som brinner för musik, tryffel, sprit och hårt arbete.” ”Hmmm… det där brinner ju jag också för”, tänker jag och tar med mig en kompis och går dit. Att The Crooked Leg satsar på spriten blir tydligt direkt man kommer in. Hotellbaren är stor och avslappnad och i stället för ett köksbord har de ett särskilt så kallat “bartenderbord” som man kan sitta vid och i närbild kolla bartenderns ansiktsuttryck när han skakar cocktails. Kan ju va kul. Drinkarna heter saker som Pink lips, Streetwalker och The Belgian transvestite och jag funderar på om det är 80-talets lite mer vågade barkultur – med drinkar som

THE CROOKED ron LEG gsb

n Ku

v.

s rg

be ara Kl

111 THE CROOKED LEG

Vasaplan 7. Personlig hotellrestaurang med fokus på spriten.

Sex on the beach, Screaming orgasm och Slow comfortable screw against the wall – som har börjat nå oss efter ett par år av kärva förbudstidsdrinkar med sakliga namn?

I

vilket fall består min så kallade ”Shaving nun” av grappa, fläder, lime, vanilj och champagne och tillsammans med ett litet grillat vaktellår som amuse bouche är det en riktigt trevlig och faktiskt ganska personlig start på middagen. Detta intryck fortsätter en bit in i förrätterna som serveras på gulliga farmorstallrikar och består av god halstrad pilgrimsmussla med caviar och spetskål och kanske en något mer alldaglig oxsvansrillette i märgben med krispig schalottenlök och brioche. När huvudrätterna bärs in blir vi dock påminda om att det faktiskt är en hotellrestaurang vi befinner oss på – och inte bara för att folk drar på rullväskor utanför

Oxsvansrillette.

de stora fönstren. Grisrullen med sobrassada och rostade grönsaker och fläsksky är direkt tråkig medan min trio av kanin visserligen har bra smak men köttet av en konsistens på fel sida trådig.

M

ycket bättre är i så fall desserterna. Jag äter en ganska ljuvlig banankaka med kokosglass och pistagenötter medan mitt sällskap livas upp av mycket goda, inkokta rabarber med vit chokladcrème.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

ENKELT 11111 LILLA EGO

Västmannagatan 69. Stjärnkockar startar egensinnig kvarterskrog.

LYX 11111 OAXEN KROG & SLIP

Beckholmsvägen 26. Internationellt uppmärksammad finkrog med bakficka.

SUSHI

MIXAT

1111 SUSHI SHO

1111 NOOK

Upplandsgatan 45. Nyöppnad utmanare till titeln ”Stockholms bästa sushi”.

Åsögatan 176. Finkrogskrögare öppnar billigt och avslappnat multikultiställe.

TAPAS 1111 MATKONSULATET

Kungsholmsstrand 157. Katalanska tapas med en finkrogstvist i Flippin’s gamla lokaler.

FRANSKT 1111 CHEZ BETTY

Roslagsgatan 4. Enkelt, bohemiskt och gott på en av stans bästa kvarterskrogar.


15 BIO

metro wkd fredag 9 maj 2014

NJUTA FILMS

DUSSINFILMer

1111 MISS VIOLENCE

Faller på kliché

ROLF KONOW

varo och pondus Trots att Mikael Persbrandt ger sin rollfigur när . Filmen berör så kan han inte hålla upp ”En sång från hjärtat” faller i glömska. men klicheér staplade på varandra gör att den

Drama. En flickas självmord utgör inledningen till en märklig familjs förfall i Alexandros Avranas drama, där det som sker utanför vårt synfält väcker de djupaste obehagskänslorna. Ämnet till trots mer konventionell än exempelvis närbesläktade ”Dogtooth”. EL

BIOGRAFCENTRALEN

1111 JAG OCH MINA TVÅ MAMMOR

Dramadokumentär. Uppgörelsefilm som vrider och vänder på vad adoption innebär för identiteten. Fint dramatiserad med animationer och filmklipp som förflyttar oss i tid och rum med filmskaparen och huvudpersonen Jung Henin. EL Thomas Jacobs (Mikael Persbrandt) dotter (Birgitte Hjort Sørensen) dyker plötslgit upp och vill ha hjälp med sin son när hon lägger in sig på rehabklinik. ROLF KONOW

11 EN SÅNG FRÅN HJÄRTAT

Drama. Trots scener som berör och bitvis fint skådespeleri gör de många klichéerna ”En sång från hjärtat” till en dussinfilm.

S

TT

äga vad man vill om Mikael Persbrandt, feg är han inte. Här föreställer han världsberömd singer-songwriter. Och inte bara föreställer, han sjunger faktiskt på riktigt. Hur det låter? Jag återkommer till det. Thomas Jacob heter hans svensk-danska rollfigur med bostad i Los Angeles. Nu har han återvänt till Danmark för att spela in ett nytt album med sin producent (Trine Dyrholm). Men plötsligt dyker dottern (Birgitte Hjort Sørensen) upp. Hon vill dumpa sin son Noa (Sofus Rønnoy) hos morfar medan hon tillbringar sex veckor på rehab för sitt kokainmissbruk, ett slags arv från Thomas som dock själv varit ren i sex år. Han säger nej, skyller på jobbet med skivan – men vi förstår att han kommer ge med sig. Liksom vi förstår att hans inledande kärva kyla mot gossen kommer att förbytas mot morfaderlig värme senare i filmen. Direkt oförutsägbar är denna melodram ju inte, även om den katastrof som drygt

MUSIKKARRIÄR

Har släppt två album. Trine Dyrholm spelar musikproducent och sjunger i filmen en duett med Mikael Persbrandt. Till skillnad från denne var hon ingen rookie och har två skivalbum bakom sig. Dyrholm syns just nu även i danska dramaserien ”Arvingarna”.

UIP

halvägs spetsar till läget förvisso är omskakande. Och eftersom jag inte har ett hjärta av sten blir jag berörd, inte minst av unge Noa, fint spelad av Rønnoy. Men jag blir också störd av de många klichéer – i såväl estetik, intrig och dialog – som gör ”En sång från hjärtat” till en dussinfilm där genrens typiska grepp bockas av ett efter ett. Och även om Mikael Persbrandt ger sin figur både närvaro, pondus och smärta – han är ju en ovanligt begåvad aktör – kan jag ifrågasätta valet att spela ännu en rollfigur vars missbruk, och i det här fallet även livsstil, ligger så nära åtminstone tabloidbilden av Persbrandt själv. Bitvis flyter skådespelaren och rollfiguren nästan ihop, vilket inte är helt lyckat för vår filmupplevelse. Hans sångröst då? Jo, tänk ungefär en lightversion av ett möte mellan Leonard Cohen, Tom Waits och Marianne Faithful. Helt ok, åtminstone för filmC-G KARLSSON, bruk.

11 BAD NEIGHBOURS

FILMRECENSENT

Komedi. Småbarnsföräldrar (Seth Rogen & Rose Byrne) får stökigt collegegäng som grannar varpå krig utbryter. Här finns smarta skämt men dessvärre är de bara russinen i en småseg kaka av alltför repetitiv Svenne Banan-humor. C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

HISTORISKT DRAMA DRAMA 11111 1111 12 YEARS A SLAVE DET ANDRA HEIMAT Mästerverk. Steve McQueens verklighetsbaserade mästerverk om en slavs öden griper oss utan att bli kletigt sentimentalt. C-G K

Starkt. Prequel till den hyllade tyska tv-serien om livet i en fiktiv by. Fyra timmar lång, men svindlande vackert svartvitt foto. C-G K

FAMILJ 1111 DET BLÅSER UPP EN VIND

Animerat. Hayao Miyazakis historia når inte magin hos hans mer sagobetonade filmer, men animationerna är mästerliga. C-G K

DOKUMENTÄR 1111 FREE ANGELA & ALL POLITICAL PRISONERS

Politik. Om rättegången mot mordanklagade aktivisten Angela Davis. Rapp klippning och thrillerspänning.

FAMILJ 1111 LEGO FILMEN

Självmedvetet. Efter initial skepsis och 1,40 minuters legomangel erkänner jag mig besegrad. ”Lego filmen” är både rolig, smart och självmedveten. EL

DRAMAKOMEDI 11111 THE GRAND BUDAPEST HOTEL

Magiskt. En Wes Anderson i toppform skapar filmmagi med ”The Grand Budapest Hotel”. EL


Mikael Persbrandt trine dyrholM birgitte hjort sørensen

VINNARE

VINNARE

VENICE FILM FESTIVAL 2013

STOCKHOLM FILMFESTIVAL 2013 BÄSTA MANUS

SILVER LEJON - BÄSTA REGI BÄSTA SKÅDESPELARE KRITIKERPRISET

FFFFF

“Obarmhärtig, och oerhört bra!” Ronny Svensson, TV4

“Skrämmande bra” Om Filmer

“En grekisk fullpott.” Nöjesmix

Hynek Pallas, SvD

Moviezine

Filmeye

MISS VIOLENCE En film av ALEXANDROS AVRANAS

EN FILM AV PERNILLE FISCHER CHRISTENSEN

NJUTAFILMS.COM

BIOPREMIÄR IDAG! BIOPREMIÄR IDAG! GRAND SVEAVÄGEN

ZITA FOLKETS BIO 19.10, 21.10 KLARA

16.00, 18.50, 21.00

STURE • GRAND SVEAVÄGEN • VICTORIA • FILMSTADEN KISTA • FILMSTADEN TÄBY • FILMSTADEN HERON CITY

16.00, 18.45, 21.00 Lö-sö äv 13.10

KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se • Från 11 år

VICTORIA

Lö 12.30, 15.00 Sö 12.30 Må-on 15.00, 18.15 To 15.00

KÖP/RESERVERA: zita.se, sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se • Från 15 år

En sång från hjärtat

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

PROGRAM 9 - 15 MAJ GRAND Sveavägen 45

kassan öppnar 14.30

En sång från hjärtat PREMIÄR!

11 år Btill En sång från hjärtat

15.30, 18.30, 20.40 Mina päron 16.00, 18.50

Miss Violence PREMIÄR!

PREMIÄR!

16.00, 18.50, 21.00

The Grand Budapest Hotel 21.00

The Lunchbox 15.00, 18.00 The Selfish Giant 20.10

Fre 15.20, 18.15, 20.30 Lö 12.50, 15.20, 15 år 18.15, 20.30 Sö 12.50, 15.00, 18.15, 21.15 Må 15.20, 21.15 Ti-to 15.20, 18.15, 11 år 11 år 20.30

Det andra Heimat

Fre-ti 19.15 On-to 15.00, 19.15

19.00 Lö-sö äv 14.10 15 år Mina päron 17.45 Lö-sö äv 12.30 Btill

PREMIÄR!

15 år 16.00, 18.45, 21.00 Lö-sö äv 13.10 Lö-sö 13.30 7 år The Grand Budapest Hotel Fre-sö 20.45 Må-to 18.30, 20.45

Fre-ti 15.00

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, eurostar.se • Från 11 år

15 år Miss Violence

Stockholm Stories

Det blåser upp en vind - japanskt tal

filmstaden seRGel • fs sÖdeR • filmstaden VÄllinGBY filmstaden RÅsUnda • fs siCKla • filmstaden Kista filmstaden tÄBY • fs HeROn CitY • falKen jaKOBsBeRG

Mademoiselle C

VICTORIA Götgatan 67

k.ö. fre+må-to 14.30, lö-sö 12.00 Den stora skönheten 20.15

BIOPREMIÄR IDAG!

Btill Free Angela and All Political Prisoners 21.15 15 år 11 år

Bad Neighbours

15 år Btill 11 år

The Lunchbox

Fre+må-ti 15.00, 17.45 Lö-sö 12.30, Btill 15.00, 17.45 On-to 15.00, 20.15

The Selfish Giant

Det var en gång en skog PREMIÄR! 15.40, 17.30

Fre+må-ti 16.20, 20.15 Lö-sö 20.15 On-to 16.20 11 år Yves Saint Laurent 16.40 15 år CINEMATEKET: www.cinemateket.se Prinsessa på vift Btill Må 19.00 Btill Audrey Hepburn

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000

BIOPROGRAM FREDAG 9 MAJ 2014 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Rio 2 75:- ........................................ 16.45 The Grand Budapest Hotel 85:- ..... 16.30 Optimisterna 85:- ........................... 16.45

FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Divergent 90.- ......................18.30, 21.15 Bad Neighbors 85.- ..............18.30, 20.45 Hundraåringen som… 50.- .....18, 20.15

Divergent 90:- ................................ 18.30 Amazing Spiderman 2D 90.- .................. The other woman 85:- ................... 18.45 ..............................................18.50, 21.30 The Amazing Spiderman 2 (3D)..... 19.00 The Other Woman 90.- .........18.50, 21.30

sollentunabio.se • eurostar.se • sollentunabio.se • eurostar.se

Why is this man smiling?

THE UNKNOWN KNOWN

What you didn’t know you didn’t know. nonstopentertainment

PÅ BIO 9 MAJ

SAGA Fre-ti 12.45, 15.30, 18.30, 20.15 On-to 12.45, 15.30, 17.30, 20.15 • BIO RIO Sö 19.30 Ti-on 18.00 • GRAND SVEAV. 15.00, 18.00 • VICTORIA Fre+må-ti 15.00, 17.45 Lö-sö 12.30, 15.00, 17.45 On-to 15.00, 20.15 • sÖdeR Fre-lö 13.15, 16.00,

18.40 Sö-ti 12.55, 15.25, 18.05 On-to 12.25, 14.50, 17.50 KISTA Fre-sö 15.30, 18.20 Må-ti 12.50, 15.20, 18.20 On-to 12.50, 15.50, 18.30 • HERON CITY Fre-sö 16.45, 18.30 Må-ti+to 17.15 On 13.15, 17.15 sf.se, svenskabio.se, biorio.se. BT

Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

Kassan öppnar 14.30 Miss Violence Premiär!............. 19.10, 21.10 Jag och mina två mammor Premiär & Samtal m Tobias Hübinette ........................... ..........................................fr 18.30 lö-to 18.00 Free Angela & All Political Prisoners....... .................. fr 15.30, 18.45 lö-to 15.30, 19.20 Freak Out! ...................................17.30, 21.00 A Touch of Sin................................................ ........... fr+må 20.40 lö-sö+ti-to 18.20, 20.40 The Quiet Roar kort tid kvar!... lö-sö 13.30 Optimisterna .................... 15.00 (må 16.10) Det blåser upp en vind sista chansen! ...... ........................................................lö-sö 13.10 Nånting måste gå sönder kort tid kvar! ... .............................................16.45 (må 16.20) Den stora skönheten............ 15.20 (ej må) Barnens Bio: Bu & Bä får besök Knatte ........ lö-sö 13.00 Mumintrollens farliga midsommar .......... ........................................ SIX-TEN lö-sö 13.50

The Lunchbox

fredag 9 maj

Kassan öppnar 14.30 En sång från hjärtat ....15.30, 18.00, 20.30

Det andra Heimat ................................17.30 Filmen är 4 timmar inkluderat en 15 minuters paus.

Mina päron ........................................... 15.00 The Grand Budapest Hotel .... 15.00, 17.30 Det blåser upp en vind ...................... 19.50 Kafé Gunvor öppet varje dag!

www.zita.se • www.sf.se • www.zita.se • www.sf.se • www.zita.se • www.sf.se

bio rio HORNsTULLS STRAND 3

9-11 maj

DeT vAR eN gåNg eN SkOg fRe 18 RiOMUSicDOc: i DReAM Of wiReS fRe 20 HOkUS POkUS ALfONS åbeRg Lö 12.30 DeT ANDRA HeiMAT Lö 14.10 OPeRA: ASkUNgeN Lö 19, Sö 15 fiLMfRUkOST: T He UNkNOwN kNOwN Sö 11 T He LUNcHbOx SALONg 4: DeT bLåSeR UPP eN viND fRee ANgeLA

Sö 19.30 fRe 18 Lö 18

biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

PROGRAM 9 MAJ

T. 665 12 56

The Lost Boys Joel Schumacher. Vampyrklassiker m Kiefer Sutherland ....18

www.cinemateket.se

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

www.cinemateket.se

BIOPREMIÄR IDAG!

SERGEL Fre-lö 18.10, 20.45, 23.10 Sö-to 19.00, 21.30 HERON CITY Fre-ti 18.45, 21.10 On-to 17.30, 20.15

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

The Legend of Hercules


BIOPROGRAM

VILL DU SE FILMER FÖRE ALLA ANDRA? Bli medlem i klubben för bioälskare på sf.se/bioklubben

9 – 15 MAJ 10 000 timmar

(Btill) SERGEL: Fre-lö+on-to 11.30 Sö-ti 11.20 SICKLA: Lö-sö 11.40 SÖDER: Fre-sö 11.40 TÄBY: Fre-sö 10.40

HERON CITY: Fre-ti 17.30, 20.00 On 13.15, 17.45, 20.30 To 17.45, 20.30 KISTA: Fre-ti 11.50 On-to 13.30 SERGEL: Fre-lö 17.30 Sö 17.40 Må-to 17.40, 20.00

12 Years a Slave (15 år) SAGA: 14.15, 20.15

Alfons och Milla

(Btill)

Knattebio: HERON CITY: Lö-sö 12.30 KISTA: Fre-ti 11.20 On-to 11.50

American Hustle (11 år) RIGOLETTO: Fre 16.30, 20.00 Lö-sö 14.00, 17.00, 20.00 Må-to 20.00 SERGEL: Fre-lö 18.10 Sö 18.30 Må-ti 13.30, 18.30 On-to 13.40, 18.00 SÖDER: Fre-lö 21.15 Sö-ti 20.30 On-to 20.20

Bad Neighbours (11 år) PREMIÄR! Komedi, Zac Efron, Seth Rogen, Rose Byrne Speltid: 1 tim 37 min

HERON CITY: Fre-sö 15.45, 18.15, 20.45 Lö-sö äv 13.15 Må-to 18.15, 20.45 KISTA: Fre-ti 15.00, 17.30, 19.50 On-to 12.40, 15.10, 17.40, 21.20 RÅSUNDA: Fre-ti 18.00, 20.30 On-to 20.30 SERGEL: Fre-lö 11.15, 16.00, 18.40, 21.20, 23.50 Sö 11.15, 15.20, 17.50, 20.20 Må 13.40, 15.20, 17.50, 20.20 Ti 11.15, 15.20, 17.50, 20.20 On-to 13.00, 15.30, 18.40, 21.20 SICKLA: Fre-sö 19.00, 21.30 Må-to 18.45, 21.20 SÖDER: Fre-lö 14.15, 17.00, 19.30, 22.00 Sö-ti 15.30, 18.45, 21.15 On-to 16.00, 19.00, 21.20 TÄBY: Fre-sö 19.10, 21.30 Må-ti 18.30, 21.00 On-to 17.45, 19.30 VÄLLINGBY: Fre-sö 18.30, 21.10 Må-ti 18.30, 21.00 On 14.10, 19.00, 21.15 To 19.00, 21.15

Bamse och Tjuvstaden (Btill) GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 12.10 HERON CITY: Lö-sö 13.00 KISTA: Fre-sö 11.40 RÅSUNDA: Lö-sö 13.00

(7 år) Divergent (15 år) Frost - sv tal Sci-Fi äventyr av Neil BurHERON CITY: Fre-sö 14.15 ger med Shailene Woodley KISTA: Fre-ti 12.30 Speltid: 2 tim 19 min GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 18.10 SERGEL: Fre-sö+ti 13.40 On-to 13.20 HERON CITY: Fre-sö 14.30, SICKLA: Fre-sö 14.30 Brick Mansions (15 år) 18.00, 19.45, 21.00 TÄBY: Fre-sö 10.25 Må-ti 18.00, 19.45, 21.00 Action, Paul Walker, Lö-sö äv 12.45 On-to 19.45 David Belle, Rza Speltid: 1 tim 30 min KISTA: Godzilla 3D (15 år) HERON CITY: Fre-sö 18.30, Fre-ti 14.50, 17.50, 21.00 PREMIÄR ONSDAG! On-to 15.50, 17.30, 20.30 21.00 Må-ti 19.00, 21.20 Sci-Fi Action av G Edwards RÅSUNDA: Fre-ti 17.30, KISTA: Fre-sö 21.20 med Aaron Taylor-Johnson 21.00 On-to 17.30 Må-ti 20.50 On-to 21.00 Speltid: 2 tim 2 min SAGA: SERGEL: Fre-lö 18.50, 21.10, GRAND LIDINGÖ: Fre-lö 21.15 Sö-ti 21.00 23.30 Sö-ti 18.50, 21.30 On-to 18.00, 20.35 On-to 18.50, 21.10 SERGEL: Fre-lö 13.10, 14.00, 16.20, 17.20, 19.30, HERON CITY: On 14.30, SÖDER: Fre-sö 20.50 18.00, 19.00, 21.00 20.30, 23.20 Sö 13.10, To 18.00, 19.00, 21.00 Captain America – The 14.00, 16.20, 17.20, 19.30, 20.45 Må-ti 14.00, 17.20, KISTA: On-to 11.30, 12.30, Return of the First 19.10, 20.45 14.30, 15.30, 17.50, 18.20, Avenger (15 år) On-to 15.00, 18.10, 21.15 20.40, 21.10 SERGEL: Fre-lö 18.50, 21.50 SICKLA: 17.45, 21.00 RIGOLETTO: Sö-to 18.15, 21.15 SÖDER: Fre-sö 14.40, 18.00, On-to 18.15, 21.15 21.05 Må-ti 15.15, 18.15, RIGOLETTO VIP: Captain America – The 21.10 On-to 18.00, 21.10 On-to 18.15, 21.15 Return of the First TÄBY: Fre-sö 17.00, 20.00 RÅSUNDA: Avenger 3D (15 år) Må-to 17.25, 20.30 On-to 18.00, 21.00 HERON CITY: Fre-sö 21.20 VÄLLINGBY: SERGEL: On-to 11.45, 14.45, Må-ti 17.30, 20.30 Fre-ti 19.30 On-to 19.00 17.45, 20.45 On-to 18.15, 21.15 SICKLA: On-to 18.15, 21.00 SERGEL: En familj – August SÖDER: On 13.20, 16.00, Sö-ti 17.30 On-to 17.20 Osage County (15 år) 18.45, 21.30 To 13.00, 16.00, 18.45, 21.30 SAGA: Dallas Buyer´s Club Fre-ti 11.30, 14.15, 17.30 TÄBY: On-to 13.00, 16.00, (15 år) On-to 11.30, 14.15, 17.45 18.45, 21.30 SAGA: 17.30 VÄLLINGBY: SERGEL: Fre-sö 15.50, 21.10 En sång från hjärtat On 12.00, 15.00, 18.00, PREMIÄR! (11 år) Må-ti 13.00, 15.50, 21.10 20.40 To 18.00, 20.40 Drama, Mikael Persbrandt, On-to 12.20, 15.50, 21.10 Trine Dyrholm Godzilla (15 år) SÖDER: Speltid: 1 tim 40 min Fre-sö 18.35 Må-ti 18.00 PREMIÄR ONSDAG! HERON CITY: Fre-sö 14.30, 17.30, 20.00 Lö-sö äv 12.00 HERON CITY: Den stora skönheten On-to 17.15, 20.00 Må-ti+to 17.30, 20.00 (15 år) KISTA: On-to 13.15, 16.00, On 13.00, 17.30, 20.00 RIGOLETTO: Fre 16.00 KISTA: Fre-sö 14.50, 17.20, 18.40, 21.30 Lö-sö 13.00, 16.00 19.40 Må-to 12.20, 14.50, SAGA: On-to 18.20, 21.15 Må-ti 19.00 17.20, 19.40 SERGEL: On-to 12.45, 15.45 STURE: 15.30, 18.00, 20.30 SÖDER: On-to 12.00, 15.00, Det andra Heimat TÄBY: Fre 12.45, 15.10, 18.15, 21.00 (15 år) 18.00 Lö-sö 15.10, 18.00 STURE: 17.30 Må-ti 12.30, 15.00, 17.45 Herr Peabody och On-to 12.30, 15.00, 18.15 Sherman - sv tal 3D Det blåser upp en vind Barnvagnsbio: On 10.30 (7 år) - japanskt tal (7 år) HERON CITY: Enough Said (Btill) SERGEL: 14.40 Fre-sö 16.30 Lö-sö äv 14.00 SAGA: Fre-ti 17.45 STURE: 19.50 KISTA: Fre-sö 12.50, 16.15 SÖDER: Må-to 12.50, 15.40 Frost sv tal 3D (7 år) Fre-sö 12.35 Må-to 12.10 SERGEL: Fre-lö 11.50, 15.00 Animerad familjefilm av Jennifer Lee, Chris Buck Sö-ti 11.50, 14.20 Det var en gång en On-to 11.50, 14.30 Speltid: 1 tim 48 min skog (Btill) SICKLA: Fre-sö 14.45 HERON CITY: PREMIÄR! Fre-sö 15.15 Lö-sö äv 12.45 SÖDER: Dokumentär av Luc Jaquet KISTA: Fre-sö 13.20, 16.00 Fre-sö 12.15 Må-ti 12.45 med Francis Hallé Må-ti 13.10, 16.00 TÄBY: Fre-sö 11.00, 13.15, Speltid: 1 tim 18 min SERGEL: Fre-lö 12.00, 15.20 16.00 RIGOLETTO: Fre 14.30, Må-ti 12.00, 14.25 Sö 12.00, 15.00 17.00, 19.00 Må-ti 13.10, Lö-sö 11.30, 14.30, Herr Peabody och 16.20 17.00, 19.00 Sherman - sv tal Må-to 17.30, 19.30 SÖDER: 12.05 (7 år) SÖDER: Fre-sö VÄLLINGBY: 15.55, 18.45 Må-ti Fre-sö 17.00 GRAND LIDINGÖ: 15.05, 17.30 Lö-sö äv Fre-sö 16.00 On-to 15.20, 12.00, Lö-sö äv 13.45 14.30 18.50 HERON CITY: Lö-sö 12.00 KISTA: Fre-sö 12.20 RÅSUNDA: Lö-sö 13.30 SERGEL: Fre-lö 12.50 Sö-to 12.40 SICKLA: Lö-sö 12.00 SÖDER: Fre-sö 13.30

BADOURS om HB NEIG ad komedi nnar.

a späck ya gr Stjärn som får n lvetet… he ar ett p arna från n Gran

R! Ä I M PRE

Lego filmen - sv tal HERON CITY: Fre-sö 14.15 Lö-sö äv 11.45 SERGEL: Fre-lö 12.20 Sö 13.00 SICKLA: Lö-sö 13.30 SÖDER: Fre-sö 13.20 TÄBY: Lö-sö 12.45 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.30

Mina päron

(15 år)

Drama, Kostas Antalopoulos, Constantinos Athanasiades Speltid: 1 tim 38 min KLARA: Lö 12.30, 15.00 Sö 12.30 Må-on 15.00, 18.15 To 15.00

Noah

(15 år)

HERON CITY: 19.15 KISTA: Fre-sö 18.30, 21.10 Må-ti 18.00, 18.30, 21.20 On-to 19.30 SERGEL: Fre-lö 15.40, 18.30, 21.40 Sö 15.10, 18.00, 21.20 Må-to 15.10, 19.40 SÖDER: Fre-sö 21.10 Må-ti 20.00

Animerad familjefilm av Carlos Saldanha Speltid: 1 tim 41 min

HERON CITY: Fre 14.00, 15.15, 17.00, 20.10, 21.10 Lö-sö 12.00, 13.30, 15.15, 17.00, 20.10, 21.10 Må-ti+to 17.20, 19.45, 20.30 On 14.15, 17.20, 19.45, 20.30 KISTA: Fre-sö 11.30, 13.30, 14.40, Non-Stop (15 år) 17.40, 20.10, 20.50 Må-ti 11.30, 14.40, 17.40, HERON CITY: 20.10, 21.10 On-to 20.00 Fre-ti 18.45, 20.00, 21.20 RIGOLETTO: Fre-sö 19.30 On-to 18.30, 21.20 SERGEL: Fre-lö 11.20, KISTA: Fre-ti 18.00, 20.30 13.30, 14.30, 18.00, 19.00, On-to 20.20 20.10, 21.30 Sö 11.30, SERGEL: Fre-lö 16.30, 13.30, 15.30, 18.10, 19.10, 17.50, 20.40, 23.40 20.10, 21.20 Må-ti 11.30, Sö 16.30, 18.40, 21.10 15.30, 18.10, 21.20 Må-ti 16.30, 18.00, 20.40 On-to 13.10, 16.20, 17.30, On-to 16.00, 18.30, 21.10 20.40 SÖDER: SICKLA: Fre-sö 18.15, 20.40 Fre-sö 21.30 Må-ti 20.40 Må-ti 17.30, 20.40 On-to 20.40 Optimisterna (15 år) SÖDER: RÅSUNDA: Ti 13.00 Fre-sö 14.45, 17.45, 21.00 Må-ti 14.30, 17.55, 21.00 SAGA: 11.30 On-to 14.30, 20.55 TÄBY: Fre+on 12.45 Må+to 12.30 TÄBY: Fre-sö 13.45, 17.30, 20.30 Må-ti 14.25, 17.45, 21.00 Paranormal Activity On 14.25 – The Marked Ones VÄLLINGBY: Fre-sö 15.30, (15 år) 19.00 Må-ti 19.00 SERGEL: Fre-lö 22.50 On 15.40, 20.00 To 20.00

Actionäventyr, Kellan Lutz Gaia Weiss, Scott Adkins Speltid: 1 tim 39 min HERON CITY: Fre-ti 18.45, 21.10 On-to 17.30, 20.15 SERGEL: Fre-lö 18.10, 20.45, 23.10 Sö-to 19.00, 21.30

The Lunchbox

RIGOLETTO: Fre 15.00, 18.00, 21.00 Lö-sö 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 Må-ti 18.00, 21.00 On-to 17.30, 20.30 RIGOLETTO VIP: Fre 15.00, 18.00, 21.00 Lö-sö 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 Må-ti 18.00, 21.00 RÅSUNDA: Fre-sö 15.30, 18.30, 21.30 Må-to 18.30, 21.30 SERGEL: Fre-lö 12.40, 15.10, 18.20, 21.00, 22.40 Sö-ti 12.30, 16.00, 18.20, 21.00 On-to 14.15, 18.20, 21.00 SICKLA: Fre-sö 15.00, 18.00, 20.50 Må-to 18.30, 21.10 SÖDER: Fre-lö 15.45, 16.40, 18.15, 19.15, 21.50 Sö 15.45, 18.15, 18.40, 21.20 Må-ti 12.00, 15.00, 18.40, 21.20 On-to 12.30, 15.30, 18.30, 21.15 TÄBY: Fre 18.30, 21.00 Lö-sö 15.10, 18.30, 21.00 Må-ti 18.05, 20.30 On-to 17.00, 20.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.00, 17.30, 20.30 Må-ti 17.30, 20.20 On 13.00, 18.30, 21.15 To 18.30, 21.15

Kungsgatan 16. Kasnsa öppnar fre 14.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00

Kungsgatan 16. Tillträde till lounge/bar 45 min innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år

Råsundavägen 150. Kassan öppnar fre 15.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00, ti äv 12.30-13.15

Kungsgatan 24. Kassan öppnar 11.00

The Selfish Giant (11 år) KLARA: Må-to 12.30

Tingeling och piratfen - sv tal (Btill)

(Btill) Animerad familjefilm av Peggy Holmes Speltid: 1 tim 18 min

HERON CITY: Fre-sö 16.45, 18.30 Må-ti+to 17.15 On 13.15, 17.15 KISTA: Fre-sö 15.30, 18.20 Må-ti 12.50, 15.20, 18.20 On-to 12.50, 15.50, 18.30 SAGA: Fre-ti 12.45, 15.30, 18.30, 20.15 On-to 12.45, 15.30, 17.30, 20.15 SÖDER: Fre-lö 13.15, 16.00, 18.40 Sö-ti 12.55, 15.25, 18.05 On-to 12.25, 14.50, 17.50 Barnvagnsbio: On 11.00

Sturegatan 18. Abonnerat

HERON CITY: Lö-sö 11.45 KISTA: Fre-sö 13.10 SERGEL: Fre-lö+on-to 12.30 Sö-ti 12.20 SÖDER: Fre-sö 11.30 VÄLLINGBY: Lö-sö 13.00

Tingeling och piratfen - sv tal 3D (Btill)

Hötorget. Kassan öppnar 10.00

Sickla köpkvarter. Kassan öppnar fre 14.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00

Drottninggatan 82. Kassan öppnar fre 17.30, lö-sö 14.30, må-to abonnerat

SERGEL: Fre-ti 11.40 On-to 12.10 SICKLA: Lö-sö 12.10

Birger Jarlsgatan 41 The Other Woman (7 år) Kassan öppnar 14.30 Yves Saint Laurent Komedi, Cameron Diaz, (15 år) Nikolaj Coster-Waldau Drama av Jalil Lespert Speltid: 1 tim 50 min med Pierre Niney GRAND LIDINGÖ: Fre-sö Speltid: 1 tim 46 min Medborgarplatsen 17.40, 20.15 Må-ti 17.10, SAGA: Fre-sö 20.30 – Folkungatrappan 2. 19.30 On-to 16.40 Kassan öppnar HERON CITY: fre-ti+to 11.00, on 10.30 Pompeii 3D (15 år) The Grand Fre 15.00, 17.45, 19.30, Budapest Hotel (11 år) 20.20 Lö-sö 12.15, 15.00, HERON CITY: Fre-sö 20.30 För visningsdagar och 17.45, 19.30, 20.20 Må-ti 21.00 On-to 21.10 tider se ovan GRAND LIDINGÖ: Må-ti+to 17.45, 19.30, SERGEL: Fre-lö+on-to 20.20 Fre-sö 21.00 Må-ti 16.40, 20.20 On 13.30, 17.45, Täby Centrum. Sö-ti 20.30 19.00 On-to 19.00 19.30, 20.20 Kassan öppnar 10.00 HERON CITY: KISTA: Fre-ti 12.40, 15.10, Välj Södra garaget för Lidingö Centrum. Rio 2 - sv tal 3D (7 år) Fre 16.00, 17.30, 20.00 18.10, 19.30, 20.40 parkering. Kassan öppnar fre 15.00, Lö-sö 13.00, 16.00, 17.30, GRAND LIDINGÖ: On-to 12.00, 14.40, 18.10, lö-sö 11.50, må-to 16.15 20.00 Må-ti 17.20, 20.10 Fre-sö 15.20 Lö-sö äv 13.00 20.50 On 13.45, 17.45, 20.30 HERON CITY: Fre 16.15, To 17.45, 20.30 18.00 Lö-sö 13.45, 16.15, Vällingby Centrum. KISTA: Fre-sö 21.30 18.00 Må-ti 18.30 K.ö. fre 14.30, lö-sö 11.30, Kungens kurva. Må-ti 11.40, 15.50, On 14.00, 18.45 To 18.45 K.ö. fre 13.30, lö-sö 11.00, må-ti+to 17.00, 21.30 On-to 11.40, må-ti+to 17.00, on 12.30 on 11.00 KISTA: Fre-sö 12.00, 14.30, 15.20, 18.00 18.40 Må-ti 12.00, 14.30 RÅSUNDA: RÅSUNDA: Fre 15.15 Fre-sö Lö-sö 12.30, 15.00 16.00 Kista Galleria. K.ö. 11.00 SERGEL: Fre-lö 12.10, 14.50, 17.40 Sö-ti 12.10, 14.50 On-to 11.15, 15.20 SICKLA: Fre-sö 16.30, 17.30 Lö-sö äv 11.30, 14.00 Kulturhuset, Sergels Torg. SÖDER: K.ö. 30 Fre-lö 12.00, 14.25 minuter Sö-ti 13.00, 16.00 före varje TÄBY: l föreställning m t il Fre-sö 11.50,

Din biograf

14.15, 16.35 Hundraåringen (11 år) Ti 12.30, HERON CITY: Fre-sö 16.00 SAGA: 14.45 TÄBY: Fre 11.20 Må-on 12.00

(Btill)

STURE: 15.00

Miss Violence PREMIÄR!

(7 år) SAGA: Fre-sö 12.00 Må-to 12.00, 20.30 SERGEL: Må-ti 12.00, 14.30, 18.40, 21.10 On-to 12.00, 14.30, 18.00, 20.30 HERON CITY: Fre-sö 14.45, 15.30, 16.45, 17.15, 19.00 SICKLA: Fre-sö 15.50, 21.15 Lö-sö äv 11.30, 12.15, 12.45 Må-ti 18.00, 20.50 On-to 18.00 KISTA: Fre-sö 13.00, 15.40 SKANDIA: Fre 18.30, 21.15 Må-ti 13.00, 15.30 Lö 15.45, 18.30, 21.15 On-to 12.10, 15.00 Sö 16.00, 19.15 SERGEL: Fre-lö 13.00, 15.30 STURE: 15.00, 17.30 Sö-ti 12.50, 15.40 SÖDER: Fre-lö 11.50, 15.15, On-to 12.30 18.25, 20.55 Sö 12.30, SICKLA: Lö-sö 12.20 15.15, 18.25, 20.55 SÖDER: Fre-sö 12.50, 15.45 Må-ti 12.30, 14.30, 17.45, Må-to 12.15 20.15 On-to 13.30, 14.30, TÄBY: Fre 15.10 Lö-sö 11.20 17.45, 20.15 TÄBY: Fre-sö 20.30 VÄLLINGBY: Må 15.00, 20.00 Ti 20.00 Lö-sö 13.00 On 16.10 On-to 15.00, 21.00 Saving Mr Banks (7 år) VÄLLINGBY: Fre-sö 15.00, 17.30, 20.00 VÄLLINGBY: On 12.30 Må-ti 18.00, 20.20 On 11.30, 14.10, 17.30 The Amazing To 17.30 Spider-Man 2 (11 år) Actionäventyr, Andrew The Legend of Garfield, Jamie Foxx Hercules 3D (15 år) Speltid: 2 tim 22 min PREMIÄR!

Rio 2 - sv tal

(7 år)

15.00 To 12.00, 14.25 VÄLLINGBY: Fre 16.10 Lö-sö 13.45, 16.10 On 11.30

NG EN SÅJÄRTAT H . e FRÅasNåtervändlaerinhen ny saktitvtaa

s e Thom för att sp s Thoma a veckor. ark ja tvinga ah någr h han m n c o Da sin vil t rof o on N Mot sin sons en katast mmer at o r m k a o f hand så inträf eslut som r alltid. Men e ta ett b ans liv fö måst örändra h f

IÄ PREM

På Filmstaden Sergel, Filmstaden Kista, Filmstaden Täby och Grand Lidingö har du möjlighet att sitta extra bekvämt i våra breda och lutningsbara Plusstolar med extra benutrymme. På Filmstaden Täby kan du dessutom välja våra lyxiga VIP-fåtöljer. För en biografupplevelse utöver det vanliga kan du även boka plats i vår VIP-salong på Rigoletto. Läs mer på sf.se.

R!

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se


18 TEMA MÄKTIGASTE

STORA FAMILJE

DAGEN skansen kl 10-16

ALCAZAR SKATTJAKT

BRÖDERNA SALAZAR

EN OVÄRDELIG KULTURINSTANS

5

(1) Jonas Gardell, 50, författare och underhållare. Jonas Gardells makt över det svenska kultur- och nöjeslivet är oöverskådligt. Hans ställning är unik i det att han kan göra precis vad han vill. När Gardell lyfter luren så svarar cheferna – oavsett om de arbetar inom teatern, televisionen eller på förlaget. Under sin 30 år långa karriär har han inte bara lyckats underhålla, utan också påverka sam samhällsutvecklingen i en mer tolerant riktning. En ovärderlig insats i sig. I fjol – då han toppade den här listan – släpp släpptes den sista delen i författaren Jonas Gardells vittomta vittomtalade och redan ikoniska chefd’oeuvre: ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Jonas Gardell.

HAR UTVECKLAT SVENSK HIP-HOP

4

(44) Salla, 40, Cheppe, 39, Masse, 33 (The Salazar Brothers), musikproducenter. Huvudstaden har krympt. I dag är det inte längre bara musik från innerstan som premieras. Redline Recordings har haft en väsentlig del i den utvecklingen. Redline-producerade Linda Pira sa till Metro i höstas: ”Var du från förorten tidigare fick du i bästa fall spela på fritidsgården. I dag spelar det ingen roll om du bor långt ut på linjen, du kan ändå bli spelad på radion.” Var hade svensk hiphop varit utan TSB? Latin Kings grundades i början av 1990-talet, av bland annat Salla och Masse. Tillsammans med Cheppe har de arbetat med gräddan av svensk hip hop: Labyrint, Ison & Fille, Mohammed Ali och Stor. ALAMY

ANSIKTSMÅLNING

MOJJE

metro wkd fredag 9 maj 2014

3

POPGENI SOM ALDRIG SER BAKÅT

(41) Robyn, 34, artist. Förra veckan släpptes det delikata smakprovet ”Do it again”, titelspåret på Robyns och Röyksopps kommande minialbum, som kommer i slutet av maj. Robyn är en av landets få stjärnor på den internationella musikscenen. Hon har inte undrat ”Do you really want me?” sedan 1995. När Volvo bestämde sig för att göra en uppföljare till reklamfilmen med Zlatan, så ringde man popgeniet. Det säger en hel del om hennes inflytande. Robyn Carlsson förkroppsligar på många sätt den moderna popstjärnan. Hon har en helt unik stil – och ser aldrig bakåt. Framförallt är hon autonom. 23 år ung köpte hon sig loss från sitt eget skivbolag och gjorde en kreativ omstart. Då, för tio år sedan, betraktades det som radikalt. I dag vågar fler artister gå sin egen väg. Och många gör det med framgång. Tacka Robyn för det.

18

MAJ

TROLLKARL ANDREAS WEISE AWA

JANET LEON

STUART ISSET

minidisco

PRINSESSAN SANDRA & PRINSKÖRVEN VARMT VÄLKOMMEN!

2 #VerklighetensKambodja – Ett samarbete mellan SOS Barnbyar och Metro.

GÖR MUSIK TILLGÄNGLIG FÖR ALLA

(2) Daniel Ek, 31, VD och grundare av Spotify. Den inflytelserika amerikanska tidningen Wired listade i sitt aprilnummer Europas 100 mest inflytelserika personer i den digitala världen. Det vill säga de som sannolikt formar vår samtid allra tydligast. Etta på listan? Spotifys grundare Daniel Ek. 2014 står Spotify för över hälften av skivbolagens totala intäkter. Men musiktjänsten har inte bara räddat industrin – innovationen har också betytt en demokratisering av musiken. När Håkan Hellströms första album släpptes 2001 så hängde jag på låset på Skivhörnan i Östersund. Det var den enda skiva jag hade råd med den månaden. I dag hade jag – för samma slant – fått tillgång till 20 miljoner låtar. Till skillnad från många andra företag gör Spotify på så sätt verkligen skäl för sin slogan: ”Music for everyone”.


TEMA MÄKTIGASTE 19

metro wkd fredag 9 maj 2014

WENN

1

EN AV DE STÖRSTA I MUSIKBRANSCHEN

(11) Avicii, 24, artist. Han klär sig nästan alltid i enfärgad t-shirt, huvtröja och kepsen bak och fram. Inga excesser. Killen ser ut som vilken ljusskygg och skäggstubbig stockholmsgrabb som helst. Det är han inte. Tim Bergling är just nu en av världens mest framgångsrika artister. När den amerikanska tidningen People nyligen listade de fem viktigaste personerna inom musikbranschen hamnade Bergling på tredjeplats. Bara Beyoncé och Pharrell Williams placerade sig före svensken. Den största och mest envisa missuppfattningen om

modern housemusik frodas fortfarande i reaktionära rockkretsar. ”De står ju bara där och trycker på play, hur svårt kan det vara?” Inget kunde vara mer fel. Tim Bergling är lika framgångsrik som han är hårt arbetande. Det sägs att han jobbar 19 timmar per dygn. Och han turnerar konstant. I vintras blev trycket för hårt, kroppen sa stopp och Tim Bergling hamnade på sjukhus. Men vad offrar man inte för musiken? En blindtarm och en gallblåsa, blev priset den gången. Avicii blev ett världsnamn redan 2011 tack vare singeln ”Levels” men debutalbumet ”True” kom inte förrän i höstas (Spotify brakade ihop en kort stund när det släpp-

tes). Nästa skiva verkar inte dröja lika länge, trots operationen. ”Vilar upp mig i Laguna Beach innan jag börjar jobba på andra albumet igen! Kan inte vänta tills folk får höra vad jag har på gång...” skrev Avicii på Twitter i slutet av april. När man tittar närmare på vilka Tim Bergling samarbetar med – Coldplay, Madonna, Wycleaf Jean – så förstår man snart vidden av hans inflytande. Hur många andra kids, från Miami till Malung, har han inspirerat till att börja producera egen dansmusik? Den 13 juli uppträder den progressiva housestjärnan vid avslutningsceremonin under fotbolls-VM i Brasilien.


SL I METRO l 9 MAJ ANSVARIG PÅ SL:

SL Kundtjänst 08-600 10 00, sl.se Glömt något i SL-trafiken? SL:s hittegodsavdelning, besöksadress: Klara östra kyrkogata 6 Mån: 8–19, tors–fre: 8–17, lör: 8–14

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef Veronica Aasa, e-post: veronica.aasa@sll.se

LISA T HOR S É N

KONTAKT PÅ SL:

Det här är en annonssida från Stockholms läns landstings trafikförvaltning

Trafiken stängs av för karneval Imorgon är det dags för KTH Quarnevalen, som arrangeras vart tredje år. Färdvägen går Valhallavägen-Odengatan-SveavägenKungsgatan-Sturegatan. Klockan 13.30 till 17.15 sker trafikavstängningar i innerstaden, vilket påverkar ett antal busslinjer. Tunnelbanan är ett bra resealternativ under morgondagen. † Planera din resa på sl.se.

† FAKTA l

Tunnelbanan har 100 stationer, byggda mellan 1950 och 1994. Redan 1933 grävdes spårvägen under Götgatan ner och kallades för tunnelbana, även om det var spårvagnståg som stod för trafiken. År 2025 har tunnelbanenätet nio nya stationer. har idag 24 hållplatser och går mellan Sickla udde och Solna centrum. Från hösten 2014 kan man åka ända till Solna station. Vid årsskiftet 2016/2017 kommer tvärbanan att vara utbyggd till Sickla. T R A FIKV E RKE T

l Tvärbanan

Barkarbybron avstängd i helgen Trafikverket utför arbeten på Barkarbybron från lördag morgon till natten mot måndag (10-12 maj). Det innebär att busslinjerna 178, 518 och 567 får omlagda körvägar. Arbetet är en del i utbyggnaden av Mälarbanan, som ska ge fyra spår på sträckan Tomteboda-Kallhäll. Läs mer om Mälarbanan på trafikverket.se/malarbanan. † Planera din resa på sl.se.

Joel Edding och dottern Astrid har tillsammans utforskat områdena omkring tunnelbanans stationer. Nu är de i full färd med tvärbanan.

Upptäcktsresande med dotter När Joel Edding gick på föräldraledighet förra året för att vara med dottern Astrid bestämde han sig för att med barnvagn utforska alla områden runt tunnelbanans stationer. – Hur staden är planerad och vilka konsekvenser det medför är ett av mina största intressen. Men det är en social grej också. Jag träffar föräldralediga kompisar och hittar bra öppna förskolor. Nu har far och dotter hunnit med alla tunnelbanestationer och är inne på staden runt tvärbanans stationer. Just den här dagen vandrar vi från Årstabergs station mot Årstadal och Liljeholmskajen. Vid stationen har någon ställt upp en bokhylla under cykelparkeringens tak där alla som vill både kan ge och ta en bok för resan. – Det här signalerar att man bryr sig om varandra. Staden är full av olika signaler som berättar saker för oss.

† FAKTA

4

tips från Joel till föräldralediga

1. Liljeholmens öppna förskola. ”Bra lokaler och trevlig stämning.” 2. Parken nära Västertorps centrum. ”Den har något för alla åldrar. Där finns både skateboardramp och plaskdamm. Parken har också många skulpturer.” 3. Husbyparken. ”En väldigt vacker park med planteringar i terrasser och många spännande ytor att leka på. 4. Lärkstaden. ”En oas mitt inne i Stockholm. Fantastiskt fin tegelbebyggelse, jag tänker på England.”

Joel Edding jobbar som stadsplanerare i Huddinge. Det är intressant för honom att fundera på hur miljöer kan bli bättre. – När man åker runt med barnvagn är det till exempel extremt tydligt att många områden är planerade utifrån bilen. Barriärer i form av

stora vägar gör det krångligt att ta sig till fots mellan områdena. – Det är bra att man numera generellt strävar efter en mer blandad stad i planeringen, att det ska finnas utrymme för gång- och cykelvägar och vara lätt att åka kollektivt. En av Joel Eddings gladaste överraskningar under den här tiden är Västertorp. – Där kommer man ut från tunnelbanan på en jättefin levande stadsgata med affärer och konditorier. Nära finns en fantastisk park som är utformad för alla åldrar.

med bara färg och form. Mer om konsten på stationen får du höra på veckans konstvisning i tunnelbanan, då vi också besöker Liljeholmen, Midsommarkransen, Telefonplan och Västertorp. Guider är Marie Andersson och Tiiu Valmet. Visningen är gratis men du måste ha giltig färdbiljett för att följa med. När: Söndag 11 maj kl. 13.00 – även teckentolkad visning. Var: Samling vid T-bana Liljeholmen, biljetthallen mot Tvärbanan.

Har du en funktionsnedsättning och är över 16 år? Vill du delta i en undersökning och vara med och påverka tillgängligheten i kollektivtrafiken? Skicka en intresseanmälan till tillganglighet@sl.se eller ring 020-1202022.

† VISSTE DU ATT …

H AN S E K ES TAN G

På Fruängens tunnelbanestation möter oss ett barnansikte med allvarlig blick ovanför trappan. Bilden är en del av verket ”Människans livs ansikten” av konstnären Fredrik Landergren, där ytterligare sju ansikten på den långa väggen utanför stationen vid bussterminalen ingår. Bilderna utgår från små målningar, som via datorns pixlar överförts till stora glasmosaikbilder. På håll framträder bilden tydligt, men går man nära förvandlas den till en abstrakt bild

Tyck till om tillgänglighet

När det gäller tunnelbanestationer är Odenplan hans favorit. – Jag gillar det välvda taket. Det ger stationen rymd, ljus och atmosfär. Och så finns det alltid någon intressant utställning i glasmontern i mitten på perrongen. Den som vill kan följa Joel Eddings utforskande av stadens områden i en öppen grupp på Facebook som heter En föräldraledighet och 100 tunnelbanestationer. Lisa Thorsén

† SL TIPSAR Konståkning

ER J A L EM P I N EN

Under pappaledigheten reste Joel Edding runt till tunnelbanans alla stationer

Fredrik Landergrens glasmosaikbild infälld i klinkerklädd vägg i Fruängen.

… SL:s spårtrafik drivs till 100 procent av förnybar el. Busstrafiken drivs till 75 procent av förnybar energi. … en tunnelbaneresa på tio kilometer släpper ut cirka 38 000 gånger mindre koldioxid än motsvarande resa med bil (beräknat på att alla i ett fullsatt tunnelbanetåg istället skulle köra varsin bil). … när SL upphandlar nya spårfordon är kravet att minst 98 procent av materialet ska vara återvinningsbart.

20140509_se_weekend stockholm  
20140509_se_weekend stockholm  
Advertisement