Page 1

wkd FREDAG 7 MARS 2014

FOTO: SVT

REPORTAGE

Så blev humorn en naturlig del av Melodifestivalen

A M E T O L L E M Striden står mellan schlager och pop

Wilder spås göra upp på lördag. Oddsfavoriten Sanna Nielsen och Spotifyettan Ace

FOTO: FREDRIK PERSSON/TT ,GUSTAV GRÄLL


02 TEMA MELODIFESTIVALEN

metro wkd skåne fredag 7 mars 2014

Nielsen 1 vs Wilder URBAN BRÅDHE

Den ena har lägst odds att vinna Melodifestivalen. Den andra ligger etta på Spotify. Finalen ser. ut att bli en uppgörelse mellan schlager och pop

OBS! BILDEN ÄR ETT MONTAGE Sanna Nielsen är favorittippad inför finalen på lördag. Ace Wilder vann svenska folkets hjärtan och röster i deltävlingen i Göteborg. Nu är hennes låt etta på Spotify. MAJA SUSLIN/TT

JESSICA GOW/TT

PONTUS LUNDAHL/TT

I den ena ringhörnan står schlagerveteranen Sanna Nielsen. Hon och hennes ballad ”Undo” har ända sedan deltävlingen i Linköping varit vinsttippad. Spel på henne som vinnare ger i skrivande stund som mest 1,66 gånger pengarna. – Jag har aldrig varit så här favorittippad tidigare så jag visste inte riktigt hur jag skulle ta det. Jag blev lite rädd i början och började tänka på vad ett favoritskap innebär egentligen. Men allt kan hända i den här tävlingen. Det spelar ingen roll om jag varit favorit i tre veckor för när det väl gäller måste de där tre minuterna sitta, säger Sanna Nielsen. I den andra ringhörnan på lördag står popartisten Ace Wilder – skrällen från Göteborg. En relativt okänd artist som gick raka vägen till final. Hennes moderna poplåt ”Busy doin nothin” toppar i skrivande stund Spotify. – Det skulle vara superhärligt att vinna, det vill jag verkligen säga. Men jag försöker hålla ner förväntningarna för min egen skull. Jag vill göra ett bra framträdande och kunna känna mig stolt över det efteråt. Det blir

så mycket press på mig själv annars. Men om jag vinner så kommer jag att börja gråta, säger Ace Wilder. Det är sjunde gången Sanna Nielsen tävlar och hon hoppas att det blir sjunde gången gillt i år. – Jag har en låt som står ut tycker jag. Den har en bra komposition och en bra text som vi har försökt paketera så snyggt som möjligt. Jag tror att den skulle ha en bra chans att stå sig utomlands och få ett bra liv även efter festivalen, säger hon. Men hur det skulle funka i Eurovision Song Contest vill hon inte spekulera i. Hon passar dock på att hylla sin konkurrent Ace Wilder. – Oavsett hur det går för henne så hon har fått ett sånt fantastiskt genombrott. Det är det som är häftigt med Melodifestivalen. Tar man chansen, vilket hon har gjort, kan det gå väldigt bra. Ace Wilder hyllar också konkurrenten. – Sannas låt är superbra, jag älskar den och hon är en fantastisk sångerska. Hon är grym och jag älskar henne. Och det känns kul med en massa girlpower i finalen, säger hon. ANNELI SANDBERG

CORNELIUS POPPE/TT

SÖREN ANDERSSON/TT

VINNARE

Minns du vem som vann? Melodifestivalen i backspegeln

Trodde det knappt själv

2013: Robin Stjernberg – ”You”. Robin kunde knappt tro det själv när han besegrade Yohio och de andra i finalfältet. Han var den första som tog vägen genom Andra chansen till vinst.

Första vinnaren på 13 år

2012: Loreen – ”Euphoria”. Loreen vann inte bara svenska folkets hjärta. Hela Europa stämde in i hyllningskören och Loreen blev Eurovisions första svenska vinnare på 13 år.

Levde upp till sitt namn

2011: Eric Saade –”Popular”. Saades popdänga levde upp till sitt namn och blev poppis både i Sverige och resten av Europa. Eric Saade tog en stark tredjeplats i Eurovisionfinalen.

Glamorös melodifestival

LINDEX 599 KR

2

JONATHAN SIMKHAI 2 999 KR H&M 79,90 KR

MANGO 799 KR GIANVITO ROSSI 4 999 KR

Balladen nådde inte final

2010: Anna Bergendahl – ”This is my life”. 2010 blev det för ovanlighetens skull en ballad som vann. Anna Bergendahl fick flest poäng i Globen men i Eurovision blev det inte ens final.

Opera och schlager

2009: Malena Ernman – ”La voix”. Mezzosopranen tog steget från opera till melodifestival. Hon fick inte många jurypoäng men lyckades ta hem segern efter att folket sagt sitt.

SCHLAGERYRA Melodifestivalen. Ladda upp inför årets Melodifestivalsfinal, glittra ikapp med Alcazars nummer men ”Don’t blame it on the disco” – satsa på en riktig stass som andas modern schlager. Gör som artisterna och få guldyra. En av vårens mest sedda trender är den korta magtoppen, kombinera den med ett par höga kostymbyxor. För en fulländad finallook smyckar du fingrarna med strass till din stass. Glöm inte fötterna – ingen schlaFLER SHOPPINGTIPS OCH gerfinal utan svindBLOGGAR PÅ METROMODE.SE lande höga klackar.


metro wkd skåne fredag 7 mars 2014

TEMA MELODIFESTIVALEN 03 GUSTAV GRÄLL

Missa inte!

Ewalds mellofejs

3

Så här ser Anton Ewald ut när han gör sin ”fulmin”. Under schlagerturnén har Metro utmanat sex stjärnor att bjuda på fem mellofejs var. Gå in på metro.se för att se alla mellofejs. METRO

Yohio: Vet inte om jag vill vinna Det är en trött och förkyld Yohio som Metro träffar några dagar innan finalen i Melodifestivalen. – Jag har hostat i en vecka och har både torrhosta och slemhosta. Torrhosta som gör halsen blodig och slemhosta som gör att jag inte kan sjunga. Det är inte bra. Yohio går ut som nummer sju med bidraget ”To the end” och är glad över att vara i finalen för andra året i rad. Däremot är han inte

22/3—10/5 Min fru går igen Vårkomedi med Regina Lund, Fredrik Dolk, Evamaria Björk, Cecilia Borssén, Ester Claesson, Viktoria Flodström, Pär Malmström. Av: Noël Coward. 220 kr. Stud 120 kr. Kulturkort 170 kr.

20/3 19.30 Rachmaninovs Pianokonsert Solist: Jesper Olsson/Diplomkonsert. Dirigent: Rumon Gamba. Även Sibelius Op 44 nr 1 och 2 samt Vaughan Williams Symfoni nr 5. 270 kr. Kulturkort 230 kr. Ung/stud 50 kr.

4

METRO

JULIO C SAINT’ JUST

”ETT BARN SA ’JA, DEN ÄLSKAR JAG’ OM ACE WILDER VARPÅ BARNET BÖRJADE DANSA OCH DE ANDRA HÄNGDE PÅ.”

ACE WILDER VINNER, OM FÖRSKOLEBARNEN DÄR MELLOBLOGGAREN NINA ANDRÉN JOBBAR BESTÄMMER. METRO

”NU ÄR DET VINNA ELLER FÖRSVINNA SOM GÄLLER. JAG HOPPAS JAG VINNER”

Foto: Jonas Gratzer

22/3 18.00 & 23/3 12.00 Bröderna Lindgren, Ebbot och vänner. Familjekonsert fr 4 år. Kolla in kompisarna på scen: Patrik Arve, Nina Ramsby, Britta Persson och Mattias Alkberg! 99 kr.

Samtal på Dunkers 8/3 14.00 Klas Östergren; 22/3 13.00 Georg Riedel; 5/4 14.00 Martin Schibbye; 31/5 14.00 Mona Sahlin 160 kr. Kulturkort/HDpass 125 kr. Fören. Norden 100 kr.

Kultur Helsingborg

HELENA PAPARIZOU TROR ATT ALLA FINALISTERNA ÄR MER AVSLAPPNADE NU NÄR DET INTE ÄR NÅGRA FLER DELTÄVLINGAR. METRO

Helena Paparizou hoppas på vinst på lördag.

Foto: Ari Magg

säker på om han vill vinna. – Jag vet inte. Många har velat få det till att jag ville ta revansch i år men det är inte därför jag är här. Jag vill göra ett bättre jobb och det gjorde jag i deltävlingen. Finalen är bara en extra grej. Om Sverige fortfarande tycker om det jag står för och det jag gör blir jag glad om folk röstar men det är inte så att jag måste vinna för vinnandets skull.

GUSTAV GRÄLL

5

Foto: Truls Bärg

Läs mer av Ninas undersökning på metro.se/melodifestivalen

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Tf ansvarig utgivare Mona Johansson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

dunkerskulturhus.se / fredriksdal.se / biblioteksnv.se helsingborgskonserthus.se / helsingborgsstadsteater.se / sofiero.se mittkulturkort.se


04 TEMA MELODIFESTIVALEN

metro wkd fredag 7 mars 2014

Veckans finalbidrag

Rösta på din favorit på nätet

Det är dags för final. Så här tycker Metros reporter Anneli Sandberg om finalisterna. ANNELI SANDBERG

Har dansen men inte låten

1

Anton Ewald – ”Natural”. Han har looken, dansen och fansen. Men han har inte rösten eller låten. Jag tror han är chanslös.

Tävlingens dark horse

6

Helena Paparizou – ”Survivor”. Hon kom som en dark horse via Andra chansen. Jag räknar inte bort henne.

Ensam i sin genre

2

Ellen Benediktson – ”Songbird”. Står för genre-egen kvalitet. Men är det henne man röstar på? Jag tvivlar på det. En mittplacering?

Räcker inte till vinst

7

Yohio – ”To the end”. I år har det varit tyst kring Yohio. Han har trogna fans och kör järnet men det räcker inte.

VÄNTA... VA?

Showen är främsta vapnet

3

Alcazar – ”Blame it on the disco”. Scenshowen är vapnet. Men även om de är med och slåss i toppen så lär det inte bli vinnande disco i år.

Favorittippad vinnare

8

Sanna Nielsen – ”Undo”. En favorit. ”Undo” lär älskas av juryn. Men jag sticker ut hakan och säger nej.

Tävlar om Ewalds röster

4

Oscar Zia – ”Yes we can”. Zia och Ewald slåss om samma röster. Zias låt är bättre men Ewald är ett kändare namn. Bottenskikt, säger jag.

Fartfylld show med glädje

9

Panetoz – ”Efter solsken”. En fartfylld show. Det är härligt men det kommer inte att räcka långt.

Svenskan är en nackdel

5

Linus Svenning – ”Bröder”. Låten har fått ett stort genomslag. Men i finalen tror jag att konkurrensen är för hård. Svenskan är en nackdel.

Bra även utanför bubblan

Wilder – ”Busy doin’ 10 Ace nothin’”. Bra även utan-

för Mello-bubblan. Den enda matchen för Sanna.

EVA RYDBERG – MAGNIFIK!

ANNELI SANDBERG / EMMA BJÖRKMAN

”Skivbolaget lovade att ”Vi har fått nya uppgifter köpa 250 cheeseburgare nu. Tydligen stod röstom jag gick till final. ningsdatorn i Grekland Nu har de hållit sitt löfte och den var orsaken till och burgarna är här. ” den dåliga ekonomin.” – Henric von Zweigbergk efter Helena Paparizous repetition.

FLER RO

LIGA CIT AT PÅ MET RO.SE

I SISTA MINUTEN Medverkande: EVA RYDBERG, EWA ROOS, INGA ÅLENIUS, JÖRGEN DÜBERG, KARIN BERGQVIST, PER JONSSON Regi: CHRISTIAN TOMNER

NÖJESTEATERN, MALMÖ 27 FEB–23 MARS 2014 PUBLIKRUSNING TILL SUCCÉN!

”Det känns som en utlösning. Som en discoutlösning.”

EXTRA FÖRESTÄLLNING Torsdag 20 mars 19.00 Bra platser!

– Andreas Lundstedt i Alcazar var i ett lyckorus efter att ha gått till final med låten ”Blame it on the disco”.

BAMBOO CITY

Fredag 7 mars Lördag 8 mars Söndag 9 mars Fredag 14 mars Lördag 15 mars

Fåtal platser kvar Fåtal platser kvar Fåtal platser kvar Platser kvar Platser kvar

Söndag 16 mars Fredag 21 mars Lördag 22 mars Söndag 23 mars

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Asiatisk buffé

20 härliga rätter från Thailand, Japan och Kina

Dim sum-buffé 8 sorter

Sushi-buffé 12 sorter

Mongolian Barbeque Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor fruktoch salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser.

Fruktbuffé och efterrätt

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för 158:-

Fåtal platser kvar Platser kvar Platser kvar Fåtal platser kvar

Nyhet!

Stora Nygatan 35, nära Gustav Adolfs torg 2. Bredvid Hotel Scandic mittemot Hansagallerian. Boka bord: 040-30 48 88.

Asiatisk middag

90

s

SKÅNES STÖRSTA

Biljetter: www.juliusbiljettservice.se, 0775 700 400

Pris:128:-

En som tydligt känner av finalnerverna är Oscar Zia. Samtidigt som han tycker det är kul med final beskriver han sig själv som trött, nervös, tom och förvirrad. – Jag vill inte prata om jag vinner eller inte. Det är dålig karma, säger han. METRO

Nostalgivarning!!!

intervjun i Metro.

CARIN MANNHEIMERS

– Ellen Benediktson om ryktet om att hon och Josef Johansson är ett par. Enligt henne har de träffats en gång.

Zia känner av pressen

FRE 14 MARS

Inte bara ljuv sång ”Flera har skrivit och sagt det blev bra i tidningfrån deltagarna – att en. Jag har till och med de kör minnesvär- fått sms av Gert Fylking som sa att det blev bra!” da citat också. – Dr Alban, om

”Det verkar ha varit något som Josef tyckte var roligt att säga”

METRO

Gästspel från Helsingborgs Stadsteater i samarbete med Julius Production AB

Citaten du inte hörde i tv

– Oscar Zia till alla hungriga på efterfesten i Göteborg.

I morgon är det äntligen Rösta på Mellofinal o.se metr och vi får veta vem som får det ärofyllda uppdraget att representera Sverige i Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Vem tror du vinner i morgon? Gå in på Metro.se och rösta.

4 stora lunchbufféer • Asiatisk buffé (20 olika, härliga rätter från Thailand, Japan och Kina) • Dim sum-buffé (8 sorter) • Sushi-buffé (12 sorter) • Stor sallad- och fruktbuffé • Dryck, smör, bröd och kaffe ingår 89:-

Fullständiga rättigheter • Firmafest • Shoppingmiddag Familjeträff • Högtidsarrangemang

Ord. pris 200:-

90-TALSPARTY DR ALBAN ON STAGE

Biljetter och info: sundsparlan.se

SAN VALENTINO n y, e m e rs t t cco ä e s o 4-r s pr a l g et t PAR KR / 5 59

VIA NAPOLI SERGELS VÄG 11, M ALMÖ 040 - 26 84 00


FESTEN FORTSÄTTER PÅ METRO.SE Metro ger dig möjligheten att vinna biljetter och uppleva Melodifestivalen på plats! Dessutom har vi en heltäckande bevakning av uppgörelsen mellan årets artister på metro.se/melodifestivalen2014 där du bland annat hittar intervjuer, artiklar, recensioner, modereportage, bloggar och webb-tv. Vad tycker du om årets Melodifestival? @MetroSverige


06 TEMA MELODIFESTIVALEN

metro wkd fredag 7 mars 2014

”Det är ett självmords Låtarna i all ära – även humorn har blivit en viktig del av Melodifestivalen. Men i år har skrattet fastnat i halsen. Wkd reder ut GUSTAV GRÄLL

NU FÅR HÅRD KRITIK

Se alla klipp på metro.se Årets programledare i Melodifestivalen, Nour El Refai och Anders Jansson, har fått ta emot mycket kritik. – Vi har över tre miljoner tittare och hade vi inte försökt vara roliga hade folk haft åsikter om det. Vi försöker så gott vi kan, det är inte så att vi försöker vara dåliga. Vi har fått jättemycket positiv feedback också. Man får ta all kritik, negativ och positiv, med en nypa salt. Så länge vi känner att vi tillsammans försöker göra ett bra jobb får vi går på det, säger Anders Jansson.

”M

an kan inte dansa bättre än Danny, inte göra större showakter än förra årets Bollywoodnummer. Vi kände att vi måste gå humorvägen”. Så sa Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman till Dagens Nyheter när programledarparet Nour El Refai och Anders Jansson presenterades i höstas. Och eftersom humorn blivit en viktig ingrediens i Melodifestivalen så var det kanske rätt väg att gå. Sedan programmets start 1958 har humorn gått från att vara nästan obefintlig

till att bli en av de största beståndsdelarna. när de sex veckorna nästan nått sitt slut. Men årets Melodifestival har fått mer kri– Till skillnad från andra program, där tik än någonsin. Programledarnas manågon är programledare och någon annus har kallats lama. Skämten har nan står för det roliga, har vi försökt inte varit roliga. Och tittarna har Producenten integrera det. Men det innebär inte svar på saknat showakter. Humorsatsning- ger sid 19 att vi kan vara roliga hela tiden, vi tal på en har inte nått fram. måste ta programledandet också, – Jag har inte tänkt att det ska bli menar hennes programledarkollega en humorsatsning utan det är någon anAnders Jansson. nans tanke. Melodifestivalen är inte ett huVad gick då snett? morsketchprogram, det är ett familjeunKomikern Adde Malmberg, som ledde derhållningsprogram, säger programleda- Melodifestivalen 1992 tillsammans med ren Nour El Refai till Metro om kritiken nu Claes Malmberg, säger att det är helt omöj-

ligt med humor i Melodifestivalen. – Det är ett självmordsprojekt. För det första är det svårt att få någon form av publikkontakt med de som är där. När du ska underhålla i sändningen så är det 1 500 personer som sysslar med annat i lokalen. Sedan har Melodifestivalen blivit ett barnprogram och att 45-åringar ska göra humor för barn i en ishall är dömt att misslyckas. Är du lite för vågad eller vass så blir det folkstorm och är det för mesigt blir det kritik för det. Det går inte att tillfredsställa alla, säger han.

SVT

SÖREN ANDERSSON/TT

2013 SUCCÉ PÅ NÄTET

2009 RETADE UPP RYSSLAND

– Jag var så nervös när det sändes att jag låg bakom soffan, säger Per Andersson.

Grotescos technoversion av Tingeling fick oanade konsekvenser.

Per Anderssons sketcher om de som inte fick vara med i Melodifestivalen var väldigt uppskattade. Låtarna ”Ordinary family” och ”Kvinna och karl” gjorde succé på nätet efteråt. – Jag var så nervös när de sändes att jag låg bakom soffan, jag vågade inte titta. Med

tre miljoner tittare är det svårt att falla alla på läppen – det spelar ingen roll vad du gör. Samtidigt handlar humor om att kasta sig ut och antar man utmaningen måste man våga vara vass. Jag ser hellre folk som försöker än folk som inte försöker, säger Per Andersson.

”MED TRE MILJONER TITTARE ÄR DET SVÅRT.”

PER ANDERSSON OM ATT GÖRA NÅGOT SOM ALLA TYCKER ÄR KUL

Humorgruppen Grotesco med Henrik Dorsin i spetsen står för årets pausunderhållning. De gör en serie sketcher där karaktärerna Rolf Philman och TVproducenten Pål Potter ska hitta den bästa artisten i varje stad som Melodifestivalen besöker. Men det slutar med att

Pihlman uppträder med sitt band Tingeling. I finalen framfördes en rysk technoversion av låten som fick årets ESC-värd Ryssland att se rött. – De första veckorna fick vi ingen reaktion alls på våra sketcher men när vi gjorde finalnumret blev det ett jävla på-

drag. Jag vet inte hur edgy vi var men ryska ambassaden tyckte att vi skulle sättas på mentalsjukhus. Melodifestivalen är ett stort forum och det är lätt att både bli hissad och dissad, säger komikern Per Andersson som är en del av Grotesco.


metro wkd fredag 7 mars 2014

TEMA MELODIFESTIVALEN 07

projekt” när skojet tog över musiktävlingen. ANNELI SANDBERG OCH EMMA BJÖRKMAN JANERIK HENRIKSSON/TT

2008 BLEV FULL PÅ GLÖGG

Björn Gustafsson gjorde humorsuccé 2008. Henrik Schyffert och Erik Haag är programledare i deltävling två och gör humorsuccé. Schyffert framträder som indianhövdingen Rakade bävern och gör en rumpchock som de flesta skrattar åt. Men vissa gillade inte tilltaget och den nakna rumpan blev anmäld till granskningsnämnden. Schyffert och Haag skämtade också mycket om artisterna i tävlingen, bland annat om Håkan Hemlins fängelsestraff och om Shirley Clamps bröst. – Det här är humor. Absolut hållbart för barnfamiljerna där hemma. Vi tillhör ju dem, sa Henrik Schyffert till Aftonbladet och syftade på sig själv och kollegan Haag.

Kristian Luuk fick för andra året i rad vara programledare för Melodifestivalen. Nour El Refai och Björn Gustafsson presenterades som hans sidekicks. Nour skulle intervjua artisterna och Björn stå för pausunderhållningen. Björn blir årets succé. Han blev låtsasfull på glögg och ringde upp sitt raggs mamma och sa att han hade fått ”kli” och han sjöng en kärlekssång till Luuks kärlek Carina Berg. JACK MIKRUT/TT

2005 BLEV ANMÄLDA

Operet t för a lla från 10 år!

Äntligen dags för operett på Operaverkstan! MUSIK Jacques Offenbach REGI Dan Turdén

Natalie Hernborg Leif Aruhn-Solén Johan Hallsten Miriam Treichl

PREMIÄR IDAG KL 11.00 PÅ VERKSTAN fullbokat!

Schyffert som indianhövdingen Rakade bävern. SVT

1992 SATSNING PÅ HUMOR

Malmbergarna skojade bland annat om Claes missbruk.

Det här året plockar man in två komiker som ska leda programmet – Adde Malmberg och Claes Malmberg. De kör en busig stil och skojar bland annat om Claes drogmissbruk. – SVT ville förstås att det skulle vara roligt det året eftersom de satsade på oss. Vi hade lite bus för oss och gjorde grejor som inte producenten visste om. Det skulle nog vara helt omöjligt i dag. Då var det mer fritt och man tog det mer med en klackspark, säger Adde Malmberg.

spelas imorgon kl 15.00 – fåtal platser kvar!

SVT

1981 FÖRSTA STEGET

I HELGEN ÄVEN: Cabaret (spelas på Hipp) Fullbokat! Chansa på återbud – Om programledaren var naturligt rolig var det en bonus, säger Janne ”Loffe” Carlsson. Efter att man tidigare har haft renodlade programledare i Melodifestivalen plockar man in skådespelaren, programledaren och komikern Janne ”Loffe” Carlsson. Han berättar att man då inte

pratade om humor överhuvudtaget. – Det var en musiktävling och det var den det handlade om. Men om programledaren var naturligt rolig var det en bonus. Men det var ingen som

skrev vad jag skulle säga. Nu är det en redaktion som hittar på dåliga skämt åt de här stackars programledarna. Det är för styrt och då blir programledarna papegojor, säger Janne ”Loffe” Carlsson.

Rebecca fre, lör & sön Guidad visning sön Fullbokat! BILJETTER 040–20 85 00, 0775–700 400 www.malmoopera.se


08 KROG

metro wkd skåne fredag 7 mars 2014

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

HAVET

Amerikansk kustkänsla nära Ystad

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Fräscha grönsaker.

MISSA INTE

Ett dopp i polen.

UNDVIK

Naturligtvis finns det cigarr på menyn, helt enligt det konceptet. Ta det inte för långt, bolma inte i restaurangen.

PRISER

Förrätter: 105–135 kr Ostron: 35 kr Huvudrätter: 195–325 kr Dessert: 95 kr

Åk på avvänjing efter Melodifestivalen. Ystad Saltsjöbads restaurang Port erbjuder en avslappnande miljö och bra mat.

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Det är serverat. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Åk österut i Skåne och hamna på den amerikanska östkusten, nämligen på restaurang Port i Ystad.

N

är tonerna till ”Blame it on the disco” tystnar, Melodifestivalen är över och allt känns tomt – vad ska du då göra? Mitt tips efter sex veckors härlig schlager är att åka på avvänjning och ta in på en plats där det inte finns tv. Åk till exempel till Ystad Saltsjöbad på söndag. Sakteligen kommer du tillbaka till det normala livet utan Sanna och Anton. Vi säger tillsammans ”Yes, we can!” Att Skånes stolta spaanlägning har anor från 1897 är svårt att förstå när man går igenom de moderna lokalerna och förbi en turkosskimrande pool mellan de vita husen, men i baren går ett gammalt tak att skönja. Ystad Saltsjöbad (YSB) har ett guldläge och erbjuder rum med altandörrar som kan öppnas rakt ut mot ett öppet brusande hav och en skånsk vit strand. De har även en trevlig restaurang som inte bara kan utnyttjas av spagäster utan även för den som vill göra en utflykt bort från stan. Det första som slår mig när jag besöker res-

YSTAD

YSTAD SALTSJÖBAD

111 PORT

Saltsjöbadsvägen 15. Ystad Saltsjöbads restaurang bjuder på skön atmosfär som placerar dig i ett gammalt lyxigt amerikanskt sommarhus och bjuder på klassisk meny.

taurangen Port på YSB är hur skönt det är att komma till en restaurang med annan inredning än stadens homogena utbud. Jag är förbannat less på vitt kakel, industrilampor och bilder på styckdelar (även om YSB så klart även har en bistro i detta stuk). Det må vara snyggt, men kom igen, det räcker nu.

Amerikansk östkust.

är kommer du in i ett lyxigt gammalt amerikanskt sommarhus på Cape Cod. Med stora krämfärgade fåtöljer vid borden, linnetyger i mjuka gråskalor och mustiga träpaneler. Hattar från sjöfararnas tid utgör väggkonst, hoprullade kartor är placerade i glasburkar och lanternor lyser upp stämningen. Ett välarbetat koncept, bortom storstadstrenden. Många jobbar en lördagskväll och servicen är oklanderlig och snabb. Förrätten, lätt halstrad pilgrimsmussla med mjuk blomkålspuré är snäll. En krämig och

smakrik bisque (skaldjurssoppa) hälls upp av servitrisen runtom syrad blomkål och gröna spänstiga bondbönor. Till huvudrätt provar vi en suverän bit kungsflundra med en inte lika suverän sås på bourgogne, så sur och frän att ett köksmisstag måste ligga bakom. Lammfiléerna är däremot helrätt tillagade, möra och saftiga tillsammans med söta morötter, en beurre blanc-sky och framför allt en kryddig lammkorv med smak av paprika och vitlök som toppar rätten med mycket smak. Avslutningen med en klassisk pytteliten crème brûlée visar sig vara ett bra val med kompott av grapefrukt och mörka bär. Violdesserten är dock ingen fullträff utan förblir märklig i all sin bräcklighet av karamell, vanilj, viol och laktits. Åk österut i Skåne och hamna på den amerikanska östKARIN ERICSON, kusten.

SKÅNSKT 11111 DANIEL BERLIN

NORDISKT 11111 BAR

H

KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt.

STAMHAK 11111 BASTARD

Mäster Johansgatan 11, Malmö. Myllrande atmosfär med storstadskänsla, barplatser runt öppna köket, stensäkra kockar som lagar bondromantiskt med de bästa råvarorna.

Dilligensvägen 21, Skånes Tranås. En liten familjär toppkrog på den skånska landsbygden som ger en oförglömlig upplevelse av smaker från den skånska naturen.

FRANSKT 11111 AMBIANCE À VINDÅKRA

Vindåkravägen 3, Tygelsjö. Franskt kök på en mysig liten gård där den franska köksmästaren bjuder på en femrättersmeny med hemma hos-känsla.

Erik Dahlbergsgatan 3, Malmö. Naturlig krog och vinbar i skön och folklig källarmiljö på Davidshallstorg med naturviner, mycket grönt och en aning nordisk gourmet.

DANSKT ROBUST 11111 1111 MANFREDS & VIN ERIKSTORPS KUNGSGÅRD Jægersborggade 40, Köpenhamn. Om Noma vore en kvarterskrog skulle det vara så här. Naken matlagning, mycket grönt, naturviner och hygge.

Lill-olas väg 31, Landskrona. Daniel Berlin har tagit sig an sin hemstad Landskrona och skapat ett riktigt bra kök med robusta och enkla rätter.


metro wkd skåne fredag 7 mars 2014

TEMA MELODIFESTIVALEN 09 JAG HAR PÅ MIG ...

VINNARLÅTEN ...

Jackan är en Bondelid köpt på MQ. Skjortan har jag köpt på Marty på Hansa. Skinnskorna är från Rizzo som ligger på gågatan nära Gustav Adolfs torg. Där köper jag alltid mina skor om jag är ute efter något mer rejält. Jeansen är från Tiger.

Jag tror och hoppas på Ace Wilder. Hon är cool och står ut i mängden. Hennes låt är inte som de andra. Den känns modern och tar schlagermusiken vidare till en ny nivå. Sen gillar jag att hon är lite underdog. Det blir extra lätt att heja på sådana bidrag.

VICTORIA.SE | S. FÖRSTADSG. 18 MALMÖ

20/3

BADI ASSAD 21/3

LAS MIGAS BILJETTER: victoria.se | Tickster 0771 47 70 70 Kulturcentralen | Folk å Rock

Untitled-2 1

”Hoppas på Ace Wilder”

Jandy Jeppsson, 32, är en schlagernörd som bor i Malmö. Finalkvällen tillbringas med vänner.

FINALKVÄLLEN ... Jag har ett kompisgäng på 8–10 personer som har en hel del traditioner kring finalen. I år ska vi vara hos en av oss som har en ateljélägenhet där han kommer att visa finalen med projektor. Där blir det också middag och en massa vin. Vi flyttar finalen mellan oss varje år som en slags vandringstradition.

ÄTER ... Jag går gärna till Tusen & 2 på Bergsgatan. De har typ en miljon olika hamburgare. Allt från nyttiga och fräscha grejer till mer flottiga. Jag går på det onyttiga alternativet och brukar äta deras Truckerburgare med ägg, bacon och allt. Jag vill också slå ett slag för Izakaya Koi på Lilla torg. De har väldigt god japansk mat.

DANSAR TILL ... Schlager såklart! Sen gillar jag olika former av electropop också. Två genrer som lätt flyter ihop. Till exempel gillade jag låten Eko med Red som var med i Mellon i år. Tyvärr åkte den ut. Den hade allt det där bra electropoppiga som jag gillar. Tydlig vers, brygga och refräng. TEXT & FOTO: HUGO NABO

2014-02-11 10:09:46


10 BIO

metro wkd fredag 7 mars 2014

FOLKETS BIO

PRISBELÖNT

Gripande om aids

med varsin Matthew McConaughey och Jared Leto gick hem club”. Välförtjänt, Oscarsstatyett för sina insatser i ”Dallas buyersetsbaserade filmen. tycker Metros recensent, som sett den verkligh

111 STOCKHOLM STORIES

Drama. Regissören Karin Fahléns långfilmsdebut bygger på Jonas Karlssons novellsamling om fem individer i den svenska huvudstadens myller. Som hantverk ytterst kompetent, stundvis blir det dock alltför distanserat och skruvat för att beröra.

REX/MOVIESTORE

EL

NONSTOP ENTERTAINMENT

1111 BATTLE OF THE SEXES

1973 utmanade den åldrade tennisstjärnan och manschauvinisten Bobby Riggs dåvarande världsettan och feministen Billie Jean King i en historisk match. Spännande och underhållande film som handlar om mycket mer än tennis. CGC

Jared Leto spelar transkvinnan Rayon och Matthew McConaughey rodeoryttaren Ron. REX/MOVIESTORE

1111 DALLAS BUYERS CLUB

Drama. Ett verklighetsbaserat, gripande och helt uppslukande drama med lysande prestationer av Matthew McConaughey och Jared Leto.

”V

erklighetsbaserad” är det nya svarta i filmens värld. Eller nya och nya – väldigt poppis på sistone i alla fall. Sex av de nio titlar som slogs om en Oscar för bästa film byggde på verkliga händelser. Vinnaren ”12 years a slave” var en. Så även ”Dallas buyers club”. Matthew McConaughey spelar Ron Woodroof, en elektriker och rodeoryttare som 1985 får veta att han är hiv-positiv och kommer att dö i aids inom 30 dagar. Denne homofobe machoman skrattar först och fnyser ”jag känner inte ens några bögar!”. Men Ron, en suput och knarkmissbrukare som haft oskyddat sex med prostituerade sprutnarkomaner, inser snart den bistra sanningen. Han inser också att sjukhuset inte tänker ge honom bromsmedicin, men möjligen kan han få delta i en studie. Inget önskesvar för den stressade Ron. Han tar saken i egna händer. Jakten på medicin för honom till Mexiko och snart ännu längre

JOHN SHEARER/AP

HYLLAS

En Oscar i måndags och även massor av beröm för rollen i heta tv-serien ”True detective”. Matthew McConaugheys förvandling från hånat kuttersmycke i mediokra romcomfilmer till tokhyllad karaktärsskådespelare är anmärkningsvärd.

FOX

bort. Den ger honom också helt nya insikter och idéer, samt fiender i form av FDA, det amerikanska läkemedelsverket. Tillsammans med transkvinnan Rayon (Jared Leto) startar Ron den medlemsklubb som gett filmen dess titel, där hiv-smittade får tillgång till alternativa mediciner. Samtidigt som Ron får nya vänner i den bögvärld han tidigare föraktat har de gamla rodeopolarna vänt honom ryggen. I regissören Jean-Marc Vallés (”Young Victoria”) händer blir Rons kamp ett uppslukande drama vars stora ironi är att denne destruktive skitstövels liv nu plötsligt får en mening, just när det är på väg att ta slut. Det är naturligt att det blivit mycket snack om den extrembantning som både McConaughey och Leto gjort för att gestalta sina döende rollfigurer – men mest imponerande är bägges enastående fina skådespelarprestationer. Oscarstatyetterna de mottog i måndags morC-G KARLSSON, se var välförtjänta.

11 300: RISE OF AN EMPIRE

FILMRECENSENT

Actionäventyr. Man får förstås en känsla av déjà vu av den här filmen, och den utspelar sig parallellt med föregångaren ”300”, så det blir repetitivt. Effekterna är däremot bättre här och Eva Greens krigsgudinna smått underhållande. EL

POTALA RESTAURANG Är den största orientaliska restaurangen i Skåne, där du kan njuta av mer än 50 varma och kalla rätter på buffé.

LUNCHBUFFÉ

Kinesisk, Thai, Svensk, Sushi samt kaffe.

KVÄLL- & HELGBUFFÉ Även Mongolian barbeque och glass.

79:85:-

Höjdrodergatan 25, 212 39 Malmö | tel. 040-29 22 80 | www.potalarestaurang.se | Ta buss till oss (linje 31)

UPP TILL 200 PLATSER OCH GRATIS PARKERING!


TEMA MELODIFESTIVALEN 11

metro wkd fredag 7 mars 2014

Glittrig schlagerfest på Bee kök och bar

ACK VISUAL ART

MELODIFESTIVALEN PÅ BEE KÖK OCH BAR

Adress: Södra Förstadsgatan 36, Malmö. Öppettider: kl 11.30 till

Det blir extra glitter på Bee kök och bar i Malmö när Melodifestivalen avgörs. Finalen, som visas på restaurangens tv-skärmar, följs av schlagermusik från djbåset och specialblandad drink i baren. Lämna tv-soffan. Det tycker Ulf Olsson, en av personerna bakom Bee kök och bar. I morgon blir det extra mycket glitter på den unga Malmökrogen när Melodifestivalen avgörs. – Det är en jäkla skön stämning här, säger Olsson. Kritik och dalande tittarsiffror för programmet har inte påverkat Bee.

– Jag kan förstå att det blir viss utmattning när formatet inte förnyas. Men vi har inte märkt något. Finalen kommer att visas på tv-skärmar, och därefter blir det schlager- och partymusik från dj-båset. – Det är en dj som heter Magnus och som brukar ha dragshower under namnet Maggio. Den här kvällen kör

han dock utan klackar, säger Ulf Olsson, som också flaggar för den ännu hemliga ”Mello”-drinken i baren. Bee, som även finns i Göteborg, riktar sig särskilt till hbtq-personer. Restaurangen kallar sin verksamhet ”straight friendly” för att markera mot indelningen av människor i olika fack. Restaurangen öppnade i

Malmö under Eurovision Song Contest förra året. När tävlingen avgörs i maj blir det ettårsjubileum. Ulf Olsson hoppas att det blir Sanna Nielsen som tävlar för Sverige. – Startfältet har varit lite svagare i år, men Sanna Nielsen representerar både Sverige och tävlingen på ett Bee kök och bar är en hbtq-bar som föddes i Malmö under fjolbra sätt. ARVID JURJAKS årets Eurovision Song Contest.

BIOPROGRAM

För små filmälskare.

7 – 13 MARS Herr Peabody och Sherman - sv tal 3D

Malmö Plusstolar!

Film dagtid alla dagar i veckan

Fre 15.30, 18.10 Lö-sö 12.50, 15.30, 18.10 Må-ti+to 18.10 (7 år)

300: Rise of an Empire PREMIÄR! 21.30

Bamse och Tjuvstaden

(15 år)

I, Frankenstein 3D 21.15

Lego filmen - sv tal 3D

Frost - sv tal 3D

(7 år)

(11 år) (15 år) 18.30 Barnvagnsbio: On 13.15

21.10

V. Mårtensgatan 12. K.ö. 14.00, lö-sö 12.00

PREMIÄR!

American Hustle

(15 år) Fre-sö 15.40 Lö-sö äv 13.20

(7 år)

12 Years a Slave ®

The Monuments Men

PREMIÄR!

18.15

(11 år)

Tillbaka till Bromma

Tjuvstaden Lö-sö 13.20

(Btill)

Boktjuven

Fre-sö 18.00 Må 15.00 (7 år) Ti-to 15.00, 18.00 (11 år)

Tingeling och piratfen Dallas Buyer´s Club - sv tal Lö-sö 13.10, 15.30

(Btill) PREMIÄR! ®

(7 år) Södra Tullgatan 4. K.ö. 17.00, lö-sö 14.30

Kom ketchup så går vi Knattebio:

Lö-sö 12.20

Lego filmen - sv tal 3D Fre-sö 15.30

Fre-sö 18.20, 21.10 Må-to Lone Survivor 15.10, 18.20, 21.10 (15 år) 21.10

En familj – August Osage County

Fre-sö 20.15 Må-ti 14.40, 20.15 On-to 14.40, 21.00 (15 år)

Fre-sö 15.20 Lö-sö äv 12.40

(7 år) Fre 15.10 Lö-sö 15.40 (Btill) Må-ti+to 17.40 On 13.00, 17.40

Tingeling och piratfen

Hallåhallå

Fre-lö+må-on 17.50 (Btill) - sv tal 3D Svensktextad: Lö-sö 13.00 Sö+to 17.50

Herr Peabody och Sherman - sv tal 3D

300: Rise of an Empire 3D

Fre-sö 15.20 Lö-sö äv 12.40

(7 år)

Herr Peabody och Sherman - sv tal PREMIÄR!

American Hustle

Lö-sö 12.50 (7 år) Fre-sö 18.00, 21.00 Må-to 14.40, 21.00 (11 år) Må-to 15.00

(7 år)

Stockholm Stories

(7 år)

Hundraåringen (Btill)

Boktjuven

Kom ketchup så går vi

För info om SF Bios rabattkort se sf.se

Frost

2 American Hustle

Drama av David O. Russell (7 år)

Lego filmen - sv tal

Hallåhallå

Lö-sö 12.00

Herr Peabody och Sherman - sv tal 3D

Sune på bilsemester

Fre+sö 16.00 (Btill) Robocop Svensktextad: Lö 16.00 21.00

(7 år)

(15 år)

12 Years a Slave Oscar®belönad!

PREMIÄR!

The Monuments Men

300: Rise of an Empire 3D

Herr Peabody och Sherman - sv tal

Street

PREMIÄR!

Fre 14.30 Lö-sö 12.00, 14.30

Hundraåringen

Lö-sö 12.15

(Btill)

&

2D

BIOPREMIÄR 14 MARS 2014

MOVIEZINE

AMELIA

FEMINA

”JAG SKRATTADE OTROLIGT MYCKET!” KULTURNYTT P1

VISAS PÅ SPEGELN & SÖDRAN KÖP/RESERVERA: biografspegeln.se • kino.nu

Ti+to 20.40 (7 år) Svensktextad: Må+on 20.40

visas på Filmstaden entré • FILMSTADEN STORGATAN Filmstaden lund • Filmstaden helsingborg KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: www.sf.se, mobil.sf.se

(7 år)

Tingeling och piratfen - sv tal

(Btill)

Tingeling och piratfen - sv tal 3D

(Btill) Lö-sö 12.15

Lö-sö 12.00

(15 år)

Tillbaka till Bromma

Kom ketchup så går vi Knattebio:

3D

B IOPR E M IÄR 14 MARS

20.15

Fre+sö+ti+to 20.30 Svensktextad: Lö+må+on 20.30 (11 år) Fre-sö 14.50

UL N PAOOPER C AARO INIC DOM

Babybio: Vi är bäst!.........................11.00 Only Lovers Left Alive Jarmusch ....18.00 Inside Llewyn Davis Sista dgr! ......... 20.30

www.biografspegeln.se • www.kino.nu • www.biohuset.nu

1

(7 år)

Frost - sv tal Oscar®belönad!

70x20 (5)

BIOPROGRAM FREDAG 7 MARS 2014

En familj - August: Osage County .17.45 Herr Peabody och Sherman 2D (Sv tal) ........................................................18.00 Att skiljas Premiär! .........................18.30 American Hustle Sista chansen ......20.00 Sådan far, sådan son Kore-eda ......18.00 300: Rise of an Empire 3D .............20.30 Nebraska Bruce Dern......................18.15 Konsertfilm: Aerosmith ...................21.00 Only lovers left alive Jarmusch ......20.15 Metalhead Ragnar Bragason...........20.30 Herr Peabody och Sherman 2D (Sv tal) ........................................................18.00 300: Rise of an Empire 2D .............20.00 Sådan far, sådan son 70:- ..............16.30 GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35 Att skiljas Premiär! .............. 17.00, 18.50 Herr Peabody & Scherman (3D) .....16.30 HER Spike Jonze .............................18.30 Hundraåringen 85:-........................16.00 8 mars x 3: Miss Representation ..20.30 American Hustle 90:- .....................18.30 Nebraska Bruce Dern......................21.00 300 – Rise of an empire (3D) .........19.00

Frost - sv tal 3D Oscar®belönad!

Fre-sö 15.50 On 13.00

PREMIÄR! (15 år) Knattebio: PREMIÄR! Fre-ti+to 18.10 Fre-sö 15.15, 18.00, 21.10 Oscar®belönad! 300: Rise of an 18.30 (Btill) On 11.00, 18.10 (11 år) Lö-sö 12.30 On 10.30 (Btill) Fre-ti+to 18.15, 21.15 Må-to 15.10, 18.00, 18.30 (11 år) Empire 3D PREMIÄR! On 13.15, 18.15, 21.15 Barnvagnsbio: On 11.30 21.10 (15 år) Sune på bilsemester Lego filmen Fre-lö 18.30, 21.30 American Hustle (11 år) Gravity Fre-sö 15.20 (Btill) - sv tal 3D Dallas Buyer´s Club Frost - sv tal 3D Oscar®belönad! (11 år) Sö+on-to 18.30, 21.00 Fre-sö 15.10 (7 år) Fre-sö 18.10, 20.30 ® PREMIÄR! Må 21.00 (15 år) Oscar belönad! The Monuments Men Må-ti+to 17.30, 20.30 Barnvagnsbio: On 11.00 ® Lö-sö 12.40, 15.00 (7 år) 21.20 (11 år) Oscar belönad! Lego filmen - sv tal On 13.00, 17.30, 20.30 Herr Peabody och Fre-sö 17.40, 20.15 Hallåhallå Lö-sö 12.50 (7 år) Frost - sv tal Bamse och The Wolf of Wall Må-ti 14.50, 17.40, 20.15 Fre-sö+ti+to 18.20 (Btill) Sherman - sv tal 3D PREMIÄR! Nebraska On-to 14.50, 18.20, Tjuvstaden Oscar®belönad! Svensktextad: Street Lö-sö 15.50 (7 år) (7 år) Lö-sö 12.00, 14.00 (Btill) (15 år) Må-to 14.50 Lö-sö 12.45 (7 år) 21.00 Må+on 18.20 (15 år) 20.15

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

Skåne

Animerad familjefilm (15 år)

Lö-sö 13.00, 17.30

Södergatan 19. Kassan öppnar fre 14.00, lö-sö 11.30, må-to 17.00, on även 12.30-13.30

SF BIO TOPPEN

Fre 15.15, 18.30 Fre 15.00, 17.40 21.20 (11 år) Lö-sö 15.00 Må-ti+to 17.40 Lö-sö 12.15, 15.15, 18.30 Fre-sö 17.40 (7 år) The Wolf of Wall (15 år) Må-to 18.30 Må-to 15.00, 17.40 (11 år) On 13.15, 17.40

Bamse och Tjuvstaden

Lö-sö 12.30, 13.30, (15 år) 14.00

(Btill)

Helsingborg

PREMIÄR!

(Btill) Fre-sö 18.30, 21.10 Må-to 18.20, 21.10 (15 år)

Lego filmen - sv tal Lö-sö 12.50

Oscar belönad!

Tingeling och piratfen Osage County - sv tal Fre-sö 14.30, 17.40

Oscar®belönad!

Herr Peabody och Sherman - sv tal

Oscar belönad!

Oscar belönad!

Gravity 3D

300: Rise of an Empire 3D

(15 år) PREMIÄR! Må 18.30 Ti 18.30, 21.00

®

Fre-sö 15.20 Lö-sö äv 12.40

Boktjuven

Robocop

®

Fre-sö+on 17.50, 21.00 Hundraåringen Robocop (15 år) Må 15.00, 18.00, 21.00 Fre-lö+on 18.20 Ti 15.20 Fre-sö 21.20 Må-to 21.00 Ti 15.00, 18.00 To 15.00, To 15.20, 18.20 (11 år) Barnvagnsbio: On 11.00 17.50, 21.00 (11 år) Svensktextad: Sö 18.20 Sune på bilsemester Må+on 15.20 Lö-sö 12.40 (Btill) Bamse och

21.15

Fre 15.15 Lö-sö 12.30, 14.20, 16.00 (Btill)

Tingeling och piratfen En familj – August Osage County

Fre-lö+må-to 15.30 (Btill) - sv tal Svensktextad: Sö 15.30 Fre-sö 15.20

Lund

Fre-sö 15.10

Värnhemstorget. K.ö. fre 14.00, lö-sö 12.00, må-to 17.00

Hallåhallå Storgatan 22. K.ö. 14.00, lö-sö 12.00

(Btill) Fre-sö 15.00, 18.10 Sune på bilsemester Må-ti 14.40, 18.10 Her Oscar belönad! Fre 15.00 Lö-sö 15.20 (Btill) Dallas Buyer´s Club Tingeling och piratfen On 11.00, 14.40, 18.10 Fre-sö 21.20 - sv tal 3D To 14.40 (15 år) The Monuments Men PREMIÄR! 12 Years a Slave ® Må-to 21.10 (Btill) Lö-sö 13.20 (Btill) 21.10 (11 år) Oscar belönad! Oscar®belönad! Frost sv tal 3D Hundraåringen Fre-sö 17.30, 21.20 Herr Peabody och Fre-sö 18.00 Fre-lö+må+on 18.00, 21.00 The Wolf of Wall Må-to 17.30 (15 år) Oscar®belönad! Må-ti+to 15.00, 18.00 Sherman sv tal 3D Sö+ti+to 21.00 (11 år) Barnvagnsbio: On 13.00 Fre-sö 15.10 (7 år) Street On 15.00 (15 år) PREMIÄR! Svensktextad: Sö+ti+to 20.15 (15 år) Fre 15.00 Lö-sö 12.30 (7 år) Frost - sv tal En familj – August 18.00

PREMIÄR!

De är bredare och har extra benutrymme. Finns på biograferna Royal, FS Storgatan. Läs mer och boka på sf.se

sf.se/knattebio

(Btill)


MALL 1 ANNONS

Skånetrafiken N Y H E T ER O C H IN S PIR AT I O N

Fredag 7 mars 2014

Sidospår

INBLICK

Skånetrafikens bussläp i Kristianstad en succé FOTO: HELEN DOMINÉ OCH KASPER DUDZIK

Buss med släp har blivit en succé i Kristianstad. Bussläpet i Kristianstads stadsbusstrafik är det första i Sverige sedan 1950-talet och den första testperioden omfattade september till december.

Många kristianstadsbor höjde nog förvånat på ögonbrynen första gången de såg det unika ekipage; en buss med ett bussläp kopplat bakom sig. Men nu har bussläpet under sina fem testmånader blivit en vanlig syn i staden. Och hela 98 procent av dem som reser med det anser i mycket hög grad och i hög grad att det är en bra idé. Resultatet bygger på en undersökning som är gjord med resenärerna som rest i bussläpet, men man har också frågat potentiella resenärer på en annan ort om deras inställning. Av de som har testat är de flesta positiva. De tycker att släpet är tyst och lugnt och att det finns gott om sittplats. Att det är ett miljövänligt sätt att resa och att det finns sittplatser är mycket viktigt för alla resenärerna. Manliga resenärer som testat släpet är mest nöjda medan manliga potentiella resenärer är minst nöjda.

Trafiknytt: Banarbete Hässleholm-Höör februari - april 24-feb-4 april: Ett banarbete påverkar trafiken på sträckan Hässleholm-Höör kvällar och nätter måndag-fredag. Trafiken reduceras till ungefär en avgång i timmen. Kontrollera din resa i reseplaneraren. Banarbete på Västkustbanan 9 mars Inga tåg kan passera Kävlinge från kl 21:50 den 9 mars till kl 05:00 den 10 mars. Kontrollera din resa i reseplaneraren.

Bussläpet i Kristianstads är ett välkommet inslag i stadstrafiken. Hela 98 procent av dem som reser med det anser i mycket hög grad och i hög grad att det är en bra idé. - Vi ser många fördelar med bussläpet, säger Ulf Erlandsson, affärschef på Veolia Tranport AB.

Även bussförarna lovordar bussläpet och tycker att det är lätt att navigera och köra. Testperioden förlängs Bussläpet i Kristianstads stadsbusstrafik är det första i Sverige sedan 1950-talet och den första testperioden omfattade september till december. Släpet har under den här perioden varit i bruk på stadsbusslinje 4 och nu kommer testperioden att förlängas ytterligare sex månader. - Vi ser många fördelar med bussläpet. Det är mer ekonomiskt och flexibelt att köra en buss med bussläp de delar av dagen då antalet resenärer är som flest, än att köra med en ledbuss en hel dag. Dessutom är det miljövänligt och upplevs som tyst med bra komfort, säger Ulf Erlandsson, affärschef på Veolia Tranport AB.

Modernare design Dagens testbuss och släp är tio år gammalt och även om skicket är bra kommer den permanenta lösningen att bli med nya bussar och släp i en modernare design och med ännu bättre komfort. Så det som många höjde på ögonbrynen åt för några månader i Kristianstad ser nu ut att kunna bli en mer vanlig syn i den skånska kollektivtrafiken framöver. - Alla de positiva resultaten gör att vi nu kommer att gå vidare med ett permanent bussläp i Kristianstad och kanske även på flera andra håll i Skåne, säger Klas Sörensson, trafiktutvecklare på Skånetrafiken. Även från andra delar av kollektivtrafiksverige finns ett stort intresse. Rapport om bussläpet har undersökningsföretaget Epinion tagit fram.

Info SMS-biljetten har nytt nummer Sedan den 4 mars köper du SMS-biljett via 070-142 22 22. Du använder samma koder som tidigare. Betalningen hanterar numera Klarna. Är du under 18 år måste målsmans registrera ditt mobilnummer på Klarnas portal biljett.klarna.se. På portalen ändrar du också om du vill betala via betalkort istället för faktura (fakturaavgift tillkommer på 9 kr i månaden). Mer information,biljett.klarna.se.

Mer information, skanetrafiken.se

Redaktör: Rebecka Jansson, redaktionen@skanetraƒiken.se Kundtjänst: 0771-77 77 77 Webb: skanetraƒiken.se, facebook.com/skanetraƒiken, twitter.com/skanetraƒiken.se Läs på webben: skanetrafiken.se/sidospar

20140307_se_weekendskane  
20140307_se_weekendskane  
Advertisement