Page 8

08 KROG

metro wkd gbg fredag 14 februari 2014

CHRISTINA BLOM

FISteKn är

Ma enkel och uppkäftig

CHRISTINA BLOM

Gabriels fisksoppa.

MISSA INTE

Ett par ostron i baren med Johan.

UNDVIK

Det är lite stojigt, så vill ni ha lugn och ro – undvik.

MENYPRISER

Skaldjursfest på Restaurang Gabriel är som att lägga Göteborg på rygg, blottlägga halsen och ta ett bett rakt ner i dess DNA.

Förrätt 55–225 kronor. Varmrätt 135– 255 kronor. Efterrätt 55 kronor.

ÖPPET

Tis–tors 11–17. Fre 11–18. Lör 11–15.

CHRISTINA BLOM

Kokt skrei med potatismos, tryffelpuré och skaldjurssås.

På Restaurang Gabriel i Feskekôrka handlar allt om råvarorna.

V

älkommen till Feskekôrka. Här hittar du inga sponsrade provkök, köpta intervjuer, ekonomiskt dopade kändiskockar eller krystade ”trendspaningar”. Inte heller några märkliga seminarier eller fermenterade köttstycken. Och det enda som kan liknas vid en panel med tillhörande moderator här är ett par humrar som ligger på rad och blir ”intervjuade” av en stor dam med gummihandskar, plastförkläde och duschmössa. Feskekôrka är på riktigt. Här handlar allt bara om råvara. Här finns ingen Youtubekanal. Inga Instagrammande eller twittrande ungdomar; bara sjömän och fiskare med krokar längst ut på armen istället för digitala smartphones. I luften fisksperma och innanmäten; inte senaste urbana doften från Comme des Garçons. Jag tar mig igenom denna heliga kyrkas långhus och upp mot altaret, här en trappa upp till Gud, förlåt, Restaurang Gabriel. Jag är i god tid innan mitt sällskap, så

Rosenlunds

gatan

RESTAURANG GABRIEL

1111 RESTAURANG GABRIEL

Feskekôrka. Fisk på ren göteborska.

jag slänger lite käft med Johan Malm i baren, en go gubbe som vann ostron-VM 2010. Jag tar in ett par Grebbestadsostron, naturella, med endast en porter från samma stad som sällskap. Ölen är bryggd med ett tjog ostron, vätskan mörk som havets botten och med en smak som påminner starkt om att slicka på ett nytjärat båtdäck. Kombinationen med de utsökta ostronen, med ett vansinnigt fint kött, är upplevelse nog för att inspirera till ett helt nytt naturromantiskt Ulf Lundellalbum.

M

in gode vän Gustaf Aschan med familj dyker upp och vi intar vårt bord. Första rätten är en utsökt liten bit strömming med lingon på knäcke. Enkel, uppkäftig och full av självförtroende. Det är en rätt man skulle vilja trycka upp i ansiktet på alla pretentiösa kockar som försöker dölja sin matlagning med skum och balsamvinäger.

Sedan börjar en underbar skaldjursfest: vi tar in fler ostron, musslor med saftig umamismak, ugnsgratinerade havskräftor, kokta havskräftor, räkor och en spann aioli. Det är som att lägga Göteborg på rygg, blottlägga halsen och ta ett bett rakt ner i dess DNA. Restaurang Gabriel har naturligtvis ett ypperligt läge, mitt i det allra heligaste, men restaurangen behärskar också konsten att välja ut de bästa av råvaror. Sedan låter de dessa tala för sig själv. Punkt.

V

i blir alldeles för mätta för att pröva Gabriels andra klassiska rätter såsom bergtungafilé och smörstekt rödspetta. Men det får bli nästa gång, då Gabriel är en restaurang man gärna återkommer till.

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

LYX 11111 LINNÉA ART

Södra vägen 32. Största smakupplevelserna just nu.

SUSHI 11111 HOZE

Stigbergsliden 17. Utmärkt neojapansk restaurang.

FINE DINING 11111 UPPER HOUSE

Mässans gata 24. Fine dining med höga ambitioner.

FUSION 11111 VRÅ

Drottningtorget. Frida Ronge tar med dig på en modern gastronomisk resa.

BURGARE 1111 THE BARN

Kyrkogatan 11. Bäst hamburgare just nu.

MEDELHAVET 1111 PUTA MADRE

Magasinsgatan 3. Ett underjordiskt Mexiko.

20140214_se_weekendgoteborg  
20140214_se_weekendgoteborg  
Advertisement