Page 2

02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg fredag 14 februari 2014

REX/BALKANPIX.COM

1 Så blev Lego kultur

har Lego byggt Den lilla plastleksaken fyller 65 i år. Bit för bit sionen sitter sig en plats i populärkulturen och lagom till pennde. den mer formgjuten än någonsin i vårt medveta

1949 gjöts den första legoklossen i danska Billund och den har i dag exakt samma design som patenterades 1958. Den enkla formen och funktionen gör legobiten både igenkännbar och användbar, vilket tro vara hemligheten bakom Legos succé.

Hur har Lego fått en så stor plats i populärkulturen? Lego har gått från liten leksakstillverkare till globalt nöjesimperium. I dag är det Sverigepremiär för Legofilmen med stjärnor som Will Ferrell och Morgan Freeman i rollistan. I filmen blandas legofigurer med stora populärkulturella fenomen, en strategi som företaget drivit sedan introduktionen av ”Star wars”-legot 1999. ”Star Wars”-succén följdes av ”Harry Potter”-lego, tv-spel och filmer. Plötsligt hade Lego nått ut till en ny generation av barn och räddat sin krisande ekonomi. Är Lego något för vuxna? Lego är ingen barnlek, eller åtminstone inte enbart. På internet finns mängder med forum där vuxna diskuterar Lego, delar med sig av sina byggprojekt och köper ”reservdelar”. Enligt Petter Åkesson på legoföreningen Swebrick köps mellan sju och nio procent av allt Lego av vuxna för eget bruk. En hobby som kombinerar kreativitet med sentimentalitet för barndomen. – Det finns en inneboende egenskap i lego som gör

att om man har bitarna framför sig så vill man sätta ihop dem, säger Petter Åkesson Finns det några kända legoentusiaster? Ja, massor, bland de mest kända hittar vi Brad Pitt, David Beckham och Will.i.am. I Sverige är den största legoprofilen höjdhopparen Stefan Holm. För David Beckham är Lego en lika stor njutning för honom som för barnen: – De älskar också Lego. Precis som jag. Det senaste stora jag byggde var Tower Bridge. Det var fantastiskt. Jag tror att Lego hjälper mig att slappna av ibland, sa han nyligen i en intervju med Sunday Times. Är Lego mer än en leksak? Ja, legoklossen är även en konstikon. Konstnären Nathan Sawayas utställning ”Art of bricks”, bestående av skulpturer gjorda av tusentals legobitar, har turnerat jorden runt och visas nu upp på Discovery Times Square Museum i New York. Enligt Nathan Sawaya är styrkan i Lego att den tilltalar vår kreativitet och att nästan alla har en relation till det. TOBIAS BERG

Legohus på riktigt

Metaforiskt Lego

MER ÄN LEKSAK

Lego i populärkulturen Fem exempel där Lego inte är leksak

Prisvinnande video.

Videon för White Stripes låt ”Fell in love with a girl” gjordes helt i Lego och den nyskapande idén vann tre priser på MTV Video Music Awards 2002.

Simpson på ”Lego”land

Även ”The Simpsons” älskar Lego. I avsnittet ”Hungry hungry Homer” drar hela familjen till ”Blockoland”. En tunt maskerad drift med Legoland-parkerna.

Lego som julpyssel

I filmen Elf fördriver den maniske tomtenissen Buddy, spelad av Will Ferrell, tiden med att återskapa New Yorks skyline i Lego.

I programserien ”James May’s toy stories” bygger programledaren James May, känd från Top Gear, ett hus i Lego. Ett riktigt hus alltså.

Klä upp dig för 2 alla hjärtans dag FLEUR OF ENGLAND 1 200 KR GIANVITO ROSSI 8 999 KR

MILLY, NET-A-PORTER.COM 3 400 KR

FLEUR OF ENGLAND ZARA 299 KR

GIANVITO ROSSI 4 500 KR

H&M 299 KR

NELLY 249 KR

1 400 KR

FLER SHOPPINGTIPS OCH BLOGGAR PÅ METROMODE.SE

I artisten Ed Sheerans låt ”Lego house” från 2013 används Lego som metafor för att bygga ett liv med någon. Lego gör ett bokstavligt framträdande.

ROMANTISKT I dag är det alla hjärtans dag och oavsett om du är singel eller inte så är det ju (tack gode gud) ändå fredag. Vilket gör det legitimt även för oss singlar att klä upp oss i ett romantisk (eller mindre romantisk) fodral och slå klackarna i taket. Här är plaggen som får din partners eller främlingens hjärta att slå lite snabbare. Och om du inte känner för att svida om till klänning – överraska din partner och satsa på något underbart under vardagsuniformen istället. Addera ett par klackar till spektaklet så kommer du göra succé ikväll. PETRA TUNGÅRDEN

20140214_se_weekendgoteborg  
20140214_se_weekendgoteborg  
Advertisement