Page 9

9

www.metro.se tisdag 2014-01-21

Utmaningarna hopar sig för social 10-åring I september 2006 blev Facebook tillgängligt för allmänheten. FOTO: TT

Medan andra internetfenomen kommit och gått har Facebook bestått, i februari firar det sociala nätverket tio år. Samtidigt talas det om ett dalande intresse och utmaningarna för sajten radar upp sig. Frågan är: Blir det tio år till? – Om du går på en middag i dag där åtta av tio personer är kompisar på Facebook så är de två som inte är det helt utanför diskussionen. De har ju inte hängt med på vad som hänt det senaste halvåret sedan man sågs, säger Annika Lidne, onlinestrateg på konsultföretaget Disruptive Media. När Facebook grundades 2004 fanns redan flera föregångare. Det som särskilde Facebook var att bara eliten på de finaste universiteten i USA till en början hade tillgång till nätverket. Exklusiviteten skapade ett sug efter att få ansluta sig och detta förvaltade företaget framgångsrikt. Nu talas det dock allt oftare om att Facebooks popularitet har dalat. Framför allt attraheras inte längre unga i samma utsträckning. Så frågan är: Kan Facebook hålla i tio år till? Fortfarande ansluter nya användare, merparten är sådana som varit sena in på de sociala nätverken. Nackdelen för Facebook är att detta hotar hip-faktorn. Fördelen är att alla pappor, mammor, far- och mormödrar är mer lojala än sina barn och barnbarn.

– Nu har de hela familjen samlad, de har gamla kompisar, de har granngrupper och jobbgrupper. Och när de väl lärt sig en tjänst ska det mycket till för att de ska flytta sig och börja om, säger Annika Lidne. Äldre användare har större köpkraft vilket gör dem attraktiva att rikta reklam mot. Samtidigt finns det risker med detta som förstärkts av Facebooks börsintroduktion. För att tillfredsställa aktieägarna är det frestande att köra in mer och mer reklam som folk till slut tröttnar på. Ett annat hot är nätverkets funktion som verktyg för självbekräftelse. De flesta är överens om att Facebook har fyllt ett behov snarare än skapat det. Men enligt Pernilla Jonsson, doktor i konsumtionsvetenskap på analysföretaget Kairos Future, håller pendeln nu på att slå tillbaka. – Vi ser att intresset för sådant som ligger utanför en själv ökar. Det tals nu om ”Peak individualism”, det vill säga att självfokus-trenden har nått toppen och är på väg att plana ut, säger hon. ERIK OLSSON/TT

EN RESA BAKÅT I TIDEN Analys

JACK WERNER

Metros sociala medier-redaktör

En dansk forskare lanserade 2010 teorin om Gutenbergparentesen. Den beskriver de fem århundraden som passerat sedan Gutenberg uppfann tryckpressen, och det skrivna ordet började sätta ramarna för vår världsuppfattning. Enligt teorin är vi nu tack

vare nätets sociala egenskaper tillbaka till läget som rådde före tryckpressen, då vår kommunikation och inlärning mestadels var muntlig. Om den teorin stämmer är det mycket tack vare Facebook, efter mejlen världens största sociala medium. Oavsett hur det går för Facebook i framtiden har det format människan av i dag, och visat henne att det egentligen är hon som styr sin dialog. Nu är den kvarvarande frågan bara vem det är som tjänar pengar på henne.

Facebook Tidslinje

Om

Foton

Om

Vänner

Mer

CNN och IMDB gillar April 2010

Världens största sociala nätverk Bor i Palo Alto, Kalifornien

Nu blir det möjligt att ”gilla” saker även utanför Facebook. ”Gilla”-knappen börjar dyka upp här och var. CNN och IMDB är bland de första att hoppa på.

Skapat av Mark Zuckerberg på Harvard University februari 2004 I ett förhållande med Spotify – och Instagram

Facebook

Oktober 2010

Facebook

Februari 2004 Thefacebook.com lanseras för Harvardstudenter.

Facebook Augusti 2005

Domännamnet Facebook.com köps för 200 000 dollar.

Facebook

Filmen ”The social network” har premiär med en stammande och lätt autistisk Jesse Eisenberg som Mark Zuckerberg. Den hyllas, blir en publiksuccé och vinner tre Oscarsstatyetter, bland annat för Bästa manus. Facebookgrundaren själv är inte särskilt imponerad och säger att det enda som överensstämmer med verkligheten är kläderna som Eisenberg bär.

Januari 2006

Viacom lägger ett bud på 750 miljoner dollar för Facebook. Mark Zuckerberg nobbar dem och säger att han vill ha minst 2 miljarder dollar.

Facebook

September 2006 Det blir möjligt för vem som helst att öppna ett konto på Facebook

Facebook Augusti 2011

En debatt om kommentarer på nätet blossar upp i Sverige och för att bli av med anonyma tyckare väljer flera stora nyhetssajter att gå över till Facebookkommentarer, vilket utesluter kommentarer från dem som inte är medlemmar i det sociala nätverket.

Spotify Facebook

Oktober 2008 Tio miljarder foton har laddats upp på Facebook vilket gör det till den sajt i världen där vi laddar upp flest bilder.

22 September 2011 Efter att svenska Spotify och Facebook ingått ett samarbete krävs det att du har ett Facebookkonto för att ens kunna börja använda Spotify.

Facebook FarmVille

Maj 2012

Spelet Farmville introduceras på sajten och helt plötsligt vill alla odla grönsaker och mata kor. Ett år senare utnämner Time Magazine spelet till en av de 50 jobbigaste uppfinningarna i världshistorien.

Facebook börsintroduceras. Introduktionskursen är 38 dollar. Men kursen rasar och när Mark Zuckerberg gifter sig tre dagar senare grumlas bröllopsglädjen något av det faktum att hans aktieinnehav har blivit värt flera miljarder kronor mindre.

Juni 2009

20140121_se_malmo  
20140121_se_malmo  
Advertisement