Page 18

ALLASTUDIER.SE 18

www.metro.se tisdag 2014-01-21

De bästa tipsen inför Är du orolig inför gymnasievalet? Metro lät fyra vikarierande studievägledare hjälpa dig på vägen.

Allastudier.se hjälper Sajten Allastudier.se är studieguiden där du hittar mer information inför ditt gymnasieval:

Är du en av dem som är trött på frågan ”vad ska du bli då”? Metro och Allastudier.se vill lätta upp allvaret inför gymnasievalet och tar i kampanjen ”Vad ska du bli då” hjälp av fyra profiler som agerar vikarierande studievägledare. Genom ett enkelt test på nätet svarar MMAidrottaren Alexander ”The Mauler” Gustafsson, Instagramprofilen Lisa Tellbe, bloggaren Johanna Simfors, och Alexander Hermansson från Rackartygarna skämtsamt på vilket gymnasieprogram du ska välja. Samtliga av de fyra profilerna är stora i sociala medier och är kända för dagens blivande gymnasister. Men hur tänkte de inför deras gymnasieval? Vi tog en närmare titt. JOHANNA BOUSSARD

• Vad innehåller programmen och vad leder de till? Information om alla programs innehåll och olika inriktningar. Dessutom exempel och tips på vad varje program leder till och intervjuer med elever och lärare om vad de tycker om programmen. • Hitta utbildningar och skolor. Behöver du hjälp med att få en överblick över var du hittar det program du är intresserad av? I Allastudiers sökfunktion får du en bra sammanställning över utbildningar och skolor.

johanna.boussard@metro.se

FLER UTBILDNINGSTIPS PÅ

Lisa Tellbe, Alexander Gustafsson, Johanna Simfors och Alex Hermansson delar med sig av sina bästa gymnasietips och berättar vilken typ de var under gymnasietiden

ALEX HERMANSSON

21, MEDLEM I EXTREMSPORT- OCH UNDERHÅLLNINGSGÄNGET RACKARTYGARNA

JOHANNA SIMFORS

LISA TELLBE

19, BLOGGARE OCH ARKITEKTSTUDENT PÅ KTH

MER OM TESTET PÅ SIDAN 20

• Hjälp med att välja. På sajten hittar du massor av artiklar med experttips på hur man ska tänka för att göra ett bra gymnasieval, både med hjärta och hjärna. Här finns också inspirerande reportage om studenter över hela världen.

ALEXANDER ”THE MAULER” GUSTAFSSON

17, GYMNASIEELEV OCH INSTAGRAMMARE

27, MMA-IDROTTARE

Vilket program gick du på gymnasiet och varför? Medieprogrammet på Mediegymnasiet. Jag hade sakta men säkert förstått att film var min grej, jag hade sysslat en hel del med det på högstadiet.

HITTADE ”MIN GREJ”

Teknikprogrammet med inriktning natur. Jag valde teknik för att jag ville ha inriktning design, men under det första året upptäckte jag hur kul det var med matematik och fysik så jag valde naturinriktningen i stället.

Ekonomiprogrammet inriktning juridik, jag går andra året. Jag var jätteförvirrad när jag valde till gymnasiet, så jag valde samhällsprogrammet först men fick byta efter tre månader, eftersom jag insåg att ämnen inte stämde överens med det jag ville göra.

Vem var/är du på gymnasiet?

Jag var nog en blandning mellan den högljudda coole killen och den som brydde sig om betygen. Jag pluggade ändå en hel del.

Jag var plugghästen, den där jobbiga som alltid räcker upp handen och ställer frågor och som alltid läser lite för mycket till alla prov.

Jag har haft jättemycket nytta av det jag lärde mig på medieprogrammet och den fria tiden vi hade i skolan gav mig också möjlighet att utveckla Rackartygarna, som vi startade upp under den tiden. Just nu vill jag fortsätta att jobba med mig själv framför kameran och vill jobba med underhållning i mediebranschen, helst med tv och film.

Jag har alltid vetat att jag vill läsa vidare till arkitekt eller civilingenjör så för mig var det jätteviktigt med en bred grund. Det var jobbigt att vara så betygsfixerad men nödvändigt, för att kunna komma in på det jag ville. I dag är det kul när man berättar vad man läser eftersom man inte har oddsen med sig när man kommer med sitt långa blonda hår och säger att man är bloggare.

Se inte gymnasiet som en tid du måste genomlida utan som den bensin du kan hälla på din inre glöd.

Stressa inte upp dig för mycket inför valet, väljer du fel går det alltid STRES SA att ändra sig och välja om. INTE

Jag är nog en plugghäst, det är viktigt för mig att göra bra ifrån mig.

NOG EN PLUGGHÄST

Jag valde att börja jobba i stället för att gå gymnasiet, jag var aldrig så förtjust i skolan. I dag hade jag valt att stanna i plugget. Efter ett tag hittade jag MMA-sporten som jag sysslar med i dag. V

ALT SKOLAN I DAG

Jag gick aldrig gymnasiet.

Vilken betydelse har ditt gymnasieval haft på din fortsatta karriär? Jag går fortfarande på gymnasiet.

Jag gick aldrig gymnasiet.

Råd inför gymnasievalet

FÖR VALET

Gör det bästa av gymnasietiden, ta vara på tiden och se till att lära dig så mycket som möjligt. Var stolt över vad du har gjort! Ha inte förutfattade meningar om olika program genom att lyssna på människor runt dig, utan ta dig tid att undersöka de olika programmen.

Mitt råd är att man ska göra det man tycker om att göra och att följa sina drömmar. Skolan är jätteviktig så att välja ett bra program för sitt framtida yrke är viktigt, men jag tycker också att det är bra att ha en plan B också.

20140121_se_malmo  
20140121_se_malmo  
Advertisement