Page 1

wkd

KROG

FREDAG 17 JANUARI 2014

Full pott till Göteborgs bästa smakupplevelse

GALA

Miriam Bryant kan ta hem pris på P 3 Guld

FILM

De har chans att vinna en Oscar

R FIGU KULgT år under

Wkd ytan på ”The Hoff” David Hasselhoff om motgångar, succéer och sin

svenska talkshow

FOTO: REX/FREMANTLEMEDIA LTD


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg fredag 17 januari 2014

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Hon är vårt 1 Oscarshopp

värda OscarsNu är det klart vilka filmer som kan vinna de åtrå kan komma en statyetterna den 2 mars. Det närmaste Sverige roll i den Oscar är genom Alexandra Rapaport som har en nominerade danska filmen ”Jakten”.

OSCARSGALAN Vad: Den 86:e upplagan av Oscarsgalan. När: Hålls den 2 mars Dolby Theatre i Hollywood. Tvsänds av den amerikanska kanalen ABC. Värd: Komikern Ellen DeGeneres. Hon har tidigare lett galan år 2007. Hur: Filmvärldens mest prestigefyllda pris delas ut i kategorier som Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa manliga huvudroll och Bästa regissör.

Alexandra Rapaport, som är med i den Oscarsnominerade filmen ”Jakten” i kategorin Bästa utländska film.

Danska ”Jakten” – där svenska Alexandra Rapaport har en större roll – är nominerad i kategorin Bästa utländska film. Vad har ”Jakten” för chanser? – ”Jakten” är fantastisk och det är väl inte omöjligt – men jag skulle satsa mina slantar på Italiens ”The great beauty”, säger Elin Larsson. Vad säger Alexandra Rapaport om att danska ”Jakten” nominerats i kategorin bästa utländska film? – Det är jätteroligt men inte helt oväntat. Jag hade nog räknat med att den skulle bli nominerad med tanke på att Oscarsnomineringarna brukar följa Golden Globe. Nomineringen är främst väldigt rolig för upphovsmännen. Jag har aldrig varit med i en Oscarsnominerad film förut men jag tror inte att detta innebär så mycket för min karriär, säger Alexandra Rapaport till Metro och fortsätter: – Jag kommer inte att åka till galan, de brukar vara väldigt restriktiva med biljetterna. Fanns det överraskningar bland nomineringarna? – Ja, faktiskt. Jag tycker det var många som var givna i de stora kategorierna

som till exempel Bästa film. Att bröderna Coens ”Inside Llewyn Davis” inte nominerades på manusfronten eller i låtkategorin är nästan bisarrt. Än mer överraskande är det att Lee Daniels ”The butler”, som är en typisk Oscarsfilm, inte fick några nomineringar alls, inte ens i skådespelarkategorierna, säger Metros filmkritiker Elin Larsson. Vilken film vinner storslam? ”12 years a slave” och ”American hustle” är årets stora filmer, vilket Elin Larsson tycker var väntat. – Man brukar få känna av lite efter de andra galorna och se. På Golden Globe blev det ganska utspritt men jag tror att ”12 years of slave” kommer att ta hem några av de viktiga statyetterna. Den är lite tyngre. Saknades någon film? – ”The butler” och förra årets stora independent-hit ”Last stop Fruitvale station” borde ha funnits med någonstans, helt klart. Jag tycker också att ”Prisoners” hade kunnat få en manusnominering utöver den för bästa foto. Men det har varit ett starkt filmår, säger Elin Larsson. ANNELI SANDBERG

Utan konkurrens

Ingen mästare?

EMMA BJÖRKMAN

OSCAR

Elin Larsson om Överraskningar bland nomineringarna

Glädje

Att Sally Hawkings var nominerad för bästa kvinnliga biroll. Hon var riktigt bra i ”Blue Jasmine” och förtjänar att vara nominerad.

Saknad

Adèle Exarchopoulos som har huvudrollen i ”Blå är den varmaste färgen” borde ha varit nominerad för Bästa kvinnliga huvudroll.

Animerad chock

Att ”The wind rises” är nominerad bland de animerade filmerna. Den har varit väldigt kritiserad och det är kul att den är med där bland de givna filmerna.

6 måsten i din 2 garderob 2014 299 KRONOR H&M

1 700 KRONOR BRIAN ATWOOD

2 200 KRONOR 149 KRONOR ASOS

ALEXANDER WANG 599 KRONOR VERO MODA

När man tittar på dem som är nominerade i smink-kategorin är det givet att ”Dallas Buyers Club” tar hem priset. De andra två är bara utfyllnad.

Att Wong Kar-Wai, en av Asiens största filmskapare, aldrig nominerats för Bästa icke engelskspråkiga film är konstigt. Många trodde på ”The grandmaster”.

3 300 KRONOR THE ROW

RENSA UT DIN GARDEROB

Det är några prylar du bör bunkra upp med för att inviga 2014 i stil. Kavajen är på allas läppar, satsa på en marinblå som inte känns lika formell som en svart. Vi ser också mycket ljusa textiler på jeansfronten. Satsa på urtvättade, ljusa jeans med vidd nertill. De formella, mer eleganta damväskorna är fortfarande på tapeten, liva upp med ett djurprint. När det kommer FLER SHOPPINGTIPS OCH till vad vi sätter på fötterna så är klackarna BLOGGAR PÅ METROMODE.SE med öppen häl heta.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd gbg fredag 17 januari 2014

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

gers

Sticky Fin

No 1 ROCKCLUB

IKVÄLL ÖPPET 21-03 HAPPY HOUR 21-22

MASSIVEAUDIONERVE ( M.A.N) + IMBER

PÅ scen BAKOM SKIVSPElarnaPAULINA

IKVÄLL . TOP FLOOR . KL 20.00

KYLESA + Sierra, Jagged Vision KOMMANDE 2014

Fre 24 jan. POSTURES + VULKAN Fre 31 jan. TURISAS - TOP FLOOR Lör 1 feb. SKITARG - TOP FLOOR Fre 7 feb. ORDER OF ISRAFEL+ GOATESS fre 7 feb. KLUBB EKOLOD - TOP FLOOR Lör 8 feb. THE ANIMATION + SEASIDE HEIGHTS FRE 15 feb. BESSERBITCH Tis 18 feb. ICED EARTH - TOP FLOOR Fre 21 feb. ROBERT “ STRÄNGEN” DAHLQVIST

Fre 7 mars. ASTA KASK - TOP FLOOR Tis 11 mars. CHELSEA GRIN Ons 12 mars. SOULFLY - TOP FLOOR Fre 21 mars. ARCHITECTS - TOP FLOOR FRE 28 mars. UNGUIDED lör 29 mars. UFO Tor 10 april. MAGNUM - TOP FLOOR Ons 16 april. DEVILDRIVER FRE 25 APRIL. 77 + SUPERCHARGER

Sticky Fingers Kaserntorget 7 Tel.7010017

Prestigefull gala

3

I kväll samlas den blågula modeeliten på Grand Hôtel i Stockholm för att vara med på Ellegalan. Där kommer Sveriges mest prestigefyllda modepris att delas ut, bland annat ska Årets designer utses. Även i år är skådespelaren Josephine Bornebusch konferencier under prisutdelningen. METRO

www.stickyfingers.nu

Lyssnare! Vi söker fler volontärer

till vår Jourtelefon/SOS-brevlåda

Välkommen till informationskväll!

Morrissey släpper nytt album Fem år efter senaste skivan ”Years of refusal” är Morrissey tillbaka. Han går snart in i studion och ska spela in ett album som beräknas släppas i slutet av året. Enligt ett pressmeddelande är Morrissey ”förväntansfull” över det nya albumet. Den kommande plattan ska produceras av Joe Chiccarelli (U2, Jason Mraz, Alanis Morissette, Rufus Wainright, The Killers).

Ring 031-739 10 50 eller läs mer på

www.kyrkansjourtjanst.se

ett frivilligarbete inom

4

Morrissey kommer också ge sig ut på turné under 2014. ”Morrissey är en av musikvärldens viktigaste och inflytelserikaste artister. Han är en sällsynt själ som har varit trogen sin konstnärliga vision och etiska principer sedan han blev stor på 80-talet”, säger Steve Barnett, vd för Capitol Music Group i pressmeddelandet.

FRANCIS FORD COPPOLA PRESENTS

EN FILMUPPLEVELSE I JÄTTEFORMAT

METRO

JOHN MINCHILLO/INVISION/AP

JORDAN STRAUSS/INVISION/AP

”JAG VILL ATT MÄNNISKOR SKA KÄNNA SIG STÄRKTA OCH NORMALISERADE AV SEXET I SERIEN.”

LENA DUNHAM, 27, SKAPARE AV – OCH STJÄRNA I – HBO-SERIEN ”GIRLS” I VOGUES FEBRUARINUMMER. METRO

”KANYE WEST ÄR FANTASTISK.”

5

LIVE PÅ SCANDINAVIUM LÖRDAG 1 FEBRUARI 2014 KL 18

.. PHILIP GLASS, GOTEBORGS SYMFONIKER

BRUCE SPRINGSTEEN, 64, BERÄTTAR ATT HAN ÄR ETT FAN AV HIPHOPSTJÄRNAN I EN INTERVJU MED NPR.

..

..

OCH GOTEBORGS SYMFONISKA KOR ..

FRAMFÖR PHILIP GLASS MUSIK LIVE TILL FILMEN KOYAANISQATSI I SAMARBETE MED GOTEBORG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL THE PHILIP GLASS ENSEMBLE, PHILIP GLASS SYNTHESIZER MUSIC DIRECTOR MICHAEL RIESMAN DIRECTOR GODFREY REGGIO

PHOTOGRAPHY BY RON FRICKE EDITED BY ALTON WALPOLE/RON FRICKE SOUND DESIGN BY KURT MUNKACSI FILM PRODUCED BY IRE PRODUCTION MANAGEMENT POMEGRANATE ARTS, INC.

Bruce Springsteen gillar den kontroversielle hiphopparen.

Lena Dunham berättar om sexscenerna i Vogue.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Tf ansvarig utgivare Mona Johansson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

BILJETTBOKNING WWW.TICNET.SE, PRISVÄRDA PAKET MED BILJETT OCH HOTELLÖVERNATTNING PÅ WWW.GOTEBORG.COM


04 NÖJE

metro wkd gbg fredag 17 januari 2014

”Jag är så jävla glad att jag får vara med”

ISABEL SVENSSON

3 NÖJEN I HELGEN

Kärlek på konsthallen

Barockt på Röda Sten

1

Scen. På Röda Stens kosthall får föreställningen ”Dido och Aeneas – Offend the Gods and love obey” premiär i morgon. I det kända barockverket gestaltar bland andra dansaren Olof Persson en kärlekshistoria mellan två män. Röda Stens konsthall, i morgon (fram till 30 jan), klockan 19.30, 100–250 kronor.

För ett år sedan tittade göteborgskan Miriam Bryant på P 3 Guld och undrade om hon skulle få vara med nästa gång. Sedan dess har hennes låt spelats mer än Håkan Hellströms på P 3. Och är givetvis nominerad på P 3 Guld-galan i morgon. Det har gått snabbt för Miriam Bryant, det håller hon själv med om. Samtidigt tror hon att folk snart kommer att undra om hon tycker att det har gått snabbt. – Jag har ändå jobbat med detta på heltid sedan hösten 2012. Hela det halvåret tillbringade jag i Tyskland där jag hade en singel som gick bra. Och sedan dess har det … Det jag gjorde innan detta var ett annat liv, ett annat jag, säger hon. Hon återkommer sedan till det hon säger flera gånger under intervjun, att hon just nu lever sin dröm, och att det senaste året och nomineringen till Årets nykomling är början på att uppfylla drömmen.

– Jag får resa jättemycket, jag får skriva musik, jag har så här pinch myself-moments varje dag när jag sitter i studion och kan inte fatta min lycka. Jag har alltid haft musik och scenen som en fantasi, och det är ju ingenting ovanligt. Många människor drömmer om det här som jag har den stora äran att få syssla med. Jag är så jävla glad att jag får vara med bara. Och det är det som är drömmen, det får man påminna sig själv om hela tiden. – Nu har jag ju signat i USA, och det är också... Det trodde jag inte! Din låt ”Push play” är förra årets näst mest spelade låt på P 3. En annan Göte-

borgssångare, Håkan Hellström, kommer först på tolfte plats med ”Det kommer aldrig va över för mig”. Kommer du ta upp det med honom när du träffar honom på efterfesten? – Haha! Nej, om det är någon artist som alltid kommer ligga mig närmast hjärtat är det den mannen. Jag blir så konstig när jag träffar honom, och fånig. Helt starstruck. Jag är skyldig honom så mycket, han har räddat mig så många gånger med sina texter och sin musik. Så det känns inte så aktuellt för mig att jag har blivit spelad mer. Håkan är Håkan, han är bäst i hela världen, tycker jag. PETER LÖWENDAHL

Soul på Pustervik

2

P 3 GULD Vad. P3:s egna musikpris. Vinnarna utses genom att P3:s lyssnare och jurygrupper röstar. Hur. Priset delas ut i nio olika kategorier. Var. Galan sänds från Scandinavium i Göteborg. Den direktsänds också i radio. Biljetterna till galan kostar 395–460 kronor. När. I morgon klockan 20. Miriam Bryant kommer hem till Göteborg i morgon kväll, men räknar inte med att det är för att plocka hem priset som Årets nykomling på P3 Guld. – Det är nomineringen som är vinsten. Det har varit så många starka nykomlingar i år, säger hon.

Konsert. Ian Persson från Soundtrack of Our Lives gästar i helgen Pustervik med egna bandet Ian Persson Band. Med sig har han Californiaman, som egentligen heter Joel Igor Hammad Magnusson och spelat med Timo Räisinen. Stilen är inspirerad av sena 70talets och tidiga 80-talets Blue Eyed Soul. Pustervik, i morgon, klockan 22, 100 kronor, 18 år.

Festival på Yaki-Da

3

Klubb. Fake Gold är en tvådagars hiphopklubb på YakiDa, där du tar dig före i kön om du köper festivalpass för båda dagarna. Bakom skivspelarna finns bland andra Redline-familjen. Yaki-Da, i kväll och i morgon, klockan 22, 120–200 kronor, 23 år.

Med Hans Josefsson och udrollerna. Mikael Samuelson i huv

ställninga Endast 3 före

r kvar!

Orfeus och Eurydike

La Cage aux Folles

Hemland?

Kärleksdrycken

Opera av Christoph Willibald Gluck. Regi David Radok.

Musikal i två akter.

Tvådelat dansprogram av Sharon Eyal/ Gai Behar och Guy Weizman/Roni Haver. Skapat för GöteborgsOperans Danskompani.

Opera av Gaetano Donizetti. Regi Stina Ancker.

Förest. v 3: 19/1 kl 18.00, sista föreställningen. Spelas t o m 19 januari 2014.

Framförs på svenska i ny översättning av Magnus Lindman.

Premiär 8 februari 2014. Spelas t o m 11 april 2014. Framförs på italienska med svensk text på textmaskin.

Musik och sångtexter Jerry Herman. Manus Harvey Fierstein efter Jean Poirets pjäs. Ikväll kl 19.00. Förest. v 4: 22/1 kl 19.00, 23/1 kl 19.00, 25/1 kl 18.00, 26/1 kl 15.00. Spelas t o m 9 mars 2014.

Biljetter och GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00, www.opera.se

Förest. v 3: 18/1 kl 18.00. Spelas t o m 24 januari 2014.


GATSMART 05

metro wkd gbg fredag 17 februari 2013

SÅ ÄR MIN FESTKVÄLL ...

MISSAR ALDRIG ...

Jag festar inte så ofta, men när jag väl gör det är det viktigt att det blir en riktigt speciell kväll. Den börjar med att jag och mina kompisar träffas hemma och gör oss i ordning tillsammans. Sedan går vi till ett ställe som känns exotiskt och internationellt och där man kan välja om man vill sitta eller dansa. De absolut bästa klubbarna jag varit på är den berömda Top Hill i Montenegro och den superhäftiga Element i Peking. Tyvärr har vi inte så många liknande ställen, förutom Port du Soleil på sommaren och El Corazon på vintern.

… nya teaterföreställningar, svenska biofilmer och föreläsningar om hur man lyckas i livet. Just nu ser jag fram emot att gå och se glittershowen ”La cage aux folles” på Göteborgsoperan. Jag planerar även att se filmerna ”Mig äger ingen” och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. När jag inte ägnar min fritid åt teaterkultur sitter jag gärna på mitt favoritkafé, Brogyllen.

Snart packar Miini ner men i april packar vi upp! Den 19:e januari stänger Miini på Röhsska. Men bara lugn, den 23 april öppnar Stadsbiblioteket på Götaplatsen, där hittar du Miini igen.

När Miini är stängt kan du hämta dina reservationer på 300m2.

2ENTERTAIN OCH VICKY NÖJESPRODUKTION PRESENTERAR

”EFFEKTFULLT 80-TALSPARTY”EXP ”MÅSTE SES….HELT LYRISK”TV4 ”EN KOMISK HÖJDARE”UNT AB

Bästa tipset: Att vara glad Jasmine Sjöberg Sidibe, 22. Modell och skönhetsdrottning som bor i Stenungsund.

JOACIM

HAR PÅ MIG ... Klänning och skor från Nelly, klocka från Guldfynd och örhängen från en marknad i Kina. Kappan kommer från Vila. Håret gör jag oftast på Studio Kalufs hemma i Stenungsund. Till vardags gillar jag klassiska och stilrena plagg, till fest glitter och glamour och på sommaren mycket färg. Allt som känns ”fräscht”, helt enkelt. Det är mitt favoritord! Mitt bästa skönhetstips är att vara glad. Det är det man vinner skönhetstävlingar på. Positiv utstrålning gör en människa vacker!

ÄTER OCH DRICKER ... SHOPPAR ... Nelly och Bik Bok har jättebra festklänningar till bra pris och Zara har både festoch basic-plagg som alltid känns lika nya och fräscha. Min favoritbutik är dock Vila i Nordstan. Hudvård och vardagssmink köper jag från Body Shop och Mary K. Partysmink är Make Up Store bäst på.

Jag älskar sushi. Mina tre favoritställen i Göteborg är Supersushi på Drottninggatan, Din Sushi på Frölunda torg och Sun Sushi på Centralstationen. Det jag dricker mest är vatten och smoothies. Mitt eget smoothierecept som jag gör hemma nästan varje dag består av 2 dl frysta bär, 1,5 dl havre- eller sojamjölk, 1 tsk honung och 2 msk Herbalife-pulver. Alkohol dricker jag väldigt sällan. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER

CANS PETER

GLADYS

PER

KEE

BRUNO

DEL PILAR ANDERSSON

MAGNUSSON MARCELLO MITSOGIANNIS STOR ENSEMBLE & ROCKBAND

Regi ANDERS ALBIEN Svensk dialog EDWARD AF SILLÉN Book by CHRIS D´ARIENZO

SPELAS VÅREN 2014 – PREMIÄR 23 JANUARI BILJETTER: LISEBERG 031-400 100, LISEBERG.SE, WWW.ROCKOFAGES.SE OFFICIELL PARTNER


06 REPORTAGE

metro wkd gbg fredag 17 januari 2014

GUSTAV HUGOSSON

”The Hoff” flankerad av Metros reportrar Emma Björkman, till vänster, som ställde de snälla frågorna, och Karolina Skoglund, till höger, som fyrade av de tuffa frågorna.

”Har inte nått toppen av Alla har en relation till David Hasselhoff – vare sig det är från hans storhetstid i serierna ”Knight rider” och ”Baywatch” eller från de senaste årens skriverier om hans privatliv. I dag är ”The Hoff” en kultfigur som är känd för att vara känd. Nu ger han sig in i den svenska tv-branschen med programmet ”Hasselhoff – en svensk talkshow” i TV 3. Wkd iklädde sig rollerna som ”good cop” och ”bad cop” och frågade ut honom. EMMA BJÖRKMAN OCH KAROLINA SKOGLUND

Vi härmar dig och startar med samma fråga som du gör i din talkshow: Så berätta, varför är du känd? – För att ni inte kan bli av med mig, jag kommer tillbaka. Bortsett från det är jag känd från en tv-serie som hette ”Knight rider” och en tv-serie som hette ”Baywatch”. Hade David Hasselhoff på toppen av sin karriär tackat ja till jobbet som programledare för en svensk pratshow? – Jag har inte nått toppen av min karriär ännu. Höjdpunkten hittills var när jag sjöng för en miljon människor på Berlinmuren på nyårsafton 1989. National Geographic ska göra ett program om mig där de ska reda ut vad jag gjorde bakom muren. Folk har drivit med mig och hävdat att jag sagt att jag varit delaktig i murens fall – men det har jag aldrig sagt, det är skitsnack. Vad som däremot är sant är att jag var på andra sidan muren och kände folk där. Det har varit höjdpunkten hittills och om jag hade fått frågan om att leda en svensk pratshow då hade jag tackat ja, varför inte?

DAVID HASSELHOFF

Ålder. 61 år. Bor. I Los Angeles, USA. Familj. Flickvännen Hayley Roberts, 32. Två döttrar, 23 och 21 år från tidigare förhållande. Gör. Skådespelare. Aktuell. Med kommande programmet ”Hasselhoff – en svensk talkshow”.

Vilka svenska kändisar känner du till? – Jag har hört talas om Abba och Ace of Base. Min favoritfilm är ”The girl with the dragon tattoo” och jag gillar även den svenska versionen, som jag såg efter att jag sett den amerikanska. Jag är besatt av tjejen (Noomi Rapace) och killen (Michael Nyqvist). När jag växte upp var Ingmar Bergman stor. Handen på hjärtat, hur mycket lågs det bland skådisarna i ”Baywatch”gänget? – Jag vet inte. Pamela (Anderson) och David (Chokachi) var ett par och Erika (Eleniak) och Billy Warlock var ett par. Det var två andra som också hade ihop det som jag inte kan prata om. Jag är oskyldig, jag var gift då. Hur är du att vara tillsammans med? – Jag är en gentleman. Jag behandlar kvinnor med respekt. Jag tycker bättre om att ha ett förhållande än ett one-nightstand. Det är svårt att vara en kvinnokarl, som ni tror att jag varit, i underhållningsbran-

”HASSELHOFF – EN SVENSK TALKSHOW”

När. Måndag den 24 februari klockan 21 på TV 3. Vem. David Hasselhoff leder en talkshow med kända gäster. Hur. ”Jag kommer inte veta vilka som är gäster. Det roliga med programmet kommer att vara att jag frågar gästerna: ’Varför är du berömd?’ Jag kommer att framstå som en idiot och jag har inga problem med det”, säger David Hasselhoff.

schen. Du reser, jobbar hårt och blir trött – det sista du vill göra när du kommer hem är att gå ut och ragga. Om man ser till min historia med kvinnor har jag antingen haft ett förhållande eller varit gift. Bortsett från en period när jag var i 20-årsåldern då jag bara hade kul. Vilket är det dyraste, onödigaste du köpt för pengar? – (tänker länge) Jag vet inte om jag har köpt något onödigt. Men jag vet vad som är det dyraste jag betalat pengar för. Det var min skilsmässa. Den kostade mer pengar än någon kan föreställa sig. Men det var värt det eftersom den gjorde att jag fick tillbaka min integritet och min glädje. Vilken är den största missuppfattningen om dig? – Att jag är en kvinnokarl, i negativ mening. Allt jag gör blir en nyhet. Jag tycker att det löjligt, ibland löjligt kul och ibland riktigt påträngande. Vad kände du när du såg videon av dig


REPORTAGE 07

metro wkd gbg fredag 17 januari 2014

WENN.COM

ANDRA EXEMPEL

Gårdagens stjärnor i svensk tv Chevy Chase i ”Hjälp!”

Som inoljad Mitch Buchannon i ”Baywatch”. UNITED ARCHIVES GMBH/ALAMY

Komikern och skådespelaren Chevy Chase, 70, har varit med i kulthumorprogrammet ”Saturday night live”, kallats för den roligaste mannen i USA av New York Magazine och nådde höjdpunkten i sin karriär i slutet av 80-talet med komedifilmer som ”Ett päron till farsa!”. Två decennier senare ställde han upp i säsong tre av komediserien ”Hjälp!” på TV 4 där han spelade rollen som utrikeskorrespondenten Dan Carter. Serien kom inte tillbaka för en fjärde säsong.

Richard ”Jaws” Kiel

Spelade antagonisten med ståltänder i Bondrullarna ”Älskade spion” 1977 och ”Moonraker” 1979. Att Richard Kiel, 74, fortfarande refereras till som ”Jaws” vittnar om vad som varit den största framgången i hans karriär. 2007 åkte han och Verne ”Mini-me” Troyer runt i Sverige för Kanal 5-programmet ”Welcome to Sweden”. De testade allt från midsommarafton till Finlandskryssning. Programmet sändes i en säsong.

Verne ”Mini-me” Troyer

Som ”nutida” riddare i ”Knight rider” med bilkompisen KITT.

Fick också ett James Bond-relaterat genombrott i spionparodierna ”Austin Powers: the spy who shagged me” från 1999 och ”Austin Powers in Goldmember” från 2002. Där spelade Verne Troyer, 45, Dr Evils ondskefulla klon Mini-me. Förutom de två filmerna har han dykt upp i små biroller i andra produktioner. Om han hoppats på ett svenskt genombrott med ”Welcome to Sweden” hoppades han förgäves.

NÄR DU BEHÖVER NYTT JOBB. SNABBT. metrojobb.se

min karriär”

GUSTAV HUGOSSON

som din dotter filmade 2007 där du är full och äter hamburgare? – Jag kände tacksamhet gentemot min dotter. Hon älskar mig tillräckligt mycket för att säga ”pappa, du skrämmer mig”. Jag kände mig förråd av media och alla som såg till att videon hamnade i tv och som försökte köpa den. Jag vet var filmen kom ifrån och det var inte ifrån henne. Det faktum att ni fortfarande pratar om det tycker jag är påträngande och det har absolut ingenting att göra med vem jag är. Det är en privat film som spelades in av en person som älskar mig. Om någon hade sagt till Michael Jackson och älskat honom tillräckligt mycket för att hjälpa honom hade han levt i dag. Det gör jag, jag lever. Vilka drömmar har du kvar som du vill uppfylla? – Jag tror att min största dröm är att aldrig få frågan om videon igen. Den är avskyvärd och har inget att göra med min svenska pratshow. Min dröm är att världen en dag kommer att vakna upp och sluta exploatera människor för pengar.

o o Z n o r r o M RIX 6 -10 arko, vardagar 0 Adam, Brita & M Lyssna på

David Hasselhoff, 61, dementerar att han skulle vara en kvinnokarl.

105,9

Göteborg!

Du kan även lyssna på 92,9 Kungsbacka, via appen eller på rixfm.se


08 KROG

metro wkd gbg fredag 17 januari 2014

FOTO: CHRISTINA BLOM

HAJPAD

FOTO: CHRISTINA BLOM

Äpple- och lagerbladssorbet med söta kantareller.

Som att slicka på en diamant

MISSA INTE

Råstekt hummer med smör och isade lingon.

UNDVIK

Att dricka alltför mycket vin; det finns även en utmärkt cocktailbar att avsluta i.

PRIS

Avsmakningsmeny: 745–1 095 kronor. Vinmenyer: 585–1 195 kronor.

Lyxrestaurangen Linnéa Art växlar upp när andra lägger ner. Och bjuder på den godaste rätt recensenten någonsin ätit i Göteborg.

ÖPPET

Ons–lör 18–23. FOTO: CHRISTINA BLOM

Råstekt hummer med brynt smörcreme och isade lingon. FOTO: CHRISTINA BLOM

Frasig svål, krämig kräfta och sotad potatis.

Metro besökte Linnéa Art redan i april förra året, då med fokus på Linnéa Arts bistro.

a dr v.

Skåneg.

L

innéa Art har blivit den mest omtalade restaurangen i stan. En kritikerfavorit och vad som i folkmun benämns som ”en snackis”. Tidningar, tv och radio uppmärksammar restaurangen. En hajp har tagit sin början. Och när andra lyxrestauranger lägger ner eller växlar ner så växlar Linnéa Arts motor Edin Dzemat upp. Han och José från Hoze Restaurant bär nu Göteborg på sina axlar. Jag kunde inte vara gladare över detta. Jag känner mig i det närmaste som gastronomisk gudfar till bägge dessa restauranger. Och det var inte länge sedan Metro besökte Linnéa Art, i april förra året närmare bestämt, då med fokus på Linnéa Arts bistro. Nu skärskådar vi hajpen – deras fine dining. Jag och Kristina slår oss ner och resan börjar med frasig svål och ostron med sotad lök. Den naturliga champagnen, sockrad minimalt, från André Jacquart är perfekt mot ostronet. Det är som att slicka på en nyslipad diamant – det blixtrar till i munnen

LINNÉA ART

11111 LINNÉA ART

Södra vägen 32. Största smakupplevelserna just nu.

och du är i fullt utväxlad synk med nästa rätt: en röding med morot och pepparrot. Som ett sista litet välkomnande kommer en ankleverkorv med persiljerot och aroniabär. Aroniabär är den lilla stjärnan här som lite divaaktigt sprätter runt på den krämiga korven. Sensuellt och balanserat. Edin har praktiserat på den danska ikonrestaurangen Noma. Och är det någonting Edin tagit med sig från Noma, förutom ett par granskott, är det Renés superkraft att inspirera och skapa ett väl fungerande köks- och restaurangteam. Alla medarbetare på Linnéa är självlysande. Däri ligger mycket av Linnéas storhet. Middagen går vidare med bakad blomkål med iransk kaviar och märg. Och det är som om Daniel Berlin och Fergus Henderson åkt på smekmånad tillsammans – de naturliga smakerna lyfts av märgen och karusellen fortsätter med råstekt hummer med smör och isade lingon. Här måste vi stanna upp. Det är den godaste rätten jag

någonsin smakat på en restaurang i Göteborg. Det är en vågad kombination. Lika unik som briljant. Jag spår den att ta över som paradrätt efter den tidigare ikoniska kalven med bakad äggula, löjrom, dill och kavring.

D

esserterna är mycket trevliga, särskilt inslag som sorbet, bär och mannagryn, men jag är ingen efterrättsperson. Vinerna är av mycket klassiskt snitt, champagnen undantagen, och är skräddarsydda till rätterna. Här skulle jag gärna se ett alternativt. Till exempel som på Frantzén, där ett avantgarde-paket finns att tillgå bredvid ett mer klassiskt. Avantgarde då bestående av naturviner. Med detta komplement skulle jag påstå att Linnéa Art inte bara är nära sin första stjärna, utan snarare ett par sådana.

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

SUSHI 11111 HOZE

Stigbergsliden 17. Utmärkt neojapansk restaurang.

FINE DINING 11111 UPPER HOUSE

Mässans gata 24. Fine dining med höga ambitioner.

FUSION 11111 VRÅ

Drottningtorget. Frida Ronge tar med dig på en modern gastronomisk resa.

SVENSKT 1111 GARDEN CAFÉ

Knipplekullen 8–10. En gastronomisk symfoni i välmående.

MEDELHAVET 1111 PUTA MADRE

Magasinsgatan 3. Ett underjordiskt Mexiko.

ASIAT 1111 DUBBEL DUBBEL

Kastellgatan 14. Fest, bus och dim sum.


hur less är du på den frågan? Ta hjälp av våra vikarierande studie- och yrkesvägledare så har du ett bra svar nästa gång. Gör deras test och låt dem guida dig i valet av gymnasieutbildning. Se vad du ska bli på Allastudier.se/vadskadublida

alexande

r herman ss

johanna simfors

LISA TELLBE

fsson r” gusta e l u a m E ER ”TH aLEXAND

11 000 kr Du kan Tävla också! vinn en baotian City värde ca. .nu och ett presentkort värde 800 kr från kopenscooter

on


10 BIO

metro wkd gbg fredag 17 januari 2014

TER ROR ISM

NORDISK FILM

Slarvigt jobb

11 KÄRLEK DELUXE

UIP

Jack Ryan går Kenneth Branagh står för regin när Tom Clancys v. Men kanske från bok till film. Han spelar även skurken själ ver Elin Larsson. borde han ha lagt mer av sin energi på regin, skri

Komedi. Moa Gammels chic-lit-författare säljer som smör i solsken men vill även få kritikernas kärlek. En kreddigare kollega börjar coacha henne. Mestadels klumpigt försök att driva med kultursnobberi. Hyfsad skådisdebut av Martin Stenmarck dock. C-GK

NORDISK FILM

1111 BAMSE OCH TJUVSTADEN

Familj. Skalmans födelssedagskalas får skjutas upp när Farmor plötsligt försvinner. Bamse tar klivet till bioduken och resultatet är ett färgglatt och rätt snällt äventyr med fina röstinsatser av bl a Peter Haber och Magnus Härenstam. C-GK

Chris Pine spelar den krigsskadade Jack Ryan som är terroristerna på spåret. UIP

11 JACK RYAN: SHADOW RECRUIT

Actionthriller. Tvära kast mellan superb action och slarviga logiska luckor gör att ”Jack Ryan: Shadow recruit” aldrig riktigt lyfter.

T

NICK POULIS

idsmässigt ligger en film-reboot av succéförfattaren Tom Clancys mest populära romanfigur inte fel till. Bond, Bourne och Hunt är på semester, och de som törstar efter hederlig spionthrillerspänning snarare än actionfest à la ”The expendables” kan möjligen hitta ett alternativ i ”Jack Ryan: Shadow recruit”. Kenneth Branagh (regi) plockar väl valda nyckeldetaljer från Jack Ryans universum, men tar annars inte någon större hänsyn till tidigare filmatiseringar (eller böcker). Det är rätt beslut, filmen skulle ha svårt att fungera som samtidsskildring annars. Och man har uppenbarligen ansträngt sig för att göra den till en relevant sådan. Avstamp tas i WTC-attackerna, ”the war on terror” och en supermakt som inte längre framstår som osårbar. Tio fiktiva år senare har en krigsskadad Jack Ryan (Chris Pine) rekryterats av CIA-mannen Harper (Kevin Costner) för att spana efter terroristfinansierande verksamhet på Wall Street. På besök

SNABBVISIT

Dansare. Det var länge sedan dansaren Mikhail Baryshnikov syntes i en film. Här slarvas han dessvärre bort i en anonym roll som rysk toppminister.

hos en storkund i Moskva förstår Ryan att en avancerad terrorplan har satts i verket. Branagh väver snyggt in en personlig dimension till de politiska drivkrafter som motiverar filmens skurk Cherevin (spelad av Branagh själv). Han borde ha fokuserat på regin i stället. Genomarbetade, obehagligt närgånget filmade actionsekvenser varvas med en handling som känns som om den snabbspolas framåt i tid. CIA spårar terrorister så effektivt att man tvivlar på att någon alls skulle kunna utgöra ett hot mot USA. En del av nyanserna kan ha försvunnit i klipprummet. Det gäller dessvärre inte de redovisande scener där ryssarnas ondskefulla avsikter om att punktera USA:s ekonomi sammanfattas. Till och med efter det att Kevin Costner bett Ryan att förklara terroristernas agenda för honom (och oss i publiken) ”like I’m an idiot” framstår den ELIN LARSSON, som långsökt.

En liten bit Känns sommaren långt bort? På Beach Center i Kviberg kan du känna varm sand mellan tårna året om. Spela beachvolley bland palmer, solljus, restaurang och beachbarer.

D Greklan borg. i Göte

Mest Grekland för minst peng.

1111 IN A WORLD

FILMRECESENT

BIOPROGRAM FREDAG 17 JANUARI 2014 Kungälv. 0303-10381 www.trappanbio.se

Återträffen......................................18.15 Bamse och tjuvstaden ...................17.30 Ilo Ilo ..............................................18.30 Kärlek deluxe .................................19.00 Philomena ......................................18.45 Hundraåringen ...............................21.00 Blå är den varmaste färgen...........20.00 Dagarnas skum..............................20.30 De dansande andarnas skog.........20.45 Bamse och tjuvstaden ...................17.00 Kärlek deluxe .................................19.00 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Hundraåringen 85:-........................16.45 Guldbagge-helg! Se de nominerade! Kärlek Deluxe 85:- .........................19.00 Kassan öppnar kl 12.30 www.biovagen.se Fredagsmatiné: Monica Z ................13.30

Passa på att åka med Beachbussen in till Avenyn. Bussen åker från Beach Center varje fredag och lördag kl. 22.30.

Återträffen..................................... 16.00

Ring och boka redan idag! 031-47 52 82

In a World Premiär! .........................18.30 Känn ingen sorg End idag & lör! .....20.30

www.beachcenter.se

UIP

Skanstorget 1 Tel 711 43 44

www.capitolgbg.se

Gloria ..............................................16.15

Öppet alla dagar: Mån-fre från 17.00, lör och sön från 13.00. Ej bordsbokning fre–sön • Välkommen önskar Stefanos med personal! Olivedalsgatan 17 • 031-12 88 05 • www.lillatavernan.se

Kungsbacka • Biljetter: sf.se

Sune på bilsemester .................... 15.45 Bamse och Tjuvstaden ..................16.30 12 Years a Slave.............................17.30 Kärlek deluxe ...............................18.00 Hundraåringen Textad ...................18.15 The Wolf of Wall Street.................20.15 Hobbit Smaugs ödemark 2D............. 20.30 Jack Ryan: Shadow Recruit .........20.45

Bluebird..........................................18.30 Last Stop Fruitvale Station ............18.30 Monica Z ........................................20.15 Återträffen......................................20.15 BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann ....................19.00

Komedi. Ljuvlig, nördig och väldigt rolig indiepärla där en röstcoach (Lake Bell, som även står för regi och manus), dotter till en av Hollywoods mest anlitade trailerröster, kämpar för att göra karriär i en svårt mansdominerad bransch. Se! EL


BIOPROGRAM

Vi visar Guldbaggenominerade: Hotell • Hundraåringen Känn ingen sorg Mig äger ingen • Monica Z Återträffen • 12 Years a Slave

17 – 23 JANUARI De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.

PREMIÄR! Tillträde till lounge/bar 1 tim innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år.

Hundraåringen

Skånegatan 16. Kassan öppnar 11.00, lö-sö 10.00

Guldbaggenominerad! Fre-on 18.00 Lö-sö äv 15.00

12 Years a Slave

Drama av Steve Mcqueen med Chiwetel Ejiofor

Guldbaggenominerad!

Fre+sö-to 17.30, 21.20 Lö 17.30, 20.30, 23.30 (15 år)

The Wolf of Wall Bamse och Street (15 år) Tjuvstaden PREMIÄR!

Jack Ryan: Shadow Recruit

Plusstolar!

Action av Kenneth Branagh med Chris Pine Speltid: 1 tim 40 min Fre 15.20, 18.30, 21.15 Lö 15.20, 18.30, 21.15, 23.40 Sö+ti 15.20, 18.15, 21.15 Må+on 18.15, 21.15 To 21.15 (11 år)

Känn ingen sorg

Jack Ryan: Shadow Recruit PREMIÄR!

Fre-on 21.15 Lö äv 23.40

Hobbit del 2 – Smaugs ödemark

Anchorman: The Legend Continues Fre-lö+må-to 12.00,

Guldbaggenominerad!

PREMIÄR!

Animerad barnfilm av Christian Ryltenius Speltid: 1 tim 6 min Fre-lö 11.50, 14.00, 15.15 Sö 11.50, 14.00 Må 16.15 Ti-on 11.50, 16.15 To 11.50 (Btill)

Det regnar köttbullar 2: Den stora matkampen - sv tal 3D 12.00

(7 år)

Emil och Ida i Lönneberga

15.00 Lö-sö äv 11.20 (Btill)

Escape Plan

Fre 21.50 Lö 21.20, 23.50 Sö-to 21.20 (15 år)

Gravity 3D Lö 24.00

(11 år)

(Btill) Fre 11.55, 12.05, 13.35 Lösö 11.55, 13.35 Må-to 12.20

Escape Plan (15 år) Fre 21.25, 23.50 Lö 21.25

Walking with

Hobbit del 2

Guldbaggenominerad!

Komedi av Felix Herngren med Robert Gustafsson Speltid: 1 tim 52 min Fre 12.10, 12.30, 14.50, 17.40, 17.50, 18.00, 20.40, 21.45 Lö 12.10, 12.30, 14.50, 17.40, 17.50, 18.00, 20.40, 20.45, 23.30, 23.50 Sö 12.10, 12.30, 14.50, 17.40, 17.50, 18.00, 20.40, 20.45 Må+to 11.45, 14.20, 17.30, 17.40, 20.45, 21.10 Ti 11.45, 14.20, 17.30, 17.40, 17.50, 20.45, 21.10 On 11.45, 14.20, 17.40, 20.45, 21.10 (11 år) Svensktextad: 13.10

PREMIÄR!

Paranormal Activity – The Marked Ones

Fre 19.50, 22.00 Lö 19.50, Kungstorget. 24.00 Sö-to 21.30 (15 år) Kassan öppnar 11.00

Philomena 15.50, 18.15

(Btill)

Sune på bilsemester

12 Years a Slave

Guldbaggenominerad!

Fre 12.30, 14.30, 18.00, Fre 11.45, 16.00, 18.10, 20.15, 23.10 Lö 14.30, 18.40 Lö 11.30, 11.45, 18.00, 21.50 Sö 14.30, 16.00, 17.50, 18.10 Sö 18.00 Må-ti+to 12.30, 11.30, 11.45, 15.15, 17.50, 15.20, 18.15, 20.15 18.10 Må-to 11.45, 13.00, On 15.20, 18.15, 20.50 15.30, 18.10 (Btill) To 12.30, 15.20, 18.15, 20.15 (15 år)

The Hunger Games: Catching Fire

GOLDEN GLOBE VINNARE B STA SK DESPELARE LEONARDO DiCAPRIO Å

(KOMEDI ELLER MUSIKAL)

”SCORSESE HAR GJORT DET IGEN” EXPRESSEN

”KRAFT, INTENSITET OCH VISUELL VIRTUOSITET”

”EXPLOSIVT MOVIEZINE

Komedi av Martin Scorsese med Leonardo DiCaprio Speltid: 3 tim Fre 14.00, 17.35, 19.10, 21.15, 22.45 Lö 14.00, 17.35, 20.50, 21.15 Sö+ti-to 14.15, 17.40, 20.10, 20.20 Må 14.15, 17.40, 20.20

Walking with Dinosaurs - sv tal 3D Fre-sö 12.10 Må-to 12.00

Knattebio: Lö-sö 12.05 (Btill)

Återträffen

Guldbaggenominerad!

Sö 14.15, 17.35, 20.40 Må-to 14.05, 17.25, 20.45 (11 år)

Hundraåringen

Guldbaggenominerad!

Fre 12.30, 15.00, 15.45, 18.30, 19.45, 21.05, 22.20, 23.05, 23.35 Lö 12.30, 15.00, 15.45, 18.30, 19.30, 19.45, 21.05, 22.20 Sö 13.00, 15.40, 15.50, 18.10, 20.50, 21.05 Må 13.10, 15.40, 18.10, 20.30, 20.45 Ti+to 13.10, 15.40, 18.10, 20.45, 20.50 On 15.40, 18.10, 20.45, 20.50 (11 år) Barnvagnsbio: On 12.05

(7 år)

luxelmea d. e d lek gen S e nöj

Dramadokumentär av Anna Odell med Henrik Norlén 12.05, 19.15 Lö äv 14.15 (11 år)

Käicr-lit-drottenninär ändåsimntör men

Last Stop Fruitvale Station

Drama, Michael B Jordan, Octavia Spencer Speltid: 1 tim 25 min Fre-lö 17.10, 19.10 Fre 21.15, 23.40 Lö 21.30 Sö-to 17.00, 19.00, (11 år) 21.20 (15 år) (11 år) Sö-to 21.20

Ch som llt m na har a ker säljer v kritiker . l l e t Tras nes böc värre a ångarna t Hen ågas allt d framg et om at ts s me pla ställ i takt ömmer i ok och ta r. r b e Hon d en viktig ns salong e a skriv finkultur i

IÄ PREM

R!

"Det är omöjligt att inte bli charmad"

”EN LYSANDE ACTION-THRILLER!” ACCESS HOLLYWOOD

EXPRESSEN

SVD

UNDERHÅLLANDE”

The Wolf of Wall Street (15 år)

För info om SF Bios rabattkort se sf.se

®

KULTURNYHETERNA

Guldbaggenominerad!

Var är BusAlfons?

Jack Ryan: Shadow Recruit Anchorman: The Legend Continues PREMIÄR!

Fre-lö 13.45, 20.45 Fre 17.45, 24.00 Sö 15.00, 20.45 Må-to 15.00, 17.50, 20.45 (11 år) Lö-sö 19.15

METRO

Sune på bilsemester

Komedi av Hannes Holm Fre 12.30, 17.35, 20.55 16.50 (11 år) med Morgan Alling Speltid: 1 tim 34 min Lö 12.05, 17.35, 20.55 Sö Monica Z Fre 11.45, 13.50, 16.10, 13.20, 18.30, 20.55 Må Guldbaggenominerad! 18.25 Lö 11.45, 12.45, 13.40, 18.20, 21.10 Ti+to 14.15 (7 år) 15.00, 17.15 Sö 12.00, 13.40, 18.00, 21.10 On 13.00, 15.20, 18.00 Må-to 18.30, 21.10 (Btill) Philomena 13.00, 15.20, 18.00 (Btill) Barnvagnsbio: On 12.10 Fre 12.15, 15.30, 16.55 Svensktextad: Fre 14.40 Lö 12.15, 17.00, 18.30 The Hunger Games: Lö 16.20 Sö+on 15.35 Sö 12.15, 17.00, 17.50 Catching Fire Må-ti+to Må-ti+to 13.00, 15.30, Fre 20.45 Lö 22.00 15.50 17.50 On 13.00, 14.00, Sö-to 21.00 (11 år) 17.50 (Btill)

PREMIÄR!

Hobbit del 2 12.45 (7 år) – Smaugs ödemark - HFR 3D Var är Bus-Alfons? Fre-lö 14.15, 17.35, 21.20

Romantisk komedi, Moa Gammel, Martin Stenmarck Knattebio: (11 år) Speltid: 1 tim 32 min Lö-sö 11.15 (Btill) Fre+sö 15.40, 18.15, 21.00 Hobbit del 2 – Smaugs Lö 15.40, 18.15, 21.00, Victor och Josefine ödemark - HFR 3D 23.20 Må-to 15.40, 18.15, - sv tal 14.20, 17.00, 20.20, (Btill) 21.15 (Btill) Lö-sö 11.00 20.30 (11 år)

Hundraåringen

Mig äger ingen

Hundraåringen Sune på bilsemester Monica Z

Dinosaurs - sv tal

Kärlek deluxe

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

Ä

Emil och Ida i Lönneberga

Dinosaurs - sv tal 3D Drama, Adam Lundgren, – Smaugs ödemark 13.20, 15.30 Josefin Neldén Lö-sö äv 11.10 (7 år) Lö-sö 13.30 Speltid: 1 tim 59 min Må-to 12.00 (11 år) Sö-to 12.00 (11 år) Walking with

Fre 17.10 Lö 17.10, 24.00 14.10, 20.30 Sö-to 18.45 (11 år) Sö 14.10, 20.30

Bamse och Tjuvstaden

Fre-sö 12.00, 13.45, 15.15 Må+on 12.20, 14.10, 15.15, 16.10 Ti+to 12.20, 14.10, 15.15, 16.00 (Btill)

Fre 11.45, 13.15, 14.15, 17.15, 17.45, 20.50, 21.00 Lö 11.45, 13.15, 14.15, 17.00, 17.15, 20.50, 21.00, 22.00 Sö 11.45, 13.15, 14.15, 16.00, 17.00, 20.00, 20.50 Må+on 11.45, 12.30, 13.15, 17.00, 20.40, 20.50 Ti+to 11.45, 12.30, 13.15, 13.45, 17.00, 20.40, 20.50

Kärlek deluxe

Nominerade till Biopublikens pris:

SVT GOMORRON

”SCORSESE ÄR I GAMMALT GOTT SLAG”

"En jättefin film" CICCI RENSTRÖM SUURNA, TV4

TV4 NYHETSMORGON

ja

ck

ry an

fil m

en

.se

SVD

PUBLIKSUCCÉ – BOKA I TID!

Visas pÅ Biopalatset Bergakungen • Facklan

Filmstaden Bergakungen • Biopalatset • saga/alingsÅs trappan/kungälV • Facklan/kungsBacka KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se • Från 15 år

The Wolf of Wall Street

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se

BIOPREMIÄR IDAG! Filmstaden Bergakungen • Bergakungen Vip Biopalatset • Facklan/kungsBacka • saga/alingsÅs

Jack Ryan

KÖP/RESERVERA: sf.se eller mobil.sf.se. FRÅN 11 ÅR


Fredag 17 januari 2014

A N N O N S

pling

Tipsa Pling: e-post: pling@vasttrafik.se

Västtrafik Box 405, 401 26 Göteborg www.vasttrafik.se

Västtrafik: Har du frågor om tider, priser och biljetter eller vill lämna synpunkter på kollektivtrafiken – ring: 0771-41 43 00

Produktion: www.newsroom.se

Din guide till kollektivtrafiken

utflyktstips

Möt konstnär på Röda Sten I morgon gästas Röda Sten konsthall av konstnären Christin Wahlström Eriksson som presenterar sin konstnärliga praktik. Därefter har besökarna möjlighet att delta i en praktisk workshop tillsammans med konstnären, som kommer att mynna ut i en rumslig installation. Christin Wahlström Eriksson arbetar med kopplingar mellan material, möten, erfarenheter och upplevelser. Hon undersöker olika hantverkstraditioner och hur det i vårt moderna samhälle blir allt svårare att bevara kunskapen om dessa. På så vis problematiserar hon den komplexa relationen mellan samtid, historia och identitet. Presentation klockan 13–14 och därefter praktisk workshop klockan 14–16 i loungen, Röda Sten konsthall. På söndag blir det sagoläsning för barn med högläsning ur böcker som handlar om rätten till fri kärlek och att vara den man är. För barn 3–8 år klockan 14–15 på Röda Sten. Fri entré. För mer information se: www.rodasten.com. Hållplats: Vagnhallen Majorna eller Orustgatan.

Håll dig uppdaterad – följ oss på Facebook

Teknik som förändrar samvaron Vi ser inte längre varandra när vi åker kollektivt. Vi ser inte heller ut på landskapet och staden vi åker igenom. Nästan alla sitter med böjd nacke och stirrar ner i sina mobiler med hörlurarna hårt intryckta i öronen. Alla tycks inneslutna i sin egen lilla värld. I stället för att se och kanske växla ett ord med den som sitter bredvid så umgås vi med våra vänner i den virtuella världen. Har vi blivit mindre sociala eller kanske mer sociala? Erica Holm SEBAZTIAN NILSSON, Västra Frölunda – Jag lyssnar på musik och skickar sms eller skriver mejl. Det är bra att till exempel kunna meddela sina lärare om man blir sen.

Bildgåtan

OUSAMA OUEIDAT, Hammarkullen – Jag kollar först på appen när vagnen går, sedan brukar jag lyssna på musik och surfa.

AMANDA LARSSON, Askim – Först kollar jag på Västtrafiks app när bussen går. Ombord på kollektivtrafiken så brukar jag gå in på Facebook. Men om det kommer någon jag känner på bussen, då pratar jag så klart med den personen i stället.

MALIN ROSVALL, Bergsjön – Jag lyssnar på musik via Spotify eller podcast. Under tiden brukar jag kolla Facebook, Twitter eller Instagram. Jag tycker att man är mycket mer social nu för tiden tack vare mobilen.

? ?? ?? ?? ?? ???? ???? ??? ??? ???? ? ????????? ???????? ???? ??????? ?? ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ????? ?? ? ? ? ??? ? ? ? ? ??? ?? ?

?

Tävla om presentkort

Kan du lista ut svaret på veckans bildgåta – skicka lösningen i ett mejl till plingsvar@vasttrafik.se. Det går även bra att skicka vykort till Plings bildgåta, Västtrafik, Box 405, 401 26 Göteborg. Senast onsdag måste vi ha ditt svar. Bland svaren lottar vi ut tre presentkort värda 100 kronor. Rätt svar och vinnarna publiceras nästa fredag.

?

facebook.com/vasttrafik

Vad gör du med din mobil när du åker kollektivt?

En gata: Här är det kanske någon som börjar tänka gamle statsministen Ingvar Carlsson som oväntat blev inslängd i det starkaste politiska rampljuset när Olof Palme blev mördad 1986. Ingvar gillar fotboll och hans favoritlag heter nästan precis som gatan vi söker i veckans bildgåta. Ett par bokstäver är fel men det låter ändå likadant. Fler ledtrådar? Tja, vi befinner oss nära en plats där många av kollektivtrafikens fordon och förare inleder sin arbetsdag.

? ?Grattis! ? ?

?

?

Rätt svar på förra veckans tävling är Körkarlens gata. Västtrafik säger grattis till följande vinnare: Eva Aronsson, Sandbanksvägen 112, Hisings-Backa, Eva Hellgren, Övre Besvärsgatan 9, Göteborg, Gullan Bergkvist, Masthuggsliden 12, Göteborg. Presentkorten skickas per post.

?

?

?

?

?

?

Känner du igen dig?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

? ?

?

20140117_se_weekendgoteborg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you