Page 1

wkd FREDAG 20 DECEMBER 2013

G N I T S R Ä V Den andra sidan av jultomten

per in på julafton. Wkd har grävt fram tomtarna du helst inte släp ILLUSTRATION: MAURICE MECHAN

JulKLAPPSTIPS

FRÅN GÖTEBORGSOPERAN

TILL DEN SOM HAR ALLT

TILL DEN NYFIKNA

Ge bort ett presentkort på valfritt belopp – din gåva blir en upplevelse i både salong, restaurang och Operashop.

Ge bort ett medlemsskap i vår kundklubb DEMO.

Biljetter och GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00 www.opera.se

Läs mer om våra julklappserbjudanden på opera.se


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

Den elaka 1 jultomten TERRY ZWIGOFF/WENN.COM

ror som delar Jultomten är som bekant världens snällaste farb r kan också ut klappar och … eller stopp i snöbacken. Tomtefa e tomtarna. vara ett praktsvin. Wkd gräver fram de styggast Vilken är den kändaste, onda, Jultomten i populärkulturen? Billy Bob Thorntons sorgliga karaktär i den svarta komedin ”Bad santa” (2003) har blivit en modern arketyp för den elaka tomten. I filmens prolog sitter Thorntons karaktär i tomtedräkt vid en bardisk. Han har en cigg i handen och några whiskeyshots framför sig. Han vänder sig mot kameran och säger trött: ”Jag har varit med om en del skit i mitt liv men inget har någonsin sugit mer röv än det här. Om jag hade vetat att jag skulle behöva utstå en massa skrikande brats som pissar i mitt knä 30 dagar om året så hade jag tagit livet av mig för länge sen.” Finns det andra exempel på elaka tomtar? Någonsin funderat på hur texten i ”Santa claus is coming to town” går? Well, här kommer en väckarklocka av guds nåde: ”Det är bäst att du håller utkik. Det är bäst att du inte gråter. Det är bäst att du inte tjurar, för snart kommer jultomten till stan. Han ser dig när du sover, han vet när du är vaken. Han vet om du varit dum el-

Billy Bob Thorntons gestaltning av den onda tomten i ”Bad santa” är en modern klassiker.

”Bad santa”.

ler snäll. Så för guds skull, var snäll.” Det är samma sak med verserna i den låten som det är med cigaretter – hade de dykt upp i dag så hade de blivit bannlysta. Är det här ett par undantag från den i övrigt alltjämt goda tomten, eller finns det andra exempel? Under 1900-talet så växte det fram en universell bild av tomten som en grundmurat vänlig besökare på julen. Men så har det inte alltid sett ut. Förr hade flera av våra grannländer egna, läskiga, varianter av tomten. Finnarna fick till exempel påhälsning av en gudsförnekande julget som enligt skrönan åt upp alla som inte skötte sig. Och på Island ryktades det om att det barn som inte fick ett nytt klädesplagg på julen skulle tillfångatas och ätas upp av en monsterliknande julkatt. JOHAN KELLMAN LARSSON TIDERNAS BÄSTA JULFILMER, SID 04–05.

FEM EXEMPEL

Mer än mys och klappar Fler ouppfostrade jultomtar

”Tomten är far till alla barnen”

”Dö för helvete tomtejävel” har blivit ett klassiskt svenskt filmcitat. Peter Habers rollfigur ger i filmen den stupfulla jultomten rejält med spö.

”Rare exports”

”Glöm allt du vet om tomten”. Så lyder taglinen för den finska julthrillern ”Rare exports” (2010) där tomten visar sig vara ett monster med röd luva.

Tomten – en kommunist!

Cornelis Vreeswijk skrev en skakande visa med titeln ”Tomten är faktiskt död”. Nu har Henrik Dorsin gett den politiska satiren en vitamininjektion med ”Tomten är en kommunist!”

Klapparna till 2 1 200 KRONOR RIVER ISLAND

299 KRONOR DIOR

tjejen eller syrran 499 KRONOR CHANEL

3 200 KRONOR OLIVIA VON HALLE

Miley Cyrus twerkar stygg tomte

När Cyrus gigade i New York var hon klädd i en tvådelad juldräkt, vita cowboyskor och snöbollsörhängen. Om hon hade spritdrickande tomtar på scen? Japp.

550 KRONOR BYREDO

”Silent night, deadly night” (1984)

Den här filmen är en av de mest kända mad-slasher-filmerna från 1980-talet. Mördaren är en superomysig tomte med yxa som stryper folk med julgransbelysning.

TRENDIG KAPPA OCH DOFTLJUS

Är du som jag ute i sista sekund med julklappsshoppingen? Lugn! Här är en komplett lista till varje tjejs hjärta! Den rosa oversizeade kappan har setts på visningarna den här säsongen. Något du inte kan misslyckas med är ett doftljus, 2 200 KRONOR gärna signerat Byredo eller varMARTIN LÖF för inte överraska med det perfekta brunpudret som passar alla från Chanel. FLER SHOPPINGTIPS OCH Eller lys upp stämningen med den BLOGGAR PÅ METROMODE.SE en lampan från Martin Löf.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

WENN.COM

Haze läckte skiva

3

Angel Haze valde tidigare i veckan att läcka sitt eget album via Soundcloud. Bakgrunden är ett bråk med hennes skivbolag om när skivan ”Dirty gold” ska släppas. Metoden lyckades – skivbolaget har nu gått med på att släppa skivan den 30 december i stället för i mars nästa år. TT

Nytt soloalbum nästa år från Pharrell 4

Pharrell Williams släpper ett nytt soloalbum nästa år. Den 40-årige artisten och producenten har skrivit kontrakt med skivbolaget Columbia, uppger brittiska The Guardian. Senast Pharrell Williams släppte ett soloalbum var 2006 då han kom med ”In my mind”. Han har haft haft enorma framgångar i år i och med att han medverkar på två av 2013:s största låtar

JORDAN STRAUSS/AP

”Get lucky” med Daft Punk och ”Blurred lines” med Robin Thicke. Han har även varit producent åt bland andra Beyoncé, Jay Z och Miley Cyrus. I början av 2014 kan Pharrell Williams belönas för sina framgångar. Den 26 januari går Grammygalan av stapeln där han är nominerad i sju kategorier, bland annat för bästa producent. EMMA BJÖRKMAN

”DET HÄR MED ATT RIKTA SIN FRUSTATION MOT RÄTT MÅL... JAG ÄR INGEN FUCKING SLAGPÅSE.”

VILHELM STOKSTAD/TT

LILLA NAMO, 25, LÄXAR UPP KEN RING, 34, PÅ TWITTER. I ETT INLÄGG PÅ FACEBOOK ATTACKERADE HAN HENNE FÖR ATT HON NOMINERATS TILL P 3 GULD OCH GRAMMISGALAN MEN INTE HAN.

”JAG HADE EN KOPIÖS MÄNGD ANALPLUGGAR.”

Att ha en egen källa, det är frihet. Att ha ett eget öl, det är kärlek. Åbro Bryggeri är Sveriges äldsta familjebryggeri och ölet är bryggt enbart på malt, humle, jäst och det rena klara vattnet från Åbro källa. Så har vi gjort sedan 1856 och så kommer vi alltid att göra. Konsumentpris Systembolaget 50 cl burk: 10:90 + pant. www.abro.se

5

FRISPRÅKIGA JENNIFER LAWRENCE, 23, TILL CONAN O’BRIEN. TYDLIGEN HADE HON FÅTT SEXLEKSAKERNA AV NÅGON SOM ETT SKÄMT.

Jennifer Lawrence gästade Conan O’Brien med en historia.

ÅBRO ORIGINAL 5,2 I NY DESIGN

Lilla Namo ger Ken Ring svar på tal.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Tf ansvarig utgivare Mona Johansson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

Alkohol kan skada din hälsa.


04 REPORTAGE

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

Julfilmerna du inte Julen är synonym med traditioner. Även när de kommer till film. Wkd listar de tio bästa julfilmerna och bjuder på gamla klassiker och några överraskningar. EMMA BJÖRKMAN

UNITED ARCHIVES GMBH/ALAMY

”FANNY OCH ALEXANDER”

Får Norén att framstå som ett lyckopiller

1

1982. Om ditt julfirande slutar med ett familjedrama som får Norén att framstå som ett lyckopiller kan du trösta dig med att sannolikheten är väldigt liten att det kommer få samma nattsvarta final som i ”Fanny och Alexander”. ”Dämonregissören” Ingmar Bergman ger en levande och stämningsfull skildring av ett högborgerligt firande i en paradvåning i Uppsala tidigt 1900-tal. Hemmet dignar av pynt och godsaker, tjänstefolket går med i ringdansen och stämningen är uppsluppen – tills Fanny (Pernilla Allwin) och Alexanders (Bertil Guve) far dör i hjärtinfarkt och deras fridfulla tillvaro ställs på ända. Den tre timmar långa klassikern vann fyra Oscars, bland annat i kategorin Bästa utländska film och tre Guldbaggar – något som gör den given som nummer ett på listan.

”LIVET ÄR UNDERBART”

”BAD SANTA”

Tomten rånar varuhus

2

2003. Jultomten – godhjärtad, tålmodig och barnkär? Inte i ”Bad santa” direkt. Billy Bob Thorntons rollfigur Willie är en alkoholiserad, kriminell sexmissbrukare med kort stubin som tar jobb som varuhustomte. Hans mål är inte att sprida glädje till önskningssugna barn utan att fylla sin plånbok med pengar. På julafton har han och hans kompanjon nämligen för vana att råna varuhusets kassaskåp. Men det här året blir han ofrivilligt bekant med en mobbad pojke och inget blir som det brukar. Lättsmält höhöhö-underhållning som får kvalitetsstämpel av att bröderna Coen (”The big Lebowski”, ”Fargo” och ”No country for old men”) är exekutive producenter.

Oscarsnominerad julsaga

3

1946. Femfaldigt Oscarsnominerad klassiker som är given på listan över de bästa julfilmerna. Berättar den hjärtevärmande sagan om George Baileys (James Stewart) tillvaro i New York. Han är en deppig man som gett upp sina egna drömmar genom livet för att hjälpa andra. En kväll bestämmer han sig för att begå självmord men hans öde byter riktning när en ängel uppenbarar sig för honom. Ängeln visar hur tillvaron skulle ha sett ut om George Bailey aldrig hade blivit född.

”MONTY PYTHONS LIFE OF BRIAN – ETT HERRANS LIV”

4

1979. Här finns inga tomtar, granar eller snö. Julkopplingen i humorgänget Monty Pythons komiska pärla är religiös. Huvudkaraktären Brian (Graham Chapman) föds i samma veva som – och i stallet bredvid – Jesus. Se de klassiska sketcherna som när Pontius Pilatus berättar om sin vän Biggus Dickus eller när de korsfästa sjunger ”Always look on the bright side of life” som uppladdning inför Monty Pythons återförening i sommar.

”TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN”

5

1999. Kjell Sundvall (”Jägarna” och ”Grabben i graven bredvid”) har med svart humor tolkat svensk jul med en tvist. Sara (spelad av Katarina Ewerlöf som fick en Guldbagge för sin rollprestation) bjuder in sin samling av ex-makar att fira jul med henne och nya sambon Janne (Peter Haber). Under den blöta festen avslöjar Janne att han steriliserat sig – och Sara berättar att hon är gravid. Även bland andra Dan Ekborg, Anders Ekborg och Jessica Zandén har roller.


”LOVE ACTUALLY”

PRESENTERAR

DEGRADEAD + SOLITUDE

20 dec . TOP FLOOR

CONSTRAIN ADEPT + support: More Than A Thousand

25 dec . kl 20-04 . TOP FLOOR ÖPPET STICKY FINGERS & KLUBB TOTAL´s

JULDAGSFEST

PÅ SCEN: DAPONY BROS & RAEKUM DEXTER Dj´s S.I.A TALEBI, PENO , CLAUS aka FONG + GÄSTER 28 dec . TOP FLOOR -10 ÅR SOM ARTIST

KRISTIAN ANTTILA

31 dec . ÖPPET 22-04 TOP FLOOR ÖPPET Sticky Fingers Kaserntorget 7 Tel.7010017

www.stickyfingers.nu

En liten bit

Lika självklar i tablån som julskinkan

6

2003. Ett lika självklart inslag i jul-tv-tablåerna som skinkan på julbordet. Den brittiska komedin följer flera Londonbor och deras olika liv månaden innan jul. Kärlek i alla dess former står i centrum, till exempel spelar Hugh Grant premiärminister som faller för en av sina anställda. ”Love actually” har lika många juliga inslag som det finns praliner i en aladdinask och är proppad med kända namn som Keira Knightley, Colin Firth, Liam Neeson och Emma Thompson.

7

Mest Grekland för minst peng.

UNITED ARCHIVES GMBH/ALAMY

”DIE HARD”

1988. En film behöver inte vara glittrig som en julgran och varm som tröjan du fått i julklapp av mormor för att kvala in i kategorin julfilm. Den fyrfaldigt Oscarnominerade actionrullen ”Die hard” är hård som knäck men tar avstamp på julafton. Polisen John McClane (Bruce Willis) hälsar på sin fru på hennes jobbs julfest. Den gemytliga stämningen avbryts när ett gäng terrorister intar skyskrapan med målet att stjäla en förmögenhet. John McClane tvingas styra upp situationen. Yippee-ki-yay, alla julfirare!

”ETT PÄRON TILL FARSA FIRAR JUL”

D n Grekli Ga o öteb rg.

”NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS”

UNITED ARCHIVES GMBH/ALAMY

Öppet alla dagar: Mån-fre från 17.00, lör och sön från 13.00. Ej bordsbokning fre–sön • Välkommen önskar Stefanos med personal! Olivedalsgatan 17 • 031-12 88 05 • www.lillatavernan.se

Lost Army & United Stage Artist presenterar

22 Februari Scandinavium Göteborg BILJETTER PÅ WWW.UNITEDSTAGE.SE

8

1989. Manusförfattaren John Hughes kan man lita på när det gäller julfilmer – förutom ”Ett päron till farsa firar jul” har han skrivit bland andra ”Ensam hemma” och ”Ensam hemma 2”. Familjen Griswold förbereder sig för julen. Allt pappa Clark (Chevy Chase) önskar sig är lugn och ro. Men tomten har inte hört hans önskan för plötsligt står hans stökiga släkt utanför dörren och ett komiskt kaos utbryter.

WWW.LALEH.SE

Tomten blir kidnappad

9

1993. Att Tim Burton står bakom både manus och karaktärer i den här animerade musikalfilmen kan inte undgå någon. Jack Skellington från Halloween town upptäcker staden Christmas town. Där, till hans förvåning, kastar barn snöbollar i stället för huvuden och ingen är död. Han ser till att jultomten kidnappas för att själv få vara tomte men riskerar samtidigt att ta död på julen för all framtid. Oscarnominerades för sina visuella effekter.

”GRINCHEN – JULEN ÄR STULEN”

Julhatare som lockat miljoner

10

2000. Gummiansiktet Jim Carrey tog på sig en snorgrön latexmask för att spela Grinchen, en varelse som blir så provocerad av grannbyns julfix att han helt sonika gå dit och stjäl allt som har med julen att göra. Men en liten flicka (Taylor Momsen) bestämmer sig för att omvända honom. Filmen bygger på Dr Seuss bok med samma titel från 1957. Trots att den handlar om en julhatare fick den biobesökarna att vallfärda till biograferna. Totalt har den spelat in över 2,2 miljarder kronor världen över. På Oscarsgalan vann den pris för bästa makeup.

knakelibrak PRODUKTION

ÄR DU REDO FÖR NÄSTA STEG I KARRIÄREN?

får missa

rs cky Finge SÖPPETti21-03 * HAPPY HOUR 20-22

Sök nytt jobb på www.metrojobb.se

REPORTAGE 05

metro wkd gbg fredag 20 december 2013


06 KROG

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

CHRISTINA BLOM

JULBORD

Julstämning hämtad ur litteraturen

CHRISTINA BLOM

Sillar.

MISSA INTE

Honungsstekta revben.

UNDVIK

Julgodiset.

PRIS

Julbord: 450-675 kronor.

ÖPPET

Mån-fre två sittningar: 11.30 och 18. Lör två sittningar: 14 och 19.

Carl Reinholdtzon Belfrage äter på Västsveriges bästa julbord. På Thörnströms Privata Rum finns råvaror, rätt stämning och kärlek.

CHRISTINA BLOM

Julskinka. CHRISTINA BLOM

Smidigt och helt utan väntan på Thörnströms gående bord.

F

å saker är lika utskällda som det svenska julbordet. Tuffa kockar koketterar och skryter med banderoller och Instagram-poster om ”garanterat julbordsfritt” och ”vi utlovar riktig mat, inte julbord”. Det är alltså bland kockar tufft att inte gilla julbord. Ungefär lika tufft som det är med tatueringar och brännmärken. Därför blev jag extra glad när den enda riktiga mattidningen Lucky Peach publicerade en fin hyllning till den svenska julen i allmänhet och det svenska julbordet i synnerhet. Och blandar man, som den amerikanska tidningen gjorde, in FävikenMagnus och Oaxen-Magnus så blir det naturligtvis bra. Julbord handlar ju naturligtvis om råvaror och kunnande, som mycket annat. Har man inte det eller inte klarar av det är det naturligtvis enklare att bara kokettera och tycka julbord är töntigt. Göteborg kryllar dock naturligtvis också av dåliga julbord med E-nummer-skinka

THÖRNSTRÖM amng

Norra H

mng.

Södra Ha

1111 THÖRNSTRÖMS PRIVATA RUM

Postgatan 2. Ett klassiskt julbord.

och giftkorv, varför jag är så oerhört glad av att uppmärksamma och avslöja var jag och min familj äter julbord varje år: Thörnströms Privata Rum på Postgatan vid Kronhusbodarna. Thörnsströms har Västsveriges absolut bästa klassiska julbord. Det säger jag med höger hand vilandes över min bröstkorgs vänstra sida. Mottagandet är 3-stjärnigt på Postgatan. En personalstyrka i givakt serverar oss varm glögg och genererar en värme och julstämning som man annars endast kan finna i litteraturen. Thörnströms Privata Rum är direkt anpassat för exklusiva sittningar där man trots att man inte på något sätt har hyrt lokalen känner sig utvald i en diskret och privat miljö. Lokalen hyser tre-fyra sällskap åt gången, vilket gör det gående julbordet smidigt och helt utan väntan. Men huvudpersonen är naturligtvis maten. Vi pratar korv, sill, gröt, lutfisk, löjrom, kaviar, ägg, kallskuret, lax i alla dess

Småvarmt.

former, ostar, godis, sidfläsk, kål, varmt och kallt… you name it. Man saknar ingenting; tvärtom blir man positivt överraskad av exklusiva inläggningar av sill, udda varianter på korv och en djup kunskap av gamla julrätter som av någon anledning fallit mellan stolarna i den moderna julgastronomin.

D

et här är helt enkelt julbordet från himlen. Ingenting saknas, men framför allt är den största råvaran kärlek. Kärlek till råvaran. Thörnströms är stolta över sitt julbord. Hur många restauranger, som öppnar en stor spann rödbetssallad på morgonen och lägger fram en färdigskinka på bordet, kan säga det?

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

SUSHI 11111 HOZE

Stigbergsliden 17. Utmärkt neojapansk restaurang.

FINE DINING 11111 UPPER HOUSE

Mässans gata 24. Fine dining med höga ambitioner.

SVENSKT 11111 LINNÉA ART

Södra vägen 32. Modern fine dining av yppersta klass.

FUSION 11111 VRÅ

Drottningtorget. Frida Ronge tar med dig på en modern gastronomisk resa.

MEDELHAVET 1111 PUTA MADRE

Magasinsgatan 3. Ett underjordiskt Mexiko

ASIAT 1111 DUBBEL DUBBEL

Kastellgatan 14. Fest, bus och dim sum.


GATSMART 07

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

MIN OPTIMALA FESTKVÄLL ...

FORTSÄTTER TILL ...

… utspelar sig egentligen i Berlin. Där börjar jag kvällen på Geist im Glas med enchiladas och fantastiska drinkar, eller på Manouche, mitt absoluta favoritställe, som går i fransk 20-talsstil. Där beställer jag in flera karaffer med vin, en massa crèpes och sallad. Efter en stund ställer sig ett jazzband och jammar mitt i lokalen. Om jag går ut i Göteborg börjar jag helst kvällen med Hagabions underbara tortellonis och ett glas rött.

… I Göteborg föredrar jag Pustervik och Truckstop Alaska. På Pustervik missar jag inte när det psykedeliska rockbandet Magna Mater spelar. Dansar gör jag dock helst på Salon Zur wilden Renate i Berlin. Min favoritlåt att dansa till är ”Teardrop” med Massive Attack. Till den kan jag röra mig från min själ.

Aktuellt Gudstjänster och konserter under jul och nyår hittar du på svenskakyrkan.se /goteborg

BJUDBUFFÉ 16.00-19.00 serveras på övervåningen

AW-PRISER i baren t.o.m. 21.00 DJ mellan 22.00-03.00 Storgatan 45, 411 38 Gbg • tel 031-137646 • www.flyingscotsman.se

J ul kl a p p s tips! Svenska Mässan Göteborg BILJET TER & MER INFO Åldersgräns 20 år

www.olochwhiskymassa.se

ÄR DIN HUND NÄSTA SUPERSTJÄRNA? KOM TILL MYDOG OCH TÄVLA I THE NEXT LASSIE.

SVENSKA MÄSSAN 3–6/1. LÄS MER PÅ MYDOG.SE ARRANGERAS AV:

VÄSTRA KENNELKLUBBEN

SAMARBETSPARTNERS:

N Ö J E T K O N S E RT & L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

Inspireras av Dali och Bauer

EBBOTMED LUNDBERG BAND

Angelica Ranåsen, 19, sångerska som snart ska släppa singel på skivbolaget Loud Attic. Jobbar även på konstnärsföreningen Avspänt.

BAKFYLLEÄTER ... … dagen efter är det jättemysigt att återställa sig med en ekologisk hembakad frukost på Café con Linda vid Skanstorget. Annars är det Hagabion som gäller, eller några av mina favoritställen i Berlin. Där kan man gå ut och äta middag klockan fyra på natten om man vill – till exempel på fantastiska Schwarzes Café.

SHOPPAR ... HAR PÅ MIG … … byxdress från Nasty Gal och kimono och väska från Etsy.com. Mina magiska medaljonger har jag fått av min mamma och min pojkvän. Jag inspireras av drömmar och konstnärer som Mucha, Dali och Bauer. Mina favoritepoker är 20-, 60-och 70-tal.

… mina favoritbutiker är Etsy. com, Spanish Moss, Free People och Nasty Gal. Mitt signaturplagg är alla former av skinnoch mockaboots från 70-talet. Mitt första par köpte jag i en secondhandbutik i L.A. Jag hade bara en liten stund på mig att shoppa innan flyget hem gick, men det sade klick direkt. Jag älskar även kimonos och vida byxor. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER

30/4 Göteborg Lorensbergsteatern Biljetter: nojet.se, Biljettkassan 031-708 62 00, lorensbergsteatern.se


08 NÖJE

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

Intensiv jazz på Nefertiti

KIM SVENSSON

Efter att Franska Trions musik spelats upp i TV-dokumentären ”Nordstan” 2011 har bandet blivit närmast legendariskt i Göteborg. I morgon intar de scenen på Nef med ny platta och sin populära julskiva på repertoaren.

AP

Franska Trion har beskrivits som jazzmusikens proffsigaste obs-klass i en recension av Dagens Nyheter. – Det är nog för att musiken är ganska speciell. Jag gör många saker bakvänt, som att hålla pennan i fel hand och knyta skosnörena åt fel håll. Även musiken blir bakvänd på något sätt, säger Matti Ollikainen, som skriver låtarna och också spelar med bandet Hästpojken. Franska Trion består, förutom Matti, av Victor Furbacken och Thommy Larsson. Sedan starten 2002 har bandet gått från att läsa franska dikter och spela orgel på scenen, till att i dag

ÅRET SOM GÅTT

FRANSKA TRION

Var: På Nefertiti. När: I morgon klockan 19. Pris: 180 kronor. Genre: Jazz

beskrivas som ett av de riktigt stora jazzbanden i Sverige. Musiken beskrivs ofta Thommy Larsson (trumslagare) är uppvuxen i Dalsland, Matti Ollikainen i Tornedalen i Norrbotten och Victor Furbacken (basist) i som både rå, känslig och in- Paris, något Matti tror har påverkat musiken positivt. – Det finns en speciell kemi mellan oss som man inte kan förstå sig på. Det är tensiv. Matti Ollikainen ser som kärlek helt enkelt. musiken som en sorts avantgardistisk folkmusik utan RECEPTET riktning som influerats mycket av gammal jazz och blues som han lyssnat på genom åren. För fjärde året i rad intar bandet nu scenen på Nefertiti, lördagen innan julafton, och spelar jullåtar och låtar från den senaste Att sitta och läsa en skivan ”Rim och ramsor”. Rask promenad. Jag äls- Piano. Jag vill sitta god bok och snaska – Publiken får även önska kar att promenera . Jag och spela piano, för på något gott som sig låtar. Det kommer att bli gjorde till och med en att det är helt unUmgås med mina till exempel en bit En perfekt helt fantastiskt hoppas jag. skiva som heter ”Prome- derbart. barn och familjen, choklad. Jag mår fredagkväll, enligt Det kan nog bli något alldenader”. för att man blir glad bra när jag läser en Matti Ollikainen les extra, säger Matti Ollikaiav det. bra bok. nen. OLLE WARNHAMMAR

100 procent fredag

30 %

10 %

Skandalerna

ALL OVER PRESS

50%

ALL OVER PRESS

2013

Här är stjärnorna som spårade ur under

ALL OVER PRESS

Miley Cyrus, 21, artist

Amanda Bynes, 27, skådis

Drog till sig världens uppmärksamhet när hon rev av det ökända uppträdandet på MTV Video Music Awards den 25 augusti. En hudfärgad latexbikini, utmanande twerkdans och sexuella anspelningar blev för mycket för vissa. I musikvideon till ”Wrecking ball” är hon helt naken och gränslar en rivningskula och på MTV European Music Awards chockade hon publiken med att tända en joint.

En gång i tiden var hon känd som en gullig helylletjej i serier som ”The Amada show” och ”Ska du säga!”. I år har medias skriverier om henne handlat om hennes klammerier med rättvisan, bland annat har hon gripits för innehav av marijuana och ska ha kastat ut en bong från sitt fönster. När hon genomgick en psykiatrisk utvärdering och senare skrevs in på rehab höjde ingen på ögonbrynen.

2

2009

10 %

3

ALL OVER PRESS

ALL OVER PRESS

Justin Bieber har gått från snäll till rebell med bland annat avklädda bilder och bordellbesök.

Apor på vift, drogrykten, twerk-danser, Twitter-raseri och förargelseväckande beteende. Här är fem skandaler vi minns från i år. EMMA BJÖRKMAN Justin Bieber, 19, artist

1

I år gick gossebarnet från snäll till rebell. Hans beteende har suddat ut hans tidigare image som gullig tonårsidol. Rubrikerna har gått från att handla om hans musik till hans senaste skandaler.

Under året har popstjärnan klämt ett fan på bröstet, varit flera timmar sen till konserter, attackerat en paparazzifotograf, anklagats för att ha spottat på sin granne, fått sin apa Mally konfiskerad i Tyskland och besökt en bordell i Rio de Janeiro.

Bland annat. Han har även omgetts av drogrykten och tagit alla tillfällen i akt att lägga upp avklädda bilder på sig själv på instagram.

Chris Brown, 24, sångare

4

I år har Chris Brown varit inblandad i bråk vid två tillfällen. I slutet av januari kom rapporter om att han hamnat i dispyt med r’n’b-sångaren Frank Ocean och hans entourage. I slutet av oktober greps Chris Brown misstänkt för att, tillsammans med sin livvakt, ha Justin Biebers apa attackerat en Mally konfiskerades man, men han i Tyskland. släpptes strax därefter.

Reese Witherspoon, 37, skådis

5

När polisen stoppade henne och maken Jim Toth misstänkta för rattfylla i april hjälpte det inte att stjärnan sa: ”Vet du vem jag är?”. Istället greps hon för förargelseväckande beteende och hennes maken greps för rattfylla. Hon dömdes till böter och han till samhällstjänst och ett alkohol-utbildningsprogram. ÅRET SOM GÅTT

METRO I MORGON: CITATEN VI MINNS


FILM 09

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

FOX

MÄSTERVERK

11 WALKING WITH DINOSAURS

Djupt gripande

SF

kidnappas och Verklighetsbaserad historia om en fri man som rs a slave” för en säljs som slav. Wkd:s C-G Karlsson kallar ”12 yeapelarinsatser. stor och episk upplevelse med strålande skådes

Familj. Pedagogisk paleontologi light varvas med slitna Disneyteman i svenskdubbat, 3D-animerat äventyr om en ung dinosauries bekymmer med kärleken och den tuffa tillvaron. Snyggt men spretigt vilket målgruppen möjligen överser med. C-GK

TRIART

111 DAGARNAS SKUM

Dramakomedi. Michel Gondrys filmatisering av Boris Vians bok fullkomligt svämmar över av fantastiska detaljer. Kärlekshistorien mellan Chloë (Audrey Tautou) och Colin (Romain Duris) är däremot hopplöst oengagerande – trots alla dramatiska kast. EL Michael Fassbender som den onda plantageägaren ”Edwin Epps,” Lupita Nyongo som ”Patsey,” och Chiwetel Ejiofor som ”Solomon Northup” i ”12 years a slave”. SF

11111 12 YEARS A SLAVE

Drama. Steve McQueens verklighetsbaserade mästerverk om en slavs öden griper oss utan att bli kletigt sentimentalt.

V

ALL OVER PRESS

i kastas direkt in i en slavs (Chiwetel Ejiofor) helvetiska tillvaro på en sockerplantage i södern. Det skriks om ”niggrer!” och hotas med våld. Och så. En tillbakablick på en helt annan tillvaro. Där slaven vi nyss sett plågad och förnedrad lever i New York som en fri svart man med jobb, hustru och två barn. Men så, vid ett besök i Wasington 1841, kidnappas han, förs till södern och säljs som slav. En 12 år lång mardröm tar sin början. Personen, Solomon Northup, fanns på riktigt. Filmen bygger på hans självbiografi från 1853. Den brittiske regissören Steve McQueen (”Hunger”, ”Shame”) tipsades om boken av sin hustru – och nu surrar Oscarryktena runt hans filmatisering. Solomon hamnar först hos en plantageägare (Benedict Cumberbatch) som är förhållandevis mänsklig, men ändå accepterar systemet och har en sadistisk förman. Det verkliga infernot väntar hos den fanatiskt religiöse och oerhört brutale bommulsodlaren Ed-

ONÖDIG GLANS

Biroll. Lite synd att medproducenten Brad Pitt prompt ska synas i en biroll, dessutom som schyst typ. Inte för att han är dålig, utan för att han är just Stjärnan Brad Pitt. Men kanske krävdes det för att filmen skulle bli gjord. Så okej.

UIP

win Epps (Michael Fassbender – otäckt bra!). Det är naturligtvis en pärs att följa Solomons öden. Men också en stor och episk upplevelse. McQueens två tidigare alster har varit utpräglade konstfilmer med visuell kraft men kylig ton och inslag av effektsökeri. Här är formen och dramaturgin mer konventionell och, om man så vill, hollywoodsk – men samtidigt har jag aldrig tidigare sett en spelfilm som på ett så drabbande och effektivt engagerande vis lyckats gestalta tillvaron som slav. Att vara en människa ägd av andra människor.

11 ANCHORMAN 2

C

hiwetel Ejifor är smärtsamt övertygande i huvudrollen, han får oss att nästan fysiskt känna Northups lidande och sorg, men också att fascineras och inspireras av hans värdighet och vägran att ge upp inför vansinnet. ”12 years a slave” är en djupt gripande film som aldrig någonsin blir kletigt sentimental. C-G KARLSSON, Ett mästerverk.

FILMRECENSENT

Komedi. Den är liiite smartare, stoltserar med massor av stjärnor, men återanvänder i stor utsträckning föregångarens upplägg. Det är för slappt, tycker jag. Men har du längtat efter en likvärdig uppföljare till 2004 års film, då har du en. EL

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

KÄRLEK 1111 BLÅ ÄR DEN VARMASTE FÄRGEN

Cannesvinnare med lager av klass-, och maktkritik och fantastiskt skådespeleri. Sexscenerna är väl explicita. EL

THRILLER 1111 PRISONERS

Tjusigt fotad, oförutsägbar nagelbitare om jakten på två småflickor och deras kidnappare. EL

KOMEDI 1111 VI ÄR BÄST!

Lukas Moodysson vänder sig åter mot publiken med en välspelad och inspirerande komedi om tre punktjejer 1982. C-G K

DRAMA 1111 PHILOMENA

Briljant Judy Dench matchas fint av Steve Coogan i magnifik film efter verkligt fall. Betygsfemman är nära. C-G K

FAMILJ 1111 VICTOR OCH JOSEFINE

Smått underbar, animerad film om förbjuden vänskap mellan en björn och en mus. Spännande, absurt komiskt och gulligt. C-G K

SCI-FITHRILLER 1111 GRAVITY

Mexikanen Alfonso Cuaróns rymdäventyr är en vansinnigt spännande popcornfilm som även berör oss emotionellt. C-G K


10 NÖJE

metro wkd gbg fredag 20 december 2013

PRESSBILD

3 NÖJEN I HELGEN

Lemma önskar oss alla en soulfylld jul Julsoul med Lemma

1

Konsert. Daniel Lemma tar med sig sina musikervänner och sin julrepertoar till Nefertiti i en traditionsenlig, uppskattad och varm jultillställning. Stilfull soulpop med en enorm närvaro utlovas, enligt arrangörerna. I kväll, kl 19.00, 335 kronor, 18-årsgräns.

Internationell julebrygd

2

Scen. För tredje året i rad spelas julföreställningen ”Midvintervaka” på Teater Aftonstjärnan. ”Med saffransdoftande sånger och kanelkryddade låtar kokas en rykande het julebrygd på karibiska, nordiska, grekiska, arabiska och östeuropeiska tongångar.” I morgon, kl 19.00, 270 kr.

Julfest som inte får missas

3

Klubb. Djungeltrumman och Pusterviks stora julfest vore en skam att missa. Bakom skivspelarna: Winona, Feed The Horse, Lokita & Ekolod, Goodlife, Villan, Showdown/Slacker, Sugardaddy, Yaki-Da, Orleans + High Time. Pustervik. I morgon, kl 21.00, 20 år, 120 kr.

Soulartisten Daniel Lemma kommer till Nefertiti med julrepertoar i kväll.

BIOPROGRAM FREDAG 20 DECEMBER 2013 Återträffen......................................18.15 Tålamodets sten Premiär! ..............18.30 Ömheten .........................................18.45 Blå är den varmaste färgen...........20.00 Dagarnas skum Premiär! ...............20.30 De dansande andarnas skog.........20.45

Kassan öppnar kl 12.30 Fredagsmatiné: Philomena .............13.30 GLORIA ...........................................16.00

”ETT STORSLAGET ÄVENTYR” AFTONBLADET

TTER IOBILJE KÖP B LAPP I JULK

Kungsbacka • Biljetter: sf.se

”FULLTRÄFF – IGEN”

Justin Bieber´s Believe ...... 15.00, 17.45 Walking with Dinosaurs 3D Sv tal .15.30 Det regnar köttbullar 2 2D .............15.45 Hobbit Smaugs ödemark HFR 3D ..17.15 Återträffen......................................18.00 Catching Fire..................................20.00 Carrie..............................................20.15 Hobbit Smaugs ödemark 2D............. 20.45 Kungälv. 0303-10381 www.trappanbio.se

EXPRESSEN

”STILIGT, DRAMATISKT OCH UNDERHÅLLANDE” DN

NÖJESGUIDEN GÖTEBORGS-POSTEN

SVT GOMORRON

SVD

#sunepåbilsemester

”EN KÄFTSMÄLL...

MOVIEZINE

En film så kraftfull att den är ostoppbar” ROLLING STONE

”Fruitvale Stations storhet ”Strålande” SvD kan inte beskrivas med ord” JAMIE FOXX ”Ett måste”

Dagarnas Skum Premiär! ...............18.30 Perfect Mothers .............................20.30 Walking with dinosaurs 3D ...........17.00 Hobbit: smaugs ödemark 3D .........19.00 Skanstorget 1 Tel 711 43 44

NEW YORK TIMES

www.capitolgbg.se

Återträffen........................... 16.45, 20.45 Frances Ha .....................................16.45 Walking with dinosaurs 3D ...........17.00 Dagarnas skum..............................18.30 Hobbit: smaugs ödemark 3D .........19.00 Gloria ................................... 18.30, 20.30 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Mig äger ingen 85:- .......................16.45 sf.se • hagabion.se • bioroy.se The Hobbit 2 (3D) 125:- ..................19.00 fregattenbio.se • capitolgbg.se www.biovagen.se

MICHAEL B. JORDAN MELONIE DIAZ

B A S E R A D PÅ V E R K LI G A HÄNDELSER

BIOPREMIÄR 10 JANUARI nonstopentertainment

tre vänner presenterar

I 3D OCH HFR 3D

ETTA PÅ BIOTOPPEN! HFR 3D FILMSTADEN BERGAKUNGEN Fre-må 12.00, 13.00, 15.30, 16.00, 17.00, 20.00, 21.00 On-to 14.00, 17.50, 20.40, 21.00, 21.20

BIOPREMIÄR JULDAGEN

BERGAKUNGEN VIP Fre+må 17.00, 21.00 Lö-sö 13.00, 17.00, 21.00 On-to 21.00 BIOPALATSET Fre-lö 11.40, 15.00, 17.10, 18.00, 18.30, 20.30, 21.20, 21.50

Sö-må 14.00, 17.10, 17.25, 20.30, 20.45 On-to 15.00, 16.50, 18.25, 20.15, 21.45

biopremiär 17 januari

BIOPREMIÄR JULDAGEN!

Visas i 2D på utvalda biografer. Från 11 år

FILMSTADEN BERGAKUNGEN

On-to 11.30, 14.30, 15.00, 17.15, 17.45, 18.15, 18.40, 20.00, 20.30, 21.15 Svensktextad: On-to 12.15

FILMSTADEN BERGAKUNGEN VIP On-to 15.00, 18.00 NYA BIO MÖLLAN On-to 15.00 MÖLNLYCKE BIO On-to 15.00

BIOPALATSET On-to 11.40, 12.00,

14.15, 14.40, 16.45, 17.15, 17.35, 19.35, 19.50, 22.05, 22.25 FACKLAN On-to 15.30, 18.00, 20.30

VISAS ÄVEN PÅ FACKLAN/KUNGSBACKA, TRAPPAN/KUNGÄLV, FREGATTEN/STENUNGSUND, BIO VÅGEN/LERUM OCH SAGA/ALINGSÅS

sf.se eller mobil.sf.se

PREMIÄR ÄVEN PÅ TRAPPAN/KUNGÄLV, FREGATTEN/STENUNGSUND, BIO VÅGEN/LERUM OCH SAGA/ALINGSÅS

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, www.sf.se eller mobil.sf.se • Från 11 år


BIOPROGRAM

20 – 26 DECEMBER Last Vegas Skånegatan 16. K.ö. fre-må+on-to 10.00, JULAFTON STÄNGT!

PREMIÄR!

Tillträde till lounge/bar 1 tim innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år.

Alfons Åberg – Hokus pokus

Hobbit del 2 – Smaugs ödemark - HFR 3D

12 Years a Slave (15 år) Fre-må+on-to 17.45, 20.45

Fre-må 11.40

(Btill)

Anchorman: The Legend Continues

PREMIÄR! (11 år) Fre+sö-må 14.15, 17.30, 20.30 Lö 14.15, 17.30, 20.30, 23.10, 23.15 On-to 14.15, 17.30, 18.00, 20.40

Battle of the Year Fre-må 11.20

(Btill)

Fre-må 18.40, 21.10 Lö äv 24.00 (Btill) Kungstorget. K.ö. fre-må 10.30, on-to Philomena 10.45, JULAFTON STÄNGT! Fre-må 15.15, 17.40 On-to 17.40 (Btill)

12 Years a Slave

Prisoners

PREMIÄR!

Fre-må 21.20

(15 år) Fre 18.35, 21.30, 23.40 Sune på bilsemester Lö 18.35, 21.30 Sö-må 17.50, 21.00 PREMIÄR JULDAGEN! On-to 18.40, 22.00 (15 år) On-to 10.50, 13.10, 13.30, 15.30, 16.00, 18.30, Alfons Åberg 20.45 (Btill) – Hokus pokus

BLI MEDLEM IDAG!

Hobbit del 2 – Smaugs ödemark

Fre 12.50, 16.10, 19.45, 23.15 Lö-må 13.20, 16.40, 20.00 On-to 17.40, 21.00 (11 år)

The Butler (15 år) Drama av Lee Daniels med Forest Whitaker Speltid: 2 tim 12 min Fre-lö 14.10 Sö-må 13.45

Hobbit del 2 – Smaugs The Hunger ödemark - HFR 3D Games: Fre-lö 11.40, 15.00, 17.10, Catching Fire 18.00, 18.30, 20.30, 21.20, 21.50 Sö-må 14.00, 17.10, 17.25, 20.30, 20.45 On-to 15.00, 16.50, 18.25, 20.15, 21.45 (11 år)

Action, Jennifer Lawrence, Fre+må 17.00, 21.00 Liam Hemsworth Lö-sö 13.00, 17.00, 21.00 Speltid: On-to 21.00 2 tim 26 min 17.35, Fre 12.00 Lö-må+on-to Hundraåringen The Counselor r 14.30, Hundraåringen (11 år)våFre o! Lö (Btill) PREMIÄR JULDAGEN!a på 20.40, t23.10 Fre-må 20.10 (15 år) 11.35 t PREMIÄR JULDAGEN! e l s l o 12.30, 15.45, hä On-to 15.00, 18.00 Komedi av Felix chHerngren å Rig The Hunger Games: Anchorman: The te p 18.50, 22.00 om oGustafsson m med Robert K o t s Catching Fire Sö-må 11.40, 14.45, Legend Continues t min or52 Gravity 3D (11 år) Fre+sö-må 14.45, 18.00, Speltid:n1tk tim 20.55 PREMIÄR! On-to Fre-må 19.00 rese11.40, 12.00, 14.15, 17.50, p 20.15, 21.30 Lö 14.45, On-to 21.45 (11 år) Fre 11.30, 17.10, 19.40, On-to 21.15 14.40, 16.45, 17.15, 17.35, 18.00, 20.15, 21.30, 23.00 22.15, 23.45 Lö 11.30, 19.35, 19.50, 22.05, 22.25 Turbo On-to 14.30, 18.10, 20.15, Hobbit del 2 17.10, 19.40, 22.15 21.20 (11 år) Sö-må 11.30, 16.10, 18.40, LasseMajas - sv tal – Smaugs ödemark Fre-må 11.45 (7 år) 21.10 On-to 19.15, Fre+sö-må 13.45, 19.00 detektivbyrå Thor 21.00 (11 år) – Von Broms Lö 13.45, 19.00, 22.30 – The Dark World 3D Walking with On-to 13.45, 16.45, Fre-må 21.15 hemlighet Dagarnas skum Dinosaurs 20.20 (11 år) Lö äv 23.45 (11 år) Fre-lö 13.45, 15.50

Carrie Lö 23.45 (15 år) Det regnar köttbullar 2: Den stora matkampen - sv tal 3D Hobbit del 2 – Smaugs Turbo - sv tal 3D (7 år) Fre-sö 11.30, 12.00, 16.20 ödemark - HFR 3D Fre-må 14.00 On-to 10.40 Må 12.00, 16.20 Fre-må 12.00, 13.00, 15.30, On-to 13.10, 15.30 (7 år) Turbo - sv tal 16.00, 17.00, 20.00, 21.00 (7 år) Det regnar köttbullar On-to 14.00, 17.50, 20.40, Fre-må 14.00 (11 år) 2: Den stora matkam- 21.00, 21.20 Walking with pen - sv tal Hundraåringen Dinosaurs - sv tal 3D Fre-må 11.10, 13.40 (7 år) PREMIÄR JULDAGEN! On-to 11.30, 14.30, 15.00, Emil och Ida i 17.15, 17.45, 18.15, 18.40, Lönneberga 20.00, 20.30, 21.15 (11 år) PREMIÄR JULDAGEN! Svensktextad: On-to 12.15 On-to 11.15, 11.20, 13.00, 13.15, 15.15 (Btill) Justin Biebers Believe

PREMIÄR!

Drama, Audrey Tautou, Romain Duris Speltid: 1 tim 31 min Fre-lö 12.00, 17.00, 19.15 Sö-må 11.35, 16.40, 18.50 On-to 15.25, 19.50 (7 år)

Sö-må 13.00, 15.10 On-to 11.25, 13.25

Mig äger ingen

Fre-må 18.30 On-to 20.10

PREMIÄR!

12 Years a Slave

Solomon Nor thup bor me d sin fru och sina barn i Sar och är välutbildad och har atoga i New York talang för musik. En dag blir han kontak tad av två män som påstår sig jobba för en cirkus och Sol till att ackompanjera deras omon tackar ja cirk Men efter att ha tagit ett glas usnummer på fiol under en kor t period. me d mä nne n vak nar han omtöcknad och bunden och ställs infö r den fasansfulla sanning en: han ska transporteras till södern som slav. Baserad på en sann historia.

Överraska med en julklapp som passar alla!

- sv tal 3D PREMIÄR! (7 år) Familjeäventyr av Barry

Cook, Neil Nightingale (11 år) Speltid: 1 tim 28 min Fre-må 13.00, 15.05 On-to 12.30, 14.40 (7 år)

Det regnar köttbullar Monica Z 2: Den stora matkam- Fre-lö 16.05 Sö-må 15.20 Återträffen Fre-må 11.00, 11.10, 13.20, pen - sv tal On-to 11.40 (7 år) Dramadokumentär PREMIÄR!

15.45, 18.00 On-to 11.00, Fre-lö 11.30, 14.00 13.20, 15.45, 18.15 (7 år) Sö-må 14.00 On-to 11.15 Walking with

av Anna Odell med Henrik Norlén (7 år) Fre 12.10, 14.05, 16.15, Speltid: 1 tim 30 min 18.35, 21.25 Lö 14.05, Fre 14.00, 16.20 Dinosaurs - sv tal Emil och Ida i 16.15, 18.35, 21.25 Lö 11.50, 14.00, PREMIÄR! PREMIÄR! Lönneberga Sö-må 14.05, 16.15, 18.35, 16.20 Escape Plan Fre-må 16.00, 18.30 Fre-må 11.45, 14.15, 16.30 PREMIÄR JULDAGEN! 20.40 On-to 13.05, 16.10, Sö-må 11.50, 13.00, Fre-må 17.50, 20.45 On-to 11.10 (7 år) On-to 12.00, 14.30 (7 år) On-to 11.15, 12.55, 14.10, 17.20 (Btill) 16.20 Lö äv 23.30 (15 år) 15.40, 15.50 (Btill) LasseMajas Victor och Josefine On-to 14.05, 15.20, Prisoners Farväl till maffian detektivbyrå 21.30 (11 år) - sv tal Flygplan Fre-må 20.50 (15 år) Fre-må 17.15 (15 år) – Von Broms Fre-må 11.15, 13.15 sv tal On-to 11.45 (Btill) hemlighet Sune på bilsemester Fre-lö 12.50, 15.00 Flygplan Fre-må 10.45, PREMIÄR JULDAGEN! Sö-må 11.45, 13.55 - sv tal 15.30 On-to 12.00 (Btill) On-to 11.30, 13.25, 16.10, Fre-må 10.50, 13.10 On-to 17.35, 18.30 On-to 10.50 (Btill) 10.45 Gravity (11 år) (Btill) Fre-må 20.55 (7 år) SvenskOn-to 22.30 textad: On-to 13.50

Philomena

Öppettiderna gäller 20 - 26 december Bergakungen Fre-må+on-to 10.00

Biopalatset Fre-må 10.30 On-to 10.45

Presentkorten finns att köpa på våra biografer och på sf.se/presentkort

: Thees n a m or nu Anchnd Conkotmisig återär-msta Legede70-taletnbSaan Diegousnfdy (Will .

M tlige on Burg etsteam R er än h vänd tsankare la sitt ny att ta sig nyhe l) med he mmer de mars l m o Ferre mmans k rsta 24-ti mmer o Tillsa andets fö och det k p… m a an l skanal, k t utsig nyhe li en sm att b

PREM

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

IÄR!

För info om SF Bios rabattkort se sf.se PETER

M AGNUSSON

TILLBAKA TILL BROMMA BIOPREMIÄR 19 FEBRUARI

BIOPREMIÄR IDAG!

filmstaden bergakungen • biopalatset

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se • Från 11 år

Anchorman 2


Öppet varje dag t o m 23 december. Mellandagsöppet 26 – 29 december, då vi även har skridskoskola, fyrverkerier m m. Läs mer på liseberg.se

20131220_se_weekendgoteborg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you