Page 1

wkd FREDAG 29 NOVEMBER 2013

ILLUSTRATION: PETER BERGTING


02 TEMA MÖRKRET

wkd

FREDAG 29 NOVEMBER

metro wkd fredag 29 november 2013

SVARTA TIDER I SVENSK KULTUR 1957. Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” blir det stora genombrottet för den svenska konstnär som mer än någon annan re-presenterar mörkret och ångesten.

Schack med Döden i ”Det sjunde inseglet”. FOTO: SF

1965 Per Wahlöö 1965. och Maj Sjöwall, ”Roseanna”. Den moderna kriminal kriminalromanen – ofta med brutala inslag – föds med boken ”Roseanna” som släpps 1965.

1982. Lars Noréns genombrottspjäs ”Natten är dagens mor” har premiär. Lars Noréns namn förknippats starkt med ångest. En ”Norén-jul” önskar man inte Lars Norén. FOTO: TT sin värsta fiende.

1983. Lars Lerins första bok med målningar ”Utpost” släpps. En av landets mest populära konstnärer som under många år skapade ur ett känslomässigt mörker.

1996. Totalt jävla mörker bildas. Att kalla texterna för dystopiska vore en underdrift: ”Ni som säger att Skellefteå – det är en vacker stad / har aldrig åkt på stryk vid älvens strandpromenad.”

1998. Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål”. Regissören och författaren som genom åren blivit associerad med mörker slår igenom. THERESE JAHNSON/TT

VI OMFAMNAR VÅR MÖRKA SIDA Mörkret har slutit sig runt oss igen. Två dagar återstår av november och sommarens ljusa sommarnätter har sällan känts så avlägsna. Men som med mycket annat är det ena en förutsättning för det andra. Och det är ju heller ingen hemlighet att vi har mörkret att tacka för mycket. Frågan är om inte solens frånvaro format svensken mer än något annat? Wkd bestämde sig hur som helst att hylla mörkret. I dagens bilaga ägnar vi oss helt åt våra dunkla sidor och hur de påverkar vår musik, filmkonst och vårt sätt att klä oss. Bland annat. Så omfamna mörkret och häng med. Om inte annat gör det livet roligare tills vi kommer ut på andra sidan igen. PONTUS HAMMARLUND, NÖJESCHEF

KÄRLEKEN TILL SVART sidorna 06–07

VECKANS KROG sidan 12

SÅ BRA ÄR NYA ”CARRIE” sidan 16

Kulturens mörka Regissören Ruben Östlunds filmer framkallar svår ångest.

Vilka är mörkrets kulturfurstar inom svensk film, konst, litteratur och musik? Wkd:s Johan Kellman Larsson skriver en betraktelse över svärtan i den svenska populärkulturen – och söker vår tids ångestridna representanter.

T

änk snabbt: Om jag säger svärta och svensk nutida populärkultur – vilka associationer får ni? Lars Norén? Lars Lerin eller kanske Lukas Moodysson? Jag vet. Det var de första jag tänkte på också. Sedan funderade jag ett varv till. Lars Noréns senaste pjäs ”3, 31, 93” handlar enligt regissören Sofia Jupither om ”ljus och medmänsklighet”. Lukas Moodyssons bioaktuella ”Vi är bäst!” är enligt presskommunikén en film med ”mycket hjärta, energi och musik.” I en intervju med Expressen förklarar han: – Ibland kan man behöva göra något uppbyggligt, något som gör en glad. Lars Lerin då? Nordens främste akvarellmålare som under tjugo år befann sig i en avgrund fylld av alkohol och lugnande mediciner – ett mörker som i hög grad avspeglades i hans målningar. Nej, även han har de senaste åren, genom avgiftning och nyfunnen kärlek, ”återvänt till ljuset” som han uttryckt det. Vilka är då mörkrets kulturfurstar i dag? Det är någonstans här jag börjar tänka på filmregissören Ruben Östlund. I hans an-

”DE FLESTA SOM KOMMER FRAM TILL MIG OCH VILL PRATA OM FILMERNA VILL BERÄTTA HUR FRUKTANSVÄRT JOBBIGA DE ÄR ATT TITTA PÅ.” RUBEN ÖSTLUND, REGISSÖR.

dra långfilm ”De ofrivilliga” (2008) finns en omtalad scen från ett lärarrum. En kvinnlig lärare blir utfryst av sina kolleger. Inte på ett explicit sätt, det rör sig om den där utstuderade vuxenmobbningen som det så sällan pratas om. I scenen sitter läraren tillsammans med två kolleger i fikarummet och äter sockerkaka. Hon försöker förgäves komma in i ett trivialt samtal som de andra lärarna för. Till slut får hon nog: ”Snälla Josef, kan inte du titta på mig när du pratar också, så att du inte bara tittar på Ylva hela tiden? Jag menar bara att … om man sitter tre människor i ett rum så är det viktigt att titta och ta in folk tycker jag. Eller … jag försöker tänka så själv om jag … så att man inte stänger ute nån.”

D

et rör sig inte om ett kulturellt primalskrik. Det är ingen Ingmar Bergmansk schack med Döden, det är inte Lisbeth Salander som tänder eld på sin far, det är inte Lukas Moodyssons ångestpenna i ”Döden & Co”, det är inte skrikpunkarna i Totalt jävla mörker som sjunger ”Ge mig portkoden till helvetet, så

tar jag mig härifrån, allt är ekon och skuggor, det enda jag har är blödande sår”, det är inte något av de otaliga bestialiska mord som äger rum i svenska deckare varje år, det är inte John Ajvide Lindqvists fasansfulla skräckromaner och det är inte dödsmetallsångaren Niklas Kvartofth i Shining som väser fram sin sång över en ljudmatta av black metal-gitarrer medan han skär sig i överarmen med en mattkniv. Ändå överträffar den där filmscenen allt. Jag vred mig i ”Skriet”-liknande ångestplågor i biosalongens mörker. Ruben, vad är det i den där scenen som är så ångestframkallande skulle du säga? – Det lärarinnan gör är rena kamikazeagerandet. När man yttrar sig som hon gör så blottar man inte bara sitt utanförskap man befäster det också. Dina filmer är enligt mig kraftigt ångestdrivna – håller du med om det? – Nej. Jag tycker det är roligt att både göra dem och att titta på dem. Men de flesta som kommer fram till mig och vill prata om filmerna vill berätta hur fruktansvärt jobbiga de är att titta på.


TEMA MÖRKRET 03

metro wkd fredag 29 november 2013

2004. John Ajvide Lindqvists debutroman ”Låt den rätte komma in” släpps. Den svenske skräckmästaren har släppt en rad omåttligt populära noveller och romaner sedan dess.

2005. Lisbeth Salander gör entré i Milleniumtrilogin. Stieg Larssons fiktiva gestalt med ett mycket mörkt förflutet har vid det här laget trollbundit en hel generation.

2008. Ruben Östlunds ”De ofrivilliga” har premiär. Filmregissören arbetar mycket med scener som framkallar svår ångest hos betraktaren.

Anna Odell. FOTO: TT

SVERIGES TELEVISION I SAMARBETE MED LIVE NATION OCH BLIXTEN & CO PRESENTERAR

2013. Anna Odells ”Återträffen” har premiär. Filmen, som går på bio nu, har hyllats som Årets bästa – och jobbigaste.

TRIART FILM

TT

STOCKHOLM

FRIENDS ARENA Anna Odells mörka ”Återträffen” är hyllad som Årets film.

Ingmar Bergman, mörkrets nestor. NORDISK FILM

FRE 7 MARS GENREP LÖR 8 MARS GENREP LÖR 8 MARS FINAL

BILJETTER:

Ticnet.se, 077-170 70 70, Ticnetombud samt friendsarena.se. VIP-paket Friends Arena 08-502 535 30 eller membersclub@friendsarena.se. För hotellerbjudande elite.se

MELODIFESTIVALTURNÉNS SPONSORER

COCA-COLA

furstar

DELICATO

GEVALIA

METRO

MIO

OLW

SANTA MARIA

VILLALIV

VOLVO CARS

ÅBRO ORIGINAL 5,2 I NY DESIGN

Lisbeth Salander, gestaltad i Milleniumtrilogin av Noomi Rapace, har ett mörkt förflutet.

Även din kommande film ”Turist” – som har premiär i vår – tycks ha starka inslag av mörker? – När huvudrollfiguren Tomas familj plötsligt ställs inför ett yttre hot, en lavin som skenar mot uteserveringen där de sitter, överger han dem för att rädda sitt eget skinn. Men katastrofen uteblir, lavinen stannar 150 meter bort. Tomas blir tvungen att konfronteras med sin brustna självbild och gå tillbaka till de väntande familjemedlemmarna. Det innebär nog ganska mycket ångest att vara Tomas i det ögonblicket men samtidigt är ju situationen dråpligt humoristiskt, tycker du inte det!?

N

ej, Ruben, har jag lust att svara, men hejdar mig, det låter som att Tomas står vid randen av en djup avgrund – ett helvetesgap – som just öppnats framför honom. En annan högaktuell och till synes ångestdriven konstnär är Anna Odell. Hennes långfilmsdebut behandlar ämnet mobbning och har hyllats som Årets film av flera tidningar. Precis som Ruben Östlund lyckas hon öppna upp smärtpunk-

ter i oss själva. En annan nutida konstnär som arbetar med ångest som verktyg är serietecknaren Martin Kellerman. På samma sätt som Ingmar Bergmans filmer blev mästerregissörens egen psykoanalys-soffa så har den relationshatande seriehunden Rocky fungerat som ett slags terapi för Kellerman. ”Innan jag började rita Rocky så var jag mycket ängsligare”, berättade han i en intervju med tidningen Bon för ett par år sedan. En av mina favoritstrippar är när Rocky skaffar en söt liten hundvalp som han inte klarar av att ta hand om. En sömnlös natt ligger Rocky och hunden och ”tävlar i vem som kan lägga den fetaste ångestsucken”. En mer träffsäker – bokstavlig – kulturskymning under 2000-talet får man söka med ljus och lykta JOHAN KELLMAN LARSSON efter.

Att ha en egen källa, det är frihet. Att ha ett eget öl, det är kärlek. Åbro Bryggeri är Sveriges äldsta familjebryggeri och ölet är bryggt enbart på malt, humle, jäst och det rena klara vattnet från Åbro källa. Så har vi gjort sedan 1856 och så kommer vi alltid att göra. Konsumentpris Systembolaget 50 cl burk: 10:90 + pant. www.abro.se

Alkohol kan skada din hälsa.


04 TEMA MÖRKRET

metro wkd fredag 29 november 2013

10 filmer att dö för

LION GATE

”IRREVERSIBLE” (2002) Innehåller realistiska våldsscener – bland annat en utdragen våldtäktsscen i en gångtunnel – och utspelas i miljöer lika nattsvarta som filmens handling.

Blod och våld, tortyr och psykisk misshandel och beroende. Det är ett litet axplock av vad rullarna i den här listan innehåller. Här är 10 mörka filmer du måste se innan du dör. EMMA BJÖRKMAN

Darren Aronofsky har inte injicerat en gnutta hopp i sitt Oscarsnominerade knarkdrama om fyra personer vilkas liv går käpprätt åt helvete på grund av deras drogberoende. Deppvarning utfärdas.

Danmarks mörkermästare Lars von Trier slår deppighetsrekord. Nicole Kidman spelar en kvinna som flyr undan gangstrar och gömmer sig i en by – där invånarna utnyttjar henne på alla upptänkliga sätt.

”FUNNY GAMES” (1997) ”ELDFLUGORNAS Michael Haneke står bakom den GRAV” (1988) här psykologiskt skräckinjagande thrillern. Tio år senare gjorde han en amerikansk remake av den. Två unga män håller en familj fången och tvingar dem att utföra sadistiska lekar för nöjes skull.

Animerad japansk film om ett ungt syskonpar som kämpar för sin överlevnad under andra världskrigets slutskede. Hyllad av kritiker. Se den med en näsduk till hands – den blir bara sorgligare ju längre den pågår.

”A CLOCKWORK ORANGE” (1971)

ALL OVER PRESS

Dystopisk film som skapade rabalder och nominerades till fyra Oscars. Stanley Kubrick har sagt att filmen handlar om frågan om fri vilja och att det mörka ultravåldet är ett sätt att sätta det moraliska dilemmat i rätt sammanhang. ATLANTIC FILM

ALL OVER PRESS

WEGA FILM

ENTERTAINMENT PICTURES

”REQUIEM FOR A DREAM” (2000)

”DOGVILLE” (2003)

SHINCHOSHA COMPANY

Lukas Moodyssons omtalade film får extra svärta genom att den är löst baserad på en litauisk flickas verkliga livsöde. Hon såldes som sexslav i Sverige i slutet av 90-talet och hoppade sedan mot döden från en Malmöbro.

ALLAMY PRESS

SONET FILM

”LILJA 4-EVER” (2002)

ALAMY PRESS

”THE SHINING” (1980)

En sådan här lista blir inte komplett utan en skräckfilm och Stanley Kubricks klassiker går från familjeidyll till levande mardröm. Jack Nicholson briljerar som fadern som blir psykiskt sjuk och försöker mörda sin familj mitt i mörkaste vintern.

”SALÓ, ELLER SODOMS 120 DAGAR” (1975)

Under andra världskriget tar italienska fascister en grupp ungdomar till fånga och torterar dem. Avgrundsmörk, kontroversiell film som fortfarande är bannlyst i flera länder. Inget för äckelmagade.

”VISKNINGAR OCH ROP” (1972)

Egentligen kan i princip vilken film som helst av Ingmar Bergman platsa på listan. Trots sina färger är detta en själsligt mörk film om en syster som är döende i cancer, hennes två systrar och deras spända relationer.

ÖVRIGA NÖJEN Julius Production i samarbete med AB Yvel och Image presenterar

Julius Production presenterar

LIVE – DIREKT FRÅN KUBA!

Repertoar ur den världsberömda TV-konserten från Wien. Framförd av 35 musiker och sångsolister i världsklass från

"Fem sångare, åtta dansare och en elvamannaorkester bjuder på en het kväll"

SCHÖNBRUNN SLOTTSFILHARMONIKER

Måndag 9 december kl 19.30 STOCKHOLM – CIRKUS

Tisdag 14 januari kl 20.00 – Stockholms Konserthus

Biljetter: Cirkus biljettkassa 08-660 10 20 www.juliusbiljettservice.se, Julius Biljettservice 0775-700 400 www.pasion-de-buena-vista.com

Soprano: Bibiana Nwobilo. Bariton: Christoph Filler. Dirigent: Mika Eichenholz/Guido Mancusi

Biljetter: Konserthusets biljettkontor 08-50 66 77 88 (vard 11–18, lör 11–15) Info: www.nyarskonserten.se


metro wkd fredag 29 november 2013

TEMA MÖRKRET 05

MIN FESTKVÄLL BÖRJAR ... … med allsång till Broder Daniel, Wumpscut, Joy Divison och Depeche Mode hemma hos mig med ett par vänner. Tjatar till mig en Singstar-omgång, plågar allas öron med min falsksång till svulstiga 80-talsballader. Min mest fåfänga killkompis har klädbeslutsångest och strosar genom vardagsrummet med nya utstyrslar en gång i minuten. När det är dags att bege sig skriker den lataste och givmildaste att den betalar taxin in till stan.

MÄSSOR

OCH FORTSÄTTER ... … till No Name Bar, underbar inredning med vinylomslag på väggarna och mysig belysning. Dessutom underbara priser, en stor stark, 25 pix bara! Sedan slänger vi i oss en drink på Vampire Lounge som har den mest gothiska/misantropiska atmosfären, lite som att vara i ett classy spökhus. Sedan blir det Debaser Strand.

7–8 december 2013 Stockholmsmässan, mässan, Älvsjö

STOCKHOLM HUNDMÄSSA är årets härligaste och hårigaste mässa! Här finns över 150 olika hundraser att klappa, titta på och lära sig mer om – och självklart massor av smarta och snygga hundprylar till salu. Barnen har ett eget lekrum och det finns mjukishundar i alla möjliga färger och former. Missa heller inte helgens många spännande tävlingar och uppvisningar!

www.stockholmhundmässa.se • 08-795 33 22 Vi finns på Facebook

Huvudsponsorer för Stockholm Hundmässa 2013

I samarbete med FCI

ÖVRIGA NÖJEN

MEGALOPPIS LÖR 30 november 10-17 & SÖN 1 december 11-16

SOLN A H A LLE N ANKDAMMSGATAN 46 • † SOLNA C • ENTRE 30:Jättesuccé 2008-2013. Nu är det dags igen! 2 sprängfyllda hallar med massor av säljare!

FÖR BOKNING & INFO TEL 070-768 18 07

Diggar det alternativa

Camilla Hansson, 30, är mentalskötare och DJ som gillar Stockholms alternativa klubbpärlor.

DET BÄSTA MED MÖRKRET ÄR ...

SHOPPAR ...

… jag hittar det mesta jag gillar på Beyond Retro på Medborgarplatsen, vintage … när det omsluter Stockholm som är gothinspirerat och ger gatubelysningen en sådan punkiga t-shirtar slår mitt mysig känsla, myshetsfaktorn blir ännu högre om man dricker hjärta för. På C.U.M kan lite glögg med vänner. Mörkret man hitta mycket inom punk/goth/trance och rock. inger en dystopisk känsla som Annars finns även Shock jag gillar och får mig att skriva och Blue Fox, där lever den mer än vad jag brukar. punkiga attityden och tillhörande kläderna.

BÄSTA KLUBBARNA ... … det finns några lysande stjärnor på Stockholms alternativa klubbhimmel. Klubb Död försöker återuppliva den nästintill obefintliga gothscenen. Panda 2.0 gräver fram indieskatter med mörka texter och blandar med någon syntpopdänga. De svarta luggarna och kajalen och känslan av gemenskap är central. Püssy a Go Go står för de flesta bokningarna inom extrem metal. TEXT OCH FOTO: JASMIN STORCH

21 Februari Hovet Stockholm BILJETTER PÅ WWW.UNITEDSTAGE.SE


06 TEMA MÖRKRET

metro wkd fredag 29 november 2013

GETTY

Kärleken till svarta kläder

Coco Chanel, Bergman och de internationella moderedaktörernas ängslighet. Alla har de bidragit till det modemörker som svenskar älskar att både skapa och gömma sig i.

O

m man blandar alla synliga färger i lika delar får man till slut svart. För blotta ögat syns inte färgrikedomen men om man placerar svärtan i en garderob märker man snart att det är betydligt mer än bara en färg. Då är den svarta färgen både förknippad med döden, frigörelse, musik, formalitet, elegans och auktoritet. Listan kan göras hur lång som helst. Och även om svärtans ambassadörer finns över hela världen är svenskarna kanske dess mest hängivna anhängare. Det menar i alla fall trendanalytikern, modejournalisten och författaren Cay Bond. – Vi har väldigt mycket svarta kläder, mer än i andra länder. Går man i butikerna nu är det nästan tröstlöst hur mycket svart det är. Det är väldigt fantasilöst. Om man i stället går runt i Paris, London eller Amsterdam så varierar det mycket mer. Anledningen till svenskarnas fäbless för svart är avsaknaden av en egen modekultur, säger hon. Konsumenterna är därmed i princip uppvuxna med kedjebutiker, vilka ser svärtan som den bästa vägen till resultatsiffror i samma färg. – Det är en evig cirkel eftersom kunden köper det som det finns mest av och kedjorna tillverkar det som kunden köper mest av. Samtidigt visar modemedierna det som går att köpa i butikerna: svart alltså. Men att färgen lagt sig som en permanent solförmörkelse över modevärldskartan har så klart inget med Sverige och lågpriskedjor att göra. Grunden lades redan 1926 när Coco Chanel revolutionerade den internationella modescenen med sin knälånga svarta klänning: ”Den lilla svarta”. Tidigare hade svart representerats på kvinnor med stora och tunga långklänningar. – Det var hon som skapade grunden i hur vi klär oss i dag. Hon såg formen i det svarta och ville förenkla klädseln för en kvinna. Man skulle kunna gå in i sin garderob med förbundna ögon och ändå vara elegant, säger Cay Bond. Men här i Sverige klappade vi knappast händerna åt den modiga fransyskan och hennes underverk. Här levde vi lantliv och klädde inte upp oss i onödan. Svarta kläder var inget konstnärligt eller elegant. Först på 80-talet, sedan asiatiska designer som Yohji Yamamoto och Rei Kawakubo intel-

SVENSKT MODE

Därför designar de i svart Svenskarna klär sig ogärna färgglatt – och svenska designer gör det som efterfrågas

DEN LILLA SVARTA

Skiss. Bilden visar den första kända skissen av Coco Chanels ”lilla svarta” i Vogue, 1926.

”DET SVENSKA MODEUNDRET VAR MEDIERNAS PÅHITT.”

lektualiserat det svara modet, öppnade svenskarna sina garderober för färgen. Men det tog ett tag för den att ta över helt. Enligt Göran Sundberg, lektor på designskolan Beckmans, har färgen först blivit en accepterad basfärg under de senaste fem åren i Sverige. – På 80- och 90-talen hade det ett slags laddning. Då var de seriösa modetyperna som syntes på visningarnas front row helt klädda i svart. Men när jag som modestudent gjorde det kallades jag för korpen. Det var lite konstigt att klä sig i svart och så är det verkligen inte längre. Åtminstone blir ingen som gör det kallad för korpen (skratt). GUNILLA GRÜBB, PROJEKTAtt designer älskar att jobba med svart ANSVARIG FÖR MERCEDESär ingen slump, förklarar han. Bland annat BENZ FASHION WEEK I STOCKHOLM, SOM TILLÄGutgör färgens alla kulturella referenser ett GER ATT DET GÅR BRA FÖR uppslagsverk av möjligheter. När det komTILL EXEMPEL ACNE, TIGER OF SWEDEN OCH FILIPPA K. mer till just svenska designer tror han att valet av svart kan handla om relationen till ett mer traditionellt, svenskt vemod. – Jag tror att man blir påverkad av den kultur man jobbar och bor i. Att man har närhet till Bergman och Norén gör att man blir intresserad av den sinnesstämningen. En annan, inte så finkulturell förklaring, handlar helt krasst om att designerna faktiskt väljer att skapa det som konsumenterna vill köpa mest av. – Det gör man ju, tyvärr. Jag jobbar periodvis som designer och då kanske jag gör något i ärtgrönt, men så vet jag att det kommer att sälja mycket mer om jag gör det i svart också. Ibland kommer sådana önskemål även från inköparna, säger han. Att svart kommer att vara stort även i framtidens mode-Sverige är han helt övertygad om, även om det periodvis skulle kunna växla över till grått eller blått. Cay Bond är precis lika övertygad. – Det kommer aldrig att vara omodernt med ett svart plagg. Aldrig. Det spelar ingen roll hur många rubriker med ”… är det nya svarta” som skrivs. Svart kommer alltid att vara den färg som rymmer alla andra färger utan att själv förKAROLINA SKOGLUND, REPORTER svinna.

Svensk design på modeveckan i Stockholm, här Menckel. GETTY

Design av Diana Orving på modeveckan i Stockholm. WENN.COM

Modefolket som syns på front row började med helsvart. Här Anna Wintour, chefredaktör på amerikanska Vogue.

NIELSEN OMVIK

ROLAND HJORT

DIANA ORVING

Whyred. ”Whyred är väldigt färgglatt men svart och marinblått finns ju alltid med. För varje plagg finns alltid en svart version att köpa. Personligen är svart den absolut viktigaste färgen för mig. Det är en färg som jag alltid bär och alltid har burit. Det är väl en sorts designuniformsfärg.” Roland Hjort, chefsdesigner på Whyred.

Diana Orving. ”Privat klär jag mig nästan undantagslöst i svart och i mitt skapande återkommer jag till svart för att det rymmer oändligt många möjligheter till skilda uttryck. Svart kan vara enkelt, dramatiskt, seriöst, sensuellt, excentriskt, tråkigt och roligt. Jag hittar nyanser i svärtan genom att kombinera olika slags texturer och grader av transparens.”

ELIN ALEMDAR

Diana Orving, chefsdesigner.

Stylein. ”Svart är en så otroligt betydande och viktig färg i Styleins värld. Jag har sedan drygt tio år tillbaka mer eller mindre bara klätt mig i svart och det är först nu på senare år som jag själv reagerar över detta. På något sätt känns svart som en så tacksam färg att designa i då den låter personens egen energi och personlighet få plats.”

Elin Alemdar, chefsdesigner, Stylein.


TEMA MĂ–RKRET 07 IAN GAVAN/GETTY

KROGSHOWER IKVĂ„LL

SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

metro wkd fredag 29 november 2013

DOMINIK HENZEL HANS INGEMANSSON YVONNE SKATTBERG IMORGON

PETER WAHLBECK PETER WAHLBECKS BÄSTA!! DÅTID, NUTID, FRAMTID!! SURBRUNNSG. 33 ¡ BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 ¡ TEL. 16 61 80 ¡ WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

UTSTÄLLNINGAR BRITTMARIE SUNDSTRÖM 30 NOV–20 DEC VERNISSAGE LÖRDAG 11–16 TIS –TO 11–16 FRE–SÖN 11–18

GALLERIHERA.SE H O R N S G ATA N 3 6 08-642 1113

JULMARKNADER

Välkommen till Den svenska designern Diana Orving säger att hon gärna jobbar med olika slags texturer och grader av transparens fÜr att hitta nyanser i svärtan. Här frün modeveckan i Stockholm.

ANN-SOFIE BACK

Back, Cheap Monday. �Svart är ett nÜdvändigt ont. Jag blir sjukt irriterad av att det är den färgen som alltid säljer bäst. Jag är ingen svart person, utan tycker vitt är roligare. Det är sü cheesy om man vill ha nügot neutralt. Men jag tycker dock inte lika illa om svart som marinblütt.�

RONNIE MCDONALD

Ann-Sofie Back, chefsdesigner pĂĽ Back och Cheap Monday.

Tiger of Sweden. �Jag tycker att det finns ett slags formell, tidlÜs värdighet i den svarta färgen. Sü självklart använder jag svart i alla kollektioner jag gÜr. Men jag tror inte att det är specifikt svenska designer som tycker om att använda svart, det gÜr alla designer. Svart är en färg som kommer att vara aktuell i alla tider.�

29 nov – 1 dec 2013 Upplev julstämningen pü Hovstallets traditionella julmarknad. hantverk • delikatesser Üppet hus pü Hovstallet • guidade visningar ponnyridning fÜr de minsta Fredag 12–19, lÜrdag 10–18, sÜndag 10–17 Hovstallet, Väpnargatan 1. EntrÊ 70 kr, barn under 12 ür fri entrÊ i mülsmans sällskap. www.kungahuset.se www.svenska-slottsmassor.se

Ronnie McDonald, chefsdesigner pĂĽ Tiger of Sweden.

Svenska Slottsmässor i samarbete med H.M. Konungens hovstall

13-11-26 12.35.49

       

KONSERTER

GĂ… MED I METROS LĂ„SARPANEL! GĂ… IN PĂ… METRO.SE FĂ–R ATT DELTA.

106x55.indd 1


08 TEMA MÖRKRET

metro wkd fredag 29 november 2013

Svensk metal en succé över hela världen

SILVIA IZQUIERDO

Blod, eld, död. En sönderanvänd formulering men ändå det mest kärnfulla sättet att beskriva vårt lands mest inflytelserika och dunklaste export: Metal. Slagordet ”Blod, eld och död” är stulet av Bathory och fört till massorna via Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingbergs bok om djävulsdyrkande musiker. För medan pressen dreglar över att Avicii fyller världens arenor 2013, har svärtad svensk extremrock fått folk att knäböja av vördnad över hela världen i tre decennier. Hur blev det så? Hur hamnade vi i det absurda att Carl Bildt tidigare denna månad stolt twittrade om att Sverige är ”global leaders in heavy metal bands”, när vi pratar om en genre som frossar i just blod, eld, död? En teori är klimatet. Som Erik Danielsson, sångare i Grammisvinnande Watain, sa till en amerikansk sajt tidigare i år: ”Vi är isolerade i norr där det är kallt och rått. Det är som att folk dör av ensamhet och depression.” Rockjournalisten Sofia Juvel håller med: En mörk, kall och jävlig uppväxt föder enligt henne mörk, kall och jävlig musik. – Svenskar identifierar sig med varm sommar och blir nedstämda när den mörka årstiden kommer. Se-

dan finns det de som omfamnar kylan som en styrka. Klart att det är ett vinnande koncept att använda de starkaste karaktärsdragen från omgivningen i sitt skapande, säger Juvel. Hon säger att svensk metal är extra intressant för omvärlden, inte bara för att Skandinavien är exotiskt, utan för att det känns mer ”äkta”. – Det uppfattas så för att där finns en nerv som bara hittas i det anrika skandinaviska klimatet. Det är många som vill åt det där. Sofia Juvel säger att vår långa metaltradition (se tilllägg för checklista) inspirerar nya artister, samtidigt som kärvheten gett oss oantastlig internationell status. Den senaste gruppen att skapa global uppståndelse är Linköpingsbaserade Ghost, som med anonyma musiker, ockult image och buttra popmelodier fått Metallica och Dave Grohl att gå i spinn. En av de namnlösa gastarna i Ghost håller med om att banden som kom först – ”allt startade med Entombed” – skapat en smutsgrå snöbollseffekt som bygger scener där framgång föder ytterligare succé.

Gasten tycker att det är en ”festlig tanke” att isolering och klimat har en dyster påverkan på själen och ger svensken en mer djupgående melankoli än andra. Samtidigt för hen fram kollektivt välmående, god ekonomi och bra engelska som anledningar till lyckade karriärer. Med andra ord samma grogrund som skapat det så omhuldade svenska popundret och dess belöning från regeringen, Musikexportpriset. – Amerikaner finner Ghost exotiskt för att språket och fraseringarna är uppenbart annorlunda. Jag hör inte det själv och förstår inte vad de menar. Vi försöker imitera Beatles, säger gasten. Det gäller alltså att vara lagom svenskt skev? – Ja, det är en anledning till att Broder Daniel aldrig slog utomlands. Där går den dåliga engelskan för långt och kommunikationen är för infantil. Ghost, som har mer avancerat och korrekt språk, ligger inom ramen för att vara spännande feluttalat. Som Abba. De ansträngde sig men ändå skar det igenom. Linköpingsbaserade Ghost är det senaste svenska bandet som skapat global uppståndelse. Bilden CHRISTOFFER RÖSTLUND

är från en spelning på festivalen Rock in Rio i Brasilien i september i år.

Fem viktiga album i den svenska metalhistorien

... och några bubblare

Bathory: ”Bathory” 1984

Fundamentet i all äkta, rå black metal. Om du hör någon referera till ”den gula geten” gäller det skivans felpressade förstautgåva. Geten har blivit Stockholms trendigaste accessoar.

Entombed: ”Left hand path” 1990

Startskottet för etapp två: Swedish death metal, med allt vad det innebär av Studio Sunlightgitarrer och tusentals härmapor.

At The Gates: ”Slaughter of the soul” 1995

Göteborg FTW! Välproducerat kross i kombination med melodiöst tvåtakts-vev, som tyvärr skapat mediokra kloner in absurdum.

In Flames: ”Soundtrack to your escape” 2004 Mer patenterat GBG-sound. Några miljoner skivor och de enda hårdrockare som fått musikexportpriset (2005). Vårt största metalband. Punkt.

Ghost: ”Opus eponymous” (2010)

För er som levt i en garderob: satanisk serietidningsimage, 70-talshårdrock, popsensibilitet och djävulsdildos gör att du blir bästis med James Hetfield.

Candlemass: ”Epicus doomicus metallicus” (1986), Dissection: ”Storm of the light’s bane” (1995), Meshuggah: ”Destroy erase improve” (1995), Opeth: ”Blackwater park” (2001), Watain: ”Lawless darkness” (2010). Nifelheim: ”Servants of darkness” (2000).

RESTAURANGER

Öl Vin & 2 4 : Cider

Till kl 20.00 • Alkoholfritt alt 15:-

Fläsknoisette med pommes

SVEAVÄGEN Öppet under Jul 13.00–03.00, alla dagar

49:-

Gäller endast Lion bar på Sveavägen 39, 11134 Sthlm • T-bana Hötorget • sveavagen@lionbar.se • www.lionbar.se


KONSERTER Söndag 1 december kl 16 & 18 Gustaf Vasa kyrka

Adventskonserter Klass 6E och 6F från Adolf Fredriks musikklasser, Lilla Kören, Gustaf Vasa Kammarkör & Brasskvartett ur Kungl. Hovkapellet. Pelle Olofson och Lars Fredén, dirigenter. Biljettpris • vuxna 100 kr • barn under 12 år 20 kr

adventskonsert gå sion din konung att möta

söndag 1 december 2013 kl 16 s:ta maria magdalena kyrka

sön 15/12 kl 16

För alla åldrar. 120/100 kr

brasskvintett slagverk

söndag 1 december kl 16 & 18 Narvavägen 6. 120/100 kr. Biljetter via ticnet.se samt i entrén konsertdagen från kl 15.00

Hedvig Eleonora kyrkokör • Carl Ackerfeldt, baryton Stockholms symfoniorkester • Ulrika Mjörndal och N-G Burlin, dirigenter • Ulf Norberg, organist • Sven Milltoft Entré 50:-. Förköp i kyrkans gåvomat.

alt. 0455-61 97 00

HEDVIG ELEONORA KYRKA

Din öppna kyrka vid Östermalmstorg . www.hedvigeleonora.se

Adolf Fredriks kyrka

Sönd. 1 december

kl 17

ADVENTS KONSERT

Entré: 100 kr. Förköp: biljettnu.se

Samtliga kyrkvärdar 0771-77 66 00

Händels Messias Kerstin Avemo, Michael Weinius, Karl-Magnus Fredriksson, Kristina Hammarström 29/11, 30/11, 1/12

N Y T T S P E L S TÄ L L E ! F L E R B I L J E T T E R S L Ä P P TA !

fre 29 nov kl 19 lör 30 nov kl 16 sön 1 dec kl 16

i Storkyrkan Kerstin Avemo sopran Kristina Hammarström alt Michael Weinius tenor Karl-Magnus Fredriksson bas S:t Jacobs Kammarkör REbaroque Konsertmästare: Maria Lindal Dirigent: Gary Graden

bil jetter/ info

Storkyrkoboden, tfn 08 723 30 17 www.ticnet.se www.storkyrkan.nu

Lyssna och sjung med i adventssånger och -psalmer

Stefanskyrkan, Frejgatan 20 B (Vanadislunden) Predikan av Ingmar Johánsson, kyrkoherde Diskantkör och ungdomskör Brassensemble Organist: Sigvard Selinus Dirigent: Lotta Wilund Församlingens präster och diakoner Insamling till Filippinerna

16.00 KONSERT S:t Johannes kyrka, Johannesg. 21 S:t Johannes barnkör, diskantkör, ungdomskör och kammarkör Brassensemble Organist: Sigvard Selinus Dirigenter: Lotta Wilund och Karin Oldgren Insamling till Filippinerna Fri entré

www.svenskakyrkan.se/johannes

www.advent.nu

BOKA JULBORDS-

ANNONS

Sjung in advent S:t Tomas kammarkör Gerd Nielsen, sopran Brasskvartett Vox Feminae Voci VESTO Söndag 1/12 15.00 & 18.00 S:t Tomas kyrka Vällingby C

FRI ENTRÉ

Gospelmässa Sabbatsbergs kyrka fredag 29 nov. kl 19.30

adolffredrik.se

dirigent

11.00 MUSIKGUDSTJÄNST

Numrerade platser Köp biljetter på

Biljetter säljs via ticnet.se eller i kyrkans entré. Oscarskyrkan, Narvav 6

*Barn 0-17 år gratis samt församlingsmedlem med medlemskort år 2013.

MIKAELI KAMMARKÖR & ADOLF FREDRIKS KYRKAS UNGDOMSKÖR Mikaeli kammarkör Filip Draglund & David Vahlberg Per-Ove Larsson trumpet orgel Per-Ove Larsson orgel Mattias Gasslander Anders Eby & trumpet Christoffer Holgersson dirigenter Anders Eby

VI SJUNGER IN ADVENT

Adventskonsert

ADVENT

11 HÖGMÄSSA Nils-Henrik Nilsson Ted Harris Annika Persson Sofia Backsten

Första advent söndag den 1 december

För 20:e året

Blå hallen, 30/11 – 1/12

LÖR 30 NOV KL 16.00 församlingens musiker & körer

freErik 13/12 kl orgel 19 &Fri21ent kB Boström, oström,

Traditionella luciakonserter med m ed Erik Boström m ppåå Oscar Från 6 år. 150/100 kr

svenskakyrkan.se/ mariamagdalena

SJUNG IN Adventskonsert i Oscarskyrkan

i oscarskyrkan

Församlingens barn- och ungdomskörer Maria Magdalena Gospel Fri entré, kollekt till Maria Panabaj – skolstödsprojekt i Guatemala.

Sabbatsbergs Gospel, Gospel Voices & ungdomskören under ledning av Helene Du Rietz m fl.

Sångövning kl 19 för dig som vill lära dig några av mässans låtar.

Rasmus Lindelöw, piano. Mats N. Sandal, bas. Rasmus Blixt, trummor. Magnus Bornsjö. Frivillig kollekt till utsatta romer.

Tel: 08-555 00 640 E-post: nojen@annonsdax.se

ljus EN POPIG KONSERT I ADVENTSTID

Hundramannakör

Lö 30/11 kl 16 & 18 S:t Görans kyrka

Entre 50 kr

Biljetter finns att köpa 1 tim före konserterna

S:t Görans kyrka, Welanders väg 2 facebook.com/sanktgoran svenskakyrkan.se/sanktgoran

med solister

Sam Bengtsson b a s Lars Normalm s l ag v e r k Magnus Fjelkman p r e s e n tat ö r

Sanna Rogberg Hansson d i r i g e n t

Ungdom fri entré Ungdom tom 18 år fri entré med biljett

Förköp Restaurang Soppan, Kungsholmsg 26 (må-to 08-17, fr 08 -19, lö 11-19, sö 11-16, endast kontant betalning)


10 TEMA MÖRKRET

metro wkd fredag 29 november 2013

Wkd tar tempen på svartklubben

Vet man var man ska leta, och vad man ska leta efter, då hittar man det. Antingen i en fabrikslokal i en närförort eller i ett cykelförråd i innerstans utkanter. Metro Wkd har gått på svartklubb. Den smala musiken har blivit bred och plockats upp av mainstreamklubbarna. Nu kan man gå på technoklubb på till exempel Berns 2:35:1 eller Under Bron. Men för den som vill fortsätta natten efter att lamporna tänts på Stureplansklubbarna finns det nästan alltid en svartklubb att gå till. Det gäller att leta, känna rätt personer och vara ute i god tid. Noah Gibson, 26, är en av initiativtagarna till The Office och har arrangerat 25 fester sedan 2007. De flesta i en gammal lagerlokal i Ulvsunda. För att kunna driva klubben lagligt går den under beteckningen kulturförening och ordnar fester för slutna sällskap. Senast registret uppdaterades hade föreningen drygt 2 000 medlemmar. – Vi ville komplettera klubbutbudet i Stockholm. När vi började var vi inte så attraktiva på de vita klubbarna som vi ville spela våra skivor på, så vi bestämde oss för att starta vår egen. De gjorde det som borde vara olagligt lagligt – med

SÅ HITTAR DU HIT

Noah Gibson har tips för den som vill gå på svartklubb men inte vet var de finns. – Det bästa är att gå till Under Bron eller Berns och snacka med människor. Folk är tillmötesgående. Men går inte det finns det en Flashbacktråd. Torson från en skyltdocka gör DJ:n sällskap.

stor framgång. Flera kvällar har kön till lokalen slingrat sig runt hela byggnaden och många har fått vänta i en eller två timmar för att komma in. – Ofta har folk vägrat dra. Det är en sjuk upplevelse. De största svartklubbarna – efter att 90-talets rejvscen med glowsticks, pösbyxor och Docklands dog ut – stängde 2011. Kvar finns en handfull organiserade svartklubbar, men även mindre, och inte särskilt organiserade rejv. Metro Wkd upplevde det senare för två lördagar sedan. En högtalare med till-

hörande mixerbord och DJ stod utplacerat i ett fullt upplyst cykelrum. På Gärdet. Trots tämligen usla förutsättningar kom rejvet i gång när några slet ner lysrören och adressen offentliggjordes på Facebook runt fyrasnåret. Vid halv sju dök polisen upp. – Vi har ganska bra koll. Det är en hel del rejv, men vi brukar luska fram de flesta, säger Jonas Wendel, chef för polisens ungdomssektion, som tidigare hette ravekommissionen. Inbjudningarna går genom slutna communities

och mun-till-mun-principen är avgörande för att hitta rätt. Föreningar får arrangera fester högst en gång i kvartalet, bara sälja alkohol till självkostnadspris, kunna visa ett medlemsregister – och inte marknadsföra evenemanget. Trots det hittar ofta ett hundratal personer dit. Likaså drogerna. Under de sju år Noah Gibson drivit svartklubb har han stött på gäster som troligtvis varit påverkade. – Vi hade precis som andra inte visitering så det förkom förstås att vissa tog droger. Men jag tror inte att det är mer på The Office än på vanliga klubbar. Polisen delar inte den bilden. Inte heller frekventa svartklubbsbesökare som Metro Wkd varit i kontakt med. – Ibland är det förhållandevis lite narkotika, men på vissa fester är det väldigt mycket. Det rör sig främst om cannabis men det cirkulerar även en hel del kokain, amfetamin och LSD, säger Ett cykelrum på Gärdet. Förutsättningarna var inte de bästa när Jonas Wendel. VIKTOR BENDZ till slut kom festen i gång på riktigt – och vid halv sju gjorde

PÅ SCEN 2Entertain och Kåma Nöje presenterar

2 E N T E R TA I N & V I C K Y N Ö J E S P R O D U K T I O N P R E S E N T E R A R

Regi: Kålle Gunnarsson

En familjeföreställning i två akter med sång, dans, skratt och musik!

Biljet trusning. Julklappstips!

Spelas 20/12 – 12/1 på INTIMAN i Stockholm

BILJetter: INTIMAN 08-30 12 50 ELLER SHOWTIC.SE

HoS logo 1. Symbol PMS 320 C Gray 430 C Black text, Transparent

HoS logo 1. On Black. Symbol PMS 320 C Gray 430 C Black text, Transparent

HoS logo 1. On Black. White on black

HoS logo 1. On Black. Black

HoS logo 1. On Black. White Transparent

HANNA LINDBLAD RENNIE MIRRO KARL DYALL SIW MALMKVIST LINUS WAHLGREN HoS logo 1. Symbol PMS 320 C Gray 430 C White in Symbol for multicolor backgrund.

STOR ENSEMBLE & ORKESTER Svensk översättning & regi: ANDERS ALBIEN Koreografi: JENNIE WIDEGREN

SKANDINAVIENPREMIÄR 30/1 PÅ CHINA TEATERN I STOCKHOLM BILJETTER:

08-562 892 00 • WWW.FLASHDANCE-THEMUSICAL.SE


TEMA MÖRKRET 11

metro wkd fredag 29 november 2013

VIKTOR BENDZ

LOTTA BERGSETH

CHIRS PIZZELLO/AP

”CARRIE” Första filmen om Carrie kom 1976 med Sissy Spacek i huvudrollen. Filmen baseras på Stephen Kings roman med samma namn. Nu kommer remaken med Chloë Grace Moretz i rollen som den mobbade flickan med övernaturliga krafter. ”Carrie” har premiär i kväll. Chloë Grace Morte har inte gått vägen via Nickelodeon som andra unga skådespelare. I stället har det blivit roller i filmer som ”Kick-ass” och ”Let me in”.

Hon är nya Carrie

Noah Gibson, 26, driver svartklubben The Office. – Svartklubbarna plockar upp folk som inte kan spela på andra ställen. Det är en kulturtjänst på sätt och vis, även om jag förstår att det är jobbigt för polisen, säger han. VIKTOR BENDZ

Wkd gick på svartklubb. Men polisen ett besök.

– Det är en hel del rejv, men vi brukar luska fram de flesta, säger Jonas Wendel, chef för polisens ungdomssektion.

Chloë Grace Moretz upptäcktes av sin bror när hon var fyra år. Nu har skådespelerskan som vi oftast sett i mörka roller tagit sig an den mörkaste av dem alla, i ”Carrie”. När Chloë Grace Moretz, 16, var fyra år klädde hennes tio år äldre och filmintresserade bror Trevor ut henne till prinsessan Leia och filmade henne. Han upptäckte hennes talang och när Chloë var sex tog Trevor på sig rollen som hennes agent. Sedan dess har karriären rullat på. Och de har inte valt att gå via Nickelodon. I stället har de satsat på mörkare rollfigurer som Hit-girl i ”Kick-ass” och som vilsen vampyr i ”Let me in”. – Det som lockar mig med mörkare roller är att jag inte gillar att spela lätta

glada rollfigurer, alltså sådana som är som jag. Jag har ett bra liv, en underbar familj, och sådant är ganska tråkigt. Jag gillar hur de här rollerna får mig att känna och de får mig att uttrycka känslor jag inte uttryckt tidigare, säger Chloë Grace Moretz i en intervju med Comicbookresources. Rollen som Carrie måste vara den mest tystlåtna rollen du spelat? – Det är garanterat den mest utsatta rollen jag haft. Det är raka motsatsen till hur jag själv är som person, men samtidigt är vi lika innerst inne eftersom jag ock-

så är otroligt naiv jämfört med mina vänner. Carrie är definitivt den mest oskyldiga jag spelat, säger Chloë till Metro. Varför är du naivare än dina vänner? – Jag tror att det är för att jag har levt ett mer naivt liv än de, de har så mycket de måste ta itu med. De har typ tio gånger mer saker de måste ta hand om i skolan. Jag har varit hemskolad sedan jag var nio år och har inte hängt med stora grupper av tonåringar sedan dess. NED EHRBAR MWN/ANNELI SANDBERG LÄS RECENSIONEN AV ”CARRIE” PÅ SIDAN 16.

Upp till

Fotoböcker, med rabatt fr. 47 kr

Mobilskal, med rabatt fr. 132 kr

40% Rabatt på alla produkter

Fotokalendrar, med rabatt fr. 75 kr

Rabatt 1 kr 300 kr 650 kr

Gör julklappar av dina bilder

från

20% 25% 40%

Julkort, med rabatt fr. 3,90 styck.

Beställ idag med rabattkod XM13CD13 på www.smartphoto.se/metro Skriv in koden när du kommer till varukorgen så dras rabatten automatiskt. Frakt tillkommer.

Erbjudandet gäller för valfritt antal produkter tom den 11 Dec, 2013. Prisexemplen i annonsen visar priser vid 40% rabatt. Se ordinariepris på smartphoto.se. Frakt tillkommer.

www.smartphoto.se


12

TEMA MÖRKRET

metro wkd fredag 29 november 2013

NATANAEL JOHANSSON

MYSIGT

NATANAEL JOHANSSON

Goda lingonbröd.

Mysig stämning i mörkret

MISSA INTE

Vildsvinet, älgen och lingonbrödet.

UNDVIK

Potatis- och purjolökssoppan.

PRISER

Tre rätter: 325 kronor. Fem rätter: 510 kronor.

ÖPPET

Tisdag–torsdag: 17.00–23.00. Fredag–lördag: 17.00–01.00.

Ett populärt och mysigt ställe med levande ljus och medaljongtapeter och med lågmäld jazz i bakgrunden.

NATANAEL JOHANSSON

Vildsvin. NATANAEL JOHANSSON

Gammeldags inredning som påminner om ett otroligt hippt äldreboende.

N

u när det halvårslånga mörkret har börjat lägga sig över Stockholm har det ju blivit svårare och svårare att motivera sig att ta sig ut på krogen. Blixthalka, alkohol och nyinköpta finskor med lädersula är ingen idealisk kombination och även de mest hårdnackade av partyproffs känner mest för att sitta hemma med en filt över benen och lyssna på Melodikrysset. Men om man ska gå ut, för det ska man ju, så vill man ju helst gå till ett riktigt mysigt ställe och vilket ställe är i så fall mysigare än Oxelbloms på Skånegatan?

B

land vitrinskåp, levande ljus och medaljongtapeter spelas lågmäld jazz och den vänliga personalen serverar viskande välblandade Negronis och trösterik svensk husmanskost till det unga, moderna Söderklientelet – ja, hade de bara bytt ut musiken mot ljudet av en tickande moraklocka hade det varit näs-

OXELBLOMS Skånegatan 51

111 OXELBLOMS

Skånegatan 51. Populärt och prisvärt i Sofos mysigaste ställe.

tan exakt som äta en mysig familjemiddag på ett otroligt hippt äldreboende. Menyn, som naturligtvis presenteras i gamla mysiga läderbundna böcker, är uppdelad efter landskap och man kan äta en tre- eller femrätters prix fixe eller välja att stoppa i sig ett par smårätter och dricka ett par glas vin i någon av de mysiga sidenbrokadsofforna.

V

id vårt besök är det Västergötland och Västerbotten som får stå för inspirationen och som gammal västgöte är smakerna välbekanta – kräftor, gädda, vildsvin, körsbär. Gott! Inledningen blir dock en besvikelse. Min potatis- och purjolökssoppa smakar surt och trist och jag stoppar i stället i mig ett par av Oxelbloms lingonbröd som både smakar och nästan är lika goda som Oaxens ölkavring. Min Skagenröra, serverad på samma bröd, är smaskig medan mitt middagssällskap gillar smakerna på sin hjort-

En saxofon i hörnet.

carpaccio men finner den för seg och tjockt skuren. Gäddan är som gäddor brukar vara, fulla av små satans ben, medan huvudrätten på vildsvin kanske är den mest genuint västgötska av dem alla. Här har de nämligen valt att servera köttet med en hemgjord helamerikansk BBQ-sås som är så god, faktiskt, att mörkret utanför skingras för en sekund och jag i stället befinner mig vid en rykande grill på en solig raggarparkering, någonstans i Skaraborg.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

ENKELT 11111 LILLA EGO

Västmannagatan 69. Stjärnkockar startar egensinnig kvarterskrog.

LYX 11111 OAXEN KROG & SLIP

Beckholmsvägen 26. Internationellt uppmärksammad finkrog med bakficka.

KÖTTIGT 11111 VASSA EGGEN

Birger Jarlsgatan 29. Återbesök på (nästan) klassiskt steakhouse.

BAKFICKA 1111 SPECERIET

Artillerigatan 14. Överkomlig snabbgastronomi på Gastrologiks nya bakficka.

BAKFICKA 1111 FLYING ELK

Mälartorget 15. Demokratisk gastronomi på Frantzén/ Lindebergs nya bakficka.

ENKELT 1111 19 GLAS

Stora Nygatan 19. Kvarterskrog som är lätt att älska.


SID 1 Jørgen Haugen Sørensen – ”De ved, hvad de gør!” Keramiska skulpturer 1997-2012.

Museer, Sevärdheter & Utställningar 29 nov – 5 dec

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL Restaurang

Almgrens sidenväveri & museum

Shibori / Arbetets Själ - Del 1. Barbara Berther, Eva Davidsson, Malin Hederus, Eva Logell, Carin Bergman, Linnéa Blomgren, Marie-Louise Nordin, Maja Sjöberg. Öppet mån-fre 10-16 och lör 11-15. Repslagargatan 15. Tel 08-642 56 16. www.kasiden.se

Nyhet! Kom och se vår tillfälliga utställning Sagolika Sjöhäst, en delvis interaktiv utställning om sjöhästar och deras släktingar. Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se komulerockor, hammarhajar, anemoner och koraller i vårt havsakvarium. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook. Öppet tisdag-söndag 10-16.30, måndagar stängt. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 010-708 72 00.

Dansföreställningen Fictional copies med Björn Säftsen. 4-8 december - B i l j e t te r w w w. t i c n e t. s e, Pepparkakshusutställning (Fri entre) , Light Houses – ung nordisk arkitektur, Vem är staden? Möten med Nairobi och Stockholm. Familjeverkstad sönd kl 13. Visning av Light Houses sönd kl 14. Arkitektur i Sverige. Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. Skeppsholmen. Buss 65, Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. www.arkdes.se

Lör 30/11 kl 13 Visning: Karl XII och stormaktens fall. Kl 14 Barnvisning: När Sverige var som störst. Följ med till vardagslivet i fält. 6-10 år. 1-30/12 Fri entré till hela museet! Visning varje dag kl 13 hela december. Se hemsida för tema. Tis 3/12 kl 16 Samtal: Möt den kongolesiske chefskirurgen och människorättsaktivisten Denis Mukwege i ett samtal om våldtäkt som vapen och fredens möjligheter. Samtalsledare: Marika Griehsel. Fri entré. Begränsat antal platser, först till kvarn. Tis 3/12 Kulturell after work: Kl 17.30 Visning: Mat för en hel armé. Från 1600-talets närproducerade långkok till dagens frystorkade stridsportioner. Kl 18.30 Föredrag: Mat och krigsminnen. Carita Wallman Larsson, fd matombudsman, pratar krigsminnen kopplat till mat, ransonering och förvaring. Tor 5/12 kl 13 Soppvisning: Uniformer och mode. Se stiliga uniformer som speglar modets skiftningar genom olika århundraden. Soppa + visning 80 kr. Köp biljett i museets entré. Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Biblioteket tis-fre 13-16. Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

Filmhuset, Borgvägen 1. Buss 76, 72, 56, 1, 4, 42. T-bana Karlaplan. Caféet öppet före varje visning. Program och biljetter: www.cinemateket.se

utställning

Biologiska museet

fre - sön

Nordens djurvärld sedd i naturen.

29/11 – 1/12 6 – 8/12

Öppet tis-fre 12-15, lör-sön 10-15. Tel 08-442 82 15.

Svensk och internationell samtidskonst. Stipendiater 2013: Maria Bonnier Dahlins stiftelse 1 dec-5 jan. Kroppsspråk 4 dec-5 jan. Konst och koreografi med bl a Sharon Lockhart. 1 dec kl 11-17 Öppet hus, fri entré med vernissager och julshop. 4 dec kl 17-19 Vernissage för vinterns utSvarta tavlan – om konst och lärande. ställning, Kroppsspråk. T o m 19 januari 2014 i Konsthallen. Konstnärer: Rudolf Steiner, Joseph Öppet ons-fre 12-19, lör-sön 11-17. Beuys, Jean-Michel Basquiat, Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Marcel Broodthaers, Elis Eriksson Tel 08-736 42 48. och Per Kirkeby, Bruce High Quality www.bonnierskonsthall.se Foundation, Tacita Dean, Alejandro Carl Eldhs Ateljémuseum Guijarro, Christian Marclay, Josiah McElheny & Andrea Geyer, Tal R, Lars Öppet för beställda gruppvisningar. Siltberg och Gary Simmons. Christian Marclays verk Chalkboard tolkas www.eldhsatelje.se av Anna Lindal – violin 30 nov och 1 dec kl 12 & 14. Ingår i entréavgiften. Öppet i Konsthall och Butik alla dagar kl 11-17. God Mat! Artipelag serverar god mat under ledning av kökschef Fredrik Björlin i två stora restauranger. Buffé & Café Bådan alla dagar kl 11-17. Restaurang Artipelag: Julbord serveras alla dagar t o m 21 dec! Boka bord på 08-570 130 50 eller restaurang@artipelag.se Våra turer med Artipelagbussen är även anpassade till julborden fredag (kväll), lördag & söndag! Avgår från Artipelaghållplatsen på Vasagatan utanför Centralstationen, adress: Centralplan 9. Se alla busstider www.artipelag.se eller ring 08- 570 130 00. Entré Konsthallen: Från 25 år 200 kr, 19-24 år 100 kr, upp till 18 år gratis. Pensionär 180 kr (10% rabatt). Obs! Halva priset på tisdagar! 100 kr. Introduktionsvisningar varje dag. Ingår i entrépriset. Årskort – med ArtPass kan du gå om och om igen på våra konstutställningar under 12 månader! Från 25 år 450 kr, student 225 kr. Ta bussen till Artipelag! Artipelagstigen 1, Värmdö. info@artipelag.se

Jul

Rolf de Marés Dansmuseum – Museum of Movement och Sleeping Beauties – Drömmar och kostymer. Ryska baletten 1909-1929. Cullbergbaletten på Dansmuseet 4-13 dec. Program se www.dansmuseet.se Öppet ti-sö 11-17. Drottninggatan 17. www.dansmuseet.se

Öppet alla dagar 9-21 (sön-ons), 9-23 (tor-lör). Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

Färgfabriken är en plats för konst, arkitektur och urbanism. Här kan du se utställningar, delta i samtal och workshops och lyssna på föreläsningar. Sista helgen! Sonja Nilsson visar en rumslig filminstallation i stora salen t o m 1/12. I projektrummen visar vi ljudinstallationen Rumsliga rörselsespår t o m 1/12. Öppet ons-sön kl 11-16. Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Botaniken bakom julens kryddor, frukter och nötter Entré 60 kr Kl 11-16 i Gamla orangeriet

Helgöppet lö-sö kl 12-15. www.gripsholmsslott.se

Öppet ti-fr 10-16, lö-sö 11-16, må stängt. 65 kr, fri entré t o m 18 år. Odelbergs väg 5B. Tel 08-570 356 58, Gustavsberg. www.porslinsmuseum.varmdo.se

Hagaparken är Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide. Öppet 1 oktober-14 maj, fredagsöndag kl 10-15 (Opening hours friday-sunday 10 am to 3 pm.) Fri entré. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Juldramavisn för barn lö 13, 14. Julpysselverkstad Drop in. Juldramavisn ti-fr 12.30, on 17, lösö 12.30, 13.30, 14.30. Öppet ti-sö 12-16, on 12-19. Förboka: www.hallwylskamuseet.se Hamng 4. www.hallwylskamuseet.se

www.bergianska.se

Adventsöppet lördag och söndag kl 11-16. Visningar av teatern. Julpynt och julklappar i Teaterboden! Tel 08-759 04 06. www.dtm.se

Skagen

En skandinavisk konstnärskoloni Guidad visning tisd, torsd samt sönd kl. 14. Visas t.o.m. 26 januari 2014

Julkortsdags! Skicka museets julkort från samlingarna. Årets julfrimärken har kommit. Stämpla dem med vår unika julstämpel. I Lilla Posten kan barnen göra sina egna julkort. Lördag–söndag 11–16. Kort, frimärken och stämpel finns också på postkontoret på Skansen när julmarknaden är öppen.

Lilla Nygatan 6, Gamla stan www.postmuseum.se

Carl Malmsten Formgivare och pedagog

Guidad visning onsd samt fred kl. 14. Visas t.o.m. 2 mars 2014

Julstök i folkhemmet söndag 1 december kl 12–16

JUL PÅ TOREKÄLLBERGET

Kom och var med i julstöket anno 1948 i Folkhemslägenheten! I köket puttrar kolan och snart ska granen kläs fin. Välkommen att vika snöstjärnor och hjärtan, göra egna julkort och juladresser, smällkarameller oc h a nd ra ju ldekorat ioner. Tillverka klappar och slå in dem som man gjorde förr.

UPPLEV JULEN I GAMLA SÖDERTÄLJE!

Hela programmet: www.nordiskamuseet.se

1 OCH 8 DEC

Kl. 10.30–16.00. Marknad • Tivoli • Häst och vagn Tomte • Julstök i våra gårdar • Trolleri • Glima dränglekar med mera. Inträde (fr. 18 år): 80 kr. Läs mer på: www.sodertalje.se/torekallberget

svenska trender och traditioner

CARL MALMSTEN STOL, LILLA ÅLAND. BILD BESKUREN. FOTO: JESPER PETERSSON

Skoklosters Slott

Öppet i parken dagl. EA växthus vard 11-16, helg 11-17. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Ny utställning: Haga Ocean, ett 1,2 milj liter stort havsakvarium med hajar och revfiskar öppnar. Även en tropisk regnskog med fritt flyganDecember: Stumfilm med levande de fjärilar, grodor, papegojor och Fotografiska är en av världens störsmusik Ingeborg Holm, inledning av ta samlingsplatser för fotografi. Från andra djur. Butik och växthuscafé. vår restaurang och bar har du utEbba Witt-Brattström tor 5 dec Gröna sikt över Stockholms vackra inlopp. Hatten inledning av Lena Einhorn 15 Aktuella utställningar: Pieter Hugo, dec serier: Marguerite Duras, John Öppet mån-sön 10-17. Inta Ruka och Paolo Roversi. Carpenter, I fokus: Tony Richardson. www.fjarilshuset.se

CARL LOCHER, AGEPOSTEN, 1885. BILD BESKUREN. FOTO: KIRSTEN BØJSTRUP/SKAGENS MUSEUM

Botanisk trädgård med växthus. Julutställning: Vill du lära dig något nytt om växterna bakom våra jultraditioner? Välkommen till en utställning om julens kryddor, frukter och nötter i Gamla orangeriet. 29 november-1 december kl 11-16, 60 kr entré (öppen även 6-8 december). Öppen visning av Edvard Andersons växthus sön kl 13. Entré gäller för visning.

Öppet: tis–sön kl 11–17, tors kl 11–20. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00 www.waldemarsudde.se


SID 2 Drottningsholms Slott

Besök världsarvet Drottningholm. Upptäck slotten på egen hand eller följ med på guidade slottsvandringar. Familjevisning sö kl 13. Aktivitetsspår för barn.

Museer, Sevärdheter & Utställningar 29 nov – 5 dec

Öppet lö-sö kl 12-15.30. Slottsboden, kafé kl 11-16. T-bana Bromma, därifrån buss 176, 177. www.kungahuset.se/drottningholm

Gripsholms Slott

Öppnar åter trettonhelgen.

www.kungahuset.se/gripsholm

Julmarknad på Hovstallet

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL

Skoklosters Slott

Kåldolmens Dag lör 30 nov kl 1117. Fri entré hela dagen! Möt konservatorn fre kl 13-14.30 i utställningarna! Visn kl 15. Historisk eftermiddagsdans kl 15-16.30. Bokas på historiska.se Pannlampsvisningar sön kl 12 och 13. Lunchvisn tis kl 12.30. Onsdagsvisn kl 17. Föredrag ons 4/12 kl 18: 1900-talets populärkulturella historia. Obs! Entréhallen byggs om! Tillfällig entré från Storgatan 41. Öppet tis-sön kl 11-17 samt ons 11-20. Fri entré fredagar! Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. www.historiska.se

Restaurang

Stor julmarknad på Hovstallet 29/11-1/12 med delikatesser och hantverk. Stall, garage, vagnhall och smedja öppna, se program på www.kungahuset.se/hovstallet

Öppet tor 11-19, fre-sön 11-17. Guidad visning lördagar kl 14. Entré 60 kr, stud/pensionär 40 kr, under 20 år fritt. Entréavgiften inkluderar ett säsongskort. Magasin 3, Frihamnen. Öppet för gruppbesök Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. Riddarholmskyrkan, Ulriksdals Slott, Tel 08-545 680 40. Strömsholms Slott. Espressobar med sallader, soppa, www.kungahuset.se/kungligaslotten smörgåsar och hemlagade bakverk. www.magasin3.com Öppet 29/11 kl 12-19. 30/11 kl 10-18, 1/2 kl 10-17. Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 05 (vard 8-17). www.kungahuset.se/hovstallet

lyckosam vänskap – ett urval donationer från Moderna Museets Vänner. Öppet tis kl 10-20, ons-tor kl 10-18, fre kl 10-18 fri entré till samlingen kl 18-20, lör-sön kl 10-18. Entré 120/100 kr fr o m 19 år. Skeppsholmen. T-bana Kungsträdgården, buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-520 235 00. www.modernamuseet.se

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. 30/11-1/12 kl 14 familjevisning Nobelspecial. Ny utställning öppnar 5/12: Utställningen Fashion Innovation. Besök Bistro Nobel, soppbuffé på tisdagskvällar.

Fre kl 11 Musiklek i Klåjnk. Kölappar Tel 08-534 818 00. e-post: från kl 10.30. Sön kl 13 Familjevisning, bokning@nobelmuseum.se kl 14-16 Bygg enkla musikinstru- Nobelmuseet.se ment i vår verkstad. Från 5 år. Materialkostnad 20 kr.

Konstakademien

Lär dig mer om pengars betydelse Sista veckan! T o m 8/12 Carnegie på Sveriges Ekonomiska Museum. Art Award 2014. Aktuellt: Ny utställning Krisen – en resa i globaliseringens ruiner, foto av Jan Jörnmark. På myntkabinettet.se Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. kan du läsa mera om vad som hänFri entré. Fredsgatan 12/Jakobsgatan 27C (hiss). der på museet. Audioguide att låna. Atelier Food Restaurang AB (plan 2) 08-121 345 50. www.konstakademien.se

Kungliga kulturarvet

Öppet tis-sön 12-17. Entré 70/50 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

Öppet i museet mån-sön kl 10-16. Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. Restaurant o shop.

Fatoumata Diabaté Natten är vår (a nous Stans roligaste och billigaste familjela nuit). Malick Sidibé alternativ. Barbie, Lego, bilar, mjukiLa vie en rose. T o m sar, StarWars, tåg, robotar. Barnteater. 1 dec. Ur arkivet: Hilding Linnqvist Porträtterar. Sista helgen för helgÖppet vard 10-17, helger 11-16. brunch i restaurang Parkliv. Nästa Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. helg 7-8 dec: Designjulmarknad Barn gratis. Tegelviksg 22, med Rädda Barnen.

Utställningar, film, samtal & debatt, bibliotek, fika & mat. Fri entré. T-bana Fittja. För mer info se www.mkc.botkyrka.se

buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

Judisk tradition, kultur och historia i Sverige. Guidning av samlingarna on, sö 13.30. Museiteater. Ny utställning: Soul food – om judisk mattradition och kokkonst. Provsmakning ingår!

Utställning på Kungliga Slottet Utställningen ’40 år på tronen – 40 år för Sverige’, filmer, föremål, foton och Kungens kläder! Kvällsöppen på torsdagar. Egen rundvandring i paradvåningarna, Skattkammaren, Museum Tre Kronor. Guidade visningar ingår. Familjevisning lösö kl 12.15. Temakväll 4/12 kl 18: ´Slottets festblommor´, hovlakej Claes Lena Cronqvist (f 1938). Här visas Carlsson. Föredrag och temakvällar, se ett hundratal målningar och omkring trettio skulpturer från 1995 www.kunghuset.se/program och framåt. Besökarna bjuds in till Lena Cronqvists återkommande teÖppet ti-sö kl 10-16. man och står snart inför den ständiSlottsboden kl 10-16.30. ga och egensinniga förändring som Tor: Utställningen i Rikssalen öppen pågår i dem: Flickornas grepp hårdtill kl 20. T Gamla Stan. nar och mjuknar. Självporträtten Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). mörknar och ljusnar. Lek övergår i www.kungahuset.se/kungligaslottet häpen observation. I Lena Cronqvists verk finns också den stora lusten till färg, den kännbara njutningen när äggoljetemperan och oljefärgen hittat ytans temperatur. T o m 6 januari 2014. Utställningen presenteras två gånger om dagen kl 12.15 och 14.30. I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern spelas Marionetteaterns vuxenföreställning Flickorna på Liljevalchs under utställningsperioden. Biljetter säljs genom Stadsteaterns biljettkassa. Öppet tisdag-söndag kl 11-17, tisdag och torsdag även 17-20. Entré 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr. Fri entré upp till 18 år. Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. www.liljevalchs.se

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. 2 Utställn: Bilder av Kristina & Maria Eleonora, hjärtats drottning. Karl XII:s död vid Fredrikssten, temavisn lö 14. Barnvisn Julstämning, lö & sö 13. Öppet fr-sö, ti-on 11-17, to 11-20. lrk.bokning@lsh.se www.livrustkammaren.se

Tis 3/12

FR I EN T R É i dece

mber

Kulturell after-work 17.30 V I S N I N G

av utställningen Mat för en hel armé där maten är utgångspunkten, från 1600-talets närproducerade långkok till dagens frystorkade stridsportioner.

Sön 1/12 Julstök i folkhemmet för hela familjen – se annons. Visning av utställningen Folkkonst 4/12 kl 17.30 (fritt). Lör 30/11: Berättarstund i Folkhemslägenheten – Farmor, berätta om när du var barn! Följ med till mitten av 1900-talet och lyssna på spännande berättelser om torgpoliser, choklad och dansande gurkor. Karin Dorch Büsselmann tar med barnen till sin barndom i folkhemmets Sverige. Passar 4-9 år. Begränsat antal platser – kostnadsfria biljetter hämtas i museets reception. Öppet tor-tis kl 10-17, ons kl 10-20 (ons öppnar Folkhemslägenheten kl 12). Entré 100 kr från 19 år, fri entré ons från kl 17. Öppet i Lekstugan dagligen kl 12-16. Entré 20 kr/barn, vuxen betalar entré till museet. Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. www.nordiskamuseet.se

Föredrag 3/12, kl 18.30: Svalbard, landet med de tinade kusterna, av Tyrone Martinsson. Pris 90 kr, boka plats. Öppet sö 12-16 visn varje timme. Ti-to 13-15, visn av museet kl 13. Ti & to 18-21 visn med teleskop. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

18.30 F Ö R E D R A G av Carita Wallman Larsson, fd matombudsman, som pratar krigsminnen kopplat till mat, ransonering och förvaring.

Öppet tis-sön 11-17, ons 11-20. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. www.marabouparken.se www.parkliv.nu

Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

Öppet mån-sön kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. Fri entré t o m 18 år. T-bana Niki de Saint Phalle – obs! t o m 1/12! Universitetet. Buss 40/540. Cindy Sherman. Gunnar Smoliansky. Tel 08-519 540 00. Surrealismen & Duchamp. 60 år av www.nrm.se

Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Börshuset, Stortorget, Gamla stan.

kungahuset.se/kungligaslotten

Kom och lek i vår nya utställning Monster & Mysterier på Junibacken som baseras på Martin Widmarks böcker om LasseMajas detektivbyrå och monsteragenten Nelly Rapp! Se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Åk Sagotåg och lek på vårt Sagotorg!

Magasin 3 i Frihamnen är en av Sveriges ledande institutioner för samtidskonst. Pågående utställningar: On the tip of my tongue: Pierre Bismuth, Tamara Henderson, Miranda July, Stina Nordenstam, Tino Sehgal, Danh Vo. Siobhán Hapaska och Otherworldly: Annika von Hausswolff, Anish Kapoor, Charles Long, Pipilotti Rist, Per B Sundberg.

29 november: Aktiviteter kl 11.1516. Guidade visningar, skaparverkstad och upptäcktsfärd! Se program på www.nrm.se 3 december: LIFE – a journey through time. En tidsresa jorden runt med fotografier av Frans Lanting. Visas till 2 mars 2014.

Lunchvisning ons, fre kl 13. Lör 30/11 13 Dramatiserad visning: Böna eller höna. Sön 1/12 13 specialvisning: Medeltida julstök. Hantverkstan öppen lör kl 12-16, tema: Dockor.

www.armemuseum.se

Öppet tis, tor-sön 12-17, ons 12-19. Entré: Årsbiljett 100 kr, gäller även på Stadsmuseet, fri entré t o m 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 316 20. medeltidsmuseet.stockholm.se

Stängt för omhängning t o m 4/12, men öppet i Butiken. Kommer snart: Utställningen Hans Gedda & Mörkrets mästare, öppnar tor 5/12. Välkommen på vernissage, vi räknar med att det blir trångt Mod och Modernitet. 1900-talets djär- och trivsamt! va konstnärinnor, 5 okt-9 feb 2014. Allmänna visn tis och tor kl 13.15. Öppet tis-sön kl 11-17. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se

Öppet tis, ons, fre 11-17, lör-sön 12-16. Obs! Tor 5/12 10-20. Fredsgatan 12, entré med hiss på Jakobsgatan 27C. Tel 08-519 543 00. www.nationalmuseum.se

Nyhet! Visning Brottsspår – Berättelser och föremål från Sveriges mest kända brott lö-sö kl 14. Barnvisning om polisen lö-sö kl 12, Mysterievisning lö-sö kl 15. Öppet ti-fr 12-17, lö-sö 11-17. Museiv 7, buss 69.


SID 3 PÅ SCEN Svenska Hemligheter – en utställning med svenska folkets anonyma hemligheter. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. HEJ! Om kommunikation och det skrivna ordet. Biblioteket är öppet ti 12-16, on 12-19. Lilla Posten, lö 11-16 gör vi Spökpyssel, sö 11-16 gör vi Julkort. Öppet ti-sö 11-16, on 11-19. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.se

Utställningar: Spritlandet Sverige, Rude Girls av Béatrice Cussol, Klubbkids under 150 år. 30/11 Viner till vilt med Nadja Karlsson. Provning. 400 kr. 3/12 Alkoholen i våra liv, bokpresentation. Fri entré. Öppet mån-lör 10-17, tis 10-20, sön 12-17. Visningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

Julmarknadshelg på museet lö 30/11 och sö 1/12 kl 11-16. Museifabriken är igång med handrullning av cigarrer, tillverkning av kritpipor, cigariller och packning av snus i kardus. Sagostund och detektivrunda lö 30/11 kl 11.30 och 14.30, samling i museibutiken. Välkommen!

Öppet ti-sö 11-16, må stängt. Fri entré för Skansenbesökare. Gubbhyllan, Skansen. Museibutik. I konsthallen: Harald Lyth med mål- www.tobaksochtandsticksmuseum.se

ningar från perioden 2000-2013. Guidade visningar varje ons kl 14 och fre kl 17 av utställningen i konsthallen (ingår i entrépriset, förbokning krävs ej). Program: 5/12 kl 17.30-19 ”Roddaren – ett möjligt förhållningssätt till traditionen”. Ett samtal mellan Olle Granath (konstkritiker och författare) och Harald Lyth. Osa till osa@sven-harrys.se senast 29/11. Dagliga rundvandringar i hemmet på taket om 15 pers/grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag.

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Utställningar: Resor som satte spår – upptäcktsresor i trafikens tjänst 1900-1965 (stänger 2/12). Söderbilder – teckningar från gamla Södermalm av Per Lindroos. Skala 1:20 – guldkorn från museets ritningsarkiv. Visning av museet lör-sön kl 14. Nyhet: Kunskapskvarten dagl kl 14. Museets personal berätAktuella utställningar: Skagen – tar om valfritt föremål/ämne i femen skandinavisk konstnärskoloni. ton minuter. Öppet ons-fre 11-19, lör-sön 11-17, Guidad visn tis, tor samt sön kl 14. Carl Malmsten – formgivare och pe- Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. mån stängt, tis enbart förbokade grupper. Eastmanvägen 10 i dagog. Guidad visn ons samt fre kl 14. Minitunnelbanan kör dagligen, Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00. www.waldemarsudde.se

Det måste inte kosta pengar att hitta på något skoj med familjen. I museet har vi SportLab – vår rörliga och roliga utställning för hela familjen, fri entré! Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. www.riksidrottsmuseet.se

Öppet ti-sö 10-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00. sjohistoriska.se

utom 2/12. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, tis-sön 11-16, tor 11-18. Faktarummet & Slussens bibliotek, lör-sön 11-17. Entré 120/40 kr. fri entré, öppet tis-fre 12-16, tor 12-19, Tel 08-450 56 00. sön 12-16. Årsbilj 100 kr, gäller även www.tekniskamuseet.se på Medeltidsmuseet, fri entré t o m 19 år. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Öppet mån-fre 10-17, kvällsöppet tor till 19, lör-sön 10-18. Tel 08-550 225 00. tomtit.se, facebook.com/tomtit

Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

OSCARSTEATERN Kungsgatan 63 08-20 50 00. oscarsteatern.se. kulturtuben.se

A CHRISTMAS CAROL A musical play based on Charles Dickens story. Runs 10th- 23rd of December.

En av 2000-talets största krogshower! Christer Lindarw & Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson. Spelas 27-28/12 & 2, 3, 4 & 5/1 CIRKUS Djurgården. Bilj 08-660 10 20, Ticnet 077-170 70 70 / ticnet.se

Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 12. Övrig tid efter ök. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

Tel 08-662 58 84. Café Monika Ahlberg. www.thielska-galleriet.se

sofia kyrka söndag 1/12 kl 11.00

mässa ii

Johanna Wolf Öhman, predikant, församlingens körer och musiker, blåsare.

sjöstadskapellet söndag 1/12 kl 16.00

familjegudstjänst ii Barnkören

under ledning av Erik Berglund, Peter Sandin, präst.

sjöstadskapellet söndag 1/12 kl 18.00

musikgudstjänst ii Diskantkören,

Sofia Kapellkör, Peter Sandin, präst, Erik Berglund, orgel.

sofia kyrka söndag 1/12 kl 18.00

otto olsson: te deum ii

CIRKUS Djurgården. Bilj 08-660 10 20, Ticnet 077-170 70 70 / ticnet.se

Musik i Sofia – ett urval

Jessica Andersson, Magnus Carlsson, Sonja Alden. Årets mysigaste julkonsert. Cirkus 10 dec 19.30

DE 39 STEGEN

INTIMAN Odengatan 81 INTIMAN.nu | Bilj: 08-301250

DEN SKALLIGA PRIMADONNAN

m Kim Anderzon, Helge Skoog m fl Regi Lena Söderblom. ”Varmt underhållande galenskap” DN SISTA FÖRESTÄLLNINGARNA!

Församlingens körer & kammarorkestern. Henrik Arlestrand, orgel, Arne Johansson, dirigent. Fri entré.

sofia kyrka lördag 30/11 kl 15.00

orgelkonsert ii Arne Johansson spelar Bach, Scheidt och Reger. Fri entré.

sofia kyrka lördag 7/12 kl 10.00

barnkörskonsert Advents- & julsånger. Fri entré.

sofia kyrka lördag 7/12 kl 15.00

adventskonsert

EMIL I LÖNNEBERGA

Chorus Nouveau och Gosskörens veteraner. Magnus Ericsson, dirigent. Fri entré.

INTIMAN Odengatan 81 INTIMAN.nu | Bilj: 08-301250

du går icke ensam ii

En föreställning för hela familjen. Spelas 20 dec – 12 jan. 3/12 Bebishänder – avtryck i papper (bebisvänlig workshop).

Första advent i Sofia

CHRISTMAS NIGHT

BOULEVARDTEATERN Bilj ticnet.se/08-6429800

Välkända nordiska konstnärer från STRINDBERGSMUSEET sekelskiftet 1900, Bruno Liljefors, Traditionell julmarknad lör-sön Carl Larsson, Edvard Munch, Eugène 10-16.För program och tider se Strindbergs bostad och bibliotek, Jansson m fl. Kommande separat www.skansen.se nu gåsdukning i matsalen! Visas av utställning öppnar 4/12 med med Öppet 10-16. Skansenbutiken 11-17. guide to-sö 13. Utställn: Strindberg i ryskt fotografi, Ryssland 1900-1913. Öppet dagl 10-17, on 10-20. Skansen-Akvariet mån-fre 10-16, Tel 08-519 548 00. centrum och Karlsson, Sventon och lör-sön 10-17. Tel 08-442 80 00. www.vasamuseet.se de andra. Barnböcker i Strindbergs Öppet tis-sön 12-17, stängt kvarter. 30/11 16: L Törnqvist – måndag. Sjötullsbacken 8, A Lindgren i Vasastan. Djurgården. Buss 69.

FLASHDANCE THE MUSICAL

Missa inte vårens flashigaste musikal! Skandinavienpremiär 30 jan 2014. CHINATEATERN Berzelii Park. Bilj 08-562 892 00 showtic.se, flashdance-themusical.se

JONAS GARDELL MITT ENDA LIV

++++ Briljant AB. Bländande Gardell, Exp. Hösten slutsåld, bilj. hela våren. Glittrande, påkostad show med stor ensemble. MAXIMTEATERN Karlaplan 4 Bilj 077-170 70 70, ticnet.se

LABERO INFERNO

Labero är tillbaka med en helt ny magisk, het & glödande show. Spelas hösten 2013.

sofia kyrka söndag 8/12 kl 18.00 Adventsföreställning med Sofia Vokalensemble, Irene Lindh, textläsning, Karin Petersdotter, viola, Bengt Ollén, dir. Musik av Palestrina, Olsson, Sandström. Bilj à 120:– på förs-exp (kontanter), Aulos musik Folkungag. 67 (10:– extra), samt i kyrkan en timme före konserten.

sofia kyrka fredag 13/12 kl 19

ljuset som lyser i mörkret ii

Julspel med Luciatåg. Gratisbiljetter på exp fr o m 3/12. Max 4 bilj/pers.

sofia kyrka lör–sön 14–15/12 kl 15 & 18 

vi sjunger in julen ii

Församlingens körer, Sofia kammarorkester. Bilj à 100:– på förs-exp (kontanter) samt på Aulos musik Folkungag 67 (10:– extra) samt i kyrkan en timme före konserten.

s v e n s k a k y r k a n . s e /s o f i a  •  0 8 - 6 1 5  3 1  0 0

HAMBURGER BÖRS Jakobsgatan 6. Bilj showtic.se hamburgerbors.se

UTSTÄLLNINGAR & PROGRAM

PETER CARLSSON & BLÅ GRODORNA

Traditionell julmarknad m specialvisn & julpyssel. Öppet lö-sö 11-16. www.skoklostersslott.se

år för år med AFTER SHAVE GALENSKAPARNA. Hösten utsåld! Vårens biljetter släppta

++++ AB. ”Underbart underhållande.” Peter Dalle, Morgan Alling, Cecilia Forss & Robin Stegmar.

Strindberg i centrum

Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se

30-ÅRSFESTEN

AFTER DARK

Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13. Atombomb över Stockholm – ny utställning om kalla krigets kulturarv. 30/11-1/12: Innovationsverkstad, visning av gruvan, det virtuella obdukVisning tor 12.30. tionsbordet, modelljärnvägen. 4/12 Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Föreläsning: Förbränningsmotorn ur Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla. ett historiskt perspektiv. Spela över 100 favoriter från dataspelshistorien fram till idag i Game On 2.0 – världens största dataspelsutställning! Utmana en kompis i Sport & uppÖppet tis-sön 11-17, tor 11-20. Torget – ett lekrum för barn, öppet lev film med hela kroppen i Cino4.

PRIVATTEATRAR

MAXIMTEATERN Karlaplan 4 Tic: ticnet.se, 077- 170 70 70, blixten.se

Sista dagarna – passa på! Se den interaktiva, digitala utställningen Music and Emotions, visas till 1 december. Skapa din egen låt. Upplev hur musik och känslor hör ihop.

KONSERTER

Ny show! -Ett inhopp. ”Vilken härlig entertainer!” GD Utsålt nov-dec. Fåtal bilj jan-feb. Bilj. finns till mars-april.

www.varldskulturmuseerna.se, 010-456 12 00

SCALATEATERN, Walling. 32-34 Bilj 08-14 35 75, scalateatern.se

PRISCILLA

”Priscilla gör allting rätt” Se Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren och Mikael Tornving i succén. GÖTA LEJON Götgatan 55 08-505 29 000 gotalejon.se ticnet.se

RAIN MAN

Robert Gustafsson, Jonas Karlsson m.fl. Tor-sön (samt ons 4 dec) endast tom 15 dec. RIVAL Mariatorget 3 Ticnet.se el 08-205000

ROCK OF AGES

En resa i globaliseringens ruiner

Fotoutställning av Jan Jörnmark öppet: dagligen kl. 10.00 – 16.00 fri entré: måndagar mer information: myntkabinettet.se

++++ AB. En vrålkul succémusikal. Per Andersson, Joacim Cans mfl. Spelas t o m 7/12. CHINATEATERN Berzelii Park Bilj 08-562 892 00, showtic.se, rockofages.se

MUSIKALEN SPÖK!

Se Lena Philipsson, Måns Zelmerlöw, Loa Falkman och Sussie Eriksson i nyversionen av Skifs & Palmers musikal! Vårens biljetter släppta! CIRKUS Djurgården. Bilj 08-660 10 20, ticnet.se.

TOMMY KÖRBERG SJUNG TILLS DU STUPAR ++++ Han är unik. Missa honom inte. AB Spelas bara söndagar tom 15/12. CHINATEATERN Berzelii Park Showtic.se el 08-562 892 00

TROLLKARLEN FRÅN OZ Adress: Slottsbacken 6

++++ AB. Spelas t o m 1/3. Med bla Markoolio, Tobbe Trollkarl, Kim Sulocki, Stina Eriksson mfl. MAXIMTEATERN Karlaplan 4 Bilj 077-170 70 70, ticnet.se

www.privatteatrar.se

Första advent i Högalid

högalidskyrkan söndag 1/12 kl 11.00

mässa ii

Katariina Sjöblom m fl, Högalids kyrkokör, kammarkör & tornblåsare, N Larsson, organist

högalidskyrkan sön 1/12 kl 16 & 18 (45/60 min)

vi sjunger in advent ii Högalids

motett-, diskant- & lilla ungdomskör, N Larsson, orgel, E L Kansbod & M Norberg, dir. Fri entré, kollekt till Svenska kyrkans internationella arbete/Filippinerna.

Musik i Högalid

högalidskyrkan söndag 8/12 kl 16.00

britten, poulenc ii Britten: A Ceremony

of Carols, Poulenc: Quatre motets pour le temps de Noël, M Lauridsen: Dirait-on ur Les Chansons des Roses. Högalids vokalensemble, Jennie Åbrink, harpa. Ewa Lena Kansbod, dir. Fri entré, kollekt/Filippinerna.

högalidskyrkan fre 13/12 kl 18 & 20 (45/60 min)

luciafirande ii

Högalids Chorus, projektkör & lilla ungdomskör, Chorinterna, Anna-Lena Engström & Maria Norberg, dirigenter. gratisbiljetter delas ut i förs-huset mån 2/12 kl 17–19. Ev. resterande biljetter delas ut på expen tis 3/12 kl 13–15. Max 4 bilj/pers. Kollekt till Svenska kyrkans internationella arbete/Filippinerna.

sms:a söder till 72950 så ger du 50:– till de tyfondrabbade i filippinerna!

pg 90 01 22-3, bg 900-1223, märk: tyfon svenskakyrkan.se/hogalid • 08-616  88  00


16 TEMA MÖRKRET

metro wkd fredag 29 november 2013

SKRÄCK

1 LAS VEGAS

Ännu råare Carrie

SF

”Carrie” är inte Nyinspelningen av den klassiska skräckfilmen del starka rolllika vass som originalet men bjuder ändå på en mer utstuderade. prestationer. Uppdateringen gör grymheterna än

Dramakomedi. Det finns en fin tanke om åldrande mäns vänskap här någonstans som måste ha lockat De Niro, Freeman, Douglas och Kline att medverka. Istället landade de i en parodisk ”Baksmällan för seniorer”. Plågan i deras blickar är påtaglig. EL

NOBLE

11 LOVELACE

Biopic. ”Lovelace” har så mycket: en sprängladdning till story, en fantastisk samling skådespelare och det vilda 70-talet som inramning. Men ett hopplöst hattigt manus får filmen att tappa all styrsel och landa i ett stort frågetecken: Varför? EL Titelrollen görs av Chloë Grace Moretz, och hon gör den bra, men kan inte tävla med originalets perfekta Sissy Spacek.

SF

111 CARRIE

Rysare. En hyfsad nyinspelning där Chloë Grace Morets får godkänt i titelrollen, men med Sissy Spaceks original-Carrie kan hon inte mäta sig.

J

ATLANTIC

aha, en nyinspelning av ”Carrie”? Varför det, kan man ju undra. Regissören Brian De Palmas originalfilmatisering av Stephen Kings debutroman hör till genrens moderna klassiker. Inte minst tack vare Sissy Spaceks oförglömliga insats i titelrollen. Hon hade redan gjort intryck i Terrence Malicks sensationella debutfilm ”Det grymma landet”, men ”Carrie” (1976) blev hennes definitiva genombrott. Och originalet håller ännu, konstaterar jag när jag nu ser om den på dvd. Men visst, jag förstår hur man tänker. Här finns en stark historia och en ny, ung publik som kanske aldrig sett den, ens på dvd. Varför inte försöka locka den med en ny, uppdaterad variant? För noviser så är Carrie en ensam och blyg tonårstjej som förutom att hårdmobbas av klasskamraterna även förtrycks i hemmet av sin fanatiskt religiösa mamma. Men i puberteten upptäcker hon plötsligt att hon har övernaturliga krafter – vilket får drastiska följder när plågoandarna ge-

SF

nomför ett ytterst grymt ”skämt” i finalakten.

T KIMBERLY PEIRCE

Regissör. Trots denna films förtjänster hoppas vi att regissören Kimberly Peirce, som debuterade med den starka och klart mer personliga ”Boys don’t cry”, nästa gång ger oss något mer spännande än en, trots allt, bruksbetonad nyinspelning.

itelrollen spelas här av Chloë Grace Moretz och utan att kunna tävla med Spaceks oerhört speciella – för rollen perfekta – utstrålning lyckas Moretz ganska bra. Hon hittar både utsattheten och styrkan. Och Julianne Moore övertygar, föga oväntat, som modern. Den stora skillnaden mellan filmerna är att Hitchcock-wannaben De Palmas version hade en mer snitsig estetik medan Kimberly Peirce här kör en ganska rak stil. Sedan gör ju uppdateringen att den grymma mobbningen av Carrie nu blir ännu mer ustuderad, med hjälp av mobilfilmer på nätet. Något som naturligtvis för tankarna till aktuella, svenska rättsfall. Utan att kännas direkt nödvändig blir ”Carrie” årgång 2013 ändå en hyfsat okej nyinspelning. Dock i första hand värd en biobiljett för dem som aldrig sett det, fortfarande vassare, oriC-G KARLSSON, FILMRECENSENT ginalet.

1111 GLORIA

Dramakomedi. Om 58-åriga chilenskan Glorias passionerade möte med en likaledes frånskild man, vars bagage visar sig vara aningen komplicerat. Här finns liv, skavanker och varm humor samt, framför allt, en briljant Paulina García i titelrollen. C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

KÄRLEK 1111 BLÅ ÄR DEN VARMASTE FÄRGEN

Cannes-vinnare med lager av klass-, och maktkritik och fantastiskt skådespeleri. Sexscenerna är väl explicita. EL

THRILLER 1111 PRISONERS

Tjusigt fotad, oförutsägbar nagelbitare om jakten efter två småflickor och deras kidnappare. EL

KOMEDI 1111 VI ÄR BÄST!

Lukas Moodysson vänder sig åter mot publiken med en välspelad och inspirerande komedi om tre punktjejer 1982. C-G K

DRAMA 1111 ÅTERTRÄFFEN

Konstnären Anna Odells smått fantastiska debutfilm vrider och vänder på mobbningens mekanismer. C-G K

ÄVENTYRSDRAMA MUD

1111

Stephen King möter Mark Twain i Mississippifuktigt, spännande äventyr om två tonårskillar som hjälper en mystisk främling på rymmen. C-G K

SCI-FITHRILLER 1111 GRAVITY

Mexikanen Alfonso Cuaróns rymdäventyr är en vansinnigt spännande popcornfilm som även berör oss emotionellt. C-G K


RESTAURANGER

BAMBOO CITY

Vid best. fĂśr minst 6 personer bjuder vi pĂĽ en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Pekinganka

Asiatisk middag

Kornhamnstorg 2, Gamla Stan ¡ Ph 08–10 33 64 www.stockholmformosa.se

N

Stor uteservering Mongolian Barbeque Nyhet! Njut sü mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljÜ.

N

d na p p yĂś

yĂś pp na d

RESTAURANT & BAR

KycklingfilÊsatay med kokos och jordnÜtssüs. NÜtkÜtt med ingefära och ostronsüs (thai). Friterade stora räkor med sesamfrÜ. Friterad fläskfilÊ i sÜtsursüs (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffĂŠ med 8 olika sushivarianter.

89:-

ThaibuffĂŠ

Njut sü mycket Ni orkar. SalladsbuffÊ. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland münga thailändska rätter och den världsberÜmda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffÊ.

fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av hÜgsta kvalitÊ. Stor frukt- och salladsbuffÊ. Soppa m. brÜd. 20 olika sorters kÜtt & skaldjur. 35 olika grÜnsaker. 12 süser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 stĂśrsta asiatiska buffĂŠborden fĂśr

158:-

Stor sushibuffĂŠ Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • HÜgtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Välkommen till nyÜppnade Holiday i exklusiv miljÜ!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

BOKA JULBORDS-

128:-

/pers

ANNONS

Barn under 10 ĂĽr 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

FÜrrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass

Pitcher’s Mariatorget – fullt av mÜjligheter

Serveras mün–tors kl. 17–21, fre 17–22, lÜr 12–22, sÜn 12–21

LunchbuffÊ 95:Mün–fre kl. 11–16. (Sushi, fÜrrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Tak awae y A´ la c ar t e

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

Vi har bytt meny, njut av vüra nya husmanskost- och à la carte-rätter.

Lunch lÜrdag och sÜndag, kl 13–17 139:Timmermansgatan 35 08-714 90 29 • www.timmermans1857.se

Boka bord pĂĽ pitchers.se eller pĂĽ 08-644 54 18

FOOD DRINKS & FRIENDS

The Original Pub Established 2002

www.pitchers.se | 08-6445418

Tel: 08-555 00 640 E-post: nojen@annonsdax.se

Ă–VRIGA NĂ–JEN

A GHOST STORY OF CHRISTMAS. A MUSICAL PLAY BASED ON DICKENS’ MAGICAL STORY. PERFORMED IN ENGLISH.

RUNS

10TH-23RD OF DECEMBER Tickets: Maxim 08-30 11 00, Ticnet.se 077-170 70 70, blixten.se

KNAKELIBRAK PRODUKTION PRESENTERAR

K NA K E L I B R A K P RO D U K T I O N P R E S E N T E R A R

En spektakulär varitÊshow med

PĂ… SCEN

humor, magi och en nypa burlesk. 13, 20, 27 feb samt 6 mar

in association with Riverman Management and ITB present

Sveriges grymmaste stand up sedan 2004

Hilton, Slussen

29-30 november - Hilton Slussen

Läs mer och kÜp biljett pü

MoulinNoir.se

BILJ

ET

NU! E T U R TE

SIMON ASEBI R GA SH

AL PITCHER

ANN WESTIN

MESS HALLBIAH ERG

NISSE HALLBERG BILJETTER PĂ… TICNET FRĂ…N 195 KR EXKL SERVICEAVGIFT

FRITTE MARTIN FRITZON OS LAG

ELLER I DĂ–RREN FRĂ…N KL. 19.00. STUDENTER FRĂ…N 95 KR

#RAWcc

Image: John-Paul Bichard

www.rawcomedy.se

LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70 SAMT TICNET-OMBUD. PLACEBOWORLD.CO.UK @PLACEBOWORLD

KĂśp dina biljetter pĂĽ

       

AT THE MAXIM THEATRE.

GĂ… MED I METROS LĂ„SARPANEL! GĂ… IN PĂ… METRO.SE FĂ–R ATT DELTA.

DANS


Julklappstips, för fler se www.betterprices.se

För annonsering ring: 08 - 122 100 81

www.abcleksaker.se Välkommen till ABC Leksaker - kreativa leksaker för lekfulla barn! Vi är glada att kunna erbjuda ett stort sortiment roliga och lärorika leksaker.

799:-

699:-

vi alla våra kunder och vänner GOD JUL! Önskar

15% RAB AT ange kod

en

T!

“Lucia20 Gäller fram

13”

till 15:e de

c.

Öppet alla dagar 10-18 Extra julöppet i December 9-19 Julafton 9-15

799:-

899:-

Vare sig ni söker pälsar, pälsfodrade kappor eller vill ha ett plagg designat just för Er så hjälper vi till!

Gör en mysig utflykt till Vasaparken och passa på att besöka oss!

ÖMHETEN

tel. 08-667 92 40 www.ivanpetersson.se

EN FILM AV

EN FILM AV SOFIA NORLIN

Möt dem på riktigt nära håll!

BIOPREMIÄR 6 DECEMBER

PÅ BIO 20 DECEMBER

nonstopentertainment

”Oerhört vacker” Hollywood Välj mellan sju filmer Biljetter: 08-519 540 00 www.nrm.se/biljetter T Universitetet eller buss 40/540 Från 5 år

NATURHISTORISKA RIKSMUSEET T-bana Universitetet eller buss 40/540 Biljetter: 08-519 551 30, www.nrm.se/biljetter

EN FILM AV MIKAEL

Reporter

HÅFSTRÖM

”STORSLAGEN KÄRLEKSHISTORIA” Screen Daily

tre vänner presenterar

en del av naturhistoriska riksmuseet

biopremiär 17 januari

nonstopentertainment

BIOPREMIÄR 6 DECEMBER


BILJETTSLÄPP IDAG VÄRLDSPREMIÄR 1 1 DECEMBER

bio rio

hornstulls strand 3 29 nov-1 dec

Gloria fre 18, lö 18.30, sö 15 svinen fre 20.30, lö 14.30 Knatte: tiGrar och tatuerinGar lö 13

1:A PÅ BIOTOPPEN! EXPRESSEN

AFTONBLADET

F R Å N S K A PA R N A AV ” S A G A N O M R I N G E N ” T R I L O G I N

Återträffen lö 16.30+21 filmfruKost: cinemafrica sö 11 opera: KärleKsdrycKen sö 18 salonG 4: Återträffen fre 18 a band called death lö 18 blÅ är den varmaste färGen sö 17.30

GÖTEBORGS-POSTEN

SVENSKA DAGBLADET

SYDSVENSKAN

TV4 NYHETSMORGON

HELSINGBORGS DAGBLAD

biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

PROGRAM 29 NOVEMBER

T. 665 12 56

Het puls Lawrence Kasdan, William Hurt, Kathleen Turner .........................................18

www.cinemateket.se

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

www.cinemateket.se

BIOPROGRAM

FREDAG 29 NOVEMBER 2013 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Monica Z 85:- ............................... 16.15 The Butler 90:- ............................. 16.15 Återträffen 85:- ................. 16.45, 21.00

Mig äger ingen 85:- ..................... 18.45 Catching Fire 90:- ........................ 21.00 Thor 2 85:-.................................... 21.00 FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00

Hunger Games: Catching Fire 85:- ....... .................................15.30, 18.15, 21.15 Det regnar köttbullar 2 2D sv.tal 75:- ... ..................................................... 15.30 Flygplan 2D sv.tal 75:- .................. 15.45 Turbo 2D sv.tal 75:-............................ 16 Lasse-Maja... 75:- ............................. 16 Mig äger ingen 85:- .......................... 18 Last Vegas 80:- ................. 18.15, 21.15 The Butler 80:- ............................. 18.45 The Counselor 80:-............ 18.45, 21.30 Jobs 80:- ...................................... 20.15 Återträffen 80:- ............................ 21.30

I 3D OCH HFR 3D

FACEBOOK.COM/THEHUNGERGAMESSVERIGE HUNGERGAMESSWEDEN.SE SKANDIA Fre 17.40, 21 Lö 14.15, 17.40, 21 Sö 15.15, 18.45 • SERGEL Fre-lö 12.10, 14.10, 17.30, 20.50, 22.50, 23.35 Sö 12.10, 14.10, 17.30, 20.50 Må-to 11.30, 14.40, 18, 21.15 • SAGA Fre-on 12.45, 16, 19.15 To 19.15 • PARK Fre-lö 20 Lö äv 16 • RIGOLETTO Fre-sö 13.30, 16.45, 20.15 Må 21 Ti+to 17.30, 21 On 19 • SÖDER Fre-sö 13, 14.15, 16.30, 18, 20, 21.15 Må 12.40, 14.05, 16, 19.30, 21 Ti+to 12.40, 14.10, 16, 18, 19.30, 21.10 On 12.40, 14.20, 16, 17.30, 19.30, 21 SICKLA Fre-sö 14.30, 17.45, 20, 21 Må-on 17.45, 20, 21 To 14.15, 17.45, 20, 21 • VÄLLINGBY Fre-sö 14.40, 17.50, 21 Må-ti+to 17.30, 20.45 On 14.20, 17.30, 20.45 • RÅSUNDA Fre+ti-to 18, 21 Lö-sö 15, 18, 21 Må 18.30, 21 KISTA Fre 12.30, 14.30, 15.40, 17.30, 18, 20, 20.40, 21.10 Lö-sö 12.30, 14, 14.30, 15.40, 17.30, 18, 20, 20.40, 21.10 Må 12, 12.30, 14, 15.10, 15.40, 17.50, 19.30, 20, 20.40 Ti-to 12, 12.30, 14, 15.10, 15.40, 17.30, 19.30, 20, 20.40 GRAND LIDINGÖ Lö-sö 14.20, 17.25, 20.25 Må 20.40 Ti-to 17.25, 20.25 • TÄBY Fre 18.35 Lö-sö 14.50, 18 Må 14.50, 18.30, 20.10 Ti+to 14.50, 17, 20.10 On 14.50, 18.30 • HERON CITY Fre-sö 14.30, 15.45, 16.45, 17.50, 19, 20, 21 Lö-sö äv 12.30, 13.30 Må 19, 20, 21 Ti+to 17.50, 19, 20, 21 On 14, 17.50, 19, 20, 21 sf.se, mobil.sf.se • Fr 11 år

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

är den PROGRAM 29 NOV - 5 DEC Blå varmaste färgen 20.15

GRAND Sveavägen 45 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

15 år

Blå är den varmaste färgen 15 år

19.45

Cykla med Moliére

Btill

Fre-ti+to 18.00 Lö-sö även 13.00

De dansande andarnas skog 15 år PREMIÄR! 17.45 Lö-sö även 12.30

Gloria PREMIÄR!

Gloria PREMIÄR!

15 år

Monica Z

7 år

Mr Morgans sista kärlek

Btill

Fre-må+on-to 15.00, 18.00, 20.20 Sö även 12.30 Ti 18.00, 20.20 15.00, 18.20 Lö-sö även 13.20 20.20 Lö-sö även 12.30

Svinen

15 år

The Butler

15 år

15.20, 17.30 Fre-on 15.40, 20.50 Ti även 14.30 To 20.50

VICTORIA Götgatan 67 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

Before Midnight

Fre-sö 15.00 Må-to 16.20

15 år

15 år

Fre-må+on-to 15.40, 18.15, 20.30 Lö-sö även 13.10 Ti 15.40, 17.45, 20.30 Hotell 15 år 21.15 Lö-sö även 12.30 Mig äger ingen 11 år Fre+on 18.00 Lö-sö 12.50, 15.20, 18.00 Må-ti+to 15.20, 18.00 Monica Z 7 år Fre-sö 16.00, 18.30, 20.45 Lö-sö även 13.30 Må-to 15.00 Mr Morgans sista kärlek Btill 18.45 Svinen 15 år Fre-må+on-to 17.45, 20.00 Ti 20.00 The Butler 15 år 15.00, 20.00 Återträffen 11 år Fre-sö+ti-to 16.40, 19.00, 21.00 Lö-sö även 14.10 Må 16.40, 21.00

Betties Resa

Btill

Blue Jasmine

CINEMATEKET: www.cinemateket.se 7 år Se dig om i vrede Tony Richardson Må 19.00

Lö-sö 13.50

Fre-sö 16.20 Sista visningen söndag!

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000 Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

fredag 29 november

Kassan öppnar 12.30 Kassan öppnar 14.00 De dansande andarnas skog – Premiär! ...fre 16.00, 18.00, 20.30, lö-to 16.00, 20.30, ................må även 18.00 (Publikens analys) Blå är den varmaste färgen ....................... ...............fre 14.45, 20.00, lö-to 14.45, 18.00 Efter dig.................. fre+on-to 14.30, ej lö-ti Min stulna revolution ...............Visas ej fre ...lö-sö+ti 18.15, 21.15, må 21.15, on-to 18.15 Återträffen Anna Odell ................................. Belleville Baby Kort tid kvar!....................... .................... Fr-on 14.00, 16.15, 18.30, 20.45 .........................16.30, ej lö, on-to även 21.15 ....................... Tors.12.30, 14.30, 17.30, 20.00 Paradis: Hopp Kort tid kvar! ........................ ....................... 20.45 (ti 21.00) sö även 18.30 De dansande andarnas skog ...................... Traviata.....fre+må+on-to 14.30, ej lö-sö+ti ............................................18.00 (ej torsdag) Barnens Bio: Dunderklumpen ..lö-sö 13.00 Svinen Claire Denis .........20.15 (ej torsdag) Mullvadens stora äventyr ........................... Betties resa................................13.00, 15.30 ............................................lö-sö 13.30, 15.00 Cykla med Moliére ............................. 13.00 Ny finsk film: Snart 18...sö 14.00, må 18.30 Hotell ..........................................15.30, 18.00 Publikens analys: De dansande andarnas The Butler ............................................. 20.15 skog ................................................. må 18.00 Spanska filmdagar 5-7 december 2013 Dövfilmfestival: fre-lö, se zita.se Kafé Gunvor öppet varje dag! www.zita.se • www.sf.se • www.zita.se • www.sf.se • www.zita.se • www.sf.se

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! sergel • victoria • heron city • falken jakobsberg

Battle of the Year

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se, eurostar.se

FILMSTADEN SERGEL Fre-lö 18.40, 21.15, 23.50 Sö 18.40, 21.15 Må-ti 20.50 On-to 17.50, 20.40 • FILMSTADEN SÖDER Fre-sö 20.20 Må 21.30 Ti-to 20.00 • FILMSTADEN KISTA 18.40 FILMSTADEN HERON CITY Fre-sö 17.20, 20.15 Må-ti+to 17.40, 20.20 On 13.45, 17.40, 20.20 • SOLLENTUNA BIO Lö-to 18.45 KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, sollentunabio.se • Från 15 år

Farväl till maffian

2x11


BIOPREMIÄR IDAG!

AMELIA

YOU WILL KNOW HER NAME

Fre-lö 18.45, 21.10, 23.10 Sö 18.45, 21.10

Må-to 16.10, 19.00, 21.30

18.20, 20.45

Fre-sö 18.45, 21.15 Må-to 18.45, 21.10 sf.se, mobil.sf.se Från 15 år

DOUGLAS DE NIRO FREEMAN KLINE

”HELT FANTASTISK! DEN BÄSTA FILM JAG SETT PÅ VÄLDIGT LÄNGE” LISA BERGSTRÖM, KINO I P1

”Underbar film…man blir förälskad”

”Lysande!” EXPRESSEN

TV4 NYHETSMORGON

”Fullständigt ★★★★ oemotståndlig” ★★★★ THE GUARDIAN

MOVIEZINE

EMPIRE

”Vibrerar av livsglädje” ★★★★ TIME OUT

TT

”Missa inte!” M-MAGASIN

★★★★★ FINANCIAL TIMES

O N E L E G E N DA RY W E E K E N D

www.lastvegasmovie.com

BIOPREMIÄR IDAG!

BIOPREMIÄR IDAG!

bio rio

SERGEL • SÖDER • SICKLA • VÄLLINGBY • TÄBY KISTA • HERON CITY • FALKEN jAKOBSBERG

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se • Barntillåten

KOMMUNALARBETAREN

SVEAVÄGEN 45

12.00, 15.00, Fre-må+on-to 18.30, 21.15 15.00, 18.00, Last Vegas

Från 15 år

GÖTGATAN 67

Fre-må+on-to 15.40, 18.15, 20.30 20.20 Sö äv 12.30 Lö-sö äv 13.10 Ti Ti 18.00, 20.20 15.40, 17.45, 20.30

hoRNSTULL

Fre 18.00 Lö 18.30 Sö 15.00 Gloria Må-ti 18.30 sf.se, biorio.se, On-to 20.30 svenskabio.se

P4 FILMPROJEKTET

EXPRESSEN SVT GOMORRON M-MAGASIN MAMA SR P4

FILMEYE

KULTURNYHETERNA

METRO

SVD

VIASAT

MIKAEL PERSBRANDT

KULTURBLOGGEN

Fritt efter Åsa Linderborgs succéroman

”Persbrandt gör en av sitt livs bästa roller” AFTONBLADET

”En fantastisk film som både griper tag, ruskar om och värmer.” NSD

”Grattis Persbrandt, det här blir en Guldbagge nästa år!” TV4 NYHETSMORGON

#sunepåbilsemester

”Suveränt spelad” UPSALA NYA TIDNING

FILMSTADEN SERGEL • SAGA • VICTORIA • FILMSTADEN SÖDER FILMSTADEN VÄLLINGBY • FILMSTADEN RÅSUNDA • FS SICKLA FILMSTADEN KISTA • FILMSTADEN TÄBY• GRAND LIDINGÖ FILMSTADEN HERON CITY • SOLLENTUNA BIO • FALKEN jAKOBSBERG sf.se, svenskabio.se, sollentunabio.se, eurostar.se • Från 11 år

FÖRKÖP STARTAR IDAG! BIOPREMIÄR JULDAGEN! SERGEL • pARK • SÖDER • VÄLLINGBY • RÅSUNDA • SICKLA • KISTA TÄBY • GRAND LIDINGÖ • HERON CITY • FALKEN jAKOBSBERG

FACEBOOK.COM/NOBLEENTERTAINMENT

BIOPREMIÄR IDAG! Sune på bilsemester

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se, eurostar.se • Barntillåten

SERGEL Fre-sö 15.30, 18.00, 21.00 Må+on-to 13.15, 15.50, 18.10, 20.50 Ti 13.15, 15.50, 18.10, 20.40 • SÖDER Fre-sö 16.00, 18.45 Må 13.30, 16.00, 18.40 Ti-to 12.30, 14.45, 17.45 • HERON CITY Fre-sö 16.00, 18.15, 20.30 sf.se Må-ti+to 18.30, 20.45 On 13.15, 18.30, 20.45 Fr 15 år

Lovelace


BIOPROGRAM

Överraska med en julklapp som passar alla!

29 NOV – 5 DEC Jobs (Btill) 12 Years a Slave (15 år) Det regnar köttbullar 2: SERGEL: Fre-sö 12.30 Den stora matkampen TÄBY: Lö-sö 11.00 SERGEL: Fre-sö 12.40 SMYGPREMIÄR! - sv tal 3D (7 år) Må-to 13.00, 16.00, 21.30 TÄBY: Fre 21.05 Lö-sö 20.50 Flygplan - sv tal (Btill) GRAND LIDINGÖ: LasseMajas Lö-sö 12.10 HERON CITY: Fre-sö 15.30 A Texas Love Story detektivbyrå – Von HERON CITY: Fre-sö 15.30, Lö-sö äv 13.15 (15 år) Broms hemlighet (7 år) KISTA: Fre-sö 11.40 SMYGPREMIÄR LÖRDAG! 18.15 Lö-sö äv 13.00

KISTA: Fre-lö 11.40, 14.00, 16.20 Sö 12.40, 15.10 RÅSUNDA: Alfons Åberg Fre-sö 15.30 Lö-sö äv 13.30 (Btill) – Hokus pokus SERGEL: Fre-sö 11.15, 13.35 HERON CITY: Fre-sö 15.20 SICKLA: Fre 15.00 Lö-sö äv 11.15 13.20 Lö-sö 12.30, 15.00 To 11.30 KISTA: Fre-sö 12.20 SÖDER: Fre-lö 12.30, 14.50 SERGEL: Fre-sö 11.30, 13.30 Sö 12.30, 15.00 Må-to 12.10 TÄBY: Lö-sö 11.20, 13.45 Må-to 10.30 SICKLA: Lö-sö 12.00 SÖDER: Fre-sö 11.50, 13.50 VÄLLINGBY: Fre 15.50 Lö-sö 12.25, 13.35, 15.50 Må-to 13.15 On 11.30 TÄBY: Lö-sö 10.40 Må-to 11.00 Det regnar köttbullar 2: VÄLLINGBY: Den stora matkampen Lö-sö 11.50 On 11.30 - sv tal (7 år) TÄBY: Lö-sö 15.50

Betties resa

(15 år) HERON CITY: Fre-sö 14.15 Lö-sö äv 11.30 12.00 KISTA: Fre-sö 11.30, 13.45, 16.00 Må-to 11.30 SERGEL: Fre-sö 11.40, 14.05, 16.25 Må-to 13.30 Blå är den varmaste

STURE: 13.00, 15.30 SÖDER: Må 12.30 Ti-to 12.45

färgen – kapitel 1&2 (15 år)

KLARA: Fre-sö 13.30, 17.15 Må+on-to 17.15 Ti 12.30, 17.15

Don Jon

(15 år)

SERGEL: Fre-sö 21.30 Må-to 21.00

Ender´s Game (11 år) Captain Phillips (15 år) HERON CITY: Fre-sö 19.00 HERON CITY: Fre-sö 20.50 Må-to 19.15 KISTA: Fre-sö 21.10 Må-to 21.20 SERGEL: Fre-sö 20.40 Må-to 21.10

Carrie PREMIÄR!

SERGEL: Fre-sö 18.30 Må-to 18.50

Escape Plan SMYGPREMIÄR!

(15 år)

TÄBY: Fre 21.40 Lö-sö 21.15

(15 år) Familjetrippen (11 år) HERON CITY: Fre-sö 20.50

HERON CITY: Fre-sö 18.45, 21.15 Må-to 18.45, 21.10 KISTA: 18.20, 20.45 SERGEL: Fre-lö 18.45, 21.10, 23.10 Sö 18.45, 21.10 Må-to 16.10, 19.00, 21.30

Farväl till maffian

(15 år) HERON CITY: Fre-sö 17.20, 20.15 Må-ti+to 17.40, 20.20 On 13.45, 17.40, 20.20 KISTA: 18.40 Cykla med Moliére(Btill) SERGEL: Fre-lö 18.40, 21.15, 23.50 Sö 18.40, 21.15 Må-ti RÅSUNDA: Ti 13.00 20.50 On-to 17.50, 20.40 STURE: 13.00 SÖDER: Fre-sö 20.20 Må 21.30 Ti-to 20.00 TÄBY: Må-to 11.00, 13.30, 18.30

De dansande andarnas skog (15 år)

PREMIÄR! STURE: Fre-on 18.00

Flygplan - sv tal 3D

(Btill) HERON CITY: Lö-sö 12.15 KISTA: Fre-sö 11.20

SERGEL: Fre-sö 11.20, 13.20 Må-to 11.40 SICKLA: Lö-sö 11.30, 13.00 SÖDER: 12.15 VÄLLINGBY: Fre 15.10 Lö-sö 11.20, 14.05

GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 11.50, 13.45 HERON CITY: Fre-sö 16.15, 18.30 Lö-sö äv 11.45, 13.00, 14.00 KISTA: Fre-sö 12.00 Lö-sö äv 12.30 15.00 RÅSUNDA: Lö-sö 12.30 SERGEL: Fre-sö 11.50, 15.20 Må-to 12.20 SICKLA: Fre-sö 16.00 Lö-sö äv 13.45 SÖDER: Fre-sö 12.00, 13.15, 15.30 Må-ti+to 12.00 TÄBY: Lö-sö 12.35, 16.50 Må-to 12.00 VÄLLINGBY: Fre 15.10 Lö-sö 13.00, 15.20

Mera köttbullar (Btill) Knattebio: HERON CITY: Lö-sö 11.30 KISTA: Fre-sö 12.10 KLARA: Fre-sö 12.00 Må 15.00 RÅSUNDA: Lö-sö 12.00 SICKLA: Lö-sö 11.30 To 10.00 SÖDER: Fre 12.00 Lö-sö 11.40 Må-to 12.10 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.50, 16.20 On 11.30

Presentkorten finns att köpa på våra biografer och på sf.se/presentkort

Smurfarna 2 - sv tal (7 år)

Svinen

(15 år)

STURE: Fre-on 20.15

The Butler

(15 år)

HERON CITY: Fre-sö 19.30 Må-to 19.15 Mig äger ingen (11 år) KISTA: Fre-sö 15.00 Gloria (15 år) Må-to 15.00, 21.10 PREMIÄR! GRAND LIDINGÖ: Lö-sö RIGOLETTO: 15.40, 18.05, 20.50 Må SAGA: Fre-sö 14.30, 17.30 21.00 Ti-to 18.05, 20.50 12.00, 15.00, 18.30, 21.15 SERGEL: Fre-sö 15.00, HERON CITY: Fre 14.40, 18.30 Må-to 11.50, 14.50, 17.15, 19.50 Lö-sö 12.00, Gravity (11 år) 18.20 14.40, 17.15, 19.50 SERGEL: Fre-lö 21.30, 23.50 STURE: 20.15 Må-ti 17.20, 19.50 Sö 21.30 Må-to 21.20 On 13.00, 17.20, 19.50 SÖDER: 14.30 To 17.20, 19.50 VÄLLINGBY: 19.00 Gravity 3D (11 år) KISTA: Fre-sö 15.50, 18.30 Barnvagnsbio: On 11.00 HERON CITY: Må-to 13.30, 16.10, 18.10 Fre-sö 19.15, 20.30, 21.30 Last Vegas (Btill) RÅSUNDA: The Conjuring (15 år) Må-ti+to 18.15, 20.30 PREMIÄR! Fre-sö+ti-to 17.30 On 13.15, 18.15, 20.30 SERGEL: Fre-lö 23.45 HERON CITY: SAGA: KISTA: Fre-lö 18.40, 21.00 Fre-sö 14.45, 17.40, 20.15 12.00, 15.00, 18.30, 21.15 Sö 18.20, 21.00 Må-to The Counselor (15 år) Må-ti+to 17.40, 20.15 12.40, 15.10, 18.20, 21.00 On 13.00, 17.40, 20.15 SERGEL: Fre-sö 18.20 HERON CITY: Fre-sö 18.00, Svensktextad: Fre-sö 12.20 RIGOLETTO: Fre-sö 15.30, 20.45 Må-to 17.30, 20.15 KISTA: Fre-sö 17.50, 21.30 Må-to 12.40, 17.30 18.30, 21.30 Lö-sö äv 13.00 Må 12.30, 15.00, 21.30 Må 18.45, 21.30 SICKLA: Fre-sö 15.15, 18.00 KISTA: Fre-sö 18.10, 20.50 Ti-to 12.30, 15.00, 17.50, Må-ti+to 13.00, 15.40, Ti-to 18.30, 21.30 Må-on 18.00 21.30 20.50 On 15.40, 20.50 To 12.00, 18.00 RÅSUNDA: Fre-sö 20.30 SERGEL: Fre-lö 16.20, SÖDER: Fre-sö 12.45, 15.20, RÅSUNDA: 20.00 SERGEL: Fre-sö 16.00, 18.50, 21.20, 23.50 SERGEL: Fre-lö 14.40, 18.15, 20.30 Må 12.10, 18.15, 21.15 Må 13.00, Sö 16.20, 18.50, 21.20 15.00, 18.30, 20.40 17.40, 20.20, 23.20 15.45, 18.45, 21.10 Ti-to Må 13.00, 15.30, 18.20, Ti 12.40, 15.00, 18.30, 12.45, 15.20, 18.00, 20.15 Sö 14.40, 17.40, 20.20 21.00 Ti 13.00, 15.30, 21.00 On-to 12.40, 15.10, Må-to 15.00, 17.45, 20.30 18.20, 20.50 On-to 13.00, TÄBY: Fre 19.15 18.20, 20.40 15.30, 18.30, 21.00 SÖDER: Fre-sö 18.30, 21.30 Lö-sö 15.20, 19.00 SICKLA: Fre-sö 21.15 SICKLA: Fre-on 18.15, 21.15 Må-to 11.30, 14.20, 19.00 Må-to 18.00, 20.50 SÖDER: Fre-lö 17.15, 19.30, To 14.45, 18.15, 21.15 VÄLLINGBY: Fre-sö 20.20 VÄLLINGBY: Fre-sö 16.20, 21.00, 21.45 Sö 18.30, SÖDER: Fre-sö 18.35, 21.05 17.20 Ti+to 18.00 Må 20.10 Ti-to 21.20 21.00, 21.15 Må-to 12.20, Må-to 18.15, 20.45 On 11.30, 13.55, 18.00 14.45, 18.15, 20.30, 21.15 TÄBY: Fre 18.45, 22.00 The Hunger Games: Lö-sö 18.30, 21.40 TÄBY: Fre-sö 22.00 Monica Z (7 år) Catching Fire (11 år) Må 21.30 Ti 18.30, 21.30 Må 12.45, 20.10 HERON CITY: Fre-sö 16.00 GRAND LIDINGÖ: Lö-sö Ti+to 12.45, 20.45 On 12.45 On 21.30 To 18.30, 21.30 Ti+to 19.00 On 13.30 14.20, 17.25, 20.25 Må VÄLLINGBY: Fre-sö 18.30, 20.40 Ti-to 17.25, 20.25 Hotell (15 år) 21.30 Må-ti+to 18.30, 21.20 Svensktextad: Må+on 19.00 On 13.40, 18.30, 21.20 HERON CITY: STURE: 15.30, 18.00 KISTA: Fre-sö 14.30, 15.45, 16.45, Lovelace (15 år) Fre-sö 13.40 Må-to 12.20 17.50, 19.00, 20.00, 21.00 Insidious – Chapter 2 Lö-sö äv 12.30, 13.30 PREMIÄR! RÅSUNDA: Lö-sö 14.30 (15 år) Må 19.00, 20.00, 21.00 SAGA: HERON CITY: Ti+to 17.50, 19.00, 20.00, SERGEL: Fre-lö 23.20 Fre-sö 16.00, 18.15, 20.30 Fre-on 11.30, 14.30, 18.15, 21.00 On 14.00, 17.50, Må-ti+to 18.30, 20.45 21.00 To 18.15, 21.00 19.00, 20.00, 21.00 IRL (11 år) On 13.15, 18.30, 20.45 SERGEL: Barnvagnsbio: On 11.00 SERGEL: 12.00 SERGEL: Fre-sö 15.10 Må-to 14.30 KISTA: Fre 12.30, 14.30, Fre-sö 15.30, 18.00, 21.00 SICKLA: To 14.45 15.40, 17.30, 18.00, 20.00, Jackass: Bad Grandpa Må+on-to 13.15, 15.50, 20.40, 21.10 Lö-sö 12.30, SÖDER: 18.10, 20.50 Ti 13.15, (11 år) 14.00, 14.30, 15.40, 17.30, Må 12.55, 15.30, 19.00 15.50, 18.10, 20.40 18.00, 20.00, 20.40, 21.10 HERON CITY: Ti-to 12.55, 15.30, 17.30 SÖDER: Fre-sö Må 12.00, 12.30, 14.00, Fre-sö 16.15 TÄBY: Må-to 13.30 16.00, 18.45 15.10, 15.40, 17.50, 19.30, Må 13.30, VÄLLINGBY: On 13.15 20.00, 20.40 Ti-to 12.00, 16.00, 18.40 12.30, 14.00, 15.10, 15.40, Ti-to 12.30, Mr Morgans sista 17.30, 19.30, 20.00, 20.40 14.45, 17.45 (Btill) Barnvagnsbio: On 11.00 kärlek KLARA: TÄBY: Må-to 16.00 Barnvagnsbio: To 12.30 (15 år) PARK: Mud Fre-lö 20.00 Lö äv 16.00 RIGOLETTO: Fre 20.45 RIGOLETTO: Fre-sö 13.30, Lö-sö 11.30, 20.45 16.45, 20.15 Må 21.00 Må-ti+to 19.00 On 19.30 Ti+to 17.30, 21.00 On 19.00 Philomena (Btill) RIGOLETTO VIP: Fre-sö 13.30, 16.45, 20.15 SMYGPREMIÄR! Må 21.00 Ti+to 17.30, TÄBY: Fre 19.00 21.00 On 19.00 Lö-sö 13.10, 16.20, 19.30 RÅSUNDA: Fre+ti-to 18.00, 21.00 Lö-sö 15.00, 18.00, Prisoners (15 år) 21.00 Må 18.30, 21.00 HERON CITY: SAGA: Fre-on 12.45, 16.00, Fre-sö 15.10, 17.30, 21.10 19.15 To 19.15 Må-to 18.30, 19.30, 20.30 SERGEL: Fre-lö 12.10, KISTA: Fre-sö 21.00 14.10, 17.30, 20.50, 22.50, Må-to 15.50, 19.45 23.35 Sö 12.10, 14.10, 17.30, 20.50 Må-to 11.30, SERGEL: Fre-sö 18.00, 20.30, 21.10 Må-to 14.00, 14.40, 18.00, 21.15 15.20, 17.40, 20.10 SICKLA: Fre-sö 14.30, 17.45, 20.00, 21.00 Må-on 17.45, SICKLA: Fre-on 20.30 20.00, 21.00 To 14.15, To 14.15, 20.30 17.45, 20.00, 21.00 SÖDER: Barnvagnsbio: To 11.00 Fre-sö 20.45 am S h c SKANDIA: Fre 17.40, 21.00 Må 15.15, hie o r seda n r c r A Lö 14.15, 17.40, 21.00 20.45 ddy, a vänne er sig fö a P , . Ti-to 15.30, Sö 15.15, 18.45 B i l l y r it b ä s t e s t ä m m t a g å n g a 21.15 s b SÖDER: Fre-sö 13.00, 14.15, har v en och gas en si mla de 16.30, 18.00, 20.00, 21.15 TÄBY: Ve r ga n dom bar n a till L as mma hu rskapa si Må-to 20.45 Må 12.40, 14.05, 16.00, ö k l e å t g t å t e . a VÄLLINGBY: 19.30, 21.00 Ti+to 12.40, gar ka d r och Dä r s t l ig en ä s g la n sd a Fre-sö 19.30 14.10, 16.00, 18.00, 19.30, n 21.10 On 12.40, 14.20, ege u ngdom Må 20.45 16.00, 17.30, 19.30, 21.00 Ti-to 20.10 Barnvagnsbio: On 11.00

L

gas e V t as

PR

R! EMIÄ

VÄLKOMMEN TILL SVERIGES MODERNASTE BIOGRAF!

HERON CITY: Lö-sö 11.50, 13.15 KISTA: Fre-sö 11.50 SERGEL: Fre-sö 12.40

INVIGNING IDAG! Öppet hus med rundvandring och trailervisning 14-16 Officiell invigning 18.00 - FELIX HERNGREN, regissören av HUNDRAÅRINGEN, klipper bandet! Lördag 11-13 kommer Sune (William Ringström) och regissören Hannes Holm från julfilmen SUNE PÅ BILSEMESTER och signerar affischer på biografen! Ansiktsmålning och tävlingar under öppningshelgen – Vinn din egen biovisning av nya filmen BAMSE OCH TJUVSTADEN! TÄBY: Fre 18.35 Lö-sö 14.50, 18.00 Må 14.50, 18.30, 20.10 Ti+to 14.50, 17.00, 20.10 On 14.50, 18.30 VÄLLINGBY: Fre-sö 14.40, 17.50, 21.00 Må-ti+to 17.30, 20.45 On 14.20, 17.30, 20.45

Thor – The Dark World (11 år) 3D HERON CITY: Fre-sö 15.00, 18.00, 20.45 Må-to 18.00, 20.45 KISTA: Fre-sö 18.30, 21.15 Må-to 15.20, 18.30, 21.15 SERGEL: Fre-lö 15.40, 18.20, 21.10, 23.45 Sö 15.40, 18.20, 21.10 Må-to 12.50, 15.40, 18.50, 21.30 SICKLA: Fre-sö 18.15 TÄBY: Fre 21.05 Lö-sö 20.50 Må+on 15.20 Ti+to 15.20, 18.00

Thor – The Dark World (11 år) HERON CITY: Fre-sö 17.00, 19.45 Må-to 17.15, 19.50 KISTA: Må-to 11.50 SERGEL: Fre-sö 14.20, 17.50 Må-to 14.20, 17.30 SÖDER: Fre-sö 15.50 Må-to 15.15

Turbo - sv tal 3D (7 år) HERON CITY: Fre-sö 16.30 Lö-sö äv 11.20 13.45 KISTA: Fre-sö 13.40, 16.00 Må-on 13.00 SERGEL: Fre-sö 13.00, 14.50 SICKLA: Fre-sö 15.15 Lö-sö äv 12.00 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.20

Turbo - sv tal

Sickla köpkvarter. K.ö fre 14.00, lö-sö 11.00, må-on 17.00, to 09.30

Lidingö Centrum. Kassan öppnar fre stängt, lö-sö 11.30, må-to 17.00

Drottninggatan 82. K.ö. fre 16.45, lö 13.30, sö 14.15, må-to abonnerat

Kungens kurva. Kassan öppnar fre 14.00, lö-sö 11.00, må-ti+to 17.00, on 12.30, on äv 10.30-11.00

Birger Jarlsgatan 41 Kassan öppnar 12.30

För visningsdagar och tider se ovan

Kista Galleria. Kassa öppnar 11.00

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. K.ö. fre-ti+to 11.00, on 10.30

Kulturhuset, Sergels Torg. Kassan öppnar 30 min före filmstart

Täby Centrum. K.ö. fre 14.00-16.00, lö-to 10.00. Invigning fredag 18.00 Välj Södra garaget för parkering.

Sturegatan 18. Kassan öppnar fre 19.00, lö 15.30, sö-to abbonerat

Vällingby Centrum. K.ö. fre 14.10, lö-sö 10.50, må-to 17.00, on äv 10.30-14.30

(15 år)

HERON CITY: Fre-sö 21.40 Må-to 21.30 KISTA: Fre-sö 21.20 SERGEL: Fre-lö 21.00, 23.50 Sö 21.00 Må-to 20.20

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder har du möjlighet att sitta extra bekvämt i våra breda och lutningsbara Plusstolar med extra benutrymme. För en bioupplevelse utöver det vanliga kan du även boka plats i vår VIP-salong på Rigoletto. Läs mer på sf.se.

Din biograf

(Btill)

HERON CITY: Lö-sö 12.20 SERGEL: Fre-sö 15.40, 18.10 Må-to 18.40 SÖDER: Fre-sö 13.10, 17.30

You´re Next

(11 år)

(7 år)

HERON CITY: Fre-sö 15.15 Lö-sö äv 12.15 12.45 KISTA: Fre-sö 13.50, 16.10 SERGEL: Fre-sö 11.30, 13.50, 15.50 Må-to 11.20, 13.50 SÖDER: Fre-sö 11.30, 13.50 TÄBY: Lö-sö 11.40, 14.20 VÄLLINGBY: Lö-sö 14.05

Vi är bäst!

Återträffen

HERON CITY: Kungsgatan 16. Fre-sö 14.20, 16.30, 18.50 Kassan öppanr fre 13.00, Må-ti+to 18.15 lö-sö 11.00, må 18.15, On 13.30, 18.15 ti+to 17.00, on 18.00 KISTA: Fre-sö 16.15, 18.50 Må 18.50 Ti-to 13.40, 16.15, 18.50 KLARA: Barnvagnsbio: Må 12.30 RIGOLETTO: Kungsgatan 16. Fre-sö 14.30, 17.15, 19.45 Tillträde till lounge/bar Må 21.30 Ti-to 20.30 45 min innan föreställning. Svensktextad: Lö-sö 11.45 Läsk och popcorn ingår. Må 18.45 Ti-to 18.20 Inga rabatter gäller. 18 år RÅSUNDA: Fre-sö 18.30 Må 17.30 Ti-to 18.30, 20.30 SICKLA: Fre-sö 17.30 Må 21.15 Ti-on 18.15, 20.30 To Råsundavägen 150. 12.00, 15.15, 18.15, 20.30 Kassan öppnar fre 15.00, STURE: lö-sö 11.00, må-to 17.00, 14.00, 16.15, 18.30, 20.45 ti även 12.30-13.15 SÖDER: Fre-sö 11.45, 14.00, 16.10, 16.15, 18.25, 18.40, 20.55 Må 12.00, 14.15, 16.30, 18.30, 18.45, 21.00 Kungsgatan 24. K.ö. 11.00 Ti-to 12.00, 14.15, 16.30, 18.45, 19.00, 21.00 TÄBY: Fre 18.45 Lö-sö 18.30 Må-to 16.00, 21.30 Hötorget. K.ö. 10.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 17.20 Må 18.30 Ti+to 18.00 On 12.45, 18.00

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se


ANNONSBOKNING · 08-555 006 40 · nojen@annonsdax.se

Välkommen till vårt klassiska,gårdsproducerade julbord i hjärtat av Södermalm! av öts man omst m en med glögg k n a id V på gård tomten

Välkommen till Nürnberghuset i hjärtat av Södermalm, där vi serverar vårt gårdsproducerade julbord från 395 kr per person & 595 kr per person (all inclusive). 0 1.0 För mer information, besök oss på ån 2 fr www.nurnberghuset.se eller co Dis ring 08-644 88 05. Efter all a ju ons-lör lbord – Välkommen till ä disco i k r det Södermalms bäst lubben! bevarade hemlighet!

Kaknästornets Julbord

2013

22 NOVEMBER - 22 DECEMBER

13/12 Luciadisco 14/12 Latino med tomten, gästartister från Portugal

ranziskaner Zu m F

NürnbergHuset

Björngårdsgatan 14B 08-644 88 05 www.nurnberghuset.se

Välkomna till Kaknästornets Traditionella Julbord. Pris 495:-/per person (barn 0-6 år gratis och 7-12år 150:-) För bokning och mer information vänligen gå in på www.kaknastornet.se eller ring 08-6672180 eller maila kontakt@kaknastornet.se

JULKONSERTER

BOKA JULBORDS-

Jultallrik

ANNONS

195 kr

(I detta ingår en tallrik med kalla rätter och en tallrik varma rätter)

Öppet måndag-lördag · Söndag stängt Tele: 08-411 83 30 www.zumfranziskaner.se

ETT ROCKANDE JULBORD .. MED SVERIGES BASTA LIVE BAND

Klassiskt svenskt julbord från 395:Allt detta från

BOKA JULBORD:

395:-

0771 130 160 engelen.se

Värdshuset KRÄFTAN, Kräftriket 9 • info@kraftan.nu • 08-674 77 99

Upplev succén med mer än 50 000 biljetter sålda

VÄLKOMMEN IN I VÄRMEN, KÄNN JULENS HÄRLIGA DOFTER OCH NJUT AV ALLA KLASSISKA LÄCKERHETER FRÅN VÅRT DIGNANDE JULBORD!

JULBORD Fredag–Lördag ..............550:-/pp FAMILJE JULBORD Söndag ..475:-/pp BARN 0–5 år ................................Gratis BARN 6–12 år ..............................99:-/pp

JULBORDSPAKET 995:Julbord med övernattning & frukost

/person

Övriga tider och dagar kontakta oss för information och bokning 0171-59740 • info@balstagastis.com www.balstagastis.com

Julbord & Show

495:-

Välkommen till

ex moms

BLÅ PORTEN

Stort hemlagat julbord står uppdukat 27/11–22/12 395:- dag • 525:- kväll

Söndagar dagtid familjejulbord 350:Glögg vid brasan och kaffe efter maten ingår. Blå Porten tel 663 87 59 Djurgårdsvägen 64 (vid Liljevalchs)

Upplev Darin, Agnes och alla andra fantastiska artister i

KA JU SV VI L E R SS S H I G A DA O W E S TU B M NU ÄS SL TA UT !

STOCKHOLM 5, 6 & 7/12

BO

WWW.JULGALAN.SE

0771 130 140

Tel: 08-555 00 640 E-post: nojen@annonsdax.se

exkl. moms (467:- inkl. moms)

• Glöggmingel • Klassiskt julbord • Julgodis i mängder • Nattklubb • Liveband • Casino • Karaoke

fr

Njut av rykande varm glögg framför brasan och vårt härliga julbord med utsikt över den snötäckta Brunnsviken endast 5 min från city. I år dukar vi upp ett traditionellt julbord med fokus på bra råvaror & hemlagade delikatesser. Ge dig själv och dina nära & kära en riktigt klassisk julupplevelse hos oss.

Klassiskt Julbord

23 nov - 22 dec 430 kr inkl. glögg Första sittningen 16.00 Andra sittningen 19.00 Västerlånggatan 79, Gamla Stan • Tel. 08-442 25 30 Bokning@martentrotzig.se • www.martentrotzig.se

Stjärnjulkören Stjärnjulkören Andreas Weise Andreas Weise Margareta Bengtson Margareta Bengtson Stefan Sauk Stefan Sauk • Lördag 7 dec kl 14.00 & 17.30 • Fredag 13 dec kl 19.00 • Lördag 14 dec kl 14.00 & 17.30 • Biljetter 100-175-295-395-495 kr Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5 www.ticnet.se • 077-170 70 70 biljetter@stjarnjul.se

www.stjarnjul.se


23 TEMA MÖRKRET

metro wkd fredag 29 november 2013

GUSTAV GRÄLL

KVÄLLENS NOTA

KELLMAN MÖTER Dunklets drottning

ska filmdebut ”Återträffen”. Wkd:s Johan logi yko alps soci lls Ode a Ann om alla r tala nu Just på Teaterbaren och pratade mobbning, Kellman Larsson träffade konstnären och filmaren mörker, mediedrev och makt.

I min mellanstadieklass gick det en flicka som hade knallrött hår. Jag minns hennes bylsiga hängselbyxor. Och ansiktet som var fläckigt av fräknar. Minnesbilderna är suddiga, men en sak är säker: hon var mobbad. I vilken utsträckning jag själv var delaktig är oklart för mig, men jag vet att jag aldrig försökte stoppa trakasserierna. När jag såg Anna Odells ”Återträffen” kom minnena tillbaka. Filmen – som sannolikt är den mest hyllade svenska debuten sedan Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål” – tycks ha haft liknande effekt på andra. Överallt pratas det just nu om mobbning. I varje klass har det funnits en Anna Odell. Eller en liten tjej med knallrött hår och hängselbyxor. Håller du med om att det finns ett mörker i dina konstverk? – Absolut, det är tunga ämnen som bygger på mörka tillstånd. Att vara psykiskt sjuk eller mobbad innebär ett stort mörker. Överlag är jag intresserad av människors och samhällets mörka sidor. Det som är dolt. Varifrån kommer det mörker som du drivs av? – Jag har alltid reagerat på människor som utövar makt och sedan missbrukar den. Även ”Återträffen” handlar om att ha

ANNA ODELL

Sågs på: Teaterbaren, Nybrogatan 3. Ålder: 40. Aktuell: Med bioaktuella filmen ”Återträffen”. Drack: Två kaffe latte.

TT

eller att inte ha makt, och att visa att saker och ting inte alltid är som vi tror. Nu när du är en av landets mest framgångsrika konstnärer … någonstans måste det kännas som en revansch mot dina gamla klasskamrater? – Nej, egentligen inte, jag står i dag fri från de här personerna, det var så pass längesedan. Jag känner inte att det finns saker som är ouppklarade och jag är inte ute efter att skuldbelägga någon – det handlar om gruppdynamiken. I min betraktelse över gruppen så finns det förhoppningsvis något allmängiltigt. Du blir inte inbjuden till den officiella klassåterträffen, men tar själv makten när du gör en film om den i stället. – Det sker en hierarkisk förskjutning: jag går från mobbad – från att helt ha saknat makt – till att plötsligt vara den som har makten. Till viss del kan jag förstå att de inte bjöd in mig: utifrån den mediala bilden är jag en provokatör som är känd, gränslös och uppmärksamhetssökande. Det kan förstås upplevas som hotfullt. Vintern 2009, under och efter ditt examensarbete från Konstfack, då du rekonstruerade en psykos, så blev du föremål

för ett becksvart mediedrev – hur upplevde du det? – När man vet hur ett rum ser ut – då är det inte lika läskigt när det blir mörkt. Jag visste vad jag hade gjort, min research var grundlig, och därför kunde jag hantera det som folk påstod om mig eller skrev på internet. Det är klart att det var stormigt, jag var utsatt för hot och hade under en period livvakt, men jag såg också processen och den mediala dramaturgin som intressant. ”Återträffen” är din filmdebut. Har det funnits svårigheter där, jag tänker att steget från det du gjort tidigare är ganska långt? – Jag har varken regi- eller skådespelarutbildning och nu skulle jag plötsligt regissera och spela mot några av landets främsta skådespelare. Bara tanken på det gjorde mig livrädd. Men någonstans fick jag bara strunta i allt det där, blunda och tänka: vad är det jag vill få fram?

JOHAN KELLMAN LARSSON


SL I METRO ● 29 NOVEMBER ANSVARIG PÅ SL:

SL Kundtjänst 08-600 10 00, sl.se Glömt något i SL-trafiken? SLs hittegodsavdelning, besöksadress: Klara östra kyrkogata 6 Mån: 8–19, tors-fre: 8–17, lör: 8–14

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef Jesper Pettersson, e-post: jesper.pettersson@sll.se

HE NRIK MÖLLE R

KONTAKT PÅ SL:

Det här är en annonssida från Stockholms läns landstings trafikförvaltning

† SL TIPSAR Spårvägsmuseet På ett roligt, spännande och lärorikt sätt visar Spårvägsmuseet lokaltrafikens betydelse för Stockholmsregionen allt sedan de första hästspårvagnarna 1877. Samlingarna är de mest heltäckande i landet. Utställningen vänder sig till både barn och vuxna. Museets veteranfordonsverksamhet erbjuder besökare och resenärer sinnliga upplevelser av resor förr i tiden. Spårvägsmuseet ägs och drivs av Trafikförvaltningen vid Stockholms Läns Landsting. † Läs mer: sparvagsmuseet.sl.se

Hållplatser på Djurgården nu färdiga

Ann-Christine Vuoristo har jobbat inom kollektivtrafiken sedan 1975. Hennes erfarenhet och lugn är en tillgång i jobbet som trafik- och informationsledare.

Alltid redo att rycka ut

Anpassningen av Djurgårdslinjens hållplatser Liljevalchs/ Gröna Lund och Skansen är nu färdig så att de är mer tillgängliga för alla och anpassade efter den nya spårvagnens bredd. Trafiken går som vanligt igen idag från klockan 17.00.

Anne-Christine Vuoristo behåller lugnet vad som än händer Trafikledarna är kollektivtrafikens vakande ögon och problemlösare. – När vi rycker ut med radiobilen kan det handla om allt från kollision och människor i nöd till vagnfel, berättar Anne-Christine Vuoristo, trafik- och informationsledare. Klockan är tio över sex på morgonen och AnneChristine har just avlöst nattens trafikledare. Ett dussintal skärmar med olika figurer och färger visar var tågen befinner sig. Här från nya trafikledningscentralen i Ulvsunda dirigeras Nockebybanan, tvärbanan mellan Alvik och Sickla och nya sträckan Alvik–Solna centrum. Nu gäller det att ”släppa ut tågen från depån”. Det sprakar till i högtalaren. ”Tur 33 redo att lämna Alvik”. Anne-Christine får fram en rullgardinsmeny på skärmen och ger grönt ljus. ”Du har grönt.” Tåget kan nu följas som en prick hela vägen från Alvik till Solna. Blir det mer än tre minuter sent tänds en gul varningsfärg. Under våren 2014 kommer Solnatågen att klara sig själva från depån men den nya sträck-

an har fått ett nytt signalsystem som successivt ska ersätta det gamla på hela tvärbanan. Växlarna behöver delvis skötas manuellt under intrimningen. I höst har det dessutom varit premiär för nya vagnen A35, utrustad med pekskärmar och en kombination av kameror och inre backspeglar i stället för yttre. Med ny sträcka, nya vagnar och nytt signalsystem är behovet av utbildning stort. – Det är flera övningståg ute i den ordinarie trafiken som vi också ska ha koll på, säger AnnChristine lugnt. En trafikledare låter sig inte stressas i första taget. Ny röst i högtalaren: ”Tåg 40 här. Två ungar på plattform 6, precis i tunnelmynningen, jag såg att de gick in i tunneln, kom.” Tunneln som är kameraövervakad visar var ungarna håller hus och Ann-Christine uppmanar mötande spårvagn att snabbt avvisa barnen från spårområdet. När barnen kommit i säkerhet kan Ann-Christine återgå till att följa spårvagnarnas färd genom rusningstrafiken på skärmen. Henrik Möller

† FAKTA Trafikledning ●

En trafikledare övervakar att trafiken rullar enligt tidtabell så säkert som möjligt, ser till att säkerhetsföreskrifterna följs, bistår med bemanning och hittar akuta trafiklösningar.

Trafikledningen för spårvägstrafiken är bemannad 24 timmar om dygnet året runt.

Trafikledaren kan omedelbart bryta strömmen vid en eventuell olycka.

Till sin hjälp har trafikledaren en yttre trafikledare som kör radiobil inom Arrivas trafikområde. Vid en olycka och stopp i spårvägstrafiken kan en yttre trafikledare rycka ut och vara på plats inom tio minuter. Om situationen kräver kan den yttre trafikledaren kräva fri väg med hjälp av blåljus och siren.

Det finns flera trafikledningscentraler inom Storstockholms lokaltrafik som drivs av olika entreprenörer. Arriva driver trafikledningscentralen i Ulvsunda som ansvarar för Nockebybanan, tvärbanan mellan Alvik och Sickla och nya sträckan Alvik–Solna centrum.

S PÅR VÄG S M US EE T

† SL HISTORIA Stadions tunnelbanestation Bergrumsstationen Stadion öppnade 1973 när den röda linjen förlängdes från Östermalmstorg till Tekniska högskolan, som var linjens ändstation fram till 1975. Mellan Östermalmstorgs och Stadions tunnelbanestationer är det bara 800 meter, men på denna sträcka höjer sig banan med 20 meter. 1973 mottog både Stadion och Tekniska högskolan det årets Kasper Salin-pris, Sveriges främsta arkitekturpris som delas ut till byggnader av hög arkitektonisk klass. Stadion har fått sitt namn efter Stockholms stadion som uppfördes till OS i Stockholm 1912. Den idrottsliga anknytningen har påverkat stationens utsmyckning av Enno Hallek och Åke Pallarp, bland annat med en uppförstoring av Olle Hjortzbergs klassiska OS-affisch. Stationen präglas av färgglada trädetaljer och blågröna bergväggar.

Engångskort för dig som reser sällan Med en biljett laddad på ett engångskort behöver du inget SL Access-kort och när biljettens giltighetstid har gått ut så kan du slänga kortet. Engångskorten finns laddade med följande biljetter och till både helt och reducerat pris: ● En färdig zonbiljett för de olika zonerna. ● En 24-timmarsbiljett. ● En 72-timmarsbiljett. Du använder engångskorten på samma sätt som ett SL Access-kort. Lägg bara kortet mot läsaren i spärren, på bussen eller konduktörens handläsare så startar biljetten automatiskt. Läs mer om de nya engångskorten på sl.se

† SL-SIFFRAN

741

miljoner. Så många påstigningar gjordes det under 2012 i SL-trafiken.

20131129_se_weekend stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you