Issuu on Google+

wkd FREDAG 25 OKTOBER 2013

BUFFÉ

Smörgåsbord med utsikt och heminlagd sill

ERpå SErXenFflILytM tar in Por biograferna i höst

r med Joseph Gordon-Levitt som Wkd listar höstens snuskigaste filmer och snacka som porrmissbrukare i ”Don Jon”. skrivit manus, regisserat och gör huvudrollen

FOTO: URBAN BRÅDHE


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 25 oktober 2013

Hyllas för 1 rymdfilmen EVAN AGOSTINI/AP

d astronaut Höjdrädda Sandra Bullock är aktuell som stranda osäker, det i rymdthrillern ”Gravity”. – Det är bra att vara Metro. tvingar en att gräva djupare, säger Bullock till

SANDRA ANETTE BULLOCK

Ålder: 49. Familj: Sonen Louis Bardo, 3. Bor: New Orleans. Aktuell: Spelar rollen som Dr Ryan Stone i ”Gravity”, som har svensk premiär i dag.

Vilka konkurrerade hon om rollen med? Regissören Alfonso Cuarón letade länge efter rätt huvudrollsinnehavare, bland andra var Angelina Jolie och Natalie Portman påtänkta, men fastnade till sist för Bullock. – Jag har aldrig gjort en film som jag inte var involverad med från början, antingen på manusstadiet eller som producent. Ibland är jag glad att jag tackat nej till roller och någon annan gjorde ett bättre jobb. Det ligger i branschens natur. Vilka var de fysiska utmaningarna? Inspelningen var komplicerad och tålamodsprövande. Hollywoodstjärnan – flygrädd efter en flygolycka för några år sedan – blev upphängd i en sele i timmar per dag. För att simulera viktlöshet. – Det var frustrerande, som ett känslomässigt vilda västern. Det

gjorde ont och var väldigt ensamt, jag var hela tiden rädd att göra fel. Med hjälp av två australiska dansare tränade hon varje dag i månader. – Fysiskt ville jag eliminera det kvinnliga rörelsemönstret, vad som påminde henne om att vara mamma. Jag ville att kroppen skulle likna en maskin. Kan hon få en Oscar för detta? En del ifrågasätter fortfarande att hon vann Oscar för ”The blind side”, men sedan ”Gravity” visades på filmfestivalerna i Venedig och Toronto har hon svävat upp som en favorit. – Jag tycker om att spela en roll som inte påminner om mig själv. Annars skulle publiken bara bli uttråkad. Fast åka upp i rymden på riktigt kommer jag aldrig att göra.

2004 ”Crash”

2009 ”The blind side”

LÄS RECENSION PÅ SIDAN 10. NICLAS GOLDBERG

Sandra Bullock och motspelaren George Clooney på premiären av Gravity i New York.

TILLBAKABLICK

Bullocks roller i urval Oscarsvinnare och actionkomedier

1994 ”Speed”

Filmen, som mestadels utspelar sig på en buss, var i mångas mening Bullocks genombrott och fick 1997 uppföljaren ”Speed 2: Cruise control”.

1995 ”Nätet”

Bullock spelar dataspecialisten Angela Bennett som får en minst sagt farlig diskett i sin hand. Denna film följdes senare upp med tv-serien ”The net”.

2000 ”Miss secret agent” I denna action-komedi spelar Bullock polisen Gracie Heart, som går från sunkig till pingla när hon går undercover på en skönhetstävling.

Spetsiga under 2 under kavajen BY MALENE BIRGER 1 250 KR

ZARA 949 KR

MIGULINA, NET-A-POTER 2 160 KR

ZARA 1 119 KR

DOLCE & GABBANA 5 950 KR

Bullock spelar hemmafrun Jean Cabot i kriminaldramat om rasism, fördomar och sociala spänningar i Los Angeles. Fick en Oscar för Bästa film.

Bullock fick en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i detta drama baserat på den verkliga historien om Michael Oher.

SÅ BÄR DU DET SPETSIGA Under. Den här säsongen breddar vi garderoben till underklädeslådan. För på var och varannan visning för hösten såg vi inslag av underbara under. Kändisarna är inte sena att haka på trender, senast såg vi KaH&M te Moss på en stor fest i Paris 199 KR enbart iförd ett nattlinne. Bär trenden som den är eller kombinera spetslinnet med en klassisk kostym eller till ett par FLER SHOPPINGTIPS OCH skinnbyxor BLOGGAR PÅ METROMODE.SE och sylvassa ankelboots.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 25 oktober 2013

JIM ROSS/AP

g a d e fr IDOL

Gigant i Globen

3

En av hiphopens absoluta giganter intar Sverige i helgen. Jay-Z kommer till Globen i dag och med sig har han producenten Timbaland och sitt nya album ”Magna carta holy grail”. METRO

Malala Yousafzai berättar sin 4 historia Malala Yousafzai, 16, från Pakistan har rört hela världen med sin berättelse om hur hon blev skjuten i ansiktet på grund av engagemanget för flickors rätt att gå i skolan. Trots att skadorna borde ha dödat henne överlevde hon mirakulöst. I kväll kommer hon till ”Skavlan”, som gör program-

5

JACQUES BRINON/AP

met tio minuter längre för att rymma hennes historia. – De kan bara döda Malala. Det betyder inte att de kan döda mitt syfte, sa hon tidigare i en intervju med CNN om att hon fortfarande hotas till livet för sitt engagemang. Yousafzais var nyligen en förhandsfavorit till Nobels fredspris, men fick i stället årets Sacharovpris. Just nu är hon även aktuell med boken ”Jag är Malala”. METRO

”VISSA LÅTAR PASSAR INTE ATT RAPPA TILL.”

JESSICA GOW/TT

”IDOL”-DELTAGAREN ELIN BERGMAN OM ATT HON LÄMNAR RAPPEN HEMMA I KVÄLL NÄR HON SKA FRAMFÖRA AMANDA JENSSENS LÅT ”HAPPYLAND”. TT

”MAN FÖRSTÅR VARANDRA, NÄR MAN KOMMER HEM OCH SÄGER ’ÅH, JAG HAR GJORT EN SÅ DÅLIG KONSERT ’ SÄGER DEN ANDRA ’JAG FÖRSTÅR’.” SUPERSTJÄRNAN KATY PERRY I EN TV-INTERVJU MED EXTRA OM ATT DEJTA EN MUSIKER, POJKVÄNNEN JOHN MAYER. TT

Katy Perry dejtar sin musikerkollega John Mayer.

”Idol”-Elin Bergman avstår från rappen i kväll.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

g a d r lö SÅ MYCKET BÄTTRE

g a d n sö SOLSIDAN


04 GATSMART

ÖVRIGT

ÖVRIGA NÖJEN

MIN FESTKVÄLL BÖRJAR MED ... Den börjar med att jag och min flickvän gärna bjuder över några vänner på middag, då lagar jag något oförskämt gott med ett glas vin i handen och en cigg i käften. Om det inte är någon speciell tillställning vi ska på så brukar vi därefter gå till något ställe i närheten, till exempel Nada som ligger runt hörnet, eller till Vampire Lounge om någon är sugen på goda och billiga drinkar.

metro wkd fredag 25 oktober 2013

FORTSÄTTER TILL ... Ofta blir det att vi drar till East, där har de bra personal och goda drinkar. När klockan börja närma sig 3 så händer det nästan lite för ofta att man går vidare till Berns gallery 2.35.1 där vi dansar och snackar skit fram till ljuset tänds och det är dags att röra på sig.

AT THE MAXIM THEATRE.

A GHOST STORY OF CHRISTMAS. A MUSICAL PLAY BASED ON DICKENS’ MAGICAL STORY. PERFORMED IN ENGLISH.

RUNS

10TH-23RD OF DECEMBER Tickets: Maxim 08-30 11 00, Ticnet.se 077-170 70 70, blixten.se

vuxenutbildning

K NA K E L I B R A K P RO D U K T I O N P R E S E N T E R A R

Sveriges grymmaste stand up sedan 2004

25-26 oktober - Hilton Slussen LASSE EN RLSSON KA T R Å HASS M ON S S R E BRONT E AND ÉN

LA SISSEN BEN

NIMA ROSHAN

KÖP DIN G! DA BILJETT I

BILJETTER PÅ TICNET FRÅN 195 KR EXKL SERVICEAVGIFT

D BEHRAEH ROUZB

ELLER I DÖRREN FRÅN KL. 19.00. STUDENTER FRÅN 95 KR

#RAWcc

Göteborgs-Posten

vårens biljetter!

Aftonbladet

Expressen

Ev. återbud under hösten direkt i kassan. Spelas torsdag-lördag kl 19.30 samt lördag kl 15.00 t o m 29 mars. Biljetter tel: 08-20 50 00. oscarsteatern.se • kulturtuben.se facebook.com/galenskaparnaaftershave

www.infokomp.se

Hösten utsåld. Nu finns

SFI och Komvux

Den Ofattbara Orkestern XL

Utbilda dig!

www.rawcomedy.se

Dansar inte till kass dj

Axel Sjögren, 26, bor på Södermalm och arbetar som säljare och har ofta efterfest hemma hos sig.

HAR PÅ MIG ... Vintagejacka från Beyond Retro, resten är från V Ave Shoe Repair.

DANSAR HELST TILL ... Tung house/techno, den hittar man bäst i Berns källare. Trädgården brukar också boka bra dj:ar, men nu är det ju höst så då går man i stället till deras Under Bron, som ligger i Trädgårdens lokaler. Jag är ganska nördig när det kommer till musik så en kass dj tänker jag inte dansa till!

AVSLUTAR KVÄLLEN ... Med efterfest, som enligt mina grannar händer för ofta hos mig. Då brukar vi leka nån barnslig lek som ofta ballar ut då alla ska prata högt, hysteriskt och länge. Och så håller vi på tills kl blir 9, 10 på morgonen! TEXT & FOTO: JASMIN STORCH


05 NÖJE

metro wkd fredag 25 oktober 2013 FOTO: NATANAEL JOHANSSON

WKD LISTAR

Tolkningar vi hoppas på Ken Ring

Lill Lindors ”En käcka” Lill Lindfors är så långt från tuffa Ken Ring man kan komma, vilket kan göra detta underhållande.

Agnes

Ebbot Lundbergs ”Instant repeater 99” Agnes höga men hesa toner kan göra denna låt fullständigt magisk om hon spelar korten rätt.

Ulf Dageby

Agnes ”Release me” Denna moderna låt kan bli något helt annat, men fortfarande bra, om den görs ur en 40-talists perspektiv a la Dageby.

Lill Lindfors

Ken Rings ”Eld och djupa vatten” Egentligen kan hon välja vilken raplåt som helst, det blir sinnessjukt kul oavsett.

Titiyo

Nationalteaterns ”Kolla kolla” Den hårda texten som vanligen sjungs med en glad stämma kan bli riktigt stark i en bräcklig Titiyoversion.

Årets deltagare i ”Så mycket bättre”. Ebbot Lundberg, Ken Ring, Bo Sundström, Agnes Carlsson, Lill Lindfors, Ulf Dageby. Titiyo Jah medverkar också i programmet men var inte med vid fototillfället.

Ken och Ebbot bondar i ”Så mycket bättre”

En starstrucked stjärna och en artist som oroar sig för vad polarna i förorten ska tycka om hans musikval. Ebbot Lundberg och Ken Ring blottar sig själva i första avsnittet av ”Så mycket bättre”.

Det är dags igen. Sju svenska artister har samlats på Gotland för en ny säsong av ”Så mycket bättre” och det är en brokig skara. Ken Ebbot Lundberg Ring, Agnes Carlsson, Ebbot Bo Kasper Sundströms Lundberg, Titiyo Jah, Ulf Da”Hon är så söt” geby, Bo Kasper Sundström Alla vill väl höra den stora Ebbot sjunga med den lilla rösten och Lill Lindfors. I första avsnittet är det i denna sköra låt? den sistnämndes dag men det är Ebbot Lundberg och Bo Kasper Sundström Ken Ring som hamnar i foTitiyos ”Come along” kus. Ebbot är nämligen så Denna lite slätstrykna men vackra låt skulle vara fin att hö- starstrucked över att möta ra på svenska, vilket Bo Kasper Lill Lindfors att det nästan blir komiskt. troligen skulle sjunga den på.

– Jag brukar inte bli starstrucked men jag kan säga dig att inte ens John Lennon hade fått mig att känna som jag gjorde. Lill är en av de vackraste kvinnor som finns, även själsligt. Vi fick bra kontakt. Kemin funkade, säger han om känslorna. Men allra bäst klickade Ebbot med rapparen Ken Ring. – Vi bondade direkt. Kanske för att vi båda är flackande människor med en rastlös energi och oberäknelighet, säger han.

Ken Ring är artisten som de flesta i gänget hade en förutfattad bild av innan de möttes. Men den bilden ställdes också på kant. Men Ken erkänner att han lade band på sig själv under inspelningen. – När mina vänner hörde att jag skulle vara med sa de ”Ken, planera ditt drickande. Två öl innan lunch, två öl efter middagen och några på kvällen.” Jag skulle inte bli packad och inte sitta spiknykter och tråkig, förklarar han.

Och så skulle han vakta sin tunga. – Jag skulle inte säga ord som neger, jude och bög. Såna ord som kan slinka ur en då och då. Men vännernas oro låg inte i musiken, där visste de att han skulle leverera. Ken var mer orolig för vad kompisarna skulle säga om hans tolkning av Lill Lindfors musik. – Det är en sån kommersiell låt och jag sjunger och dansar, haha. Men det känns bra.

Lyckades då Ken undvika att bli för full och att säga opassande ord i programmet? – Så gott det går. Men det är samtidigt trist att inte få vara sig själv. Det var dock vissa tillfällen då det blev för mycket, för känslosamt. Jag hade inte räknat med att gråta i tv, säger han. ”Så mycket bättre” har premiär på lördag klockan 20.00 på TV 4. ANNELI SANDBERG

Upp till

Fotoböcker fr. 79 kr, med rabatt fr. 47 kr

40% Rabatt på alla produkter

Fotokalendrar fr. 125 kr, med rabatt fr. 75 kr

Rabatt 1 kr 300 kr 650 kr

Gör julklappar av dina bilder

från

20% 25% 40%

Julkort Ord.styckpris fr. 6,50kr, vid rabatt fr. 3,90 styck.

Beställ idag med rabattkod XM13CD13 på www.smartphoto.se/metro Skriv in koden när du kommer till varukorgen så dras rabatten automatiskt. Frakt tillkommer.

Erbjudandet gäller för valfritt antal produkter tom den 11 Dec, 2013. Prisexemplen i annonsen visar priser vid 40% rabatt. Frakt tillkommer.

www.smartphoto.se


06 REPORTAGE

metro wkd fredag 25 oktober 2013

Biohösten blir en porrfest

Vi går mot en sexig biohöst. Flera filmer med Sverigepremiär i höst/vinter har porr eller explicit sex som ett centralt tema. I dag är det premiär för ”Don Jon” där Joseph Gordon-Levitt spelar porrmissbrukare som tycker riktigt sex med verkliga tjejer är ganska trist.

D

et finns definitivt en hel del att tycka illa om honom för men det finns också mycket att gilla honom för. Det är de komplicerade rollfigurerna som är de mest intressanta, säger Joseph Gordin-Levitt när Metro träffar honom på ett hotell i Köpenhamn. Porrmissbruk i ”Don Jon”. Porraktrisporträtt i ”Lovelace”. Porrbranschskildring i svenska kortfilmen ”Pleasure”. Och såklart Lars von Triers emotsedda film ”Nymfomanen” om en kvinnas sexuella liv från födsel till död. Frågan är varför väljer filmmakare att satsa på porr eller sex just nu? – Jag har inget enkelt svar, men en anledning till att vi ser mer explicita sexskildringar på film kan vara att porr inte är lika marginaliserat längre. Samtidigt har gränserna kring privat och publikt generellt suddats ut. Inte bara porrskådisar flashar hud i sociala medier i dag, säger Elin Larsson, Metros filmrecensent. I ”Don Jon”, med Sverigepremiär i dag, får pornografi stå som exempel för en förljugen bild av samhället som medier förmedlar. Jon Martello (Joseph Gordon-Levitt) tittar så mycket på porr att sex på riktigt blir tråkigt och även förhållandet med drömtjejen misslyckas med att leva upp till fantasin. Samtidigt får Barbara Sugarman (Scarlett Johansson) sin bild av män och förhållanden från romantiska komedier från Hollywood. – Jag tycker att vi ska utöka debatten om porr till att handla om alla medier. Reklam, magasin och musik ger oss orealistiska drömmar och bilder. Det är inte nödvändigtvis ett problem om vi tittare fattar vad det är vi konsumerar. Jon och Barbara får problem för att de fattar inte att det som de ser på skärmen bara är en fantasi. De vill

DON JON

Pornografi. I filmen får pornografi stå som exempel för en förljugen bild av samhället som medier förmedlar. I filmen har Jon Martello (Joseph Gordon-Levitt) ett komplicerat förhållande med Barbara Sugarman (Scarlett Johansson).

ha det så i verkligheten, säger Joseph Gordon-Levitt. ”Don Jon” är Joseph Gordon-Levitts första filmprojekt som regissör och manusförfattare. Han säger att han tagit mycket intryck från stora regimästare som han arbetat med som exempelvis Steven Spielberg och Christopher Nolan. Och han kände inga tveksamheter inför att välja ett så pass kontroversiellt ämne som internetporr till sin första egna film. – Jag visste att en del människor inte skulle gilla det. Men det påverkar inte mig. Om du vill argumentera mot särskilda konventioner kommer vissa inte att gilla det du gör. Det är inget man ska vara rädd för. Denna film skulle bli provokativ och polariserande, säger han. Och visst finns det de som inte uppskattar Gordon-Levitts film. Den konservativa mediekritiska organisationen Media Research Center satte den högst upp på listan över porriga filmer under ”kanske den porrigaste filmsäsongen någonsin”. – Det är varken bra eller dålig PR. Men jag ville ju att detta skulle bli en film som debatterades. Så vad folk än säger om filmen är intressant, säger Gordon-Levitt. När han promotar filmen på hotellet i Köpenhamn försöker Joseph Gordon-Levitt styra bort diskussionen om porr och bredda det till att handla om dagens mediesamhälle i stort. I jämförelse med Lars von Triers orgasmaffischer för filmen ”Nymfomanen” är det ingen som kan anklaga Gordon-Levitt för att försöka sälja filmen med sex. Samtidigt ger ämnet Don Jon en hel del gratisreklam. – Sex funkar jättebra i PR-syfte. Många provoceras av det, trots allt, säger Elin Larsson. LÄS RECENSION PÅ SIDAN 10.

Joseph Gordon-Levitt om ...

1

… vikten av att Scarlett Johansson ville göra filmen.

– Jag skrev rollen med henne i åtanke och när hon gick med på att göra filmen så fick vi ihop finansieringen även om det var en liten budget. Det var då allt fick fart.

2

… att twittra som sin rollfigur Jon Martello.

– Jag började när vi släppte trailern. Jag älskade det. Jag hade inte kunnat göra det om jag bara spelat rollen men när jag skrev rollen får jag lov att utveckla rollfiguren och kommunicera med folk som skriver till honom.

SEXIGT I HÖST

5 andra nakna filmer

LOVELACE

3

… att välja rätt sorts porrklipp till filmen.

– Det tog lång tid att hitta de rätta klippen. Det var en lång process med att klippa ner dem på helt rätt sätt, för de är bara med väldigt kort så de måste sätta tonen.

Linda Lovelace. Amanda Seyfried spelar Linda Boreman som bryter med sin djupt religiösa familj och bli porrstjärnan Linda Lovelace från 70-talsrullen ”Långt ner i halsen”. Filmen skildrar Lindas liv vid sidan av filminspelningar i ett drogfyllt förhållande med sin producent som misshandlade och utnyttjade henne. Fil- ”Lovelace” har men har fått ett blandat Sverigepremiär den mottagande i USA. 29 november.

4

JAG VISSTE ATT EN DEL MÄNNISKOR INTE SKULLE GILLA DET. MEN DET PÅVERKAR INTE MIG.

JOSEPH GORDON-LEVITT OM VARFÖR HAN VALDE INTERNETPORR SOM ÄMNE TILL SIN FÖRSTA EGNA FILM

… om han tittat på porr.

– Självklart har jag det. Har porren påverkat mig? Säkert. Men förmodligen inte en större påverkan än andra medier.

CONNY EMMELIN, REPORTER

PLEASURE

Svensk kortfilm. Den svenska kortfilmen av Ninja Thyberg fick Canal + Award på Cannesfestivalen i somras. Filmen utspelar sig på en porrfilmsinspelning där en skådespelerska har en riktigt tuff scen framför sig. ”Pleasure” hade svensk biopremiär i slutet av september ”Pleasure” utspelar sig då den visades på Bio- på en porrfilmsinspelgraf Zita i Stockholm. ning.

Joseph Gordon-Levitt som Don Jon med Eileen Ayan (t v) och Felicia Dillion.

BLÅ ÄR DEN VARMASTE FÄRGEN

Guldpalmen. Vinnaren av Guldpalmen i Cannes är ett nästan tre timmar långt drama om att hitta sig själv och frigöra sig från konventioner. Filmen har hyllats som en fantastisk kärleksskildring och blivit mycket omdebatterad för de närgångna sexscenerna mellan den unga Adèle och den punkiga Emma.

”Blå är den varmaste färgen” har Sverigepremiär den 22 november.


REPORTAGE 07 ALL OVER PRESS

KROGSHOWER SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

metro wkd fredag 25 oktober 2013

IKVÄLL

HASSE BRONTÉN SIMON GARSHASEBI LASSE NILSEN IMORGON

PETER WAHLBECK PETER WAHLBECKS BÄSTA!! DÅTID, NUTID, FRAMTID!! SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

ÖVRIGA NÖJEN

REPA GRATIS

Ö PPET HUS PÅ HÖSTLOVET 28–31 OKTOBER kl 10–20

PROVA PÅ ! BILDA STUDIOS på Gärdet bilda.nu/bildastudios

Bildamusik Stockholm

knakelibrak PRODUKTION

M Ä S S A N F Ö R K R E AT I VA S I N N E N

25–27 oktober Stockholmsmässan i Älvjsö Allt för dig som gillar sömnad, handarbete, smyckestillverkning och eget skapande. Största mässan i Sverige! er ✿ Bli inspirerad och få idé ✿ Handla på plats ✿ Delta i workshops ✿ Många utställare vår sida på Facebook! PS. Kolla in

NYMFOMANEN

Lars von Trier regisserar ”Nymfomanen.”

von Trier. När Lars von Trier gör film blir det kontroversiellt. Nu gör han ett erotiskt drama om en nymfoman (Charlotte Gainsbourg) som återberättar sitt liv från födsel till 50-årsåldern för en psykolog (Stellan Skarsgård). Trier ska använda sig av porrskådisar för att skildra sexscenerna så realistiskt som möjligt. Nyligen släpptes de officiella affischerna för filmen som visar när skådespelarna får orgasm. Världspremiär i Danmark på juldagen. I Sverige får vi vänta till den 31 januari.

DATUM 25–27 oktober PLATS Stockholmsmässan i Älvsjö ÖPPET fre–lör 10–18, sön 10–16 ENTRÉ vuxen 130 kr, barn 7–14 år 40 kr Charlotte Gainsbourg får orgasm på filmaffischen. Syfestivalen_sthlm_ht13_107X180_Metro.indd 1

Skaparglädje och kreativitet från Numera Mässor.

www.syfestivalen.se

2013-10-07 14:09:07


08 KROG

metro wkd fredag 25 oktober 2013

LOTTA BERGSETH

MU SEUM

Bra variant av klassiskt svensk buffé

LOTTA BERGSET

Artipelag är värt ett besök i höst.

UNDVIK

De varma rätterna är sämre än de kalla – så du behöver inte spara magutrymme.

MISSA INTE

Sillen. Och barnens nystekta plättar.

Artipelags smörgåsbord är inte idealiskt för foodies, men mormor och morfar kommer älska det.

PRISER

Vuxna: 295 kr. Barn upp till 15 år: 15 kr/år

ÖPPET

Lördagar och söndagar klockan 12.00–17.00

ARTIPELAG

Restaurangen har utsikt över tallar och vattnet.

P

å Babybjörngrundaren Björn Jakobsons vackra kulturcentrum Artipelag vid Baggensfjärden ute på Värmdö ska man kunna njuta av natur, konst och mat. Efter 20 minuter med bil från Stockholm hittar man just nu en utställning om svarta tavlans roll i konsthistorien – vilket måste anses som lite mindre publikfriande än sommarens skojiga hundbilder av weimaranerfotografen William Wegman. Men det betyder så klart inte att Artipelag inte är värt ett besök även i höstrusket. Det här är nämligen precis den sortens ställe som är perfekt för den lagom kulturella familjeutflykten. Från parkeringen når man för det första Artipelag via en vacker strandpromenad bestående av gångbroar i lärkträd så att även handikappade och barnvagnsfamiljer ska kunna njuta av den vackra skärgårdsnaturen. Själva huset är stort, modernt och brutalt – med en berggrund som sticker fram och tjärade furuplankor som luktar

V ledärm en dö-

ARTIPELAG

111 ARTIPELAG

Artipelagstigen 1. Familjevänligt på konsthallens skärgårdsrestaurang

Sillen är heminlagd.

barndom – medan den ljusa, fräscha och väldigt svenska restauranginredningen tangerar ett mycket stylish äldreboende.

S

ka mormor och morfar med? Inga problem. Under vintermånaderna serverar nämligen restaurangen varje lördag och söndag en skärgårdsbuffé för 295 kronor och alla vet ju att smörgåsbord är lite som en Shake Shack-burgare för den äldre generationen. De blir som tokiga. Hade de bara haft instagramkonton skulle man sett mycket fler bilder på glasmästarsill och kryddost i feeden, det lovar jag. Barnen äter också prisvärt och bra. För bara 15 kronor per år på barnet får de äta hur mycket buffé de vill (= en kokt potatis) för att sedan kasta sig över bordet med de nystekta plättarna. Min ettåring, snart två, äter alltså för 15 kronor tillräckligt med plättar för att ensam garantera en förlustaffär för kulturcentret.

De enda som kanske kommer peta i maten är vi gnälliga foodies. Själva buffékonceptet med varm- och kallhållning och hostande gäster är inte idealiskt om man är intresserad av mat och ett klassiskt smörgåsbord är sällan särskilt spännande.

M

ed detta sagt så serverar Artipelag en betydligt bättre variant än många andra: sillen är heminlagd, laxen nykokt, picklesen krispig och det är ju alltid trevligt att se alla andra nöjda och glada.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

LYX 11111 OAXEN KROG & SLIP

Beckholmsvägen 26. Internationellt uppmärksammad finkrog med bakficka.

BAKFICKA 1111 SPECERIET

Artillerigatan 14. Överkomlig snabbgastronomi på Gastrologiks nya bakficka.

BAKFICKA 1111 FLYING ELK

Mälartorget 15. Demokratisk gastronomi på Frantzén/ Lindebergs nya bakficka.

ENKELT 1111 19 GLAS

Stora Nygatan 19. Kvarterskrog som är lätt att älska.

KÖTTIGT 11111 VASSA EGGEN

Birger Jarlsgatan 29. Återbesök på (nästan) klassiskt steakhouse.

INDISKT 1111 INDIAN GARDEN FRANZÉNGATAN

Franzéngatan 50. Europas bästa indiska krog öppnar filial på västra Kungsholmen.


NÖJE 09

metro wkd fredag 25 oktober 2013

PÅ SCEN

GÖTA LEJON, NULLARBOR PRODUCTIONS OCH MGM ON STAGE PRESENTERAR

3 NÖJEN I HELGEN PELLE JANSSON

Alla älskar Priscilla!

Läs recensionerna på gotalejon.se

Tobias Hjelm i teateruppsättningen ”Mefisto remixed”.

Premiär för nöjessatsning Galleria utan butiker

1

Klubb. På lördag öppnar nöjessatsningen Tolv Stockholm under Tele 2 Arena, vars koncept beskrivs som en galleria utan butiker. En del av innehållet är nattklubben Solidaritet Arena som styrs av festprofilen Julia Frändfors. Var: Arenavägen 73. När: På lördag mellan 22 och 05. Ålder: 23. Kostar: 120 kronor.

Teater om teater

2

Scen. Föreställningen ”Mefisto remixed” baseras på berättelsen om Henrik Höfgren och är en teater om teater, maktspel, mänsklig in-

teraktion och om det rådande politiska samhällsklimatet. På lördag har den premiär på Teater Giljotin. Var: Teater Giljotin, Torsgatan 41. När: På lördag klockan 19. Kostar: 220 kronor.

Syntfestival på Nalen

3

Konsert. Sveriges ledande syntfestival Bodyfest håller till på Nalen på lördag. Både internationella och svenska artister utlovas på de två scenerna. Bland annat kommer tyska Das Ich, belgiska The Neon Judgement och svenska Pouppée Fabrikk. Var: Nalen, Regeringsgatan 74. När: På lördag från klockan 16. Ålder: 18. Kostar: 450 kronor.

PATRIK ERIK BJÖRN PERNILLA MIKAEL Y KJELLMAN WAHLGREN TORNVING MARTINSSON HØIB

r! a g in n ll tä s re fö a tt a s in a tr Succé! Ex pta! äp sl 14 20 s ar -m n ja h oc a rn ga da Mellan

SUCCÉMUSIKALEN FRÅN BROADWAY! BILJ: GÖTA LEJON, TEL 08-505 290 00 WWW.TICNET.SE, 077-170 70 70. KÖP RESA OCH NÖJE HOS SJ 0771-75 75 75 ELLER SJ RESEBUTIK. MER INFO: WWW.GOTALEJON.SE

MÄSSOR

26 – 27 oktober kl 10-18

N E L L A H A SOLN nimässa! o m r a H s n öt på våre Kom och mAscala Magazine & Terry Evansn Andra Sidan • V De i Linde från T iv V & ë o Z , n e d • Pehr Trollsve

Gill a os s på Faceboo k

Föl j os s på Twitter

ra Kom oc h se vå er et h y n a må ng n! a ss ä m på

m med Scenprogra

Evans

Terry ine m.m. agaz & Ascala M

FOTO Per Frisk

Se vårt fantastiska scenprogram hela helgen! 102 inspirerande föredrag varav 44 gratis!

Försäljning kläder, musik, hudvård, kosttillskott m.m. Behandlingar, massage, aurafoto, blodanalys m.m.

www.harmoniexpo.com • 070-339 00 85 • 070-213 50 43


10 BIO

metro wkd fredag 25 oktober 2013

UIP

SCI-FI

11 THIS IS THE END

Spektaklet berör

ALL OVER PRESS

r oss emotionellt. Vansinnigt spännande spektakel som även berö skiljer sig Alfonso Cuarón har skapat en filmupplevelse som markant från tomma Hollywoodspektakel.

Komedi. Seth Rogen, James Franco, Jonah Hill m fl som skruvade låtsasversioner av sig själva i utflippad apokalypsfars från L A. Tokhyllad i USA men själv tröttnar jag på det grabbflåsiga effektsökeriet och den tillgjorda självironin. C-GK

SF

IRL

11

Drama. Bortsett från snäppet bättre skådespeleri (där Alba August utmärker sig) och Youtubes förekomst känns ”IRL”, om en online-spelande, mobbad kille, lite för tidstrogen sin belgiska förlaga (samt 2007 års filmatisering av densamma, ”Ben X”) för att riktigt bränna till. EL

Sandra Bullock och George Clooney i sci-fi-thrillern ”Gravity”, en given måste-ses-film som har premiär i kväll. ALL OVER PRESS

1111 ”GRAVITY”

Sci-fi-thriller. Mexikanen Alfonso Cuaróns rymdäventyr är en vansinnigt spännande popcornfilm som även berör oss emotionellt.

I

ntill spyfärdighet trött på tomma Hollywoodspektakel med hetsklippt action, orgier i digitaleffekter, poänglös 3 D och lättglömda rollfigurer, möter jag filmen ”Gravity”. Den får mig att krafsa ner ”Wow!” på så många ställen i mitt block att jag känner mig infantil när jag efteråt kollar anteckningarna. I den suggestivt stillsamma – och visuellt eleganta – inledningen följer vi hur medicinteknikern Dr Stone (Sandra Bullock) reparerar ett teleskop utanför en rymdfarkost, samtidigt som astronautveteranen Kowalsky (George Clooney) svävar omkring med en jetpack och skämtar avspänt med den vid tyngdlöshet ovana och illamående rymddebutanten Stone. Plötsligt kommer en varning från Houston om annalkande fara och en order till duon att genast återvända till sin farkost. Där stoppar jag. Ju mindre ni vet om vad som följer, desto större filmupplevelse. Mexikanen Alfonso Cuarón, som gjorde smarta dystopin ”Children of men”, skapar

ALL OVER PRESS

PERFEKT FÖR BULLOCK

Nejsägare. Rollen som Dr Stone var egentligen tänkt för Angelina Jolie. Hon sa dock nej liksom även Natalie Portman. Med tanke på hur perfekt Sandra Bullock känns i rollen är det bara att gratulera filmmakarna till dessa nobbningar.

här ett digitaleffektspäckat 3 D-spektakel som faktiskt berör oss emotionellt och dessutom är vansinnigt spännande. Cuarón kombinerar hisnande bilder med fingertoppskänsla även för ljudets betydelse – allt från Steven Prices stämningsskapande musik till Sandra Bullocks andhämtning och rymdens kusliga tystnad.

G

ravity” är inte ett mytiskt, episkt konstverk à la Kubricks ”År 2001 – Ett rymdäventyr”. Snarare en utsökt popcornfilm som ger sin publik en intensiv, närmast fysisk, upplevelse. Mitt i det storslagna finns här också en märklig intimitet, som förstärks av Bullocks tonsäkra gestaltning. Dr Stones traumatiska bakgrundshistoria känns dock mest som en onödig kliché. Allt som allt är ”Gravity” en given måste-ses-film. Att den klockar in på smidiga 90 minuter och ändå aldrig känns stressad, säger också en del om Cuaróns känsla för C-G KARLSSON, filmskapande.

ALL OVER PRESS

111 DON JON

FILMRECENSENT

Dramakomedi. Joseph Gordon-Levitts regidebut är småkul, men en aning klumpigt hopsatt, och märkligt pryd för att handla om en porrberoende killes väg mot klarhet. Scarlett Johansson och Julianne Moore lyfter filmen. EL

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

KOMEDI 1111 VI ÄR BÄST!

Lukas Moodysson vänder sig åter mot publiken med en välspelad och inspirerande komedi om tre punktjejer 1982. C-G K

DOKUMENTÄR

1111 MIN STULNA REVOLUTION

Viss kantighet i formen, men vittnesmålen i Nahid Perssons film skär igenom alla invändningar. C-GK

FAMILJ 1111 HOKUS POKUS ALFONS ÅBERG

Animationerna, sångerna, stämningen – allt har rätt stuk i denna roliga, spännande och charmiga film. C-G K

DRAMA 1111 HOTELL

Strålande skickligt hanterar Lisa Langseth sin bitvis absurda berättelse om några trasiga individer som bestämmer sig för att fly sin vardag. EL

BIOPIC 1111 MONICA Z

Filmen om Monica Zetterlund är snygg och välspelad och skådisdebutanten Edda Magnasons Guldbagge känns redan kassaskåpssäker. C-G K

ACTION 111 RUSH

Verklighetsbaserat om Formel 1-rivalerna James Hunt och Niki Lauda. Adrenalinstinn underhållning som lär kittla även ickefantaster. C-G K


KONSERTER

JULKONSERTER GRAND HÔTEL OCH BLIXTEN & CO PRESENTERAR

JULBORD & SHOW 27 NOVEMBER - 21 DECEMBER 2013 BOKA: WWW.TICNET.SE ELLER GRAND HÔTEL 08-679 37 37.

BIO Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

SUCCE -ETTA PÅ BIOTOPPEN!

fredag 25 oktober

”MAN BLIR HELT ENKELT GLAD AV ATT SE DEN.”

Kassan öppnar 15.00 Dirty Wars – Premiär! ........... 16.00, 18.45 Min stulna revolution ............................... ..................................19.15, lö-to även 14.15 Jag kallas Ernesto..........fre-sö 19.00, må-to 16.30 Belleville Baby ...................................17.45 Paradis: Hopp ...fre-sö 17.15, må-to 20.45 Min iranska familj ..................................... .............................fre-sö 15.30, må-to 14.45 The Spirit of ’45 Kort tid kvar! ........20.30 Traviata................................................15.45 Stories We Tell Kort tid kvar!........... 21.00 Den gröna cykeln Sista helgen! ............... ................................20.45, lö-sö även 13.45 Kort & Gratis: On Suffocation – Premiär! ...............................................................18.00 Barnens Bio – höstlovsöppet!: Bram med myror i brallan Premiär! ...... ...................................................... lö-to 14.15 Vem? Nypremiär! .................... lö–sö 13.30 Vem är var? Nypremiär! ....... må-to 14.00

Kassan öppnar 12.30 Mr Morgans sista kärlek .......................... ............................13.30, 15.30, 18.00, 20.30 .............. Lördag 13.00, 15.00, 18.00, 20.30 Cykla med Moliére .................................... ................................ Fredag + söndag 13.00 ...........Lördag 12.30, Mån-tors 13.00,18.30 Hotell ............................ 16.00, 18.30, 21.00 ...........................Lördag 15.30, 18.30, 21.00 Before Midnight Richard Linklater .......... ............13.30, 16.00, 21.00, Lö 13.00, 21.00 .............................................. Sö 16.00, 21.00 KINOTEKA 24-27 OKTOBER Imagine A. Jakimowski......................18.30 Kafé Gunvor öppet varje dag! www.zita.se • www.biosture.se

KAMRATPOSTEN

SERGEL Fre 13.10, 14.30, 15.20, 18.30 Lö-ti 11.00, 13.10, 14.30, 15.20, 18.30 On-to 10.30, 12.40, 14.15, 14.50, 17.20 SAGA 12.30 SÖDER Fre-ti 11.20, 12.15, 13.30, 14.30, 16.10, 16.40 On-to 11.10, 11.50, 13.40, 14.10, 15.20, 15.50 VÄLLINGBY Fre 15.30, 18.00 Lö-to 11.10, 13.20, 15.30, 18.00 RÅSUNDA Fre 15.30 Lö-to 13.00, 15.30

”CHARMIG DETEKTIVHISTORIA” AFTONBLADET

”KLURIG OCH SPÄNNANDE”

SICKLA Fre 16.00

UPSALA NYA TIDNING

GRAND LIDINGÖ

Lö-to 11.45, 13.45, 16.00

KISTA

Fre-sö 11.30, 13.15, 14.00, 17.00 Må-ti 11.30, 13.15, 13.40, 15.50, 17.00 On-to 11.30, 13.15, 13.50, 15.00, 18.15 CAMERA Fre 15.40 Lö-ti 11.00, 13.20, 15.40 On-to 10.30, 12.25, 14.25, 16.30

Fre 18.25 Lö-to 12.00, 12.40, 18.25

HERON CITY

Fre 15.45, 16.30, 18.45 Lö-ti 11.30, 13.15, 14.00, 15.45, 16.30, 18.45 On-to 12.45, 15.15

VISAS ÄVEN PÅ FALKEN J-BERG & SOLLENTUNA BIO

LasseMajas Detektivbyrå...

sf.se, mobil.sf.se Från 7 år

”MOODYSSON ÄR TILLBAKA HOS DEN STORA PUBLIKEN” METRO

”EN GENIAL ÅTERKOMST”

”EN FILM FÖR ALLA ÅLDRAR”

SVT GOMORRON

SVENSKA DAGBLADET

”BRILJANT” SYDSVENSKA DAGBLADET

”Underbar film!” TV4 NYHETSMORGON

”Varm, roande och gripande film” MOVIEZINE

Världspremiär onsdag!

3D: SERGEL On-to 15.20, 18.20, 21.10 • RIGOLETTO On-to 15.15, 18.15, 21.15 SÖDER On-to 16.20, 18.15, 21.00 • SICKLA On-to 16.00, 18.15, 21.00 • VÄLLINGBY On-to 14.40, 18.45, 21.20 • RÅSUNDA On-to 14.00, 19.00, 21.30 • KISTA On-to 14.00, 18.20, 18.30, 20.50, 21.15 • CAMERA On-to 19.00, 21.30 • GRAND LIDINGÖ On-to 20.30 HERON CITY On-to 12.00, 14.40, 17.15, 18.00, 20.00, 20.45 • Från 11 år 2D: SERGEL On-to 19.50 • SÖDER On-to 13.30 • KISTA On-to 21.10 • HERON CITY On-to 18.45, 21.30

Thor – The Dark World

köp/reserVera: sf.se, mobil.sf.se

SERGEL Fre-lö 11, 13.30, 16.50, 18.50, 22 Sö-ti 11, 13.30, 16.15, 18.50, 21.15 On-to 11, 13.30, 16.15, 18.45, 21.20 • SAGA 12, 14.30, 17.30 • BIO RIO Fre 18 Sö 17.45 Må-ti 18 • VICTORIA Fre 16.20, 19, 21.15 Lö 14, 16.20, 19, 21.15 Sö 14, 16.20, 19 Må-to 16.20, 19 • SÖDER Fre-ti 13.15, 15.45, 18.45, 21.10 On-to 12.45, 18.45, 21.10 • VÄLLINGBY 15.30, 18 • RÅSUNDA 18.30 • SICKLA Fre-ti 16, 18.45 On-to 18.30 • KISTA 15.40, 18.45 • CAMERA Fre-ti 16.20, 18.35 On-to 15.20, 17.40 • GRAND LIDINGÖ 17.10 • HERON CITY Fre 14.40, 17.30 Lö-ti 11.40, 14.40, 17.30 On-to 11.20, 16, 18.30 sf.se, biorio.se, svenskabio.se • Barntillåten

Biopremiär idag! STURE Fre+sö 13.00

Lö 12.30 Må-to 13.00, 18.30

GRAND SVEAVÄGEN Fre-sö 16.00, 18.30 Må-to 15.00, 18.30

KLARA

Fre+må-to 15.45, 18.20 Lö 15.45

biosture.se, sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se • Barntillåten

Cykla med Moliére

BIOPROGRAM FREDAG 25 OKTOBER 2013 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Vi är bäst 85:- ................................. 16.00 About time 90:- ............................... 16.15 Turbo (3D) 100:- .............................. 16.45 The Butler 90:- ................................ 18.30 Monica Z 85:- .................................. 18.45

Jackass - Bad grandpa ........18.45, 20.45 Turbo 3D sv.tal 95:-....................15.45, 18 The Hunger Games 50:- .................. 21.00 Lasse-Maja... 75:- ........................... 15.45 Diana 85:-........................................ 21.00 Flygplan 2D sv.tal 75:- .......................... 16 Vi är bäst 85:- ................................. 17.30 FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 About time 80:- .................................... 18 Dumma mej 2 2D sv.tal 75:- ............ 15.15 Hotell 80:-........................................ 18.15

Captain Phillips 85:- ..................18.30, 21 Monica Z 85:- .................................. 19.30 Gravity 3D 105:- ................................... 20 Orion 80:- ........................................ 20.15 2 Guns 80:- ...................................... 20.30

sollentunabio.se • eurostar.se


”HÖSTENS FEELGOOD-FILM”

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

HUGH

JACKMAN

AFTONBLADET

DAILY MAIL

JAKE

GYLLENHAAL GP

TARA

SVD

SYDSVENSKAN

KING

FROM RICHARD CURTIS, WRITER OF LOVE ACTUALLY NOTTING HILL & FOUR WEDDINGS

VIOLA

PROGRAM 25 - 31 OKT

2x1

DAVIS

GRAND Sveavägen 45 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

MARIA

Cykla med Moliére PREMIÄR!

BELLO

Btill

Fre-sö 16.00, 18.30 Må-to 15.00, 18.30 Diana Lö-sö 13.00 Må-to 15.30 Btill Mitt liv med Liberace 11 år Fre-sö 15.00, 20.20 Må-to 20.20 Monica Z 7 år Fre 18.10, 21.00 Lö-sö 12.30, 13.30, 18.10, 21.00 Må-to 16.00, 18.10, 21.00 Mr Morgans sista kärlek Btill

TERRENCE

HOWARD WITH

MELISSA

LEO AND

PAUL

DANO

PREMIÄR!

Fre-sö 15.30, 17.45, 20.20 Lö-sö även 12.30 Må-to 17.45, 20.20 The Butler 15.00, 17.45, 20.40 15 år

VICTORIA Götgatan 67 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

About Time 17.45, 20.30 Before Midnight

7 år 15 år

Mitt liv med Liberace

15 år 7 år Btill 15 år 11 år 15 år 11 år

15.30 Lö-sö även 13.00 Belleville Baby 16.40 Blue Jasmine Lö-sö 13.00 Diana 18.45 Frances Ha 15.30 Lö-sö äv 14.20 Jag kallas Ernesto 17.45 Min iranska familj 21.15 Sö-to 21.15

PR I S ONERS

Monica Z 7 år 16.00, 17.45, 20.15 Lö-sö även 12.45 Mr Morgans sista kärlek Btill PREMIÄR!

A NEW FUNNY FILM ABOUT LOVE. WITH A BIT OF TIME TRAVEL.

15.00, 18.30, 21.00 Lö-sö även 13.30 The Butler 15 år Fre-sö+ti-to 15.15, 18.00, 20.45 Lö-sö även 12.30 Må 15.15, 21.00 The Grandmaster 20.30 15 år Vi är bäst! Btill Fre 16.20, 19.00, 21.15 Lö 14.00, 16.20, 19.00, 21.15 Sö 14.00, 16.20, 19.00 Må-to 16.20, 19.00 CINEMATEKET: www.cinemateket.se

Det händer bara andra fransk tragedi

PROGRAM 25 OKTOBER

SERGEL • RIGOLETTO • vIcTORIa • SÖDER • vÄLLINGBY • SIcKLa KISTa • caMERa • HERON cITY • SOLLENTuNa BIO • FaLKEN jaKOBSBERG KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se, sollentunabio.se, eurostar.se • Från 7 år

Må 19.00

www.svenskabio.se

VISAS PÅ BIO NU!

168 HOURS TO FIND THEM

T. 665 12 56

BIOPREmIäR NäSTA FREDAG!

Matrosen och stjärnan Fassbinder ............. ......................................................................18

www.cinemateket.se

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

About Time

www.cinemateket.se

FÖRKÖP STARTAR ONSDAG! • KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se

F R Å N R E G I S S Ö R E N A V ” T H E B O U R N E U LT I M A T U M ” Ronny Svensson, TV4 Nyhetsmorgon

”Väldigt spännande” Göran Everdahl, SVT Gomorron

”Tom Hanks briljant” Expressen Aftonbladet

SvD

”Enastående” Moviezine

SR P4

Göteborgs-Posten

BIOPREMIÄR IDAG! STuRE

SKaNDIa Fre 17.45, 21.00 Lö 14.30, 17.45, 21.00 Sö 15.30, 19.15 • SERGEL Fre-sö 11.30 • SaGa Må-to 11.30, 14.30, 17.30 • SÖDER Fre-ti 14.50, 17.50, 20.45 On-to 13.15, 18.20, 21.20 • GRaND SvEavÄGEN 15.00, 17.45, 20.40 vIcTORIa Fre-sö+ti-to 15.15, 18.00, 20.45 Lö-sö även 12.30 Må 15.15, 21.00 RÅSuNDa Fre-ti 20.00 On-to 21.00 • SIcKLa Fre-ti 21.15 • caMERa Fre-ti 21.00 On-to 20.10 • KISTa 18.10 • GRaND LIDINGÖ Fre-ti 20.30 On-to 19.30 • Från 15 år HERON cITY Fre-ti 14.50, 18.10 On-to 14.15, 17.20 • SOLLENTuNa BIO 18.30 KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, svenskabio.se, sollentunabio.se

VISAS PÅ BIO NU! SERGEL • RIGOLETTO • SÖDER • vÄLLINGBY • SIcKLa KISTa • caMERa • HERON cITY • FaLKEN jaKOBSBERG

GRaND SvEavÄGEN

vIcTORIa

Fre+sö-to 13.30, Fre-sö 15.30, 17.45, 15, 18.30, 21 15.30, 18, 20.30 20.20 Lö-sö äv 12.30 Lö-sö äv 13.30 Lö 13, 15, 18, 20.30 Må-to 17.45, 20.20 Barntillåten biosture.se, sf.se, mobil.sf.se svenskabio.se

bio rio hornstulls strand 3

Captain Phillips

KÖP/RESERVEARA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

25-27 okt

Vi är bäst fre 18, sö 17.45 Paul Mccartney and the Wings fre 20.30 Knatte: VeM är Var lö 13 Monica Z lö 14 biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

Mr Morgans sista kärlek

hotell lö 16.15 oPera: näsan lö 19, sö 15 filMfruKost: doc lounge - nuge sö 11 filM & saMtal Med birgitta stenberg - alla Vilda sö 20 salong 4: red obsession fre-sö 18


BIOPROGRAM 25 - 31 OKTOBER 2 Guns

About Time

(7 år)

CAMERA • HERON CITY KISTA • RIGOLETTO • SERGEL SICKLA • SÖDER • VÄLLINGBY

Alfons Åberg – Hokus pokus

(Btill)

CAMERA • HERON CITY KISTA • SERGEL • SICKLA SÖDER • VÄLLINGBY

Before Midnight (15 år) STURE

Blue Jasmine

(7 år)

RIGOLETTO • SÖDER

Bram med myror i brallorna - sv tal (Btill) PREMIÄR!

Captain Phillips (15 år) CAMERA • HERON CITY KISTA • RIGOLETTO • SERGEL SICKLA • SÖDER • VÄLLINGBY

Cykla med Moliére(Btill) PREMIÄR! KLARA • STURE (Btill)

SAGA

Don Jon PREMIÄR! HERON CITY • KISTA SERGEL • SÖDER

HERON CITY • KISTA

Runner, Runner (11 år) SERGEL • SÖDER HERON CITY • KISTA SERGEL • SICKLA • SÖDER

Turbo - eng tal 3D (7 år) PREMIÄR!

SERGEL

Familjetrippen

(11 år) HERON CITY • SERGEL

Turbo - sv tal 3D (7 år) (15 år) PREMIÄR! CAMERA • GRAND LIDINGÖ GRAND LIDINGÖ • SAGA HERON CITY • KISTA HERON CITY • KISTA RIGOLETTO • SERGEL • SÖDER Känn ingen sorg (11 år) Smurfarna - sv tal (7 år) RÅSUNDA • SERGEL RIGOLETTO • SAGA SICKLA • SÖDER • VÄLLINGBY Flygplan - sv tal 3D CAMERA (Btill) LasseMajas Turbo - sv tal (7 år) Smurfarna 2 HERON CITY • KISTA detektivbyrå SERGEL • SICKLA • SÖDER (7 år) PREMIÄR! - sv tal – Von Broms VÄLLINGBY hemlighet (7 år) HERON CITY • KISTA • SERGEL HERON CITY • KISTA SERGEL • SÖDER Flygplan - sv tal (Btill) CAMERA • GRAND LIDINGÖ SICKLA • SÖDER • VÄLLINGBY HERON CITY • KISTA Vi är bäst! (Btill) CAMERA • HERON CITY Smurfarna 2 RÅSUNDA • SAGA KISTA • RÅSUNDA - sv tal 3D (7 år) CAMERA • GRAND LIDINGÖ SERGEL • SICKLA SERGEL • SICKLA • SÖDER SÖDER • VÄLLINGBY HERON CITY • KISTA HERON CITY • KISTA SERGEL • SÖDER Gravity (11 år) RÅSUNDA • SAGA • SERGEL Molly Monster (Btill) PREMIÄR! Knattebio: Snabba cash SICKLA • SÖDER • VÄLLINGBY HERON CITY • KISTA – Livet deluxe (15 år) RÅSUNDA • SAGA • SERGEL CAMERA • GRAND LIDINGÖ HERON CITY • KISTA HERON CITY • KISTA • SERGEL White House Down (15 år) Gravity 3D (11 år) KLARA • RÅSUNDA SICKLA • SÖDER • VÄLLINGBY The Butler (15 år) HERON CITY • KISTA • SERGEL PREMIÄR! CAMERA • HERON CITY Monica Z (7 år) CAMERA • GRAND LIDINGÖ HERON CITY • KISTA KISTA • RIGOLETTO RÅSUNDA • SAGA • SERGEL CAMERA • GRAND LIDINGÖ RIGOLETTO VIP • RÅSUNDA För visningsdagar och SICKLA • SKANDIA • SÖDER HERON CITY • RÅSUNDA SERGEL • SICKLA tider se ovan SAGA • SICKLA SÖDER • VÄLLINGBY The Conjuring (15 år) SÖDER • VÄLLINGBY Grown Ups 2 (11 år) HERON CITY • SERGEL Monsters University Täby Centrum. HERON CITY (7 år) The World’s End (15 år) K.ö. fre 14.30, lö-to 10.00 - svenskt tal Hotell (15 år) HERON CITY • SERGEL SERGEL KLARA • RÅSUNDA Mr Morgans sista This is the End (15 år) STURE • SÖDER (Btill) PREMIÄR! kärlek Lidingö Centrum. PREMIÄR! HERON CITY • SERGEL Hur många kramar K.ö. fre 14.15, lö-to 11.00 VÄLLINGBY finns det i världen (Btill) STURE HERON CITY Thor PREMIÄR!

Skumtimmen

Din biograf

HERON CITY • SICKLA SÖDER

Diana

(15 år) Thor – The Dark World PREMIÄR ONSDAG! (11 år)

Rush (15 år) HERON CITY • SERGEL (15 år) Jackass: Bad Grandpa HERON CITY • RIGOLETTO (11 år) RÅSUNDA • SERGEL

(15 år) Elysium

HERON CITY • KISTA SERGEL • SICKLA: 21.00 SÖDER • VÄLLINGBY

Riddick HERON CITY • SERGEL

(15 år)

Insidious – Chapter 2

Percy Jackson Kungens kurva. – Monsterhavet 3D (11 – The Dark World 3D PREMIÄR ONSDAG! (11 år) K.ö. fre 14.00, lö-to 11.00 (15 år) år)

CAMERA • GRAND LIDINGÖ HERON CITY • KISTA Dumma mej 2 IRL (11 år) Prick och Fläck på RIGOLETTO • RIGOLETTO VIP (7 år) PREMIÄR! - sv tal (Btill) RÅSUNDA • SERGEL fläcken HERON CITY • KISTA • SERGEL HERON CITY • KISTA • SERGEL KISTA • SERGEL • SÖDER SICKLA • SÖDER • VÄLLINGBY HERON CITY • KISTA • SERGEL HERON CITY • SERGEL

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se

Kista Galleria. K.ö. 11.00

Kulturhuset, Sergels Torg. K.ö. 30 min före filmstart

Sturegatan 18. Abonnerat

BIOPREMIÄR IDAG! FILMSTADEN SERGEL

FS KISTA 18.40, 21.00 Fre-lö 16.40, 19.10, 21.25, FILMSTADEN SÖDER 23.40 Sö-ti 16.40, 19.10, 21.25 Fre-ti 19.10, 21.25 On-to 16.10, 18.30, 20.50 On-to 18.50, 21.15

FILMSTADEN HERON CITY Fre-ti 16.15, 19.00, 21.10 On-to 16.00, 18.15, 20.30

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

HAPPY JANKELL

VA LT E R SKARSGÅRD

Don Jon

ALBA AUGUST

Kungsgatan 16. K.ö. fre 14.00, lö-to 11.00

Kungsgatan 16. Tillträde till lounge/bar 45 min innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år

Råsundavägen 150. K.ö. fre 15.00, lö-to 11.00

Kungsgatan 24. K.ö. 11.00

Hötorget. K.ö. 10.00

T VÅ VÄ R L DA R . E N V E R K L I G H E T.

Sickla köpkvarter. K.ö. fre 14.00, lö-to 11.00

Drottninggatan 82. K.ö. fre 17.00, lö 13.45, sö 14.30, må-to abonnerat

Birger Jarlsg. 41 K.ö. 12.30

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. K.ö. fre-ti 11.00, on-to 10.30

BIOPREMIÄR IDAG! Sergel • Vällingby • Heron City

This is the End

KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

Vällingby Centrum. K.ö. fre 14.30, lö-to 10.40

E N F I L M AV E R I K L E I J O N B O R G

BIOPREMIÄR IDAG! Fre-ti 14.40, 17.00, 19.05, Fre-ti 15.30, 18.00 Fre-ti 17.20, 19.30 21.10 On-to 14.40, 16.50, On-to 15.30, 17.50 On-to 17.00, 19.30 19.00, 21.15 KÖP/RESERVERA: sf.se, sf.mobil.se • Från 11 år

IRL


14 NÖJE

ÖVRIGA NÖJEN

5: 9 1 S

metro wkd fredag 25 oktober 2013

Svenska house-dj:ar vill slå rekord i kuddkrig i helgen

I PR

ETHAN MILLER/GETTY IMAGES

Den svenska dj-duon Dada Life har slagit stort i USA och nu kommer deras nästa slag: världens största kuddkrig. Olle Cornéer och Stefan Engblom är killarna bakom Dada Life, en svensk dj-duo som gjort sig ett namn internationellt, lika mycket genom sina annorlunda scenframträdanden som genom sin housemusik. Ett världsrekordförsök i kuddkrig är därför inte ett så långt steg för duon. I morgon när de spelar i Chicago ska de försöka sätta rekordet. – Vi har faktiskt gjort det här tidigare. Vi har en låt som heter ”Happy violence” och ska släppa en låt som heter ”Born to rage”, så vi har haft kuddkrig tidigare men inte i så här massiv skala, säger Olle Cornéer om tidigare bataljer under deras spelningar.

BRUNCH PÅ KASINOT SÖNDAGAR KL 13-15.30

Förgyll helgen med en härlig brunch i goda vänners lag! Varje söndag serverar vi Brunch à la Vegas - med smakrika rätter från landet som uppfann brunchen. Enjoy your meal! UPPLEV KASINOT PÅ RIKTIGT – BOKA EN SPELAKTIVITET

BOKA BORD PÅ 020-219 219

KUNGSGATAN 65 • ÖPPET 13–05 • CASINOCOSMOPOL.SE ALLA VISAR ID • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR• STÖDLINJEN: 020-81 91 00

Det tidigare rekordet sattes i England 2008 då 3 706 personer deltog. Precis som i alla krig finns det regler. Representanter från Guinness rekordbok kommer närvara på spelningen i Chicago för att säkerställa att slaget, bland de 5 000 klubbgästerna, pågår i minst 60 sekunder vilket är definitionen av ett kuddkrig. Enligt Olle Cornéer så har Dada Life alltid haft ambitionen att göra något annorlunda av sina framträdanden. – Vi har haft en idé om vad Dada Life ska vara från början. En idé om att göra saker på vårt sätt. Annars skulle vi inte valt det namnet, säger han. TOBIAS BERG Olle Cornéer och Stefan Engblom spelar i Chicago på lördag.

RESTAURANGER

KONSERTER

Nu är julen snart här! Och vi på Lilla Pakistan vill att ni kommer och firar med oss! Just nu erbjuder vi valfri 3-rättersmiddag för endast 250kr/person! Så kom förbi och upplev autentisk pakistansk mat!

Hjärtligt välkomna! Ange koden ”Julerbjudande” vid bokning!

S:t Eriksgatan 66, 113 20 Stockholm 08-305646

Mån-tors 17-22, Fre-lör 17-23 Sön stängt

Boka helst bord i förväg

www.lillapakistan.com

HAPPY HOUR

20.00–01.00 VARJE DAG NORRLANDS GULD 50 CL AFTERWORK ALKOHOLFRITT ALT. HEMLAGAD HAMBURGARE BACARDI BREZEER & NORRLANDS GULD 99:ALKOLÄSK MED ALKOHOLFRITT ALTERNATIV 95:CIDER 50 CL

25:-

† BANA FRIDHEMSPLAN - FRIDHEMSGATAN 17 – 08 653 27 90 – WWW.NIVA22.SE

Ny öp pn ad

ad pn p ö Ny

RETAURANGER

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

/pers

Barn under 10 år 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

Förrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

Lunchbuffé 95:Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Tak awae y A´ la c ar t e

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

BAMBOO CITY

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

Öl Vin & 2 4 : Cider

Till kl 20.00 • Alkoholfritt alt 15:-

Stor uteservering Mongolian Barbeque Nyhet! Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Fläsknoisette med pommes

SVEAVÄGEN Öppet till 13-03 alla dagar

49:-

Gäller endast Lion bar på Sveavägen 39, 11134 Sthlm • T-bana Hötorget • sveavagen@lionbar.se • www.lionbar.se


15 INTERVJU

metro wkd fredag 25 oktober 2013

LOTTA BERGSETH

KVÄLLENS NOTA

KELLMAN MÖTER

” lt ia c o s g li k ic k s t t ä ”R urprogrammet ”PP3” i Sveriges Radio P 3. Linnea Wikblad leder det dagsaktuella popkult langen över ett snustorrt glas vitt vin på Wkd:s Johan Kellman Larsson intervjuade radiota Söderkrogen Babylon.

Linnea Wikblad är P 3:s senaste stjärntillskott. I fjol prisades hon som årets radiorookie. Fem dagar i veckan, 10–12, leder hon liveshowen PP3. Omkring 300 000 svenskar lyssnar på programmet. Men något – möjligen på Sveriges Radios pressavdelning – står inte rätt till. Framgångarna till trots är Linnea en förhållandevis anonym person. Hon understryker att hon är ovan att bli intervjuad. Vi beställer ett glas vitt vin. Utanför vräker höstregnet ner, Södermalms gator har blankspolats under dagen. Varför ses vi på Babylon? – Jag gillar Babylon eftersom det under dagen övergår från kafé till restaurang på ett väldigt självklart sätt. Det här är det enda utestället som jag i vuxen ålder hängt en hel dag på, från morgon till sen kväll. Jag försöker hålla mig ifrån att beskriva det som ”kontinentalt” nu – men det kanske är det rätta ordet. Jag vet inte så mycket om dig, berätta, hur du hamnade på P 3? – Jag har alltid velat arbeta på radio, redan från att jag var 12–13 år. Jag började praktisera på ett produktionsbolag och fick då jobba med P 3-programmet ”Hångla”, sen blev det en lucka på ”Humorhimlen” i

LINNEA WIKBLAD

Gäst Linnea Wikblad. Ålder 27. Aktuell Programledare på ”PP3”, i P 3. Träffades Babylon. Beställde Två glas vitt vin.

samma kanal och då hade jag sökt jobb på Sveriges Radio ungefär 373 000 miljarder gånger. Och då! Då hände det där som alla pratar om, att någon ”hade mig i tankarna”, bara för att jag hade tjatat så mycket. När jag lyssnar på dina sändningar så slås jag av att du verkar så ledig och bekväm. – Tryck gärna det där – för jag tror att det är exakt så det står i nån slags programbeskrivning. Och visst, ibland känns det verkligen skitbra, liksom: ”Shit, I’m rockin’ this boat”, att det lirar. Men sen har jag förstås också tänkt, vid en massa andra tillfällen att, ”Herregud, vem är jag, vad gör jag här?” Men jag tror att det bottnar i att jag alltid varit ganska skicklig socialt, att jag är bra på att kunna känna av stämningen i ett rum. Men att jag kan vara mig själv beror också till stor del på den övriga redaktionen, som består av så fruktansvärt smarta och proffsiga personer. Vad roas du av inom populärkulturen? – Buzzfeed! Vad är det? – You are in for a ride, min vän. Det är en webbsida som samlar massa olika sorters viralt innehåll, det är helt genialt. Jag har genant mycket användning för den sajten i mitt jobb, jag hittar så mycket roliga grejer

där som blir innehåll. Jag har aldrig kunnat så mycket om popkultur som jag gör just nu. Men jag har också svårt att konsumera utan att tänka: ”Hmm, vad kan vi göra på det här?” Vad är det jobbigaste som hänt under en sändning? – Under en period skulle vi ha flera liveband i studion. När det första bandet, som hade rest från USA, började lira så funkade det inte – det gick inte ut något ljud. Sen hände samma sak två gånger till den veckan. Folk var helt tokiga på mig. Vad är det sämsta med att arbeta på Sveriges Radio? – Det tråkigaste är personalpolitiken. Det är hela tiden nya huvuden som rullar vilket skapar en fruktansvärd osäkerhet. Resultatet blir en konstant kokande kittel av dålig stämning. Varför någon får stanna, medan någon annan får gå? Det känns alltid så oklart. Folk tar det förstås personligt när de inte får stanna.

JOHAN KELLMAN LARSSON


SVERIGES TELEVISION I SAMARBETE MED LIVE NATION OCH BLIXTEN & CO PRESENTERAR

MALMÖ MALMÖ ARENA 31 JAN-1 FEB LINKÖPING CLOETTA CENTER 7 FEB-8 FEB GÖTEBORG SCANDINAVIUM 14 FEB-15 FEB ÖRNSKÖLDSVIK FJÄLLRÄVEN CENTER 21 FEB-22 FEB LIDKÖPING SPARBANKEN LIDKÖPING ARENA 28 FEB-1 MAR STOCKHOLM FRIENDS ARENA 7 MAR-8 MAR BILJETTER:

ticnet.se 077-170 70 70, Ticnetombud. För VIP-paket 08-665 01 65 el vip@livenation.se. För hotellerbjudande elite.se MELODIFESTIVALTURNÉNS SPONSORER

COCA-COLA

DELICATO

GEVALIA

METRO

MIO

OLW

SANTA MARIA

VILLALIV

VOLVO CARS


20131025_se_weekend stockholm