Page 1

wkd FREDAG 11 OKTOBER 2013

ILLUSTRATION: MALIN ROSENQVIST/AGENT MOLLY & CO


02 TEMA DROGER

wkd

FREDAG 11 OKTOBER

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

En påverkad musikhistoria er och tjack – kort sagt Vad har all koks, ganja, horse, speed, syra, pill lyserar knarkets narkotika – gjort med musikhistorien? Wkd ana uerade album. inflytande – och listar världens tio mest droginfl

EN BILAGA OM DROGER Varför göra ett helt temanummer om droger kanske ni undrar? Ja, varför inte. Droger finns överallt och påverkar vår vardag varje dag. Och i det här sammanhanget tänker jag i första hand inte på hur våra skattemedel placeras för att hjälpa missbrukare – utan snarare på hur vi klär oss, hur musiken vi lyssnar på låter och hur vi väljer att hantera vår lagliga drog alkohol. För det är ett faktum att drogernas inflytande över vårt samhälle är stort. Och populärkulturen är inget undantag. Tyvärr märks det också på våra krogar där partyknarkandet har ökat på senare år. Exakt hur det ligger till får ni en inblick i om ni läser reporter Josefin Svenberg och fotograf Isabel Svensson spännande reportage om när de tar rygg på knarkspan en natt i Stockholm. Allt detta och mycket mer i dagens Wkd. PONTUS HAMMARLUND, NÖJESCHEF

Hur har droger påverkat populärmusiken genom historien? Hade Fleetwood Macs ”Rumours” – ett av de mest sålda albumen genom tiderna – blivit sämre om inte bandet varit påtända under hela inspelningen? Frågan får inte bara soctanter och söndagsskolekverulanter att sätta morgonkaffet i vrångstrupen – den är också förstås helt omöjlig att besvara. Lite förenklat kan man säga att droger som LSD, heroin och cannabis påverkat musikhistorien på samma sätt som burkskrattet har påverkat sitcoms: det har en förstärkande effekt. Ska man göra ett försök att besvara den inledande frågan så borde det rimligen vara mest logiskt att vända sig till förstahandskällan – artisterna själva. Två flagranta exempel? 1. Sensommaren 1964 träffar The Beatles Bob Dylan på ett hotellrum i New York. Dylan erbjuder Liverpool-luggarna en joint och efter mötet omdanar världens största band sitt sound i grunden. Från glättig ”I wanna hold your hand”pop – till disharmonisk ”I am the walrus”-rock. – Fram till dess hade vi hållit oss till whiskey och Coca-Cola, men det där förändrade allt, har Paul McCartney sagt i efterhand. 2. Under 1940- och 1950-talet var heroin en populär drog i jazzkretsar. Charlie Parker, Billie Holiday, Chet Baker, Bud Powell och Gene Ammons snortade

”smack” som om det inte fanns någon bakrusig morgondag. I sin självbiografi förklarar Miles Davis varför han använde drogen, den fick honom att spela bättre. Förebilden var Charlie Parker, som enligt Miles: – Spelade röven av sig när han var påtänd. Tänk dig musikhistorien minus drogerna. Tänk dig Jimi Hendrix i ett tolvstegsprogram, Lou Reed på ett AA-möte eller Janis Joplin utan abstinens. Då hade vi knappast fått låtar som Hendrix ”Purple haze”, Reeds ”I’m waiting for the man” eller Rolling Stones ”Rocks off”. Sannolikt kan du också stryka Primal Screams ”Higher than the sun”, Rodriguez ”Sugarman”, Amy Winehouse ”Rehab”, Jefferson Airplanes ”White rabbit” och Pulps ”Sorted for E’s & Wizz”. Listan på droginfluerade låtar är lika lång och ogripbar som en meskalinskimrande solnedgång. Slutsats: plocka fram tvärflöjten och skjut lite amfetamin? Mja. Nog så viktigt att påminna om är det faktum att artister som Dinah Washington (sömnpiller), Whitney Houston (kokain), Janis Joplin (heroin), Elvis Presley (mix av tabletter), Jim Morrison (heroin), Johnny Thunders (kokain och metadon) och Gram Parsons (morfin och alkohol) – samtliga döda i överdoser – sannolikt hade förlängt sina karriärer betydligt om de skapat mer och pundat mindre. JOHAN KELLMAN LARSSON

JANIS JOPLIN.

LIL WAYNE.

Lista: 10 droginfluerade album ”KIND OF BLUE”

Miles Davis (1959). Det bäst säljande jazzalbumet genom alla tider skapades av en man som snortade heroin genom hela sin karriär. Inte konstigt att han kände sig ”Kind of blue”. Den mängden knark i blodet bör ha skapat en rätt omild bakisångest.

”SGT PEPPERS ”THE VELVET ”PEARL” LONELY HEARTS UNDERGROUND Janis Joplin (1971). CLUB BAND” & NICO” Janis Joplin dog tra-

The Beatles (1967). 2003 släppte Rolling Stone ett specialnummer med en förteckning över de 500 bästa albumen. Listan toppades av ”Sgt peppers lonely hearts club band”. Albumet hade sannolikt inte blivit till om det inte vore för den hallucinogena drogen LSD.

The Velvet Underground & Nico (1967). Lou Reed har genom åren haft halva Afghanistan i sina ådror. En del menar att soloalbumet ”Berlin” var ännu mer droginfluerat. Låtar som ”I’m waiting for the man” och ”Heroin”, på ”bananskivan”, är lättolkade som en nubbevisa.

giskt 1970, 27 år ung. Det räcker med att lyssna på hennes röst för att förstå varför. Den kraftfulla sången är tydligt präglad av hennes djupa heroinberoende. Det paradoxala är att det är just detta som gör samma sång så oemotståndlig.

”THERE’S A RIOT GOIN’ ON”

Sly and the family stone (1971). Har beskrivits som det album som sammanfattar kokainets bieffekter allra bäst. Sly drog i sig sådana mängder av drogen före och under inspelningen att albumet bitvis blev, till skillnad från deras tidigare, både mörkt och skrämmande.

”STATION TO STATION”

David Bowie (1976). En sak sammanfattar hur droginfluerat det här albumet är: David Bowie minns över huvud taget inte att han spelade in det. Före inspelningen var han så nedknarkad att han var vaken sex dygn i sträck och hade en diet som bara bestod av paprika och mjölk.

”RUMOURS”

Fleetwood Mac (1977). Under inspelningen sägs det att ljudteknikern blev så trött på att medlemmarna var konstant påtända att han tog med sig en påse vitt pulver. När han skulle öppna den låtsades han att den gick sönder – varpå bandmedlemmarna kastade sig på golvet och snortade … mjöl.


TEMA DROGER 03

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

JAN OLOFSSON

Av HENRIK IBSEN Översättning KLAS ÖSTERGREN Regi EGILL PÁLSSON Med JENNY ELLEGÅRD, STEFAN GÖDICKE,

ANNIKA HALLIN, JOHAN KARLBERG, ADAM LUNDGREN, JOSEFIN VON ZEIPEL SEGERBERG, VICTOR TRÄGÅRDH

Premiär 18 oktober Nya Studion Biljetter 031 708 71 00 Restaurangen 031 708 70 90

www.stadsteatern.goteborg.se

1964 TRÄFFADE THE BEATLES BOB DYLAN I ETT HOTELLRUM. DERAS SOUND LÄT ALDRIG MER S0M FÖRR.

MILES DAVIS.

BOBBY GILLESPIE I PRIMAL SCREAM.

genom tiderna

Världspremiär ikväll kl 19.00 Interfacial Scale

Koreografi av Hiroaki Umeda (Japan)

the world to darkness and to me koreografi av Richard Siegal (USA)

”SCREAMADELICA”

Primal Scream (1991). När musiktidningen NME för några år sedan rankade världens mest droginfluerade album placerades ”Screamadelica” på första plats. På ”Loaded” sjunger Bobby Gillespie ”We wanna be free to do what we wanna do. And we wanna get loaded.”

”BACK TO BLACK”

Amy Winehouse (2006). Amy Winehouse är ett utmärkt exempel på att det går att vara drogberoende och samtidigt göra ett alldeles strålande album. Titlarna på albumets första och sista spår säger allt om Winehouse tillstånd vid tiden: ”Rehab” och ”Addicted”.

”THA CARTER III”

Lil Wayne (2008). 2009 skrev satirtidningen The Onion att den amerikanska narkotikapolisen hade rekryterat Lil Wayne till kriget mot drogerna och sänt honom mot gränsen till Mexiko för att tömma landet på knark. Lil Waynes drogmissbruk influerade både sounAMY WINEHOUSE. det och de absurda texterna på skivan.

Var med i Out of Mind! Upplev en föreställning från ett nytt håll: scenen. Du medverkar på Stora scenen under kvällens andra verk. Det första ser du från din plats i salongen som publik. Dessa medverkande biljetter är gratis. Läs mer på opera.se! After Dance Party i GöteborgsOperans foajé Ikväll kl 21–02. Fri entré! Livemusik och DJ!

r Af tnece da r t y pa

Biljettpris 75–320 kr.

Biljetter 031-13 13 00, www.opera.se


04 TEMA DROGER

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

”Det känns som det börjar bli lite hippt att vara nykter” Varför finns den lagliga drogen alkohol med i så många sociala sammanhang? Hur kommer våra dryckesvanor se ut i framtiden? Wkd samlade en trio stockholmare – två nykterister och en som dricker – för ett samtal om vårt vanligaste berusningsmedel. Hur ser ni på alkohol? – Alkohol spelar en stor roll i de flesta sammanhang. Om man väljer att inte dricka måste man lära sig att hantera de situationerna. I Sverige dricker vi för att slappna av och det gör att de som vanligtvis dricker vid sociala sammanhang inte riktigt kan göra det utan alkohol, säger Johanna Wickström (JW). – Att vara social utan alkohol är en av de första sakerna man behöver öva på när man bestämt sig för att sluta dricka. Det är viktigt att umgås och

ha kul, men många har tappat förmågan att göra det nyktra efter att ha haft alkohol som smörjmedel i många år, säger Carl M Sundevall (CS). – Jag förknippar alkohol med fest och därför vet jag inte om det är festen jag längtar efter eller om det är att få dricka. Jag gillar att bli berusad av alkohol men när jag går in på mitt andra glas vin undrar jag om jag får känslan av vinet eller av sammanhanget? säger Hanna Persson (HP).

sociala sammanhang? JW: – Jag tror det beror på att vardagen är tuff och att man behöver en genväg för att slappna av. Därför tror jag att det är just alkohol som är en laglig drog eftersom den har en kort verkningsperiod, den perfekta helgdrogen. CS: – Jag tror att det allmänna drickandet beror på att det i Sverige finns en syn på alkohol som en symbol för skarven mellan arbete och fritid. Först när flaskorna åker fram får vi roa oss.

Varför är alkohol vanligt i

Vad får ni som inte dricker

för reaktioner? JW: – För min del reagerade folk mer på ett negativt eller ifrågasättande sätt förr. Men nu är jag så säker på mig själv och har mina argument klara. Jag dansar mest av alla när jag är ute så ingen anklagar mig för att vara tråkig. CS: – När jag säger att jag inte dricker så reagerar en del inte alls medan andra kanske pratar om någon släkting som haft problem. Fler än man tror börjar berätta om sitt eget drickande och ställer frågor. En fjärde typ är de som börjar redo-

Aktuellt

göra för hur lite de själva dricker numera och hur bra deras liv är. Tyvärr är det ofta personer jag sällan ser nyktra. Hur tror ni att alkoholkulturen i Sverige kommer att se ut om tio år? HP: – Jag tror att folk kommer att ifrågasätta mer. Jag vet inte om jag kommer att dricka resten av mitt liv. Ifall jag ska göra det måste jag vara medveten om varför jag gör det. Det känns som det börjar bli lite mer hippt att vara nykter. EMMA BJÖRKMAN

Hanna Persson, Carl M Sundevall,

Hösterbjudande!!!

Kulturnatta i våra kyrkor!

Köp 6

Se var och när på svenskakyrkan.se/ goteborg

ORGELKONSERT/ORGELMASSAGE ÄR DU REDO FÖR NÄSTA STEG I KARRIÄREN? Sök nytt jobb på www.metrojobb.se

Örgrytes organist Erland Hildén spelar musik av Bach, Mendelsohn, Otto Olsson och Hildén Härlig orgelmusik - samt för de som önskar en stunds gratis skön nacke/ axelmassage. Man ser organisten spela via filmprojektion på filmduk i koret. Massagebiljetter delas också ut gratis från kl 17.30 så långt de räcker. Fri entré!

Örgryte nya kyrka Söndag 13 oktober kl 18

ALEXANDER OCH PÅFÅGELN

betala för 5

Körlektion BIL á 55min

/B

1A Risk

r k 0 0 5

50kr

ris 7 ord p

Mopedkurs AM-körkort

Vi erb juder även Intens ivutbil dnin

g

3200kr ord pris 4000kr

Dessa erbjudanden kan EJ kombinera med andra erbjudanden eller rabatter! Bokas, betalas och används under 2013, ange rabattkod METRO-2013

Av Anders Duus efter Lygia Bojunga

”Flygande start för modig teater” GP ”Teatersaga i sambatakt sprudlar och berör.” GT

HELGMATINÉER

www.atcenter.se

Sönd 13 okt kl 13 Fåtal 26 okt o. 11 nov kl 13

Spelas också vardagar hela hösten. Biljettinfo: www.masthuggsteatern.se 031-12 12 31

Södra Vägen 75 412 54 Göteborg 031-21 24 27

Östergatan 11 434 30 Kungsbacka 0300-434 438

Ängelholmsvägen 263 269 42 Båstad 0431-411 313


TEMA DROGER 05

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

LOTTA BERGETH

Namn: Carl M Sundevall. Ålder: 36 år. Bor: Stockholm. Gör: Frilansjournalist. Har tidigare bland annat drivit Spy Bar. Dricker alkohol? Nej. Slutade dricka för två år sedan. Namn: Johanna Wickström. Ålder: 28 år. Bor: Stockholm. Gör: Dj:ar under namnet Choco Chili och jobbar som arkitekt. Dricker alkohol? Nej. Har druckit några gånger från hon var 18 år till 24 år men avstår numera helt.

och Johanna Wickström tror att alkoholdrickandet kommer att minska. – I dag finns en förväntan att alla dricker, säger Carl M Sundevall.

IDE MØBLER SKAGEN

SÆBY GLASPUSTERI SÄBY

ROLIG SHOPPING I FREDRIKSHAMN

100 SVENSKA KRONOR = 100 DANSKA KRONOR ÄT OCH DRICK GOTT TILL FÖRDELAKTIGA PRISER

PÅ 60 BUTIKER OCH RESTAURANGER**

Namn: Hanna Persson. Ålder: 25 år. Bor: Stockholm. Gör: Driver bloggen nojesguiden.se/ hanapee Dricker alkohol? Ja.

SHOPPINGLÖRDAG I DANMARK! I Danmark finns massvis av rolig shopping. Ta med familjen eller kompisarna på en härlig heldag med shopping och nöje i Fredrikshamn, Skagen eller Säby. Du som reser med oss får dessutom riktigt bra växelkurs hos 60 butiker, caféer och restauranger*. Specialerbjudandet innebär att en svensk krona är värd lika mycket som en dansk, trots att den danska valutan är starkare**. Ombord kan ni koppla av och njuta av några timmar till havs med god mat och dryck. Passa också på att handla till fördelaktiga priser i vår butik. Välkommen ombord!

Dagstur Göteborg–Fredrikshamn Nu från 99:-/person alla dagar i höst. Avgång 09.15, hem 14.00 eller 20.00. Läs mer och boka på stenaline.se eller 0770-57 57 00***

*Erbjudandet gäller tŠoŠm 14/11 2013. Se lista med länkar, öppettider och kartor och vilka handlare, kaféer och restauranger som erbjuder växelkursen på stenaline.se. **1 SEK = 1 DKK ***Bokningsavgift tillkommer vid personlig service.


06 TEMA DROGER

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

4,3 kilo kokain har krogsektionen beslagtagit hittills i år. Motsvarande siffra för amfetamin är ett kilo, heroin 850 gram och cannabis 18,5 kilo. Siffrorna är ungefärliga.

02.56 Bakom den glammiga fasaden på Stureplansklubbarna flödar knarket. Men i dag ser det likadant ut på haken som erbjuder plankstek och en stor stark för en hundralapp. ”Knark har blivit var mans egendom”, menar Lennart Karlsson som är chef på krogsektionen. – Många tar droger när de är kraftigt berusade och har dåligt omdöme. Varje Svensson som provar att dra en lina på fyllan riskerar sitt liv där och då, säger Lennart Karlsson.

02.30 På en krog i Gamla tar ut honom utanför lade bara läget. Men

På knarkjakt i 4,3 kilo kokain har beslagtagits av citypolisens i Stockholms krogsektion hittills i år. Och droganvändningen på krogen fortsätter att öka. Wkd tar rygg på de civila spanarna och ger sig ut i krognatten. Det är nästan som i en ljummen svensk deckare. Oktoberkvällens kyla börjar leta sig in i den mörka polisbussen. Ute på sidogatan till Fridhemsplan är det alldeles stilla. Men i luften finns en påtaglig spänning. Citypolisens krogsektion har fått tips om att en langare befinner sig i kvarteren för att sälja cannabis – kanske till ungdomar som ska på hiphopklubb med falskleg, kanske till några reklamare i 30-årsåldern som vill ha ”ett skönt häng” på någon av innerstadens trendigaste barer. Det är svårt att veta i dag. – Det finns inte längre några ”typiska” personer som vi tar. Förut var det kändiseliten och tungt kriminella som använde droger, men de senaste åren har alla gränser suddats ut. I dag är knark var mans egendom, säger Lennart Karlsson som är chef på krogsektionen. Att knarket tagit sig från subkulturer till folkhemmet innebär även en total ökning av droganvändningen, enligt polisens siffror.

22.16

18

poliser arbetar i yttre tjänst på citypolisens krogsektion i Stockholm. Till sektionen hör även tio utredare. Endast två av spanarna i yttre tjänst är kvinnor.

ISABEL SVENSSON

– I dag är det jättemycket knark på krogarna, och vi skrapar bara på ytan. Det har ökat jämfört med för bara ett par år sedan, säger Lennart Karlsson.

togs passar inte i dörren. En annan adress i Västerort med anknytning till 24-åringen kontrolleras, men inte heller där blir det något napp.

Gruppchefen Erik lyssnar uppmärksamt i hörsnäckan och upprepar informationen som han får från de civila spanarna ute på gatan. – De har gått på honom. Vi har ett beslag. Den 24-årige misstänkte säljaren visiteras i en port på Kungsholmen. Han har en större mängd cannabis på sig, vilket leder till ett gripande och genomsökning av bilen som han använt.

Ärendet med cannabissäljaren har dragit ut på tiden. Men den här torsdagskvällen visar det sig ändå vara lugnt på de krogar som är öppna. – I början av en kväll kollar vi mest pubar och hak på Söder och i Vasastan. Sedan börjar det dra i gång på nattklubbarna runt Stureplan, berättar Erik. Även om det verkar som om ”anything goes” för många festknarkare syns skillnader i vad som tas på olika slags krogar, menar Lennart Karlsson: – Vi hittar knark precis överallt. Men naturligtvis kan man se vissa trender. På innerstadsklubbarna är det mer kokain och ecstasy, på krogarna som inte ligger precis mitt i smeten är det mer amfetamin och cannabis – ”folkhemsdrogerna”.

22.30

I reservdäcksutrymmet på 24-åringens bil hittas ytterligare påsar med cannabis. En grupp från krogsektionen åker ut till ett radhus i Västerort där mannen uppgett att han bor för att genomföra husrannsakan. Men nyckeln som beslag-

22.57

00.47

Wkd följde med krogsektionens civila spanare en natt på stan.


TEMA DROGER 07

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

22.30 Efter ett tips anträffar krogsektionen en misstänkt cannabissäljare på Kungsholmen. När den 24-årige mannen kroppsvisiteras hittas en stor påse med cannabis i portionsförpackningar – samt en större summa pengar i kontanter.

22.57 Polisen söker igenom den misstänktes bil. Sammanlagt beslagtas cirka 75 gram cannabis från mannen.

5-10

22.57 I närheten av platsen där 24-åringen kunde gripas hittas den bil som han använde för att ta sig dit. I reservdäcksluckan hittas ytterligare fem portionsförpackade påsar med cannabis.

procent som spanarna ingriper mot är kvinnor. Orsaken är inte nödvändigtvis att män i större utsträckning tar droger, utan att män ofta har en aggressivare attityd som drar till sig uppmärksamhet. De flesta spanare är män och kan inte visitera kvinnor.

830 ingripanden har gjorts hittills i år. Ibland har två eller flera personer rapporterats vid ett ingripande, så antalet personer som har rapporterats för olika narkotikabrott är långt över 1 000.

stan hälsar spanarna på en för dem välkänd fotbollshuligan och för ett snack och för att se att han inte var beväpnad. – Vi kolhan hade inte någonting på sig, säger civilspanaren Alex.

krognatten

Efter ett stopp på polisernas stammismack bär det av mot Stureplan. När vi åker genom Söderledstunneln är det i stället Avicii som dunkar parallellt med polisradions utrop. Just housevågen tros vara en av orsakerna till att ecstasy fått ett ordentligt uppsving de senaste två åren. Alltså samma typ av tabletter som på 1990-talet – under rejvkulturens dagar, då hårt festande ecstasyanvändare dog av uttorkning. – Nu finns alla de här komponenterna igen, konstaterar Lennart Karlsson. Den hårda elektroniska musiken är tillbaka med housen, en ny generation som aldrig hörde om ecstasyns negativa konsekvenser har vuxit upp och tillverkningen har startat igen, men nu i Litauen i stället för Holland. Samtidigt är kokainet på en stadigt uppåtgående trend sedan tio år tillbaka. – I dag är kokain en drog som väldigt, väldigt många ”vanliga människor” tar. Med ”vanliga” menar jag de som har ett arbete och en väl fungerande social situation,

01.45

00.47 Krogsektionens spanare cirkulerar mellan krogarna i innerstaden.

kanske med familj och barn, som har en hög status i samhället. De går ut på krogen på fredagen efter jobbet och dricker sig fulla – och tar kokain. Kontrollerna på Stureplanskrogarna avlöser varandra. Spanarna Alex och Daniel hälsar på ordningsvakterna, kliver in på en uteservering – och efter en knapp minut tar de kontakt med var sin kille. – På krogsektionen har vi ett schyst och proffsigt bemötande som de flesta ändå uppskattar. Vi sätter oss inte på några höga hästar. Vi tar i hand, presenterar oss och förklarar att vi vill gå undan för att snacka. Sedan kan misstankarna om narkotikapåverkan antingen förstärkas eller försvinna under samtalet, säger gruppchefen Erik. Ibland testas personer där proverna sedan visar sig vara negativa. – Det finns alltid ett utrymme för att vi gör fel. Nyckeln för oss är om skälig misstanke finns. Men det hjälper ju inte den person som kanske känt sig utpekad och

02.05

fått gå i väg med polisen framför ögonen på sina vänner, säger Lennart Karlsson. På en krog i Gamla stan fångar en känd, kriminell så kallad ”risksupporter” spanarnas uppmärksamhet så fort de kliver innanför dörren. – De kriminella känner igen oss också, vi bedriver ju inte hemlig spaning på det sättet. Så poliserna som jobbar med det här är väldigt utsatta, flera av dem har skyddad identitet, berättar Lennart Karlsson. Den första kroggruppen startades som en direkt följd av Stureplansskjutningen i slutet av 1990-talet. Sedan dess har problemen med grovt våld och tungt kriminella på stans krogar minskat radikalt. En av anledningarna är de omfattande samarbeten som finns mellan polisen och krögarna. – Nu har vi kontroll över situationen, även om det ligger och pyr hela tiden. Men det händer fortfarande att vi tar skarpladdade vapen på krogarna, säger Lennart.

02.30

02.05 Oavsett stadsdel är mönstren desamma vad gäller försäljning och missbruk. Kroggäster som ska ta droger tar oftast med sig grejerna in på krogen, eller så möter de langare utanför.

02.56

Cirka 15 krogar har fått besök av krogsektionen under kvällen. Den här natten jobbade spanarna till tre på natten, men på helgerna jobbar de alltid tills alla krogar har stängt och city är tomt på krogbesökare. – Det har varit en väldigt lugn torsdag. Oftast brukar man rapportera ett par personer per kväll – nu blev det noll. Men vi tog ju en misstänkt säljare och det händer inte varje pass, säger Erik och tillägger: – Det är det enda man säkert vet – att en kväll aldrig blir som man tror.

JOSEFIN SVENBERG, REPORTER ISABEL SVENSSON, FOTOGRAF


08 TEMA DROGER

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

CHRISTINA BLOM

ENKELT En ny klassiker är född

CHRISTINA BLOM

Ekologisk buffelmozzarella.

MENYPRISER

Förrätter: 50–135 kr. Varmrätter: 95–135 kr. Efterrätter: 55–60 kr.

UNDVIK

Desserterna. Har inte helt satt sig än.

MISSA INTE

Buffelmozzarellan.

ÖPPET

På en av Göteborgs mysigaste adresser ligger råvaruknarkaren Pietro Fioriniellos nya ställe – där ägarna gett honom fria tyglar.

Mån–sön: 17–22. CHRISTINA BLOM

Orecchiette al pesto di Pietro. CHRISTINA BLOM

Hotell Onyxen ligger på en av stans mysigaste adresser, i ett av de vackra husen kring Sten Sturegatan.

Skåneg.

S

killnaden mellan kockar och knarkare är hårfin. De är alla slavar under ett svårt beroende. Ibland är källan till beroendet väldigt uppenbar, som i fallen Anthony Bourdain (injicerade heroin mellan måltiderna under hela 90-talet) och Jamie Oliver (går inte ur sängen utan chili som han jämför med morfin), medan i andra fall, som den svenske krögaren Pietro Fioriniello, yttrar det sig i en fanatisk besatthet av råvaror. Att hitta den perfekta löken eller metoden att döda en fisk knappt utan att stoppa blodflödet blir som jakten på en sil i Nordstan. Aningen mer glamoröst kanske, men samma fenomen. Jakten på att stilla ett dödligt starkt begär. Jag har träffat Pietro på matfestivaler i Italien där han snokat som en tryffelgris efter den ultimata råvaran. Det handlar inte om pengar. Det här är människor som skulle kunna försätta sig själva i personlig konkurs för den perfekta tomaten. Pietro har nu öppnat en ny trattoria i ett samarbete med Hotell Onyxen, bara ett

.

iig

el rz

Be

PIETRO AT HOTEL

111 PIETRO AT HOTEL

Sten Sturegatan 23. Pietro at Hotel – en modern trattoria.

stenkast bort från Pietros huvudrestaurang La Cucina Italiana. Och att anlita Pietro är ett genidrag. Dels får Pietro här utlopp för sina mer enkla och raka matidéer, som han inte fått utlopp för sedan samarbetet med That´s amore för ett par år sedan, dels kan Hotell Onyxen utnyttja Pietros beroende av prima råvaror. Hotell Onyxen ligger på en av stans mysigaste adresser, i ett av de vackra husen kring Sten Sturegatan. Här sätter jag mig med min flickvän Kristina Kjelldén en vacker höstdag.

V

i sitter i den vackra glasverandan som fått en välbehövlig ansiktslyftning och numera går i moderna färger och design. På borden ligger Pietros signaturdesign – stora urklipp ur La Gazzetta dello Sport som här får tjäna som underlägg. Vi tar in buffelmozzarella, tomat, färsk basilika och olivolja för 85 kronor. Mozzarellan är naturligtvis noga utvald från en fin producent och slår all fuskmozzarella

Tiramisu.

som man oftast möts av på den här typen av restauranger. Det märks att Pietro fått fria händer och en generös budget för att sätta sin prägel på hotellmaten. Vi tar även in Pietros version av hotellets klassiska räkmacka – en rolig lek med skinka och räkor.

S

om huvudrätt äter vi spaghetti con vongole veraci för 130 kronor. Hjärtmusslorna är fyllda av smak och ligger på en bädd av spänstig spaghetti. Oerhört gott. Vi avslutar med en klassisk pannacotta. Och intrycket är att den korta menyn till trots så lyckas Pietro skänka en balanserad bredd av italienska klassiker till mycket bra priser. Det är inte finlir som på La Cucina utan enkelt rakt och med råvaran i centrum. Och vips har vi en ny restaurangklassiker i stan. Jag kunde inte vara gladare.

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

SVENSKT 11111 LINNÉA ART

Södra vägen 32. Stans bästa fine dining och bistro.

FUSION 11111 VRÅ SOMMAR

Drottningtorget 10. Det bästa av Sverige och Japan.

SUSHI 11111 HOZE

Stigbergsliden 17. Göteborgs bästa restaurang just nu.

MEDELHAVET 1111 SPISA

Övre Husargatan 3. Modern restaurang med Medelhavskänsla.

ITALIENSKT 1111 LA CUCINA ITALIANA

Skånegatan 33. Göteborgs bästa italienare.

LYX 1111 BHOGA

Norra Hamngatan 10. Bästa restaurangen i mellansegmentet.


TEMA DROGER 09

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

proudly presents

Droger och press knäcker stjärnor i Hollywood Hjulen snurrar fort i stjärnfabriken i USA. En del klarar inte att hantera det intensiva festandet och tillgången på droger. Att gå på glamourösa galapremiärer, fester och cocktailpartyn tillhör vardagen när man är stor Hollywood-

stjärna. Men många klarar inte av tempot och fastnar i ett drog- och alkoholberoende. I en del tragiska fall

FREDAG 15 NOVEMBER GÖTEBORG SCANDINAVIUM

tar drogerna till sist deras liv. Metro Wkd har listat några tragiska Hollywoodöden. ANNELI SANDBERG

BILJETTER: LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077–170 70 70, TICNET-OMBUD SAMT GOT EVENT BILJETT 031–81 10 20

Köp dina biljetter på

JOEL RYAN/AP

Whitney Houston

KEVORK DJANSEZIAN/AP

JOEL RYAN/AP

- framtidens dansstjärnor

Klassisk balett och modern dans med unga danstalanger från: Svenska Balettskolan Göteborg. Ballettskolen på den Norske Opera. Hungarian Dance Academy. Kungliga Svenska Balettskolan Stockholm. Kunsthøgskolen KHIO Oslo. Tring Park School for the Performing Arts London.

Lorensbergsteatern 22 oktober

Biljetter: www.lorensbergsteatern.se tel 031-708 62 00 För information om skolan se: www.svenskabalettskolan.se

Skådespelarens och komikerns drogproblem är nästan legendariska i Hollywood. Det sägs att en av hans favoritlekar på fester var ett chickenrace med kokain. Den som drog i sig den längsta linan vann. Drogerna tog hans liv. 33 år gammal injicerade Belushi en spruta med en blandning av kokain och heroin och avled av en överdos på sitt hotellrum i Los Angeles.

Lindsay Lohan

”Alla tror att jag är en galen knarkare som alltid kommer för sent och beter mig illa. Det är jag inte, jag har bara dålig tajmning”, sa Lindsay Lohan i en intervju med Piers Morgan. Men Lindsay har varit inskriven på rehab ett flertal gånger, hon har gripits för rattfylla och kokaininnehav, hon är alkoholist, har tagit både kokain och marijuana och ecstasy.

MANUEL BALCE CENETA/AP

Anna Nicole Smith

Till en början var troligen medicinerna Anna Nicole Smith tog tillsammans med champagne ett sätt att lugna nerverna. Men det hände allt oftare och när sonen Daniel dog av en överdos 2006 gick det utför. I februari 2007 blandade hon en cocktail av sömnmedel, lugnande och alkohol vilket blev för mycket för kroppen. Hon dog 39 år gammal, enligt polisen av en oavsiktlig överdos.

Charlie Sheen

Redan 1998 fick Charlie Sheen läggas in på sjukhus för en överdos kokain. 2009 spårade han ut totalt. I över ett år fyllde han sitt liv med kvinnor, knark och sprit och till sist fick han sparken från ”Två och en halv män”. Charlie myntade uttryck som ”winning” och ”tigerblod” och han sa att han själv var förvånad över att ha överlevt sina knarkorgier.

LUCY NICHOLSON/AP

Courtney Love

Sångerskan var bara fem år gammal då hennes pappa bjöd henne på LSD och sedan har festen fortsatt. Hon har bland annat berättat att hon tog heroin när hon väntade dottern Frances Bean som föddes 1992. Courtney Love har även tagit flera överdoser, varav en 2003 då 11-åriga Frances ringde 112. Då förlorade Courtney vårdnaden. Sedan drygt ett år tillbaka säger Courtney att hon är ren.

TT

Marilyn Monroe

På film var hon den amerikanska skönheten personifierad men när kamerorna slocknade mådde inte Monroe bra. Hon drabbades av svåra depressioner, hon ”hörde röster i huvudet” och hennes missbruk av droger och alkohol var allmänt känd. Det var ett sätt för henne att kontrollera sina känslor. När hon dog, 36 år gammal, den 5 augusti 1962 var dödsorsaken en överdos av sömnpiller.

Bruno Liljefors, Skator i äppleträd, 1888, detalj, Göteborgs konstmuseum

John Belushi

Bruno Liljefors Anders Zorn Carl Larsson Ernst Josephson Edvard Munch Gustave Courbet Albert Edelfelt Per Ekström Nils Kreuger m fl

Göteborgs konstmuseum 7 sept – 17 nov 2013 www.konstmuseum.goteborg.se

Läs mer om våra YH-utbildningar på www.smhsverige.se

TT

Svenska Balettskolan presenterar Mareld

Våga Satsa Vinn!

Världsstjärnan missbrukade droger med exmaken Bobby Brown i tio års tid. – Vi kunde sitta hemma tillsammans, utan att prata med varandra, och bara röka marijuana som vi spädde ut med kokain, berättade hon för Oprah Winfrey. Den 11 februari 2012 hittades den 48-åriga sångerskan död i ett badkar på ett hotell i Los Angeles. Dödsorsaken var drunkning på grund av en hjärtattack men indirekt var det drogerna som tog hennes liv då hon hade ett hjärtfel som förvärrades av kokainmissbruket.


10 TEMA DROGER

metro wkd gbg fredag 11 oktober 2013

Heroin chic – modetrenden som aldrig försvinner

NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE/GETTY IMAGES

Under 1990-talet blev det hett att inte bara ta, utan även se ut som att man tagit droger. Men den trenden sattes egentligen långt innan det – och lever ännu i dag. Trasiga bilder på nyupptäckta Kate Moss i fotografen Corinne Days lägenhet, en kampanj av Calvin Klein och en allmänt drogliberal modebransch i en deppig tid. Tillsammans skapade det vad som skulle bli modehistoriens kanske sjukaste ideal någonsin, heroinchic. Inom ett par år i mitten på 1990-talet hade erkänt drogpåverkade modeller och fotografer blivit stjärnor, bilder på hålögda, magra och utslagna tjejer hade spridits i de mest fashionabla magasinen och heroin blev därmed kreddigare än någonsin. – Det var ett sjukt sidospår skulle jag säga. Jag minns särskilt en bild på en tjej i ett magasin som ligger alldeles utslagen på en bak-

”CALVIN KLEIN FICK MYCKET SKIT EFTER DEN KAMPANJEN.” MODEJOURNALISTEN LOTTA LEWENHAUPT

gård i aftonklänning. Det var så det kunde se ut, säger Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare till bland annat ”Modeboken 1900–2000”. En av de fotografer som starkt förknippades med heroinchic var Davide Sorrenti, som dog av en överdos av just heroin 1997. Han var då 20 år gammal. Några av hans mest uppmärksammade bilder föreställande modellen och flickvännen Jamie King, som själv introducerades till droger när hon började sin modellkarriär som 14-åring. Efter hans död uppmärksammades den sju-

ka trenden av bland annat president Bill Clinton och kort därefter var det färdigknarkat. Åtminstone på modebilderna. Enligt Lotta Lewenhaupt var egentligen heroinlooken aldrig särskilt uppskattad, varken inom modebranschen eller av konsumenterna. – Bilderna var ju inte ens intressanta. Det var inget kul att titta på helt enkelt. Calvin Klein fick mycket skit efter den kampanjen minns jag. Jag tror att han vill stryka ett stort fett streck över det i dag, säger hon. Men trots att heroinsty-

”HÖSTENS FEELGOOD-FILM”

lingen försvann från modemagasinen kommer droger- Ett jobb i Vogue 1993 med Kate Jamie King började ta droger nas band med modet troligt- Moss som eldade på debatten. som 14-åring. Här är hon 1999. vis aldrig att luckras upp helt. – Influenserna från 70-talets punkera återkommer med jämna mellanrum. Det som hände på 90-talet hände ju först under hippietiden egentligen. Skillnaden då var att man var hög och glad på bilderna, i stället för deppig. Och kikar man i aktuella modemagasin är det enkelt att se hur de forna heroinchic-referenserna sakta men säkert kommer tillbaka. Från vilken era känner vi till exempel igen Courtney Love i utsmetad mascara och rufsigt hår? Just nu är looken signerad modehuset Saint Laurents höst 2013 under parollen ”grunge”. Kate Moss i en av bilderna till Courtney Love för Saint KAROLINA SKOGLUND

Calvin Kleins kampanj 1993.

Laurent, 2013.

BIOPROGRAM FREDAG 11 OKTOBER 2013

DAILY MAIL

★★★★ ★★★★ ★★★★ DAILY MAIL

EMPIRE

MARIE CLAIRE

FROM RICHARD CURTIS, WRITER OF LOVE ACTUALLY NOTTING HILL & FOUR WEDDINGS

www.BrasilCine.se 10-13/10 Jag kallas Ernesto Premiär! ......... 18.15 Kulturnatta med BrasilCine: A Place to take away Film & samtal. Fri entré! ...................................................... 18.30 Min iranska familj........................ 18.45 Frances Ha förfilm: Benjamin’s flowers ...................................................... 20.30 Spirit of ’45 Ken Loach ................. 20.45

LadyBug Festival och Kulturnatta! Kassan öppnar kl 12.30 Fredagsmatiné: HOTELL ................ 13.30

VI ÄR BÄST Premiär! ..................... 16.00 KULTURNATTA med kortfilmsmaraton, mini-opera, feministisk körsång, standup, svängig musik med Flocken, mm. Fri entré ......................................... 18.00

Flygplan 3D sv-tal......................... 17.30 Vi är bäst ...................................... 19.30

Kungsbacka • Biljetter: sf.se

Flygplan (Sv.tal) 3D ....................... 16.00 Monica Z (Textad) ......................... 16.15 Smurfarna 2 (Sv.tal) ...................... 16.30 Vi är bäst ........................... 18.15, 20.30 Skumtimmen................................ 18.30 Diana ............................................ 18.45 Rush ............................................. 20.45 Insidious: Chapter........................ 21.15 Kungälv. 0303-10381 www.trappanbio.se

Vi är bäst ...................................... 19.30 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Diana 85:-..................................... 16.45 Vi är bäst 85:- .............................. 19.00 www.biovagen.se

A NEW FUNNY FILM ABOUT LOVE. WITH A BIT OF TIME TRAVEL.

Skanstorget 1 Tel 711 43 44

www.capitolgbg.se

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG!

filmstaden bergakungen • biopalatset sagabio/skärhamn KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se. Från 7 år

About Time

Diana ............................................ 16.30 The Grandmaster ......................... 16.30 Hotell ............................................ 18.45 Frances Ha ................................... 18.45 Smärtgränsen .............................. 20.30 Monica Z ...................................... 20.45 Free China Kulturnatta .................. 23.00

BIOPREMIÄR IDAG! filmstaden bergakungen • biopalatset

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, www.sf.se eller mobil.sf.se. Från 15 år

2 Guns


BIOPROGRAM 11 – 17 OKTOBER PREMIÄR på SF Bio Göteborg

De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se. Skånegatan 16. Kassan öppnar 11.00, lö-sö 10.00

2 Guns

Action, Mark Wahlberg

The Butler

Drama av Lee Daniels

Monsters University - svenskt tal 3D

2 Guns

PREMIÄR!

Action, Mark Wahlberg, Denzel Washington Speltid: 1 tim 49 min 15.10, 18.30, 21.15 Lö äv 23.50 (15 år)

Alfons Åberg – Hokus pokus 12.40, 15.20 Lö-sö äv 10.45

(Btill)

Dumma mej 2 - sv tal 12.40

Elysium

18.45 Lö äv 23.55

Vi är bäst!

Drama av L Moodysson

Epic – skogens hemliga rike - svenskt tal 12.10

(7 år)

(15 år)

(7 år)

Fre 17.00, 21.20 Lö 18.00, 21.20, 23.40 Sö+on 18.00, 21.20 Må-ti+to 21.20 (11 år)

Flygplan - sv tal 3D Komedi, Simon Pegg

SF BIO TOPPEN Göteborg

1 Flygplan

Animerad familjefilm

2

Flygplan - sv tal

Fre+må 12.00, 12.15, 13.20, 14.15, 15.40, 16.15 Lö-sö 11.10, 11.15, 11.30, 13.20, 13.45, 13.50, 15.40, 16.15 Ti 12.00, 12.15, 13.20, 15.40, 16.15 On 12.00, 13.20, 14.15, 15.40 To 12.15, 13.20, 15.40, 16.15 (Btill)

Musikdrama av Per Fly

Denz Wahlberg derrättel ark att n un och M ent och e uppdrag ionen t ri ag DEA- er som få dra! Situa tt stort offic … varan e av att e e har r a td utred nte enkla at tror at em. i k blir tssyndi ar från d brot lit peng stu

Monica Z

Lö-sö 14.30

Rush 20.45

Snabba cash – Livet deluxe

Snabba cash – Livet deluxe

Vi är bäst! PREMIÄR! Fre+sö 18.00 Lö+må-to 17.30

Monsters University - svenskt tal 15.40

(7 år)

17.50, 20.50

IÄ PREM

(15 år)

The Butler PREMIÄR!

Drama av Lee Daniels med Forrest Whitaker Speltid: 2 tim 12 min 14.40, 17.50 (15 år)

The Conjuring

20.50 Lö äv 23.50

(15 år)

(Btill) The World’s End

PREMIÄR!

Komedi, Simon Pegg, – Monsterhavet 3D Nick Frost, Martin Freeman 16.10 (11 år) Speltid: 1 tim 49 min 18.30, 21.00 Prick och Fläck på Lö äv 23.35 (15 år)

fläcken

12.20, 13.50

Riddick

20.50 Lö äv 23.45

Runner, Runner

18.00, 20.40 Lö äv 23.25

Skumtimmen (11 år)

Lilla Anna och Långa Farbrorn Monica Z

14.45, 18.15, 21.10

18.20

White House Down

Vi är bäst! PREMIÄR!

(Btill)

World War Z

(15 år)

Lö 23.40

(15 år)

Smurfarna 2 - sv tal 13.00, 13.40, 15.40 Lö-sö äv 11.00

Smurfarna 2 - sv tal 3D

R!

Alfons Åberg – Ho kus pokus Hokus Fre-sö 12.00, 13.55, 15.55 Må-ti 12.00, 13.55 To 12.00 (Btill)

st!efter ä b r Vi ä sson är mål

ody cking Å a s Mo Luka er som Fu ns tillbak a succé illsamm film med i T a h oc d en gl d a, energ me et hjärt k. myck och musi !

Before Midnight

Fre-lö 19.10, 20.00 Sö 18.45 Må-to 18.25 (15 år)

Blue Jasmine

Fre 13.30, 16.55, 18.45 Lö 13.30, 16.55, 17.45 Fre+on 21.00 Lö 20.30, Sö 13.30, 16.30, 18.45 (15 år) 23.30 Sö-ti+to 20.30 (15 år) Må-to 13.20, 18.45 (7 år) (Btill)

Fre 19.45, 22.00 Lö 21.20, Fre 13.00, 16.00, 18.40, 23.45 Sö-to 21.20 (11 år) 21.45 Lö 12.00, 15.00, 17.40, 20.45, 23.30 Insidious – Chapter 2 Rush Sö-to 12.00, 15.00, 17.40, 17.50, 21.00 20.45 (Btill) 17.30, 20.30 Lö äv 23.40 (15 år) Lö äv 23.20 (15 år)

Känn ingen sorg

13.10, 16.05, 18.40, 21.30 20.55 Lö-to 12.50, 15.40, Fre-lö 12.10, 14.35 On 16.05, 18.40 (7 år) 18.30, 21.20 (15 år) Sö 12.10, 14.20 Må-to 13.00 (Btill) Percy Jackson The Conjuring Fre 24.00 (15 år) – Monsterhavet 3D I lodjurets timma Fre-sö 12.15 Drama, Sofie Gråbø, White House Down Flygplan Må-to 15.45 (11 år) Fre-lö 22.20 Signe Engholm - sv tal 3D Speltid: 2 tim 7 min Rush (15 år) Sö-to 18.20, 21.10 (15 år) Fre-lö 12.05, 14.30, Må-to 13.15 (15 år) Fre 19.40, 23.50 Lö 19.40 Vi är bäst! 16.40 Sö 12.15, 14.30, Sö 21.05 Må-to 21.00 PREMIÄR! 16.40 (Btill) Insidious – Chapter 2 Fre-lö 22.25 (15 år) Skumtimmen (15 år) Drama av Lukas Moodysson Flygplan - sv tal Fre-lö 15.45, 18.00, 20.15 med Mira Barkhammar Fre-lö 13.45, 16.15, 17.30 Känn ingen sorg Speltid: 1 tim 42 min Sö 16.00, 18.15, 20.45 Fre-lö 17.15, 22.20 Sö 13.45, 16.15 Fre-lö 14.50, 17.40, 20.05 Må-ti 13.05, 16.00, 18.15, Sö-to 17.50, 20.50 (11 år) Sö 14.50, 20.55 Må 12.50, 15.30, 16.10 20.45 On 13.05, 21.10 Må+to 13.45, 18.25, 20.55 Ti 12.20, 14.30, 16.10, Lilla Anna och To 13.05, 14.00, 20.45 Ti 13.45, 18.25 16.50 On 13.20, 15.45, Långa Farbrorn On 13.45, 20.55 (Btill) Snabba cash 16.10 To 12.20, 14.30, Knattebio: Barnvagnsbio: On 12.10 16.10, 16.50 (Btill) Lö-sö 12.00 (Btill) – Livet deluxe Svensktextad: Sö+on 18.25 Fre 21.05, 23.50 Hotell Lö-to 21.05 (15 år) Ti 20.50 Drama, Alicia Vikander, David Dencik Speltid: 1 tim 40 min Fre-lö 15.40, 18.10, 21.40 Sö 15.4 .10 15.40, 18.10 Må-to 15.30, 18.10 (15 år)

ns 2 eGl Wuashingstopnelar ense-

(7 år)

Tillträde till lounge/bar 1 tim innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år.

Fre+må-ti+to 12.30, 15.30, One Direction Lö-sö 10.50 18.10 Lö-sö 10.50, 11.00, 13.30, 18.10 On 12.30, Percy Jackson 15.30 (Btill)

Knattebio: Lö-sö 11.30

Monica Z

13.10

Lö 23.40

Familjetrippen

The World’s End

Hur många Monica Z The Butler kramar finns Fre-sö 12.40, 14.55, 15.10, PREMIÄR! 18.40, 21.30 Må-ti+to Fre 12.20, 15.10, 18.05, det i världen

Plusstolar!

Fre+sö 12.20, 19.00, 21.00 Lö 12.20, 19.00, 20.00 Må 12.20, 15.20, 21.00 Ti+to 12.20, 15.20, 19.00, 21.00 On 12.20, 15.20, 18.15, 21.00 (Btill)

Dumma mej 2 - sv tal Elysium

2 Guns PREMIÄR! (15 år)

Fre 23.55

IÄR

”EN GENIAL ÅTERKOMST”

Diana

Fre-sö 13.10

(7 år) Kungstorget. K.ö. 11.00

PREM

SVENSKA DAGBLADET

”Lukas is back!” TV4 NYHETSMORGON

(7 år) (15 år)

”En film för alla åldrar”

”Moodysson har hittat glädjen”

SVT GOMORRON

METRO

Familjetrippen Fre 21.15, 22.45, 23.45 Fre+må-to 11.50, 14.20 Lö 21.15, 22.30 Sö-to 21.15 Fre 23.40 Lö 22.30 (7 år) Lö-sö 13.10, 15.45 (7 år) Barnvagnsbio: On 12.05 Må-to 15.40 (11 år)

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

För info om SF Bios rabattkort se sf.se

ÖLANDSBLADET

TILL ENDRE OCH PETERSON EXPRESSEN

”ENDRE LYSER” GP

”Endre har sån oerhörd närvaro” SVT GOMORRON SVERIGE

EN FILM AV DANIEL

ALFREDSON

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! PREMIÄR ÄVEN PÅ SAGA BIO/SKÄRHAMN!

FÖRKÖP STARTAR ONSDAG!

LasseMajas Detektivbyrå...

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se. Från 7 år

VISAS PÅ BERGAKUNGEN BIOPALATSET • FACKLAN KÖP/RESERVERA: www.sf.se

BIOPREMIÄR IDAG! FILMSTADEN BERGAKUNGEN

BERGAKUNGEN VIP BIOPALATSET Fre+sö 18.00 Lö+må-to 17.30

Fre 13.00, 16.00, 18.40, 21.45 Lö 12.00, 15.00, MÖLNLYCKE BIO 17.40, 20.45, 23.30 Sö-to Sö 14.00 12.00, 15.00, 17.40, 20.45

Fre-lö 14.50, 17.40, 20.05 Sö 14.50, 20.55 Må+to 13.45, 18.25, 20.55 Ti 13.45, 18.25 On 13.45, 20.55 Svensktextad: Sö+on 18.25 Ti 20.50

BIO ROY Fre 16.00 Lö-sö 18.30 Må-to 18.00 FACKLAN/KUNGSBACKA

Fre-on 18.15, 20.30 To 20.30 Svensktextad: To 18.15

PREMIÄR ÄVEN I SKÄRHAMN, KUNGÄLV, STENUNGSUND & LERUM! sf.se • bioroy.se. Barntillåten


IKVÄLL ÖPPET 21-03 * NICE PRICE I BAREN 21-22

gers ikväll på klubbscenen MÄRVEL support DEADHEADS

Sticky Fin

AFTER WORK FIRST HOTEL G & CRISTAL BAR FREDAGAR 16-20 Cristal bar öppet: onsdag-lördag NILS ERICSONPLATSEN 4 | TEL 031-63 72 64

Vi firar 5-årsjubileum!

SÖNDAG13 okt KL 20.00

*Kebab i bröd á 40:- kronor (inklusive dricka) (Gäller från och med den 1 oktober till och med 31 oktober 2013).

18 okt TOP FLOOR

Älvsborgsgatan 29, Majorna. Tel: 031-42 42 30.

8 nov . TOP FLOOR

Välkomna!

BLACK star riders

Sticky Fingers Kaserntorget 7 Tel.7010017

www.stickyfingers.nu

Slutet är nära För dinosaurierna.

S i sta chansen!

Missa inte den absolut sista chansen att uppleva 16 rytande dinosaurier i naturlig storlek uppe på vår takterrass. Succéutställningen pågår till och med 3 november. Läs mer på universeum.se

Hela programmet på:www.kulturnatta.goteborg.se

20131011_se_weekendgoteborg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you