Page 1

SOMMARSPECIAL

26 JUL – 4 AUG

GÖTEBORG

Sommaren 2013 www.metro.se

FÖRFLYTTA DIG PÅ GÖTEBORGS UTESERVERINGAR

Här hittar du solen Elin Sandberg, Malin Larsson och Olivia Widén gillar uteserveringen på Röda sten i Klippan. – Jag älskar Röda sten med närheten till havet och sin ruffighet, säger Elin Sandberg. Men med lite planering kan man njuta av solen hela dagen i Göteborg. Metro vet var staden visar sig från sin bästa sida – timme för timme. SID 26–27 FOTO: LENA GARNOLD

Vem är du vid grillen?

Metro testar livet som turist

Het sommarnovell

Your guide to Göteborg on foot

Stjärnkocken Melker Andersson ger sina tips till fyra grilltyper. SID 14

Så blir turisten bemött i Sverige.

Extra lång läsning för solstolen. SID 36–37

Visiting Sweden? Metro helps you explore the cities.

Sommarshopping! LÅGA PRISER STORT SORTIMENT GÄSTVÄNLIG MILJÖ 7000 m fyndvaruhus 2

Vikenvägen 295, Bohus • Kör E45. Vi ligger mellan Jordfallsbron och Ale Torg • info@kladkallaren.se

PAGE 16-17

Lunchrestaurang & café Måndag-söndag

:-

DAGENS LUNCH 79 ÅR 39:BARNPORTION 0-12

ffé,

Inkl. Bröd, salladsbu dricka & kaffe

Reservation för slutförsäljning

SID 10-11

Öppet Mån – tors 9 – 19 • Fre 9 – 18 • Lör – Sön 11 – 17 • Tel 031- 46 29 00 • www.kladkallaren.se


02

www.metro.se fredag 2013-07-26

SOMMARTIDNING

”DET ÄR OFTA NÅGON GAMMAL KÄMPE SOM STÅR DÄR” Varma dagar, heta nätter och svalkande drinkar. Västsverige har mycket att bjuda på under sommaren. Metro frågade fem Göteborgsprofiler om deras alldeles egna smultronställen. MADELEINE KORNELIUSSON

Välkommen!

TIPS FÖR RESTEN AV SOMMAREN Är du mitt uppe i semestern och tillbringar dina dagar på stranden, i solstolen, med att strosa i staden eller med att göra ingenting alls? Eller jobbar du kanske och har dolt alla semesterlediga vänner på Facebook för att slippa se deras uppdateringar. Vad du än gör så finner du läsning för resten av sommaren i den här tidningen. Här får du veta hur du ska förflytta dig för att få sol på uteserveringen hela dagen, vilken grilltyp du är, hur svenskarna bemöter turister och var i staden du kan motionera i det gröna. Metro är tillbaka i ett ställ nära dig den 5 augusti och till dess hittar du alltid senaste nytt på metro.se.

EMMALI JANSSON (MP)

28, ANDRA VICE ORDF. KOMMUNFULLM.

JOEL BORG

MOA LIGNELL

30, GRUNDARE WAY OUT WEST

19, ARTIST

ANTON KRISTIANSSON 27, ARTIST

MARIE HAMMARSTRÖM 31, MITTFÄLTARE GÖTEBORG FC

Vilken är den roligaste uteserveringen? Vilken som helst på Järntorget, där man kan kolla på folk. Det finns en där de har iskaffe som är god.

Röda stens söndagsbrunch och uteservering vill jag tipsa om då. Den är vegetarisk och fin!

Högst upp vid Götaplatsen på Bar Himmel. Sitta vid museet och titta ut över Avenyn.

Småbarnsföräldrar, jag orkar inte dansa längre. Jag har inte dansat på länge, och när jag var ute satt jag mest och drack öl. Nu är jag för trött för att dansa på natten.

Då går jag på Way out West. Är man främst ute efter dansen skulle jag säga att man ska gå till klubbarna, men det kan nog också bli en hel del dans till Solange i Slottsskogen också.

Antingen till södra Skärgården, till någon liten ö där, eller till självplock på Hisingen, och plocka grönsaker. Bärby heter de, de har majs och bondbönor, och kål och allt möjligt. Det är skitbra. Man kan sitta där och plocka och softa i solen.

Då tycker jag att man ska försöka ta sig ut till någon av öarna runt om Göteborg – inga nämnda inga glömda. Det är en om än finare skärgård i Göteborg än i Stockholm på många håll.

Redbergsparken, för där är det kvällssol och utsikt över Marieholms industriområde och bangården.

Det är en hård dragkamp mellan Botaniska och Slottsskogen. I just Botaniska är det som en egen liten väderzon i sig. Det känns ganska tropiskt där om man vill komma bort en liten stund fast ändå vara kvar.

Det är Slottsskogen. Ta med skejten, gitarren och sitta och lira. Hela området är härligt.

Till första bästa privata fest. Det är alltid lättare att ragga på dem man känner lite.

Jag är ju gift och allting så det var längesedan jag hade det i fokus. Då är väl valfri krog perfekt.

Det spelar nog ingen roll var man är. Bara det är sköna människor.

ANNELI SANDBERG, REDAKTÖR METROS SOMMARTIDNING

Ångbåtskaféet nere i hamnen, vid Sjömagasinet, är grymt! Man sitter på en ångbåt och dricker kaffe. Det är ofta någon gammal kämpe som står där och serverar kaffe, ett riktigt pensionärskafé.

Vi har en jättebra på Avenyn, John Scotts, en irländsk pub. Det händer mycket att kolla på på Avenyn.

Antingen på någon av alla open air-fester. Det hade jag gjort, först och främst. Om man inte hittar till dem så går man till Röda sten, Loftet bokar alltid helt grymma dj:s.

När jag var yngre var Sticky Fingers bra. Trevliga lokaler och bra musik.

Var går man om man vill dansa? Jag är inte ute överdrivet mycket. Men jag har varit på Tranquilo några gånger. Det är goa människor och fin lokal.

Var ska man åka på en dagsutflykt? Då tycker jag man ska åka ut till Styrsö. Där har jag växt upp på somrarna. Det är mysigt. Bara cykla eller skejta omkring och fiska krabbor.

Tjolöholms slott är ju väldigt fint, det kan man kolla på. Där spelade de även in ”Melancholia”, har man sett den känner man igen massa miljöer. Man kan fika och käka lunch och bada.

Amundön och havet är väldigt fint. Lite klippor och små leder.

Vilken är den bästa picknickparken?

Myggfritt

”Har rest runt Sverige i sommar, inte ett myggbett, såg en mygga i morse vid 5-tiden, det är allt, märkligt!” Artisten Plura Jonsson twittrar om att han inte tycker att Sverige är ett myggrikt land.

Vid Sisjön kan man ha picknick, där är väldigt mysigt, där kan man bada också. Och det är ju en grej att kombinera picknick och bad. Jag skulle nog säga att bad är nyckeln till en rolig picknick, och att ta med sig färdig mat och inte köpa en engångsgrill är också en bra grej om man ska ha picknick.

Slottsskogen, den har många olika platser och både skogspartier och öppet fält. Om man vill se många människor så är det en jättetrevlig park.

Jag tror ändå på att det bästa sättet att ragga på människor är i alla miljöer som inte är krogmiljöer. Att bara att gå och handla grönsaker och börja prata med någon man möter är mysigare än att bjuda någon på en drink, är min erfarenhet.

Gamla Ullevi i sommar med mycket folk på våra matcher är ett bra ställe. Det är folkfest och folk är glada!

Var ska man gå för att ragga?

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 11275, 404 26 Göteborg. Telefonväxel: 031-743 81 00. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Linus Paulsson. ISSN 2001-2381. Tryck: V-TAB 2013. Upplaga i Göteborg: 147 300 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


SOMLIGA KALLAR DET GLASÖGON. VI KALLAR DET STIL. Kom in till oss och välj bland över tusen designade bågar. Vilken båge du än väljer ingår allt, oavsett synfel. Och vill du ha slipade solglasögon bjuder vi nu på färgade glas. Allt du behöver göra är att ta med dig kupongen till din närmaste Smarteyesbutik. Vi ses!

VÄRDEKUPONG! ENKELSLIPADE SOLGLASÖGON PROGRESSIVA SOLGLASÖGON

1499:2999:-

Erbjudandets värde är 300 kronor/par och gäller t o m 1 augusti 2013.

I våra fasta priser ingår alltid valfri båge, rep- och antireflexbehandling och vid behov extra tunna glas. Priset gäller oavsett synfel. Göteborg: Kungsgatan 54, 031-725 76 01. Kyrkogatan 18, 031-725 76 00. Borås: Österlånggatan 46, 033-10 81 10. Kundtjänst 0775-70 71 00. smarteyes.se


04

www.metro.se fredag 2013-07-26

LOTTA BERGSETH

MIN PERFEKTA SOMMARDAG

Värmebölja

• 8.30. Vi är ute i huset på vår sommarö i Stockholms skärgård och det är värmebölja. Jag har tagit sovmorgon och äter en jättelång frukost.

Läser nyheter • 10.30. Går in och läser nyheter på nätet. Jag upptäcker att det bara hänt jättebra saker. Kanske har kvinnorna i Saudiarabien äntligen fått börja cykla till exempel.

Promenad • 11.00. Tar en lång promenad på ön och får en massa nya idéer.

God lunch • 12.00. När jag kommer hem är jag hungrig och, wow, då har Efva gjort jättegod lunch till mig. Kanske får vi ett glas vin till.

Skriver • 13.00. Nu känner jag mig så inspirerad att jag tar några skrivtimmar. Jag kanske kommit på någonting bra på promenaden.

Bastar • 17.00. Bastar och svalkar mig i uteduschen.

EVA DAHLGREN

Dricker drink • 18.00. Tar en dry martini.

Vänner på middag

När andra varvar ner, ger sig Eva Dahlgren ut på sin första sommarturné på fem år. För Metro berättar hon om nervositeten och om hur hon varvar ner på familjens sommarö i Stockholms skärgård.

”ALLT KLUMPAR IHOP SIG” Någon direkt semesterkänsla har inte infunnit sig för Eva Dahlgren när vi träffar henne några veckor före turnéstarten. Förutom förberedelser för sommarens turné väntar Taubedagen på Gröna Lund, intervjuer och ”en massa andra småsaker som måste göras”. – Du vet hur det är i livet. Allt klumpar ihop sig, liksom.

ciellt med att turnera på sommaren? – Det är något slags cowboykänsla jag har. Man åker omkring i vagnar så blir det kväll och då gör man upp en eld. Och så sjunger och spelar man lite grann. Så är det ju aldrig, förstås, men ändå.

5 sommarfavoriter • Glass. Magnum First Kiss. • Mat. Allt som innehåller chili och koriander. • Dryck. Alkoholsnålt vitt frizzante.

Vilka musiker har du med • Plagg. Gummidig runt lägerelden? stövlar. – Det är samma gäng som turnerade i höstas. Då be• Låt. Och så nåstämde vi att vi inte riktigt Den 27 juni drar du ut på gon slö jazz till ville släppa varandra utan sommarturné för första det ... perfekt! fortsätta utveckla det här gången på fem år. Är du ljudet som blev av oss. Det jag transformera allt det jag nervös? – Oh ja. Det är ingen di- är några jag spelat med tidi- varit med om sedan sist? Sedan är det viktigt att hitta rekt skön känsla, men för gare och några nya. de musiker som kan hjälpa mig är den viktig. Jag tappamig att få det att låta just så de nervositeten en tid i mitt Du har för vana att arbeta jobb och då försvinner ma- med olika människor varje där som jag hörde i mitt gin med att sjunga. Om det gång du gör något nytt. Är huvud. är något som är på absolut det ett sätt för dig att ta Vilka låtar kommer publiallvar då är det så klart en dig vidare musikaliskt? – När det har gått några ken att få höra i sommar? anspänning. Om inte, så har – Sommarspelningar är ju år och jag går in i en skrivjag inte där att göra. period så letar jag alltid ef- väldigt speciella eftersom ter ett nytt sound i mitt hu- man spelar under bar himDu har kallat dig själv ”en vud. Jag försöker ta reda på mel. Det blir ett gigantiskt obotlig sommarturnéromantiker”. Vad är så spe- ”hur låter jag nu”. Hur ska rum att fylla, så jag försöker

välja låtar som är … somriga. Jag spelar det jag vet att publiken vill höra, men vill samtidigt överraska mig själv med något jag inte spelat på länge. Och så kommer jag att prova lite nyskrivet också. Hur är din relation till de äldre folkära låtarna som folk fortfarande vill höra? – Jag började ju skriva när jag var 15, så det är klart att man förändrats. Det är fortfarande så att jag känner den där människan som skrev låtarna. Men vissa kan jag inte relatera till längre. Då gäller det att hitta en ny infallsvinkel för att det ska kännas som sanning. Andra kan jag inte sjunga längre helt enkelt.

rest runt med en enmansföreställningen Ingen är som jag, skrivit barnböcker, filmat. Är musiken fortfarande viktigast för dig? – Sedan jag var 15 har jag behandlat min tid, mina möten, relationer och tankar genom att skriva musik Det kommer en tid i livet när man känner att, jamen, Eva, prova det då. Du kommer dö innan du hinner göra det. Jag har gjort min musikgrej så länge nu att jag kan tillåta mig att göra andra saker också.

Något mer du tänker testa innan du dör? – Ofta så är det som att det ligger där i huvudet och är drömmar, men så fort man sätter ord på det så är det som att det realiserar nåHur ser du på den där Eva som var i början av sin kar- gonting och då går man in i en annan fas. Så därför är de riär? – Nu kan jag se henne bara där i huvudet än så med rätt vänliga ögon. Det länge. har jag inte alltid kunnat. JENNY SKÖLD jenny.skold@metro.se Du har de senaste åren

• 20.00. Sedan blir det middag som Efva lagat. Hon är väldigt huslig just den här dagen. Kanske kommer några Skakad, vänner över och inte rörd. sönerna kommer kanske hem.

Eva Dahlgren är en ”sommarturnéromantiker”. – Det är något slags cowboykänsla jag har, säger hon. FOTO: TOMAS ONEBORG/SCANPIX

Turné i sommar • Namn. Eva Dahlgren. • Ålder. 53. • Bor. Södermalm i Stockholm. • Familj. Gift med smyckedesignern Efva Attling. Två vuxna bonussöner. • Aktuell med. En sommarturné som pågår mellan 29 juni och 30 augusti.


www.metro.se fredag 2013-07-26

Här kan du ha kul utan pengar

05

Det kostar pengar att vara ledig och slappa hela sommaren. Men lugn, här har du Göteborgs bästa gratisgrejer. Förutom sol, bad och fönstershopping. PETER LÖWENDAHL

Spela pingis, här vid Gröna vallen i Majorna. FOTO: CHRISTINA BLOM

Pingis

Anton Wiklund, 22, och Pelle Isaksson, 44, spelar beachvolleyboll i Slottsskogen. FOTO: CHRISTINA BLOM

Allmänna planer

Briljera på beachvolleyplanen Vad är somrigare än en beachvolleymatch när solen steker? Dessutom är det gratis. Det enda du behöver är en volleyboll, ett gäng polare som inte är rädda för att kasta sig i sanden

och fingrar som inte har något emot att det gör lite ont ibland. Sedan är det bara att köra. Beachvolleyplaner finns i Slottsskogen, Positivparken och vid Delsjön, bland annat.

Midnattsorkestern.

Konsthallen öppnar dörrarna.

FOTO: ANNA-KARIN ANDERSSON

FOTO: CHRISTINA BLOM

Sommarjazz

Museum

Stadsbiblioteket med 300 kvadratmeter. FOTO: CHRISTINA BLOM

Bibliotek

Lär dig skruva den som J-O

Jazza loss med stadens kultur

Gratis museer när regnet tar över

Låna en bok – eller en film

Låtsas att du är J-O Waldner som enkelt utmanövrerar sina motståndare. Pingisbord finns utomhus i stan på lite olika platser, bland annat Plikta och Gröna vallen. Har du inte koll på reglerna? Det är enkelt. Bollen ska över nät och studsa en gång på motståndarens sida av bordet. Studsar den två har du vunnit bollen, missar motståndaren bollen har du vunnit bollen.

Sommarkvällsjazz, barnteater eller allsång. Årets program från kulturförvaltningen, Sommarunderhållningen, innehåller 150 olika programpunkter – och alla är gratis. Bland årets artister hittar du bland annat Ale Möller band, Midnattsorkestern och Celso Paco & Dynamo de luxe. Programmet hittar du på turistbyrån eller på goteborg.se.

Regnar sommaren bort? Passa på att förkovra dig. Göteborgs konsthall har alltid gratis inträde. Är du under 18 kan du också slinka in på Göteborgs konstmuseum, Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet. Skulle du vara lika lastgammal som jag kostar det 40 kronor. Å andra sidan får du då fri tillgång till alla fyra museerna resten av året.

Det finns 28 bibliotek i Göteborg. På dem finns det bland mycket annat mängder med böcker, filmer och tv-spel som bara väntar på att du ska komma förbi och låna dem. Just det. Låna dem. Det kostar dig alltså inte ett öre, och du kommer att ha tillgång till det bästa motmedlet mot alla regniga dagar som sommaren kommer kasta på dig. Ha!

SNABBT, SNYGGT & PRISVÄRT! 6.495:MENTON BORD

Ord. pris 7695:-. inkl 2x iläggskivor 170x100cm + 2x50cm. Paketpris med 6stk Cecilie stolar i svart konstläder.

5.995:-

Ny soffa idag?

OXFORD SVÄNGD KLASSISK SOFFA PLAZA vinkelsoffa Ord. pris 8.995:-. 295x200cm / 90cm djup. Priset gäller i detta tyg och utförande.

Vi har alltid 100+ soffor på lager!

5.995:-

STOKE

Klassisk soffa, 219x95 cm. (7.865:-)

STrtiOmeRnt pTå

so lor Kuddar • Tav Väggklockor m.m.

ÖPPETTIDER: Vardagar 11.00-19.00 Lörd 10.00-16.00 • Sönd 11.00-16.00 Tel: 031-730 41 00 Kållered, Bangårdsv. 37 Kör under E6:an vid f.d ElGiganten så är Du framme! Priserna gäller t.o.m. 31/8-2013 eller så länge lagret räcker

Gratis lånesläp vid köp av möbler!


06

www.metro.se fredag 2013-07-26

Kolumn

ERIK EJE ALMQVIST FRILANSJOURNALIST

FÖRSTA RESAN UTAN VUXNA

N

är jag gick i sjuan hade alla i min klass samma stil, vi bar luvtröjor och skejtskor och lyssnade på WuTang Clan. I åttan bytte jag skola och allt blev annorlunda. Den nya skolan låg inne i stan och många av eleverna var barn till människor med mycket pengar. En av mina nya klasskamrater hette Victor. Jag hade aldrig sett någon som honom förut. Han klädde sig i för korta, knallgula chinos och malätna lammullströjor med jaktmönster på bröstet. Hans hår var tjockt och lockigt, och han kammade det på ett sätt som fick honom att se ut som lord Byron. Victor tycktes sakna den instinkt som får människor att anpassa sig för att smälta in i gruppen. Eller så visste han inte hur man gjorde. Han spelade ”Månskenssonaten” på pianot i aulan och berättade utan att skämmas att han rördes till tårar av Per Gessles soloskivor. Efter några veckor i den nya klassen var jag och Victor med varandra jämt. Perioden efter att man träffat en ny vän påminner ofta om en förälskelse. Vi gav varandra smeknamn. Han kalllade mig Roberto och jag kallade honom Umberto. Vi framförde ”The final countdown” tillsammans på en elevkonsert. Jag spelade gitarr. Victor spelade synt och sjöng, iförd sin mammas svarta läderbyxor och den vanliga jakttröjan. På klasskortet från åttan står vi två högst upp i mitten, vända mot varandra. Efter att ha varit vänner i ett år sa han att han ville visa var han var uppväxt. Vi kunde bo på en campingplats i närheten, sa han. Så på sommarlovets första dag satte vi oss på en buss mot Tylösand. Det var första gången vi åkte någonstans utan vuxna. Men när vi kom till campingen sa föreståndaren att vi inte fick bo där – vi saknade campingkort. Victor blev våt i ögonen och ringde sin mamma. Snart visade det sig att hon hade en väninna som bodde i trakten. Eftersom hon var bortrest kunde vi tälta i hennes trädgård – om vi gjorde det i smyg. Hennes man fick inte veta något. Efter en timme hittade vi trädgården, som låg i ett villaområde en mil norr om Tylösand. De följande dagarna levde vi en slags skuggtillvaro. Varje morgon smög vi ner till havet för att tvaga oss. Sedan gick vi fem kilometer till Icabutiken för att låna toaletten och borsta tänderna innan vi tog bussen till Tylösand. På dagarna försökte Victor visa platser som han mindes från sin barndom, men de fanns inte kvar. Sedan låg vi på stranden och åt chips och tittade på tjejer som inte tittade på oss. På kvällen satt vi på en tom bar och drack läsk tills de stängde. Eftersom bussarna slutat gå promenerade vi hem längs vattnet. Det blåste kuling. Skorna sköljdes över av havsvatten. När vi kom fram hade tältet blåst ner. Vid Icabutiken nästa morgon läste vi på löpsedlarna att en flicka drunknat under natten – längs just den strand där vi gått. Den sista kvällen fräschade vi upp oss i havet, bytte om, och gick till baren på Per Gessles hotell. Vi hann precis beställa två öl innan en vakt frågade om vi hade leg. Snart stod vi på en gräsplätt utanför baren. I protest mot hela världen drog vi ner byxorna och vände rövarna mot Gessles hotell. När vi reste på oss insåg vi att det var så mörkt att ingen sett oss. Sedan gick vi hem och sov en sista natt i det syrefattiga tältet innan vi tog bussen därifrån. Under det kommande året falnade vänskapen. Efter nian flyttade Victor till en internatskola, och vi har inte setts sedan dess.

Hugh Jackman spänner klorna i ”The wolverine”, biopremiär den 26 juli. FOTO: ALL OVER PRESS

Utnyttja resten av sommaren Biopremiärerna, konserterna och festivalerna du inte vill missa. •

Vecka

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lordag

22

23

24

25

26

27

28

”The wolverine” har biopremiär. Badjävlar, stand up, Trägår’n

Holmens Rock, Frihamnen. Real Madrid–PSG, Ullevi.

Jussi Björlingsällskapet, Liseberg.

2

3

4

”Monsters university” har biopremiär den 31 juli.

31

Vecka

32

••

Tisdag

30

Vecka

••

Mandag

1

29

30

31

Sunny Stand Up, Frihamnspiren.

Backstreet Boys släpper skivan ”In a world like this”.

Biopremiär för Nils Landgren Funk Unit, Nefertiti. ”Monsters ”Promised university”. land” har biopremiär.

5

6

7

8

9

Oskar Linnros, Trägår’n.

10

Metro är tillbaka!

Tillbaka med ny platta. FOTO: ALL OVER PRESS

En Riktig Pantbank Södra Hamng 23 mån-fre 10-18 · lör 10-15 · ( 701 78 78 · www.pantbank.com

Sondag

11


Den ultimata mascaran under sommaren! Står emot regn och bad utan att rinna, men tvättas lätt av med 38 grader varmt vatten helt utan annan rengöring.

Mirror Mirror On The Wall

, SAI SEN

, Bea ch Sp ray, 1 79:-

En värmeskyddande & färgbevarande beach spray som ger volym och struktur till håret samtidigt som den tillför fukt och glans.

Gold, a girls best friend

39:er, 2 rad 38 g

Pump up the volume

NUX

För mannen som vill spendera så lite tid som möjligt framför spegeln; Pre-shave oil, raködder & ansiktskräm i en och samma produkt.

E, H u ile Pr odig ieuse OR, 5 0 ml 395:-

Hot n´Cold

K

AC

L KB

C

JA

d ear ,B

:85 e, 1 b Lu

En välgörande torrolja med fantastiskt guldskimmer för både kropp, ansikte och hår. Ge de brunbrända benen en skimrande strumpbyx-effekt, eller håret en fantastisk lyster.

LERN

BERG

ER &

STAF

SING

SEMESTRA med stil O. P.

I, J

inx

M5

4,

14

5:-

d Granar! älsk

Treat your hair like a queen Svep in ditt hår i en lätt, fräsch doft av fruktiga noter med denna überlyxiga hårmist från Chanel.

CHA

N

e hanc EL, C

09:ist, 4 m r i a h

Passion for Coconut Dröm dig bort till exotiska bredd breddgrader! Den här doften med Kokos, lime, ananas & grapefrukt hjälper dig på traven.

KUNGSGATAN 47-51 FRÖLUNDA TORG www.grandparfymeri.se

PANOS EMPORIO Coco Sun , 375:-

Check it out! and id S Liqu igt rend t & t Nyt ck med la dig , san matt tur. tex


08

www.metro.se fredag 2013-07-26

De kan ha Sveriges bästa sommarjobb Alice Rosenfeldt, 18, tar för andra sommaren i rad hand om en tjugotal små lurviga lemurer på Skansenakvariet. – Är djuren glada en solig dag är det guld här, säger hon. FOTO: LOTTA BERGSETH

Ta hand om söta djur, träffa kändisar och göra sommaraktiviteter på en ö i skärgården. Det är en del av de arbetsuppgifter som lyckostarna Alice Rosefeldt, Kalle Stjernborg, Hanna Fransson och Vilhelm Olin har på sina sommarjobb. KAROLINA SKOGLUND Alice Rosenfeldt, 18, har ett sommarjobb där 20 små lurviga djur är hennes närmaste kolleger. För andra sommaren i rad tar hon hand om lemurerna på Skansenakvariet. – Först visste jag inte vad som väntade mig. Skulle det vara ett hunddagis är det en sak. Då har man en referensram. Men lemurer. Det är inget man direkt har koll på automatiskt, säger hon och skrattar. Jobbet går i stort sett ut på att se till att både människor och djur sköter sig i kontakten med varandra. Umgänget med lemurerna varvas bland annat med ”klapp och kram”-hörnan, där besökarna får bekanta sig med ormar och spindlar. – Konstigt nog är det första kompisar frågar om hur det är att jobba med spindeln. Efter ett tag reflekterar jag tyvärr knappt över hur söta till exempel lemurerna är. Man fokuserar i

Alice med lemurerna.

Vilhelm Olin, 24, säljer bullar och dylikt från en ribbåt vid namn Bullbåten i Stockholms skärgård. – Jag har många kompisar som sitter på kontor hela sommaren. Jag får vara ute i skärgården hela dagarna, träffa trevliga gäster i hamnarna och får sol på näsan. Så det är perfekt, säger han.

FOTO: LOTTA BERGSETH

stället på att räkna in dem och saker som hör till det praktiska. Så blir det med de flesta av djuren. Alice tror absolut att hon kan ha ett av Sveriges bästa sommarjobb. Framför allt eftersom det är så varierande. – Det blir aldrig monotont. Dels skiftar djuren i beteende, dels kommer det hela tiden nya människor hit. Inte ens godis är gott i tolv veckor i rad. Är djuren glada en solig dag är det guld här.

Kalle Stjernborg, 24, tillbringar han nästan hela sommaren som kolloledare på Barnens Ö. – Det är fantastiskt att få vara i skärgården hela sommaren. Det är mycket jobb och full fart hela tiden men barnen ger så otroligt mycket energi tillbaka. Jobbet blir aldrig tråkigt. Dagarna börjar ofta med att vi försöker väcka barnen på något kul sätt. Som att klä ut oss till jägare och savanndjur som plötsligt börjar klättra på deras sängar. För det här jobbet måste man ha mycket barnasinne kvar, säger han.

Hanna Fransson, 19, är festivalbloggare på Rix FM Festival och åker land och rike runt för att träffa artister och gå på konserter. – Det är utan tvekan Sveriges bästa sommarjobb. Framför allt om man är intresserad av musik, fotografering och gillar att blogga. Bland det bästa jag fått uppleva hittills på turnén är att få göra en intervju och uppleva ”the perfect date” med en av mina idoler, Olly Murs, säger hon.


A E R R A M M O

S

A N R E K I T U B I T T A B A R % 0 7 UPP TILL

Extra Continental Besök oss och provligg våra storsäljare!

Möblera Agnesberg

4000m² med ett stort urval av det mesta inom möbler. Här finns allt för vardagsrummet, köket, sovrummet och hallen. Vi har även ett stort urval mattor och inredningsartiklar. Under tak Gavel

finner ni även 1000m² utemöbler och andra trädgårdstillbehör.

995:-

Möblera Högsbo

Nackkudde 249:-

Gediget byggda sängar i exklusivt möbeltyg, med valfria tillbehör som gavlar, nackkuddar och metallben.

Vår senaste butik med alla godbitar från Agnesberg. I våra ny fräscha lokaler

Nyöpp nad butik!

hittar ni ett konkurrenskraftigt sortiment för kort sagt, alla rum. Vi har även en avdelning med utemöbler och en större avdelning med inredningsartiklar.

Kraftig pikerad bäddmadrass och ben ingår alltid.

CHOC KPRIS CONT INENT ! FRÅN AL

Olika storlekar: 120x200 2.995:- (4.450:-) 160x200 4.595:- (5.995:-) 180x200 4.995:- (6.995:-)

Möblera Majorna

I Majorna finner du vår otroligt inspirerande citybutik. Här har vi noga utvalda möbler som

2.995:

soffor, matbord, stolar och sängar. Vi har även mycket inredningsartiklar, ljus och textiler. Allt

-

för att skapa en lite mysigare känsla.

Vändbar divandel!

1.495:-

199:-

(2.390:-)

(990:-)

3.995:-

Klocka Ø 62 cm

(6.995:-)

Klara konsolbord vitlack B 110 D 36 H 87 Lagervara!

Capri divansoffa tyg. B 260 Divan 150. Finns i svart, grå eller brunt tyg. Begränsat antal!

79:-

89:-

Kudde 45 x 45

Brickbord

5.995:-

ALDRIG VARIT SÅ BRA PRISER SOM NU! Hjärta lykta

39:- Begränsat antal!

Charlton finns i beige, blå, grå och brun. B250 D110 H84 Köp till fåtölj för endast 3.595:Köp till pall för endast 1.795:-

Mån-Fre 10-19 · Lör-Sön 11-16 www.moblerahuset.se

(4.690:-)

Flera färgalternativ! Hela 250cm

(9.995:-)

Möblera Agnesberg Bäcksins v. 3 42438 Agnesberg

1.995:-

399:(1.195:-)

Sängbord B 43 D 32 H 72

Möblera Högsbo (vid Pripps gamla bryggeri) F O Petersons g. 2 42131 Göteborg

Klara vitrinskåp vitlack B 55 D 40 H 195 Lagervara!

Möblera Majorna Karl Johansg. 66 41455 Göteborg

Med reservation för ev. tryckfel, slutförsäljning och produktavvikelser i våra lokala butiker. Lager- och utlämning på Gamlestadsvägen 20


10

www.metro.se fredag 2013-07-26

Metro testar: Så är det

Metros reporter köpte en souvenirtröja och begav sig ut i staden för att uppleva hur Stockholms turister bemöts. FOTO: KAROLINA SKOGLUND

”Undvik barer som ser irländska ut”, ”gå bara runt, staden är pytteliten” och ”du kan få mitt nummer”. Det är bara några av de tips Metros reporter fick av stockholmarna under sin dag som undercoverturist i staden. ”Sveriges huvudstad är en av de vackraste storstäderna i världen med en hägring av saffran- och terrakottafärgade byggnader mellan skimrande blått vatten. Det är också en livlig och modern stad, känd för att producera elegant design, edgy mode och med nattklubbar i världsklass”. Så beskriver guidejätten Lonley Planet vår kära huvudstad. Och visst är hon vacker, Stockholm. Men hur handskas egentligen stockholmarna med turistboomen? Eftersom en stad sällan blir trevligare än sina medborgare bestämde jag mig för att testa. En turistshop på Drottninggatan blir den första anhalten på min dag som turist. Med en karta som kamouflage, tillsammans med en t-shirt och en väska med dalahästar på, ger jag mig ut och börjar fråga runt på gatan: Var ska jag? Alla jag stoppar är både trevliga och hjälpsamma men de svarar inte utifrån sina hjärtan, utan lämnar snarare standardsvar enligt formulär 1 A på vad turister bör gilla. Västerlånggatan, Djurgården, Skansen. Längre sträcker sig inte tipsen, som lika gärna hade kunnat slås upp i närmsta turistguide. Mest originellt är tipset att bara gå runt sporadiskt eftersom ”staden är pytteliten”. När jag går fram till två tjejer och ber dem att komma med tips på saker som stockholmarna själva gör sneglar den ena på sin kompis och upprepar frågan på svenska: ”Hm, som en riktig stockholmare, alltså?” Unisont knäcker de nöten: jag måste ta mig till Djurgården. Efter en stund som turist, fortfarande på Drottninggatan, kommer en man fram och frågar vilket land jag

Turist i sin stad

”De svarar inte utifrån sina hjärtan, utan lämnar snarare standardsvar enligt formulär 1 A på vad turister bör gilla.” Karolina Skoglunds enda invändning mot stockholmarnas bemötande.

kommer ifrån. Efter att ha förklarat att jag kommer från Ryssland med en brytning lika osäker som Putins avsikter som president, försöker han sälja kontantkort öronmärkta för utlandssamtal. Jag tackar nej men frågar om han har några tips på ställen att besöka. Då avvaktar han, tittar mig i ögonen och säger: ”Du kan få mitt nummer om du vill. Jag kan visa dig runt.” Ridå. På väg från turistmeckat tar jag mig ner i tunnelbanan. Eftersom jag inte har någon aning om hur jag tar mig till Nytorget, vilket är tänkt som min nästa destination, trycker jag oblygt fram kartan till spärrvakten och frågar. Kön bakom ringlar sig. Ju längre jag står där, desto mer utbytbar blir kön. Folk tröttnar och byter spärr, samtidigt som nya kömedlemmar anländer. Två tappra damer som köat bakom mig hela tiden visar snart prov på sitt tålamod: ”Hur ska turisterna annars veta hur de ska åka”, säger den ena till den andra som sneglar på mig. Mitt turisthjärta smälter. Väl på Söder tar rundan en ny vändning. Stockholmarna fortsätter att vara lika vänliga men nu kommer även det personliga engagemanget

fram. När jag frågar om tips på coola barer och klubbar där stockholmare hänger får jag Trädgården som främsta tips. Två tjejer som tipsar om uteserveringen lägger dock till ”egentligen kan du sätta dig var som helst här på Söder och hamna på ett hyfsat coolt ställe. Undvik bara barer som ser irländska ut. De är varken coola eller fyllda med stockholmare”. En kille tipsar mig att prova husmanskost, som han snabbt förklarar innebörden av. Helst ska jag göra det på Kvarnen, tycker han. Vill jag se hela Stockholm bör jag ta mig upp på Globens tak och om jag vill till Modena museet ska jag helt klart ta båten dit. Vidare rekommenderar en äldre kvinna Fotografiska. En annan tipsar om kyrkan på Skeppsholmen. Inte en enda nämner hop-onhop-off-bussar, Vasamuseet eller obskyrt dyra luncher på turistfällorna i Gamla stan. Bortsett från en tabbe, då jag blir så förvånad av att bli tipsad om Kafé 44 att jag upprepar namnet på svenska, går alla på min bluff. Det är känslan i alla fall. Och ju längre dagen går, desto mer trygg blir jag över hur stockholmare tar hand om alla turister som tar sig hit i hopp om att det är ”en av de vackraste storstäderna i världen”. För det är inte bara de saffran- och terrakottafärgade byggnadernas förtjänst att staden tagit storslam i turistsammanhang. Det är stockholmarna självas. För så fort man kommer utanför vikingahjälmar i plast, bilder på den mat som serveras och en kaffe med kaka för över en hundring är stockholmarnas Stockholm underbart. Även för en stockholmare i turistmundering. KAROLINA SKOGLUND

Jennifer Gunlöv, 18, och Tuva Rodahl, 18, tipsar Metros reporter om självklara ställen att se i Stockholm. FOTO: LOTTA BERGSETH

Stockholm – Europas tionde populäraste resmål • 11,7 miljoner. 2012 hade Stockholm 11,7 miljoner kommersiella övernattningar, alltså personer som bodde på hotell, vandrarhem, campingar och liknande.

holm på listan under 2012.

• Topp 10. Stockholm är det tionde populäraste resmålet i Europa. Tidigare populära platser som Venedig, Prag och Mallorca placerade sig alla lägre ner än Stock-

• Hit åker de. De mest populära attraktionerna är Kulturhuset, Globen, Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet och en guidad tur i skärgården. KÄLLA: STOCK-

Metros

• Populära gäster. De flesta som turistar i Sverige kommer från Tyskland, Storbritannien och USA.

HOLM VISITORS BOARD.

Fel sida i rulltrappan Inga problem. Stockholmarna är tålmodiga.


11

att vara turist i stan

STOCKHOLMARNAS TIPS TILL TURISTER LIDINGÖ

11 ÖSTERMALM Djurgårdsfärjan.

10 HÄGERSTEN

SÖDERMALM

13 3/4 9 8 5 6

12 DJURGÅRDEN

1 2

NACKA

7

1. Kafé 44 2. Fotografiska 3. Moderna museet 4. Kyrkan på Skeppsholmen 5. Kvarnen 6. Trädgården 7. Globens tak 8. Skansen 9. Gröna Lund 10. Söder Mälarstrand 11. Lidingö 12. Djurgården 13. Västerlånggatan

Kvarnen.

Fotografiska.

Kafé 44.

Karolina Skoglund går undercover som turist

Skapar kö i tunnelbanespärren

Kontakt med befolkningen

Vissa väljer att byta kö men annars är stockholmarna lugna och vänliga.

En man man vill gärna ha turisten Karolinas nummer för hjälp att ”visa runt”.


12

www.metro.se fredag 2013-07-26

Så går du direkt från stranden till festen Är du trött på att känna dig sönderbränd, svettig och flottig på afterbeachen? Lugn! Metros moderedaktör Petra Tungården ger dig tipsen som förvandlar dig från bränd svenne till strandens veteran på en kvart! 295 kr

325 kr

Duwop skimrande bodylotion

139 kr Maria Nila

Lancaster

299 kr 349 kr

St Tropez

Estée Lauder

285 kr Clarins

Om du bränt dig … Se till att inte bara packa väskan med solkräm till stranden. Pilla även ner en färgad skimrande bodylotion som neutraliserar de röda pigmenten och täcker den värsta rödflammigheten, som en foundation fast för kroppen. Krämen förstärker dessutom brännan. Satsa på samma försäkring för ansiktet och stoppa ner en primer med gröna pigment.

För håret … Har du lockar? Framhäv dem med en saltvattenspray! Spraya håret rejält efter sista doppet, så kikar lockarna fram lagom till första drinken på afterbeachen. Har du rakt hår? Lägg i en inpackning efter halva dagen och låt den sitta tills det är dags att gå till festen, skölj ur den med kallt sötvatten. Behöver du föna ditt hår? Ta med en burk hårgelé och satsa på ett tufft backslick.

Förbered … Gör dig klar för fest redan innan stranden. Se till att färga ögonbrynen och -fransarna. Om du färgar hemma – se till att lägga en fetare kräm runt brynen och ögonen så att färgen inte fastnar i huden.

Fem-minuters-makeupen … Om du mot all förmodan inte lyckats bränna dig? Satsa på ett par röda läppar! Måla dit putmunnen så är du redo. Annars får du lägga fokus på att neutralisera det röda. Satsa på puder som drar åt det sandfärgade hållet och låt en highlighter rikta om fokus från din brända näsa till kindbenen. Smacka på läppglans, böj fransarna och borsta upp ögonbrynen.

på resor i 1 klass med SJ Prio i sommar. Upp till 50% på resor 1/7 – 18/8 för SJ Prio-medlemmar på SJs dagtåg. Lägsta pris, inkl 50% rabatt, 195 kr med SJ InterCity och SJ Regional, 395 kr med SJ Snabbtåg. Bokningsavgift kan tillkomma. Fler sommarerbjudanden, priser och villkor hittar du på sj.se/sommar, där kan du även enkelt och gratis bli SJ Prio-medlem. Välkommen att köpa din resa på sj.se, vår mobilapp, 0771-75 75 75, i SJ Resebutik eller hos din resebyrå.

Paris Hilton, Miranda


13 Har du en dålig hårdag … Lugn! Vira en sjal runt huvudet eller satsa på en stråhatt så är du hemma.

821 kr

Sensi Studio

399 kr Nelly

2 300 kr

Mara Hoffman

5 500 kr Etro

METRO ÄLSKAR

2 100 kr Rayban

Kerr och Jennifer Lopez har hittat rätt sommarstil. FOTO: ALL OVER PRESS

Dubbelt upp … Se till att packa ner en extra baddräkt till afterbeachen som du lätt kan svida om till efter stranden. Addera ett par jeansshorts och byt ut flipflopsen mot ett par kilklackar så är du redo för fest hela natten.

Bakom mina solglasögon … Glöm inte det viktigaste – solglasögonen! Om sminkningen mot all förmodan inte går riktigt som du tänkt dig. Dra på dig bågarna och låtsas att det är ljust in på småtimmarna.

Bärbart mode … Se till att ta med en liten väska i beachbagen som du kan stoppa ner det viktigaste i till krogen och lägg in din stora klumpiga packning bakom baren tills det är dags att rulla hem.


www.metro.se fredag 2013-07-26

Vilken grilltyp är du?

14

Är grillen en mental frizon för dig precis som för Fredde i ”Solsidan”? Eller är den ett redskap för att testa nya matlagningskonster? Se vilken grilltyp du är – och få stjärnkocken och ”Grillmästarnas” jurymedlem Melker Anderssons tips för hur just du kan bli en bättre grillare. TEXT: KAROLINA SKOGLUND GRAFIK: SGB

Proffset

Inför en middag lägger proffset ned hela dagen på att förbereda grillmaten. Inte sällan kokas högrev länge innan det läggs på grillen eller så ligger ribs på grillen i många timmar. Personen har lärt sig att grillen har olika temperaturer och missar aldrig en stekgrad. MELKERS TIPS: Pröva att göra en bra oxbringa eller ribs, som i en äkta amerikansk barbeque. Det innebär flis, låga temperaturer och tillagningstider på runt åtta timmar. Det blir socialt och häftigt. Även jag tycker det. Då rimmar man köttet under natten. Sedan gäller det att passa temperaturen med hjälp av spjällen. Den ska ligga på runt hundra grader. Det finns grillar som ser ut som lok, barbecue smokers. Vill man gå upp en nivå i grillning ska man satsa på sådan.

Parkgrillaren Grillar ofta mitt i stan, på stranden eller i skogen. Oftast väldigt spontant. Det innebär att många engångsgrillar går åt varje år. Personen vill ha så mycket som möjligt på grillen samtidigt men oftast är det mycket som inte blir ordentligt tillagat, eftersom grillen sällan blir riktigt varm. Såser och tillbehör tas direkt ur förpackningarna från matbutiken. MELKERS TIPS: Jag tycker att

man kan få upp en helt okej värme på dessa typer av grillar. Satsa på saker som inte tar mer än en eller två minuter att grilla. Som en biff, fläskkotlett, laxfilé eller korv.

Svenssongrillaren Grillar i en halvvinglig kolgrill med kött som läggs i köpta marinadpåsar alternativt fisk och/eller skaldjur när det ska kännas lite ”modernt”. Oftast grillas det i trädgården eller på campingen. Personen har haft samma grill i många år och överkonsumerar inte sällan tändvätska. Maten börjar då och då brinna eftersom Svensson är för ivrig. MELKERS TIPS: Hade jag fastnat i

ett mönster skulle jag börja utmana mig med mer helor. Som en hel kyckling eller lax. Gällande tillbehören är jag ganska traditionell. En grekisk sallad ger en fantastisk sälta. För en bra entrecote kan det räcka att salta och peppra. Man ska inte kladda ner den så mycket. Lamm, kyckling och fläsk kan däremot behöva lite extra smaker.

Prylnörden

Grillar med gasol och gör det året runt, vilket prylnörden så klart ser till att alla vänner vet om. Personen tror att den är kunnig men har egentligen inte reviderat sina grillkunskaper på många år. Bra råvaror och avancerad utrustning gör dock att maten blir helt okej. Personen tror ofta att den är ”proffsgrillaren”. MELKERS TIPS: Jag gillar inte ga-

sol, utan skulle byta ut den till en klotgrill. Då får man en helt annan grillkaraktär. Sedan skulle jag säga att oxfilé är en överskattad styckningsdetalj om prylnörden brukar grilla det. Jag skulle välja något med mer marmorering, en ryggbiff till exempel. Skulle jag investera i någon specifik utrustningspryl är det helt klart en digitaltermometer.

Melker Andersson om … ... det mest underskattade på grillen:

... det vanligaste felet vi gör när vi grillar:

– Fläskkött, med Flintastek som undantag. Folk borde grilla mer bog och karré. Det är tacksamt att grilla, billigt och tål mycket. Kycklinglår är också fantastiskt gott att grilla och görs på tok för sällan.

– Det är att vi lägger på råvarorna när grillen är för varm. Kolen är perfekt när den vitnat och man tror att den snart ska dö.

... den bästa marinaden: – Rubs är kul. Den görs torr och ska inte ligga för länge på maten innan tillagning. När man gör den använder man sina favoritkryddor. Ingerfära, citronpeppar, fänkål som man mortlar och vitlökspulver kan bli riktigt gott. Så klart går det att blanda hejvilt utefter det man gillar.

Melker Andersson • Ålder. 50. • Bor. Östermalm i Stockholm.

erna F12, Trattorian, Brasserie Le Rouge, Köttbaren, Grill, Villa Godthem och Orangeriet.

• Gör. Kock och krögare. Driver bland annat restaurang-

• Aktuell. Jurymedlem i ”Grillmästarna” på TV 4.

Deltagarna i TV 4:s ”Grillmästarna”. FOTO: ANDREAS LUNDBERG/TV4

Melker Andersson driver bland annat krogen Grill och F12. Just nu syns han i ”Grillmästarna”. FOTO: ANDREAS LUNDBERG/TV4


4.995:-

PAKETPRIS

(6.995:-) (6 6.9995:-

4.995·

REA

(8.590:-)

3-sits soffa svängd Hampton i tyg Jordan vit/mö vit/mönstrad, ben/hjul i svart/krom, B 218 cm*.

PÅ HAMPTON SOFFA I UTVALDA FÄRGER

13.495:-

Matbord Dalarö i vitlack med skiva i oljad massiv ek, 180x90 cm 4.450:-. Stol Kivik i vitlack 690:-. Paketpris Matbord 180x90 cm + 6 stolar Kivik 4.995:- (8.590:-). Paketpris Matbord 140x90 cm + 4 stolar Kivik 3.995:- (6.210:-).

(26.990: ) (26.990:-)

UPP TILL

50% RABATT PÅ UTVALDA KUDDAR & TEXTILIER

A T K SÄN R E S I R P A RE R AV

Kontinentalsäng Move, 180x200 cm, medium/fast, ium/fast, i tyg Lux ch metallben, exkl. exk svart, inkl. bäddmadrass Move vändbar och huvudgavel och nackkuddar. Huvudgavel Move i tyg Lux sva svart, B 180 cm 2.495:- (2.990:-). Nackkudde Movee 2-pack 990:-.

UPP TILL

50%

O S S A PÅ M R O R A V REA K I T U B I DIN ! 8 / 5 . T.O.M

10.995:(14.950:-)

RABATT PÅ UTVALDA MATTOR

Kombinationssoffa Friday med armstöd B i tyg Salsa nougat, nougat ekben, ekben B 370/232 cm.* cm *

Mio Alingsås Bolltorpsvägen 2. 0322-66 94 00. Mån-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 11-15. Mio Borås Viaredsvägen 4A. 033-25 80 00. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-15. Mio Bäckebol Transportgatan 19. 031-52 77 00. Mån-fre 10-19. Lör 10-16. Sön 11-16. Mio Mölndal Norra Ågatan 36. 031-87 03 10. Mån-fre 10-19. Lör-sön 11-16. Mio Trollhättan Båberg. 0520-972 00. Mån-fre 10-18. Lör 10-14. Mio Uddevalla Norgårdsvägen 2. 0522-64 67 00. Mån-fre 10-18. Lör 10-15. Mio Varberg Lindbergsvägen 1. 0340-64 61 61. Mån-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 12-16. Mio V:a Frölunda Topasgatan 3. 031-89 11 00. Mån-fre 10-19. Lör 10-16. Sön 11-16. *Våra soffor/fåtöljer finns i andra rea-tyger än det som visas på bild. Vi reserverar oss för ev slutförsäljning och tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma. Erbjudandena gäller fr o m 23/6 så långt lagret räcker, dock längst tom 5/8. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

www.mio.se


16

www.metro.se fredag 2013-07-26

Join the Göteborg City Museum’s walk and learn more about the city’s past. FOTO: DICK GILLBERG

Explore the city A helmet is required as well as a reflective vest when taking a Segway tour around Göteborg. FOTO: SEGWAY ADVENTURES

Abba-guide Nadja Karlsson entertains a group of tourists in Stockholm’s Old Town. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

A city walk is almost guaranteed to offer you a surprise. Whether you walk or dance to Abba songs in Stockholm, follow in the footsteps of Millennium-writer Stieg Larsson, hear tales of a knighted pirate in Göteborg – there’s a walk for everyone. Are you an English-speaking die-hard Abba-fan just arrived in Stockholm and longing to burst out in song in the street in the company of like-minded people? Well, you’re in luck. Not only does the Swedish capital have a newly opened Abba-museum, you can go all-in with an Abba City Walk. Sing-a-long is a guarantee during the 1,5 hour stroll around the city, says Sara Claesson, Head of Communications at Stockholm City Museum, that organizes this and several other popular city walks. ”The Abba Walk is pure fun. It makes you really happy,” says Sara Claesson. The tour also becomes a trip back in history to the

Book a guide Do you have Swedish ancestors? A special interest in shipping or architecture? The range of specialist knowledge among the authorised Gothenburg guides is vast. • Guides can be arranged for 16 languages. • Contact the Guide Booking Service at Gothenburg Tourist information, Kungsportplatsen 2. guide@goteborg.se tel + 46 (0)31 3684235

group’s early golden days and Sweden in the 70’s. The two couples lived in Stockholm then and got some stick for not being political enough.

”The Abba City Walk is Abba City Walk special of course because it’s new and with the new mu- In the footsteps of seum. But the Millennium a true supergroup Walk is still very popular and constantly fully When. Saturdays at 2 pm booked, which has been Language. English a big surprise to us,” Duration. 1,5 hours says Sara Claesson. Cost. 130 SEK Crime writer Stieg Booking. Stockholm CiLarsson’s phenomenty Museum or Ticnet.se ally popular trilogy gaMore: Also available for ve the inspiration for a private groups in EngMillennium Tour as soon lish, German, Danish, as the first book became Spanish, Italian and an international best selFrench. ler. Info. + 46 (0)8 508 31 ”In 2008 we held five 620 or bokning.stadswalks during the whole museum@stockholm. year, now it has grown to se 150,” says Sara Claesson. www.stadsmuseum. Nadja Karlsson stockholm.se/ JESSICA is an Abba City index. CARLESON jessica.carleson@metro.se

Walk guide.

php?sprak=english

Millennium Tour

Search for Stieg Larsson’s inspiration Stieg Larsson – Millenniumtour – The Girl With the Dragon Tattoo.

Tour guide Eva Palmqvist shows a map of Södermalm during the Millennium Tour. FOTO: NIKLAS LARSSON/SCANPIX

When. Saturdays at 11.30 am, Thursdays at 6 pm Language. English Duration. 2 hours Cost. 130 SEK Booking. Stockholm City Museum or Ticnet.se More: Also available for private groups in English, French, Italian, Spanish, German, Portugese, Danish, Finnish and Russian. Info. +46 (0)8 508 31 659 or bokning.stadsmuseum@stockholm.se www.stadsmuseum.stockholm. se/index.php?sprak=english


17

Ta med Lindenbaum, Widmark och Wirsén hem från badstranden. Bokbussen är på plats i Delsjön och Bergsjöbadet i sommar. Här kan du låna något för hela familjen. Välkommen ombord!

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE

Alla badvänliga vardagar 24 juni – 16 augusti

FYND

”Ett torrt, friskt mousserande vin med ung frukt, bra balans och inslag av päron, äpple, citrusskal och mineraler.”    -

NYHET

on foot Segway

The Great Emigration

Hear the tale of a successful pirate

Roll on down the cobbled streets

Learn about Göteborg’s past

Are you a history buff or just generally interested in piracy? Learn more about Göteborg’s incredibly successful highjacker Captain Lars Gathe (1689–1718) who raided ships in the North Sea and was knighted Gatenhielm and inspired stories about ”Lasse i Gatan” in this dramatized tour.

Had enough of pounding the pavement but still want to see more of Göteborg? Get some wheels! On a Segway you can take a guided city tour from Lilla bommens hamn at 20 km/h – and practice your balance.

Sweden today is known for affluence and equality. A hundred years ago however many Swedes emigrated to find a better life elsewhere. Göteborg was a major departure port. Göteborg City Museum organizes a walk in their footsteps among hotels and shipping agencies.

When. Tours in English need to be prebooked. Language. English. Cost. 80 SEK, children up to 18 years free. Booking. boka@gathenhielm.se tel + 46 (0)707-211 943 www.gathenhielm.se

When. Wednesdays–Sundays. Segway Adventure Guided tour on Mondays. Language. English. Duration. 1–1,5 hours. Cost. City tour with an instructor, 395–425 SEK. Segway Adventure Guided tour 695 SEK. Booking. boka@segwayadventure.se tel +46 (0)72325 92 10 www.segwayadventure.se

When. Thursdays 2 pm Language: English Cost: 40 SEK, under 25 years free. Booking: No booking required. The tour starts at the museum at Norra hamngatan 12. stadsmuseum@kultur.goteborg.se +46 (0) 31-368 36 00 www.stadsmuseum.goteborg.se

55 kr www.giertz.se

Lasse i gatan

PRISVÄRT      

JULIANA SPUMANTE Nr  • Pris  kr • % vol •  cl

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.


18

www.metro.se fredag 2013-07-26

Adam lärde sig knarra som Håkan Adam Lundgren slog igenom stort med rollen som Benjamin i ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Nu syns han på bioduken som Håkan Hellströms alter ego, Pål. ”Shit, nu kommer jag att få träffa Håkan.” Det var det första som skådepelaren Adam Lundgren tänkte när han blev erbjuden huvudrollen i sommarens storfilm ”Känn ingen sorg”. Men det var inte mötet med Håkan Hellström som fick hans hjärta att klappa snabbast. En av de större utmaningarna var att han förväntades sjunga och spela gitarr. – Inför inspelningarna fick jag öva med Håkan och gick i en sorts ”antisångskola” för att lära mig knarra och mumla mer, säger han. Filmens handling utgår från karaktärerna i Håkan Hellströms låttexter. Huvudkaraktären Pål, som Adam spelar, beskriver han som ett alter ego av Håkan Hellström själv. – Jag har norpat småsaker av honom och sedan skapat en egen gubbe av det. Vilken är din favoritlåt? – Åh, den där är så svår. Men ”Mitt Gullbergs kaj paradis” lyssnade jag mycket på inför filmen. Jag upptäck-

te Håkan ganska sent, först när han släppte ”För sent för edelweiss” tror jag. Men jag är garanterat ett fan. Inspelningarna i sin egen hemstad fick Adam att se Göteborg med helt andra ögon. – Spelar man in film i Göteborg annars försöker man ofta mörka att det är Göteborg, och så var det ju inte nu. Man fick se platser som man inte känner till så väl. Det blev som att turista i sin stad. Förra året gick du ut scenhögskolan i Göteborg och samma år slog du igenom som Benjamin i ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Nu spelar du huvudrollen i sommarens storfilm. När nöp du dig själv i armen senast? – Lite då och då kanske. Det är ju otroligt att dessa två projekt dykt upp direkt efter varandra. Samtidigt strävar man alltid efter mer roliga grejer så man får väl inte nypa sig i armen alltför ofta. KAROLINA SKOGLUND karolina.skoglund@metro.se

Adam Lundgren har norpat småsaker av Håkan Hellström och sedan skapat en egen person av det. – Det gör att jag inte är särskilt nervös över vad folk tycker om likheten mellan Håkan och Pål. Sedan kan man ju tolka en låttext på hur många sätt som helst så det är klart att det säkert finns någon som tolkat texterna på annat sätt än manusförfattarna, säger han. FOTO: CHRISTINA BLOM

Adam Lundgren

Adams fem favoritplatser i Göteborg

• Ålder. 27.

• Kungsparken. ”Nere vid kanalen. Det är härligt och grönt där. Man kan sitta där med polarna.”

• Bor. Göteborg. • Gör. Skådespelare. • Aktuell. Som Pål i filmen ”Känn ingen sorg” som hade biopremiär 19 juli. Håkan Hellström.

• Klippan. ”Där är väldigt fint och

så ser man över till Hisingen där jag bor.” • Kungsportplatsen. ”Här finns det ett kafé som jag tror heter Kungscaféet. Det är lite arbetarfikkänsla där. Det är lite off och inte tokmycket folk trots att det ligger mitt i stan. Och så är det ofta lite udda ty-

per där, vilket jag gillar.” • Kellers park. ”Där brukar jag och massor av kompisar grilla.” • Andra Långgatan. ”Den är full med krogar och barer, så där har man ju varit ett par gånger.”

Sommarens stora lagerrensning pågår! Grythyttans sortiment

Lägsta pris

PAKETPRIS

Upptill:

- 40%

7.995:Hörn soffa inkl pall & fåtölj

Provence by Selected

Ord.pris 10.995:Hörnsoffa inkl. fåtölj & pall Nice

VILSÄNG AMIGO

PAKETPRIS

9.795:-

1395:-

4 st fåtöljer & bord 90x 210-152

Bristol från Atleve

Hörnsoffa inkl. bord

ORD.PRIS 1595:-

Finns i svart, lime, vit, navy blå & violette

HISINGEN Lundbyhamngata 42 (Vid SVT-Huset, Norra Älvstranden) ÖPPETTIDER KÅLLERED Vardagar 10-19 Gm. Riksvägen 151 Lördag 10-16 (Mittemot Husvagn-Svensson) Söndag 11-16

Med reservation för slutförsäljning

5995:-

s

ine er.se l n o l la Handmmarmob so a r b . hop

Bordskiva i teak


r a m m o Sol, s ! r a g a d & sköna

NU

1999:-

...och lite regn såklart!

Det firar vi med kanonerbjudanden på utvalda märkesvaror HAGLÖFS ASTRAL JACKET GTX

Femmans Sport, utsedd till Sveriges bästa outdoorbutik, presenterar nu ett komplett sortiment av sköna kläder, skor, kängor och reseprylar inför sommarens äventyr. 100% funktion i snygg design. Välkommen!

NU 399:-

HAGLÖFS SABA SS SHIRT Recycled Polyester. Herr, Ginko green/Rich red, Magnetite/Bluebird, Real red/Bud green. Lätt skjorta i snabbtorkande syntetmaterial. Solskyddsfaktor +30. Ord.pris 649:- NU 399:-

GORE-TEX®. Nya färger! Dam, Astral pink, True black, Real red. Herr, Sharon, Amazon green, Storm blue, True black. Skön 2-lagersjacka med ventilationsmöjligheter under armarna. Ord.pris 2999:- NU 1999:-

NU 499:-

NU 799:-

Herr, True black, Limestone, Driftwood. Snabbtorkande, lätta och tåliga shorts i stretchmaterial. Många fickor. Ord.pris 799:- NU 499:-

DIDRIKSONS TIGRIS WOMEN'S / UNISEX SET

HAGLÖFS TOUR LITE

Charcoal/Basil green. Praktisk resesovsäck med syntetfyllning. Liten packvolym. Komfort temp +12, vikt 1200g. Ord.pris 799:NU 399:-

Dam, Black, Red, Arctic, Harlequin. Herr, Dark green, Black, Harlequin, Indigo. Prisvärt regnställ med vattenpelare på 5000mm. Packbar i liten förvaringspåse som ingår. Ord.pris 599:- NU 499:-

NU 599:-

NU 899:-

KEEN NEWPORT H2

Dam, Aluminium. Herr, Black. Smidig sandal med löstagbar hälkappa. Ord.pris 699:- NU 499:-

Dam, Limestone. Snabbtorkande, lätta och slitstarka byxor med avtagbara ben. Ord.pris 1299:- NU 799:-

499:-

399:-

NU 499:-

HAGLÖFS LITE Q TREK SPLIT PANT

NU

HALVA PRISET

Gilla oss på Facebook!

Recycled Polyester. Dam, Imperial purple, Cosmic pink. Lätt, snabbtorkande långärmad skjorta i syntetmaterial. Solskyddsfaktor +30. Ord.pris 699:- NU 499:-

HAGLÖFS MID POCKET SHORTS

NU 499:-

MERRELL STRATIS CONVERTIBLE

HAGLÖFS ARLI Q LS SHIRT

Herr, Brindle/Orion blue, Forest night/ Gargoyle. Stabil sandal som tål tuffa tag och långa dagar med mycket äventyr. Ord.pris 1199:- NU 899:-

TEVA TERRA FI 3

Dam, Eden american beauty, Feathers green. Tevas storsäljare! Patenterat strap-system. Antibakteriell och nonmarkingsula. Ord.pris 899:- NU 599:-

STEFOMARK KRABBFISKE PRYLAR

Krabbmetspö Amanda, 49:Hink 5L transparent, 29:Håv i aluminium, 49:-

UNDER HALVA PRISET

499:-

KEEN CHARLESTON LACE

Dam, Black, Gothic olive. Mjuk walkingsko i nubuck/mocka-läder. Keens patenterade tåskydd skyddar tårna mot lättare islag. Ord.pris 1399:- NU 499:-

Reserv. för slutförsäljning och ev. tryckfel.

Där äventyret startar.

Besök vår ortopedtekniska avdelning. Unna dig det bästa för din kropp och dina fötter. För tidsbokning och frågor Torsten Ljung Ortopedingenjör 0738-25 89 46 ortopedi@femmanssport.se

Femman, nedre plan i Nordstan, Göteborg. Tel 031-15 55 18 Vard 10–20 · lörd-sönd 10–18 · www.femmanssport.se


20

www.metro.se fredag 2013-07-26

Rätt utrustad för stranden

195 kr Topshop

239 kr

John Masters saltvattenspray

Svalkande kylpåsar, vattentäta fodral och strandens viktigaste accessoar – hatten. Här är strandmåstena du inte kan eller borde vara utan. CAROLINE SANDSTRÖM 45 kr

29 kr

299 kr

Designtorget

Jysk

Lindex

395 kr

Vinkylare

Nuxe hudolja

Inte världens viktigaste pryl men ett trevligt tillägg för att hålla din dricka på kylning.

1 500 kr

We are handsome

Huile Prodigieuse OR Återfuktar huden och ger dig även ett skimmer plus en härlig doft av vanilj och cocos.

1 000 kr Filippa K

399 kr

149 kr

Zara

29 kr

H & M Home

SNABBHETSERBJUDANDE!

649,-

179,-

Grimma

*TILL DIG SOM HANDLAR ÖVRIGA VAROR FÖR MINST 400,-

SNABBHETSERBJUDANDEN!

Freeze Pack

* 29,-

SNABBHETSERBJUDANDE!

Mugg 39,-

499,-

Hundbädd

*

från 279,-

49,-

SNABBHETSERBJUDANDE!

Nya färger!

Mössa

Thermo Master® Täcken från

* 29,-

549,169,-

Ny färg!

*Max 2 av varje/kund så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 25/8 2013. Kan ej kombineras med andra rabatter.

R 2013

HÖST/VINTE

Beställ på

s.se eller

www.hook

Champion

649,-

Ny katalog!

Team Alutorps Donatello

10 00 ring 020-69

579,-

från

Nu är höst-/vinterkatalogen här! Välkommen till butiken och spana in alla nyheter.

från

399,-

...och du hittar mycket mer i butik eller på www.hooks.se


22

www.metro.se fredag 2013-07-26

Här är kändisarnas spellistor

Talking Heads, Håkan Hellström, Veronica Maggio, Fall Out Boy och Tommy Nilsson – här bjuder sex sommaraktuella artister exklusivt på sina spellistor som de lyssnar på i sommar. EMMA BJÖRKMAN

Caroline Hjelt, 25, och Aino Jawo, 26 I ICONA POP, ARTISTER, FRÅN STOCKHOLM. ÄR UTE PÅ TURNÉ I SVERIGE.

”Sleepless” Flume ”Grounded” Style of Eye ”Another girl” Jacques greene ”Psychic city” (Classixx remix) Yacht ”Breezeblocks” Alt-J ”Panda” Dungen ”The clapping song” Shirley Ellis ”Psycho killer” Talking Heads ”Two dope boys” Outkast ”Goldie” Asap rocky

Ulrik Munther,

Miriam Bryant,

Emil Gullhamn,

Sean Banan,

19, ARTIST, KUNGSBACKA. ÄR UTE PÅ SOMMARTURNÉ.

22, ARTIST, GÖTEBORG. ÄR UTE PÅ SOMMARTURNÉ.

28, SÅNGARE I STATE OF DRAMA, BORÅS. ÄR UTE PÅ SOMMARTURNÉ.

28, ARTIST, STOCKHOLM. ÄR UTE PÅ SOMMARTURNÉ.

”Warm shadow” Fink ”Howling (Âme remix)” Frank Wiedemann & Ry Cuming ”On our way” The Royal Concept ”I will wait” Mumford & Sons ”Skinny love” Bon Iver ”Put your records on” Corinne Bailey Rae ”Det kommer aldrig va över för mig” Håkan Hellström ”Dancing in the moonlight” Thin Lizzy ”Brown eyed girl” Van Morrison ”You get what you give” New Radicals

”Äckligt” Ansiktet ”Youth” Daughter ”Count me in” Early Winters ”505” Arctic Monkeys ”Clarity” Zedd ”Perth” Bon Iver ”Satan i gatan” Veronica Maggio ”Kids” MGMT ”Black vultures” Daniel Norgren ”En vän med en bil” Håkan Hellström

”Life is a highway” Rascal Flatts ”Misery business” Paramore ”I’m not over” Carolina Liar ”I’m stupid” Prime STH ”World of its own” Tingsek ”The pretender” Foo Fighters ”Jeans on” Keith Urban ”Mama’s broken heart” Miranda Lambert ”Tommy-Gun” Royal Republic ”Save rock and roll” Fall Out Boy

”Gotteland” Sean Banan ”Sommar i Sverige” Sean Banan ”Där palmerna bor” Medina ”Miss Fatty” Million Stylez ”Gettin all da babes” Ro-Cee ”Dina färger var blå” Tommy Nilsson ”Kama yeah” Copyright ”Ju mer dom spottar” Kapten Röd ”Diesel power” Prodigy ”Fire starter” Prodigy

”Här är en del av min playlist som jag ”Det här är vår ”Det blir en del dö- kör i turnébussen! all-around-spellista tid på bussen. Då är Ibland behöver jag för i sommar.” det sjukt skönt att peppa i gång med dra på sig lurarna.” ’Kids’ eller ’Äckligt’.”

”Det var riktigt svårt att välja låtar. Det här var de jag kände mest för när jag skrev ner dem.”

Veronica Maggio finns med på Miriam Bryants spellista.

”Jag gör en hel del till Tommy Nilssons ’Dina färger var blå’, fråga bara mammorna!”

Gör mer av dina

Kudde med foto 225 kr, med rabatt 157,50 kr

semester bilder! Sommarerbjudande!

Mobilskal med foto 219 kr, med rabatt 153,50 kr

20% rabatt

på alla produkter! Fri Frakt vid köp från 500 kr

Ta del av erbjudandet på följande sida:

www.smartphoto.se/metro

Fotoböcker fr 79 kr, med rabatt 55,50 kr

Giltig tom 31 Augusti 2013.

Frakt tillkommer men Fri Frakt gäller vid köp för över 500 kronor.

Posters med foton fr 14.95, med rabatt fr 10,50 kr www.smartphoto.se


Välkommen till i sommar OFF

COURSE

! r a m m o s i s s o a k ö Välkomna att bes MARIN ALPIN • RALPH LAUREN • LYLE & SCOTT SNÖ OF SWEDEN • RÖHNISCH Telefon 0706-94 06 25

Vallgatan 22, Göteborg | Smögenbryggan | www.somewear.com

Menyn är prisvärd och består av mängder med godsaker från det Amerikanska köket. Vad sägs om Quesadillas, Cheese nachos, Bacon Beef burger, Texmex burger, Baby back ribs, Chicken Wraps samt mängder av andra godsaker! Caféet kommer att byggas om till en bar vilket kommer att bli det perfekta stället att ta en drink på innan Smögens heta nattliv! Bästa bakismaten på Smögen!

SMÖG E N S MYSI GA ST E R E STAU R AN G Bara 100 m från Smögenbryggan mot Smögens Närlivs.

WA L K I N R O L L O U T! Ö p p e t 12 .0 0 – 24.0 0 5 j u n i – 24 a u g u s t i . w w w. s u r f e r s i n n . s e S i l l g a t a n 1 0, 450 4 3 S m ö g e n T f n 0 523 -30 828

SMYCKEN • KLÄDER • INREDNING

Smögens bästa boende med havet som närmsta granne. Välkommen att ta del av det Du också!

Lämna koden Pensionat Bryggan Metro och få 15% på allt i butiken! www.pensionatbryggan.se | 0523-329 00

Ej REA-varor

Ni hittar oss i kapsylgränden!


24

www.metro.se fredag 2013-07-26

Oljorna som gör under för din hud Förvandla ditt badrum till ett hemma-spa och investera i en av sommarens mest vårdande, förfriskande och fräscha hudvårdsprodukter – kroppsoljan. Vi har testat sex nyheter så att du lättare ska hitta rätt i hyllorna. CAROLINE SANDSTRÖM

1111

11111

1111

Clarins, Body Treatment Oil

Björk & Berries

Nuxe, Huile Prodigieuse Or Burberry Body Oil

349 kr/100 ml. Om du känner att du har torra ben är detta kroppsoljan för dig. Jag lovar – du ser resultat efter bara en dag. Den här oljan får även toppbetyg då den doftar magiskt av organisk björk och gurka, för att den går in i huden förvånansvärt fort och för den rimliga prislappen.

395 kr/50 ml. Babylen hy, sommarmagisk doft och ett snyggt skimrande glow gör att Nuxeoljan är en klar favorit. Produkten är ingen nyhet på marknaden men nytt för i år är att du kan spreja på i stället för att applicera den med händerna – vilket undviker kladd. Den underbara doften håller hela dagen.

449 kr/ 100 ml. Med aromer från lotusblomman och orkidé doftar du som en orientalisk sommaräng. Oljan är dryg och räcker minst ett halvår. Ett minus är att den inte går att spreja på utan du måste hälla innehållet i handen vilket gör att det lätt blir kletigt och ibland lite för mycket.

111 395 kr/85 ml. Grön absint, persika och fresia öppnar upp. Därefter övergår den till dofter av rosor, iris, sandelträ, vanilj, mysk och ambra. Jag gillar kroppsoljor som påminner om stranden men om du gillar mer parfymdoftande oljor är den här för dig. Lätt att applicera, går in ganska fort i huden och känns lyxig på badrumshyllan.

11111

111

Chanel, Coco Mademoiselle Velvet Body Oil

Ole Henriksen, Lavender Body Oil

392 kr/100 ml. Sammetslen med en feminin och sexig doft som innehåller mjukgörande ingredienser som återfuktar och lugnar. Jag som har problem med små knottror på underarmarna märkte en stor skillnad bara efter en vecka. Den luktar magiskt, är dryg och lätt att applicera.

310 kr/355 ml. Närande och lugnande olja för alla hudtyper. Den doftar underbart av lavendel och gör huden både mjuk och smidig och den goda doften håller i sig hela dagen. Enda nackdelen är att det tyvärr tar ganska lång tid för oljan att gå in i huden.

KUNNIGA KINESISKA DOKTORER MED MÅNGA ÅRS ERFARENHET! PROVA PÅ 350 KR

Alt1. 40 minuter massage +30 min akupunktur Alt2. 50 minuter helkroppsmassage Alt3. 50 minuter Zonterapi Alt4. 90 minuter Ansiktsbehandling

SPECILIATETER

Nacke,ryggbesvär, huvudvärk, ischias, nervsmärtor, stress, sömnlöshet, mag och tarm, viktminskning och mycket mer.

Vi bjuder på gratis undersökning! GÖTEBORGS KINATERAPI HÄLSOHÖRNET Berzeliigatan 14, Plan 4 Andra Långgatan 27 031-162 708 • 072-234 7230 031-389 06 00 • 073-748 22 66 www.kinaterapi.se

Välkommen till en annorlunda skobutik. Här hittar Du damskor • herrskor barnskor • tofflor • sportskor • träskor • gummistövlar

ALLT DU BEHÖVER I SKOVÄG – TILL RIKTIGT BRA PRISER! Sveriges största sortiment! Ett enormt utbud av MÄRKESSKOR Visko ligger på Maskingatan 2 • 511 62 Skene Tel. 0320-322 90 • www.visko.se Öppettider: Mån-fre 10-18 • Lör 10-15 • Sön 11-16


BÅTRESA + 1 NATT PÅ SKAGEN MOTEL FR TOTALPRIS FR 1938:-/2 PERS

140:-/PERS

DAGSTUR MED BIL FR TOTALPRIS FR 700:-/5 PERS

964:-/PERS

BÅTRESA UTAN BIL + 1 NATT PÅ

BÅTRESA + 1 NATT PÅ KRO

THE REEF FR

I DUBBELRUM FR

1069:-/PERS

1

694:-/PERS

GÖTEBORG SKAGEN

FREDRIKSHAMN

BÅTRESA + 1 NATT PÅ AARHUS CABBIN FR TOTALPRIS FR 1838:-/2 PERS

919:-/PERS

GRENÅ Å GRENÅ EBELTOFT

ÅRHUS

BÅTRESA MED BIL ENKEL RESA

BÅTRESA + 1 NATT PÅ EBELTOFT

BÅTRESA + 1 NATT PÅ CABBIN

FR

PARK HOTEL FR

AALBORG FR

99:-/PERS

3

894:-/PERS

4

844:-/PERS

I sommar har vi sänkt priserna på våra resor till Danmark. Passa på att åka på en spontan dagstur eller stanna några dagar och gör en roadtrip. Avstånden är korta och det finns mycket att upptäcka oavsett om ni är ute efter sol och bad, äventyrliga utflykter eller bara vill njuta av lediga dagar. Här finns allt från vandringsleder och storslagen natur till mysiga gårdsbutiker och spännande restauranger. Vi har mängder av bra erbjudanden på både båtresor och boenden. Välj det alternativ som passar er semester bäst.

Läs mer och boka på stenaline.se eller 0770-5757006

1) Totalpris fr 2138:-/2 pers 4) Totalpris fr 1788:-/2 pers

2) Totalpris fr 1388:-/2 pers 5) Totalpris fr 1688:-/2 pers

3) Totalpris fr 495:-/5 pers. Boka i vår lågpriskalender på stenaline.se 6) Bokningsavgift tillkommer vid personlig service.

ENKEL RESA MED BIL

5

SÄNKT PRIS PÅ RESOR TILL DANMARK!

V VA VARBERG

99:-

FR

/PERSON3

2


26

www.metro.se fredag 2013-07-26

Följ solen från en Som bekant är sommaren kort. Men med lite planering kan man njuta av solens strålar hela dagen. Metro vet var Göteborg visar sig från sin bästa sida – timme för timme. FREDRIK BECKMAN

da Matteo

09.00

Innan staden blivit riktigt uppvärmd passar det fint att sätta sig mitt i den gassande solen vid morgonkaffet. Just nu står den i sydöst och då är det klokt att sätta sig på uteserveringar i enlighet med det ”rätta” väderstrecket. da Matteo på Vallgatan erbjuder både vädersträck åt fördelaktigt håll och stark espresso att vakna till med.

12 9

Isadora Jahanfar Tholin, Isabelle Janhanfar Tholin och Fredrik Greftén träffas på da Matteo. – Vi bor nästan här. Här är alltid skönt att hänga, säger Isabelle Jahanfar Tholin. FOTO: LENA GARNOLD

6 Restaurang Röda Sten

21.00 Elin Sandberg, Malin Larsson, Olivia Widén och Gustaf Gunér tar gärna ett glas på Restaurang Röda Sten. – Jag älskar Röda Sten med sin närhet till havet och sin ruffighet, säger Elin Sandberg. FOTO: LENA GARNOLD

Vi hjälper er att investera i ett bättre sexliv! U50pp till %

Hjärtligt välkomna till

rabatt!

Kondomeriet OUTLET i Högsbo Gruvgatan 5 • 031-734 18 18 • www.kondomeriet.se

Öppet mån-fre 9-18 • Övrig tid boka gärna visning för sällskap

Trött på din tatuering?

Vi erbjuder blekning av tatueringar med laser

Nu med PRISGARANTI!

Välkommen på kostnadsfri konsultation!

Följ Metro Sverige på Facebook

Göteborgsvägen 89 i Mölndal • Heinövägen 88 på Hönö Tel 031-72 72 321 • www.ambers.se

Är vädret rätt har de öppet efter klockan 21 även på vardagar. Rätta stället att luta huvudet mot en käresta och se på solnedgången med något gott att dricka i handen, och en medelhavsmeny att smaka av.


uteservering

27

Villa Belparc

12.00

Nu står solen i söder. Då är det perfekt med ett soldränkt hörn av Slottsskogen. Villa Belparc har inte bara mysig dammutsikt, utan också gott om utrymme för dem som hellre sitter under en parasoll än i solgass.

2 3

Eric Åkervall med dottern Ellie, 13 månader, och Johan Forssén med dottern Alva, 11 månader, tar igen sig på Villa Belparc. – Det här är ett perfekt ställe att äta lunch på. Mitt i Slottsskogen, så man har allt runt omkring sig, gräsytor, djuren och lekplatsen, säger Johan Forssén. FOTO: LENA GARNOLD

Pusterviksbaren

16.00

Schyst eftermiddagshäng vid Järntorget. Extra bra för dem som gärna tar sig en soppa, ett klassiskt val på Pusterviksbaren. Vid den här tiden är det dessutom sol på uteserveringen.

6 Bar Himmel

18.00

För tredje året har Bar Himmel satt ner sina pålar uppe vid Götaplatsen. Stället är verkligen sommar och hade premiär 13 juni. Vid fint väder erbjuder Göteborgs största uteservering öl i solgass med utsikt över hela Avenyn.

Filip Aglöv, Jakob Eriksson och Ebba Wennberg hänger på Bar Himmel. – Här kan man sitta och se solen gå ner borta vid Domkyrkan, säger Filip Aglöv. – Perfekt ställe för att blicka ut över Avenyn och umgås, säger Ebba Wennberg. FOTO: LENA GARNOLD

Alice Hosa, Remina Kisimov och Agnes Dahlström diggar eftermiddagshänget på Pusterviksbaren. – Det är så soft här på eftermiddagen. Känns mer som ett fik än en bar då, säger Remina Kisimov. FOTO: LENA GARNOLD


28

www.metro.se fredag 2013-07-26

HÅRTRANSPLANTATION

KAMPANJPRISER TILL 31 SEPTEMBER! Antal hårsäckar Pris/hårsäck Totalt (ordinarie pris)

rek pris i Sverige

1 500

13 SEK

19 500 SEK (21 500 SEK) ca. 80 000 SEK

2 000

12 SEK

24 000 SEK (26 500 SEK) ca. 100 000 SEK

2 500

11 SEK

27 500 SEK (30 500 SEK) ca. 130 000 SEK

3 000

10 SEK

30 000 SEK (33 000 SEK) ca. 160 000 SEK

3 500-4 000

9 SEK

31 500 SEK (34 500 SEK) ca. 190 000 SEK

För ett paketpris på 5 000 kr erbjuder vi flygbiljett, 3 nätter på hotell, transporterna mellan flygplatsen-hotell och hotell-sjukhus. 072-570 77 77 info@istanbulhairclinic.se www.istanbulhairclinic.se

Matt Damon gav Matt Damon sparkade sig själv som regissör för ”Promised land”. Anledningen: han ville ha mer tid för sina barn. Han är redan en etablerad skådespelare och har fått en Oscar för sitt manus till ”Good Will Hunting”. ”Promised land” var tänkt att bli Matt Damons regidebut. Han skrev manus till filmen tillsammans med John Krasinski, som också spelar i filmen, och han är även producent. Det blev kanske en jobbtitel för mycket. – John och jag skämtar om att min bästa insats som producent var att ge mig själv sparken, säger han. I stället gick jobbet till Gus van Sant, som han tidigare arbetat med i ”Good Will Hunting”. – Jag hade jättegärna gjort det själv förstås, men jag gillar att arbeta med Gus och jag lärde mig massor. Jag lärde mig mer den här gången eftersom jag hade förberett mig som regissör, så jag såg alla saker han gjorde som jag skulle ha gjort och det var saker som han gjorde som jag inte hade gjort för att jag inte hade tänkt på det, säger Damon. Gus van Sant fångade dock samma vision som

Tillsammans med hustrun Luciana Barroso. FOTO: JIMI CELESTE/AP PHOTO

Damon hade för filmen om en kille som arbetar med att exploatera naturgas och drabbas av samvetskval när han får se konsekvenserna. Förutom att han fick arbeta med van Sant igen så var det något annat som fick Damon att ge upp regirollen. – Anledningen var att jag precis avslutat en film som gjort att jag befunnit mig sex veckor i Mexiko samtidigt som mina barn började skolan. Jag var ifrån dem mycket mer än vad både de och jag ville, säger han. Men han har inte gett upp tanken på att regissera. Vilken film det blir återstår att se. NED EHRBAR METRO WORLD NEWS

Oscarsbelönade Matt Damon jobbar med Will Hunting”. FOTO: MEHDI CHEBIL/POLARIS

DUX® and DUXIANA® are registered trademarks owned by DUX Design AB 2012.

SOMMARPRISER PÅ ALLT I BUTIKEN, VÄLKOMNA!

duxiana.se DUXIANA Göteborg, Södra vägen 12 (mittemot Lorensbergs P-hus). Telefon: 031-18 98 06. Öppet: måndag–fredag 10–18, lördag 10–15.


29

sig själv sparken Matt Damon har skrivit manus och producerar bioaktuella ”Promised land”.

Matt Damon • Ålder. 42 år. • Familj. Fru Luciana Barroso och döttrarna Isabella (2006), Gia (2008) och Stella (2010). • Yrke. Skådespelare, manusförfattare. • Filmer i urval. ”Good Will Hunting”, ”Rädda menige Ryan”, ”The talented Mr Ripley”, ”Ocean’s eleven/twelve/ thirteen”, ”The Bourne identity/supremacy/ultimatum”.

Gus van Sant i filmen ”Promised land”. De arbetade tidigare i hop med ”Good

• Aktuell. Spelar huvudrollen i ”Promised land”, som har premiär den 2 augusti. Filmen regisseras av Gus van Sant.

Sommar-Rea 5/7–13/7

50% PÅ ALLT

I BUTIKEN Life

Energidryck, 250 ml

3 för

10:-

+pant + pant Mars, Snickers, Twix, Milkyway

Foppatofflor Strl 41-45

43,8-58g

2:-

25:-

/st

/st

Helst kortbetalning | www.ahaga.se | Lillavägen 4, 504 Boras Öppetider: Man – fre:10–20 lör:10–18 sön: 11–18

M&M

180g, Peanuts

10:-

/st

Ariel Color Tvättmedel, 5,2kg

99:-

/st

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och slutförsäljning.

Öppet Mån-fre 10-19 • Lör 10-16 • Sön stängt Telefon: 031-51 70 14

®


30

www.metro.se fredag 2013-07-26

Byt gymmet mot det fria Sommaren inbjuder till att ta sig ut från svettiga gymlokaler. Eller lämna sofflocket och börja motionera. Ute. Göteborg erbjuder många möjligheter till träning i friska luften. TEXT: FREDRIK BECKMAN

Löprundor Skatås

1

Här kan du ta en snabb 2,5-kilometersslinga men också dra ett långpass på 8 kilometer. Både 2,5-kilometersslingan och 8-kilometersslingan är belysta.

Hisingsparken

2

Bra rundor mellan 2,8 till 7,4 kilometer. Alla slingor är helt eller delvis belysta.

Svarte Mosse

3

Löprundor från 2,3 till 10,7 kilometer. De korta rundorna är helt eller delvis belysta men inte de längre.

Utomhusgym Plikta

4

Perfekt för föräldrar. Ta ett pass samtidigt som barnen leker i kungen av Göteborgs lekplatser.

Askimsbadet

5

Kring Askimsbadet går fyra löpslingor och här finns tre utomhusgym. Bra kombo.

Färjenäsparken

6

På Hisingens största lekplats kan du köra ett pass på utomhusgymmet. Här finns också skateanläggning, basketplaner och konstgräsplan.

Skatås

8

Korpen erbjuder också gratis sommarträning i Skatås, bakom motionscentralen. Måndagar och onsdagar klockan 18. Till och med 7 augusti.

Masthuggstorget

9

Viscus kör sitt koncept PT outdoor för den morgonpigge. Gruppträning men med en personlig tränare. Utanför Viscus lokaler vid Trädgårdsföreningen Friskis & Svettis kör gratis Masthuggstorget onsdagar sommarträning i Träd06.15. Dessutom gårdsföreningen. har Viscus Måndagar 10.30 military är det yoga. training. Samling Onsdagar 17.30 utanför Botaniska är det träningsträdgårdens huFärjenäsparken har mix. Vissa veckor vudentré tisdagar en skateanläggning. har gympa, andra och torsdagar erbjuder dans eller inkl 18.15. Kostnad: 100 kr tervallflex. Till och med per tillfälle eller 800 kr för 7 augusti. tio gånger.

Gympa i det fria

7

I Trädgårdsföreningen kan du köra utomhusgympa. FOTO: LENA GARNOLD

20% RABATT I HELA BUTIKEN 26-31 JULI Gäller på ord. priser och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

+ PUMA BTS T-SHIRT OCH SHORTS JUNIOR/SENIOR

Funktionsmaterial. T-shirt i svart och royal. Shorts i svart. Stl. 116-164 och S-XL.

+ PUMA GYMNASTIKPÅSE PÅ KÖPET! Gäller vid köp av Puma BTS shorts och t-shirt paketet. (ord. pris 100:-).

PAKETPRIS 249:-/299:- (ord. 500:-)

CROCS Flera färger. Stl. 22-46.

199:- till 359:- (ord från 250:- till 450:-)

KUNGSMÄSSAN, KUNGSBACKA T. 0300-10103, www.pulssport.se

MÅN-FRE: 10:00-20:00 LÖR-SÖN: 10:00-18:00


Paketpris: Kontinental Cozy XL inkl. gavel och gavelkuddar Kontinental Cozy XL

180 x 200 cm med bonell/pocketfjädring. Bäddmadrass 8 cm.

12960:- 10.960:-

VIP hörnsoffa konstrotting Skön komfort. Brun, Inkl. beige dynor. 208 x 208 cm. Köp till bord med glastopp: Pris 490:-

8.990:-

Vi säljer ut demo och utställningsmöbler till kanonpriser!

Vår stora sommar-

REA är i full gång!

Matgrupp Öckerö 180 Vitmålad grupp 180 x 95 cm med 6 st stolar.

Matgrupp Öckerö 140 i storlek

Reapris: 6.490:- 5.990:-

Reapris: 5.490:- 4.990:-

4.990:-

7.490:- 6.990:-

5.990:-

Massor av erbjudanden! Upp till

50% rabatt!

140 x 95 cm med 4 stolar.

3.990:-

Divansoffa Hadley med öppet avslut. Går att få i höger eller vänster utförande. 296 x 95 (230) cm.

Upp till 24 mån. räntefria köp.

Reapris: 16.990:- 10.990:-

9.990:-

Reclinersoffa Dallas klädsel i brunt microfibertyg.

Reapris: 3:a 9.990:- 7.990:-

6.990:-

2:a med captain’s table 9.990:- 7.990:- 6.990:1:a 5.590:- 4.490:- 3.990:-

Handla nu betala om 6 mån.

www.sittymobler.se GÖTEBORG: Herkulesg. 1 Tel: 031-744 06 45. Vid Backaplan. Söder om Hjalmar Brantingsplatsen granne med Sängjätten.

LERUM: Lerum Andersv. 74 Tel: 0302-138 40. Mån-fre: 10 - 19.00, Lör: 10 - 16.00, Sön: 11 - 16.00 Sitty möbler finns även i: LANDSKRONA: Öster vångsplan 16. Tel: 0418-102 30. VÄNERSBORG: Trestad Center Tel: 0521-25 53 03. BRASTAD: Fabriksv. 1, Tel: 0523-475 50


32

www.metro.se fredag 2013-07-26

Skydda dig mot sommarplågan De tycks finnas till enkom för ett syfte: att förpesta den annars ljuvligaste tiden på året genom att stickas, bitas och sprida sjukdomar. Vi talar om – just det – sommarplågorna. Men en del av dem visar sig faktiskt, vid närmare granskning, ha förmildrande drag. Biologen Lars-Åke Janzon hjälper oss att reda ut begreppen. Så …

Stickmyggor

Getingar

Fästingar

Mördarsniglar

Solsveda

Ormar

… plågar de dig. Honorna sticker och suger blod. Giftet de sprutar in är svagt, men det påföljande kliandet kan leda till infektioner. … skyddar du dig. Myggmedel, kombinerat med heltäckande klädsel. Undvik fuktiga områden, där myggen trivs. Håll dig inne kvälls- och nattetid. … gör de nytta. De utgör föda åt fåglar och fladdermöss. Mängden av mygg är en viktig orsak till att flyttfåglarna återvänder hit sommartid.

… plågar de dig. Sticken gör ont, men är normalt ofarliga. Det finns dock personer som är hyperkänsliga. I Sverige dör i snitt två personer per år av geting- eller bistick. … skyddar du dig. Undvik färgglada kläder och kraftiga parfymer. Ställ inte lunchbordet nära getingboet. De gillar all mat som vi tycker om – utom grönsaker och vatten. … gör de nytta. De äter upp larver och andra skadedjur i trädgården. Dessutom dricker de nektar och pollinerar blommor.

… plågar de dig. De suger ditt blod och sprider allvarliga sjukdomar. Sveriges farligaste djur, enligt Lars-Åke Janzon. … skyddar du dig. Borrelia kan undvikas om fästingen plockas bort inom 24 timmar. Vaccin finns mot TBE. För att slippa fästingar, använd heltäckande kläder, gärna ljusa, så att eventuella fästingar syns. Intag av stora mängder vitlök och/eller alkohol lär avskräcka fästingen. … gör de nytta. ”De är till för sin egen skull, och struntar högaktningsfullt i vad vi tycker är nyttigt eller inte”, säger LarsÅke Janzon.

… plågar de dig. De dyker upp i stora mängder och äter upp allt grönt de kommer åt i din trädgård. … skyddar du dig. Det finns otaliga trick – från ölfällor och barriärer av sågspån till biologisk bekämpning. Men mer effektivt är nog ändå att helt enkelt plocka upp dem och döda dem, till exempel genom att lägga dem i frysen. … gör de nytta. ”Svårt att se. Kanske går det att göra smörjmedel av dem, för de är oerhört slemmiga”, säger Lars-Åke Janzon.

… plågar den dig. Solsveda är en lindrig brännskada, och huden glömmer den aldrig. Den ökar risken för att du ska drabbas av hudcancer senare i livet. Solbränna gör också att huden åldras snabbare. … skyddar du dig. Det bästa skyddet är kläder. Om du använder sololja, välj minst solskyddsfaktor 15. Vill du sola – så gör det korta stunder och undvik att bli röd. … gör den nytta. D-vitaminet som bildas när man solar har positiva effekter på vissa sjukdomar.

… plågar de dig. Ormen kan hugga om den överraskas och känner sig angripen eller trängd. Ett huggormsbett är giftigt och den som drabbas ska alltid uppsöka läkare. … skyddar du dig. Var försiktig i ormtäta områden. Se dig för, klampa när du går så att ormen hinner ringla iväg. … gör de nytta. De äter sorkar och möss, och reducerar därmed risken för att de små gnagarna tar sig in i ditt hus.

NORDSTAN

City shopping 200 shops, restaurants, cafés and tourist office

A true shopping experience in the heart of Gothenburg Opening hours: Mo–Fr 10–20, Sa-Su 10–18 | Food store: Mo–Fr 08–21, Sa-Su 09–20 The multi-storey car park is always open | Free evening parking Mo-Fr 18–21 www.nordstan.se | Variations may occur

ANDERS GÖRANSSON

anders.goransson@metro.se


A WORLD OF CULTURE UTSTÄLLNINGAR/EVENTS/GUIDADE VISNINGAR/RESTAURANG/CAFÉ/WIFI

G

5 AU

EN 2

ANS

H TA C ! SIS

Å SA P PAS

OM FÖRBJUDEN KÄRLEK I KINA

JORDLINGAR

A DAY IN THE WORLD

FANTASIVÄRLD FÖR HELA FAMILJEN

UPPLEV VÄRLDEN I BILDER

ÖPPET TISDAG - SÖNDAG STÄNGT MÅNDAGAR Telefon: 010-456 12 00 Södra vägen 54 (bredvid Universeum), hållplats Korsvägen

WWW.VARLDSKULTURMUSEET.SE

Gratis dig un för der 19 år


34

www.metro.se fredag 2013-07-26

Sara Kadefors vill inte läsa om mord Packa strandväskan med författarnas egna favoriter. Här tipsar fyra pocketaktuella bokkändisar om sin bästa sommarläsning. Sara Kadefors är författaren som bara läser på sommaren. Men medan många slukar mord är hon ointresserad av blod i bokstavsform. – Jag orkar aldrig bry mig om varför någon är mördad. Jag är besatt av bra berättelser som man vill stanna kvar i, länge. Därför läser Sara Kade-

fors massor av romaner. – Det finns så många böcker att läsa att det gör ont inom mig när jag tänker på att jag inte kommer hinna. Just nu är jag sugen på ”Stål” av Silvia Avallone, Agneta Klingspors dagböcker, ”Varför vara lycklig när du kan vara normal” av Jeanette Winterson och antologin

”Skitliv”, om osäkra anställningar. Framför allt vill jag läsa Anders Bodegårds nyöversättning av Flauberts ”Madame Bovary”, om en ung kvinna på 1800-talet som längtar efter ett annat liv, en större känsla. CAROLINE ENGVALL

Lyfter upp trots dyster handling

att sluta dricka tequila och få ordning på sitt liv. Det lyckas inte och större delen av romanen stapplar Geoffrey Firmin omkring svårt berusad under den brännande solen, bortom all räddning. Det låter dystert, men är så bra och intensivt skrivet att man faktiskt blir upplivad av läsningen.

Svalkande deckare

caroline.engvall@metro.se

Författaren Sara Kadefors, 47, är aktuell med ”Kast med liten kniv” i pocket. FOTO: URBAN BRÅDHE

Fler författare tipsar om böcker till hängmattan 2

a kök

assiv Helm

GRATIS

HEMBESÖK

Räntefritt* i 36 mån!

Vacker historia som du läser ut på en eftermiddag

sidan, så som en det ska vara med en riktigt bra bok. Du läser ut den på en eftermiddag där i hängmattan.

Josefine Sundströms tips: ”Pojken som fann en ny färg” av Oskar Skog. – En vacker historia på ett alldeles ljuvligt och effektivt språk. Jag var fast efter första

3

20.000:-

I VITVAROR

EXTRAPRIS PÅ

STENSKIVOR

vid köp av köksnickerier för minst 80.000:-

www.kungsaterkok.nu • Hantverksvägen 12, 436 33 Askim Tel: 031-47 52 60 • Öppettider: Måndag - Torsdag 10 - 18 Fredag 10 - 16 * + uppläggningsavgifter

önskar park- och naturförvaltningen

Leka och skejta

Foto: Peter Svenson

Besök någon av Göteborgs många lekplatser. På vissa av lekplatserna kan du skejta, till exempel i Burgårdsparken (Actionparken) och Färjenäsparken. Plikta och Positivparken är utflyktslekplatser, där både vuxna och barn kan ha roligt.

Foto: Peter Svenson

GLAD SOMMAR Bada i hav eller sjö

I appen Lekplatsen hittar du till drygt 150 lekplatser. Läs mer och ladda ner den gratis på www.lekplatsappen.se. Appen finns för Iphone och Android.

I Göteborg finns många valmöjligheter om du är badsugen. Välj mellan små stränder vid klara skogssjöar eller salta havsbad med solvarma klippor. Du hittar alla badplatser på www.goteborg.se. Vill du snorkla kan vi tipsa om snorklingsleden på Stora Amundön.

Ut och njut i parker och natur

Grilla och elda

Göteborgs natur är varierad och rik på kontraster. Det finns gott om gröna områden för rekreation och motion, både utanför som inne i stan. Besök gärna Slottsskogen, Delsjön, Vättlefjäll och Trädgårdsföreningen..för att nämna några av parkerna och naturområdena.

Du får göra upp eld och grilla i naturen och i parker under säkra förhållanden. Välj en plats där det inte finns risk för att elden sprider sig eller skadar växter och djur. För att det ska vara säkert att grilla finns det fasta grillplatser och särskilda ställ för din använda engångsgrill, på flera platser i Göteborg.

..och hunden

Ta gärna med din hund ut i parker, naturen och på stan. Men tänk på att du ska hålla hunden kopplad i skog och mark mellan 1 mars och 20 augusti. Hunden får inte följa med till lekplatserna och vissa badplatser.

www.goteborg.se | goteborg@goteborg.se | 031-365 00 00

KÖK

1

och regndränkt Helsingfors. Klimatkatastrofer har kastat in världen i ett kaos och horder av flyktingar störtar norrut. Samtidigt som seriemördaren ”Helaren” är verksam i staden letar Tapani efter sin försvunna hustru Johanna. Det är mörkt, det är tungt, det är paradoxalt hoppingivande.

KUNGSÄTER

Johan Theorin tipsar: ”Under vulkanen” av Malcolm Lowry. – ”Under vulkanen” handlar om en vilsen engelsman i Mexiko, Geoffrey Firmin, och hans försök

Arne Dahl tipsar: ”Helaren” av Antti Toumainen. – Finlands bästa kriminalroman 2011 fungerar svalkande i den heta hängmattan. Den utspelar sig i ett framtida


VÅRA STUDENTER HAR LANDETS HÖGSTA FRÅNVARO. HURRA! På flera av våra program genomför du delar av utbildningen ute i arbetslivet. Det är ett ovanligt smart sätt att studera. 81,4 procent av våra studenter får jobb i rätt bransch, inom ett år efter examen. Vi ligger därmed i topp när det gäller högskoleutbildningar som leder till jobb.* Hitta ditt framtidsyrke bland våra program. *) Högskoleverkets senaste rapport 2011:16 ”Etableringen på arbetsmarknaden”

SEN ANMÄLAN TILL HÖSTENS PROGRAM/KURSER – HV.SE HÖGSKOLAN VÄST I TROLLHÄTTAN


36

www.metro.se fredag 2013-07-26

Över gränsen En novell om vänskap och sex i sommarnattens Stockholm. Av författaren Carl-Michael Edenborg.

”H

ej, det är Jarre. Jaromir. Hur är läget? Länge sen vi hördes. Har du haft det najs i sommar?” Erik hade låtit nio signaler gå fram när han sett att det var hans bästa vän som ringde. Han hade knappt kunnat förmå sig att svara. De hade inte setts på nästan två månader. Jaromirs röst lät inte som vanligt, den var osäker. Eriks hand darrade, och orden snubblade klumpigt ur munnen: ”Tjena. Ja de lugnt. Inte hänt mycket. Själv?” ”Inte mycket. Bra sommar, men.” Det blev tyst. Erik kom inte på något att säga. Jaromir suckade: ”Vi måste ses. Det här är för konstigt.” ”Ja.” ”Och. Det har hänt en grej.” Det blev tyst igen. Erik väntade. Jaromir sökte efter orden: ”Hon ringde. I går. Kvinnan vi träffade sist, Magdalena. Hon ringde och ville ses.” ”Vad har det med mig att göra?” ”Hon ville träffa oss båda.” ”Jag vet inte.” ”Du och jag måste ses och prata. Och hon vill ses. Och jag vill träffa henne. Vill inte du?” ”Jag vet inte.” ”Kom igen, klart du vill. Vi går dit tillsammans. Hon har bjudit oss till sin lägenhet, i kväll. Familjen är bortrest, sade hon.” ”Jag vet inte.” ”Jag vill verkligen träffa dig. Vi kan inte ha det så här.” Jaromir lät overkligt känslosam. Erik tänkte att han förställde sig, att han egentligen bara ville åt kvinnan. ”Det kommer inte att funka.” ”Vi kan väl åtminstone ses och prata, så får vi se?” De unga männen träffades på Skinnarviksberget, på samma plats där de suttit senast, nära radiomasten. Några av björkarna i parken hade redan fått gulnade löv. Trots hettan var hösten på väg. Solen sjönk över Västerbron. Jaromir sträckte ut armarna för att ge Erik en kram, men fick inget gensvar, gav honom en klapp på axeln i stället. De satte sig på stenhällen som blivit varm av augustisolen. ”Bra sommar. Fortfarande varmt. Jag har badat massor.” ”Jag med.” ”Är de där jeansen nya?” ”Mm. Hur gick det med din fotokurs?” ”Jag kom in! Börjar om två veckor. Vad ska du göra i höst?” ”Grattis. Jag vet inte. Söka jobb antar jag.” De pratade om vad de gjort och vad de skulle göra. Efter en stund flöt samtalet på av sig självt. De skrattade. Till slut vågade Jaromir närma sig det känsliga området: ”Det som hände där uppe på Fåfängan. Jag ångrar det inte.” Erik svarade inte, han rullade ett gruskorn mellan tummen och pekfingret, det kändes egendomligt stort. Jaromir fortsatte:

LOKA KANARP

”Jag ångrar det inte. Fast hon är typ dubbelt så gammal som vi. Det var coolt. Men. Det var svårt också. Fattar du?” ”Jo.” ”Det här är så trist. Vi är ju bästa polare. Jag vill att vi ska fortsätta vara det.” Han lade handen på Eriks axel. Erik talade lågt, rösten var spröd av varm känsla: ”Klart vi ska fortsätta. Det blev bara så konstigt.” ”Jag vet.” Nu gav de varandra en snabb kram. Sedan skämtboxades de och skrattade. Sedan pratade de vidare. ”Jag sa till henne att vi skulle komma vid åtta.” ”Okej.” ”Är du på?” ”Ja. Vi går dit. Alltid händer det väl någonting. Jag är sjukt uttråkad. Uppriktigt sagt har den här sommaren varit helt meningslös. Vad som helst är bättre.” Jaromir antog sin högtidliga röst, mörk och svällande:

”Det kan bli ett poetiskt äventyr.” Erik skrattade och ryckte på axlarna: ”Vem vet.” Magdalenas lägenhet låg runt hörnet från Zinkensdamm, i Götgatans korta, branta backe. Hon släppte in de unga männen med ett leende. De tog av sig skorna i hallen. Det låg barnkläder och leksaker i hyllorna, barnteckningar var uppnålade på vägggen. De följde henne in i vardagsrummet som var upplyst med levande ljus, det hördes långsam popmusik på låg volym.

M

agdalena var helt klädd i svart: kort kjol, blus och strumpor. Hon var mer sminkad än förra gången, och hon hade satt upp håret. Hon hällde upp vin åt dem. ”Jag vet inte om det går att upprepa något sådant som vi var med om i juni.” Hon höjde glaset: ”Men jag har inte kunnat sluta tänka på det. Ja, skål! Nästan varje dag har jag tänkt att jag ska ringa. Jag kunde bara inte låta bli.”

Jaromir drack upp halva vinglaset i en stor klunk: ”Det var en cool natt. Jag har också tänkt på det som hände mycket.” ”Hur har ni båda haft det i sommar?” Erik svarade, med ett litet mått av anklagelse i rösten: ”Det här är den första gången vi ses sedan dess.” Magdalena sänkte blicken. ”Jag är ledsen. Jag ville verkligen inte förstöra något.” Jaromir insköt ivrigt: ”Det var inte ditt fel. Vi var väl inte riktigt beredda bara. Nu är vi bästa vänner igen, eller hur kompis?” ”Klart vi är.” Hon såg upp och log. ”Det kanske är lite konstigt att ses här där min familj och jag bor. Men de är bortresta och jag tänkte att det var enkelt.” ”Och sommaren?” ”Väldigt bra.” ”Ändå har du tänkt på oss två?” ”Hela tiden.” ”Varför?” ”Ni var så vackra där på berget.” ”Ja, du sa det några gånger,” skrattade Jaromir med en blick på Erik. ”Och upphetsande.” Luften i rummet hettades upp och svällde. Jaromir blev allvarlig igen: ”Jag vill att du sätter dig här hos oss.” Magdalena gick runt bordet och satte sig i den väldiga svarta skinnsoffan mellan de unga männen. Hon lade benen i kors. Erik tyckte inte om att hon kom emellan honom och vännen. Hon luktade vagt av parfym. Ingenting var som förra gången, då skedde allting spontant och oplanerat, nu kändes det konstlat och tillgjort. Jaromir lät henne inte vara i fred för sina frågor: ”Ser vi ut som du kommer ihåg oss?” ”Inte riktigt. Och jag då?” ”För att vi har kläderna på oss?” Magdalena brast i skratt. Jaromir lutade sig fram och gav henne en puss på munnen. Han fick läppstift på sig. Han pussade henne igen. Erik såg in i den stora platt-teven som stod på andra sidan vardagsrumsbordet. I dess svarta fyrkantiga yta såg han deras grupp reflekteras. Han skakade på huvudet åt sin egen spegelbild. Vad gör jag här? tänkte han. Jaromir gick fort fram. Han hade redan knäppt upp Magdalenas blus och blottat den svarta, genomskinliga behån. Han kupade handen över hennes ena bröst, hon suckade till, sedan vred hon på huvudet mot Erik: ”Du som är den tystlåtne, säg vad du vill göra?” Jag vill härifrån, tänkte han. Men han svarade: ”Vad du vill.” ”Klä av dig i så fall.” ”Okej.” Jaromir hade sugit in Magdalenas styvnande bröstvårta i munnen när Erik klätt av sig allting utom kalsongerna. Hon hade följt hans avklädning med blicken, verkat


37 allt mer eggad. Jaromir hade också tittat på, och man kunde se hans upphetsning genom jeansen. Hon sträckte fram handen och fingrade mjukt på Eriks kön genom det tunna bomullstyget. Hon kramade det hårda, ömtåliga. Erik såg på Jaromir. Jaromir såg på honom. De log mot varandra, på samma gång oroligt och stolt. ”Kom.” Erik klättrade upp i soffan, Magdalena drog ner hans kalsonger och förde sitt ansikte mot hans känsligaste. Den här gången drog hon sig inte tillbaka i sista sekunden utan öppnade sina läppar för det. Hon njöt av hans smak mot tungan, av hur han pressade mot hennes gom, hur saliven rann till. Jaromir rodnade över kinderna. Han reste sig, drog av sig kläderna och satte sig på huk i soffan. Under hela tiden släppte han inte Magdalenas kyssar med blicken. Han var mycket hård. Erik sträckte fram handen och rörde försiktigt vid vännens lem. Han hade drömt hela sommaren om att få göra detta igen, han hade föreställt sig känslan av den andre i handen gång på gång, det var så intimt och så främmande på samma gång, det var gudomligt. När Magdalena såg vad de unga männen gjorde började hon andas häftigt av upphetsning, drog undan huvudet och viskade: ”Ja. Så. Å. Vackra ni är.” Jaromir sa: ”Gör på mig också” Trion flyttade sig. Magdalena ställde sig på alla fyra i sängen och slukade Jaromir med munnen. Erik önskade att han hade fått ha kvar sin hand, lade den i stället på vännens arm, kände musklerna svälla under den lena huden. Jaromir stönade under Magdalenas kyssar, såg med uppspärrade ögon på Erik och bad: ”Klä av henne nu.” Erik drog försiktigt upp kjolen över hennes lår och upp över stjärten. Strumporna slutade just under skinkorna med ett spetsband. Hon hade inga underbyxor. ”Glömde du trosorna?” frågade Jaromir retsamt och kände med handen på hennes vita stjärt och log mot Erik. ”Vad mjuk du är. Å. Skönt. Försiktigt, lugna dig litet, jag vill inte komma än.” När Erik såg kvinnans runda, vita stjärt och den mörka skåran där under, tappade han lusten. Allt var så stort och tungt, liksom utflytande. Ändå sträckte han fram handen och smekte skinnet ovanför strumporna, in mellan låren, upp till könet. Han kände något varmt och fuktigt mot fingrarna. Han lät fingertoppen glida fram och åter i det hala. Magdalena suckade tungt och mörkt. Jaromir reste sig och gick över till Eriks sida. Tillsammans smekte de unga männen kvinnans skinkor och sköte. När Erik kände Jaromirs beröringar blev han upphetsad igen. Vännen såg det och log, han till och med smekte Eriks lem några drag med sin hand, det kändes som ett löfte. Magdalena kom, hårdare den här gången, med djupa gnyenden. Jaromir hade ett par av sina fingrar i henne, Erik smekte hennes lår och skinkor. De unga männen log mot varandra med stora ögon: ett mirakel.

nade ögonlocken och mötte hans blick: ”Du tycker inte om tjejer.” Jaromir protesterade: ”Det är klart han gör.” ”Gör han?” ”Säg att du gör det, Erik.” ”Nej. Hon har rätt.” ”Jag tror att han tycker om dig, Jaromir.” Erik hade orden på läpparna, men han vågade inte uttala dem. ”Säg att hon skämtar, kompis.” Jaromir lät sårad, orolig. Erik sade, mycket tyst: ”Hon har rätt.” Jaromir blev varm och kall på samma gång. Han sade ingenting, höll blicken nedsänkt. Magdalena klappade hans lockiga, svarta hår. Erik suckade och fortsatte tankfullt: ”Jag har gillat dig sedan gymnasiet. Jag visste att du inte skulle tycka om det. Men nu orkar jag inte dölja mina känslor.” ”Jag gillar tjejer.” ”Jag vet.” ”Hur kan man inte gilla tjejer? Äsch, Erik, du har alltid varit litet konstig.” Han skrattade, Erik var tyst. Jaromir lät handen fortsätta längre upp på kvinnans ben, upp över strumpans kant, fram till det känsliga stället. Magdalena rörde på höfterna, suckade och kramade Erik hårdare. Jaromir såg beslutsam och sammanbiten ut. Han blängde kort mot sin vän, sträckte sig efter jeansen, tog fram plånboken och rullade på en kondom. ”Jag gillar tjejer.” Magdalena öppnade benen för honom, han trängde in. Till att börja med blundade han och stötte hårt och fort, medan Magdalena suckade och smekte sig själv med handen. Sedan öppnade han ögonen, men han såg inte på henne. Han mötte Eriks blick, med en sorts triumf, medan han mumlade ”Gud vad skönt, Gud vad skönt”. Ögonblicket efter att Jaromir kommit med ett sammanbitet rop och liksom fallit ihop över Magdalena, slet sig Erik lös från hennes omfamning, rusade upp, tog sina kläder och sprang ut i hallen. Några sekunder senare hördes dörren slå igen.

E

rik sprang ner för trapporna tre steg i taget, han kände gråten komma, det spelade ingen roll. När han kommit ut på trottoaren lugnade han sig och torkade kinderna. Götgatan låg mörk. Det var inte mycket folk ute. ”Helvete, helvete …” mumlade han för sig själv medan han vandrade upp mot busshållplatsen och kände i fickorna att han fått med sig plånboken, mobilen och nycklarna. Magdalena gick ut på balkongen och såg ner på den unge mannen som långsamt och övergivet vandrade upp för backen. Hon tände en cigarett. Hon slätade till kjolen och blåste rök genom näsan. Hon kunde fortfarande känna Jaromir inne i sig, hennes hjärta slog hastigt, röken smakade så gott. Hon ropade in mot lägenheten: ”Din kompis verkar inte så glad.” Hon fick inget svar. Hon tog ett par bloss till. Plötsligt slogs porten mot gatan upp med en skräll, och Jaromir ramlade ut på trottoaren. Han hade glömt skorna, och nder efterdyningarna kröp Magdaskjortan var oknäppt. lena upp i Eriks famn och kurade ”Erik! Vänta!” ihop sig. Jaromir satte sig på golvet Erik vände sig tveksamt om. Jaromir runedanför soffan och smekte hennes sade mot honom, sedan slängde sig de unga ben och fötter genom det svarta nylonet. männen i varandras armar. De kysstes. De Den svarta plastklämman som hållit upp hennes hår hade trillat av, det verkade som stod länge på det viset, Magdalena såg att de pratade ivrigt. Sedan vandrade de vidare om hon gråtit lite för mascaran hade runupp för backen, tätt tryckta mot varandra. nit ner under hennes ögon. Hon blundade Magdalena sprätte iväg cigaretten ut på och viskade: Götgatan och återvände in i lägenheten ”Jag undrar något, Erik.” Erik visste vad hon skulle säga. Hon öpp- med ett leende på läpparna.

Västarvet – Historien fortsätter hos oss.

vastarvet.se

Kunskap genom upplevelser. Hos oss kan du söka i museernas samlingar, göra historiska nedslag och hitta aktuella aktiviteter! Upptäck Västsveriges natur och kulturarv på www.vastarvet.se

U

Det här är författaren Carl-Michael Edenborg • Ålder. 45. • Yrke. Författare och förläggare. • Familj. Gift med Loka Kanarp och har två barn. • Bor. I en stuga utanför Sala.

• Aktuell. Med romanen ”Mitt grymma öde” som handlar om tonsättaren Händels hemliga liv. ”Mitt grymma öde”.

Res kollektivt till våra besöksmål – både billigare och bättre för miljön ! www.vasttrafik.se

Sommartips från Västarvet > Får jag lov? och Jarl Ingvarsson och form på Bohusläns museum > Kunskap, utveckling och konst i historisk miljö på Forsviks Bruk > Hur stort är ditt hjärta? på Göteborgs Naturhistoriska museum > Betongpoesi, Oknytt och Mandala på Lödöse museum > Gå en kurs i t.ex. hantverk eller byggteknik hos Slöjd & Byggnadsvård > Bilder, bronser och berättelser – ny utställning på Vitlycke museum > Upptäcktsresor i tid och rum på Vänersborgs museum > Favoriter i museets samlingar på Västergötlands museum

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur och kulturarv. www.vastarvet.se


38

www.metro.se fredag 2013-07-26

Lär dig göra pinnglass som proffset Nicole Emson är känd för den italienska gelato hon gör under sitt smeknamn från barndomen, Stikki Nikki. Men hemma gör hon gärna glass på pinne – och till Metros läsare delar Nicole med sig av sin egen svalkande sommarfavorit. Stikki Nikkis italienska gelato har varit ett populärt inslag i sommarstockholm sedan 2008. Från att bara ha serverats i en kiosk på Tegelbacken finns nu Nicole Emsons färska glass även att köpa på Götgatan, Mariatorget och Drottninggatan. Nu kan Stikki Nikkifrälsta och alla andra glassälskare göra sina egna pinnglassar utifrån Nicoles recept som hon delar med sig av i sin första bok; ”Stikki Nikkis ice pops”. – Precis som vår gelato är de

helt naturliga. Jag tror att folk är trötta på tillsatser och kemikalier i maten. Det är nog därför Stikki Nikki går så bra – det är naturligt, ekologiskt och hemgjort, säger Nicole Emson. Men att göra italiensk gelato hemma är inte det enklaste, och dessutom krävs en glassmaskin. – Glass på pinne är mycket enklare att göra själv hemma – och det är väldigt roligt. Särskilt tillsammans

med barnen, eftersom de kan hjälpa till genom hela proceduren, säger Nicole och tillägger: – Min dotter vill ha glass hela tiden, men man vill ju inte ge barnen för mycket socker. Då finns fresh fruit pops som är jätteenkla att göra och blir väldigt goda. De passar faktiskt riktigt bra till vuxenfester också, då med lite alkohol i. På Stikki Nikki blir det dock inga pinnglassar – åtminstone inte i år – utan man fortsätter att servera den omtyckta gelaton i alla tänkbara smaker. JOSEFIN SVENBERG josefin.svenberg@metro.se

Nicole ”Stikki Nikki” Emson i glasskaféet på Götgatan i Stockholm. Nicoles personliga pinnglassfavorit är mango-


39

6-8 glasspinnar 1 3/4 dl strösocker 3 1/2 dl vatten 3 dl mangopuré, mixad färsk eller fryst mango 1. Värm försiktigt upp sockret i vattnet tills sockret lösts upp. 2. Kyl ner sockerlagen i iskallt vatten. När den svalnat hälls hälls mangopurén i under omrörning. 3. Häll blandningen i glassmaskinen och kör tills mixen är tjockflytande. Det går även bra att hoppa över momentet med glassmaskinen, men då fungerar det bäst med stående glassformar. 4. Häll omedelbart upp i pinnglassformar och placera dem på en plan yta i frysen. Efter cirka tre timmar är popsen klara.

Fresh fruit pops

1. Skär önskad frukt i tunna skivor. Fördela skivorna i glassformar. 2. Fyll upp en fjärdedel av formarna med färskpressad äppeljuice och frys in. Fyll därefter ytterligare en fjärdedel och så vidare tills formarna är fulla. Att frysa in i omgångar hindrar frukten från att flyta upp till ytan.

HAR DU ONT?

sorbet, som du hittar receptet på här intill. FOTO: URBAN BRÅDHE

REKOMMENDERAS ”Allt om Vin, nr 6 2013” – bästa rosévin på tetra

MONTROSE är ett fruktigt och torrt rosévin från Sydfrankrike med toner av hallon och vinbär.

www.akessonvin.se

Mangosorbet

ÖPP

ET H

EL A

SOM

MAR

Perfekt till sommarens bufféer, picknickutflykter och grillstunder.

Artnr: 6537-01 | 14 % vol | 1000 ml | Pris 68:EN

Sök direkt till specialiserad sjukgymnastik, utan remiss. Du betalar endast 80kr i patientavgift! Frikort gäller. Dr. Saléns gata 12 413 22 Göteborg 031-41 01 71 www.ortorehab.se

Alkohol kan

skada din hälsa.

Upptäck Vänortsgatans möjligheter

Mölndal, Vänortsgatan På Vänortsgatan hittar du ett stort urval av hem med både klassiska lägenheter och spännande bostadsrättsradhus med takterrass. Nytt för i år är också våra stadsradhus med äganderätt, som får både altan, trädgård och takterrass. Vänortsgatan är den perfekta adressen för dig som vill ha nära till allt. Det tar bara några minuter med cykeln in till centrala Göteborg och lika snabbt når du naturen vid Safjället eller i Änggårdsbergen.

skanska.se/vasterport

Lägenheter: 3–4 rok, 81–100 kvm Bostadsrättsradhus: 4 rok, 99 kvm Stadsradhus: 4 rok, 119–126 kvm Priser från: 2 275 000 kr. Avgift från 3 885 kr. Inflyttning: från våren 2014 Vill du veta mer eller boka en personlig visning? Hör av dig till Johannes Öberg, tel 010-448 45 63, johannes.oberg@skanska.se


40

www.metro.se fredag 2013-07-26

Svalka dig med sangria i glaset

Lågt betyg för färdiga alternativ

Sangria kan få den mest uttjatade semesterdagen i Sverige att förflytta sig till ett semesterparadis vid Medelhavet. På Sangria Tapas och Bar i Stockholm finns en egen sangriameny och en fin sommardag kan de servera uppåt 50 kannor med sangria. – Det är fräscht och förknippas med sommaren helt enkelt, säger delägaren Leon Turgay och tar emot dagens första sangriabeställning – bara fem minuter efter att de öppnat. Han menar att ett vanligt fel som många gör när de ska göra sangria hemma är att de häller i för mycket ren sprit. – En kanna med en flaska vin bör man inte ha mer än tio centiliter starksprit i. Sedan är det otroligt viktigt att ha väldigt mycket is. Rödvinet bör vara väl kylt före servering för att den ska hålla sig kall och god.

Sangria

Hinner du inte göra sangrian själv? Då finns det faktiskt färdiga alternativ. Metros sommartidningsredaktion lät göra ett test.

• Vinbål. Anses ha sina rötter flera hundra år tillbaka i tiden, då spanjorerna sakta men säkert började söta sitt vin med färsk frukt och konjak. Namnet kommer från spanskans ord sangre, som betyder blod.

11 DON SIMON SANGRÍA

11 procent, 1 liter, 67 kronor. . Kommentar: Smakar inte riktigt som man vill att sangria ska göra, men ändå helt okej. Känns dock som att den är gjord på ett vin i sämsta klassen. Oerhört ful plastflaska.

En viktig ingrediens som Leon tror att många glömmer är kanelen. – Den tar bort beskan. Annars kan man variera sin sangria lite som man vill. Vi serverar den till exempel både med vitt vin och rosé som alternativ. Dessutom har vi bytt ut brandy mot rom. KAROLINA SKOGLUND

1 FRISANTE SANGRIA

karolina.skoglund@metro.se

Leons recept på en kanna sangria Skiva och lägg ned i kannan: 1 äpple, 1 apelsin, massor av is. Häll i: 1 flaska rött vin, 2-4 cl Cointreau, 10 cl rom (Captain Mor-

gan spiced), Fanta (en halv 33cl flaska), 1 kanelstång. 1 matsked råsocker. Servera i vinglas och garnera med frukter och och bär.

Leon Turgay vet hur en sangria ska blandas. – Det är otroligt viktigt att ha mycket is, säger han och blandar till dagens första kanna, fem minuter efter att Sangria Tapas och Bar öppnat. FOTO: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

8,5 procent, 275 ml, 20 kronor. Doftar och smakar som en sämre glögg. Alltså mer koncentrerad saftsmak än sangria. Känns billig. Pluspoäng för glasflaskan.

N! SAT. E S N

N RÄ A H G

C E A ÄR B T S

SI RET G

LA

208 1,6 T Allure Ord. pris: 194.900:-

308 1,6 e-HDi • MCP • Blue Lion Ord. pris: 222.400:-

308 GTi • 200hk Ord. pris: 229.900:-

eller 1.599 kr/mån*

eller 1.899 kr/mån*

eller 1.999 kr/mån*

Rabatt: -35.000:Ditt pris: 159.900:-

Rabatt: -32.500:Ditt pris: 189.900:-

308 SW 1,6 e-HDi • Sportium Ord. pris: 210.900:-

308 CC 1,6 T Roland Garros Ord. pris: 294.900:-

eller 1.799 kr/mån*

eller 2.599 kr/mån*

Rabatt: -31.000:Ditt pris: 179.900:-

Rabatt: -35.000:Ditt pris: 259.900:-

Rabatt: -30.000:Ditt pris: 199.900:-

3008 1,6 HDi Allure Ord. pris: 264.900:-

Rabatt: -25.000:Ditt pris: 239.900:eller 2.399 kr/mån*

Ett års bränsle motsvarar 12.500 km (enligt SCB), värdet varierar beroende på modell, upp till 12.000 kr beräknat på blandad körning enligt tillverkarens uppgifter. Värdet av ett års fri Peugeot försäkring varierar beroende på modell, upp till 6.000 kr. Peugeot nybilsgaranti gäller i 3 år eller 10.000 mil. Dessutom lämnar vi 3 års Peugeot Assistance, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti och 3 års lackgaranti. C02: 119-172 g/km, bränsleförbr. 0,45-0,66 l/mil blandad körning. *Finansiering: Ränta 5,95%. Eff.ränta: 6,68 7,11%. 30% kontant, 36 månader. Restvärde: 45%. Erbjudandet gäller utvalda registrerade lagerbilar så långt lagret räcker och kan inte kombineras med andra avtal, erbjudanden eller rabatter. Reservation för eventuella skriv- och tryckfel. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.

ENGAGEMANG & OMTANKE

FRÖLUNDA HISINGEN

Femvägsskälet 4 Hildedalsgatan 1

Öppettider:

peugeotcenter.com

031-89 79 10 031-89 79 55


Svettas du för mycket? Svettmottagningen Hidroskliniken erbjuder patienter med extrem svettning, hyperhidros, hjälp. Vi utreder och behandlar handsvett, fotsvett, svettning i armhålor, ansikte, huvud, ljumskar och på många andra delar av kroppen. Om svettningarna knappt kan tolereras och ofta begränsar dagliga aktiviteter kan du via EU-regler få kostnadsfri hyperhidrosbehandling vid våra systerkliniker i Köpenhamn och Oslo. Du kan även få viss reseersättning. Läs mer på www.svettmottagningen.se eller kontakta oss via e-post sekreterare@svettmottagningen.se eller telefon 08-40 20 900 om du vill veta mer.

Svettmottagningen Hidroskliniken • Stockholm • Oslo • Köpenhamn Telefon 08-402 09 00 sekreterare@svettmottagningen.se www.svettmottagningen.se


www.metro.se fredag 2013-07-26

42

Extra stort sommarkryss Kan du en bergfågel på två bokstäver och ett datormärke på fem bokstäver? Här är ett extra stort korsord för att slå ihjäl några timmar i hängmattan eller på playan.

Lösningen på korsordet hittar du på sidan 44


RESOR

DAGS ATT BOKA RESAN TILL SOLEN!

Med flexibla reslängder, du väljer själv hur länge du vill vara borta, från några dagar till flera månader.

Välj med flexibla reslängder bland de 125 populäraste hotellen med lägenhet eller dubbelrum, från budget till lyx, alla de populäraste orterna som: Playa del Ingles, Maspalomas, Puerto Rico, Las Palmas, Los Cristianos, Playa de las Americas, Fañabe, Puerto de la Cruz. Direktflyg från: Arlanda, Landvetter, Sturup, Kastrup, Karlstad och Umeå (även från Luleå via Arlanda t/r).

Halvpension: 12.900:12.300:-

All-Inclusive: 16.700:17.200:-

3 veckor: Lägenhet: Halvpension: All-inclusive: Gran Canaria 6.700:9.500:12.300:Playa del Ingles, Maspalomas Puerto Rico, Las Palmas Tenerife 7.300:9.600:13.400:Los Cristianos, Playa del las Americas, Puerto de la Cruz. Kreta 5.600:9.100:9.300:Chania, Chryssi Akti, Agii Apostoli, Stalos, Aghia Marina och Platanias Mallorca 7.100:10.600:12.400:Puerto Pollensa, Alcudia, Palmanova Turkiet 6.600:7.800:9.500:Alanya, Side, Kemer, Marmaris/Icmeler, Öludeniz och Bodrum Costa del Sol 6.100:10.500:11.300:Nerja, Almuñecar Torremolinos, Fuengirola och Marbella Cypern 6.900:9.900:17.800:Agia Napa, Fig Tree Bay, Larnaka, Paphos

Prisex: 4 veckor, per person i lägenhet i sällskap om 2, med flyg och transfer.

KLASSISKA INDIEN

Delhi-Varanasi-Khajuraho-Agra-Jaipur Nu 15990 kr/helpension

RESOR TILL INDISKA OCEANEN Vi skräddarsyr resan. Sveavägen 17 | 08-562 65 000

INDCEN RESOR www.indcen.se

Fräscht lägenhetshotell i Playa del Ingles, bra läge nära stranden. Tvättservice, solterrass, uppvärmd (ca 23 C) pool. Dusch/wc, 1-2 sovrum, vardagsrum/pentry med mikro, safe, balkong. Satellit-TV med SVT World. 100 m till strand.

Vårt sommarprogram av badresmål kring Medelhavet är med 150 utvalda hotell och lägenhetshotell, bättre än någonsin!

Vinter på Gran Canaria och Tenerife, Flyg, Hotell & Transfer i 4 veckor

4 Veckor Lägenhet: Gran Canaria: 8.500:Tenerife: 8.800:-

Lägenhetshotellet Las Gondolas ***

HÖST runt MEDELHAVET. Flyg, Hotell & Transfer i 3 veckor fr. 5.600:-

Tvårumslägenhet inkl flyg och taxitransfer 1v. 5.500:- 2v. 6.900:- 3v. 9.300:- 4v. 11.400:Tillägg frukost 520,- per vecka Priset är per person i (januari) i sällskap om 2.

Ring för bokning, rådgivning broschyrer! 08 - 540 202 20

Hotelreservation.se Fridhemsgatan 68 112 46 Stockholm www.hotelreservation.se Email: info@hotelreservation.se

Prisex. ovan avser oktober och gäller per person i sällskap om 2, 3 veckor inkl. flyg, boende och transfer t/r.

METROJOBB.SE

RESOR TILL THAILAND

PLATSANNONS

Chile fr. 8 600:-

Supererbjudanden Sommar ö-paket, fr 4 300 kr 12 nätter, juli-okt 2013, flyg tillk. Jul & Nyårsresor 2013 Flyg + 1 hotellnatt, fr 8 495 kr

BOLIVIA ......................9 900:BRASILIEN..................6 600:KUBA ..........................7 500:PERU ..........................7 400:NEW YORK..................5 100:MIAMI.........................6 300:Fler resmål.................RING Flygresa t/r Priser fr. inkl. skatter

Spansk- och svensktalande personal! Räntefritt 12 månader. DIN EXPERT PÅ RES OR

08-654 19 00, 031-743 43 80 www.odenresor.se

0771-72 72 72 FLYGKOMPANIET.SE

Webbansvarig/informatör

Återvinn mig tack!

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Vi söker webbansvarig/informatör. Läs mer på lillaedet.se/ledigajobb.

När du har läst färdigt din tidning, ta med den hem eller lämna den för återvinning.

www.lillaedet.se Lilla Edets kommun har drygt 12.500 invånare och är lika förknippad med vatten och vacker natur som stark historia. Med ny motorväg och järnväg mellan Göteborg och Trollhättan kliver vi in i en ny och expansiv fas.

MOTOR

KÖR MC MED BILKÖRKORT!

SOMMARPRISER PÅ SUZUKI!

ALLASTUDIER.SE

BÖRJA RIDA!

Piaggio MP3 finns i 300 och 500 kubik. Bensinsnål, gratis parkering och du slipper vägtullarna.

GÄLLER BEGRÄNSAT ANTAL SWIFT OCH ALTO I LAGER. 1,2 94 HK SWIIFT 5D FRÅN

123.900:ORD. PRIS

:-* 141.500

Kom in och provkör!

5-vÄxlAR, ACC, Audio, uSb uSb, bluEToo bluETooTh, fARThÅllARE, 7 x AiRbAg, ESP, m.m.

Välkommen! Göteborgs Fältrittklubb www.gfrk.se • ridskola@gfrk.se

Mc Moped ATV Butik Verkstad

1,0 68 HK ALTO 5D FRÅN

79.900:-

10.500 SEK

PRIS ORD. P

98.900:-

*

5-vÄxlAR, AC, AudioPAKET, 6 x AiRbAg, ESP m.m.

UTRUSTADE

& KLARA

• TillÄgg föR mETAlliClACK fRÅn

3.900:6.500:-**

• SERviCEAvTAl 3 ÅR /4500 mil fRÅn

Argongatan 8, 431 53 Mölndal • 031-760 760 4 • www.wheels4u.se

Sommarkampanj Fria mil och självriskreducering ingår!

299:-

per dygn*.

orrekulla industrigata 12, hisings-Kärra 031-570 320, www.gotecarlsson.se, mån-fre 9-18

PASS IT ON. Varje morgon samlar Metro Sveriges och världens bästa nyheter i ett kompakt format som ger oss vad vi behöver för att klara dagen. Säg bara god morgon och ge din lästa Metro till resgrannen. Vi kallar det kunskapsåtervinning.

*Erbjudandena gäller Suzuki Swift 5d 1,2-Alto 1,0 vvT. bränsleförbr. bl. körning 4,3-5,0 l/ 100 km. Co2 99-116 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. gäller endast utvalda lagerbilar och kan ej kombineras med andra rabatter eller kampanjer. bilarna på bilden är extrautrustade. **Serviceavtal 3 år eller 4.500 mil, det som inträffar först enligt Suzukis rekommenderade serviceprogram.

460:-

per dygn*.

*Priserna baseras på min 3 dygnshyra, gäller 2013-06-14 till 2013-08-23. Mölndal, Lunnagårdsg. 11 Fässbergsmotet/Söderleden 031- 40 80 80

Gör världen lite smartare – ge vidare din Metro.

tcbiluthyrning.com

Bäckebol, Transportg. 33 Hisings Backa (Vid IKEA) 031- 44 80 80


44

www.metro.se fredag 2013-07-26

Lösningen på korsordet Alltid senaste nytt på

.se

✓ Nyheterna ✓ Bilderna ✓ Vädret ✓ Kändisarna

Norrmalm Arlanda Express Östermalm Cityterminalen Sergels torg

Kungsholmen

T-centralen Buss 53 Stadshuset Slottet

Gamla stan

Resa till Stockholm i sommar? Vi har ett sommarerbjudande fram till 22/8!

Gamla stan

Slussen Buss 2, 3, 71, 76, 53

Södermalm

Medborgarplatsen

Enkelrum ...............................................från 600 kr Dubbelrum ............................................från 690 kr Trippelrum ............................................från 890 kr Fyrbäddsrum ..................................... från 1200 kr Fembäddsrum ................................... från 1450 kr Sexbäddsrum .................................... från 1650 kr

Stockholm Södra

Skanstull

08-615 21 35 reservation@hotelrenstierna.se www.hotelrenstierna.se Renstiernas Gata 15, Stockholm

5 busslinjer direkt utanför dörren, varav en direktbuss till centralstationen. Gästkök, gratis te & kaffe dygnet runt. Pris inkl frukost.

KAMPANJ HANDLA HOS HÖGANÄS FÖR MINST 10 000 KR. OCH NJUT AV SOMMAREN PÅ DIN NYA CYKEL FRÅN HÖGANÄS (VÄRDE 3.495)

LUNA 20X20 CM

NU

139:-

ORD 338 PR. M2

PORFIDO 30X60 CM

NU

249:-

ORD 434 PR. M2

VITA 25X45 CM

NU

149:-

ORD. 379 PR. M2

VITA 20X20 CM

NU

99:-

ORD. 303 PR. M2

HÖGANÄS KAKELCENT • ÅGATAN 40 • 431 37 MÖLNDAL • 077-447 37 90 HÖGANÄS KAKELCENT • TRANSPORTGATAN 5 • 422 46 HISSINGSBACKA • 077-448 37 70 WWW.CCHOGANAS.SE • ÖPPETTIDER: VARDAG KL. 09.30-18.00, LÖRDAG KL. 10.00-15.00 VECKA 28–32 HAR VI STÄNGT LÖRDAGAR

MAX TVÅ CYKLAR/KÖPTILLFÄLLE. KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA RABATTER KAMPANJEN GÄLLER TOM 31/8-13


www.metro.se fredag 2013-07-26

45

Svensken stannar hemma i sommar Åtta av tio svenskar semestrar mestadels i Sverige. Det visar en undersökning som Reagera Marknadsanalys gjort på uppdrag av Swebus. Hela 47 procent väljer att tillbringa hela sin semester utan att lämna Sveriges gränser över huvudtaget. Samma undersökning visar att nästan fyra av tio personer arbetar på semestern. Endast drygt hälften av de svenska semesterfirarna lyckas koppla bort jobbet helt – trots att just det ligger på topp tre över vad svenskarna tycker är viktigast för en bra semester.

BLIXTEN & CO PRESENTERAR BLIXTEN & CO OCH MONO MUSIC PRESENTERAR

BENNY ANDERSSONS ORKESTER SOM

Viktigast på semestern • Umgänge med familjen. 65 procent. • Bra väder. 65 procent. • Att kunna koppla bort jobbet/skolan. 64 procent.

HELEN SJÖHOLM TOMMY KÖRBERG

• God mat. 62 procent. • Att mitt sällskap kan koppla bort jobb/skola. 60 procent. FOTNOT: DE SOM SVARAT KUNDE VÄLJA MER ÄN ETT ALTERNATIV.

KAROLINA SKOGLUND

RNÉ: MARTU

Sommar

på Norrgavel

Klara torkan Växbo torkmatta 165:- (205:-) Disktrasa 75:- (95:-) Liten handduk storm 35x50 120:- (200:-)

18 JULI GÖTEBORG

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN monomusic.se

OPER A MED GÖTEBORGS SYMFONIKER Norrgavels Påshylla. Finns i flera färger, fr 840:-

Lysande Klassiska Rolfljusstakar i många nya färger, fr 350:-

13/8 KL 21.00 GÖTAPLATSEN FRI ENTRÉ EN DEL AV GÖTEBORGS KULTURK ALAS

goteborg.com/kulturkalaset

#dunhamsthlm STOCKHOLM, HOVET 24 SEP GÖTEBORG, LISEBERGSHALLEN 25 SEP

Nyhet! Kuddvar, fr 695:-

VIDEOSHOPEN

with

Nu med

EROTIKBIO

Kul med klorofyll

Erotikbio · Cruising · Uthyrning · Visning Erotiska DVDer · Sexleksaker · Kondomer Glid med mera.

Krukor från Sturehofs Krukmakeri, fr 255:-

Videoshopen • Färgfabriksg. 3 • Tel. 031-50 80 55 Mån-Fre 10-22 • Lör 11-22 • Sön 11-20 • Fri parkering

Sveriges största utbud av erotisk film, massor av nyheter! I butiken har vi just nu ett erbjudande som är så bra att vi ej vågar annonsera om det. Uthyrning · Visning · Erotiska DVDer Sexleksaker · Kondomer · Glid med mera Truck Videocenter • Backa Bergög. 2 • Tel. 031-58 32 14 Mån-Fre 9.30-22 • Lör 10-20 • Sön 12-22

www.6dvd.se

LÄS MER OCH KÖP BILJETTER PÅ BLIXTEN.SE facebook.com /blixtenco

twitter.com /blixtenco

Erbjudande!

Korgar från Korbo

Indra-bestick från Gense, Nu! 608:-

Pris från 580:-

Magasinsg. 22 tel o31-13 o5 22 vard 11–18 lör 1o–16

instagram.com /blixtenco

norrgavel.se


46

www.metro.se fredag 2013-07-26

Sno stjärnornas semesterstil Tycker du att det är svårt att klä sig snyggt i sommarvärmen? Inspireras av vad stjärnorna bär när solen gassar. Välj färgglatt som Rebel Wilson eller minimalistiskt som Alexander Skarsgård. TEXT: EMMA BJÖRKMAN FOTO: ALL OVER PRESS

GÖTEBORGSOPERAN

MAIA HIRASAWA MOVITS!

PETRA MARKLUND RIX FM FESTIVAL: LOREEN,

EMMELIE DE FOREST, ROBIN STJERNBERG M.FL.

NASSIM AL FAKIR LUNCH BEAT

MONEYBROTHER SKRATTFESTEN ENKIDU

Svalt i korta shorts

Skådespelerskan Kate Bosworth, 30, väljer en enkel och svalkande outfit och bär linne med smala axelband, korta shorts och läderfärgade sandaler med spännen under shoppingturen i Glendale med sin pojkvän, filmskaparen Michael Polish, 42.

Cool på shoppingturen Wiz Khalifa, 25, visar hur du klär dig svalt men coolt. Rapstjärnan bar sneakers, ett par enfärgade shorts, en tanktop med ett galet mönster, toppat med en keps och solglasögon på en shoppingtur i Beverley Hills.

Minimalism

Svenske filmstjärnan Alexander Skarsgård, 36, hade den här soliga dagen i Los Angeles en minimalistisk stil med vit t-shirt, jeans och keps.

OCH MYCKET, MYCKET MER ...

Färgklick Komikern Rebel Wilson, 27, i en färgklick till klänning medan hon vinkar till sina fans utanför ett hotell i New York.

Romantiskt

Klassik bohemstil

GÖTEBORGS KULTURKALAS ÄR ETT SAMARBETE MELLAN GÖTEBORGS STAD, VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN OCH GÖTEBORG & CO, SOM ÄVEN PROJEKTLEDER EVENEMANGET.

Harry Styles, 19, i One Direction bär en kortärmad skjorta över en t-shirt, svarta smala jeans och bröt av den bohemiska-rockstilen med ett par illgröna löparskor.

Skådespelerskan och sångerskan Selena Gomez, 20, satsar på ljusa färger och en vit skinnväska. Hennes bruna snörkängor bryter av mot den ljuva klänningen och den romantiska blomsterkransen i hennes hår.


ATT MAN FAR ONT

I BENEN AV ATT

STA FOR LANGE

AR INGEN MYT I vår lounge under Way Out West kan du vila benen i sköna soffor i väntan på nästa spelning, läsa en tidning eller bara umgås. Eller varför inte ta kort i vårt fotobås med nya och gamla vänner och få med dig ett minne hem. Dessutom kommer grymma DJ:s stå för underhållningen på plats.

Välkommen att hänga med oss på Metro!


MOTOR

KÖP ELLER PRENUMERERA. Just nu får du en bonuscheck när du köper en Yaris, den kan användas till service, för att köpa fler tillbehör eller få extra betalt för din inbytesbil. Du kan också välja att prenumerera på din bil då ingår service & försäking. Välkommen in så berättar vi mer.

YARIS 1.33 5D ACTIVE Activepaket 9.000 kr ingår!

AYGO 1.0 5D + Pluspaket 13.700 kr ingår!

Prenumerera 2.395 kr/mån. ORD. 2.730 KR.

Prenumerera 1.895 kr/mån. ORD. 2.226 KR.

KÖP 144.900 KR. ORD. 153.900 KR.

KÖP 99.900 KR. ORD. 118.200 KR.

NYA AURIS TOURING SPORTS

Första hybridkombin i klassen! Premiär 31 augusti. Förhandsboka nu!

Introduktionserbjudande!

Uppgradera din Auris Touring Sports Active till Comfort för endast 4.900 kr* (ord. 17.000 kr) och få bl a: • • •

Nyckelfritt lås- och tändsystem Intelligent parkeringsssystem Xenonstrålkastare

• • •

2-zons luftkonditionering Läderklädd instrumentpanel 1 års fri försäkring

toyotagoteborg.se toyotagoteborg.se

www.facebook.com/toyotagoteborg

LULL-LULL BONUSEN GÄLLER VID KÖP AV EN NY BIL AV MODELLERNA YARIS OCH AURIS BENSIN ELLER DIESEL, EJ HYBRID, SAMT ALLA AVENSIS, FÖRUTOM EXECUTIVE S. LULL-LULL BONUSEN OCH YARIS KAMPANJPRISER GÄLLER 1 APR-30 SEPT 2013. DE ÄR EJ KOMBINERBARA MED PRENUMERATION, VS- OCH RAMAVTAL. PRENUMERATION AVSER 36 MÅNADER FAST RÄNTA. * INTRODUKTIONSERBJUDANDET GÄLLER ENDAST BENSIN OCH DIESEL TOM 8 SEP 2013 GÅR INTE ATT KOMBINERA MED ANDRA AVTAL, KAMPANJER ELLER RABATTER. BRÄNSLEFÖRBRUKNING OCH UTSLÄPP CO2 VID BL. KÖRNING: YARIS 3,9-5,4 L/100 KM OCH 104-124 G/KM. AYGO FR. 4,3 L/100 KM, UTSLÄPP AYGO CO2 FR. 99 G/KM. AURIS 3,8-6,1 L/100 KM OCH 87-140 G/KM. MILJÖKLASS EURO 5. BILARNA PÅ BILDERNA KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRING OCH TRYCKFEL.

Toyota Center Göteborg 031-750 24 00

Bäckebol Transportg. 33 Hisings Backa (vid IKEA)

Mölndal Lunnagårdsg. 11 Fässbergsmotet/Söderleden

Bilia Group Göteborg Kungsbacka Borås Uddevalla

BEJAKA DINA LASTER. Kompromissa inte med körupplevelsen. Eller med designen. Eller lastförmågan. Läs mer på bmw.se/3GT

SVERIGEPREMIÄR. NYA BMW 3-SERIE GRAN TURISMO. Pris från 330.900 kr

Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 3-serie Gran Turismo. Pris från 330.900 kr. Effekt från 143-306 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,5-8,1 l/100 km. Koldioxidvärde från 119-189 g/km. Miljöklass: EU5. Billån från 2.800 kr/mån. Baseras på 5,75% ränta (ränteläge maj 2013), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Effektiv ränta 6,37%. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW Financial Services.

Bilia Group Göteborg Bilia Group Kungsbacka Göteborgsvägen 92, Mölndal Hallabäcksvägen 2, Kungsbacka Tel. 031-706 13 00 Tel. 0300-68 23 00 Måndag – fredag 9–18, Lör 11–15. Måndag – fredag 9 –18. (Vi har sommaröppettider på alla våra anläggningar fram t.o.m. vecka 34.)

Bilia Group Borås (Fd Auto 7H) Företagsgatan 16, Borås Tel. 033-20 73 50 Måndag – fredag 9 –18.

Bilia Group Uddevalla (Fd Auto 7H) Norgårdsvägen 6, Uddevalla Tel. 0522-64 65 50 Måndag – fredag 9 –18.

biliagroup.se


kia.com

Ta en omv g i sommar! Vi bjuder p upp till ett rs br nslef rbrukning! I sommar kan du ta ut sv ngarna ordentligt och ta en h rlig omv g i v rt vackra land. Vi bjuder alla som k per en ny Kia cee d Sportswagon p upp till ett rs br nslef rbrukning. Dessutom har vi en f rdelaktig sommarrabatt p 19.000 kr. P s vis f r du en massa sp nnande utrustning f r pengarna. B rja g rna sommarens bil ventyr med en provk rning. V lkommen!

BR NSLECHECK

10.000 KR

P K PET!

1,6 MED KOMFORTPAKET

FR N 179.900 KR ORDINARIE PRIS FR N 198.900 KR L GG TILL 10.000 KR F R DIESEL M nadskostnad 1.718 kr* Sommarrabatt, v rde Br nslecheck p k pet, v rde

19.000 kr 10.000 kr

Totalt v rde

29.000 kr

I KOMFORTPAKETET ING R BL.A: 16 aluminium f lgar LED-ljus fram & bak Bakre parkeringssensorer Bluetooth inkl tr dl s musik verf ring M rktonade rutor fr n B-stolpen

ACC klimatanl ggning Uppv rmbar l derratt Regnsensor Farth llare Pianolackerade detaljer, exteri rt & interi rt Fr mre kurvljus

VI BJUDER P GLASS TILL ALLA SOM PROVK R EN KIA! V rde 20 kr. G ller s l ngt lagret r cker.

Arneg rdsgatan 4, M lndal (Eklanda). Tel. 031 334 18 30 ppettider: Vardagar 9 18, L rdag och s ndag sommarst ngt. www.forenadebil.com Erbjudandet g ller endast Kia cee d Sportswagon 1,6 Komfort, ord. pris fr n 198.900 kr exkl. br nslecheck under perioden 24 juni 31 augusti 2013. Br nsle utg r i form av en br nslecheck p 10.000 kr fr n OKQ8. F rbrukningen r ber knad p genomsnittlig rsf rbrukning, k lla: SCB. Handl ggningen av checken kan ta upp till 4 veckor efter leverans av bilen. Bilen finns b de med bensin och dieselmotor. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter eller f retagsavtal och g ller endast lagerbilar fr n Kia Motors Sweden AB. *R nteerbjudandet g ller endast privatpersoner. Avbetalning via Kia Finans p 36 m nader, 25% kontantinsats, 50% restv rde, 4,95% r nta. Avi- och uppl ggningsavgift tillkommer. Br nslef rbrukning blandad k rning 4,5 6,6 l/100 km. CO2-utsl pp 117 149 g/km. Testerna r gjorda enligt EU-k rcykel och milj klass Euro 5. Bilen p bilden kan vara extrautrustad. Med reservation f r eventuella tryckfel.


MOTOR

Sommarkampanj på Audi Göteborg

Attraktiva lagerbilar för omgående leverans Team Audi Göteborg önskar glad sommar! När barnen badat klart och solen gått i moln är du välkommen att besöka oss för att ta del av våra attraktiva sommarerbjudanden. Nedan ett urval av de välutrustade bilar vi just nu har i lager. Samtliga bilar kan leverereras direkt. För komplett lagerutbud besök audigoteborg.se Bilhallen Nya bilar i lager. Från och med vecka 26 har vi öppet måndag till fredag 09.00 –18.00 8.00 samt lördagar 11.00 –15.00. Söndagar stängt. Varmt välkommen in när du tar vägen förbi!

Audi A1 Sportback 1,2TFSI 86 hk

A4 Avant 2,0TDI 177 hk quattro

• Finns i flera färger • Aluminiumfälgar 7Jx16” i 10-ekersdesign • Sports Edition • Tresitsigt baksäte

• Ibisvit, Brilliantröd, Brilliantsvart • Atrium-tyg • Sportchassi • Läderklädd multifunktionssportratt i 3-ekerdesign • Farthållare • Radio Concert • Aluminiumfälgar 7,5Jx17” i 5-armsdesign • Sports Edition

Kampanjpris från:

165.000 kr

Kampanjpris från:

289.000 kr

Bränsleförukning blandad körning A1 5,1 l/100 km. CO₂ 118 g/km. A4 5,7 l/100 km. CO₂ 134 g/km. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Vi reserverar oss för slutförsäljning samt eventuella tryckfel.

Jolengatan 21, Eklanda. Tel. 031-750 14 00. www.audigoteborg.se Öppettider: Vardag 7.30–18. Lördag 11–15.

TILLFÄLLE!

Privatleasing!

A4 Avant 2.0 TDI 170hk quattro 2012 Utrustning på bilarna: ACC/Klimatanläggning, Airbag förare & passagerare, Antispinn, ABS bromsar, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar, ESP, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, Larm, Mittarmstöd, Multifunktionsratt, Rails, Regnsensor, Servostyrning, Sidoairbag, Sportstolar, Stolvärme fram, Svensksåld, Xenonstrålkastare, Yttertemperaturmätare, Proline paket, 17tum alufälgar, quattro, Svart klädsel. Bilarna finns i olika färger.

Kampanjen inkluderar Göteborgspaketet utan extra kostnad:

• 1 års förlängd garanti • 1 fri service

3.095 kr

24 månader /3.000 mil Vi reserverar oss för eventuella tryckfel samt slutförsäljning. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade.

Jolengatan 21, Eklanda Tel. 031-750 14 30. Vardag 9 –18. Lördag 11–15.

Månadskostnad

0 kr kontant!


POLO 85 HK MASTERS Utrustad med bl.a: 5-dörrar, luftkonditionering, elhissar bak, däcktryckskontroll, CD-radio, kylt handskfack, färddator, lädersportratt, lättmetallfälg “Lakeside” 15”. (Solid lack).

Pris 129.900 kr

Privatleasing 0 kr kontant och

1.795 kr/mån*

Serviceavtal ingår. Köp till: Vinterhjul 99 kr/mån. Bränsleförbrukning blandad körning 5,1–5,3 l/100 km. CO2-utsläpp blandad körning 139g/km. Miljöklass EU5. * Volkswagen Konsumentleasing: 36 mån, 0% särskild leasingavgift, 1500 mil/år, rörlig ränta, garanterat restvärde. Leasing inkl. moms. Övermil tillkommer vid längre körsträcka. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Uppläggning- och aviavgift tillkommer. Reservation för mellanförsäljning.

Aröd

Göteborg

Sisjön

Kungsbacka

Arödsindustriväg 10 tel. 031-381 88 00 Ordinarie öppettider: mån–fre 8–18. Lördag 11 –15. Helgtelefon: Bilförsäljning 031-381 88 10, -11, -12

Grafiska vägen, tel. 031-750 15 00 Ordinarie öppettider: mån–fre 9–18. Lördag 11–15. Helgtelefon:

Askims Industriväg, tel. 031-750 17 00 Ordinarie öppettider: mån–fre 8–18. Lördag 11–15. Helgtelefon: Bilförsäljning 031-750 17 45, -46

Hede Industriområde, tel. 0300-775 40 Ordinarie öppettider: mån–fre 9–18. Lördag 11–15. Helgtelefon: Bilförsäljning 0300-775 47.

Bilförsäljning tel. 031-750 14 98, -99.

Stängt hela Midsommarhelgen ( Sommarstängt på söndagar fram t.o.m. vecka 32 ).


MOTOR

Transporter Skåp Caddy – älskar – nu med jubileumspris krångliga miljöer

TRANSPORTER PROLINE 102 HK

15 st

AR RBIL E G A L

Nu fr. 209.900:exkl moms eller fr 2.274:–/mån* Utrustning (SPARA 40.022:-) Bakdörrar utan fönster, Dubbelsoffa, Farthållare, CD-Radio, Inklätt skåp, C-lås, Elhissar, Elspeglar, komfortförarastol, Fast dragkrok. Sail Racing värdecheck på 10.000:-.

Köp till värmare med fjärr för 2.900:-. STANDARDUTRUSTNING: Eluppvärmda spolarmunstycken, Lastöglor i lastutrymmet, ESP med starthjälp i backe, AC Climatic, Yttertemperaturmätare etc.

PÅ KÖPET: Sail Racing check Värde 10.000:-

SPARA 40.022 KRONOR

Sail Racing

Bränsleförbrukning bl körning från 5,6 l/100 km (147 g CO 2 /km). *Volkswagen Finansiering 36 mån 25% kontant eller särskild leasingavgift 45% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. ränta 4,82%). Leasing exkl. moms. Bilen på bilden är extrautrustad. Erbjudandet gäller t o m 2013-08-30 eller så länge lagret räcker. Med reservation för ev. tryckfel. Kan ej komb. med andra avtal.

Sisjön | Askims Industriväg | Tel 031 – 750 17 00 Aröd | Arödsindustriväg 10 | Tel 031 – 381 88 10 Kungsbacka | Hede Industriområde | Tel 0300 – 779 49 Öppet: Mån – Fre 8 – 17 | Lör 11 – 15 info@volkswagengoteborg.se | www.volkswagengoteborg.se


METROJOBB.SE Vi satsar vidare för att stärka positionen som den ledande idrottsmedicinska/ ortopediska kliniken i Norden. Vi tar emot ca 12 000 patienter och utför ca 2 500 operationer per år. Ledorden för verksamheten är ”Kvalitet genom specialisering”.Vi finns centralt belägna på Annedalskliniken där vi har vår mottagning och två toppmoderna operationssalar. Mer information hittar du på vår hemsida www.ifk-kliniken.orthocenter.se

OPERATIONSKOORDINATOR

Vi söker en leg sjuksköterska med erfarenhet från operation/kirurgisk verksamhet. Meriterande är om du tidigare jobbat eller jobbar som operationskoordinator idag. Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100 % med arbetstid dagtid, måndag-fredag.

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE

SÖK ROLIGASTE JOBBET I VINTER!

Arbetsuppgifter: • Du ansvarar för planering och koordinering av operationsprogrammet på kliniken. • Du har mycket kontakt (personlig och via telefon) med patienter, försäkringsbolag m.fl. • Tjänsten är en central funktion i verksamheten och kräver ett stort ansvarstagande. Kvalifikationer: • Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet med egenskaper som god planeringsförmåga, administrativ förmåga, ett strukturerat arbetssätt, självständighet, flexibilitet, professionellt bemötande och givetvis god samarbetsförmåga. • Tjänsten kräver att du kan hantera många ärenden samtidigt, högt tempo gäller. Vi vill ha din ansökan och ditt CV snarast, dock senast 15:e augusti. Ansökan till carl-johan.fredin@orthocenter.se märk den med ”OP-koordinator”. Har du frågor angående tjänsten är du välkommen att ringa 0706-825080.

Jobba ute eller inne på en av Sveriges populäraste skidorter.

Bra Bil i Göteborg AB är en växande auktoriserad Volvoåterförsäljare och finns vid Stigs Center. Verksamheten består av försäljning av nya och begagnade bilar, service och reparationer samt skadeverkstad, grossistförsäljning och butik. Bra Bil är den tredje största återförsäljaren av Volvo i Sverige och finns även i Väsby, Vallentuna, Enköping, Bålsta och Kungsängen.

BB PÅ BRANAS.SE LÄS MER OCH SÖK SÄSONGSJO

Instrumenttekniker sökes till Stenungsund

Läs mer om jobbet och ansök på www.midrocelectro.se

Midroc Electro, ett av Sveriges ledande el- och automationsföretag, har 1 500 medarbetare och en omsättning på 1,7 miljarder kronor. Vi är organiserade i fem divisioner och tillsammans med dotterbolaget Browik Installation AB finns vi på 45 orter i Sverige. Med kunden i fokus erbjuder vi tjänster inom elinstallation, automation, hissar, kransystem, kommunikation och säkerhet samt energibesparing.

ÄR DU VÅR NYA: SERVICETEKNIKER ELLER DÄCKTEKNIKER? Vi söker Personlig Servicetekniker och Däcktekniker till Bra Bil i Göteborg Vi söker drivna medarbetare till vår anläggning i Göteborg. Du behärskar svenska och engelska i tal och skrift samt har god allmän datavana. Som person är du flexibel och ordningsam, har förmåga att bygga relationer och skapa förtroende. Har du dessutom arbetat med Volvos system innan är det en merit. Läs mer om jobben på www.brabil.se PERSONLIG SERVICETEKNIKER Vid frågor kring tjänsten kontakta vår Bildelschef: Anders Sjögren. 031-380 50 07. Ansökan skickas via e-post till: anders.sjogren@brabil.se (Ansökningarna behandlas löpande). DÄCKTEKNIKER Vid frågor kring tjänsten kontakta vår Bildelschef: Anders Sjögren. 031-380 50 07. Ansökan skickas via e-post till: anders.sjogren@brabil.se (Ansökningarna behandlas löpande).

Läs mer om tjänsterna på

www.brabil.se

www.midrocelectro.se

För mer information vänligen kontakta: Mikael Ribeck, avdelningschef, 010-470 76 95

We want you

To lea To e d To enj To njjoyy To que uest s io on

Affärsutvecklare till Connected Vehicle

To ima mag ma gin ne e To reach

Vi söker dig som lockas av att vara kreativ, tekniskt såväl som affärsmässigt. Ett stort intresse för de senaste trenderna och erfarenheter inom fordonsutveckling kommer att ge de bästa förutsättningarna för att vi ska vara fortsatt framgångsrika tillsammans.

To exp pre r ss ss you ursel elff To astton oniiissh To o spe peak eak up

För mera information kontakta Coretech & Applications affärsenhetschef Per Hansson +46 703 490596 Ansök här: www.cybercom.com/sv/Jobb/

Change the rules Cybercom är ett innovativt IT-konsultbolag som skapar framgång och resultat för företag i en uppkopplad värld. Vi söker alltid kunniga och professionella medarbetare med ambitionen att göra något utöver det vanliga. Come change the rules!

To o bre eak barri arrier erss

Lola

To be you. Jacobs är en av världens största och bredaste leverantörer av tekniska tjänster, främst inom projektgenomförande, från förstudie till komplett genomförda projekt. Vi tillhandahåller även underhållsstöd inom samtliga ingenjörsdiscipliner. Vår verksamhet växer och Jacobs Sverige, beläget i Stenungsund, behöver utöka sitt team ytterligare. Med över 60 år i branschen och mer än 65 000 anställda globalt, söker vi Dig som är innovativ, proaktiv och vill arbeta i en kreativ och stimulerande miljö med många intressanta och utmanade projekt.

Processingenjörer Projektledare Elingenjörer

Sr. Byggingenjörer Montageledare Projektplanerare

Utrustningsingenjörer Ingenjör HSE in Design Sr. Instrumentingenjörer

För mer information om tjänsterna, besök www.jacobs.com/careers och skicka ansökan direkt till wictoria.gustavsson@jacobs.com Jacobs is an equal opportunities employer and is committed to the safety and well-being of all. Commercial acquisition for vacancies is not appreciated

What sets us apart is our absolute belief in the power of you. Consulting Engineering Architecture Planning Construction Operations Maintenance Ofces Worldwide


NÖJE

NYrenoverat!

Södra Liden Bar & Kök

Afterwork ar NY kock som server utsökt Italiensk mat

Måndag–fredag 13.00–01.00 Lördag 12.00-01.00 Söndag 13.00-23.00 Quiz varje lördag kl.19.00

Sommar i våra kyrkor Gudstjänster, musik, kaféer och pilgrimsvandringar. Vi vet var och när! Tornvisning i domkyrkan to och lö 14 Informationsdisken öppen i sommar må-fr 13-16, to 13-17, lö 10-14

79 : Kungsgatan 8 Telefon 031-13 15 12 www.sodraliden.se

vardagar, kl 11-15

När du har läst färdigt din tidning, ta med den hem eller lämna den för återvinning.

kl 15-18

Fredag & Lördagar från kl 22. HETA RYTMER! Kungsportsbro 1 • Tel: 711 24 10 • www.Lasombrita.se

Räk-kryssning till Vinga Onsdag, fredag, lördag kl. 18.00 Pris 395:- (endast båttur 200:-) Dagstur till Vinga Tisdag – söndag kl. 10.00 Pris 200:29 juni - 18 augusti Tel. 031-711 34 50 www.vinga.org Stenpiren Göteborg

ÄT 2 FÖR 1! ............................................................................................................

Lunch 79 kr Dagens grill eller tapastallrik 99 kr

Vi visar ALL fotboll

adress domkyrkan tel 031-731 88 80 svenskakyrkan.se/goteborg

MOUSSAKA

Återvinn mig tack!

89/119 kr

Moussaka är en lasagne med potatis och auberginer istället för pasta.

FYLLD AUBERGIN

......................................................................................

89/119 kr

Fylld med köttfärs och kryddor. Serveras med bulgur.

ISKENDER KEBAB

...................................................................................

99/139kr

Tel: 031-13 77 77 · www.skargardslinjen.se

Kebabkött bäddad på bitabröd. Serveras med turkisk yoghurt, grillad tomat, grillad paprika, bulgur och tomatsås.

ADANA KEBAB (NÅGOT STARK)

............................................

99/139 kr

Färsspett på pitabröd. Serveras med tomatsås, grillad paprika, grillad tomat, bulgur och tzatziki Gäller endast för-, efter- och huvudrätter. Dryck ingår ej.

RESTAURANG OLYMIPA LÅNGEDRAGSVÄGEN 30

Lättsam underhållning och god mat på kajkanten! • Åsa Gustafsson HUMOR FREDAG 26/7

• Åsa Fång

0 kr ENTRÉ 16

Sommarmeny!

TOLKAR EDITH PIAF 1/8

... MED FLERA!

RÉ ! • LIVEMUSIK FRI ENT

Mats Westling 30/7 Jarl Carlsson 6/8

Sommarverandan 18 juni–14 augusti

Sommarverandan är GöteborgsOperans uteservering med toppläge längs Södra Älvstranden. Vi erbjuder såväl luncher som middagar och enklare rätter. Restaurangen har platser både ute och inne.

• MUSIKQUIZ FRI ENTRÉ ! ONSDAGAR

Två rätter och ett glas vin

Västkustska pärlor och kontinentala favoriter.

255:-/person

Njut av maten på vår 70 m långa veranda i solen vid vattnet!

från vår sommarmeny

Öppet da glig från kl 11 en .30.

PÅ PACKHUSKAJEN I AUGUSTI: ! how ndss nsba d da tfyll r fa En

95 kr inkl läsk. Barn under 12 år äter för i till 24 augusti 2013. Erbjudandet gäller 15 jun ns. Alkoholfritt alternativ fin

UNDERHÅLLNING ONSDAGAR KL 19.00 31/7 Quiz med operatema Frågeledare: Göran Gademan, dramaturg. Eva-Lotta Ohlsson, sopran och Åke Zetterström, baryton med Rut Pergament vid pianot.

LÖRDAG

10/8

TORSDA G

8/8

7/8 Magnus Johansson, trumpet. Bernard Matracki vid pianot.

14/8 Quiz med musikaltema Frågeledare: Daniel Olmarker. Artister: Duratrion. Vardagar 2 juli–16 augusti ger vi guidade turer i operahuset tre gånger om dagen: kl 13 och 15 samt på engelska kl 14. För öppettider, menyer och mer information, besök opera.se/sommarverandan eller ring 031-13 13 00.

rofilrestauranger.se

Fullständigt program och mer info på

kajskjul8.se

Boka bord på www.p Packhusplatsen 11 · 031-10 75 50

Välkommen till våra restauranger! Göteborg - Restaurang Trädgår´n och ETT. Stockholm - Skansens Restauranger, Haga Forum & DramatenRestaurangerna, Malmö - Rådhuskällaren www.profilrestauranger.se


55

www.metro.se fredag 2013-07-26

Imponera när svärmor är på besök Hoppsan! Svärföräldrarna på blixtbesök i Göteborg. Då gäller de att guida smart för att impa ordentligt. Satsa på annat än Avenyn, Liseberg och Nordstan. Och ät måltiderna med utsikt. Efter att ha hämtat upp dem vid centralen kan det vara gött med en promenad. Ta er upp mot Johanneberg. Området är rätt trevligt att spankulera omkring i. När svärföräldrar är på besök är det också viktigt att krydda med lite vetande för att få deras gunst. Lite woweffekt som de kan berätta om för vänner därhemma. Johannebergs vattentorn är intressant, och inte den vanligaste av Göteborgs sevärdheter. När ni går förbi kan du slinka ur dig: ”Numera är det studentbostäder, i stället för vattentorn. Tänk den som bor högst upp, 134 meter över havet. Man ser ända till Vinga.” Efter att ha tagit er genom Johanneberg går ni

Besök kullerstensgatorna i Haga. FOTO: CHRISTINA BLOM

backarna upp till Guldheden. Då suger hungern i magen. Perfekt för nästa vattentorn. Högst upp i Guldhedens vattentorn ligger ett kafé. Visserligen standardutbud, men det är utsikten du är ute efter. Med en bra utsikt har ni hela tiden något att prata om. Mätta och glada är det dags för shoppingtur. Ta er in mot stan, men styr kosan mot småstadsliknande kul-

lerstenkänsla i Haga. Det impar mer på svärföräldrarna än butikskedjorna. Även här är det viktigt att plugga in lite kunskap på förhand. Haga känns som mitt i centrum. Numera. Så har det inte alltid varit. Haga är Göteborgs första förstad. Många typiska landshövdingehus och stadsdelen genomgick en omfattande renovering under 1980-talet. Vid middagstid tar ni spårvagnen och kliver av vid Korsvägen. Det är varken Universeum eller Liseberg som hägrar. I stället är det en räkmacka på Heaven 23. Utsikten och den klassiska skaldjurssmörgåsen gör att svärföräldrarna kommer att vara mycket nöjda med sin dag. FREDRIK BECKMAN

Elaine Olsson och Roger Olsson från Kumla testar en räkmacka och njuter av utsikten på Heaven 23. FOTO: CHRISTINA BLOM

&

KULTURBOLAGET PRESENTERAR STOLT

proudly present

SOFIA KARLSSON MED BAND

Support: David Urwitz & Jenny Almsenius

BILJETTER: KULTURBOLAGET.SE, EVENTIM.SE SAMT EVENTIMS CALLCENTER 0771 651 000.

Photo: Ash Newell

TRÄDGÅR’N GÖTEBORG 1 AUG

Söndag 8 september Göteborgs Konserthus LiveNation.se, gso.se, Biljettkontoret 031–726 53 10. Köp dina biljetter på


Har du råd att handla hos våra konkurrenter? 9:90

9:90

/st

59:90

/st

Klorrengöring

Vanish

Våtservetter

Klorrengöring 2 L

Huggies våtservetter 64-pack

49:90

9:90

9:90

Vanish 1,5 Kg

3 för

30:-

Airwick

e Tandk Colgat

Tigerbalsam

Plåster

Tigerbalsam

Plåster 100-Pack

räm

Colgate Tandkräm 3 x 75ml

Airwick Startset

SVERIGES BILLIGASTE BUTIK! 4 för

3 för

10:-

6 för

10:-

Fryspåsar

10:-

de tomater Krossa

Påsar Välj mellan 1, 2, 3, 5 och 7 liter

Nudlar

Krossade Tomater 3 x 400g

2 för

Nudlar

28:90

8:90

19:-

Olivolja

Braständare

Sopsäckar

Braständare

2 x 10st 125 Liter

2:99 +pant

/st

3 för

10:-

Burkdricka

Extra Virgin 750ml

+pant

Ozon Energy

0,33L

3:90/hg Lösgodis

80 sorter kvalitetsgodis

3 x 25cl

Emson & Emson

Alekärrsgatan 8 Alelyckan, Gamlestaden 031-46 36 46 Alla dagar 10:00 - 19:00

Bara en kan vara billigast

20130726_se_goteborg  
20130726_se_goteborg  
Advertisement