Page 1

SOMMARSPECIAL

5 JULI – 25 JULI

SKÅNE

Sommaren 2013 www.metro.se

GUIDE TILL SOMMARSKÅNE

Bad för alla smaker

Vilken badplats är bäst för enstöringen, ungdomarna eller singeln? Metro har kartlagt Malmös stränder. Klagshamn är till exempel det perfekta stället för paret. SID 10–11. FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

De godaste drinkarna i solen

Grillskola med Jonas Cramby

Het sommarnovell

Your guide to Malmö on foot

Malmös bästa barchefer blandar tre törstsläckare SID 14

Tips och recept från grillboksförfattaren SID 26-27

Extra lång läsning för solstolen. SID 28–29

Visiting Sweden? Metro helps you explore the cities.

995:-

Rek.pris: 1 390:-

CERA B5 - Tvättställsblandare från Mora Armatur. Bottenventil köps separat. Lagervara. Kampanj så långt lagret räcker.

1 995:-

Ord.pris: 2 517:-

FISKEBÄCK 74x64 - Eldriven handdukstork med svängbara ”armar”. Lagervara. Kampanj så långt lagret räcker.

PAGE 16-17

6 995:-

Ord.pris: 9 820:-

VISKAN 60 - Paket med kommod, tvättställ och spegel med belysning. Lagervara. Kampanj så långt lagret räcker.

Vi har har allt allt till till ditt ditt badrum! badrum! Vi Malmö: Lundavägen 72 Lomma: Prästbergavägen 53 Helsingborg: Garnisonsgatan 18

www.lindstroms.info


02

www.metro.se fredag 2013-07-05

SOMMARTIDNING

”KÄNNS NÄSTAN SOM MIN EGEN INNERGÅRD” Varma dagar, heta nätter och svalkande drinkar. Skåne har mycket att bjuda på under sommaren. Metro frågade fem Skåneprofiler om deras alldeles egna smultronställen. JOHANNA G JIMENEZ

Välkommen!

ALLT FÖR SOMMAREN Även om jag föredrar den nyvakna vårens skönhet och höstens rusk så har ju sommaren sina fördelar. De ljusa långa kvällarna, doften av hav och blommande ängar, den lata semestern och så grillandet förstås. Och just att grilla kan du bli expert på i den här tidningen. Här delar Metros krogskribent Jonas Cramby med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas med barbecuen. Här hittar du vilka lådviner som är bäst, vilka badplatser som passar just dig, vad kändisarna lyssnar på i sommar och mycket mer. Den 26 juli kommer nästa sommartidning och blir du sugen på nyheter i hängmattan så hittar du alltid det senaste på metro.se ANNELI SANDBERG, REDAKTÖR METROS SOMMARTIDNING

THERESE SJÖGRAN

36, MITTFÄLTARE I LDB FC OCH SVERIGE

ANNA STORÅKERS

HANNA SCHEDIN

34, BANDBOKARE DEBASER

31, PROGRAMLEDARE ”LIGGA I P3”

RIJAL MBAMBA

23, PROGRAMLEDARE ”SOMMARLOV”

SUNJATHA ”SUNE” CONTA 28, SÅNGARE OCH KLUBBARRANGÖR

Vilken är den roligaste uteserveringen? Den bästa uteserveringen är helt klart Café Feed, men det är nog helheten som gör det. Underbar mat, magisk personal, och det känns nästan som min egen innergård!

Kaffebaren där man kan njuta av vilda diskussioner & sjuka trafikförseelser, eller Bastard för att dricka ljuvligt vin på den lilla bakgården. Eller Strandhuset i Sibbarp, där man kan kombinera BBQ och minigolf!

Far i Hatten! Där är alla mina kompisar så det är enda stället jag går till.

Eftersom jag är elitidrottare så hinner jag inte gå ut så ofta, men när vi väl går ut går vi ofta till samma ställe: Hipp. Lagom ställe, bra musik och bra publik!

Dansa kan man göra var som helst, så länge stämningen och sällskapet är rätt. Det bästa är när det blir spontandans nere vid Ljudkullen och Djuphavsbadet någon eftermiddag eller natt på sommaren.

Ingen aning. Jag dansar helst hemma eller i köket hos någon kompis, till allt som får höfterna att rulla.

Då skulle jag nog säga Etage. Där har jag varit många gånger som ung och raggat!

Jag kastar in alla mina fördomar i ett svar och säger Swing Inn. Eller Malmöfestivalen, typ vid Langostältet eller framför någon gemensam favoritartist.

Det beror väl på vad man vill ha ut av det. När jag raggar försöker jag bara uppehålla mig där den personen som jag är intresserad av brukar vara. Annars är väl stranden ett bra raggställe.

I Malmö är det helt klart Bo01: strand, brygga och alla restauranger runt omkring, perfekt. Ska jag ta något utanför Malmö väljer jag gärna Näset.

Borrby Beach. Det är lite av Maldiverna bara en timme från Malmö. Hittar man lite lä, är badsugen och har med sig fika från Söderberg & Saras bageri i Ystad så kan det bli årets bästa dag.

Är aldrig på picknick, men de få gånger jag varit i en park och ätit så har det blivit Pildammarna!

Pildammsparken kommer alltid vara närmast hjärtat, här har jag käkat så mycket picknickar så det är osannolikt. Och spelat fotboll och träffat en hel del nya kompisar. Lyxa till det på Di Pencos om man är mer hungrig.

Jag tycker att de flesta kaféer runt omkring på Möllan är väldigt trevliga. Det är som att tiden har en helt annan takt när man kommer dit.

Jag tycker Far i Hatten är jättemysig men jag kommer passa på att hänga på Debaser innan de stänger för hösten.

Det kan vara var som helst där DJ More-10 eller DJ Funky Ninjaz spelar. Finns det någon som kan röja ett dansgolv så är det de!

Saftig på Moriskan brukar vara väldigt dansvänligt. Gillar man att dansa till R’n’B, funk och hiphop så måste jag säga att Woohah och Urban Wednesdays är väldigt bra alternativ.

Biblioteket. Till skillnad från klubben så gillar jag musiknivån där mycket mer.

Jag har mitt på det torra men jag har sett en del hook-ups på Moriskans uteservering.

Det finns många bra platser att åka till i Skåne. Simrishamn och Helsingborg har några av mina favoritsmultronsställen om man vill åka i väg för en dag.

Dalby stenbrott, Mölle, Hovshallar, Kivik, Ales Stenar eller Bokskogen. Skåne har så mycket bra att erbjuda på sommaren.

Var går man om man vill dansa?

Var ska man gå för att ragga? Gillar Österlen

”När jag kommer ner till Österlen önskar jag så innerligt att jag såg det för första gången. Jag minns så väl det första intrycket – jag blev helt betagen. Jag gillar havet, jag gillar himlen, jag gillar slätterna, ja, det mesta med Österlen.” Ernst Kirchsteiger, 55, om sitt smultronställe på sommaren. Han är aktuell i ”Sommar med Ernst” som sänds på torsdagar klockan 20 i TV 4.

Var åker man på en dagsutflykt? Jag vill åka till Ven, det verkar mysigt att cykla där. Dessutom är det en ö så det blåser mycket, det passar mig som är pollenallergiker.

Vilken är den bästa picknickparken? Lite knepigt att hänga i parker för någon som är pollenallergiker men Slottsparken är fin. Där finns lite skrymslen och vrår där det går att gömma sig och hångla för den som vill.

Folkets park så klart! Där finns allt man behöver, folk, och en park!

I Kungsparken har jag en del smultronställen där en kan gömma sig från resten av staden.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 125, 201 21 Malmö. Telefon: 040-660 07 50. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Linus Paulsson. ISSN 2001-2381. Tryck: Malmö Tidnings Tryck AB 2013. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


SOMLIGA KALLAR DET GLASÖGON. VI KALLAR DET STIL. Kom in till oss och välj bland över tusen designade bågar. Vilken båge du än väljer ingår allt, oavsett synfel. Och vill du ha slipade solglasögon bjuder vi nu på färgade glas. Allt du behöver göra är att ta med dig kupongen till din närmaste Smarteyesbutik. Vi ses!

VÄRDEKUPONG! ENKELSLIPADE SOLGLASÖGON PROGRESSIVA SOLGLASÖGON

1499:2999:-

Erbjudandets värde är 300 kronor/par och gäller t o m 1 augusti 2013.

I våra fasta priser ingår alltid valfri båge, rep- och antireflexbehandling och vid behov extra tunna glas. Priset gäller oavsett synfel. Helsingborg: Stortorget 16, 042-402 23 50. Väla, 042-402 23 00. Malmö: Spångatan 2, 040-12 39 37. Lund: Stora Södergatan 11, 046-245 03 00. Kristianstad: Västra Storg.45, 044-140 07 00. Trelleborg: Algatan 17, 0410-73 19 50. Kundtjänst 0775-70 71 00. smarteyes.se


04

www.metro.se fredag 2013-07-05

MARIE KJELLANDER

MIN PERFEKTA SOMMARDAG Går upp sent • 13.00. Går upp. Jag går vanligtvis inte och lägger mig förrän klockan fyra, fem på natten. Jag älskar att vara vaken när ingen annan är det och mobilen inte ringer hela tiden. Gör frukost med kaffe, apelsinjuice och en skål med citronfil med Start och russin.

Hundpromenad • 14.00. Tar en runda med hunden i Tessinparken.

Spelar tennis • 15.00. Spelar tennis i solen.

Bira på balkongen • 17.00. Några polare kommer över. Vi förbereder picknickmat och tar en kall bira på balkongen innan vi går till min båt.

Tar båten till ett skär • 18.30. Vi åker utanför Vaxholm där vi lägger till vid något skär. Vi går i land och dukar upp picknicken. Sedan fiskar vi och kanske åker wakeboard. Jag tror att vi sover över. Eftersom det här är ett drömscenario har jag en ny båt som man kan sova i. I gryningen åker vi tillbaka till stan och på kvällen är det ”Allsång på Skansen”.

MÅNS ZELMERLÖW Måns Zelmerlöw har Sveriges mesta sommarjobb som programledare för ”Allsång på Skansen”. För Metro berättar han om hur det är att jobba när kompisarna är lediga, vilket sommarminne han helst vill glömma och när han somnade på ett båtdäck i solen i fyra timmar.

Avslutar gärna med Allsång på Skansen. MARIE KJELLANDER

”ALLSÅNG PÅ SKANSEN KÄNNS INTE SOM ETT JOBB” Hur mycket gillar du sommaren? – Jag är definitivt ett sommarbarn, jag är född i juni. Jag tycker att det är den överlägset bästa årstiden. Både jag och resten av Sverige lever upp på sommaren. Varje gång jag är utomlands undrar jag varför jag bor här, men jag tror att vi uppskattar sommaren mer här.

kvällarna men de flesta kommer faktiskt upp till Solliden. När jag tog jobbet sa de ”det är stort, men inget vi kommer att gå på”. Det tog en sommar och nu älskar de det och har svårt att hålla sig därifrån. Det är roligt att programmet har blivit mer accepterat hos min egen generation. Om min flickvän kommer att komma och titta på ”Allsång på Skansen”? Jag tror aldrig att Ändå väljer du att jobba hon har sett det, hon är inte på sommaren? – Ja, men ”Allsång på så mycket för det populärSkansen” känns inte som ett kulturella. jobb, det är mer som ett sommarkollo där vi blir som Vilket är ditt finaste en familj. Det finns sämre sommarminne? – Förra sensommaren tog arbetsplatser än Solliden. jag och två polare båten ut Du leder ”Allsång på Skan- vid åtta på morgonen och åkte ut och fiskade. Det var sen” för tredje året. Vad fick dig att hoppa på igen? bara 10-15 grader men solen – Jag kände att jag inte sken och vi fick en öring. Då hade fått igenom en del gre- var man lycklig. jer jag kämpat för sedan första året, som att få hit inter- Har du något sommarminne du vill glömma? nationella artister. – Min sommarturné 2007. Jag hade breakat med ”Cara Hur är det att jobba på mia” och hade en bokare sommaren? – Det kan vara frustreran- som bokade så många spelde när kompisarna går ut på ningar som möjligt, oavsett

5 sommarfavoriter • Glass. Lakritspuck. • Mat. Grillat och sallad. • Dryck. En kall öl eller ett glas rosé. • Plagg. Shorts. • Låt. ”I’m yours” Jason Mraz.

om vi fick betalt för dem eller inte. Vissa spelningar gick jag back på för att jag blev tvungen att betala mitt band. Jag gjorde 69 gig den sommaren, mellan en och två spelningar varje dag. De var inte upplagda så att de låg i närheten utan vi kunde sitta åtta timmar i bilen för att ta oss till nästa gig. Jag gick halvt in i väggen och började undra om resten av mitt liv skulle se ut så här. Genombrottssommaren fick mig att inse hur jag inte ville att mina framtida turnéer skulle vara.

Var åker du helst på semester på någonstans? – Till Barcelona, jag har en lägenhet där som jag försöker åka till så ofta som möjligt. I sommar blir det någon helg där, den svenska sommaren vill jag helst inte åka ifrån. Tidigare somrar har jag seglat mycket i Kroatien, övärlden där är otroligt vacker. En sommar skulle jag till Rhodos och jobba som promotare för klubbar och spritfester. Veckan innan seglade jag i Kroatien och somnade på däck. I över fyra timmar låg jag i solen och fick brännskador och solblåsor på ryggen, det gjorde fruktansvärt ont. Den första veckan på Rhodos gick det inte så bra för mig. I höst kommer vi få se dig på Cirkus i musikalen ”Spök!” som är skriven av Björn Skifs och gjorde succé på 80-talet. Hur ska det bli? – Det blir definitivt en utmaning men jag är väldigt nöjd efter första repetitionen. Jag kommer att få dansa mer i musikalen än vad

jag någonsin gjort tidigare. Det är ganska avancerad dans så det blir många löprundor i sommar. Kruxet blir hur jag ska hinna med min platta som släpps i höst. Ja, du släpper ju ditt album ”Barcelona sessions”. Hur tänkte du? – Det är inte så genomtänkt. Vi får se hur det blir, jag vill kunna ge skivan tid. Albumet är något jag är riktigt stolt över. Det låter inte alls som ”Cara mia” utan mycket rockigare. Det här är plattan jag ville göra från första början. Hur personlig är du i dina låtar? – Väldigt personlig. I stället för att skriva ”hookiga” texter som tidigare ville jag berätta vem jag är. Skivan är kronologisk och följer mitt liv och min karriär men det är inte så att jag skriver ”och där gjorde hon slut”. Jag tror att många kommer att bli förvånande när de hör den. EMMA BJÖRKMAN emma.bjorkman@metro.se

Bor med valpen Messi • Namn. Måns Zelmerlöw. • Ålder. 27 år. • Familj. Flickvännen Azra Osmancevic och labradorvalpen Messi. • Bor. I Stockholm. • Gör. Artist och programledare. • Aktuell. Leder ”Allsång på Skansen” som sänds tisdagar klockan 20 i SVT 1.


05

www.metro.se fredag 2013-07-05

Fotbollsfesten kan börja Härmed utfärdas varning – för fotbollsfeber. Och går det riktigt bra kan det rent av bli guldfeber. Sommarens stora sporthändelse i Sverige är, förstås, fotbolls-EM för damer. ANDERS GÖRANSSON

Den 10 juli kliver de svenska landslaget ut på Gamla Ullevi för att klå Danmark – och avlossar samtidigt startskottet för sommarens fotbollsfest. Göteborg, Halmstad, Växjö, Kalmar, Norrköping och Linköping är värdar för de totalt 24 gruppspelsmatcherna samt kvarts- och semifinalerna som leder fram till den 25:e och avgörande matchen: EM-finalen på Friends Arena i Solna. Och där är det meningen att Sverige ska vara med, och därmed gradera upp succébronset från VM i Tyskland 2011 till en ädlare valör. – Chanserna är goda, även om det finns väldigt tuffa konkurrenter, säger Malin Swedberg, före detta landslagsspelare (78 A-kamper) och kommentator i TV 4. Det som talar för Sverige

är, enligt henne, rutinen från tidigare mästerskap och kombinationen av etablerade världsspelare, som Lotta Schelin och Caroline Seger, och yngre talanger som Kosovare Asllani och Antonia Göransson. Och – givetvis – nya förbundskaptenen Pia Sundhage, som bland annat lett USA till dubbla OS-guld. – Hon har en utstrålning, engagemang och passion som är helt fantastiskt. Får hon med sig spelartruppen så kommer det att påverka på ett jättepositivt sätt. Sverige tog brons i VM efter Japan och USA. Inget av de lagen är med i EM – betyder det att vi är favoriter? – Nej, jag tycker ändå att Tyskland måste vara det. De är favoriter, tillsammans med Frankrike.

Publiksuccén redan säkrad – Intresset är rekordstort. De svenska gruppspelsmatcherna är redan utsålda. möjligen går det att komma över ströbiljetter som kommit i retur, säger Göran Havik, chef för EM-organisationen på Svenska fotbollförbundet.

Däremot finns det gott om biljetter kvar till de flesta av matcherna där Sverige inte deltar. Finalen äger rum i Friends Arena i Solna den 28 juli, och man räknar med utsålt, 30 000 åskådare.

Stjärnorna du inte får missa

Célia Okoyino da Mbabi

Pernille Harder

Camille Abily

Lotta Schelin

Land. Tyskland Ålder. 25 år Position. Forward Malins kommentar. ”Stark genombrottsspelare med riktigt bra målkänsla. Hon gjorde 17 mål i kvalet och ska vara den nya stora målskytten i Tyskland, en arvtagare till Birgit Prinz.”

Land. Danmark Ålder. 20 år Position. Mittfältare/forward Malins kommentar. ”Linköpingsspelare som kan bli EM:s utropstecken. En riktigt härlig spelartyp, som har bra skott, ruskig spelförståelse och vågar göra det oväntade.”

Land. Frankrike Ålder. 28 år Position. Mittfältare Malins kommentar. ”Motor på mittfältet, både framspelare och målskytt. Mycket viktig för sitt lag och eftersom jag tror att Frankrike kommer att gå långt kommer hon att betyda mycket.”

Land. Sverige Ålder. 29 år Position. Forward Malins kommentar. ”Otroligt snabb, riktigt bra teknik och har även vässat effektiviteten som varit ett problem tidigare. Vann skytteligan i Frankrike. Femstjärnig spelare på sin högstanivå.”

1111

1111

11111

11111


06

www.metro.se fredag 2013-07-05

Kolumn

ALEXANDRA PASCALIDOU FRILANSJOURNALIST

BARNEN BEHÖVER INTE MYCKET PÅ SOMMAREN

L

ivet före döden heter sommar. Årstiden som väcker sinnen och minnen. Vattenmelonsmaken. Persikodoften. Cikadornas sång. Ändå var min barndoms somrar synnerligen händelsefattiga, tänker jag nu när jag blickar bakåt och planerar den perfekta semestern för min femåriga dotter. Ofta var vi hemma i Rinkeby där en gratisbuss körde oss barn till en simbassäng i Nälsta varenda vardag. Vi hade med oss matsäck och badade tills vi såg ut som russin. Många somrar åkte vi ner till mormor som bodde i en grekisk by långt från havet. Där lekte jag mest med pojkar eftersom det fåtal flickor som fanns i byn satt i skuggan och broderade på sin hemgift eller hjälpte till med hushållssysslor. Pojkarna var mest ute och lekte. En gång hittade vi en död orm vid ån. Jag var nog nio år när Demosthenes jagade mig genom byn med ormen hängande i handen. Det var den sommarens höjdpunkt.

P

å morgnarna hämtade jag ägg i hönshuset, mjölk från kossorna och sedan sopade jag huset med en halmkvast. När grannfrun och hennes söta son tittade sa mormor att killen säkert skulle vilja gifta sig med mig när jag blev stor. ”Men låtsas inte om honom. Fortsätt sopa”, rådde mormor. Ibland gick jag hem till grannarna. Där satt vi på säckar på cementgolvet i oändliga timmar och trädde tobaksblad på stora nålar som vi sedan hängde på tork. Någon gammal tant sjöng sorgsna sånger, några skvallrade om någon som Picknick var frånvarande, någon Det är så lätt att flytta ut måltigång fick vi barn glass derna och marineras i solljus från byns enda kiosk. och naturupplevelser. Glasspinnen klistrade jag in i min dagbok som bevis. Bråk En sommar åkte vi tillSemesterbråk och mygg. sammans morbror och hans familj, som bodde i Tyskland, på tältsemester. Pappa dök efter bläckfisk som han slog mot en sten för att den skulle mjukna. Sedan hängdes bläckfisken på tork innan vi grillade den till middag. Medan de vuxna bråkade byggde vi barn sandslott på stranden. Tills vi fick solsting och spydde som katter i tältet en natt när det stormade.

E

n annan sommar åkte vi på treveckors tältkollo med grekiska barn från hela världen. Vissa barn kunde inte ens prata grekiska. De första dagarna grät alla utom jag för att de saknade sina föräldrar. En äldre tjej från Melbourne, hon var väl tretton, lärde oss dra halsbloss. För att min lillasyster Sofia inte skulle skvallra tvingade jag även henne att prova. Om jag minns rätt var hon åtta år. Hon blev så äcklad att hon spottade resten av semestern. När mamma kom för att hämta oss varnade jag lillasyster: ”Akta så jag inte berättar för mamma att du röker.” I min dagbok skrev jag på grekiska: ”Jag är en ond människa. Jag har fått min syster att börja röka.” När jag bläddrar tillbaka inser jag att barn inte behöver så mycket för att vara lyckliga. Ett halsbloss, några glasspinnar, mycket sol och lite bus räcker längre än vi tror. Metro.se

Läs och kommentera fler kolumnister

Iron Maiden spelar på Malmö Stadion den 10 juli. FOTO: ALL OVER PRESS

Det här kan du göra i stan i juli Biopremiärerna, konserterna och festivalerna du inte vill missa. •

Vecka

••• •

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lordag

Sondag

1

2

3

4

5

6

7

Jay-Z släpper skivan ”Magna carta holy grail”.

Biopremiär, ”Liv och Ingemar”

27

Vecka

••

Mandag

8

28

Jens Ulvsand och Jullie Hjeltland spelar på Goodnight Sun, Västra Hamnen. Falsterbo Horse Show.

9

10

11

12

13

Utomhusbio, Mejeriet i Lund.

Avspark, UEFA Dam-EM.

First Aid Kit + Mando Diao, Sofiero i Helsingborg.

Biopremiär, ”World War Z”.

Gyllene Tider, Malmö Stadion.

Iron Maiden, Malmö Stadion.

14

Malmö Roller Derby Festival, Stapelbäddsparken. Festivalen Sommarrock, Friluftsbadet i Svedala.

Falsterbo Horse Show.

Vecka

29

15

16

17

David Lynch släpper skivan ”The big dream”.

Chris Brown släpper skivan ”X”.

Soundtracket till ”Känn ingen sorg” släpps.

18

19

20

21

27

28

Biopremiär, ”Känn ingen sorg”. Badjävlar, stand up, Amiralen.

Vecka

30

22

23

24

25

26

Biopremiär, ”Springsteen and I”.

Selena Gomez släpper skivan ”Stars dance”.

Geraud International Street Market, Gustav Adolfs torg.

Lita Ford spelar på Kulturbolaget.

Nytt nummer av Metros sommartidning

29

30

31

Vecka

31 Chris Brown och Selena Gomez släpper skivor i juli.


En dag på jobbet

Förskollärare i Malmö stad © Serviceförvaltningen - Art Director: Hassan Hashemian, 040-34 12 43. Bild: Peter Kroon. En dag Metro.indd 1

Jobba i Malmö stad Här är möjligheterna många Sök jobb på malmo.se/jobb

2013-03-12 11.42


08

www.metro.se fredag 2013-07-05

Sommarens bästa lådvin

Lådvinerna fortsätter sitt segertåg över Sverige. Utbudet är stort och smakupplevelserna varierar i kvalitet. Metro guidar i djungeln.

Svensken fortsätter att dricka alltmer vin ur låda. Boxvinet stod för 55 procent av Systembolagets totala vinförsäljning under början av 2013. Samtidigt ökar intresset för viner över 100 konor flaskan och dyrare boxar. Varför? Säkert för att fler söker en större vinupplevelse och kanske ett renare samvete för de stackars vinodlare som inte tjänar drägligt på sitt vin.

och du slipper framför Efter att Systembolaallt att skräpviner ringet fått sin handelsmarner genom din kropp. ginal, importören sitt Något att ha i åtanke! och staten sin skatt Finns det då boxblir det nämligen inar som ger en större te så mycket över. smakupplevelse? Köper du en något Visst finns de, även dyrare box blir beom de flesta av Sysskattningen lägre i tembolagets boxar är relation till priset. väl likformiga, Du får därmen vilka är med mer vinvär- JONAS det? Så här de för pengarna, ALWIN gladare odlare Sommelier och dryckesexpert tycker jag.

5 PASSAR BRA TILL ENTRECÔTE

Rött lådvin, 179–269 kr

1111

1111

1111

1111

11111

1111

2011 Te Kairanga Pinot Noir, art nr 6254, 179 kr. Härligt friskt och inställsamt vin. Bärig och något kryddig smak. Passar bra till helgrillad fisk.

2010 Riscal 1860 Tempranillo, BS art nr 72054, 239 kr. Ett vin av det torrare slaget. Rent, moget och fruktigt. Gör sig bäst tillsammans med en köttbit.

2011 Côtes du Rhône Villages Noemie Vernaux, art nr 2064, 239 kr. Torrt och kryddigt. Bärig smak. Ett riktigt gott vin. Passar till grillat lamm.

2012 Allegrini, art nr 2309, 249 kr. Typiskt italienskt kryddig och fruktig smak med toner av ekfat. God till örtgrillat lamm och jordärtskockor.

2012 Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz/Cab. sauv. art nr 6942, 259 kr. Mycket fruktigt. Bra och balanserad årgång. God till entrecôte.

2012 Calitopia Pinot Noir, BS art nr 75689, 269 kr. Ett lite dyrare vin. Inslag av hallon, björnbär och örter. Passar bra till grillad kyckling.

5 REN, TORR OCH FRISK SMAK

Vitt lådvin, 170–217 kr

1111

1111

1111

11111

1111

11111

2012 Florentina Torrontes Sauvignon Blanc, Fair trade, art nr 6699, 170 kr. Ren, torr och fruktig smak med inslag av äpplen, apelsin, lime, fläder.

2012 Santa Ana Chardonnay Viognier, art nr 6604, 179 kr. Torr, mycket fruktig doft och smak med inslag av tropisk frukt. Bra salladsvin.

2012 Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc, art nr 6895, 179 kr. Torr, mycket fruktig smak. God till sallader, melon och lufttorkad skinka.

2012 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico. art nr 22424, 195 kr. Ett vin som alltid levererar. Ren, torr och frisk smak. Perfekt till skaldjur.

2012 Monti Garbi Soave, art nr 2078, 199kr. Torr, fräsch och fruktig smak med inslag av gula äpplen. God till smörkokt sparris, fisk och skaldjur.

2012 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, BS art nr 22139, 217 kr. Torrt, mycket friskt och aromatiskt vin med inslag av gröna äpplen. Bra till fisk.

5 DRICK GÄRNA TILL KYCKLING

Rosévin i låda, 169–212 kr

1111

11111

111

1111

2012 Puycheric Syrah Rosé, art nr 2209, 169 kr. Ett pålitligt rosévin. Torr, ren och bärig smak. Bra till en kycklingsallad med sparris och vattenmelon.

2012 Côtes de Provence Rosé Pierre & Paul, art nr 2816, 169 kr. Ett riktigt gott vin. Torr, frisk och bärig smak. Prova gärna till en gazpachosoppa.

2012 Chill Out Shiraz Rosé, art nr 3105, 179 kr. För er som gillar något sötare stil. Mycket fruktig med inslag av jordgubbssylt. Prova med en fruktsallad på röda bär.

2013 Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot, art nr 6896, 185 kr. Torrt, mycket friskt och ungdomligt till sin karaktär. Gott till örtgrillad kyckling.

1111 2012 De Bortoli dB Rosé, art nr 6239, 189 kr. Något söt smak med inslag av mogna jordgubbar, hallonbåtar, blodgrape och lime. Bra till paella!

1111 2012 Les Fumées Blanches Rosé, BS art nr 22138, 212 kr. Torrt, friskt, fruktigt och syrligt. Inslag av melon, hallon, jordgubbar och äpple. Bra balans. Gott till sallad.


NR 2 I MADRASSTEST 2012

SVANE ZEFIR

NR 3 I MADRASSTEST 2012 kl bädd

d

BÄST I TEST IGEN!  

REA

5.995· (6.990:-) INKL. BÄDDMADRASS 180X200 CM OCH BEN, EXKL. HUVUDGAVEL OCH NACKKUDDE

Kontinentalmadrass Nice i tyg Visby svart, 180x200 cm inkl. bäddmadrass ddmadrass Nice, metallben, 5.995:- (6.990:-). Huvudgavel Nice i tyg Visby svart, B 180, H 115 cm 1.490:-. Nackkudde Nice 249:-/st.

UPP TILL

REA!

13.495· (26.990:-) INKL. BÄDDMADRASS 180X200 CM OCH BEN, EXKL. HUVUDGAVEL OCH NACKKUDDE

50% RABATT PÅ UTVALD BELYSNING

99:UPP TILL

50% RABATT PÅ UTVALDA KUDDAR & TEXTILIER

www.mio.se


10

www.metro.se fredag 2013-07-05

Soliga badplatser Malmöområdet är fullt av härliga badplatser – och variationen är stor. Metro listar de bästa baden för barnfamiljen, ungdomsgänget, singeln, paret och enstöringen. TEXT: JOHAN MÅRTENSSON johan.martensson@metro.se

1

FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN kinga.lezanska@metro.se

FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB red@metro.se

För kärleksparet Vad. Klagshamnsstranden. Var. Söder om brofästet och Bunkeflostrand, en dryg mil från centrala Malmö. Hitta hit. Finfin cykelväg längs med havet via Ribban och Limhamn. Stor parkering för bilåkare. Tips. Ta med något gott, använd den trevliga grillplatsen på stranden och se solen gå ner i havet. Undvik. Att ha för ont om tid. Det tar längre tid än vad man tror att ta sig till stranden, och

En dryg mil från centrala Malmö ligger Klagshamnsstranden. Njut av solnedgången, lagom långgrunt, klarblått vatten och varandra. Men se upp, det är svårt att slita sig.

2 För barnfamiljen Vad. Bjärred. Var. I Lomma kommun, ett par mil norr om Malmö. Hitta hit. Buss 132 från centrala Malmö till hållplats Bjerredsgården. För cykelburna finns bra cykelstråk, till stor del längs havet. Bilparkering i skogen och längs vägen. Tips. Käka middag där ni just har badat. På bryggan, 600 meter ut i vattnet, ligger den trevliga restaurangen. Undvik. Dykning. Kommentar. Det är ingen slump

att den 600 meter långa bryggan, kallad just Långa bryggan, finns här. Bjärred har ett av Skånes klart mest långgrunda bad. Alla över 1,20 i längd måste kila ut på bryggan för att ens kunna doppa sig någorlunda, men för småbarn är det perfekt att kunna springa och plaska genom det decimetergrunda vattnet närmare stranden. Långt ut på Långa bryggan finns den nyrenoverade bastun att tina upp sig i om vattentemperaturen inte skulle vara på topp.

Kompisarna Vide Scheja, 2,5 och Jonas Redgård, 3 från Furulund badar gärna i Bjärred för att det är långgrunt och nära till lekplats och kiosk, säger Jonas mamma Jenny Redgård.

sedan är det svårt att slita sig därifrån. Kommentar. Lite lugnare atmosfär, skugga under träden och vacker utsikt mot Öresundsbron gör Klagshamnsstranden till parens okrönta vinnarbadplats. Vattnet är oftast klarblått och inte alldeles för långgrunt, så det funkar att kliva i direkt från stranden. Trevlig liten småbåtshamn i närheten om ni vill titta på båtar och solnedgången på en och samma gång.


11

för alla smaker 2

3 4 3

För ungdomsgänget Vad. Ribersborg (Ribban). Var. Västra innerstaden. Hitta hit. Kort promenad eller cykeltur från city genom Kungsparken, alternativt Regementsgatan och Mariedalsvägen eller Sergels väg. Från Centralen går buss 32 på 7-8 minuter. Hoppa av på hållplats Ribersborg eller T-bryggan. Tips. Styrketräna under bar

himmel på det nya, fullutrustade strandgymmet, kör intervallträning i sanden och avsluta med en proteinshake i restaurangtältet. Undvik. Området längst österut (om du inte har hund). Kommentar. Ibland kallad Skandinaviens Copacabana men oftast Ribban kort och gott. En massa sportaktivite-

ter finns i hela området, och det långgrunda vattnet är utmärkt för frisbee och strandtennis. Bra bryggor, sand och gräsytor att hänga på. Kiosker längs hela sträckan för hamburgare och glass. En hel del barnfamiljer på delar av stranden, men vid till exempel Tbryggan är det ungdomarna som dominerar.

5 1

Skandinaviens Copacabana ligger en kort promenad från centrala Malmö.

4

5

För singelbadaren Vad. Scaniabadet/Bo01. Var. Västra hamnen. Hitta hit. Buss 2 från Centralen till hållplats Scaniabadet. Gående och cyklister tar stigarna genom Kungsparken eller vägen över Klaffbron. Tips. Cykla via Cykelköket på Stapelbädden på ditvägen och gör din cykel till kvällens coolaste. I verkstaden får du

goda råd och dessutom låna verktyg gratis. Undvik. Att köra bil. Det kan vara knepigt med parkering vid badet. Kommentar. Traktens mest urbana bad, och kanske bästa smältdegel. Bostadsområdet intill är exklusivt men vid Scaniabadet samlas svennar och invandrare, singlar och par,

Scaniabadet i Västra hamnen är Malmös mest urbana bad och en smältdegel.

För enstöringen fattiga och rika. Flera bryggor och soldäck, gräsmattor och fuskklippor. Var beredd på djupt vatten direkt. Mycket bra glass- och fikautbud efter badet. En varm kväll fylls strandpromenadens ”bastulavar” snabbt, man sitter tätt, solnedgången är fin och raggfaktorn hög.

Vad. Yddingesjön. Var. I Svedala kommun. Hitta hit. E 65:an österut från Malmö, sväng av på 108:an norrut vid Svedala. Hela sjön är en stor badbalja, men någon offentlig badplats finns inte och inte heller ordentliga parkeringsplatser. Om du väl lyckas parkera upptäcker du att sjön mestadels blockeras

av gårdar och kreaturshagar. Tips. Ströva i en närbelägen skog innan badet. En liten varning är dock på sin plats - Bokskogen vid Torup är väldigt sällan folktom. Undvik. Hela Yddingesjön om du vill ha lättillgängligt bad. Kommentar. För några decennier sedan fanns här något som åtminstone påminde om

badliv. Nu är det oftast öde kring sjön, vilket gör den till en perfekt plats att besöka om du vill slippa få tankeverksamheten störd av jobbiga människor. Sjön är svår att nå, men lyckas du är det bara att gratulera. Sätt dig då vid det spegelblanka vattnet, njut av ensamheten och unna dig ett härligt dopp.

Yddingesjön är svår att nå, men lyckas du är belöningen väl värd ansträngningen.


12

www.metro.se fredag 2013-07-05

Klänningar för lata dagar Högsommar, varma vindar, gassande sol och – semester. Nu är äntligen årets varmaste säsong här och det är hög tid för att plocka fram dina svala sommarklänningar. Tröttnat på förra årets stass? Lugn – här har du tio snyggingar som finns i butik just nu. Ledorden är blommigt, skira material och utmärkande detaljer. CAROLINE SANDSTRÖM 599 kr H&M

399 kr

Skådespelaren Kate Bosworth.

2 595 kr

559 kr Zara

7 995 kr

Sonia by Sonia Rykiel

Dagmar

Estradeur

2 500 kr Filippa K

299 kr

15 000 kr

Bik Bok

Stella McCartney

7 999 kr

Dolce & Gabbana

Skådespelaren Krysten Ritter.

u t b a dr t i d l l i a ll t t Vi har

m!

2 095:Rek.pris: 4 954:-

4 995:-

15%

Badrumsinredningar

rabatt

Ord.pris: 6 380:-

Beställningsvaror från dessa leverantörer. Kampanjen varar tom 31/8 2013. Gäller ord.pris

25%

Kakel Klinker Mosaik

rabatt

SIGN 6860 - Sveriges mest sålda WC. Inkl. avst.vent, Fresh WC och Ifö Clean. Lagervara. Kampanj så långt lagret räcker.

ENTRÉ - Hörndusch 90x90. Klarglas, matt aluminiumprofil. Lagervara. Kampanj så långt lagret räcker.

Gäller lagerfört material samt Bricmate Basic. Ej redan prissänkta plattor. 20% på alla beställningsvaror.

Malmö: Lundavägen 72 • 040-680 98 90 Lomma: Prästbergavägen 53 • 040-41 96 00 Helsingborg: Garnisonsgatan 18 • 042-450 77 70 • www.lindstroms.info

Öppettider:

Vardagar: 9 -18 • Lördag: 10 -15 • Söndag: Stängt


www.metro.se fredag 2013-07-05

Här kan du ha kul utan pengar

13

Om solen skiner eller himlen är grå spelar ingen roll, det finns massor av gratisaktiviteter i Skåne i sommar. Kolla in Metros tips och låt dig inspireras. JOHANNA G JIMENEZ

Fulltofta trädpromenad. FOTO: ERLAND VINBERG/TT/SCANPIX

Strosa runt

Edvin Pihl är ett av alla barn som kommit till Almviks 4 H-gård för att hjälpa till med skötseln av djuren. FOTO: ULRIKA LAHTI

4H

Klappa djuren och hjälp till på gården Klappa nyfödda kultingar, mata lammen och kycklingarna på Almviks 4 H-gård i Malmö. Vem som helst får hjälpa till med skötseln av djuren. Gratis att prova på, efter två besök kostar det 300 kronor. För betalande

medlemmar finns det i sommar en lång rad aktiviteter, som att sylta, safta och baka, bowla och paddla kanot. Mellan v. 25-28 Månd-tors 15.30-17 Fredag 8-17, sönd 9-12

Rockringsartisten Eloise Green.

Street Festival

Sommarscen Malmö.

Fotboll på Ribersborg.

FOTO: RICKARD GRÖNKVIST

FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Sommarscen

Malmö Beach Event

Ta en promenad bland träden

Gatuartister och akrobater

Gratis bio under bar himmel

Strandhäng och utomhussporter

Det skånska landskapet bjuder på hänförande upplevelser. Mitt i Skåne ligger Fulltoftaskogen, här möter du ett omväxlande landskap. Testa Fulltofta trädpromenad, en 50 meter lång gångbro som leder rakt ut bland trädens kronor, sju meter ovanför marken i en liten ravin. Strövområdet Breanäs vid sjön Immeln bjuder på trolska, djupa skogar. Eller cykla till bokskogen i Torup utanför Malmö.

Riksteatern och Stockholm Street Festival on Tour kommer till Sommarlund med akrobatik, humor och gatuartisteri i världsklass. Festivalen äger rum 17 juli kl 14-20, varje artist kör sin akt två gånger. Programmet för Sommar-Lund har mängder av gratisaktiviteter. Missa inte heller Picknickdansen i Stadsparken. Dans sex kvällar i veckanallt från tango till folkdans mellan kl 19-21.30.

Sommarscen Malmö betyder massor av gratis kultur, bio och konserter under bar himmel. Kolla in familjeföreställningen i ”Grevens park” i Bunkeflostrand 16 juli, med bandet Lur som liveloopar ljud från skrot och hemmabyggda instrument. Den 12 juli visas Disneyfilmen ”Trassel” i Vänskapsparken, och på Lindängens amfiteater visas Guldbaggevinnaren ”Äta sova dö” den 13 juli. www.sommarscen.se

Malmö Beach Event bjuder på strandhäng och gratis utomhussporter som beach football, street basket, beach volleyboll, sambafotboll och beachhandboll. Dessutom kommer världseliten i utomhussporter till Ribersborg för att göra upp. Helgen 9-11 juli äger uppvisningsturneringen Fifa Beach Soccer rum, och i början av augusti är det dags för Swedish Beach Tour SM-finaler i beachvolley.


14

www.metro.se fredag 2013-07-05

Belle nouveau Ingredienser: 3 centiliter gin 1 centiliter crème de pamplemousse. 3 centiliter citron 2 centiliter 50/50 sockerlag 3 centiliter färskpressad blodgrapejuice. 1 barsked fruktkött från grapen äggvita

Svalka dig med rätt drink i sommar – Kysst av solen och med en lemonad i handen. En stark lemonad. Så är grape- och gincocktails för oss på Belle, säger Johannes Fembrant på Belle Epoque på Södra skolgatan. FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB

Det ska vara fruktigt och läskande i sommar. Tre av Malmös bästa bartendrar ger dig recept på sommarens godaste drinkar. JOHAN MÅRTENSSON

Joshua Berlin, barchef på Bastard, kom på detta drinkrecept med gin, grapefrukt och koriander när han experimenterade hemma. Nu är in the name of krogens bästa sommardrink. FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB

In the name of Ingredienser: 6 centiliter gin 3 centiliter lime

sockerlag 3 stänk Peychaud’s Bitters grapefruktjuice en rejäl nypa färsk koriander

Koi på Lilla torg tipsar om red apple, en fräsch och fruktig sommardrink som kan göras sötare eller syrligare. Koi använder Bacardi Apple i stället för smaksatt vodka för att få mildare smak. FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB

Red apple In the name of på Bastard på Mäster Johansgatan. FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB

Ingredienser: 4 centiliter Bacardi Apple 2 centiliter citronjuice

2 centiliter sockerlag 6 centiliter tranbärsjuice Toppas med Sprite


16

www.metro.se fredag 2013-07-05

Explore Malmö’s dramatic past. FOTO: WERNER NYSTRAND

Explore the city The cobbled streets of Gamla Väster in Malmö have many interesting stories to tell. FOTO: OSCAR FALCK

Abba-guide Nadja Karlsson entertains a group of tourists in Stockholm’s Old Town. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

A city walk is almost guaranteed to offer you a surprise. Whether you walk or dance to Abba songs in Stockholm, follow in the footsteps of Millennium-writer Stieg Larsson, learn how herring fishing and the Black Death shaped Malmö – there’s a walk for everyone. Are you an English-speaking die-hard Abba-fan just arrived in Stockholm and longing to burst out in song in the street in the company of like-minded people? Well, you’re in luck. Not only does the Swedish capital have a newly opened Abba-museum, you can go all-in with an Abba City Walk. Sing-a-long is a guarantee during the 1,5 hour stroll around the city, says Sara Claesson, Head of Communications at Stockholm City Museum, that organizes this and several other popular city walks. ”The Abba Walk is pure fun. It makes you really happy,” says Sara Claesson. The tour also becomes a trip back in history to the

group’s early golden days and Sweden in the 70’s. The two couples lived in Stockholm then and got some stick for not being political enough. ”The Abba City Walk is special of course because it’s new and with the new museum. But the Millennium Walk is still very popular and constantly fullybooked, which has been a big surprise to us,” says Sara Claesson. Crime writer Stieg Larsson’s phenomenally popular trilogy about Lisbeth Salander and Mikael Blomkvist gave the inspiration for a Millennium-tour as soon as the first book became an international best seller.

”In 2008 we held five Abba City Walk walks during the whole year, now it has grown to In the footsteps of 150,” says Sara Claesson. a true supergroup With the publication of every new book When. Saturdays at 2 pm and launch of movie Language. English the content of the tour Duration. 1,5 hours has changed and now Cost. 130 SEK includes behind the Booking. Stockholm Ciscenes anecdotes ty Museum or Ticnet.se from the movie sets, More: Also available for some key props as well private groups in Engas all the important sites lish, German, Danish, in Södermalm. Spanish, Italian and “The museum has French. bought the Millennium Info. + 46 (0)8 508 31 sign and the leather jacket 620 or bokning.stadsNoomi Rapace wears in the museum@stockholm. Swedish movies”, says Sara se Claesson. www.stadsmuseum. Nadja Karlsson stockholm.se/ JESSICA is an Abba City index. CARLESON jessica.carleson@metro.se

Walk guide.

php?sprak=english

Millennium Tour

Search for Stieg Larsson’s inspiration Stieg Larsson – Millenniumtour – The Girl With the Dragon Tattoo.

Tour guide Eva Palmqvist shows a map of Södermalm during the Millennium Tour. FOTO: NIKLAS LARSSON/SCANPIX

When. Saturdays at 11.30 am, Thursdays at 6 pm Language. English Duration. 2 hours Cost. 130 SEK Booking. Stockholm City Museum or Ticnet.se More: Also available for private groups in English, French, Italian, Spanish, German, Portugese, Danish, Finnish and Russian. Info. +46 (0)8 508 31 659 or bokning.stadsmuseum@stockholm.se www.stadsmuseum.stockholm. se/index.php?sprak=english


17

Mån-fre 08.00-18.00, lör 11.00-15.00

on foot Malmö by foot

Wild Animal Safari

The Great Emigration

Events and people that shaped Malmö

See wild animals close to Stockholm

Learn about Göteborg’s past

Vibrant, multicultural and contemporary – Malmö is exciting now and has been since the Middle Ages. A tour with Malmö By Foot will tell you about events, people and buildings that have shaped this town: the Black Death, herring fishing, riots, industrialisation and socialism.

Yes, you can see elks, wild boars and roe deers at open air museum Skansen. But if you want to experience the beauty of Swedish nature in summer in the company of an experienced guide and see the animals in the wild why not go on a safari in Stockholm?

Sweden today is known for affluence and equality. A hundred years ago, however, many Swedes emigrated to find a better life elsewhere. Göteborg was a major departure port. Göteborg City Museum organizes a walk in their footsteps.

When. No scheduled tours, a minimum of 10 persons to book a tour. Language: English, German, French. Booking: info@malmobyfoot. com tel +46- (0) 708-435020 www.malmobyfoot.com

When. Every night May–Sept. Language. English. Duration. 3 hours. Cost. Adult 50 SEK adult, Youth 35 SEK. Booking. info@sthlmoutback.se tel +46 (0)73-657 87 08

When. Thursdays 2 pm Language: English Cost: 40 SEK. Booking: No booking required. The tour starts at the museum at Norra Hamngatan 12. stadsmuseum@kultur.goteborg.se +46 (0) 31-368 36 00 www.stadsmuseum.goteborg.se


18

www.metro.se fredag 2013-07-05

Brad Pitt tänker på sin pension Med ”World War Z” är Brad Pitt tillbaka på bioduken. Men snart kan det vara sista gången vi ser honom. Åtminstone framför kamerorna. Efter förseningar under efterproduktionen, omgörning av den sista tredjedelen och negativa förhandsskriverier har ”War World Z”, med Brad Pitt i huvudrollen, snart premiär. Och att få göra en film om ett världskrig mot zombier, baserat på Max Brooks bok med samma namn, utmanade honom på flera sätt. Bland annat eftersom han ville göra en politisk film med zombier som svepskäl. – Jag använder dem som en trojansk häst för att ställa frågor som: Vad skulle hända med sociala eller poli-

tiska aspekter om världen drabbades av en pandemi? Vilka skulle vara de länder som klarar sig bra och vilka skulle vara mest sårbara? I december fyller Brad Pitt 50 år. Något han tidigare tänkt ska påverka hans yrkesliv. Åtminstone det framför kameran. – Jag har tänkt många gånger att jag ska gå i pension som skådespelare efter 50 och har en idé att det är rätt tid att göra fler projekt som regissör eller producent. Jag vill umgås med mina sex barn men jag vet att film är en av de saker som

gör mitt liv komplett, säger han. Men med det liv som Brad Pitt har är det ibland svårt att få lugn och ro. Intresset av hans och Angelina Jolies relation är frekvent. – Medierna säljer historier, ofta lika filmmanus, med händelser, drama, och spänning tillagt. Men vi är lika normala som alla andra familjer. Vi stöttar varandra hela tiden. Jag beundrar Angelina mycket, hon är modig, smart och tänker på samma sätt som jag. GABRIELA ACOSTA SILVA, METRO WORLD NEWS

Fru och sex barn • Namn. Brad Pitt. • Ålder. 49. • Gör. Skådespelare. • Bor. Los Angeles. • Familj. Frun Angelina Jolie och barnen Maddox, Pax, Zahara, Shiloh, Knox och Vivienne. • Aktuell. Spelar huvudrollen Gerry Lane i filmen ”World War Z”.

Aktuell i ”World War Z” • Filmens handling. Den FN-anställde Gerry Lane (Brad Pitt) reser jorden runt i en kamp mot tiden för att förhindra en pandemi som hotar att utrota hela mänskligheten.

• Längd. 1 timme, 56 minuter. • Regi. Marc Forster. • Åldersgräns. 15 år. • Svensk premiär. Den 12 juli.

”World War Z” har premiär i Sverige den 12 juli. FOTO: LMK

– Vi är lika normala som alla andra familjer, säger Brad Pitt om äktenskapet med Angelina Jolie och deras sex barn. FOTO: ANDREA RENAULT/POLARIS

på resor i 1 klass med SJ Prio i sommar. Upp till 50% på resor 1/7 – 18/8 för SJ Prio-medlemmar på SJs dagtåg. Lägsta pris, inkl 50% rabatt, 195 kr med SJ InterCity och SJ Regional, 395 kr med SJ Snabbtåg. Bokningsavgift kan tillkomma. Fler sommarerbjudanden, priser och villkor hittar du på sj.se/sommar, där kan du även enkelt och gratis bli SJ Prio-medlem. Välkommen att köpa din resa på sj.se, vår mobilapp, 0771-75 75 75, i SJ Resebutik eller hos din resebyrå.


Vi hjälper dig få ut det mesta av din Mac. Varför köpa din Appleprodukt på ett vanligt ställe? Hos oss får du: • service utöver det vanliga • kunskap utöver det vanliga • sortiment utöver det vanliga Besök oss! Utöver det vanliga.

Kom och prova iPad och iPad mini. mStore

Din lokala Apple-expert i Skåne. www.mstore.se | info.syd@mstore.se Malmö – Baltzarsgatan 26. Tel 040-660 16 40. Lund – Mårtenstorget 6. Tel 046-15 04 00.


20

www.metro.se fredag 2013-07-05

Högtalarna för sommarens Lika viktigt som grillen i sommar är musiken. Metro har testat fyra högtalare som kan följa med ut på picknick i det gröna. Du har köpt Jonas Crambys ”Texas BBQ” och är precis redo att brassa på några färska majskolvar på grillen. Plötsligt inser du att ljudet från Los Lobos ”Anselma” – ett måste på en mexikansk grillkväll – inte når ända ut till trädgården. Lösningen är en bärbar högtalare, gärna trådlös, som du kan ta med dig, inte

bara ut i trädgården, utan även till parkhänget. LG har alldeles nyligen släppt NP 3530 som är liten och nätt. Å andra sidan är ljudet nästintill bedrövligt. Du kunde lika gärna kapa locket av ölburken, köra ner mobilen och dra på full volym. Desto bättre låter det från Sonys relativt nylanserade SRS–BTX 300. Den har

redan gjort sig känd på diverse modebloggar efter skamlös sponsring. Men det förtar inte ljudet, som är kristallklart, om än inte så nätt förpackat. Ännu bättre tryck är det i Big Jambox. Den har testets bästa bas, för den som är lagd åt det hållet. För övriga kan det nästan bli för mycket. Men både Jambox och

Sony är på gränsen till klumpiga. Den största överraskningen kommer i minst förpackning. Designtorgets Minihögtalare, är precis vad den heter, en minihögtalare. Trots det låter den som en hel orkester. ARON ANDERSSON

1111 Sony SRS-BTX 300

1 LG NP 3530

111 Designtorget

111 Jawbone Big Jambox

Plus. Låter rätt fantastiskt. Ljudet är klart och du kan utan problem vrida på hög volym. Minus. Ett ostadigt ställ. Det står bra på ett plant underlag, men konstruktionen gör att högtalaren lätt vinglar. Pris. 1 800 kronor. Mått. 341 x 115 x 58,5 mm. Vikt. 1,6 kg. Batteri. Upp till 8 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm.

Plus. Smidig med bra batteritid. En särskild Android-app ger fler inställningsmöjligheter och batterinivån visas direkt i mobilen. Minus. Låter sämst av de testade högtalarna. Det här ljudet är för burkigt för att vara njutbart. Pris. 1 500 kronor. Mått. 193 x 66 x 66 mm. Vikt. 0,5 kg. Batteri. Upp till 15 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm.

Plus. Otroligt liten med överraskande bra ljud. Hur basen kan bli så tung är lite av ett mysterium. Minus. Maxvolymen räcker långt, men är begränsad. De andra har några extra snäpp. Pris. 399 kronor Mått. 50 x 50 x 51 mm. Vikt. 95 gram. Batteri. Upp till 8 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm.

Plus. Fetaste ljudet av alla. Jambox har snabbt blivit en modern klassiker och det är inte bara tack vare utseendet. Minus. Nästan lite för fett ljud, där basen tenderar att ta över. Pris. 2 000 kronor. Mått. 25,6 x 8 x 9,3 cm. Vikt. 1,2 kg. Batteri. Upp till 15 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm stereo.

Minihögtalare

aron.andersson@metro.se

Prylexperten Aron Andersson har lyssnat sig igenom fyra bärbara högtalare till

Gör mer av dina

Kudde med foto 225 kr, med rabatt 157,50 kr

semester bilder! Sommarerbjudande!

Mobilskal med foto 219 kr, med rabatt 153,50 kr

20% rabatt

på alla produkter! Fri Frakt vid köp från 500 kr

Ta del av erbjudandet på följande sida:

www.smartphoto.se/metro

Fotoböcker fr 79 kr, med rabatt 55,50 kr

Giltig tom 31 Augusti 2013.

Frakt tillkommer men Fri Frakt gäller vid köp för över 500 kronor.

Posters med foton fr 14.95, med rabatt fr 10,50 kr www.smartphoto.se


21

musik

KLASSISKA INDIEN

Delhi-Varanasi-Khajuraho-Agra-Jaipur Nu 15990 kr/helpension

RESOR TILL INDISKA OCEANEN Vi skräddarsyr resan. Sveavägen 17 | 08-562 65 000

INDCEN RESOR www.indcen.se

REKOMMENDERAS ”Allt om Vin, nr 6 2013” – bästa rosévin på tetra

www.akessonvin.se

MONTROSE är ett fruktigt och torrt rosévin från Sydfrankrike med toner av hallon och vinbär.

Perfekt till sommarens bufféer, picknickutflykter och grillstunder.

Artnr: 6537-01 | 14 % vol | 1000 ml | Pris 68:-

Alkohol kan

skada din hälsa. parkhänget i sommar. FOTO: URBAN BRÅDHE

Schabrak från

Strumpor från

124,-

SOMMAR

REA 50% RABATT PÅ UTVALDA VAROR KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA RABATTER OCH ERBJUDANDEN

Halsband från

14,-

19,-

Koppel från

14,-

Höpåse nu

Ridbyxor från

44,-

139,Täcken från

144,-

Hundbäddar från

64,-

Skor från

139,-

Toppar från

49,-

MED RESERVATION FÖR SLUTFÖRSÄLJNING

Bett från

...och du hittar mycket mer i butik eller på www.hooks.se

124,-

Välkoilmomssen! in t


22

www.metro.se fredag 2013-07-05

Hon använder humorn som vapen Succén var ett faktum när hon spelade bruden Lillian i ”Bridesmaids”. Nu är Maya Rudolph tillbaka i en ny komedi som fick ett varmt mottagande på Sundancefestivalen – ”The way, way back”. Maya Rudolph har lärt sig att vara försiktig med vilka smeknamn hon ger sig själv när skådespelarkollegan Sam Rockwell är i närheten. Hela tiden försöker han få in ett visst öknamn under deras gemensamma intervjuer inför premiären. – Tidigare i dag refererade jag till mig själv som mrs Funbags och det verkar jag inte bli av med – vilket jag i och för sig är glad för. När

jag är 80 år hoppas jag att jag är känd som Funbags, säger Maya Rudolph. Skämtandet dem emellan kommer naturligt. De flesta vuxna skådespelare i ”The way, way back” – däribland Rockwell, Steve Carell, Allison Janney, Rob Corddry, Amanda Peet och Toni Colette – har en bakgrund inom improvisationen, vilket passade bra eftersom regissörerna Nat

Faxon och Jim Rash själva är stora improvisatörer. – Det är som en medfödd egenskap hos Jim och Nat, så jag visste att det skulle märkas ibland. Det är som ett naturligt … vapen. Du bara slänger ut det, det är som nunchakus. Jag bär alltid nunchakus. Filmen utspelar sig under sommarlovet i en strandstad i Massachusetts. Filmens 14-åriga huvudperson,

Duncan (Liam James), tar sina första steg mot vuxenvärlden. Under inspelningen hade Liam James, som då var 15 år, en imponerande samling vuxna skådespelare runt sig som hjälpte honom att mogna. – Vi blev fast i några fåniga appar. Det var mitt bidrag till hans uppväxt. Maya Rudolph spelar Caitlyn i nya komedin NED EHRBAR ”The way, way back”.

Maya Rudolph • Ålder. 40 år. • Bor. Los Angeles, USA. • Familj. Sambo med filmregissören och -producenten Paul Thomas Anderson. Paret har tre barn. • Filmer i urval. ”Away we go” (2009), ”Bridesmaids” (2011), ”Saturday night live”. • Aktuell. ”The way, way back” som har svensk biopremiär den 12 juli.

metroworldnews@metro.se

NY ADRESS SAMMA SERVICE. Från och med 8 juli finns Stavdal i Malmö på ny adress, Bronsåldersgatan 9 i Fosie industriområde. För mer information besök oss på www.stavdal.se eller ring 040 30 14 50. Välkommen till personlig maskinuthyrning!

PERSONLIG SERVICE FRÄSCHT MODE OCH PERSONLIG SERVICE MITT I LUND!

Vardagar 10 – 19 Lördag 10 – 16 Stortorget 4 Lund www.carlwerner.se


23

www.metro.se fredag 2013-07-05

Bo vid kusten – för hälsans skull

De som bor kustnära mår bättre, menar brittiska forskaren Lora Fleming. Det minskar stress och uppmuntrar till motion.

Lyckoläge? FOTO: SCANPIX

glömmer man bort att vara tacksam och lycklig, säger Jenny Rickardson, som leder träningsprogram inom det som kallas positiv psykologi. – Vi återgår inom ett par år till vår ursprungliga nivå av lycka.

Hon får medhåll av Petra Lindfors, docent vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. – Eftersom jag själv är uppväxt vid kusten, så tycker jag att det hänger ihop. Men det handlar om vad man har för preferenser själv, säger hon. – Vänner och familj påverkar hur man mår betydligt mer än om man bor i skogen eller vid kusten.

499:-/tim

FREDRIK BECKMAN

80 butiker och allt du behöver. Öppet 10–20. En bra bit Malmö. Som växer.

Vinn 10000:presentkort på Mobilia värda

Ge oss ett leende!

Nu skapar vi den gladaste bilden av Malmö och behöver din hjälp. Gilla oss på Facebook och ladda upp ditt leende på facebook.com/Mobilia.se. Alla bilder komponeras till världens skratt som presenteras på årets invigning 26/9. Och du har chansen att bli10 000:- rikare. :–)

community

Enligt den brittiska forskaren Lora Fleming visar flera forskningsstudier att de som bor nära havet har bättre hälsa, skriver Huffington Post. Hon menar att en anledning skulle vara att de är mer avslappnade. Forskningen visar dock inte hur långvariga effekterna är. – Snarare skulle jag säga att yttre omständigheter av det slaget spelar mindre roll än man kan tro. Vi vänjer oss vid förändringar. Då


24

www.metro.se fredag 2013-07-05

Graaf väljer romantiska böcker Magdalena Graaf klär av sig den perfekta masken och gräver djupt i sina fel och brister i sin nya bok. Magdalena Graaf, 37, är bloggare, programledare och fyrabarnsmamma. Nu släpper hon dessutom sin andra bok, efter den omtalade självbiografin ”Det ska bli mig ett sant nöje att döda dig”. Nya ”Mitt perfekta liv” handlar om allt som inte är perfekt. Om hur livet ser ut under den perfekta ytan. Om att separera. Vara ensam. Inte räcka till och kanske vara inkonsekvent med barnen ibland. – Jag tror att alla kan känna igen sig i det. Jag vill visa Bokaktuell • Namn. Magdalena Graaf

att det är okej att inte vara perfekt. Att vi duger precis som vi är, säger Magdalena Graaf. Själv älskar hon romantiska böcker, helst om kärlek, sex och relationer. – Jag tycker att Simona Ahrnstedts böcker om förbjuden kärlek är fantastiska. De är ett hett tips till alla som vill ha lite kärlek i sommar, säger Magdalena Graaf. I sommar är hon nyfiken på två böcker: ”Brännmärkt” av Karin Aspenström och ”I kroppen min”

caroline.engvall@metro.se

Magdalena Graaf är aktuell med ”Mitt perfekta liv”. En bok som vill få läsarna att känna att de duger. FOTO: URBAN BRÅDHE

Lästipset – fyra boktips i sommar

• Ålder. 37 år • Bor. Stockholm. • Familj. Maken Filip Larsson och fyra söner. • Aktuell. Med Boken ”Mitt perfekta liv” (Lind & Co)

av Kristian Gidlund. – ”Brännmärkt”, om Sveriges mest kända polisinfiltratör Peter Rätz, är inte min vanliga genre men jag har förstått att Karin Aspenström har lyckats fånga människan bakom och att det handlar om relationer och känslor. Det är jag nyfiken på. Jag är också oerhört berörd av cancersjuke Kristian Gidlund. Livet är så orättvist ibland. CAROLINE ENGVALL

Med maken Filip Larsson.

THRILLER OM THOMAS QUICK

IGENKÄNNANDE OM SVENSKARNA

KÄRLEKEN VÄXER PÅ EN ÖDE Ö

AMY WINEHOUSES PAPPA BERÄTTAR

Hannes Råstam ”Fallet Thomas Quick” (Pocketförlaget) Sann thriller om Sveriges värste seriemördare – eller är han oskyldigt dömd? Ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall är en trasselsudd av misstag och märkliga vändningar. Tyvärr avled journalisten Hannes Råstam i januari, men hans granskning blir odödlig.

Qaisar Mahmood ”Jakten på svenskheten” (Natur och Kul Kultur/pocket) Att vara blond och reserverad – det är vad vi svenskar anser utmärka oss själva. I övrigt fann kulturarvschefen Qaisar Mahmood en spridd blandning åsikter om oss själva på sina 900 mil i jakten på svenskheten.

Tracey Garvis Graves ”På ön” (Forum) I tider där öde öar knappt exis existerar längre är det härligt drömskt att läsa om en kärleks kärlekshistoria som utspelar sig efter en flygkrasch där bara två personer överlever. Härliga karaktärer i en underbar (om än öde) maldivisk miljö.

Mitch Winehouse ”Min dotter Amy” (Pocketförlaget) Artisten Amy Winehouses pap pappa har tidigare anklagats för att profitera på sin dotter, men den här biografin skriven av honom är rakt-på-sak-viktig berättelse om hur ett liv avslutades abrupt och alldeles för tidigt på grund av droger.

Det lyssnar kändisarna på i solen Pink Floyd, Simon & Garfunkel, Pink, Abba och Axwell – här bjuder fem sommaraktuella kändisar exklusivt på sina spellistor som de lyssnar på i sommar. EMMA BJÖRKMAN

Mange Schmidt,

Pia Sundhage,

Gunilla Persson,

Joakim Brodén,

Gry Forssell,

39, ARTIST, STOCKHOLM. AKTUELL MED ALBUMET ”ENSAM BLAND ALLA VÄNNER”.

53, FÖRBUNDSKAPTEN, STOCKSUND.

TV-PROFIL. SPELAR IN EN NY SÄSONG AV TV 3:S ”SVENSKA HOLLYWOODFRUAR”

32, SÅNGARE I SABATON, FALUN. SPELAR PÅ METALTOWN DEN 5 JULI OCH ÄR FÖRBAND TILL IRON MAIDEN I MALMÖ OCH STOCKHOLM.

40, PROGRAMLEDARE, ENSKEDE. PROGRAMLEDARE ”SOMMARKRYSSET” PÅ TV4.

”Summertime breeze” Larry Heard ”Everybody loves the sunshine” Roy Ayers ”San Jacinto” Peter Gabriel ”W30” Dub Tractor ”Good bye blue sky” Pink Floyd ”To each his own” Patrice Rushen ”Here’s what’s left” RJD2 ”Alberto balsam” Aphex Twin ”Darkness” The Police ”Innan du går” Kaah Bonusspår ”I never dreamed you’d leave in summer” Stevie Wonder

”Blinded by the light” Bruce Springsteen ”The sounds of silence” Simon & Garfunkel ”Sweet child o’ mine” Guns N’ Roses ”A hard rain’s a-gonna fall” Leon Russell ”Folkens kamp” Björn Afzelius och Mikael Wiehe ”Find the cost of freedom” Crosby, Stills, Nash & Young ”Imagine that” Melissa Etheridge ”Bitter fruit” Little Steven ”Bridge over troubled water” Simon & Garfunkel ”Den jag kunde va” Mikael Wiehe

”För slappa dagar då ”Min favorit är kroppens bpm behö- ’Bridge over troubver skruvas ner.” led water’.”

”Stairway to heaven” Led Zeppelin. ”Try” Pink ”Just give me a reason” Pink ”You are not alone” Michael Jackson ”Stay” Rihanna ”Rolling in the deep” Adele ”I love it” Erika Persson ”Liebestraum” Liszt ”So blessed” Mariah Carey ”Mirrors” Justin Timberlake

”Living for tonite” Accept ”I want it all” Queen ”Daddy Cool” Boney M ”Freewheel burning” Judas Priest ”Breakthru” Queen ”The boxer” Simon & Garfunkel ”Sultans of swing” Dire Straits ”Stargazer” Rainbow ”Summer night city” Abba ”Run runaway” Slade

”’Stairway to heaven’ är full av goda minnen. Jag lyssnar ofta på Adeles album ’21’.”

”Jag lyssnar när jag tränar, när jag kör bil och när jag blir riktigt full och får feeling.”

”Center of the universe” Axwell ”Reload” Sebastian Ingrosso ”Man go mad” Girlsmen ”Blurred lines” Robin Thicke ”Get lucky” Daft Punk ”Jackie” Ratata ”Alice” Eldkvarn ”Niggas in Paris” Jay-Z & Kanye West ”Tills döden skiljer oss åt” Petter ”Gå hem” Oskar Linnros

”’Center of the universe’ Axwell är ett svinbra sommaranthem.”

Gunilla Persson lyssnar gärna på Pink i sommar.


www.metro.se fredag 2013-07-05

25

Här utbildas morgondagens Flygtekniker!

Säljer hundsemester – för 477 000 kronor Även våra fyrfota vänner kan behöva lite semester. Sajten Veryfirstto.com har ett lyxerbjudande där en lyckligt lottad hund blir hämtad av en privat chaufför och får checka in på hundhotellet The paw seasons i England. Där får den testa på aktiviteter som surfing, reiki-healing, kortspel och träning med en olympisk atlet. Hunden får också gå på spa, bli ompysslad och blir förevigad på ett porträtt. Men smakar det så kostar det – hela upplevelsen går på 477 000 kronor. METRO FOTO: ALL OVER PRESS

Skolan är en godkänd EASA part-147 skola, vilket betyder att utbildningen bedrivs enligt ett gemensamt europeiskt regelverk och detta garanterar en hög standard på utbildningen. Vi utbildar tekniker för både jet och kolvmotordrivna flygplan (kategori B1.1 och B1.2). Vi har även möjlighet att examinera de elever som väljer att läsa i egen regi. Utbildningen bedrivs på Ljungbyhed Park i moderna och ändamålsenliga

lokaler. I våra hangarer finns det ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Eleverna kommer från hela Sverige. De flesta eleverna bor på området, vilket ger en bra sammanhållning. Skolan genomför flygteknisk utbildning inom gymnasieskola, yrkeshögskola samt som uppdragsutbildningar med bland annat Försvarsmakten och Saab som kunder.

www.flygteknik.nu Syv Veronica Jansson • tel. 0435-284 56 • veronica.jansson@klippan.se

KONTAKT


www.metro.se fredag 2013-07-05

26

Nyckeln till lyckad Sänk värmen på grillen. Vänta. Och vänta. Och vänta lite till. Sedan kan du säga hej då till torrt kött. Metros krogskribent Jonas Cramby ger sina bästa tips för barbecuen.

Ett moln av rök från rökspån väller upp ur grillen som Metros krogskribent Jonas Cramby tycker liknar en atombomb. Doften får hans amstaff Naomi att sniffa nyfiket i luften. På gallret ligger ett gäng revbensspjäll som har tillagats i över fyra timmar på låg värme, mellan 110 och 115 grader. – Vet ni hur man känner igen ett bra rib? frågar Jonas Cramby och håller upp köttet. – Längst ut på kanten finns en röd rand, den kallas för rökrand och uppkommer när man röker köttet. Randen visar att man har haft tillräckligt mycket trä när man grillat. Många som gör ribs tror att de är smarta när de kokar köttet först men då försvinner smaken. Ett bett i revbensspjället visar att köttet klarat ”halvmånetestet” – det innebär att en tugga skapar en halvcirkel i köttet och visar att det är perfekt mört. – Allt som är fett är bra nybörjarkött när man ska göra barbecue. Det är mindre risk att sådant kött blir torrt, säger Jonas Cramby. Han har tidigare skrivit boken ”Texmex från grun-

Jonas Cramby • Ålder. 42 år. • Bor. I Stockholm. • Familj. Sambo, två döttrar och amstaffen Naomi. • Gör. Journalist och författare. Är Metros krogskribent. • Aktuell. Med grillboken ”Texas BBQ”.

den” som fick svenskarna att överge fredagstacosen till förmån för pulled pork och carnita. I slutet av april släpptes hans senaste bok ”Texas BBQ” som lär ut hur man grillar som i sydstaterna. – Det vore kul om folk började grilla barbecue i stället för vanlig grillning som går snabbt och ger dig dålig kontroll över resultatet. Det här tar lång tid och du kan använda billiga köttbitar som ribs, högrev och fläskkarré. Att inte köra barbecue på grillen är som att aldrig använda ugnen på spisen, säger han. EMMA BJÖRKMAN emma.bjorkman@metro.se

Tips: Så gör du för att lyckas Ta tempen – Du behöver två termometrar. En för att veta hur varmt det är inne i grillen och en för att mäta hur varmt köttet är. Och en grill med lock.

Tändare

– Det finns ingen anledning att tända med något annat än en skorstenständare.

Rökspån

Glöm inte – I ursprunglig barbecue locket! eldade man med ved. Spån använder man för att härma det. Experimentera med olika

typer av spån, du behöver inte köpa hickory från USA.

Vanligaste felet

– Att inte kolla temperaturer och hur länge köttet ska ligga på.

Rätt dryck

– Jag tycker att öl är gott. Pale ale och välhumlade öl är gott till.

Viktigast

– Lär känna din grill och hur du styr värmen. Att hålla en konstant värme är nyckeln till en bra barbecue.

Doften från revbensspjällen på grillen får amstaffen Naomi att sniffa nyfiket. Husse Jonas Cramby är en proffsgrillare. – Men man är aldrig fullärd. Ju mer


27

BBQ är rätt värme Sugen på revbensspjällen på bilden? Här får du recepten som krävs. Jonas Cramby bjuder Metros läsare på smakprov från sin bok ”Texas BBQ”.

St Louis style ribs Spareribs är en genial uppfinning (perfekt mört kött på pinne!) men med ett stort designfel: Den där klumpen fett, brosk och senor i ena änden. som tur är så är det lätt att trimma bort skräpet själv, St Louis-style. 4 hela sidor revbensspjäll av fläsk (ca 3 kg) magic dust, BBQ-legendaren Mike Mills allroundrub (se recept intill) rökspån av hickory eller äpple aluminiumfolie 2 dl färdigblandad äppeljuice BBQ-sås (se recept intill)

du håller på, desto bättre blir du. FOTO: GUSTAV HUGOSSON

Magic dust 1 dl paprikapulver 1⁄2 dl salt 2 msk senapspulver 1⁄2 dl spiskummin 2 msk finmald svartpeppar 1⁄2 dl vitlökspulver 2 msk cayennepeppar 1⁄2 dl strösocker ----------------------Mixa alla ingredienser till ett fint pulver.

Tillagning 1. Förbered revbenen genom att dra bort den sega silverhinnan på baksidan samt skära bort den övre broskdelen så att du får en trevlig fyrkantig form. 2. Strö över rubben. Låt sedan marinera i kylen 1–4 timmar. 3. Gör i ordning din grill för indirekt grillning. Detta gör du genom att hälla kol i ena halvan av din grill och lägga ett fat Texmex potato salad med vatten i den andra och Vackert rödhet potatissallad. stäng locket. Värmen justerar En favorit. du sedan med din grills ventiler. När värmen ligger stadigt någonstans mellan 110 och 120 1 kg potatis grader slänger du på ett par nä- 2 msk olivolja salt och svartpeppar var rökspån på kolen och låter 2 röda spetspaprikor sedan de rubbade revbenen 2 färska röda chili rökgrilla 2 timmar med bensidan nedåt ovanför pannan med 1 hel vitlök 2 msk majonnäs vatten. 1⁄2 tsk spiskummin 4. Vänd ribsen och grilla 1 tim1 tsk spanskt paprikapulver me till. 5 . Lägg ribsen på aluminiumfo- 2 salladslökar bladpersilja lie. Häll över äppeljuice och slå in till ett paket. Lägg tillbaka på koriander lime grillen ytterligare 1 timme. 6. Ta ut ribsen ur paketet, pensTillagning la med BBQ-sås och lägg tillba1. Rengör potatisen ordentligt ka direkt på gallret 15 minuter och skär i bitar stora nog att få så att såsen plats på en gaffel. hinner karamelUgnsrosta i olja i liseras. Vänd 225-gradig ugn efter halva tills de är krispiga tiden. Dela och goda, cirka dem mellan 20–30 minuter. benen (revFunkar med såväl Salta och peppra. benens alltså) fläsk som kyckling 2. Grilla spetspapoch låt gnaganoch nöt. rika, chili och hel det börja.

BBQ-sauce En het sötsur BBQ-sås som funkar utmärkt med såväl fläsk som kyckling och nöt.

Strö över persilja och koriander. vitlök tills skalen blir svarta och sotiga. Lägg i en plastpåse och vänta 10 minuter, dra sen av skal och ta bort stjälk och kärnor. 3. Pluppa ut vitlökarna. Mixa grönsakerna med majonnäs, spiskummin och paprikapulver. Smaka av med salt. Blanda potatisen med dressingen, vänd i hackad salladslök. Strö över hackad persilja och koriander. Pressa över lime och servera.

REA REA REA REA REA

30-50% Sommarrea på skor. Start 8/7

1 gul lök 6 vitlöksklyftor 1 tsk spiskummin 2 msk olivolja 1⁄2 dl balsamvinäger 1 dl farinsocker 1⁄2 dl japansk soja 1 msk worcestershiresås 1 dl passerade tomater 2 torkade anchochili Tillagning 1. Stek finhackad lök och vitlök tillsammans med spiskummin i olja. När löken börjar bli mjuk deglaserar du genom att hälla på balsamvinäger och kokar några minuter. 2. Tillsätt farinsocker, soja och worcestershiresås och passerade tomater. Ta bort stjälken och fröna ur chilin, lägg i såsen och låt småputtra 10 minuter eller tills det blir kletigt. 3. Mixa till en slät sås.

Specialist På •Skor •Fötter •Inlägg •Ortoser

Mäster Nilsgatan 10, 211 26 Malmö www.aktivcity.se Tel. 040-617 15 50 Måndag - Torsdag 10.00 - 18.00 Fredag 8.00 - 16.00


28

www.metro.se fredag 2013-07-05

Över gränsen En novell om vänskap och sex i sommarnattens Stockholm. Av författaren Carl-Michael Edenborg.

”D

et ser ut som om Gud har sprutat raklödder över Djurgården.” Jaromir hade sin högtidliga röst. Erik fyllde skrattande i: ”Och han skar sig när han rakade sig. För löddret är lite rosa. Får vi gå nu?” Jaromir lade handen på vännens knä: ”Vi skulle vänta tills solen gick upp.” Trots värmeböljan var natten kylig på Skinnarviksberget. De unga männen huttrade och drack av sin öl. Erik pekade ner mot tonåringarna som festade i parken: ”Kolla vad de vinglar, det är som vi för tre år sedan.” ”Smutsigt. Tjejerna bara tjuter.” ”Jo.” ”Vi var väl likadana.” ”Ungefär.” ”Vem tror du får ligga? Hon, den där packade tjejen med stora gräsfläckar på klänningen?” ”Hon den blonda med de stora tuttarna? Dom brukar få ligga.” ”Jag låg inte på skolavslutningen.” ”Inte jag heller.” ”Förstår inte att det är tre år sedan.” ”Vi är som gamla gubbar.” Jaromir skrattade sitt vanliga skratt, Erik mindes att det alltid hade låtit likadant, så länge de känt varandra, han skrattade med, undrade om hans skratt hade förändrats. Från andra sidan av berget kom någon gående. Erik såg henne i ögonvrån och vred på huvudet. ”Kolla henne. Gillar inte du också sådana där blå klänningar med vita prickar?” Jaromir tog en titt: ”Hon verkar rätt gammal. Klänningen är okej. Men jag tror inte du skulle passa i den.” Han tog handen från Eriks knä och satte den runt hans nacke, klämde åt skämtsamt, men hårt, som han alltid hade gjort. Kvinnan kom närmare, hon såg mot dem. Jaromir kunde inte hindra sig från att vinka. ”Kolla, hon vinkar tilllbaka.” ”Men sluta Jarre.” ”Nej, vi pratar med henne.” ”Men sluta Jarre.” ”Tyst, hon kommer nu. Hej! Vill du ha en öl?” Kvinnan log och stannade någon meter från deras filt. ”Nej det är bra. Tack. Är bara ute på en nattpromenad. Vad gör ni?” Jaromir reste sig: ”Vi har kollat på de grisiga studentfesterna. Titta där nere, där ser du de mänskliga ruinerna. Varför vill man bli så trasig? Och så väntar vi på soluppgången.” ”Jag tänkte också se solen gå upp. Jag brukar göra det ibland. Men jag brukar gå bort till Fåfängan, därifrån är den vackrare.” Nu reste Erik på sig, med ölburken i handen: ”Fåfängan?” ”Ett berg på andra änden av Söder Mälarstrand, jättevacker utsikt.”

LOKA KANARP

det: just det man gör för att få dem är också det man slutar med sen.” ”Varför måste man sluta?” ”Jag vet inte. Det bara är så.” ”Är det din man som inte vill?” ”Det är inte så enkelt.” Jaromir tog hennes hand: ”Du kanske kan ligga med andra?” Hon vred bort huvudet och såg ut över vattnet och Stadshuset på andra sidan: ”Kanske det.” ”Har du aldrig gjort det?” ”Nej.” ”Gör han det?” ”Kanske. Men jag tror inte det.” ”Jag trodde alla höll på.” ”Nej. Trodde du också det, Erik?” Erik gick längst ut till höger, med Jaromir mellan sig och Magdalena. Han ville inte prata. Han förstod inte varför Jaromir hade slagit följe med den där kvinnan. Han förstod inte varför hon hela tiden ville dra in honom i samtalet. ”Jag bryr mig inte.” ”Om barn? eller om sex?” Erik skakade bara irriterat på huvudet. När de hade gått förbi Fotografiska, pekade Magdalena ut Fåfängan för ynglingarna. Mycket snart skulle solen ta sig upp ur horisonten, himlen blev allt varmare rosa, luften allt fuktigare, alla stjärnorna hade tvättats bort förutom morgonstjärnan som strålade ännu hårdare nu. ”Hur länge har ni båda känt varandra?” ”Elva år.” ”Tolv år.” Svaren kom samtidigt, de skrattade till. ”Sedan mellanstadiet,” sa Jaromir. ”Vad fint,” sa kvinnan. ”Gammal vänskap, den ska vårdas. Den är värdefull. Man förstår det inte förrän man förlorat den.” Erik och Jaromir flinade mot varandra.

”Får vi följa med?” rande: Jaromir log sitt charmigaste, de bruna ”Ser ni den där lysande stjärnan i allt det ögonen glittrade under den långa svarta där varma rosa?” luggen. Hon log tillbaka. ”Vad är det med den?” ”Det är ingen stjärna, det är planeten Venus. Fast den kallas morgonstjärnan. Och e unga männen packade ihop, och förr i tiden för Lucifer.” så slog de följe med kvinnan, nedErik hade hört historien förr. Men Magför berget, ner till kajen. På vägen dalena drog handen över sitt långa hår och kramade Jaromir hastigt Eriks sa tankfullt: hand, som ett löfte, en utmaning. De pre”Venus. Det passar bra en sådan här senterade sig och fick veta att hon hette natt.” Magdalena, att hon hade man och två De gick tysta en stund. Sedan frågade Jabarn, att hon var fyrtiotvå år. romir: ”Vad jobbar du med?” ”Är det inte jobbigt att ha barn?” ”Kan vi inte prata om något roligare? Det Magdalena suckade och riktade sig till är bara en vecka kvar till midsommarafton, det är en underbar natt, himlen är rosa, Rid- Erik: ”Är din kompis alltid så där frågvis?” darfjärden skvalpar och allt det där, jag vill ”Inte alltid.” inte prata om jobb.” ”Och är du alltid så tyst?” Jaromir envisades: ”Inte alltid.” ”Sitter du på ett kontor med en dator Hon skrattade, mjukt och varmt, sedan hela dagarna?” blev hon allvarlig, slickade sig om läpparna, ”Hur kunde du gissa det?” Plötsligt pekade Jaromir bort mot den sa nästan för sig själv: ”Det jobbigaste med att ha barn är kärgryende horisonten, han hade sin högtidliga röst igen, mörk och smeksam, lätt vibre- lekslivet. Det är konstigt när man tänker på

D

D

et var en brant klättring. De pustade när de kom upp till det igenbommade kaféet. De satte sig på gräset vid ett träd i ena hörnet, med utsikt över Saltsjön och Djurgården. Jaromir hade sin högtidliga röst igen, kraftfull och vibrerande: ”Första parkett när solen glider in i världen.” Magdalena satt i mitten med de unga männen på var sin sida. Erik märkte att Jaromir var upphetsad, han hade aldrig sett honom på det viset förut, kamraten andades tungt och fort, och rodnade lite. Jaromir gick upp på huk och viskade: ”Får jag smeka dig?” Magdalena svarade inte, då lade han handen på hennes knä. Han smekte försiktigt med fingertopparna ner för vaden, det frasade svagt i det vita nylonet i strumporna. Sedan drog han handen uppåt igen, Magdalena gnydde till, men rörde sig inte. Fingrarna gled ner på insidan av låret och drog upp klänningsfållen en bit, tills strumpan slutade och vitt skinn blottades, vitare än strumpan, det knottrade sig, hon liksom spände hela kroppen. ”Fryser du?”


29 Hon slickade sig om läpparna och viskade: ”Bara lite.” Jaromir gav kamraten en blick, nickade uppfordrande. Eriks hand darrade när han smekte kvinnans högra ben, just som kamraten gjort, uppifrån strumpans kant och ned till gymnastikskorna, sedan tillbaka, så långsamt och mjukt han förmådde, nylonet kändes svalt och intimt mot fingrarna, han kände hennes mjuka värme där under. Hon gnydde igen, och rörde benen något ifrån varandra för att ge plats. ”Så skönt det är.” Hon vände sig mot Erik: ”Vilka stora, varma händer du har. Du smeker härligt.” Erik rodnade. Han såg mot sin väns byxor, upphetsningen var synbar, han kände hur han själv växte där nere, det hettade. Magdalena lyfte lite på stjärten så att Jaromir kunde dra upp hennes klänning. Hon hade ett par vita trosor. När han stack fingrarna innanför deras linnning, lade hon handen på hans, flämtade fram: ”Försiktigt, vänta.” ”Är du säker?” Jaromirs röst var halvkvävd, den darrade, han andades hastigt. ”Vänta.” Jaromir smekte henne på utsidan av tyget, han kände köttet där innanför, han tyckte att det ångade. Eriks hand vandrade upp till hennes bröst och kramade det mjukt. Magdalena kved till, hon pressade sig mot Jaromirs hand, hennes höfter gungade lite. ”Så så så. Fortsätt.” Erik kände hennes bröstvårta styvna innanför klänningstyget, han klämde ytterst försiktigt kring den, då kom hon plötsligt, nästan utan ett ljud, ynglingarna hörde hennes hårda andhämtning i gryningstystnaden, de såg det flämtande bröstet, de såg på varandra och log med stora ögon, de kunde inte tro det, det var som ett mirakel. När hon lugnat sig såg hon tacksam ut. ”Vad skönt. Vad snälla ni är.” Hon drog ner klänningen igen, de unga männen drog tillbaka sina händer. Det var som om ingenting hade hänt, förutom att de fortfarande var svårt upphetsade och svullna, de sneglade mot varandra utan att veta vad som skulle komma. Magdalena lade händerna över deras byxgylfar, kände sig för, kramade dem. Erik var inte bekväm med detta. När hon drog ner hans gylf hade han redan börjat krympa. Han såg att Jaromir inte hade några problem. Han hade sett sin vän naken många gånger förut, men aldrig hård. Jaromir såg att han tittade och log. Hans bruna ögon gick ner till Eriks skrev, och han himlade lite retsamt med dem. Nu växte Erik igen. Magdalena reste sig och satte sig på knä mellan dem med händerna på deras kön. Erik tänkte: nu håller hon i mig med samma hand som hon nyss höll i Jaromir. Han växte ännu mer. ”Vilka vackra unga män ni är, ofantligt vackra.” Magdalena såg hänfört än på den ene, än på den andre. Hon rörde händerna upp och ner. Hon lutade sig fram mot Jaromir för att använda munnen. Men så ångrade hon sig, släppte taget, reste sig. ”Jag får inte vara otrogen.” Jaromir brast ut: ”Var du inte det nyss?” ”Det är inte samma sak. Ni får avsluta själva.” Han lät misstrogen: ”Gud vad tråkigt.” Hon log med avsmalnade ögon och pekade mot honom: ”Tråkigt? Är du säker på att det kommer att bli tråkigt?”

H

on ställde sig bredbent framför dem och drog upp klänningen över de vita strumporna, upp över de vita låren, tills trosorna syntes. Hon höll fast klänningsfållen med ena handen medan hon tog tag i trosornas linning med den andra och oändligt långsamt drog ner den. Jaromir grep sig själv och bearbetade sitt kött, hastigt och våldsamt. Erik såg att vännens ögon var fixerade vid kvinnans skrev. Plötsligt drog Magdalena upp trosorna igen, de hade inte ens kommit halvvägs ner för höften, hon hade bara blottat några hårstrån och bäckenets kammar. ”Skämtar du?” Jaromir lät nästan arg. ”Kan ni inte ta av er tröjorna?” De unga männen drog av sig tröjorna, de var båda i form, sysslolösa dagar tillbringade på gymmet hade gett resultat. Magdalena slickade deras överkroppar med sin blick: ”Så vackra.” ”Fortsätt nu!” ”En liten sak till bara.” ”Vad du vill, men skynda.” ”Ni måste göra det på varandra.” ”Men sluta.” ”Gör det på varandra. Jag vill se. Det är så sexigt. Då fortsätter jag.” Jaromir andades mycket hårt. Han såg inte mot Erik. Men efter bara några sekunders betänktetid sträckte han ut handen och tog kamratens kön. Erik stönade och gjorde samma sak. Det var outsägligt underligt att känna vännen på det viset, lemmen var så lik hans egen, men ändå olik, den var mjuk och hård på samma gång. De gjorde på varandra som de brukade göra på sig själva, darrande av upphetsning och lite skam. ”Ni har ju känt varandra så länge. Ni måste ha gjort det här förr.” Jaromir nästan fräste: ”Prata inte.” ”Ni är så väldigt vackra.” Hon skrattade helt kort, helt lyckligt, och fortsatte sin föreställning. Hon knäppte upp klänningen och visade en svart, genomskinlig bh. Hon fortsatte att dra ner trosorna. Jaromir stirrade på hennes långsamt allt mer blottade kön, den mörka upphetsande strimman mot den vita huden, Erik stirrade på Jaromirs och kände vännen pulsera under smekningarna, han darrade själv, i en allt våldsammare stigning. Samtidigt gled solen upp, aprikosfärgad, skälvande het, och spred sitt mjuka ljus över berget. I ögonblicket vred Jaromir plötsligt huvudet och mötte Eriks blick. Det var så svart.

E

fteråt torkade de av sig på det torra gräset och klädde sig hastigt. Magdalena kysste dem båda. Hon viskade: ”Det var det vackraste jag sett. Tack för att ni ville ge mig det.” De unga männen gick tystlåtna på var sin sida om kvinnan ner för berget, hon höll sina armar om dem båda. När de kommit ner till kajen frågade hon: ”Jag hoppas inte jag har förstört något mellan er nu. Kan jag få era nummer?” Hon skrev upp dem, hon ville inte lämna ut sitt eget. Hon hejdade en taxi, hoppade in och försvann utan ett ord. När de några minuter senare skildes åt vid Slussens station såg inte vännerna på varandra. Jaromir muttrade ”Tjena, vi ses”. Erik sa ”Jepp, ta det lugnt”. Sedan gick de åt var sitt håll.

LÄS DEN FRISTÅENDE FORTSÄTTNINGEN AV SOMMARNOVELLEN I METRO DEN 26 JULI.

HÅRTRANSPLANTATION

KAMPANJPRISER TILL 31 SEPTEMBER! Antal hårsäckar Pris/hårsäck Totalt (ordinarie pris)

rek pris i Sverige

1 500

13 SEK

19 500 SEK (21 500 SEK) ca. 80 000 SEK

2 000

12 SEK

24 000 SEK (26 500 SEK) ca. 100 000 SEK

2 500

11 SEK

27 500 SEK (30 500 SEK) ca. 130 000 SEK

3 000

10 SEK

30 000 SEK (33 000 SEK) ca. 160 000 SEK

3 500-4 000

9 SEK

31 500 SEK (34 500 SEK) ca. 190 000 SEK

För ett paketpris på 5 000 kr erbjuder vi flygbiljett, 3 nätter på hotell, transporterna mellan flygplatsen-hotell och hotell-sjukhus. 072-570 77 77 info@istanbulhairclinic.se www.istanbulhairclinic.se

www.vikingkristall.com

Vikingasmycken

Designer smycken

Stenar, Kristaller & Mineraler

Det här är författaren Carl-Michael Edenborg • Ålder. 45. • Yrke. Författare och förläggare. • Familj. Gift med Loka Kanarp och har två barn. • Bor. I en stuga utanför Sala.

• Aktuell. Med romanen ”Mitt grymma öde” som handlar om tonsättaren Händels hemliga liv. ”Mitt grymma öde”.

Viking Kristall

Kattesund 7, 222 23 Lund Tel: 046 19 89 00 Må, Ti, To, Fre 11 -18, Ons 11-16, Lör 11-15


30

www.metro.se fredag 2013-07-05

Rätt utrustad för picknick

Hitta rätta filten

699 kr Zara

Det som sätter tonen på en picknick är picknickfilten. Ett tips är att köpa på sig några stycken så det blir ännu mysigare och lite mjukare.

39 kr H&M

Fällkniven, det klassiska kubbspelet och den smarta solcellsladdaren. Vi ger dig checklistan med smarta prylar till picknicken i sommar. CAROLINE SANDSTRÖM

1 049 kr

2 199 kr

Zara

Big Jambox

Ta med dig musiken Glöm inte musiken. Den här lilla musikkällan håller i upp till tio timmar och du kopplar enkelt upp den med din mobiltelefon via Bluetooth.

549 kr Victorinox

199 kr Rusta

39 kr

29 kr

Ett redskap för allt

19 kr

Lagerhaus

Lagerhaus

999 kr

Lagerhaus

Stelton

Den känns som en självklarhet men det är oftast den man glömmer. Fällkniven blir din bästa vän i sommar.

BILLIG FLYTT, STÄD & MÅLNING

199 kr

TA DEL AV VÅRT SCHYSSTA ERBJUDANDE JUST NU!

Clas Ohlson

275 kr

070-951 40 88

Hottips

INFO@ORESUNDMT.SE WWW.ORESUNDMT.SE

Laddad för pickick Ha med dig en solcellsladdare till din smartphone.

HYPNOSTERAPI

– En snabb väg till ett bättre mående · Stress · Ångest · Depression · Övervikt · Rökavvänjning

Det kompletta bemanningsföretaget med äldre arbetskraft

· Fobi · Regression · Smärtlindring · Utbrändhet · Personlig utveckling

· Nedstämdhet · Självkänsla · Tandvårdsrädsla · Sömnbesvär

”Lycka är att återskapa sig själv.”

BEHOV AV HJÄLP?

JJohn h EEriksson, ik Jagkraft J k ft AB

Från 157,50:-/tim Privat/företag

Tillit skapar självrespekt, självrespekt skapar integritet och kärlek till dig själv. Kärlek ger näring och växtkraft till egenvärde och självbild.

Hör gärna av dig för mer information 070 - 677 21 15 – john@jagkraft.se – www.jagkraft.se

Social service äldre, hemservice, trädgård, vaktmästeri, snickeri, lagerarbete m.m.

Ring Lund 046-14 43 88 • Malmö 040-93 12 00 eller e-post lund@senioruthyrning.se Vi servar hela Skåne

Norrmalm Arlanda Express Östermalm Cityterminalen Sergels torg

Kungsholmen

T-centralen Buss 53 Stadshuset Slottet

Gamla stan

Resa till Stockholm i sommar? Vi har ett sommarerbjudande fram till 22/8! Enkelrum ...............................................från 600 kr Dubbelrum ............................................från 690 kr Trippelrum ............................................från 890 kr Fyrbäddsrum ..................................... från 1200 kr Fembäddsrum ................................... från 1450 kr Sexbäddsrum .................................... från 1650 kr 5 busslinjer direkt utanför dörren, varav en direktbuss till centralstationen. Gästkök, gratis te & kaffe dygnet runt. Pris inkl frukost.

Gamla stan

Slussen

Södermalm

Buss 2, 3, 71, 76, 53 Medborgarplatsen Stockholm Södra

Skanstull

08-615 21 35 reservation@hotelrenstierna.se www.hotelrenstierna.se Renstiernas Gata 15, Stockholm


Svettas du för mycket? Svettmottagningen Hidroskliniken erbjuder patienter med extrem svettning, hyperhidros, hjälp. Vi utreder och behandlar handsvett, fotsvett, svettning i armhålor, ansikte, huvud, ljumskar och på många andra delar av kroppen. Om svettningarna knappt kan tolereras och ofta begränsar dagliga aktiviteter kan du via EU-regler få kostnadsfri hyperhidrosbehandling vid vår klinik i Köpenhamn. Kliniken har svenska läkare och ligger vid Kastrup. Du kan även få viss reseersättning. Läs mer på www.svettmottagningen.se eller kontakta oss via e-post sekreterare@svettmottagningen.se eller telefon 08-40 20 900 om du vill veta mer.

Svettmottagningen Hidroskliniken • Stockholm • Oslo • Köpenhamn Telefon 08-402 09 00 sekreterare@svettmottagningen.se www.svettmottagningen.se


www.metro.se fredag 2013-07-05

32

Extra stort sommarkryss Vem är en filmisk Moore på fyra bokstäver? Och vem är junitjejen på tre bokstäver? Här är ett extra stort korsord för att slå ihjäl några timmar i hängmattan eller på playan.

Lösningen på korsordet hittar du på sidan 39


allt du behöver i sommar!

eldag ah 99

:

r

-

r ke

Mer info på malmo.se www.entre

de

Shopping • Restaurangtorg • Bio • Caféer • Gym • Bowling • 2 tim fri parkering Öppettider mån-fre 10-20 lör-sön 10-18 Hemköp 7-23. Övriga öppettider se www.entremalmo.se

bi

börjar!

ju Vi b

Vi finns där Malmö

ltvätt!

Pa

Butikerna hos oss...

Vi har

ACCENT AKADEMIBOKHANDELN ALBREKTS GULD APOTEK HJÄRTAT APOTEKET FASANEN BARISTA FAIR TRADE COFFEE BIJOU BRIGITTE BIK BOK BR LEKSAKER BROTHERS BURGER KING CARLINGS CHARMANT CUBUS CURRY REPUBLIC DEICHMANN DRESSMANN ECCO ESPRIT G-STAR RAW GAMESTOP GINA TRICOT GLITTER GULDFYND H&M HEMKÖP HEMTEX INTERSPORT JACK & JONES KAHL’S TE & KAFFE KAPPAHL KICKS KJELL & COMPANY LAGERHAUS LAILA LIFE LINDEX MANGAL MONKI MORMORS BAGERI MQ NEW YORKER NEXT NIKITA HAIR NOA NOA NYMOBIL.SE O´LEARYS SPORTSBAR PLAYOTEKET PLEASURE DIVAS PRESSBYRÅN REDFELLAS JUICEBAR SATS SCORETT SF BIO SISTERS SKO & NYCKELSERVICE SKOPUNKTEN SKULT SMYCKA SPICY & TASTY SYNOPTIK SYSTEMBOLAGET TEKNIKMAGASINET TELIA TRIUMPH UR&PENN VERO MODA WOK KITCHEN YVES ROCHER

r på en


AFFÄRSOMRÅDESCHEF BYGGSMIDE Byggsmide, som är ett av fyra affärsområden inom SpecialTeknik, levererar smiden till såväl nybyggnationer som renoveringar och kunderna är främst lokala byggbolag och industriföretag. Vi söker nu en erfaren affärsområdeschef som skall bidra till fortsatt tillväxt. I rollen som ledare är du en förebild när det gäller att utveckla processer och konkurrenskraftigt affärsmannaskap. Du arbetar nära VD Annika Karlsson och har personalansvar för nio erfarna personer i produktionen. SpecialTeknik har sedan 1962 arbetat med specialkonstruerade och helt unika och kvalitativa tekniklösningar efter specifika behov och önskemål. Specialteknik har cirka 100 anställda. Bolaget har verksamhet i Göteborg och Malmö, där huvudkontoret ligger. Läs mer på: www.specialteknik.se

Rikshem är ett av Sveriges största privata bostadsföretag. Vi äger bostäder, studentbostäder och samhällsfastigheter på flera orter. Vi erbjuder dig ett tryggt, trivsamt och flexibelt boende. Vår ambition är ett gott samarbete med alla våra hyresgäster. Vi vill att du ska trivas hos oss. Välkommen till Rikshem!

Rikshem söker nya medarbetare

FöRvaltaRe & FastighetsteKniKeR till helsingborg

För mer information om tjänsten och ansökan, www.fasticonkompetens.se Fasticon Kompetens specialister på fastighetsrekrytering

Läs mer om tjänsten och välkommen med din ansökan på www.maquire.se senast den 25 augusti.

SÖK ROLIGASTE JOBBET I VINTER!

Jobba ute eller inne på en av Sveriges populäraste skidorter. OBB PÅ BRANAS.SE LÄS MER OCH SÖK SÄSONGSJ

FRI EN TRÉ

Se matcherna! Torsdag 18:00 Öppen träning Fredag 18:00 Danmark-England 19:15 Sverige-Holland Lördag 15:00 Sverige-Danmark 16:15 Holland-England Söndag 13:00 Holland-Danmark 14:15 Sverige-England

MALMÖ BEACH

SWEDEN CUP 2013

På ”Ribban” Malmö beach 12-14 juli

www.beachsoccer.com


Technical Project Leader Cargotec, Bjuv

You will be working as a Technical project leader and have the technical responsibility for mechanical engineering in the customer projects. This means that you will for example organize project/time plan, take care of mechanical project issues, follow up the project design process, support the purchasing process, make layout drawings for installation of equipment, perform basic calculations and ensure that the design conforms to the company standard and general design standards. Qualifications We are looking for someone who easily cooperates and drives own work and is analytical and well organized. We expect you to have a mechanical engineering qualification at university level, Bachelor or Master degree and that you have experience of mechanical design in 2D and 3D CAD environments. If you have experience in planning and carry out customer projects, this would be a great advantage. Personal characteristics You are energetic, well organized, able to take responsibility and used to working in teams and moving projects forward. You have good communication skills in English, fluency both in spoken and written language. We offer We are offering you a position in an internationally leading company with solid values and a strong will to succeed. With us, you have substantial opportunities for personal development, and you will be working with highly skilled colleagues. You have considerable flexibility with us, with fast decision-making channels. You will also have the opportunity to take part in shaping our company and our products for the future. The location of the position is at our office in Bjuv, Sweden. For further information contact Jonas Andersson, e-mail jonas.andersson@cargotec.com Please submit your application along with your CV by 15th August 2013 to: HR Manager Katarina Åkesson, e-mail katarina.akesson@cargotec.com Siwertell is a Cargotec brand www.siwertell.com

Electrical Engineer Cargotec, Bjuv

You will be working as an electrical engineer responsible for the electrical system for customer projects assigned to the position. You will standardize and programme PLC program and HMI system for the company’s products, produce control system specifications for quotations to customers and within customer projects being part of project group and perform commissioning at the customers site in different countries. Qualifications We are looking for someone who has experience in working with control system, in practice as well as in writing specifications, in communication, Device net, Control net etc and in calculating. In addition you have experience in commissioning of electrical systems and have documented knowledge in PLC and HMI system. We expect you to have a University degree in Electrical Engineering or Secondary education and work life experience equivalent. If you have documented knowledge in programming of PLC system and HMI system and especially Allen Bradley, then this would be of great advantage. Personal characteristics You have the ability to drive and plan own work, are well organized, are used to working in teams and moving projects forward and have well developed social skills with co-workers as well as customers representatives. You work with high accuracy and you have good communication skills in English, fluency both in spoken and written language. We offer We are offering you a position in an internationally leading company with solid values and a strong will to succeed. With us, you have substantial opportunities for personal development, and you will be working with highly skilled colleagues. You have considerable flexibility with us, with fast decision-making channels. You will also have the opportunity to take part in shaping our company and our products for the future. The location of the position is at our office in Bjuv, Sweden. For further information contact Jan Gustafsson, e-mail jan.gustafsson@cargotec.com Please submit your application along with your CV by 15th August 2013 to: HR Manager Katarina Åkesson, e-mail katarina.akesson@cargotec.com Siwertell is a Cargotec brand www.siwertell.com


GÖR DIN PASSION TILL DITT YRKE ! YRKESUTBILDNINGAR INOM TRÄNING OCH HÄLSA

Vår vision – Malmö den Glokala staden

Lic. personlig tränare Cert. kost- och träningskonsult Utbildningsstarter i Malmö i höst.

www.glokala.se

/theacademyswe Besök www.theacademy.se för mer information och komplett utbildningsutbud.

FÖR DIG SOM ÄR ARBETSLÖS OCH VILL STARTA EGET! Projekt Myllan erbjuder dig utbildning och individuell hjälp med att utveckla dina idéer, starta företag och lära dig mer om entreprenörskap.

Bli coach/ coachande ledare

Nästa kursstart 26 augusti och än finns det platser kvar!

INFORMATIONSSEMINARIUM 21 augusti 16.00-17.30 på Slottsgatan 20 i Malmö.

Kontakta oss för anmälan och mer information Telefon: 0768-98 72 91 E-post: myllan@malmo.se www.malmo.se/myllan

Är du nyfiken på hur ett professionellt coachsamtal går till? Kom och upplev styrkan i LIVE COACHING på plats! Utbildningsstarter i september och november. Boka tidigt rabatt t o m den 9 augusti!

Projekt Myllan är en del av JobbMalmö som är en verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad

Fotograf: Caroline L Jacobsen

När du läst klart Metro, lägg gärna tillbaka tidningen i stället.

ALLASTUDIER.SE

Ackrediterade av ICF för internationell ACC- och PCC-certifiering! Info/anmälan: 040-30 68 60 / info@coachcompanion.se / www.coachcompanion.se

Bliv hudterapeut! Utbildningen är CSN godkänd. Den internationella utbildningen varar i 1½ år. Nya klasser börjar til mars och september. Titta på vår hemsida eller ring och kolla upp för mere information. Kosmetologskolen

CIDESCO NØRRE SØGADE 49 - 1370 KØBENHAVN K. TLF: +45 33 13 26 62 - WWW.KOSMETOLOGSKOLEN.DK

Yrkeshögskolan Syd Lärande och praktik i samverkan med arbetslivet

TA CHANSEN!!! Platser kvar för dig som verkligen vill förändra världen.

till g i ld mä n A

”Global förändring Hållbar värld”

Platser kvar för dig som är motiverad att slutföra din gymnasiebehörighet nu.

till g i ld mä n A

”Allmän linje steg 3”

START 22 AUGUSTI

www.albins.nu

YH-utbildningar i Hässleholm – Enstaka restplatser!

Just nu!

Entreprenör elinstallation med allmän behörighet, 225 YH-poäng. Utbildning på deltid/distans för dig med relevant elutbildning och yrkeserfarenhet inom elbranschen.

Är du behörig? Sök nu!

E-post: kansli@yhs.se | Telefon: 0451-26 85 81, 0454-975 92 | Hemsida: www.yhs.se


RESOR

DAGS ATT BOKA RESAN TILL SOLEN!

Med flexibla reslängder, du väljer själv hur länge du vill vara borta, från några dagar till flera månader.

Välj med flexibla reslängder bland de 125 populäraste hotellen med lägenhet eller dubbelrum, från budget till lyx, alla de populäraste orterna som: Playa del Ingles, Maspalomas, Puerto Rico, Las Palmas, Los Cristianos, Playa de las Americas, Fañabe, Puerto de la Cruz. Direktflyg från: Arlanda, Landvetter, Sturup, Kastrup, Karlstad och Umeå (även från Luleå via Arlanda t/r).

Halvpension: 12.900:12.300:-

Fräscht lägenhetshotell i Playa del Ingles, bra läge nära stranden. Tvättservice, solterrass, uppvärmd (ca 23 C) pool. Dusch/wc, 1-2 sovrum, vardagsrum/pentry med mikro, safe, balkong. Satellit-TV med SVT World. 100 m till strand.

Vårt sommarprogram av badresmål kring Medelhavet är med 150 utvalda hotell och lägenhetshotell, bättre än någonsin!

Vinter på Gran Canaria och Tenerife, Flyg, Hotell & Transfer i 4 veckor

4 Veckor Lägenhet: Gran Canaria: 8.500:Tenerife: 8.800:-

Lägenhetshotellet Las Gondolas ***

HÖST runt MEDELHAVET. Flyg, Hotell & Transfer i 3 veckor fr. 5.600:-

All-Inclusive: 16.700:17.200:-

Prisex: 4 veckor, per person i lägenhet i sällskap om 2, med flyg och transfer.

3 veckor: Lägenhet: Halvpension: All-inclusive: Gran Canaria 6.700:9.500:12.300:Playa del Ingles, Maspalomas Puerto Rico, Las Palmas Tenerife 7.300:9.600:13.400:Los Cristianos, Playa del las Americas, Puerto de la Cruz. Kreta 5.600:9.100:9.300:Chania, Chryssi Akti, Agii Apostoli, Stalos, Aghia Marina och Platanias Mallorca 7.100:10.600:12.400:Puerto Pollensa, Alcudia, Palmanova Turkiet 6.600:7.800:9.500:Alanya, Side, Kemer, Marmaris/Icmeler, Öludeniz och Bodrum Costa del Sol 6.100:10.500:11.300:Nerja, Almuñecar Torremolinos, Fuengirola och Marbella Cypern 6.900:9.900:17.800:Agia Napa, Fig Tree Bay, Larnaka, Paphos Prisex. ovan avser oktober och gäller per person i sällskap om 2, 3 veckor inkl. flyg, boende och transfer t/r.

Tvårumslägenhet inkl flyg och taxitransfer 1v. 5.500:- 2v. 6.900:- 3v. 9.300:- 4v. 11.400:Tillägg frukost 520,- per vecka Priset är per person i (januari) i sällskap om 2.

Ring för bokning, rådgivning broschyrer! 08 - 540 202 20

Hotelreservation.se Fridhemsgatan 68 112 46 Stockholm www.hotelreservation.se Email: info@hotelreservation.se

NÖJE

Fästingtider

with

HÄR ÄR VÅR DROP-IN MOTTAGNING Per Albin Hanssons väg 32 D – Mobilia

040-83444

Sommarmeny! Två rätter och ett glas vin

Vi erbjuder snabb smärtlindring med Pain Ease till spruträdda barn.

www.sveavaccin.se

Svea Vaccin samarbetar med Project Playground, för Sydafrikas barn Vid vaccination erhålles ett Project Playground armband

ALLASTUDIER.SE

från vår sommarmeny

255:-/person 95 kr inkl läsk. Barn under 12 år äter för i till 24 augusti 2013. Erbjudandet gäller 15 jun ns. Alkoholfritt alternativ fin

30 år

10.500 SEK rofilrestauranger.se

Boka bord på www.p

Välkommen till våra restauranger! Malmö - Rådhuskällaren Göteborg - Restaurang Trädgår´n och ETT. Stockholm - Skansens Restauranger, Haga Forum & DramatenRestaurangerna www.profilrestauranger.se

NI • E L EFO W EB B DE

RS ÄLJ N IN G • N ÄT V E

ED

•T SI

• FÖ CE VI

ALLAT ION ER • BR NS T

O EB BH • W GN

&I

D AN

RK

B

Senaste nytt dygnet runt på metro.se

TELL • D A TO RS E R

Trolle Ljungby AB

PASS IT ON.

Säg bara God Morgon och räck över Sveriges färskaste nyheter till resgrannen. Vi kallar det kunskapsåtervinning. Gör världen lite smartare – ge vidare din Metro.

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk restaurang. Störst i Malmö med exklusiv miljö.

Stora Nygatan 35, nära Gustav Adolfs torg 2. Bredvid Hotel Scandic mittemot Hansagallerian. Tel 040-30 48 88

4 stora lunchbufféer

Med 40 olika varm- och kallrätter. Thailändsk, kinesiskt och japanskt. Bla wok, sushi, dim sun, grillat Inklusive dricka och kaffe.

79:-

Jubileumserbjudande

5 stora kvällsbuffér Mongolian barbeque, asiatiskt, dim sun, sushi, fruktbuffé, grillat & wokat. Över 50 olika varm- och kallrätter.

Ord pris 200:-

Jubileumspris 99:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang

Ät så mycket ! du orkar


&

proudly present

KULTURBOLAGET, THE TIVOLI, THE AGENCY GROUP & LUGER PRESENTERAR

+ SPECIAL GUESTS

Musiken från albumet

framförs med svenska texter av Gustaf Fröding

OPENER: DANIEL NORGREN

SOFIERO SLOTT HELSINGBORG 11 JULI

13 JULI MALMÖ

MALMÖ STADION

BILJETTER: KULTURBOLAGET. SE, EVENTIM.SE & EVENTIMS CALLCENTER 0771-651 000.

MANDODIAO.COM | THISISFIRSTAIDKIT.COM | KULTURBOLAGET.SE | THETIVOLI.NU

Köp dina biljetter på

KULTURBOLAGET, THE TIVOLI & LIVE NATION PRESENTERAR STOLT

ÖVRIGA ARTISTER

HÅKAN HELLSTRÖM VÄLDIGT SPECIELL GÄST:

D

OLLE LJUNGSTRÖM & BAN

afrojack.com | twitter.com/djafrojack | facebook.com/djafrojack | youtube.com/afrojacktv

SOFIERO SLOTT HELSINGBORG 1 AUG

TALLRIKEN, PILDAMMSPARKEN

7 VÄRLDSARTISTER BILJETTER PÅ TICNET.SE

BILJETTER: KULTURBOLAGET.SE, EVENTIM.SE SAMT EVENTIMS CALLCENTER 0771 651 000. HAKANHELLSTROM.SE | OLLELJUNGSTROM.SE KULTURBOLAGET.SE | THETIVOLI.NU | LIVENATION.SE

HUVUDSPONSOR

PARTNERS

M EDIAPARTNERS

KÖP DIN BILJETT PÅ:

BIGSLAP.SE


39

www.metro.se fredag 2013-07-05

Lösningen på korsordet

Filip Celander brukar kolla efter köksattiraljer. – Jag känner bäst till Södra esplanaden och bakluckeloppisen i Lund. Jag ska ut på cykelsemester i sommar och då hoppas jag titta på fler av Skånes loppisar, säger han. FOTO LINNEA SVENSSON ARBAB

Fynda på loppis

Oavsett om du är ute efter att fynda nygamla skatter mitt i Malmö eller vill ge dig ut på en dagsutflykt finns det gott om alternativ. Venestad Vad. Venestads IF arrangerar loppis för 45:e året i rad. Var. Idrottsplatsen, Venestads byväg 226 Ta sig dit. E 22 mot Ovesholm, mellan Vä och Tollarp. När. 6 juli kl 10-14. Info. Entré 10 kr, fri p-plats.

Spjutstorp Vad. Spjutstorps IF arrangerar traditionell loppis i storformat. Var. Vid idrottsplatsen och badet. Ta sig dit. 5 km från Tomelilla, skyltat i Spjutstorp mot idrottsplatsen. När. 13 juli kl 13. Var på plats en

stund innan för att paxa prylarna. Info. Loppisen följs av dans på kvällen i dansrotundan.

Malmö Vad. Barnloppis Var. Folkets park i Malmö Ta sig dit. Fem minuter från Möllevångstorget. När. kl 9-13 den 28 juli samt 2425 augusti. Info. Enbart barngrejor.

Degeberga Vad. Antiksamlarmarknad. Var. Degeberga Ta sig dit. Ta väg 19 till Degeberga, sväng höger vid gatukö-

Bo i ny 2:a från ca

ket ”Mjelarasten” och följ skyltarna mot idrottsplatsen. När. 21 juli kl 8-16- men se till att vara där i gryningen. Info. En av landets största samlarmarknader.

Bromölla Vad. Bromölla IF arrangerar loppis och auktion. Var. Idrottsplatsen i Bromölla Ta sig dit. Följ skyltar till strandängens idrottsplats, granne med campingen vid Ivösjön. När. 3 aug kl 11-13. Info. Här säljs allt. Även auktion för lite finare saker. JOHANNA G JIMENEZ

4000:*

/mån

Premiärvisning av Barcelona i Malmö. Kolla in planlösningar som visar vad smart living innebär. Brf Barcelona med sina välbyggda kvadrat, sköna balkonger och mysiga innergård har väckt stort intresse och försäljningen är i full gång. Få svar på alla dina frågor på onsdagens visning. Du hittar oss i korsningen Lilla Varvsgatan och Östra Varvsgatan. Hjärtligt välkommen!

*Swedbank erbjuder en 2-årsränta på 2,42% och med en belåningsgrad på 85% av bostadens värde (995.000:-) blir månadskostnaden fr 4 000:- inklusive månadsavgift, försäkring och skattereduktion. Exkl amortering. Räntan är baserad på ränteläget i 2013-06-05.

Visningsbod: 10/7 kl. 17.30 Storlek: 1-4 rok Inflyttning: Våren 2015 Kontakt: David Hogell, 040-608 30 26 david.hogell@bjurfors.se Mer info: www.brfbarcelona.se

TA MED DIG VÄNNERNA TILL

TERRASSEN HELSTEKT SPÄDGRIS MED TILLBEHÖR 295 KR INKL KASINOENTRÉ. TOR-LÖR. MINST 2 PERS

Köp till Value Ticket för 40 kr – få spel för 100 kr

LÄS MER PÅ CASINOCOSMOPOL.SE

SLOTTSGATAN 33 • ÖPPET 13-04 • ALLA VISAR ID ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR • TEL 020-219 219 CASINOCOSMOPOL.SE


N I D R Ö ALLT F

R A M SOM H C A E B E R BE FO H C A E B N BE T WE E H C A E B R AF TE

! N E M M VÄLKO ROSENGÅRD CENTRUM

måndag – fredag 10–19 • lördag 10 –17 • söndag 10 –17 • City Gross 8–21 alla dagar • www.rosengardcentrum.se


när du handlar

priserna gäller t.o.m 7/7-2013. tillgångsgaranti t.o.m 4/7-2013. helt räntefritt och inga övriga avgifter. delbetalning upp till 30 månader. antal månader och månadsbelopp bestäms av totalsumman på ditt köp och gäller på alla produktgrupper. Gäller endast i våra varuhus.

t n e m i t r o s t r på hela vå för mer än 1500 kr.

0

malmö • Svågertorp

KR RÄN RÄNTA KR AVGIFT INGA DOLDA KOSTNADER

malmö • Stora Bernstorp

KR RÄNTA KR AVGIFT

lund • Nova

kristianstad • Härlöv

helsinGBorG • Väla


00%

Dela upp betalningen helt räntefritt. Dela upp betalningen helt räntefr

%

enDast

usb för multimedia inbyggd digitalbox

32" leD 16 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

ue32eh4005 leD

Energiklass

2400:-

A

Effekt

35 W

kWh/ annum

51kWh

32" LED-TV från Samsung. USB-ingång, 2st HDMI. Inbyggd digitalbox godkänd för Boxer och Com Hem. Art. Nr: 1163819

ultrabook " 13leD

uteffekt på 90W

Vatten- och stöttålig

32gb ssD + 500gb hårddisk

bluetooth

filmar i full-hD

intel Core i3-processor

20 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

go play Wireless ipod-/iphone-docka

3000:-

Spela musik trådlöst via Bluetooth, total uteffekt 90W RMS, 2x 15W + 2x 30 subwoofer. För nät- eller batteridrift (8st D-batterier, medföljer ej). Art. Nr: 1201103

25 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

hero 3 black edition actionkamera

3750:-

Den tredje versionen av actionkameran som blivit otroligt populär bland extremsportare. Kameran kan filma i Full-HD med upp till 120 bilder/s, mycket bra för coola slowmotion sekvenser, klarar även av 4K-upplösning. Inbyggt WiFi, fjärrkontroll för WiFi medföljer. Art. Nr: 1188745

23 mån

räntefri delbetalning

14-b112eo ultrabook

kontantpris

3450:-

14" LED-skärm, Intel Core i3-processor, 4GB internminne, 32GB SSD + 500GB hårddisk, Intel HD 4000-grafik, HDMI-anslutning, Windows 8. Art. Nr: 1200742


0

%

INGA DoLDA KoSTNADER TILLKoMMER

ENDAST

USB för multimedia 100Hz PMR Energiklass

22 mån

kontantpris

39PFL3108 LED

TT Y N E T S A N E S XXXX

TT SENASTE XNXXYX

Fyrkärnig processor

8"

XX XXXXXXXXX

16GB WiFi

59 W

kWh/ annum

85 kWh

tefria delbetalning. för Media Markts helt rän

3300:-

39" Full-HD LED-TV. Inbyggd digitalbox godkänd för Boxer och Com Hem samt förberedd för MPEG4. USB-ingång för multimedia och uppspelning av video. HDMI-, komponent-, scart-, AV- och PC-anslutning samt digital koaxial ljudutgång. Art. Nr: 1214380

Effekt

Beloppsgränser

39" LED Räntefri delbetalning

A

Månadsbelopp *Köpbelopp 150 kr/mån 1 500 - 4 500 250 kr/mån 4 501 - 7 500 500 kr/mån 7 501 - 15 000 900 kr/mån 15 001 - 27 000 kr/mån 27 001 - 36 000 1 2000 kr/mån 70 36 001 - 80 000 re2mån adsbelo TppTför få en

Y SENASTEXN XXX

betala ett hög eller övriga avgifter Självklart kan du välja att d. Inga dolda kostnader kortare betalningsperio med Nordea Finans. te tillkommer. I samarbe

XX XXXXXXXXX

XX XXXXXXXXXXXXX XXXXXX

Energiklass A

Tidsoptimering

2 hastigheter

Touchknappar

TT Y N E T S A N E S surfplatta

ya Samsungs n

22 mån

Räntefri delbetalning

kontantpris

Galaxy Note 8.0 Wifi Surfplatta

3300:-

Smidig surfplatta med 8" touchskärm, 1,5GHz Quad Coreprocessor, 2GB internminne, 16GB lagringsutrymme, dubbla kameror, Android 4.2, Multi-fönster för multitasking, inbyggt WiFi och Bluetooth, minneskortsläsare för SD-kort, Mobile High-definition Link för trådlös överföring av film, Micro-USB. Art. Nr: 1204303

15 mån

Räntefri delbetalning

kontantpris

2250:-

TPA-2000 Portabel luftkonditionering

Portabel, för rum upp till 12m². Kylningskapacitet på 2,0 kW (7000Btu), 2 hastigheter samt oscillering. Ljudnivå på 48-50dB. Fungerar även som avfuktare. Rör för att leda ut den varma luften genom fönster medföljer. Art. Nr: 1159581

20 mån

Räntefri delbetalning

kontantpris

WAQ283M0SN Tvättmaskin

3000:-

7kg tvättkapacitet, touchknappar och digital display som visar kvarvarande programtid. Energioptimering och tidsoptimering genom tillval på valt program. Mått (HxBxD): 84,8x59,8x55 cm. Art. Nr: 1129055


0

Dela upp betalningen helt räntefritt.

%

enDaSt

uSb & mobilkoppling full-hD

47" leD 19 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

47ln540 leD

4750:-

47" Full-HD LED-TV med 100Hz MCI. Inbyggd digitalbox godkänd för Boxer och Com Hem samt förberedd för MPEG4. USB och Mobile Highdefinition Link för koppling av mobila enheter t.ex. mobiltelefoner. 2st HDMI-, scart, optisk ljudutgång. Art. Nr: 1203989

Energiklass

A+

Effekt

64 W

kWh/ annum

76 kWh

" ,6 15 leD extremt låg ljudnivå, endast 45db

Kraftfullt grafikkort intel i5-processor

tturbofunktion

Energiklass

a+

kWh/ annum

299 kWh

Vatten/ år

3640 l

Kapacitet

A

Diskklass

A

Ljudnivå

19 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

g6-2311SO bärbar dator

4750:-

Intel Core i5-processor, 8GB internminne och 500GB hårddisk, AMD Radeon HD7670M grafikkort med 1GB dedikerat grafikminne, ljusstark 15,6" skärm, HDMI, WiFi, webbkamera och numeriskt tangentbord. Art. Nr: 1200766

28 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

14 kuvert

Torkklass

45 dB

7000:-

g4240SCu Diskmaskin

Mycket tystgående diskmaskin med endast 45dB i ljudnivå. Testad för 20 års användning. LED-display, hela 14 kuverts kapacitet, senarelagd start och resttidsvisning. Mått (HxBxD): 81x60x57 cm. Art. Nr: 1187943


0

Dela betalningen helt räntefritt. ingaupp DOlDa KOstnaDer tillKOMMer

%% enDast

3D & smart-tV röststyrning

Energiklass

40" leD

A

Effekt

13 W

kWh/ annum

beloppsgränser tefria för Media Markts helt rän

30 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

7500:-

betala eller övriga avgifter självklart kan du välja att d. inga dolda kostnader kortare betalningsperio med nordea finans. te arbe tillkommer. i sam

40" Full-HD Smart 3D LED-TV med mängder av innovativa appar och 400Hz CMR. Vit exklusiv design. Navigera din TV med intuitiv röststyrning. Art. Nr: 1203803

två objektiv medföljer

freshZone-låda

filma i full-hD

leD-belysning

hy skrivaren selp er lj Cp810 medfö

22 mån

kontantpris

5500:-

eOs 600D DC Kit 18-55 + 75-300 systemkamera

Systemkamera med två objektiv, 18 megapixel, 3" vridbar skärm, filma i Full-HD, 3,7 bilder/s för snabba rörliga motiv. Upp till 12 800 ISO för fotografering i dåligt ljus utan blixt. Kompatibel med alla Canon‘s blixtar. Art. Nr: 1199226

delbetalning.

Månadsbelopp *Köpbelopp 150 kr/mån 1 500 - 4 500 250 kr/mån 4 501 - 7 500 500 kr/mån 7 501 - 15 000 900 kr/mån 15 001 - 27 000 kr/mån 27 001 - 36 000 1 2000 kr/mån 70 36 001 - 80 000ett högre2mån adsbelopp för få en

ue40f6515sbXXe leD

räntefri delbetalning

89 kWh

20 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

en3401aOW Kyl-/fryskombination

5000:-

Energieffektiv med Energiklass A++. Utrustat med två grönsakslådor, flaskhylla och en FreshZone-låda med lägre temperatur som förlänger hållbarheten på bl.a kött och fisk. Mått (HxBxD): 175,4x59,5x65,8 cm. Art. Nr: 1165567


0

Dela upp betalningen helt räntefritt.

%

enDaSt

24,1 megapixel

19 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

9500:-

filma i full-hD

D7100 hus Systemkamera

24.1 megapixel CMOS-sensor i DX-format. Vatten- och dammskyddat kamerahus med överdel och bakstycke i magnesium. Seriebildstagning med 6 bilder/s. Autofokus med 51 punkter. Filma i Full-HD. Dubbla minneskortplatser för SD-kort. Art. Nr: 1201488

51 af-punkter

nViDia geforce gtX660 3gb

Smart-tV & 3D-ready

12gb 1600Mhz internminne

800hz-teknik

intel Core i7-processor

inbyggd Wifi

46" 3D leD

Energiklass

16 mån

räntefri delbetalning

kontantpris

8000:-

Cg8270-nr018S Stationär gamingdator

Intel Core i7-processor, 12GB 1600MHz internminne, nVIDIA GeForce GTX660 3GB, 1000GB 7200rpm, DVD-brännare, HDMI, DVI, VGA, 4st USB 3.0, 6st USB 2.0. Art. Nr: 1199870

28 mån

räntefri delbetalning

A

Effekt

71 W

kWh/ annum

104 kWh

14000:-

kontantpris

ue46f7005St leD

3D-Ready 46" Full-HD LED-TV med inbyggd digitalbox godkänd för Boxer och Com Hem och satellit (DVB-T/T2/C/S2) samt förberedd för MPEG4. 800Hz-teknik och 3D HyperReal Engine. Inspelning av TV via USB-anslutningen. Smart-TV för onlinetjänster, appar, samt inbyggd webbläsare och WiFi direkt i TV:n. 4st HDMI. Art. Nr: 1203786


0

InGa doLda KostnadER tILLKommER

%

Endast

Intel Core i5-processor Batteritid upp till 7h 500GB hårddisk

19 mån

Räntefri delbetalning

kontantpris

9500:-

Pro Bärbar dator

13,3" med Intel Core i5 2,5GHz-processor, 4GB internminne, 500GB hårddisk, Intel HD Graphics 4000, Thunderbolt-port, 2st USB 3.0, FireWire 800-port. Upp till 7h användningstid, väger 2,06kg. Mac OS X Mountain Lion och iLife 11. MD101. Art. Nr: 1169711

Energiklass a++

Byggd för 20 års användning Patenterad skontrumma

superkabinett Låg ljudnivå Energiklass

a++

Energiklass

a++

kWh/ annum

179 kWh

kWh/ annum

220 kWh

Vatten/ år

10560 l

Kapacitet Centrifugeringsklass

Tvättkla s s

20 mån

Räntefri delbetalning

257 l 39 dB

a++

kWh/ annum

110 kWh

Volym

356 l

Ljudnivå

38 dB

A 52 dB 75 dB

Tvättmaskin med display som visar återstående tvättid. Patenterad skontrumma som undviker slitage på dina kläder. Emaljerad front, kromad tvättlucka och lutande panel. Mått (HxBxD): 85x59,5x58 cm. Art. Nr: 1181206

Ljudnivå

Energiklass

B

Ljudnivå centrifugering

10000:W3253 tvättmaskin

7 kg

Ljudnivå

kontantpris

Volym

180 cm

tystgående motor

26 mån

Räntefri delbetalning

13000:-

kontantpris

QR2210 + Qt3610 Kylsval & fryspaket

Superkabinett för bättre hållbarhet och lägre ljudnivå. Kylskåp med energisnål LEDbelysninge, invändiga LCD display och inredningsdetaljer i silver. Automatisk avfrostning i kyl. Mått (BxHxD): 59,5x180x62,3cm. Art. Nr: 1165691, 1165694


0

Dela upp betalningen helt räntefritt.

%

enDaSt

allväderskyddad 36,3 megapixel

25 mån

räntefri delbetalning

filmar i full-hD

22500:-

kontantpris

D800 hus Systemkamera

Systemkamera i riktigt hög klass. Sensor i FX-format (småbildsformat) med 36,3 megapixel och klassledande autofokussystem ger dina bilder djup och en extrem detaljnivå. D-Movie i Full-HD-kvalitet. Art. Nr: 1161600

beloppsgränser tefria delbetalning. för Media Markts helt rän

Månadsbelopp *Köpbelopp 150 kr/mån 1 500 - 4 500 250 kr/mån 4 501 - 7 500 500 kr/mån 7 501 - 15 000 900 kr/mån 15 001 - 27 000 kr/mån 27 001 - 36 000 1 2000 kr/mån 70 36 001 - 80 00la0ett högre2mån adsbelopp för få en

intel i5-processor aluminiumhölje retina-skärm

intel Core i5-processor

beta eller övriga avgifter Självklart kan du välja att d. inga dolda kostnader kortare betalningsperio med nordea finans. te arbe sam i er. tillkomm

20 mån

räntefri delbetalning

18000:-

kontantpris

pro Me664S/a bärbar dator

15" retina-skärm, Intel i5-processor nVIDIA GT650, 256GB SSD hårddisk, 8GB internminne, upp till 7h batteritid. OS X Lion, iLife 11. Art. Nr: 1156041

18 mån

räntefri delbetalning

16200:-

kontantpris

27" MD095S/a Stationär dator

27" skärm, Intel Core i5-processor, 8GB internminne, 1TB hårddisk, Nvidia GTX 660M, WiFi, Mac OS X Mountain Lion. Art. Nr: 1192670

1000gb hårddisk nvidia gtX 660M


0

INGA DoLDA KoSTNADER TILLKoMMER

%

ENDAST

Inbyggd kamera 1000Hz-teknik

55" 3D LED 22 mån

Räntefri delbetalning

19800:-

3D Smart-TV

kontantpris

Energiklass

UE55F8005ST LED

A+

Effekt

76 W

kWh/ annum

55" 3D Smart LED-TV med fyrkärnig processor för snabb multitasking. 1000Hz Clear Motion Rate, fjärrstyr TV:n och byt kanal med röststyrning eller rörelsekontroll. Clone View speglar din Smartphone på TV:n. Smart View streamar TV:n direkt på din tablet eller smartphone. Inbyggt WiFi. Art. Nr: 1203767

Det kompletta köket

30 mån

Räntefri delbetalning

27000:-

kontantpris

Komplett kök

PIE645B17E Induktionshäll

HBA20B152S Inbyggnadsugn SMU50D08SK Diskmaskin

Induktionshäll med touchknappar, Boostfunktion på alla kokzoner, reglera hällens maximala effekt med PowerManagement-funktionen, 17 olika effektlägen. Kylskåp i rostfri design, elektronisk temperaturstyrning, dynamisk kylning med kylfläkt, LED-belysning. superkyla med automatisk återställning. Frysskåp i rostfri design, elektronisk temperaturstyrning, Superinfrysning med automatisk återställning. Inbyggnadsugn i rostfritt stål med granitemalj för enkel rengöring. 5 olika ugnsfunktioner och snabbstart. Nedsänkbara cylindervred. 67 liters volym. Rostfri diskamskin med plats för 12 kuvert, låg njudnivå, Aquastop. Art. Nr: 1089722, 1205620, 1177358, 1143249

GSN36VI30 Frysskåp

111 kWh


Välj ditt abonneManG. Mobilen inGår! abonnemang

ink. Mobil

Mobil Medium, 24 mån.

• Fria samtal • Fria SMS/MMS • 4Gb surf ingår Minsta totalkostnad: 12226:-.

abonnemang

ink. Mobil

rubbet, 24 mån.

• 600 samtal ingår • 6000 SMS/MMS ingår • 3Gb surf ingår Minsta totalkostnad: 11026:-.

abonnemang

ink. Mobil

Volym Mellan, 24 mån.

Galaxy S4

• Fria samtal • Fria SMS/MMS • 3Gb surf ingår

- Styr telefonen utan att vidröra skärmen - Känner igen dina rörelser, röst och ansikte Pris utan abonnemang: 5790 kr Priset avser 1st telefon.

Minsta totalkostnad: 11986:-.

Media Markt Pris 100

- 1,8" färgdisplay - Väger endast 78g - Användarvänlig Art. Nr: 1156172

Art Nr: 1204304, 1204305

Media Markt Pris

Media Markt Pris

Galaxy Young

Xperia V

Art. Nr: 1208330

Art. Nr: 1180803

- 3,27" touchskärm & vattenskyddat hölje - Android 4.1 - 3 megapixelkamera.

- 4G-smartphone - Android 4.0 - IP57-klassad - extra damm- och vattentålig

Vattentålig


Hos Media Markt hittar du ALLA operatörer

VäLj ditt AbonneMAng. MobiLen ingår! abonnemang

ink. Mobil

3 surf Max, 24 mån.

• 0,49:-/min., öppningsavgift 0,99:• 0,49:-/SMS • 10gb surf ingår abonnemang

ink. Mobil

Mobil Medium, 24 mån.

• Fria samtal • Fria SMS/MMS • 4gb surf ingår Minsta totalkostnad: 12226:-.

abonnemang

ink. Mobil

total Mellan, 24 mån.

16gb

- 4" Retina-skärm - 8 megapixel iSight-kamera - Filma i Full-HD

• 1500 min. ingår • 1500 SMS/MMS ingår • 3gb surf ingår

Pris utan abonnemang: 5790 kr Priset avser 1st telefon. Art. Nr: 1190104, 1190105

Media Markt Pris tg-2711

- Högtalarfunktion - Lättanvänd handenhet - 1,4" LCD-skärm Art. Nr: 1202009

Minsta totalkostnad 12226:-.

Media Markt Pris

Media Markt Pris

A400 trio

galaxy S3

Art. Nr: 1149274

Art. Nr: 1163664 Priset avser 1st telefon.

- Tre stycken trådlösa hemtelefoner - 1,7" belysta displayer - Nummerpresentatör samt 220h passningstid

- 4,8" Super AMOLED+-skärm - 8 megapixelkamera med bildstabilisator - Fyrkärnig processor


Byt in din iPhone 4/iPhone 4S och få 3000 kr i avdrag på Samsung Galaxy S4

Galaxy S4

- Samsung senaste flaggskeppsmobil - Styr telefonen utan att vidröra skärmen - Känner igen dina rörelser, röst och ansikte

Lämna in din fungerande och hela Apple iPhone 4 (8, 16,32GB) eller 4S (16, 32, 64GB) i gott skick, inklusive de tillbehör som medföljde vid nyköp och få 3000 kr i avdrag på priset för Samsung Galaxy S4. Vår servicepersonal förbehåller sig rätten att besikta din iPhone. 3000 kr i avdrag gäller vid felfritt skick. Vid sämre skick kommer rabattsatsen att justeras. Erbjudandet gäller t.o.m 7/7-2013. För fullständiga villkor, se www.mediamarkt.se eller kontakta närmsta Media Markt-varuhus.

Pris Samsung Galaxy S4 Avdrag för din gamla iPhone 4/ iPhone 4S

Såhär funkar Flip4new

Byt in din iPhone 4/iPhone 4S och få 3000 kr i avdrag på Samsung Galaxy S4 MALMÖ

0770 - 77 87 87 GPS: N55.61241•E13.10558

LUND

Nova Avtalsvägen 4 227 61 Lund

0770 - 77 87 87

KRISTIANSTAD

19

21 19

21

E22

21 E22

E22 19

HärLöV HäråKrAVäGEN 4 291 61 KriStiANStAd

0770 - 77 87 87

HELSINGBORG

n dsväge Markna

trum Väla cen

IKEA

gen usvä hagsh Djur

Änge lholmsleden /E4

n Välaväge

Stora Bernstorp Vassvägen 24 232 61 Arlöv

ken

0770 - 77 87 87

MALMÖ

2790:Lä n Västra

Svågertorp Långhusgatan 3-5 215 86 Malmö

Du betalar

5790:-3000:-

*

Björk aväg en

Såhär funkar

Väla Marknadsvägen 5 260 36 Helsingborg

0770 - 77 87 87

20130705_se_malmo  
20130705_se_malmo  
Advertisement