Page 1

wkd FREDAG 14 JUNI 2013

KROG

Allt du kan önska på en vardag

GAULTIER

Modeikonen gör svensk utställning

IWNaBtsoRnOspTelaTr

Hollywoodtjuv

”The bling ring.” Emma Watson om huvudrollen i veckans storfilm FOTO: STEVE GRANITZ/WIREIMAGE


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 14 juni 2013

En ny epok 1 för Emma ARMANDO GALLO/ALL OVER PRESS

världen geEmma Watson blev Hermione Granger med helapolas nya film nom ”Harry Potter”-filmerna. Genom Sofia Cop steget bort ”The bling ring” tar stjärnan det sista, definitiva från ungdomsfilmerna.

EMMA WATSON Ålder: 23 år. Bor: Har en lägenhet i London men ska återuppta sina studier i Boston till hösten. Familj: Pojkvännen Will Adamowicz. Aktuell: Spelar Nicki, en av huvudrollerna i Sofia Coppolas nya film ”The bling ring”. Bakgrund: Filmen är baserad på verkliga händelser. Under 2008 och 2009 kartlade en kändisbesatt tonårsliga Hollywoodstjärnor och gjorde inbrott i deras hem. De kom över pengar och privata tillhörigheter till ett värde av 3 miljoner dollar.

Innan inspelningarna av ”The bling ring” startade fick Sofia Coppola Emma Watson att skriva dagbok och blogga som sin rollfigur.

Efter filmerna ”The perks of being a wallflower”, ”My week with Marilyn” och nu ”The bling ring” har Emma Watson vänt blad efter ”Harry potter”-filmserien. Till Total Film Magazine säger hon: – Ja, på ett sätt. Jag tog en paus på två år och försökte få så mycket distans till det som möjligt. ”Harry Potter”filmerna kom fortfarande ut men jag tog tid på mig att verkligen försöka ta reda på vem jag var och vad jag ville göra. Jag övervägde till och med att inte vara en skådespelare. ”The bling ring” är verklighetsbaserad – men någon kontakt med de verkliga inbrottstjuvarna hade hon inte. – Nej, jag ville göra min egen tolkning av min rollfigur. Det var en så absurd serie händelser att det inte kändes verkligt. Vi fick tona ner mycket av vad som hände och sas på riktigt för annars skulle det inte kännas trovärdigt, säger hon till Inquirer. Paris Hilton, som drabbades av inbrott av verklighetens ”Bling ring”, lånade ut sitt hus till inspelningen. – Jag tappade hakan. Jag

kunde inte ta in alla skor och mängden kläder. Det var en annan värld. Hon lär inte hinna ha på sig alla sina skor under en livstid. Den var fantastisk, som att jag kommit in i en skattgrotta, säger Emma Watson. Sofia Coppola förberedde skådespelarna för sina roller genom att låta dem göra låtsasinbrott i ett hus. – Vi tog oss in i huset genom ett fönster och stal några väskor. Det var väldigt kul att se våra olika reaktioner under inbrottet. Jag var vettskrämd medan Taissa (Farmiga) sa ”Vänta hörni, vi borde ta något från kylen. Är någon hungrig?”. Det var kul men det kändes definitivt fel och konstigt, säger Emma Watson till Inquirer och påpekar att huset tillhörde Sofia Coppolas kusin. Och visst kommer vi att se mer av stjärnan framöver. Hon spelar sig själv i apokalypskomedin ”This is the end” med bland andra James Franco och Rihanna. Tillsammans med Russell Crowe axlar hon huvudrollen i kommande storfilmen ”Noah” som går upp på vita duken i mars. EMMA BJÖRKMAN

Orlando Bloom

Lindsay Lohan

• Läs recensionen på sida 14.

INBROTTSLIGAN

Rånades på saker för miljoner Paris Hilton

Hon var ligans första offer. Först efter flera inbrott upptäckte hon att kläder, pengar och smycken till ett värde av 13 miljoner kronor saknades.

Bröt sig in genom olåsta dörrar.

1 070 KRONOR BRAUN EPILATOR

Audrina Patridge

Ligan gjorde inbrott hos stjärnan samma kväll som Oscarsgalan hölls 2009. De tog sig in genom en olåst dörr och stal hennes pass, laptop och jeans.

Rachel Bilson

Skådespelaren fick besök av ligan mellan tre och sex gånger. De stal så stora mängder kläder att de sålde delar av stöldgodset på Venice Beach.

Filmstjärnan och flickvännen Miranda Kerr blev av med kläder, klockor, resväskor från Louis Vuitton och konstverk till ett värde av 3,2 miljoner kronor.

Fixa sommarens 2 snyggaste spiror

249 KRONOR ST TROPEZ

498 KRONOR ST TROPEZ

53 KRONOR HE-SHI EXFOLIATING GLOVES 295 KRONOR DUWOP

59 KRONOR ST TROPEZ

425 KRONOR PHENOMÉ, DEEPLY SCRUB

FLER SHOPPINGTIPS OCH BLOGGAR PÅ METROMODE.SE

Skådespelaren var ligans sista offer och drabbades av inbrott i augusti 2009. Hon blev av med kläder och smycken till ett värde av 850 000 kronor.

SÅ BLIR DU REDO FÖR BARA BEN Midsommarafton är bara en vecka bort. Har du inte hunnit ta del av solens välbehövda strålar än? Lugn! Räddningen för likbleka ben stavas brun utan sol. Se till att raka eller epilera benen minst 24 timmar innan du applicerar ”bus”, så att hårsäckarna hinner sluta sig. Skrubba därefter bort döda hudceller med skrubbhandskar. Smörj in de torraste partierna med en fetare kräm för att undvika att busen fastnar. Applicera sedan busen med handskar för att slippa fläckar på händer.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 14 juni 2013

ÖVRIGA NÖJEN

& JL Booking Agency present

LOTTA BERGSETH

Köp dina biljetter på

PÅ SCEN

På partyturné

3

I natt visade tre deltagare från MTV:s dokusåpa ”Geordie shore” gästerna på Café Opera i Stockholm hur man festar som i deras hemstad Newcastle. Gary ”Gaz” Beadle, Sophie Kasaei och Scott Timlin har nyligen spelat in en sjätte säsong av programmet i Sydney i Australien. – Det var helt galet. Klubbarna var grymma och tjejerna var riktigt snygga där nere men vi tror att svenska tjejer kommer att toppa dem, sa Gary ”Gaz” Beadle till Wkd i går. METRO

AEG-vd vittnade om Jacksons 4 spöke AEG och Michael Jacksons familj, som hävdar att k o n s e r t arrangören bidragit till stjärnans död genom att ha pressat honom att turnera trots vetskap om hans vacklande hälsa. TT SPEKTRA

AP

Ett vittnesmål fick åskådarna att börja skratta under den pågående Michael Jackson-rättegången. Anledningen var att AEG Lives vd Randy Phillips berättade att hans vän, Lionel Richies ex-fru Brenda Richie, via ett medium eller personligen pratat med Michael Jacksons spöke. Popstjärnan ska ha berättat att han tog livet av sig av misstag och att dömde läkaren Conrad Murray var oskyldig. Rättegången står mellan

MATT SAYLES/AP

ZACHARIE SCHEURER/AP

”KAFFE ÄR FÖR AMATÖRER OCH FÖR FARMÖDRAR”

N E D R Å G D Ä KUNGSTR

CHARLIE SHEENS SVAR TILL TONÅRSMAMMAN OCH PORRSTJÄRNAN FARRAH ABRAHAM EFTER ATT HON FÖRESLAGIT EN DEJT ÖVER EN KOPP KAFFE. ENLIGT TMZ, SOM PUBLICERAR SMS-KONVERSATIONEN, SÅ SKA DE SNART SES.

16 JUNI KL

HIO S ARION / YO E C IM K / D S TON E WAL / OLLY MUR O IA D O DANNY / AN D N A NBERG / M / ERIC GADD R E H T N ROBIN STJER U M REN / ULRIK .SE DAVID LINDG O PÅ RIXFM F IN L L | A FRI ENTRÉ r ändringar.

5

”JAG VILL INTE PRATA MED AMERIKA OM MIN FAMILJ. DET HÄR ÄR MITT BARN. DET ÄR INTE AMERIKAS”.

ion fö

Med reservat

OCH KIM KANYE WEST GÖR KLART OM VAD SOM GÄLLER GÄLLANDE HANS KARDASHIANS OFÖDDA BARN VID EN INTERVJU MED NEW YORK TIMES.

Kanye West gör klart vem hans ofödda barn tillhör.

16.00

R KL 11.00

DE T ÖPPNA E VENTOMRÅ Det spekuleras om att Charlie Sheen ska på dejt.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

RIX FM STÖDJER:

STOCKHOLM


04 NÖJE

metro wkd fredag 14 juni 2013

JAMES DITTIGER/C MORE

I morgon klockan 21 har tredje säsongen av sciencefictionserien ”Falling skies” premiär på C More.

Stjärnans kängor till ”Falling skies” I morgon har den tredje säsongen av succéserien ”Falling skies” premiär på C More. Dess stjärna, Noah Wyle, låter dock inte helt nöjd när Metro träffar honom för att prata om serien. I stället pratar han om dess brister. – Jag tror inte att någon som är inblandad i den här serien är mer objektiv i förhållande till den än jag är, och är mer beredd att peka ut dess fel och dess styrkor än jag, säger den före detta ”City akuten”-stjärnan. Men efter tre säsonger, känns det ändå som om ”Falling skies” har en säker position.

– Det här är en besynnerlig serie för jag känner att den ännu inte nått sin fulla potential. För varje år händer något som sätter krokben för oss och det är medvetet. Jag är rätt så nyfiken på vad vi skulle kunna åstadkomma om vi inte stod i vår egen väg så mycket. Hur menar du då? – Allt från när serien sänds, till hur lång tid i förväg vi får manusen, till hur vi rollbesätter. Jag kanske är bortskämd för när ”Cityakuten” slutade sändas hade den blivit en så väloljad maskin att den bara gick och gick. NED EHRBAR/METRO WORLD NEWS

Summerburst intar Stockholms stadion SCANPIX

I dag drar Summerburst i gång på Stockholms stadion. Under två dagar kommer 58 000 personer att dansa in sommaren till artister som Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Alesso.

Förra helgen gjorde David bin Myers på lördag, säger Guetta och Axwell succé i Anders Boström. Under helgen kommer Göteborg. Nu intar Summerburst Stockholm och 58 000 personer att besöka Summerburst. Stockholms stadion. – Det känns väldigt bra. Vad tycker du att alla de Det var fantastisk stämning i här personerna inte ska Göteborg förra helgen och missa? jag är säker på att även Stock Stock– Jag vet att det är lätt att holm kommer att leverera, bli kvar på förfester och liklik säger festivalgeneralen Annande. Men att få en ders Boström. heldagsupplevelse Inte ens att Summeroch komma i tid är burst har drabbats av ett det jag tycker att man sent avhopp drar ner våinte ska missa. Alla vå SPELNINGARNA DU Anders Boströms ra akter är bra live. humör. Duon Summerburst INTE FÅR MISSA W & W var drar i gång i dag Fredag: Steve Angello, tvungna att stälklockan 14.00 Alesso, La Fleur, Steve Aoki, la in på grund av med Tim Henri Hardwell. Lördag: Sebassjukdom men på scenen och tian Ingrosso, Albin Myers, i stället har holSeavslutas med Se Madeon, Jakob Liedholm, ländska DubVibastian Ingrosso Josefin Rosén. sion bokats in. som går på scen på – Det känns Sebastian Ingrosso avslutar lördag klockan bra, de kommer festen på lördag. 22.30. Förra helgen gjorde artister som Axwell och David Guetta succé att spela före AlANNELI SANDBERG på Summerburst i Göteborg.

ÖVRIGA NÖJEN

KAJAK

DAGARNA SJÖHISTORISKA MUSEET Sveriges största paddlings- och outdoormässa är nu större än någonsin. Titta på uppvisning, prova nya kajaker, surfskis, SUP-brädor, tält och vinn fina priser.

ajakdagarna_Metro.indd 1

LÄS MER: outsideonline.se

STOCKHOLM 15-16 JUNI 2013

I samarbete med:

15-16 JUNI G R AT I S ENTRÉ

Johan Rheborg

Missa inte

Norra Brunn på Gröna Lund varje fredag och lördag LINE-UP: hela juli! 05/7 Adde Malmberg, Lennie Norman, Jörgen Sjöberg 06/7 Adde Malmberg, Lennie Norman, Jörgen Sjöberg 12/7 Hasse Brontén, Fredrik Andersson, Sven Brundin 13/7 Thomas Oredsson, Fredrik Andersson, Ami Hallberg Pauli 19/7 Peter Wahlbeck, Dominik Henzel, Tobias Persson 20/7 Peter Wahlbeck, Tobias Persson 26/7 Lasse Karlsson, Håkan Jäder, Yvonne Skattberg 27/7 Lasse Nilsen, Carl Tillenius , Isak Jansson

dersson Niklas An

Özz Nûjen

2013-06-12 12:09

Biljetter via ticnet.se

GRONALUND.COM

Tobias Jaco bsson

Al Pitcher

Jörgen Sjöberg

SÄSONGS-

AVSLUTNING

SISTA

helgen för säsongen!!!

FRE 14/6 LÖRD 15/6 SHOWTIME 21:00 Se program på www.norrabrunn.se Tel: 08-16 61 80


GATSMART 05

metro wkd fredag 14 juni 2013

SÅ ÄR MIN FESTKVÄLL ... Jag dricker helst av allt öl och idealiskt ska den vara från nya fantastiska Sundbybergs Köksbryggeri, både skitgott och lokalproducerat. Hörde dessutom att bryggeriet som ligger i en gammal restaurerad kyrka i Sundbybergs centrum snart ska bli pub så nu blir det väl att ta sig till Sumpan i fortsättningen. Ut går jag annars gärna till riktigt bra och sköna pubar, man hittar mig ofta i källarvalvet på Black and Brown vid Mariatorget eller på Medis inne på Bara Bistro Bar.

ÄTER ...

ÖVRIGA NÖJEN

Sommaröppet

Äter gott gör jag på Gröna Villan ute på Universitetet. De har SU:s bästa vegetariska mat som ofta är både ekologisk och Rättvisemärkt. Man får dessutom de i särklass mest givande och smartaste diskussionerna där. Annars har japanska Kokyo på Sveavägen den bästa vegmaten i stan i fin, avslappnad miljö.

På KulturhusTaket, under bar himmel, finns sommarens grönaste betongoas. Klubbar, familjsöndagar, talkshow, film, författarsamtal och konserter.

LARS HILLERSBERG

ENTREPRENÖR OCH PROVOKATÖR

Dräpande svarta satirteckningar om dagsaktuella dagsaktuella händelser och internationell storpolitik. Vernissage fre 14 jun 17.00 Visning lör 15 jun 14.00 FRI ENTRÉ

KING OF EUROPE Helkväll med dansshower, battlanden och jam när den internationella poppingeliten kommer till Kulturhuset för att göra upp om mästartiteln.

Fre 14 juni 17.30–23.30 Bilj 120–200 kr

*20 % rabatt: ungdom t.o.m. 25 år, studerande, pensionär och arbetslös.

INFO/BILJETTER kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08

”Kläder som håller länge”

Lina Eklund, 30, från Vårby gård, forskar på . Stockholms universitet och hänger helst i parken

HAR PÅ MIG ... FORTSÄTTER TILL ... På sommaren är det dock parkhäng som gäller. Få städer är så vackra som Stockholm på sommaren och att grilla utomhus är fantasiskt.

Portföljen är från en loppis i Dalarna, där det för övrigt finns de bästa secondhandfynden i Sverige. Tröjan köpte jag på en spelning i Umeå, tror jag, för säkert tio år sedan. Ringen och scarfen är båda från bästa tv-serien ”The mighty boosh” webbshop. Noel och Julian är brittisk humor när den är som allra bäst.

SHOPPAR ... Jag gillar kläder som håller länge, min Fjällrävenjacka och mina oxblodsfärgade DocMartens är bra exempel. De funkar lika bra i stan som i skogen. Annars köper jag mycket second hand och lagar allt både en och tre gånger. Det är så mycket konsumtionshysteri i mode annars, vilket varken är bra för miljön eller den globala, ekonomiska rättvisan. TEXT & FOTO: JASMIN STORCH

Nu drar Party Weekends – Summer Edition igång på Galaxy! Härliga sommarnätter med svalkande drinkar och sköna beats från DJs som Denise Lopez, Sara Varga, Nicke Borg, Peter Siepen, DJ Raz, Swedish Angels och många fler! Upplev 23 timmar av nöjen – fredagar och lördagar t o m 31 augusti.

GALAXYKRYSSNING FR

165:– Prisex/person. Ingår: båtresa, del i B4-hytt. Gäller t o m 31.8.

www.tallinksilja.se 08-22 21 40* Tallink Silja Butiken, Sveav 14 & Cityterminalen, 08-440 59 90 *Serviceavgift tillkommer, boka online så bjuder vi på den. Gäller utvalda avgångar.


06 REPORTAGE

metro wkd fredag 14 juni 2013

LOTTA BERGSETH

Revolterar än i dag

Jean Paul Gaultier står omgiven av sina kreationer inne på Arkitektur- och designcentrum. – Jag kan inte säga vilken kollektion som är min favorit för jag har så olika upplevelser av dem. Allt jag har gjort har jag gjort med kärlek, så varje kollektion har sin egen historia. Kanske min nästa kollektion blir min höjdpunkt? säger han till Wkd. På den nedre lilla bilden: Madonnas korsett.

Jean Paul Gaultier älskar Sverige. Stjärndesignerns särskilda relation med landet speglas i en exklusiv del av hans utställning som öppnar på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm i morgon. Wkd träffade modevärldens l’enfant terrible som fortfarande vill revoltera och som aldrig vill sluta designa.

D

en randiga tröjan är överrepresenterad bland besökarna när Arkitekturoch designcentrum har kallat till pressträff för öppnandet av utställningen ”The fashion world of Jean Paul Gaultier – from the sidewalk to the catwalk”. En medial hyllning till den franske designern som gjort den blå-vitrandiga tröjan till sitt signum. Men Jean Paul Gaultier, 61, dyker inte upp i något av sina signaturplagg – korsetten, strut-behån, en kjol för män eller en sjömanströja. Han bär en svart Abba-t-shirt som han stolt visar upp. – Jag var på Abba the Museum i går, det är en hommage till Abba. De var en av mina hjältar och är det fortfarande, säger Jean Paul Gaultier. Hans kärleksrelation med Sverige går tillbaka flera decennier och är så stark att hans retrospektiva utställning har fått en unik Sverigedel. En vägg i museet är täckt av fotografier på hans svenska favoritmodeller, bland andra Caroline Winberg, Fri-

UTSTÄLLNING

Vad. Utställningen ”The fashion world of Jean Paul Gaultier – from the sidewalk to the catwalk”. När. Öppnar i morgon på Arkitektur- och designcentrum. Pris. 140 kr. Om. Utställningen består av sex teman och mängder av modefotografier. 120 originalkreationer visas upp, främst från Gaultiers haute couture men även från hans konfektionskollektioner. Bland annat ställs klänningen som han designade till Petra Mede för Eurovision Song Contest ut.

da Gustavsson, Gunilla Lindblad och Aïtize Hanson som han hyllar frikostigt under pressträffen. Jean Paul Gaultier kallas ofta för modevärldens ”l’enfant terrible” (betyder ungefär hemskt barn) på grund av sin förkärlek för att utmana den allmänna synen på mode genom sina tolkningar. Hur mycket l’enfant terrible är du i dag? – Terrible? Jag vet inte. L’enfant? Jag har fortfarande en barnslig sida men jag är inget barn och det är bra, jag är bara mig själv. Var jag verkligen ett l’enfant terrible? Jag tycker inte det. Du förstår, när du är i modebranschen befinner du dig i ett visst system som handlar om att klä folk. Kanske ville jag revoltera mot vissa delar av modebranschen, säger han till Metro Wkd. Vad vill du revoltera mot i dag? – I dag finns det mycket intolerans, inte i modevärlden men i samhället generellt. Man kan se det som att jag tar allt som jag tycker är fel med samhället, stoppar det i min mage, smälter det och så kommer det

ut i en ny form. Det är så jag jobbar. Vad händer med modehuset Jean Paul Gaultier den dag du drar dig tillbaka? – Då kommer några unga tjejer att ta över min plats. Även när jag går i pension kommer jag inte att sluta jobba helt, det kan jag inte. Det här är något jag älskar, det är min passion, men jag kommer att göra det på ett annat sätt då. Jag kanske kommer att designa kostymer till teatrar för skojs skull och vara rådgivare och så. Men att sluta helt är omöjligt.

EMMA BJÖRKMAN, REPORTER

DESIGN

Gaultier genom åren Från kjolar på män och artistkreationer till riddare av franska hederslegionen.

70-TALET OCH INNAN 24 april 1952. Gaultier föds i Arcueil söder om Paris. Modeintresset väcks tidigt men han har ingen formell utbildning.

1983. Visar upp sin första herrkollektion. 1984. Skickar ut kjolklädda män på catwalken under en visning för sin herrkollektion.

1970. Skickar skisser till designer. Franske Pierre Cardin imponeras och anställer den 18-årige Gaultier som sin assistent. 1976. Debuterar med första kollektionen.

80-TALET

Jean Paul Gaultier med sin farmor Marie.

1985. I september öppnar han sin första boutique på 6 Rue Vivienne i Paris.

90-TALET 1990. Skapar den ikoniska strutformade behån till Madonnas ”Blonde ambition”-turné. Drabbas av personlig tragedi när hans livspartner Francis Menuge dör i aids. 1993. Lanserar sin signaturparfym i en glasflaska formad som en korsetterad kvinna. 1997. Visar upp sin första haute couture-kollektion.

Madonna är en av de artister Gaultier designat till.


REPORTAGE 07

metro wkd fredag 14 juni 2013

Rak silhuett

1

Coco Chanel (1883–1971). – Hon tog inspiration frün sportkläder och vardagsmaterial och skapade en fÜrenklad elegans. Hon tog bort korsetten och framhävde materialens enkelhet genom en rak silhuett. Hon fÜrde fram ett helt nytt kvinnoideal, säger Patrik Steorn, lektor och forskare pü institutionen fÜr modevetenskap pü Stockholms universitet.

Lyxideal

Gabrielle �Coco� Chanel.

2

Christian Dior (1905–1957). – Han drog i güng haute couturen under efterkrigstiden och det blev en drivkraft fÜr den franska ekonomin efter andra världskriget. Han hade en silhuett med korsetterat liv – hans ideal var att fü kvinnor att se ut som blommor. Hans �New look� var ett lyxideal som fÜrändrade hela modevärlden.

Ny syn pĂĽ mode

Christian Dior i sin ateljĂŠ 1956.

3

Yves Saint Laurent (1936–2008). – Han är känd fÜr att ha moderniserat silhuetten. Han designade byxor fÜr kvinnor och hade en syn pü mode som en del av nuet och i samspel med andra konstformer. Han skapade safarioveraller och smoking fÜr kvinnor bland annat. Hans ideal var en stark, självständig och yrkesarbetande kvinna.

Demokratiskt

Yves Saint Laurent.

4

Mary Quant (1934). – Hon är en brittisk modeskapare som skapade ungdomsmodet med korta kjolar och kläder i jerseytyg. Hon gjorde ett bärbart konfektionsmode som ocksü blev en livsstil och det demokratiska mode som i dag klär människor Üver hela världen.

Konst i modet

Mary Quant.

5

Commes de Garçons (grundat av Rei Kawakubo fÜdd 1942). – FÜr hennes konceptuella sätt att arbeta där mode blir som konceptuell konst. Hon ifrügasätter hur mode och kropp hänger ihop och hur kroppen relaterar till skÜnhetsideal. Hon fÜrde in japanska influenser och Üppnade upp modevärlden fÜr influenser utifrün under 80-talet, säger Patrik Steorn.

00-TALET 2001. Utnämns till riddare av den franska hederslegionen, Frankrikes fÜrnämsta statsorden. 2003. Ersätter Martin Margiela som chefsdesigner fÜr Hermès. 2010 visar Gaultier sin sista kollektion fÜr Hermès.

Rei Kawakubo.

10-TALET 2010. Für pris fÜr sitt engagemang i kampen mot aids. 2011. Utställningen �The fashion world of Jean Paul Gaultier – from the sidewalk to the catwalk� visas fÜr fÜrsta güngen. 2013. Utställningen Üppnar pü Arkitekturoch designcentrum i Stockholm i morgon.

Frün Gaultiers utställning.

       

De fem stĂśrsta under 1900-talet

GĂ… MED I METROS LĂ„SARPANEL! GĂ… IN PĂ… METRO.SE FĂ–R ATT DELTA.

DESIGNER

KONSERTER


08 NÖJE

metro wkd fredag 14 juni 2013

RECEPTET

Har lärt sig gilla festivaler

100 procent

Blir du akut kissnödig när Tegan and Sara spelar på Hultsfredsfestivalen – försök hålla dig. Duon ser dig. – Vi har sett hur folk i publiken kissar under våra spelningar. Indierockduon Tegan and Sara ser fram emot sin konsert på Hultsfredsfestivalen. Främsta skälet till det är att de tycker att spelningarna här brukar vara uppstyrda. – Jag gillar när det är bra organiserat. Mycket vad vi gör är ett organiserat kaos men att spela i Sverige har alltid varit en positiv upplevelse. Ni svenskar är min typ av folk, jag skulle kunna bo i Sverige, säger Sara Quin, 32, som tillsammans med sin tvillingsyster Tegan kommer från Calgary i Kanada. Från början avskydde hon festivalspelningar för att de innehåller ett så stort mått av spontanitet men nu har hon lärt sig att koppla av och inte tänka så mycket. – Vi har lärt oss att tycka om festivalspelningarna genom att spela på europeiska

NINA PROMMER/AP PHOTO

festivaler. Vi kollar på publiken och ger dem våra bästa låtar, säger hon. Förutom att hon och Tegan ser publikens reaktioner på musiken de spelar ser de andra, inte lika trevliga företeelser. – Jag tror inte att vi har sett det i Sverige men i andra europeiska länder brukar vi se hur folk står och kissar när vi spelar. Tror de att vi inte ser dem? Som kanadensare känns det ociviliserat att göra så, säger hon. Själva brukade de tidigare bland annat gå på Coachellafestivalen i Kalifornien. Kissade du någonsin under en konsert när du stod i publiken? – Absolut inte. Jag skulle hellre hålla mig tills jag dör, säger Sara Quin. EMMA BJÖRKMAN

KONSERTER

festivalupplevelse, enligt Sara Quin.

50% Att vara i min rena, tysta turnébuss där det inte är någon som skriker eller någon som kissar.

25% Att titta på andra band som spelar från bakom scenen. Det är så kul att se publiken.

SPELAR PÅ BLUE

Vad. Tegan and Sara. När. Spelar på Hultsfredsfestivalen i Stoxa utanför Stockholm i morgon klockan 18.15 på scenen Blue.

10 % Att äta av allt som finns att äta på området.

Sara och Tegan Quin var tidigare inte så förtjusta i spontana festivalspelningar, men har vant sig.

NIGHT VISIONS TOUR + SUPPORT

Ny öp pn ad

ad pn p ö Ny

New Peking City

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

Förrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

Lunchbuffé 95:Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Asiatisk & Sushibuffé

139:-

/pers

Barn under 10 år 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

Tak awae y A´ la c ar t e

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

Mongolian barbeque Asiatisk buffé Sushibuffé Lunchbuffé

169:-

90:-

Vardagar: 11.00 – 22.00 • Fredagar: 11. 00 – 23.00 Lördagar: 12.00 – 23.00 • Söndagar: 12.00 – 22.00 Nybrogatan 31 vid Östermalmstorg Tel: 08-662 89 62 • www.newpekingcity.se

BILJETTSLÄPP MÅN 17 JUNI

KÖP BILJETTER: LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70 SAMT TICNET-OMBUD. IMAGINEDRAGONSMUSIC.COM

@IMAGINEDRAGONS

MUSIKBÅTEN M/S VINDHEM

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

5 NOV STOCKHOLM FRYSHUSET – ARENAN

Vår egen spelning.

TILL SJÖSS

RESTAURANGER

in association with CODA proudly present

15%

/IMAGINEDRAGONS

Köp dina biljetter på

RÄKAFTON

Ät räkor, smör och nybakat bröd så mycket ni orkar. Alt. tacos med tillbehör. Som dessert serverar vi ostbricka med kex.

285:Alltid livemusik och fest ombord!

Mån-sön

Lördag 15 juni Full Koll Måndag 29 juli Svenne Rubins Måndag 26 augusti Smalare än Thord Övriga måndagar-lördagar Janne Y Retrospect Avgång kl 19.00 fr. Slussen

Välkommen ombord! För bokning & info

08–604 04 20

När du vill ta nästa steg

För fler band/kvällar

vindhem.com

www.kompetensutveckling.se

BAMBOO CITY

Stor uteservering Mongolian Barbeque Nyhet! Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Each one Teach one

- the story of reggaeton

TEGO CALDERÓN THE SALAZAR BROTHERS LÖRDAG 22 JUNI 19-03, 350 KR DEBASER MEDIS

support: Dani M

DJ Erykah, Dj Aissa, Miss DJ, Sister Justice! Esteban Nuñez & Javi Espinoza (House) DJ Beat & DJ L'Flow (Club Caribe)

Biljetter: www.tickster.se eller Kulturdirekts biljettkassa (Kulturhuset) Info: www.selam.se, 08-545 787 50

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.


ANTAR DU UTMANINGEN? 1000 elvajrar. Kraftiga stötar. Springa genom halm som brinner. Gasolkanoner. Simma i 20 ton is. 15 brutala hinder som kräver allt du har. Däremellan ska du springa 12 kilometer. Anta utmaningen och anmäl dig till ett av Metros två lag i Tough Viking. Lagen coachas av Brian van den Brink och Malin Bengtsson. Sveriges tuffaste, mest spektakulära och roligaste lopp går av stapeln den 1 september. Senast den 19 juni vill vi ha din ansökan. metro.se/toughviking


10 KROG

metro wkd fredag 14 juni 2013

LOTTA BERGSETH

VÄNLIGT

LOTTA BERGSETH

Kvarterskrog.

Lite för bra för att vara sant

MISSA INTE

Att det vissa kvällar erbjuds vickning från klockan 23. Kalvköttbullar med gräddsås låter ju betydligt bättre än en rullkorv från 7-Eleven.

UNDVIK

Den ugnsbakade märgen med kanin, hummer och tryffel.

PRISER

Nytorget 6 är en nyöppnad kvarterskrog som redan har blivit en favorit i kvarteret. Cramby får allt han vill ha av ett vardagligt krogbesök men allt lever inte upp till förväntningarna.

Smårätter: 45–95 kr. Förrätter: 115–165 kr. Huvudrätter: 125–199 kr. Dessert: 28–95 kr.

ÖPPET

Alla dagar. Frukost: 07.30–10. Lunch: 11–15. Middag: 17–23. Vickning vissa kvällar från klockan 23.

LOTTA BERGSETH

Nytorget 6 är en levande bistro med bra vin- och öllista. st Ren

NYTORGET 6 aB

ta

rin

s ga

Ka ta

a iern

K

varterskrogen Nybrogatan 38 har ynglat av sig på Söder. Och precis som sin föregångare på Östermalm så har även Nytorget 6 en stor fransk/ svensk bistromeny, inga huvudrätter över 200 kronor och öppet varje dag i veckan till både frukost, lunch och middag. Nytorget 6 känns dock något mer Söderanpassad än Östermalmskrogen. Den stora, moderna baren är fylld med hippa förbudstidsdrinkar, de har en rotisseriegrill och en klart högre tatueringskofficient på personalen. Och i stället för personliga bankmän och chihuahuaägare trängs man här med liggcyklare, stadsodlare och människor med ett oanvänt ölbryggningskit hemma i garderoben. Nytorget 6 verkar nämligen, trots att de öppnade för bara någon månad sedan, redan ha blivit en favorit för de boende i området. Och jag kan absolut förstå varför: en sympatisk och stimmig, levande bistro med bra vin- och öllista som serverar god mat till demokratiska priser är precis

ang

ata

111 NYTORGET 6

Nytorget 6. Vänlig kvarterskrog med demokratiska priser och generösa öppettider.

vad de flesta av oss letar efter när vi känner för att gå ut och äta. Låt gå då att allt på menyn kanske inte alltid lever upp till förväntningarna.

T

a den ugnsbakade märgen med kanin, hummer och tryffel, till exempel. Att få så mycket matlyx för bara 135 kronor låter lite för bra för att vara sant – vilket det också är. Tryffeln kan på sin höjd bara anas och alltihop täcks av en stabbig sås som gör det svårt att njuta av några nyanser. Satsa då hellre på ett par enklare snacks som till exempel barolokokt oxtunga med picklat grönt och en burrata med hackade pistagenötter och citronmeliss – eller varför inte en trevlig tallrik kalvbräss som en mer traditionell förrätt? Till huvudrätt äter vi en passabel fiskgratäng på norsk lax samt en ”fransk bondfågel” med en enkel grönsallad och bea. Jag glömmer att fråga vad en fransk bondfågel

Vindruvsrankan.

egentligen är för sorts djur men den kommer straight out of the rotisserie och det räcker för mig. Vingen är i alla fall stor som ett taxben och så seg att när jag försöker vrida loss den vid leden känns det som att bryta arm med ett freakigt starkt barn.

E

fter ett tag ger jag upp och kastar mig över låret i stället och plötsligt har jag allt jag vill ha av ett vardagligt krogbesök: jag har en god tallrik kyckling med smakrikt saftigt kött och frasigt skinn serverad i en vänlig miljö med en god öl i glaset och trevligt sällskap rakt över bordet.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

SPRIT 1111 TWEED

Lilla Nygatan 5. Restaurang Djurets nyöppnade och alkoholromantiska spritbar och innerficka.

BAKFICKA 1111 SPECERIET

Artillerigatan 14. Överkomlig snabbgastronomi på Gastrologiks nya bakficka.

BAKFICKA 1111 FLYING ELK

Mälartorget 15. Demokratisk gastronomi på Frantzén/ Lindebergs nya bakficka.

ENKELT 1111 19 GLAS

Stora Nygatan 19. Kvarterskrog som är lätt att älska.

BISTRO 1111 LINJE 10

Hornsbruksgatan 24. Sydeuropeisk bistro av citysnitt mitt på Knivsöder.

LYX 1111 OPERAKÄLLAREN

Karl XII:s torg. Stockholmsklassiker tar upp en ankmeny-klassiker på menyn.


SID 2 En unik samling med mer än 120 Stans roligaste och billigaste familjemotorcyklar från 1894 fram till idag alternativ. Barbie, Lego, bilar, mjuki- med fokus på design och teknik. sar, StarWars, tåg, robotar. Barnteater. Aktuella utställningar: Tema Racing 24/5 2012–1/9 2013 Tonårsdrömmar 23/5-25/8 Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

19 juni: Fjärilsvandring med vår expert Peter Nilsson. Kl 15-16.30. Passa på att se filmen Fjärilarnas resa på Cosmonova - visas kl 11, 14 och 17. Boka din plats i förväg.

Öppet tis-sön 11-17, torsdagar 11-20. Landsnorav 42 i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. OBS! Museet stängt 21 och 22 juni. Fri entré t o m 18 år. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. Mats Gustafson Fashion figures Välkommen till Nationalmuseum www.nrm.se faces 13 juni – 22 september

på Konstakademien! Nu har vi slagit upp portarna till våra tillfälliga lokaler på Fredsgatan 12, mitt i Stockholms city. Se utställningen Carl Larsson – vänner & ovänner, om det svenska konstlivet 1870–1920 speglat genom Carl Larsson och hans nätverk och relationer. Visningar kl 14 Tala Madani. Niki de Saint Phalle. varje vardag från 17/6. På svenska: Surrealismen & Duchamp. Ulla mån, tis, tors. På engelska ons och Wiggen. Karl Holmqvist. Paul Thek. fre. Visning på teckenspråk tis 18/6 kl 18-19.30, föranmälan.

Stängt för omhängning. Öppnar åter 27 juni med Home Sweet Öppet alla dagar 11-17. Home. Möblerade berättelser. Möt Herserudsvägen 32, Lidingö. designikonerna och inspiratörer- www.millesgarden.se na. Bla William Morris, Josef Frank, Fornasetti, Aalto, Bruno Mathson, Memphisgruppen m fl. www.liljevalchs.se

Sveriges kungl historia i Slottets käl- Öppet tis kl 10-20, ons-tor kl 10-18, larvalv. Utställn: Bilder av Kristina, fre kl 10-18 fri entré till samlingen kl 18-20, lör-sön kl 10-18. Stenkoll på slottet – den stora fas- Entré 120/100 kr fr o m 19 år. adrestaureringen Skeppsholmen. T-bana Kungsträdgården, buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-5202 3500 Öppet 10-17. www.modernamuseet.se www.livrustkammaren.se

10-19 juni Topologie, les gens d’Uterpan. 20 april - 28 juli ABCDEFG HI Meriç Algün Ringborg, Magnus Bärtås, Kay Rosen, Mladen Stilinović. 21 mars - 30 juni Anna Witt, Manifest. Monsterklubben Delux, lör 15/6 och sön 16/6, kl 10-12 och 13-15 båda dagarna. Kom och tillverka plakat och åsiktskyltar i snygga material och typsnitt. Från 6 år. Allmän visning av parken och utställningarna, söndagar kl 14. Öppet tis-sön 11-17, ons 11-20. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. www.marabouparken.se

Ett hus fyllt av musik, teater och marionetter! Tre våningsplan med interaktiva utställningar. Öppet tis-sön 12-17. OBS stängt 2123/6. Entré 70/50 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

Utställningar, film, samtal & debatt, bibliotek, öppen verkstad fr 6 år. Fri entré. T-bana Fittja. För öppettider & mer info, se www.mkc.botkyrka.se

Ny utställning:

KARLSSON, SVENTON OCH DE ANDRA Barnböcker i Strindbergs kvarter

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Drottninggatan 85 www.strindbergsmuseet.se

Nyheter: Sveriges enda giljotin visas i stora hallen fram till 25/8. Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet och utställningen Livsbild – 20 röster i tid och rum. Sommarlov i Lekstugan 17/6-25/8, med extraöppet alla dagar kl 12-16 (Midsommarafton stängt). Svindersviksdagen 15/6 kl 12-16 – en 1700-tals dag i Nacka för hela familjen. Svindersvik är öppet för allmänvisningar även sön 16/6 kl 12, 13 och 14.

Öppet må-fre 12-17, lö-sö 11-17. Museiv 7, buss 69. polismuseet.se facebook.com/polismuseet

Öppet dagligen kl 10-17. Entré 100 kr från 19 år. Öppet i Lekstugan fre 14/6 kl 13-16 och lör-sön + fr o m 17/6 kl 12-16 (entré 20 kr/barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang och bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Aktuella utställningar. Eva Bonnier – Konstnär och mecenat. Guidad visn onsd kl 14. Konstnärskolonin på Tyresö. Guidad visn fred kl 14. Liljefors Svenska Hemligheter – en utställning och Naturfotograferna. Guidad visn med svenska folkets anonyma hem- tisd samt torsd kl 14. Guidad visn av trädgården torsd kl 12.30. ligheter. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. Hej! Om kommunikation och det skrivna ordet. Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. Sommarlov i Lilla Posten, 8/6-12/8, Dag före Midsommarafton 20/6 tisdag-söndag 12-15. Posten kom- öppet kl 11-17, Midsommarafton 21/6 stängt, Midsommardagen 22/6 mer c/o Skansen, dagligen 11-17.

engelska 13. Ti-to 13-15 visn av Berzelius 13. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

Öppet ti-sö 11-16. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.posten.se

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. 14/7 kl 18-03 Öppningsnatt av utställningen Making Peace. Ny utställning, öppnar 15/6: Making Peace. Besök Bistro Observatorium från 1700-talet. Nobel, goda luncher varje vardag. Öppet sön, visn 12 & 14, visn på

Öppet fre-tis 10-20, ons 10-18, tor 10-20, lör-sön 10-20. Stäng: Öppet mån, ons, fre-sö kl 10-18, Midsommarafton. Börshuset, tis, tor kl 10-20. Entré: 100/80 kr. Stortorget, Gamla stan. Fri entré under 21 år. Fredsgatan 12, Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Tel 08-519 544 10 Nobelmuseet.se www.nationalmuseum.se

Hemligt?! Så jobbar Säpo – vuxenvisning i utställningen kl 14 varje dag. Hyr en trampbil och övningskör på vår trafiklekplats! Barnvisning om polisen kl 12.30 varje dag.

öppet. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00. www.waldemarsudde.se

Det måste inte kosta pengar att hitta på något skoj med familjen. Missa inte museets sommarprogram där du kan prova på idrottsaktiviteter helt gratis! I museet har vi SportLab – vår rörliga och roliga utställning för hela familjen, fri entré! Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. www.riksidrottsmuseet.se

Ett stycke svensk militärhistoria på egen ö mellan Vaxholm och Furusund, 1 1/2 timmas båttur från Stockholm. Hemlig bergsanläggning med kanoner, minstation, skjutbord och talrörssystem – här skulle ryssen stoppas! Entré med guidning: Vuxen 70 kr. Barn 7-15 år 40 kr. Ta båten varje dag från Strömkajen, Vaxholm eller Östanå färjeläge. Biljett löses ombord. Vandrarhem, matcafé och härliga bad. Se www.blidosundsbolaget.se för mer information.

Museet ti-sö 10-17. Galärvarvet: museifartygen dagl 11-18, båthall 2 lö-sö 12-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00. sjohistoriska.se

Buföring – följ med folk och fä till Fäboden tis 18 & ons 19 kl 11-15. För program och tider se www.skansen.se Öppet 10-19. Skansenbutiken 11-19. Skansen-Akvariet mån-fre 10-17, lör-sön 10-18. Tel 08-442 80 00.

Drottningholm ett kungligt slott och ett världsarv Ett av världens främsta barockslott. Utställn: Min Skattkammare. Öppet 11-17. www.skoklostersslott.se

Skånelaholms Slott

Ä · V

RL D S A R V

·

OR

E M IA O ND

W

T

A

GE

IN

I L D H ER

öppet: dagligen 10.00‒16.30 www.kungahuset.se/ drottningholm . 08-402 62 8o

L

Besök ’bröllopsslottet’ Drottningholm med den blomstrande slottsparken och lustslottet Kina. Temavisning Kungliga bröllop dagligen kl. 15. Besökscenter med restaurang och Slottsboden. Välkommen!

· P A T RI M

O

Upplev Stockholms kanske minst kända lantslott som ligger inbäddat i grönska vid sjön Fysingen nära Upplands Väsby. Du får uppleva fyra seklers konst- och möbelhistoria i vackra omgivningar. Slottet är öppet för visningar lördagar och söndagar kl 11, 12, 14 och 15. Lutkonsert med Jakob Lindberg på Skånelaholms slott den 15 juni kl 17. Biljettpris 200 kr. Fri entré. Tel 08-590 380 41, www.vitterhetsakad.se för mer information och vägvisning.


SID 3 Utställningar: Spritlandet Sverige, Face it – Absolut Art Collection, Absolut Sin. Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. 15/6 Drycker till midsommar, provAlla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling ning med Nadja Karlsson. 18/6 Mat & Ny utställning: Nationalromantik från och kontroll. Visning on, sö kl 13. dryck i kombination med Sebastian dubbla sekelskiften - modefotografi Ahrneteg. möter måleri t o m 1/9. Öppet dagligen 10-18, tis 10-20. Visningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

Öppet Tis-fre 12-17, lö-sö 11-17. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84. Café Monika Ahlberg. www.thielska-galleriet.se

Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 11.30 och 14. Övrig tid efter ök. Ny utställning: Skala 1:20 - Program lördagen den 15/6: kl. 11-16 Fri entré. Tel 08-519 553 46. Guldkorn från museets ritnings- Hantverksdag på museet. Kom och Butik, café, konferens. arkiv. Veteranbusskörning sö 16/6. se tillverkningen av kritpipor, ciga- www.tumbabruksmuseum.se

riller och packning av snus i karSe hemsidan för mer info. Visn av dus. Kl 13 Föredrag i filmsalen om museet kl 14 lö-sön. tobaksfabriken Renard (på engelska). Kl. 17.30 Stadsvandring på Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. söder I tobakens spår, se annons för info. Välkommen! Minitunnelbanan kör dagligen. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Öppet alla dagar 11-17. Öppet dagl 8.30-18. Fri entré för Skansenbesökare. Tel 08-519 548 00 Gubbhyllan, Skansen. Museibutik. www.tobaksochtandsticksmuseum.se vasamuseet.se

Vaxholms Fästnings Museum

Ny utställning: Handkraft? Ja tack! Öppet må-fre 12-16. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla.

Stockholms medeltidsmuseum Öppet mån, tis, tor-sön 12-17, ons 12-19. Lunchvisning ons, fre & lör kl 13. Entré: Årsbiljett 100 kr, fri entré t o m 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 316 20. www.medeltidsmuseet.stockholm.se

Öppet mån-sön 11-17, tor 11-20. Torget – ett lekrum för barn öppet mån-sön 11-16, tor 11-18. Faktarummet öppet tis & tor 12-16, fri entré. Årsbilj 100 kr, t o m 19 år fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Utst Livet på kastellet. Öppet varje dag 12-16. www.vaxholmsfastning.se

Parken öppen. Experiment, upptäckter och lek för nyfikna i alla åldrar ute och inne. Se dagens program på tomtit.se Öppet mån-fre 10-17, kvällsöppet tor till 19, lör-sön 10-18. OBS! Stängt midsommar 21,22, 23/6. Tel 08-550 225 00. facebook.com/tomtits

Lär dig mer om pengars betydelse på Sveriges Ekonomiska Museum. www.myntkabinettet.se

mats gustafson fashion figures faces

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Strindbergs bostad och bibliotek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: Strindberg i centrum och Karlsson, Sventon och de andra. Barnböcker i Strindbergs kvarter. Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se

13 juni – 22 september

herserudsvägen 32, lidingö öppettider: alla dagar kl 11 – 17 millesgarden.se

Poveldagen 16 juni Idag öppnar skulpturutställningen på takterrassen. Ulla & Gustav Kraitz ställer ut keramiska verk under sommaren. I konsthallen: Julia Beck - en tidig impressionist. Program: fre 14/6 kl 17 samt ons 19/6 kl 14: guidad visning av Julia Beck (ingår i entrépriset). Dagliga rundvandringar i hemmet på taket om 15 pers/ grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag. Öppet ons-fre 11-19 lör-sön 11-17. 20/6 öppet 11-17 (OBS museet stänger 17), 21/6-25/6 stängt. Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Lek och lär i vår Sommarutställning för barn. Helgen 15-16/6: Barnvisning i gruvan, robotverkstad, visningar av modelljärnvägen & innovationsverkstad. Utmana en kompis i SPORT & upplev film med hela kroppen i Cino4. Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lör-sön 11-17. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

Magdalena Ribbing kåserar om maten på Restauration Gubbhyllan 12 Povels Naturbarn uppträder i Ordenshuset Brofästet KL

KL 14 Monica Dominique med musikanter spelar på Sollidenscenen och årets Karamelodiktstipendium delas ut strax efter KL 15

Upplev årets viktigaste 5 A side-turnering på plats Den 17 juni kör Kompis Cup i gång! Turneringen äger rum under fem tillfällen och avslutas med en stor final. Det bjuds på bra fotboll, skönt häng, DJ:s och en massa andra roliga aktiviteter. Se till att heja fram ditt favoritlag ända till final. Självklart är det fri entré. Läs mer på facebook.com/kompiscup. Vi ses där!

SPELSCHEMA 17/6 Fisksätra

24/6 Hässelby

28/6 Högdalen

19/6 Östermalm

26/6 Fittja Stökhagsvägen 156

30/6 FINAL

Lännbo FF

Östermalms IP

Beata Sparres Gränd 31

Sponsor:

Bäckahagens BP

Zinkensdamms IP


14 BIO

metro wkd fredag 14 juni 2013

DRAMA

SCANBOX

Snygg statusjakt

111 SF

g ring” handlar Sofia Coppolas verklighetsbaserade film ”The blin in hos kändisar om tonårsligan som för ett par år sedan bröt sigt pumpa. för att stjäla statusprylar och känna adrenaline

FÖRTROLIGHETEN

Drama. Ett prydligt villaområde skakas om när ryktet går om en maskerad man som klättrar in i tonårsflickornas sovrum. Men händer det på riktigt eller bara i en av flickornas fantasier, som sedan sprider sig? William Olsson (regi) undviker sedvanliga rysargrepp och fokuserar i stället på relationerna i de krisande familjerna, särskilt den mellan Selinda (Alba August) och hennes pappa (Johan Gry). Hans film har förtätade scener och vågar lämna mittfåran – men engagerar aldrig fullt ut. C-G K

WEINSTEIN COMPANY

Skådespelarna Claire Julien, Katie Chang, Israel Broussard och Emma Watson spelar fyra tonåringar som börjar bryta sig in i kändisars hus för att stjäla statusprylar. SF

1111 THE BLING RING

Drama. Sofia Coppola verklighetsbaserade och fängslande film om urspårad statusjakt skriver oss inte på näsan utan låter oss tänka själva.

T

iteln är namnet på den modefixerade tonårsliga som gjorde en serie inbrott hos sina egna Hollywoodidoler – stjärnor som Paris Hilton, Megan Fox och Orlando Bloom. Sofia Coppola läste om det i Vanity Fair och inspirerades till denna film. Förutom Harry Potter-stjärnan Emma Watson valdes nykomlingar att spela ligans tjejer och ende kille. På nöjessajter kollar gänget vilka stjärnor som är bortresta på filminspelning – googlar adresserna och gör sedan ”hembesök”. Stöldgodset är designerkläder, smycken och andra statusprylar. Paris Hilton får flera besök. Absurda, partyliknande inbrott. Att Hilton lät Coppola filma scenerna i hennes eget hem ger dem en känsla av surrealistisk autenticitet. Även om filmen speglar vår alltmer konsumistiska kultur och suget efter ytlig bekräftelse så skriver den oss inte på näsan. Coppola är en fluga på väggen och låter oss dra egna slutsater. Till exempel kan man

KYRKOR OCH SAMFUND

Stefansmässan

EMMA WATSON I NY TAPPNING

Statusjakt. För fans av Hermione i Harry Potter-filmerna kan det nog kännas lite extra magstarkt när Emma Watsons rollfigur lystet utbrister: ”Come on, let’s go to Paris! I wanna rob!”. Hon syftar alltså på Hilton, inte Frankrikes huvudstad.

fundera över om dessa störda och moraliskt tomma tonåringars beteende kanske är en extremare, mer gränslös variant av vår egen rumsrenare statushets och narcissism (Instagram, någon?). Filmens form är intressant, som alltid hos Coppola. I en oerhört suggestiv scen med fast kamera ser vi på långt håll ett nattligt inbrott i The Hillsstjärnan Audrina Patridges lyxvilla. Små silhuettfigurer springer innanför panoramafönstren från rum till rum, lampor tänds och släcks och allt känns som en märklig dröm. Filmens upprepade prylparader och gängets torftiga dialog kan ibland dra mot det monotona, men smarta formgrepp håller dynamiken levande och det är något med atmosfären som gör mig konstant fängslad. Nära slutet kommer den bästa repliken, när ledartjejen Rebecca hör att polisen pratat med Lindsay Lohan om inbrottet i hennes hem. Likt ett ivrigt barn frågar hon: ”Vad C-G KARLSSON, sa Lindsay?”

1

SCARY MOVIE 5

AP

FILMRECENSENT

Skräckkomedi. I inledningen av ”Scary movie 5” ”knullar” Charlie Sheen och Lindsay Lohan – med kläder på – i takt till Benny Hill-temat. Vad som sedan sker är faktiskt obegripligt, men jag identifierar referenser till minst sju filmer, så det är väl det som är poängen. Jag gissar att anledningen till att den här sörjan går upp på biograferna är att det någonstans i Sverige finns ungefär 100 000 (så många såg ”Scary movie 4” på bio) personer som faktiskt betalar för att se det. Vilka är ni? EL

BIOPROGRAM FREDAG 14 JUNI 2013 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Scary Movie 5 85:- ........................ 18.30 Fast & Furious 6 85:- ...........18.15, 20.45 En sång för Marion 85:- ................ 18.30 Den store Gatsby 90:- ................... 20.30

SÖNDAG 16/6 KL 17.45 I STEFANSKYRKAN Frejgatan 20 B (Vanadislunden) Marie Carlsson och Ingmar Johánsson, präster. The Master´s Voice. Stefanskapellet under ledning av Peter Hallström. SPIS FÖR KROPP OCH SJÄL

Välkommen på en bit mat och träffa våra musiker och präster. Varmrätt, smör, bröd och sallad, kaffe och kaka, 75 kr, barn 50 kr, 15.30-17.30, Stefanssalen, Frejg 31 ö.g. www.johannesforsamling-sth.se www.svenskakyrkan.se/johannes

En sång för Marion 80:- ......18.15, 20.45 After Earth 85:- ...................18.45, 21.30 Baksmällan 3 85:- ......................... 20.30 Baksmällan 3 85:-...............18.45, 21.15 After Earth 85:- ............................. 21.00 Den Store Gatsby 2D 85:- ........19, 21.30

baser ad på

camilla läckbergs succéroman

BIOPREMIÄR 28 JUNI


”LYSANDE SAMTIDSSKILDRING” NÖJESGUIDEN

”GÅ OCH SE”

TV4 NYHETSMORGON

SVT GOMORRON

”SMÄRTSAMT TRÄFFSÄKERT”

”EN FANTASTISK FILM” VIASAT FILM

SVERIGES RADIO, KULTURNYTT

TARA

BIOPREMIÄR NÄSTA LÖRDAG! Förköp Startar onSdag!

KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se

Spring Breakers

Written and Directed by SOFIA COPPOLA

VÄRLDSPREMIÄR IDAG!

sf.se

SERGEL Fre-lö 12.40, 15.10, 17.50, 20.10, RIGOLETTO Fre 14.45, 18.30, 20.45

23.00 Sö-to 12.40, 15.10, 17.50, 20.10 SÖDER 13.30, 16.00, 18.00, 20.15 HERON CITY 16.15, 19.00, 21.10 Lö-sö även 13.45 Från 11 år

Lö 12.00, 14.45, 18.30, 20.45 Sö 12.00, 18.30, 20.45 Må 17.30, 20.45 Ti-to 18.30, 20.45 KISTA 14.00, 16.10, 18.50, 21.20

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

BIOPREMIÄR IDAG! 12.00, 15.15, 18.15, 21.00

PROGRAM 14 - 20 JUNI GRAND Sveavägen 45 Kassan öppnar fre-sö 17.30, må-to stängt

Anna Karenina

Den store Gatsby

Fre 18.00 Lö-sö 21.00 Må+on-to 15.00, 18.00, 21.00 Ti 15.00, 21.00

En gång om året

11 år Fre 16.00 Lö 13.15 Sö 13.15, 18.45 Må-to 18.45

Fre-sö 18.15

15.30, 17.45 GÖTGATAN 67

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se • Från 15 år

Förtroligheten

11 år 15 år

Btill Btill En sång för Marion 16.20, 18.30, 20.45 Lö-sö även 14.20 Förtroligheten 15 år Beasts of the Southern Wild 11 år PREMIÄR! Fre-sö 18.30 15.30, 17.45 Den store Gatsby 11 år Foxfire 15 år Fre-sö 18.00, 21.00 18.15 Lö-sö även 12.30 En sång för Marion Btill Jakten 15 år Fre-sö 18.30, 20.30 20.00 Lö-sö även 13.00 Hannah Arendt 15 år Krigets barn 15 år Fre-sö 20.30 15.15, 21.20 VICTORIA Götgatan 67 No 15 år Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00 21.15 Lö-sö även 12.30

Bäst före

Fre- sö 21.15

en feelgood-film om konsten att gå vidare i livet

15 år Renoir 16.40

15 år 11 år Den gröna cykeln Btill Fre 21.00 Lö 20.45 Sö-to 16.00, 20.30 15.15 Lö-sö även 12.30 Turinhästen 15 år 18.15 Den ovillige fundamentalisten 15 år Lö-sö 14.00 11 år VI 19.00

Bakom stängda dörrar

21.15

Star Trek Into Darkness

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000 Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

scanbox.com • sf.se

SAGA 11.30, 15.15, 18.15, 21 • SÖDER 13, 15.45, 18.15 GRAND SVEAVÄGEN Fre-sö 18.30, 20.30 • VICTORIA 16.20, 18.30, 20.45 Lö-sö äv 14.20 • RÅSUNDA Fre-sö 15.30 Må-to 18 • KISTA 12.10, 15.20, 18.20 GRAND LIDINGÖ Fre-sö 15.50, 18 Må-to 17.30 • HERON CITY Fre 14.40, 17, 19.45 Lö-sö 12, 14.40, 17, 19.45 Må-to 15.45, 18, 20.30

FALKEN JAKOBSBERG Fre-sö 18.15, 20.45 Må-to 20 • SOLLENTUNA BIO 18.30 sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se, eurostar.se, sollentunabio.se • Bt

se film med hela kroppen tekniskamuseet.se/cino4

Kassan öppnar 15.45 Foxfire av Laurent Cantet ................... 18.00 En gång om året ............................................ ...............................16.15 (lö-sö 14.00), 18.45 Inte bara honung .......fr 16.45, lö-sö 14.30 Turinhästen av Béla Tarr......................18.15 Frihet bakom galler sista visningarna! ........................................................fr-sö 16.30 Paradis: Tro sista visningarna! ..................... ........................................................ fr-sö 21.00 Ingen riktig finne sista visningarna!........... ........................................................ lö-sö 17.00 Den gröna cykeln................................20.30 Hannah Arendt ....................................20.45 Amour sista visningarna! ...........lö-sö 14.15 Folkets Bio 40 år: Best of svensk kortfilm – del 2 fri entré!.......................... lö-sö 15.45 Sommarstängt 17-27 juni Premiär 28 juni: Stories We Tell

fredag 14 juni

Kassan öppnar 17.30 Biljetter säljs på www.biosture.se Only God Forgives Nicolas Winding Refn ......................................................18.45, 21.00 .........................Måndag+tisdag 18.00, 20.30

Bakom stängda dörrar sön sista dag! .................................................................18.00 Renoir .................................................... 18.00 Förtrollad av Paris Agnès Jaoui ........20.30 Searching for Sugarman sön sista dag! .................................................................18.00 Sommarstängt 19 juni-4 juli 2013 Premiär 5 juli: Kära passagerare av Pedro Almodóvar

www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se

bio rio HORNsTULLS STRAND 3

14-16 juni

EXKLUSIV VÄRLDSPREMIÄR SÖN 23/6! Only God Forgives fre 17.30 SK8Rio: Barking Nowhere fre 20 Sthlm You Tube Gathering lÖ 13 Foxfire lÖ 16 Teater repris: The Audience lÖ 20 biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

BIOPREMIÄR ONSDAG 26/6! sergel • söder • sickla • vällingby • råsunda kista • camera • heron city • Falken Jakobsberg

Förköp pågår! • sf.se • Barntillåten i vuxens sällskap, annars från 7 år

Dumma mej 2


BIOPREMIÄR IDAG!

FILMSTADEN SERGEL

Fre-lö 12.15, 14.40, 17, 19.15, 21.30, 23.50 Sö-to 12.15, 14.40, 17, 19.15, 21.30 FILMSTADEN SÖDER 12.15, 14.30, 19, 21.30

FILMSTADEN VÄLLINGBY 19.10, 21.30 FS KISTA 11.20, 13.30, 15.40, 17.50, 20.30 FS HERON CITY 16.30, 18.45, 21 Lö-sö äv 14.15 SOLLENTUNA BIO 18.30

KÖP/RESERVERA på närmaste: sf.se, mobil.sf.se, sollentunabio.se • Från 11 år

Scary Movie 5


BIOPROGRAM 14 – 20 JUNI STAR TREK INTO DARKNESS 10 MAJ • DEN STORE GATSBY 17 MAJ • FAST & FURIOUS 6 22 MAJ EPIC - SKOGENS HEMLIGA RIKE 24 MAJ • BAKSMÄLLAN DEL III 31 MAJ • DUMMA MEJ 2 26 JUNI • MAN OF STEEL 26 JUNI THE LONE RANGER 3 JULI • WORLD WAR Z 12 JULI • KÄNN INGEN SORG 19 JULI • MONSTERS UNIVERSITY 31 JULI

PREMIÄR

Film dagtid alla dagar i veckan

Croodarna - sv tal 3D

CAMERA: 15.15 Lö-sö äv 12.55 GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 13.40 HERON CITY: Fre 14.30, 15.50 Lö-sö 13.20, 14.30, 15.50 Må-to 14.45, 15.40 KISTA: 11.50 RÅSUNDA: Lö-sö 13.00 SERGEL: 13.10, 15.40 SICKLA: Lö-sö 13.00 SÖDER: 13.00, 15.30 VÄLLINGBY: Fre+må-to 16.10 Lö-sö 13.35, 16.00

HERON CITY: Fre 15.30, 18.30 Lö-sö 13.00, 15.30, 18.30 Må-to 15.00, 18.50 KISTA: 12.10, 14.40 RÅSUNDA: Lö-sö 12.30, 15.00 SERGEL: 13.20, 15.50 SICKLA: Fre 15.00 Lö-sö 12.00, 15.00 Må-to 15.15 SÖDER: 12.45, 15.30 VÄLLINGBY: Fre+må-to 15.10 Lö-sö 12.35, 15.00

(7 år)

HERON CITY: Fre 15.00 Lö-sö 12.30, 15.00 Må-to 14.50 After Earth (11 år) SERGEL: Fre-sö+ti-to 12.50 SICKLA: CAMERA: Fre-sö 16.00, 18.20, 20.55 Lö-sö 12.00 Må-to 14.45 Må-to 15.45, 18.10, 20.50 Den store Gatsby (11 år) HERON CITY: Drama, Leonardo DiCaprio, Fre 15.45, 18.00, 20.30, Tobey Maguire 21.30 Lö-sö 13.15, 15.45, Speltid: 2 tim 22 min 18.00, 20.30, 21.30 Må-to 16.00, 17.30, 20.00, CAMERA: Fre-sö 20.20 21.30 Förtroligheten Må-to 20.15 Drama, Alba August KISTA: GRAND LIDINGÖ: 13.50, 16.15, 18.50, 21.30 Fre-sö 20.10 Må-to 19.40 RÅSUNDA: HERON CITY: Fre-sö 16.00, 17.30, 20.30 Fre 16.00, 18.20, 19.30, Må-to 18.30, 21.00 21.15 Lö-sö 12.40, 16.00, 18.20, 19.30, 21.15 SERGEL: Fre-lö 12.40, 15.20, 18.00, Må-to 16.20, 18.00, 19.30 18.30, 20.30, 21.00, 23.10 KISTA: Fre-sö 14.20 Sö-to 12.40, 15.20, 18.00, Må-to 14.20, 17.30 18.30, 20.30, 21.00 RÅSUNDA: Fre-sö 18.00 Scary Movie 5 SICKLA: Fre 15.00, 17.30, SAGA: Komedi av Malcolm D. Lee 20.30 Lö-sö 12.30, 15.00, 12.00, 14.15, 17.30, 20.30 17.30, 20.30 Må-to 15.15, 18.00, 20.45 SICKLA: SÖDER: 12.30, 15.00, 18.30, Fre-sö 18.00 Må-to 17.30 SÖDER: 19.00, 21.15, 21.30 13.15, 16.30, 20.00 VÄLLINGBY: VÄLLINGBY: Fre-sö 17.30 Fre+må-to 15.40, 18.00, Må-to 19.50 20.20 Lö-sö 15.30, 18.00, 20.20

på SF Bio Stockholm

The Bling Ring

Drama av Sofia Coppola

SF BIO TOPPEN

Stockholm

1

Baksmällan del III

Komedi av Todd Phillips

2

After Earth

Sci-Fi äventyr, Will Smith

3

Den store Gatsby

Drama, Leonardo DiCaprio

4

Fast & Furious 6 Action, Vin Diesel

5

Epic – skogens hemliga rike

Animerat familjeäventyr

Epic – skogens Oblivion (11 år) Sune i Grekland hemliga rike - sv tal – All Inclusive HERON CITY: 3D (7 år) Fre-sö 15.20, 18.30 HERON CITY: CAMERA: Fre 16.40 Lö-sö 13.40, 16.40 Må-to 16.15 GRAND LIDINGÖ: 16.25 Lö-sö äv 14.05 HERON CITY: 15.15, 17.45 Lö-sö äv 12.45 KISTA: 12.30, 15.40, 18.10 SERGEL: 11.50, 15.00, 18.40 SICKLA: Fre 15.30, 18.00 Lö-sö 12.30, 15.30, 18.00 Må-to 15.45, 17.30 SÖDER: 12.30, 15.00 VÄLLINGBY: 16.40 Lö-sö äv 14.10

Må-to 17.00, 19.50 SERGEL: 14.30, 17.30

Lö-sö 12.50 SERGEL: 13.00

(Btill)

Din biograf För visningsdagar och tider se ovan

Hötorget. K.ö. 10.00 Kulturhuset, Sergels Torg. K.ö. 30 min före filmstart

After Earth, Baksmällan del III, Croodarna, , Den store Gatsby, Du gör mig galen!, Searching for Sugar man, Täby Centrum. Epic – skogens hemliga Olympus Has Fallen Turinhästen, The Bling Ring (11 år) K.ö. fre+må-to 14.45, (15 år) Var är Bus-Alfons?, Zaytoun rike, , Evil Dead, Fast & PREMIÄR! lö-sö 12.30 Furious 6, Iron Man 3, Drama av Sofia Coppola RÅSUNDA: Jurassic Park, Lilla Anna och After Earth, Baksmällan del med Emma Watson Fre-sö 21.00 Må-to 20.30 långa farbrorn, Oblivion, III, Croodarna, Speltid: 1 tim 30 min Only God Forgives, Scary Den store Gatsby, HERON CITY: Only God Forgives Movie 5, Star Trek Into Epic – skogens hemliga Sturegatan 18. 16.15, 19.00, 21.10 (15 år) Darkness, , Sune i Grekland rike, , Fast & Furious 6, Abonnerat Actiondrama, Ryan Gosling, Lö-sö äv 13.45 – All Inclusive, The Bling Var är Bus-Alfons? Kristin Scott Thomas Ring, Tingeling: Vingarnas KISTA: Speltid: 1 tim 30 min hemlighet, Trance 14.00, 16.10, 18.50, 21.20 HERON CITY: Fre-sö 21.40 RIGOLETTO: Kungsgatan 16. Må-to 21.15 Fre 14.45, 18.30, 20.45 Kassan öppnar fre 14.00, Lidingö Centrum. Lö 12.00, 14.45, 18.30, SERGEL: 20.20 lö-sö 11.00, må-to 17.00 Kassan öppnar fre 15.15, 20.45 Sö 12.00, 18.30, Sickla köpkvarter. Obs kassan stängd Evil Dead (15 år) STURE: Fre-sö 18.45, 21.00 20.45 Må 17.30, 20.45 lö-sö 13.15, må-to 16.00 K.ö. fre+må-to 14.00, lö 14.00-16.00, Må 18.00, 18.45, 20.30 Ti-to 18.30, 20.45 lö-sö 11.00 må 17.40-19.30 HERON CITY: Fre-sö 21.30 Baksmällan del III, Ti 18.00, 20.30 SERGEL: Må-to 21.10 Croodarna, Den store After Earth, Baksmällan del Baksmällan del III, SÖDER: 20.40 Fre-lö 12.40, 15.10, 17.50, Gatsby, En sång för Marion, SERGEL: Fre-lö 23.30 III, Croodarna, , Den store Den store Gatsby, 20.10, 23.00 Sö-to 12.40, Epic – skogens hemliga rike Fast & Furious 6, I Give It a Gatsby, , Epic – skogens Renoir (15 år) 15.10, 17.50, 20.10 VÄLLINGBY: Fre-sö 20.50 hemliga rike, , Fast & Year, The Bling Ring STURE: Fre-ti 18.00 SÖDER: Furious 6, Iron Man 3, Var Fast & Furious 6 (11 år) 13.30, 16.00, 18.00, 20.15 är Bus-Alfons? Röjar-Ralf - sv tal (7 år) CAMERA: Kungens kurva. Fre-sö 17.35, 20.20 Tingeling: Vingarnas K.ö. fre+må-to 14.00, HERON CITY: Lö-sö 13.00 Må-to 17.30, 20.15 hemlighet - sv tal (Btill) lö-sö 11.00 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.35 HERON CITY: Fre 15.10, HERON CITY: Lö-sö 13.50 After Earth, Baksmällan del Drottninggatan 82. 18.15, 21.20 Lö-sö 12.15, Kungsgatan 16. III, Croodarna, , Scary Movie 5 (11 år) SERGEL: 12.30 Abonnerat 15.10, 18.15, 21.20 Tillträde till lounge/bar Den store Gatsby, Må-to 14.40, 18.30, 21.20 PREMIÄR! 45 min innan föreställning. En sång för Marion, Epic – Trance (15 år) Läsk och popcorn ingår. KISTA: Fre-sö 12.00, 15.00, HERON CITY: Den store Gatsby 3D skogens hemliga rike, , Evil Thriller av Danny Boyle 17.30, 18.00, 20.40, 21.00 16.30, 18.45, 21.00 Bakom stängda dörrar (11 år) Inga rabatter gäller. 18 år Dead, Fast & Furious 6, Iron med James McAvoy Må-to 12.00, 15.00, 18.00, Lö-sö äv 14.15 (15 år) Man 3, , Jurassic Park, Lilla Baksmällan del III Speltid: 1 tim 42 min HERON CITY: 20.40, 21.00 Birger Jarlsgatan 41 KISTA: 11.20, 13.30, 15.40, Anna och långa farbrorn, Fre-sö 17.30, 20.15 STURE: Fre-sö 18.00 HERON CITY: Kassan öppnar 17.30 17.50, 20.30 RIGOLETTO: 21.15 Oblivion, Only God Må-to 17.15, 20.15 Fre-sö 16.20, 19.00, 21.30 Forgives, Röjar-Ralf, Scary Bakom stängda dörrar, FörSERGEL: Fre-lö 12.15, RÅSUNDA: Lö-sö 12.00 Baksmällan del III KISTA: 21.10 Må-to 16.45, 19.10, 21.40 Movie 5, Star Trek Into trollad av Paris, Only God 14.40, 17.00, 19.15, 21.30, SERGEL: Fre-lö 13.30, (11 år) Råsundavägen 150. RIGOLETTO: KISTA: 21.00 Darkness, Sune i Grekland Forgives, Renoir, Searching 23.50 Sö-to 12.15, 14.40, 16.40, 18.20, 19.40, 21.20, K.ö. fre 15.00, lö-sö 11.00, Fre-lö 14.30, 17.30, 20.30 – All Inclusive, The Bling CAMERA: 17.00, 19.15, 21.30 for Sugar man SERGEL: 18.10 22.50 Sö-to 13.30, 16.40, må-to 17.00 Sö-to 17.30, 20.30 Ring, Tingeling: Vingarnas Fre-sö 19.10, 21.30 SÖDER: 18.20, 19.40, 21.20 Må-to 16.15, 18.50, 21.30 SERGEL: Fre-sö+ti-to 15.20, After Earth, Baksmällan del Turinhästen (15 år) hemlighet, Trance, SICKLA: Fre-sö 17.30, 21.00 12.15, 14.30, 19.00, 21.30 Var är Bus-Alfons? 17.40, 20.50, 21.10 III, Croodarna, GRAND LIDINGÖ: VÄLLINGBY: 19.10, 21.30 Må-to 18.00, 21.15 KLARA: 14.50 Må 17.40, 20.50, 21.10 Den store Gatsby, 18.45, 21.00 Medborgarplatsen – FolkEn sång för Marion, SICKLA: Fre-sö 14.30, 20.30 SÖDER: 12.15, 16.15, 18.00, Searching For HERON CITY: Var är Bus-Alfons? (Btill) 21.10, 21.20 ungatrappan 2. K.ö. 11.00 Epic – skogens hemMå-to 20.15 Fre 16.45, 17.15, 18.10, Knattebio: Sugar Man (7 år) liga rike, Fast & Furious 6, After Earth, Baksmällan VÄLLINGBY: 17.30, 20.20 19.15, 20.00, 20.45, 21.45 SÖDER: 17.30, 20.45 Kista Galleria. CAMERA: Olympus Has Fallen, KLARA: Fre+må-to 12.20 Lö-sö 13.30, 14.00, 16.45, del III, Croodarna, Den Kassan öppnar 11.00 Lö-sö 12.55, 14.10 Var är Bus-Alfons? Förtroligheten (15 år) STURE: Fre-sö 20.30 17.15, 18.10, 19.15, 20.00, Du gör mig galen! store Gatsby, , En sång HERON CITY: Lö-sö 12.00 After Earth, Baksmällan del 20.45, 21.45 Må-to 14.30, PREMIÄR! för Marion, Epic – skogens (Silver Linings III, Croodarna, 17.00, 18.10, 19.15, 19.45, hemliga rike, , Fast & FuriSide Effects (15 år) KISTA: Fre-sö 12.00 SAGA: Den store Gatsby, Playbook) (11 år) 20.45, 21.45 ous 6, Only God Forgives, KLARA: Lö-sö 12.20 12.00, 15.15, 18.15, 21.00 SAGA: 12.30, 18.30 En sång för Marion, Epic Scary Movie 5, The Bling KISTA: 12.45, 15.10, 18.20, SERGEL: 15.20 RÅSUNDA: Lö-sö 11.30 – skogens hemliga rike, , Ring, Var är Bus-Alfons? Kungsgatan 24. 18.40, 20.40, 21.00, 21.20 Förtrollad av Paris Fast & Furious 6, SICKLA: Lö-sö 11.30 Star Trek Kassan öppnar 11.00 En sång för Marion RIGOLETTO: Iron Man 3, Jurassic Park, (15 år) Into Darkness 3D (11 år) SÖDER: 12.00 (Btill) Fre 16.15, 19.15, 21.45 Scary Movie 5, Den store Gatsby, En sång SERGEL: 11.45, 14.50, VÄLLINGBY: Lö-sö 13.05 Komedi, Vanessa Redgrave, STURE: Fre-ti 20.30 Lö 13.15, 16.15, 19.15, The Bling Ring, Trance, för Marion, Förtroligheten, Vällingby Centrum. 18.05, 21.10 21.45 Sö+ti-to 19.15, 21.45 Christopher Eccleston Var är Bus-Alfons? Jakten, Side Effects Kassan öppnar fre+må-to I Give It a Year (Btill) Må 21.45 Speltid: 1 tim 34 min Zaytoun (15 år) 14.40, lö-sö 12.05 Star Trek Into Darkness Dramathriller av Eran Riklis RIGOLETTO: RIGOLETTO VIP: GRAND LIDINGÖ: med Stephen Dorff After Earth, Baksmällan Fre 15.15, 18.00 Lö 12.45, (11 år) Fre 16.15, 19.15, 21.45 Fre-sö 15.50, 18.00 Speltid: 1 tim 50 min del III, Croodarna, Den 15.15, 18.00 Sö 13.45, Lö 13.15, 16.15, 19.15, Må-to 17.30 HERON CITY: store Gatsby, Epic – skogens 18.00 Må 17.30 Ti-to 18.00 Fre-sö 14.30, 17.20, 20.20 KLARA: 18.10 21.45 Sö+ti-to 19.15, 21.45 HERON CITY: Fre 14.40, hemliga rike, , Evil Dead, Må 21.45 Må-to 14.30, 17.25, 20.20 17.00, 19.45 Lö-sö 12.00, Fast & Furious 6, Röjar-Ralf, Iron Man 3 3D (11 år) RÅSUNDA: 14.40, 17.00, 19.45 SERGEL: Scary Movie 5, Var är Fre-sö 18.30, 21.30 Må-to 15.45, 18.00, 20.30 HERON CITY: Fre-lö 20.40, 22.40 Bus-Alfons? Må-to 19.00, 21.30 Fre-sö 20.40 Må-to 20.30 Sö-to 20.40 KISTA: 12.10, 15.20, 18.20 SERGEL: Fre-lö 11.15, 13.50, 16.20, 18.50, 21.20, RÅSUNDA: Fre-sö 15.30 Iron Man 3 (11 år) Må-to 18.00 23.45 Sö-to 11.15, 13.50, HERON CITY: 16.20, 18.50, 21.20 SAGA: 11.30, 15.15, 18.15, 21.00 Fre-sö 16.00, 18.50 SICKLA: Må-to 15.30, 18.20 Fre-sö 15.30, 18.30, 21.30 SÖDER: KISTA: Fre-sö 15.00, 18.00 Må-to 14.45, 18.30, 21.15 13.00, 15.45, 18.15 Må-to 12.00, 15.00, 18.00 SÖDER: SERGEL: 12.20, 15.30, 12.00, 14.30, 18.30, 21.00 Epic – skogens 18.15, 21.15 hemliga rike VÄLLINGBY: - svenskt tal (7 år) SICKLA: Fre+må-to 15.10, 18.30, Fre-sö 21.15 Må-to 20.45 20.50 Lö-sö 15.00, 18.30, CAMERA: 20.50 Fre 15.15, 17.35 Jakten (15 år) Lö-sö 13.20, 15.15, 17.35 Croodarna - sv tal (7 år) Må-to 17.30 SAGA: 15.45, 21.15

Jurassic Park 3D (11 år) HERON CITY: Fre 14.45, 17.50, 20.50 Lö-sö 11.45, 14.45, 17.50, 20.50 Må-to 15.10, 18.20, 21.30 KISTA: 11.30, 14.30, 18.30, 21.30 SERGEL: 11.20, 14.20, 18.20, 21.05

Lilla Anna och Långa Farbrorn

(Btill)

HERON CITY: Lö-sö 11.30 SERGEL: 11.30

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder har du möjlighet att sitta extra bekvämt i våra breda och lutningsbara Plusstolar med extra benutrymme. För en bioupplevelse utöver det vanliga kan du även boka plats i vår VIP-salong på Rigoletto. Läs mer på sf.se.

vieem5te o M ary den f och

Sc är dags förvie-serienormal

Det Scary Mo et Paran er, i rd ist e d len a gång ä ama, Sin ods, n M n W , de ctivity In the o och A ption as. abin The C ead, Ince parodier Evil D wan som S ! Black

PREM

IÄR

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se


presentatรถr

partner

mediapartner

supporter


INTERVJU 19

metro wkd fredag 14 juni 2013

GUSTAV HUGOSSON

DAGENS NOTA

KELLMAN MÖTER s Knyckare tar nytt pas

kesmedjan i P 3 – och i sommar ska hon på Till vardags programleder Emma Knyckare Tani Morgonpasset. Wkd:s Johan Kellman Larsson egen hand underhålla en halv miljon lyssnare a balanserar på gränsen. tog en bryggkaffe med radioprataren som gärn

Vi ses i Vasamuseets servering på Djurgården. Utanför fönstret gnistrar försommarsolen i småbåtshamnens vatten. Emma Knyckare bor i Malmö men är på blixtvisit i huvudstaden eftersom hon ska ta pressbilder till Morgonpasset – en institution på Sveriges Radio. Hon är en smula nervös, erkänner hon. Det är första gången hon ska styra den skutan själv. ”Tänk om det går som med Vasaskeppet”, säger Emma Knyckare och skrattar, ”att jag sjunker på jungfrufärden.” Hur hamnade du på P 3? – I egenskap av komiker. Det var en producent på Humorhimlen på P 3 som såg mig göra ett ståuppgig i Malmö. Min chef brukar lyfta fram mig som ett stolt exempel på någon hon ”plockat från gatan”, haha! Att jag fick jobbet på Tankesmedjan var svinfett. Det passar mig bra att göra politisk satir. Du pratar otroligt snabbt i sändning har jag tänkt på. Det måste vara du och Fredrik Wikingsson som leder prata snabbtligan i underhållnings-Sverige. – Det är så roligt att du säger det, det har jag aldrig hört förut. Men i Morgonpasset pratar jag mycket långsammare än normalt, men det kanske är för att jag går upp

KAFFE PÅ VASAMUSEET

Gäst Emma Knyckare. Ålder 25. Aktuell Programledare för Morgonpasset i sommar, med start måndagen den 17 juni. Träffades Vasamuseets restaurang, Galärvarvsvägen 14. Beställde Två koppar kaffe.

fem på morgonen när jag gör det programmet. Granskningsnämnden kritiserade förra året Tankesmedjan efter ett program där du jämförde Sverigedemokraternas ungdomsförbund med Ku Klux Klan och kallade deras ordförande för nazist. – Just det inslaget handlade om att SDU skulle ge goodiebags till folk som hade fått permanenta uppehållstillstånd. Liksom för att uppmana dem att åka tillbaka. Men visst, jag kände själv vid det tillfället att jag tog i för mycket. Men jag har också haft ont i magen då jag inte sparkat uppåt tillräckligt, att det blivit lamt. Riktigt bra satir ska balansera på gränsen – men inte kliva över. Du är uppväxt i Rolfstorp. Enligt Wikipedia är den enda kändisen därifrån Bengt Källqvist, ägare av Cirkus Maximum. Hur upprörd är du över detta? – Det finns ju supermånga kända från Rolfstorp! Först har vi nämnde cirkusdirektör som bor i ett palats som han byggt på en kulle. Sedan har vi Ines Uusman – ”internet är bara en fluga”-politikern. Och sist men inte minst, Bockstensmannen. Och så du förstås – som ju vid det här laget är kändare än alla de här? – Bockstensmannen slår mig fortfarande.

Kan du berätta om något jobbigt som hänt under sändning? – Vi fick göra Utøya under Morgonpasset för två år sedan, det var otroligt jobbigt och svårt. Jag är ju anställd för att göra humor. Det slutade med att jag fick en fällning i granskningsnämnden eftersom jag sa en grej om Sverigedemokraterna. Då blev det ett så kallat husförhör på Sveriges Radio med vd:n, där jag fick förklara mig. Det är deppigt att det på riktigt kallas husförhör, men det är nog bra att det finns. Får du mycket hat? – Jag tror det är oundvikligt om man är kvinna och sysslar med politisk satir. Men i dag skiter jag i sådant där. I början när någon sa något dumt så tyckte jag att det var fruktansvärt jobbigt. Hade du sagt att jag pratar snabbt för två år sedan så hade jag börjat grina. Det har tagit lång tid för mig att förstå att jag är bra.

JOHAN KELLMAN LARSSON


SL I METRO l 14 JUNI KONTAKT PÅ SL: PRODUKTION:

SL Kundtjänst 08-600 10 00, sl.se Glömt något i SL-trafiken? SLs hittegodsavdelning, besöksadress: Klara östra kyrkogata 6 Mån: 8–19, tors-fre: 8–17, lör: 8–14

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef Jesper Pettersson, e-post: jesper.pettersson@sll.se Tidningsmakarna & Inspiration Media

5:ans spårvagn vid Parkvägen på Lidingöbanan.

Fira av gamla Lidingöbanan Välkommen på öppet hus på söndag klockan 11-16 l Under dagen kan man resa med museivagn 5, en trävagn från 1914, och lyssna på berättelser från Lidingöbanans historia. Antalet platser på dessa avgångar är mycket begränsat. 5:an avgår från Ropsten 11.07, 12.07, 13.07, 14.07 och 15.07 l Åk

en guidad tur med en extrainsatt vanlig spårvagn, avgår från Ropsten 11.30, 12.30, 13.30 och 14.30. l Lyssna på Estrad Big Band som bjuder på somrig halvtimmeskonsert kl 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00.

2 poäng

1 poäng

SAN DRA J O H N S O N

poäng

Stationen ligger i stadsdelen Råsunda och många har föreslagit en namnändring av stationen till Filmstaden.

l Gå en guidad visning av AGAdepån varje hel och halvtimme.

Nuvarande namn har tagits från dammen och parken vid Råsunda kyrkan, Näckrosdammen och Näckrosparken. Rätt svar: Näckrosen

3

Station längs blå linje, 7,9 kilometer från linjens ändstation Kungsträdgården.

Christoffer Nilsson, 16 år, Södertälje – Jag ska hänga med en kompis och sedan ska vi åka vidare till Skanstull. Jag vet inte riktigt vad vi ska göra, men vi kommer i alla fall att vara utomhus. Sådana här dagar har man ju ingen lust att vara inne.

Aktiviteter

Den 21 juni stänger Lidingöbanan för modernisering och utbyggnad. Ersättningstrafiken följer Lidingöbanans sträckning för att göra din resa så enkel och bekväm som möjligt. Busslinje 21X kör med tiominuters trafik mellan 06.00–21.30. Förutom de två ersättningslinjerna går skolbuss 21S mellan Gåshaga och Lidingö centrum från och med 19 augusti.

RÄTT SVAR FINNS UNDER BILDEN

Vart är du på väg? (Gamla stans tunnelbanestation en torsdag omkring klockan 15:30.)

† FAKTA

Sedan invigningen 1914 har det skett flera renoveringar på delar av Lidingöbanan, men nu är det alltså dags att ge hela anläggningen en ordentlig restaurering. Nu ska den bli en modern spårväg med ökad turtäthet, nya, tystare och bekvämare spårvagnar och bättre tillgänglighet. Välkommen till öppet hus i spårvagnshallarna vid AGA station. Ta med familjen och kom förbi vårt evenemangstält så får du veta mer. Vi bjuder de 1 500 första besökarna på kaffe, saft och tilltugg. Vi öppnar upp spårvagnstvätten för besökare, barnen kan köra batteridrivna minibussar och Ballongprinsessan delar ut ballonger och klippark med spårvagnar.

† VAR ÄR VI NU?

† SL FRÅGAR

Amira Mabrouk, 22 år, Zinkensdamm – Jag tog tunnelbanan hit från Zinkensdamm där jag bor. Jag ska träffa mina vänner här i Gamla stan. Vi ska sätta oss och fika i solen på någon uteservering.

Bilder Gamla spårvagnen: Spårvägsmuseet. Ballongbild och bild på pappa med barn: Kari Kohvakka.

På söndag den 16 juni är det dags att fira av den gamla Lidingöbanan som trafikerat Lidingö i nästan 100 år. Den 21 juni stängs spårvägen för modernisering och utbyggnad, ett arbete som planeras att pågå till årsskiftet 2014/2015.

SPÅ R VÄGSMUSE E T

ANSVARIG PÅ SL:

Det här är en annonssida från Stockholms läns landstings trafikförvaltning

800 kronor i garanti Med resegarantin kan du få ersättning för dina utlägg med upp till 800 kronor för resa på annat sätt och för nya biljetter. Registrera ditt SL Access-kort på sl.se.

Calle Eklund, 20 år, Vallentuna – Jag ska möta min kompis Johanna. Vi ska bara chilla och käka glass vid vattnet. Glass är ett måste när det är så här varmt ute. Innan jag kom hit var jag på Östermalm och klippte mig.

† DET VAR DÅ … Plats: Fridhemsplan. Tid: 1944.

Från Spårvägsmuseets samlingar

Ängbybanan invigs vid Fridhemsplan 1944. Ängbybanan trafikerades av linje 11 från Tegelbacken i centrala Stockholm via Kungsholmen och över Tranebergsbron ut till Islandstorget i Bromma. Banan byggdes som en del av den redan påtänkta tunnelbanan som invigdes 1952. Vagnarna var av typen ”Ängbyvagn” som tillverkades under förutsättning att kunna flyttas till andra linjer då tunnelbanan skulle trafikera sträckan. Nya bostadsområden i Bromma hade planerats och det behövdes kollektivtrafik som sträckte sig ut i de västra förorterna. Mats Berggren

20130614_se_weekend stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you