Page 1

wkd FREDAG 7 JUNI 2013

Prinsessan f책r sin Chris FOTO: WENN


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

wkd

metro wkd fredag 7 juni 2013

ALL OVER PRESS

Så började 1 kärlekssagan

FREDAG 7 JUNI

intervjuer och Chris O’Neill pekar finger åt fotografer, vägrar ins går sin nobbar prinstitel. Prinsessan Madeleines drömpr framtid. egen väg. Så är deras historia och så blir deras Hur träffades Madeleine och Chris O’Neill? – Vi träffades genom gemensamma vänner. För mig började det med en nära vänskap. Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände, har Madeleine berättat i en intervju på hovets hemsida. Paret började träffas i smyg hösten 2010.

HÄR ÄR DIN GUIDE TILL BRÖLLOPET I morgon ska prinsessan Madeleine säga ja till sin Chris O’Neill. Och har man någon gång själv gått de där stegen fram mot altaret så vet man hur nervöst det är och jag kan tänka mig att även en prinsessa har fjärilar i magen inför den stunden. Och det blir nog inte mindre nervöst med flera hundra gäster på plats, många av dem kungligheter, och direktsänd vigsel så hela Sverige kan följa minsta lilla steg brudparet tar. Prinsessan Madeleine berättade i Metro nyligen att hon, precis som vilken blivande brud som helst, hoppades på fint väder på sin bröllopsdag. Det kan vi inte lova att det blir. Däremot kan vi lova att allt ni behöver veta inför morgondagens prinsessbröllop finns i den här tidningen. Allt ifrån de bästa utsiktsplatserna vid kortegen till bröllopsresan och Madeleines väg till Chris. Trevlig läsning. ANNELI SANDBERG, HOVREPORTER

set vara svensk medborgare och inte ha en ansvarsställning inom näringslivet. Därför har Chris O’Neill anhållit att förbli enskild medborgare och inte ha kunglig värdighet. Kommer prinsessparet att fortsätta bo i New York? När Metro ställde frågan till prinsessan Madeleine i maj svarade hon så här. – I nuläget bor vi i New York och njuter av det men man vet aldrig hur framtiden kommer att se ut … Men med tanke på att Chris väljer karriären före prinstiteln så är det tveksamt om paret kommer att flytta till Sverige. – Jag har svårt att tro att Chris skulle vilja flytta till Sverige. Jag tror att de kommer att köpa hus i någon fashionabel förort till New York, säger hovexperten Sten Hedman.

Hur har Chris O’Neill tagits emot av kungafamiljen? Han har tagits emot väl. Bara ett och ett halvt år efter att Madeleine och Chris träffats fick han en inbjudan till prinsessan Estelles dop. I maj representerade han Sverige för första gången i sällskap med kungafamiljen. – Jag har kommit att lära känna den svenska kungafamiljen väl. Jag har blivit mycket väl mottagen och kände mig från första stund Men om de bildar familj? mycket välkommen, säger – Nej, inte ens då. Chris Chris O’Neill i en intervju vill ju jobba och för hans del på kungahusets hemsida. blir det svårt att bo i Sverige. Han är inte intresserad av Varför blir inte Chris O’Neill att inviga mässor och klapprins efter bröllopet? pa barn på huvudet, säger Enligt kungahusets policy Sten Hedman. bör en medlem av kungahu- ANNELI SANDBERG

Sedan januari 2011 har kärleken mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill varit känd. Här från en semester i Alperna i juli samma år.

Prinsessan Madeleines och Chris O’Neills väg till altaret

Fångas på bild

Januari 2011. Madeleine och Chris O´Neill fångas första gången på bild. Snart syntes de ofta på New Yorks gator.

Utvandrar till USA

Mars 2011. Madeleine skickar in en anmälan om flytt till utlandet till Skatteverket. Officiellt utvandrad.

På Sverigebesök

Juli 2011 Chris är i Sverige och besöker kungafamiljen på Öland.

Redo för årets 2 2 970 KRONOR BY MALINA

sommarfester 279 KRONOR SPITFIRE 99 KRONOR ASOS

12 000 KRONOR JIL SANDER

Blir sambo

November 2011 Paret flyttar i smyg ihop i en lägenhet som ligger i Midtown East på Manhattan.

679 KRONOR ZARA

Förlovningen

25 oktober 2012. Hovet tillkännager förlovningen. Prinsessans ”tihi” i slutet av förlovningsvideon blir en snackis.

KLÄDD FÖR FEST

Nu rivstartar bröllopssäsongen. Kasta inte ut massa onödiga pengar på en klänning som du sedan använder en gång. Slå två flugor i en smäll genom att pricka in en av vårens och sommarens it-mönster. Klänningen fungerar lika bra på solsemestern som till midsommarfesten. Ekar semesterkassan tom? Fynda bröllopsklänningen seFLER SHOPPINGTIPS OCH cond hand och minimera risken att dyka upp i BLOGGAR PÅ METROMODE.SE samma klänning som någon annan.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 7 juni 2013

RESTAURANGER

KONSERTER

New Peking City

LINUS SUNDAHL-DJERF/SCANPIX

Asiatisk & Sushibuffé

139:-

Mongolian barbeque Asiatisk buffé Sushibuffé Lunchbuffé

169:-

90:-

Vardagar: 11.00 – 22.00 • Fredagar: 11. 00 – 23.00 Lördagar: 12.00 – 23.00 • Söndagar: 12.00 – 22.00 Nybrogatan 31 vid Östermalmstorg Tel: 08-662 89 62 • www.newpekingcity.se

Uppgifter: Jöback ska sjunga

3

Peter Jöback ska sjunga för prinsessan Madeleine och Chris O’Neill i Slottskyrkan i morgon, uppger Expressen. Varken Peter Jöbacks presskontakt Marie Dimberg eller hovet vill kommentera om uppgifterna stämmer. Men ryktena späs på eftersom Peter Jöback och maken Oscar Jöback står på brudparets gästlista och kommer att vara på plats i kyrkan. METRO

N

Ny öp pn ad

d na p p yö

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

/pers

Barn under 10 år 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

Förrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

Se komikerns galna hälsning till Chris

BINGO

RIMÉR

Här välkomnar komikern Messiah Hallberg och tv-kanalen Comedy Central Chris O’Neill till Sverige. I ett videoklipp på Youtube introducerar Messiah Hallberg prinsessan Madeleines blivande make till den svenska kulturen. – Welcome to Sweden Chris! Let’s be honest, det här landet är fullt av människor som kommer försöka ta ner dig på jorden och trycka dit dig och ”du ska

4

inte tro att du är någon”. Du har säkert hört talas om jantelagen, the jante law? säger Messiah Hallberg. Han ger Chris O’Neill handfasta tips för dennes nya liv som prinsessgemål, informerar honom om Stureplan i Stockholm ”där du kommer att hänga den mesta av tiden” och uppmanar honom att ”skryta lagom”. Bland annat. Se videon på metro.se.

ALL OVER PRESS

Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Tak awae y A´ la c ar t e

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

ÖVRIGA NÖJEN

Sommaröppet På KulturhusTaket, under bar himmel, finns sommarens grönaste betongoas. Klubbar, familjsöndagar, talkshow, film, författarsamtal och konserter.

ALL OVER PRESS

”SKA BLI SÅ KUL PÅ LÖRDAG, ÄR LITE NERVÖS MEN JAG GLÄDS SÅ OERHÖRT FÖR MADELEINE OCH CHRIS.”

ANDERS BAGGE PÅ FACEBOOK EFTER ATT DET AVSLÖJATS ATT HAN ÄR EN AV DE INBJUDNA.

”HAR NI INTE BOKAT NÅGOT ÄN VILL JAG FÖRESLÅ PARIS EFTERSOM DET ÄR SÅ HIMLA ROMANTISKT OCH VACKERT JÄMT, ELLER VARFÖR INTE PORTUGAL?”

5

IMOGEN CUNNINGHAM Hennes råa och modernistiska bilder har inspirerat fotografer som Sally Mann och Robert Mapplethorpe. Visning sön 9 jun 14.00, mån 10 jun 15.00, tis 11 jun 12.30 FRI ENTRÉ

HIPHOP I DET FORNA ÖSTEUROPA Har du koll på 80-talets breakdansscen i forna DDR? Hockeyfrillor möter sköna grooves i den tyska dokumentärfilmen Here We Come. Eftersnack med gäster.

Tis 11 juni 18.00–20.00

MÅNGSYSSLAREN ELSA BILLGREN GER TIPS PÅ BRÖLLOPSRESOR TILL PRINSESSAN MADELEINE OCH CHRIS O’NEILL PÅ SIN BLOGG.

Elsa Billgren.

Lunchbuffé 95:-

Metro Weekend varje fredag

FRI ENTRÉ

*20 % rabatt: ungdom t.o.m. 25 år, studerande, pensionär och arbetslös. Anders Bagge.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Anneli Sandberg. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

INFO/BILJETTER kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08


04 NÖJE

metro wkd fredag 7 juni 2013

Följ brudparet genom I morgon klockan 16 ringer klockorna i Slottskyrkan för prinsessan Madeleine och Chris O´Neill. För dig som inte vill missa något av festligheterna har Metro sammanställt allt om vigseln, gästerna, kortegen, de bästa utsiktsplatserna, bröllopsfesten och tv-sändningen.

HÄR KAN DU SE BRUDPARET BÄST

3

KORTEGENS VÄG

ANNELI SANDBERG

NORRBRO

4

STRÖMBRON

SKEPPSBRON

SLOTTSKAJEN

Före vigseln FEST PÅ GRAND HÔTEL

Festligheterna startar redan i kväll då inbjudna gäster samlas för en privat middag i Vinter-

MYNTGATAN

trädgården på Grand Hôtel i Stockholm. Kungaparet är värd. Stjärnkocken Mathias Dahlgren står för middagen.

EVERT TAUBES TERRASS

Vigseln

5

BESTMAN OCH NÄBBAR

I morgon klockan 16.00 ringer klockorna i Slottskyrkan för vigsel mellan prinsessan Madeleine och Chris O´Neill. Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen ska viga paret. Prinsessan Madeleine har redan avslöjat några detaljer kring vigseln. – Precis som min mamma och min syster kommer jag att ha brudnäbbar, det är en bröllopstradition som jag gärna vill föra vidare, har hon sagt i en intervju på hovets hemsida. Där berättar hon också att Chris O´Neill kommer att ha en bestman. Klädkoden på vigseln är civil eller militär högtidsdräkt.

KUNGLIG GLANS

sparet Haakon och Mette-Ma-

SLOTTSBACKE

1

GAMLA STAN

RIDDARHOLMEN

!

Rörelsehindrade. I korsningen Skeppsbron/Slottskajen mot Grand Hôtel kommer det finnas en särskild plats för rörelsehindrade.

Gästerna Slottskyrkan rymmer cirka 400 gäster och nu är den hemliga gästlistan avslöjad. Många av Europas kungligheter är på plats och Tyskland och Grekland är de länder som skickar flest representanter. Från Danmark kommer kronprinsparet Frederik och Mary tillsammans med prins Joachim och prinsessan Prinsessorna Marie. Från Mette-Marit och Norge kommer kronprin- Mary kommer.

WRANGELSKA BACKEN

YTTRE BORGGÅRDEN

rit samt prinsessan Märtha Louise och Ari Behn. Från släkten kommer förstås kungens systrar, drottningens bror Walther Sommerlath och brorson Patrick Sommerlath samt Madeleines kusiner på kungens sida. Och så kommer både Chris och Madeleines familj och närmaste vänner att vara på plats. Det finns också kändisar på listan. Marie Fredriksson och Mikael Bolyos, Anders Bagge, Andreas Carlsson, Peter Jöback och Jesper Parnevik för att nämna några.

Tvsändningen FLER KANALER SÄNDER

15.30 börjar SVT 1 sin direktsändning från bröllopet i Slottskyrkan. Tittarna kommer att guidas av programledaren Ebba Kleberg von Sydow. Till sin hjälp har hon kommentatorerna John Chrispinsson och hovexperten Roger Lundgren. Mellan 17.50 och 20.00 tar SVT 2 över sändningarna. Även TV 4 rapporterar från bröllopet. ”Nyhetsmorgon” förlängs två timmar och med start 19.30 leder Kristin Kaspersen ett extrainsatt bröllopsprogram där bland annat Elisabeth Tarras Wahlberg är kungaexpert.

Middagen KUNGAPARET VÄRD

Efter vigseln KORTEGE TILL BÅTEN

Vigselakten beräknas vara slut 16.45 och då ska brudparet vinka till allmänheten vid södra valvet. Man kommer man skjuta salut från Skeppsholmen om 21 skott med fem sekunders mellanrum. Vid 18.05 kommer brudparet att färdas i kortege

med häst och vagn från Kungliga Slottet till Riddarholmen. Kortegen omfattar 60–65 hästar och blir 350 meter lång. Från Evert Taubes terrass på Riddarholmen färdas brudparet och de inbjudna gästerna med båt till Drottningholms slott.

Bröllopsmiddagen äger rum ute på Drottningholms slott vilket prinsessan Madeleine är väldigt glad över. ”Drottningholms slott betyder mycket för mig eftersom jag föddes och växte upp där”, säger hon i en intervju på hovets hemsida. Stefano Catenacci och Operakällaren är ansvarig för middagen. Värd för bröllopsmiddagen är kungaparet.


NÖJE 05

metro wkd fredag 7 juni 2013

Stockholm BÄSTA PLATSERNA

BLASIEHOLMEN

1

Slottsbacken. Se paret lämna Slottet. Men risk för trängsel.

KONSERTER

TILL SJÖSS

S O M M A R K O N S E R T

Chorus Stockholmia Svensk körromantik • Liszt – Ave Maria Satser ur Jenkins fredsmässa

Stig Persson trumpet Kjell Svantes trumpet Thomas Bodin oboe Lennart Sköld violoncell Magnus Sköld piano/orgel Niklas Bodin slagverk Eva Boström dirigent

markuskyrkan (t-björkhagen) söndag den 9 juni kl 15.00

Mån-lör

Lördag 8 juni Lajvorkestern Lördag 15 juni Full Koll Måndag 29 juli Svenne Rubins

3

EN

Kungsträdgården. Om man är ute i god tid och ställer sig i Kungsträdgården, den del som vätter mot Strömgatan, kan man få en bra bild av kortegen.

4 5

Evert Taubes terrass. Se brudparet hoppa i båten till Drottningholm. KARTUNDERLAG: ENIRO

SKEPPSHOLMEN

285:Alltid livemusik och fest ombord!

www.svenskakyrkan.se/skarpnack

2

Norrbro. Här finns det gott om plats att se det nya brudparet.

RÄKAFTON

Ät räkor, smör och nybakat bröd så mycket ni orkar. Alt. tacos med tillbehör. Som dessert serverar vi ostbricka med kex.

fri entrè – välkommen!

Skeppsbron. Vacker utsikt, men se upp för cyklisterna!

2

MUSIKBÅTEN M/S VINDHEM

Övriga måndagar-lördagar Janne Y Retrospect Avgång kl 19.00 fr. Slussen

Välkommen ombord! För bokning & info

08–604 04 20

För fler band/kvällar

Each one Teach one

- the story of reggaeton

TEGO CALDERÓN

vindhem.com

Återvinn THE SALAZAR BROTHERS mig support: Dani M tack! LÖRDAG 22 JUNI 19-03, 350 KR DEBASER MEDIS

DJ Erykah, Dj Aissa, Miss DJ, Sister Justice! Esteban Nuñez & Javi Espinoza (House) DJ Beat & DJ L'Flow (Club Caribe)

Biljetter: www.tickster.se eller Kulturdirekts biljettkassa (Kulturhuset) Info: www.selam.se, 08-545 787 50

proudly presents

NYTT ALBUM D E LTA M A C H I N E UTE NU!

PLUS SPECIAL GUESTS

SHOUT OUT LOUDS

T H E D E LT A M A C H I N E T O U R 27 JUNI STOCKHOLM ERICSSON GLOBE LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70, TICNET-OMBUD SAMT ERICSSON GLOBE BILJETTKASSA 077-131 00 00.

Köp dina biljetter på


06 NÖJE

metro wkd fredag 7 juni 2013

Bröllopet en chans att locka anhängare Bilder på kungaparet hängande i vardagsrummet är, till statistiken över monarkins stöd sett, snart bara en sägen. Men när det vankas kungligt bröllop tycks även de unga, som är bland de mest kritiska till kungafamiljen annars, vilja hissa blå flagg.

B

röllop, barn och dop på den ena sidan. Kungabok, otrohetsskandaler och ”locket på” på den andra. Sällan har den svenska kungafamiljen varit så omtalad som under de senaste åren, vilket både innebär dippar och toppar i stödet från folket. Ändå syns en tydlig trend: alla grupper, oavsett ålder, tappar sakta men säkert tron på monarkin. Under 2012 ville 22 procent av den svenska befolkningen avskaffa den, enligt en undersökning från SOM-institutet. Året innan ville inte ens hälften av de mellan 20 och 39 låta kungen sitta kvar på tronen och 2012 anslöt även 40- till 49-åringarna till den gruppen, medan något fler i åldrarna 15 till 19 plötsligt stöttade den blåblodiga sidan. – Man kan konstatera att det hände två saker 2010 som skakade om statistiken. Dels gifte sig kronprinsessan, dels släpptes kungaboken (”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” reds anm). Vi tolkar det som att bröllopet höjde förtroendet hos vissa medan boken sänkte det hos andra, säger SOM-institutets Lennart Nilsson, som skriver de årliga rapporterna.

L

ikt kronprinsessan Victorias bröllop förväntas nu prinsessan Madeleines skridande uppför altargången ge monarkin en skjuts. Men Jonas Lundgren, ordförande i föreningen Unga republikaner, menar att ytterligare ett uppmärksammat kungligt bröllop kan ge bakslag för landets rojalister. Särskilt eftersom det inte gäller en tronarvinge denna gång. – Genom ett kungligt bröllop visar man upp flärd och glans, vilket är precis vad ro-

”GENOM ETT KUNGLIGT BRÖLLOP VISAR MAN UPP FLÄRD OCH GLANS, VILKET ÄR PRECIS VAD ROJALISTER VILL HA.” JONAS LUNDGREN, ORDFÖRANDE I FÖRENINGEN UNGA REPUBLIKANER

jalister vill ha. Samtidigt lyfts frågan om vårt statsskick och då dyker det inte sällan upp nya republikanska anhängare, säger han.

T

rots Jonas Lundgrens uppfattning och den statistik som SOM-institutet presenterat finns det mycket som säger att vi faktiskt vill ta del av ytterligare ett kungligt bröllop och att de allra flesta uppskattar de blåblodiga medborgarna. – Att vi har en monarki är ett gott tecken på att det finns ett stort stöd för den, vilket vi är glada för. Dessutom upplever jag att det är många unga som intresserar sig nu. Det märker jag utifrån vilka som kontaktar oss, säger Rojalistiska föreningens ordförande Patrik Åkesson. I likhet med Lennart Nilsson har han konstaterat att intresset för kungafamiljen ökar i takt med högtider som bröllop. – Nu när prinsessan Madeleine gifter sig tror jag att det lockar ännu fler unga. Hon anses vara mer glamourös än kronprinsessan, vilket många unga fascineras av. Även om kronprinsessan Victoria redan är väldigt populär hos de unga.

KAROLINA SKOGLUND, REPORTER

Stockholms gator fylldes av åskådare som ville få en skymt av kronprinsessan Victoria när hon gifte sig sommaren 2010. Ett kungligt bröllop kan ge monarkin en skjuts, men den kan också öka antalet republikaner, säger insatta som Metro Wkd talat med.

T BANAN STUREPLAN 7-21

Måndag-fredag lördag ..............10-19 söndag.............11-19

Grattis Madelaine & Chris ! MODENYHETER & SKÖNHETSTIPS PÅ METROMODE.SE

Lindt Chokladhjärta 62g (39,90)

14

90 /ask

Gäller t o m sö 16/6, 2013, så långt lagret räcker m reservation för tryckfel.

Nu kan du få våra bästa veckoerbjudanden direkt till din mailbox. Anmäl dig på www.t-jarlen.se


NÖJE 07

metro wkd fredag 7 juni 2013

Experterna: Så kommer Madeleine att klä sig

FLER KUNGLIGA BRUDAR

Hur kommer prinsessan Madeleine att se ut på sin stora dag? Metro tog hjälp av Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga Magasinet och Catarina Hurtig, hovexpert och författare, för att reda ut vad bruden kommer att bära när hon säger ja till sin Chris O’Neill i morgon. EMMA BJÖRKMAN Håret

ROGER LUNDGREN:”Om man ser tillbaka har kungliga brudar valt att ha håret uppsatt när de bär både diadem och slöja. När Madeleine bär diadem har hon nio gånger av tio haft håret uppsatt.” CATARINA HURTIG:”Kungliga brudar har nästan alltid uppsatt hår. Jag tror att hon liksom sin storasyster kommer att ha uppsatt hår lite likt sin mammas brudfrisyr fast utan 70-talslooken med polisongerna och lite friare, med några lösa lockar.”

Diademet

ROGER LUNDGREN:”Prinsessan Christina bar Sibyllas diadem när hon gifte sig och det bar prinsessan Madeleine när kronprinsessan Victoria gifte sig så det tror jag att Madeleine kommer att välja till sitt bröllop. Jag tror att Madeleine vill ha lite blingbling.” CATARINA HURTIG ”Kanske bär hon samma diadem som sin gudmor och faster, prinsessan Christina. Prinsessan Sibyllas diadem heter det, det bar Silvia kvällen före sitt bröllop. Men personligen tycker jag det vore roligast om hon bar samma öländska brudkrona som sin faster Margaretha, som en hänvisning till Solliden och Öland som Madeleine älskar.”

Slöjan

ROGER LUNDGREN: ”Hon kommer att ha samma slöja som drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bar. En annan tradition är att hon kommer att bära en myrtenkvist i håret. Det var en tradition som prinsessan Margaretha tog med sig till Sverige.” CATARINA HURTIG: ”Hon kommer bära drottning Sofias brudslöja som Sibylla, Silvia och kronprinsessan Victoria hade, samt prinsessorna Désirée och Christina.”

Klänningen

ROGER LUNDGREN: ”Vi har inte fått några indikationer alls så det är jättesvårt att veta om hon väljer svenskt som sin syster eller internationellt som sin mamma. Prinsessan bor i New York så man kan gissa att hon jobbar med en designer där eftersom det är många provningar. Jag tror att det i så fall blir en amerikansk designer.” CATARINA HURTIG: ”Hello var

”HAR VALT ETT UTLÄNDSKT MODEHUS” CATARINA HURTIG OM

först med att PRINSESSANS KLÄNNING skriva att Madeleine precis som Nederländernas drottning Máxima och flera andra kungliga brudar valt Valentino och han är de facto bjuden på vigseln så det borgar för att han är den utvalde designern! Så Madeleine har valt ett utländskt modehus precis som sin mamma som gifte sig i Dior.”

Blommorna

ROGER LUNDGREN: ”Hovet har en fenomenal florist som heter Claes Carlsson som gjorde kronprinsessan Victorias brudbukett. Traditionellt sett har kungliga brudar vita brudbuketter för att det inte ska skära sig med klänningen så jag tror det blir det.” CATARINA HURTIG: ”Hon kommer ha myrten från Sofiero i buketten eller bakom diademet, samma planta som mamma Silvia och Victoria haft varsin kvist ifrån. I brudbuketten kommer nog också finnas vita orkidéer, jasmin och doftranka som Silvia hade i sin. Utöver det kommer Madeleine ha liljekonvalj som sin mor och syster och prinsessan Lilian. Som hertiginna av Gästrikland och Hälsingland kommer hon ha blommor därifrån, liljekonvalj plockad i Gästrikland och lin från Hälsingland. Lin blommar nu, så en diskret och kanske halvt gömd sådan gör att hon också bär något blått, som i den klassiska ramsan.”

DROTTNING SILVIA

19 juni 1976. Klänningen: Designad av Dior. Slöjan: En släktklenod som tillhört drottning Sofia. Diademet: Kamédiademet. Blommorna: I brudbuketten hade hon vita orkidéer, orkidéer, doftrankor, liljekonvaljer och myrten. Håret: Uppsatt. Vigselringen: En ring i vitt guld med briljanter.

Vigselringen

ROGER LUNDGREN: ”Jag tror att det blir en stor sten som vigselring. Det är han som köper in den så vi får se helt enkelt. Madeleine bär inte så mycket smycken i vanliga fall så det blir jättespännande.” CATARINA HURTIG: ”Det är brudgummens val och ringen blir något väldigt personligt mellan de två. Jag tror att det blir något från Tiffanys i parets hemstad New York eller om Chris O’Neills familj har något släktjuvelerarhus som de kommer att anlita.”

KRONPRINSESSAN VICTORIA

19 juni 2010. Klänningen: Designad av Pär Engsheden. Slöjan: En släktklenod som tillhört drottning Sofia. Diademet: Kamédiademet. Blommorna: I brudbuketten fanns vita blommor, bland annat liljekonvalj, rosor, pelargoner, doftranka, luktärt och pioner. Håret: Uppsatt. Vigselringen: En ring med flera diamanter både på fram- och baksidan.

Svenskarna tror på bröllopsresa till Västindien Efter månader av hektiska bröllopsförberedelser och en intensiv bröllopsdag väntar en romantisk smekmånad för prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. En ny undersökning gjord av Scandinfo på uppdrag av Miljonlotteriet visar att svenskarna tror att brudparet kommer resa till en paradisö. 33 procent av de tillfrågade tror att brudparet kommer att styra kosan mot Västindien, 22 procent gissar på Seychellerna och 12 procent på Bora Bora.

Snart kanske Silvia och kungen får vykort från en paradisö.

Och just ett exotiskt resmål är mångas val när det kommer till smekmånaden. Resebolagen Ving och Fritidsresor berättar att deras

kunder ofta väljer destinationer som Maldiverna, Mexiko Bahamas och Karibien när de bokar bröllopsresa, skriver Dagens Nyheter. Enligt Aftonbladet kommer brudparet att betala för resan med egna pengar för att inte riskera att bli anklagade för mutbrott som Victoria och Daniel blev efter sin smekmånad då de lånade miljardären Bertil Hults privatjet, lyxyacht och hus. Åklagare valde dock att inte inleda någon förundersökning. EMMA BJÖRKMAN

HIT ÅKTE DE ANDRA KUNGLIGHETERNA KRONPRINSESSAN HAAKON OCH VICTORIA OCH DANIEL METTE-MARIT Brudparet lämnade bröllopsfesten den 19 juni 2010 under vickningen och Drog till Franska flög vidare Polynesien. till Franska Polynesien där de njöt ombord på en lyxyacht. Sedan for de vidare till skidorten Beaver Creek i Colorado i USA.

FREDERIK OCH MARY

Det norska kronprinsparet gifte sig den 25 augusti 2001. De åkte via det norska kungaskeppet till Ålborg och flög i största hemlighet därifrån vidare till New York i USA. Frederik och Mary åkte till Tanzania. SCANPIX

På natten efter bröllopet den 14 maj 2004 lämnade den danske kronprinsen och hans nyblivna fru festligheterna och flög till Tanzania. Där checkade de in på en lyxresort.


SID 1 Biologiska museet Nordens djurvärld sedd i naturen. Lör 8/6 13:00 Visning: Mat för en hel armé. 14:00 Barnvisning 6-12 år. Sön 9/6 13:00 Visning: Bland rockar och musköter. Tors 13/6 13:00 Visning: Muckarritualer - om spex och firande omkring muck med utgångspunkt från insamlingsprojektet Lumpenminnen. Juni-aug öppet alla dagar 10-17. Biblioteket tis-fre 13-16. Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR

Öppet alla dagar 11-16. Tel 08-442 82 15.

Bonniers Konsthall visar utställningar med svensk och internationell samtidskonst. Ett leende till dig. En utställning om lycka av danske konstnären Jeppe Hein. 24 apr – 28 jul. Konstsnack! Fredagar kl 13-14. Fördjupande visning av säsongens utställning med efterföljande samtal om konsten. Inga förkunskaper krävs. Perfekt tillfälle att diskutera konstupplevelsen med andra kulturintresserade. Bra erbjudanden i baren. Se övriga visningar på bonnierskonsthall.se. Öppet ons-fre 12-19, lör-sön 11-17. Entré 80 kr, pens/stud 60 kr, under 21 år fritt. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

7–13 JUNI

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL

Spritmuseum – ABSOLUT SIN

Öppet tis-sön 10-16.30. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 010-708 72 00.

Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. Skeppsholmen. Buss 65, Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. www.arkdes.se

UTSTÄLLNINGAR & PROGRAM

www.varldskulturmuseerna.se, 010-456 12 00

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Ny utställning: Helmut Newton. Sista chansen: Ruud van Empel.

Öppet dagligen kl 10-16. Guidad visn kl 12 och 14 på svenska, 15 på engelska. Familjevisn lö och sö kl 13. www.gripsholmsslott.se

A Very Swedish FIKA. Kom och se mer än 200 designade kaffekoppar och thékoppar från Gustavsberg. Utställningen är producerad i samarbete med Hus & Hem RETRO. Öppet ti-fr 10-16, lö-sö 11-16. 60 kr, fri entré t o m 19 år. Odelbergs väg 5B. Tel 08-570 356 58, Gustavsberg. www.porslinsmuseum.varmdo.se

Öppet alla dagar 9-21 (sön, mån, tis,

Restaurang

Arkitekturmuseet har nytt namn. Välkomna till oss! Den 15 juni öppnar The Fashion World of Jean Paul Gaultier - From the Sidewalk to the Catwalk. Förboka biljetter nu www.ticnet.se. Helgtips: Ta en fika på vårt mysiga Cafe Bloms i vårsolen! Arkitektur i Sverige. Familjesöndag kl 13. Allmänna visningar sönd kl 14.

Öppet ons-sön kl 11-16. Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Välkommen till ett fascinerande ons) och 9-23 (tor, fre, lör). konstnärsmuseum. Utställning av Tel 08-509 005 00. William Wegman – Hello Charlotte Gyllenhammar. Söndag www.fotografiska.eu nature. How to draw, 9/6 skulpturvandring i City kl 14 paint, cook and find your (se annons här intill). Välkomna! way. Visas i konsthallen 25 maj – 29 september. Öppettider Konsthall, Butik, Café och Buffé Bådan: kl 11-18. Helgbrunch 11-16. Restaurang Artipelag: mån-ons kl 11.30-16, tor-sön 11.30 – kvällsöppet Tel 08-570 130 00, info@artipelag.se Ta helgbåten (Obs! extratur fredag 7 juni) från Nybrokajen, eller Artipelagbussen ( går alla dagar ) från Vasagatan. Info om turlistor och biljetter för båt, se www.artipelag.se

Visning tis-sön kl 11-16 varje heltimme. Eng visning kl 13.30. Lögebodavägen 10. Tel 08-612 65 60 www.eldhsatelje.se

Ny utställning:

KARLSSON, SVENTON OCH DE ANDRA Barnböcker i Strindbergs kvarter

Strindberg i centrum

Öppet varje dag kl 11-17 (Opening hours every day 11 am to 5 pm) Fri entré. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

Drottninggatan 85 www.strindbergsmuseet.se

Gravity language, en fotoutställning av Denis Darzacq. Öppet dagligen 11-17. Entré 20:- Drottninggatan 17. Tel 08-441 76 50. Besök museibutiken och Bistro Rolf de Maré. www.dansmuseet.se

Sommarlov 8/6–11/8

Botanisk trädgård med växthus. 10 juni – Visning i Bergianska trädgården och Victoriahuset. Samling vid norra entrén kl 13. Kostnad 50 Fjärilshuset i Hagaparken +27C. kr. Öppen visning av E.A. växthus Alltid sommar på Fjärilshuset. En sön kl 13. Entré gäller för visning. tropisk regnskog i Stockholm. 3000 kvm med fritt flygande fjärilar, fiskar, fåglar, pilgiftsgrodor m m. Öppet i parken dagl. EA växthus Stort växthuscafé. dagl 11-17. Victoriahuset vard 11-16, helg 11-17. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Hagaparken är Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide.

STRINDBERGSMUSEET

Lilla Posten Tisdag–söndag kl 12–15 Kom och lek postkontor, dela ut brev och gör ditt eget kort på sommarens teman.

Öppet mån-sön 10-17. www.fjarilshuset.se

Tyd tecknen

Vinn fina priser genom att lösa den röda rebusen på väggarna i vår prisbelönta utställning Hej!

08.06.20131 5.09.2013

Konstnärskolonin på Tyresö

Lilla Nygatan 6, Gamla stan postmuseum.posten.se

Invigningsdagar

I utställningen visas runt hundra verk med Tyresömotiv av bl.a. prins Eugen, Oscar Björck, Richard Bergh, Ellen Lundberg Nyblom och Viggo Johansen.

Nya

Kommande föredrag:

på Sollidenscenen 8 och 9 juni kl 14

Somrarna på Tyresö

Torsdag 13 juni kl. 18.00 Arkivarie och utställningskommissarie Anna Meister föreläser om samvaron mellan prins Eugen och hans målarkollegor på Tyresö.

Lördag 8 juni kl 14 Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Anders Berglund Tommy Körberg, solist och Anna Sedgwick, altsaxofonist

Söndag 9 juni kl 14 PRINS EUGEN, NATTMOLNET, 1901. THIELSKA GALLERIET.

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se komulerockor och hammarhajar i vårt havsakvarium. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. Tillfällig utställning: ”Skräpet ska upp till ytan”. Du kan måla, gå tipspromenad och prova på att källsortera. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook.

Färgfabriken är en plats för konst, Spelar roll – en utställning om arkitektur och samhällsutveckling. passivitet och civilkurage. Här kan du se utställningar, delta i samtal och workshops och lyssna på Öppet må-fr 12-17. Stora Nygatan 10, föreläsningar. Konsthallen har sommarstängt fr o m 3/6. Under somGamla Stan. Tel 08-723 87 50 www.levandehistoria.se maren kommer vi arrangera sommarklubbar med konst och musik; 28/6, 5/7, 9-10/7 samt 27/7.

Öppet: tis–sön kl 11–17, tors kl 11–20. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00 www.waldemarsudde.se

Medverkar gör Krumelurorkestern, Ayla Kabaca, Östgöta Blåsarsymfoniker under ledning av Hans Ek samt Panetoz och David Lindgren Värd för programmet är Skansens huvudsponsor Fortum


SID 2 Kungliga kulturarvet kungahuset.se/kungligaslotten

Judisk tradition, kultur och historia i Sverige. Guidning av samlingarna Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. on, sö 13.30. Museiteater. Pågående Se Under Ytan... Om det onämnba- utställning: Juden Jesus. ra vid sekelskiftet 1900. t o m 25/8. Öppet fr-sö, ti, to 12-16, on 12-19. Hamng 4. www.hallwylskamuseet.se

helger kl 13. Slottsboden. NärliggStrömsholms Slott ande kafé. Sommarkonserter, Egen rundvandring bland gustavise program på webben. anska interiörer och svenskt måleri. Guidad visning kl 13 ingår i entréavÖppet dagl kl 10-16. Tel 0159-101 94 giften. Utställningen Prinsessan Estelle – födelse och dop. Parkvandringar och www.kungahuset.se/gripsholm orgelkonserter, se program på webGustav III:s Paviljong ben. Slottsbutik och kafé. Gustav III:s lustslott i Hagaparken med landets främsta prov på inredningar från sent 1700-tal. Försäljning från Slottsboden. Närliggande kafé. Visas tis-sön kl 12, 13, 14, 15. Buss 515 till Haga Norra, därifrån promenad. Tel 08-402 61 30 (vard. 9-12) www.kungahuset.se/paviljongen

H.M. Konungens hovstall Kungliga Slottet

Öppet alla dagar kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Härlig rokoko Besök det välbevarade sommarnöjet Svindersvik, en riktig 1700-talsoas. Visas kl. 12, 13 & 14 lörd–sönd t.o.m. 30/6 och sönd 7/7–1/9. Resväg: Buss el. Saltsjöbanan till Nacka station. Mer info 08-519 547 70 www.nordiskamuseet.se

Tullgarns Slott

Visas tis–sön kl 11, 12, 13, 14, 15, 16. Tel 08-551 720 11. www.kungahuset.se/tullgarn

Ulriksdals Slott

Guidade visningar av slottet. Egen rundvandring i slottet och Försäljning från Slottsboden. Orangerimuseet. Guidad visning inNärliggande värdshus med kafé. går: familjevisning av slottet kl 13, orangeriet kl 14, slottet kl 15. Fri entré för barn och målarstuga på slottet. Barnens guidebok ’Mitt Ulriksdal’ aktiverar och roar barnen under besöket (40 kr). Stallbyggnaden med drottning Kristinas kröningsekipage CITY SÖNDAGEN DEN 9 JUNI KL. 14 öppen. Försäljning från Slottsboden Samling vid Eldhs fontän (bilden), och kafé i parken. Skulpturvandring T-bana Östermalmstorg, uppgång Stureplan. 8/6 kl 13 i Orangerimuseet med intendent Linda Hinners, Nationalmuseum.

FÖLJ MED PÅ SÄSONGENS SKULPTURVANDRINGAR!

Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

Utställn Sveriges Historia från år 1000 fram till idag. För barn: Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens Historiedetektiverna, Sagoträdet fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla Yggdrasil och Arkeoteket. och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Öppet mån-sön kl 10-17. Entré 80 kr Utställningen Skrot på Junibacken från 19 år, 60 kr pens och stud. bygger på Jan Lööfs bilderböcker. Ny Fri entré fredagar! Narvavägen 13-17. teaterföreställning: Bokstavsbageriet! Tel 08-519 556 00. Även teater med Pettson och Findus www.historiska.se samt Alfons Åberg.

Öppet dagl kl 12-16. Tel 0220-430 35 www.kungahuset.se/stromsholm

Egen rundvandring. Guidade visningar av paradvåningarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor ingår i entréavgiften. Vaktparaden. Slottsboden. M a a det kungliga bröllopet är Slottet helt stängt den 8/6, Skattkammaren och Slottskyrkan stängda 8/6.

Vagnhall med paradvagnar, seldon och stall visas fr o m den 24/6. Öppnar 24/6 Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 05 (vard 8-17). www.kungahuset.se/hovstallet

ÖSTERMALM SÖNDAGEN DEN 16 JUNI KL. 14

Samling på Östermalmstorg vid skulpturen Möte av Willy Gordon. T-bana Östermalmstorg. Vandringarna tar 1½ timme och kostar 80 kr/pers, 70 kr/pens och stud. Biljetter kan köpas på plats. Tel 08-612 65 60 • www.eldhsatelje.se

Riddarholmskyrkan

Lär dig mer om pengars betydelse Sveriges ekonomiska museum. På myntkabinettet.se kan du läsa mera om vad som händer på museet.

Medeltidskyrka och kunglig begravningskyrka. Egen rundvandring och guidad visning kl 11. Konserter söndagar kl 15, se program på webben.

Öppet dagl kl 10-17, Obs! stängt 8/6. Slottsboden kl 10-17.30. T Gamla Stan. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.kungahuset.se/kungligaslottet Öppet dagl kl 10-17. T Gamla stan. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12).

Drottningsholms Slott med Kina Slott

Slottet stänger perioden t o m 11/6 m a a det kungliga bröllopet. Kina slott är öppet från kl 10 samma period, liksom besökscentret med Slottsboden och kafé, och slottsparken med dagliga parkvisningar. Familjevisning i Kina slott kl 11 och aktivitetsspår för barn. Kina slott öppet dagl kl 10-16.30 (slottet stängt 4-11/6) Slottsboden, kafé dagl kl 9.30-17. T-bana Bromma, därifrån buss 176, 177. Tel 08-402 62 80 (Kina slott 08-402 62 70) www.kungahuset.se/drottningholm www.kungahuset.se/kinaslott

Gripsholms Slott

www.kungahuset.se/riddarholmskyrkan

Rosendals Slott Karl XIV Johans lustslott på Djurgården med färgstarka inredningar i empirestil. Försäljning från Slottsboden. Närliggande kafé.

Museet öppet mån-sön kl 10-16. Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. Restaurant o shop.

mats gustafson fashion figures faces

Rosersbergs Slott

Vasaborgen med Svenska statens Visas tis–sön kl 11, 12, 13, 14, 15, 16. porträttsamling. Egen rundvandring Tel 08-402 62 80. och guidade turer. Familjevisning www.kungahuset.se/rosersberg

Stans roligaste och billigaste familjealternativ. Barbie, Lego, bilar, mjukisar, StarWars, tåg, robotar. Barnteater. Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

Visas tis–sön kl 12, 13, 14, 15. Rosendalsvägen. Buss 44, 69, spårvagn 7 till Djurgården, därifrån promenad. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.kungahuset.se/rosendal

Guidade visningar av slottet. Fotoutställning Så minns vi prins Bertil och prinsessan Lilian. Försäljning från Slottsboden. Kafé.

Öppet tis-sön kl 12-16. Ulriksdal. Buss 503 till Ulriksdals värdshus, därifrån promenad. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12) www.kungahuset.se/ulriksdal

13 juni – 22 september

herserudsvägen 32, lidingö öppettider: alla dagar kl 11 – 17 millesgarden.se

Stängt för omhängning. Öppnar åter 27 juni med Home Sweet Home. Möblerade berättelser. Möt designikonerna och inspiratörerna. B la William Morris, Josef Frank, Fornasetti, Aalto, Bruno Mathson, Memphisgruppen m fl. www.liljevalchs.se


SID 3 Spritmuseum – ABSOLUT SIN

MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR 7 – 13 JUNI

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn.

Svenska Hemligheter – en utställning med svenska folkets anonyma hemligheter. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. Hej! Om kommunikation och det skrivna ordet. Sommarlov i Lilla Posten, 8/6-12/8, tisdag-söndag 12-15. Posten komÖppet mån-sön 11-17, tor 11-20. mer c/o Skansen, dagligen 11-17. Ett av världens främsta barockslott. Torget – ett lekrum för barn öppet Utställn: Min Skattkammare. Öppet ti-sö 11-16. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. Nu öppnar vi på Konstakademien! postmuseum.posten.se

Torsdag den 13 juni slår vi upp portarna till Nationalmuseums tillfälliga lokaler på Fredsgatan 12, mitt i Stockholms city. Först ut är utställningen Carl Larsson – vänner & ovänner, om det svenska konstlivet 1870–1920 speglat genom Carl Larsson och hans nätverk och relationer. Välkommen på vernissage 13/6. Vi räknar med att det blir trångt och trivsamt!

Nära SL Restaurang

Öppet mån, ons, fre-sö kl 10-18, tis, tor kl 10-20. Entré: 100/80 kr. A k t u e l l a u t s t ä l l n i n g a r. Fri entré under 21 år. Fredsgatan 12, Konstnärskolonin på Tyresö (Öppnar Tel 08-519 544 10 8/6). Guidad visn. fred kl 14. Eva www.nationalmuseum.se

Bonnier – Konstnär och mecenat. Guidad visn onsd kl 14. Liljefors och Naturfotograferna. Guidad visn tisd samt torsd kl 14. Guidad visn av trädgården torsd kl 12.30. 13/6 kl. 18 Somrarna på Tyresö Arkivarie och utställningskommissarie Anna Meister föreläser om samvaron mellan prins Eugen och hans målarkollegor. Om måleriet och det dagliga livet på Tyresö kring sekelskiftet.

Sveriges kungl historia i Slottets käl- Tala Madani. Niki de Saint Phalle. larvalv. Utställn: Bilder av Kristina, Surrealismen & Duchamp. Ulla Stenkoll på slottet – den stora Wiggen. Karl Holmqvist. Paul Thek. fasadrestaureringen Öppet tis kl 10-20, ons-tor kl 10-18, fre kl 10-18 fri entré till samlingen kl 18-20, lör-sön kl 10-18. Entré 120/100 kr fr o m 19 år. Skeppsholmen. T-bana Kungsträdgården, buss 65 eller 10-19 juni: Topologie, les gens Djurgårdsfärjan. Tel 08-5202 3500 d’Uterpan, 10-dagars dansperfor- www.modernamuseet.se Öppet dagl 10-17. www.livrustkammaren.se

mance i Sundbyberg. 20 april - 28 juli: ABCDEFG HI, Meriç Algün Ringborg, Magnus Bärtås, Kay Rosen, Mladen Stilinović. 21 mars - 30 juni: Anna Witt, Manifest. Hilding Linnqvist: Blomstertid. Monsterklubben, sön 9/6 kl 13-16, Kom och sy gosedjursmonster, mutanter och andra filurer av kasserade gosedjursdelar. Från 6 år. Allmän visning av parken, söndagar kl 14. Öppet tis-sön 11-17, ons 11-20. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. www.marabouparken.se

En unik samling med mer än 120 motorcyklar från 1894 fram till idag med fokus på design och teknik. Aktuella utställningar: Tema Racing 24/5 2012–1/9 2013 Tonårsdrömmar 23/5-25/8 Öppet tis-sön 11-17, torsdagar 11-20. Landsnorav 42 i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

Högsäsong med blomster o fontäner. Öppet alla dagar 11-17. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se

12 juni: Blomstervandring. Kom riktigt nära och se fantastiska ståndare och pistiller med botaniker Åsa Dalsätt. Boka gärna i förväg! Klockan 14 - 16.30 Ny utställning: Skrota alla djur. En imponerande och smart utställning med djurskulpturer tillverkade i 100% återvunnet Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. material, som annars skulle hamnat Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00. på skroten. www.waldemarsudde.se

Öppet dagl 11-17. Visn varje timme. www.skoklostersslott.se

Skånelaholms Slott

Upplev Stockholms kanske minst kända lantslott som ligger inbäddat i grönska vid sjön Fysingen nära Upplands Väsby. Du får uppleva fyra seklers konst- och möbelhistoria i vackra omgivningar. Slottet är öppet för visningar lördagar och söndagar kl 11, 12, 14 och 15. Fri entré. Tel 08-590 380 41, www.vitterhetsakad.se för mer information och vägvisning.

Utställningar: Spritlandet Sverige, Face it – Absolut Art Collection, Absolut Sin. Öppet dagligen 10-18, tis 10-20. Visningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

Ett hus fyllt av musik, teater och ma- Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. rionetter! Tre våningsplan med in- Fri entré t o m 18 år. T-bana Universitetet. Buss 40/540. teraktiva utställningar. Tel 08-519 540 40. www.nrm.se

Öppet tis-sön 12-17. Entré 70/50 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

På söndag mellan 13 och 16 har du och din familj chansen att testa på cheerleading utanför Riksidrottsmuseet. Twisted Cheer Elite håller i träningen där ni får lära er en enkel koreografi med olika stunt. Helt gratis!

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. 14/7 kl 18-03 Öppningsnatt av utställningen Making Peace. Besök Bistro Nobel, goda luncher Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Utställningshallen: Varning för ras. varje vardag. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, 8/6 kl 14-18 & 9/6 kl 12-16: Öppet hållplats Sjöhistoriska museet. hus i samband m Fittjafestivalen. Öppet mån 10-20, tis 11-20, ons-lör Tel 08-699 60 10. Spännande visningar och festival- 10-20, sön 10-14, 15-20. www.riksidrottsmuseet.se Börshuset, Stortorget, Gamla stan. gott i Tavernan. Fri entré. T-bana Fittja. För övriga öppettidet & mer info, se www.mkc.botkyrka.se

Lär dig mer om pengars betydelse på Sveriges Ekonomiska Museum. www.myntkabinettet.se

Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

Museet ti-sö 10-17. Galärvarvet: museifartygen dagl 11-18, båthall 2 lö-sö 12-17. Fri entré. Nyheter: Sveriges enda giljotin Tel 08-519 549 00. visas i stora hallen fram till 25/8. sjohistoriska.se

Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. Utställningen Livsbild – 20 röster i tid och rum. Svindersvik öppet för allmänvisningar lör-sön kl 12, 13 och 14. Läs mer om Svindersvik, ett välbevarat sommarnöje från 1700-talet i Nacka, på www.nordiskamuseet.se och boka in Svindersviksdagen 15/6. Öppet dagligen kl 10-17. Entré 100 kr från 19 år. Öppet i Lekstugan mån-tors kl 13–16 och fre 7/6 + lör-sön kl 12–16 (entré 20 kr/barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang och bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Ny utställning: Skala 1:20 - Guldkorn från museets ritningsarkiv. Lördag 8/6 Veteranbusstur till västerort kl 12. Anmäl dig på 08/686 17 60. Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Minitunnelbanan kör dagligen. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Strindbergs bostad och bibliotek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: Strindberg i centrum och Karlsson, Sventon och de andra. Barnböcker i Strindbergs kvarter.

Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. mån-sön 11-16, tor 11-18. Faktarummet öppet tis & tor 12-16, www.strindbergsmuseet.se fri entré. Årsbilj 100 kr, t o m 19 år fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Foto Jan Ehnemark

Öppet alla dagar måndag–söndag 11–17 torsdag 11–20 stadsmuseet.stockholm.se

Stadsmuseet

Så funkar konsten! Familjevisning med barnens favoritguide Eva Funck 9 juni, 7 juli och 28 juli kl. 13

13/6 kl 13 Invigning av Kapseln museets nya lekskulptur. Ny utställning: Handkraft? Ja tack! Öppet må-fre 12-16. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla.

Stockholms medeltidsmuseum

Kasper och Kärleken, kasperteater Öppet mån, tis, tor-sön 12-17, ons på Orsakullen lör kl 12 o 14. För pro- 12-19. Lunchvisning ons, fre & lör kl gram och tider se www.skansen.se 13. Entré: Årsbiljett 100 kr, fri entré Öppet 10-19. Skansenbutiken 11-19. t o m 19 år. Strömparterren, Skansen-Akvariet mån-fre 10-17, Norrbro. Tel 08-508 316 20. lör-sön 10-18. Tel 08-442 80 00. www.medeltidsmuseet.stockholm.se

Mer information på www.bonnierskonsthall.se Tack till Clarion Hotel Sign

Gripsholms Slott ett av de kungliga slotten

Observatorium från 1700-talet.

Öppet sön, visn 12 & 14, visn på engelska 13. Ti-to 13-15 visn av Berzelius 13. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

Öppet sön o ons 12-16. Furugatan 3, Solna. Tel 08-83 97 44. Film, café. www.solna.se/olleolssonmuseet

Hemligt?! Så jobbar Säpo – vuxenvisning i utställningen lö-sö kl 14. Gå barnspåret och hitta Lilla Lo som gått vilse. Barnvisning om polisen lö-sö kl 12. Mysterievisning lö-sö kl 15. Öppet ti-fre 12-17, lö-sö 11-17. Museiv 7, buss 69. polismuseet.se facebook.com/polismuseet

Gör en utflykt till det kungliga slottet Gripsholm med sevärdheter som Gustav III :s teater, rum från Vasakungarnas tid och Svenska statens porträttsamling. Upptäck våra slottsvisningar, familjevisningar, konserter och Slottsbutiken med kunglig historia i en mängd olika förpackningar! öppet : dagligen kl. 10.00–16.00 www.kungahuset.se/gripsholm


SID 4

g i centrum

SMUSEET

rgs bostad och k. Visas av guiö 13. Utställn: erg i centrum on och de andbergs kvarter.

ottningg 85.

eet.se

r

ens

9/6 GTJ KL 17.00

Roseniuskyrkan, Smala Gränd 5 · Alla är välkomna ·

Välkommen till

MARANATATÄLTET

JESUS 7 - 9 juni, kl 19

Råckstarondellen

26 - 30 juni, kl 19

Rålambshovsparken

www.maranata.se

Kungsholmen S:t Göransgatan 61

Nationaldagen Ekumeniskt firande i Rålambshovsparken 13.00 Gudstjänst 14.00 Sång och högtidstal av Inger Davidsson 15.00 Allsång Sön 11.00 Gudstjänst med farväl Malin Cederholm, Charlotte Dahlström, Eleonor Silfver, Sångarna 14.00 Gudstjänst på Fridhemmet Tis 09.30 Bön

MIDDAG ...

HAR PÅ MIG ...

… intas bäst på Strandvägen 1. Där beställer jag in deras riktigt goda Kalixlöjrom med tillbehör och till det tar jag ett kallt glas chablis, eller två. Sen går jag vidare till Nosh and Chow på Norrlandsgatan 24 och dricker ett glas rosé, en bra avslutning på kvällen. Annars gillar jag även Snaps på Medborgarplatsen, de har en schyst uteservering där man kan sitta och njuta av ett glas vitt i sommarsolen.

… Jag bär en vacker figursydd bröllopsklänning med flera lager tyll och volanger, runt om bysten är den fylld med fjädrar, av märket La Sposa/ Barcelona. Du hittar den i vår butik. Kring armen bär jag ett kristallarmband av märket Dyrberg /Kern.

Centrumkåren St Eriksgatan 30

7/6 fre 18.00 Hoppetscafé 8/6 lör 11.00 Öppet hus 9/6 Sön 17.00 Gudstjänst 11–12/6 Tis-ons 11.00–14.00 Vardagscafé med lunchbön

Öppet ons-fre 11-19 lör-sön 11-17. 13/6 öppet 11-17 (OBS museet stänger 17) Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Sundbyberg Bangatan 1

Ons 18.00 Allsång Fre 10.30–13.00 Café Ettan Sön 11.00 Gudstjänst på Kurön Vernissage 9/6: Sommarutställning för barn. Fri entré för alla barn upp till 19 år (gäller enbart vernissagedagen). Helgen 8-9/6: Barnvisning i gruvan, robotverkstad, visningar av modelljärnvägen & innovationsverkstad. Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lör-sön 11-17. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

Templet Östermalmsgatan 69

MODENYHETER & SKÖNHETSTIPS PÅ METROMODE.SE

Öppet Café måndag-onsdag 11.00–15.00 Sön 11.00 Gudstjänst ”Kallelsen till Guds rike” Kai Kjäll-Andersson och Kristina Strömqvist Välkommen!

Vasakåren Observatoriegatan 4

Sön 11.00 Sommargudstjänst Elisabeth & Niclas Hjerpe

Söderkåren Ny utställning: Nationalromantik från dubbla sekelsk if ten – modefotografi möter måleri 5/6-1/9. Öppet Tis-fre 12-17, lö-sö 11-17. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84. Café Monika Ahlberg. www.thielska-galleriet.se

Hornsgatan 96-98

Återvinn mig tack!

Parken öppen. Experiment, upptäckter och lek för nyfikna i alla åldrar ute och inne. Se dagens program på tomtit.se Öppet mån-fre 10-17, kvällsöppet tor till 19, lör-sön 10-18. Tel 08-550 225 00. facebook.com/tomtits

Sön 11 .00 Gudstjänst Söderkårens Musikkår. Ons 19.15 Marsch och friluftsmöte på Bysis Torg, Söderkårens Musikkår. Välkommen! www.fralsningsarmen.se

Kyrkor

13

l.se

LAESTADIANSKA FÖRSAMLINGEN

Vi sjunger och vittnar om

I konsthallen: Julia Beck - en tidig impressionist. Program: fre 7/6 kl 17 samt ons 12/6 kl 14 guidad visning av Julia Beck (ingår i entrépriset). På terrassen: Ulla & Gustav Kraitz ställer ut keramiska verk under sommaren, öppnar 14/6. Dagliga rundvandringar i hemmet på taket om 15 pers/grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag.

NÖJE 11

metro wkd fredag 7 juni 2013

KYRKOR OCH SAMFUND

tro

& andlighet

ROSENIUSKYRKAN Smala Gränd 5 Sön 11.00 Högm. Mikael Nyhlén

Stefansmässan SÖNDAG 9/6 KL 17.45 I STEFANSKYRKAN Frejgatan 20 B (Vanadislunden)

Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13. Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

Predikan av Monika Vikdahl, diakon. Ingmar Johánsson präst. Stefanskapellet under ledning av Peter Hallström. SPIS FÖR KROPP OCH SJÄL

Välkommen på en bit mat och träffa våra musiker och präster. Varmrätt, smör, bröd och sallad, kaffe och kaka, 75 kr, barn 50 kr, 15.30-17.30, Stefanssalen, Frejg 31 ö.g. www.johannesforsamling-sth.se www.svenskakyrkan.se/johannes

Gillar höga klackskor

Lena Balci, 27, är butikschef i bröllopsbutiken Stockholm Brud och Fest. Hon gillar löjrom och njuter gärna av ett glas vitt i sommarsolen.

Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 11.30 och 14. Övrig tid efter ök. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

Järfälla församling Söndag 9/6 Järfälla kyrka Kyrkvägen, Barkarby 11.00 Högmässa, M Westblom Öppet dagl 8.30-18. Tel 08-519 548 00 vasamuseet.se

Maria kyrka Vasavägen 25, Jakobsberg 11.00 Högmässa, G Bjerkli S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1, Kallhäll 11.00 Söndagsmässa, M Ullenius. Sångfåglarna Viksjö kyrka Agrargränd 2, Viksjö 11.00 Mässa, M Ehntorp. Järfälla Kammarkör www.jarfallaforsamling.se facebook.com/jarfallaforsamling

Öppet ti-on 11-15, to-sö 11-17. Bålsta. Tel 08-411 00 40. www.abergsmuseum.se www.abergsshop.se

Tyska kyrkan 4. Bis 9.6 21.00 Konzerte, Early Music Festival So 11.00 Historischer Gottesdienst mit Abendmahl, G.Paping, M.Kratz Di 18.00 Konzert, Haga Motettkör Mi 18.00 Konzert

SHOPPAR ... … gör jag helt ärligt helst i London och New York, dit jag reser varje år. Men letar jag kläder till mer festliga tillfällen så köper jag det självklart från butiken där jag jobbar. Inne i city gillar jag att handla på Massimo Dutti och Zara.

NÄR DET BJUDS ... STYLING ... … Det finns många bra stylingtips, men nu på sommaren älskar jag solkysst hy, i dag finns det många produkter som hjälper dig att fuska. Om du föredrar enkla klänningar så komplettera gärna med något häftigt smycke, väska eller huvudbonad som höjer helhetsintrycket.

Som gäst på bröllop bär jag helst en vacker kort klänning i någon glad färg, väldigt höga klackskor, en snygg handväska och blingblingsmycken som pricken över i! TEXT & FOTO: JASMIN STORCH


12 KROG

metro wkd fredag 7 juni 2013

URBAN BRÅDHE

LYX

Pressade ankan är en klassiker

URBAN BRÅDHE

Kökschef Viktor Lejon tillreder anka under överinseende av Stefano Catenacci.

MISSA INTE

Ankmiddagen Menu Caneton.

UNDVIK

Att inte gå hit för att du tycker att det verkar för stelt och gammaldags. Personalen verkar intuitivt veta vilka de ska behandla formellt och vilka de ska vara mera tjenis med. Ett tydligt tecken på att de är proffs.

Operakällaren är vanligtvis en modern fine dining-upplevelse. Men deras djupdykning i historien är både vacker och god.

PRISER

Förrätter: 295–325 kr. Huvudrätter: 460–520 kr. Dessert: 165–180 kr. Avsmakningsmeny: från 1 200 kronor. Ankmeny: 925 kr.

ÖPPET

Tis–lör: 18–01. URBAN BRÅDHE

Att ha ansvar för alla kungliga banketter och representationsmiddagar ställer höga krav på en restaurang. Men när Operakällaren serverar pressad anka blir det också en fantastisk helhetsupplevelse, tycker Metros kritiker.

F

ör alla oss som inte blivit bjudna till prinsessan Madeleines bröllop till helgen finns det egentligen bara ett enda alternativ om vi vill veta hur det går till när högadeln äter festmiddag: Att beställa bord på Operakällaren. Den anrika, gamla krogen vid Kungsträdgården är nämligen kunglig hovleverantör, vilket inte betyder att de levererar take out till kungen att äta framför “Let’s dance”, utan att de sedan 1961 ansvarat för hovets alla banketter och representationsmiddagar. Operakällarens redan legendariska kökschef Stefano Catenacci har även titeln hovtraktör vilket betyder att han personligen överser Maddes kalas på lördag – och att det antagligen inte kommer serveras smörgåstårta och lådvin. Operakällaren av i dag är nämligen en avancerad fine dining-krog av modernt snitt. Trots sin långa historia sedan 1700-talets slut, och de minst sagt pampiga lokalerna, har de följt med sin tid och har såväl

n amngata

H

Kungsträdgården

OPERAKÄLLAREN

1111 OPERAKÄLLAREN

Karl XII:s torg. Bröllopsaktuell Stockholmsklassiker tar upp en annan klassiker på menyn.

servicepersonal som inte är det minsta stroppiga, som de sedvanligt lokalt förankrade, säsongsbetonade avsmakningsmenyerna. Men ska man äta middag på ett sådant klassiskt ställe som Operakällaren känner jag någonstans att man även ska välja en lika klassisk meny. Och jag har tur: varje onsdag dammar Operkällaren numera nämligen av Tore Wretmans gamla ankpress från 60-talet och serverar den franska old school-lyxrätten pressad anka i sin trerättersmeny Menu Caneton.

S

å vad är då egentligen pressad anka? Jo, efter ett antal smaskiga amuse boucher och en förrätt bestående av confiterat av anklår med anklever och tryffel kommer det helt enkelt in ett perfekt knaperstekt ankbröst serverat med rostad jordärtskocka, savojkål och karamelliserad lök. En kock med jättehög hatt rullar sedan ut en liten vagn med en vacker

Calvados.

gammal ankpress i silver och en brinnande gasplatta och börjar sedan, under visst knakande, pressa ut det göttigaste ur ankskrovet. Den blodiga vätskan häller han sedan i en kopparpanna och börjar tillreda en fantastisk madeirasås framför våra ögon. Det är vackert och gott och en sådan helhetsupplevelse att jag går därifrån leende och hoppandes att Operakällaren kommer börja gräva fram fler gamla klassiker ur gömmorna. Och för 925 kronor för hela menyn är det faktiskt också något av ett fynd.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

SPRIT 1111 TWEED

Lilla Nygatan 5. Restaurang Djurets nyöppnade och alkoholromantiska spritbar och innerficka.

BAKFICKA 1111 SPECERIET

Artillerigatan 14. Överkomlig snabbgastronomi på Gastrologiks nya bakficka.

BAKFICKA 1111 FLYING ELK

Mälartorget 15. Demokratisk gastronomi på Frantzén/ Lindebergs nya bakficka.

ENKELT 1111 19 GLAS

Stora Nygatan 19. Kvarterskrog som är lätt att älska.

BISTRO 1111 LINJE 10

Hornsbruksgatan 24. Sydeuropeisk bistro av citysnitt mitt på Knivsöder.

AG

KLASS 1111

Kronobergsgatan 37. Tvåfaldigt prisbelönt köttkrog på Kungsholmen.


BIO 13

metro wkd fredag 7 juni 2013

NJUTA FILMS

DYRT

111 ZAYTOUN

Vackert men trist

COLUMBIA PICTURES

en konsekvent En Will Smith med för stort kreativt ansvar och ssör. Det är underpresterande M Night Shyamalan som regi ande, sci-fi-film. receptet för en dyr och spektakulär, men intetsäg

Drama. Eran Riklis (”Citronlunden”) utforskar än en gång effektivt Israel-Palestinakonflikten på mikronivå, här via en oväntad vänskap strax innan krigsutbrottet 1982. En aning fyrkantigt, men relativt osentimentalt och med vackra scenerier. EL

SCANBOX

111 EN SÅNG FÖR MARION

Dramakomedi. Buttre Arthur tycker att hustruns poppiga pensionärskör är extremt pinsam. När hon blir svårt sjuk ställs han inför ett knepigt val. Filmen är bitvis überklämmig men Vanessa Redgraves och Terence Stamps fina spel förlåter mycket. C-G K

14-åriga Jaden Smith lyckas inte bära upp ”After earth”. Och inte får han någon vidare hjälp av sin far Will. COLUMBIA PICTURES

11 AFTER EARTH

Sci-fi. M Night Shyamalan och familjen Smith har gjort en förutsägbar sci-fi-film.

M

AP/SCANPIX

Night Shyamalan har punkterat sin egen framgångsbubbla så effektivt genom åren att man knappt förväntar sig annat än magplask från hans håll numer. ”After earth” utgör möjligen en ljusglimt för den som ännu hoppas. Shyamalans främsta bidrag till filmen, den visuella inramningen för den framtid den utspelar sig i, är nämligen vad som hindrar den från att kollapsa. Snarare är det Will Smiths omfattande kreativa roll i projektet som skapar problem – han står bakom berättelsen, har producerat (tillsammans med frun och svågern) och spelar i filmen. Smith tycker också att hans 14-åriga son Jaden, som fått huvudrollen, ska bära upp det hela. Det gör han inte. ”After earth” utspelar sig på ett obeboeligt Tellus, tusen år efter att människorna flytt planeten. Här kraschar befälhavaren Cypher Raige (Smith sr) och hans son Kitai (Smith jr). Faderns skador gör att Kitai ensam måste ta sig flera mil bort till den nödsignalsändare som kan rädda dem. Detta

genom en terräng där ”allt har utvecklats för att döda människor”.

NYA ”MAD MAX”

Uppföljare. Zoe Kravitz, som spelar Kitais syster i filmen, har en annan sci-fi-film på gång nästa år: Uppföljaren till George Millers ”Mad Max”-trilogi. Tror ni att jag längtar? Svar: Ja!

FOX

P

remissen är inte dum, men tyvärr uteblir alla överraskningsmoment då Cypher med teknikens hjälp kan övervaka och instruera sin son på färden. Inte blir det mer spännande av att Smith sr tillbringar majoriteten av speltiden stillasittande, med ett minspel som pendlar mellan buttert och sammanbitet. Här finns en bakgrundshistoria som lett till ett ansträngt far och son-förhållande. Det skulle kunna erbjuda fördjupning. Men varken Cypher eller Kitai visar tecken på karaktärsutveckling. I takt med att mitt intresse för rollfigurer och handling falnar, vandrar blicken ut i periferin, till CGIpimpade fågelflockar och spektakulära vattenfall. Det är vackert, men inte riktigt det enda man förväntar sig av en 130 miljoner dollar dyr science fiction-film.

111 TRANCE

ELIN LARSSON, FILMRECENSENT

Thriller. James McAvoys auktionsförrättare deltar i tavelstöld men glömmer, efter ett slag i skallen, var han gömt bytet. Hypnotisör (Rosario Dawson) anlitas. Nästan ansträngt klurig stilövning med snygg form och ständigt nya storytwistar. C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

DRAMA 1111 KRIGETS BARN

Magstark men också vacker och berörande skildring om en afrikansk flicka som tvingas bli barnsoldat. C-G K

DRAMATHRILLER 1111 SIDE EFFECTS

Både samtidsskildring och noirthriller är denna spännande Steven Soderbergh-film med fina insatser av Jude Law och Rooney Mara. C-G K

SCI-FI 1111 STAR TREK: INTO DARKNESS

JJ Abrams ”Star trek: Into darkness” uppfyller förväntningarna. EL

SCI-FI 111 OBLIVION

”Oblivion” lånar från all världens sci-fi-filmer men lyckas ändå fascinera. EL

FANTASY 111 EPIC – SKOGENS HEMLIGA RIKE

Fantastisk animation och 3 D men lite platta rollfigurer och många lösa trådar. EL

ACTION 111 FAST & FURIOUS 6

Lökig dialog och rätt fånigt överlag men de maffiga, välkoreograferade och entusiastiska actionscenerna förlåter det mesta. C-G K


14 NÖJE

metro wkd fredag 7 juni 2013

Miljonären som får vår prinsessa

AMY SUSSMAN/AP PHOTO

Drottning Silvia har kallat honom för en riktig svärmorsdröm. I New York är han en känd finansman som ständigt haft kvinnor vid sin sida. – Hela folket vill se att Chris är en gedigen person, säger hovexperten Catarina Hurtig. Prinsessan Madeleine, 30, har kallat fästmannen Chris O’Neill, 38, för sin själsfrände. Det kanske inte var vad hon förväntade sig att hitta när hon flyttade till New York efter att det uppdagats att förre fästmannen Jonas Bergström varit otrogen. Christopher O’Neill såg dagens ljus i London den 27 juni 1974. Mamma Eva Maria Walter

är från Österrike och hans framlidne pappa Paul O’Neill var engelsman. Han har även fem halvsystrar. Chris växte upp i London och har medborgarskap i både Storbritannien och USA. Han är välutbildad och är i dag en känd finansman som är delägare och analyschef på hedgefonden Noster Capital. Ett jobb som har gjort honom till mångmiljonär.

KONSERTER

– En av Chris styrkor är att han är en etablerad finansman som inte har något hävdelsebehov. Det krävs av en kille som gifter sig med en prinsessa, säger Catarina Hurtig, hovexpert och författare. Innan Chris O’Neill träffade Madeleine har han kopplats ihop med kvinnliga fotomodeller, tv-profiler och proffsminglare. Catari-

na Hurtig menar att en av utmaningarna för honom nu är att bevisa att han valt prinsessan Madeleine av rätt anledningar. – Madeleine är lilltösen för oss alla och hela folket vill se att Chris är en gedigen person med ärliga avsikter. Det återstår att se. Det viktigaste är att han gör Ma- Chris O’Neill är en man med många fritidsintressen. Han bedeleine trygg och lycklig, skrivs vara intresserad av olika idrotter, bland annat golf, tennis, säger hon. EMMA BJÖRKMAN slalom och är ett stort fan av Chelsea Football Club.

RESTAURANGER

Pianoafton med Ivetta Irkha! S ÖN DAG 9 J U N I KL 1 7

tré Fri en

BAMBOO CITY

Stor uteservering Mongolian Barbeque Nyhet! Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

HEDVIG ELEONORA KYRKA

Din öppna kyrka vid Östermalmstorg . www.hedvigeleonora.se

BIO

BIOPREMIÄR IDAG!

FILMSTADEN SERGEL

Fre-lö 12.00, 14.40, 18.00, 20.40, 23.20 Sö 12.00, 14.40, 18.00, 20.40 Må-to 12.00, 13.00, 15.00, 15.40, 17.50, 20.40

FILMSTADEN SÖDER

Fre-lö 13.00, 15.50, 18.15, 20.50 Sö-to 12.20, 14.45, 17.30, 20.00

FILMSTADEN SICKLA

Fre 18.00, 21.00 Lö-sö 12.00, 18.00, 21.00 Må-to 18.00, 20.30

FILMSTADEN VÄLLINGBY

Fre-sö 15.50, 17.50, 20.15 Må-to 17.50, 20.15

FILMSTADEN KISTA

12.50, 15.20, 18.50, 21.20

FILMSTADEN CAMERA

Fre-sö 14.30, 18.10, 20.15 Må-on 18.10, 20.15 To 15.15, 18.10, 20.15

FILMSTADEN HERON CITY

15.30, 19.00, 20.15, 21.30 Lö-sö även 13.00 SOLLENTUNA BIO 19.00

FALKEN JAKOBSBERG

Fre-sö 18.45, 21.30 Må-to 19.30

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, sollentunabio.se, eurostar.se • Från 11 år

After Earth


STEPHEN

ABDALLAH

ALICE

DORFF EL AKAL TAGLIONI FRÅN REGISSÖREN AV

FRÅN PRODUCENTEN AV

CITRONLUNDEN

THE KING'S SPEECH

EN FILM AV

ERAN RIKLIS

www.njutafilms.nu

BioPremiär idag! 18.10 KLARA Fre+må-to Lö-sö 18.00 BIOGRAFEN KULTURHUSET SERGELS TORG

KÖP/RESERVERA: på närmaste Sf Bio, sf.se, mobil.sf.se. från 15 år

Zaytoun

FACEBOOK.COM/NOBLEENTERTAINMENT

BioPremiär idag!

BioPremiär näSta fredag! Sergel • Söder • Sickla • Vällingby kiSta • Heron city

Scary Movie 5

förköP Startar onSdag. KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se. fr 11 år

Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

BioPremiär onSdag 26/6!

Sergel • Söder • Sickla • Vällingby • råSunda • kiSta • camera HERON CITY förköP Startar näSta fredag! • sf.se, mobil.sf.se

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

PROGRAM 7 - 13 JUNI

Lö-sö 14.00

GRAND Sveavägen 45 Kassan öppnar 17.15

Anna Karenina Fre-må 17.45 Den store Gatsby 18.00, 21.00 En sång för Marion 18.30, 20.40 PREMIÄR! Guds Hästar Fre-må 20.40 Jakten Ti-to 21.15 Kvartetten Fre-må 18.30 Les Misérables Ti-on 17.45 Lincoln Ti-to 20.40 No Fre-må 21.15 Searching For Sugar Man

Den ovillige fundamentalisten Den store Gatsby

11 år

Fre-må+on-to 15.00, 18.00, 21.00 Ti 15.00, 21.00

En gång om året

11 år Fre 18.45 Lö-sö 13.30, 18.45 Btill Må-to 16.00, 18.45

11 år 11 år

BIOPROGRAM FREDAG 7 JUNI 2013 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Epic (3D) 100:- ............................... 16.30 Croodarna 70:- ............................... 16.15 Bäst före 85:- ................................. 16.15 After Earth 85:- .............................. 19.00

En sång för Marion 85:- ................. 19.00 Baksmällan 3 85:-.......................... 19.00 Jakten 85:- ..................................... 21.10 Den store Gatsby 90:- .................... 21.00 Olympus has fallen 85:-................. 21.00

Only God Forgives Nicolas Winding Refn ....16.30, 18.45, 21.00 Mån 15.15, 17.30, 20.00 Krigets barn .........................16.00 (ej mån) Bakom stängda dörrar ........................................16.00 Måndag 15.15 Renoir .....................................18.15 (ej mån) Förtrollad av Paris Agnès Jaoui ........................................18.15, Måndag 17.30 Jakten.......................... 20.30 Måndag 20.00 Searching for Sugarman ...20.30 (ej mån) Sommarstängt 20 juni-4 juli 2013 Premiär 5 juli: Kära passagerare av Pedro Almodóvar Kafé Gunvor öppet varje dag!

Fast & Furious 6 85:- ..........18.15, 20.45 En sång för Marion 80:- ......18.15, 20.45 After Earth 85:- ...................18.45, 21.30 Baksmällan 3 85:-...............18.45, 21.15 Den Store Gatsby 2D 85:- ........19, 21.30

GRAND LIDINGÖ

Fre-sö 14.30, 18.00 Må-to 18.45

HERON CITY

15.40, 18.00, 20.20 Lö-sö äv 13.20

En sång för Marion

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se • Barntillåten. Premiär även i Jakobsberg och Sollentuna!

bio rio

camilla läckbergs

succéroman www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se baser ad på

7- 9 juni

15 år

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000

14.30, 16.45, 19.00, 21.20 Må-to 13.00, 15.30, 17.50, 20.15 KISTA 12.10, 15.00, 18.20, 21.00

fredag 7 juni

Foxfire av Laurent Cantet ................... 18.00 En gång om året ..... 16.15 (lö-sö 14), 18.45 Inte bara honung ......................... fre+må-to 16.45, lö-sö 14.30 Turinhästen av Béla Tarr........... 18.15 (ej ti) Frihet bakom galler............................ 16.30 Paradis: Tro kort tid kvar! ................... 21.00 Ingen riktig finne kort tid kvar!.....lö-sö 17 Den gröna cykeln av Haifaa Al Mansour ..........................20.30 Hannah Arendt av Margarethe von Trotta ....................20.45 Amour av Michael Haneke ........lö-sö 14.15 adsvensk på Folkets Bio 40 år:baser Best of kortfilm camilla läckbergs – del 1 fri entré!.......................... lö-sö 15.45

HORNsTULLS STRAND 3

En sång för Marion Btill 15 år PREMIÄR! 16.20, 18.30, 20.45 Lö-sö även 14.20 15 år Foxfire 15 år Btill 18.15 Lö-sö även 12.30 11 år Inte bara honung Btill 11 år Lö-sö 13.00 15 år 15 år Jakten 15.30, 20.15 15 år 7 år Krigets barn 15.15, 21.20 Ti-to 18.30 No 21.15 Lö-sö även 12.30 15 år Renoir 16.40 15 år VICTORIA Götgatan 67 Star Trek Into Darkness 11 år Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00 16.00, 20.30 Bakom stängda dörrar 21.15 15 år Turinhästen 15 år Den gröna cykeln Btill Fre-sö 15.15, 18.15 Må-to 18.15 VI 15 år Fre 17.45 Lö-sö 12.30, 17.45 19.00 Må-to 15.15, 17.45

15.00, 17.30 Ti 13.00, 17.30

SÖDER Fre-sö 12.15,

Kassan öppnar 15.30 Biljetter säljs på www.biosture.se Mer info: facebook.com/biosture

Kassan öppnar 15.45

exkluSiv världSPremiär Sön 23/6!

SAGA 11.30, 15.15, 18.15, 21.00 GRAND SVEAVÄGEN 18.30, 20.40 VICTORIA 16.20, 18.30, 20.45 Lö-sö äv 14.20 RÅSUNDA Fre+må+on-to 17.30 Lö-sö 13.30,

succéroman

STURE Foxfire fre 18, lÖ 15+18, sÖ 17 Only God forgives fre-lÖ 21, sÖ 15+20 Salong 4: Foxfire fre 18, No lÖ 18

Fre-sö+ti-to 16.30, 18.45, 21.00 Må 15.15, 17.30, 20.00

FILMSTADEN SERGEL

BIOPREMIÄR 28 JUNI

biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

se film med hela kroppen tekniskamuseet.se/cino4

Fre-lö 17.10, 18.20, 20.50, 23.10 Sö 17.10, 18.20, 20.50 Må 18.30, 20.50 Ti-to 12.50, 18.30, 20.50

bio rio Fre-lö 21.00 Sö 15.00, 20.00 Ti-on 20.30 To 17.30

FILMSTADEN KISTA

Fre-lö 14.45, 17.00, 19.15, 21.30 Sö 15.15, 17.45, 20.30 Må-to 15.50, 18.10, 20.45

FILMSTADEN HERON CITY

FILMSTADEN SÖDER

Fre-sö 18.40, 21.00 Må-to 13.00, 16.00, 18.40, 21.00 Fre-sö 17.00, 19.15, 21.45 Må-to 16.00, 18.30, 20.45

sf.se, mobil.sf.se, biosture.se, biorio.se • från 15 år

BIOPREMIÄR 23 AUGUSTI

Only God Forgives


SE DEN PÅ BIO IDAG!

SERGEL • KISTA HERON CITY

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se eller direkt i mobilen via vår app • Från 11 år

Jurassic Park


BIOPROGRAM 7 – 13 JUNI STAR TREK INTO DARKNESS 10 MAJ • DEN STORE GATSBY 17 MAJ • FAST & FURIOUS 6 22 MAJ EPIC - SKOGENS HEMLIGA RIKE 24 MAJ • BAKSMÄLLAN DEL III 31 MAJ • DUMMA MEJ 2 26 JUNI • MAN OF STEEL 26 JUNI THE LONE RANGER 3 JULI • WORLD WAR Z 12 JULI • KÄNN INGEN SORG 19 JULI • MONSTERS UNIVERSITY 31 JULI (11 år) SERGEL: Fre-lö 11.15, 13.50, 16.20, 18.50, 21.20, 23.50 Sö CAMERA: 11.15, 13.50, 16.20, 18.50, Fre-sö 14.30, 18.10, 20.15 21.20 Må-to 11.15, 13.50, Må-on 18.10, 20.15 16.20, 19.00, 21.30 To 15.15, 18.10, 20.15 SICKLA: Fre-sö 14.30, 18.30, HERON CITY: 15.30, 19.00, 21.30 Må-to 18.30, 21.30 20.15, 21.30 Lö-sö äv 13.00 SÖDER: Fre-lö 16.30, 17.00, KISTA: 17.45, 19.00, 19.30, 21.30, 12.50, 15.20, 18.50, 21.20 22.00 Sö 16.30, 17.45, SERGEL: Fre-lö 12.00, 14.40, 19.00, 21.30 Må-to 12.30, 15.30, 17.00, 18.00, 18.50, 18.00, 20.40, 23.20 Sö 12.00, 14.40, 18.00, 20.40 21.00, 21.30 Må-to 12.00, 13.00, 15.00, VÄLLINGBY: 15.40, 17.50, 20.40 Fre-sö 17.10, 19.00, 21.25 Må-to 19.00, 21.20 SICKLA: Fre 18.00, 21.00 Lö-sö 12.00, 18.00, 21.00 Bäst före (Btill) Må-to 18.00, 20.30 SÖDER: Fre-lö 13.00, 15.50, SAGA: 12.00 18.15, 20.50 Sö-to 12.20, SÖDER: Må-to 13.00 14.45, 17.30, 20.00 VÄLLINGBY: Croodarna - sv tal (7 år) Fre-sö 15.50, 17.50, 20.15 CAMERA: Lö-sö 11.55 Må-to 17.50, 20.15 GRAND LIDINGÖ: Bakom stängda dörrar Lö-sö 12.20 (15 år) HERON CITY: Fre 15.20 Lö-sö 12.15, STURE: 16.00 15.20 Må-to 14.40 KISTA: Fre-sö 13.00, 16.00 Baksmällan del III (11 år) RÅSUNDA: Lö-sö 12.30 SERGEL: Fre-sö 11.40, 14.50 CAMERA: Fre-sö 16.20, 19.00, 21.30 Må-ti+to 11.50 Må-on 18.50, 21.15 SICKLA: Lö-sö 13.00 To 15.45, 18.50, 21.15 SÖDER: Fre-sö 13.30 GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 20.15 Croodarna - sv tal 3D HERON CITY: 16.15, 17.15, (7 år) 17.45, 18.45, 19.45, 20.30, 21.10 Lö-sö äv 13.45, 14.45 HERON CITY: 16.00 Lö-sö äv 13.30 KISTA: Fre-sö 11.20, 12.45, 15.45, 17.45, 18.15, 18.30, KISTA: 11.50 20.30, 20.50, 21.15 SERGEL: Fre-sö 12.50 Må-on 12.45, 15.45, 18.15, SICKLA: Lö-sö 11.30 18.30, 19.30, 20.50, 21.15 SÖDER: Fre-lö 12.40, 15.30 To 12.45, 15.10, 18.30, Sö 15.30 19.30, 20.50, 21.15 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.20 PARK: Fre-lö 18.15, 20.45 Lö-sö äv 13.00 RIGOLETTO: Fre 16.15, 19.15, 21.45 Lö-sö 13.15, 16.15, 19.15, 21.45 Må-to Den store Gatsby (11 år) 19.15, 21.45 CAMERA: Fre-sö+to 14.30, 20.15 Må-on 20.15 RIGOLETTO VIP: Fre 16.15, 19.15, 21.45 GRAND LIDINGÖ: Fre-sö Lö-sö 13.15, 16.15, 19.15, 16.40, 19.40 Må-to 18.00 21.45 Må-to 19.15, 21.45 HERON CITY: Fre 14.40, RÅSUNDA: 15.45, 18.30, 19.30, 20.45 Fre-sö 16.00, 18.30, 21.30 Lö-sö 12.30, 14.40, 15.45, Må-to 18.30, 21.30 18.30, 19.30, 20.45 Må-to 15.45, 17.00, 19.30 KISTA: 13.50, 18.00 RÅSUNDA: Fre-sö 20.30 Må-to 20.00 SAGA: 12.00, 14.15, 17.30, 20.30

After Earth PREMIÄR!

SICKLA: Fre-sö 18.00 Må-to 17.30 SÖDER: Fre-lö 18.30 Sö 18.15 Må-to 12.40, 15.45, 18.15 VÄLLINGBY: 19.45

Den store Gatsby 3D (11 år) HERON CITY: 15.00, 18.10, 20.50 KISTA: Fre-sö 14.20, 17.30, 21.10 Må-to 14.20, 21.10 RIGOLETTO: Fre-sö 14.30, 18.00, 21.00 Må-to 18.00, 21.00 SERGEL: Fre-lö 13.10, 16.50, 20.00, 21.00, 23.10 Sö 13.10, 16.50, 20.00, 21.00 Må-to 13.40, 16.50, 20.00, 21.00 SICKLA: Fre-sö 14.30, 20.30 Må-to 20.30 SKANDIA: Fre 17.30 Lö 14.15, 17.30 Sö 15.30, 19.15 SÖDER: Fre-lö 12.20, 15.00, 18.10, 21.00, 21.30 Sö 12.20, 14.45, 17.50, 21.00, 21.10 Må-to 12.10, 14.45, 17.50, 20.15, 21.10

Du gör mig galen! (Silver Linings Playbook) (11 år) SERGEL: Fre-sö 15.00 Må-to 15.30, 18.40 SÖDER: Fre-lö 21.40 Sö-to 21.20

En oväntad vänskap (7 år) SAGA: 12.30, 15.15

En sång för Marion PREMIÄR! (Btill) GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 14.30, 18.00 Må-to 18.45 HERON CITY: 15.40, 18.00, 20.20 Lö-sö äv 13.20 KISTA: 12.10, 15.00, 18.20, 21.00 RÅSUNDA: Fre+må+on-to 17.30 Lö-sö 13.30, 15.00, 17.30 Ti 13.00, 17.30 SAGA: 11.30, 15.15, 18.15, 21.00 SÖDER: Fre-sö 12.15, 14.30, 16.45, 19.00, 21.20 Må-to 13.00, 15.30, 17.50, 20.15

Epic – skogens hemliga rike - svenskt tal (7 år) CAMERA: Fre 15.05, 17.30 Lö-sö 12.20, 15.05, 17.30 Må-to 17.30

HERON CITY: 15.15, 17.30 Lö-sö äv 12.45 KISTA: 12.20, 15.40

arthch E r e Aft pojke o ndar

SERGEL: Fre-sö 11.15, 13.45, 16.15 Må-on 13.10, 15.50 To 15.50 SICKLA: Fre-sö 15.00 Lö-sö äv 12.00 SÖDER: Fre-lö 12.45, 15.15 Sö-to 12.50, 16.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.20, 18.20 Lö-sö äv 14.30

Star Trek Into Darkness (11 år)

HERON CITY: 14.50, 17.50, 20.50 SERGEL: Jakten (15 år) Fre-sö 14.10, 17.50, 21.10 Må 18.20, 21.20 HERON CITY: Må-to 18.30 Ti-to 15.20, 18.20, 21.20 SAGA: 15.45, 18.30, 21.15 Sune i Grekland STURE: 20.00 Epic – All Inclusive (Btill) SÖDER: – skogens hemliga rike Fre-lö 12.10 Sö 12.30 HERON CITY: Lö-sö 12.10 - svenskt tal 3D (7 år) Jurassic Park 3D (11 år) KISTA: Fre-sö 13.10 CAMERA: Fre 13.55 SERGEL: Fre-sö 12.40 Lö-sö 11.30, 13.55 To 16.15 PREMIÄR! GRAND LIDINGÖ: HERON CITY: Fre 14.50, The Place Beyond Fre-sö 15.30 Lö-sö äv 13.00 17.50, 20.40 Lö-sö 12.00, the Pines (15 år) 14.50, 17.50, 20.40 HERON CITY: 16.30, 18.20 Må-to 14.45, 17.40, 20.40 SAGA: 21.00 Lö-sö äv 11.45, 14.00 KISTA: 12.00, 15.10, 18.10 KISTA: Fre-sö 11.30, 14.30, 21.30 Må-to 11.30, 14.30, Tingeling: Vingarnas RÅSUNDA: Fre-sö 15.30 18.00, 21.30 hemlighet - sv tal (Btill) Lö-sö äv 13.00 SERGEL: HERON CITY: Lö-sö 14.30 SERGEL: Fre-sö 11.30, 14.20, 17.30 Fre-sö 12.30, 15.10, 18.15 Må-to 11.30, 14.30, 17.30 SERGEL: Fre-sö 12.10 Må-ti 15.10, 18.00 On-to 12.40, 15.10, 18.00 (15 år) Krigets barn (15 år) Trance PREMIÄR! SICKLA: Fre 15.30, 17.30 STURE: Fre-sö+ti-to 16.00 Lö-sö 12.30, 15.30, 17.30 HERON CITY: Må-to 17.30 Lilla Anna och 16.20, 18.50, 21.20 SÖDER: Fre-lö 12.00, 14.30, Långa Farbrorn (Btill) KISTA: 18.45, 21.20 18.00 Sö 12.20, 13.30, HERON CITY: Lö-sö 12.50 SERGEL: Fre-lö 13.30, 16.15, 18.00 16.00, 18.45, 21.15, 23.50 Må-to 12.20, 15.20, 17.45 SERGEL: Fre-on 11.50 Sö 13.30, 16.00, 18.45, VÄLLINGBY: Fre-sö 16.30 Mama (15 år) 21.15 Må-to 13.30, 16.00, Lö-sö äv 14.00 18.50, 21.20 SERGEL: Fre-lö 22.40 Evil Dead (15 år) Turinhästen (15 år) Oblivion (11 år) HERON CITY: Fre-sö 21.40 KLARA: Fre+må-to 14.50 HERON CITY: Fre-sö 17.40 Må-to 20.10 Lö-sö 14.30 SERGEL: Fre-lö 21.30, 23.30 Må-to 15.00, 19.15 SERGEL: Fre-sö 17.20 Sö 21.30 Var är Bus-Alfons? (Btill) Må-ti+to 14.20, 17.15, Knattebio: VÄLLINGBY: 20.45 20.15 On 17.15, 20.15 CAMERA: Fast & Furious 6 (11 år) Olympus Has Fallen Lö-sö 11.55, 13.00 CAMERA: Fre-sö 17.30, (15 år) HERON CITY: Lö-sö 14.15 20.50 Må-to 17.30, 20.45 KISTA: Fre-sö 12.00 HERON CITY: Fre-sö 20.40 HERON CITY: 14.30, 16.45, SERGEL: Fre-sö 18.40 KLARA: Lö-sö 12.30 18.00, 20.00, 21.00 Lö-sö Må+on-to 12.40, 21.30 RÅSUNDA: Lö-sö 12.00 äv 11.30, 13.10 Ti 21.30 SICKLA: Lö-sö 11.30 KISTA: 11.40, 14.40, 17.40, 20.40, 21.10 SÖDER: Fre-sö 13.30 Only God Forgives (15 år) RIGOLETTO: Fre 14.45, VÄLLINGBY: 18.30, 21.15 Lö-sö 12.00, Fre 15.50 Lö-sö 13.30 HERON CITY: 14.45, 18.30, 21.15 Fre-sö 17.00, 19.15, 21.45 Må-ti+to 18.30, 21.15 (15 år) Må-to 16.00, 18.30, 20.45 Zaytoun On 21.15 PREMIÄR! KISTA: RÅSUNDA: 18.00, 21.00 Fre-sö 18.40, 21.00 Må-to KLARA: Fre+må-to 18.10 SERGEL: Fre-lö 13.20, 16.30, 13.00, 16.00, 18.40, 21.00 Lö-sö 18.00 17.40, 19.30, 20.20, 20.55, SERGEL: 22.30, 23.45 Sö 13.20, Fre-lö 17.10, 18.20, 20.50, 16.30, 17.40, 19.30, 20.20, 23.10 Sö 17.10, 18.20, 20.55 Må 16.45, 18.10, 20.50 Må 18.30, 20.50 Täby Centrum. 19.45, 21.10 Ti-to 13.20, Ti-to 12.50, 18.30, 20.50 K.ö. fre 13.30, lö-sö 11.00, 16.45, 18.10, 19.45, 21.10 STURE: Fre-sö+ti-to 16.30, må-on 17.00, to 14.00 SICKLA: Fre-sö 17.30, 20.30, 18.45, 21.00 Må 15.15, After Earth, Baksmällan 21.00 Må-to 18.00, 21.00 17.30, 20.00 SÖDER: Fre-lö 14.45, 17.00, del III, Croodarna, Den SKANDIA: Fre-lö 21.00 store Gatsby, Epic – skogens 19.15, 21.30 SÖDER: Fre-lö 12.40, 15.30, hemliga rike, Fast & Furious Sö 15.15, 17.45, 20.30 18.30, 20.00, 21.40 Må-to 15.50, 18.10, 20.45 6, Var är Bus-Alfons? Sö 12.20, 15.10, 18.30, 20.00, 21.30 Må-to 12.20, Renoir (15 år) 15.10, 18.30, 19.30, 21.30 SICKLA: Fre-sö 15.30 VÄLLINGBY: 17.50, 20.45 STURE: Fre-sö+ti-to 18.15 Lidingö Centrum. Kassan öppnar fre 14.00, Förtrollad av Paris SÖDER: lö-sö 12.00, må-to 17.30 (15 år) Fre-sö 15.00 Må-to 14.00 Baksmällan del III, Croodarna, Den store Gatsby, I Give It a Year (Btill) Röjar-Ralf - sv tal (7 år) En sång för Marion, Epic – skogens hemliga rike RIGOLETTO: Fre 15.15, HERON CITY: Lö-sö 12.00 17.30, 20.00 Lö-sö 12.45, VÄLLINGBY: Lö-sö 13.00 15.15, 17.30, 20.00 Må-to 17.30, 20.00 Searching For Sugar Kungens kurva. K.ö. fre+må-to 14.00, Identity Thi Thief (11 år) Man (7 år) lö-sö 11.00 KISTA: Må-to 11.20 KLARA: Fre+må-to 12.30 After Earth, Baksmällan del STURE: Fre-sö+ti-to 20.30 III, Croodarna, Den store Iron Man 3 3D (11 år) Gatsby, En sång för Marion, HERON CITY: 21.20 Side Effects (15 år) Epic – skogens hemliga SERGEL: Fre-sö 15.20, rike, Evil Dead, Fast & FuriSAGA: 18.15 21.30 Må-to 20.50 ous 6, Iron Man 3, Jakten, Jurassic Park, Lilla Anna och Star Trek Iron Man 3 (11 år) Into Darkness 3D (11 år) långa farbrorn, Oblivion, Olympus Has Fallen, Only CITY Fre-sö HERON CITY: God Forgives, Röjar-Ralf, 14.40, 17.30 Må-to SERGEL: Fre-lö 12.20, 15.30, 18.30, 20.25, 23.30 Star Trek Into Darkness, 21.20 Sö 12.20, 15.30, 18.30, Sune i Grekland – All IncluKISTA: Fre-sö 20.25 Må+to 17.40, 20.20 sive, Tingeling: Vingarnas 15.50, 18.10 Ti-on 11.40, 14.40, 17.40, hemlighet, Trance, Var är Må-to 12.40, 20.20 Bus-Alfons? 15.45, 18.10 STURE: 18.15

la g En un pa krasch å en pp p ste pap hans rymdske et och må sitt n plan rleva. ive öve överg ra sig att lä ÄR!

I M E R P

SERGEL: Fre-sö 11.20, 14.15, 19.40 Må-ti+to 11.15, 14.10, 17.10, 20.10 On 17.10, 20.10 SICKLA: Må-to 21.00

VÄLLINGBY: Må-to 18.20

PREMIÄR!

En sång för Marion

Den buttre, men kärleksfulle, Arthur delar inte sin fru Marions passion för sång och uppträdande. Medan hon sjunger med glädje i den lokala pensionärskören föredrar Arthur att dra sig undan och klaga över hur pinsamt det hela är. En dag tvingas Artur ta Marions plats i kören, något som kommer att förändra hans syn på det viktiga i livet.

III, Croodarna, Den store Gatsby, Du gör mig galen!, Epic – skogens hemliga Kista Galleria. rike, Evil Dead, Fast & FuriKassan öppnar 11.00 ous 6, Iron Man 3, Jurassic After Earth, Baksmällan Park, Lilla Anna och långa del III, Croodarna, Den farbrorn, Mama, Oblivion, store Gatsby, En sång för Olympus Has Fallen, Only Marion, Epic – skogens God Forgives, Star Trek Into hemliga rike, Fast & Furious Darkness, Sune i Grekland 6, Identity Thief, Iron Man – All Inclusive, Tingeling: 3, Jurassic Park, Only God Vingarnas hemlighet, Forgives, Sune i Grekland – Trance All Inclusive, Trance, Var är Bus-Alfons?

PREMIÄR på SF Bio Stockholm

After Earth

Sci-Fi äventyr, Will Smith

Kulturhuset, Sergels Torg. K.ö. 30 min före filmstart Searching for Sugar man, Turinhästen, Var är BusAlfons?, Zaytoun

Sturegatan 18. Kassan öppnar fre-lö 17.00, sö-to abonnerat Baksmällan del III

Kungsgatan 16. Kassan öppnar fre 14.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00 Den store Gatsby, Fast & Furious 6, I Give It a Year

Sickla köpkvarter. Kassan öppnar fre 14.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00 After Earth, Baksmällan del III, Croodarna, Den store Gatsby, Epic – skogens hemliga rike, Fast & Furious 6, Iron Man 3, Renoir, Var är Bus-Alfons?

En sång för Marion Komedi, V Redgrave

Drottninggatan 82. Kassan öppnar fre 16.45, lö 13.30, sö 14.30, må-to abonnerat Den store Gatsby, Fast & Furious 6

Jurassic Park

Sci-Fi äventyr av Spielberg

Birger Jarlsgatan 41 Kassan öppnar fre-sö+ti-to 15.30, må 14.45

Bakom stängda dörrar, Förtrollad av Paris, Jakten, Kungsgatan 16. Krigets barn, Only God Tillträde till lounge/bar 45 Forgives, Renoir, Searching min innan föreställning. for Sugar man Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år

Trance

Thriller av Danny Boyle

Baksmällan del III Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. Kassan öppnar 11.00

Råsundavägen 150. K.ö. fre 15.00, lö-sö 11.00, After Earth, Baksmällan del må-to 17, ti äv 12.30-13.15 III, Bäst före, Croodarna, Den store Gatsby, Du gör Croodarna, Den store Gatsby, En sång för Marion, mig galen!, En sång för Marion, Epic – skogens Epic – skogens hemliga hemliga rike, Fast & rike, Fast & Furious 6, Var Furious 6, Jakten, Only God är Bus-Alfons? Forgives, Renoir, Var är Bus-Alfons?

Kungsgatan 24. K.ö. 11.00 Vällingby Centrum. Bäst före, Den store Gatsby, Kassan öppnar fre 14.50, En oväntad vänskap, En lö-sö 12.30, må-to 17.20 sång för Marion, Jakten, Side Effects, The Place After Earth, Baksmällan del III, Croodarna, Den Beyond the Pines store Gatsby, Epic – skogens hemliga rike, Evil Dead, Fast & Furious 6, Renoir, Röjar-Ralf, Var är BusHötorget. K.ö. 10.00 Alfons? After Earth, Baksmällan del

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder har du möjlighet att sitta extra bekvämt i våra breda och lutningsbara Plusstolar med extra benutrymme. För en bioupplevelse utöver det vanliga kan du även boka plats i vår VIP-salong på Rigoletto. Läs mer på sf.se.

Zaytoun

Dramathriller av E Riklis

SF BIO TOPPEN

Stockholm

1 Baksmällan del III

Komedi av Todd Phillips

2 Fast & Furious 6 Action, Vin Diesel

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se


ESS

ESS

Mattias ”Trosan” Trotzig

S

Hade en fling med prinsessan Madeleine 2001. Har varit ihop med Nina Philipson, och Carolina Gynning. Är i dag PRESS R ihop med Linn Herbertsson, modell och bloggare.

RP

PR

ALL

OV E

ALL

OV E

R

S

OV E

ALL

Louise Gottlieb.

RP OV E

ALL

3

Linn Herbertsson.

2

Erik Granath

R

PR

ES

S

4 DANA

PR

ES S

S

P IX

Pontus Westergren

Suzanne Sjögren.

Man måste kyssa åtminstone ett par grodor innan man hittar sin prins sägs det. Det gäller även prinsessan Madeleine. Här är hennes väg fram till Chris O’Neill. TEXT: EMMA BJÖRKMAN

LO

5 Jonas Bergström

VE

RP

RES

S/IBL

AL

RP OV E

ALL

N CA

Här är Maddes väg till Chris

Tora Uppstrøm Berg. VER PRESS ALL O

S

RE

S

Hade en kort romans med prinsessan Madeleine sommaren 2000. Sägs senare ha haft en romans med prinsessan Madeleines bästa vän Louise Gottlieb. Är i dag gift med Bianca Ladow som inreder lyxhem

Kopplades ihop med prinsessan i slutet av 90-talet. Är i dag ihop med Suzanne Sjögren, TV 4-profil.

VE

2001–2002. Erik Granaths rykte svärtades ner av att han var dömd för bland annat ringa narkotikabrott, rattfylla och misshandel.

Pierre Ladow

1

LO

S

RE

S

Bianca Ladow.

AL

PR

RE

R

metro wkd fredag 7 juni 2013

ALL

OV E

18 NÖJE

Stephanie af Klercker.

Var prinsessan Madeleines eklaterade fästman 2009–2010. Tora Uppstrøm Berg, då 21, påstod att hon och Jonas Bergström haft en kärleksnatt i april 2009. Han är nu förlovad med prinsessan Madeleines forna nära väninna Stephanie af Klercker.


INTERVJU 19

metro wkd fredag 7 juni 2013

URBAN BRÅDHE

KVÄLLENS NOTA

R E T Ö M G R E B D N SA ”De respekterar mig”

släppt en bok om prinsessan Madeleine. Metro Den före detta hovreportern Daniel Nyhlén har ata prinsessan, dålig hovjournalistik och träffade honom på Bistro Jarl för att prata om priv insyn i kungahuset.

Daniel Nyhlén, journalist, vd, chefredaktör och författare, lever i vad han kallar en triangel på Östermalm. Han rör sig mellan hemmet vid Humlegården, jobbet på andra sidan parken och krogarna vid Stureplan. Vi ses på Bistro Jarl och här, bland ljuskronor och oxblodsfärgade lädersitsar, känner han sig som hemma. Servitörerna hälsar glatt och häller vant upp champagne i glaset. Varför valde du att ses på Bistro Jarl? – Det ligger nära Stureplan, det är fantastisk service och på sommaren finns det ingen bättre uteservering. Det är en institution och en knutpunkt för mediemänniskor, affärsmän och societeten på Östermalm. Och jag valde det även för att prinsessan Madeleine ibland äter middag här. Du både bor och jobbar på Östermalm. Vad betyder stadsdelen för dig? – Det finns ingen annan plats jag vill bo på. Jag är väldigt rotad här och det har nog att göra med identitet, jobb och vänner. Min närmiljö är väldigt fokuserad på en och samma plats, och det ger lite småstadskänsla, man lär känna människorna på krogarna och i butikerna. Varför har du valt att skriva en bok om prinsessan Madeleine? – För mig har fascinationen kring kung-

TRE GLAS CHAMPAGNE

Gäst. Daniel Nyhlén. Yrke. Vd och chefredaktör för improveme.se, journalist och författare. Ålder. 37. Bor. Vindsvåning på Östermalm. Familj. Singel, bor med dvärgpinschern Lippy, döpt efter Carl Philip. Aktuell. Med boken ”Prinsessan Madeleine”. Beställde. Tre glas champagne.

ligheterna inte varit den glamourösa världen, även om det varit en trevlig miljö att jobba i, utan jag har alltid varit mer intresserad av hur den offentliga rollen präglar prinsessorna som personliga individer. I boken får man lära känna prinsessan Madeleine som människa. Hon har sidor som jag tror många blir överraskade av. I boken så får man ingen detaljerad information om vad Madde och Chris säger till varandra vid frukostbordet. Har du inga små spioner innanför slottets väggar som vissa andra? – Jag jobbar inte så. Det är rena rama tramset när det refereras om vad kungligheterna säger till varandra när de äter frukost eller vad de gör precis innan de går och lägger sig. En del av dagens hovjournalistik är löjeväckande och jag förstår att kungafamiljen reagerar på det som skrivs ibland. Så där har du rätt. Nej, jag vet inte vad Madde och Chris säger till varandra under en middag så jag kan inte referera till det. Kan man vara kritisk när man skriver en bok om kungahuset? Eller har du utelämnat något av rädsla för att skada din relation med hovet? – En av de saker jag reagerat på när jag rest med kungafamiljen är många av mina

kollegers underdåniga attityd gentemot den. Rutinerade reportrar förvandlades till småungar och ställde frågor som: ”Var maten god?” Det fanns ingen substans i frågorna. Jag hade inga problem att ställa raka och relevanta frågor till både Madeleine och Victoria och jag tror faktiskt att de respekterar mig för det. Är du rojalist? – Ja, i den meningen att jag tycker att kungahuset gör ett bra arbete för Sverige. Däremot är jag för en ökad insyn och granskning av exempelvis hovets finanser och apanaget. Det är vår demokratiska rättighet att ha koll på var våra skattepengar går. Hur vill du bli ihågkommen? – Jag hoppas framför allt att jag blir ihågkommen för någonting. Det kanske låter klichéartat men jag hoppas att man minns mig för att jag var en god människa och duktig på det jag gör.

ANNELI SANDBERG


20130607_se_weekend stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you