Page 1

Nike topp

299:-

Join the movement. Låt vårens löparskor och kläder ta dig lite längre. Två kilometer, tjugo kilometer. Maxpuls. Njutpuls. Din känsla. Din vilja. Din rytm. Join the movement. Provspring dina skor! Öppna och läs mer om hur du blir Garanterat Nöjd.


© STADIUM COMMUNICATIONS 2013. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

Provspring i 30 dagar! Köper du löparskor hos hos blir du Garanterat Nöjd.* En självklar förutsättning för att du ska kunna springa längre, oftare och skönare. Så dra upp musiken, växla upp tempot, lita på din känsla, din vilja och din rytm. Join the movement.

699:Ord.1099:-

3

Köp dina löparskor hos oss så får du köpa en SOC smartphone hållare för bara

29:Ord. 99:-

SOC löparset Jacka + byxa/tights

Functional features runningset!

ADIDAS RSP STABILITY 4. Löparskor för ett pronerande löpsteg. Med fullängds adiPRENE-stötdämpning. Damstorlekar. Finns även i herrmodell.

999:Ord.1299::--

ASICS GEL THRONE M. Löparskor för ett neutralt löpsteg. Stötdämpade med GEL i häl och framfot samt SpEVA i mellansulan. Herrstorlekar.

799:Ord.1199:-

NIKE ANODYNE DS M. Löparskor för ett pronerande löpsteg. Med Flywire i ovandelen och Dynamic Support Platform i mellansulan för stabilitet. Herrstorlekar.

Ventilerande material som andas gör löpturen skönare, liksom tightsens skavfria sömmar. Jackan är dessutom vind- och vattenavvisande för löpning i alla väder.

Ord. 648:-/698:-

999:Ord.1299:-

ASICS GEL THRONE W. Löparskor för ett neutralt löpsteg. Stötdämpade med GEL i häl och framfot samt SpEVA i mellansulan. Damstorlekar.

1099:-

NIKE FREE 5.0+ W. Löparskor för ett neutralt löpsteg och designad för att maximera fotens naturliga rörelse. Damstorlekar. Finns även i herrstorlekar.

949:-

1799:-

Ord.1199:-

NIKE AIR PEGASUS 29 M. Löparskor för ett neutralt löpsteg. Med extra Zoom Air-stötdämpning i hälen. Herrstorlekar.

399:-

Ord.1999:-

ASICS GEL KAYANO 19 W Löparskor för ett pronerande löpsteg. Bra kombination av stötdämpning och stabilitet. Damstorlekar. Finns även i herrmodell.

Erbjudandena gäller ej på Stadium Outlet eller Stadium Ski.

*Garanterat Nöjd – Löparskor. När vi hjälpt dig att prova ut dina löparskor är vi säkra på att de passar. Därför får du en garanti som gör att du kan provspringa skorna utomhus. Inom 30 dagar från köpet får du byta till en annan motsvarande valfri löparsko mot uppvisande av kvitto och signerat garantikort. Garantin berättigar inte till kontant ersättning vid val av billigare sko. Vid val av dyrare sko, betalar du själv mellanskillnaden. Garantin gäller ej stadium.se eller Stadium Outlet.

SOC RUN JKT+ PANT/TIGHTS . Löparjacka med ventilerande meshpartier. I vind- och vattenavvisande TCS Wind. Välj mellan tights eller byxa. Dam- och herrstorlekar.


SA BRA AR NYA JAGUAR F-TYPE Metro har provkört första tvåsitsiga sportbilen från Jaguar på 50 år SKÅNE

SID 32

Vill du ha ett schysst lån?

SVERIGES STÖRSTA NYHETSTIDNING

ANNONS

Ansök på www.ikanobank.se eller ring 0476-64 64 14

Torsdag 25 april 2013 www.metro.se

30-årig man tände eld på sin mamma

Dom. Mamman hade kommit till sonens lägenhet för att hjälpa honom med hushållsbestyren. Men besöket slutade med att den 30-årige mannen sprutade alkogel över henne och tände på. SID 04

Fusk-kebab kan finnas över hela landet

METRO TESTAR

Här är luren du styr med ögonen Nu räcker det att du tittar på pekskärmen på din smarta mobil. Men kan nya funktioner locka den breda massan, eller är det bara en gimmick? Metro sätter senaste monstertelefonen på prov. SID 21 FOTO: MARIE KJELLANDER

Grillad ryggbiff och majskolv med gräddig potatisgratäng Varje vecka får du som är Willys+kund fyra smarta förslag. Som det här bredvid. Du får även fler och bättre erbjudanden. Inte Willys+kund? Anslut dig på willys.se/ anslut

För dig med Willys+

4 mål sänkte Real Målskytten Lewandowski Dortmunds store hjälte. SID 35

Notan för polisens skadegörelse på flera miljoner

Matfusk. Köttfusk avslöjades på nästan var tredje kontrollerat kebabställe i Malmö – men problemet är mer utbrett än så. Avslöjandet har väckt oro och ilska. Och enligt Livsmedelsverket pekar allt på att Insparkade dörrar vid husrannsakningar fusket med “halalslaktat nötkött“ som innehåller fläsk är spritt i hela landet. SID 10 stor utgiftpost för polisen. SID 02

För dig med Willys+

För dig med Willys+

13900

1500

7 50

SPARA 70:00 PER KG

SPARA 8:90

SPARA 5:00

Per kg

Per förp

Per förp

RYGGBIFF I BIT

POTATIS-, ROTFRUKTSGRATÄNG

MAJSKOLVAR

GARANT • Sverige • Ca 900g • Jämförpris 139:00 kr/kg • Max 1 förp/hushåll

PEKA • 800g • Jämförpris 18:75 kr/kg Max 2 köp/hushåll

GARANT • 400g • Djupfryst • Halva Jämförpris 18:75 kr/kg • Max 4 köp/hushåll

Välj en eller flera.

Spara upp till 83:90 kr!

Vår affärsidé: Sveriges billigaste matkasse Priserna gäller Willys+kunder t.o.m. sön 28/4 2013 på Willys och Willys Hemma-butikerna.


1 NYHETER

Välkommen!

BARNENS IDOL – EN MAN Justin Bieber har precis fyllt Globen tre dagar på raken med skrikande tonårstjejer. Nästa helg ställer sig Bruce Springsteen bredbent på Friends Arena. I Melodifestivalens final framfördes nio av tio bidrag av en man. Var är brudarna – förutom i publiken? Och barnen lever som vi lär. Metro frågade hundra barn vem deras idol är och resultatet är väntat men ändå skrämmande. Läs mer på sidan 36. ANNELI SANDBERG, NÖJESREPORTER

04 02

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Det här går polisens miljonersättningar till Telefon ramlade från bil

1

Polisen griper en man i Eslöv misstänkt för misshandelsförsök. I samband med gripandet blir den misstänktes mobil kvarglömd på polisbilens tak. Mannen ersätts med 2 500 kronor.

Dator försvann efter beslag Polis bryter sig in

2

I samband med en husrannsakan i Uppsala beslagtas en dator. När beslaget hävs visar det sig att datorn är försvunnen. Den boende kräver 9 000 kronor, men får bara 7 500 kronor.

Trasig dörr efter falsklarm

3

En polispatrull beordras till en lägenhet i Huddinge i samband med en undersökning. Ingen öppnar och polisen bryter sig in. Polisen betalar ut närmare 12 000 kronor till fastighetsbolaget.

Ersättning. Polisens betalar ut nästan dubbelt så mycket i skadestånd som för fem år sedan, visar en ny rapport. Framför allt förstör man fler dörrar.

5

Polisen tvingas flytta en husvagn i Motala i samband med ett ingripande. Men husvagnen lossnar från dragkroken och skadas. Efter 2,5 års skriftväxling ersätts ägaren med drygt 27 000 kronor.

En januarinatt i år brakade det till i en lägenhetsdörr i Birkastan i Stockholm. In stormade den tungt beväpnade nationella insatsstyrkan. Men lägenheten stod tom. Den efterspanade rånaren, som hyrde lägenheten i tredje hand, hade flyttat ut en månad tidigare. Den verklige lägenhetsinnehavaren bodde för tillfället hos sin flickvän. – Jag hade ingen aning om att lägenheten var uthyrd i tredje hand, säger 30-årige Peter till Metro. Nu har han fått 15 500 kronor i ersättning från polismyndigheten för sin förstörda lägenhetsdörr. Totalt betalade polisen förra året ut 5,1 miljoner kronor i olika skadestånd – en ökning med två miljoner kronor på fem år. Framför allt är det skadestånden vid husrannsakningar som ökat. För fem år sedan, 2008, betalade polisen ut 1,2 miljoner kronor. Förra året hade summan stigit till 2,9 miljoner kronor. – Vi vet inte vad ökningen beror. Det kan vara så att polisens beteende har förändrats. Vi håller på och analyserar siffrorna, säger

Så säger lagen • Husrannsakan. Polisen har rätt att genomföra en husrannsakan och även bryta sig in i lägenheter om man misstänker vissa typer av brott eller om det kan finnas en sjuk eller skadad person i bostaden. • Ersättning. Även om polisen handlat enligt reglementet kan bostadsinnehavaren eller fastighetsägaren få ersättning för skador. Förutsättningen är att den som kräver skadeståndet inte själv är inblandad i det misstänkta brottet.

Jonatan Rosberg, administratör vid Rikspolisstyrelsens rättsavdelning. Det tog fyra månader för Peter att få ersättning för sin förstörda dörr. Däremot får han ingen ersättning för utebliven hyra under den tid lägenheten saknade en riktig dörr. – Men jag förstår polisens agerande. Man var på jakt efter en rånare och då måste man väl bete sig på det här viset. Däremot tänker han inte flytta tillbaka till lägenheten i Birkastan. Den attraktiva bostadsrätten är till salu. – Det där med insatsstyrkan blev lite för mycket. Stockholm Vissa grannar har börjat titta lite snett och tänker väl ”ingen rök utan eld”. Det är lika bra att sälja. miljoner har polismyndigheten i LEIF Stockholms län betalat i skadestånd OLDENBURG

1,6

leif.oldenburg@metro.se

och ersättningar 2012.

Mer än var tredje polis har utsatts för hot om våld under det senaste året, var tionde uppger sig ha blivit hotad minst en gång i månaden, visar polisens undersökning. TT

Kebabfusk

Louise Nyholm vid Livsmedelsverket suckar över köttfusket. Några mediers undersökning visar att tre av tio slumpvis inköpta kebabrullar i Malmö innehöll upp till 18 procent kött från gris. Läs mer på sidan 10.

År för att få ersättning

Polisen sparkar in dörrar för miljoner

Våld mot poliser

”Det tar aldrig slut. Det är bara mer och mer fusk som uppdagas och det är mycket allvarligt.”

4

Polisen får tips om att en kvinna befinner sig i fara och bryter sig in i en lägenhet i Västra Frölunda. Tipset visar sig vara falskt och lägenhetsinnehavaren får drygt 15 000 kronor i ersättning för dörren.

100%

Beriden premiärtur I går begick Beridna högvakten årspremiär genom att trava sig igenom den traditionella vägen från Kavallerikasernen på Lidingövägen till Stockholms slott. En ny chans att se den kommer i dag från klockan 11.35. METRO FOTO: URBAN BRÅDHE

50 35 20

0

SENASTE ÅRET

ANSER ATT DET FINNS ETT SKYDD SENASTE MÅNADEN

5,4

MILJONER

4,7

5,1

MILJONER

MILJONER

3

3,4

MILJONER

MILJONER

SKADESTÅND OCH ERSÄTTNINGAR SOM SAMTLIGA POLISMYNDIGHETER HAR BETALAT UT

2008

2009

Västra Götaland

0,9

miljoner har polismyndigheten i Västra Götaland betalat i skadestånd och ersättningar 2012.

2010

2011

2012

Skåne

0,7

miljoner har polismyndigheten i Skåne betalat i skadestånd och ersättningar 2012.

Förslag. S finslipar på avveckling av fas 3 Socialdemokraterna vill avveckla fas 3 så kvickt som möjligt och utvecklar sitt gamla förslag om jobb i offentlig och ideell sektor. Redan i budgetmotionen i höstas föreslog S 10 000 jobb i kommuner och landsting och 5 500 jobb i ideell sektor för långtidsarbetslösa. Det är en del i paketet som ska ersätta den kritiserade fas 3, sista delen i jobboch utvecklingsgarantin, om S vinner valet. I partiets vårmotion, som snart presenteras, dyker

förslaget upp igen. – Vi har tänkt lite längre nu och skissar på extratjänster som kan utföras i välfärden till avtalsenlig lön, utan att tränga undan befintliga jobb och utan krav på utbildning. Dessutom ska välfärdsjobben kombineras med utbildning någon dag i veckan, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson. I höstas avsatte S cirka 2 miljarder kronor i sin skuggbudget för att ersätta fas 3. MARIA DAVIDSSON/TT

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 125, 201 21 Malmö. Telefon: 040-660 07 70. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Linus Paulsson. ISSN 2001-2381. Tryck: Malmö Tidnings Tryck AB 2013. Upplaga i Skåne: 125 400 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


04

www.metro.se torsdag 2013-04-25

30-årig man tände eld på sin mamma – döms Tingsrätten. En 30-årig man sprutade alkogel över sin mamma och tände på. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård av Malmö tingsrätt.

Mamman hade kommit till sonens lägenhet för att hjälpa honom med hushållsbestyren. Men besöket slutade

med att den 30-årige mannen sprutade alkogel över henne och tände på. Nu döms han av Malmö tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för den grova misshandeln. Händelsen inträffade i ett flerbostadshus i Malmö i december förra året. Grannar vittnar om hur de hörde skrik och såg den svårt brännskadade kvinnan lämna trappuppgången och för-

svinna på cykel. Hon lyckades ta sig hem och larma 112 där hon uppgav att ”någon” kastat vätska på henne och tänt på. Polis- och ambulanspersonalen som kom fram till kvinnan uppfattade henne som så illa skadad att de befarade att hon riskerade att avlida. Skadorna var koncentrerade till ansiktet, halsen och bröstkorgen. Den 30-årige sonen stod åtalad för synnerligen grov

misshandel men tingsrätten anser att hans psykiska tillstånd är att anse som en förmildrande omständighet och dömer därför honom för grov misshandel. Tingsrätten anser dock att mannen trots sitt tillstånd varit medveten om vad han gjort och att han uppsåtligen tänt eld på sin mamma. EVELINA OLSSON

De städar Malmös gator Ardennerhästen Bango väntar tålmodigt medan Lujin, Kinda och Raihan och de andra barnen på Näckrosens förskola får hjälp att sortera skräpet de hittat i kvarteret. 14 000 barn från Malmös skolor och förskolor är anmälda till Håll Sverige Rent:s skräpplockardag. Ivan Varga sköter sophämtningen tillsammans med sin häst. METRO FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

evelina.olsson@metro.se

Höganäsövning

Båt kommer att börja brinna En fiskebåt med fem personer ombord kommer att börja brinna utanför Höganäs i eftermiddag, meddelar Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg kommer att larmas och sedan drar en stor räddningsinsats i gång – allt för att öva sjöräddningsinsatser. Boende i området förvarnas därför om att buller från helikoptrar kan förekomma under sena eftermiddagen och tidiga kvällen. METRO

Falskt ombud

Lurade till sig mobiltelefoner Helsingborgs tingsrätt dömer en 22-åring från Malmö för bedrägerier sedan han på mindre än två månader lurat till sig 15 smarta mobiler. Han beställde dem i andras namn och hämtade ut dem genom att utge sig vara ombud. En medåtalad 26-årig kvinna frikändes. TT Landskrona

Maskerad rånade blomsteraffär Polisassistent Staffan Hultgren och brandmannen Jade Grannum blir utfrågade av eleverna Adelina Bytyqi, Arijanit Ramadani och Edvina Harbas som går i åttan på Apelgårdsskolan i Malmö. FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Här får ungdomarna en inblick i yrkeslivet Det minglas för fullt på yrkesträffen inne i Tegelhuset på Rosengård, där stadsdelens åttondeklassare får träffa och fråga ut yrkesverksamma om hur det fungerar i deras bransch. Arrangemanget ska inspirera ungdomarna att läsa vidare och ge en inblick i yrkeslivet, för-

klarar Sofi Krigsman Simonsen från Rosengårds stadsdelsförvaltning. – Många har väldigt specifika idéer om vad de vill jobba med. Vi vill få dem att bredda sig och ge dem fler idéer kring möjliga yrkesval, säger hon. 14-åriga Adelina Bytyqi

vill helst bli fotbollsproffs men kan också tänka sig att bli polis eller läkare. Bibliotekarie lockar desto mindre. – Det är tråkigt när det är för tyst, säger hon och får medhåll av klasskompisarna Edvina Harbas och Arijanit Ramadani. Brandmannen Jade Gran-

num och polisassistent StafFramtidsplaner fan Hultgren tycker att det är kul att svara på ungdomarnas frågor. – Vi har fått massor av bra frågor från dem. Det är bra att de är nyfikna och vill ha ett riktigt jobb och en bra framtid, säger Staffan Sofi Krigsman Simonsen, Rosengårds stadsdelsförvaltning. Hultgren. METRO

”Många har väldigt specifika idéer om vad de vill jobba med.”

En maskerad man med kniv rånade en blomsteraffär i Landskrona i går eftermiddag. Mannen, som hade en sjal över ansiktet, kom in strax före klockan 17, uppger Skånepolisen. Efter rånet försvann han till fots i riktning mot centrum. Ingen skadades fysiskt i samband med rånet och det fanns i går kväll inga uppgifter om hur mycket pengar han kom över. METRO


05

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Därför väljer vi cylindern och varan högst upp Lyxförpackning. Cylinderformade förpackningar med glansig yta. Det anser de svenska konsumenterna vara en lyxförpackning. Företagsekonomen Poja Shams, på Karlstads universitet, har genom den så kalllade eye tracking-metoden kartlagt vilken påverkan förpackningsdesign, hyllplacering, sökbeteende och preferenser har på vilken produkt vi slutligen väljer att köpa i butiken. I hans avhandling ”What does it takes to get your attention?” framgår det att det är våra kulturella värden som vid en första anblick påverkar vad vi anser vara lyxigt och inte. – Cylinderformade förpackningar säger lyx för svenskar. Men hos amerika-

ner är det tvärtom, berättar Poja Shams. Förutom förpackningens utformning är produktens placering i hyllan också viktig och den första aspekten vi söker efter när vi letar dyrare varor. Enligt Poja så förväntar vi oss att de dyraste varorna ska vara placerade högst upp. – Även det är hämtat från vår kultur och metaforiska uttryck som att en kung, eller en chef sitter högt upp. Butikerna går dock efter en annan metod för att exponera dyra varor – mittenexponering. Sätter de rent av produkterna på fel ställe? – Felplacerat är det om kunden förväntar sig något annat. Då förlängs tiden för köpbeslut och tid är något som dagens konsument inte har, säger Poja Shams. TOBIAS SAHLÉN

Avgår Palm?

Undervisning

Ja i riksdagen till mer matte i skolan

Ylva Johansson. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Johansson vill inte ha personstrid Krav har rests på att Stoppolitikern Veronica Palm avgår som S-ordförande i Stockholm efter Omar Mustafa-affären. Men den tänkbara utmanaren Ylva Johansson vill inte ha någon personstrid. Socialdemokraternas hantering av Omar Mustafa har fått hård intern kritik. Stockholms arbetarekommun håller årsmöte på lördag. TT Glansiga cylindrar som står högt upp på hyllan = dyrare produkter? Ja, det håller Mattias Nilsson, 30 år, Hammarbyhöjden, och Nathalie Haglund, 21 år, Hägersten, med om. – Förpackningen gör mycket och cylindrar ser mer exklusiva ut. De flesta förpackningar är ju fyrkantiga, säger Nathalie. FOTO: LOTTA BERGSETH

Eye tracking • En metod där man mäter ögonrörelser.

dukterna och hur detta påverkat ett köpbeslut.

• Metoden kartlägger var personen fäst sin blick, hur blicken har vandrat över pro-

• På så vis avslöjar ögonrörelser de faktorer som är viktiga inför ett beslut.

tobias.sahlen@metro.se

Solvindar

Syre försvinner från jordens yta Varje dygn försvinner 20 ton syre ut i rymden. Men det är inget att oroa sig för, enligt en ny avhandling från Institutet för rymdfysik. Syrejonerna lämnar atmosfären på grund av solvinden som flödar ner ovanför de båda polerna. TT

Sist

a an

Yrkeshögskolan Syd

sök

Det blir fler mattetimmar i årskurserna 1–3 från i höst sedan riksdagen sagt ja till ett förslag om att öka antalet undervisningstimmar i matematik med 120 timmar. De nya timmarna riktas in på de yngre barnen för att tidigare upptäcka problem och svårigheter. TT Övernattningar

1 837 000 gästnätter noterades på hotell, stugbyar och vandrarhem i Stormalmö förra året, 6 000 färre än 2011, visar färsk statistik från SCB. METRO

Valde att gå ner

Skolflygplan nödlandade Ett mindre enmotorigt flygplan av modellen Diamond 40 nödlandade vid 13-tiden i går på en åker norr om Norrköping. Flygningen var en skolflygning med en lärare och en elev ombord. Ingen skadades. TT Dagens fel I gårdagens Metro har inga fel rapporterats.

ning

sda

Lärande och praktik i samverkan med arbetslivet

g 15

Vi erbjuder följande YH-utbildningar Heltid 400 YH-poäng

Deltid/distans 200-225 YH-poäng

• Anläggningsingenjör

• Arbetsledare anläggning

• Automations- och robotingenjör

• Entreprenör elinstallation med allmän behörighet

• Byggnadsingenjör

• Produktionsteknik

• Elingenjör – Elkonstruktion med allmän behörighet • Automationsingenjör (Hässleholm)

E-post: kansli@yhs.se | Telefon: 0451-26 85 81, 0454-975 92 | Hemsida: www.yhs.se

maj

!


06

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Soliga hälsningar från rymden Veckans bästa nyhetsbilder

Bildspelet du inte får missa Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

Ihopklipp

Bilder från solen under ett år Genom att fotografera solen dagligen kan Nasa via sitt uppdrag Solar Dynamics Observatory, SDO, följa aktiviteten på solens yta. Bilden är en blandning av 25 olika fotografier på solen som tagits under perioden 16 april 2012 till 15 april 2013. Fångar solaktivitet

Vill förutspå rymdoväder Bilderna har regelbundet fångat aktiviteter som solstormar och koronamassutkastningar, som kan skicka strålning och partiklar från solen mot jorden. Forskarna hoppas kunna förbättra vår förmåga att förutse rymdoväder, skriver Daily Telegraph. Solfläckar

11 Aktiviteten på solens yta under ett år har fångats på bild av en Nasa-farkost. På Nasas hemsida finns även en tre minuter lång video där man har klippt ihop dagliga bilder på solen under tre års tid. FOTO: S WIESSINGER/AFP PHOTO/NASA

Kolumn

JOHAN NORBERG IDÉHISTORIKER & FÖRFATTARE

Diskutera Ladda ner PointCloud och sikta mot bilden med mobilen

år är den så kallade solfläckscykeln, det vill säga tidsperioden mellan att antalet solfläckar är maximalt och nästa gång det inträffar. Solfläckar är mörka fläckar på solens yta som beror på att det är kallare i de områdena.

NESTLÉ-SCOOPET EN MISSTOLKNING

D

agens Industri satte rubriken ”Nestlés ordförande: Vatten borde inte vara en rättighet”. Allt var med: Ett girigt storföretag, en arrogant chef, en vilja att privatisera planetens viktigaste resurs. 844 personer delade artikeln på Twitter och mer än 15 000 på Facebook. Artikeln hade allt – utom förankring i verkligheten. Tvärtom har Nestlés ordförande Peter Brabeck-Lethmat gång på gång förklarat att det vatten vi behöver för överlevnad och hygien ”är en mänsklig rättighet, och måste göras tillgängligt för alla, var de än är, även om de inte har råd att betala för det.” Däremot menade han att vatten som används industriellt, för bevattning eller till att fylla poolen, bör prissättas. Dagens Industri byggde scoopet på en misstolkning av en åtta år gammal intervju. När tidningen förstod sin tabbe publicerade den en ny artikel med rubriken ”Nestlés ordförande: Vatten är en mänsklig rättighet”. Men den passade inte in i vår bild av en Bondskurk, så den har i skrivande stund bara retweetats sex gånger ... Brabeck-Lethmat sa inte att vatten borde privatiseras. Men det borde han ha gjort. Motståndet kommer från dem som tror att den offentliga sektorn levererar vatten på ett bra sätt, och som den brittiske miljöaktivisten Mark Lynas påpekar: det håller inte för empirisk analys. Det offentliga gör enligt Lynas dubbelfel: Frånvaron av priser gör att vatten slösas bort av dem som inte behöver det och bristen på investeringar gör att vattnet inte når fram till dem som behöver det. Mer än 3 miljoner människor dör årligen av vattenburna sjukdomar.

”The Hour” Brittiskt kvalitetsdrama med den BBC-engelska och det 50-talsmode som gör hela skillnaden. Nestlé Nestlés många bolag har tagit emot hundratals miljoner i skattefinansierat jordbruksstöd. Där finns ett mer rationellt skäl att angripa bolaget.

Att sätta priser är ett sätt att hushålla med begränsade resurser. Om bönder betalade för det vatten de använder skulle det sporra till effektivare bevattningsformer och återvinning så mer spillvatten används till bevattning. Det skulle göra slut på den eko-skymf det innebär att odla särskilt törstiga grödor i trakter som lider av torka. För varje kilo majs Egypten importerar sparar landet en halv kubikmeter vatten.

P

riser ger också resurser att göra något åt att läckande rör förlorar mycket vatten på vägen och att fattiga områden inte ansluts. Frånvaron av sådana investeringar gör att fattiga får gå långa sträckor och betala stora summor för det den urbana medelklassen kallar ”gratis vatten”. En Världsbanksutvärdering 2009 visade att privata vattenbolag är överlägsna när det gäller effektiva anslutningar. Skillnaden kan mätas i liv. Den tredjedel av Argentinas kommuner som privatiserade vattenförsörjningen i början av 1990-talet ökade andelen hushåll med tillgång till vatten så mycket att det bedöms ha räddat livet på runt 375 barn per år. Se där ett scoop Dagens Industri kan publicera nästa gång de har tomt i spalterna. Metro.se

Läs och kommentera fler kolumnister

SER DU SYMBOLEN – OPPNA APPEN OCH SIKTA PÅ BILDEN Ladda ned appen till din smartphone

1

Sök efter PointCloud Browser i App Store eller Google Play och ladda ned appen gratis.

Välj Metro i PointCloud-appen

2

Skapa ett bokmärke på din skärm för att alltid öppna senaste Metro som innehåller aktuellt extramaterial.

Sikta på bilder med din mobil

3

Alla bilder märkta med PointCloud-symbolen öppnar extramaterial i din mobiltelefon. Välkommen till ett nytt sätt att läsa tidningen!


99:Ord. 199:-

RACE MARINE W SOLHAUG. Sneakers med ovandel i bomullstwill och yttersula i gummi. Stl. 36-42. Gäller tom sön 28/4.

3

! 0 0 . 0 1 L K ! 4 N L / E 5 G 2 N

A I R R T Ä I M U I M D E A T S R A P Y NYLKOMMEN TILL N VÄ

199:-

999:-

Ord. 399:-

Ord. 399:-

Ord. 2499:-

399:Ord. 1099:-

NIKE LUNARFOREVER 2 M. Löparskor för ett pronerande löpsteg. Med bra passform, skön stötdämpning och bra stabilitet. Herrstorlekar. Max 1 par/kund. 70 par.

99:-

PEAK PERFORMANCE GTX SPRING JKT. Lätt jacka i vind- och vattentätt GORE-TEX-material som även låter kroppen andas. Damoch herrstorlekar. 40 st dam, 20 st herr.

ADIDAS G TRACK JKT WCT-jacka i klassisk modell. Med ribbad mudd i midja, krage och ärmslut. Stl. 122-164 cl. Finns i flera färger. Gäller tom sön 28/4.

299:-

199:-

149:-

ADIDAS B 3S SWEAT PANT. Sweatpants med fickor i sidorna och resår och snörning i midjan. Juniorstorlekar. 80 st.

Ord. 599:-

Ord. 899:-

Ord. 349:-

199:-

499:-

Ord. 499:-

Ord. 1299:-

PRINCE AIR O3 SILVER. Lättspelad tennisracket för duktiga motionsspelare. O3-systemet ger utmärkt kraft och stor, ren träffyta. 20 st.

REVOLUTION J I SCOOT 120 S12 Hopfällbar scooter med förstärkt fotbroms. Tillverkad i en stabil stålkonstruktion. Junior. Gäller tom sön 28/4.

ADIDAS QUE W JKT. Lätt löparjacka. Normal passform. CLIMAPROOF WIND. Dam- och herrstorlekar 60 st dam, 60 st herr. ADIDAS QUE L TI. Löpartights med resår och snörning i midjan. I snabbtorkande CLIMALITE-material. Dam- och herrstorlekar. 50 st dam, 50 st herr.

Erbjudandena gäller endast Stadium Triangeln, Malmö.

ÄNNU MER I BUTIKEN! Det här är bara ett urval av våra fantastiska öppningserbjudanden. I butiken hittar du många fler.

SAIL RACING W TRIMMER HOOD. Hoodtröja med muddar i ärmslut och midja samt ficka på magen. 100% bomull. Finns i flera färger. Damstorlekar. 150 st.

© STADIUM COMMUNICATIONS 2013. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

Race Marine sneakers


EKONOMI 08

www.metro.se torsdag 2013-04-25

börsen i går

+0,4%

OMXS. Efter nästan en hel dag på minussidan vände börsen upp den sista handelstimmen. TT

NASDAQ/DOW JONES +0,21 % / –0,08 %

FRANKFURT +1,32 %

PARIS +1,52 %

LONDON +0,43 %

HELSINGFORS +0,84 %

MOSKVA +3,11 %

Fler mammor jobbar heltid Arbete. Kvinnor med barn jobbar oftare heltid i dag än för tio år sedan. Men fortfarande är fler pappor än mammor heltidsarbetare. Under 2000-talet har andelen barn med en heltidsarbetande mamma ökat från 35 till 42 procent mellan 2000 och 2012. – Det är klart att det är bra att fler kvinnor jobbar heltid eftersom de har bättre chans att försörja sig själv. Men siffrorna visar att kvinnor fortfarande har huvudansvaret för familjen, säger Åsa Lundqvist, docent i sociologi vid Lunds universitet. Trots att andelen heltidsarbetande mammor ökat är det fortfarande papporna

som oftast jobbar heltid. 74 procent av barnen hade en heltidsarbetande pappa 2012 medan 42 procent hade en mamma med heltidsjobb. Men att skillnaderna jämnats ut tror Åsa Lundqvist beror på förbättrad konjunktur och politiska åtgärder. – Andelen kvinnor på arbetsmarknaden sjönk under 90-talet och det är något som möjligen tagits igen nu. Andra anledningar kan vara införande av maxtaxan som gjort det ekonomiskt möjligt för fler att ha barnen mer i förskola och jobbskatteavdraget där heltidsarbete premieras, säger hon. Statistiken visar också att kvinnor utan barn jobbar mer heltid än kvinnor med barn. För män är förhållandet det omvända. CONNY EMMELIN conny.emmelin@metro.se

DOLLAR 6,62

PUND 10,10

Siffror från kl 21 i går

Nollresultat

Tillväxten stannar för kommuner Kommuner och landsting beräknas bara nå upp till nollresultat i år, då tillväxten väntas stanna på 1,5 procent medan kostnaderna ökar till följd av kraftiga befolkningsökningar, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. TT

Metrofrågan

Jobbar du heltid efter föräldraledigheten?

Spelmarknad

10

”Nej, det ska jag inte. Jag hade en deltidstjänst innan jag gick på mammaledighet så den tjänsten blir inte mer än så.” Camilla Birgegård, 37, Södermalm, föräldraledig med sonen Rasmus. ”Ja, det planerar jag att göra. Det ska lösas på något sätt.” Sandra Bengtsson, 33, Södermalm, föräldraledig med dottern Felicia, 8 månader.

EURO 8,62

miljarder kronor beräknas bruttoomsättningen på den reglerade svenska spelmarknaden ha uppgått till under första kvartalet i år, enligt Lotteriinspektionen. TT

Miljoner mindre

Vinstras för skogsindustri Li-Lie Chemnitz, 33, Södermalm, med sonen Charlie, 13 månader, kommer jobba 80 procent så att det fungerar med dagishämtning. Louise Henke Stenhammar, 33, vill jobba heltid efter föräldraledigheten. – Ja, det tänker jag nog. Jag är lärare så det lär funka med tider och så. Här med dottern Märta, 5,5 månader. FOTO: MARIE KJELLANDER

Just Mine

Skogsindustrikoncernen Holmen redovisar en vinst före skatt på 53 miljoner kronor för årets första kvartal. Förra året var vinsten 504 miljoner kronor samma period. TT

9 995:(11 995:-)

Designa din egen ring på justmine.hallbergsguld.se

0,50 ct

24 995:-

24 995:-

0,76 ct Även i gult guld.

1,00 ct Även i gult guld.

Bröllop i vår? Hos oss hittar du de vackraste vigselringarna. Vinn en ring från Schalins!

9 995:-

14 495:0,48 ct

ook-sida så har Tävla på vår faceb en ring från na vin du chansen att rde 20 000:-. Schalins Ringar, vä o m 6/5 Tävlingen pågår t

(11 995:-)

0,50 ct

k!

Gilla oss på Faceboo

Utifrån ett antal fantastiska ringmodeller kan du själv designa din egen personliga ring och skapa ett unikt smycke som bara blir ditt. Sitt hemma i lugn och ro och välj mellan olika modeller, bredder och stenar. Prova dig fram tills du hittar just din ring. När du är klar tar du med dig ditt design-id-nummer och går till närmaste Hallbergs Guld-butik för att beställa din ring.

18K guld och WSI diamanter.

29 995:0,90 ct

12 995:(14 995:-)

0,50 ct


SHOP AT KAPPAHL.COM

CAPRIBYXOR

199:FRÅN VÄNSTER:

TRÖJA 199:SVARTA CHINOS 249:BLUSJACKA 299:RANDIG BLUS 199:-


10

www.metro.se torsdag 2013-04-25

SPARA 300:På Phone House jobbar vi ständigt för att ge dig så bra deal som möjligt och varje vecka presenterar vi våra smartaste fynd. Just nu sparar du 300:- när du köper en Samsung Galaxy y med kontantkort från Comviq. Skynda dig, antalet är begränsat.

499:FÖRR 799:-

I Omar Makiyes gatukök i Malmö upptäcktes 18 procent fläskkött i kebaben, trots att det ska vara 100 procent halalslaktat nötkött. – Jag har blivit lurad, säger han. FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Fusk-kebab kan finnas överallt Livsmedelslarm. Köttfusk avslöjades på nästan var tredje kontrollerat kebabställe i Malmö – men problemet är mer utbrett än så. Enligt Livsmedelsverket pekar allt på att fusket är spritt i hela landet.

SAMSUNG GALAXY Y

Max två kontantkortstelefoner per kund. Telefonerna är ej låsta till någon operatör. Mer information om mobiltelefoner, kontantkort och abonnemang i butik eller phonehouse.se

Kvällspostens och TV 4:s avslöjande om att ”halalslaktat nötkött” ofta innehåller fläsk på kebabställen i Malmö har väckt oro och ilska. Nu visar det sig att denna kebab med all sannolikhet finns i hela landet. – Grossisten importerar aldrig mindre än 20 ton åt

gången. Kebabställen i hela Sverige köper partierna, så köttet kan finnas var som helst nu, säger en källa med insyn till Metro. Den aktuella importören, Vänern Kött, vill inte ge några kommentarer. Men på företaget Gourmetpoolen, som säljer köttet vidare till kebabställen i Skåne, uppger man att inget mer kött av det partiet kommer att skickas ut. – Vi har spärrat det och stoppat alla leveranser, säger Gourmetpoolens ägare Mehmet Tiras. Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, räknar med att fuskmärkt kebabkött redan finns i hela landet. – Det är klart, jag tror inte att det är sämre på kebab-

Många Malmöbor som Metro pratat med är chockade och upprörda efter avslöjandet om fuskmärkt kött på tre av tio kontrollerade kebabställen i staden. – Jag äter kebab ofta, men efter det här… Nej, jag är muslim och jag kommer aldrig att köpa kebab på restaurang igen, säger Haidar Ahmed, 41. Flera personer synar med avsmak de kebabrullar som de just ätit på när Metro presenterar larmet om att kebabkött som ska bestå av 100 procent nötkött i själva verket ofta är uppblandat

med fläskkött. – Detta är en katastrof. Man tror att man äter nötkött och så finns det risk att kebaben innehåller gris. Jag blir arg, säger en kvinna och lämnar sin kebabrulle halväten på bordet. Att köttet är märkt som halalslaktat nötkött är ett hån mot stadens alla muslimer, anser Malmöbon Lotfi Elhor, 36. – Det är helt sjukt att folk blir lurade så här. Men själv slutade jag äta kebab och annan skräpmat för tre-fyra år sedan. Det är bara skit, säger han. JOHAN MÅRTENSSON

ställena i Malmö än i andra städer, säger hon. Hur och var köttfusket startat är oklart. Men enligt henne har även restaurangägarna ansvar. – Det är förfärligt att de inte har koll på vad de säljer och att konsumenterna blir lurade. Enligt lagstiftningen har ägarna ansvar att handla med rätt grossister, säger hon. Men Omar Makiye, som driver ett av de gatukök där fläsk upptäckts i nötköttskebab, försäkrar att han själv har blivit lurad. – Här står det, 100 procent halal-nötkött, säger han och visar upp ett intyg från grossisten Vänern Kött. JOHAN MÅRTENSSON johan.martensson@metro.se

Många i Malmö chockade

Haidar Ahmed, 41.

Lotfi Elhor, 36.


ÅTER I BUTIK. BUTIKEN ÄR PÅFYLLD MED VÅRA POPULÄRA JEANSSHORTS. VÄLKOMNA!

VITA TOPPAR.

150:-

JEANSSHORTS.

2 FÖR 200:(ORD. PRIS 150:- /STYCK.)

VARUMÄRKEN I BUTIK:

Öppettider: Vardagar 10-19 Lördag & Söndag 10-17

Butik: Center Syd. Webbshop: www.lager157.com


12

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Fler fall med minderåriga gärningsmän Mördade homosexuell

Högg ihjäl 22-åring

Knivmördade sin syster

Torterad till döds

Svartsjukedrama

Misshandlades till döds

Malmö, 20 december 2008. En 15-åring pojke och hans 17-årige kamrat stämmer på skoj träff med en 26-åring homosexuell man i Malmö. De följer med mannen hem och dödar honom i hans lägenhet. Båda pojkarna döms för mord. 15-åringen får 1,5 års sluten ungdomsvård, den äldre döms till tre års sluten ungdomsvård.

Vallentuna, 21 september 2012. En 22-årig man huggs till döds i Vallentuna centrum norr om Stockholm. En 17-årig man döms för mordet till fyra års sluten ungdomsvård. En 22-årig man som misstänks för inblandning i mordet befinner sig fortfarande på fri fot. Båda har kopplingar till en nynazistisk grupp.

Landskrona, 23 april 2012. En 19-årig kvinna mördas med 107 knivhugg i sin lägenhet Landskrona. Kvinnans bror, som då var 16 år, grips och döms senare till åtta års fängelse för mord. Enligt tingsrätten var mordet hedersrelaterat. Domen har överklagats. Rättegången i hovrätten i Malmö avslutades i måndags.

Högsby, 16 november 2005. Abbas Rezai, 20, torteras och mördas i en lägenhet i småländska Högsby. Motivet ska ha varit hans förhållande till en yngre kvinna. Kvinnans 17-årige bror tar först på sig mordet och döms till fyra års sluten ungdomsvård. I en ny rättegång döms flickans föräldrar för mordet. Straffet blir fängelse i tio år.

Stureby, 6 juni 2009. En 15-årig flicka kvävs till döds i en skogsdunge i Stureby i södra Stockholm. Två 16-åringar, en pojke och en flicka, grips och döms till ungdomsvård i ett år och åtta månader vardera. Motivet ska ha varit ha varit svartsjuka. Den döda flickan och de två dömda gick i samma skola.

Kungsholmen, 6 oktober 2007. En 16-årig pojke misshandlas till döds på Kungsholmen i centrala Stockholm. Tre tonårspojkar grips och döms för misshandel och grovt vållande till annans död till tre års sluten ungdomsvård. I hovrätten sänks strafftiden till ett års sluten ungdomsvård. Ytterligare två åtalade frikänns helt.

Barn som mördar får olika hårda straff LEIF OLDENBURG

I Sverige är det ovanligt att barn döms till långa fängelsestraff. Oftast blir domen sluten ungdomsvård i som längst fyra år. Men i Malmö har en 17-årig pojke suttit inlåst i häktet i ett år – dömd till åtta års fängelse för mord. Allt färre svenska barn döms till fängelse. Men på häktet i Malmö sitter sedan ett år tillbaka en 17-årig pojke inlåst på några kvadratmeter – dömd till åtta års fängelse för mord på sin syster. – Det är unikt i Sverige att en minderårig får ett så långt straff, säger Mikael Rying, kriminolog och expert på dödligt våld. Domen har överklagats och i måndags hölls slutpläderingarna i hovrätten i Malmö. När hovrättsdomen faller den 7 maj har 17-åringen tillbringat både sin 17:e och 18:e födelsedag på häktet. Det var i april förra året som pojkens 19-åriga syster hittades mördad i sin lägenhet i Landskrona. Kvinnan hade dödats med 107 hugg från två knivar och en sax. Hon hade tidigare brutit upp från ett påtvingat äktenskap i Irak och tingsrätten ansåg att mordet begåtts av brodern för att återupprätta familjens heder. Det egentliga straffvärdet borde enligt tingsrätten vara livstids fängelse och därför var det otänkbart med sluten ungdomsvård, som är det vanligaste straffet när minderåriga döms för allvarliga brott.

Text leif.oldenburg @metro.se

– Om domen mot min klient ligger fast så kommer våra fängelser snart fyllas av långtidsdömda ungdomar, säger 17-åringens försvarare Urban Jansson. Enligt kriminologen Mikael Rying vid Rikspolisstyrelsen har svenska domstolar blivit hårdare i sin bedömning av vuxna. Under första halvan av 1990-talet slutade 45 procent av alla rättegångar om dödligt våld i en morddom. Nu ligger siffran på cirka 75 procent. – Man hör ofta att det daltas, men i fråga om dödligt våld stämmer det inte, säger Mikael Rying. Däremot har ingen minderårig under de senaste tio åren dömts till ett så hårt fängelsestraff som 17-åringen. I samtliga morddomar mot minderåriga de senaste åren har straffet blivit sluten ungdomsvård. Förra året placerades bara fem personer under 18 år i fängelse. Samtliga var män och ingen av dem hade en strafftid som översteg två år. Metro har under tre dagar utan framgång sökt Barnombudsmannen för en kommentar.

SKA STRAFFAS MILDARE Analys

STEFAN WAHLBERG Metros rättslige expert

Om straffet mot 17-åringen skulle stå sig i hovrätten så kommer fallet garanterat att överklagas till Högsta domstolen som, en gång för alla, skulle kunna ge svar på när domstolarna får passera de barriärer som lagstiftaren har skapat för att

undvika att minderåriga hamnar i fängelse. Unga får inte dömas till lika stränga straff som vuxna. Om personen är under arton år så krävs det synnerliga skäl för att döma till ”fängelse” som då i första hand ska bytas ut mot sluten ungdomsvård där maxtiden är fyra år. För att få döma till riktigt fängelse krävs, utöver detta, ”särskilda skäl” – till exempel att brottslingen har hunnit blivit vuxen.

En 17-åring dömdes till åtta års fängelse för att ha mördat sin syster med 107 knivhugg. Domen överklagades och hovrätten meddelar sin dom den 7 maj. – Om domen mot min klient ligger fast kommer våra fängelser snart fyllas av långtidsdömda ungdomar, säger 17-åringens försvarare Urban Jansson. FOTO: SCANPIX

I North Carolina är sexåringar straffmyndiga I Sverige är straffmyndighetsåldern 15 år. Det innebär att ingen under 15 år kan ställas till ansvar för brott, i stället överlämnas personen oftast till olika typer av insatser inom socialtjänsten. Den som är över 15 år men under 18 kan dömas till fängelse, men det är yt-

terst ovanligt och kräver synnerliga skäl. Straffmyndighetsålder i några länder:

• 9 år. Malta. • 10 år. England, Nordirland, Wales, Irland, Frankrike.

• 6 år. North Carolina, USA.

Spanien, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen. • 15 år. Sverige, Finland, Norge, Island, Tjeckien.

• 12 år. Holland. • 7 år. Vanligt i amerikanska delstater.

• 13 år. Grekland.

• 16 år. Belgien, Luxemburg, Portugal.

• 8 år. Skottland.

• 14 år. Danmark, Italien,

• 17 år. Polen.


Testad för Norden

Sigillet säkerställer att din Samsung-modell är testad och verifierad för nordiska teleoperatörer Innan Samsung säljer en mobil, surfplatta eller kamera med SIM-kort testar och optimerar vi modellen tillsammans med de nordiska teleoperatörerna. Modellerna har unika artikelnummer och när de tillverkas får de detta sigill på förpackningen. Förutom att de är testade innebär detta också att de kommer att få anpassade nordiska mjukvaruuppdateringar. Vill du veta mer, eller ta reda på om din mobil, surfplatta eller kamera med SIM-kort är optimerad för Norden, läs mer på samsung.se/approved


14

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Håll ut en minut!

Nicorette® Pepparmint munspray

Hela entrédörren till Skatteverkets lokaler på Kungsgatan i Malmö har sprängts bort vid en kraftig explosion. Polisen fick flera samtal om smällen strax före klockan två på onsdagsmorgonen. FOTO: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX

Sprängattentat trots svag hotbild Malmö. Polisen har inga speciella misstankar om vem eller vilka som ligger bakom sprängattentatet mot Skatteverkets kontor vid Kungsgatan i Malmö natten till i går.

Lindrar röksuget så snabbt att du börjar känna effekten efter bara 60 sekunder.

Förödelsen var stor efter explosionen. Entrédörren var bortsprängd och glassplitter hade flugit omkring framför huset. Men ingen människa hade kommit till skada. Många vaknade av den kraftiga smällen strax före klockan två och slog larm. I huset arbetar på dagtid 500 av Skatteverkets anställda och även personal från Kronofogden. När det blev ljust genom-

förde polisen en teknisk undersökning på plats. Arbetsplatsens lokala krisledningsgrupp aktiverades och även Skatteverkets centrala säkerhetsstab kopplades in. Arbetet kunde dock fortskrida som vanligt. – Det råder ingen förhöjd hotbild mot Skatteverket. Men givetvis ser vi mycket allvarligt på det här, säger regionskattechefen Kjell Dahlström. TT

Ö nö ve jd r 1 a 00 an vä 00 nd 0 ar e

Städhjälp?

Låt oss ta in offerter åt dig

Ingen annan munspray har visats lindra röksuget lika snabbt som Nicorette® Pepparmint munspray.

Nicorette (nikotin) munhålespray. Läkemedel vid rökavvänjning. Från 18 år. Läs alltid bipacksedeln, särskilt vid överkänslighet, annan sjukdom eller graviditet. © McNeil Sweden AB, 169 90 Solna, 2013. SE/NI/13-0195

nicorette.se

TEL: 08-5000 53 10 E-POST: INFO@OFFERTA.SE WWW.OFFERTA.SE


15

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Här har priset på fritidshus sjunkit

GREAT

Stugor. På fem år har priserna på fritidshus i snitt stigit med fyra procent i Sverige. Men skillnaderna är stora i olika delar av landet.

TASTE

Mäklarkedjan Fastighetsbyrån har bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under april 2012–mars 2013 jämfört med samma period 2007/ 2008. Örebro län toppar prisökningen med 26 procent medan fritidshusen i Västmanlands län har sjunkit med i snitt 10 procent. I Norrtälje kommun säljs flest fritidshus. Där har snittpriserna gått upp med 15 procent de senaste fem åren. – Bra läge och hög komfort med wc och dusch drar alltid många spekulanter, säger Norrtäljemäklaren Lasse Tapper.

Våren innebär islossning för fritidshusmarknaden. FOTO: HASSE HOLMBERG/SCANPIX

Minskar mest i pris

Ökar mest i pris • Örebro. + 26 procent.

• Västmanland. –10 procent.

• Kalmar. + 25 procent.

• Stockholm. –1 procent.

• Norrbotten. + 25 procent.

• Värmland. –1 procent.

• Dalarna. + 19 procent. • Östergötland. + 18 procent.

PRISÖKNINGAR PÅ FRITIDSHUS BASERAT PÅ FÖRSÄLJNINGAR GJORDA APRIL 2007– MARS 2008 JÄMFÖRT MED SAMMA PERIOD 2012/2013.

MARIA VICTORIN/TT

NU! Gäller hela ord. sortimentet t o m 28/4. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller ej Ecco.

Stl 36-41 | 199:-

Stl 35-42 | 249:-

Stl 36-42 | 299:-

Stl 35-42 | 199:-

Shop online at dinsko.com


16

www.metro.se torsdag 2013-04-25

25%

rabatt på alla resväskor frånTravel

Ord.pris från 1295:-

Strejken höll – i en timme Avblåst. 1 timme. Så länge varade Transports strejk i går. – Under de senaste 25 åren har ingen laglig strejk varit så här kort. Det är helt unikt med tanke på hur omfattande den också var, säger forskaren Christer Thörnqvist. Klockan 12 i går bröt transportstrejken ut. Klockan 13 var den över. Terminalarbetarna hann knappt lämna sina arbeten innan Transport och Biltrafikens arbetsgivarförbund enats om ett nytt avtal. – Denna strejk är exceptionellt kort för att vara i modern tid. Du måste gå till-

baka till 1980-talet för att hitta något liknande. Förmodligen var parterna närmare en lösning än vad man själva trodde, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap, vid Linköpings Universitet. Under den lilla tid som strejken var i gång upphörde arbetet på 24 lastbilsterminaler runt om i landet och totalt berördes runt 900 transportarbetare. En av de drabbade var Christer Fagstrand som kör truck på Schenker i Spånga. Han hann skriva in sig på arbetsförmedlingen under den timme som strejken höll på. – Jag är riktigt glad att den blåstes av så pass fort, säger han till Metro. ANGELICA LUNDBERG

Joseph Lichaa förbereder sig för strejk. Han har varit truckförare på Schenker i snart ett år och är anställd via bemanningsföretag.

Två ombudsmänn vid skylten som vittnar om att strejken är ett faktum, minuter senare är den över.

Ombudsmannen Christer Norfall packar in skylten i bilen. – Nu har man luftat skylten i alla fall, säger han.

angelica.lundberg@metro.se

Krav Transport fick igenom i nya avtalet

ACCENT.SE Eskilstuna. Farsta. Gävle. Göteborg. Halmstad. Helsingborg.

Huddinge. Hudiksvall. Järfälla. Jönköping. Kalmar. Karlshamn. Karlskrona. Karlstad. Kista. Kristianstad. Linköping. Luleå. Löddeköpinge. Malmö. Motala. Nacka. Norrköping. Skellefteå. Skärholmen. Solna. Stockholm. Sundsvall. Södertälje. Trollhättan. Uddevalla. Umeå. Uppsala. Västra frölunda. Västerås. Växjö. Ödåkra. Örebro. Östersund. Erbjudandet gäller på ordinarie pris tom 28/4.

• Medbestämmande. Möjlighet att påverka och ha synpunkter när företag planerar att anlita bemanningsföretag.

att veta den genomsnittliga lönen för arbetsplatsen. Misstanke har funnits att många inte haft rätt lön.

• Öppen lönesättning. Den som kommer in från ett bemanningsföretag ska ha rätt

• Lön. 37 månader långt avtal som ger 1 827 kronor i lönepåslag totalt efter tre år.

Christer Fagstrand och Kim Råneby är på väg tillbaka i arbete. Båda är glada att strejken är avblåst. FOTO: LOTTA BERGSETH

HAR DU FÖRTRÄNGT HUR DET KÄNDES ATT VARA TONÅRING? NU VÄCKS ALLT TILL LIV IGEN.

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan barn och vuxen. Man är osäker. Rädd att inte passa in. Rädd att hamna utanför. Samtidigt är det mycket nytt att ta ställning till: nya kompisar, att kunna vara ute sent, sex, cigaretter, föräldrafria helger och – inte minst – alkohol. Till råga på allt tycker sig många tonåringar ha drabbats av föräldrar som inte förstår nånting och som hela tiden gör fel. För att göra det lättare för både dig och ditt barn har vi gjort Tonårsparlören, en bok som framförallt handlar om tonåringar och alkohol. Du som har ett barn som fyller 14 i år får den med posten. Dessutom finns all fakta och alla tips samlade på tonårsparlören.se


17

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Vapen och knark hittade hos Bandidos vid husrannsakan Under ett tillslag mot mcgänget Bandidos klubblokaler i Husie i Malmö fann poliserna narkotika och flera farliga vapen. I går på morgonen anhölls sex gängmedlemmar misstänkta för narkotika- och vapenbrott – en av dem dessutom för drograttfylleri. Det var den senare som

riktade polisens intresse mot Bandidos lokal. Han kom sent på tisdagskvällen körandes i sin bil, stoppades och verkade så påverkad att han drogtestades. Eftersom han troligen hade kört från lokalen i Husie beslutade åklagaren att genomföra husrannsakan. Malmöpolisens informa-

tör Lars-Håkan Lindholm: – Där fanns de andra fem männen och också narkotika och flera skjutvapen, däribland ett gevär, samt ett armborst. Polisen vill inte avslöja vilken narkotika det rör sig om eller i vilken mängd. Alla sex satt under gårdagen i polisförhör. TT

GREAT

TASTE

Könsneutralt

Hbtq-elever får eget ombytesrum Ett för tjejer, ett för killar och ett för hbtq-personer. Södra Latins gymnasium i Stockholm har som första skola i Sverige infört ett könsneutralt omklädningsrum. – Det är för de elever som inte vill identifiera som vare sig kvinnor eller män, säger Camille Trombetti från demokratiska utskottet på skolans elevkår. METRO

CLASSIC SHOES

650:-

Shop online jerns.se

Lottovinnare

Rekordvinst gör laget till vinnare IFK Norrköping har haft en tuff start på säsongen med tre raka förluster – men nu kanske det vänder. Mannen som tog hem den största spelvinsten någonsin öppnar för att skänka en del av miljonerna till klubben. METRO

Böter

Journalist hotades till livet för text En 41-årig man från Gävle dömdes i går för olaga hot till böter sedan han hotat en av Aftonbladets journalister till livet. Mannen reagerade på en text om moskébyggen och böneutrop i Fittja i Stockholm. METRO Tillbaka

Lööf i KU igen efter oriktiga svar Näringsminister Annie Lööf (C) frågas ut på nytt i riksdaAnnie Lööf. gens kon- FOTO: SCANPIX stitutionsutskott (KU) eftersom hon lämnade felaktiga uppgifter sist hon var där, om hanteringen av handlingar som en journalist hade begärt ut. – Det är bra att hon bett om ursäkt, men vi har inte fått en fullständig förklaring, säger Peter Eriksson, miljöpartist och ordförande i KU. TT

SUGAR

FLYTTREA! SÖDRA FÖRSTADSGATAN 40A, MALMÖ.

70% UPP TILL

PÅ MASSOR AV MÄRKESSKOR. Södra Förstadsgatan 40A, Malmö. Shop online nilsonshoes.com

Nu är våren här Vårens skönaste och mjukaste skor. Helt i skinn med dämpande sula. Dam

799,-

MALMÖ: Mobilia, Gustav Adolfs Torg 8, We Put Feet First - Emporia, HELSINGBORG: Stortorget 11, Väla Ecco Store vid DinSko ARLÖV: Burlöv C LUND: Nova Lund LÖDDEKÖPINGE: Center Syd

shop online • eccostore.se

20%


18

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Snart kan det bli olagligt att filma in genom fönster

Ny lag. Fönstertittande är inget brott. Inte att filma en naken person i dennes hem heller. Men den 1 juli kan det bli ändring på det – med en ny lag.

”Om man bor i ett hus som man betalat för så ska man faktiskt kunna gå runt i det hur man bäst behagar.” Det är bara en av de många arga kommentarer som strömmat in, sedan Metro i tisdags berättade om en man som åtalats för att han gått naken i sitt eget hem, och därmed ”blottat sig” för en kvinna som gick förbi ute på gatan. ”Åtala kvinnan som filmade honom i stället, så oerhört kränkande”, lyder en annan. Men det finns ingen lag som förbjuder någon att titta in – eller filma – in ge-

Metro 23 april.

nom någon annans fönster. – Det här är en knepig fråga som har varit på tapeten länge, och man har länge försökt täppa till ”luckor i lagen” utan att lyckas, säger Karin Rosander, informationschef hos Riksåklagaren. Men kränkande fotografering kan snart bli en egen brottsrubricering. Just nu ligger en proposition i riksdagen som föreslår nya regler från den 1 juli i år. Men alla är inte positiva till det nya förslaget. Svenska journalistförbundet vill att riksdagen ska säga nej. MATILDA BJERLÖW matilda.bjerlow@metro.se

Tio timmar. Tre barn torterades i butikskällare Tre pojkar tvingades ner i butikskällaren där de misshandlades i upp till tio timmar. De hotades få sina knän uppborrade – och om de gick till polisen skulle de dödas. I går inleddes rättegången mot fyra män, som misstänks för människorov, misshandel och grovt rån, skriver Lokaltidningen Mitt i. Det var på morgonen den 31 januari som pojkarna, 14, 15 respektive 16 år gamla, skulle handla i tobaksbutiken Stockholm. De brukade få köpa cigaretter där. De ska ha tvingats ner i källaren, där fyra män, däribland butiksägaren, misshandlade dem. Enligt uppgifter till Mitt i ska motivet vara att man trott att pojkarna försökt bryta sig in vid ett tidigare tillfälle. Övergrepp

Mannen brukade gå runt naken hemma. Kvinnan uppfattade det som obehagligt och polisanmälde sexuellt ofredande. Bilden är arrangerad.

Pojkarna brukade komma till tobaksbutiken för att handla cigaretter. Men den här gången låstes de in och misshandlades FOTO: SCANPIX

Pojkarna ska också ha tvingats skaffa fram 50 000 kronor. Två av männen hotade dessutom med att döda dem om de gick till polisen, något som gjorde att de inte vågade polisanmäla. I stället var det rektorn i pojkarnas skola som polisanmälde misshandeln, sedan en förälder berättat vad som hänt. MATILDA BJERLÖW Får fängelse

Våldtog sin unga dotter i flera år

Minns inte knivmordet

En man i Eskilstuna har dömts till tolv års fängelse för grov våldtäkt mot barn och för barnpornografibrott. Övergreppen mot hans lilla adoptivdotter började för flera år sedan. Han ska även ha fotograferat och filmat övergreppen. TT

En 51-årig man döms till tolv års fängelse för att ha knivmördat en kvinna i 40-årsåldern på en camping i Mölndal i november. De två hade tidigare haft en relation. Mannen nekar till brottet, eftersom han inte minns något av händelsen. TT

FOTO: LOTTA BERGSETH

VÄLKOMMEN

TILL FOOD COURT NYHETER! YOGHURT-KICK &

NYGRÄDDADE MUFFINS & NYRULLADE CHOKLADBOLLAR

FRUKOST

48:-

YOGHURT-KICK + MÖRK FRUKOSTBULLE & NYPRESSAD JUICE ELLER KAFFE ORD. PRIS 65:FOODCOURT, TRIANGELN • MÅN-FRE 05–20 LÖR-SÖN 08–18


19

Studie. Kaffe stärker medicin mot bröstcancer Kaffe minskar risken för återfall hos kvinnor som haft bröstcancer, visar en ny studie. Tamoxifen är ett av de vanligaste läkemedlen mot bröstcancer. En ny studie redovisar teorien att kaffe gör läkemedlet effektivare. Omkring 600 kvinnor som under 2002–2008 behandlats för bröstcancer ingår i undersökningen. Drygt hälften fick efter operationen Tamoxifen för

att blockera receptorerna för det kvinnliga könshormonet östrogen och därmed risken för att en ny cancer uppstår. – De som drack minst två koppar kaffe om dagen fick färre återfall än de som drack mindre kaffe eller inget alls, säger Helena Jernström, docent i experimentell onkologi vid Lunds universitet, som tillsammans med doktorand Maria Simonsson gjort studien. TT

TVÅ FRUKTIGA ZINFANDEL FRÅN

BAREFOOT

www.akessonvin.se

www.metro.se torsdag 2013-04-25

För dig som önskar en dryck med låg alkoholhalt är detta ett torrt, friskt och pärlande alternativ med en tydlig karaktär av druvan Sauvignon Blanc vilket ger rika toner av fläder, krusbär och gröna päron.

NYHET I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET BAREFOOT ZINFANDEL

PRIS: 69 KR. ART NR: 79169

75 CL. 13,5%VOL. BESTÄLLNINGSVARA

BAREFOOT WHITE ZINFANDEL ROSÉ

PRIS: 59 KR. ART NR: 2215 75 CL. 9%VOL.

499:-

Alkoholhalt: 4,5% Art nr: 1701-02 Pris: 18,90 kr

699:-

SCANNA KODEN FÖR BESTÄLLNING AV DET RÖDA VINET

Alkohol kan

skada din hälsa. S h o p o n l i n e n i l s o n s h o e s .c o m

NYPREMIÄR FÖR ECCO Gustav Adolfs Torg, Malmö Öppningserbjudanden:

499,-

499,-

ord. 799,-

ord. 899,-

Dam

Dam

699,-

599,-

ord. 1199,-

ord. 999,-

20 % RABATT på hela sortimentet

Herr

Herr Gäller så länge lagret räcker.

Gustav Adolfs Torg 8, Malmö

Gäller ordinarie priser 25-28/4

WWW.SPENDRUPSVIN.SE

Åkesson Winecooler Sauvignon Blanc


Klara

färdiga

vårfint! 599:-

(699:-)

Erbjudande. 25-29 april

24(299999:-):Fönstertvätt Kärcher WV 50 Plus

Batteridriven fönsterskrapa. Enkel och bekväm fönsterputsning - inga ränder och inget spill. Sprayflaska med tvättmunstycke och mikrofiberduk medföljer. 34-1362

Erbjudande 25-28 april.

20 % x på alla Sotena produk r*

Robotdammsugare Roomba 630

Sköter städningen när du gör något annat! Känner av trappor och fastnar inte i fransar, sladdar eller liknande. Hittar själv tillbaka till laddningsstationen. 34-9812

199:*Gäller på ordinarie pris.

Spraymopp

Gör det enkelt att städa golven! Ladda med rengöringsmedel, spraya och skrubba. 34-3730

2 för 29:-

(19:-/st)

Hink

Plasthink som rymmer 10 l. Finns i olika färger. Kan kompletteras med lock. 34-5020-1 Grå 34-5020-2 Rosa

Rejäla råd och rabatter. Bli medlem på clasohlson.se eller i din butik.

clasohlson.se Lösningar, inspiration och erbjudanden! Priserna gäller så länge lagret räcker, dock längst t.o.m. 19 maj 2013. Vi reserverar oss för ev. tryckfel samt slutförsäljning.

bygg | el | multimedia | hem | fritid


21

www.metro.se torsdag 2013-04-25

receptet!

VIDEO: Styr mobilen utan att röra skärmen

Så funkar nya Galaxy S4 Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

5 METRO TESTAR

Fina bilder och roliga funktioner med kameran. FOTO: MARIE KJELLANDER

In i minsta detalj Samsung Galaxy S4 • Pris. 6 000 kronor. • Betyg. 5555 • Mått. 69,8 × 136,6 × 7,9 mm. • Vikt. 130 gram. • Skärm. 5 tum. 1920 x 1080 pixlar. • Kamera. 13 megapixel.

Samsung Galaxy S4 är en toppenmobil. Men ganska lik sin föregångare, tycker Aron Andersson. FOTO: MARIE KJELLANDER

• Minne. 16 GB.

”En magisk toppmobil” Samsung Galaxy S4 är här. Telefonen som en hel mobilvärld väntat på. Men är den värd all uppståndelse? Metros prylexpert Aron Andersson har testat superluren. Åsikt

ARON ANDERSSON Metros prylexpert

Och på den sjätte dagen skapade Samsung Galaxy S4? Jo, nu är den alltså här. Att döma av hajpen så förväntar sig mobilvärlden inget annat än ett mirakel. Och Galaxy S4 innehåller en hel del magiska funktioner. Om

den är större än Jesus låter jag vara osagt. Vad förtrollar mest? Möjligheten att styra skärmen utan att vidröra den är kanske mest häpnadsväckande. Det kallas ögonstyrning, men i själva verket bläddrar du genom att nicka med huvudet. Och du kan svepa med handen i luften ovanför mobilen för att komma till en ny sida. Eh, okej, och vad ska det vara bra för? Det vet jag väl inte riktigt. Men det är häftigt.

Räcker inte det? Är inte kameran lite ny också? Visst finns här massa fiffiga funktioner, som till viss del känns igen från HTC One. Det går att retuschera bort föremål som rör sig. Men Galaxy är ändå inte lika rolig att leka med. Trots det blir bilderna fina så klart. Så klart? Ja, för det här är en toppmobil. Den är stor, men superlätt. Skärmen är glasklar, men svår att repa. Insidan är snabb och utsidan smidig.

CYKELAUKTION

Lördag 27 april i Assistancekårens lokaler på Ridspögatan 4. Visning av cyklarna sker kl. 12.00. 13.00 börjar auktionen. Endast kontant betalning. Cyklarna säljs med stöd av fordonsflyttningslagen 6 § www.malmo.se/cykelauktion

gkkundservice: 020-34 45 00

YOGHURTSKOLANTM presenterar BBQ

Frågan är inte vad du ska lägga på grillen. Frågan är snarare vad du ska lägga på det grillade. Prova en sötsyrlig och lite het chipotlesås. Hela receptet, och många fler, hittar du på

yoghurtskolan.se


�.SE BILLIGT. BILLIGT. BILLIGT.


23

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Nordea

Swedbank SEB

9,1 DER

Nordeas vd Christian Clausen.

3,7 DER

4,9 DER

AR MIL J

SHB

AR MIL J

A MIL J

Swedbanks Michael Wolf.

4, 3 DER

R

SEB:s vd Annika Falkengren.

MIL J

AR

SHB:s Pär Boman.

Klirr i kassan för de svenska storbankerna STORBANKERNAS RÖRELSERESULTAT FÖRSTA KVARTALET, MILJARDER KRONOR. KÄLLA: BANKERNAS DELÅRSRAPPORTER

Pengar. Över 22 miljarder blev de fyra storbankernas samlade kvartalsvinst. Bäst lönsamhet har Swedbank och Handelsbanken, varav den sistnämnda har den mest sprängfyllda kassakistan.

I går var det Nordeas och Handelsbankens tur att visa siffrorna för första kvartalet. Jämfört med fjolåret är vinstökningen för de fyra svenska storbankerna relativt blygsam denna gång, men det är stabilt och lönsamheten ligger i topp ur ett europeiskt perspektiv. – Tittar man i ett lite bredare perspektiv så är det här

Lönsamhet

”Bolånen är i ökande grad bankernas kassakor.” Daniel Liljeberg, chefekonom hos Villaägarna, om bankernas lönsamhet. Storbankerna håller däremot inte med om den analysen.

en viktig bit i den finansiella stabiliteten. Och det är en bit i pusslet till varför vi klarar det så mycket bättre än Sydeuropa om man tittar på de ekonomiska problemen, säger bankanalytiker Mats Andersson på Cheuvreux. Vad är det bankerna tjänar pengar på just nu? – Du kan inte säga så. Jag vet att medierna är väldigt glada över att peka på bolån eller på fonder, men det

som de tjänar pengar på är helheten. Det är när du och jag är helkunder hos dem och har en totalaffär. Mats Andersson pekar på statliga SBAB som till största del erbjuder sina kunder bolån och som har problem med lönsamheten. – Man kan inte säga att bankerna tjänar miljarder på bolån. Villaägarna köper knappast den analysen: – Trenden är att bolånemarginalerna ligger fortsatt högt, men de tycks inte öka för alla bankerna, säger Daniel Liljeberg, chefekonom hos Villaägarna. – I och med att företagskrediterna inte verkar växa, utan snarare ligga still eller minska, så är bolånen i ökande grad bankernas kassakor, säger han. OLLE LINDSTRÖM OCH PETER CHALLIS/TT

Miljö

Sjöar och åar ska kartläggas Alla landets vattendrag ska djupstuderas för att lättare undvika framtida miljökatastrofer. SMHI och Lantmäteriet ska kartlägga hur sjöar, åar och bäckar hänger ihop med varandra, skriver DN. Resultatet ser vi om fyra år och då ska det bli lättare att förhindra att giftiga utsläpp sprids vidare. TT Fördubbling

Ökning av konkurser Antalet företagskonkurser ökar snabbare än väntat både i Sverige och i världen, enligt beräkningar från kreditförsäkringsbolaget Euler Hermes. I Sverige spås en ökning med 10 procent jämfört med tidigare prognos på 7 procent. Globalt väntas konkurserna öka med 8 procent. Det är en fördubbling jämfört med tidigare prognos. TT

Jubileumspris!

Av socialstyrelsen legitimerade optiker

Stäng ute ljuset och sov bättre!

(Ord. pris 399.-) 135x240 cm Gäller t.o.m. 28/4

1:-

Ord. Pris 295:-

Mörkläggningsgardin

299:

Synundersökning för bara

Eslöv Norregatan 2, 0413-606 33.

Trelleborg Algatan 24, 0410-187 70.

Helsingborg Stortorget 9, 042-12 10 30.

Ystad Hamngatan 10, 0411-158 85.

Hässleholm Stortorget, 0451-468 80.

www.specsavers.se

Kristianstad Östra Storgatan 33, 044-10 23 20. Landskrona Järnvägsgatan 12, 0418-100 10. Lund Västra Mårtensgatan 4, 046-15 50 00. Malmö Baltzarsgatan 39, 040-23 60 02. Burlöv Center, 040-53 12 00. NY BUTIK: Emporia, 040-886 20. Jägersro center, 040-94 38 43. NY BUTIK: Mobilia, 040-811 30. NY ADRESS: Södra Förstadsgatan 30, 040-12 61 81.

Fram t.o.m. den 23 juni får du, vid köp av glasögon som finns från 395 kr, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 kr. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.


Vårfest hos F&D Outlet! Förmodligen Sveriges lägsta priser!

FUNKTIONS-PIKÉ

Piké i X-Cool material. Finns i dam och herrstorlekar i flera färger. (Ord ca 225 kr)

75.-

TRÄSKOSANDALETTER

R ! PARA DU S KRONOR 5 5 3 305-

R PARA DU S RONOR! 150 K

Svensktillverkade träskor i flera modeller och färger. (Ord ca 600-750 kr)

295-395.R ! PARA DU S KRONOR 0 5 1 125-

R PARA DU S RONOR! 105 K

R PARA DU S RONOR! 155 K

MJUKISBYXOR

Unisexstorlekar i 3 färger. (Ord ca 200 kr)

95.-

CANVASSKOR

125-150.-

Flera modeller i både dam och herr. (Ord ca 250-300 kr)

PIKÉTRÖJOR

Pikéer i 4 olika färger. Herr S-XXXL. (Ord ca 250 kr)

Barnkläder & skor 95.för miljoner!

För kallt vårväder -därför så billigt!

Överskott av märkes- & kvalitetsvaror säljes ut till idiot-priser i tillfällig lokal på 2:a våningen!

R PARA DU S RONOR! 175 K R PARA DU S RONOR! 100 K

125.STICKAD TRÖJA

R PARA ! DU S KRONOR 00 65-1

JUMPY

Flera färger i storlek 86-110. (Ord ca 350 kr)

Reservation för slutförsäljning och att sortimentet skiljer något mellan butikerna.

Barnstorlekar. (Ord ca 225 kr)

175.-

R PARA DU S RONOR! 400 K

MALMÖ: Celsiusgatan 38

(samma hus som bl.a. Willys, ÖoB, Mekonomen)

BALLERINA

95.-

Barnstorlekar. (Ord ca 195 kr)

DISNEY T-SHIRTS

flera motiv och färger till pojk och flick (Ord ca 100-150 kr)

35-50.-

Vard 10-20, lörd 10-17, sönd 11-17 HELSINGBORG: Hästhagsvägen 1

(intill Willys, ÖoB och Jysk)

Vard 10-19, lörd 10-16, sönd 11-16

Parallellimport från Europa – därför så låga priser.


25

www.metro.se torsdag 2013-04-25

1

Nyheter i bilder

2

1

Grekland. Protester mot armeniska folkmordet

3

Polis drabbade i går samman med demonstranter utanför turkiska konsultatet i Thessaloniki. 250 personer protesterade mot armeniska folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915. METRO FOTO: NIKOLAS GIAKOUMIDIS/AP

2

Schweiz. Storken kommer – med sol och vår

En stork på väg ”hem” med bobyggarmaterial i det varma och soliga vädret utanför Hombrechtikon vid sjön Luetzelsee i Schweiz. METRO FOTO: STEFFEN SCHMIDT/AP/KEYSTONE

3

Indien. Cricketstjärna hyllas på sin 40-årsdag

Ett indiskt cricketfan matar Sachin Tendulkar – i bildform – med tårta i Hyderabad för att fira hans 40-årsdag. Tendulkar, ”the Little Master”, är en internationellt känd cricketstjärna. METRO FOTO: MANESH KUMAR/AP

90x200 cm 5999:- 3300:105x200 cm* 6399:- 4800:120x200 cm* 6799:- 5100:2x80x200/160 cm* 7999:- 6000:2x90x200/180 cm* 8999:- 6600:-

Enrico Letta, 46, kan bli en av Italiens hittills yngsta premiärministrar. FOTO: GREGORIO BORGIA/AP

Krisen i Italien ska lätta med Letta Politik. Att bilda regering i Italien har varit svårt – men kanske blir det lättare med Letta. 46-åringen från Pisa lovar att reformera parlamentet och sätta den europeiska politiken på ny kurs.

SPARA

Generationsmässigt är lanserandet av Enrico Letta rena revolutionen. Den tidigare kristdemokraten som nu är biträdande partiledare i vänstermittenpartiet PD kan bli en av Italiens yngsta premiärministrar hittills och blott den andre som fötts efter andra världskriget. Efter att ha fått sitt uppdrag av president Giorgio Napolitano i går tryckte han

Svensk producerad

hårt på det allvarliga läget och ansvaret – men framför allt vikten av att ge hopp till ungdomen och att reformera det politiska systemet. – Mitt största åtagande blir att från det här se till att skapa ett annorlunda Italien, med institutionella reformer för att minska antalet parlamentsledamöter, ändra tvåkammarsystemet och införa en ny vallag, sa Letta.

– Det här kommer att bli en regering som tjänar landet, med målet också att revitalisera landets politiska liv, som är i behov av nytt blod. 46-åringen är van vid att vara yngst. 1998 blev han landets dittills yngste minister när han som 32-åring övertog ansvaret för EU-frågorna. Ett år senare övergick han till att ha hand om industrin. WIKTOR NUMMELIN/TT

50% L L I T P SPARA UP ORG GOLD NB PÅ KRO K ANSET PÅSLA

2499:-

ILON 369:- 200:-

s GOLD 25raår nti EXKLUSIV KVALITET

ga

GOLD B10 - RESÅRBOTTEN Överst pocketfjädrar 250/m2. Nederst minibonellfjädrar 150/m2. Inkl. 4 cm tjock bäddmadrass med tvättbart överdrag och kärna av tryckavlastande memoryskum. Exkl. ben/medar. 80x200 cm* 5499:-

3000:-

MALVINA 299:- 150:-

SPARA

50%

SPARA

169:FRÅN

UNDER

1/2 PRISET

PLUS

KOMFORT T & KVALITE

WHITE DREAM FIBERKUDDE Kudde med 450 g Airblow bollfiber. Mjukt överdrag av 100% bomullscambric. Tvätt 60°C. 50x60 cm 219:-

PÅSLAKANSET 100% bomull i en bra och mjuk kvalitet. 150x210 cm Se hela urvalet i butiken

100:-

150:-

Erbjudandena gäller fr.o.m. 22/4-2013 t.o.m. 5/5-2013.


26

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Minst 110 dog när huset rasade Bangladesh. Minst 110 människor dog och hundratals skadades när en åtta våningar hög byggnad rasade i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

Många befarades fortfarande ligga begravda i rasmassorna och räddningsarbetarna kämpade mot klockan för att rädda liv. – Jag var på mitt jobb på tredje våningen när jag plötsligt hörde ett öronbedövande ljud, men jag kunde inte förstå vad som hände. Jag sprang och blev träffad av något i huvudet, berättar Sohra Begum. Hon arbetade i en av textilfabrikerna i Rana Plaza i utkanten av Dhaka, och klarade sig undan när den åtta våningar höga byggnaden störtade samman under onsdagen. Bottenvåningen hyste ett köpcentrum. – Det ser ut som efter en jordbävning, sa en av invånarna i området. TT

Utför sina konster på läskigt hög höjd

Se den farliga leken

Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

Hon gör allt för jobbet Trapetsartisten Roxane Giliand är inte rädd för höga höjder. Nu sprids en video på nätet där hon utför sina konster – på skrämmande hög höjd. Tillsammans med skärmflygaren Gill Schneider flyger de högt upp i luften innan Giliand firar ner sig och totalt orädd genomför sin akrobatik.

Fågelinfluensa. WHO varnar för nya viruset

Flera arbetare vittnade om att sprickor synts på byggnaden redan i tisdags, vilket ledde till en evakuering. De ska trots det ha beordrats att gå tillbaka till sina arbeten igen i går. FOTO: A.M. AHAD/AP PHOTO

Det nya fågelinfluensaviruset, H7N9, är ett av de dödligaste i sitt slag, uppger experter vid Världshälsoorganisationen (WHO). Hittills har 22 människor avlidit i Kina av smittan. Samtidigt rapporteras att viruset nu också spritts till Taiwan. En 53-årig man är intagen på sjukhus och hans tillstånd är kritiskt, enligt AFP. Mannen arbetar i Kina och började uppvisa symptom efter att han återvänt

till Taiwan via Shanghai. Totalt har 108 personer rapporterats smittade av viruset sedan det upptäcktes i mars. Av dessa har alltså runt 20 procent avlidit. Detta är en extremt hög siffra för ett influensavirus. – Det är definitivt ett av de dödligaste influensavirus vi sett, säger Keiji Fukuda, biträdande generaldirektör för hälsoskydd vid WHO TT


Drömläge! Detta ex:

Detta ex:

23.992:-

19.192:-

Dubbelsäng

Passa på...

FAMILY PLUS. 180x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben. (ord.pris 23.990:-)

Spara 4.798:-

Detta ex:

6.104:-

Ramsäng

DIAMANT. 90x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben. (ord.pris 8.720:-)

Spara 2.616:-

Detta ex:

36.659:-

Ställbar säng

Vi säljer ut de flesta av våra demo- och utställningssängar. Först till kvarn...

Upp till

30%

PIANO STÄLLBAR. 180x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben och gavel. (ord.pris 52.370:-)

Spara 15.711:-

rabatt!

Spara 5.998:-

Detta ex:

12.160:-

Ramsäng KOSTER. 90x200 cm. inkl bäddmadrass exkl ben. (ord.pris 15.200:-)

Spara 3.040:-

Detta ex:

17.493:-

Dubbelsäng RELAXATION BASIC 7. 180x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben och gavel. (ord.pris 24.999:-)

Spara 7.497:-

Detta ex:

Detta Just nu ex:

11.996:-

10.995:3.976:-

Ställbar säng

Ramsäng

DREAM. 90x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben. (ord.pris 19.990:-)

SMARAGD. 90x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben. (ord.pris 5.680:-)

Spara 2.999:-

Spara 1.704:-

Detta ex:

24.990:-

Detta ex:

32.512:-

Detta ex:

5.592:-

Dubbelsäng

Ramsäng

KORNÖ. 180x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben. (ord.pris 40.640:-)

FAMILY. 90x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben. (rek.pris 6.990-)

Kom

Spara 8.128:-

Spara 1.398:-

fler erbjudanden u n n ä k ! in och upptäc MALMÖ/SVÅGERTORP

Nornegatan 6 på Svågertorp (bredvid Bauhaus). Tel: 040-12 99 40

MALMÖ CITY/HANSA

Malmborgsgatan 6. (Nedre plan). Tel: 040-631 88 90

LUND/NOVA

Avtalsvägen 7 vid Nova (mitt emot Media Markt). Tel: 046-13 55 10

HELSINGBORG/VÄLA NORRA

Ekslingan 9 på Väla Norra (vid MIO). Tel: 042-20 31 30

ÄNGELHOLM/BRÄNNBORN CENTER

NY BUTIK!

Emblagatan 16. (Bredvid Rusta) Tel: 0431-43 55 80

KRISTIANSTAD/HÄRLÖV

Jochums väg 14 (vid Rusta). Tel: 044-12 08 40

Boka sängbesök, få 1000:- i rabatt!

Delbetala hela köpet

60 dagar trygghetsgaranti

Detta ex:

12.600:-

Dubbelsäng

Dubbelsäng RELAXATION CLOUD BASIC. 180x200 cm inkl bäddmadrass 5 cm, exkl ben. (ord.pris 34.999:-)

Spara 10.500:-

Erbjudandena gäller på SOVA så långt lagret räcker. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Dubbelsäng SIGNATURE J4. Kontinental 180x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben. (ord.pris 29.990:-)

www.sova.se

PIANO RAMSÄNG. 180x200 cm inkl bäddmadrass exkl ben och gavel. (ord.pris 18.000:-)

Spara 5.400:-


28

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Hej Centrum!

Vi vill veta vad du tycker! Den 26-27 april är Centrum stadsdelsförvaltning, gatukontoret och polisen på plats för att lyssna på dina synpunkter och besvara dina synpunkter om Centrum. Dela med dig av dina tankar. Dina åsikter behövs. Här hittar du oss:

Fredag 26 april 14.00–17.00

4 Värnhemstorget

Lördag 27 april 12.00–15.00

Tyck till direkt på malmo.se/hejcentrum facebook.com/hejcentrum

Jättesniglar har fått aptit på hus Sniglarna i Florida rör sig i slow motion men sprider sig som en löpeld. FOTO: INVASIVE.ORG

Löpeld. Mördarsniglar i all ära – jänkarna ska alltid vara värst. Sniglar stora som råttor har börjat invadera Florida.

löpeld trots att de rör sig i slow motion. Sniglarna, som ursprungligen kommer från Afrika, frodas i Floridas subtropiska klimat och de mumsar gärna i sig putsen på Floridabornas bungalower – en utTill skillnad från mördar- märkt kalkkälla som behövs sniglar äter de inte upp allt i för att deras skal ska växa. Inte bara husen lever farträdgården – de äter hus. Och de sprider sig som en ligt där sniglarna drar fram.

De är också värddjur för parasiter som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Sedan de först upptäcktes för 18 månader sedan har snigelutrotare fångat 120 000 sniglar. – Vi har 50 anställda som inte gör något annat än jagar sniglar, säger Mark Fagan på delstatens jordbruksmyndighet till ABC News. METRO

Det blåser upp till kalas! 26 april 14-18

Kom till Rosengård Centrum fredag 26 april mellan 14-18. Då delar vi ut kalasfina ballongfigurer till alla barn! Allt från svärd och hattar till söta ballonghundar. Välkommen!

ROSENGÅRD CENTRUM

måndag-fredag 10-19 . lördag 10-17 . söndag 10-17 . City Gross 8-21 alla dagar www.rosengardcentrum.se

Ett annorlunda köpcentrum


29

www.metro.se torsdag 2013-04-25

– Fallet är till för att smutskasta mig och se till att få mig ut ur det lagliga politiska fältet, sa Navalnyj i går. FOTO: AP

Omstridd Putinkritiker kämpar i rätten Den ryske bloggaren och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj kämpar för sitt politiska liv. Rättegången om grov ekonomisk brottslighet har börjat på allvar. Anklagelserna mot Navalnyj, en särskilt irriterande nagel i ögat på den politiska eliten i Kreml, rör förskingring av tillgångar för drygt tre miljoner kronor från ett statligt skogsbolag i Kirov. Att utredningen av det fyra år gamla brottet fick högre prioritet på grund av Navalnyjs politiska aktivitet är inget som utredningskommissionen SKR hymlat med. Navalnyj har lett protester mot president Vladi-

mir Putin och var med och myntade det nu vida spridda öknamnet för det styrande Enade Ryssland: ”Skurkarnas och tjuvarnas parti”. Om den 36-årige juristen Navalnyj döms, även villkorligt, lär han inte kunna kandidera till politiska poster i framtiden. Utanför Moskvas politiskt intresserade urbana medelklass är sympatin för Kremlkritiker liten. Ingen är utan synd nuförtiden, sammanfattar byggnadsingenjören Marina. – Fallet är politiskt, men uppenbarligen fanns det något som åklagarna kunde använda för att komma åt honom, sa hon till Reuters. TT

FÖR BUTIKEN MED KLÄDER

Detta har hänt • Kritisk. Moskvabon Aleksej Navalnyj började sitt korståg mot korruptionen 2007 genom att köpa aktier i statskontrollerade bolag för att få tillgång till deras årsmöten och ställa kritiska frågor. • Nätsajter. Har sedan publicerat känsliga dokument och agiterat mot korruptionen inom president Vladimir Putins styre på sina nätplatser, som tillhör Rysslands mest lästa. • Politiskt aktiv. Var tidigare aktiv i det liberala partiet Jabloko, men uteslöts efter att ha deltagit i nationalistmanifestationer. • Kritiken. Även om Navalnyj säger sig förespråka ett friare ”europeiskt” styre i Ryssland har många, särskilt i väst, oroats av hans rysknationalistiska drag.

STORA MÄN!

2XL-9XL

VÄLKOMMEN TILL VÅR NYA BUTIK

DRESSMANN XL EMPORIA

VI ÖPPNAR IDAG KL 10.00 TORSDAG 25 APRIL OCH FIRAR DET MED

ALLA VAROR

40%

Erbjudandet gäller till och med 28 april 2013 och endast Dressmann XL Emporia. Gäller ordinarie priser och kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.


+ PLUS

Välkommen!

SMÄRTAN VAR EN VÄN Tidigare fick jag vansinnigt ont i ryggen när jag jobbade. Så jag påbörjade ett tufft, långsiktigt ryggträningsprogram. Smärtan var en vän som ledde mig in på ett hälsosammare liv. KRISTIAN BORGLUND, REDAKTÖR FÖR METROJOBB.SE METROJOBB@METRO.SE

Många anställningar

”Vår självbild är att Sverige är bäst i klassen när det gäller arbetsrätt. Det stämmer inte.” Sonja Schwarzenberger, till branschtidningen Journalisten, om att hon haft 41 anställningar som journalist på tio år.

METROJOBB.SE 30

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Lär känna smärtan och slipp lidandet

Karriärpanelen

Vilka egenskaper är viktigast inom din bransch?

Ont i nacken på jobbet? Axlarna? Ryggen? Gunnel Saric menar att vi inte ska fly smärtan – utan bli vän med den. Smärtor i nacke, axlar och rygg – och andra besvär – kan terrorisera arbetsdagarna. Du har ont, men är ändå kapabel att vara på jobbet och förväntas presentera och koncentrera dig trots plågan. Gunnel Saric har själv lidit av smärta i olika former i många år. Hade migrän i tonåren, ischias efter förlossningen och senare diagnostiserad med fibromyalgi, artrit och ulcerös colit. -– Tidigare försökte jag fly. Jag såg smärtan som en fiende. Hon levde på smärtstillande för att kunna gå till sina jobb som servitris, sedan administratör efter ett diskbråck. Men till slut sa kroppen helt ifrån. -– Jag förde en kamp för livet i en sjukhussäng. Då insåg jag att jag måste ta itu med orsakerna till smärtan. Hon fick insikten att se smärtan som en vän, en sparringpartner. -- I den insikten övergick smärtan från att vara ett lidande till ett tillstånd jag kunde leva med. I juni släpper hon boken ”Min vän Smärtan”, där hon delar sina erfarenheter och ger råd om hur vänskapen till smärtan kan utvecklas: -- Att lyssna på min kropps signaler har gett mig en bättre hälsa. Nu känner jag Gunnel Saric levde förr på smärtstillande för att klara av jobbet. I dag ser hon smärtan som en sparringpartner. kärlek till min kropp, med FOTO: MARIE KJELLANDER alla skavanker, och därmed också smärtan som bor i den. Fråga smärtan vad den vill, vad du bör förändra. Ta fullt ansvar Undvik en sur kropp Balansera vila och motion Inse att du och din kropp har Om din kropp är försurad, ökar Du kan själv skapa naturliga KRISTIAN ett helt liv tillsammans. Utforsmärtan. Stickor att testa pHämnen i kroppen som lindrar BORGLUND

3 steg till att bli vän med jobbsmärtan

metrojobb@metro.se

FLER JOBBTIPS PÅ

ska vad som bidrar till smärtan – och gör något åt det. Vår kropp har en otrolig förmåga att läka sig själv, men kan behöva stöd från dig. Hur hindrar du i dag kroppen att läka?

värde finns hos hälsokostbutiker. Undvik socker och rött kött då det både ökar inflammation och ger en försurad kropp. Att utesluta sockret var ett stort steg i min egen smärtlindring.

smärtan. Motion ökar endorfiner, avslappning ökar serotonin. Ägna några minuter varje timme åt att sträcka igenom kroppen och andas medvetet.

Jenny Johansson, rekryterare Ikea – Inom etail på Ikea är det framför allt personer med bland annat serviceanda, lyhördhet och flexibilitet som vi letar efter.

Thibaud Adès, MD Michael Page Sverige – En framgångsrik rekryterare brukar vara en bra nätverkare med hög social kompetens. Han eller hon har bra branschkännedom och dessutom ofta erfarenhet från sälj.

Hendrik Dahlgren, konsultchef SJR – SJR jobbar med ekonomer. De viktigaste egenskaperna inom vår bransch är ansvarstagande, struktur, noggrannhet samt samarbetsförmåga.

7051

lediga jobb att söka just nu på

KÄLLA: GUNNEL SARIC

FÖRÄNDRA OCH BELÖNAS! GÅ MED I METROS LÄSARPANEL! Delta i Metros läsarpanel och belönas för dina åsikter. Du har möjlighet att utveckla Metros innehåll och annonser ur läsarens perspektiv. Det är mycket lätt att delta i undersökningar som görs via webben. Gå in på metro.se för att delta.


Region Skåne söker:

Enhetschef

Njurmedicinska sektionen Centralsjukhuset Kristianstad Kristianstad

We are now looking for a Process Engineer!

Specialistläkare allmänmedicin Vårdcentralen Oxie Primärvården Skåne Oxie

Interested? – Then check out the position on: www.danone.se/jobbahososs

Alla jobb hittar du på www.skane.se/jobb Region Skåne ska främja god hälsa, vi ansvarar för att det finns bra sjukvård och kollektivtrafik för alla i Skåne. I vårt uppdrag ingår också att verka som koordinator, inspiratör och samlande kraft för utvecklingen i Skåne. Vi är Skånes största arbetsgivare med 32 000 medarbetare och en total budget på 37 miljarder kronor (2012). Högsta beslutande organ är regionfullmäktige som väljs av invånarna i Skåne.

Vi växer och söker Målare Till våra avdelningar i Helsingborg och Halmstad Vi söker målare med branscherfarenhet och som vill anta nya utmaningar. Du är positiv och glad och har körkort för bil. För frågor kontakta Roger Nilsson 0706-242411 Välkommen in med din intresseanmälan på vår webbsida under rubrik jobba hos oss.

www.aktivproduktion.se

Vi söker omgående en positiv medarbetare

Bilplåtslagare som är självgående och gärna kunnig i bilglasarbete. Välkommen snarast med Din ansökan: svenmbbilverkstad@telia.com

Kommunikationsavdelningen söker

Två enhetschefer IT IT-drift resp. IT-service Vill du veta mer? Se www.lund.se - Lediga jobb (Sista ansökningsdag 5 maj 2013)

Återvinn mig tack! När du har läst färdigt din tidning, ta med den hem eller lämna den för återvinning.

TePe Munhygienprodukter AB är ett svenskt företag som grundades 1965. TePe utvecklar, tillverkar och säljer munhygienprodukter som tandborstar, mellanrumsborstar och tandstickor. Koncernen har 200 anställda och omsätter 400 MSEK. Huvudkontor och all produktion finns i Malmö. Till vår Konstruktions- och Utvecklingsavdelning söker vi en

Automationsingenjör Vi söker dig som vill arbeta med avancerad eloch maskinstyrning för såväl nya som befintliga produktionslinjer. Maskinparken består av små, snabba specialmaskiner med stort teknikinnehåll. Verkar det intressant? Mer information om tjänsten hittar du på www.tepe.com under Om oss / Lediga jobb.

Vill du vara med och utveckla Kristianstad kommuns hållbara trafiksystem erbjuder C 4 Teknik arbete som

Projektledare - Trafik Trafikingenjör Välkommen till oss! Läs mer och ansök på www.kristianstad.se/jobb


MOTOR 32

www.metro.se torsdag 2013-04-25

50 års väntan är över – F-type äntligen här

Nyheter på väg

TVÅ OLIKA SUV:AR PÅ VÄG Metros bilexpert Ryan Borroff guidar dig bland nyheter i bilbranschen.

Jaguar är mästare på tvåsitsiga sportbilar och lanserar nu sin första sedan 1961 då E-type kom Åsikt

RYAN BORROFF Metros motorexpert

Jaguar har inte byggt den här typen av tvåsitsig sportbil sedan E-type lanserades 1961. På den tiden var Jaguar känt för sportbilar med bra prestanda till hyggligt pris, vilket också måste anses vara själva hjärtat i varumärket Jaguar. Så 50 år är en lång tid och det kan mycket väl vara så att den nya F-type är den mest efterlängtade brittiska sportbilen någonsin. Den finns i tre versioner, den största är en fem liters V8S med 495 hästkrafter, och vi har provkört samtliga i Navarra-bergen i norra Spanien. Och V8:an tog oss med storm: en förbluffande snabb och ”begåvad” bil. Inte för att syskonen är slöa. V6:an gör 0–100 på 5,3 sekunder. Men V8:an bjuder på en körupplevelse du aldrig kommer att glömma. I siffror Jaguar F-type V8S

5 METRO TESTAR

Spana in Jaguaren F-type

Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

Den tvåsitsiga Jaguar F-type klarar 0–100 på 4,3 sekunder i V8S-versionen och har en toppfart på 300 km/timmen.

Bäst på det mesta när det kommer till detaljerna

• 0–100 km/h: 4,3 sekunder.

Interiör

• Max effekt: 495 hk. • Motor: 5 liters V8. • Bränsleförbrukning: 11,1 liter per 100 km.

Lyxig, smart – ”cockpit” är helt orienterad mot föraren även om passageraren har ett handtag i mitten att hålla sig fast i. Och som den personen sannerligen kommer att behöva.

Utförande Snabb, högljudd och kraftfull. F-type är en sportbil som får håret i nacken att resa sig på dig.

Rättelse i Katrinelund News den 22 april.

Det blir inget Valborgsmässofirande i Pildamsparken i år! Vi beklagar felet i annonsen. Men kan glädja er med succén med försäljningen av barnkläder och skor av märkes- och kvalitetsvaror, under ca halva priset, på andra våningen på Katrinelund Köpcenter. Välkomna att fynda!

Återvinn mig tack! När du har läst färdigt din tidning, ta med den hem eller lämna den för återvinning.

Chevrolet Trax. CHEVROLET FÖR TRENDIGA STORSTADSBOR Chevrolet lanserar i år en liten suv, under namnet Trax. Den typen av bilar har blivit allt mer populär de senaste fem åren och alldeles speciellt bland unga och trendiga storstadsbor. Trax kommer att säljas antingen med framhjuls- eller fyrhjulsdrift och kommer både med bensin- och med dieselmotor.

Exteriör

• Pris: Från 969 000 kronor.

• Toppfart: 300 km/h.

NY KOMPAKT SUV FRÅN MERCEDES-BENZ Mercedes-Benz kommer att introducera en version av GIA-konceptet. Den kompakta suv:en konkurrerar med bilar som Audi Q3, BMW X1 och Range Rover Evoque. Sjuväxlad, möjlighet att skifta mellan framhulsdrift och fyrhjulsdrift.

Video: Här är den nya sportbilen

Inte minst på grund av den snygga lacken är Jaguars F-type en av de elegantaste sportbilarna som är i produktion i dag.

• Betyg: 11111

Mercedes-Benz Gia.

Växelspaken.

”Cockpit” i nya Jaguar F-type.


GRATIS JOBBCOACHING 3 MÅNADER För dig som är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen. Våra coacher är utbildade enligt International Coach Federation. Vi finns i Malmö och Svedala. COACHUTBILDNING INTENSIV JULI 2013 ICF ackrediterad med möjlighet till internationell certifiering.

Helena Omfors

Vi arbetar g oachin med jobbc 8! sedan 200

Hör av dig! Tel. 0733-97 89 33 www.yourvisioncoachacademy.se

PASS IT ON. Varje morgon samlar Metro Sveriges och världens bästa nyheter i ett kompakt format som ger oss vad vi behöver för att klara dagen. Säg bara god morgon och ge din lästa Metro till resgrannen. Vi kallar det kunskapsåtervinning. Gör världen lite smartare – ge vidare din Metro.

Fotterapeut Yrkesutbildning i Medicinsk fotvård Heltid 22 veckor Start 21 okt 2013 Start 7 apr 2014

handling i Boka elevbe xelsons.se .a w fotvård w w 0-13 10 45 eller på 04

Öppet Hus Ons 12 juni, kl 17–19 Kom och träffa våra lärare och elever. Se våra nya fina lokaler på Gröneg. 10, Malmö Välkommen! Utbildningsinfo 08-54 54 59 00

www.axelsons.se

&

POLHAGE

LUNDBERG

www.polhagelundberg.se

Vill du vara mer coachande i jobbet? Välkommen att utvecklas hos oss!

 Diplomerad coach 9 dagar start v.26 sommarpris 50% Nästa kursstart 23 september

Ny hemsida www.polhagelundberg.se med erbjudanden just nu för dig som bokar utbildning under 2013. Öppen informationsträff om våra utbildningar: 2 maj 16-17.30 · Plats: Ledebursg 3, Malmö Anmälan: maria@polhagelundberg.se

Omvalsperiod Titta på Svalöfs gymnasium!

Öppet Hus 4 maj 10-14 www.svalov.se

TANS UTBILDA DIG PÅ DISATÖR! TILL TEKNIKINFORM ! SÖK SENAST 15 MAJ www.nbi.se

EN SNABB VÄG UT I YRKESLIVET! TEKNIKINFORMATÖR 225 Yh-poäng. Distans. Huvudort: VÄXJÖ www.nbi.se

NORDIC BUSINESS INSTITUTE

RIDISK UTBILDA DIG TILL JU ! Ö M AL M ASSISTENT I

! SÖK SENAST 15 MAJ www.nbi.se

EN SNABB VÄG UT I YRKESLIVET! JURIDISK ASSISTENT - PARALEGAL, 400 Yh-poäng. Studieort: MALMÖ www.nbi.se

NORDIC BUSINESS INSTITUTE


MAT & DRYCK 34

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Frankrike på väg tillbaka Vingårdarna i Rhônedalen är bland de äldsta i Frankrike och det är ingen slump att vinerna från landets mat- och vinmecka vinner folks hjärtan. När någon nämner druvan Syrah får jag lätt andnöd. Vinerna blandar ett myller av dofter och smaker som allt elegant buteljeras och sedan villigt väntar på att bli uppkorkad, kanske av just dig. Är du dessutom tålmodigt lagd och lägger dina förvärv några år svalt och mörkt väntar upplevelser du inte blir besviken av. Trender kommer och går och nu är Frankrike på väg att vinna tillbaka vinfolkets hjärta. Varför? Jo kanske för att vi känner för viner som inte smaker ensidigt utan vill ha viner som känns bra för både hjärta och miljö. Det är inga jätteproducenter du hittar i Rhônedalen. Många har gått ihop i små kooperativ, andra väljer att stå på egna ben men delar med sig av sin erfarenhet och kunskap. – Det är tillsammans som

HIT GÅR VINRESAN Frankrike

JONAS ALWIN

kan skapa bra viner och som tar regionen framåt. Vi har ett arv att förvalta och vara rädd om, säger Yves Cuilleron som gör viner i norra Rhône. Storproduktion lämnas med varm hand över till andra. Här är det hantverk och nära samarbete med naturen som gäller. Alla anpassar sig till vad jorden ger. Det var på 80-talet vinerna uppmärksammades för sin rikedom och komplexitet. Sedan dess har vinerna försökt kopieras över hela världen. Begreppet GSM (Grenache, Syrah & Mourvèdre) används flitigt i USA och Australien och det återstår att se om vinerna från Rhônedalen klarar konkurrensen från övriga världen. Men jag är övertygad. Gör man rätt, blir det bra.

Rhônedalen • Området delas in i norra och södra Rhône. I norra Rhône odlas Syrah bland de blå druvorna och Viogner, Marsanne och Rosanne bland de vita. • Vinerna är kraftiga och många tål lagring i decennier. Södra Rhône gör, med några undantag, viner mer gjorda för att drickas unga. Druvor som odlas mest är de röda Syrah, Grenache och Mourvèdre samt de vita Rousanne, Marsanne. Rhônedalen delar in sina regioner i tre nivåer. På toppen finner vi 15 stycken Crus, som Hermi-

MICHAEL KRANTZ

Sommelier och dryckesexpert

tage, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Condrieu. Druvorna måste odlas och tillverkas i området. • Nivån under kallas för Côtes du Rhône-Village. 18 stycken som alla har rätt att skriva till bynamnet på etiketten. Sista nivån heter Côtes du Rhône och innebär att druvorna kan komma från hela regionen. • Tips om du vill läsa mer om Rhone och få mer tips om bra viner: http://www.rhone-wines.com och http://www.vinbanken.se.

Kock och matexpert På en äkta broufade, förseglar man grytan och locket med en deg på vatten och mjöl, detta för att bevara smakerna i grytan och för att inte vätskan ska koka bort. Ett lite snabbare sätt är att koka grytan i en tryck-kokare.

Broufade 4 personer 1,5 kg högrev 0,5 dl olivolja 3 st lagerblad 6 st vitlöksklyftor 4 st kryddnejlikor 4 st gula lökar 100 g kapris 15 st cornichons 5-6 st sardeller 2 tsk rödvinsvinäger vetemjöl 1 st oxbuljongtärning 5 dl vatten salt & peppar

Xxxxxxxxx. FOTO: XXXX XXX

Jonas rekommenderar

Vin är mer än jäst vinmust, det måste finnas något speciellt som retar våra sinnen lite extra. Här är tre.

Härligt & bärigt!

Fruktigt & rikligt

Smakrikt & fatrikt!

2011 Les Lauzeraies Rosé, art nr 2724, 95 kr. Söker du ett vin med ungdomliga smaker är det vinet för dig, Förfärligt, härligt och ärligt gott! När rosévin är som bäst. Bra balans mellan det bäriga och seriösa vinmakeriet.

2009 Crozes Hermitage Cave de Tain, art nr 2815, 99 kr. Kooperativet Cave de Tain har alltid gjort bra viner. Det här är inget undantag. Gillar du björnbär, slånbär, drag av choklad med rostade fat kan det här vara vinet för dig.

2011 Domaine du Pesquier, art nr 2836, 145 kr. På druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre blir det här vinet en upplevelse att komma ihåg. Rik och smakrik men med en betydande söt frukt och mjuk balanserad strävhet.

3,5 tim

Så här gör du 1. Putsa och skär högreven i rejäla bitar, 2–3 cm kuber. Marinera över natten med olivolja, lagerblad, krossade vitlöksklyftor, kryddnejlikor. 2. Dagen efter: Lyft upp köttet. Spara oljan, kryddor och vitlök, mosa ner sardeller, 1–2 matskedar vetemjöl, tillsätt vinäger och vänd ner köttet i sardellmassan. 3. Skala och skär löken i skivor, skär cornichons i tunna skivor. Varva kött, lök gurka och kapris i en gryta. Smula över buljongtärning och slå på en halv liter vatten och lägg på ett lock. 4. Sätt in grytan i ugnen på 175 grader i tre timmar. Servera med en sallad. MAT OCH DRYCK I SAMARBETE MED

FABRIKSUTFÖRSÄLJNING 27 april - 28 april • lör kl. 9–16 sön kl. 10-14 • www.osby.nu


2

35

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Fotboll. Dahlin och Jansson finns med mot IFK Göteborg

SPORT

Något att bita i

Långt straff väntar Suarez Liverpools anfallare Luis Suarez stängs av i tio matcher efter incidenten i helgen, då han bet Chelseas Branislav Ivanovic i armen. Straffet innebär att Suarez missar såväl resten av säsongen som inledningen av nästa. Liverpool reagerade föga överraskande med bestörtning efter domen. Enligt vd:n Ian Ayre är klubben ”chockad och besviken” över det hårda straffet. TT

Lewandowski sänkte Real med fyra mål Kungen av Dortmund: Robert Lewandowski ( t v) gjorde fyra mål på Real Madrid i gårdagens semifinal. FOTO: SCANPIX

Fotboll. Om Mario Götze-affären skakat Dortmund? Inte länge i så fall. Efter fyra mål av Robert Lewandowski har laget ett drömläge inför CL-returen mot Real Madrid. Med ett dygn kvar till den första viktiga semifinalen slog transferbomben ner med full kraft i Dortmund. Mario Götze lämnar klubben för Bayern München i sommar – ett avslöjande som fick Dortmundfansen att gå i taket av ilska. Men än är den 20-årige mittfältaren en Borussia Dortmund-spelare. Ett dygn senare välkomnades han också som vanligt av hemmasupportrarna, trots farhågorna om burop från läktaren.

Champions League

4

1

DORTMUND

R MADRID

Redan efter knappt åtta minuter var också just Götze inblandad i ledningsmålet. Efter ett vältajmat inlägg behövde Robert Lewandowski bara sträcka ut benet och peta in ledningsmålet. Efter Dortmunds starka inledning jobbade sig Real Madrid sakta men säkert tillbaka. Kvitteringen kom i slutet av den första halvleken när Gonzalo Higuaín passade Cristiano Ronaldo, som fick vidöppet mål och enkelt kvitterade. Men Dortmund – och Lewandowski – hade bara börjat.

Fem minuter efter pausen klippte den polske landslagsanfallaren till igen, efter en perfekt passning från Marco Reus. Mål tre, ett stenhårt skott upp i nättaket, kom ytterligare fem minuter senare och när domaren blåste för straff i den 66:e minuten – stegade förstås polacken fram och gjorde mål. – Det är klart att jag är glad över att göra fyra mål, men det viktigaste är förstås att vi når finalen och det är det enda som räknas, sa han enligt uefa.com. En stor kväll för Robert Lewandowski, för Dortmund och tysk fotboll. Samt ett nytt, svidande spanskt nederlag. Efter Bayern Münchens 4–0-seger mot Barcelona på tisdagskvällen talar nu mycket för en heltysk Champions League-final på Wembley den 25 maj. TT

Facit blir än mer imponeMalmö FF:s Pontus Jansson har dragits med en stukad rande när man studerar fot den senaste tiden – vil- MFF:s långa skadelista, där ket gjort att mittbacken även förstemålvakten Johan stått utanför truppen i över Dahlin parkerat sedan han fick kliva åt sidan med fem veckor. Men en kortisonspruta ljumskproblem efter en koli foten visade sig vara vägen lision med mittbacken Filip tillbaka för Jansson, som Helander i bortamatchen finns med i laget mot IFK mot Åtvidaberg. Men glädjande för alla Göteborg på Gamla Ullevi MFF-fans är att även Dahlin i kväll. – Det har varit väldigt är uttagen i truppen mot IFK Göteborg, bredvid sin jobbigt. Jag har knappt ersättare Robin Olsen. missat en minut sedan Mindre bra för Malmö jag tog en plats i A-laär att Emil Forsberg inte get, säger Pontus Janstränade för fullt under son till Sydsvenskan gårdagen, och att Magoch tillägger att han är nus Eriksson gick av väldigt spelsugen. träningen mot Trots Pontus slutet sedan Janssons frånhans knä fått varo har Malsig en tryckamö FF börre. Båda finns jat årets alldock med svenska på i truppen ett alldeles mot IFK strålande i kväll. sätt med fyra segrar på METRO Pontus Jansson. FOTO: SCANPIX fem matcher.

Kittel vill överraska i finalen Världscupfinalen i Scandinavium i dag och på lördag är dressyrstjärnan Patrik Kittels fjärde raka. Då lovar han att bjuda på överraskningar. – Ni får vänta och se, säger dressyrstjärnan angående vad han har planerat till lördagens Grand Prix i kür. TT FOTO:SCANPIX

Resultat Fotboll Champions League

Handboll Kval till elitserien

Semifinal 1:2 Dortmund–Real Madrid ............ 4–1 (1–1) • Returen spelas den 30 april.

Helsingborg–Västerås.........31–23 (14–13) Önnered–HK Malmö...........22–20 (12–11) Rimbo–Skånela ..................32–29 (14–12)

Fotboll Damallsvenskan

Handboll SM-semifinal (d)

Jitex–Göteborg ................................... 0–0

Sävehof–H 65 Höör .............25–22 (12–10)

Fotboll Ligue 1

Ishockey Finland, final 6:7

St Etienne–Ajaccio ..................... 4–2 (1–1) Rennes–Troyes ........................... 1–2 (1–2)

Ässät–Tappara ............ 3–2 (2–1, 0–1, 1–0) • Ässät mästare med 4–2 i matcher.

Äntligen officiellt

”Jag flyttade från Örnsköldsvik för 22 år sedan och har haft hemlängtan.” I går blev det som briserade som en bomb mitt under hockeysäsongen officiellt – Skellefteå AIK:s före detta tränare Anders Forsberg presenterades som ny tränare för Modo Hockey. TT

Ishockey

Ishockey

Handboll

Bordtennis

Niclas Hävelid tackar för sig

Andersson säger nej till Örebro

Höör utslaget av Sävehof

Eslöv föll hemma i pingisfinalen

NHL- och Tre Kronorveteranen Niclas Hävelid lägger skridskorna på hyllan. Backen, som de senaste åren spelat för Linköping, var under hockeykarriären bland annat med och tog OSguld 2006. TT

Succétränaren i Örebro, Peter Andersson, har bestämt sig för att tacka nej till att bli sportchef i klubben. Han lämnar därmed det nyblivna elitserielaget i ishockey. Skälet är att han vill fortsätta som tränare. TT

Hemmaplan gjorde susen för Sävehofs damer som är klart för sin åttonde (!) raka SM-final, efter att ha besegrat Höör i tre raka matcher. Lugi eller Skuru, 1–1 i matcher, blir finalmotståndare. TT

Team Mälarenergi vann den första SM-finalen i pingis mot Eslöv i går. Eslöv startade bäst och tog ledningen med 4–2. Men i stället har nu Team Mälareneregi två möjligheter att försvara SM-titeln. TT

Ida Odéns Sävehof kan ta sitt femte raka SM-guld i handboll. FOTO: SCANPIX


3

36

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Metrofrågan

Vem är din favoritartist?

– Lil Wayne för att han sjunger och rappar bra. Alessandro Daniele, 12 år.

– Yohio, han var så bra i Melodifestivalen. Priscilla Rösby, 7 år.

– Miss Li, jag såg henne i ett tvprogram. Manda Berlin, 7 år

– Sean Banan för att han är bra! Hanna Johard, 6 år.

– Yohio, han gör bra musik och är cool. Signe Westblad, 9 år.

– Danny för att han är så bra. Siyabent Boyaci, 7 år

– Chris Brown gillar jag bäst. Ararat Boyaci, 9 år.

– Yohio, han har en så bra låt. Sibylla Segelsbro, 6 år.

– Malcolm B tycker jag om. Alexander Kempe, 6 år.

– Yohio gillar jag. Pontus Boy, 8 år.

NÖJE

Filmfestival

Kidman tar plats i Cannes-jury Åtta personer tar plats i Cannes-festivalens jury bredvid årets ordförande Steven Spielberg. Mest namnkunniga är kanske skådespelarna Nicole Kidman och Christoph Waltz, samt regissören Ang Lee. Juryn utser mottagare av Guldpalmen och de övriga priser som delas ut i Cannes den 26 maj. TT SPEKTRA

Bara var sjunde barn har en kvinnlig idol Granskning. När Metro frågade hundra barn vem deras favoritartist är så svarade 85 procent en manlig artist. – Det åläggs på tjejer att de ska dyrka killar, säger Hanna Rothelius på Popkollo som arbetar för fler kvinnliga artister. I ”jämställdhetens” Sverige så är det fortfarande ett faktum att fler män sitter på makten – och så är det även inom nöjesbranschen. När Metro Wkd nyligen listade de 50 mäktigaste i Nöjessverige var majoriteten män. Och någon större förändring verkar inte vara på gång. När Metro gjorde en undersökning och frågade hundra barn i åldrarna 6–12 år vem deras favoritartist var så blev resultatet talande. 85 av 100 barn hade en man som musikalisk förebild. Inte en endaste kille hade en kvinnlig artist som idol. Hanna Rothelius, sponsoransvarig på Popkollo

Snedfördelning 15 av 100 tillfrågade barn i åldrarna 6–12 år har en tjej som idol. Inga killar har tjejer som idoler. Metro har frågat 50 pojkar och 50 flickor i Stockholm.

15%

HAR EN KVINNLIG IDOL

som jobbar för en jämställd musikbransch, är inte speciellt förvånad över undersökningens resultat. – I allmänhet så är de manliga egenskaperna värda mer än de kvinnliga. Det förklarar varför inte killar har tjejer som idoler, det anses inte vara lika tufft. Jag tror också att det kan vara så att det åläggs på tjejer att de ska dyrka killar, säger hon. Hanna Rothelius menar att det hela grundar sig i ett större strukturellt problem som att fler män väljer att

spela och syssla med musik. Detta speglas i antalet medlemmar hos STIM. Av deras 71 291 medlemmar är knappt 20 procent kvinnor och drygt 80 procent män. Popkollo försöker råda bot på den snedfördelningen. – Medan det i övriga samhället i dag är en övervägande majoritet manliga musiker som syns på scenerna är det precis tvärtom på Popkollo. På Popkollo är det inte exotiskt eller ovanligt att se tjejer som är gitarrister, ljudtekniker, producenter, låtskrivare – det är en självklarhet! På Barnkanalen på SVT känner man igen problematiken. – Generellt är det svårare för oss att få tag i kvinnliga artister som vår målgrupp är intresserade av. Men vi jobbar väldigt aktivt med att få fram en jämn fördelning med lika många tjejer som killar, säger Maria Karlsson Thörnqvist, projektledare och utvecklingsansvarig på SVT Barn. ETT TACK TILL MARIASKOLAN I STOCKHOLM, DÄR ENKÄTEN TILL STOR DEL GENOMFÖRDES. ANNELI SANDBERG EMMA BJÖRKMAN

Danny, Chris Brown och melodifestivalstjärnan Yohio är några av barnens favoriter. Nio av tio artister i årets final av Melodifestivalen var män. – Man skulle kunna göra startfältet jämnare men det blir inte lika rolig tv då, kommenterade Melodifestivalgeneralen Christer Björkman snedfördelningen för Metro då. FOTO: AP, SCANPIX

Paret Osbourne. Sharon bekräftar Ozzys missbruk Bröllopsplaner

”Jag ser fram emot det. Vi kommer att hitta en lösning. Vi har båda varit väldigt upptagna, men det kommer att hända.” Kate Hudson ser fram emot att gifta sig med Muse-sångaren Matt Bellamy, som hon varit förlovad med i två år. I en intervju i det amerikanska tv-programmet ”Extra” säger skådespelerskan att allt handlar om att få till ett bröllop i ett hektiskt schema.

”Han har missbrukat alkohol och receptbelagda tabletter under ett års tid”. Så säger Sharon Osbourne om sin makes, Black Sabbathsångaren Ozzy Osbournes, senaste år. Uttalandet kommer sedan Ozzy via Facebook meddelat att han satsar på att bli nykter samt att paret ska gå skilda vägar, skriver People. Att det är skilsmässa på gång tog han tillbaka, vilket bekräftas av hustrun: – Vi ska inte skiljas. Däremot: är jag lycklig? Nej. Är jag upprörd? Ja. Jag är förkrossad just nu, säger hon. Hon säger även att maken dolt sina missbruksproblem för henne.

My Bloody Valentine

Firar 30 år med Hultsfredsfestival My Bloody Valentine är klara för att spela på Hultsfredsfestivalen fredagen den 14 juni, erfar Metro. My Bloody Valentine firar 30-årsjubileum i år. METRO Film

Sharon Osbourne. FOTO: AP PHOTO

– Han har varit på en mycket mörk plats. Den 64-årige Ozzy Osbournes liv har kantats av droger och missbruk, och han har varit inlagd flera gånger på avvänjningskliniker. TT SPEKTRA

Gwyneth Paltrow vackrast i världen Skådespelerskan Gwyneth Paltrow har övertagit tronen från bästa kompisen Beyoncé. Vilken tron? Jo, den över världens vackraste kvinna. Det är kändistidningen People som placerat stjärnan från ”Iron man”-filmerna högst upp på årets lista. TT SPEKTRA

Hughes regisserar ”Expendables 3” När Sylvester Stallone nu ska få ordning på den tredje filmen i ”Expendables”-serien har han anlitat australiern Patrick Hughes som regissör, skriver Empire. TT SPEKTRA


Vi gratulerar de nominerade bidragen! Vi är stolta över att få presentera bidragen som är nominerade i tävlingen Eurovision School Contest. Förutom chansen att bli den vinnande klassen kommer ni och alla andra skåningar att se dessa på våra gula Regionbussar under hela maj månad. Varje dag under denna vecka, från måndag till fredag, kommer vi att presentera två klasser och deras bidrag. Du kan också läsa mer på www.skanetrafiken.se/school och www.eurovisionschoolcontest.se

I samarbete med


VECKANS MUSIKMÅSTEN 38

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Album

Singel

SOM ATT RENSA UR KYLSKÅPET

11 Gyllene Tider – ”Dags att tänka på refrängen”. Här kommer alla mögelkänslorna (på en och samma gång). Återförenade Gyllene Tider vill låta som Svunna Tider, och därmed påminner comebackplattans referenspop som en ofräsch kylskåpsrensning. Bara ”Lyckopiller” kan liknas vid smaklig ädelost. PETER LINDHOLM (Spotify)

1980: Gyllene Tider har ställt upp sig för fotografen på tiden då det begav sig.

ELECTRO PÅ KLASSISKT VIS

1111

Grace Chatto

återigen ställt upp sig för 2013: Gyllene Tider har p och turné. släp fotografen inför skiv

STJERNBERG KÖR PÅ SÄKERT KORT

Video

Clean Bandit – ”Mozart’s house”. Mozart som housemusik? Jo, det funkar faktiskt förvånansvärt bra. Kärnan i det engelska dansmusikkollektivet är cellisten Grace Chattos stråkkvartett, som varvar kammarmusik med egen klubbverksamhet. Efter att ha remixat Lana Del Rey och turnerat med Disclousure har de nu också skapat en bokstavlig electroklassiker. PETER LINDHOLM (Youtube, Spotify)

Per Gessle och de andra har g jort många återtåg i karriären. Som här, på Allsång på Skansen 2004.

Musik. Robin Stjernberg laddar upp med sitt vinnande koncept inför Europafinalen om några veckor. Varje vecka listar Metros nöjesredaktion musikhändelserna du inte får missa.

Peter Lindholm Ametist Azordegan Christoffer Röstlund Anneli Sandberg Maria Forsström

AXELRYCKNING SOM TILLFREDSSTÄLLER

111 Black Sabbath – ”God is dead?”. Låt er ej luras: det här är en metallisk axelryckning. Men även en bagatell från rockhistoriens viktigaste band – det kan ni citera mig på – ger mer tillfredsställelse än 10 000 säsonger av vidrig ”Så mycket bättre”samtid. Lommiska studier uppbackade av Butleriansk basism ger små efterskalv av 70-talets omvälvande aktioner. Att Ozzyismens filosofi rimmar ”bread”, ”head”, ”dead” kring den halvtunga frågan om guds existens, ska nog inte tolkas djupare än att gruppen redan för 43 år sedan döpte en låt efter trummisens skägg. CHRISTOFFER RÖSTLUND (Youtube, Spotify)

Låt

EP

VINNARLÅTEN SOM EN RÖD TRÅD

111 Robin Stjernberg – ”For the better EP”. Tre veckor innan Robin Stjernberg ska representera Sverige i Eurovision song contest i Malmö så släpper han en EP med sex låtar. Kort sagt ett smakprov på albumet som kommer att släppas till sommaren. Förutom ”You” finns där tidigare släppta singlarna ”Scars” och ”On my mind” men också tre nyskrivna låtar som tydligt följer den röda tråd som genomsyrar plattan. Den röda tråden är ”You”. Gillar man den så gillar man resten av plattan och det är på gott och ont. Positivt är att det är en samling sköna poplåtar i medeltempo som tryggt inbäddas av Robins stämband. Negativt är dock att bara för att någonting har funkat, läs ”You”, så kan det ändå vara bra att ta ut svängarna och inte trampa på i samma trygga fotspår. ANNELI SANDBERG (Spotify)

JOHNSTON MER GLAD ÄN PÅ LÄNGE

1111

Om tre veckor representerar Robin Stjernberg Sverige i Eurovision song contest på hemmaplan. Som uppladdning inför det och albumet i sommar släpper han nu ett smakprov i form av en sexspårs-EP. FOTO: RICKARD FRANTZEN

Daniel Johnston – ”Space Ducks”. Daniel Johnston gjorde en seriebok, och nu i veckan släpptes officiellt soundtracket till den. Likt boken heter låten, och för den delen hela skivan, ”Space ducks”. Bara det är ju ett tecken på att ett geni är i arbete. Rymdankor, liksom. Som ”bekämpar all ondska och alla läskiga människor” (första textraden). Dessutom är låten en klassisk Johnstonsk popdänga med den lilla skillnaden att han låter gladare än på länge. När jag såg honom senast lämnade han en tung känsla. Nu vill jag gärna studsa lite under lyssning. MARIA FORSSTRÖM (Soundcloud)

PEUGEOT Vinn en Peugeot-cykel i helgen!*

Köp dragkrok och få cykelhållare på köpet Gäller vid köp av ny bil.

Peugeot 208 SKY 3D Active 1,2 VTi Specialutrustad till kampanjpris: kr Ord pris: 154.600 kr. Du sparar: 14.800 kr Tillägg 5D 5.000 kr.

139.800

SKY Edition finns även för Peugeot 308, 508, 3008 & 5008. För info om utrustning, pris m.m. se www.peugeot.se.

Köp en vårhink för endast 99 kr!

Få GT-paket (värde 39.700 kr) vid köp av RCZ 200 hk.

En tvätthink laddad med Simoniz fälgrengöring, schampo med vax och tvättsvamp.

Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller i 3 år eller 100.000 km – det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: från 3,4 l/100 km. Koldioxidutsläpp CO2: från 99 g/km. Erbjudanden avseende 207 CC, 308 CC, RCZ gäller endast lagerbilar, så långt lagret räcker, dock längst till 2013-04-30. *Tävla om en Peugeot-cykel på lördag och en på söndag. Vinnarna meddelas personligen. Bilen på bilden är extrautrustad. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar, avvikelser och feltryck.

10.000 kr i rabatt på våra cabbar. Gäller endast lagerbilar.


41

www.metro.se torsdag 2013-04-25

A SVERIGES TELEVISION AND EUROVISION PRODUCTION

JURY SEMI FINAL 1 FAMILY DRESS REHEARSAL 11 SEMI FINAL 1

MAY 13 MAY 14 MAY 14

21.00

JURY SEMI FINAL 2 FAMILY DRESS REHEARSAL 2 SEMI FINAL 2

MAY 15 MAY 16 MAY 16

21.00

JURY FINAL FAMILY FINAL GRAND FINAL

MAY 17 MAY 18 MAY 18

PRESENTED BY

FÅTAL BILJETTER KVAR FÅTAL BILJETTER KVAR SLUTSÅLT

OFFICIAL BEAUTY PARTNER

15.00 21.00 SÄNDS I SVT1

15.00 21.00 SÄNDS I SVT1

21.00 13.00 21.00 SÄNDS I SVT1

NATIONAL PARTNERS

EUROVISION SONG CONTEST 2013 IS ARRANGED IN COOPERATION WITH MALMÖ ARENA, MALMÖ STAD AND REGION SKÅNE. TICKETS WWW.TICNET.SE, +46 (0)77 578 00 00, TICNET OUTLETS. TICKETS TO THE GRAND FINAL ARE ONLY SOLD THROUGH WWW.TICNET.SE, +46 (0)77 578 00 00. FOR VIP-ARRANGEMENTS PLEASE CALL +46 (0)8 665 01 65 OR E-MAIL VIP@LIVENATION.SE.


40

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Bomberna i Boston nära att stoppa New Kids On The Block Turné. New Kids On The Block har släppt ny skiva och ska ut på turné. Men terrordådet i Boston hade kunnat stoppa planerna. Joey McIntyre kom i mål bara tio minuter innan bomberna exploderade. Bostonfödda Danny Wood är lugn och vänlig men när vi pratar om bomberna vid Boston Marathon så får rösten ett annat tonläge. – Det är väldigt tragiskt och det gör mig så arg. Det påverkar oss och ligger oss nära eftersom vi växte upp där, säger han och berättar vidare att en av medlemmarna i New Kids On The Block faktiskt hamnade mitt i dramat. – Joey McIntyre sprang och han kom i mål bara tio minuter innan det small. Nu ska Danny Wood och

de andra i New Kids On The Block försöka gå vidare och koncentrera sig på framtiden. Gruppen släppte sitt sjätte studioalbum ”10” i april och gör sig redo för att åka på turnén ”The package tour” med 98 Degrees och Boyz II Men i sommar. – Det kommer bli riktigt bra. Fansen kommer att få se grymma grupper på scenen. Det kan bli som en kväll på stan med tjejgänget och bara grabbar på scenen, säger Danny Wood. Han säger att fansen har växt med bandet. Att de som i slutet av 80-talet var tonåringar nu är vuxna kvinnor. – De är mammor, advokater, läkare, framgångsrika kvinnor som gör vad de vill. Han hoppas kunna ta ”The package tour” till Europa. – Och om vi kommer till Europa vill vi förstås komma till Sverige, säger han. ANNELI SANDBERG anneli.sandberg@metro.se

New Kids On The Block åker på turné i sommar tillsammans med 98 Degrees och Boyz II Men. FOTO: MATT SAYLES/AP

Crashdiet. FOTO: SCANPIX

Crashdiet drabbat av nytt dödsfall

Det svenska glam-hårdrocksbandet Crashdiet manager Michael Sundén har avlidit efter ett ha ramlat och ådragit sig kraftiga huvudskador på nattklubben Rock City i London i fredags. Brittisk polis utreder omständigheterna kring dödsfallet, som tros vara en olyckshändelse, skriver Nottingham Post på webben. Crashdiet är för närvarande ute på en Europaturné. På sin Facebooksida skriver bandet: ”Showen måste fortsätta trots denna svåra tid”. Det är inte första gången som Crashdiet skakas av ett dödsfall. I januari 2006 begick bandets före detta sångare Dave Lepard självmord. Michael Sundén blev 45 år. METRO

NÖJET KONSERT PRESENTERAR

Filéfrossa Måndag–lördag från 17.00 Vi trancherar oxfilé, fläskfilé och kyckling efter dina önskemål i matsalen! Serveras med stor härlig salladsbuffé, spännande såser och tillbehör

199:- per person Tisdag – lördag 249:- per person Måndag

LÖRDAG 3/8 MALMÖ

Hjärtligt välkommen!

Amiralens utescen / Folkets park BILJETTER: ww.ticnet.se, 077-170 70 70 samt Ticnetombud.

amiralenmalmo.se

www.nojet.se

Stortorget, Malmö. Tel 040-790 20. www.radhuskallaren.se

S.M.U.R.F. presenterar stolt:

11-12-13 juli 2013

Friluftsbadet Svedala

W.A.S.P. Magnus Uggla Ulf Lundell Eldkvarn Stiftelsen Miss Li Alina Devecerski Perikles Danne Stråhed Joddla med Siv Bad Barber Anna Hertzman m.fl.

www.SommarR ock.nu

Välkommen till Ystad Saltsjöbads nya fransk-amerikanska brasserie. öppet alla dagar 12-23 Dagens lunch mån-fred 12-15, 105kr inkl sallad, vatten, kaffe & kaka Kakbuffé 15-17 mån-tors, 75 kr inkl kaffe/te Afterwork alla fredagar 16-18, happy hour-priser


41

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Automatstöd. Stark kritik mot nytt filmstöd Det nya filmavtalet är i gång sedan årsskiftet. En het potatis är automatstödet, som ska stödja filmer med stor publikdragande potential. Tanken är att skapa säkrare filmprojekt för att attrahera mer pengar utifrån. Inga extra pengar har dock tillkommit för att fi-

Metros recensent. Ametist Azordegan kan få pris

Bieber överger sin apa

hiphop” firar sex år i samRadioprogrammet ”En ma veva som nominekärleksattack på svensk ringen med artister som hiphop” är nominerad Looptroop Rockers och till tv- och radiopriset Wake Up i studion. Ikaros i kategorin ”Årets Ikarospriset demusikprogram”. las ut av Public serProgramledare är vice-klubben till ingen mindre än en redaktion eller Metros musikrecenett program som sent Ametist Azorsticker ut eller är degan. ”En kärleks- Ametist Azordegan. väldigt bra. METRO attack på svensk

Justin Bieber lämnar sin apa Mally i sticket. Mally, som suttit i karantän i München sedan påskhelgen eftersom popstjärnan inte hade tillstånd att föra in honom i landet, verkar inte hämtas av sin ägare. Enligt en talesperson för djurkliniken, som citeras av Evening Standard, har företrädare för Bieber bett dem att placera apan på ”en trygg plats, eller ett zoo”. TT SPEKTRA FOTO: AP PHOTO

Författarbesök Framträdanden Bokpresentationer Boksignering Sagorum

nansiera automatstödet. En konsekvens är att de två långfilmskonsulenternas budget har halverats. – Min förhoppning är att filmerna kan bli konstnärligt starka också. Men det blir ett ännu smalare nålsöga nu, säger långfilmskonsulenten Magdalena Jangard. TT SPEKTRA

Välkommen till två intressanta och underhållande bokdagar!

LLA A R E L L Ä G NS! A E J & R BYXO

25% på alla byxor! www.flashwoman.se Gilla oss på

Kom och träffa lokala förlag och författare.

M A LM Ö B O K D A G A R 26 –27 april 2013 Kronprinsen Köpcenter

Lyssna till spännande berättelser och föredrag för såväl vuxna som för barn och unga! I Författarrummet framträder under dagarna författare som talar om och signerar sina böcker.

Fullständigt program hittar du på www.kronprinsen.com och www.facebook.com/MalmoBokdagar Plats: KRONPRINSTORGET - Kronprinsen - Regementsg. 52, Malmö

BIOPROGRAM

VILL DU SE FILMER FÖRE ALLA ANDRA? Bli medlem i klubben för bioälskare på sf.se/bioklubben

25 APRIL PREMIÄR på SF Bio Skåne

Iron Man 3

Action, Robert Downey Jr.

SF BIO TOPPEN Skåne

1

Malmö Plusstolar!

De är bredare och har extra benutrymme. Finns på biograferna Royal, FS Storgatan. Läs mer och boka på sf.se

Värnhemstorget. Kassan öppnar 17.00

Iron Man 3 3D

Mama 21.00

Oblivion 21.00

PREMIÄR!

(11 år)

(11 år) 16.00, 19.00, 20.30

Iron Man 3 (11 år) Komedi, Anastasios Soulis, PREMIÄR! H Lundström, K Bergqvist 14.30, 17.30, 21.15 Speltid: 1 tim 39 min Barnvagnsbio: On 11.00 17.45, 20.15 (15 år) Jakten (15 år) The Host 18.10 (11 år) Drama av Thomas Vinterberg med Mads Mikkelsen Speltid: 1 tim 56 min 15.00, 17.45, 20.30 Södra Tullgatan 4. Järnladyn Kassan öppnar 17.00 15.30 (11 år) PREMIÄR!

Iron Man 3 PREMIÄR! 21.00

Iron Man 3 3D

Lund

Helsingborg

Studentfesten

Iron Man 3 3D

PREMIÄR!

18.00

Sci-Fi action, Tom Cruise

18.00

Action, Robert Downey Jr., 18.00, 21.30 Gwyneth Paltrow, B Kingsley Speltid: 2 tim 9 min 18.15, 21.15 (11 år)

Jakten

Oblivion

Oz – The Great and Powerful 3D

Storgatan 22. (11 år) Kassan öppnar 14.00

Anna Karenina

(15 år) 15.00

Bäst före

Bäst före 18.40

(11 år) PREMIÄR! (11 år) 18.00, 18.15, 21.00, 21.15 14.50, 17.50, 20.40, 21.00

Iron Man 3 PREMIÄR!

Iron Man 3 PREMIÄR!

18.30, 21.30 (11 år) (15 år)

Jakten

17.50, 20.30

Oblivion

17.45, 20.45 (11 år) (15 år)

Side Effects 18.45, 21.20

(11 år) (15 år) (11 år) (15 år)

Studentfesten Komedi, Anastasios Soulis, The Place Beyond the The Place Beyond the H Lundström, K Bergqvist Pines Pines Speltid: 1 tim 39 min Warm Bodies

(15 år) 20.40

(15 år)

Warm Bodies 14.50, 21.00

(15 år) 21.10

Warm Bodies

(15 år) 18.30, 20.50

För info om SF Bios rabattkort se sf.se

BIOPROGRAM TORSDAG 25 APRIL 2013 Förtrollad av Paris Agnès Jaoui Iron Man 3 3D..................................19.30 ..................................... 16.00(70:-), 20.30 Iron Man 3 2D..................................20.00 Den gröna cykeln Publikens val GIFF 70:.........................................................16.00 Frihet bakom galler ........................18.15 No García Bernal...............................18.15 No World Wide Cinema .....................18.00 Baikonur..........................................18.15 Paradis: Tro Ulrich Seidl ...................18.30 Ingen riktig finne Sista visn! 70:- ...18.30 Bakom stängda dörrar Ozon ...........20.15 Lore Sista visningen! 70:-.................20.15 Förtrollad av Paris Agnès Jaoui .......20.30 Frihet bakom galler ........................20.45 biografspegeln.se • kino.nu • biohuset.nu

(Btill)

Iron Man 3 3D

PREMIÄR!

18.00, 21.10 (15 år) Side Effects 15.00, 18.10 Barnvagnsbio: On 11.15

(15 år) 15.00, 18.15, 21.30

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

(Btill)

Iron Man 3 3D

Side Effects

Förtrollad av Paris

(11 år) 17.45

15.00

Oblivion (11 år) Jakten (11 år) Sci-Fi action, Tom Cruise, Morgan Freeman 18.00 Speltid: 2 tim 6 min Oblivion 15.00, 17.50, 21.00 21.00

(Btill) 21.00

(15 år) 15.15, 18.15

Bäst före

14.40, 18.10

(11 år)

Söderg 19. Kassan öppnar 17.00

V. Mårtensgatan 12. Kassan öppnar 14.00

Iron Man 3 3D..................................19.00 GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35 Iron-Man 3 (3D) 100:-......................18.30 Hannah Arendt 85:- ........................19.00

BIOPREMIÄR 23 AUGUSTI

(15 år) (15 år)

an 3 rld M n Iro y Starks vä utar

on es l När T spillror b leta upp slås i ig för att skyldig. han sn som är de

IÄ M E R P

R!


LÄSARE 42

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Insändare

DAGS ATT HÖJA STATUSEN FÖR SJUKSKÖTERSKOR Vårdkrisen. Mamman till en sjuksköterska skriver om det stressiga och dåligt avlönade jobb som yrkesgruppen utför. Svar till DS-sjuksköterskan som skrev ”Vem orkar arbeta inom vården?” (22/4). Den som arbetar inom vården gör en behjärtansvärd insats och de som arbetar där vill göra ett bra jobb. Som mamma till en sjuksköterska har jag insyn i hur just de har det. Förutsättningen för att göra ett bra jobb är att det finns tillräckligt med personal. Politikerna borde gå ut på sjukhusen och se hur situationen är. Det är så stressigt att man får småspringa mellan patienterna och man har knappt tid att tala med dem.

FIMPAR EN VIDRIG MILJÖBOV Vi i Sverige ska vara så duktiga på att tänka på miljön. Köper man inte miljömärkta varor ses man som en bov. Vi ska handla närodlat, Kravmärkt, helst inte äta kött och absolut inte nötkött för korna släpper ut en farlig gas. Men hur kommer det sig att vi inte gör något åt det värsta: fimpar? Det slängs fimpar överallt i naturen, på gator och i tunnelbanan. Rökarna lutar sig mot askkopparna vid T-banan och slänger ändå på marken. I fimparna finns gifter som går rakt ut i naturen. Barn och djur kan få i sig fimpar. När det blev böter på att skräpa ner, blev det förbud på allt skräp utom cigarretter och tuggummi, det farligaste skräpet som vi kastar. Det måste bli en skärpning på det. MILJÖTÄNKAREN

GALET ATT SPARKA PÅ EN AMBULANS Jag läste nyligen i Metro att en ambulans som skickades med prio 1-larm till Friends Arena blev blockerad och vandaliserad av supportrar på väg ut från stadion. På detta

Stressigt, dåligt betalt, ja vem vill bli sjuksköterska under de förhållandena? FOTO: SCANPIX

Att jobba heltid är tufft och ekonomiskt ohållbart för många, då lönen är 21 500 kronor i månaden som ingångslön på sjukhus för en sjuksköterska och lönen ökar sedan nästan inte. Detta efter tre års utbildning! Vidareutbildar man sig i ett och ett halvt år får man inte mycket mer i lön. Ett slitigt jobb med dålig lön, ja vem vill arbeta som

sjuksköterska? Läkarna har ju i alla fall riktigt bra betalt och hög status till skillnad från sjuksköterskorna. Patienterna behandlar ibland sjuksköterskorna närmast som slavar. Det ska ibland passas upp mer än vad som behövs. Jag tycker att man ska höja yrkets status genom bättre lön och bättre karriärmöjligheter. Fler tjänster behövs också. Det talas så mycket om skolan och lärarnas status och löner men sjuksköterskornas status och löner är också viktiga. Politiker, var inte så rädda för att höja landstingsskatten. Jag tror väljarna hellre betalar mer i skatt än att ha en vård som inte fungerar. Det är helt enkelt livsfarligt att inte ha en vård som fungerar och fler lär vi bli som behöver den.

Läsartävling

Tax-burgare eller Burger King, det är frågan?

ALLAN HORNFORS, ESKILSTUNA

Skriv en rolig pratbubbla till bilden till höger. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Vinnaren får ”Jesper Walderstens målarbok” från Bokförlaget Max Ström. ANNONS

Dagens sudoku och korsord

MAMMA TILL SJUKSKÖTERSKA

till och filmade mannnen genom en spalt i den omringade häcken! Vad var kvinnan rädd för i den aktuella situationen? Att mannen skulle bryta upp fönstret, hoppa ut och våldta henne? Och vilken skada har hon genomlidit som var värd 9 000 kronor (som hon krävde i skadestånd?) Den skadan hade varit enInsändarskribenten vill slippa se kel att undvika: genom en fimpar slängda överallt. lätt vridning av huvudet åt FOTO: SCANPIX det motsatta hållet! Därmed skulle kvinnan ha sätt hindrades ambulanspersonalen att komma fram sparat samhället rättegångskostnader, och sig till den som var i akut besjälv att utsättas för allhov av vård. Jag undrar vad det är för mänt löje. ZOLTÁN sorts människor som sparkar på en ambulans? Hur VINDSNURROR KAN avtrubbade kan deras hjärSTÅ I ÖDEMARKEN nor vara? Varför så mycket meningslöst, oprovocerat Nu när intresset för att och omotiverat hat? T H bygga vindkraftverk ökat markant måste staten utfärda förbud mot att uppHON KUNDE HA dem på natursköna VRIDIT PÅ HUVUDET föra platser, som är särskilt värdefulla för bland annat Fallet som Metro skrev om turism och rekreation, (23/4), med kvinnan som innan några omdömeslösa polisanmälde en man som aktörer börjar planera. gick runt naken i sitt eget Det skulle vara oförlåthem, är minst sagt löjeväckligt om dessa trakter beande! Kvinnan är antingen sjukligt pryd eller ytterst gi- sudlades av sådana monstruösa snurror. rig. (Eller både och.) Hon Sverige har jättelika angav att hon ”blivit rädd ödemarker, där snurror och känt stort obehag” vid kan placeras utan att störa åsynen av den nakna mannen. Obehaget var dock inte någon på något sätt. värre än att hon stannade ERIC GROP

Prova! Smaka! Upplev! Besök vår turné i Kristianstad 26 april, Klippan 27 april, Lund 3 maj och Eslöv 4 maj. Turnén leds av tv-profilen Ola Selmén! Besök www.skanelyfter.se eller gilla oss på www.facebook.com /skanelyfter

Se krysslösningen

Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

Vinstchans varje dag Skriv KRYSS följt av ordet i det markerade fältet. Skicka SMS till 72700 före klockan 24 i dag. Varje SMS kostar 5 kronor. Vinnaren får fotoboken Spiral (värde 238 kronor) från PhotoBox.se

• Mejla ditt inlägg till insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Inläggen kan komma att redigeras. Inskickat inlägg garanterar inte plats i tidningen. • SMS:a ditt inlägg till 72700. Skriv TYCK följt av texten. Du får skriva max 150 tecken. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen. Vinnarna presenteras på tisdagar.


±0

+5

+10

+15

+20

+25

+30

+12

Idag

+11 Helsingborg

+11

+4

+3

+12

Kristianstad

+13

Kiruna

1

MÄRKES SVÅGERTORP!

Skåne i dag

Solchanser över landet -5

+12

2

Malmö

3

+12 Ystad

I morgon

+6

+7 Skellefteå

+7

4

+4

Östersund

+7

+7

NU HELA BUTIKEN START: 25/4

Helsingborg

+7

25%

Efter 13 år som(Cervera Glas&Porslin) Tar vi nu en ny nivå i branchen, Samma varor, bredare sortiment och nu 25-50% på HELA BUTIKEN

50%

+9

6

+12

5

OUTLETPÅ

VÄDER 43

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Kristianstad

+8

50

6-pack vinglas %199:- ord:399

28cm stekpanna 249:- ord:499

+7 7

+12

Malmö

Falun 8

Lördag

+14

Stockholm

+10

+12

Göteborg 9

11

+9

10

+12

Helsingborg

+9

12

Fre

+9

Kristianstad

+11

+10 Malmö

Malmö +12 Fre

Lör

1

7

2

8

3

9

4

1 0

5

1 1

6

1 2

Lör

(°c)

Kallast i går

(°c)

Norrland Börtnan -6 Svealand Särna -3 Götaland Tomtabacken +2

(mm)

Norrland Korsvattnet Svealand Svanberga Götaland Kroppefjäll

4 3 2

Världen i morgon (°c) Aten Bangkok Barcelona Helsingfors Hongkong Kanarieöarna Köpenhamn London Los Angeles New York Paris Peking Rio de Janeiro Sydney Tokyo

+24 +30 +16 +5 +22 +26 +8 +11 +21 +15 +16 +21 +22 +22 +21

30%

25%

Seasonljusstake 559:- ord:799

Alligator skärare basic 254:- ord:339

50%

I morgon:

28cm Traktörpanna 349:- ord:699

Eva solo 1 l karaff 279:- ord:399

30%

GAMLA CERVERA BUTIKEN

Nytt från före detta Säpo-medarbetaren

Norrland Delsbo +14 Svealand Uppsala univ+13 +15 Götaland Malmö

Blötast i går

+9 Ystad

Metro Böcker

Varmast i går

2-pack Ölglas 132:- ord:189

Essence vinglas 127:- ord:169

+9

Linköping

30%

30%

+7 Ystad

25-50% på HELA BUTIKEN. Priserna gäller på ordinarie priser i butiken, ej EL och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Ej byte, retur, samt ingen beställning. Kristina Ohlsson

Sudokulösningen Dagens sudoku hittar du på sidan till vänster.

Nornegatan 3 Tel: (obs: sidan om StoffoStil)

www.Larnerhems.se

040 - 215830


44

www.metro.se torsdag 2013-04-25

Lilla Berlin – av Ellen Ekman

Läs fler Lilla Berlin Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

Ringa in vårkänslorna i guld!

18 diamanter 0,06 ct WSI

1.998:(2.498:-)

41 diamanter 0,16 ct

6.498:(7.998:-)

18K GULD 38 diamanter 0,11 ct

3.998:(4.998:-) Finns även i gult guld.

158 diamanter 0,50 ct

7.998:(9.998:-)

Dagens horoskop – varje dag i Metro 61 diamanter 0,35 ct

5.998:-

Väduren

Oxen

Tvillingarna

Kräftan

Lejonet

Jungfrun

Att nu haka upp dig på vad du anser vara en en oförrätt mot dig vore bortkastad energi. Försök i stället att se framåt!

Tänker du igenom något som tidigare påverkat dig negativt, kan du förskonas från vissa hotande ledsamheter.

Det är nu hög tid att du fokuserar på en viss angelägenhet – observans är dagens nyckelord.

Du oroar dig över något som troligen är en ren struntsak. Du får mer uträttat om du planerar din tid lite bättre.

Någon tycks inte finnas till hands när du skulle behöva den. Lugna, kravlösa aktiviteter passar dig just nu bäst.

Du har just nu inte det rätta flytet, och det kan nog vara klokt av dig att gå fram lite varligt i olika sammanhang.

Vågen

Skorpionen

Skytten

Stenbocken

Vattumannen Fiskarna 21/1–19/2

20/2–20/3

Det här kan bli en överraskande bra dag för den Våg som tar för sig och tror på sig själv!

Den Skorpion som nu skrider till verket ambitiöst, målinriktat och optimistiskt kan vara tämligen säker på framgång.

Du tycks nu vara så generös med att ställa upp för andra, att du inte riktigt hinner med ditt eget.

Stenbocken har just nu i kanske ännu högre grad än vanligt förmågan att kunna lägga orden rätt och att ”ta folk”!

Det mesta lunkar på som vanligt, vilket förmodligen också är vad som just nu passar en Vattuman bäst.

Du tycks i dag kunna försätta dig i en lite prekär situation – möjligen genom att bli alltför känslosam eller impulsiv!

21/3–19/4

(7.298:-) Finns även i vitt guld.

SAHARA grundades av smyckesdesignern Lovisa Wester Bäckström. Kollektionen tillverkas i 925 sterlingsilver. Sedan 2010 är deckarförfattaren Camilla Läckberg delägare och ansiktet utåt. Det tidlösa smycket från Sahara behåller man livet ut!

23/9–22/10

Halsband VICTORIA

1.098:-

20/4–20/5

23/10–22/11

21/5–21/6

23/11–21/12

22/6–22/7

22/12–20/1

23/7–22/8

23/8–22/9

ÄKTA SILVER

Örhängen ELINA

598:-

Armband ZOE

1.649:-

Erbjudandena gäller så långt lagret räcker, dock längst t o m 16/6 2013.

Ta med annonsen och få 100:- extra vid försäljning mer än 3 000kr.

Guld köpes

Ett svenskt aktiebolag och en av landets största guldhandlare. Vi betalar upp till:

300kr/g för 24k

Ytterligare prisinformation finns på vår webbplats.

Du kan även beställa en gratis guldpåse på guldcentrum.se!

Vi garanterar:

- Inga avgifter - Gratis värdering - Ett högt guldpris - Vår storlek, din trygghet.

Malmö: Djäknegatan 2 Lund: Kyrkogatan 21 Helsingborg: Södra Storgatan 6c

www.guldcentrum.se 0771-61 11 61 (Lokaltaxa)


TV 45

www.metro.se torsdag 2013-04-25

1945 hittades Kai Holst skjuten i en trappuppgång i Stockholm. FOTO: SVT

Anna-Karin Pucic är intendent på Bukowskis. FOTO: TV8

Dokumentär

Auktionsserie

Martin Timell, bilden, och Lennart Ekdal hjälper husägare. FOTO: TV4

Byggprogram

Malin Baryard-Johnsson är ett av de svenska hoppen. FOTO: SCANPIX

Vad händer när en tonåring får sköta familjens ekonomi? FOTO: TV3

Familjen Silfur får hjälp med huset av Caroline Norrby (till vänster). FOTO: TV4

Underhållning

Ridsport

Trädgårdsserie

Motståndarens mystiska död

Storförsäljning på Bukowskis

Släkting orsakade byggkaos

Världens bästa ryttare gör upp

Ny familj får besök av Charlie

Husprojekt fick abrupt stopp

Lillehammersonen Kai Holst är känd för eftervärlden för två saker: hans insatser i den norska motståndsrörelsen under andra världskriget och omständigheterna kring hans död 1945. Dokumentären ”Mysteriet Holst” tittar närmare på vad som hände. Strax efter krigsslutet hittades Kai skjuten. Han hade sin egen pistol i handen och polisen avskrev snabbt fallet som självmord.

Tredje säsongen av ”Bukowskis” bjuder på flera spännande försäljningar. Bland annat går Marabous stora skulptursamling under klubban, med verk som ”Tänkaren” av Auguste Rodin. Anna-Karin Pucic har arbetat på Bukowskis sedan 1989 och hon har märkt en stor förändring i vår syn på konst. – På 80-talet såg man konst mest som en investering men nu är konstsamlarna tillbaka, förklarar hon.

I säsongsavslutningen av ”Fuskbyggarna” stöter programledarduon Martin Timell och Lennart Ekdal på ett annorlunda fall. Precis som så många andra renoveringar blev Kristina och Gunnar Anderssons upprustning av huset inte vad de hade hoppats på. Skillnaden är att det inte är någon främmande hantverkare som lämnat villan full av fel – jobbet utfördes av Kristinas bror.

Världens bästa ryttare är samlade i Göteborg för att göra upp i årets världscupfinaler. Göteborg Horse Show har arrangerats sedan 1977 och har under flertalet tillfällen varit den avslutande tävlingen i världscupen i både hoppning och dressyr. Nytt för i år är att den kommer att stå värd för båda finalerna samtidigt. I dag visas ett sammandrag från dressyren och i kväll sammanfattas dagens hoppning.

Ekonomiexperten Charlie Söderberg är van att hjälpa vuxna som kört ekonomin i botten. I ”Tonårsbossen” har han fått se sett hur illa det kan gå när ungdomar tar över kommandot för familjens budgetplanering. I kvällens avsnitt knackar Charlie Söderberg på hos en ny familj med en väska fylld med kontanter. Det har blivit dags för nästa tonåring att gå loss med sina föräldrars inkomster.

I kvällens avsnitt av ”Trädgårdshjälpen” möter vi familjen Silfur, vars husdrömmar sprack när sonen Eskil drabbades av en hjärntumör. Tragedin gjorde att bygget av deras egenritade hus inte kunde färdigställas och i dag står hemmet halvfärdigt. Till familjens undsättning kommer ett team trädgårdsspecialister under ledning av Caroline Norrby för att göra i ordning tomten.

MYSTERIET HOLST. 20.00, SVT2.

SVT 1 6.00 Rapport. 6.05 Regionala nyheter. 6.25 Gomorron Sverige. 10.00 Go’kväll. 10.45 Uppdrag granskning. 11.45 På väg till Malung. 12.15 Inför Eurovision song contest 2013. 13.15 Kobra. 13.45 Där ingen skulle tro att någon kunde bo. 14.15 Strömsö. 14.55 Porträtt av en motvillig herre. 15.10 Minnenas television. 16.15 Gomorron Sverige. 16.45 Det ljuva livet i Alaska. 17.30 Sverige idag. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Go’kväll. 19.00 Kulturnyheterna. 19.15 Regionala nyheter. 19.30 Rapport. 20.00 Mitt i naturen vår. 21.00 Ridsport: Gothenburg Horse Show. 22.00 Debatt. 22.45 Fashion. 23.15 Modellpojkar. 23.30 Rapport. 23.35 Det ljuva livet i Alaska. 0.20 Uppdrag granskning. 1.20 Rapport. 1.25 Där ingen skulle tro att någon kunde bo. 1.55 Kobra. 2.25 Rapport. 2.30 Smartare än en femteklassare. 3.30–3.35 Rapport.

BUKOWSKIS. 21.00, TV8.

SVT 2 8.10 Född att vara annorlunda. 9.00–16.20 SVT Forum. 9.00 Riksdagen: Utfrågning om fossiloberoende fordonsflotta. 12.00 Riksdagen: Debatt inför beslut. 14.00 Riksdagen: Frågestund. 15.00 Politik i fokus. 15.30 Riksdagen: Debatt inför beslut. 16.00 Rapport. 16.05 SVT Forum. 16.20 Babel. 17.20 Nyhetstecken. 17.30 Oddasat. 17.45 Uutiset. 18.00 Ridsport: Gothenburg Horse Show. 19.00 Vem vet mest? Svensk frågesport från 2013. 19.30 Nordiska rum. Nordisk designserie från 2012. 20.00 Mysteriet Holst. Norsk dokumentär från 2013. 21.00–22.00 Aktuellt. 21.00 Aktuellt. 21.40 Kulturnyheter. 21.45 Regionala nyheter. 21.55 Nyhetssammanfattning. 22.00 Sportnytt. 22.15 Hockeykväll. 22.45 Baronerna. Belgisk-fransk komedi från 2009 med Nadar Boussandel, Mourade Zeguendi, Amelle Chahbi. Regi: Nabil Ben Yadir. 0.35 Kulturnyheterna. 0.50 Bloggistan. 1.20–2.10 Född att vara annorlunda.

FUSKBYGGARNA. 21.00, TV4.

TV 3 6.00 Top model. 6.55 Nanny. 7.25 Alla älskar Raymond. 7.55 Jims värld. 8.20 Lyxfällan. 9.20 Våra bästa år. 10.10 Extreme home makeover. 11.05 The real housewives of Orange County. 12.05 Hell’s kitchen. 13.00 Lyxfällan. 14.00 Project runway. 15.00 Top model. 16.00 The real housewives of Orange County. 17.00 How I met your mother. 17.30 How I met your mother. Komediserie från 2005. 18.00 Hell’s kitchen. Realityserie från 2011. 19.00 Djurakuten. Svensk realityserie från 2013. 19.30 Djurakuten. Svensk realityserie från 2013. 20.00 Tonårsbossen. Svensk realityserie från 2013. 21.00 Revenge. Dramaserie från 2012. 22.00 Kniven mot strupen. Svensk realityserie från 2012. 23.00 Navy CIS. 0.00 Sex and the city. 0.30 Unforgettable. 1.25 How I met your mother. 1.55 How I met your mother. 2.20 Jims värld. 2.45 Project runway. 3.35 Sex and the city. 4.00 Parenthood. 4.45 Top chef. 5.35–6.00 Nanny.

GOTHENBURG HORSE SHOW. 18.00, SVT2. 21.00, SVT1.

TV 4

TONÅRSBOSSEN. 20.00, TV3.

Kanal 5

5.50 Nyhetsmorgon. 10.00 Efter tio. 11.40 Postkodlingo. 12.10 Hem till gården. 12.40 Hem till gården. 13.10 Holby city. 14.30 Judys domstol. 15.00 Bygglov. 15.55 Halv åtta hos mig. 16.25 Såld på hus. Svensk underhållning från 2009. 17.00 Sveriges mästerkock. Svensk underhållning från 2013. 18.00 112 – på liv och död. Svensk dokumentärserie från 2012. 18.50 Keno. 19.00 Nyheterna. 19.15 Lokala nyheter. 19.20 Vädret. 19.30 Halv åtta hos mig. Svenskt matlagningsserie från 2013. 20.00 Hockeymatchen. Svensk underhållning från 2013. 21.00 Fuskbyggarna. Svensk samhällsserie från 2013. 22.00– 23.00 Nyheterna. 22.00 Nyheterna. 22.05 Nyheterna med ekonomi. 22.30 Lokala nyheter. 22.35 Sport. 22.50 Väder. 23.00 Två panka tjejer. 23.30 Två panka tjejer. 0.00 Hockeymatchen. 1.00 Medium. 2.00 Blue bloods. 3.00 Detroit 1-87. 4.10 Hem till gården. 4.40–5.15 Hem till gården.

6.05 Kära Susan. 6.30–9.00 Vakna med NRJ/ Mix Megapols morrongäng. 9.30 Familjen Kardashian. 10.00 Desperate housewives. 10.55 Sjunde himlen. 11.50 Grey’s anatomy. 12.45 Real housewives of New York. 13.45 Ellen DeGeneres show. 14.40 Familjen Kardashian. 15.10 Vänner. 15.40 Unga mödrar. 16.10 One Tree Hill. 17.05 Grey’s anatomy. 18.00 The middle. Komediserie från 2011. 18.30 Vänner. Komediserie från 1997. 19.00 2 1/2 män. Komediserie från 2003. 19.30 The Big bang theory. Komediserie från 2010. 20.00 Sofias änglar. Svensk livsstilsserie från 2013. 21.00 Criminal minds. Thrillerserie från 2012. 22.00 Red widow. Dramathrillerserie från 2013. 22.55 The Big bang theory. Komediserie från 2010. 23.25 2 1/2 män. 23.55 Criminal minds. 0.55 The Cleveland show. 1.25 Sofias änglar. 2.25 CSI. 3.20 Förhäxad. 4.00 Alias. 4.40 Ellen DeGeneres show. 5.20 Good morning, Miami. 5.40–6.05 Good morning, Miami.

TRÄDGÅRDSHJÄLPEN. 20.00, SJUAN.

TV 6 6.05 Just shoot me. 6.30 Community. 6.55 Community. 7.25 The vampire diaries. 8.20 Jims värld. 8.45 Jims värld. 9.15 Våra värsta år. 9.45 Våra värsta år. 10.15 Skål. 10.45 Simpsons. 11.15 Simpsons. 11.45 Stargate SG-1. 12.40 Community. 13.05 Community. 13.35 Seinfeld. 14.05 Seinfeld. 14.35 Simpsons. 15.05 Family guy. 15.35 Family guy. 16.00 Family guy. 16.30 Scrubs. 17.00 Scrubs. 17.30 My name is Earl. 18.00 2 1/2 män. 18.30 How I met your mother. 19.00 Family guy. 19.30 Family guy. 20.00 Världens största konspirationer med Erik & Mackan. 21.00 The tourist. Action från 2010 med Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany. 23.00 Scrubs. 23.30 Scrubs. 0.00 How I met your mother. 0.30 My name is Earl. 1.00 Seinfeld. 1.30 Seinfeld. 2.00 Spin city. 2.25 Jims värld. 2.50 Jims värld. 3.15 Skål. 3.40 2 1/2 män. 4.05 Simpsons. 4.30 Simpsons. 4.55 Just shoot me. 5.20–6.05 Stargate SG-1.

TV 8 6.15 Oprah Winfrey show. 7.15 En plats på landet. 8.15 Våra bästa år. 9.00 Masterchef – the professionals. 9.40 En plats i solen. 10.15 Sjukhuset. 10.40–11.05 Sjukhuset. 11.35 En plats på landet. 12.35 Oprah Winfrey show. 13.30 En plats i solen – borta eller hemma bäst? 14.30 Trädgårdstoppen. Svenskt trädgårdsprogram från 2013. 15.35 Restoration man. Brittisk realityserie från 2010. 16.40 Masterchef – the professionals. Brittisk matlagningsserie från 2010. 18.00 En plats på landet. Brittisk realityserie från 2011. 19.00 En plats i solen – borta eller hemma bäst? Brittisk realityserie från 2012. 20.00 Navy CIS. Kriminalserie från 2008. 21.00 Bukowskis. Svensk realityserie från 2013. 22.00 Dragons’ den. Brittisk realityserie från 2012. 23.15 Alla älskar Raymond. 23.45 The closer. 0.45 Navy CIS. 1.45 Restoration man. 2.45 The closer. 3.45 Southland. 4.40–5.10 Alla älskar Raymond. 5.20–6.15 Rachael Ray.

HEMLIGT Att planera nytt boende är spännande, men kan också ta en hel del tid. För att du ska hinna med det roliga, vill vi hjälpa dig med allt det andra. När du tecknar bolån hos oss erbjuder vi till exempel räntefritt handpenningslån och kostnadsfri rådgivning med familjejurist. Smygläs våra hemligheter på sparbankensyd.se


© STADIUM COMMUNICATIONS 2012. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

SOC löparset Jacka + byxa/tights

399:Ord. 648:-/698:-

Börja uppladdningen lördag 27/4 på Stadium Svågertorp! Tillsammans gör vi dig starkare.

Gratis

startplats till Midnattsloppet!

100

Till de första som handlar Nike löparskor. Gäller endast 27/4 på Stadium Barkarby.

20130425_se_malmo  
20130425_se_malmo  
Advertisement