Page 1

wkd

KROG

FREDAG 12 APRIL 2013

Behagligt avslappnat på Esperanto

NÖJES- OCH KULTURSVERIGES

mäktigaste

FOTO: AP, SVD, SCANPIX, PATRIK ÖSTERBERG/ALL OVER PRESS, SVT, SR, V. DIAMANTE

Karolinska sjukhuset Tomtebodavägen 3A, Solna Nackademin

NACKA

NACKA

NACKA

Vasastaden

Karlberg Stadshagen

Kungsholmen Fridhemsplan

Var mina vänner tror att Nackademin är.

Var mina föräldrar tror att Nackademin är.

Var du tror att Nackademin är.

Odenplan

S:t Eriksplan

Var Nackademin faktiskt är.

Var är du om 2 år?

Välkommen på Öppet Hus lördagen den 13 april, 13.00–16.00.


02 TEMA MÄKTIGASTE

wkd FREDAG 12 APRIL

metro wkd fredag 12 april 2013

LIVE NATION

SPELNINGARNAS KUNG

VÅR VIKTIGASTE REGISSÖR

49

Tomas Alfredson, 48, filmregissör. När Metro ville intervjua Tomas Alfredson i samband med premiären av ”Tinker tailor soldier spy” frågade vi om det gick att få 30 minuter. Nej, svarade han. Det var för kort tid. Han behövde minst en timme för att beskriva arbetet med filmen. Men hey, ingen kan anklaga Sveriges Paul Thomas Andersson för att inte ta sitt jobb på allvar. 10-talets bästa filmnyhet är att vår viktigaste regissör nu fått 200 miljoner för att förverkliga sagan om en viss frihetskämpe i Nangijala.

50

Carl Pernow, 51, vd för Live Nation. Carl Pernow bossar över landets största konsertarrangör. Live Nation dominerar sin marknad på samma sätt som, säg, Systembolaget. Medan småbolagen kränger folkbärs så är det i Live Nations regi som de största spelningarna, festivalerna och turnéerna arrangeras.

SCANPIX

BÄST BETALDA PROGRAMLEDAREN

48

Fredrik Skavlan, 46, programledare. Sveriges bäst betalda programledare. Förra året plockade han ut en lön på 4 miljoner kronor. Den omhuldade tv-stjärnans talkshow har alltid varit populär i Sverige. Programmet lockar i dag runt 1,8 miljoner tittare per avsnitt. Trots att Fredrik Skavlan periodvis fått motta skarp kritik för sin kvinnosyn, bland annat efter sin intervju med Camilla Henemark i höstas, får man ändå konstatera: det krävdes en norrman för att få ordning på talkshowSverige.

SCANPIX

SCANPIX

VI LISTAR SVERIGES 50 MÄKTIGASTE Vem är egentligen mäktigast i nöjes- och kulturSverige? Vad bör vara de avgörande kriterierna? Reell makt eller inflytande? Både och tycker vi och ägnar hela dagens Wkd åt att lista de 50 mäktigaste inom sfären. Förmodligen finns lika många åsikter om hur en sådan här lista bör se ut som människor i detta land. Och som vanligt när det kommer till maktfrågor är männen överrepresenterade. Beklagligt, men denna lista beskriver den verklighet vi lever i, inte den verklighet vi skulle vilja ha. Så läs, håll med eller säg emot. Och diskutera på metro.se. För jag är lika säker på att vår lista är den rätta som att ni tycker att vi har fel. Men här är de, nöjes- och kultur-Sveriges mäktigaste personer.

EN UPPSTICKARE I KULTURLIVET

46 47

HON PÅVERKAR HUR VI KLÄR OSS

Ann-Sofie Back, 42, modeskapare. När Ann-Sofie Back var fyra år gammal började hon bråka om vilka kläder hon skulle ha på sig. I dag är hon 42 år och drottning över mode-Sverige. I sin position har Back ett unikt inflytande över hur egentligen alla, från mannen på gatan till celebriteterna, klär sig på 10-talet. På Ellegalan i vintras fick hon – för tredje året – pris för årets designer.

PONTUS HAMMARLUND, NÖJESCHEF

44

Leif GW Persson, 68, författare och kriminologiprofessor. Nyligen började 20th Century Fox tv-serieinspelningen av Leif GW Perssons romansvit om karaktären Evert Bäckström. Det är den största satsningen som någonsin gjorts med en europeisk författare. Och nog förtjänar GW framgångarna. I SVT:s succéformat ”Veckans brott” är han understundom briljant. Och rolig. Men även sur. Som en kvarglömd speedobadbyxa i gympapåsen. Kort sagt, en välbehövd särling i det svenska kulturlivet.

TYNGSTA RAPMAKARNA

45

Salla, 39, Chepe, 38, Masse, 32 (The Salazar Brothers), musikproducenter. Var hade svensk hiphop varit utan The Salazar Brothers? Latin Kings grundades i början av 1990-talet, av bland andra Salla och Chepe. Tillsammans med Masse utgör de den omåttligt inflytelserika producenttrion som i vintras kammade hem en Grammis för Årets producent. Landets tyngsta rapmakare håller till i legendariska Redline Studios i Stockholmsförorten Norsborg.

MEST DELADE INLÄGGET I SVENSK MEDIEHISTORIA

Jonas Hassen Khemiri, 34, författare. Tyvärr har alldeles för få läst Jonas Hassen Khemiris böcker. Men när han publicerade en text i DN nyligen – som handlade om hur det är att vara jagad på grund av sin hudfärg – så hände plötsligt något. Artikeln blev den mest delade i svensk mediehistoria. Inlägget gjorde honom närmast folklig. Och han citerades av Stefan Löfven på Socialdemokraternas partikongress. Nästa stopp för Khemiri – gissningsvis? Svenska Akademien.

SCANPIX

STÖRSTA BLOGGAREN

EN KAMELEONT I MEDIELANDSKAPET

43

SAMTLIGA TEXTER PÅ 50-LISTAN ÄR SKRIVNA AV JOHAN KELLMAN LARSSON

Kenza Zouiten, 21, bloggare. ”Blogga – det är väl inget jobb?” Jo då. 55 miljoner. Så många unika besökare hade Kenza Zouiten på sin blogg förra året. Det gör henne till landets mest lästa bloggare. Bara 2011 genererade det 2,3 miljoner kronor. Dubbelt så mycket som inkomstlistans tvåa, Aftonbladets Sofi Fahrman.

42

Alex Schulman, 37, författare och mediepersonlighet. Alex Schulman skrev sitt första blogginlägg på Stureplan.se 2006. Han blev snabbt känd för sin hjärtlöshet, något han på senare år tagit avstånd ifrån. Men i Mix Megapol nyligen gjorde skådespelaren Jakob Eklund, där intervjuad av Schulman själv, klart att elakheterna inte alls hade försvunnit. I kvällspressen hade han nyligen kallat Eklund för ”landets sämsta skådis.” Schulman, nu plötsligt ömtåad. Och häpen. Av detta mindes han inget! Vad är Schulman främst? Skrivande elaking? Författare? Podcast-pionjär? Teaterman? Ingen tycks förstå. Avgjort är att ingen annan svensk mediepersonlighet har förmågan att återuppfinna sig själv på samma sätt.


TEMA MÄKTIGASTE 03 Fru Berg

metro wkd fredag 12 april 2013

hj.se

CHRIS PIZZELLO/AP PHOTO

Här sjunger Robyn i Lilla sportspegeln

Se tidiga tv-framträdandet Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

SVERIGES HÅRDAST ARBETANDE ARTIST?

41

Robyn, 33, artist. Mottagandet av Robyns combebackalbum 2010 blev översvallande. Samma år utsågs hon av tidskriften Fokus till årets svensk. Robyn är supermodern, politisk på ett självklart sätt och en av de hårdast arbetande inom svensk showbiz. Det är inte utan att man undrar hur många unga personer Robyn – som startade sin karriär 1995! – influerat till att börja med musik. Köerna till talangprogrammen skulle förmodligen varit hälften så långa utan henne.

40

ALL OVER PRESS

FRÅN SÅPOR TILL HBO

Alexander Skarsgård, 36, skådespelare. Från Marcus i ”Vita lögner” – till vampyren Eric Northman i HBO-producerade ”True blood.” Alexander Skarsgård är tillsammans med Noomi Rapace vår enda fixstjärna på skådespelarsidan i USA. Men resan från svensk flickfavorit till Rolling Stone-omslag har varit krokig. I en intervju med Café har han berättat: ”Jag undrade vad fan jag skulle ta mig till om det inte dök upp bättre grejer. Jag kunde inte offra allt hemma och hyra hus och bil i Los Angeles och provspela för skitroller.”

”Jag har valt att läsa en termin i Ontario, Kanada, för att spetsa min utbildning ytterligare. Mitt mål är att kunna arbeta utomlands på ett större företag efter min examen”. VALERIE ANTOUN, Tekniska Högskolan

CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

SPELMAKARE SOM HÅVAR IN MILJONER

38 39

FESTIVALEN SOM KLARAR KRISERNA

Martin Forssman, festivalarrangör. I en tid när rapporterna om krisande musikfestivaler haglar så står hårdrocksfestivalen Sweden Rock där – mitt i stormen – trygg och stark. Martin Forssman är vice vd, pressansvarig och bokningsansvarig för Sweden Rock. Landets största festival har förlagts till en ort som på riktigt heter Norje, strax utanför Sölvesborg. Biljettpriset för fyra dagar? 2 490 spänn. Att multiansvara för ett arrangemang med de förutsättningarna kan inte vara en promenad i parken.

Markus ”Notch” Persson, 33, spelutvecklare En avancerad variant av Lego. På nätet. Så skulle ”Minecraft” kunna beskrivas. Spelet har blivit en galopperande nätsuccé som gjort Markus ”Notch” Persson rik som ett troll. Förra året såldes 15 miljoner ”Minecraft”-spel. Perssons bolag omsatte 1,5 miljarder. I veckan hamnade han på Times lista över världens mest inflytelserika personer.

Scanna QR-koden och läs mer.

SÖ SEN K AST 15 A PRI L

Börja din internationella karriär i Jönköping. HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING har en tydlig inter nationell profil och till-

hör landets främsta när det gäller internationellt utbyte. Hos oss är det lätt att studera utomlands och på campus möter du studenter från hela världen. Nära kontakt med arbetslivet och attraktiva utbildningar gör att våra studenter får jobb snabbt efter examen. Välkommen till oss!

HÄLSOHÖGSKOLAN • HÖGSKOLAN FÖR LÄRANDE OCH KOMMUNIKATION Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Tf ansvarig utgivare Mona Johansson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

INTERNATIONELLA HANDELSHÖGSKOLAN • TEKNISKA HÖGSKOLAN


04 TEMA MÄKTIGASTE

metro wkd fredag 12 april 2013

PATRIK ÖSTERBERG/ALL OVER PRESS

SVT:S STORA FRAMTIDSNAMN

37

Gina Dirawi, 22, komiker och programledare. Gina Dirawi är redan en av landets mest begåvade komiker och programledare. Som 18-åring började hon videoblogga hemma i Sundsvall. Sketcherna med de nyskapande humorkaraktärerna – Syster Khadidje i hijab, svennemorsan Bettan och diskoturken Darius – blev snabbt populära och kunde ses hundratusen gånger på en vecka. 2012 utsågs hon till ”Årets kvinnliga programledare” på Kristallengalan. 2013 är hon SVT:s stora framtidsnamn.

36

HON GÖR TV – PÅ RIKTIGT

Agnes Lo Åkerlind, 33, tv-producent. Ni vet tv-programmet ”Berg flyttar in”? Carina Berg sover nästan aldrig över. Tandborstandet, godnattkramen och frukostlatten – det är båg. Det utbredda fusket i tv-världen är större än vad de flesta vill tro. I en artikel i livsstilsmagasinet Icon intervjuade Jan Gradvall tv-producenten Agnes-Lo Åkerlind. Hennes svar på varför de egna SVT-produktionerna ”Rebecca & Fiona” och ”Danne & Bleckan” blivit så populära? De var ”på riktigt”, förklarade hon, ”nästan ingenting på tv är ju på riktigt.” Jan Gradvall beskrev Åkerlinds produktioner som ”Expresståg mot framtidens tv.” I pipen för Agnes? Ett musik- och intervjuprogram i SVT, från Nashville, med Jill Johnson i huvudrollen.

Slog igenom med sin egna nätsketcher

Klippen som startade allt Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden ELIN BERGE

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES

DRAR PUBLIK TILL DRAMATEN

34 35

SYSKON SOM SÄLJER SLUT

Karin Dreijer, 38, och Olof Dreijer, 31 (The Knife), musikgrupp. Evigt hajpade electropopbandet The Knife slog igenom för tio år sedan. Albumet ”Deep cuts” prisades då för att ha förnyat den svenska popmusiken. Årets enda Stockholmsspelning förlades i Stockholmsförorten Botkyrka – och sålde slut på ett heartbeat. Syskonen Karin och Olof Dreijer har alltid varit politiska i sin musik. Ämnen som avhandlas på nya albumet? Patriarkatet, rutavdraget, monarkin. ”Det här är musik man skulle kunna gå till val med”, menade SVT:s Per Sindning-Larsen i en recension.

Marie-Louise Ekman, 68, chef på Dramaten. Lite fakta först: Marie-Louise Ekman är ett geni. Att ingen större konsthall satt upp ett retrospektiv över hennes konstnärskap på länge är obegripligt. Sedan 2010 är hon även hyllad chef på Dramaten. Det första halvåret med Ekmans repertoar gick antalet besökare upp med 50 procent jämfört med året innan. Och i fjol blev det – även om teaterinstitutionen anklagades för resursslöseri – ett nytt publikmässigt segertåg för landets kulturella högborg.

SCANPIX

33

MANNEN SOM KAN SKAPA HITRAKETER

Max Martin, 42, musikproducent. Max Martin, egentligen Karl Martin Sandberg, har blivit så stor att hans osannolika framgångar blivit vardagsmat. Han tycks ha precis hur många listraketer som helst i sig. Under 1990-talet köade alla från Britney Spears till Bon Jovi för att få jobba med svensken. 2012 skrev han låtar åt bland annat Justin Bieber, Christina Aguilera, Taylor Swift och Katy Perry.

Max Martin har skapat hitlåtar till bland andra Katy Perry.

ASDASD

HON VÄLJER SOMMARENS SNACKISAR

32

TOG TILLBAKA OSCARSSTATYETTEN TILL SVERIGE

Malik Bendjelloul, 35, filmskapare. 1984 vann Ingemar Bergmans ”Fanny och Alexander” en Oscar för Bästa utländska film. Nästan tre förbannade decennier hann sedan passera innan det var dags igen. Med dokumentärfilmen ”Searching for sugarman” förde Malik Bendjelloul upp Sverige på filmkartan. Att filmen inte presenterar en hundraprocentig sanning? Orka bry sig. Filmen är ju ljuvlig. Dessutom är bra konst alltid en smula förskönande. Nu väntar vi ivrigt på vad som komma skall.

31

Catharina Leijonhufvud, 35, artistansvarig för ”Allsång på Skansen”. Att ansvara för artisterna på ”Allsång på Skansen” måste vara ungefär som att spika truppen till fotbollslandslaget inför ett VM. De spelare man väljer ut blir liksom per automatik säsongens mest omtalade. Programmet har en institutionaliserad roll i svensk tv och två miljoner tittare per av-

”Searching for sugarman”.

snitt.


TEMA MÄKTIGASTE 05

metro wkd fredag 12 april 2013

ÖVRIGA NÖJEN Stage, Pub & Steakhouse

KNAKELIBRAK PRODUKTION PRESENTERAR

Spelschema 12/4 -18/4 FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

KOMIKER MED KÄNSLA FÖR DETALJER

30

Henrik Schyffert, 45, komiker. Henrik Schyffert har sagt att det roligaste han vet med Killinggängets”Fyra nyanser av brunt” är att tavlorna hemma hos paret som läser Mankellböcker ihop, sitter alldeles för lågt. Det säger något om hans känsla för detaljer. Bäst har Henrik Schyffert – denna monumentalfigur inom svensk komedi – varit på scen. ”Glenn Killing i Manegen”, ”The 90’s – ett försvarstal” och nu senast ”Ljust & fräscht”, placerar sig alla på en topp 10-lista över landets bästa humorshower någonsin. CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

VASSASTE TV-PRODUCENTEN

MOT EN RÄTTVISARE VÄRLD

28

Lina Thomsgård, 34, pr-konsult. Robyns pr-konsult Lina Thomsgård startade Rättviseförmedlingen för tre år sedan. Syftet? Att ta fram namn på experter, ofta i kultur- och nöjesindustrin, som inte är män. Och/eller experter med en annan bakgrund än svensk. För en vecka sedan nådde förmedlingen 40 000 medlemmar på Facebook. Dessa har hittills hjälpt uppdragsgivare att göra över 500 efterlysningar och samlat in över 17 000 tips på alternativ som skulle kunna bryta normer i olika sammanhang. Lina Thomsgård har visat NöjesSverige att ursäkten “de andra finns inte” – bland annat när det gäller dj:ar, musikproducenter, regissörer och teaterchefer – helt enkelt inte duger längre.

29

Karin af Klintberg, 40, tv-producent. När Lotta Lundgren tog sin idé om ett matprogram till Henrik Schyffert och Erik Haag frågade de vem hennes drömproducent var. Svaret: ”Han som gjorde ’Värsta språket’.” Då sa Henrik: Det är en kvinna som heter Karin. Alla vill jobba med henne, hon har en väntetid på fyra år. Jag ringer henne.” Den här episoden – som illustrerar Karin af Klintbergs inflytande – återgavs när hon porträtterades i Filter. Landets vassaste tv-producent har just gjort klart med säsong 2 av ”Historieätarna.”

Fredag 12/4 The Matchmen DJ Charlie King Lördag 13/4 The Matchmen DJ Charlie King DJ Rob Wåtz Söndag 14/4 Elizabeth Lee and The Cosmic Mojo Band LOVEBOAT Måndag 15/4 Elizabeth Lee and The Cosmic Mojo Band Engelen Kool Jazz: Babben Larsson & Second Edition Tisdag 16/4 Elizabeth Lee and The Cosmic Mojo Band Onsdag 17/4 Smalare än Thord Torsdag 18/4 Smalare än Thord Carl Lindquist & The Wallbreakers DJ PA Kornhamnstorg 59, Stockholm engelen.se | 0771 - 130 160

MÅRTEN ANDERSSON MARTIN BEYER-OL SEN (NOR)

ZINAT PIRZADEH

FREDAG 12 APRIL MÅRTEN ANDERSSON (MC) // OLA AURELL // ZINAT PIRZADEH JOHN HASTING (CAN) // MARTIN BEYER-OLSEN (NOR)

LÖRDAG 13 APRIL AHMED BERHAN (MC) // PATRIK LARSSON SIMON GARSHASEBI // MARTIN BEYER-OLSEN (NOR)

ÖRDAG5!KR L & G A D ÅN 19 FRE 0 ICNET FR

ART: SHOWST

21:00

:0 TER PÅSTSAN FRÅN 19 BILJETE ISET KA ELL R I NTER HALVA PR STUDE

WWW.RAWCOMEDY.SE

Sitt i Publiken till TV4 PostkodLingo Vi kör igång med 3 nya inspelningsdagar av ordtävlingsprogrammet PostkodLingo som visas på tv4. Kom med klasser, vänner och familj och var med på vår tv-inspelning. Du har även som publik chans att tävla om en plats i programmet. Maila mig om du/ni är intresserad. Fina Goodiebags till alla i publiken! Plats: Filmhuset (Borgvägen 3) vid gärdet. Datum: 17 och 18 april Tider: Första pass: 11.30-14.00 2 prog Andra pass: 14.00-15.30 1 prog Tredje Pass 16.30-19.00 2 prog Datum: 19 april Tider: Första pass: 09.30-12.00 2 prog Andra pass: 12.00-13.15 1 prog Tredje pass: 14.30-17.00 2 prog Maila till: lingopublik@jarowskij.se

Öppet alla dagar SCHWEIZ BERÄTTAR – NY LITTERATUR FRÅN SCHWEIZ Upptäck en spännande värld bortom berg och klichéer! Nya böcker på tyska, franska, italienska och rätoromanska i svensk översättning.

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Lör 13 apr kl 13.00

FRI ENTRÉ

I samarbete med Stockholms universitet

GER ARTISTER EN ANDRA CHANS

26 27

HET I HOLLYWOOD

Daniel Espinosa, 36, filmregissör. Daniel Espinosa är för tillfället Sveriges hetaste regissör i Hollywood. ”Safe house”, med Denzel Washington, blev en enorm publiksuccé – långt över förväntningarna. Det surras nu om att Espinosa ska regissera en ny storfilm: ”Child 44”, en thriller som ska utspela sig i 1950-talets Sovjet. Och han tänker fortsätta rida på samarbeten som redan visat sig framgångsrika. Joel Kinnaman, som medverkade i både ”Snabba cash” och ”Safe house” spelar en av rollerna i filmen som produceras av Ridley Scott.

Lovisa Bergenstråhle, 37, castingansvarig för ”Så mycket bättre”. Mastiffproducerade ”Så mycket bättre” – som castas av Lovisa Bergenstråhle – har blivit det viktigaste programmet som en svensk artist kan medverka i. Skillnaden mot till exempel Melodifestivalen är att ”Så mycket bättre” har en topplistegaranti som inte schlagerspektaklet kan erbjuda. Plura Jonsson berättade nyligen i ”Pluras kök Spanien” att han dragit in miljonbelopp på Petra Marklunds coverversion på Eldkvarnlåten ”Kärlekens tunga”.

BERÄTTELSER FÖR EN 87 ÅR GAMMAL DAM Helga Härenstams foton är en minnesbok till henne själv, om hon skulle bli en glömsk gammal dam.

Välkommen på vernissage! Ons 17 apr kl 16.00 FRI ENTRÉ

MONSTER OCH TANDVÄRK Smygpremiär för två nya pekböcker! Jens Peter de Pedro och Lotta Geffenblad berättar om hur de skapar sina historier om skrotmonster och krokodiler hos tandläkaren.

Tor 18 apr kl 14.30

FRI ENTRÉ

*20 % rabatt: ungdom t.o.m. 25 år, studerande, pensionär och arbetslös.

INFO/BILJETTER kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08


06 TEMA MÄKTIGASTE

25

metro wkd fredag 12 april 2013

ANNA SIMONSSON/SVD/SCANPIX

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

NATTKLUBBSKUNGEN

Vimal Kovac, 39, vd för Stureplansgruppen. 1996 hoppar Vimal Kovac av sina studier på KTH och startar Spy Bar i Stockholm. Han har 50 000 kronor på fickan. Möblerna till nattklubben inhandlas på Myrorna. 17 år senare är Stureplansgruppen så stor att nöjesimperiet ibland kritiseras för att ha en monopolställning. Stureplansgruppen dominerar med sina nattklubbar (som Sturecompagniet) och festivaler (som Summerburst) Stockholms nöjesliv, och genom åren har man även startat framgångsrika krogar i Visby, Båstad och Göteborg.

SCANPIX

CHRISTINE OLSSON/SCANPIX

SVENSK STORSTJÄRNA

24

Noomi Rapace, 33, skådespelare. Halvvägs in i den svenska filmen ”Svinalängorna” finns en scen när Lena (Rapace) bryter ihop efter att hon får beskedet om sin mammas död. Den scenen borde vara obligatorisk i undervisningen på landets teaterskolor. Noomi Rapace, som fick sitt stora genombrott när hon tolkade Lisbeth Salander i ”Millennium”trilogin, har en helt unik förmåga att ge sina rollfigurer kött och blod. Just nu viskas det om att hon är aktuell för en uppföljare till ”Prometheus”.

23

MUSIKSVERIGES ÄLSKLING Håkan Hellström, 39, artist. Det som gör nationalikonen Håkan Hellström fullständigt unik inom svensk pop och rock är att han knappt fått en dålig recension på över ett decennium. Han är konsekvent älskad – av alla. Eller ja, åtminstone av dem som räknas. In other words: de som förstår att popmusik inte handlar om teknik. När Hellström, som den här våren, ger ut ett nytt album blir det därför som i leken ”Hela havet stormar” när musiken tystnar: Kultur- och Nöjessverige fryser på stället. Alla väntar spänt på vad Frölundasonen ska släppa den här gången.

SCANPIX

FOLKFESTENS GENERAL

22

Christer Björkman, 55, producent för Melodifestivalen. Möjligen är festivalgeneral Christer Björkman en, som det heter på hans hemsida, ”mångsidig man med stil och styrka” men Melodifestivalens framgångar är – trots detta! – inte enbart hans förtjänst. Men faktum är att folkfesten förvandlats till en monumental succé sedan han tillträdde 2002. Nyckeln till framgången var hans beslut att dela upp programmet i deltävlingar. Finalen i fjol lockade fler tittare än Kalle Anka på julafton.

KARIN GRIP / SVD / SCANPIX

21

STYR SVENSK FILM FRAMÅT

Anna Serner, 48, vd för Svenska filminstitutet. Anna Serner har prisats för sin insats för Svenska filminstitutet sedan hon tillträde. Och nog behövs en högljudd person på en sådan inflytelserik – men före Anna Serners tillträde – alltför osynlig organisation. Stiftelsens betydelse för svensk film är oumbärligt. Syftesbeskrivningen? ”Att stödja produktion, distribution och visning av värdefull film, att bevara och tillgängliggöra det svenska filmarvet samt att representera den svenska filmen internationellt.”

TEATERDROTTNINGEN

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

19

18

Vicky Von Der Lancken, 70, teaterproducent. Vicky Von Der Lancken driver Oscars- och Chinateatern i Stockholm. Sedan tidernas begynnelse har hon producerat teater, musikaler, sommarlustspel och turnéer. Många trodde att hennes karriär var över när hon för snart tio år sedan dömdes för skattebrott och fick avtjäna fem månader på den öppna anstalten Sagsjön i Västsverige. Men icke. Den svenska nöjesindustrins grand old lady dansade snart tillbaka in i strålkastarljuset och har sedan dess fortsatt leverera.

Per Sundin, 50, vd för Universal. Att komma som vd till svenska Universal 2008 måste ha varit ungefär som att ta över som ny reaktorchef på Fukushima under kärnkraftshaveriet. När Per Sundin tillträdde befann sig skivbranschen i vad som beskrevs som en ”permanent kris” Men delvis tack vare att Sundin suttit på parkettplats under de senaste årens streamingrevolution har skivbolaget klarat sig oväntat bra. Mycket är förstås även Spotifys förtjänst. I dag ligger Universal på samma instäktsnivåer som 2004. LEIF R JANSSON/SCANPIX

20

16

BERTIL ERICSON/SCANPIX

VÄLJER SOMMARPRATARE

DESIGNAR ETT MODEIMPERIUM

Ann-Sofie Johansson, 48, chefsdesigner på H & M. När H & M:s förra designchef Margareta van den Bosch tillträdde så hade Ann-Sofie Johansson just fått jobb som klädförsäljare vid företagets butik i Skanstull. Året var 1987. När van den Bosch 21 år senare lämnade över blev det till just Johansson, som under tiden gjort en minst sagt imponerande resa inom världens tredje största butikskedja för kläder. Under Johanssons ledning har H & M:s samarbeten med några av världens mäktigaste kändisar, senast Beyoncé Knowles-Carter, fortsatt att spira.

LYFTE EN KRISANDE BRANSCH

17

I KULTURSVERIGES ABSOLUTA FINRUM

Peter Englund, 46, författare. Peter Englund är den svenska parnassens generaldirektör. Som chef över Svenska Akademien har han intagit en självklar maktposition i Kultursverige. De egna historiska romanerna är troligen de mest underhållande Sverigeskildringarna som någonsin producerats.

Bibi Rödö, 52, radioproducent. De som inte gillar DN:s auktoritära ställning i MedieSverige – som enligt många är inbillad – brukar ironiskt säga att tidningens reportrar tycks tro att ”Har det inte stått i DN så har det inte hänt!” För att parafrasera den påhittade devisen: ”Har du inte medverkat i ’Sommar’ i P 1 så är du ingen riktig kändis! Boss över landets främsta radioinstitution – Bibi Rödöö.


MIN FESTKVĂ„LL BĂ–RJAR ...

FORTSĂ„TTER ...

Med mina allra bästa vänner med ett glas vin eller tvü i mitt eller nügon annans kÜk eller vardagsrum. Vi mÜter upp resten av gänget pü nügot trevligt ställe sü som Vassa Eggen eller kanske Tavernan. Nu är det uteserveringarna som väntar och lockar allra mest innan sommarens parkhäng.

Vi hamnar allt som oftast pü Küken. Trevliga människor, bra bartenders, mycket vänner – levererar alltid. Kan även ha att gÜra med att jag kÜr klubb där varannan onsdag, sü det är som mitt andra vardagsrum men pryds av lite mindre kläder.

KYRKOR OCH SAMFUND

TILL SJĂ–SS

SĂ–NDAG 14/4 I STEFANSKYRKAN, FREJG 20 B

MUSIKBĂ…TEN M/S VINDHEM

FAMILJEGUDSTJÄNST KL 11.00 Den gode herden Barn- och diskantkÜrerna, A BjÜrnstrÜm, L Wilund, M Samzelius, Stefansorkestern. SPIS FÖR KROPP OCH SJÄL KL 15.30-17.30 Välkommen pü en bit mat. Varmrätt, smÜr, brÜd, sallad, kaffe och kaka, 75 kr/50 kr. Stefanssalen, Frejgatan 31 Ü.g. STEFANSMÄSSAN KL 17.45 A BjÜrnstrÜm. I Johånsson. S:t Johannes ungdomskÜr. L Wilund, Stefanskapellet under ledning av P HallstrÜm. Expedition: 08-508 88650 650 Tel till expedition: 08-508 88 www.johannesforsamling-sth.se www.johannesforsamling-sth.se

dopfest 13 april Att lüta dÜpa sig behÜver inte ta mycket tid, kraft eller pengar i ansprük. Och framfÜr allt – det är aldrig fÜr sent! Välkommen till dopfest i Maria Magdalena fÜrsamling lÜrdag 13 april 2013. Kl 10-13 är du välkommen till kyrkan fÜr att lüta dÜpa dig eller ditt barn, eller büde och. Ingen tidsbokning krävs. I fÜrsamlingssalarna bjuder vi pü dopkalas efter dopet. Se vür webbplats fÜr mer info: svenskakyrkan.se/mariamagdalena/dopfest. Har du frügor kan du hÜra av dig till 08-462 29 40 eller maria.magdalena@svenskakyrkan.se. Välkommen till vür Dopfest!

KONSERTER

�Fantastiska partymoves� Hilda SandstrÜm, 23, är chefredaktÜr pü Projection.se. Hon festar helst till hiphop.

T-trÜja och jacka frün The Local Firm. Jeansen är Cheap Monday. Klackskorna frün Mango. Väskan och bältet är second hand frün Beyond Retro och Myrorna. Örhängena är frün SnÜ of Sweden.

Här müste jag slü ett slag fÜr Saurabh Sinha. Inte fÜr att den mannen lär ha undgütt nügon eller behÜver hÜjas mer än vad han själv lyckats med. Utan fÜr en sün sak som att ta ett fotobüs frün ingenstans till att bli stans stÜrsta snackis och ett evigt event-müste! TEXT & FOTO: JASMIN STORCH

Torsdag 11 april Janne Y & Bandet Fredag 12 april Bulldog LÜrdag 13 april De Sotos Torsdag 18 april Janne Y & Bandet Fredag 19 april Ständut Blakk LÜrdag 20 april Bad Influence Onsdag 24 april Janne Y & Bandet Torsdag 25 april Hoffman Circus Fredag 26 april Coverakuten LÜrdag 27 april After Beach Torsdag 2 maj Svenne Rubins Fredag 3 maj Pink Hink LÜrdag 4 maj Happymakers Onsdag 8 maj Janne Y & Bandet Torsdag 9 maj Janne Y & Bandet Fredag 10 maj Överdrag LÜrdag 11 maj One Hell of a Band

08–604 04 20

ble ss go d

MĂ„KTIGAST I NĂ–JESSVERIGE ... HAR PĂ… MIG ...

KickAss Rock n’ Roll

FÜr fler band/kvällar

in the dance

Har blivit mycket hiphop den senaste tiden och detta sker självklart pü Vardagsrummet. Även det en favorit och ett värdigt alternativ till Küken. Plus i kanten fÜr Üppet till 03 sü man hinner med büde och! Alltid lika skÜn stämning och det är här jag bjuder pü mina fantastiska partymoves ... Om det nu händer.

285:-

Avgüng 19.00 frün Slussen Välkommen ombord! FÜr bokning & info

Musik av Benjamin Britten

DANSAR TILL ...

27:E SÄSONGEN NU BÄTTRE ÄN NÅGONSIN Ät räkor, smÜr och nybakat brÜd sü mycket ni orkar. Alt. tacos med tillbehÜr. Som dessert serverar vi ostbricka med kex.

Konsert i Oscarskyrkan sĂśn 14 april 16.00 $ANSAREÄ FRĂ€NÄ #ANÄ )Ä DOÄ THISÄ OCHÄ "!3%Ä Ä sÄ /SCARSÄ -OTETTKĂŽRÄ 3IGGEÄ -ODIGH Ä KOREOGRAFÄ sÄ %RIKÄ "OSTRĂŽM Ä ORGELÄ sÄ 0žRÄ /LOFSSON Ä DIRIGENTÄ sÄ %NTRĂ‚Ä Ä KR

vindhem.com

Metro Weekend varje fredag.

GATSMART 07

metro wkd fredag 12 april 2013


08 TEMA MÄKTIGASTE

metro wkd fredag 12 april 2013

HAR STÄRKT STÖRSTA KANALEN

14

15

Casten Almqvist, 50, vd för TV 4-gruppen. Om åren som producent för TV3:s ”Efterlyst” har Casten Almqvist sagt: ”Vi utgick från vår journalistiska bakgrund för att skapa något vars kärna närmast var den klassiska journalistikens raka motsats. ’Efterlyst’ handlade om att sitta tillsammans med polisen och assistera dem i arbetet.” Att Casten Almqvist lyckats väl i rollen som vd för TV4gruppen bottnar delvis i hans egna erfarenheter som tv-producent. Med satsningar som ”Så mycket bättre” och ”Halv åtta hos mig” har han stärkt kanalens position.

Felix Herngren, 46, regissör och manusförfattare. Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” har sålt i över en miljon exemplar. Nu ska boken bli film. Förväntningarna har skruvats upp delvis tack vare att Felix Herngren står för regin. Och nog är det förståeligt. Allt annat som Herngren vidrör förvandlas ju till 24 karats humorguld. Övrigt på karlns cv: Dan Bäckman, Papi Raul, ”Solsidan” och ett gäng hyllade reklamfilmer. Så begåvad att man blir förbannad.

MATS ANDERSSON/SCANPIX

13

11

FÖRVANDLAR ALLT TILL GULD

HAR FLER LYSSNARE ÄN P 3

12

Peter Settman, 44, programledare och entreprenör. I dag är det nästan omöjligt att föreställa sig svensk nöjes-tv utan Peter Settmans inflytande. Vid 20 års ålder startade han sitt livsverk, Baluba. 2009 sålde han produktionsbolaget – för 92 miljoner kronor – men stannade kvar i rollen som kreativ chef. I portfolion hittas några av hörnstenarna inom svensk underhållningstelevison de senaste tio åren: ”Hey baberiba”, ”Melodifestivalen”, ”Dansbandskampen”, ”Sommarkrysset”, ”Partaj” och ”Grammisgalan”.

KONSERTER IMMANUELSKYRKAN Stockholm

Lördag 13 april

17.00 KÖRKONSERT

Immanuel Nova. Hemkomstkonsert från körturné. Kristina Åkesson, dirigent. Fri entré.

Onsdag 24 april 13.00 BABYKONSERT med

sinnesvandring. ”Vårgrönt och en liten ko”. Fri entré för barn 0-18 mån tillsammans med förälder.

www.immanuel.se

CANTA NAPOLI Giovanni Impellizzeri SödertäljeOperans kör & Sinfonietta

proudly presents

Angela Rotondo Jaqcues Radison Scenografi Andrea Morandi

13 april kl. 19.00 Musikaliska Nybrokajen 11 Biljetter: www.musikaliska.com eller tfn 060-197 311

14 april kl. 18.00 Estrad Campusgatan 26, Södertälje

Biljetter: Luna Biljettkassa tfn 08-523 030 80, www.ticnet.se tfn 077-170 70 70

ÖVRIGA NÖJEN

BARN MITTIPRICKTEATERN Snäll (fr 6 år) lör 13 apr kl 13.00 St Eriksg 84, 08-15 33 12 STHLMS AKUTSJUKBUS ordinerar Drömspel & Lekemel Boka sängplats 20-21 april www.underjordiska.com ZEBRADANS Hallå 42, målgr. 5-6 år 13 april 13.00 www.zebradans.nu , 08-7029201

in association with Neil O’Brien Entertainment proudly present

DANS SVERIGEPREMIÄR Rodrigo Sobarzo UNITED STATES 17 och 18 april kl. 19.00 Biljetter: info@weld.se MUSIK KÖR & VISA Mats Paulson & Manskören Stockholms Allm. Sångförening Sjöhistoriska 14/4, 18:00 TEATER MOMENT:TEATER Ett Dockhem, Ibsen/Stenshäll Premiär 13/4 kl 19 www.moment.org.se/50850129 PLAYHOUSE TEATER Skapande Dramatik för Vuxna Ikväll kl 19.00 - komedi Bilj: www.playhouseteater.se PICK’N’MIX FESTIVAL STALLET FOLK & VÄRLDSMUSIK Tango & Lindy hop med Ariel Ardit & Hasse Ling & His Syncopators of Swing Fredag 12 april kl 20.00 Xenia KriisinEmilia Amper & Marque Gillmore Lördag 13 april kl 20.00 www.stallet.st

SWEDISH HOUSE MAFIAS NATURLIGA ARVTAGARE Avicii, 23, artist. Tim Bergling, född 1989, är Swedish House Mafia-farbrödernas naturliga arvtagare. Aviciis enorma popularitet vittnar om det vi redan visste – dansmusiken är vår tids melodi. Musikgenren har de facto aldrig varit större än just precis nu. Agnetha och Anni-Frid fick kidsen att sjunga in i uppochnervända tennisracketar. Aviciis fans beställer hem mixerbord på nätet.

Robert Sehlberg, 43, musikchef på Rix FM. Varje dag lyssnar ungefär 900 000 personer på RIX FM. Det är några tusen fler än P 3. Musikchefen Robert Sehlberg har med andra ord ett stort inflytande över en stor del av svenskarnas musiksmak. Skillnaden mot P 3 är att kanalen i regel spelar redan utgivna artister.

FÖRÄNDRADE SVENSK NÖJES-TV

AP

Köp dina biljetter på


TEMA MÄKTIGASTE 09

metro wkd fredag 12 april 2013

10

MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/SCANPIX

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

HAR FINGRET PÅ KNAPPEN

Jonas Bonnier, 49, vd för Bonnier. Bonniers informationsmonopol i Sverige har ibland jämställts med diktaturers. Inga paralleller i övrigt. Även om den makt som vd-Jonas förfogar över har samma sprängkraft som kärnvapen. Koncernen äger en rad varumärken inom nöjesbranschen – tidningar (som Damernas Värld), tv-kanaler (som TV 4), förlag (som Månpocket) och filminstitutioner (Svensk Filmindustri).

LEIF R JANSSON/SCANPIX

RÄDDADE TV:N

9

JOHAN LJUNGSTRÖM/SVERIGES RADIO

STJÄRNSKÅDARE

Filip Hammar, 38, och Fredrik Wikingsson, 39, programledare och författare. Föreställer man sig ett svenskt tv-landskap utan Filip och Fredrik så känner man sig snart som Frodo Baggins på väg mot Mordor. Se till exempel vilka program som lockade flest tittare förra veckan: ”Let’s dance”, ”Mästarnas mästare” och ”Antikrundan”. Alla köpta tv-format från utlandet. Med anor från stenåldern. Det Filip och Fredrik gör – att bidra med nyskapande tv-program – är kort sagt livsviktigt för det svenska tv-mediet.

AP

VÅR TIDS ELVISAR

8

Karin Gunnarsson, Germund Stenhag och Linda Nordeman, musikläggare på P 3. Det enskilt viktigaste som kan hända din karriär om du sysslar med musik på 2010-talet – ett tidevarv då det inte längre går att tjäna pengar på skivförsäljning – är att P 3 plockar upp din singel. Musikläggarna där kan på egen hand lyfta en svensk outgiven artist från okänd till stjärna. Sveriges Radios populärmusikchef Pia Kalischer är överbefälhavaren, men det är underhuggarna, Karin Gunnarsson, Germund Stenhag och Linda Nordeman, som sitter på den reella makten.

7

Steve Angello, 30, Axwell, 35, och Sebastian Ingrosso, 29, Swedish House Mafia. 27 mars 1980. Och 24 mars 2013. Två datum som för all framtid kommer vara inristade i den svenska musikhistorien. Det förra anger datumet för ABBA:s sista spelning – det senare för Swedish House Mafias. När unga rockmänniskor fnyser åt dagens housemusik, ”Hur svårt kan det vara att lägga på en skiva och stå och dansa lite”, inser de inte att de gör samma misstag som deras far- och morföräldrar gjorde när de dömde ut Elvis.

DEN SKALLIGA PRIMADONNAN

av Ionesco. ”Varmt, underhållande galenskap” DN. EXTRAFÖREST 27 & 28 apr kl 18 Kim Anderzon, Margaretha Byström, Helge Skoog m fl. Regi Lena Söderblom. BOULEVARDTEATERN Götgatan 73 Bilj ticnet.se/08 642 98 00

ETT JÄKLA DRAG…

Janne Åström och Bengan Janson. 1 extraföreställning sönd 5 maj kl 18.00

PETER CARLSSON & BLÅ GRODORNA-ETT INHOPP Stockholmspremiär 18 oktober.

ROBERT WELLS – A TRIBUTE TO CHARLIE Fre 12 april kl 19.00 , lörd 13 apr 15.00 och 19.00

SCALATEATERN, Wallingatan 32-34 Bilj 08-14 35 75, scalateatern.se

JERRY – THE FAREWELL SHOW ++++ AB, ”En sprakande show” DN Bäst platstillgång i maj!

CIRKUS Djurgårdsslätten 43-45 Bilj cirkus.se, ticnet.se, sj.se/upplevelser Blixten.se/jerrywilliams

L I F E L I N E E N T E RTA I N M E N T & V I L L M A N P R O D U K T I O N P R E S E N T E R A R

ALEX SCHULMAN

ÄLSKA MIG! MÖRDARHUND LIVRÄDDARE En föreställning om självbekräftelsens baksida

“Roligt förtjusande, hemskt och vidrigt...” DN

DU VÄLJER

“Briljant öppning... underhållande betraktelser av hans maniska jakt på bekräftelse” AB

Välkommen till HUNDÄGARdagen

“Det är hela tiden nära till skrattet, ett skratt som oftast fastnar i halsen” Popmania

g ing #biljettrusnin #succéföreställn ! nu tt Köp din bilje

JESUS CHRIST SUPERSTAR Endast 5 veckor kvar. Se Ola Salo i succén.

GÖTA LEJON Götgatan 55 Göta Lejon 08-505 290 00 www.gotalejon.se Bilj 077-170 70 70, ticnet.se

RAIN MAN

Robert Gustafsson, Jonas Karlsson, Tanja Lorentzon, Magnus Ehrner, Sanna Krepper, Nils Moritz, Lotta Östlin Stenshäll, Spelas tors-sön våren och fre-sön hösten. RIVAL Mariatorget 3 Ticnet.se el 08-205000

ROCK OF AGES

++++ AB. ”Måste ses...” TV4 - en varm, vild & vrålkul rockmusikal. Johan Rheborg, Joacim Cans mfl. CHINATEATERN Berzelii Park Bilj 08-562 892 00, showtic.se, rockofages.se

TOMMY KÖRBERG SJUNG TILLS DU STUPAR

En musikalisk resa genom fem decennier med 10-mannaband på scen. ++++ Han är unik. Missa honom inte. AB Här uppstår ljuv musik. Expr INTIMAN Odengatan 81 showtic.se el 0771-134300

www.privatteatrar.se

Stellan Skarsgård, 61, skådespelare och Hollywoodfabrik. Hört talas om Valter Skarsgård? Inte? Lägg det namnet på minnet. Om några år kommer nämligen Stellans yngsta son, född 1995, dansa in i någon påkostad amerikansk film eller tv-serie och skapa ny Skarsgård-hysteri. Sett till att historien upprepar sig alltså. Övriga Skarsgårdsöner, utom Sam, har i tur och ordning gjort sig ett namn i USA. Snart är det Bills tur i Netflixserien ”Hemlock Grove”. Stellan klättrar – uppriktigt talat – inte till plats nummer sex enbart på egna meriter. Med tanke på den begåvade avkomman är han rena Hollywoodfabriken.

ÖVRIGA NÖJEN

PÅ SCEN

PRIVATTEATRAR

6

RENA RAMA HOLLYWOODFABRIKEN

STOCKHOLMS KENNELKLUBB För mer info se: www.stokk.skk.se

SPELAS TOM MAJ, ÅTER I HÖST BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70 M A X I M T E AT E R N. C O M I L I F E L I N E . S E I

13 april 2013 Kl. 11-16 Kungsträdgården

Ä L S K A M I G. N U

ÖVRIGA NÖJEN

SOLLENTUNA

konstronda 13-14 april kl.11-17

Kom och besök 35 sollentunakonstnärers ateljéer

sollentunakonstronda.se

Metro Weekend varje fredag

Är du en av Sveriges bästa hundägare? Låt inte din hund jaga vare sig vilda eller tama djur. Hundägare som tar ansvar – gör skillnad!

en kampanj av SVENSKA KENNELKLUBBEN | www.skk.se

www.stokk.skk.se

Följ oss på

facebook/skallintepahunden


SID 1 Naturhistoriska Riksmuseet Parasites – Life Undercover

MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR

Hagaparken är Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide.

Sara Thavenius, 17/4 kl 18; ’Nyfiken på Leo Tolstoy’, monolog av skådespelare Sophie Tolstoy Regen.

Internationella Barnkonstmuseet

Öppet lö-sö kl 14. Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 05 (vard 10-17). www.kungahuset.se/hovstallet

Galleri För Unga! 12 unga konst-

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar

närer i åldrarna 11-16 visar upp sin konst i en gemensam utställning på Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Fullersta Gård i Huddinge. Vernissage Se Under Ytan – Om det onämnba13/4 kl 12-16. ra vid sekelskiftet 1900. GymnastikÖppet tor kl 12-19, fre-sön kl 12-16. och hälsosalong med te on kl 13. Fri entré. Fullersta Gårdsväg 18, Förboka! 08-402 30 99. Huddinge. Pendeltågsstation: Öppet fr-sö, ti, to 12-16, on 12-19. Hamng 4. www.hallwylskamuseet.se

H.M. Konungens hovstall Visning av vagnhall, paradvagnar, seldon och stall lö, sö kl 14.

Öppet torsdag, lördag-söndag 10-15. Fri entré. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

12 – 18 APRIL

Öppet ti-fr kl 12-16, lö–sö kl 10-16. Slottsboden ti-fr kl 12-16.30, lö-sö kl 10-16.30. T Gamla Stan. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.kungahuset.se/kungligaslottet

Huddinge C. Tel 08-535 357 70. www.ibkm.se

Guidad visn. Nära SL Restaurang

Drottningsholms Slott Egen rundvandring och aktivitetsspår för barn "Sagor och myter på Drottningholm”. Slottsvisning kl 12 och 14. Familjevisning sö kl 13. Besökscenter med Slottsboden och kafé. Öppet fre-sö kl 11-15.30 Slottsboden lö-sö kl 11-16, T-bana Bromma, därifrån buss 176, 177. Tel 08-402 62 80. www.kungahuset.se/drottningholm

Öppet för gruppbesök Gripsholms, Strömsholm och Ulriksdals slott, info på

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se komulerockor och hammarhajar i vårt havsakvarium. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. Tillfällig utställning: ”Skräpet ska upp till ytan”. Du kan måla, gå tipspromenad och prova på att källsortera. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook. Öppet tis-sön 10-16.30. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 010-708 72 00.

Riskcenter, Arkitektur i Sverige. Familjesöndag kl 13. Allmänna visningar sönd kl 14. Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. Skeppsholmen. Buss 65, Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. www.arkitekturmuseet.se

13-14/4 kl 12-16 Modellbyggarhelg! Bygg och måla modeller, för hela familjen. Ta med egna modeller eller köp i butiken. Lör 13/4 13:00 Visning med teckentolk: Stormaktstiden Lör 13/4 14:00 Barnvisning 6-12 år Sön 14/4 13:00 & 15:15 Visning: Twice a stranger 14:00 Föredrag: Två kulturer – tusen möjligheter? Tasso Stafilidis berättar om sina grekiska rötter. Tis 16/4 17-20 Fri entré – Kulturell after work 17:30 Visning: Svensk nazism under 30-talet 18:30 Föredrag: Älskade fascism - Henrik Arnstad presenterar sin nya bok. Begr antal platser Tors 18/4 13:00 Visning: Raoul Wallenberg Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Biblioteket tis-fre 13-16. Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

Poul Gernes/Sidekick/Cosima von Bonin. En kärlekshistoria mellan två konstnärer som aldrig träffades. 8 mars-12 maj i Konsthallen. Gratis introduktionsvisningar varje timme.

Botanisk trädgård med växthus. “Köttätande” växter: Visning av de spännande insektsfångande växterna i Edvard Andersons växthus tis 16 apr kl 17, 50 kr. Violetta passionsblommor och orangea papegojblommor blommar nu i EA växthus!

Spelar roll – en utställning om Aktuell utställning: Porslinsrederiet passivitet och civilkurage. 1842-1947. Om porslinsfabrikens rederiverksamhet under drygt 100 Öppet må-fr 12-17. Stora Nygatan 10, år. Offentlig visning: Lö 13/4 kl 13.00 Gamla Stan. Tel 08-723 87 50 F. museichefen Marianne Landqvist www.levandehistoria.se visar och berättar på temat Eld, Lera och Människor.

Smaka på Historiska ons 17/4 kl 18. Vad drack och åt man förr? Kom och provsmaka och lyssna till Kent Andersson, docent i arkeologi. Boka plats på historiska.se senast den 14/4. Familjehelg med Birkaflickan och skelettverkstad 1314/4 kl 12-15 Lunchvisn tis kl 12.30. Onsdagsvisn kl 17.

Öppet ti-fr 10-16, lö-sö 11-16. 60 kr, fri entré t o m 19 år. Odelbergs väg 5B. Tel 08-570 356 58, Gustavsberg. www.porslinsmuseum.varmdo.se

Öppet tis-sön kl 11-17 samt ons 11-20. Entré 80 kr från 19 år, 60 kr pens och stud. Fri entré fredagar! Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. www.historiska.se

Öppet i parken dagl. EA växthus dagl 11-17. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Biologiska museet Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Aktuella Bonniers Konsthall visar utställ- utställningar: Henri Cartier-Bresson, ningar med svensk och internatio- Anna Clarén, Ruud van Empel, David nell samtidskonst. Art Hack Day. Lör Strindberg och Johan Bring. kl 18, vi öppnar upp en kväll under omhängningsperioden för Art Hack Days vernissage. Under två dygn Öppet alla dagar 9-21 (sön, mån, tis, har ett sextiotal konstnärer och in- ons) och 9-23 (tor, fre, lör). genjörer skapat ny konst. Encore! Tel 08-509 005 00. Filmfestival på Biografen Sture. www.fotografiska.eu Se de mest omtalade konstfilmerna en gång till! Mån kl 18.30, tis kl 18.30. 1 april-23 april är konsthallen Färgfabriken är en plats för konst, stängd för omhängning. arkitektur och samhällsutveckling. Öppet alla dagar 11-16. Tel 08-442 82 15.

Här kan du se utställningar, delta i samtal och workshops och lyssna på föreläsningar. Petra Gipp & Kim Hedås, Skikt - ett konstnärligt projekt med fokus på arkitektur & musik. Pågår 11/4-2/6 Vernissage för Årets Beckersstipendiat Sara Möller: 20/4 kl 11-19.

Öppet i Konsthall, Butik, Café och Buffé Bådan: Ons-sön kl 11- 17. Restaurang Baggen: Ons-sön kl 11.30-17, lör kl 11.30-21. Tel 08-570 130 00, info@artipelag.se Öppet mån-sön 10-17. Se www.artipelag.se www.fjarilshuset.se

Öppet tis-sön 11-17. Gripsholms Kungsladugård i Mariefred. Tel 0159-231 60.

Sveriges ekonomiska museum på Slottsbacken. På gång. Föreläsning 17 april, Sasja Beslik kl 18. På myntkabinettet.se kan du läsa mer. Öppet i museet mån-sön kl 10-16. Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. Restaurant o shop. www.myntkabinettet.se

Stans roligaste och billigaste familjealternativ. Barbie, Lego, bilar, mjukisar, StarWars, tåg, robotar. Barnteater. Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

Konstakademien T o m 12/5 Galleri Väst/Ateljén: Karin Ögren. Salarna: Gert Marcus. I samband med utställningen ges ut boken Distansens förvandling. Galleri Öst: Erland Melanton 50-60 tal. Minnesutställning. 17/4 kl 18 i Hörsalen: Denise Hagströmer: En nationell vision? Svenska ambassader från 1900-talets mitt till idag.

TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Under perioden 23 mars - 14 april, utställning i Edsvik Konsthall Öst: Inre & Yttre Rymden - vårt universum expanderar. Ett samarbete mellan konstnärer och forskare i regi av Edsvik Konsthall och Oskar Kleincentrum vid Stockholms Universitet. Föreläsning Söndag 14/4 kl 15, Bo Sundborg, docent i teoretisk fysik, “Ingenting, strängteori och lite om allting”. För intresseanmälan: kristina@edsvik.com, eller köp biljett direkt hos oss i receptionen (100 kr). I Edsvik Konsthall Väst, period 23 @ Lisa Jonasson mars - 14 april: Torbjörn Svanström. Akvareller som frossar i färg och svär- Vårens och sommarens stora utta. Ung Vårsalong 17 april - 28 april. ställning på Grafikens Hus är Jag har öppnat en öppen dörr med Lisa Öppet i Konsthallen tis-sön kl 11-17. Jonasson och Matti Kallioinen där Lisas färgrika figurer samverkar tillMer info: www.edsvik.com sammans med Mattis kringelformade organismer. Dessutom visas utställningen Tryck, Frihet & Revolution – en mexikansk donation med grafisk konst och tolkningar av elever Fjärilshuset i Hagaparken +27C. från Mariefreds skola på temat friAlltid sommar på Fjärilshuset. En het. Samt Maija Albrechts utställning tropisk regnskog i Stockholm. Herbarium Personalis och Joakim 3000 kvm med fritt flygande fjärilar, Ojanen och Hanna Anderssons utfiskar, fåglar, pilgiftsgrodor m m. ställning Projektionen av mig på dig. Stort växthuscafé.

www.kungahuset.se/kungligaslotten

Öppet tis-sön kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Museet har flyttat till Drottninggatan 17. Museibutiken och Bistro Rolf de Öppet ons-sön kl 11-16. Maré öppnar den 16 april. Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, Tel 08-441 76 50. www.dansmuseet.se

Öppet sö-fr 12-16. I maj må 12-20. Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Utställningen Skrot på Junibacken bygger på Jan Lööfs bilderböcker. Teater med Pettson och Findus samt Alfons Åberg.

Nordens djurvärld sedd i naturen.

Öppet ons-fre 12-19, lör-sön 11-17. Entré 80 kr, pens/stud 60 kr, under 21 år fritt. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

Judisk tradition, kultur och historia i Sverige. Guidning on, sö 13.30. Museiteater. Pågående utställning: Juden Jesus.

Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Fri entré. Fredsgatan 12/ Jakobsgatan 27C (hiss). Atelier Food Restaurang AB, plan 2. tel 08-121 345 50. Läs mer på www.konstakademien.se

LAKRITS. ABSINT. ABSOLUT. Den ultimata lakritsutställningen pågår fortfarande. Allt om lakrits i fast och flytande form. Inklusive absint, konstnärernas favoritdryck vid förrförra sekelskiftet. Lakrits genomsyrar även Spritmuseums restaurang, provningsrum och butik. På tal om konstnärers favoritdrycker: Missa inte att vandra genom Absolut Art Collection, den mest säregna konstsamlingen i Stockholm. Mer information på spritmuseum.se.

& ABSOLUT ART COLLECTION

Jens Assur. Africa is a Great Country.

Välkommen till vernissage lördag 13 april kl 11-17. Utställningen invigs kl 13 av Mårten Castenfors. Möt det urbana Afrika! Fotografen Jens Assurs nedslag i storstäderna på den afrikanska kontinenten är kungahuset.se/kungligaslotten lika högaktuella som konstnärliga skildringar av den snabba utvecklingen och förändringen som sker där just nu. I 40 fotografier i storleken 2,5 x 3,5 meter – med storformatskamerans hela bildomfång och precision – porträtteras människor och miljöer i städer som t ex Maputo i Moçambique, Dar esSalaam i Tanzania, Kigali i Rwanda, Lagos i Nigeria och Accra i Ghana. Till bilderna hör också en bok med afrikanska röster om de stora städernas samtid och framtid – afrikanska författare, journalister, forskare och Kungliga Slottet opinionsbildare. Boken kan köpas i Egen rundvandring. Guidade vis- Liljevalchs butik. Liljevalchs konstningar av paradvåningarna kl 13, värd presenterar utställningen varje Skattkammaren kl 14 och Museum Tre dag kl 14.30 (from tisdag 16 april). Kronor kl 15. Familjevisning ’Borgen Tre Kronor’ i Museum Tre Kronor lö, sö kl 12.15. Slotten som historisk scen Öppet tis-sön kl 11-17. – föreläsningar och temakvällar, se Tis & tor även kl 17-20. Entré 80 kr, www.kungahuset.se/program: 14/4 pensionärer och studerande 60 kr. kl 13; ’Att arbeta med de kungliga Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. hästarna’, föredrag med beridare www.liljevalchs.se

Kungliga kulturarvet


SID 2 Naturhistoriska Riksmuseet Parasites – Life Undercover

MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR 12 – 18 APRIL

Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: Utställningshallen: Varning för ras. bokning@nobelmuseum.se Länken: Fotoutställning av Paula Nobelmuseet.se

Urbano. Black Box (film): Livet som lögn av Paula Urbano. Öppet ti–on 11-17, to 11-20, fre 11-15, sö 12-16. Fri entré. T-bana Fittja. www.mkc.botkyrka.se

Beach 2013 - rakade bikinilinjer och håriga bröst 14/4 kl 13: Ett samtal om kroppshår med intendent Cecilia Wallquist och Annica Joensuu, ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, med visning av utställningen Hår kl 14. Utställningen Folkkonst visas 17/4 kl 17.30 (fritt).

Svenska Hemligheter – en utställning med svenska folkets anonyma hemligheter. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. Hej! Om kommunikation och det skrivna ordet. Lilla Posten: Vi gör vårkort. Lördag-söndag 12-15. Öppet ti-sö 11-16, on 11-19. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.posten.se

NATIONALMUSEUM Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidad visn. Nära SL Restaurang

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Se Stenkoll på slottet – den stora fasadrestaureringen. Sminka dig som en prins eller prinsessa! lö 11-13. Visn / Barnvagnstakt – Kungligt mode genom tiderna on 11.15 Förboka! Öppet fr-sö, ti-on 11-17, to 11-13 torsdag 18/4. www.livrustkammaren.se

Hilma af Klint – abstrakt pionjär. Surrealismen & Duchamp. Moment – Le Corbusiers hemliga laboratorium. Moment – Karl Holmqvist. Moment – Wael Shawky. Öppet tis kl 10-20, ons-tor kl 10-18, fre kl 10-18 fri entré till samlingen kl 18-20, lör-sön kl 10-18. Entré 120/100 kr fr o m 19 år. Skeppsholmen. T-bana Kungsträdgården, buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-519 552 00. Följ oss på: modernamuseet.se facebook.com/ModernaMuseet twitter.com/ModernaMuseet mobil.modernamuseet.se

Nationalmuseum har stängt inför renovering. Nästa utställning, Carl Larsson – vänner och ovänner, öppnar i museets tillfälliga lokaler på Konstakademien den 13 juni 2013. Välkommen!

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. 13-14/4 kl 14 familjevisning Sammelsurium. 16/4 Ett hus fyllt av musik, teater och ma- Litteratursamtal Jenny Lindh om Den rionetter! Tre våningsplan med in- räddande tungan, fri entré, boka plats. 18/4 Afternoon Tea Vad hänteraktiva utställningar. de med uppfinnarna?, boka biljett. 20/4 Kulturnatt, se hemsidan för Öppet tis-sön 12-17. Entré 70/50 kr, program. Aktuell utställning: Tomas fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tranströmer – att gå in i själva verkTel 08-519 554 90. ligheten. Besök Bistro Nobel, goda www.musikochteatermuseet.se luncher varje vardag.

SportLab, den roliga familjeupplevelsen! Här kan man leka, lära, uppleva och berätta. SportLab har något för alla. Testa på, och lär om olika idrotter, balansera, kasta, hoppa, Kulturnatten nästa vecka och klättra på vår superfina klätterOm fallet Lasermannen – föreläsning vägg. Fri entré! på Kulturnatten lö 20/4 kl 19 & 22. Gå barnspåret i jakten på Lilla Lo som Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. gått vilse. Barnvisning om polisen Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, lö-sö kl 12. Mysterievisning lö-sö kl 15. hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. Hemligt?! Så jobbar Säpo – vuxen- www.riksidrottsmuseet.se visning i utställningen lö-sö kl 14.

Magasin 3 i Frihamnen är en av Sveriges ledande institutioner för samtidskonst. Mika Rottenberg – stor solopresentation. Utställningar från samlingen: Chris Burden samt Something Turned Into a Thing.

Öppet tis-sön 11-17, ons 11-20. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. www.marabouparken.se

13 April —2 Juni 2013

Öppet tis-sön 11-17. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se

Öppet ti-sö 10-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00. sjohistoriska.se

Öppet mån-fre 10-17, kvällsöppet tor till 19, lör-sön 10-18. Tel 08-550 225 00. facebook.com/tomtits

Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13. Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

I konsthallen: utställning med verk av Sonja Larsson. Program: fre 12/4 kl 17 samt ons 17/4 kl 14 offentlig visning av utställningen i konsthallen; ons 17/4 kl 18 Programkväll: samtal med Sonja Larsson kring den skapande processen, ett ämne hon även ger kurser i som lektor vid konstfack, samtalsledare intendent Eva Asp. Samtalet ingår i ordinarie entréavgift, osa gärna till osa@sven-harrys.se ifall du vill delta. Dagliga rundvandringar i hemmet på taket om 15 pers/grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag. För tider se vår hemsida www.sven-harrys.se.

Våryra på Björnberget lör 11-15. För Öppet ons-fre 11-19 lör-sön 11-17. program se www.skansen.se Eastmanvägen 10 i Vasaparken,

Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

Africa is a Great Country by Jens Assur

Målare i Normandie, underbara impressionister 2 feb-26 maj. Introduktion tis, ons, tor kl 13.15.

www.strindbergsmuseet.se

Utställningar: Spritlandet Sverige, Face it – Absolut Art Collection och Lakrits i fast och flytande form. 13/4 Lakrits- & dryckesprovning kl 13, 14, 15. 13/4: Byt dina gamla leksaker på Förbokas. 13/4 Sprit & ost i kombina- Retoys leksaksbytarbazar. Helgen tion med Steffo Törnqvist, förbokas. 13-14/4: Barnvisning i gruvan, Öppet dagligen 10-17, tis 10-20. robotverkstad, visningar av moVisningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas delljärnvägen & innovationsverkstad. Hjärta spel – dataspelskonst. 1 på www.spritmuseum.se Entré: 4/3-21/4: Ateljé dataspel. Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år.

21 mars - 30 juni Anna Witt, Manifest. 20 april - 28 juli ABCDEFG HI, Meriç Algün Ringborg, Magnus Bärtås, Kay Rosen, Mladen Stilinović. Monsterklubben 14/4: Vi bygger en drömpark i papper och kartong kl 13-16.

Öppet tis-sön 11-17. Landsnorav 42 i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

Strindbergs bostad och bibliotek. Visas av guide to-sö kl 13. Utställn: Experiment, upptäckter och lek för Strindberg i centrum. nyfikna i alla åldrar. Se dagens proÖppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. gram på tomtit.se Tel 08-411 53 54.

Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 12. Övrig tid efter ök. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

Stängt för ombyggnad t o m 30/4. vasamuseet.se

Öppet 10-16. Skansenbutiken 11-17. T S:t Eriksplan el Odenplan. Skansen-Akvariet mån-fre 10-16, Tel 08-511 600 60. lör-sön 10-17. Tel 08-442 80 00. www.sven-harrys.se

Öppet tor 11-19, fre-sön 11-17. Guidad visning lördagar kl 14. Entré 60 kr, stud/pensionär 40 kr, under 20 år fritt. Entréavgiften inkluderar ett säsongskort. Magasin 3, Frihamnen. Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. Tel 08-545 680 40. Espressobar med sallader, soppa, smörgåsar och hemlagade bakverk. www.magasin3.com

En unik samling med mer än 120 motorcyklar från 1894 fram till idag med fokus på design och teknik. Aktuella utställningar: Tema Racing 24/5 2012-1/9 2013, Det Svenska fiaskot 4/4-19/5.

STRINDBERGSMUSEET

Öppet sön o ons 12-16. Furugatan 3, Solna. Tel 08-83 97 44. Film, café. www.solna.se/olleolssonmuseet

Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Museiv 7, buss 69. polismuseet.se facebook.com/polismuseet

Öppet tis, fre 12-17, ons-tor 12-19, lör-sön 11-17. Sjötullsbacken 8, Blockhusudden. Buss 69. Tel 08-662 58 84. www.thielska-galleriet.se

Strindberg i centrum

Öppet fre-tor kl 10-17, ons kl 10-20. Entré 100 kr från 19 år, fri entré ons fr kl 17. Öppet i Lekstugan mån-fre kl 13-16 och lör-sön kl 12-16 (entré 20 kr/barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang och bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Aktuella utställningar: Liljefors och Naturfotograferna. Guidad visn tis samt tor kl 14. Familjevisn sön kl 13. Vi hade fel. Modefotografi av Carl Johan De Geer. Guidad visn ons kl 14. Mode på prinsens tid. Guidad www.nationalmuseum.se visn fre kl 14 (visas tillsammans med prinsens Sällskapsvåning). 17/4 kl 18 Lins i stället för pensel. Liljefors tog Fö r e d r a g 1 6 / 4 , k l . 1 8 . 3 0 : bilder av miljöer och djur att använTankeexperiment - hur funkar de?, da som förlagor. Idag inspireras naav Sören Holst. Pris 90 kr. turfotografer av måleriet och söÖppet sö 12-15 visn varje timme. ker uppnå dess uttryck. Föredrag Ny utställning: Parasites Ti-to 13-15 visn av Berzelius 13. med journalist och ordförande i – Life Undercover. Drottninggatan 120. Naturfotograferna Henrik Ekman. Välkommen till para- Tel 08-545 483 90. siternas mikrokosmos www.observatoriet.kva.se Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. och lär dig allt du vill, och kanske inte Prins Eugens väg 6, Djurgården. vill veta, om parasiter. CosmonovaTel 08-545 837 00. filmer och utställningar om dinosauwww.waldemarsudde.se rier, jorden, människan, universum, klimatet och naturen. Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. Fri entré t o m 18 år. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. Butik och restaurang. www.nrm.se

Öppet tis-sön 11-17, tor 11-20, mån stängt. Torget – ett lekrum för barn öppet tis-sön 11-16. Faktarummet öppet tis, ons, sön 12-16, tor 12-19, fri entré. Årsbilj 100 kr, t o m 19 år fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Utställning: Munch! – Nietzsche, Thiel och Nordens störste konstnär. Nyhängning av samlingen med med nordisk sekelskifteskonst.

Välkomna till vernissage lördagen 13 April kl. 11—17. Utställningen invigs kl. 13 av Mårten Castenfors Djurgårdsvägen 60, Stockholm www.liljevalchs.se

Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lör-sön 11-17. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

Öppet ti-on 11-15, to-sö 11-17. Bålsta. Tel 08-411 00 40. www.abergsmuseum.se www.abergsshop.se

ETNOGRAFISKA ÖSTASIATISKA MEDELHAVET

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Utstställningar: Resor som satte spår – upptäcktsresor i trafikens tjänst 1900-1965. Stockholm bit för bit –Stockholmsmiljöer i Lego (pågår till 23/4), Söderbilder-teckningar från gamla Södermalm av Per Lindroos. Minitunnelbanan kör dagligen. Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Se annons. Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla.

Stockholms medeltidsmuseum Öppet tis, tor-sön 12-17, ons 12-19, mån stängt. Lör 13/4 Familjevisning kl 13. Hantverkstan 12-16. Sön 14/4 Visning av Svartbrödraklostrets källare kl 13 och 14. Biljetter 100 kr, köps på museet innan visningen. Entré: Årsbiljett 100 kr, fri entré t o m 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 316 20. www.medeltidsmuseet.stockholm.se

FOKO PROUDLY PRESENTS ART TO GO Sturegallerian, ingång Grev Turegatan Konst med pristak 16.000 kr! www.fo-ko.se 13 – 21 APRIL 15 konstnärer visar och säljer sina original Öppettider; Mån-fre 10-19 Lör 10-17 Sön 12-17


12 KROG

metro wkd fredag 12 april 2013

URBAN BRÅDHE

FU SION

Granriset i symbios med dashin

URBAN BRÅDHE

Meterlångt vin.

MISSA INTE

Att man kan välja halvt vinpaket till avsmakningsmenyn.

UNDVIK

Att välja halvt vinpaket – de är ju så himla goda.

PRISER

Avsmakningsmeny: 1 275 kronor. Carte orientale: 145 – 350 kronor per smårätt (minst tre rekommenderas).

Metros krogskribent Jonas Cramby har slagit sig ner på populära Råkulturs moderkrog – den White Guide-belönade Esperanto.

URBAN BRÅDHE

Langoustinen grillas vid bordet. URBAN BRÅDHE

Följ med in på Esperanto

Se dig omkring på krogen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Finkrogen Esperantos atmosfär genomsyras av ett självsäkert lugn.

Val h

alla väg e

n

ESPERANTO er rg

Bi

O

g.

rls

Ja

m man vill vara riktigt säker på att få det trevligt när man går ut och äter, hur väljer man då egentligen krog? Ett enkelt, men väl beprövat, knep är att boka bord på en svindyr Michelinkrogs betydligt billigare bakficka. De är nämligen nästan alltid prisvärda, goda, avslappnade och ställen där krögaren kan prova nya och spännande idéer. Mattias Dahlgrens Matbaren, Gastrologiks bakficka Speceriet och Frantzén/Lindebergs gastropub The Flying Elk är ett par exempel på dessa säkra kroggkort. Esperantos bakficka Råkultur är ett annat. Råkulturs sublima, men överkomliga, sushi har de senaste åren blivit oerhört populär bland Stockholms matintresserade. Så populär, faktiskt, att den enstjärniga moderkrogen ibland haft en tendens att glömmas bort. Men i höstas började det återigen tisslas och tasslas om den och i vintras utsåg Sveriges mäktigaste kroggui-

1111 ESPERANTO

Kungstensgatan 2. White Guide-prisad japansk-svensk finkrog med en stjärna i Michelinguiden.

de White Guide Esperanto till Sveriges bästa restaurang. Så vad är det egentligen som har hänt? Det första jag märker när jag stiger in är den våg av självsäkert lugn som slår emot mig. Om Esperantos atmosfär vore en hundtränare på tv, så skulle den lätt vara Cesar Milan. Servisen är lika behagligt avslappnad som uppmärksam. De glider trivsamt omkring och verkar vara så fininställda på vår sinnesstämning att de vid varje besök vid bordet berättar EXAKT så mycket vi vill veta om vinet eller maten. Inte ett ord mer eller mindre. Faktum är att vi snart vaggas in i ett sådant behagligt lugn att när sommeliern vid ett tillfälle står en bit bakom oss och serverar vin ur en nästan meterlång flaska så förutsätter jag för en sekund att det är något de gör när gästerna inte verkar vilja bli störda just då – tills jag inser att flaskan, naturligtvis, bara råkar se ut så. Men ändå …

Färdig langoustin.

Även maten är av den typ som lägger en varm hand på ens axel och klämmer till lite vänligt. Stilen skulle kunna beskrivas som en slags japansk-svensk fusion men utan några synliga skarvar. Vi äter till exempel en ursvensk granrisflammad röding i urjapansk dashibuljong – utan att det känns det minsta krystat. Bara gott. Som självutnämnt egghead njuter jag löjligt mycket av primörägget med olika varianter av blomkål och den bordsgrillade langoustinen med syltad daikon likaså. Och när den avslutande äppeldesserten till slut bärs in visar den sig vara så enkelt och tryggt god att det blir den perfekta avslutningen på en garanterat trevlig kväll.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

BAKFICKA 1111 FLYING ELK

Mälartorget 15. Demokratisk gastronomi på Frantzén/ Lindebergs nya bakficka.

FISK 1111 OSTRA MATSAL OCH BAR

Birger Jarlsgatan 26. Göteborgsk fiskkrog precis vid Stureplan.

ENKELT 1111 19 GLAS

Stora Nygatan 19. Kvarterskrog som är lätt att älska.

AG

KLASS 1111

Kronobergsgatan 37. Tvåfaldigt prisbelönt köttkrog på Kungsholmen.

BAKFICKA 1111 SPECERIET

Artillerigatan 14. Överkomlig snabbgastronomi på Gastrologiks nya bakficka.

ITALIEN 1111 TAVERNA BRILLO

Sturegatan 6. Högljutt och böljande matpalats på Stureplan.


Africa is a Great Country by Jens Assur 13 April —2 Juni 2013 MADE TO GROW


14 BIO

metro wkd fredag 12 april 2013

NJUTAFILMS

DYSTOPI

1 ”DEN SOM SÖKER”

Cruise tar fajten

UP

. Nu är året 2077 Tom Cruise ger sig ut för att rädda planeten igentlig rymdinvasion. och jorden är nästan helt övergiven efter en fienvapen i ”Oblivion”. Eller..? Cruise anar ugglor i mossen och tar till

Dramathriller. När föräldrarna har dött får Tuva veta att hon är adopterad. Sökandet efter ursprunget för henne till en by full av hemligheter. Av en hyfsad inledning blir en allt svajigare fim med en närmast stollig finalakt. C-GK

TRI ART

111 ”PARADIS: TRO”

Drama. Österrikiske provokatören Ulrich Seidls andra film i paradistrilogin, om en sjuksköterska som är fanatisk katolik. Becksvart humor, lysande spel och scener med kraft – men också tröttande, repetitiv och drag av freakshow. C-GK

Video: Cruise tillbaka i rymdaction

Se trailern direkt

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Tom Cruise får mycket att städa upp på den krigshärjade planeten jorden år 2077. BYBRUUS UP

111 ”OBLIVION”

Sci-fi. ”Oblivion” lånar från all världens sci-fifilmer men lyckas ändå fascinera.

Å

PAUL MORIGI/AP PHOTO

ret är 2077 och jorden är obeboelig, krigshärjad efter en fientlig rymdinvasion för 60 år sedan. Reparatören Jack Harper (Tom Cruise) och hans partner Vika (Andrea Riseborough) är de enda kvarvarande människorna, med två veckor kvar på sina uppdrag: att underhålla och övervaka de maskiner som utvinner energi från jordens sista resurser. Men arbetet saboteras av den fiendebefolkning som överlevt kriget. Samtidigt börjar Jack att ifrågasätta sin verklighet och sin identitet. Något skaver, han vet bara inte varför. En erfaren science fiction-fantast får förstås omgående stresseksem av ”Oblivion”. Att Jack och Vikas enda kontakt med resten av mänskligheten går via TET, en gigantisk kontrollstation, är knappast en tillfällighet. HAL 9000, MU-TH-R 182, GERTY… – genren kryllar av svekfulla maskiner. Mina förväntningar höjs ytterligare av den stämning som Joseph Kosinski (regi) etablerar i filmens inledande parti, där han

FRANSK STIL

Musiken. Kosinski lägger ånyo musiken i franska händer – Daft Punk tonsatte ”Tron: Legacy”, här står M83 (som tagit sitt namn från en avlägsen galax!) för musiken.

låter en nedtonad Cruise skrota omkring på jordytan i dammig mekanikerdräkt och med ett retro-plastigt vapen i händerna samtidigt som någon, eller något, övervakar varje steg han tar. Kosinski vet uppenbarligen att en av nycklarna till lyckad sci-fi ligger i förmågan att hantera detaljer. Även om berättelsen inte är originell sitter jag på spänn och undrar vart den ska ta mig. Tyvärr slår ”Oblivion” in på en förutsägbar stig, och fullkomligt översvämmas dessutom av ogenerade referenser. Från inledningens mer subtila blinkningar till ”Solaris”, ”La jetée” och ”Den tysta jorden” skickas Cruise (övriga skådespelare är hänvisade till periferin) nu ut på frälsningsturné i bästa ”Stjärnornas krig”- och ”Matrix: Revolutions”-anda. Kosinski har hittills gjort två visuellt övertygande filmer. Nu får han se till att hitta manus som gräver spännande gångar under den imponerande ytan.

ELIN LARSSON, FILMRECENSENT

1111 ”JAKTEN”

Drama. Hur Thomas Vinterbergs snack om den skandinaviske mannens kris går ihop med hans elaka skildring av danska manlighetsriter – vilka utgör ”Jaktens” ont-imagen-framkallande fundament – vet jag inte. Men hans feelbad-film är riktigt bra. EL

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

DRAMA 1111 ”BROKEN”

Ostyrig och överlastad men full av gyllene ögonblick är denna brittiska film med en lysande skådespelardebutant. C-G K

DRAMA 1111 ”THE PLACE BEYOND THE PINES”

Blue Valentine-regissören återförenas med Ryan Gosling i ett svulstigt men engagerande ödesdrama. C-G K

ACTION 1111 ”DJANGO UNCHAINED”

Quentin Tarantinos spagettivästernhyllning är en lika underbar, som gruvlig, blodig hämndsaga. EL

DOKUMENTÄR THRILLER 1111 1111 ”SEARCHING ”ARGO” FOR SUGERMAN” Tajt, snygg OscarvinMalik Bendjelloul har gjort en snygg, inspirerande och anmärkningsvärd debutfilm om artisten Rodriguez märkliga historia. C-G K

nare av och med Ben Affleck, vars CIA-agent räddar sex amerikaner ur revolutionens Iran med hjälp av … Hollywood! EL

FAMILJ 1111 ”ESKIL & TRINIDAD”

Om utanförskap och rotlöshet men oväntade vänskaper i en film som uppmuntrar fantastin och tar barn på allvar. EL


facebook.com/nobleentertainment

VISAS PÅ BIO NU!

CameRa • GRand lidinGÖ HeROn CitY • Kista • Råsunda saGa • seRGel • siCKla sÖdeR • vällinGbY

filmstaden HeROn CitY • fs Kista • fs seRGel filmstaden sÖdeR • falKen JaKObsbeRG KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se. Från 15 år

Mama

sf.se • mobil.sf.se

Fre 15.20, 18.10, 21.00 Lö-sö 15.00, 18.00, 21.00 Må-to 15.35, 18.30, 21.20

17.30

Fre-sö 15.20

Fre-sö 17.20 Må-to 17.30

Fre-sö 18.50 Må-to 17.30

Fre-sö 15.30, 18.20, 21.15 Må-to 18.20, 21.15

sOllentuna biO Fre-lö 21.10

The Host

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 11 år eller 7 år i vuxens sällskap

BIOPROGRAM FREDAG 12 APRIL 2013 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Anna Karenina 90:- ........................ 16.15 Jack the giant slayer (3D) 100:-.... 16.30 OZ – The great and powerful (3D) . 16.15 Du gör mig galen 85:- .................... 18.45 Oblivion 90:- ................................... 18.45 Bäst före 85:- ................................. 19.00 Johan Falk – Kodnamn Lisa 85:-... 21.00 Searching for Sugar-Man 85:-....... 21.10

FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Röjar-Ralf 2D sv.tal 75:- ...................... 15 Oz – the great & powerful 2D 75:-...... 15 Croodarna 3D sv.tal 95:-................. 15.30 Jack the Giant Slayer 3D 95:-........15.30, ........................................................ 18.45 Sune I Grekland 75:- ...................... 15.45 Bakom stängda dörrar 80:- ................ 18 Kon-Tiki 80:- .................................. 18.15 Searching for Sugar Man 80:- ....... 18.15 Oblivion 85:- .........................18.45, 21.15 The place beyond the pines 80:- ... 20.15 Warm Bodies 80:- .......................... 20.45 Mama 80:- ...................................... 20.45 The Host 85:-.................................. 21.10 G.I Joe 2 3D 105:- .......................... 21.15

CameRa • HeROn CitY • Kista • seRGel • siCKla sÖdeR • vällinGbY • sOllentuna biO KÖP/RESERVERA: sf.se • mobil.sf.se

182 TJEJER SOM TAR STUDENTEN. FYRA OBJUDNA GÄSTER. VAD KAN GÅ FEL?

EN (O)SVENSK KOMEDI AV FOUR BROTHERS PICTURES

THE PLACE BEYOND THE PINES ETT ÖGONBLICK BESTÄMMER DITT LIV

filmstaden seRGel

Fre-lö 17.30, 20.35, 23.40 Sö 17.30, 20.35 Må-to 11.30, 14.40, 17.50, 21.00

sKandia

BIOPREMIÄR 19 APRIL

Fre 18.00, 21.15 Lö 14.45, 18.00, 21.15 Sö 15.30, 19.00

FILMSTADEN SÖDER

Fre-sö 15.00, 18.00, 21.15 Må-ti+to 12.00, 15.00, 18.00, 21.15 On 12.00, 15.00, 18.00

filmstaden vällinGbY Fre-sö 18.35, 21.35 Må-to 18.00, 19.50

filmstaden Kista

Fre-sö 14.40, 18.20, 20.30 Må-to 12.30, 15.40, 18.20, 20.30

FILMSTADEN HERON CITY

Fre-sö 14.30, 17.40, 20.50 Må-ti+to 17.40, 20.50 On 14.00, 17.40, 20.50 falKen JaKObsbeRG Fre-sö 20.15

KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se. Från 15 år

The Place Beyond the Pines


E N F I L M AV

bio rio

THOMAS VINTERBERG

HORNsTULLS STRAND 3

”MÄSTERLIGT – IGEN!”

PRemiäR: PARADiS: TRO

12-14 April

fRe - Sö 18

M-MAGASIN

”EN STARK OCH MYCKET BERÖRANDE FILM MED LYSANDE SKÅDESPELERI” FEMINA

”MIKKELSEN ÄR ENASTÅENDE”

2x110

AMELIA

PRemiäR: JAkTeN fRe - Sö 20.30 kNATTebiO: DJURväNNeRNA Lö 14 föRTROLLAD Av PARiS Lö - Sö 15.30 fiLmfRUkOST: ScHiNDLeRS LiST Sö 11 SALONg 4: föRTROLLAD Av PARiS fRe - Lö 18 SeARcHiNg fOR SUgAR mAN Sö 18 biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

MOVIEZINE

PROGRAM 12 APRIL

T. 665 12 56

Queerfestival: The Queen 68-doku ......18 Jack and Diane + Nörden och kärleken B Rust Grant/M Ljunggren&Tellvig .... 19.30

PLAZA KVINNA

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

www.cinemateket.se

FILMDELTA.SE

He s stiLL deaD But i

VIASAT FILM

He s i

Getting

WaRmeR

M A D S

M I K K E L S E N iI

BIOPREMIaR 19 aPRIL

L Ö G N E N

S P R I D E R

OSCAR NOMINERAD ®

S I G

BÄSTA UTLÄNDSKA FILM THE TRUE STORY OF HOW CHILE’S MAD MEN FOUGHT A DICTATOR WITH HAPPINESS

THOMAS BO LARSEN SUSSE WOLD LARS RANTHE ANNE LOUISE HASSING BJARNE HENRIKSEN ALEXANDRA RAPAPORT

BIOPREMIÄR IDAG!

STURE

biosture.se

VICTORIA Fre-sö+ti-to

15.40, 18, 20.30 Lö-sö 13, 15.30, 18, 20.30 BIO RIO Fre-on 20.30 To 17 äv 13.10 Må 15.40, 21 SAGA 12.45, 15.45, GRAND SVEAVÄGEN 18.30, 21.15 Fre-sö 16, 18.30, 21 Lö-sö även 13.30 Må 21 SÖDER 13, 15.45, Ti-to 18.30, 21 svenskabio.se 18.40, 21.20 Fr 15 år

RÅSUNDA Fre-sö 16,

18.30, 21.30 Må+on-to 18.30, 21.30 Ti 13, 18.30, 21.30 SICKLA Fre-sö 15, 18.15, 21 Må 15.15, 18.15, 21.15 Ti-to 18.15, 21.15

Josephine Bornebusch EN FILM AV

Johan Lundh

KISTA 12.30, 15.30, 18.20, 21

GRAND LIDINGÖ

Fre-sö 15, 18, 20.30 Må 17.30 Ti-to 18

HERON CITY

Jakten Fre 15.15, 17.55, 20.40 Lö-sö 12.20, 15.15, 17.55, 20.40 Må-ti+to 17.55, 20.40 sf.se On 13.20, 17.55, 20.40 biorio.se

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

PROGRAM 12 - 18 APRIL

WWW.NJUTAFILMS.COM

BIOPREMIÄR 19/4

21.20 Sista veckan! Broken 15.00, 17.45

GRAND Sveavägen 45 K.ö. 14.30, lö-sö 12.00, ti 14.00

Anna Karenina Oscar®belönad!

11 år

Bakom stängda dörrar

15 år

Broken

15 år

Förtrollad av Paris

Btill 15 år

Lö-sö 13.00 Må-to 15.20 Fre-ti 16.00, 18.30 On-to 18.30 Fre-sö 15.40 Må-to 18.00 Den gröna cykeln 20.30

Beasts of the Southern Wild

15 år Btill Lö 12.30 Sö 12.30, 20.15 Må-to 20.15 Förtrollad av Paris 15 år 16.00, 18.30, 21.00 Lö-sö även 13.30 Guds hästar 18.45 15 år Hannah Arendt 17.45 15 år Hitchcock 11 år Lö-sö 13.50 Sista 2 dagarna! Ingen riktig finne 15 år 15.00 Lö-sö även 12.30 Jakten PREMIÄR! 15 år Fre-sö+ti-to 15.40, 18.00, 20.30 Lö-sö även 13.10 Må 15.40, 21.00 Kon-Tiki Oscar®belönad! 11 år 20.15

Den gröna cykeln

Fre-sö 15.00, 17.30, 20.00 Lö-sö även 12.30 Må-ti 17.30, 20.00 On 16.00, 20.45 To 16.00, 17.30, 20.00 Guds hästar Fre-sö 18.00 15 år Jakten PREMIÄR! 15 år Fre-sö 16.00, 18.30, 21.00 Lö-sö även Lore 13.30 Må 21.00 Ti-to 18.30, 21.00 16.40 Sista veckan! Kon-Tiki 11 år

Fre-sö 15.20, 18.15, 20.45 Må-to 18.15, 20.45

21.00 Lö-sö även 13.30

VICTORIA Götgatan 67 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

Amour Oscar®belönad!

16.20

BIOPREMIÄR IDAG! Fre 19.00, 21.20 Lö-sö 18.10, 20.30 Må-to 18.20, 20.40

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se. Från 15 år

se film med hela kroppen tekniskamuseet.se/cino4

15 år

7 år

Lö-sö 14.10

15 år Zero Dark Thirty

Oscar®belönad!

11 år Fre-lö 20.15 CINEMATEKET:

Bakom stängda dörrar

15 år Grémillon Må 19

19.00, 21.15 Den som söker

Searching For Sugar Man Oscar®belönad!

Anna Karenina Oscar®belönad!

Lö-sö 12.50 Må-to 15.20

15 år

Paradis: Tro PREMIÄR!

Oscar®belönad!

11 år

15 år

www.cinemateket.se

The Woman Who Dared

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000 Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

Kassan öppnar 13.30 Paradis: Tro – premiär! ............................... .................16.00 (sö 16.15), 18.15 (on 18.00) Analysera mera: Paradis: Tro ...... on 18.00 Paradis: Kärlek sista veckan! ............. 20.15 Guds hästar ............. 18.45 (ej må-ti), 21.00 Ingen riktig finne .........14.00 (ej to), 18.30 Kauwboy ..................................... lö-sö 13.00 Den gröna cykeln.......................................... ...............16.30 (sö 16.45), 20.30 (on 20.45) Godheten av Stefan Jarl ..............17.00 ej sö Hannah Arendt .............................................. ........................ fr-sö 14.15 må-to 14.15, 20.15 Amour av Michael Haneke ................. 14.30 Knattefilm – varje helg: Ballerinagrodan & Co .........................13.15 Djurvännerna....................................... 13.30 Ny Finsk Film: Fru President extrainsatt! .......................................................... må 18.30 Franska tisdagar: Belle epine..........ti 18.30

fredag 12 april

Kassan öppnar 12.00 Biljetter säljs på www.biosture.se facebook.com/biosture

Förtrollad av Paris Agnès Jaoui ...............................12.30, 15.00, 17.30, 20.00 Jakten Thomas Vinterberg .............................. 13.00, 15.30, 18.00, 20.30 Bakom stängda dörrar Francois Ozon ..........................................15.30, 18.00, 20.30 Lore ................................ 13.00 Kort tid kvar! Searching for Sugarman .........................................20.30 Kort tid kvar! Ny tysk film på Sture/Goetheinstitut Encore! Se program på www.biosture.se/festivaler Kafé Gunvor öppet varje dag!

www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se

VISAS PÅ BIO NU! SERGEL • SÖDER • RIGOLETTO • VÄLLINGBY RÅSUNDA • SICKLA • KISTA • CAMERA HERON CITY • SOLLENTUNA • fALKEN jAKOBSBERG

Oblivion

KÖP/RESERVERA DINA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se. Från 11 år


BIOPROGRAM

VILL DU SE FILMER FÖRE ALLA ANDRA? Bli medlem i klubben för bioälskare på sf.se/bioklubben

12 – 18 APRIL (15 år) HERON CITY: Fre-sö 16.35, 18.25, 21.25 Må-to 18.25, 21.25 HERON CITY: Fre-sö 19.20, KISTA: 21.45 Må-to 19.20, 21.15 Fre-sö 18.10, 21.10 Må-to KISTA: 21.30 11.50, 14.40, 18.10, 21.10 SERGEL: Fre 21.30 Lö-to 21.10 Croodarna - sv tal (7 år) RIGOLETTO: Fre-sö 16.30 CAMERA: Lö-sö 11.00, 13.40 Lö-sö äv 13.30 Alfons och pappa SERGEL: CITY: Fre 15.10, Åberg Knattebio (Btill) HERON Fre-sö 18.40, 21.30 Må-to 17.50 Lö-sö 12.40, 15.10, 17.50 Må-to 17.50 HERON CITY: Lö-sö 12.30 13.20, 16.10, 17.40, 20.30 SICKLA: Lö-sö 11.45, 13.30 KISTA: Fre-sö 12.20, 15.30, SICKLA: 18.10 Må-to 18.10 Fre-sö 21.00 Må-to 20.30 SÖDER: Fre-sö 11.45 RÅSUNDA: Lö-sö 13.15 Må-to 11.50, 13.00 SÖDER: Fre-sö 14.30, 17.30, 20.30 Må-to 12.15, 15.00, SERGEL: Fre 13.50 Lö-sö VÄLLINGBY: Lö-sö 12.50 18.15, 21.00 11.15, 14.00 Må-to 13.10 Anna Karenina (11 år) SICKLA: Fre 14.45 Lö-sö VÄLLINGBY: Oscar®belönad! Fre-sö 21.35 Må-to 20.55 12.00, 14.45 Må 11.45 SÖDER: Fre-sö 12.45, 14.15, KISTA: 18.00 Ego (7 år) RIGOLETTO: Fre 16.00, 19.00 16.15 Må-to 12.45, 16.15 SERGEL: Fre 16.20 Lö-sö Lö-sö 13.00, 16.00, 19.00 Croodarna - sv tal 3D 16.10 Må-to 16.00 Må-to 19.00 (7 år) SERGEL: Fre 12.50 Lö-to 11.50 En oväntad vänskap CAMERA: Fre 14.50 Lö-sö Argo (15 år) 10.40, 13.00, 14.50 To 15.30 SAGA: 17.30 (7 år) ® Oscar belönad! GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 13.30 Eskil och Trinidad (7 år) RIGOLETTO: Fre-sö 17.00 HERON CITY: Fre 16.30, CAMERA: Lö-sö 13.40 19.00 Lö-sö 11.30, 13.20, Bakom stängda dörrar 14.00, 16.30, 19.00 MåHERON CITY: Fre-sö 15.05 (15 år) ti+to 19.00 On 13.00, 19.00 KISTA: Fre-sö 11.50 HERON CITY: Fre-sö 15.25, KISTA: Fre-sö 11.30, 12.50, SERGEL: Fre 13.20, 15.50 18.05 Må-ti+to 18.05 16.00, 18.30 Må-to 12.50, Lö-sö 12.00, 14.30 Må On 13.45, 18.05 16.00, 18.30 12.00 Ti-to 12.00, 14.40 KLARA: Må-on 18.10 RÅSUNDA: Lö-sö 15.00 SICKLA: Barnvagnsbio: Må 12.20 SERGEL: Fre 13.00, 15.10 Lö-sö 13.15 Må 15.15 STURE: Fre-sö+to 15.30, Lö-sö 12.30, 13.00, 15.10 18.00 Må-on 15.30 SÖDER: Må-to 12.30, 15.00 Fre-sö 11.45 Må-to 11.50 Berättelsen om Pi 3D SICKLA: Fre 15.15, 18.15 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.20 Lö-sö 12.30, 15.15, 18.15 ® (11 år) Oscar belönad! Må-to 18.15 SERGEL: Fre-sö 15.30, 18.20 SÖDER: Fre-sö 12.00, 15.45 Förtrollad av Paris Må-to 12.40, 15.45, 18.40 Må-ti 13.15, 15.45 (15 år) VÄLLINGBY: Fre-sö 15.40 STURE: Bäst före (Btill) Lö-sö äv 13.20 12.30, 15.00, 17.30, 20.00 CAMERA: Fre 16.10, 18.50, 21.30 Den som söker (15 år) G.I. Joe Retaliation 3D Lö-sö 11.00, 16.10, 18.50, (11 år) 21.30 Må-on 17.30, 20.10 KLARA: Barnvagnsbio: To 12.30 HERON CITY: To 16.00, 17.30, 20.10 SERGEL: Fre 19.00, 21.20 Fre-sö 15.40, 18.40, 21.30 GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 18.10, 20.30 Må-to 18.40, 21.30 Fre-sö 15.45, 17.30, 20.00 Må-to 18.20, 20.40 Ti-to 17.30 KISTA: Fre-sö 14.30, 17.30, 20.30 Må-to 11.30, 14.30, HERON CITY: Fre 16.10, Django Unchained 17.30, 20.30 ® 18.30, 21.05 Lö-sö 13.40, (15 år) Oscar belönad! 16.10, 18.30, 21.05 SERGEL: Fre 16.15, 18.50, Må-ti+to 18.30, 21.05 HERON CITY: 20.45 21.10, 23.45 Lö 16.15, On 13.10, 18.30, 21.05 19.00, 21.10, 23.45 KISTA: 20.50 Svensktextad: 17.45 Sö 16.15, 19.00, 21.10 SERGEL: Fre 21.40 Må+on 15.20, 18.50, 21.30 KISTA: Fre-sö 13.10, 15.40 Lö-sö 21.00 Må-to 20.15 Ti 21.30 To 18.50, 21.30 Må-to 13.10, 15.40, 18.45 SÖDER: Fre-sö 17.40, 20.45 SICKLA: RÅSUNDA: Må-to 17.30, 20.45 17.30 Lö-sö äv 13.45 Fre-sö 21.30 Må-to 21.15 SAGA: Djurvännerna (Btill) SÖDER: 12.15, 15.00, 17.45, 20.30 Fre-sö 21.15 Må-to 21.30 SÖDER: Fre-sö 11.45, 13.00 SERGEL: VÄLLINGBY: Svensktextad: Fre-sö 13.30 Fre-sö 20.10 Må-to 20.55 Du gör mig galen! Må-to 13.30, 18.50 (Silver Linings SICKLA: Fre-sö 15.30, 18.30 Gangster Squad (15 år) Playbook) (11 år) Må 11.45, 14.30, 17.45 ® HERON CITY: 21.40 Oscar belönad! Ti-to 17.45 SÖDER: 12.15, 14.45, 17.45 CAMERA: Fre-sö 21.30 Må- Hansel & Gretel: on 20.10 To 14.30, 20.10 VÄLLINGBY: Fre-sö 16.15, Witch Hunters 3D (15 år) 19.05 Må-to 17.30 HERON CITY: 21.40 SERGEL: Fre 21.30, 23.40 Lö 21.40, 23.50 Sö 21.40 Må-to 21.30

A Good Day to Die Hard Cloud Atlas

Jack Reacher

(15 år)

HERON CITY: 20.55

HERON CITY: 20.10 RIGOLETTO: 19.45 SÖDER: 20.30

Hobbit: En oväntad resa - High Frame Rate 3D (11 år) SERGEL: Fre-sö 12.40 Må-on 11.40

ion iller, Ogbelniavctionutvhur drolleknu,lär

la ih ta Sto r s m C r u i s e i e n s p e k h e l t To ig är med tspelar s r jorden r, en av e d e ä u s o m a mt i d , d J a c k H a r p t at i o n e r a t s fr . o d a m a n r r d o pa fö r ä n m ä n n i s k s te k ä m r at t fö må sta de si jorden, d fiende eten. på ig h kän en o mänsk l a d d rä

PREM

IÄR!

(15 år) Mama

(15 år) KISTA: Lö-sö 12.00 KLARA: Lö-sö 12.20, 13.50 RÅSUNDA: Lö-sö 14.15 SICKLA: Lö-sö 11.45 Må 10.00 SÖDER: Lö-sö 11.30 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.50

HERON CITY: 18.50, 21.20 KISTA: Fre-sö 18.30, 21.10 Jack the Må-to 21.10 Giant Slayer 3D (11 år) SERGEL: Fre 18.30, 20.55, 23.30 Lö 18.50, 21.20, CAMERA: Fre-sö 20.00 23.50 Sö 18.50, 21.20 Må-to 20.45 Må-to 19.00, 21.30 HERON CITY: Fre 14.50, SÖDER: Fre-sö 19.00, 21.30 17.30, 20.20 Lö-sö 11.50, Må-to 14.15, 19.00, 21.30 14.50, 17.30, 20.20 Må-to 17.30, 20.20 Mördaren ljuger KISTA: Fre-sö 15.00, 18.20, inte ensam (11 år) 21.30 Må-to 12.45, 15.00, HERON CITY: Fre-sö 15.20 18.20, 21.30 SAGA: 20.15 RÅSUNDA: 20.30

Röjar-Ralf - sv tal 3D (7 år)

CAMERA: Lö-sö 12.25 HERON CITY: Fre-sö 15.50 Lö-sö äv 13.10 KISTA: Fre-sö 12.45, 15.45 Må-to 15.45 SERGEL: SERGEL: Oblivion (11 år) Lö-sö 13.00 Må-to 11.50 Fre 14.45, 18.00, 21.00 PREMIÄR! Lö-sö 15.40, 18.20, 21.00 SICKLA: Lö-sö 12.15 Må-to 14.30, 18.10, 20.50 CAMERA: Fre-sö 15.30, SÖDER: Fre-sö 13.10 18.15, 21.00 SICKLA: 17.45 VÄLLINGBY: Fre-sö 14.55 Må-on 18.30, 21.15 Lö-sö äv 12.20 SÖDER: Fre-sö 18.20 To 14.30, 18.30, 21.15 Må-ti+to 18.30 HERON CITY: Fre 15.00, Röjar-Ralf - sv tal (7 år) 18.00, 21.00 Lö-sö 12.00, VÄLLINGBY: 15.00, 18.00, 21.00 Fre-sö 17.20 Må-to 18.00 HERON CITY: Fre-sö 14.55 Må-ti+to 18.00, 21.00 Lö-sö äv 12.25 Jakten (15 år) On 13.30, 18.00, 21.00 KISTA: Fre-sö 12.30 Barnvagnsbio: On 11.00 PREMIÄR! SERGEL: KISTA: Fre 14.20 Lö-sö 13.20 GRAND LIDINGÖ: 12.20, 15.10, 18.00, 21.00 SÖDER: Fre-sö 12.20 Fre-sö 15.00, 18.00, 20.30 Barnvagnsbio: On 11.00 Må 17.30 Ti-to 18.00 RIGOLETTO: Fre 15.00, Sammys äventyr 2 HERON CITY: Fre 15.15, 18.00, 21.00 Lö-sö 12.00, (7 år) - svenskt tal 15.00, 18.00, 21.00 17.55, 20.40 Lö-sö 12.20, Må-to 18.00, 21.00 15.15, 17.55, 20.40 HERON CITY: Lö-sö 13.30 Må-ti+to 17.55, 20.40 RIGOLETTO VIP: Fre 15.00, On 13.20, 17.55, 20.40 18.00, 21.00 Lö-sö 12.00, Searching For Sugar 15.00, 18.00, 21.00 (7 år) Man KISTA: Må-to 18.00, 21.00 12.30, 15.30, 18.20, 21.00 Oscar®belönad! RÅSUNDA: RÅSUNDA: Fre-sö 16.00, KISTA: Må-to 12.20, 15.30 Fre-sö 15.30, 18.00, 21.00 18.30, 21.30 Må+on-to KLARA: Fre 12.30, 15.00 Må-to 18.00, 21.00 18.30, 21.30 Ti 13.00, Lö-sö 15.20 Ti-on 12.30 SERGEL: Fre 17.45, 20.45, 18.30, 21.30 To 15.10 23.40 Lö 11.40, 14.40, SAGA: 17.40, 20.40, 22.50, 23.40 SICKLA: Må 14.45 12.45, 15.45, 18.30, 21.15 Sö 11.40, 14.40, 17.40, STURE: 20.30 SICKLA: Fre-sö 15.00, 18.15, 20.40 Må+on-to 12.50, 15.40, 18.30, 21.20 21.00 Må 15.15, 18.15, Små citroner gula (7 år) Ti 15.40, 18.30, 21.20 21.15 Ti-to 18.15, 21.15 HERON CITY: Lö-sö 12.55 SICKLA: Fre-sö 18.00, 21.15 STURE: SERGEL: Fre 16.50, 19.15 13.00, 15.30, 18.00, 20.30 Må 15.00, 18.00, 21.00 Lö-sö 16.00, 18.30 Ti-to 18.00, 21.00 SÖDER: Må-to 15.20, 17.50 Barnvagnsbio: Må 11.00 13.00, 15.45, 18.40, 21.20 SÖDER: Fre-sö 14.45, 18.30, Sune i Grekland 21.30 Må-ti+to 12.00, Johan Falk – All Inclusive (Btill) 14.50, 17.45, 20.45 – Kodnamn Lisa (15 år) On 14.50, 17.45, 20.45 CAMERA: Fre-sö 16.10 Barnvagnsbio: On 11.00 HERON CITY: 20.30 HERON CITY: Fre-sö 16.00 VÄLLINGBY: Svensktextad: Fre-ti+to Fre-sö 14.55, 18.00, 20.55 Lö-sö äv 13.00 18.15 On 13.15, 18.15 KISTA: Fre-sö 13.00 SERGEL: Fre-sö 18.50, 21.20 Må-to 18.30, 21.25 SERGEL: Fre 13.40, 16.10 Må-to 21.20 Oz – The Great Lö-sö 12.50, 15.50 (11 år) and Powerful 3D Må-to 13.00 Kon-Tiki (11 år) SICKLA: Fre-sö 15.45 CAMERA: Fre-sö 17.10 HERON CITY: Fre-sö 16.20, Må-to 18.00 SÖDER: Fre-sö 13.00, 15.20 19.10 Må-ti+to 18.35 HERON CITY: Fre 14.40, VÄLLINGBY: Lö-sö 13.55 On 13.50, 18.35 18.10, 21.10 Lö-sö 11.40, SAGA: 14.40, 18.10, 21.10 Texas Chainsaw 3D 12.15, 15.00, 17.45, 20.30 Må-to 18.10, 21.10 (15 år) SERGEL: Må 18.00 KISTA: SERGEL: Fre-lö 23.50 Fre-ti+to 12.00, 17.50, Kvartetten (Btill) 20.45 On 17.50, 20.45 The Host (11 år) SERGEL: Fre 14.10, 17.20, SAGA: 11.45, 14.15 20.20, 23.20 Lö 11.20, CAMERA: Fre-sö 18.50 17.20, 20.20, 23.20 Må-to 17.30 Les Misérables (11 år) 14.20, Sö-ti+to 11.20, 14.20, HERON CITY: Oscar®belönad! 17.20, 20.20 Fre-sö 15.30, 18.20, 21.15 On 17.20, 20.20 RIGOLETTO: Må-to 18.20, 21.15 SICKLA: 20.45 19.30 Lö-sö äv 12.30 KISTA: Fre-sö 15.20 SÖDER: 12.15, 15.15, 18.15 SERGEL: Lilla Anna och Fre 15.20, 18.10, 21.00 Långa Farbrorn (Btill) Oz – The Great Lö-sö 15.00, 18.00, 21.00 and Powerful (11 år) Må-to 15.35, 18.30, 21.20 HERON CITY: Lö-sö 13.50 HERON CITY: 17.35 SÖDER: 17.30 SERGEL: Fre 12.45 Lö-sö 11.30 Må-to 11.15 KISTA: Fre-sö 15.20 VÄLLINGBY: Fre-sö 17.20 Må-to 12.30, 15.20 Må-to 17.30 Lincoln (11 år) SÖDER: 21.00 ® Oscar belönad! The Impossible (15 år) VÄLLINGBY: Fre-sö 14.25, Oscar®belönad! 20.10 Må-to 20.20 SERGEL: Fre 12.50, 15.45 Lö-to 12.10, SERGEL: Fre 16.10, 18.50 Paradis: Tro (15 år) Lö-sö 15.25, 18.20 14.50 PREMIÄR! Må-to 15.30, 18.20 KLARA: Fre-sö+to 18.00 The Place Beyond the Må-on 15.10 Pines (15 år) Räkna med Pino (Btill) HERON CITY: Knattebio: Fre-sö 14.30, 17.40, 20.50 CAMERA: Lö-sö 11.30 Må-ti+to 17.40, 20.50 GRAND LIDINGÖ: On 14.00, 17.40, 20.50 Lö-sö 14.00 Lore (15 år) KISTA: Fre-sö 14.40, 18.20, HERON CITY: 20.30 Må-to 12.30, 15.40, STURE: 13.00 Lö-sö 12.10, 14.20 18.20, 20.30

PREMIÄR!

Jakten 40-åriga Lucas har äntligen lyck ats styra upp sitt liv. Efter en tuff skilsmässa har han träffat en ny flickv väg att bygga upp relationen med än, fått nytt jobb och är på god sin tonårige son Marcus. Men något går fel. Inte mycket. Bara en liten lapp. En slumpmässig lögn . SERGEL: Fre-lö 17.30, 20.35, 23.40 Sö 17.30, 20.35 Må-to 11.30, 14.40, 17.50, 21.00 SKANDIA: Fre 18.00, 21.15 Lö 14.45, 18.00, 21.15 Sö 15.30, 19.00 SÖDER: Fre-sö 15.00, 18.00, 21.15 Må-ti+to 12.00, 15.00, 18.00, 21.15 On 12.00, 15.00, 18.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 18.35, 21.35 Må-to 18.00, 19.50

The Host, The Place Beyond the Pines, This is 40, Tingeling: Vingarnas hemlighet, Yoko

Kista Galleria. Kassan öppnar 11.00

Eskil och Trinidad, G.I. Joe Retaliation, Hansel & Gretel: Witch Hunters, Hobbit: En oväntad resa, Jack the Giant Slayer, Johan Falk – Kodnamn Lisa, KonTiki, Lilla Anna och långa farbrorn, Lincoln, Mama, Oblivion, Oz – The Great and Powerful, Röjar-Ralf, Små citroner gula, Sune i Grekland – All Inclusive, Texas Chainsaw, The Host, The Impossible, The Place Beyond the Pines, This is 40, Tingeling: Vingarnas hemlighet

A Good Day to Die Hard, Anna Karenina, Bäst före, Croodarna, Django Unchained, Du gör mig galen!, This is 40 (7 år) Eskil och Trinidad, G.I. Joe Retaliation, Jack the Giant HERON CITY: Fre-ti+to 20.35 Slayer, Jakten, Mama, On 13.40, 20.35 Oblivion, Oz – The Great KISTA: 21.20 and Powerful, Räkna med Pino, Röjar-Ralf, Searching SERGEL: Fre 18.20, 21.20 for Sugar man, Sune i Lö-sö 17.50, 20.50 Må Sickla köpkvarter. Grekland – All Inclusive, 21.10 Ti-to 18.00, 21.10 The Host, The Place Beyond K.ö. fre 14.00, lö-sö 11.00, SÖDER: Fre-sö 21.10 må 09.30, ti-to 17.00 the Pines, This is 40 Må-to 14.15, 21.00 Alfons och pappa Åberg, Bäst före, Croodarna, Du Tingeling: Vingarnas gör mig galen!, Eskil och hemlighet - sv tal (Btill) Trinidad, G.I. Joe RetaliaHERON CITY: Lö-sö 12.15 tion, Jack the Giant Slayer, Kulturhuset, Sergels Torg. Jakten, Oblivion, Oz – The SERGEL: K.ö. 30 min före fi lmstart Great and Powerful, Räkna Fre 13.10 Lö-sö 12.20 Bakom stängda dörrar, Den med Pino, Röjar-Ralf, Searching for Sugar man, Sune i Yoko - svenskt tal (7 år) som söker, Paradis: Tro, Räkna med Pino, Searching Grekland – All Inclusive HERON CITY: Lö-sö 12.50 for Sugar man

Din biograf För visningsdagar och tider se ovan

Kungsgatan 16. Kassan öppnar fre 14.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00

Drottninggatan 82. K.ö. fre 17.00, lö 14.00, sö 14.30, må-to abonnerat The Place Beyond the Pines

Anna Karenina, Argo, Cloud Täby Centrum. K.ö. fre 14.15, lö-sö 10.00, Atlas, Du gör mig galen!, Les Misérables, Oblivion må-on 17.00, to 14.00 Bäst före, Croodarna, Du gör mig galen!, Eskil och Trinidad, Jack the Giant Slayer, Oblivion, Oz – The Great and Powerful, Räkna med Pino, Röjar-Ralf, Sune i Grekland – All Inclusive, The Host

Birger Jarlsgatan 41 Kassan öppnar 12.00

Kungsgatan 16. Tillträde till lounge/bar 45 min innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år Oblivion

Lidingö Centrum. Kassan öppnar fre 14.30, lö-sö 13.00, må-to 17.00 Bäst före, Croodarna, Jakten, Räkna med Pino

Kungens kurva. K.ö. fre 14.00, lö-sö+on 11.00, må-ti+to 17.00 A Good Day to Die Hard, Alfons och pappa Åberg, Bakom stängda dörrar, Bäst före, Cloud Atlas, Croodarna, Django Unchained, Du gör mig galen!, Eskil och Trinidad, G.I. Joe Retaliation, Gangster Squad, Hansel & Gretel: Witch Hunters, Jack Reacher, Jack the Giant Slayer, Jakten, Johan Falk – Kodnamn Lisa, KonTiki, Lilla Anna och långa farbrorn, Mama, Mördaren ljuger inte ensam, Oblivion, Oz – The Great and Powerful, Räkna med Pino, Röjar-Ralf, Sammys äventyr 2, Små citroner gula, Sune i Grekland – All Inclusive,

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder har du möjlighet att sitta extra bekvämt i våra breda och lutningsbara Plusstolar med extra benutrymme. För en bioupplevelse utöver det vanliga kan du även boka plats i vår VIP-salong på Rigoletto. Läs mer på sf.se.

Råsundavägen 150. Kassan öppnar fre 15.00, lö-sö 13.00, må-to 17.00, ti även 12.30-13.15 Bäst före, Croodarna, Jack the Giant Slayer, Jakten, Oblivion, Räkna med Pino

Bakom stängda dörrar, Förtrollad av Paris, Jakten, Lore, Searching for Sugar man

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. Kassan öppnar 11.00 Alfons och pappa Åberg, Bäst före, Cloud Atlas, Croodarna, Django Unchained, Djurvännerna, Du gör mig galen!, Eskil och Trinidad, G.I. Joe Retaliation, Jack the Giant Slayer, Jakten, Mama, Oblivion, Oz – The Great and Powerful, Räkna med Pino, Röjar-Ralf, Sune i Grekland – All Inclusive, The Host, The Place Beyond the Pines, This is 40

Kungsgatan 24. K.ö 11.00 Bäst före, En oväntad vänskap, Jakten, Kon-Tiki, Kvartetten, Mördaren ljuger inte ensam

Hötorget. K.ö. 10.00 A Good Day to Die Hard, Anna Karenina, Berättelsen om Pi, Bäst före, Croodarna, Den som söker, Django Unchained, Du gör mig galen!, Ego,

Vällingby Centrum. Kassan öppnar fre 13.55, lö-sö 11.45, må-to 17.00 Alfons och pappa Åberg, Bäst före, Croodarna, Du gör mig galen!, Eskil och Trinidad, G.I. Joe Retaliation, Jack the Giant Slayer, Oblivion, Oz – The Great and Powerful, Räkna med Pino, Röjar-Ralf, Sune i Grekland – All Inclusive, The Host, The Place Beyond the Pines

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se


18 TEMA MÄKTIGASTE

SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

KROGSHOWER

metro wkd fredag 12 april 2013

IKVÄLL

ISAK JANSSON LUDDE SAMUELSSON

CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

STYR SVERIGES STÖRSTA SKUTA

LÖRDAG 13 APRIL

LASSE NILSEN ERIC LÖWENTHAL LUDDE SAMUELSSON SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

PÅ SCEN

5

Eva Hamilton, 59, vd för SVT. Eva Hamilton är journalisten som 2006 blev vd för SVT. Denna oljetanker inom svenska medier. Ansvaret som vilar på hennes axlar är svårgripbart, att få public service att fortsätta överleva som central publicistisk kraft. Hennes gärning sedan tillträdandet har varit imponerande. Hon började med att spara in en kvarts miljard och fortsatte sedan genom en tätt vegeterad djungel av licensutredningar, interna konflikter och ökad konkurrens. Hennes satsning på SVT Play visade sig närmast läskigt rätt i tiden och inte minst har hon arbetat för att män och kvinnor ska ha samma position i företaget.

SÄTTER REKORD VAR HAN ÄN ÄR

4

Kallar Kinnaman för Robocock

Se grodan

Zlatan Ibrahimovic, 31, fotbollsspelare. Zlatan är som bekant fotbollsspelare, men har likväl en avgörande genomslagskraft på nöjesindustrin. Hans biografi är en av de mest sålda inbundna böckerna i Sverige – sitt stilla i båten nu Kent Ekeroth – genom alla tider. När Zlatan spelar landskamp och någon kanal som inte har sport i sina reguljära sändningar visar matchen brukar det ofta sluta som det gjorde när Sverige spelade VM-kval senast. 1,8 miljoner tittare bänkade sig – och vips blev det den bästa fredagen i Kanal 5:s 24-åriga historia. Nu väntar vi på filmatiseringen av Zlatans liv. Ge huvudrollen till Fares Fares så kommer den krossa alla svenska biorekord. SCANPIX

LARS PEHRSON/SVD/SCANPIX

3

Lena Adelsohn Liljeroth, 57, kultur- och idrottsminister. Under valspurten 2010 skrev numera nedlagda tidningen Stockholm City att kulturministern tyckte att ordet kultur kunde ha en negativ klang. Serieskaparen Liv Strömquist replikerade: ”Jag tycker att namnet Lena Adelsohn Liljeroth har en väldigt negativ klang. Därför föreslår jag att hon döps om till Blubby.” Liljeroth har till hösten suttit på sin post i sju år. Vad hon åstadkommit råder det förstås delade meningar om, men hennes makt över kulturlivet är obestridligt. Det mest uppmärksammade under den här perioden inträffade för exakt ett år sedan när kulturministern leende skar, inte i kulturbudgeten den här gången, utan i performancekonstnären Makonde Lindes ”könsstympningstårta” på Moderna museet. Huruvida ”cake gate” blir ”Blubbys” mest bestående bidrag till Kultursverige återstår att se.

STOCKHOLM, HOVET 24 SEP GÖTEBORG, LISEBERGSHALLEN 25 SEP BILJETTER: BLIXTEN.SE, TICNET.SE 077-170 70 70 GLOBE ARENAS 077-131 00 00 (STOCKHOLM) LISEBERG 031-400 100 (GÖTEBORG)

MUSIK

OMSTRIDD MEN OBESTRIDLIGT MÄKTIG

GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON

INGVAR KARMHED/SVD/SCANPIX

OLA SALO

5 VECKOR KVAR! SPELAS ENDAST TILL 12 MAJ. ”Välj ditt biljettpris!” Vi har olika priser för olika dagar och olika delar av salongen. När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser från 330:- till 795:- inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se

Se trailer!

BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70. GÖTA LEJON, 08-505 290 00. RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.

2

30 ÅR OCH RIKARE ÄN MICK JAGGER

Daniel Ek, 30, vd och grundare av Spotify. När Daniel Ek var tretton år satt han i pojkrummet i Stockholmsförorten Rågsved och drog upp riktlinjerna för sitt första IT-företag. I dag är han rikare än Mick Jagger. Och den gubben är god för 2,2 miljarder. Ändå står den här astronomiska summan inte i relation till vad Daniel Ek åstadkommit. Spotify är större än så. För ett år sedan hamnade svensken på Time Magazines prestigefyllda årslista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen. I grova drag kan man säga att tekniknörden Ek åstadkommit en demokratisering av musiken. När tjänsten lanserades 2008 blev den en veritabel frälsning för en musikindustri som blödde ymnigt. I dag finns 20 miljoner låtar tillgängliga via Spotify. Detta bör utan tvekan betraktas som den mest revolutionerande innovationen för spridningen av musik – någonsin. Hatten av.


TEMA MÄKTIGASTE 19

metro wkd fredag 12 april 2013

JESSICA GOW/SCANPIX

Se komikerns bejublade framträdande

Duett med Dawn Finer Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

1

HAR FORMAT SVERIGE DE SENASTE TRE DECENNIERNA

Jonas Gardell, 48, författare och komiker. Jonas Gardell, mäktigast i Nöjessverige – really? Jodå. Ett färskt exempel illustrerar förstaplatsen särskilt väl. I somras ringde SVT upp Jonas Gardell och sade: ”Till långfredagen vill vi ha två timmar tv-underhållning, prime time. Du får en påse pengar. Gör vad du vill.” Att samtalet från statstelevisionen gick till just honom är ingen slump. Ingen annan person i Sverige har nämligen den ställningen. I snart 30 år har Jonas Gardell varit verksam. 1985 utkom hans första bok ”Passionsspelet”. Författaren Jonas Gar-

dell har skrivit en bok som blivit obligatorisk läsning i grundskolan (”En komikers uppväxt”), manusförfattaren Jonas Gardell har vunnit en Guldbagge (”Pensionat Oskar”) och tv-priset Kristallen (”De halvt dolda”), komikern Jonas Gardell har varit banbrytande inom svensk stand up, teaterpersonen Jonas Gardell har satt upp ett dussin hyllade pjäser (som ”Rasmus”) och sång- och dansmannen Jonas Gardell har producerat en rad hyllade monologer och krogshower (som ”Tillfällig gäst i ditt liv”). Nämnde jag att han både deltagit i och varit programledare för Melodifestivalen också? Under vintern har Jonas Gardell varit

mer omtalad än någonsin. Hans romantrilogi, serie och pjäs om 1980-talets hivepidemi har skakat om. Att säga att Jonas Gardell under de senaste tre decennierna varit med och format – och omformat – det svenska samhället i grunden vore inte att övervärdera hans samlade gärning. Hans karriär har gått hand i hand med den politiska liberaliseringen för homosexuella. Sannolikt har han genom sina verk – som alla på olika sätt riktat strålkastarljuset mot en av samhällets allra mest marginaliserade grupper – gjort mer för att överbrygga homofobiska fördomar än alla prideparader och gaygalor tillsammans.


RESTAURANGER

HOTPOT Kornhamnstorg 2, Gamla Stan. Ph 08–10 33 64 www.stockholmformosa.se

ranziskaner Zu m F Fish & chips + ett glas husets vin 120 kr Fish & chips + Sofiero stor stark på fat eller mineralvatten 100 kr Gäller helgfri mån-fre 14.30-17.30

Ny öp pn ad

d na p öp Ny

www.zumfranziskaner.se

Lebanon Saturday Nights

350 kr/pp

Den magiska orienten är närmare än du tror Upplev, smaka och njut av äkta libanesiska lördagskvällar med levande musik, magdans och ett dignande bord av allt det bästa från det libanesiska köket

Välkommen till vår nya adress T-Hallonbergen | Rissneleden 10 | www.carteblanche.se 08-733 9200 | 0707-667975

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

/pers

Barn under 10 år 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

Förrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

Lunchbuffé 95:-

Tak awae y A´ la c ar t e

Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

New Peking City

FILÉFROSSA 179:-

Asiatisk & Sushibuffé

139:-

Mongolian barbeque Asiatisk buffé Sushibuffé Lunchbuffé

Lördagar 17-21.30 - Ät så mycket du vill! I buffen ingår:

• Oxfilé • Fläskfilé • Kycklingfilé

169:-

• Bakad potatis • Potatisgratäng • Råstekt potatis

• 7 olika såser • Salladsbuffé • Vitlöksbröd

Flasköl fr 29:- • LUNCH fr 79:- Vard 10.30-14 TEX MEX BUFFÉ 89:HAPPY HOUR

90:-

Vardagar: 11.00 – 22.00 • Fredagar: 11. 00 – 23.00 Lördagar: 12.00 – 23.00 • Söndagar: 12.00 – 22.00

Tisdagar 17–21.30 Vardagar 14–22. Helger 12–22 Öl 27:- Vin 38:- Alkoholfritt 20:Norrtullsgatan 15  Odenplan • Bordsbeställning 30 31 18

Nybrogatan 31 vid Östermalmstorg Tel: 08-662 89 62 • www.newpekingcity.se

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

24:-

Öl Vin Cider

Till kl 20.00 • Alkoholfritt alt 15:-

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

Mongolian Barbeque

Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Noisette SVEAVÄGEN Öppet till 03 alla dagar

49:-

Gäller endast Lion bar på Sveavägen 39, 11134 Sthlm • T-bana Hötorget • info@lionbar.se • www.lionbar.se PÅ SCEN

t Bästter e bilj dagar s tor

Den Ofattbara Orkestern XL Biljetter tel 08-20 50 00 oscarsteatern.se • kulturtuben.se

Nyhet! Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

20130412_se_weekend stockholm