Page 1

wkd

KROG

FREDAG 8 FEBRUARI 2013

Wkd äter helst förrätten på West Coast

Arvida Byström

RIV UR OCH TA MED HEM

Anna-Sara Dávik

Hanna Hirsch Kärleksdöden Emotion

Rebecca & Fiona

Tommie X Min Stora Sorg

Alexandra Therese Keining

Maria ”Decida” Wahlberg

Nils Poletti

Elin Berge Press

Lyra Ekström Lindbäck

Sun Angels Anastasia Ax Karin Dreijer Andersson

Our Legacy

Pontus Lundkvist Erika Wasserman

Drop Out Orchestra

Sewer Selection

Bianca Kronlöf

Zhala Rifat

Anna von Hausswolff Gnucci

Erik De Vahl

Asse Berg

Viktor Sjöberg

Liv Strömquist

JJ

Anna Hallberg

Munnen

Cecilia Germain

P10A0SpSroIfiOleNr som Häpna Roll The Dice

Kalle J

skapat sig själva Ninja Thyberg er dem i ny bok Sveriges kulturskapare berättar om vad som driv

Junk Yard Collections

Fasaan Recordings

Eric Berglund


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

HENRY LUNDHOLM

1 Gör det själv-bibel

urskaparna ”DIY” har samlat de 100 mest intressanta nya kult som berättar i Sverige 2013. Rebecca & Fiona är några av demersson. om sina drivkrafter för författaren Kristofer And Hur föddes idén till boken ”DIY” (”Do it yourself”)? – Från början var boken en idé till en årsbok, att det här skulle vara de mest intressanta namnen 2013 – och det är det, säger författaren och journalisten Kristofer Andersson, 28. Men när han intervjuat alla hundra såg han en röd tråd. – Vi hittade en berättelse som var bättre än att säga att ”de här namnen är bäst”. Vi hittade en uppmaning till att göra något själva. Vi hittade också en berättelse om unga människor – i en tid då folk inte har pengar och det är svinsvårt att få bostad – som ändå fortsätter att göra sina grejer. Det är lättare att göra det i dag, förr sa folk ”vi har ingen replokal” men man behöver inte ha det i dag, man kan sitta på sitt rum och göra saker, säger Kristofer Andersson.

DRIVER MUSIKSAJT Vad: Boken ”DIY”. Vem: Skriven av Aspuddenbon Kristofer Andersson, 28, journalist som bland annat driver musiksajten Throwmeaway.se. I ”DIY” har Kristofer Andersson intervjuat 100 kulturpersoner som berättar om vad som driver dem att göra det de gör. Bland andra artisten Min Stora Sorg, klädskaparna Our Legacy, serietecknaren Liv Strömquist, fotografen Elin Berge och popduon JJ. – Jag skrev den här boken till mitt 15-åriga jag. Till personen som letade efter ett sammanhang och som sedermera hittade det i en viss sorts kulturjournalistik. Jag hoppas att ”DIY” kan fungera på samma sätt för en ung målgrupp, säger Kristofer Andersson.

FEM RÖSTER

Citat från boken Inspiration från ”DIY”

MANGO 179 KR

Gnucci

”Jag skulle inte kunna göra en låt om att vara hjärtekrossad, det är inte något som jag vill berätta om i min musik. Jag vill hellre tala om att jag är bra och förhoppningsvis smittar det av sig på andra också” – rapparen Ana Rab, 25, om sin musik.

Anna von Hausswolff

”Musiken är ren och fri. Den tillåter alla tankar att vandra fritt, därför blir den också i allra högsta grad politisk. På ett sätt är den anarkistisk” – sångerskan Anna von Hausswolff, 26, om sitt andra album ”Ceremony”.

Eric Berglund

”Men om vi ska prata om viktigt på riktigt så är naturen typ allt. Allvarligt talat så är det den kultur som visar mig vägen.” – Eric Berglund, 32, gör musik under namnet CEO, var med i The Tough Alliance och driver skivbolaget Sincerely Yours.

Slå på stort med vårens väska 2 H&M 399 KR

REED KRAKOFF 16 000 KR

PHILLIP LIM 7 100 KR

H&M 349 KR

att få lite andra frågor än vad vi annars får, nu var frågorna lite mer politiska. Vi pratar mest politik, det är så vi är, säger Fiona FitzPatrick, 27, och fortsätter: – Jag tror inte att folk förstår hur mycket vi gör själva men det spelar inte så stor roll så länge vi vet det. Rebecca & Fionas stylist Tommie X är också med i boken, hur tror han att den tas emot? – Bra, hoppas jag. Jag tycker att det är skitkul att Kristofer valt att blanda högt och lågt bland dem han har intervjuat men alla har en essens som binder oss samman. Det kan lätt bli för insnöat annars, säger Tommie X.

Hur spår Kristofer Andersson att boken kommer att ses om tio år? – Jag tror att den säger något om hur det var nu. Jag tror att det finns ett värde i urvalet också om tio år – ”jaha, det var inte ’Call girl’ Popduon Rebecca & Fiona som var det mest intressanpratar om politik och drivta som hände under den här kraft i ”DIY” – och pryder även omslaget. Varför ville perioden utan det var Rebecca & Fiona, Anastasia Ax de vara med i boken? – Vi sa ja för att vi tycker och Min Stora Sorg”, säger att det verkar vara en jätte- han. bra, intressant bok. Vi gillar EMMA BJÖRKMAN

Zhala Rifat

”Jag ärvde nog musikintresset från min pappa, men samtidigt var det inte något som jag valde. Det är helt enkelt det språk som jag talar bäst.” – artisten Zhala Rifat, 25, som just nu arbetar på sitt debutalbum.

Kornél Kovács

”I dag har vi en idé om att motarbeta klyschor och förväntningar inom dansmusiken. Whatever that is. Men det är en värld som är full av konservatism.” – producenten och DJ:n Kornél Kovács, 25, om hur han och hans skivbolag Barnhus jobbar.

STORHETSVANSINNE Under modeveckan såg vi var och varannan modell vandra ut på catwalken med en bjässe till väska i handen eller inklämd under armen. Men redan nu till våren anammar vi och får en försmak av trenden. Glöm allt som heter jantelag och satsa på ett iögonfallande storhetsdåd dinglande på axeln. Perfekt, om du som jag gillar att bära runt på hela ditt liv dagarna i ända. Låt storleFLER SHOPPINGTIPS OCH ken spela huvudrollen och håll dig till färger .SE ODE ROM MET PÅ BLOGGAR som svart och vitt.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

ROBERT PENNEY, JOSEPVINAIXA.COM

Aktuellt Tyska Christinae kyrka 12 och 13/2 kl 19.30 Göteborg Baroque I krig och kärlek Köp numrerad biljett i förväg 031-731 88 80 Besök oss i domkyrkan www.svenskakyrkan.se/goteborg

BJUDBUFFÉ 16.00-19.00 serveras på övervåningen

AW-PRISER i baren t.o.m. 21.00 DJ mellan 22.00-03.00

Kravet på 4 stjärnorna: Visa inte hud

AP/SCANPIX

VARJE LÖRDAG

OCH SÖNDAG

Förgyll helgen med en härlig brunch! Lördagar dukar vi upp vår medelhavsinspirerade Brunch à la Monte Carlo och söndagar serveras Brunch à la Vegas - med smakrika rätter från landet som uppfann brunchen. Enjoy your meal!

BOKA BORD PÅ 020-219 219

PACKHUSPLATSEN 7 • ÖPPET 11.30–05 ALLA VISAR ID • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR TEL 020-219 219 • CASINOCOSMOPOL.SE

stringtyp är problematiska. Undvik att exponera bara hudkonturer under skinkorna”, skriver kanalen bland annat i ett meddelande. Grammygalan anordnas för 55:e gången. Jay-Z, Mumford & Sons, Frank Ocean, Kanye West, Dan Auerbach från The Black Keys och Fun toppar listan över flest nominerade och kan vinna sex pris var. TT SPEKTRA-METRO

”JAG KÄNNER ATT NU HANDLAR DET MER OM ATT KELA OCH TITTA PÅ EN FILM ELLER SPELA BACKGAMMON.”

ALL OVER PRESS

CRYSTAL HEFNER, 25, TILL HUFFINGTON POST OM SITT OCH MAKEN HUGH HEFNERS, 86, KÄRLEKSLIV.

5

POPICAL

JONATHAN JOHANSSON

”JAG VET INTE VARIFRÅN FOLK HAR FÅTT IDÉN ATT JAG VÄNTAR TVILLINGAR. JAG HAR ALDRIG SAGT DET.”

Grammisnominerade Jonathan Johansson sjunger egna låtar med musiker ur Göteborgs Symfoniker. Fredag 15 februari kl 20.00 i Stenhammarsalen. 250 kr

SKÅDESPELAREN EVAN RACHEL WOOD, 25, PÅ TWITTER. SPEKULATIONERNA KOM EFTER ATT HON TWITTRAT OM ETT HALSBAND HON BÄR FÖR SIN BABYS SKULL OCH SOM SYMBOLISERAR DEN STORA KÄRLEK HON KÄNNER FÖR ”DEM”.

Evan Rachel Wood.

Crystal Hefner.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

KONSERTHUSET GÖTAPLATSEN BILJETTER: IDAG ÖPPET 12.00-20.00 TEL 031-726 53 10 WWW.GSO.SE

Göteborgs Symfoniker är en del av

För naket för CBS?

Inga synliga skinkor eller glimtar av bröst. Det fick representanter för Katy Perry, Rihanna och Beyoncé order om inför söndagens Grammygala i Los Angeles. Tv-kanalen CBS sänder galan live och uppmanar stjärnorna att skyla sig ordentligt, uppger The Hollywood Reporter. ”Försäkra er om att skinkor och kvinnliga bröst är korrekt täckta. Kläder av

5: 19

3

Wkd skönjer en ny trend med att formge moderna låtar som gamla vinylsinglar. Den brittiske grafiske designern Robert Penney har tagit några ikoniska nutidssinglar från bland andra Lady Gaga, The Libertines och Interpol och stöpt om dem i retroinspirerade vinylversioner. Även den svenska stjärnduon Rebecca & Fionas singel ”Taken over” har dykt upp som en 60-talsdoftande vinylsingel. METRO

IS PR

Retrotrendiga omslag

När du läst klart Metro, lägg gärna tillbaka tidningen i stället

Storgatan 45, 411 38 Gbg • tel 031-137646 • www.flyingscotsman.se


04 REPORTAGE

ÅRETS PUNK BEYOND PINK

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

ÅRETS LIVE ANNA VON HAUSSWOLF

ÅRETS LIVE GOAT

De kan vinna pris i kväll

BÄSTA ROCK JOAKIM ÅHLUND OCH JOCKUM NORDSTRÖM ”PADDAN OCH HUNDEN”

BÄSTA SINGER-SONGWRITER/ COUNTRY/AMERICANA THE TALLEST MAN ON EARTH ”THERE’S NO LEAVING NOW”

BÄSTA ROCK DEN STORA VILAN ”FÖRVANDLING”

SÅ UTSES VINNARNA Manifest är öppen för alla som ger ut musik men som inte ägs till mer än hälften av ett så kallat majorbolag (multinationellt skivbolag). Av drygt 500 anmälningar har jurygrupper valt ut fyra nominerade i varje kategori. Därefter utser de en vinnare. Jurygrupperna består av bland andra journalister, klubbarrangörer och musiker.

BÄSTA POP: ICONA POP – ”ICONA POP”

BÄSTA HIPHOP LORENTZ & SAKARIAS ”HIMLEN ÄR SOM MÖRKAST NÄR STJÄRNORNA LYSER STARKAST”

BÄSTA SINGER-SONGWRITER/ COUNTRY/AMERICANA LOOSEGOATS ”IDEAS FOR TRAVEL DOWN DEATH’S MERRY ROAD”

BÄSTA SINGER-SONGWRITER/ COUNTRY/AMERICANA OCH ÅRETS LIVE FIRST AID KIT ”LION’S ROAR”

I skuggan av mellon BÄSTA POP NIKI & THE DOVE ”INSTINCT”

BÄSTA POP EL PERRO DEL MAR ”PALE FIRE”

BÄSTA LIVE REFUSED

Rekordmånga 3,5 miljoner tittare såg premiären av Melodifestivalen i lördags och rapportering om tävlingen fyller tidningsspalterna. Men vid sidan av den stora mediala uppmärksamheten hyllas i kväll den bästa oberoende musiken i Sverige. Under Manifestgalan på Nalen i Stockholm ska 19 olika musikpris delas ut.

N

ominerade artister är verksamma inom allt från pop till visa – gemensam nämnare är att de representerar landets oberoende skivbolag. – Det är ett jätteviktigt sätt att visa upp musik som kanske inte är så exponerad eller är kommersiellt framgångsrik. För vissa genrer är det här den enda galan där de lyfts fram, till exempel Årets punk som inte finns någon annanstans, säger Elisabet Widlund, vd för Musiksverige, en intresseorganisation för den samlade musikbranschen i Sverige. Ett av banden som spelar på galan är MF/MB/. De ligger på Malmöbolaget Adrian Recordings och släpper snart sitt andra album ”Colossus”. Bredvid andra musikgalor som Grammis och P 3 Guld, fyller Manifest en viktig funktion, menar Sebastian Hed-

LUCAS NORD

MANIFESTGALAN

Vad. Musikgala som ger pris till den oberoende musiken i Sverige. Delas ut i 17 olika kategorier och tre specialklasser. Musikvideopriset delades ut redan i lördags till Lucas Nord feat Urban Cone för ”Let us stay young” (Hybris), i regi av Mats Udd.

berg, basist i MF/MB/. – Manifest tar med akter som aldrig någonsin skulle få skina i Grammisgalan. Det är jäkligt kul. En vinst eller nominering i Manifest ger väldigt bra uppmärksamhet, säger han. – Rent musikaliskt känns Manifest spännande på ett sätt som P 3 Guld eller Grammis aldrig gör, där har man aldrig chans att upptäcka nått nytt, säger trummisen Kristoffer Bäckström. Bakom Manifest står organisationen Svenska Oberoende Musikproducenter (SOM). Ordföranden Anders Engström menar att intresset för galan har ökat. Men fortfarande verkar den utanför större medial uppmärksamhet – vilket inte bara tycks bero på ekonomiska resurser. – Det finns kanske en liten tanke att

man ska fortsätta att hålla sig lite för sig själv. Det är många som gärna ser sig som att de vill stå lite utanför de breda kommersiella yttringarna av musikindustrin. Därmed inte sagt att bolagen inte vill sälja sin musik, men man vill göra det på ett sätt som man bestämmer själv, säger Anders Engström. Några av årets nomineringar, som Icona Pop och Niki & The Dove, har väckt reaktioner eftersom deras musik distribueras via större skivbolag. – Det är väldigt vanligt att man har en distribution via ett majorbolag. Det blir lätt mycket hårklyverier – hur man ska bedöma den ena eller den andra. Vi kommer nog att få anledning att diskutera det här mycket på nästa årsmöte, säger Anders Engström.

DELAR AV MF/MB/

MANIFESTGALAN

När. I kväll kl 19.30 Var. Nalen Klubb, David Bagares gata 17, Stockholm Pris. 150 kronor + serviceavgift Spelar under kvällen. Mariam The Believer, Blood Music, Chords, Min Stora Sorg, MF/MB/ Livesänds. Via Festivalrykten.se och Manifestgalan.se


REPORTAGE 05

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

RÖSTER OM MANIFESTGALAN

”Inte så oberoende”

1

Peter Lindholm, Metros musikredaktör: ”Det som är problemet är att den inte är så oberoende. Två av de nominerade i kategorin pop, Icona Pop och Niki & The Dove, marknadsförs och distribueras genom ett av världens största skivbolag. Då är de inte så oberoende. Problemet är väl att det inte finns någon livaktig alternativ scen numera. Det är jättebra att det finns alternativ till de stora bolagen men det är lite svårare att se vad man egentligen delar ut pris till när de har sådana urvalskriterier. Det bästa är väl att Manifest kan lyfta fram sådant som Grammis och P 3 Guld missar, och vaska fram guldkorn.”

Peter Lindholm, musikredaktör Metro.

”Behövs, med stort B”

2

Andres Lokko, musikjournalist: ”Det jag tycker är grymt med Manifestgalan är att de gör en grej av att vara den oberoende galan bland de stora elefanterna. Och det behövs, med stort B. Någonstans tycker man att de borde ha den här galan i juni, för att P 3 Guld, Grammis och i viss mån Nordic Music Prize som har större muskler bakom sig, gör att Manifestgalan hamnar lite i skuggan av de andra. Det gör den viktigare, men det blir en transformersfajt mot väldigt, väldigt etablerade aktörer. Rent medialt blir Manifest ett tröstpris och det borde vara precis tvärtom, egentligen.”

Andres Lokko, musikjournalist.

”Alltid roligt att få pris”

3

Tina Mehrafzoon, Musikguiden i P 3: ”Manifest vill ju uppmärksamma den bästa oberoende musiken i Sverige. Saken i dag är att mycket musik som görs som kanske är oberoende råkar också vara den som hyllas på alla andra galor. Det är en hel del ’do it yourself’ över den musik som släpps i dag, vilket har sina orsaker. Därför sticker Manifestgalan inte riktigt ut lika mycket nu som den kanske gjort tidigare år. Jag tror att för artisterna själva är det alltid roligt att få pris för det de har åstadkommit. Oavsett om ett pris känns mer eller mindre betydelsefullt är det alltid fint att uppmärksamma de olika rösterna som finns i musikvärlden.”

Tina Mehrafzoon, Musikguiden i P 3

FÖLJ FESTIVALEN MED Metros egen sångfågel Melody är redo för årets festival.

Tror du att det kan det bli en skärpning av reglerna? – Ja, det kan det bli, jag vet inte. Det får vi diskutera. Samtidigt är det viktigt att vi inte vill vara exkluderande, vi vill vara inkluderande, säger Anders Engström. Gränserna för vad som är indie och inte är mer luddiga i dag – vilket gör att avvägningarna blir svårare. Sebastian Hedberg från MF/MB/: – Poängen är fortfarande att i en kategori där Icona Pop eller First Aid Kit är nominerade finns det utöver dem ytterligare tre akter som inte är med på Grammis eller P 3 Guld. Så länge det är så, finns det ett värde i att en gala som Manifest fortsätter att existera.

CAROLINE WETTERBORG, REPORTER

Metro ger dig möjligheten att tävla och vinna biljetter till deltävlingarna och finalen i Friends Arena! Dessutom ger vi dig en heltäckande bevakning av uppgörelsen mellan årets sångfåglar. Intervjuer, guider, filmklipp bakom scenen, experttips, bloggar, modereportage och mycket annat.

metro.se/melodifestivalen


06 NÖJE

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

Sjukdom hotar två av helgens bidrag Lördagens deltävling hotas av sjukdom. Rikard Wolff och Louise Hoffsten är båda sjuka men hoppfulla: ”Om inte så får vi lösa det på något sätt”, säger Hoffsten. I morgon är det dags för den andra deltävlingen i årets Melodifestival. Louise Hoffsten är en av artisterna som ska tävla med sitt bidrag ”Only the dead fish follow the stream”. Men för två veckor sedan trodde hon att hon skulle bli tvungen att ställa in sin medverkan. Då kunde hon inte stå på benen. – Det är en seger att få vara här. Jag är så tacksam över att jag mår bra just nu. Jag hoppas jag mår bra på lördag också, om inte så får vi lösa det på något sätt, säger hon. Louise Hoffsten har sjukdomen MS sedan många år tillbaka och stress kan vara förödande. För att sångerskan ska orka med de långa repetitionsdagarna så har SVT ställt in en säng i hennes loge. Det

ANNELI SANDBERG KAROLINA SKOGLUND

gers

PÅ SCEN IKVÄLL

WOE ZERO ILLUSIONS

ÖPPET 21-04 FRI ENTRE FÖRE 22

NICE PRICE I BAREN 21-22

LÖRDAG 9 FEBRUARI // NATTKLUBB // ÖPPET 21-04LÖR 24 NOV PÅ SCEN

FRE 15 FEB. TOP FLOOR . KL 20.00

KING HOBO + DÖDAREN Fre 22 MARS

THE SWORD support SISTER + TOXIC ROSE

”På gränsen att bli för mycket jippo”

Louise Hoffsten lider av MS och för att sångerskan ska orka med stressen och de långa dagarna finns en säng i hennes loge.

På lördag tävlar Swedish House Wives, bestående av Pernilla Wahlgren, Jenny Silver och Hanna Hedlund. Nästa helg ser vi Ravaillacz, som består av Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander. Det är två grupper som är hopsatta för Melodifestivalens skull. I första fallet är det SVT som skapat gruppen. – Vi hade låten och ville ge en rolig present till dem som älskar traditionen och schlager men i 2013 års kostym, säger Melodifestivalens producent Christer Björkman. – Så dumt. Man skapar något som inte finns. Jenny Silver skickade in en kanonlåt som hade kunnat nå

topp tre, men så vill man att hon gör detta i stället. Man gör bra tv, och det har jag förståelse för, men inte om det är på bekostnad av bättre låtar, rasar Melodifestivalsgurun Bert Karlsson. – Melodifestivalen är på gränsen att bli för mycket jippo, säger han. Christer Björkman menar i sin tur att Bert har fel. – Vi hade låten från början och hittade artisterna efter det så det är inte så att någon bättre låt blivit ratad. ANNELI SANDBERG

ALLT OM FESTEN PÅ:

metro.se/

melodifestivalen

Lördag 9 februari kl 17.00 Folkvisa, kristen visa, spiritual och gospel Konsert med norska sångarparet Per och Monica de Lange Gitarr, flöjt, piano, bas Fri entré Kom gärna redan 14.30 till hälsoföredrag: ”Ha det gott – längre” med Per de Lange, Doctor of Public Health Adventkyrkan Göteborg, N. Allégatan 6 (Hpl Järntorget) Värdefullt – idag och i framtiden

MEN WITHOUT HATS (CAN) ONS 20 FEB HIGH ON FIRE (US) FRE 8 MAR THE 69 EYES + BABY JANE LÖR 16 FEB

Sticky Fingers Kaserntorget 7 Tel.7010017

Gruppen Swedish House Wives har bildats för Melodifestiva Melodifestivalen. ”Dumt”, menar Bert Karlsson.

har även Rikard Wolff som lider av en lungsjukdom. Sängen i logen var avgörande för att han skulle kunna ställa upp i Melodifestivalen med sitt bidrag ”En förlorad sommar”. – Jag har en ärftlig lungsjukdom som tyvärr blivit värre de senaste tre åren. Får jag inte vila kan det bli ganska allvarliga konsekvenser. Sängen är avgörande för att allt ska kunna fungera, säger han. Främst vill han ha den för att kunna vila i pauserna under repetitioner och sändning, eftersom det kan bli långa dagar. – Då kommer jag att kunna ligga där. Men egentligen är det inga konstigheter. Jag har en säng i min loge på Dramaten också.

Sticky Fin

TOP FLOOR ÖPPET

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

2Entertain & Stage Fantasy presenterar

www.stickyfingers.nu

Storkören, husbandet CLAZZ och Mats Backlund, dirigent

REGI: KÅLLE GUNNARSSON

SUCCÉMUSIKALEN SOM ERÖVRAT VÄRLDEN

V Frölunda • Frölunda kyrka 9 februari kl 16.00 Trollhättan • Lextorpskyrkan 10 februari kl 17.00

SPELAS 19 APRIL-4 MAJ 2013

BILJETTPRIS 100:– BILJETTER: SHOWTIC.SE, 2ENTERTAIN 0771-36 37 00 OCH LISEBERG 031-400 100

Förköp: tel. 077-170 70 70 samt i respektive lokal 2 timmar före konserten.


NÖJE 05

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

Anton övertygar på repetitionen Den andra deltävlingen är ganska jämntjock. Efter repetitionerna var det dock några bidrag som överraskade. TEXT: MELODY FOTO: HENRIK BRUNNSGÅRD

1111

11

11

11

Anton Ewald. Dansa kan han och låten får mer fart på scenen än då jag hörde den. Anton har själv stått för koreografin och har ett nummer som kan gå genom rutan. Jag tror han tar sig till final.

Felicia Olsson. Låten är som tagen ur en Bondfilm. På scenen ska fem strålkastare lyfta hennes nummer. Men Felicia blir anonym. Det ska till ett under för att det här bidraget ska gå vidare.

Joacim Cans. Säga vad man vill om Cans men överraskar gör han. Med en låt som man inte trodde han skulle göra. Och med en låt som man tror man hört förut. Den växer. En andra chans?

Swedish House Wives. Den som har saknat schlager kan sluta längta. Pernilla, Hanna och Jenny levererar i modernare fodral. Kan gå hem i stugorna. Fajtas om en plats i andra chansen.

”Begging”

”Make me no 1 ”

”Annelie”

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

111

”Hello goodbye”

Erik Segerstedt & Tone Damli. Den här söta trallhistorian à la Jason Mraz kan bara beskrivas som gullig. Snygg-Erik och sexiga Tone kompletterar varandra. Men tonåringarnas röster går till Anton och barnens till bananen.

”On top of the world”

Den som tycker sig känna igen Joacim Cans låt ”Annelie” på lördag hör helt rätt. Både musik och text påminner om Magnus Johanssons hit ”Vakna nu Anneli” från 1990. Och det är ingen slump. – Det är en hyllningslåt till Magnus Johansson, berättar Joacim Cans för Metro. – Han är en av mina största förebilder inom svensk musik och jag försöker fylla

ett tomrum efter den låten. Jag tar över hans ”Anneli(e)” och ger henne nytt liv. Sedan hörde jag att den handlar om hans fru och det blev ju lite konstigt. Min låt handlar inte om hans fru, säger Joacim Cans och skrattar. – Skulle man ta steget och vara med i Melodifestivalen så ville jag göra något nytt och annorlunda, säger han. ANNELI SANDBERG

HENRIK BRUNNSGÅRD

Här träffar Metros fågel Erik och Tone

Se mötet med Melody

Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

111

1111

11

Louise Hoffsten. Typisk Hoffstenlåt som tar sig efter några lyssningar och plötsligt kommer jag på mig själv med att sjunga med. Men på scenen händer ingenting.

Rikard Wolff. Mysig, vacker ballad som tagen ur ”Änglagård”. Han är definitivt veckans Anna Järvinen. Går han till final utan att passera andra chansen eller drattar han på rumpan? Han är betydligt folkligare än Järvinen.

Sean Banan. Skulle Sean Banan kunna toppa sitt nummer från förra året? Svaret är att han lyckas ganska bra. Med show, färger, dans, statister, pyro, konfetti och en luftfärd. Bananen missar inte finalen i år.

”Only the dead fish follow the stream”

Cans om låtstöld: Det är en hyllning

”En förlorad sommar”

”Copacabanana”

Ny duo

”FANTASTISKT BRA PSYKOLOG”

– Vi gick nästan direkt in på privata grejer. Jag behövde prata av mig och Tone är en fantastiskt bra psykolog, berättar Erik Segerstedt om när han träffade sin Melodifestivalenpartner Tone Damli första gången. METRO

opera av gIUseppe verdi

PREMIÄR IMORGON KL 15.00 DE BORDE SKILJAS ÅT AV HAT MEN ÄLSKAR VARANDRA MER ÄN LIVET SJÄLVT Tristan och Isolde Opera av Richard Wagner. Regi Wilhelm Carlsson. Speltid ca 5 tim 10 min inkl 2 pauser. Spelas t o m 23 mars. Framförs på tyska med svensk text på textmaskin.

Chess på svenska

Våroffer/Body Remix

Simon Boccanegra

Musikal av Benny Andersson, Tim Rice & Björn Ulvaeus. Bearbetning Lars Rudolfsson. Regi Mira Bartov.

Dansprogram av Marie Chouinard. Med GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester.

Opera av Giuseppe Verdi. Regi Claus Guth.

Spelas t o m 27 mars 2013. Speltid ca 2 tim och 45 min inkl paus.

Premiär 2 mars 2013. Spelas t o m 14 april. Speltid ca 1 tim och 45 min inkl paus.

I AFTON kl 19.00 FÅTAL Förest. v 7: 14/2 kl 19.00, 15/2 kl 19.00 UTSÅLT, 16/2 kl 15.00 UTSÅLT och kl 19.30 UTSÅLT.

Biljetter och GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00, www opera.se

Premiär 6 april. Spelas t o m 16 maj. Speltid ca 2 tim och 50 min inkl paus. Framförs på italienska med svensk text på textmaskin.


08 NÖJE

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

Rebel Wilson gör serie om sig själv

ANDREAS BRANCH/AP PHOTO

I Hollywood har den coola och starka kvinnan fått ett lyft. Bakom trenden står fler kvinnliga manusförfattare och skådespelare som med humor och glimten i ögat skildrar den vanliga kvinnans liv. En av dem är Rebel Wilson, Sverigeaktuell med filmen ”Pitch perfect”. Trenden att lyfta starka och mer ”normala” kvinnor märks både på vita duken och i tv-rutan. Efter tv-serier som ”Girls” och ”New girl” kommer snart ”Super fun night” – en pilotserie skriven av australiska komikern och skådespelerskan Rebel Wilson. Serien kretsar kring tre tjejkompisar, vilka Wilson beskriver som ”nördiga”. Hon spelar själv en av huvudrollerna.

REBEL WILSON

– ”Super fun night” är deras nya koncept där de försöker bli mer coola och populära. Det är ganska mycket baserat på mig själv, sa Rebel Wilson till tidningen Movieline. Trenden avspeglas också i hennes rollfigur i filmen ”Pitch perfect”, som har Sverigepremiär i dag. Wilson spelar en tjej som kallar sig själv Fat Amy. – Vissa skådespelerskor

skulle säga att ”jag satsar på alla rollfigurer utom Fat Amy”, men jag tänkte att det skulle vara den roligaste rollfiguren, sa Rebel Wilson till The Wall Street Journal i höstas, och tillade sedan: – Är man en större flicka ska man inte ignorera faktum, man ska använda det till sin fördel. Under inspelningen av ”Pitch perfect” arbetade hon mycket med improvisa-

tion. Till exempel spontanslängde hon sig på golvet och dansade vad hon kallar en ”mermaid dance”. – Min stil är att se vad som finns på manussidan och ta det som en utgångspunkt och sedan bara köra på, ”la, la, la, la, la” så länge Jason (Moore, regissör, reds anm) tillåter, säger hon till Metro. NED EHRBAR/METRO WORLD NEWS OCH CAROLINE WETTERBORG

Australiska Rebel Wilson syns i ”Fever perfect” som recenseras på sidan 12.

”Bridesmaids”

”Möhippan”

”Girls”

”Super fun night”

Gör. Komiker och skådespelare Ålder. 27 år Bor. I Hollywood, kommer ursprungligen från Australien. Aktuell. Som Fat Amy i musikkomedin ”Pitch perfect” som har Sverigepremiär i kväll.

KVINNLIGT

Filmer och tv-serier Där tjejerna får ta mer plats

(2011) Manus av Kristen Wiig och Annie Mumolo Annie (Kristen Wiig) ska vara brudtärna åt sin vän Lillian (Maya Rudolph) men upplever konkurrens från Lillians nya väninna. Rebel Wilson spelar en biroll.

ALEXANDRE MENEGHINI/AP PHOTO

Justin Bieber toppar listor.

FRANK AUGSTEIN/AP PHOTO

(2012) Manus av Leslye Headland Tre vänner blir tillfrågade att vara brudtärnor åt sin barndomsvän Becky (Rebel Wilson), men möhippan blir minst sagt kaotisk.

Ihop på tv

(2012-) Skapad av Lena Dunham Serien handlar om en grupp tjejer i 20-årsåldern och deras liv i New York. Lena Dunham spelar själv en av huvudrollerna som den aspirerande författaren Hannah.

(2013) Skapad av Rebel Wilson Pilotserie skapad av Rebel Wilson om tre nördiga tjejkompisar som bestämmer sig för att ha det superroligt varje fredagskväll. Inspelning pågår i USA.

COX OCH PERRY I NY SERIE

Elton John gör gästspel

Melodifestivalaktuelle Eric Gadd ger sig ut på vårturné. Sveriges soulkung får sällskap av det 16 man starka jazzorkestern Bohuslän Big Band. På Melodifestivalens första deltävling tog sig Gadd vidare till andra chansen. Turnéplan: 21/3 Trollhättan, 22/3 Göteborg, 23/3 Kungsbacka, 24/3 Partille, 25/3 Kungälv, 26/3 Malmö, 27/3 Västerås. TT SPEKTRA

Elton John är den senaste i raden av kända namn som gästar på Queens of The Stoneages kommande skiva, skriver tidningen NME. Bandets trummis Dave Grohl har hoppat in som ersättare för pratshowvärden Chelsea Lately. TT SPEKTRA

3 NÖJEN I HELGEN

Kafka och trummor

Res till underjorden

Justin Bieber Kim Kardashian slår rekord igen jagar benmärg Realitystjärnan Kim Kardashian är på desperat jakt efter en armenisk benmärgsdonator till sin cancersjuka kusin Cici, rapporterar Contactmusic. Kusinen har kämpat mot cancer i 17 år och nu svarar hennes kropp inte längre på strålbehandling. Kardashian efterlyser någon som kan hjälpa henne. TT SPEKTRA

(2011–) Skapad av Elizabeth Meriwether Serien handlar om Jessica ”Jess” Day (Zooey Deschanel) som nyligen blivit dumpad och flyttar in i en lägenhet med tre singelkillar.

ABACA/SCANPIX

Kim Kardashian vill hjälpa till.

Nyss gick han om Lady Gaga och blev den mest följde användaren på Twitter, med 34 miljoner följare. Nu fortsätter popstjärnan Justin Bieber att slå rekord. Han är den yngste artisten någonsin som fått in fem album på den amerikanska albumlistans förstaplats, rapporterar Reuters. Albumet ”Believe acoustic” gick rakt in på Billboardlistans topplacering. I april gör han tre utsålda spelningar på Globen. TT SPEKTRA

”New girl”

1

Scen. Franz Kafkas ”Boet” är en enmansföreställning om en resa till underjorden bland labyrinter och paranoia. Var: Göteborgs dramatiska teater När: I kväll och lördag Pris: 170 kronor

Dansa till varmare rytmer

2

Klubb. Passa på att dansa bort den svenska vinterkylan till sommarvarma, exotiska rytmer från Dj Al-Free. Var: Club Calor på restaurang Calor När: Lördag Åldersgräns: 23 år Pris: 80 kronor

Eric Gadd på turné

Slagverkspremiär

3

I ”Vänner” spelade de kompisarna Chandler och Monica som blev kära i varandra (bilden). Nu återförenas skådespelarna Courteney Cox och Matthew Perry i nya NBC-serien ”Go on” skriver Expressen som refererar till The Hollywood Reporter. Dock inte som Chandler och Monica. I serien spelar Perry en stöddig sportkommentator som börjar gå i terapi sedan hans fru gått bort. Cox spelar hans potentiella kärleksintresse. Det blir första gången de två står framför kameran tillsammans sedan sista ”Vänner”-avsnittet spelades in 2004. TT SPEKTRA

Konsert. Göteborgs Drum Corps premiärkonsert. Upplev klangerna och rytmerna från den prisade göteborgska slagverksorkestern. Var: Frölunda kulturhus Stora scen När: I kväll Pris: 100 kronor


JAG HAR PÅ MIG ...

MIN FESTKVÄLL ...

… skor från Pull & Bear på Rhodos, jeansskjorta från H & M, jacka från Hope, scarf från Holmens och tygväska från mitt företags hemsida, Blacksheepdesign.se. Jag gillar jeanstyg i alla former – och gärna lager på lager. Mitt favoritplagg nummer ett är de här hängslebyxorna från G-Star. Min stil kan nog beskrivas som avslappnat streetig. Jag shoppar helst på Magasinsgatan och Wallgatan, där mina favoritbutiker Somewear & Friends och Ragtime ligger. Det lilla extra till outfitten letar jag gärna efter på Emmaus.

… börjar hemma hos mig och min flickvän med hemmagjorda tapas. Favoriterna just nu är baconlindade dadlar, tomatsalsa med koriander, ostar och ölkorv. Till det dricker vi ölet Sol eller rödvinet Mauro och lyssnar på lite lugnare musik; till exempel Jamie Woon.

FIRST HOTEL G

ABONNERAT FRE 8/2

AFTER WORK I G MAT & VIN SAMT CRISTAL BAR HAR STÄNGT

VÄLKOMMEN ÅTER 15/2 Cristal bar öppet: onsdag-lördag NILS ERICSONPLATSEN 4 | TEL 031-63 72 64

Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

”Deras tapas är riktigt fina”

Senaste nytt dygnet runt på metro.se

GATSMART 09

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

Passa på! Rea på glädje

Zandra Svensson, 29, är en dekoratör som gillar tapas, öl och att dansa till house. AVSLUTAR ...

FORTSÄTTER ... … till antingen Bee eller Ölstugan på Andra Lång. Bee är ett väldigt bekvämt ställe att hänga på, vare sig man står i baren eller dansar lite vid sidan av. De spelar en blandning av schlager, house och radiohittar och stämningen är avslappnad och både gay- och strejtvänlig. Ölstugan gillar jag för att de har så många olika sorters öl att välja på och husmanskost som är riktigt bra. Och på sommaren, när solen ligger på, är det väldigt trevligt att sitta på utsidan.

Om min flickvän får bestämma går vi till Peacock. Annars är jag helst kvar på Andra Lång – gärna på L’Assassino. De har mycket schyst konst på väggarna och bra after work. Om jag ska dansa går jag till något ställe som spelar house, rock eller reggae. Mina favoritpartylåtar just nu är Tekkno Scene med Elliphant och Sofi Needs a Ladder med Deadmau5. Mitt bästa dansminne är en helt galen kväll på Rio Rio då de spelade någon gammal godig och alla gav järnet på dansgolvet. Min favorit-DJ från Göteborg är Mikael Weermets.

ÄTER ... Jag äter mest lunch ute, och då på sushirestaurangen Wasabi mitt emot Saluhallen. De har världens godaste sallad som man bara kan köpa under lunchen. Jag går ofta dit bara för den. Om jag äter ute på kvällen går jag helst till Mañana på Kungshöjd. Deras tapas är riktigt fina. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER

3.490:–

Viking Apart Hotel •••+ kemer Avresa från Göteborg 18/5 2013. En vecka med del i lägenhet. Pris per person.

08-545 55 700

www.turkietresor.se


10 KROG

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

LENA GARNOLD

LOKALT

Fina råvaror i ambitiöst projekt

LENA GARNOLD

Skaldjursplateau.

MISSA INTE

West Coast har förrätten nummer ett just nu. I löjrommens, gräddfilens och den heliga benmärgens namn.

UNDVIK

Att ha förväntningar på fantasi. Här uppfinner man hjulet igen.

ÖPPETTIDER

Mån–lör: 11–24.

Krister Dahls West Coast har ett par steg upp till internationell klass men klarar på alla sätt att tillaga en torsk med ägg och pepparrot.

PRISER

Förrätt: 95–185 kr. Varmrätt: 165–285 kr. Efterrätt: 45–145 kr. LENA GARNOLD

Rimmad torskrygg. LENA GARNOLD

Följ med in på West Coast

Se dig omkring på krogen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Nyöppnade West Coast på Gothia Towers har en bit kvar till internationell toppklass. Men råvarutänket är lovande.

L

ofoten. Den gamla fiskebåten Anne, hundra år gammal för att vara exakt, tuffar på i det iskalla vattnet utanför Hamnöy, Lofoten. Jag är iklädd överlevnadsdräkt och frostat helskägg. Ovanför svävar havsörnar och jag är omringad av hav, moln och berg. Plötsligt rycker det i mitt djuphavsspö och jag finner mig ägare till en skrei, en norsk torsk som fått vandra och leka i Norges norra havsband. 36 timmar senare. Oslo. Jag sitter i en taxi på väg till Maaemo, norra Europas just nu hetaste restaurang. Här upplever jag en 25-rätters meny av lokala råvaror att dö för. Jag har således, på mycket kort tid, upplevt Norges absolut bästa matkultur. Jag bär en norsk flagga när jag landar på Landvetter. Har likt Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg fullständigt kapitulerat inför vårt grannlands gastronomi. Hur ska jag omprogrammeras? Hur ska jag bli svensk igen? Jag ringer min läkare som tipsar om Krister Dahls nyöppnade restaurang West

Gothia Towers Korsvägen

WEST COAST

111 WEST COAST

Mässans gata 24. Hotellrestaurang med lokala råvaror.

Coast på Gothia Towers, som säger sig ha laddat sin restaurang med västkustens bästa råvaror. Jag bokar genast bord i namnet Jahn Teigen.

V

äl inne på West Coast slår jag mig ner i en överdimensionerad stol à la Mathias Dahlgrens Matbaren och tar in löjrom från Vänern med rostat benmärg från Ölanda Säteri och gräddfil från Wapnö och picklad rödlök. Den feta benmärgen är perfekt mot den friska löjromen och syrliga gräddfilen och jag känner min svenska själ hitta tillbaka, men så börjar jag tänka tillbaka på den rökta skreirommen från Lofoten med rödlök, gräddfil och surdegsbröd och jag slits mellan de två. Rond 1: Norge vs västkusten: 1–1. Torsk med ägg, pepparrot och brynt smör är nästa representant från West Coast och den är på alla sätt väl tillagad och av fina råvaror med bra tuggmotstånd. Den står väl upp mot den norska skreien. Den

Ostron.

här grenen får avgöras på övertid med en ny utmaning: havskräfta. På West Coast via en skaldjursplateau och från Maaemo en havskräfta från Frøya stekt i gransmör och glaserad med syltad gran. Rond 2: Norge vs västkusten: 2–1. Efterrätter. Jag tar in West Coasts blåmögelost från Påverås, men den blir överkörd av Maaemos dito från Eggen Gårdsysteri med svart trumpetsvamp. Rond 3: Norge vs västkusten: 3–1. Så, visst har West Coast ett par steg upp till internationell toppklass, men Krister Dahl har startat ett mycket ambitiöst råvaruprojekt. Personligen ser jag dock fram emot att fira 17 maj.

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

ASIAT 11111 VRÅ

Drottningtorget 10. Göteborgs just nu bästa restaurang.

NORDISKT 11111 LINNÉA ART

Södra Vägen 32. Gastronomi i internationell klass.

KLASSISKT 1111 GROPEN

Stora teatern. Gropen – säsongsbetonad klassisk restaurang med finess.

ITALIEN 1111 ENOTECA MAGLIA

Slottsskogsgatan 55. Stans nya inneställe med livlig italiensk touch.

BRASSERIE 1111 FAMILJEN

Arkivgatan 7. Modernt brasserie med elektrisk stämning.

LYX 1111 BHOGA

Norra Hamngatan 10. Bästa restaurangen i mellansegmentet.


Fredag 8 februari 2013

A NN O N S

pling

Tipsa Pling: e-post: pling@vasttrafik.se

Västtrafik Box 405, 401 26 Göteborg www.vasttrafik.se

Västtrafik: Har du frågor om tider, priser och biljetter eller vill lämna synpunkter på kollektivtrafiken – ring: 0771-41 43 00

Produktion: www.newsroom.se

Din guide till kollektivtrafiken

utflyktstips

A Day in the World Från bröllop i Nordkorea, via brasiliansk kontorsdans, till jympapass i Finland – upplev världen i bilder, tagna jorden runt på en och samma dag. Utställningen visar bilder som togs i det globala fotoprojektet A Day in the World den 15 maj 2012. Tusentals människor från över 160 länder bidrog med cirka 100 000 bilder och tillhörande texter. Tillsammans skapar de en unik dokumentation över en dag i vår värld och ger oss glimtar ur människans vardagliga liv på jorden. Av de bästa bilderna har cirka 450 valts ut till utställningen, 1 000 stycken till en fotobok och några har visats på digitala skärmar i städer runt om i världen. Hela det samlade materialet kommer till sist att sparas på hårddiskar som bevaras för framtida generationer djupt nere i Falu koppargruva. Alla bilder kan ses på projektets webbplats www.aday.org. Utställningen på Världskulturmuseet pågår till augusti 2013. För mer information se: www. varldskulturmuseerna.se.

Nere i nervkittling

Förföljd … av det förflutna av Nora Roberts. – Deckare,

deckare, deckare … jag behöver avslappning från all facklitteratur. Nu ska jag till Stockholm för att träffa min son, och för att se Jesus Christ Superstar, säger Elisabeth Wistrand från Halmstad, gymnasielärare i vårdämnen.

Vad läser du?

Du måste registrera dig för att köpa sms-biljett. Registrera dig på vasttrafik.se, eller via mobilen på vasttrafik.se/ smsmobil. Dessutom är det nytt smsnummer,

0707-26 27 28.

Böcker och tidskrifter har fått hård konkurrens av mobiltelefonen. Men den tryckta läsningen har sina fördelar. Ingen ström behövs, till exempel. Pling åkte ut till några knutpunkter på jakt efter de analoga läsarna. Vad läser de egentligen medan de väntar på bussar, spårvagnar, tåg och båtar? TEXT OCH FOTO: THOMAS DRAKENFORS

Bildgåtan

PAULA CACERES, studerande, Bohus – Jag läser sms från mina vänner. Om allt möjligt.

ANNA HAMBERG, spårvagnsförare, Kungsladugård. – Jag skulle vilja läsa böcker, men det går inte. Jag blir åksjuk.

FREDRIK GISSLÉN, studerande, Lunden. – Vad jag läser … bra fråga. Oftast blir det tidningar via mobilen, kanske Aftonbladet.

FLER RESENÄRER SOM LÄSER I fotoprojektet The Underground New York Public Library visar fotografen Ourit Ben-Haim sina bilder på folk som läser i New Yorks tunnelbana. Till bilderna har han korta texter samt länkar till bibliotek och bokhandlare på nätet. Mer info: undergroundnewyorkpubliclibrary.com.

? ?? ?? ?? ?? ???? ???? ??? ??? ???? ? ????????? ???????? ???? ??????? ?? ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ????? ?? ? ? ? ??? ? ? ? ? ??? ?? ?? ?

?

Tävla om presentkort

Kan du lista ut svaret på veckans bildgåta – skicka lösningen i ett mejl till plingsvar@vasttrafik.se. Det går även bra att skicka vykort till Plings bildgåta, Västtrafik, Box 405, 401 26 Göteborg. Senast onsdag måste vi ha ditt svar. Bland svaren lottar vi ut tre presentkort värda 100 kronor. Rätt svar och vinnarna publiceras nästa fredag.

?

? ?Grattis! ?

En backe: Det låter lite grinigt. Som om det här uppförslutet har det jobbigare än oss när vi kämpar upp för det. Det liksom ... pinas. Backen förknippas annars lite med ett par mansnamn. Dels en synonym för smalt gångstråk, exempelvis i skogen. Dels en lokal entreprenör som började med att importera en speciell produkt till sig och sina vänner. Sen blev det större och han startade butik som så småningom hamnade i en nedlagd biograf vid backens topp. Nu har han sålt, men butiken finns kvar i annan regi.

?

?

Rätt svar på förra veckans tävling är Scandinavium. Västtrafik säger grattis till följande vinnare: Jan-Erik Eriksson, Maskinkajen 15, Göteborg, Maria Zakrisson, Ljungkullen 48, Sävedalen, Agneta Florin, Källviksvägen 21, Västra Frölunda. Presentkorten skickas per post.

?

?

?

?

?

?

?

Känner du igen dig?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

? ?

?


12 BIO

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

DISNEY

MUSIKKOMEDI

111

Ostigt men svängigt

RÖJAR-RALF

förväntar sig att en ”Pitch perfect” är delvis precis så corny som man en överraskar också med musikkomedi i collegemiljö ska vara. Men film tet blir medryckande. träffsäkra repliker och komisk tajming. Resulta

UNIVERSAL PICTURES

Familj. Efter en enerverande, skrikig inledning, utvecklas den retroestetiska, arkadspels- och filmnostalgiska ”RöjarRalf” till en rätt söt, traditionell berättelse om två utstötta spelfigurer och deras kamp för att accepteras för vilka de är. EL

TRI ART

1111 PARADIS: KÄRLEK

Musikkomedi i collegemiljö

Se trailer till Pitch perfect

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Drama. I första delen i Ulrich Seidls trilogi om Europas tillstånd – en skildring av 50-åriga Teresas jakt på kärlek i Kenya – levereras brutala, tänkvärda bilder som avslöjar hur rasism och kolonialistiska idéer präglar vita européer. EL

Anna Kendrick spelar Beca som motvilligt ansluter sig till skolans a cappella-kör under deras jakt på revansch. Bra komisk tajming räddar ”Pitch perfect”, skriver C-G Karlsson. UNIVERSAL PICTURES

111 PITCH PERFECT

Musikkomedi. Filmens mix av klämmiga hurtigheter, bitchiga ironier och tekniskt imponerande musiknummer blir ganska medryckande.

J

UNIVERSAL PICTURES

ag har aldrig känt någon större entusiasm för a cappella-körer och inte sett en nanosekund av tv-serien ”Glee” – en brist i min populärkulturella bildning som inför mötet med denna Glee-besläktade film nödtorftigt åtgärdas med hjälp av Wikipedia och lite annat nätsurfande. Anna Kendrick spelar outsidern Beca som börjar på college och motvilligt ansluter sig till tjejgruppen The Barden Bellas. Gruppen är ute efter revanch i den nationella a cappella-tävling för collegekörer där man i förra säsongens final föll mot ett pojkband under förnedrande former. Den självständiga Beca har en del nya idéer vilket leder till en frontalkrock med Bellas despotiska ledare Aubrey (Anna Camp). Det här är delvis precis så klämmigt och corny som det låter och den obligatoriska kärlekshistorien är kalkerad på så där en 238 andra college- och high school-filmer. Dessutom är de högglanspolerade musiknumren förvisso tekniskt imponerande men för oss som tycker att mash ups på

sönderspelade hitlåtar inte automatiskt gör dessa roligare och mindre sönderspelade uppstår fascination snarare än njutning.

KLASSISKER

80-tal. Ständigt denna ”Breakfast Club”! I ”Pitch perfect” ser Anna Kendricks rollfigur filmen för första gången och får tårar i ögonen. För den som blir sugen finns John Hughes 1980-talsklassiker både på dvd och Blu-ray till facilt pris.

FOX

M

en det lite märkliga med ”Pitch perfect” är att det parallellt med den Disneydoftande hurtigheten även levereras bitchiga repliker på löpande band och att filmen här och där flippar ut i ytterst bisarra scener. Här märks den kvinnliga manusförfattaren Kay Cannons bakgrund från smartskojiga tv-serien ”30 Rock”. Flera i skådisensemblen visar också prov på fin komisk tajming, inte minst Rebel Wilson (”Bridesmaids”). Anna Kendrick är som vanligt övertygande och hennes Beca fångar filmens själva anda, den smått paradoxala mixen av distanserad ironi och helhjärtad entusiasm. Sammantaget blir det faktiskt ganska C-G KARLSSON, medryckande.

111 HITCHCOCK

FILMRECENSENT

Drama. Samspelet mellan Anthony Hopkins och Helen Mirren är – jämte miljöerna och det snygga fotot – huvudbehållningen i denna ofokuserade men småunderhållande filmfantasi om inspelningen av Hitchcocks rysarklassiker ”Psycho” (1960). C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

KÄRLEKSDRAMA 11111 AMOUR

Makalöst skådespeleri i djupt gripande och obönhörligt trovärdig Cannesvinnare om livets slutfas. C-GK

THRILLER 1111 ZERO DARK THIRTY

Kathryn Bigelows spännande Usama bin Ladin-thriller skapar frågetecken. EL

ÄVENTYR 1111 BERÄTTELSEN OM PI

Ang Lee har gjort mer helgjutna filmer men visuellt har han aldrig tidigare bländat oss som i detta magiska äventyr. C-GK

DRAMA ANIMATION 1111 1111 BEASTS OF THE FRANKENWEENIE SOUTHERN WILD Smått underbar, svart-

En hel del i denna antiauktoritära frihetshyllning gör mig illa berörd. Ändå är Benh Zeitlins debutfilm hopplöst hjärtknipande. EL

vit, stop motion-animerad Tim Burton-film om en ensam skolpojke med en djärv plan för att återuppväcka sin trafikdödade hund. C-GK

ACTION 1111 DJANGO UNCHAINED

Quentin Tarantinos spagettivästernhyllning är en lika underbar, som gruvlig, blodig hämndsaga. EL


NÖJE 13

metro wkd gbg fredag 8 februari 2013

Skratta dig lycklig på Storan i kväll

ULF MICHAL

I kväll blir det ösig komik på Stora teatern i Göteborg. En rookie, tre kvinnor och en norrman ska få publiken att skratta på ståuppklubben Kristallen. KARIN GRIP/SVD/SCANPIX

Det var i december förra året man premiärkörde stå upp på Storan. Det var skådespelaren och komikern Lisbeth Johansson från Göteborg som fick idén till en ståuppklubb. Hon säger att Göteborg inte har någon riktig tradition av stå upp och hon försöker framför allt få fram fler kvinnor till scenen. – Åttio procent av Sveriges ståuppare är män. Det är bättre om publiken får en blandning av kön, ålder och

Agneta Wallin är en av komikerna på plats.

perspektiv. Tyvärr är det ofta så att när jag frågar tjejer som är rookies inom stå upp om de vill vara med, så tackar de nej. Det handlar om

dåligt självförtroende. Man måste våga. Förhoppningen är att Kristallen ska bli en stående plats för stå upp som rotar sig hos göteborgarna. – Det viktiga för en ståuppare är att kommunicera med publiken, säger Lisbeth Johansson. – Man ska se besöket på Kristallen som ett ”perfekt fredagshäng”. Sedan kan man vara hemma vid halv tio och hinna lägga sig i tid om man vill det. SOPHIA ADLER

”KRISTALLKLART” PÅ STORA TEATERN Vad. Ståuppshowen ”Kristallklart” Var. Klubben Kristallen på Stora teatern i Göteborg När. I kväll klockan 19 Pris. 100 kronor exklusive garderob Medverkande. Headliner Agneta Wallin, support Susanna Eklund, Ove Haugen, Karin Reimer, kvällens rookie Samy Malek, konferencier Lisbeth Johansson.

Komikern Lisbeth Johansson är konferencier i kväll och även den som kom på idén till ”Kristallklart”.

BIOPROGRAM FREDAG 8 FEBRUARI 2013

OSCAR® NOMINERINGAR

Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Paradis: Kärlek Premiär! ............... 18.30 Hannah Arendt Premiär! .................18.45 Syster .............................................19.00 Amour.............................................20.45 Searching for Sugar Man kort tid....21.00 Tango Libre ....................................21.15 M A D S

L Ö G N E N

M I K K E L S E N

S P R I D E R

S I G

BIOPREMIÄR 12 APRIL

He s stiLL deaD But i

Kassan öppnar 15.45 Röjar Ralf Sv.Tal (7år) 100kr ...........16.45 Röjar Ralf 3D Sv.Tal (7år) 80kr ........17.00 Pitch Perfect (7år) 100kr ................17.15 Hitchcock (11år) 100kr ...................19.00 Les Miserables (11år) 110kr...........19.15 Röjar Ralf 3D Eng.Tal (7år) 120kr ....19.30 Django Unchained (15år) 110kr .....21.00 Zero Dark Thirty (15år) 110kr.........21.45

Kassan öppnar kl 12.00 Fredagsmatiné: Les Misérables ......13.00 Röjar Ralf 3D ..................................17.00 Beasts of the Southern Wild Kort tid! Hitchcock .......................................19.30 .................................................................16.00 Paradis: Kärlek Premiär! ................18.30 Dom över död man ........................21.00 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Röjar-Ralf (3D) 100:- ......................16.45 Zero Dark Thirty 85:- .....................19.00 www.biovagen.se Röjar Ralf 3D ..................................17.00 www.facklan.se • www.hagabion.se Hitchcock .......................................19.30

BÄSTA FILM

BL.A.

BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE - HUGH JACKMAN BÄSTA KVINNLIGA BIROLL - ANNE HATHAWAY

”GÅ GENAST OCH SE DEN”

SvD

”MAGISK” ”IMPONER ANDE” ”FILMMAGI” EXPRESSEN

P4

AFTONBLADET

GÖTEBORGS-POSTEN

VINNARE AV ELLER BÄSTA FILM KOMEDI MUSIKAL

3

M-MAGASIN

AMELIA

MOVIEZINE

GOLDEN GLOBE® BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE - HUGH JACKMAN BÄSTA KVINNLIGA BIROLL - ANNE HATHAWAY

www.bioroy.se • www.fregattenbio.se

He s i

Getting

WaRmeR

AM E L I A

MOVIEZINE.SE

BIOPREMIÄR 22/2!

WWW.LESMISERABLESFILMEN.SE

FILMSTADEN BERGAKUNGEN • BIOPALATSET FACKLAN/KUNGSBACKA

FÖRKÖP STARTAR FRE 15/2!

KÖP/RESERVERA: sf.se, facklan.se. Från 15 år

BIOPREMIÄR IDAG! PREMIÄR ÄVEN PÅ TRAPPAN, FREGATTEN, BIO VÅGEN, MÖLNLYCKE BIO, FÄSSBERGS BIO OCH SAGA BIO!

PUBLIKSUCCÉ! BOKA BILJETTER I TID!

iI

BIOPREMIaR 19 aPRIL Cloud Atlas

3D SVENSKT TAL FILMSTADEN BERGAKUNGEN

Fre 12.30, 13.40, 15.10, 16.15, 18.00, 18.45 Lö-sö 11.00, 12.30, 13.40, 15.10, 16.15, 18.00, 18.45 Må-ti 12.30, 13.40, 15.10, 16.15, 18.00 On-to 12.30, 13.40, 15.10, 16.15

FILMSTADEN BERGAKUNGEN • BERGAKUNGEN VIP • BIOPALATSET • BIO ROY FACKLAN • MÖLNLYCKE BIO • BIO VÅGEN BIOPREMIÄR 27 FEBRUARI

BIOPALATSET

11.30, 13.55, 16.20 FACKLAN Fre 17.00 Lö-sö 13.00, 15.15 Må-to 12.00, 14.15 www.sf.se, mobil.se, www.facklan.se. Från 7 år

3D ENGELSKT TAL FILMSTADEN BERGAKUNGEN

bioroy.se • sf.se • facklan.se. Från 11 år

2D SVENSKT TAL FILMSTADEN BERGAKUNGEN

Fre-ti 13.00, 15.40 On-to 12.00 BIOPALATSET Fre-on 12.30, 15.00, 17.30 To 12.30, 15.00 BIOPALATSET Fre-on 15.50, 18.15 To 15.50 FACKLAN Fre 16.45 Lö-sö 12.30 Må-to 12.15 Fre-ti 15.40, 18.15, 20.45 On 15.40, 18.15 To 15.40

Röjar-Ralf


★★★★★

”BRIDESMAIDS MÖTER TED” Now Magazine

★★★★

”VÄLDIGT, VÄLDIGT ROLIG” Empire

★★★★

”ÅRETS ROLIGASTE FILM” MTV

”BRILJANT” InStyle

”MISSA DEN INTE” MSN

BIOPREMIÄR IDAG!

filmstaden bergakungen • facklan/kungsbacka fregatten/stenungsund trappan/kungälv • saga bio/skärhamn

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, www.sf.se eller mobil.sf.se, www.facklan.se. Barntillåten

5

Pitch Perfect

OSCAR NOMINERINGAR ®

BL.A.

BÄSTA FILM • BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL - JESSICA CHASTAIN

VINNARE AV GOLDEN GLOBE

®

FÖR

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL DRAMA - JESSICA CHASTAIN

”OERHÖRT FÄNGSLANDE” C-G KARLSSON, GOMORRON SVERIGE, SVT1 SvD

RONNY SVENSSON, NYHETSMORGON, TV4

EXPRESSEN

”HISNANDE JAKT” METRO

”HÖGENERGISK SPÄNNING” AFTONBLADET

GÖTEBORGS-POSTEN

MOVIEZINE

FRÅN OSCAR BELÖNADE MANUSFÖRFATTAREN OCH REGISSÖREN AV ®

THE HURT LOCKER

VISAS PÅ BIO NU!

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG!

bergakungen • biopalatset facklan/kungsbacka • bio vågen/lerum

filmstaden bergakungen • biopalatset facklan/kungsbacka • saga bio/skärhamn

FÖRKÖP STARTAR ONSDAG!

KÖP/RESERVERA: sf.se, facklan.se. Från 11 år

Anna Karenina

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: sf.se, facklan.se. Från 15 år

Zero Dark Thirty


BIOPROGRAM 8 – 14 FEBRUARI Plusstolar!

Gangster Squad

Pitch Perfect

Hobbit: En oväntad resa - High Frame Rate 3D

100 kr (Bt) Fre+må-to 13.20, 16.00, 18.50, 21.40 Lö 12.50, 15.30, 18.20, 21.00, 23.40 Sö 12.50, 15.30, 18.20, 21.00

100 kr (15) Fre-on 21.10 Lö äv 24.00

De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.

Tillträde till lounge/bar 1 tim innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år.

Oscar®nominerad! 155 kr (11)

A Good Day to Die 15.45 Hard 225 kr Jack Reacher PREMIÄR TORSDAG!

Skånegatan 16. K.ö. 11.00, lö-sö 10.00

A Good Day to Die Hard

To 19.00, 21.30

Django Unchained

PREMIÄR TORSDAG!

Oscar®nominerad!

105 kr (15) To 17.00, 19.00, 19.30, 21.30, 22.00

Fre-on 21.30 Lö-sö äv 14.00

110 kr (15) On-to 15.00, 18.00, 21.00

Berättelsen om Pi 3D Oscar®nominerad! 135 kr (11) 15.45, 18.40, 22.00

120 kr (11) Fre-on 15.50

FÖRHANDSVISNING ENDAST TORSDAG! Oscar®nominerad! 105 kr (11) To 18.15, 21.30

Ego

100 kr (7) Fre+sö-on 14.00, 16.30, 18.15, 20.50, 21.15 Lö 14.00, 16.30, 18.15, 20.50, 21.15, 23.30 To 14.00, 16.30, 18.15, 20.50

De fem legenderna - svenskt tal 3D 125/100 kr (7) 13.30 Lö-sö äv 10.50

Django Unchained

Flight

Oscar®nominerad!

Röjar-Ralf - sv tal 3D PREMIÄR! Oscar®nominerad!

Oscar nominerad! 110 kr (11) Fre-on 14.20, 17.30, 21.50 To 17.30, 21.50

FÖRHANDSVISNING ENDAST TORSDAG! 100 kr (7) To 18.45, 21.15

Sune i Grekland – All Inclusive

Biopublikens pris!

95/70 kr (Bt) Fre 12.00, 14.30, 19.20 Lö-sö 11.00, 12.00, 14.30, 19.20 Må+on 12.00, 14.30, 18.45, 19.20 Ti 14.30, 18.45, 19.20 To 12.00, 15.00, 15.50, 19.20

Texas Chainsaw 3D 125 kr (15) 19.30, 21.30 Lö äv 23.45, 24.00

125/100 kr (7) 60 kr (Bt) 12.15, 12.45 Lö-sö äv 11.15 Fre 12.30, 13.40, 15.10, 16.15, 18.00, 18.45 Lö-sö Lincoln 11.00, 12.30, 13.40, 15.10, ® Oscar nominerad! 16.15, 18.00, 18.45 Må-ti 115 kr (11) 12.30, 13.40, 15.10, 16.15, 14.20, 17.40 18.00 On-to 12.30, 13.40, Madagaskar 3 - sv tal 15.10, 16.15 95/70 kr (7) Röjar-Ralf - sv tal 12.40

Tingeling: Vingarnas hemlighet - sv tal

Mamman och den vilda bebin

115 kr (15) Fre-on 17.40, 21.30 To 17.40

PREMIÄR! Oscar®nominerad! 95/70 kr (7) Fre-ti 13.00, 15.40 On-to 12.00

Knattebio: 40 kr (Bt) Lö-sö 11.20

Mammas pojkar

105 kr (7) Fre 19.00, 21.00, 21.30 Lö 19.00, 21.00, 21.30, 23.30, 24.00 Sö 19.00, 21.00, 21.30 Må-on 19.00, 21.30 To 21.40

®

120 kr (15) Fre+sö-on 12.10, 17.00, 21.20 Lö 12.10, 18.30, 22.00, 23.15 To 12.10

125/100 kr (7) Fre-ti 15.40, 18.15, 20.45 On 15.40, 18.15 To 15.40

Les Misérables

240 kr Oscar nominerad!

Du gör mig galen!

PREMIÄR ONSDAG!

PREMIÄR! Oscar®nominerad!

110 kr (15) Må-to 21.50

Lilla Anna och Oscar nominerad! Fre-on 18.00 240 kr Långa Farbrorn

110 kr (15) 20.50 Lö äv 23.50

Beautiful Creatures

Röjar-Ralf - engelskt tal 3D

®

Les Misérables ®

Argo Oscar®nominerad!

Små citroner gula

PREMIÄR!

Läs mer på sf.se/allahjartan.

Läs mer på sf.se/presentkort

Berättelsen om Pi 3D

Hitchcock PREMIÄR!

135 kr (11) Fre-ti 21.10

100 kr (11) Fre 12.50, 15.10, 18.45, 21.00 Lö-sö 12.50, 15.10, 19.00, 22.20 Må-ti 12.50, 15.10, 19.00, 21.20 On 15.10, 19.00, 21.20 To 11.40, 14.00, 16.15, 19.00 Barnvagnsbio: On 12.00

Oscar®nominerad!

De fem legenderna - svenskt tal 3D 125/100 kr (7) 12.15

Django Unchained Oscar®nominerad!

120 kr (15) Fre 17.45, 20.20, 23.15 Lö-sö 17.45, 20.20 Må-ti 17.45, 20.35 On-to 20.35

Du gör mig galen! FÖRHANDSVISNING ENDAST TORSDAG! Oscar®nominerad!

105 kr (11) To 21.50 95/70 kr (Bt) 11.50, 13.45 Lö-sö äv 11.00 Ego

Yoko - svenskt tal 95/70 kr (7) 13.20, 15.00

Zero Dark Thirty

Oscar®nominerad!

Guldbaggebelönad! Oscar®nominerad!

Kungstorget. Kassan öppnar 11.00

till någon du tycker om

Dubbla poäng på allt den 14 februari.

100 kr (7) Fre 18.00, 19.50, 23.20 Lö-sö 18.30, 19.50, 22.30 Må-to 18.30, 19.50

Oscar®nominerad!

155 kr (11) Fre-on 20.40

Kvartetten

100 kr (Bt) Fre-sö+to 14.15, 17.15, 19.30 Må-on 14.15, 16.30, 18.45

Les Misérables

Oscar®nominerad!

120 kr (11) Fre-ti 14.30, 17.30, 20.50 On 17.30, 20.50 To 18.15, 21.30

Flight

115 kr (11) Fre+må-on 20.10 Lö-sö+to 21.30

110 kr (11) Fre 22.10, 23.40 Lö-sö+to 22.10 Må-on 20.30

105 kr (7) Fre 13.10, 20.30 Lö-to 13.10, 21.20

Röjar-Ralf - engelskt tal 3D

PREMIÄR! Oscar®nominerad! 125/100 kr (7) Fre-on 15.50, 18.15

PREMIÄR! Oscar®nominerad!

Lincoln

105 kr (7) 15.30

Mammas pojkar

Hobbit: To 15.50 En oväntad resa - High Frame Rate 3D Röjar-Ralf - svenskt tal 3D Oscar®nominerad!

En oväntad vänskap

Oscar®nominerad!

Searching For Sugar Man 100 kr (15) 12.10

Kyssar är bäst på bio. Ge bort ett presentkort

Oscar®nominerad!

Mamman och den vilda bebin Knattebio: 40 kr (Bt) Lö-sö 12.10

125/100 kr (7) 11.30, 13.55, 16.20

Röjar-Ralf - svenskt tal

PREMIÄR! Oscar®nominerad!

95/70 kr (7) Fre-on 12.30, 15.00, 17.30 To 12.30, 15.00

Searching For Sugar Man Guldbaggebelönad! Oscar®nominerad! 100 kr (15) 13.00

Små citroner gula FÖRHANDSVISNING ENDAST TORSDAG! 100 kr (7) To 17.30, 22.30

Sune i Grekland – All Inclusive

Biopublikens pris!

95/70 kr (Bt) Fre-sö+to 11.30, 11.45, 13.40, 15.40, 18.50 Må-on 11.30, 11.45, 13.40, 15.40, 18.05

Texas Chainsaw 3D 125 kr (15) Fre 23.55

The Master

Oscar®nominerad!

110 kr (15) Fre 14.05, 17.20, 22.00, 23.30 Lö-sö 14.05, 17.20, 22.00 Må-on 14.05, 17.35, 21.00 To 14.05, 17.35, 22.00

Wallander – Den orolige mannen 100 kr (15) 13.20

Yoko - svenskt tal 95/70 kr (7) 11.55

Zero Dark Thirty

Oscar®nominerad! 115 kr (15) Fre 22.50

Äta sova dö

Guldbaggebelönad! 100 kr (Bt) 15.00

A Good Day to Die Hard PREMIÄR TORSDAG! 105 kr (15) To 19.30, 22.20

Beasts of the Southern Wild

Oscar®nominerad! 100 kr (11) Fre+må-on 18.00 Lö-sö+to 19.20

Beautiful Creatures PREMIÄR ONSDAG!

110 kr (15) On-to 14.30, 17.10, 20.00

Rarelsaf i r a j Röhelgalenvärlden

ts En spels spele o vide ans med h Vanilja öra mm lf oc tillsa Röjar-Ra Kan de g . p k r p sku ockerto hjälte? l von S Ralf til

IÄ PREM

R!

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 80 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info oom SF Bios rabattkort se sf.se Baserad på Kajsa Ingemarssons succéroman

Biopremiär 22 mars

www.twitter.com/kontikifilm

www.facebook.com/kontikifilmen

BASER AD PÅ SUCCÉBOKEN

BIOPREMIÄR 13 FEBRUARI RAKEL WÄRMLÄNDER

JOSEPHINE BORNEBUSCH

SVERRIR GUDNASON

BIOPREMIÄR 20 FEBRUARI

19.30, 21.30 Lö äv 23.45, 24.00

Fre 23.55

www.sf.se, mobil.sf.se. Från 15 år

beautifulcreatures.se facebook.com/beautifulcreaturessweden

Texas Chainsaw


Under Universeum har vi grävt ut en helt ny del som vi kallar Undergången. Här vandrar du bland skorpioner, indiska kobror och geckoödlor i ett månupplyst nattlandskap. Vi öppnar portarna den 11 februari och redan nu kan du läsa mer om Undergången och vårt fullspäckade sportlovsprogram på universeum.se. Välkommen!

20130208_se_weekend stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you