Page 1

wkd

KROG

FREDAG 1 FEBRUARI 2013

Kinesisk vardagskrog värd en omväg RIV UR OCH TA MED HEM

LIVE

Priset du betalar för vårens spelningar

R E G A L SÅrCeH ts största fest kan börja Melody

Bidragen

Nyheterna

David Lindgren

FILM

Så bra är Fares Fares Oscarsfilm

Yohio FOTO: HENRIC LINDSTEN


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 1 februari 2013

Kaotisk 1 matlagning ISABEL SVENSSON

Höjdpunkten från inspelningen i Spanien

Plura och Maria berättar Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

”. Wkd har I morgon är det premiär för ”Pluras kök Spanien för att prata träffat Per ”Plura” Jonsson och Maria Andersson in nästa gång. om inspelningen och var programmet kan spelas Varför lämnade ”Pluras kök” Stockholm och for till varmare breddgrader? – Jag var ganska trött på att vara hemma i mitt kök. Jag tyckte att det skulle vara kul att göra något annat, det måste kännas som en utmaning. Det var spännande att komma till ett annat land och göra tv, säger Plura Jonsson, 61.

PREMIÄR I MORGON Vad: Säsongspremiär av ”Pluras kök Spanien”. När: I morgon klockan 21.30 på TV 3. Vilka: Programledare Per ”Plura” Jonsson och sidekickarna Måns Herngren och Maria Andersson. Samtliga gäster under säsongen: Henrik Dorsin och Sylvia Vrethammar, Henrik Schyffert och Maja Ivarsson, Bo Sundström och Susanne Thorson, Titiyo och Helena af Sandeberg, Klara Zimmergren och David Batra, Markus Krunegård och Fanny Risberg, Ken Ring och Adam Alsing, Mauro Scocco, Melinda Kinnaman och Oskar Linnros. Tapas var det sista Plura Jonsson och Maria Andersson var sugna på när de kom hem efter inspelningen av ”Pluras kök Spanien”. Plura berättar att han bara åt husmanskost en månad i sträck.

Hur var det att spela in programmet strax utanför Barcelona? – Det var mer spartanskt i huset än vad vi var vana vid. Elen kom från en generator i ett uthus som stod och brummade hela dagarna. När vi skulle filma fick vi stänga av den och hoppas att elen skulle räcka tills vi tog paus. Det hände flera gånger att elen gick och ibland var vi så inne i det vi gjorde att vi tände stearinljus och fortsatte filma, berättar Plura Jonsson. – Det var kaotiskt. Ingen i produktionen visste exakt hur det skulle bli men det var häftigt att ta det för vad det är, säger Maria Andersson, 31, sångare i Sahara Hotnights och programmets sidekick tillsammans med regissören Måns Herngren, 47. I varje avsnitt åker ni på

utflykt – berätta! – Vi var på vildsvinsjakt, fiskade med några fiskare och badade med tonfiskar, bland annat. Att bada med tonfiskar var häftigt. De var i stora nätkassar som man fick hoppa ner i med cyklop och simfenor. De slängde i sardiner så att tonfisken kom upp och simmade runt oss, säger Plura Jonsson. Cavan flödar i programmet, var ni sugna på att dricka varje dag? – Om man dricker varje dag blir man det, säger Plura Jonsson. – Man hinner inte fråga sig om det är ett sug eller om det bara är? Programmen spelades in under två dagar, då kunde man välja att ta det lugnt första dagen och festa andra dagen, säger Maria Andersson. Blir det en säsong till av ”Pluras kök”? – Ja, absolut, men vi vet inte var och när. Det har pratats om att det kan bli utomlands igen, säger Plura Jonsson. – Jag skulle gärna göra ett program i Sverige, berättar Maria Andersson och säger att Måns Herngren också vill vara med i en ny säsong. EMMA BJÖRKMAN

FEM DELTAGARGÄNG

Det hände bakom kameran Grannbråk och festnätter.

Henrik Dorsin och Sylvia Vrethammar

Plura och Maria Andersson hyllar komikern och skådespelaren Henrik Dorsin – som var gäst tillsammans med sångerskan Sylvia Vrethammar – med orden ”han spred sådan fantastisk stämning”.

Titiyo och Helena af Sandeberg

Trots att både Joakim Thåström och Ulf Lundell tackade nej säger Plura att det var lättare att få manliga gäster än kvinnliga. – Men Helena af Sandeberg och Tityo var suveräna, säger Maria Andersson.

Markus Krunegård och Fanny Risberg

Duon tog en nattlig promenad när de stötte på en av grannarna som inte uppskattade tv-inspelningen och hamnade i gräl. – Markus var full och svarade ”baño” som betyder badrum till svar hela tiden, säger Plura.

2

Glittra som en stjärna CUBUS 149 KR

TOPSHOP BY MALENE BIRGER

390 KR

1 199 KR

STELLA MCCARTNEY 4 200 KR

Ken Ring och Adam Alsing Medan Plura gick och lade sig tidigt på kvällarna passade flera av gästerna på att festa så länge de orkade. Ken Ring och Adam Alsing slog på stora partytrumman och var vakna hela natten.

Mauro Scocco, Melinda Kinnaman och Oskar Linnros

Pluras före detta tv-kollega Mauro Scocco gästar huset. Med sig har han artisten Oscar Linnros och skådespelaren Melinda Kinnaman – som tar tillfället i akt att dyka med tonfiskar.

TA I FRÅN TÅRNA MED TRENDEN

Glittra i kapp med den sista snön, för den här säsongen sparas det inte på krutet. Ta i ifrån tårna och gräv fram dina gamla PENELOPE AND COCO metallicplagg. I vår är grönt 4 500 KR skönt, kombinera de gröna metallicplaggen med attribut i vårens holografiska mönster, gärna både skor och väska för en fulländad stil. Har du svårt för guld och glitter? Ta ett handfast grepp om kuvertväskan eller glid ner i OCH S GTIP PPIN SHO FLER bootsen som räcker BLOGGAR PÅ METROMODE.SE nog och väl för att anamma trenden.


metro wkd fredag 1 februari 2013

PÅ ALLAS LÄPPAR 03

GUIDADE TURER, DISKUSSION OCH SMAKPROV UR VÅRENS FÖRESTÄLLNINGAR. Kl 12.15 ”Mötesplats: Dramaten” Marie-Louise Ekman, Hannes Meidal, Lotta Tejle och Magnus Lindman i samtal med publiken. Kl 13 Vårens produktioner på Stora scenen presenteras av Rikard Wolff, Amanda Ooms, Lena Endre, Marie Göranzon, Gösta Ekman, Eva Melander, Ingela Olsson, Björn Granath, Sven Hugo Persson och skådespelare från Farliga Förbindelser.

Rihannas ultimatum

3

Vi har länge anat det men nu berättar Rihanna, 24, öppenhjärtigt om att hon och Chris Brown, 23, är ett par igen. I Rolling Stone slår popstjärnan även fast att om Chris Brown slår henne igen kommer hon att lämna honom. – Han har inte förmånen att kunna klanta till det igen, säger Rihanna. År 2009 dömdes Chris Brown för att ha misshandlat Rihanna. METRO

Kl 12.10 och 14.15 Gratis guidade visningar. Begränsat antal platser, biljetter delas ut på plats. Välkomna till Dramaten.

Metro Weekend varje fredag

AP/SCANPIX

2 FEBRUARI KL 12 –15 FRI ENTRÉ

Espinosa klar för ny 4 film om rysk seriemördare Det har pratats om det sedan i höstas men nu är det klart att Daniel Espinosa regisserar filmatiseringen av Tom Rob Smiths roman ”Barn 44”, som löst bygger på seriemördaren Andrej Tjikatilos framfart i före detta Sovjetunionen mellan 1978 och 1990, skriver Variety. ”Snabba cash”-regissören

www.dramaten.se 08– 667 06 80

Vi har något för alla. Dig också. LITTERATURFEST

får sällskap av Ridley Scott som producent och Richard Price skriver manus. Det spekuleras även kring att Tom Hardy och Noomi Rapace ska spela i ”Child 44”, men inget är bekräftat vad gäller detta. De båda spelar tillsammans in filmen ”Animal rescue” i mars.

Fullspäckat program i samarbete med nya tidskriften CONST Literary (P)review. Författarsamtal och uppläsningar varvas med liveband, performance och dj:ar. Lör 2 feb kl 16–02. Bilj 120 kr 20% RABATT

STOCKHOLM STRAIGHT EDGE

TT SPEKTRA

”JAG HAR SPELAT IN LÅTAR, HAFT KUL MED MINA TJEJKOMPISAR OCH BARA HAFT DET BRA.”

Progressivt och catchy.Tjutande gitarrer och tiotusen effekter. Efterlängtad konsertkväll med This Town Needs Guns, Birthmark och Dating. Ons 6 feb kl 18.30. Bilj 60 kr Ingen åldersgräns

AP/SCANPIX

NIKO VALKEAPÄÄ, NORGE En av världens främsta samiska artister blandar pop, rock och elektronika till en egen samisk americana. Ons 6 feb kl 19. Bilj 200 kr 20% RABATT

SELENA GOMEZ, 20, TILL E! ONLINE OM ATT HON INTE SITTER HEMMA OCH DEPPAR ÖVER UPPBROTTET FRÅN JUSTIN BIEBER, 18.

”MAN GÖR DET VÄLDIGT BEKVÄMT FÖR SIG NÄR MAN TÄNKER ’DET ÄR VIKTIGT ATT SKILJA PÅ ARTISTEN OCH KONSTEN’.”

5

DEN IMPROVISERADE SCHLAGERFESTIVALEN Kanske just du skriver titeln till det vinnande bidraget? Här bestämmer du själv vad som framförs och röstar ram en värdig vinnare. Tor 7 feb kl 19 (fre 8 feb utsålt). Bilj 220 kr 20% RABATT

METROS RECENSENT CHRISTOFFER RÖSTLUND TILL KULTURNYHETERNA OM ARTISTEN ANNA VON HAUSSWOLFFS POSERANDE I DAGENS NYHETER. HON VAR IFÖRD EN TRÖJA MED DET NORSKA BLACK METAL-BANDET BURZUM, VARS ENDA MEDLEM VARG VIKERNES ÄR KÄND FÖR NAZISTISKA VÄRDERINGAR OCH GROVA VÅLDSBROTT.

Metros musikrecensent Christoffer Röstlund.

Selena Gomez har gjort slut med Justin Bieber.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

20% RABATT

Ungdom under 26 år, studerande, pensionär och arbetslös.

INFO/BILJETTER kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08


04 REPORTAGE

metro wkd fredag 1 fabruari 2013

GETTY IMAGES

Så mycket kostar vårens konserter Justin Bieber, Lil Wayne och Pink kommer alla till Ericson Globe i vår. En biljett till Justin Bieber kan kosta upp till 3 040 kronor.

För en dryg hundring kommer man ganska långt. Men den som vill se artisthimlens större stjärnor får räkna med att pynta mellan 400 och 700 kronor. Metro Wkd har skannat av vårens konserter – och tagit reda på varför det kostar som det gör att gå och se dem.

V

GUSTAV HUGOSSON

årens konsertschema är minst sagt späckat. En artist som ställer sig på scen är Darin Zanyar. 405 pix får man betala för en biljett till någon av hans konserter i april. – Jo, det känns väldigt rimligt för en sådan typ av konsert. Det är typ standard, säger Darin Zanyar. Men för andra spelningar får man hosta upp mer än så. Ett vip-paket till Bon Jovi i maj blir till exempel ditt för drygt 2 500. Biljettpriserna har blivit högre – fler artister ser turnerandet som en viktigare inkomstkälla, samtidigt som det finns fler stora konsertarrangörer. – Konkurrensen är bra för artisten eftersom det blir fler aktörer som vill vara med och köpa in artisten. Men det gör att det kan bli dyrare att arrangera än det var tidi-

gare, säger Kristofer Åkesson, presschef på konsertarrangören Live Nation. Men är det rimligt för, säg en student, att betala 400–500 för en konsert? – Huruvida det är rimligt har jag svårt att svara på. Det är rimligt sett till hur branschen fungerar, och vad det kostar att arrangera en konsert. Sedan finns det många konserter där priset är 100 eller 120 kronor, det beror på vilken artist och arena det är, säger Kristofer Åkesson. – I och med att det inte är välgörenhet vi jobbar med så kan vi inte sätta ett pris som gör att vi förlorar pengar, även om vi alltid försöker hålla en så låg och rimlig prisnivå som möjligt. På Debaser har man som ambition att ligga på runt 100-lappen för konserter på helger.

Priset sätts alltid i dialog med agent eller bokningsbolag. – Och om vi skulle gå ut och ta jättehöga priser skulle vi skjuta oss i foten, man är hela tiden en del av konkurrens och utbud. Vi vill vara ett tillgängligt ställe, inte ett dyrt ställe, säger Emelie Bååth, bokare på Debaser. Tack vare nya musiktjänster börjar branschen och artisterna tjäna mer pengar på inspelad musik än på mycket länge – vilket kan påverka din konsertbiljett framöver. – Det är en faktor som skulle kunna tala för att priserna generellt sett planas ut lite när det kommer till livebiten, säger Kristofer Åkesson. Luger, som är en av Sveriges största konsertarrangörer, ställer inte upp på en intervju angående sina biljettpriser. EMMA BJÖRKMAN OCH CAROLINE WETTERBORG

Darin Zanyar kommer till Cirkus den 17 april.

ENKÄT

Vad får en konsert kosta?

”1 000 kronor, jag ska se Pink nu i vår och jag tror jag betalade runt 750 kronor.” Annelie Rehnsbo, 23, Östersund

”Runt 1 000 kronor, sedan börjar det kännas i plånboken.” Håkan Sundberg, 29, Norrköping

”500 kronor ungefär.” Helene Karlsson, 35, Saltsjöbaden

”2 000 kronor ungefär. I somras åkte jag till Way Out West endast för att se Refused.” Wilhelm Tengdahl, 27, Bromma

”Jag har ingen favoritartist just nu men ungefär 1 000 kronor skulle jag kunna betala för en konsert.” Elin Paskell, 21, Sigtuna


metro wkd fredag 1 februari 2013

REPORTAGE 05

PÅ SCEN

PRIVATTEATRAR

SÅ MYCKER KOSTAR DET

FEBRUARI

Spelningarna i Stockholm • 2/2 MIGUEL, Berns 315 kr * • 6/2 och 5/3, PETRA MARKLUND, Cirkus 425-460 kr • 7/2 17/2, MANDO DIAO, Göta lejon 370-400 kr * • 8/2 RL GRIME & RYAN HEMSWORTH, HKOCHD, ARENA 140 kr• • 9/2 DADA LIFE, Münchenbryggeriet 300 kr • 9/2 YELLOWCARD, Klubben, Fryshuset 285 kr • 10/2 ANDREAS GREGA, Södra teatern 275 kr • 13/2 PUGH ROGEFELDT, Hotel Rival 395 kr • 15/2 KENDRICK LAMAR, Münchenbryggeriet 350 kr * • 16/2 KY-MANI MARLEY, Nalen 295 kr • 17/2 THE DARKNESS, Tyrol 380 kr • 17-18/2 THE TALLEST MAN ON EARTH, Cirkus 380 kr * • 22/2 THE JACKSONS, Stockholm Waterfront 840 kr • 22/2 EGYPTIAN HIP HOP, Södra teatern 150 kr KENDRICK • 23/2 LOCAL NATIVES, Debaser Medis 225 kr * LAMAR. • 23/2 DINOSAUR JR, Debaser Slussen 305 kr * • 26/2 SHIRLEY CLAMP, Södra teatern 150 kr • 27/2 CRASHDÏET, Klubben Fryshuset 205 kr • 28/2 THE KILLERS, Ericsson Globe, 450-690 kr

DEN SKALLIGA PRIMADONNAN

av Ionesco - En absurd fars. 6 feb t o m 14 mar. Kim Anderzon, Helge Skoog m fl Regi Lena Söderblom BOULEVARDTEATERN Götgatan 73 Bilj ticnet.se/08 642 98 00

ETT JÄKLA DRAG…

Janne Åström och Bengan Janson. Rock, pop och visor från förr och nu. Spelas 10 feb.

1 2 3 SCHTUNK - MOZART Endast 2 föreställningar. Spelas 6-7 mars.

SCALATEATERN, Wallingatan 32-34 Bilj 08-14 35 75, scalateatern.se

JERRY – THE FAREWELL SHOW ++++ ”definitivt en av hans bästa” AB Boka en tors för bästa plats! CIRKUS Djurgårdsslätten 43-45 Bilj cirkus.se, ticnet.se, sj.se/upplevelser Blixten.se/jerrywilliams

JESUS CHRIST SUPERSTAR Se Ola Salo i succén. Sista säsongen.

GÖTA LEJON Götgatan 55 Göta Lejon 08-505 290 00 www.gotalejon.se Bilj 077-170 70 70, ticnet.se

TURNÉPREMIÄR PÅ ONSDAG!

CIRKUS, STOCKHOLM 6 FEB (fåtal biljetter kvar) & 5 MARS

Biljetter: Cirkus 08-660 10 20, Ticnet.se 077-170 70 70 blixten.se • petramarklund.se

LA CAGE AUX FOLLES

Musikal, Loa Falkman, Sven Nordin, Suzanne Reuter, Per Andersson mfl. Sista säsongen! Spelas tor-lör tom 23/3 OSCARSTEATERN Kungsgatan 63 Bilj Oscarsteatern 08-20 50 00, oscarsteatern.se

RAIN MAN

Robert Gustafsson, Jonas Karlsson, Tanja Lorentzon, Magnus Ehrner, Sanna Krepper, Nils Moritz, Lotta Östlin Stenshäll, Spelas tors-sön våren och fre-sön hösten. RIVAL Mariatorget 3 Ticnet.se el 08-205000

MAJ

APRIL

MARS

ROCK OF AGES • 1/3 ABOVE & BEYOND, Münchenbryggeriet 300 kr • 1/3 VILLAGERS, Debaser Medis 140 kr) • 1/3 SIBILLE ATTAR, Färgfabriken 165 kr • 2/3 ELDKVARN, Folkets hus Nynäshamn 300 kr • 4/3 JOHN PRINE, Filadelfiakyrkan 425 kr • 8/3 LOUISE HOFFSTEN, Nalen 380 kr • 9/3 BIG SEAN, Nalen 265 kr • 9/3 CRYSTAL CASTLES, Annexet 320-530 kr • 14/3 NAS, Berns 425 kronor * • 14/3 STIFTELSEN, Tyrol 275 kronor • 15/3 LIL WAYNE, Ericsson Globe 425-740 kr • 15/3 LINDSTRØM, Nalen 200 kr • 15/3 LINNEA HENRIKSSON, Debaser Medis, 170 kr • 16/3 STEVEN WILSON, Filadelfiakyrkan 390 kr • 16/3 STEVE HARRIS BRITISH LION, Klubben Fryshuset 360 kr • 22/3 AMANDA JENSSEN, Berns 380 kr • 22/3 HARDCORE SUPERSTAR, Tyrol 320 kr • 24/3 BULLET FOR MY VALENTINE, Tyrol 355 kr • 28/3 TAKIDA, Cirkus 380-460 kr

• 3/4 JAKE BUGG, Debaser Medis 200 kr • 3/4 COOKIES N BEANS, Södra teatern 320 kr • 5/4, THE GASLIGHT ANTHEM, Berns 380 kr • 6/4, SHOUT OUT LOUDS, Berns 275 kr • 8/4 LANA DEL REY, Annexet, 485 kr * • 8/4 MARINA & THE DIAMONDS, Strand 285 kr • 10/4, MUMFORD & SONS, Annexet 425 kr * • 13/4 ELLIE GOULDING, Strand 150 kr * • 13-14/4 OLLE LJUNGSTRÖM, Södra teatern 495 kr • 14/4, MICHAEL JACKSON’S THRILLER, Cirkus 590-645 kr • 15/4 SARAH DAWN FINER, Cirkus 425-460 kr • 15/4 IMAGINE DRAGONS, Debaser Medis 245 kr * •17/4 DARIN, Cirkus 405 kr • 19/4 RÄFVEN, Södra teatern 195 kr • 20/4 OSSLER, Södra teatern 210 kr • 20/4 BLACK VEIL BRIDES, Klubben Fryshuset 215 kr • 22/4–24/4 JUSTIN BIEBER, Ericsson Globe 380-3 040 kr • 25/4 ADRIAN CROWLEY, Södra teatern 100 kr

- en varm, vild & vrålkul rockmusikal. Johan Rheborg, Joacim Cans mfl Skandinavienpremiär 21 feb CHINATEATERN Berzelii Park Bilj 08-562 892 00, showtic.se, rockofages.se

SNÖVIT

Familjemusikal m 20-mannaensemble. ”Oemotståndlig familjeföreställning” ÖP Spelas på Maximteatern 27/1-3/2

TA DEL AV DE SENASTE TRENDERNA PÅ METROMODE.SE

TOMMY KÖRBERG SJUNG TILLS DU STUPAR

En musikalisk resa genom fem decennier med 10-mannaband på scen. Premiär 13 mars på Intiman INTIMAN Odengatan 81 showtic.se el 0771-134300

AMANDA JENSSEN.

LOUIS CK

www.privatteatrar.se

ERICSSON GLOBE 23 MARS

LANA DEL REY.

• 3/5, 4/5, 11/5, BRUCE SPRINGSTEEN & THE E STREET BAND,, Friends arena 530-870 kr * • 3/5 LOW, Debaser Slussen 140 kr • 4/5 ROSANNE CASH, Södra teatern 440 kr • 5/5 JOHNOSSI, Cirkus 425 kr • 7/5 TITLE FIGHT, Debaser Slussen 180 kr • 8/5 THE RESIDENTS, Södra teatern 350 kr • 8/5 ONE DIRECTION, Friends arena 380-2 650 kr * • 9/5 MESHUGGAH, Cirkus 320 kr • 9–10/5 MISS LI, Berns 330 kr • 11/5 REPULSION, Nalen 370 kr • 16/5 BRING ME THE HORIZON, Tyrol 355 kr • 16-17/5 THE KNIFE, Subtopia Hangaren 390 kr * • 24/5 STEVE HACKETT, Nalen 330 kr * BRUCE • 24/5 BON JOVI, Stockholms stadion 510-2 540 kr SPRINGSTEEN. •26/5 PINK, Ericsson Globe 330-695 kr • 26/5 LUCINDA WILLIAMS, Cirkus 425 kr

* KONSERTEN ÄR UTSÅLD FÖR TILLFÄLLET

MAXIMTEATERN Karlaplan 4 Bilj ticnet.se, 077-170 70 70. Info: drosenorberg.se

“VÄRLDENS NÄST BÄSTA KOMIKER” - RICKY GERVAIS

“#1 FUNNIEST PERSON NOW”

- ROLLING STONE MAGAZINE

BOKA BILJETTER NU! BILJETTER: BUY.LOUISCK.NET | BLIXTEN.SE | TICNET.SE 077-170 70 70


06 NÖJE

metro wkd fredag 1 februari 2013

Metro on Stage och ”Idol” äger schlagern

HENRY LUNDHOLM

ÅRETS ARTISTER

De har tävlat i talangjakter David Lindgren

Karlskrona. ”Skyline”. Han deltog i ”Fame factory” 2002.

Mary N’diaye

Karlskrona. ”Gosa”. Deltog i Metro on stage 2011 och ”The voice” 2012.

Erik Segerstedt

Göteborg. ”Hello goodbye”. Deltog i ”Idol” 2006. Han tävlar med Tone Damli som var med i norska ”Idol” 2005.

Metro on Stage och ”Idol” står bakom en tredjedel av artisterna i årets Melodifestival. ”De här artisterna har en fördel”, säger Peter Hart som jobbar med aktuella State of Drama. Ulrik Munther kom tvåa i Metro on Stage 2010. I sista deltävlingen i Malmö ställs han mot en annan Metro on Stage-artist, nämligen Lucia Pinera som deltog året efter honom. Och de är inte ensamma om att ha slagit igenom i talangjakter i årets startfält. Hela elva stycken av årets deltagare kommer antingen från Metro on Stage, ”Idol”, ”True talent”, ”Made in Sweden”, ”Fame factory” eller ”The voice”. Peter Hart, A & R på skivbolaget Universal Music, jobbar med State of Drama, som vann Metro on Stage

2012 och som är med i årets Melodifestival. Han tror inte att Melodifestivalen medvetet letar efter artister som varit med i talangjakter. – De här artisterna har dessutom en fördel. Som State of Drama, de har varit med om den här konstiga grejen att spela musik som ska bedömas. Det är pressande. De som har sett dem i Metro on Stage vet också redan att de är grymma. Melodifestivalgurun, före detta skivbolagsdirektörenBert Karlsson, uppskattar dock inte utvecklingen. – Det är tv som är så imponerade av de här karaoke-

tävlingarna som många av dem är. Det tycker jag tyder på att det är brist på riktiga artister. Jag trodde att de skulle sluta upp med det här men de fortsätter leta upp gamla deltagare som inte blivit något, säger han. En av artisterna i startfältet var dock med i Berts egna talangprogram, ”Fame factory”, nämligen David Lindgren. – Jag tror att han vinner allt. Han kom på plats 21 i ”Fame factory”. Bakläxa till mig dock för att jag inte valde honom för hans sångröst, för den är riktigt bra, skrattar Bert Karlsson. State of Drama vann Metro on Stage 2012. Nu tävlar de i MelodiANNELI SANDBERG

RESTAURANGER

FILÉFROSSA 179:Lördagar 17-21.30 - Ät så mycket du vill! I buffen ingår: • Oxfilé • Fläskfilé • Kycklingfilé

• Bakad potatis • Potatisgratäng • Råstekt potatis

Eddie Razaz

• 7 olika såser • Salladsbuffé • Vitlöksbröd

Flasköl fr 29:- • LUNCH fr 79:- Vard 10.30-14 TEX MEX BUFFÉ 89:HAPPY HOUR

Tisdagar 17–21.30 Vardagar 14–22. Helger 12–22 Öl 27:- Vin 38:- Alkoholfritt 20:Norrtullsgatan 15  Odenplan • Bordsbeställning 30 31 18

festivalen. Och de har sällskap av många talangjaktskolleger.

Skellefteå. ”Alibi”. Han var med i ”Idol” 2009.

Amanda Fondell

Skellefteå. ”Dumb”. Hon vann ”Idol” 2011.

State of Drama

Skellefteå. ”Falling”. De vann Metro on Stage 2012.

Janet Leon

Skellefteå. ”Heartstrings”. Hon var med i talangprogrammet ”Made in Sweden” 2009.

Lucia Pinera

Malmö. ”Must be love”. Hon har deltagit i både Metro on Stage 2011 och ”True talent” 2011.

Robin Stjernberg

Malmö. ”You”. Han kom tvåa i ”Idol” 2011.

Ulrik Munther

Malmö. ”Tell the world I’m here”. Han deltog i Metro on stage 2010.


NÖJE 07

metro wkd fredag 1 februari 2013

De tar sig vidare till Friends arena

HENRIC LINDSTEN

Artisternas första repetitioner inför lördagens deltävling är avklarade. Så här bra är de första åtta låtarna. TEXT: MELODY FOTO: HENRIC LINDSTEN

Yohio är döpt efter en rollfigur i en opera. Vilken opera har varit okänt – tills nu. ”Det är läskigt”, säger Yohio.

111

111

1

11

David Lindgren. En av årets favoriter som inte är omedelbar men som växer. Har han snott Dannys mellanparti från ”Amazing”? Ja. Går David till final? Ja.

Cookies N Beans. Söt och skön låt och tjejerna har grymma röster. Tyvärr passerar den obemärkt förbi och därmed även deras chanser att gå vidare.

Jay-Jay Johanson. Sylvia Vrethammar kommer att älska den här men hon kan bli ensam. För smal och ointressant och vi tackar Jay-Jay för visat intresse.

Mary N’diaye. Årets tidiga sommarplåga. Gosa, gosa, gosa, gosa, gosa, gosa. Ni fattar. Barnen kommer att älska den och jag erkänner: Det är svårt att sitta still.

111

1111

1111

11

Eric Gadd. Fin text, en låt som växer och Gadd är proffsig. Tyvärr lite tråkigt och det händer inte mycket. Kommer att få svårt.

Yohio. Fräsch glamrock, stark refräng, en låt som överraskar med att vara en av startfältets bästa. Kan göra David sällskap till Friends arena.

Anna Järvinen. Vacker ballad som ger oss Eva Dahlgren-vibbar. Men hon ger ett osäkert intryck och kan ha svårt att gå genom rutan. Blir platt fall eller succé.

Michael Feiner & Caisa. Det känns ”Fame 2003” med saxofoner och fånig refräng. Men på scenen är den underhållande och kan knuffa ut favoriter.

”Skyline”

”Vi kommer aldrig att förlora”

”Burning flags”

”Heartbreak Hotel”

”Paris”

”Porslin”

”Gosa”

”We’re still kids”

Yohio: ”Det är läskigt men sant” Artisten Yohio blev döpt till Johio efter att hans föräldrar av en slump lyssnat på en operalåt där namnet sjöngs ut. Fram till bara för någon vecka sedan har både handling, titel och framför allt avsändaren varit okänd för både Yohio och hans föräldrar. Men i samband med att en kompis till honom började på en klassisk sångkurs i Vadstena skulle allt förändras. – Han mms:ade plötsligt en bild där det står ”Yohio” i noterna. Det visade sig att

han hittat min opera, säger Yohio. När han tittade närmare på operan, som heter ”Tranfjädrarna”, visade det sig dessutom att den är baserad på en japansk folksaga, är skriven av en svensk och stavar namnet med ”Y”, som han gör nu som artist. – Det är läskigt, men sant. Det känns som att det var meningen att detta skulle hända. Intresset för Japan har jag ju hittat själv, det är ingen i min familj som har. Så nu tror jag på högre makter, typ. KAROLINA SKOGLUND

RESTAURANGER

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

Mongolian Barbeque

Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Nyhet! Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Senaste nytt dygnet runt på metro.se

Ny öp pn ad

ad pn p ö Ny

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

/pers

Barn under 10 år 88:-/pers. Ordinarie pris 198:-

Förrätter, soppa, sushi, wok, grill, frukt, efterrätt och glass Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

Lunchbuffé 95:Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Tak awae y A´ la c ar t e

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

Dj torsdag-lördag Karaoke onsdagar

Öl Vin Cider

19:-

Till kl 20.00 • Alkoholfritt alt 15:-

Gäller endast Lion bar på Sveavägen 39, 11134 Sthlm • T-bana Hötorget info@lionbar.se • www.lionbar.se

Noisette SVEAVÄGEN

Öppet till 03 alla dagar Gäller fr.o.m 1 februari

49:-


08 NÖJE

metro wkd fredag 1 februari 2013

Han jagar ny tjej att bita i ny säsong

LMK

En del fans ber sina idoler att skriva autografer. Paul Wesley i ”Vampire diaries” har fans som vill att han ska bita dem. – Jag bet en tjej en gång och dreglade på hennes arm, säger han. ”Vampire diaries”, serien om de två vampyrbröderna som är besatta av samma tjej, är tillbaka med en fjärde säsong på TV 6 som hade premiär förra veckan. När den tredje säsongen tog slut hade Paul Wesleys rollfigur Stefan fått sin stora kärlek Elena (Nina Dobrev). – Jag fick tjejen, för tillfället. Hon tog det beslutet innan hon själv blev en vampyr, så vi får se hur hon känner efter det, säger Paul Wesley, 30. Ian Somerhalder spelar Paul Wesleys bror Damon och har också ögon för Elena. Men Paul Wesley tror inte att någon av dem nödvändigtvis är den rätta för henne. – Jag tror att det blir komplicerat oavsett vem av dem hon väljer, säger Paul Wesley. Han har hört ett rykte om att hans rollfigur kommer att fördjupa sig i en annan relation under säsong fyra.

PAUL WESLEY

Riktigt namn: Pawel Wasilewski. Ålder: 30. Bor: I Atlanta och Los Angeles. Familj: Hustrun Torrey DeVitto, 28 (som spelade läkaren Meredith Fell i ”Vampire diaries” säsong tre). Aktuell: I den fjärde säsongen av ”Vampire diaries” som sänds i TV 6 på lördagar kl 18.

– Jag kan inte bekräfta något men om det blir så ser jag fram emot det. Jag och Damon kan inte bara jaga efter Elena i sex säsonger, det blir tråkigt, säger han. När tänkte du senast ”Jag har verkligen ett udda jobb”? – Jag tänker så hela tiden. Jag tänker det om att Paul Wesley har polskt påbrå och heter egentligen Pawel Wasilewski. Men eftersom ingen kunde uttala hans namn rätt bytte han skådespela i allmänhet. Vi för sin karriärs skull. ”Men jag har aldrig ändrat mitt namn i laglig mening”, säger han. måste övertyga oss själva om att det vi gör är på riktigt. – Men jag tycker verkligen att jobbet är märkligt när jag har huggtänder och suger på någons nacke. Det är en surrealistisk upplevelse. Och att någon dessutom betalar mig för att göra det, säger han. Rollen som vampyr har fått Paul Wesleys fans att be honom att sätta tänderna i dem. – Det har hänt flera gånger. Jag bet en tjej en gång och dreglade på hennes arm. Det var inte coolt. EMMA BJÖRKMAN

RESTAURANGER

Il Buttero Cicchetti Grill Pub

Paul Wesley, Nina Dobrev och Ian Somerhalder är tillbaka med ”Vampire diaries”.

Paul Wesley som Stefan.

KONSERTER sö 3 feb kl 15.00

in association with X-Ray Touring proudly present

storkyrkan

Sjung med! För stora och små Mattias Wager och Gary Graden leder hela kyrkan i sånger och psalmer för barn i alla åldrar. Långdans, ringdans, skratt och sång. Ca 45 min.

NU HAR VI ÖPPNAT!

Lördag

Kära nya och gamla gäster, Papa Sisto har gått i pension och överlämnar sin plats till Il Buttero. Den italienska motsvarigheten till Texas! ÖPPETTIDER 17.00–01.00 Lilla Nygatan 11 T-Gamla Stan • 08-20 41 01 info@ilbuttero.se • www.ilbuttero.se

Foto: Bertil Thorslund

Fri entré www.storkyrkan.nu

2/2 kl 15, Hjorthagskyrkan

EN HYLLNING TILL KÄRLEKEN www.dbe.nu

Drottningholms Barockensemble W. A. Mozart: Serenad i c-moll Divertimento i F-dur J. Haydn: Londontrio L. van Beethoven: Rondino m.m. Biljetter: 140:- Kassan öppnar 1 tim. före konsert. T-bana Ropsten/buss 55 (Skogvaktargatan)

17.2 Stockholm – Tyrol Stockholm: LiveNation.se, Ticnet.se / 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud.

Nytt album Ute nu! www.theactualdarkness.com Köp dina biljetter på


MIN FESTKVÄLL BÖRJAR ... … med bästa vännerna i mitt kök. Kandelabern är tänd, vinet kallt och jag får bestämma musiken, trots enstaka klagomål. Är det sommar kan denna rendezvous lika gärna äga rum på en filt i Humlan.

FORTSÄTTER ... … till Kåken, så klart. Har varit en stående favorit hela vintern. Bra musik, god öl och snyggt folk. Kan nog gå så långt och säga att jag älskar Kåken.

KONSERTER

Pianoduellen lördag 2 feb kl 16

Love Derwinger Ivetta Irkha

MUSIK FÖR FYRA HÄNDER OCH TVÅ PIANON AV MOZART, SCHUBERT, BRAHMS OCH LUTOSLAWSKIJ

Entré 100:-

Församlingsmedlemmar går gratis vid uppvisande av medlemskort.

HEDVIG ELEONORA KYRKA

Din öppna kyrka vid Östermalmstorg . www.hedvigeleonora.se

”Jag älskar Kåken”

HEDVIG ELEONORA KAMMARKÖR SÖN 3 FEB KL 17.00 MUSIK AV JUBILARERNA VERDI OCH BRITTEN PÄR FRIDBERG DIRIGENT ENTRÉ 50:-

Karin Bylund, 26, är redaktör för Stureplan.se. Hon bär ofta shorts och dricker gärna öl.

Församlingsmedlemmar går gratis vid uppvisande av medlemskort.

Följ Metro Sverige på Facebook

GATSMART 09

metro wkd fredag 1 februari 2013

HEDVIG ELEONORA KYRKA

Din öppna kyrka vid Östermalmstorg . www.hedvigeleonora.se

A CANTEMUS SJUNGER BEATLES s ll me jung a kan Vi sjunger Beatles bästa i läckra körarr! dC ai Konserter i Berwaldhallen an kör i slutet på maj tem med toppartist us och orkester. !

CANTEMUS är en kursverksamhet som samlar sångare i alla åldrar, erfarna och mindre erfarna. I Cantemus tränar Du körvana och sångteknik. Körledarna Sofia och Göran Staxäng hjälper Dig utveckla Din röst och tränar förmågan att lära och hålla Din stämma. Ditt självförtroende kommer att växa och Du får upptäcka hur roligt det är att sjunga i kör. Vi välkomnar alla, med eller utan körvana. Inget krav på notläsning och ingen provsjungning.

GRATIS ”PRÖVA-PÅ-ÖVNING”! Mån 11 feb kl 18–20.20, Rålambshovsskolan T-bana Fridhemsplan, Buss till Västerbroplan Tis 12 feb kl 18-20.20 Info lokal, ring 08-656 8560 från 6 feb Fr o m 19 feb Ö Real, Karlav. 79 För info, ring 08-656 85 60 efter 6/2 el. se www.cantemus.se

SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

KROGSHOWER IKVÄLL

LENA FRISK HÅKAN JÄDER TOMAS OREDSSON 26/1

LENA FRISK HÅKAN JÄDER DOMINIK HENZEL SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

PÅ BIBLIOTEK

Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

DANSAR TILL ... DRICKER ...

HAR PÅ MIG ... Inget fancy och aldrig, aldrig någonsin partytopp. Förmodligen shorts – oavsett årstid – och ett par platåskor som inte är så höga och konstiga att männen blir rädda. Det sistnämnda är oerhört viktigt.

Jag dricker gärna en öl på Nosh and Chow, vår huvudstads nya townhouse med rikets mest storslagna inredning i allmänhet, och toalett i synnerhet. Att toaletten är storslagen är verkligen allt annat än en överdrift. Faktum är att DJ-båset är beläget där.

Jag brukar inte dansa så mycket, tyvärr. Har alltid känt mig för lång och gänglig för att dansa snyggt, vilket jag fick bekräftat när jag såg en gammal video på ett 17-årigt dansande cheerleader-jag. Otäck upplevelse. Så, jag står helst bara och stampar lite i takt. Nuvarande favoriten att stampa i takt till stavas Major Lazer. TEXT & FOTO: JASMIN STORCH


10 KROG

metro wkd fredag 1 februari 2013

URBAN BRÅDHE

MYSIGT

URBAN BRÅDHE

Nordkinesisk krog.

MISSA INTE

Xi’an Kökets potstickerdumplings. Underbara.

Kinakrog som är värd sin omväg

UNDVIK

De alldeles för många rätterna med tigerräkor – en råvara för superskurkar.

PRISER

Förrätter: 65−75 kronor Huvudrätter: 145–235 kronor.

ÖPPETTIDER

Måndag till torsdag: 11–22. Fredag: 11–23. Lördag: 15–23. Söndag: 15–22.

Ägarfamiljen till Xi’an Köket i Vasastan struntar i kinakrogstraditionerna och lagar i stället mat som de själva gillar att äta.

URBAN BRÅDHE

Fisk i inredningen. URBAN BRÅDHE

Följ med in på Xi’an Köket

Se dig omkring på krogen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Det är mysigt hos Xi’an. I köket står faster Ji och viker dumplings och på väggarna hänger familjefotografier.

V

are sig det är en kebaberia, en kinakrog eller ett morotskakafik så känns Stockholms vardagsalternativ alldeles för ofta som att stå och välja macka i restaurangvagnen på X 2000. Det är ständigt samma rätter, alltid lika kärlekslöst utförda. På något sätt verkar vi ha vant oss vid att det måste vara så, men om man tänker på hur mycket vi älskar budgetindividualister som Ho’s, Peony, Palmyra Kebab, Ramen Ki-Mama, Flippin’ Burgers och Cevicheria aji y ajo så är det ju faktiskt lite konstigt att inte fler följer deras exempel. Någon som gjort detta är dock Xi’an Köket i Vasastan. När ägarfamiljen startade stället för något år sedan så bestämde de sig för att skita i kinakrogstraditionerna och i stället laga sådan sorts mat som de själva gillar att äta. Resultatet är enkel kvarterskines som ändå är värd en omväg. Här har den gamla ölkrogsinredningen bara pyntats lite med

XI’AN KÖKET Odenplan

111 XI’AN KÖKET

Frejgatan 79. Nordkinesisk kvarterskrog i Vasastan.

familjefotografier och kulörta lyktor och i köket står faster Ji gnolande och viker dumplings. Det är oerhört mysigt. Den nordkinesiska stad, Xi’an, som restaurangen är uppkallad efter är en knutpunkt för flera regionala kök och det märks i menyn. Här samsas kryddstarka sichuanrätter med handjagade dumplings, kummindoftande lammrätter och långkok. Det kanske inte är en lika lång och insmickrande meny som hos till exempel Ho’s – men den är spännande och om ”autentisk” verkligen är en egenskap som gör mat godare så känns den just så.

D

et wokade lammet med kumminsmak har till exempel en oerhört karakteristisk smak som ligger någonstans mellan grillat och plastförpackning och som delar mina medtestare i två läger – de som älskar rätten, och de som tycker att den ”smakar skumt”. Allmänt omtyckta är dock Xi’an

Här viks dumplings.

Kökets dumplings. De går att få både som förrätt och huvudrätt, ångade och pannstekta och med flera sorters fyllningar. Gemensamt för dem alla är dock att de är lite för tjocka i degen men samtidigt lagade med sådan omtanke och kärlek att man gärna förbiser detta. Om man föredrar sin kinamat lite mer svenskifierad så är den friterade kycklingen med sötsur sås ett tryggt alternativ – även om jag skulle rekommendera sichuankycklingen eller ma po dou fun som är så sichuanpepparladdade att man går från krogen som om man precis varit hos tandläkaren: svettig, lättad och med pirrande munhåla.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

BAKFICKA 1111 SPECERIET

Artillerigatan 14. Överkomlig snabbgastronomi på Gastrologiks nya bakficka.

ITALIEN 1111 TAVERNA BRILLO

Sturegatan 6. Högljutt och böljande matpalats på Stureplan.

BISTRO 1111 LINJE 10

Hornsbruksgatan 24. Sydeuropeisk bistro av citysnitt mitt på Knivsöder.

SNABBMAT 1111 RAMEN KI-MAMA

Birger Jarlsgatan 93. Populär ramenkrog är tillbaka i Vasastan.

KLASSIKER 1111 SMÖRGÅSTÅRTERIET

Dalagatan 42. Stockholms enda smörgåstårteria levererar.

AMERIKANSKT 1111 AMERICAN TABLE

Östra Järnvägsgatan 35. USA-inspirerad hotellrestaurang med smaskiga smårätter.


SID 1 MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR

från Vasagatan, mittemot Centralstationen samt Värmdö marknad. Obs! Endast helger! 20 minuter med bil från stan! 350 parkeringsplatser! Mer information och tidtabeller se www.artipelag.se

1 – 7 FEBRUARI

Botanisk trädgård med växthus. Söndag i Bergianska! Kombinera vinterpromenad i parken med fika och visning i Edvard Andersons växthus, visning varje söndag kl 13. Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidade visningar Nära SL

NATIONALMUSEUM

Restaurang

Öppet i parken dagl, fri entré. EA växthus vard 11-16, lör-sön 11-17, entré 60 kr, fri entré 0-15 år. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Biologiska museet Nordens djurvärld sedd i naturen.

Februari: Säsongsstart Unga Cinemateket, sön kl 14, gratis för barn under 15 år: Bambi 3 feb. Cinemateket Live: Inga Landgré 21 feb. Nyrestaurerat: Lawrance av Arabien 28 feb. I fokus: Jean-Luc Godard, Margarethe von Trotta, Italienskt 10-tal. Närbilder: The Battle of Chile, Kinesflickan, Slaget om Alger, Can Go Through Skin (belönad med Bergmanpriset).

kl 11.30-17, lör kl 11.30-21. Boka bord tel 08-570 130 50 eller Öppet mån-fre 10-16, lör-sön 11-15. restaurang@artipelag.se Visningar mån, ons, lör-sön kl 13. Skateparken: Lör-sön kl 11-17. Mån kväll kl 18. Entré 65 kr. Tel 08-570 130 00. Repslagargatan 15. Tel 08-642 56 16. E-post info@artipelag.se www.kasiden.se Kommunikationer: Artipelagbussen

Bonniers Konsthall visar utställningar med svensk och internationell samtidskonst. Sterling Ruby. Soft Work. 15 dec – 17 mar. Pilvi Takala. Slight Chance. 16 jan – 31 mar. Veckans program: Fr kl 13 Lugna visningen; lö kl 14 visning; on kl 18 Graffiti och den etablerade konstscenen. Jacob Kimvall och Jonas Kleerup i samtal; to kl 13 barnvagnsvisning. Öppet ons-fre 12-19, lör-sön 11-17. Entré 80 kr, pens/stud 60 kr, under 21 år fritt. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

Öppet ti-sö 10-16. 60 kr, fri entré t o m 19 år. Odelbergs väg 5B. Tel 08-570 356 58, Gustavsberg. www.porslinsmuseum.varmdo.se

Filmhuset, Borgvägen 1. Buss 76, 72, 56, 1, 4, 42. T-bana Karlaplan. Caféet öppet före varje visning. Program och biljetter: www.cinemateket.se

Öppet tis-fre 12-15, lör-sön 10-15. Tel 08-442 82 15.

Välkommen till Artipelag! Konsthallen: Utställningen Upplyst. Obs! Förlängd t o m 17 februari! Vuxna 200 kr, 19-24 år 100 kr, under 19 år fri entré. Artboxen: Sthlm Skateboardfestival Nordens sista sidenväveri. En gång 70 kr, 50 kr med hjälm. Skandinaviens största kvinnoarbetsplats. Här produceras på originalmaskinerna i originalmiljö. Upplev ma- Öppet i Konsthall, butik, Café och terialets sensualitet och industrihis- Buffé Bådan ons-sön kl 11-17. toria. Museibutik. Restaurang Baggen: Ons-sön

årskatalogen med alla kommande vi reser, bor och lever i framtiden. utställningar 2013. Pågår t o m 24/3 Henrik Ekesiöö The Propp Show - installation med video, skulpturer, robotar och måÖppet i Konsthallen tis-sön kl 11-17. leri. Pågår t o m 24/3. Gratis introAlla tiders bröd – stor brödfest för Mer info: www.edsvik.com duktion till utställningarna varje lör alla åldrar 2-3/2 kl 11-17. Semmeltest, & sön kl 14. bakateljé för barn, livebakning, brödförsäljning m m. Upplev Forty Part Motet – en ljudinstallation med körÖppet tor-sön kl 11-16. musik. Fri fredag med visn kl 15.30. Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, Lunchvisn tis kl 12.30. Onsdagsvisn Fjärilshuset i Hagaparken +27C. TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. kl 17. Restaurang Rosengården Alltid sommar på Fjärilshuset. En www.fargfabriken.se stängd t o m 3/2 pga renovering. tropisk regnskog i Stockholm. 3000 kvm med fritt flygande fjärilar, fiskar, fåglar, pilgiftsgrodor mm. Öppet tis-sön kl 11-17 samt ons Stort växthuscafé. 11-20. Entré 80 kr från 19 år, 60 kr Aktuell utställning: Tyra Lundgren pens och stud. Fri entré fredagar! - Märkeskvinna. Keramiker, glas- Narvavägen 13-17. Öppet mån-sön 10-16. konstnär, bildkonstnär, formgivare. Tel 08-519 556 00. www.historiska.se www.fjarilshuset.se

Museum för dans, teater, konst och foto. Ny utställning! 1 feb – 10 mars, Unspoken – Det outtalade, en videoinstallation av Hi-Jin och David Hodge. Fri entré. Läs mer på www.dansmuseet.se Öppet ti-fr 11-16, lö-sö 12-16. Fri entré till museet samlingar och filmserier. Gustav Adolfs torg 22-24. Tel 08-441 76 51.

Under perioden 19 januari-10 februari, utställning i Edsvik Konsthall Öst: ”Gudrun Westerlund och Per Sångberg”. Edsvik Konsthall Väst: ”Louise Fenger – Krog”. Edsvik Konsthall presenterar

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Aktuell utställning: David LaChapelle - Burning Beauty

Hagaparken är Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide.

Internationella Barnkonstmuseet Barn tar plats! Kom och ta plats på scen och förvandlas. Teaterlek med Teater Sláva kl 13.00-14.30 2/2. Öppet ons kl 14-17, tor kl 15-18, lör kl 12-15 Fri entré. Vårby allé 26-30, Vårby. T-bana Vårby Gård. Tel 08-535 357 70. www.ibkm.se

Öppet torsdag, lördag-söndag 10-15. Fri entré. Mellersta Öppet alla dagar 9-21 (sön, mån, tis, Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se ons) och 9-23 (tor, fre, lör). Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

Färgfabriken är en plats för konst, arkitektur och samhällsutveckling. Här kan du se utställningar, delta i samtal och workshops och lyssna på föreläsningar. Stockholm On The Move - en utställning om hur

Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Öppet fr-sö, ti, to 12-16, on 12-19. Hamng 4. www.hallwylskamuseet.se

Judisk tradition, kultur och historia i Sverige. Guidning on, sö 13.30. Museiteater. Ny utställning: Juden Jesus. Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

Lördag 9/2 kl. 16

Ett program om

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se våra komulerockor och våra hammarhajar Bellman och Doris. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook.

HEMSÖBORNA Medverkande: Skådespelare Anita Wall och redaktörer Camilla Kretz och Hans Söderström.

Biljetter: 08-411 53 54 Begränsat antal platser! Drottninggatan 85 www.strindbergsmuseet.se

Öppet tis-sön 10-16.30. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 010-708 72 00.

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

ALLA TIDERS

Designweek. 5- 6 feb kl 1417.30. Arkitekturmuseet gästar Babylon/ Woodstockholm. After Workshop - hur kan arkitektur och design bidra till social hållbarhet? Knitting House- en stickad version av en lägenhet från Husby. Här visas delar av museets samlingar som rör miljonprogrammet med Sune Sundahls fotografier. Även: 1/5 av ditt liv – bo bra på äldre dar, Arkitektur i Sverige. Familjesöndag kl 13. Sticka tillsammans med oss! Allmänna visningar sönd 14.00

BRÖD En brödfest på Historiska 2-3 februari kl. 11-17

Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. Skeppsholmen. Buss 65, Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. www.arkitekturmuseet.se

2/2 13:00 Visning: Internationella insatser och FN. 2/2 14:00 Barnvisning 6-12 år: Soldater, kanoner och trumpeter. 3/2 13:00 Visning: Mat för en hel armé. 5/2 Kulturell after-work ( fri entré) 17:30 Visning: Mat för en hel armé. 7/2 13:00 Visning: Raoul Wallenberg i Budapest. Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Biblioteket tis-fre 13-16. Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

ETNOGRAFISKA ÖSTASIATISKA MEDELHAVET

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

Konferencier: Steffo Törnquist Robert-Antoine Pinchon, La Seine à Rouen au crépuscule, 1905. ©Association Peindre en Normandie

Tis – sön 11–17. Introduktion tis, ons, tor kl 13:15 www.millesgarden.se Biljetter på

I samarbete med Stockholms bagare och konditorer

• Semmeltest • Livebakning • Brödförsäljning • Bakateljé för barn • Workshops • Temavisningar om brödets historia

Narvavägen 13–17. www.historiska.se


MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR 1 – 7 FEBRUARI

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidade visningar Nära SL

NATIONALMUSEUM

Restaurang

Konstakademien

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Utställningen Skrot på Junibacken bygger på Jan Lööfs bilderböcker. Teater med Pettson och Findus samt Alfons Åberg. Öppet tis-sön kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Sista helgen! Salarna, t o m 3/2: Slussen - När Stockholm var modernt. Utställningen introduceras av Susanna Slöör lör 2/2 kl 12.10. Slussen – Två alternativ t o m 10/2. I Tengbomhallen visas Slussbacken – näs mellan två vatten. I Galleri Öst visas Slussen plan B. Galleri Väst/Ateljén: Gunnar Frössén, t o m 10/2 Onsdagsföreläsning 6 februari Slussen – två alternativa förslag. Presentation och diskussion i Konstakademiens Hörsal kl 18.00 Moderator Jöran Lindvall. Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Fredag 1 feb stängt pga Akademiens högtidsdag. Fri entré. Fredsgatan 12/ Jakobsgatan 27C (hiss). Atelier Food Restaurang AB, plan 2

Kungliga kulturarvet kungahuset.se/kungligaslotten

Öppet ti-sö kl 12-16. Slottsboden ti-sö kl 12-16.30. T Gamla Stan. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.kungahuset.se/kungligaslottet

Öppet Fr 11-17, lör 11-22, sön 11-20. fre 100/80 kr. Fri entré tom 18 år. Fri entré för alla lör och sön. Upplev och aktivera våra häftiga Blasieholmen. Tel 08-519 544 10. www.nationalmuseum.se leksaksvärldar med knapptryck! Öppet on-sö 11-17. Wallingatan 12. Tel 08-411 85 05. Egen butik. www.miniWorldStockholm.se

Öppet för bokade visningar

Förbokade grupper välkomna året om till Gripsholms Slott, Strömsholms Slott och Ulriksdals Slott, info på www.kungahuset.se/kungligaslotten

Drottningsholms Slott Slottet öppet lö–sö för egen rundvandring och slottsvisning kl 12 och 14. ”Sagor och myter”–aktivi- Sveriges ekonomiska museum på tetsspår för barn. Familjevisning Slottsbacken. På gång: Bytesmarknad sö kl 13. Slottsboden och kafé. ”Handla utan pengar under en dag” 2 feb kl 11-15, se hemsidan. Höstens första föreläsning 6 feb kl 18. Nytt: Öppet lö-sö kl 12–15.30. Slottsboden lö-sö kl 11–16. ”I vikingars spår” följ spåret efter T-bana Bromma, vikingarna i utställningarna (karta därifrån buss 176, 177. finns att hämta i entrén). Se alltid Vårsalongen 2013. Årets jury har valt Tel 08-402 62 80. hemsidan för mer detaljerad info. ut 157 konstnärer/grupper med www.kungahuset.se/drottningholm totalt 315 verk. Här visas måleri, foto, installationer, skulptur, design. H.M. Konungens hovstall Öppet i museet mån-sön kl 10-16. Visning av vagnhall, paradvagnar, T o m 24 mars. Liljevalchs konstvärd Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, seldon och stall helger kl 14. presenterar utställningen två gångGamla stan. Tel 08-519 553 04. er varje dag, kl 12.15 och 14.30. www.myntkabinettet.se Öppet lö-sö kl 14. Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 06 (vard 10-17). www.kungahuset.se/hovstallet

Stans roligaste och billigaste familjealternativ. Barbie, Lego, biKungliga Slottet lar, mjukisar, Märklin, StarWars, Egen rundvandring och guidade tåg, 200 robotar anfaller museet. visningar av paradvåningarna kl 13, Barnteater. Skattkammaren kl 14 och Museum Tre Kronor kl 15. ”Gamla borgen Tre Kronor”, barnvisning lö–sö kl 12.15. Öppet vard 10-17, helger 11-16. Utställningar: Resan till Egypten Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär – drottning Victorias fotografiska 20 kr. Barn gratis. liv och Prinsessan Estelle – födelse Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. och dop. Slotten som historisk scen www.leksaksmuseet.se – årets program med föreläsningar och temakvällar finns att läsa på www.kungahuset.se/program: 2/2 kl 13: ”I kungliga svarvkammare”, föredrag med intendent Merit Laine. 7/2 kl 18: Kungliga selar – temakväll på Hovstallet. 7/2 kl 19: Kammarmusikkonsert i Slottkyrkan.

ETNOGRAFISKA ÖSTASIATISKA MEDELHAVET

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

Öppet tis-sön kl 11-17. Tis & tor även kl 17-20. Entré 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr. Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. www.liljevalchs.se

Naturnära fotografi: ny tillfällig utställning med Årets naturfotograf Jan Grahn. Lördag 2/2: Guidade visningar av utvalda utställningar klockan 12, 13 och 14. Ingår i entrépriset. Cosmonova-filmer och utställningar om dinosaurier, jorden, människan, universum, klimatet och naturen. Butik och restaurang. Moment – Le Corbusiers hemliga laboratorium. Picasso/Duchamp ”He was wrong”. Moment – Gerry Johansson. Ny presentation av Samlingen. Le jardin av Matisse är åter – se den t o m 10/2. Öppet tis kl 10-20, ons-tors kl 10-18, fre kl 10-18 fri entré till samlingen kl 18-20 (Picasso/Duchamp stänger kl 18), lör-sön kl 10-18. Entré 120/100 kr fr o m 19 år. Skeppsholmen. T-bana Kungsträdgården, buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-519 552 00. Följ oss på: modernamuseet.se facebook.com/ModernaMuseet twitter.com/ModernaMuseet mobil.modernamuseet.se

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Se Jag är Armfelt t o m sö. Klädd i plåt från topp till tå, rustn provn lö 11-13. Karl XII i Moldavien, visn m Fre kl 11.00 Musiklek i Klåjnk. Sjung, 1:e intend fil dr Per Sandin to 17.30. spela och dansa med Monica Åslund Forsén och Anna Rosén. Kölappar fr 10.30. Sön kl 13.00 Familjevisning, Öppet fr-sö, ti-on 11-17, to 11-20. kl 14-16 Bygg enkla musikinstruwww.livrustkammaren.se ment i vår verkstad. Från 5 år. Materialkostnad 20 kr. Hilding Linnqvist i Nordafrika. Ny utställning: Ferhat Özgur, Let Everybody Come Out Today, öppnar 9 februari. Monsterklubben, söndagsaktiviteter för familjen, säsongstart 10 februari Öppet tis-fre 11-15, lör-sön 11-17. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. www.marabouparken.se

En unik samling med mer än 120 motorcyklar från 1894 och fram till idag med fokus på design och teknik. Aktuella utställningar: Tema Racing 24/5 2012-1/9 2013. Motorcyklar i Kronans tjänst 10/1-17/2 2013. Öppet tis-sön 11-17. Landsnorav 42 i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

Öppet tis-sön 12-17. Entré 70/50 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

Öppet hus med fri entré Sista chansen att besöka Nationalmuseum före renoveringen! På lördag och söndag har vi öppet hus med fri entré, extra kvällsöppet och massor att se och göra. Välkommen!

Sista helgen

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. 2/2–3/2 kl 14 familjevisning Pantrar och 20-lappar. 5/2 kl 18 Science Café: Vad samlar du på?, fri entré boka biljett. Besök Bistro Nobel, goda luncher varje vardag. Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

Visning av utställningen Sápmi 6/2 kl 17.30 (fritt). Boka in helgen 9-10/2 för Korvfestivalen på Nordiska museet – se annons. Träffa korvexperter, lär dig korvhistoria, upptäck korvnyheter och köp med dina favoriter hem. Öppet fred – tors kl 10-17, ons kl 10-20. Entré 100 kr från 19 år, fri entré ons fr kl 17. Öppet i Lekstugan mån–fre 13-16 och lör-sön kl 12-16 (entré 20 kr/barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang och bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Utställningshallen: Varning för ras. Länken: Tillbaka till TurAbdin av Föredrag 7/2, kl 18.30: Den beräkS. Demir (text) & E. Abel (foto). Black nade himlen, av Per Ahlin. Pris 90 kr. Box: 3 filmer av Ellen Nyman. Öppet sö 12-15 visn varje timme. Öppet ti-on 12-17, to 12-20, fr 12-15, sö 12-16. Fri entré. T-bana Fittja. Tel 08-531 850 21. Öppen verkstad fr 7 år. mkc.botkyrka.se

NATIONALMUSEUM

Målare i Normandie, Underbara impressionister 2 feb-26 maj. Introduktion tis, ons, tor kl 13:15. Amore Amarone en utställning om vin i Konstnärshemmet S i s t a c h a n s e n at t b e s ö k a 6 okt-10 feb 2013. Nationalmuseum! Söndag den 3 februari är sista dagen vi har öppet, sedan stänger museet för reÖppet tis-sön 11-17. novering. I helgen öppet hus med Herserudsvägen 32, Lidingö. fri entré, extra kvällsöppet och fullwww.millesgarden.se späckat program.

Final!

Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. Fri entré t o m 18 år. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. www.nrm.se

Ti-to 13-15 visn av Berzelius 13. Ti & to 18-21 visn med teleskop. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

Öppet sön o ons 12-16. Furugatan 3, Solna. Tel 08-83 97 44. Film, café. www.solna.se/olleolssonmuseet

Hemligt?! Så jobbar Säpo – visning i utställningen lö-sö kl 14. Nyhet: Följ mysteriespåret… Mysterievisning lö-sö kl 15. Kom till vår polisstad fylld med lek och lär – barnvisning lö-sö kl 12. Öppet ti-fr 12-17, lö-sö 11-17. Museiv 7, buss 69. polismuseet.se facebook.com/polismuseet

Avsändare A.Strindberg

Lördag O februari: kl NNÓOOK Söndag P februari: kl NNÓOMK

En utställning om Strindbergs korrespondens.

www.nationalmuseum.se/final

Pågår till 3 februari 2013

NATIONALMUSEUM www.nationalmuseum.se

Lilla Nygatan 6, Gamla stan Öppet: tis–sön 11–16, ons 11–19. postmuseum.posten.se


KYRKOR OCH SAMFUND

MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR 1 – 7 FEBRUARI

Anpassat Audioguide Butik Café

Stockholms medeltidsmuseum

Öppet dagligen 10–17, tis 10–20. Visningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Ny utställning: Resor som satte spår - upptäcktsresor i trafikens tjänst. Öppnar 8/2 kl 15. Utställningar: Stockholm bit för bit - Stockholmsmiljöer i Lego. Teater: Skräckpjäsen Silverpilen 21:32. Se hemsida för mer info. Minitunnelbanan kör dagligen utom mån 4/2. Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Ej barnvagnar Guidade visningar Nära SL

NATIONALMUSEUM

Restaurang

Öppet ti-sö 11-16, on 11-19. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.posten.se

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Öppet mån-fre 10-15, lör-sön 10-16. Skansenbutiken 11-16. Skansen-Akvariet mån-fre 10-16, lör-sön 10-17. Tel 08-442 80 00.

>

STEFANSKYRKAN, FREJGATAN 20 B

I konsthallen: Stargazer – en utställning sammanställd av Karin Mamma Andersson som visar oss sina förebilder, andra konstnärers verk. Dagliga rundvandringar i hemmet på taket om 15 pers/grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag. Öppet ons-fre 11-19 lör-sön 11-17. ons-fre 11-19 lör-sön 11-17. Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Predikan: diakon Monika Vikdahl. S:t Johannes ungdomskör, dirigent Lotta Wilund. Präst Annika Björnström. Stefanskapellet under ledning av Peter Hallström. Välkommen till en gemensam måltid kl 15.30-17.30 i Stefanssalen, Frejg 31 ö.g. Pris: 75 kr, barn: 50 kr. Expedition: 08-508 88 650 www.johannesforsamling-sth.se

ÖVRIGA NÖJEN Vernissage 2/2: Hjärta Spel – dataspelskonst! Helgen 2-3/2: experimentshow, elbilar & visningar av modelljärnvägen. Utmana en kompis i Sport & upplev film med hela kroppen i Cino4.

Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se

SJUNG I KÖR MED

GABRIEL FORSS TERMINSTART 11 MARS 2013 Sista helgen! Araki/Zorn, fotografi/etsningar (reducerad entré) Samlingen stängd för omhängning.

FÖR INFO OCH ANMÄLAN

WWW.DUKANSJUNGAGOSPEL.SE

Öppet tis-sön 12-17. Sjötullsbacken 8, Blockhusudden. Buss 69. Tel 08-662 58 84. Café i Monika Ahlbergs regi. www.thielska-galleriet.se

Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. www.riksidrottsmuseet.se

Lill-skansen öppen 10-16. För program se www.skansen.se

SÖNDAG 3/2 KLOCKAN 17.45

Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20,

SportLab, den roliga familjeupplevelsen! Här kan man leka, lära, uppleva och berätta. SportLab har något för alla. Testa på, och lär om olika idrotter, balansera, kasta, hoppa, och klättra på vår superfina klättervägg. Fri entré!

Handla utan pengar >

Öppet tis-sön 11-17, tor 11-20, mån stängt. Torget – ett lekrum för barn öppet tis-sön 11-16. Faktarummet öppet tis, ons, sön 12-16, tor 12-19, fri entré. Årsbilj 100 kr, t o m 19 år fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00. www.waldemarsudde.se

Öppet tis-sön 10-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00. www.sjohistoriska.se

Aktuella utställningar: Helene Schjerfbeck Introduktion till utst tisfre kl 14. 6/2 kl 18 Självporträtt - i mötet med Helene Schjerfbeck. Utifrån en dialog mellan konst och teater framför skådespelaren Malin Alm ett program med fokus på Helene Schjerfbecks självporträtt.

Entré: Årsbiljett 100 kr, fri entré t o m 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 316 20. Läs mer på vår hemsida www.medeltidsmuseet.stockholm.se

Strindbergs sista bostad och bibliolör-sön 11-17. Entré 120/40 kr. tek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: Tel 08-450 56 00. Ny utställning: Den frusna sjön. Strindberg i centrum. www.tekniskamuseet.se Visning varje tor kl 12.30 Öppet ti-sö 12-16. Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla. www.stockholmslansmuseum.se

Svenska Hemligheter –en utställning med svenska folkets anonyma hemligheter. Avsändare A. Strindberg. Om Strindbergs korrespondens Sista chansen i helgen!. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. HEJ! Om kommunikation och det skrivna ordet. Lilla Posten. Bygg din egen brevlåda. Lördag-söndag 12-15.

Stefansmässan

Utställningar: Spritlandet Sverige, Face it – Absolut Art Collection och Lakrits i fast och flytande form. 1/2 Öppet tis, tor-sön 12-17, ons 12-19, Vinprovning för singlar med Nadja mån stängt. Presentation av museet kl 13 ons, fre. Familjevisning kl 13 lör. Karlsson. Förbokas.

hjärta spel Dataspelskonst på Tekniska museet 2 februari – 21 april tekniskamuseet.se

KNAKELIBRAK PRODUKTION PRESENTERAR

Absolut sista chansen! Body Worlds visas t o m 3 februari. Se riktiga, donerade kroppar och organ. Ingår i ordinarie biljettpris. Hela huset öppet som vanligt. Lek och experiment att testa tillsammans, för alla åldrar. Öppet mån-fre 10-17, kvällsöppet tor till 19, lör-sön 10-18. Tel 08-550 225 00. www.tomtit.se www.bodyworlds.se facebook.com/BodyWorldsExhibition

hjartaspel.se Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13. Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

SORAN

ISMAIL

BEHRAD ROUZBEH

SIMON GARS HASE

BI

N

DERSSO MÅRTEN AN

FREDAG 1 FEB

LÖRDAG 2 FEB

SORAN ISMAIL MÅRTEN ANDERSSON BEHRAD ROUZBEH CHRISTINA NORDHAGER

MÅRTEN ANDERSSON SIMON GARSHASEBI SORAN ISMAIL HANNA DANMO

RDAG! AG & LÖ D E R F , SDAG N 195KR NU TOR ET FRÅ

ART: SHOWST

21:00

TICN RÅN 19:00 TER PÅ SSAN FA PRISET A BILJET K I R ELLE DENTER HALV STU

WWW.RAWCOMEDY.SE

Gör som vi gjorde innan vi fick mynt, kort och sedlar – syssla med byteshandel! Kom till vår Bytesmarknad, ta med dig tre saker du tröttnat på och byt till dig tre nya.

Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 12. Övrig tid efter ök. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

Lär dig mer om pengars betydelse på Sveriges Ekonomiska Museum. var: Kungl. Myntkabinettet, Slottsbacken 6 när: 2 februari, kl. 11.00 – 15.00 Fri entré för deltagare I samarbete med Stockholms Stadsmission För mer praktisk info se myntkabinettet.se

Öppet dagl 10-17, ons 10-20. Tel 08-519 548 00. www.vasamuseet.se

Öppet ti-on 11-15, to-sö 11-17. Bålsta. Tel 08-411 00 40. www.abergsmuseum.se www.abergsshop.se

MODENYHETER OCH SKÖNHETSTIPS PÅ METROMODE.SE


14 NÖJE

metro wkd fredag 1 februari 2013

Kändisarnas svåra resa: Hjälper utsatta flickor

TV3

GALA FÖR BARNS RÄTTIGHETER Vad: Plan Sveriges gala ”En kväll för världens döttrar”. När: Direktsänds från Göteborg den 8 mars på TV 3. Om Plan: Plan International driver kampanjen ”Because I am a girl”, en del av satsningen till stöd för flickors rättigheter. Plan är en av världens största barnrättsorganisationer.

Metro kan i dag avslöja att Magnus Samuelsson, Sarah Dawn Finer och Kjell Bergqvist har gjort reportage för galan ”En kväll för världens döttrar” på TV 3. – Kan man hjälpa andra tycker jag att man ska göra det, säger Magnus Samuelsson. Starke mannen och entreprenören Magnus Samuelsson, 43, har nyss kommit hem från Rajastahn i norra Indien. Där har han varit på resande fot i lite mer än en vecka tillsammans med sin dotter Sara, 8, och hälsat på en indisk flicka och hennes familj. – Jag har rest mycket i många herrans år men det kommer alltid tankar när jag ser människor som far illa. I synnerhet när de inte kunnat påverka sin situation alls, säger Magnus Samuelsson. Metro kan i dag avslöja att han är en av tre svenska kändisar och Planambassadörer som gjort reportageresor för Plan Sveriges räkning.

Sarah Dawn Finer.

Förutom Magnus Samuelsson har skådespelaren Kjell Bergqvist rest till Paraguay med sina döttrar och sångerskan Sarah Dawn Finer har åkt till Ghana med sin mamma.

Kjell Bergqvist.

Deras upplevelser ska visas under galan ”En kväll för världens döttrar” som direktsänds i TV 3 – i samarbete med barnrättsorganisationen Plan Sverige – den 8 mars.

Magnus Samuelsson såg resan som en möjlighet att hjälpa behövande och ge sin dotter perspektiv på livet. – Jag tror att det är viktigt att visa för sina egna barn hur det kan vara, man tar ofta allting för givet. Jag vill förmedla den verklighet som finns och försöka engagera människor, säger han. Under galakvällen kommer flera artister att uppträda, det är ännu inte klart vilka. Syftet med galan är att få tittarna att bli faddrar i Plan. – Kan man hjälpa andra människor tycker jag att man ska göra det, säger Plan-ambassadörerna Magnus Samuelsson, Kjell Bergqvist och Magnus Samuelsson. Sarah Dawn Finer engagerar sig för flickors rättigheter i galan EMMA BJÖRKMAN

FÖLJ FESTIVALEN MED Metros egen sångfågel Melody är redo för årets festival. Metro ger dig möjligheten att tävla och vinna biljetter till deltävlingar och finalen i Friends Arena! Dessutom ger vi dig en heltäckande bevakning av uppgörelsen mellan årets sångfåglar. Intervjuer, guider, filmklipp bakom scenen, experttips, bloggar, modereportage och mycket annat.

metro.se/melodifestivalen

”En kväll för världens döttrar” som ska sändas på TV 3.


VILL DU ÄTA MIDDAG MED WYCLEF JEAN? Metro ger dig och en vän chansen att vinna en exklusiv middag med Wyclef Jean och hans gäng på Café Opera i Stockholm den 14 februari. I priset ingår också VIP-biljetter till Wyclef Jeans spelning* samma kväll. Tävla på metro.se. Lycka till! *För mer information om spelningen och biljetter besök tickster.se eller cafeopera.se.

TM


16 BIO

metro wkd fredag 1 februari 2013

SCANBOX

THR ILLER

11

Hisnande jakt

TEXAS CHAINSAW 3 D

Usama bin Ladin är Sanning eller fiktion? Filmen om CIA:s jakt på om den är sann en skickligt uppbyggd thriller alldeles oavsett a tonen. eller inte. Men den har svårt att hålla den neutral

COLUMBIA PICTURES /ALL OVER PRESS

Skräck. Fint med ett försök till smart uppföljare som vill skapa förståelse för motorsågsjonglören Leatherface. Annars är ”Texas chainsaw” tyvärr väl fantasilös. Har du sett ”Final destination 5” kommer 3 D:n här dessutom få dig att somna. EL

THE WEINSTEIN COMPANY/AP

111 THE MASTER

Filmen om jakten på Usama bin Laden

Se trailern

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

C-G K

Jessica Chastain spelar agenten Maya som kämpar i sju år för att leta upp al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin. COLUMBIA PICTURES

1111 ZERO DARK THIRTY

Actionthriller. Kathryn Bigelows spännande Usama bin Ladinthriller skapar frågetecken.

F

Drama. Trasig, försupen krigsveteran (Joaquin Phoenix) möter karismatisk sektledare (Philip Seymour Hoffman) i optimistiskt 50-tals-USA. Magnifikt skådespeleri och foto men laddningen avtar gradvis. Vad vill filmen egentligen berätta?

ALL OVER PRESS

rågor om autenticitet och filmares moraliska ansvar präglade filmåret 2012, med ”Call girl” som främsta svenska exempel. ”Zero dark thirty”, Kathryn Bigelows film om jakten på Usama bin Ladin, brottas med en liknande problematik. Å ena sidan säger den sig bygga på förstahandskällor, å andra sidan betonar Bigelow och manusförfattaren Mark Boal att filmen är fiktion. Att CIA använt sig av tortyrmetoder är vederlagt. Kritiken mot filmen handlar i stället om huruvida den, i egenskap av att göra anspråk på sanningar, ger intryck av att tortyr var avgörande för att lokalisera bin Ladin i Pakistan 2010. Detta har (föga förvånande) förnekats av CIA, och ifrågasatts av andra. Oavsett vad man tycker om ovanstående är följande solklart: ”Zero dark thirty” är en mäktig uppvisning i skickligt uppbyggd thrillerdramaturgi. Bigelow öppnar med en djupt obehaglig skildring av WTC-attackerna 2001, effektiv i all sin enkelhet. Sedan placerar hon oss, och filmens huvudperson Maya (Jessica Chastain) på en så kallad black site, ett slags

hemlig förhörscentral på internationellt territorium. Där genomför en CIA-agent (Jason Clarke) ett brutalt förhör med en al-Qaida-lierad fånge. Färskingen Maya, vars viljestyrka imponerat på mellancheferna i Langley, betraktar det hela under tystnad. Sju års (på drygt två och en halv timmars speltid) detektivarbete, som Maya fullständigt begraver sig i, följer.

VIKTIG BIROLL

Imponerande. Fares Fares har en viktig biroll i ”Zero dark thirty”, och han kramar allt han kan ur den. Imponerande. Fler roller i internationella produktioner lär otvivelaktigt följa.

B

igelow bockar av händelseförloppet just så, som på en lista, i en ansträngning att hålla en neutral ton. Effekten blir snarare motsatt – särskilt när upplösningen introduceras genom två black hawk-helikoptrars smygande färd mot bin Ladins gömställe utanför Abbottabad, i ackompanjemang av Alexandre Desplats stämningsavgörande musiksättning. Måhända vill Bigelow och Boal verkligen skapa debatt om hur USA:s, och världens, moraliska kompass förändrats av ”the war on terror”. Det de framför allt lyckats med är att förvandla en människojakt till en hisnande ELIN LARSSON, thriller.

KERRY BROWN

111 KVARTETTEN

FILMRECENSENT

Komedi. Downton Abbeys Maggie Smith spelar operadiva som skakar om Beecham House – tjusigt hem för musikpensionärer. Dustin Hoffman (regi) ger oss brittisk skådisadel i förutsägbar men charmig bagatell för ”Hotel Marigold”publiken. C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

KÄRLEKSDRAMA 11111 AMOUR

Makalöst skådespeleri i djupt gripande och obönhörligt trovärdig Cannesvinnare om livets slutfas. C-GK

THRILLER 1111 ARGO

Tajt, snygg och stekhet Oscarskandidat av och med Ben Affleck, vars CIA-agent ska rädda sex amerikaner ut ur Iran. E L

ÄVENTYR 1111 BERÄTTELSEN OM PI

Ang Lee har gjort mer helgjutna filmer men visuellt har han aldrig tidigare bländat oss som i detta magiska äventyr. C-GK

DRAMA ANIMATION 1111 1111 BEASTS OF THE FRANKENWEENIE SOUTHERN WILD Smått underbar, svart-

En hel del i denna antiauktoritära frihetshyllning gör mig illa berörd. Ändå är Benh Zeitlins debutfilm hopplöst hjärtknipande. EL

vit, stop motion-animerad Tim Burton-film om en ensam skolpojke med en djärv plan för att återuppväcka sin trafikdödade hund. C-G K

ACTION 1111 DJANGO UNCHAINED

Quentin Tarantinos spagettivästernhyllning är en lika underbar, som gruvlig, blodig hämndsaga. EL


NÖJE 17

metro wkd fredag 1 februari 2013

Bigelow vill inte göra politik av sin film

JORDAN STRAUSS/AP/SCANPIX

KATHRYN BIGELOW

Ålder: 61 Om: Var gift med regissören James Cameron mellan 1989 och 1991. Hennes mamma härstammar från Norge. Bor: Los Angeles. Aktuell: Med ”Zero dark thirty” som har premiär i dag. Filmtiteln kommer av kodordet för räden mot Usamas gömställe, som gick av stapeln en halvtimme efter midnatt. Den 24 februari kan filmen plocka hem fem statyetter på Oscarsgalan.

Den är lika hyllad som kontroversiell och har skakat såväl Washington som Hollywood. I dag har Oscarsfavoriten ”Zero dark thirty” Sverigepremiär. – Vi hade ingen politisk agenda, säger regissören Kathryn Bigelow. Den 2 maj har det gått två år och filmskaparna anklagasedan Usama bin Ladin döda- des för att ha tagit del av des under en CIA-ledd opera- hemligstämplat material. tion. ”Zero dark thirty” hand– Vi hade ingen politisk lar om den tio år långa jakten agenda. Det var väldigt vikfram till den natten. Själv tigt för oss, säger Bigelow. minns regissören Kathryn BiSedan premiären har filgelow precis var hon befann men även kritiserats för att sig när hon fick veta att USA:s glorifiera tortyr. Hollywoodfiende nummer ett var död. namn som Martin Sheen och – Jag satt och jobbade på Ed Asner har uppmanat Osmanuset till en annan film carsjuryn till bojkott, men om jakten på Usama bin La- Bigelow menar att filmen bara berättar sanningen sådin med manusförfattasom hon känner den. ren Mark Boal. Vi var båda väldigt rörda av – Som alla anständiga rehändelsen, samtidigt portrar har jag använt mig som vi insåg att vi av minst dubbla källor. skulle bli tvungna Vi ville berätta en bra att göra en del ändhistoria som förringar i projektet, hoppningsvis fångar säger hon. den här tidsperioFilmen var inte den. Men vi har tagit ens färdig när den Svenske Fares Fares en tio år lång underhar en viktig biroll väckte politiskt rarättelsejakt och koi ”Zero dark thirty”. kat ner den till drygt balder i USA. Den uppgavs stödja två timmar. Jag önspresident Obama kar att jag kunde vara

mer konkret, men vi har att göra med otroligt hemlighetsfulla underrättelsetjänster och historien grävs fortfarande fram, säger manusförfattaren Mark Boal. I den verklighetsbaserade filmens centrum står Maya, spelad av Jessica Chastain. Maya finns på riktigt och jobbar fortfarande inom CIA. Inför Oscarsgalan den 24 februari är filmen storfavorit med chans på fem statyetter, men Katherine Bigelow blev snuvad på nomineringen. För tre år sedan var hon den första kvinnliga regissören att få pris på galan, då för ”The hurt locker”. Men själv skulle hon gärna droppa epitetet ”kvinnlig” före yrkestiteln. – Jag längtar efter den dagen. Å andra sidan, om det jag gör banar väg för någon annan så är jag väldigt nöjd och hedrad, säger hon. KATARINA MATSSON/TT SPEKTRA

Chastain blir Fröken Julie

Wu-Tang Clan till Gröna Lund

När Liv Ullmann åter sätter sig på registolen blir det för att göra Strindbergs ”Fröken Julie” på en internationell arena. Nu står det klart att titelrollen ska göras av Oscarsaktuella Jessica Chastain (”Zero dark thirty”) och hon får sällskap av Colin Farrell, skriver Variety. Även Samantha Morton finns med i rollistan. Senast Liv Ullmann regisserade för filmen var 2000, då hennes otrohetsdrama ”Trolösa” bland annat tävlade i Cannes. TT SPEKTRA

Den kultstämplade hiphopgruppen Wu-Tang Clan komPETRA HELLBERG mer till Stockholm för en spelning på Gröna Lund den 22 augusti. Det är i år 20 år sedan deras debutalbum ”Enter the Wu-Tang” släpptes och med anledning av detta gör de en turné. Gröna Lunds programchef Kenny Matsson säger till Aftonbladet att de har hållit på sedan i höstas med att försöka få ihop hela bandet. Nu är det klart att samtliga medlemmar, utom Ol’ Dirty Bastard som avled 2004, kommer till Gustaf Hammarsten i pjäsen Sverige. TT SPEKTRA ”Demoner”.

Upplevelser i 4D!

Se film med hela kroppen i Cino4. Vi visar 3D-film med stolar som rör sig, vindpustar och dofter. Välj mellan 5 spännande 4D-upplevelser. Köp biljett på cino4.se

Kathryn Bigelow vann en Oscar för Bästa regi med ”The hurt locker”. Nu är hennes ”Zero dark thirty” nominerad till fem statyetter.

Filmkollegerna om Fares Fares Svensken är en av skådespelarna i ”Zero dark thirty”

Kathryn Bigelow, regissör

Rollbesättare i London uppmärksammade mig på Fares Fares. Jag letade efter en fantastisk skådespelare eftersom det är en komplicerad roll. Han var perfekt.

Jason Clarke, motspelare

Han är en fantastisk man! Jag hade inte sett ”Snabba cash” (som han uttalar på svenska, reds anm). Fares är en fantastik kille, en riktigt bra man.

Jessica Chastain, motspelare Jag älskade att jobba med honom. Han är väldigt fängslande och behöver inte göra särskilt mycket eftersom mycket går att läsa i hans ansikte.

3 NÖJEN I HELGEN

Noréns demoner är tillbaka After ski mitt i stan

1

Klubb. Längtar du efter nypistade backar och en stor stark på after skin? Nu kan du få det utan att lämna stan. Med start i morgon och fem lördagar framåt avgår en buss från Broken Stockholm till Hammarbybacken. Klockan 15 vänder bussen tillbaka för en klassisk after ski. När: I morgon. Tid: Bussen avgår klockan 11. Var: Broken Stockholm, Kungsgatan 18. Pris: Skidbussen är gratis.

Sammetsstämma till Berns Norén på Stadsteatern

2

Konsert. R’n’b-stjärnan Miguel kommer till Stockholm för att svepa in Berns i sin sammetslena röst. 27-åringen släppte debutalbumet ”All I want is you” 2010 och förra året kom uppföljaren ”Kaleidoscope dream”. The Soul Lounge står för uppvärmning inför konserten och nedvarvning efter spelningen. När: I morgon. Tid: Klockan 20. Var: Berns. Ålder: 18 år.

3

Scen. Efter nästan 30 år sätts Lars Noréns ”Demoner” upp igen på Stockholms stadsteater. Hugo Hansén regisserar föreställningen som på Stockholms stadsteaters hemsida beskrivs som ”ett vasst, känslosamt och roligt teaterdrama i sann Norénanda”. När: Premiär i kväll. Tid: Klockan 19. Spelas samma tid lördag och söndag. Var: Stockholms stadsteater. Pris: 300 kronor.


OSCAR® NOMINERINGAR BL.A.

BÄSTA FILM

BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE - HUGH JACKMAN BÄSTA KVINNLIGA BIROLL - ANNE HATHAWAY

”GÅ GENAST OCH SE DEN”

En del kompisar är coolare än andra

SvD

”MAGISK” ”IMPONER ANDE” ”FILMMAGI” AFTONBLADET

EXPRESSEN

P4

GÖTEBORGS-POSTEN

VINNARE AV BÄSTA FILM

KOMEDI ELLER MUSIKAL

3

M-MAGASIN

AMELIA

MOVIEZINE

GOLDEN GLOBE® BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE - HUGH JACKMAN BÄSTA KVINNLIGA BIROLL - ANNE HATHAWAY

filmStaden Sergel

Fre-sö 11.30, 13.10 Må-on 11.50 To 11.50, 13.00, 16.10

filmStaden Sickla Lö-sö 11.30, 12.30

filmStaden kiSta

Fre-sö 15.20 Lö-sö äv 11.40

filmStaden camera

Lö 10.30, 12.45 Sö 10.00, 12.15

filmStaden heron city

Fre-sö 15.20 Lö-sö äv 12.10 Yoko

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se • Från 7 år

Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

Kassan öppnar 11.30 Biljetter säljs på www.biosture.se

Kassan öppnar 13.00

Hannah Arendt – Premiär! ...16.30, 18.45 Amour ............................13.30, 16.00, 18.30 Äta Sova Dö ............. 14.15 (ej sö, må 14.30), 16.15, 20.45 Syster .....14.00 (ej lö-sö, to), 18.15 (ej må) Änglarnas andel kort tid kvar! .......... 21.00 Laurence Anyways ............................ 20.15 Världens säkraste kärnkraftverk ........................................................lö-sö 14.15 Uppe på vallmokullen sista helgen! ....................................................... lö-sö 12.30 Knattefilm: Kalle Stropp & Grodan Boll ....................................................... lö-sö 13.00 Snuttefilm – för de små ......... lö-sö 12.45 Ny Finsk Film: Miss Blue Jeans ............... sö 14.00, må 18.30

WWW.LESMISERABLESFILMEN.SE

PUBLIKSUCCÉ! BOKA BILJETTER I TID! Sergel • Saga • Söder • victoria • bio rio • vällingby • råSunda Sickla • kiSta • camera • grand lidingö • heron city Sollentuna bio • falken jakobSberg KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, sollentunabio.se, eurostar.se • Från 11 år

Les Misérables

fredag 1 februari

The Master ............................... Fr+Lö 14.00, 18.00, 21.00 ............................... Sö-To 12.30, 15.45, 19.00

BIOPREMIÄR IDAG!

Beasts of the Southern Wild ................................12.00, 14.45, 17.30, 20.15 Dom över död man Jan Troell ...........................................12.00, 14.45, 17.30 Call Girl ................................................ 20.15 Kafé Gunvor öppet varje dag!

bio rio

Fre-on 18.00 zita.se, sf.se, svenskabio.se, biorio.se To 17.30 Fr 15 år

www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se

bio rio HORNsTULLS STRAND 3

1 - 3 feb

4

hoRNSTULL

GÖTGATAN 67

16.30, 18.45

15.45, 18.30

Hannah Arendt

OSCAR NOMINERINGAR ®

INKL. BÄ STA FILM OCH BÄ STA SK Å DESPELERSK A

”UNDERBART LJUVLIG FILM” TV4 Nyhetsmorgon

”DET BÄSTA JAG SETT PÅ MYCKET LÄNGE” Femina

”EN AV ÅRETS BÄSTA FILMER” PRemiÄR: HANNAH AReNDT fRe-SÖ 18 LeS miSeRAbLeS fRe 20.30, LÖ-SÖ 15 Vem ÄR VAR? LÖ 14 SeARcHiNg fOR SUgAR mAN LÖ 20.30 fiLmfRUkOST: bRASiLciNe SÖ 11 beASTS Of THe SOUTHeRN WiLD SÖ 20.30 SALONg 4: SeARcHiNg fOR SUgAR mAN fRe 18 beASTS Of THe SOUTHeRN... LÖ-SÖ 18

TT Spektra

FREDAG 1 FEBRUARI 2013

SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Amour 85:- .................................16.30 Dom över död man 85:- .............16.15

Svenska Dagbladet

Dagens Nyheter

”ALLDELES HÄNFÖRD” Moviezine.se

biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

BIOPROGRAM

”SÅ FRUKTANSVÄRT VACKERT”

”SKIMRANDE NEW ORLEANS-SAGA”

Sveriges Television

King

”Hopplöst hjärtknipande” Metro

Expressen

Aftonbladet

Upsala Nya Tidning

Göteborgs-Posten

Sydsvenskan

Lovefilm

Berättelsen om Pi (3D) 100:- ......16.30 FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Mammas pojkar 85:- ................15, 18 Les Miserables 90:- ..................15, 19 Sune i Grekland 75:- ..................15.30 Ego 85:- ...............15.30, 18.30, 21.10 Wallander –den orolige mannen 85:.........................................15.45, 18.45 Flight 80:- .......................18.30, 21.10 Django Unchained 85:- ...................20 Jack Reacher 80:- ......................20.45

WWW.BEASTSOFTHESOUTHERNWILD.COM WWW.FACEBOOK.COM/NONSTOPENTERTAINMENT

Sture 12.00, 14.45, 17.30, 20.15 grand Sveavägen 15.00, 18.10

BIOPREmIäR näStA FREdAg!

Lö-sö även 12.30 victoria 15.30, 18.00, 20.30 Lö-sö även 12.30 bio rio Lö 18.00* Sö 18.00*, 20.30 On 20.30 Salong 4: *

3d SvenSkt tal: Sergel • Park • Söder • Sickla • vällingby • råSunda kiSta • camera • grand lidingö • heron city 3d engelSkt tal: SERGEL kiSta • heron city • 2d SvenSkt tal: Sergel • Söder • Sickla vällingby • råSunda • kiSta • camera • heron city • Från 7 år FÖRKÖP PågåR! • sf.se • Premiär även på Sollentuna bio!

Röjar-Ralf

filmStaden Sergel

Fre-sö 21.20 Må-to 21.15

filmStaden Söder

Fre-sö 12.00, 15.15, 18.15 Må-to 11.45, 15.15, 18.15 filmStaden Sickla Lö-sö 13.45 Må 15.00 filmStaden kiSta Lö-sö+ti-to 12.40 Från 11 år

KÖP/RESERVERA BILJETTER: biosture.se, svenskabio.se, sf.se, biorio.se

Beasts of the Southern Wild


joaquin phoenix philip seymour hoffman amy adams

”FANTASTISK” TV4 NYHETSMORGON

”Mästaren är tillbaka” MOVIEZINE.SE

”Helt magiskt!” PLAZA KVINNA

★★★★M★ÖTER TED”

IDS e ”BRIDESMA Now Magazin

★★★★

GASTE FILM” ”ÅRETS ROLI MTV DEN INTE” NT” ”MISSA MSN BRILJA ”B e InStyl

LAPPED GET PITCH S

BIOPREMIÄR Fre-må+on-to IDAG! co.uk

ovie. www.pitchperfectm

SVEAVÄGEN 45

12.00, 14.45, 18.00, 20.30

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! FÖRKÖP STARTAR ONSDAG!

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se. Barntillåten

sf.se, svenskabio.se • Btill

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

FilmStaden Sergel • FilmStaden Söder • FilmStaden Vällingby FilmStaden kiSta • FilmStaden heron city

15.30, 17.45 Ti 17.45

PROGRAM 1 FEBRUARI

BIOPR EMIÄ R 1 FEBRUA R I

Kvartetten

BIOPREMIÄR IDAG! STURE 1 FS SÖDER FS HERON CITY

T. 665 12 56

Till sista andetaget Godard/Belmondo ...................................18

www.cinemateket.se

Pitch Perfect

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

Fre-lö 14.00, Fre+må-on 18.00, 21.00 Sö-to 13.45, 17.45, 20.50 12.30, 15.45, 19.00 Lö-sö 14.15, 17.45, GRAND SVEAVÄGEN 20.50 To 13.30, 17.45, 20.50 18.10, 20.30 biosture.se, sf.se, svenskabio.se

Fre-sö 14.55, 18.05, 21.00 Må-ti+to 18.05, 21.00 On 18.05, FILMSTADEN KISTA 13.05, 21.00 15.10, 18.20, 21.30 Från 11 år

The Master

www.cinemateket.se

OSCAR NOMINERAD ®

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL DENZEL WASHINGTON

BÄSTA ORIGINALMANUS JOHN GATINS

”VÅR SAMTID SPOT ON”

Call Girl Guldbaggevinnare!

Seniorbio: Ti 14.30

En oväntad vänskap

Lö-sö 12.30 Må 15.00

15 år/80 kr 7 år/95 kr

Kvartetten PREMIÄR! Bt/95 kr Fre-må+on-to 15.30, 17.45 Ti 17.45 Lincoln Oscar®nominerad! 18.30, 21.00 15 år/110 kr Rust and Bone 15 år/100 kr 15.45, 21.20

NYHETSMORGON TV4

Searching For Sugar Man Guldbaggevinnare! Oscar®nominerad!

Fre 15.00 Lö-sö 13.30, 15.00 15 år/95 kr The Master PREMIÄR! 15 år/105 kr 18.10, 20.30 Oscar®nominerad!

”OHYGGLIGT STARKT” AMELIA

MAMA

PUBLIKSUCCÉ!

15.00, 18.10 Lö-sö även 12.30

Dom över död man Guldbaggevinnare!

EXPRESSEN

”SPÄNNANDE”

Beasts of the Southern Wild Oscar®nominerad! 11 år/95 kr Fre+må 21.00 Lö-sö 13.00, 21.00 Ti-to 15.00, 21.00 15 år/105 kr

”DENZEL BRILJERAR” AFTONBLADET

PROGRAM 1 – 7 FEB GRAND Sveavägen 45 K.ö. 14.30, lö-sö 12.00, ti 14.00

– Plaza Kvinna

– Mama

– Amelia

– Filmdelta

”Martin Wallström är en SUPERSTJÄRNA i vardande” – TT Spektra

”Både Martin Wallström och Mylaine Hedreul i huvudrollerna är RIKTIGA FYND.” – HD

VICTORIA Götgatan 67 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

Amour Guldbaggevinnare! Oscar®nominerad!

TARA

15.15

15 år/105 kr

Beasts of the Southern Wild 11 år/95 kr Oscar®nominerad! 15.30, 18.00, 20.30 Lö-sö även 12.30

MOVIEZINE.SE

Call Girl Guldbaggevinnare!

KING

21.00

15 år/105 kr

Dom över död man 15.45 Guldbaggevinnare! 15 år/95 kr En oväntad vänskap 7 år/95 kr

F R Å N D E N O S C A R ®B E L Ö N A D E R E G I S S Ö R E N AV ” F O R R E S T G U M P ” O C H ” C A S T AWAY ”

16.40 Lö-sö även 13.00 Flight Oscar®nominerad! 17.45, 20.15 11 år/105 kr

Hannah Arendt PREMIÄR! 15.45, 18.30

Les Misérables Oscar®nominerad!

15 år/95 kr 11 år/110 kr

Fre-sö+ti-to 15.00, 17.30 Må 15.00 Rust and Bone 15 år/100 kr 18.45, 21.15 Lö-sö även 13.15

Searching For Sugar Man 21.00 Lö-sö äv 13.30 Oscar®nom.! 15 år/95 kr Guldbaggevinnare! Syster 18.30 Lö-sö äv 13.00 15 år/95 kr Tango Libre 15 år/95 kr

Flightfilmen.se

19.00 Lö-sö även 14.00

Zero Dark Thirty 15 år/110 kr PREMIÄR! Oscar®nominerad!

VISAS PÅ BIO NU! FILMSTADEN SERGEL • RIGOLETTO • Victoria FS Vällingby • FS råSunda • FS Sickla • FS kiSta FilmStaden heron city • Falken jakobSberg

16.00 Lö-sö även 12.45 Bt/95 kr CINEMATEKET: www.cinemateket.se

FS SERGEL Fre-lö 12.00, 14.30, 18.00, 21.10, 23.50 Sö 13.15, 15.45, 17.40, 21.00 Må-ti+to 12.20, 15.30, 17.45, 20.50 On 17.45, 20.50 Svensktextad: Fre-sö 16.10 Må-to 16.00 SAGA 21.20 Från 7 år

Jerry Lewis

15.10, 18.50, 21.20

Fre-sö+ti-to 20.45 Må 21.00 Änglarnas andel 21.20 15 år/95 kr

Äta Sova Dö Guldbaggevinnare!

Flight

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, eurostar.se • Från 11 år

Sprattelgubben

Må 19

www.svenskabio.se

FILMSTADEN SÖDER

FILMSTADEN VÄLLINGBY Fre-sö 16.50, 21.30 Må-to 17.40, 21.25

FILMSTADEN CAMERA Fre-lö 17.45 Sö 18.35 Må-to 17.30

FILMSTADEN HERON CITY FILMSTADEN SICKLA 18.15 Fre-sö 15.45, 18.45, 21.30 Må-to 18.45, 21.30 FILMSTADEN KISTA Fre-sö 16.00, 18.30, FALKEN JAKOBSBERG 20.50 Må 15.00, 18.20, 21.10 Ti-to 12.30, 15.00, 18.20, 21.10

Fre 15.30, 18.30, 21.10 Lö-sö 18.30, 21.10 Må-to 19.00 SOLLENTUNA BIO Lö-to 18.45

Ego

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, sollentunabio.se, eurostar.se


5

OSCAR NOMINERINGAR

VINNARE AV GOLDEN GLOBE

BÄSTA FILM BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL - JESSICA CHASTAIN

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL DRAMA - JESSICA CHASTAIN

®

BL.A.

®

FÖR

RONNY SVENSSON, NYHETSMORGON, TV4

”OERHÖRT FÄNGSLANDE” C-G KARLSSON, GOMORRON SVERIGE, SVT1

P4

EXPRESSEN

”ISKALLT SPÄNNANDE” ICA-KURIREN

”JESSICA CHASTAIN BRILJERAR”

★★★★★

KING

”ETT MÄSTERVERK” ANDY LEA - DAILY STAR SUNDAY

MOVIEZINE

”FASCINERANDE” ESQUIRE

★★★★

”FANTASTISK”

”SPÄNNANDE”

DAILY TELEGRAPH

HOLLYWOOD REPORTER

FRÅN OSCAR BELÖNADE MANUSFÖRFATTAREN OCH REGISSÖREN AV ®

THE HURT LOCKER

BIOPREMIÄR IDAG!

BIOPREMIÄR IDAG!

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

Sergel • rIgOleTTO • Park • Söder • VIcTOrIa • SIckla VällIngby • kISTa • camera • herOn cITy KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se • Från 15 år

Fre-lö 18.25, 20.40, 22.55, 21.30 23.50 Sö 19.05, 21.20 Må-to 19.00, 21.20

Fre-sö 18.40, Fre-sö 15.30, 18.15, 20.40 Må-to 20.30 18.30, 21.10 Må-to 18.15, 20.30

Zero Dark Thirty

Texas Chainsaw


BIOPROGRAM 1 – 7 FEBRUARI Amour Guldbaggebelönad! Oscar®nominerad!

Berättelsen om Pi Oscar®nominerad! 110 kr (11)

110 kr (15)

CAMERA: Må-to 21.00 SICKLA: Fre-sö 18.30 Må 12.00, 18.00 Ti-to 18.00 HERON CITY: Fre-sö 15.10 SAGA: Argo Oscar®nominerad! Fre-sö 12.00, 18.10, 20.30 110 kr (15) Må-to 12.00, 18.10 HERON CITY: 21.10 Call Girl KISTA: Ti+to 12.20 Guldbaggebelönad! RIGOLETTO: Fre-sö 14.45 110 kr (15) SERGEL: Fre-sö 21.40 HERON CITY: 21.25 Må-on 18.30 To 18.30, 21.30 RIGOLETTO: Lö-sö 11.30 SERGEL: Asterix & Obelix och Fre-sö 15.50 Må-to 15.00 britterna - sv tal STURE: 20.15 95/70 kr (7) SÖDER: 15.00 HERON CITY: Lö-sö 12.45 SERGEL: De fem legenderna Fre-sö 11.50 Må-to 12.40 - svenskt tal 3D 125/100 kr (7)

Beasts of the Southern Wild

KISTA: Lö-sö+ti-to 12.40 SERGEL: Fre-sö 21.20 Må-to 21.15 SICKLA: Lö-sö 13.45 Må 15.00 STURE: 12.00, 14.45, 17.30, 20.15 SÖDER: Fre-sö 12.00, 15.15, 18.15 Må-to 11.45, 15.15, 18.15

CAMERA: Fre 15.35 Lö 11.00, 13.20, 15.35 Sö 10.50, 13.25, 15.50 HERON CITY: Fre 15.30, 18.00 Lö-sö 12.00, 15.30, 18.00 Må-to 18.00 KISTA: Lö-sö 11.50, 12.10 RÅSUNDA: Lö-sö 13.00 SERGEL: Fre-sö 15.10 Må-to 14.40 SICKLA: Fre-sö 16.00 SÖDER: 12.15 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.30

Berättelsen om Pi 3D Oscar®nominerad!

De fem legenderna - svenskt tal

135 kr (11)

95/70 kr (7)

HERON CITY: Fre 15.00, 18.00, 20.55 Lö-sö 11.50, 15.00, 18.00, 20.55 Må-to 18.00, 20.55 KISTA: Fre-sö 14.40, 17.40 Må 15.10, 18.10 Ti-to 12.10, 15.10, 18.10 RÅSUNDA: Fre-sö 16.00 SERGEL: Fre-lö 11.15, 14.10, 17.10, 21.35 Sö 11.15, 14.10, 18.15, 21.35 Må-to 11.15, 14.10, 18.10, 21.30 SICKLA: Fre-sö 18.15 Må-to 18.00 SÖDER: 15.10, 18.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.05

GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 12.25 HERON CITY: Lö-sö 13.15 KISTA: Lö-sö 11.30 Må-to 15.20 SERGEL: Fre-sö 13.20

®

Oscar nominerad! 100 kr (11)

Django Unchained Oscar®nominerad! 120 kr (15)

CAMERA: Fre-lö 17.00, 20.10 Sö 17.35, 20.55 Må-to 20.30

HERON CITY: Fre 14.55, 17.30, 19.00, 21.00 Lö-sö 11.30, 14.55, 17.30, 19.00, 21.00 Må-ti+to 17.30, 19.00, 21.00 On 13.30, 17.30, 19.00, 21.00 KISTA: Fre-sö 14.10, 17.40, 21.10, 21.20 Må 16.00, 17.30, 19.30, 21.00 Ti-to 12.00, 16.00, 17.30, 19.30, 21.00 PARK: Lö 20.30 RIGOLETTO: Fre+sö 14.00, 17.30, 21.00 Lö 16.00, 19.45 Må-to 17.30, 21.00 RIGOLETTO VIP: Fre+sö 14.00, 17.30, 21.00 Lö 16.00, 19.45 Må-to 17.30, 21.00 RÅSUNDA: 17.30, 21.00 SERGEL: Fre-lö 14.20, 17.30, 21.00, 23.20 Sö 14.20, 17.30, 21.00 Må-to 14.20, 19.20, 20.20 SICKLA: 17.30, 20.45 SÖDER: Fre-sö 15.20, 16.45, 20.45 Må-to 15.20, 17.15, 20.45 VÄLLINGBY: Fre-sö 17.35, 21.00 Må-to 17.10, 20.50

Ge bort ett presentkort till någon du tycker om

Läs mer på sf.se/presentkort

Flight Oscar®nominerad!

Hotell Transylvanien - svenskt tal

HERON CITY: Fre-sö 14.45, 17.55, 20.45 Må-to 17.55, 20.45 Barnvagnsbio: On 11.00 KISTA: Fre-sö 18.00, 21.30 Må-to 18.20, 21.20 Barnvagnsbio: On 11.00 KLARA: Barnvagnsbio: To 11.40 RIGOLETTO: Fre-sö 15.30, 17.30, 20.30 Må-to 17.30, 20.30 RÅSUNDA: 20.30 SERGEL: Fre-lö 14.00, 17.40, 20.45 Sö 14.00, 17.50, 20.50 Må+on-to 18.00, 21.10 Ti 21.10 SICKLA: Fre-sö+ti-to 21.15 Må 14.30, 21.15 Barnvagnsbio: Må 11.00 SÖDER: Barnvagnsbio: On 11.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 17.35, 21.30 Må-to 17.10, 21.25

HERON CITY: Lö-sö 12.10 KISTA: Lö-sö 11.45 SERGEL: Fre-sö 13.00 Må-to 11.20

KLARA: Lö-sö 11.45 RÅSUNDA: Lö-sö 11.30 SICKLA: Lö-sö 11.30 Må 10.00 (30 kr) SÖDER: Lö-sö 11.45 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.30, 13.00

Jack Reacher

Mammas pojkar

110 kr (15)

105 kr (7)

HERON CITY: 18.15, 21.20 KISTA: Fre-sö 17.50, 21.10 Må-to 21.10 SERGEL: Fre-lö 17.50, 20.50, 23.45 Sö 17.50, 20.45 Må-to 21.20

Kvartetten PREMIÄR!

HERON CITY: Fre-sö 15.40, 18.20 Må-to 18.20 KISTA: Lö-sö 11.40 Må-to 15.15 SERGEL: Fre-sö 15.30, 18.40 Må-to 13.50, 17.40 SÖDER: 12.50 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.30

SAGA: 12.00, 14.45, 18.00, 20.30

Palme Guldbaggebelönad!

110 kr (11)

filmer Vill du se nya ra? före alla andsf.se/bioklubben

95/70 kr (7)

100 kr (Bt)

Les Misérables Oscar®nominerad! 120 kr (11)

CAMERA: Fre-lö 15.00, 18.15, 21.30 Sö 14.40, 20.00 Må-on 20.00 To 14.15, 20.00 Dom över död man 125 kr (11) GRAND LIDINGÖ: Fre-lö Guldbaggebelönad! SERGEL: Fre-lö+må-to 12.30 17.10, 20.25 Sö-to 19.00 105 kr (7) Sö 12.20 HERON CITY: Fre 15.00, STURE: 12.00, 14.45, 17.30 17.45, 21.15 Lö-sö 11.40, Gangster Squad 15.00, 17.45, 21.15 Ego 100 kr (7) 100 kr (15) Må-ti+to 17.45, 21.15 HERON CITY: Fre-sö 18.40, CAMERA: Fre-lö 17.45 On 13.20, 17.45, 21.15 21.05 Må-to 21.05 Sö 18.35 Må-to 17.30 KISTA: Fre-sö 14.00, 17.20, HERON CITY: KISTA: 20.40 Må 16.10, 19.30 Fre-sö 15.45, 18.45, 21.30 Fre-sö 21.20 Må-to 21.30 Ti-to 12.40, 16.10, 19.30 Må-to 18.45, 21.30 SERGEL: Fre-lö 14.40, 19.00, RÅSUNDA: Lö-sö 14.30 KISTA: Fre-sö 16.00, 18.30, 20.50, 21.30 Sö 14.30, SAGA: 14.00, 17.30 20.50 Må 15.00, 18.20, 19.00, 21.30 Må-on 15.50, SERGEL: Fre-lö 12.40, 20.00 21.10 Ti-to 12.30, 15.00, 21.10 To 15.50, 18.50, Sö 12.40, 21.10 18.20, 21.10 21.10 Må-to 12.20, 21.00 SAGA: 21.20 SICKLA: Fre-sö 21.30 SICKLA: Fre-sö 14.45, 18.00 SERGEL: SÖDER: 21.15 Må 14.00, 17.45 Ti-to 17.45 Fre-lö 12.00, 14.30, 18.00, SÖDER: 21.10, 23.50 Sö 13.15, Hitta Nemo 14.40, 17.30, 20.30, 21.00 15.45, 17.40, 21.00 Måsvenskt tal 3D ti+to 12.20, 15.30, 17.45, VÄLLINGBY: Fre-sö 14.00, 125/100 kr (7) 20.50 On 17.45, 20.50 18.10 Må-to 18.10 Svensktextad: HERON CITY: Lö-sö 12.00 Fre-sö 16.10 Må-to 16.00 Lilla Anna och SERGEL: Fre-lö 12.20 SICKLA: 18.15 Sö 12.10 Må-to 12.00 Långa Farbrorn 60 kr (Bt) SÖDER: 15.10, 18.50, 21.20 Hobbit: VÄLLINGBY: Fre-sö 16.50, HERON CITY: Lö-sö 11.40 En oväntad resa 21.30 Må-to 17.40, 21.25 KISTA: Lö-sö 13.00 Oscar®nominerad! RÅSUNDA: 130 kr (11) En oväntad vänskap Lö-sö 12.00, 13.30 105 kr (7) HERON CITY: Fre-sö 14.50, SERGEL: CAMERA: Lö 12.45 Sö 12.15 20.40 Må-to 20.40 Fre-sö 13.00 Må-to 13.40 To 15.00 KISTA: SÖDER: Fre+må-to 12.10 Fre-sö 14.10 Må-to 14.40 GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 11.30, 12.50 Fre-sö 14.40 SERGEL: Fre-sö 17.45 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.30 HERON CITY: Fre-sö 15.05, VÄLLINGBY: Fre-sö 14.00 18.30 Må-ti+to 18.30 Lincoln On 13.00, 18.30 Hobbit: Oscar®nominerad! KISTA: En oväntad resa 115 kr (11) Må 18.00 Ti-to 12.00, 18.00

Frankenweenie 3D Oscar®nominerad!

100 kr (7)

KLARA: Fre+ti-on 12.30 Lö-sö 13.15

Rust and Bone 105 kr (15)

KLARA: Barnvagnsbio: Må 12.30 RIGOLETTO: 17.30, 20.30 SERGEL: Fre-sö 14.40 Må-to 15.35

Sammys äventyr 2 - svenskt tal 95/70 kr (7)

HERON CITY: Lö-sö 12.20

Searching For Sugar Man Guldbaggebelönad! Oscar®nominerad! 100 kr (15)

CAMERA: Fre-lö 21.30 Sö 18.05, 19.30 Må-on 18.00 To 15.45, 18.00 KLARA: Fre 18.30 Lö-on 18.40 To 17.30 RIGOLETTO: Fre 15.00, 18.30 Lö-sö 11.30, 13.30, 15.00, 18.30 Må-ti+to 18.30

PREMIÄR!

The Master

Paul Thomas Anderson skärskå dar relationen mellan en karismatisk intellek tuell, känd som upp en allt populärare sek t, och The Master, som bygger en ung dagdrivare som blir hans högra hand. Med Joaquin Pho Hof fman. Nominerad till 3 Osc ® enix och Philip Seymour ar . Texas Chainsaw 3D PREMIÄR!

HERON CITY: Fre-sö 14.30, 17.45, 20.00, Skräck av John Lussenhop 21.10 Må-ti+to 17.45, med Alexandra Daddario 20.00, 21.10 On 13.15, Speltid: 1 tim 31 min 17.45, 20.00, 21.10 Kulturhuset, Sergels Torg. 125 kr (15) KISTA: Fre-sö 17.30, 21.00 K.ö. 30 min före filmstart Må-to 17.40, 20.50 HERON CITY: Fre-sö 15.30, 18.15, 20.30 PARK: Fre 19.00 Lö 13.30, Må-to 18.15, 20.30 17.00 Sö 15.00, 19.00 KISTA: Fre-sö 18.40, 20.40 RIGOLETTO: Fre-ti+to 20.30 Sturegatan 18. Må-to 18.30, 21.10 SERGEL: Fre-lö 18.10, 20.30, K.ö. fre 18.00, lö 12.30, SERGEL: Fre-lö 18.25, 20.40, 23.30 Sö 18.10, 20.30 sö 14.15, må-to abonnerat 22.55, 23.50 Sö 19.05, Må-to 17.30, 20.30 21.20 Må-to 19.00, 21.20 SICKLA: Fre-sö+ti-to 21.00 SÖDER: 21.30 Må 14.15, 21.00 SÖDER: Fre-on 17.30, 20.00 Kungsgatan 16. The Master PREMIÄR! To 17.30, 21.00 K.ö. fre 13.00, lö-sö 11.00, Oscar®nominerad! VÄLLINGBY: Fre-sö 18.10, må-to 16.45 Drama, Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix 19.40 Må-to 18.10, 20.10 Speltid: 2 tim 24 min Äta sova dö 110 kr (15) HERON CITY: Fre-sö 14.55, 18.05, 21.00 Må-ti+to 18.05, 21.00 On 13.05, 18.05, 21.00 KISTA: 15.10, 18.20, 21.30 STURE: Fre-lö 14.00, 18.00, 21.00 Sö-to 12.30, 15.45, 19.00 SÖDER: Fre+må-on 13.45, 17.45, 20.50 Lö-sö 14.15, 17.45, 20.50 To 13.30, 17.45, 20.50

Guldbaggebelönad!

Drama av Gabriela Pichler med Nermina Lukac Speltid: 1 tim 40 min 100 kr (Bt)

CAMERA: Fre-lö 16.05, 18.50 Sö 14.40, 17.00 Må-on 100 kr (15) 18.30 To 16.30, 18.30 SERGEL: Fre-lö 23.40 GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 18.35 Ti-to 18.00 Skyfall HERON CITY: Oscar®nominerad! Lö-sö 12.30 Må-ti+to 18.40 125 kr (11) On 13.10, 18.40 Tingeling: RIGOLETTO: Lö-sö 11.30 KLARA: Vingarnas hemlighet SERGEL: Fre-sö 21.20 Fre 15.30 Lö-sö 16.00 - svenskt tal Må-to 20.40 Må-on 15.50 To 15.00 95/70 kr (Bt) RÅSUNDA: 18.00 HERON CITY: Sune i Grekland SAGA: 11.30 Lö-sö 12.45, 12.55 – All Inclusive Biopublikens pris! SERGEL: Fre-lö+må-to 12.10 SERGEL: Fre-lö 16.00, 18.40 Sö 16.00, 18.30 95/70 kr (Bt) Sö 12.00 - High Frame Rate 3D Må-to 14.40, 18.20 HERON CITY: Fre-sö 14.35, SAGA: 12.30, 18.00 SICKLA: Lö-sö 11.45, 13.45 CAMERA: Fre 14.25 Lö Oscar®nominerad! 18.25 Må-ti+to 18.25 SICKLA: Lö-sö äv 14.45 10.00, 12.10, 14.25 Sö 155 kr (11) SÖDER: 12.45 On 13.35, 18.25 Fre-sö 16.00, 21.15 Må SERGEL: 12.50, 15.15 HERON CITY: 11.45, 21.15 Ti-to 21.15 KISTA: Fre-sö 14.00, 18.10 Fre-sö 14.45 Må-to 14.50 Wallander – Den GRAND LIDINGÖ: Fre-sö Fre 14.45, 20.15, 20.50 Må 15.10, 18.15 Ti+to VÄLLINGBY: SICKLA: Må 14.45, 21.00 Lö-sö 11.50, 14.45, 20.15, 12.00, 12.10, 15.10, 18.15 16.25 Lö-sö äv 12.05 14.15 orolige mannen Fre-sö 20.30 Må-to 20.50 Ti-to 21.00 20.50 Må-to 20.15, 20.50 100 kr (15) HERON CITY: Fre 15.15, On 12.00, 12.10, 18.15 SÖDER: 14.30 16.00, 18.30 Lö-sö 11.30, KISTA: Fre-sö 14.50, 21.00 RÅSUNDA: Fre-må+on-to GRAND LIDINGÖ: Fre-sö VÄLLINGBY: Fre-sö 15.05 Må-to 20.45 12.30, 13.45, 15.15, 16.00, 21.00 Må 20.45 Ti-to 20.30 19.00 Ti 13.00, 19.00 För visningsdagar och 18.30 Må-ti+to 18.30 SERGEL: Fre-lö 11.15, 14.50, SAGA: Fre 14.45 HERON CITY: 21.35 On 13.45, 18.30 tider se ovan 17.00, 17.30, 21.00 Må-to 14.45, 20.30 SAGA: 15.30, 20.50 KISTA: Fre 14.30, 15.40, Sö 11.40, 15.20, 17.30, SERGEL: Må-to 11.40, 18.05 19.00 Lö-sö 11.30, 12.00, SÖDER: 12.30 17.55, 21.00 Må-to 11.30, 15.20, 17.30, SKANDIA: Fre 17.30, 21.00 14.30, 15.40, 19.00 Täby Centrum. Må-to 14.40 17.55, 21.00 Yoko - svenskt tal Lö 14.00, 17.30, 21.00 K.ö. fre 14.00, lö-sö 09.30, 95/70 kr (7) Sö 15.15, 19.00 RÅSUNDA: må-on 17.00, to 13.45 SÖDER: 11.45, 18.00, 20.50 SÖDER: 14.15, 17.45, 21.00 Lö-sö 12.30, 15.00 CAMERA: Lö 10.30, 12.45 SERGEL: Fre-lö 12.45, 15.40, Sö 10.00, 12.15 Mamman och 18.50 Sö 12.30, 14.50, HERON CITY: Fre-sö 15.20 den vilda bebin 18.50 Må-to 12.50, 15.10, Lö-sö äv 12.10 Lidingö Centrum. 18.20 Knattebio: KISTA: Fre-sö 15.20 K.ö. fre 14.15, lö-sö 11.30, 40 kr (Bt) SICKLA: Fre 15.00, 15.45 Lö-sö äv 11.40 må-to 17.30 Lö-sö 12.30, 13.15, 15.00, CAMERA: SERGEL: Fre-sö 11.30, 13.10 ad i n L 15.45 Må 12.30 n Lö 11.35 i Må-on 11.50 To 11.50, ma b en . Sö 11.10 SÖDER: Fre 12.10, 12.30, 13.00, 16.10 å Osa ela värld litet p 13.00, 14.30, 17.00 n HERON Kungens kurva. SICKLA: Lö-sö 11.30, 12.30 Lö-sö 12.10, 12.30, 13.00, Jakte des av h r det ett om CITY: K.ö. fre 14.00, lö-sö 11.00, 14.30, 17.40 Må-ti 12.00, följ ndan va ån CIA s . Lö-sö må-to 17.00 12.30, 13.00, 15.00, 17.00 Zero Dark Thirty ä fr m 12.15 I slut ialteam åra hono r® . On 12.30, 13.00, 15.00, PREMIÄR! KISTA: 17.00 To 12.00, 12.30, s pec ad es s p i l l 5 O s c a Oscar®nominerad! Fre-sö+ti- 13.00, 15.00 115 kr (15) lyck nerad t to 13.00 Kista Galleria. i VÄLLINGBY: Fre-sö 14.30 Lö-sö äv CAMERA: Fre-lö 20.45 Nom Kassan öppnar 11.00 Lö-sö äv 12.00 11.50 Sö 21.20 Må-to 19.00

Sinister

Din biograf

Zero irty Th k r a D

PR

R! EMIÄ

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder har du möjlighet att sitta extra bekvämt i våra breda och lutningsbara Plusstolar med extra benutrymme. För en bioupplevelse utöver det vanliga kan du även boka plats i vår VIP-salong på Rigoletto. Läs mer på sf.se.

Pensionärspris 80 kr (tillägg vid 3D)

Tillträde till lounge/bar 45 min innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år

Råsundavägen 150. K.ö. fre 15.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00, ti även 12.30-13.15

Kungsgatan 24. Kassan öppnar 11.00

Hötorget. K.ö. 10.00

Sickla köpkvarter. K.ö. fre 14.00, lö-sö 11.00, må 09.30, ti-to 17.00

Drottninggatan 82. K.ö. fre 16.30, lö 13.15, sö 14.30, må-to abonnerat

Birger Jarlsgatan 41 Kassan öppnar 11.30

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. Kassan öppnar 11

Vällingby Centrum. Kassan öppnar fre 13.30, lö-sö 11, må-to 16.40

Köp/reservera biljett på sf.se eller direkt i mobilen via vår app eller mobil.sf.se


23 UTMANINGEN

metro wkd fredag 1 februari 2013

HENRIC LINDSTEN

”Går inte och tänker på negativa saker”

GRADERAT

Det var svåraste frågan

Tuffometro

Ladda ner PointCloud till din mobil och sikta mot bilden

Inför varje fråga får den intervjuade välja om frågan ska vara snäll eller tuff.

= tuff fråga = snäll fråga Så här många tuffa frågor har de intervjuade svarat på.

10

LINDA LINDORFF ANDERS TIMELL

9

8

SARAH DAWN FINER

7

MALIN OLSSON

DAVID LINDGREN

CAMILLA HENEMARK SEAN BANAN

cedos ratade låt. I år har David dissat Förra året fick David Lindgren sjunga Danny Sau vilken skandal David kan tänkas ställa en låt som gått till en annan artist. Vems låt ochometro. till med på efterfesten avslöjar han i Metros tuff

På söndag skriker tidningarna ut rubriker om att du ställt till med skandal på efterfesten. Vad är mest troligt att du gjort? – Det är nog att jag varit inne i ett flow på dansgolvet som slutade med att jag dansade i kalsonger. Det skulle faktiskt kunna hända när det gäller mig. Du inleder årets Melodifestival. Är det ett startnummer du hade valt om du fått bestämma själv? – Ja, det eller sist hade jag valt. Jag var först i finalen i fjol och det var toppen. Det var

CAROLA

6 6

ALEXANDER NILSON

5

MARKOOLIO

skönt att få gå in och köra och så har man gjort det och kan njuta av de andra sedan. Och rent krasst kan jag tycka att det är smart av Christer Björkman att lägga den först. Det är glädje i låten och vi inbjuder till en fest som jag hoppas att de i arenan vill vara med på.

Ålder 30. Bor Västertorp, Stockholm. Familj Fru Kristina och sonen Ben, 20 månader. Aktuell I Melodifestivalens första deltävling på lördag med låten ”Skyline”.

ANNA BROLIN

FILIP CECILIA FORS HAMMAR

HENRIC LINDSTEN

DAVID LINDGREN

MARTIN BJÖRK

GUNILLA ANDERS PERSSON KRISTOFFER ÖFVERGÅRD APPELQUIST

”Vi inbjuder ti

Bert Karlsson tror att du vinner årets Melodifestival. Hur mycket pengar vågar du sätta på att han har rätt? – En tusenlapp skulle jag nog kunna satsa. Å andra sidan trodde han inte på mig förra året och då gick det ganska bra, så man vet ju aldrig med honom. Men självklart känns det skönt att han tror på mig.

FREDRIK WIKINGSSON

GINA DIRAWI

KLAS KARLSSON LEIF MANNERSTRÖM

Förra året tävlade du med en låt som Danny dissade. Vems ratade låt har du i år? – Ingens. I år är det omvända roller. En av dem jag tackade nej till är med i år med en annan artist, nämligen låten ”Alibi” med Eddie Razaz. Den var inte rätt för mig. Och det har varit fantastiskt att ha den här situationen i år.

CHRISTER LINDARW

REGINA LUND

MARTIN MELIN

FICK VÄLJAllFeÖnRfeSsTt”

FREDRIK SKAVLAN

ARNE WEISE

ANTON HYSÉN

hade REBECCA SIMONSSON

den inte får full pott är för att om den varit i ett annat forum hade jag gjort den längre. Nu får den bara vara tre minuter. Det är en låt som jag tror på och som jag ville göra och det var viktigt för mig om jag skulle vara med igen. Jag tycker den är ett snäpp upp från förra året.

Du är troende. Vad är det syndigaste du har gjort? – Haha, synd är ett stort och starkt ord. Jag är en rätt vanlig person i den här extrema branschen. Jag har aldrig använt droger, aldrig slagits. Jag har snott en skiva en gång. Jag tog den ur fodralet i en butik och det kan jag ha ångest över. Men jag har inte så mycket andra smaskigheter i bagaget.

Förra året var din kostym den stora snackisen. Är den på i år igen? – Nej, ingen kostym i år. Det blir en stilig touch, 40-tal uppblandat med nutid. Förra året var det ett medvetet val med kostym. Jag ville göra något eget som ingen i min genre hade gjort, inte komma och vara en kopia på Danny eller Eric Saade utan få en ärlig chans.

Tvivlar du någonsin på din tro? – Nej, det gör jag inte. Jag ber när jag ska sova och jag ber tillsammans med min son. När jag är tacksam för något, när någon behöver hjälp, om jag vill säga något. Det är som en dagbok, ungefär. Jag är uppväxt prästson och har varit mycket i kyrkan, det har varit tryggt och det vill jag ge min son. Men lika självklart för mig att jag är kristen så är det självklart att andra inte är det.

Din fru har gett dig ett frikort. Vem i startfältet skulle du hångla upp om du tvingades välja? – Jag skulle kyssa Anna Järvinen och tacka henne för att jag fick ta hennes plats i Melodifestivalen förra året. En tackkyss!

Hur bra är din låt på en skala ett till tio? – Sjukt stark. En nia. Anledningen till att

Vad är det sämsta med att vara gift med dig? – Senaste året har jag varit rätt frånvarande men hon ser att jag mår bra och förstår och stöttar mig. Jag är också dålig på att se de små sakerna. Som att blommorna behöver vattnas eller att spegeln behöver putsas. ANNELI SANDBERG

PELLE LIDELL

JESSIKA GEDIN JOSEFIN MELODY CRAFOORD

DR ALBAN

4

ERNST BILLGREN

LINA HEDLUND

DOGGE DOGGELITO

3 ROBIN PAULSSON

2 PELLE ALMQVIST

1

AGNETA ROBERT SJÖDIN THOMAS DI LEVA ANDERSSON


20130201_se_weekend stockholm  
20130201_se_weekend stockholm  
Advertisement