Page 1

wkd FREDAG 11 JANUARI 2013

KROG

Festen är över på Bombay

RIV UR OCH TA MED HEM

OSCAR

”Searching for Sugar Man” kan få en staty

IO PFeOnoDmDeRneAt sDom

får alla att lyssna lyssnar på radio igen. Wkd reder ut varför hundratusentals svenskar

SYNTH

Elektronisk musikfest på Brewhouse

OLLANSKI


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

TODD WILLIAMSON/INVISION/AP PHOTO

”Känns 1 fantastiskt” Malik Bendjel”Searching for Sugar Man” kan vinna en Oscar. ntär. – Det louls film är nominerad i kategorin Bästa dokume känns fantastiskt, säger han till Wkd.

MALIK BENDJELLOUL Ålder: 35 år. Familj: Föräldrar, storebror Johar. Bor: Stockholm. Gör: Filmskapare. Aktuell: Kan vinna en Oscarsstayett med ”Searching for Sugar Man”. Den flerfaldigt prisbelönta filmen handlar om den amerikanske musikern Sixto Rodriguez som gav ut två album på 1970-talet men sedan försvann från musikvärlden. Är nominerad till sex Guldbaggar och till det prestigefyllda brittiska filmpriset Bafta.

Svenska dokumentären om okända stjärnan

Filmen som gjort succé

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Musikern Sixto Rodriguez tillsammans med regissören Malik Bendjelloul. När Wkd pratar med Malik Bendjelloul har han inte hunnit smälta Oscarsnomineringen. Än mindre hunnit fundera på hur han ska fira om han vinner.

I går stod det klart att Malik Bendjellouls dokumentär ”Searching for Sugar Man” kan vinna en Oscar. Det är första gången på 41 år som en svensk film är nominerad i kategorin Bästa dokumentär. – Det är helt surrealistiskt. Jag hade inte förväntat mig det och sov oroligt i natt, säger filmskaparen Malik Bendjelloul, 35, på telefon från Los Angeles där han befinner sig för att gå på den prestigefyllda Critics Choice-galan som hölls i går – där filmen var nominerad. Vad betyder det här för din karriär? – Det vet jag inte ännu. Men det jag har märkt hittills är att det är fler människor som hör av sig med idéer om vad jag ska göra härnäst, säger Malik Bendjelloul. Han vågar inte sia om hur hans film kommer att stå sig i konkurrens med de andra fyra nominerade dokumentärerna. – De är fantastiskt bra allihop, så jag antar att chanserna är en på fem, säger han. Men spelbolaget Unibet spår att hans film kommer att ta hem den prestigefyllda statyetten.

– Det visste jag inte, det är ju fantastiskt att de tror det, säger Malik Bendjelloul. Nu kan han se fram emot att göra gräddan av Hollywood sällskap på Oscarsgalan den 24 februari. Om han vinner kommer han att få improvisera sitt tacktal. – Jag tror inte att jag kommer att ha förberett något tal. Det har jag aldrig gjort tidigare. Men vi får se, säger Malik Bendjelloul. När galan är över ska han ge sig på ett nytt filmprojekt. Antingen hoppar han på något av erbjudandena han fått i Hollywood. – Eller så ger jag mig ut på en ny resa för att hitta en ny historia. Båda alternativen är lockande, säger han. Det finns fler Sverigekopplingar bland nomineringarna. I kategorin för Bästa icke-engelskspråkiga film återfinns danska ”A royal affair” med Alicia Vikander och norska ”KonTiki” med Gustaf Skarsgård. Och Per Hallberg har nominerats för ljudmixen i ”Skyfall” och tävlar därmed om samma statyett som Paul NJ Ottosson som nominerats för ”Zero dark thirty”.

”Les Misérables”

”Argo”

EMMA BJÖRKMAN

FILMER

De kan vinna mest Flest nomineningar på galan

”Lincoln”

12 nomineringar. Steven Spielberg står bakom filmen som bland annat är nominerad i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga huvudroll (Daniel Day-Lewis).

”Berättelsen om Pi”

Elva nomineringar. Ang Lees filmatisering av succéboken med samma namn kan vinna pris för bland annat Bästa film, Bästa regi och Bästa scenografi.

”Du gör mig galen!”

Åtta nomineringar. David O Russells succé har är nomineringar för Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga huvudroll (Bradley Cooper) och Bästa kvinnliga huvudroll (Jennifer Lawrence) med flera.

Snygg väg 2 999 KRONOR NIKE

799 KRONOR NIKE

mot formtoppen 349 KRONOR H&M

399 KRONOR NIKE

Åtta nomineringar. Tom Hooper har regisserat musikalen som kan vinna pris för bland annat Bästa film, Bästa manliga huvudroll (Hugh Jackman), Bästa kvinnliga biroll (Anne Hathaway).

499 KRONOR CASALL

Sju nomineringar. Kan gå hem från galan med Oscarsstatyetter för bland annat Bästa film, Bästa manliga biroll (Alan Arkin) och Bästa redigering.

KLÄDER SOM INSPIRERAR Nytt år innebär nya möjligheter och nya rutiner. Börja med att rensa ur din träningsgarderob och gör plats för nya färgglada plagg. I dag finns en hel uppsjö av nya funktioner och material som slimmar och andas. Våga prova något nytt i vår, satsa på en ny sport och nya utmaningar – allt kommer dessutom att bli lite roligare i FLER SHOPPINGTIPS OCH nya fräscha BLOGGAR PÅ METROMODE.SE sportkläder.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03 Sticky Fingers

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

ÖPPET 21-04

FRI ENTRE FÖRE 22 NICE PRICE I BAREN 21-22 MATT SAYLES/AP PHOTO

PÅ SCEN

MARIONETTE + WATCHWORKS Fre LÖR22 24MARS NOV

FRE 18 jan. TOP FLOOR . KL 20.00

THE SWORD

THE NOMADS + support CRASH DIET + support FRE 8 MAR THE 69 EYES + support

LÖR 26 JAN

FRE 15 FEB

FRE ONS FRE SÖN

18/1 BILLY PILGRIMS * LÖR 20/2 HIGH ON FIRE * ONS 29/3 REEL BIG FISH * ONS 28/4 DORO * ONS

19/1 EN SVENSK TIGER 27/2 DAN REED 24/4 BLACK VEIL BRIDES 24/7 LITA FORD

Sticky Fingers Kaserntorget 7 Tel.7010017

www.stickyfingers.nu

IS PR

5: 19

De leder galan

3

På söndag leder komikerna Tina Fey, 42, och Amy Poehler, 41, Golden Globegalan – och kan båda vinna pris för sina roller i ”30 rock” respektive ”Parks and recreation”. De tar över stafettpinnen från Ricky Gervais. METRO

Dave Grohl skapar ny supergrupp John Fogerty och Stevie Nicks i samma band? Med sällskap av Nirvana-, Foo Fighters-, Rage Against the Machineoch Slipknot-medlemmar i ett och samma band? Den musikaliska mixen blir verklighet när Dave Grohl nu skapar sin nya supergrupp. Enligt Contactmusic ska bandet Sound City Players

MATT DUNHAM/AP PHOTO

VARJE LÖRDAG

OCH SÖNDAG

4

Förgyll helgen med en härlig brunch! Lördagar dukar vi upp vår medelhavsinspirerade Brunch à la Monte Carlo och söndagar serveras Brunch à la Vegas - med smakrika rätter från landet som uppfann brunchen. Enjoy your meal!

BOKA BORD PÅ 020-219 219

premiärspela ihop på filmfestivalen Sundance den 18 januari. Anledningen är Dave Grohls dokumentärfilm ”Sound city” som visas på festivalen och bandet väntas framföra soundtracket. Utöver Grohl, Nicks och Fogerty ingår bland andra Nirvanabasisten Krist Novoselic och Slipknots Corey Taylor i supergruppen.

PACKHUSPLATSEN 7 • ÖPPET 11.30–05 ALLA VISAR ID • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR TEL 020-219 219 • CASINOCOSMOPOL.SE

ALL OVER PRESS

ED SIMONS I CHEMICAL BROTHERS TWITTRAR VAD HAN TYCKER OM SWEDISH HOUSE MAFIA.

SPANSK RESTAURANG

RK AFTERWO18 .00

.00Fredagar 16 uds Tapasbuffé bj 16.00-18.00

TT SPEKTRA

”DEN HÄR POST-MODERNA ’ALLTING-ÄR-TILLÅTET’ATTITYDEN TAR KÅL PÅ INTRESSANT DANSMUSIK. DET ÄR EN FRUKTANSVÄRD SKIVA, HELT ENKELT.”

När du läst klart Metro, lägg gärna tillbaka tidningen i stället.

support BOMBUS +LONELY CAMEL

Husets Tapastallrik och Husets Grillrätt 99:-

Öl & vin 39:-

• •

Alkoholfritt alt. finns

Söndagsmiddag 109:Flamencoafton

Torsdagar

Quepasarestaurang.se 031-762 61 50 • Drottninggatan 29

METRO

”GANSKA ÖVERVÄLDIGAD AV ALLA LYCKOÖNSKNINGAR. TACK ALLIHOPA.”

5

LILY COOPER, FÖRE DETTA ALLEN, 27, PÅ TWITTER. I TISDAGS FICK HON OCH MAKEN SAM COOPER SIN ANDRA DOTTER SOM SKA HETA MARNIE ROSE, UPPGER BBC. PARET HAR SEDAN TIDIGARE DOTTERN ETHEL, 14 MÅNADER, TILLSAMMANS. METRO

Lily Cooper.

10-årsjubileum Tapas 30:- Stor stark 30:Januari-februari

Söndagsmiddag från 105:Ed Simons.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

After Work fredag 16-18

Heta rytmer - salsakvällar fredag och lördag från 23.00

Linnégatan 23, Tel 42 88 55 • www.lasombrita.rggbg.com • www.lasombrita.se


04 REPORTAGE

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

OLLANSKI

Diskuterar Swedish House Mafia-konserten Svenskarna har tagit poddradio till sina hjärtan och nu lyssnar hundratusentals på de populäraste programmen. Läs intervjun med illustratören och papperskonstnären Ollanski, som gjort illustrationen ovan, på sidan 14.

Hör Filip & Fredriks podcast

Banbrytande babbel Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Alla är överens. Poddradion var förra årets bomb i den svenska nöjesvärlden. 100 000 personer lyssnade plötsligt – varje vecka – på Filip och Fredriks podcast. Wkd dyker ner i poddfloran, toklyssnar, kontaktar poddvärldens galjonsfigur Sigge Eklund, blickar utomlands, mejlar två nya poddmakare och ställer frågan: Varför podda – och hur kommer det sig att så många lyssnar just nu?

J

ag avskyr att diska. Det är något med rengöringsmedlet som sticker i näsan. Gammalt potatismos som kladdar fast i diskborsten. Det slamrande porslinet. Torra fingertoppar och stanken från skaldjursrester i slasken. Framför allt är det makalöst tråkigt. Men under förra året hände något som på allvar förvandlade detta bottennapp av husliga vedermödor till en fröjd. Poddradion – som under 2012 slog ner som en bomb i det svenska medielandskapet – har haft en explosiv effekt även på mitt liv. Hur? Vardagens trista stunder är utraderade. Numera fiskar jag med lätthet upp såssleven ur det bruna diskvattnet eftersom jag har ett spännande, lärorikt, hjärtknipande eller bara sällskapligt samtal i hörlurarna. I kassan på snabbköpet hör jag David Letterman berätta om sin tidiga karriär i Alec Baldwins pod ”Here’s the thing”; på tunnelbanan hem från krogen får jag i ”En

varg söker sin pod” ett välfunnet genusperspektiv på Hobbit; hiphopnördarna bakom ”Vad blir det för rap” sammanfattar musikåret för mig när jag sitter på träningscykeln och trots att jag fryser som en hund i vinterregnet på väg till komposten stannar jag och kvider av skratt när Filip och Fredrik återger essensen i Swedish House Mafias mellansnack: ”Helllloooo Miaaami!” De svenska podcastpionjärerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson lockar runt 100 000 lyssnare till sitt program. – Filip och Fredriks podcast är i mina ögon deras mest intressanta skapelse. Den är avskalad allt utom deras röster, och därför en vacker bild av hur två nära vänner kan nå intellektuell extas, bara genom att prata med varandra, säger Sigge Eklund, författaren och webbstrategen som klippt komikerduons samtliga 123 avsnitt och som sedan i vintras även driver en av landets mest framgångrika poddar tillsam-

mans med Alex Schulman. En poddsändning är ett radioprogram i form av en ljudfil som du streamar eller laddar ner. Som teknisk landvinning är det inte särskilt nytt, i USA har folk lyssnat på poddradio i snart tio år, men som kulturform har det i Sverige först under förra året fått sitt ordentliga genomslag. Att poddradio-boomen drabbade Sverige just 2012 – och väntas etableras och spridas i ännu större utsträckning i år – är direkt kopplat till de smarta telefonerna. – Nu kan alla lyssna på podcasts via sina smartphones, och då sker boomen. Det är underbart, eftersom bra podcastar är utvecklande. Jag älskar att gå på bussen och se varenda jävel försjunken i poddar – man ser det på deras ansikten, att de lyssnar uppmärksamt på ett sätt som inte sker med musik, säger Sigge Eklund. Populärast i poddfloran under 2012 var Amanda Schulman och Hanna Widell, Alex

Schulman och Sigge Eklund, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson samt Carina Berg och Jenny Strömstedt. Det vill säga mediepersoner med redan etablerade plattformar. Men det finns även okända som lyckats nå en bred lyssnarkrets, ett exempel är Kristofer Triumf som gjort sig ett namn genom intervjupodden ”Värvet”. Vad är det då som lockar med poddmakandet? Författaren och kulturskribenten Caroline Ringskog Ferrada-Noli och serieskaparen Liv Strömquist driver sedan i höstas ”En varg söker sin pod”; en av landets tio mest nedladdade just nu. Jag kontaktar dem och får svar via mejl. Hur kom det sig att ni startade en podcast? – Olika män tjatade på oss. Till slut gav vi vika. Ni har utgått från ett tema i de första avsnitten, varför? – Vi älskar liksom kultur! Och är pytte-


REPORTAGE 05

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

CLUB METRO RESOR

FRÅN POLITIK TILL KOMEDI

Fem utländska poddradioshower

The political scene

1

Poddradio från den omhuldade tidskriften The New Yorker. Leds av redaktören Dorothy Wickenden och resultatet blir vansinnigt initierade samtal om amerikansk politik. Känslan av att ta en bryggkaffe med journalisterna från tv-serien ”Vita huset”, typ.

This American life

2

USA:s mest populära poddradio med runt 750 000 nedladdningar varje vecka. Varje program har ett tema och delas sedan in i olika akter. Leds av den karismatiske Ira Glass.

The B S Report

3

Distribueras av den amerikanska sportkanalen ESPN – men handlar ofta om andra saker än just sport. Bill Simmons leder samtal om allt mellan himmel och jord med så väl tv-kritiker (som Alan Sepinwall), komiker (som Louie CK) och beteendevetare (som Malcolm Gladwell).

FÖLJ MED PÅ ÅRETS SKIDRESA TILL BAD GASTEIN, ÖSTERRIKE!

Godless bitches

4

Sekularism ur ett feministiskt perspektiv. Beth Presswood leder en högintressant – och minst sagt kontroversiell – poddradio från den amerikanska konservatismens högborg, Texas.

Answer me this

5

Vass humorpodd från britterna Helen Zaltzman och Olly Mann där de svarar på frågor från allmänheten. Storbritanniens mest populära indiepodd.

lite trötta på den självbiografiska, introspektiva podden som är en trend bland unga män med mycket känslor. Vad lyssnar ni själva på för poddar? – Ingen av oss har någonsin hört en pod. Låter raljant men det är sant. Säger deras, ska vi kalla det opolerade, svar något om den gräsrotsrörelse mediet utgör? Det är lockande att tänka på poddradion som 2010-talets ZTV. Det finns sällan någon strategisk marknadsföring eller fet budget. Poddmakarna drivs av lust till gör det själv-formatet. Den övervägande majoriteten av poddkollektivet utgörs av radioamatörer. Ändå är sändningarna ofta mänskligare, JOHAN KELLMAN roligare, nak-

nare – kort sagt mer drabbande – än etermedieproffsens produktioner på riksradion. Men trots tilltagande lyssnarsiffror avfärdas mediet ofta som ”käbbel” på kultursidorna. – Det är sorgligt att många fortfarande tror att en podcast är ett spontant och ostrukturerat samtal mellan två mediepersoner. Det är lika fel som när det 2005 påstods att bloggar var slarviga dagboksanteckningar av kvällstidningsjournalister. Det finns ett arbete både före, under och efter inspelningen som är mer omfattande än många tror, säger Sigge Eklund.

LARSSON, REPORTER

• • • • • • • •

WWW.CLUBMETRO.SE Mejla club@metro.se eller besök clubmetro.se


06 NÖJE

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

Gillar att slåss med nävarna

FOTO: SCANPIX

Josh Brolin spelar en hårdkokt polis i nya ”Gangster squad”. Men han var inte särskilt tuff när kamerorna rullade. – Man känner sig som en idiot den största delen av tiden. För andra gången spelar Josh Brolin, 44, Sean Penns, 52, rival på bio. Senast var det för fyra år sedan i ”Milk”. I ”Gangster squad” har de bytt sida med varandra – Penn spelar gangstern Mickey Cohen som jagas av Brolins polisinspektör John O’Mara i Los Angeles 1949. I en scen möts de två i ett knytnävsslagsmål där inga stuntmän användes. – Det var ett bra slagsmål. Det var jag jättenöjd med. Jag gillar att slåss med knytnävarna, jag tycker att det är en förlorad konst. Sean och jag var tvungna att

träna oss i god form och öva en hel del, säger Josh Brolin. Trots att stjärnorna lade ner mycket tid på att repetera hemma hos Sean Penn och på inspelningsplatsen flöt slagsmålet inte helt friktionsfritt. – Det blev några missar. Jag fick ett litet ärr här på min läpp. Det är risker som följer med jobbet, säger Josh Brolin. Man riskerar också att se dum ut om ett slag missar? – Man måste helt enkelt komma över att känna sig som en idiot. Skådespeleri är ett yrke som handlar om att förödmjuka sig, det är

precis vad det är. Man känner sig som en idiot den största delen av tiden under inspelningen. Förhoppningsvis får man till något magiskt ögonblick som publiken får se där de inte får se allt det pinsamma, säger Josh Brolin. Med åren har han fått en mer avslappnad inställning till sitt yrke. – Ju äldre jag blir, desto mindre oroar jag mig för att göra bort mig och se dum ut. Det är väldigt befriande, säger han. LÄS RECENSIONEN AV ”GANGSTER SQUAD” PÅ SIDAN 13. NED EHRBAR/METRO WORLD NEWS

JOSH BROLIN

FOTO: ALL OVER PRESS

Ålder: 44 år. Bor: I Los Angeles. Familj: Gift med skådespelaren Diane Lane, 47. Har två barn sedan tidigare förhållande. Gör: Skådespelare. Aktuell: I ”Gangster squad” som har svensk biopremiär i dag. Regisserad av Ruben Fleischer (”Zombieland”). I övriga roller syns Ryan Gosling, Sean Penn och Emma Stone. Filmen bygger på verkliga händelser och utspelas i Los Angeles i slutet av 40-talet. En hemlig polisstyrka står inför uppgiften att befria staden från maffian.

I nya filmen ”Gangster squad”, som har svensk premiär i kväll, spelar Josh Brolin mot skådespelarkollegan Nick Nolte.

Duo klar

JESSICA GOW/SCANPIX

KOMMER TILL BRÅVALLA

Sheen betalar då fotograf begravs

En paparazzofotograf kördes ihjäl när han skulle ta en bild på Justin Bieber på nyårsdagen i år – och nu betalar Charlie Sheen hans begravning. Den 29-årige fotografen blev påkörd av en annan bil när han klev ut i gatan för att fotografera Biebers vita sportbil. Bieber var inte själv med vid tillfället utan hade lånat ut den Bråvallafestivalen fyller på artistlistan. Rebecca & Fiona, Johnossi, brittiska Bullet for My Valentine och australiska Parkway Drive till två vänner. En insamling för att täcka fotograär de senaste tillskotten. Den nystartade Norrköpingsfestivalen fens begravning har startat håller sin första tillställning den 27–29 juni på Bråvalla flygfält. och nu skjuter Sheen till Dragplåster är bland andra Rammstein, Green Day, Avicii, Stone 80 000 kronor. TT SPEKTRA Sour, Timbuktu & Damn, Nause och Icona Pop. TT SPEKTRA

Josh Brolin hade dialogproblem i början av inspelningen, därför ströks flera repliker. Hans rollfigur John O’Mara blev mer lakonisk. – Det blev ett slags Clint Eastwood-lik vinkel på honom som jag tror var bra. Jag tror att det var rätt att låta Sean Penn och Ryan Gosling göra sina grejer, säger han.

Oliver viker bilderna till veckans Wkd

Titta en gång till på illustrationen på Wkd:s omslag och illustrationen till reportaget på sidan 4–5. De är handgjorda av den Berlinbaserade illustratören Oliver Bieräugel, 31 – bokstavligt talat. – Det var rätt lätt. Jag har pysslat fram dem i papper med hjälp av en skalpell och en liten sax. Sedan har jag klistrat ihop allt med dubbelsidig tejp och fotograferat det. Ingenting är gjort i datorn, säger Oliver Bieräugel, som illustrerar under

namnet Ollanski. Han berättar att han ”papperspysslat”, som han kallar det, sedan han var liten. – Min mamma brukade skämta om att hon borde gifta sig med en pappersfabrikant, säger Oliver Bieräugel. METRO Oliver Bieräugel.


07 GATSMART

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

SÅ ÄR MIN FESTKVÄLL ...

Jag älskar att dansa, så jag går dit musiken tar mig! Jag är inte ledig så ofta, men när jag väl går ut planerar jag natten efter vilka DJ:ar som spelar. En favoritklubb i stan är Locus på Pustervik. De fokuserar på en sorts house som sällan spelas på Avenyn: deep house. Bara Magnus är ett annat ställe som jag med glädje går till. Det är en fantastisk plats att mingla på. De har en funky vibe och en härlig mix av färgglada och intressanta gäster.

DANSAR TILL ...

Jag är förälskad i elektronisk musik. Själv spelar jag allt från electro, techno och disco-house till deep-house, progressive house och minimalistisk house. Några favoritatrister är David Jones, Chuckie och The Bingo Players. Just nu kan jag dock inte sluta dansa till min nya singel, ”CONTROL”!

Vår pin går inte att köpa för pengar.

Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Vill dansa till deep house Tanya ”Miss Tee” Sojka, 29, är DJ och har just släppt en singel. Dansar helst till deep house.

ÄTER & DRICKER ...

HAR PÅ MIG ...

Klänning från Nelly Trend, kavaj köpt i Paris, klocka från D & G, ring köpt i Beirut, tajts från Kappahl, boots från Asos.com och väska från Chloé. Halsbandet och armbanden kommer från Dyrberg Kern, som jag är helt besatt av! Jag gillar att hålla min stil avslappnad men chic. Ett tips är att ta en enkel t-shirt och ”glamorisera” den med ett maffigt armband eller andra utstickande accessoarer.

SHOPPAR ...

Jag är väldigt impulsiv, jag dras till det som fångar min uppmärksamhet först. Jag älskar smycken och accessoarer, och där är Rag Lady en favorit. Zara är bra för en elegant look och jag älskar damavdelningen på NK. Asos och Nelly är mina favoriter på nätet. Att shoppa där kittlar fantasin.

För formella middagar: Sjömagasinet. Jag brukar beställa en skaldjursplatå och njuta av havsutsikten. Ett mer ”casual” ställe som jag gillar att äta på är Mikado. De har enkel men god sushi och ligger nära där jag bor. I Göteborg rekommenderar jag baren på Elite Park Avenue Hotel. Där tar jag gärna en cocktail före mina gig på Park Lane. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER

Men vi byter den gärna mot en idé.


08 KROG

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

LENA GARNOLD

INDISKT

Göteborgs hippaste har blivit trist

LENA GARNOLD

Mix thali.

UNDVIK

Långa middagar i hopp om att få uppleva Indiens komplexa smakpalett. Bombay funkar bäst som snabb och billig lunchkrog.

MISSA INTE

Att tjuvlyssna på lunchgästerna. Musiker figurerar här som tror att Göteborg är Berlin och att de själva är David Bowie. Mycket underhållande.

Bombay på Andra Långgatan har slutat vara en pulserande och festfylld upplevelse. Istället är det torrt och tråkigt, men med prisvärd lunch.

MENYPRISER

Förrätter: 45 kr. Varmrätter: 89–119 kr. Efterrätter: 45 kr.

ÖPPET:

Mån–fre: 11–23. Lör: 13–23. Sön: 13–22. LENA GARNOLD

Följ med in på krogen Bombay

Se dig omkring

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Bombay för några år sedan var pulserande och levande, men den tiden är förbi.

Järntorget

gat an

BOMBAY

Linn é

F

ör många år sedan höll Bombay hög klass. Matsalen var ständigt fylld av glada matgäster och lika många förväntansfulla gäster trängdes mot bardisken i väntan på den åtråvärda take away-påsen. Det var nästan lite av en fest bara att sticka in näsan innanför dörren och ta en sniff av den hippa atmosfären. Inredningen var lika rolig. Vansinnig kitsch där gyllene plastapor och märkliga tavlor på tapirer som gråter i en solnedgång blandades med mattor tänkta för golv, men som nu hade spikats upp på en vägg. Det var som en plötslig fest hade brutit ut regisserad av en mentalpatient med Philippe Starck och en Bollywoodensemble på sin lönelista. Min favoritprydnad var dock alltid den elegante Embassy-Liston som väldigt ofta stod just här och väntade på sin vita take away-påse. Men hur är temperaturen på Bombays hipstertermometer 2013? Hur är statusen på inredningen? Och framför allt maten?

11111 BOMBAY

Andra Långgatan 2. Indier utan större finess.

Well, mycket har hänt inne på Andra Långgatan 2. Jag och min gode vän Daniel Sterner samt hans barn Herman och Folke spatserar in en kall, klar januaridag. Det är ingen fest vi möts av. Det är mycket lugnt. Inga människor väntar på sin take away. Ingen hipp atmosfär. Inga porslinstigrar. Ingen Embassy-Liston.

V

i beställer naanbröd, butter chicken, tandoori chicken och chicken tikka masala. Klassiska rätter. Till dessert tar vi gajrella med glass (på menyn står det uttryckligen att denna morotskaka är hemlagad, men borde inte det vara en självklarhet på en restaurang?). Barnen dricker cola och jag och Daniel dricker Cobra-öl, ett öl som marknadsförs som indiskt, men egentligen är brittiskt, men som mest smakar amerikanskt. Kycklingrätterna är något torra och intetsägande, men räddas (läs döljs) av feta,

Tandoorikyckling.

gräddiga såser. Riset är också det torrt och tråkigt. Salladen som serveras till är dock väldigt fräsch och pigg. Naanbröden är okej, men man kan inte annat än att sakna Maharanis mat och utbud bara ett par gator bort. Bombay är inte längre vare sig elektriskt eller någon gastronomisk upplevelse. Och skulle du av någon anledning få brittiskt besök (britterna är galna i indisk mat) ta dem då hellre till just Maharani. Bombay kan dock funka som snabblunch. Jag sms:ar med Embassy-Liston efter mitt besök. ”Nu går jag enkom till Thali. Av smakmässiga och ideologiska skäl. Eller Govindas (gillar Chapmans torg).” Bombay hade han helt slutat att gå till.

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

ASIAT 11111 VRÅ

Drottningtorget 10. Göteborgs just nu bästa restaurang.

ASIAT NORDISKT 11111 11111 DUBBEL DUBBEL LINNÉA ART KOLIBRI Södra Vägen 32.

Surbrunnsgatan 8. Dubbel Dubbel Kolibri – hippast, roligast och dim sum-iast.

Gastronomi i internationell klass.

FINKROG 11111 MAGNUS MAGNUS

Magasinsgatan 8. Den perfekta kombinationen av mat och fest.

EKOLOGISKT 11111 STEARIN

Tredje Långgatan 8. Honung för mathipsters.

LYX 11111 BHOGA

Norra Hamngatan 10. Bästa restaurangen i mellansegmentet.


NÖJE 09

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

Brewhouse står redo för helgens synthfestival ELECTRONIC WINTER Var: Brewhouse, Åvägen 24. När: Lördag 12/1 klockan 19. Pris: 450 kronor. Ålder: 18 år. De spelar: Lustans Lakejer, Iris (US), The Mobile Homes, Emmon, Sista Mannen På Jorden, Robert Enforsen, Dead Eyes Open Jonas Kinde i Lustans Lakejer som spelar på Electronic Winter i Göteborg i helgen.

Kamma luggen och på med solbrillorna, på lördag är det synthfestival. Electronic Winter är endagsfestivalen man inte får missa om man älskar elektronisk musik. – Egentligen borde vi inte göra det här säger Sebastian Hess, arrangör. I somras arrangerades Electronic Summer för första gången och gensvaret var stort. Över tusen synthentusiaster kom till minifestivalen som blev en dundersuccé med elva liveband, dans och fest. – Vi sa till varandra fram på morgonen att det här går aldrig att toppa, vi arrangerar inget mer, säger Sebastian Hess. Så blev det inte riktigt, på

lördag är det dags för Electronic Winter. – Festivalen i helgen är den oäkta sonen till sommarens festival, lite mindre men med samma kärlek till synthmusiken, säger Sebastian Hess. Sju liveband kommer uppträda på de två scenerna, dj:s spelar elektronisk musik och utställningar och happenings kommer berätta den svenska synthhistorien.

– Synthälskarna är inte så många i Sverige så vi är som en stor familj och många är i den åldern att man kanske inte går ut så ofta. Därför är festivalen perfekt när så mycket kan erbjudas på en gång, säger Sebastian Hess. Hur är det med återväxten i svensk synth då? – Det är lite dålig påfyllning underifrån men vi hoppas på många unga gäster, alla som älskar synthpop borde komma. OLOF LINDBERG

PETER CEDERLING/SVT

3 NÖJEN I HELGEN

EN PILGRIMS DÖD

Carina M Johansson och Kristoffer Berglund i ”Colettes kokbok”.

Indiepop och minneskonsert

Skådespelare: Helena af Sandeberg, Rolf Lassgård, Jonas Karlsson, Claes Malmberg, Ellen Jelinek, Kjell Bergqvist, Lars-Erik Berenett, Johannes Brost med flera. Serien sänds i fyra delar med start på söndag kl 21 i SVT 1.

Indie på Jazzhuset

Rolf Lassgård som polischefen Lars Martin Johansson.

Miniserie om jakten på Olof Palmes mördare

”Call girl”-debatten, en dokumentärfilm och en serie vid jul. Olof Palme har dominerat i vinter. Än är det inte slut. På söndag är det premiär för ”En pilgrims död”. Den nya miniserien ”En pilgrims död” om Palmemordet baseras på Leif GW Perssons trilogi ”Välfärdsstatens fall”. – Det är ett otroligt spännande material. Vare sig man vill eller inte bär man en relation till det som hände och att det inte är förklarat, säger Rolf Lassgård som spelar chefen för Rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson. Som polischef tar han upp en parallell utredning till Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp strate-

FOTO: OLA KJELBYE

Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg.

giskt utvalda personer som ska hjälpa honom att lösa mordgåtan. En av nyckelpersonerna är polisen Jeanette Eriksson som spelas av Helena af Sandeberg. – Det var en väldigt spännande och rolig roll. Det här

är något som ligger i oss alla. Jag känner ingen som var ung då som inte vet var de var när Palme mördades, säger Helena af Sandeberg. Mordet på statsministern 1986 är en händelse som gått till historien och är en berättelse värd att påminna om tycker skådespelarna. – Det är viktigt att diskutera det här. Varför har det inte klarats upp? Och det känns otroligt skönt som skådespelare att vara med i produktioner som behandlar vår samtid, säger Helena af Sandeberg.

Hon poängterar också att serien är mer av en politisk thriller än en traditionell polisserie. Och det är första gången Helena af Sandeberg spelar polis, till skillnad från Rolf Lassgård. Skillnaden från de tidigare rollerna är enligt honom att det gick att skilja på rollfigurerna och att de hade privata liv. – Det här är mer en polis satt i ett politiskt sammanhang, som verkar i ett samhälle. Det handlar om hur poliskåren fungerar kontra Säpo, säger Rolf Lassgård. SHOHREH ZARE/TT SPEKTRA

1

Klubb. Klubb Care har flyttat från Henriksberg till Jazzhuset. Men konceptet är det samma, band på scen och indiepop från högtalarna. I kväll spelar The Naima Train och The Culture In Memoriam. Plats: Jazzhuset. Tid: Fredag 2203. Entré: 80 kr. Ålder: 18.

Flykt från verkligheten

2

Scen. Bitter kvinna, 50+, ensam, barnlös, sysslolös med sladd-

riga lår och verklighetsflykt och lådvin som hobby. ”Colettes kokbok” är en komedi om en medelålders kvinna hungrig på mat och sex. Plats: Stadsteatern. Tid: Fredag och lördag kl 19.00. Entré: Från 130 kr.

Till minne av Gubb

3

Konsert. Minneskonsert för raplegenden Gubb. På scen står bland andra Kapten Röd och Hot This Year. Plats: Pustervik. Tid: Fredag 22-03. Entré: Fri. Ålder: 18 år.

En liten bit

D n Grekli Ga o öteb rg. Mest Grekland för minst peng.

Öppet alla dagar: Mån-fre från 17.00, lör och sön från 13.00. Ej bordsbokning fre–sön • Välkommen önskar Stefanos med personal! Olivedalsgatan 17 • 031-12 88 05 • www.lillatavernan.se


10 BIO

metro wkd gbg fredag 11 januari 2013

NONSTOP

KLICHÉFEST

11111 BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

Kopierad noir

FOX

ar duktigt med sin ”Gangster squad” är stilig och Emma Stone jobb rad. Klichéerna rollfigur men annars är C-G Karlsson inte impone haglar i den här urvattnade gangsterfilmen.

Drama. En hel del i denna antiauktoritära frihetshyllning gör mig illa berörd. Ändå är Benh Zeitlins debutfilm om 6-åriga Hushpuppy (fantastisk Quvenzhané Wallis), som lever i Louisianas träskmarker med sin sjuka far, hopplöst hjärtknipande. EL

DISNEY

11111 FRANKENWEENIE

Hårdkokt gangsterfilm i modern tappning

Se trailer för filmen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Animation. Smått underbar är denna snyggt svartvita, stop motion-animerade Tim Burton-film om en ensam, nördig skolpojke med en djärv plan för att återuppväcka sin trafikdödade, älskade hund Sparky. Rolig, rörande och full av fina detaljer. C-G K

Sean Penn spelar gangsterbossen Mickey Cohen i ett korrupt Los Angeles under 1940-talet. Överspelad och brutal, menar C-G Karlsson om rollen. FOX

11111 GANGSTER SQUAD

Actionthriller. Trots stiliga miljöer och en del hyfsade skådespelarprestationer blir ”Gangster squad” en märkligt oengagerande klichéparad.

S

ALL OVER PRESS

ean Penn spelar den jättebrutala gangsterbossen Mickey Cohen som i det sena 1940-talet sätter agendan i ett genomkorrumperat Los Angeles. För att vi snabbt ska inse riktigt hur jättebrutal han är har en för honom misshaglig snubbe i filmens inledning kedjats fast mellan två bilar som på Cohens order kör åt var sitt håll. Ni förstår säkert att resultatet inte är särskilt trevligt. Eftersom såväl stadens småsnutar som deras chefer, liksom domarkåren, står på Cohens lönelista är han onåbar – tills en omutbar polischef (Nick Nolte) sätter ner foten. Idealistiske supersnuten O’Mara (Josh Brolin) får i uppdrag att handplocka en liten, hemlig elitstyrka för att starta krig mot Cohen. Allt spetsas till av att en i styrkan (Ryan Gosling) har en kärleksaffär med Cohens flickvän (Emma Stone). Regissören Ruben Fleischer lyckas få med varenda kliché vi någonsin sett i den svårt utfiskade noirgenren. Det är pinsamt

NICK NOLTES MAGPROBLEM

Stånk och stön. Veteranen Nick Nolte slår i fimen nytt personligt rekord i gubbstånkande. Varenda gång han öppnar munnen för att pressa fram någon hård replik låter det som om han sitter på toa med – (ursäkta mustigheten!) – svår förstoppning.

SF

tydligt att han kikat på såväl ”De omutbara” (1987) som ”LA konfidentiellt” (1997) – men dessvärre kommer hans film inte ens i närheten av dessa moderna klassiker. Snarare för den tanken till magplasket ”Den svarta dahlian” (2006) – här finns samma fixering vid yta och stil kombinerat med yxigt berättande, pompösa repliker och rollfigurer med mindre djup än en vattenpöl från ett snabbt duggregn (förlåt, jag smittades av filmens kitschiga voice over.) Allt här är förvisso inte kass: miljöerna är stiliga, det tekniska hantverket bitvis kompetent och skådespelarinsatserna inte så tokiga. Särskilt Emma Stone ger sin, relativt klyschiga, rollfigur en intelligent charm. Men vi får också överspel (Sean Penn!), logiska luckor och slow motionscener som för tanken till Dressmannreklam. Sammantaget en märkligt oengagerande film vars betyg ligger närmare en etta än en trea.

11111 WALLANDER – DEN OROLIGE MANNEN

C-G KARLSSON, FILMRECENSENT

Thriller. Ett likfynd med koppling till 1980-talets ubåtsjakt i Hårsfjärden leder till att en hög militär försvinner. Intressant upplägg och viss nerv även fortsättningsvis men när dramatiken ökar minskar tyvärr trovärdigheten. C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

KÄRLEKSDRAMA 11111 AMOUR

Makalöst skådespeleri i djupt gripande och obönhörligt trovärdig Cannesvinnare om livets slutfas. C-GK

THRILLER 11111 ARGO

Tajt, snygg och stekhet Oscarskandidat av och med Ben Affleck, vars CIA-agent ska rädda sex amerikaner ut ur Iran. E L

ÄVENTYR 11111 BERÄTTELSEN OM PI

Ang Lee har gjort mer helgjutna filmer men visuellt har han aldrig tidigare bländat oss som i detta magiska äventyr. C-GK

DRAMA 11111 RUST AND BONE

Jacques Audiard balanserar mellan sentimentalitet och brutalitet i årets mest bitterljuva kärleksdrama. EL

ANIMATION 11111 UPPE PÅ VALLMOKULLEN

Ett stycke filmmagi med mångfasetterade figurer och fin känsla för tajming, atmosfär och tidsanda. EL

DRAMAKOMEDI 11111 ÄNGLARNAS ANDEL

En Glasgowvärsting försöker ta sig ur kriminaliteten. Hopp tänds när det upptäcks att han fötts med en unik näsa för whisky. C-G K


BIOPROGRAM FREDAG 11 JANUARI 2013

”FILMMAGI”

Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Världens säkraste kärnkraftverk Premiär! Samtal med Greenpeace och expert för Miljödepartementet ..........18.15 Amour.............................................18.30 Änglarnas andel.............................18.45 Äta sova dö ....................................20.30 Holy motors kort tid ........................20.45 Searching for Sugar Man ..............21.00

Kassan öppnar kl 12.00 Änglarnas andel Fredagsmatiné .....13.00 Dom över död man ........................15.15 Beasts of the Southern Wild Premiär! ........................................................18.30 Rust and Bone Kort tid! ..................20.30 SAGA BIO SKÄRHAMN Mammas pojkar .............................19.00 BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45 Jack Reacher .................................19.00

Kassan öppnar 17.00 Berättelsen om Pi 3D (11år) 120kr .18.00 Wallander (15år) 100kr ...................18.15 Mammas Pojkar (7år) 100kr...........18.30 Hobbit 3D HFR (11år) 140kr ............20.30 Gangster Squad (15år) 100kr .........20.45 Jack Reacher (15år) 100kr .............21.00

”MAGNIFIKT” TARA

WABC-TV

Wallander .......................................18.30 Gangster Squad .............................20.45

AMELIA

”ALLDELES FANTASTISK” ROLLING STONE

”EN TRIUMF”

”ETT MÄSTERVERK” THE TELEGRAPH

MOVIEFONE

Wallander......................................18.30 Jack Reacher .................................20.45 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Sune i Grekland 70:- ......................16.45 Mammas pojkar 80:- .....................19.00 www.biovagen.se

”MÄSTAREN ÄR TILLBAKA” MovieZine

JOAQUIN PHOENIX

M-MAGASIN

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN

AMY ADAMS

FILMSTADEN BERGAKUNGEN 15.15,

18.20, 21.10, 21.15 Lö äv 23.40, 23.50 BIOPALATSET Fre 12.00, 18.45, 21.15, 23.35 Lö-on 12.00, 18.45, 21.15 To 12.00, 18.45 Svensktextad: 16.30 sf.se, facklan.se • Från 7 år

FACKLAN/KUNGSBACKA

Fre 18.30 Lö+ti+to 18.00 Sö 17.45 VÅGEN/LERUM Fre-sö+ti-on 19.00 SAGA BIO/SKÄRHAMN Fre+sö 19.00 TRAPPAN/KUNGÄLV Sö 20.45

GOLDEN GLOBE®-NOMINERINGAR BÄSTA FILMMUSIKAL

written and directed by PAUL THOMAS ANDERSON

BL.A.

KOMEDI ELLER BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE - HUGH JACKMAN BÄSTA KVINNLIGA BIROLL - ANNE HATHAWAY

facebook.com/nobleentertainment

BIOPREMIÄR 1 FEBRUARI

BIOPREMIÄR 25 JANUARI

FRÅN DEN OSCAR®BELÖNADE REGISSÖREN AV ”THE KING’S SPEECH” WWW.LESMISERABLESFILMEN.SE

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! FILMSTADEN BERGAKUNGEN • BERGAKUNGEN VIP • BIOPALATSET • BIO ROY FACKLAN/KUNGSBACKA • FREGATTEN/STENUNGSUND TRAPPAN/KUNGÄLV • SAGA BIO/SKÄRHAMN • BIO VÅGEN/LERUM FÖRKÖP STARTAR IDAG! KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se, facklan.se • Från 11 år

FÖRKÖP PÅGÅR!

BIOPREMIÄR IDAG!

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! BERGAKUNGEN • BERGAKUNGEN VIP • BIOPALATSET

3D BIOPALATSET Fre 15.35, 17.50, 23.50 Lö 17.00, 19.20 Sö-to 15.35, 17.50 KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se. Från 11 år

Les Misérables

FACKLAN/KUNGSBACKA, TRAPPAN/KUNGÄLV, FREGATTEN/STENUNGSUND Frankenweenie

Django Unchained

KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, facklan.se. Från 15 år


BIOPROGRAM

Start 16 januari

11 – 17 JANUARI Plusstolar!

De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se. Skånegatan 16. K.ö. 11.00, lö-sö 10.00

De fem legenderna - svenskt tal 3D 125/100 kr (7) 12.00, 14.40

De fem legenderna - svenskt tal 95/70 kr (7) 14.00 Lö-sö äv 11.30

En oväntad vänskap

105 kr (7) 110 kr (15) 15.45

Argo

21.00

Beasts of the Southern Wild

110 kr (11) 12.10, 20.40

Gangster Squad PREMIÄR!

Hobbit: En oväntad resa

130 kr (11) Fre+sö 12.00, 19.30 Breaking Dawn - Del 2 110 kr (15) Lö 12.00, 19.30, 23.00 Må-to 12.00 14.45

Call Girl

Tillträde till lounge/bar 1 tim innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år.

Hobbit High Frame Rate 3D Lö-sö 14.00

100 kr (15) Fre+sö 16.00, 17.30, 21.30 PREMIÄR! 18.15 100 kr (11) Lö 16.00, 17.30, 21.30, 24.00 Må-to 14.50, 17.30, Berättelsen om Pi 3D 21.30 135 kr (11) Fre-sö 15.10, 15.40, 17.20, Hitta Nemo - svenskt tal 3D 18.30, 20.20 Lö äv 23.30 Må-to 12.30, 15.10, 15.40, 125/100 kr (7) 12.10 17.20, 18.30, 20.20

Berättelsen om Pi

Lilla Anna och Långa Farbrorn

275 kr

Jack Reacher 230 kr

Fre-on 18.00, 21.15

60 kr (Bt) 14.00

11.50

Guldbaggenominerad! 105 kr (7) 15.15, 18.20, 21.10, 21.15 Lö äv 23.40, 23.50

110 kr (15) 17.30, 18.00, 20.20, 21.00 Lö äv 23.15, 23.50

110 kr (15)

Guldbaggenominerad! Fre-sö 16.30 Må-to 15.00, 18.00, 21.10

100 kr (15) 18.50, 21.20 Lö äv 23.45 Svensktextad: 16.20

110 kr (11) Fre-sö+to 12.10, 15.00, 17.45, 20.35 Må-ti 12.10, 15.00 On 12.10, 15.00, 20.35

De fem legenderna - svenskt tal 95/70 kr (7) Fre-sö+ti-to 12.05

Dom över död man

Guldbaggenominerad! 105 kr (7) Fre 18.10, 23.55 Lö-sö 18.10 Må-to 15.25, 18.10

120 kr (11)

Ego

Sune i Grekland – All Inclusive

15.00, 15.40, 17.40, 18.40 Lö-sö 10.50, 11.10, 11.30, 12.10, 12.50, 13.10, 14.10, 14.30, 15.00, 15.40, 17.40, 18.40 Må-to 12.30, 12.50, 15.00, 15.40, 16.00, 17.40, 18.40 Svensktextad: 13.30 Lö-sö äv 11.00

Beasts of the Southern Wild PREMIÄR!

100 kr (11) Fre-lö 15.45, 18.00, 20.10, 22.20 Sö 15.45, 18.30, 20.45 Må-to 12.45, 15.45, 18.30, 20.45

100 kr (7) Barnvagnsbio: On 12.10

En oväntad vänskap

Fre-sö 15.20 105 kr (7) Må-to 13.00, 15.20

PREMIÄR!

100 kr (11) 13.10

Berättelsen om Pi 3D

135 kr (11) Fre 12.50, 14.40, 18.20, 21.10, 23.55 Lö 13.30, 14.40, 18.20, 21.40 Sö-to 12.50, 14.40, 18.20, 21.10

r k a illba ning ande Wa l l h o n o m t t s k r ä n k å rd . f ö r o c h u b å s s k ä rg t lm k r i g e St o c k h o i

IÄ PREM

SMYGPREMIÄR ONS!

Frankenweenie 3D

Bekas

r andelige l l a W oro – Denannei entt fall sollma m d ras in a till ka r na

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

Berättelsen om Pi

100 kr (15) Kungstorget. Kassan öppnar 11.00

Hotell Transylvanien 95/70 kr (Bt) - sv tal 95/70 kr (7) Fre 12.50, 13.10, 14.10, Jack Reacher

95/70 kr (Bt) Lö-sö 11.00

PREMIÄR!

Mammas pojkar

Lö 23.45 Hobbit: En oväntad resa Skyfall - High Frame Rate 3D 17.45, 20.45

13.00 Lö-sö äv 10.50

Tingeling: Vingarnas hemlighet - sv tal

Madagaskar 3 - sv tal Wallander – Den 95/70 kr (7) orolige mannen

Sinister

155 kr (11) 13.50, 17.00, 20.15, 20.45

sf.se/barnvagnsbio

R!

125 kr (11) Fre 15.35, 17.50, 23.50 Lö 17.00, 19.20 Sö-to 15.35, 17.50

Gangster Squad PREMIÄR!

100 kr (15) Fre 20.40, 23.25 Lö 20.00, 22.30 Sö-to 20.40

Hitta Nemo - svenskt tal 3D 125/100 kr (7) 12.15

Hobbit: En oväntad resa

PREMIÄR!

Beasts of the Southern Wild

Sexåriga Hushpuppy bor med sin pappa i en liten by någonsta ns i den amerikanska södern. Hon får oftast klara sig själv och ser värld en runt sig som ett ömtåligt nät av leva nde varelser, där hela universums existens är beroende av att alla delar passar ihop. Men en dag rubbas ordningen, byn översvämmas och hennes pappa blir allvarligt sjuk .

Hobbit: Skyfall En oväntad resa Mammas pojkar Daniel Craig, - High Frame Rate 3D Guldbaggenominerad! Action, Ola Rapace, Ralph Fiennes 155 kr (11) Fre 19.40, 23.10 Lö-sö 17.20, 20.50 Må-to 16.50, 20.30

Jack Reacher

Action, Tom Cruise, Robert Duvall, Rosamund Pike Speltid: 2 tim 10 min 110 kr (15) Fre 18.10, 21.00, 23.45 Lö-to 18.10, 21.00

130 kr (11) Fre+sö 12.15, 14.00, 14.35, Lilla Anna och Långa Farbrorn 20.10 Lö 12.15, 14.00, 60 kr (Bt) 14.35, 21.30 Må 20 20.10 Fre-sö 12.30 Ti-to 14.35, 20.10

Komedi av Ulf Malmros m K Bergqvist, Tuva Novotny 105 kr (7) Fre 12.00, 18.45, 21.15, 23.35 Lö-on 12.00, 18.45, 21.15 To 12.00, 18.45 Svensktextad: 16.30

Rust and Bone

Drama av Jacques Audiard med Matthias Schoenaerts 105 kr (15) Fre 15.25, 18.15, 20.55, 23.35 Lö 15.25, 19.00, 22.00 Sö 15.25, 18.15, 20.55 Må-to 12.40, 15.30, 18.15, 20.55

Speltid: 2 tim 22 min 20.55 120 kr (11)

Sune i Grekland – All Inclusive

Komedi av Hannes Holm med Morgan Alling Speltid: 1 tim 35 min 95/70 kr (Bt) Fre 12.20, 13.10, 14.15, 14.45, 17.25, 18.00 Lö 12.20, 13.10, 14.15, 14.45, 17.50 Sö 12.20, 13.10, 14.15, 14.45, 18.00 Må-ti+to 12.20, 14.15, 18.00 On 14.15, 18.00

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info oom SF Bios rabattkort se sf.se

KRISTER HENRIKSSON LEN CARIOU C H A R L O T TA J O N S S O N L E O N A R D T E R F E LT STEN LJUNGGREN MARIKA LINDSTRÖM PETER ANDERSSON INGVAR HIRDWALL

SilverInternationale Bear

62

Filmfestspiele Berlin

Special Award

BIOPREMIÄR IDAG! sf.se, mobil.sf.se facklan.se

18.50, 21.20 Lö äv 23.45 Fre 18.15 Lö-sö Svensktextad: 16.20 Fr 15 år 17.00 Må-to 21.00

VISAS PÅ BIO NU!

BIOPREMIÄR 25 JANUARI

filmstaden bergakungen • bergakungen vip • biopalatset

bio vingen/torslanda • facklan/kungsbacka • fregatten/stenungsund KÖP/RESERVERA: på sf.se eller mobil.sf.se, facklan.se. Från 15 år

Wallander: Den orolige...

Jack Reacher

20130111_se_weekendgoteborg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you