Page 1

wkd FREDAG 23 NOVEMBER 2012

FESTIVAL

Guetta till Sverige i sommar

KROG

Välsmakande asiat med barsk personal RIV UR OCH TA MED HEM

BIO

11111

T A K N I M S O Sanningen om

till en av helgens premiärer

Rihannas turné den pratar om. Wkd:s reporter om sjudagarsturnén som hela värl

FOTO: KEVIN MAZUR/ALL OVER PRESS


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

Smutsigt 1 södersound MAX ADOLFSSON

dlande gör 00-talets klubbscen i Malmö inspirerade en spru dag skördar det själv-kultur som sådde musikaliska frön. I ri Sound. Popsverige frukter som Gnucci, Maskinen och Safa

SAFARI SOUND Reggae/dancehallduo. Återvänder till Malmö i kväll med en spelning på klubben Be Right Bass på Babel tillsammans med bland andra Lilla Namo. Safari Sound är en av många akter som har sina rötter i Malmös smutsiga klubbscen. I kväll spelar de live på Babel i Malmö.

Hur började det? I november 2005 gjorde klubben The Rumble sitt första arrangemang. Kommande fem år placerade Fredrik ”Sweet Fred” Nilsson Malmö i Utelivssveriges centrum med hjälp av internationella dj-stjärnor som M.I.A.-producenten Diplo och technodrottningen Ellen Allien. Vad utmärkte Malmös klubbscen på 00-talet? Billiga hyror och billig falafel lockade en ung kreativ befolkning till staden. Korta geografiska avstånd gjorde det möjligt för subkulturella grupper att mötas naturligt på barer, dansgolv och svartklubbar. – Malmö har en gör detsjälv-vibe som inspirerat mig till att göra saker på egen hand i stället för att vänta på att få hjälp av någon ”som kan”, säger Ana Rab, även känd som Gnucci. Den oborstade stämningen i staden återspeglades i musiken som skapades. – Malmö är en väldigt rå och hardcore stad. Det är även nyckelord i det vi gör, säger Iraj Shirkani, från dancehallduon Safari Sound som spelade på The Rumble och mängder av egna klubb-

kvällar i Malmö på 00-talet. Hur påverkar Malmöscenen dagens svenska popmusik? 2010 la The Rumble ner. Men frukterna till de frön som såddes under 00-talets andra halva fortsätter att färga svensk pop. – Det är nice att inspireras av många olika genrer i sin musik och dessutom kunna bo i en stad som speglar detta mish mash av ursprung, säger Ana Rab. Samtidigt tillägger hon att det sociala kan bli en last. – Att glida runt är inte alltid lukrativt. Ibland känns det som att alla vägar leder till att sitta på Möllevångstorget och dricka Club Mate. Jag får helt klart mer gjort i exempelvis Stockholm. Det finns ett annat driv där. Iraj Shirkani ser också fördelar med verka från Stockholm. – Vill du hålla på med musik måste du vara verksam i Stockholm. Det är här alla medier och alla affärskontakter finns. Det är också mer folk och därmed mer pengar i omlopp. I Malmö fick vi slita röven av oss och satsa varenda krona för att få klubbarna att funka och gå runt. JONAS GRÖNLUND

Safari Sound

Collabo Queens

KLUBBMUSIK

Har sitt ursprung i scenen Artister med Malmökoppling

Provocerande dansexplosion bestående av Frej Larsson och Herbert ”Afasi” Munkhammar. Bodde periodvis i Malmö under 00-talet och har flera gånger rappat om staden i sina låtar.

Spoek Mathambo

Internationellt hyllad rappare från Sydafrika. Före detta resident-MC på The Rumble med tillfällig hemadress i Malmö. Gift med Gnucci.

Gnucci

Rappande partytornado. Samarbetat med bland andra Timbuktu, Tove Styrke och Mash Up International. Videon till hennes ”Coolie Fruit” är inspelad på Bagdad livs vid Möllevångstorget i Malmö.

Fixad 2 för fest

899 KRONOR VILA

Maskinen

350 KRONOR

2 499 KRONOR

TOO FACED

H&M

498 KRONOR 5 400 KRONOR PHILLIP LIM

HAVE2HAVE

NATURAL EYE KIT

Klubbarrangörer och djs inom dancehall och reggae. Numera verksamma i Stockholm. Har samarbetat med Petter och gör regelbundet dj-shower på Musikguiden i P3. Duons Iraj Shirkani är svåger till Lilla Namo.

DJ-duo och initiativtagare till klubbkollektivet Collabo Club på 00-talet. Johanna Ritscher, femtio procent av Collabohovet, flänger numera land och rike runt, både på egna spelningar och som DJ bakom Gnucci.

KLACKARNA I TAKET 298 KRONOR DIOR

Hela helgen huserar Swedish House Mafia på Friends arena. Och stan förvandlas till en stor folkfest. Satsa på höftkramande fodral som snor allt strålkastarljus och skyhöga klackar som ger dig svindel. Addera den lilla handfasta väskan för pricken över i:et och du är redo för en helkväll på stan. Håll inte tillbaka, utan dra gasen i botten – för det FLER SHOPPINGTIPS OCH här kommer att bli en helg att BLOGGAR PÅ METROMODE.SE minnas.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

ALL OVER PRESS

”Sångfest.”/Expressen ”Spännande och otidsenlig som en Hollywoodfilm.”/Svenska Dagbladet ”Det är sällan man hör någon sjunga Verdi på svenska scener på det här fantastiska sättet”/SR, Kulturnytt ”En av de mest högpresterande ensembler som förekommit på flera år.” /Skånska Dagbladet

Helgens kungar

3

Efter i går, i dag och i morgon kommer över 100 000 personer att ha sett Swedish House Mafia i Friends arena i Solna. Dessutom gästar de svenska housegiganterna Skavlan som sänds i kväll. Att SMH är helgens stora kungar är en underdrift. METRO

Kändisarna 4 hjälper till efter Sandy Nu går stjärnorna ihop och gör gemensam sak för att samla in pengar till offren för stormen Sandy som härjade i New York för dryga tre veckor sedan. Sarah Jessica Parker säljer en middag med henne som middagssällskap till högstbjudande. Selena Gomez erbju-

Selena Gomez.

CHRIS PIZZELLO/AP PHOTO

der ett lyckligt fan att vara med i en av hennes musikvideor. Glenn Close har erbjudit sig att tala in ett personligt meddelande på någons telefonsvarare. Och Kim och Kourtney Kardashian kommer att ge en personlig styling till den som bjuder högst. Kändisaktionerna anordnas av Charityfolk.com, skriver Female first. METRO

”HAN BLEV SEXUELLT AGGRESSIV FÖR ATT VI INTE KASTRERADE HONOM OCH SÅ GICK HAN PÅ OCH JUCKADE MOT ALLA SOM KOM OCH HÄLSADE PÅ OSS.”

ALL OVER PRESS

BRIAN AUSTIN GREEN BERÄTTAR FÖR AUSTRALISK RADIO OM VARFÖR HAN OCH FRUN MEGAN FOX FÅTT LÄMNA BORT SIN ÄLSKADE GRIS.

”DEN ENDA VI SAKNAR ÄR MICHAEL, MEN HAN ÄR MED OSS I ANDEN.” JACKIE JACKSON TILL TT SPEKTRA NÄR DET BLEV KÄNT ATT THE JACKSONS KOMMER TILL WATERFRONT I STOCKHOLM FÖR EN SPELNING DEN 22 FEBRUARI.

Jackie Jackson.

5

spelas t o m 28 december Brian Austin Green.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

BILJETTER 040–20 85 00, 0775–700 400 www.malmoopera.se


04 REPORTAGE

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

MEXICO CITY

Resan börjar med champagne i kabinen.

TORONTO

Rihanna hälsar på fansen vid bagageutlämningen.

STOCKHOLM

Laddar backstage på Berns i Stockholm.

PARIS

Trötta fans och journalister i planet.

BERLIN

På scenen i Berlin.

Jakten på den riktiga Rihanna Efter en vecka på Rihannas 777-plan fortsätter sångerskan att gäcka en hel värld. Själv menar hon att hon tog fram sin skötsamma sida. Metro försöker fånga den riktiga Rihanna.

P

lötsligt står hon där. Osminkad, iklädd mössa, täckjacka och de obligatoriska solglasögonen. Planet är redan på väg ner för landning i New York – 777-turnéns sista stopp – och piloten har bett samtliga passagerare att sätta sig. Då väljer Rihanna att för andra gången visa upp sig på planet som den senaste veckan flugit 250 journalister och fans runt halva jordklotet. Efter en halvhjärtad ursäkt sammanfattar hon turnén: – Rock & roll. Äkta vänner. Press som verkligen ville hitta skit, men väldigt sällan hittade någon. Jag var tvungen att vara snäll den här gången. Annars hade vi haft 333-turnén i stället. Jag skulle inte ha hållit, säger hon till Metro. Tolv timmar senare intar hon Webster Hall för turnéns sista konsert. Jay-Z – mannen som gjort henne till stjärna – sitter i publiken när hon lägger in sista växeln och får New York-borna i extas. Trots att det korta mellansnacket upprepas så gott som ordagrant lyckas hon fånga publiken på turnéns samtliga stopp. Sju uppträdanden i sju länder på sju dagar, för att lansera ett sjunde album på lika många år. Det låter som en vansinnig idé, särskilt för en stjärna som för bara ett år sedan ställde in två Sverigespelningar på grund av utmattning. Stjärnans manager Jay Brown viftar bort farhågor om att hon pressas för hårt. – Jag tror inte att man tänker på stress när man kan göra det man älskar och får betalt. De flesta går till ett jobb i 25 år och hatar det, de gör det för att försörja sin familj. Rihanna har aldrig varit en person som bryr sig om ekonomi. Hon jobbar för att ha kul, säger han. Och det är så det börjar. Innan planet ens har lyft mot Mexico City struttar sångerskan ner genom ekonomiklass, kramar om fans och låter sig villigt fotograferas. Morgonen därpå är hon tillgänglig och gullig i väntan på bagaget i Toronto. – Det här är något jag har velat göra i flera år, säger stjärnan på flygplatsen. Sedan tar smekmånaden slut. Det som skulle bli en unik inblick i världsartistens liv blir i stället en unik studie i väntan: på flygplanet, i konsertlokaler och på bussar. I Paris festar Rihanna med P Diddy, Cassie, Akon, Pharrell Williams och Omarion på nattklubben VIP, medan besvikna fans knuffas bort av Diddys hårdhänta vakter. Ett avtal som i princip går ut på att inte dela information till tredje part eller porträttera stjärnan negativt lämnas osignerat och snart sjuder nätet av missnöjet hos de

RIHANNAS ENTOURAGE

Jay Brown: Rihannas manager och chef för skiv-, management och nöjesbolaget Roc Nation som han grundade med bland andra Jay-Z. På managementsidan finns bland andra M.I.A, Omarion, Shakira och Santigold.

Melissa Forde: Rihannas bästis från Barbados som följer henne överallt. Sångerskan har hennes födelsedatum tatuerat på axeln. Instagrammar under namnet mforde11.

Nuno Bettencourt: Rihannas gitarrist, känd från rockbandet Extreme, som anlitats för att ge stjärnan en rockig air. Snabb att försvara sångerskan i offentligheten.

inbjudna journalisterna. Stirriga skivbolagsrepresentanter som inte sovit på en vecka medger öppet att de gör allt i sin makt för att få henne att utföra åtminstone en av de utlovade presskonferenserna. Jay Brown promenerar nervöst planet runt för att försäkra sig om att ”alla har kul” och bandet gör sitt bästa för att kompensera stjärnans frånvaro genom att ställa upp på intervjuer och umgås med fansen. – Jag har jobbat med henne i tre år nu och har aldrig varit med om de tillfällen folk förväntar sig, ni vet, divalater. Hon är alltid väldigt glad, säger gitarristen Nuno Bettencourt.

Ä

RIHANNAS ENTOURAGE

Adam Blackstone: Rihannas basist som även spelat med bland andra Jay-Z, Kanye West och Eminem. Var rådgivare åt Adam Levine under andra säsongen av amerikanska ”The Voice”.

ndå är divan en lika stor del av artisten Rihanna som hitsen och de ständiga stilbytena. Ska man tro hennes vänners instagrambilder från turnén inbegriper även sångerskans ”snälla” sida en hel del gräsrökande och att passa tider är uppenbarligen inte hennes starka sida. Men när hon lämnar efterfesten på Jay-Z:s klubb 40/40 är glädjen borta. Trött viftar hon bort folksamlingen som kämpar för att få en bild innan hon försvinner ut i New York-natten. Yusef Williams: Rihan– Ni kan inte tro vad jag ska göra. Jag ska nas frisör som tillsamtillbaka på det jävla planet. Jag ska åka utmans med stjärnan omlands och fira Thanksgiving med mina ligger bakom hennes vänner, berättar hon tidigare på dagen. innovativa frisyrer. Har Mångmiljonprojektet 777 genererade även stajlat Michelle kanske inte de önskade rubrikerna. Kanske Obama och Victoria’s förlorade hon även ett och annat fan. RiSecret-visningarna. hanna bryr sig sannolikt inte. Hon behöver inget banbrytande lanseringsjippo för att sälja skivor – ”Unapologetic” gick raka vägen upp i topp på Itunes när den släpptes tidigare i veckan. Med ett schema som innebär att hon sällan vet vilken dag det är, är stjärnans ramar väldigt snäva. Men innanför dem gör Rihanna helt enkelt det RihanJay-Z: Inte med på plana vill. Och i en värld av överregisserade net, men dök upp på tonårsstjärnor och spökskrivna twitterkonRihannas spelning ton är det märkvärdigt befriande. Strax före i New York där han landning i New York får hon frågan om vad diggade med i låtarna hon skulle göra annorlunda nästa gång. från vip-avdelningen. – Ett större plan, mycket större. Fler Sajnade sångerskan på fans, mer folk. Antagligen fler konserter, Def Jam Records 2005. svarar hon. Tror hon att någon annan artist skulle våga göra samma sak? – Antagligen alla nu. De vet att det är möjligt. Nej, Rihanna ber inte om ursäkt för sig. Som hon själv formulerar det på videon som kommer med nya skivan: – Skötsamma slynor skriver sällan in KATARINA MATSSON sig i historien.

Ett plan med världsstjärnan Rihanna, hennes


REPORTAGE 05

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

LONDON

Passagerare sätter upp bilder på Rihanna som inte synts till på planet på länge.

ÅRETS STORA FAMILJEFÖRESTÄLLNING FÖR ALLA ÖVER 7 ÅR

URPREMIÄR PÅ HIPP I MORGON KL 16

NEW YORK

Stjärnan dyker upp till slut – och ber om ursäkt.

KEVIN MAZUR/ALL OVER PRESS

040-20 86 10 MALMOSTADSTEATER.SE

JUST ANOTHER LIFE Tre tonårstjejers liv på Lindängen

RIHANNA

Namn: Robyn Rihanna Fenty Ålder: 24 Bor: Beverly Hills, Los Angeles Familj: Föräldrarna Monica och Ronald, som skilde sig när hon var 14. Aktuell: Med nya albumet ”Unapologetic” som just nu ligger etta på Itunes. I tisdags avslutades hennes 777-turné, sju länder, sju dagar, sju konserter, i New York.

Som tröst till besvikna journalister och fans

Bandet spelar live på planet Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

fans och pressen. Så såg upplägget ut till 777-turnén. Men de intima stunderna på planet blev få.

GLOBALEN MÖTESPLATS FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

Utställningen visas till och med den 27 januari

Malmö Museer, Kommendanthuset För programaktiviteter se malmo.se/globalen


06GATSMART

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

JAG HAR PÅ MIG …

KLUBBAR

… en jacka som är min kompis pappas gamla militärjacka, tröja från lillasyster i Australien, byxor från Carlings och vita Converse. Sköldpaddehalsbandet har mitt ex köpt på loppis. Mitt favoritplagg är wife beater-linnet som sällan syns men alltid är med underst.

Både Inkonst och Babel är bra på att styra upp klubbar med livemusik och det kryddar alltid till kvällen. Moriskan har House of Hip Hop och som jag gillar och så brukar de bjuda på bra afrikanska klubbar/konserter. Bra hiphop och r’n’b kan man också få på Woohah på Babel.

Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

JULMARKNAD PÅ BULLTOFTA

Gratis entré Fri parkering

Lördag 1 december 11.00–16.00 Bulltofta motionscenter Hantverksmarknad Åk häst och vagn kl 11–15 Träffa tomten kl 11–16 Fiskedamm Teckenspråkskören Grebborna uppträder kl 14. Bulltofta motionscenter Cederströmsgatan 6 • 040–34 26 11 • malmo.se/bulltofta

”Vår första spelning”

Olof Ebbesson Dehlin, 25, Lund, är rappare i Lide Najs, elevassistent och gillar hiphop och reggae.

SER FRAM EMOT Lide Najs spelar på klubb Living på inkonst på lördag, vår första spelning. Det kommer bli en dansant kväll med mycket glädje, reggae, soca, funk och dancehall från San-One, DJ Rodde och Million Vibes. 30 november spelar Chords i sin hemstad på mejeriet i Lund och då har vi fått äran att vara förband. 1 december är det final i rap-battlet Vendetta på Babel, Mr Cool vs Grizzly. Jag ska köra en extra battle mot Obnoxioz och Öris och Sabotage kommer också att uppträda.

EN BRA FÖRFEST … … förbereds med att köpa hem öl, jag kollar priserna och hur häftiga burkarna ser ut, som ett litet barn. Sen kan man spela ölspel, jag har återupptäckt Ring of Fire, googla det, man behöver bara en kortlek. Bästa pepp-låten är ”Alou Mayé” av Tiken Jah Fakoly från Elfenbenskusten. Och så glöm inte varannan vatten!

FAVORITPLATSER I Lund är Gräddhyllan bra för AW och fika, Ariman är bra för alla tillfällen. Båda ställena har himla trevlig personal. Skateparken på Gastelyckan har jag inte besökt på ett tag men det är skönt häng med folk som bygger, målar och är allmänt kreativa. Sen gillar jag hemgården och vad de gör för ungdomar, det var där vi först fick chans att använda studio och stå på scen. TEXT & FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB


NÖJE 07

OPETH

KBNOVEMBER

När du läst klart Metro, lägg gärna tillbaka tidningen i stället.

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

Guetta klar för Summerburst Festivalen Summerburst fortsätter även sommaren 2013. Precis som förra året kommer evenemanget att hållas i både Stockholm och i Göteborg. Och enligt källor nära produktionen är den franske super-dj:n David Guetta klar för Göteborg. Metro kan även avslöja att Guetta under förra årets Stockholm har en bokning Summerburst i Stockholm. klar för Summerburst 2013. Det är den amerikanske Biljetterna släpps den 28 housemusikern, Steve Aoki. november. ANNELI SANDBERG

FILIP & FREDRIKS OTROLIGA JULSHOW OM

MISSLI

KB NOVEMBER

THESOUNDTRACK OFOURLIVES

AVSKEDSTURNÉKBDECEMBER

DARKTRANQUILLITY KBDECEMBER

LIVE NATION, BY ARRANGEMENT WITH SOLO AND PROPER ARTIST MANAGEMENT PRESENT...

MONEYBROTHER

MALMÖ ARENA 15 DEC BILJ: Ticnet.se 0775-78 00 00 | filipochfredrik.com | blixten.se

KBDECEMBER

AIMEEMANN

JULKLAPPST IPS!

KBJANUARI GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON

STIFTELSEN KBFEBRUARI Foto: Peter Knutson

ONSDAG 27 MARS MALMÖ ARENA

JULKLAPPST IPS!

JULKLAPPST IPS!

LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70, TICNET-OMBUD SAMT MALMÖ ARENA 077-578 00 00.

Köp dina biljetter på

KENDRICKLAMAR KBFEBRUARI

eller Ticnet.se

VIP TICKETS & MEET & GREET PACKAGES AVAILABLE AT WWW.ILDIVO.COM KATHERINE JENKINS APPEARS BY ARRANGEMENT WITH THE AGENCY GROUP AND 247 WORLDWIDE MANAGEMENT ILDIVO.COM | KATHERINEJENKINS.CO.UK

JULKLAPPST IPS!

HARDCORESUPERSTAR KBMARS

JULKLAPPST IPS!

THEAVETTBROTHERS KBMARS

OLA SALO

underbara resa

CRYSTALCASTLES

JULKLAPPST IPS!

KBMARS

THEEYES KBMARS

Premiär

24 november 16.00 på Storan Comedie Compagniet

Jul igen. Och igen! En helt ny kabaré – spelas t om 16 dec på Foajéscenen

JULKLAPPST IPS!

MODENYHETER OCH SKÖNHETSTIPS PÅ METROMODE.SE

PPEN! DEN PERFEKTA JULKLATIL L MARS. AM FR A BILJETTER SLÄPPT

FIRSTAIDKIT

KONSERTHUSETFEBRUARI

Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!”

Med Beatrice Järås, Elin J Kortesalmi, Johan Ohlsson och Henrik Valentin

När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser fr 795:- till 330:- inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se.

Bilj Dunkers 042-10 74 00 Stadsteatern 042-10 68 10

JULKLAPPST IPS!

JULKLAPPST IPS!

OLLELJUNGSTRÖM PALLADIUMAPRIL Se trailer!

BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70. GÖTA LEJON, 08-505 290 00. RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.

www.helsingborgsstadsteater.se

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk& Kinesisk restaurang. Störst i Malmö med exklusiv miljö.

Stora Nygatan 35, nära Gustav Adolfs torg 2. Bredvid Hotel Scandic mittemot Hansagallerian. Tel 040-30 48 88

4 stora lunchbufféer

Med 40 olika varm- och kallrätter. Thailändsk, kinesiskt och japanskt. Bla wok, sushi, dim sun, grillat Inklusive dricka och kaffe.

79:-

1 års jubileum!

5 stora kvällsbuffér Mongolian barbeque, asiatiskt, dim sun, sushi, fruktbuffé, grillat & wokat. Över 50 olika varm- och kallrätter.

Ord pris 200:-

Jubileumspris 99:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang

Ät så mycket ! du orkar

FÖRHELAVÅRTPROGRAM OCHBILJETTERSE WWWKULTURBOLAGETSE


08 KROG

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

LINNEA SVENSSON ARBAB

VIETNAM

LINNEA SVENSSON ARBAB

Smakrikt och gott.

Gudomliga soppor med noll service

MISSA INTE

Fråga vilken stammis som helst och du får olika men bestämda svar om vilket nummer som är rätt att välja. Jag gillar soppan canh chua gà.

UNDVIK

Att gå hit om du planerat en romantisk kväll. Den kan snabbt avbrytas av en sur servitör.

Bemötandet på restaurang Asien är kanske inte det bästa men maten är för god för att bry sig. Likheten med ett ”Seinfeld”-avsnitt är slående.

PRISER

Förrätter: 32–63 kr. Huvudrätter: 89–139 kr. Desserter: 28–35 kr. LINNEA SVENSSON ARBAB

Vietnames på Möllan. LINNEA SVENSSON ARBAB

Följ med in på Asien

Se dig omkring på krogen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

ata Ber gsg

be

lvä

ge

n

ASIEN

No

H

an kallas i hemlighet för ”soppnazi”. – Vaddå? Vad händer om du inte beställer rätt? – Han skriker på dig och du får inte din soppa. – Va?! – Bara följ reglerna och proceduren och du kommer klara dig. ”Seinfeld”-avsnittet där Elaine, George och Jerry ska prova det nya soppstället som Kramer lovordat har blivit en välciterad klassiker. Om jag ska utse en soppnazi i Malmö är det Asien. En vietnamesisk krog på Möllan som har så god mat att stammisarna accepterar den stundvis hårda och otrevliga servicen. För en ny besökare kan servicen bli en kalldusch. Precis som Seinfeld vill jag alltså varna och ber er ha överseende om en situation uppstår, för det vietnamesiska köket här är bäst i Malmö. Otrevlig service är självklart inget man

n

Om ”Seinfelds”-soppnazi hade funnits i Malmö hade han jobbat på Asien, skriver Karin Ericson.

11111 ASIEN

Ystadsgatan 17. Vietnamesisk krog med ett suveränt kök av soppor, nudlar och fräscha kryddor som till och med gör det värt att stå ut med otrevligt bemötande.

ska behöva acceptera. Men restaurangen har funnits i många år, humöret har inte förändrats och lär inte göra det heller. För en foodie är det enkelt att ha tålamod med en soppnazist om all kärlek i stället gått åt till att laga maten. Går man ut och äter väldigt sällan och sett fram emot just den här kvällen skulle jag dock välja ett annat ställe.

D

en smakrika soppan canh chua gà görs på syrlig tamarindfrukt och örter. Den är så himla god och finns både som huvudrätt och förrätt. Den är helt annorlunda i sin sötsyrliga pigga smak än buljongsopporna och du kommer bli glad. Bland förrätterna finns även de klassiska färska vårrullarna rullade av vita rispappersark som blötlagts. Fyllningen är krispig och fräsch med färska kryddor, som koriander, och hela skalade räkor. Ett måste innan huvudrätten. Listan över huvudrätter är lång. Jag väljer en nudelsallad denna gång, och den är

Smarriga soppor.

riktigt bra. Stekta nudlar, mört biffkött av hög kvalitet med smak av grill som är tunt tunt skivat, sötsalta krossade jordnötter, krispiga små vårrullar, sallad och en tunn citronsås som ger syra. Allt i en stor djup tallrik. Underbart gott med väl avvägda smaker och rejält mättande. Avsnittet i ”Seinfeld” är inspirerat från ett verkligt soppkök i New York. Seinfeld lär ha skrattat och sagt ”That’s a show” när han hörde talas om stället. När vi ätit upp och mannen hetsigt och irriterat torkar av vårt bord och utan ett ord och häller upp det sista i våra glas som ett tecken på att vi suttit här länge nog, tänker jag precis samma sak.

KARIN ERICSON, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

FRANSKT 11111 AMBIANCE À VINDÅKRA

Vindåkravägen 3. Franskt kök på en mysig liten gård där den franska köksmästaren bjuder på en femrättersmeny med hemma hos-känsla.

DANSKT FRANSKT 11111 11111 MANFREDS & VIN BELLE EPOQUE

Jægersborggade 40, Köpenhamn. Om Noma vore en kvarterskrog skulle det vara så här. Naken matlagning, mycket grönt, naturviner och hygge.

Södra skolgatan 43, Malmö. Liten franskromantisk krog på Möllan med ypperligt kök som byter om till välfylld dj-bar med medveten publik framåt kvällen.

LYXKROG 11111 NOMA

Strandgade 93, Köpenhamn. Världens bästa restaurang där matkonstnären René Redzepi skapar en helt unik upplevelse av det nordiska köket.

ASIAT 11111 SAIKO

S:t Knuts väg 7, Malmö. Toppsushi och japanska tapas komponerade av en av världens bästa sushikockar.

SNABBMAT 11111 SPOONERY

Östra stallmästaregatan 2, Malmö. Soppor och mustiga grytor som tagit tid att laga men som går snabbt att köpa hem.


NÖJE 09

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

3 NÖJEN I HELGEN

John Essing önskar sig ett större Malmö

Bob Hund-gitarristen John Essing rör sig på ny mark, som soloartist med nya sidoprojektet Det Mörka Ljuset. I kväll spelar han på Moriskan. Brittiska Toy släppte sitt debutalbum i spetember.

Hajpade britter till Mejeriet

Brittisk psych-rock

1

Konsert. Brittiska bandet Toy har packat sina distade gitarrer och effektpedaler och gett sig ut på turné. I morgon tar de sin psykadeliska indierock till Mejeriet i Lund. Var: Mejeriet, Stora Södergatan 64 i Lund. När: I kväll klockan 21.00. Pris: 80 kr

Malmöhistoria

2

Scen. En rejäl bit Malmöhistoria serveras när enaktaren ”Jag vill dö i Kirribilli” sätts upp i helgen. Pjäsen, som

bygger på Fredrik Ekelunds roman ”m/s Tiden”. För regin står Lennart Jähkel. Var: Poeten på hörnet, Södra Förstadsgatan 65 i Malmö, När: I dag och i morgon klockan 19.00. Entré: 150 kr.

Dj-duo från Stockholm

3

Klubb. Kornél Kovács och Petter Nordkvist utgör två tredjedelar av Studio Barnhus, en dj-trio/skivbolag/studio som huserar i Stockholm. På lördag är de i Malmö och spelar skivor. Var: Babel, Spångatan 38, Malmö. När: I morgon 23 Entré: 120 kr

Spelningen blir en vidareutveckling av John Essings soloplatta, som nyligen släpptes på lokala skivbolagen Deleted Art och Psychic Malmö. – Det blir ett skönt monotont sväng, vackert och ödsligt med små utomvärldsliga ljud, säger Bob Hundgitarristen John Essing. Med medmusikerna för kvällen; Andreas Bertilsson, Mattias Nihlén och Martin Bryder tar John Essing materialet från skivan ett steg längre. Bakom skivspelarna står electronikadrottningen Sofia Härdig.

RECEPTET

100 procent fredag

ANDERS WIKLUND/SCANPIX

– Samarbetet känns precis som jag hoppats, de har alla ett musikaliskt djup som jag gillar, och där finns ingen prestige, säger John Essing. Han flyttade från Stockholm för åtta år sedan för att det var ”lite panikslaget och stressigt” och gillar Malmös konst- och musikscen. – Det är lätt att få kontakt med människor här och det händer mycket inom musik och konstvärlden. Det enda jag önskar är att Malmö skulle ha lite fler invånare, säger John Essing. JOHANNA G JIMENEZ John Essing spelar på Moriska Paviljongen i kväll klockan 23.

25 % 30 % Experimenterar i hemstudion och får fram en oväntad variant av nästa John Essing-album.

Eftersom jag vill fira, så ringer jag några samtal. Sen lagas det middag, dricks vin och görs omöjlig musik.

20 %

20 %

Efter middagen sticker vi ut i Malmö för att ta oss till ett ställe på en bakgata där tre orkestrar spelar.

Vi åker till KöpenHem till hamn och rör oss Malmö i mot Kødbyen där vi gryningrasar in på det ena en. Trötta stället efter det andra. och glada.

5%


10 BIO

metro wkd skåne fredag 23 november 2012

FOLKETS BIO

AMBITIONER

11111 AMOUR

En sval skönhet

NORDISK FILM

om tre hemvändande Jesper Ganslandts nya film ”Blondie” är en film dyker tyvärr aldrig systrar och deras distanserade mor. Men filmen sson. ner på djupet hos rollfigurerna, skriver Elin Lar

Drama. Strävsamt 80-pluspar (Jean-Louis Trintignant och Emmanuelle Riva) får tillvaron upp-och-nedvänd när hon drabbas av en stroke. Makalöst skådespeleri i djupt gripande och obönhörligt trovärdig Cannesvinnare om livets slutfas. C-G K

SCANBOX

11111 HASSEL – PRIVATSPANARNA

Carolina Gynning i sin första stora filmroll

Se trailer till ”Blondie”

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Hybridkomedi. Kriminalspanaren Hassel, nu pensionerad, försöker tillsammans med en grupp privatspanare lösa mordet på Olof Palme. Inte alls en del av den svenska krimfilmvågen utan mer motsatsen – ett udda, arty, och roligt, filmprojekt. EL

Carolina Gynning och Helena af Sandeberg spelar systrar i nya filmen ”Blondie”.

A 11111 BLONDIE

Drama. Resultatet når inte upp till ambitionerna när Jesper Ganslandt bryter ny mark med ”Blondie”.

tt göra en film som radikalt bryter mot ens tidigare verk låter som en spännande idé, och det är lätt att förstå Jesper Ganslandts längtan att kreativt frigöra sig från den naturalism som präglat hans tidigare filmer, och kanske särskilt den helt fantastiska ”Apan” (2009). Resultatet, ”Blondie”, är en film som ger intryck av att kämpa för sin egen existens. Handlingen cirklar kring tre hemvändande systrar och deras 70-årsjubilerande mamma. Filmen är indelad i tre akter, med modersuppgörelsen i centrum. Den äldsta av systrarna och mest på tvärkant mot den distanserade Sigrid (Marie Göranzon) är Elin, en kolasnortande Paris-modell (Carolina Gynning) med förrädiskt hård yta. Yngst och mest hunsad är Lova (Alexandra Dahlström), som även hon flytt familjehemmet, men saknar de äldre systrarnas självförtroende. På ”hemmaplan” styr och ställer Katarina (Helena af Sandeberg) med outtröttlig frenesi, till systrarnas stilla förtret. I filmens första akt byggs scenariot upp.

TALANGFULL

Prisad. Filmfotografen Linda Wassberg vann i januari det alternativa svenska priset HETS för arbetet med ”Apflickorna”. Det är lätt att se varför. En talang att följa.

Stor fest ska hållas, med högborgerlig pompa och ståt, i Sigrids ära. Inte oväntat krackelerar bygget några drinkar in i middagen. Som karaktärsdriven film är ”Blondie” ett misslyckande, bara stundvis nuddar den vid det som försiggår inom de fyra kvinnorna. Det är synd, dynamiken mellan Göranzon, Gynning, af Sandeberg och Dahlström är påtaglig och hade vunnit på ytterligare intensifiering av rollfigurernas samspel. I motvind arbetar även filmens trevande händelseutveckling, något som förstärks av stundvis handhållen kamera och självmedveten berättarstruktur. Kanske är det medvetetna grepp, men de distraherar snarare än för filmen framåt. Nu råkar Ganslandt vara en oerhört skicklig filmskapare -- ”Blondie” är måhända hans svagaste prestation hittills, men jag faller ändå för dess svala skönhet och, som nämnts, rollfigurerna. För mig är dock Ganslandts tydliga ambition att förnya sig mer spännande än själva filmen. I alla fall den här gången. ELIN LARSSON,

FOX

11111 ARGO

FILMRECENSENT

Thriller. Tidigare så hånade Ben Affleck gör numer fint ifrån sig bakom kameran. ”Argo”, om hur en CIAagent ska få ut sex amerikaner från revolutionens Iran med hjälp av en sjukt korkad täckmantel, är en tajt, snygg och stekhet Oscarkandidat. EL

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

ACTIONTHRILLER 11111 SKYFALL

50-årsjubilaren Bond är trasigare än någonsin, men har inte sett så bra ut på länge. EL

DOKUMENTÄR 11111 FIVE BROKEN CAMERAS

Palestinsk hemvideo om kamp mot israelisk barriär. Förtvivlan, vrede, frustration – och en strimma hopp. C-GK

DRAMA 11111 ÄTA, SOVA, DÖ

Regissören Gabriella Pichlers prisbelönta långfilmsdebut om en arbetslös 21-årig tjej är både gripande och galghumoristisk. C-GK

DRAMADOKUMENTÄR 11111 THE IMPOSTER

Fransk bedragare låtsas vara försvunnen USA-tonåring. Oerhört fängslande, fantastisk underhållning. EL

DRAMATHRILLER 11111 CALL GIRL

Vissa etiskt tveksamma grepp men fantastisk tidskänsla, lysande skådespeleri och magiskt foto. C-GK

SCI-FI-DRAMA 11111 HOLY MOTORS

Egensinnige Leos Carax ger oss en märklig roadmovie. Suggestivt och spektakulärt men så ultrakryptiskt att mitt tålamod bitvis tryter. C-GK


BIO PROGRAM

7/9

9/7

HAMILTON 2 MEN INTE OM DET GÄLLER DIN DOTTER

RETTOD NID RELLÄG TED MO ETNI NEM

14/9

PALME FLIMMER LITEN SKÄR OCH Asterix & Obelix och Paranormal Activity 4 ALLA SMÅ BROKIGA Malmö 100 kr (15) HYPNOTISÖREN britterna - sv tal Fre-sö 21.40 Må-to 21.00 95/70 kr (7) ÄTA SOVA DÖ Film dagtid Fre-sö 15.15 Plusstolar! Skyfall 120 kr (11) BITCHKRAM De är bredare och alla dagar Fre-sö 14.45, 18.00, 18.30, Breaking Dawn har extra benutrymme. - Del 2 110 kr (15) 21.10 Må-to 18.00, 21.10 LILLA ANNA OCH i veckan Finns på biograferna Fre-sö 14.50, 17.30, 20.15 LÅNGA FARBRORN Taken 2 100 kr (15) Må-to 17.30, 20.15 Royal, FS Storgatan. Storgatan 22. 21.20 K.ö. CALL 14.00,GIRL lö-sö 12.00 Läs mer och boka på sf.se Bröllop i Italien Tingeling: Vingarnas BLONDIE 100 kr (7) Argo Fre-sö 15.00, 18.00, 21.00 hemlighet - sv tal BEKAS 110 kr (15) Lö-sö 12.30 95/70 kr (Bt) PREMIÄR! Må-to 17.30, 20.10 14.45, 18.30, 21.15 Värnhemstorget. DOM ÖVER DÖD MAN K.ö. fre 14.00, Hotell Transylvanien Äta sova dö Asterix & Obelix och 18.15 100 kr (Bt) MAMMAS lö-sö 12.00, - svenskt tal 3D britterna POJKAR - ssv tal 3D må-to 17.00 125/100 kr (7) 125/100 kr (7) SUNE I GREKLAND – Fre-sö 15.30 Lö-sö äv 12.30 Lö-sö 13.15 ALL INCLUSIVE Asterix Ice Age 4: Jorden Södra Tullgatan 4. & Obelix Bedragaren loss - sv tal K.ö. fre-sö 14, må-to 17 och britterna skakar 100 kr (15) Lö-sö 12.45 95/70 kr (7) - sv tal 3D Breaking Dawn Fre-sö+to 21.05 125/100 kr (7) Lilla Anna och - Del 2 110 kr (15) Må+ti-on 17.30, 21.05 Må-to 17.45 Långa Farbrorn 18.00, 21.10 Lö-sö äv 15.15 Barnvagnsbio: On 11.00

23 – 29 NOVEMBER

21/9

21/9

28/9

5/10

19/10

26/10

9/11

23/11

30/11

7/12

25/12

25/12

Lö-sö 13.00

60 kr (Bt)

Blondie PREMIÄR!

Modig - sv tal 3D 125/100 kr (7) Lö-sö 13.00

100 kr (7) 15.30, 20.15 Svensktextad: 18.00

Breaking Dawn - Del 2

ie Bloynstdrarna Elrinvä, nder

IÄ PREM

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

R!

Bröllop i Italien 10 kr (7) 100 Må-to 14.30

Call Girl

110 kr (15) Fre 21.30 Lö-to Lö15.00, 21.30 Svensktextad: 18.00

9/41

9/12

9/12

En oväntad vänskap 105 kr (7) Fre-sö 15.30, 18.15 Må+on-to 15.00, 17.40 Ti 15.00, 18.30

HCO RÄKS NETIL B ÅkrM(11) S ALLBröllop A SkyfallAGIKOR120 Skyfall 120 kr (11) Breaking Dawn i Italien 18.00, Fre 14.50, 17.30, 18.00, 100 kr (7) NER ÖSIT20.30, ONPYH 18.15 - Del 2 110 kr (15) Fre-sö 14.30, 21.10 Må-to 18.00, 20.30, 20.15, 21.00, 21.15 Lö-sö Fre 15.10, 17.50, 20.30 Call Girl 110 kr (15) Ö D A V O S A T Ä 15.15, 17.30, 18.00, 20.15, Lö-sö 12.30, 15.10, 17.50, 21.10 9/82

01/5

21.00, 21.15 Må-ti 15.15, 17.30, 20.15, 21.00, 21.15 On 15.15, 18.00, 20.50, 21.15 To 15.15, 17.30, 20.00, 20.50, 21.00

ÖVER 300 000 HAR SETT DEN!

11/03

21/7

21/52

21/52

100 kr (15) Fre-lö 14.40, 15.00, 18.00, 20.40, 21.10, 22.00 Blondie Lilla Anna och Sö 14.40, 15.00, 18.00, 110 kr (15) Långa Farbrorn PREMIÄR! 100 kr (7) 20.40, 21.10 Fre-sö 15.10, 18.30, 21.20 Må-to 18.00, 19.30, 21.10 Lö-sö 13.00 60 kr (Bt) Fre-sö+ti+to 17.30, 19.45 Må-to 18.30, 21.20 Modig - svenskt tal Må+on 19.45 Taken 2 100 kr (15) On äv 11.00 Modig - svenskt tal 95/70 kr (7) Svensktextad: Fre 15.00 20.30 kr (7) Lö-sö 13.00 Må+on 17.30 Asterix & Obelix och 95/70 Lö-sö 12.40 Ted 100 kr (11) Palme 100 kr (7) britterna - sv tal 3D 21.00 Må-to 16.00 Palme 100 kr (7) Breaking Dawn 125/100 kr (7) Del 2 110 kr (15) Fre-sö 16.00 Må-to 18.30 Lö-sö 12.30 Tingeling: Vingarnas Sammys äventyr 2 Fre 14.30, 17.15, 17.50, Sammys äventyr 2 hemlighet - sv tal 20.10, 22.40 Lö-sö 11.30, Bedragaren - svenskt tal - sv tal 95/70 kr (7) 14.30, 17.15, 17.50, 20.10, 95/70 kr (7) 100 kr (15) 95/70 kr (7) Lö-sö 12.15 Lö-sö 13.40 22.40 Må-to 17.45, 20.40 Fre-sö 18.30 Må-to 20.30 Lö-sö 12.45

BIOPROGRAM

FREDAG 23 NOVEMBER 2012 Konstbio: George Kuchar ............. 18.10

Call Girl Extrachans ..................... 16.00 En oväntad vänskap Extrachans . 17.00 Argo ...................................18.30, 21.00 Breaking Dawn Part 2.......19.00, 21.20

Breaking Dawn Part 2................. 18.45 Argo ............................................. 21.00 GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35 En oväntad vänskap 80:- ............ 16.00 Asterix & Obelix och britterna .... 16.30 007 – Skyfall 85:- ........................ 18.30 Breaking Dawn 2 85:- ................. 19.15

STO R G ATA N

Fre 15.15, 17.30 Lö-sö 12.30, 17.30 Må-to 15.30

Fre 15.10, 17.50, 20.30 Lö-sö 12.30, 15.10, 17.50, 20.30 Må-to 17.50, 20.30

Fre 14.30, 17.15, 17.50, 20.10, 22.40 Lö-sö 11.30, 14.30, 17.15, 17.50, 20.10, 22.40 Må-to 17.45, 20.40 www.sf.se. VISAS ÄVEN I HÖLLVIKEN • LANDSKRONA • TRELLEBORg. Från 15 år

JULENS STORA FAMILJEKOMEDI AV HANNES HOLM

BIOPREMIÄR 25 DECEMBER AV R E G I S S Ö R E N T I L L ” S A G A N O M R I N G E N ” T R I L O G I N

Palme ........................... Fre-lö+to 16.30 Äta sova dö..........Fre-sö+on-to (vard 70:-) 16.30, ........ Må 70:-16.00, Ti 70:-16.15, Amour Premiär!.......Fre+lö+ti+to 18.45, .Sö 13.00, 19.30, Må 16.00(70:-), 18.30, ................................................ On 19.00 Holy Motors .Fre-sö 18.45, Må-on 21.00 Hassel -Privatspanarna Premiär! ..Fre-sö 21.00, Lö äv.14.00, Sö äv. 13.00

Blondie Premiär! ........ Fre-sö+to 21.00, ................................. Må 20.30, Ti 20.15 Knattefilm: Räkna med Pino ....Lö 14.00 Regissörsbesök: Måns Månsson gästar Kino med sin film Hassel-Privatspanarna ...........Lö 14.00 Searching for Sugar Man .Lö+sö 14.45 Live på bio: Faraos dotter Bolsjoj ... Sö 16 Gå på Kino med psykoanalytiker: Amour..................................... On 19.00 Jag vill tacka livet Premiär! ................................. On 18.45, To 20.45 World Aids Day: Hur kunde hon? ....To 19 Antirasistiska filmdagar på Kino 26-30 nov. Fri entré.www.arfarf.se

BIOPREMIÄR 12 DECEMBER SE DEN I 3D

11/9

11/32

Amour Premiär!............................ 18.10 Holy Motors Leos Carax ............... 18.30 Hassel – privatspanarna Premiär! . 18.50 Äta, sova, dö flerfaldigt prisbelönad!..20.30 Palme .......................................... 20.50 Call Girl Pernilla August ................ 21.10

18.00, 21.10 Lö-sö äv 15.15

01/62

Lö-sö 12.30 On 10.00

21.00

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info oom SF Bios rabattkort se sf.se

1:A PÅ BIOTOPPEN

Fre-sö 14.50, 17.30, 20.15 Må-to 17.30, 20.15

Fre+må-ti+to 18.00

01/91

20.30 Må-to 17.50, 20.30

RKHkrCT(15) IB Lö 14.45, 18.00 Sö 14.45 Taken 2 MA100 21.10 Bröllop i Italien Hotell Transylvanien HCO ANNA ALLILSvensktextad: Sö+on 18.00 100 kr (7) - svenskt tal 3D NROVingarnas RBRAF AGNÅEn L oväntad vänskap Tingeling: Fre-sö 17.40, 20.30 125/100 kr (7) Fre-sö 14.50, 17.50 hemlighet sv tal L R I G L L A C Må-to 17.40 On äv 11.00 Fre-sö 15.50 Lö-sö äv 12.30 105 kr (7) Lö-sö 12.30 95/70 kr (Bt) Må-to 17.50 Ted 100 kr (11) Barnvagnsbio: On 13.15 EIDNOLB Hotell Transylvanien Hotell Transylvanien 21.30 Call Girl 110 kr (15) - svenskt tal SAKEB 95/70 kr (7) - sv tal HELSINGBORG Tingeling: Vingarnas Fre-sö 14.30, 21.10 95/70 kr (7) Lö-sö 12.00 Må-to 21.10 hemlighet - sv tal NAM DÖD REVÖ MOD Fre-sö 15.15 Svensktextad: 18.00 95/70 kr (Bt) Hotell Transylvanien RAKJOP SAMMAM- svenskt tal 3D Kalle Stropp och Lö-sö 13.15 Söderg 19. K.ö. fre 14.00, En oväntad vänskap Grodan Boll lö-sö 11.00, – DNmå-to ALKE17.00 RG I ENUFre-sö S 15.15 125/100 kr (7) 105 kr (7) Knattebio: 40 kr (Bt) EVISULCNI LLA Kalle Stropp & Grodan Fre-sö 15.10, 17.50 LUND Lö-sö 12.30 Argo Må-to 17.50 Boll Knattebio: 40 kr (Bt) Lilla Anna och PREMIÄR! 110 kr (15) Lö-sö 13.30 Hotell Transylvanien 18.20, 21.15 Långa Farbrorn Lilla Anna och svenskt tal 3D 60 kr (Bt) Asterix & Obelix och Långa Farbrorn 125/100 kr (7) Vi bygger om på Lö-sö 12.30, 14.00 Lö-sö 13.00 60 kr (Bt) britterna 3D - sv tal biografen. Kom i god Fre-sö 15.10 Liten Skär och alla Madagaskar 3 - sv tal tid och använd gärna Hotell Transylvanien 125/100 kr (7) Lö-sö 12.30 små brokiga 50 kr (Bt) 95/70 kr (7) våra Biomater. - svenskt tal Lö-sö 14.00 Lö-sö 14.30 Lö-sö 13.00 95/70 kr (7) Balladen om Tack för visad förståelse! Livet på Orange Drive Marie Kröyer Modig 3D - sv tal Kalle Stropp och V. Mårtensgatan 12. 100 kr (7) Fre-sö 15.15 100 kr (11) Lö-sö 11.50 125/100 kr (7) Grodan Boll K.ö. fre-sö 12.00, 19.00 Skyfall 120 kr (11) Bedragaren Knattebio: 40 kr (Bt) må-to 17.00 Barnvagnsbio: On 11.00 Madagaskar 3 - sv tal Argo 95/70 kr (7) PREMIÄR! Fre-sö 15.30

110 kr (15) Fre 15.15, 17.30 Lö-sö 12.30, 17.30 Må-to 15.30

te es tt De tr och Lova åa liv till si in s k a i l n a i r o Katar sina helt för att fi lm om från domshem ie är en fi erna barn a. Blond vårighet . s m lj mam djen och i en fami glä tt leva a

CALL GIRL 9/11 • BLONDIE 23/11 BEKAS 30/11 • DOM ÖVER DÖD MAN 7/12 MAMMAS POJKAR 25/12 2 NOTLIMAH EMLAP SUNE I GREKLAND – ALL INCLUSIVE 25/12 REMMILF

En bohem i Paris Sista veckan! ...........................................18.00, 20.00

FRÅN SKAPARNA AV

OCH

BIOPROGRAM FREDAG 23 NOVEMBER 2012 Konstbio: George Kuchar ................18.10 Palme ..............................Fre-lö+to 16.30 Äta sova dö Fre-sö+on-to (vard 70:-) 16.30, ...................... Må 70:-16.00, Ti 70:-16.15, Amour Premiär!......... Fre+lö+ti+to 18.45, ... Sö 13.00, 19.30, Må 16.00(70:-), 18.30, ...................................................On 19.00 Holy Motors ... Fre-sö 18.45, Må-on 21.00 Hassel -Privatspanarna Premiär! .... Fre-sö 21.00, Lö äv.14.00, Sö äv. 13.00 Amour Premiär!...............................18.10 Holy Motors Leos Carax ..................18.30 Hassel – privatspanarna Premiär! .18.50 Äta, sova, dö flerfaldigt prisbelönad! ..20.30 Palme .............................................20.50 Blondie Premiär! ...........Fre-sö+to 21.00, Call Girl Pernilla August ...................21.10 ....................................Må 20.30, Ti 20.15 Knattefilm: Räkna med Pino ...... Lö 14.00 Regissörsbesök: Måns Månsson gästar Kino med sin film Call Girl Extrachans ........................16.00 Hassel-Privatspanarna ............. Lö 14.00 En oväntad vänskap Extrachans ....17.00 Searching for Sugar Man ... Lö+sö 14.45 Argo ..................................... 18.30, 21.00 Live på bio: Faraos dotter Bolsjoj .Sö 16.00 Breaking Dawn Part 2......... 19.00, 21.20 Gå på Kino med psykoanalytiker: Amour........................................On 19.00 Jag vill tacka livet Premiär! ....................................On 18.45, To 20.45 Breaking Dawn Part 2....................18.45 World Aids Day: Hur kunde hon? . To 19.00 Argo ................................................21.00 Antirasistiska filmdagar på Kino 26-30 nov. Fri entré.www.arfarf.se GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35 En oväntad vänskap 80:- ...............16.00 Asterix & Obelix och britterna .......16.30 007 – Skyfall 85:- ...........................18.30 En bohem i Paris Sista veckan! Breaking Dawn 2 85:- ....................19.15 ............................................. 18.00, 20.00

BIOPROGRAM LÖRDAG 24 NOVEMBER 2012 Palme Endast Helgmatiné! ..............14.15 Knattebio: Räkna med Pino Premiär! ........................................................14.30 Hassel – privatspanarna................15.20 Searching For Sugar Man Kort tid!..16.20 Phantom of the Opera Musikal.......19.00 Amour Michael Haneke ...................18.10 Förfilm: Konstbio.............................18.10 Holy Motors Leos Carax ..................18.30 Call Girl Pernilla August ...................20.50 Äta, sova, dö flerfaldigt prisbelönad! ..21.10 CINEMATEKET: www.cinemateket.se Den lilla butiken Lubitsch-klassiker ..14.00 Det sociala arvet Stefan Jarl ..........16.00

En bohem i Paris Sista dagarna! ............................................. 16.00, 18.00

BIOPROGRAM

Förfilm: konstbio ........................... Holy Motors Leos Carax ................ Amour Michael Haneke ................. Call Girl Pernilla August ................. Äta, sova , dö................................

ARF: Äta sova dö Fri entré............. ARF: Kairo 678 Fri entré ................ Amour Michael Haneke.. 16.00(70:Blondie Marie Göransson .............. Holy Motors Leos Carax ................

Bröllop i Italien ............................

BIOPROGRAM

Amour Michael Haneke ................. Förfilm: konstbio ........................... Holy Motors Leos Carax ................ Call Girl Pernilla August ................. Äta, sova, dö flerfaldigt prisbelönad! CINEMATEKET: www.cinemateket.s Shoah – del 1 Lanzmanns klassike förintelsen, Gunnar Bergdahl inleder

ARF: At Night I Fly Fri entré .......... Äta sova dö 70:- ........................... ARF: Terraferma Fri entré .............. Amour Michael Haneke ................. Blondie Marie Göransson .............. Holy Motors Leos Carax ................

Asterix & Obelix och Britterna 3D (Sv tal) ............................................14.45 Hotell Transylvanien 3D (Sv tal) .....15.00 Bröllop i Italien ..............................16.45 Argo ..................................... 17.00, 19.15 Breaking Dawn Part 2......... 19.00, 21.20 DeFemLegendernaFilmen.se Bond: Skyfall ..................................21.30

VISAS I 3D OCH 2D

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG!

Argo ................................................18.45 Breaking Dawn Part 2....................21.00

3D SV TAL: filmstaden storgatan • filmstaden Knattefilm: Räkna med Pino ...........14.00 entré • filmstaden lund GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35 Regissörsbesök: Måns Månsson gästar FILMSTADEN HELSINGBORG 3D ENG TAL: filmstaden entré Kino med sin film Lilla Anna & Långa Farbrorn .........13.15 2D SV TAL: filmstaden storgatan • filmstaden helsingborg Hassel-Privatspanarna .................14.00 Tingeling 70:- .................................14.15 Searching for Sugar Man ..............14.45 En oväntad vänskap 80:- ...............16.00

BIOPROGRAM De fem legenderna

Förfilm: Konstbio...........................

Amour Michael Haneke ................. PREMIÄR ÄVEN IPalme HÖLLVIKEN & LANDSKRONA! FÖRKÖP STARTAR ONSDAg! • sf.se • Från 7 år Dokumentär..........................16.30 007 – Skyfall 85:- ...........................18.30 Äta sova dö flerfaldigt prisbelönad ..16.30 Breaking Dawn 2 85:- ....................19.15 Amour Michael Haneke ...................18.45 Holy Motors Leo Carax....................18.45 Hassel -Privatspanarna .................21.00 Blondie Jesper Ganslandt ...............21.00

Holy Motors Leos Carax ................ Jag vill tacka livet Premiär! ........ Call Girl Pernilla August ................. Äta, sova, dö flerfaldigt prisbelönad! Hassel – privatspanarna..............

ARF: Kaddish för en vän Fri entré .


HittaHem för familjen?

Rita ditt eget bevakningsområde så löser vi resten! När du bestämt vilket område du vill bevaka håller vi dig informerad om vad som blir till salu, ger dig jämförelser på boendekostnader och en hel del annan information. Snabbt, enkelt och gratis!

Sveriges nya bosajt

20121123_se_weekendskane  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you