Page 1

MEGA-

INVIGNING Erbjudandena gäller samtliga Elgiganten varuhus i Göteborg undantag produkter märkta med GÄLLER BARA BÄCKEBOL. Kampanjen gäller så långt lagret räcker dock längst tom 18/11. Max en av varje annonsvara per kund.

BÄCKEBOL!

IDAG KL 08.00 46”

Full HD Inbyggd digitalbox för HD USB-anslutning

A-G

A

46”/117CM

91kWh/ÅR

62W

LED-TV

• USB-anslutning med stöd för film, bild och musik. • LED-tekniken ger dig lägre energikostnad och bättre bild. (Ord. Gigantenpris 5290:-)

UE46EH5005XXE

2x

LED-TV

3490

TRANSPORTGATAN 21, 422 04 HISINGS BACKA


MEGAINVIGNING I BÄCKEBOL IDAG KL 08.00-22.00! ÅRS

ÅRS

I GARANT

I GARANT

Varmluftsugn Snabba och flexibla kokzoner

7 kg tvättkapacitet 1400 varvs centrifugering Ångprogram

3990

2990

SPARA 3000

SPARA 2700

Tvättmaskin

Spis

• Energisnål tvättmaskin med energiklass A+++ • TimeManager låter dig anpassa programmets längd efter dina behov • Ångprogram för energisnål uppfräshning av dina kläder (Ord. Gigantenpris 5690:-)

• Spara tid och energi med de snabba kokzonerna. 4 zoner, inklusive 1 dubbelzon. • Ugnen erbjuder en rad smarta funktioner, som varmluft, grill, gratäng och pizza/paj. (Ord. Gigantenpris 6990:-)

EKC6051BOW400

EWF1476GDW

A-G

Erbjudandena gäller samtliga Elgiganten varuhus i Göteborg undantag produkter märkta med GÄLLER BARA BÄCKEBOL. Kampanjen gäller så långt lagret räcker dock längst tom 18/11. Max en av varje annonsvara per kund.

A

A-G

0,91 KWH 0,89 KWH

74

L

A+++ 167 KWH/ÅR

16 Megapixel 5x optisk zoom 720p HD-video

• 16 Megapixels CCD sensor • Fujinon optik med 5x optisk zoom • 720p HD-video (Ord. Gigantenpris 798:-) JX550BK

99

399

HALVA PRISET

iPod-högtalare

Trådlös telefon

• Nummerpresentation och plats för 40 poster i telefonboken • 50 m räckvidd inomhus och 300 m utomhus • ECO Dect - Energibesparing utan strålning (Ord.Gigantenpris 199:-) GIGAAL110

A

75

56

HALVA PRISET

Portabel iPhone-dockningsstation AUX-anslutning

HALVA PRISET

7

399

Digitalkamera

Belyst display Upp till 17 timmars taltid

8399 L/ÅR

• 4 x AAA batterier ger dig timmar av lyssnarglädje. (Medföljer ej) • Fjärrkontroll, fungerar på avstånd upp till 4,5 meter. iPod/iPhone på bild ingår ej. (Ord. Gigantenpris 798:-)

JBLOSM2BLKEV

Perfekt för kaffeälskaren 16 provkapslar ingår Kompakt och modern design

699 HALVA PRISET

Kaffemaskin

• Stilren och läcker design från välkända Nespresso • Perfekt Espresso eller vanlig kopp kaffe med endast ett knapptryck • Det ingår 16 kaplsar för att just du ska kunna smaka fram ditt favoritkaffe (Ord. Gigantenpris 1390:-)

ERBJUDANDENA GÄLLER ÄVEN I NORDSTAN, SISJÖN, BACKAPLAN OCH KUNGSBACKA T O M 18/11 SÅ LÄNGE LAGRET RÄCKER. UNDANTAG ÄR PRODUKTER MÄRKTA MED DENNA SYMBOL.

C110TI


NU VILL AMANDA SKRIVA FOR ANDRA Först släpps albumet hon kallar sin ”spökskiva” SID 24

GÖTEBORG sunny

hazy

snow

rain

partly sunny

min +2O max +8O cloudy

sleet

Tisdag 13 november 2012 www.metro.se thunder

part sunny/ showers

thunder showers

windy

showers

Så pressar SAS sin personal • JOBB FÖRSVINNER • DUMPADE LÖNER • KORTARE SEMESTER

Stämningen var dämpad på Arlanda norr om Stockholm i går när Metro var där. Men få ville uttala sig om kravet från SAS bolagsledning om lönesänkningar på 15 procent och kortare semester – för att bolaget inte ska gå i konkurs. Cecilia Fahlberg, ordförande för fackförbundet Unionen, varnar för vad som sker om man går med på försämrade villkor: – Då får vi en arbetsmarknad som är långt ifrån de traditioner vi har i Sverige i dag, säger hon. SID 02 FOTO: LOTTA BERGSETH

24-åringen häktad: Zlatan fick Risk för fortsatt sin sjunde brottslighet Guldboll

Metro reder ut om de nya träden verkligen är bättre

”Ett rimligt beslut” säger åklagare Per-Erik Rinsell om att häkta 24-åringen. SID 04

Om träden fälls i Linné och Vasa ersätts de av andra sorter. Bra eller dåligt? SID 08

Zlatan fick fler pris på Fotbollsgalan i går. SID 25

Våra specialister har öppet hus lördagen 1 december kl 8 –17. Välkommen på kostnadsfri konsultation och prisuppgift. Ring gärna och förboka. Du kan påbörja din behandling inom 4 veckor och dela upp betalningen. Läs mer på www.ett4.se Du hittar oss på Erik Dahlbergsgatan 14, tel 031-774 10 70.


När jag var liten hade jag och min bror nästan identiska gosedjursfladdermöss som mamma hade sytt. Enda skillnaden mellan dem var att min fladdermus hade en sned vinge. Så när ingen tittade bytte jag ut den mot min lillebrors symmetriska fladdermus. Jag vågade aldrig erkänna stölden och sedan föll det i glömska. Förlåt, brorsan. Vill du läsa fler hemlisar? Svenska folket har fått skicka in sina bekännelser till Postmuseum, läs mer om det på sidan 05. ANONYM MEDARBETARE PÅ METRO

Delar säljs

2

Marktjänsten, personal som jobbar med incheckning och bagage, säljs. Enligt uppgift till Metro har bolaget Swissport redan varit och tittat på verksamheten. Det norska bolaget Widerøe säljs.

Besked. Gå med på att sänka alla anställdas lön med tusenlappar i månaden, dumpa pensionerna och minska semestern – annars går bolaget i konkurs. Det var beskedet till fackförbundet Unionen i går.

3

4

Ändrade regler för semester, med kortare sammanhållen semester sommartid. Semesterperioden ska inte bara omfatta juni, juli och augusti. Pensionssystemet görs om.

Längre arbetstider

5

Veckoarbetstiden för flygande personal utökas från maximalt 42 timmar till 47,5 timmar. Gränsen för maximal arbetstid per månad höjs.

Trots att sparplanen har funnits i planeringen länge har inga förhandlingar inletts med facket. Nu förväntar sig SAS vd Rickard Gustafson att allt ska lösas på mindre än en vecka. SAS ska kostnadsbantas för att säljas vidare. – Vi har inte tjänat pengar på många år. Det är inte möjligt att bedriva en verksamhet om man inte gör det på marknadsmässiga villkor, säger han till TT. Om inte de rigorösa kraven accepteras finns risk att de statliga lån på 3,5 miljarder som krävs för att rädda bolaget inte kan betalas ut. – Jag är mycket kritisk mot hur man hanterar det här. De släpper det här i knäet på 14 000 anställda i tre länder och säger att är det inte klart snart så finns det risk för konkurs, säger Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen. Att alla anställda på ett krisbolag ska sänka sina löner är en extrem och ny åtgärd sett till hur krisåtgärder i Sve-

KÄLLA: METRO OCH TT

5 VAD SKER MED BILJETTEN VID KONKURS? SID 09

Sparkraven är stenhårda på SAS. FOTO:JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

rige normalt ser ut. Under finanskrisen 2008 slöts vissa lokala avtal där industrianställda gick ner i arbetstid för att avlasta företagen. De behöll samma timlön och fick inte lönerna kapade rakt av. – Regelrätta lönesänkningar känner jag inte till att man har gått med på alls, säger Kurt Eriksson, chefsjurist på Medlingsinstitutet. Cecilia Fahlberg oroar sig för vad som händer om en lönesänkning accepteras på SAS. Hon ser en risk för ett trendbrott där andra arbetsgivare vill använda samma metod om facket backar nu. – Naturligtvis. Här har vi dessutom med ett statligt bolag med arbetsmarknadsministern i ryggen att göra. Om det här blir en modell där man helt struntar i medbestämmandelagen och kollektiv arbetsmarknadslagstiftning så får vi en helt ny arbetsmarknad i Sverige. Det blir en arbetsmarknad som är väldigt långt ifrån de traditioner vi har i Sverige i dag. KRISTOFFER RENGFORS kristoffer.rengfors@metro.se

Anders Mellin, trafikassistent på SAS Ground Service, ett av SAS bolag som ska säljas för att dra in pengar, fyller på en biljettautomat vid en av Arlandas incheckningsdiskar. Som de andra SAS-anställda Metro pratat med så hänvisar han till presstjänsten för alla kommentarer. FOTO: LOTTA BERGSETH

”Inte världens muntraste dag” Det var en dämpad stämning när Metro i går mötte SAS markpersonal på Arlanda flygplats. De anställda har blivit ombedda att hänvisa alla med frågor till företagets presstjänst. – Men det är inte världens muntraste dag här, säger en anställd som inte vill bli citerad med namn. Större elevkullar

Här är ”Volvo-terrorn” Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden

Läsåret 2017/2018 räknar Skolverket med att 980 000 elever går i grundskolan, drygt 87 000 fler än i dag.

100%

Statsbesök

Statsminister Fredrik Reinfeldt är på besök i Burma. Läs mer på sid 05.

Ändrade semesterregler

Alla anställda får sänkta löner. Flygande personal med upp till 15 procent, högre chefer med upp till 17 procent. Vd:n sänker sin lön med 20 procent, omkring 2 miljoner kronor till 8 miljoner om året.

Facket: Fler kan börja dumpa löner

Turbomotor i sin traktor

”Vi har talat om vad som vore det bästa användningsområdet, så jag är mycket tacksam att Aung San Suu Kyi tog emot mig.”

Sänkta löner

Svensk traktor ny nätsuccé Den svenska bonden har gjort nätsuccé efter att klippet med hans trimmade traktor, ”Volvo-terrorn” spritts på nätet. Klippet har över 140 000 visningar på Youtube. METRO

50

0

HÄR VÄNTAS ANDELEN ELEVER ÖKA MEST

38% 36%

LOMMA

JAG STAL EN FLADDERMUS

1

15 000 anställda ska bli 9 000 genom försäljning av verksamheter och uppsägningar. 800 administrativa tjänster försvinner i Sverige, Norge och Danmark. Antalet chefer ska minska.

HABO

Välkommen!

Tjänster försvinner

SUNDBYBERG

NYHETER

SAS stenhårda sparplan – så vill de kapa kostnader

SOLNA

1

02

www.metro.se tisdag 2012-11-13

32% 31%

Personalen har nu dagliga möten med fack och arbetsgivare där information om sparpaketet delges. En anställd som varit med om flera neddragningar inom SAS tillägger: – Vi är ganska luttrade så vi håller ändå humöret uppe ganska bra. För Aftonbladet berättar

en anonym flygvärdinna att hon inte tänker acceptera en lönesänkning på 15 procent – ”då får de sparka mig”. – Ärligt talat blir jag så jävla förbannad att jag hoppas att hela skiten går i konkurs. Jag tycker inte att staten ska gå in med en enda krona till, säger flygvärdinnan. KRISTOFFER RENGFORS

Facebookbluff. Falsk kupong på 1 000 kronor lurade Ica-kunder Ica varnar kunder att dela en Facebooklänk – som tack sägs man ha chans att få en rabattkupong på 1 000 kronor. – Det är inte vi som ligger bakom den. Någon har använt vårt varumärke och länken kan vara potentiellt skadlig, säger Icas presschef Staffan Ekengren till Aftonbladet.se. Han säger att man inte ska klicka på annonsen.

Den falska Ica-länken på Facebook som lurade många.

– Vi vet inte vad den åstadkommer. Ekengren säger till Aftonbladet att företaget inte har möjlighet att ta bort annonsen, men att man har kontaktat Facebook. METRO

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 11275, 404 26 Göteborg. Telefonväxel: 031-743 81 00. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Linus Paulsson. ISSN 2001-2381. Tryck: V-TAB 2012. Upplaga i Göteborg: 151 500 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


Skaffa iPhone 5 med Tele2 Volym. Ett abonnemang med fria samtal, SMS och MMS.

489 kr/mån

Skaffa iPhone 5 med vårt abonnemang Volym Mellan för 489 kr/mån. Då kan du ringa, SMS:a och MMS:a obegränsat. Dessutom ingår 3 GB surf varje månad. Välkommen till våra butiker, tele2.se eller någon av våra återförsäljare. Erbjudandet avser iPhone 5 och Volym Mellan. Bindningstid 24 månader. Uppsägningstid 3 mån. Inträde 99 kr. Vid delbetalning av mobil tillkommer en adm avgift om 150 kr. Lägsta totalkostnad: 11 985 kr (99 kr + 150 kr + 11 736 kr (489 kr x 24 mån)). Vid extrem förbrukning (per månad över 12 000 min eller 10 000 SMS) förbehåller Tele2 sig rätten att vidta åtgärder. Betalsamtal, betal-SMS och trafik i utlandet ingår ej. All surf i mobilen ingår. Efter 3 GB sänks hastigheten till 64 kbit/s. Mobilen är operatörslåst och kan låsas upp för en avgift om 300 kr (efter 12 mån). För mer info, se tele2.


04

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Åtalas. Hävdade han skurit av sin penis – åtalas för falsklarm En 28-årig man ringde länskommunikationscentralen den 29 juni. Han hävdade att han var trött på livet och hade skurit av sig sin penis. Han ska också ha blött från munnen. Enligt 28-årigen blödde det kraftigt från där penisen hade suttit. Länskommunikationscentralen sände hjälp.

Men någon avskuren penis var det inte tal om, det var en lögn. I går åtalades 28-åringen vid tingsrätten i Göteborg. Han är misstänkt för falskt larm. Enligt åtalet kommer han inte ihåg händelsen och han kan därför vare sig erkänna eller förneka brott. FREDRIK BECKMAN

Häktningsförhandling i tingsrätten mot den 24-årige mannen som är misstänkt för att ha rövat bort en 9-årig flicka. På bilden är försvarare Claes Östlund.

”Det finns risk för FOTO: ADAM IHSE/SCANPIX

fortsatt brottslighet” ANNONS

Häktning. I går häktades den 24-årige göteborgare som erkänt att han förde bort en nioårig flicka i torsdags. Även hans advokat tyckte att han skulle häktas. Nu blixtutreds också varför skolan inte kontaktade flickans föräldrar – när hon aldrig kom fram. Det var ett stort medieuppbåd på plats vid Göteborgs tingsrätt inför beslutet om huruvida 24-åringen skulle häktas. Åklagaren menade att han skulle häktas misstänkt för människorov, men tingsrätten gick på försvararens linje och häktade 24-åringen på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande. Även försvararen ansåg att 24-åringen borde häktas. – Det finns risk för fortsatt brottslighet eftersom hans sjukdomsbild inte är utredd än. Han mår inte bra,

Detta har hänt:

r vi : Idag fira

s dag Skvallerlyssnarna Nyhet !

säger advok a t Claes Östlund. Åklagare PerErik Rinsell accepterade den mildare rubriceringen. – Efter att ha varit med på förhandlingen så tycker jag att tingsrätten tog ett rimligt beslut, säger han. Nioåringen, som blev bortförd när hon var på väg till skolan i torsdags, hölls fången i mannens bostad i 19 timmar. Claes Östlund säger till TT att 24-åringens föräldrar troligtvis var hemma. – Det utgår jag från att de

har varit. M e n jag vet inte. De bor på olika plan i denna

villa. Efter det att nioåringen kom tillrätta natten till fredag har hennes skola, Skårsskolan i Örgryte, fått utstå mycket kritik från upprörda föräldrar. Skolan kontaktade aldrig flickans föräldrar när hon inte kom dit. I går startade utvecklingsenheten på Örgryte/Härlandas stadsdelsförvaltnings utbildningsavdelning en blixtutredning. – Vi tittar på hur torsda-

MAXSTRAFFET ÄR 10 ÅR för, från människorov, som åklagaren yrkade på, till STEFAN olaga frihetsberövande, WAHLBERG handlar med sannolikhet Metros rättslige om vad gärningsmannen expert hade uppsåt till. Ett olaga frihetsberövande behöver – i motsats till Människorov är ett av lagens allvarligaste brott och människorov – inte ha nåkan leda till livstids fängel- got annat syfte än att just se. Det klassiska fallet hand- beröva personen friheten lar om kidnappning där nå- genom att till exempel föra bort eller låsa in honom elgon kräver pengar för att ler henne. släppa den kidnappade. Maxstraffet för olaga friAtt tingsrätten väljer att hetsberövande är fängelse i ändra brottsrubriceringen tio år. som 24-åringen misstänks

• 9-åringen kom tillrätta vid tretiden på fredagsmorgonen. Det var personer ur organisationen Missing People som fattade misstankar när en man kom med ett barn bara några hundra meter från flickans hem. • Flickan hade då på sig manskläder och jackluva uppdragen. När de lyfte på luvan såg de att det var den eftersökta nioåringen. • Hon hade då varit försvunnen i 20 timmar. • Den 24-årige mannen är uppväxt inte långt ifrån där flickan bor.

gen såg ut och varför vi inte ringde. Lagen säger att man måste höra av sig under dagen, säger Susanna Hanson, utbildningschef i stadsdelen. I morgon klockan 17 ska stadsdelen hålla ett informationsmöte på skolan där man redovisar resultatet. FREDRIK BECKMAN

fredrik.beckman@metro.se

Missing People

Fler frivilliga än utrustning

Analys

Uppemot 800 personer slöt upp med Missing People för att söka efter den nioåriga flickan. FOTO: SCANPIX

Frivilligengagemanget har blivit så stort att det ställt till med problem på fältet. – Vi hade varken tillräckligt med västar, kartor eller ficklampor, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande i Missing People som konstaterar att de inte direkt blir nedringa av sponsorer. Nu finns organisationen i 19 län. TT

Clowner utan gränser På Svenska Mässan anordnas under två dagar de Mänskliga Rättighetsdagarna, en mötesplats för engagerade som arbetar med mänskliga rättigheter. Programmet fortsätter i dag med seminarier, debatter och workshoppar. Clownen Camilla Rud från organisationen Clowner utan gränser är en av utställarna. FOTO: HENRIK BRUNNSGÅRD

Munkedal

Hiphop-profil

Påkörd kvinna avled på platsen

”Gubb” Åberg har avlidit

En fotgängare omkom när hon blev påkörd av en bil utanför Munkedal vid 17-tiden i går, enligt polisen i Västra Götaland. Det rör sig om en kvinna i 75-årsåldern som avled på olycksplatsen. Bakgrunden till olyckan är oklar men polisen har tagit bilen i beslag för en teknisk undersökning. TT

Göteborgsrapparen Gabriel Åberg, mer känd under artistnamnet Gubb, har avlidit. Gubb blev en profil inom Göteborgs hiphopscen under 90-talet då han var medlem i grupperna Da Brigade och 3Ess. Efter det blev han soloartist och 2000 grundade han skivbolaget Illizit Muzik. ”Gubb” Åberg blev 41 år. TT

1

3

5

10

20

30

40

50

60

70

Vi testar trycket.

80

90

95

97

100


05

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Statsbesök

Uthyrning

Ingen uppgörelse om bostadsrätter En avsändare avslöjar sin vana att hitta på saker om sitt liv för frisören.

En lumpare var påverkad av amfetamin under högvakten på Drottningholms slott.

Avslöjande detaljer från de första försöken till kärleksliv finns också att beskåda.

Liksom mer dagsaktuella kärleksbrev. Som det här trånande meddelandet om chefen.

Svenskarnas ”mörka” hemligheter ställs ut Utställning. Somligt är så pinsamt att man inte vill berätta ens för nära vänner. Men på Postmuseum i Stockholm ställs hemligheterna ut för alla som vill se.

Den genanta kroppsliga defekten som du alltid dolt, de pinsamma förbjudna känslorna, det där lagbrottet i ungdomen som du fortfarande känner skam över. Postmuseum i Gamla stan i Stockholm har samlat in svenskarnas hemligheter i form av anonyma vykort, och ställer ut dem. –Vi samlar in hemligheter från alla som vill bidra. Vi vet inte riktigt vart det här tar vägen, det är det som är spännande, säger museichefen Pernilla Klingofström.

Trots allt bloggande, twittrande och statusuppdaterande finns det vissa detaljer ur våra liv som vi inte gärna avslöjar. Men på ett anonymt vykort, omöjligt att spåra, kan även ljusskygga tankar uttryckas – och sådana har strömmat in i hundratal till utställningen ”Svenska hemligheter”. – När man är helt anonym är det lättare att bjuda på en hemlighet som ligger och skaver lite grann, sådant man inte skulle skriva i statusuppdateringar. Hemligheter som kommit in är av helt olika karaktär och det är både vuxna och barn som skrivit – något som framgår av handstilarna. Utställningen öppnar för allmänheten på lördag. ANDERS GÖRANSSON anders.goransson@metro.se

Pinsam utställning på Postmuseum

Fler genanta hemlisar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Fredrik Reinfeldt besökte Aung San Suu Kyi i Burma i går. FOTO: SCANPIX

Sverige vill satsa på handel i Burma Efter år av isolering är Burma i dag ett av världens hetaste länder för investering, och svensk handel kan enligt regeringen bidra till den positiva utvecklingen. Enligt Fredrik Reinfeldt som träffade oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi i går överväger Sverige också en utökning av biståndet. TT Fotbollsstjärna

Åklagare vill se Gerndt i fängelse

Pernilla Klingofström, museichef, och Malin Valentin, kommunikationsansvarig, kollar på några av vykorten i utställningen ”Svenska hemligheter” som öppnar för allmänheten på lördag på Postmuseum i Stockholm. FOTO: URBAN BRÅDHE

I går gick fallet med fotbollsstjärnan Alexander Gerndt som dömts till villkorlig dom för strypgrepp på sin ex-fru upp i hovrätten i Malmö. Gerndt vill att hovrätten friar honom. Men åklagaren yrkar på fällande dom på samtliga åtalspunkter samt ett fängelsestraff. TT

Regeringen ger upp försöken att få rödgrönt stöd för sitt förslag om att förenkla uthyrning av bostadsrätter. Diskussionerna i civilutskottet mellan allianspartierna, S och MP avbröts i går. S och MP har motsatt sig förslaget främst för att det skulle kunna leda till kraftigt höjda hyror för dem som redan i dag hyr i andra hand. TT Missförhållanden

Elva brister på Parken Zoo Nu kommer länsstyrelsen i Södermanland med sin rapport efter en oanmäld inspektion på Parken Zoo i Eskilstuna. Djurparken får ett föreläggande om att åtgärda elva brister. Det handlar bland annat om att se till så att det finns insynsskyddade hägn för djuren och att inomhusutrymmena för dvärgflodhästar och tapirer får golvvärme. Länsstyrelsen kommer att följa upp att föreläggandet efterlevs. TT Dagens fel I gårdagens Metro har inga fel rapporterats.

Välkommen till Familjehälsan Vårdcentral! En mångkulturell vårdcentral med fullt utbud och hög kompetens

Nyhet!

Vårt öppet hus blev en uppskattad succé. Tack för besöket och välkommen åter!

Alltid färsk mjölk hemma. Riskerar du att bli allvarligt sjuk av influensa? Om du vaccinerar dig får immunförsvaret hjälp att skydda kroppen bättre mot viruset.

Längre hållbarhet

Nu kan du alltid ha kall och god mjölk hemma i kylen. Skånemejeriers nya mjölk håller i hela 30 dagar i ett oöppnat mjölkpaket. Smaken är rund och fyllig och du får i dig precis samma näringsämnen som när du dricker ett glas vanlig mjölk. Gott, nyttigt och praktiskt! Läs mer på skanemejerier.se/hallbarhet

Du bör vaccinera dig om du • Har fyllt 65 år • Har någon av dessa sjukdomar, oavsett ålder - kronisk hjärt- eller lungsjukdom - svårbehandlad diabetes - nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering - kronisk lever- eller njursvikt - extrem fetma - neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen - är barn med flerfuktionshinder eller svår astma - är gravid och inte fick pandemivaccin 2009/2010 Om du tillhör någon av grupperna ovan betalar du 100 k. För övriga kostar det 170 kr. I samarbete med Smittskyddsenheten Västra Götalandsregionen

Rullagergatan 4, i SKF-huset, Gamlestan • Tel. 031-30 000 60, www.familjehalsan.se


06

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Här träffar granaterna byn Veckans bästa nyhetsbilder

Bildspelet du inte får missa

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Gränsen mot Turkiet

Kraftiga strider i Syrien fortsätter Nu växer oron för att konflikten i Syrien på allvar ska spilla över landets gränser. I går besvarade Israel syrisk eld med artilleri och städer på båda sidor av gränsen mellan Turkiet och Syrien har skakats av flygbombningar. TT-METRO Kan agera

”Vi kommer inte tolerera att våra gränser kränks.” Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa i går att man följer utvecklingen och är beredd att agera, uppger nyhetsbyrån AP.

Talar med Nato

Första steget mot gränsförsvar

Röken stiger efter det att syriska granater landat i en by i de ockuperade Golanhöjderna vid Syriens södra gräns i går. Israel besvarade genom att skjuta granater som ska ha träffat sitt mål – mobilt syriskt artilleri. Det är dock oklart om enheten var i regeringsarméns eller rebellernas händer. FOTO: ARIEL SCHALIT/AP PHOTO

Kolumn

GÖRAN GREIDER CHEFREDAKTÖR FÖR DALA-DEMOKRATEN

Diskutera Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

V

Turkiet för nu samtal med sina allierade i militäralliansen Nato om att sätta in avancerade luft- och missilförsvarssystem längs gränsen, något som skulle kunna bli första steget till en flygförbudszon av liknande snitt som under upproret i Libyen. TT-METRO

DÄRFÖR HAR STÖDET TILL SD ÖKAT

arför går det så bra för Sverigedemokraterna i de flesta opinionsmätningar? Partiet gör inbrytningar hos kvinnor och i storstäder där de tidigare varit svagare, så vad är det som händer? Den främsta orsaken till att Sverigedemokraterna ökat så pass mycket är antagligen det faktum att partiet sitter i riksdagen och därmed har en annan status än tidigare. Men Sverigedemokraterna, som i de allra flesta fall stöder den moderatledda regeringen – senast i förslaget om rut-bidrag för läxhjälp – är en stabil del av regeringsunderlaget, och det ger tyvärr ökad tyngd åt detta främlingsfientliga parti. För några dagar sedan presenterade den före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg ett åtgärdsprogram mot rasism och främlingsfientlighet. Utredningen fick namnet ”Främlingsfienden inom oss”. Det låter litterärt och djupsinnigt. Men jag blev ilsken bara jag såg titeln. Den tycks ju säga att rasismen är ett problem i våra psyken och vårt inre och inte i samhället. Westerberg är liberal, man skulle till och med kunna kalla honom något av den siste socialliberalen. Det var han som reste sig ur en tv-soffa för över 20 år sedan när Ian Wachtmeister, ledare för Ny demokrati, klev in efter valnattens framgångar. Men jag menar att liberalismen själv har en skuld till främlingsfientligheten och till Sverigedemokraternas framgångar, en skuld som den överröstar med retorik. Några av de mest verksamma orsakerna bakom främlingsfientlighet och rasism i dagens Sverige är den ökande skolsegregationen, den växande arbetslösheten och den

djupnande sociala otryggheten. Marknadifieringen av samhället spelar Sverigedemokraterna i händerna enligt följande formel: Först slår marknadsliberalismen sakta men säkert sönder samhället och därefter kommer de konservativa och reaktionära och läker ihop det. Plus Liberalismen är en privatiserande kraft. Den erkänner Mando Diao gör vad de vill med poeten Fröding på sin nya bara individer och inga kollektiv och när klasskänslan platta – så visar man respekt för eller den kollektiva kvinnokampens gemenskaper försvagats – ja, då uppreser sig till slut i det liberaliserade och en stor poet! alltmer individualiserade samhället endast ett kollektiv: Invandrarna. Den segrande liberalismen gör sig av med de progresMinus siva kollektiven och kvar blir det invandrarspöke som sveDanskarna tar bort fettskatten rigedemokrater kan skrämma folk med. Och inte heller – bra. Men det är fegt att ta finns det någon stark arbetarrörelse som förmår säga som bort sockerskatten. Socker är det är: att 90 procent av det som kallas ”invandrarfrågor” döden. i själva verket utgörs av gamla hederliga klassfrågor. Och det som nu sker när SD växer är att även delar av den medelklass som trott sig stå fri från fördomar, också skräms upp av det frambesvärjda kollektiva invandringsspöket och är beredda att lägga sin röst på ett främlingsfientligt parti. Metro.se

Läs och kommentera fler kolumnister

SER DU SYMBOLEN – OPPNA APPEN OCH SIKTA PÅ BILDEN Gå in på App Store från din Iphone

1

Sök efter PointCloud och ladda sedan ner appen gratis.

Välj Metro i PointCloud-appen

2

Skapa ett bokmärke på din skärm för att alltid öppna senaste Metro.

Sikta på bilder med din mobil

3

Alla bilder märkta med PointCloud-symbolen öppnar extramaterial i din telefon. Välkommen till ett nytt sätt att läsa tidningen!


mer tid på köpet Närmaste matbutik? Noll meter ungefär. Busenkelt är det också. Surfa bara in på Mat.se och handla i lugn och ro. Sedan kör vi hem maten till din dörr nästa vardag utan extra kostnad. Välkommen till ett smartare sätt att handla.

Samma pris som i butik | Alltid fri hemkörning


08

www.metro.se tisdag 2012-11-13

iPhone 5 med fri surf på riktigt. iPhone 5

449 kr/mån Ring för allt 3000 sms ingår Fri Surf

Trädexpert Björn Aldén reder ut vad som är vad i trädfrågan . I dag fortsätter park- och naturförvaltningen att ta ner björkarna på Vegagatan. Den 19 november bjuder förvaltningen in till dialog kring bytet av almar och lindar till ekar på Älvsborgsgatan. De nya ekarna planeras att planteras i december. FOTO: CHRISTINA BLOM

Experten om de nya träden i Göteborg Trädtvist. De nya trädsorterna är värdelösa – de träd som står nu ska stå kvar. Det hävdar de som engagerat sig i samband med de planerade fällningarna i Linné och Vasa. Men hur kassa är egentligen de utskällda träden? Metro reder ut.

Fri surf på riktigt. Streama musik och film oavbrutet. Pausa ditt abonnemang.

Byt abonnemang under bindningstiden.

Nya generationens mobilnät.

Lönnar i stället för lindar i Vasaallén och robinior i stället för björkar på Vegagatan. Frågan har fått många göteborgare att ställa upp för sina träd och kräva att de nu-

varande träden får stå kvar. Metro har träffat trädexpert Björn Aldén, intendent på Botaniska, för att reda ut vad det är för nya trädsorter park- och naturförvaltningen vill plantera. Han ser gärna nya trädsorter och större mångfald bland träden i Göteborg. Men tulpanträd på Linnégatan är inget han tror på. – Jag blir lite tveksam till detta. Det är ett träd som kräver ganska mycket värme och det är saltkänsligt. Men under förutsättning att de vet om detta och anpassar sig till det och kanske inte saltar där, då skulle det kunna fungera, säger han. Att han ser positivt på nya trädsorter är dels av es-

tetiska skäl, dels praktiska – i dag är flera av de traditionella svenska stadsträden drabbade av sjukdomar som gör att man drar sig för att plantera dem. Alm, ask, svensk ek och hästkastanj går inte längre att använda. Vilket träd som står på tur att drabbas av sjukdom går inte att förutspå. – Det man kan ha emot linden är att det är ett överanvänt träd. Om det skulle vara så att det kommer en sjukdom på lind, vilket inte är omöjligt, så är det problem för alla Sveriges städer, säger Björn Aldén. PETER LÖWENDAHL

peter.lowendahl@metro.se

Trädgårdsmästaren om de nya träden

Uppgradera till ny mobil under bindningstiden.

De vita magnoliablommorna. Freemanlönn. FOTO: DEREK RAMSEY

Freemanlönn i Vasaallén, ersätter lindar • Är minst lika beprövade som stadsträd som robinior. • Kräver troligen inte lika mycket värme som robinian och blir lagom stort. • I bästa fall väldigt vackra höstfärger, men det hänger på vädret.

Välkommen till närmaste butik, telenor.se eller ring 0200–111 222.

Platanernas frökapsel. FOTO: RICK P

FOTO: GÖTEBORGS BOTANISKA TRÄDGÅRD

Plataner vid Sveaplan

Magnolia vid Heden

• Platan är Europas mest använda park- och gatuträd, och helt outstanding som gatuträd, de tål nästan allt. • Kan få problem med kylan, jag skulle inte våga sätta plataner i långa rader här. • Har väldigt vacker bark.

• Flera arter magnolia är väldigt härdiga, bland annat den här, Magnolia kobus, som är en vitblommig japansk magnolia. • Behöver väldigt goda betingelser under etableringsfasen. • Kan bli 15–20 meter höga.

Tulpanträd på Linnégatan, Robinia på Vegagatan, ersätter lindar ersätter björkar

Kärrek på Älvsborgsgatan, ersätter sjuka almar

• Tveksamma och nästan helt oprövade som gatuträd i Sverige. • Oklart hur stora de kommer att bli i den här miljön. Mår de bra kan de bli 20 meter. • Är känt för att vara ett bra solitärträd och skulle troligen klara sig väldigt väl intill Hagabion där det kan växa och utveckla kronan i en öppen, solig och inte för torr plats.

• Har använts på flera ställen i stan, bland annat Kungs Ladugårdsgatan. • Ett trevligt, lagom stort träd, men ganska bredkronigt så det kräver lite yta.

• Värmekrävande, så den kräver sol kring liggande ytor som lagrar värme. • Tidigare stod det en stor robinia på Avenyn, så man vet att den mår bra i stadsmiljön. • Har ett utseende som avviker från våra vanliga parkträd med vita blommor i klasar på försommaren och gröna ljusgenomsläppande löv långt in på hösten.

Kärrekslöv


EKONOMI 09

www.metro.se tisdag 2012-11-13

börsen i går

+0,04%

OMXS. Flygbolaget SAS steg försiktigt efter att ha presenterat sin krisplan med lönesänkningar. TT

NASDAQ/DOW JONES -0,05 % / +0,04 %

FRANKFURT +0,07 %

PARIS -0,35 %

LONDON +0,11 %

HELSINGFORS -0,02 %

MOSKVA +0,34 %

Här tar det längst tid att sälja villan Bostäder. Försäljningar av villor tar allt längre tid och i var femte annons sänks priset. Annonseringstiden har ökat med över 14 procent sedan förra året.

Det uppstår tröghet på marknaden när säljare och köpare har olika förväntningar på priset. FOTO: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Läget i några storstadslän Län

Hus till salu

Annonstid, dagar

Förändring, %

Stockholm

3 336

61

21

Södermanland

761

84

–4,5

Uppsala

900

119

24,5

Västra Götaland

3 639

97

6,3

Skåne

5 236

110

15,5

Sverige

27 405

118

14,4

Bostadssajten Booli, som samlar annonser från mäklare och privatsäljare, för statistik över hur länge bostadsannonser ligger ute. Det senaste året har den ökat med 14,4 procent till i genomsnitt 118 dagar. Dessutom sänks utropspriset i ungefär var femte annons. – Vi går en trögare marknad till mötes, säger Boolis vd Anders Kyhlstedt. På bostadssajten Hemnet finns siffror som visar att också antalet försäljningar minskar. I slutet av oktober var nästan 1 000 färre villor till salu än motsvarande tidpunkt ett år tidigare. Anders Kyhlstedt säger att en förklaring är att säljarna ofta har överdrivna

KÄLLA: BOOLI

DU SPARAR

60 %

2-PACK FOGPENNA VÄRDE 499 KR FÖR 199 KR!

Med en fogpenna täcker du smidigt över fogarna mellan kakelplattorna och håller dem vita och fräscha! Köp på www.savemyday.com.

förhoppningar om hur mycket man ska få betalt. – Säljarna är marknadens sista optimister, säger Anders Kyhlstedt. Länet där bostadsannonserna ligger ute längst är Värmlands län. Där ligger annonserna ute i 204 dagar i snitt. Förutsättningarna för bostadsaffärer har ändrats de senaste åren. Bankerna kräver numera ofta att den gamla bostaden ska vara såld innan nya lån beviljas och möjligheterna att skjuta upp skatten har ändrats. Svensk Fastighetsförmedlings vd Peeter Pütsep säger att det uppstår tröghet på marknaden när köpare och säljare har skilda prisförväntningar. ”Jamen grannen fick ju ...-fenomenet gör att det tar lång tid att genomföra affärerna. Men trögheten har ännu inte slagit igenom i sjunkande priser. I förra veckan visade SCB:s senaste statistik på en svag prisökning. Och enligt banken SEB:s boprisindikator tror 42 procent av hushållen fortfarande på stigande priANNONS ser. TT

FRÄSCHA UPP FOGARNA!

EURO 8,58

DOLLAR 6,75

PUND 10,73

Siffror från kl 21 i går

SAS-konkurs? Så får du (i så fall) tillbaka pengar för din flygbiljett – Jag skulle vara försiktig med att boka biljetter med SAS som det ser ut nu, säger Jan Ohlsson, flygexpert och chefredaktör för Travelinsider. Om SAS går i konkurs är det stor risk att den som köpt flygbiljetter får se sina pengar gå upp i rök. Men det behöver inte vara hopplöst: • Om du har köpt din resa med ett kreditkort kan du få tillbaka pengarna via kortföretaget eller din bank. • Om din flygresa är en del av ett paket, där till exempel hotell också ingår, så omfattas den av en garanti.

Då är det bolag som du köpt paketet av skyldiga att ordna en ersättningsresa. Du kan också vända dig till Resegarantinämnden. • Har du en speciell reseförsäkring kan den täcka kostnader som orsakas av konkurser. Det finns också en chans att din vanliga hemförsäkring gäller. • En sista utväg är att ställa ditt krav direkt till konkursboet. Ditt krav blir dock en så kallad oprioriterad fordran, och chansen att du får ut några pengar är minimal. METRO

Modellar för egna kampanjen

Här plåtas stjärnan

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden

Beckham säljer till jul Klädkedjan H & M lanserade i början av året David Beckhams klädkollektion Bodywear. Kollektionen blev en succé och man väljer nu att släppa ytterligare plagg inför en ny julkampanj. Och självklart är det Beckham själv som står modell.


www.metro.se tisdag 2012-11-13

Därför genomförs Västsvenska paketet En ny Götaälvbro ersätter den gamla bron och Marieholmstunneln – en vägtunnel under Göta älv – byggs som komplement till Tingstadstunneln. 55 kilometer nya busskörfält byggs längs infartslederna till och från Göteborg och i Göteborgs centrum. Tågperrongerna förlängs så att de på sikt kan ta emot längre tåg för fler resenärer. En ny

10

Misstänkt mord. Teknisk utredning efter balkongfall fortsätter Utredningen vad som egentligen hände när en 46-årig man slog ihjäl sig efter ett fall från en balkong i Johanneberg natten till söndag fortsätter. Och misstankarna mot 32-åringen, som sitter anhållen har inte förändrats. – Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, säger åklagare Niklas Högdén. Han vill inte gå in på vad i utredningen som gör att dödsfallet är ett misstänkt mord, och inte en olycka. – Den tekniska undersökningen pågår på plats för att vi ska få en uppfattning om vad som mer precis har hänt. Det är folk som ska hö-

Metro i går.

ras och det är olika åtgärder som ska vidtas. Därför kan jag inte gå in på varför vi har den här misstanken. Senast i morgon klockan tolv måste Niklas Högdén begära att 32-åringen ska häktas. Men ett sådant beslut kan komma redan i dag. – Det är inte omöjligt att jag fattar beslut under eftermiddagen FREDRIK BECKMAN

knutpunkt byggs för tåg-, buss- och spårvagnstrafik i Gamlestaden. Mer trafik- och restidsinformation, nya cykelbanor, cykelparkeringar, bullerskydd, rondeller, hållplatser samt ytterligare körfält som förbättrar framkomligheten för biltrafiken ingår Bildarkivet

också i Västsvenska paketet.

Västra Götalandsregionen & Region Halland 1 miljard Ökade Göteborgs Stad markvärden 1,25 miljarder 0,75 miljard

Västsverige växer så det knakar. Därför genomför vi nu Västsvenska paketet som ska ge morgondagens resenärer större möjlighet att variera sitt resande och dessutom en smidigare vardag. Det handlar om ett samhällsbygge som bidrar till ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige.

Vi bygger för framtidens behov

För ökad framkomlighet och bättre miljö Västlänken är en tågtunnel under

Trängselskatt 14 miljarder

centrala Göteborg med tre nya

Statligt stöd 17 miljarder

underjordiska pendeltågstationer som avlastar kollektivtrafiken i den

Göteborg är ett viktigt nav för hela

växande staden och gör det möjligt

Så går finansieringen till

Västsverige. Sedan 1970 har

för fler pendlare att nå sina destina-

Västsvenska paketet beräknas kosta

pendlingen till och från Göteborgs

tioner utan byten. Västlänken binder

34 miljarder kronor och är möjligt att

kommun ökat från 160 000 fordon

ihop pendeltågslinjerna i Västsverige

genomföra då staten står för hälften

per dygn, till dagens cirka 450 000.

till ett sammanhängande system och

och medfinansiering sker lokalt och

Det är en ökning med drygt 180

ger dem som bor utmed pendlings-

regionalt.

procent. Resandet med kollektiv-

stråken ett hållbart resealternativ till

trafiken har under samma period

bilen.

Västsvenska paketet får betydelse för hela Västsveriges utveckling.

Spöken och julmys i advent Spökhistoria, julmys och familjedrama. I årets julkalender återvänder SVT till slottet Greveholm där spökena Jean och Staffan går igen. Regissören Dan Zethraeus lovar spänning för alla åldrar. Skådespelarna återvänder till SVT:s julkalender ”Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst” för att på nytt göra sina spökroller från 1996. FOTO: SVT

ökat med 20 procent. Väg- och järnvägsnätet räcker

Äppeljakt i Halland

inte till och det kommer att bli ännu svårare att ta sig fram om ingenting görs, till exempel under och över Göta älv, där det redan idag passerar cirka 230 000 fordon varje dygn. De insatser som nu görs, ska inte bara klara dagens behov, utan också morgondagens.

Läs mer på vastsvenskapaketet.se

Grovt rån

Äppelälskande älgar ska skjutas

Man häktad i pokerrånshävan

Minst en av tre älgar som mumsar äpplen i Getinge i Halland ska skjutas. Älgar på äppeljakt i trädgårdar dyker upp varje år på olika håll i landet. En älgko med två kalvar gör sedan några veckor täta besök i byn, går in i trädgårdarna och har några gånger uppträtt aggressivt. Därför har Hallandspolisen beslutat att en av kalvarna ska skjutas. TT

En 23-årig man har häktats i utredningen av misstänkta brott mot kända pokerspelare i Göteborg. Han anklagas bland annat för grovt rån och olaga frihetsberövande. 23-åringen har varit anhållen i sin frånvaro. Han gick själv till polisen för en vecka sedan. Åklagarna hoppas kunna åtala honom inom ett par veckor. TT


11

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Göteborgarna: Så blir staden mer cykelvänlig låda som tagit emot medborgarnas tips på förbättringar för stadens cyklister. Carina Byhlin Andreasson, 51, är en av dem som deltagit. – Mitt förslag är delvis en uppmaning till att man ska uppmuntra cyklandet. Arbetsgivare borde se till att det finns bra möjligheter till ombyte, i den här staden blir man blöt när man cyklar, säger hon. Insamlandet av förslag Förslagen är redan 1 700 stycken när Trafikkontoret är en del av utformningen nu stänger sin analoga brev- av stadens nya cykelplan

Förslagstider. En omvänd trängselskatt med belöning till cyklister, uppvärmda cykelbanor och en cykelapp. Det är några nya förslag från stans cyklister.

HAR DU ONT?

ÖPP

ET H

EL A

SOM

MAR

som ska förbättra situationen för Göteborgs cyklister. – Den gamla planen är från 1999 och det har hänt mycket sedan dess, fler cyklar och det ställs andra krav, vi behöver ta nya tag helt enkelt, säger Sara Boije af Gennäs på Trafikkontoret. På Förslagslådan.nu går det att lämna digitala förslag ända fram till i vår.

EN

Sök direkt till specialiserad sjukgymnastik, utan remiss. Du betalar endast 80kr i patientavgift! Frikort gäller. Dr. Saléns gata 12 413 22 Göteborg 031-41 01 71 www.ortorehab.se

OLOF LINDBERG

olof.lindberg@metro.se

Carina Byhlin Andreasson är en av Göteborgs cyklister som lämnat förslag till förbättringar. FOTO: HENRIK LUNDSGÅRD

Några ideér: Cykelhiss och enkelriktat Liftar och spårvagnsval

Cykelhiss

Enkelriktat

Signaturen Daniel vill ha cykelliftar vid backiga passager, exempelvis upp till Johanneberg och Guldheden. Ett annat populärt förslag är att cykeln får tas med på spårvagnen och bussen under vissa tider på dygnet.

Signaturen Gunnar föreslår att kommunen ska bygga två cykelhissar. Den ena kan lyfta från Rydgången vid Carl Grimbergsgatan till platån Lövskogsgatan och den andra från Sven Hultins gata till Dr Allardsgatan.

Signaturen Pia vill ha enkelriktade cykelbanor på varsin sida av bilvägen. Signaturen Kent vill gå längre och införa cykelkörkort. Förhoppningen är att att få bättre ordning på cykelbanorna.

SKOLABB

PANIKÅNGEST? SOCIAL FOBI? GAD? Har du frågor om ångest?

SKOINLÄGG

Görs efter avgjutning

1400: Ord. Pris: 1700:-

Värmfodrade kängor passar till inlägg

Friggagatan 29 (Svingeln) Tel.155380 Öppet M-F 10-18 Lör 10-14

Kontakta ÅSS Göteborg. Du är inte ensam! 031 - 13 70 91 Info@angestgoteborg.se www.angestgoteborg.se www.facebook.com/AngestGoteborg

ATJ0000000000! Lindra förkylningen med hjälp av naturen.

Tas vid första symtom

Echinaforce är ett traditionellt växtbaserat läkemedel (extrakt av Echinacea purpurea), använt för lindring av symtom vid förkylning. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Echinaforce ska inte användas i längre perioder än 10 dagar per behandlingstillfälle, om symtomen kvarstår efter 10 dagars behandling av utbruten förkylning bör man rådgöra med läkare eller annan sjukvårdspersonal. Rekommenderas ej vid graviditet, amning, korgblomsallergi samt till barn under 12 år. Ta noga del av informationen på bipacksedeln eller, i tillämpliga fall, den yttre förpackningen.

Echinaforce_Metro.indd 1

2012-09-28 07:53

ÖGONKLINIKEN

Progressiva glas ingår

0:-

med

Båge från 795:Progressiva Standardglas 0:= KomplettPris>

Hitta din butik på www.specsavers.se

KomplettPris> från

795:-

795:-

Progressiva glas avser Standardglas (index 1,5). KomplettPris kan ej kombineras med erbjudanden eller rabatter.

© 2012 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

A PART OF NORDIC VISION CLINICS


REPORTAGE 12

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Krislandet Island har rest sig ur askan Demonstranter bränner en avbild av före detta statsminister Geir Haarde under en demonstration i Reykjavik i januari 2009. Landet var på ruinens brant. Men har nu återhämtat sig. FOTO: THORVALDUR KRISTMUNDSSON/AP PHOTO

Island var den globala finanskrisens första offer. Ekonomin föll djupt och hårt. I dag har den vänt uppåt, torsk- och makrillsbestånden växer och landet betalar av krislån i förtid. Utrikespolitiska institutets Arne Bengtsson skriver om hur Island kommit tillbaka. TEXT: ARNE BENGTSSON red@metro.se

Johanna Sigurdardottir tillträdde som statsminister den 1 februari 2009 under den djupa krisen. FOTO: BERTHOLD STADLER/AP PHOTO

320 000 invånare •Yta. Island är till ytan lika stort som Lappland. • Invånare. Antalet invånare är 320 000, varav två tredjedelar bor i Reykjavíkområdet.

• Politik. Statsminister är Johanna Sigurdardottir. Hon leder en minoritetskoalition med Alliansen (S) och Vänstern-De gröna. Den har 31 av 63 mandat i alltinget.

Arbetslösheten minskar, köpkraften ökar och hushållens skuldbörda har lättat på Island. Men det är ensamt ute i Nordatlanten, och den isländska kronan är sårbar. Fisket, turismen och aluminiumexporten måste gå bra om återhämtningen ska fortsätta. Katastrofen kom som ett isländskt jordskalv i oktober 2008. Fastighetsmarknad och storbanker kollapsade, kronan rasade, företag föll och islänningar förlorade jobb, lön och sparkapital. Men då kronan tappade halva värdet fick fiskeindustrin i praktiken dubbelt betalt för exporten, som såldes för utländsk valuta. Och till skillnad från bankernas tomma finansbubbla var havet fyllt av rikedom. När Islands BNP växte med 3 procent i fjol motsvarade det ungefär värdet av den ökande makrillexporten. Och torskbeståndet är större nu än det varit sedan 1985. Ekonomiprofessor Gylfi Zoëga har i år förklarat krisen över, även om islänning-

Island

SVERIGE

arnas levnadsstandard ännu inte är tillbaka på 2007 års nivå. Men då levde människor på lån, nu måste de leva på en nivå de har råd med. Många hade tagit stora lån i euro, dollar eller pund. Kronans värdefall hotade därför att leda till ekonomisk ruin i familjer där lönerna föll medan priserna steg. Kastrullrevolutionen i början av 2009 hade dock gett Island en vänsterregering, som ville hindra att små- och medelinkomsttagare måste gå från hus och hem. Islands krislån från IMF och Norden kom med krav på budgetnedskärningar, men regeringen ökade ändå utgifterna för de sociala trygghetssystemen 2009 och

2010. Stora summor användes till olika former av stöd till låntagare i kris. Därför har skattehöjningar krävts, och de har varit progressiva. Minst börda har lagts på de mest utsatta, medan höginkomsttagare tvingats bidra mer. Viljan att betala skatt är dock svag i kristider. Många har överlevt genom skatteflykt, från företagare till privata rumsuthyrare inom den växande turistnäringen. Det finns alltså mer att hämta för en regering, som nu har så ordnade statsfinanser att den betalar av IMF-lån i förtid. 2014 hoppas Island ha budgeten i balans. Men kronan är skör. EUanhängare menar att det är bara i EU och eurozonen som Island kan få en stabil ekonomi. Motståndarna varnar i stället för import av eurokrisen. I vår är det val till alltinget. Då blir EU-frågan riktigt het på Island. I SAMARBETE MED

Islands ekonomi • BNP. Islands BNP per invånare är 110 procent av EU-genomsnittet (Sveriges är 126). • Tillväxt. BNP krympte med mer än 6 procent 2009 och 4 procent 2010. I fjol växte BNP med nära 3 procent. • Valuta. Isländska kronan (ISK) har fallit kraftigt sedan 2007. Då gick det 91 ISK på en euro, nu är kursen cirka 165 ISK. Det går 19 ISK på en svensk krona. • Arbetslöshet. I början av 2007 var arbetslösheten drygt 1 procent, i maj 2010 nådde den nära 12 procent, och hösten 2012 är den nere i 5 procent. • Tillgångar. Ekonomin bygger främst på fiske, turism och aluminiumproduktion. Restriktiva fiskekvoter har gjort att torskbeståndet nu är större än på nära 30 år. Turismen ökade kraftigt under krisåren och slog rekord 2011.


iFynd 5. Surfa fritt i vårt prisbelönta mobila datanät i 16 Mbit/s. Släpp loss farten med 3.

iPhone 5 16 GB + 3Surf Max:

328 kr mån i 24 mån. Mobil ingår.

När iPhone själv får välja 3Surf Max 299 kr/mån i 24 mån + iPhone 5 16 GB 29 kr/mån i 24 mån. Minsta totalkostnad 8 122 kr varav akt.avgift 250 kr. Fri surf ingår med hastighet upp till 16 Mbit/s i 10 GB/mån därefter begränsas hastigheten till 64 Kbit/s. Kontantpris för iPhone 5 16GB, 6 195 kr. Mobil operatörslåst under bindningstiden, kan därefter låsas upp för 350 kr. Mer info tre.se.

tre.se 020-33 33 33

Butikerna


14

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Nätbutiker

Porsche ökar

Slarv drabbar kunder på nätet

Stort sug efter lyxbilar

Svenska nätbutiker slarvar med att ge sina kunder information som måste ges enligt lag. Det visar en en granskning som Konsumentverket gjort av 413 nätbutiker, där hälften slarvade. Det leder bland annat till att konsumenten inte får tillbaka alla pengar. TT

Trots ekonomisk oro i världen – suget efter Porschar är större än på länge. I oktober såldes 11 688 bilar av lyxmärket, 24 procent fler än samma månad i fjol. Nordamerika och Asien, speciellt Kina, uppväger den svagare försäljningsutvecklingen i Europa. TT

Vanvårdade höns drunknade i gödsel Ett 50-tal djur hittades döda vid inspektionen. På bilden syns benrester från döda hönor. FOTO: LÄNSSTYRELSEN HALLAND

Liten livvakt räddar korall När korallerna angrips av gröna giftalger slår de larm till sin personliga livvaktsstyrka – en liten smörbultsart som snabbt rycker ut och rensar bort inkräktarna. Som tack får smörbultarna mat och skydd mot sina fiender. Amerikanska forskare beskriver i tidskriften Science hur tätt korallerna och smörbultarna lever och hur effektivt de drar nytta av varandras förmågor. Och hur deras märkliga samarbete ökar båda arternas chans att överleva i ett farofyllt hav. FOTO: SCANPIX

Vanvård. Ägg och höns täckta i dynga och smuts och ladan kryllade av gödselbaggar. Det var vad länsstyrelsen fick se när de gjorde en oanmäld inspektion.

höns drunknat i en sörja av gödsel och vatten medan andra hade fastnat i foderautomater och dött. Totalt var ett 50-tal döda hönor i olika stadier av förruttnelse när länsstyrelsens djurskyddshandläggare gjorde en oanmäld inspektion, rapporterar TV 4 Nyheterna Halland. Djurägaren hade runt På en gård mellan Falken- 8 000 frigående värphöns berg och Halmstad hade och länsstyrelsen kom dit

för att kontrollera lastningen av höns till slakt. Det var nära att hönsen skickades till slakt och kunnat hamna på en tallrik. Samma natt som kontrollen genomfördes skulle djuren skickas till ett slakteri i Skåne. En förundersökning om brott mot djurskyddslagen har startats mot gårdsägaren. TT-METRO

Hönsen skulle skickas till slakt.

VI GÖR GÖTEBORG BILLIGARE !

PRISSÄNKT VARA

Cillit Bang

500 ml. Allrengöring, flera sorter.

Kronljus

30-pack. 100% stearin. Normalpris 129:-

69:-

19:Normalpris 39:90 Jmfr. pris 38:-/l

SPARAPRIS!

R! SPARA ME R E L F P KÖ Saffran

/ st

2 för

15:-

Magic. 0,5 gram. Normalpris 15:-

Julkort

Enkelkort. Massor av motiv. Köp 10st eller fler för 1:-/st Normalpris 2:-/st

ARA MER! P S R E L F KÖP

10 för

10:-

29:/st

Sötmandel, Hasselnötter, Valnötter

Atco. 300-500 gram. Normalpris 39:90-42:90 Jmfr. pris 58-96:67kr/kg

Juleskum

Cloetta. 720 gram. Normalpris 49:90 Jmfr. pris 45:83kr/kg

33:-

Erbjudandet gäller fr.o.m. 13 november t.o.m. 19 november eller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för text-, pris- och fotofel.

ÖoB Nordstan & ÖoB Frölunda · Vardagar 10-20, Lördag 10-18, Söndag 11-17


LA N TM Ä N N EN

PRE SEN TERAR

Det slängs för mycket mat i Sverige. Därför tycker vi att du ska testa Pizzamodellen. Det är enkelt. Istället för att slänga bort maten som blir över, släng den på en pizza – ingen rest är för liten.

Enkel pizzadeg 4 port 25 g jäst 3 dl ljummet eller kallt vatten 12 dl olivolja 2 tsk salt Ca 7-8 dl Kungsörnens Vinjett Vetemjöl En enkel pizzadeg som görs på fingervarmt vatten. När man bakar med ljummet vatten är det viktigt att temperaturen inte överstiger 37 grader. Har man tid kan man välja att göra degen på kallt vatten och sedan låta den jäsa i ca två timmar. På så sätt hinner smakerna utvecklas under en längre tid vilket ger en godare smak på degen. Baka av i ugnen ca 10 min på 225 grader.

Fler degrecept och inspiration till dina restpizzor hittar du på lantmannen.se


18

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Sveriges sågning: ”Vi behöver inte en mumie”

1

Nyheter i bilder

EU-kommissionen. Maltas förslag till ny EU-kommissionär för hälsofrågor sågas ordentligt av svenska parlamentsledamöter. ”Homofob” och ”dinosaurie” är bara två av skällsorden mot Tonio Borg.

2 3

4 5

1

Det fräser nästan om EUparlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP) när hon talar om den man som förts fram som ersättare till den nyligen mutavgångne John Dalli. – Jag menar att karln inte ska godkännas. Vi ska säga nej till honom. Det handlar om EU:s trovärdighet. Vi behöver en kommissionär som har en uppdaterad syn på sexuell och reproduktiv hälsa. Vi behöver inte en mumie, säger Wikström inför dagens utskottsutfrågning med Tonio Borg. Maltas 55-årige utrikes-

Tonio Borg är Maltas förslag till ersättare till John Dalli. FOTO: AP PHOTO

– Jag har blivit mordhotad, säger Cecilia Wikström (FP). FOTO: SCANPIX

minister stred i fjol för ett nej i landets folkomröstning om att tillåta skilsmässor. Han har velat skriva in de hårda abortlagarna i grundlagen och hindra gravida från att resa utomlands. Wikström har levererat sin Borgsågning i en Youtube-intervju som blivit brett

För folk som vill stötta hjälparbetet efter orkanen Sandy finns nu appar till hands. De små datorprogrammen kan underlätta donationer till välgörenhet och puffa på vänner att göra detsamma. TT FOTO: AP PHOTO

2

Argentina. Små finklädda ”cowboys” rider i parad

3

USA. VM i skägg- och mustasch gick av stapeln i Las Vegas

Hans-Peter Weis Pforzheim vann en guldmedalj åt Tyskland i klassen ”helskägg freestyle” när VM i skägg och mustasch gick av stapeln i Las Vegas, Nevada. METRO FOTO: AP PHOTO

4

Indien. Elefant får noggrann manikyr inför årlig parad

Elefanten, som ska delta i en årlig tempelfestival, får sina naglar rengjorda. Under festivalen deltar utsmyckade elefanter i en stor parad. METRO FOTO: REUTERS

5

Indien. Demonstranter skrek kritik mot Kinas maktövertagande

En anhängare till Tibetan Youth Congress (TYC) blir bortburen för att han skrikit antikinesiska budskap utanför den kinesiska ambassaden i New Delhi, Indien. TYC verkar för Tibets självständighet. METRO FOTO: AP PHOTO

Skriv ut dig som leksak De här figurerna har gjorts av den japanska 3 D-skrivaren Omote 3 D. Maskinen, som ska vara tillgänglig i Tokyo i januari, skannar dig och skriver ut en liten plastfigur av dig. Den minsta kostar runt 1 800 kronor.

WIKTOR NUMMELIN/TT

Grekland

USA. Appar ska underlätta för donationer till Sandy-offer

Två barn klädde upp sig i traditionella ”gaucho”-kläder och deltog i söndags i en hästparad. Gaucho är vissa sydamerikanska länders motsvarighet till ”cowboy” och kläderna används som en sorts folkdräkt. METRO FOTO: MARCOS BRINDICCI/REUTERS

uppmärksammad. – Jag har blivit mordhotad i helgen. Jag har fått ta emot insinuationer, okvädingsord som jag aldrig har sett maken till i hela mitt liv, berättar Wikström. – Summa summarum är väl att många tycker att jag ska brinna i helvetet. Hatreaktionerna har fått henne att överväga att ta bort intervjun, men förändrar inte hennes engagemang. – Detta handlar om kvinnors grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Det här är inte en kommissionär för det 21:a århundradet. Även kollegan Åsa Westlund (S) är starkt kritisk. ”Själv kan jag inte se ett enda argument för varför vår partigrupp skulle ge vårt stöd till en person med en så extrem hållning i frågor som är så centrala för oss”, skriver Westlund på sin blogg. Westlund är ledamot av EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott, där Borg ska framträda i eftermiddag.

Energi

Euroländer säger nej till krispengar

USA snart största oljeproducenten

I går stod det grekiska skulddramat högst på agendan då euroländernas finansministrar möttes mindre än ett dygn efter att Grekland enats om tuffa besparingar i nästa års budget. Men åtgärderna räcker inte för en nödlåneutbetalning på 30 miljarder euro. TT

USA kommer att inom fem år ha tagit över positionen som världens största oljeproducent, enligt OECD-ländernas energirådgivare International Energy Agency (IEA). I dagsläget är det Saudiarabien som producerar mest olja i världen. TT

Utropspriset – 15 miljoner dollar Vapenhandeln har ökat med uppemot tio procentenheter för några av USA:s största vapenhandlare. FOTO: CHRISTINA MAGNERGÅRD-BJERS/SCANPIX

Diamant på 76 karat

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden

Vapenförsäljningen. USA beväpnar sig efter Barack Obamas valseger Vapenhandlarna har tjänat på Barack Obamas seger i presidentvalet. Försäljningen har ökat rejält, framför allt av halvautomatiska vapen, och redan dagen efter valet steg börskurserna för Smith & Wesson och Sturm Ruger med 9,6 respektive 6,8 procent. Från årsskiftet fram till och med valet har Smith & Wesson-aktien fördubblats i värde, men det beror inte på framtidstro bland vapenlobbyisterna – tvärtom. Fenomenet beror till stor del på farhågor att Obama tänker införa striktare vapenlagar som förbjuder civila att köpa vapen som mi-

litärer använder. Situationen var densamma år 2009. Då ökade vapenförsäljningen med 27 procent, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Förbudet uteblev visserligen under förra mandatperioden, men många tror att det bara kan betyda en sak: Obama kommer att införa det nu eftersom han inte kan bli omvald. Ägaren till en vapenbutik i delstaten New York bekräftar för CNN att försäljningen gick upp redan dagen efter valet. – Jag hade en kille som stod utanför dörren före öppningsdags. säger John Kielbasa. PATRICK EKSTRAND

Dyrgrip under klubban Nu går Joseph-diamanten under klubban på auktionshuset Christie’s i Genève i Schweiz. Den kan bli världens dyraste diamant om rätt köpare träder fram. Diamanten är på 76 karat och priset förväntas landa på omkring 15 miljoner dollar. METRO FOTO: LAURENT GILLIERON/AP PHOTO


Tisdag 13 november 2012

A NN O N S

pling

Tipsa Pling: e-post: pling@vasttrafik.se Västtrafik: Har du frågor om tider, priser och biljetter eller vill lämna synpunkter på kollektivtrafiken – ring: 0771-41 43 00

Västtrafik Box 405, 401 26 Göteborg www.vasttrafik.se Produktion: www.newsroom.se

Din guide till kollektivtrafiken

SJ slutar med biljettförsäljning ombord Från och med den 15 november upphör all biljettförsäljning ombord på SJ:s tåg. Inte heller Västtrafiks kort och biljetter, som exempelvis Regionen runt går att köpa. Det är därför viktigt att alla som reser med Västtrafiks periodkort har med sig både kort och kortinspektion (kvitto) på resan, annars får man betala en tilläggsavgift som är 1 200 kronor på SJ:s regionaltåg. Det går inte heller att lösa in Västtrafiks värdebevis för Regionen runt 1 dygn ombord på SJ:s tåg. Värdebeviset måste därför lösas in mot biljett hos ett försäljningsombud eller en Västtrafikbutik innan man går på tåget.

trafiknytt Till och med 2 december kan inga spårvagnar köra mellan Härlanda och Kålltorp på grund av arbetet med Munkebäckslänken. Linje 3 vänder vid Härlanda och buss ersätter mellan Härlanda och Kålltorp. Till och med 25 november är hållplats Lilla bommens hamn flyttad till ett tillfälligt läge på andra sidan småbåtshamnen, intill Göteborgsoperan.

Holländaren som blev Göteborgspatriot I Holland finns en utbredd cykelkultur och nästan alla cyklar. Något som Marco Johannes fortsatt med sedan han flyttade till Sverige. – Jag cyklar överallt och tycker inte att man behöver bil i Göteborg.

Dagens resenär Marco Johannes är född och uppvuxen i Holland men träffade en svensk tjej och flyttade till Göteborg 2009. Förhållandet tog slut men kärleken till Göteborg blev desto starkare. – Jag älskar Göteborg, det är en lagom stor stad med närhet till både havet och skogen. I Holland arbetade Marco inom restaurangbranschen och det har han till viss del fortsatt med i Sverige men han har även utbildat sig till massageterapeut. – Jag kände att jag inte ville jobba kvällar och nätter. Dessutom har jag alltid varit väldigt intresserad av friskvård och tränar mycket.

Buss räddningen efter lång dag

Tack för att du lägger tillbaka tidningen när du läst den!

I dag har han egen massagemottagning på Movement Center i Vasastan och är en dag i veckan på Elexia i Torslanda. Han utbildar sig också vidare på Ortopedmedicinska institutet för att kunna diagnostisera sina kunder ännu bättre. – När jag jobbar i Vasastan cyklar jag alltid från hemmet i Rävekärr, men när jag ska till Torslanda tar jag bussen. I början cyklade jag även dit men det kändes i längsta laget, speciellt på eftermiddagen när jag skulle cykla hem efter en hel dags arbete. Det är 22 kilometer enkel väg så det tog mig nästan en timma att cykla. Nu åker han i stället med Orange express från Mölndals centrum. – Det är väldigt smidigt, den går direkt vilket är snabbt och enkelt.

Cyklar året om Annars cyklar Marco året om och bara om det blir riktigt kallt skulle han överväga att ställa cykeln. – Om det blir under -15 grader så fungerar inte bromsarna tillräckligt bra. Då åker jag kollektivt. Han tycker att det finns många fördelar med att cykla. – Det är ett bra sätt att vakna på morgonen samtidigt som man får motion och det är bra för miljön. Någon bil har han aldrig känt behov av och skulle gärna se en bilfri innerstad i Göteborg. – Det är bra att det blir trängselskatt

personligt MARCO JOHANNES Ålder: 42 år. Familj: Nej. Bor: Mölndal. Yrke: Massageterapeut. Färdsätt: Cykel och kollektivt. Intressen: Musik, sport, kultur, mat och film. Läser: Facklitteratur och fantasy. Lyssnar på: Allt från jazz till thrash metal.

”Det blir trevligare stämning utan bilar och folk tar det lugnare”

Tog cykelkulturen med sig. Massören

Marco Johannes cyklar till jobbet året om i alla väder och tycker att det är bra vardagsmotion. I hemlandet Holland är cykelkulturen utbredd. FOTO: ERICA HOLM

och det skulle jag tyckt även om jag haft bil. Det blir trevligare stämning utan bilar och folk tar det lugnare. Han tycker att kollektivtrafiken i Göteborg fungerar bra men att biljettpriserna gärna kunde vara lite lägre. – Annars är det ju fantastiskt att man

kan åka ända ut med båtarna i skärgården på en och samma biljett. Det gör jag alltid när jag får vänner på besök från Holland som en trevlig utflykt. De tycker att det är fantastiskt. Det finns ju ingen skärgård på det sättet i Holland. Erica Holm


+ PLUS

Välkommen!

LÄNGTAR EFTER BERÖM Jag erkänner att jag i alldeles för hög grad är en bekräftelse-feedback-typ. När jag frågar om feedback längtar jag i hemlighet efter smicker och beröm. Hur är det för dig? KRISTIAN BORGLUND, REDAKTÖR FÖR METROJOBB.SE METROJOBB@METRO.SE

Går sin egen väg

”Att säga: ’Nu ska ni göra så här’ är ett idiotsäkert sätt att få Akademien att göra precis tvärtom.” Peter Englund till tidningen Chef.

METROJOBB.SE 18

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Så drar du nytta av att Hur skötte du dig på din senaste jobbintervju? Vågade du be rekryteraren om feedback? Rekryterarfeedback blir TEMA: ett allt starkare konkurrensmedel på REKRYTERING dagens arbetsmarknad – både för dig och rekryteraren.

5

Om du tillgriper en portion mod och ber om feedback i mötet med rekryteraren kan du lära dig mycket av dina intervjuer. Även de mest ”misslyckade”. – I samband med jobbintervjuerna kan du förhålla dig till feedback på något av tre sätt. Du kan vara undvikande, bekräftande eller gå in i vad jag kallar mästerskapsläge, säger Stefan Gunnarsson. Han är författare till boken ”Professionell feedback”, forskar och doktorerar i ämnet och har hittills utbildat mer än 10 000 människor i konsten att ge och ta emot feedback. – Jobbkandidater med undvikande beteende ber aldrig om feedback från rekryteraren. De som har ett bekräftande feedback-beteende frågar rekryteraren efter saker som de redan känner till om sig själva och som man vill höra. Ingen utveckling sker. Med ”mästerskapsläge” menas att du är mer intresserad av din utveckling än om du var ”bra” eller ”dålig” på intervjun. – Du kan exempelvis fråga: ”Vad tycker du att jag kan göra mer respektive mindre av på nästa intervju?” Grundförutsättningen är att du ser feedbacken som en gåva. Väldigt många som får höra något som de inte håller med om går i försvar, men om du i stället är nyfiken på vad rekryteraren har sagt får du chansen att utvecklas. Du kan exempelvis säga: ”Vad var det jag sa eller gjorde som får dig att säga så?” Att be om feedback på intervjun, och att ta emot den

Stefan Gunnarsson.

med ett öppet sinne och med vilja till utveckling, ökar dessutom chanserna att få rätt jobb snabbare: -- Det signalerar tydligt att man är en adaptiv person och villig att förändras, vilket är precis vad många arbetsgivare söker numera när allt förändras så dramatiskt fort. Rekryterare som blir riktigt duktiga på att ge konstruktiv feedback kommer att bli mer attraktiva, tror Stefan Gunnarsson. -- Titta bara på dig själv. Vilken typ av rekryterare vill du helst bli intervjuad av? Den som enbart analyserar och bedömer dig, eller den som även ger dig råd om vad du kan göra lite mer respektive lite mindre av på nästa intervju? Att erbjuda bra feedback kan faktiskt ingå som en del i marknadsföringen. KRISTIAN BORGLUND

metrojobb@metro.se

FLER JOBBTIPS PÅ

Ulrica Pantzar gick på tio jobbintervjuer innan hon fick sitt nya jobb. Hon bad om feedback på alla intervjuer hon gick på.

AGA Gas AB har verksamhet i Norden och Baltikum och är norra Europas ledande företag inom industrigaser. Företaget är en del av The Linde Group som har cirka 62 000 anställda och finns i omkring 100 länder. AGA Gas är den ledande leverantören av gaser och gasrelaterad utrustning för den tillverkande industrin. I samarbete med kunderna, utvecklar vi totallösningar som omfattar gaser, kunskap om processer, gasutrustning och service. Med avancerad gasteknik gör vi det möjligt för kunderna att öka lönsamheten, säkerheten och kvaliteten samtidigt som miljön skyddas.

Kungsbacka kommun söker

Gatuingenjör med inriktning på gatubelysning till förvaltningen för Teknik

Sveriges SäröKungsbackaValldaFrillesåsÅsaKullavikAnnebergOnsa OnsalaÅsa ts kvaliteAnnebergOnsalaSäröKungsbackaSäröFjäråsÅsa kommun

Gå in, läs mer och ansök på www.kungsbacka.se/jobb Sista ansökningsdag 2012-12-03

Söker du nya utmaningar och vill ha en nyckelroll som säljare? Vi söker en erfaren storkundssäljare till Göteborg För att kunna möta våra kunders krav söker vi nu en säljare som ska arbeta med större kunder. Du har tidigare säljerfarenhet och förhandlingsvana. Arbetet består till stor del av kundvård och avtalsförhandlingar hos befintliga kunder samt nyförsäljning inom ditt geografiska område som är sydvästra Sverige. Kunderna finns inom tillverknings-, kemi- och metallurgisk industri. Läs mer på www.aga.se

www.aga.se


METROJOBB.SE 19

Snöskottare sökes

få nobben

FOTO: GUSTAV HUGOSSON

Vill du tjäna 50 Lax i månaden?

Vi söker duktiga säljare till avdelning i Göteborg Arbete vardagar mellan 16.30-21.30. Helg mellan 12-18. Bra lön till rätt person. Tidigare erfarenheter av försäljning är meriterande. Dip lom CV, personligt brev + bild till gustav@fiskbilen.se 2011 Ett av

För mer info se www.fiskbilen.se/jobb Øystei n Løseth Vd och koncer nchef, Vatten fall

SvSc enala ska e Ho Fiskbile ng nAB Sveriges ldi AB Gasel lföretag 2011

Gasell företa gen bidrar

till att skapa nya jobb i Sverig Offent En Gasell e. liggjor En omsät t minst fyra har: årsred tning som överst ovisnin De senast gar. Minst tio anstäl iger 10 Mkr. e tre Under lda. Ett samla samm åren kontin uerligt t rörelse a period ökat omsät minst I allt väsent resulta fördub tninge ligt vuxit t för de fyra blat organi räkens sin omsät n. skt, inte tning. kapså En Gasell ren som har också genom är positiv förvär sunda v eller t. finans fusion er. er.

Ted Söderh olm Vd,

DHL

Expres s

Thom Ander as sson Vd, Volvo Person bilar Sverige

Chefre Peter Fellm daktör, an Dagen s indust ri Christ

ina Lugne t Genera ldirekt ör, Tillväx tverket

Catrin Franss on Chef Svensk bankrö relse, Swedb ank

Sverke Hanne r rvall Chef Företa tjänste gsr, Telia Sonera

Peter Bodin Vd, Grant Thornt on

Göran

Lundw all Vd och koncer nchef, Almi

Vi söker

Driftsingenjör vikariat t.o.m. 2014-02-28, heltid För mer information om tjänsten och om kyrkogårdsförvaltningen, se www.svenskakyrkan.se/goteborg/kgf

TA DEL AV DE SENASTE TRENDERNA PÅ METROMODE.SE

www.smhsverige.se

Ulrica Pantzar jobbar själv med rekrytering -- och sökte även själv nytt jobb nyligen. För henne var det självklart att be om feedback. På alla intervjuerna. Hon gick i våras på tio intervjuer innan hon tackade ja till sin nuvarande tjänst som seniorkonsult på HRM Affärsutveckling. – Jag vill alltid veta vad jag behöver skruva till eller putsa på, så att jag får förmedlat det som krävs för att få rätt jobb för mig. Hon frågar gärna: ”Är det något jag missar?”, ”Hur kan jag bli vassare?”, ”Är det något som du ser som otydligt?”. Hon berättar om en intervju hon var på där feedbacken på slutet räddade henne -- från att få fel jobb. -- I det här fallet förstod jag av rekryteraren att han tyckte att jag var rätt person för jobbet -- men jag märkte att han dragit slutsatser utifrån vad jag sagt som inte stämde. Det är precis som hemma. Man pratar förbi varandra ibland. Att be om feedback har fördelen att du får veta lite om hur rekrytaren har tolkat vad du har sagt. Många rekryterare drar sig för att vara raka i sin feedback, menar hon. Det händer att kandidater som säger sig vilja höra en ärlig feedback blir förbannade. – Det bekvämare svaret är ju ”det fanns mer kvalificerade sökande i processen” i stället för att säga ”du var otydlig i ditt budskap”. När jag själv söker jobb tydliggör jag att jag inte kommer att ställa dem till svars för vad de säger, och betonar att deras ärliga feedback är för min egen utvecklings skull.

Ring mellan kl. 9-16 på tel. 0704-371115

9 AV TIO FÅR SPÄNNANDE JOBB. SE TILL ATT DU BLIR EN AV DEM.

”Jag vill alltid veta vad jag behöver skruva till”

Arbetsvilliga killar i åldern 18-25 sökes.

KRISTIAN BORGLUND

Jag förenklar John och Ninas husbyggnadsplaner Vi guidar hela vägen - från tidiga idéer till uppföljning av färdiga miljöer.

Jobba I Alperna eller Karibien Vintersäsongen 2012/2013 Just nu söker vi kockar till våra hotell i Karibien samt Franska Alperna. Vi söker dig som brinner för matlagning och vill utvecklas i en internationell miljö. Låter detta intressant? Surfa då in på www.langley.eu och läs mer om våra tjänster och destinationer!

Vill du leda utvecklingen av verksamheten på Bohus Fästning? BAGAHUS AB söker

VD BAGAHUS AB är ett nyetablerat företag, helägt av Kungälvs kommun. För ytterligare information se kommunens hemsida www.kungalv.se

Planhandläggare till stadsbyggnadskontoret Vi söker dig som har erfarenhet av handläggning av bygglov eller planer.

Sök jobbet på goteborg.se/ledigajobb Vårt jobb är att skapa en bra vardag för alla göteborgare och att utveckla Göteborg för framtiden. I Göteborgs Stad finns 48 000 medarbetare i 100 olika yrken. Du kan välja många intressanta jobb och ta nya utmaningar på en stor intern arbetsmarknad.


METROJOBB.SE 20

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Se upp för fällorna i ansökan Kan passion och personlighet kompensera för brist på erfarenhet? I privata sektorn – ja. Men inte på statliga myndigheter. Där ställs hårda krav på att kriterierna uppfylls. – En tredjedel av de ansökningar jag får måste jag tyvärr sortera bort direkt, säger Gunilla Skotnicka, chef för en sektion på Naturvårdsverket som jobbar med miljöbalksprövningar. Och skälet till denna bortsortering är lagarna som styr myndigheter. Till skillnad från privata företag är statliga myndigheter bundna till vad som har skrivits i jobbannonsen. Om det står att du ska ha två års erfarenhet av arbete inom ett område, men bara har studier bakom dig, då sorteras du bort.

5 TEMA:

att Oavsett hur briljant du didater överklaga om de inte får REKRYTERING Eller passionerad. – När vi utformar annon- jobbet. – Om man sen tar vi hänsyn till detta. Så ibland skriver vi att den tycker sig bättre sökande ska ha en viss sorts uppfylla kraven i anerfarenhet, men lägger till nonsen än den som fick joborden ”eller motsvarande bet då kan man överklaga. erfarenhet” för att öppna Men jag har inte själv råkat upp lite. Vi kan också skriva ut för det. att ”vi fäster stor vikt” vid KRISTIAN personliga egenskaper och BORGLUND metrojobb@metro.se ge exempel som ”god samarbets- och initiativförmåga”. Den strikta synen på att FLER JOBBTIPS PÅ kraven i annonsen måste uppfyllas är också kopplad till möjligheten för alla kanär.

Så undviker du att göra misstagen Sök inte i onödan

Motivera dig

Exemplifiera

Läs jobbannonsen ordentligt när du söker ett jobb på en statlig myndighet. Alla ska-kraven måste vara uppfyllda, annars är det ingen idé att söka. Naturvårdsverket får exempelvis ansökningar från nyexaminerade trots att det står att man ska ha yrkeserfarenhet. De blir aldrig aktuella för jobbet.

Varför vill du jobba på myndigheten? Har du inget svar på det på intervjun, eller i din ansökan, då blir du inte lika intressant. Berätta varför du vill jobba på en myndighet, varför just på den myndighet du söker och vad du vill bidra med.

De flesta myndigheter uppskattar att du är en person som visar professionalism. Om du exempelvis är van att agera utifrån ett regelverk och kriterier snarare än efter egna övertygelser, nämn det i din ansökan. Ge exempel på hur du lever upp till de erfarenhets- och kompetenskrav som ställts i annonsen.

Till exempel för mycket passion kan vara negativt när man söker jobb på en myndighet. – Man måste förstå myndighetens roll och kunna företräda myndigheten också, säger Gunilla Skotnicka. FOTO: LOTTA BERGSETH

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN BOTKYRKABYGGEN

Här gör man ingen skillnad – Botkyrkabyggen jobbar för en jämställd arbetsplats

Fastighetsbranschen förknippas ofta med män i blåställ eller på ledningsnivå med män i kostym. På Botkyrkabyggen har de tänkt om och jobbar hårt för mångfald och jämställdhet. – Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare där alla behandlas som individer på lika villkor säger Susanne Axelsson Heldring, HR-chef på Botkyrkabyggen.

B

otkyrkabyggens kraftsatsning för jämställdhet och mångfald tog sin början 2009 då företaget genomförde en mentometermätning bland medarbetarna. Med hjälp av knapptryckningar kunde företaget live få möjlighet att få fram statistik utifrån samtliga diskrimineringsgrunder och ta reda på var förbättringspotentialen låg. Det handlade om diskriminering, kränkande behandling, bemötande och trygghet. Utifrån detta arbetades en likabehandlingsplan fram som nu fungerar som en integrerad del i verksamheten för att främja lika rättigheter och möjligheter till mångfald på företaget. – Först och främst så är det vår värdegrund att alla människor är lika värda. Det avspeglas på vår relation med medarbetare, kunder och hyresgäster.

Det här är

BOTKYRKABYGGEN ✔ Botkyrkabyggen har 125 medarbetare. ✔ 74 män och 51 kvinnor. ✔ 47% kvinnliga chefer ✔ 35 procent har utländsk härkomst och representerar 15 olika nationaliteter. ✔ Botkyrkabyggen har 12 000 bostäder. ✔ Var tredje botkyrkabo bor hos Botkyrkabyggen. ✔ Läs mer på: Maria Edenborg gick hem för att vara föräldraledig samma dag som hennes visstidsanställning gick ut. Då gav arbetsgivaren henne en tillsvidareanställning.

Målet är att alla ska känna sig trygga i vår miljö säger Susanne Axelsson Heldring.

byta arbetsuppgifter genom att Botkyrkabyggen gynnat intern förflyttning. – Vi har internt kunnat rekrytera tjejer som varit intresserade, tillsatt extra resurser och gett dem utbildning. De är i dag glada, nöjda och trivs kanonbra, säger Susanne Axelsson Heldring. Något som även visar sig i arbetsmiljön i övrigt.

2009 FANNS det inga kvinnor som jobbade som reparatörer hos Botkyrkabyggen och samtidigt fanns det få män som jobbade som kundvärdar. Målen sattes till att ändra könsfördelningen till minst 20 Susanne NYLIGEN FICK Botkyrkabyggen procent år 2014, men redan Axelsson i år kan företaget stoltsera Heldring. pris för bästa arbetsmiljö i hela fastighetsbranschen och vid en med 22 procent kvinnor bland nyligen genomförd medarbetarenkät fick reparatörerna och 35 procent män cheferna toppbetyg. bland kundvärdarna. Många har kunnat

www.botkyrkabyggen.se – 125 anställda satte betyg på en skala från ett till nio på företagets ledarskaps-principer och inom respekt, som handlar om alla människors lika värde, fick vi ett snitt på 8,4 hos alla chefer, säger Susanne Axelsson Heldring. NU SÄTTS nya mål för framtiden. Botkyrkabyggen satsar på en 50/50uppdelning mellan könen. – Man måste agera för att det ska ske saker med jämställdheten. Vi kan inte sitta med armarna i kors och vänta på att något ska hända. Vi satsar fullt ut på det här, säger Susanne Axelsson Heldring.


RESOR

Vill du jobba på Ifs kundtjänst? Vill du veta mer om tjänsten? Scanna QR-koden eller gå in på www.if.se. Vid frågor kontakta försäljningschef Patrik Oscarsson, 076-764 64 92. Fackliga representanter är:

Vi söker engagerade och pålitliga försäkringsrådgivare. Jobbet innebär i huvudsak att genom inkommande samtal sälja försäkringar och ge service åt våra kunder. Tjänsterna är på deltid eller heltid med flexibla arbetstider. Är du en social person med starkt driv som skulle bli en tillgång för ditt team? Skicka då din ansökan till: ewa.sorqvist@if.se.

Karolina Theliander, FTF 031-345 65 45 Richard Parkvik, SACO 031-345 62 52 If försäkrar det som är värdefullt i livet: människor, djur, hem, bilar och andra saker. Vi hjälper också företag att försäkra sina verksamheter så att de kan fungera som vanligt om de drabbas av en skada. Tack vare 6 300 kompetenta medarbetare är våra 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum rätt försäkrade och kan känna sig trygga med att de får den hjälp de behöver – om något skulle hända.

”Gårdsstädning? Vilken otur, just när jag ska resa bort.” Direkt från Landvetter Barcelona

549:-

Gran Canaria

949:-

London

399:-

Malaga

549:-

Salzburg

399:-

Stockholm

299:-

Teneriffa

949:-

Mest vingar för pengarna

Boka på norwegian.com Samtliga priser är frånpriser, gäller enkel resa och inkluderar skatter, avgifter och bränsletillägg. Begränsat antal platser.

MOTOR

Premi r f r nya Kia cee d Sportswagon H sterbjudande p en av Sveriges mest popul ra bilmodeller MILJ BIL* FRI V GSKATT I FEM R

1,6 CRDi KOMFORT Nya Kia cee d Sportswagon r det senaste tillskottet i v r bilfamilj. Den har f tt ett nnu gener sare utrymme n sin f reg ngare vilket g r att hela familjen sitter bekv mt b de fram och bak. F rutom sp nnande teknik och smarta l sningar s ing r ett genomarbetat s kerhetst nk och hela 7 rs nybilsgaranti.

PAKETPRIS P MILJ KLASSAD DIESELMOTOR OCH KOMFORTPAKET!

208.900 KR

VINTERHJUL ING R! G LLER UNDER NOVEMBER**

KOMFORTPAKETET INNEH LLER BL. A: KLIMATANL GGNING, FARTH LLARE, BLUETOOTH, IPHONEANSLUTNING,16" ALUF LGAR, BACKSENSOR, UPPV RMD MULTIRATT I L DER, REGNSENSOR, TONADE RUTOR, LED-BELYSNING

SE ALLA MODELLER OCH ERBJUDANDEN P www.forenadebil.com Arneg rdsgatan 4, M lndal (EKLANDA) Tel. 031 3341830 ppettider: Vardagar 9 18, L rdag och s ndag 11 15. www.forenadebil.com * Milj bil = fri v gskatt i 5 r, till ett v rde av 5.840 kr. ** Erbjudandet g ller ordertecknade bilar hos F renade Bil under perioden 1 30 november (v rde 9.900 kr), kan ej kombineras med andra rabatter eller avtal. Den 7- riga nybilsgarantin r Sveriges l ngsta fabriksgaranti och g ller f r bilar i privat bruk samt tj nste- och f rm nsbilar. Garantin f ljer bilen och upph r 7 r efter f rsta registreringsdatum eller efter 15.000 k rda mil, det som f rst uppn s. F r att nybilsgarantin ska g lla m ste all service utf ras av auktoriserade Kia-verkst der under hela garantitiden. I annat fall g ller 3 rs nybilsgaranti med obegr nsad k rstr cka, f rutsatt att service utf rts fackmannam ssigt enligt Kias serviceprogram.Br nslef rbrukning blandad k rning 4,4 6,5 l/100 km. CO₂-utsl pp 113 149 g/km. Testerna r gjorda enligt EU-k rcykel och milj klass Euro 5. Bilen p bilden kan vara extrautrustad. Med reservation f r eventuella tryckfel.


STIL 22

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Vinterns uniform

Daniel bloggar

DANIEL LINDSTRÖM Modechef på tidningen Café

I takt med att mörkret faller, sänks temperaturen – och kontorsuniformen måste uppdateras för att klara säsongens kalla vindar. Cafés modereporter Johan Hurtig guidar dig. Satsa på en avslappnad kostymlook i höst, den här delen av året är perfekt för det. Addera lite attityd till din sedvanliga arbetsuniform. – Vintern är perfekt för en avslappnad kostymlook. Ställ undan de nätta och kalla kostymskorna och byt ut dem mot antingen kängor eller en grövre sko – det ger en tuffare stil än klassiska lågskor. Addera en stickad tröja under kavajen, välj en lite mer dressad tunnstickad modell som får plats. Eller så lämnar du kavajen hemma och satsar på en grovstickad tröja med en skjorta under. Är kostym ett krav? Investera i en matigare ullkostym, som dessutom är lätt att matcha med andra nederdelar. Våga blanda nyanser och material den här säsongen, säger Cafés modereporter Johan Hurtig. I höst är hela modebilden generellt väldigt klassisk och vi ser uppdaterade varianter av originalen i nästan alla segment. Så plocka fram dina gamla arbetarkängor från skohyllan och bryt av den annars så dressade kostymen. – Investera i klassiska chelsea boots som aldrig går ur tiden, som bara blir snyggare och snyggare år efter år eller haka på den mer uppdaterade modellen av skon med dragkedja som gör den mer modern. Perfekt till kostymen och roligare än ett par klassiska kostymskor. PETRA TUNGÅRDEN

”Welcome är en kollektion som ska kännas lite oväntad.”

METRO ÄLSKAR

3 800 kr Church’s

Our Legacys Jockum Hallin om att Welcome släpper en 15 delar stor herrkollektion i butik, i samarbete mellan Our Legacy och Très Bien Shop. Kollektionen släpps på torsdag. Även två skomodeller från Tricker’s och Common Projects ingår.

1 995 kr Acne

€ BÄSTA PRIS

499 kr H&M

399 kr H&M

!

BRA KÖP

1 100 kr J Crew

399 kr

Peak Performance

1 399 kr Rockport

”Missa inte den nya exklusiva skobutiken som öppnat.”

1 800 kr The Hruan

STIL I SAMARBETE MED

Roberto Cavallis visning. FOTO: ALL OVER PRESS

Skoaktiebolaget i Stockholm har varumärken som Edward Green, Gaziano & Girling och Carmina Shoemaker.


2 SPORT

Bordtennis

Första segern i Kina för Persson I sin första match inför hemmapubliken kom den första segern för Jörgen Persson i den kinesiska pingisligan – och hans seger gav avgörande 3–2 för Tianjin mot Bazhou. Vid ställningen 2–2 klev Persson in i hagen och vann med 11–5, 6–11, 7–1 (skiljeset i sista matchen avgörs i tiebreak). TT

23

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Viktigt snabbt hitta tryggheten Fotboll. Landslaget har två träningsmatcher på sig att bli kompis med nya hemmaarenan. Och att se till att inte hemmafördelen blir kvar på Råsunda. Det kan ta en stund att göra en ny hemmaplan till sin. När Råsunda invigdes för 75 år sedan blev det storstryk (0–4) mot England. Nu väntar England på nytt, i morgondagens invigningsmatch på Friends Arena i Solna. – Där man är hemma, känner sig trygg och be-

kväm, känns det alltid bra. Det är en extra utmaning den här gången, säger förbundskapten Erik Hamrén. – Bara att hitta in till omklädningsrummet, att känna den tryggheten... Sverige har två matcher på sig innan det är dags för första tävlingsmatchen. – Vi får kika lite på det den här samlingen och februarisamlingen. Samtidigt har vi så erfarna spelare, så jag ser det inte som negativt, säger Hamrén. – Det tar en liten stund innan man känner att ”nu är vi hemma”. Inte minst var det troligen första gången som en

landslagsträning i november kunde genomföras utan att en enda av spelarna behövde mössa eller vantar. – Det kanske inte var lätt eller ens möjligt att få lag från varmare breddgrader till Råsunda i februari. Här är det inga problem, tror jag, säger Sebastian Larsson. Tappar man inte ett överläge, att spela hemma i rusk och kyla mot lag som inte är lika vana vid det? – Möjligt. Vi lämnar den trygghet vi hade där. Och den resultatraden vi har haft i viktiga matcher, absolut. – Det är bara resultat som kan bygga upp den raden igen. TT

Sundin in i Hall of Fame I juni valdes Mats Sundin som andre svensk in i NHL:s Hall of Fame. I går mottog han, tillsammans med Joe Sakic, Adam Oates och Pavel Bure, sin ring som bevisar att han har en plats bland hockeyns största namn. METRO / FOTO: NATHAN DENETTE/AP

Erik Hamrén vill att spelarna ska känna trygghet i nya arenan. / FOTO: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX

Rooney och Walcott missar landskampen Wayne Rooney och Theo Walcott missar Englands landskamp mot Sverige i morgon. De blev skadade i helgen. Även Jonjo Shelvey, Kyle Walker och Aaron Lennon har tvingats lämna återbud på grund av skador.

Förbundskaptenen Roy Hodgson har kallat in tre ersättare. Bland andra skrällen Wilfried Zaha, Crystal Palace-mittfältare/anfallare, som kan bli den blott andre Championship-spelaren på fem år att spela i A-landslaget.

Arsenal-försvararen Carl Jenkinson och Tottenhammittfältaren Tom Huddlestone har också kallats in till Englands trupp. Däremot är det inte någon fara för Steven Gerrard som kan se fram mot sin 100:e landskamp. TT

Wayne Rooney spelar inte. / FOTO: AP

Zlatan och Lotta glänste bland guld och diamanter Fotbollsgalan. Mattan i Globen var förvisso inte röd, inte ens gräsfärgad, den var blå när sveriges bästa spelare prisades på Fotbollsgalan i Globen i går. Zlatan Ibrahimovic fick Guldbollen för sjunde gången och Lotta Shelin fick sin tredje Diamantboll. TT-METRO

Dopning

Wada ber om mer pengar Den internationella antidopningsbyrån Wada efterlyser större anslag för att klara arbetet mot det allt mer sofistikerade fusket inom idrotten. Det sa Wada-chefen David Howman i går. – Med 25-30 miljoner dollar om året är Wadas budget mindre än vad vissa europeiska fotbollsspelare tjänar, sa Howman. TT Fotboll

Dulee Johnson får sparken Den tidigare AIK-spelaren Dulee Johnson får sparken från sin sydafrikanska fotbollsklubb Amazulu, uppger expressen.se. Lagets svenske tränare Roger Palmgren, bekräftar att Johnson får avsked. TT Fotboll

John Terrys skada lindrig

Fyra raka ligatitlar med Lyon och två raka i Champions League gav Lotta Schelin Diamantbollen för andra året i rad. FOTO: SCANPIX

Knäskadan som John Terry ådrog sig i helgens match mot Liverpool är lindrig. En magnetkameraundersökning i går visade ”inga signifikanta skador” på backstjärnans knä, meddelar Chelsea. Enligt Chelsea ”handlar det om veckors frånvaro, inte månader”. TT

Zlatan Ibrahimovic sambo, Helena Seger, i samspråk med Christer Björkman under Fotbollsgalan. FOTO: SCANPIX

Simning

”Om hon är tillräckligt konkurrenskraftig kommer hon simma VM.” Simmaren Sarah Sjöströms (bilden) tränare Carl Jenner säger att 19-åringen tar en lite lugnare säsong och lägger lite mer fokus på skolan. Snart simmar hon SM, och om det blir VM i december bestäms först efter SM. TT

Fotboll

Klose missar rekordchans Malmös Anja Mittag fick pris som Årets skyttedrottning, Årets damallsvenska spelare och Årets anfallare. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Häckens försvarare Oscar Lewicki (bilden) är Årets nykomling i allsvenskan. Elin Rubensson, Malmö, svarade för årets genombrott i damallsvenskan. FOTO: SCANPIX

Samma procedur som förra året. Samma procedur som varje år, åtminstone sedan 2007. Zlatan Ibrahimovic fick Guldbollen för sjätte året i rad och sjunde totalt. Han prisades dess dessutom som Årets anfallare och hans volleykanon mot Frank Frankrike i EM röstades fram till årets mål FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Miroslav Klose får vänta på nästa chans att slå Gerd Müllers målrekord i det tyska landslaget. Lazioanfallaren har lämnat återbud till morgondagens landskamp mot Nederländerna. TT


3 NÖJE

Nytt album

Leona Lewis till Sverige Leona Lewis, 27, släpper sitt tredje album ”Glassheart” den 28 november. På skivan har sångerskan, som vann brittiska ”X factor” 2006, arbetat med bland andra den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson. Den 12 februari nästa år gör Leona Lewis sitt första liveframträdande i Sverige och uppträder under Art On Ice i Globen i Stockholm. METRO

24

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Amanda Jenssen jagar hjärnspöken på nya skivan Låtskrivare. Amanda Jenssens tredje album ”Hymns for the haunted” är en ”spökskiva” enligt henne själv. Nu är hon sugen på att börja skriva låtar åt andra. – Jag har alltid känt mig mer som en låtskrivare, säger hon. Album ett och två kom med ett års mellanrum. Men skiva nummer tre, ”Hymns for the haunted” som släpps i morgon har dröjt tre år. Orsaken var att Amanda Jenssen, 24, ville ”ta lite luft” och ”låta ny frukt växa ut på grenarna”. På albumet jobbar hon sin vana trogen med Pär Wiksten, sångare i The Wannadies, och har den här gången även samarbetat med Björn Yttling från Peter, Bjorn and John. – Jag och Björn hade aldrig träffats och tio minuter efter att vi hade sagt hej skulle vi sitta och gräva djupt inom oss och skapa något kreativt. Men det gick skitbra, vi passade bra ihop, säger Amanda Jenssen.

Hon berättar att hon har planer på att börja skriva åt andra artister. – Det jag verkligen brinner för är att skapa musik. Ibland skriver jag låtar som inte passar mig att framföra och då skulle det vara skitbra att kunna skicka i väg dem till någon som skulle vilja ha dem. Jag skulle vilja börja med detta snart, säger Amanda Jenssen. ”Happyland” blev en succé men hon har inte känt någon press när hon skrivit uppföljaren. – Det är inte som att jag bestämmer mig för innan vad jag ska skriva om. Det kommer ut på ett visst sätt, jag påverkar inte det så mycket aktivt. På så vis slipper jag ganska mycket ångest om förväntan, säger hon. Musiken på albumet kalllar hon ”voodoojazz” och säger att det här är hennes ”spökskiva” – i betydelsen att det handlar om hjärnspöken och demoner från gamla relationer. Amanda Jenssen har tidigare varit tillsammans med Refusedsångaren Dennis Lyxzén, 40. – Det är skönt att sluta analy- EMMA s e r a BJÖRKMAN o c h emma.bjorkman@metro.se

Grammisvinnare • Namn. Amanda Jenssen (heter egentligen Bengtsson).

Hjärnspöken inspirerade Jenssen

Hör låten ”Ghost” live

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Nytt album innebär nya spelningar. Nästa vår och sommar ger sig Amanda Jenssen ut på turné i Sverige och till viss del utomlands men inga datum är ännu spikade. FOTO: WWW. MORGANNORMAN.COM

Inspirationskällor för Amanda Jenssen

• Aktuell. Släpper albumet ”Hymns for the haunted” i morgon.

• Ålder. 24 år. • Bor. I Vasastan i Stockholm. • Familj. Mamma, pappa och ”en massa syskon”. • Gör. Artist.

Grammisvinnare 2010.

• Bakgrund. Kom tvåa i ”Idol” 2007. Släppte debutalbumet ”Killing my darlings” 2008 och uppföljaren ”Happyland” 2009. Vann två Grammisar 2010 för Årets kvinnliga artist och för Årets kompositör (tillsammans med Pär Wiksten).

”Ohållbart”. Zytomierska får inte fortsätta blogga för Finest.se

Metro avslöjar

”Det blir kul men det är alltid extra nervigt att spela inför branschfolk.” Alina Devecerski, 29, till Metro om att hon är klar för att spela på P 3 Guldgalan som går av stapeln den 19 januari i Göteborg nästa år. METRO

Bloggportalen Finest.se avslutar samarbetet med bloggaren Katrin Zytomierska, skriver Resumé. Anledningen är den kritikstorm som blossat upp sedan Zytomierska skrivit ett blogginlägg om en av gymkedjan Sats reklamkampanjer. I inlägget, som skrevs i förra veckan, hånade hon vikten hos en av kedjans medlemmar, vilket fick många att reagera och flera annonsörer att lämna hennes blogg. Nu avslutar alltså även bloggportalen samarbetet med Zytomierska. ”Vi har den senaste veckan försökt ta in den samlade

Relationer

Djur

Tom Waits

– Misslyckade relationer. Det inspireras väl alla av? Det finns mycket att säga om dem, mycket att ta ifrån.

– De kan vara så självklara i sitt beteende. Det tycker jag är tjusigt.

– Till den här skivan har jag lyssnat mycket på honom. Han har ett fint sätt att tänka utanför lådan.

Med ny skiva

Sarah Dawn Finer på turné i vår Sarah Dawn Finer tar med sig sin nya skiva och ger sig ut på konserthusturné i vår. Med premiär den 3 april i Västerås besöker Dawn Finer 13 svenska städer. TT SPEKTRA MTV Europe

Bieber och Swift galans vinnare Katrin Zytomierska. FOTO: SCANPIX

responsen och kommit fram till att detta drabbat oss på ett sådant sätt att det utgör en ohållbar situation”, skriver Finests chefredaktör Alexander Erwik i ett pressmeddelande. TT SPEKTRA

Svenska Avicii och Swedish House Mafia blev utan pris. I stället blev det Justin Bieber och Taylor Swift som tog hem de flesta priserna på MTV Europe Music Awards i Frankfurt i söndags. TT SPEKTRA

lar l ä v k t s e f gyllene 0

18.0 r från kl ljonger a g a d n å M émeda ade oxfil eau Kolgrill med pommes chat s 99,s a r r a så serve och pepp s å s e is a 0 rn samt bea dagar från kl 18.0 ätter r m Tis r a v t på alla 18.00 e is r p a v Hal r från kl Onsdaga med lök samt iff Grillad b otatis 119,stekt p .00 från kl 18 s med r a g a d s Tor servera 129,ankstek l p s t e yddsmör s r u k H t m a s rs såser två sorte

The Golden Days SÖDRA HAMNGATAN 31 TEL: 031-13 20 22 WWW.GOLDEN-DAYS.SE


25

www.metro.se tisdag 2012-11-13

De vann biljetter till Rihanna

Metrofrågan – Hon är en ung, stark personlighet som står upp för sin sak. Har aldrig sett henne live men att se stora artister på små scener brukar vara fantastiskt. Fredrik Isaksson, 44, Saltsjöbaden.

På fredag gör Rihanna en exklusiv spelning på Berns i Stockholm. Det går inte att köpa biljetter men Metro har tävlat ut biljetter. Metro ringde vinnarna och frågade: Vad är Rihannas storhet? ANNELI SANDBERG Turnén

I morgon kliver Metros reporter på Rihannas privatjet för att som enda svenska tidning följa stjärnan på hennes miniturné. På fredag landar Rihanna i Stockholm. FOTO: GETTY IMAGES

• Vad. Rihanna åker ut på turné där hon gör sju spelningar i sju länder på sju dagar. • Turnén. En del i lanseringen

av hennes sjunde album ”Unapologetic” som släpps den 19 november. Den inleds i Mexico City i morgon och avslutas i New York 20 november.

– Hon har så mycket crossover i sina genrer och kan beröra oavsett om det är reggae, pop eller liknande. Annie Ehrlin, 35, Hägersten. – Alla kan lyssna på henne, hennes musikgenre går hem hos alla. Hon bjuder otroligt mycket på sig själv. Hon är en trendsättare, är cool och gör bra musik. Moa Gunnarsson, 18, Uppsala.

– Hennes musik är fantastisk. Hon gör fantastiska låtar och texter och alla hennes skivor har olika budskap. Hon har en fantastisk kontakt med fansen via Facebook, Twitter och Instagram. Hon delar med sig av allt, tar in åsikter av fans och jag har sett att hon ibland svarar fans, det är verkligen häftigt. Josephine Aydin Bendroth, 26, Kristianstad. – Allt hon gör. Hon har aldrig gjort en dålig låt och hon förnyar sig hela tiden. Hon är otroligt produktiv. Hon bara spottar ut låtar och album och verkar väldigt dedikerad till det hon gör och det är precis så jag tycker en artist ska vara. Richard Karlsson, 26, Farsta.

BIOPROGRAM 13 – 15 NOVEMBER ÄTA SOVA DÖ 5/10 • BITCHKRAM 19/10 LILLA ANNA OCH LÅNGA FARBRORN 26/10 CALL GIRL 9/11 • BLONDIE 23/11 • BEKAS 30/11 2 NOTLIMAH25/12 DOM ÖVER DÖD MAN 7/12 • MAMMAS POJKAR SUNE I GREKLAND – ALL INCLUSIVE 25/12 REEMMLMAIPLF

7/9

9/7

HAMILTON 2 MEN INTE OM DET GÄLLER DIN DOTTER

RETTOD NID RELLÄG TED MO ETNI NEM

14/9

PALME FLIMMER LITEN SKÄR OCH ALLA SMÅ BROKIGA HYPNOTISÖREN ÄTA SOVA DÖ De är bredare och har BITCHKRAMextra benutrymme. på SF Bio LILLA ANNA OCH Läs mer och boka på GöteborgLÅNGA FARBRORN sf.se. CALL GIRL BLONDIE BEKAS Skånegatan 16. DOM ÖVER DÖD MAN öppnar 11.00 Kassan MAMMAS POJKAR SUNE I GREKLAND – Asterix & Obelix och ! INCLUSIVE DAGALL 21/9

21/9

28/9

PREMIÄR 5/10

Plusstolar!

19/10

26/10

9/41

9/12

9/12

Lilla Anna och Långa Farbrorn 60 kr (Bt) 12.40

01/62

11/9

23/11

11/32

30/11

25/12

25/12

PREMIÄR ONS Breaking Dawn Del 2

Fantasydrama, R Pattinson

SF BIO TOPPEN Göteborg

1

britterna - sv tal 3D 125/100 kr (7) 12.10, 14.45, 18.20

Bedragaren

100 kr (15) 12.20, 15.00, 18.00, 21.00

Bitchkram

15.30, 18.15

2

En oväntad vänskap Dramakomedi, F Cluzet

3

Call Girl

Thriller, Pernilla August

4

Ted

Komedi, Mark Wahlberg

Tillträde till lounge/bar 1 tim innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år.

Breaking Dawn - Del 2 PREMIÄR ONSDAG! 230 kr On 15.30, 18.15, 21.00

Ti 21.15

315 kr

21/7

21/52

21/52

Twinight: Breaking Dawn - Del 1 och 2 Ti 21.15

Mera köttbullar Kungstorget. Kassan öppnar 11.00

12.00

95/70 kr (7) 12.40

110 kr (15) Ti-on 14.00, 17.20, 20.30 To 18.00, 21.10

Modig - svenskt tal

Coldplay Live 2012 ENDAST IKVÄLL!

Möhippan

95/70 kr (7) 13.00, 16.40

Ti 18.10, 20.30 150 kr (15) On-to 20.30

100 kr (7)

Madagaskar 3 - svenskt tal

95/70 kr (7) 195 kr (15) Ti+to 14.00

Breaking Dawn Looper 100 kr (15) Asterix & Obelix och - Del 2 110 kr (15) 20.50 britterna - sv tal 3D PREMIÄR ONSDAG! On-to 13.00, 15.30, 16.00, Madagaskar 3 - sv tal 125/100 kr (7) Call Girl

Action, Daniel Craig

11/03

Twinight: Breaking 100 kr (7) Dawn - Del 1 och 2

18.15, 18.45, 21.00, 21.30

Skyfall

9/82

01/5

01/91

9/11

7/12

HCO RÄKS NETIL AGIKORB ÅMS ALLA Taken 2 NERÖSHotell ITONPYH Transylvanien 100 kr (15) - svenskt tal 3D ÖD AVOS ATÄ Ti 19.10, 20.45 125/100 kr (7) MARTi+to KHCTIB12.30, 14.30 On-to 18.10, 20.45 HCO ANOn NA 14.30 ALLIL Ted NRORBRAF AGNÅL 100 kr (11) Lilla LRIG LLAC Anna och Långa Ti 15.50, 18.20, 20.50 60 kr (Bt) EIDFarbrorn NOLB On-to 19.00, 20.50 SA12.15, KEB 13.30 Tingeling: Vingarnas NAM DÖDLiten REVÖ MSkär OD och alla hemlighet - sv tal RAKJOPsmå SAMMbrokiga AM 95/70 kr (Bt) 50 kr (Bt) – DNALKE12.45 RG I ENUS Ti 12.00, 14.10 EVISULCNI LLA On 12.00

Asterix & Obelix och britterna - svenskt tal

Knattebio: 40 kr (Bt) On 12.00

Möhippan 100 kr (7) Ti 20.00

Palme

100 kr (7) Ti 15.05 On-to 15.05, 21.00

Sammys äventyr 2 - svenskt tal

95/70 kr (7) 12.30

95/70 kr (7) 13.40

Balladen om Marie Kröyer

Skyfall

120 kr (11) 100 kr (11) Ti 12.20, 14.40, 17.00, En oväntad vänskap Palme 100 kr (7) 17.40 On-to 14.30, 17.55, 105 kr (7) Breaking Dawn 13.00, 15.30 19.55, 20.00, 20.55 15.20, 18.10 - Del 2 Barnvagnsbio: On 12.00 Paranormal 110 kr (15) Hotell Transylvanien Activity 4 Taken 2 100 kr (15) PREMIÄR ONSDAG! - svenskt tal 3D 100 kr (15) On-to 12.30, 14.45, 15.15, On-to 21.20 125/100 kr (7) 21.10 17.40, 18.15, 20.40, 21.15 Ted 100 kr (11) Ti 12.00, 13.10, 16.10 Sammys äventyr 2 Ti 17.00, 20.45 On-to 12.00, 16.10 Call Girl On-to 17.00 95/70 kr (7) 110 kr (15) - sv tal Hotell Transylvanien 13.00 Ti 15.05 On-to 15.05, 21.00 Tingeling: Vingarnas 95/70 kr (7) - sv tal Svensktextad: 18.05 Savages hemlighet - sv tal 12.00, 14.20 Barnvagnsbio: On 12.00 110 kr (15) 95/70 kr (Bt) Hypnotisören 21.30 En bohem i Paris Ti+to 13.15 110 kr (15) 100 kr (Bt) Skyfall Twinight: Breaking 15.00, 18.20, 21.10 18.40 120 kr (11) Dawn - Del 1 och 2 Ice Age 4: Jorden En oväntad vänskap Ti 12.00, 14.30, 15.10, 195 kr (15) skakar loss 105 kr (7) 17.30, 17.50, 18.00 On Ti 21.15 - svenskt tal 14.10, 14.20, 17.30, 18.00, Ti 15.00, 15.20, 17.50 On-to 12.00, 15.00, 17.50, Äta sova dö 100 kr (Bt) 95/70 kr (7) 20.40 To 14.10, 14.20, 16.00, 18.50 20.20 14.00 17.30, 20.40 Ti 18.30

16.10, 17.35

För mer info och biljetter sf.se/twinight

Dubbelvisning av Breaking Dawn del 1 och 2 den 13 november

VÄRLDSPREMIÄR IMORGON! On-to 13.00, 15.30, On 15.30, 18.15, 16.00, 18.15, 18.45, 21.00 21.00, 21.30

Ti 24.00 On 17.00, 18.00, 19.30, 22.00 To 16.00, 18.00, 20.30

Premiär även På saga bio • bio vågen • TraPPan • mölnlycke bio • FregaTTen!

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, www.sf.se eller mobil.sf.se, facklan.se

BIOPROGRAM

TISDAG 13 NOVEMBER 2012 Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Sv kortfilm: My code name was Manuel . .........................................................18.15 Searching for Sugar Man ...............18.30 Det enda laget.................................18.45 För dig naken ..................................19.00 5 broken cameras ...........................20.15 Alla är äldre än jag .........................20.30 Till ungdomen .................................21.00

Kassan öppnar 17.00 Skyfall (11år) 120kr ..............18.45, 21.30 En oväntad vänskap (7år) 100kr .....18.45 Call Girl (15år) 100kr .......................21.15 Breaking Dawn del 1 (11år) 80kr ....21.30 Breaking Dawn del 2 (15år) 100kr ..00.02 Dagbio onsdag: Palme (7år) 70kr ..............................12.30 Hypnotisören (15år) 70kr.................13.00 Nathalie (Bt) 70kr.............................13.30 En oväntad vänskap (7år) 70kr .......15.00

Kassan öppnar kl 14.30 PALME Kort tid! ................................15.30 FILMKLASSIKER: Hajen (1975) Bilj 70 kr .... Caféet öppet från 18.30 pris 60 kr .........................................................18.00 The Descendentants .......................19.30

Breaking Dawn 1 ............................19.00 MÖLLAN BIO MÖLNDAL tel. 876400 SKYFALL-James Bond .........13.00, 19.00 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80

007 – Skyfall 85:- ............................19.00 www.biovagen.se

CINEMATEKET: www.cinemateket.se Wanda Barbara Loden, nyrestaurerat Folkets Biosfär rymdtorget 7 guldkorn ...........................................18.00 Till Ungdomen - Fri entré!................18.30 Natt och dimma i Japan Oshima.....20.00

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om SF Bios rabattkort se sf.se

On-to 12.30, 14.45, 15.15, 17.40, 18.15, 20.40, 21.15

Call Girl............................................20.30

www.facklan.se • www.hagabion.se • www.bioroy.se • www.fregattenbio.se


LÄSARE 26

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Insändare

TRÖTT PÅ ATT BLI IFRÅGASATT SOM ARBETSLÖS Arbetslöshet. Signaturen ”Anneli Wallman” skriver om ett liv som arbetslös där man möts av skepsis och ifrågasättande.

”Arbetsförnedringen”, som Anneli Wallman kallar det. FOTO: JESSICA GOW/ SCANPIX/ARKIVBILD

Hjälp att få nytt jobb? Glöm det, de har fullt upp med att lära arbetsgivare hur man ska göra för att få gratis arbetskraft genom lönebidrag och annat!

UPPSKATTA DINA KÄRA VARJE DAG

SWOIDEN

ÖKA BYGGANDET DÄR DET BEHÖVS Bristen på billiga hyresrätter i våra storstäder är ett stort hinder för människor att söka arbeten och utbildningar. Problemet är dubbelt: dels är bostäderna för få, dels är de som finns för dyra. Dyra hyror minskar möjligheten att ta tidsbegränsade jobb och vikariat och ökar trösklarna till arbetsmarknaden. Samtidigt som villor och bostadsrätter får ränteavdrag och rot-avdrag får emellertid de hyresrätter som mest behövs för rörlighetens skull inte en krona! Att införa skattemässig neutralitet mellan boendeformerna skulle onekligen vara ett första steg för ett ökat byggande där det mest behövs. RICHARD STRÖBERG, KIRSEBERG

PETER KALTENBRUNNER, GÖTEBORG

Skriv en rolig pratbubbla till bilden till höger. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kr. Vinnaren får boken ”A day in the world – ett dygn i tusen bilder” från Bokförlaget Max Ström.

ANNONS

Dagens sudoku och korsord

Det behöver inte vara fars dag för att du ska kunna uppskatta din pappa, skriver ”Swoiden”. FOTO: SCANPIX

.se

att vi har bättre argument än löften om misshandel och kränkningar. För som skrivet var, varje rasist, varje antifeminist, varje person som ger upp sin rätt till en åsikt i det offentliga rummet, är ett fruktansvärt nederlag för meningsutbytets samtliga sidor. NICOLAS NÄSMAN

essonvin

Behöver vi en särskild dag för att visa våra nära och kära uppskattning? Alla dagar ger oss en möjlighet att tala om för och visa våra medmänniskor att de är älskade. Vi behöver inte vänta med sådant till enskilda dagar utan sprid leenden och kärlek varje dag!

Det var alltså så här som Jesus gick på vatten?

www.ak

I dessa tider med allt fler varsel som innebär att allt fler blir utan jobb så är det dags att påminna om hur det ser ut för den här gruppen som jag nu har tillhört i snart två år! Var beredd på att bli förnedrad. Politikerna har sitt mantra: Arbetslinjen. Det är då du är värd något. Arbetsförnedringen – förlåt Arbetsförmedlingen – som bestämmer vilka ”aktiviteter” du ska infinna dig på. Du får inte tro att de ser dig som en individ. Nej, man handlar efter regelverket.

Pengar, ja, a-kassan har inte höjts på tio år och kommer inte att göra det heller. Visst finns det ju de som utnyttjar våra bidragssystem men flertalet arbetssökande har varken tid eller startkapital för dessa aktiviter. Jag blir så arg! Vi talar om människor, med hjärtan och hjärnor som av olika anledningar mist sina jobb och vi, jag säger vi, blir betraktade som något som ingen vill ta i. Så ni som nu går in i detta ”tillstånd”, håll i hatten! Se till att ha personer som stöttar omkring er och bilda nätverk med andra som har det på liknande vis! Och om vi blir fler som också ställer högre mänskliga krav på politiker och myndigheter, så kan det kanske hända något. ANNELIE WALLMAN

Läsartävling

Alkohol kan skada din hälsa.

SLUTA ATT SKICKA REKLAM

All den reklam som Postkodlotteriet hänger sig åt SAS GYNNAR är direkt osmaklig. Många gånger i månaden får man KLASSAMHÄLLET reklam direkt i brevlådan och utöver dessa har de Angående SAS. Låt det gå i konkurs. SAS är klassamhäl- ett otaliga tv-reklamer. Vad kostar inte allt detta? let personifierat, med alla Det kan inte undgå sina klasser. De smörjer någon att Postkodlotteriet överklassen och pingvinerna men de som har köpt re- finns, så sluta att komma med denna påträngande san själv får dålig service. reklam. Inget folkets flygbolag diMånga har en ansträngd rekt. KJELLE FIMPEN FINNBERG ekonomi men påverkas av all denna reklam. Och allt VI FEMINISTER sker med godkännande SKA INTE HOTA från staten. B O Det är inte Pär Ström som offentlig person jag vill förUTBILDA VÅRA svara, inte hans åsikter elNÄMNDEMÄN ler politiska agenda. Jag vill försvara Pär Ström som inNämndemännen ska redivid och medmänniska. Att presentera det allmänna en person på grund av hot rättsmedvetandet och är om våld avsäger sig sin rätt en stor trygghet för rådtill yttrandefriheten är ing- männen i sin tjänsteutövet annat än en förlust för ning. Utbilda nämndedebatten. Där argumenten männen i stället för att tar slut, tar nävarna vid och slopa dem! MATHIAS som feminist måste jag tro OHLSSON

• Mejla ditt inlägg till insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Inläggen kan komma att redigeras. Inskickat inlägg garanterar inte plats i tidningen. • SMS:a ditt inlägg till 72700. Skriv TYCK följt av texten. Du får skriva max 150 tecken. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen.

Artnr: 2423-01 7% vol. 750 ml Pris: 39:-

Se krysslösningen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Vinstchans varje dag Skriv KRYSS följt av ordet i det markerade fältet. Skicka sms till 72700 före klockan 24 i dag. Varje sms kostar 5 kronor. Vinnaren får Väggalmanacka A 4 med dina foton (värde 198 kronor inklusive frakt) från PhotoBox.se.

Förra veckans vinnare: Bo Dafgård, Ali Akhondzadeh, Arne Bromarf, Lena Wästersjö, 0736310876


VÄDER 27

www.metro.se tisdag 2012-11-13

Göteborg i dag

Lite kyligare -5

±0

+5

Uddevalla

+10

+15

+20

+25

Lidköping

+7

+30

+7

Idag

Hej chefen! Krama ihop årets julklapp.

Kungälv Borås Göteborg

+5

+8

Kungsbacka

Kiruna

-7

1

-6

+7

2

Varberg

3

I morgon

-3

Uddevalla

Skellefteå

+9

-1

4

Östersund

-3

-4

Kungälv

6

Borås Göteborg

+7

+9

-1

5

Lidköping

+9

På Childhood.se/snogubbe fixar du den finaste julklappen till anställda och leverantörer: företagets unika snögubbe. Beloppet bestämmer du själv och din gåva går till vårt arbete för utsatta barn i 16 länder. Ju fler snögubbar desto gladare barn!

Kungsbacka

+8

+1

7

Varberg

Falun 8

Torsdag

+3

Uddevalla

Stockholm

+8

Lidköping

Childhood kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och är 90-kontoinnehavare.

+8

+8

Kungälv

Linköping

+6

Göteborg 9

11

10

+6

Borås Göteborg

+4

+7

Kungsbacka

12

+6 Varberg

Malmö +8 Ons Tor

Ons Tor

1

7

2

8

3

9

4

1 0

5

1 1

6

1 2

Fotograf: Madeleine Dahlrud, Borås

Då ska du anmäla dig till karriärmässan den 29 november.

Future hjälper dig som talang att komma i kontakt med några av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. På våra karriärsmässor får du chansen att träffa våra partners. Förhoppningsvis gillar ni varandra och vill börja jobba ihop. Glöm inte att du måste registrera dig på futurecareer.se innan mässan.

I samarbete med:

Varmast i går

(°c)

Norrland Luleå Svealand Adelsö Götaland Rynge

+11 +9 +9

Kallast i går

(°c)

Norrland Haparanda Svealand Idre Fjäll Götaland Kroppefjäll

Blötast i går

DAGENS FOTO

Är du ingenjör, systemvetare, ekonom, eller marknadsförare?

-9 -4 +2

(mm)

Norrland Haparanda Svealand Ulvsjö Götaland Kosta

50 3.2 4

Världen i morgon (°c) Aten Bangkok Barcelona Helsingfors Hongkong Kanarieöarna Köpenhamn London Los Angeles New York Paris Peking Rio de Janeiro Sydney Tokyo

+16 +30 +16 +7 +22 +19 +8 +10 +22 +7 +7 +6 +21 +17 +13

Sudokulösningen Dagens sudoku hittar du på sidan till vänster.

Besök våra karriärmässor i höst! Future Days Gbg 29 november, från kl 16:00 Clarion Hotel Post

Arrangörer


28

www.metro.se tisdag 2012-11-13

r or former ction! e k o m s a u o n Are y t your lung fu smoker? Tes Sigaar miy cabbi jirtayaa cabtaa mise waa ? Sambaba baar. haaga ku

Inrutat – av Frode Øverli

Kolla på fler Inrutat

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Är du rökare eller har rökt

Testa dina lungor! Onsdag den 14 november

till test lung år is t a 35 Gr över alla

Angered Centrum klockan 10-14 Bergsjön Centrum, Rymdtorget klockan 13-15

Angereds Läkarhus • Vårdcentralen Angered • Familjehälsan • Vårdcentralen Gamlestadstorget • Vårdcentralen Lärjedalen • Vårdcentralen Lövgärdet • Nya VC/BVC Kortedala Torg • Nötkärnan Kortedala VC/BVC

Resp-12-73

Aktiviteten är ett samarbete mellan vårdcentraler i nordöstra Göteborg, Angereds Närsjukhus, Boehringer Ingelheim och Pfizer

CHA20121009PSE16

Vårdcentralerna i nordöstra Göteborg klockan 13-15

Dagens horoskop – varje dag i Metro

Väduren

Oxen

Tvillingarna

Kräftan

Lejonet

Jungfrun

Att se en speciell angelägenhet ur förnuftets synvinkel lönar sig nu bättre än att låta känslorna få styra.

Tecknen råder Oxen att inte genast förkasta sådant som kan kännas nytt och obekant – och att inte vara rädd för att anta utmaningar.

Mycket talar för att du fått något om bakfoten – ta det lite varligt om du får för dig att andra gaddar ihop sig mot dig.

Fråga dig själv vart du är på väg i något sammanhang – och vart du egentligen vill komma. Kanske får du oväntade svar.

Var nu en observant iakttagare då det gäller andras önskningar och känslor. Din intuition kan hjälpa dig på traven.

Du visar tendenser till att engagera dig i ett och annat du kanske borde hålla dig utanför.

Vågen

Skorpionen

Skytten

Stenbocken

Vattumannen Fiskarna 21/1–19/2

20/2–20/3

Din tunga kan nu spela dig spratt. Ge inga löften du inte säkert vet att du kan uppfylla.

Tecknen råder dig att vårda dina relationer. Besvara brev och mejl, använd telefonen och ta dig tid att lyssna.

Ett problem du till och från dragits med aktualiseras, och troligen måste du fatta ett avgörande.

Låt dig inte förledas att samtycka till något som troligen inte håller vad det lovar. En ny bekant kan visa sig bli en framtida vän.

Vattumannen ger just nu ett lite naivt och världsfrånvänt intryck, men du får gärna visa att tecknen har fel.

Dagen ser lovande ut för Fisken. Ett missförstånd reds ut, och dagen slutar i harmoni och samförstånd.

21/3–19/4

23/9–22/10

20/4–20/5

23/10–22/11

21/5–21/6

23/11–21/12

22/6–22/7

22/12–20/1

23/7–22/8

23/8–22/9

Julerbjudande: Köp 3 betala för 2 TÄVLA OM EN FOTOEXPEDITION TILL GRÖNLAND! Tävla med dina bästa bilder i Metro Photo Challenge, världens största fototävling för amatör fotografer, och få chansen att vinna en unik fotoexpedition till Grönland (värde ca. 10 000 USD per person). Varje dag har du även chansen att vinna fina priser från Önskefoto. Tävla på www.metrophotochallenge.se eller via Scoopshot-appen direkt från mobilen. Läs mer om tävlingen och övriga priser på www.metrophotochallenge.se Foto: Metro Photo Challange 2011, Ecuador

Köp och betala 2 behandlingar och få en 3:e behandling utan extra kostnad! Erbjudandet gäller på ord.pris tom 31 december på:

Fraxel – ta bort acneärr, linjer, rynkor IPL – ta bort kärl, solskador, pigmenteringar Permanent hårborttagning över hela kroppen VelaShape och LPG NBE500, Kemisk peeling, Etc. – Med över 10 års erfarenhet !

– Vi använder oss av marknadens bästa utrustning inom både laser och IPL för optimalt resultat! Ring idag för att boka tid för kostnadsfri konsultation eller för mer info!

I samarbete med:

- Skapa din egen fotobok och låt dina minnen vara för evigt

www.spektrakliniken.com | 031-743 45 45 | Vallgatan 8, GBG jul sthlm.indd 1

2011-11-08 14.54


TV 29

www.metro.se tisdag 2012-11-13

5 5

5 5 PREMIÄR

Skådespelaren Olle Sarri (till vänster) spelar praktikanten Hygglo. FOTO: SVT

PREMIÄR

PREMIÄR

Tusentals gruvarbetare demonstrerade i strejken 1984–85. FOTO: SVT

Familjeserie

Doktor House (Hugh Laurie) hamnar i blåsväder. / FOTO: SCANPIX

Unga tränar mycket, men hur ska man träna som senior? FOTO: SCANPIX

Dokumentär som skildrar livet när det är som allra tuffast. FOTO: SVT

Gatumodets historia tas upp i det nya modemagasinet ”Fashion”. FOTO: SVT

Dokumentär

Modemagasin

Dokumentärserie

Dramaserie

Sarri försöker rädda hotellet

Strejken lever kvar för britterna

House råkar i trubbel

Seniorer får träningstips

Fritt fall för Henrik

Djupdykning i gatumodet

Moroten fru Morothén letar efter en lokal till den stora grönsakskonferensen i första delen av barnserien ”Hotell kom som du är”. Men eftersom hon inte ser ut som hotellägaren fru Nott är hon inte välkommen. – Praktikanten Hygglo, som spelas av Olle Sarri, försöker rädda hotellet från konkurs. Eftersom fru Nott är rädd och fördomsfull släpper hon inte in några gäster, berättar Anna-Lena Hemström som spelar fru Nott.

Den brittiska gruvarbetarstrejken 1984–1985 är en av de längsta klasstriderna som har utkämpats i modern tid. I Orgreave i norra England demonstrerade 5 000 gruvarbetare. Mot sig hade de 3 000 poliser och en premiärminister som var fast besluten om att stoppa strejken. I seriestarten av ”Världens händelser” berättar svenskbritten Philip Thompson om hur strejken delade landet och förändrade hans familj.

Doktor Greg House hamnar än en gång i blåsväder i ”House”, den här gången med sina arbetskamrater. När en våldsam olycka inträffar med en patient inblandad utreds House och hans kolleger av chefsläkaren Walter Cofield. När de inblandade ger sina versioner av den livshotande incidenten måste Cofield väga in deras sätt att hantera situationen mot deras förmåga att rädda liv.

Svenskarna investerar i sin hälsa mer än någonsin. Träningsmagasinen tar allt större plats i tidningshyllorna och läkarna har börjat skriva ut fysisk aktivitet på recept. Men som 90-åring är steget från tanke till handling större – hur eller vad ska man träna? I dagens ”Go’kväll” tipsar träningsexperten Sofia Öhman om hur man tränar bra och rätt som senior mellan 70 och 90 år.

Alkoholproblem och svajig ekonomi är inte Henriks enda bekymmer. Hans fru har lämnat honom och hans bror är heroinberoende. Henrik ser ljuset i tunneln när hans rike morfar går bort, men det efterlängtade tillskottet i plånboken hjälper inte. I den danska dokumentären ”Dox: Testamentet” skildrar filmaren Christian Sönderby Jepsen hur livet kan vara när det nästan bara går utför.

Mode förknippas ofta med haute couture, trender och smala modeller. Men på gatan ser verkligheten inte riktigt ut som på catwalken. I första delen av den sex avsnitt långa serien ”Fashion” får tittarna följa med på en resa i gatumodets historia. Det första stoppet är Sverige där Greger Hagelin, mannen bakom streetwearmärket WeSC, berättar om gatumodet och dess plats i modevärlden.

HOTELL KOM SOM DU ÄR. 19.2O, BARNKANALEN.

SVT 1

VÄRLDENS HÄNDELSER. 22.15, SVT 2.

SVT 2

6.00 Rapport. 6.05 Regionala nyheter. 6.25 Gomorron Sverige. 10.00 Fråga doktorn. 10.45 Sommarpratarna. 11.45 Doobidoo. 12.45 Välsmak och vetenskap. 13.15 Tårtor till tusen. 13.45 Oscarshall – en kunglig pärla. 14.25 Jag älskar dig, Karlsson! Svenskt drama från 1947. 16.00 Rapport. 16.05 Gomorron Sverige. 16.30 Vårt bröllop. 17.20 Glömda brott. 17.30 Sverige idag. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Go’kväll. 19.00 Kulturnyheterna. 19.15 Regionala nyheter. 19.30 Rapport. 20.00 Kan du slå en pensionär? Svensk livsstilsserie från 2012. 21.00 Veckans brott. 22.00 Hübinette. 22.30 Dox: Testamentet. 0.00 Rapport. 0.05 Sex, okra och saltat smör. Fransk komedi från 2008. 1.30 Rapport. 1.35 En vecka i naturen. 2.35 Rapport. 2.40 Vårt bröllop. 3.30 Rapport. 3.35 Minnenas television: Jokkmoks-Jokke. 4.50 Sverige idag. 5.15–6.00 Go’kväll.

HOUSE. 21.OO, TV 4.

TV 3

8.10 Första världskrigets sista soldater. 9.00–12.00 SVT Forum. 9.00 Riksdagen: Öppen utfrågning om AP-fondsutredningen. 11.00 Riksdagen: Öppen utfrågning om penningpolitiken. 12.00 Vem vet mest? 12.30 Annemat i New York. 13.00–15.30 UR. 15.35 Merlin. 16.20 Jämna plågor. 16.50 Dom kallar oss artister. 17.20 Nyhetstecken. 17.30 Oddasat. 17.45 Uutiset. 18.00 Första världskrigets sista soldater. 18.50 Why poverty?: Wilbur blir fattig. 18.55 Why poverty?: Wilbur blir fattig igen. 19.00 Vem vet mest? 19.30 Fashion. 20.00 Kina om Kina. UR. Makten och folket. 20.30 Svenska händelser. 1969 vägrar 35 gruvarbetare i Svappavaara börja sitt arbete. Ett uppror och en lång kamp tar sin början. 21.00 Aktuellt. 22.00 Sportnytt. 22.15 Världens händelser. 22.45 Entourage. 23.15 Kulturnyheterna. 23.30 Så jävla metal. 0.30–1.30 De bortkopplade.

Samhällsmagasin

PREMIÄR

GO’ KVÄLL. 18.15, SVT 1.

TV 4

6.00 Rachael Ray. 6.55 Nanny. 7.25 Alla älskar Raymond. 7.55 Jims värld. 8.25 How I met your mother. 9.25 Real housewives of Beverly Hills. 10.20 Våra bästa år. 11.10 Top model. 12.05 Project runway. 13.05 Oprah Winfrey show. 14.00 Project runway. 15.00 Real housewives of Beverly Hills. 16.00 Top model. 17.00 Project runway. Realityserie från 2010. 18.00 The mentalist. Kriminalserie från 2008. 18.55 Keno. 19.00 Djurakuten. Svensk realityserie från 2012. 19.30 Sjukhuset. Svensk dokumentärserie från 2012. 20.00 Göta kanal. Svensk realityserie från 2012. 21.00 Småstadsdrottningar. Svensk realityserie från 2012. 22.00 69 saker du vill veta om sex. Svensk underhållning från 2012. 23.00 The mentalist. 23.55 Sex and the city. 0.35 Sex and the city. 1.10 How I met your mother. 2.10 Jims värld. 2.35 Navy CIS. 3.20 Trauma. 4.10 Sex and the city. 5.10 Alla älskar Raymond. 5.35–6.00 Nanny.

DOX: TESTAMENTET. 22.3O, SVT 1.

Kanal 5

TV 6

6.05 America’s funniest home videos. 6.30–9.00 Vakna med the Voice/Mix Megapols morrongäng. 9.25 Grey’s anatomy. 10.20 Desperate housewives. 11.15 Sjunde himlen. 12.10 Familjen Kardashian. 12.40 Vänner. 13.10 Ellen DeGeneres show. 14.05 Gordon Ramsay’s the F-word. 15.10 One Tree Hill. 16.05 America’s funniest home videos. 16.35 Joey. 17.05 Grey’s anatomy. 18.00 The middle. 18.30 Vänner. 19.00 2 1/2 män. 19.30 The Big bang theory. Komediserie från 2011. 20.00 Hart of Dixie. Dramaserie från 2011. 21.00 The Big bang theory. 21.30 Suburgatory. Komediserie från 2011. 22.00 Cougar town. Komediserie från 2012. 22.25 Happy endings. 22.55 The Big bang theory. 23.25 2 1/2 män. 23.55 Criminal minds. 0.50 The Big bang theory. 1.20 Johnnie & Mattias på avvägar. 2.20 CSI. 3.05 Tredje skiftet. 3.50 One Tree Hill. 4.35 Eli Stone. 5.20– 6.00 Ellen DeGeneres show.

5.50 Nyhetsmorgon. 10.00 Efter tio. 11.35 Hem till gården. 12.10 Hem till gården. 12.45 Holby city. 14.00 Världens strängaste föräldrar. 15.00 Utanför din dörr. Svenskt romantiskt drama från 2002 med Eric Donell, Lina Englund, Björn Gustafson. Regi: Eric Donell,Martin Söder. 17.00 Äntligen hemma. Svensk inredningsserie från 2009. 18.00 112 – på liv och död. Svensk dokumentärserie från 2011. 19.00 Nyheterna. 19.15 Lokala nyheter. 19.20 Väder. 19.30 Halv åtta hos mig. Svenskt matlagningsserie från 2012. 20.00 Äntligen hemma. Svensk inredningsserie från 2012. 21.00 House. Dramaserie från 201112. 22.00 Nyheterna. 22.10 Nyheterna med ekonomi. 22.30 Lokala nyheter. 22.35 Sport. 22.50 Väder. 23.00 House. 0.00 Äntligen hemma. 1.00 Medium. 1.55 Anna Pihl. 2.55 Arkiv X. 3.50 Las Vegas jailhouse. 4.20 Hem till gården. 4.50– 5.15 Hem till gården.

FASHION. 19.3O, SVT 2.

TV 8

7.25 Lois & Clark. 8.20 Jims värld. 8.50 Just shoot me. 9.20–10.15 Chuck. 10.45 Våra värsta år. 11.45 Stargate SG-1. 12.40 Stargate SG 1. 13.35 Chuck. 14.30 Simpsons. 15.00 Simpsons. 15.30 Family guy. 16.30 Scrubs. 17.00 Scrubs. 17.30 My name is Earl. 18.00 2 1/2 män. Komediserie från 2007. 18.30 How I met your mother. Romantisk komediserie från 2008. 19.00 Family guy. Animerad serie från 2005. 19.30 Family guy. Animerad serie från 2005. 20.00 Simpsons. Animerad komediserie från 2007. 20.30 Simpsons. Animerad komediserie från 2007. 21.00 American pie presents Band camp. Komedi från 2005 med Eugene Levy, Tad Hilgenbrink, Arielle Kebbel. Regi: Steve Rash. 22.55 Scrubs. 23.25 Scrubs. 23.55 How I met your mother. 0.25 My name is Earl. 0.55 Spin city. 1.25 Skål. 1.55 2 1/2 män. 2.25 Simpsons. 2.55 Våra värsta år. 3.25 Våra värsta år. 3.50 Magnum. 4.40 Just shoot me. 5.05 Jims värld. 5.30–6.00 Skål.

Kamindemo med Jøtul, Keddy och Scanspis. Kvällsöppet idag till kl 20. kr 00 kr 8 5 900

1

ord

20

Mån - Tors 10 - 18

kr 00 kr 0 5 900

1

ord

kr 00 kr 2 2 650

1

11

Fre 10 - 14

ord

Lör 11 - 14

13

kr 00 kr 1 9 900

2

ord

24

®

Brashuset

kr 00 kr 11 512 900 ord

6.15 Antiques roadshow. 7.15 Sjukhuset. 7.45 Sjukhuset. 8.15 Våra bästa år. 9.00 Property ladder revisited. 9.55–11.05 Masterchef. 11.35 En plats i solen – borta eller hemma bäst? 12.35 Sjukhuset. 13.45 Antiques roadtrip. 14.45 Masterchef Australia. 15.45 Property ladder revisited. 16.45 Masterchef. 17.20 Masterchef. 18.00 En plats i solen – borta eller hemma bäst? Brittisk realityserie från 2006. 19.00 Antiques roadtrip. Brittisk livsstilsserie från 2010. 20.00 The mentalist. Kriminalserie från 2010. 21.00 Mördare okänd. Brittisk kriminaldramaserie från 2007. 22.05 Masterchef. Brittisk matlagningsserie från 2011. 23.20 Alla älskar Raymond. 23.50 The closer. 0.45 Brottskod: Försvunnen. 1.40 I lagens namn: Brottslig synvinkel. 2.35 The closer. 3.25 Alla älskar Raymond. 3.50 Brottskod: Försvunnen. 4.35 I lagens namn: Brottslig synvinkel. 5.20–6.15 Antiques roadshow.

1

kr 00 00 kr 9 7 9

ord

19

Extraerbjudanden på alla Jøtul-, Keddy- och Scanspismodeller hela veckan.

F O Petersons Gata 2, Högsbo. 031-76 90 900. www.brashuset.se


MEGA-

INVIGNING BÄCKEBOL!

Erbjudandena gäller samtliga Elgiganten varuhus i Göteborg undantag produkter märkta med GÄLLER BARA BÄCKEBOL. Kampanjen gäller så långt lagret räcker dock längst tom 18/11. Max en av varje annonsvara per kund.

IDAG KL 08.00

Intel Core i5 processor 500 GB hårddisk 4 GB Internminne

15,6” Laptop

• Intel Core i5 3210-processor • 4GB internminne & 500GB hårddisk • Intel HD Graphics 4000 • Wlan, webbkamera, kortläsare, HDMIanslutning, USB 3.0 & Bluetooth • Windows 7 (uppgradering till Windows 8 via registrering: 139:-). (Ord. Gigantenpris 4990:-)

HPG62128EO

3490 SPARA 1500

TRANSPORTGATAN 21, 422 04 HISINGS BACKA ÖPPETTIDER BÄCKEBOL TISDAG 08.00 – 22.00, ONSDAG-FREDAG 10.00 – 20.00, LÖRDAG – SÖNDAG 10.00-18.00.

20121113_se_goteborg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you